STANBUL DA MÜTAREKE DÖNEM YEDEK SUBAY TEKLATLANMALARI The Armistice Perıod In Istanbul The Organisatıons Of Reserve Officers

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "STANBUL DA MÜTAREKE DÖNEM YEDEK SUBAY TEKLATLANMALARI The Armistice Perıod In Istanbul The Organisatıons Of Reserve Officers"

Transkript

1 STANBUL DA MÜTAREKE DÖNEM YEDEK SUBAY TEKLATLANMALARI The Armistice Perıod In Istanbul The Organisatıons Of Reserve Officers Dr. Ali Servet ÖNCÜ * ÖZ Osmanlı Devleti ve tilaf Devletleri arasında imzalamı olan Mondros Mütarekesi, Türk milletinin yeniden doması adına yeni bir süreç balatmıtır. Mütarekenin aır artlarının kendini her alanda göstermesi, bu süreç içinde birtakım gelimeleri de beraberinde getirmitir. Sava döneminde Osmanlı Ordusu nun çeitli kademelerinde Yedek Subay olarak görev yapan Türk gençleri, mütareke gereince memleketlerine geri dönmülerdi. stanbul a geri dönen Yedek Subaylar ise ehrin özellikle 13 Kasım 1918 tarihinde düman güçlerince fiilen igal edilmesi nedeniyle hukuki ve sosyal haklarını koruyabilmek amacıyla kurdukları cemiyetler bünyesinde birtakım siyasi, kültürel ve ticari teebbüslerde bulunmulardır. Milliyetçi kesimden destek gören bazı Yedek Subaylar ise igaller karısında sessiz kalmayarak kurdukları cemiyet bünyesinde Milli Mücadele ye destek vermilerdir. Anahtar Sözcükler: Mütareke Dönemi, Yedek Subay, stanbul, htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti, Osmanlı htiyât Zâbitan Cemiyeti. ABSTRACT Armistice of Moudros signed between Ottoman State and the Allies has started a new era on the name of the rebirth of Turkish Nation. The heavy terms of the armistice showed itself in every field and brought some new situations together in this process. Turkish youth in charge as reserve officer in various positions of Otoman Army during war, turned back to their homes according to the terms of the armistice. Those who turned to stanbul initiated some political, cultural and commercial efforts within some societies they established in order to preserve their legal and social rightsdue to the actual occupation of stanbul by enemy forces an November 13, Some reserve officers supported by Nationalists without remaining silent gave support to National Independence War in the body of societies they established. Key Words: Armistice Period, Reserve Officer, stanbul, Teâvün Society Reserve Officers, Otoman Reserve Officers Society. * Aratırmacı.

2 ! Giri O smanlı Devleti nde II. Merutiyet in 1908 yılında ilan edilmesi ile birlikte toplum nazarında aırlıını iyiden iyiye hissettiren hürriyet düüncesi, yaklaık bir yıl sonra 16 Austos 1909 da çıkarılan Cemiyetler Kanunu 1 ile hukuki bir zemine oturtulmutu. Bu tarihten sonra Devlet topraklarında çeitli amaçlara hizmet eden yerli ve yabancı yüzlerce cemiyet kurulmutur 2. I. Dünya Savaı sonunda Osmanlı Devleti nin tilaf Devletleri ile imzalamı olduu 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi nden sonra kurulan cemiyetlerde ise, özellikle devletin asli unsuru arasında bir ivme kazanan hürriyet düüncesi, kendini siyasi, ekonomik, sosyo-kültürel alanlarda baımsızlık kazanma eklinde göstermeye balamıtır. Atekes Antlaması Osmanlı Devleti açısından çok aır artlar içermesine ramen 3 ngiltere adına mütarekeyi imzalayan Amiral Calthorpe, Osmanlı Devleti nin gönderdii heyetin bakanı olan Rauf (Orbay) Bey e bazı vaatlerde bulunmutu. Bu vaatler arasında stanbul a tek bir düman askerinin dahi çıkmayacaı teminatı da vardı 4. Ancak bu sözden kısa bir süre sonra 13 Kasım 1918 tarihinde stanbul da Müttefik igali balamıtır 5. galden sonra tilaf Devleti nin stanbul a gönderdikleri yüksek komiserlerin siyasi ve ekonomik kontrolü ele geçirmelerinin yanı sıra özellikle ekonomik sıkıntılar ehir halkının büyük bir bölümünü ciddi anlamda tehdit etmekteydi. sizlik ve hayat pahalılıı, önceleri zengin olan aileleri bile deerli eyalarını satma mecburiyetinde bırakmıtı. Bu sıkıntılar geleneksel Osmanlı hayat tarzında dahi deiimlere sebebiyet vermitir. Ekonomik gereksinimler ve erkek nüfusundaki azalma dolayısıyla bu döneme dek i hayatında pek görülmeyen kadınlar i hayatına atılmıtı yılında kadınlar, posta memuru, sekreter, boaz vapurlarında biletçi ve stanbul Belediyesi kadrolarında sokak temizleyicisi olarak çalımaya balamıtı 6. Ayrıca stanbul un bir dier sorunu da mütareke öncesinden balayarak bu dönemde de devam eden göç sorunuydu. Balkanlar dan, Trakya dan dou vilayetlerinde Yunan igali altındaki zmir ve Aydın civarından sürekli göç alan ehir, bir de Bolevik htilali nden kaçan yaklaık Rus a da ev sahiplii yapıyordu. Bu göçler nedeniyle bata 1 Cemiyetler Kanunu, kdam Matbaası, stanbul, 1325/1909; Düstur, Tertib-i Sani, I, 10 Temmuz Terin-i Sani 1327, Matbaa-i Osmaniye, 1329/1913, s Geni bilgi için bk: Tarık Zafer Tunaya, Türkiye de Siyasal Partiler (kinci Merutiyet Dönemi), I, stanbul, 1984, s. 372; Mehmet Ö. Alkan, Osmanlı da Cemiyetler Çaı, Tarih ve Toplum, XXXX/38, Ekim 2003, s Türk stiklal Harbi, I, Mondros Mütarekesi ve Tatbikatı, Genelkurmay Bakanlıı Harp Tarihi Dairesi Resmi Yayınları, Seri No: 1, Ankara, 1962, s Selahattin Tansel, Mondros tan Mudanya ya Kadar, I, stanbul, 1991, s Bilge Criss, gal Altında stanbul, stanbul, 2000, s B. Criss, gal Altında stanbul, s. 44.

3 salık, ulaım, iskân ve ekonomi olmak üzere birçok sektör iflas noktasına gelmiti. Örnein; 1920 yılında göç nedeniyle kiralarda artıla mücadele için bir dernek bile kurulmutu 7. Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaı na ttifak Devletleri yanında dâhil olduunda askeri güç bakımından çok güçlü bir yapıya sahip deildi. Trablusgarp ve Balkan Savaları Osmanlı Devleti nin zaten birçok eksiklii olan ordusunu daha da yıpratmı ve büyük sava öncesi ordu oldukça zayıf dümütü. Devlet bu eksiklikleri gidermek için gerek sava öncesi ve gerekse savaa girdikten sonra birtakım askeri düzenlemeler yapmıtır. Bunlardan biri de askere alınacak erlerin durumu ile ilgilidir. Osmanlı Devleti, orduya alınan erlerin yalarında yapılan düzenlemenin yanında ordunun takviyesi için de savaa girdikten sonra htiyât Zâbitânı (Yedek Subay) Kanunu çıkarmıtır. Bu kanunla amaçlanan düünce kanunun 1. Maddesinde u ekilde açıklanmıtır: Bilcümle kıtaat-i askerîyenin kafile ve kolların ve tekilât-ı sairenin vakt-i hazırda noksan olan veya hiç bulundurulmayan zâbitân kadrolarını ikmal ve tekil ve vakt-i seferde zayiât hasebiyle vuku bulacak Zâbitân noksanını telâfi eylemek için htiyât Zâbiti kadrosu tekil olunur 8. Orduya takviye edilen htiyât Zâbitleri ise birinci ve ikinci sınıf olarak kanuna göre ikiye ayrılmılardır 9. Birinci Dünya Savaı bitince htiyât Zâbiti gençler, Mondros Mütarekesi nin 5. Maddesi gereince 10 ordudan ayrılarak memleketlerine dönmülerdi. Bu gençlerden çounluu 2. Sınıf Yedek Subay olanlar, savatan sonra kendi bölgelerinde çeitli amaçlarla tek çatı altında toplanmılar ve genel adıyla htiyât Zâbitleri cemiyetlerini ülkenin çeitli bölgelerinde tekil etmilerdir. A-htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti 1- Cemiyetin Kuruluu Yedek subayların ilk teebbüsleri stanbul da oldu. Çounluu Dârülfünûn örencisi olduu halde savaa giden gençler, sava sonunda stanbul un igal altında olması ve yukarıda da bahsedildii üzere ehirde 7 B. Criss, gal Altında stanbul, s htiyât Zâbitânı Kanunu, stanbul Matbaa-i Askeriye, Süleymaniye, 1329/1913, Madde (M): 1, s htiyât Zâbitânı Kanunu, M: 2; kinci Sınıf htiyât Zâbitleri; Orduda en az 10 yıl görev yaparak istei üzerine htiyât Zâbitliine geçenlerden, Mekâtib-i Aliye (Yüksek Okul) mezunu olup, orduda 1 yıl mecburi eitim görenlerden, Mekâtib-i dadiye (Lise) mezunu olup, 2 yıl mecburi eitim görenlerden ve Mekâtib-i Rüdiye (Ortaokul) mezunu olup, 3 yıl eitim görenlerden olumaktadır.(htiyât Zâbitânı Kanunu, s. 3.) 10 T..H. I, Mondros Mütarekesi ve Tatbikatı, s. 42.

