TKİ'ye Dirençli GİST Tedavisinin Zorlukları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TKİ'ye Dirençli GİST Tedavisinin Zorlukları"

Transkript

1 Doktor Jean-Yves Blay, PhD: Merhaba ve programa hoşgeldiniz. Adım Jean-Yves Blay. Fransa'da Lyon'da çalışan bir Tıbbi Onkoloji Profesörüyüm. TKİ'ye Dirençli GİST Tedavisinin Zorlukları başlıklı bu programa hoşgeldiniz diyorum. Öncelikle gastrointestinal stromal tümörlü (GİST) hastalarda halen mevcut tirozin kinaz inhibitörü (TKİ) tedavilerine direnci tanımlamaya çalışarak başlayacağız.

2 GİST, faklı moleküler alt setlere heterojen bir tümör grubundan oluşur. KIT mutasyonları sıktır ve bunu PDGF reseptörü alfa mutasyonları izler. KIT ve ayrıca PDGF reseptörü mutantlarında imatinibe duyarlı, sunitinibe duyarlı, imatinibe dirençli ve ayrıca sunitinibe dirençli hastalık tiplerini bulabilirsiniz. Bunlar GİST içinde farklı nozolojik grupları tanımlar. GİST'in muhtemelen farklı standart tedavilere sahip en az 10 faklı hastalık grubu oluşturduğunu artık bilmekteyiz.

3 GİST'te standart birinci basamak imatinib tedavisine kinaz direnci mutasyonları içeren mutasyonlar vardır. Bu durum NF1 tümörleri ve PDGF reseptörü alfa mutasyonları olan hastalarda D842V mutantı için geçerlidir. Bu durumda bunlar GİST için standart birinci basamak tedavi olan imatinibe dirençli primer refrakter tümörlerdir. İmatinib veya sunitinib ile bir miktar tümör kontrolü yaşayan hastalarda da direnç gelişebilir. Bu zorlayıcı bir durumdur çünkü sekonder direnç denilen bir durum önemli tümör heterojenliği seviyesi ile ilişkilidir. Farklı metastazlarda ve aynı zamanda aynı metastazın farklı yerlerinde sekonder mutasyon varyasyonuyla ilerlemekte olan moleküler heterojenlik vardır. Bu moleküler heterojenlik tedavide zorluklara neden olur çünkü ikinci, üçüncü ve dördüncü basamak tedaviye bazen dirençli bazen de kısmen duyarlı kinazları kodlar. Direnci takip etmek ve üstesinden gelmek için mevcut stratejiler nelerdir?

4 İlk strateji hastanın tedaviye uyumuna bakmaktır. Bazı hastalar için ağızdan tedavi bir problemdir ve tüm hastaların uyumu optimum değildir. Bazı hastalar tedavi çizelgesine optimum şekilde uymaz ve bazen düzenli olarak hapları unuturlar. Bu durum kronik miyelojenik lösemili hastalarda ve GİST hastalarında gösterilmiştir. Faz 3 çalışmalarla geçmişteki deneyimlerimizden bunun direnci ve sekonder ilerlemenin ortaya çıkmasını önemli şekilde etkileyebileceğini biliyoruz. Bu durum hastalarda uygun şekilde izlenmelidir.

5 İmatinibe maruz kalma ne durumdadır? Birkaç çalışma birinci basamak tedavi alan hastalarda imatinibin en düşük seviyelerini araştırmış ve bu seviyelerin birinci basamak tedavi olarak imatinib alan hastalarda ilerleme riskiyle korelasyon gösterebileceğini ortaya koymuşlardır. Bu durum özellikle B2222 çalışmasında bildirilmiş ve faz 4 çalışmalarda imatinibin en düşük seviyelerinin kesinlikle daha fazla incelenmesinin yerinde olacağını doğrulayacak şekilde daha büyük bir hasta serisinde düşünülmüştür. Ancak bu soruyu cevaplandırmak için ek çalışmalar gereklidir.

6 İmatinibe yeterince maruz kalmanın ve uyumun rolünü tanımladım. Ayrıca ileri GİST olan hastalarda imatinib tedavisini kesmememiz gerektiğini biliyoruz. BFR14 çalışması 1, 3 ve 5 yılda tedavinin kesilmesini randomize etmiştir. Bu durum 1 yıl ve 3 yılda kesmeler için 6 ayda ve 5 yılda kesmeler için 12 ayda tekrar ilerleme riskinde önemli bir artışla ilişkili olmuştur. İmatinib tedavisine tekrar başlayan hastaların çoğunda tümör kontrolü elde edilse de bu çalışmada sekonder direncin ortaya çıkmasının etkisi açıkça tanımlanmamıştır. Tedavi kesilmesinin genel sağkalım (OS) üzerindeki etkisi de halen açık değildir. Çalışmanın gücü bu soruyu cevaplandırmaya yeterli değildi. Bu nedenle, bir standart oluşturacak şekilde, imatinibi birinci basamak olarak alan ileri evre hastalarda imatinib ile tedavi kesilmemelidir.

7 Hastanın tedaviyi aldığı belirlendikten sonra gerçek ilerleme tanımladığımızda ele alınacak soru stratejinin ne olduğudur. Kılavuz ilkeler günde 400 mg alan hastalar için imatinibin dozunun arttırılmasının ilk mantıksal yaklaşım olduğunu açıkça göstermektedir. Bu durum ikiz EORTC ve SO033 çalışmalarında gösterilmiştir. Bu iki çalışma bu çapraz geçiş veya doz artışının hastaların üçte birinde 3 ay civarında bir medyan progresyonsuz sağkalım (PFS) ile tümör kontrolü sağladığını göstermiştir. 1 yıllık progresyonsuz sağkalım oranı %20'ye yakın olmuştur. Klinik uygulama kılavuz ilkelerinde de geçtiği gibi bu tip hastalarda standart tedavi uygulaması budur. [1]

8 Eğer hasta 400 mg veya 800 mg imatinib dozuyla ilerleme gösteriyorsa ve 400 mg alan hastada herhangi bir nedenle dozu arttırmak mümkün değilse bundan sonraki adım hastayı ikinci basamak tedavi olarak sunitinib ile tedavi etmektir. Sunitinib hem KIT hem VEGFR2 bloke eden bir TKİ'dir. GİST hastalarında tümör kontrolünü indüklediği gösterilmiştir ve günde 50 mg sunitinibi 4 hafta alıp 2 hafta almama çizelgesiyle kullandırıp plasebo ile karşılaştıran bir randomize faz 3 çalışma yapılmıştır. Bu çalışma sunitinib kolunda çapraz geçiş nedeniyle ilerlemeye kadar sürede önemli bir artış göstermiştir. Genel sağkalım açısından fark görülmemiştir ancak sunitinib kolu açısından olumlu bir trend bulunmuştur. Bu durumda standart tedavi sunitinibdir.

9 İlginç olarak sunitinib ile tedavi edilen hastaların sonuçlarını incelediğimizde bu hastaların sonucu üzerinde sekonder mutasyonunun etkisini de görebiliriz. Metastazlarda ekson 13 ve 14 ve ayrıca ekson 17 ve 18 mutasyonları bulunmuş ve hasta sonuçları açısından farklılık olduğu görülmüştür. Sunitinib tedavisine duyarlı mutasyonları olan hastaların sonuçları dirençle ilişkili mutasyonları olan hastalarla karşılaştırıldığında çok daha iyidir. İkinci basamak olarak sunitinib alan hastaların analizi direnç mekanizmasını anlamamıza da katkıda bulunmaktadır. Ekson 13 ve 14'te sekonder mutasyonların varlığı ekson 17 ve 18'de sekonder mutasyonların varlığına göre çok daha iyi sonuçlara sahiptir. Ekson 13 ve 14 tarafından kodlanan protein sunitinibe duyarlıyken ekson 17 ve 18 mutantları tarafından kodlanan proteinler sıklıkla sunitinibin inhibe edici aktivitesine dirençlidir. Bu, direnci moleküler olarak anlamamızın hastaların takibi için önemli olduğu bir başka durumdur. Ancak klinik uygulama kılavuz ilkelerinde primer mutasyona tanı konması halen önerilirken sekonder mutasyonlar araştırma konusu olmaya devam etmektedir.

10 Son olarak direncin takibinde tam olarak ele alınmamış çok önemli bir konu dirençli klonun cerrahi olarak çıkarılmasının önemidir. Birkaç çalışma hem ilerleme zamanında hem stabil hastalık zamanında tümörü çıkarmanın değerini retrospektif olarak incelemiştir. Genel olarak cerrahinin faydaları açık değildir. Kavramsal açıdan çok önemli bir soru tümör hücrelerinin tümünün cerrahi olarak çıkarılıp tümör hücresi yükünün önemli ölçüde azaltılmasının daha iyi bir sonuçla ilişkili olup olmayacağıdır. Randomize çalışmalar bu konuyu ele almaktadır ama henüz tamamlanmamışlardır. Bu gelecekteki akademik çalışmalarla karar verilecek önemli bir konu olmaya devam etmektedir. Standart imatinib birinci basamak ve sunitinib ikinci basamak tedavilerinden sonra ilerleme gösteren hastalarda araştırılan seçenekler nelerdir ve bu hastalarda direnci nasıl takip edebiliriz?

