Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü"

Transkript

1 Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 Kalite Planlama & Kontrol Bölüm 12: Nitelikler için Kabul Örneklemesi Yrd. Doç. Dr. Kemal SUBULAN

2 Kabul Örneklemesi Nedir? Hammadde, yarı mamul veya üretimi tamamlanmış nihai ürünün kabul/red kararının verilebilmesi için kullanılan bir yaklaşımdır. Kabul örneklemesi sadece partinin kabul/red kararı için kullanılır, partinin kalite seviyesini tespit etmek için kullanılmaz. Bir istatistiksel süreç kontrol tekniği değildir. Kalite güvence sistemlerinin önemli bir parçasıdır. Genel olarak kabul örnekleme süreci, üreticinin tedarikçiden hammadde almasıyla başlar. Gelen partiden bir örnek alınır ve örneğin kalite karakteristiğini karşılayıp karşılamadığına bakılır. Örnekten çıkan sonuca göre geriye kalan tüm parti için karar verilir. Genellikle bu karar, tüm partinin kabulü ya da reddi şeklinde olur. Kabul edilen partiler üretim sürecine gönderilirken, reddedilenler ise tedarikçiye geri iade edilmektedir. Üreticilerin kendi üretim süreçlerinde de bu yöntemi kullanması mümkündür. Üretim sürecinde kabul edilen partiler bir sonraki operasyona gönderilirler. Reddedilenler ise yeniden işlemeye ya da ıskartaya alınır.

3 Parti Kabulünde 3 Yaklaşım 1. yaklaşımda hiçbir muayene yapılmadan parti kabul edilir. 2. yaklaşımda ise partinin tamamı muayene edilerek (%100 muayene) kusurlu parçalar tedarikçiye (veya bir önceki üretim sürecine) geri yollanır. 3. yaklaşımda ise kabul örneklemesi yapılır. Muayenesiz kabul yaklaşımı, tedarikçinin üretim sürecinin çok iyi olduğu durumlarda, yani hemen hemen hiç kusurlu parçanın beklenmediği durumlarda uygulanır. Ayrıca, ekonomik açıdan önemi az olan partiler için, yeniden üretim maliyeti az olan ürünler için kullanılabilir. Örneğin, tedarikçi proses yeterliliği 3 veya 4 ise kabul örneklemesinin hatalı ürün bulması olanaksızdır. %100 muayene, partideki ürünlerin hatalı olmasının sonraki aşamalara büyük ek maliyet getirmesi durumunda kullanılır (Kritik önem taşıyan malzemeler için kullanılır).

4 Kabul Örneklemesinde 3 Önemli Husus Kabul örneklemesinde, partiden alınan örnekler, önceden tespit edilen kalite karakteristiklerine göre kontrol edilir, reddedilen parça sayısına bağlı olarak partinin kabul/red kararı verilir. 1. Kabul örneklemesinin amacı parti kalitesini tespit etmek değildir. 2. Kabul örneklemesi kalite kontrol metodu değildir. Aynı (Alınan örneğe bağlı olarak) kalitede olan iki partiden biri kabul, diğeri reddedilebilir, kalite pekiştirme aracı olarak kullanılmaz. 3. Kabul örneklemesi, ürün kalitesini muayene etme aracı değil, süreç çıktılarının gereksinimlere (Önceden belirlenen standartlara) uygunluğunun denetlenmesini sağlayan bir araçtır. Kabul örneklemesi, süreç kontrolü için bir geri bildirim mekanizması oluşturur. Tedarikçinin süreç kontrolünün yetersiz olduğu durumlarda, sinyal vererek, tedarikçinin üretim sürecini iyileştirmesi için ekonomik veya psikolojik bir baskı yaratır.

5 Kabul Örneklemesi Ne Zaman Uygun ve Etkin Bir Yaklaşımdır? 1. Muayenenin hasar verici olduğu durumlarda (Tahribatlı muayene), 2. %100 muayenenin çok maliyetli olduğu durumlarda, 3. %100 muayenenin teknolojik kısıtlardan dolayı uygun olmadığı ve fazla mesai gerektirdiği durumlarda, uzun muayene işlemlerinin üretim çizelgelerini olumsuz etkilediği durumlarda, 4. Muayene edilecek çok fazla ürünün olması ve muayene hatasının fazla olduğu durumlarda, %100 muayeneden geçecek hatalı ürünlerin daha fazla olması durumunda, 5. Proses yeterliliğinin düşük olmasına rağmen, tedarikçinin kabul edilebilir partiler gönderdiği ve %100 muayenenin azaltılmak istendiği durumlarda, 6. Tedarikçinin güvenilirliğinin yüksek olduğu ancak prosesin sürekli izlenmesinin gerektiği durumlarda etkin bir yöntemdir.

6 Kabul Örneklemesinin Avantajları/Dezavantajları Kabul örneklemesi %100 muayene ile karşılaştırıldığında avantajları: Daha az muayeneden dolayı daha düşük maliyet, Ürünlere daha az müdahaleden dolayı daha az zarar verme durumu, Tahribatlı testler için uygun olması, Muayene faaliyetlerine daha az personelin ayrılması, Genellikle muayene hatasının daha az olması, Tüm partinin reddi ile tedarikçinin kalite iyileştirme/geliştirme motivasyonunun artırılması. Dezavantajları: Kötü partilerin kabul edilmesi, iyi partilerin ise reddedilmesi riskinin olması, Ürünü üreten proses hakkında daha az bilgiye sahip olunması (Süreçten veri toplamak daha fazla bilgiyi getirir), Kabul örneklemesinin dokümantasyon ve planlamaya ihtiyaç duyması.

7 Parti Seçiminde/Parti Oluşturulurken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Partilere ilişkin özelliklerin belirlenmesi, kabul örneklemesi planlarının etkinliğini doğrudan etkilemektedir. 1. Öncelikle parti homojen olmalıdır, yani parti içindeki parçalar aynı makinelerden çıkmış olmalı ve olabildiğince benzer koşullarda üretilmiş olmalıdır. Partinin homojen olmadığı zamanlarda, iki farklı üretim bandından çıkan ürünlerin örneklemesinde, kabul örnekleme planı istendiği şekilde etkin çalışmayabilir. 2. Parti homojenliği dışında parti büyüklüğü de önemli bir husustur, parti büyüklüğünün fazla olması daha çok istenen bir durumdur ancak bu maliyetleri yükseltmektedir. 3. Partiyi oluşturan birimler tek seferde üretilmiş olmalıdır. 4. Oluşturulan partiler, hem üreticinin hem de tüketicinin malzeme taşıma-aktarma sistemine uygun olmalıdır. Parti içerisindeki birimler, taşıma-aktarma risklerini minimize edecek şekilde paketlenmelidir.

8 Rastgele (Rassal) Örnekleme Partiden çekilen birimler/parçalar rasgele çekilmeli ve tüm partiyi yansıtır nitelikte olmalıdır. Rassal örnekleme yapılmaz ise hatalar meydana gelebilir. Örneğin, tedarikçi partinin üst kısmına en iyi parçaları koyabilir, ancak bu iyi parçalar, partinin bütününü temsil etmez ve ancak rassal örnekleme ile bu sorunun üstesinden gelinebilir. Rassal örnekleme için öncelikle partideki tüm parçalar numaralandırılır. Daha sonra n adet rassal sayıya karşılık gelen parça alınır. Numaralandırmanın mümkün olmadığı durumlarda ise çeşitli teknikler uygulanabilir. Örneğin bir konteynır için muayene sorumlusu konteynırı farklı katmanlara ayırarak buralardan farklı örnekler alabilir, ya da üç haneli rassal sayı üretilerek en, boy, yükseklik ifade edilebilir, bu koordinatlara denk gelen parça muayene edilebilir. Partinin Katmanlaştırılması/Tabakalara Ayrılması

9 Kabul Örneklemesi Prosedürleri Bir kabul örneklemesi planı, parti hakkında sınıflandırma yapabilmek için örneklem büyüklüğü ve kabul/red kriterlerinden oluşur. Kabul örneklemesi sistemi, birçok kabul örnekleme planını içeren prosedürlerin toplamı, birleşimidir. Örneklem metodolojisinin uygulanması statik bir karar değildir; tedarikçi ile geliştirilen ilişkiler ve deneyimler doğrultusunda kullanılan kabul örneklemesi planı zamana göre değişkenlik gösterebilir.

