TEST. 21 Ses. 3. Bir öðrenci þekildeki. saatin zilinin sesini dinliyor. Buna göre öðrenci aþaðýdaki sorularýn hangisinin cevabýný aramaktadýr?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TEST. 21 Ses. 3. Bir öðrenci þekildeki. saatin zilinin sesini dinliyor. Buna göre öðrenci aþaðýdaki sorularýn hangisinin cevabýný aramaktadýr?"

Transkript

1 TEST 21 Ses Bir öðrenci þekildeki gibi iki cam fanus arasýný su ile dolduruyor ve fanuslarýn içindeki çalar saatin zilinin sesini dinliyor. Ýç içe yerleþtirilmiþ kutularýn arasý ayný miktarda sýrasýyla cam yünü, köpük ve demir tozu ile doldurularak þekildeki ses yalýtýmlý kaplar oluþturuluyor. Özdeþ çalar saat bu kutulara konulup çýkarttýðý sesler karþýlaþtýrýlýyor. Bu deney ile araþtýrýlmak istenen bilgi aþaðýdakilerden hangisidir? A) Malzeme miktarýnýn ses yalýtýmýna etkisi nedir? B) Malzemenin cinsinin ses yalýtýmýna etkisi nedir? C) Malzemenin renginin sesin hýzýna etkisi var mýdýr? D) Ses, boþlukta yayýlýr mý? Buna göre öðrenci aþaðýdaki sorularýn hangisinin cevabýný aramaktadýr? A) Ses boþlukta yayýlýr mý? B) Ses sývý ortamda yayýlýr mý? C) Ses doðrusal yolla mý yayýlýr? D) Ses katý ortamda, gaz ortama göre daha mý iyi yayýlýr? 4. Aþaðýdakilerden hangisi sesin yansýma özelliðine baðlý deðildir? A) Yarasalarýn çýkardýklarý seslerle etraflarýndaki varlýklarýn yerini tespit etmesi B) Ultrason ile vücudumuzun iç organlarýnýn görüntüsünün ekrana aktarýlmasý C) Sonar cihazlarýyla balýk sürülerinin yerlerinin tespit edilebilmesi D) Ýnsan kulaðýnýn doðadaki her sesi duymamasý 2. I. Ses, her doðrultuda dalgalar hâlinde yayýlýr. II. Sesin yayýlmasý için maddesel ortama ihtiyaç yoktur. III. Ses bir enerji çeþididir. Yukarýdaki ifadelerden hangileri doðrudur? A) Yalnýz I B) Yalnýz II C) I ve III D) II ve III 5. Yandaki resimdeki geminin sonar cihazýndan çýkan sesin yankýsý 8 saniye sonra geri geldiðine göre geminin bulunduðu yerde denizin derinliði kaç metredir? (Sesin suda yayýlma hýzý saniyede yaklaþýk 1500 m'dir.) A) 1500 B) 3000 C) 4500 D)

2 Ses Test Ses ile ilgili olarak; I. En hýzlý katýlarda yayýlýr. II. III. Çarptýklarý yüzeylerde yansýmaya uðrayabilir. Ayný ortamda farklý kaynaklar ayný sesi çýkarýr. Yukarýdaki ifadelerden hangileri doðrudur? 8. I. Astronotlar uzayda gök cisimlerinin meydana getirdiði patlamalarý duyarlar. II. Ses katýlarda, gazlara oranla daha hýzlý yayýlýr. III. Ses yalýtýmýnda kullanýlan maddelerin sesi soðurma özelliði azdýr. Yukarýdaki ifadelerden hangileri yanlýþtýr? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III I. Cam kap II. Cam kap Daða olan uzaklýðý 1020 m olan Duygu, baðýrdýktan kaç saniye sonra sesini tekrar duyar? (Sesin havadaki sürati 340 m/s'dir.) A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 Þekilde iç içe geçmiþ iki cam kap içinde zil bulunmaktadýr. Kap, saða sola sallandýðýnda zil çalmaktadýr. Zil sesinin dýþardan en az duyulabilmesi için cam kaplar arasý aþaðýdaki maddelerden hangisi ile doldurulmalýdýr? A) Demir B) Kum C) Bakýr D) Cam yünü 10. Yanký olayýnýn havada algýlanabilmesi için ses kaynaðý ile engel arasýnda en az kaç metre uzaklýk olmasý gerekir? A) 7 B) 15 C) 17 D)

3 Ses Test Düz ve sert yüzeyler ses dalgalarýný yansýtýrken düz olmayan ve yumuþak yüzeyler ses dalgalarýný yansýtmayýp yutar. Ses yalýtýmýný saðlamak için aþaðýdaki maddelerin hangisinden yararlanmak en uygun olur? A) Tahta B) Cam C) Strafor D) Demir levha 14. Bir öðrenci çalmakta olan müzik setinden uzaklaþtýkça müzik setinden çýkan sesi daha az duyduðunu söylüyor. Bu durum sesin hangi özelliði ile ilgilidir? A) Ýletilmesi B) Yansýmasý C) Þiddeti D) Soðurulmasý 12. Sesin yansýmasýndan faydalanarak geliþtirilen ve anne karnýndaki bebeðin geliþimini takip etmek için de kullanýlan cihaz aþaðýdakilerden hangisidir? A) Ultrason B) Röntgen C) Sonar D) Steteskop Yunuslarýn balýk sürülerinin yerini tespit etmesi, yarasalarýn görme duyularý zayýf olduðu hâlde çevrelerini algýlamasý, sesin hangi özelliði ile gerçekleþmektedir? A) Soðurulmasý B) Yansýmasý C) Ýletilmesi D) Doðrusal yayýlmasý K maddesi L maddesi M maddesi Yukarýda K, L ve M maddelerinin tanecik yapýsý verilmiþtir. Bu maddelerin sesi en az iletenden en çok iletene doðru sýralanýþý hangi seçenekte doðru olarak verilmiþtir? A) K, L, M B) L, K, M C) M, L, K D) K, M, L 367

4 Ses Test Ses ile ilgili olarak; I. Ses, her yönde dalgalar hâlinde yayýlýr. II. Ses, maddesel ortamda yayýlýr. III. Akustik özelliðinin zayýf olduðu ortamlarda çýkan sesler gürültü kirliliði meydana getirir. Yukarýdaki ifadelerden hangileri doðrudur? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III Yukarýdaki kavram haritasýnda numaralý yerlere aþaðýdakilerden hangisi gelmelidir? I II III A) Sesin Ses yalýtýmý Sonar yansýmasý B) Ses yalýtýmý Sonar Sesin yansýmasý C) Sesin Sonar Ses yalýtýmý yansýmasý D) Ses yalýtýmý Sesin Sonar yansýmasý 19. X, Y ve Z maddelerinde Sürat sesin yayýlma süratleri X Y Z 4V V 12V tablodaki gibidir. Buna göre X, Y ve Z maddeleri hangi seçenekte doðru olarak verilmiþtir? X Y Z A) Su Hava Tahta B) Hava Tahta Su C) Tahta Hava Su D) Su Tahta Hava 17. Aþaðýdaki maddelere çekiç ile ayný kuvvetle vuruluyor. Buna göre hangi maddeden daha az ses çýkar? A) Tahta B) Bakýr C) Pamuk D) Cam 20. Bir engele doðru baðýran Aslý, kendi sesini baðýrdýktan 2 saniye sonra tekrar duyuyor. Buna göre Aslý ile engel arasýndaki uzaklýk kaç metredir? (Sesin havadaki sürati 340 m/s'dir.) A) 170 B) 340 C) 510 D)

5 YANITLAR Yanýt 1: Yanýt 2: Deneyde cam yünü, köpük ve demir tozu kutular arasýna yerleþtirilmiþtir. Malzeme miktarlarý eþittir. Cam yünü, köpük ve demir tozu incelendiðinde arasýnda en fazla hava boþluðu olan malzeme, sesi en iyi yalýtacaktýr. Dolayýsýyla malzemenin cinsi ses yalýtýmýný etkiler. Deneyimizde kutular arasýnda boþluk olmadýðý için sesin boþlukta yayýlýp yayýlmayacaðý hakkýnda yorum yapýlamaz. Malzemenin renginin sesin hýzýna etkisi olmadýðýndan Malzemenin renginin sesin hýzýna etkisi var mýdýr? sorusu araþtýrýlmak istenen bilgi deðildir. Deneyde malzemenin cinsinin ses yalýtýmýna etkisi araþtýrýlmak istenmiþtir. Yanýt B'dir. Ses, maddesel ortamda dalgalar hâlinde yayýlan ve madde moleküllerinin titreþimi ile oluþan bir enerji þeklidir. (I. ve III. ifade doðrudur.) Ses, madde taneciklerinin titreþimi ile iletildiði için ancak maddesel ortamda yayýlabilir. Çünkü boþlukta titreþen cisimlerin enerjilerini taþýyacak tanecikler yoktur. Dolayýsýyla sesin yayýlmasý için maddesel ortama ihtiyaç vardýr. (II. ifade yanlýþtýr.) Yanýt C'dir. Yanýt 4: Yanýt 5: Yarasalarýn çýkardýklarý seslerle varlýklarýn yerlerini tespit etmesi, ultrasonun iç organlarýmýzýn görüntüsünü ekrana aktarmasý ve sonar cihazlarý ile balýk sürülerinin yerlerinin tespit edilebilmesi sesin yansýma özelliði ile ilgilidir. Ýnsan kulaðýnýn doðadaki her sesi duymamasý ise sesin yansýmasý ile ilgili deðil þiddeti ile ilgilidir. Yanýt D'dir. Sonar cihazýndan çýkan sesin yankýsý 8 s sonra geri geldiðine göre sonar cihazýndan çýkan ses 4 s'de deniz tabanýna ulaþmýþ 4 s'de de geri gelmiþtir. Buna göre geminin bulunduðu yerde denizin derinliði; Alýnan yol = Sürat x Zaman Alýnan yol = 1500 x 4 Alýnan yol = 6000 m'dir. Yanýt D'dir. Yanýt 3: Öðrenci, cam fanuslarýn içini su ile doldurduðuna göre fanuslarýn içindeki çalar saatin sesinin sývý ortamdan geçip geçmediðini anlamaya çalýþmaktadýr. Buna göre öðrenci Ses sývý ortamda yayýlýr mý? sorusunun cevabýný aramaktadýr. Yanýt B'dir. Yanýt 6: Ses en hýzlý katýlarda, daha sonra sývýlarda, en yavaþ ise gaz ortamda yayýlýr. (I. ifade doðrudur.) Ses, çarptýðý yüzeylerde yansýmaya uðrayabilir. (II. ifade doðrudur.) Ayný ortamda farklý kaynaklar, ayný sesi çýkarmaz. Bir gitarýn teline vurulduðunda çýkan ses ile bir sazýn teline vurulduðunda çýkan ses ayný deðildir. (III. ifade yanlýþtýr.) Yanýt A'dýr. 369

