6. AÇIK KANAL AKIMLARI (SERBEST YÜZEYLİ AKIMLAR)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "6. AÇIK KANAL AKIMLARI (SERBEST YÜZEYLİ AKIMLAR)"

Transkript

1 6. AÇIK KANAL AKIMLARI (SERBEST YÜZEYLİ AKIMLAR) 6.1. Giriş Atmosferle ortak üzei bulunan sıvı akımlarına açık kanal akımları denir. Akarsu, kanal, tam dolu olmaan boru, galeri ve tünel akımları açık kanal akımlarıdır. Bir akışın açık kanal akımı olabilmesi için serbest sıvı üzeinin atmosferle temasta olması gerekir. Böle akımlarda ana tahrik kuvveti sıvının eğimden ötürü oluşan erçekim kuvveti (ağırlık) dir. Düzenli, tam gelişmiş akım koşullarında akış önündeki ağırlık kuvveti bileşeni, sıvı ve kanal üzeleri arasındaki zıt ve eşit kama gerilmesi tarafından dengelenmektedir. Düzensiz ve tam gelişmemiş akım koşullarında, akışkanın atalet (kütlesel) kuvvetleri önemli olmaktadır. Açık kanal akımları, sıvıı harekete geçiren kuvvet açısından boru akımlarından arılmaktadır. Boru akımlarında akışkanı harekete geçiren basınç kuvveti olup bu basınç kuvvetinin medana getirilmesi durumunda akış gerçekleşmektedir. Açık kanal akımlarında böle bir basınç gradentinin oluşturulması olanaksıdır. Düzenli, tam gelişmiş açık kanal akımlarında akışkan içerisindeki basınç dağılımı hidrostatik olmaktadır. Açık kanal akımları insanoğlunun varoluşundan beri dünada kullanılmaktadır. Çeşitli dere ve nehirlerdeki akımlar açık kanal akımlarına verilebileek bir örnektir. Bu tür akımlar karmaşık olmalarına rağmen oldukça ekonomik ve çevrele ilgili öneme sahiptir. Evlerimizin kanalizasonu, kanal akımları, drenaj boruları, suolları, dereler, kanallar, galeriler, kanaletler açık kanal akımlarının diğer örnekleridir. Açık kanal akımlarının karakteri birbirinden çok farklıdır. Bir nehir akımıla bir kanalizason borusu a da bir sulama kanalet akımının akış karakteri anı değildir. Bu nedenle açık kanal akımlarıla ilgili eşitlikler denesel verilere ve model aklaşımlarına daanmaktadır. Borulardaki gibi genel ve teorik eşitlikler elde etmek bu akımlarda çok zordur. 6.. Açık Kanal Akımlarının Genel Özellikleri Borulardaki sürtünmeli (viskoz) akım tam gelişmiş, gelişmekte olan, gelişmemiş, laminer, türbülans gibi değişik sınıflar altında inelenir. Açık kanallarda serbest sıvı üzeinin bulunmasından dolaı eni tanımlamalara ihtiaç bulunmaktadır. Bu tanımlamalarda zaman (t) ve kanal bouna medana gelen uzaklık (x) göz önüne alınmalıdır. Açık kanallarda akım; düzenli, düzensiz, üniform (homojen), üniform olmaan (homojen olmaan), hızlı değişken akım, tedrii (avaş) değişken akım olmak üzere sınıflandırılmaktadır (Aıldız 198). Şekilde bir depodan akan sıvının değişik bölgelerdeki akım tipleri görülmektedir (Şekil 6.1).

2 Düzenli Akım (DA): Açık kanalda sıvı derinliğinin zamanla değişmediği ve belirli zaman aralıklarında sabit kaldığı akımlara düzenli akım denir. Bu bölümde düzenli açık kanal akımları ineleneektir. Düzensiz Akım (DSA): Açık kanalda sıvı derinliğinin zamanla değiştiği akımlar düzensiz akımlardır. Üniform Akım (ÜA): Açık kanalda sıvı derinliğinin kanal bouna değişmediği akımlardır. Yani d/dx= 0 dır. Üniform Olmaan Akım (ÜOA): Açık kanalda sıvı derinliği değişiorsa ani d/dx0 ise medana gelen akıma Üniform akım denir. Hızlı (Anı) Değişken Akım (HDA): Üniform olmaan kanal akımlarında çok kısa mesafelerde sıvı derinliği değişiorsa akım tipi hızlı değişken akım tipi olur ve bu tip akımlarda d/dx= 1 azılabilir. Tedrii (Yavaş) Değişken Akım (TDA): Üniform olmaan akımlarda kanal bouna sıvı derinliği avaş değişiorsa tedrii değişken akımdan söz edilir ve d/dx<<1 dir. Boru akımlarında olduğu gibi açık kanal akımları da Renolds saısına bağlı olarak laminer, türbülans ve geçiş akımı olabilmektedir. Anak açık kanallarda Renolds saısının bulunmasında boru çapı erine hidrolik arıçap kullanılmaktadır. Şekil 6.1. Açık kanal akımları (Aıldız 198, Munson vd. 1994) Açık kanal akımlarında akım tipi; Re < 500 ise laminer 500 < Re < ise geçiş Re > ise türbülans kabul edilir (Munson vd. 1994). Bu değerler aklaşık değerlerdir. Açık kanallarda viskozitesi küçük olan su iletimi apıldığından akım tipi çoğunlukla türbülans olmaktadır.

3 Bu kitapta tüm açık kanal akımlarının homojen apıa sahip olduğu kabul edileektir. Bazı durumlarda katmanlı (tabakalı) akış karşımıza çıkabilmektedir. Örneğin su üzerinde ağın akması tabakalı akıştır. Açık kanal akımlarında sıvının serbest üzei kolaa deforme olabilmekte ve dalgalar medana gelmektedir. Dalgaların hızı; dalganın üksekliğine, uzunluğuna, kanal derinliğine ve sıvının hızına bağlıdır. Bir açık kanalda akımın karakteri büük oranda sıvı hızı ile dalga hızı arasındaki ilişkilere bağlıdır. Sıvı hızı ile dalga hızı arasındaki ilişki Froude saısı ile verilmektedir. Fr (g.l) Burada; Eğer; Fr : Froude saısı (-), : Ortalama hız (m/s), g : Yerçekim ivmesi (9,81 m/s ), L : Akımın karakteristik uzunluğu olup genellikle sıvı derinliğidir (m). Fr = 1 ise kritik akım Fr < 1 ise kritik altı akım Fr > 1 ise kritik üstü akımdan söz edilir (White 1998). Froude saısının 1 e eşit olması durumunda (Fr = 1) sıvı hızı = (g.l) 1/ olmaktadır. Yer çekim kuvvetlerinin etkili olduğu kritik altı akımlarda < (g.l) 1/ dir ve bu tür akımlara hız küçük olduğundan nehir akımı, durgun akım da denir. Kritik üstü akımlarda atalet kuvvetleri büük rol onamakta ve bu nedenle hız üksek olduğundan ( > (g.l) 1/ ) bu akımlara sel akımı, hızlı akım da denmektedir. Açık kanal akımlarında su üzei hidrolik eğim çizgisini oluşturmakta ve kanaldaki su derinliği piezometrik üksekliğe (= P/) eşit olmaktadır. Açık kanallarda serbest sıvı üzeinin durumu her an değişebilmektedir. Her açık kanal için geçerli olabileek bağıntılar çok zordur ve denesel katsaılara ihtiaç vardır. Sıvının açık kanalda iletimi erçekim kuvvetinin etkisile gerçekleşir. Bu nedenle açık kanallarda eğim çok önemlidir. Açık kanallarda eğim çok üksek değilse kanalın belirli bir kesitindeki basınç dağılımı hidrostatiktir. Örneğin Şekil 6. de görülen kanalda tabandaki basınç P=. dir (Sümer vd. 1995).

4 Şekil 6.. Küçük eğimli kanalda basınç dağılımı (Sümer vd. 1995) 6.. Yüze Dalgaları Açık kanal akımlarında sıvı üzei farklı biçimlerde oluşmaktadır. Dalganın olmaması durumunda bir göl, bir okanus üzei ana gibi dümdüz olmaktadır. Anak sıvı üzeine apılan müdahaleler sonuu sıvının serbest üzeinin düzgünlüğü bozulmakta ve dalgalar medana gelmektedir. Dalgalar uzun, kısa, büük, küçük olabilmektedir. Dalga hızını hesaplamak açık kanal akımlarında çok önemlidir. Dalga hızı değişik öntemlerle hesaplanmaktadır. Dalgaların sürekli hareket etmesi koşulunu göz önüne alır ve dalga hızını hesaplarsak aşağıdaki bağıntıı buluruz (Munson vd. 1994, Sümer vd. 1995) (Şekil 6.). Bu bağıntıda; g... C. tanh. C : Dalganın aılma hızı (m/s), g : Yerçekim ivmesi (9,81 m/s ), : Dalga bou (m), : Ortalama sıvı derinliği (m), tanh : Hiperbolik tanjant dır. Görüldüğü gibi dalganın aılma hızına sıvının özgül kütlesinin ve dalga üksekliğinin etkisi oktur. Eğer sıvı derinliği dalga boundan çok büükse ani okanusta olduğu gibi sıvı çok derinse ( >> ) ukarıdaki formülde g.λ tanh 1.π kabul edilebileek ve dalgı hızı aşağıdaki gibi olaaktır. g. C.

