1 Madde ve Özkütle. Test 1 in Çözümleri litre = 1 desimetreküptür. 1 m 3 = 1000 L = 1000 dm 3. Yanıt A dır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1 Madde ve Özkütle. Test 1 in Çözümleri litre = 1 desimetreküptür. 1 m 3 = 1000 L = 1000 dm 3. Yanıt A dır."

Transkript

1 1 Mae ve Öz 1 Test 1 in Çözülei lite 1 esieteküptü. 1 anıt A ı. Düzgün biçili kapta ve sıvılaının acilei eşitti. sıvısının si, sıvısınınki olaak veiliğinen 1 bulunu.. ütlesi, aci olan bi cisin özsi v bağıntısı ile bulunu. Taşın si eşit kollu teazi ile ölçülükten sona içine bulunan eeceli kaba atılaak aci bulunu. Buaan taşın özsi esaplanı. anıt D i. Niat Bilgin ayıncılık.. c c P R S A A A Şekil I Şekil II Şekile göülüğü gibi taşın aci 1 c tü. anıt B i. Biçiinen olayı kaplaaki sıvı acilei aasınaki ilişki P > R > S i. Sıvı lei eşit oluğunan öz acile tes oantılıı. Buna göe, S > R > P bulunu. S R P anıt D i.

2 . Ünite: Mae ve Özelliklei A A A Şekil I Şekil II Bibiine kaışayan ve özlei faklı iki sıvı bi kaba konulup enge sağlanığına en alttaki sıvının özsi aa büyüktü. Şekil I e 1 >, Şekil II e > 1 oluğunan e üç sıvı aasına > 1 > ilişkisi vaı. anıt B i. 1, ve nuaalı kaplaaki 1,, sıvı acilei; 1 A ise A A i. 1, ve nuaalı kaplaaki sıvı lei i. Buna göe > 1 bulunu. 7. Niat Bilgin ayıncılık anıt D i He üç kaptan taşan sıvı acilei eşitti. Taşan sıvı si ise sıvının özsiyle oğu oantılıı. Öneğin 1. kaptan taşan sıvı si ise. kaptan taşan sıvı si olu. Bu neenle cisin kaplaa atılasıyla si en çok atan kap 1. kaptı. ütlesi en az atan kap ise. kaptı. Bu neenle 1 > > olu. anıt A ı. abın topla aci 1 c, sıvılaın topla aci 16 c tü. Bu neenle ışaıya özli sıvıan c taşa. Başlangıçta kabınaki sıvı si ilk gaı. Son uua kabınaki sıvı si son + 1 g Aaaki fak 19 g olu. anıt D i.

3 MADDE E ÖZÜTE. 1. c kuu kuun % i 1 ü avaı. Saf kuun yani iktaı ise 9 c tü. u P R c 9 ve yun bilikte aci ise 9 c olu. aci ütle-aci gafikleine eği özyi vei. Gafiğe göe P sıvısının özsi R ninkinen büyüktü. P ve R sıvılaı aynı kaba konuluğuna R sıvısı üstte olacak biçie engeye geli. anıt A ı. R P Sıvılaın leinin eşit olabilesi için P nin aci R ninkinen küçük olalıı. Niat Bilgin ayıncılık g Şekil I 8 c c Şekil II Taşın si eşit kollu teazi ile 18 g bulunu. Taşın aci eeceli silinien c olaak bulunu. Taşın özsi; c Z sıvısı sıvısı sıvısı Deeceli kaptan sıvılaın acileinin eşit oluğunu göüüz. Aynı kabın içine konulan sıvılaan özsi büyük olan en altta engeye geli. > > Z oluğunan; 18 6 g/c tü. anıt E i. > > Z olu. anıt B i.

4 . Ünite: Mae ve Özelliklei. I. Test nin Çözülei 1. sıvısı sıvısı II. Noal koşulla altına enileiği için II. öncül e zaan oğu eğili. Z sıvısı III. Sıcaklık ve basınç aynı ise bu uua noal koşulla eni. Noal koşulla altına aynı sıvıan aci büyük olanın si aa büyüktü. III. önee kesinlikle oğuu. sıvısı aci Haci büyük olan aenin e zaan si aa büyük olayabili. Bu neenle I. öncül e zaan oğu eğili. aci Z aci. Uluslaaası bii sisteine (SI) aci eteküp () ile ölçülü. anıt A ı. anıt A ı.. Öz aele için ayıt eici bi özellik olup noal koşulla altına sabitti, eğişez. Sıcaklık eğişileine genleşeen olayı aenin aci eğişeceğinen öz e eğişi. Niat Bilgin ayıncılık ütle-aci gafiği isteniği için başlangıçta kaplaa sıvı olup olaası öneli eğili. ütle-aci gafiği sıfı noktasınan başlaak zounaı. 6. Uluslaaası bii sisteine (SI) öz kg/ biiiyle ölçülü. anıt B i. anıt D i g/c bulunu.. c Z aci ütle-aci gafikleine eği özyi vei. Gafikte > > Z oluğu göülü. anıt A ı.

5 MADDE E ÖZÜTE 8. Uluslaaası bii sisteine ölçe biii kilogaı.. anıt B i. yağ cıva alkol ve kaışı Z ağ ve ile cıva ve gibi bibiine kaışayan iki sıvının önceki acileinin toplaı ile sonaki acilei toplaı bibiine eşitti. Z kabına alkol ve bibii içine çözüneek tek bi ae göünüüne bi sıvı oluşuştu. Bunun neeni küçük oleküllein büyük olekülle aasınaki boşluklaa yeleşesii. Bunun sonucuna aci küçülesi olu. c c cıva 16 g c g zeytin yağı 8g ütlesi, aci olan bi cisin özsi bağıntısı ile bulunu. Sıvılaın özlei; 16 1, 6 g / c 1 g / c 8 zeytinyağı, 8 g / c olu. Sıvılaın özlei aasınaki ilişki; cıva cıva > > zeytinyağı şekline olu. öz cıva zeytinyağı aci anıt E i. Niat Bilgin ayıncılık 9.

6 6. Ünite: Mae ve Özelliklei Test ün Çözülei. öz öz 1. ve Z kaplaına kalacak Z yun seviyelei şekileki gibii. 1 olu. Z anıt B i. aci I II III aci Musluktan akan sıvının siyle aci Şekil I eki gibi oğu oantılıı. Öz, veya ace bağlı olaak eğişez, sabitti. Bu neenle II. gafik oğuu. III. sü ise yanlıştı.. Şekile veilen bii aci oln. usluğunan özsi olan sıvıan kaa sıvı akışı geçekleşi. usluğunan ise özli sıvıan, özli sıvıan kaa sıvı akışı olu. Buaan; Niat Bilgin ayıncılık. Bibiine kaışayan ve Z sıvılaınan Z nin özsi ninkinen büyüktü. cisinin özsi ise en küçüktü. sıvısı Z sıvısı özsi en küçüktü özsi en büyüktü anıt E i. + bulunu. anıt E i. 6. S 1 a S a S a S aplaaki sıvı lei eşit olup sıvı acilei aasınaki ilişki, şekilen e göülebileceği gibi;. Özsi yun özsinen büyük olan bi cisi içine atılığına bata. Özsi yun özsinen küçük olan bi cisi içine atılığına yüzeye kalı. Plastiğin özsi yunkinen küçük oluğunan a bataz. anıt A ı. 1 > > tü. bağıntısınan sabit oluğunan ile tes oantılıı. Bu neenle sıvılaın özlei aasınaki ilişki > > 1 i. anıt D i.

7 MADDE E ÖZÜTE 7 7. tıkaç tıkaç tıkaç 9. I II III I. ve III. kaplaa bou ile yun seviyesi eşitti. Bu kaplaa li cisi atılığına, cisin aci kaa sıvı eeceli kaba aka. Cisin si ve aci kullanılaak öznin geçek eğei bulunu. II. kapta bounun seviyesi yun altınaı. Tıkaç açılığına cisin acinen aa fazla eeceli kaba aka. Buaa bulunan öz geçek eğeinen aa küçük olu. anıt D i. Cisile eşit li oluğunan; yazabiliiz. küesi ve siliniinin e yaıçaplaı e e yeen yüksekliklei eşitti. Buaan; bulunu. anıt B i. Niat Bilgin ayıncılık. c, kg kg sıvı 8. Mae ütle Haci Sıcaklık P T R T S T Öz, sabit basınç ve sabit sıcaklıkta aele için ayıt eici bi özellikti. Sabit basınç ve sabit sıcaklıkta iki aenin özsi faklı ise, bu aele kesinlikle faklıı. Özle eşit ise bu iki ae aynı olabili. P, R, S aelei için bağıntısına bakılığına aynı sıcaklıktaki özlei aynı olan P ve R i. anıt A ı. Sağ kefe yaı küe biçili oluğunan, sıvının aci; c tü. Sıvının si;, kg g ı. Sıvının özsi; 1, gc / bulunu.

