Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü"

Transkript

1 Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 Kalite Planlama & Kontrol Bölüm 13: Standart Örnekleme Planları & Değişkenlere Göre Örnekleme Planları Yrd. Doç. Dr. Kemal SUBULAN

2 Standart Örnekleme Planları İyi/kaliteli partilerin yüksek olasılıkla reddedilmesi riskine karşı üreticiyi koruyan kabul örneklemesi planlarını içeren ABD standart askeri muayene tabloları (MIL STD 105E), ANSI/ASQC Z1.4, ISO 2859, TS Tüketiciyi kötü kaliteli partilerin kabul riskine karşı koruyan Dodge-Roming standart örnekleme planları. MIL STD 105E Standart Örnekleme Tabloları Standart, uluslararası standartlar organizasyonu (ISO) tarafından benimsenmiştir (ISO 2859). Hem kusurlu oranı hem de hata sayısı için kullanılabilir. Parti büyüklüğü ile kabul edilebilir kalite düzeyi (AQL) ölçütlerine dayanarak, örnekleme ve muayene türüne göre kabul planlarının (N, n ve c) parametrelerini bulmak için tablolar hazırlanmıştır. MIL STD 105E standardının odak noktası AQL dir (%0.1 - %10).

3 MIL STD 105E Standart Örnekleme Tabloları Örnekleme planı, birinden diğerine dönüşüm kuralları ile (i) Normal örnekleme planı, (ii) Sıkı örnekleme planı ve (iii) Gevşek örnekleme planı kombinasyonlarını içerir. Standart, üç tip örneklemeyi destekler (Tek katlı, çift katlı ve çok katlı). Farklı tipteki hatalar için farklı AQL değerleri belirtilir (%1 majör hatalar, %2.5 minör hatalar ve %0 kritik hatalar). Örneklem büyüklüğü belirlenirken parti büyüklüğü ve muayene düzeyi (Normal, sıkı & gevşek) kullanılır. Belirlenen AQL, muayene seviyesi ve parti büyüklüğü için MIL STD 105E standardı, tedarikçi AQL seviyesinde veya daha iyi kalitede üretim yaptığı sürece kullanılabilecek normal bir örnekleme planı sunar. Tedarikçi kalitesinin bozulduğuna dair bir delil olduğunda, normal plan yerine kullanılacak sıkı örnekleme planını da verir (Geçiş kuralları).

4 Normal, Sıkı ve Gevşek Muayene için Geçiş Kuralları Kabul örneklemesi ilk önce Normal örnekleme ile başlar. Ardışık 5 partiden 2 si reddedildi ise sıkı plana geçilir. Birbirini izleyen 5 parti kabul edilmiş ise normal muayene tekrar başlanır. Ardışık 10 parti sıkı muayene altına alınırsa, muayene tedarikçi kalitesinden şüphe edilerek durdurulur. Tedarikçiden parti kalitesini iyileştirmesi istenir. Sıkı plana geçiş, ürün türüne bağlı da olabilir (Kritik önem taşıyan malzemeler).

5 Normal Muayeneden Gevşek Muayeneye Geçiş Normal muayenede, ardışık 10 partinin reddedilmemiş olması, Önceki 10 partiden alınan örneklemler içerisindeki kusurlu sayısı, standartlarda belirtilen limitlerden az ise, Üretim stabil bir şekilde devam ediyorsa (Makine bozulması, malzeme eksiklikleri vs. gibi problemler söz konusu değilse), Örneklemden sorumlu kişi tarafından onaylanıyorsa gevşek muayeneye geçiş yapılabilir. Gevşek Muayeneden Normal Muayeneye Geçiş Bir parti reddedildiyse, Ne kabul kriteri, ne de red kriteri sağlandıysa; parti kabul edilir ve normal muayene geçiş yapılır. Üretim düzensiz ise (Stabil değilse) ve gecikmeler yaşanıyorsa, Normal muayenedeki diğer belirtilen durumlar söz konusu ise.

6 MIL STD 105E Standardı Kullanım Prosedürü 1. Kabul edilebilir kalite seviyesinin (AQL) seçimi, 2. Genel/özel muayene seviyesinin seçimi (Örnekleme düzeyi), 3. Parti büyüklüğünün belirlenmesi, 4. Tablodan örneklem büyüklüğü kod harfinin bulunması, 5. Kullanılacak örneklem plan tipine karar verilmesi (Tek katlı, çift katlı veya çok katlı), 6. Kullanılacak plan tipinin tablodan bulunması, 7. Normal muayene ile başlayarak, geçiş (sıkı & gevşek) kuralları ve muayeneye ara verme kurallarını izlemek.

7 Genel/Özel Muayene Seviyelerine Göre Örneklem Büyüklüğü Kod Harfleri Kod harfleri, parti büyüklüğü ile örneklem büyüklüğü arasındaki ilişkiyi gösterir. Genel muayene seviyeleri: I-gevşek; II-normal, III-sıkı. Özel seviyeler ise örneklem büyüklüğünün çok küçük olması istendiğinde ve örneklem ile ilgili büyük risklere katlanılabildiği durumlarda kullanılır.

8 Normal Muayene için Tek Katlı Kabul Örneklemesi Tablosu

9 Sıkı Muayene için Tek Katlı Kabul Örneklemesi Tablosu

10 Gevşek Muayene için Tek Katlı Kabul Örneklemesi Tablosu

11 Örnek 1: MIL STD 105E Standardı Tek Katlı Örnekleme Bir işletme, tedarikçisinden N=2000 lik partiler halinde hammadde satın almaktadır. İlgili hammadde için kabul edilebilir kalite seviyesi (AQL) %0.65 olarak belirlenmiştir. Örneklem büyüklüğü kod harfleri tablosundan normal muayene-ii için kod harfi K olarak belirlenir. Normal muayene için tek katlı kabul örnekleme tablosundan ise K harfine karşılık gelen örneklem büyüklüğü n = 125, AQL = 0.65% karşılık gelen kabul sayısı ise c = 2 olarak belirlenir. Tedarikçinin hammadde kalitesini kötüleştirmesi durumunda uygulanacak sıkı muayene durumunda ise, örneklem büyüklüğü sabit kalacak, kabul sayısı ise c = 1 olarak azalacaktır. Gevşek muayeneye geçilmesi durumunda, örneklem büyüklüğü azalacak n = 50; kabul sayısı c = 1, red sayısı r = 3 olacaktır. Eğer partideki kusurlu sayısı 2 olursa, parti kabul edilecek ancak bir sonraki parti normal muayeneye tabi tutulacaktır. Tabloda ilgili kod harfi ve AQL değerinde dikey ok ile karşılaşılırsa, kod harfi ve örneklem büyüklüğü değişecektir. Örneğin, normal muayene durumunda AQL = %1.5 olduğunda kod harfi F iken, G olacak ve örneklem büyüklüğü 20 den 32 ye çıkacaktır.

12 Örnek 2: MIL STD 105E Standardı Tek Katlı Örnekleme Bir A firması, hacmi N =1250 olan partiler halinde hammadde satın almaktadır. Firma tarafından kabul edilebilir kalite seviyesi AQL = %1 olarak belirlenmiş ve tek örnekli plan ve genel muayene düzeyi, (II. Düzey = normal ) muayene yapılacaktır. Parti hacmine karşılık gelen kod harfi K olarak belirlenir. K kod harfine karşılık gelen örneklem büyüklüğü n = 125 olarak bulunur. n = 125 satırı ve AQL = %1 sütununun kesiştiği noktadan kabul sayısının c = 3, red sayısının ise r = 4 olduğu bulunur.

13 Örnek 3: MIL STD 105E Standardı Çift Katlı Örnekleme Bir A firması, hacmi N = olan partiler halinde hammadde satın almaktadır. Firma tarafından kabul edilebilir kalite seviyesi AQL = %0.65 olarak belirlenmiş ve ikili örnekli plan ve genel muayene düzeyi, (II. Düzey = normal ) muayene yapılacaktır. Parti hacmine karşılık gelen kod harfi M olarak belirlenir. Normal muayene için ikili numune alma plan tablosundan; n1 = 200 ve n2 = 200 olarak bulunur. Bu örneklem büyüklüklerine AQL = 0.65 için karşılık gelen: n1 için c = 2 ve r = 5, n2 için c = 6 ve r = 7 değerleri okunarak plan işaretlenir.

