O-Ring contalar alt yapı borularında sızdırmazlık elemanı olarak kullanılan ürünlerdir. Bu contaların kesit çapları 15mm-36mm arasında değişmekte

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "O-Ring contalar alt yapı borularında sızdırmazlık elemanı olarak kullanılan ürünlerdir. Bu contaların kesit çapları 15mm-36mm arasında değişmekte"

Transkript

1

2

3 O-Ring contalar alt yapı borularında sızdırmazlık elemanı olarak kullanılan ürünlerdir. Bu contaların kesit çapları 15mm-36mm arasında değişmekte olup, boru çapı ise mm ye kadar olan borularda sızdırmazlık görevi yapmaktadırlar.

4 O-Ring conta iki boru bağlantısında tampon görevi yapan, elastik özelliğe sahip sızdırmazlık elemanıdır. Conta montajı yapıldıktan sonra ikinci borunun hareketi ile conta uygun şekli alır ve montaj tamamlanır.

5 UYGUNSUZLUK DURUMUNDA Ürünün birincil fonksiyonu sızdırmazlıktır. Bu özellik ürünün daireselliği ile sağlanabilmektedir. Dairesellik sağlanamadığında atık su borulardan sızabilmektedir.

6 İYİLEŞTİRME ÖNCESİ PROSES YETERLİLİĞİ LSL Target USL Within Overall Potential (Within) C apability C p 2,31 C PL -0,23 C PU 4,86 C pk -0,23 O v erall C apability Pp 2,35 PPL -0,23 PPU 4,93 Ppk -0,23 C pm 0,29 Process Data LSL 35,2 Target 36 USL 36,8 Sample Mean 35,12 Sample N 10 StDev (Within) 0, StDev (O v erall) 0, ,1 35,4 35,7 36,0 36,3 36,6 Dairesel olmayan bölge ölçülmüş ve proses yeterlilik çalışmaları yapılmıştır. Yapılan çalışma soncu yeterlilik gözlenmemiştir. (cpk<1,33)

7 Ürün dairesellik probleminin anlaşılması için 5N-1K metodu uygulanmıştır. Analizin sonucunda problem tanımı; Çap 15 mm ve üzerinde olan ürünlerin taşıyıcı bant ile temas ettiği bölgede daireselliğinin sağlanamaması olarak belirlenmiştir.

8 5N-1K Metodu sonucunda Taşıyıcı Bant ile temas olan bölgede (Çap 15 mm ve üzerinde olan ürünlerin ) daireselliğin sağlanamadığı gözlenmiştir. Kasım 2014 de, müşteri bildirimi sonrası yapılan gözlemler ve İstatistiksel proses kontrol (SPC) çalışmalarında problemden kaynaklı ürün hurda değeri %100 olduğu tespit edildi. Kaizen komitesinin diğer alt yapı ürünleri kıyaslaması sonucu daireselliği etkileyen bant izi probleminin Ocak 2015 e kadar sıfırlanması hedeflenmiştir.

9 Ali KENARLI (Ekip Lideri) Ferhat ÇELİK (Ekip Üyesi) Gürbüz SEVİNÇ (Ekip Üyesi) Selam ARSLAN (Ekip Üyesi) Necati ÇOLAK (Ekip Üyesi) Yusuf SARIKEF (Ekip Üyesi) Mehmet AK (Ekip Üyesi)

10 AKTİVİTELER O-RING KAİZEN EKİBİ ÇALIŞMA PLANI PLANLA UYGULA KONTROL ET ÖNLEM AL SORUMLU 1.1 PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ EĞİTİMİ FERHAT ÇELİK PROBLEM ÇÖZME METODOLOJİSİNİN BELİRLENMESİ VE UYGULANMASI PROBLEM ÇÖZÜM ADIMLARINA GÖRE DETAYLANDIRMASI 3.1 İSTATİSTİKSEL SONUÇLARLA DOĞRULANMASI 4.2 UYGUN SONUÇLARIN STANDART HALE GETİRİLMESİ ALİ KENARLI O-RİNG KAİZEN EKİP ÜYELERİ O-RİNG KAİZEN EKİP ÜYELERİ O-RİNG KAİZEN EKİP ÜYELERİ PLN/ GRÇ PLN. GRÇ. PLN. GRÇ. PLN. GRÇ. PLN. GRÇ. PLN. GRÇ. PLAN/GERÇEKLEŞEN TAKVİM Ekip üyeleri belirlendikten sonra tüm ekip üyelerine problem çözme yaklaşımı ve Kaizen eğitimi verilmiştir. Ekip tarafından yapılan faaliyet planı doğrultusunda haftada bir kez olmak üzere 9 toplantı yapılmıştır.

11 Beyin Fırtınası : Üründe Bant İzi Gelmesi (Taşıyıcı Bant ile temas olan bölgede) Ekip çalışmalarının ilk toplantısında problem tüm ekip üyeleri tarafından anlaşılmış ve herkesin katılımı ile beyin fırtınası yapılmıştır. Beyin fırtınasındaki tespitler; Mikrodalga bandı sürtünme yapıyor. Hamur akışkan ve bundan dolayı üründe iz meydana geliyor. Ürün daireselliğini koruyamıyor. Ürünün ağırlığı taşıyıcı banda kuvvet uyguluyor. Makine operatörü yanlış ayar yapıyor. Kalıp tasarımı yanlış. Ekipmanlar yetersiz. Banda gelen bölgede destek yok.

12 Beyin fırtınasında yapılan tespitler sonrası balık kılçığı diyagramında analizler başlatılmıştır. Balık kılçığı diyagramı ile ana faktörler (Makine, metot, İnsan, Malzeme) göz önünde bulundurulmuş ve tüm ekip tarafından oylanmıştır. Sonuç olarak 4 ana neden belirlenmiş ve Neden-Neden Analizi çalışması başlatılmıştır.

13 1 SONUÇ : Bantta kullanılan malzeme ve alternatif malzemeler araştırılmıştır. Kullanılan bandın teflon malzemeden olduğu tespit edilmiş ve en düşük sürtünme katsayısına sahip olduğu gözlenmiştir. Kök Neden doğrulanamamıştır. TEFLON BANT O-RİNG

14 2 SONUÇ-1: Yapılan denemede Ekstrüder çıkış sıcaklığı arttırılmasına rağmen bant izi problemi devam etmiştir. Kök Neden doğrulanamamıştır. SONUÇ-2: Şok tüneli prosesi eklenmiştir ancak bant izi problemi giderilememiştir. Beklenen dairesellik yakalanamamıştır. Kök Neden doğrulanamamıştır. Şok tüneli

15 3 SONUÇ: Farklı çap ölçüsünde deneme kayıtları incelenmiş ve bant izinin destek konularak tasarlanan kalıpta da devam ettiği tespit edilmiştir. Kök Neden doğrulanamamıştır.

16 4 SONUÇ: Bantlı Üretim sistemi ile üründe bant izi kaldırılamaz! Kök Neden doğrulanmıştır. Mikrodalga hattında yapılan tüm denemelerde dairesellik; taşıyıcı bantların bıraktığı iz nedeniyle sağlanamamıştır. Bantlı üretim sistemine alternatif proseslerde denemeler yapılmıştır. Bantlı üretim sistemi Projeksiyon görüntüsü

17 Alternatif proses seçimi yapılarak; Mikrodalga prosesinde çalışan ürün Tuz Banyosu prosesine alınmıştır. Tuz Banyosu prosesinde taşıma sistemi sıvı tuz ve baskı makaraları ile sağlanmaktadır. Denemeler sonrası Tuz Banyosu üretim prosesi ile denemeler yapılmıştır. Ancak ürün akışını sağlayan baskı makaralarının ve ön çekici bandın izi ürün yüzeyinde gözlenmiştir.