8 8. Ünite: Mae ve Özelliklei 11. Cisile eşit li oluğunan i. Şekil I eki küesi yüzeylee teğet oluğunan küenin çapı, küpün bi ayıtına eşitti. Bu neenle küesinin yaıçapı i. bulunu v Özyi veen bağıntısınaki sabit oluğunan; 1 1 yazabiliiz. Buaan; ( ). 1 1 bulunu. anıt A ı. Niat Bilgin ayıncılık

9 MADDE E ÖZÜTE 9 Test ün Çözülei. 1. (c ) 1 1 g/ c 1 g/ c () +1 (1) 1 1 c (g) 1. kap. kap cisi. kaba atılığına ağılaşa g olası geekiken g oluyo. O âle g taşıştı. Suyun si acine eşit oluğunan taşan yun aci c olu. Taşan yun aci e cisinin acine eşitti. O âle; 6 gc / bulunu. anıt D i. abın topla aci 6 c bulunu. anıt E i. Niat Bilgin ayıncılık.. zeytinyağı Taşan sıvının aci; taşan taşan sıvı 9 taşan c bulunu. 9, Taşan sıvının aci cisinin acine eşitti. cisinin si; 1,8 18 g bulunu. anıt E i. Eşit kollu teazi engee oluğuna göe, cisilein lei eşitti. üenin aci bağıntısı oluğunan; 1 & bulunu. ( ) anıt B i.

10 . Ünite: Mae ve Özelliklei. üplein kena uzunluğu ve özlei şekileki gibi olu. a küpünün aci, 7. 6 sıvı a a oluğunan si, 6 a tü. Z Z küpünün aci, Taşan sıvının aci ile cisinin aci bibiine eşit oluğunan; a (a) 7 g 8 6a taşan sıvı 6 c oluğunan si Z. 6a olu. Buaan; 6 a Z 6 a 1 bulunu. bulunu. cisinin si; g bulunu. cisinin özsi; 96 1, g / c bulunu. 6 anıt D i. Niat Bilgin ayıncılık 6. c O c 8. aı küenin yaıçapı 1 c, ta küenin yaıçapı c i. aı küenin aci 1, ta küenin aci olak üzee; 8 c c ( ) 18 c ku ku ( ) c bulunu. Aaa kalan boşluğun aci oln c c c Şekil I Şekil II Şekil III u ve bibiinen ayılığına ayı ayı acilei toplaı + 9 c olu. Halbuki bunla bilikteyken topla acilei 8 c ii. O âle ku taneciklei aasınaki boşluğun aci c tü. Bu boşluğa giecek sıvının si, 1, 96 1 g bulunu. anıt D i. anıt B i.

11 MADDE E ÖZÜTE sıvısı sıvısı M sıvısı c sıvı 1, g/c S S S Şekil I Şekil I Şekil I eki sıvılaın lei eşit olup, kaplaın biçilei göz önüne alınığına aci sıalaası 1 c Şekil II Teazinin kefesine taşan sıvının aci; g taşan c 1, bulunu. cisi taşıa kabına atılığına sıvı c lük seviyeen 1 c lük seviyeye çıkıştı. O âle cisinin aci; + c tü. cisinin özsi ise; 6 1, gc / bulunu. anıt D i. Niat Bilgin ayıncılık M > > i. ütleleinin eşitliği ikkate alınığına, özleinin büyüklük ilişkisi > > M oluğu bulunu. Özlei faklı ve bibiiyle kaışayan sıvıla bi kaba 1 M 1 > > konuluğuna, özsi en büyük olan sıvı en alta ine. Özsi en küçük olan sıvı ise en üste çıka. Hacile eşit ve sıvısı en altta olacağınan yüksekliklei aasınaki ilişki 1 > > olu. 1. (g) 16. A, B, D ve E seçenekleine veilen kaplaın alt yaısı ile üst yaısı bibiine eşitti. Bu kaplaa özli sıvı konuluğuna kaışıın özsi 1, olu. C seçeneğine veilen kabın üst kısının aci alt kısının acinen büyüktü. Bu sıvıaki kaışıın özsi 1, en büyük olu. Gafikten; 8 g/ c 16 g/ c 8 8 (c ) bulunu. Bu iki sıvı ile oluştuulan kaışıın özsi g/c ten büyük, 8 c ten küçük olu. anıt A ı.

12 1. Ünite: Mae ve Özelliklei Test in Çözülei 1. üe biçili kapta bulunan ile, ile özli sıvıla eşit acilii. ile özli sıvı kaışıının özsi özli sıvı kaışıı özsi e olu. Böylece kaptaki tü sıvıla tüeş biçie kaıştığına kaışıın özsi olu.. üee olu kısın acini bulak için, topla acien boş kısın acini çıkaalı. tüküe () 8 8ise boş () olu. olu kısı 8 7 bulunu. olu kısı ise 7 7 tüküe bulunu. anıt A ı. anıt B i.. Son uua topla, oyuk açılaan önceki ye eşit oluğuna göe, atılan paçanın si oyuğa oluulan sıvının sine eşitti g/c bulunu. (g) kaışı Niat Bilgin ayıncılık. 1 1 ve özli sıvılaın kaışıı oluğuna göe, kaışıa katılan sıvılaın acilei eşitti. aplaan taşan sıvı acilei ve cisileinin acileine eşit oluğunan i. 1 aci (c ) Gafikten g/c, 1 g/c ve kaışı g/c olaak veilişti. + kaışı bulunu. anıt D i. 6. P Z R aci aışıın özsi, P nin özsinen büyük, R nin özsinen küçük olaaz. Bu neenle kaışıın -aci gafiği olabili ancak ve Z olaaz. anıt E i.

13 MADDE E ÖZÜTE 1 7. s v g/c (g) M aci (c ) 9. S Şekil I 1 Şekil II Şekil I en,, M sıvılaının özlei; 6 g/ c g/ c 1 S silinii ile küesinin yaıçaplaı eşit olup siliniin yüksekliği küenin çapı kaaı. S 7 c bulunu. küesinin aci; M 1 g/ c bulunu. Şekil II eki kabın olu ve boş kısılaının acilei eşitti. aışıın özsinin g/c ten büyük olası için kabın boş kısı sıvısı ile oluulalıı. ( ) 1. c bulunu. küesinin si; anıt A ı. Niat Bilgin ayıncılık 1, 7 g bulunu. O âle siliniinin e si 7 gaı. siliniinin aci; 8. 7 c bulunu. siliniinin özsi; c 7 gc / bulunu. 7 anıt E i. üenin içine boşluk olasayı aci; 7 c 9 oluu. aıçapı c olan bu küenin ış aci; ış () ış c tü. Buna göe küeeki boşluğun aci; boşluk ış boşluk 7 c bulunu. anıt A ı.

14 1. Ünite: Mae ve Özelliklei. küpü, küesi ve Z siliniinin özine bakaak aynı tü ae olup olaığını youlayabiliiz. () 8 Z. 8 Z Z Z bulunu. Buna göe, ve aynı tü ae olabili, Z ise kesinlikle faklıı. Z anıt A ı. Niat Bilgin ayıncılık 1. öz P R Soua veilen öz- gafi- ğinen P sıvısının özsinin R ninkinen büyük oluğu göülektei. aışıın özsi P ile R aasına olu. P kaışı R aci anıt E i. 11. M N eilen kaplaan ve N kaplaının alt ve üst bölelei bibiine eşit eğili. ve M kaplaının alt ve üst bölülei ise bibiine eşitti. Bu kaplaın üst yaı kısılaına özli sıvı konulusa kaışıın özsi olu.

15 MADDE E ÖZÜTE 1 Test 6 nın Çözülei 1. P 1 P aı küenin üst kısının aci, alt kısının acinen aa büyüktü. Biinci yaı küee bulunan özli sıvının acini alısak, ikinci yaı küeeki sıvının aci en küçük olu. Eğe ikinci. aya tuzu ve şeke gibi aelein içine bi ikta ava boşluğu vaı. Bu aele ya atılığına topla acie bi ikta azala geçekleşi. İçine c bulunan eeceli kaba, kaya tuzu paçası atılınca topla aci 7 c olaktaı. O âle kaba atılan kaya tuzunun aci c ten büyüktü. Ancak 7 c ten e küçük olalıı. anıt B i. küeeki sıvının aci kaa olsayı özsi oluğu için, e iki kaptaki sıvı ağılıklaı eşit oluu. Ancak, ikinci yaı küeeki sıvının aci en küçük oluğu için P 1 > P olu. anıt D i. Niat Bilgin ayıncılık. ve usluklaının ebilei eşit oluğu için t 1 süesine kaa oluşan kaışıın özsi sabit olup eğe olaak sıvısınınkinen büyük, sıvısınınkinen küçüktü. usluğu kapatılınca > oluğunan kaışıın özsi ataak sıvısınınkine yaklaşı. öz t 1 zaan anıt D i eilenlee göe silinilein taban yaıçaplaı ve özlei şekileki gibi olu. En büyük siliniin si 1, en küçük siliniin si oln ( 8) 8 bulunu. 8. bilye, içine c bulunan eeceli kaba atılığına yun seviyesi 8 c çizgisine çıkaktaı. O âle bilyenin aci c tü. Bilyelein özsi g/c oluğuna göe, 1 bilyenin si; 6 gaı. anıt B i.