5 Şekil 6.. Sürekli (sinüzoidal) üze dalgaları (Munson vd. 1994) Yine eğer sıvı açık kanalda olduğu gibi çok derin değilse ani sıvı derinliği dalga bou anında çok küçük ise ( << ) tanh(../)=../ alınabilir ve dalga hızı; C= (g. ) 1/ olur (Çengel ve Cimbala 008). Yukarıda verdiğimiz üç formülün grafiği Şekil 6.4 de görülmektedir. Şekil 6.4 de kesikli ata eğri (1) sığ sulardaki C= (g.) 1/ formülüle hesaplanan dalga hızını göstermektedir. Derin sulardaki dalga hızı, dalga bouna (/) bağlı olarak doğrusal olarak artmakta ve şekilde kesikli çizgi ile gösterilmektedir (). Geçiş sıvı derinliklerinde ani sığ sıvı ile derin sıvı arasındaki sıvı derinliklerindeki dalga hızı eğrisi () ile ani sürekli çizgile göstermektedir. Sıvı üzeinde elementer bir dalganın hareketini göz önüne alalım. Bu dalganın hızı C ve dalganın altındaki sıvının hızı ise olsun (Şekil 6.5). Sığ akımda ani sıvı hızının dalga hızından küçük olduğu ( < C) koşulda dalga hızı akış önünde ( + C) hızıla hareket ederken harekete zıt önde ani sıvı kanağı önünde ( C) hızıla hareket edeektir. Eğer sıvı hızı (), dalga hızından (C) büükse ( > C) ise dalga akış önünde A noktasından ( + C) hızıla uzaklaşaaktır. Yine akıma zıt önde dalga ( C) hızıla aılaak anak ( > C) olduğunda (+ ) kadar da akım önünde öteleneektir. Dolaısıla A noktasından devamlı akım önünde ani sağa doğru hareket edeektir. Özetlersek ( < C) ise akım alanının herhangi bir noktasında medana getirilen bir değişiklik akım alanının bütün noktalarında hissedilebileeği halde, ( > C) akım koşullarında alnıza bu noktanın akım önünde olan bölgesi içerisindeki noktalar tarafından hissedilir (Sümer vd. 1995).

6 Şekil 6.4. Dalga bouna bağlı dalga hızı (Munson vd. 1994) Şekil 6.5. Sıvı ve dalga hızı (Sümer vd. 1995) Froude saısının L karakteristik uzunluğunu sıvının derinliği () kabul ederek (L = ) dalga hızıla akım ilişkisini açıklaalım. Fr (g.) olduğunu bilioruz. Dalga hızı ise açık kanallarda C= (g.) 1/ olduğundan Froude saısı;

7 F r bulunur. C Yukarıda da sölediğimiz gibi durgun bir sıvıa bir taş attığımızda medana gelen dalgalar eşit büüklükte olup her öne aılaaktır. Sıvı hareketli anak < C ise dalga harekete karşı önde de ilerleeek ve Fr < 1 olaaktır. Bu koşuldaki akım ( < C ve Fr < 1) kritik altı akım, nehir akımı adını alaaktır. Eğer sıvı hızı dalga hızından büükse ( > C) Fr > 1 olaak ve kritik üstü akım (sel akımı) medana geleektir. Eğer özel durumda dalga hızı sıvı hızına eşit olursa ( = C) Fr = 1 dir ve bu tür akımlara kritik akım denir (Aıldız 198) Açık Kanallarda Enerji Açık kanallarda enerji eşitliğini elde etmek için Şekil 6.6 da görülen kanal kesitini göz önüne alalım. Bu kesitte kanalın taban eğimi S0= (z1 z)/l ve enerji çizgisinin eğimi Sf= hl/l azılabilir. Kanaldaki sıvı derinlikleri 1 ve, sıvı hızları 1 ve, ele alınan kesitlerin referans eksenine uzaklıkları z1 ve z, hız ükleri 1 /. g ve /. g olarak verilmiştir. Şekil 6.6. Açık kanalda ükseklikler (Munson vd. 1994) Ele alınan (1) ve () kesitlerindeki hız dağılımını homojen kabul ederek, akım çizgisi bouna bir boutlu Bernoulli eşitliğini ugulaalım. P1 1 P 1 1 z hl z.g.g

8 hl : (1) kesitinden () kesitine giderken medana gelen ük kabıdır. z1- z = S0.L ve basınç her iki kesitte hidrostatik olduğundan 1= P1/ ve = P/ alarak ukarıdaki eşitlik aşağıdaki gibi düzenlenebilir. 1 1 S0.L hl.g.g Bilindiği gibi enerji çizgisi, referans eksenine olan uzaklığın ani potansiel ükün (z), basınç ükünün (P/) ve hız ükünün ( /.g) toplamından oluşmaktadır. Bu durumu göz önüne alarak ve hl erine Sf.L azarak enerji denklemi; ( 1 ) 1 (Sf S0).L.g şeklini alır. Açık kanallarda taban eğimi çoğunlukla çok küçüktür ve ihmal edilebilir (S0= 0). Eğer sürtünme kabı da ihmal edileek kadar küçükse açık kanaldaki enerji denklemi; 1 1.g şeklinde azılır (Munson vd.1994). Açık kanallarda taban eğimi çok küçük olduğundan referans ekseni kanal tabanı kabul edilir ve bölee z1 = z olur. Yine bir kesitteki basınç değişimi hidrostatik olduğundan P/= azılabilir. Yani açık kanalda basınç ükü sıvı derinliğine () eşittir. Eğer kanalın bir kesitindeki enerjii azarsak ve z= 0 ve P/= alırsak özgül enerji kavramı ortaa çıkar (Streeter ve Wlie 198). E.g Yukarıda azdığımız 1 = eşitliğini özgül enerjie göre düzenlersek açık kanaldaki enerji denklemi özgül enerjie bağlı olarak; E1 = E + (Sf S0). L olur. Eğer sürtünmei ihmal eder ve Sf= 0 alırsak; (Sf S0). L = - S0. L = z z1 bulunur. Buna göre açık kanalda özgül enerjie bağlı enerji denklemi aşağıdaki gibi elde edilir. E1 + z1 = E + z

9 Bir kesitteki özgül enerji denkleminde (E= + /.g), = /A bağıntısını erine koarsak; E.g.A elde edilir (Giles 1980, Streeter ve Wlie 198).Burada kesit alanı (A), sıvı derinliğinin () bir fonksionudur. Bu son özgül enerji denklemini ele alarak özgül enerji (E) ile derinlik () arasındaki ilişkileri ineleelim. Özgül enerji ile derinlik arasındaki ilişkii inelerken verdi () sabit kabul edileektir. Bir kesitteki verdie bağlı özgül enerji denkleminde (E= + /.g.a ) 0 iken A 0 olaağından özgül enerji sonsuza gider ani; E olur. Buna göre = 0 doğrusu bir asimptottur (Şekil 6.7). Şekil 6.7. erdi sabit iken özgül enerji-derinlik ilişkileri (Edis 197b, Giles 1980, Streeter ve Wlie 198,Aıldız 198) Yine durumunda /(.g.a ) 0 olaağından E eğrisi E= doğrusuna gideektir. Yani E =, 45 o lik bir doğru ve eğrinin ikini asimptotu olaaktır. Bu verilenlere göre E eğrisi bir minimumdan geçmelidir. Bu minimum noktanın koordinatları; de 1 d g.a da. 0 d