18 PM Analiz Çizelgesi PM Analizi Adım-1 PM Analizi Adım-2 PM Analizi Adım-3 PM Analizi Adım-4 PM Analizi Adım-5 PM Analizi Adım-6 PM Analizi Adım-7 PM Analizi Adım-8 Fenomen Fiziksel Analiz Katkıda Bulunan Koşullar Birincil ve İkincil 4M'ler Ölçüm Metodu Ölçüm Değerleri Ölçülen Değerler Anormalliklerin Belirlenmesi İyileştirmelerin Uygulanması Standart Ölçüm Sonuç Açıklama Aksiyon Dairesel kesit, eliptik kesit teknik çizim Ürün hamur haldeyken (pişmemişken) çeşitli kuvvetlere maruz kalarak ideal şeklinden uzaklaşıyor. Hamur 1. Ürün Hamuru 1.1 Hamur Minimum ML değeri (ıb-in) 1.2. Hamur raf ömrü Süre (saat/gün Rheometre 0,55-1,30 0,9 Min. 12 saat/ Max 40 gün 1 gün 1.3. Ürün sertliği Shormetre ShA 59 Anormal durum gözlenmedi. Anormal durum gözlenmedi. Anormal durum gözlenmedi. Tuz banyosu makaralar F kuvveti yandan görünüm önden görünüm Proses 2. Ekstrüder 2.1.Ön çekici bandı kuvveti Gözle kontrol 4 +/-1 devir 4 gözle ve projeksiyonla kontrol Bant izi olmamalı, Ürün dairesel olmalı yüzeyde iz var Anormal durum gözlenmedi. Önçekici bant ürün yüzeyine iz yapıyor. Ön çekici bandının kaldırılması, Makara sistemine yönelik geliştirme yapılması 2.2. Ekstrüder sıcaklığı Gözle kontrol 60 +/ Anormal durum gözlenmedi Kovan Sıcaklığı Gözle kontrol 60 +/ Anormal durum gözlenmedi.

19 PM Analiz Çizelgesi PM Analizi Adım-1 PM Analizi Adım-2 PM Analizi Adım-3 PM Analizi Adım-4 PM Analizi Adım-5 PM Analizi Adım-6 PM Analizi Adım-7 PM Analizi Adım-8 5N-1K Analizi Ölçüm Değerleri Ölçülen Değerler Anormalliklerin Belirlenmesi İyileştirmelerin Uygulanması Ne Üründe iz problemi (36 mm) Üründe iz olan bölge 2. Ekstrüder 2.4 Ekstrüder devri devir (rpm) 28 +/-6 28 Anormal durum gözlenmedi. Nerede Tuz banyosunda Ne tür Çapı 15mm ve üzerinde olan ürünlerde 3.1 Tuz banyosu sıcaklığı derece 240 +/ Anormal durum gözlenmedi. Nasıl Ne Zaman Ürün çalışıldığından beri değişmeden devam ediyor Zamana bağlı değişim yok Proses 3. Tuz Banyosu Kim Kişiye bağlı değişim yok 3.2 Tuz banyosu makaraları kuvveti ürün üzerinde max 2.5 mm iz max Pa Pa Anormal durum gözlendi. Baskı makara bölgesinde yapılan hesaplamalar sonucu ürün yüzeyine iz oluşturduğu gözlendi. Yapılan hespalamar sonucu ürün temas yüzey alanı arttırılarak kuvvet tek bir noktadan değil, 45 mm'lik yay uzunluğuna denk gelen bölgeye dağıtılmıştır. Yapılan denemelerde uygun sonuç alınmıştır.yeni basınç değeri 2661 Pa olmuştur.

20 İYİLEŞTİRME ÖNCESİ İYİLEŞTİRME SONRASI TEMAS YÜZEYİ 45MM ÖNCESİ SONRASI Basıncın Azaltılması İçin Temas Yüzey Alanının Artırılması

21 SONRASI

22 İYİLEŞTİRME SONRASI PROSES YETERLİLİĞİ Process Data LSL 35,2 Target 36 USL 36,8 Sample Mean 36,01 Sample N 10 StDev (Within) 0, StDev (O v erall) 0, LSL Target USL Within Overall Potential (Within) C apability C p 1,70 C PL 1,73 C PU 1,68 C pk 1,68 O v erall C apability Pp 1,75 PPL 1,77 PPU 1,73 Ppk 1,73 C pm 1,75 35,4 35,7 36,0 36,3 36,6 O bserv ed Performance PPM < LSL 0,00 PPM > USL 0,00 PPM Total 0,00 Exp. Within Performance PPM < LSL 0,11 PPM > USL 0,22 PPM Total 0,33 Exp. O v erall Performance PPM < LSL 0,05 PPM > USL 0,11 PPM Total 0,16 Yapılan iyileştirme sonrası üründe dairesellik yakalanmıştır. Çepeçevre tüm bölgelerde bant izi ve baskı makaraları izi ortadan kaldırılmıştır. İyileştirme sonrası dairesellik tüm bölgelerde sağlanmış ve proses yeterliliği (cpk=1,68) uygun olarak gerçekleşmiştir.

23 Haftalık toplantılarda faaliyet planına göre hedef/gerçekleşen durum sapmaları incelemeye alınmıştır. Denemeler plana göre 2 hafta sapmıştır. Karşı önlem olarak bütün plan dikkate alınmış ve çalışma takvimi içerisinde süreç tamamlanmıştır.

24 Problem çözüldükten sonra ürünün seri üretim performansı izlemeye alınmıştır. O-ring contadan 8400 metre üretim gerçekleşmiş ve üretim esnasında tüm gerekliliklerin sağlandığı istatistiksel (SPC) çalışmalar ile doğrulanmıştır. Cpk= 1,71 olarak gerçekleşmiştir. SERİ ÜRETİM ŞARTLARI PROSES YETERLİLİĞİ

25

26 MALİYETLER Geliştirilen makara sistem maliyeti ( 8 adet) 35x8 280 TL Proses Deneme Maliyetleri 1219 kg deneme firesi TL Ekip üyeleri iş gücü maliyeti 135 adam*saat 1.561TL Ürün Kazancı Toplam Maliyet Net Kazanım KAZANIMLAR (2015 yılı sipariş miktarı kazanımı) TL TL/Yıl TL/Yıl

27 Kaynak operasyonunda düzlemsel olan bölgeyi alın alına getirmek için kuvvet uygulanmaktadır. Kuvvet ölçüm cihazı ile uygulanan kuvvet yaklaşık 120N olarak hesaplanmıştır. Daireselliğin sağlanmasıyla operatörün bu kuvveti uygulamasına gerek kalmamış ve ergonomi sağlanmıştır.

28 Bölüm ÜRETİM Yapılan Faaliyet ALIN KAYNAK İŞİ ETKİ ALTINDAKİ PERSONEL ALIN KAYNAK OPERATÖRÜ Risk Kapsamı Tarih Olasılık Şiddet Risk Değeri Önem Derecesi DÜZELTME ÖNCESİ İLK DURUM RİSK MATRİSİ OLASILIK GÖRÜLECEK ZARAR BİLEKTEN ZORLAMA HAREKETİ (127,3 N) - ÇEVİRME/BURMA *Burkulma/İncinme (Akut yaralanma) *İnstabilite (Kronik zorlanma sonucu) Yapılan Düzeltici / Önleyici Faaliyetler ÇEVİRME/BURMA İŞİ ORTADAN KALDIRILMIŞTIR. DÜZELTME SONRASI DURUM ŞİDDET YAPILAN DÜZELTİCİ FAALİYET SONUCUNDA ÇEVİRME/BURMA İŞLEMİ ORTADAN KALDIRILMIŞTIR. OPERATÖR İÇİN KRONİK ZORLANMA ORTADAN KALDIRILMIŞ OLUP, ÜRÜNDE OLUŞABİLECEK HATA DURUMLARINDA YENİDEN ORTAYA ÇIKMA RİSKİ BULUNMAKTADIR. Sorumlular: O-RİNG KAİZENİ Başlangıç Tarihi: 04/11/2014 Bitiş Tarihi: 06/01/2015 Düzeltme Tarihi Olasılık Şiddet Risk Değeri Önem Derecesi