16 16. Ünite: Mae ve Özelliklei 6. (g) 1 8. (c ) aışıın özsini; + kaışı + bağıntısı ile bulabiliiz. ütle-aci gafiğine eği özyi vei. 6 g/ c 1 g/ c bulunu. Gafiğe göe, ga aesinin aci c ise 6 gaınki c olu. Buna göe, kaışı gc / bulunu. + Niat Bilgin ayıncılık ve kaplaına topla; + 9 sine sıvı vaı. Bu iktaı kaba eşit olaak bölüğüüze, e kaba üşe. Bunun için e kabınan acine sıvı alınalıı. 9. sıvısının özsi; bağıntısı ile bulunu. Su olu şişenin sinen boş şişenin sini çıkatısak yun sini buluuz. Suyun si ile şişenin iç aci eğe olaak eşitti. sıvısıyla olu şişenin sinen boş şişenin sini çıkatısak sıvısının sini buluuz. Bunla sıvısının özsini bulak için yetelii. Şişenin iç ve ış aci fakı geeksizi. anıt A ı. 7. tıkaç tıkaç tıkaç. (g) I Şekil II ve Şekil III te bounun iki ucu a sıvı seviyesinin altınaı. Cisi atılıktan sona tıkaç açılınca akan yun aci, cisin acinen büyük olu. Bu neenle bu iki kapta ölçülen öz geçek eğeinen küçük olu. anıt E i. II III (c ) Gafikten ve sıvılaının özlei; g/c 1 g/c bulunu. Buna göe, bu iki sıvı kaışıının özsinin 1, g/c olası için sıvılaın eşit acie kaışası geeki. anıt B i.

17 MADDE E ÖZÜTE a b Z aci Gafik inceleniğine kaışı olan Z nin özsinin nin özsine aa yakın oluğu göülü. Eğe ve sıvılaı eşit acie kaışsayı, Z e ikisine e eşit uzaklıkta olacaktı. Bu neenle kaışıa gien sıvısının aci sıvısının acinen büyük olak zounaı. Buna en uygun kap A seçeneğineki gibii. anıt A ı. 1. kaışı aci Gafikten ve sıvılaının özlei; kaışı bulunu. Dikkat eilise kaışıın özsi eğe olaak sıvının özsine aa yakını. O âle kaışıa katılan sıvılaan nin aci nınkinen büyüktü. < uuu göz önüne alınığına ilişkisine bakaya geek uyulaz. anıt E i (g) Niat Bilgin ayıncılık 1. İçineki yla bilikte topla ağılığı P 1 olan bi kaba katı bi cisi konulunca kaptan cisin aci kaa taşıyo. Böyle olası için cisin ya taaen batası geekiyo. Cisi a taaen battığına göe, özsi yun özsine eşit olabili veya aa büyük olabili. Cisin özsi yunkine eşit ise P 1 P olu. Cisin özsi yunkinen büyük ise P > P 1 olu. anıt D i. (c 1 ) 6 6 g/ c 1 6 g/ c Eşit li kaışılaın özsini veen bağıntı; kaışı + 6 kaışı gc / bulunu. 6+ anıt B i kaışı + bulunu. sıvısının özsi olu. anıt B i.

18 18. Ünite: Mae ve Özelliklei 16. Sıvı Özsi 7 8 M 1 N Suyun si ve aci eğece bibiine eşitti. Bilye baağa atılığına topla 6 ga geliğine göe ışaı c taşıştı. O âle bilyenin aci c tü. bilye, gc / bulunu. P 1 Sıvıla eşit acie kaıştıılıyo., ve N sıvılaının özleini toplayıp e bölesek 9 bulunu. Bu sonuç kaışıın özsii. 17. Z Niat Bilgin ayıncılık 19. aci aci Gafikten; Z bulunu. Sıvıla eşit acilee kaıştıklaına göe; + + Z, + Z 1, bulunu. Buna göe, Z < Z < i. anıt E i. Gafikten; yazabiliiz. Bu iki sıvı eşit li olacak biçie kaıştıılınca kaışıın özsi 1, eşit acili olacak biçie kaıştıılınca kaışıın özsi oluyo bulunu. anıt A ı.

19 MADDE E ÖZÜTE 19. atı, sıvı ve gaz aeleinin üçü için e otak ayıt eici özellik öz ve çözünülüktü.. c c 7 1. Şişe ile olu iken 6 g, özsi,8 g/c olan sıvı ile olu iken g geliyo. İki ölçü aasınaki 6 6 g fak, iki öz aasınaki 1,8, g/c faktan kaynaklanıyo. Buna göe şişenin iç açi 6 c, tü. Bu şişenin boş si ise 6 g ı. Şişe özsi 1, g/c olan sıvı ile oluulusa topla ; + 1, 66 g geli. Şekil I yatay Şekil II Şekil I e seviyesi c lük çizginin üzeinei. Şekil II e seviyesi 7 c çizgisine oluğuna göe, bilyenin aci 7 c tü. Buna göe bilyenin özsi;, g/c bulunu. anıt D i. anıt C i. Cisin özsi sıvının özsinen büyük oluğunan cisi sıvıa taaen bataak aci kaa ışaıya sıvı taşıı. Niat Bilgin ayıncılık Cisin aci; 18 cisi c 1, tü. Dışaı taşan sıvının aci e c tü. Bu sıvının si;,8 96 ga bulunu. anıt D i.. Öz ayıt eici bi özellik oluğunan yüzüğün saf altınan yapılıp yapılaığını anlaak için özsine bakak tek başına yetelii. anıt D i.

Kütle - Hacim - Özkütle. Test 1 in Çözümleri

Kütle - Hacim - Özkütle. Test 1 in Çözümleri ütle - Haci - Öz Test in Çözüleri.. I II apta bulunan özli sıvının üstüne önce özli sıvı akıyor. Bu iki sıvıan oluşan eşit acili karışıın özsi olur. usluğu kapatı- öz lıp usluğu açılıyor. usluğunan akan

Detaylı

Madde ve Özkütle. Test 1 in Çözümleri. çıkan kütle ( ) 3 d = m olur. Bu kaptaki kütle artışı. olur. 3. kaba giren kütle m, çıkan. m3 = kütle ( olur.

Madde ve Özkütle. Test 1 in Çözümleri. çıkan kütle ( ) 3 d = m olur. Bu kaptaki kütle artışı. olur. 3. kaba giren kütle m, çıkan. m3 = kütle ( olur. Mae ve Özkütle ) olur. Bu kaptaki kütle artışı olur.. kaba giren kütle, çıkan kütle ( ) olur. Bu kaptaki kütle artışı olur. Kaplaraki kütle artışlarının büyüklük ilişkisi, Test in Çözüleri çıkan kütle

Detaylı

ÖZKÜTLE (YOĞUNLUK) BÖLÜM 11

ÖZKÜTLE (YOĞUNLUK) BÖLÜM 11 ÖZÜTE (YOĞUNU) BÖÜ 11 ODE SORU 1 DE SORUARIN ÇÖZÜER 1. Sıvıların kütleleri eşit oluğunan, X ve Y en eşit ha ci e alı nıp ka rış tı rı lır sa ka rı şı ın özküt le si, + V 1 1 I., II., ve III. yargılar oğruur.

Detaylı

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri Kaptaki toplam sıvı kütlesi Sıkıştırılabilir. + + Mıknatıstan her zaman etkilenir.