14 Normal Muayene için İkili Örnek Alma Plan Tablosu

15 Özet ve Tartışma MIL STD 105E, kabul edilebilir kalite seviyesini AQL dikkate alır ve üreticinin riskine odaklanır. Bu standartta, tüm örneklem büyüklükleri söz konusu değildir. Sadece 2, 3, 5, 8, 13, 20, 32, 50, 80, 125, 200, 315, 500, 800, 1250 ve 2000 örneklem büyüklükleri kullanılabilir. Örneklem büyüklüğü, parti büyüklüğü ile ilişkilidir. Parti büyüklüğü arttıkça, örneklem büyüklüğü artar. Ancak, örneklem büyüklüğünün parti büyüklüğüne oranı hızlı bir şekilde azalır. Bu da tedarikçiden yüksek hacimli partiler satın alınması durumunda, birim başına muayene maliyetlerinin önemli ölçüde azalmasına katkıda bulunur. Belirlenen bir AQL de örneklem büyüklüğünün artışı ile, partinin kabul olasılığı (Pa) %91 ile %99 arasında değişir. Eğer belirli bir AQL deki kabul olasılığı, örneklem büyüklüğü ile artıyorsa, büyük hacimli partinin hatalı bir şekilde reddedilmesi riski azalır.

16 Özet ve Tartışma Bu standartta, normal-sıkı ve sıkı-normal muayene seviyeleri arasındaki geçiş kuralları, uygulamada birçok kalite mühendisi tarafından eleştirilmektedir. Çünkü, imalat süreci ile aslında kabul edilebilir kalite seviyesinde ürünler üretilirken, çok fazla sayıda gereksiz/yanlış geçişler söz konusu olabilmektedir. Ayrıca, kalite seviyesinde kötüleşme söz konusu olmamasına rağmen, üretimin durdurulması olasılığı da oldukça yüksektir. MIL STD 105E standartlarının en bariz ve sıkça karşılaşılan suiistimal durumu, geçiş kurallarının hiç kullanılmaması durumudur. Böyle bir durum, etkin olmayan (verimsiz) ve yanıltıcı muayene sonucunda tüketici riskinin artmasına neden olur. Bu nedenle, geçiş kuralları uygulanmaksızın MIL STD 105E standardının kullanılması önerilmez.

17 Dodge-Roming Örnekleme Planları Dodge-Roming tabloları, ürünlerin niteliklere göre kontrolüne yönelik olarak, iki tip örneklem planı için (i) Parti toleransı (PT), (ii) Çıkan ortalama kalite limiti (AOQL) kriterlerine dayanarak tek ve çift katlı örnekleme muayeneleri için hazırlanmıştır. Kritik öneme sahip malzeme ve parçalar için, AQL odaklı örnekleme planlarından (MIL STD 105E) ziyade, PT koruması sağlayan Dodge-Roming planlarının kullanılması tercih edilmektedir. Birçok üretici firma artık, 1 milyon adet üretimde karşılaşılan hatalı parça sayısını (Defective parts per million ppm) performans göstergesi olarak kabul etmektedir. Çok küçük AQL lerin kullanılması durumunda dahi, fazla sayıda hatalı parçalarla karşılaşılması söz konusu olabilmektedir.

18 Dodge-Roming Örnekleme Planları Özellikle kompleks yapıdaki ürünlerde, bunun etkisi daha da fazladır. Örneğin, 100 parçadan oluşan bir elektrik devresi üretiminde, üretim esnasında her bir parça için kabul edilebilir kalite seviyesinin AQL = %0.5 olması durumunda (Her bir parça üretiminde %0.5 hata olasılığı), üretilen elektrik devresinin fonksiyonlarını istenilen/uygun şekilde yerine getirebilme olasılığı: Düşük AQL seviyesinde dahi, PT koruması sağlayacak örneklem planlarının kullanılması gerekliliği ortaya konulmuştur. Bu nedenle, LTPD (Lot tolerance percent defective) planları, ortalama toplam muayeneyi minimize edecek şekilde tasarlanmıştır. Dodge-Roming AOQL planları ise, verilen bir AOQL için ortalama toplam muayene ve belirlenen proses ortalamasını (p) minimize edecek şekilde tasarlanmıştır. Bu da, Dodge-Roming örnekleme planlarını tesis içerisinde yarı mamüllerin muayenesi için kullanışlı hale getirmektedir.

19 Dodge-Roming Örnekleme Planları Dodge-Roming tablolarında, reddedilen partilerin %100 muayene ile hatasız duruma getirilmesi esasına dayanılarak, toplam muayeneyi minimum kılan kabul planları, ortalama hatalı/kusurlu oranı (p) verildiğinde, gelen parti ölçümlerine göre n ve c değerlerini verir. Üretici-tüketici arasındaki anlaşmalar, reddedilen partilerin üreticiye geri gönderilmesi kararına göre yapıldığında ise bu tablolardan yararlanılmaz. Reddedilen partilerin üreticiye geri gönderilmesinin tüketici için yaratacağı sakıncalar göz önüne alınarak, uygulamalarda genellikle, reddedilen parti %100 muayene ile bütün hatalı birimler hatasızlarla değiştirildikten sonra teslim alınmak üzere planlanan kabul planları kullanılır. Dodge-Roming tablolarını kullanmak için yüksek bir proses ortalaması (p) seçildiğinde herhangi bir büyüklükteki parti için belirlenen örneklem ölçümü de büyük olacaktır.

20 Proses Ortalamasının Tahmin Edilmesi Dodge-Roming planlarını kullanmak için proses ortalamasının (Satın alınan malzemeler için ortalama kusurlu oranı) bilinmesi gereklidir. Eğer tedarikçi ile ilişkiler yeni ise, tedarikçinin proses ortalamasının kesin ve net bir şekilde bilinmesi söz konusu değildir. Bu nedenle, uygun örnekleme planlarının oluşturulması için, tedarikçinin proses ortalaması, geçmiş örneklem verilerine dayandırılarak tahmin edilebilir. Proses ortalamasını tahmin etmek için tedarikçiden satın alınan ilk 25 parti için kusurlu oranı p kontrol grafiği kullanılabilir. Kusurlu oranı, üst kontrol limitini aşan partiler reddedilir. Alternatif olarak, tedarikçinin proses ortalaması hakkında daha doğru bilgiler edinceye kadar, Dodge-Roming tablolarındaki en yüksek proses ortalaması değerleri kullanılabilir.

21 Tek Katlı Kabul Örneklemesi için PT Tabloları Dodge-Roming LTPD tabloları, tüketici riskinin β = 0. 1 olacak şekilde tasarlanmıştır. Bir başka ifadeyle, belirlenen PT değerinde partinin kabul olasılığı %10 dur. Tablolar, %0.5, %1, %2, %3, %4, %5, %7 ve %10 PT değerleri için geliştirilmiştir. Bir tedarikçiden N = 5000 birimlik partiler halinde malzeme satın alındığı varsayılsın. Tedarikçinin imalat sürecinde ortalama kusurlu oranı p = %0.25 ise, PT = %1 için Dodge-Roming tablolarını kullanarak tek katlı kabul örneklemesi gerçekleştirildiğinde; Örnekleme planı n = 770 ve c = 4 olacaktır. Eğer reddedilen partilerin %100 muayeneye tabi tutularak, kusurlu parçaların yenileri ile değiştirildiği varsayılırsa, bu kabul örneklemesi planı için ortalama çıkış kalite limiti AOQL = %0.28 olacaktır. PT tablolarında, proses ortalaması, 0 ile PT değerinin yarısına kadar verilmiştir. Daha yüksek proses ortalamaları için %100 muayene daha ekonomik olacaktır. Bu nedenle, eğer proses ortalaması, PT değerinin yarısından fazla ise kabul örneklemesi yerine %100 muayene gerçekleştirilir.

22 LTPD = %1 Tek Katlı Örnekleme için Dodge-Roming Tablosu

23 Çıkan Ortalama Kalite Eğrisi ve AOQL Çıkan Ortalama Kalite Eğrisi (AOQ), reddedilen partiler %100 muayeneden geçirilip, kusurlu parçalar ayıklandıktan sonra tüm partilerin ortalama kalite düzeyini belirlemeye yarar. Bir başka deyişle, partinin reddi durumunda %100 muayeneye geçilir ve uygun olmayan ürünler, uygun olanlar ile değiştirilir ya da yeniden işlenir. Ortalama çıktı kalitesi, bu tür düzeltmeli örnekleme planlarının değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. AOQ nun maksimum değerine, çıkan ortalama kalite limiti (AOQL) denir. AOQ nun maksimum olması, satın alınan malların maksimum kusurlu mal olduğunu gösterir. AOQ girdi kalitesi ile çıktı kalitesi arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Gelen partilerin kusur oranı değiştikçe çıkan ortalama kalite de değişecektir.

