Cebir Notları Mustafa YAĞCI, Sayılar

Benzer belgeler
Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI

TEMEL KAVRAMLAR. SAYI KÜMELERİ 1. Doğal Sayılar

Rakam : Sayıları yazmaya yarayan sembollere rakam denir.

BÖLÜM I. Tam sayılarda Bölünebilme

MATEMATİK. Doç Dr Murat ODUNCUOĞLU

ÜNİTE 1: TEMEL KAVRAMLAR

Temel Kavramlar 1 Doğal sayılar: N = {0, 1, 2, 3,.,n, n+1,..} kümesinin her bir elamanına doğal sayı denir ve N ile gösterilir.

YENİ ORTAÖĞRETİM MATEMATİK PROGRAMINA UYGUNDUR. YGS MATEMATİK 3. KİTAP MERVE ÇELENK FİKRET ÇELENK

{ x,y x y + 19 = 0, x, y R} = 3 tir. = sonlu kümesinin 32 tane alt kümesinde

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

TEMEL KAVRAMLAR. a Q a ve b b. a b c 4. a b c 40. 7a 4b 3c. a b c olmak üzere a,b ve pozitif. 2x 3y 5z 84

Atatürk Anadolu. Temel Kavramlar Üzerine Kısa Çalışmalar

A noktasında ki cisim uzaklaşırken de elektriksel kuvvetler iş yapacaktır.

Sevdiğim Birkaç Soru

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri

Adnan GÖRÜR Duran dalga 1 / 21 DURAN DALGA


ASAL SAYILAR - TAM BÖLENLER - FAKTÖRİYEL Test -1

A { x 3 x 9, x } kümesinin eleman sayısı A { x : x 1 3,x } kümesinin eleman sayısı KÜMELER

TEOG. Sayma Sayıları ve Doğal Sayılar ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK SAYI BASAMAKLARI VE SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESİ 1. DOĞAL SAYILAR.

YGS - LYS SAYILAR KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

X. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı

X. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı

26 Nisan 2009 Pazar,

Cebir Notları. Birinci Derecen Denklemler TEST I. Gökhan DEMĐR, x

8. SINIF MATEMATiK KAREKÖKLÜ SAYILAR

12-A. Sayılar - 1 TEST

1. Hem % 15 i, hem de % 33 ü tam sayı olan en küçük pozitif sayı nedir? c)

Buna göre, eşitliği yazılabilir. sayılara rasyonel sayılar denir ve Q ile gösterilir. , -, 2 2 = 1. sayıdır. 2, 3, 5 birer irrasyonel sayıdır.

. KENDİNE BENZERLİK VE FRAKTAL BOYUT

KÜMELER ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE 1. ÜNİT

BÖLÜM 1 1- KOMPLEKS (KARMAŞIK) SAYILAR 1-1 KARMAŞIK SAYILAR VE ÖZELLİKLERİ

BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER

Önceki bölümde bir f fonksiyonunun bir a noktasındaki tanım değeri kadar x

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta:

Açık kümeleri belirlemek ve tanımlamak birkaç yolla olabilir. Biz bu yolların birkaçını. + r) açık aralığıdır.

SONUÇ YAYINLARI. 9. Sınıf Kümeler

TAMSAYILAR. 9www.unkapani.com.tr. Z = {.., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, } kümesinin her bir elemanına. a, b, c birer tamsayı olmak üzere, Burada,

A) 1 B) 10 C) 100 D) 1000 E) Sonsuz. öğrencinin sinemaya tam bir kez birlikte gidecek şekilde ayarlanabilmesi aşağıdaki n

XII. Ulusal Matematik Olimpiyatı Birinci Aşama Sınavı

SAYILAR ( ) MATEMATİK KAF01 RAKAM VE DOĞAL SAYI KAVRAMI TEMEL KAVRAM 01. Sayıları ifade etmeye yarayan

MATEMATİK SORU BANKASI. ezberbozan serisi GEOMETRİ 30. KPSS tamamı çözümlü. eğitimde

TAM SAYILARLA TOPLAMA İŞLEMİ

10. Hilesiz iki zar birlikte atılıyor. Üst yüze gelen sayıların toplamı 6 olduğuna göre bunlardan birinin 1 olma olasılığı kaçtır?