11 Geliştirilmekte olan birkaç üçüncü basamak ve üçüncü basamak artı tedavi mevcuttur. Bu ajanların farklı yönlerine odaklanacağım. Önce üçüncü basamak tedaviler için randomize faz 3 çalışmaları görelim. Tamamlanmış iki faz 3 çalışma vardır. Bir çalışma sunitinib ile en iyi destekleyici bakım (BSC) artı doktorun tercihine göre imatinib veya sunitinib gibi bir primer TKİ'yi incelemiştir. [Editörün notu: Dr. Blay Bir çalışma sadece nilotinib artı en iyi destekleyici bakım ile doktorun tercihine göre imatinib veya sunitinib gibi bir primer TKİ'yi incelemiştir demek istemişti]. İkinci çalışma regorafenib ile bir plaseboyu bir çift kör ortamda karşılaştırmıştır.

12 İlk çalışma yalnız nilotinib ile tek başına en iyi destekleyici bakım artı veya eksi imatinib ve sunitinibi randomize etmiştir. Bu yakın zamanlı bildirilen çalışmada merkezi radyolojik görüntüleme ile değerlendirildiği haliyle progresyonsuz sağkalım olan primer son nokta açısından önemli bir fark görülmemiştir. Ancak ilginç olarak araştırmacıların progresyonsuz sağkalım değerlendirmesi açısından önemli fark bulunmuş ve bu durum yine bu hastalarda ilerlemeyi değerlendirmek açısından farklılıkları ve zorlukları ortaya koymuştur. Dikkat çekecek şekilde bu randomize çalışmada hastalar önceki tedaviyi tolere edemediyse randomize edilebilmekteydi. Bu nedenle tüm hastalarda önceki ilerleme gösterilememiştir ve bu durumun çalışmanın sonucu üzerine önemli bir etkisi olmuş olabilir. Gerçekten de başka faz 2 çalışmalar bu hastalarda nilotinibin anti tümör aktivitesini göstermiştir.

13 İkinci randomize çalışma GİST'te biyolojik önemi olan, KIT, PDGF reseptör alfa ve VEGFR2 dahil olmak üzere kinazları bloke eden yeni bir çoklu kinaz inhibitörü olan regorafenibi incelemiştir. Yakın zamanlı bildirilen GRID çalışması imatinib ve sunitinib sonrasında ilerleyen hastalarda regorafenib aktivitesini değerlendirmiştir. Çalışmada regorafenib ile en iyi destekleyici bakım karşılaştırılacak şekilde çift kör formatta 2:1 randomizasyon kullanılmış ve protokolde bir çapraz geçiş planlanmıştır. Çalışmaya toplam 199 hasta alınmıştır.

14 Bu randomize çalışmada merkezi gözden geçirmeye göre progresyonsuz sağkalım olan primer son nokta, 0,3 altında bir tehlike oranıyla elde edilmiştir. Regorafenib bu hasta grubunda progresyonsuz sağkalımı önemli ölçüde arttırmıştır. İlginç olarak genel sağkalım açısından bir iyileşme yoktur ve bu durum muhtemelen plasebo kolunda ilerleme gösteren hastalara önerilen çapraz geçişin bir sonucudur. Ayrıca plasebo kolunda olup regorafenib verilen hastaların birinci basamakta regorafenibe randomize edilen hastalarla, yaklaşık 5 ay olmak üzere aynı aralıkta bir progresyonsuz sağkalım değerine sahip oldukları görülmüştür. Burada imatinib ve sunitinib başarısızlığı sonrasında GİST'e karşı aktivitesi gösterilmiş üçüncü bir ajanımız var. Önemli olarak KIT ekson 11 ile GİST, KIT ekson 9 ile GİST ve ayrıca vahşi tip KIT ve PDGF reseptör alfa GİST dahil olmak üzere araştırılabilen farklı GİST moleküler alt setlerinin çoğunda regorafenib tedavisiyle benzer büyüklükte bir fayda görülmüştür. Bu durum muhtemelen gelecekteki çalışmalar için önemlidir.

15 Yeni TKİ masitinibi inceleyen bir faz 2 çalışması dahil olmak üzere başka randomize çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışma imatinibin başarısız olduğu hastalarda bir ikinci basamak ortamında yapılmış ve 40 hastalık bir seride masitinib ile sunitinibi karşılaştırmıştır. Bu küçük çalışma ASCO 2012 toplantısında bildirilmiş ve masitinib ile sunitinib arasında progresyonsuz sağkalım primer son nokta açısından önemli bir fark gözlenmemiştir. Masitinib ile daha uzun sağkalım trendi oluşmuştur ama bu durum sadece masitinib kolunda izin verilen çapraz geçişteki dengesizlik nedeniyle olabilir.

16 Bir başka ajandan da bahsetmeye değer. Dovitinib yakın zamanda Koreli meslektaşlarımız tarafından imatinib, sunitinib ve bazen üçüncü ve dördüncü basamak tedavinin başarısız olduğu hastalarda yapılan bir faz 2 çalışmada bildirilmiştir. Bu çalışma ESMO 2012 toplantısında sunulmuştur ve araştırmacılar daha önceden ağır şekilde ön tedavi almış bir hasta popülasyonu olmasına rağmen dovitinib alan hastaların önemli bir kısmında tümör kontrolü bildirmişlerdir. Progresyonsuz sağkalım4 aya yakındır ve ikinci ve üçüncü basamak durumlarında daha önce sunulmuş ve incelenmiş diğer ajanların aktivite aralığına benzer.

17 Birkaç başka ajan da incelenmiştir: retrospektif faz 2 çalışmalarda sorafenib, faz 2 çalışmalarda motesanib ve prospektif bir faz 2 çalışmada vatalanib. Bu çalışmalar yakın zamanda bildirilmiş ve yayımlanmıştır ve hepsi benzer sonuçlara sahiptir. İkinci basamak, üçüncü basamak veya daha ileri durumlarda bu ajanları alan hastaların önemli bir kısmında, genellikle 3-5 ay civarında bir ortanca progresyonsuz sağkalım ile bir miktar tümör kontrolü elde edilmektedir. Bu tedavileri imatinibden hemen sonra alan hastaların çoğunda, bunları hem imatinib hem sunitinib başarısız olduktan sonra alanlara göre biraz daha iyi sonuçlar mevcuttur. Başka ajanlar da incelenmektedir. Pazopanib halen renal hücreli karsinom ve ileri sarkom tedavi için tescilli bir ajandır. Pazopanib iki çalışmada incelenmektedir: imatinib, sunitinib ve sonraki tedavi basamaklarından sonra ilerleme gösteren GİST hastalarıyla Avrupa'da bir randomize faz 2 çalışma ve A.B.D.'de bir faz 2 çalışma.

18 İkinci basamak, üçüncü basamak veya daha ileri durumlarda ajanları inceleyen çalışmalara baktığımızda sonuçlar, ister KIT ve VEGFR2 ile sınırlı özellikleri olan TKİ'ler ister sadece KIT'i inhibe eden TKİ'ler kullanılsın, progresyonsuz sağkalım ve tümör kontrol oranı açısından çok benzer görünmektedir. Tümör kontrolü açısından bu sonuçlar medyan yaklaşık 4-5 aylık bir progresyonsuz sağkalım göstermektedir ve bu durum birinci basamak ortamında imatinib ile gözlenene oldukça terstir. Birkaç ajanın bir miktar aktivitesi vardır; ancak bu ajanları klinik uygulamada kullanmak için en iyi sıra ve strateji bilinmemektedir ve daha sonraki çalışmaların konusu olacaktır.

19 Son olarak, imatinibin tekrar verilmeye başlanması, tüm bu seçenekler kullanılıp bittikten sonra halen ilerleme gösteren hastalarda düşünülmesi gereken bir stratejidir. İmatinibe dirençli bir tümörde neden tekrar imatinib başlayalım? Bu strateji çok heterojen olan direnç biyolojisi anlayışımızı temel alır. Metastatik tümörlerde imatinibe dirençli klonlarla birlikte halen imatinibe duyarlı klonlar bulunmaktadır. İmatinibe maruz kalan hastada sadece imatinibe dirençli klonun ilerlemesinin aksine, imatinibe duyarlı klonlar üzerindeki baskı kaldırılırsa tüm tümör hücresi klonları ilerleyecektir. Bu nedenle klinik uygulama kılavuz ilkeleri tüm standart tedavilere direnç gösteren ve bir klinik çalışmaya katılamayan hastalarda imatinibin tekrar başlatılmasını önerirler. [1] Bu zorlayıcı kavram Koreli meslektaşlarımız tarafından randomize bir ortamda incelenmektedir.

20 Diğer ajan sınıfları geliştirmenin geç dönemlerindedir. Bu ilgilenilen ajanlardan biri dasatinibdir. Dasatinib, Src-kinaz üzerinde aktivitesi olan bir KIT inhibitörüdür ve iki klinik çalışmada incelenmiştir. ASCO 2012 toplantısında bu ajanın birinci basamak durumunda aktivitesi olduğu ama bunun özellikle imatinib ile olmak üzere birinci basamak tedaviyle genellikle gözlenene göre sınırlı olduğu şeklindedir. Dasatinib ayrıca 2 yıl önce ASCO'da sunulduğu gibi ikinci basamak durumunda test edilmiş ve bir miktar aktivite göstermiştir. Güç yine sınırlı kalmıştır ama bazı tümör hücrelerinde olası bir biyobelirteç olarak Scr ekspresyonu hakkında ilginç gözlemler bildirilmiştir. Dasatinib bu durumlarda daha ileri olarak incelenmemektedir.

