Đst225 Đstatistik I. Yaz DERSĐN KREDĐSĐ Ulusal Kredi: (2, 2, 0 ) 3 AKTS: 4 DERSĐN VERĐLDĐĞĐ Bölüm: Đstatistik 2012/2013 Öğretim Yılı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Đst225 Đstatistik I. Yaz DERSĐN KREDĐSĐ Ulusal Kredi: (2, 2, 0 ) 3 AKTS: 4 DERSĐN VERĐLDĐĞĐ Bölüm: Đstatistik 2012/2013 Öğretim Yılı"

Transkript

1 Đst5 Đstatistik I DERSĐN TÜRÜ Zorulu (Matematik ölümü öğrecileri içi zorulu ders.) DERSĐN DÖNEMĐ Yaz DERSĐN KREDĐSĐ lusal Kredi: (,, 0 ) 3 AKTS: 4 DERSĐN VERĐLDĐĞĐ ölüm: Đstatistik 0/03 Öğretim Yılı DERSĐN AMACI Sigma-cebir, ölçü, ölçülebilir foksiyo kavramları ile birlikte olasılık ve istatistiği temellerii oluşturmak. DERSĐN ÖĞRENĐM HEDEFLERĐ Olasılık ölçüsü ve olasılık dağılımları. KAZANILAN ĐLGĐ Olasılık uzayları, rasgele değişkeler ve dağılım foksiyoları, rasgele değişkeleri döüşümleri, üretici foksiyolar, bazı olasılık dağılımları. KAZANILAN ECERĐ Olasılık problemlerii çözebilme, olasılık dağılımlarıı alama ve kullaabilme. ÖĞRETĐM YÖNTEMĐ Teorik ders alatımı ve problem çözümü, gerçek ve saal deeyler. ARAÇ-GEREÇ Kitap, ders otları, bilgisayar vs. ÖLÇME VE DEĞERLENDĐRME Ara sıav, ödevler ve döem sou sıavı. DERS PLANI VE ĐÇERĐĞĐ. Hafta Giriş. Kümeler, sigma-cebir, orel cebiri. Rasgele souçlu deeyler, örek uzay, olay, olaylar cebiri.. Hafta Olasılık ölçüsü, olasılık uzayları. Koşullu olasılık, olayları bağımsızlığı. Olasılık hesapları. 3. Hafta Rasgele değişkeler, dağılım foksiyoları. Kesikli rasgele değişkeler ve olasılık foksiyoları. Sürekli rasgele değişkeler ve olasılık yoğuluk foksiyoları. ir rasgele değişkei beklee değeri, mometler, momet çıkara foksiyo. 4. Hafta Rasgele vektörler. Kesikli rasgele vektörler ve olasılık foksiyoları. Sürekli rasgele vektörler ve olasılık yoğuluk foksiyoları. Marjial ve koşullu dağılımlar. Rasgele değişkeleri bağımsızlığı. eklee değer vektörü, varyas-kovaryas matrisi, korelasyo matrisi. Rasgele değişkeleri döüşümleri. 5. Hafta azı kesikli dağılımlar: Düzgü, eroulli, iom, Geometrik, Negatif iom, Poisso, Hipergeometrik.. Hafta azı sürekli dağılımlar; Düzgü, Gamma, Üstel, Ki-Kare, eta, Normal, Cauchy, t ve F dağılımları, iki boyutlu ormal dağılım. 7. Hafta Rasgele değişke dizileride yakısamalar, büyük sayılar kauları ve merkezi limit teoremleri DERSĐN VERĐLMESĐNDE YARARLANILACAK KAYNAKLAR Akdeiz, F. (00) Olasılık ve Đstatistik, Nobel Kitabevi. Öztürk, F. (993) Matematiksel Đstatistik, Akara Üiversitesi Fe Fakültesi Yayıları, No:0. 3 Öztürk, F. (0) Olasılık ve Đstatistiğe Giriş, Gazi Kitabevi. 4 Akdi,Y. (00) Matematiksel Đstatistiğe Giriş, Gazi Kitabevi. 5 Larso, H. J. (98). Itroductio to Probability Theory ad Statistical Iferece, Joh Wiley&Sos. Sıavlar Ara sıav ve döem sou sıavı yazılı olarak yapılacaktır. Döem içi verile ödevler ara sıav otu ile birlikte değerledirmeye alııp vize otuu oluşturacaktır. Geçme otu=0.4xvize otu+0.0xdöem sou otu.

2 Giriş Đstatistik edir? Đstatistik, rasgelelik içere olaylar, süreçler, sistemler hakkıda modeller kurmada, gözlemlere dayaarak bu modelleri geçerliliğii sıamada ve bu modellerde souç çıkarmada gerekli bazı bilgi ve yötemleri sağlaya bir bilim dalıdır diyebiliriz. Matematik edir? Soyut bir bilim. Aksiyomatik bir bilim (metodoloji, yötembilim açısıda). Matematik, başka bir yöüyle, bir dildir. Eğer bilimi gayesi evrei ve evrede ola her şeyi alamak, olara hükmetmek ve yöledirmekse, buu içi tabiatı kitabıı okuyabilmemiz gerekir. Tabiatı kitabı ise, Galile i çok atıf ala sözleriyle, matematik dilide yazılmıştır; ou harfleri geometrii şekilleridir. uları alamak ve yorumlayabilmek içi matematik dilii bilmemiz gerekir (Ali Ülger, Matematik Düyası, 003 Kış). Aklımız ile gerçek düyadaki olguları alamaya ve alatmaya çalışırız. u alamaalatma işie modelleme ve alatımı kedisie de model deir. Modellemede, dilde sora, aklımızı kulladığı ifade araçlarıda e öde geleleri matematik ve istatistiktir. biçimidir. *Sözlü modeller: Sözcükler, yazılı veya sözlü her tür düşücei e yaygı alatım *Şematik modeller : Çizim, resim, harita, akış diyagramı, orgaizasyo şeması, grafik,... gibi alatım biçimleridir. *Maket modeller : elli bir ölçekte fiziki bezer oluşturmakla yapıla alatım. *Matematiksel modeller : **Determiistik (sebep-souç ilişkileri kesi) modeller. **Stokastik (rasgelelik içere) modeller. ***Lieer ve lieer olmaya modeller. ***Sürekli (diferesiyel deklem) ve kesikli (fark deklemi) modeller. Model, gerçek düyadaki bir olguu ilgili olduğu bilim sahasıı (fizik, kimya, biyoloji, jeoloji, astroomi, ekoomi, sosyoloji,...) kavram ve kaularıa bağlı olarak ifade edilmesidir. Model gerçek düyadaki bir olguu bir alatımıdır, bir tasviridir. Gerçek düyaı çok karmaşık olması sebebiyle modeller, alatmak istedikleri olgu ve sistemleri basitleştirerek belli varsayımlar altıda ele almaktadır. Modeller gerçeği kedileri değildir ve e kadar karmaşık görüseler de gerçeği bir eksik alatımıdırlar. Model deile şey model kurucuu gerçeği alayışıı bir ürüüdür, bir saıdır. azı durumlarda, gerçek düyadaki bir olgu ile ilgili farklı modeller kurulmaktadır, öreği ışık içi taecik ve dalga modelleride olduğu gibi.

3 Olguları modellemede düşüce tarzı aşağıdaki gibidir. Gerçek Düya Olgu Ölçme Veri (Data) Model Matematik çözümleme Đstatistik çözümleme Souç çıkarım ir modeli yararlı olması içi, verilerde souçları asıl çıkarılacağıa dair bir çözüm yötemii bilimesi gerekir. Öreği belli bir olgu bir diferasiyel deklem ile modellediğide bu deklemi çözüm yoluu da bilimesi gerekir. u matematiği bir soruudur. Eğer model stokastik ise çözümleme istatistiği bir soruudur. Verileri asıl toplaacağı da istatistiği bir soruudur. Kısaca, istatistik yukarıdaki dögüü her safhasıda yer almaktadır. Olguya temas ölçme ile olmaktadır. Ölçme, içide istatistik de barıdıra başlı başıa bir koudur. Fizik, kimya, biyoloji, jeoloji, astroomi, ekoomi, sosyoloji ve başka birçok bilim dalıı gerçek düyada ilgilediği kedi kouları (sahaları) vardır ve çoğuu arakesiti boş değildir. Matematik ve Đstatistiği gerçek düyada bir kousu olmamasıa rağme, gerçek düyadaki olguları alama ve alatmada, yai modellemede isa aklıı e güçlü iki aracı matematik ve istatistiktir. Đstatistik, rasgelelik içere olguları modellemeside öe çıkmaktadır. Đstatistikçiler, gelişigüzelliği içide düze ararlar. Öreği, düzgü bir tavla zarıı atılması ve üste gele yüzeydeki okta sayısıı gözlemesi deeyii göz öüe alalım. Zar atıldıkça, gelişigüzel (rasgele) olarak,,3,4,5, sayılarıda birisi gelecektir. Öreği aşağıdaki sayılar böyle bir deeyde gözlemiştir Yatay eksede atış sayısı ve düşey eksede gele sayı olmak üzere, ve ardışık oktaları birer doğru parçası ile birleştirilmesiyle, grafikleri elde edilir. ir gelişigüzellik göze çarpmaktadır.

4 Yatay eksede atış sayısı ve düşey eksede gele sayıları ortalaması işaretleirse, elde edilir. Atış sayısı büyüdükçe gele sayıları ortalamasıda bir yakısama göze çarpmaktadır. Atış sayısı sosuza gittiğide ortalamaları oluşturduğu dizii 3.5 sayısıa (,,3,4,5, sayılarıı aritmetik ortalaması) yakısayacağı iddia edilebilirmi? Eğer böyle bir iddia doğruysa bu rasgelelik ortamıda bir düze, izam, kaudur. öyle bir iddiaı doğru olup olmadığı asıl ortaya çıkarılacaktır? Deey yaparak mı? Deeysel olarak yalışlaamadığı müddetçe böyle bir iddiayı (kauu) geçerli sayabiliriz. Acak, böyle bir deey yapamayız, çükü sosuz atış gerçekleştiremeyiz. Đstatistik derside bu iddiayı ispatlayacağız. Matematikte, Pisagor Teoremii ispatlar gibi. Düzgü bir zarı 5 ici atılışıda e geleceğii kesi olarak söyleyemeyiz. Eşit olasılıkla,,3,4,5, sayılarıda biri gelecektir diyebiliriz. 5 atışta gele sayıları ortalaması e olur? u soruya döem soua doğru cevap verebileceksiiz.düzgü bir zarı 5 kez atılışıda gele sayıları ortalaması %90 olasılıkla.94 ile 4.0 arasıda olacaktır diyebileceksiiz. Şimdilik, deey yaparak kotrol edebilirsiiz. ir tavla zarı alıp, 5 kez atıız, gele sayıları toplayıp 5 e bölü. Çıka sayıı (.94, 4.0) aralığıda olup olmadığıa bakı. aa e, zar da bei ilgiledirmiyor, çıka sayı da diyebilirsiiz, acak rasgelelik (gelişigüzellik) ortamıda hesap yapmayı öğremezseiz, ileride gelişi-güzel ola olaylar birer felâket olabilir. Depremlerde biaları yıkıla işaat mühedisleri arasıda risk hesabı yapmayı bilmeyeler mi vardı acaba?