Bağıl Hareket. Test 1 in Çözümleri. 4. Gözlemcinin K, M ve N araçlarında olduğu düşünülerek. Bunun için gözlemci vektörü ters çevrilir.

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR

2 şeklindeki bütün sayılar. 2 irrasyonel sayısı. 2 irrasyonel sayısından elde etmekteyiz. Benzer şekilde 3 irrasyonel sayısı

ÖRNEKTİR. Uyarı! ertansinansahin.com A) 1 2 B) 2 3. İletkenlik

Şimdi de [ ] vektörünün ile gösterilen boyu veya büyüklüğü Pisagor. teoreminini iki kere kullanarak

SAYILARA GİRİŞ. Her şeyden önce temel kavramları bilmeliyiz. Nedir temel kavramlar? Matematik dilinin abc'si olarak tanımlayabiliriz.

KPSS MATEMATİK KONU ANLATIMLI SORU BANKASI ANKARA

9SINIF MATEMATİK. Denklemler ve Eşitsizlikler

DERS 10. Kapalı Türev, Değişim Oranları

İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİLİM OLİMPİYATLARI 2018 SINAVI

13.Konu Reel sayılar

KPSS 2019 VİDEO DESTEKLİ GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR MATEMATİK KONU ANLATIMLI PRATİK BİLGİLER SINAVLARA EN YAKIN ÖZGÜN SORULAR VE AÇIKLAMALARI SORU

2002 ÖSS Soruları. 5. a, b, c, d pozitif tam sayılar ve 123,4 0, ,234 12,34. işleminin sonucu kaçtır?

Temel Kavramlar. (r) Sıfırdan farklı kompleks sayılar kümesi: C. (i) Rasyonel sayılar kümesi: Q = { a b

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ

Sivas Fen Lisesi Ortaokul 2. Matematik Olimpiyatı Sınavı A A) 55 B) 50 C) 45 D) 40 E) 35

SERİMYA 2003 I. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 13 Mayıs Matematik Sorularının Çözümleri

14. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI EKİP FİNAL SORULARI

Elektriksel Alan ve Potansiyel. Test 1 in Çözümleri. Şekle göre E bileşke elektriksel alan açıortay doğrultusunda hareket ettiğine göre E 1. dir.

SAYILAR SAYI KÜMELERİ

1994 ÖYS. 6. x, y, z sıfırdan büyük birer tam sayı ve 2x+3y-z=94 olduğuna göre, x in en küçük değeri kaçtır?

4 BÖLÜNEBÝLME KURALLARI ve BÖLME ÝÞLEMÝ

KPSS KONU GÜNLÜĞÜ 30 GÜNDE MATEMATİK

SAYILAR SAYI KÜMELERİ

Cebir Notları. Kombinasyon Mustafa YAĞCI,

p sayısının pozitif bölenlerinin sayısı 14 olacak şekilde kaç p asal sayısı bulunur?

KPSS soruda SORU GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR MATEMATİK GEOMETRİ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

ÖSYM M TEMEL MATEMATİK TESTİ YGS / MAT. Diğer sayfaya geçiniz. 1. Bu testte 40 soru vardır.

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ

17 Mayıs 2014 Cumartesi, 9:30-12:30

ezberbozan MATEMATİK GEOMETRİ SORU BANKASI KPSS 2018 eğitimde tamamı çözümlü 30.yıl

1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol

Sabancı Üniversitesi Matematik Kulübü 5. Liseler Arası Matematik Yarışması 1. AŞAMA

2. (x 1 + x 2 + x 3 + x 4 + x 5 ) 10 ifadesinin açılımında kaç terim vardır?

1981 ÖSS olduğuna göre, aşağıdakilerden c hangisi kesinlikle doğrudur? A) a>0 B) c<0 C) a+c=0 D) a 0 E) c>0 A) 12 B) 2 9 C) 10 D) 5 E) 11

TEMEL SAYMA. Bill Gates

Matematikte karşılaştığınız güçlükler için endişe etmeyin. Emin olun benim karşılaştıklarım sizinkilerden daha büyüktür.

1. BÖLÜM. Sayılarda Temel Kavramlar. Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK. Kontrol Noktası 1

KÜMELER. İyi tanımlanmış nesneler topluluğuna küme denir. Bir küme, birbirinden farklı nesnelerden oluşur. Bu nesneler somut veya soyut olabilir.

