TÜRK BORÇLAR KANUNU ÖZEL HÜKÜMLER. Müş. Haz.Av. Elif Sibel ERDOĞAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRK BORÇLAR KANUNU ÖZEL HÜKÜMLER. Müş. Haz.Av. Elif Sibel ERDOĞAN"

Transkript

1 TÜRK BORÇLAR KANUNU ÖZEL HÜKÜMLER Müş. Haz.Av. Elif Sibel ERDOĞAN

2 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanununun (TBK) Düzenlediği Sözleşmeler TEMLİK BORCU DOĞURAN SÖZLEŞMELER Satış Sözleşmesi Mal Değişim(Trampa)Sözleşmesi Bağışlama Sözleşmesi KULLANMA VE YARARLANMA HAKKI VEREN SÖZLEŞMELER Kira Sözleşmesi Ödünç(Karz) Sözleşmesi Finansal Kiralama Sözleşmesi(Leasing Sözleşmesi)

3 6098 Sayılı TBK da Düzenlenen Sözleşmeler İŞ GÖRME SÖZLEŞMELERİ Hizmet Sözleşmesi Pazarlamacılık Sözleşmesi Evde Hizmet Sözleşmesi Eser Sözleşmesi Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Yayım(Neşir) Sözleşmesi Vekalet Sözleşmesi

4 6098 Sayılı TBK da Düzenlenen Sözleşmeler TEMİNAT SÖZLEŞMELERİ Kefalet Sözleşmesi Garanti Sözleşmesi SONUCU TESADÜFE BAĞLI SÖZLEŞMELER Kumar ve Bahis Ömür Boyu Gelir ve Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmeleri SAKLAMA(VEDİA) SÖZLEŞMESİ ORTAKLIK SÖZLEŞMELERİ Adi Ortaklık Sözleşmesi

5 SÖZLEŞMELER 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale yapılarak imzalanan sözleşmeler; Kira, Trampa, Satış sözleşmeleri vs. -Gelir elde edilmesini sağlayan işler sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale yapılarak imzalanan sözleşmeler; Mal alımı, Hizmet alımı, Yapım (eser) söz. vs. -Harcama yapılmasını gerektiren işler-

6 SATIŞ SÖZLEŞMELERİ (m.207) TBK da, Satım kelimesi yerine Satış ifadesi, Semen- Ücret kelimesi yerine Bedel ifadesi kullanılmıştır. Satış Sözleşmesi, satılanın zilyetlik ve mülkiyetini alıcıya devretme, alıcının ise buna karşılık bir bedel ödeme borcunu üstlendiği sözleşmedir. Aksi kararlaştırılmadığı sürece satıcı ve alıcı borçlarını aynı anda ifa etmekle yükümlüdürler.

7 SATIŞ SÖZLEŞMELERİ TAŞINIR SATIŞI: Türk Medeni Kanunu uyarınca taşınmaz sayılanlar dışında kalan ve diğer kanunlarda taşınır olarak belirtilen şeylerin satışıdır. (m.209) Ürünler, bir yapının yıkıntıları ve taş ocağından çıkarılacak taşlar gibi mülkiyeti devredilecek bütünleyici parçaların satışı. Yarar ve Hasar; Taşınır satışlarında zilyetliğin devrine kadar satıcıya aittir.

8 TAŞINIR SATIŞI AYIPTAN SORUMLULUK; Sözleşmenin kurulduğu sırada alıcı tarafından bilinen ayıplardan, satıcı sorumlu değildir. Alıcı, satılanı gözden geçirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal etmiş ise satılanı kabul etmiş sayılır. Olağan gözden geçirmeyle farkedilemeyecek bir ayıp olması halinde ise alıcı satılanı kabul etmiş sayılmaz. Satıcı, satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu (hile ile gizlenmiş) ise, ayıptan sorumluluğu kaldıran veya sınırlayan her anlaşma hükümsüzdür. (m.221)

9 TAŞINIR SATIŞI SATICININ, SATILANIN AYIPLARINDAN SORUMLU OLDUĞU HALLERDE ALICININ SEÇİMLİK HAKLARI (m.227) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme. İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme. Alıcının genel hükümlere göre tazminat isteme hakkı saklıdır.

10 TAŞINIR SATIŞI ZAMANAŞIMI (m.231) Satıcı daha uzun bir süre için üstlenmiş olmadıkça, ayıba ilişkin her türlü dava, taşınırdaki ayıp daha sonra ortaya çıksa bile, satılanın alıcıya devrinden başlayarak 2 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Satıcı, taşınırı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise 2 yıllık zamanaşımı süresinden yararlanamaz.

11 TAŞINMAZ SATIŞI (m.237) TAŞINMAZ SATIŞI; Kanun da tanımlanmamıştır. TMK 704. maddesine göre taşınmaz mülkiyetinin konusu; Arazi, Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümlerden oluşur.

12 TAŞINMAZ SATIŞI Yarar ve Hasar; Taşınmaz satışında, tescil anına kadar satıcıya aittir. Ancak, taşınmazın teslim alınması için sözleşmeyle bir süre belirlenmişse, onun yarar ve hasarı, alıcıya teslimle geçer. (m. 245) Taşınır satışına ilişkin kurallar, kıyas yoluyla taşınmaz satışında da uygulanır. (m. 246)

13 TAŞINMAZ SATIŞI ZAMANAŞIMI (m.244) Bir yapının ayıplı olmasından doğan davalar, mülkiyetin geçmesinden başlayarak 5 yılın ve satıcının ağır kusuru varsa 20 yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. (m. 244) Ağır Kusur halinde getirilen 20 yıllık zamanaşımı süresi yeni bir düzenlemedir.

14 SATIŞ İLİŞKİSİ DOĞURAN HAKLAR ÖNALIM (ŞUFA) GERİ ALIM (VEFA) ALIM (İŞTİRA) ŞEKİL ŞARTI: GERİ ALIM ve ALIM SÖZLEŞMELERİ RESMİ ŞEKİLDE DÜZENLENMELİDİR. ÖNALIM SÖZLEŞMESİ YAZILI ŞEKİLDE YAPILMALIDIR. (m.237)

15 SATIŞ İLİŞKİSİ DOĞURAN HAKLAR Önalım, geri alım ve alım hakları en çok 10 yıllık süre için kararlaştırılabilir. (TBK da süre belirlenmiştir.) Ve kanunlarda belirlenen süreyle tapuya şerh edilebilir. (m.238) Aksine sözleşme olmadıkça, bu haklar devredilemez ancak miras yoluyla geçer.

16 MAL DEĞİŞİM (TRAMPA) SÖZLEŞMESİ (m ) Taraflardan birinin, diğer tarafa bir veya birden çok şeyin zilyetlik ve mülkiyetini, diğer tarafın da karşı edim olarak başka bir veya birden çok şeyin zilyetlik ve mülkiyetini devretmeyi üstlendiği sözleşmedir. Satış sözleşmesine ilişkin hükümler, bu sözleşmeye de uygulanır. Satış sözleşmesinin zapt ve ayıptan sorumluluğa ilişkin hükümleri uygun düştüğü ölçüde bu sözleşmeye de uygulanacağı düzenlenmiştir.

17 BAĞIŞLAMA SÖZLEŞMESİ (m.285) işlemleriyle ilgili olarak bir takım ihtilaflar ortaya Hazineye yapılacak şartlı veya şartsız, mükellefiyetli ya da mükellefiyetsiz bağış çıkabilir. Bağışlayanın, sağlararası sonuç doğurmak üzere, malvarlığından karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşmedir. Kanun maddesinde geçen karşılıksız kazandırma ifadesi yenidir.

18 BAĞIŞLAMA SÖZLEŞMESİ Taşınır bağışlama, elden bağışlamanın konusunu oluşturur. Taşınmaz bağışlaması, resmi şekle tabidir. Bağışlamanın bir koşula bağlı olarak yapılması halinde koşullu bağışlama (m.290), Bağışlamaya yükleme konulması halinde ise yüklemeli (mükellefiyetli) bağışlama söz konusu olur. (m. 291) Koşullu ve yüklemeli bağışlamanın hangi hallerde geri alınabileceği 293. maddede düzenlenmiştir.

19 BAĞIŞLAMA SÖZLEŞMESİ HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE Bağışlayan, bağışlamasını geri alma hakkını veren sebebi öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde bağışlamasını geri alabilir.(m.297)

20 KİRA SÖZLEŞMESİ (m ) Hazine nin özel mülkiyetindeki ve Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazların kiraya verilme görev ve yetkisi 178 sayılı KHK uyarınca Bakanlığımıza ait olduğundan ortaya çıkabilecek ihtilafların çözümü için kiraya ilişkin hükümler önem taşımaktadır.