5 Kümeler Cebiri σ-cebir Küme kavramı matematiği bir temel kavramıdır. Kümeler A,,C,D, gibi büyük harflerle gösterilir. Üzeride çalıştığımız kümeyi geellikle Ω harfi ile gösterip, boş olmadığıı varsayacağız. Kuvvet kümesi içi kulladığımız P( Ω ) gösterimi ile birlikte Ω gösterimii de kullaacağız. irleşim: A = { x : x A x } A A... A = A = { x : x A x A... x A } i i= A A... A... = A = x : e az bir içi x A, =,,3,... { } = irleşimii etkisiz elemaı olmak üzere, A A A Kesişim: A = { x : x A x } A A... A = Ai = i= { x : x A x A... x A } A A... A... = A = x : her içi x A, =,,3,... = = dır. { } = Kesişimi etkisiz elemaı Ω olmak üzere, A A A Ω = Ω = dır irleşim ve Kesişimi azı Özellikleri: A = A, A = A (değişme özelliği) ( A ) C = A ( C) = A C (birleşme özelliği) ( A ) C = A ( C) = A C A ( C) = ( A ) ( A C) ( i üzerie dağılma özelliği) A ( C) = ( A ) ( A C) ( i üzerie dağılma özelliği) i i, i= i= A ( ) = ( A ) A ( ) = ( A ) i i= i= Tümleme: A, Ω olsu. \A, A ı ye göre tümleyeii göstermek üzere, \A= { x : x ve x A} dır. Ω \A kümesi A ı Ω ya göre tümleyei olmak üzere bu kümeyi A şeklide göstereceğiz ve kısaca A ı tümleyei diyeceğiz. De Morga Kuralları: A = A, A = A A= A, = = A = A = = i

6 Ω A A A A Ω= A A A= ( A ) ( A ) A = A\(A ) = ( A) ( A) A = A ( A ) = ( A) = ( A ) ( A ) ( A ) olmak üzere, so eşitlikte iki kümei birleşimi üç farklı şekilde ayrık kümeleri birleşimi olarak yazılmıştır. Ω A C A C= A ( A ) ( A C) Ω A A A C D= A( A ) ( A C) (( A C D) ve sayılabilir sosuz tae kümei birleşimi ayrık kümeler ciside A C A A... A... = A = A ( A A ) ( A A A )... 3 = olarak yazılabilir (olarak ispatlayıız). Sezgisel olarak, A, A,..., A,... kümelerii birleşimideki elemalar; A dekiler, A de olmayıp da A dekiler, A de olmayıp ve A olmayıp A 3 dekiler,... de oluşmaktadır diyebiliriz. C

7 I bir idis kümesi olmak üzere, A = { ω : i I içi ω A } i I i I i i { ω : içi ω } A = i I A olduğuu hatırlatalım ( I = içi Ai Ai Ω ı altkümelerii bir ( ) (alt limit) kavramları aşağıdaki gibi taımlaır. = = k = limsup A A k lim if A = = k = A k i I i i = = kabul edilmektedir). i I A dizisi içi limsup A (üst limit) ve limif Eğer lim sup A = lim if A = A ise ( A ) dizisie yakısak ve A kümesie bu dizii limiti deir ve bu limit kısaca lim A olarak gösterilir. Kümeleri bir ( A ) dizisi içi A A... A... olduğuda, bu diziye arta ve A A... A... olduğuda azala diyelim (altküme-öz altküme, arta-azalmaya, azala-artmaya ayrımlarıı yapmayalım). Her iki durumda diziye mooto diyelim. Arta diziler içi = i= lim A A ve azala diziler içi = = lim A A dır. oş olmaya bir kümei altkümeleride oluşa kümeye sııf deir. Sııfları, gibi el yazısı harflerle göstereceğiz. Örek: Ω ={a,b,c,d} olsu ={,{a},{b,c,d}, Ω } ={{a},{b},{c},{d}} 3={,Ω } kümeleri Ω üzeride birer sııftır. Örek: R reel sayıları kümesi olmak üzere, ( ) R ₁ ( ) a, b = { x : a < x < b} olmak üzere = { a, b : a < b, a, b [ a, b] = { x R : a x b} olmak üzere ₂ = {[ a, b] : a b, a, b ( a, b] = { x R : a < x b} olmak üzere ₃ = {( a, b] : a < b, a, b [ a, b) = { x R : a x < b} olmak üzere ₄ = {[ a, b) : a < b, a, b (, a) = { x R : x < a} olmak üzere 5 = {(, a) (, a] = [ x R : x a} olmak üzere = {(, a] ( a, ) = { x R : x > a} olmak üzere 7 = {( a, ) [ a, ) = { x R : x a} olmak üzere 8 = {[ a, ) kümeleri R üzeride birer sııftır. R i kedisi de (, + ) aralığı olarak 8 i i= düşüülürse, R deki bütü aralıkları kümesi ola { kümesi, R üzeride bir sııftır. A

8 Taım: ir Ω kümesii altkümeleride oluşa bir C sııfı, i) Ω C, ii) A C kümesi içi A C, iii) A, C A C özelliklerie sahipse C sııfıa Ω da bir cebir deir. Taım: ir Ω kümesii altkümeleride oluşa bir sııfı, i) Ω, ii) A kümesi içi A C, iii) ( A ) de her dizisi içi A, özelliklerie sahipse sııfıa Ω da bir σ-cebir deir. = Örek: Ω ={a,b,c,d} olsu ={,{a},{b,c,d}, Ω } ={{a},{b},{c},{d}} 3={,Ω } olmak üzere, bu sııflarda hagisi σ -cebirdir? sııfı σ -cebirdir sııfı σ -cebir değildir sııfı σ -cebirdir. 3 Cebirler, elemaları kümeler ola sııflar olmak üzere, birleşim, kesişim ve tümleme işlemlerii solu kez uygulamasıa göre kapalıdırlar. ir σ-cebir birleşim, kesişim ve tümleme işlemlerii solu veya sayılabilir sosuz kez uygulamasıa göre kapalıdır. Her σ-cebir bir cebirdir, acak tersi doğru değildir. ir cebir arta dizileri limiti altıda kapalı ise bir σ-cebirdir. Azala dizileri limiti altıda kapalı ola cebir de bir σ-cebirdir. Kısaca, mooto dizileri limiti altıda kapalı ola cebirler ayı zamada birer σ-cebirdir (Đst0- Ders e bakıız). Teorem:, Ω da bir σ -cebir ise a) dır. b), c), A A A A A A A A A, A,..., A Ai i= A, A,..., A,... A d), A A A \ A =

9 Đspat:, Ω da bir σ -cebir olsu. a) Ω (taımdaki (i) şıkkıda) Ω (taımdaki (ii) şıkkıda) Ω = dır. oş küme σ -cebiri elemaıdır. dır. Kolayca, b) A, A olsu. Yukarıdaki (a) ve (iii) şıklarıda, A, A,,...,,... A, A,..., A A = A = A A = olduğu görülmektedir. σ -cebir solu birleşime göre kapalıdır. c) A, A olsu. Yukarıdaki (ii) şıkkıda, dır. ezer şekilde, ve A, A A A A, A,..., A Ai A A A A i= A, A,..., A,... A = olduğu gösterilebilir. σ -cebir ola sııflar solu kesişime göre ve sayılabilir sosuz kesişime göre kapalıdır. dır. d), A A A, A A A A \ A Not: σ -cebirler,, \ işlemlerii solu veya sayılabilir sosuz kez uygulamasıa göre kapalı sııflardır. Ω ı elema sayısı olduğuda Ω üzeride tae sııf oluşturulabilir. ularda bazıları σ -cebir, bazıları σ -cebir değildir. Ω sosuz elemalı olduğuda, Ω üzeride sosuz tae sııf ve sosuz tae σ-cebir oluşturulabilir ( a Ω içi, { a },{ a}, Ω sııfı bir σ-cebirdir). ir Ω kümesi { } üzeride oluşturula {, Ω } ve { A: A Ω } sııfları birer σ-cebir, dolayısıyla cebirdir. sııfı Ω üzeride herhagi bir σ-cebir olmak üzere, {, Ω} { A: A Ω} dır. ir Ω kümesi üzeride oluşturulabilecek e küçük σ-cebir { }, Ω ve e büyük σ-cebir Ω ı kuvvet kümesidir. uradaki sıralama altküme ( ) bağıtısıa göredir ve bir kısmi sıralamadır (bütü σ-cebirler küçükte büyüğe doğru dizilemez).

