Üretim Yapanların Kazancını Kemiren 7 Problem

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Üretim Yapanların Kazancını Kemiren 7 Problem"

Transkript

1 Üretim Yapanların Kazancını Kemiren 7 Problem

2 Kazancõnõzõ Kemiren 7 Problem Ve Çözümü Müşterinize çabuk ve doğru cevap verememek Yönetici Özeti : Bölümler arasõ bilgi akõş problemleri, yõpratan toplantõlar Fazla veya eksik stok, üretim ve sevkiyat aksamalarõ Çok sayõda manuel işlem ve takip Malzeme ve kapasite planlarõnõzõn güncel olmamasõ Maliyet ve karlõlõk neticelerini geç elde etmek. Yöneticiler için tasarlanmõş analiz sisteminin olmamasõ Şirketinizi daha fazla kazanmaktan alõkoyan, karlõlõğõnõzõ kemiren problemlerin hiç listesini yaptõnõz mõ? Bu tür problemlerin bazõlarõnõ tespit etmek veya sonuçlarõnõ ölçmek hiç kolay değildir; bunun 2 nedeni var : 1. Etkileri uzun zaman içinde yavaş yavaş yaşanõr, hemen fark edilemez. 2. Günlük hayatõn bir parçasõ olarak kabul edilip, kanõksanma ihtimali çok yüksektir. MRP ve ERP projeleri içinde geçirdiğimiz son 8 yõlda bunlarõ tespit etmeye çalõştõk. Bu kitapçõkta, tespit ettiğimiz 7 temel problemi ve bunlarõn ön sinyallerini bulacaksõnõz. Elbetteki başka bakõş açõlarõ ile başka listeler de üretilebilir. Bu çalõşmada şirketin operasyonunu ve karar süreçlerini negatif etkileyen ve sonuçta da şirketi bir sarmal içine sokan problemlere yoğunlaştõk. Rekabet olmadõğõ zaman bu tür problemler para kaybettirse de, şirketin hayati fonksiyonlarõnõ etkilemeyebilir; ancak rekabet olduğunda işler değişir. İsterseniz şöyle düşünün; eğer soldaki problemleriniz olmasa, eğer rakibinizden çok daha verimli çalõşõyor olsaydõnõz o zaman ne olurdu? Zaman ve İş Gücü Kayõplarõ Maliyetlerin Yükselmesi Müşteri ve Pazar Kayõplarõ Nakit Akõşõnõn Bozulmasõ Rekabet Dõşõ Kalmak Ya da rakibinize ne olurdu? Dökümanõn son kõsmõnda ise bilgisayar yazõlõmõnõzõn size ne kadar hizmet edebildiğini ölçebilmeniz için bir test var, yararlanacağõnõzõ umarõz. Saygõlarõmõzla diyalog

3 Problem 1 : Müşterinize çabuk ve doğru cevap verememek Problemin Sinyalleri Güncel olmayan, çabuk ulaşõlamayan kayõt düzeni. Müşterinizin tarihçesini bilememek. Müşterinizin şikayet ve isteklerinin kayõt altõnda olmamasõ. Yavaş çalõşan teklif verme, sipariş alma ve cevaplandõrma kurgusu. Müşterinizin isteklerine göre yönlenemeyen bilgisayar sistemi. Yaratõlan Zarar Müşteri ve Pazar Kayõplarõ Satõşõn Azalmasõ Birim Maliyetin Yükselmesi Karlõlõğõn Düşmesi Nakit Akõşõnõn Bozulmasõ Siz, kendi şirketinizin müşterisi olmak istermiydiniz? Üretim kabiliyetlerinin ön planda olduğu, talebin arzõ aştõğõ dönemlerde bu problem işletmeleri çok fazla etkilemezdi; nasõl olsa bütün tedarikçiler benzer bir şekilde müşterisine karşõ duyarsõzdõ. Fakat 90 lõ yõllarda başlayan müşterinin hakimiyeti içe dönük, kendisini rakipsiz gören, gelişmek yerine tembellik yapan işletmeleri sarsmaya başladõ ve CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) bir anda popüler oldu. Aslõnda CRM ile tekrar hatõrlamak zorunda kaldõğõmõz kavram ve metodlar yüzlerce yõldõr başarõlõ tüccarlarõn uyguladõklarõndan farklõ değil. Müşterini tanõyacaksõn, onun beklentilerini aşarak karşõlayacaksõn. Bunun için sol taraftaki listenin tersini yapabilmek gerekiyor, çünkü yapmamanõn bedeli çok ağõr Bazõlarõ ise sistemini geliştirmek yerine klasik konukseverlik yeteneklerine güvenir, unuttuklarõ ise müşteri ile son derece az yüz yüze geldikleridir. Şimdi bir düşünün, müşterinizin herhangi bir sorusuna şirketiniz nasõl cevap veriyor, ne kadar zamanda veriyor, müşterinizin hangi bölümleri sizin hangi bölümleriniz ile yüz yüze geliyor ve sizinkiler bu karşõlaşmaya hazõr mõ?. Aslõnda müşteriniz sizden son derece normal şeyler bekliyor, tõpkõ siz müşteri olduğunuzdaki gibi : - Herhangi bir sorusuna hõzlõ ve doğru cevap almak - İlettiği bir sorunun dikkate alõndõğõnõ görmek - Kendi sistemini zora sokmayacak çalõşma biçimi - Ürünlerinizin sorunsuz olmasõ - Rakiplerinizden daha çabuk teslim edebilmeniz -Verdiğiniz teslim tarihlerine uymanõz -Fiyatõnõzõn rekabetçi olmasõ - İş kolunuzda yenilikleri uygulamanõz Müşterinize daha iyi hizmet verebilmeniz için bütün faaliyet alanlarõnõzõ müşterinizin beklentileri õşõğõnda entegre etmeniz, firmanõzõ hõzlõ reflekslere kavuşturmanõz gerekiyor. Artõk muhasebenizin ayrõ, satõş bölümünüzün ayrõ bilgisayar programlarõ kullanmasõ, üretiminizin ise apayrõ bir köşede kendi işine bakmasõ inanõlmaz bir lüks. Şu anda değil kendi iç entegrasyonunuzu değil, müşterinizin sistemi ile entegre olmayõ konuşuyor olmalõydõnõz.

4 Problem 2 : Bölümler arasõ bilgi akõş problemleri, yõpratan toplantõlar. Problemin Sinyalleri Bilgi adacõklarõ, paylaşõlamayan bilgi. Birbirinin ne yaptõğõnõ tam bilmeyen bölümler. Rakkamlar ile değil, genel ifadeler ile geçen, yõpratan toplantõlar. Aynõ bilginin farklõ noktalarda tekrar tekrar işlenmesi. Firmaya ve müşteriye değer katmayan, çapraz kontrol işlemleri. Yaratõlan Zarar Zaman ve İşgücü Kayõplarõ Karar Sürecinin Yavaşlamasõ Kaynaklarõn İsraf Edilmesi Uzun ve Sinir Bozucu Toplantõlar Aşağõdakiler sizin şirketinizde de sõk sõk olur mu? Aynõ bilgi farklõ yerlerde farklõ programlara veya defterlere işlenir mi? Örneğin bir stok girişi muhasebenize ayrõ deponuza ayrõ mõ yapõlõr? Üretim bölümünüz, bitirmek üzere olduğu bir siparişin bazõ detaylarõnõ son anda mõ öğrenmiş oluyor? Satõş bölümünüz bir siparişin geciktiğini, gecikme gerçekleşince mi öğreniyor? Toplantõlarõnõzda bölümlerinizin elindeki bilgiler birbiri ile çelişir mi, bunun için birbirlerinden şikayet ederler mi? Aslõnda bütün bunlarõn çözümü çok zor değil, ancak bu problemler insanlõk tarihi kadar da eski. Peki niçin çözülemiyor? - Şirketlerde bilgiyi merkezileştiren sistemler yok, her bölüm kendini kurtaracak tedbirler ile meşgul. - Bilgi kaynağõnda işleneceğine birden fazla yerde farklõ zamanlarda işleniyor, doğruluğu ve güncelliği tartõşmalõ hale geliyor. - Bölümler birbirlerinin tam olarak nasõl çalõştõğõnõ bilmiyor, sorulduğunda ise son derece karmaşõk ve gizemli tanõmlar ile karşõlaşõlabiliyor. Kõsacasõ herkes kendi alanõnõ sõkõ sõkõ koruyor. Bu dõşa kapalõ, içe dönük çalõşma biçimi karar süreçlerinin yavaşlamasõna, zaman ve kaynak israfõna yol açõyor tabii bir de sinir bozucu toplantõlara... Halbuki ne olabilirdi : Eğer bütün bölümler merkezi bir bilgi sistemini kullansa, raporlarõnõ sadece bu sistemi kullanarak alsa idi kimsenin kimseden gizleyebileceği bir şey kalmazdõ. Eğer kendilerine ait dosyalarõ düzeltmeye çalõşacaklarõna merkezi sistemin hatalarõnõ gidermeye çalõşsalar idi herkesin kullandõğõ bilgi biraz daha doğru olacaktõ. Eğer bölümler birbirlerinin doğruluklarõnõ test etmek için geliştirdikleri çapraz kontrollara harcayacaklarõ zamanõ sistemi geliştirmek için harcasalardõ zaten bu çapraz kontrollara da gerek olmayacaktõ.

5 Problem 3 : Fazla veya eksik stok, üretim ve sevkiyat aksamalarõ. Problemin Sinyalleri Depocunuzdan başka kimsenin gerçek stoklarõ bilmemesi. Stok listelerinde tutarsõz, bazen negatif - olan rakkamlar. Mevcudu ve ihtiyaçlarõ tam bilmeden verilen, çoğu kez acil satõnalma emirleri. Üretim alanõnda son anda ortaya çõkan eksik malzemeler. Endüstriyel kullanõma uygun olmayan bilgisayar yazõlõmõ. Yaratõlan Zarar Stok yönetimi girişler ile çõkõşlarõn dengelenmesidir, zaten dengelenebilse idi stok olmazdõ... Stok yönetimi gerçekten zordur, özellikle de üretim yapan firmalarda. Bu tür firmalarda stok, çok karmaşõk zincirlerin içinde yer alabilir ve izlenmesi oldukça güç olabilir. Ama bu, sol taraftaki problemlerle uğraşõyor olmanõn gerekçesi olamaz. Çünkü işlemler ne kadar karmaşõk olursa olsun bugünün şirketlerinin elinde son derece gelişmiş bilgisayarlar, eğitilmiş iş gücü vardõr. Peki, 2002 yõlõnda, bunca teknolojik imkana rağmen işletmeler niçin soldaki problemleri yaşarlar? 1. Bunun en önemli sebebi problemle yüzleşilmemesi. Bir çok işletme stoklarõnõ sağlõklõ olarak izlediğini düşünür; halbuki eğer bir işletmede sol taraftaki problemlerin bir kõsmõ bile varsa, stoklarõ ile problemi var demektir. 2. Problem küçümsenir, örneğin işletmelerdeki en yetersiz bilgisayarlar stokla uğraşanlara verilir. 3. Yöneticilerin konsantrasyonu ufuktaki para üzerine yoğunlaşmõştõr, stok ise zaten elde olan bir şeydir. Halbuki stoklarõnõzõn değeri kasanõzdaki para ve çeklerden çok daha fazladõr, bunu hayal edebilmek için stoklarõnõzõn olduğu her yerde deste deste para varmõş gibi düşünün ve siz nerede ne var bilmiyorsunuz... Ne korkunç değil mi Bu problemi çözmek isteyenler aşağõdaki listeyi uygulayabilir : -Stoğu artõ veya eksi etkileyen tüm eylemler tek sistem içinde toplanmalõ, işlemler olduklarõ zaman ve yerde kayõt altõna alõnmalõdõr. - Stok sisteminin anlaşõlõr ve kullanõşlõ bir kod düzeni olmalõdõr. Hareketsiz Stoklar Acil ve Pahalõ Tedarik Üretimin Durmasõ ve Beklemeler Geç Teslimat Para, Zaman ve Müşteri Kaybõ -Ürün ağaçlarõ hatasõz olmalõdõr. - Sistem herkes tarafõndan ulaşõlabilir olmalõ, kayõt doğruluğu sağlanmalõdõr. Ufak aksiliklerde bölümler kendilerini kurtarmak yerine sistemi iyileştirerek problemi çözmeli, bilgi adacõklarõna izin verilmemelidir. -Stok, şirketin tüzel kişiliğine ait olduğu sürece izlenebilir olmalõdõr. - Bilgisayar yazõlõmõnõz izlenmesi gereken detayõ içermelidir. Aksi takdirde ikinci, üçüncü yazõlõmlarõn kullanõlmasõ kaçõnõlmaz.