4 ! ekonomik, siyasi ve içtimai birçok çalkantılar ve buhranların olması dolayısıyla madur olmular ve bir dizi giriimlerde bulunmulardır. lk etapta basında seslerini duyurmaya çalıan bu gençlerle ilgili Türk Genci Dergisi nde yayımlanan aaıdaki yazı, bu gençlerin savata gösterdii kahramanlıı en iyi anlatan ifadelerden birisidir: Memleketin taht-ı tehlikede bulunduu o anda mekteblerini, ilerini güçlerini bırakarak birçok zamanda talimgâhta soua, kara kıa bakmadan her gün sekizer saat talim yaptıktan sonra cephelere azimet ve esna-yı harbde: Bu topraı Türk ün kanı yourdu, annem beni bu gün için dourdu diyerek istihkarı hayatla ilk önce düman saflarına hücum ve bu suretle Türk ün azim ve rezmini dümanların nazarında bir kat daha isbat eden kahraman htiyât Zâbitlerinin Birinci Dünya Savaı nda Yedek Subay olarak görev yapan gençler, seslerini daha iyi duyurmak için 30 Aralık 1918 de htiyât Zâbitleri Postası adında bir de dergi çıkardılar 12. Fakat aynı çatı altında toplanarak tek elden düüncelerini gerçekletirme gerei duydukları için bir de cemiyet kurmaya karar verdiler. htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti (Yedek Subaylar Yardımlama Cemiyeti) adını verdikleri cemiyetin fiili kurulu tarihi, Kasım 1918 dir. Hükümetten izin alınması ile de cemiyet resmen 11 Ocak 1919 tarihinde kurulmutur 13. Cemiyetin ilk toplantıları fiili kurulu tarihi olan Kasım 1918 de baladı. Toplantılarda; devletin kendilerini kamuda istihdamı, okulu yarıda kalan gençlerin okullarına devamı, öretmen olma seviyesinde olanların ise atanmalarını salamak gibi isteklerini 9 maddelik balıklar altında topladılar 14. Bu örgütlenmenin ardından varlıklarını daha somut bir ekilde ispat etme ve savata Osmanlı Ordusu nda gösterdikleri yararlıkları vurgulama düüncesiyle aralarında topladıkları paralarla stanbul un münasip bir yerine htiyât Zâbitleri Abidesi dikmeyi dahi planladılar 15. Ayrıca bu toplantılarda askerden dönen gençlerden daha önce öretmenlik ve memurluk yapmı olup da i bulamayanların ve örencilerin, hükümet ve Harbiye Nazırlıı tarafından toprak, maden, yol, nakliyat gibi sektörlerde istihdam edilmelerini salamaya çalımak da ana hedef olarak belirlendi Türk Genci, (Tarih ve sayı okunmuyor), s htiyât Zâbitleri Postası, 30 Kanun-i Evvel 1334/30 Aralık 1918, Sayı (S): Babakanlık Osmanlı Arivi (BOA), Dâhiliye Nezareti Hukuk Müavirlii (DH. HM), Dosya No (D.N):4 1, Gömlek No (G.N): Hadisat, 16 Terin-i Sani 1334/16 Kasım 1918, No: Hadisat, 21 Terin-i Sani 1334/21 Kasım 1918, No: Alemdar, 15 Kanun-i Evvel 1334/15 Aralık 1918, S: ; htiyât Zâbitleri Postası, 30 Kanun-i Evvel 1334/30 Aralık 1918, S: 1, s. 2.

5 Fiili kuruluunu gerçekletirdikten sonra 10 Ocak 1919 da Dârülfünûn Konferans Salonu nda ilk kongresini dare Heyeti Bakanı Ragıp Nurettin Bey bakanlıında yapan htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti nde, Burhanettin Bey Cemiyetin Bakanlıa, Bahattin Tevfik Bey kinci Bakanlıa seçilmitir 17. Kuruluundan kongre gününe kadar ise cemiyete 406 üye kayıt yaptırmıtır 18. kinci toplantısını yine Dârülfünûn Toplantı Salonu nda 17 Ocak 1919 da yapan cemiyet 19, uzun görümeler sonucu nizamnamesini hazırladı. Cemiyetin amacı Nizamnamesinin 2. Maddesinde u ekilde belirtilmitir: Bil-umum kinci Sınıf htiyât Zâbitlerinin sıyanet-i hukukuyla maddi ve manevi terfiye-i ahval ve temin-i istikbâlleri 20. Cemiyetin üç heyeti vardır: Heyet-i dare Cemiyetin aktif üyelerinden oluur. Heyet-i Umumiye Kongre olup üç ayda bir toplanır. Divan Heyeti Cemiyetin güvenlik ve emniyet ilerinden sorumludur. dare Heyeti, bir bakan ve dört üyeden oluan cemiyetin üyelerinden birincisi kâtip, ikincisi temsilci, üçüncüsü muhasebecidir. Muhasebeci; cemiyetin hükümet ve dıla olan ilikilerinde cemiyeti temsil etmekle görevlidir. Cemiyetin asli ve fahri olmak üzere iki tür üyesi vardır 21. Ayrıca saraydan destek görmek düüncesiyle cemiyetin fahri bakanlıı ehzade Abdurrahim Efendi ye teklif edilmi, o da bu teklifi kabul etmitir 22. Kısa bir süre sonra yönetimde deiiklik yapan cemiyetin Bakanlıına Suphi Nuri, Burhanettin, Müfit Necdet, Rait ve Ragıp Nurettin Beyler; üyeliklere, yukarıdaki isimlerin yanı sıra Alaattin, Ahmet Kemal, Ziya Gevher, Halit, Fahri, Tahsin Fazıl, Bahattin Tevfik, Hasan Dündar ve Ali Beyler; Divan Heyeti ne bu isimlerle beraber Galip, Rıfat, Servet, Cemil Reit, Yusuf Ziyattin, Tevfik, Rütü ve Kemalettin Beyler; dare Heyeti ne ise, Suphi Nuri bakanlıında Müfit Necdet, Rait, Alaaddin ve Ahmet Kemal Beyler getirilmitir. Cemiyetin yayın organı olan htiyât Zâbitleri Postası nın sahibi ve müdürü ise Divan Heyeti nde bulunan Cemil Reit Bey dir 23. Cemiyet, nizamnamesinde de ifade edildii üzere harpten dönen kinci Sınıf htiyât Zâbitleri nin hukuki haklarını korumak ve maduriyetlerini gidermek amacıyla kurulmutu. Ancak bu amacın yanı sıra yedek subay 17 htiyât Zâbitleri Postası, 13 Kanun-i Sani 1335/13 Ocak 1919, S: 3, s htiyât Zâbitleri Postası, 13 Kanun-i Sani 1335/13 Ocak 1919, S: 3, s. 1; Sava sonunda stanbul a dönen Yedek Subayların sayısı yaklaık 1000 kadardır. ( Tasvir-i Efkar, 11 Kanun-i Sani 1335/11 Ocak 1919, No: 2618.) 19 htiyât Zâbitleri Postası, 20 Kanun-i Sani 1335/20 Ocak 1919, S: 4, s BOA, Dahiliye Nezareti Emniyet-i Umumiye Asayii (DH. EUM. AY), D.N:27, G.N:31, Belge No (B.N): BOA, DH. EUM. AY, D.N:27, G.N:31, B. N: 31 2,3. 22 Tasvir-i Efkar, 16 Kanun-i Sani 1335/16 Ocak 1919, No: htiyât Zâbitleri Postası, 20 Kanun-i Sani 1335/20 Ocak 1919, S: 4, s. 2.

6 ! gençlerin çou aydın ve vatansever gençlerdi. Bu yüzden cemiyet üyeleri, ilerleyen dönemlerde stanbul un ve vatanın igaline karı direnmeye ve bu dorultuda faaliyetlerde bulunmaya da baladılar. 2-Cemiyetin Siyasi Faaliyetleri htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti nin; Türk Ocaı ile olan yakın ilikisi ve birçounun milliyetçi gençlerden oluması, gal altında olan stanbul da hükümetin dikkatini çekmi ve stanbul Hükümeti bu cemiyeti uyarma ihtiyacı hissetmitir. Bu dorultuda Harbiye Nezareti henüz resmi olarak askerlikle ilikisi kesilmemi bu subayların durumunu ele aldı ve takibat balattı. Nezaret, Askeriye ile ilikisi olanların siyasetle ilgilenmelerinin yasak olduunu ve Aleni fırka ve cemiyetin siyasiyeye intisab eyleyen ve siyasi ictimaat ve nümayilere devam eden ve mülakat-ı siyasiyeye ner ve o yolda alenen irad-ı nutuk eyleyen Zâbitlere üç aydan altı aya kadar pranga cezası 24 verildiini bildiren Askeri Ceza Kanunu nu hatırlatmak suretiyle bu gençleri uyarmaya çalıtı. O dönem stanbul Polis Müdürü olan Esat Bey de, htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti nden bazı ileri gelenleri çaırarak, tabancalarını teslim etmelerini istemitir. Cemiyet üyelerinden Nahit Bey, Esat Bey in isteine; Memleketin bu karıık ve gelecein ne olacaının bilinemeyen zamanında hiçbir yedek subay tabancasını teslim etmez. sterseniz zorla alın diye cevap vermitir. Esat Bey ise; Ben hükümet adına söylüyorum demi ve bu duruma üstü kapalı olarak müsaade etmitir 25. Cemiyetin kurulu aamasında Türk Ocaı, bu gençlere kucak açarak her türlü maddi manevi destek salamıtır 26. Örnein cemiyetin ilk toplantıları Türk Ocaı dairesinde yapılmıtır 27. smail Hakkı Sunata; hatıralarında htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti nin Türk Ocaı nı merkez yapması üzerine iktidar partisi tarafından lekelendiini belirterek öyle devam eder: Gerçi henüz Hürriyet ve tilaf Fırkası iktidarda deildir. Ama her tarafta galip bir durum göstermeye çalııyor ve bizim yardımlama cemiyetine yan gözle bakıyor, ttihâdçı damgasını vurmak istiyor 28. Bu cümleden hareketle htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti nin Türk Ocaı nı merkez yaptıı dönemin II. Tevfik Paa Hükümeti dönemi olduu kuvvet kazanıyor. Tevfik Paa Hükümeti nden sonra 4 Mart 1919 da Damat Ferit 24 Ati, 21 Kanun-i Sani 1335/21 Ocak 1919, No: smail Hakkı Sunata, stanbul da gal Yılları, stanbul, 2006, s Tasvir-i Efkar, 24 Kanun-i Sani 1335/24 Ocak 1919, No: Ati, 24 Kanun-i Sani 1335/24 Ocak 1919, No: 376; smail Hakkı Sunata, bu ocaın Beyazıt taki ocak binası olduunu söyler, bkz..h. Sunata, gal Yılları, s H. Sunata, gal Yılları, s. 19.