10 g.a da. 1 d denkleminden bulunur. Sıvı derinliğindeki küçük bir artış (d) kesit alanında (A) küçük bir artışa (da) neden olaaktır. Sıvının serbest üze genişliğini B alır ve da = B. d azarsak;.b() 1 g.a () elde ederiz (Streeter ve Wlie 198, Sümer vd. 1995)).Bu denklemde A ve B, nin bir fonksionudur. ve g sabit olduğuna göre bu denklemin e göre çözümü bize bir derinlik değerini vereektir. Bu derinlik değeri özgül enerjii minimum apmakta ve ile gösterilerek kritik derinlik adını almaktadır. Yani = iken E = Emin olmaktadır. Şekil 6.7 inelendiğinde verdinin başka bir değeri için ikini bir enerji eğrisi çizilebilir. Daha doğrusu her sabit verdi değeri için farklı bir enerji eğrisi elde edilir. Şekilde iki farklı enerji eğrisi verilmiştir. Şekil 6.7 eğrisini inelediğimizde şu sonuçlar çıkarılabilmektedir: a) Eğer verdi ve özgül enerji sabit ise (E= + /.g.a ) bağıntısının çözümü bilinmeenli biçime dönüşür ve çözümü vardır. Bu çözümler şekilde neg, alt ve üst olarak gösterilmiştir. Eğer özgül enerji eterine büükse ani E > Emin ise pozitif (alt ve üst) ve bir negatif (neg) çözüm bulunur. Negatif değerin bir anlamı oktur ve ihmal edilebilir. Buna göre sabit verdi ve belirli özgül enerji için iki olası derinlik vardır. Yani -sabit verdisini belli bir özgül enerji değerinde iki farklı derinlikte iletmek olanaklıdır. Bu derinliklerden birisi kritik derinlikten büük (alt), diğeri küçüktür (üst). Kritik derinlik bu iki derinliğin arasında kalmaktadır. Yüst < < alt Bu derinliklere sahip kesitlerin alanları Aüst < A < Aalt ve hızları üst alt olmaktadır. Kritik hızdan, kritik derinliğin Aüst A Aalt altında kalan akımın hızı (üst), kritik üstünde kalan akımın hızı (alt) büük olmaktadır. b) Minimum derinliğin altında üst< ve üst> olduğundan Fr>1 olmakta ve bu tür akıma sel akımı, kritik üstü akım, hızlı akım a da alçak akım denmektedir. Kritik koşullarda =, = ve Fr= 1, kritik derinliğin üstünde alt>, alt<, Fr<1 olmakta ve bu tür akıma nehir akımı, kritik altı akım, durgun akım a da üksek akım denmektedir. ) erdi sabit iken açık kanalda akışın sağlanabilmesi için özgül enerji (E) en azından Emin kadar olmalı a da E > Emin olmalıdır.

11 Yukarıda irdelediğimiz özgül enerji derinlik ilişkisini özele indirgeelim ve genişliği b olan dikdörtgen bir kanal alalım (Sümer vd.1995). Dikdörtgen kanalın birim genişliğine düşen verdie q dielim (q= /b): Buna göre B=b ve A= b. alırsak;.b() 1 g.a () bağıntısı aşağıdaki biçime dönüşür..b g.b. g.b. 1 1 g.b 1/ 1/ q g Bu derinlik kritik derinliktir. Yani özgül enerjii minimum apan derinlik değeridir. Buna göre dikdörtgen kanalda kritik derinlik (); 1/ q g ile hesaplanmaktadır. Bu kritik derinlik değerini özgül enerji denkleminde erine koarak minimum özgül enerji bulunabilir. E.g.A (q.b).g.(b.) q.b E.g.b. q.g. Bulunan bu son eşitlikte = = (q /g) 1/ konarak dikdörtgen kanalda minimum özgül enerji (Emin) E min.

12 azılarak bulunur. / q (.g ) (g. ) elde edilir. Bu da kritik derinlikte Froude saısının 1 olduğunu gösterir. F r (g. ) 1 erdii sabit alarak özgül enerji-derinlik ilişkilerini ineledik. Şimdi de özgül enerjii sabit alalım ve verdi-derinlik ilişkilerini inelielim. Özgül enerji denklemin de; E.g.A enerji (E) sabit alınırsa verdi aşağıdaki gibi bulunur. A.g.(E ) Bu eşitlikte = 0 için A= 0 ve dolaısıla = 0 ve = E için ine = 0 olaağından bu denklemin grafiği Şekil 6.8 deki gibi çizilir. Şekil 6.8. Özgül enerji sabit iken verdi-derinlik ilişkileri (Sümer vd.1995). Şekilden görüldüğü gibi () eğrisi bir maksimumdan geçmektedir. Bu maksimum noktasının koordinatlarını bulmak için verdinin derinliğe göre türevini alalım;

13 da.g(e ). A.g d d 0 d.g(e ) da = B.d alınırsa;.(e ).B() 1 A() bulunur. Bu bağıntıda A ve B nin birer fonksionudur. Enerjii sabit alarak bu bağıntıdan bir değeri elde ederiz. Bu değerine dersek, maksimum verdi; max A()(.g(E )) bulunur. Buradaki A, derinliğindeki kesit alanıdır. Bu formülden E- çekilip bir öneki formülde erine konulursa; max.b( ) ( ) g.a 1 bağıntısı elde edilir (Sümer vd.1995).. Biz bu bağıntının anısını daha öne özgül enerji-derinlik ilişkilerini inelerken elde etmiştik. Bu denklemin çözümü bize daha öne elde ettiğimiz kritik derinliği () vereektir. Buna göre sabit bir özgül enerji değerinde açık kanalda maksimum verdi max iletilebilir. Bu ise akım derinliğinin max verdisine karşılık gelen kritik derinliğe () eşit olması ile olanaklıdır. Bu aptığımız işlemleri dikdörtgen kanala ugularsak aşağıdaki sonuçları buluruz. q E.q. q.(.g.(e )) dq 1/ 1 (g) (E ). 0 d (E ) (E ) E 0 E 1. 0 (E )

14 elde edilir. Buradan derinlik. E bulunur. Bu sonuç daha öneki sonuçla. E anıdır. erdii maksimum apan bu derinlik değerine kritik derinlik denir. Bu derinlik; q (.g.(e )) eşitliğinde erine konursa; q max.e..g. E. E q max (g).. E / max (g. ) q bulunur. Yani dikdörtgen kanallarda maksimum verdi kritik derinliğe bağlı olarak bu formülle bulunabilir Üçgen ve Yamuk Biçimli Kanallarda Kritik Derinlik ve Kritik Hız Açık kanalların biçimi çok farklılık gösterir. En çok karşılaştığımız açık kanal biçimleri dikdörtgen, üçgen, amuk ve arım daire kanallardır. Dikdörtgen kanal için kritik derinlik ve kritik hız hesaplamalarını bir öneki konuda apmış ve aşağıdaki gibi bulmuştuk. 1/ q g q (g. ) Tüm kanallar için kullanılabileek kritik hız ve kritik derinlik bağıntıları da ukarıdaki konuda açıklanmıştı. Burada ukarıdaki sonuçları daha somutlaştırarak kritik hız ve kritik derinlik genel bağıntıları aşağıdaki gibi verilebilir; A

15 .B 1 A.g A.g B kritik derinlik ise ();.B 1 A.g eşitliğile bulunur. Bunu açarsak; g A B eşitliği elde edilmiş olur. Bu azdığımız ve eşitlikleri herhangi bir kesitte kritik hızın ve kritik derinliğin elde edilmesinde kullanılır. Bu eşitliklerde; : verdi, A : kesit alanı, B : serbest sıvı üzeinin genişliğidir. Üçgen kesitli bir kanalda kritik derinlik ve kritik hız değerlerinin bulunmasında kullanılaak formüller aşağıda verilmiştir (Aıldız 198). Bu formüleri kullanırken Şekil 6.9 dan ararlanılaaktır. Bu şekilde üçgen kanalın eğimi 1/m ile gösterilmektedir. 1 m A B / B.m. 1..B A m. Yukarıda verdiğimiz kritik derinlik formülünde üçgen kesit için bulunan bu eşitliklerin erine konulmasıla kritik derinlik aşağıdaki gibi elde edilir. g A B 6 m..m. 1/ 5. m.g

16 Kritik hız formülü ise herhangi bir kesit için verilen = (A.g/B) 1/ formülünde, elde edilen kritik hız, formülündeki sembollerin erine ukarıdaki verilenler konarak bulunur. Şekil 6.9. Üçgen kesitli kanal(aıldız 198) A g. B m. g..m. g. Açık kanal apımında en çok kullanılan kanal kesitlerinden birisi de amuktur. Yamuk kesitli kanalda kritik derinlik ve kritik hız aşağıdaki gibi bulunur (Aıldız 198). (Şekil 6.10). B b.m. A (b m. ). A g. B (b m. ). g. (b.m. )

17 Şekil Yamuk kesitli kanal (Aıldız 198) Bu formülle amuk kesitli kanalda kritik hız elde edilir. Yamuk kesitli kanallarda kritik derinliği veren ilişkinin bulunmasında ise enerji denklemini kullanalım. E.g.A.g E A.B g.(b m. ). E.g.(b m. ) 4. m. E. b (16m. E m 16. m. E. b 9.b ) 10m bulunur. Bu eşitlik amuk kesitli kanal için kritik derinliğin hesaplanmasında kullanılır. Eğer b= 0 ise ani kanal üçgen ise; 4.m.E 4.m.E 10m 4.E 5 8mE 10m bulunur. Yani üçgen kanalda kritik derinlik özgül enerjinin 4/5 ine eşittir.

