Cebir Notları Mustafa YAĞCI, Sayılar
|
|
|
- Nuray Yalçınkaya
- 9 yıl önce
- İzleme sayısı:
Transkript
1 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, Sayılar Bir çokluğu ifae etmek veya bir çokluğun bir iğerinen küçük mü büyük mü, eksik mi fazla mı, kısa mı uzun mu oluğunu anlatabilmek için günlük konuşma kelimelerinen başka kavramlara gereksinim uyarız. Bir insanın bir iğerine yaşını, boyunu, kaç çocuğu oluğunu anlatabilmesi için belki parmakları yeter ama saçına kaç kıl oluğunu veya ne kaar parası oluğunu anlatabilmesi için parmaktan öte bir şeye ihtiyaç uyar. İşte bu ihtiyaç uyulan şey sayı ır. Nesnelerin miktarının artmasıyla birlikte sayılar a artar. Her sayıya bir sembol bulmak mümkün olsa a, öğrenilip karıştırılmaan akıla tutulması mümkün eğilir. Dolayısıyla sınırlı ve mantıklı sayıa sembol bulunup bunların eğişik sıralara bir araya getirilmesiyle sayılar oluşturulmalıır. Mantıklı olan a buur. İşte sayıları ifae etmek için bir araya getirilen bu sembollere/işaretlere rakam enir. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sembolleri günlük hayatta kullanığımız sayma üzeninin rakamlarıır. Bugüne kaar ünyaa yaşamış her millet, farklı farklı sembollerle olsa a, kenilerine göre rakamlar tanımlamışlarır. Örneğin Romalılar rakamları ve sayıları I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI,, L, LI,, C, CI,, M, MI, gibi sembollerle göstermişlerir. Görülüğü üzere her sembol eğişik sıralara bir araya gelerek farklı çoklukları anlatmaktaır. Dolayısıyla bunların her biri birer sayıır. Unutulmamalı ki her rakam bir sayıır ama her sayı bir rakam eğilir. Örnek. a ile b birer rakam olmak üzere a + b toplamı kaç farklı eğer alabilir? A) 9 B) 10 C) 18 D) 19 E) 20 Çözüm: Rakamların 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 oluklarını söylemiştik. Sorua a ile b nin farklı olukları söylenmeiğinen, onları aynı a alabileceğimizi unutmayın. Toplamın alabileceği en küçük eğer ile en büyük eğeri bulup kaç farklı eğer alabileceğini sayarak bulacağız. İkisine e 0 verirsek, a + b = 0 olur, ikisine e 9 verirsek a + b = 18 olur. Şu uruma toplam 0 an 18 e kaar 19 farklı eğer alabilir. Doğru cevap: D. Nasıl ki beş parmağın beşi bir eğil, sayılar a öyleir! Sayılar, bazı yönlerinen olayı birbirlerinen ayrılırlar. İlkokulan beri biliğiniz, bizim e tekrar göstereceğimiz üzere bazıları pozitiftir bazıları negatif, bazıları tektir bazıları çift, bazıları 2 basamaklıır bazıları 5, bazıları asalır bazıları eğil gibi Sayılar işte bu ayrımlara göre sınıflanırlar. En ilkel sayılaran başlayalım: Sayma Sayıları Aı üstüne saece nesneleri saymaya yarayan sayılarır. 1, 2, 3, 4, iye ilerlerler ve bitmezler. Bir son ları yoktur yani. Sonsuzlarır. Dikkat ein, sonsuzlarır iyoruz, sonsuza gier emiyoruz, çünkü sonsuz iye bir yer yoktur. Sonsuz, bir yer eğil, nitelemeir (sıfattır). Teorik olarak oğrusu buur ama bu yanlış ilimize o kaar yerleşmiştir ki sivrilmenin e alemi yok. Yazılarımızın ilerleyen bölümlerine yanlışlıkla yanlış yaparsam, yanlışlıkla yanlışımı üzeltme yanlışına üşmeyin! Tüm sayma sayılarının oluşturuğu kümeye Sayma Sayıları Kümesi enir. Bu küme bazı Türkçe kaynaklara S harfi ile gösterilse e siz evrensel olan N + sembolünü tercih ein, ben e öyle yapacağım. Örnek. x 5 ile x 2 sayılarınan saece bir tanesi sayma sayısı oluğuna göre x in alabileceği eğerlerin toplamı kaçtır? A) 6 B) 9 C) 12 D) 15 E) 18 Çözüm: Öncelikle verilen sayılar arasınaki farkın 3 oluğunu, aha sonra a bu sayıların büyük olanının (yani x 2 nin) 4 veya aha büyük bir sayma sayısı olamayacağını fark etmek gerekiyor. Çünkü 4 veya 4 ten büyük olan sayma sayılarının 3 eksiği e sayma sayısıır ve bu, sorua verilen bilgiyle çelişir. Şu uruma x 2 sayısı ya 1, ya 2, ya a 3 olmalıır. x 2 = 1 eşitliğinen x = 3, x 2 = 2 eşitliğinen x = 4, x 2 = 3 eşitliğinen e x = 5 bulunacağınan x in alabileceği eğerlerin toplamı 12 7
2 Doğal Sayılar Bir şeyleri saymak için o bir şeylerin illa var olması lazım eğil mi? Olmayan bir şey nasıl sayılacak? Peki ya sayılacak o şey yoksa? O zaman sayma sayılarınan hangisini kullanacağız? Sayma sayılarının her biri bir çokluğu simgeleiğinen hiçbirini kullanamayız. Bu yüzen sayma sayılarına olmayan bir şey bulmalıyız, olmayan şeyleri saymak veya olmaığını bir başkasına sayıyla anlatmak için. Gerçi bizen binlerce yıl önce bulmuşlar, sağolsunlar. Tanıştırayım: 0. Cümle içine e kullanayım: 10 an 10 çıktı mı 0 kalır! Sıfırın bulunması, şaşırtıcı bir şekile, 1 in ve 2 nin bulunmasınan binlerce yıl sonra olmuştur. Matematikte bir çığır açmıştır esek sanırım yanılmayız. Unutmayınız ki, sıfır ne pozitiftir ne e negatif! Ama sıfır çifttir, tek eğil! Sayma sayıları ile 0 ın birlikte oluşturukları bu kümeye Doğal Sayılar Kümesi eriz. N sembolü ile gösteririz, N yle eğil! Örnek. x 4y ile 4y x sayılarının ikisi e oğal sayı oluğuna göre 2x 8y + 5 kaçtır? A) 5 B) 9 C) 12 D) 15 E) 18 Çözüm: Buraa x 4y ile 4y x sayılarının birbirlerinin ters işaretlisi oluklarını fark etmek gerekiyor. Demek ki ya bu sayıların biri negatif iğeri pozitif, ya a ikisi e biren sıfır! Doğal sayıların arasına negatif sayılar olmaığınan iki sayının a 0 oluğunu anlıyoruz. Şu uruma x 4y = 0 oluğunan, onun 2 katı