6 Yanýt 7: Zil sesinin dýþarýdan en az duyulabilmesi için cam kaplar arasý cam yünü ile doldurulmalýdýr. Çünkü cam yünü sesi soðurur. Yanýt D'dir. Yanýt 10: Yanký olayýnýn havada algýlanabilmesi için ses kaynaðý ile engel arasýnda en az 17 metre uzaklýk olmasý gerekir. Yanýt C'dir. Yanýt 8: Ses, boþlukta yayýlmaz. Dolayýsýyla astronotlar uzayda kendi sesleri dahil, gök cisimlerinin meydana getirdiði patlamalarý duyamazlar. Özel cihazlarla haberleþirler. (I. ifade yanlýþtýr.) Katı Sıvı Gaz Yanýt 11: Ses, yumuþak ve gözenekli maddelere çarptýðýnda enerjisinin çoðu bu maddeler tarafýndan soðurulur. Bu þekilde ses yalýtýmý saðlanýr. Tahta, cam ve demir levha sert, gözeneksiz yapýya sahiptir. Strafor ise ses yalýtýmý için kullanýlan bir maddedir. Yanýt C'dir. Yanýt 9: Þekillerde görüldüðü gibi tanecikler katýlarda birbirine en yakýn, gazlarda ise en uzaktýr. Dolayýsýyla ses katýlarda gazlara göre daha hýzlý yayýlýr. (II. ifade doðrudur.) Sesin maddeler tarafýndan yutulmasýna "soðurulma" denir. Ses yalýtýmý dýþarýdaki seslerin içeriye, içerideki seslerin dýþarýya çýkmasýný önlemek amacýyla yapýlýr. Dolayýsýyla ses yalýtýmý yapmak için sesi en çok yutan yani en çok soðuran maddelere ihtiyacýmýz vardýr. Ses yalýtýmýnda kullanýlan maddelerin sesi soðurma özelliði fazladýr. (III. ifade yanlýþtýr.) Yanýt B'dir. Ses, daða çarpacak ve ayný yolu tekrar dönerek Duygu'ya gelecektir. Dolayýsýyla sesin aldýðý yol Duygu ile dað arasýndaki uzaklýðýn iki katýdýr. Yol = 2 x 1020 = 2040 metre Sesin havadaki sürati 340 m/s olduðuna göre Duygu, sesini; Yol = Sürat x Zaman 2040 = 340 x Zaman Zaman = 2040 = 6 saniye sonra duyar. Yanýt 340 D'dir. Yanýt 12: Sesin yansýmasý kullanýlarak geliþtirilen ultrason cihazý sayesinde anne karnýndaki bebeðin geliþimi takip edilebilmektedir. Bunun yanýnda ultrason cihazý sayesinde vücut içindeki dokular ve organlar incelenebilir. Yanýt A'dýr. Yanýt 13: Yunuslarýn balýk sürülerinin yerini tespit etmesi, yarasalarýn görme duyularý zayýf olduðu hâlde çevrelerini algýlamasý sesin bir engele çarpýp geri yansýmasý sonucu gerçekleþmektedir. Yanýt B'dir. Yanýt 14: Ses dalgalarýnýn kaynaktan uzaklaþtýkça enerjisi ve buna baðlý olarak þiddeti azalýr. Buna göre öðrencinin çalmakta olan müzik setinden uzaklaþtýkça müzik setinden çýkan sesi daha az duymasýnýn nedeni sesin þiddetinin azalmasýdýr. Yanýt C'dir. 370

7 Yanýt 15: Sesin iletilmesinde ortamdaki molekül ve atomlarýn birbirine uzaklýklarý önemlidir. Katýlarý oluþturan moleküller arasýndaki boþluk en azdýr. Bu nedenle katýlar, sývý ve gazlara göre sesi daha iyi iletir. Sývýlarý oluþturan moleküller arasýndaki boþluk ise gaz maddeleri oluþturan moleküller arasýndaki boþluktan daha az olduðundan sývý maddeler gaz maddelere göre sesi daha iyi iletir. Soruda K maddesinin tanecikleri arasýndaki boþluk en fazla olduðundan K maddesi gaz, L maddesinin tanecikleri arasýndaki boþluk en az olduðundan L maddesi katý maddedir. M maddesi ise sývý maddedir. Buna göre bu maddelerin sesi az iletenden çok iletene doðru sýralanýþý K, M ve L þeklindedir. Yanýt D'dir. Yanýt 16: Madde, sesin yansýmasýna neden olduðundan I numaralý yere sesin yansýmasý yazýlmalýdýr. Sesin yansýmasýndan faydalanýlarak ultrason cihazý, radar ve sonar cihazlarý yapýlmýþtýr. II numaralý yere sonar yazýlmalýdýr. Yumuþak maddelere çarpan ses soðurulur. Sesin soðurulmasý sayesinde ses yalýtýmý saðlanýr. III numaralý yere ses yalýtýmý yazýlmalýdýr. Yanýt C'dir. Yanýt 17: Yumuþak maddeler sesi daha iyi yalýtýr. Ayný kuvvetle tahta, bakýr, pamuk ve cama vurulduðunda pamuk daha yumuþak olduðundan daha az ses çýkaracaktýr. Yanýt C'dir. Yanýt 18: Ses, maddesel ortamda her yöne doðru dalgalar hâlinde yayýlýr. (I ve II. ifadeler doðrudur.) Gürültü ile mücadele yollarýndan biri de akustik düzenlemelerdir. Eðer bir ortamda rahatsýz edici bir yansýma varsa o ortamýn akustik özelliði zayýftýr veya yoktur. Akustik özelliðinin zayýf olduðu ortamlarda gürültü kirliliði meydana gelir. (III. ifade doðrudur.) Soruda verilen üç ifade de doðrudur. Yanýt D'dir. Yanýt 19: Sesin katý maddelerdeki sürati sývý maddelerden; sývý maddelerdeki süratleri ise gaz maddelerden büyüktür. Buna göre sürati en büyük olan Z maddesi katý madde olan tahta, sürati en küçük olan Y maddesi gaz madde olan hava olabilir. X maddesi ise sývý madde olan su olabilir. Yanýt A'dýr. Yanýt 20: Aslý, engele baðýrdýktan 2 s sonra kendi sesini duyduðuna göre Aslý'nýn sesi 1 saniyede engele ulaþmýþ, bir saniyede de kendine geri gelmiþtir. Alýnan yol = Sürat x Zaman formülünde bilinenler yerine yazýlýrsa Aslý ile engel arasýndaki uzaklýk; Alýnan yol = 340 x 1 Alýnan yol = 340 m'dir. Yanýt B'dir. 371

8 TEST 22 Ünite Sonu Testi 1. Aþaðýdaki öðrencilerden hangisi düz aynaya baktýðýnda elindeki pankart üzerindeki yazýyý ayný þekilde görür? 3. K A) B) KEK AMA L Birbirine dik olarak yerleþtirilen K ve L aynalarý arasýna konulan cismin aynalardaki ilk görüntüleri sýrasýyla nasýldýr? C) D) ALİ MUZ A) K L B) C) D) 2. X Y Z Düzlem aynalar üzerine þekildeki gibi gönderilen X, Y, Z ýþýnlarýndan hangileri yansýmalardan sonra kendi üzerinden geri döner? A) Yalnýz X B) X ve Y C) Yalnýz Y D) X, Y ve Z 372

9 Ünite Sonu Testi Test Kalem X F Asal eksen Y Z Þekildeki noktadan bakan bir gözlemcinin M noktasýndaki mum ýþýðýný görebilmesi için X, Y, Z bölgelerine konulacak düz aynalarýn konumlarý aþaðýdakilerden hangisi olabilir? A) B) X Y Z Þekildeki kalemin düz ve çukur aynalardaki görüntüleri ile ilgili olarak aþaðýdakilerden hangisi yanlýþtýr? (Noktalar arasý uzaklýklar eþittir. F: odak noktasýdýr.) A) Hem düz hem de çukur aynadaki görüntü düzdür. B) Cismin çukur aynadaki görüntüsü, düz aynadaki görüntüsünden daha büyüktür. C) Çukur ve düz aynadaki görüntülerin boylarý eþittir. D) Her iki aynada oluþan görüntü de aynalarýn arkasýndadýr. C) D) 6. I. Iþýk boþlukta da yayýlabilen bir enerji þeklidir. II. Sesin yayýlabilmesi için maddesel ortama ihtiyaç vardýr. III. Iþýk, madde moleküllerinin titreþimi ile oluþur. Yukarýdaki ifadelerden hangileri doðrudur? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III 373

10 Ünite Sonu Testi Test Asal eksen K L Çukur ve tümsek aynalardan oluþmuþ sistemde noktalar arasý uzaklýklar eþit ve 1 birimdir. (Çukur aynanýn odak uzaklýðý = 1 birim; Tümsek aynanýn odak uzaklýðý = 2 birimdir.) Buna göre K aynasýna þekildeki gibi gelen ýþýðýn izlediði yol aþaðýdakilerden hangisidir? A) B) Birbirine paralel I ve II düz aynalarý arasýna konulan cismin aynalardaki ilk görüntüleri arasýndaki uzaklýk kaç cm'dir? A) 8 B) 12 C) 18 D) Aþaðýda kutucuklara gönderilen paralel ýþýnlar ve bu ýþýnlara yansýmalarý gösterilmiþtir. Buna göre hangi kutucuk içinde çukur ayna bulunur? A) B) C) C) D) D) 10. Bir düz aynaya gelen ýþýk ýþýný ile yansýyan ýþýn arasýndaki açý 58 dir. Yansýyan ýþýnýn aynayla yaptýðý açý kaç derecedir? A) 29 B) 52 C) 61 D)