29 1 SC (0 Adet) CC (0 Adet) OPERASYON TALİMATI KONU: TUZ BANYOSU O-RİNG CONTA YOL VERME TALİMATI Yetkinlik: Dök. No: İlk Yayın Tarihi: 15/01/2015 Rev No: 00 Rev Tarihi: / /... Sayfa : 0/0 KOMPONENT PARÇA NUMARASI EKİPMAN/APARAT İLGİLİ DÖKÜMANLAR HATA HALİNDE İZLENECEK YOL OPERATÖR KONTROLLERİ POKE-YOKE 5S ÇALIŞMALARI ÜRETİM ALAN FOTOĞRAFI O-RİNG CONTA EXTRUDER ÇIKIŞI MAKARALAR İŞ EMRİ NUMARASI 1.MAKİNE PARAMETLERİ CONTROLLERİ TUZ BANYOSU MAKARALARI KONTROL PLANI 2.TUZ VE TUZ SEVİYESİ KONTROLLERİ ÜRÜN TEKNİK RESMİ STANDART ÇALIŞMA KOŞULLARI ÜRÜNLERİ KARANTİNA ALANINA AL.KARANTİNA ALANI TAKİP FORMUNU DOLDUR.HATALI TÜM ÜRÜNLERİ ÜRETİM SAHASINDAN UZAKLAŞTIR.BÖLÜM SORUMLUSUNA HABER VER. 3.MAKARALARIN KONTROLÜ VE TEMİZLİĞİ ÖZEL İŞ ELBİSESİ BARET x ELDİVEN x TOZ MASKESİ x GÖZLÜK KAYNAK MASKESİ KULAKLIK GÜVENLİK BARİYERİ x ÇELİK BURUNLU AYAKKABI x ESD MÜŞTERİ ŞİKAYETLERİ İŞ ADIMLARI mm'lik makara 36 mm'lik makara Makine parametrelerini standart çalışma koşullarına göre ayarla. İş emrinden çalışacak olan O-ring conta kalıbına göre makara seçimi yap. O-ring contalarda kesinlikle düz makaraları kullanma!! ÜRÜNDE DAİRESELLİĞİN SAĞLANAMAMASI O-RİNG Conta Makara - Ürün temas yüzeyi Extruder çıkışına iki adet makarayı resimdeki gibi yerleştir. Ürünün hafif kabuk bağlaması için tuz banyosu girişinin ilk 8-10 metre mesafede makara koyma.daha sonra makaraları 2-3 metre aralıklarla yerleştir. Extruderden çıkan ürünü doğruca makara üzerinden şekildeki gibi geçirerek tuz banyosuna yol ver. Tuz banyosu içesinde ürünü makaraların altında temas yüzeyi geniş alana gelecek şekilde yerleştir.makaraların döner halde olduğundan emin ol. DAĞITIM Hazırlayan ONAYLAYAN KALİTE SİSTEM ONAY İSG ONAYI FORM NO : F Rev No:1 Rev. Tarihi:

30 Ekip Üyeleri:Emrah ARKAN, Türker PEKER Kaizen Hangi Alanda Yapıldı? Kalite Önce ÖNCE SONRA KAİZEN FORMU Problemin/Konunun Tanımı: Şekil makarasına ürün yüzeyine hamur yapışmasına neden oluyor. Sonra Tarih Açıklama: Yapılan İyileştirme: Arçelik Bulaşık makinası kapı contasında yüzeyde hamur yapışması olmaktadır. Arçelik'ten tekil olarak iadeler gerçekleşmiştir. Hamur yapışması şekil verme makarasında olmakta ve 15 dakikada 1 şekil makarasından elle biriken hamur parçası alınmaktadır. Mevcut makara malzemesi fiberdir. Şekil verme makarasında kauçukla sürtünmesi en düşük olan malzeme araştırılmış ve teflon malzemeden makara yapılmıştır. Yapılan denemede ve seri üretimde hata ile karşılaşılmamıştır. Masraf ve Kazanç: Masraf 120 TL Malzeme maliyeti + işçilik malyeti = 60 TL*2 adet =120 TL Standardizasyon: Tüm vardiya operatörler yeni şekil makarası kullanımı ile ilgili bilgilendirildi. Eski makaralar sahadan toplatıldı. Onay: Ferhat ÇELİK

31 YÖNETİMİN TAKDİRİ TEŞEKKÜRLER

32

SEÇİL KAUÇUK. Bumerang Kaizen Ekibi

SEÇİL KAUÇUK. Bumerang Kaizen Ekibi SEÇİL KAUÇUK Bumerang Kaizen Ekibi BUMERANG SMED KAİZENİ 120 lik ve 100 lük kalıplardan 85 lik kalıba geçiş sürelerinin azaltılması 11.02.2014 2 EKSTRÜZYON NEDİR? Extrüzyon yöntemi, EPDM (Etilen propilen

Detaylı

HEMA ENDÜSTRİ. Pars Kalite Çemberi

HEMA ENDÜSTRİ. Pars Kalite Çemberi HEMA ENDÜSTRİ Pars Kalite Çemberi PARS ÇALIŞMA GRUBU SUNUMU PROJE 1: Matkap Operasyonlarının CNC Tezgahlarına Taşınması PROJE 2: Dik İşleme Hattı Tezgah Doluluk ve Darboğazlarının İyileştirilmesi PROJE

Detaylı

Daha çok değil, daha akıllı çalışmak

Daha çok değil, daha akıllı çalışmak Daha çok değil, daha akıllı çalışmak YALIN 6 SIGMA NIN ANAHTARI YALIN ALTI SİGMA Müşterileri Memnun Etmek Süreçleri İyileştirmek Kalite Hız EKİP ÇALIŞMASI Varyasyon ve Hatalar Süreç Akışı YALIN 6 SIGMA

Detaylı

Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu

Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu Hema Endüstri, yıllık sipariş adedi paretolarından hareketle ve kayıplara odaklı iyileştirme metodolojisi ile kaizen projelerini tetiklemektedir.

Detaylı

SEÇİL KAUÇUK MESA İMALAT. O-Ring Kaizen. Ayışığı Kalite Ekibi Çemberi

SEÇİL KAUÇUK MESA İMALAT. O-Ring Kaizen. Ayışığı Kalite Ekibi Çemberi SEÇİL KAUÇUK MESA İMALAT O-Ring Kaizen Ayışığı Kalite Ekibi Çemberi AYIŞIĞI KALİTE ÇEMBERİ OLUŞUM SÜRECİ ÇEMBER ÜYELERİNİN TANITIMI FAALİYET PLANLANIMIZ ÇEMBER KONUSUNUN BELİRLENMESİ ÇEMBER KONUSUNUN

Detaylı

TBS 5 KUTULAMA PROSESİ ÜRETİM VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMA PROJESİ

TBS 5 KUTULAMA PROSESİ ÜRETİM VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMA PROJESİ TBS 5 KUTULAMA PROSESİ ÜRETİM VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMA PROJESİ 1. Adım: Konu Seçimi MUTLU AKÜ Montaj Bölümü 5.Hat TBS 5 Kutulama Prosesindeki üretim kayıpları ve kalite hatalarının önlenmesi projesi TBS5

Detaylı

FABRİKA ENERJİ MALİYETLERİNİN AZALTILMASI

FABRİKA ENERJİ MALİYETLERİNİN AZALTILMASI FABRİKA ENERJİ MALİYETLERİNİN AZALTILMASI 1.Problemin Seçimi Elba A.Ş. Bir ECA kuruluşudur. 2016 yılından itibaren şirketimizde yoğun olarak, Yalın Yönetim sistem araçlarını aktif bir şekilde kullanılmaya

Detaylı

Orta Anadolu Leke Savar Kaizeni

Orta Anadolu Leke Savar Kaizeni Orta Anadolu Leke Savar Kaizeni Orta Anadolu Karamancı Holding şirketi olan Orta Anadolu, 1953 yılında bir entegre iplik ve dokuma fabrikası olarak Kayseri de kurulmuştur. Merkez ofisi İstanbul da yer

Detaylı

Konu Seçimi. Temmuz 2015 Arıza Grafiği. Temmuz Ayı Mekanik Arıza Grafiği. Mekanik Elektrik Kalıp Hidrolik Pnömatik. Kolon Arızaları.