6 Problem 4 : Çok sayõda manuel işlem ve takip. Problemin Sinyalleri Kaynağõnda işlenmeyen bilgi. Entegrasyonun olmamasõ, aynõ bilginin tekrar tekrar işlenmesi. Uzun onay prosedürleri, evraklarõn elden ele gezinmesi. Barcode ve benzeri tekniklerin kullanõlmõyor olmasõ. Bilgisayar kullanõmõnõn düşük, iletişim imkanlarõnõn sõnõrlõ olmasõ. Yaratõlan Zarar Güncel Olmayan Bilgi Veriye Dayanmayan Kararlar Herşeyin Giderek Yavaşlamasõ Uzun Reaksiyon Süresi Zaman ve İşgücü Kaybõ Bilgisayarlarõnõzõ daktilo gibi kullanmayõn, daha iyisini yapabilirsiniz. Satõş mümessillerimiz siparişlerini bir kağõda yazar, sonra bu kağõtlar elden ele gezer, birileri bunlarõ bilgisayara işler veya hiç işlemez, satõş mümessilimiz siparişini izleyebilmek için bir yerlere not alõr, üretim bu siparişi kendi bildiği bir yere yazar, malzeme talep formu doldurup satõnalmaya verir, satõnalma bunu bir sipariş mektubuna yazar... Tanõdõk geliyor mu. Bu size tanõdõk gelmiyorsa üretim süreci içinde doldurulan formlara bir bakõn; ya da finans bölümünüzün yöneticiler için hazõrlamakta olduğu elektronik tablolara bir göz atõn... Bunlarõn hepsi var olan bilginin tekrar tekrar işlenmesidir ve işletmenize herhangi bir özel değer katmaz. Bu tip işlere ayrõlan zaman arttõkça veriminiz düşer. Fakat asõl etkisi yavaşlayan karar süreci ve müşteri hizmetlerinde görülür ve her ikisi de işletmenizin en kritik noktalarõdõr. Bunlarõ yaşamamak için öncelikle entegrasyona önem vermelisiniz. Şirketinizin bütün bölümleri ortak bilgi deposunu kullanõr hale gelmelidir. Diğer yandan sisteminiz ikinci bir işleme gerek bõrakmayan formlar üretebilmeli, bu formlar elektronik olarak bir başkasõna gönderilebilmelidir. Aksi takdirde hem bilgiyi işleyecek hem de formlarõ tanzim edeceksiniz demektir. Şirketinizde bilgisayar kullanõmõnõ yaygõnlaştõrmalõ ve iletişim olanaklarõnõ arttõrmalõsõnõz. Bugünün işletmelerinde sadece muhasebe bölümünün otomasyonu veya bölümlerin kendi lokal sistemleri ile yaşamalarõ verimli değildir. İş yapma prosedürlerinizden gereksiz adõmlarõ elimine etmelisiniz, bir adõmõn gerekli olup olmadõğõnõ anlamak için aşağõdaki basit testi yapabilirsiniz : Yasal olarak yapõlmasõ mõ gerekiyor? Bu işlem sonucu stok azalacak mõ? Bu işlem sonucu masraf azalacak mõ? Bu işlem sonucu satõş artacak mõ? Kesin bir müşteri isteği veya beklentisi mi? Eğer 5 sorudan hiç Evet cevabõ çõkmõyor ise bir daha düşünmelisiniz.

7 Problem 5 : Malzeme ve kapasite planlarõnõzõn güncel olmamasõ. Problemin Sinyalleri Satõş ve Üretim Talepleri Ana İmalat Planõ (MPS) Görülemeyen ve ulaşõlamayan üretim planõ. Stok ve Satõnalma Malzeme İhtiyaç Planlama (MRP) Ürün ağaçlarõna ve üretim planõna dayanmayan, satõnalma ve üretim emirleri. İş Emirleri Ve İmalat Yönetimi Kapasite İhtiyaç Planlama (CRP) Çok sayõda acil sipariş ile gün boyu uğraşõyor olmak. Erken veya geç verilen emirler. Satõş-Üretim-Satõnalma arasõnda entegrasyon olmamasõ. Yaratõlan Zarar Fazla veya Eksik Stok Teslimatlarõn Gecikmesi Memnun Olmayan Müşteriler Sõk Tekrarlanan Sürprizler Verimsiz Kaynak Kullanõmõ Bütün üretimcilerin gönlünde işler hafiflediği zaman daha iyi işleyen bir sistem kurmak yatar... Üretim yapanlarõn işi hiç bitmez, herşeyin yolunda gittiği zamanlar bile. İşte bunun için bazõ çalõşmalar hep ertelenir, sakin bir dönem beklenir. Zamansõzlõğõn asõl sebebi genellikle mevcut sistemdir ve değiştirilmediği sürece de herhangi bir sakin dönem olmayacaktõr. Yapõlmasõ gereken ise çoğu kez yukarõdaki basit akõşõ yorumlayõp, bilgisayar programlarõ ile destekleyerek hayata geçirmekten ibarettir. Kõsacasõ, Sipariş Satõnalma Stok Üretim arasõnda gereksiz adõmlardan arõndõrõlmõş, hõzlõ bilgi akõşõ yaratmak, işe uygun raporlama ve analizlerle de bu sistemi desteklemek. Diğer bir deyimle MRP-II entegrasyonu. Malzeme ve kapasite planlarõmõzõn güncel olmamasõ onlarõn değişim hõzõna yetişemediğimiz içindir. Her yeni sipariş, hatalõ bir stok bilgisi, hesapta olmayan bir duruş, geciken bir tedarikçi planlarõmõzõ etkiler. Eğer elinizde bütün bunlarõ yorumlayacak programlar yok ise olaylarõ kovalamaktan önlerine geçemez hale gelirsiniz. MRP-II entegrasyonunu sağlamõş firmalarda da değişimler planõ etkiler. Ancak bu tür firmalarõn yeni bir plan yapmalarõ çok daha kolaydõr. Satõnalma siparişlerini değiştirebilirler, açõğa düşen stoklarõnõ hemen görebilirler, darboğaz olacak iş merkezleri için önceden tedbir alabilirler.

8 Problem 6 : Maliyet ve karlõlõk neticelerini geç elde etmek. Problemin Sinyalleri Satõş Analizleri Farklõ bölümlerin farklõ maliyet anlayõşõna sahip olmasõ Ürün veya Müşteri karlõlõğõnõ bilmemek Standart Maliyet Fiili (TL) Maliyet Fiili (YPB) Maliyet Envanter Analizleri Üretim Analizleri Teklif Analizleri Satõnalma Analizleri Muhasebe Herşey olup bittikten sonra, maliyetleri global olarak görmek Maliyeti azaltmanõn yolu önce onu meydana getiren faktörleri bilmekten geçer Maliyetlerini bilmeyen var mõdõr? Herhalde yoktur. Sapmalarõn ölçülemiyor olmasõ Maliyetleri entegrasyon dõşõ araç veya programlar ile hesaplamak Yaratõlan Zarar Hatalõ Yatõrõm Kararlarõ İyileştirme Kararlarõnda Gecikme Sipariş ve Müşteri Kayõplarõ Kazanç Kayõplarõ Rekabet Dõşõ Kalmak Peki bu bilgiyi etkin kullanan kaç firma vardõr? Çok fazla olduğunu söyleyemeyiz, çünkü bilinen maliyet yöneticilerin pek işine yaramaz. Bu açõğõ yöneticilerin sağduyusu kapatõr. Maliyet bilgisinin etkin kullanõmõnõ engelleyen birden fazla sebep vardõr : 1. Enflasyon oranõnõn yüksek olduğu ülkelerde sadece lokal para birimi ile hesaplanan maliyet gerçeği söylemez. 2. Standart Maliyet ile Fiili Maliyet beraber kullanõlmõyor ise sapmalar ölçülemez, nelerin iyileştirilmesi gerektiği bulunamaz. 3. Maliyetler geç elde edildiğinde tedbirler için de geç kalõnmõş olur. 4. Müşteri, ürün veya herhangi bir satõşõn karlõlõğõ ölçülemiyor ise (global maliyet hesaplayan firmalar bu detaya inemez) problemin kaynağõ da doğru tespit edilemez. Maliyetlerini gecikmeden, detaylõ görmek isteyen bir işletme öncelikle stok sistemini buna uygun hale getirmeli, ürün ağaçlarõnõ gözden geçirmeli, gerekiyor ise imalatõn içinden bilgi toplayan bir düzen kurmalõ ve bu işe uygun bilgisayar sistemini oluşturmalõdõr.

