BUSINESS FORECASTING CHAPTER 3

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BUSINESS FORECASTING CHAPTER 3"

Transkript

1 BUSINESS FORECASTING CHAPTER 3 Öngörülemenin en çok zaman alan ve en zor olan kısmı doğru ve güvenilir verilerin toplanmasıdır. Güvenilir olmayan verilerin kullanılması hesaplamaları alt üst edebilir. Peki verilerin kullanılabilir olup olmadığını neye göre belirleriz? Bunun için dört kriterimiz var. Şimdi bunları İngilizce karşılıklarıyla birlikte inceleyelim; 1. Data should be reliable and accurete; az önce de değindiğimiz gibi verilerin doğru ve güvenilir olması öngörülemenin olmazsa olmazıdır. 2. Data should be relevant; Veriler durum ile yakından ilgili olmalıdır. 3. Data should be consistent; Veriler sürekli olmalıdır. Yani bir meseleye ait veriler en başından sonuna kadar elimizde bulunmalıdır. 4. Data should be timely; Veriler güncel olmalıdır. Yani alakasız zamanlara ait verilerin hiçbir kıymeti yoktur. Genel olarak iki tip veri çeşidi vardır. Bunlardan birincisi zaman içerisinde belli bir noktada elde edilen verileri içerir; mesela bir an, bir saat, bir ay, bir yıl içerisinde toplanan verilerdir. Yani tüm gözlemler aynı zaman periyoduna aitse bu cross-sectional datadır. İkincisi ise time series datadır. Burada da belli zaman aralıklarıyla bir meseleyle alakalı toplanmış veriler söz konusudur. Şimdi bu ikisine örnek verecek olursak, bir sınıfta farklı farklı öğrencilerin matematik sınavından aldığı notları gösteren veri seti bize cross-sectional data yı verir. Diğer taraftan aynı sınıftaki bir öğrencinin eğitim hayatı boyunca matematik sınavından aldığı notları gösteren veri ise bize time series data yı gösterir. EXPLORING TIME SERIES DATA PATTERNS Dört tane veri örneğimiz var; bunlar horizontal, trend, seasonal, cyclical Horizontal Eğer belli bir sürede elde ettiğimiz veri sabit ve bir ortalama(mean) çevresinde dalgalanmalar gösteriyorsa burada horizontal yani yatay pattern söz konusudur. Horizontal pattern in grafiği aşağıdaki gibidir. Bu tip serilere stationary de denilir. Yani durağan. Verimiz mean çevresinde durağan bir hareket sergiliyor.

2 Trend Eğer veri setimiz zaman içerisinde yükseliş ya da düşüş gösteriyorsa burada da trend söz konusudur. Aşağıdaki grafik düşüş halindeki trendi göstermekte. Ayrıca trend long-term dür. Uzun bir zaman içerisinde düşüş ya da yükseliş gösterir. Verilerde zaman zaman düşüşler yükselişler olabilir ama trende genel olarak bakıldığında ya düşüş ya da yükseliş vardır. Trendi etkileyen temel etmenler arasında; nüfus artışı, enflasyon, teknolojik değişimler, tüketici tercihleri ve verimliliğin artması gösterilebilir. Cyclical Trend etrafındaki dalgalı iniş çıkışlar bize cyclical component i gösterir. Cyclical component ekonomideki genişleme ve daralmalardan etkilenir. Aşağıdaki grafik meseleyi daha anlaşılır kılıyor. Grafikte de görüldüğü gibi trend çizgimiz etrafındaki dalgalı iniş çıkışlar bize cyclical ın ne olduğunu anlatıyor. Cyclical Peak de ekonominin genişlediğini Cyclical Valley de de daraldığını görüyoruz.

3 Seasonal Gözlemler sezonsal faktörlerden etkileniyorsa seasonal pattern vardır. Grafiğe bakacak olursak; Kış aylarında elektrik kullanımının arttığını görüyoruz. Bir seasonality söz konusu. Sezonsallık belli aylara ya da belli dönemlere ait olabilir. Yeni yıl yaklaşınca hindi satışlarındaki artış aylık, yaz aylarında dondurma satışlarının artması da dönemsel yani quarterly seriye örnektir. EXPLORING DATA PATTERNS WITH AUTOCORRELATION ANALYSIS Öncelikle korelasyon nedir bunu bilmemiz gerekiyor. Korelasyon bize bir veri setindeki girdiler arasındaki ilişkiyi gösteriyor. İlişki kuvvetliyse highly correlated diyoruz. Az önce incelediğimiz data patternleri autocorrelation coefficient hesabı yaparak tanımlayabiliyoruz.

4 Şekilde de gördüğümüz gibi Y t altındaki veri setimizi birer ay atlayarak iki kez daha yazdık. Bunun sebebi aylar arasındaki korelasyonu yani ilişkiyi görmek istememizdendir. Peki nasıl oluyor bu iş? Time sütunundan 3 numaralı satıra bakalım. Sırasıyla 125, 130 ve 123 değerlerini görüyoruz. İlk değerimiz olan 125 mart ayını gösterir ikincisi şubat ayını üçüncüsü de ocak ayını göstermektedir. Yani her ikili bize ardışık iki ay arasındaki korelasyonu gösteriyor. Biz az sonra da göreceğimiz bazı formüller kullanarak bu ay ay verilen veriler arasındaki ilişkinin derecesini ölçeceğiz. Şimdi formülümüze bakalım; r k = n t=k+1 (Y t Y )(Y t k Y ) n (Y t Y ) 2 t=1 k = 0, 1, 2, r k = lag lararasındaki autocorrelation coefficient ı gösterir. Y = serideki verilerin ortalamasını gösterir. Y t = t zamanındaki verilerimiz. Y t k = k zaman önceki verilerimiz. Şimdi yukarıda verdiğimiz tablodaki verilerin autocorrelation coefficient değerini hesaplayalım. Öncelikle değer tablomuza bakalım daha sonra verileri formüle sırayla yazıp sonucu bulalım. r 1 = n t=1+1 (Y t 1 Y )(Y t Y ) n (Y t Y ) 2 t=1 = 843 1,474 =.572

5 Böylece Y t ve Y t 1 arasındaki autocorrelation coefficient değerinin.572 olduğunu gördük. Bu da şunu gösterir ki üstteki aylık satış tablosundaki değerler birbirleriyle ilişkilidir. Korelasyon değerleri 1 ve -1 arasında değişir. Eğer 0 a yakınsa değerler arasındaki korelasyon, yani ilişki zayıftır. 0 dan uzaklaştıkça ilişki kuvvetlenir. 1'e yakınsa mesela nasıl bir durum söz konusudur. Bunu örnekle açıklayalım. Mesela yenilen yemek ile alınan kilo arasındaki korelasyon 1 e yakındır. -1 e örnek ise mesela bir ev yapımında kişi sayısı ile evin yapımının tamamlanma süresi arasındaki korelasyon -1 e yakındır. Bu verdiğimiz iki örnekte korelasyonun güçlü olduğunu gösterir. Korelasyonun 0 olmasına örnek ise kişinin ayakkabı numarası ile sınavdan aldığı not verilebilir. r 2 = n t=1+1 (Y t Y )(Y t 2 Y ) n (Y t Y ) 2 t=1 = 682 1,474 =.463 Y t ile Y t 2 arasındaki korelasyon değerimiz ise.463 tür. Dikkat edersek lag sayımız arttıkça korelasyon değerimiz düşüş gösteriyor. Bu genel olarak böyledir, lag arttıkça korelasyon değeri düşer.