7 Paa Hükümeti nin kurulması 29 ile birlikte cemiyet üzerinde baskılar iyice artmıtır. Hürriyet ve tilaf Fırkası Hükümeti iktidara geldikten birkaç gün sonra, ngiliz ve talyan polisleri, yedek subaylar arasında farklı bir oluum olan Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti ne baskın düzenleyerek, bomba ve gizli evraklar ele geçirmilerdir. Hürriyet ve tilafçılar, Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti ni desteklediinden dolayı, bu olayı, bazı gazeteler aracılııyla htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti ne mal etmek istemilerdir 30. Cemiyetin ve üyelerinin faaliyetleri 15 Mayıs 1919 da zmir in Yunanlılar tarafından igali ile birlikte ülkede kurulmu olan dier bütün Milli Cemiyetler gibi daha da aktif bir hal alır. Örnein; 17 Mayıs günü Dârülfünûn da bütün örenciler igal üzüntüsüyle derse girmemi ve konferans salonunda toplanmıtır. Burada yapılan heyecanlı konumalardan sonra htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti üyesi Hasan Dündar, Rum asıllı örencilerin toplantıdan çıkarılmalarını teklif etmi, bu teklif üzerine çeitli tartımalar yaanmıtır. Ardından salonda gençler tarafından uzun konumalar yapılmı olup, toplantıyı duyan dıarıdan baka yedek subaylar ve bazı yöneticiler de bu toplantıya katılmılardır 31. Toplantı sonucu Yedek subaylar ve dier Dârülfünûn örencileri, zmir den Yunanlılar çıkarılıncaya kadar derslere girmeme kararı almılardır 32. htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti üyeleri, zmir in igaline tepki olarak tertiplenen stanbul mitinglerinde de etkin rol oynamıtır. Yukarıda belirtildii üzere 17 Mayıs ta ilk toplantısını yapan gençler, 18 Mayıs ta Dârülfünûn konferans salonunda öretmenler ve örenciler ile birlikte bir toplantı daha yaptılar. Bu toplantıda Dr. Besim Ömer (Akalın) ve Akil Muhtar (Özden) Beylerin birer konuma yaptıkları toplantıdan sonra tilaf Devletleri ne protesto telgrafı çekilmesine karar verilmitir. Ayrıca toplantıda htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti adına bir üye de; aç, sefil, kör, topal kalan Zâbitler karısında hiç meyus olmayan ordu mensuplarının vatan için ölmeye hazır olduu eklinde görü bildirmi ve cemiyet olarak protestoya katılmılardır Mayıs taki Fatih Mitingi nden önce yapılan hazırlıkları cemiyet üyelerinden smail Hakkı Sunata öyle anlatır: Bugün Dârülfünûn kapısından girerken bazı arkadalar, zmir de ölenler için bir mevlit okutulacaını ve halkın oraya çarılacaını söyledi. Yine konferans salonunda toplanıldı. Büyük bir miting yapılmasının uygun olduu kararlatırıldı. Arkadalardan bir kısmı bunun hazırlıını yapmak üzere Türk 29 Sina Akin, stanbul Hükümetleri ve Milli Mücadele (Mutlakıyete Dönü, ), I, Ankara, 1998, s leri, 12 Mart 1335/1919, No: H. Sunata, gal Yılları, s H. Sunata, gal Yılları, s Kemal Arıbırnu, Milli Mücadele stanbul Mitingleri, Ankara, 1975, s. 11.

8 ! Ocaı na gitti. Bir kısmı da halka haber vermek üzere sokaklara, dükkânlara daıldılar. Miting bugün öleden sonra saat 4 te Saraçhane baında yapılacak. Ocaa giden arkadalarda miting için ufak kâıtlar bastırmılar, her tarafa daıtmaya balamılar 34. Bu bilgilerden de anlaılacaı üzere, htiyât Zâbitler Teâvün Cemiyeti üyesi gençler, hazırladıkları miting ilanları ile halkı miting alanına toplamak suretiyle Fatih Mitingi nin yapılmasında önemli görevler üstlenmilerdir. Yukarıda da görüldüü üzere cemiyet, igaller karısında tavrını net bir ekilde ortaya koymutur. Ancak Sadrazam Damat Ferit Paa nın stanbul da Milli Hareketi önlemek isteyen tilaf Devletleri ile birlikte hareket etmesine karın Anadolu da Milli Mücadele nin giderek güçlenmesi ile beraber htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti üyelerinden büyük bir kısmı Anadolu hareketine katılmak amacıyla stanbul dan çok gizli kanallar vasıtasıyla Anadolu nun muhtelif bölgelerine daılmıtır. 35. Yedek subayların stanbul dan Anadolu ya gizli kanallarla geçtii hakkındaki somut delilleri ise Babakanlık Osmanlı Arivi ndeki belgeler ortaya koymaktadır. Örnein; Dâhiliye Nezareti Kalem-i Mahsus Müdüriyeti nin, Karahisar-ı Sahip Mutasarrıflıı na gönderdii ifreli telgrafta; stanbul dan Anadolu nun muhtelif bölgelerine gitmekte olan zâbitânın Karahisar dan Mustafa namında biri aracılııyla 19 Austos 1919 da Anadolu da bazı bölgelere gönderildiklerinin haber alındıı bildirilerek adı geçen Mustafa Bey ve olay hakkında bilgi istenmitir. 36. Karahisar dan Dahiliye Nezareti ne gönderilen raporda ise; stanbul dan Karahisar a gelen bazı subayların, burada Mesut Bey adında biri ve Ethemzâde Mustafa Bey adında bir kiiye misafir olarak esrarengiz bir ekilde Dinar a hareket ettii bildirilmitir 37. Konya dan Vali Vekili Hakkı Bey tarafından Harbiye Nezareti ne gönderilen bir dier ifre telgrafnamede ise Hakkı Bey olayı öyle ifade etmektedir: stanbul dan Zâbitân ve htiyât Zâbitânından teekkül bir cemiyet tekilatını pek ileri götürmü ve Zâbitânın her birine 1500 lira sivil olarak nazar-ı dikkati celb etmeksizin göndermekte ve oradan aldıı talimat üzerine Karahisar da Mustafa Bey namında birine mülakî olup oradan merbut mahallere gitmekte oldukları mevsukan haber alınmıtır. Bu günlerde Konya ya Nide 34.H. Sunata, gal Yılları, s Yücel Özkaya, stanbul un gali Üzerine Aydınların stanbul dan Ankara ya Kaçıı Olayı, Atatürk Aratırma Merkezi Dergisi, V/13, Kasım 1988, s BOA, Dâhiliye Nezareti Kalem-i Mahsus Müdüriyeti (DH. KMS), D.N: 53 2, G.N:107, B. N: BOA, DH. KMS, D.N: 53 2 G.N: 107, B. N:

9 tarikiyle daha ilerden peyderpey Zâbitân vürud etmekte ve buradaki kumandanın vaziyeti bambaka bir hal peyda etmektedir. Oraya taraf kumandan vesaire tarafından vuku bulan iarete kanaat getirerek sükûta böylece devam edeceine hüküm olunursa pek çok aldanmı ve sonrasında bir felakete maruz bırakılmasına sebebiyet verilmi olacaktır... Maruzatına itimat buyurmasına ve yapılmak lazım ise vaktinde yapılmı ve hatta stanbul da böyle ticaret vesaire suret süsü altında Eskiehir e veya sair Anadolu topraklarına sivil zâbitân vüruduna müsaade buyrulmamasını ehemmiyetle istirham ederim 38. Bu bilgilerden anlaılacaı üzere stanbul daki yedek subaylar, htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti öncülüünde stanbul igal edilmeden önce gizli kanallar aracııyla ticari faaliyet süsü verilerek stanbul dan ayrılıp, mücadelelerini Anadolu da yapmaya çalımılardır. Bu faaliyetler aynı zamanda Anadolu da Mustafa Kemal Paa ve Milli Mücadelecilerin güçlendii dönemlerdir. 3-Cemiyetin Ticari ve Kültürel Faaliyetleri htiyât Zâbitlerinin sosyal haklarını korumaya yönelik giriimleri kısa zamanda sonuç vermi, Harbiye Nezareti yedek subaylara üç aylık maa tahsis etmitir 39. Maalar, yedek subayların erzakları da dâhil olmak üzere Aralık 1918, Ocak ve ubat 1919 tarihlerine bölünerek üç aylık bir periyoda yayılmıtı 40. Bu gelime cemiyet için kısmi bir baarı veya amaca ulama olarak görülebilir, ancak dönemin artları göz önüne alındıında Nezaretin tahsis ettii gelir, sayıları 1000 civarında tahmin edilen yedek subaylar için çok yetersiz kalmıtır. Bu yüzden htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti, bu dönemde youn bir ekilde, büyük çounluu igalci kontrolüne geçen ticaretle uramaya çalımılardır. Amaçları ise isiz gençlere i imkânı salamaktı. Önce bir Ticaret Encümenlii tekil eden cemiyet, ardından bu encümenliin giriimi ile çeitli mesleklerden gençlere i tahsis etmeye baladı 41. Bu encümenlik bünyesinde bir Nakliyat-ı Bahriye irketi kurarak faaliyet alanını geniletmeye baladı. Ayrıca emlak bürosu ileri ile de ilgilenmeye baladı 42. Cemiyet bir reklâm irketi de kurdu 43. htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti gençlerinden bir grup, ekonominin kötü artlarının aksine Emlak Borsası adıyla yarı resmi bir irket oluturdu. Bu teebbüs hükümete de bildirilmitir 44. Bunun yanı sıra yine kendi bünyesinde 38 BOA, DH. KMS, D.N: 53 2 G.N: 107, B. N: Ati, 23 Kanun-i Sani 1335/23 Ocak 1919, No: H. Sunata, gal Yılları, s leri, 13 ubat 1335/1919, No: leri, 16 ubat 1335/1919, No: leri, 24 ubat 1335/1919, No: leri, 1 Mart 1335/1919, No: 30.

10 ! Memurîn Encümenlii ve Sanayi Encümenlii heyetleri oluturuldu 45. Ayrıca Baytar Encümenlii heyeti de tekil edilerek stanbul da bulunan genç baytarlar bu heyet etrafında toplanmaya çalııldı 46. Bu teebbüsler dâhilinde ilk etapta stanbul da 1200 kuru maala arası gence istihdam salanmıtır 47. Cemiyet, Türk gençlerine igal stanbul unda her türlü destei vermeye çalımı ve bu faaliyetlerinde baarılı olmutur. Böyle bir dönemde stanbul gençliinin, istihdamı ve ticaret hayatında yer bulması adına bu teebbüsler çok önemlidir. Faaliyetlerini genileten cemiyet, 1920 yılının Ocak ayında bir de Anonim irketi kurma baarısını göstermitir. Bu teebbüs leri Gazetesi nde, duyulan memnuniyetin güzel bir örnei olarak u ekilde yer almıtır: htiyât Zâbitliinden terhis edilmi, esaretten avdet etmi gençlere birer i bularak heyet-i ictimaîyemizin bunları ikdar ve terfihe mecbur olduklarını kiraren yazmıtık. Bugün memnuniyetle haber alıyoruz ki be seneden beri cansiperane hudutlarda çarpıan, ati istiklâlleri namına her eylerini feda eden genç, münevver, vatanperver hükümet zâbitânı hükümetle, hazine-i maliyeyle bir olmayı hiçbir suretle kabul görmeyerek memleketin iktisadiyatına mühim hizmetler ifa edeceini ümit ettiimiz bir anonim irketi tekil etmek suretiyle saha-i iktisadiyata atılacaktır. Bu münasebetle be seneden beri azami fedakârlıklar ibraz edip vatan için daima ita-yı vazifeye itab edecek gençlerin inkisar-ı amil ve hilelerine meydan verilmemesini, genç, faal, müteebbis evlâd-ı vatanın saha-i iktisadiyatta muvaffak olabilmesi için mümkün olabilen muavenetin ifasıyla sailerinden vatan ve millete nafiz ve hadim bir ekilde tecellisinin teminin ve Harbiye Nazırı paanın mümkün olan her türlü muaveneti ibraz etmesini temenni ederiz. 48 htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti kültürel atılımlar yapmaktan da geri durmadı. Öncelikle halkın kültürel seviyesini yükseltmek için bir sinema kurma teebbüsüne giriti 49. Ayrıca fotorafçılık iine de baladı 50. Fakat igal altında olan stanbul da bu tür giriimlerin etki alanını geniletmesi oldukça olanaksız bir durum arz etmekteydi. Yine de gençlerin çabaları içinde bulunulan ortama göre deerlendirildiinde takdire ayandır. Ancak Ferit Paa Hükümeti nin ilerleyen dönemlerinde stanbul da igalci baskısı artınca ve özellikle de ehrin 16 Mart 1920 de resmen igalinden sonra cemiyetin faaliyetlerine rastlanmaz. Cemiyetin kendini feshederek 45 leri, 3 Mart 1335/1919, No: leri, 10 Mart 1335/1919, No: Ati, 3 ubat 1335/1919, No: leri, 8 Kanun-i Sani 1336/8 Ocak 1920, No: leri, 16 ubat 1335/1919, No: leri, 26 ubat 1335/1919, No: 27.