9 Problem 7 : Yöneticiler için tasarlanmõş analiz sisteminin olmamasõ Problemin Sinyalleri Manuel hazõrlanmõş ama bilgisayar çõktõsõ olarak verilen raporlar Sadece programõ çok iyi tanõyan insanlarõn rapor alabiliyor olmasõ Gereksiz detaylar ile dolu, uzun bilgisayar çõktõlarõ İstenilen bilginin tek raporda görünememesi Grafik ve Analizlerin ekran üzerinde, doğrudan görünmemesi Yaratõlan Zarar Bilginin Gecikerek Kullanõlmasõ Güncel Akõştan Uzaklaşma Rakkamlar İle Konuşamama Reaksiyon Süresinde Uzama Otomasyon sisteminiz, hiç vakti olmayan yöneticilerin bile kullanabileceği gibi olmalõdõr Eğer sisteminiz hiç vakti olmayan yöneticilerin bile kullanabileceği gibi değil ise önemli bir verimsizlik kapõsõnõ ardõna kadar açõyorsunuz demektir, çünkü ; 1. Yöneticiler görmek istedikleri raporlarõ başkalarõndan istemeye başlayacaklardõr. O başkalarõ da önemli bir zamanõ kullanarak önce raporlar alacak, sonra da bunlarõ görülmesi istenen biçime getirmeye çalõşacaklardõr. 2. Ne kadar hõzlõ olunursa olunsun yöneticinin önüne giden bilgide gecikme olacaktõr. Geciken bilgi ile karar vermek ise oldukça tehlikelidir. Arabanõzõn sõcaklõk göstergesi hep 15 gün önceki durumu gösterse başõnõza neler gelebileceğini bir düşünün. 3. Yöneticileriniz, eğer kendileri kullanmaz ise, otomasyon sistemine yabancõlaşabilir. Halbuki kullandõğõnõz sistem yaşayan bir organizma gibidir, eğer içine yöneticiler de katõlõr ise etkinliği daha da artar, içeriği zenginleşir. Ama bir problem var. Yöneticilerin, ya sistemi öğrenecek kadar vakitleri yoktur ya da sabõrlarõ... Bu durumda alõnmasõ gereken ilk tedbir, tüm sistemin olmasa da yöneticilerin kullanacağõ rapor ve analiz ekranlarõnõn sadeleştirilmesi, grafiklerle desteklenmesi ve analizlerin gereksiz detaylardan arõndõrõlmasõdõr. Sadeleştirme ve kolay kullanõmõn yanõnda, sisteminize internet üzerinden erişim imkanlarõ eklemek (şirket dõşõnda bulunan çalõşanlarõnõzõn erişimi için) faydalõ olacaktõr. Alabileceğiniz bir diğer tedbir ise sistemden alõnan raporlarõ doğrudan yöneticilerin e-posta adreslerine göndermek olabilir. Bu sayede en azõndan yeniden düzenleme işlemi yapmamõş olursunuz. Şirketinin hangi bilgisayar programõnõ kullandõğõnõ, kullanõlan programõn potansiyelini veya sorunlarõnõ bilmeyen o kadar çok sayõda yönetici var ki, inanamazsõnõz (yoksa sizde mi). Halbuki bugünün iş hayatõnda bilgi sistemi çok çok önemlidir. Umursamayarak daha ileriye gidemeyeceğinize göre ihmal etmeseniz iyi olur.

10 Bilgisayar Yazõlõmõnõz Size Ne Kadar Hizmet Ediyor? Bu test üretim yapan firmalar içindir Aşağõda, bilgisayar yazõlõmõnõzõn size ne kadar hizmet edebildiğini ölçebilmeniz için 40 ayrõ soru bulacaksõnõz. Bu sorularõ cevaplarken düşünmeniz gereken bilgisayar yazõlõmõ şirketinizin genelinde kullanõlmak amacõ ile satõn alõnmõş olandõr. Eğer bölümleriniz farklõ farklõ yazõlõmlar kullanõyor ise zaten bilgi paylaşõmõ olmadõğõ için test etmeniz gereken bir şey de yoktur. Sorulara samimi cevaplar verirseniz kendinize o kadar iyilik etmiş olacaksõnõz, nasõl olsa cevaplarõnõzõ sadece siz bileceksiniz. Başlamadan önce hem yazõlõmõnõzõ bilen hem de bölümlerinizi temsil eden iş arkadaşlarõnõzõ kõsa bir toplantõ için çağõrmanõzõ öneririz. Evet Hayõr Stok sistemimiz her an günceldir, her eylem anõnda kayõt edilir. Ay sonu kapanõşlarõ esnasõnda muhasebe ve envanter sistemi arasõnda hiç problem çõkmõyor, manuel düzeltme yapõlmõyor. Siparişlerimizin teslim tarihlerini bilgisayar sistemimizden herkes izler ve ona uymaya çalõşõr. İmalatõ sürmekte olan iş emirlerinin aşamalarõnõ bilgisayar ekranõndan kolaylõkla izleyebiliriz. Bir yõl içinde sadece 1 kez fiziksel sayõm yaparõz, daha sõk yapmaya ihtiyaç duymayõz. İş emirlerimizin bitiş tarihleri çoğunlukla planlandõğõ gibi gerçekleşir. Satõnalma siparişlerimiz üretim planõ ile entegre çalõşõr, plandaki değişiklikler satõnalma tarafõndan görülür, gerekir ise satõnalma siparişlerinin teslim tarihi ve miktarõ revize edilir. Bilgisayar yazõlõmõmõz kesintisiz çalõşõr, sõralama, entegrasyon vesaire gibi nedenler ile kullanõcõlarõmõz ekranlarõnõ kapatmak zorunda değildir. Malzeme ihtiyaç planlama sistemimiz satõş siparişlerini otomatik olarak dikkate alõr, çünkü bazõ zamanlarda kullanmakta olduğumuz malzemeleri de satarõz. İmalatõmõz malzeme eksikliğinden dolayõ aksamaz, aksamasõ büyük sürpriz olur. Şirketimizde kullanmakta olduğumuz programõn ismini, Üretim, Planlama, Satõş, Satõnalma, Muhasebe bölümlerinde çalõşan herkes biliyor. Tedarikçilerimizin sevkiyat tarihlerine uyumluluklarõnõ bilgisayar programõmõz bize söyler, ayrõca kayõt tutmayõz. Sevkiyat sistemi ile sipariş sistemi entegre çalõşõr, her türlü sipariş bakiyesini izleyebilir ve raporlayabiliriz. Sayfa Toplamõ

11 Bilgisayar Yazõlõmõnõz Size Ne Kadar Hizmet Ediyor? Evet Hayõr Üretim planõnõ, ilerleyen ve bekleyen işleri, hangi aşamada olduklarõnõ istediğimiz her zaman görebiliriz. Üretim merkezlerinin performansõnõ tam olarak ölçebiliriz, duruş ve üretim kayõtlarõmõz elektronik ortamda saklanmaktadõr. Sistemimiz, ürünlerimizin hammadde maliyetlerini, aldõklarõ masraf paylarõnõ ve standart maliyet ile arasõndaki varyansõ göstermektedir. Sistemimiz hangi satõşlarõn daha az hangilerinin daha çok karlõ olduğunu tam olarak gösterebilir, bu tür analizler için özel bir çaba harcamayõz. Envanter dönüş hõzõmõzõn iyi olduğunu düşünüyoruz (Büyük Makina : 6+, Gõda 8+, Tekstil 7+, Kimya/Boya 12+ gibi...) Çalõşanlarõmõz bilgisayar terminallerinden mevcut stoğu net olarak görebilir, depo sorumlusunun aranmasõna gerek yoktur. Satõnalma bölümü malzeme ihtiyaçlarõnõ üretim planõna göre önceden hesaplayabilir, kendisine yapõlmõş olan talepleri Malzeme İhtiyaç Tablosu üzerinden kontrol edebilir. Satõş üretimin, neyi, hangi tarihte bitirmek üzere, kimin için ve ne miktarda üretmekte olduğunu bilgisayar ekranõnda görebilir; kimseye sormasõna gerek yoktur. MRP-II yöntemi şirketimizde kullanõlmaktadõr. Çalõşanlarõmõz bilgisayarõmõzdaki stok miktarlarõna güvenerek işlem yaparlar, sadece gereken kadar alõm yapar ve sürprizler yaşamayõz. Şirketimizde muhtelif sebeplerden ötürü kullanõm dõşõ kalmõş stok miktarõ çok azdõr, üretim ve satõnalma bölümleri buna izin vermezler. Hangi müşterimizin bize ne kadar kazandõrdõğõnõ sistemimizden aldõğõmõz raporlarda görebiliriz.. Sistemimiz satõş raporlarõmõzõ müşteri, ürün ve gruplarõna göre istediğimiz gibi verebilir ve bunlarõ çok sõk inceleriz. Tezgahlarõmõzõn üzerindeki iş yükünü istediğimiz zaman görebilir, buna bağlõ olarak müşterimize güvenilir teslim tarihi verebiliriz. Sipariş alõrken rezervasyon yapabilir veya iş emri talebinde bulunabiliriz, bunlar için ikinci bir prosedüre gerek yoktur. Bilgisayar yazõlõmõmõz sürekli gelişir, yõlda en az 4 kez yenileme yaparõz. Sayfa Toplamõ

12 Bilgisayar Yazõlõmõnõz Size Ne Kadar Hizmet Ediyor? Evet Hayõr 30 Sistemimiz farklõ para birimleri ile çalõşabilir, borç - alacağõmõzõ farklõ para birimleri ile takip edebiliriz. 31 Maliyetlerimizi farklõ para birimleri kullanarak hesaplayabiliriz Bilgisayar yazõlõmõmõz ISO 9000 geriye izleme ihtiyaçlarõmõzõ karşõlamaktadõr, farklõ malzeme partileri veya ürünlerimizin parti veya seri numaralarõ tamamen yazõlõmõmõzõn içinde takip edilmektedir. Hangi müşteriye hangi parti'den ne zaman ve ne kadar satõş yaptõğõmõzõ biliriz, herhangi bir problem halinde geriye dönebiliriz (bu işlemler için ikinci bir evrak düzeni izlemeyiz) Yöneticilerimiz kendi başlarõna rapor ve analizleri almaktadõr, bunun için başkasõna ihtiyaç duymazlar 35 Müşterilerimizin istek ve şikayetleri sistem içindedir, bir müşteri kartõna bakõldõğõnda hepsi görünebilir Müşteri, Tedarikçi, Ürün, Malzeme veya bir siparişe ait özel dökümanlara (resim, çizim...) yazõlõmõmõzõn içinden ulaşabiliriz. Yazõlõmõmõz yurtiçi veya yurtdõşõndaki müşteri ve tedarikçilerimizin istediği gibi form ve etiket üretebilir, bu nedenle son derece az sayõda önceden basõlmõş döküman kullanõrõz. Raporlarõmõzõ çoğu kez ekrana alõr inceleriz, genellikle kağõda basmamõza gerek kalmaz Bir form veya raporu istediğimiz zaman doğrudan fakslayabilir veya ile gönderebiliriz, bunun için ekstra işlemlere gerek yoktur. Bilgisayar sistemimiz şirketimizin bütün operasyon noktalarõnda kullanõlõr, farklõ bölümler farklõ yazõlõmlara ihtiyaç duymaz veya kendilerine özgü kõsõmlar yaratmaz. Sayfa Toplamõ Genel Toplam

13 --- Test Sonuçları --- HAYIR sayõnõz Yorumu 0 2 Bu sonuç çok inanõlõr değil, ya sorularõ okumadõnõz, ya bu işe yõllarõnõzõ verdiniz ya da tecrübeli bir diyalog / dinamo yazõlõmõ kullanõcõsõ olmalõsõnõz Durumunuz çok iyi sayõlõr ancak geliştirmeniz gereken alanlara dikkat edin. Eğer çok önemli sorulara HAYIR cevabõnõ verdiyseniz dikkatle o problemleri çözmelisiniz. E-Business, CRM gibi konulara yönelerek pozisyonunuzu daha da güçlendirebilirsiniz. Kötü değil ama daha iyi olabilirdi. Biraz daha sõkõ çalõşarak MRP-II entegrasyonunuzu, raporlama düzeninizi tamamlayabilirsiniz. Rakiplerinizden kopmak üzeresiniz. Bu sonuçla rekabeti takip edebilirsiniz, ancak bu uzun sürmeyebilir; çünkü bu nokta fasit dairenin başlangõcõdõr. MRP veya ERP çalõşmasõna başlayarak, teslimat süresi, envanter yönetimi, maliyet azaltma gibi alanlarda ilerleme kaydetmeniz gerekiyor. Durumunuz oldukça ciddi, bir çok alanda problem yaşõyorsunuz. Kullanmakta olduğunuz yazõlõmdan hemen hemen hiç bir şey elde etmiyorsunuz. MRP / ERP çalõşmasõ ve yazõlõmõnõzõ yenilemeniz etkisini 90 gün içinde gösterebilir. Bu durumda söylenecek bir şey yok. Ya hiç yazõlõm kullanmõyorsunuz ya da yazõlõmõnõzõn size bir katkõsõ yok.muhtemelen şirketinizin bölümleri birbirinden habersiz bir koşuşturma içinde. Ama yine de herşey bitmiş sayõlmaz Yok artõk Eğer şirketinizde bir yazõlõm kullanõlõyor ise herhalde o bir oyun yazõlõmõ ya da bu kõsmõ meraktan okuyorsunuz. Eğer sektörünüzde TEKEL değilseniz dün bu konularda tedbir almõş olmalõydõnõz.