6 Scatter diyagramından gördüğümüz gibi sağ çapraza yukarı doğru bir gidişat olduğundan dolayı Lag1 in korelasyonu pozitif.

7 Şimdi de autocorrelation function ı inceleyelim; En soldaki dikey çizgide otokorelasyonun -1 ile 1 aralığında aldığı değerleri görüyoruz. Alttaki yatay çizgi lag larımız ve laglardaki çizgiler otokorelasyon değerleridir. Mesela lag1 için autocorrelation coefficient değerini.572 bulmuştuk. Az önce de belirttiğimiz gibi ilk lag da en yüksek autocorrelation coefficient değerine sahibiz. Sonra yavaş yavaş 0 a doğru gidiyor. Bu genellikle böyledir. Ayrıca bu seride bir trend olduğunun göstergesidir. Üstteki ve alttaki noktalı çizgiler ise confidence limits yani güven aralığı diye adlandırdığımız çizgilerdir. Biraz sonra çözeceğimiz örneklerle bu çizgilerin ne işe yaradığını öğreneceğiz. Şimdi diğer bir meseleye geçelim; bu farklı laglardaki autocorrelation coefficient değerleri bazı soruları yanıtlamamızda bize büyük faydalar sağlıyor. Sorularımız şunlar; 1. Are the data random? 2. Do the data have a trend (are they nonstationary)? 3. Are the data stationary? 4. Are the data seasonal? Eğer seri random ise Y t ile Y t k arasındaki otokorelasyon 0 a yakındır ve serideki değerler birbirleriyle ilişkili değildir. Bu durum diğer bir deyişle white noise olarak adlandırılır. Eğer serinin bir trendi varsa elimizdeki veriler birbirleriyle highly correlated dir ve autocorrelation coefficient değerleri lag1 den itibaren en yüksek değerdedir. Birkaç lag boyunca lag1 deki kadar olmasa da yine de değerler yüksektir fakat lag sayısı arttıkça autocorrelation coefficient değerleri yavaş yavaş 0 a doğru yaklaşır.

8 Eğer seasonal bir pattern varsa sezonsal dönemlerde autocorrelation coefficient değeri significant tır yani yüksek. AŞağıdaki şekile dikkat edersek her 4 yılda bir laglar benzerlik göstermektedir. Bu da seasonality i gösterir. Peki bu iş ile uğraşan araştırmacılar autocorrelation coefficient ın 0 dan uzak olup olmadığını nasıl ölçüyorlar? Bunun için de bazı formüller geliştirilmiştir. Autocorrelation coefficient ın standard error unu bulmak için sadece ilk lag için; 1 n formülü kullanılır. Diğer laglar içinse; SE (rk ) = k 1 i=1 r i 2 n formülü kullanılır. SE (rk ) = lag k zamanındaki otokorelasyonun standart hatasını ölçer. r i = lag i anındaki otokorelasyon değeri k = lag zamanı n = serideki veri sayısı...

9 sayfa 69 da kaldı.

10 CHAPTER 4 Bu bölümde zaman serilerini öngörülemede kullanılan üç temel yaklaşımı inceleyeceğiz. Bunlar; naive, averaging ve smoothing metodlarıdır. NAIVE MODELS Sıklıkla yeni şirketler bu modeli tercih ederler çünkü veri setleri oldukça küçüktür. Problem şu ki birçok tahminleme tekniği büyük veriler gerektiriyor. Fakat naive model, en iyi tahminleyici değerlerin son periyot verileri olduğunu ileri sürüyor. Modelin denklemi; Y t = şuan Y t+1 = bir yıl sonrası ÖRNEK Y t+1 = Y t

11 Yukarıdaki tablolarda bir firmanın 2000 den 2006 ya kadar olan satışları verilmiş. Naive method kullanılarak 25.çeyreğin satışını hesaplamamız isteniyor. Verileni formülde yerine koyarız. Y 24+1 = Y 24 Y 25 = 650 Gerçek değer ile tahminlenen değer arasındaki fark bize forecasting error u verir. e 25 = Y 25 Y 25 = = 200 Aynı şekilde 26. çeyreğin satışını hesapladığımızda forecasting errorun -250 olduğunu görürüz. Bu da şu anlama gelir ki bu formül ile elde ettiğimiz sonuç daha doğru sonuçlar elde etmek için farklı formülleri deneme ihtiyacını ortaya çıkardı ve yukarıdaki figüre baktığımızda artan bir trend olduğunu görüyoruz. Ayrıca her sezon için birinci ve dördüncü değerlere baktığımızda sezonsallık olduğunu görüyoruz. Bu örnek bize gösterdiki veri setindeki değerler zamanla artıyor. O zaman diyebiliriz ki nonstationary yani durağan olmayan bir durum söz konusudur ve bu da bir trendin varlığın göstergesidir. Az önce error yüksek çıkınca tutarlılığın düşük olduğu kanısına varmıştık ve olayda trendin olduğunu belirtmiştik. Trend varsa grafikte artış veya azalış söz konusudur bu yüzden de yukarıdaki formül trendi hesaba katmadığı için yüksek error değerleri ortaya koydu. Şimdi bunu engellemek için işin içine trendi de katıyoruz. Şimdiki formülümüz şöyle; Y t+1 = Y t + (Y t Y t 1 ) Y t Y t 1 kısmı bu seneki değer ile geçen seneki değer arasındaki farkı gösteriyor yani trendi gösteriyor. Bu fark denkleme eklendiğinde aldığımız sonuçlar biraz daha tutarlı bir hal alıyor. ÖRNEK Yeni formülü kullanarak 2006 yılının ilk çeyreğindeki satışı hesaplayalım; Forecasting error; Y 24+1 = Y 24 + (Y 24 Y 24 1 ) Y 25 = Y 24 + (Y 24 Y 23 ) Y 25 = ( ) Y 25 = 900

12 e 25 = Y 25 Y = = 50 Fakat görüyoruz ki halen daha istediğimiz sonuca ulaşamadık. Bunun için formülü iyileştirme çabalarımızı sürdürüyoruz; Y t+1 = Y t Y t Y t 1 Bu sefer de değişim oranını işin içine kattık. Bakalım şimdi sonuç ne çıkacak; Y 25 = Y 24 Y 24 Y 23 = = 1,056 e 25 = 850 1,056 = 206 Örneğimizde de olduğu gibi seasonality söz konusuysa daha doğru tahminler elde etmek için şu formülü kullanırız; Y t+1 = Y t 3 Seasonality varsa her 4 çeyrekte bir veriler benzerlik gösteriyor. Bu eşitlik sayesinde daha doğru tahminlemeler yapabiliyoruz. Fakat modeli biraz daha iyileştirmek istersek yeni modelimiz şöyle olur; Y t+1 = Y t 3 + (Y t Y t 1 ) + + (Y t 3 Y t 4 ) 4 = Y t 3 + Y t Y t 4 4 Bu model ise bir önceki yılın, örneğin, ilkbahar mevsim değerinin üstüne, bir önceki yıldaki mevsimden mevsime oluşan değişimlerin ortalamasını eklemektedir. FORECASTING METHODS BASED ON AVERAGING İşletmelerde çoğunlukla stoklarla ilgili tahminlemelerin belirli periyotlarla yapılması istenir. Ürün çeşidi fazla olduğu için her bir ürün için formüller geliştirmek zor olabilir. Böyle durumlarda ortalamaya dayalı modellerin geliştirilmesi daha uygun olmaktadır.