τ s =0.76 ρghj o τ cs = τ cb { 1 Sin

τ s =0.76 ρghj o τ cs = τ cb { 1 Sin : Taban eğimi J o =0.000 olan trapez kesitli bir sulama kanalı ince çakıl bir zemine sahip olup, bu malzeme için kritik kama gerilmesi τ cb =3.9 N/m dir. Bu kanaldan 35 m 3 /s lik debi iletilmesi halinde

Detaylı

Momentum iletimi. Kuvvetin bileşenleri (Momentum akısının bileşenleri) x y z x p + t xx t xy t xz y t yx p + t yy t yz z t zx t zy p + t zz

Momentum iletimi. Kuvvetin bileşenleri (Momentum akısının bileşenleri) x y z x p + t xx t xy t xz y t yx p + t yy t yz z t zx t zy p + t zz 1. Moleküler momentum iletimi Hız gradanı ve basınç nedenile Kesme gerilmesi (t ij ) ve basınç (p) Momentum iletimi Kuvvetin etki ettiği alana dik ön (momentum iletim önü) Kuvvetin bileşenleri (Momentum

Detaylı

Karma ve Bileşik Kesitler

Karma ve Bileşik Kesitler Karma ve Bileşik Kesitler Karma Kesit: Islak çevresi bounca farklı pürüzlülüklerden oluşan kanal kesitine karma kesit denir. Bu kesitler için eşdeğer Manning pürüzlülük katsaısı tanımlanır. n eq n i P

Detaylı

Açık Kanallar SERBEST YÜZEYLİ AKIMLAR (AÇIK KANAL AKIMLARI) PDF created with FinePrint pdffactory trial version http://www.fineprint.

Açık Kanallar SERBEST YÜZEYLİ AKIMLAR (AÇIK KANAL AKIMLARI) PDF created with FinePrint pdffactory trial version http://www.fineprint. SERBEST YÜZEYLİ AKIMLAR (AÇIK KANAL AKIMLARI) Açık Kanallar Su yüzeyi atmosferle temas halinde olan akımlara Serbest Yüzeyli Akımlar veya Açık Kanal Akımları adı verilmektedir. Bu tür akımlar genellikle

Detaylı

Saf Eğilme (Pure Bending)

Saf Eğilme (Pure Bending) Saf Eğilme (Pure Bending) Bu bölümde, doğrusal, prizmatik, homojen bir elemanın eğilme etkisi altındaki deformasonları incelenecek. Burada çıkarılacak formüller, en kesiti an az bir eksene göre simetrik

Detaylı

AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1. YILİÇİ SINAVI ( )

AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1. YILİÇİ SINAVI ( ) 1 3 4 5 6 T AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1. YILİÇİ SINAVI (13.11.008) Ad-Soad: No: Grup: 1) a) İdeal ve gerçek akışkan nedir? Hız dağılımlarını çiziniz. Pratikte ideal akışkan var mıdır? Açıklaınız. İdeal Akışkan;

Detaylı

HİDROLİK. Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU

HİDROLİK. Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU HİDROLİK Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Ders Hakkında Genel Bilgiler Görüşme Saatleri:---------- Tavsiye edilen kitaplar: 1-Hidrolik (Prof. Dr. B. Mutlu SÜMER, Prof. Dr. İstemi ÜNSAL. ) 2-Akışkanlar Mekaniği

Detaylı

AÇIK KANAL AKIMI. Hopa Yukarı Sundura Deresi-ARTVİN

AÇIK KANAL AKIMI. Hopa Yukarı Sundura Deresi-ARTVİN AÇIK KANAL AKIMI Hopa Yukarı Sundura Deresi-ARTVİN AÇIK KANAL AKIMI (AKA) Açık kanal akımı serbest yüzeyli akımın olduğu bir akımdır. serbest yüzey hava ve su arasındaki ara yüzey @ serbest yüzeyli akımda

Detaylı

elde edilir. Akışkan dinamiğinde değişik akım tipleri vardır. Bunlar aşağıdaki gibi tanımlanabilir (Ayyıldız 1983).

elde edilir. Akışkan dinamiğinde değişik akım tipleri vardır. Bunlar aşağıdaki gibi tanımlanabilir (Ayyıldız 1983). 3. AKIŞKAN DİNAMİĞİ 3.. Newton un İkinci Kanunu Bir akışkan taneciği bir noktadan başka bir noktaya giderken pozitif ya da negatif ivmeyle hareket etmekte ve bu süreçte, üzerine F m. a kuvveti etkimektedir.

Detaylı

2.6. Düzlemsel Yüzeylere Etkiyen Hidrostatik Kuvvet. Yatay bir düzleme bir akışkanın uyguladığı kuvvet FR= P.A bağıntısıyla bulunur.

2.6. Düzlemsel Yüzeylere Etkiyen Hidrostatik Kuvvet. Yatay bir düzleme bir akışkanın uyguladığı kuvvet FR= P.A bağıntısıyla bulunur. . KIŞKN STTİĞİ.6. Düzlemsel Yüzeylere Etkiyen Hidrostatik Kuvvet Yatay bir düzleme bir akışkanın uyguladığı kuvvet F= P. bağıntısıyla bulunur. Burada; F : Yatay düzleme uygulanan idrostatik kuvvet (N),

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

Fizik 101: Ders 3 Ajanda

Fizik 101: Ders 3 Ajanda Anlamlı Saılar Fizik 101: Ders 3 Ajanda Tekrar: Vektörler, 2 ve 3D düzgün doğrusal hareket Rölatif hareket ve gözlem çerçeveleri Düzgün dairesel hareket Vektörler (tekrar) Vektör (Türkçe) ; Vektör (Almanca)

Detaylı

MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ

MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ MÜHENDİSLİK MEKNİĞİ DİNMİK MDDESEL NOKTLRIN DİNMİĞİ DİNMİK MDDESEL NOKTLRIN DİNMİĞİ İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ - Konum, Hız ve İvme - Newton Kanunları 2. MDDESEL NOKTLRIN KİNEMTİĞİ - Doğrusal Hareket - Düzlemde

Detaylı

5. Boyut Analizi. 3) Bir deneysel tasarımda değişken sayısının azaltılması 4) Model tasarım prensiplerini belirlemek

5. Boyut Analizi. 3) Bir deneysel tasarımda değişken sayısının azaltılması 4) Model tasarım prensiplerini belirlemek Boyut analizi, göz önüne alınan bir fiziksel olayı etkileyen deneysel değişkenlerin sayısını ve karmaşıklığını azaltmak için kullanılan bir yöntemdir. Akışkanlar mekaniğinin gelişimi ağırlıklı bir şekilde

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

2.2 Bazıözel fonksiyonlar

2.2 Bazıözel fonksiyonlar . Bazıözel fonksionlar Kuvvet fonksionu, polinomlar ve rasonel fonksionlar, mutlak değer ve tam değer fonksionları, pratik grafik çizimleri. 1-) Lineer fonksionlar: m ve n sabit saılar olmak üzere f()

Detaylı

Borularda Akış. Hesaplamalarda ortalama hız kullanılır.

Borularda Akış. Hesaplamalarda ortalama hız kullanılır. En yaygın karşılaşılan akış sistemi Su, petrol, doğal gaz, yağ, kan. Boru akışkan ile tam dolu (iç akış) Dairesel boru ve dikdörtgen kanallar Borularda Akış Dairesel borular içerisi ve dışarısı arasındaki

Detaylı

5. Boyut Analizi. 3) Bir deneysel tasarımda değişken sayısının azaltılması 4) Model tasarım prensiplerini belirlemek

5. Boyut Analizi. 3) Bir deneysel tasarımda değişken sayısının azaltılması 4) Model tasarım prensiplerini belirlemek Boyut analizi, göz önüne alınan bir fiziksel olayı etkileyen deneysel değişkenlerin sayısını ve karmaşıklığını azaltmak için kullanılan bir yöntemdir. kışkanlar mekaniğinin gelişimi ağırlıklı bir şekilde

Detaylı

BİRİM ŞEKİLDEĞİŞTİRME DÖNÜŞÜMÜ

BİRİM ŞEKİLDEĞİŞTİRME DÖNÜŞÜMÜ BİRİM ŞEKİLDEĞİŞTİRME DÖNÜŞÜMÜ DÜZLEM-BİRİM ŞEKİLDEĞİŞTİRME 3D durumda, bir noktadaki birim şekil değiştirme durumu 3 normal birim şekildeğiştirme bileşeni,, z, ve 3 kesme birim şekildeğiştirme bileşeninden,

Detaylı

Bölüm 8: Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu

Bölüm 8: Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu Kavrama Soruları Bölüm 8: Potansiel Enerji ve Enerjinin Korunumu 1- Hızı olmaan bir cismin enerjisi varmıdır? 2- Hızı olan bir cismin potansiel enerjisinden bahsedilebilir mi? 3- Hangi durumlarda bir cisim