7 Mayıs 2006 Pazar,

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI

ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D)

KPSS KONU GÜNLÜĞÜ 30 GÜNDE MATEMATİK

ULUSAL MATEMATİK OLİMPİYATLARI DENEMESİ ( ŞUBAT 2010 )

ÖN SÖZ. Değerli Adaylar,

MATEMATÝK GEOMETRÝ DENEMELERÝ

14 Nisan 2012 Cumartesi,

ÜNİTE: TAM SAYILAR KONU: Tam Sayılar Kümesinde Çıkarma İşlemi

14 Nisan 2012 Cumartesi,

2011 YGS MATEMATİK Soruları

BRİNELL SERTLİK YÖNTEMİ

Transkript:

www.mustafayagci.com.tr, 2014 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Sayılar Bir çokluğu ifae etmek veya bir çokluğun bir iğerinen küçük mü büyük mü, eksik mi fazla mı, kısa mı uzun mu oluğunu anlatabilmek için günlük konuşma kelimelerinen başka kavramlara gereksinim uyarız. Bir insanın bir iğerine yaşını, boyunu, kaç çocuğu oluğunu anlatabilmesi için belki parmakları yeter ama saçına kaç kıl oluğunu veya ne kaar parası oluğunu anlatabilmesi için parmaktan öte bir şeye ihtiyaç uyar. İşte bu ihtiyaç uyulan şey sayı ır. Nesnelerin miktarının artmasıyla birlikte sayılar a artar. Her sayıya bir sembol bulmak mümkün olsa a, öğrenilip karıştırılmaan akıla tutulması mümkün eğilir. Dolayısıyla sınırlı ve mantıklı sayıa sembol bulunup bunların eğişik sıralara bir araya getirilmesiyle sayılar oluşturulmalıır. Mantıklı olan a buur. İşte sayıları ifae etmek için bir araya getirilen bu sembollere/işaretlere rakam enir. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sembolleri günlük hayatta kullanığımız sayma üzeninin rakamlarıır. Bugüne kaar ünyaa yaşamış her millet, farklı farklı sembollerle olsa a, kenilerine göre rakamlar tanımlamışlarır. Örneğin Romalılar rakamları ve sayıları I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI,, L, LI,, C, CI,, M, MI, gibi sembollerle göstermişlerir. Görülüğü üzere her sembol eğişik sıralara bir araya gelerek farklı çoklukları anlatmaktaır. Dolayısıyla bunların her biri birer sayıır. Unutulmamalı ki her rakam bir sayıır ama her sayı bir rakam eğilir. Örnek. a ile b birer rakam olmak üzere a + b toplamı kaç farklı eğer alabilir? A) 9 B) 10 C) 18 D) 19 E) 20 Çözüm: Rakamların 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 oluklarını söylemiştik. Sorua a ile b nin farklı olukları söylenmeiğinen, onları aynı a alabileceğimizi unutmayın. Toplamın alabileceği en küçük eğer ile en büyük eğeri bulup kaç farklı eğer alabileceğini sayarak bulacağız. İkisine e 0 verirsek, a + b = 0 olur, ikisine e 9 verirsek a + b = 18 olur. Şu uruma toplam 0 an 18 e kaar 19 farklı eğer alabilir. Doğru cevap: D. Nasıl ki beş parmağın beşi bir eğil, sayılar a öyleir! Sayılar, bazı yönlerinen olayı birbirlerinen ayrılırlar. İlkokulan beri biliğiniz, bizim e tekrar göstereceğimiz üzere bazıları pozitiftir bazıları negatif, bazıları tektir bazıları çift, bazıları 2 basamaklıır bazıları 5, bazıları asalır bazıları eğil gibi Sayılar işte bu ayrımlara göre sınıflanırlar. En ilkel sayılaran başlayalım: Sayma Sayıları Aı üstüne saece nesneleri saymaya yarayan sayılarır. 1, 2, 3, 4, iye ilerlerler ve bitmezler. Bir son ları yoktur yani. Sonsuzlarır. Dikkat ein, sonsuzlarır iyoruz, sonsuza gier emiyoruz, çünkü sonsuz iye bir yer yoktur. Sonsuz, bir yer eğil, nitelemeir (sıfattır). Teorik olarak oğrusu buur ama bu yanlış ilimize o kaar yerleşmiştir ki sivrilmenin e alemi yok. Yazılarımızın ilerleyen bölümlerine yanlışlıkla yanlış yaparsam, yanlışlıkla yanlışımı üzeltme yanlışına üşmeyin! Tüm sayma sayılarının oluşturuğu kümeye Sayma Sayıları Kümesi enir. Bu küme bazı Türkçe kaynaklara S harfi ile gösterilse e siz evrensel olan N + sembolünü tercih ein, ben e öyle yapacağım. Örnek. x 5 ile x 2 sayılarınan saece bir tanesi sayma sayısı oluğuna göre x in alabileceği eğerlerin toplamı kaçtır? A) 6 B) 9 C) 12 D) 15 E) 18 Çözüm: Öncelikle verilen sayılar arasınaki farkın 3 oluğunu, aha sonra a bu sayıların büyük olanının (yani x 2 nin) 4 veya aha büyük bir sayma sayısı olamayacağını fark etmek gerekiyor. Çünkü 4 veya 4 ten büyük olan sayma sayılarının 3 eksiği e sayma sayısıır ve bu, sorua verilen bilgiyle çelişir. Şu uruma x 2 sayısı ya 1, ya 2, ya a 3 olmalıır. x 2 = 1 eşitliğinen x = 3, x 2 = 2 eşitliğinen x = 4, x 2 = 3 eşitliğinen e x = 5 bulunacağınan x in alabileceği eğerlerin toplamı 12 7

