MATEMATİK Fasikül 1 KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MATEMATİK Fasikül 1 KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR"

Transkript

1 ATU MATEMATİK Fasikül KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ZENGİN İÇERİKLİ ÖZGÜN KONU ANLATIMI ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR BİLGİ KONTROLÜ ODAKLI KARMA SORULAR PEKİŞTİREN BİRLİKTE ÇÖZELİM BÖLÜMLERİ AKILLI TAHTAYA UYUMLU ÇÖZÜMLER ÜNİTE DEĞERLENDİRME TESTLERİ

2 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE BİRLİKTE ÇÖZELİM. Aşağıdaki sayıların çarpanlarını ve asal çarpanlarını bulunuz. Sayı Çarpanlar Asal Çarpanlar a. 6,,,, 6 b.,,, c.,,, 6,,,,, ve. Aşağıda verilen sayılara ait asal çarpan algoritmalarını yapınız ve asal çarpanların çarpımı şeklinde ifade ediniz. a. 6 6 b. 0 c =... = 6 0=... =.. 0=... =... Aşağıda verilen asal çarpan algoritması ve çarpan ağacı modellerindeki değeri verilmeyen harflerin değerlerini bulunuz. a. A B C D E b. A B C D A = 0 A = 0 B = 0 B = C = C = D = D = E =

3 BİLFEN YAYINCILIK.ÜNİTE KARMA SORULAR. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde 0 sayısı-. 0 nın tüm çarpanları verilmiştir? sayısının çarpanlarını A),,,, 0,, 0, 0,, 0 0 B),,, 0,, 0,, 0 C),,, 0,, 0, 00, 0 D),,, 0,, 0, 00,, 0 0. Aşağıdakilerden hangisinde sayısının asal mıyla asal çarpanların çarpımı şeklinde yazı- hâlidir?. sayısını asal çarpan algoritması yardı- çarpanlarının çarpımı şeklinde ifade edilmiş ağacı 0 0 çarpan modellemesiyle gösteriniz. nız. A). B). C). D). 6. Yanda şeçeneklerde verilen sayıları asal çar-. Aşağıdaki sayılardan hangisinin asal çarpan pan algoritması yardımıyla asal çarpanların sayısı 'tür? A) B) çarpımı şeklinde ifade ediniz. C) 0 D) =. =. 0 = =..

4 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE SIRA SENDE. Aşağıdaki sayıların çarpanları ve asal çarpanlarını bulunuz. Sayı Çarpanlar Asal Çarpanlar a. 0,,, 0,, 6, 6, 0, ve b. 6,,,,, 6 ve c. 0,,,, 6,, 0,,,, 0,,, 0, 0, 0,, ve. Aşağıdaki sayıları asal çarpan algoritması yardımıyla asal çarpanlarının çarpımı şeklinde yazınız. a. 0 b. 66 c. 6 0 =.. =.. 6 =... Aşağıdaki sayılardan kaç tanesinin asal çarpanı tanedir? 0 60 ve ve, ve, ve 0, ve ve tanesinin iki tane asal çarpanı vardır sayısının asal çarpanlarını çarpan ağacı modeli ile bulunuz. 0 0'nin asal çarpanları, ve 'tir.

5 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE BİRLİKTE ÇÖZELİM. Aşağıdaki sayıların EBOB ve EKOK'larını algoritma yardımıyla bulunuz. a. 0 0 EBOB(0, ) =. = EKOK(0, ) =.. = 0 b. EBOB(, ) =. = EKOK(, ) =. = c EBOB(0, 6, ) =. = EKOK(0, 6, ) =... = 60. Aşağıdaki sayıların EBOB ve EKOK'larını algoritma yardımıyla bulunuz ve bir genelleme yapınız. a EBOB(, 60) =. = EKOK(, 60) =.. = 60 b EBOB(00, ) = EKOK(00, ) = 00 Birbirinin katı olan iki sayının EBOB'u küçük sayıya, EKOK'u büyük sayıya eşittir.. EBOB'u, EKOK'u 0 olan iki sayıdan biri olduğuna göre, diğer sayıyı bulunuz. 0.x =.0 x =.0 = 0'dir.