olan 2x 8y eğeri e 0 ır. O hale 2x 8y + 5 = olmalıır. Doğru cevap: A. Yalnız buraa ikkatinizi çekmek isteiğim bir şey var: Yeni bulunan sayılar, eskilerinen ayrı bir yere konmuyor, eski sayılara ekleniyor. Böylelikle nur topu gibi yeni bir sayı kümesi oluşuyor. Doğal sayılarla, önlerine işareti konmuş sayma sayılarının birleşimine Tam Sayılar Kümesi iyeceğiz. Z ile göstereceğiz. Tam sayıların başının a sonunun a olmaığını unutmayacağız. Pozitif tam sayılar kümesi Z +, negatif tam sayılar kümesi ise Z ile gösterilir. Anlayacağınız; Z = Z + {0} Z Z = {..., 3, 2, 1, 0, 1, 2, 3, } Tam sayıların bir başının ya a bir sonunun olmaması bize geometrieki oğru kavramını hatırlatıyor. Öyle ya, oğrunun a başı yok, sonu yok! İşte bu yüzen tam sayıları, bir oğru üzerine eşit aralıklarla alınmış noktalarla birebir eşleyebiliriz. Üzerineki herhangi bir noktayı 0 olarak işaretlersek, sağınaki noktalar pozitif tam sayıları, solunaki noktalar a negatif tam sayıları simgelerler Yukara resmeilmiş oğrusunun aı bunan böyle sayı oğrusu olacak. Görülüğü üzere, sağa oğru gittikçe noktaların simgeleikleri sayılar büyümekte, sola oğru gittikçe küçülmekteir. a Örneğin, yukara resmeilmiş a ve b sayıları için a nın b en küçük (veya b nin a an büyük) oluğunu anlarız ve bunu a < b (veya b > a) ile gösteririz. b Tam Sayılar Ahmet in 10 lirası varsa anlamamız gereken şey, cebine veya bir yere, kenine ait, bir kişiye öemesi gerekmeyen 10 lirasının gerçekten oluğuur. Peki ya Ahmet in hiç parası olmayıp üstüne üstlük bir e 10 lira borcu varsa? İşte bunu Ahmet in 10 lirası var yazarak göstereceğiz. Tam sayılar hiç olmasayı, n oluru? Bir şey olmazı. Fakat onları anlatmak için epey bir vakit kaybeerik. Bunun için insansoyu 0 an küçük sayıları icat etmiş. Aslına iyi e olmuş. Negatif sayıları anlatmak böylelikle çok kolay olmuş. Örnek. a ve b tam sayıları a < b < 6 eşitsizliklerini sağlamaktaysa a + b toplamı en çok kaç olabilir? A) 12 B) 13 C) 14 D) 15 E) 16 Çözüm: Negatif sayılar, biliğiniz üzere, işaretsiz eğerleri ne kaar küçükse o kaar büyüktürler. Bu yüzen b yi 7, a yı a 8 almalıyız ki toplam olabiliğince büyük çıksın. Şu uruma max(a + b) = ( 8) + ( 7) = 15 Doğru cevap: D. 8
3 Rasyonel Sayılar Önce kesir enen şeyi tanımlayalım, arınan rasyonel sayıların ne oluklarını anlatacağız. a ve b tam sayı olmak üzere (b sıfıran farklı) a b şeklineki ifaelere kesir enir. Bu kesirler bazen saeleşirler, = gibi, bazen saeleşemezler, 2 3 gibi. İster saeleşsinler, ister saeleşemesinler, kesirlerle tam sayıların oluşturukları kümeye Rasyonel Sayılar Kümesi enir. Aslına bakarsanız her x tam sayısı 1 x olarak a yazılabileceğinen tüm kesirler kümesine e rasyonel sayılar kümesi iyebiliriz. Bu küme tam sayılar kümesini kapsar ve Q ile gösterilir. Peki neen rasyonel enmiş acaba? Rasyonel, gerçekçi veya gerçek eğeri bilinen anlamına gelir. Tüm kesirlerin gerçek eğeri bilinir. Var olan ama gerçek eğerini bilemeiğimiz sayılar a varır. Örneğin π sayısı Yaklaşık eğerini biliyoruz ama tam eğerini hiçbir zaman bilemeyeceğiz! Reel Sayılar Bu sefer e önce irrasyonel sayıları tanımlayacağız. Arınan reel sayıların ne oluklarını vereceğiz. Tam sayı olan a ve b ler için eğeri a şekline yazılamayan sayılar varır. b 2, 3 3, 4 5, π, e, sin 15 o, tan 18 o, log 2 7 gibi Böyle sayılara rasyonel olmayan reel manasına irrasyonel sayılar enir ve bu sayıların belirttiği küme Q ile gösterilir. Bu sayıların onalık yazılımlarına virgülen sonraki kısmın hiçbir kuralının olmaığı bulunmuştur. Varsa bile günümüze kaar bulunamamıştır emiyoruz, olmaığı bulunmuştur iyoruz. Ökli in bulmuş oluğu bu kanıtın, günümüze kaar yapılmış en güzel 10 kanıttan biri oluğu konusuna tüm matematikçiler hemfikirir. Asal ve aralarına asal sayıları anlattığımız bölüme bu kanıtı vereceğiz. İrrasyonel sayılar nihayetine gerçek sayılar oluğunan onlara a sayı oğrusu üzerine yer varır. Karesi 2 olan pozitif sayının tamı tamına kaç oluğunu bilmesek bile öyle bir sayının var oluğunu biliyoruz. Peki sayı oğrusu üzerineki yeri neresiir? Örnek. Üzerine eşit aralıklarla noktalar alınmış aşağıaki sayı oğrusuna 3 A A ile gösterilen nokta hangi rasyonel sayıyı simgelemekteir? Sayı oğrusu üzerine oturtulmuş, yukaraki gibi bir ikizkenar ik üçgen üşünün. Dik kenar uzunlukları 1 oluğunan, Pisagor Teoremi gereğince hipotenüsünün uzunluğu 2 olacaktır. A) 19 6 B) 10 3 C) 7 2 D) 11 3 E) 23 6 Çözüm: 3 ü simgeleyen noktayla 4 ü simgeleyen nokta arasına 6 tane eşit uzunlukta aralık oluğunu fark etmek lazım. 3 ile 4 arasınaki uzaklık 1 oluğunan, bu 6 aralığın her birinin uzunluğu 1 ır. A noktası 3 ü simgeleyen noktanın sağına oluğunan 3 ten büyüktür, 6 hem e tam olarak 1 aralık sağına oluğunan 3 ten 1 6 büyüktür. Bu uruma A ile simgelenen sayı = 6 6 Doğru cevap: A Şimi bu ik üçgeni, sağ alt köşesi sabit kalmak üzere hipotenüsünün üzerine evirirsek, en başta üstte olan köşenin sayı oğrusuna enk üşeceği nokta 2 ye karşılık gelen nokta olacaktır. İşte, rasyonel sayılarla bu irrasyonel sayıların birleşimine Reel Sayılar Kümesi enir. Reel yerine gerçel veya gerçek eniği e olur. Bu küme R ile gösterilir. 9
