Erkekte, gebelikte, daha önce meme veya aksiller cerrahi uygulananlarda aksillaya yaklaşım

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Erkekte, gebelikte, daha önce meme veya aksiller cerrahi uygulananlarda aksillaya yaklaşım"

Transkript

1 Erkekte, gebelikte, daha önce meme veya aksiller cerrahi uygulananlarda aksillaya yaklaşım Doç.Dr.Mehmet Ali Gülçelik Ankara Onkoloji Hastanesi

2 SLN ilk olarak Cabanas tarafından 1977 de penil kanserler için tanımlanmış bir işlem 1990 larda bu işlem meme kanseri için Giuliano ve Krag tarafından kullanılmaya başlandı Willams et al, Advences in Surgery 2012

3 1990 yıllarında itibaren kullanılmaya başlanan SLN Klinik olarak nod negatif erken evre meme kanserinde SLN cerrahisi standart tedavi haline gelmiş( 5 prospektif randomize çalışma ile) olsa da bazı klinik durumlarda uygulanmasına yönelik çeşitli anlaşmazlıklar mevcuttur Veronesi U N Engl J Med 2003;349: Krag DN Lancet Oncol 2007;8: Mansel RE J Natl Cancer Inst 2006;98: Zavagno G Ann Surg 2008;247: Gill G Ann Surg Oncol 2009;16:266 75

4 Erkek meme kanseri Hamilelerde meme kanseri Geçirilmiş meme cerrahisi Eksizyonal biopsi Meme büyültme Meme küçültme Geçirilmiş aksiller cerrahi Profilaktik mastektomi

5 Erkek Meme Kanserinde SLN Erkek meme kanserinde ilk SLN Hill tarafından 1999 yılında yapıldı, sonraki yıllar içinde çeşitli sayılarda yayınlar bunu takip etti Genelde meme kanseri bulunan erkeklerde kadınlara göre daha büyük tümörler bulunur ve kadınlara göre pozitif lenf nodu oranları daha fazladır.

6 ASCO paneli önerilerinin yayımlandığı dönemde erken evre meme kanserili erkeklerde SLN cerrahisini kullanımına yönelik veriler oldukça kısıtlı idi. Bu nedenle meme kanseri olan erkeklerde SLN cerrahisinin kullanımına yönelik öneride bulunulmamıştır hatta kadınlara göre erkeklerde SLN cerrahisinin daha az hassas olduğu düşünülmüştür. J Clin Oncol :

7 O dönemden sonra çok sayıda hastanın yer aldığı birçok ek çalışmada SLN cerrahisinin erkeklerde de kadınlardakine benzer ölçüde teknik olarak uygun ve doğruluk oranına sahip olduğu gösterilmiştir

8

9 SLN bulma başarısı: Erkeklerde %100 Kadınlarda %98 Pozitif SLN olanlarda non-sentinal aksiller lenf nodlarında ek hastalık: Erkeklerde %62.5 Kadınlarda %20,7

10 30 hasta 31 SLN (1 hasta bilateral meme kanseri SLN bulma başarısı %96 Ortalama SLN 2.3 %61 hastada SLN +, bunların %45 de ek hastalık mevcut Yanlış negatiflik %0

11 % 96 başarı 110 hasta

12 Avrupa Onkoloji merkezi T1-T2, 32 hasta %100 SLN bulma başarısı 30 aylık takip aksiller nüks yok

13 Memorial Sloan-Kettering kanser merkezi %97 Sln bulma başarısı Bayan meme kanserle aynı başarı oranı 28 aylık takip aksiller nüks yok

14 Prospektif çalışma yok Kadınlardaki meme kanseri ile karşılaştırılabilir verilere ulaşıldığından, resmen onaylanmamış olsa da, SLN cerrahisi artık klinik olarak nod negatif meme kanserli erkeklerde önerilen bir prosedür haline gelmiştir.

15 Erkeklerde pozitif SLN oranı yüksek olduğunu Pozitif SLN bulunan hastalarda non-sln tutulum oranı yüksek olduğunda unutmamak gerekir Pozitif SLN varlığında tamamlayıcı ALND önerilmektedir.

16 Gebelerdeki meme kanserinde SLN Gebelerdeki en sık kanser meme kanseri 6000 gebelikte 1 oranında görülüyor Bu oran ileriki yıllarda bayanların geç doğum yapma oranın artmasıyla artması beklenmekte

17 Gebedeki meme kanseri: Daha kötü differansiye ER/PR (-) oranı daha fazla %30 HER 2 (+)

18 Çekinceler: Erken fetal yaşamda organogenezisin etkilenmesi Belirgin fetal radyasyon maruziyetine bağlı malformasyon Mental retardasyon Çocukluk dönemi kanserlerine neden olabilir.

19 SLN cerrahisine yönelik ASCO 2005 Klavuzuna göre, fetusun maruz kaldığı radyasyon dozunun minimal olduğu onaylanmış olsa bile, Gebe kadınlarda SLN cerrahisinin kullanımını önermek için verilerin yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. J Clin Oncol :

20 Memorial Sloan-Kettering kanser merkezinden yaptığı çalışmada: Hayali modellerde, 0.5 mci aktivitede (18.5MBq) tahmini fetal emilim dozu mgy veya daha az olarak hesaplanmıştır. Bu doz ulusal radyasyon koruma ve ölçüm konseyinin gebelerdeki dozun çok altındadır. The journal of Nuclear Medicine 2006

21 Keleher ve arkadaşları 2 gebe olmayan kadında 92.5MBq izleyici aktivitesi kullanarak fetusun absorbe edeceği maksimum dozun 4.3 mgy olacağını öngörmüştür. Bu emilen dozlar gebe kadınlarda kabul edilebilir radyasyon dozlarının oldukça aşağısındadır.

22 Nükleer Tıp Klavuzu: Meme, baş ve boyun kanserleri ve melanoma dahil olmak üzere klavuzlarında gebelik SLN cerrahisi için bir kontrendikasyon kabul edilmemektedir.

23 SLN cerrahisi yapılan 12 gebe hasta SLN hastaların tümünde tespit edilmiştir. Ort. 16,8 hft. 12 hastadan 10 unda SLN negatif bulunmuştur. Fetus üzerinde hiçbir zarar verici etki görülmemiştir. Ortalama 32 aylık bir takip süresinden sonra negatif SLN bulunan hastaların hiçbirinde aksiller nüks izlenmemiştir.

24 Moffitt Kanser Merkezinde Ortalama gestasyon periyodu 15.8 hafta olan SLN cerrahisi yapılan 10 hastada benzer sonuçlar bildirilmiştir

25 2011 de NCCN klavuzunda radyo-kolloid güvenli

26 Mavi boya ve Metilen Mavisi gebeler için kategori C olarak kabul edilir. Mavi boya ve Metilen Mavisi nin gebelikte güvenle kullanımına dair verilerin eksikliği nedeni ile SLN cerrahisi ile uğraşan çoğu cerrah gebe kadınlarda sadece radyoaktif izleyici kullanmaktadır.

27 Gebe kadınlarda sentinel lenf nodu cerrahisi bireysel temelde değerlendirilmelidir ve fetal hasarın risk derecesi ve faydaları ile ilgili bütün danışmanlıklar yapılmalıdır. SLN cerrahisi uygulandığında fetal radyasyon maruziyet süresini azaltmak için aynı günde cerrahi uygulamak gerekir.

28 Geçirilmiş meme cerrahisi Daha önceden meme cerrahisi geçiren ve meme kanseri bulunan hastaların artması ile kozmetik, tanısal veya terapötik nedenlerle meme ve aksiller cerrahi geçiren hastalarda SLN nun kullanılabilirliği ve doğruluğuna yönelik sorular da artmaya başlamıştır

29 Eksizyonal biopsi En büyük sıkıntı büyük miktarda meme volümünün çıkartılarak lenfatik yapıların bozulması ve lenfatik haritalamanın başarı oranın düşürülmesidir. İlk çıkan bazı çalışmalarda eksizyonal biopsi sonrası SLN bulma başarısında 3-4 kat azalma bildirilmiştir Krag et al N Eng J Med Borgstein et al Am Coll Surg

30 NSABP B-32 çalışmasında yanlış-negatiflik oranları: Tanısal amaçlı önceden eksizyonel biyopsi yapılanlarda %15.3 Önceden İİABx veya tru-cut biyopsi yapılanlarda %8.1

31 Biopsy method and excision volume do not affect success rate of subsequent sentinel lymph node dissection in breast cancer Haigh PI, Hansen NM, Qi K, Giuliano AE. Haigh ve ark 284 SLN yapılan bir çalışmasında Biyopsi şeklinin, Çıkartılan meme miktarının, Biyopsi-SLN arası sürenin Ann Surg Oncol SLN başarısını etkilemediği gösterilmiştir.