11 Anadolu da Mustafa Kemal Paa önderliindeki Milli Mücadele ye katılması ihtimal dâhilindedir. B-Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti 1-Cemiyetin Kuruluu Birinci Dünya Savaı sonrası stanbul a dönen Yedek Subaylar arasında ilk etapta tam birlik salanamamıtı. Nitekim htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti kurulu aamasındayken stanbul da bazı Yedek Subay gençlerin de tekilatlanmaya baladıkları ve bu tekilatlanmanın aynı dönemlere rastladıı görülür. Kasım 1918 de fiili kuruluunu gerçekletiren htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti, Aralık ile Ocak ayları içerisinde düzenledikleri kongreler ve toplantılar sonucu resmi kuruluunu tamamlayabilmitir. Cemiyetin nizamnamesinin maddelerinin görüüldüü bir toplantıda 51 birkaç subay, nizamnamesini tekil etmi olan dier bir Yedek Subay Cemiyeti ile birleme teklifinde bulunmu ve Cemiyet nizamnamesinin iptalini ve iki cemiyetin de adının htiyât Zâbitleri Cemiyeti eklinde olmasını teklif etmitir. Ancak cemiyet üyelerinin büyük bir kısmı bu teklifi kabul etmemitir. Sonuç olarak, cemiyetin isminin aynen kullanılacaına ve cemiyet ile ilgili herhangi bir deiiklik yapılmayacaına karar verilmitir. Bu olay üzerine cemiyet üyesinden oldukları halde bu fikirlerinde ısrar eden üç subay, dier cemiyetin kuruluuna taraftar olduklarından dolayı salonu terk etmilerdir 52. Bu olay stanbul da kurulan ve aynı zamanlarda ortaya çıkan htiyât Zâbitleri Cemiyetlerinin bir bütünlük oluturmadıklarını gösterir. Bunun sebebi olarak ise smail Hakkı Sunata; Bizim Yedek Subaylar Yardımlama Dernei, Türk Ocaı nı merkez yapınca iktidar Partisi tarafından lekelendi. Gerçi henüz Hürriyet ve tilaf Fırkası iktidarda deildi. Ama her tarafta galip bir durum göstermeye çalııyor, bizim yardımlama cemiyetine yan gözle bakıyor, ttihatçı damgasını vurmak istiyor. Bu düünceyle karımıza Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti, yani Osmanlı Yedek Subaylar Cemiyeti diye bir cemiyet çıkardılar. Onlar da Yedek Subay ama Osmanlı sıfatını taıyor. Gerçi biz de Osmanlı Hükümeti nin tebaasıyız ama önce bunun nedenini anlayamamıtık. Sonradan Damat Ferit Paa Sadrazam olduu zaman Osmanlı Yedek subaylar daha himaye görmeye baladılar. ittiimize göre açıkta olanlarına da i buluyorlarmı. Hatta bakanlarını ile ye kaymakam tayin etmiler demektedir. Bu görüü destekleyen bazı bilgiler de vardır. Nitekim Osmanlı Sulh ve Selamet Cemiyeti htiyât Zâbitleri Postası, 13 Kanun-i Sani 1335/13 Ocak 1919, S: 3, s htiyât Zâbitleri Postası, 13 Kanun-i Sani 1335/13 Ocak 1919, S: 3, s Kasım 1918 tarihinde kurulan Osmanlı Sulh ve Selamet Cemiyeti (Tarık Zafer Tunaya, Türkiye de Siyasal Partiler (Mütareke Dönemi), II, stanbul, 1986, s. 138.), nizamnamesinin 2.

12 ! nerettii 1918 yılı bilânçosunda Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti üyesi gençlere yardımlarda bulunmu, htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti ne ise Hakiki nokta-i nazarları henüz tayin etmediinden kendileri ile münasebata girilmemitir denilmitir 54. O güne kadar basında yeterince kendilerinden bahsettiren cemiyet üyeleri ise bu açıklamanın bir bahane olup, asıl sebebin kendilerine ttihâdçı gözüyle bakılması olduunu vurgulamaya çalımılardır 55. Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti nde bir ara bakanlık yapan Çilolu Hilmi Bey ise cemiyetin nasıl tekil ettiini anlatırken smail Hakkı Sunata nın anlattıklarından farklı bilgiler vermitir. Çilolu Hilmi Bey, htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti nden ayrı bir ekilde tekilatlanmaya yönelmenin sebebinin, hazırlanan cemiyet nizamnamesinin çok güzel olmasına ramen, cemiyetin kongresinde ve faaliyetlerinde, bu nizamnameye göre hareket edilmemesinden kaynaklandıını vurgulamıtır 56. Hilmi Bey, buna ramen cemiyetle yine karde olduklarını, beraber aynı amaca hizmet etmeleri gerektiini ve arada husumet olmaması gerektiini de belirtmitir Ocak 1919 da kurularak nizamnamesini hazırlayan Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti ne hükümet, htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti ne verdii izin ile birlikte çalıma izni verdi 58. Alınan karara göre Cemiyetin Bakanlıına Necati Bey 59, kinci Bakanlıına Çilolu Hilmi Bey 60 ve Genel Kâtipliine ise Hidayet Bey seçildi 61. Cemiyetin nizamnamesinin 3. Maddesine göre; I. Dünya Savaı ndan sonra ordudan terhis ya da ihraç edilen yedek subaylara i bulmak, para yardımında bulunmak, yedek subayların hak ve hukuklarını muhafaza etmek, çeitli konferanslar ve müsamereler vermek suretiyle aralarındaki birlik ve bütünlüü salamak amacıyla Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti kurulmutur 62. Cemiyetin amaçları, htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti ne nazaran daha geni tutulmutur. Ayrıca nizamnamenin 4. Maddesinde açıklandıı üzere Maddesinde ttihâd ve Terakkî muhalifi olduunu açık bir ekilde vurgulamı (Hadisat, 24 Terin-i Sani 1334/24 Kasım 1918, No:36.); Fırka, Hürriyet ve tilaf Fırkası na yakınlıı ile tanınmıtır. (T.Z. TUNAYA, Siyasal Partiler, II, s. 140.) 54 htiyât Zâbitleri Postası, 13 Kanun-i Sani 1335/13 Ocak 1919, S: 3, s htiyât Zâbitleri Postası, 13 Kanun-i Sani 1335/13 Ocak 1919, S: 3, s Musavver Gençlik Vahdeti, 8 Mayıs 1335/1919, S: 1, s Çilolu Hilmi, Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti Nasıl Teekkül Etti, Musavver Gençlik Vahdeti, 8 Mayıs 1335/1919, S: 1, s BOA, DH. HM, D.N: 4 1, G.N: Musavver Gençlik Vahdeti, 8 Mayıs 1335/1919, S: Musavver Gençlik Vahdeti, 8 Mayıs 1335/1919, S: 1, s Musavver Gençlik Vahdeti, 8 Mayıs 1335/1919, S: 1, s Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti Nizamname-i Esasisi, Matbaa-i Orhaniye ve ürekası, 1 Kanun-i Sani 1335/1 Ocak 1919.

13 Osmanlı tebaası olan bütün milletlerin ayrım gözetmeksizin cemiyete dâhil olabilmeleri mümkün kılınmıtır. 2-Cemiyetin Faaliyetleri Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti, amacına uygun olarak gençlere i bulmaya çalımıtır. Örnein; kuru maalı vazifelerde istihdam olmak üzere ve erzak iaeleri temin edilmek üzere 120 gence i bulunmutur 63. stanbul da çeitli semtlerde ube açan cemiyetin Beyolu ubesi nde Heyeti Faale Reisi Kemal Bey in odasında dört adet el bombası ihbarı üzerine ngiliz ve talyan polisleri binayı basarak bomba ve gizli evraklar bulmutur. Bu olay igal güçlerinin Cemiyete karı olumsuz bir tavır sergilemesine sebebiyet vermitir 64. Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti, Musavver Gençlik Vahdeti adıyla bir dergiyi 8 Mayıs 1919 dan itibaren çıkarmaya balamıtır. Derginin sahibi Cemiyetin Bakanı Necati Bey, Bayazarı Raif Halil Bey dir. Raif Halil Bey, dergide, gençlie sahip çıkması için hükümete telkinlerde bulunmutur 65. Musavver Gençlik Vahdeti nde, cemiyetle ilgili verilen bilgilerin yanı sıra edebiyata da yer verilmi ve Tevfik Fikret, Emile Zola, Oscar Berener den bol bol örnekler verilmitir 66. Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti nin ne zaman kapandıı hakkında bir bilgiye ulaılamamıtır. Sonuç olarak; tilaf Devletleri nin, Osmanlı Devleti ile I. Dünya Savaı sonunda imzalamı olduu 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesine dayanarak stanbul u 13 Kasım 1918 de fiili ve 16 Mart 1920 de de resmen igali üzerine mparatorluun bakenti çok ciddi çalkantılı dönemler geçirmitir. Böyle bir dönemde Mütareke nin 5. Maddesi gereince büyük bir bölümü terhis olan Osmanlı Ordusu nda stanbul a dönen yedek subaylar htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti ve Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti adında iki cemiyet kurarak bu karıık ortamda kendi haklarını savunmak ve istihdamlarını salamak için çaba sarf etmilerdir. Türk Ocaı nın da desteini alan htiyât Zâbitleri Teâvün Cemiyeti, yaptıı ticari ve kültürel faaliyetlerin yanı sıra igallere tepki olarak düzenlenen mitinglerde de faydalı olmu, daha sonra Anadolu da güçlenen Milli Mücadele saflarına katılmılardır. Daha çok Hürriyet ve tilaf Fırkası ndan destek alan Osmanlı htiyât Zâbitan Cemiyeti nin ise böyle bir faaliyetine rastlanılmamakla birlikte yaptıı çalımalar sonucu yedek subaylara özellikle istihdam konusunda yardımcı olduu görülür. Yedek Subay gençlerin tekilatlanmaları sadece stanbul da olmamıtır. Benzer cemiyetlere Anadolu da 63 leri, 18 ubat 1335/1919, No: leri, 13 Mart 1335/1919, No: Musavver Gençlik Vahdeti, 8 Mayıs 1335/1919, S: 1, s Musavver Gençlik Vahdeti, 8 Mayıs 1335/1919, S: 1, s. 2.