4 Sanal Sayılar Bu sayılar a gerçel olmayıp yani gerçekte var olmayıp (sanki iğer sayılar gerçekte var!) matematikçilerin tanımlaığı sayılarır. Zaten bunun için sanal aını almışlarır. Karesi 1 olan bir sayı var olsun! enmiş ve aı a i iye konmuş. Sonra bu i sayısı reel sayılarla işlemlere sokularak i, 2i, 3 + i, 4 8i gibi sayılar tanımlanarak aile büyütülmüş. Peki ertlere erman olmuş mu? Hem e çok. Zamanı gelince yeteri kaar eğineceğiz. Peki niye i, başka harf mi kalmamış? erseniz, sebebi sanal ın İngilizce sinin imaginary olması olabilir. Onun baş harfinen olayı yani! Sanal sayılarla reel sayılar kümesinin birleşimine Karmaşık Sayılar Kümesi enir ve bu küme C ile gösterilir. Örnek. Aşağıaki sayılaran hangisi N +, N, Z, Q, R, C kümelerinin örünün elemanı olup kalan ikisinin elemanı eğilir? A) 4 B) 0 C) 1 D) 1 2 E) π Çözüm: N +, N, Z, Q, R, C kümeleri birbirlerini içine alarak büyüüğünen bu kümeleren birinin elemanı olan sayı mutlaka o kümenin sağınaki kümenin e elemanıır. O hale sayımız ört tanesinin elemanıysa sağan örüncüsünün elemanı yani en azınan bir tam sayı olmalıır. Fakat sayma sayısı ya a oğal sayı olmamalıır. Demek ki sayımız negatif bir tam sayıymış. Bu a C şıkkına 1 olarak verilmiş. Karmaşık sayılar kümesi, şu ana kaar gösteriğimiz ve bunan sonra göstereceğimiz tüm sayı kümelerini kapsar. Belki ilere başka sayılar a bulunacak veya tanımlanacak, bu sayee C yi e kapsayan bir babayiğit küme çıkacak! Kim bilir? Ünlü biri söylemiş, kimi hatırlamıyorum, ama katılıyorum: Allah sayma sayılarını yarattı, gerisi insanın işi! Toparlıyoruz: Ortaokula görüğünüz Kümeler ersinen, eğer A kümesinin tüm elemanları B kümesinin e elemanıysa; A ya B nin bir alt kümesi eniğini ve bunu A B yazarak gösteriğimizi veya B nin A yı kapsaığını ve bunu B A yazarak gösteriğimizi bilirsiniz. Şu uruma sayı kümeleri için + veya + yazabiliriz. Bir e A kümesine olup a B kümesine olmayan elemanların kümesi varı. Onu a A B veya A \ B ile gösteririz. Buna göre şu eşitlikleri yazabiliriz: N N + = {0}, Z N : Negatif tam sayılar kümesi, Q Z : Kesirli sayılar kümesi, R Q : İrrasyonel sayılar kümesi, C R : Sanal sayılar kümesi. Örnek. Aşağıakileren hangisi negatif tam sayılar kümesi olan Z yerine kullanılabilir? A) Q Z B) Q Z + C) R Q + D) Z N E) Z N Çözüm: Tam sayılar kümesi negatif tam sayılar, 0 ve sayma sayılarınan oluşmaktayı. 0 ve sayma sayıları birlikte oğal sayılar kümesini oluşturuğunan tam sayılaran oğal sayıları çıkarınca negatif tam sayıları buluruz. O hale negatif tam sayılar kümesi Z N olarak a gösterilebilir. Doğru cevap: E. Örnek. Aşağıaki kümeleren hangisinin eleman sayısı sonsuz eğilir? A) R Q B) Q Z + C) N Z + D) Z N E) Z N Çözüm: R Q irrasyonel sayılar kümesini oluşturuğunan bu küme sonsuz elemanlıır. Q Z + ise pozitif tam sayılar ışınaki rasyonel sayılar manasına gelir ki onlar a sonsuzur. Z N emek N emek, Z N emek e Z emek oluğunan bu kümeler e sonsuz elemanlıır. Fakat N Z + = {0} olup bu küme sonsuz elemanlı eğil, görülüğü üzere saece 1 elemanlıır. 10
5 CEVAPLI TEST 1 1. Rasyonel, Tam, Doğal, Karmaşık ve Reel sayılar kümelerinin bilinen gösterimleri hangi şıkta oğru sıraa verilmiştir? A) Q, Z, N, C, R B) R, N, Z, C, Q C) R, Z, N, C, Q D) Q, C, N, Z, R E) R, N, Z, C, Q 6. Aşağıaki bilgileren hangisi oğruur? A) Sayma sayıları kümesi, oğal sayılar kümesini kapsar. B) Rasyonel sayılar kümesi, tam sayılar kümesinin altkümesiir. C) 3 sayısı bir karmaşık sayıır. D) 3 sayısı irrasyonelir. E) Reel sayılar kümesi, tüm sayı kümelerini kapsar. 2. Reel sayılar kümesine olup a rasyonel sayılar kümesine olmayan sayılar hangileriir? A) Doğal sayılar B) İrrasyonel sayılar C) Negatif sayılar D) Tam sayılar E) Asal sayılar 7. 0, 1, 2, ( 2) 3 3 2, 7, 3, % 20, 4 0, 9 sayılarının kaç tanesi gerçelir? A) 10 B) 9 C) 8 D) 7 E) 6 3. Pozitif tam sayılar ile sayma sayılarının farkı neir? A) {0} B) {1} C) { 1} D) Z E) 8. Tam sayı olmayan rasyonel sayıların kümesi aşağıaki kümeleren hangisine eşittir? A) C Qʹ B) Q Z C) Qʹ R D) Qʹ Z E) R Z 4. 3 sayısı N, Z, Q, R, C kümelerinin kaç tanesinin elemanıır? A) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4 9. N +, N, Z, Q, R, C kümelerinin beşinin elemanı olup birinin elemanı olmayan sayı aşağıakileren hangisiir? A) 1 B) 2i C) 1 D) π E) 0 5. Z tam sayılar kümesini, Q rasyonel sayılar kümesini ve R reel sayılar kümesini göstermekteir. Buna göre aşağıakileren hangisi irrasyonel sayılar kümesini gösterir? A) Q Z B) Q Z C) R Q D) R Q E) Q R 10. Herhangi iki elemanı arasına sonsuz sayıa elemanı olan kümelere yoğun küme enir. Yukaraki tanıma göre aşağıaki kümeleren hangisi yoğunur? A) {0, 1, 2} B) N C) Q D) Z E) N + 1. A 2. B 3. E 4. E 5. C 6. C 7. D 8. B 9. E 10. C 11
Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI
Ortak Akıl YGS MATEMATİK DENEME SINAVI 6 20502- Ortak Akıl Aem ÇİL Ali Can GÜLLÜ Ayhan YANAĞLIBAŞ Barbaros GÜR Barış DEMİR Celal İŞBİLİR Deniz KARADAĞ Engin POLAT Erhan ERDOĞAN Ersin KESEN Fatih TÜRKMEN
TEMEL KAVRAMLAR. SAYI KÜMELERİ 1. Doğal Sayılar
TEMEL KAVRAMLAR Rakam: Sayıları ifade etmeye yarayan sembollere rakam denir. Bu semboller {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} kümesinin elemanlarıdır., b ve c birer rakamdır. 15 b = c olduğuna göre, + b + c
Rakam : Sayıları yazmaya yarayan sembollere rakam denir.