32 yılları arası Tel lokalizasyon veya açık cerrahi yöntem ile total eksizyon 100 hasta % 97 SLN bulma başarısı

33 Avrupa onkoloji merkezinden 543 hastalık serisinde: iğne biopsisi, eksizyonal biopsi yapılan hastalarda Yanlış negatiflik oranı Lokal yineleme oranları arasında fark olmadığı gösterilmiştir.

34 SLN cerrahisinin %0-12 arasındaki düşük yanlış-negatiflik oranları ve %81-99 arasında yüksek bulma oranları ile eksizyonel biyopsi sonrası güvenle uygulanabileceği gösterilmiştir ASCO klavuzunda da yapılabileneceği önerilmiş

35 Mümkün ise eksizyonel biyopsiden kaçınılmalıdır Malignensinin preoperatif tanısı için eksizyonel biyopsi yerine perkütan biyopsi tercih edilmelidir.

36 Meme büyültme operasyonları sonrası Meme ve aksiller lenfatiklerin bozulma olasılığına rağmen meme implant büyütme durumunda lenfatik haritalama ve SLN cerrahisinin başarılı sonuçlarını bildiren birkaç küçük seri mevcuttur.

37 Breast Cancer in Patients with Prior Augmentation: Presentation, Stage, and Lymphatic Mapping Jakub, James W. Plastic & Reconstructive Surgery Jakub ve arkadaşları daha önceden implant ile meme büyütme yapılan 49 meme kanserli hastada lenfatik haritalama ve SLN cerrahisinin etkinliğini değerlendirmiş %100 bulma oranı saptayarak SLN negatif gelen hastaların hiçbirinde klinik olarak aksiller rekürrens görülmemiştir.

38 Avrupa Onkoloji Merkezi daha önceden meme büyütme yapılan 50 meme kanserli hastada %100 bulma başarısı bildirmiş 19 aylık takip sürecinde hiç aksiller rekürrens izlenmemiş Büyütme operasyonları inframammarian veya periareolar yaklaşımla yapılmıştır ve yaklaşımlar aksillaya doğru olan lenfatikleri en az bozan yaklaşımlar olarak görülmektedir.

39 Meme büyültme sonrası SLN cerrahisi ile ilgili toplam veriler oldukça sınırlıdır ve bu konu halen tartışmalıdır. Bu hastalarda SLN kullanımına vaka bazında değerlendirme yapılarak karar verilmelidir.

40 Meme küçültme sonrası Meme küçültme sırasında eksizyonel biyopsi veya meme büyütmeye göre daha büyük oranda meme dokusu ve lenfatikler harap olur. Daha önceden meme küçültme yapılan meme kanserli hastaların aksiller evrelemesinde SLN güvenilirliğine yönelik veriler çok azıdr.

41 Sentinel lymph node biopsy for occult breast cancer detected during breast reduction surgery. Golshan M, Lesnikoski BA, Lester S. Am Surg Golshan ve arkadaşları meme küçültme cerrahisi sonrası gizli karsinom tespit edilen 6 hastada başarılı SLN cerrahisi tanımlamış Meme küçültme cerrahisinin SLN cerrahisi için bir kontrendikasyon olmadığı sonucuna varmıştır.

42 Avrupa Onkoloji merkezinde meme küçültme cerrahisi geçiren 20 meme kanserli hastada %100 SLN bulma oranı 19 aylık takipte hiç aksiller rekürrens görülmediğini bildirmiştir.

43 Meme küçültme sonrası SLN cerrahisi ile ilgili toplam verilerde oldukça sınırlıdır ve bu konu halen tartışmalıdır. Bu hastalarda SLN kullanımına vaka bazında değerlendirme yapılarak karar verilmelidir.

44 Eğer meme küçültme yakın zamanda yapılmış ise veya tümör büyük ise aksillanın doğru bir şekilde evrelendirilmesi için ALND yapılmalıdır Meme kanseri tanısından yıllar önce meme küçültme yapılmış ise SLN cerrahisi bir seçenek olabilir.

45 Geçirilmiş aksiller cerrahi Bu konuda hiç randomize çalışma yok Küçük çalışmalar mevcut ASCO bu durumda SLN önermemekte

46 Port ve arkadaşları meme koruyucu cerrahi sonrası lokal rekürrensi bulunan SLN veya ALND yapılmış 117 hastada SLN cerrahisinin sonuçlarını bildirmiş SLN bulma oranı %55 tir (117 de 64)

47 SLN yapılanlarda başarı % 74 Aksiller Disseksiyon yapılanlarda %38 Ortalama 2.2 yıllık bir takip süresinde aksiller rekürrens görülmemiştir. Schrenk ve ark 23 hastalık çalışmasında ise SLN yapılanlarda başarı % 82 Aksiller Disseksiyon yapılanlarda %49

48 327 hasta

49 327 hasta SLN veya 9 altında LN 165 hasta başarı %83

50 Yanlış negatiflik iki çalışmada bildirilmiş: Schrenk ve ark: % 0 (23 hasta) Port ve ark : %9 (117 hasta) Çalışmaların takip süreleri kısa ay SLN (-) grupta hiç aksiller nüks bildirilmemiş

51 Daha önceden çıkarılan aksiller nodlar 9-10 dan az ise SLN bulma oranı yükselmektedir. Bu hastalarda SLN bulma oranı çoğunlukla düşük olsa bile rekürren meme kanserinde SLN cerrahisi rekürrens için ek evreleme bilgisi sağlayabilir ve adjuvan tedavi önerilerine rehberlik yapabilir.

52 Geçirilmiş aksiller cerrahisi bulunan hastalarda SLN cerrahisi ile ilgili toplam veriler küçük seriler ile sınırlıdır ve yüksek bulamama oranları gösterilmektedir. Eski cerrahi işlem sırasında çıkarılan lenf nodlarının sayısı arttıkça SLN bulamama oranı artmaktadır.

53 Profilaktik mastektomi Profilaktik Mastektomi (PM) yapılan ve mastektomi spesmenlerinde invaziv kanser tespit edilen hastalarda ikici bir prosedür olarak aksiller evrelemeye ihtiyaç vardır. Mastektomi sonrası aksiller evreleme çoğunlukla ALND şeklindedir ve bunun da morbiditesi SLN cerrahisinden yüksektir. Bu nedenle bazı cerrahlar PM sırasında ikinci ve daha fazla morbid bir operasyondan kaçınmak adına, daha az invaziv bir prosedür olan SLN cerrahisini önerir

54 PM de gizli invaziv kanser yakalama toplam frekansı %1.8 dir PM de rutin SLN gereklimidir?

55 Chamberlain ve ark. 292 PM hastası sadece 4 DCIS ( 3 hasta Meme ca nedeniyle PM, 1 hasta bilateral PM) 195 hastaya SLN işlemi Hiç birinde pozitiflik yok yılları proflaktik mastektomi yayınları Clinical Breast Cancer 2013

56 PM sırasında rutin SLN cerrahisi ve gizli invaziv malignensi saptanan vakalarda ALND gibi 2 stratejiyi karşılaştıran bir karar analiz çalışmasında Bir hastaya fayda göstermek için birçok prosedür gerekmesi ihtiyacı ve tüm hastalarda SLN cerrahisi ile ilişkili olası komplikasyonlar nedeni ile rutin SLN cerrahisi önerilmemiştir.

57 Özetle, profilaktik mastektomi yapılacak hastalarda rutin SLN cerrahisi önerilmemektedir. Gizli malignensi için yüksek risk taşıyan ve SLN önerilebilecek kadınlar ise yaşlı postmenapozal kadınlar ve invaziv lobuler kanser veya lobuler karsinoma in situ öyküsü bulunan hastalar olabilir.

58 Sık görülmeyen klinik senaryolarda SLN cerrahisinin kullanımı Erkekte meme kanseri Birçok çalışma erkeklerde klinik olarak nod negatif meme kanserinde SLN kullanımını desteklemektedir

59 Sık görülmeyen klinik senaryolarda SLN cerrahisinin kullanımı Erkekte meme kanseri Birçok çalışma erkeklerde klinik olarak nod negatif Gebelerde meme kanseri meme kanserinde SLN kullanımını Kullanımı desteklemektedir sadece kısıtlı vakada bildirilmiştir. Risk, yarar ve alternatiflere yönelik tartışma yapılması önerilmektedir

60 Sık görülmeyen klinik senaryolarda SLN cerrahisinin kullanımı Erkekte meme kanseri Birçok çalışma erkeklerde klinik olarak nod negatif Gebelerde meme kanseri meme kanserinde SLN kullanımını Kullanımı desteklemektedir sadece kısıtlı vakada bildirilmiştir. Risk, yarar Eksizyonel ve alternatiflere meme yönelik cerrahisi tartışma yapılması önerilmektedir Birçok çalışma SLN cerrahisinin kullanımını desteklemektedir

