Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü"

Transkript

1 Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 Kalite Planlama & Kontrol Bölüm 14: Değişkenlere Göre Örnekleme Planları ve Diğer Örnekleme Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Kemal SUBULAN

2 Proses veya Parti Değişkenleri Açısından Kalite Güvencesi Veren Planlar Bu tür planlar, malzemelerin kusurlu oranı açısından değil de, ortalama kalitesi ya da kalitedeki değişimler açısından güvence sağlayan planlardır. Daha çok kutu, torba, varil gibi kaplar içerisinde döküm şeklinde gelen malzemelerin kabul kontrolü için kullanılır. Temel varsayım, proses ya da partideki birimlerin incelenen kalite karakteristiğinin normal dağılım özelliği göstermesidir. Bu tür planlarda da, standart sapmanın bilindiği ve bilinmediği durumlar ile tek veya çift özellik limiti olması durumları dikkate alınmaktadır.

3 Standart Sapma Belli ve Tek Özellik Limiti Söz Konusu ise Öncelikle, malzemenin iyi kalite sayılabileceği bir özellik ortalaması X 1 ile daha aşağı bir değer taşıdığında istenmeyen kaliteyi oluşturacak bir alt limit ortalama değeri X 2 belirlenir. Proses veya parti standart sapması bilindiğine göre, plan için α ve β değerleri belirlenir. Malzemenin ortalama kalitesini belirleyen ve kabul limiti olarak adlandırılan X k değeri ve örneklem büyüklüğü n hesaplanır. X k ve örneklem büyüklüğü n değerleri için üretici riski ve tüketici riski açısından aşağıdaki iki eşitlik oluşturulmuştur: X k X 1 σ n = Z α X k X 2 σ n = +Z β Belirlenen n adet örnek alınıp, ölçümler yapılır ve ölçüm ortalaması X ö X k ise malzeme kabul edilir.

4 Örnek 1: Standart Sapma Belli ve Tek Özellik Limiti Söz Konusu ise Belirli kalite karakteristiği açısından malzemenin iyi sayılması için sahip olması gereken değer X 1 = 13.5 ve özellik limiti değeri de X 2 = 13 olarak belirlenmiştir. Prosesin standart sapması σ = olarak bilinmektedir. Üretici ve tüketici riski standart değerleri sırasıyla α = 0.05 ve β = 0.10 olarak belirlenmiştir. Üretici riski kabul olasılığı, iyi sayılacak malzemenin kabul olasılığıdır. Tüketici riski kabul olasılığı ise, alt limit değerinden daha düşük malzemeyi kabul etmeme olasılığıdır. Alınması gereken minimum örneklem büyüklüğünü bulunuz. Minimum örnek büyüklüğü ile alınan örneklemin ortalamasının olması durumunda partinin kabul/red kararını veriniz.

5 Örnek 2: Ortalama Kalite Açısından Güvence Sağlayan Örnekleme Planları Bir işletme tedarikçisinden satın aldığı bir hammadde için emisyon seviyesi 0.3 ppm in altında olduğu sürece, partiyi kabul etmektedir. Bir başka ifadeyle, emisyon düzeyi 0.3 ppm olan partinin kabul edilme olasılığı %95 tir. Emisyon seviyesi 0.4 ppm e yükseldiğinde ise bu olasılın %10 a düşmektedir. Geçmiş deneyimlerden emisyon düzeyi için mümkün olan en yüksek standart sapma değerinin σ = 0.10 ppm olduğu bilinmektedir. a) Emisyon seviyesinin hangi değerden yüksek olması halinde, gelen partiler reddedilir? b) Partiden alınması gereken minimum örneklem büyüklüğü ne kadar olmalıdır?

6 Standart Sapma Belli Çift Özellik Limiti Söz Konusu ise Malzeme için alt ve üst spesifikasyon limiti söz konusu ise, kabul limiti de iki tane olacaktır ( X ka ve X kü ). Örneklem büyüklüğü ve kabul limitleri aşağıdaki 3 eşitliğin ardışık çözümü ile elde edilir. X kü USL X ka LSL X kü,a X 1 σ = Z β σ = +Z β σ = Z α 2 n n n Tüketici alt limitin altına inmemeyi tercih eder. Bu nedenle, Z β tek yanlı olarak alınır. Üretici ise hem alt hem de üst limiti aşmamak ve ortalama değerde kalmak ister, bu nedenle Z α değeri çift yanlı olarak alınır. 1. ve 3. denklemler kullanılarak örneklem büyüklüğü n hesaplanır. 1. denklemde yerine konularak, üst özellik limiti için kabul limiti hesaplanır. Alt özellik limiti için normal muayene durumunda kabul limiti, X ka = USL + LSL X kü olarak hesaplanır. Eğer n değeri 3. denklemde yerine konularak hesaplama yapılırsa, bulunacak değerler sıkı muayene için geçerli olacaktır.

7 Örnek 3: Standart Sapma Belli Çift Özellik Limiti Söz Konusu ise Bir yakıt besleme pompasında, motorun eksantrik miline basan dilin sertliğinin 64 ± 4 Rockwell olması istenir. Daha sert metal eksantrik miline zarar verebilir veya kırılabilir. Daha yumuşak metal ise çabuk aşınır ve eğilebilir. Isıl işlem prosesinin standart sapması 2 Rockwell dir. Üretici ve tüketici riskleri standart değerleri ile kabul edilmektedir. a) Pompaya monte edilecek dil parçasını oluşturacak metalden kaç birim örnek alınmalıdır? b) Normal muayene ve sıkı muayene yapılmak istenirse kabul limitleri ne olmalıdır?

8 Standart Sapma Belli Değil ve Tek Özellik Limiti Söz Konusu ise Parti veya prosesin standart sapması bilinmiyorsa, karar aşamasında t-istatistiğinden yararlanılır. Partiden belirli miktarda örneklem alınarak, örneklem ortalaması ve standart sapması hesaplanarak; örneklem için t ö istatistiği hesaplanır. n-1 serbestlik derecesi dikkate alınarak, üretici riski veya tüketici riski güven düzeyi için t-dağılım tablosundan t t değeri okunur. t ö t t ise parti kabul edilir; aksi halde reddedilir.

9 Örnek 4: Standart Sapma Belli Değil ve Tek Özellik Limiti Söz Konusu ise Bir malzemenin ölçülebilen bir kalite karakteristiği için alt özellik limiti 24.5 birim olarak belirlenmiştir. Satın alınan partiden alınan örneklerin ölçümleri sonucu: 22, 27, 23, 25, 26, 24, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 23, 25 ve 24 birimdir. Partinin durumunu a) Üretici riski b) Tüketici riski açısından irdeleyiniz.

10 t - Dağılım Tablosu

11 Standart Sapma Belli Değil ve Çift Özellik Limiti Söz Konusu ise Satın alınan malzemenin hem alt hem de üst özellik limiti söz konusu ise alt ve üst limitler için ayrı ayrı örneklem planı düzenlenebilir. Bir başka deyişle, bir alt bir de üst özellik limiti için t ö istatistiği değerleri hesaplanır. Üst özellik limiti için hesaplanan t ö istatistiği değerini %95, alt özellik limiti için hesaplanan t ö istatistiği değerini %90 güven düzeyi açısından tablo değerleri ile karşılaştırmak uygun olur.