Konu Seçimi. Temmuz 2015 Arıza Grafiği. Temmuz Ayı Mekanik Arıza Grafiği. Mekanik Elektrik Kalıp Hidrolik Pnömatik. Kolon Arızaları. Konu Seçimi Temmuz 2015 Arıza Grafiği Temmuz Ayı Mekanik Arıza Grafiği 250 200 229 212 140 120 100 124 150 80 100 102 90 60 50 55 40 20 34 24 7 5 0 Mekanik Elektrik Kalıp Hidrolik Pnömatik 0 Buhar Tesisatı

Detaylı

GEÇERLİ DOKÜMAN LİSTESİ (FORMLAR)

GEÇERLİ DOKÜMAN LİSTESİ (FORMLAR) Düzeltici Önleyici Faaliyet Takip Çizelgesi FR-01 01.02.2001 4 26.11.2011 Kaynak eklendi. Tedarikçi Değerlendirme FR-02 31.03.2005 2 23.12.2010 Onaylı Tedarikçi Performans Takip FR-03 31.01.2006 4 27.12.2011

Detaylı

ALAÇATI BAŞLIK MODELİNDE SSH MODÜLER ÜRETİM MD.LÜĞÜ ŞİKAYETLERİNİN AZALTILMASI

ALAÇATI BAŞLIK MODELİNDE SSH MODÜLER ÜRETİM MD.LÜĞÜ ŞİKAYETLERİNİN AZALTILMASI ALAÇATI BAŞLIK 2017 OCAK KPI SUNUMU MODELİNDE SSH MODÜLER ÜRETİM MD.LÜĞÜ ŞİKAYETLERİNİN AZALTILMASI 2018 KIRILMA PANEL AÇILMA KENAR FOLYO,KENAR BANT(EĞRİ KENAR BANTI) ÇİZİK AKSESUAR HATA MONTAJ DÜŞME AKSESUAR

Detaylı

Kaizen konusu: 2. Kaynak Hattı ELBA yardımcı malzeme kaynaklı sızdırmazlıkların azaltılması ( 8 DELİK )

Kaizen konusu: 2. Kaynak Hattı ELBA yardımcı malzeme kaynaklı sızdırmazlıkların azaltılması ( 8 DELİK ) 1-KONUNUN SEÇİMİ: Kaizen konusu: 2. Kaynak Hattı ELBA yardımcı malzeme kaynaklı sızdırmazlıkların azaltılması ( 8 DELİK ) sızdırma adet üretime oranı 500 10.00% 434 8.64% 2013 Yılı 8 Delik Kaynaklı Sızdırmaları

Detaylı

BSH Bosch Siemens Ev Aletleri Satisfaction Kaizeni

BSH Bosch Siemens Ev Aletleri Satisfaction Kaizeni BSH Bosch Siemens Ev Aletleri Satisfaction Kaizeni DONDURUCU FLAP SIKI GEÇME PROBLEMİ Murat Balseven / Takım Lideri FIK/1 - N1 13.02.2012 B O S C H A N D S I E M E N S H O M E A P P L I A N C E S G R O

Detaylı

Kaizen No: 266. Pres tezgahında gerçekleşen tip değişikliği işlemi sırasında yaşanan iş güvenliği risklerini sıfırlamak.

Kaizen No: 266. Pres tezgahında gerçekleşen tip değişikliği işlemi sırasında yaşanan iş güvenliği risklerini sıfırlamak. Kaizen No: 266 Pres tezgahında gerçekleşen tip değişikliği işlemi sırasında yaşanan iş güvenliği risklerini sıfırlamak. 1 Kaizen Konusu Pres tezgahında gerçekleşen tip değişikliği işlemi sırasında yaşanan

Detaylı

SEÇİL KAUÇUK ISISAN. O-Ring Kaizen. Isımat

SEÇİL KAUÇUK ISISAN. O-Ring Kaizen. Isımat SEÇİL KAUÇUK ISISAN O-Ring Kaizen Isımat Kaizen Ekibi Ekibi Isısan Isı San.Tic. A.Ş. Isımat Kaizeni 1968 yılında kalorifer kazanı üretimiyle işe başlayan ve basınçlı kap üretim sektörünün lider kuruluşlarından

Detaylı

EVYAP. Çözüm Üretim Kalite Çemberi

EVYAP. Çözüm Üretim Kalite Çemberi EVYAP Çözüm Üretim Kalite Çemberi ÇÖZÜM ÜRETiM Grup Lideri: Sırrı KABUL Operatör: Ensar UYKUN Yazıcı: Selmin SEFA ACMA 1 DOLUM-AMBALAJ MAKİNESİNDE İŞÇİLİK TASARRUFU ACMA 1 ACMA 1 Acma Hattı OSD Acma

Detaylı

ÜRETİM DEPARTMANI TAŞIMA MALİYETLERİNİ AZALTMA ÇALIŞMASI. Bulaşık Makinesi Fabrikası, 2015

ÜRETİM DEPARTMANI TAŞIMA MALİYETLERİNİ AZALTMA ÇALIŞMASI. Bulaşık Makinesi Fabrikası, 2015 ÜRETİM DEPARTMANI TAŞIMA MALİYETLERİNİ AZALTMA ÇALIŞMASI Bulaşık Makinesi Fabrikası, 2015 1. ADIM: KONU SEÇİMİ 2 Mevcut durumda ; yarı mamuller akıllı paletler ile taşınmaktadır. Bu durum incelendiğinde;

Detaylı

GEÇERLİ DOKÜMAN LİSTESİ

GEÇERLİ DOKÜMAN LİSTESİ Doküman LS 01 GEÇERLİ DOKÜMAN LİSTESİ Yayın Tarihi 01.02.2001 (FORMLAR) Rev. 3 Rev. Tarihi 26.01.2012 Doküman İsmi Doküman Yayın Tarihi Tarihi Nedeni Dağıtım Şekli Dağıtım Yeri Düzeltici Önleyici Faaliyet

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ 2. KAPSAM Nazilli Devlet Hastanesinde bölüm bazında risk değerlendirmeleri yaparak çalışanların çalıştıkları alanlardan kaynaklı risklerini belirlemek ve gerekli önlemlerin alınmasını

Detaylı

Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015

Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015 Çelikhane Gazı Kazanım ve Kullanımının Artırılması Projesi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015 Sunum Akışı Erdemir de Enerji, Proses

Detaylı

ÖNCE-SONRA KAIZEN İÇERİK FORMU (Ek 2)

ÖNCE-SONRA KAIZEN İÇERİK FORMU (Ek 2) ÖNCE-SONRA KAIZEN İÇERİK FORMU (Ek 2) Kaizen Konusu : TEL SEPET ÜRETİMİ SEKTÖR KESME GÜRÜLTÜSÜ AZALTMA Tarih :15.05.2017 Takım Üyeleri ve Görevleri : Anıl Yıldırım Sürekli İyileştirme Birim Lideri Serkan

Detaylı

TEK NOKTA EĞİTİMLERİ

TEK NOKTA EĞİTİMLERİ Sürekli gelişim için TEK NOKTA EĞİTİMLERİ İSMAİL HAKKI KAVURMACI MAKİNA YÜKSEK MÜHENDİSİ Yönetim Danışmanı www. kavurmaci.net info@kavurmaci.net 1 Pratik ancak etkin bir yöntem olması nedeni ile tek nokta

Detaylı

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com KOZMETĐKTE GMP UYGULAMALARI ĐYĐ ÜRETĐM TEKNIKLERI www.egmdanismanlik.com GMP Nedir? Personel, Eğitim ve Hijyen Tesis ve Alt Yapı Ekipmanlar Hammaddeler ve Ambalaj Malzemeleri Üretim Bitmiş Ürünler Kalite

Detaylı

1- KONU SEÇİMİ KONU: BİANCALANİ VE PENTEK MAKİNALARINDA TEMİZLİK SÜRELERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ

1- KONU SEÇİMİ KONU: BİANCALANİ VE PENTEK MAKİNALARINDA TEMİZLİK SÜRELERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ 1- KONU SEÇİMİ KONU: BİANCALANİ VE PENTEK MAKİNALARINDA TEMİZLİK SÜRELERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ -Biancalanimakinasıkumaşa nihai tutum/yumuşaklık kazandırma amaçlı kullanılan özel bir makinadır. -Biancalani

Detaylı

REXAM KALĐTE KAIZEN

REXAM KALĐTE KAIZEN REXAM 2013-2014 KALĐTE KAIZEN EMEĞĐN MÜKEMMELLĐĞE DÖNÜŞTÜĞÜ YER HAZIRLAYAN : UĞUR ÖZÇELĐK GÖREVĐ : KALĐTE GÜVENCE YÖNETĐCĐSĐ 1 KONU SEÇİMİ HEDEF Kalıp çizilmesi kaynaklı bloke ürünlerin sayısındaki artış,