14 7 problemin nasõl çözüleceğini yaşayarak öğrendik 8 yõldõr üretim yapanlar için yazõlõm geliştiriyoruz diyalog 1994 yõlõnda, üretim yapanlar özellikle de sipariş üzerine üretim yapan firmalarõmõz için yazõlõm geliştirmek üzere kuruldu. Bugün de aynõ çizgide devam ediyoruz. Önce MRP ve MRP-II entegrasyonunu gerçekleştirdik Üretim yapanlarõn stok ve üretim planlama amacõ ile dünyada en çok kullandõğõ MRP ve MRP-II yöntemlerini sipariş üzerine üretim için yorumladõk. Bu yorumu, finans, muhasebe, satõşdağõtõm ve maliyetlendirme uygulamalarõ ile birleştirerek ilk ürünümüz olan d/7000 i hazõrladõk (1995) d/7000, mağazanõzdaki alõşveriş hareketinden, üretim operatörünüzün duruş kaydõna kadar genişledi 1994 yõlõnda yaptõğõmõz seçimden hiç uzaklaşmadõk, tek ürünümüz olan d/7000 i sürekli geliştirdik. Bu sayede hem uluslararasõ firmalar ile rekabet edebilecek bir düzeye geldik hem de kullanõcõlarõmõzõn yatõrõmlarõnõ koruduk. Yol haritamõz, kullanõcõlarõmõzõn değişen ihtiyaçlarõdõr Yeni ürünümüz dinamo, Windows ve Internet teknolojilerini beraberce kullanmak, d/7000 ile ulaşõlan entegrasyon seviyesini yükseltmek ve kullanõcõlarõmõzõn en yüksek verimle çalõşabilmelerini sağlamak için hazõrlandõ. Üretim konusunda uzman olmamõz, muhasebe, finans, dağõtõm, CRM gibi konulardan habersiz olduğumuz anlamõna gelmiyor dinamo nun içinde SPK ve VUK esaslarõna uygun bir muhasebe sistemi, çok dövizli çalõşan finans, en karmaşõk sevkiyat ve depolama uygulamalarõnõ kolayca çözebilen bir lojistik kurgusu, son derece akõllõ barcode düzenleri, müşterinizin her hareketini izleyebilen CRM uygulamalarõ, internet ile on-line konuşabilen sipariş sistemi, çok dövizli maliyetlendirme ve ülkemizin ihtiyaçlarõna göre düzenlenmiş maliyet muhasebesi gibi her biri kendi başõna birer ürün olabilecek modüller var. Reel sektöre reel, hõzlõ ve akõllõ bilgi sistemi : dinamo Her şirket günlük hayatõnda bir çok problem yaşar ama sanayi şirketleri herkesten daha fazla problemle uğraşmak zorundadõr. Bunu tahmin etmiyor, biliyoruz. Yeni yöntemleri uygulamak için çok fazla zamanõnõz olmadõğõnõ, bunun için büyük bütçeler ayõramadõğõnõzõ, hõzlõ konuşmak, hõzlõ anlaşmak ve hõzlõ uygulamak istediğinizi, üretim yazõlõmõ görmek isterken muhasebe yazõlõmõ görmek istemediğinizi de.

15 diyalog Büyükdere Caddesi 1. İmar İş Hanõ No : 48 / 4 Mecidiyeköy - İstanbul Tel : (212) Fax : (212) diyalog@diyalog.com web : diyalog / dinamo ERP & E-Business

Üretim yapan firmalar için bir test

Üretim yapan firmalar için bir test Üretim yapan firmalar için bir test ERP Yazılımınız size ne kadar hizmet ediyor veya siz onu ne kadar etkin kullanıyorsunuz? Hazırlayan Cengiz Pak, cengiz@cengizpak.com.tr Tarih Haziran 2010 Aslında bilgisayar

Detaylı

ERP nin A B C si. diyalog 2002 ERP nin ABC si 1. Hazõrlayan : Cengiz Pak. diyalog Bilgisayar Üretim Sistemleri Yazõlõm ve Danõşmanlõk Ltd. Şti.

ERP nin A B C si. diyalog 2002 ERP nin ABC si 1. Hazõrlayan : Cengiz Pak. diyalog Bilgisayar Üretim Sistemleri Yazõlõm ve Danõşmanlõk Ltd. Şti. diyalog 2002 ERP nin ABC si 1 ERP nin A B C si Hazõrlayan : Cengiz Pak diyalog Bilgisayar Üretim Sistemleri Yazõlõm ve Danõşmanlõk Ltd. Şti. Büyükdere Caddesi No : 48 / 4 Mecidiyeköy İstanbul URL : www.diyalog.com

Detaylı

dinamo / B A R C O D E diyalog / dinamo ve BARCODE teknolojisi

dinamo / B A R C O D E diyalog / dinamo ve BARCODE teknolojisi diyalog / dinamo ve BARCODE teknolojisi dinamo ve BARCODE teknolojisi Yönetici Özeti BARCODE çoğu kez yapõlamayan bir çok şeyin çaresi gibi görünen bir teknoloji. Deposuna veya stoğuna hakim olamayan,

Detaylı

E-Business ve B2B nin A B C si

E-Business ve B2B nin A B C si E-Business ve B2B nin A B C si Hazõrlayan : Cengiz Pak diyalog Bilgisayar Üretim Sistemleri Yazõlõm ve Danõşmanlõk Ltd. Şti Büyükdere Caddesi No : 48 / 4 Mecidiyeköy İstanbul URL : www.diyalog.com Öneri

Detaylı

ERP projelerinde en çok yapõlan 8 hata

ERP projelerinde en çok yapõlan 8 hata ERP projelerinde en çok yapõlan 8 hata Hazõrlayan : Cengiz Pak diyalog Bilgisayar Üretim Sistemleri Yazõlõm ve Danõşmanlõk Ltd. Şti Büyükdere Caddesi No : 48 / 4 Mecidiyeköy İstanbul URL : www.diyalog.com

Detaylı

diyalog dinamo ERP & E-Business Yazõlõmõ dinamo Temel Özellikler İçindekiler Ana İşlem Prensibi Güvenlik Parametrik Tanõmlama ISO 9000 Geriye İzleme

diyalog dinamo ERP & E-Business Yazõlõmõ dinamo Temel Özellikler İçindekiler Ana İşlem Prensibi Güvenlik Parametrik Tanõmlama ISO 9000 Geriye İzleme dinamo Temel Özellikler İçindekiler!!!!!!!!!!!!! Ana İşlem Prensibi Standart Görünüm Çok Dövizlilik Kullanõcõ Tanõmlõ Formlar Kullanõcõ Tanõmlõ Raporlar Barcode Kullanõmõ Güvenlik Parametrik Tanõmlama

Detaylı

Kablo Üretim Çizelgeleme Paketi. dinamo Kablo GANT. dinamo KABLO Kablo Üretim Planlama/Çizelgeleme Paketi Bilgi Dosyası

Kablo Üretim Çizelgeleme Paketi. dinamo Kablo GANT. dinamo KABLO Kablo Üretim Planlama/Çizelgeleme Paketi Bilgi Dosyası dinamo Kablo GANT dinamo KABLO Kablo Üretim Planlama/Çizelgeleme Paketi Bilgi Dosyası KABLO Üretim Planlama ve Maliyetlendirme Yazılımı dinamo Kablo GANT Kimin İçin? dinamo Kablo GANT, kablo üretimi yapan,

Detaylı

44 Bu dokümanõn hiçbir kõsmõ yazarlarõn yazõlõ izni olmadan herhangi bir biçimde kopyalanamaz, çoğaltõlamaz.

44 Bu dokümanõn hiçbir kõsmõ yazarlarõn yazõlõ izni olmadan herhangi bir biçimde kopyalanamaz, çoğaltõlamaz. 4. SÜRE YÖNETİMİ 44 4.1 GİRİŞ İnsanlarõ, ekipmanlarõ, araçlarõ ve parayõ projede en etkin biçimde kullanmak için, etkin çalõşan bir süre yönetim sistemine ihtiyaç vardõr. Doğru planlama, programlama ve

Detaylı

GİRİŞ... 1 REHBERİN AMACI VE KAPSAMI... 3 TANIMLAR... 5. A- STRATEJİK PLAN, PERFORMANS PROGRAMI ve BÜTÇE... 9

GİRİŞ... 1 REHBERİN AMACI VE KAPSAMI... 3 TANIMLAR... 5. A- STRATEJİK PLAN, PERFORMANS PROGRAMI ve BÜTÇE... 9 1 içindekiler GİRİŞ... 1 REHBERİN AMACI VE KAPSAMI... 3 TANIMLAR... 5 A- STRATEJİK PLAN, PERFORMANS PROGRAMI ve BÜTÇE... 9 B- PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ... 10 1- Program Dönemi Stratejisinin

Detaylı

Plansız veya Planlı Bakım Emirleri Tek Bir Yönetim Ekranında

Plansız veya Planlı Bakım Emirleri Tek Bir Yönetim Ekranında 1 Plansız veya Planlı Bakım Emirleri Tek Bir Yönetim Ekranında NONSTOP Planlı Bakım içinde hem Plansız yapılan işlemler hem de 3 Farklı Yaklaşım ile Planlı yapılan eylemler yer almaktadır. Bütün emirler

Detaylı

Sent Sen e t z e LIVE İş Çözümleri Çö Plat Pla f t o f rmu o sentez.com

Sent Sen e t z e LIVE İş Çözümleri Çö Plat Pla f t o f rmu o sentez.com SentezLIVE İş Çözümleri Platformu sentez.com Malzeme Finans Malzeme Genel Özellikler Esnek Parametrik Geliştirilebilir Güvenilir Erişilebilir Entegre Finans Parametrik İşinizin gerektirdiği şekilde özelleştirilebilen

Detaylı

Teminatlandõrma ve Kar/Zarar Hesaplama

Teminatlandõrma ve Kar/Zarar Hesaplama Giriş Borsada kullanõlan elektronik alõm satõm sisteminde (VOBİS) tüm emirler hesap bazõnda girilmekte, dolayõsõyla işlemler hesap bazõnda gerçekleşmektedir. Buna paralel olarak teminatlandõrma da hesap