14 ! da rastlamak mümkündür. lk etapta aynı amaçlarla kurulmu olan Yedek Subay Cemiyetleri, kısa bir süre sonra Mustafa Kemal Paa önderliindeki Milli Mücadele nin koyu birer savunucusu olarak, Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri gibi çalımılardır 67. Ayrıca bu cemiyetler Cumhuriyet in ilan edilmesinden sonra da merkezi Ankara olmak üzere ülkenin muhtelif bölgelerinde kurulmulardır. Örnein; Cemiyetin Erzurum ubesi nin açılması dolayısıyla Sarıkamı ta yayın yapan Varlık Gazetesi u haberi vermitir: htiyat Zâbitlerimizin terfiye-i hal ve temin-i istikballeri maksadıyla teekkül eden ve merkez-i umumisi Ankara da bulunan htiyât Zâbitleri Cemiyeti nin Erzurum ubesi, bütün ark htiyât Zabitlerinin itirakiyle küad edilmitir ve faaliyete balamıtır. Kendilerine muvaffakiyet temenni ederiz. 68 KAYNAKÇA: Arivler Babakanlık Osmanlı Arivi Gazeteler Alemdar Ati Hadisat leri Tasvir-i Efkar Dergiler Atatürk Aratırma Merkezi Dergisi htiyât Zâbitleri Postası Musavver Gençlik Vahdeti Tarih ve Toplum Türk Genci 67 Anadolu da balıca yedek subay tekilatlanmaları Tokat, Kayseri, zmir, Elazı ve Kastamonu illerinde olmutur. Konu hakkında geni bilgi için bkz: M. Yasin Takesenliolu, Milli Mücadele Döneminde Gençlik Tekilatları, Yayımlanmamı Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, Ali Servet Öncü, Yılları Arasında Erzurum Vilayeti nin dari ve Sosyo-Ekonomik Durumu, Yayımlanmamı Doktora Tezi, Erzurum, 2006, s. 97.

15 Resmi Rapor ve Zabıtlar Cemiyetler Kanunu, kdam Matbaası, stanbul, 1325/1909. Düstur, Tertib-i Sani, I, 10 Temmuz Terin-i Sani 1327, Matbaa-i Osmaniye, 1329/1913. htiyât Zâbitânı Kanunu, stanbul Matbaa-i Askeriye, Süleymaniye, 1329/1913. Hatıralar, Aratırma Eserleri Ve Makaleler AKN, Sina, stanbul Hükümetleri ve Milli Mücadele (Mutlakıyete Dönü, ), I, Ankara, ALKAN, Mehmet Ö. Osmanlı da Cemiyetler Çaı, Tarih ve Toplum, XXXX/38, Ekim 2003, s ARIBIRNU, Kemal, Milli Mücadele stanbul Mitingleri, Ankara, CRISS, Bilge, gal Altında stanbul, stanbul, Çilolu Hilmi, Osmanlı htiyât Zâbitân Cemiyeti Nasıl Teekkül Etti, Musavver Gençlik Vahdeti, 8 Mayıs 1335/1919, S: 1, s ÖNCÜ, Ali Servet, Yılları Arasında Erzurum Vilayeti nin dari ve Sosyo-Ekonomik Durumu, Yayımlanmamı Doktora Tezi, Erzurum, ÖZKAYA, Yücel, stanbul un gali Üzerine Aydınların stanbul dan Ankara ya Kaçıı Olayı, Atatürk Aratırma Merkezi Dergisi, V/13, Kasım SUNATA, smail Hakkı, stanbul da gal Yılları, stanbul, TANSEL, Selahattin, Mondros tan Mudanya ya Kadar, I, stanbul, TAKESENLOLU, M. Yasin, Milli Mücadele Döneminde Gençlik Tekilatları, Yayımlanmamı Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, TUNAYA, Tarık Zafer, Türkiye de Siyasal Partiler (kinci Merutiyet Dönemi), I, stanbul, , Türkiye de Siyasal Partiler (Mütareke Dönemi), II, stanbul, Türk stiklal Harbi, I, Mondros Mütarekesi ve Tatbikatı, Genelkurmay Bakanlıı Harp Tarihi Dairesi Resmi Yayınları, Seri No: 1, Ankara, 1962.

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM Dr. Ayhan HELVACI *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Türkiye de Bölgesel Kalkınmanın Aracı Olarak Kalkınma Ajansları: zmir Kalkınma Ajansı Örnei Ergüder Can zmir Kalkınma Ajansı Giri: Türkiye de dier ülkeler gibi bölgelerarası hatta bölgeler içinde kalkınma

Detaylı

OSMANLI BELGELERİNDE MİLLÎ MÜCADELE VE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

OSMANLI BELGELERİNDE MİLLÎ MÜCADELE VE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Yayın Nu: 88 OSMANLI BELGELERİNDE MİLLÎ MÜCADELE VE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK A N K A R A 2 0 0 7 1 P r o j e Y ö n e t i c

Detaylı

KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ

KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ YAPI Madde 1. Koç Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü, kısa adıyla K.Ü.S.B., Koç Üniversitesi örenci kulüpleri tüzüüne balı ve Koç Üniversitesi örencilerinin

Detaylı

1946 BELEDYE SEÇMLER VE BU SEÇMLERDE KADIN SEÇMENLERN DURUMU. Kadir EKER ÖZET

1946 BELEDYE SEÇMLER VE BU SEÇMLERDE KADIN SEÇMENLERN DURUMU. Kadir EKER ÖZET 1946 Belediye Seçimleri ve Bu Seçimlerde Kadın Seçmenlerin Kadir EKER 1946 BELEDYE SEÇMLER VE BU SEÇMLERDE KADIN SEÇMENLERN DURUMU Kadir EKER ÖZET Ülkemizde demokratik gelimeler Merutiyetle balamı, Cumhuriyetle

Detaylı

TÜM OTOBÜSÇÜLER VE LETMECLER FEDERASYONU KARAYOLU YOLCU TAIMACILII SEKTÖRÜNÜN TARHSEL GELM

TÜM OTOBÜSÇÜLER VE LETMECLER FEDERASYONU KARAYOLU YOLCU TAIMACILII SEKTÖRÜNÜN TARHSEL GELM TÜM OTOBÜSÇÜLER VE LETMECLER FEDERASYONU KARAYOLU YOLCU TAIMACILII SEKTÖRÜNÜN TARHSEL GELM 1955 ten 1999 a kadar karayolu yolcu taımacılıının ulaım biçimleri içindeki payı Karayolu ile yolcu taımacılıının

Detaylı

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 1 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 2 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi

Detaylı

! "!! # $ % &'( )#!* )%" +!! $ %! + ')!

! !! # $ % &'( )#!* )% +!! $ %! + ')! ! "!! # $ % &'( )#!* )%" +!! $ %! + ')! &( '!#,-.! /,! 0 + # ' #! * #! 0 #! 0! ) '! '1# + $ # )' * #! 0!! #! 0! "! '!% # #! 0 " 2 3) # ' $ 4!# ) '.*,5 '# 0! )'* $ $! 6 )' '+ " 7 ) 2#!3)# ' $ 4!# '#"'1

Detaylı

Mondros Mütarekesi ni Müteakip, gallere Karı Marmara Ahalisinin Tepkisi

Mondros Mütarekesi ni Müteakip, gallere Karı Marmara Ahalisinin Tepkisi Mondros Mütarekesi ni Müteakip, gallere Karı Marmara Ahalisinin Tepkisi Reactions of Marmara Community to Invasions Subsequent to the Armistice of Mudros Hasan Ali POLAT * Özet Mondros Mütarekesi nin imzalanmasını

Detaylı

BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar

BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar Sürüm 1.0 21 Ekim 2004 Dr. Yaman AKDENIZ * akdeniz@bilgiedinmehakki.org Bilgiedinmehakki.org

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ 1919-1922 MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER Milli mücadele Hazırlık Dönemi Kronoloji 19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal in Samsun a Çıkışı 28 Ocak 1919 Havza Genelgesi

Detaylı

Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s.

Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s. Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s. Hayrullah KAHYA Ortodoks Hıristiyanların Türkçe konuanlarına Karamanlı; bunların konutukları dile de Karamanlıca denmektedir.

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

stanbul, 11 Ekim 2004 2004/1021

stanbul, 11 Ekim 2004 2004/1021 TÜRKYE SERMAYE PYASASI ARACI KURULULARI BRL Büyükdere Cad.No:173 I. Levent Plaza A-Blok Kat:4 34394 I. Levent-stanbul Tel : (212) 280 85 67 Faks : (212) 280 85 89 www.tspakb.org.tr stanbul, 11 Ekim 2004

Detaylı

ZLANLI EYÜP PAA NIN TARH KL ÜZERNE BAZI NOTLAR SOME NOTES ON THE HISTORICAL CHARACTERISTICS OF EYUP PASHA

ZLANLI EYÜP PAA NIN TARH KL ÜZERNE BAZI NOTLAR SOME NOTES ON THE HISTORICAL CHARACTERISTICS OF EYUP PASHA Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 20 Volume: 5 Issue: 20 Kı 2012 Winter 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 ZLANLI EYÜP PAA

Detaylı

BÜLTEN. KONU: Mükelleflerin zahat (Özelge) Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmelik Yayınlanmıtır.

BÜLTEN. KONU: Mükelleflerin zahat (Özelge) Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmelik Yayınlanmıtır. Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN SAYI :2010-044 Tarih: 31.08.2010

Detaylı

SRKÜLER NO: POZ - 2005 / 62 ST, 20. 07. 2005 SSK EK GENELGES(16/347) YAYIMLANDI

SRKÜLER NO: POZ - 2005 / 62 ST, 20. 07. 2005 SSK EK GENELGES(16/347) YAYIMLANDI SRKÜLER NO: POZ - 2005 / 62 ST, 20. 07. 2005 ÖZET: * SSK ek genelgesi yayımlandı. SSK EK GENELGES(16/347) YAYIMLANDI S.S.K.Bakanlıı Sigorta leri Genel Müdürlüü Sigorta Primleri Daire Bakanlıı nın 04.07.2005

Detaylı

Türkiye de Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Bakanlıklar Tarafından Uygulanması

Türkiye de Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Bakanlıklar Tarafından Uygulanması Türkiye de Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Bakanlıklar Tarafından Uygulanması Dr. Yaman AKDENIZ * akdeniz@bilgiedinmehakki.org Bilgiedinmehakki.org / BilgilenmeHakki.Org 28 Eylül 2004 Sürüm 1.1 Güncelleme

Detaylı

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006. Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı.