21 Kombinasyonları incelemeli miyiz? Gerçekten de imatinibin PI3 kinaz inhibitörleri veya mtor inhibitörleri ile kombinasyonu çok mantıklıdır. Dirençli hücrelerin biyolojisini anladığımız kadarıyla mtor yolağının tekrar aktivasyonunun bu tümör hücrelerinde sık görülen bir olay olduğunu biliyoruz. Bu hasta popülasyonunda imatinib ve everolimusu karşılaştıran bir faz 1/2 çalışma birkaç yıl önce bildirilmiştir.

22 Bu çalışma bu ajanların kombinasyonunun sadece imatinibe ve ayrıca hem imatinib hem sunitinibe direnç görülen hastalarda aktivite saptanmasıyla kullanılabilir olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada süre açısından etki yine sınırlı kalmış çünkü hastaların sadece %10'unda uzun dönemli tümör kontrolü elde edilmiştir. Yine de kavram mantıklıdır ve imatinib ile PI3-kinaz AKT mtor yolağı inhibitörlerinin kombinasyonunun makul olduğuna işaret etmektedir. İmatinibi geliştirilen PI3 kinaz inhibitörleriyle kombine eden yeni çalışmalar yapılmaktadır.

23 İlgi çeken başka bir ajan sınıfı Hsp90 inhibitörleridir. Hsp90'ı hedeflemenin arkasındaki gerekçe hem kinazın sınırlı aktivitesini bloke etmek hem de mutasyonlu kinazın normal katlanmasından sorumlu Hsp90 proteinini işgal ederek kinazı imha etmeye çalışmaktır. Hasta bu ajana maruz kalırsa tümör mutasyonlu kinazı imha eder ve ilerlemesinin ve bölünmesinin duracağı ve apopitoz oluşacağı ümit edilebilir. Bu kavram klinik ortamda ilginç olabilecek sonuçlarla incelenmiştir. Yeni bir ajan kullanılan randomize bir faz 3 çalışma dahil olmak üzere çalışmalar önemli bir aktivite düzeyi göstermiştir.

24 Yakın zamanda yayımlanmış bir faz 2 çalışma kavramın geçerli olduğunu göstermiştir. İmatinib veya sunitinib ile standart tedavinin başarısız olduğu bazı hastalar Hsp90 inhibitörleriyle bir miktar tümör kontrolü elde etmişlerdir. Gelecekte bu ajan sınıfının daha ileri incelenmesi olasıdır.

25 Başka ajan sınıfları sadece GİST moleküler alt setlerinde incelenmektedir. Bu tür ajanlara bir örnek PDGF reseptörü alfa D842V mutantlarını selektif olmayan bir şekilde ama yüksek aktivite düzeyi ile bloke eden krenolanibdir. Bu iyi bilinen çoklu dirençli bir mutasyondur. Yine nadirdir ama hastalık metastaz sırasında ilerlerse çok dirençli bir hasta grubunu oluşturur. Bir faz 2 çalışma devam etmektedir ve sonuçlar 2013'te veya 2014'ün ilk aylarında alınabilir.

26 Diğer nadir moleküler GİST formları IGF1R yolağının aktivasyonu veya BRAF mutasyonları ile ilişkilidir. Örneğin birkaç klinik çalışma BRAF V600E mutantları olan ve muhtemelen vahşi tip GİST'in yaklaşık %10'unu temsil eden küçük bir GİST hastası grubunda BRAF bloke edebilen ajanları incelemektedir. Melanom tedavisi için kullanılan ajanlar bu BRAF V600E kinazı bloke edebilir. IGF1R yolağının amplifikasyonu veya aktivasyonuyla GİST üzerine odaklanan çalışmalar da ilginçtir. Bu hasta grubunda bir faz 2 çalışmada linsitinib incelenmektedir.

27 GİST için birçok yeni ajan araştırılmaktadır. Bu ajanların Hsp90 inhibitörü gibi kinazı imha etmeye çalışan yeni özellikleri olanlar veya tirozin kinaz inhibe edici özellikleri olanlar şeklinde seçili GİST alt setleri veya tüm GİST'ler için kullanılması amaçlanmaktadır. Ancak geçmişten öğrendiğimiz, eğer yeterli süre beklersek tüm hastalarda direnç gelişmesi eğiliminin olmasıdır. Tedavi için, tedavilerin bir kombinasyonu dahil olmak üzere bir sentez yapmak gerekebilir. Gelecekteki çalışmaları birinci basamak, ikinci basamak ve üçüncü basamak ortamlarda ilaç A ve ilaç B'yi karşılaştırır şekilde mi yapmalıyız? İlaç A'yı A ve B kombinasyonuyla karşılaştıran çalışmalar mı yapmalıyız? Önceki tedaviye direnç ortaya çıkmadan yeni bir tedavinin başlanması gibi rotasyonları inceleyen çalışmalar mı yapmalıyız? Bu konu ajanların geliştirilme sırasıyla ilgilidir ve ajan geliştirme yolu olarak geçmişte kullanılmamıştır. Bu kesinlikle daha fazla incelenmesi gereken bir konudur. Zaten bu sunumda imatinib ve/veya sunitinibe dirençli GİST tedavisinde aktif birkaç ajan olduğunu gördük.

28 Bu slayt 2013'te dirençli hastayı tedavi etmenin zorluklarını özetlemektedir. İlk önemli nokta tedaviyi moleküler biyolojinin yönlendirmesi gerektiğidir. Bu hastalarda etkin mutasyonları kesin olarak anlamamız gerekiyor. Bu bazen karmaşık ama farklı moleküler GİST alt setleri farklı tedaviler gerektirdiğinden zorunlu. İkinci olarak artık sekonder direnç ortaya çıkmasında tümör etiyolojisinin rolünü daha iyi anlıyoruz. Bu durum zorlayıcı çünkü TKİ'lere duyarlı veya dirençli olabilecek farklı mutasyonların bulunduğu çok sayıda farklı klon var. Bu zorlukla nasıl başa çıkıp bu bağlamda yeni tedaviler geliştirebiliriz? Bu daha ileri incelenmesi gereken bir konu ve muhtemelen yeni etki modlarına sahip ajanlar gerektiriyor. Birçok yeni ilaç incelenmekte. Yeni ilaç sınıfları hem Hsp90 inhibitörleri gibi aktive edilmiş kinazı çok selektif olarak imha edebildiğinden çok çekici olan, GİST alt setine spesifik inhibitörler hem de VEGFR2 inhibitörleri içermekte. Bu ajanların geliştirilmesi ve entegrasyonunun çok dikkatli incelenmesi gerekiyor. Son olarak, metastazlı hastalarda halen duyarlı klonlar bulunduğundan ilerleyici olanlar dahil olmak bu

29 hastalarda KIT bloke etmenin düşünülmesi gereken bir konu olduğunu söylemek önemli. Genel olarak tüm bu yeni ajanlar ve kavramlarla tedavi ve ilaç geliştirme açısından yeni sentezler gerekli. GİST, tıbbi onkoloji için sarkomun ötesinde, hatta tüm daha sık görülen tümör tipleri için bir model oluşturmuştur. Muhtemelen bu yönde devam edip bu bağlamda tüm onkoloji alanının faydası için nasıl yeni klinik çalışmalar yapabileceğimizi belirlemeye çalışmamız gerekiyor. Bu programı izlediğiniz için teşekkür ederim. Programı ilginç bulduğunuzu umuyoruz. Sizinle gelecekte birlikte çalışmayı ümit ediyoruz. Bu konuşma metni tarz ve anlaşılabilirlik açısından düzeltilmiştir.

Renal Hücreli Karsinom ve Nefrolojik Yaklaşım

Renal Hücreli Karsinom ve Nefrolojik Yaklaşım Renal Hücreli Karsinom ve Nefrolojik Yaklaşım Dr. Özgür CAN,Doç. Dr. Gülizar Şahin, Dr. Bala Başak Öven Ustaalioğlu Dr. Berkant Sönmez, Dr. Burçak Erkol İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Detaylı

KHDAK da Güncel Hedef Tedaviler

KHDAK da Güncel Hedef Tedaviler KHDAK da Güncel Hedef Tedaviler Prof.Dr. Adnan Aydıner İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü İstanbul William, WN et al. Nature Reviews, 2009 a Güncel Hedef Tedaviler EGFR İnhibitörleri EGFR: transmembran

Detaylı

En Etkili Kemoterapi İlacı Seçimine Yardımcı Olan Moleküler Genetik Test

En Etkili Kemoterapi İlacı Seçimine Yardımcı Olan Moleküler Genetik Test En Etkili Kemoterapi İlacı Seçimine Yardımcı Olan Moleküler Genetik Test Yeni Nesil DNA Dizileme (NGS), İmmünHistoKimya (IHC) ile Hastanızın Kanser Tipinin ve Kemoterapi İlacının Belirlenmesi Kanser Tanı