Doğal Sayılar Bir şeyleri saymak için o bir şeylerin illa var olması lazım eğil mi? Olmayan bir şey nasıl sayılacak? Peki ya sayılacak o şey yoksa? O zaman sayma sayılarınan hangisini kullanacağız? Sayma sayılarının her biri bir çokluğu simgeleiğinen hiçbirini kullanamayız. Bu yüzen sayma sayılarına olmayan bir şey bulmalıyız, olmayan şeyleri saymak veya olmaığını bir başkasına sayıyla anlatmak için. Gerçi bizen binlerce yıl önce bulmuşlar, sağolsunlar. Tanıştırayım: 0. Cümle içine e kullanayım: 10 an 10 çıktı mı 0 kalır! Sıfırın bulunması, şaşırtıcı bir şekile, 1 in ve 2 nin bulunmasınan binlerce yıl sonra olmuştur. Matematikte bir çığır açmıştır esek sanırım yanılmayız. Unutmayınız ki, sıfır ne pozitiftir ne e negatif! Ama sıfır çifttir, tek eğil! Sayma sayıları ile 0 ın birlikte oluşturukları bu kümeye Doğal Sayılar Kümesi eriz. N sembolü ile gösteririz, N yle eğil! Örnek. x 4y ile 4y x sayılarının ikisi e oğal sayı oluğuna göre 2x 8y + 5 kaçtır? A) 5 B) 9 C) 12 D) 15 E) 18 Çözüm: Buraa x 4y ile 4y x sayılarının birbirlerinin ters işaretlisi oluklarını fark etmek gerekiyor. Demek ki ya bu sayıların biri negatif iğeri pozitif, ya a ikisi e biren sıfır! Doğal sayıların arasına negatif sayılar olmaığınan iki sayının a 0 oluğunu anlıyoruz. Şu uruma x 4y = 0 oluğunan, onun 2 katı olan 2x 8y eğeri e 0 ır. O hale 2x 8y + 5 = 0 + 5 olmalıır. Doğru cevap: A. Yalnız buraa ikkatinizi çekmek isteiğim bir şey var: Yeni bulunan sayılar, eskilerinen ayrı bir yere konmuyor, eski sayılara ekleniyor. Böylelikle nur topu gibi yeni bir sayı kümesi oluşuyor. Doğal sayılarla, önlerine işareti konmuş sayma sayılarının birleşimine Tam Sayılar Kümesi iyeceğiz. Z ile göstereceğiz. Tam sayıların başının a sonunun a olmaığını unutmayacağız. Pozitif tam sayılar kümesi Z +, negatif tam sayılar kümesi ise Z ile gösterilir. Anlayacağınız; Z = Z + {0} Z Z = {..., 3, 2, 1, 0, 1, 2, 3, } Tam sayıların bir başının ya a bir sonunun olmaması bize geometrieki oğru kavramını hatırlatıyor. Öyle ya, oğrunun a başı yok, sonu yok! İşte bu yüzen tam sayıları, bir oğru üzerine eşit aralıklarla alınmış noktalarla birebir eşleyebiliriz. Üzerineki herhangi bir noktayı 0 olarak işaretlersek, sağınaki noktalar pozitif tam sayıları, solunaki noktalar a negatif tam sayıları simgelerler.... -3-2 -1 0 1 2 3... Yukara resmeilmiş oğrusunun aı bunan böyle sayı oğrusu olacak. Görülüğü üzere, sağa oğru gittikçe noktaların simgeleikleri sayılar büyümekte, sola oğru gittikçe küçülmekteir. a Örneğin, yukara resmeilmiş a ve b sayıları için a nın b en küçük (veya b nin a an büyük) oluğunu anlarız ve bunu a < b (veya b > a) ile gösteririz. b Tam Sayılar Ahmet in 10 lirası varsa anlamamız gereken şey, cebine veya bir yere, kenine ait, bir kişiye öemesi gerekmeyen 10 lirasının gerçekten oluğuur. Peki ya Ahmet in hiç parası olmayıp üstüne üstlük bir e 10 lira borcu varsa? İşte bunu Ahmet in 10 lirası var yazarak göstereceğiz. Tam sayılar hiç olmasayı, n oluru? Bir şey olmazı. Fakat onları anlatmak için epey bir vakit kaybeerik. Bunun için insansoyu 0 an küçük sayıları icat etmiş. Aslına iyi e olmuş. Negatif sayıları anlatmak böylelikle çok kolay olmuş. Örnek. a ve b tam sayıları a < b < 6 eşitsizliklerini sağlamaktaysa a + b toplamı en çok kaç olabilir? A) 12 B) 13 C) 14 D) 15 E) 16 Çözüm: Negatif sayılar, biliğiniz üzere, işaretsiz eğerleri ne kaar küçükse o kaar büyüktürler. Bu yüzen b yi 7, a yı a 8 almalıyız ki toplam olabiliğince büyük çıksın. Şu uruma max(a + b) = ( 8) + ( 7) = 15 Doğru cevap: D. 8