24 Çıkan Ortalama Kalite (AOQ) Bir örnekleme planı uygulandığında partinin reddedildiği durumlar olabilir. Reddedilen bu parti, %100 muayeneye tabi tutularak kusurlular ayıklanır ve yerine kusursuz (sağlam) parçalar konulur. Dolayısıyla, reddedilip te düzeltmeye tabi tutulan söz konusu partide "kusurlu oranı = sıfır " olacaktır. Ancak, plana göre "kabul edilen" partide belirli bir oranda "kusurlu birim" bulunacaktır. Bu durumda, kabul planı uygulandıktan sonra partinin kalite düzeyinde bir artış olacağı açıktır. Özetle, tüketici uygulanan kabul planı ile (kabul veya reddedilen) partiler toplamında bulunması mümkün olan "en kötü kaliteyi" bilmek ister. İşte, reddedilen partiler ayıklanıp, kusurlular atıldıktan sonra bütün partilerdeki ortalama kusurlu yüzdesi ortalama çıkış kalitesini verir. Bu yüzde, kusursuz partilerin (%100 muayene edilmiş ve ayıklanmış) ve hala yaklaşık olarak belli bir p kusur yüzdesi içeren partilerin ortalamasıdır.

25 Çıkan Ortalama Kalitenin (AOQ) Hesaplanması Partiler kusurlu üretim oranı (Ortalama Girdi Kalitesi AIQ - Average incoming quality) p olan bir üretimden geliyor olsun, Parti büyüklüğü N olsun ve tüm fark edilen uygun olmayan ürünler sağlam olanlarla değiştirilsin. Bu durumda; Örnekteki n ürün, uygun olmayanlar sağlam olanlarla değiştirileceği için, kusurlu içermez. Parti reddedilirse, N n ürün kusurlu içermez. Parti kabul edilirse, N n üründeki kusurlu miktarı, p.(n n) olacaktır. Böylece, bir muayene işlemi sonunda kusurlu ürünlerin beklenen sayısı, Pa. p. (N n) olacaktır (Pa partinin kabul olasılığı).

26 Çıkan Ortalama Kalitenin (AOQ) Hesaplanması Parti büyüklüğünün (N), örneklem büyüklüğüne göre çok fazla olması durumunda, AOQ yaklaşık olarak hesaplanır: N = 10000, n = 89 ve c = 2 olması durumunda; gelen parti kusurlu oranı p = 0.01 ise kabul olasılığı Binom dağılımı kullanılarak: Çıkan parti ortalama kusurlu oranı

27 Örnek 4: Çıkan Ortalama Kalite Limiti (AOQL) N = 5000, n = 30 ve kabul sayısı c = 1 olarak ele alınsın. AOQ nun maksimum değeri, AOQL = dir. Çıkan ortalama ürün kalitesinin en kötü halde, %2,8 kusurlu olacağını gösterir.

28 En büyük AOQ değeri 0.10 kusurlu oranına karşılık gelmiştir. Yani AOQL = dir. Bu tekli kabul planına göre; en kötü kalite %10 kusurlu oranıyla gelen partiye aittir. Bu kusurlu oranlarına göre, en kötü partideki kusurlu sayısının 300*(0.0524) = 16 olması beklenir. Örnek 5: Tek Katlı Örnekleme Planında AOQL Hesaplanması Tekli örnekleme planı dahilinde ( N= 300, n=24, c=2 ) için çeşitli kusurlu oranlarına ait kabul olasılıkları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Çıkan ortalama kalite limiti değerini bularak yorumlayınız.

29 Örnek 6: Çift Katlı Örnekleme Planında AOQL Hesaplanması Çift katlı örnekleme planı dahilinde (N= 400, n1=10, c1=0, n2=20, c2=3) için çeşitli kusur oranları ve bunlara karşılık gelen P(a) kabul olasılıkları aşağıdaki tabloda verilmiştir. AOQ değerlerini hesaplayınız ve yorumlayınız.

30 En kötü parti kusurlu oranı 0.10 olan partidir (AOQL = ). Bu partide 400. (0.0666) = 27 adet kusurlu olacaktır.

31 Tek Katlı Kabul Örneklemesi için AOQL Tabloları Bir işletme, tedarikçisinden N = 5000 lik partiler halinde hammadde satın almaktadır. Tedarikçinin proses ortalaması p = %1 (uygun olmayan hammaddelerin yüzdesi) olduğu bilinmektedir. Çıkan ortalama kalite limitinin AOQL = %3 olduğu tek katlı kabul örnekleme planı, ilgili tablodan; n = 65 ve c = 3 olarak bulunur. Bu örneklem planı için parti toleransı, LTPD = %10.3 tür (Kabul olasılığının %10 olduğu kusurlu oranı). Bu durumda, %10.3 ve daha fazla kusurlu içeren gelen partilerin %90 u reddedilecektir. Ortalama girdi kalitesinin proses ortalamasına eşit olduğu ve bu kalitedeki partinin kabul olasılığının Pa = olduğu varsayılırsa; Söz konusu örnekleme planı için ortalama toplam muayene sayısı: = = 86 Parti hakkında kabul/red kararı vermek için ortalama 86 birim hammaddenin muayene edilmesi gerekmektedir.

32 AOQL = %3 Tek Katlı Örnekleme için Dodge-Roming Tablosu

33 Örnek 7: Dodge- Romig Tabloları Kullanarak Örnekleme Planının Oluşturulması Örnek -1: 5000 birimden oluşan bir partinin ortalama kusurlu yüzdesi %1 dir. AOQL=%3 olmak üzere, İki Katlı Örnekleme Planını oluşturunuz. Bu planın LTPD değeri %9.5 tur. Buna göre %9.5 kusurlu içeren partiler, %90 güvence ile reddedilecektir.

34

35 Değişkenlere Göre Örnekleme Planları Avantajları: (i) Niteliklere göre örnekleme planlarından daha az örneklem büyüklüğü çalışılarak ile aynı operasyon karakteristik eğrisi elde edilebilir. Tahribatlı muayene durumunda, değişkenlere göre örnekleme, muayene maliyetlerini azaltacağından daha kullanışlıdır (Daha küçük örneklem grubu). (ii) Ölçüm verisi, üretim/imalat süreci hakkında daha fazla bilgi sağlar. (iii) Kabul edilebilir kalite düzeyinin (AQL) çok küçük olduğu durumlarda; niteliklere göre örnekleme planlarında örneklem büyüklüğü çok fazla olması gerekir. Dezavantajları: (i) Kalite karakteristiğine ilişkin dağılımın bilinmesi gerekir. Birçok standart değişkenlere göre örnekleme planları, kalite karakteristiğinin normal dağıldığını varsayar. (ii) İncelenen her bir kalite karakteristiği için ayrı ayrı örnekleme planı oluşturulur. Niteliklere göre örnekleme planlarında ise tek bir örnekleme planı ile çalışılır. (iii) Parti gerçekte hiç kusurlu ürün içermemesine rağmen, değişkenlere göre örnekleme planı ile reddedilmesi mümkündür.

36 Değişkenlere Göre Örnekleme Plan Tipleri Değişkenlere göre örnekleme prosedürleri ikiye ayrılır: (i) Parti veya prosesteki kusurlu oranının (kalite düzeyi) kontrolü, (ii) Parti veya proses parametrelerinin (genellikle ortalama) kontrolü. Parti veya prosesteki kusurlu oranın kontrolünde, kalite karakteristiği değişken türünde olduğundan, alt/üst veya her iki spesifikasyon limiti de söz konusu olabilir. p partideki kusurlu oranını temsil etmektedir ve kusurlu oranı ile normal dağılan bir kalite karakteristiği için parti/proses ortalaması µ ve standart sapması σ arasında fonksiyonel bir ilişki vardır. Bu ilişki normal eğrinin altında kalan olup, Z LSL veya Z USL ile gösterilir. Standart sapma biliniyorsa, partiden örneklem alınarak, örneklem ortalamasının değerine göre, kusurlu oranının kabul edilebilir seviyede olup/olmadığı araştırılır. Standart sapma sabit ise, kusurlu oranı örneklem ortalamasına bağlı olarak değişir.