Detaylı

Boyahane Yükleme Seviyesinin Arttırılması

Boyahane Yükleme Seviyesinin Arttırılması Boyahane Yükleme Seviyesinin Arttırılması KONU SEÇİMİ 86,00% 84,00% UCL=85,00% 82,00% Boyahane OEE 80,00% 78,00% 76,00% 74,00% _ X=78,51% 72,00% LCL=72,02% 70,00% 1 1 Oca/15 Mar/15 May/15 Tem/15 Eyl/15

Detaylı

Proje Konusu : Dışarı kaynaklı akü firelerinin azaltılması. : Dışarı Firelerinin Azaltılması

Proje Konusu : Dışarı kaynaklı akü firelerinin azaltılması. : Dışarı Firelerinin Azaltılması Proje Konusu : Dışarı kaynaklı akü firelerinin azaltılması Proje Adı Proje Lideri : Dışarı Firelerinin Azaltılması : Hakan KETEN PROJE EKİBİ Proje Şampiyonu: Proje Lideri: Proje Ekip Üyeleri: Numan Alver

Detaylı

HEMA ENDÜSTRİ. Gündüz Kalite Çemberi

HEMA ENDÜSTRİ. Gündüz Kalite Çemberi HEMA ENDÜSTRİ Gündüz Kalite Çemberi 2 GÜNDÜZ KALİTE ÇEMBERİ PROBLEMİN SEÇİLMESİ, TANIMLANMASI VE HEDEFİN BELİRLENMESİ Çember üyeleri, farkındalık eğitimleri ve beyin fırtınaları yaparak yeni proje konularını

Detaylı

Hasar Claimlerini Azaltma GM Depo Operasyonu

Hasar Claimlerini Azaltma GM Depo Operasyonu Hasar Claimlerini Azaltma GM Depo Operasyonu 16.10.2014 İzmir, Türkiye Hasar Claimlerini Azaltma Konu seçimi Hedefin konması Ekibin oluşturulması Mevcut durumun tespiti Proje planı Analiz Uygulamalar Doğrulama

Detaylı

TA-COMPACT-P. Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Basınçtan bağımsız balans ve kontrol vanası (PIBCV)

TA-COMPACT-P. Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Basınçtan bağımsız balans ve kontrol vanası (PIBCV) Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Basınçtan bağımsız balans ve kontrol vanası (PIBCV) IMI TA / Kontrol vanaları / Basınçtan bağımsız kombine balans ve kontrol vanası,

Detaylı

DİŞ AÇMA HATTI EKİPMAN ARIZASI AZALTMA KAIZEN SUNUMU

DİŞ AÇMA HATTI EKİPMAN ARIZASI AZALTMA KAIZEN SUNUMU DİŞ AÇMA HATTI EKİPMAN ARIZASI AZALTMA KAIZEN SUNUMU Hema Endüstri, fabrika kayıp paretolarından hareketle ve kayıplara odaklı iyileştirme metodolojisi ile kaizen projelerini tetiklemektedir. Öncelikli

Detaylı

SEÇİL KAUÇUK AK GIDA. O-Ring Kaizen. Ekibi. Lüleburgaz. Kaizen Ekibi

SEÇİL KAUÇUK AK GIDA. O-Ring Kaizen. Ekibi. Lüleburgaz. Kaizen Ekibi SEÇİL KAUÇUK AK GIDA O-Ring Kaizen Lüleburgaz Ekibi Kaizen Ekibi YILDIZ MÜKEMMELLİK YOLU AK GIDA YILDIZ GELİŞTİRME TAKIMI SUNUMU Primodan Yoğurt Dolum Makinesi Folyo Değişim Sürelerinin Azaltılması METODOLOJİ

Detaylı

MEYVE SUYU ÜRETİMİNDE SÜREÇ KARARLILIĞI VE YETERLİLİK ANALİZİ

MEYVE SUYU ÜRETİMİNDE SÜREÇ KARARLILIĞI VE YETERLİLİK ANALİZİ MEYVE SUYU ÜRETİMİNDE SÜREÇ KARARLILIĞI VE YETERLİLİK ANALİZİ Evren DİREN Serkan ATAK Çiğdem CİHANGİR Murat Caner TESTİK ÖZET Kusurları ve israfı önleyerek müşteri memnuniyetini ve karlılığı arttırmayı

Detaylı

Risk Analiz Prosedürü

Risk Analiz Prosedürü Risk Analiz Prosedürü Doküman Tarihi: 9.11.217 AdlBelge-ORN-82 Yeni Yayın 1-Kontrolsüz Kopya Önceki Prosesler (Girdilerin Kaynakları): Proses (BİLGİ) Girdileri: Diğer tüm prosesler "Risk Analiz Sürecine"

Detaylı

KİLİM MOBİLYA. Yenilikçiler Kaizen Ekibi

KİLİM MOBİLYA. Yenilikçiler Kaizen Ekibi KİLİM MOBİLYA Yenilikçiler Kaizen Ekibi 2014 YENİLİKÇİLER KAİZENİ Berjer üretim hattı iyileştirmesi Baza - Berjer Hattı 10 Adımda Kobetsu Kaizen Berjer Nedir? "Berjer" arkası kabarık ve yüksek, oturulacak

Detaylı

APQP/PPAP. Prof. Dr. Ali ŞEN

APQP/PPAP. Prof. Dr. Ali ŞEN APQP/PPAP Prof. Dr. Ali ŞEN Ürün Kalite Planlama Döngüsü Geri besleme Değerlendirmesi ve Düzeltici Faaliyetler Planla ve Tanımla Ürün ve Prosesin Geçerli Kılınması Ürün Tasarımı ve Geliştirmesi Proses

Detaylı

Tecrübeye Dayanan Risklerde Aksiyon Planına Dahil Edilir

Tecrübeye Dayanan Risklerde Aksiyon Planına Dahil Edilir Sayfa No: 1-5 Doküman Tarihi: 12.1.217 SUREC-1 Önceki Prosesler (Girdilerin Kaynakları): Diğer tüm prosesler "ne" kaynak girdi sağlamaktadırlar. Proses (BİLGİ) Girdileri: Risk Aksiyon Planları (PLAN-1)

Detaylı

Yaprak Yay Tanımı. Yaprak Yay Çeşitleri Konvansiyonel Yaprak Yaylar Parabolik Yaprak Yaylar Multiparabolik Yaprak Yaylar Z Tipi Yaprak Yaylar

Yaprak Yay Tanımı. Yaprak Yay Çeşitleri Konvansiyonel Yaprak Yaylar Parabolik Yaprak Yaylar Multiparabolik Yaprak Yaylar Z Tipi Yaprak Yaylar 2017 1 Yaprak Yay Tanımı Yaprak yaylar, yol koşulları nedeniyle ani olarak şasi ve aktarma organlarına gelen yüklerin oluşturduğu enerjiyi üzerinde depolayıp, daha sonra açığa çıkararak sürüş konforu ve

Detaylı

SEÇİL KAUÇUK MESA İMALAT

SEÇİL KAUÇUK MESA İMALAT SEÇİL KAUÇUK MESA İMALAT O-Ring Kaizen Mpower Ekibi Kalite Çemberi Ekip Oluşturulması ve Tanıtımı Çember Konusu ve Zaman Planlaması Problemin Seçimi ve Tanımı. Hedefimiz Çalışmanın Yapıldığı Giyotin

Detaylı

14UY NC/CNC TEZGAH İŞÇİSİ BELGELENDİRME PROGRAMI. NC/CNC Tezgah İşçisi Seviye 3-4 Belgelendirme Programı

14UY NC/CNC TEZGAH İŞÇİSİ BELGELENDİRME PROGRAMI. NC/CNC Tezgah İşçisi Seviye 3-4 Belgelendirme Programı Programının Adı Programının Amacı Referans Standart Kapsamı NC/CNC Tezgah İşçisi Seviye 3-4 Programı Bu belgelendirme programı ülkemiz talaşlı imalat sektöründe NC/CNC Tezgah İşçisinin niteliklerinin belirlenmesi

Detaylı

ARÇELİK A.Ş. BUZDOLABI İŞLETMESİ ERGONOMİK RİSK ANALİZİ VE RİSKİN HARİTALANDIRILMASI. Gizem DENİZ

ARÇELİK A.Ş. BUZDOLABI İŞLETMESİ ERGONOMİK RİSK ANALİZİ VE RİSKİN HARİTALANDIRILMASI. Gizem DENİZ ARÇELİK A.Ş. BUZDOLABI İŞLETMESİ ERGONOMİK RİSK ANALİZİ VE RİSKİN HARİTALANDIRILMASI Gizem DENİZ ARÇELİK DEMEK 1955 den bugüne yarım asırdan fazla tecrübe Ev yaşamına yönelik dayanıklı tüketim malları,