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri Kaptaki toplam sıvı kütlesi Sıkıştırılabilir. + + Mıknatıstan her zaman etkilenir. 2 Mae ve Özkütle Test Çözüleri 1 Test 1'in Çözüleri 4. 2 1. Mae Bilgi T Molekülleri ötelee hareketi yapar. + + + Kaptaki topla sıvı kütlesi Sıkıştırılabilir. + + Mıknatıstan her zaan etkilenir. + topla

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 1. Konu Gölgeler ve Aydınlanma. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 1. Konu Gölgeler ve Aydınlanma. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi 10. Sınıf Sou itabı 4. Ünite Optik 1. onu Gölgele ve Ayınlanma Test Çözümlei aze şınının Ele Eilmesi 4. Ünite Optik Test 1 in Çözümlei 1. Güneş (3) 3. ışık kaynağı Dünya Ay noktasınan bakan gözlemci ışık

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ 11

MADDE VE ÖZELLİKLERİ 11 . BÖÜM MADDE ETİNİER. a) ÇÖZÜMER. a) MADDEERİN ÖZEİERİ at kuflun S v kuflun atı kuşun cisi: Belili bi şekli olup, taneciklei titeşi aeketi yapa. Taneciklein potansiyel enejilei en üşük, aksiu üzensizliği

Detaylı

50 40 ----------30 20 10

50 40 ----------30 20 10 HACİM Maddenin uzayda kaplamış olduğu yedi.bi cismin kapladığı yei aynı anda başka bi cisim kaplayamaz.hacim biimlei m3 veya cm3 tü.ayıca sıvıla için Lite kullanılı. 1 Lite=1 dm3 1 ml=1cm3=1cc A)Katılaın

Detaylı

Gölgeler ve Aydınlanma. Test 1 in Çözümleri. 4. Silindirik ışık demeti AB üst yarım küresini aydınlatır.

Gölgeler ve Aydınlanma. Test 1 in Çözümleri. 4. Silindirik ışık demeti AB üst yarım küresini aydınlatır. 28 Gölgele ve yınlanma 1 Test 1 in Çözümlei 1. engel 4. Siliniik emeti B üst yaım küesini ayınlatı. noktasınaki gözlemci CD sol yaım küesine bakıyo. Bu neenle teki gözlemci C aasını ayınlık, D aasını kaanlık

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ. Bölüm - 2. Kürenin Hacmi:

MADDE VE ÖZELLİKLERİ. Bölüm - 2. Kürenin Hacmi: Bölüm - Su; katı, sıvı ve gaz aline önüşebilmektei. Su bualaşıken gaz, yağmu aline veya okyanuslaa sıvı onuğuna (ka, olu) katı alei. Maelein otak özellikleine baktığımıza; kütle, acim, eylemsizlik ve tanecikli

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER IŞIK VE GÖLGE

TEST 1 ÇÖZÜMLER IŞIK VE GÖLGE ES 1 ÇÖÜMER IŞI VE GÖGE 1. 4. M Güneş Dünya Bu olay ışığın faklı sayam olaa faklı hızlaa yayılığını açıklayamaz. Ay küesel ışık kaynağı aynağa noktasınan bakılığına amı göülü. M noktasınan bakılığına hiç

Detaylı

Optik Sorularının Çözümleri

Optik Sorularının Çözümleri Ünite 4 Optik Soulaının Çözümlei 1- Gölgele ve Ayınlanma 2- Işığın Yansıması ve Düzlem Aynala 3- üesel Aynala 4- Işığın ıılması 5- Renkle 6- ecekle 1 Gölgele ve Ayınlanma Testleinin Çözümlei 3 Test 1

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 4. ÜNİTE: OPTİK 1. Konu GÖLGELER ve AYDINLANMA ETKİNLİK ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 4. ÜNİTE: OPTİK 1. Konu GÖLGELER ve AYDINLANMA ETKİNLİK ÇÖZÜMLERİ 0. SNF ONU NTM 4. ÜNİTE: OPTİ. onu GÖGEER ve YDNNM ETİNİ ÇÖZÜMERİ Ünite 4 Optik. 5. Ünite. onu (yınlanma) nın Yanıtlaı pee. a. yaklaştıılmalıı. b. uzaklaştıılmalıı. B nin Yanıtlaı X Y. a. ekan. 3. şık

Detaylı

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri P. 2 = F 1 = 2P 2P. 1 = F F F 2 = 2P 3P. 1 = F F 3. Kuvvetlerin büyüklük ilişkisi F 1 > F 3

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri P. 2 = F 1 = 2P 2P. 1 = F F F 2 = 2P 3P. 1 = F F 3. Kuvvetlerin büyüklük ilişkisi F 1 > F 3 9 ok ve Denge est in Çözümlei. F. =. =. = F. F =. = F. F = uvvetlein büyüklük ilişkisi = F > F tü. Cevap D i. F Sistemlein engee olması için toplam momentin (tokun) sıfı olması geeki. Veilen üç şekil için

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜM IŞI VE GÖGE MODE SORU - DEİ SORURIN ÇÖZÜMERİ 4 B Z ayınlık yaı yaı Z T T aalığı e iki kaynaktan a ışık alabili Z aalığı yalnız kaynağınan ışık alabili Şekile göülüğü gibi, ve Z noktalaı e üç kaynaktan

Detaylı

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri. 3. Verilen düzenekte yük 3 ipe bindiği için kuvvetten kazanç 3 tür. Bu nedenle yoldan kayıp da 3 olacaktır.

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri. 3. Verilen düzenekte yük 3 ipe bindiği için kuvvetten kazanç 3 tür. Bu nedenle yoldan kayıp da 3 olacaktır. 9 Basit Makinele BASİ MAİNEER est in Çözülei.. Veilen düzenekte yük ipe bindiği için kuvvetten kazanç tü. Bu nedenle yoldan kayıp da olacaktı. kasnak ükün 5x kada yükselesi için kasnağa bağlı ipin 5x.

Detaylı

hacim kütle K hacim Nihat Bilgin Yayıncılık ( Y ) b. Dereceli kaptaki suyun hacmi V dir. ( Y ) a. Bir taşın hacmi 15 cm3 tür.

hacim kütle K hacim Nihat Bilgin Yayıncılık ( Y ) b. Dereceli kaptaki suyun hacmi V dir. ( Y ) a. Bir taşın hacmi 15 cm3 tür. MADDE E ÖZÜTE. Ünite. onu Madde ve Özkütle A nın anıtları. Sabit sıcaklık ve sabit basınç altında bir sıvı için verilen özkütle-acim, özkütle-kütle, kütle-acim grafikleri aşağıdaki gibidir. özkütle özkütle

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER IŞIK VE GÖLGE

TEST 1 ÇÖZÜMLER IŞIK VE GÖLGE ES 1 ÇÖZÜE IŞI VE GÖGE 1. 3. Z Şekil-I ee üzeine un tam gölgesinin oluşmaması için noktasal ışık kaynağı ya a Z noktasına konulmalıı. Şekil-II. Gözlemci şekileki G noktasınan baktığına, sayam olmayan cisimen

Detaylı

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri 3. K

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri 3. K Elektostatik ve Elektiksel uvvetle 1 Test 1 in Çözümlei. 1. yal tkan ip yal tkan ayak İletken küele bibiine okunuuluğuna toplam yük, yaıçaplala oantılı olaak paylaşılı. Buna göe, küele okunuulup ayılınca

Detaylı

Madde ve Özellikleri

Madde ve Özellikleri Alıştımala 1. Sıvının acmi = a.b.c = 5.10.0 = 1000 cm = 1 dm = 1 L. K ÇÖZÜMLER Madde ve Özelliklei. Küp şeklindeki oyun amuunun acmi, küp = a = = 6 cm 1 tane küesel cismin acmi, küe = π =..(1) = cm Çocuğun

Detaylı

Dönerek Öteleme Hareketi ve Açısal Momentum

Dönerek Öteleme Hareketi ve Açısal Momentum 6 Döneek Ötelee Haeketi e Açısal Moentu Test 'in Çözülei.. R L P N yatay M Çebe üzeindeki bi noktanın yee göe hızı, o noktanın ekeze göe çizgisel hızı ile çebein ötelee hızının ektöel toplaına eşitti.

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 2. Konu ELEKTRİKSEL POTANSİYEL TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 2. Konu ELEKTRİKSEL POTANSİYEL TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF SORU BNSI. ÜNİT: TRİ V MNYTİZM. onu TRİS POTNSİY TST ÇÖZÜMRİ lektiksel Potansiyel Test 1 in Çözümlei 1. y ı ca yük le en bi i (+), öte ki e ( ) ol ma lı ı. 1 in an uzak lı ğı 4 bi im ise, nin

Detaylı

MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. Yalnız K anahtarı kapatılırsa;

MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. Yalnız K anahtarı kapatılırsa; 1. BÖÜ EESTROSTATİ ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ ODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ 1.. 1. Z. yatay üzlem 8 yatay üzlem ve küeleinin ve küeciğinin yükleinin işaeti I., II. ve III. satılaaki gibi olabili.