10 Teorem: ve, Ω kümesi üzeride iki σ-cebir ise de Ω kümesi üzeride bir σ-cebirdir. Đspat: i) Ω ve Ω Ω ii) A A ve A A ve A A iii) ( A ), de bir dizi olsu. A, =,,3,... A ve A, =,,3,... A ve A = = A = Teorem: A, Ω kümesi üzerideki bir sııf olmak üzere, A sııfıı kapsaya bir e-küçük σ-cebir vardır. Đspat: A P( Ω ) olmak üzere, A sııfıı kapsaya e az bir σ-cebir vardır. A sııfıı kapsaya σ-cebirleri arakesitii σ ( A ) ile gösterelim. σ ( A ) bir σ- cebirdir ve A sııfıı kapsaya σ-cebirler arasıda e küçüktür. orel Cebiri Ω =R (veya Ω R ) olsu. R, reel sayıları kümeside ( ) R ₁ ( ) a, b = { x : a < x < b} olmak üzere = { a, b : a < b, a, b [ a, b] = { x R : a x b} olmak üzere ₂ = {[ a, b] : a b, a, b ( a, b] = { x R : a < x b} olmak üzere ₃ = {( a, b] : a < b, a, b [ a, b) = { x R : a x < b} olmak üzere ₄ = {[ a, b) : a < b, a, b (, a) = { x R : x < a} olmak üzere 5 = {(, a) (, a] = [ x R : x a} olmak üzere = {(, a] ( a, ) = { x R : x > a} olmak üzere 7 = {( a, ) [ a, ) = { x R : x a} olmak üzere 8 = {[ a, ) sııfları birer σ -cebir değildir. R reel sayılar kümesideki ( ) oluşturduğu ₁ = { a, b : a < b, a, b ( ) R açık aralıkları a, b = { x : a < x < b} sııfı bir σ-cebir değildir. Açık aralıkları sııfıı kapsaya (açık aralıkları doğurduğu) e küçük σ-cebire orel cebiri deir ve veya ( R) ile gösterilir. orel cebiride bulua bazı elemalar. Kapalı aralıkları doğurduğu e küçük σ-cebir de orel cebiri dir. Esasıda = σ ( ), i =,,...,8 dir. i

11 Rasgelelik Rasgele Souçlu Deey Örek zay Olaylar Aklımız ile gerçek düyadaki olguları alamak-alatmak (modellemek) isteriz. Alama-alatma sürecide ilk öce yapılması gereke, olgudaki kavramlar ile alatımda kullaıla dili (öreği matematik) kavramları arasıdaki bağı kurmaktır. Fizik dersleride gördüğümüz gibi, gerçek düyadaki hareket olgusudaki hız kavramı alatımda türev, kuvvet kavramı alatımda bir vektör olmaktadır. Rasgele Souçlu Deey: Souçlarıı kümesi belli ola, acak hagi soucu ortaya çıkacağı öcede söyleemeye bir işleme Rasgele Souçlu Deey veya kısaca Deey deir. Örek zay: ir deeyi tüm olabilir souçlarıı kümesie Örek zay deir. Olay: Örek uzayı bir altkümesie Olay deir. Örek: ir tavla zarıı atılması ve üste gele yüzeyi gözlemesi bir Rasgele Souçlu Deey dir. Olabilir souçları kümesi, yai Örek zay, olarak ifade edilebilir (saymayı bilmeye iki yaşıda bir çocuk üst yüzeyde buları gözleyecektir). Örek uzayı geellikle S harfi veya Ω harfi ile göstereceğiz. u deeyde, A= { i } { i, } = birer olaydır. S i kedisi de bir olaydır. oş kümeyi de bir olay kabul edelim. ua göre zar atışıda = 4 tae olay söz kousudur. ir A( A S) olayıı gerçekleşmesi demek deey soucuu A kümesii elemaı olması demektir. Öreği zar atıldığıda i soucu gelmişse, yukarıdaki A= { i } ile = {, } i olayları gerçekleşmiş demektir. Souç i olmuşsa, tek sayı oktalı yüzey gelmesi olayı da gerçekleşmiştir. S i altkümeleride i elemaıı içere altkümelere karşılık gele tüm olaylar gerçekleşmiştir. uları sayısı 3 dir. i elemaıı içermeye altkümeleri 5 sayısı da = 3 dir. Zar atışı soucuda i geldiğide 3 tae olay gerçekleşmekte ve 3 tae olay da gerçekleşmemektedir. Diğer souçlar içi de ayı şey söz kousudur. Zar atıldığıda, hagi souç gelirse gelsi zar atışı deeyi ile ilgili 4 tae olayda yarısı gerçekleşmektedir.

12 Her e kadar, tavla zarlarıı yüzeyleride yazılı sayılar bulumasa da, ki bular oktalar sayma (ölçme) işlemide sora ortaya çıkıyor olsa da, şimdilik zar yüzeyleride okta yerie sayıları yazılı olduğuu düşüelim (ileride buu düzeltiriz, oktalı zarlara döeriz). ua göre Örek zay, S = {,,3,4,5,}, (S)= olarak ifade edilebilir. u deey ile ilgili olaylarda bazıları, A = {} : bir gelmesi olayı C = {,3,5} : tek sayı gelmesi olayı D= {,,3} : dörtte küçük bir sayı gelmesi olayı E = {5,} : dörtte büyük bir sayı gelmesi olayı F = {} : altı gelmesi olayı G = {,,3,4,5}: altı gelmemesi olayı H = A F={,} : bir veya altı gelmesi olayı I = C D= {,3} : tek ve dörtte küçük bir sayı gelmesi olayı dır. Tüm olayları kümesi S i kuvvet kümesidir. P(S) = {A:A S}, (P(S))= kuvvet kümeside 4 tae küme (olay) vardır. ular arasıdaki boş kümeye imkâsız olay, S i kedisie de kesi olay deir. azı durumlarda, olayları sadece bir kısmı ile ilgileiriz. Öreği zar atışıda sadece gele okta sayısıı tek veya çift olması ile ilgileiyor olabiliriz. u durumda ilgilediğimiz olayları kümesi, ve S ile birlikte, {, S, {,3,5}{,4,}} dır. Örek: ir madei paraı tura geliceye kadar atılması deeyide Örek zay, S = {T, YT, YYT, YYYT, YYYYT,...} biçimide gösterilsi. u deey ile ilgili olaylarda bazıları, A = {T} : ilk atışta tura gelmesi olayı = {T, YT, YYT} : dördücü atışta öce tura gelmesi olayı C = {YT, YYYYYYT} : ikici veya yedici atışta tura gelmesi olayı D = {T, YYT, YYYYT, YYYYYYT,...} : turaı tek sayılı atış soucu gelmesi olayı olmak üzere, bu deey ile ilgili sosuz tae olay taımlaabilir. Tüm olayları kümesi ola kuvvet kümesi oldukça karmaşıktır. Örek: Yarı saat de Fe Fakülteside, havuzları yaıda hava sıcaklığıı (derece satigrat olarak) gözlemesi deeyi ile ilgili Örek zay, S = {t : -50<t<50} biçimide yazılabilir. u deey ile ilgili olaylarda bazıları, A = {t : 5<t<35} = {t : 0 t 50} C = {t : t=0} : sıcaklığı 5 ile 5 derece arasıda olması olayı : sıcaklığı sıfırı üzeride olması olayı : sıcaklığı 0 derece olması olayı olmak üzere bu deey ile ilgili sosuz tae olay taımlaabilir. Tüm olayları kümesi ola kuvvet kümesi Örek dekie göre daha karmaşıktır.

13 Örek: u gece saat 0 da yarı akşam saat 4 e kadar ayı yerde hava sıcaklığı sürekli gözlese, deey soucu f :[0, 4] ( 50,50) t f ( t) gibi bir foksiyo, hattâ sürekli bir foksiyo olur diyebiliriz. Örek zay, S = {f : f :[0, 4] ( 50,50) ve f foksiyou sürekli} biçimide yazılabilir. Öreği, A={f : f :[0, 4] ( 50,50), f foksiyou sürekli ve f(t)>0, [0, 4] olayı, 4 saat boyuca hava sıcaklığıı sıfırı üstüde olması olayıdır. t } S ir S Örek zayıda A ile iki olay (A, S) olmak üzere: A olayıa A veya olayı A olayıa A ve olayı A =S\A olayıa A değil olayı deir. A veya olayıı gerçekleşmesi demek e az birii gerçekleşmesi demektir. A ve olayıı gerçekleşmesi demek her ikisii de gerçekleşmesi demektir. A olayıı gerçekleşmesi demek A ı gerçekleşmemesi demektir. Dikkat edilirse, olgular düyasıda olaylarda, matematik karşılıklarıda ise kümelerde bahsetmekteyiz. Olayları ve, veya bağlaçları ile bağlayıp ya da değilleme yaparak yei olaylarda bahsetmekteyiz. u olayları karşılıkları ola kümelere gelice, birleşim, kesişim işlemleri yaparak ve tümleye alarak yei kümeler elde etmekteyiz. ir deey ile ilgili iki olayda ikisi de deey soucuda ayı ada gerçekleşemiyorsa, yai Örek zayda bu iki deeye karşılık gele kümeleri arakesiti boş küme ise bu olaylara ayrık olaylar deir. ir zar atışıda, çift sayı gelmesi olayı ile tek sayı gelmesi olayı ayrık olaylardır. Gerçek düyadaki rasgele souçlu bir deeyle ilgili olabilecek souçları kümesi Örek zay, olaylar Örek uzayı altkümeleri ve ilgilediğimiz olayları kümesi ise bir σ -cebir oluşturmaktadır. Öreği, 4 farklı rekte toplar buludura bir torbada rasgele bir top çekilmesi ve regii gözlemesi deeyideki Örek zay 4 elemalı bir kümedir. u deeydeki tüm olaylar bizi ilgilediriyor olsu. Tüm olayları sııfı Örek zayı kuvvet kümesidir ve bu bir σ -cebirdir. Deey ile ilgili söz kousu olabilecek olaylarda yarısı deey soucuda gerçekleşmektedir. u olayları olasılıkları ayı mıdır? Öreği, torbada beyaz, siyah, 3 sarı, 4 kırmızı top bulusa, koyu rekli top çekilmesi olayıı olasılığı e olurdu? eyaz top gelmesi olasılığı edir? Kırmızı topu gelmemesi olasılığı edir? Olasılık kavramı bir soraki derste...