21 KİRA SÖZLEŞMESİ Kira Sözleşmeleri 3 grupta düzenlenmiştir. Genel Hükümler (m ) Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları (m ) (Mülga 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun) Ürün Kirası (m )

22 KİRA SÖZLEŞMESİ 6217 sayılı Kanunun Geçici 2. Maddesine göre Kiracının; -Türk Ticaret Kanununda tacir, -Özel hukuk ve kamu tüzel kişileri olduğu, işyeri kiralarında; TBK nın 323, 325, 331, 340, 342, 343, 344, 346 ve 354. maddeleri 1/7/2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur. Kira sözleşmelerinde hüküm olmayan hallerde mülga Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.

23 KİRA SÖZLEŞMESİ KİRA SÖZLEŞMESİ: Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. (m.299) Kanunda, Kiralayan kavramı yerine Kiraya Veren kavramı kullanılmıştır.

24 KİRA SÖZLEŞMESİ Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmedir. Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. (m.300) Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona eren kira sözleşmesi belirli süreli olup, diğer kira sözleşmeleri ise belirsiz sürelidir.

25 KİRA SÖZLEŞMESİ Kiracının, kira bedelini ödemekle yükümlü olduğu Kanun da açıkça düzenlenmiştir. (m.313) KİRACININ TEMERRÜDÜ (m.315) Kiracı, muaccel olan kira bedelini ödemezse; Kiraya veren, öncelikle kiracıya yazılı süre vermelidir. Bu süre içinde borç ifa edilmez ise sözleşmenin feshedileceğini bildirilebilir. Bu süre en az 10 gün olmalıdır. Eğer kiralanan, konut veya çatılı işyeri ise süre en az 30 gündür.

26 KİRA SÖZLEŞMESİ Belirsiz süreli taşınmaz kira sözleşmelerinin feshi için; altı aylık kira döneminin sonu için, üç aylık fesih bildirim süresine uyulması gerekmektedir. (m.329) Taşınırlarda ise, üç gün önceden yapılacak fesih bildirimiyle her zaman sözleşme feshedilebilir. (m.330)

27 KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI (m.339) 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmış ve TBK ya dahil edilmiştir. Ancak, 6570 sayılı Kanun Belediye teşkilatı bulunan yerlerle, iskele, liman ve istasyonlardaki gayrimenkulleri(musakkaf ) kapsamaktaydı. TBK da ise, Belediye teşkilatı, iskele, liman gibi ifadeler kullanılmamıştır. Taşınmazı temel alan bir düzenleme yapılmıştır.

28 KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI (m.339) 339. maddenin 2. fıkrasında, KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ, HANGİ USUL VE ESASLAR İÇİNDE OLURSA OLSUN YAPTIKLARI BÜTÜN KİRA SÖZLEŞMELERİNE DE BU HÜKÜMLERİN UYGULANACAĞI BELİRTİLMİŞTİR. Hazine taşınmazlarının kiralanması 2886 sayılı Devlet İhale Kanuna göre yapılmaktadır sayılı Kanunun 74. maddesine istinaden çıkarılan Devlete Ait Taşınmaz Mal Satış, Trampa, Kiraya Verme, Mülkiyetin Gayri Ayni Hak Tesis, Ecrimisil ve Tahliye Yönetmeliği mevcuttur.

29 KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI (m.339) Mülga 6570 sayılı Kanunun 14. maddesinde, 2490 sayılı Artırma, Eksiltme ve İhale Kanuna hakkında da 6570 sayılı Kanun hükümlerinin tabi olarak kiraya verilen gayrimenkuller uygulanacağına dair düzenleme yer almaktaydı. Şimdi ise TBK nın 339. maddesinde, kamu kurum ve kuruluşlarının yapmış olduğu kira sözleşmelerine de bu hükümlerinin uygulanacağı dair düzenlenme yapılmıştır.

30 KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI Kira sözleşmelerinde; kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz. (m. 343) Bu maddenin yürürlüğü 8 YIL ertelenmiştir. Kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemez. Özellikle, Kira bedelinin zamanında ödenmemesi halinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersizdir. (m.346) Bu maddenin yürürlüğü 8 YIL ertelenmiştir.

31 KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI KİRA BEDELİNİN BELİRLENMESİ (m. 344) 818 ve 6570 SAYILI KANUNDA YER ALMAYAN YENİ BİR MADDEDİR. YARGITAY UYGULAMASIYLA PARALEL YÖNLERİ VARDIR. Bu maddenin yürürlüğü 8 YIL ertelenmiştir.

32 KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI Yenilenen kira döneminde uygulanacak kira bedeline ilişkin taraflar arasında anlaşma mevcut ise; BU ANLAŞMA; Bir önceki kira yılının ÜFE artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

33 KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI Yenilenen kira döneminde uygulanacak kira bedeline ilişkin taraflar arasında anlaşma mevcut değilse; HAKİM TARAFINDAN ÜFE artış oranını geçmemek koşuluyla, Kiralananın durumu göz önünde bulundurularak, hakkaniyete göre kira bedeli belirlenir.

34 KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI Beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli konusunda taraflarca bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaz. Bu durumda, HAKİM tarafından; ÜFE artış oranı, Kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri gözetilerek, Hakkaniyete uygun biçimde kira bedeli belirlenir.

35 KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, Aşırı İfa Güçlüğü başlıklı 138. madde hükmü saklıdır maddede öngörülen, hakimden sözleşmenin yeni koşullara göre uyarlanmasını isteme hakkı ve diğer hakları saklı tutulmuştur.

36 KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI TARAFLAR YENİLENEN KİRA DÖNEMİNE İLİŞKİN YENİ KİRA BEDELİNDE ANLAŞMA SAĞLAYAMAZLARSA KİRA TESPİT DAVASI AÇMA ZORUNLULUĞU DOĞACAKTIR. KİRA TESPİT DAVASI HER ZAMAN AÇILABİLİR. (m. 345)

37 KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI Ancak, mahkemenin tespit edeceği kira bedelinin yeni kira döneminde geçerli olabilmesi için; Kira tespit davasının,yeni kira döneminin başlangacından en geç 30 gün önce açılması veya, Aynı süreye uyarak kira bedelinin arttırılacağının yazılı olarak kiracıya bildirilmesi gerekmektedir. Eğer sözleşmede, yeni kira döneminde, kiranın arttırılacağına dair hüküm varsa 30 günlük süreye uyulması zorunlu değildir.

38 KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI Kira sözleşmesinde; Kira bedelinin arttırılacağına dair hüküm yoksa, 30 günlük süre, Veya yazılı bildirim koşuluna uyulmadan dava açılmışsa; O zaman tespit edilen kira bedeli bir sonraki kira yılı için geçerli olacaktır.

39 KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI KİRA SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ Bildirim Yoluyla Sona Erme (m.347): Belirli süreli kira sözleşmelerinde, kiracının en az 15 gün önceden fesih bildiriminde bulunması gerekmektedir. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak 10 yıllık uzama süresi sonunda üç aylık bildirim süresine uyularak herhangi bir sebep gösterilmeksizin sözleşme sona erdirilebilir. Belirsiz süreli kira sözleşmesinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilir.

40 KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI Tahliye Davası Yoluyla Sona Erme: Kiraya Verenden Kaynaklanan Tahliye Sebepleri; Gereksinim, yeniden inşa ve imar nedeniyle tahliye Yeni malikin gereksinimi nedeniyle tahliye Kiracıdan Kaynaklanan Tahliye Sebepleri; Yazılı tahliye taahhüdü sebebiyle tahliye İki haklı ihtar sebebiyle tahliye Kiracının veya eşinin oturmaya elverişli konutunun varlığı sebebiyle tahliye Dava yoluyla kira sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin hükümler, kiracı aleyhine değiştirilemez.(m.354) Maddenin yürürlüğü 8 YIL ertelenmiştir.