Detaylı

YUMUŞAK DOKU SARKOMLARINDA KONVANSİYONEL KEMOTERAPİ VE YENİ TEDAVİLER. Dr. Elif Güler

YUMUŞAK DOKU SARKOMLARINDA KONVANSİYONEL KEMOTERAPİ VE YENİ TEDAVİLER. Dr. Elif Güler YUMUŞAK DOKU SARKOMLARINDA KONVANSİYONEL KEMOTERAPİ VE YENİ TEDAVİLER Dr. Elif Güler Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Bölümü Mezenkimal hücrelerden kaynaklanır Her yerde olabilir

Detaylı

Kanser Tedavisi: Günümüz

Kanser Tedavisi: Günümüz KANSER TEDAVİSİNDE MOLEKÜLER HEDEFLER Doç. Dr. Işık G. YULUĞ Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü yulug@fen.bilkent.edu.tr Kanser Tedavisi: Günümüz Geleneksel sitotoksik ilaçlar ve

Detaylı

BRAF Mutant Metastatik Malign Melanom Hastalarında ilk Seçim? İpilimumab olmalıdır

BRAF Mutant Metastatik Malign Melanom Hastalarında ilk Seçim? İpilimumab olmalıdır BRAF Mutant Metastatik Malign Melanom Hastalarında ilk Seçim? İpilimumab olmalıdır Dr Umut VAROL İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Distribution of MELANOMA by Race

Detaylı

MİDE KANSERİNDE APOPİTOZİSİN BİYOLOJİK BELİRTEÇLERİNİN PROGNOSTİK ÖNEMİ

MİDE KANSERİNDE APOPİTOZİSİN BİYOLOJİK BELİRTEÇLERİNİN PROGNOSTİK ÖNEMİ MİDE KANSERİNDE APOPİTOZİSİN BİYOLOJİK BELİRTEÇLERİNİN PROGNOSTİK ÖNEMİ Cem Sezer 1, Mustafa Yıldırım 2, Mustafa Yıldız 2, Arsenal Sezgin Alikanoğlu 1,Utku Dönem Dilli 1, Sevil Göktaş 1, Nurullah Bülbüller

Detaylı

İLAÇ ARAŞTIRMALARINDA SURROGATE MARKERLAR

İLAÇ ARAŞTIRMALARINDA SURROGATE MARKERLAR İLAÇ ARAŞTIRMALARINDA SURROGATE MARKERLAR YENİ GELİŞMELER VE GELECEK DR. BURÇAK KARACA 3.TIBBİ ONKOLOJİ KONGRESİ FARMAKOGENOMİK KURSU 24/MART/2010, ANTALYA Giriş Preklinik çalışmalardan elde edilen temel

Detaylı

Cerrahi Dışı Tedaviler

Cerrahi Dışı Tedaviler KÖTÜ HUYLU YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ Cerrahi Dışı Tedaviler Dr.Selami ÇAKMAK GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi 50 den fazla yumuşak doku sarkomu tipi Kaynaklandığı doku, Klinik gidişat, Görülme yaşı, Agresifliği,

Detaylı

OVER KANSERİNDE BİYOLOJİK TEDAVİ

OVER KANSERİNDE BİYOLOJİK TEDAVİ OVER KANSERİNDE BİYOLOJİK TEDAVİ DR. KAZIM UYGUN KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIBBİ ONKOLOJİ BİLİM DALI Over Kanseri Jinekolojik tümörler içinde 2. sıklıkta Ölüm sıralamasında ise ilk sırada Kadın kanser ölümlerinde

Detaylı

Evre I Seminom Dışı Testis Tümörlerinde (NSGHT) Tedavi

Evre I Seminom Dışı Testis Tümörlerinde (NSGHT) Tedavi Evre I Seminom Dışı Testis Tümörlerinde (NSGHT) Tedavi Prof. Dr. Abdurrahman IŞIKDOĞAN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı III. Tıbbi Onkoloji Kongresi / 25 Mart 2010 / ANTALYA Testisin

Detaylı

Onkolojide Sık Kullanılan Terimler. Yrd.Doç.Dr.Ümmügül Üyetürk 2013

Onkolojide Sık Kullanılan Terimler. Yrd.Doç.Dr.Ümmügül Üyetürk 2013 Onkolojide Sık Kullanılan Terimler Yrd.Doç.Dr.Ümmügül Üyetürk 2013 Kanser Hücrelerin aşırı kontrolsüz üretiminin, bu üretime uygun hücre kaybıyla dengelenemediği, giderek artan hücre kütlelerinin birikimi..

Detaylı

Prof. Dr. E. Gökhan KANDEMİR Memorial Ataşehir Hastanesi

Prof. Dr. E. Gökhan KANDEMİR Memorial Ataşehir Hastanesi Prof. Dr. E. Gökhan KANDEMİR Memorial Ataşehir Hastanesi Major Histolojik Tipler Papiller (% 80) Papiller karsinomanın folliküler varyantı Folliküler (% 11) Hürthle hücreli karsinoma (% 3) Medüller (%

Detaylı

MELANOMDA GÜNCEL TEDAVİ PROF.DR.EMEL BÜLBÜL BAŞKAN ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, BURSA

MELANOMDA GÜNCEL TEDAVİ PROF.DR.EMEL BÜLBÜL BAŞKAN ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, BURSA MELANOMDA GÜNCEL TEDAVİ PROF.DR.EMEL BÜLBÜL BAŞKAN ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, BURSA MELANOM TEDAVİSİNDE ADIM TAŞLARI 1800-1950: Melanomun erken dönemi Hastalığın keşfi ve cerrahi tedavi prensiplerinin

Detaylı

GIST 3. Sıra Tedavi Ne Olmalı? Prof. Dr. Alper Sevinç Gaziantep Üniversitesi Gaziantep Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkoloji BD UKK-21 Nisan 2013

GIST 3. Sıra Tedavi Ne Olmalı? Prof. Dr. Alper Sevinç Gaziantep Üniversitesi Gaziantep Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkoloji BD UKK-21 Nisan 2013 GIST 3. Sıra Tedavi Ne Olmalı? Prof. Dr. Alper Sevinç Gaziantep Üniversitesi Gaziantep Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkoloji BD UKK-21 Nisan 2013 1 3. SIRA ADAY ADAYLARI Nilotinib (Tasigna, AMN107) Sorafenib

Detaylı

Anti-anjiojenik ajanların klinik kullanımı

Anti-anjiojenik ajanların klinik kullanımı Anti-anjiojenik ajanların klinik kullanımı Doç. Dr. Mustafa Erman Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Plan Küçük molekül vs antikor Kirli vs temiz ilaç Kolorektal kanser Akciğer kanseri Renal hücreli

Detaylı

Epidermoid Akciğer Kanseri Sistemik Tedavisinde Gelişmeler

Epidermoid Akciğer Kanseri Sistemik Tedavisinde Gelişmeler Epidermoid Akciğer Kanseri Sistemik Tedavisinde Gelişmeler Dr. Özden Altundağ Başkent Üniversitesi Medikal Onkoloji TAKD İÇ ANADOLU BÖLGE TOPLANTISI 10/05/2016, Ankara Akciğer Kanseri Geleneksel Sınıflandırma

Detaylı

METASTATİK MESANE CA DA TEDAVİ SIRALAMASI

METASTATİK MESANE CA DA TEDAVİ SIRALAMASI METASTATİK MESANE CA DA TEDAVİ SIRALAMASI Dr. Mustafa Erman Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Antalya, Mart 2014 Mesane ca ve kemoterapi Kombinasyon tedavileriyle ~%50-60 yanıt oranı ve %20-30 tam

Detaylı

Metastatik Renal Kanserlerinde Birinci Basamak Tedavi Seçenekleri

Metastatik Renal Kanserlerinde Birinci Basamak Tedavi Seçenekleri Metastatik Renal Kanserlerinde Birinci Basamak Tedavi Seçenekleri Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi-Tıbbi Onkoloji İnsidans ve Epidemiyoloji İnsidans ve Epidemiyoloji

Detaylı

Vaka Sunumu Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserinde(KHDAK) Hedefe Yönelik Tedavi Seçenekleri

Vaka Sunumu Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserinde(KHDAK) Hedefe Yönelik Tedavi Seçenekleri Vaka Sunumu Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserinde(KHDAK) Hedefe Yönelik Tedavi Seçenekleri Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Akciğer Kanserinde İnsidans

Detaylı

2. MUĞLA MULTİDİSİPLİNER ONKOLOJİK ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU. ""Her Yönü ile Kanserde Tartışmalı Konular"" (MORE 2018) 05 Ekim 2018 CUMA

2. MUĞLA MULTİDİSİPLİNER ONKOLOJİK ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU. Her Yönü ile Kanserde Tartışmalı Konular (MORE 2018) 05 Ekim 2018 CUMA 08.30-09.00 AÇILIŞ 2. MUĞLA MULTİDİSİPLİNER ONKOLOJİK ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU ""Her Yönü ile Kanserde Tartışmalı Konular"" (MORE 2018) 05 Ekim 2018 CUMA GASTROİNTESTİNAL KANSERLERDE TARTIŞMALI KONULARA

Detaylı

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Dr. Ali Ayberk Beşen Başkent Üniversitesi Tıbbi Onkoloji BD Giriş Sitotoksik tedaviler herhangi

Detaylı

Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni

Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni Dr. Koray TOPGÜL Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü/ SAMSUN 35 yaşında erkek hasta, İlk kez 2007