A. SAYILAR Rakam : Sayıları yazmaya yarayan sembollere rakam denir. Sayı : Rakamların çokluk belirten ifadesine sayı denir.abc sayısı a, b, c rakamlarından oluşmuştur.! Her rakam bir sayıdır. Fakat bazı
BÖLÜM I. Tam sayılarda Bölünebilme
BÖLÜM I Tam sayılara Bölünebilme Teorem 1.1 (Bölme algoritması) b > 0 olmak üzere, verilen a ve b tam sayıları için a = qb + r, 0 r < b (1) olacak şekile bir ve bir tek q, r Z çifti varır. İspat: 1. İlk
MATEMATİK. Doç Dr Murat ODUNCUOĞLU
MATEMATİK Doç Dr Murat ODUNCUOĞLU Mesleki Matematik 1 TEMEL KAVRAMLAR RAKAM Sayıları yazmak için kullandığımız işaretlere rakam denir. Sayıları ifade etmeye yarayan sembollere rakam denir. Rakamlar 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9
ÜNİTE 1: TEMEL KAVRAMLAR
MATEMATİK ÜNİTE : TEMEL KAVRAMLAR Temel Kavramlar ADF 0 RAKAM Sayı oluşturmak için kullanılan sembollere... denir. 0 luk sayma düzenindeki rakamlar 0,,,... 8 ve 9 olup 0 tanedir. örnek a, b, c sıfırdan
Temel Kavramlar 1 Doğal sayılar: N = {0, 1, 2, 3,.,n, n+1,..} kümesinin her bir elamanına doğal sayı denir ve N ile gösterilir.
Temel Kavramlar 1 Doğal sayılar: N = {0, 1, 2, 3,.,n, n+1,..} kümesinin her bir elamanına doğal sayı denir ve N ile gösterilir. a) Pozitif doğal sayılar: Sıfır olmayan doğal sayılar kümesine Pozitif Doğal
YENİ ORTAÖĞRETİM MATEMATİK PROGRAMINA UYGUNDUR. YGS MATEMATİK 3. KİTAP MERVE ÇELENK FİKRET ÇELENK
YENİ ORTAÖĞRETİM MATEMATİK PROGRAMINA UYGUNDUR. YGS MATEMATİK 3. KİTAP MERVE ÇELENK FİKRET ÇELENK İÇİNDEKİLER Kümeler 5 44 Fonksiyonlar 1 45 88 Fonksiyonlar 2 89 124 Sayma Kuralları 125 140 Faktöriyel
{ x,y x y + 19 = 0, x, y R} = 3 tir. = sonlu kümesinin 32 tane alt kümesinde
1. Aşağıdaki kümelerden hangisi sonsuz küme belirtir? A) A = { x 4 < x < 36,x N} B) B = { x 19 < x,x asal sayı} C) C = { x x = 5k,0 < x < 100,k Z} D) D = { x x = 5, x Z} E) E = { x x < 19,x N}. A, B ve
11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ
SINI KONU NLTIMLI ÜNİTE: ELEKTRİK VE MNYETİZM Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK LNI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ Elektriksel Kuvvet ve Elektrik lanı Ünite Konu nın Çözümleri kuvvetinin yatay ve üşey bileşenleri
TEMEL KAVRAMLAR. a Q a ve b b. a b c 4. a b c 40. 7a 4b 3c. a b c olmak üzere a,b ve pozitif. 2x 3y 5z 84
N 0,1,,... Sayı kümesine doğal sayı kümesi denir...., 3,, 1,0,1,,3,... sayı kümesine tamsayılar kümesi denir. 1,,3,... saı kümesine sayma sayıları denir.pozitif tamsayılar kümesidir. 15 y z x 3 5 Eşitliğinde
Atatürk Anadolu. Temel Kavramlar Üzerine Kısa Çalışmalar
Atatürk Anadolu Lisesi M A T E M A T İ K Temel Kavramlar Üzerine Kısa Çalışmalar KONYA \ SELÇUKLU 01 MATEMATİK 1. TEMEL KAVRAMLAR 1.1. RAKAM Sayıların yazılmasında kullanılan sembollere rakam denir. Onluk
A noktasında ki cisim uzaklaşırken de elektriksel kuvvetler iş yapacaktır.
C) ELEKTRİKSEL POTNSİYEL ENERJİ: Şekil 1 eki +Q yükü, + yükünü Q. F k kuvveti ile iter. Bu neenle + yükünü sonsuzan ya a topraktan noktasına getirmek için elektriksel kuvvetlere karşı iş yapılır. Bu iş,
Sevdiğim Birkaç Soru
Sevdiğim Birkaç Soru Matematikte öyle sorular vardır ki, yanıtı bulmak önce çok zor gibi gelebilir, sonradan saatler, günler, aylar, hatta kimi zaman yıllar sonra yanıtın çok basit olduğu anlaşılır. Bir
Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri
9 ork ve Denge est in Çözümleri M. Sistemlerin engee olması için toplam momentin (torkun) sıfır olması gerekir. Verilen üç şekil için enge koşulunu yazalım. F. br =. br F = Şekil II G =. +. +. =. 6 = 6
Adnan GÖRÜR Duran dalga 1 / 21 DURAN DALGA
Anan GÖRÜR Duran alga 1 / 21 DURAN DAGA Uygulamalara, iletim hattı boyunca fazör voltaj veya akımının genliğini çizmek çok kolayır. Bunlara kısaca uran alga (DD) enir ve Kayıpsız Hat Kayıplı Hat V ( )
TEMEL KAVRAMLAR A: SAYI Sayıları ifade etmeye yarayan sembollere rakam denir. Ör: 0,1,2,3,4,5,6 Rakamların çokluk belirtecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan ifadeler ifadesine sayı denir.
ASAL SAYILAR - TAM BÖLENLER - FAKTÖRİYEL Test -1
ASAL SAYILAR - TAM BÖLENLER - FAKTÖRİYEL Test -1 1. ve y aralarında asal iki doğal sayıdır. 7 y 11 olduğuna göre, y farkı 5. 364 sayısının en büyük asal böleni A) 3 B) 7 C) 11 D) 13 E) 17 A) B) 3 C) 4
A { x 3 x 9, x } kümesinin eleman sayısı A { x : x 1 3,x } kümesinin eleman sayısı KÜMELER
KÜMELER Küme, nesnelerin iyi tanımlanmış bir listesidir. Kümeyi oluşturan nesnelerin her birine kümenin elemanı denir. Kümeler genellikle A, B, C,... gibi büyük harflerle gösterilir. x nesnesi A kümesinin
TEOG. Sayma Sayıları ve Doğal Sayılar ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK SAYI BASAMAKLARI VE SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESİ 1. DOĞAL SAYILAR.
TEOG Sayma Sayıları ve Doğal Sayılar 1. DOĞAL SAYILAR 0 dan başlayıp artı sonsuza kadar giden sayılara doğal sayılar denir ve N ile gösterilir. N={0, 1, 2, 3,...,n, n+1,...} a ve b doğal sayılar olmak
YGS - LYS SAYILAR KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI
YGS - LYS SAYILAR KONU ÖZETLİ LÜ SORU BANKASI ANKARA ÖN SÖZ Sevgili Öğrenciler, ÖSYM nin son yıllarda yaptığı sınavlardaki matematik sorularının eski sınav sorularından çok farklı olduğu herkes tarafından
X. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı
X. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı B 1. Bir kentten diğerine giden bir otobüs, yolun ilk yarısını 40 km/saat, ikinci yarısını ise 60 km/saat hızla gittiyse, otobüsün ortalama hızı kaç km/saat olmuştur?
X. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı
X. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı A 1. Hem % 15 i, hem de % 33 ü tam sayı olan en küçük pozitif sayı nedir? a) 15 33 b) 20 33 c) 100 33 d) 20 3 e) 100 3 2. Bir okulun kantininde, 1., 2., 3., 4.
26 Nisan 2009 Pazar,
TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 17. ULUSAL MATEMATİK OLİMPİYATI - 2009 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI Soru kitapçığı türü A 26 Nisan 2009 Pazar, 13.00-15.30
Cebir Notları. Birinci Derecen Denklemler TEST I. Gökhan DEMĐR, x
MC www.matematikclub.com, 006 Cebir Notları Gökhan DEMĐR, [email protected] Birinci Derecen Denklemler TEST I. 7 [ [ ( )] ] + 6 = ( ) + denkleminin kökü 6. + 7 = 0 denkleminin köklerinin toplamı A) B)
8. SINIF MATEMATiK KAREKÖKLÜ SAYILAR
0 8. SINIF MATEMATiK KAREKÖKLÜ SAYILAR KAREKÖKLÜ SAYI KAVRAMI Karekök ile gösterilir. karekökünün içi negatif bir sayıya eşit olamaz. ÖR: Aşağıda verilen eşitliklere göre x lerin alabileceği değerleri
12-A. Sayılar - 1 TEST
-A TEST Sayılar -. Birbirinden farklı beş pozitif tam sayının toplamı 0 dur. Bu sayılardan sadece ikisi den büyüktür. Bu sayılardan üç tanesi çift sayıdır. Buna göre bu sayılardan en büyüğü en çok kaç
1. Hem % 15 i, hem de % 33 ü tam sayı olan en küçük pozitif sayı nedir? c)
TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 10. ULUSAL İLKÖĞRETİM MATEMATİK OLİMPİYATI SINAVI - 2005 Soru kitapçığı türü A 1. Hem % 15 i, hem de % 33
Buna göre, eşitliği yazılabilir. sayılara rasyonel sayılar denir ve Q ile gösterilir. , -, 2 2 = 1. sayıdır. 2, 3, 5 birer irrasyonel sayıdır.
TEMEL KAVRAMLAR RAKAM Bir çokluk belirtmek için kullanılan sembollere rakam denir. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sembolleri birer rakamdır. 2. TAMSAYILAR KÜMESİ Z = {..., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4,... }
. KENDİNE BENZERLİK VE FRAKTAL BOYUT
. KEİE BEZERLİK VE FRAKAL BOYU Bu bölüme fraktal geometrinin temel ve birbiriyle ilişkili iki temel kavramı olan Kenine Benzerlik ve Fraktal Boyut incelenecektir. 3. Kenine Benzerlik (Self similarity)
KÜMELER ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE 1. ÜNİT
KÜMELER ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE 1. ÜNİT Kümelerde Temel Kavramlar 1. Kazanım : Küme kavramını açıklar; liste, Venn şeması ve ortak özellik yöntemleri ile gösterir. 2. Kazanım : Evrensel küme,
BÖLÜM 1 1- KOMPLEKS (KARMAŞIK) SAYILAR 1-1 KARMAŞIK SAYILAR VE ÖZELLİKLERİ
BÖLÜM - KOMPLEKS (KARMAŞIK) SAYILAR - KARMAŞIK SAYILAR VE ÖELLİKLERİ ax + bx +c ikinci derece denkleminin < iken reel köklerinin olmadığını biliyoruz. Örneğin x + denkleminin reel sayılar kümesinde çözümü
BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
YILLAR 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 ÖSS-YGS - - - - - - - - BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER a,b R ve a 0 olmak üzere ab=0 şeklindeki denklemlere Birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler
Önceki bölümde bir f fonksiyonunun bir a noktasındaki tanım değeri kadar x
3 TÜREV Önceki bölüme bir f fonksiyonunun bir a noktasınaki tanım eğeri kaar x bağımsız eğişkeni a noktasına yaklaşırken f nin avranışınına önemi vurgulanmış ve it kavramı tanıtılmıştı. Daha sonra it kavramınan
Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler
6 Ünite Optik 1. Gölgeler. Düzlem Ayna 3. üresel Ayna 4. şığın ırılması 5. Mercekler 6. Renkler 1 Gölgeler ve Ayınlanma Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 3. Güneş (3) 1. Paralel ışık emeti be- beyaz
Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler
6 Ünite Optik 1. Gölgeler. Düzlem Ayna 3. üresel Ayna 4. şığın ırılması 5. Mercekler 6. Renkler 1 Gölgeler ve Ayınlanma Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 3. Güneş (3) 1. Paralel ışık emeti be- beyaz
1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: [email protected]
1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk Eposta: [email protected] 1 ELEKTROSTATİK: Durgun yüklerin etkilerini ve aralarınaki etkileşmeleri inceler. Doğaa iki çeşit elektrik yükü bulunur: ()
Açık kümeleri belirlemek ve tanımlamak birkaç yolla olabilir. Biz bu yolların birkaçını. + r) açık aralığıdır.
. KÜMELERİN YAPILARI. Açık Kümeler-Kapalı Kümeler vereceğiz. Açık kümeleri belirlemek ve tanımlamak birkaç ylla labilir. Biz bu ylların birkaçını.. Tanım: (X, ) metrik uzay x0 (i) B(x, r) { x X : (x, x)
SONUÇ YAYINLARI. 9. Sınıf Kümeler
9. SINIF SONUÇ YYINLRI 9. Sınıf Kümeler Bu kitabın tamamının ya da bir kısmının, kitabı yayımlayan şirketin önceden izni olmaksızın elektronik, mekanik, fotokopi ya da herhangi bir kayıt sistemiyle çoğaltılması,
TAMSAYILAR. 9www.unkapani.com.tr. Z = {.., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, } kümesinin her bir elemanına. a, b, c birer tamsayı olmak üzere, Burada,
TAMSAYILAR Z = {.., -, -, -, 0,,,, } kümesinin her bir elemanına tamsayı denir. Burada, + Z = {,,,...} kümesine, pozitif tamsayılar kümesi denir. Z = {...,,,,} kümesine, negatif tamsayılar kümesi denir.