61 Sık görülmeyen klinik senaryolarda SLN cerrahisinin kullanımı Erkekte meme kanseri Birçok çalışma erkeklerde klinik olarak nod negatif Gebelerde meme kanseri meme kanserinde SLN kullanımını Kullanımı desteklemektedir sadece kısıtlı vakada bildirilmiştir. Risk, yarar Eksizyonel ve alternatiflere meme yönelik cerrahisi tartışma yapılması önerilmektedir Meme Birçok implant çalışma SLN sonrası cerrahisinin kullanımını desteklemektedir Minimal aksiller diseksiyonu bulunan seçilmiş hastaları içeren birkaç seride başarılı sonuçlar

62 Sık görülmeyen klinik senaryolarda SLN cerrahisinin kullanımı Erkekte meme kanseri Birçok çalışma erkeklerde klinik olarak nod negatif Gebelerde meme kanseri meme kanserinde SLN kullanımını Kullanımı desteklemektedir sadece kısıtlı vakada bildirilmiştir. Risk, yarar Eksizyonel ve alternatiflere meme yönelik cerrahisi tartışma yapılması önerilmektedir Meme Birçok implant çalışma SLN sonrası cerrahisinin kullanımını desteklemektedir Meme küçültme cerrahisi Minimal aksiller diseksiyonu bulunan seçilmiş hastaları içeren birkaç seride başarılı sonuçlar Oldukça sınırlı veri. SLN halen tartışmalı

63 Sık görülmeyen klinik senaryolarda SLN cerrahisinin kullanımı Erkekte meme kanseri Birçok çalışma erkeklerde klinik olarak nod negatif Gebelerde meme kanseri meme kanserinde SLN kullanımını Kullanımı desteklemektedir sadece kısıtlı vakada bildirilmiştir. Risk, yarar Eksizyonel ve alternatiflere meme yönelik cerrahisi tartışma yapılması önerilmektedir Meme Birçok implant çalışma SLN sonrası cerrahisinin kullanımını desteklemektedir Meme küçültme cerrahisi Minimal aksiller diseksiyonu bulunan seçilmiş hastaları içeren birkaç seride başarılı sonuçlar Reoperatif SLN cerrahisi Oldukça sınırlı veri. SLN halen tartışmalı Seçilmiş hastaları içeren birçok seride başarılı sonuçlar. Genellikle düşük SLN bulma oranları var Başarı daha önce çıkarılan LN sayısıyla ters orantılı

64 Sık görülmeyen klinik senaryolarda SLN cerrahisinin kullanımı Erkekte meme kanseri Birçok çalışma erkeklerde klinik olarak nod negatif Gebelerde meme kanseri meme kanserinde SLN kullanımını Kullanımı desteklemektedir sadece kısıtlı vakada bildirilmiştir. Risk, yarar Eksizyonel ve alternatiflere meme yönelik cerrahisi tartışma yapılması önerilmektedir Meme Birçok implant çalışma SLN sonrası cerrahisinin kullanımını desteklemektedir Meme küçültme cerrahisi Minimal aksiller diseksiyonu bulunan seçilmiş hastaları içeren birkaç seride başarılı sonuçlar Reoperatif SLN cerrahisi Profilaktik mastektomi Oldukça sınırlı veri. SLN halen tartışmalı Seçilmiş hastaları içeren birçok seride başarılı sonuçlar. Genellikle düşük SLN bulma oranları var başarı daha önce çıkarılan LN sayısıyla ters orantılı Rutin SLN cerrahisi önerilmemektedir.

65 Sık görülmeyen klinik senaryolarda SLN cerrahisinin kullanımı Erkekte meme kanseri Birçok çalışma erkeklerde klinik olarak nod negatif Gebelerde meme kanseri meme kanserinde SLN kullanımını Kullanımı desteklemektedir sadece kısıtlı vakada bildirilmiştir. Risk, yarar Eksizyonel ve alternatiflere meme yönelik cerrahisi tartışma yapılması önerilmektedir Meme Birçok implant çalışma SLN sonrası cerrahisinin kullanımını desteklemektedir Meme küçültme cerrahisi Minimal aksiller diseksiyonu bulunan seçilmiş hastaları içeren birkaç seride başarılı sonuçlar Reoperatif SLN cerrahisi Profilaktik mastektomi Oldukça sınırlı veri. SLN halen tartışmalı Seçilmiş hastaları içeren birçok seride başarılı sonuçlar. Genellikle düşük SLN bulma oranları var başarı daha önce çıkarılan LN sayısıyla ters orantılı

66

SENTİNEL LENF NODU BİOPSİSİ VE ADJUVAN KEMOTERAPİ. Dr. Orhan TÜRKEN

SENTİNEL LENF NODU BİOPSİSİ VE ADJUVAN KEMOTERAPİ. Dr. Orhan TÜRKEN SENTİNEL LENF NODU BİOPSİSİ VE ADJUVAN KEMOTERAPİ Dr. Orhan TÜRKEN Sentinel Lenf Nodu (SLN) Tartışma SLN (yalancı-?) SLNmi SLNİ+ SLN + AD +/ SLN Biopsisi Makrometastaz: > 2 mm (SN+) Mikrometastaz (mi):

Detaylı

ERKEN EVRE MEME KANSERİ

ERKEN EVRE MEME KANSERİ ERKEN EVRE MEME KANSERİ CERRAHİ TEDAVİDE YENİLİKLER Dr Savaş Koçak 20. Ulusal Kanser Kongresi 20 Nisan 2013 Dr Savaş Koçak ın ilaç ve tıbbi cihaz endüstrisi ile maddi ilişkisi yoktur ERKEN EVRE MEME KANSERİ

Detaylı

MEMENİN PAGET HASTALIĞI. Doç. Dr. M. Ali Gülçelik Ankara Onkoloji Hastanesi

MEMENİN PAGET HASTALIĞI. Doç. Dr. M. Ali Gülçelik Ankara Onkoloji Hastanesi MEMENİN PAGET HASTALIĞI Doç. Dr. M. Ali Gülçelik Ankara Onkoloji Hastanesi Meme başındaki eritamatöz ve ekzamatöz değişiklikler ilk kez 1856 da Velpeau tarafından tariflenmiştir. 1874 de ilk kez Sir James

Detaylı

Meme kanser cerrahisinde sentinel lenf nodunu değerlendirmede intraoperatif sitolojinin tanı değeri

Meme kanser cerrahisinde sentinel lenf nodunu değerlendirmede intraoperatif sitolojinin tanı değeri Meme kanser cerrahisinde sentinel lenf nodunu değerlendirmede intraoperatif sitolojinin tanı değeri Mine Önenerk 1, Fügen Vardar Aker 1, Gülistan Gümrükçü 1, Nilüfer Gürsan 1, Meryem Doğan 1, Günay Gürleyik

Detaylı

Sentinel Lenf Nodu Biyopsisinin Yeri ve önemi. Dr. Yavuz KURT

Sentinel Lenf Nodu Biyopsisinin Yeri ve önemi. Dr. Yavuz KURT Sentinel Lenf Nodu Biyopsisinin Yeri ve önemi Dr. Yavuz KURT Aksiller lenf nodu disseksiyonu (ALND), meme kanserinin cerrahi tedavisinde önemli yer tutar. Yüz yıldan daha uzun süredir yapılagelmiştir.

Detaylı

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım. Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım. Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi okült (gizli, saklı, bilinmeyen, anlaşılmaz) okült + kanser primeri bilinmeyen

Detaylı

Meme kanseri cerrahisinde güncel bilgiler ışığında aksillaya yaklaşım

Meme kanseri cerrahisinde güncel bilgiler ışığında aksillaya yaklaşım Meme kanseri cerrahisinde güncel bilgiler ışığında aksillaya yaklaşım Prof. Dr. Engin Ok Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tarihçe İlk kez aksillanın çıkarılması fikri

Detaylı

Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu

Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu 7. Ulusal Endokrin Cerrahi Kongresi Prof. Dr. Serdar Özbaş Nisan 2015 / Antalya Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu Serdar

Detaylı

Meme Kanseri Cerrahisinde İntraoperatif Değerlendirme Ne kadar güvenebiliriz?

Meme Kanseri Cerrahisinde İntraoperatif Değerlendirme Ne kadar güvenebiliriz? Meme Kanseri Cerrahisinde İntraoperatif Değerlendirme Ne kadar güvenebiliriz? Prof. Dr. Banu Bilezikçi Ankara Güven Hastanesi, Patoloji Bölümü Ankara Meme Hastalıkları Derneğinin III. Toplantısı 24 Kasım

Detaylı

SENTİNEL LENF DÜĞÜMÜ İŞARETLEMESİ: KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNDE YERİ VAR MI?