12 Örnek 5: Standart Sapma Belli Değil ve Çift Özellik Limiti Söz Konusu ise Bir malzeme için özellik toleransı 48 ± 2 olarak belirlenmiştir. İmalat sürecinin standart sapması bilinmemektedir. Gelen malzemeden 30 birim örnek alınarak özellik değeri ölçülmüş ve bu değerlerin ortalaması X ö = 47.5 ve ölçüm değerlerinin standart sapması s = 5 olarak bulunmuştur. Malzemenin kabul kontrolünü a) Üretici riski, b) Tüketici riski açısından gerçekleştiriniz.

13 MIL STD 414 Standardı Değişkenler için kabul örneklemesinde kullanılan standart tablolardır. Standardın odak noktası, %0.04 ten %15 e kadar değişebilen kabul edilebilir kalite seviyesidir (AQL). 5 genel muayene seviyesi söz konusudur. IV seviye normal muayenedir. V seviye ise IV seviyeden daha dik bir OC eğrisi sunmaktadır. Örneklem alma maliyetinin azaltılması gereken durumlarda ve ortaya çıkacak yüksek riskin tolere edilebildiği durumlarda, daha düşük muayene seviyeleri kullanılabilmektedir. Örneklem büyüklüğü, parti büyüklüğü ve muayene seviyesinin bir fonksiyonudur (Normal, sıkı ve gevşek muayene). İlgilenilen kalite karakteristiğinin normal dağıldığı varsayılır. Bu standartta kabul örnekleme planları, parti veya proses değişkenliğinin bilindiği ve bilinmediği durumlar için ve kalite karakteristiğinin tek veya çift özellik limitine sahip olduğu durumlar için tasarlanmaktadır.

14 MIL STD 414 Standardı Uygulama Yöntemleri Tek özellik limiti söz konusu ise, Prosedür-I veya Prosedür-II den herhangi biri kullanılabilir. Çift özellik limiti söz konusu ise Prosedür-II kullanılmak zorundadır. Parti veya proses değişkenliği stabil ve biliniyor ise, daha ekonomik ve etkin örneklem planları elde edilir. Standart sapmanın bilinmediği durumda, açıklık (aralık) metodunun kullanımı daha büyük hacimli örneklem gerektirdiğinden, kullanımı pek önerilmemektedir.

15 Örneklem Büyüklüğü Kod Harfleri Tablosu

16 Değişkenliğin Bilinmediği ve Standart Sapma Metodunun Kullanıldığı Durumda, Normal ve Sıkı Muayene için Örneklem Planları Tablosu

17 Örnek 6: MIL STD 414 Standardı Kullanımı Meşrubat üreticisi tedarikçisinden satın aldığı cam şişelerin patlamaya karşı dayanımının en az 225 psi olmasını istemektedir. Belirlenen alt özellik limitine karşılık gelen kabul edilebilir kalite seviyesi (AQL) %1 olarak belirlenmiştir. Şişeler N = lik partiler halinde sevk edilmektedir. Parti standart sapmasının bilinmediğini varsayarak, Prosedür-I (kmetodu) kullanarak, uygulanması gereken değişken örneklem planını MIL STD 414 standardı tablolarından bulunuz. Örneklem normal muayene ile başladığından (IV-muayene seviyesi), örneklem büyüklüğü kod harfi O olarak bulunur. O kod harfine karşılık gelen örneklem büyüklüğü n = 100 bulunur. AQL = %1 için k-kritik uzaklığı, normal muayene için 2 olarak tespit edilir. Eğer sıkı muayene uygulanırsa, uygun k değeri ise 2.14 olarak bulunur.

18 MIL STD 414 Standardı Özellikleri MIL STD 414 standardı kullanıldığında, normal-sıkı ve gevşek muayene seviyeleri arasındaki geçişlere karar verilirken, proses ortalaması kullanılır. Önceki 10 partiden alınan örneklemlerdeki ortalama kusurlu oranı kullanılarak, proses ortalaması tahmin edilmektedir. MIL STD 414 standardında Prosedür-II kullanılırken, ortalama kusurlu oranının tahmin değerinin hesaplanması gereklidir. Ayrıca, muayene seviyeleri arasındaki geçiş kurallarının uygulanmasında kullanılır. MIL STD 414 standardı kullanılmadan, standart sapmanın bilindiği ve bilinmediği durumlar için uygulanacak prosedürler belirlenir. Partilerden alınan örnekler için oluşturulan R ve S kontrol grafiklerine göre süreç kontrol altında ise, standart sapmanın bilindiği durum için kullanılacak prosedürlere geçiş yapılabilir. Bu geçiş ile alınması gereken örneklem büyüklüğü azalacaktır.

19 Zincir Örnekleme Planı Tahribatlı muayene söz konusu ise ve muayene maliyetlerinin çok yüksek olduğu durumlarda, küçük örneklem büyüklükleri ile çalışılır. Küçük örneklem büyüklüklerindeki kabul sayısı ise genellikle sıfırdır. Kabul sayısı 0 olan örneklem planları, operasyon karakteristik eğrileri konveks olmasına rağmen (İdeal çalışma karakteristiği eğrisine yakın) istenen bir durum değildir. Çünkü, kabul olasılığı, parti kusurlu oranı sıfırdan büyük oldukça, hızlı bir şekilde düşüş göstermektedir. Bu durumda üretici riski hızlı bir şekilde artış gösterir ve tüketici açısından da aslında kabul edilebilir kalite seviyesinde olan partiler için muayene edilecek birim sayısını arttırır. Zincir örnekleme planı, bu nedenle 0 kabul sayısına sahip tek katlı örnekleme planlarına alternatif olarak geliştirilmiştir.

20 Zincir örnekleme planında, birçok geçmiş partinin kümülatif sonuçları kullanılır. Prosedür aşağıdaki gibi özetlenebilir: (i) (ii) Zincir Örnekleme Planı Her bir parti için örneklem büyüklüğü seçilir ve örneklem içerisindeki kusurlu sayısı belirlenir. Örneklem sıfır kusur içeriyorsa, parti kabul edilir. Örneklem 2 veya daha fazla kusurlu içeriyorsa reddedilir. (iii) Örneklem 1 kusurlu içeriyorsa, geçmiş i adet parti eğer kusurlu içermiyorsa mevcut parti kabul edilir. n = 5 ve i = 3 için, 5 birimden 1 i kusurlu ise, geçmiş 3 partide hiç kusurlu ürün bulunmadığı takdirde parti kabul edilir (ChSP-1 plan). ChSP-1 planlarında, klasik tek katlı kabul örneklemesine göre, çok küçük kusurlu oranına sahip partileri reddetmek daha zordur. Pratikte, i nin değeri 3 ve 5 arasında değişmektedir.