A) 1 B) 10 C) 100 D) 1000 E) Sonsuz. öğrencinin sinemaya tam bir kez birlikte gidecek şekilde ayarlanabilmesi aşağıdaki n
İLMO 008. Aşama Sınavı Soru Kitapçığı - A. 009 009 009 + +... + n toplamı hiçbir n doğal sayısı için aşağıdakilerden hangisiyle bölünemez? A) B) n C) n+ D) n+ E). ( x!)( y!) = z! eşitliğini sağlayan (x,
XII. Ulusal Matematik Olimpiyatı Birinci Aşama Sınavı
XII. Ulusal Matematik Olimpiyatı Birinci Aşama Sınavı A 1. Köşeleri, yarıçapı 1 olan çemberin üstünde yer alan düzgün bir n-genin çevre uzunluğunun alanına oranı 4 3 ise, n kaçtır? 3 a) 3 b) 4 c) 5 d)
SAYILAR ( ) MATEMATİK KAF01 RAKAM VE DOĞAL SAYI KAVRAMI TEMEL KAVRAM 01. Sayıları ifade etmeye yarayan
SAYILAR RAKAM VE DOĞAL SAYI KAVRAMI MATEMATİK KAF01 TEMEL KAVRAM 01 Sayıları ifade etmeye yarayan { 0,1,, 3, i i i,9} kümesindeki semollere onluk sayma düzeninde rakam denir. N =... kümesinin elemanlarına
MATEMATİK SORU BANKASI. ezberbozan serisi GEOMETRİ 30. KPSS tamamı çözümlü. eğitimde
ezberbozan serisi MATEMATİK GEOMETRİ KPSS 2017 SORU BANKASI eğitimde tamamı çözümlü 30. Kerem Köker Kenan Osmanoğlu Levent Şahin Uğur Özçelik Ahmet Tümer Yılmaz Ceylan KOMİSYON KPSS EZBERBOZAN MATEMATİK
TAM SAYILARLA TOPLAMA İŞLEMİ
. Sınıf Matematik AD SOYAD C E V A P L A R I M NUMARAM A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D TAM SAYILARLA TOPLAMA İŞLEMİ.
10. Hilesiz iki zar birlikte atılıyor. Üst yüze gelen sayıların toplamı 6 olduğuna göre bunlardan birinin 1 olma olasılığı kaçtır?
. kız ve 5 erkek arasınan kişilik bir ekip seçilecektir. n çok birinin kız olması olasılığı kaçtır? ( 5 ). 6 evli çift arasınan rasgele kişi seçiliyor. Seçilen bu kişi arasına evli bulunmama olasılığı
Bağıl Hareket. Test 1 in Çözümleri. 4. Gözlemcinin K, M ve N araçlarında olduğu düşünülerek. Bunun için gözlemci vektörü ters çevrilir.
12 Bağıl Hareket 1 est 1 in Çözümleri 1. my α m m noktasınan harekete geçen motor hızının my ik bileşeni ile karşı ya arır. Akıntı olmasayı motor noktasına çıkacaktı. uzaklığını belirleyen, akıntı hızı
SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR
1 SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR RAKAM: Sayıları ifade etmek için kullandığımız 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sembollerinden her birine rakam denir. Soru: a ve b farklı rakamlar olmak üzere a + b nin alabileceği
2 şeklindeki bütün sayılar. 2 irrasyonel sayısı. 2 irrasyonel sayısından elde etmekteyiz. Benzer şekilde 3 irrasyonel sayısı
1.8.Reel Sayılar Kümesinin Tamlık Özelliği Rasyonel sayılar kümesi ile rasyonel olmayan sayıların kümesi olan irrasyonel sayılar kümesinin birleşimine reel sayılar kümesi denir ve IR ile gösterilir. Buna
ÖRNEKTİR. Uyarı! ertansinansahin.com A) 1 2 B) 2 3. İletkenlik
Elektrik kımı ve Devreleri Elektrik akımı Potansiyel fark (gerilim) Yüklü küreler arasınaki yük alışverişini, sıvı seviyelerinin farklı oluğu kaplaraki sıvı akışıyla kıyaslayalım. Yüksek potansiyel ve
Şimdi de [ ] vektörünün ile gösterilen boyu veya büyüklüğü Pisagor. teoreminini iki kere kullanarak
10.Konu İç çarpım uzayları ve özellikleri 10.1. ve üzerinde uzunluk de [ ] vektörünün ile gösterilen boyu veya büyüklüğü Pisagor teoreminden dir. 1.Ö.: [ ] ise ( ) ( ) ve ( ) noktaları gözönüne alalım.
SAYILARA GİRİŞ. Her şeyden önce temel kavramları bilmeliyiz. Nedir temel kavramlar? Matematik dilinin abc'si olarak tanımlayabiliriz.
SAYILARA GİRİŞ Her şeyden önce temel kavramları bilmeliyiz. Nedir temel kavramlar? Matematik dilinin abc'si olarak tanımlayabiliriz. Rakamlar {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} On tane rakam bulunmaktadır.
KPSS MATEMATİK KONU ANLATIMLI SORU BANKASI ANKARA
KPSS MATEMATİK KONU ANLATIMLI SORU BANKASI ANKARA İÇİNDEKİLER Matematiğe Giriş... Temel Kavramlar... Bölme - Bölünebilme Kuralları... 85 EBOB - EKOK... Rasyonel Sayılar... Basit Eşitsizlikler... 65 Mutlak
9SINIF MATEMATİK. Denklemler ve Eşitsizlikler
9SINIF MATEMATİK Denklemler ve Eşitsizlikler YAYIN KOORDİNATÖRÜ Oğuz GÜMÜŞ EDİTÖR Hazal ÖZNAR - Uğurcan AYDIN DİZGİ Muhammed KARATAŞ SAYFA TASARIM - KAPAK F. Özgür OFLAZ Eğer bir gün sözlerim bilim ile
DERS 10. Kapalı Türev, Değişim Oranları
DERS 0 Kapalı Türev, Değişim Oranları 0.. Kapalı Türev. Fonksiyon kavramının ele alınığı ikinci erste kapalı enklemlerin e fonksiyon tanımlayabileceğini görmüştük. F (, enklemi ile tanımlanan f fonksiyonu
İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİLİM OLİMPİYATLARI 2018 SINAVI
ÖGRENCİNİN ADI SOYADI : T.C. KİMLİK NO : OKULU / SINIFI : SINAVA GİRDİĞİ İLÇE: SINAVLAİLGİLİUYARILAR: İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİLİM OLİMPİYATLARI 018 SINAVI Kategori: Matematik 7-8 Soru Kitapçık
13.Konu Reel sayılar
13.Konu Reel sayılar 1. Temel dizi 2. Temel dizilerde toplama ve çarpma 3. Reel sayılar kümesi 4. Reel sayılar kümesinde toplama ve çarpma 5. Reel sayılar kümesinde sıralama 6. Reel sayılar kümesinin tamlık
KPSS 2019 VİDEO DESTEKLİ GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR MATEMATİK KONU ANLATIMLI PRATİK BİLGİLER SINAVLARA EN YAKIN ÖZGÜN SORULAR VE AÇIKLAMALARI SORU
KPSS 09 0 soruda 86 SORU VİDEO DESTEKLİ GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR MATEMATİK KONU ANLATIMLI PRATİK BİLGİLER SINAVLARA EN YAKIN ÖZGÜN SORULAR VE AÇIKLAMALARI Komisyon KPSS Matematik Konu Anlatımlı ISBN
2002 ÖSS Soruları. 5. a, b, c, d pozitif tam sayılar ve 123,4 0, ,234 12,34. işleminin sonucu kaçtır?
00 ÖSS Soruları 3,4.,34 0, 34,34 işleminin sonucu kaçtır? ) 0 ) 0, ) 9,9 ) 0, E),. a, b, c, d pozitif tam sayılar ve a 7 a 4 : = c, : = d b 0 b 4 olduğuna göre, c + d nin alabileceği en küçük değer kaçtır?