10 Kabul Olasılığının Hesaplanması Kabul olasılığı, örneklemdeki kusurlu sayısının kabul sayısına eşit ya da daha az olması olasılığıdır. Kabul olasılığını hesaplamak için 3 istatistiksel dağılımdan faydalanılmaktadır. Binom dağılımı, partiden seçilen parçalar iadeli olarak seçilirse veya parti büyüklüğü örnek büyüklüğünden fazla ise kullanılır. Hipergeometrik dağılım sınırlı büyüklükteki partiden iadesiz seçim yapıldığında kullanılır. Partiden çekilen örnek hacmi (n) büyük değerler alırken p küçük bir değer alıyorsa Poisson dağılımı kullanılır. Hepsinin vereceği sonuçlar yaklaşık olarak aynı olacaktır.

11 Çalışma (İşletim) Karakteristiği Eğrisi OC eğrisi, bir örnekleme planının resmidir. OC eğrisi, farklı ortalama girdi kalitesi (AIQ = Average Incoming Quality) değerleri için partinin kabul edilmesi olasılıklarını gösterir. Bir başka ifadeyle, bir partideki kusurlu yüzdesinin (p), o partiyi kabul etme olasılığına (Pa) karşı çizilmiş bir grafiğidir. Bu grafik, belirli bir kusur oranına sahip bir partinin kabul ya da red olasılığını gösterir. Bir örnekleme planı için OC eğrisi, üretici ve tüketici riskinin ölçülmesini sağlar. İyi bir parti malın reddedilmesi olasılığına, üretici riski denir. Uygulamalarda α ile gösterilir ve genellikle yaklaşık olarak 0.05 alınır. Kötü bir partinin kabul edilme olasılığına Tüketici riski denir. β ile gösterilir ve yaklaşık olarak 0.10 olarak alınır.

12 İdeal Çalışma Karakteristiği Eğrisi Gönderilen her parti malın aynı kalite düzeyinde olması yani, aynı oranda kusurlu parça içermesi beklenemez. Dolayısıyla, bir örnekleme planında değişen kalite seviyeleri p (kusurlu oranı) karşısında partilerin kabul olasılıkları P(a) değişimini OC eğrisi ile izlemek mümkündür. Eğer üretici ve tüketici riskleri sıfır olursa bu plan eğrisine şekilde görüldüğü üzere "İdeal plan eğrisi" adı verilir. Uygulamalarda kabul olasılığı P(a) nın 0 veya 1 olması hemen hemen imkansızdır. Teorik olarak, bu durum ancak %100 muayene ile mümkün olabilmektedir. Örnek hacminin büyük ve kabul edilebilir kalite seviyesi ile ve Parti toleransı değerlerinin birbirine çok yakın olması halinde ideal plan eğrisine yakın bir eğri elde edilebilir.

13 Çalışma (İşletim) Karakteristiği Eğrisi Çalışma Karakteristiği eğrisi yardımıyla, p = 0,10 ve p = 0,95 kabul ihtimallerine karşılık gelen p kusurlu oranları bulunur. Kabul edilebilir kalite seviyesindeki (AQL) bir partinin %95 olasılıkla kabul edilmesi istenir (Üretici Riski). Kötü kaliteli bir partinin kabul edilme olasılığının %10 olması istenir (Tüketici Riski).

14 Çalışma (İşletim) Karakteristiği Eğrisi Geçerli (Kabul edilebilir) kalite seviyesinden daha düşük oranda kusurlu birim içeren mallara, iyi parti mallar, geçerli kalite seviyesi ile parti toleransı arasındaki mallara ara parti mallar, parti toleransından daha büyük oranda kusurlu mal içeren partilere ise kötü parti mallar denir. Üretici ve tüketici risklerinin hesaplanması için öncelikle, Kabul Edilebilir Kalite Seviyesi (Acceptable Quality Level- AQL) ve Parti Toleransı (Lot Tolerance Percent Defective - LTPD) belirlenmelidir. Üretici iyi partilerin yüksek bir olasılıkla kabul edilmesini ister. Tüketici ise kötü partinin kabul olasılığının düşük olmasını ister.

15 Çalışma (İşletim) Karakteristiği Eğrisi AQL azaldığında iyi bir partiyi reddetme ihtimali (α) de azalır. LTPD arttığında kötü partiyi kabul etme olasılığı (β) azalır. AQL üzerine üretici ve tüketicinin anlaşması gerekir ve bu değer kontratlarda müzakere edilen bir husustur. Daha düşük bir AQL üreticinin riskini azaltır fakat aynı zamanda imalatta daha sıkı bir kontrol gerektirir. Bu nedenle kalite özelliklerini belirlemede ekonomik analiz önemlidir. α = %5 ve AQL = %2 olması, %2 kusurlu içeren 100 partiden 95 inin kabul, 5 inin reddedileceği anlamına gelmektedir. β = %10 ve LTPD = %5 olması, %5 kusurlu içeren 100 partiden 90 ının ret 10 unun kabul edileceği anlamına gelmektedir.

16 Özet Olarak: Üretici ve Tüketici Riskleri Üretici Riski (Producer s risk) ( ) kabul edilebilir kalite seviyesinde (AQL de) olan bir partinin, bir örnekleme planı için reddedilmesi olasılığıdır. Tüketici Riski (Consumer s risk) (β) kalite seviyesi, kusurlu yüzdesi parti toleransı (LTPT) ile eşit olan bir partinin (kötü kalitede bir partinin) kabul edilmesi olasılığı.

17 Özellikler (Nitelikler) için Kabul Örneklemesi Planları 1. Tekli Kabul Örneklemesi (Tek Katlı & Tek Örnekli) 2. İkili Örnekleme Planları (Çift Katlı Kabul Örneklemesi) 3. Çoklu (Çok Aşamalı & Çok Katlı) Örnekleme Planları 4. Ardışık (Sıralı) Örnekleme Planları Tekli, ikili, çoklu ve ardışık örnekleme planları aynı sonuçları verecek şekilde tasarlanabilir. Örnekleme planı seçiminde dikkate alınması gereken faktörler: İşin yapılmasına yönelik verimlilik/etkinlik, Örnekleme planı tarafından üretilecek bilginin şekli, Örnekleme planı için ihtiyaç duyulacak ortalama muayene adeti, Örnekleme prosedürünün imalat/üretim akışına etkisi.

18 Tek Katlı Kabul Örnekleme Planı Partiden yalnız bir defada alınan örnek üzerinden yapılan muayene ile parti hakkında kabul veya red kararına ulaşılır. N birim içeren bir parti üründen rasgele olarak n birimlik örnek alınır. Alınan numuneler kusurlu/kusursuz incelemesi yapılarak kusurlu sayısı (d) tespit edilir. Partinin kabulü için örnekte bulunması gereken en büyük kusurlu sayısı c ile karşılaştırmalar yapılır ve parti hakkında karar verilir. Parti büyüklüğü N = olan ve n = 89 adetlik bir örneğin bu partiden alındığı düşünülürse, c = 2 olması, 89 adetten 2 ve daha az kusurlu bulunması durumunda partinin kabul edileceği anlamına gelmektedir.