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006. Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı. SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006 çindekiler: Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı. YILLIK ALI VE SATILARIN FORMLAR LE BLDRLMES HAKKINDA TEBL YAYIMLANDI

Detaylı

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 BAKİ SARISAKAL SELANİK Selanik 26 Mayıs: Selanik Limanında Padişahın Gelişini Bekleyen Selanik Valisi İbrahim Bey ve Hükümet Erkânı Selanik Limanında Padişahı Bekleyen

Detaylı

&' ($ *!+ *,+ $*-!+ *./( " "!/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ "$ $ / + "/ 2 %/

&' ($ *!+ *,+ $*-!+ *./(  !/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ $ $ / + / 2 %/ !"!" #$ %!" &' ($ $) *!+ *,+ $*-!+ *./( " "!/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ "$ $ / + "/ 2 %/ $* "3'4" 50! 1 Vergi Usul Kanunu Genel Teblii (Sıra No: 408) 1. Giri 213 sayılı Vergi Usul Kanununun (VUK) 5 inci maddesinin

Detaylı

SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ

SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ BAKİ SARISAKAL SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ 1880 yılının başında Samsun da açıldı. Üçüncü Ordu nun sorumluluğu altındaydı. Okulun öğretmenleri subay ve sivillerdi. Bu okula öğrenciler

Detaylı

TÜRKYE OTOMOBL SPORLARI FEDERASYONU

TÜRKYE OTOMOBL SPORLARI FEDERASYONU TÜRKYE OTOMOBL SPORLARI FEDERASYONU 01 Ocak 2006 31 Temmuz 2006 FAALYET PROGRAMI Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu, 2006 Faaliyet Programı, 01 Ocak 2006 31 Temmuz 2006 tarihleri arasında 5 ana balık

Detaylı

www.kpss.info NOT: BU SORULAR VE CEVAPLARI SINAVA GRENLER TARAFINDAN TESPT EDLENLLERDR. EKSKKLKLER VE FARKLILIKLAR OLABLR.

www.kpss.info NOT: BU SORULAR VE CEVAPLARI SINAVA GRENLER TARAFINDAN TESPT EDLENLLERDR. EKSKKLKLER VE FARKLILIKLAR OLABLR. www.kpss.info NOT: BU SORULAR VE CEVAPLARI SINAVA GRENLER TARAFINDAN TESPT EDLENLLERDR. EKSKKLKLER VE FARKLILIKLAR OLABLR. ANAYASA 1. Aaıdakilerden hangisi G-8 daimi üyelerinden deildir? a) Almanya b)

Detaylı

Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler

Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler On5yirmi5.com Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler nelerdir? Yayın Tarihi : 12 Kasım 2012 Pazartesi (oluşturma : 12/22/2018) Cemiyetler-Zararlı ve Yararlı

Detaylı

e.t.t.e tüketim endeksi

e.t.t.e tüketim endeksi Kartlı alıverie dayalı e.t.t.e tüketim endeksi.sayı Ercan Türkan (ercan.turkan@tcmb.gov.tr) 22 Ocak 09 Özet Aralık 08 itibariyle tüketim endeksi, nominal olarak yıllık bazda yüzde 3,3 oranında artı göstermitir.

Detaylı

Bu model ile çalımayı öngören kuruluların (servis ve içerik salayıcılar),.nic.tr sistemi ile uyumlu, XML tabanlı yazılım gelitirmeleri gerekmektedir.

Bu model ile çalımayı öngören kuruluların (servis ve içerik salayıcılar),.nic.tr sistemi ile uyumlu, XML tabanlı yazılım gelitirmeleri gerekmektedir. .tr alan adlarını tescili, 1991 yılından itibaren, Türkiye'yi ilk olarak nternet'e balayan Üniversitemiz bünyesinde devam etmektedir. Bu kapsamda, bugün itibarı ile, toplam yaklaık 70,000 adet.tr uzantılı

Detaylı

XIX. YÜZYILIN SONLARINDA KIREHR SANCAI NIN DEMOGRAFK YAPISI DEMOGRAPHIC SITUATION OF KIREHR AT THE END OF XIX CENTURY

XIX. YÜZYILIN SONLARINDA KIREHR SANCAI NIN DEMOGRAFK YAPISI DEMOGRAPHIC SITUATION OF KIREHR AT THE END OF XIX CENTURY GAZ ÜNVERSTES KIREHR ETM FAKÜLTES Cilt 7, Sayı 1, (2006), 21-33 21 XIX. YÜZYILIN SONLARINDA KIREHR SANCAI NIN DEMOGRAFK YAPISI Nejla GÜNAY Gazi Üniversitesi, Ankara/TÜRKYE Geli Tarihi: 28.11.2005 Yayına

Detaylı

! "#$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) "! %2.* ) 3."%$&(' "01 "0 4 *) / )/ ( +) ) ( )

! #$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) ! %2.* ) 3.%$&(' 01 0 4 *) / )/ ( +) ) ( ) ! "#$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) "! %2.* ) 3."%$&(' "01 "0 4 *) / )/ ( +) ) ( )! )! ) 1 87 Seri No'lu Gider Vergileri Genel Teblii Resmi Gazete Sayısı 27737 Resmi

Detaylı

EK 1: HUKUK GÖRÜÜ 12 Mayıs 2010

EK 1: HUKUK GÖRÜÜ 12 Mayıs 2010 EK 1: HUKUK GÖRÜÜ 12 Mayıs 2010 MERNOS HALI SANAY VE TCARET A.. Merveehir Mahallesi, Mehmet Erdemolu Caddesi, No. 4 ehitkamil Gaziantep Merinos Halı Sanayi ve Ticaret Anonim irketi nin ( irket ) Gaziantep

Detaylı

Bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almı mükelleflerin;

Bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almı mükelleflerin; ! "! # $% & % & ' &! ' ( )* +$' #,*,-. / - Gecici Madde 3 Bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almı mükelleflerin; a)

Detaylı

BANKALARIN KRED LEMLERNE LKN YÖNETMELKTE DEKLK YAPILMASINA LKN YÖNETMELK TASLAI

BANKALARIN KRED LEMLERNE LKN YÖNETMELKTE DEKLK YAPILMASINA LKN YÖNETMELK TASLAI Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARIN KRED LEMLERNE LKN YÖNETMELKTE DEKLK YAPILMASINA LKN YÖNETMELK TASLAI MADDE 1 01/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüe

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN Sayfa No 1 / 145 TANIMI ve N GEREKLER 1. N KML Kadro Unvanı Müfetti Fiili Görev Unvanı Müfetti stihdam Türü (Statü) Memur Tarih Kod No 2. E LKN BLGLER 2.1. in Özeti...belediyesi; faaliyet ve ilemlerinde

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Deniz Akkahve Devlet Planlama Tekilatı Müstearlıı Bölgesel Gelime ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüü AB Bölgesel Programları Dairesi Bakanı zmir de düzenlenen 2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumunun

Detaylı

8. SINIF T C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ

8. SINIF T C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ 8. SINIF T C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÜNİTESİ KONU ANLATIMI HASAN DOĞAN BİR KAHRAMAN DOĞUYOR M. Kemal 1881 de Selanik te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, Babası Ali Rıza Efendidir.

Detaylı

üzere 1/2000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan plandır. Çevre Düzeni Planı;10) (Deiik -

üzere 1/2000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan plandır. Çevre Düzeni Planı;10) (Deiik - üzere 1/2000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan plandır. Çevre Düzeni Planı;10) (Deiik - R.G.: 17.3.2001-24345 / m.4) Çevre Düzeni Planı: Konut,

Detaylı

RAN SLÂM CUMHURYET ANKARA BÜYÜKELÇS SAYIN FROOZ DAWLATABAD LE RÖPORTAJ. Kırmızı Çizgi dergisinde yayımlanan bu röportajı

RAN SLÂM CUMHURYET ANKARA BÜYÜKELÇS SAYIN FROOZ DAWLATABAD LE RÖPORTAJ. Kırmızı Çizgi dergisinde yayımlanan bu röportajı RAN SLÂM CUMHURYET ANKARA BÜYÜKELÇS SAYIN FROOZ DAWLATABAD LE RÖPORTAJ Kırmızı Çizgi dergisinde yayımlanan bu röportajı Sayın Büyükelçi, futbolu sever misiniz? Evet, fıtrî bir oyundur... Seyretmekten holanırım.

Detaylı

nsan Kaynakları ve Eitim Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii

nsan Kaynakları ve Eitim Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii nsan Kaynakları ve Eitim Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliin amacı, Avcılar Belediyesi nsan Kaynakları ve Eitim Müdürlüü nün kurulu, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalıma

Detaylı

Ak Parti 14.Dönem Siyaset Akademisi Ödül Töreni Yapıldı

Ak Parti 14.Dönem Siyaset Akademisi Ödül Töreni Yapıldı Ak Parti 14.Dönem Siyaset Akademisi Ödül Töreni Yapıldı 14. Dönem Siyaset Akademisi Lider Ülke: Türkiye Yerel Yönetimler-II programında dereceye girenler ödüllerini Sayın Başbakanımızın elinden aldı. Mart

Detaylı

TMMOB HARTA VE KADASTRO MÜHENDSLER ODASI BURSA UBES

TMMOB HARTA VE KADASTRO MÜHENDSLER ODASI BURSA UBES TMMOB HARTA VE KADASTRO MÜHENDSLER ODASI BURSA UBES BURSA RAPORU (1) HAZRAN 2006 TÜRK MÜHENDS VE MMAR ODALARI BRL HARTA VE KADASTRO MÜHENDSLER ODASI BURSA UBES Haim can Cad. Tuta 1 Hanı K:2 N:203 Fomara

Detaylı

B.M.M. Yüksek Reisliğine

B.M.M. Yüksek Reisliğine SıraNQ 139 Askerî hastanelerde bulunan hasta bakıcıları ile hemşirelere bir nefer tayını verilmesi hakkında m numaralı kanun lâyihası ve Millî Müdafaa ve Bütçe encümenleri mazbataları T.C. Başvekâlet Muamelat

Detaylı

K TAP TANITIMI. Döndü DÜ ÜNMEZ *

K TAP TANITIMI. Döndü DÜ ÜNMEZ * TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2010,Say:3 Sayfa:313317 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2010,Issue:3 Page:313317 KTAPTANITIMI OyaDALAR,War,EpidemicsandMedicineintheLateOttomanEmpire(19121918),

Detaylı

3065 SAYILI KATMA DEER VERGS KANUNUNUN BAZI MADDELERNN DETRLMESNE LKN KANUN

3065 SAYILI KATMA DEER VERGS KANUNUNUN BAZI MADDELERNN DETRLMESNE LKN KANUN 3065 SAYILI KATMA DEER VERGS KANUNUNUN BAZI MADDELERNN DETRLMESNE LKN KANUN Kanun No: 3099 Kabul Tarihi: 6.12.1984 (15 Aralık 1984 gün ve 18606 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıtır.) GEREKÇESi KANUN TASARISI

Detaylı

BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI

BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI Belediyelerin görevlerini etkin ve verimli bir ekilde yerine getirebilmeleri için ihtiyaç duydukları optimal (ihtiyaçtan ne fazla ne de az) kadronun nicelik ve

Detaylı

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır.