SENTİNEL LENF DÜĞÜMÜ İŞARETLEMESİ: KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNDE YERİ VAR MI? SENTİNEL LENF DÜĞÜMÜ İŞARETLEMESİ: KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNDE YERİ VAR MI? Doç. Dr. Selman Sökmen, FACS Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Kolorektal Cerrahi Birimi,

Detaylı

Neoadjuvan Tedavi Sonrası RT. Dr. Melis GÜLTEKİN Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

Neoadjuvan Tedavi Sonrası RT. Dr. Melis GÜLTEKİN Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Neoadjuvan Tedavi Sonrası RT Dr. Melis GÜLTEKİN Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Neoadjuvan Tedavi: Kime? Lokal ileri evre meme Ca (Evre IIB T3 IIIC) Rekürrens riski

Detaylı

İnvaziv Mesane Kanserinde Radikal Sistektomi + Lenfadenektomi, Neoadjuvan ve Adjuvan Kemoterapi. Dr. Öztuğ Adsan

İnvaziv Mesane Kanserinde Radikal Sistektomi + Lenfadenektomi, Neoadjuvan ve Adjuvan Kemoterapi. Dr. Öztuğ Adsan İnvaziv Mesane Kanserinde Radikal Sistektomi + Lenfadenektomi, Neoadjuvan ve Adjuvan Kemoterapi Dr. Öztuğ Adsan Radikal Sistektomi Radikal sistektomi pelvik lenfadenektomi ile birlikte kasa invaze ve

Detaylı

Vulva Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Uygulamaları

Vulva Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Uygulamaları Vulva Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Uygulamaları Op.Dr. Alper KARALÖK Doç.Dr. Taner TURAN Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Bölümü Vulva Kanseri

Detaylı

San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu 2017 CERRAHİ. Dr Niyazi Karaman SBÜ Ankara Onkoloji EAH, Genel Cerrahi Kliniği

San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu 2017 CERRAHİ. Dr Niyazi Karaman SBÜ Ankara Onkoloji EAH, Genel Cerrahi Kliniği San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu 2017 CERRAHİ Dr Niyazi Karaman SBÜ Ankara Onkoloji EAH, Genel Cerrahi Kliniği Sunum Planı 1. Erken evre meme kanserinde MKC de uygun sınırlar. Meta-analiz (Frank Vicini)

Detaylı

Mavi Boya ile Sentinel Lenf

Mavi Boya ile Sentinel Lenf Papiller Tiroid Kanserinin Cerrahi tedavisinde Patent Mavi Boya ile Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi O P. D R. S A B R İ ÖZ D E N, D O Ç. D R. B A R I Ş S AY L A M, D R. İ L K N U R T U R A N, D R. S AVA Ş

Detaylı

MEMENİN SELİM PREKANSERÖZ HASTALIKLARININ YÖNETİMİ. Op. Dr. Gülden BALLI İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği

MEMENİN SELİM PREKANSERÖZ HASTALIKLARININ YÖNETİMİ. Op. Dr. Gülden BALLI İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği MEMENİN SELİM PREKANSERÖZ HASTALIKLARININ YÖNETİMİ Op. Dr. Gülden BALLI İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği PROLİFERATİF LEZYONLAR Meme kanseri için risk artışı yapan lezyonlar(prekanseröz)

Detaylı

EVRE I SEMİNOM DIŞI TÜMÖRLERE YAKLAŞIM

EVRE I SEMİNOM DIŞI TÜMÖRLERE YAKLAŞIM EVRE I SEMİNOM DIŞI TÜMÖRLERE YAKLAŞIM Dr. Ahmet BİLİCİ İstanbul Medipol Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji B.D. 16.12.2018 Giriş Testis tümörlerinin %30 unu oluşturur %70 i erken evre olarak tanı

Detaylı

Meme Kanserinde Lenfatik ışınlamanın Sağkalıma Etkisi Varmıdır? Dr. İlknur Bilkay Görken DEÜTFH Radyasyon Onkolojisi AD

Meme Kanserinde Lenfatik ışınlamanın Sağkalıma Etkisi Varmıdır? Dr. İlknur Bilkay Görken DEÜTFH Radyasyon Onkolojisi AD Meme Kanserinde Lenfatik ışınlamanın Sağkalıma Etkisi Varmıdır? Dr. İlknur Bilkay Görken DEÜTFH Radyasyon Onkolojisi AD SUNUM PLANI Meme kanserinde lenfatik tutulum, MKC+RT çalışmaları ve tedavi alanları,

Detaylı

Nod-pozitif Meme Kanserinde Lenf Nodu Oranı Nüks ve Mortaliteyi Belirleyen Bağımsız Bir Prognostik Faktördür

Nod-pozitif Meme Kanserinde Lenf Nodu Oranı Nüks ve Mortaliteyi Belirleyen Bağımsız Bir Prognostik Faktördür Nod-pozitif Meme Kanserinde Lenf Nodu Oranı Nüks ve Mortaliteyi Belirleyen Bağımsız Bir Prognostik Faktördür Dr. Fatma Paksoy Türköz 1, Dr. Mustafa Solak 2, Dr. Özge Keskin 2, Dr. Mehmet Ali Şendur 3,

Detaylı

DKIS: Radyoterapi. Dr. Melis Gültekin. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

DKIS: Radyoterapi. Dr. Melis Gültekin. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı DKIS: Radyoterapi Dr. Melis Gültekin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı DKIS: TisN0M0 Heterojen bir hastalık Sadece bx ile 10 yıl içinde %14-53 hastada invaziv kanser

Detaylı

GEBELİKTE SAPTANAN MEME KANSERİ OLGUSU DR. OĞUZ UĞUR AYDIN ANKARA MEME HASTALIKLARI DERNEĞİ

GEBELİKTE SAPTANAN MEME KANSERİ OLGUSU DR. OĞUZ UĞUR AYDIN ANKARA MEME HASTALIKLARI DERNEĞİ GEBELİKTE SAPTANAN MEME KANSERİ OLGUSU DR. OĞUZ UĞUR AYDIN ANKARA MEME HASTALIKLARI DERNEĞİ 23.02.2017 GEBELİKTE SAPTANAN MEME KANSERİ (GMK) Tanım; Gebeliğin başlangıcı ile emzirmenin bitmesi (postpartum

Detaylı

Meme kanserinde sentinel lenf nodu pozitif olgularda yaklaşım

Meme kanserinde sentinel lenf nodu pozitif olgularda yaklaşım Meme kanserinde sentinel lenf nodu pozitif olgularda yaklaşım Meme ve lenfatik bölgelere radyoterapi Prof. Dr. Hilmi Alanyalı ACOSOG Z0011 klinik T1-T2 N0 SLNB (+) olan olgular takip ve AD nun randomize

Detaylı

GERM HÜCRELİ OVER TÜMÖRLERİNDE CERRAHİ EVRELEME GEREKLİ MİDİR?

GERM HÜCRELİ OVER TÜMÖRLERİNDE CERRAHİ EVRELEME GEREKLİ MİDİR? P.O. Number Terms Rep Ship Via F.O.B. Project Quantity Item Code Description Price Each Amount GERM HÜCRELİ OVER TÜMÖRLERİNDE CERRAHİ EVRELEME GEREKLİ MİDİR? Dr.Aytekin Altıntaş Total GERM HÜCRELİ TÜMÖRLER

Detaylı

OLGU SUNUMU. Araştırma Gör. Dr. N. Volkan Demircan

OLGU SUNUMU. Araştırma Gör. Dr. N. Volkan Demircan OLGU SUNUMU Araştırma Gör. Dr. N. Volkan Demircan Anamnez 32 yaş, kadın Öğretmen Ek hastalık yok G2P2 Premenopozal Kullandığı ilaç yok Annede rektum ca Estetik amaçlı bilateral redüksiyon mammoplasti+

Detaylı

Serviks Kanserinde Fertilite Koruyucu Tedavi

Serviks Kanserinde Fertilite Koruyucu Tedavi Serviks Kanserinde Fertilite Koruyucu Tedavi Dr. Alper KARALÖK Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hast. Eğitim ve Araş. Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniği Erken Evre Serviks kanserinde standart cerrahi prosedür

Detaylı

ANKARA MEME HASTALIKLARI DERNEĞİ BİLİMSEL TOPLANTISI

ANKARA MEME HASTALIKLARI DERNEĞİ BİLİMSEL TOPLANTISI ANKARA MEME HASTALIKLARI DERNEĞİ BİLİMSEL TOPLANTISI 27.11.2014 GEBELİK VE LAKTASYON DÖNEMİNDE MEME KANSERİ Dr.Pınar Uyar Göçün Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji AD 41 y, kadın Sağ memeden

Detaylı

REKTUM KANSERİNDE NEO / ADJUVAN RADYOTERAPİ. Ethem Nezih Oral İstanbul Üniversitesi İTF Rad Onk AD

REKTUM KANSERİNDE NEO / ADJUVAN RADYOTERAPİ. Ethem Nezih Oral İstanbul Üniversitesi İTF Rad Onk AD REKTUM KANSERİNDE NEO / ADJUVAN RADYOTERAPİ Ethem Nezih Oral İstanbul Üniversitesi İTF Rad Onk AD Sunu Akışı Postop KTRT Preop RT vs cerrahi Preop KTRT vs postop KTRT Preop RT vs preop KTRT 1975-1990 Postop

Detaylı

TRİPLE NEGATİF MEME KANSERİNE YAKLAŞIM RADYOTERAPİ

TRİPLE NEGATİF MEME KANSERİNE YAKLAŞIM RADYOTERAPİ TRİPLE NEGATİF MEME KANSERİNE YAKLAŞIM RADYOTERAPİ Dr. Zümre ARICAN ALICIKUŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi AD Mart 2014 Sunum Planı: Meme Kanserinde Radyoterapinin Yeri Triple Negatif Meme

Detaylı

Santral Disseksiyon. Dr. İbrahim Ali ÖZEMİR. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği

Santral Disseksiyon. Dr. İbrahim Ali ÖZEMİR. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Dr. İbrahim Ali ÖZEMİR İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği 7. Endokrin Cerrahi Kongresi Antalya,2015 Profilaktik Santral Disseksiyon; Preoperatif

Detaylı

GENÇ MEME KANSERLİ HASTALARIN ÖZELLİKLERİ. Dr. Mutlu DOGAN Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği

GENÇ MEME KANSERLİ HASTALARIN ÖZELLİKLERİ. Dr. Mutlu DOGAN Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği GENÇ MEME KANSERLİ HASTALARIN ÖZELLİKLERİ Dr. Mutlu DOGAN Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği %11 (

Detaylı

Erken Evre Meme Kanserinde Kimlere Aksiller Diseksiyon Gerekir?