21 İşletim Karakteristik Eğrisi (ChSP-1 Planı ve Tek Katlı Plan) i = 1 olduğu durum tercih edilmez. Sebebi ise, zincir örnekleme planlarının işletim karakteristiği eğrisinin, i = 3 ve 5 arasında tek katlı örneklem planının işletim karakteristik eğrisine yakınsamasıdır. OC eğrisi üzerinde kabul olasılığı, aşağıdaki gibi bulunur: Örneklemde 0 ve 1 kusurlu bulunma olasılıkları

22 Örnek 7: Zincir Örnekleme Planı n = 5, c = 0 ve i = 3 olan bir ChSP-1 örnekleme planı için p = 0.10 olması durumunda, kabul olasılığını hesaplayınız.

23 Zincir Örnekleme Planlarının Uygun Kullanımı için Gereken Koşullar 1. Parti, aynı koşullar altında tekrarlı üretimin söz konusu olduğu bir süreçten gelmiş olmalıdır (Sürekli parti akışı). Partiler halindeki ürünler, üretim sırasına göre kabul için sunulmalıdır. 2. Partilerin aynı kalitede olması beklenir. 3. Örneklemeden sorumlu birimin, mevcut partinin geçmiş partilerden daha kötü kalite seviyesinde olduğunu düşünmesini gerektirecek bir durum bulunmamalıdır. 4. Satın alınan hammaddenin tedarikçisi ile ilgili geçmiş kayıtlar, tedarikçi ile ilgili olumsuzluklar içermemelidir. 5. Örneklemden sorumlu birim, tedarikçiye güven duymalıdır. Tedarikçi, iyi kayıtlara güvenerek arada kötü parti mallar göndermemelidir.

24 Sürekli Örnekleme Planları Genellikle, ürünler için partilerin oluşturulamadığı kompleks montaj süreçlerinde kullanılır (PC ler gibi konveyör üzerinde montaj işlemlerinin gerçekleştirildiği sürekli bir akış durumunda). Sürekli üretim söz konusu olduğunda, parti oluşturmak için 2 yaklaşım söz konusudur. İlki, montaj sürecinin belirli bir noktasında üretimin birikmesini beklemektir. Bu yaklaşımın dezavantajı, üretimin farklı noktalarında WIP stoklarına neden olmasıdır. Bu da ekstra alan gereksinimine neden olur ve montaj hattının yönetimini zorlaştırır. İkinci yaklaşımda ise keyfi olarak üretimin belirli bir bölümünün parti olarak sınırlandırılmasıdır. Bu yaklaşımda ise, parti tamamen reddedilirse ve %100 muayeneye tabi tutulursa, üretimine devam eden parçaların ilerleyen operasyonlardan geri çağrılması gerekir. Bu da söz konusu yarı mamullerin demonte edilmesine veya kısmen tahrip edilmesine neden olur. Bu sebeple, sürekli üretim için özel örnekleme planları geliştirilmiştir.

25 Sürekli Örnekleme Planı Sürekli örnekleme planı, örnekleme ile %100 muayenenin birbirini izleyen sıralarda uygulanmasından oluşmaktadır. Bu planda örneklemeye %100 muayene ile başlanır ve incelenen belirli sayıda ürün (i), kusur/hata içermiyorsa, örneklemeye geçilir. Örnekleme bir kusurlu ürün (belirli bir sayı da olabilir) bulununcaya kadar devam eder; sonra tekrar %100 muayeneye geçilir. Sürekli örnekleme, ürün kalitesinin kısmi muayene (%100 muayene ve örnekleme) ile iyileştirildiği düzeltmeli bir örneklem planıdır. Bir başka ifadeyle, Dodge-Roming örnekleme sisteminde olduğu gibi reddedilen üretimin düzeltilmesini (Kaliteli olan değiştirme veya yeniden işleme) öngörmektedir. CSP-1 planında, %100 muayene ile i adet ürünün kusursuz olduğuna karar verildiğinde, ilerleyen üretimde örnekleme muayenesine geçilir ve belirli sayıda birim hatalı çıkıncaya kadar örnekleme sıklığı (f) kullanılarak örneklemeye devam edilir.

26 CSP-1 Örnekleme Planı Sürekli örnekleme CSP için çeşitli çıkan ortalama kalite limiti (AOQL) değerlerine karşılık gelen i ve f değerleri hesaplanmıştır. Farklı i ve f kombinasyonları ile aynı AOQL değerleri elde edilebilmektedir. Örneğin, AOQL = %0.79 elde etmek için i = 59 ve f = 1/3 ve i = 113 f = 1/7 olan farklı örnekleme planları hazırlanabilir. i ve f değerlerine karar verirken, muayene işlemini gerçekleştiren operatörlerin iş yükleri dikkate alınmalıdır. f için 1/200 den küçük değerlerin seçilmesi tercih edilmez. Çünkü, örnekleme sıklığın azalması kötü kaliteye karşı korumayı azaltır.

27 CSP-1 Plan Tablosu CSP-1 de planlar, çıkan ortalama kalite limitine göre seçilir. AOQL, i ve f nin bir fonksiyonudur. %100 muayene ile test edilen ortalama birim sayısı: p, üretim süreci kontrol altındayken, üretilen kusurlu yüzdesi.

28 CSP-1 Sürekli Örnekleme Planı Bir kusurlu ürün bulununcaya kadar devam eden örnekleme muayenesinde test edilen ortalama birim sayısı: Uzun dönemde toplam üretimin test edilen birimlerin sayısına oranı: f = 1/20; 20 parçada bir parçayı muayene etmek anlamına gelir. Örnekleme muayenesinden geçen ortalama birim oranı: Sürekli örnekleme planı için elde edilen OC eğrisi. Partiler için kabul örneklemesinde OC eğrisi, örnekleme muayenesinden geçen partilerin oranını gösterirken; sürekli örnekleme planında OC eğrisi, örnekleme muayenesinden geçen birimlerin (ürün sayısı) oranını göstermektedir. OC eğrisinin şekli üzerinde i değeri f değerine göre daha etkilidir.

29 Örnek 8: Sürekli Örnekleme Planı Bir üretim bandındaki her 25 birimden birinin muayene edilmesine karar verildiği ve çıkan ortalama kalite limitinin %1.9 olabileceği varsayılsın. AOQL = %1.9 ve f = 1/20 ise tablodan i = 86. Uygulamaya %100 muayene ile başlanır ve art arda 86 parça hatasız oluncaya kadar devam edilir. 86 parça hatasız olduğunda ise her 25 parçadan biri muayene edilir. Örneklemde hatalı olmadığı sürece, tüm üretilen birimler kabul edilir. Alınan örnekleme birimlerinden birisi hatalı ise tekrar %100 muayeneye başlanır ve 86 parça art arda hatasız çıkıncaya kadar devam edilir.