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. TÜLN OTBÇER Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. Ankara Hacettepe Üniversitesi Mayıs, 2004 ! - " $ - "%%&%$ - "%' $ - "(%' $ - "( ) (* $+,( $ - ") (',( $ - "- %./$ 0 1*&/1(2, %("%. 3/1(4""3%(/1-( /32 $$

Detaylı

!"# # $!% & $ % #'' ! " #! " $ !" #$!!%& " %(% #)* $+, -.-/ &' # $ ' (&&! " % (% # )* $+,.0/ ( )***(* +( ( (,, ( -.(( ( ( (

!# # $!% & $ % #'' !  #!  $ ! #$!!%&  %(% #)* $+, -.-/ &' # $ ' (&&!  % (% # )* $+,.0/ ( )***(* +( ( (,, ( -.(( ( ( ( !"# # $!% & $ % #''! " #! " $!" #$!!%& " %(% #)* $+, -.-/ &' # $ ' (&&! " % (% # )* $+,.0/ ( )***(* +( ( (,, ( -.(( ( ( ( / 0 ( / " 0,.( / & 1 ( / 2 +( / 4., ( /! 5,( (* *,. / 1 ' 7 " & 6+1(( / 8** ((

Detaylı

ÜNVERSTELERN GÖREVLER

ÜNVERSTELERN GÖREVLER ÜNVERSTELERN GÖREVLER VE YENDEN YAPILANMA Günümüz Türkiye sini gelecee taıyanlar i adamlarıdır. Ancak, i hayatının gayretleri Türkiye yi belli bir sınıra kadar ilerletebilir. Eer Türkiye, kaybettii bilimin

Detaylı

Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8.

Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8. Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8. Abdullah GÜNEYSU Avrupa Hıristiyanlarının, kendilerince kutsal kabul

Detaylı

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 19.yy.sonlarına doğru Osmanlı parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

PIZZA DONALDO TÜRKYE. Mevcut Durum

PIZZA DONALDO TÜRKYE. Mevcut Durum PIZZA DONALDO TÜRKYE Pizza Donaldo talya Ltd. (P.D.I) 1 1960 yılında talya da Senyör Donaldo tarafından küçük bir talyan restoranı olarak kurulmutur. 10 çocua sahip olan Senyör Donaldo yıllar içerisinde

Detaylı

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MUSTAFA KEMAL İN HAYATI

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MUSTAFA KEMAL İN HAYATI Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MUSTAFA KEMAL İN HAYATI KONU ÖZETİ Bu başlık altında, ünitenin en can alıcı bilgileri, kazanım sırasına göre en alt başlıklara ayrılarak hap bilgi niteliğinde konu özeti olarak

Detaylı

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEOG ÇIKMIŞ SORULAR - 3. ÜNİTE Batı cephesinde Kuvâ-yı Millîye birliklerinin faaliyetlerini ve düzenli ordunun kurulmasını değerlendirir.türk milletinin Kurtuluş Savaşı

Detaylı

KİTAP TANITIMI. Necmi UYANIK

KİTAP TANITIMI. Necmi UYANIK TARİHİN PEŞİNDE ULUSLARARASI TARİH ve SOSYAL ARAŞTIRMALAR DERGİSİ Yıl: 2015, Sayı: 13 Sayfa: 449 453 THE PURSUIT OF HISTORY INTERNATIONAL PERIODICAL FOR HISTORY AND SOCIAL RESEARCH Year: 2015, Issue: 13

Detaylı

KURTULUŞ SAVAŞI ( ) Gülsema Lüyer

KURTULUŞ SAVAŞI ( ) Gülsema Lüyer KURTULUŞ SAVAŞI (1919-1922) Gülsema Lüyer KURTULUŞ SAVAŞI (1919-1922) Mondros Mütarekesi ve Mütareke Sonrası Genel Durum İşgaller ve Kurtuluş Savaşı Hazırlık Evresi T.B.M.M. nin Açılması Düzenli Ordu Hazırlıkları,

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK E KARI ALMAN VE TALYANLARIN DÜZENLED SUKAST GRMLER. Doç Dr. M. Metin HÜLAGÜ *

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK E KARI ALMAN VE TALYANLARIN DÜZENLED SUKAST GRMLER. Doç Dr. M. Metin HÜLAGÜ * MUSTAFA KEMAL ATATÜRK E KARI ALMAN VE TALYANLARIN DÜZENLED SUKAST GRMLER Doç Dr. M. Metin HÜLAGÜ * I- Giri Suikast teebbüsü insanlık tarihi kadar eskidir dense yanlı olmasa gerek. Zira insanlık çok defa

Detaylı

! " #$$% & ' ( ) ) ' *+ + & &, ( (-,, ) &!!. ' )' - " ) & Özel Tüketim Vergisi Genel Teblii. (SeriNo: 22)

!  #$$% & ' ( ) ) ' *+ + & &, ( (-,, ) &!!. ' )' -  ) & Özel Tüketim Vergisi Genel Teblii. (SeriNo: 22) ! " #$$% & ' ( ) ) ' *+ + & &, ( (-,, ) &!!. ' )' - " ) & /!,!, Özel Tüketim Vergisi Genel Teblii (SeriNo: 22) 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile

Detaylı

SAYFA BELGELER NUMARASI

SAYFA BELGELER NUMARASI İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... SAYFA BELGELER NUMARASI 1. 27 Ekim 1922 tarihinde İsmet Paşa nın Dışişleri Bakanlığına ve Fevzi Paşa nın Batı Cephesi Komutanlığına atanması... 1 2. İstanbul daki mevcut

Detaylı

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI AMERKA BRLEK DEVLETLER SAYITAYI Yazan: Dawid M. WALKER Çeviren: Müslüm PARLAK Amerika Birleik Devletleri Sayıtayı, Birleik Devlet yönetiminin yasama bölümü içerisinde yer alan baımsız bir kurumdur. Genellikle

Detaylı

29 EKİM TÖRENLERİ. Cumhuriyet Bayramı Republic Day OFFICIAL HOLIDAY. Cumhuriyetin ilanı ve Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı'na seçilmesi

29 EKİM TÖRENLERİ. Cumhuriyet Bayramı Republic Day OFFICIAL HOLIDAY. Cumhuriyetin ilanı ve Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı'na seçilmesi 29 EKİM TÖRENLERİ Cumhuriyet Bayramı Republic Day OFFICIAL HOLIDAY Cumhuriyetin ilanı ve Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı'na seçilmesi 1923 Cumhuriyet ilân edildi. Mustafa Kemal Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk

Detaylı

Intel Ö!renci Programı

Intel Ö!renci Programı Intel Ö!renci Programı De!erlendirme Raporu Eylül 2009 - A!ustos 2010 Cengiz Hakan AYDIN Hasan ÇALI"KAN Murat ATA#Z# Giri! Intel Ö!renci Programı, özellikle teknolojiye eri$imin sınırlı oldu!u bölgelerdeki

Detaylı

! "#$%& " !"# "# $ % &' ()%%*+,#-.,# % /# #0/.0&/ 1 %. '%% & &%%'% /!2!0 #

! #$%&  !# # $ % &' ()%%*+,#-.,# % /# #0/.0&/ 1 %. '%% & &%%'% /!2!0 # ! "#$%& " '(! "#$%& "!"#!"# "# $ % &' ()%%*+,#-.,# % /# #0/.0&/ 1 %. '%% & &%%'% /!2!0 # )*+ $, "- (.,/ 0..1)2#$,# &%& 0! #. # #. &&/& %# -$ 1. $.1 3 - ' # % # 1/% & & 2%% &#&&% '% /!2% &%&& #,# '%' #

Detaylı

ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU

ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU Ortaın Ünvanı/Ortakların Adı Adresi Telefon ve Fax No. Tarih : 10.10.2005 Konu stanbul Menkul Kıymetler Borsası Bakanlıı na, STANBUL Açıklanacak Özel Durum/Durumlar: : KORDSA

Detaylı

Mustafa Kemal Atatürk ün Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk ün Hayatı Mustafa Kemal Atatürk ün Hayatı 1881 de Selanik te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi,

Detaylı

YEDEK PERSONEL ERTELEME YÖNETMELİĞİ

YEDEK PERSONEL ERTELEME YÖNETMELİĞİ 5687 YEDEK PERSONEL ERTELEME YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 23/8/2010 No : 2010/912 Dayandığı Kanunun Tarihi : 16/6/1927 No : 1076 21/6/1927 No : 1111 16/7/1965 No : 697 4/11/1983 No :

Detaylı

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER *

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * Ara.Gör.Ilgım KILIÇ *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu

Detaylı

Ruhsat ve Denetim Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii

Ruhsat ve Denetim Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii Ruhsat ve Denetim Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii BRNC BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK, LKE VE TANIMLAR Amaç Madde 1 - (1) Bu yönetmeliin amacı Avcılar Belediye Bakanlıı Ruhsat Denetim Müdürlüünün görev,

Detaylı

MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER *

MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER * MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER * Prof. Dr. lknur OKATAN *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi SDÜ, 7-10 Nisan 2004, Isparta Sunu Sayın Bakan

Detaylı

EAYSAD YÖNETM KURULU TOPLANTISI

EAYSAD YÖNETM KURULU TOPLANTISI Toplantı Tarihi : 20.01.2010 Toplantı Süresi : 13:00-16:00 EAYSAD YÖNETM KURULU TOPLANTISI 1. Özan Asansör firmasının (yetkili Murat Özer), Ekol Asansör Firmasının (yetkili Seyfettin Yedikardeler), Ats

Detaylı

BÜLTEN. KONU: 6009 S. Kanunla Belirlenen Yeni Ücret Tarifesine Göre Önceki Aylarda Fazla Kesilen Vergilerin adesi Hk 274 Nolu Tebli Yayınlanmıtır.

BÜLTEN. KONU: 6009 S. Kanunla Belirlenen Yeni Ücret Tarifesine Göre Önceki Aylarda Fazla Kesilen Vergilerin adesi Hk 274 Nolu Tebli Yayınlanmıtır. Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN SAYI :2010-041 Tarih: 19.08.2010

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI HAFTALAR KONULAR 1. Hafta TÜRK DEVRİMİNE KAVRAMSAL YAKLAŞIM A-) Devlet (Toprak, İnsan Egemenlik) B-) Monarşi C-) Oligarşi D-) Cumhuriyet E-) Demokrasi F-) İhtilal G-) Devrim H-) Islahat 2. Hafta DEĞİŞEN

Detaylı

Madde 1.1. in 4.paragrafı aaıdaki ekilde güncellenmitir.