13 SIMPLE AVARAGES t Y t+1 = 1 t Y i Önceki dönemlerin aritmetik ortalaması bir sonraki dönemin tahminlenen değeri olabilir. Fakat dönem sayısı çok fazlaysa bu formül işleri zora sokabilir. Bu yüzden de şu formül kullanılabilir; i=1 Y t+2 = ty t+1 + Y t+1 t + 1 Bu model ile birlikte bir önceki tahmin değeri ve bir önceki gerçek değerin bilinmesi yeterlidir. ÖRNEK Y 28+1 = 1 28 Y i Verileri baz alarak 29 ve 30. haftaların tahmin değerlerini bulalım; 28 i=1 Y 29 = 7, = forecasting error is; e 29 = = 20.8

14 30. hafta için 29. haftanın gerçek değerini hesabımıza ekliyoruz; e 30 = = 3.1 Y 30 = Y 28+2 = 28Y Y (281.2) = MOVING AVARAGES Elimizde 20 verilik data olduğunu varsayalım. Bu 20 verilik datadaki değerler toplanıp 20 ye bölünür ve bildiğimiz gibi ortalama bulunur fakat tek fark her yeni yıl yeni bir veri eklenir ve en eski veri silinir. Formülümüz de şöyle; Y t+1 = Y t + Y t Y t k+1 k Şunu belirtmeliyiz ki movin average tekniği sadece son verilerle ilgilenir. Simple average methodundan daha iyi olsa da trend ve seasonality konusunda çok iyi değildir. ÖRNEK

15 Yukarıdaki plot a baktığımızda stationary yani durağan bir durum var fakat otokorelasyon grafiğine bakacak olursak significant autocorrelation gözlemliyoruz yani random değil. Plot ile otokorelasyon tablosu farklı sonuçlar verince anlıyoruz ki bu model iyi bir tahminleme modeli değildir. DOUBLE MOVING AVARAGES Elimizde bulunan zaman serisinin doğrusal yani linear bir trendi varsa double moving avarages kullanmak uygun bir yöntem olabilir. Peki bu yöntem nasıl uygulanır? Önce k dönemlik moving averagelar alınarak Mt değerleri hesaplanır; Daha sonra da moving average ın moving average ı alınır; Diğer formüllerimiz; Biraz bu formüllerden bahsedelim; k moving average daki dönem sayısını göstermektedir. p kaç dönem sonrasına tahmin yapılacağını gösterir. Örnek üzerinden gidersek daha anlaşılır olabilir;

16 Tabloya göre 16. haftadaki satışı bulmamız isteniyor. İlk olarak three week moving average hesabı yapıyoruz; Bunun için son üç haftanın ortalaması alınıp yazılır. 3. sütundaki tüm değerler bu şekilde hesaplanmıştır; M 15 = Y 16 = = 717 Daha sonra 3. sütunda bulduğumuz değerlerle aynı formülü kullanarak double moving averages hesabı yaparız; M 15 = = 712 Şimdi de yukarıda yazdığımız a t formülünü kullanarak iki moving averages arasındaki farkı buluyoruz. Bu değerler yukarıdaki tabloda 5. sütunda gösterilmiştir; a 15 = 2M 15 M 15 = 2(717) 712 = 722 Daha sonra da b t formülünü kullanarak adjustmentımızı yapıyoruz. b 15 = 2 ( ) = Şimdi de bulduğumuz değerlerle 16. haftanın tahminlemesini yapıyoruz bunun için Y t+p formülünü kullanıyoruz; Y 15+1 = a 15 + b 15 p = (1) = 727 Eğer 4 hafta sonrasının tahminlemesini yapmak istersek; Y 15+4 = a 15 + b 15 p = (4) = 742 Öyle görünüyor ki son veriler daha önemli bilgiler içeriyor.

17 sayfa 116 da kaldı.

CHAPTER 6 SIMPLE LINEAR REGRESSION

CHAPTER 6 SIMPLE LINEAR REGRESSION CHAPTER 6 SIMPLE LINEAR REGRESSION Bu bölümdeki amacımız değişkenler arasındaki ilişkiyi gösteren en uygun eşitliği kurmaktır. Konuya giriş için şu örnekle başlayalım; Diyelim ki Mr. Bump adındaki birisi

Detaylı

CHAPTER 5 TIME SERIES AND THEIR COMPONENTS

CHAPTER 5 TIME SERIES AND THEIR COMPONENTS CHAPTER 5 TIME SERIES AND THEIR COMPONENTS Zaman serileri belirli zaman aralıklarıyla kayıt altına alınırlar. Bir yerdeki aylara göre su tüketim miktarları buna örnek olarak verilebilir. Genellikle zaman

Detaylı

ALIŞTIRMA 2 GSYİH. Toplamsal Ayrıştırma Yöntemi

ALIŞTIRMA 2 GSYİH. Toplamsal Ayrıştırma Yöntemi ALIŞTIRMA 2 GSYİH Bu çalışmamızda GSYİH serisinin toplamsal ve çarpımsal ayrıştırma yöntemine göre modellenip modellenemeyeceği incelenecektir. Seri ilk olarak toplamsal ayrıştırma yöntemine göre analiz

Detaylı

Zaman Serileri-1. If you have to forecast, forecast often. EDGAR R. FIEDLER, American economist. IENG 481 Tahmin Yöntemleri Dr.

Zaman Serileri-1. If you have to forecast, forecast often. EDGAR R. FIEDLER, American economist. IENG 481 Tahmin Yöntemleri Dr. Zaman Serileri-1 If you have to forecast, forecast often. EDGAR R. FIEDLER, American economist IENG 481 Tahmin Yöntemleri Dr. Hacer Güner Gören Zaman Serisi nedir? Kronolojik sırayla elde edilen verilere

Detaylı

ÜSTEL DÜZLEŞTİRME YÖNTEMİ

ÜSTEL DÜZLEŞTİRME YÖNTEMİ ÜSEL DÜLEŞİRME YÖNEMİ ÜSEL DÜLEŞİRME YÖNEMİ Bu bölüme kadar anlatılan yöntemler zaman içinde değişmeyen parametre varsayımına uygun serilerin tahminlerinde kullanılmaktaydı. Bu tür seriler deterministik

Detaylı

ALIŞTIRMA 1 ULUSAL SINAİ ENDEKS

ALIŞTIRMA 1 ULUSAL SINAİ ENDEKS ALIŞTIRMA 1 ULUSAL SINAİ ENDEKS Bu çalışmada Ulusal Sınai Endeks serisiyle ilgili analizler yapılacaktır. Öncelikle seri oluşturulur. Data dan Define Dates e girilir oradan weekly,days(5) işaretlenir ve

Detaylı

Forex Göstergeler. www.ifcmarkets.com

Forex Göstergeler. www.ifcmarkets.com Forex Göstergeler Forex piyasasında teknik analiz yaparken trader lar için ana araçlardan biri trend göstergesidir. Ataletinin bir sonucu olarak bu gösterge seti eğilimli piyasa sırasında fiyat hareketinin