Detaylı

IŞIK VE GÖLGE BÖLÜM 24

IŞIK VE GÖLGE BÖLÜM 24 IŞI VE GÖLGE BÖLÜM 24 MODEL SORU 1 DE SORULARIN ÇÖÜMLER MODEL SORU 2 DE SORULARIN ÇÖÜMLER 1 1 Dünya Ay Günefl 2 2 Bu olay ışı ğın fak lı say am o la a fak lı hız la a yayıl ı ğı nı açık la ya maz Şe kil

Detaylı

Kütle Çekimi ve Kepler Kanunları. Test 1 in Çözümleri

Kütle Çekimi ve Kepler Kanunları. Test 1 in Çözümleri 7 Kütle Çekii e Keple Kanunlaı est in Çözülei. Uydu Dünya nın ekezinden kada uzaklıktaki yöüngesinde peiyodu ile dolanıken iki kütle aasındaki çeki kueti, ekezcil kuet göei göü. F çeki F ekezcil G Bağıntıya

Detaylı

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri. Madde X Y Z T. Bilgi. Molekülleri öteleme hareketi yapar. Kaptaki toplam sıvı kütlesi + + +

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri. Madde X Y Z T. Bilgi. Molekülleri öteleme hareketi yapar. Kaptaki toplam sıvı kütlesi + + + 2 Madde ve Özkütle Test Çözüleri 1 Test 1'in Çözüleri 4. d 2d 1. Bilgi Madde Y Z T d Molekülleri ötelee hareketi yapar + + + Kaptaki topla sıvı kütlesi Sıkıştırılabilir Mıknatıstan her zaan etkilenir +

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜ SIVI BSINCI ODE SORU - DEİ SORURIN ÇÖZÜERİ 4 sıvı basıncı 0 t 4t 6t zaman abın noktasına yapılan sıvı basıncının zamanla eğişim rafiği şekileki ibi CEV E, ve noktalarınaki sıvı basınçları, noktaların

Detaylı

AYT FİZİK. Ünite 1. Test. 1. Bir sayı ya da birimin yanında, yönüyle de ifade edilen büyüklüklere vektörel büyüklük denir. 3. d.

AYT FİZİK. Ünite 1. Test. 1. Bir sayı ya da birimin yanında, yönüyle de ifade edilen büyüklüklere vektörel büyüklük denir. 3. d. Test 0 Ünite VETÖRER AT İİ. Bi sayı ya a biimin yanına, yönüyle e ifae eilen büyüklüklee vektöel büyüklük eni... Buna göe; A B. oğultusu,. yönü,. şieti, V. başlangıç noktası vektöel büyüklük olabilmesi

Detaylı

SIVI BASINCI BÖLÜM 14

SIVI BASINCI BÖLÜM 14 IVI BINCI BÖÜ 1 ODE ORU 1 DE ORURIN ÇÖÜER. 1...g..g..g ir. Buna göre, > CEV E. Bir elikten akan suyun ızı eliğin kesitine ve o noktaaki basıncına yani eliğin nın açık olan yüzeyine olan uzaklığına bağlıır.

Detaylı

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. Birbirine karışmayan sıvıların özkütleleri arasında > d 1

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. Birbirine karışmayan sıvıların özkütleleri arasında > d 1 4 alırma uvveti 1 est 1 in Çözümleri. 1. 1 R Bir cisim sıvı içine bırakılığı yere kalıyorsa sıvı ile o cismin özkütleleri eşittir. erilen şekile cismi sıvı içine askıa kalarak, cismi kabın tabanına eğerek,

Detaylı

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ ÜTE VE AĞIRI MEREZİ BÖÜM 0 Alıştıala ÇÖZÜMER ütle ve Ağılık Mekezi y() () 0 ütle ekezinin koodinatı, + + M + + ( ) + + + ( ) + + + + + + 9+ 8+ 6 8 olu y() A 0 () 5 ütle ekezinin koodinatı b olduğundan,

Detaylı

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. 1 ü, II. P cismi, hacminin 4. R cismi, hacminin 3. 1 si, S cismi, hacminin 2

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. 1 ü, II. P cismi, hacminin 4. R cismi, hacminin 3. 1 si, S cismi, hacminin 2 5 alırma uvveti 1 est 1 in Çözümleri II. cismi, hacminin 4 1 ü, cismi, hacminin 1 ü, 1. S cismi, hacminin 1 si, kaar batmıştır. Buna göre cisimlerin özkütleleri arasına S > > ilişkisi varır. cisminin hacmi

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 3. BÖÜ GAZ BASINCI ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ 3. ı ı Z ı 1. I II III,, muslukları açıldığında: I düzeneğinde: aptaki yüksekliği arttığından, kabın tabanına yapılan toplam basınç artar. Borudaki

Detaylı

oranı ρ ρ 1 öz- S S S h h h h h h uyguladığı sıvı basınç kuvveti F Z ise oranı nedir? K L M L oranı nedir?

oranı ρ ρ 1 öz- S S S h h h h h h uyguladığı sıvı basınç kuvveti F Z ise oranı nedir? K L M L oranı nedir? . ilindi şeklindeki kabın içinde eşit kütleli ve özkütlelei ve olan iki ıvı bulunaktadı. İki ıvının topla yükekliği tı. ıvılaın kabın dibine uyguladığı ıvı baıncı nedi?. eit alanı olan özdeş kaplada şekildeki

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI . SINIF ONU ANATII. ÜNİTE: DÜZGÜN ÇEBESE HAEET. onu: DÖNEE ÖTEEE HAEETİ. onu: AÇISA OENTU 4. onu: ÜTE ÇEİİ VE EPE ANUNAI ETİNİ VE TEST ÇÖZÜEİ 4 Döneek Ötelee Haeketi Açısal oentu ütle Çekii e eple anunlaı.

Detaylı

İş, Enerji ve Güç Test Çözümleri. Test 1 Çözümleri 4. F = 20 N

İş, Enerji ve Güç Test Çözümleri. Test 1 Çözümleri 4. F = 20 N 3 İş, nerji e Güç Test Çözüleri Test Çözüleri. = 30 N s = 5 4. = 0 N = kg 37 = 5 /s kuetinin yaptığı iş, cisi üzerinde kinetik enerji olarak depolanır. ani kuetinin yaptığı iş, cisin kinetik enerjisine

Detaylı

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva . BÖÜ GZ BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER GZ BSINCI 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, P +.d cıva.g Düzenek yeterince yüksek bir yere göre götürülünce azalacağından, 4. Y P zalır zalır ve nok ta

Detaylı

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X.

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X. BÖÜ SIVI BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER SIVI BSINCI 4a a a a a a a a a a 4a ka bı nın ta ba nın a ki sı vı ba sın cı, 4ag ka bı nın ta bı nın a ki sı vı ba sın cı, ag ve ba sınç la rı ta raf ta ra fa oran la nır

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 0 BÖÜ ĞIRI EREZİ DE SRU - DEİ SRURI ÇÖZÜERİ Şekilde göüldüğü gibi, cisilein otak kütle ekezinin koodinatlaı (,) olu y 5 6 Şekilde göüldü- y ğü gibi, cisilein 6 otak kütle ekezinin 5 koodinatlaı 5 (,) olu

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS MATEMATİK TESTİ. Bu testte 5 sou vadı.. Cevaplaınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için aılan kısmına işaetleiniz.. Veilen, ve z tamsaılaı için. =. z =. =f() olduğuna göe, + + z toplamı en çok kaçtı?

Detaylı

Genleşme. Test 1 in Çözümleri. , =, 0 a T bağıntısı ile gösterebiliriz. Bağıntıdaki;

Genleşme. Test 1 in Çözümleri. , =, 0 a T bağıntısı ile gösterebiliriz. Bağıntıdaki; 4 Genleşme 1 Test 1 in Çözümlei 3. 1. a b Sıcaklık attığında levha ve içindeki boşlukla bilikte büyü. Sıcaklık azaldığında levha ve içindeki boşlukla bilikte küçülü. Bu nedenle hem a, hem de b küçülü.

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER KÜTLE ÇEKİMİ VE KEPLER KANUNLARI

TEST 1 ÇÖZÜMLER KÜTLE ÇEKİMİ VE KEPLER KANUNLARI ES ÇÖZÜE ÜE ÇEİİ E EE ANUNAI O u uydu ezeenin kütlesi yaıçapı ise yüzeyindeki çeki ivesi a ( ) 4 ezeenin dışındaki çeki ivesi a ( ) ezeenin içindeki ve üzeindeki çeki ivesi a d eşitliğinden bulunu ve d

Detaylı

KALDIRMA KUVVETİ. ρ 3. ρ 3 ρ 3. Şekil 1

KALDIRMA KUVVETİ. ρ 3. ρ 3 ρ 3. Şekil 1 ADIRMA UVVETİ. Özkütlesi,875 /cm olan koni şeklindeki bi cisim özkütlesi /cm olan suyun içinde tabanı su yüzeyine paalel olacak şekilde bıakılıyo. Bu koninin yüksekliğinin, suyun altında kalan kısmının

Detaylı

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri Basit Makinele BASİ MAİNELER est in Çözümlei. Şekil üzeindeki bilgilee göe dinamomete değeini göstei. Cevap D di.. Makaa ve palanga sistemleinde kuvvetten kazanç sayısı kada yoldan kayıp vadı. uvvet kazancı

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI . SINIF KONU ANATII. ÜNİTE: DÜZGÜN ÇEBESE HAEKET. Konu: DÖNEEK ÖTEEE HAEKETİ. Konu: AÇISA OENTU. Konu: KÜTE ÇEKİİ VE KEPE KANUNAI ETKİNİK VE TEST ÇÖZÜEİ Döneek Ötelee Haeketi Açısal oentu Kütle Çekii e

Detaylı

MADDE ve ÖZELLİKLERİ

MADDE ve ÖZELLİKLERİ MADDE ve ÖZELLİKLERİ 1 1. Aşağıdaki birimleri arasındaki birim çevirmelerini yapınız. 200 mg =.. cg ; 200 mg =... dg ; 200 mg =...... g 0,4 g =.. kg ; 5 kg =... g ; 5 kg =...... mg t =...... kg ; 8 t =......