41 ÜRÜN KİRASI (m ) Ürün veren bir şeyin veya hakkın kullanılmasını ve ürünlerin devşirilmesinin bedel karşılığında kiracıya bırakılmasıdır. Ürün kirasına ilişkin özel hüküm bulunmadıkça, kira sözleşmesine ilişkin genel hükümler uygulanır.(m.358)

42 ÜRÜN KİRASI Kiracının, kira parasını ödemede temerrüde düşmesi halinde; Kiracıya, yazılı olarak en az 60 günlük süre verilerek sözleşme feshedilebilir.(m.362)

43 ÜRÜN KİRASI Ürün Kira Sözleşmesinin Sona Ermesi; Sözleşme taraflarının sözleşme hükümlerine aykırı hareket etmesi nedeniyle sona erme Belirli süreli ürün kira sözleşmesinde, sürenin sona ermesi nedeniyle Belirsiz süreli kira sözleşmesinde, fesih ile sona erme (en az 6 aylık fesih ihbar süresine riayet etmek koşuluyla)

44 HİZMET SÖZLEŞMELERİ (m ) Hizmet Sözleşmeleri 3 ayrımda düzenlenmiştir; Genel Hizmet Sözleşmesi (m ) Pazarlamacılık Sözleşmesi (m ) Evde Hizmet Sözleşmesi (m )

45 HİZMET SÖZLEŞMESİ Genel Hizmet Sözleşmesi: İşçinin, işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle işgörmeyi ve işverenin de ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. (m.393) 393/2. madde de, kısmi süreli ama düzenli olarak işyerinde çalışan işçiler ile işveren arasında yapılan hizmet sözleşmesi tanımlanmıştır.(part-time çalışma)

46 HİZMET SÖZLEŞMELERİ İŞÇİNİN BORÇLARI Bizzat Çalışma Borcu (m.395) Özen ve Sadakat Borcu (m.396) Teslim ve Hesap Verme Borcu (m.397) Fazla Çalışma Borcu (m.398) (fazla çalışma ücreti m.402 de düzenlenmiş olup yeni bir düzenlemedir.) Düzenlemelere ve Talimatlara Uyma Borcudur. (m.399)

47 HİZMET SÖZLEŞMELERİ İŞVERENİN ÜCRET ÖDEME BORCU (m.401) Sözleşmede belirtilen miktarı, Sözleşmede hüküm yoksa asgari ücretten az olmamak üzere emsal ücreti ödemekle yükümlüdür. İŞÇİ ÜCRETİNİN KORUNMASI İşveren, işçiden olan alacağı ile ücret borcunu işçinin rızası olmadan takas edemez.(m.407) Ücretin işveren lehine kullanılacağına dair anlaşmalar geçersizdir. (m.407/son) İşçinin ücret alacağının dörtte birinden fazlası haczedilemez, devredilemez ve rehnedilemez. (m. 410) Hizmet sözleşmelerine sadece işçi aleyhine konulan ceza koşulu geçersizdir. (m.420)

48 HİZMET SÖZLEŞMELERİ Hizmet Sözleşmesinin Sona Ermesi Belirli Süreli Hizmet Sözleşmelerinde Sona Erme. Belirsiz Süreli Hizmet Sözleşmelerinin Fesih Suretiyle Sona Erme. Fesih hakkının kötüye kullanılmasına karşı işçi korunmuştur. m. 434 önemli bir düzenleme getirmiştir. Eğer işveren fesih hakkını kötüye kullanmış ise fesih bildirim süresine ait ücretin 3 katı kadar tazminat ödemekle yükümlü olacaktır. İşçinin haksız olarak işe başlamaması veya işi bırakması halinde işverenin sahip olduğu tazminat isteme hakkı ise m.439 da düzenlenmiştir.

49 ESER SÖZLEŞMESİ (m ) Yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi, iş sahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Mülga Kanunda bir şeyi imal etme şeklinde tanımlanmıştır. Müteahhit ifadesi yerine Yüklenici ifadesi kullanılmıştır. Yüklenici,üstlendiği edimi sadakat ve özenle yerine getirmesi gerekmektedir. (m.471) Mülga Kanunda, yüklenicinin özen sorumluluğu işçinin hizmet akdindeki sorumluluğuna tabi idi. Şimdi ise benzer işleri üstlenen basiretli bir yüklenicinin göstermesi gereken mesleki ve teknik kurallara uygun davranışı esas alınmıştır.(m.471/2)

50 ESER SÖZLEŞMESİ İşe Başlama ve Yürütme (m.473); Yüklenici esere başlamakta gecikirse, Sözleşmeye aykırı olarak yüklenici iş faaliyetlerini yavaşlatıyor veya erteliyorsa, Yüklenicinin eseri zamanında tamamlayamayacağı anlaşıyorsa, İş sahibi, sözleşmeden dönebilecektir.

51 ESER SÖZLEŞMESİ YÜKLENİCİNİN AYIPTAN SORUMLULUĞU; İşsahibinin, yükleniciyi ayıptan sorumlu tutabilmesi için; Eserin tesliminden sonra, usulüne göre eseri gözden geçirmesi, Ve ayıpları varsa bildirim külfetine uyması gerekmektedir. (m.474) Yüklenici ya da işsahibi, eserin bilirkişi tarafından gözden geçirilmesini ve rapor düzenlenmesini isteyebilir.

52 ESER SÖZLEŞMESİ ESERDEKİ AYIP NEDENİYLE İŞSAHİBİNİN SEÇİMLİK HAKLARI (m.475): İşsahibinin kullanamayacağı veya hakkaniyet gereği kabule zorlanamayacağı ölçüde ayıplı ya da sözleşme hükümlerine aykırı ise sözleşmeden dönme, (Mülga Kanunda Kabulden İmtina ifadesi kullanılmıştır.) Eser, işsahibinin taşınmazı üzerinde yapılmış olup, sökülüp kaldırılması aşırı zarar doğuracaksa işsahibi, sözleşmeden dönme hakkını kullanamaz.

53 ESER SÖZLEŞMESİ Ayıp oranında bedelden indirim istenilmesi, Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları yükleniciye ait olmak üzere, eserin ücretsiz onarılmasının istenilmesi, Ayrıca, iş sahibinin genel hükümlere göre tazminat isteme hakkı saklıdır. (Mülga Kanun m. 360 da müteahhidin taksiri halinde zarar ve ziyanın istenebileceği düzenlenmiştir. )

54 ESER SÖZLEŞMESİ ESERİN KABULÜ (m. 477) Eserin açıkça veya örtülü olarak kabulünden sonra, yüklenici her türlü sorumluluktan kurtulur. Ancak, işsahibinden, kasten gizlenen ve usulüne göre gözden geçirilme sırasında fark edilmeyecek ayıplar (gizli ayıp) için yüklenicinin sorumluluğu devam edecektir. İşsahibi, gözden geçirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal ederse, eseri kabul etmiş sayılır. Eğer ayıp sonradan ortaya çıkarsa, iş sahibi gecikmeksizin durumu yükleniciye bildirmelidir. Aksi takdirde eseri kabul etmiş sayılır.

55 ESER SÖZLEŞMESİ ZAMANAŞIMI (m.478) Yüklenici ayıplı eser meydana getirmişse bu nedenle açılacak davalar, teslim tarihinden başlayarak Taşınmaz yapılar dışındaki eserlerde 2 yıl, Taşınmaz yapılarda 5 yıl, Yüklenicinin ağır kusuru varsa, ayıplı eserin niteliğine bakılmaksızın 20 yılın, geçmesiyle zamanaşımın uğrar.

56 ESER SÖZLEŞMESİ İşsahibinin Bedel Ödeme Borcu (m.479): İşsahibinin bedel ödeme borcu, eserin teslim anında muaccel hale gelecektir. Eserin parça parça teslim edilmesi kararlaştırılmış ve bedel parçalara göre belirlenmişse, her parçanın teslim anında bedeli muaccel olacaktır.(m. 479) Yüklenicinin ücret alacağı, muaccel olduğu günden itibaren 5 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. (m. 147)

57 ESER SÖZLEŞMESİ SÖZLEŞMENİN SONA ERMESİ: Yaklaşık Bedelin Aşılması (m.482) İşsahibinin kusuru yoksa eser henüz tamamlanmadan veya tamamlandıktan sonra sözleşmeden dönme. (Mülga Kanun da fesih ifadesi kullanılmıştır.) Eser işsahibinin taşınmazı üzerinde yapılıyorsa, bedelden indirim isteme, eser tamamlanmamış ise tamamlanan kısım için uygun bir bedel isteyerek sözleşmenin feshedilmesi suretiyle sona erme.