11 Ünite Sonu Testi Test Bir fabrikada çalýþan makinelerin çýkardýðý seslerin çevreyi rahatsýz etmemesi için; Vakum pompasý ile havasý alýnmýþ cam fanus içindeki çalar saatin sesi dýþarýdan duyulmamaktadýr. Çalar saatin sesinin dýþarýdan duyulmamasýnýn nedeni aþaðýdakilerden hangisidir? I. Duvarlarý strafor veya köpük ile kaplamak II. Pencerelere çift cam takmak III. Duvarlarý demir plakalarla kaplamak yukarýdakilerden hangileri yapýlmalýdýr? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III A) Camýn çok kalýn olmasý B) Çalar saatin sesinin yansýmaya uðramasý C) Cam fanus içinde hava bulunmamasý D) Camýn ses dalgalarýný emmesi 12. Ses, aþaðýdaki maddelerin hangisinde en yavaþ iletilir? A) Bakýr levha B) Tahta C) Zeytinyaðý D) Hava m uzaðýndaki bir dað yamacýna baðýran Nihal, kaç saniye sonra sesinin yankýsýný duyar? (Sesin havadaki yayýlma hýzý 340 m/s dir.) A) 2 B) 4 C) 8 D) I. Iþýk boþlukta yayýlmaz, ses boþlukta yayýlýr. II. Ses, çarptýðý cismin yapýsýna göre farklý oranlarda yansýma, iletilme ve soðurulmaya uðrar. III. Iþýk, ayný ortamda doðrusal olarak yayýlýr ve karþýlaþtýðý cisim tarafýndan yansýtýlabilir. Yukarýdaki ifadelerden hangileri doðrudur? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III 16. I. Ses doðrusal yolla yayýlýr. II. Yeþil alanlar sesin bir kýsmýný soðurur. III. Ses, en iyi hava ortamýnda yayýlýr. Yukarýdaki ifadelerden hangileri doðrudur? A) Yalnýz I B) Yalnýz II C) I ve III D) II ve III 375

12 Ünite Sonu Testi Test Kerem bir koridorun K, L, M ve N noktalarýna geçerek bu noktalarda duvara doðru baðýrmýþ ve sesinin yankýsýný duymaya çalýþmýþtýr. Noktalar arasý uzaklýklar eþit ve 7 m olduðuna göre Kerem, hangi noktalarda baðýrdýðýnda sesinin yankýsýný duyamaz? Þekilde iç içe geçmiþ cam fanus içine müzik çalan bir radyo yerleþtirilmiþtir. Radyodan çalan müziðin sesinin en az duyulmasý için cam fanuslarýn arasý aþaðýdaki maddelerden hangisi ile doldurulmalýdýr? A) Beton B) Alüminyum C) Demir tozu D) Strafor köpük A) K ve L B) L ve M C) M ve N D) K ve N 20. Gelen ışın N Yansıyan ışın K L M N 18. Aþaðýdakilerden hangisi sesi en az soðurur? A) Strafor köpük B) Sünger C) Tahta parçasý D) Cam yünü Yanda düzlem aynaya gelen ýþýn ve yansýyaný verilmiþtir. Buna göre K, L, M ve N açýlarý ile ilgili olarak hangi ifade kesinlikle doðrudur? A) K > L B) L > M C) M > N D) L = M 376

13 YANITLAR Yanýt 1: Bir cismin düzlem aynadaki görüntüsü simetriktir ve görüntünün aynaya uzaklýðý cismin aynaya uzaklýðýna eþittir. Bu bilgilere göre pankart üzerindeki yazýlarýn düzlem aynadaki görüntülerini sýrasýyla bulalým. Yanýt 3: Bir cismin düz aynadaki görüntüsünün simetrik olduðunu ve cismin aynaya uzaklýðý ile görüntünün aynaya uzaklýðýnýn eþit olduðunu daha önce belirtmiþtik. Cismin K aynasýndaki görüntüsü; KEK KEK AMA AMA ALİ MUZ Cismin L aynasýndaki görüntüsü; Þekillerden de görüldüðü gibi görüntüsü kendisi ile ayný olan kelime (AMA)dýr. Yanýt B'dir. Yanýt 2: Bir düzlem aynada gelen ýþýnýn aynayla yaptýðý açý, yansýyan ýþýnýn aynayla yaptýðý açýya eþittir. X, Y ve Z ýþýnlarýnýn yansýmalardan sonra kendi üzerinden geri dönebilmesi için ikinci aynaya dik gelmesi gerekir. Buna göre ýþýnlarýn izlediði yollarý çizelim N 45 X N 40 Y Yanýt 4: þekildekiler gibidir. Yanýt A'dýr. Gözlemcinin, mum ýþýðýný görebilmesi için mumdan gelen ýþýðýn gözlemcinin gözüne ulaþmasý gerekir. Þimdi ýþýðýn izlemesi gereken yolu çizerek aynalarýn konumlarýný belirleyelim N 15 Z N N N Þekillerden de görüldüðü gibi ikinci aynaya dik (yüzeyin normali üzerinden) gelerek kendi üzerinden geri dönen ýþýnlar X ve Y ýþýnlarýdýr. Yanýt B'dir. Aynalarýn konumlarýnýn þekildeki gibi olmasý gerekir. Yanýt C'dir. 377

14 Yanýt 5: Düzlem aynadaki görüntü daima düz, boyu cismin boyuna eþit ve aynanýn arkasýndadýr. Çukur aynada cisim odakla ayna arasýnda bulunduðu için cismin görüntüsü aynanýn arkasýnda ve boyu cisimden büyüktür. Yanýt 8: Düzlem aynada cismin aynaya olan uzaklýðý ile görüntünün aynaya olan uzaklýðýnýn eþit olduðunu daha önceki sorularýmýzda belirtmiþtik. Buna göre cismin I ve II. aynadaki görüntülerini þekil üzerinde gösterelim. Görüntü Kalem Görüntü F Asal eksen Çukur aynadaki görüntünün boyu, düz aynadaki görüntünün boyundan büyüktür. Yanýt C'dir. Þekilden de görüldüðü gibi görüntüler arasýndaki uzaklýk; = 32 cm'dir. Yanýt D'dir. Yanýt 6: Bu soruyu þöyle bir örnekle açýklayabiliriz. Örneðin Güneþ ten gelen ýþýnlarý görebiliriz. Güneþ ýþýnlarý uzay boþluðunu geçerek Dünya mýza ulaþýr. Oysa Güneþ te meydana gelen patlamalarýn çýkardýðý sesi duyamayýz. Çünkü ses, uzay boþluðunu geçerek dünyamýza ulaþmaz. Buradan ýþýðýn boþlukta yayýldýðý, sesin ise boþlukta yayýlmadýðý, yayýlmasý için maddesel ortama ihtiyaç duyduðu sonucuna ulaþabiliriz. (I ve II. ifade doðrudur.) Iþýk, doðal veya yapay ýþýk kaynaklarýndan elde edilir. Ses ise madde moleküllerinin titreþimi ile oluþur. (III. ifade yanlýþtýr.) Yanýt A'dýr. Yanýt 7: Çukur aynaya odaktan gelen ýþýn, asal eksene paralel olacak þekilde yansýr. Tümsek aynaya asal eksene paralel gelen ýþýn uzantýsý odaktan geçecek þekilde yansýr. Buna göre ýþýnýn izlediði yol A seçeneðinde doðru olarak verilmiþtir. Yanýt A'dýr. Yanýt 9: Çukur aynaya paralel gönderilen ýþýnlar bir noktada odaklanýr. B seçeneðinde paralel gönderilen ýþýnlar kendi üzerinden geri yansýdýðýndan A seçeneðindeki kutuda düz ayna, C seçeneðindeki kutuya paralel gönderilen ýþýnlar daðýldýðýna göre C seçeneðindeki kutuda tümsek ayna, D seçeneðindeki kutuya paralel gönderilen ýþýnlar ise birbirine paralel yansýdýðýndan D seçeneðindeki kutuda düz ayna bulunur. B seçeneðindeki kutuya paralel gönderilen ýþýnlar ise bir noktada odaklandýðýndan B seçeneðindeki kutuda çukur ayna bulunur. Yanýt B'dir. 378

15 Yanýt 10: Normal Düz aynaya gelen ýþýnla yansýyan ýþýn arasýndaki açý 58 ise gelen ýþýnýn normalle arasýndaki açý = 29 2 dir. Normalin ayna ile yaptýðý açý ise 90 olduðuna göre yansýyan ýþýnýn ayna ile yaptýðý açý = 61 dir. Yanýt C'dir. Yanýt 13: Iþýk, boþlukta yayýlmaz yerine yayýlýr, ses boþlukta yayýlýr yerine yayýlmaz olacaktý. (I. ifade yanlýþtýr.) Ses, çarptýðý cismin yapýsýna göre (sertliðine, yumuþaklýðýna, pürüzlü veya düz olmasýna göre) farklý oranlarda yansýma, iletilme ve soðurulmaya uðrar. (II. ifade doðrudur.) Iþýk ayný ortamda doðrusal olarak yayýlýr ve karþýlaþtýðý cisim tarafýndan yansýtýlabilir. (III. ifade doðrudur.) Yanýt C'dir. Yanýt 11: Ses maddesel ortamda iletilir. Vakum pompasý ile havasý alýnmýþ cam fanus içindeki çalar saatin sesinin dýþarýdan duyulmamasýnýn nedeni ise cam fanus içinde hava bulunmamasýdýr. Yanýt C'dir. Yanýt 14: Bir fabrikada makinelerin çýkardýðý seslerin çevreyi rahatsýz etmememesi için duvarlarý strafor veya köpük ile kaplamak, pencerelere çift cam takmak gerekir. Yanýt A'dýr. Yanýt 15: Dað yamacýna doðru baðýran Nihal'in sesi dað yamacýna; Yanýt 12: Ses, katýlarda en hýzlý, gazlarda ise en yavaþ iletilir. Bakýr levha ve tahta, katý maddeler olduðundan ses hýzlý iletilir. Zeytinyaðý ise sývý madde olduðundan gaz madde olan havaya göre sesi daha hýzlý iletir. Ses en yavaþ havada iletilir. Yanýt D'dir. Alýnan yol = Sürat x Zaman 1360 = 340 x Zaman Zaman = ulaþýr Zaman = 4 s'de Nihal'in sesi dað yamacýna 4 s de ulaþýp 4 s'de geri döneceðinden Nihal, sesinin yankýsýný baðýrdýktan = 8 s sonra duyacaktýr. Yanýt C'dir. 379