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 9

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 9 MADDE E ÖZELLİLERİ BÖLÜM 9 MODEL SORU 1 DE SORULARIN ÇÖZÜMLER MODEL SORU 2 DE SORULARIN ÇÖZÜMLER 1. Maddenin özkütlesinin en büyük olduğu al, katı alidir. Y: Maddenin katı alidir. Maddenin acminin en büyük

Detaylı

ELEKTROSTATİK ÜNİTE -2. Nötr Cisim: Negatif ve pozitif yük sayıları eşit olan cisimlere denir. 2. Etki ile Elektriklenme

ELEKTROSTATİK ÜNİTE -2. Nötr Cisim: Negatif ve pozitif yük sayıları eşit olan cisimlere denir. 2. Etki ile Elektriklenme ÜNİTE Nöt Cisim: Negatif ve pozitif yük sayılaı eşit olan cisimlee eni. Pozitif Yüklü Cisim: Üzeineki pozitif yük sayısı, negatif yük sayısınan fazla olan cisimlei. Negatif Yüklü Cisim: Üzeineki negatif

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 9

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 9 MADDE E ÖZELLİLERİ BÖLÜM 9 MODEL SORU 1 DE SORULARIN ÇÖZÜMLER MODEL SORU 2 DE SORULARIN ÇÖZÜMLER 1. Maddenin özkütlesinin en büyük olduğu al, katı alidir. Y: Maddenin katı alidir. Maddenin acminin en büyük

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUET E HAREKET G CİSİMLERİN YÜZME KOŞULLARI (ŞARTLARI) (6 SAAT) 1 Sıvı İçerisineki Cisimlere Etki Een Kuvvetler 2 Cismin Sıvı İçerisineki Durumları 3 Yüzme veya

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ ÖÜM TRİS UT TRİS N MD SRU - Dİ SRURIN ÇÖZÜMRİ uvveti bileşenleine ayılığına yatay ve üşey bileşenle bibiine eşit olu u uuma, 4 4 yü ü nün işa e ti ( ol ma lı ı yü ü nün yü ü ne uy gu la ığı ele ti sel

Detaylı

GAZ BASINCI BÖLÜM P Y 3. P K. 2. I. durumda: 5. Tüp F kuvveti ile h kadar MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER = P L = 5P.

GAZ BASINCI BÖLÜM P Y 3. P K. 2. I. durumda: 5. Tüp F kuvveti ile h kadar MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER = P L = 5P. GZ BSINCI BÖÜ 15 ODE SORU 1 DE SORURIN ÇÖZÜER 3. P P 5P olur. 3P. 1. 2 2 d 3 P + 2d 5P 3P + 2dg 2P 2dg P dg olur. P P + 3dg 5P + 3P 8lur. P P P s d Z s 3d 2 ve larının basınçları yazılıp oranlanırsa; P

Detaylı

Gauss Kanunu. Gauss kanunu:tanım. Kapalı bir yüzey boyunca toplam elektrik akısı, net elektrik yükünün e 0 a bölümüne eşittir.

Gauss Kanunu. Gauss kanunu:tanım. Kapalı bir yüzey boyunca toplam elektrik akısı, net elektrik yükünün e 0 a bölümüne eşittir. Gauss Kanunu Gauss kanunu:tanım Kapalı bi yüzey boyunca toplam elektik akısı, net elektik yükünün e a bölümüne eşitti. yüzeydeki Gauss kanunu Coulomb kanununa eşdeğedi. Gauss kanunu : Tanım Bi yük dağılımını

Detaylı

5. Açısal momentum korunduğu için eşit zaman aralıklarında. 6. Uydular eşit periyotta dönüyor ise yörünge yarıçapları CEVAP: D.

5. Açısal momentum korunduğu için eşit zaman aralıklarında. 6. Uydular eşit periyotta dönüyor ise yörünge yarıçapları CEVAP: D. KOU 5 VSL ÇK SS Çözüle. S 5- ÇÖÜL 5. çısal oentu kounduğu için eşit zaan aalıklaında eşit açı taala. L v CVP: C liptik öüngede dönen udua etki eden çeki kuvveti h z vektöüne dik de ildi. Bundan dola çeki

Detaylı

Ağırlık Kuv. / Atalet Kuv. Viskoz Kuv. / Atalet Kuv. Basınç Kuv. / Atalet Kuv. Basınç ve basınç farkının önemli olduğu problemler

Ağırlık Kuv. / Atalet Kuv. Viskoz Kuv. / Atalet Kuv. Basınç Kuv. / Atalet Kuv. Basınç ve basınç farkının önemli olduğu problemler INS 6 Hidolik Hidolik Anabili Dalı Uygulaa Model benzeşii, fiziksel bi olayın laboatuvada yaılan benzeine o olayın fiziksel odeli deni. Geoetik benzeşi, odel ve ototite bibiine kaşı gelen uzunlukla aasında

Detaylı

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ BÖÜ 4 SIIARIN ADIRA UEİ ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ. F F 1. F F F Ci sim le r engee oluğuna göre; için, F. s. s için, F. s. oğunlukların oranı, s s s 4 s Ci sim ler eşit böl me li ve en ge e ol uk

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER BASİT MAKİNELER

TEST 1 ÇÖZÜMLER BASİT MAKİNELER ES ÇÖÜER BASİ AİNEER. ( ) Sis tem den ge de ol du ğu na gö e, nok ta sı na gö e tok alı sak; ( ). 4 +.. +. 8 4 + 4 0 4 olu. CEVA A yi de ğiş ti me den eşit li ği sağ la mak için, a kü çül tül meli di.

Detaylı

Ekon 321 Ders Notları 2 Refah Ekonomisi

Ekon 321 Ders Notları 2 Refah Ekonomisi Ekon 321 Des Notlaı 2 Refah Ekonoisi Refah Ekonoisinin Biinci Teel Teoei: İdeal işleyen bi sebest piyasa ekanizası kaynaklaın en etkin (optiu) bi şekilde dağılasını sağla. Topla net fayda (Topla Fayda-

Detaylı

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ SIIRIN DIRM UETİ BÖÜM 4 lıştırmalar ÇÖZÜMER Sıvıların alırma uvveti üzen cisimler için; kal- r ma kuv ve ti cis min ağ r l ğ na eflit tir Öy ley se, b s c c 5 64 4 4,8 g/cm 5 4 ü zen ci sim ler için kal

Detaylı

Cevap C. 400 / 0 ( mod 8 ) A harfi. 500 / 4 ( mod 8 ) D harfi. Cevap C. 6. I. n tam sayı ise. n 2 = 4k 2 4k + 1 veya n 2 = 4k 2

Cevap C. 400 / 0 ( mod 8 ) A harfi. 500 / 4 ( mod 8 ) D harfi. Cevap C. 6. I. n tam sayı ise. n 2 = 4k 2 4k + 1 veya n 2 = 4k 2 MTMTİ NMSİ. 8 h + + h. ( a, b ) 0 h. + h h+ h h. + h + bulunu. 0... 7 sayısında asal çapanladan bie tane olduğundan pozitif bölen sayısı kada ( a, b ) sıalı ikilisi vadı. ( + ). ( + ). ( + ). ( + ) tane

Detaylı

IŞIK VE GÖLGE. 1. a) L ve M noktaları yalnız K 1. L noktası yalnız K 1. kaynağından, kaynağından, P ve R noktaları yalnız K 2

IŞIK VE GÖLGE. 1. a) L ve M noktaları yalnız K 1. L noktası yalnız K 1. kaynağından, kaynağından, P ve R noktaları yalnız K 2 BÖÜ IŞI VE GÖGE IŞTIRR ÇÖZÜER IŞI VE GÖGE a) c) N N O O P P R R pee pee ve noktalaı yalnız kaynağınan, P ve R noktalaı yalnız kaynağınan ışık alabili noktası yalnız kaynağınan, O ve P noktalaı yalnız kaynağınan