Detaylı

MATERIALS. Basit Eğilme. Third Edition. Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. John T. DeWolf. Lecture Notes: J. Walt Oler Texas Tech University

MATERIALS. Basit Eğilme. Third Edition. Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. John T. DeWolf. Lecture Notes: J. Walt Oler Texas Tech University CHAPTER BÖLÜM MECHANICS MUKAVEMET OF I MATERIALS Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. John T. DeWolf Basit Eğilme Lecture Notes: J. Walt Oler Teas Tech Universit Düzenleen: Era Arslan 2002 The McGraw-Hill

Detaylı

ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR

ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR Fonksionlar ve Özel Tanımlı Fonksionlar Özel tanımlı fonksionlar konusu fonksionların alt bir dalıdır. Bu konuu daha ii anlaabilmemiz için fonksionlar ile ilgili bilgilerimizi

Detaylı

z z Genel yükleme durumunda, bir Q noktasını üç boyutlu olarak temsil eden kübik gerilme elemanı üzerinde 6 bileşeni

z z Genel yükleme durumunda, bir Q noktasını üç boyutlu olarak temsil eden kübik gerilme elemanı üzerinde 6 bileşeni GERİLME VE ŞEKİL DEĞİŞTİRME DÖNÜŞÜM BAĞINTILARI Q z Genel ükleme durumunda, bir Q noktasını üç boutlu olarak temsil eden kübik gerilme elemanı üzerinde 6 bileşeni gösterilebilir: σ, σ, σ z, τ, τ z, τ z.

Detaylı

Gerilme Dönüşümü. Bölüm Hedefleri

Gerilme Dönüşümü. Bölüm Hedefleri Gerilme Dönüşümü Bölüm Hedefleri Bu bölümde, belirli bir koordinat sisteminde tanımlı gerilme bileşenlerinin, farklı eğimlere sahip koordinat sistemlerine nasıl dönüştürüleceği üzerinde durulacaktır. Gerekli

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Final Sınavı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Final Sınavı KOCEİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik akültesi Makina Mühendisliği ölümü Mukavemet I inal Sınavı dı Soadı : 9 Ocak 0 Sınıfı : h No : SORU : Şekildeki ucundan ankastre, ucundan serbest olan kirişinin uzunluğu

Detaylı

HİDROLİK KARARLI UNİFORM OLMAYAN AÇIK KANAL HİDROLİĞİ PROBLEMLER 3

HİDROLİK KARARLI UNİFORM OLMAYAN AÇIK KANAL HİDROLİĞİ PROBLEMLER 3 HİDROLİK KARARLI UNİFORM OLMAYAN AÇIK KANAL HİDROLİĞİ PROBLMLR.) Dikdörtgen kanal içerisindeki akıın biri debisi.5 /sn'dir. Bu akı için özgül enerji diagraını çizerek.5 değeri için ükün olabilecek su derinlikleri

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü Uygulama VIII ÇÖZÜMLER

İnşaat Mühendisliği Bölümü Uygulama VIII ÇÖZÜMLER Soru 1 : Şekildeki hazne boru sisteminde sıkışmaz ve ideal akışkanın (su) permanan bir akımı mevcuttur. Su yatay eksenli ABC borusu ile atmosfere boşalmaktadır. Mutlak atmosfer basıncını 9.81 N/cm 2 ve

Detaylı

BÖLÜM 24 TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI

BÖLÜM 24 TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI YILLAR 966 967 968 969 97 97 97 975 976 977 978 980 98 98 98 98 985 986 987 988 989 990 99 99 99 99 995 996 997 998 006 007 ÖSS / ÖSS-I ÖYS / ÖSS-II 5 6 6 5

Detaylı

2. SUYUN BORULARDAKİ AKIŞI

2. SUYUN BORULARDAKİ AKIŞI . SUYUN BORULARDAKİ AKIŞI.. Birim Sistemleri Diğer bilim dallarında olduğu gibi suyun borulardaki akış formüllerinde de çeşitli birim sistemleri kullanılabilir. Bunlar: a) MKS (Meter-Kilogram-Second),

Detaylı

BÖLÜM 2 AKIŞKANLARIN STATİĞİ (HİDROSTATİK)

BÖLÜM 2 AKIŞKANLARIN STATİĞİ (HİDROSTATİK) BÖLÜM AKIŞKANLARIN STATİĞİ (HİDROSTATİK) Hidrostatik duran akışkanlar ile üniform olarak hareket eden ( akışkanın hızının her erde anı olduğu ) akışkanların durumunu inceler. 1 BİR NOKTADAKİ BASINÇ Hidrostatik

Detaylı

AÇIK KANAL HİDROLİĞİ

AÇIK KANAL HİDROLİĞİ AÇIK KANAL HİDROLİĞİ Tanım : Serbest su yüzeyinin hava ile temas ettiği akımlardır. SERBEST YÜZEYLİ AKIMLAR Su yüzeyi atmosferle temas halindedir. Sıvı sadece atmosfer basıncı etkisindedir. Akımı sağlayan

Detaylı

DERS 8. Artan ve Azalan Fonksiyonlar, Konkavlık, Maksimum ve Minimum

DERS 8. Artan ve Azalan Fonksiyonlar, Konkavlık, Maksimum ve Minimum DERS 8 Artan ve Azalan Fonksionlar, Konkavlık, Maksimum ve Minimum 8.. Artan ve Azalan Fonksionlar. Bir fonksionun vea onun grafiğinin belli bir aralık üzerinde artan vea azalan olmasının ne anlama geldiği

Detaylı

Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış

Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış Laminer ve Türbülanslı Akış Laminer Akış: Çalkantısız akışkan tabakaları ile karakterize edilen çok düzenli akışkan hareketi laminer akış olarak adlandırılır. Türbülanslı

Detaylı

Alınan Puan NOT: Yalnızca 5 soru çözünüz, çözmediğiniz soruyu X ile işaretleyiniz. Sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR ve ÇÖZÜMLER

Alınan Puan NOT: Yalnızca 5 soru çözünüz, çözmediğiniz soruyu X ile işaretleyiniz. Sınav süresi 90 dakikadır. SORULAR ve ÇÖZÜMLER Gıda Mühendisliği Bölümü, 2016/2017 Öğretim Yılı, Bahar yarıyılı 0216-Akışkanlar Mekaniği Dersi, Dönem Sonu Sınavı Soru Çözümleri 30.05.2017 Adı- Soyadı: Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20) 4 (20) 5 (20)

Detaylı

Doğrusal Fonksiyonlar, Karesel Fonksiyonlar, Polinomlar ve Rasyonel Fonksiyonlar, Fonksiyon Çizimleri

Doğrusal Fonksiyonlar, Karesel Fonksiyonlar, Polinomlar ve Rasyonel Fonksiyonlar, Fonksiyon Çizimleri Doğrusal Fonksionlar, Karesel Fonksionlar, Polinomlar ve Rasonel Fonksionlar, Fonksion Çizimleri Bir Fonksionun Koordinat Kesişimleri(Intercepts). Bir fonksionun grafiğinin koordinat eksenlerini kestiği

Detaylı

PARABOL. çözüm. kavrama sorusu. çözüm. kavrama sorusu

PARABOL. çözüm. kavrama sorusu. çözüm. kavrama sorusu PARABL Bu bölümde birinci dereceden fonksion =f()=a+b ve ikinci dereceden fonksion =f()=a +b+c grafiklerini üzesel olarak inceleeceğiz. f()=a +b+c ikinci dereceden bir bilinmeenli polinom fonksionun grafiği

Detaylı

2. İKİ BOYUTLU MATEMATİKSEL MODELLER

2. İKİ BOYUTLU MATEMATİKSEL MODELLER . İKİ BOYULU MAEMAİKSEL MODELLER.. Genel Bilgiler Şimdi konform dönüşüm teknikleri ile çözülebilen kararlı durum ısı akışı elektrostatik ve ideal sıvı akışı ile ilgili problemleri göz önüne alacağız. Konform

Detaylı

EĞİM, BİR DOĞRUNUN DENKLEMİ VE EĞİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

EĞİM, BİR DOĞRUNUN DENKLEMİ VE EĞİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Özgür EKER EĞİM, BİR DOĞRUNUN DENKLEMİ VE EĞİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Eğim: ETKİNLİK : Bir bisiklet arışındaki iki farklı parkur aşağıdaki gibidir. I. parkurda KL 00 metre ve II. parkurda AB 00 metre olduğuna

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik Ders Notları Sınav Soru ve Çözümleri DĞHN MÜHENDİSLİK MEKNİĞİ STTİK MÜHENDİSLİK MEKNİĞİ STTİK İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ - Skalerler ve Vektörler - Newton Kanunları 2. KUVVET SİSTEMLERİ - İki outlu Kuvvet

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik ers Notları Sınav Soru ve Çözümleri ĞHN MÜHENİSİK MEKNİĞİ STTİK MÜHENİSİK MEKNİĞİ STTİK İÇİNEKİER 1. GİRİŞ - Skalerler ve Vektörler - Newton Kanunları 2. KUVVET SİSTEMERİ - İki Boutlu Kuvvet Sistemleri

Detaylı

YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM

YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM Yavaş değişen akımların analizinde kullanılacak genel denklem bir kanal kesitindeki toplam enerji yüksekliği: H = V g + h + z x e göre türevi alınırsa: dh d V = dx dx

Detaylı

Düzlem Elektromanyetik Dalgalar

Düzlem Elektromanyetik Dalgalar Düzlem Elektromanetik Dalgalar Düzgün Düzlem Dalga: E nin, (benzer şekilde H nin) aılma önüne dik sonsuz düzlemlerde, anı öne, anı genliğe ve anı faza sahip olduğu özel bir Maxwell denklemleri çözümüdür.