Detaylı

Zaman Serileri. IENG 481 Tahmin Yöntemleri Dr. Hacer Güner Gören

Zaman Serileri. IENG 481 Tahmin Yöntemleri Dr. Hacer Güner Gören Zaman Serileri IENG 481 Tahmin Yöntemleri Dr. Hacer Güner Gören Zaman Serisi nedir? Kronolojik sırayla elde edilen verilere sahip değișkenlere zaman serisi adı verilmektedir. Genel olarak zaman serisi,

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

Tahminleme Yöntemleri-2

Tahminleme Yöntemleri-2 PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 318 - Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Tahminleme Yöntemleri-2 İçerik 1. Mevsimsel Değişim Bazlı Teknik 2. Box-Jenkins Modelleri 3. Tahmin Yöntemlerini Uygulamada Dikkat Edilmesi

Detaylı

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI Sayı ekseni üzerindeki tüm noktalarda değer alabilen değişkenler, sürekli değişkenler olarak tanımlanmaktadır. Bu bölümde, sürekli değişkenlere uygun olasılık dağılımları üzerinde

Detaylı

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ. Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ. Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN Günlük hayattan birkaç örnek Gelişim dönemindeki bir çocuğun boyu ile kilosu arasındaki ilişki Bir ailenin tükettiği günlük ekmek sayısı ile ailenin

Detaylı

Prof.Dr.İhsan HALİFEOĞLU

Prof.Dr.İhsan HALİFEOĞLU Prof.Dr.İhsan HALİFEOĞLU Örnek: Aşağıda 100 yetişkine ilişkin kolesterol değerlerini sınıflandırılarak aritmetik ortalamasını bulunuz (sınıf aralığını 20 alınız). 2 x A fb C 229.5 n 40 20 100 221.5 3 Örnek:.

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar İstatistiksel Verileri Tasnif Etme Verileri daha anlamlı hale getirmek amacıyla

Detaylı

Sürelerine Göre Tahmin Tipleri

Sürelerine Göre Tahmin Tipleri Girişimcilik Bölüm 5: Talep Tahmini scebi@ktu.edu.tr 5.1. Talep Tahmini Tahmin: Gelecek olayları önceden kestirme bilim ve sanatı. İstatistiksel Tahmin: Geçmiş verileri matematiksel modellerde kullanarak

Detaylı

Nedensel Modeller Y X X X

Nedensel Modeller Y X X X Tahmin Yöntemleri Nedensel Modeller X 1, X 2,...,X n şeklinde tanımlanan n değişkenin Y ile ilgili olmakta; Y=f(X 1, X 2,...,X n ) şeklinde bir Y fonksiyonu tanımlanmaktadır. Fonksiyon genellikle aşağıdaki

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 5- SONLU FARKLAR VE İNTERPOLASYON TEKNİKLERİ Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 210 - Sayısal Analiz 1 İNTERPOLASYON Tablo halinde verilen hassas sayısal değerler veya ayrık noktalardan

Detaylı

Son Çeyrekte Büyüme Hız Kazandı

Son Çeyrekte Büyüme Hız Kazandı Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ocak 2011 13 Ocak 2011 Son Çeyrekte Büyüme Hız Kazandı Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen Yönetici Özeti TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, sanayi üretimi (SÜE) ve ihracat

Detaylı

Korelasyon. Korelasyon. Merkezi eğilim ve değişim ölçüleri bir defada sadece bir değişkenin özelliklerini incelememize imkan tanır.

Korelasyon. Korelasyon. Merkezi eğilim ve değişim ölçüleri bir defada sadece bir değişkenin özelliklerini incelememize imkan tanır. Korelasyon Korelasyon Merkezi eğilim ve değişim ölçüleri bir defada sadece bir değişkenin özelliklerini incelememize imkan tanır. Biz şimdi, bir değişkenin özelliklerini diğer değişkenle olan ilişkisine

Detaylı

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız.

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız. .4. Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri kitleye ilişkin bir değişkenin bütün farklı değerlerinin çevresinde toplandığı merkezi bir değeri gösterirler. Dağılım ölçüleri ise değişkenin

Detaylı

Ders Materyali. Matematik ve Fizik arasındaki parabol - Yatay atma durumunda

Ders Materyali. Matematik ve Fizik arasındaki parabol - Yatay atma durumunda Ders Materyali Matematik ve Fizik arasındaki parabol - Yatay atma durumunda Olası kurs için öneri Bir sonraki sayfaya bakınız Giriş Modül iki bölümden oluşur. FİZİK bölümü fizik öğretmeni tarafından oluşturulmuştur,

Detaylı

TÜRKİYE DE FARKLI GELİR GRUPLARI İÇİN ENFLASYON DEĞERLERİNİN ANALİZİ

TÜRKİYE DE FARKLI GELİR GRUPLARI İÇİN ENFLASYON DEĞERLERİNİN ANALİZİ TÜRKİYE DE FARKLI GELİR GRUPLARI İÇİN ENFLASYON DEĞERLERİNİN ANALİZİ www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRMA RAPOR 2015 TÜRKİYE DE FARKLI GELİR GRUPLARI

Detaylı

Türkiye ekonomisi 2012 yılında net ihracatın ve kamu sektörünün katkısıyla %2.2 büyüdü.

Türkiye ekonomisi 2012 yılında net ihracatın ve kamu sektörünün katkısıyla %2.2 büyüdü. 28-I 28-II 28-III 28-IV 28 29-I 29-II 29-III 29-IV 29 21-I 21-II 21-III 21-IV 21 211-I 211-II 211-III 211-IV 211 212-I 212-II 212-III 212-IV 211 213T* Türkiye ekonomisi 212 yılında net ihracatın ve kamu

Detaylı

BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER

BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER YILLAR 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 ÖSS-YGS - - - - - - - - BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER a,b R ve a 0 olmak üzere ab=0 şeklindeki denklemlere Birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler

Detaylı

GRAFİK ÇİZİMİ VE UYGULAMALARI 2

GRAFİK ÇİZİMİ VE UYGULAMALARI 2 GRAFİK ÇİZİMİ VE UYGULAMALARI 2 1. Verinin Grafikle Gösterilmesi 2 1.1. İki Değişkenli Grafikler 3 1.1.1. Serpilme Diyagramı 4 1.1.2. Zaman Serisi Grafikleri 5 1.1.3. İktisadi Modellerde Kullanılan Grafikler

Detaylı

Büyüme Değerlendirmesi: 2013 4. Çeyrek

Büyüme Değerlendirmesi: 2013 4. Çeyrek Büyüme Değerlendirmesi: 2013 4. Çeyrek 31.03.2014 YATIRIMSIZ BÜYÜME Seyfettin Gürsel*, Zümrüt İmamoğlu, ve Barış Soybilgen Yönetici Özeti TÜİK'in bugün açıkladığı rakamlara göre Türkiye ekonomisi 2013

Detaylı

Hareketli Ortalama ile Mevsimsel Ayrıştırma (Yöntem-2)

Hareketli Ortalama ile Mevsimsel Ayrıştırma (Yöntem-2) Tahmin Yöntemleri Hareketli Ortalama ile Mevsimsel Ayrıştırma (Yöntem-2) Mevsimsel etkenin tahmininde kullanılan diğer bir yöntem de N dönemlik hareketli ortalamaların alınmasıdır. Burada N değeri aynı

Detaylı

Petrol fiyatlarının istatistiksel analizi ve örüntüleri

Petrol fiyatlarının istatistiksel analizi ve örüntüleri Petrol fiyatlarının istatistiksel analizi ve örüntüleri Barış Sanlı, barissanli2@gmail.com, NOT: Bu yazıdaki 2014-2019 tarihleri arasındaki haftalık petrol fiyat değişim grafiği hatalıydı. Bu düzeltildi.