Detaylı

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ BÖÜ 0 ÜTE VE ĞIRI EREZİ DE SRU - DEİ SRURI ÇÖZÜERİ y 6 5,/,/,/ Çubuk hoojen, düzgün ve tüdeş, olduğundan ve düşey konuda iken kütle ekezi çubuğun ta otasında olup değişez I yagı doğudu Dünya'nın çeki ivesi

Detaylı

Çembersel Hareket. Test 1 in Çözümleri

Çembersel Hareket. Test 1 in Çözümleri 7 Çebesel Haeket est in Çözülei. 3 3. düşey eksen yatay tabla yatay He üç cisi aynı ipe bağlı olduğundan peiyotlaı eşitti. Açısal hız bağıntısı; ~ di. Bağıntısındaki sabit bi değedi. Ayıca cisilein peiyotlaı

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ SINI KONU NLTIMLI ÜNİTE: ELEKTRİK VE MNYETİZM Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK LNI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ Elektriksel Kuvvet ve Elektrik lanı Ünite Konu nın Çözümleri kuvvetinin yatay ve üşey bileşenleri

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü UYGULAMA 2- MODEL BENZEŞİMİ

İnşaat Mühendisliği Bölümü UYGULAMA 2- MODEL BENZEŞİMİ UYGUAMA - MODE BENZEŞİMİ INS 6 HİDROİK 0-GÜZ Model benzeşii, fiziksel bi olayın laboatuvada yaılan benzeine o olayın fiziksel odeli deni. Geoetik benzeşi, odel ve ototite bibiine kaşı gelen uzunlukla aasında

Detaylı

İ. T. Ü İ N Ş A A T F A K Ü L T E S İ - H İ D R O L İ K D E R S İ Model Benzeşimi

İ. T. Ü İ N Ş A A T F A K Ü L T E S İ - H İ D R O L İ K D E R S İ Model Benzeşimi İ.. Ü İ N Ş A A F A K Ü E S İ - H İ D R O İ K D E R S İ Model Benzeşii Model benzeşii, fiziksel bi olayın laboatuvada yaılan benzeine o olayın fiziksel odeli deni. Geoetik benzeşi, odel ve ototite bibiine

Detaylı

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri 9 ork ve Denge est in Çözümleri M. Sistemlerin engee olması için toplam momentin (torkun) sıfır olması gerekir. Verilen üç şekil için enge koşulunu yazalım. F. br =. br F = Şekil II G =. +. +. =. 6 = 6

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF FİZİK DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF FİZİK DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI 2014 2015 MEV OEJİ ÖZE ANARA OUARI 10. SINIF FİZİ DERSİ AZ TATİİ EV ÇAIŞMASI Öevin Veriliş Tarii: 12.06.2015 Öevin Teslim Tarii:21.09.2015 1. Baş kısmının kesit alanı 0,4cm² olan bir çivi, tataya 16N luk

Detaylı

Sınav Süresi 60 dakikadır, artı 15 dakika giriş yapma süresi bulunmaktadır.

Sınav Süresi 60 dakikadır, artı 15 dakika giriş yapma süresi bulunmaktadır. Sınav Süesi 60 dakikadı, atı dakika giiş yapa süesi buunaktadı. Dikkat!! Cevapaın giiş dakikaaını sou çözek için kuanayın çünkü sınava katıan sayı yüksek oduğundan intenet işeeinde sıkıntı yaşanabii!!

Detaylı

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ BÖLÜM 12

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ BÖLÜM 12 SIIARIN ADIRA UEİ BÖÜ 1 ODE SORU 1 DE SORUARIN ÇÖZÜER. 1. al = al al = al = F kal = m = m m = m I. yargı oğruur. al = F kal al I. yol: cisminin er bölmesinin aine iyelim. Şekil - I e: =. sıvı b. sıvı =.

Detaylı

FİZİK / Z. TUĞÇE USLU. Denizli Anadolu Lisesi, Sınıf: 9-D, No: 850 DÖNEM ÖDEVİ

FİZİK / Z. TUĞÇE USLU. Denizli Anadolu Lisesi, Sınıf: 9-D, No: 850 DÖNEM ÖDEVİ FİZİK / Z. TUĞÇE USLU Denizli Anadolu Lisesi, Sınıf: 9-D, No: 80 DÖNEM ÖDEİ ÖZKÜTLE Bir addenin biri hacinin kütlesine özkütle denir. d ile gösterilir. Birii gr/c veya kg/ tür. gr/c = 000 kg/ c su gr dır.

Detaylı

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2.

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2. AIŞIRMAAR 8 BÖÜM R ÇÖZÜMER R cos N 4N 0 4sin0 N M 5d d N ve 4N luk kuv vet lein çu bu ğa dik bi le şen le i şekil de ki gi bi olu nok ta sı na gö e top lam tok; τ = 6 4sin0 + cos4 = 4 + 4 = Nm Çubuk yönde

Detaylı

ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu. Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:...

ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu. Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ADIĞI NOT:.... Boşluk doldura a) uetin büyüklüğünü ölçek için... kullanılır. b) Uyduların gezegen etrafında dolanasını sağlayan kuet... c) Cisilerin hareket

Detaylı

ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN

ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN ÖÜ TRİS UT TRİ N D SRU - Dİ SRURIN ÇÖZÜRİ uvveti bileşenleine ayılığına yatay ve üşey bileşenle bibiine eşit u uuma, 4 4 & 45 45 uva f sü mg 4 Yüle aynı işa- etli oluğunan yüle bibileini itece yöne uvvet

Detaylı

ASTRONOTİK DERS NOTLARI 2014

ASTRONOTİK DERS NOTLARI 2014 YÖRÜNGE MEKANİĞİ Yöüngeden Hız Hesabı Küçük bi cismin yöüngesi üzeinde veilen hehangi bi noktadaki hızı ve bu hızın doğultusu nedi? Uydu ve çekim etkisinde bulunan cisim (Ye, gezegen, vs) ikili bi sistem

Detaylı

1. BÖLÜM 1. BÖLÜM BASİ BAS T İ MAKİ T MAK N İ ELER NELER

1. BÖLÜM 1. BÖLÜM BASİ BAS T İ MAKİ T MAK N İ ELER NELER BÖÜ BASİ AİNEER AIŞIRAAR ÇÖZÜER BASİ AİNEER yatay düzlem 0N 0N 0N 0N fiekil-i fiekil-ii yatay düzlem 06 5 06 7 08 He iki şe kil de de des te ğe gö e tok alı nı sa a) kuvvetinin büyüklüğü 04 + 08 80 + 60

Detaylı

ELEKTROSTATİK. 3. K kü re si ön ce L ye do kun - du rul du ğun da top lam yü kü ya rı çap la rıy la doğ ru oran tı lı ola rak pay la şır lar.

ELEKTROSTATİK. 3. K kü re si ön ce L ye do kun - du rul du ğun da top lam yü kü ya rı çap la rıy la doğ ru oran tı lı ola rak pay la şır lar. . BÖÜ EETROSTATİ AIŞTIRAAR ÇÖÜER EETROSTATİ. 3 olu. 3. kü e si ön ce ye o kun - u ul u ğun a top lam yü kü ya çap la y la oğ u oan t l ola ak pay la ş la. top 3 olu. Bu u um a, 3 6 ve olu. Da ha son a

Detaylı

A(OD &A) = Kenarların orta noktaları sırasıyla E(1, 1), F(3, 1), Çözüm Yayınları. 1 + m = m = 4

A(OD &A) = Kenarların orta noktaları sırasıyla E(1, 1), F(3, 1), Çözüm Yayınları. 1 + m = m = 4 Noktanın nalitik İncelenmesi ÖLÜM 0 Test 0. (a, b) noktası III. bölgee oluğuna göe, ( a, a + b) noktası hangi bölgeei?. ik kooinat sistemine bi paalelkena ) ijine ) I. bölgee = ) II. bölgee ) III. bölgee

Detaylı

Çembersel Hareket. Test 1 in Çözümleri

Çembersel Hareket. Test 1 in Çözümleri 5 Çebesel Haeket est in Çözülei.. düşey eksen tabla He üç cisi aynı ipe bağlı olduğundan peiyotlaı eşitti. Açısal hız bağıntısı; ~ di. Bağıntısındaki sabit bi değedi. Ayıca cisilein peiyotlaı eşitti. hâlde

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 4. BÖÜ SIIARIN ADIRA UEİ ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ. F F 1. F F F Ci sim le r engee oluğuna göre; için, F. s. s için, F. s. s oğunlukların oranı, s s 4 s CEAP B Ci sim ler eşit böl me li ve en ge

Detaylı

(1.18 kg/m )(9.807 m/s )( h) ( ) kpa

(1.18 kg/m )(9.807 m/s )( h) ( ) kpa BÖLÜM Çöülü oblele Basınç, Manoete ve Baoete -9 Cıva, su ve yağın yoğunluğu sıasıyla, 1,6, 1, and 85 kg/ 1 noktasında ava-su teasındaki basınçtan başlayıp, tübteki basınçlaı ekleyip çıkaısak, 1 ate g1

Detaylı

İş, Enerji ve Güç Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4. F = 20 N

İş, Enerji ve Güç Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4. F = 20 N 3 İş, nerji e Güç Test Çözüleri 1 Test 1'in Çözüleri 1. = 30 N s = 5 Cise uygulanan net kuetin yaptığı iş; W net = net W net = ( s ) W net = (30 16) 5 = 70 J bulunur. anıt C dir. 4. = 0 N = kg 37 = 5 /s

Detaylı

BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU

BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU Linee İmpuls-Momentum Denklemi Haeket halinde bulunan bi cismin hehangi bi andaki doğusal hızı, kütlesi m olsun. Eğe dt zaman aalığında cismin hızı değişiyosa,

Detaylı

Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; mg = S

Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; mg = S atı, ıvı ve Gazların Basıncı 1 Test 1 in Çözümleri 1.. 1 atı cisimlerin basınçları ağırlıkları ile oğru orantılı, yere temas yüzeyi ile ters orantılıır. Özeş cisimleren nin temas alanı nınkinen büyüktür.