Detaylı

Taşkın, Çetin, Abdullayeva

Taşkın, Çetin, Abdullayeva BÖLÜM Taşkın, Çetin, Abdullaeva FONKSİYONLAR.. FONKSİYON KAVRAMI Tanım : A ve B boş olmaan iki küme a A ve b B olmak üzere ( ab, ) sıralı eleman çiftine sıralı ikili denir. ( ab, ) sıralı ikilisinde a

Detaylı

3. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

3. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 3 HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 BÖLÜM 2 EŞ-ANLI DENKLEM SİSTEMLERİ Bu bölümde analitik ve grafik olarak eş-anlı denklem sistemlerinin

Detaylı

TÜRKİYE GENELİ DENEME SINAVI LYS - 1 MATEMATİK

TÜRKİYE GENELİ DENEME SINAVI LYS - 1 MATEMATİK TÜRKİY GNLİ SINVI LYS - 1 7 MYIS 017 LYS 1 - TSTİ 1. u testte 80 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan kısmına işaretleiniz. + k+ n 15 + 10 1. : = + 6 16 + 8 0 + 8 olduğuna

Detaylı

NÜMERİK ANALİZ. Sayısal Yöntemlerin Konusu. Sayısal Yöntemler Neden Kullanılır?!! Denklem Çözümleri

NÜMERİK ANALİZ. Sayısal Yöntemlerin Konusu. Sayısal Yöntemler Neden Kullanılır?!! Denklem Çözümleri Saısal Yöntemler Neden Kullanılır?!! NÜMERİK ANALİZ Saısal Yöntemlere Giriş Yrd. Doç. Dr. Hatice ÇITAKOĞLU 2016 Günümüzde ortaa konan problemlerin bazılarının analitik çözümleri apılamamaktadır. Analitik

Detaylı

TEMEL ELEKTROT SİSTEMLERİ Eş Merkezli Küresel Elektrot Sistemi

TEMEL ELEKTROT SİSTEMLERİ Eş Merkezli Küresel Elektrot Sistemi TEMEL ELEKTROT SİSTEMLERİ Eş Merkezli Küresel Elektrot Sistemi Merkezleri aynı, aralarında dielektrik madde bulunan iki küreden oluşur. Elektrik Alanı ve Potansiyel Yarıçapları ve ve elektrotlarına uygulanan

Detaylı

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: SORULAR-CEVAPLAR

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: SORULAR-CEVAPLAR MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: 1- (24 Puan) Şekildeki 5.08 cm çaplı 38.1 m uzunluğunda, 15.24 cm çaplı 22.86 m uzunluğunda ve 7.62 cm çaplı

Detaylı

NOKTANIN ANALİTİK İNCELEMESİ NOKTANIN ANALİTİK İNCELEMESİ

NOKTANIN ANALİTİK İNCELEMESİ NOKTANIN ANALİTİK İNCELEMESİ NKTANIN ANALİTİK İNCELEMESİ NKTANIN ANALİTİK İNCELEMESİ Başlangıç noktasında birbirine dik olan iki saı doğrusunun oluşturduğu sisteme "Dik Koordinat Sistemi" denir. Dik Koordinat Sisteminin belirttiği

Detaylı

LYS Matemat k Deneme Sınavı

LYS Matemat k Deneme Sınavı LYS Matematk Deneme Sınavı. Üç basamaklı doğal saılardan kaç tanesi, 8 ve ile tam bölünür? 8 9. ile in geometrik ortası z dir. ( z). ( z ). z aşağıdakilerden hangisidir?. 9 ifadesinin cinsinden değeri

Detaylı

Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabol Denkleminin Yazılması

Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabol Denkleminin Yazılması www.mustafaagci.com.tr, 11 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, agcimustafa@ahoo.com Parabol Denkleminin Yazılması B ir doğru kaç noktasıla bellidi? İki, değil mi Çünkü tek bir noktadan geçen istediğimiz kadar

Detaylı

Bölüm 13 AÇIK KANAL AKIŞI

Bölüm 13 AÇIK KANAL AKIŞI Akışkanlar Mekaniği: Temelleri ve Uygulamaları 3. Baskı Yunus A. Cengel, John M. Cimbala McGraw-Hill, 2014 Bölüm 13 AÇIK KANAL AKIŞI Slaytları Hazırlayan: Prof. Dr. Suat CANBAZOĞLU Yayın hakkı The McGraw-Hill

Detaylı

[ 1, 1] alınırsa bu fonksiyon birebir ve örten olur. Bu fonksiyonun tersine arkkosinüs. f 1 (x) = sin 1 (x), 1 x 1

[ 1, 1] alınırsa bu fonksiyon birebir ve örten olur. Bu fonksiyonun tersine arkkosinüs. f 1 (x) = sin 1 (x), 1 x 1 ..3 Ters Trigonometrik Fonksionlar Önceki kesimde belirtilen bütün trigonometrik fonksionlar perodik olduklarından görüntü kümesindeki her değeri sonsuz noktada alırlar. Bölece trigonometrik fonksionlar

Detaylı

DERS 1: TEMEL KAVRAMLAR

DERS 1: TEMEL KAVRAMLAR DERS : TEMEL KAVRAMLAR Dersin Amacı: Diferansiel denklemlerin doğasını kavramak, onları tanımlamak ve sınıflandırmak, adi diferansiel denklemleri lineer ve lineer olmama durumuna göre sınıflandırmak, bir

Detaylı

YARDIRMALI MATEMATİK TÜREV FASİKÜLÜ

YARDIRMALI MATEMATİK TÜREV FASİKÜLÜ YRIRMLI MTEMTİK TÜREV FSİKÜLÜ Maksimum-Minimum Problemleri MESUT ERİYES MKSİMUM - MİNİMUM PROLEMLERİ Maksimum ve minimum problemlerini çözmek için şu kurallar ugulanır; 1) Maksimum a da minimum olması

Detaylı

u=0 = + = + = α olur. İntegral alınırsa = ½ α = ½ α ve lardan biri için = / α

u=0 = + = + = α olur. İntegral alınırsa = ½ α = ½ α ve lardan biri için = / α 3 İş, toplam potansiel, toplam potansielin minimum olma kuralı, RİTZ metodu Tekil bir kuvvetin işi: Tekil bir kuvvetin aptığı iş, kuvvet ile olun çarpımı olarak tanımlanır Bir taşııcı sistem üzerindeki

Detaylı

2. Basınç ve Akışkanların Statiği

2. Basınç ve Akışkanların Statiği 2. Basınç ve Akışkanların Statiği 1 Basınç, bir akışkan tarafından birim alana uygulanan normal kuvvet olarak tanımlanır. Basıncın birimi pascal (Pa) adı verilen metrekare başına newton (N/m 2 ) birimine

Detaylı

2. Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler x 2 2x + 2m + 1 = 0 denkleminin kökleri x 1 ve x 2 dir. 4x 1 + 5x 2 = 7 ise m aşağıdakilerden hangisidir?

2. Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler x 2 2x + 2m + 1 = 0 denkleminin kökleri x 1 ve x 2 dir. 4x 1 + 5x 2 = 7 ise m aşağıdakilerden hangisidir? MC www.matematikclub.com, 006 Cebir Notları Gökhan DEMĐR, gdemir3@ahoo.com.tr. Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler- TEST I A) 1 B) C) 3 D) 4 E) 5 1. 1/ = 0 denkleminin köklerinin toplamı aşağıdakilerden

Detaylı

(b) Model ve prototipi eşleştirmek için Reynolds benzerliğini kurmalıyız:

(b) Model ve prototipi eşleştirmek için Reynolds benzerliğini kurmalıyız: AKM 205 BÖLÜM 7 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Askeri amaçlı hafif bir paraşüt tasarlanmaktadır. Çapı 7.3 m, deney yükü, paraşüt ve donanım ağırlığı

Detaylı

İ çindekiler. xvii GİRİŞ 1 TEMEL AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ BERNOULLİ DENKLEMİ 68 AKIŞKANLAR STATİĞİ 32. xvii

İ çindekiler. xvii GİRİŞ 1 TEMEL AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ BERNOULLİ DENKLEMİ 68 AKIŞKANLAR STATİĞİ 32. xvii Last A Head xvii İ çindekiler 1 GİRİŞ 1 1.1 Akışkanların Bazı Karakteristikleri 3 1.2 Boyutlar, Boyutsal Homojenlik ve Birimler 3 1.2.1 Birim Sistemleri 6 1.3 Akışkan Davranışı Analizi 9 1.4 Akışkan Kütle

Detaylı

ÇEV-220 Hidrolik. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT

ÇEV-220 Hidrolik. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT ÇEV-220 Hidrolik Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT Borularda Akış Boru ve kanallardaki sıvı veya gaz akışından, yaygın olarak ısıtma soğutma uygulamaları ile akışkan

Detaylı

BURKULMA DENEYİ DENEY FÖYÜ

BURKULMA DENEYİ DENEY FÖYÜ T.C. ONDOKUZ MYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FKÜLTESİ MKİN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BURKULM DENEYİ DENEY FÖYÜ HZIRLYNLR Prof.Dr. Erdem KOÇ Yrd.Doç.Dr. İbrahim KELEŞ EKİM 1 SMSUN BURKULM DENEYİ 1. DENEYİN MCI

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik Ders Notları Sınav Soru ve Çözümleri DAĞHAN MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ - Skalerler ve Vektörler - Newton Kanunları. KUVVET SİSTEMLERİ - İki Boutlu

Detaylı

NLİTİK EMETRİ lan ve ğırlık Merkezi 5. ölüm Örnek 0 nalitik düzlemde üçgen [] açıorta [] // [] (6 0 (6 (6 (6 0 [H] [] [K] [] H = K = br K ile H üçgenl

NLİTİK EMETRİ lan ve ğırlık Merkezi 5. ölüm Örnek 0 nalitik düzlemde üçgen [] açıorta [] // [] (6 0 (6 (6 (6 0 [H] [] [K] [] H = K = br K ile H üçgenl NLİTİK EMETRİ lan ve ğırlık Merkezi 5. ölüm lan Örnek 0 nalitik düzlemde ( 0 c h b h a h c b ( 0 ( 0 a a h b h a b c h lan( = = = c Yukarıdaki verilenlere göre lan( kaç birimkaredir? 6 8 9 E c b Taban:

Detaylı

Ercan Kahya. Hidrolik. B.M. Sümer, İ.Ünsal, M. Bayazıt, Birsen Yayınevi, 2007, İstanbul

Ercan Kahya. Hidrolik. B.M. Sümer, İ.Ünsal, M. Bayazıt, Birsen Yayınevi, 2007, İstanbul Ercan Kahya 1 Hidrolik. B.M. Sümer, İ.Ünsal, M. Bayazıt, Birsen Yayınevi, 2007, İstanbul BÖLÜM 10 BORULAR İÇERİSİNDE AKIM 10.5. u; Bir önceki bölümde (10.3 'to / p ile 2 f V ENERJI KAYBI 10.5. HIDROLIK

Detaylı

ÇÖZÜMLER ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Uygulama VII

ÇÖZÜMLER ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Uygulama VII Soru 1 : Şekildeki hazne boru sisteminde; a- 1, 2, 3 noktalarındaki akışkanın basınçlarını bulunuz. b- Rölatif enerji ve piyezometre çizgilerini çiziniz. Sonuç: p 1=28.94 kn/m 2 ; p 2=29.23 kn/m 2 ; p

Detaylı

1998 ÖYS. 1. Üç basamaklı bir x doğal sayısının 7. iki basamaklı bir y doğal sayısına eşittir. Buna göre, y doğal sayısı en az kaç olabilir?

1998 ÖYS. 1. Üç basamaklı bir x doğal sayısının 7. iki basamaklı bir y doğal sayısına eşittir. Buna göre, y doğal sayısı en az kaç olabilir? 99 ÖYS. Üç basamaklı bir doğal saısının 7 katı, iki basamaklı bir doğal saısına eşittir. Buna göre, doğal saısı en az kaç olabilir? A) B) C) 6. Bugünkü aşları 6 ve ile orantılı olan iki kardeşin 6 ıl sonraki

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR-II BORU ve DİRSEKLERDE ENERJİ KAYBI DENEYİ 1.Deneyin Adı: Boru ve dirseklerde

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI BORULARDA VE HİDROLİK ELEMANLARDA SÜRTÜNME KAYIPLARI DENEY FÖYÜ 1. DENEYİN AMACI Borularda

Detaylı

Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK

Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Drenaj kanalları, drenaj alanına ilişkin en yüksek yüzey akış debisi veya drenaj katsayısı ile belirlenen kanal kapasitesi gözönüne alınarak

Detaylı

Akışkan Kinematiği 1

Akışkan Kinematiği 1 Akışkan Kinematiği 1 Akışkan Kinematiği Kinematik, akışkan hareketini matematiksel olarak tanımlarken harekete sebep olan kuvvetleri ve momentleri gözönüne almadan; Yerdeğiştirmeler Hızlar ve İvmeler cinsinden

Detaylı

TEST. Doğrusal Denklemler kg domates ile 2 kg salça yapılmaktadır. 2. Aşağıda verilen, 5. Cebinde 50 si bulunan Nehir babasından her

TEST. Doğrusal Denklemler kg domates ile 2 kg salça yapılmaktadır. 2. Aşağıda verilen, 5. Cebinde 50 si bulunan Nehir babasından her Doğrusal Denklemler 7. Sınıf Matematik Soru Bankası TEST. t Zaman (sn) 0 0 0 0 Yol (m) 0 00 0 00 Yukarıdaki tabloda bir koşucunun metre cinsinden aldığı ol ile sanie cinsinden harcadığı zaman verilmiştir.

Detaylı

İKİNCİ DERECEDEN FONKSİYONLAR VE GRAFİKLERİ

İKİNCİ DERECEDEN FONKSİYONLAR VE GRAFİKLERİ İKİNCİ DERECEDEN FONKSİYONLAR VE GRAFİKLERİ TANIM: a, b, c R ve a olmak üzere, f : R R, = f ( ) = a + b + c fonksionuna, ikinci dereceden bir bilinmeenli fonksion denir. { } (, ) : = f ( ) R kümesinin

Detaylı

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 3 BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması 1.1.018 MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 1 3. Burulma Genel Bilgiler Burulma (Torsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme

Detaylı

12. SINIF. Fonksiyonlar - 1 TEST. 1. kx + 6 fonksiyonu sabit fonksiyon olduğuna göre aşağıdakilerden hangisidir? k. = 1 olduğuna göre k. kaçtır?

12. SINIF. Fonksiyonlar - 1 TEST. 1. kx + 6 fonksiyonu sabit fonksiyon olduğuna göre aşağıdakilerden hangisidir? k. = 1 olduğuna göre k. kaçtır? . SINIF M Fonksionlar. f ( + a ) + vef( ) 7 olduğuna göre a kaçtır? E) TEST. f ( ) k + 6 fonksionu sabit fonksion olduğuna f ( ) göre aşağıdakilerden k E). f( ) 6 k ve f ( ) olduğuna göre k kaçtır? E)

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1 kışkan Statiğine Giriş kışkan statiği (hidrostatik, aerostatik), durgun haldeki akışkanlarla

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HİDROLİK ANABİLİM DALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ DERSİ (PROBLEMLER 4)

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HİDROLİK ANABİLİM DALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ DERSİ (PROBLEMLER 4) YLDZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HİDROLİK NBİLİM DL KŞKNLR MEKNİĞİ DERSİ (PROBLEMLER ).1) Şekilde görülen ve noktasından mafsallı dikdörtgen kaağın uzunluğu.5 m, şekle dik derinliği 1.

Detaylı

PROF.DR. MURAT DEMİR AYDIN. ***Bu ders notları bir sonraki slaytta verilen kaynak kitaplardan alıntılar yapılarak hazırlanmıştır.

PROF.DR. MURAT DEMİR AYDIN. ***Bu ders notları bir sonraki slaytta verilen kaynak kitaplardan alıntılar yapılarak hazırlanmıştır. PO.D. MUAT DEMİ AYDIN ***Bu ders notları bir sonraki slatta verilen kanak kitaplardan alıntılar apılarak hazırlanmıştır. Mühendisler için Vektör Mekaniği: STATİK.P. Beer, E.. Johnston Çeviri Editörü: Ömer

Detaylı

ÇEV-220 Hidrolik. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT

ÇEV-220 Hidrolik. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT ÇEV-220 Hidrolik Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Demet KALAT Borularda Türbülanslı Akış Mühendislik uygulamalarında akışların çoğu türbülanslıdır ve bu yüzden türbülansın

Detaylı

BÖLÜM 4 4- TÜREV KAVRAMI 4- TÜREV KAVRAMI. Tanım y = fonksiyonunda x değişkeni x. artımını alırken y de. kadar artsın. = x.