Detaylı

Örnek...4 : İlk iki sınavında 75 ve 82 alan bir öğrencinin bu dersin ortalamasını 5 yapabilmek için son sınavdan kaç alması gerekmektedir?

Örnek...4 : İlk iki sınavında 75 ve 82 alan bir öğrencinin bu dersin ortalamasını 5 yapabilmek için son sınavdan kaç alması gerekmektedir? İSTATİSTİK Bir sonuç çıkarmak ya da çözüme ulaşabilmek için gözlem, deney, araştırma gibi yöntemlerle toplanan bilgiye veri adı verilir. Örnek...4 : İlk iki sınavında 75 ve 82 alan bir öğrencinin bu dersin

Detaylı

GRAFİK YORUMLAMA. 1 ) Sütun Grafiği : Belirli bir zaman aralığında bazı veri grup-

GRAFİK YORUMLAMA. 1 ) Sütun Grafiği : Belirli bir zaman aralığında bazı veri grup- GRAFİK YORUMLAMA Verilerin veya karşılaştırılması yapılacak değişkenlerin çizgi, tablo, nokta veya şekillerle ifade edilmesine grafik adı verilir. Grafik türleri olarak; sütun, çizgi, daire, histogram,

Detaylı

TÜRKİYE NİN NÜFUSU. Prof.Dr.rer.nat. D.Ali Ercan ADD Bilim Kurulu Başkanı Nükler Fizik Uzmanı. dn (t) / dt = c. n (t)

TÜRKİYE NİN NÜFUSU. Prof.Dr.rer.nat. D.Ali Ercan ADD Bilim Kurulu Başkanı Nükler Fizik Uzmanı. dn (t) / dt = c. n (t) TÜRKİYE NİN NÜFUSU Prof.Dr.rer.nat. D.Ali Ercan ADD Bilim Kurulu Başkanı Nükler Fizik Uzmanı Nüfus sayımının yapılmadığı son on yıldan bu yana nüfus ve buna bağlı demografik verilerde çelişkili rakamların

Detaylı

İstatistik ve Olasılığa Giriş. İstatistik ve Olasılığa Giriş. Ders 3 Verileri Sayısal Ölçütlerle İfade Etme. Verileri Sayısal Ölçütlerle İfade Etme

İstatistik ve Olasılığa Giriş. İstatistik ve Olasılığa Giriş. Ders 3 Verileri Sayısal Ölçütlerle İfade Etme. Verileri Sayısal Ölçütlerle İfade Etme İstatistik ve Olasılığa Giriş Robert J. Beaver Barbara M. Beaver William Mendenhall Presentation designed and written by: Barbara M. Beaver İstatistik ve Olasılığa Giriş Ders 3 Verileri Sayısal Ölçütlerle

Detaylı

Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri 1.11.013 Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri 4.-5. hafta Merkezi eğilim ölçüleri, belli bir özelliğe ya da değişkene ilişkin ölçme sonuçlarının, hangi değer etrafında toplandığını gösteren ve veri grubunu

Detaylı

MONİTOR 25/03/2015 05/02/2015

MONİTOR 25/03/2015 05/02/2015 FX BİST MONİTOR MONİTOR 25/03/2015 05/02/2015 Halk Yatırım Yurtiçi Satış Destek Bölümü tarafından hazırlanmıştır. Halk Yatırım Satış ve Pazarlama Birimi tarafından hazırlanmıştır bloomberg, lük FOREX GÖRÜNÜM

Detaylı

Tanımlayıcı İstatistikler. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN

Tanımlayıcı İstatistikler. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN Tanımlayıcı İstatistikler Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN 1 Tanımlayıcı İstatistikler Yer Gösteren Ölçüler Yaygınlık Ölçüleri Merkezi Eğilim Ölçüleri Konum Ölçüleri 2 3 Aritmetik Ortalama Aritmetik ortalama,

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

Finansal Yatırım ve Portföy Analizi

Finansal Yatırım ve Portföy Analizi Finansal Yatırım ve Portföy Analizi Ayşegül İşcano glu Çekiç Trakya University-Department of Econometrics Hafta 4 Giriş BÖLÜM B:Değerleme 1 Tahvil Değerleme Giriş Tahvil Değerleme Tahvillerin fiyatını

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Büyüme Değerlendirmesi: Çeyrek

Büyüme Değerlendirmesi: Çeyrek Büyüme Değerlendirmesi: 2018 2. Çeyrek 18 Eylül 2018 2. ÇEYREKTE BÜYÜMEYİ TÜKETİM VE İHRACAT DESTEKLEDİ Seyfettin Gürsel 1, Ozan Bakış 2 ve Uğurcan Acar 3 Yönetici Özeti 2018 yılının ikinci çeyreğinde

Detaylı

MONİTOR 26/08/ /02/2015

MONİTOR 26/08/ /02/2015 FX BİST MONİTÖR MONİTOR 26/08/2015 05/02/2015 Halk Yatırım Yurtiçi Satış Destek Bölümü tarafından hazırlanmıştır. Halk Yatırım Satış ve Pazarlama Birimi tarafından hazırlanmıştır FOREX GÖRÜNÜM TÜRKİYE

Detaylı

ZAMAN SERİLERİNDE AYRIŞTIRMA YÖNTEMLERİ

ZAMAN SERİLERİNDE AYRIŞTIRMA YÖNTEMLERİ ZAMAN SERİLERİNDE AYRIŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1 A. GİRİŞ Gözlemlerin belirli bir dönem için gün, hafta, ay, üç ay, altı ay, yıl gibi birbirini izleyen eşit aralıklarla yapılması ile elde edilen seriler zaman

Detaylı

MIT OpenCourseWare Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009

MIT OpenCourseWare Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 Bu materyale atıfta bulunmak ve kullanım koşulları için http://ocw.mit.edu/terms sayfasını ziyaret ediniz.