19 Tekli kabul örneklemesine göre, partinin kabul edilme olasılığı aşağıdaki gibi hesaplanır. Tek katlı örnekleme planı için gösterim şekli

20 n = 89, c = 2 için Kabul Olasılıklarının Hesaplanması ve OC Eğrisi Kusurlu oranı %2 olan bir parti malın kabul edilme olasılığı yaklaşık 0.74 tür. p = 0.01 için kabul olasılığı:

21 n ve c Değerlerinin Çalışma Karakteristiği Eğrisi Üzerindeki Etkisi Örnek büyüklüğü arttıkça (n) ve c değeri örnek büyüklüğüne paralel değiştiğinde, OC eğrisi ideale yaklaşarak dik bir çizgi haline dönüşür. OC nin daha dik olması eğrinin partiyi kabul/ret etmesindeki etkinliğini artırmaktadır. Kabul edilme sayısı (c) azaldıkça, OC eğrisi sola kaymaktadır. Küçük değerler kullanan c ile yapılmış örnekleme planları, parti kusurlu oranının daha düşük seviyelerde ayırt edilmesini sağlar.

22 Daha fazla örneklem büyüklüğü olması durumunda OC eğrisi daha dik olur. Örnek büyüklüğü fazla olan örnekleme planları daha yüksek kalite koruması sağlayacaktır. Örnek büyüklüğü arttıkça üretici riski (α) artar, tüketici riski (β) azalır. Daha küçük kabul sayısı OC eğrisinin daha dik olmasına neden olur. n ve c Değerlerinin Çalışma Karakteristiği Eğrisi Üzerindeki Etkisi Bir başka ifade ile daha küçük kabul sayısı, tüketici açısından daha yüksek düzeyde kalite koruması sağlar. Daha dik OC eğrisinde, örnekleme planı iyi ve kötü partiyi daha iyi ayırt eder. Tüketici riskinin azalması için OC eğrisinin aşağıya kayması gerekir.

23 Örnek 1: Tek Katlı Örnekleme Planı Bu kabul planına göre parti hacmi 500 dür. Bu partiden 20 birimlik bir örnek şansa bağlı olarak alınacak ve bu örnek %100 muayeneye tabi tutularak örnekteki kusurlu sayısı tespit edilecektir. Eğer bu 20 birimlik örnekte en fazla 1 kusurlu çıkarsa bu 500 birimlik parti kabul edilecek aksi taktirde reddedilecektir.

24 Çalışma (İşletim) Karakteristiği Eğrisi Kabul Edilebilir Kalite Seviyesi (AQL)=%1.8; Parti Toleransı (LTPD)=%17.9

25 Örnek 2: Tek Katlı Örnekleme Planı Bir firmanın ürettiği mallar 300 er birimlik partiler halinde sevk edilmektedir. Bir partiden şansa bağlı olarak 24 birimlik bir örnek alındığında bu örnekte en fazla 2 kusurlu birim çıkarsa bu parti alıcı tarafından kabul edilecektir. Buna göre %3, %5, %10 ve %20 kusurlu yüzdeleri için kabul ihtimallerini bularak OC eğrisini çiziniz. AQL ve LTPD değerlerini bulunuz.

26 Örnek 3: Tek Katlı Örnekleme Planı Bir firma yüksek ısıya dayanıklı önemli bir parça almaktadır ve gelen her parti maldan kabul örneklemesi yapmaktadır. Test edilen her bir parça test sonucunda başarılı ya da başarısız olmaktadır ve parçaların test sonrası imalatta kullanılması mümkün olmamaktadır. Çok büyük bir partiden 10 adet örnek alındığını kabul edelim. Bu partinin kabul edilmesi için örnek içerisinde hiçbir uygunsuz parçanın olmaması gerekmektedir. Parti içerisinde uygun olmayan parçaların yüzdesi bilinmemekle birlikte bu değerin %5 olduğunu kabul edelim. Bu örnekleme planını kullanmak suretiyle partinin kabul edilme olasılığını hesaplayınız.

27 Üretici ve Tüketici Risklerinin Hesaplanması

28 İkili (Çift Katlı) Kabul Örneklemesi İkili (çift Katlı) kabul örneklemesinde bir partinin kabul veya reddedilmesi için partiden en fazla iki örnek alınır. Alınacak örnek büyüklükleri ve bu örneklerdeki kabul edilebilir kusurlu sayıları önceden belirlenir.

29 İkili (Çift Katlı) Kabul Örneklemesi n1=50, c1= 1, n2= 100, c2= 3 olan bir çift katlı örneklem planı. Rassal olarak alınan 50 parçalık birinci örnekte d1 adet kusurlu olduğu görüldüğünde, eğer d1 c1 = 1 ise parti ilk örnekle kabul edilir. Eğer d1 > c2 = 3 ise de parti ilk örnek sonucuna göre reddedilir. Eğer c1 < d1 c2 ise partiden örnek büyüklüğü 100 olan ikinci bir örnek çekilir. İkinci çekilen örneğin kusurlu sayısı d2 ise d1 + d2 sayısı kabul/ret kararında kullanılır. Eğer d1 + d2 c2 =3 ise parti kabul edilir. Tersi durumunda ise parti reddedilir. İkili kabul örnekleme planının tekli plana göre temel avantajı tekli örneklemeye göre daha az muayene gerektirmesidir.

30 İkili (Çift Katlı) Kabul Örneklemesi İkili örnekleme planında alınan ilk örneğin, aynı kusurlu oranı için tekli planla alınan örnekten daha az sayıda parça gerektirdiği açıktır. Bu nedenle ikili örnekleme planlaması, ilk partinin reddedilmesi veya kabul edilmesi durumlarında muayene maliyetini düşürmektedir. İkili kabul örnekleme planının iki potansiyel riski mevcuttur. Öncelikle ikinci örnek için belirli kısıtlama (c2 değeri şartı) koşulu sağlanmaz ise ikili kabul örneklemede tekli kabul örneklemeyle aynı güvenilirliğin sağlanması için daha çok muayene yapılması gerekir. Yani ikili kabul örnekleme planı ancak dikkatlice uygulandığında ekonomik yarar sağlar. İkinci potansiyel dezavantajı ise daha karmaşık ve daha hassas kontrole ihtiyaç duymasıdır. Bu karmaşıklık da muayene hatalarına sebep olabilir.

31 İkili Örnekleme için Çalışma Karakteristiği Eğrisinin Oluşturulması P a I ve P a II birinci ve ikinci örneklerde kabul edilme olasılığını göstermektedir. Kombine edilmiş örneklere ait kabul olasılığı (P a ):

32 Partiyi alınan ilk örnekte kabul etme olasılığı İkinci örneğin kabul olasılığını bulmak için, ikinci örneğin alınması durumuna yol açan tüm koşullar değerlendirilmelidir. İkinci örnek, sadece ilk örnekte 2 veya 3 kusurlu olması durumunda alınacaktır. d1 = 2 ve d2 = 0 veya 1 olursa (İlk örnekte 2, ikinci örnekte 0 veya 1 kusurlu bulunduğunda parti kabul edilir). Bu durumun olasılığı:

33 d1 = 3 ve d2 = 0 ise (ilk örnekte 3 ikincide 0 kusurlu bulunacaktır) parti yine kabul edilecektir. Bu durumun olasılığı: İkinci örnekte partinin kabul edilme olasılığı:

34 Çift Katlı Kabul Örneklemesi Sonucu Sonuç olarak kusurlu oranı p = 0.05 olan partinin ikili kabul örneklemesi kabul olasılığı:

35 Örnek 4: Çift Katlı Örnekleme Planı a) 0,01; 0,05; 0,10 ve 0,20 kusurlu oranlarına ait kabul ihtimallerini poisson dağılımına göre hesaplayınız. b) OC eğrisini çiziniz. c) Kabul Edilebilir Kalite Seviyesi ve Parti Toleransı değerlerini bularak yorumlayınız (α = 0.05 ve β = 0.10 kabul ediniz).

36 İşletim Karakteristiği Eğrisi (OC)

37 Örnek 5: Çift Katlı Örnekleme Planı Kabul planı için kusurlu oranı %10 olan partiyi kabul etme ihtimalini hesaplayınız. Örnek 6: Çift Katlı Örnekleme Planı Kabul planı için kusurlu oranı %5 olan partiyi kabul etme ihtimalini hesaplayınız. Örnek 7: Çift Katlı Örnekleme Planı N= 400, n1=10, c1 = 0 ve n2 = 20, c2 = 3 Çift örnekli örnekleme kabul planı için; a. Kabul planını açıklayınız, b. 0,05 kusurlu oranına ait kabul olasılığını bulunuz, c. KKD ve PT değerlerini bularak yorumlayınız.