Rasyonel Sayılar Önce kesir enen şeyi tanımlayalım, arınan rasyonel sayıların ne oluklarını anlatacağız. a ve b tam sayı olmak üzere (b sıfıran farklı) a b şeklineki ifaelere kesir enir. Bu kesirler bazen saeleşirler, 10 2 5 = gibi, bazen saeleşemezler, 2 3 gibi. İster saeleşsinler, ister saeleşemesinler, kesirlerle tam sayıların oluşturukları kümeye Rasyonel Sayılar Kümesi enir. Aslına bakarsanız her x tam sayısı 1 x olarak a yazılabileceğinen tüm kesirler kümesine e rasyonel sayılar kümesi iyebiliriz. Bu küme tam sayılar kümesini kapsar ve Q ile gösterilir. Peki neen rasyonel enmiş acaba? Rasyonel, gerçekçi veya gerçek eğeri bilinen anlamına gelir. Tüm kesirlerin gerçek eğeri bilinir. Var olan ama gerçek eğerini bilemeiğimiz sayılar a varır. Örneğin π sayısı Yaklaşık eğerini biliyoruz ama tam eğerini hiçbir zaman bilemeyeceğiz! Reel Sayılar Bu sefer e önce irrasyonel sayıları tanımlayacağız. Arınan reel sayıların ne oluklarını vereceğiz. Tam sayı olan a ve b ler için eğeri a şekline yazılamayan sayılar varır. b 2, 3 3, 4 5, π, e, sin 15 o, tan 18 o, log 2 7 gibi Böyle sayılara rasyonel olmayan reel manasına irrasyonel sayılar enir ve bu sayıların belirttiği küme Q ile gösterilir. Bu sayıların onalık yazılımlarına virgülen sonraki kısmın hiçbir kuralının olmaığı bulunmuştur. Varsa bile günümüze kaar bulunamamıştır emiyoruz, olmaığı bulunmuştur iyoruz. Ökli in bulmuş oluğu bu kanıtın, günümüze kaar yapılmış en güzel 10 kanıttan biri oluğu konusuna tüm matematikçiler hemfikirir. Asal ve aralarına asal sayıları anlattığımız bölüme bu kanıtı vereceğiz. İrrasyonel sayılar nihayetine gerçek sayılar oluğunan onlara a sayı oğrusu üzerine yer varır. Karesi 2 olan pozitif sayının tamı tamına kaç oluğunu bilmesek bile öyle bir sayının var oluğunu biliyoruz. Peki sayı oğrusu üzerineki yeri neresiir? Örnek. Üzerine eşit aralıklarla noktalar alınmış aşağıaki sayı oğrusuna 3 A A ile gösterilen nokta hangi rasyonel sayıyı simgelemekteir? 4-1 0 Sayı oğrusu üzerine oturtulmuş, yukaraki gibi bir ikizkenar ik üçgen üşünün. Dik kenar uzunlukları 1 oluğunan, Pisagor Teoremi gereğince hipotenüsünün uzunluğu 2 olacaktır. A) 19 6 B) 10 3 C) 7 2 D) 11 3 E) 23 6 Çözüm: 3 ü simgeleyen noktayla 4 ü simgeleyen nokta arasına 6 tane eşit uzunlukta aralık oluğunu fark etmek lazım. 3 ile 4 arasınaki uzaklık 1 oluğunan, bu 6 aralığın her birinin uzunluğu 1 ır. A noktası 3 ü simgeleyen noktanın sağına oluğunan 3 ten büyüktür, 6 hem e tam olarak 1 aralık sağına oluğunan 3 ten 1 6 büyüktür. Bu uruma A ile simgelenen sayı 1 19 3 + = 6 6 Doğru cevap: A. -1 0 1 2 2 Şimi bu ik üçgeni, sağ alt köşesi sabit kalmak üzere hipotenüsünün üzerine evirirsek, en başta üstte olan köşenin sayı oğrusuna enk üşeceği nokta 2 ye karşılık gelen nokta olacaktır. İşte, rasyonel sayılarla bu irrasyonel sayıların birleşimine Reel Sayılar Kümesi enir. Reel yerine gerçel veya gerçek eniği e olur. Bu küme R ile gösterilir. 9