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon Korelasyon- (lineer korelasyon) Açıklayıcı (Bağımsız) Değişken x çalışma zamanı ayakkabı numarası İki değişken arasındaki ilişkidir. Günlük sigara sayısı SAT puanı boy Yanıt (Bağımlı)

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

Sıklık Tabloları, BASİT ve TEK değişkenli Grafikler Ders 3 ve 4 ve 5

Sıklık Tabloları, BASİT ve TEK değişkenli Grafikler Ders 3 ve 4 ve 5 Sıklık Tabloları, BASİT ve TEK değişkenli Grafikler Ders 3 ve 4 ve 5 Sıklık Tabloları Veri dizisinde yer alan değerlerin tekrarlama sayılarını içeren tabloya sıklık tablosu denir. Tek değişken için çizilen

Detaylı

Copyright 2004 Pearson Education, Inc. Slide 1

Copyright 2004 Pearson Education, Inc. Slide 1 Slide 1 Bölüm 2 Verileri Betimleme, Keşfetme, ve Karşılaştırma 2-1 Genel Bakış 2-2 Sıklık Dağılımları 2-3 Verilerin Görselleştirilmesi 2-4 Merkezi Eğilim Ölçüleri 2-5 Değişimin Ölçülmesi 2-6 Nispi Sabitlerin

Detaylı

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 5 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; üstel ve logaritmik fonksiyonları tanıyacak, üstel ve logaritmik fonksiyonların grafiklerini

Detaylı

Veri Analizi. Isınma Hareketleri. Test İstatistikleri. b) En çok tekrar eden: 7 (mod) c) Açıklık = En büyük En küçük = 10 1 = 9. d)

Veri Analizi. Isınma Hareketleri. Test İstatistikleri. b) En çok tekrar eden: 7 (mod) c) Açıklık = En büyük En küçük = 10 1 = 9. d) Isınma Hareketleri 1 Aşağıda verilenleri inceleyiniz. Test İstatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Aritmetik ortalama Tepe değer (mod) Ortanca (medyan) Merkezi Dağılım (Yayılma) Ölçüleri Açıklık

Detaylı

Bölüm 3 HAREKETLİ ORTALAMALAR VE DÜZLEŞTİRME YÖNTEMLERİ

Bölüm 3 HAREKETLİ ORTALAMALAR VE DÜZLEŞTİRME YÖNTEMLERİ Bölüm HAREKETLİ ORTALAMALAR VE DÜZLEŞTİRME ÖNTEMLERİ Bu bölümde üç basi öngörü yönemi incelenecekir. 1) Naive, 2)Oralama )Düzleşirme Geçmiş Dönemler Şu An Gelecek Dönemler * - -2-1 +1 +2 + Öngörü yönemi

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mayıs 2013

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mayıs 2013 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mayıs 2013 İLK ÇEYREKTE BÜYÜME ZAYIF Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen 13.05.2013 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Mart

Detaylı

Politika Notu Nisan ve 2008 Krizlerinin Karşılaştırması. Müge Adalet Sumru Altuğ

Politika Notu Nisan ve 2008 Krizlerinin Karşılaştırması. Müge Adalet Sumru Altuğ nokta dikkati çekiyor. Birincisi, kriz öncesi döneme bakıldığında, 21 krizinde zirveye daha hızlı ulaşıldığını, bir başka deyişle, büyümenin daha keskin olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte, zirveden inişte,

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Temmuz 2014

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Temmuz 2014 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Temmuz 2014 11 Temmuz 2014 CARİ AÇIK HIZLA AZALIYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU

Öğr. Gör. Serkan AKSU Öğr. Gör. Serkan AKSU www.serkanaksu.net İki nokta arasındaki yerdeğiştirme, bir noktadan diğerine yönelen bir vektördür, ve bu vektörün büyüklüğü, bu iki nokta arasındaki doğrusal uzaklık olarak alınır.

Detaylı

ÖNGÖRÜ TEKNĐKLERĐ ÖDEV 5 (KEY)

ÖNGÖRÜ TEKNĐKLERĐ ÖDEV 5 (KEY) ÖNGÖRÜ TEKNĐKLERĐ ÖDEV (KEY) Aşağıda verilen Y zaman sersisi bir ürünle ilgili satışları,aylar itibariyle, gösteren bir seridir. a) Bu serinin garfiğini çizip serinin taşıdığı desenleri (Trend, mevsimsellik

Detaylı

BARKOD SİSTEMİ (Çizgi İm)

BARKOD SİSTEMİ (Çizgi İm) BARKOD SİSTEMİ (Çizgi İm) Hepimiz günde en az bir kere ihtiyacımız olan herhangi bir ürünü almak için bakkala veya markete gideriz. Aldığımız her ürünün üzerinde değişik kalınlıktaki çizgilerden oluşan

Detaylı

EN UZUN KIŞ. Sayı

EN UZUN KIŞ. Sayı Sayı 2 27.06.2018 EN UZUN KIŞ Gecenin en karanlık anı, şafak sökmeden az önceki zamandır. Bir önceki yazımız da Büyük Oyuncu Mantığı ile Trade Yapmak- Yatırım Zamanı konusunu işlemiştik. O yazıyı okumadıysanız

Detaylı

DOĞRUSAL ZAMAN SERİSİ MODELLERİ. Durağan ARIMA Modelleri: Hareketli Ortalama Modelleri MA(q) Süreci

DOĞRUSAL ZAMAN SERİSİ MODELLERİ. Durağan ARIMA Modelleri: Hareketli Ortalama Modelleri MA(q) Süreci DOĞRUSAL ZAMAN SERİSİ MODELLERİ Durağan ARIMA Modelleri: Hareketli Ortalama Modelleri MA(q) Süreci Hareketli Ortalama Süreci:MA(q) Hareketli Ortalama sürecini yapısını ortaya koymak için önce hisse senedi

Detaylı

EN BEĞENİLENLER 70 CAPITAL 12 / _071_072_CP_12.indd 2 11/26/16 6:44 PM

EN BEĞENİLENLER 70 CAPITAL 12 / _071_072_CP_12.indd 2 11/26/16 6:44 PM EN BEĞENİLENLER 70 CAPITAL 12 / 2016 Türkiye nin En Beğenilen Şirketleri araştırmasının 16 ncısında dikkat çekici değişimler var. 2013, 2015 yıllarının lideri Koç Holding, liderlik koltuğuna iyice yerleşti.

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ SONUÇLARI DURUM TESPİT ANKETİ MESLEK KOMİTELERİ Ocak 214 Araştırma Şubesi 16 14 12 1 8 6 4 2 95, SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ 91, 96,9 17,3 19,5 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ (SGE) (Üretim, İç Satışlar, İhracat, İstihdam)

Detaylı

2004 Nisan Ayında Oluşan Boşluklu Düşüş (Günlük $ bazlı grafik)

2004 Nisan Ayında Oluşan Boşluklu Düşüş (Günlük $ bazlı grafik) Araştırma IMKB100 NEDEN YÜKSELEMEYİZ??? Zeynep Akalın Teknik Analist Zeynep.akalin@yky.com +90 212 279 6557 Biraz geçmişe dönüp günlük ve $ bazında endeks grafiğini incelediğimizde 2004 Nisan ayında endeksin

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI 1 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Temmuz 2012, No: 34 2 Bu sayıda; Haziran Enflasyonu, Mayıs Ayı Dış Ticaret rakamları değerlendirilmiştir. 3 Talep Olmayınca, Enflasyon da Yok Haziran ayında

Detaylı

F dür ile çarpılırsa, 1 aylık faiz bulunur. 12. F formülünü kullanmak bir zorunluluk değildir. 100 Ancak formülle de sonuca gidilebilir.