38

39

40 Çok Katlı Örnekleme Planı İkili Örnekleme Planı nın geliştirilmiş şeklidir. Parti hakkında karar vermek için ikiden fazla örnekleme yapılması gereklidir. Çok Katlı planlarda örneklem büyüklükleri, genellikle Tek Örnekleme ve Çift Örnekleme planlarındakilerden daha küçüktür. Bu nedenle de muayene masrafları daha azdır. Örnek: Çok Katlı örnekleme planının 5 aşaması yandaki tabloda verilmiştir. Örnekleme aşamalarında, kusurlu örneklerin sayısı, kabul sayısına eşit veya daha küçükse, parti kabul edilecektir. Eğer, örnekleme aşamalarının herhangi birinde kusurlu örneklerin sayısı ret sayısına eşit veya büyükse parti reddedilecektir. 5 tane örnekleme alınıncaya kadar devam eder.

41 Çok Katlı Örnekleme Planı

42 Örnek 8: Üç Katlı Örnekleme Planı n 1 =25, n 2 =25 ve n 25 =25 olan üç katlı örnekleme planında, c 11 =0, c 12 =2; c 21 =2 c 22 =4 ve c 31 =4 c 32 =6 olarak verilmiş olsun. Yukarıda örneklem büyüklükleri ve kabul/red sayıları verilen 3-katlı kabul örneklemesi planında, parti kalite düzeyi-kusurlu parça oranı değerlerini ve p = 0.02 için partinin kabul edilme olasılığını bulunuz. Örnek 9: Çok Katlı Örnekleme Planı Bir fabrikaya gelen N= 5000 adetlik PVC boruların kabulü için çoklu örnekleme planına göre;

43 Örnek 10: Çok Katlı Örnekleme Planı p = 0.02 olduğu bilinen bir parti için aşağıdaki tabloda verilen çok katlı örnekleme planının uygulanması durumunda, her bir örneklem için partinin kabul ve reddedilme olasılıklarını hesaplayınız (Örneklemlerin alındığı parti büyüklüğünün çok büyük olduğunu varsayınız.) Örneklem sayısı Örneklem Ölçümü Kümülatif Örneklem Ölçümü Kabul Sayısı Ret Sayısı *

44 Poisson Olasılıkları Tablosu

45 Ardışık (Sıralı) Kabul Örneklemesi Çok Katlı Örnekleme Planının geliştirilmiş şeklidir. Birimler, partiden tek tek seçilmekte ve birimin muayenesinden sonra partinin kabulüne, reddine veya yeni bir birimin seçimine karar verilmektedir. Sıralı örnekleme planlarında bir dizi örnek partiden alınır. Teorik olarak sıralı örnekleme parti %100 kontrol edilinceye kadar sürebilir. Pratikte ise sıralı örnekleme planında muayene edilen parça sayısı, tekli örneklemede kullanılanın örnek hacminin üç katı olana dek sürer. Eğer her basamaktaki örnek büyüklüğü 1 den büyükse bu tür sıralı örnekleme planına grup sıralı örnekleme denir. Eğer örnek büyüklükleri 1 ise bire-bir sıralı örnekleme denir.

46 Ardışık (Sıralı) Kabul Örneklemesi - Kümülatif gözlenen kusurlu sayısı grafikte basamak şeklinde gösterilmiştir. - Her nokta için x-ekseni belirli bir zamana kadar muayene için seçilen toplam parça sayısını verir, y-ekseni ise gözlenen toplam kusurlu parça sayısını verir. - Eğer çizilen noktalar kabul/ret sınırları arasındaysa başka bir örnekle devam edilir. - Bir nokta sınırların dışına çıkıncaya kadar devam edilir, sınır dışındaki bir nokta ret/kabul kararını verir. - Kabul çizgisinin altında yer alan bir nokta sonucu parti kabul edilirken, ret çizgisinin üzerindeki bir nokta ise partinin reddedileceğini gösterir.

47 p1 = 0.01, α = 0.05; p2 = 0.06 ve β = 0.10 için ardışık örnekleme planı oluşturulduğu varsayılsın.

48 n = 45 için sınırlar kabul için 0.04; ret için 2.83 olarak belirlenir. Bu değerler tamsayı olması gerektiğinden yuvarlanarak 0 ve 3 değerleri elde edilir (X A en yakın alt tamsayıya, X R ise en yakın üst tamsayıya yuvarlanır).

49 Tabloya göre partinin kabul edilebilmesi için en az 44 örnek ardışık olarak alınıp test edilmiş olmalıdır. a kabul mümkün değil, b ret mümkün değil.

50 Örnek 11: Ardışık Örnekleme Planı Bir kabul örneklemesinde uygulanacak ardışık örnekleme planını oluşturmak için, p 1 =0.10 (1- α = 0.95); p 2 =0.30 (β = 0.2) karakteristik değerlerinin belirlendiği varsayılsın. a) Kabul ve ret doğrularının çizimi için gerekli eğim ve doğruların kesim noktalarını hesaplayınız. b) Elde edilen işlem doğrularını kullanarak değişen örnekleme birimleri için kabul ve ret sayılarını hesaplayıp; ardışık örnekleme planı için tablo hazırlayınız. c) Elde edilen tabloya göre, partinin kabulü için (parti hakkında karar verebilmek için) incelenmesi gereken ortalama birim sayılarını hesaplayınız.

51 Kaynakça Douglas C. Montgomery (2009). Introduction to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons, Inc. Şanslı Şenol (2012). İstatistiksel Kalite Kontrol, Nobel Akademik Yayıncılık. Tayfun Özdemir (2000). İstatistiksel Kalite Kontrol, A.Ü.F.F. Döner Sermaye İşletmesi Yayınları, 62. Sermin Elevli. Kalite Kontrol Ders Notları Kabul Örneklemesi Ders Notları

13. Kabul Örneklemesi, Örnekleme Planları, Çalışma Karakteristiği Eğrileri

13. Kabul Örneklemesi, Örnekleme Planları, Çalışma Karakteristiği Eğrileri 3. Kabul Örneklemesi, Örnekleme Planları, Çalışma Karakteristiği Eğrileri 3.. Giriş Kalite kontrolün önemli noktalarından birisi de hammaddelerin, yarı-mamullerin ve mamullerin muayenesidir. Belirlenmiş

Detaylı

Parti Bazında Kabul Örneklemesi

Parti Bazında Kabul Örneklemesi KABUL ÖRNEKLEMESİ Hammadde, yarı mamul veya bitmiş (son) ürünün kabul / red kararının verilebilmesi için kullanılan bir yaklaşımdır. Kabul örneklemesi sadece partinin kabul / red kararı için kullanılır,

Detaylı

Kalite Yönetimi. Kabul Örneklemesi 11. Hafta

Kalite Yönetimi. Kabul Örneklemesi 11. Hafta Kalite Yönetimi Kabul Örneklemesi 11. Hafta Parti Kabulünde Uygulanacak Yaklaşımlar Muayene uygulamamak % 100 muayene Örnekleme muayenesi Kabul Örneklemesi Yığından örnekler alınır, birimlerin belirli

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 Kalite Planlama & Kontrol Bölüm 13: Standart Örnekleme Planları & Değişkenlere Göre Örnekleme Planları Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Muayene ve Kabul Örneklemesi

Muayene ve Kabul Örneklemesi Muayene ve Kabul Örneklemesi Prof.Dr. Erhan Öner eoner@marmara.edu.tr http://mimoza.marmara.edu.tr/~eoner Prof.Dr. Erhan Öner / Kabul Örneklemesi / Aralık 2002 1/97 Seminerin İçeriği Muayene Kavramı Hataların

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 Kalite Planlama & Kontrol Bölüm 14: Değişkenlere Göre Örnekleme Planları ve Diğer Örnekleme Yöntemleri Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ

İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF: DR: AHMET ÇOLAK İstatistiksel işlem kontrolü (İPK), işlemle çeşitli istatistiksel metotların ve analiz sapmalarının kullanımını

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END Kalite Planlama ve Kontrol

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END Kalite Planlama ve Kontrol Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 - Kalite Planlama ve Kontrol Uygulama Çalışması-I Dr. Öğr. Üyesi Kemal SUBULAN Tarih: 12.04.2018 A Aşağıda yer alan

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 8: Prof. Dr. Tanım Hipotez, bir veya daha fazla anakütle hakkında ileri sürülen, ancak doğruluğu önceden bilinmeyen iddialardır. Ortaya atılan iddiaların, örnekten elde edilen

Detaylı

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır.