Erken Evre Meme Kanserinde Kimlere Aksiller Diseksiyon Gerekir? Erken Evre Meme Kanserinde Kimlere Aksiller Diseksiyon Gerekir? Dr.Volkan Genç Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Meme-Endokrin ve Metabolizma Cerrahisi 25 Mart 2017 Cevap Nerede Saklı?

Detaylı

Evre I Seminom Dışı Testis Tümörlerinde (NSGHT) Tedavi

Evre I Seminom Dışı Testis Tümörlerinde (NSGHT) Tedavi Evre I Seminom Dışı Testis Tümörlerinde (NSGHT) Tedavi Prof. Dr. Abdurrahman IŞIKDOĞAN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı III. Tıbbi Onkoloji Kongresi / 25 Mart 2010 / ANTALYA Testisin

Detaylı

MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ

MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı Görüntüleme Birimi Meme Kanserinde Tanı Yöntemleri 1. Fizik muayene 2. Serolojik Testler 3. Görüntüleme 4. Biyopsi Patolojik

Detaylı

DUKTAL KARSİNOMA İN SİTU: CERRAHİ YAKLAŞIM. Dr. N. Zafer Utkan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı

DUKTAL KARSİNOMA İN SİTU: CERRAHİ YAKLAŞIM. Dr. N. Zafer Utkan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı DUKTAL KARSİNOMA İN SİTU: CERRAHİ YAKLAŞIM Dr. N. Zafer Utkan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı MAYMET-16 Mart 2012 Duktal Karsinoma İn Situ Tarama mamografilerinin yaygın

Detaylı

10. ULUSAL RADYASYON ONKOLOJİSİ KONGRESİ 19-23 Nisan 2012, Antalya

10. ULUSAL RADYASYON ONKOLOJİSİ KONGRESİ 19-23 Nisan 2012, Antalya 10. ULUSAL RADYASYON ONKOLOJİSİ KONGRESİ 19-23 Nisan 2012, Antalya Meme Kanserlerinde Lokal Kontrole Etki Eden Prognostik Faktörler Patolojik Faktörler Prof Dr Tülay CANDA Dokuz Eylül Üniv.Tıp Fak. Meme

Detaylı

Meme Kanseri Cerrahi Yenilikler Sancar Bayar Ankara Üniversitesi Tıp fakültesi Cerrahi Onkoloji BD

Meme Kanseri Cerrahi Yenilikler Sancar Bayar Ankara Üniversitesi Tıp fakültesi Cerrahi Onkoloji BD Meme Kanseri Cerrahi Yenilikler 2016 Sancar Bayar Ankara Üniversitesi Tıp fakültesi Cerrahi Onkoloji BD SLN Klinik ve radyolojik olarak aksilla negatif hastalar Radyonüklid Sentimag Isosulfan/Patent blue

Detaylı

MEME KANSERİ TEDAVİSİNDE MEME KORUYUCU CERRAHİ KURSU. Prof Dr Mehmet Ali Gülçelik Ankara Onkoloji Hastanesi

MEME KANSERİ TEDAVİSİNDE MEME KORUYUCU CERRAHİ KURSU. Prof Dr Mehmet Ali Gülçelik Ankara Onkoloji Hastanesi MEME KANSERİ TEDAVİSİNDE MEME KORUYUCU CERRAHİ KURSU Prof Dr Mehmet Ali Gülçelik Ankara Onkoloji Hastanesi Meme kanserinin sistemik doğasının aydınlatılması ile birlikte meme cerrahisi ve aksiller cerrahide

Detaylı

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastaz ( PBAM) Sistemik Tedavinin Yeri. o Dr. Mehmet Aliustaoğlu

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastaz ( PBAM) Sistemik Tedavinin Yeri. o Dr. Mehmet Aliustaoğlu Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastaz ( PBAM) Sistemik Tedavinin Yeri o Dr. Mehmet Aliustaoğlu William Halsted 1907 yılında ( üç hastada meme tm olmadan 1-2 yıl önce aksilla tutulumu) PBAM insidans % 0,12

Detaylı

OP. DR. YELİZ E. ERSOY BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ AD İSTANBUL

OP. DR. YELİZ E. ERSOY BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ AD İSTANBUL OP. DR. YELİZ E. ERSOY BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ AD İSTANBUL - Rutine giren tiroid incelemeleri Yüksek rezolüsyonlu ultrasonografi - Tiroid nodülü sıklığı -Yaklaşım Algoritmaları

Detaylı

LOKOREJYONAL REKÜREN ve UZAK METASTAZ SONRASI SİSTEMİK TEDAVİ Dr.Mehmet Aliustaoğlu Lokal nüks: Aynı taraf göğüs duvarında hastalığın görülmesi Bölgesel nüks: Genellikle aksiler veya supraklivikular ve

Detaylı

MEME KANSERİ SLN BİYOPSİ TEKNİKLERİ AKSİLLER DİSEKSİYON BİTİYOR MU DR SANCAR BAYAR AÜTF CERRAHİ ONKOLOJİ BD

MEME KANSERİ SLN BİYOPSİ TEKNİKLERİ AKSİLLER DİSEKSİYON BİTİYOR MU DR SANCAR BAYAR AÜTF CERRAHİ ONKOLOJİ BD MEME KANSERİ SLN BİYOPSİ TEKNİKLERİ AKSİLLER DİSEKSİYON BİTİYOR MU DR SANCAR BAYAR AÜTF CERRAHİ ONKOLOJİ BD AKSİLLER DİSEKSİYON KLİNİK VE RADYOLOJİK AKSİLLASI POZİTİF ŞÜPHELİ VAKALARDA CORE BİYOPSİ İLE

Detaylı

SERVİKS KANSERİNDE LESS RADİKAL CERRAHİ

SERVİKS KANSERİNDE LESS RADİKAL CERRAHİ SERVİKS KANSERİNDE LESS RADİKAL CERRAHİ DR.HASAN TURAN İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hast.ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği

Detaylı

Duktal karsinoma in situ da sentinel lenf nodu biyopsisi gerekli midir?

Duktal karsinoma in situ da sentinel lenf nodu biyopsisi gerekli midir? Araştırma Duktal karsinoma in situ da sentinel lenf nodu biyopsisi gerekli midir? IS SENTINEL LYMPH NODE BIOPSY NECESSARY IN DUCTAL CARCINOMA IN SITU? Süleyman Özkan AKSOY 1, Ali İbrahim SEVİNÇ 1, Merih

Detaylı

Dünya da ve Türkiye de Erken Evre Meme Kanseri İnsidansı ve Farklılıkları

Dünya da ve Türkiye de Erken Evre Meme Kanseri İnsidansı ve Farklılıkları Dünya da ve Türkiye de Erken Evre Meme Kanseri İnsidansı ve Farklılıkları Dr. Niyazi Karaman AMHD ERKEN EVRE MEME KANSERİ KURSU (Prof. Dr. İ. Lale Atahan anısına) 25 Mart 2017 Giriş Gelişmiş ülkelerde;

Detaylı

Onkoplastik meme cerrahisi ve yenilikler

Onkoplastik meme cerrahisi ve yenilikler Onkoplastik meme cerrahisi ve yenilikler Dr. Lütfi Eroğlu Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik cerrahi Anabilim Dalı Mastektomi ile ilgili ameliyatların tarihsel süreci

Detaylı

ERKEN LOKAL NÜKS GELİŞEN VULVA KANSERİ: OLGU SUNUMU

ERKEN LOKAL NÜKS GELİŞEN VULVA KANSERİ: OLGU SUNUMU ERKEN LOKAL NÜKS GELİŞEN VULVA KANSERİ: OLGU SUNUMU Op.Dr.Hakan YETİMALAR Doç.Dr.İncim BEZİRCİOĞLU Dr. Gonca Gül GÜLBAŞ TANRISEVER İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştıma Hastanesi GİRİŞ