6 BİLFEN YAYINCILIK.ÜNİTE KARMA SORULAR. kg'lık ve kg'lık iki farklı pirinç birbirine. Yandaki soruda küçük eş paketlerin kütle karıştırılmadan küçük eş paketlere ayrılacaktır. kapasitesinin alabileceği kg türünden değerleri yazınız. Her bir paket tam doldurulmak şartıyla en az kaç paket gerekmektedir? A) B) C) 6 6 D) 6. 6 EBOB(, ) = = 6 kg. Yandaki soruda elde edilecek küpün bir ayrıtını iki katına çıkararak hesaplayınız. EKOK(,, 6) = 0 cm Küpün bir ayrıtı Ayrıt uzunlukları, ve 6 cm olan dikdörtgenler prizması şeklindeki tahta bloklardan hiç boşluk kalmayacak şekilde bir küp elde edilmek isteniyor. 0. = 60 cm İki katı Küpün hacmi..6 Küçük tahta blokların hacmi Bu iş için en az kaç tane tahta blok gerek- = 600 tane gereklidir. mektedir? A) 00 B) 00 C) 0 D) 600. Yandaki soruda çalar saatlerin. kez birlikte. Yanyana bulunan iki çalar saatin biri 0 daki- çalması için geçen süreyi hesaplayınız. kada bir, diğeri dakikada bir çalacak şekilde ayarlanmıştır Saat 0.00'de birlikte çalan saatler saat kaçta tekrar birlikte çalarlar? A).00 B).0 C).00 D).0 EKOK(0, ) =.. = 60 dakika = 6 saat. kez için tane 6 saat yani saat geçmelidir.

7 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE SIRA SENDE. Aşağıdaki sayıların EBOB ve EKOK'larını algoritma yardımıyla bulunuz. a. 0 EBOB(0, ) =. = 6 EKOK( 0, ) =... = 0 b. 6 6 EBOB(, 6, ) =.. = EKOK(, 6, ) =. = 6. Şehirler arası bir otobanın belirli bir bölümündeki düz bir kesimde yapılan ağaçlandırma için yolun iki tarafında bulunan boşluk- 00 m 0 m lardan birine 00 metreye bir ağaç, diğer tarafında ise 0 metreye bir ağaç dikilecektir. Yolun düz kısmının başlangıcından bitimine kadar ağaçlar dikildiğinde baş ve son kısımdaki ağaçların aynı hizada olacağı hesaplandığına göre, en az kaç ağaç dikilecektir? EKOK(00, 0) = 00 m yol vardır. 00:00 = 6 aralık ağaç 00:0 = aralık + 6 ağaç ağaç. 0 cm Marangoz Cihan deposunda bulunan aynı kalınlıktaki aynı ağaçtan elde edilmiş 0 cm ve 0 cm'lik keresteler eşit uzunluktaki parçalara ayıracaktır. 0 cm Her kesim işlemi dakika sürdüğüne göre, en az kaç dakikada eş parçalara ayrılır? EBOB(0, 0) = 0 cm 0:0 = parça 6 kesim 6. = dakika 0:0 = 6 parça kesim. = + dakika dakika

8 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE BİRLİKTE ÇÖZELİM. Aşağıdaki sayı çiftlerinin aralarında asal olup olmadıklarını bulunuz. a. (, ) b. (, ) c. (6, ) 6 EBOB(, ) = aralarında asaldır. EBOB(, ) = aralarında asaldır. EBOB(6, ) = aralarında asal değildir.. sayısı ile aşağıdaki sayılardan hangisinin EKOK'u çarpımlarına eşit olduğunu bulunuz. EKOK değeri çarpımlarına eşit olduğuna göre ile aralarında asal sayıyı bulmalıyız. a. b. c. 0 6 EBOB(, ) = aralarında asal değildir. 6 EBOB(, ) = aralarında asaldır. 0 6 EBOB(0, ) = 6 aralarında asal değildir.. EKOK'u 0 olan aralarında asal sayıları bulunuz. 0'un çarpanlarından faydalanmalıyız EBOB(, 0) = EBOB(, ) = EBOB(, 0) = EBOB(, 6) = ve 0 olabilir. ve olabilir. ve 0 olabilir. ve 6 olabilir.. Ardışık iki pozitif tam sayının aralarında asal sayılar olup olmadığını inceleyiniz. ve, ve, ve gibi ardışık sayıların EBOB'u olduğundan her zaman aralarında asal sayılardır.