30 Örnek 9: Sürekli Örnekleme Planı Her 10 parçada bir parçayı inceleyerek AOQL = %2 olmak üzere, sürekli örnekleme planı uygulanmak istendiğinde, CSP-1 planını uygulamak için gerekli i değerini bulunuz ve bu plan için akış diyagramını çiziniz. AOQL (%) F ? i = i 55

31 Parti Atlamalı Örnekleme Planları Gelen partilerin sadece belli bir oranı muayene edilir. Sadece, tedarikçiye ait geçmiş kalite düzeyinin iyi olduğu partiler için kullanılabilir. Sürekli örnekleme planının genişletilmiş halidir. Parti atlamalı örneklemede, üretilen birimlere değil, partilere sürekli örnekleme planı uygulanmasıdır. Parti atlamalı örnekleme planlarında (SkSp-2), referans örnekleme planı kullanılarak aşağıdaki kurallar uygulanır: (i) Referans plan kullanılarak önce norma muayene ile başlanır ve tüm partiler muayene edilir. (ii) Normal muayenede i ardışık parti kabul edildiyse, atlamalı muayeneye geçilir ve partilerin belirli bir oranı (f) muayene edilir. (iii) Atlamalı muayenede bir parti reddedilirse, tekrar normal muayeneye geçilir.

32 Parti Atlamalı Örnekleme Planları Parti atlamalı örnekleme planlarının parametreleri i ve f dir. f = 1 olduğunda, parti atlamalı plan, önceden belirlenen örneklem plana dönüşür. referans P referans örneklem planında partinin kabul edilme olasılığı ise; parti atlamalı örnekleme planında (SkSP-2), partinin kabul olasılığı P a f, i : Örnekleme sıklıklarının f 2 < f 1 olduğu, verilen sabit bir i değerinde; kabul olasılıkları arasındaki ilişki: Örnekleme sıklığını azaltmak, kabul olasılığını arttırmaktadır. Verilen sabit bir örnekleme sıklığı (f) ve referans planında i < j ise;

33 Parti Atlamalı Örnekleme Planları Referans örnekleme planının n = 20 ve c = 1 olduğu durumda; farklı i ve f değerleri için elde edilen OC eğrileri:

34 Parti Atlamalı Örnekleme Planları Parti atlamalı örnekleme planları için ortalama örneklem büyüklüğü (ASN) önemli bir özelliktir. Parti atlamalı örnekleme planları özellikle, muayene edilmesi gereken ortalama örnek sayısı azaltılmak istendiği durumda kullanılır. ASN(R) referans plandaki örneklem büyüklüğü olmak üzere: F, gelen partilerin ortalama % kaçından örnek alındığını gösterir. Parti atlamalı planlar, ortalama örneklem büyüklüğünü azaltır. Özellikle gelen partilerin kalitesinin (AIQ) yüksek olduğu durumlarda, örneklem büyüklüğünde daha fazla azalma sağlanır. n = 20 ve c = 1 olan tek katlı örnekleme için referans plandaki ortalama örneklem büyüklüğü ASN = n dir. Parti atlamalı planda ise:

35 Parti Atlamalı Örnekleme Planlarında ASN Eğrileri Gelen partilerin kusurlu oranları küçük olduğunda, ortalama örneklem büyüklüğünde daha ciddi azalmalar sağlanır. Gelen parti kalitesi çok iyi olduğunda (Sıfıra yakın kusurlu oranlarında), f = ¼ veya 1/5 kullanılırken; gelen parti kalitesinin kötüleşmesi durumunda örnekleme sıklığı ½ ye çıkartılabilir. Parti atlamalı planlar kullanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, gelen partiler için tedarikçinin geçmiş kalitesinin iyi olduğunu kanıtlayacak yeterli kayıtın bulunması gerektiğidir. Tedarikçi kalite seviyesinde, partiden partiye değişkenlik yüksek ise (İmalat süreci sapmalar gösteriyorsa) parti atlamalı planların kullanılması uygun olmaz. Tedarikçinin imalat sürecinin istatistiksel olarak kontrol altında olması ve süreç yeterliliğinin yüksek olması gereklidir.

36 Kaynakça Douglas C. Montgomery (2009). Introduction to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons, Inc. Demir Aslan (2003). Proses Kontrol ve Toplam Kalite, DEU Mühendislik Fakültesi Basım Ünitesi. Şanslı Şenol (2012). İstatistiksel Kalite Kontrol, Nobel Akademik Yayıncılık.

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 Kalite Planlama & Kontrol Bölüm 13: Standart Örnekleme Planları & Değişkenlere Göre Örnekleme Planları Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Kalite Yönetimi. Kabul Örneklemesi 11. Hafta

Kalite Yönetimi. Kabul Örneklemesi 11. Hafta Kalite Yönetimi Kabul Örneklemesi 11. Hafta Parti Kabulünde Uygulanacak Yaklaşımlar Muayene uygulamamak % 100 muayene Örnekleme muayenesi Kabul Örneklemesi Yığından örnekler alınır, birimlerin belirli

Detaylı

Parti Bazında Kabul Örneklemesi

Parti Bazında Kabul Örneklemesi KABUL ÖRNEKLEMESİ Hammadde, yarı mamul veya bitmiş (son) ürünün kabul / red kararının verilebilmesi için kullanılan bir yaklaşımdır. Kabul örneklemesi sadece partinin kabul / red kararı için kullanılır,

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END Kalite Planlama ve Kontrol

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END Kalite Planlama ve Kontrol Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 - Kalite Planlama ve Kontrol Uygulama Çalışması-I Dr. Öğr. Üyesi Kemal SUBULAN Tarih: 12.04.2018 A Aşağıda yer alan

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 Kalite Planlama & Kontrol Bölüm 12: Nitelikler için Kabul Örneklemesi Yrd. Doç. Dr. Kemal SUBULAN 26.04.2018 Kabul Örneklemesi

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 Süreç ve Ölçüm Sistemi Yeterlilik Analizi II (Process and Measurement System Capability

Detaylı

Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin Kitle ve Örneklem Örneklem Dağılımı Nokta Tahmini Tahmin Edicilerin Özellikleri Kitle ortalaması için Aralık Tahmini Kitle Standart Sapması için Aralık

Detaylı

İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ

İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF: DR: AHMET ÇOLAK İstatistiksel işlem kontrolü (İPK), işlemle çeşitli istatistiksel metotların ve analiz sapmalarının kullanımını

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control END 3618 KALİTE PLANLAMA VE KONTROL Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 İstatistiksel Proses Kontrol Kontrol Kartları Kontrol

Detaylı

BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI

BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI 1 BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI 'Student t dağılımı' ya da kısaca 't dağılımı'; normal dağılım ve Z dağılımının da içerisinde bulunduğu 'sürekli olasılık dağılımları' ailesinde yer alan dağılımlardan bir

Detaylı

Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Testler

Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Testler Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Testler İÇERİK o Giriş ovaryansı Bilinen Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Hipotez Testler P-değerleri: II. Çeşit hata ve Örnekleme Büyüklüğü Seçimi Örnekleme Büyüklüğü

Detaylı

H 0 : θ = θ 0 Bu sıfır hipotezi şunu ifade eder: Anakütle parametresi θ belirli bir θ 0