14 PROLEMLER. Ω = { a, b, c, d} olsu. Ω kuvvet kümesii elemalarıı yazıız. Ω bir σ -cebir midir? {{ a }} sııfıı kapsaya iki tae σ -cebir buluuz.., Ω da σ -cebir ve, Ω olsu. = { A : A = C, C } olmak üzere i de bir σ -cebir olduğuu gösteriiz. Ω ve ise olduğuu ispatlayıız. 3. Aşağıdaki durumlar içi A yi buluuz. a) A = = (, ) b) A = (, 3] c) d) A = {( x, y) : 0 x + y, ( x, y) R e) A = {( x, y) : 4 x y 9 + < +, ( x, y ) R R } 4. Aşağıdaki durumlar içi A yi buluuz. = a) A = [, ] b) A = (, ] c) A = (, 4 ] d) A = {( x, y) : x + y 4, ( x, y) R A = ( a b ), +, a < b e) A = {( x, y) : + < x + y < 4,( x, y) R 5. ir torbaı içide 5 beyaz, 4 mavi, 3 kırmızı ve sarı top bulusu. a) ir top çekilmesi ve regii gözlemesi deeyii örek uzayıı yazıız. b) Đadeli olarak (çekilei geri atarak) iki kez birer top çekilmesi ve regii gözlemesi deeyii örek uzayıı yazıız. c) Đadeli olarak üç kez birer top çekilmesi ve regii gözlemesi deeyii örek uzayıı yazıız. d) Đadesiz olarak (çekilei geri atmaksızı) iki kez birer top çekilmesi ve regii gözlemesi deeyii örek uzayıı yazıız. e) Đadesiz olarak üç kez birer top çekilmesi ve regii gözlemesi deeyii örek uzayıı yazıız. f) Ayı ada iki top çekilmesi ve reklerii gözlemesi deeyii örek uzayıı yazıız. g) Ayı ada üç top çekilmesi ve reklerii gözlemesi deeyii örek uzayıı yazıız. h) eyaz top geliceye kadar iadesiz olarak toplar çekilmesi ve reklerii gözlemesi deeyii örek uzayıı yazıız. ı) eyaz top geliceye kadar iadeli olarak toplar çekilmesi ve reklerii gözlemesi deeyii örek uzayıı yazıız.. Yarıçapı satimetre ola çok ice dairesel madei bir pul, taba yarıçapı 0 satimetre ola bir silidiri içie rasgele atılmaktadır. Deey souçları gözlemleme (ölçme yapma) soucu ortaya çıkacaktır. a) Tabaı merkez oktası pul tarafıda örtüldü-örtülmedi şeklide gözlem (ölçme) yaparak, b)tabaa çizile bir koordiat sistemide pulu merkezii koordiatlarıı gözleyerek ölçerek), c) Tabaı merkezi ile pulu merkezi arasıdaki uzaklığı gözleyerek (ölçerek) deeyi gerçekleştirebilirsiiz. Her bir durum içi örek uzayı ve bu uzayda örtme olayıı yazıız.

15 Laboratuar Çalışması Kou: rasgelelik (gelişigüzellik) olgusu. Araç-gereç: düzgü bir tavla zarı, kalem, defter..deey: ir tavla zarıı bir kez atıız ve üste gele yüzeydeki oktaları sayısıı (bua gele sayı diyelim) yazıız. Zar atışı soucu gele sayıya rasgele (gelişigüzel) gele sayı diyelim..deey: Zar atışıı 5 kez tekrarlayıız ve gele sayıları bir satıra yazıız. Đkici bir satıra,,3,4,5, sayılarıda 5 tae ( kafada ) yazıız. Đki satır arasıda bir fark görüüyor mu? ir arkadaşııza hagi satırı zar atışı soucu, hagisii kafada yazıldığıı soru. ilememiş ise, ak be kafada düzgü zar atışı yapabiliyorum deyip hızlıca 50 sayı yazı. Arkadaşııza gösteri. Ne diyor? Đtiraz ettiği bir şeyler mi var? Düzgü bir zar atışıdaki rasgelelik (gelişigüzellik) alayışıa ters düşe bir şey mi var? 3.Deey: Kalemiizi (altı yüzlü) yüzeylerie,,3,4,5, sayılarıı yazıp kalemi tekerleyip üste gele yüzeydeki sayıyı gözleyiiz. uu 5 kez tekrarlayıız. Zar atmış gibi olur muyuz? Zar atışı ile kalem tekerlemesi deeyleride ayı rasgelelik (gelişigüzellik) vardır diyebilir miyiz? 4.Deey: Üzerleride,,3,4,5, sayıları yazılı, top bulua bir torbada bir top çekilmesi ve gele sayıya bakılması deeyi ile düzgü zar atışı deeyideki rasgelelik (gelişigüzellik) ayıdır diyebilir miyiz? u toplarla, düzgü bir zarı 5 kez atılması deeyi asıl yapılabilir? 5.Deey: Üzerleride,,3,4,5,,,,, sayıları yazılı, 0 top bulua bir torbada bir top çekilmesi ve gele sayıya bakılması deeyi ile düzgü zar atışı deeyideki rasgelelik (gelişigüzellik) ayıdır diyebilir miyiz?.deey: QASIC de INT(*RND)+ deyimii işletiiz ve souçlara bakıız. Düzgü zar atışı gibi mi? eyi cimastiği: ***Düzgü bir tavla zarıı arda arda atılışı soucu oluşa dizide rakamları arasıda bulua,,3,4,5 rakamlarıı sayısı rasgele (gelişigüzel) midir? Ortalama olarak kaç atış sorası bir gelmektedir?

Đst101 Olasılık ve Đstatistiğe Giriş

Đst101 Olasılık ve Đstatistiğe Giriş Đst0 Olasılık ve Đstatistiğe Giriş DERSĐN TÜRÜ Zorunlu DERSĐN DÖNEMĐ Güz DERSĐN KREDĐSĐ Ulusal Kredi: (, 0, 0 ) AKTS: 7 DERSĐN VERĐLDĐĞĐ Bölüm: Đstatistik 007/008 Öğretim Yılı Yardımcı Kitaplar Larson,

Detaylı

Đst201 Đstatistik Teorisi I

Đst201 Đstatistik Teorisi I Đst20 Đstatstk Teors I DERSĐN TÜRÜ Zorulu DERSĐN DÖNEMĐ Yaz DERSĐN KREDĐSĐ Ulusal Kred: (4, 0, 0 ) 4 KTS: 7 DERSĐN VERĐLDĐĞĐ Bölüm: Đstatstk 200/20 Öğretm Yılı DERSĐN MCI Đstatstğ matematksel temeller

Detaylı

{ 1 3 5} { 2 4 6} OLASILIK HESABI

{ 1 3 5} { 2 4 6} OLASILIK HESABI OLASILIK HESABI Bu derste, uygulamalarda sıkça karşılaşıla, Olasılık Uzaylarıda bazılarıa değieceğiz ve verilmiş bir Olasılık Uzayıda olasılık hesabı yapacağız. Ω. Ω solu sayıda elemaa sahip olsu. Ω {

Detaylı

Ders 2: Küme Teorisi, Örnek Uzay, Permütasyonlar ve Kombinasyonlar

Ders 2: Küme Teorisi, Örnek Uzay, Permütasyonlar ve Kombinasyonlar Ders 2: üme Teorisi, Örek Uzay, Permütasyolar ve ombiasyolar üme avramı üme İşlemleri Deey, Örek Uzay, Örek Nokta ve Olay avramları Örek Noktaları Sayma Permütasyolar ombiasyolar Parçalamalar (Partitio)

Detaylı

İstatistik Nedir? Sistem-Model Kavramı

İstatistik Nedir? Sistem-Model Kavramı İstatistik Nedir? İstatistik rasgelelik içere olaylar, süreçler, sistemler hakkıda modeller kurmada, gözlemlere dayaarak bu modelleri geçerliğii sıamada ve bu modellerde souç çıkarmada gerekli bazı bilgi

Detaylı

{ 1 3 5} UYGULAMA-2 OLASILIK HESABI { } i, i = 1, 2,, n elemanına aşağıdaki özelliklere sahip bir p. her bir ω. sayısı karşılık getirilsin.

{ 1 3 5} UYGULAMA-2 OLASILIK HESABI { } i, i = 1, 2,, n elemanına aşağıdaki özelliklere sahip bir p. her bir ω. sayısı karşılık getirilsin. UYGULAMA- OLASILIK HESABI Ω. Ω solu sayıda elemaa sahip olsu. Ω { ω, ω,, ω }, U olmak üzere, Ω ı her bir ω i, i,,, elemaıa aşağıdaki özelliklere sahip bir p i sayısı karşılık getirilsi. ) p 0, i,,...,

Detaylı

BAĞINTI VE FONKSİYON

BAĞINTI VE FONKSİYON BAĞINTI VE FONKSİYON SIRALI N-Lİ x, x, x,..., x tae elema olsu. ( x, x, x,..., x ) yazılışıda elemaları sırası öemli ise x, x, x,..., x ) e sıralı -li deir. x, x, x,..., x ) de ( x (, x, x ( x, ) sıralı

Detaylı

12. Ders Büyük Sayılar Kanunları. Konuya geçmeden önce DeMoivre-Stirling formülünü ve DeMoivre-Laplace teoremini hatırlayalım. DeMoivre, genel terimi,

12. Ders Büyük Sayılar Kanunları. Konuya geçmeden önce DeMoivre-Stirling formülünü ve DeMoivre-Laplace teoremini hatırlayalım. DeMoivre, genel terimi, . Ders Büyü Sayılar Kauları Kouya geçmede öce DeMoivre-Stirlig formülüü ve DeMoivre-Laplace teoremii hatırlayalım. DeMoivre, geel terimi, a!,,, 3,... e ola dizii yaısa olduğuu göstermiş, aca limitii bulamamış.

Detaylı

Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri. n c = nc i= 1 n ca i. k 1. i= r n. Σ sembolü ile bilinmesi gerekli bazı formüller : 1) k =1+ 2 + 3+...

Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri. n c = nc i= 1 n ca i. k 1. i= r n. Σ sembolü ile bilinmesi gerekli bazı formüller : 1) k =1+ 2 + 3+... MC formülüü doğruluğuu tümevarım ilkesi ile gösterelim. www.matematikclub.com, 00 Cebir Notları Gökha DEMĐR, gdemir@yahoo.com.tr Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri Tümevarım Metodu : Matematikte kulladığımız

Detaylı

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler.

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler. OLASILIK VE İSTATİSTİK DERSLERİ ÖZET NOTLARI İstatistik: verileri toplaması, aalizi, suulması ve yorumlaması ile ilgili ilkeleri ve yötemleri içere ve bu işlemleri souçlarıı probabilite ilkelerie göre

Detaylı

(3) Eğer f karmaşık değerli bir fonksiyon ise gerçel kısmı Ref Lebesgue. Ref f. (4) Genel karmaşık değerli bir fonksiyon için. (6.