37 Prosedür - I Partiden rastgele n hacminde örnek alınarak, örneklem ortalaması X ve alt spesifikasyon (özellik) limiti (LSL) arasındaki uzaklık/mesafe, standart sapma cinsinden hesaplanır: Hesaplanan bu mesafe ne kadar büyükse, bir başka ifadeyle; örneklem ortalaması özellik limitinden ne kadar uzakta ise, parti kusurlu oranı o kadar küçük olacaktır. Parti kusurlu oranı (p) için aşılmaması gereken bir kritik değer (Eşik değer) belirlenirse, bu oran k-kritik uzaklığa dönüştürülerek, partinin kabul veya red kararı verilebilir. Parti ortalaması, özellik limitinden yeterince uzak ve parti kusurlu oranı kabul edilebilir seviyede; parti kabul edilir. Parti reddedilir.

38 Prosedür - II Partiden rastgele n hacminde örnek alınarak, Z LSL hesaplanır. Bu uzaklık değeri kullanılarak, standart normal dağılım eğrisi altında kalan hesaplanarak, parti kusurlu oranı tahmin edilmeye çalışılır, veya; Q LSL standart normal dağılan rastgele değişkeni kullanılarak, kusurlu oranı p tahmin edilir. Elde edilen tahmin değeri p, önceden belirlenen maksimum kusurlu oranı değerini (M) aşarsa, parti reddedilir. Kalite karakteristiği için üst özellik limiti söz konusu ise test istatistiği: Kalite karakteristiği için hem alt hem de üst özellik limiti söz konusu ise, prosedür II de M metodu kullanılır. Standart sapma bilinmiyorsa, test istatistikleri hesaplanırken, σ yerine örneklem standart sapması s (nokta tahminleyicisi) kullanılır. Örneklem aralığı R kullanılarak ta standart sapma tahmin edilebilir.

39 Değişkenlere Göre Örneklem Planlarının Kullanımı için Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar İlgilenilen kalite karakteristiğinin hangi dağılıma uyduğu bilinmelidir. İlgilenilen kalite karakteristiğinin normal dağılım gösterdiği varsayılır. Eğer kalite karakteristiği normal dağılım özelliği göstermiyorsa; örneklem ortalaması ve standart sapması kullanılarak tahmin edilen parti kusurlu oranı, normal dağılım varsayımı ile hesaplanan değer ile aynı olmayacak ve parti kusurlu oranından (Popülasyon kusurlu oranı) önemli ölçüde sapma gösterebilecektir. Özellikle, çok küçük kusurlu oranları ile ilgilenildiğinde, normal dağılmayan bir kalite karakteristiği için tahmin edilen kusurlu oranı ile normal dağılan için tahmin edilen kusurlu oranı arasındaki fark oldukça fazla olacaktır. Örneğin, normal dağılan bir kalite karakteristiği için örneklem ortalaması, üst spesifikasyon limitinin 3σ gerisinde ise, parti en fazla %0.135 oranında kusurlu içerirken; kalite karakteristiğinin normal dağılmaması durumunda bu oran, ortalama spesifikasyon limitinin 3σ gerisinde olmasına rağmen, %1 ve daha fazla olabilmektedir.

40 Belirlenen Bir Operasyon Karakteristik Eğrisi ile Değişkenlere Göre Örnekleme Planı Tasarlanması Prosedür-I deki k-metodu kullanılarak, belirli bir OC eğrisine sahip değişkenlere göre kabul örnekleme planı tasarlanabilmektedir. p 1, 1 α ve p 2, β ilginlenilen OC eğrisinin iki noktası olsun. p 1 ve p 2 kabul edilebilen kalite seviyesi (AQL) ve reddedilebilir kalite seviyesidir (LTPD Parti toleransı). Değişkenlere göre örnekleme planları için hazırlanan nomograf kullanılarak, verilen koşulları (p 1, 1 α ve p 2, β) sağlayan örneklem büyüklüğü (n) ve k-kritik uzaklığı, standart sapmanın bilindiği ve bilinmediği durumlar için bulunmaktadır. Belirsizliğin fazla olduğu durumda (standart sapmanın bilinmediği), örnek hacmi daha fazla olacak; ancak aynı k-kritik uzaklık değeri kullanılacaktır. Ayrıca, verilen bir örnekleme planı için nomograf kullanılarak belirli bir kusurlu orana ait kabul olasılığı da bulunabilir.

41 Değişkenlere Göre Örnekleme Planlarının Tasarımı için Nomograf

42 Örnek 8: Değişkenlere Göre Örnekleme Planı Tasarımı Bir meşrubat üreticisi, tedarikçisinden meyve sularının doldurulduğu cam şişeleri satın almaktadır. Meşrubat üreticisi, cam şişelerin patlamaya karşı dayanımı (kalite karakteristiği) için 225 psi alt spesifikasyon limiti belirlemiştir. Eğer şişelerin %1 veya daha azı belirlenen limitin altındaysa, meşrubat üreticisi partiyi %95 olasılıkla (p 1 = 0.01, 1 α = 0.95) kabul etmektedir. Eğer şişelerin %6 veya daha fazlası belirlenen alt özellik limitinin altındaysa, parti %90 p 2 = 0.06, β = 0.1 olasılıkla reddedilmektedir. Uygun örneklem planını bulunuz. Öncelikle, %1 ve %6 kusurlu oranları ile %95 ve %10 kabul olasılığı değerlerini birleştiren doğrular çizilir. Bu doğruların kesişim noktasındaki k-kritik uzaklık değeri 1.9 olarak elde edilir. Kalite karakteristiğinin standart sapması verilmediği için (Standart sapma belli değil), kesişim noktasından yukarı doğru çıkan eğrinin bitiminde örneklem büyüklüğü n = 40 olarak bulunur.

43 Gelen partiden rastgele 40 kişi alınarak, patlamaya karşı dayanımları ölçülür. Örneklem ortalaması ve standart sapması kullanılarak Z LSL test istatistiği hesaplanır. Eğer Z LSL 1.9 ise parti kabul edilir. Standart sapmanın bilindiği durumda ise, kesişim noktasından aşağı doğru dik inerek örneklem büyüklüğü n = 15 olarak bulunur. Standart sapmanın bilindiği durumda, örneklem büyüklüğünde önemli ölçüde azalma sağlanır.

44 Standart Sapma Belli ve Tek Özellik Limiti Varsa Parti veya prosesten alınması gereken minimum örnek sayısı: n = Z α + Z β Z 1 Z 2 Z α, üretici riski kabul olasılığına (1-α) karşılık gelen z standart değeri, Z β, tüketici riski kabul olasılığına (1-β) karşılık gelen z standart değeri, 2 Z 1, Kabul edilebilir kalite düzeyi (AQL) için kabul olasılığına (1 p 1 ) karşılık gelen z standart değeri, Z 2, Parti toleransı (PT) için kabul olasılığına (1 p 2 ) karşılık gelen z standart değeri, Parti kabul edilir; aksi durumda reddedilir. Kritik k-uzaklığı, AQL ve PT için ayrı ayrı hesaplanır ve ortalaması alınarak k, tek bir k değeri ile karşılaştırma yapılabilir. k 1 = Z 1 Z α n k = k 1 + k 2 2 k 2 = Z 2 + Z β n I. Yöntem

45 II. Yöntem n I. Yöntemde elde edilen k kritik değeri, düzeltme faktörü ile n 1 çarpılarak elde edilen standart değere karşılık gelen kusurlu oranı (M) standart normal dağılım tablosundan bulunur. Bu değer, partiden ya da prosesten beklenen kusurlu oranıdır. Alt veya üst özellik limit değeri için bulunacak standart değer de, düzeltme faktörü ile çarpılır ve elde edilen standart değere karşılık gelen kusurlu oranı bulunur. Elde edilen her iki kusurlu oranı karşılaştırılarak kabul ya da red kararı verilir. Özellik limiti ile elde edilen standart değere karşılık gelen kusurlu oranı, beklenen kusurlu oranından küçük ve eşit ise parti kabul edilir; aksi durumda ise reddedilir.

46 Örnek 9: Standart Sapma Belli ve Tek bir Özellik Limiti Söz Konusu ise AQL = %1 ve PT = %8 olarak belirlenen bir işletme için, üretici riskinin (1-α) %5 ve tüketici riskinin (β) %10 olması halinde, imalattan çıkan ipliklerin gerilme dirençlerinin kontrolü yapılacaktır. Mamulün özellik alt limiti 425 gr/m olarak saptanmış olup, prosesin standart sapması 20 gr/m olarak bilinmektedir. a) Partiden alınacak örneklemdeki iplik gerilme dirençlerinin ortalamasının hangi değer aralığında olması beklenir? b) Alınması gereken minimum örnek büyüklüğü ne kadar olmalıdır? c) Partiden alınan örnek değerleri: 417, 450, 433, 429, 455, 422, 438, 449, 462 ve 425 ise, I. yöntem ve II. yöntemi kullanarak, tezgahtan çıkan mamulün ortalama özelliğinin, kabul edilebilir bir kusurlu oranı verip vermediğini araştırınız. Partiyi kabul eder misiniz?