BÖLÜM 4 4- TÜREV KAVRAMI 4- TÜREV KAVRAMI. Tanım y = fonksiyonunda x değişkeni x. artımını alırken y de. kadar artsın. = x. - TÜREV KAVRAMI - TÜREV KAVRAMI 7 iadesinin türevini alınız. Çözüm lim lim 7 7 lim 7 7 lim lim onksionunun türevini alınız. Tanım onksionunda değişkeni artımını alırken de kadar artsın. oranının giderken

Detaylı

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ( 1. ve 2. Öğretim ) Bölümleri MÜH 110 Statik Dersi - 1. Çalışma Soruları 03 Mart 2017

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ( 1. ve 2. Öğretim ) Bölümleri MÜH 110 Statik Dersi - 1. Çalışma Soruları 03 Mart 2017 KÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ( 1. ve 2. Öğretim ) ölümleri SRU-1) Mühendislik apılarında kullanılan elemanlar için KSN (Tarafsız eksen) kavramını tanımlaınız ve bir kroki şekil çizerek

Detaylı

TÜREV ALMA KURALLARI TÜREVİN UYGULAMALARI - I TÜREVİN UYGULAMALARI - II ANALİZ TESTLERİ

TÜREV ALMA KURALLARI TÜREVİN UYGULAMALARI - I TÜREVİN UYGULAMALARI - II ANALİZ TESTLERİ ÖÜ ÜV eğişim ranı, rtalama ve nlık Hız...7 ürev lma uralları... Parçalı ve utlak eğer Fonksionların ürevi...9 ürev ve üreklilik... gulama estleri...7 ÖÜ ÜVİ G - rtan ve zalan Fonksionlar...6 kstremum oktalar...6

Detaylı

MATEMATİK MATEMATİK-GEOMETRİ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 08

MATEMATİK MATEMATİK-GEOMETRİ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 08 LİSNS YRLŞTİRM SINVI- MTMTİK-GMTRİ SINVI MTMTİK TSTİ SRU KİTPÇIĞI 08 U SRU KİTPÇIĞI LYS- MTMTİK TSTİ SRULRINI İÇRMKTİR. . u testte 0 soru vardýr. MTMTİK TSTİ. evaplarýnýzý, cevap kâðýdýnın Matematik Testi

Detaylı

Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü. INSA 473 Çelik Tasarım Esasları Basınç Çubukları

Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü. INSA 473 Çelik Tasarım Esasları Basınç Çubukları Prof. Dr. şe Daloğlu INS 473 Çelik Tasarım Esasları asınç Çubukları asınç Çubukları Çerçeve Çubuklarının urkulma oları kolonunun burkulma bou: ve belirlenir kolon temele bağlısa (ankastre) =1.0 (mafsallı)

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK TÜRBİN ANALİZ VE DİZAYN ESASLARI Hidrolik türbinler, su kaynaklarının yerçekimi potansiyelinden, akan suyun kinetik enerjisinden ya da her ikisinin

Detaylı

TYT / MATEMATİK Deneme - 8

TYT / MATEMATİK Deneme - 8 TYT / MTEMTİK 1. 50 5 1 9 ikdörtgenin alanı 5 $ 9 90. ^ h - ^ $ h - 7-7 - 1 7 - ^ h f p 18 7-1 7 1 7 & & 7 & 8. V. adımda 90 519 519 olması gerekirken 519 90 azılarak 90 hata apılmıştır. 5. m 1 n k I.

Detaylı

6 II. DERECEDEN FONKSÝYONLAR 2(Parabol) (Grafikten Parabolün Denklemi-Parabol ve Doðru) LYS MATEMATÝK. y f(x) f(x)

6 II. DERECEDEN FONKSÝYONLAR 2(Parabol) (Grafikten Parabolün Denklemi-Parabol ve Doðru) LYS MATEMATÝK. y f(x) f(x) 6 II. DERECEDEN FNKSÝYNLR (Parabol) (Grafikten Parabolün Denklemi-Parabol ve Doðru) LYS MTEMTÝK 1. f(). f() 6 8 T Yukarıda grafiği verilen = f() parabolünün denklemi nedir?( = 6) Yukarıda grafiği verilen

Detaylı

Manyetik Alanlar. Benzer bir durum hareketli yükler içinde geçerli olup bu yüklerin etrafını elektrik alana ek olarak bir manyetik alan sarmaktadır.

Manyetik Alanlar. Benzer bir durum hareketli yükler içinde geçerli olup bu yüklerin etrafını elektrik alana ek olarak bir manyetik alan sarmaktadır. Manyetik Alanlar Manyetik Alanlar Duran ya da hareket eden yüklü parçacığın etrafını bir elektrik alanın sardığı biliyoruz. Hatta elektrik alan konusunda şu sonuç oraya konulmuştur. Durgun bir deneme yükü

Detaylı

DÜZENLİ AKIMLARDA ENERJİ DENKLEMİ VE UYGULAMALARI

DÜZENLİ AKIMLARDA ENERJİ DENKLEMİ VE UYGULAMALARI DÜZENLİ AKIMLARDA ENERJİ DENKLEMİ VE UYGULAMALARI, iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanır(kg.m yada Kwh). Bir sıvının enerjisi, sıvı birim ağırlığının sahip olduğu iş yapabilme yeteneğidir. 1. Potansiyel

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR -I OSBORN REYNOLDS DENEY FÖYÜ 1. Deney Amacı Bu deneyin amacı laminer (katmanlı)

Detaylı

- 2-1 0 1 2 + 4a a 0 a 4a

- 2-1 0 1 2 + 4a a 0 a 4a İKİNCİ DERECEDEN FNKSİYNLARIN GRAFİKLERİ a,b,c,z R ve a 0 olmak üzere, F : R R f() = a + b + c şeklinde tanımlanan fonksionlara ikinci dereceden bir değişkenli fonksionlar denir. Bu tür fonksionların grafikleri

Detaylı

Nlαlüminyum 5. αlüminyum

Nlαlüminyum 5. αlüminyum Soru 1. Bileşik bir çubuk iki rijit mesnet arasına erleştirilmiştir. Çubuğun sol kısmı bakır olup kesit alanı 60 cm, sağ kısmı da alüminum olup kesit alanı 40 cm dir. Sistem 7 C de gerilmesidir. Alüminum

Detaylı

LİNEER DALGA TEORİSİ. Page 1

LİNEER DALGA TEORİSİ. Page 1 LİNEER DALGA TEORİSİ Giriş Dalgalar, gerçekte viskoz akışkan içinde, irregüler ve değişken geçirgenliğe sahip bir taban üzerinde ilerlerler. Ancak, çoğu zaman akışkan hareketi neredeyse irrotasyoneldir.

Detaylı

Örnek...1 : Örnek...3 : Örnek...2 :

Örnek...1 : Örnek...3 : Örnek...2 : FONKSİYONLR FONKSİYONUN EKSENLERİ KESİM NOKTLRI fonksionunun ekseninin kestiği k noktaların m apsisleri b, c, e dir. u noktalar a b c f()= denkleminin n kök leridir p in eksenini kestiği nokta ise (,p)

Detaylı

4.Sıkıştırılamayan Akışkanlarda Sürtünme Kayıpları

4.Sıkıştırılamayan Akışkanlarda Sürtünme Kayıpları 4.Sıkıştırılamayan Akışkanlarda Sürtünme Kayıpları Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 1. Amaç Sıkıştırılamayan bir akışkan olan suyun silindirik düz bir boru içerisinde akarken

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Akışkanlar Mekaniği Genel Laboratuvar Föyü Güz Dönemi Öğrencinin Adı Soyadı : No : Grup

Detaylı

YARI-KÜRESEL ENGEL KONULAN BİR KANAL İÇERİSİNDE ISI GEÇİŞİ VE AKIŞIN SAYISAL İNCELENMESİ

YARI-KÜRESEL ENGEL KONULAN BİR KANAL İÇERİSİNDE ISI GEÇİŞİ VE AKIŞIN SAYISAL İNCELENMESİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi Cilt:XXII, Saı:3, 2009 Journal of Engineering and Architecture Facult of Eskişehir Osmangazi Universit, Vol: XXII, No:3, 2009 Makalenin

Detaylı

olduğundan A ve B sabitleri sınır koşullarından

olduğundan A ve B sabitleri sınır koşullarından TEMEL ELEKTROT SİSTEMLERİ Eş Merkezli Küresel Elektrot Sistemi Merkezleri aynı, aralarında dielektrik madde bulunan iki küreden oluşur. Elektrik Alanı ve Potansiyel Yarıçapları ve ve elektrotlarına uygulanan

Detaylı