16 Yanýt 16: Ses, doðrusal yolla deðil her yöne dalgalar hâlinde yayýlýr. (I. ifade yanlýþtýr.) Yeþil alanlar yaþamýmýzda çok önemli bir yere sahiptir. Soluduðumuz havayý temizledikleri gibi þehir gürültüsünün büyük bir kýsmý soðururlar. (II. ifade doðrudur.) Katý maddelerin tanecikleri arasýndaki boþluk en az olduðundan ses en iyi hava ortamýnda deðil katý ortamlarda yayýlýr. (III. ifade yanlýþtýr.) Yanýt B'dir. Yanýt 19: Ses yalýtýmýnda kullanýlan ve sesi soðuran strafor köpük, cam fanuslar arasýna konulursa radyodan çalan müziðin sesi dýþarýdan en az þekilde duyulur. Yanýt D'dir. Yanýt 17: Yanký olayýnýn algýlanabilmesi için ses kaynaðý ile engel arasýnda en az 17 m mesafe olmasý gerekir. K noktasýnýn duvara uzaklýðý 7 m, L noktasýnýn duvara uzaklýðý 14 m olduðundan Kerem K ve L noktalarýndan duvara baðýrdýðýnda sesinin yankýsýný duyamaz. Yanýt A'dýr. Yanýt 20: Düzlem güneye gelen ýþýnýn normalde yaptýðý açý ile yansýyan ýþýnýn normalle yaptýðý açý eþittir. Gelen ýþýnýn normalle yaptýðý açý L açýsý, yansýyan ýþýnýn normalle yaptýðý açý M açýsý olduðundan L = M doðrudur. Yanýt D'dir. Yanýt 18: Ses, sert ve düz yüzeylerde iyi yansýr, yumuþak yüzeylerde ise soðurulur. Strafor, köpük, sünger ve cam yünü sesi soðuran maddelere, tahta parçasý ise sesi yansýtan maddelere örnektir. Yanýt C'dir. 380

TEST. 8 Ünite Sonu Testi m/s kaç km/h'tir? A) 72 B) 144 C) 216 D) 288 K 25 6 L 30 5 M 20 7

TEST. 8 Ünite Sonu Testi m/s kaç km/h'tir? A) 72 B) 144 C) 216 D) 288 K 25 6 L 30 5 M 20 7 TEST 8 Ünite Sonu Testi 1. 40 m/s kaç km/h'tir? A) 72 B) 144 C) 216 D) 288 2. A noktasýndan harekete baþlayan üç atletten Sema I yolunu, Esra II yolunu, Duygu ise III yolunu kullanarak eþit sürede B noktasýna

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ. TEOG-2 DE % 100 isabet

FEN BÝLÝMLERÝ. TEOG-2 DE % 100 isabet TEOG-2 DE % 1 isabet 1. Geyik Aslan Ot Fare ýlan Atmaca Doðal bir ekosistemde enerji aktarýmý þekildeki gibi gösterilmiþtir. Buna göre, aþaðýdaki açýklamalardan hangisi yanlýþtýr? Aslan ile yýlan 2. dereceden

Detaylı

Ses. Ses Nasýl Yayýlýr? Ses, maddesel ortamlarda dalgalar hâlinde yayýlan madde moleküllerinin titreþimi ile oluþan bir enerji þeklidir.

Ses. Ses Nasýl Yayýlýr? Ses, maddesel ortamlarda dalgalar hâlinde yayýlan madde moleküllerinin titreþimi ile oluþan bir enerji þeklidir. Ses Ses Nasýl Yayýlýr? Ses, maddesel ortamlarda dalgalar hâlinde yayýlan madde moleküllerinin titreþimi ile oluþan bir enerji þeklidir. Ses, bir madde ile karþýlaþtýðýnda yansýyabilir, iletilebilir ya

Detaylı

Iþýk. Iþýðýn Farklý Maddelerle Etkileþimi

Iþýk. Iþýðýn Farklý Maddelerle Etkileþimi 319 Iþýk Iþýðýn arklý addelerle Etkileþimi Iþýk, etrafýmýzdaki cisimleri görmemizi saðlayan ve boþlukta yayýlabilen bir enerji þeklidir. Týptan sanayiye, sanayiden uzay teknolojisine kadar her alanda kullanýlarak

Detaylı

1. I. Bir cismin sýcaklýðý artýrýlýrsa direnci azalýr.

1. I. Bir cismin sýcaklýðý artýrýlýrsa direnci azalýr. 1. Fizik ile ilgili, I. Atomlar maddenin en küçük parçacýklarýdýr. Cisimler hýzlandýrýldýðýnda hýzlarý ses hýzýný geçemez. I Newton, yaþadýðý dönemin en ünlü bilim insanýydý. yargýlarýndan hangileri bilimsel

Detaylı

3. FASÝKÜL 1. FASÝKÜL 4. FASÝKÜL 2. FASÝKÜL 5. FASÝKÜL. 3. ÜNÝTE: ÇIKARMA ÝÞLEMÝ, AÇILAR VE ÞEKÝLLER Çýkarma Ýþlemi Zihinden Çýkarma

3. FASÝKÜL 1. FASÝKÜL 4. FASÝKÜL 2. FASÝKÜL 5. FASÝKÜL. 3. ÜNÝTE: ÇIKARMA ÝÞLEMÝ, AÇILAR VE ÞEKÝLLER Çýkarma Ýþlemi Zihinden Çýkarma Ýçindekiler 1. FASÝKÜL 1. ÜNÝTE: ÞEKÝLLER VE SAYILAR Nokta Düzlem ve Düzlemsel Þekiller Geometrik Cisimlerin Yüzleri ve Yüzeyleri Tablo ve Þekil Grafiði Üç Basamaklý Doðal Sayýlar Sayýlarý Karþýlaþtýrma

Detaylı

Madde ve Isý. Maddeyi oluþturan taneciklerin hareketleri ýsý alýþ-veriþinden etkilenir. Aþaðýda yapýlan deneyler bu etkiyi göstermektedir.

Madde ve Isý. Maddeyi oluþturan taneciklerin hareketleri ýsý alýþ-veriþinden etkilenir. Aþaðýda yapýlan deneyler bu etkiyi göstermektedir. Maddeler tanecikli yapýdadýrlar. Bu tanecikler görülmeyecek kadar küçüktür. Fakat maddeyi oluþturan tüm taneciklerin hareketli olduðunu görmüþtük. Aþaðýda katý, sývý ve gaz hâllerinde bulunan maddelerin

Detaylı

ÇEVREMÝZDEKÝ GEOMETRÝ

ÇEVREMÝZDEKÝ GEOMETRÝ ÇEVREMÝZDEÝ GEOMETRÝ çýlarý Ýsimlendirme þaðýdaki masa üzerindeki açýlarý gösterelim: çýlar, köþesine yazýlan büyük harfle isimlendirilirler. çý ^ veya sembollerinden biri kullanýlarak gösterilir. Yukarýda

Detaylı

ünite1 1. Aþaðýdaki kavram ve gösterimi çiftlerinden hangisi doðrudur? A. ýþýn, B. doðru parçasý, d C. nokta, A D. doðru,

ünite1 1. Aþaðýdaki kavram ve gösterimi çiftlerinden hangisi doðrudur? A. ýþýn, B. doðru parçasý, d C. nokta, A D. doðru, ünite1 Geometri Matematik E 1 3. 1. þaðýdaki kavram ve gösterimi çiftlerinden hangisi doðrudur?. ýþýn, B B. doðru parçasý, d. nokta,. doðru, B Y erilen açýnýn gösterimi aþaðýdakilerden hangisi olabilir?.

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS UYGULAMA FÖYÜ (MF) LYS FÝZÝK - 13 KALDIRMA KUVVETÝ - I

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS UYGULAMA FÖYÜ (MF) LYS FÝZÝK - 13 KALDIRMA KUVVETÝ - I BÝRE DERSHANEERÝ SINIF ÝÇÝ DERS UUAMA FÖÜ (MF) DERSHANEERÝ S FÝÝ - 13 ADIRMA UVVETÝ - I Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr. ADIRMA UVVETÝ - I Adý Soyadý :... Bu

Detaylı

Işığın izlediği yol : Işık bir doğru boyunca km/saniye lik bir hızla yol alır.