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. KALİTE KONTROL Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. Kontrol: Mevcut sonuçlarla hedefleri ve amaçları kıyaslama

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 Süreç ve Ölçüm Sistemi Yeterlilik Analizi II (Process and Measurement System Capability

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control END 3618 KALİTE PLANLAMA VE KONTROL Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 İstatistiksel Proses Kontrol Kontrol Kartları Kontrol

Detaylı

ELYAF İŞLETMELERİNDE İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROLÜNÜN UYGULANMASI * An Application of Statistical Process Control in Polyester factory

ELYAF İŞLETMELERİNDE İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROLÜNÜN UYGULANMASI * An Application of Statistical Process Control in Polyester factory ELYAF İŞLETMELERİNDE İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROLÜNÜN UYGULANMASI * An Application of Statistical Process Control in Polyester factory Tuğba ÇOLAK İstatistik Anabilim Dalı Fikri AKDENİZ İstatistik Anabilim

Detaylı

İstatistiksel Kalite Kontrol BBY 374 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 18 NİSAN 2014

İstatistiksel Kalite Kontrol BBY 374 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 18 NİSAN 2014 İstatistiksel Kalite Kontrol BBY 374 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 18 NİSAN 2014 İstatistiksel kalite kontrol o Üretim ve hizmet süreçlerinin ölçülebilir veriler yardımıyla istatistiksel yöntemler kullanılarak

Detaylı

Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Testler

Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Testler Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Testler İÇERİK o Giriş ovaryansı Bilinen Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Hipotez Testler P-değerleri: II. Çeşit hata ve Örnekleme Büyüklüğü Seçimi Örnekleme Büyüklüğü

Detaylı

Kalite Geliştirmede İstatistiksel Yöntemler ve Six Sigma

Kalite Geliştirmede İstatistiksel Yöntemler ve Six Sigma Kalite Geliştirmede İstatistiksel Yöntemler ve Six Sigma - 1 Ödevler 5 er kişilik 7 grup Hayali bir şirket kurulacak Bu şirketin kalite kontrol süreçleri raporlanacak Kalite sistem dokümantasyonu oluşturulacak

Detaylı

İSTATİSTİK II. Hipotez Testleri 1

İSTATİSTİK II. Hipotez Testleri 1 İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 1 1 Hipotez Testleri 1 1. Hipotez Testlerinin Esasları 2. Ortalama ile ilgili bir iddianın testi: Büyük örnekler 3. Ortalama ile ilgili bir iddianın testi: Küçük örnekler

Detaylı

KALİTE KONTROL. Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır.

KALİTE KONTROL. Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. KALİTE KONTROL Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. Kontrol: Mevcut sonuçlarla hedefleri ve amaçları kıyaslama

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Örnekleme Planlar ve Dağılımları Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım İncelenen olayın ait olduğu anakütlenin bütünüyle dikkate alınması zaman, para, ekipman ve bunun gibi nedenlerden dolayı

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 Örnek Senaryo İmplant üreten İMPLANTDENT

Detaylı

13. Olasılık Dağılımlar

13. Olasılık Dağılımlar 13. Olasılık Dağılımlar Mühendislik alanında karşılaşılan fiziksel yada fiziksel olmayan rasgele değişken büyüklüklerin olasılık dağılımları için model alınabilecek çok sayıda sürekli ve kesikli fonksiyon

Detaylı

İSTATİSTİK. Hafta 7.2 Kesikli Olasılık Dağılımları Poisson Dağılımı. Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim CEBECİ

İSTATİSTİK. Hafta 7.2 Kesikli Olasılık Dağılımları Poisson Dağılımı. Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim CEBECİ İSTATİSTİK Hafta 7.2 Kesikli Olasılık Dağılımları Simeon Poisson a atfen isimlendirilen dağılım, bir örnek uzayın belli bir bölgesi veya zamanındaki olayların sayısının incelendiği kesikli bir olasılık

Detaylı

Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi

Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROLÜNE GİRİŞ Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İstatistiksel Süreç Kontrolü Bir üretim/ hizmet sürecinin kontrol altında olup olmadığına karar vermek için kullanılan teknikler

Detaylı

H 0 : θ = θ 0 Bu sıfır hipotezi şunu ifade eder: Anakütle parametresi θ belirli bir θ 0

H 0 : θ = θ 0 Bu sıfır hipotezi şunu ifade eder: Anakütle parametresi θ belirli bir θ 0 YTÜ-İktisat İstatistik II Hipotez Testi 1 HİPOTEZ TESTİ: AMAÇ: Örneklem bilgisinden hareketle anakütleye ilişkin olarak kurulan bir hipotezin (önsavın) geçerliliğinin test edilmesi Genel notasyon: anakütleye

Detaylı

T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ KONTROL GRAFİKLERİ. Prof. Dr. Nimetullah BURNAK Prof. Dr. A. Sermet ANAGÜN. Endüstri Mühendisliği Bölümü

T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ KONTROL GRAFİKLERİ. Prof. Dr. Nimetullah BURNAK Prof. Dr. A. Sermet ANAGÜN. Endüstri Mühendisliği Bölümü 1970 T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ KONTROL GRAFİKLERİ Prof. Dr. Nimetullah BURNAK Prof. Dr. A. Sermet ANAGÜN Endüstri Mühendisliği Bölümü 1 Kontrol Grafiği UygulamaAdımları Kontrol edilecek uygun

Detaylı

İSTATİSTİK HAFTA. ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ

İSTATİSTİK HAFTA. ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ HEDEFLER Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Örneklemenin niçin ve nasıl yapılacağını öğreneceksiniz. Temel Örnekleme metotlarını öğreneceksiniz. Örneklem

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 9: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Hipotez, bir veya daha fazla anakütle hakkında ileri sürülen, ancak doğruluğu önceden bilinmeyen iddialardır. Ortaya atılan iddiaların, örnekten

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 8: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Tahmin (kestirim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmaktır. Bu anlamda, anakütleden çekilen

Detaylı

Hipotez. Hipotez Testleri. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011

Hipotez. Hipotez Testleri. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 Hipotez Hipotez Testleri Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 Hipotez Nedir? Gözlemlenebilir (araştırılabilir) bir olay, olgu veya fikri mantıklı ve bilimsel olarak açıklamaya yönelik yapılan tahminlerdir.

Detaylı

OLASILIK. P(A) = şeklinde ifade edilir.