Detaylı

Metastatik Prostat Kanserinde Tedavi. Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji

Metastatik Prostat Kanserinde Tedavi. Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Metastatik Prostat Kanserinde Tedavi Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Ders Planı İnsidans ve mortalite Hormona duyarlı metastatik prostat ca Hormona

Detaylı

TTOD MEME KANSERİ GÜNCELLEME KURSU 13-14 HAZİRAN 2015 İSTANBUL 08:25-08:30 Açılış 08:00-08:30 Pratiği değiştiren çalışmalar. (salonda kahvaltı ile)

TTOD MEME KANSERİ GÜNCELLEME KURSU 13-14 HAZİRAN 2015 İSTANBUL 08:25-08:30 Açılış 08:00-08:30 Pratiği değiştiren çalışmalar. (salonda kahvaltı ile) TTOD MEME KANSERİ GÜNCELLEME KURSU 13-14 HAZİRAN 2015 İSTANBUL 08:25-08:30 Açılış 08:00-08:30 Pratiği değiştiren çalışmalar. (salonda kahvaltı ile) 1. Gün 1. Oturum: Meme kanserine giriş, Patoloji ve Alt

Detaylı

ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ. Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji

ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ. Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji NİYE KOMBİNE EDİYORUZ? ADA ve EASD basamak tedavisi öneriyor. Önce metformin, sonra diğer ilaçları ekle: OAD, GLP1 agonistleri veya

Detaylı

KOLOREKTAL KARSİNOMLU HASTALARDA PRİMER İLE METASTAZ ARASINDA KRAS DİSKORDANSI

KOLOREKTAL KARSİNOMLU HASTALARDA PRİMER İLE METASTAZ ARASINDA KRAS DİSKORDANSI KOLOREKTAL KARSİNOMLU HASTALARDA PRİMER İLE METASTAZ ARASINDA KRAS DİSKORDANSI AHMET ŞİYAR EKİNCİ1, UMUT DEMİRCİ 1, BERNA ÖKSÜZOĞLU1, AYŞEGÜL ÖZTÜRK2, ONUR EŞBAH1, TAHSİN ÖZATLI1, ÖZNUR BAL1, AYŞE DEMİRCİ1,

Detaylı

ERKEN TEK DOZ İNTRAVEZİKAL İNSTİLASYON

ERKEN TEK DOZ İNTRAVEZİKAL İNSTİLASYON ERKEN TEK DOZ İNTRAVEZİKAL İNSTİLASYON TAM DEĞERİNİ BİLİYOR MUYUZ? Doç. Dr. Mustafa KAPLAN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı-Edirne m 2 Erken tek doz intravezikal instilasyonun amacı

Detaylı

Malignite ve Transplantasyon. Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Malignite ve Transplantasyon. Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Malignite ve Transplantasyon Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Sunum Planı -Pretransplant malignitesi olan alıcı -Pretransplant malignitesi olan donör -Posttransplant de

Detaylı

MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ

MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ Sait Murat Doğan, A. Pınar Erçetin, Zekiye Altun, Duygu Dursun, Safiye Aktaş Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü, İzmir Slayt 1 / 14 Meme Kanseri

Detaylı

NÖROENDOKRİN TÜMÖRLERİN SİSTEMİK TEDAVİSİNDEKİ GELİŞMELER. Dr Hande Turna İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı

NÖROENDOKRİN TÜMÖRLERİN SİSTEMİK TEDAVİSİNDEKİ GELİŞMELER. Dr Hande Turna İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı NÖROENDOKRİN TÜMÖRLERİN SİSTEMİK TEDAVİSİNDEKİ GELİŞMELER Dr Hande Turna İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Tümör Karsinom Karsinoid Tümör Az Diferansiye Nöroendokrin

Detaylı

KOLOREKTAL KANSERLERİN MOLEKÜLER SINIFLAMASI. Doç.Dr.Aytekin AKYOL Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı 23 Mart 2014

KOLOREKTAL KANSERLERİN MOLEKÜLER SINIFLAMASI. Doç.Dr.Aytekin AKYOL Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı 23 Mart 2014 KOLOREKTAL KANSERLERİN MOLEKÜLER SINIFLAMASI Doç.Dr.Aytekin AKYOL Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı 23 Mart 2014 Kolorektal Kanserler; Sunum Planı Genel bilgiler Moleküler

Detaylı

Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserinde(KHDAK) Hedefe Yönelik Tedavi Seçenekleri

Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserinde(KHDAK) Hedefe Yönelik Tedavi Seçenekleri Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserinde(KHDAK) Hedefe Yönelik Tedavi Seçenekleri Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji KHDAK Hedefe Yönelik Tedavi Seçenekleri

Detaylı

Melanomda hedefe yönelik tedavi. Prof.Dr.Emel BÜLBÜL BAŞKAN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Bursa

Melanomda hedefe yönelik tedavi. Prof.Dr.Emel BÜLBÜL BAŞKAN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Bursa Melanomda hedefe yönelik tedavi Prof.Dr.Emel BÜLBÜL BAŞKAN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Bursa Sunum planı Melanom tedavisinin geçmişi Gen hedefli tedavi İmmunoterapi Kombinasyon tedavileri 1800-1950:

Detaylı

Metastatik Kolon Kanserinde Birinci Basamak Tedavi Seçenekleri. Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji

Metastatik Kolon Kanserinde Birinci Basamak Tedavi Seçenekleri. Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Metastatik Kolon Kanserinde Birinci Basamak Tedavi Seçenekleri Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kolon Kanseri İnsidans ve Mortalite Metastatik Kolon

Detaylı

OVER KAYNAKLI MALİGN MİKST MÜLLERİAN TÜMÖRLERDE TEDAVİ YAKLAŞIMI. Mustafa ÖZGÜROĞLU Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı

OVER KAYNAKLI MALİGN MİKST MÜLLERİAN TÜMÖRLERDE TEDAVİ YAKLAŞIMI. Mustafa ÖZGÜROĞLU Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı OVER KAYNAKLI MALİGN MİKST MÜLLERİAN TÜMÖRLERDE TEDAVİ YAKLAŞIMI Mustafa ÖZGÜROĞLU Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Malign mikst müllerian tümör Diğer isimleri Malign mikst mezodermal

Detaylı

KEMOTERAPİYE BAĞLI BULANTI VE KUSMA. Prof Dr Deniz Yamaç Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD

KEMOTERAPİYE BAĞLI BULANTI VE KUSMA. Prof Dr Deniz Yamaç Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD KEMOTERAPİYE BAĞLI BULANTI VE KUSMA Prof Dr Deniz Yamaç Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD Giriş Kemoterapiye bağlı bulantı/kusma hastanın yaşam kalitesini etkilediği gibi, devam edecek

Detaylı

Performans Özellikleri

Performans Özellikleri Performans Özellikleri QIAamp DSP DNA FFPE Tissue Kiti, Sürüm 1 60404 Sürüm yönetimi Bu belge, QIAamp DSP DNA FFPE Tissue Kiti Performans Özellikleri, Sürüm 1, R3 belgesidir. Testi gerçekleştirmeden önce

Detaylı

TÜRK AKCİĞER KANSERİ DERNEĞİ AKCİĞER KANSERİ TEDAVİSİNDE İLACA ULAŞIM ÇALIŞTAY RAPORU 2014

TÜRK AKCİĞER KANSERİ DERNEĞİ AKCİĞER KANSERİ TEDAVİSİNDE İLACA ULAŞIM ÇALIŞTAY RAPORU 2014 TÜRK AKCİĞER KANSERİ DERNEĞİ AKCİĞER KANSERİ TEDAVİSİNDE İLACA ULAŞIM ÇALIŞTAY RAPORU 2014 ÇALIŞTAY YERİ: AÜTF 50. Yıl Amfisi/ANKARA ÇALIŞTAY TARİHİ: 23 11 2013 ÇALIŞTAY GEREKÇESİ: Akciğer kanseri tedavisinde

Detaylı

Dr. Hasan Şenol COŞKUN

Dr. Hasan Şenol COŞKUN Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Dr. Hasan Şenol COŞKUN Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi 21 Mart 2014, Perşembe ANTALYA o o S01:AKCİĞER KANSERLİ HASTALARDA SERUM VİSFATİN SEVİYESİ

Detaylı

Dr. Metin ÖZKAN Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD Kayseri. 5. TTOK-2014 Antalya

Dr. Metin ÖZKAN Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD Kayseri. 5. TTOK-2014 Antalya Dr. Metin ÖZKAN Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD Kayseri 5. TTOK-2014 Antalya Neoadjuvan Kemoterapi (KT) nin Rasyoneli Adjuvan tedavi olarak KT (5-FU veya Gemsitabin) veya KRT hastalıksız

Detaylı

TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ. Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi

TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ. Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi TRANSPLANTASYONDA İMMUNSUPRESİF TEDAVİ İndüksiyon İdame Kurtarma Am J Surg 2009 Transplantation 2006 İndüksiyon tedavilerinin

Detaylı

GİST TEDAVİSİNDE ÇOKLU HEDEFE YÖNELİK AJANLARIN ROLÜ

GİST TEDAVİSİNDE ÇOKLU HEDEFE YÖNELİK AJANLARIN ROLÜ GİST TEDAVİSİNDE ÇOKLU HEDEFE YÖNELİK AJANLARIN ROLÜ Dr. Sevil BAVBEK İ.Ü.Onkoloji Enstitüsü İ.T.F. İç Hastalıkları ABD Tıbbi Onkoloji BD BİR GİST MASALI 279:577-580, 1998 GİST TANIM Mezenkimal tümör GI