Işığın izlediği yol : Işık bir doğru boyunca km/saniye lik bir hızla yol alır. IŞIK VE SES Işık ve ışık kaynakları : Çevreyi görmemizi sağlayan enerji kaynağına ışık denir. Göze gelen ışık ya bir cisim tarafından oluşturuluyordur ya da bir cisim tarafından yansıtılıyordur. Göze gelen

Detaylı

AÇILAR. Baþlangýç noktalarý ortak ve doðrusal olmayan iki ýþýnýn oluþturduðu þekle açý denir. Bir A açýsý, ëa veya

AÇILAR. Baþlangýç noktalarý ortak ve doðrusal olmayan iki ýþýnýn oluþturduðu þekle açý denir. Bir A açýsý, ëa veya çýlar ÇI aþlangýç noktalarý ortak ve doðrusal olmayan iki ýþýnýn oluþturduðu þekle açý denir. ir açýsý, ë veya þeklinde gösterilir. [ [ Isýn, köþe [ [= é ukarýdaki açý, açýsý, açýsý veya açýsý þeklinde

Detaylı

2. Madde ýsý aldýðýnda veya ýsý verdiðinde maddelerin taneciklerinin hareketi ile ilgili olarak ne söylenebilir?

2. Madde ýsý aldýðýnda veya ýsý verdiðinde maddelerin taneciklerinin hareketi ile ilgili olarak ne söylenebilir? Soru - Yanýt 12 1. Isý nedir? Yanýt: Sýcaklýk farkýndan dolayý maddenin tanecikleri arasýnda enerji aktarýmý olur. Aktarýlan bu enerjiye ýsý denir. 2. Madde ýsý aldýðýnda veya ýsý verdiðinde maddelerin

Detaylı

COPYRIGHT EBD YAYINCILIK LTD. ŞTİ.

COPYRIGHT EBD YAYINCILIK LTD. ŞTİ. COPYRIGHT EBD YAYINCILIK LTD. ŞTİ. Bu kitabın her hakkı saklıdır. (Noter huzurunda ve Patent Merkezinde). Hangi amaçla olursa olsun, kitabın tamamının veya bir kısmının kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi,

Detaylı

Þimdi beraber sarmal bir yay yapacaðýz. Bakýr tel, çubuða eþit aralýklarla sarýlýr. Daha sonra çubuk yayýn içinden çýkarýlýr.

Þimdi beraber sarmal bir yay yapacaðýz. Bakýr tel, çubuða eþit aralýklarla sarýlýr. Daha sonra çubuk yayýn içinden çýkarýlýr. SARMAL YAYLAR Malzemeler Bu bölümde benimle beraber deneyler yapacaksýnýz. Çubuk Bakýr tel Þimdi beraber sarmal bir yay yapacaðýz. Bakýr tel, çubuða eþit aralýklarla sarýlýr. Daha sonra çubuk yayýn içinden

Detaylı

Geometriye Y olculuk. E Kare, Dikdörtgen ve Üçgen E Açýlar E Açýlarý Ölçme E E E E E. Çevremizdeki Geometri. Geometrik Þekilleri Ýnceleyelim

Geometriye Y olculuk. E Kare, Dikdörtgen ve Üçgen E Açýlar E Açýlarý Ölçme E E E E E. Çevremizdeki Geometri. Geometrik Þekilleri Ýnceleyelim Matematik 1. Fasikül ÜNÝTE 1 Geometriye Yolculuk ... ÜNÝTE 1 Geometriye Y olculuk Çevremizdeki Geometri E Kare, Dikdörtgen ve Üçgen E Açýlar E Açýlarý Ölçme Geometrik Þekilleri Ýnceleyelim E E E E E Üçgenler

Detaylı

1. Merkezi ve çevresel sinir sistemini oluþturan sinir hücrelerine ne ad verilir?

1. Merkezi ve çevresel sinir sistemini oluþturan sinir hücrelerine ne ad verilir? Soru - Yanýt 3 1. Merkezi ve çevresel sinir sistemini oluþturan sinir hücrelerine ne ad verilir? Yanýt: Nöron 2. Merkezi sinir sistemini oluþturan organlar nelerdir? Yanýt: Beyin, beyincik, omurilik soðaný

Detaylı

Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri

Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri 1 2 1 1 2 Çok Sýcak Soðuk Sýcak Çok Soðuk D B C Çorba Kutuplar Yanardað Sonbahar Yukarýda yer alan 1. ve 2. kutudakiler

Detaylı

17 ÞUBAT kontrol

17 ÞUBAT kontrol 17 ÞUBAT 2016 5. kontrol 3 puanlýk sorular 1. Ahmet, Beril, Can, Deniz ve Ergün bir çift zar atýyorlar. Ahmet Beril Can Deniz Ergün Attýklarý zarlarýn toplamýna bakýldýðýna göre, en büyük zarý kim atmýþtýr?

Detaylı

DOÐRUNUN ANALÝTÝÐÝ - I

DOÐRUNUN ANALÝTÝÐÝ - I YGS-LYS GEOMETRÝ Konu Anlatýmý DOÐRUNUN ANALÝTÝÐÝ - I ANALÝTÝK DÜZLEM Baþlangýç noktasýnda birbirine dik olan iki sayý doðrusunun oluþturduðu sisteme dik koordinat sistemi, bu doðrularýn belirttiði düzleme

Detaylı

1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn

1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn 4. SINIF COÞMAYA SORULARI 1. BÖLÜM 3. DÝKKAT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn toplamý kaçtýr? A) 83 B) 78 C) 91 D) 87

Detaylı

ISBN :

ISBN : ISBN : 978-605 - 4313-56 - 3 İÇİNDEKİLER (5) Geometrik Cisimler ve (8) Birimleri (11) Ölçme ve Değerlendirme - 1 (13) Ölçme ve Değerlendirme - 2 (15) Ölçme ve Değerlendirme - 3 (18) Sıvıları Ölçme (27)

Detaylı

Ön Hazýrlýk Geometrik Þekiller

Ön Hazýrlýk Geometrik Þekiller Ön Hazýrlýk Geometrik Þekiller 1 4 7 10 5 2 3 11 6 8 9 Noktalý kâðýtta bazý geometrik þekiller verilmiþtir. Bu þekillere göre aþaðýdaki ifadelerden doðru olanlarýn yanýna D yanlýþ olanlarýn yanýna Y harfini

Detaylı

Matematik ve Türkçe Örnek Soru Çözümleri Matematik Testi Örnek Soru Çözümleri 1 Aþaðýdaki saatlerden hangisinin akrep ve yelkovaný bir dar açý oluþturur? ) ) ) ) 11 12 1 11 12 1 11 12 1 10 2 10 2 10 2

Detaylı

Km/sn IŞIĞIN KIRILMASI. Gelen ışın. Kırılan ışın

Km/sn IŞIĞIN KIRILMASI. Gelen ışın. Kırılan ışın Işık: Görmemizi sağlayan bir enerji türüdür. Doğrusal yolla yayılır ve yayılmak için maddesel ortama ihtiyacı yoktur. Işınlar ortam değiştirdiklerinde; *Süratleri *Yönleri *Doğrultuları değişebilir Işık

Detaylı

ünite doðal sayýsýndaki 1 rakamlarýnýn basamak deðerleri toplamý kaçtýr?

ünite doðal sayýsýndaki 1 rakamlarýnýn basamak deðerleri toplamý kaçtýr? ünite1 TEST 1 Doðal Sayýlar Matematik 4. 10 491 375 doðal sayýsýndaki 1 rakamlarýnýn basamak deðerleri toplamý kaçtýr? 1. Ýki milyon yüz üç bin beþ yüz bir biçiminde okunan doðal sayý aþaðýdakilerden A.

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR TEST / 1

TEMEL KAVRAMLAR TEST / 1 TEMEL KAVRAMLAR TEST / 1 1. Aþaðýdakilerden kaç tanesi rakam deðildir? I. 0 II. 4 III. 9 IV. 11 V. 17 5. Aþaðýdakilerden hangisi birbirinden farklý iki rakamýn toplamý olarak ifade edilemez? A) 1 B) 4

Detaylı

ÇEVREMÝZDEKÝ GEOMETRÝ

ÇEVREMÝZDEKÝ GEOMETRÝ ÇVRMÝZDÝ GOMTRÝ çýlarý Ýsimlendirme þaðýdaki masa üzerindeki açýlarý gösterelim: çýlar, köþesine yazýlan büyük harfle isimlendirilirler. çý ^ veya sembollerinden biri kullanýlarak gösterilir. Yukarýda

Detaylı

FÝZÝK. Bilimsel bilgiye ulaşmak için; I. deney, II. gözlem, III. akıl yürütme

FÝZÝK. Bilimsel bilgiye ulaşmak için; I. deney, II. gözlem, III. akıl yürütme 1. Bilimsel bilgiye ulaşmak için; I. deney, gözlem, I akıl yürütme 10. Bilimsel bir bilgi ile ilgili, I. Deneylerle desteklenmesidir. Verilerle geniþletilebilmelidir. I Doðruluðu her zaman geçerlidir.

Detaylı

IŞIK VE SES Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Muğla 2016

IŞIK VE SES Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Muğla 2016 IŞIK VE SES Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Muğla 2016 IŞIĞIN ÖZELLİKLERİ Işık maddenin fiziksel yapısındaki atomik etkileşim sonucu meydana gelen ve ışıyan bir enerji türüdür. Işık bir kaynaktan doğrusal

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Aþaðýdaki þekillerden hangisi bu dört þeklin hepsinde yoktur? A) B) C) D) 2. Yandaki resimde kaç üçgen vardýr? A) 7 B) 6 C) 5 D) 4 3. Yan taraftaki þekildeki yapboz evin eksik parçasýný

Detaylı

COPYRIGHT EBD YAYINCILIK LTD. ŞTİ.

COPYRIGHT EBD YAYINCILIK LTD. ŞTİ. COPYRIGHT EBD YAYINCILIK LTD. ŞTİ. Bu kitabın her hakkı saklıdır. (Noter huzurunda ve Patent Merkezinde). Hangi amaçla olursa olsun, kitabın tamamının veya bir kısmının kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi,

Detaylı

3. Tabloya göre aþaðýdaki grafiklerden hangi- si çizilemez?

3. Tabloya göre aþaðýdaki grafiklerden hangi- si çizilemez? 5. SINIF COÞMY SORULRI 1. 1. BÖLÜM DÝKKT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. Kazan Bardak Tam dolu kazandan 5 bardak su alýndýðýnda kazanýn 'si boþalmaktadýr. 1 12 Kazanýn

Detaylı

Yaþamýmýzdaki Elektrik

Yaþamýmýzdaki Elektrik ÇALÞMA KÂÐD 1 6. sýnýfta öðrendiklerinizin ne kadarýný hatýrlýyorsunuz? Aþaðýdaki sorularý cevaplayarak bunu kontrol edin. 1. Aþaðýda verilen devrelerden ýþýk verenlerin yanýndaki kutucuklarý iþaretleyiniz.