Detaylı

Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi

Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi Lokal ileri evre akciğer kanserli olgularda cerrahi tedavi, akciğer rezeksiyonu ile birlikte invaze olduğu organ ve dokuların rezeksiyonunu

Detaylı

Dr. Metin ÖZKAN Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD Kayseri. 5. TTOK-2014 Antalya

Dr. Metin ÖZKAN Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD Kayseri. 5. TTOK-2014 Antalya Dr. Metin ÖZKAN Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD Kayseri 5. TTOK-2014 Antalya Neoadjuvan Kemoterapi (KT) nin Rasyoneli Adjuvan tedavi olarak KT (5-FU veya Gemsitabin) veya KRT hastalıksız

Detaylı

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 01 Kasım 2010 Pazartesi

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 01 Kasım 2010 Pazartesi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Doç.Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Doç.Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı

Detaylı

ARAŞTIRMALAR (Research Reports)

ARAŞTIRMALAR (Research Reports) ARAŞTIRMALAR (Research Reports) ERKEN EVRE MEME KANSERİNDE SENTİNEL LENF NODU BİYOPSİSİNİN YERİ; AKSİLLER DİSEKSİYONUN YERİNİ ALABİLİR Mİ?* The impact of the sentinel lymph node biopsy on the early stage

Detaylı

Tiroid Papiller Kanserde Güncel Kanıtlar ve Gerçekler. Kılavuzlara göre Ameliyat Stratejisi Değişti mi?

Tiroid Papiller Kanserde Güncel Kanıtlar ve Gerçekler. Kılavuzlara göre Ameliyat Stratejisi Değişti mi? Tiroid Papiller Kanserde Güncel Kanıtlar ve Gerçekler Kılavuzlara göre Ameliyat Stratejisi Değişti mi? Dr. Taner Kıvılcım Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Sunum Planı Ê Güncel

Detaylı

METASTATİK MALİGN MELANOM. Dr Yüksel Küçükzeybek İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 5.Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi

METASTATİK MALİGN MELANOM. Dr Yüksel Küçükzeybek İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 5.Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi METASTATİK MALİGN MELANOM Dr Yüksel Küçükzeybek İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 5.Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi 49 yaşında erkek hasta Özgeçmiş:özellik yok Soygeçmiş:özellik

Detaylı

Coğrafi temel yaklaşım farklılıkları

Coğrafi temel yaklaşım farklılıkları Coğrafi temel yaklaşım farklılıkları Doğu Asya Cerrahi D2 sonrası oral floropirimidin bazlı adjuvan tedavi Avrupa Perioperatif kemoterapi (neoadjuvan ve adjuvan) Amerika Adjuvan kemoradyoterapi Surg Oncol

Detaylı

İnsidental kanser. Dr. Ali İlker Filiz Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği

İnsidental kanser. Dr. Ali İlker Filiz Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği İnsidental kanser Dr. Ali İlker Filiz Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Tanım Preoperatif tanı yöntemleriyle saptanamayan, ancak benign hastalıklar nedeniyle

Detaylı

KONGRELERDEN ESİNTİLER. Dr. Serap Akyürek Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilimdalı

KONGRELERDEN ESİNTİLER. Dr. Serap Akyürek Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilimdalı KONGRELERDEN ESİNTİLER Dr. Serap Akyürek Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilimdalı Plan Akselere parsiyel meme ışınlaması (APBI) 2016 guideline LN (+) meme kanserinde neoadj KT

Detaylı

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 18 Ocak 12 Çarşamba

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 18 Ocak 12 Çarşamba Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer

Detaylı

LOKAL-BÖLGESEL EVRELEME VE TEDAVİYE YANITIN RADYOLOJİK DEĞERLENDİRİLMESİ

LOKAL-BÖLGESEL EVRELEME VE TEDAVİYE YANITIN RADYOLOJİK DEĞERLENDİRİLMESİ LOKAL-BÖLGESEL EVRELEME VE TEDAVİYE YANITIN RADYOLOJİK DEĞERLENDİRİLMESİ Doç. Dr. Irmak DURUR SUBAŞI Dışkapı Yıldırı Beyazıt EAH Radyoloji Kli iği Meme Kanserinde Lokal-Bölgesel Evreleme Me e ka seri de

Detaylı

Tamamlayıcı Tiroidektomilerde Gama Dedektör Yardımlı Cerrahinin Rolü

Tamamlayıcı Tiroidektomilerde Gama Dedektör Yardımlı Cerrahinin Rolü Tamamlayıcı Tiroidektomilerde Gama Dedektör Yardımlı Cerrahinin Rolü *Hakan Seyit, *Ahmet Dağ, *Tamer Akça, **Emel C Güney, ***M. Ali Sungur, *Suha Aydın * M.E.Ü.T.F. Genel Cerrahi A.D. ** M.E.Ü.T.F. Nükleer

Detaylı

Meme Kanserinde Hipofraksiyonasyon. Hipofraksiyonetüm meme RT. Dr Merdan Fayda

Meme Kanserinde Hipofraksiyonasyon. Hipofraksiyonetüm meme RT. Dr Merdan Fayda Meme Kanserinde Hipofraksiyonasyon Hipofraksiyonetüm meme RT Dr Merdan Fayda 1900-1920 Masif doz Radyasyon hasarı hücresel metabolizma ile olur. Hızlı büyüyen tümör bağ dokusundan daha hızlı iyileşir.

Detaylı

Çalışmanın Adı: Çalışmanın Protokol Numarası/Kodu: MF07-01. Çalışmanın Niteliği: Çok Merkezli, Prospektif, Karşılaştırmalı, Randomize Çalışma

Çalışmanın Adı: Çalışmanın Protokol Numarası/Kodu: MF07-01. Çalışmanın Niteliği: Çok Merkezli, Prospektif, Karşılaştırmalı, Randomize Çalışma Çalışmanın Adı: İLK BAŞVURUDA METASTATİK MEME KANSERİ TANISI ALAN HASTALARDA PRİMER TEDAVİ OLARAK MEMEDEKİ TÜMÖRÜN ÇIKARILMASININ SAĞKALIM ÜZERİNE ETKİSİ; Çok Merkezli, Prospektif, Karşılaştırmalı Randomize

Detaylı

Aksillanın tümör metastazı açısından durumu meme kanseri

Aksillanın tümör metastazı açısından durumu meme kanseri ARAŞTIRMA YAZILARI ERKEN EVRE MEME KANSERİNDE SADECE MAVİ BOYA KLAVUZLUĞUNDA YAPILAN SENTİNEL LENF NODU BİYOPSİSİNİN YERİ: DR. LÜTFİ KIRDAR KARTAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 3. CERRAHİ KLİNİĞİ NİN GEÇERLİLİK

Detaylı

ADRENAL KORTİKAL KANSER TEDAVİSİNDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ

ADRENAL KORTİKAL KANSER TEDAVİSİNDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ ADRENAL KORTİKAL KANSER TEDAVİSİNDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ DR GÜRHAN SAKMAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI ADRENAL KORTİKAL KANSER TEDAVİSİNDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ DR GÜRHAN

Detaylı

Evre III KHDAK nde Radyoterapi

Evre III KHDAK nde Radyoterapi Evre III KHDAK nde Radyoterapi Dr. Deniz Yalman Ege Ü.T.F. Radyasyon Onkolojisi A.D. 20. UKK, 2013, Antalya Evre III Alt Grupları IIIA 0 : N2 tutulumu yok (T3N1, T4N0-1) IIIA 1 : Rezeksiyon spesimeninde

Detaylı

Servikal Preinvazif Lezyonlarda Tedavi Sonrası Takip. Dr. Murat DEDE GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Servikal Preinvazif Lezyonlarda Tedavi Sonrası Takip. Dr. Murat DEDE GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Servikal Preinvazif Lezyonlarda Tedavi Sonrası Takip Dr. Murat DEDE GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Servikal Sitolojik Terminoloji Neden Takip Edelim? Hastalığın invazif serviks kanserine ilerleme

Detaylı

Cilt ve Meme Başı Koruyucu Cerrahi Sonrası RT

Cilt ve Meme Başı Koruyucu Cerrahi Sonrası RT 2018-2019 EĞİTİM DÖNEMİ İKİNCİ TOPLANTISI Cilt ve Meme Başı Koruyucu Cerrahi Sonrası RT Dr. Melis Gültekin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Cilt ve Meme Başı Koruyucu

Detaylı

Meme Kanserinde Aksilla Negatif Olguları Doğru Belirlemek İçin En Az 10 Lenf Nodu Çıkarılması Yeterli midir?