9 BİLFEN YAYINCILIK.ÜNİTE KARMA SORULAR. Aşağıdakilerden hangisi aralarında asal sayı-. Yandaki soruda aralarında asal sayılara ait lara ait bir özellik değildir? olmayan özelliği bir örnek ile açıklayınız. A) EBOB, 'e eşittir. ile 'in EBOB'u 'tir ve aralarında asal değil- B) EKOK, çarpımlarına eşittir. lerdir. C) Asal sayılar, her pozitif tam sayı ile aralarında asal sayılardır. D) Pozitif çift sayılar aralarında asal değildir.. Aşağıdaki sayı çiftlerinden hangisi aralarında. Aralarında asal sayılar olmayıp, biri asal sayı asal sayılardır? A) (, ) B) (, ) C) (, ) D) (, ) olan sayı çifti yandaki seçeneklerden hangisinde mevcuttur? B seçeneğinde ve 'dir.. Yandaki sorunun cevabına ait nedeni açıklayı-. Sıfır ve birbirinden farklı iki doğal sayının EKOK'u 0 ve aralarında asal sayılar oldu- nız. ğuna göre bu sayılardan biri aşağıdakilerden 0'nin bölenlerini bulalım. hangisi olamaz? A) B) 0 C) EBOB(, 0) = aralarında D) EBOB(, 0) = aralarında asaldır. asal değildir. EBOB(, ) = aralarında asaldır.

10 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE SIRA SENDE. Aşağıdaki sayı çiftlerinin aralarında asal olup olmadıklarını bulunuz. a. (6, 0) b. (, ) c. (6, ) EBOB(6, 0) = aralarında asal değildir. EBOB(, ) = aralarında asal değildir. EBOB(6, ) = aralarında asaldır.. Sıfırdan ve birbirinden farklı aralarında asal sayıların EKOK'u büyük sayıya eşit olduğuna göre küçük sayıyı bulunuz. Aralarında asal sayılarda EKOK çarpımlarına eşit olduğuna göre sayılardan birinin olma durumundan EKOK diğer sayıya eşit olur.. Aşağıdaki sayılardan hangisi 0 sayı ile aralarında asal sayılardır? A) B) 6 C) 0 D) EBOB(0, ) = aralarında asal değildir. EBOB(0, 6) = aralarında asaldır. EBOB(0, 0) = aralarında asal değildir. EBOB(0, ) = aralarında asal değildir.. a ve b sıfırdan ve birbirinden farklı iki doğal sayı ve EBOB(a, b) = x olduğuna göre, ( x a, x b ) sayı çiftinin aralarında asal olup olmadıklarını bir örnek ile inceleyiniz. ile 'ü inceleyelim. EBOB(, ) = 'dir. = = ile aralarında asaldır.

11 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE BİRLİKTE ÇÖZELİM. Aşağıdaki üslü ifadelerin tekrarlı çarpımlarını yazınız ve değerlerini hesaplayınız. a. ( ) = ( ).( ).( ).( ) = 6 b. ( ) = ( ).( ).( ) = c. 6 = (6.6) = 6. Aşağıdaki boşlukları uygun bir şekilde doldurunuz. a. Her tam sayının birinci kuvveti kendisi dir. b. Mutlak değerce birbirine eşit iki farklı tam sayının üçüncü kuvvetlerinin toplamı sıfır dır. c. Negatif tam sayıların çift kuvvetleri pozitiftir.. Aşağıdaki işlemlerin sonuçlarını bulunuz. a. = b = c. ( ) + ( ) + ( ) ( ) =. Aşağıdaki taban ve kuvvetleri verilmiş a b şeklindeki üslü sayıların değerlerini bulunuz. a. a = ve b = ise a b = = dir. b. m = ve n = ise m n = ( ) = dir. c. x = ve y = ise x y = ( ) = dir.