58 ESER SÖZLEŞMESİ Eserin Yok Olması (m.483) Tazminat Karşılığı Fesih (m.484) İşsahibi Yüzünden İfanın İmkansızlaşması (m.485) Yüklenicinin Ölümü ve Yeteneğini Kaybetmesi. (m.486)

59 TEŞEKKÜR EDERİM

KİRA İLİŞKİSİNİN SONA ERMESİ

KİRA İLİŞKİSİNİN SONA ERMESİ KİRA İLİŞKİSİNİN SONA ERMESİ Belirli Süreli Kira İlişkisi (TBK, 300) Belirsiz Süreli Kira İlişkisi (TBK, 327/ II) (TBK,327) (TBK, 300) Sürenin Geçmesi ile (TBK,327) Fesih Bildirimi ile (Fesih beyanına

Detaylı

6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNUNDA KİRA SÖZLEŞMESİ

6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNUNDA KİRA SÖZLEŞMESİ 6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNUNDA KİRA SÖZLEŞMESİ Kira sözleşmesi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 299.maddesinde şu şekilde tanımlanmaktadır: Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını

Detaylı

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ BORÇLAR HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER DERSİ KİRA SÖZLEŞMELERİ DERS NOTLARI

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ BORÇLAR HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER DERSİ KİRA SÖZLEŞMELERİ DERS NOTLARI TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ BORÇLAR HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER DERSİ KİRA SÖZLEŞMELERİ DERS NOTLARI (2013-2014) PROF.DR İBRAHİM KAPLAN Sayfa 1 Kira sözleşmeleri ile ilgili bölümün üç ayrımında ilk

Detaylı

Beğenme Koşuluyla (Deneme/Muayene) Satış

Beğenme Koşuluyla (Deneme/Muayene) Satış Örnek Üzerine Satış Satış konusunun belirlenen örneğe uygunluğu, satış sözleşmesinin esaslı unsurunu oluşturmaktadır. HUKUKSAL ANLAMDA ŞARTA BAĞLI DEĞİLDİR. Satıcının devrettiği malın belirlenen örneğe

Detaylı

İçindekiler. Önsöz III BİRİNCİ KISIM. Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM. Borç İlişkisinin Kaynakları BİRİNCİ AYIRIM. Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri

İçindekiler. Önsöz III BİRİNCİ KISIM. Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM. Borç İlişkisinin Kaynakları BİRİNCİ AYIRIM. Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri İçindekiler Önsöz III BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Borç İlişkisinin Kaynakları BİRİNCİ AYIRIM Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri A. Sözleşmenin kurulması 1 I. İrade açıklaması 1 II. Öneri

Detaylı

6098 Sayılı Yeni Borçlar Kanunu na Göre Kira Sözleşmelerinde Genel Hükümler & Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları

6098 Sayılı Yeni Borçlar Kanunu na Göre Kira Sözleşmelerinde Genel Hükümler & Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları 6098 Sayılı Yeni Borçlar Kanunu na Göre Kira Sözleşmelerinde Genel Hükümler & Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları TBMM Kabul Tarihi : 11.01.2011 Resmi Gazete Yayınlanma Tarihi : 04.02.2011 Yürürlük Tarihi

Detaylı

TÜRK HUKUKUNDA KİRA SÖZLEŞMESİ

TÜRK HUKUKUNDA KİRA SÖZLEŞMESİ TÜRK HUKUKUNDA KİRA SÖZLEŞMESİ Hazırlayan: Erhan Çolakel İstanbul Barosu Avukatı Cailliau&Çolakel Avukatlık Ortaklığı Ortak Avukatı Halaskargazi Cad. No.182/3 34381 Şişli İstanbul www.cailliau-colakel.av.tr

Detaylı

Dr. Ayşe ARAT KONUT SATIŞINDA ÜÇ KÖŞELİ İLİŞKİLERDEN DOĞAN SORUMLULUK

Dr. Ayşe ARAT KONUT SATIŞINDA ÜÇ KÖŞELİ İLİŞKİLERDEN DOĞAN SORUMLULUK Dr. Ayşe ARAT KONUT SATIŞINDA ÜÇ KÖŞELİ İLİŞKİLERDEN DOĞAN SORUMLULUK İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR CETVELİ...XXIII GİRİŞ...1 1. KONU VE SINIRLILIKLAR...1 I. KONU...1 II. SINIRLILIKLAR...2

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KİTAP KİRA SÖZLEŞMESİ İLE İLGİLİ MADDELERİN AÇIKLANMASI VE YORUMU BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KİTAP KİRA SÖZLEŞMESİ İLE İLGİLİ MADDELERİN AÇIKLANMASI VE YORUMU BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER İÇİNDEKİLER ALTINCI BASIYA ÖNSÖZ...VII BEŞİNCİ BASIYA ÖNSÖZ... VIII DÖRDÜNCÜ BASIYA ÖNSÖZ... IX ÜÇÜNCÜ BASIYA ÖNSÖZ...X İKİNCİ BASIYA ÖNSÖZ...XII ÖNSÖZ... XIII KAYNAKLAR...XXVII KISALTMALAR...XXXI BİRİNCİ

Detaylı

Dr. Sezer ÇABRİ Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞMELERİ

Dr. Sezer ÇABRİ Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞMELERİ Dr. Sezer ÇABRİ Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞMELERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR...xxi GİRİŞ...1 I. KONUNUN SUNUMU...1

Detaylı

Özel Borç İlişkileri Dersi Vize Sınavı Cevap Anahtarı. (Çift Numaralı Öğrenciler İçin)

Özel Borç İlişkileri Dersi Vize Sınavı Cevap Anahtarı. (Çift Numaralı Öğrenciler İçin) Özel Borç İlişkileri Dersi Vize Sınavı Cevap Anahtarı (Çift Numaralı Öğrenciler İçin) Sorular ve Cevaplar: 1) Olayın özelliklerini dikkate alarak, (A) ile (B) arasındaki sözleşme ilişkisini nitelendirerek,

Detaylı

Taksitle Satış Sözleşmesi (TBK 253 vd.)

Taksitle Satış Sözleşmesi (TBK 253 vd.) Taksitle Satış Sözleşmesi (TBK 253 vd.) Konusu sadece taşınırdır. Satış bedelinin tamamı ödenmeden satılan teslim edilir. (İFA SIRASI VAR) Bedel, taksit anlaşmasına göre kısmi edimlerle ödenir (EN AZ 2

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, taksitle satış sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenlemektir.

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, taksitle satış sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenlemektir. 14 Ocak 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29236 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: YÖNETMELİK TAKSİTLE SATIŞ SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1

Detaylı

PAZARLAMACILIK SÖZLEŞMELERİ

PAZARLAMACILIK SÖZLEŞMELERİ PAZARLAMACILIK SÖZLEŞMELERİ A) 6098 sayılı Yeni Türk Borçlar Kanun unda yer alan düzenleme metni: Pazarlamacılık Sözleşmesi A. Tanımı ve kurulması I. Tanımı MADDE 448- Pazarlamacılık sözleşmesi, pazarlamacının

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Güler GÜMÜŞSOY KARAKURT ESER SÖZLEŞMESİNDE YÜKLENİCİNİN BORCA AYKIRILIĞININ ÖNCEDEN BELLİ OLMASI

Yrd. Doç. Dr. Güler GÜMÜŞSOY KARAKURT ESER SÖZLEŞMESİNDE YÜKLENİCİNİN BORCA AYKIRILIĞININ ÖNCEDEN BELLİ OLMASI Yrd. Doç. Dr. Güler GÜMÜŞSOY KARAKURT ESER SÖZLEŞMESİNDE YÜKLENİCİNİN BORCA AYKIRILIĞININ ÖNCEDEN BELLİ OLMASI İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR... XXV GİRİŞ...1 BİRİNCİ

Detaylı

Kiralananın Devri ve Sınırlı Ayni Hakka Konu Olması

Kiralananın Devri ve Sınırlı Ayni Hakka Konu Olması Yrd. Doç. Dr. Seda ÖKTEM ÇEVİK Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Kira Sözleşmesine Etkisi Bakımından Kiralananın Devri ve Sınırlı Ayni Hakka Konu Olması İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII

Detaylı

Türk Borçlar Kanunu nda Hizmet Sözleşmesi. Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesi

Türk Borçlar Kanunu nda Hizmet Sözleşmesi. Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesi Türk Borçlar Kanunu nda Hizmet Sözleşmesi Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesi İsviçre Borçlar Kanunu, Yargıtay içtihadı Terminoloji : Hizmet Sözleşmesi Fesih Süreleri

Detaylı

ESER SÖZLEŞMESİNDE ERKEN DÖNME

ESER SÖZLEŞMESİNDE ERKEN DÖNME Dr. MÜGE ÜREM ESER SÖZLEŞMESİNDE ERKEN DÖNME Yüklenicinin İşe Zamanında Başlama ve İşi Gecikmeksizin Yürütme Borcuna Aykırılığın Sonuçları (TBK M. 473/I) İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XIII

Detaylı

Teoride ve Uygulamada HASILAT KİRASI

Teoride ve Uygulamada HASILAT KİRASI Teoride ve Uygulamada HASILAT KİRASI Gülay ÖZTÜRK Kocaeli Hakimi TEORİDE VE UYGULAMADA HASILAT KİRASI Kullandırma Akitleri Kira Akdi Türleri Hasılat Kirası Hasılat Kirasının Unsurları Tarafların Hak ve

Detaylı

Yönetmelik hükümleri, katılım bankaları yönünden kar payı dikkate alınarak uygulanacaktır.