Detaylı

POMPALARDA TAHRİK ÜNİTELERİ

POMPALARDA TAHRİK ÜNİTELERİ POMPALARDA TAHRİK ÜNİTELERİ Serkan ÖĞÜT Alarko-Carrier San. ve Tic. A.Ş. KISA ÖZET Genel olarak pompalar, sõvõlara hidrolik enerji kazandõrarak bir yerden bir yere naklini sağlamak ve akõşkanlarõn enerji

Detaylı

Girdilerin en efektif şekilde kullanõlmasõ ve süreçlerin performansõnõn yükseltgenmesi,

Girdilerin en efektif şekilde kullanõlmasõ ve süreçlerin performansõnõn yükseltgenmesi, GENEL TANIM Hepimizin bildiği üzere Endüstri Mühendisliği, insan, makine, malzeme ve benzeri elemanlardan oluşan üretim ve hizmet sektöründeki bu bütünleşik sistemlerin incelenmesi, planlamasõ, örgütlenmesi,

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu. Doküman No.: P509 Revizyon No: 01. Kontrol Onay. İmza. İsim

Türk Akreditasyon Kurumu. Doküman No.: P509 Revizyon No: 01. Kontrol Onay. İmza. İsim Doküman Adõ: GÜVENLİK SÜREÇLERİ Doküman No.: P509 Revizyon No: 01 5 01 Bilgi İşlem Personelin Bilgilerin Gizliliği konusundaki taahhütlerine ilişkin paragraf eklendi. Sayfa No Rev. Revizyon Nedeni Yürürlük

Detaylı

İYELİK TAMLAMASINDA ÇOKLUK ÜÇÜNCÜ KİŞİ SORUNU

İYELİK TAMLAMASINDA ÇOKLUK ÜÇÜNCÜ KİŞİ SORUNU İYELİK TAMLAMASINDA ÇOKLUK ÜÇÜNCÜ KİŞİ SORUNU Doç. Dr. Mustafa S. KAÇALİN Kõrgõzistan Türkiye Manas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü İlgi tamlamasõ, iyelik tamlamasõ, ad tamlamasõ gibi

Detaylı

YEREL YÖNETİMLERDE KENT BİLGİ SİSTEMİNİN KULLANIMINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN YAZILIM GELİŞTİRME

YEREL YÖNETİMLERDE KENT BİLGİ SİSTEMİNİN KULLANIMINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN YAZILIM GELİŞTİRME Selçuk Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Öğretiminde 30. Yõl Sempozyumu,16-18 Ekim 2002, Konya SUNULMUŞ BİLDİRİ YEREL YÖNETİMLERDE KENT BİLGİ SİSTEMİNİN KULLANIMINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN

Detaylı

SAĞLIK TESİSLERİNDE HASTA HAKLARI UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNERGE

SAĞLIK TESİSLERİNDE HASTA HAKLARI UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNERGE SAĞLIK TESİSLERİNDE HASTA HAKLARI UYGULAMALARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukukî Dayanak ve Tanõmlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacõ; sağlõk tesislerinde yaşanan, hasta haklarõ ihlalleri

Detaylı

6301 8873 11/2001 TR Kullanõcõ için. Kullanma Kõlavuzu. Logano GE515. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz

6301 8873 11/2001 TR Kullanõcõ için. Kullanma Kõlavuzu. Logano GE515. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6301 8873 11/2001 TR Kullanõcõ için Kullanma Kõlavuzu Sõvõ/Gaz Yakõtlõ Özel Kazan Logano GE515 Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz Önsöz Bu kõlavuz hakkõnda Bu cihaz ilgili Norm ve Yönetmelikler tarafõndan

Detaylı

Makina İmalatõ Sektöründe İş Mükemmelliği ve Elektronik İş Stratejileri

Makina İmalatõ Sektöründe İş Mükemmelliği ve Elektronik İş Stratejileri Makina İmalatõ Sektöründe İş Mükemmelliği ve Elektronik İş Stratejileri Özet Bulgular 09 Ekim 2002 TS/BAS/02-83 TÜSİAD tarafõndan hazõrlanan Makina İmalatõ Sektöründe İş Mükemmelliği ve Elektronik İş Stratejileri

Detaylı

Yaz l Bas n n Gelece i

Yaz l Bas n n Gelece i Prof. Dr. Giso Deussen Bill Gates yazõlõ basõnõn geleceğini karanlõk görüyor: Yazõlõ basõnõn sonunun geldiğine inanõyor. Microsoft un kurucusu Ekim 2005 sonunda Fransõz gazetesi Le Figaro" ile yaptõğõ

Detaylı

Planlı veya Plansız Bakım Emirleri Tek Ekrandan Yönetiliyor

Planlı veya Plansız Bakım Emirleri Tek Ekrandan Yönetiliyor 1 Planlı veya Plansız Bakım Emirleri Tek Ekrandan Yönetiliyor NONSTOP Bakım Yönetimi içinde hem Plansız yapılan işlemler hem de 3 farklı yaklaşım ile Planlı yapılan eylemler yer almaktadır. Bütün emirler

Detaylı

1. Aşağõdaki üç temel unsur, demokrasi için vazgeçilmez unsurlardõr: - Siyasal katõlõm (Vatandaşlarõn yönetime katõlõmõ, serbest seçimler, partiler)

1. Aşağõdaki üç temel unsur, demokrasi için vazgeçilmez unsurlardõr: - Siyasal katõlõm (Vatandaşlarõn yönetime katõlõmõ, serbest seçimler, partiler) Walter Bajohr 1. Aşağõdaki üç temel unsur, demokrasi için vazgeçilmez unsurlardõr: - Düşünce özgürlüğü, basõn-yayõn özgürlüğü - Hukuk devleti (İnsan haklarõ, bağõmsõz yargõ) - Siyasal katõlõm (Vatandaşlarõn

Detaylı

GPS İLE HAREKET HALİNDEKİ ARAÇLARDAN ELDE EDİLEN GERÇEK ZAMANLI VERİLERİN ORTA ÖLÇEKLİ CBS ÇALIŞMALARINDA KULLANILABİLİRLİĞİ

GPS İLE HAREKET HALİNDEKİ ARAÇLARDAN ELDE EDİLEN GERÇEK ZAMANLI VERİLERİN ORTA ÖLÇEKLİ CBS ÇALIŞMALARINDA KULLANILABİLİRLİĞİ Selçuk Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Öğretiminde 30. Yõl Sempozyumu,16-18 Ekim 2002, Konya SUNULMUŞ BİLDİRİ GPS İLE HAREKET HALİNDEKİ ARAÇLARDAN ELDE EDİLEN GERÇEK ZAMANLI VERİLERİN

Detaylı

POMPALARDA ENERJİ TASARRUFU

POMPALARDA ENERJİ TASARRUFU POMPALARDA ENERJİ TASARRUFU Serkan ÖĞÜT Alarko-Carrier San. ve Tic. A.Ş. KISA ÖZET Enerji tasarrufunun temelde üç önemli faydasõ bulunmaktadõr.en kõsa vadede şahõs veya firmalar için görünen faydasõ maliyetlerin

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu. LABORATUVARLARARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 03. Hazõrlayan Kontrol Onay

Türk Akreditasyon Kurumu. LABORATUVARLARARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 03. Hazõrlayan Kontrol Onay Doküman Adõ: YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUVARLARARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 03 5.2,5.3 03 5.2 ve 5.3 maddeleri değiştirildi 3, 4 02 5.2. Karşõlaştõrma Ölçümleri

Detaylı

Araştõrma/İnceleme/Çeviri Dizisi REHBERİ. Hülya Demirkaya Uzman Denetçi Araştõrma ve Tasnif Grubu

Araştõrma/İnceleme/Çeviri Dizisi REHBERİ. Hülya Demirkaya Uzman Denetçi Araştõrma ve Tasnif Grubu Araştõrma/İnceleme/Çeviri Dizisi PERFORMANS ÖLÇÜM REHBERİ Çeviri Hülya Demirkaya Uzman Denetçi Araştõrma ve Tasnif Grubu Şubat 2000 PERFORMANS ÖLÇÜM REHBERİ Çeviri Hülya Demirkaya Uzman Denetçi Araştõrma

Detaylı

E-Devlet ve İnternet Veri Merkezleri

E-Devlet ve İnternet Veri Merkezleri E-Devlet ve İnternet Veri Merkezleri Haluk Tanrõkulu haluk.tanrikulu@telekom.gov.tr Her yerde WEB Web sayfa sayõsõ dünyadaki insan sayõsõndan çoktur. Daha fazla band genişliği = Çok daha fazla disk Alanõ

Detaylı

İLAN VE REKLAM GELİRLERİNDE VERİMİN ARTIRILMASI

İLAN VE REKLAM GELİRLERİNDE VERİMİN ARTIRILMASI İLAN VE REKLAM GELİRLERİNDE VERİMİN ARTIRILMASI Y.Doç.Dr. Tahsin YOMRALIOĞU Araş.Gör. Bayram UZUN Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü 61080 - Trabzon 1. GİRİŞ Kentin

Detaylı

81221- Seramikten musluk taşõ, lavabo, küvet, bide, pisuar vb. porselenden 81229- Seramikten musluk taşõ, lavabo, küvet, bide, pisuar vb. diğer.

81221- Seramikten musluk taşõ, lavabo, küvet, bide, pisuar vb. porselenden 81229- Seramikten musluk taşõ, lavabo, küvet, bide, pisuar vb. diğer. I. ÜRÜN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Sõhhi Tesisat ürünleri genellikle banyo ve mutfaklarda kullanõlan ve hijyenik yönüyle öne çõkan küvvet, lavabo, klozet, rezervuar, musluk gibi sürekli suyla temas halindeki

Detaylı

Tebliğ. Sermaye Piyasasõnda Bağõmsõz Denetim Hakkõnda Tebliğde Değişiklik Yapõlmasõna Dair Tebliğ (Seri: X, No:20)

Tebliğ. Sermaye Piyasasõnda Bağõmsõz Denetim Hakkõnda Tebliğde Değişiklik Yapõlmasõna Dair Tebliğ (Seri: X, No:20) Tebliğ Sermaye Piyasasõ Kurulu ndan: Sermaye Piyasasõnda Bağõmsõz Denetim Hakkõnda Tebliğde Değişiklik Yapõlmasõna Dair Tebliğ (Seri: X, No:20) Madde 1 4/3/1996 tarihli ve 22570 sayõlõ Resmi Gazete de

Detaylı

R10.06 TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TÜRKAK AKREDİTASYON MARKASI NIN TÜRKAK TARAFINDAN AKREDİTE EDİLMİŞ KURULUŞLARCA KULLANILMASINA İLİŞKİN ŞARTLAR

R10.06 TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TÜRKAK AKREDİTASYON MARKASI NIN TÜRKAK TARAFINDAN AKREDİTE EDİLMİŞ KURULUŞLARCA KULLANILMASINA İLİŞKİN ŞARTLAR R10.06 TÜRKAK AKREDİTASYON MARKASI NIN TÜRKAK TARAFINDAN AKREDİTE EDİLMİŞ KURULUŞLARCA KULLANILMASINA İLİŞKİN ŞARTLAR Rev. 03 01-2006 İÇİNDEKİLER Sayfa 1. AMAÇ... 3 2. KAPSAM... 3 3. İLGİLİ DOKÜMANLAR...