Detaylı

Aþaðýdaki tablodaki sayýlarýn deðerlerini bulunuz. Deðeri 0 veya 1 olan sayýlarýn bulunduðu kutularý boyayýnýz. b. ( 3) 4, 3 2, ( 3) 3, ( 3) 0

Aþaðýdaki tablodaki sayýlarýn deðerlerini bulunuz. Deðeri 0 veya 1 olan sayýlarýn bulunduðu kutularý boyayýnýz. b. ( 3) 4, 3 2, ( 3) 3, ( 3) 0 Tam Sayýlarýn Kuvveti Sýfýr hariç her sayýnýn sýfýrýncý kuvveti e eþittir. n 0 = (n 0) Sýfýrýn (sýfýr hariç) her kuvvetinin deðeri 0 dýr. 0 n = 0 (n 0) Bir sayýnýn birinci kuvveti her zaman kendisine eþittir.

Detaylı

ünite1 Hücre 3. Öðretmenin sorularý ve Müge nin yanýtlarý tabloda verilmiþtir: 1. Tabloda öðretmenin sorularý ve Duygu nun yanýtlarý bulunmaktadýr.

ünite1 Hücre 3. Öðretmenin sorularý ve Müge nin yanýtlarý tabloda verilmiþtir: 1. Tabloda öðretmenin sorularý ve Duygu nun yanýtlarý bulunmaktadýr. ünite1 TEST 1 1. Tabloda öðretmenin sorularý ve Duygu nun yanýtlarý bulunmaktadýr. Öðretmenin Duygu nun sorularý yanýtlarý 1 Sitoplazmasý var mý? Var. 2 Hücre çeperi var mý? Yok. 3 Kloroplast organeli

Detaylı

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. Dünyanýn en büyük dairesel pizzasý 128 parçaya bölünecektir. Her bir kesim tam bir çap olacaðýna göre kaç tane kesim yapmak gerekmektedir? A) 7 B) 64 C) 127 D) 128 E) 256 2. Ali'nin

Detaylı

6. Büyük kan dolaþýmýnýn amacý nedir? Büyük kan dolaþýmýnda kanýn izlediði yolu kýsaca açýklayýnýz.

6. Büyük kan dolaþýmýnýn amacý nedir? Büyük kan dolaþýmýnda kanýn izlediði yolu kýsaca açýklayýnýz. Soru - Yanýt 10 1. Dolaþým sisteminin elemanlarý nelerdir? Yanýt: Dolaþým sisteminin elemanlarý kalp, damarlar ve kandýr. 2. Dolaþým sisteminin görevi nedir? Yanýt: Vücuttaki hücrelere oksijen ve besin

Detaylı

DENEME Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir.

DENEME Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir. 1. Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir. 1. a, b, c birbirinden farklý rakamlardýr. 2a + 3b - 4c ifadesinin alabileceði

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. Bir dik ikizkenar ABC üçgeni, BC = AB = birim olacak þekilde veriliyor. Üçgenin C köþesini merkez kabul ederek çizilen ve yarýçapý birim olan bir yay, hipotenüsü D noktasýnda, üçgenin

Detaylı

Maddenin Tanecikli Yapýsý

Maddenin Tanecikli Yapýsý 161 Maddenin Tanecikli Yapýsý Madde Nedir? Çevremizde gördüðümüz ya da hissettiðimiz kütlesi olan boþlukta yer kaplayan yani hacmi olan her þeye madde denir. Maddeler katý, sývý ve gaz hâlde olabilir.

Detaylı

7.SINIF FEN BİLİMLERİ AYNALAR VE IŞIK KARMA SORULAR

7.SINIF FEN BİLİMLERİ AYNALAR VE IŞIK KARMA SORULAR 1. 4. I. Düzlem aynada görüntü aynaya göre simetriktir. II. Çukur aynalarda görüntü cismin bulunduğu yere göre düz-büyük veya tersküçük olabilir. III. Tümsek aynalarda cismin görüntüsü daima küçük ve düzdür.

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2018

Kanguru Matematik Türkiye 2018 3 puanlýk sorular. Þekildeki takvim yapraðý bir ayý göstermektedir. Maalesef üzerine mürekkep dökülmüþtür ve günlerden çoðu görülmemektedir. Bu ayýn 7 si hangi güne denk gelir? P S Ç P C C P 3 4 5 6 7

Detaylı

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 3 puanlýk sorular 1. Aþaðýdaki seçeneklerden hangisinde bulunan parçayý, yukarýdaki iki parçanýn arasýna koyarsak, eþitlik saðlanýr? A) B) C) D) E) 2. Can pencereden dýþarý baktýðýnda, aþaðýdaki gibi parktaki

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK TS YGSH YGS 04 DERSHANELERÝ Konu TEMEL KAVRAMLAR - III Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar

Detaylı

DENEME Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir.

DENEME Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir. 1. Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir. 1. 3 2x +1 = 27 olduðuna göre, x kaçtýr? A) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4 4. Yukarýda

Detaylı

FÝZÝK. Sürtünmeler ihmal edildiğine göre, L sandığının ivmesi a L = 5 m/s 2 ise K sandığının ivmesi kaç. m/s 2 dir?

FÝZÝK. Sürtünmeler ihmal edildiğine göre, L sandığının ivmesi a L = 5 m/s 2 ise K sandığının ivmesi kaç. m/s 2 dir? 1. Özdeş K ve L sandıkları, yer çekimi ivmesinin 10 m/s 2 olarak kabul edildiği ortamda yatay düzleme paralel, esnemeyen iplerle şekillerdeki gibi sabit, özdeş ve ağırlıksız makaralar yardımıyla çekilmektedir.

Detaylı

Kümeler II. KÜMELER. Çözüm A. TANIM. rnek... 3. Çözüm B. KÜMELERÝN GÖSTERÝLMESÝ. rnek... 1. rnek... 2. rnek... 4. 9. Sýnýf / Sayý..

Kümeler II. KÜMELER. Çözüm A. TANIM. rnek... 3. Çözüm B. KÜMELERÝN GÖSTERÝLMESÝ. rnek... 1. rnek... 2. rnek... 4. 9. Sýnýf / Sayý.. Kümeler II. KÜMLR. TNIM Küme, bir nesneler topluluðudur. Kümeyi oluþturan nesneler herkes tarafýndan ayný þekilde anlaþýlmalýdýr. Kümeyi oluþturan nesnelerin her birine eleman denir. Kümeyi genel olarak,,

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 Kanguru Matematik Türkiye 07 4 puanlýk sorular. Bir dörtgenin köþegenleri, dörtgeni dört üçgene ayýrmaktadýr. Her üçgenin alaný bir asal sayý ile gösterildiðine göre, aþaðýdaki sayýlardan hangisi bu dörtgenin

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. þaðýdaki þekilde kenar uzunluklarý 4 ve 6 olan iki eþkenar üçgen ve iç teðet çemberleri görülmektedir. ir uðurböceði üçgenlerin kenarlarý ve çemberlerin üzerinde yürüyebilmektedir.

Detaylı

Küresel Aynalar. Yansıtıcı yüzeyi küre kapağı şeklinde olan aynalara küresel ayna denir.

Küresel Aynalar. Yansıtıcı yüzeyi küre kapağı şeklinde olan aynalara küresel ayna denir. Küresel Aynalar Yansıtıcı yüzeyi küre kapağı şeklinde olan aynalara küresel ayna denir. r F F Çukur ayna Tümsek ayna Kürenin merkezi aynanın merkezidir. f r 2 erkezden geçip aynayı simetrik iki eşit parçaya

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Hangi þeklin tam olarak yarýsý karalanmýþtýr? A) B) C) D) 2 Þekilde görüldüðü gibi þemsiyemin üzerinde KANGAROO yazýyor. Aþaðýdakilerden hangisi benim þemsiyenin görüntüsü deðildir?

Detaylı

Kareli kaðýda çizilmiþ olan. ABC üçgenin BC kenarýna ait yüksekliði kaç birimdir?

Kareli kaðýda çizilmiþ olan. ABC üçgenin BC kenarýna ait yüksekliði kaç birimdir? 8. SINI ÜÇGN YRII NR TTi YÜSÝ üçgenin köþesinden kenarýna ait dikme inþa ediniz. yný iþlemi köþesinden kenarýna ve köþesinden kenarýna da uygulayýnýz. areli kaðýda çizilmiþ olan üçgenin kenarýna ait yüksekliði

Detaylı

Dalgalar. (9. sýnýf) Fizik DALGALARA AÝT TEMEL BÜYÜKLÜKLER

Dalgalar. (9. sýnýf) Fizik DALGALARA AÝT TEMEL BÜYÜKLÜKLER 6 Dalgalar Bu ünitede, titreþim ve dalga hareketi arasýndaki iliþkinin ne olduðunu, frekans, periyot ve dalga boyu arasýndaki iliþkiyi, dalgalarýn nasýl sýnýflandýrýldýðýný, farklý ortamlardaki dalga hareketlerinin

Detaylı

Adým Adým Çelik Kapý Montaj Þemasý

Adým Adým Çelik Kapý Montaj Þemasý Montaj Klavuzu 09 Adým Adým Çelik Kapý Montaj Þemasý Baþlamadan Gerekenler : Küçük Spiral (Avuç) Taþlama (Kesme Taþý ile) El Matkaý Su Terazisi Keski Çekiç Levye Çimento Ayarlanailen Gerdirme Aparatý Ýnþaat

Detaylı

ünite SAYILAR ve İŞLEMLER Matematik Yandaki işlemde, her harf farklı bir doğal sayıyı göstermektedir. 4. A C C D E F TEST 1 Buna göre A + B kaçtır?