47 Standart normal dağılım tablosu (Z pozitif)

48 Standart Sapma Belli Değil ve Tek Özellik Örneklemin standart sapması s kullanılarak işlem yapılır. Alınması gereken örneklem büyüklüğü aşağıdaki gibi hesaplanır: n = 1 + k2 2 Limiti Varsa Z α + Z β Z 1 Z 2 Standart sapmanın bilinmediği durumda, örneklem hacmini veren oran bir düzeltme faktörü ile çarpılır. Aynı zamanda, örnek hacminin bulunabilmesi için k-kritik mesafe değerinin de hesaplanmış olması gerekmektedir. Standart sapma bilinmiyorsa, örneklem hacmi büyümektedir. Standart sapma, parti (ana kitle, yığın) hakkında bilgi içerir. 2 k = Z α. Z 1 + Z β. Z 2 Z α + Z β

49 Örnek 10: Standart Sapma Belli Değil ve Tek bir Özellik Limiti Söz Konusu ise a) Bir evvelki iplik gerilme direncinin analiz edildiği örnekte, standart sapmanın bilinmediğini varsayarak, k-kritik uzaklık değerini hesaplayıp, alınması gereken minimum örnek sayısını bulunuz. b) Partinden alınması gereken minimum örnek sayısı kadar örneğin alınıp; örnek standart sapmasının 18; iplik gerilme direnci değerlerinin ortalamasının ise 445 bulunduğunu varsayarak, partinin kabul ya da red edilme kararını I. yöntem ve II. yöntemi kullanarak veriniz.

50 Standart normal dağılım tablosu (Z pozitif)

51 Örnek 11: Standart Sapma Belli Değil ve Çift Özellik Limiti Söz Konusu ise Kalite karakteristiği için alt ve üst spesifikasyon limiti söz konusu ise, her iki limit için ayrı ayrı örneklem planı düzenlemek bir çözümdür. Çift özellik limiti söz konusu ise, partinin kabul edilebilmesi için örneklem standart sapmasının, hesaplanan maksimum standart sapma (MSS) değerinden küçük veya eşit olması gerekmektedir. MSS = USL LSL 2 k MSS hesaplanabilmesi için k-kritik uzaklık değeri hesaplanmış olmalıdır veya nomograflar kullanılarak bu değer tespit edilebilir. Bir evvelki örnek için USL = 450, LSL = 425 olarak belirlenmiş ve partiden alınan 27 örneğin ortalamasının 445, standart sapmasının 18 olduğu bilindiğine göre, partinin kabul/red kararını veriniz.

52 Örnek 12: Standart Sapma Belli ve Çift Özellik Limiti Söz Konusu ise Kalite karakteristiği için hem alt hem de üst özellik limiti belirlenmiş ise ve parti için kalite karakteristiği ortalama değerlerinin normal dağıldığı varsayılırsa, örneklem ortalamasının bu iki özellik limitinin tam ortasında olması beklenir. Buradan, z istatistiği her iki limit için: USL LSL aralığında değişecektir. 2 σ z istatistiğine karşılık gelen kusurlu oranı, standart normal dağılım tablosundan bulunarak, parti hakkında kabul/red kararı verilir. X LSL USL X k ve k ise parti kabul edilir. σ σ a) Alt ve üst özellik limitinin 425 ve 450 olarak belirlenmiş, alınan örneklem ortalaması 438 bulunmuş ve parti standart sapmasının 20 olduğu bilindiğine göre, parti hakkında kabul veya red kararı veriniz. b) %1 i ve %8 i 425 gr/m nin altında olan partiler ile eşdeğer partilerin özelliklerini bulunuz.

53 Kaynakça Douglas C. Montgomery (2009). Introduction to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons, Inc. Demir Aslan (2003). Proses Kontrol ve Toplam Kalite, DEU Mühendislik Fakültesi Basım Ünitesi. Şanslı Şenol (2012). İstatistiksel Kalite Kontrol, Nobel Akademik Yayıncılık. Tayfun Özdemir (2000). İstatistiksel Kalite Kontrol, A.Ü.F.F. Döner Sermaye İşletmesi Yayınları, 62. Sermin Elevli. Kalite Kontrol Ders Notları.

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 Kalite Planlama & Kontrol Bölüm 14: Değişkenlere Göre Örnekleme Planları ve Diğer Örnekleme Yöntemleri Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Parti Bazında Kabul Örneklemesi

Parti Bazında Kabul Örneklemesi KABUL ÖRNEKLEMESİ Hammadde, yarı mamul veya bitmiş (son) ürünün kabul / red kararının verilebilmesi için kullanılan bir yaklaşımdır. Kabul örneklemesi sadece partinin kabul / red kararı için kullanılır,

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 Kalite Planlama & Kontrol Bölüm 12: Nitelikler için Kabul Örneklemesi Yrd. Doç. Dr. Kemal SUBULAN 26.04.2018 Kabul Örneklemesi

Detaylı

Kalite Yönetimi. Kabul Örneklemesi 11. Hafta

Kalite Yönetimi. Kabul Örneklemesi 11. Hafta Kalite Yönetimi Kabul Örneklemesi 11. Hafta Parti Kabulünde Uygulanacak Yaklaşımlar Muayene uygulamamak % 100 muayene Örnekleme muayenesi Kabul Örneklemesi Yığından örnekler alınır, birimlerin belirli

Detaylı

Muayene ve Kabul Örneklemesi

Muayene ve Kabul Örneklemesi Muayene ve Kabul Örneklemesi Prof.Dr. Erhan Öner eoner@marmara.edu.tr http://mimoza.marmara.edu.tr/~eoner Prof.Dr. Erhan Öner / Kabul Örneklemesi / Aralık 2002 1/97 Seminerin İçeriği Muayene Kavramı Hataların

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END Kalite Planlama ve Kontrol

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END Kalite Planlama ve Kontrol Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 - Kalite Planlama ve Kontrol Uygulama Çalışması-I Dr. Öğr. Üyesi Kemal SUBULAN Tarih: 12.04.2018 A Aşağıda yer alan

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 8: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Tahmin (kestirim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmaktır. Bu anlamda, anakütleden çekilen

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 Süreç ve Ölçüm Sistemi Yeterlilik Analizi II (Process and Measurement System Capability

Detaylı

Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin Kitle ve Örneklem Örneklem Dağılımı Nokta Tahmini Tahmin Edicilerin Özellikleri Kitle ortalaması için Aralık Tahmini Kitle Standart Sapması için Aralık

Detaylı

OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri

OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri Yrd.Doç.Dr. Pınar YILDIRIM Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Hipotezler ve Testler Hipotez, kitleye(yığına) ait

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 8: Prof. Dr. Tanım Hipotez, bir veya daha fazla anakütle hakkında ileri sürülen, ancak doğruluğu önceden bilinmeyen iddialardır. Ortaya atılan iddiaların, örnekten elde edilen

Detaylı

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler BÖLÜM 7 TAHMİNLER Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU 1 Tahmin (kestirim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmaktır.

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control END 3618 KALİTE PLANLAMA VE KONTROL Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 İstatistiksel Proses Kontrol Kontrol Kartları Kontrol

Detaylı

İSTATİSTİK II. Hipotez Testleri 1

İSTATİSTİK II. Hipotez Testleri 1 İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 1 1 Hipotez Testleri 1 1. Hipotez Testlerinin Esasları 2. Ortalama ile ilgili bir iddianın testi: Büyük örnekler 3. Ortalama ile ilgili bir iddianın testi: Küçük örnekler

Detaylı

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI Sayı ekseni üzerindeki tüm noktalarda değer alabilen değişkenler, sürekli değişkenler olarak tanımlanmaktadır. Bu bölümde, sürekli değişkenlere uygun olasılık dağılımları üzerinde

Detaylı

İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ

İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF: DR: AHMET ÇOLAK İstatistiksel işlem kontrolü (İPK), işlemle çeşitli istatistiksel metotların ve analiz sapmalarının kullanımını

Detaylı

ARALIK TAHMİNİ (INTERVAL ESTIMATION):

ARALIK TAHMİNİ (INTERVAL ESTIMATION): YTÜ-İktisat İstatistik II Aralık Tahmini I 1 ARALIK TAHMİNİ INTERVAL ESTIMATION): Nokta tahmininde ilgilenilen anakütle parametresine ilişkin örneklem bilgisinden hareketle tek bir sayı üretilir. Bir nokta