OLASILIK. P(A) = şeklinde ifade edilir. OLASILIK Olasılık belirli bir olayın olabilirliğinin sayısal ölçüsüdür. Olasılık bir diğer ifadeyle bir olayın meydana gelme şansının sayısal ifadesidir. 17 yy. da şans oyunlarıyla birlikte kullanılmaya

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM 317 Prof. Dr. Nihal ERGİNEL

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM 317 Prof. Dr. Nihal ERGİNEL ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ENM 317 Prof. Dr. Nihal ERGİNEL 2 ÖRNEKLEME Anakütleden n birimlik örnek alınması ve anakütle parametrelerinin örnekten tahmin edilmesidir. 3 ÖRNEKLEME ALMANIN NEDENLERİ Anakütleye

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 İstatistiksel Proses Kontrol Kontrol Kartları 2 Kontrol Grafikleri (Shewhart Control

Detaylı

Hipotez Testi ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI. Ders 4 Minitab da İstatiksel Çıkarım-I. Hipotez Testi. Hipotez Testi

Hipotez Testi ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI. Ders 4 Minitab da İstatiksel Çıkarım-I. Hipotez Testi. Hipotez Testi ENM 52 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI Ders 4 Minitab da İstatiksel Çıkarım-I (Ortalamalar ve Oranlar İçin ) İstatistiksel Hipotezler İstatistiksel hipotez testi ve parametrelerin güven aralığı tahmini,

Detaylı

KALİTE SİSTEM YÖNETİCİSİ EĞİTİMİ

KALİTE SİSTEM YÖNETİCİSİ EĞİTİMİ FMEA-HATA TÜRLERİ VE ETKİ ANALİZİ Tanımlama Mevcut veya olası hataları ortaya koyan, bu hataların yaratabileceği etkileri göz önünde bulunduran ve etkilerine göre hataları önceliklendirerek oluşmalarının

Detaylı

EME 3105 SİSTEM SİMÜLASYONU. Girdi Analizi Prosedürü. Dağılıma Uyum Testleri. Dağılıma Uyumun Kontrol Edilmesi. Girdi Analizi-II Ders 9

EME 3105 SİSTEM SİMÜLASYONU. Girdi Analizi Prosedürü. Dağılıma Uyum Testleri. Dağılıma Uyumun Kontrol Edilmesi. Girdi Analizi-II Ders 9 EME 3105 1 Girdi Analizi Prosedürü SİSTEM SİMÜLASYONU Modellenecek sistemi (prosesi) dokümante et Veri toplamak için bir plan geliştir Veri topla Verilerin grafiksel ve istatistiksel analizini yap Girdi

Detaylı

KALİTE KONTROL FAALİYETLERİNDE UYGUN KABUL ÖRNEKLEMESİ PLANI KULLANIMI: BİR TEKSTİL İŞLETMESİNDE İNCELEME

KALİTE KONTROL FAALİYETLERİNDE UYGUN KABUL ÖRNEKLEMESİ PLANI KULLANIMI: BİR TEKSTİL İŞLETMESİNDE İNCELEME KALİTE KONTROL FAALİYETLERİNDE UYGUN KABUL ÖRNEKLEMESİ PLANI KULLANIMI: BİR TEKSTİL İŞLETMESİNDE İNCELEME Zeynep Gergin Cenk Özkan Burak Ayan İstanbul Kültür Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Kök Neden Belirlemede Excel Destekli Pareto Analizi ve İyileştirme Alanının Hesaplanması

Kök Neden Belirlemede Excel Destekli Pareto Analizi ve İyileştirme Alanının Hesaplanması 326 Kök Neden Belirlemede Excel Destekli Pareto Analizi ve İyileştirme Alanının Hesaplanması 1 Prof.Dr. Yılmaz ÖZKAN and 2 Abdulkadir ALTINSOY * 1 Prof.Dr. Faculty of Political Science, Sakarya University,

Detaylı

EME Sistem Simülasyonu. Girdi Analizi Prosedürü. Olasılık Çizgesi. Dağılıma Uyumun Kontrol Edilmesi. Dağılıma İyi Uyum Testleri Ders 10

EME Sistem Simülasyonu. Girdi Analizi Prosedürü. Olasılık Çizgesi. Dağılıma Uyumun Kontrol Edilmesi. Dağılıma İyi Uyum Testleri Ders 10 EME 35 Girdi Analizi Prosedürü Sistem Simülasyonu Modellenecek sistemi (prosesi) dokümante et Veri toplamak için bir plan geliştir Veri topla Verilerin grafiksel ve istatistiksel analizini yap Dağılıma

Detaylı

OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri

OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri Yrd.Doç.Dr. Pınar YILDIRIM Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Hipotezler ve Testler Hipotez, kitleye(yığına) ait

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 4822

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 4822 Dersi Veren Birim: Endüstri Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: KALİTE KONTROL Dersin Orjinal Adı: KALİTE KONTROL Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: END 8 Dersin

Detaylı

AGREGA GRONULÜMETRİSİ. Sakarya Üniversitesi

AGREGA GRONULÜMETRİSİ. Sakarya Üniversitesi AGREGA GRONULÜMETRİSİ Sakarya Üniversitesi Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılım) Agrega yığınında bulunan tanelerin oranlarının belirlenmesine granülometri denir. Kaliteli yani, yüksek mukavemetli

Detaylı

ÖRNEKLEME TEORİSİ 1/30

ÖRNEKLEME TEORİSİ 1/30 ÖRNEKLEME TEORİSİ 1/30 NİÇİN ÖRNEKLEME Zaman Kısıdı Maliyeti Azaltma YAPILIR? Hata Oranını Azaltma Sonuca Ulaşma Hızı /30 Örnekleme Teorisi konusunun içinde, populasyondan örnek alınma şekli, örneklerin

Detaylı

NİTEL ÖZELLİKLERE GÖRE YAPILAN KABUL MUAYENELERİNDE TEKLİ ÖRNEKLEME PLANININ TASARIMI

NİTEL ÖZELLİKLERE GÖRE YAPILAN KABUL MUAYENELERİNDE TEKLİ ÖRNEKLEME PLANININ TASARIMI NİTEL ÖZELLİKLERE GÖRE YAPILAN KABUL MUAYENELERİNDE TEKLİ ÖRNEKLEME PLANININ TASARIMI Metin ÖNER Rıfat KARAMAN ÖZET Bu çalışmanın amacı iki yöntemin bir arada kullanılabileceğini göstermektir. Birinci

Detaylı

Hipotez Testi Rehberi. Orhan Çevik İstanbul, 30 Ağustos 2014

Hipotez Testi Rehberi. Orhan Çevik İstanbul, 30 Ağustos 2014 Hipotez Testi Rehberi Orhan Çevik İstanbul, 30 Ağustos 2014 Hipotezler Sıfır Hipotezi: H 0 Aksi kanıtlanmadığı sürece doğru olduğu düşünülen varsayımdır. H 0 ın kanıta ihtiyacı yoktur. H 0 ı ret etmek

Detaylı

Makine Elemanları I. Toleranslar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Makine Elemanları I. Toleranslar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü İçerik Toleransın tanımı Boyut Toleransı Geçme durumları Tolerans hesabı Yüzey pürüzlülüğü Örnekler Tolerans

Detaylı

KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK

KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK TOPLAM KALİTE MALİYETLERİ TOPLAM İÇİNDEKİ PAYI 1.Önleme maliyetleri % 5 2.Ölçme ve Değerleme Maliyetleri % 50 3.Başarısızlık Maliyetleri % 45 3.1.İç Başarısızlık Maliyetleri

Detaylı

İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı. 3. hafta

İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı. 3. hafta İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı 3. hafta İstatistiksel proses kontrol Prosesteki değişkenliği ölçerek ve analiz ederek istatistiksel kontrolünü sağlamak ve sürdürmek için istatistiksel

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK. Uygulama 4. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK. Uygulama 4. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 Güven Aralıkları 2 Güven Aralıkları

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 13 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

8.Hafta. Değişkenlik Ölçüleri. Öğr.Gör.Muhsin ÇELİK. Uygun değişkenlik ölçüsünü hesaplayıp yorumlayabilecek,

8.Hafta. Değişkenlik Ölçüleri. Öğr.Gör.Muhsin ÇELİK. Uygun değişkenlik ölçüsünü hesaplayıp yorumlayabilecek, İSTATİSTİK 8.Hafta Değişkenlik Ölçüleri Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Uygun değişkenlik ölçüsünü hesaplayıp yorumlayabilecek, Serilerin birbirlerine değişkenliklerini yorumlayabileceksiniz. 2