F dür ile çarpılırsa, 1 aylık faiz bulunur. 12. F formülünü kullanmak bir zorunluluk değildir. 100 Ancak formülle de sonuca gidilebilir. FİZ PROBLEMLERİ Faiz problemleri; yüzde problemlerinin içinde ele alınabilirdi. ncak, ilkokuldan beri bu konu aşağıdaki formül eşliğinde ve ayrı bir konu olarak verilmektedir. F: lınan faiz miktarı, :

Detaylı

3. TAHMİN En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1

3. TAHMİN En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1 3. TAHMİN 3.1. En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1 En Küçük Kareler (EKK) yöntemi, regresyon çözümlemesinde en yaygın olarak kullanılan, daha sonra ele alınacak bazı varsayımlar altında çok aranan istatistiki

Detaylı

Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı

Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı Ortalama veya korelasyon gibi istatistiklerin dağılımıdır Çıkarımsal istatistikte örneklem dağılımı temel fikirlerden biridir. Çıkarımsal istatistik

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mart 2013

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mart 2013 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mart 2013 ZAYIF CANLANMA Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen 19.03.2013 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Ocak ayında bir

Detaylı

Verilerin Özetlenmesinde Kullanılan Sayısal Yöntemler

Verilerin Özetlenmesinde Kullanılan Sayısal Yöntemler Verilerin Özetlenmesinde Kullanılan Sayısal Yöntemler Merkezi Eğilim Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüsü, bir veri setindeki merkezi, yada tipik, tek bir değeri ifade eder. Nicel veriler için, reel sayı çizgisindeki

Detaylı

Bu yazı sitesinin sahibi hacı Mehmet Bahattin Geçkil tarafından hazırlanmıstır Herhangi bir medyada yayınlanması

Bu yazı  sitesinin sahibi hacı Mehmet Bahattin Geçkil tarafından hazırlanmıstır Herhangi bir medyada yayınlanması Bu yazı www.multimediaquran.com sitesinin sahibi hacı Mehmet Bahattin Geçkil tarafından hazırlanmıstır. 11-15-2015. Herhangi bir medyada yayınlanması halinde yukarıdaki bilginin referans olarak verilmesi

Detaylı

ALTIN TEMEL VE TEKNİK ANALİZİ

ALTIN TEMEL VE TEKNİK ANALİZİ ALTIN TEMEL VE TEKNİK ANALİZİ Comex (Commodity Exchange) Borsasında işlem gören Altının Ons fiyatı yıl başından beri yükseliş trendini koruyor. Genel olarak Trump kaynaklı siyasi endişeler, jeopolitik

Detaylı

DENEY 0. Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı

DENEY 0. Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı DENEY 0 Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı Amaç: Ölçüm metodu ve cihazına bağlı hata ve belirsizlikleri anlamak, fiziksel bir niceliği ölçüp hata ve belirsizlikleri tespit etmek, nedenlerini açıklamak. Genel

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Merkezi Eğilim ve Değişim Ölçüleri Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Merkezi Eğilim ve Değişim Ölçüleri Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Merkezi Eğilim ve Değişim Ölçüleri Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 İstatistik

Detaylı

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel sayma

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Aralık 2013

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Aralık 2013 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Aralık 2013 SON ÇEYREKTE GÖRÜNÜM YATAY Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen 13.12.2013 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANINIZ 2013

LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANINIZ 2013 OECD 2013 EĞİTİM GÖSTERGELERİ RAPORU: NE EKERSEN ONU BİÇERSİN (4) Prof. Dr. Hasan Şimşek İstanbul Kültür Üniversitesi (www.hasansimsek.net) 5 Ocak 2014 Geçtiğimiz üç hafta boyunca 2013 OECD Eğitim Göstergeleri

Detaylı

XAUUSD. Görünüm. Kısa Vade. Orta Vade Uzun Vade

XAUUSD. Görünüm. Kısa Vade. Orta Vade Uzun Vade 30.08.2016 XAUUSD 1.328,93 1.326,90 1.323,89 1.320,88 1.318,86 1.316,83 1.313,82 Altın 4 saatlik periyotta işlemlerine kısa vadeli düşüş kanalı içerisinde devam ediyor. Düşüş kanalı kırmızı renkle gösterilmiştir.

Detaylı

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME. Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir.

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME. Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir. İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir. 1 ŞEKİL: Evren uzay-örneklem uzay İstatistiksel tahmin

Detaylı

CEVAPLAR. n = n 1 + n 2 + n 3 + n 4 + n 5 + n 6 + n 7 = = 11 dir.

CEVAPLAR. n = n 1 + n 2 + n 3 + n 4 + n 5 + n 6 + n 7 = = 11 dir. T C S D Ü M Ü H E N D İ S L İ K F A K Ü L T E S İ - M A K İ N A M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ B Ö L Ü M Ü MAK-307 OTM317 Müh. İstatistik İstatistiği ÖĞRENCİNİN: ADI - SOYADI ÖĞRETİMİ NOSU İMZASI 1.Ö 2.Ö A B

Detaylı

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları III (3 Mayıs 2012)

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları III (3 Mayıs 2012) H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) Parametrik Olmayan Testler Binom Testi SPSS Ders Notları III (3 Mayıs 2012) Soru 1: Öğrencilerin okul

Detaylı

MONİTÖR MONİTOR 05/02/2015

MONİTÖR MONİTOR 05/02/2015 FX BİST MONİTÖR MONİTOR 05/02/2015 27/10/2015 Halk Yatırım Yurtiçi Satış Destek Bölümü tarafından hazırlanmıştır. Halk Yatırım Satış ve Pazarlama Birimi tarafından hazırlanmıştır FOREX GÖRÜNÜM TÜRKİYE

Detaylı

ise, genel bir eğilim (trend) gösteriyorsa bu seriye uygun doğru ya da eğriyi bulmaya çalışırız. Trend orta-uzun dönemde her iniş, çokışı

ise, genel bir eğilim (trend) gösteriyorsa bu seriye uygun doğru ya da eğriyi bulmaya çalışırız. Trend orta-uzun dönemde her iniş, çokışı Trend Analizi Eğer zaman serisi i rastgele dağılmış ğ değil ise, genel bir eğilim (trend) gösteriyorsa bu seriye uygun doğru ya da eğriyi bulmaya çalışırız. Trend orta-uzun dönemde her iniş, çokışı yansıtmayacak,

Detaylı

Büyüme Değerlendirmesi : Çeyrek

Büyüme Değerlendirmesi : Çeyrek Büyüme Değerlendirmesi : 2014 3. Çeyrek 10 Aralık 2014 STOKLARDAKİ AZALIŞ BÜYÜMEYİ DÜŞÜRDÜ Seyfettin Gürsel, Zümrüt İmamoğlu ve Ayşenur Acar Yönetici özeti TÜİK'in bugün açıkladığı rakamlara göre Gayri

Detaylı

Grup 2 12091601 Selin Bozkurtlar Ödev 4 16.04.2014 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM PLANI

Grup 2 12091601 Selin Bozkurtlar Ödev 4 16.04.2014 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM PLANI Grup 2 12091601 Selin Bozkurtlar Ödev 4 16.04.2014 A. Biçimsel Bölüm Dersin Adı Sınıf Konunun Adı Süre Öğrenme-Öğretme Strateji ve Yöntemi Araç Gereçler Kazanım BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİM PLANI Bilişim

Detaylı

= 2 6 Türevsel denkleminin 1) denge değerlerinin bulunuz. 2) Bulmuş olduğunuz dengenin istikrarlı olup olmadığını tespit ediniz.