Detaylı

Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Testler

Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Testler Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Testler İÇERİK o Giriş ovaryansı Bilinen Bir Normal Dağılım Ortalaması İçin Hipotez Testler P-değerleri: II. Çeşit hata ve Örnekleme Büyüklüğü Seçimi Örnekleme Büyüklüğü

Detaylı

Hipotez Testleri. Mühendislikte İstatistik Yöntemler

Hipotez Testleri. Mühendislikte İstatistik Yöntemler Hipotez Testleri Mühendislikte İstatistik Yöntemler Hipotez Testleri Parametrik Testler ( z ve t testleri) Parametrik Olmayan Testler (χ 2 Testi) Hipotez Testleri Ana Kütle β( µ, σ ) Örnek Kütle b ( µ

Detaylı

BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI

BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI 1 BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI 'Student t dağılımı' ya da kısaca 't dağılımı'; normal dağılım ve Z dağılımının da içerisinde bulunduğu 'sürekli olasılık dağılımları' ailesinde yer alan dağılımlardan bir

Detaylı

Hipotez Testi ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI. Ders 4 Minitab da İstatiksel Çıkarım-I. Hipotez Testi. Hipotez Testi

Hipotez Testi ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI. Ders 4 Minitab da İstatiksel Çıkarım-I. Hipotez Testi. Hipotez Testi ENM 52 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI Ders 4 Minitab da İstatiksel Çıkarım-I (Ortalamalar ve Oranlar İçin ) İstatistiksel Hipotezler İstatistiksel hipotez testi ve parametrelerin güven aralığı tahmini,

Detaylı

ÖRNEKLEME TEORİSİ 1/30

ÖRNEKLEME TEORİSİ 1/30 ÖRNEKLEME TEORİSİ 1/30 NİÇİN ÖRNEKLEME Zaman Kısıdı Maliyeti Azaltma YAPILIR? Hata Oranını Azaltma Sonuca Ulaşma Hızı /30 Örnekleme Teorisi konusunun içinde, populasyondan örnek alınma şekli, örneklerin

Detaylı

H 0 : θ = θ 0 Bu sıfır hipotezi şunu ifade eder: Anakütle parametresi θ belirli bir θ 0

H 0 : θ = θ 0 Bu sıfır hipotezi şunu ifade eder: Anakütle parametresi θ belirli bir θ 0 YTÜ-İktisat İstatistik II Hipotez Testi 1 HİPOTEZ TESTİ: AMAÇ: Örneklem bilgisinden hareketle anakütleye ilişkin olarak kurulan bir hipotezin (önsavın) geçerliliğinin test edilmesi Genel notasyon: anakütleye

Detaylı

13. Kabul Örneklemesi, Örnekleme Planları, Çalışma Karakteristiği Eğrileri

13. Kabul Örneklemesi, Örnekleme Planları, Çalışma Karakteristiği Eğrileri 3. Kabul Örneklemesi, Örnekleme Planları, Çalışma Karakteristiği Eğrileri 3.. Giriş Kalite kontrolün önemli noktalarından birisi de hammaddelerin, yarı-mamullerin ve mamullerin muayenesidir. Belirlenmiş

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 Örnek Senaryo İmplant üreten İMPLANTDENT

Detaylı

T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ KONTROL GRAFİKLERİ. Prof. Dr. Nimetullah BURNAK Prof. Dr. A. Sermet ANAGÜN. Endüstri Mühendisliği Bölümü

T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ KONTROL GRAFİKLERİ. Prof. Dr. Nimetullah BURNAK Prof. Dr. A. Sermet ANAGÜN. Endüstri Mühendisliği Bölümü 1970 T.C. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ KONTROL GRAFİKLERİ Prof. Dr. Nimetullah BURNAK Prof. Dr. A. Sermet ANAGÜN Endüstri Mühendisliği Bölümü 1 Kontrol Grafiği UygulamaAdımları Kontrol edilecek uygun

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK. Uygulama 4. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK. Uygulama 4. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 Güven Aralıkları 2 Güven Aralıkları

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık -II Prof. Dr. İrfan KAYMAZ İki Ortalama Farkının Güven Aralığı Anakütle Varyansı Biliniyorsa İki ortalama arasındaki farkın dağılımına ilişkin Z değişkeni: Güven aralığı ifadesinde

Detaylı

Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı

Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı Ortalama veya korelasyon gibi istatistiklerin dağılımıdır Çıkarımsal istatistikte örneklem dağılımı temel fikirlerden biridir. Çıkarımsal istatistik

Detaylı

ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ

ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ TEMEL KAVRAMLAR PARAMETRE: Populasyonun sayısal açıklayıcı bir ölçüsüdür ve anakütledeki tüm elemanlar dikkate alınarak hesaplanabilir. Ana kütledeki

Detaylı

ÖRNEKLEME TEORİSİ. Prof.Dr.A.KARACABEY Doç.Dr.F.GÖKGÖZ

ÖRNEKLEME TEORİSİ. Prof.Dr.A.KARACABEY Doç.Dr.F.GÖKGÖZ ÖRNEKLEME TEORİSİ 1 Bir popülasyonu istatistiksel açıdan incelemek ve işlemler yapabilmek için popülasyon içerisinden seçilen örneklemlerden yararlandığımızı söylemiştik. Peki popülasyonun istatistiksel

Detaylı

İstatistiksel Yorumlama

İstatistiksel Yorumlama İstatistiksel Yorumlama Amaç, popülasyon hakkında yorumlamalar yapmaktadır. Populasyon Parametre Karar Vermek Örnek İstatistik Tahmin 1 Tahmin Olaylar hakkında tahminlerde bulunmak ve karar vermek zorundayız

Detaylı

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır.

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. KALİTE KONTROL Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. Kontrol: Mevcut sonuçlarla hedefleri ve amaçları kıyaslama

Detaylı

RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN

RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN 1 RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI Olasılığa ilişkin olayların çoğunluğunda, deneme sonuçlarının bir veya birkaç yönden incelenmesi

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI TOLERANSLAR P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L I H O Ğ LU Tolerans Gereksinimi? Tasarım ve üretim

Detaylı

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız.

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız. .4. Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri kitleye ilişkin bir değişkenin bütün farklı değerlerinin çevresinde toplandığı merkezi bir değeri gösterirler. Dağılım ölçüleri ise değişkenin

Detaylı

Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal. değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma

Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal. değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma 2 13.1 Normal Dağılımın Standartlaştırılması Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma değerleriyle normal

Detaylı

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME. Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir.

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME. Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir. İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir. 1 ŞEKİL: Evren uzay-örneklem uzay İstatistiksel tahmin

Detaylı

HİPOTEZ TESTLERİ. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN

HİPOTEZ TESTLERİ. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN HİPOTEZ TESTLERİ Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN Hipotez Nedir? HİPOTEZ: parametre hakkındaki bir inanıştır. Parametre hakkındaki inanışı test etmek için hipotez testi yapılır. Hipotez testleri sayesinde örneklemden

Detaylı

Hipotez Testlerine Giriş. Hipotez Testlerine Giriş

Hipotez Testlerine Giriş. Hipotez Testlerine Giriş Hipotez Testlerine Giriş Hipotez Testlerine Giriş Hipotez Testlerine Giriş Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, raslantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM 317 Prof. Dr. Nihal ERGİNEL

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM 317 Prof. Dr. Nihal ERGİNEL ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ENM 317 Prof. Dr. Nihal ERGİNEL 2 ÖRNEKLEME Anakütleden n birimlik örnek alınması ve anakütle parametrelerinin örnekten tahmin edilmesidir. 3 ÖRNEKLEME ALMANIN NEDENLERİ Anakütleye

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık - I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Tahmin (kes1rim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmak7r. ü Bu anlamda, anakütleden çekilen

Detaylı

SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER

SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER Sürekli Rassal Değişkenler Sürekli Rassal Değişken: Değerleriölçümyadatartımla elde edilen, bir başka anlatımla sayımla elde edilemeyen, değişkene sürekli rassal değişken denir.