Temel Kavramlar. (r) Sıfırdan farklı kompleks sayılar kümesi: C. (i) Rasyonel sayılar kümesi: Q = { a b
Bölüm 1 Temel Kavramlar Bu bölümde bağıntı ve fonksiyon gibi bazı temel kavramlar üzerinde durulacak, tamsayıların bazı özellikleri ele alınacaktır. Bu çalışma boyunca kullanılacak bazı kümelerin gösterimleri
DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ
DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ. Bu testte 50 soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan
Sivas Fen Lisesi Ortaokul 2. Matematik Olimpiyatı Sınavı A A) 55 B) 50 C) 45 D) 40 E) 35
Sivas Fen Lisesi Ortaokul 2. Matematik Olimpiyatı Sınavı A 1. ABC üçgeninde BF BD, EC CD olacak şekilde AC kenarı üzerinde E noktası, o BC m(ba C) 70 ise m(fd E) kaç derecedir? AB kenarı üzerinde F noktası,
SERİMYA 2003 I. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI
SERİMYA 00 I. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI. + + 5 0 + + + 0 40 toplamının sonucu kaçtır? A) 5 B) C) D) E) + 4. a,b,c Z olmak üzere, a + b + c 7 = 6 ise, a.b.c kaçtır? A) 6 B) 8 C) D) 6 E) 8 y.
ITAP Fizik Olimpiyat Okulu
Soru 1. Oak mesafesi F = 15cm olan ince kenarlı bir (Λ) mercekten l uzaklığa bir tümsek ayna yerleştiriliyor. Bu sistem cismin konumunan bağımsız olarak cismin görüntüsünü üz ve cisimle aynı boya oluşturuğuna
1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler
ORGANİZASYON ŞEMASI 1. BÖLÜM Mantık... 7. BÖLÜM Sayılar... 13 3. BÖLÜM Rasyonel Sayılar... 93 4. BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler... 103 5. BÖLÜM Mutlak Değer... 113 6. BÖLÜM Çarpanlara Ayırma...
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 13 Mayıs Matematik Sorularının Çözümleri
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 1 Mayıs 01 Matematik Sorularının Çözümleri 1. 9! 8! 7! 9! + 8! + 7! 7!.(9.8 8 1) 7!.(9.8+ 8+ 1) 6 81 9 7. 4, π, π π,14
14. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI EKİP FİNAL SORULARI
14. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI EKİP FİNAL SORULARI - 008 SORU -1 1 0.7 0.1 0.48 = 0.018 0.8 0. eşitliğini sağlayan sayısı kaçtır? [ 0.15] SORU - c d d c a b 4 c d b b a ifadesinin i i sayısal ldeğeri
Elektriksel Alan ve Potansiyel. Test 1 in Çözümleri. Şekle göre E bileşke elektriksel alan açıortay doğrultusunda hareket ettiğine göre E 1. dir.
3 lektriksel lan ve Potansiyel 1 Test 1 in Çözümleri 1. 3. 1 30 30 1 3 Şekil inceleniğine noktasınaki elektriksel alanı oluşturan yük tek başına 3 ür. 1 ve yüklerinin noktasına oluşturukları elektriksel
SAYILAR SAYI KÜMELERİ
SAYILAR SAYI KÜMELERİ 1.Sayma Sayıları Kümesi: S=N =1,2,3,... 2. Doğal Sayılar Kümesi : N=0,1,2,... 3. Tamsayılar Kümesi : Z=..., 2, 1,0,1,2,... Sıfırın sağında bulunan 1,2,3,. tamsayılarına pozitif tamsayılar
1994 ÖYS. 6. x, y, z sıfırdan büyük birer tam sayı ve 2x+3y-z=94 olduğuna göre, x in en küçük değeri kaçtır?
99 ÖYS. Üç basamaklı abc sayısının birler basamağı tür. Birler basamağı ile yüzler basamağı değiştirildiğinde oluşan yeni sayı, abc sayısından 97 küçüktür. Buna göre, abc sayısının yüzler basamağı kaçtır?.,
4 BÖLÜNEBÝLME KURALLARI ve BÖLME ÝÞLEMÝ
ÖLÜNÝLM KURLLRI ve ÖLM ÝÞLMÝ YGS MTMTÝK. Rakamları farklı beş basamaklı 8y doğal sayısı 3 ile tam bölünebildiğine göre, + y toplamı kaç farklı değer alabilir?(). ltı basamaklı y tek doğal sayısının hem
KPSS KONU GÜNLÜĞÜ 30 GÜNDE MATEMATİK
KPSS KONU LÜĞÜ 30 DE MATEMATİK ISBN: 978-605-2329-07-8 Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Kısayol Yayıncılık a aittir. Anılan kuruluşun izni alınmadan yayınların tümü ya da herhangi bir bölümü mekanik,
SAYILAR SAYI KÜMELERİ
1 SAYILAR SAYI KÜMELERİ 1.Sayma Sayıları Kümesi: S=N =1,2,3,... 2. Doğal Sayılar Kümesi : N=0,1,2,... 3. Tamsayılar Kümesi : Z=..., 2, 1,0,1,2,... Sıfırın sağında bulunan 1,2,3,. tamsayılarına pozitif
Cebir Notları. Kombinasyon. www.mustafayagci.com, 2005. Mustafa YAĞCI, [email protected]
ve ve n tane farlı elemanan oluşan bir ümenin altümelerine birer ombinasyon enir. n, r 0 r n olma üzere, n elemanlı A ümesinin r elemanlı altümelerinen her birine A ümesinin r li bir ombinasyonu enir ve
p sayısının pozitif bölenlerinin sayısı 14 olacak şekilde kaç p asal sayısı bulunur?
07.10.2006 1. Kaç p asal sayısı için, x 3 x + 2 (x r) 2 (x s) (mod p) denkliğinin tüm x tam sayıları tarafından gerçeklenmesini sağlayan r, s tamsayıları bulunabilir? 2. Aşağıdaki ifadelerin hangisinin
KPSS soruda SORU GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR MATEMATİK GEOMETRİ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI
KPSS 019 10 soruda 86 SORU GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR MATEMATİK GEOMETRİ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI Komisyon KPSS LİSANS MATEMATİK - GEOMETRİ SORU BANKASI ISBN 978-605-41-77-0 Kitapta yer alan bölümlerin
ÖSYM M TEMEL MATEMATİK TESTİ YGS / MAT. Diğer sayfaya geçiniz. 1. Bu testte 40 soru vardır.
TEMEL MATEMATİK TESTİ 2011 - YGS / MAT M9991.01001 1. Bu testte 40 soru vardır. 1. 2. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. işleminin sonucu kaçtır?
DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ
DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ 1. Bu testte 50 soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için
17 Mayıs 2014 Cumartesi, 9:30-12:30
TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 19. ULUSAL ORTAOKUL MATEMATİK OLİMPİYATI - 2014 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI Soru kitapçığı türü B 17 Mayıs 2014 Cumartesi,
ezberbozan MATEMATİK GEOMETRİ SORU BANKASI KPSS 2018 eğitimde tamamı çözümlü 30.yıl
ezberbozan MATEMATİK GEOMETRİ KPSS 2018 SORU BANKASI eğitimde tamamı çözümlü 30.yıl KOMİSYON KPSS EZBERBOZAN MATEMATİK - GEOMETRİ SORU BANKASI ISBN: 978-605-241-121-6 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu
1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol
ORGANİZASYON ŞEMASI . BÖLÜM Polinomlar... 7. BÖLÜM II. Dereceden Denklemler.... BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler... 9. BÖLÜM Parabol... 5 5. BÖLÜM Trigonometri... 69 6. BÖLÜM Karmaşık Sayılar... 09 7.