Detaylı

BÖLÜM 2 GAUSS KANUNU

BÖLÜM 2 GAUSS KANUNU BÖLÜM GAUSS KANUNU.1. ELEKTRİK AKISI Elektik akısı, bi yüzeyden geçen elektik alan çizgileinin sayısının bi ölçüsüdü. Kapalı yüzey içinde net bi yük bulunduğunda, yüzeyden geçen alan çizgileinin net sayısı

Detaylı

1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir.

1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 2.Aşağıdaki şekilleri oluşturan küplerin hacimleri eşittir. A-Yukarıdaki cisimlerden hangilerinin yoğunlukları

Detaylı

ÇEMBERİN ANALİTİK İNCELENMESİ

ÇEMBERİN ANALİTİK İNCELENMESİ ÇEMBERİN ANALİTİK İNCELENMESİ Öncelikle çembein tanımını hatılayalım. Neydi çembe? Çembe, düzlemde bi noktaya eşit uzaklıkta bulunan noktala kümesiydi. O halde çembein analitik incelenmesinde en önemli

Detaylı

3. BÖLÜM. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY

3. BÖLÜM. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY HİDROLİK-PNÖMATİK 3. BÖLÜM 3.1 PİSTON, SİLİNDİR MEKANİZMALARI Hiolik evelee piston-silini ikilisi ile oluşan oğusal haeket aha sona önel, yaı önel, oğusal önel haeket olaak çevilebili. Silinile: a) Tek

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI . SINIF NU NIMI. ÜNİE: DÜZGÜN ÇEMBERSE HREE. onu : DÜZGÜN ÇEMBERSE HREE EİNİ VE ES ÇÖZÜMERİ Düzgün Çebesel Haeket. Ünite. onu Etkinlik nın Çözülei. ~ ~ 4 ad/ s bulunu. İpteki geile kuetlei; 60.. 0,5. 6.

Detaylı

HAZIRLAYAN: HAMDİ GÖKSU

HAZIRLAYAN: HAMDİ GÖKSU 1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 2.Aşağıdaki şekilleri oluşturan küplerin hacimleri eşittir. A-Yukarıdaki cisimlerden hangilerinin yoğunlukları

Detaylı

ATÖLYE BİLGİSİ SIVI BASINCI

ATÖLYE BİLGİSİ SIVI BASINCI ATÖYE BİGİSİ SIVI BASINCI Sıvılar ağırlıklarınan olayı bulunukları kabın saece tabanına eğil, kabın yüzeyinin er yerine ve içineki cisimlerin er yerine bir kuvvet uygular. Uygulaığı bu kuvvet etkisi ile

Detaylı

S I V ILARDA KALDIRMA KUVVETİ

S I V ILARDA KALDIRMA KUVVETİ ÜNİE - S I IARDA ADIRA UEİ yun içine ağaç yüzmesi, su içineki taşın aha kolay kalırılması, suyun kalırma kuvveti oluğunu göstermekteir. Askıa alma: Sıvı olu kaba cisim bırakılığına sıvı içine engee ise:

Detaylı

FİZ101 FİZİK-I. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B Grubu 3. Bölüm (Doğrusal Hareket) Özet

FİZ101 FİZİK-I. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B Grubu 3. Bölüm (Doğrusal Hareket) Özet FİZ11 FİZİK-I Ankaa Üniesitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B Gubu 3. Bölüm (Doğusal Haeket) Özet.1.14 Aysuhan Ozansoy Haeket Nedi? Mekanik; kuetlei e onlaın cisimle üzeine etkileini inceleyen fizik dalıdı

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 1

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 1 Desin içeiği AKİNE ÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Des 1 akine ilgisi ile ilgili genel ilgile, tanıla e sınıflandıala Eneji kaynaklaı e genel özelliklei otola e iş akineleinin sınıflandıılası Santalle e elektik enejisi

Detaylı

Parçacıkların Kinetiği Impuls-Momentum Yöntemi: Çarpışma

Parçacıkların Kinetiği Impuls-Momentum Yöntemi: Çarpışma Paçacıklaın Kinetiği Impuls-Momentum Yöntemi: Çapışma İki kütle bibii ile kısa süe içeisinde büyük impulsif kuvvetlee yol açacak şekilde temas edese buna çapışma (impact) deni. Çapışma 1. Diekt mekezcil

Detaylı

FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU: HACİM SINIFI NUMARASI: 9/A 821

FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU: HACİM SINIFI NUMARASI: 9/A 821 FİZİK DÖNEM ÖDEVİ KONU: HACİM ÖĞRETMENİN ADI SOYADI: FAHRETTİN KALE ÖĞRENCİNİN: ADI SOYADI: ESMA GÖKSAL SINIFI NUMARASI: 9/A 821 1. Çiftliğinde 4000 tane koyun barındıran bir çiftçi, koyunların 8 günlük

Detaylı

FİZİK BASİT MAKİNELER MAKARALAR

FİZİK BASİT MAKİNELER MAKARALAR İZİ AARAAR : BASİ AİEER Haeketli akaa : Sabit akaa : x h Önek : Şekildeki haeketli makaa sistemini dengede tutmak için; a) akaa ağılıksız ise =? h b) akaa ağılığı 0 ise =? x 60 c) akaa ağılısız ise yükü

Detaylı

Yatay sürtünmeli zemin ile eğik sürtünmesiz duvar arasındaki f=0

Yatay sürtünmeli zemin ile eğik sürtünmesiz duvar arasındaki f=0 - - IX. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI İKİNCİ AŞAMA SINAVI-. Kütlesi yaıçapı olan oyncak katı bi ye küesi düşey ekseni etafında sabit açısal hızı ile dönektedi. Kzey ktp üzeinden haekete geçen kütleli bi böcek

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI

11. SINIF SORU BANKASI . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: ELEKTRİK E MANYETİZMA. Konu TEST ÇÖZÜMLERİ Düzgün Elektrik Alan e Sığa TEST in Çözümleri. L Şekil II e, tan b E mg mg...( ) () e () bağıntılarının sağ taraflarını eşitlersek;

Detaylı

AYT FİZİK ÖRNEK KİTAP TALEBİ ONLİNE. Rehberlik Bölümü Deneme Sınavları. Perforajlı UYGULAMAYI İNDİR VİDEO ÇÖZÜMLERE ULAŞ.

AYT FİZİK ÖRNEK KİTAP TALEBİ ONLİNE. Rehberlik Bölümü Deneme Sınavları. Perforajlı UYGULAMAYI İNDİR VİDEO ÇÖZÜMLERE ULAŞ. AT FİZİ Rehbelik Bölüü Denee Sınalaı ÖZEİER Pefoajlı OİE eğitie yayınenizi online ÖĞRETE ÜEİĞİ SEÇİİ İE SİSTEE ÜEİ FORUU DODURUUZ. SİSTEE GİRİŞ APARA DİJİ- TA İÇERİERİİZİ İSTE- DİĞİİZ ERE İDİREBİİRSİİZ.

Detaylı

F 1 = 4. Yanıt B dir. Nihat Bilgin Yayıncılık = 1 2 P 3, = P, P F 4 F 4 2F 5 3, = P, kuvveti en küçüktür. a = 3

F 1 = 4. Yanıt B dir. Nihat Bilgin Yayıncılık = 1 2 P 3, = P, P F 4 F 4 2F 5 3, = P, kuvveti en küçüktür. a = 3 Basit Makinele Test in Çözümlei. aldıaçlada sistem dengede ise; uvvet x uvvet kolu Yük x Yük kolu. z bağıntısı geçelidi. y 5 5 x y z İpteki geilme kuvvetlei Bijon anataında kuvvet kolu y di. Bu nedenle

Detaylı