Detaylı

TAKD olgu sunumları- 21 Kasım Dr Şebnem Batur Dr Büge ÖZ İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Patoloji AD

TAKD olgu sunumları- 21 Kasım Dr Şebnem Batur Dr Büge ÖZ İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Patoloji AD TAKD olgu sunumları- 21 Kasım 2012 Dr Şebnem Batur Dr Büge ÖZ İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Patoloji AD Konuşma akışı; ALK mutasyonu değerlendirmedeki sorunlar ROS-1 mutasyonu Avrupa pulmoner patoloji çalışma

Detaylı

BCC DE GÜNCEL Prof. Dr. Kamer GÜNDÜZ

BCC DE GÜNCEL Prof. Dr. Kamer GÜNDÜZ BCC DE GÜNCEL Prof. Dr. Kamer GÜNDÜZ Celal Bayar Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı-MANİSA Bazal Hücreli Kanser (BCC) 1827 - Arthur Jacob En sık rastlanan deri kanseri (%70-80) Açık

Detaylı

SAĞ VE SOL KOLON YERLEŞİMLİ TÜMÖRLER: AYNI ORGANDA FARKLI PATOLOJİK BULGULAR VE MİKROSATELLİT İNSTABİLİTE DURUMU

SAĞ VE SOL KOLON YERLEŞİMLİ TÜMÖRLER: AYNI ORGANDA FARKLI PATOLOJİK BULGULAR VE MİKROSATELLİT İNSTABİLİTE DURUMU SAĞ VE SOL KOLON YERLEŞİMLİ TÜMÖRLER: AYNI ORGANDA FARKLI PATOLOJİK BULGULAR VE MİKROSATELLİT İNSTABİLİTE DURUMU Ezgi Işıl Turhan 1, Nesrin Uğraş 1, Ömer Yerci 1, Seçil Ak 2, Berrin Tunca 2, Ersin Öztürk

Detaylı

Tanı: Metastatik hastalık için patognomonik bir radyolojik. Tek veya muitipl nodüller iyi sınırlı veya difüz. Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak

Tanı: Metastatik hastalık için patognomonik bir radyolojik. Tek veya muitipl nodüller iyi sınırlı veya difüz. Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak Göğüs Cerrahisi Metastatik Akciğer Tümörleri Giriş İzole akciğer metastazlarına tedavi edilemez gözüyle bakılmamalıdır Tümör tipine

Detaylı

HEPATİT C Tedavisinde Güncel Gelişmeler

HEPATİT C Tedavisinde Güncel Gelişmeler HEPATİT C Tedavisinde Güncel Gelişmeler DAA/Peg-IFN/RBV Kombinasyon Tedavisinin Kontrendikasyonları Boseprevir ve Telaprevir Kombinasyonlarının Kontrendikasyonları Peg-IFN+RBV tedaivinin kontrendikasyonları,

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü. Sayı : B.10.0.İEG.0.06.00.01-22816 Konu : Kemoterapotik İlaçların Endikasyon Dışı Kullanımı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü. Sayı : B.10.0.İEG.0.06.00.01-22816 Konu : Kemoterapotik İlaçların Endikasyon Dışı Kullanımı T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Sayı : B.10.0.İEG.0.06.00.01-22816 Konu : Kemoterapotik İlaçların Endikasyon Dışı Kullanımı 20.04.2007 GENELGE 2007/29 Bilindiği gibi endikasyon

Detaylı

İleri evre mesane kanseri tedavisi. Dr. Mustafa Erman Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü

İleri evre mesane kanseri tedavisi. Dr. Mustafa Erman Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü İleri evre mesane kanseri tedavisi Dr. Mustafa Erman Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Mesane ca kemosensitiftir! Kombinasyon tedavileriyle ~%50-60 yanıt oranı ve %20-30 tam yanıt elde edilebilir.

Detaylı

Taraf tutma (Bias) önlenmiş

Taraf tutma (Bias) önlenmiş Hamdi Akan Ankara Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı hamdiakan@gmail.com 23 Ocak 2015 Toplumu iyi temsil ediyor = Hasta sayısı Doğru tasarım ve metodoloji Taraf tutma (Bias) önlenmiş Sağlam istatistik

Detaylı

İLAÇ DIŞI KLİNİK ARAŞTIRMALARI BAŞVURU FORMU

İLAÇ DIŞI KLİNİK ARAŞTIRMALARI BAŞVURU FORMU A. BAŞVURUNUN YAPILDIĞI YER Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Etik Kurula yapılacak olan başvurular için aynı form kullanılmalı ve ilgili kutu işaretlenmelidir. A.1. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

Detaylı

Multipl Endokrin Neoplaziler. Dr. Tuba T. Duman-2012

Multipl Endokrin Neoplaziler. Dr. Tuba T. Duman-2012 Multipl Endokrin Neoplaziler Dr. Tuba T. Duman-2012 Multipl Endokrin Neoplaziler Klinik gözlemlerle, endokrin bezleri içeren neoplastik sendromlar tanımlanmıştır. Paratiroid, hipofiz, adrenal,tiroid ve

Detaylı

MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA İZONİAZİD DİRENCİNE NEDEN OLAN DIŞA ATIM POMPALARININ SAPTANMASI

MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA İZONİAZİD DİRENCİNE NEDEN OLAN DIŞA ATIM POMPALARININ SAPTANMASI MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS KLİNİK İZOLATLARINDA İZONİAZİD DİRENCİNE NEDEN OLAN DIŞA ATIM POMPALARININ SAPTANMASI Özlem Tuncer¹, Orhan Kaya Köksalan², Zeynep Sarıbaş¹ ¹Hacettepe Üniversitesi Tıp

Detaylı

Doç. Dr. Fadime Akman

Doç. Dr. Fadime Akman RADYOTERAPİNİN TÜMÖR ÜZERİNE ETKİSİ Dr. Fadime Akman DEÜTF Radyasyon Onkolojisi AD 2005 TÜMÖR HÜCRELERİ NELER YAPIYOR? Prolifere olan steril Veya farklılaşmış Dinlenme veya G0 ÖLÜ Radyasyonun etki mekanizmaları

Detaylı

Dr. Özlem Yavaş Ata S.Ü.T.F. Tıbbi Onkoloji B.D.

Dr. Özlem Yavaş Ata S.Ü.T.F. Tıbbi Onkoloji B.D. Dr. Özlem Yavaş Ata S.Ü.T.F. Tıbbi Onkoloji B.D. Tiroid Kanserleri En sık görülen endokrin kanserler Görülme sıklığı artıyor Mortalite stabil Ortanca tanı yaşı 49 K/E: 2-3 Patoloji Follicular cells Differentiated

Detaylı

HBV Reaktivasyonunda Rehber Önerileri

HBV Reaktivasyonunda Rehber Önerileri HBV Reaktivasyonunda Rehber Önerileri Dr. Orhan YILDIZ Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. e-mail: oyildiz@erciyes.edu.tr Lok AS, et al. Hepatology.

Detaylı

Metastatik Kolon Kanserinde Tedavi Seçenekleri. Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji

Metastatik Kolon Kanserinde Tedavi Seçenekleri. Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kolon Kanseri İnsidans ve Mortalite Kolon Kanseri İnsidans ve Mortalite Kolon Kanseri İnsidans ve Mortalite Kolon Kanseri

Detaylı

Yeni Teknolojilerin Değerinin Belirlenmesi

Yeni Teknolojilerin Değerinin Belirlenmesi Yeni Teknolojilerin Değerinin Belirlenmesi Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmeliyet Kurumu nca ortaya atılan destekleyici yaşam sonu tavsiyelerinin tanımlayıcı incelemesi Rebecca Trowman, Janet Robertson,

Detaylı

5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi

5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi Bilimsel Program - 20 Mart 2014, Perşembe UĞUR DERMAN SALONU SEÇİLMİŞ VAKA SUNUMLARI - Peritoneal Kanserlerde HIPEC in Yeri HIPEC Nasıl Yapılır? Kolon Kanseri Mezotelyoma KONFERANS - Onkolojide Nereden

Detaylı

Yinelemiş Yüksek Dereceli Beyin Tümörlerine Yaklaşım. Dr. Yıldız Yükselen GÜNEY Ankara Onkoloji E.A.H Radyasyon Onkolojisi Kliniği

Yinelemiş Yüksek Dereceli Beyin Tümörlerine Yaklaşım. Dr. Yıldız Yükselen GÜNEY Ankara Onkoloji E.A.H Radyasyon Onkolojisi Kliniği Yinelemiş Yüksek Dereceli Beyin Tümörlerine Yaklaşım Dr. Yıldız Yükselen GÜNEY Ankara Onkoloji E.A.H Radyasyon Onkolojisi Kliniği Modern radyoterapi teknikleri ile ikinci seri ışınlama yinelemiş YDG larda

Detaylı

EVRE I SEMİNOM DIŞI TÜMÖRLERE YAKLAŞIM

EVRE I SEMİNOM DIŞI TÜMÖRLERE YAKLAŞIM EVRE I SEMİNOM DIŞI TÜMÖRLERE YAKLAŞIM Dr. Ahmet BİLİCİ İstanbul Medipol Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji B.D. 16.12.2018 Giriş Testis tümörlerinin %30 unu oluşturur %70 i erken evre olarak tanı

Detaylı

YENİ AJANLARLA YAN ETKİ YÖNETİMİ NASIL OLMALIDIR?