ünite SAYILAR ve İŞLEMLER Matematik Yandaki işlemde, her harf farklı bir doğal sayıyı göstermektedir. 4. A C C D E F TEST 1 Buna göre A + B kaçtır? ünite SYILR ve İŞLEMLER ES 4. B D E 5 5 Matematik Yandaki işlemde, her harf farklı bir doğal sayıyı göstermektedir. Buna göre + B kaçtır?. 8 ) 40 B) 50 ) 75 D) 90 B 8 sayısı şekildeki gibi asal çarpanlarına

Detaylı

AYDINLATMADA TEMEL BÝLGÝ ÖZETÝ IÞIK ve MADDE

AYDINLATMADA TEMEL BÝLGÝ ÖZETÝ IÞIK ve MADDE AYDINLATMADA TEMEL BÝLGÝ ÖZETÝ IÞIK ve MADDE IÞIK Iþýðý tanýmlamak için önce ýþýným teriminin tanýmýný vermek gerekir. Iþýným, parçacýklar ya da elektromanyetik dalgalar biçiminde yayýmlanan ya da taþýnan

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Ayla 1997 ve kardeþi Cemile 2001 yýlýnda doðmuþtur. Bu iki kýz kardeþin yaþlarý farký için aþaðýdakilerden hangisi her zaman doðrudur? A) 4 yýldan azdýr B) en az 4 yýldýr C) tam 4

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 4. ÜNİTE: OPTİK 3. Konu KÜRESEL AYNALAR ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 4. ÜNİTE: OPTİK 3. Konu KÜRESEL AYNALAR ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINI ONU ANLATILI. ÜNİTE: OPTİ. onu ÜRESEL ANALAR ETİNLİ ve TEST ÇÖÜLERİ Ünite Optik. Ünite. onu (üresel Aynalar) A nın Çözümleri 1. Çukur aynada deki bir cismin görüntüsü yine dedir. Buna göre, C

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Dalgalar. Ünite. 3. Konu. Ses Dalgası. Test Çözümleri. Sismograf

10. Sınıf. Soru Kitabı. Dalgalar. Ünite. 3. Konu. Ses Dalgası. Test Çözümleri. Sismograf 10. Sınıf Soru Kitabı 3. Ünite Dalgalar 3. Konu Ses Dalgası Test Çözümleri Sismograf 2 3. Ünite Dalgalar Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına

Detaylı

EÞÝTSÝZLÝKLER. I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik. Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik

EÞÝTSÝZLÝKLER. I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik. Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik l l l EÞÝTSÝZLÝKLER I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik Çift ve Tek Katlý Kök, Üslü ve Mutlak Deðerlik Eþitsizlik l Alýþtýrma 1 l Eþitsizlik

Detaylı

KÝMYA. 1. Dalton atom modelinde;

KÝMYA. 1. Dalton atom modelinde; 8. I. Kütlenin korunumu kanunu II. Sabit oranlar kanunu III. Katlı oranlar kanunu Yukarıdaki kimya kanunlarından hangileri Dalton Atom Kuramı ile açıklanabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D)

Detaylı

Mantýk Kümeler I. MANTIK. rnek rnek rnek rnek rnek... 5 A. TANIM B. ÖNERME. 9. Sýnýf / Sayý.. 01

Mantýk Kümeler I. MANTIK. rnek rnek rnek rnek rnek... 5 A. TANIM B. ÖNERME. 9. Sýnýf / Sayý.. 01 Matematik Mantýk Kümeler Sevgili öðrenciler, hayatýnýza yön verecek olan ÖSS de, baþarýlý olmuþ öðrencilerin ortak özelliði, 4 yýl boyunca düzenli ve disiplinli çalýþmýþ olmalarýdýr. ÖSS Türkiye Birincisi

Detaylı

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý CEBÝRSEL ÝFADELER ve DENKLEM ÇÖZME Test -. x 4 için x 7 ifadesinin deðeri kaçtýr? A) B) C) 9 D). x 4x ifadesinde kaç terim vardýr? A) B) C) D) 4. 4y y 8 ifadesinin terimlerin katsayýlarý toplamý kaçtýr?.

Detaylı

AÇI VE AÇI ÖLÇÜSÜ. bilgi. 10 Açı, Üçgen, Kare ve Dikdörtgen tudem 4. sýnýf matematik

AÇI VE AÇI ÖLÇÜSÜ. bilgi. 10 Açı, Üçgen, Kare ve Dikdörtgen tudem 4. sýnýf matematik ÇI V ÇI ÖLÇÜSÜ esimdeki iþaretli yerler ( )size hangi geometrik kavramý hatýrlatýyor? u geometrik kavramýn ortaya çýkmasý için baþka hangi geometrik kavramlardan yararlanýlýr? esim incelendiðinde birçok

Detaylı

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 3 Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına ve moleküllerin kinetik enerjisine bağlıdır. Yani ses dalgalarının

Detaylı

Geometri Çalýþma Kitabý

Geometri Çalýþma Kitabý LYS GMTRÝ ÇLIÞM ÝTI LYS Geometri Çalýþma itabý opyright Sürat asým Reklamcýlýk ve ðitim raçlarý San. Tic. Þ u kitabýn tamamýnýn ya da bir kýsmýnýn, kitabý yayýmlayan þirketin önceden izni olmaksýzýn elektronik,

Detaylı

Ý Ç Ý N D E K Ý L E R

Ý Ç Ý N D E K Ý L E R ÝÇÝNDEKÝLER A. BÝRÝNCÝ ÜNÝTE: ÞEKÝLLER VE SAYILAR Nokta...9 Düzlem...10 Geometrik Cisimler ve Modelleri...12 Geometrik Cisimler ve Yüzeyleri...14 Haftanýn Testi...16 Veri Toplama - Þekil Grafiði...18 Tablo...20

Detaylı

Doðruda Açýlar Üçgende Açýlar Açý - Kenar Baðýntýlarý Dik Üçgen ve Öklit Baðýntýlarý Ýkizkenar ve Eþkenar Üçgen Üçgende Alan

Doðruda Açýlar Üçgende Açýlar Açý - Kenar Baðýntýlarý Dik Üçgen ve Öklit Baðýntýlarý Ýkizkenar ve Eþkenar Üçgen Üçgende Alan Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol den :... LYS GOMTRİ Ödev Kitapçığı 1 (M-TM) oðruda çýlar Üçgende çýlar çý - Kenar aðýntýlarý ik Üçgen ve Öklit aðýntýlarý Ýkizkenar ve þkenar Üçgen Üçgende

Detaylı

Yaþamýmýzdaki Elektrik

Yaþamýmýzdaki Elektrik 191 Yaþamýmýzdaki Elektrik Yaþamýmýzdaki elektriði daha iyi anlayabilmek için önce temel terimlerin tanýmlarýný öðrenelim. Elektrik Santrali: Az donanýmlý elektrik fabrikasýdýr. Hidroelektrik Santrali:

Detaylı

Mercekler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Mercekler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 6 Mercekler Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri cisim düzlem ayna görüntü g 1 1. çukur ayna perde M N P ayna mercek mercek sarı mavi g 1 Sarı ışık ışınları şekildeki yolu izler. Mavi ışık kaynağının

Detaylı

4. 5. x x = 200!

4. 5. x x = 200! 8. SINIF COÞMY SORULRI 1. ÖLÜM 3. DÝKKT! u bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 1. adým (2) 2. adým (4) 1. x bir tam sayý ve 4 3 x 1 7 5 x eþitsizliðinin doðru olmasý için x yerine

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 5. Konu Mercekler. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 5. Konu Mercekler. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi 10. Sını Soru itabı 4. Ünite Optik 5. onu Mercekler Test Çözümleri azer Işınının Elde Edilmesi 4. Ünite Optik Test 1 in Çözümleri 1. çukur ayna sarı mavi perde ayna Sarı ışık ışınları şekildeki yolu izler.

Detaylı

4. f(x) = x 3 3ax 2 + 2x 1 fonksiyonunda f ý (x) in < x < için f(x) azalan bir fonksiyon olduðuna

4. f(x) = x 3 3ax 2 + 2x 1 fonksiyonunda f ý (x) in < x < için f(x) azalan bir fonksiyon olduðuna Artan - Azalan Fonksionlar Ma. Min. ve Dönüm Noktalarý ÖSYM SORULARI. Aþaðýdaki fonksionlardan hangisi daima artandýr? A) + = B) = C) = ( ) + D) = E) = + (97). f() = a + fonksionunda f ý () in erel (baðýl)

Detaylı

AYNALAR. Aynalar, bir yüzeyi çok iyi parlatılıp diğer yüzeyi ise cıva, kalay, gümüş ve alüminyum ile kaplanarak elde edilir.

AYNALAR. Aynalar, bir yüzeyi çok iyi parlatılıp diğer yüzeyi ise cıva, kalay, gümüş ve alüminyum ile kaplanarak elde edilir. AYNALAR Üzerine düşen ışığın tamamına yakınını yansıtabilen ve nesnelerin görüntüsünü veren yüzeylere ayna denir. Aynalar, bir yüzeyi çok iyi parlatılıp diğer yüzeyi ise cıva, kalay, gümüş ve alüminyum

Detaylı

3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? AA 2 1 1 2 1. BÖLÜM

3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? AA 2 1 1 2 1. BÖLÜM 7. SINIF COÞMAYA SORULARI 1. BÖLÜM DÝKKAT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? 2 1 1 2 A) B) C) D) 3 2 3

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER 1. ÜNÝTE 2. ÜNÝTE

ÝÇÝNDEKÝLER 1. ÜNÝTE 2. ÜNÝTE ÝÇÝNDEKÝLER. ÜNÝTE ÇEVREMÝZDEKÝ GEOMETRÝ... Açýlarý Ýsimlendirme... Açýlarý Ölçme... Açý Çeþitleri... Üçgen Çeþitleri... 7 Üçgenlerin iç Açýlarýnýn Ölçüleri Toplamý... 9 Ölçme ve Deðerlendirme... Kazaným

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK C IŞIĞIN KIRILMASI (4 SAAT) 1 Kırılma 2 Kırılma Kanunları 3 Ortamların Yoğunlukları 4 Işık Işınlarının Az Yoğun Ortamdan Çok Yoğun Ortama Geçişi 5 Işık Işınlarının

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. Küçük bir salyangoz, 10m yüksekliðinde bir telefon direðine týrmanmaktadýr. Gündüzleri 3m týrmanabilmekte ama geceleri 1m geri kaymaktadýr. Salyangozun direðin tepesine týrmanmasý

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II ÝREY DERSHNELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS NLTIM FÖYÜ DERSHNELERÝ Konu Ders dý ölüm Sýnav DF No. MTEMTÝK - II TRÝGNMETRÝ - I MF TM LYS 8 Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr.