H 0 : θ = θ 0 Bu sıfır hipotezi şunu ifade eder: Anakütle parametresi θ belirli bir θ 0 YTÜ-İktisat İstatistik II Hipotez Testi 1 HİPOTEZ TESTİ: AMAÇ: Örneklem bilgisinden hareketle anakütleye ilişkin olarak kurulan bir hipotezin (önsavın) geçerliliğinin test edilmesi Genel notasyon: anakütleye

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık KORELASYON ve REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Bir değişkenin değerinin diğer değişkendeki veya değişkenlerdeki değişimlere bağlı olarak nasıl etkilendiğinin istatistiksel

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM317 Mühendislik İstatistiği İSTATİSTİKSEL TAHMİN Prof. Dr. Nihal ERGİNEL

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM317 Mühendislik İstatistiği İSTATİSTİKSEL TAHMİN Prof. Dr. Nihal ERGİNEL ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ENM317 Mühendislik İstatistiği İSTATİSTİKSEL TAHMİN Prof. Dr. Nihal ERGİNEL İSTATİSTİKSEL TAHMİN Örnekten anakütle parametrelerinin tahmin edilmesidir. İki tür tahminleme yöntemi vardır:

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM 317 Prof. Dr. Nihal ERGİNEL

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM 317 Prof. Dr. Nihal ERGİNEL ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ENM 317 Prof. Dr. Nihal ERGİNEL 2 ÖRNEKLEME Anakütleden n birimlik örnek alınması ve anakütle parametrelerinin örnekten tahmin edilmesidir. 3 ÖRNEKLEME ALMANIN NEDENLERİ Anakütleye

Detaylı

Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal. değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma

Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal. değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma 2 13.1 Normal Dağılımın Standartlaştırılması Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma değerleriyle normal

Detaylı

T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ KONTROL GRAFİKLERİ. Prof. Dr. Nimetullah BURNAK Prof. Dr. A. Sermet ANAGÜN. Endüstri Mühendisliği Bölümü

T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ KONTROL GRAFİKLERİ. Prof. Dr. Nimetullah BURNAK Prof. Dr. A. Sermet ANAGÜN. Endüstri Mühendisliği Bölümü 1970 T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ KONTROL GRAFİKLERİ Prof. Dr. Nimetullah BURNAK Prof. Dr. A. Sermet ANAGÜN Endüstri Mühendisliği Bölümü 1 Kontrol Grafiği UygulamaAdımları Kontrol edilecek uygun

Detaylı

ARALIK TAHMİNİ (INTERVAL ESTIMATION):

ARALIK TAHMİNİ (INTERVAL ESTIMATION): YTÜ-İktisat İstatistik II Aralık Tahmini I 1 ARALIK TAHMİNİ INTERVAL ESTIMATION): Nokta tahmininde ilgilenilen anakütle parametresine ilişkin örneklem bilgisinden hareketle tek bir sayı üretilir. Bir nokta

Detaylı

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır.

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. KALİTE KONTROL Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. Kontrol: Mevcut sonuçlarla hedefleri ve amaçları kıyaslama

Detaylı

İstatistiksel Yorumlama

İstatistiksel Yorumlama İstatistiksel Yorumlama Amaç, popülasyon hakkında yorumlamalar yapmaktadır. Populasyon Parametre Karar Vermek Örnek İstatistik Tahmin 1 Tahmin Olaylar hakkında tahminlerde bulunmak ve karar vermek zorundayız

Detaylı

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME. Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir.

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME. Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir. İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir. 1 ŞEKİL: Evren uzay-örneklem uzay İstatistiksel tahmin

Detaylı

Muayene ve Kabul Örneklemesi

Muayene ve Kabul Örneklemesi Muayene ve Kabul Örneklemesi Prof.Dr. Erhan Öner eoner@marmara.edu.tr http://mimoza.marmara.edu.tr/~eoner Prof.Dr. Erhan Öner / Kabul Örneklemesi / Aralık 2002 1/97 Seminerin İçeriği Muayene Kavramı Hataların

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 İstatistiksel Proses Kontrol Kontrol Kartları 2 Kontrol Grafikleri (Shewhart Control

Detaylı

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ 1 BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ Bilimsel yöntem aşamalarıyla tanımlanmış sistematik bir bilgi üretme biçimidir. Bilimsel yöntemin aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir (Karasar, 2012): 1. Bir problemin

Detaylı

İSTATİSTİK II. Hipotez Testleri 1

İSTATİSTİK II. Hipotez Testleri 1 İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 1 1 Hipotez Testleri 1 1. Hipotez Testlerinin Esasları 2. Ortalama ile ilgili bir iddianın testi: Büyük örnekler 3. Ortalama ile ilgili bir iddianın testi: Küçük örnekler

Detaylı

Hipotez Testleri. Mühendislikte İstatistik Yöntemler

Hipotez Testleri. Mühendislikte İstatistik Yöntemler Hipotez Testleri Mühendislikte İstatistik Yöntemler Hipotez Testleri Parametrik Testler ( z ve t testleri) Parametrik Olmayan Testler (χ 2 Testi) Hipotez Testleri Ana Kütle β( µ, σ ) Örnek Kütle b ( µ

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 8: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Tahmin (kestirim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmaktır. Bu anlamda, anakütleden çekilen

Detaylı

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir Bilimsel Araştırma Yöntemleri Prof. Dr. Şener Büyüköztürk Doç. Dr. Ebru Kılıç Çakmak Yrd. Doç. Dr. Özcan Erkan Akgün Doç. Dr. Şirin Karadeniz Dr. Funda Demirel Örnekleme Yöntemleri Evren Evren, araştırma

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK. Uygulama 4. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK. Uygulama 4. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 Güven Aralıkları 2 Güven Aralıkları

Detaylı

Sürekli Rastsal Değişkenler

Sürekli Rastsal Değişkenler Sürekli Rastsal Değişkenler Normal Dağılım: Giriş Normal Dağılım: Tamamen ortalaması ve standart sapması ile tanımlanan bir rastsal değişken, X, için oluşturulan sürekli olasılık dağılımına normal dağılım

Detaylı

SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER

SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER Sürekli Rassal Değişkenler Sürekli Rassal Değişken: Değerleriölçümyadatartımla elde edilen, bir başka anlatımla sayımla elde edilemeyen, değişkene sürekli rassal değişken denir.