Madde 1.1. in 4.paragrafı aaıdaki ekilde güncellenmitir. YAPI VE KRED BANKASI A.. NN BANKA BONOSU VE/VEYA TAHVLLERNN HALKA ARZINA LKN SERMAYE PYASASI KURULU TARAFINDAN 3 HAZRAN 2011 TARHNDE ONAYLANAN ve TESCL ETTRLEN, 30 EYLÜL 2011 TARHNDE TADL VE 4 EKM 2011

Detaylı

EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN

EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN BAKİ SARISAKAL EĞİTİM EMEKÇİLERİ ÖRGÜTLENME TARİHİNDEN Muallimler Birliği Umumi Merkezi Reisi İzmir Mebusu Necati Bey Muallimler Birliği Müessislerinden Prag Sefiri

Detaylı

TEOG Tutarlılık. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TEOG Tutarlılık. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 2015-2016 8. Sınıf TEOG Tutarlılık T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sorularımızın TEOG sorularıyla benzeşmesi, bizler için olduḡu kadar, bu kaynaklardan beslenen yüz binlerce öḡrenci ve yüzlerce kurum

Detaylı

En İyisi İçin. Cevap 1: "II. Meşrutiyet Dönemi"

En İyisi İçin. Cevap 1: II. Meşrutiyet Dönemi Ne x t Le v e l Ka r i y e r 300ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Tar i h Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

SELÇUK ECZA DEPOSU TCARET VE SANAY ANONM RKET ESAS SÖZLEME

SELÇUK ECZA DEPOSU TCARET VE SANAY ANONM RKET ESAS SÖZLEME SELÇUK ECZA DEPOSU TCARET VE SANAY ANONM RKET ESAS SÖZLEME Kurulu : Madde 1 Aaıda adları veikametgahları yazılı kurucular tarafından, yürürlükte bulunan kanunlar ve bu esas mukavelename hükümlerine göre

Detaylı

BÜLTEN Tarih: 02.05.2008

BÜLTEN Tarih: 02.05.2008 Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN Tarih: 02.05.2008 SAYI :2008-036

Detaylı

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Giri Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Taner Kavasolu Devlet Planlama Tekilatı Kalkınma Planlarımızda, ülke corafyasında ve kesimler arasında dengeli bir gelime salanması hedefi, ülke ekonomisi için

Detaylı

ATATÜRK ÜN TÜRK OCAKLARI NI ZYARETLER ve YAPTII KONUMALAR

ATATÜRK ÜN TÜRK OCAKLARI NI ZYARETLER ve YAPTII KONUMALAR ATATÜRK ÜN TÜRK OCAKLARI NI ZYARETLER ve YAPTII KONUMALAR DR. Eren AKÇÇEK - Dr. Mehmet KARAYAMAN I Yazıma Adresi: Ege Üniversitesi, Atatürk lkeleri ve nkılap Tarihi Aratırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüü

Detaylı

e.t.t.e tüketim endeksi

e.t.t.e tüketim endeksi (Sayı 39 - Aralık 21) Kartlı alıverie dayalı e.t.t.e tüketim endeksi 39. sayı Ercan Türkan (ercan.turkan@tcmb.gov.tr) 26 Ocak 211 (Sayı 39 - Aralık 21) Özet Aralık ayında nominal toplam tüketim, bir önceki

Detaylı

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 1. Mudanya Mütarekesi, Yunanlıların aslında Osmanlı Devleti nin paylaşımı projesinde bir alet olduğunu, arkalarındaki gücü İngiltere başta olmak üzere İtilâf devletlerinin

Detaylı

Bizi biz yapan degerli ogretmenlerimizin onunde saygiyla egiliyoruz...

Bizi biz yapan degerli ogretmenlerimizin onunde saygiyla egiliyoruz... Balikesir Kepsut 'tan Sevgili Fatih ogretmenimizin yazisini ogretmenlerimize, ozellikle de YIBOlarda gorev yapan ogretmenlerimize, yoneticilerimize armagan ediyor, ogretmenler gununuzu kutluyoruz... YIBOda

Detaylı

- 354 İstatistik umum müdürlüğü teşkilâtı hakkında kanun

- 354 İstatistik umum müdürlüğü teşkilâtı hakkında kanun - 354 İstatistik umum müdürlüğü teşkilâtı hakkında kanun (Resmî Gazele ile neşir ve ilâm : 24/V/9S3 - Sayı : 2409) No. Kabul tarihi 23 - V -933 BÎRİNCİ MADDE İstatistik umum müdürlüğü; umum müdürlük, müşavirlik,

Detaylı

TEKSTL FNANSAL KRALAMA ANONM RKET ANA SÖZLEME TADL METNLER

TEKSTL FNANSAL KRALAMA ANONM RKET ANA SÖZLEME TADL METNLER TEKSTL FNANSAL KRALAMA ANONM RKET ANA SÖZLEME TADL METNLER AMAÇ VE KONU Madde 3/5 Kira alacaklarını iskonto ettirebilir. Bu alacakları teminata verebilir, temlik edebilir, Finansal Kiralama Kanunu ve bununla

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan

Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. Ödenmi Sermaye: 11.173.366 YTL. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan Sayfa No:

Detaylı

13. ASKERLİK GÖREVİ Ordu Hayatı Savaş Yönetimi ve Siyaset Ordu Okuldur SEÇİM

13. ASKERLİK GÖREVİ Ordu Hayatı Savaş Yönetimi ve Siyaset Ordu Okuldur SEÇİM İÇİNDEKİLER SUNUŞ...1 GENELGE... 5 GİRİŞ... 9 AÇIKLAMA... 23 VATANDAŞ İÇİN MEDENÎ BİLGİLER NEDEN BAHSEDER?25 L MİLLET... 28 1.1. Türk Milletinin İncelenmesi... 28 2. DEVLET...37 2.1. Devlet Şekilleri...

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. AYTEN CAN

Yrd.Doç.Dr. AYTEN CAN Yrd.Doç.Dr. AYTEN CAN Fen-edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri Edebiyat Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı 1980-1984 Lisans Selçuk Üniversitesi Bölümü Türk Dili

Detaylı

TÜRKYE DE DÜNDEN BUGÜNE ÖZEL OKULLARA BR BAKI (GELM VE ETKLER)

TÜRKYE DE DÜNDEN BUGÜNE ÖZEL OKULLARA BR BAKI (GELM VE ETKLER) ! "#$#%$#%&$#' #$$ TÜRKYE DE DÜNDEN BUGÜNE ÖZEL OKULLARA BR BAKI (GELM VE ETKLER) Dr. Selçuk UYGUN Ankara Üniversitesi Eitim Bilimleri Fakültesi Eitim Programları ve Öretim (ESTT) Anabilim Dalı Aratırma

Detaylı

T.C. BABAKANLIK TOPLU KONUT DARES BAKANLII (TOK) KONYA MERAM 2. ETAP ALT GELR GRUBU KONUT PROJES BAVURU DUYURUSU

T.C. BABAKANLIK TOPLU KONUT DARES BAKANLII (TOK) KONYA MERAM 2. ETAP ALT GELR GRUBU KONUT PROJES BAVURU DUYURUSU T.C. BABAKANLIK TOPLU KONUT DARES BAKANLII (TOK) KONYA MERAM 2. ETAP ALT GELR GRUBU KONUT PROJES BAVURU DUYURUSU BAVURU ARTLARI: 256 konutluk Alt Gelir Grubu Konut Projesi bavuruları, 25 Mayıs - 12 Haziran

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU 6219 MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU Kanun Numarası : 2945 Kabul Tarihi : 9/11/1983 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 11/11/1983 Sayı : 18218 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA

Detaylı

BYS. T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü

BYS. T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü BYS T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü Sunu Planı E-Ulatırma Projesinin Amacı, Konusu biliimbys nin Projedeki Yeri biliimbys nin Kapsamı biliimbys Nasıl Çalııyor? Saladıı Yararlar

Detaylı

TÜRKYE SERMAYE PYASASI ARACI KURULULARI BRL SCL TUTMA ESASLARI

TÜRKYE SERMAYE PYASASI ARACI KURULULARI BRL SCL TUTMA ESASLARI Amaç ve Kapsam TÜRKYE SERMAYE PYASASI ARACI KURULULARI BRL SCL TUTMA ESASLARI Madde 1 Bu Esasların amacı, aracı kurulu, portföy yönetim irketi, yatırım fonu, yatırım ortaklıı (menkul kıymetler, gayrimenkul

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf...

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... 7 a. Fransız-Rus İttifakı (04 Ocak 1894)... 7 b. İngiliz-Fransız

Detaylı

Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler

Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler Açılış Tarihi Kapanış Tarihi Sona Eriş Nedeni 1 Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası 17.11.1924 05.06.1925

Detaylı

SRKÜLER NO: POZ / 39 ST, Elektronik defter ve belge düzeni hakkında tebli yayımlandı. ELEKTRONK DEFTER VE BELGE DÜZEN

SRKÜLER NO: POZ / 39 ST, Elektronik defter ve belge düzeni hakkında tebli yayımlandı. ELEKTRONK DEFTER VE BELGE DÜZEN SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 39 ST, 25. 07. 2006 çindekiler: Elektronik defter ve belge düzeni hakkında tebli yayımlandı. ELEKTRONK DEFTER VE BELGE DÜZEN Vergi Usul Kanunu düzenlemeleri ile Maliye Bakanlıı;

Detaylı

JEOTERMAL KAYNAA DAYALI ELEKTRK ÜRETMNE LKN YASAL DÜZENLEME VE DESTEKLER

JEOTERMAL KAYNAA DAYALI ELEKTRK ÜRETMNE LKN YASAL DÜZENLEME VE DESTEKLER JEOTERMAL KAYNAA DAYALI ELEKTRK ÜRETMNE LKN YASAL DÜZENLEME VE DESTEKLER 351 Saffet DURAK ÖZET Yıllarca 1926 tarihli ve 927 sayılı Sıcak ve Souk Maden Sularının stismarı ile Kaplıcalar Tesisatı Hakkında

Detaylı

!" # $%! "# $$ $! " % % # $ &&& " '( % )* " '(

! # $%! # $$ $!  % % # $ &&&  '( % )*  '( !"#$%!" #$ %!"# $$$ %% &&&"'( )*"'( $% &%'#& $ $()*+"" $%#,(-"./$ &(*(%*#0#"121"314*11"1"/5 %$#%%0#"3% )"$*#%* &"! *#&% '" #*#6)#" $**)%& "(!+##,#(#-./(01###.#/23 ",#' -(+ 4 5( ( 6 )# 6(- '(+ #)7 5( #

Detaylı

TÜRKYE BÜYÜK HAMLELERE GEBEDR T ÜRKYE aslında güçlü memlekettir. Ve bütün tarihi sürp. rizlerle doludur. Onun metodsuz kaldıı için çeitli çalkantı, lar arasında yolunu aramasını akınlık zannedenler, kısa

Detaylı