Detaylı

SEÇİL KAUÇUK BETA ZİRAAT. O-Ring Kaizen. Ekibi. Mavi Takım Kaizen Ekibi

SEÇİL KAUÇUK BETA ZİRAAT. O-Ring Kaizen. Ekibi. Mavi Takım Kaizen Ekibi SEÇİL KAUÇUK BETA ZİRAAT O-Ring Kaizen Mavi Takım Kaizen Ekibi Ekibi BETA YAĞ FABRİKASI MAVİ TAKIM KAİZEN SUNUMU Beta Ziraat ve Ticaret A.Ş. TOHUM TESİSİ HAMYAĞ FABRİKASI Beta Ziraat ve Ticaret A.Ş. 1961

Detaylı

12UY Metal Levha İşleme Tezgah Operatörü Belgelendirme Programi

12UY Metal Levha İşleme Tezgah Operatörü Belgelendirme Programi Belgelendirme Programının Adı 12UY0087-4 Metal Levha İşleme Tezgah Operatörü Belgelendirme Programi Belgelendirme Programının Amacı Bu yeterlilik iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini ve çevresel önlemleri

Detaylı

A1 İş Sağlığı ve Güvenliği, Kalite ve Çevre

A1 İş Sağlığı ve Güvenliği, Kalite ve Çevre Programının Adı 11UY0031-3 ISITMA VE DOĞAL GAZ İÇ TESİSAT YAPIM PERSONELİ SEVİYE 3 Rev.02 Programının Amacı Bu yeterlilik ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli niteliklerinin belirlenmesi ve belgelendirilmesi

Detaylı

İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar. Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni

İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar. Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni Yasal Süreç İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği: RG 09.12.2003/25311

Detaylı

Click with the right mouse button on the graphic and choose change picture. Fındık Zar Soyma Operasyonunun İyileştirilmesi

Click with the right mouse button on the graphic and choose change picture. Fındık Zar Soyma Operasyonunun İyileştirilmesi Click with the right mouse button on the graphic and choose change picture Fındık Zar Soyma Operasyonunun İyileştirilmesi 1-Konu Seçimi (Theme Selection) Önce Vurgunlu Fındık ZAR ALICI Sonra Zar alıcı

Detaylı

MANUAL DOLUM HATTI KOBETSU KAIZENİ

MANUAL DOLUM HATTI KOBETSU KAIZENİ 15.05.2018 MANUAL DOLUM HATTI KOBETSU KAIZENİ Site of Izmir 1- KONU SEÇİMİ Çalışmamız manuel dolum hattındaki ergonomik uygunsuzluklarını gidermek üzerinedir. İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Etmeni: Çalışanların

Detaylı

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim İş Sağlığı & Güvenliği İsraf & Kayıp Analizi ler Saha Mükemmelliği Otonom Bakım Profesyonel Bakım Tedarik &Transfer Yerinde Kalite Motivasyon&Eğitim&Gelişim 00 Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100E HW-C SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100E HW-C SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa A B C D E F Ayrıntılı teknik bilgiler Sistem Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve spesifikasyonları

Detaylı

Online teknik sayfa S710 E S700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI

Online teknik sayfa S710 E S700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI Online teknik sayfa S71 E 1217513 S7 A B C D E F C US Ayrıntılı teknik bilgiler Teknik bilgiler Açıklama Sipariş bilgileri Tip Stok no. S71 E 1217513 1217513 Diğer cihaz modelleri ve aksesuar www.sick.com/s7

Detaylı

Araç kasasına yan dikme montajı. İrsaliye/Fatura çıkarılması. Açık kasalı araçların branda örtümü. Aracın rampadan çıkışı. Müşteriye sevk.

Araç kasasına yan dikme montajı. İrsaliye/Fatura çıkarılması. Açık kasalı araçların branda örtümü. Aracın rampadan çıkışı. Müşteriye sevk. 1 Sipariş Yükleme planının oluşturulması Tedarikçiden araç talebi Pick listelerinin çıkarılması Listedeki ürünlerin toplanması Aracın rampaya alınması Araç uygunluk kontrolü Araç kasasına yan dikme montajı

Detaylı

MONTAJ HATLARINDA ÇALIŞMA DURUŞLARININ REBA YÖNTEMİ İLE ANALİZİ VE ERGONOMİK RİSK DEĞERLENDİRMESİ

MONTAJ HATLARINDA ÇALIŞMA DURUŞLARININ REBA YÖNTEMİ İLE ANALİZİ VE ERGONOMİK RİSK DEĞERLENDİRMESİ MONTAJ HATLARINDA ÇALIŞMA DURUŞLARININ REBA YÖNTEMİ İLE ANALİZİ VE ERGONOMİK RİSK DEĞERLENDİRMESİ Doç. Dr. Yakup KARA Arş. Gör. Yakup ATASAGUN Prof. Dr. Ahmet PEKER (A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı) (Endüstri

Detaylı

TIKAMA BALONLARI. KÜÇÜK TİP TIKAMA BALONLARI DN40-300 mm KÜÇÜK TİP BY PASSLI TIKAMA BALONLARI- DN40 DN300 mm

TIKAMA BALONLARI. KÜÇÜK TİP TIKAMA BALONLARI DN40-300 mm KÜÇÜK TİP BY PASSLI TIKAMA BALONLARI- DN40 DN300 mm TIKAMA BALONLARI KÜÇÜK TİP TIKAMA BALONLARI DN40-300 mm KÜÇÜK TİP BY PASSLI TIKAMA BALONLARI- DN40 DN300 mm İKİ YOLLU UZUN TİP TIKAMA BALONLARI LATERAL VE Y HATLAR İÇİN DN50-DN150 mm GENİŞ TİP TIKAMA BALONLARI

Detaylı

Lean Excellence. 10.11.2009 Farba Kalite Bölümü / Yan sanayi Proses Denetimleri

Lean Excellence. 10.11.2009 Farba Kalite Bölümü / Yan sanayi Proses Denetimleri 10.11.2009 Farba Kalite Bölümü / Yan sanayi Proses Denetimleri 1 NUMUNE ONAYININ ALINMASI DOKUMANTASYONUN FARBA / PPAP GEREKLİLİKLERİNE GÖRE HAZIRLANMASI PROSES DENETİMİ (DENETİM SONUCU 80 PUAN) ÜRÜN ONAYI

Detaylı

de i im Kaizen Kamil BOLAT

de i im Kaizen Kamil BOLAT Kaizen Kamil BOLAT Kaizen İyiye doğru değişiklikleri Her gün daha iyi için yapılan küçük değişiklikleri Yavaş, küçük ama sürekli iyileştirmeleri Müşteri memnuniyetini arttırmaya yönelik, herkes tarafından,

Detaylı

FİCOSA OTOMOTİV. Radyal Kalite Çemberi

FİCOSA OTOMOTİV. Radyal Kalite Çemberi FİCOSA OTOMOTİV Radyal Kalite Çemberi RADYAL KALİTE ÇEMBERİ ÇEMBER VE ÜYELERİ TAKDİM KONU: PERÇİN PRESLEME HATASI ÇEMBER LİDERİ: ÇEMBER DESTEK: ÇEMBER DANIŞMANI: VOLKAN GIRLAR GÜNAY GÜNEŞ ERDEM POLAT ÇEMBER

Detaylı

Dişli veya takmak/kaynatmak için koruyucu boru (çok parçalı) DIN 43772'ye göre model Form 2, 3, 2G, 3G Tipler TW35-2, TW35-3, TW35-4, TW35-5

Dişli veya takmak/kaynatmak için koruyucu boru (çok parçalı) DIN 43772'ye göre model Form 2, 3, 2G, 3G Tipler TW35-2, TW35-3, TW35-4, TW35-5 Koruyucu borular Dişli veya takmak/kaynatmak için koruyucu boru (çok parçalı) DIN 43772'ye göre model Form 2, 3, 2G, 3G Tipler TW35-2, TW35-3, TW35-4, TW35-5 WIKA Bilgi formu TW 95.35 Uygulamalar Kimya,