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 Örnek Senaryo İmplant üreten İMPLANTDENT

Detaylı

İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA

İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA KALİTENİN TARİHSEL KİMLİK DEĞİŞİMİ Muayene İstatistiksel Kalite Kontrol Toplam Kalite Kontrol Toplam Kalite Yönetimi İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL İstatistiksel

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık -II Prof. Dr. İrfan KAYMAZ İki Ortalama Farkının Güven Aralığı Anakütle Varyansı Biliniyorsa İki ortalama arasındaki farkın dağılımına ilişkin Z değişkeni: Güven aralığı ifadesinde

Detaylı

Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı

Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı Ortalama veya korelasyon gibi istatistiklerin dağılımıdır Çıkarımsal istatistikte örneklem dağılımı temel fikirlerden biridir. Çıkarımsal istatistik

Detaylı

ĐŞLE 544 ĐSTATĐSTĐK ARA SINAV 11 Mayıs 2006

ĐŞLE 544 ĐSTATĐSTĐK ARA SINAV 11 Mayıs 2006 ĐŞLE 5 ĐSTATĐSTĐK ARA SINAV Mayıs 00 Adı Soyadı: No: [0 puan] -Bir Üniversitede okutulan derslerin öğrenciler tarafından değerlendirilmesi amacı ile hazırlanan bir anket formundaki sorulardan biri: Aldığınız

Detaylı

ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ

ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ TEMEL KAVRAMLAR PARAMETRE: Populasyonun sayısal açıklayıcı bir ölçüsüdür ve anakütledeki tüm elemanlar dikkate alınarak hesaplanabilir. Ana kütledeki

Detaylı

RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN

RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN 1 RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI Olasılığa ilişkin olayların çoğunluğunda, deneme sonuçlarının bir veya birkaç yönden incelenmesi

Detaylı

Merkezi Limit Teoremi

Merkezi Limit Teoremi Örnekleme Dağılımı Merkezi Limit Teoremi Şimdiye kadar normal dağılıma uygun olan veriler ile ilgili örnekler incelendi. Çarpıklık gösteren veriler söz konusu olduğunda ne yapılması gerekir? Hala normal

Detaylı

10. Bir ana kütle oranının tahmininde α = 0,05 ise kullanılan Z değeri nedir? A) 1,64 B) 1,84 C) 1,96 D) 2,28 E) 3,08

10. Bir ana kütle oranının tahmininde α = 0,05 ise kullanılan Z değeri nedir? A) 1,64 B) 1,84 C) 1,96 D) 2,28 E) 3,08 1. Tanımlanan ana kütleden rassal seçilen örneklemlerden hesaplanan istatistikler yardımı ile ilgili ana kütle parametrelerinin değerini araştırma sürecine ne ad verilir? A) İstatistiksel hata B) İstatistiksel

Detaylı

Hatalar Bilgisi ve İstatistik Ders Kodu: Kredi: 3 / ECTS: 5

Hatalar Bilgisi ve İstatistik Ders Kodu: Kredi: 3 / ECTS: 5 Ders Kodu: 0010070021 Kredi: 3 / ECTS: 5 Yrd. Doç. Dr. Serkan DOĞANALP Necmettin Erbakan Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Konya 07.01.2015 1 Giriş 2 Giriş Matematiksel istatistiğin konusu yığın

Detaylı

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler BÖLÜM 7 TAHMİNLER Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU 1 Tahmin (kestirim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmaktır.

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 5- SONLU FARKLAR VE İNTERPOLASYON TEKNİKLERİ Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 210 - Sayısal Analiz 1 İNTERPOLASYON Tablo halinde verilen hassas sayısal değerler veya ayrık noktalardan

Detaylı

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel

Detaylı

NİCELİKSEL KONTROL GRAFİKLERİ

NİCELİKSEL KONTROL GRAFİKLERİ NİCELİKSEL KONTROL GRAFİKLERİ Prof. Dr. Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi X BİRİMLER VE HAREKETLİ DEĞİŞİM ARALIĞI KONTROL GRAFİĞİ X- Birimler Kontrol Grafiği n= birimlik örnekler alınır. Üretim hızı oldukça

Detaylı

MEYVE SUYU ÜRETİMİNDE SÜREÇ KARARLILIĞI VE YETERLİLİK ANALİZİ

MEYVE SUYU ÜRETİMİNDE SÜREÇ KARARLILIĞI VE YETERLİLİK ANALİZİ MEYVE SUYU ÜRETİMİNDE SÜREÇ KARARLILIĞI VE YETERLİLİK ANALİZİ Evren DİREN Serkan ATAK Çiğdem CİHANGİR Murat Caner TESTİK ÖZET Kusurları ve israfı önleyerek müşteri memnuniyetini ve karlılığı arttırmayı

Detaylı

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız.

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız. .4. Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri kitleye ilişkin bir değişkenin bütün farklı değerlerinin çevresinde toplandığı merkezi bir değeri gösterirler. Dağılım ölçüleri ise değişkenin

Detaylı

İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı. 3. hafta

İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı. 3. hafta İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı 3. hafta İstatistiksel proses kontrol Prosesteki değişkenliği ölçerek ve analiz ederek istatistiksel kontrolünü sağlamak ve sürdürmek için istatistiksel

Detaylı

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ. Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ. Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA Karadeniz Teknik Üniversitesi, Harita Mühendisliği Bölümü Trabzon, 2018 VERİLERİN İRDELENMESİ Örnek: İki nokta arasındaki uzunluk 80 kere

Detaylı

Hipotez Testi ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI. Ders 4 Minitab da İstatiksel Çıkarım-I. Hipotez Testi. Hipotez Testi

Hipotez Testi ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI. Ders 4 Minitab da İstatiksel Çıkarım-I. Hipotez Testi. Hipotez Testi ENM 52 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI Ders 4 Minitab da İstatiksel Çıkarım-I (Ortalamalar ve Oranlar İçin ) İstatistiksel Hipotezler İstatistiksel hipotez testi ve parametrelerin güven aralığı tahmini,

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 4822

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 4822 Dersi Veren Birim: Endüstri Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: KALİTE KONTROL Dersin Orjinal Adı: KALİTE KONTROL Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: END 8 Dersin

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1 Araştırma sonuçlarının açıklanmasında frekans tablosu

Detaylı

SÜREKLİ OLASILIK DAĞILIŞLARI

SÜREKLİ OLASILIK DAĞILIŞLARI SÜREKLİ OLASILIK DAĞILIŞLARI Sürekli verilerin göstermiş olduğu dağılışa sürekli olasılık dağılışı denir. Sürekli olasılık dağılışlarının fonksiyonlarına yoğunluk fonksiyonu denilmekte ve bu dağılışlarla

Detaylı

Kazanımlar. Z puanları yerine T istatistiğini ne. zaman kullanacağını bilmek. t istatistiği ile hipotez test etmek

Kazanımlar. Z puanları yerine T istatistiğini ne. zaman kullanacağını bilmek. t istatistiği ile hipotez test etmek T testi Kazanımlar Z puanları yerine T istatistiğini ne 1 zaman kullanacağını bilmek 2 t istatistiği ile hipotez test etmek 3 Cohen ind sini ve etki büyüklüğünü hesaplamak 1 9.1 T İstatistiği: zalternatifi

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER 8

PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER 8 PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER 8 Prof. Dr. Ali ŞEN İki Populasyonun Karşılaştırılması: Eşleştirilmiş Örnekler için Wilcoxon İşaretli Mertebe Testi -BÜYÜK ÖRNEK Bağımsız populasyonlara uygulanan