Sabancı Üniversitesi Matematik Kulübü 5. Liseler Arası Matematik Yarışması 1. AŞAMA
Sabancı Üniversitesi Matematik Kulübü 5. Liseler Arası Matematik Yarışması 1. AŞAMA SABANCI ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK KULÜBÜ 5. LİSELER ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 1. AŞAMA 15 MART 2013 CUMA BAŞLANGIÇ: 14:00
2. (x 1 + x 2 + x 3 + x 4 + x 5 ) 10 ifadesinin açılımında kaç terim vardır?
Numarası : Adı Soyadı : SINAV YÖNERGESİ İşaretlemelerinizde kurşun kalem kullanınız. Soru ve cevap kağıtlarına numaranızı ve isminizi mürekkepli kalem ile yazınız. Sınavın ilk 30 dakikasında sınıftan çıkılmayacaktır.
1981 ÖSS olduğuna göre, aşağıdakilerden c hangisi kesinlikle doğrudur? A) a>0 B) c<0 C) a+c=0 D) a 0 E) c>0 A) 12 B) 2 9 C) 10 D) 5 E) 11
98 ÖSS. >0 olmak koşulu ile 2+, 3+, 4+ sayıları bir dik üçgenin kenar uzunluklarını göstermektedir. Bu üçgenin hipotenüs uzunluğu kaç birimdir? A) 2 B) 2 9 C) 0 D) 5 E) 2a c 6. 0 olduğuna göre, aşağıdakilerden
TEMEL SAYMA. Bill Gates
Bölüm 1 TEMEL SAYMA YÖNTEMLERİ Firmamızın sahip olduğu tek şey insan düş gücüdür. Bill Gates Bu bölümde fazla kuramsal bilgi gerektirmeyen sayma problemleri üzerinde duracağız. Bu tür problemlerde sayma;
Matematikte karşılaştığınız güçlükler için endişe etmeyin. Emin olun benim karşılaştıklarım sizinkilerden daha büyüktür.
- 1 - ÖĞRENME ALANI CEBİR BÖLÜM KARMAŞIK SAYILAR ALT ÖĞRENME ALANLARI 1) Karmaşık Sayılar Karmaşık Sayıların Kutupsal Biçimi KARMAŞIK SAYILAR Kazanım 1 : Gerçek sayılar kümesini genişletme gereğini örneklerle
1. BÖLÜM. Sayılarda Temel Kavramlar. Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK. Kontrol Noktası 1
1. BÖLÜM Sayılarda Temel Kavramlar Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK Kontrol Noktası 1 Isınma Hareketleri 1 Uygun eşleştirmeleri yapınız. I. {0, 1, 2,..., 9} II. {1, 2, 3,...} III. {0, 1, 2,
KÜMELER. İyi tanımlanmış nesneler topluluğuna küme denir. Bir küme, birbirinden farklı nesnelerden oluşur. Bu nesneler somut veya soyut olabilir.
1 KÜMELER İyi tanımlanmış nesneler topluluğuna küme denir. ir küme, birbirinden farklı nesnelerden oluşur. u nesneler somut veya soyut olabilir. Kümeyi oluşturan nesnelerin her birine eleman(öğe) denir.
7 Mayıs 2006 Pazar,
TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 14. ULUSAL MATEMATİK OLİMPİYATI - 2006 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI Soru kitapçığı türü A 7 Mayıs 2006 Pazar, 13.00-15.30
ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI
ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI 1. 1999 ÖSS a, b, c pozitif gerçel (reel) sayılar olmak üzere a+ b ifadesindeki her sayı 3 ile çarpılırsa aşağıdakilerden hangisi elde c edilir? 3 a+ b A) B) c a+ 3b C)
ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D)
8. Sınıf MATEMATİK ÇARPANLAR VE KATLAR I. Aşağıdakilerden hangisi 6 nın çarpanlarından biridir? A) 3 B) 6 C) 8 D) TEST. 360 sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden hangisidir? A) 3. 3.
KPSS KONU GÜNLÜĞÜ 30 GÜNDE MATEMATİK
KPSS KONU LÜĞÜ 30 DE MATEMATİK ISBN: 978-605-2329-07-8 Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Kısayol Yayıncılık a aittir. Anılan kuruluşun izni alınmadan yayınların tümü ya da herhangi bir bölümü mekanik,
ULUSAL MATEMATİK OLİMPİYATLARI DENEMESİ ( ŞUBAT 2010 )
ULUSAL MATEMATİK OLİMPİYATLARI DENEMESİ ( ŞUBAT 010 ) 1) Dar açılı ABC üçgeninde BB 1 ve CC 1 yükseklikleri H noktasında kesişiyor. CH = C H, BH = B H ise BAC açısını bulunuz. 1 1 A)0 0 B)45 0 C) arccos
ÖN SÖZ. Değerli Adaylar,
ÖN SÖZ eğerli daylar, Okul ve meslek yaşamının en önemli sınavlarından birine, Kamu Personeli Seçme Sınavı(KPSS) na hazırlanmaktasınız ve buradaki başarınız gelecekteki iş yaşamınızı ciddi şekilde etkileyecek.
MATEMATÝK GEOMETRÝ DENEMELERÝ
NM MTMTÝK GOMTRÝ NMLRÝ. 0,4 : 0, 0, 5 5 işleminin sonucu kaçtır? 4. = 4+ 3 5+ 4 6 +... + 3 toplamında her bir terimde birinci çarpan artırılıp ikinci çarpan azaltılırsa kaç artar? ) ) ) ) ) 3 5 ) 4 ) )
14 Nisan 2012 Cumartesi,
TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 17. ULUSAL İLKÖĞRETİM MATEMATİK OLİMPİYATI - 2012 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI Soru kitapçığı türü A 14 Nisan 2012 Cumartesi,
ÜNİTE: TAM SAYILAR KONU: Tam Sayılar Kümesinde Çıkarma İşlemi
ÜNE: AM AYIAR N: am ayılar ümesinde Çıkarma şlemi ÖRNE RAR VE ÇÖZÜMER 1. [(+17) (+25)] + [( 12) (+21)] işleminin sonucu A) 41 B) 25 C) 25 D) 41 Çıkarma işlemi yapılırken çıkanın işareti değişir ve eksilen
14 Nisan 2012 Cumartesi,
TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 17. ULUSAL İLKÖĞRETİM MATEMATİK OLİMPİYATI - 2012 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI Soru kitapçığı türü B 14 Nisan 2012 Cumartesi,
2011 YGS MATEMATİK Soruları
0 YGS MTEMTİK Soruları. + + ) 8 ) 0 ) 6 ) E). a = 6 b = ( a)b olduğuna göre, ifadesinin değeri kaçtır? ) ) 6 ) 9 ) 8 E). (.0 ) ) 0, ) 0, ) 0, ) E) 6. x = y = 8 z = 6 olduğuna göre, aşağıdaki sıralamalardan
BRİNELL SERTLİK YÖNTEMİ
www.muhenisiz.net 1 BRİNELL SERTLİK YÖNTEMİ Belli çaptaki sert bir bilya malzeme yüzeyine belli bir yükü uygulanarak 30 saniye süre ile bastırılır. Deneye uygulanan yükün meyana gelen izin alana bölünmesiyle