Sanal Sayılar Bu sayılar a gerçel olmayıp yani gerçekte var olmayıp (sanki iğer sayılar gerçekte var!) matematikçilerin tanımlaığı sayılarır. Zaten bunun için sanal aını almışlarır. Karesi 1 olan bir sayı var olsun! enmiş ve aı a i iye konmuş. Sonra bu i sayısı reel sayılarla işlemlere sokularak i, 2i, 3 + i, 4 8i gibi sayılar tanımlanarak aile büyütülmüş. Peki ertlere erman olmuş mu? Hem e çok. Zamanı gelince yeteri kaar eğineceğiz. Peki niye i, başka harf mi kalmamış? erseniz, sebebi sanal ın İngilizce sinin imaginary olması olabilir. Onun baş harfinen olayı yani! Sanal sayılarla reel sayılar kümesinin birleşimine Karmaşık Sayılar Kümesi enir ve bu küme C ile gösterilir. Örnek. Aşağıaki sayılaran hangisi N +, N, Z, Q, R, C kümelerinin örünün elemanı olup kalan ikisinin elemanı eğilir? A) 4 B) 0 C) 1 D) 1 2 E) π Çözüm: N +, N, Z, Q, R, C kümeleri birbirlerini içine alarak büyüüğünen bu kümeleren birinin elemanı olan sayı mutlaka o kümenin sağınaki kümenin e elemanıır. O hale sayımız ört tanesinin elemanıysa sağan örüncüsünün elemanı yani en azınan bir tam sayı olmalıır. Fakat sayma sayısı ya a oğal sayı olmamalıır. Demek ki sayımız negatif bir tam sayıymış. Bu a C şıkkına 1 olarak verilmiş. Karmaşık sayılar kümesi, şu ana kaar gösteriğimiz ve bunan sonra göstereceğimiz tüm sayı kümelerini kapsar. Belki ilere başka sayılar a bulunacak veya tanımlanacak, bu sayee C yi e kapsayan bir babayiğit küme çıkacak! Kim bilir? Ünlü biri söylemiş, kimi hatırlamıyorum, ama katılıyorum: Allah sayma sayılarını yarattı, gerisi insanın işi! Toparlıyoruz: Ortaokula görüğünüz Kümeler ersinen, eğer A kümesinin tüm elemanları B kümesinin e elemanıysa; A ya B nin bir alt kümesi eniğini ve bunu A B yazarak gösteriğimizi veya B nin A yı kapsaığını ve bunu B A yazarak gösteriğimizi bilirsiniz. Şu uruma sayı kümeleri için + veya + yazabiliriz. Bir e A kümesine olup a B kümesine olmayan elemanların kümesi varı. Onu a A B veya A \ B ile gösteririz. Buna göre şu eşitlikleri yazabiliriz: N N + = {0}, Z N : Negatif tam sayılar kümesi, Q Z : Kesirli sayılar kümesi, R Q : İrrasyonel sayılar kümesi, C R : Sanal sayılar kümesi. Örnek. Aşağıakileren hangisi negatif tam sayılar kümesi olan Z yerine kullanılabilir? A) Q Z B) Q Z + C) R Q + D) Z N E) Z N Çözüm: Tam sayılar kümesi negatif tam sayılar, 0 ve sayma sayılarınan oluşmaktayı. 0 ve sayma sayıları birlikte oğal sayılar kümesini oluşturuğunan tam sayılaran oğal sayıları çıkarınca negatif tam sayıları buluruz. O hale negatif tam sayılar kümesi Z N olarak a gösterilebilir. Doğru cevap: E. Örnek. Aşağıaki kümeleren hangisinin eleman sayısı sonsuz eğilir? A) R Q B) Q Z + C) N Z + D) Z N E) Z N Çözüm: R Q irrasyonel sayılar kümesini oluşturuğunan bu küme sonsuz elemanlıır. Q Z + ise pozitif tam sayılar ışınaki rasyonel sayılar manasına gelir ki onlar a sonsuzur. Z N emek N emek, Z N emek e Z emek oluğunan bu kümeler e sonsuz elemanlıır. Fakat N Z + = {0} olup bu küme sonsuz elemanlı eğil, görülüğü üzere saece 1 elemanlıır. 10