Meme Kanserinde Aksilla Negatif Olguları Doğru Belirlemek İçin En Az 10 Lenf Nodu Çıkarılması Yeterli midir? Açta Oncologica Turcica 2006; 39: 8 0-8 4 Meme Kanserinde Aksilla Negatif Olguları Doğru Belirlemek İçin En Az 10 Lenf Nodu Çıkarılması Yeterli midir? Is Minimum 10 Nodes Removed to Correctly Determine

Detaylı

Dr. A. Nimet Karadayı. Hastanesi, Patoloji Kliniği

Dr. A. Nimet Karadayı. Hastanesi, Patoloji Kliniği Dr. A. Nimet Karadayı Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği MEME TÜMÖRLERİNDE PATOLOJİ RAPORLARINDA STANDARDİZASYON Amaç, hasta

Detaylı

MEME KANSERİ. Doç.Dr. Ali Çerçel

MEME KANSERİ. Doç.Dr. Ali Çerçel MEME KANSERİ Doç.Dr. Ali Çerçel Epidemiyoloji Kadınlarda en sık görülenkanser Kanser ölümlerinin % 19 u Ortalama 25-50/100.000 popülasyon Batı toplumlarında (gelişmiş) sık Japonyada düşük artış 1:13 (1970

Detaylı

OLGU SUNUMU. Dr. Petek Erpolat. GÜTF Radyasyon Onkolojisi ABD

OLGU SUNUMU. Dr. Petek Erpolat. GÜTF Radyasyon Onkolojisi ABD OLGU SUNUMU Dr. Petek Erpolat GÜTF Radyasyon Onkolojisi ABD 82 yaş, evli, 2 çocuk, ev hanımı, Ankara Şikayet: sağ memede kitle Hikaye: Polinöropati nedeniyle çekilen PET-BT de sağ memede kitle Özgeçmiş:

Detaylı

Safra Yolları Kanserlerinde SistemikTedaviler. Dr.M.Oktay TARHAN İzmir K.Ç.Ü. Atatürk E.A.H. Tıbbi Onkoloji Kliniği 21.04.2013

Safra Yolları Kanserlerinde SistemikTedaviler. Dr.M.Oktay TARHAN İzmir K.Ç.Ü. Atatürk E.A.H. Tıbbi Onkoloji Kliniği 21.04.2013 Safra Yolları Kanserlerinde SistemikTedaviler Dr.M.Oktay TARHAN İzmir K.Ç.Ü. Atatürk E.A.H. Tıbbi Onkoloji Kliniği 21.04.2013 Kısa Kitaplar, Sunumlar.. Almanların yemek kitabı Amerikalıların tarihi Onkologların

Detaylı

Anormal Servikal Sitolojide Yönetim. Dr. M. Coşan Terek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalı

Anormal Servikal Sitolojide Yönetim. Dr. M. Coşan Terek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalı Anormal Servikal Sitolojide Yönetim Dr. M. Coşan Terek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalı 2001 Bethesda Terminolojisi Skuamoz hücre Atipik skuamoz hücreler Nedeni

Detaylı

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİ GASTROENTEROLOJİ CERRAHİSİ KLİNİĞİ DR.TAHSİN DALGIÇ GİRİŞ Laparoskopik kolorektal cerrahi son

Detaylı

Sentimag. Manyetik sentinel lenf nodu lokalizasyonu kolay, esnek ve etkili.

Sentimag. Manyetik sentinel lenf nodu lokalizasyonu kolay, esnek ve etkili. Sentimag Manyetik sentinel lenf nodu lokalizasyonu kolay, esnek ve etkili www.sysmex.com.tr Her hastanede, her zaman, daha fazla hasta için en iyi SLNB uygulaması Erken evre kanser tedavilerinin birçoğunda

Detaylı

EAU kılavuzu NCCN Dr. Şeref Başal GATA Üroloji AD

EAU kılavuzu NCCN Dr. Şeref Başal GATA Üroloji AD KILAVUZLAR NE DİYOR D? EAU kılavuzu NCCN Dr. Şeref Başal GATA Üroloji AD EAU KılavuzuK Radikal prostatektomi (RP) Endikasyonları Düşük ve orta riskli lokalize prostat kanserli hastalar (ctb-t2 ve Gleason

Detaylı

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi. Meme Kanserinde Đntraoperatif Konsültasyon. Dr Handan Kaya. Patoloji AbD. Đstanbul-Türkiye. Patolog Gözü ile???

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi. Meme Kanserinde Đntraoperatif Konsültasyon. Dr Handan Kaya. Patoloji AbD. Đstanbul-Türkiye. Patolog Gözü ile??? Meme Kanserinde Đntraoperatif Konsültasyon Patolog Gözü ile??? Dr Handan Kaya Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AbD Đstanbul-Türkiye Meme kanseri ile ilgili ilk rapor eski Mısır dan 8 ülsere

Detaylı

Non-palpabl meme lezyonlarında cerrahi yaklaşım

Non-palpabl meme lezyonlarında cerrahi yaklaşım İstanbul Üniversitesi İstanbul Cerrahi Derneği Toplantısı 7 Kasım 2012 Non-palpabl meme lezyonlarında cerrahi yaklaşım Dr. Fatih AYDOĞAN Meme Hastalıkları Servisi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Cerrahpaşa

Detaylı

SENTİNEL LENF NODU POZİTİF HASTADA AKSİLLAYA YAKLAŞIM

SENTİNEL LENF NODU POZİTİF HASTADA AKSİLLAYA YAKLAŞIM Aksillaya Yaklaşımda Güncel Durum Kursu Prof.Dr.İ.Lale Atahan Anısına) 29 Mart 2014, Ankara SENTİNEL LENF NODU POZİTİF HASTADA AKSİLLAYA YAKLAŞIM (Cerrah Gözüyle) Doç. Dr. Serap EREL Ankara Eğitim ve Araştırma

Detaylı

Dr. S. Ata Güler. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı

Dr. S. Ata Güler. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Dr. S. Ata Güler Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı 2014 İnsidans Kadınlarda en sık görülen kanser Yaşam boyu görülme riski %12 Meme kanserinden ölüm riski % 5'in üzerinde Meme

Detaylı

Aksiller Sentinel Lenf Nodu Biyopsisinde KombineYöntem (Mavi Boya ve Lenfosintigrafi) Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Aksiller Sentinel Lenf Nodu Biyopsisinde KombineYöntem (Mavi Boya ve Lenfosintigrafi) Sonuçlarının Değerlendirilmesi Klinik Araştırma Aksiller Sentinel Lenf Nodu Biyopsisinde KombineYöntem (Mavi Boya ve Lenfosintigrafi) Sonuçlarının Değerlendirilmesi İbrahim ATAK 1,a, Candan COŞKUN 2, Tuba ATAK 3, Lütfi POLAT 1, Murat

Detaylı

Düşük Riskli Diferansiye Tiroid Kanserlerinde RAİ Tedavisi

Düşük Riskli Diferansiye Tiroid Kanserlerinde RAİ Tedavisi Düşük Riskli Diferansiye Tiroid Kanserlerinde RAİ Tedavisi 14.04.2017 Dr. Ebru YILMAZ İstanbul Üniveristesi İstanbul Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Neden evreleme yapıyoruz? Prognostik bilgi Hastalık

Detaylı

PANKREAS KANSERİNDE NDE ADJUVAN TEDAVİ UYGULANMALI MIDIR? Dr. Hakan Akbulut

PANKREAS KANSERİNDE NDE ADJUVAN TEDAVİ UYGULANMALI MIDIR? Dr. Hakan Akbulut PANKREAS KANSERİNDE NDE ADJUVAN TEDAVİ UYGULANMALI MIDIR? Dr. Hakan Akbulut Ankara Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı 10. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi, 220-23 Nisan 2012,

Detaylı

Mamografi; Ne için? Ne zaman? Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Mağusa Tıp Merkezi Hastanesi

Mamografi; Ne için? Ne zaman? Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Mağusa Tıp Merkezi Hastanesi Mamografi; Ne için? Ne zaman? Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Mağusa Tıp Merkezi Hastanesi Mamografi hangi amaçlar için kullanılmaktadır Tanı Takip Tarama TANI AMACI: Palpasyonda malign kitle düşünülen

Detaylı

Akciğer Kanserinde Güncel Tanı ve Tedavi Yaklaşımı

Akciğer Kanserinde Güncel Tanı ve Tedavi Yaklaşımı Akciğer Kanserinde Güncel Tanı ve Tedavi Yaklaşımı Editör Abdullah İrfan Taştepe Temmuz 2014 Copyright 2014 ISBN : 978-605-5121-12-9 Eser Editör : Akciğer Kanserinde Güncel Tanı ve Tedavi Yaklaşımı : Abdullah

Detaylı

Dr Ahmet Midi Maltepe Üniversitesi Patoloji

Dr Ahmet Midi Maltepe Üniversitesi Patoloji Dr Ahmet Midi Maltepe Üniversitesi Patoloji Genel bilgiler Tümör hücreleri, Subkapsüler sinüzoid İntraparankimal sinüzoid Histiositlerde burada bulunur Genel bilgiler Kanser hücreleri genellikle grup oluşturur

Detaylı

Meme kanserinde sentinel lenf nodu uygulaması: 30 vakanın analizi

Meme kanserinde sentinel lenf nodu uygulaması: 30 vakanın analizi e-issn: 2564-6567 DOI: 10.25000/acem.300411 Araştırma makalesi / Research article Meme kanserinde sentinel lenf nodu uygulaması: 30 vakanın analizi Sentinel lymph node biopsy in breast cancer: Analysis