YENİ AJANLARLA YAN ETKİ YÖNETİMİ NASIL OLMALIDIR? YENİ AJANLARLA YAN ETKİ YÖNETİMİ NASIL OLMALIDIR? Doç. Dr. Saadettin KILIÇKAP 23.02.2013 Adana İPİLİMUMAB İPİLİMUMAB Anti- CTLA4 Tamamen insan kaynaklı Rekombinant IgG1 antikorudur İPİLİMUMAB Klinik çalışmalarda

Detaylı

Hodgkin Hastalığı Tedavisinde Yeni Ajanlar

Hodgkin Hastalığı Tedavisinde Yeni Ajanlar Hodgkin Hastalığı Tedavisinde Yeni Ajanlar Dr. Mert Başaran İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü Mayıs 2013, Antalya, Side GELİŞMELER TEDAVİ SEÇİMİ MOPP ABVD BEACOPP GEÇ TOKSİSİTENİN AZALTILMASI RT alan ve dozunun

Detaylı

GİRİŞİMSEL İŞLEMLER HAKKINDA DERNEK GÖRÜŞLERİMİZ & SAĞLIK BAKANLIĞI NA VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAZDIĞIMIZ YAZILAR

GİRİŞİMSEL İŞLEMLER HAKKINDA DERNEK GÖRÜŞLERİMİZ & SAĞLIK BAKANLIĞI NA VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAZDIĞIMIZ YAZILAR GİRİŞİMSEL İŞLEMLER HAKKINDA DERNEK GÖRÜŞLERİMİZ & SAĞLIK BAKANLIĞI NA VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAZDIĞIMIZ YAZILAR T.C.Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Birliği Başkanlığı na ve Sosyal Güvenlik Kurumu

Detaylı

RENAL HÜCRELİ KARSİNOM VE CERRAHİ TEDAVİSİ

RENAL HÜCRELİ KARSİNOM VE CERRAHİ TEDAVİSİ RENAL HÜCRELİ KARSİNOM VE CERRAHİ TEDAVİSİ Editör M. Ahmet Tunçkıran TEMMUZ 2015 Copyright 2014 ISBN : 978-605-5121-24-2 Eser Editör Editör İletişim Bilgileri Dizgi Düzenleme : Renal Hücreli Karsinom ve

Detaylı

Multipl Myelomda otolog kök hücre nakli sonrası tedaviler. Dr. Gülsan Türköz SUCAK

Multipl Myelomda otolog kök hücre nakli sonrası tedaviler. Dr. Gülsan Türköz SUCAK Multipl Myelomda otolog kök hücre nakli sonrası tedaviler Dr. Gülsan Türköz SUCAK Multiple Myelomda etkili ajanlar 1. Alkilleyiciler 2. Kortikosteroidler (Prednizolon, Dexamethazon) 3. Antrasiklinler (Doxorubisin,

Detaylı

III. BÖLÜM EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

III. BÖLÜM EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ III. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE

Detaylı

Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD

Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD Kronik enflamatuar hastalıklar, konak doku ve immun hücreleri arasındaki karmaşık etkileşimlerinden

Detaylı

Akciğer Kanserinde Hedefe Yönelik Tedaviler

Akciğer Kanserinde Hedefe Yönelik Tedaviler Akciğer Kanserinde Hedefe Yönelik Tedaviler Dr. Mustafa Erman Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Aralık 2006, İstanbul İstatistikler Dünyada yılda1.352.000 yeni hasta(e: 965.000, K: 387.000) Toplam

Detaylı

PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ. Klinik ve patolojik özellikler

PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ. Klinik ve patolojik özellikler PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ Klinik ve patolojik özellikler Neslihan KURTULMUŞ,, Mete DÜREN, D Serdar GİRAY, G Ümit İNCE, Önder PEKER, Özlem AYDIN, M.Cengiz

Detaylı

KEMOTERAPİ NEOADJUVANT VE ADJUVANT UYGULAMALAR. Doç.. Dr. Murat BOZLU Üroloji Anabilim Dalı 8 MART 2008 - ANTAKYA

KEMOTERAPİ NEOADJUVANT VE ADJUVANT UYGULAMALAR. Doç.. Dr. Murat BOZLU Üroloji Anabilim Dalı 8 MART 2008 - ANTAKYA İNVAZİF F MESANE TÜMÖRÜNDET KEMOTERAPİ NEOADJUVANT VE ADJUVANT UYGULAMALAR Doç.. Dr. Murat BOZLU Mersin Üniversitesi Tıp T p Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı 8 MART 2008 - ANTAKYA MESANE TÜMÖRÜT SIKLIĞI

Detaylı

İNVAZİF MESANE KANSERİNDE ORGAN KORUYUCU TEDAVİLER METASTATİK MESANE KANSERİNİN TEDAVİSİ

İNVAZİF MESANE KANSERİNDE ORGAN KORUYUCU TEDAVİLER METASTATİK MESANE KANSERİNİN TEDAVİSİ İNVAZİF MESANE KANSERİNDE ORGAN KORUYUCU TEDAVİLER METASTATİK MESANE KANSERİNİN TEDAVİSİ Dr.Cavit Can Eskişehir Osmangazi Ün. Tıp Fak. Üroloji AD Organ Koruyucu Tedaviler Transüretral rezeksiyon Parsiyel

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Apoptoz, Hücre döngüsü, Kanser kök hücresi, Multiselüler tümör sferoid, Prostat,Trabectedin

Anahtar Kelimeler: Apoptoz, Hücre döngüsü, Kanser kök hücresi, Multiselüler tümör sferoid, Prostat,Trabectedin [PS14] Trabectedin in (Yondelis; ET-743) CD133+/ CD44+ İnsan Prostat Kanser Kök Hücresi Üzerindeki Etkilerinin İki Boyutlu (2D) ve Üç Boyutlu (3D) Sistemde İncelenmesi Eda Açıkgöz 1, Ümmü Güven 2, Fahriye

Detaylı

Prof.Dr. Oktay Ergene. Kardiyoloji Kliniği

Prof.Dr. Oktay Ergene. Kardiyoloji Kliniği Hipertrigliseridemii id i Tedavisi i Prof.Dr. Oktay Ergene İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Hipertrigliseridemi Gelişimiş VLDL Chylomicron Liver Defective Lipolysis Remnants

Detaylı

Meme ve Over Kanserlerinde Laboratuvar: Klinisyenin Laboratuvardan Beklentisi

Meme ve Over Kanserlerinde Laboratuvar: Klinisyenin Laboratuvardan Beklentisi Meme ve Over Kanserlerinde Laboratuvar: Klinisyenin Laboratuvardan Beklentisi Dr. Handan Onur XXI. Düzen Klinik Laboratuvar Günleri, Ankara, 23 Ekim 2011 MEME KANSERİ Meme Kanseri Sıklıkla meme başına

Detaylı

Özgün Problem Çözme Becerileri

Özgün Problem Çözme Becerileri Özgün Problem Çözme Becerileri Research Agenda for General Practice / Family Medicine and Primary Health Care in Europe; Specific Problem Solving Skills ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ

Detaylı

TNF İNHİBİTÖRLERİ:ROMATOİD ARTRİTTE ETKİNLİKLERİ (GÜNCEL ÇALIŞMALAR) Dr. Vedat Hamuryudan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

TNF İNHİBİTÖRLERİ:ROMATOİD ARTRİTTE ETKİNLİKLERİ (GÜNCEL ÇALIŞMALAR) Dr. Vedat Hamuryudan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi TNF İNHİBİTÖRLERİ:ROMATOİD ARTRİTTE ETKİNLİKLERİ (GÜNCEL ÇALIŞMALAR) Dr. Vedat Hamuryudan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Bahsedilmeyecek çalışmalar Doğrudan karşılaştırma çalışmaları: Tofacitinib

Detaylı

J Popul Ther Clin Pharmacol 8:e257-e260;2011

J Popul Ther Clin Pharmacol 8:e257-e260;2011 SİTOMEGALOVİRUS (CMV) Prof. Dr. Seyyâl ROTA Gazi Ü.Tıp Fakültesi LOW SYSTEMIC GANCICLOVIR EXPOSURE AND PREEMPTIVE TREATMENT FAILURE OF CYTOMEGALOVIRUS REACTIVATION IN A TRANSPLANTED CHILD J Popul Ther

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin

Detaylı

İNFLAMATUAR BAĞIRSAK HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE YENİ MOLEKÜLLER. Dr.Hülya Över Hamzaoğlu Acıbadem Fulya Hastanesi Crohn ve Kolit Merkezi

İNFLAMATUAR BAĞIRSAK HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE YENİ MOLEKÜLLER. Dr.Hülya Över Hamzaoğlu Acıbadem Fulya Hastanesi Crohn ve Kolit Merkezi İNFLAMATUAR BAĞIRSAK HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE YENİ MOLEKÜLLER Dr.Hülya Över Hamzaoğlu Acıbadem Fulya Hastanesi Crohn ve Kolit Merkezi İBH da temel immunopatogenez İBH da temel immunopatogenez Mucosa

Detaylı

Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi

Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi Bölüm 17 Astım Tedavisinde Yapılan Yanlışlar Astım Tedavisinde Yapılan Yanlışlar Dr. Gülhan AYHAN ve Dr. Ömer AYTEN Astım tedavisinde yaygın olarak yapılan yanlışlar vardır. Bu doğru bilinen yanlışların

Detaylı

HASTANE ENFEKSİYONLARI KAÇINILMAZDIR. SADECE BİR KISMI ÖNLENEBİLİR.