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 3 puanlýk sorular 20 17 1. =? 2 + 0 + 1 + 7 A) 3,4 B) 17 C) 34 D) 201,7 E) 340 2. Berk tren yolu modeliyle oynamayý çok sever. Yaptýðý tren yolu modelinde, bazý nesneleri 1:87 oranýnda küçülterek oluþturmuþtur.

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK - II KARMAÞIK SAYILAR - I MF TM LYS 30 Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr. Adý Soadý :... Bu kitapçýðýn

Detaylı

Ünite. Dalgalar. 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları

Ünite. Dalgalar. 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları 7 Ünite Dalgalar 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları SES DALGALARI 3 Test 1 Çözümleri 3. 1. Verilen üç özellik ses dalgalarına aittir. Ay'da hava, yani maddesel bir ortam olmadığından sesi

Detaylı

BÖLÜM 3 FONKSÝYONLARIN LÝMÝTÝ. ~ Limitlerin Tanýmý ve Özellikleri. ~ Alýþtýrmalar 1. ~ Özel Tanýmlý Fonksiyonlarýn Limitleri

BÖLÜM 3 FONKSÝYONLARIN LÝMÝTÝ. ~ Limitlerin Tanýmý ve Özellikleri. ~ Alýþtýrmalar 1. ~ Özel Tanýmlý Fonksiyonlarýn Limitleri BÖLÜM FONKSÝYONLARIN LÝMÝTÝ Limitlerin Tanýmý ve Özellikleri Alýþtýrmalar Özel Tanýmlý Fonksionlarýn Limitleri (Saðdan ve Soldan Limitler) Alýþtýrmalar Trigonometrik Fonksionlarýn Limitleri Alýþtýrmalar

Detaylı

Işığın Kırılması Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri. 4. X ışını tam yansımaya uğradığına göre, n 1. dir. Y ışını n 3. yaklaştığına göre, n 2

Işığın Kırılması Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri. 4. X ışını tam yansımaya uğradığına göre, n 1. dir. Y ışını n 3. yaklaştığına göre, n 2 4 Işığın ırılması Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri 1. I ışını P noktasına normal doğrultunda geldiği için kırılmadan geçmiştir. P nin geçişi doğrudur. O noktasında normalden uzaklaşarak kırılmıştır.

Detaylı

Yönergeyi dikkatlice oku. Gözden hiçbir þeyi kaçýrmamaya dikkat et. Þifrenin birini testin iþaretlenen yerine ( Adayýn Þifresi ), diðer þifreyi de

Yönergeyi dikkatlice oku. Gözden hiçbir þeyi kaçýrmamaya dikkat et. Þifrenin birini testin iþaretlenen yerine ( Adayýn Þifresi ), diðer þifreyi de ADAYIN ÞÝFRESÝ Eðitimi Geliþtirme Dairesi DENEME DEVLET OLGUNLUK SINAVI ÖÐRENCÝLERÝN BÝLGÝ VE BECERÝLERÝNÝ DEÐERLENDÝRME SEKTÖRÜ Öðrencilerin Bilgi Ve Becerilerini Deðerlendirme Sektörü BÝRÝNCÝ deðerlendiricinin

Detaylı

KÝMYASAL TEPKÝMELER UYARI UYARI. Kimyasal Olay Kimyasal Tepkime. Fiziksel Deðiþme. Kimyasal Deðiþme ) 3. teki element atomlarý sayýsýný bulalým:

KÝMYASAL TEPKÝMELER UYARI UYARI. Kimyasal Olay Kimyasal Tepkime. Fiziksel Deðiþme. Kimyasal Deðiþme ) 3. teki element atomlarý sayýsýný bulalým: KÝMYASAL TEPKÝMELER Daha önce bileþiklerin formüllerle gösterildiðini ve bu þekilde bir gösterimin bilimsel anlamda kolaylýk saðladýðýný öðrenmiþtik. Formüllerin bizlere saðladýðý baþka faydalarda vardýr.

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK - II KARMAÞIK SAYILAR - II MF TM LYS 3 Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar

Detaylı

NOKTA DOÐRU. Doðru; üzerindeki iki nokta ile ya da kenarýna yazýlan küçük bir harf ile gösterilir. okunur. AB, AB veya "d" ile gösterilir.

NOKTA DOÐRU. Doðru; üzerindeki iki nokta ile ya da kenarýna yazýlan küçük bir harf ile gösterilir. okunur. AB, AB veya d ile gösterilir. bilgi NOKT DOÐRU Yollardaki þeritler, tren raylarý, iki duvarýn kesiþimi, elektrik telleri vb. doðru modelleridir. Doðru, sonsuz tane noktadan oluþtuðu için baþlangýç ve bitiþ noktasý yoktur. Gösterimi

Detaylı

ULTRASONÝK SEVÝYE ÖLÇER ULM-53 Açýk veya kapalý tanklarda, çukurlarda, açýk kanal vb. yerlerde, sývýlarýn (kirli olsa bile), partikül ve yapýþkan ürünlerin sürekli seviye ölçümünde kullanýlýr. Ölçüm aralýðý

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Aþaðýda verilen iþlemleri sýrayla yapýp, soru iþareti yerine yazýlmasý gereken sayýyý bulunuz. A) 7 B) 8 C) 10 D) 15 2. Erinç'in 10 eþit metal þeridi vardýr. Bu metalleri aþaðýdaki

Detaylı

LYS GEOMETRÝ. Doðruda Açýlar Üçgende Açýlar Açý - Kenar Baðýntýlarý Dik Üçgen ve Öklit Baðýntýlarý

LYS GEOMETRÝ. Doðruda Açýlar Üçgende Açýlar Açý - Kenar Baðýntýlarý Dik Üçgen ve Öklit Baðýntýlarý LYS GEOMETRÝ Soru Çözüm ersi Kitapçığı 1 (MF - TM) oðruda çýlar Üçgende çýlar çý - Kenar aðýntýlarý ik Üçgen ve Öklit aðýntýlarý Ýkizkenar ve Eþkenar Üçgen Üçgende lan u yayýnýn her hakký saklýdýr. Tüm

Detaylı

F Z K OPT K. Kavram Dersaneleri 6. Çözüm: ÖRNEK 1 : Karanl k bir ortamda, küresel bir X fl k kayna n n önüne flekil I deki gibi Y topu konulmufltur.

F Z K OPT K. Kavram Dersaneleri 6. Çözüm: ÖRNEK 1 : Karanl k bir ortamda, küresel bir X fl k kayna n n önüne flekil I deki gibi Y topu konulmufltur. F Z OT ÖRNE 1 : fiekil I L M aranl k bir ortamda, küresel bir fl k kayna n n önüne flekil I deki gibi topu konulmufltur fiekil II Ifl kl bölge fiekil III ayna a, L, M noktalar n n birinden bak ld nda,

Detaylı

ünite1 Destek ve Hareket Fen Bilimleri 3. vücudumuzun dik olarak durmasýný saðlayan sistemi elemanýdýr. Verilen cümledeki sembollere aþaðýdakilerden

ünite1 Destek ve Hareket Fen Bilimleri 3. vücudumuzun dik olarak durmasýný saðlayan sistemi elemanýdýr. Verilen cümledeki sembollere aþaðýdakilerden ünite1 Destek ve Hareket Fen Bilimleri 1. TEST 1 Ali, öðretmenin verdiði çizim ödevini yukarýdaki þekilde yapmýþtýr. Buna göre Ali nin çizdiði iskelet bölümü için, I. Kafatasý olarak adlandýrýlýr. II.

Detaylı

GEOMETRÝK ÞEKÝLLER. üçgen. bilgi

GEOMETRÝK ÞEKÝLLER. üçgen. bilgi bilgi GEOMETRÝK ÞEKÝLLER Tacýn ve basket potasýnýn þekilleri arasýnda nasýl bir benzerlik veya fark vardýr? Tacýn þeklinde bir açýklýk varken, basket potasýnýn þekli tamamen kapalýdýr. Buradan þekillerin

Detaylı

ÇEMBERÝN ANALÝTÝÐÝ - I

ÇEMBERÝN ANALÝTÝÐÝ - I YGS-LYS GEOMETRÝ Konu Anlatýmý ÇEMBERÝN ANALÝTÝÐÝ - I 1. Çember Denklemi: Analitik düzlemde merkezi M(a, b) ve yarýçapý r birim olan çemberin denklemi, (x - a) 2 + (y - b) 2 = r 2 (x - a) 2 + y 2 = r 2

Detaylı

Ses Dalgaları. Test 1 in Çözümleri

Ses Dalgaları. Test 1 in Çözümleri 34 Ses Dalgaları 1 Test 1 in Çözümleri 3. 1. 1 Y I. Sonar II. Termal kamera 2 Z 3 Sesin yüksekliği ile sesin frekansı aynı kavramlardır. Titreşen bir telin frekansı, telin gerginliği ile doğru orantılıdır.

Detaylı

*Aynanın Tanımı ; Işığın %100 e yakın bir kısmını düzgün olarak yansıtan cilalı yüzeydir. Metal yüzeylerin parlatılması ile ilk ayna elde edilmiştir.

*Aynanın Tanımı ; Işığın %100 e yakın bir kısmını düzgün olarak yansıtan cilalı yüzeydir. Metal yüzeylerin parlatılması ile ilk ayna elde edilmiştir. AYNA ÇEŞİTLERİ *Aynanın Tanımı ; Işığın %100 e yakın bir kısmını düzgün olarak yansıtan cilalı yüzeydir. Metal yüzeylerin parlatılması ile ilk ayna elde edilmiştir. Ayna Çeşitleri Aynalar üç gruba ayrılır

Detaylı