Detaylı

HİPOTEZ TESTLERİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. Hipotez Testleri ENM317 Mühendislik İstatistiği Doç. Dr. Nihal ERGİNEL 2014

HİPOTEZ TESTLERİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. Hipotez Testleri ENM317 Mühendislik İstatistiği Doç. Dr. Nihal ERGİNEL 2014 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ Hipotez Testleri ENM317 Mühendislik İstatistiği Doç. Dr. Nihal ERGİNEL 2014 HİPOTEZ TESTLERİ Pek çok problemde bazı parametrelere bağlı bir ifadeyi kabul yada red etmek için karar

Detaylı

Hatalar Bilgisi ve İstatistik Ders Kodu: Kredi: 3 / ECTS: 5

Hatalar Bilgisi ve İstatistik Ders Kodu: Kredi: 3 / ECTS: 5 Ders Kodu: 0010070021 Kredi: 3 / ECTS: 5 Yrd. Doç. Dr. Serkan DOĞANALP Necmettin Erbakan Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Konya 07.01.2015 1 Giriş 2 Giriş Matematiksel istatistiğin konusu yığın

Detaylı

İçindekiler. Ön Söz... xiii

İçindekiler. Ön Söz... xiii İçindekiler Ön Söz.................................................... xiii Bölüm 1 İstatistiğe Giriş....................................... 1 1.1 Giriş......................................................1

Detaylı

Nokta ve Aralık Tahmini Merkezi Limit Teoremi Örneklem Dağılımı Hipotez Testlerine Giriş

Nokta ve Aralık Tahmini Merkezi Limit Teoremi Örneklem Dağılımı Hipotez Testlerine Giriş Nokta ve Aralık Tahmini Merkezi Limit Teoremi Örneklem Dağılımı Hipotez Testlerine Giriş Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Nokta Tahmini

Detaylı

HİPOTEZ TESTLERİ HİPOTEZ NEDİR?

HİPOTEZ TESTLERİ HİPOTEZ NEDİR? HİPOTEZ TESTLERİ HİPOTEZ NEDİR? Örnekleme ile test edilmeye çalışılan bir popülasyonun ilgili parametresi hakkında ortaya sunulan iddiadır. Örneğin; A dersi için vize ortalaması 50 nin altındadır Firestone

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Örnekleme Planlar ve Dağılımları Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım İncelenen olayın ait olduğu anakütlenin bütünüyle dikkate alınması zaman, para, ekipman ve bunun gibi nedenlerden dolayı

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 İstatistik İstatistik, belirsizliğin veya eksik bilginin söz konusu olduğu durumlarda çıkarımlar yapmak ve karar vermek için sayısal verilerin

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. Hipotez Testleri. ENM317 Mühendislik İstatistiği Prof. Dr. Nihal ERGİNEL

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. Hipotez Testleri. ENM317 Mühendislik İstatistiği Prof. Dr. Nihal ERGİNEL ANADOLU ÜNİVERSİTESİ Hipotez Testleri ENM317 Mühendislik İstatistiği Prof. Dr. Nihal ERGİNEL HİPOTEZ TESTLERİ Pek çok problemde bazı parametrelere bağlı bir ifadeyi kabul yada red etmek için karar vermek

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ 1 BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ Bilimsel yöntem aşamalarıyla tanımlanmış sistematik bir bilgi üretme biçimidir. Bilimsel yöntemin aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir (Karasar, 2012): 1. Bir problemin

Detaylı

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir Bilimsel Araştırma Yöntemleri Prof. Dr. Şener Büyüköztürk Doç. Dr. Ebru Kılıç Çakmak Yrd. Doç. Dr. Özcan Erkan Akgün Doç. Dr. Şirin Karadeniz Dr. Funda Demirel Örnekleme Yöntemleri Evren Evren, araştırma

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... v GİRİŞ... 1 1. İSTATİSTİK İN TARİHÇESİ... 1 2. İSTATİSTİK NEDİR?... 3 3. SAYISAL BİLGİDEN ANLAM ÇIKARILMASI... 4 4. BELİRSİZLİĞİN ELE ALINMASI... 4 5. ÖRNEKLEME... 5 6. İLİŞKİLERİN

Detaylı

İSTATİSTİK 2. Hipotez Testi 21/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr

İSTATİSTİK 2. Hipotez Testi 21/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr İSTATİSTİK 2 Hipotez Testi 21/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI aysecagli@beykent.edu.tr 1 Güven aralığı ve Hipotez testi Güven aralığı µ? µ? Veriler, bir değer aralığında hangi değeri gösteriyor? (Parametrenin gerçek

Detaylı

26.12.2013. Farklı iki ilaç(a,b) kullanan iki grupta kan pıhtılaşma zamanları farklı mıdır?

26.12.2013. Farklı iki ilaç(a,b) kullanan iki grupta kan pıhtılaşma zamanları farklı mıdır? 26.2.23 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, raslantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HĐPOTEZ TESTLERĐ denir. Sonuçların raslantıya bağlı olup

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 İstatistiksel Proses Kontrol Kontrol Kartları 2 Kontrol Grafikleri (Shewhart Control

Detaylı

SÜREKLİ OLASILIK DAĞILIŞLARI

SÜREKLİ OLASILIK DAĞILIŞLARI SÜREKLİ OLASILIK DAĞILIŞLARI Sürekli verilerin göstermiş olduğu dağılışa sürekli olasılık dağılışı denir. Sürekli olasılık dağılışlarının fonksiyonlarına yoğunluk fonksiyonu denilmekte ve bu dağılışlarla

Detaylı

13. Olasılık Dağılımlar

13. Olasılık Dağılımlar 13. Olasılık Dağılımlar Mühendislik alanında karşılaşılan fiziksel yada fiziksel olmayan rasgele değişken büyüklüklerin olasılık dağılımları için model alınabilecek çok sayıda sürekli ve kesikli fonksiyon

Detaylı

0.04.03 Standart Hata İstatistikte hesaplanan her istatistik değerin mutlaka hatası da hesaplanmalıdır. Çünkü hesaplanan istatistikler, tahmini bir değer olduğu için mutlaka hataları da vardır. Standart

Detaylı

Merkezi Limit Teoremi

Merkezi Limit Teoremi Örnekleme Dağılımı Merkezi Limit Teoremi Şimdiye kadar normal dağılıma uygun olan veriler ile ilgili örnekler incelendi. Çarpıklık gösteren veriler söz konusu olduğunda ne yapılması gerekir? Hala normal

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 2 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi

Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROLÜNE GİRİŞ Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İstatistiksel Süreç Kontrolü Bir üretim/ hizmet sürecinin kontrol altında olup olmadığına karar vermek için kullanılan teknikler

Detaylı

rasgele değişkeninin olasılık yoğunluk fonksiyonu,

rasgele değişkeninin olasılık yoğunluk fonksiyonu, 3.6. Bazı Sürekli Dağılımlar 3.6.1 Normal Dağılım Normal dağılım hem uygulamalı hem de teorik istatistikte kullanılan oldukça önemli bir dağılımdır. Normal dağılımın istatistikte önemli bir yerinin olmasının

Detaylı

Makine Elemanları I. Toleranslar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Makine Elemanları I. Toleranslar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü İçerik Toleransın tanımı Boyut Toleransı Geçme durumları Tolerans hesabı Yüzey pürüzlülüğü Örnekler Tolerans

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 10. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 10. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 10. HAFTA İçindekiler FV Güneş Pili Karakteristikleri FV GÜNEŞ PİLİ KARAKTERİSTİKLERİ Bir Fotovoltaj güneş pilinin elektriksel

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından;

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından; NOMİNAL DOLUM MİKTARI 10 KG/L İLE 50KG/L ARASINDA OLAN HAZIR AMBALAJLI MAMULLERİN AĞIRLIK VE HACİM ESASINA GÖRE NET MİKTAR TESPİTİNE DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ

Detaylı

KALİTE KONTROL. Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır.

KALİTE KONTROL. Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. KALİTE KONTROL Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. Kontrol: Mevcut sonuçlarla hedefleri ve amaçları kıyaslama

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM317 Mühendislik İstatistiği İSTATİSTİKSEL TAHMİN Prof. Dr. Nihal ERGİNEL

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ. ENM317 Mühendislik İstatistiği İSTATİSTİKSEL TAHMİN Prof. Dr. Nihal ERGİNEL ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ENM317 Mühendislik İstatistiği İSTATİSTİKSEL TAHMİN Prof. Dr. Nihal ERGİNEL İSTATİSTİKSEL TAHMİN Örnekten anakütle parametrelerinin tahmin edilmesidir. İki tür tahminleme yöntemi vardır:

Detaylı

ĐŞLE 544 ĐSTATĐSTĐK ARA SINAV 11 Mayıs 2006

ĐŞLE 544 ĐSTATĐSTĐK ARA SINAV 11 Mayıs 2006 ĐŞLE 5 ĐSTATĐSTĐK ARA SINAV Mayıs 00 Adı Soyadı: No: [0 puan] -Bir Üniversitede okutulan derslerin öğrenciler tarafından değerlendirilmesi amacı ile hazırlanan bir anket formundaki sorulardan biri: Aldığınız

Detaylı

Kesikli ġans DeğiĢkenleri Ġçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları

Kesikli ġans DeğiĢkenleri Ġçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları Kesikli ġans DeğiĢkenleri Ġçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları Kesikli ġans DeğiĢkenlerinin Olasılık Fonksiyonları X, şans değişkeni ve, 2,.., n ise bu tesadüfi değişkenin

Detaylı

İstatistiksel Kalite Kontrol BBY 374 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 18 NİSAN 2014

İstatistiksel Kalite Kontrol BBY 374 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 18 NİSAN 2014 İstatistiksel Kalite Kontrol BBY 374 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 18 NİSAN 2014 İstatistiksel kalite kontrol o Üretim ve hizmet süreçlerinin ölçülebilir veriler yardımıyla istatistiksel yöntemler kullanılarak

Detaylı

Kesikli Şans Değişkenleri İçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları

Kesikli Şans Değişkenleri İçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları Kesikli Şans Değişkenleri İçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları 1 Şans Değişkeni: Bir dağılışı olan ve bu dağılışın yapısına uygun frekansta oluşum gösteren değişkendir.