= 2 6 Türevsel denkleminin 1) denge değerlerinin bulunuz. 2) Bulmuş olduğunuz dengenin istikrarlı olup olmadığını tespit ediniz. Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü Matematiksel İktisat Ders Notu Prof. Dr. Hasan Şahin Faz Diyagramı Çizimi Açıklamarı = 2 6 Türevsel denkleminin 1) denge değerlerinin bulunuz. 2) Bulmuş olduğunuz

Detaylı

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım 2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI 2.1. Tanım Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı

Detaylı

Bir cismin iki konumu arasındaki vektörel uzaklıktır. Başka bir ifadeyle son konum (x 2 ) ile ilk konum

Bir cismin iki konumu arasındaki vektörel uzaklıktır. Başka bir ifadeyle son konum (x 2 ) ile ilk konum DOĞRUSAL ve BAĞIL HAREKET Hareket Maddelerin zamanla yer değiştirmesine hareket denir. Fakat cisimlerin nereye göre yer değiştirdiği ve nereye göre hareket ettiği belirtilmelidir. Örneğin at üstünde giden

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Fibonacci Sayıları 4. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Fibonacci nin Tavşanları Fibonacci Sayıları Fibonacci

Detaylı

XAUUSD Direnç ,06. Direnç ,39. Direnç ,98. Pivot 1.273,66. Destek ,90. Destek ,88. Destek 3 1.

XAUUSD Direnç ,06. Direnç ,39. Direnç ,98. Pivot 1.273,66. Destek ,90. Destek ,88. Destek 3 1. 31.10.2016 XAUUSD Direnç 3 1.291,06 Direnç 2 1.286,39 Direnç 1 1.279,98 Pivot 1.273,66 Destek 1 1.268,90 Destek 2 1.263,88 Destek 3 1.257,87 Altında 4 saatlik periyotta yaşanan sıkışmanın yukarı yönlü

Detaylı

6. Sınıf Fen ve Teknoloji

6. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Sürati Hesaplayalım Hareket Çevremize baktığımızda birçok varlığın hareket ettiğini görürüz. Bir bisikletlinin yanımızdan geçip gitmesi, yada bir koşucunun maratonda yarışması harekettir. Cisimlerin

Detaylı

27 Aralık Noel Tatili Nedeniyle Piyasalarda Durgunluk Sürüyor

27 Aralık Noel Tatili Nedeniyle Piyasalarda Durgunluk Sürüyor 27 Aralık 2016 27 Aralık 2016 Noel Tatili Nedeniyle Piyasalarda Durgunluk Sürüyor Küresel piyasaların Noel tatili nedeniyle kapalı olması haftanın ilk gününde fiyatlamaların oldukça sınırlı olmasına yol

Detaylı

2013 TEMMUZ Fiyat Endeks Değişimleri Tablosu

2013 TEMMUZ Fiyat Endeks Değişimleri Tablosu TEMMUZ 2013 FİYAT GELİŞMELERİ RAPORU Göktuğ Şahin Gazi Üniversitesi TÜİK tarafından yayınlanan fiyat gelişmeleri verilerine göre Temmuz ayı enflasyon rakamları beklentilere paralel bir şekilde gerçekleşmiştir

Detaylı

BÖLÜM 9. Ekonomik Dalgalanmalara Giriş

BÖLÜM 9. Ekonomik Dalgalanmalara Giriş BÖLÜM 9 Ekonomik Dalgalanmalara Giriş Çıktı ve istihdamdaki kısa dönemli dalgalanmalara iş çevrimleri diyoruz Bu bölümde ekonomik dalgalanmaları açıklamaya çalışıyoruz ve nasıl kontrol edilebileceklerini

Detaylı

Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi (EUİGE)

Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi (EUİGE) 2015 İGR Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi (EUİGE) Sıkça Sorulan Sorular Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksinin amacı nedir? İGE üç temel boyutta insani gelişmeye ilişkin kazanımların

Detaylı

Tekrarlanabilirlik. Sapma, Tekrarlanabilirlik, Tekrar yapılabilirlik, Kararlılık, Doğrusallık. Sapma

Tekrarlanabilirlik. Sapma, Tekrarlanabilirlik, Tekrar yapılabilirlik, Kararlılık, Doğrusallık. Sapma ÖLÇÜM SİSTEMİ ANALİZİ (MEASUREMENT SYSTEM ANALYSIS - MSA) Ölçüm Sistemi Varyansının Türleri Ölçüm sistemi hataları beş grupta ele alınır. Sapma Sapma, Tekrarlanabilirlik, Tekrar yapılabilirlik, Kararlılık,

Detaylı

Doğrusal Denklem Sistemlerini Cebirsel Yöntemlerle Çözme. 2 tişört + 1 çift çorap = 16 lira 1 tişört + 2 çift çorap = 14 lira

Doğrusal Denklem Sistemlerini Cebirsel Yöntemlerle Çözme. 2 tişört + 1 çift çorap = 16 lira 1 tişört + 2 çift çorap = 14 lira 2 tişört + 1 çift çorap = 16 lira 1 tişört + 2 çift çorap = 14 lira 1 16 soruluk bir testte 5 ve 10 puanlık sorular bulunmaktadır. Soruların tamamı doğru cevaplandığında 100 puan alındığına göre testte

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

İstatistiksel Yorumlama

İstatistiksel Yorumlama İstatistiksel Yorumlama Amaç, popülasyon hakkında yorumlamalar yapmaktadır. Populasyon Parametre Karar Vermek Örnek İstatistik Tahmin 1 Tahmin Olaylar hakkında tahminlerde bulunmak ve karar vermek zorundayız

Detaylı

VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ

VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ Outlier : Veri setinde normal olmayan değerler olarak tanımlanır. Ders: Kantitatif Yöntemler 1 VERİ SETİNE GENEL BAKIŞ Veri setinden değerlendirme başlamadan çıkarılabilir. Yazım

Detaylı

BÖLÜM12. 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM. 2.1. Formüller

BÖLÜM12. 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM. 2.1. Formüller BÖLÜM12 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM 2.1. Formüller Formül, bir sayfadaki verilerin aritmetiksel, mantıksal, istatistiksel vb. işlemleri yapması için kullanılan denklemlerdir ve bize sonuç bildirirler.

Detaylı

Kukla Değişkenlerle Bağlanım. Ekonometri 1 Konu 30 Sürüm 2,0 (Ekim 2011)

Kukla Değişkenlerle Bağlanım. Ekonometri 1 Konu 30 Sürüm 2,0 (Ekim 2011) Kukla Değişkenlerle Bağlanım Kukla Değişkenlere İlişkin Konular Ekonometri 1 Konu 30 Sürüm 2,0 (Ekim 2011) UADMK Açık Lisans Bilgisi İşbu belge, Creative Commons Attribution-Non-Commercial ShareAlike 3.0

Detaylı

2. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

2. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 2. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 C.1.2. Piyasa Talep Fonksiyonu Bireysel talep fonksiyonlarının toplanması ile bir mala ait

Detaylı

Bekleme Hattı Teorisi

Bekleme Hattı Teorisi Bekleme Hattı Teorisi Sürekli Parametreli Markov Zincirleri Tanım 1. * +, durum uzayı * +olan sürekli parametreli bir süreç olsun. Aşağıdaki özellik geçerli olduğunda bu sürece sürekli parametreli Markov

Detaylı