(3) Eğer f karmaşık değerli bir fonksiyon ise gerçel kısmı Ref Lebesgue. Ref f. (4) Genel karmaşık değerli bir fonksiyon için. (6. Problemler 3 i Çözümleri Problemler 3 i Çözümleri Aşağıdaki özellikleri kaıtlamaızı ve buu yaıda daha fazla soyut kaıt vermeizi isteyeceğiz. h.h. eşitliğii ölçümü sıfır ola bir kümei tümleyei üzeride eşit

Detaylı

( KÜME LİSTE, ORTAK ÖZELLİK, ŞEMA YÖNTEMİ ELEMAN SAYISI BOŞ, SONLU, SONSUZ KÜME ALT KÜME VE ÖZELLİKLERİ ) ... BOŞ KÜME. w w w. m a t b a z.

( KÜME LİSTE, ORTAK ÖZELLİK, ŞEMA YÖNTEMİ ELEMAN SAYISI BOŞ, SONLU, SONSUZ KÜME ALT KÜME VE ÖZELLİKLERİ ) ... BOŞ KÜME. w w w. m a t b a z. KÜME KAVRAMI Küme matematiği taımsız bir kavramıdır. Acak kümeyi, iyi taımlamış kavram veya eseler topluluğu diye tarif edebiliriz. Kümeler A, B, X, K,... gibi büyük harflerle Bir kümeyi oluştura eseleri

Detaylı

7. Ders. Bazı Kesikli Olasılık Dağılımları

7. Ders. Bazı Kesikli Olasılık Dağılımları Hatırlatma: ( Ω, U, P) bir olasılık uzayı ve 7. Ders Bazı Kesikli Olasılık Dağılımları : Ω ω R ( ω) foksiyou Borel ölçülebilir, yai B B içi { ω Ω : ( ω) B } U oluyorsa foksiyoua bir Rasgele Değişke deir.

Detaylı

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2 LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ SABİT NOKTA İTERASYONU YÖNTEMİ Bu yötemde çözüme gitmek içi f( olarak verile deklem =g( şeklie getirilir. Bir başlagıç değeri seçilir ve g ( ardışık

Detaylı

1. GRUPLAR. 2) Aşağıdaki kümelerin verilen işlem altında bir grup olup olmadığını belirleyiniz.

1. GRUPLAR. 2) Aşağıdaki kümelerin verilen işlem altında bir grup olup olmadığını belirleyiniz. Sorular ve Çözümleri 1. GRUPLAR 1) G bir grup olmak üzere aşağıdaki eşitlikleri gösteriiz. i) e G birim elema olmak üzere e 1 = e. ii) a G olmak üzere (a 1 ) 1 = a. iii) a 1, a 2,, a G içi (a 1 a 2 a )

Detaylı

Bir Rasgele Değişkenin Fonksiyonunun Olasılık Dağılımı

Bir Rasgele Değişkenin Fonksiyonunun Olasılık Dağılımı 5.Ders Döüşümler Bir Rasgele Değişkei Foksiyouu Olasılık Dağılımı Bu kısımda olasılık dağılımı bilie bir rasgele değişkei foksiyoları ola rasgele değişkeleri olasılık dağılımlarıı buluması ile ilgileeceğiz.

Detaylı

TÜME VARIM Bu bölümde öce,kısaca tümevarım yötemii, sorada ÖYS de karşılamakta olduğumuz sembolüü ve sembolüü ele alacağız. A. TÜME VARIM YÖNTEMİ Tümevarım yötemii ifade etmede öce, öerme ve doğruluk kümesi

Detaylı

Venn Şeması ile Alt Kümeleri Saymak

Venn Şeması ile Alt Kümeleri Saymak Ve Şeması ile lt Kümeleri Saymak Osma Ekiz Bu çalışmada verile bir kümei çeşitli özellikleri sağlaya alt küme veya alt kümlerii ve şeması yardımıyla saymaya çalışacağız. Temel presibimiz aradığımız alt

Detaylı

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYLARI

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYI VEKTÖR UZAYLARI 6. BÖLÜM VEKTÖR LARI -BOYUTLU (ÖKLİT) I Taım: Eğer pozitif bir tam sayı ise sıralı -sayı, gerçel sayılar kümesideki adet sayıı (a 1, a 2,, a ) bir dizisidir. Tüm sıralı -sayılarıı kümesi -boyutlu uzay

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Ön Söz Polinomlar II. ve III. Dereceden Denklemler Parabol II. Dereceden Eşitsizlikler...

İÇİNDEKİLER. Ön Söz Polinomlar II. ve III. Dereceden Denklemler Parabol II. Dereceden Eşitsizlikler... İÇİNDEKİLER Ö Söz... Poliomlar... II. ve III. Derecede Deklemler... Parabol... 9 II. Derecede Eşitsizlikler... 8 Trigoometri... 8 Logaritma... 59 Toplam ve Çarpım Sembolü... 7 Diziler... 79 Özel Taımlı

Detaylı

( 1) ( ) işleminde etkisiz eleman e, tersi olmayan eleman t ise te kaçtır? a) 4/3 b) 3/4 c) -3 d) 4 e) Hiçbiri

( 1) ( ) işleminde etkisiz eleman e, tersi olmayan eleman t ise te kaçtır? a) 4/3 b) 3/4 c) -3 d) 4 e) Hiçbiri V MERSİN MATEMATİK OLİMPİYATI (ÜNV ÖĞR) I AŞAMA SINAV SORULARI ( Nisa 8) de ye taımlı, birebir ve örte f ve g foksiyoları her bir içi koşuluu sağlası g( a ) = ve f ( ) ( ) ( ) f = g a 4 = a ise a sayısı

Detaylı

f n dµ = lim gerçeklenir. Gösteriniz (Bu teorem Monoton yakınsaklık teoreminde yakınsaklık f n = f ve (f n ) monoton artan dizi

f n dµ = lim gerçeklenir. Gösteriniz (Bu teorem Monoton yakınsaklık teoreminde yakınsaklık f n = f ve (f n ) monoton artan dizi 4.2. Pozitif Foksiyoları İtegrali SOU : f ), M +, A) kümeside bulua foksiyoları mooto arta dizisi ve h.h.h. f = f ise f dµ = f dµ gerçekleir. Gösteriiz Bu teorem Mooto yakısaklık teoremide yakısaklık yerie

Detaylı

Tahmin Edici Elde Etme Yöntemleri

Tahmin Edici Elde Etme Yöntemleri 6. Ders Tahmi Edici Elde Etme Yötemleri Öceki derslerde ve ödevlerde U(0; ) ; = (0; ) da¼g l m da, da¼g l m üst s r ola parametresi içi tahmi edici olarak : s ra istatisti¼gi ve öreklem ortalamas heme

Detaylı

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ İkici bölümde verileri frekas tablolarıı hazırlaması ve grafikleri çizilmesideki esas amaç; gözlemleri doğal olarak ait oldukları populasyo dağılışıı belirlemek ve dağılışı geel özelliklerii

Detaylı

Diziler ve Seriler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV

Diziler ve Seriler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV Diziler ve Seriler Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 7 Amaçlar Bu üiteyi çalıştıkta sora; dizi kavramıı taıyacak, dizileri yakısaklığıı araştırabilecek, sosuz toplamı alamıı bilecek, serileri yakısaklığıı

Detaylı

Bir KANUN ve Bir TEOREM. Büyük Sayılar Kanunu

Bir KANUN ve Bir TEOREM. Büyük Sayılar Kanunu Br KANUN ve Br TEOREM Büyük Türkçe Sözlük kau Đg. law Doğa olaylarıı oluş edeler ortaya koya ve gelecektek olayları öcede kestrme olaağı vere bağıtı; Newto kauu, Kepler kauları. (BSTS / Gökblm Termler

Detaylı

2.2. Fonksiyon Serileri

2.2. Fonksiyon Serileri 2.2. Foksiyo Serileri Taım.. Herhagi bir ( u (x reel (gerçel değerli foksiyo dizisi verilsi. Bu m foksiyo dizisii tüm terimlerii toplamıa, yai u m (x + u m+ (x + u m+2 (x + u m+3 (x + + u m+ (x + = k=m

Detaylı

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10 KOMBİNASYON tae esei r taesii seçimie elemaı r li kombiasyoları deir ve C(,r) veya ( ile gösterilir. 1) ( ) = ( 0) =1 r) C(;r)= ( r) =! ( r)!.r! 2) ( 1) = ( 1) = 3) ( r) = ( r) 4) ( a) = ( b) (r ) ise

Detaylı

TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR

TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Kümeler ve Foksiyolar A ı bir elemaıa B i yalız bir elemaıı eşleye bağıtıya bir foksiyo deir. f : A B, Domf = U A ve ragef B dir. Taım 1.1.1. f : A B foksiyou içi V A olsu.

Detaylı

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10

n ile gösterilir. 0) + ( n 1) + ( n 2) + + ( n n) =2n Örnek...4 : ( 8 3) = ( 8 Örnek...5 : ( 7 5) + ( 7 6) + ( 8 7) + ( 9 8) + ( 10 KOMBİNASYON tae esei r taesii seçimie elemaı r li kombiasyoları deir ve C(,r) veya ( ile gösterilir. 1) ( ) = ( 0) =1 r) C(;r)= ( r) =! ( r)!.r! 2) ( 1) = ( 1) = 3) ( r) = ( r) 4) ( a) = ( b) (r ) ise

Detaylı

DİZİLER - SERİLER Test -1

DİZİLER - SERİLER Test -1 DİZİLER - SERİLER Test -. a,,,,, dizisii altıcı terimi. Geel terimi, a ola dizii kaçıcı terimi dir? 6. Geel terimi, a! ola dizii dördücü terimi 8 8 6. Geel terimi, a k k ola dizii dördücü terimi 6 0 6

Detaylı

MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ

MATEMATİK ÖĞRETMENİ ALIMI AKADEMİK BECERİ SINAVI ÇÖZÜMLERİ MTEMTİK ÖĞRETMENİ LIMI KDEMİK EERİ SINVI ÇÖZÜMLERİ SÜLEYMNİYE EĞİTİM KURUMLRI MTEMTİK ÖĞRETMENİ LIMI KDEMİK EERİ SINVI ÇÖZÜMLERİ SORULR. li ile etül ü de içide buluduğu 4 erkek ve 6 bayada oluşa bir grupta

Detaylı

Problem 1. Problem 2. Problem 3. Problem 4. PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisan 2010 LİSE - PROBLEMLERİ

Problem 1. Problem 2. Problem 3. Problem 4. PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisan 2010 LİSE - PROBLEMLERİ PURPLE COMET MATEMATİK BULUŞMASI Nisa 2010 LİSE - PROBLEMLERİ c Copyright Titu Adreescu ad Joatha Kae Çeviri. Sibel Kılıçarsla Casu ve Fatih Kürşat Casu Problem 1 m ve aralarıda asal pozitif tam sayılar

Detaylı

H.L.Royde Real Aalysis çeviri ve düzeleme Prof.Dr.Hüseyi Çakallı Kısım Bir Reel Değişkeli Foksiyolar Teorisi Prof.Dr.Hüseyi Çakallı 3 H.L.Royde Real Aalysis çeviri ve düzeleme Prof.Dr.Hüseyi Çakallı Reel

Detaylı

( KÜME LİSTE, ORTAK ÖZELLİK, ŞEMA YÖNTEMİ ELEMAN SAYISI BOŞ, SONLU, SONSUZ KÜME ALT KÜME VE ÖZELLİK- LERİ ) ... BOŞ KÜME. w w w. m a t b a z.