Detaylı

Tüm Dünyada Sõnõrlõ Garanti ve Teknik Destek HP ProLiant ve IA-32 Sunucularõ ve Seçenekleri

Tüm Dünyada Sõnõrlõ Garanti ve Teknik Destek HP ProLiant ve IA-32 Sunucularõ ve Seçenekleri Tüm Dünyada Sõnõrlõ Garanti ve Teknik Destek HP ProLiant ve IA-32 Sunucularõ ve Seçenekleri Genel Koşullar HP, BU SINIRLI GARANTİDE AÇIKÇA BELİRTİLENLER DIŞINDA, AÇIKÇA VEYA İMA YOLUYLA, İMA EDİLEN SATILMA

Detaylı

Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. / 25

Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. / 25 Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. 2 Bakım yerleri Android uygulama Ödemeler Raporlama Arızalar Faturalar Aylık bakım

Detaylı

KENTSEL ULAŞIM SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (BALIKESİR ÖRNEĞİ)

KENTSEL ULAŞIM SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (BALIKESİR ÖRNEĞİ) KENTSEL ULAŞIM SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (BALIKESİR ÖRNEĞİ) Turgut ÖZDEMİR 1, Ayşe TURABİ 2, Füsun ÜÇER 3, Ayhan ARIK 4 SUMMARY The present transportation infrastructures couldn t enough

Detaylı

Gıda Sektöründe Bir Değişim Hikayesi

Gıda Sektöründe Bir Değişim Hikayesi Gıda Sektöründe Bir Değişim Hikayesi İçerik Likom Yazılım Gusto Kurumsal Kaynak Planlama Yazılımı Gıda Sektörüne Yönelik Uygulamalar Uyarlama Adımları Referanslar 2 Likom Yazılım, 24 yıldır büyük ölçekli

Detaylı

BİLGİ TOPLUMUNA DÖNÜŞÜM POLİTİKASI

BİLGİ TOPLUMUNA DÖNÜŞÜM POLİTİKASI BİLGİ TOPLUMUNA DÖNÜŞÜM POLİTİKASI I Gİ R İŞ Bilgi, geleneksel faktörlerin yanõ sõra üretimin en temel girdisi haline gelmiştir. Dünya ekonomisindeki küreselleşme ile bilgi ve iletişim teknolojilerindeki

Detaylı

YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN

YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN Resmi Gazete Tarihi : 13.07.2001 Resmi Gazete Sayõsõ : 24461 Kanun No : 4708 Kabul Tarihi : 29.6.2001 Amaç, kapsam ve tanõmlar MADDE 1.- Bu Kanunun amacõ; can ve mal güvenliğini

Detaylı

Pandora Vakfı VÜCUDUNUZU DİNLEDİĞİNİZ. oluyor mu? Stichting Pandora, 2003 1/5

Pandora Vakfı VÜCUDUNUZU DİNLEDİĞİNİZ. oluyor mu? Stichting Pandora, 2003 1/5 Stichting Pandora, 2003 1/5 VÜCUDUNUZU DİNLEDİĞİNİZ oluyor mu? Luistert u nog weleens naar u zelf? Over wat (niet) te doen bij psychische klachten. Pandora Vakfı Stichting Pandora, 2003 2/5 Vücudunuzu

Detaylı

ORTA ÖLÇEKLİ BANKALAR Finansbank, TEB, Dõşbank

ORTA ÖLÇEKLİ BANKALAR Finansbank, TEB, Dõşbank Şirket Raporu 17 Nisan 2003 ORTA ÖLÇEKLİ BANKALAR Finansbank, TEB, Dõşbank TUT Bir alanda uzman olmak ya da büyük oyunculuğa sõçramak Geçmiş krizler dönemini başarõyla atlatan Finansbank, TEB ve Dõşbank

Detaylı

BAYİ YÖNETİM ÇÖZÜMÜ A K I L L I. K O L A Y. E NTEGRE

BAYİ YÖNETİM ÇÖZÜMÜ A K I L L I. K O L A Y. E NTEGRE ARETE BULUT TEKNOLOJİ ÇÖZÜMLERİ BAYİ YÖNETİM ÇÖZÜMÜ A K I L L I. K O L A Y. E NTEGRE BAYİ YÖNETİM ÇÖZÜMÜ A R E T E C O N S U L T I N G VERİMLİ. GÖRÜNÜR. GÜVENİLİR. ARETE Bayi Yönetim Çözümüyle, satış terminallerinden

Detaylı

Kõrgõzistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türk Cumhuriyetleri hakkõnda genel bilgiler veren yayõndõr.

Kõrgõzistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türk Cumhuriyetleri hakkõnda genel bilgiler veren yayõndõr. HAZİRAN 2007 İÇİNDEKİLER! Bilgi Merkezimize Gelen Yeni Yayõnlar 1! Yeni Çõkan İTO Yayõnlarõ Özet Bilgileri 2! Bilgi Kaynaklarõnõn Tanõtõmõ 3! Bilgi Merkezi nden Önemli Hizmetler 4! Veri Tabanlarõ 5! Süreli

Detaylı

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM KAYNAKLARI PLANLAMASI KAVRAMI Üretim kaynakları planlaması (MRP II) sisteminin hedefleri stokların azaltılması, üretimi aksatmayacak ve dolayısı ile kapasite kayıplarına

Detaylı

ALARKO GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

ALARKO GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ALARKO GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (Tutarlar YTL olarak 31.12.2004 tarihindeki alõm gücü ile ifade edilmiştir) Enflasyona Göre Düzeltilmiş (Seri XI No:20) Bağõmsõz Denetim'den GENEL KURUL'A SUNULACAK

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ( CBS ) TEKİL NESNE TANIMLAYICILARI İÇİN ÖNERİLER

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ( CBS ) TEKİL NESNE TANIMLAYICILARI İÇİN ÖNERİLER Selçuk Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Öğretiminde 30. Yõl Sempozyumu,16-18 Ekim 2002, Konya SUNULMUŞ BİLDİRİ COĞRFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ( CBS ) TEKİL NESNE TNIMLYICILRI İÇİN ÖNERİLER Hande

Detaylı

HER ŞEY ŞİMDİ BAŞLIYOR!

HER ŞEY ŞİMDİ BAŞLIYOR! MikroFly da Ana Paketin İçerdiği Modüller Stok/ürün yönetimi Hizmet ve masraf yönetimi Satınalma ve tedarikçi yönetimi Satış ve müşteri yönetimi Finans yönetimi Bütçe yönetimi Genel ve sabit kıymetler

Detaylı

7. İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ

7. İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ 7. İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ 74 7.1 GİRİŞ Bu bölüm, iş güvenliği yönetiminin malsahibine sağladõğõ hizmetleri kapsamaktadõr. Proje yöneticisinin iş güvenliği ile ilgili hizmetlere yönelik yükümlülüğü, büyük

Detaylı

KOBİLERE MİKRO YAZILIM DAN TİCARİ YAZILIM: MiKRO JUMP YÜKSELMEK için SIÇRA!

KOBİLERE MİKRO YAZILIM DAN TİCARİ YAZILIM: MiKRO JUMP YÜKSELMEK için SIÇRA! KOBİLERE MİKRO YAZILIM DAN TİCARİ YAZILIM: MiKRO JUMP YÜKSELMEK için SIÇRA! Büyümek isteyen her şirkete lazım. mikro.com.tr Sektör bağımsız çalışıyorsanız, birden fazla lokasyonda ya da sektörde faaliyet

Detaylı

Kurum :Ceza İnfaz kurum ve tutukevlerini, İdare :Ceza İnfaz kurum ve tutukevleri müdürlüklerini, ifade eder. Esaslar

Kurum :Ceza İnfaz kurum ve tutukevlerini, İdare :Ceza İnfaz kurum ve tutukevleri müdürlüklerini, ifade eder. Esaslar CEZA İNFAZ KURUMLARI VE TUTUKEVLERİNDE HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARIN DIŞARIDAKİ YAKINLARIYLA TELEFONLA GÖRÜŞMELERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç ve Kapsam Madde - Bu Yönetmelik, ceza infaz kurumlarõ ve tutukevlerinde

Detaylı

APC Smart-UPS RT. Harici Akü Grubu. SURT1000XLI ve SURT2000XLI Modelleriyle Kullanõlmak İçindir Kule/Rak Monteli 990-1083A, 01/03

APC Smart-UPS RT. Harici Akü Grubu. SURT1000XLI ve SURT2000XLI Modelleriyle Kullanõlmak İçindir Kule/Rak Monteli 990-1083A, 01/03 APC Smart-UPS RT Harici Akü Grubu SURT1000XLI ve SURT2000XLI Modelleriyle Kullanõlmak İçindir Kule/Rak Monteli Kullanõcõ Elkitabõ Türkçe 990-1083A, 01/03 1: GÜVENLİK BİLGİLERİ American Power Conversion

Detaylı

SURT192XLBP Harici Akü Grubu. Smart-UPS RT 3000/5000/7500/10000 VA Kesintisiz Güç Kaynağõ İle Kullanõlmak İçindir

SURT192XLBP Harici Akü Grubu. Smart-UPS RT 3000/5000/7500/10000 VA Kesintisiz Güç Kaynağõ İle Kullanõlmak İçindir Kullanõcõ Elkitabõ Türkçe SURT192XLBP Harici Akü Grubu Smart-UPS RT 3000/5000/7500/10000 VA Kesintisiz Güç Kaynağõ İle Kullanõlmak İçindir 990-1387A 09/2003 Giriş SURT192XLBP akü grubu, APC Smart-UPS

Detaylı

(Noise in Pumps) Reşat Gün Taşel Alarko-Carrier

(Noise in Pumps) Reşat Gün Taşel Alarko-Carrier POMPALARDA GÜRÜLTÜ (Noise in Pumps) Reşat Gün Taşel Alarko-Carrier 1973 yõlõnda İstanbul da doğan Reşat Gün Taşel, Özel Saint Michel Fransõz Lisesi nden 1991 yõlõnda mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi

Detaylı

Sermaye Piyasasõ Araçlarõnõn Halka Arzõnda Satõş Yöntemlerine İlişkin Esaslar Tebliğinin Bazõ Maddelerinde Değişiklik Yapõlmasõna Dair Tebliğ

Sermaye Piyasasõ Araçlarõnõn Halka Arzõnda Satõş Yöntemlerine İlişkin Esaslar Tebliğinin Bazõ Maddelerinde Değişiklik Yapõlmasõna Dair Tebliğ Sermaye Piyasasõ Kurulu ndan : Sermaye Piyasasõ Araçlarõnõn Halka Arzõnda Satõş Yöntemlerine İlişkin Esaslar Tebliğinin Bazõ Maddelerinde Değişiklik Yapõlmasõna Dair Tebliğ Madde 1 27/10/1993 tarihli ve

Detaylı

ÖĞRENCİ TAKİP SİSTEMİ

ÖĞRENCİ TAKİP SİSTEMİ ÖĞRENCİ TAKİP 1.0 ÖĞRENCİ TAKİP SİSTEMİ 1- PROGRAMIN AMACI : Bu Program Öğrencilerin Giriş Çõkõşlarõnõ Kontrol Altõna Almak İçin Tasarlanmõştõr. Öğreniciler Giriş Ve Çõkõşlarõnda Yapmalarõ Gereken ( Parmak