Detaylı

NORMAL DAĞILIM VE ÖNEMLİLİK TESTLERİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER

NORMAL DAĞILIM VE ÖNEMLİLİK TESTLERİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER NORMAL DAĞILIM VE ÖNEMLİLİK TESTLERİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER A) Normal Dağılım ile İlgili Sorular Sayfa /4 Hamileler ile ilgili bir araştırmada, bu grubun hemoglobin değerlerinin normal dağılım gösterdiği

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 Kalite Planlama & Kontrol Bölüm 3: İstatistiksel Proses Kontrol Metotları & Felsefesi Yrd. Doç. Dr. Kemal SUBULAN 20-22.02.2018

Detaylı

OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri

OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri Yrd.Doç.Dr. Pınar YILDIRIM Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Hipotezler ve Testler Hipotez, kitleye(yığına) ait

Detaylı

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI Sayı ekseni üzerindeki tüm noktalarda değer alabilen değişkenler, sürekli değişkenler olarak tanımlanmaktadır. Bu bölümde, sürekli değişkenlere uygun olasılık dağılımları üzerinde

Detaylı

ÖRNEKLEME TEORİSİ 1/30

ÖRNEKLEME TEORİSİ 1/30 ÖRNEKLEME TEORİSİ 1/30 NİÇİN ÖRNEKLEME Zaman Kısıdı Maliyeti Azaltma YAPILIR? Hata Oranını Azaltma Sonuca Ulaşma Hızı /30 Örnekleme Teorisi konusunun içinde, populasyondan örnek alınma şekli, örneklerin

Detaylı

13. Olasılık Dağılımlar

13. Olasılık Dağılımlar 13. Olasılık Dağılımlar Mühendislik alanında karşılaşılan fiziksel yada fiziksel olmayan rasgele değişken büyüklüklerin olasılık dağılımları için model alınabilecek çok sayıda sürekli ve kesikli fonksiyon

Detaylı

HİPOTEZ TESTLERİ HİPOTEZ NEDİR?

HİPOTEZ TESTLERİ HİPOTEZ NEDİR? HİPOTEZ TESTLERİ HİPOTEZ NEDİR? Örnekleme ile test edilmeye çalışılan bir popülasyonun ilgili parametresi hakkında ortaya sunulan iddiadır. Örneğin; A dersi için vize ortalaması 50 nin altındadır Firestone

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 4822

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 4822 Dersi Veren Birim: Endüstri Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: KALİTE KONTROL Dersin Orjinal Adı: KALİTE KONTROL Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: END 8 Dersin

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK

RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK 4. İzmir Rüzgâr Sempozyumu // 28-30 Eylül 2017 // İzmir RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK Prof. Dr. Barış Özerdem İzmir Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü baris.ozerdem@ieu.edu.tr

Detaylı

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler BÖLÜM 9 VARYANS ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU 1 Varyans analizi niçin yapılır? İkiden fazla veri grubunun ortalamalarının karşılaştırılması t veya Z testi

Detaylı

Nokta ve Aralık Tahmini Merkezi Limit Teoremi Örneklem Dağılımı Hipotez Testlerine Giriş

Nokta ve Aralık Tahmini Merkezi Limit Teoremi Örneklem Dağılımı Hipotez Testlerine Giriş Nokta ve Aralık Tahmini Merkezi Limit Teoremi Örneklem Dağılımı Hipotez Testlerine Giriş Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Nokta Tahmini

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 Toleranslar ve Yüzey Kalitesi Doç. Dr. Ali Rıza Yıldız 1 BU DERS SUNUMUNDAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Tolerans kavramının anlaşılması ISO Tolerans Sistemi Geçmeler Toleransın

Detaylı

SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİ. Üstel Dağılım Normal Dağılım

SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİ. Üstel Dağılım Normal Dağılım SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİ Üstel Dağılım Normal Dağılım 1 Üstel Dağılım Meydana gelen iki olay arasındaki geçen süre veya bir başka ifadeyle ilgilenilen olayın ilk defa ortaya çıkması için geçen sürenin

Detaylı

13. Kabul Örneklemesi, Örnekleme Planları, Çalışma Karakteristiği Eğrileri

13. Kabul Örneklemesi, Örnekleme Planları, Çalışma Karakteristiği Eğrileri 3. Kabul Örneklemesi, Örnekleme Planları, Çalışma Karakteristiği Eğrileri 3.. Giriş Kalite kontrolün önemli noktalarından birisi de hammaddelerin, yarı-mamullerin ve mamullerin muayenesidir. Belirlenmiş

Detaylı

İstatistiksel Süreç Kontrolu. Doç.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi

İstatistiksel Süreç Kontrolu. Doç.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İstatistiksel Süreç Kontrolu Doç.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İstatistiksel Süreç Kontrolü Bir üretim/ hizmet sürecinin kontrol altında olup olmadığına karar vermek için kullanılan teknikler bütünüdür.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... v GİRİŞ... 1 1. İSTATİSTİK İN TARİHÇESİ... 1 2. İSTATİSTİK NEDİR?... 3 3. SAYISAL BİLGİDEN ANLAM ÇIKARILMASI... 4 4. BELİRSİZLİĞİN ELE ALINMASI... 4 5. ÖRNEKLEME... 5 6. İLİŞKİLERİN

Detaylı

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım 2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI 2.1. Tanım Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı

Detaylı

Geometriden kaynaklanan etkileri en aza indirmek için yük ve uzama, sırasıyla mühendislik gerilmesi ve mühendislik birim şekil değişimi parametreleri elde etmek üzere normalize edilir. Mühendislik gerilmesi

Detaylı

4. HİSTOGRAM. Tolerans Aralığı. Değişim Aralığı HEDEF. Üst Spesifikasyon Limiti. Alt Spesifikasyon Limiti

4. HİSTOGRAM. Tolerans Aralığı. Değişim Aralığı HEDEF. Üst Spesifikasyon Limiti. Alt Spesifikasyon Limiti 4. HİSTOGRAM Nedir? Sınıflandırılmış verilerin sütun grafiğidir. Sütunların (sınıfların) genişliği sabit olup, bir veri sınıfını temsil etmektedir. Sütunların yüksekliği ise her bir veri sınıfına düşen

Detaylı

Kalite Kontrol Yenilikler

Kalite Kontrol Yenilikler Kalite Kontrol Yenilikler Amaç ve Fayda Kalite Kontrol modülünde ISO 2859 standardının desteklenmesine, kullanımın daha fonksiyonel ve rahat olabilmesine yönelik bazı iyileştirme çalışmaları yapılmıştır.