( KÜME LİSTE, ORTAK ÖZELLİK, ŞEMA YÖNTEMİ ELEMAN SAYISI BOŞ, SONLU, SONSUZ KÜME ALT KÜME VE ÖZELLİK- LERİ ) ... BOŞ KÜME. w w w. m a t b a z. KÜME KAVRAMI Küme matematiği taımsız bir kavramıdır. Acak kümeyi, iyi taımlamış kavram veya eseler topluluğu diye tarif edebiliriz. Kümeler A, B, X, K,... gibi büyük harflerle gösterilir. Bir kümeyi oluştura

Detaylı

5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ

5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ 5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ Bir lieer deklemi geel çözümüü bulmak homoje kısmı temel çözümlerii belirlemesie bağlıdır. Sabit katsayılı diferasiyel deklemleri temel çözümlerii

Detaylı

(Sopphie Germain Denklemi) çarpanlarına ayırınız. r s + t r s + t olduğunu ispatlayınız. + + + + olduğunu. + + = + + eşitliğini ispatlayınız.

(Sopphie Germain Denklemi) çarpanlarına ayırınız. r s + t r s + t olduğunu ispatlayınız. + + + + olduğunu. + + = + + eşitliğini ispatlayınız. Sayılar Teorisi Kouları Geel Sıavları www.sbelia.wordpress.com SINAV I(IDENTITIES WITH SQUARES) 4 4. a 4b (Sopphie Germai Deklemi) çarpalarıa ayırıız.. 4 4 = A ise A ı sadece = durumuda asal olduğuu ispatlayıız..

Detaylı

İDEAL ÇARPIMLARI (IDEAL PRODUCTS)

İDEAL ÇARPIMLARI (IDEAL PRODUCTS) T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ (IDEAL PRODUCTS) 070216013 TUĞBA ÖZMEN 080216038 AYŞE MUTLU 080216064 SEVİLAY HOROZ Nil ehri, Düyaı e uzu ehridir (6.650

Detaylı

Örnek 2.1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III. Markov Süreçleri Ders 7. Koşulsuz Durum Olasılıkları. Örnek 2.1

Örnek 2.1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III. Markov Süreçleri Ders 7. Koşulsuz Durum Olasılıkları. Örnek 2.1 Örek.1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III Markov Süreçleri Ders 7 Yrd. Doç. Dr. Beyazıt Ocakta Web site: ocakta.bau.edu.tr E-mail: bocakta@gmail.com Reault marka otomobil sahilerii bir soraki otomobillerii de Reault

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI Projesii Kousu: Bir çekirgei metre, metre veya 3 metre zıplayarak uzuluğu verile bir yolu kaç farklı şekilde gidebileceği ya da bir kişii veya (veya 3) basamak atlayarak basamak sayısı verile bir merdivei

Detaylı

3. Ders Parametre Tahmini Tahmin Edicilerde Aranan Özellikler

3. Ders Parametre Tahmini Tahmin Edicilerde Aranan Özellikler 3. Ders Parametre Tahmii Tahmi Edicilerde Araa Özellikler Gerçek düyada rasgelelik olgusu içere bir özellik ile ilgili ölçme işlemie karş l k gele X rasgele de¼gişkeii olas l k (yo¼guluk) foksiyou, F ff(;

Detaylı

PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial ::

PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial :: Bilim ve Bilimsel Felsefe Çevresi Etkiliği Bilimsel Felsefe ve Bilimler Has Reichebach ı Ölümüü 50.yılı Aısıa 1 Aralık 003 Akara Üiversitesi Fe Fakültesi Levet Özbek Akara Üiversitesi Fe Fakültesi Đstatistik

Detaylı

Đki Oyun Yaz Dnemi 22 Haziran 2011, Çarşamba Đst201 Đstatistik Teorisi Dersin konusu: Olasılık Hesabı

Đki Oyun Yaz Dnemi 22 Haziran 2011, Çarşamba Đst201 Đstatistik Teorisi Dersin konusu: Olasılık Hesabı Đki Oyu Yaz Demi 22 Hazira 20, Çarşamba Đst20 Đstatistik Teorisi Dersi kousu: Olasılık Hesabı - Çocuklar, Đstatistik Teorisi bir tarafa, istatistikçileri işi rasgelelik ortamıda hesap yapmaktır. Şöyle

Detaylı

18.06 Professor Strang FİNAL 16 Mayıs 2005

18.06 Professor Strang FİNAL 16 Mayıs 2005 8.6 Professor Strag FİNAL 6 Mayıs 25 ( Pua) P,..., P R deki oktalar olsu. ( ai, ai2,..., a i) P i i koordiatlarıdır. Bütü P i oktasıı içere bir cx +... + cx = hiperdüzlemi bulmak istiyoruz. a) Bu hiperdüzlemi

Detaylı

Bağımsızlık özelliğinden hareketle Ortak olasılık fonksiyonu (sürekli ise

Bağımsızlık özelliğinden hareketle Ortak olasılık fonksiyonu (sürekli ise YTÜ-İktisat İstatistik II Örekleme ve Öreklem Dağılımları BASİT RASSAL ÖRNEKLEME N tae ese arasıda taelik bir öreklem seçilmesii istediğii düşüelim. eseli olaaklı her öreklemi seçilme şasıı eşit kıla seçim

Detaylı

Ki- kare Bağımsızlık Testi

Ki- kare Bağımsızlık Testi PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER Prof. Dr. Ali ŞEN Ki- kare Bağımsızlık Testi Daha öceki bölümlerde ölçümler arasıdaki ilişkileri asıl iceleeceğii gördük. Acak sıklıkla ilgileile veriler ölçüm

Detaylı

Fonksiyonlarda Limit. Dizi fonksiyonu, tanım kümesindeki bütün 1, 2, 3,, n, sayma sayılarına, sırasıyla

Fonksiyonlarda Limit. Dizi fonksiyonu, tanım kümesindeki bütün 1, 2, 3,, n, sayma sayılarına, sırasıyla Foksiyolarda Limit Foksiyolarda it: Bu bölümde y f ( ) foksiyou ve sayısı verildiğide, bağımsız değişkei sayısıa (solda veya sağda) yaklaşırke ya da sosuza yaklaşırke, foksiyou da bir L sayısıa (veya ya

Detaylı

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin 4/16/013 Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyası içi Tahmi Kitle ve Öreklem Öreklem Dağılımı Nokta Tahmii Tahmi Edicileri Özellikleri Kitle ortalaması içi Aralık Tahmii Kitle Stadart Sapması içi Aralık Tahmii

Detaylı

ÖNSÖZ. 1) Laboratuara hazırlıklı gelin. Yapacağınız laboratuar çalışmasıyla ilgili ön bilgileri kitaplar ve ders notlarından okuyun.

ÖNSÖZ. 1) Laboratuara hazırlıklı gelin. Yapacağınız laboratuar çalışmasıyla ilgili ön bilgileri kitaplar ve ders notlarından okuyun. ÖNSÖZ Đstatistik Laboratuarı 99 yılıda itibare bölümümüz müfredatıda yer ala derslerde birisidir. O yıllarda: yürütmekte olduğumuz bu laboratuar çalışmalarıda, yer ve alet imkasızlıklarıa rağme öğrecilerimizi

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferasiyel Deklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulumak veya kullaım koşulları hakkıda bilgi içi http://ocw.mit.edu/terms web sitesii ziyaret ediiz.

Detaylı

Veri nedir? p Veri nedir? p Veri kalitesi p Veri önişleme. n Geometrik bir bakış açısı. n Olasılıksal bir bakış açısı

Veri nedir? p Veri nedir? p Veri kalitesi p Veri önişleme. n Geometrik bir bakış açısı. n Olasılıksal bir bakış açısı Veri edir? p Veri edir? Geometrik bir bakış açısı p Bezerlik Olasılıksal bir bakış açısı p Yoğuluk p Veri kalitesi p Veri öişleme Birleştirme Öreklem Veri küçültme p Temel bileşe aalizi (Pricipal Compoet

Detaylı

Yrd.Doç. Dr. Mustafa Akkol

Yrd.Doç. Dr. Mustafa Akkol komşuluğu: Taım: ; isteildiği kadar küçük seçilebile poziti bir sayı olmak üzere a a açık aralığıa a R sayısıı komşuluğu deir Örek : Taım: a a a a ve 0 00 olsu ' i 0 00 0 00 999 00 : Z R bir dizi deir

Detaylı

Kuyruk Teorisi Ders Notları: Bazı Kuyruk Modelleri

Kuyruk Teorisi Ders Notları: Bazı Kuyruk Modelleri uyruk Teorisi Ders Notları: Bazı uyruk Modelleri Mehmet YILMAZ mehmetyilmaz@akara.edu.tr 10 ASIM 2017 11. HAFTA 6 Çok kaallı, solu N kapasiteli, kuyruk sistemi M/M//N/ Birimleri sisteme gelişleri arasıdaki

Detaylı

SAB 101 OLASILIK DERS NOTLARI. Prof.Dr. Fatih TANK. SAB 101 Olasılık. F.Tank. 1 Rastgelelik. 2. Modelleme. 3. Kümeler Cebiri. 4. Sınıf. 5.