Yönetmelik hükümleri, katılım bankaları yönünden kar payı dikkate alınarak uygulanacaktır. 16.01.2015 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/16 KONU: Taksitle Satış Sözleşmeleri Hakkında Yönetmelik Taksitle satış sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esaslarını

Detaylı

Bir tüketici olarak dişhekimi

Bir tüketici olarak dişhekimi HUKUK Bir tüketici olarak dişhekimi Dişhekimleri, mesleklerinin icrasında kullanmak üzere satın aldıkları malzemelerde sorun yaşarlarsa ne yapmalıdır? Yasalar bu konuda ne diyor? İstanbul Dişhekimleri

Detaylı

Kira Sözleşmesinin Genel Hükümlere Göre Sona Ermesi (TBK m. 327-333)

Kira Sözleşmesinin Genel Hükümlere Göre Sona Ermesi (TBK m. 327-333) Gülşah Sinem AYDIN T.C. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Kira Sözleşmesinin Genel Hükümlere Göre Sona Ermesi (TBK m. 327-333) İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII TEŞEKKÜR... IX İÇİNDEKİLER...

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi DUYGU KOÇAK DİKER

Dr. Öğr. Üyesi DUYGU KOÇAK DİKER Dr. Öğr. Üyesi DUYGU KOÇAK DİKER KONUT ve ÇATILI İŞYERİ KİRALARINDA KİRACININ ÖDEME DIŞINDAKİ YAN BORÇLARINA AYKIRILIĞI ve SÖZLEŞMENİN KİRAYA VEREN TARAFINDAN SONA ERDİRİLMESİ (TBK m. 316/II-III) İÇİNDEKİLER

Detaylı

Dr. MEHMET DOĞAR ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞI

Dr. MEHMET DOĞAR ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞI Dr. MEHMET DOĞAR ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR...XIX GİRİŞ...1 Birinci Bölüm ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞI KAVRAMI, KONUSU, TARAFLARI 1. ÖN ÖDEME KAVRAMI VE TARİHİ

Detaylı

1. Tüketici kredileri ve tüketicilerin korunması Tüketici kredisi sözleşmesinin tarafları ve konusu Kredi sözleşmelerinin yazılı biçimde

1. Tüketici kredileri ve tüketicilerin korunması Tüketici kredisi sözleşmesinin tarafları ve konusu Kredi sözleşmelerinin yazılı biçimde 1. FAİZ KAVRAMI, UNSURLARI, HUKUKİ NİTELİĞİ VE TÜRLERİ-1 I. FAİZ KAVRAMI VE UNSURLARI-1 II. FAİZİN HUKUKİ NİTELİĞİ-3 A. Faizin Asıl Alacağa Bağlı Olması (Fer ilik Kuralı)-3 B. Faizin Asıl Alacaktan Bağımsız

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKÎ MÜZAKERE TOPLANTILARI. SAMSUN 31 Ekim-03 Kasım 2013

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKÎ MÜZAKERE TOPLANTILARI. SAMSUN 31 Ekim-03 Kasım 2013 HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKÎ MÜZAKERE TOPLANTILARI SAMSUN 31 Ekim-03 Kasım 2013 Grup Adı Grup Konusu Grup Başkanı Grup Sözcüsü : 7. Grup : Eser Sözleşmeleri ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri

Detaylı

ii. Kiracının yaşadığı yerden farklı bir şehirde, her hafta yaptığı iş ziyaretinde kullanmak üzere bir yıllığına konut kiralaması

ii. Kiracının yaşadığı yerden farklı bir şehirde, her hafta yaptığı iş ziyaretinde kullanmak üzere bir yıllığına konut kiralaması NUMARASI: ADI, SOYADI: ÖZEL BORÇ İLİŞKİLERİ FİNAL SINAVI Tek Numaralı Öğrenciler - 29.05.2015, Saat 14.00 BÖLÜM I 1. Aşağıdaki hallerden hangisine ya da hangilerine Türk Borçlar Kanunu nun konut ve çatılı

Detaylı

Yeni Borçlar Kanununda Neler Değişti?

Yeni Borçlar Kanununda Neler Değişti? Yeni Borçlar Kanununda Neler Değişti? Av. Mutlu Dinç YENİ BORÇLAR KANUNUNDA NELER DEĞİŞTİ? Ankara, 2011 Yeni Borçlar Kanununda Neler Değişti? Mutlu Dinç Hukuk Kitapları Dizisi: 1104 ISBN 978-975-02-1587-2

Detaylı

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi 04.01.2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Yasasına bakacak olursak yeni yasada hizmet

Detaylı

7161 SAYILI KANUN İLE VERGİ KANUNLARI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR

7161 SAYILI KANUN İLE VERGİ KANUNLARI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR 7161 SAYILI KANUN İLE VERGİ KANUNLARI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR 18 Ocak 2019 tarihli ve 30659 sayılı 3 Resmi Gazete de yayımlanan 7161 Sayılı-Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde

Detaylı

SUNUM İÇERİĞİ. EPC Sözleşmesi çerçevesinde Yüklenici tarafından Verilen Garantiler. PV Performans Garantisi Nedir?

SUNUM İÇERİĞİ. EPC Sözleşmesi çerçevesinde Yüklenici tarafından Verilen Garantiler. PV Performans Garantisi Nedir? SUNUM İÇERİĞİ EPC Sözleşmesi çerçevesinde Yüklenici tarafından Verilen Garantiler PV Performans Garantisi Nedir? EPC Sözleşmeleri ve Performans Garantileri Performans Kayıplarının Türk Hukuku Çerçevesinde

Detaylı

YENİ BORÇLAR KANUNU NDA SÖZLEŞME DEVRİ, İHBAR SÜRELERİ VE BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ

YENİ BORÇLAR KANUNU NDA SÖZLEŞME DEVRİ, İHBAR SÜRELERİ VE BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ YENİ BORÇLAR KANUNU NDA SÖZLEŞME DEVRİ, İHBAR SÜRELERİ VE BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ Selahattin BAYRAM * I- GİRİŞ: Yeni Türk Borçlar Kanunu 4 Şubat 2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

Detaylı

BORÇLAR HUKUKU KISA ÖZET HUK110U

BORÇLAR HUKUKU KISA ÖZET HUK110U BORÇLAR HUKUKU KISA ÖZET HUK110U 2 DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 3 İÇİNDEKİLER; 1. Ünite - Borç İlişkisinin Temel Kavramları- Borçların

Detaylı

BORÇLAR HUKUKU AÇISINDAN YAPIM SÖZLEŞMELERİ-2 (DERS-04 EKİDİR)

BORÇLAR HUKUKU AÇISINDAN YAPIM SÖZLEŞMELERİ-2 (DERS-04 EKİDİR) İNŞAAT PROJELERİNDE SÖZLEŞME VE TALEP YÖNETİMİ INS5807 BORÇLAR HUKUKU AÇISINDAN YAPIM SÖZLEŞMELERİ-2 (DERS-04 EKİDİR) Doç. Dr. Deniz Güney Y. Mimar Vedat Akan 23 Ekim 2015 1 YÜKLENİCİNİN BORÇLARINI YERİNE

Detaylı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: KONUT FİNANSMANI KURULUŞLARINCA VERİLECEK SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: KONUT FİNANSMANI KURULUŞLARINCA VERİLECEK SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: KONUT FİNANSMANI KURULUŞLARINCA VERİLECEK SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (Resmi Gazete nin 31 Mayıs 2007 tarih ve 26538 sayılı nüshasında

Detaylı

TÜKETİCİ KANUNU KAPSAMINDA AYIPLI İFA

TÜKETİCİ KANUNU KAPSAMINDA AYIPLI İFA TÜKETİCİ KANUNU KAPSAMINDA AYIPLI İFA Av. Müge BOSTAN ERYİĞİT HUKUK BÜROSU/ANKARA 06.11.2017 muge@eryigithukuk.com Ayıplı Malın Tanımı Ayıplı mal, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun (TKHK)

Detaylı

Amaç Madde 1-Bu Kanunun amacı finansman sağlamaya yönelik finansal kiralamayı düzenlemektir.