Detaylı

Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor

Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor Amaç: Bu çalışmanın amacı, abdominal myomektomi sonrası fertiliteyi değerlendirmek ve uterin fibroid lerin sayı, büyüklük ve lokalizasyonunun cerrahi sonrası

Detaylı

Dr Şükrü DİLEGE VKV Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Amerikan Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü

Dr Şükrü DİLEGE VKV Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Amerikan Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü Dr Şükrü DİLEGE VKV Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Amerikan Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü KHDAK nin en tartışmalı grubu Evre IIIA-N2 N2 ALT GRUPLARI ALTGRUPLAR TANIM SIKLIK IIIA-1 IIIA-2 IIIA-3 IIIA-4

Detaylı

KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI AKSCİĞER KANSERİNDE NEOADJUVANT TEDAVİ

KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI AKSCİĞER KANSERİNDE NEOADJUVANT TEDAVİ KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI AKSCİĞER KANSERİNDE NEOADJUVANT TEDAVİ Prof. Dr. Güngör Utkan Akara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD 7.3.2016 1 KHDAK 1.5 milyon yeni vaka / yıl-akciğer kanseri %80 khdak

Detaylı

Metastatik Hastalık Takibinde Positron-Emission Tomografi

Metastatik Hastalık Takibinde Positron-Emission Tomografi Metastatik Hastalık Takibinde Positron-Emission Tomografi Dr. Nuriye Yıldırım Özdemir Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği 22.03.2014 5. Tıbbi Onkoloji Kongresi, Antalya Society

Detaylı

Proflaktik santral disekisyon: Yeni bir tartışma alanı. Ashok R. Shaha, MD. Çeviren: Dr. Yalın İşcan*, Dr. Yasemin Giles* * İÜTF Genel Cerrahi ABD

Proflaktik santral disekisyon: Yeni bir tartışma alanı. Ashok R. Shaha, MD. Çeviren: Dr. Yalın İşcan*, Dr. Yasemin Giles* * İÜTF Genel Cerrahi ABD Proflaktik santral disekisyon: Yeni bir tartışma alanı Ashok R. Shaha, MD Çeviren: Dr. Yalın İşcan*, Dr. Yasemin Giles* * İÜTF Genel Cerrahi ABD SURGERY dergisinin Aralık sayısı American Society of Endocrine

Detaylı

Erken Evre Mide Kanserine Yaklaşım. Adjuvan Kemoterapi. Prof. Dr. N. Faruk AYKAN İstanbul 2004

Erken Evre Mide Kanserine Yaklaşım. Adjuvan Kemoterapi. Prof. Dr. N. Faruk AYKAN İstanbul 2004 Erken Evre Mide Kanserine Yaklaşım Adjuvan Kemoterapi Prof. Dr. N. Faruk AYKAN İstanbul 2004 Rudolph Carl Virchow 13/10/1821-5/9/1902 Adjuvan Tedaviye İhtiyacı Olan Mide Kanserleri D1 veya D2, ama mutlaka

Detaylı

AKCİĞERİN NÖROENDOKRİN TÜMÖRLERİ. Doç. Dr. Mutlu DEMİRAY Bursa Medical Park Hastanesi

AKCİĞERİN NÖROENDOKRİN TÜMÖRLERİ. Doç. Dr. Mutlu DEMİRAY Bursa Medical Park Hastanesi AKCİĞERİN NÖROENDOKRİN TÜMÖRLERİ Doç. Dr. Mutlu DEMİRAY Bursa Medical Park Hastanesi Nöroendokrin tümörlerde 2004 WHO sınıflaması Tümör Tipi Tipik Karsinoid Atipik Karsinoid Büyük Hücreli nöroendokrin

Detaylı

Tiroid Cerrahisinde Nöromonitorizasyonun Rekürren Laringeal Sinir Hasarı Oranına Etkisi

Tiroid Cerrahisinde Nöromonitorizasyonun Rekürren Laringeal Sinir Hasarı Oranına Etkisi Tiroid Cerrahisinde Nöromonitorizasyonun Rekürren Laringeal Sinir Hasarı Oranına Etkisi *Necati Şentürk, *Koray Öcal, *Ahmet Dağ, **İlter Helvacı, **Tamer Akça * M.E.Ü.T.F. Genel Cerrahi A.D. ** M.E.Ü.T.F.

Detaylı

Pankreas Kanserinde Rezeksiyon Sonrası Adjuvan Tedavi. Dr. Orhan Bilge

Pankreas Kanserinde Rezeksiyon Sonrası Adjuvan Tedavi. Dr. Orhan Bilge Pankreas Kanserinde Rezeksiyon Sonrası Adjuvan Tedavi Dr. Orhan Bilge Pankreas Kanseri %90 ductal adenokanser Kanser tanısında 10. sırada Kanser ölümünde 4. sırada Pankreas Kanseri Tanı sırasında %20 rezektabl

Detaylı

YETMİŞ DOKUZ MALİGN MELANOMA OLGUSUNUN RETROSPEKTİF ANALİZİ

YETMİŞ DOKUZ MALİGN MELANOMA OLGUSUNUN RETROSPEKTİF ANALİZİ REKONSTRÜKSİYON TÜRK PLASTİK REKONSTRÜKTİF ve ESTETİK CERRAHİ DERGİSİ Cilt16 / Sayı 1 YETMİŞ DOKUZ MALİGN MELANOMA OLGUSUNUN RETROSPEKTİF ANALİZİ *Yalçın Külahcı, **Fatih Zor, **Serdar Öztürk, **Muhitdin

Detaylı

Lokalizasyon çalışmalarının şüpheli olduğu primer hiperparatiroidi olgularında 99 Tc-MIBI intraoperatif gama-prob kullanımı: Kohort değerlendirme

Lokalizasyon çalışmalarının şüpheli olduğu primer hiperparatiroidi olgularında 99 Tc-MIBI intraoperatif gama-prob kullanımı: Kohort değerlendirme Lokalizasyon çalışmalarının şüpheli olduğu primer hiperparatiroidi olgularında 99 Tc-MIBI intraoperatif gama-prob kullanımı: Kohort değerlendirme A.Cem Dural 1, Cevher Akarsu 1, İlhan Gök 1, Aysel Koyuncu

Detaylı

TRANSBRONŞİAL İĞNE ASPİRASYONU (TBNA) Dr. Z. Toros Selcuk Hacettepe Ü. Tıp F. Göğüs Hastalıkları ABD.

TRANSBRONŞİAL İĞNE ASPİRASYONU (TBNA) Dr. Z. Toros Selcuk Hacettepe Ü. Tıp F. Göğüs Hastalıkları ABD. TRANSBRONŞİAL İĞNE ASPİRASYONU (TBNA) Dr. Z. Toros Selcuk Hacettepe Ü. Tıp F. Göğüs Hastalıkları ABD. Minai OA, Dasgupta A, Mehta AC 2000 Tarihçe Schieppati 1949, 1958 akciğer kanseri TBNA, subkarinal

Detaylı

MEMEDE ĐNTRAOPERATĐF KONSÜLTASYON. Dr. N. Zafer Utkan

MEMEDE ĐNTRAOPERATĐF KONSÜLTASYON. Dr. N. Zafer Utkan MEMEDE ĐNTRAOPERATĐF KONSÜLTASYON Cerrah Açısından Önemi Dr. N. Zafer Utkan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı MAYMET- 2009 Günümüzde çoğu meme tümörlerinin tanısı cerrahi tedavi

Detaylı

2016 by American Society of Clinical Oncology. Amerikan Klinik Onkoloji Cemiyeti (ASCO) İnvaziv Servikal Kanser Yönetimi

2016 by American Society of Clinical Oncology. Amerikan Klinik Onkoloji Cemiyeti (ASCO) İnvaziv Servikal Kanser Yönetimi 2016 by American Society of Clinical Oncology Amerikan Klinik Onkoloji Cemiyeti (ASCO) İnvaziv Servikal Kanser Yönetimi Servikal kanserin tedavisi hastalığın evresine göre belirlenmektedir. Tedavi konizasyon,,

Detaylı

MİDE KANSERİNDE APOPİTOZİSİN BİYOLOJİK BELİRTEÇLERİNİN PROGNOSTİK ÖNEMİ

MİDE KANSERİNDE APOPİTOZİSİN BİYOLOJİK BELİRTEÇLERİNİN PROGNOSTİK ÖNEMİ MİDE KANSERİNDE APOPİTOZİSİN BİYOLOJİK BELİRTEÇLERİNİN PROGNOSTİK ÖNEMİ Cem Sezer 1, Mustafa Yıldırım 2, Mustafa Yıldız 2, Arsenal Sezgin Alikanoğlu 1,Utku Dönem Dilli 1, Sevil Göktaş 1, Nurullah Bülbüller

Detaylı