12 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE. Aşağıdaki üslü sayıların rasyonel değerlerini bulunuz. a. = b. = c. ( ) = d. ( ) = = e. = f. (+6) = 6 g. ( ) = h. ( ) = 6 6 BİRLİKTE ÇÖZELİM. a = ve b = olmak üzere aşağıdaki üslü sayıların değerlerini bulunuz. a. a b = = b. (a + b) b = ( + ( )) = ( ) = c. (a b) a b = ( ( )) ( ( )) = = d. (b a) b + a = (( ) (+)) (( ) + ) = (-) - =. Aşağıda verilen işlemlerin sonuçlarını bulunuz. a. + = = 6 b.. 6. =. 6. = = 6 c = = 000

13 BİLFEN YAYINCILIK.ÜNİTE KARMA SORULAR işleminin sonucu kaçtır? A) 0 B) işleminin sonucunu bulunuz. C) + 6 = D) işleminin sonucunu bulunuz. işleminin sonucu kaçtır? A) B) 6. = + = 6 6 D) 0 olduğuna göre, A) - B) - C) = D). + - en küçük e 6 o. işlemini üslü sayı olarak ifade ediniz. = müne ait bir adım olabilir? ( ) + ( ) = 'dir. _ + işlemi aşağıdaki ifadelerden hangisinin çözü- C) _ = veya 'tür. + = değerini bulunuz. kaçtır? A) ve olduğuna göre, _ + ifadesinin en küçük = 6. _ =. C) 6 =? =? B) D) + = 6 =? - + = (-) ( ).

14 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE SIRA SENDE. Aşağıda verilen üslü sayıların değerlerini bulunuz. a. = c. ( ) = e. 6 0 = 6 b. ( 0) = d. ( ) = f. = Aşağıda verilen işlemlerin sonuçlarını bulunuz. a.. + ( ) =. + = b.. + ( ) 6 ( ) = = c. + 0 = 6 + = 6. cm cm Yandaki kenar uzunlukları verilen dikdörtgenin çevresini ve alanını bulunuz. Çevre =.( + ) = ( + ) = cm Alan =. = cm. a ve b tam sayı ve a b = olmak üzere a + b nin alabileceği en büyük değer ile en küçük değer arasındaki farkı bulunuz. a b = = a = ve b = a + b'nin en büyük değeri 6'dır. a b = = ( ) a = ve b = a + b'nin en küçük değeri 'tür. 6 - (-) = 'dur.. ( ) 0 - e o - + ^ h + 6 = = işleminin sonucunu yandaki tabloda boyayan bir öğrenci aşağıdaki şekillerden hangisini elde eder? = A) B) C) D)

15 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE BİRLİKTE ÇÖZELİM. Aşağıdaki işlemlerin sonuçlarını bulunuz. a.. = b.. = c = 0 6 d.. = 0 e.. 6 = f... = 0.. = ( ). =. = + = Aşağıdaki işlemlerin sonuçlarını verilen örnekteki gibi bulunuz. a.. = ( ).( ) = 6. 6 = b. ( )... =.( ).( ) =... 6 =. = 0 c..( ). = ( ).( ). =.( ). =. Aşağıdaki işlemlerin sonuçlarını üslü ifade şeklinde ifade ediniz. a.. = b. 6. = 6. = 0 c. = ( ) d. = = = ( ) e. 6 = 0 ( ) f. = 6 ( ). ( ) 0 = = = 0 = Aşağıdaki işlemlerin sonuçlarını verilen örnekteki gibi bulunuz. a..( ) = =. = 6 ( ).( ) b. = =. = ( ) ( ).( ) ( ).... işleminin sonucunun kaç basamaklı bir sayı olduğunu bulunuz..( ).( ) =.. =... = 6.0 basamaklı