SAB 101 OLASILIK DERS NOTLARI. Prof.Dr. Fatih TANK. SAB 101 Olasılık. F.Tank. 1 Rastgelelik. 2. Modelleme. 3. Kümeler Cebiri. 4. Sınıf. 5. SAB 101 OLASILIK DERS NOTLARI Giriş Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Olasılık Ders Notları- Sayfa :

Detaylı

SAYILAR DERS NOTLARI Bölüm 1 / 3 SAYILAR DERS NOTLARI KONU BASLIKLARI:

SAYILAR DERS NOTLARI Bölüm 1 / 3 SAYILAR DERS NOTLARI KONU BASLIKLARI: www.testhae.com SAYILAR DERS NOTLARI Bölüm / 3 SAYILAR DERS NOTLARI KONU BASLIKLARI: -RAKAM -SAYI -DOGAL SAYILAR -SAYMA SAYILARI -ÇFT DOGAL SAYILAR -TEK DOGAL SAYILAR -ARDISIK DOGAL SAYILAR -ARDISIK ILK

Detaylı

POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK. Derleyen Osman EKİZ Eskişehir Fatih Fen Lisesi 1. GİRİŞ

POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK. Derleyen Osman EKİZ Eskişehir Fatih Fen Lisesi 1. GİRİŞ POLİNOMLARDA İNDİRGENEBİLİRLİK Derleye Osma EKİZ Eskişehir Fatih Fe Lisesi. GİRİŞ Poliomları idirgeebilmesi poliomları sıfırlarıı bulmada oldukça öemlidir. Şimdi poliomları idirgeebilmesi ile ilgili bazı

Detaylı

4. Ders Fisher informasyonu s f rdan büyük ve sonlu, yani 0 < I() < 1; R f(x; )dx (kesikli da¼g l mlarda R yerine P.

4. Ders Fisher informasyonu s f rdan büyük ve sonlu, yani 0 < I() < 1; R f(x; )dx (kesikli da¼g l mlarda R yerine P. 4. Ders tkilik Küçük varyasl olmak, tahmi edicileri vazgeçilmez bir özelli¼gidir. Bir tahmi edicii, yal veya yas z, küçük varyasl olmas isteir. Parametrei kedisi () veya bir foksiyou (g()) ile ilgili tahmi

Detaylı

ÖDEV 5 ÇÖZÜMLERİ. 1. A, B, C Ω olmak üzere A B ve A B C olaylarını ayrık olayların birleşimi olarak yazınız.

ÖDEV 5 ÇÖZÜMLERİ. 1. A, B, C Ω olmak üzere A B ve A B C olaylarını ayrık olayların birleşimi olarak yazınız. OLASILIĞA GİRİŞ IDERSİ ÖDEV 5 ÇÖZÜMLERİ 1. A, B, C Ω olmak üzere A B ve A B C olaylarını ayrık olayların birleşimi olarak yazınız. A B = A (B A) =A (B A c ) A B C = A (B A) (C (A B)) = A (B A c ) (C B

Detaylı

3.Ders Rasgele Değişkenler

3.Ders Rasgele Değişkenler 3.Ders Rasgele Değişkenler Tanım:,U, P bir olasılık uzayı ve X : R X olmak üzere, a R için, : X a U oluyorsa X fonksiyonuna bir rasgele değişken denir. a R için X, a : X a U özelliğine sahip bir X rasgele

Detaylı

İSTATİSTİK 2. Tahmin Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr

İSTATİSTİK 2. Tahmin Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr İSTATİSTİK 2 Tahmi Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI aysecagli@beyket.edu.tr İstatistik yötemler İstatistik yötemler Betimsel istatistik Çıkarımsal istatistik Tahmi Hipotez testleri Nokta tahmii Aralık

Detaylı

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYLARI

6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYLARI 6. BÖLÜM VEKTÖR UZAYLARI -BOYUTLU (ÖKLİT) UZAYI Taım: Eğer pozitif bir tam sayı ise sıralı -sayı, gerçel sayılar kümesideki adet sayıı (a, a,, a ) bir dizisidir. Tüm sıralı -sayılarıı kümesi -boyutlu uzay

Detaylı

Bağıntı YILLAR ) AxB BxA. 2) Ax(BxC) = (AxB)xC. 4) s(axb) = s(bxa) = s(a).s(b)

Bağıntı YILLAR ) AxB BxA. 2) Ax(BxC) = (AxB)xC. 4) s(axb) = s(bxa) = s(a).s(b) Bağıtı YILLAR 00 00 00 005 006 007 008 009 00 0 ÖSS-YGS - - - - - - - - - BAĞINTI ÖZELLĐKLER: SIRALI ĐKĐLĐ: (a,) şeklideki ifadeye ir sıralı ikili yada kısaca ikili deir (a,) sıralı ikiliside a ya irici

Detaylı

OLİMPİYAT SINAVI. 9 x.sin x + 4 / x.sin x, 0 x π İfadesinin alabileceği en küçük tamsayı değeri kaçtır? A) 14 B) 13 C) 12 D) 11 E) 10

OLİMPİYAT SINAVI. 9 x.sin x + 4 / x.sin x, 0 x π İfadesinin alabileceği en küçük tamsayı değeri kaçtır? A) 14 B) 13 C) 12 D) 11 E) 10 . ( ) ( ) 9 x.si x + 4 / x.si x, 0 x π İfadesii alabileceği e küçük tamsayı değeri A) 4 B) 3 C) D) E) 0. Yuvarlak bir masa etrafıda otura 5 şövalye arasıda rasgele seçile 3 taeside e az ikisii ya yaa oturma

Detaylı

Bu bölümde kan tlayaca m z teoremi, artan ve üstten s -

Bu bölümde kan tlayaca m z teoremi, artan ve üstten s - 18. S rl ve Arta Diziler Bu bölümde ka tlayaca m z teoremi, arta ve üstte s - rl bir gerçel say dizisii üsts ra çarpmas a ramak kal r biçimide özetleyebiliriz. (Üsts r kavram Bölüm 19 da görece iz.) flte

Detaylı

BÖLÜM III. Kongrüanslar. ise a ile b, n modülüne göre kongrüdür denir ve

BÖLÜM III. Kongrüanslar. ise a ile b, n modülüne göre kongrüdür denir ve BÖLÜM III Kogrüaslar Taım 3. N sabit bir sayı, a, b Z olma üzere, eğer ( a b) ise a ile b, modülüe göre ogrüdür deir ve a b(mod ) şelide gösterilir. Asi halde, yai F ( a b) ise a ile b ye modülüe göre

Detaylı

LİNEER CEBİR DERS NOTLARI. Ayten KOÇ

LİNEER CEBİR DERS NOTLARI. Ayten KOÇ LİNEER CEBİR DERS NOTLARI Aye KOÇ I MATRİSLER I.1. Taım F bir cisim olmak üzere her i = 1,2,..., m, j = 1,2,..., içi aij F ike a11 a12... a1 a21 a22... a 2 M M... M am1 am2... am (1) şeklide dikdörgesel

Detaylı

POLİNOMLAR. reel sayılar ve n doğal sayı olmak üzere. n n. + polinomu kısaca ( ) 2 3 n. ifadeleri polinomun terimleri,

POLİNOMLAR. reel sayılar ve n doğal sayı olmak üzere. n n. + polinomu kısaca ( ) 2 3 n. ifadeleri polinomun terimleri, POLİNOMLAR Taım : a0, a, a,..., a, a reel sayılar ve doğal sayı olmak üzere P x = a x + a x +... + a x + a x + a biçimideki ifadelere x e bağlı reel katsayılı poliom (çok terimli) deir. 0 a 0 ax + a x

Detaylı

VII. OLİMPİYAT SINAVI. Sınava Katılan Tüm Talebe Arkadaşlara Başarılar Dileriz SORULAR k polinomu ( )

VII. OLİMPİYAT SINAVI. Sınava Katılan Tüm Talebe Arkadaşlara Başarılar Dileriz SORULAR k polinomu ( ) Sıava Katıla Tüm Talebe Arkadaşlara Başarılar Dileriz SORULAR 2 997. ( )( )( ) ( ) ( ) k x x x... k. x... 997. x poliomu ( ) a x a x... a x, a 0 ve k < k

Detaylı

14. Kümelerin Niceliklerinin Kıyaslanışı ve Sonsuzluğun Mertebeleri

14. Kümelerin Niceliklerinin Kıyaslanışı ve Sonsuzluğun Mertebeleri =2. Kısmı Başı= 14. Kümeleri Niceliklerii Kıyaslaışı ve Sosuzluğu Mertebeleri Sosuz kümeleri iceliklerii kıyaslamak içi, öğe sayısı yaklaşımı yetersizdir. Farklı bir yaklaşım gereklidir. İki küme A, B

Detaylı

ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ

ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ 8. HAFTA ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ PORTFÖY YÖNETİMİ II Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Geleeksel Portföy Yaklaşımı, Bu yaklaşıma göre portföy bir bilim değil,

Detaylı

ˆp x p p(1 p)/n. Ancak anakütle oranı p bilinmediğinden bu ilişki doğrudan kullanılamaz.