Detaylı

Winka Kurumsal. İş Yönetimi

Winka Kurumsal. İş Yönetimi İş Yönetimi Kurumsal ya da kurumsal olmak isteyen firmaların tüm iş süreçlerini kontrol altına almak için gelişmiş çözümler sunar. Grafiksel analiz raporları, Winka Kokpit ve diğer kurumsal çözümlerle

Detaylı

35 Bu dokümanõn hiçbir kõsmõ yazarlarõn yazõlõ izni olmadan herhangi bir biçimde kopyalanamaz, çoğaltõlamaz.

35 Bu dokümanõn hiçbir kõsmõ yazarlarõn yazõlõ izni olmadan herhangi bir biçimde kopyalanamaz, çoğaltõlamaz. 3. MALİYET YÖNETİMİ 35 3.1 GİRİŞ Bu bölüm, tüm proje evrelerinde tümleşik ve kapsamlõ bir maliyet yönetim sistemi yardõmõ ile, proje maliyetlerinin yönetilmesi, kontrol edilmesi ve izlenmesi hususunda

Detaylı

CPM MASTER ERP Kimya Üretim Modülü Dikey Çözüm Broşürü www.cpm.com.tr

CPM MASTER ERP Kimya Üretim Modülü Dikey Çözüm Broşürü www.cpm.com.tr CPM MASTER ERP Kimya Üretim Modülü, kimya sektörünün ihtiyaç duyduğu tüm çözümleri tek bir platform da topluyor. CPM MASTER ERP Kimya Üretim Modülü ile seçiminizi yenilikten yana yaparak, tıkır tıkır işleyen

Detaylı

İklim koşullarõnda tuhaf şeyler olmakta.

İklim koşullarõnda tuhaf şeyler olmakta. İklim koşullarõnda tuhaf şeyler olmakta. Sera etkisine ilişkin 10 soru 10 yanõt. Bildhuset / Jan Hهkan Dahlstr m Dünyanõn iklimi değişiyor. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarasõ İklim Değişikliği Paneli

Detaylı

Almanya daki Türkler Entegrasyon veya Gettolaflma

Almanya daki Türkler Entegrasyon veya Gettolaflma Almanya daki Türkler Entegrasyon veya Gettolaflma Prof. Dr. Faruk fien Giriş Türkiye nüfusunun yaklaşõk % 8 nin ülke dõşõnda yaşadõğõ tüm dünyadaki Türklerin en kalabalõk grubu Federal Almanya da yaşamaktadõr.

Detaylı

VİA Veri / İnternet Adaptörü. Özet Bilgi

VİA Veri / İnternet Adaptörü. Özet Bilgi VİA Veri / İnternet Adaptörü Özet Bilgi MST/YMM-KKH 26 Ağustos 2002 1 Tanõm Taktik Veri / İnternet Adaptörü (VIA), CNR bölgesinde çevrim düzeninde çalõşan taktik telsizlere yerel alan ağõ (LAN) oluşturma

Detaylı

ICS 91.100.30 TÜRK STANDARDI TS EN 12504-1/Nisan 2002

ICS 91.100.30 TÜRK STANDARDI TS EN 12504-1/Nisan 2002 ÖNSÖZ Bu standard, CEN tarafõndan kabul edilen EN 12504-1 (2000) standardõ esas alõnarak, TSE İnşaat Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 19 Nisan 2002 tarihli toplantõsõnda Türk Standardõ

Detaylı

ULUSAL MÜŞTERİ MEMNUNİYET İNDEKSLERİ

ULUSAL MÜŞTERİ MEMNUNİYET İNDEKSLERİ ULUSAL MÜŞTERİ MEMNUNİYET İNDEKSLERİ Ali Türkyõlmaz* Coşkun Özkan** *Fatih Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, 34900 Büyükçekmece İstanbul E-mail:aturkyilmaz@fatih.edu.tr **İstanbul Teknik Üniversitesi,

Detaylı

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler, gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünleri genel olarak stok olarak tanımlamaktayız. Stoklar ekonomik gelişmenin

Detaylı

HIZLANDIRILMIŞ ELEKTRON DEMETİ İLE ATIK SULARIN IŞINLANMASI TEKNİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

HIZLANDIRILMIŞ ELEKTRON DEMETİ İLE ATIK SULARIN IŞINLANMASI TEKNİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ HIZLANDIRILMIŞ ELEKTRON DEMETİ İLE ATIK SULARIN IŞINLANMASI TEKNİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Sema Bilge OCAK, Tülin ZENGİN, Şeref TURHAN Ankara Nükleer Araştõrma ve Eğitim Merkezi (ANAEM), 06100 Beşevler-

Detaylı

ÇOCUK HAKLARININ KULLANILMASINA İLİŞKİN AVRUPA SÖZLEŞMESİ

ÇOCUK HAKLARININ KULLANILMASINA İLİŞKİN AVRUPA SÖZLEŞMESİ 375 Çocuk Haklarõnõn Kullanõlmasõna İlişkin Avrupa Sözleşmesi ÇOCUK HAKLARININ KULLANILMASINA İLİŞKİN AVRUPA SÖZLEŞMESİ Sözleşme 25 Ocak 1996 tarihinde Strasbourg da imzalanmõş ve 21. maddeye uygun olarak

Detaylı

TÜNEL KALIP YAPIDA KULLANICI GEREKSİNİMLERİ

TÜNEL KALIP YAPIDA KULLANICI GEREKSİNİMLERİ TÜNEL KALIP YAPIDA KULLANICI GEREKSİNİMLERİ ARDA HAKAN ÖZGÜL TÜNEL KALIP TEKNOLOJİSİ İLE ÜRETİLEN TOPLU KONUTTA KULLANICI GEREKSİNİMLERİ Konut tiplerindeki (değişik yapõ tipleri) biçimsel çeşitlilik kullanõcõ

Detaylı

ulusal-100 endeksi 2008

ulusal-100 endeksi 2008 Büyük Düşüşün Ardõndan ulusal-100 endeksi Bölge/Ülke 2008 Performansõ EM Asya -21,2% EM Doğu Avrupa -13,4% EM Latin Amerika -3,8% BRIC -20,4% EM Ortalamasõ -16,1% Türkiye -34,6% ABD -13,0% Almanya -17,1%

Detaylı

İşletme Kõlavuzu. Tiyatro Uygulamalarõ İçin Çift Diskli Fren BMG..T. Baskõ 06/2004 A6.C86 11295384 / TR

İşletme Kõlavuzu. Tiyatro Uygulamalarõ İçin Çift Diskli Fren BMG..T. Baskõ 06/2004 A6.C86 11295384 / TR Redüktörlü Motorlar \ Elektronik Hõz Kontrol Cihazlarõ \ Sürücü Otomasyon \ Servis Tiyatro Uygulamalarõ İçin Çift Diskli Fren BMG..T Baskõ 06/2004 11295384 / TR A6.C86 İşletme Kõlavuzu SEW-EURODRIVE Driving

Detaylı

KENTSEL BİR COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ MODELLEME

KENTSEL BİR COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ MODELLEME KENTSEL BİR COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ MODELLEME Y.Doç.Dr. Tahsin YOMRALIOĞLU, Araş.Gör. Osman DEMİR Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik -Mimarlõk Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

BAY.t Entegre, KOBİ'lerin iş süreçlerinin her aşamasına cevap verecek, tüm modülleri entegre olan bilgi yönetim sistemidir.

BAY.t Entegre, KOBİ'lerin iş süreçlerinin her aşamasına cevap verecek, tüm modülleri entegre olan bilgi yönetim sistemidir. BAY.t Entegre, KOBİ'lerin iş süreçlerinin her aşamasına cevap verecek, tüm modülleri entegre olan bilgi yönetim sistemidir. Standart Paket, her işletmenin rahatlıkla kullanabileceği, içerisinde olmazsa

Detaylı

Oğlunuz veya kõzõnõz bu sõnõftaki öğretimin bir parçasõ olarak, İngilizce öğrenmek için bir

Oğlunuz veya kõzõnõz bu sõnõftaki öğretimin bir parçasõ olarak, İngilizce öğrenmek için bir Welcome Letter [Turkish] öğretmenliğindeki sõnõfõna [ögretmenin adi] [ELD sinifi seviyesi veya türü] Hoş Geldiniz Bu mektubun amacõ oğlunuza veya kõzõnõza sõnõfõmõza hoş geldin demektir. Çocuğunuzun ve

Detaylı

İşletmelerden Veri Toplama Teknikleri

İşletmelerden Veri Toplama Teknikleri 1 İşletmelerden Veri Toplama Teknikleri Prof. Dr. Hüner Şencan İÜ İşletme Fakültesi İşletmelerden değişik amaçlarla veri toplanabilir. Bilimsel bir araştõrma yapmak, işletmeye proje sunmak, işletmeye teklif

Detaylı

SECOM 838. Kullanlm Kllavuzu Baskl 1.16/01

SECOM 838. Kullanlm Kllavuzu Baskl 1.16/01 SECOM 838 Kullanlm Kllavuzu Baskl 1.16/01 s c h e r m u l y t e x t i l e c o m p u t e r Kullanõm Kõlavuzu SECOM 838 Yayõn Hakkõ 2002 SETEX Schermuly textile computer GmbH SETEX Schermuly textile computer

Detaylı

Lider mi, yönetici mi?

Lider mi, yönetici mi? Lider mi, yönetici mi? HÜSEYİN ÇIRPAN Hüseyin Çõrpan, 1965 yõlõnda doğdu. 1986 yõlõnda Hacettepe Üniversitesi İşletme Yönetimi Bölümü nden mezun oldu. 1993 yõlõnda İngiltere, Devon, Exeter University de

Detaylı

VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE

VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE ARETE BULUT TEKNOLOJİ ÇÖZÜMLERİ VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ A R E T E C O N S U L T I N G GÜÇLÜ. ENTEGRE. AKILLI. ARETE Varlık Yönetimi Çözümüyle, şirket içinde

Detaylı

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI www.yalinenstitu.org.tr 1 YALIN ENSTİTÜ Yalın Düşünce AMAÇ Müşteriye mükemmel değer sunmak YÖNTEM İsraflardan arındırılmış mükemmel prosesler 2 YALIN ENSTİTÜ Değer Müşteriye

Detaylı

6_ _ _n.mp4

6_ _ _n.mp4 SAP Business One SAP Business One http://gateteknoloji.com/wp-content/uploads/2016/12/1567832 6_306102789784420_1572539796541145088_n.mp4 Muhasebe araçlarından daha fazlasına mı ihtiyacınız var? Küçük

Detaylı

Daha yeşil bir gelecek için suyun

Daha yeşil bir gelecek için suyun Daha yeşil bir gelecek için suyun dönüşümü Yağmur sularõ, sel sularõ, arõndõrõlmõş sularõn tamamõ, istenildiği şekilde arõtõldõğõ durumda, sulama, meracõlõk, sebze ve meyvecilik, endüstriyel üretim alanõ