16 BİLFEN YAYINCILIK.ÜNİTE KARMA SORULAR.. ( ).() C D işleminin sonucunu bulunuz. br A B br Yukarıdaki ABCD dikdörtgeninde AB = ve BC = br ise, A(ABCD) kaç br dir? A) 6 B) 6 (( ) ).( ) = ( ). = br C) D).. işleminin sonucunu bulunuz. 6 ( ).( ) = m. 6 = Yukarıda bir katının yüksekliği verilen apartmanın yüksekliği kaç m dir? B). A) 6 C). D). Olimpiyatlarda sırıkla atlama yarışmasında finale kalan Halil, Can ve Demir in atlayış dereceleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Demir 6 6 metre metre 6 0 metre 6. A) Demir Halil Can B) Demir Can Halil C) Halil Demir Can D) Halil Can Demir. hangisidir?. 6 ( ) ( ) Buna göre, yarışın sıralaması aşağıdakilerden. işleminin sonucunu bulunuz. Halil Can 0. 6 = 6 0 =

17 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE SIRA SENDE. Aşağıdaki işlemlerin sonuçlarını bulunuz. a... =.. = 0 b. 6 $ : 6 = 6. : = = c. 0. = ( 0 ).( ) =. 6 = d. ( ) $ ( ) = 6. = (+) 6. Aşağıdaki eşitliklerden doğru olanların yanındaki kutucuğa D, yanlış olanların yanına Y yazınız. a. ( ) = ( ) Y d. ( 0 ) = 6 D b. (( ) ) = (( ) ) D e. ( ). = D c.. =. D f = 6 Y. m Bir adımının uzunluğu m olan Uras ın m uzunluğundaki yolu kaç adımda bitireceğini bulunuz. ( ) = = adım.. m m Kenar uzunlukları m ve m olan dikdörtgen şeklindeki bir duvar, kenar uzunlukları m ve m olan dikdörtgen şeklindeki fayansların kaç tanesi ile hiç boş kalmayacak şekilde m m kaplandığını bulunuz.. = 6. 6 = 6 6 tane.

18 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE BİRLİKTE ÇÖZELİM. Çözümlenmiş hali x 0 + x 0 + x x 0 + x 0 + x 0 olan ondalık gösterimi bulmak için aşağıdaki lokomatifin vagonlarını uygun rakamlar doldurup sayıyı bulunuz. 0 ler 0 ler 0 0 lar 0 ler 0 ler 0 ler,. Aşağıda verilen ondalık gösterimleri çözümleyiniz. a.,6 = b. 00,0 = c. 0,0 = Aşağıdaki çözümlenmiş hâli verilen ondalık gösterimleri yazınız. a =, 6 b = 6, c = 0, 00. Aşağıdaki çözümlenmiş hâli ile verilen sayılarda bilinmeyen değişkenlerin değerlerini bulunuz. a..0 x y =,0 x =, y = b m +.0 n = 00, m = 0, n = c. 0 + a.0 + b = 0,0 a =, b =

19 BİLFEN YAYINCILIK.ÜNİTE KARMA SORULAR.,06. 0, sayısını çözümleyiniz. sayısının çözümlenmesi aşağıdakilerden hangi- sinde doğru verilmiştir? A) B) C) D) Soru: Çözümlemesi Yukarıda çözümlemesi verilen ondalık göste rimi bulunuz. olan sayı aşağıdakilerden hangisidir? 00, 0 Cevap: Alican soruyu doğru çözmüş fakat sınav kağıdı yırtılmıştır. Yırtık kısım aşağıdakilerden hangisidir? A) C) B) 6, 600,00 D) 60,0 600,0. 00,0 = , = Yukarıda Yukarıda çözümlemesi verilen sayıya göre, B) C) m A) 6 a Yukarıda çözümlemesi verilen sayıya göre, b ifadesinin değerini bulunuz. + p ifadesinin değeri kaçtır? B) C) 6 göre..0 + a b +.0 = 0,6 Yukarıda çözümlemesi verilen sayıya göre, y sayıya + + = dur. D). 0,xy = m.0 +.0n + p x + n verilen + + ifadesinin değeri bulunuz. + ifadesinin değeri kaçtır? A) çözümlemesi ( ) = D) 6 0