Detaylı

GÜVEN ARALIKLARI ve İSTATİSTİKSEL ANLAMLILIK. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

GÜVEN ARALIKLARI ve İSTATİSTİKSEL ANLAMLILIK. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı GÜVEN ARALIKLARI ve İSTATİSTİKSEL ANLAMLILIK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Kestirim Pratikte kitle parametrelerinin doğrudan hesaplamak olanaklı değildir. Bunun yerine

Detaylı

ANALİTİK YÖNTEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004

ANALİTİK YÖNTEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004 ANALİTİK YÖNTEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004 1 Laboratuvarlarda yararlanılan analiz yöntemleri performans kalitelerine göre üç sınıfta toplanabilir: -Kesin yöntemler

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control END 3618 KALİTE PLANLAMA VE KONTROL Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 Süreç ve Ölçüm Sistemi Yeterlilik Analizi I (Process

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 6- İSTATİSTİK VE REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 İSTATİSTİK VE REGRESYON ANALİZİ Bütün noktalardan geçen bir denklem bulmak yerine noktaları temsil eden, yani

Detaylı

YANLILIK. Yanlılık örneklem istatistiği değerlerinin evren parametre değerinden herhangi bir sistematik sapması olarak tanımlanır.

YANLILIK. Yanlılık örneklem istatistiği değerlerinin evren parametre değerinden herhangi bir sistematik sapması olarak tanımlanır. AED 310 İSTATİSTİK YANLILIK Yanlılık örneklem istatistiği değerlerinin evren parametre değerinden herhangi bir sistematik sapması olarak tanımlanır. YANLILIK Yanlı bir araştırma tasarımı uygulandığında,

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI TOLERANSLAR P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L I H O Ğ LU Tolerans Gereksinimi? Tasarım ve üretim

Detaylı

İstatistiksel Kalite Kontrol BBY 374 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 18 NİSAN 2014

İstatistiksel Kalite Kontrol BBY 374 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 18 NİSAN 2014 İstatistiksel Kalite Kontrol BBY 374 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 18 NİSAN 2014 İstatistiksel kalite kontrol o Üretim ve hizmet süreçlerinin ölçülebilir veriler yardımıyla istatistiksel yöntemler kullanılarak

Detaylı

Tanımlayıcı İstatistikler. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN

Tanımlayıcı İstatistikler. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN Tanımlayıcı İstatistikler Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN 1 Tanımlayıcı İstatistikler Yer Gösteren Ölçüler Yaygınlık Ölçüleri Merkezi Eğilim Ölçüleri Konum Ölçüleri 2 3 Aritmetik Ortalama Aritmetik ortalama,

Detaylı

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama Uygulamalar 1. İhtiyaç Hesaplama 2. Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama 3. Dolaşım Akış Çizelgeleme/Terminleme

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

Popülasyon Ortalamasının Tahmin Edilmesi

Popülasyon Ortalamasının Tahmin Edilmesi Güven Aralıkları Popülasyon Ortalamasının Tahmin Edilmesi Tanımlar: Nokta Tahmini Popülasyon parametresi hakkında tek bir rakamdan oluşan tahmindir. Popülasyon ortalaması ile ilgili en iyi nokta tahmini

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından;

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından; NOMİNAL DOLUM MİKTARI 10 KG/L İLE 50KG/L ARASINDA OLAN HAZIR AMBALAJLI MAMULLERİN AĞIRLIK VE HACİM ESASINA GÖRE NET MİKTAR TESPİTİNE DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ

Detaylı

İSTATİSTİK EXCEL UYGULAMA

İSTATİSTİK EXCEL UYGULAMA İSTATİSTİK EXCEL UYGULAMA EXCEL UYGULAMA Bu bölümde Excel ile ilgili temel bilgiler sunulacak ve daha sonra İstatistiksel Uygulamalar hakkında bilgi verilecektir. İşlenecek Konular: Merkezi eğilim Ölçüleri

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 9: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Hipotez, bir veya daha fazla anakütle hakkında ileri sürülen, ancak doğruluğu önceden bilinmeyen iddialardır. Ortaya atılan iddiaların, örnekten

Detaylı

1: DENEYLERİN TASARIMI VE ANALİZİ...

1: DENEYLERİN TASARIMI VE ANALİZİ... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: DENEYLERİN TASARIMI VE ANALİZİ... 1 1.1. Deneyin Stratejisi... 1 1.2. Deneysel Tasarımın Bazı Tipik Örnekleri... 11 1.3. Temel Kurallar... 16 1.4. Deneyleri Tasarlama Prensipleri...

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık - I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Tahmin (kes1rim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmak7r. ü Bu anlamda, anakütleden çekilen

Detaylı

ÖRNEKLEME TEORİSİ. Prof.Dr.A.KARACABEY Doç.Dr.F.GÖKGÖZ

ÖRNEKLEME TEORİSİ. Prof.Dr.A.KARACABEY Doç.Dr.F.GÖKGÖZ ÖRNEKLEME TEORİSİ 1 Bir popülasyonu istatistiksel açıdan incelemek ve işlemler yapabilmek için popülasyon içerisinden seçilen örneklemlerden yararlandığımızı söylemiştik. Peki popülasyonun istatistiksel

Detaylı

Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi

Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROLÜNE GİRİŞ Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İstatistiksel Süreç Kontrolü Bir üretim/ hizmet sürecinin kontrol altında olup olmadığına karar vermek için kullanılan teknikler

Detaylı

Deney Dizaynı ve Veri Analizi Ders Notları

Deney Dizaynı ve Veri Analizi Ders Notları Deney Dizaynı ve Veri Analizi Ders Notları Binom dağılım fonksiyonu: Süreksiz olaylarda, sonuçların az sayıda seçenekten oluştuğu durumlarda kullanılır. Bir para atıldığında yazı veya tura gelme olasılığı

Detaylı

KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005

KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005 KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005 1 Karşılaştırma istatistiği Temel kavramlar: Örneklem ve evren:

Detaylı

Hipotez Testi Rehberi. Orhan Çevik İstanbul, 30 Ağustos 2014

Hipotez Testi Rehberi. Orhan Çevik İstanbul, 30 Ağustos 2014 Hipotez Testi Rehberi Orhan Çevik İstanbul, 30 Ağustos 2014 Hipotezler Sıfır Hipotezi: H 0 Aksi kanıtlanmadığı sürece doğru olduğu düşünülen varsayımdır. H 0 ın kanıta ihtiyacı yoktur. H 0 ı ret etmek

Detaylı

İSTATİSTİK MHN3120 Malzeme Mühendisliği

İSTATİSTİK MHN3120 Malzeme Mühendisliği İSTATİSTİK MHN3120 Malzeme Mühendisliği CBÜ - Malzeme Mühendisliği Bölümü Ofis: Mühendislik Fakültesi A Blok Ofis no:311 Tel: 0 236 2012404 E-posta :emre.yalamac@cbu.edu.tr YARDIMCI KAYNAKLAR Mühendiler

Detaylı

İçindekiler. Ön Söz... xiii

İçindekiler. Ön Söz... xiii İçindekiler Ön Söz.................................................... xiii Bölüm 1 İstatistiğe Giriş....................................... 1 1.1 Giriş......................................................1

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1 İstatistik 1 Yığın ve Örnek; Tümevarımcı ve Betimleyici İstatistik 1 Değişkenler: Kesikli ve Sürekli 1 Verilerin Yuvarlanması Bilimsel Gösterim Anlamlı Rakamlar

Detaylı