Detaylı

SEÇİL VESTEL KAUÇUK. O-Ring Kaizen. Ekibi. High End Hata. Sıfırlama. KaizenEkibi

SEÇİL VESTEL KAUÇUK. O-Ring Kaizen. Ekibi. High End Hata. Sıfırlama. KaizenEkibi SEÇİL VESTEL KAUÇUK High End Hata O-Ring Kaizen Sıfırlama Ekibi KaizenEkibi LED Lens Yerleşmeme Problemi Yatık Sekiz Metodu TV FİNAL ÜRETİM FABRİKASI XX182 ÜRETİM MİKTARLARI VE KARŞILAŞILAN HATALAR 60000

Detaylı

Online teknik sayfa S710 E S700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI

Online teknik sayfa S710 E S700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI Online teknik sayfa S71 E 1217512 S7 A B C D E F C US Ayrıntılı teknik bilgiler Teknik bilgiler Açıklama Sipariş bilgileri Tip Stok no. S71 E 1217512 1217512 Diğer cihaz modelleri ve aksesuar www.sick.com/s7

Detaylı

12UY Metal Levha İşleme Tezgah İşçisi Belgelendirme Programi

12UY Metal Levha İşleme Tezgah İşçisi Belgelendirme Programi Belgelendirme Programının Adı 12UY0086-3 Metal Levha İşleme Tezgah İşçisi Belgelendirme Programi Belgelendirme Programının Amacı Bu yeterlilik iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini ve çevresel önlemleri

Detaylı

Prof.Dr. Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Prof.Dr. Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 6 6 SIGMA FELSEFESİ Prof.Dr. Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Sigma seviyesi, süreçlerin yeterliliği ifade eden bir ölçüttür. Süreçlerin sigma seviyelerinin artması demek,

Detaylı

Geleneksel Kablo Uygulamalarındaki israf edilen boru boşluğu. MaxCell boru içindeki kablo yoğunluğunu arttırır.

Geleneksel Kablo Uygulamalarındaki israf edilen boru boşluğu. MaxCell boru içindeki kablo yoğunluğunu arttırır. MaxCell Nedir? -MaxCell network altyapı endüstrisi için tasarlanan tek esnek tekstil iç kanal sistemidir. -MaxCell kanal içerisindeki kablo yoğunluğunu maksimize eder, geleneksel kablo kurulumları çok

Detaylı

DENGELİ PROSES SAĞLAMAK

DENGELİ PROSES SAĞLAMAK SÜREKLİ İYİLEŞTİRME ÇALIŞMASI Tezgahtaki verimlilikleri farklı olan 2 Farklı Proses uygulanması yerine; DENGELİ PROSES SAĞLAMAK için proseslerin birleştirilerek ortaklaştırılması Verimlilik kayıplarının

Detaylı

Analiz ve Kıyaslama Sistemi

Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz Kıyaslama Raporu (? pgi=5&tabpg=4&arn=99506&oka=0) Puan Karşılaştırma Raporu (? pgi=5&tabpg=5&arn=99506&oka=0) Düzeltici Faaliyet Takip Raporu (? pgi=5&tabpg=7&arn=99506&oka

Detaylı

YALIN ÜRETİM MODELİNDE STANDART İŞ. Işıl ÇELEBİ Ekim-2013

YALIN ÜRETİM MODELİNDE STANDART İŞ. Işıl ÇELEBİ Ekim-2013 YALIN ÜRETİM MODELİNDE STANDART İŞ Işıl ÇELEBİ Ekim-2013 Nelerden Bahsedeceğiz Şirket Tanıtımı Yalın Üretim Standart İş Hat Panoları PJO ( Periyodik İş Kontrolleri ) KPS ( Kalite Proses Sayfaları ) İstasyon

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Kemal ÜÇÜNCÜ

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Kemal ÜÇÜNCÜ Öğrenci Numarası Adı ve Soyadı SORU 1. İnsan makine sistemine ilişkin bir şema çizerek insan üzerinde etkili faktörleri gösteriniz. Duyusal işlevlerdeki bir eksiklik kontrolü nasıl etkiler, belirtiniz.

Detaylı

A3N 10 adım kaizen çalışması. A3N Verimlilik iyileştirme çalışması Senem Kunter

A3N 10 adım kaizen çalışması. A3N Verimlilik iyileştirme çalışması Senem Kunter A3N 10 adım kaizen çalışması A3N Verimlilik iyileştirme çalışması Senem Kunter Go to Insert > Header and Footer to edit this text 2 1- EKİBİN KURULMASI Go to Insert > Header and Footer to edit this text

Detaylı

Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar

Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar TA-COMPACT-T Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Soğutma sistemleri için geri dönüş suyu sıcaklık kontrollü kontrol vanası IMI TA / Kontrol vanaları / TA-COMPACT-T

Detaylı

Online teknik sayfa MCS300P HW PROSES ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS300P HW PROSES ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa MCS300P HW A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip MCS300P HW Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

ŞİDDET ŞİDDETİN DERECELENDİRME BASAMAKLARI

ŞİDDET ŞİDDETİN DERECELENDİRME BASAMAKLARI ŞİDDET ŞİDDETİN DERECELENDİRME BASAMAKLARI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ AMAÇ: Hastane hizmetlerinin sunumu esnasında meydana gelebilecek riskleri belirlemek ve ortadan kaldırmak için gerekli yöntemleri

Detaylı

DAMLA SU SAPANCA Preform Verimliliğinin Artırılması Kaizen Ekibi

DAMLA SU SAPANCA Preform Verimliliğinin Artırılması Kaizen Ekibi DAMLA SU SAPANCA Preform Verimliliğinin Artırılması Kaizen Ekibi Serkan ERSOY Proje Sponsoru Üretim Şefi Hasan DİRİM Ekip Üyesi Elektrik Bakım Teknisyeni Murat ARSLAN Ekip Lideri Üretim Mühendisi Volkan

Detaylı

SEÇİL KAUÇUK DOĞADAN. O-Ring Kaizen. Yeşil Fırtına

SEÇİL KAUÇUK DOĞADAN. O-Ring Kaizen. Yeşil Fırtına SEÇİL KAUÇUK DOĞADAN O-Ring Kaizen Yeşil Fırtına Kaizen Ekibi Ekibi MANUEL STRECH MAKİNESİ OTOMASYONU Ferit Merdan, Ali Çiftçi, Caner Karadaş, Musa Korçam, Emre Nokta, Göksel Classified Oğuz, - Confidential

Detaylı

DEBRİYAJ SAN. VE TİC. A.Ş. İlerlemenin Yolu...

DEBRİYAJ SAN. VE TİC. A.Ş. İlerlemenin Yolu... DEBRİYAJ SAN. VE TİC. A.Ş. FİRMA BİLGİLERİ Dönmez Debriyaj; 1986 yılında İzmir de, Mercedes otobüslerin debriyajları için disk ve baskı üretmek amacıyla kurulmuştur. Firma, bugün aralarında Mercedes, Man,

Detaylı

GÜNLÜK ATÖLYE YÖNETİMİNDE 5S

GÜNLÜK ATÖLYE YÖNETİMİNDE 5S GÜNLÜK ATÖLYE YÖNETİMİNDE 5S OYAK RENAULT VİTES KUTUSU DEPARTMANI GÜNLÜK ATÖLYE YÖNETİMİ 5S Standardizasyon 5S Ayıkla Düzenle Temizle Standartlaştır Uygula «İlk 3» formülü: Birbirinden ayrılamaz. «+ 2»

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR-II BORU ve DİRSEKLERDE ENERJİ KAYBI DENEYİ 1.Deneyin Adı: Boru ve dirseklerde

Detaylı

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME. Kalite güvence için uygunsuzluk yönetimi. Görev

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME. Kalite güvence için uygunsuzluk yönetimi. Görev SÜREKLİ İYİLEŞTİRME Kalite güvence için uygunsuzluk yönetimi Görev Uygunsuzluk yönetiminde proaktif yaklaşım. Günümüz rekabetçi ortamında işletmelerin en önemli hedeflerinden birisi verimliliği artırmak