Amaç Madde 1-Bu Kanunun amacı finansman sağlamaya yönelik finansal kiralamayı düzenlemektir. 6. FİNANSAL KİRALAMA KANUNU Kanunun tam adı : Finansal Kiralama Kanunu Kanun No. : 3226 Kabul Tarihi : 10 Haziran 1985 Resmi Gazete Tarih ve Sayısı : 28 Haziran 1985 / 18795 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER

Detaylı

TÜRK BORÇLAR KANUNU İKİNCİ KISIM ÖZEL BORÇ İLİŞKİLERİ. MAL DEĞİŞİM SÖZLEŞMESİ (Madde: 282 284) ÖDÜNÇ SÖZLEŞMELERİ (Madde: 379 392)

TÜRK BORÇLAR KANUNU İKİNCİ KISIM ÖZEL BORÇ İLİŞKİLERİ. MAL DEĞİŞİM SÖZLEŞMESİ (Madde: 282 284) ÖDÜNÇ SÖZLEŞMELERİ (Madde: 379 392) İKİNCİ KISIM ÖZEL BORÇ İLİŞKİLERİ BİRİNCİ BÖLÜM İKİNCİ BÖLÜM ÜÇÜNCÜ BÖLÜM SATIŞ SÖZLEŞMESİ (Madde: 207 281) MAL DEĞİŞİM SÖZLEŞMESİ (Madde: 282 284) BAĞIŞLAMA SÖZLEŞMESİ (Madde: 285 298) DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Detaylı

ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMERLERİNDE YÜKLENİCİ TEMERRÜDÜNDE İŞ SAHİBİNİN HAKLARI. Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMERLERİNDE YÜKLENİCİ TEMERRÜDÜNDE İŞ SAHİBİNİN HAKLARI. Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMERLERİNDE YÜKLENİCİ TEMERRÜDÜNDE İŞ SAHİBİNİN HAKLARI Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 02.05.2017 ozgur@eryigithukuk.com Ülke ekonomisinin büyük

Detaylı

S-1) Y nin, tarihinde ödemesi gereken kira bedelini ödeyemediği ihtimalde, A nın kullanabileceği hukuki imkân(lar) ne(ler)dir?

S-1) Y nin, tarihinde ödemesi gereken kira bedelini ödeyemediği ihtimalde, A nın kullanabileceği hukuki imkân(lar) ne(ler)dir? OLAY I: İş makineleri sahibi olan A ile bir inşaat firması olan Y Firması, 11.11.2013 tarihinde, bir iş makinesinin Y nin inşaat işlerinde kullanılması amacıyla kiralanması konusunda adi kira sözleşmesi

Detaylı

SÖZLEŞME DÜZENLEME SINIRLAMASININ ANALİZİ VE UYARLAMA STRATEJİSİ

SÖZLEŞME DÜZENLEME SINIRLAMASININ ANALİZİ VE UYARLAMA STRATEJİSİ SÖZLEŞME DÜZENLEME SINIRLAMASININ ANALİZİ VE UYARLAMA STRATEJİSİ Memduh ASLAN, Doç. Dr. Akın Gencer ŞENTÜRK, Avukat F. Eda BAYSAL, Avukat Ankara - İzmir, 17.09.2018 Hukuka aykırılığı tartışmaları ile uygulamada

Detaylı

Ayıplı aracın varlığı halinde tüketicinin 6502 sayılı yasaya göre seçimlik hakları

Ayıplı aracın varlığı halinde tüketicinin 6502 sayılı yasaya göre seçimlik hakları Otomobilin arızalanması halinde tüketici sıfatına sahip araç sahibinin 6502 sayılı kanundan tüketici olmayanların da 6098 sayılı kanundan doğan hakları vardır. Genellikle Satıcı bu gibi durumda tamir seçeneğini

Detaylı

BÎRÎNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİ

BÎRÎNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİ İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ V İÇİNDEKİLER VII KISALTMALAR XIII GİRİŞ 1 BÎRÎNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİ 1. KAVRAM VE TANIM 3 I. KAVRAM 3 II. TANIM 6 2. ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİNİN

Detaylı

İÇİNDEKİLER TÜRK HUKUKU 1

İÇİNDEKİLER TÜRK HUKUKU 1 Erkan KARAARSLAN İÇİNDEKİLER Türk Hukuku TÜRK HUKUKU 1 BİRİNCİ KISIM ----------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 BİRİNCİ BÖLÜM ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi:7/2/2001 Resmi Gazete Sayısı:24311 24311 MĠLLĠ EMLAK GENEL TEBLĠĞĠ (SIRA NO:)

Resmi Gazete Tarihi:7/2/2001 Resmi Gazete Sayısı:24311 24311 MĠLLĠ EMLAK GENEL TEBLĠĞĠ (SIRA NO:) Resmi Gazete Tarihi:7/2/2001 Resmi Gazete Sayısı:24311 24311 MĠLLĠ EMLAK GENEL TEBLĠĞĠ (SIRA NO:) Bulgaristan dan zorunlu göçe tabi tutulan ve daha sonra Türk vatandaşlığına kabul edilenleri konut sahibi

Detaylı

818 sayılı eski Borçlar kanununda bu maddenin karşılığı yoktur. Bu madde yeni bir düzenleme olarak borçlar kanununa girmiştir.

818 sayılı eski Borçlar kanununda bu maddenin karşılığı yoktur. Bu madde yeni bir düzenleme olarak borçlar kanununa girmiştir. AV.EROL TÜRK ÖZEL BORÇ İLİŞKİSİ DOĞURAN BAZI SÖZLEŞMELER MAL DEĞİŞİM SÖZLEŞMELERİ: Mülkiyeti devreden özel borç ilişkilerinin bir türü olan mal değişim sözleşmeleri yazımızın konusunu teşkil etmektedir.

Detaylı

İlgili Kanun / Madde BK/66

İlgili Kanun / Madde BK/66 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/4826 Karar No. 2017/9393 Tarihi: 30.05.2017 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2018/1 İlgili Kanun / Madde BK/66 SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME SEBEPSİZ ZENGİNLEŞMEDE

Detaylı

Kefilin Sorumluluğunun Sona Ermesi

Kefilin Sorumluluğunun Sona Ermesi Yrd. Doç. Dr. Ömer ÇINAR İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Türk Borçlar Kanununa Göre Kefilin Sorumluluğunun Sona Ermesi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR...XIII

Detaylı

MUSTAFA GÖRMEZ KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRA SÖZLEŞMELERİNDE KİRA BEDELİNİN BELİRLENMESİ VE UYARLANMASI

MUSTAFA GÖRMEZ KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRA SÖZLEŞMELERİNDE KİRA BEDELİNİN BELİRLENMESİ VE UYARLANMASI MUSTAFA GÖRMEZ KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRA SÖZLEŞMELERİNDE KİRA BEDELİNİN BELİRLENMESİ VE UYARLANMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM KİRA BEDELİNİN

Detaylı

6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNU ÇERÇEVESİNDE ÖDÜNÇ SÖZLEŞMELERİ. Av. Ebru ÇAVUŞOĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNU ÇERÇEVESİNDE ÖDÜNÇ SÖZLEŞMELERİ. Av. Ebru ÇAVUŞOĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNU ÇERÇEVESİNDE ÖDÜNÇ SÖZLEŞMELERİ Av. Ebru ÇAVUŞOĞLU ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 20.07.2017 ebru@eryigithukuk.com 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu nun 1 379 ile 392. maddelerinde

Detaylı

Borçlar Hukuku Dersleri (Özel Hükümler)

Borçlar Hukuku Dersleri (Özel Hükümler) Prof. Dr. Cevdet YAVUZ Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Emekli Öğretim Üyesi 6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNU NA GÖRE Borçlar Hukuku Dersleri (Özel Hükümler) 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu

Detaylı

İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI?

İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI? İŞ YASASINA GÖRE İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA ZORUNLULUĞU VAR MI? Erol GÜNER * I. GİRİŞ; 4857 sayılı İş Yasasının 2. Maddesine göre, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İş ilişkisinin

Detaylı

SEZİN EZGİ SARIAKÇALI ALKAÇ AKARYAKIT İSTASYONU BAYİLİK SÖZLEŞMESİ

SEZİN EZGİ SARIAKÇALI ALKAÇ AKARYAKIT İSTASYONU BAYİLİK SÖZLEŞMESİ SEZİN EZGİ SARIAKÇALI ALKAÇ AKARYAKIT İSTASYONU BAYİLİK SÖZLEŞMESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR LİSTESİ...XXI GİRİŞ...1 Birinci Bölüm SÖZLEŞMESİNİN TERMİNOLOJİSİ, DAĞITIM SÖZLEŞMELERİ

Detaylı

SPLIT-TYPE AIR CONDITIONERS MODEL

SPLIT-TYPE AIR CONDITIONERS MODEL SPLIT-TYPE AIR CONDITIONERS MODEL BAĞLANABİLİR DIŞ ÜNİTE SEÇENEKLERİ MUZ-GF60 VE MUZ-GF71 VE MXZ-3E68VA MXZ-4E72VA MXZ-4E83VA(HZ) MXZ-5E102VA MXZ-6D122VA Şikayet ve İtirazlar Hakkında Bilgi;

Detaylı

ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 27.11.2014 Resmi Gazete Sayısı: 29188 ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ön ödemeli

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. SABİT FAİZ ORANLI KONUT FİNANSMANI KREDİLERİ İÇİN SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. SABİT FAİZ ORANLI KONUT FİNANSMANI KREDİLERİ İÇİN SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. SABİT FAİZ ORANLI KONUT FİNANSMANI KREDİLERİ İÇİN SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU 1-Giriş İşbu Sözleşme Öncesi Bilgi Formunda yer alan bilgiler, işbu formun tüketiciye verildiği tarihten