CEVAPLI TEST 1 1. Rasyonel, Tam, Doğal, Karmaşık ve Reel sayılar kümelerinin bilinen gösterimleri hangi şıkta oğru sıraa verilmiştir? A) Q, Z, N, C, R B) R, N, Z, C, Q C) R, Z, N, C, Q D) Q, C, N, Z, R E) R, N, Z, C, Q 6. Aşağıaki bilgileren hangisi oğruur? A) Sayma sayıları kümesi, oğal sayılar kümesini kapsar. B) Rasyonel sayılar kümesi, tam sayılar kümesinin altkümesiir. C) 3 sayısı bir karmaşık sayıır. D) 3 sayısı irrasyonelir. E) Reel sayılar kümesi, tüm sayı kümelerini kapsar. 2. Reel sayılar kümesine olup a rasyonel sayılar kümesine olmayan sayılar hangileriir? A) Doğal sayılar B) İrrasyonel sayılar C) Negatif sayılar D) Tam sayılar E) Asal sayılar 7. 0, 1, 2, ( 2) 3 3 2, 7, 3, % 20, 4 0, 9 sayılarının kaç tanesi gerçelir? A) 10 B) 9 C) 8 D) 7 E) 6 3. Pozitif tam sayılar ile sayma sayılarının farkı neir? A) {0} B) {1} C) { 1} D) Z E) 8. Tam sayı olmayan rasyonel sayıların kümesi aşağıaki kümeleren hangisine eşittir? A) C Qʹ B) Q Z C) Qʹ R D) Qʹ Z E) R Z 4. 3 sayısı N, Z, Q, R, C kümelerinin kaç tanesinin elemanıır? A) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4 9. N +, N, Z, Q, R, C kümelerinin beşinin elemanı olup birinin elemanı olmayan sayı aşağıakileren hangisiir? A) 1 B) 2i C) 1 D) π E) 0 5. Z tam sayılar kümesini, Q rasyonel sayılar kümesini ve R reel sayılar kümesini göstermekteir. Buna göre aşağıakileren hangisi irrasyonel sayılar kümesini gösterir? A) Q Z B) Q Z C) R Q D) R Q E) Q R 10. Herhangi iki elemanı arasına sonsuz sayıa elemanı olan kümelere yoğun küme enir. Yukaraki tanıma göre aşağıaki kümeleren hangisi yoğunur? A) {0, 1, 2} B) N C) Q D) Z E) N + 1. A 2. B 3. E 4. E 5. C 6. C 7. D 8. B 9. E 10. C 11