Detaylı

X73 Scan/Print/Copy. Mart 2001. www.lexmark.com

X73 Scan/Print/Copy. Mart 2001. www.lexmark.com X73 Scan/Print/Copy Başlangõç Mart 2001 www.lexmark.com Basõm: Mart 2001 Aşağõdaki paragraf bu tür şartlarõn yasalara aykõrõ olduğu ülkeler için geçersizdir. LEXMARK INTERNATIONAL, INC. BU YAYINI TİCARİ

Detaylı

EDM SAP Business One

EDM SAP Business One EDM SAP Business One SAP Business One Kobileri Dünya Standartlarına taşıyoruz.. SAP Business One Tek sistemle daha verimli ve etkin yönetim SAP Business One tüm KOBİ lerin taleplerini karşılamak üzere

Detaylı

04.10.2010. Agency-1 Golf Otomasyonu

04.10.2010. Agency-1 Golf Otomasyonu Agency-1 Golf Otomasyonu 5N 1K Ne? Neden? Ne zaman? Nerede? Kim? Ne? Agency-1 Golf Otomasyonu Golf Organizasyonu yapan işletmelerin sektörel ihtiyaçlarını karşılamak için üretilmiş bir yazılımdır. Bilinen

Detaylı

DOĞU KARADENİZ BÖLGESEL GELİŞME PLANI (DOKAP)

DOĞU KARADENİZ BÖLGESEL GELİŞME PLANI (DOKAP) No. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlõk Devlet Planlama Teşkilatõ Müsteşarlõğõ Japonya Uluslararasõ İşbirliği Ajansõ JICA DOĞU KARADENİZ BÖLGESEL GELİŞME PLANI (DOKAP) Nihai Rapor CİLT IV: SOSYAL SEKTÖRLER

Detaylı

MBP35 KULLANICI KILAVUZU BEBEK MONİTÖRÜ. Bu kõlavuzda belirtilen özellikler üzerinde önceden haber vermeden değişiklik yapma hakkõ saklõdõr.

MBP35 KULLANICI KILAVUZU BEBEK MONİTÖRÜ. Bu kõlavuzda belirtilen özellikler üzerinde önceden haber vermeden değişiklik yapma hakkõ saklõdõr. KULLANICI KILAVUZU MBP35 BEBEK MONİTÖRÜ KULLANICI KILAVUZU Bu kõlavuzda belirtilen özellikler üzerinde önceden haber vermeden değişiklik yapma hakkõ saklõdõr. Yeni Motorola Dijital Bebek Monitörünüze Hoşgeldiniz!

Detaylı

YELKEN YARIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç,Kapsam,Dayanak ve Tanõmlar

YELKEN YARIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç,Kapsam,Dayanak ve Tanõmlar YELKEN YARIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,Kapsam,Dayanak ve Tanõmlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacõ,uluslararasõ Yelken Federasyonu Yelken Yarõş Kurallarõ uyarõnca yurt içinde düzenlenecek yelken

Detaylı

KENT BİLGİSİ VE ORGANİZASYONU

KENT BİLGİSİ VE ORGANİZASYONU KENT BİLGİSİ VE ORGANİZASYONU Doç. Dr. Tahsin YOMRALIOĞLU Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Karadeniz Teknik Üniversitesi, 61080 Trabzon tahsin@jbsd.ktu.edu.tr Özet: Bilgi, artõk günümüzde yerel

Detaylı

* Basõlõ Başlangõç Kõlavuzu notebook bilgisayarõ tanõtõr ve temel işlevleri gösterir. Ayrõca, sorun giderme bilgilerini de içerir.

* Basõlõ Başlangõç Kõlavuzu notebook bilgisayarõ tanõtõr ve temel işlevleri gösterir. Ayrõca, sorun giderme bilgilerini de içerir. 11 Mart 2002 Bu dosyada aşağõdaki konulara ilişkin en güncel bilgiler yer almaktadõr: HP notebook bilgisayar ve Windows hakkõndaki Bilgi Kaynaklarõ Önlemler Kablosuz Yerel Ağõ Kullanma Grafik Yoğunluklu

Detaylı

ALARKO GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

ALARKO GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ALARKO GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (Tutarlar milyon Türk Lirasõ olarak Türk Lirasõnõn tarihindeki alõm gücü ile ifade edilmiştir) Enflasyona Göre Düzeltilmiş (Seri XI No:20) Bağõmsõz Denetim'den

Detaylı

Ders 13 te daha önce değinmediğimiz bazõ çizim araçlarõnõn kullanõmõnõ gündeme getireceğiz.

Ders 13 te daha önce değinmediğimiz bazõ çizim araçlarõnõn kullanõmõnõ gündeme getireceğiz. Ders 13 te daha önce değinmediğimiz bazõ çizim araçlarõnõn kullanõmõnõ gündeme getireceğiz. Ölçü Çizgilerini Birleştirmek Ölçü Noktasõ Eklemek veya Kaldõrmak Kot Markasõ Kaynak İşareti Ölçülendirme Şeçenekleri

Detaylı

yaşlõlara olanaklar sunan, destekleyici ortamlarõn sağlanmasõ konusunda bilgiler veren yayõndõr.

yaşlõlara olanaklar sunan, destekleyici ortamlarõn sağlanmasõ konusunda bilgiler veren yayõndõr. EKİM 2007 İÇİNDEKİLER! Bilgi Merkezimize Gelen Yeni Yayõnlar 1! Yeni Çõkan İTO Yayõnlarõ Özet Bilgileri 2! Bilgi Kaynaklarõnõn Tanõtõmõ 3! Veri Tabanlarõ 4! Süreli Yayõnlar 5! Seçilmiş Makaleler 6! Seçilmiş

Detaylı

AVRUPA KONSEYİ. CPT/Inf/E (2002) 1 Türkçe / Turkish / Turc. Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi (CPT) CPT Genel Raporlarõnõn

AVRUPA KONSEYİ. CPT/Inf/E (2002) 1 Türkçe / Turkish / Turc. Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi (CPT) CPT Genel Raporlarõnõn AVRUPA KONSEYİ CPT/Inf/E (2002) 1 Türkçe / Turkish / Turc Avrupa İşkencenin ve İnsanlõkdõşõ veya Onurkõrõcõ Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi (CPT) CPT Genel Raporlarõnõn Temel Bölümleri 3 İÇİNDEKİLER

Detaylı

EDM SAP Business One

EDM SAP Business One EDM SAP Business One SAP Business One KOBİleri Dünya Standartlarına taşıyoruz.. SAP Business One Tek sistemle daha verimli ve etkin yönetim SAP Business One tüm KOBİ lerin taleplerini karşılamak üzere

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE WEB TABANLI ERP UYGULAMALARI

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE WEB TABANLI ERP UYGULAMALARI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE WEB TABANLI ERP UYGULAMALARI xproje Erp Uygulamaları MyArge Bilgi Teknolojileri İletişim = 0 544 413 20 86 bilgi_arge@myarge.com Projelerinizde Teknolojiyi En Üst Seviyede Kullanarak

Detaylı

ERP KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA

ERP KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA ERP KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA Mustafa Fatih YEGÜL YÜKSEK LİSANS SEMİNERİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Ocak 2002 ANKARA İÇİNDEKİLER I. GİRİŞ... 1 II. KURUMSAL

Detaylı

KOMNET&KOMCARE&KOMTRAX EĞİTİM. Nisan 2016 ANTALYA

KOMNET&KOMCARE&KOMTRAX EĞİTİM. Nisan 2016 ANTALYA Nisan 2016 ANTALYA Komnet Tanım Komnet kullanıcı sayıları Bayi tipleri 2015-2016 Yenilikler Teslimatta bayi seçimi Komnet kullanırken eksiklerimiz Uygulamalar Komnet Tanım Diğer Muhasebe Programlarında

Detaylı

5 MART 2002 TARİHİNDE ESKİŞEHİR DE KARAKOLLAR, HUZUREVİ VE YETİŞTİRME YURTLARINDA YAPILAN İNCELEMELER HAKKINDAKİ RAPOR

5 MART 2002 TARİHİNDE ESKİŞEHİR DE KARAKOLLAR, HUZUREVİ VE YETİŞTİRME YURTLARINDA YAPILAN İNCELEMELER HAKKINDAKİ RAPOR 5 MART 2002 TARİHİNDE ESKİŞEHİR DE KARAKOLLAR, HUZUREVİ VE YETİŞTİRME YURTLARINDA YAPILAN İNCELEMELER HAKKINDAKİ RAPOR Alt Komisyon Raporu, 28 Mart 2002 Perşembe günü yapõlan Komisyon toplantõsõnda oy

Detaylı

ICS 13.040.20/13.040.01 TÜRK STANDARDI TS 2361/Nisan 1976 İÇİNDEKİLER

ICS 13.040.20/13.040.01 TÜRK STANDARDI TS 2361/Nisan 1976 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 0 - KONU VE KAPSAM... 1 0.1 - KONU... 1 0.2 - KAPSAM... 1 1 - ANALİZ METOTLARI... 1 1.1 - GENEL ESASLAR... 1 1.2 - HAVADA SÜSPANSİYON DURUMUNDA BULUNAN MADDE MİKTARININ TAYİNİ (OPTİK YANSIMA

Detaylı

Nebim Winner Kurumsal Fiyat Listesi

Nebim Winner Kurumsal Fiyat Listesi Nebim Winner Kurumsal Fiyat Listesi Son güncelleme: 19 Ocak 12 Winner Merkez ve Zincir Mağaza......2 Winner Ticari ı......4 Opsiyon Fiyatlar...... Winner Üretm Yönetmi......6 Winner Tedarik Yönetmi......7

Detaylı

GELİŞİM PLANI ÇALIŞMALARI

GELİŞİM PLANI ÇALIŞMALARI T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ GELİŞİM PLANLAMA KURULU SEKRETERLİĞİ GELİŞİM PLANI ÇALIŞMALARI ARALIK 2002 BURSA İÇİNDEKİLER Araştõrma Geliştirme Alt Kurulu Raporu ve Güçlülük Zayõflõk Analizi...1

Detaylı

sahiptir. 450 kişilik oturma kapasitesi bulunan kütüphanede, 15 adet Internet bağlantõ noktasõ

sahiptir. 450 kişilik oturma kapasitesi bulunan kütüphanede, 15 adet Internet bağlantõ noktasõ GENEL BİLGİ Ege Üniversitesi Tõp Fakültesi Tõp Kütüphanesi 1956 yõlõnda hizmet vermeye başlamõştõr. Kütüphane yaklaşõk 2000 m² kullanõm alanõna sahiptir. 450 kişilik oturma kapasitesi bulunan kütüphanede,

Detaylı

APC SUM48RMXLBP2U. APC Smart-UPS Modüler ile Kullanõm İçin Kesintisiz Güç Kaynağõ

APC SUM48RMXLBP2U. APC Smart-UPS Modüler ile Kullanõm İçin Kesintisiz Güç Kaynağõ Kullanõcõ Elkitabõ Türkçe APC SUM48RMXLBP2U Uzatõlmõş Ömür (XL) Akü Paketi APC Smart-UPS Modüler ile Kullanõm İçin Kesintisiz Güç Kaynağõ 990-1736 01/2004 Giriş SUM48RMXLBP2U, APC Smart-UPS Modeler Kesintisiz

Detaylı