HASTANE ENFEKSİYONLARI KAÇINILMAZDIR. SADECE BİR KISMI ÖNLENEBİLİR. Hastalar hastaneye başvurduktan sonra gelişen ve başvuru anında inkübasyon döneminde olmayan veya hastanede gelişmesine rağmen bazen taburcu olduktan sonra ortaya çıkabilen infeksiyonlar Genellikle hastaneye

Detaylı

METASTATİK MALİGN MELANOM. Dr Yüksel Küçükzeybek İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 5.Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi

METASTATİK MALİGN MELANOM. Dr Yüksel Küçükzeybek İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 5.Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi METASTATİK MALİGN MELANOM Dr Yüksel Küçükzeybek İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 5.Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi 49 yaşında erkek hasta Özgeçmiş:özellik yok Soygeçmiş:özellik

Detaylı

PROTEİN ETKİLEŞİMLERİNİ VE DİNAMİKLERİNİ GÖRSELLEŞTiRMEK Moleküler Animasyon için Görsel Bir Dil Geliştirmek

PROTEİN ETKİLEŞİMLERİNİ VE DİNAMİKLERİNİ GÖRSELLEŞTiRMEK Moleküler Animasyon için Görsel Bir Dil Geliştirmek PROTEİN ETKİLEŞİMLERİNİ VE DİNAMİKLERİNİ GÖRSELLEŞTiRMEK Moleküler Animasyon için Görsel Bir Dil Geliştirmek Jodie Jenkinsen 1, Gaël Mcgill 2 1. Biomedical Communications, University of Toronto Mississagua.

Detaylı

Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde 1., 2., 3. basamak tedaviler

Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde 1., 2., 3. basamak tedaviler Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde 1., 2., 3. basamak tedaviler Dr. Mustafa Erman Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Nisan 2007, Antalya Soru: 1>0? MRC-IGR meta-analizi Sisplatin içeren rejimler

Detaylı

1. Oturum: Meme Kanserine Giriş, Patoloji ve Alt Tiplendirme Oturum Başkanları : Dr. Orhan ŞENCAN, Dr. İrfan ÇİÇİN

1. Oturum: Meme Kanserine Giriş, Patoloji ve Alt Tiplendirme Oturum Başkanları : Dr. Orhan ŞENCAN, Dr. İrfan ÇİÇİN TTOD Meme Kanseri Güncelleme Kursu 13-14 Haziran 2015 İstanbul 08:25-08:30 Açılış Dr. Cem BÖRÜBAN Oturum Başkanları : Dr. Fikri İÇLİ, Dr. Gül Başaran, Dr. Erhan GÖKMEN 08:00-08:30 Pratiği Değiştiren Çalışmalar.

Detaylı

METABOLİK CERRAHİ İLE TİP 2 DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR? (VİDEO) OBEZİTE CERRAHİSİ TİP 2 DİYABETİ TEDAVİ EDEBİLİR!

METABOLİK CERRAHİ İLE TİP 2 DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR? (VİDEO) OBEZİTE CERRAHİSİ TİP 2 DİYABETİ TEDAVİ EDEBİLİR! METABOLİK CERRAHİ İLE TİP 2 DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR? (VİDEO) http://www.obezitecerrahisi.com/wp-content/uplo ads/2014/09/metabolik-cerrahi-ile-tip-2- diyabet-seker-hastaligi-nasil-tedaviedilir_qtp1.mp4

Detaylı

HER2 Pozitif Meme Kanseri; Sorunlar ve Direnç Mekanizmaları

HER2 Pozitif Meme Kanseri; Sorunlar ve Direnç Mekanizmaları HER2 Pozitif Meme Kanseri; Sorunlar ve Direnç Mekanizmaları Dr Nilüfer Güler Özel Bayındır Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü;ANKARA 25 Mart 2010;Antalya HER-2 Terminolojisi Gen: HER-2/neu Onkogeni (Rat

Detaylı

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR Akciğer kanseri olmak her şeyin sonu değildir. Bu hastalığı yenmek için mutlaka azimli, inançlı ve sabırlı olmanız

Detaylı

METASTATİK BEYİN TÜMÖRLERİ Hazırlayan: Türk Nöroşirürji Derneği Nöroonkoloji Eğitim ve Araştırma Grubu (TURNOG)

METASTATİK BEYİN TÜMÖRLERİ Hazırlayan: Türk Nöroşirürji Derneği Nöroonkoloji Eğitim ve Araştırma Grubu (TURNOG) METASTATİK BEYİN TÜMÖRLERİ Hazırlayan: Türk Nöroşirürji Derneği Nöroonkoloji Eğitim ve Araştırma Grubu (TURNOG) Metastatik tümörler en sık görülen beyin tümörleridir. Her geçen yıl çok daha fazla sayıda

Detaylı

Metastatik Prostat Kanserinde Tedavi. Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji

Metastatik Prostat Kanserinde Tedavi. Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Metastatik Prostat Kanserinde Tedavi Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Sunum Planı Prostat Kanseri İnsidans ve Mortalite Hormon Duyarlı Metastatik Prostat

Detaylı

Küçük Hücreli Dışı Akciğer Karsinomlarının EGFR Mutasyon Analizinde Real-Time PCR Yöntemi ile Mutasyona Spesifik İmmünohistokimyanın Karşılaştırılması

Küçük Hücreli Dışı Akciğer Karsinomlarının EGFR Mutasyon Analizinde Real-Time PCR Yöntemi ile Mutasyona Spesifik İmmünohistokimyanın Karşılaştırılması Küçük Hücreli Dışı Akciğer Karsinomlarının EGFR Mutasyon Analizinde Real-Time PCR Yöntemi ile Mutasyona Spesifik nın Karşılaştırılması Dr.M.Çisel Aydın, Doç.Dr.Sevgen Önder, Prof.Dr.Gaye Güler Tezel Hacettepe

Detaylı

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı)

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı) Sevgili Arkadaşlarım, CANTAB için en önemli çalışmamız CHARM Çalışmasıdır.. Eğitimlerde söylediğim gibi adınız-soyadınız gibi çalışmayı bilmeniz ve doğru yorumlayarak kullanmanız son derece önemlidir.

Detaylı

İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar

İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar Aysun Manisalıgil, Ayşegül Yurt Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Medikal Fizik Anabilim Dalı Hücre ve Moleküller

Detaylı

ONKOECZADER ORAL ONKOLOJİ İLAÇLARI 2017 ECZ. HALE TURGUT T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÜNİV. DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞ. HAST. ECZANESİ

ONKOECZADER ORAL ONKOLOJİ İLAÇLARI 2017 ECZ. HALE TURGUT T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÜNİV. DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞ. HAST. ECZANESİ ORAL ONKOLOJİ İLAÇLARI 2017 ECZ. HALE TURGUT T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÜNİV. DERİNCE EĞİTİM VE ARAŞ. HAST. ECZANESİ ORAL ANTİNEOPLASTİKLER ÇALIŞMA GRUBU BAŞKANI SUNUM ÖZETİ! COTELLİC! ZELBORAF! İBRANCE! TARCEVA!

Detaylı

MS TE BESLENME VE EGZERSİZ. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu

MS TE BESLENME VE EGZERSİZ. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu MS TE BESLENME VE EGZERSİZ Dr. Özlem Taşkapılıoğlu «Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun.» MS te beslenme hakkında mitler-gerçekler «Daha fazla fiziksel aktivite ve egzersiz, daha az oturma süresi!»

Detaylı

Böbrek Tümörlerinin Prognostik Kategorizasyonu

Böbrek Tümörlerinin Prognostik Kategorizasyonu Böbrek Tümörlerinin Prognostik Kategorizasyonu Dr. Özgür Yaycıoğlu Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.D Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Ürolojik Cerrahi Derneği Böbrek Tümörü ve BPH Toplantısı,

Detaylı

RT-PCR. (reverse transckripsiyon-polimeraz zincir reaksiyonu) Dr Gülnur Güler

RT-PCR. (reverse transckripsiyon-polimeraz zincir reaksiyonu) Dr Gülnur Güler RT-PCR (reverse transckripsiyon-polimeraz zincir reaksiyonu) Dr Gülnur Güler RT-PCR (reverse transckripsiyon-polimeraz zincir reaksiyonu) mrna ekspresyon seviyelerini belirlemek için sensitiv bir metod

Detaylı

GASTROİNTESTİNAL STROMAL TÜMÖRLER

GASTROİNTESTİNAL STROMAL TÜMÖRLER GASTROİNTESTİNAL STROMAL TÜMÖRLER Bülent Karabulut Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi Klinik Onkolojide Akıllı Moleküller ve Hedefe Yönelik Tedavi Yaklaşımları 21-23 23 Aralık

Detaylı