20 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE SIRA SENDE. Aşağıda verilen ondalık gösterimleri çözümleyiniz. a.,6 = b.,0 = c. 00,00 = Aşağıda çözümlemesi verilen ondalık gösterimleri bulunuz. a = 00, b =, c = 600,0. Aşağıda çözümlemesi ile verilen ondalık gösterimlerde bilinmeyen değişkenlerin değerlerini bulunuz. a..0 + m n +.0 = 0,0 m= n= b. 6.0 p h.0 = 60,0 p= h= c. 0 + x.0 + y = 00,06 x= y=. Aşağıda çözümlemesi verilen sayıları bularak küçükten büyüğe sıralayınız. a = 6, b = 0,0 c = 00,06 0,0 < 6, < 00,06

21 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE BİRLİKTE ÇÖZELİM =.0 =,.0 Aşağıda verilen sayıları yukarıdaki örnekte olduğu gibi 0 un kuvvetleri şeklinde yazınız. a =.0 =,.0 6 =,.0 b =.0 =,.0 c =.0 = 0,.0. 0, =,6.0 6 =,6.0 = 6.0 Aşağıda verilen sayıların yukarıdaki örnekte olduğu gibi 0 un kuvvetleri şeklinde yazınız. a. 0,000 =,.0 =,.0 =.0 6 b. 0, =,.0 =.0 = 0.0 c. 0, =,.0 =,.0 =.0 0. Aşağıda 0 un kuvvetleri şeklinde verilen sayıların kaç basamaklı olduklarını bulunuz. a. 0,.0 0 =.0 0 basamaklı b = 00.0 =.0 0 basamaklı c...0 = =.0 basamaklı. Aşağıdaki sayılardan hangilerinin basamaklı bir sayı olduğunu bulunuz. a..0 b. 0, basamaklı c. 0 basamaklı d. 6.0 e. 0, basamaklı f. 0, basamaklı

22 BİLFEN YAYINCILIK.ÜNİTE KARMA SORULAR. Kişiler Yaş Kalori Çocuklar 00 Çocuklar 6 00 Erkekler 00 Bayanlar 00 Hamileler 00. Aşağıdaki çarpma işlemlerinin sonuçlarını 0 un kuvvetleri türünden yazınız = = Cem Alara Oğuz Cemile Bayan Yaş Erkek Yaş Hamile =.0..0 = 0,.0 Yukarıdaki tabloda kişilerin günlük kalori ihtiyaçları verilmiştir. Çocuk Yaş = 6.0 Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? ( ay = 0 gün alınız) A) Cem in bir aylık kalori ihtiyacı,.0 kaloridir. B) Cemile nin aylık kalori ihtiyacı 6,.0 ka- loridir. kalori daha C) Oğuz bir ayda Alara dan,.0 fazla harcar. D) Alara nın günlük kalori ihtiyacı Cem inkinden 6.0 kalori fazladır.. 6,.0. Aşağıda verilen sayıları 0 un sekizinci kuvveti türünden yazınız ,.0 bulunan kutucuklar = ,00.0 Yukarıdaki tabloda içinde birbirine eşit olan ifadeler 6.0 = 0,6.0 = tarandığında, aşağıdaki şekillerden hangisi elde edilir? B) A) C) D). Aşağıdaki sayıları kaç basamaklı olduklarını bulunuz.. Aşağıdaki sayılardan hangisi basamaklı bir sayıdır? 6 A),.0.0 C) 0,0.0 B).0 0 0,06.0 D),.0,.0 0

23 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE SIRA SENDE. Aşağıdaki sayıları istenen 0 un kuvvetleri türünden yazınız. a. 0,.0 = = 0,000.0 b.,0.0 = 0,00.0 = 00.0 c = = 0, ,6.0 = 0,6.0 m m = 0 0,06.0 = 60.0 n n = Yukarıdaki eşitlikleri sağlayan m ve n değerleri için m n ifadesinin değeri kaçtır? m n = 0 ( ) =...0 sayısı kaç basamaklı bir doğal sayıdır? ( ).( ).0 =..0 =...0 =.0.0 =.0 basamaklı , I. II. III. IV. Yukarıdaki dört torbanın üzerine içinde bulunan pirincin kütleleri kg türünden yazılmıştır. Hangi torbadaki pirincin kütlesi diğerlerinden farklıdır? A) I. B) II. C) III. D) IV.