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 4822

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 4822 Dersi Veren Birim: Endüstri Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: KALİTE KONTROL Dersin Orjinal Adı: KALİTE KONTROL Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: END 8 Dersin

Detaylı

ELM 232 Elektronik I Deney 3 BJT Kutuplanması ve Küçük İşaret Analizi

ELM 232 Elektronik I Deney 3 BJT Kutuplanması ve Küçük İşaret Analizi ELM 232 Elektronik I Deney 3 BJT Kutuplanması ve Küçük İşaret Analizi I. Amaç Bu deneyin amacı; BJT giriş çıkış karakteristikleri öğrenerek, doğrusal (lineer) transistör modellerinde kullanılan parametreler

Detaylı

Prof.Dr.A.KARACABEY Doç.Dr.F.GÖKGÖZ RANDOM DEĞİŞKEN

Prof.Dr.A.KARACABEY Doç.Dr.F.GÖKGÖZ RANDOM DEĞİŞKEN SÜREKSİZ (DISCRETE) OLASILIK DAĞILIMLARI 1 RANDOM DEĞİŞKEN Nümerik olarak ifade edilebilen bir deneyin sonuçlarına rassal (random) değişken denir. Temelde iki çeşit random değişken vardır. ##süreksiz(discrete)

Detaylı

İstatistiksel Süreç Kontrolu. Doç.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi

İstatistiksel Süreç Kontrolu. Doç.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İstatistiksel Süreç Kontrolu Doç.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İstatistiksel Süreç Kontrolü Bir üretim/ hizmet sürecinin kontrol altında olup olmadığına karar vermek için kullanılan teknikler bütünüdür.

Detaylı

İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA

İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA KALİTENİN TARİHSEL KİMLİK DEĞİŞİMİ Muayene İstatistiksel Kalite Kontrol Toplam Kalite Kontrol Toplam Kalite Yönetimi İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL İstatistiksel

Detaylı

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler BÖLÜM 7 TAHMİNLER Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU 1 Tahmin (kestirim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmaktır.

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 2 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

Kalite Kontrol ve Metroloji (MFGE 577) Ders Detayları

Kalite Kontrol ve Metroloji (MFGE 577) Ders Detayları Kalite Kontrol ve Metroloji (MFGE 577) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kalite Kontrol ve Metroloji MFGE 577 Her İkisi 2 2 0 3 7.5 Ön Koşul

Detaylı

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız.

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız. .4. Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri kitleye ilişkin bir değişkenin bütün farklı değerlerinin çevresinde toplandığı merkezi bir değeri gösterirler. Dağılım ölçüleri ise değişkenin

Detaylı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2018-2019 Güz Dönemi Tesis Planlama Süreci (imalat ve montaj tesisleri için) 2

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI TOLERANSLAR P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L I H O Ğ LU Tolerans Gereksinimi? Tasarım ve üretim

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 2: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım İnceleme sonucu elde edilen ham verilerin istatistiksel yöntemler kullanılarak özetlenmesi açıklayıcı istatistiği konusudur. Açıklayıcı istatistikte

Detaylı

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler BÖLÜM 2 AÇIKLAYICI (BETİMLEYİCİ) İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU 1-Açıklayıcı (Betimleyici) İstatistik İnceleme sonucu elde edilen ham verilerin istatistiksel

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ END 304 KALİTE KONTROL DERS NOTLARI Prof. Dr. Sermin ELEVLİ Temmuz- 08 0 . TEMEL KAVRAMLAR... 3. TEMEL İSTATİSTİK... 7.. Aritmetik Ortalama... 7..

Detaylı

Aktüerlik Sınavları I. Seviye / Olasılık-İstatistik Örnek Sorular I

Aktüerlik Sınavları I. Seviye / Olasılık-İstatistik Örnek Sorular I Aktüerlik Sınavları I. Seviye / Olasılık-İstatistik Örnek Sorular I S1. Cep telefonu üreten bir fabrikada toplam üretimin % 30 u A, % 30 u B ve % 40 ı C makineleri tarafından yapılmaktadır. Bu makinelerin

Detaylı

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ. Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ. Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA Karadeniz Teknik Üniversitesi, Harita Mühendisliği Bölümü Trabzon, 2018 VERİLERİN İRDELENMESİ Örnek: İki nokta arasındaki uzunluk 80 kere

Detaylı

HİPOTEZ TESTLERİ HİPOTEZ NEDİR?

HİPOTEZ TESTLERİ HİPOTEZ NEDİR? HİPOTEZ TESTLERİ HİPOTEZ NEDİR? Örnekleme ile test edilmeye çalışılan bir popülasyonun ilgili parametresi hakkında ortaya sunulan iddiadır. Örneğin; A dersi için vize ortalaması 50 nin altındadır Firestone

Detaylı

Hipotez Testi. gibi hususlar ayrıbirer hipotezin konusudur. () Kafkas Üniversitesi May 23, / 11

Hipotez Testi. gibi hususlar ayrıbirer hipotezin konusudur. () Kafkas Üniversitesi May 23, / 11 Hipotez Testi Bu dersde anakütle parametresinin varsayılan değeri ile başlayıp, örneklem kullanarak varsayılan değerin uygunluğunun kabul edilmesi ya da reddedilmesi sonucuna karar verilecektir. Ortaya

Detaylı

Nokta ve Aralık Tahmini Merkezi Limit Teoremi Örneklem Dağılımı Hipotez Testlerine Giriş

Nokta ve Aralık Tahmini Merkezi Limit Teoremi Örneklem Dağılımı Hipotez Testlerine Giriş Nokta ve Aralık Tahmini Merkezi Limit Teoremi Örneklem Dağılımı Hipotez Testlerine Giriş Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Nokta Tahmini

Detaylı

İSTATİSTİK EXCEL UYGULAMA

İSTATİSTİK EXCEL UYGULAMA İSTATİSTİK EXCEL UYGULAMA EXCEL UYGULAMA Bu bölümde Excel ile ilgili temel bilgiler sunulacak ve daha sonra İstatistiksel Uygulamalar hakkında bilgi verilecektir. İşlenecek Konular: Merkezi eğilim Ölçüleri

Detaylı

Tanımlayıcı İstatistikler. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN

Tanımlayıcı İstatistikler. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN Tanımlayıcı İstatistikler Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN 1 Tanımlayıcı İstatistikler Yer Gösteren Ölçüler Yaygınlık Ölçüleri Merkezi Eğilim Ölçüleri Konum Ölçüleri 2 3 Aritmetik Ortalama Aritmetik ortalama,

Detaylı

DENEY 0. Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı

DENEY 0. Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı DENEY 0 Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı Amaç: Ölçüm metodu ve cihazına bağlı hata ve belirsizlikleri anlamak, fiziksel bir niceliği ölçüp hata ve belirsizlikleri tespit etmek, nedenlerini açıklamak. Genel

Detaylı

10. Bir ana kütle oranının tahmininde α = 0,05 ise kullanılan Z değeri nedir? A) 1,64 B) 1,84 C) 1,96 D) 2,28 E) 3,08

10. Bir ana kütle oranının tahmininde α = 0,05 ise kullanılan Z değeri nedir? A) 1,64 B) 1,84 C) 1,96 D) 2,28 E) 3,08 1. Tanımlanan ana kütleden rassal seçilen örneklemlerden hesaplanan istatistikler yardımı ile ilgili ana kütle parametrelerinin değerini araştırma sürecine ne ad verilir? A) İstatistiksel hata B) İstatistiksel

Detaylı

Kesikli Şans Değişkenleri İçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları

Kesikli Şans Değişkenleri İçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları Kesikli Şans Değişkenleri İçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları 1 Şans Değişkeni: Bir dağılışı olan ve bu dağılışın yapısına uygun frekansta oluşum gösteren değişkendir.