Detaylı

Tanımlayıcı İstatistikler. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN

Tanımlayıcı İstatistikler. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN Tanımlayıcı İstatistikler Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN 1 Tanımlayıcı İstatistikler Yer Gösteren Ölçüler Yaygınlık Ölçüleri Merkezi Eğilim Ölçüleri Konum Ölçüleri 2 3 Aritmetik Ortalama Aritmetik ortalama,

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 5- SONLU FARKLAR VE İNTERPOLASYON TEKNİKLERİ Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 210 - Sayısal Analiz 1 İNTERPOLASYON Tablo halinde verilen hassas sayısal değerler veya ayrık noktalardan

Detaylı

Kazanımlar. Z puanları yerine T istatistiğini ne. zaman kullanacağını bilmek. t istatistiği ile hipotez test etmek

Kazanımlar. Z puanları yerine T istatistiğini ne. zaman kullanacağını bilmek. t istatistiği ile hipotez test etmek T testi Kazanımlar Z puanları yerine T istatistiğini ne 1 zaman kullanacağını bilmek 2 t istatistiği ile hipotez test etmek 3 Cohen ind sini ve etki büyüklüğünü hesaplamak 1 9.1 T İstatistiği: zalternatifi

Detaylı

Kalite Geliştirmede İstatistiksel Yöntemler ve Six Sigma

Kalite Geliştirmede İstatistiksel Yöntemler ve Six Sigma Kalite Geliştirmede İstatistiksel Yöntemler ve Six Sigma - 1 Ödevler 5 er kişilik 7 grup Hayali bir şirket kurulacak Bu şirketin kalite kontrol süreçleri raporlanacak Kalite sistem dokümantasyonu oluşturulacak

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık KORELASYON ve REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Bir değişkenin değerinin diğer değişkendeki veya değişkenlerdeki değişimlere bağlı olarak nasıl etkilendiğinin istatistiksel

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 6- İSTATİSTİK VE REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 İSTATİSTİK VE REGRESYON ANALİZİ Bütün noktalardan geçen bir denklem bulmak yerine noktaları temsil eden, yani

Detaylı

TÜRKİYE DENGELEME GÜÇ PİYASASI TALİMAT MİKTARLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL BİR ÇALIŞMA 1. Gökhan Ceyhan Yazılım ARGE Uzmanı, EPİAŞ

TÜRKİYE DENGELEME GÜÇ PİYASASI TALİMAT MİKTARLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL BİR ÇALIŞMA 1. Gökhan Ceyhan Yazılım ARGE Uzmanı, EPİAŞ TÜRKİYE DENGELEME GÜÇ PİYASASI TALİMAT MİKTARLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL BİR ÇALIŞMA 1 Gökhan Ceyhan Yazılım ARGE Uzmanı, EPİAŞ ÖZET Bu makalede, Türkiye Dengeleme Güç Piyasası (DGP) kapsamında 2015 Ocak

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler Toleranslar

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler Toleranslar Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler Toleranslar İçerik Tolerans nedir? Boyut toleransı Geçme Yüzey pürüzlülüğü Örnekler 2 Tolerans nedir? Tasarım ve üretim süreci arasında boyut

Detaylı

İSTATİSTİK HAFTA. ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ

İSTATİSTİK HAFTA. ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ HEDEFLER Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Örneklemenin niçin ve nasıl yapılacağını öğreneceksiniz. Temel Örnekleme metotlarını öğreneceksiniz. Örneklem

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 9: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Hipotez, bir veya daha fazla anakütle hakkında ileri sürülen, ancak doğruluğu önceden bilinmeyen iddialardır. Ortaya atılan iddiaların, örnekten

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testi-III Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testi-III Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testi-III Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım 2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI 2.1. Tanım Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı

Detaylı

Sürekli Rastsal Değişkenler

Sürekli Rastsal Değişkenler Sürekli Rastsal Değişkenler Normal Dağılım: Giriş Normal Dağılım: Tamamen ortalaması ve standart sapması ile tanımlanan bir rastsal değişken, X, için oluşturulan sürekli olasılık dağılımına normal dağılım

Detaylı

HAZIR AMBALAJLI MAMÜLLERİN AĞIRLIK VE HACİM ESASINA GÖRE NET MİKTAR TESPİTİNE DAİR YÖNETMELİK (AT-76/211)

HAZIR AMBALAJLI MAMÜLLERİN AĞIRLIK VE HACİM ESASINA GÖRE NET MİKTAR TESPİTİNE DAİR YÖNETMELİK (AT-76/211) T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığından HAZIR AMBALAJLI MAMÜLLERİN AĞIRLIK VE HACİM ESASINA GÖRE NET MİKTAR TESPİTİNE DAİR YÖNETMELİK (AT-76/211) Resmi Gazete Tarihi Sayısı İlk Yayın 10.04.2002 24722 1. Değişiklik

Detaylı

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler BÖLÜM 9 VARYANS ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU 1 Varyans analizi niçin yapılır? İkiden fazla veri grubunun ortalamalarının karşılaştırılması t veya Z testi

Detaylı

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ. Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ. Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA Karadeniz Teknik Üniversitesi, Harita Mühendisliği Bölümü Trabzon, 2018 VERİLERİN İRDELENMESİ Örnek: İki nokta arasındaki uzunluk 80 kere

Detaylı

İstatistiksel Süreç Kontrolu. Doç.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi

İstatistiksel Süreç Kontrolu. Doç.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İstatistiksel Süreç Kontrolu Doç.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İstatistiksel Süreç Kontrolü Bir üretim/ hizmet sürecinin kontrol altında olup olmadığına karar vermek için kullanılan teknikler bütünüdür.

Detaylı

Hipotez. Hipotez Testleri. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011

Hipotez. Hipotez Testleri. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 Hipotez Hipotez Testleri Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 Hipotez Nedir? Gözlemlenebilir (araştırılabilir) bir olay, olgu veya fikri mantıklı ve bilimsel olarak açıklamaya yönelik yapılan tahminlerdir.

Detaylı

3 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI

3 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 İSTATİSTİK ve SAYISAL BİLGİ 11 1.1 İstatistik ve Önemi 12 1.2 İstatistikte Temel Kavramlar 14 1.3 İstatistiğin Amacı 15 1.4 Veri Türleri 15 1.5 Veri Ölçüm Düzeyleri 16 1.6

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 Kalite Planlama & Kontrol Bölüm 3: İstatistiksel Proses Kontrol Metotları & Felsefesi Yrd. Doç. Dr. Kemal SUBULAN 20-22.02.2018

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER 8

PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER 8 PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER 8 Prof. Dr. Ali ŞEN İki Populasyonun Karşılaştırılması: Eşleştirilmiş Örnekler için Wilcoxon İşaretli Mertebe Testi -BÜYÜK ÖRNEK Bağımsız populasyonlara uygulanan

Detaylı

İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA

İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA KALİTENİN TARİHSEL KİMLİK DEĞİŞİMİ Muayene İstatistiksel Kalite Kontrol Toplam Kalite Kontrol Toplam Kalite Yönetimi İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL İstatistiksel

Detaylı

SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİ. Üstel Dağılım Normal Dağılım

SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİ. Üstel Dağılım Normal Dağılım SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİ Üstel Dağılım Normal Dağılım 1 Üstel Dağılım Meydana gelen iki olay arasındaki geçen süre veya bir başka ifadeyle ilgilenilen olayın ilk defa ortaya çıkması için geçen sürenin

Detaylı