ˆp x p p(1 p)/n. Ancak anakütle oranı p bilinmediğinden bu ilişki doğrudan kullanılamaz. YTÜ-İktisat İstatistik II Aralık Tahmii II 1 ANAKÜTLE ORANININ (p GÜVEN ARALIKLARI (BÜYÜK ÖRNEKLEMLERDE Her birii başarı olasılığı p ola birbiride bağımsız Beroulli deemeside öreklemdeki başarı oraıı ˆp

Detaylı

n, 1 den büyük bir sayma sayısı olmak üzere,

n, 1 den büyük bir sayma sayısı olmak üzere, KÖKLÜ SAYILAR, de üyük ir sayma sayısı olmak üzere, x = α deklemii sağlaya x sayısıa α ı yici derecede kökü deir. x m = x m O halde tersi düşüülürse, ir üslü sayıı üssü kesirli ise, o sayı köklü sayı içimide

Detaylı

5. Ders Yeterlilik. f(x 1 ; x 2 ; :::; x n ; ) = g (T (x 1 ; x 2 ; :::; x n ); ) h(x 1 ; x 2 ; :::; x n )

5. Ders Yeterlilik. f(x 1 ; x 2 ; :::; x n ; ) = g (T (x 1 ; x 2 ; :::; x n ); ) h(x 1 ; x 2 ; :::; x n ) 5. Ders Yeterlilik Yeterlilik Ilkesi: Bir T(X ; X ; :::; X ) istatisti¼gi, hakk da yeterli bir istatistik olacaksa hakk da herhagi bir souç ç kar m T arac l ¼g ile (X ; X,...,X ) öreklemie ba¼gl olmal

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM REEL SAYI DİZİLERİ

İKİNCİ BÖLÜM REEL SAYI DİZİLERİ Prof.Dr.Hüseyi ÇAKALLI İKİNCİ BÖLÜM REEL SAYI DİZİLERİ Bu ölümde dizileri, yi tım kümesi doğl syılr kümesi, değer kümesi, reel syılr kümesii ir lt kümesi ol foksiyolrı iceleyeceğiz... Ykısk Diziler. Öce

Detaylı

4/4/2013. Ders 8: Verilerin Düzenlenmesi ve Analizi. Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler

4/4/2013. Ders 8: Verilerin Düzenlenmesi ve Analizi. Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler Ders 8: Verileri Düzelemesi ve Aalizi Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler Bir kitlei tamamıı, ya da kitlede alıa bir öreklemi özetlemekle (betimlemekle)

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

Örnek Bir zar atıldığında zarın üstünde bulunan noktaların sayısı gözlensin. Çift sayı gelmesi olasılığı nedir? n(s) = 3 6 = 1 2

Örnek Bir zar atıldığında zarın üstünde bulunan noktaların sayısı gözlensin. Çift sayı gelmesi olasılığı nedir? n(s) = 3 6 = 1 2 Bir Olayın Olasılığı P(A) = n(a) n(s) = A nın eleman sayısı S nin eleman sayısı Örnek Bir zar atıldığında zarın üstünde bulunan noktaların sayısı gözlensin. Çift sayı gelmesi olasılığı nedir? Çözüm: S

Detaylı

Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışları. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER

Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışları. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışlaı Doç.D. Suat ŞAHİNLE Olasılık ve Olasılık Dağılışlaı Olasılık: Eşit saşla meydaa gele tae olayda A taesi A olayı olsu. Bu duumda A olayıı meydaa gelme olasılığı;

Detaylı

x A şeklinde gösterilir. Aksi durum ise x A olarak

x A şeklinde gösterilir. Aksi durum ise x A olarak BÖLÜM I OLSILIK Küme teorisi, matematiği geliştirilmesi ve öğretimide gittikçe daha fazla yararlaıla koularda biridir. yrıca olasılıkla ilgili birici bölümü temel aracıdır. Bu kısımda amaç, olasılık kousuda

Detaylı

TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ Sapmasızlık 3.2. Tutarlılık 3.3. Etkinlik minimum varyans 3.4. Aralık tahmini (güven aralığı)

TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ Sapmasızlık 3.2. Tutarlılık 3.3. Etkinlik minimum varyans 3.4. Aralık tahmini (güven aralığı) 3 TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ 3.1. Sapmasızlık 3.. Tutarlılık 3.3. Etkilik miimum varyas 3.4. Aralık tahmii (güve aralığı) İyi bir tahmi edici dağılımı tahmi edilecek populasyo parametresie yakı civarda

Detaylı

AKT201 MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ

AKT201 MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ AKT MATEMATİKSEL İSTATİSTİK I ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ KESİKLİ RASLANTI DEĞİŞKENLERİ & KESİKLİ DAĞILIMLAR. X aşağıdaki olasılık foksiyoua sahip kesikli bir r.d. olsu. Bua göre;. ; x =.. ; x =. 4. ; x =. 5 p X

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testlerine Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testlerine Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahmileme ve Hipotez Testlerie Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üiversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

KOMBİNASYON: ve r birer pozitif doğal sayı olmak üzere r olsu. farklı elemaı r elemalı alt kümelerii sayısıa i r 2. Örek:! C(,r) = r!. r! li kombiasyou deir ve gösterilir. C(,r) = r P(,r)! = = r r! r!.

Detaylı

NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ

NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. KULLANILAN ŞEKİLLERİN VE NOTLARIN TELİF HAKKI KİTABIN YAZARI VE BASIM EVİNE AİTTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ Ekoometri: Sözcük

Detaylı

2. Matematiksel kavramları organize bir şekilde sunarak, bu kavramları içselleştirmenizi sağlayacak pedagojik bir alt yapı ile yazılmıştır.

2. Matematiksel kavramları organize bir şekilde sunarak, bu kavramları içselleştirmenizi sağlayacak pedagojik bir alt yapı ile yazılmıştır. Sevgili Öğreciler, Matematik ilköğretimde üiversiteye kadar çoğu öğrecii korkulu rüyası olmuştur. Bua karşılık, istediğiiz üiversitede okuyabilmeiz büyük ölçüde YGS ve LYS sıavlarıda matematik testide

Detaylı

ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ

ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ Lokma Gökçe Olimpiyat problemlerii çözümüde eşitsizlik teorisi öemli bir yer tutar. Baze bir maksimum miimum değer problemide, baze bir geometrik eşitsizlik kaıtıda, baze

Detaylı

Öğrenci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı

Öğrenci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı Öğreci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı SORU 1. a) Ekoomii taımıı yapıız, amaçlarıı yazıız. Tam istihdam ile ekoomik büyüme arasıdaki ilişkiyi açıklayıız. b) Arz-talep kauu edir? Arz ve talep asıl artar

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları Alteratif üretim

Detaylı

0 1 2 n 1. Doğu Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü Mate 322

0 1 2 n 1. Doğu Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü Mate 322 Bölüm 3. İkici Mertebede Lieer ve Sabit Katsaılı Diferesiel Deklemler 4 3. Geel Taımlar ( ) ( ) ( ) a ( ) + a ( ) + a ( ) +... + a ( ) + a ( ) = f ( ) () 0 şeklideki bir deklem. mertebede lieer deklem

Detaylı

EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Girdi Analizi Prosedürü. Dağılıma Uyum Testleri. Dağılıma Uyumun Kontrol Edilmesi. Girdi Analizi-II Ders 9

EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Girdi Analizi Prosedürü. Dağılıma Uyum Testleri. Dağılıma Uyumun Kontrol Edilmesi. Girdi Analizi-II Ders 9 ..7 EME 37 Girdi Aalizi Prosedürü SİSTEM SIMÜLASYONU Modelleecek sistemi (prosesi) dokümate et Veri toplamak içi bir pla geliştir Veri topla Verileri grafiksel ve istatistiksel aalizii yap Girdi Aalizi-II

Detaylı

Tesadüfi Değişken. w ( )

Tesadüfi Değişken. w ( ) 1 Tesadüfi Değişken Tesadüfi değişkenler gibi büyük harflerle veya gibi yunan harfleri ile bunların aldığı değerler de gibi küçük harflerle gösterilir. Tesadüfi değişkenler kesikli veya sürekli olmak üzere

Detaylı

Olasılık Kuramı ve İstatistik. Konular Olasılık teorisi ile ilgili temel kavramlar Küme işlemleri Olasılık Aksiyomları

Olasılık Kuramı ve İstatistik. Konular Olasılık teorisi ile ilgili temel kavramlar Küme işlemleri Olasılık Aksiyomları Olasılık Kuramı ve İstatistik Konular Olasılık teorisi ile ilgili temel kavramlar Küme işlemleri Olasılık Aksiyomları OLASILIK Olasılık teorisi, raslantı ya da kesin olmayan olaylarla ilgilenir. Raslantı

Detaylı

SORU 1: En az iki elemana sahip bir X kümesi ile bunun P (X) kuvvet. kümesi veriliyor. P (X) üzerinde 0 ; A = 1 ; A

SORU 1: En az iki elemana sahip bir X kümesi ile bunun P (X) kuvvet. kümesi veriliyor. P (X) üzerinde 0 ; A = 1 ; A 2.2 Ölçüler SORU 1: En az iki elemana sahip bir X kümesi ile bunun P (X kuvvet kümesi veriliyor. P (X üzerinde 0 ; A (A : 1 ; A şeklinde tanımlanan dönüşümü ölçü müdür? ÇÖZÜM 1: (i Tanımdan ( 0. (ii A

Detaylı

35 Yay Dalgaları. Test 1'in Çözümleri. Yanıt B dir.

35 Yay Dalgaları. Test 1'in Çözümleri. Yanıt B dir. 35 Yay Dalgaları 1 Test 1'i Çözümleri 1. dalga üreteci 3. m 1 2m 2 Türdeş bir yayı her tarafıı kalılığı ayıdır. tma türdeş yay üzeride ilerlerke dalga boyu ve hızı değişmez. İlk üretile ı geişliği büyük,

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI µ µ içi Güve Aralığı ALTERNATİF İTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMAI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları

Detaylı

Olasılık Kavramı. Recep YURTAL. Mühendislikte İstatistik Metotlar. Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Olasılık Kavramı. Recep YURTAL. Mühendislikte İstatistik Metotlar. Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Olasılık Kavramı Mühendislikte İstatistik Metotlar Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ölümü OLSILIK KVRMI KÜME KVRMI irlikte ele alınan belirli nesneler topluluğuna küme, Kümede içerilen nesnelere

Detaylı

IV. DERS D FERENS YELLENEB L R MAN FOLDLAR

IV. DERS D FERENS YELLENEB L R MAN FOLDLAR Bölüm 1 IV. DERS D FERENS YELLENEB L R MAN FOLDLAR Bir öceki bölümde bir yüzeyi oktalar yeterice küçük kom³uluklaryla ilgileebildik. Bu prosesi soyut realizasyou içi, souçta bizi diferesiyelleebilir maifold

Detaylı

8. Bir aritmetik dizide a 2 = 2, a 7 = 8 ise, ortak fark aşağıdakilerden

8. Bir aritmetik dizide a 2 = 2, a 7 = 8 ise, ortak fark aşağıdakilerden MC TEST I Seriler ve Diziler www.matematikclub.com, 2006 Cebir Notları Gökha DEMĐR, gdemir2@yahoo.com.tr 8. Bir aritmetik dizide a 2 = 2, a 7 = 8 ise, ortak fark aşağıdakilerde hagisidir? A) 0,8 B) 0,9

Detaylı