Detaylı

ÇİMENTAŞ İZMİR ÇİMENTO FABRİKASI TÜRK A.Ş. ENERJİ KONTROLÜ KAYNAKLI RİSKLERİN SIFIRLANMASI

ÇİMENTAŞ İZMİR ÇİMENTO FABRİKASI TÜRK A.Ş. ENERJİ KONTROLÜ KAYNAKLI RİSKLERİN SIFIRLANMASI ÇİMENTAŞ İZMİR ÇİMENTO FABRİKASI TÜRK A.Ş. ENERJİ KONTROLÜ KAYNAKLI RİSKLERİN SIFIRLANMASI 2015 1. ADIM: KONU SEÇİMİ 2 Hem Dünya da hem de ülkemizde, çimento sektöründe meydana gelen majör kazaların büyük

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EĞİTİMİ. Öğr. Gör. Metin BAYRAM Sakarya Üniversitesi İSG Koordinatörü B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EĞİTİMİ. Öğr. Gör. Metin BAYRAM Sakarya Üniversitesi İSG Koordinatörü B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı RİSK DEĞERLENDİRMESİ EĞİTİMİ Öğr. Gör. Metin BAYRAM Sakarya Üniversitesi İSG Koordinatörü B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı TEHLİKE VE RİSK KAVRAMLARI Tehlike : Makine ve İş Ekipmanları Kullanımı Riskler: a)

Detaylı

ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI

ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI DOK. NO TL-KAL-11 REV. NO 00 YAYIN TAR. REV. TAR. SAYFA 1/9 NO 1. AMAÇ-KAPSAM Bu talimatın amacı, fabrikamızda ISO 22000 proseslerinin tanımlanması, etkileşimi ve veri

Detaylı

STAD-R. Balans vanaları DN 15-25, azaltılmış Kv

STAD-R. Balans vanaları DN 15-25, azaltılmış Kv STAD-R Balans vanaları DN 15-25, azaltılmış Kv IMI TA / Balans vanaları / STAD-R STAD-R Yenileme amaçlı STAD-R balans vanası, çok geniş bir uygulama aralığında hassas hidronik performans gösterir. Isıtma

Detaylı

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI www.yalinenstitu.org.tr 1 YALIN ENSTİTÜ Yalın Düşünce AMAÇ Müşteriye mükemmel değer sunmak YÖNTEM İsraflardan arındırılmış mükemmel prosesler 2 YALIN ENSTİTÜ Değer Müşteriye

Detaylı

Laminasyonda Kırışıklık ve Katlama Firelerinin Azaltılması. 14 Temmuz 2018

Laminasyonda Kırışıklık ve Katlama Firelerinin Azaltılması. 14 Temmuz 2018 Laminasyonda Kırışıklık ve Katlama Firelerinin Azaltılması 14 Temmuz 2018 PROJE EKİBİ Rehber: Yusuf Güröz Proje Lideri: Ahmet Gevrek-Hidayet Ceylan Sponsor: Tümer GÜRSES Ekip Üyeleri: Şeref Akyıldız, Kazım

Detaylı

Taşınım Olayları II MEMM2009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi bahar yy. borularda sürtünmeli akış. Prof. Dr.

Taşınım Olayları II MEMM2009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi bahar yy. borularda sürtünmeli akış. Prof. Dr. Taşınım Olayları II MEMM009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi 07-08 bahar yy. borularda sürtünmeli akış Prof. Dr. Gökhan Orhan istanbul üniversitesi / metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü Laminer

Detaylı

MESA İMALAT. Siyah İnci Kalite Çemberi

MESA İMALAT. Siyah İnci Kalite Çemberi MESA İMALAT Siyah İnci Kalite Çemberi SİYAH İNCİ KALİTE ÇEMBERİ Sunum Planı Çember Oluşum Süreci Çember Üyelerinin Tanıtılması Çember Konusunun Belirlenmesi Araştırmalar Problemin Kaynağı Hedefimiz Mevcut

Detaylı

ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR. Bakınız 1. c)

ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR. Bakınız 1. c) ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR 1. Aşınma farkı 2. Zamanından önce oluşan aşınma 1. Fren kaliperi sıkıştı/kurallara uygun kaymıyor 1/6 temizleyin (lastik manşetlerde

Detaylı

Doküman No Revizyon No Yayın Tarihi Sayfa No PROSES FMEA TALİMATI

Doküman No Revizyon No Yayın Tarihi Sayfa No PROSES FMEA TALİMATI 1.0 AMAÇ VE KAPSAM Bu talimatın amacı; ürün veya proseste karşılaşabilecek potansiyel hataları ve bunların neden olabileceği sonuçları önceden analiz ederek, gerekli önlemlerin alınması için kullanılan

Detaylı

Sac Metal Şekillendirme Süreçlerinde 3D Metroloji

Sac Metal Şekillendirme Süreçlerinde 3D Metroloji GOM Workshop Sac Metal Şekillendirme Sac Metal Şekillendirme Süreçlerinde 3D Metroloji Burak ACUN 12 Nisan, 2017 Sac Metal Şekillendirme Süreçlerinde Kalite Kalıp İmalatı & Şekillendirme Sınır Seri kalite

Detaylı

1. Konu. Yüzey Kontrolde Ayrılan Kumaş Firelerinin Azaltılması

1. Konu. Yüzey Kontrolde Ayrılan Kumaş Firelerinin Azaltılması 27. 09.2018 1. Konu Yüzey Kontrolde Ayrılan Kumaş Firelerinin Azaltılması 2. Takım ZİRVE EKİBİ ( 17.07.2017) Sponsor Lider Üye Üye Üye Üye Üye Üye Nihal TEKİN Ergül Sürücü (Yüzey Kontrol) Hakan Akay (Kalite

Detaylı

HEMA ENDRÜSTRİ. Çınar Kalite Çemberi

HEMA ENDRÜSTRİ. Çınar Kalite Çemberi HEMA ENDRÜSTRİ Çınar Kalite Çemberi ÇINAR ÇALIŞMA GRUBU SUNUMU 60 50 Çalışma Grubu Sayısı 51 40 33 36 30 20 24 Hema Regrasyon Eğrisi 2010 Ödül Töreni 10 0 3 2008 2009 2010 2011 2012 2011 Ödül Töreni 2012

Detaylı

ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR

ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR Burak DEVECİ Genel Müdür, Jeoloji Müh. T. +90 312 442 8939 M. +90 532 151 2276 burak.deveci@bcagroup.com.tr Ön İnceleme Örnekleme

Detaylı

AMEX-10. Boru içten tamir elemanları

AMEX-10. Boru içten tamir elemanları -10 Boru içten tamir elemanları . Şirket Tanıtımı., 30 yılı aşkın süredir bütün boru hattı uygulamalarının rehabilitasyon ve tamirinde uzmanlaşmış bir şirkettir. Uygulamalarımız, 30 yılı aşkın süredir

Detaylı

Online teknik sayfa FLOWSIC60 AKIŞ HIZI ÖLÇÜM CIHAZI

Online teknik sayfa FLOWSIC60 AKIŞ HIZI ÖLÇÜM CIHAZI Online teknik sayfa FLOWSIC60 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip FLOWSIC60 Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100FT-C SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100FT-C SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa A B C D E F Ayrıntılı teknik bilgiler sistemi Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve

Detaylı

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık KAZA Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve maddi manevi zarar veren olaydır. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan koşullar yasayla belirlenmiştir. (506 sayılı

Detaylı

Kiefel Makineleri Kalıp Değişim Süresinin Azaltılması (SMED)

Kiefel Makineleri Kalıp Değişim Süresinin Azaltılması (SMED) Kiefel Makineleri Kalıp Değişim Süresinin Azaltılması (SMED) 1. Adım: Konu Seçimi Termoform proses akışı Extrusion Makinası (Levha Üretimi) Termoform Makinası Serigrafi Prosesi Kapı Poliüretan Hattı Montaj

Detaylı

Tecrübeye Dayanan Risklerde Aksiyon Planına Dahil Edilir

Tecrübeye Dayanan Risklerde Aksiyon Planına Dahil Edilir Sayfa No: 1-5 Doküman Tarihi: 12.10.2017 Önceki Prosesler (Girdilerin Kaynakları): Diğer tüm prosesler "ne" kaynak girdi sağlamaktadırlar. Proses (BİLGİ) Girdileri: Risk Aksiyon Planları (PLAN-01) Risk

Detaylı