Detaylı

Dr. Mehmet AKSARAYLI

Dr. Mehmet AKSARAYLI Dr. Mehmet AKSARAYLI Şans Değişkeni: Bir dağılışı olan ve bu dağılışın yapısına uygun frekansta oluşum gösteren değişkendir. Şans Değişkenleri KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER ve OLASILIK DAĞILIMLARI Kesikli

Detaylı

Koku Ölçüm Yöntemleri

Koku Ölçüm Yöntemleri Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Koku Ölçüm Yöntemleri HAZIRLAYANLAR: Prof. Dr. Aysel Atımtay Çevre Müh. Meltem Güvener ODTÜ, 1-2 Nisan 2004 Ankara 1 KOKU ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ Elektronik

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 2: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım İnceleme sonucu elde edilen ham verilerin istatistiksel yöntemler kullanılarak özetlenmesi açıklayıcı istatistiği konusudur. Açıklayıcı istatistikte

Detaylı

YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM

YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM Yavaş değişen akımların analizinde kullanılacak genel denklem bir kanal kesitindeki toplam enerji yüksekliği: H = V g + h + z x e göre türevi alınırsa: dh d V = dx dx

Detaylı

İSTATİSTİK II (İST202U)

İSTATİSTİK II (İST202U) İSTATİSTİK II (İST202U) KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ.

Detaylı

Bölüm 2 VERİLERİN DERLENMESİ VE SUNUMU

Bölüm 2 VERİLERİN DERLENMESİ VE SUNUMU Bölüm 2 VERİLERİN DERLENMESİ VE SUNUMU 1 Verilerin Derlenmesi ve Sunulması Anakütleden alınan örnek yardımıyla elde edilen veriler derlendikten sonra çizelgeler ve grafikler halinde bir diğer analize hazır

Detaylı

3 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI

3 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 İSTATİSTİK ve SAYISAL BİLGİ 11 1.1 İstatistik ve Önemi 12 1.2 İstatistikte Temel Kavramlar 14 1.3 İstatistiğin Amacı 15 1.4 Veri Türleri 15 1.5 Veri Ölçüm Düzeyleri 16 1.6

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş Endüstri Mühendisliğine Giriş 5 ve 19 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard. Doç. Dr. Kamil Erkan Kabak Endüstri Mühendisliği Bölümü,, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye erkankabak@beykent.edu.tr

Detaylı

Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin Kitle ve Örneklem Örneklem Dağılımı Nokta Tahmini Tahmin Edicilerin Özellikleri Kitle ortalaması için Aralık Tahmini Kitle Standart Sapması için Aralık

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ÖRNEK: GEOMETRİK DAĞILIM

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ÖRNEK: GEOMETRİK DAĞILIM ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İST 213 OLASILIK DERSİ KESİKLİ DAĞILIMLAR-2 DOÇ. DR. NİHAL ERGİNEL 2015 GEOMETRİK DAĞILIM Bir Bernoulli deneyi ilk olumlu sonuç elde edilmesine kadar tekrarlansın. X: ilk olumlu sonucun

Detaylı

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler BÖLÜM 9 VARYANS ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU 1 Varyans analizi niçin yapılır? İkiden fazla veri grubunun ortalamalarının karşılaştırılması t veya Z testi

Detaylı

4. HİSTOGRAM. Tolerans Aralığı. Değişim Aralığı HEDEF. Üst Spesifikasyon Limiti. Alt Spesifikasyon Limiti

4. HİSTOGRAM. Tolerans Aralığı. Değişim Aralığı HEDEF. Üst Spesifikasyon Limiti. Alt Spesifikasyon Limiti 4. HİSTOGRAM Nedir? Sınıflandırılmış verilerin sütun grafiğidir. Sütunların (sınıfların) genişliği sabit olup, bir veri sınıfını temsil etmektedir. Sütunların yüksekliği ise her bir veri sınıfına düşen

Detaylı

ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI. Örnek Olay 1 (Sayfa 61) Ders 3 Minitab da Grafiksel Analiz-III Örnek Olaylar. Örnek Olay 1 (Sayfa 61)

ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI. Örnek Olay 1 (Sayfa 61) Ders 3 Minitab da Grafiksel Analiz-III Örnek Olaylar. Örnek Olay 1 (Sayfa 61) ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI Ders 3 Minitab da Grafiksel Analiz-III Örnek Olaylar Örnek Olay 1 (Sayfa 61) Bir zeytinyağı üretim işletmesi şişe etiketleme süreci boyunca açığa çıkan hata

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Bağımsız Denetim Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Bağımsız Denetim Hizmetleri MerSis Bağımsız Denetim Hizmetleri risklerinizin farkında mısınız? bağımsız denetim hizmetlerimiz, kuruluşların Bilgi Teknolojileri ile ilgili risk düzeylerini yansıtan raporların sunulması amacıyla geliştirilmiştir.

Detaylı

Gruplanmış serilerde standart sapma hesabı

Gruplanmış serilerde standart sapma hesabı Gruplanmış serilerde standart sapma hesabı Örnek: Verilen gruplanmış serinin standart sapmasını bulunuz? Sınıflar f i X X X m i f i. m i m i - (m i - ) f i.(m i - ) 0 den az 3 4 den az 7 4 6 dan az 4 6

Detaylı

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ 1 BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ Bilimsel yöntem aşamalarıyla tanımlanmış sistematik bir bilgi üretme biçimidir. Bilimsel yöntemin aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir (Karasar, 2012): 1. Bir problemin

Detaylı

HAZIR AMBALAJLI MAMÜLLERİN AĞIRLIK VE HACİM ESASINA GÖRE NET MİKTAR TESPİTİNE DAİR YÖNETMELİK (AT-76/211)

HAZIR AMBALAJLI MAMÜLLERİN AĞIRLIK VE HACİM ESASINA GÖRE NET MİKTAR TESPİTİNE DAİR YÖNETMELİK (AT-76/211) T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığından HAZIR AMBALAJLI MAMÜLLERİN AĞIRLIK VE HACİM ESASINA GÖRE NET MİKTAR TESPİTİNE DAİR YÖNETMELİK (AT-76/211) Resmi Gazete Tarihi Sayısı İlk Yayın 10.04.2002 24722 1. Değişiklik

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1 Araştırma sonuçlarının açıklanmasında frekans tablosu

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

Bölüm 2. Frekans Dağılışları VERİLERİN DERLENMESİ VE SUNUMU. Frekans Tanımı. Verilerin Derlenmesi ve Sunulması

Bölüm 2. Frekans Dağılışları VERİLERİN DERLENMESİ VE SUNUMU. Frekans Tanımı. Verilerin Derlenmesi ve Sunulması Verilerin Derlenmesi ve Sunulması Bölüm VERİLERİN DERLENMESİ VE SUNUMU Anakütleden alınan örnek yardımıyla elde edilen veriler derlendikten sonra çizelgeler ve grafikler halinde bir diğer analize hazır

Detaylı

OLASILIK (Probability)

OLASILIK (Probability) OLASILIK (Probability) Olasılık, bir olayın meydana gelme, ortaya çıkma şansını ifade eder ve P ile gösterilir. E i ile gösterilen bir basit olayın olasılığı P (E i ), A bileşik olayının olasılığıysa P

Detaylı

FREKANS VERİLERİ. Prof.Dr. Levent ŞENYAY III - 1

FREKANS VERİLERİ. Prof.Dr. Levent ŞENYAY III - 1 3 FREKANS VERİLERİ 3.1. Frekans Tablolarının Düzenlenmesi 3.2. Frekans poligonu 3.3. Frekans tablosu hazırlama 3.4. Frekans Histogramı 3.5. Frekans eğrisi tipleri 3.6. Diğer İstatistiksel Grafik Gösterimler

Detaylı

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir.

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir. ÇIKARSAMALI İSTATİSTİKLER Çıkarsamalı istatistikler, örneklemden elde edilen değerler üzerinde kitleyi tanımlamak için uygulanan istatistiksel yöntemlerdir. Çıkarsamalı istatistikler; Tahmin Hipotez Testleri

Detaylı

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım 2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI 2.1. Tanım Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı

Detaylı