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı 1 / 6 DAĞITIM YERLERİNE İlgi : 26 08 2016 tarih ve 29813sayılı Resmi Gazete. İlgi Resmi Gazete'de yayımlanan 19.08.2016 tarih ve 6741 sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile

Detaylı

KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI

KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu ile 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun yürürlükten kaldırılmış, kira sözleşmelerine ilişkin düzenlemeler

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6098 S. TBK/ S. İşK/14

İlgili Kanun / Madde 6098 S. TBK/ S. İşK/14 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/13969 Karar No. 2017/16218 Tarihi: 19.10.2017 İlgili Kanun / Madde 6098 S. TBK/420 1475 S. İşK/14 TEK TARAFLI SADECE İŞÇİ ALEYHİNE KARARLAŞTIRILAN CEZAİ ŞARTIN

Detaylı

Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler

Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler Giriş 1 Hukukumuzda 1950 yılından bu yana uygulanmakta olan 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ( Mülga Kanun ) 25 Ekim 2017 tarihinde yürürlükten kaldırılmış

Detaylı

TÜKETİCİ SÖZLEŞMELERİNDEKİ HAKSIZŞARTLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜKETİCİ SÖZLEŞMELERİNDEKİ HAKSIZŞARTLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 17 Haziran 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 29033 YÖNETMELİK Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: TÜKETİCİ SÖZLEŞMELERİNDEKİ HAKSIZŞARTLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

GSG Hukuk Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı -10

GSG Hukuk Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı -10 Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı -10 Aylık İş Hukuku Bülteni Eylül 2017 Türk Hukukunda Fazla Çalışma Onayı Hukukumuzda fazla çalışma, 2003 tarih ve 4857 sayılı İş Kanunu nun 41. Maddesinde ve yine bu maddenin

Detaylı

1. Temel Mülkiyet ve Gayrimenkul Kavramları. 2. Tapu İşlemleri. 3. Türkiye de Kat Mülkiyeti Mevzuatı İle Site ve Bina Yönetimi

1. Temel Mülkiyet ve Gayrimenkul Kavramları. 2. Tapu İşlemleri. 3. Türkiye de Kat Mülkiyeti Mevzuatı İle Site ve Bina Yönetimi 1. Temel Mülkiyet ve Gayrimenkul Kavramları 2. Tapu İşlemleri 3. Türkiye de Kat Mülkiyeti Mevzuatı İle Site ve Bina Yönetimi 4. Gayrimenkule İlişkin Diğer Mevzuat 5. İmar Uygulama Süreçleri 1 6. Türkiye

Detaylı

Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi?

Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi? Yıllık İzindeki İşçi İşten Çıkartılabilir mi? Bir iş sözleşmesinin taraflarca sona erdirilmesi iki şekilde olmaktadır. İş Sözleşmesi, bir haklı fesih nedeninin ortaya çıkması durumunda süresi belirli olsun

Detaylı

-Sözleşmelerde, güvenli elektronik imza kullanılabilecek. Güvenli elektronik imza, el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukuki sonuçlarını doğuracak.

-Sözleşmelerde, güvenli elektronik imza kullanılabilecek. Güvenli elektronik imza, el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukuki sonuçlarını doğuracak. Borçlar Kanunu Değişiyor TBMM de grubu bulunan siyasi partilerin Ocak ayında yasalaşması konusunda uzlaşmaya vardığı ve 1926 yılından bu yana yürürlükte olan Türk Borçlar Kanununu yenileyen "Borçlar Kanunu

Detaylı

HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN

HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN 7475 HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 4070 Kabul Tarihi : 16/2/1995 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 19/2/1995 Sayı : 22207 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt :

Detaylı

Gönderilen Kurumlar: GYODER görüş ve önerileri

Gönderilen Kurumlar: GYODER görüş ve önerileri Gönderilen Kurumlar: T.C. Adalet Bakanlığı TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi 03.02.2009

Detaylı

Aile konutu olarak kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça sözleşmeyi feshedemez.

Aile konutu olarak kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça sözleşmeyi feshedemez. Taraflar: -Kiraya Veren Kiralananın maliki veya kiralanan üzerinde intifa hakkı sahibi, kiralananın kiracısı yada kiralan ile hiçbir bağlantısı olmayan bir kişi olabilir. Paylı mülkiyete konu bir mal söz

Detaylı

İŞ SÖZLEŞMESİNDE CEZAİ ŞARTIN GEÇERLİLİĞİ

İŞ SÖZLEŞMESİNDE CEZAİ ŞARTIN GEÇERLİLİĞİ İŞ SÖZLEŞMESİNDE CEZAİ ŞARTIN GEÇERLİLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Müslim DEMİR* 28 1-GİRİŞ İş sözleşmesi sürekli borç ilişkisi doğuran bir sözleşme türüdür. Ancak bu süreklilik ebediyen devam eden bir süreklilik

Detaylı

Sonuca Katılmalı Sözleşme Kavramı ve Gelir Paylaşımlı İnşaat Sözleşmesi

Sonuca Katılmalı Sözleşme Kavramı ve Gelir Paylaşımlı İnşaat Sözleşmesi Yard. Doç. Dr. Emrehan İNAL İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sonuca Katılmalı Sözleşme Kavramı ve Gelir Paylaşımlı İnşaat Sözleşmesi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii

Detaylı

BORÇLAR HUKUKU DERSLERİ

BORÇLAR HUKUKU DERSLERİ I Prof. Dr. Cevdet YAVUZ Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Emekli Öğretim Üyesi 6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNU NA GÖRE BORÇLAR HUKUKU DERSLERİ (Özel Hükümler) 6098 Sayılı Türk Borçlar

Detaylı

ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Duyuru Tarihi: 05.06.2014 Duyuru No: 2014/ 11 ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ön ödemeli konut satışlarına

Detaylı

İBRA SÖZLEŞMESİ VE SÖZLEMENİN GEÇERLİ OLMASI İÇİN ARANAN KOŞULLAR

İBRA SÖZLEŞMESİ VE SÖZLEMENİN GEÇERLİ OLMASI İÇİN ARANAN KOŞULLAR İBRA SÖZLEŞMESİ VE SÖZLEMENİN GEÇERLİ OLMASI İÇİN ARANAN KOŞULLAR Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com GİRİŞ TDK na göre İbra; aklama, temize çıkarma ve alacaklının

Detaylı

Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar. Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar

Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar. Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar 1. Giriş 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu nda yapılan

Detaylı

TAHLİYE VE KİRA TESBİTİ

TAHLİYE VE KİRA TESBİTİ Anlatılacaklar, 6098 sayılı Yasa daki Konut ve Çatılı İşyeri kiraları için geçerlidir(m:339-356): Yasa, 6570 deki Belediye teşkilatı olan yerlerle, iskele, liman ve istasyonlardaki ayrımından uzaklaşmıştır.

Detaylı

Finansal Kiralama (Leasing) Sözleşmeleri

Finansal Kiralama (Leasing) Sözleşmeleri Merve ACUN MEKENGEÇ Arş. Gör. Milletlerarası Özel Hukukta Finansal Kiralama (Leasing) Sözleşmeleri İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX GİRİŞ...1 Birinci Bölüm Maddi Hukukta Finansal Kiralama Sözleşmesi

Detaylı

EŞYA HUKUKU. Cilt II REHİN HUKUKU. Prof. Dr. Haluk Nami NOMER. Doç. Dr. Mehmet Serkan ERGÜNE

EŞYA HUKUKU. Cilt II REHİN HUKUKU. Prof. Dr. Haluk Nami NOMER. Doç. Dr. Mehmet Serkan ERGÜNE Prof. Dr. Haluk Nami NOMER İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Doç. Dr. Mehmet Serkan ERGÜNE İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı EŞYA HUKUKU Cilt

Detaylı

BELİRSİZ SÜRELİDEN BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİNE GEÇEN İŞÇİ VE İŞVERENİN YASAL HAKLARI

BELİRSİZ SÜRELİDEN BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİNE GEÇEN İŞÇİ VE İŞVERENİN YASAL HAKLARI BELİRSİZ SÜRELİDEN BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİNE GEÇEN İŞÇİ VE İŞVERENİN YASAL HAKLARI Erol GÜNER* I. GİRİŞ: 10.06.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Yasası nın İKİNCİ BÖLÜM başlığında, İş

Detaylı

İÜ HUKUK FAKÜLTESİ BORÇLAR HUKUKU ÖZEL BORÇ İLİŞKİLERİ BÜTÜNLEME SINAVI (Tek Numaralı Öğrenciler)

İÜ HUKUK FAKÜLTESİ BORÇLAR HUKUKU ÖZEL BORÇ İLİŞKİLERİ BÜTÜNLEME SINAVI (Tek Numaralı Öğrenciler) OLAY İÜ HUKUK FAKÜLTESİ BORÇLAR HUKUKU ÖZEL BORÇ İLİŞKİLERİ BÜTÜNLEME SINAVI (Tek Numaralı Öğrenciler) Eceabat yakınlarında bir villada oturan B, villasını yeniletmektedir. Bahçesinde ısıtma sistemli havuz

Detaylı

HAZIRLAYAN: Av. Ümit Hürrem BÜLBÜL ÜMİT HUKUK BÜROSU

HAZIRLAYAN: Av. Ümit Hürrem BÜLBÜL ÜMİT HUKUK BÜROSU HAZIRLAYAN: Av. Ümit Hürrem BÜLBÜL Haksız fiil sorumluluğu Şirketin yönetimi ve temsili ile yetkilendirilen kişinin, şirkete ilişkin görevlerini yerine getirmesi sırasında işlediği haksız fiilden şirket

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...i KISALTMALAR LİSTESİ...vii GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR 1.1.Özel İnşaat İşlerinde Fiziki Yapıya İlişkin Temel Kavramlar...5 1.1.1.

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 818.S.BK/161

İlgili Kanun / Madde 818.S.BK/161 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17402 Karar No. 2011/19618 Tarihi: 30.06.2011 İlgili Kanun / Madde 818.S.BK/161 CEZAİ ŞART KARŞILIKLIK İLKESİ BAKİYE ÜCRETİN YANINDA CEZAİ ŞARTINDA İSTENEBİLECEĞİ

Detaylı

BORÇLAR HUKUKU. 1-Aşağıdaki durumların hangisinde, sakat olan bir sözleşmenin iptal kabiliyeti söz konusudur? 2004/3

BORÇLAR HUKUKU. 1-Aşağıdaki durumların hangisinde, sakat olan bir sözleşmenin iptal kabiliyeti söz konusudur? 2004/3 BORÇLAR HUKUKU 1-Aşağıdaki durumların hangisinde, sakat olan bir sözleşmenin iptal kabiliyeti söz konusudur? 2004/3 A) Ehliyetsizlik B) Şekle aykırılık C) Kamu düzenine aykırılık D) Gabin E) Muvazaa 6-Tarafların

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/26162 Karar No. 2015/14624 Tarihi: 09.09.2015 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2016/3 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 İŞÇİNİN YAZILI OLURU ALINMADAN

Detaylı

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu Kira Sözleşmesi Düzenlemeleri Av. Ceren Gültekin, LL.M. cgultekin@gultekinhukuk.com A- GİRİŞ: 11.01.2011 tarihinde TBMM nce kabul edilerek 04.02.2011 tarihinde Resmi Gazete

Detaylı

KAMU İDARELERİNE AİT TAŞINMAZLARIN KAYDINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

KAMU İDARELERİNE AİT TAŞINMAZLARIN KAYDINA İLİŞKİN YÖNETMELİK 2 Ekim 2006 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26307 YÖNETMELİK Karar Sayısı : 2006/10970 Ekli Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik in yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 15/8/2006

Detaylı

İÇİNDEKİLER TÜRK BORÇLAR KANUNU TASARISI FİHRİSTİ TÜRK BORÇLAR KANUNU TASARISI 1 GENEL GEREKÇE 161 MADDE GEREKÇELERİ 201

İÇİNDEKİLER TÜRK BORÇLAR KANUNU TASARISI FİHRİSTİ TÜRK BORÇLAR KANUNU TASARISI 1 GENEL GEREKÇE 161 MADDE GEREKÇELERİ 201 İÇİNDEKİLER TÜRK BORÇLAR KANUNU TASARISI FİHRİSTİ I TÜRK BORÇLAR KANUNU TASARISI 1 GENEL GEREKÇE 161 MADDE GEREKÇELERİ 201 BORÇLAR KANUNU İLE TÜRK BORÇLAR KANUNU TASARISI KARŞILAŞTIRMA TABLOSU 547 TURK

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı ..... VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) GENELGE 2011/43 Bilindiği üzere 6225 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun un 2 inci maddesi ile 4/1/1961 tarihli ve

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ Ankara, 14 Kasım 2013 PERSONEL BİRİMLERİ TÜM ÇALIŞANLARIN; İşe alınmaları, İstihdamı, sözleşmelerinin tanzimi ve uygulanması, Atama, yükselme ve diğer özlük hakları, Sosyal haklar ve

Detaylı

İ.Ü. HUKUK FAKÜLTESİ BORÇLAR HUKUKU ÖZEL BORÇ İLİŞKİLERİ FİNAL SINAVI

İ.Ü. HUKUK FAKÜLTESİ BORÇLAR HUKUKU ÖZEL BORÇ İLİŞKİLERİ FİNAL SINAVI 16.05.2014 İ.Ü. HUKUK FAKÜLTESİ BORÇLAR HUKUKU ÖZEL BORÇ İLİŞKİLERİ FİNAL SINAVI (Tek Numaralı Öğrenciler) OLAY Evlilik hazırlıklarını sürdüren B, A Yapı A.Ş. nin satış ofisinde henüz inşaat halinde olan

Detaylı

Özet, yaprak test, deneme sınavı ders malzemelerine ANADOLUM ekampüs Sistemin'nden (https://ekampus.anadolu.edu.tr) ulaşabilirsiniz. 19.

Özet, yaprak test, deneme sınavı ders malzemelerine ANADOLUM ekampüs Sistemin'nden (https://ekampus.anadolu.edu.tr) ulaşabilirsiniz. 19. 2016 BAHAR ARA - A TİCARET HUKUKU A 1. 2. 3. 4. Tacirler arasında gerçekleşen aşağıdaki ihbar veya ihtarlardan hangisi Türk Ticaret Kanununun öngördüğü şekil şartına uygun değildir? Noter kanalıyla yapılan

Detaylı

BANKA ALACAKLARININ İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİ

BANKA ALACAKLARININ İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİ Dr. MÜJGAN TUNÇ YÜCEL Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı BANKA ALACAKLARININ İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii YAZARIN

Detaylı

Daha fazla bilgi almak ve yüzyüze görüşmek istediğiniz takdirde, önceden randevu alarak Şirketimizi ziyaret etmenizden memnuniyet duyarız.

Daha fazla bilgi almak ve yüzyüze görüşmek istediğiniz takdirde, önceden randevu alarak Şirketimizi ziyaret etmenizden memnuniyet duyarız. Sayın Kiracımız, Şirketimiz internet sitesinde yayınlanmış olan bu bilgilendirme notu Finansal Kiralama Sözleşmesi ( Sözleşme ) ve eklerine ilişkin olarak genel işlem şartları, finansal kiralama ilişkilerinin

Detaylı

Kavram Dizini Ani Edimli Sözleşme

Kavram Dizini Ani Edimli Sözleşme Afet 385, 389, 394, 431, 458, 465, 509, 925, 1327, 1460 Ağır İhmal 371 Ağır Kusur 217, 260, 289, 326, 474, 655, 656, 672, 809, 852, 877, 881, 893, 907, 910, 962, 964, 965, 966, 978, 980, 986, 1454, 1460,

Detaylı

TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI

TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği ( Yönetmelik ) 22.05.2015 tarihli ve 29363 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. Yönetmelik yayımı tarihinden

Detaylı

ADİ VE TİCARİ İŞLERDE FAİZE İLİŞKİN YENİLİKLER

ADİ VE TİCARİ İŞLERDE FAİZE İLİŞKİN YENİLİKLER ADİ VE TİCARİ İŞLERDE FAİZE İLİŞKİN YENİLİKLER Prof. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi 31.10.2013 FAİZ KAVRAMI Faiz, para alacaklısına parasından

Detaylı

4077 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN VE UYGULAMA YÖNETMELİKLERİ

4077 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN VE UYGULAMA YÖNETMELİKLERİ 4077 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN VE UYGULAMA YÖNETMELİKLERİ AYIPLI MAL Madde 4 - (Değişik madde: 06/03/2003-4822 S.K./4. md.) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR GENEL GİRİŞ Common Law Sisteminde Aynen İfa Talebi 5

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR GENEL GİRİŞ Common Law Sisteminde Aynen İfa Talebi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER KISALTMALAR VII XI XVII GENEL GİRİŞ 1 1. Common Law Sisteminde Aynen İfa Talebi 5 I. Giriş 5 II. Tarihi Gelişimi 7 A. Roma Hukukunda Aynen İfa Talebinin Gelişimi 7 B. İngiliz

Detaylı

MESAFELİ SÖZLEŞMELERE DAİR YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MESAFELİ SÖZLEŞMELERE DAİR YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 06.03.2011 Resmi Gazete Sayısı: 27866 Amaç MESAFELİ SÖZLEŞMELERE DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; mesafeli sözleşmelere

Detaylı