24 .ÜNİTE BİLFEN YAYINCILIK BİRLİKTE ÇÖZELİM. Aşağıda ifade edilen çok büyük veya çok küçük sayıların bilimsel gösterim hâllerini bulunuz. a =,.0 b. 0,0000 =,.0 c. 0.0 =,.0 6 d. 6.0 =,6.0 e. 0, =,.0 f. 0, =,6.0. Aşağıda ifade edilen çok büyük veya çok küçük sayılardan bilimsel gösterim olanların yanındaki kutucuğa sembolünü koyunuz. a.,.0 b. 0,.0 c.,.0 d. 6.0 e., f. g. h. 0 i.,.0. Aşağıda ifade edilen çok büyük veya çok küçük sayıların istenilen türden bilimsel gösterimlerini bulunuz. a..0 km =,.0 0 m ( km = 000 m) b. 0,00 cm =,.0 m c. 0,6.0 kg = 6,0 g. Yanda verilen taban kenarı.0 birim ve taban kenara ait yüksekliği 0,0.0 birim olan üçgenin alanının kaç br olduğunun bilimsel gösterim halini bulunuz..0 br.0.0,0.0 = = 6.0 br

25 . SINIF MATEMATİK.ÜNİTE KARMA SORULAR.. Kuzey ve Güney Yarım Küre yi ayıran Ekva tor un uzunluğu 006,.0 m dir. km Ekvator un uzunluğunun metre türünden bilimsel gösterim hâlini bulunuz.,006.0 m Yukarıda verilen bilgilere göre, aşağıdaki tabloda hangi satırdaki bilimsel gösterimde hata yapılmıştır? I. Güneşin dünyaya uzaklığı,6.0 km II. Ağrı dağının yüksekliği,.0 km III. İnsan vücudundaki damarların toplam uzunluğu 0 IV. Atomun çapı.0 A) I km B) II C) III cm D) IV. Kitabımızdaki bir i harfinin noktasını koymak. Aşağıdaki sayıların bilimsel gösterim hâllerini için kullanılan mürekkebin kütlesi 0, kg dır. bulunuz. Buna göre, bu sayının bilimsel gösterimi aşa- 0, ğıdakilerden hangisidir? A) 0 kg C) 0.0 B) 0 kg D) 0.0 kg. Kilogramı, TL olan portakaldan meyve suyu üretimi yapan bir firma 0000 kg por- göre, güneş ışınlarının saatte aldığı yolun takal aldığına göre firmanın portakal için uzunluğunun bilimsel gösterimi aşağıdakiler- ödediği paranın bilimsel gösterim hâlini bulu- den hangisidir? B),6.0 km D),6.0 C),6.0 km =,6.0 kg. Güneş ışınları saniyede.0 km yol aldığına A),6.0 km 0, =,.0 nuz , = = 0 TL km

26 .ÜNİTE BİLFEN YAYINCILIK SIRA SENDE. Aşağıda verilen çok büyük ve çok küçük sayıların bilimsel gösterim hâllerini bulunuz. a =,.0 b. 0,000 =,.0 c. 6.0 = 6,.0 0 d =,6.0 e. 0,00.0 =,.0 f. 0, =,6.0 g = 0 h...0 =.0 =, = a.0 b eşitliğinde a.0 b ifadesi bir bilimsel gösterim olmak üzere a + b ifadesinin değeri bulunuz.,.0 = a.0 b a =, b = a + b =,. Tanesi gram olan ekmeklerden bir fırın günde 0000 adet üretim yapmaktadır. Buna göre, bu ekmek fırınının 0 günde ürettiği ekmeklerin toplam kütlelerinin gram türünden bilimsel gösterim hâllerini bulunuz = = =,.0 g. Jupiter gezegeninin güneşe ortalama uzaklığı, AB (Astronomi Birimi) dir. Buna göre, Jupiter gezegeninin güneşe olan ortalama uzaklığının km cinsinden bilimsel olarak gösterimi aşağıdakilerden hangisidir? ( AB = km) A),.0 B),.0 6 C),.0 D),.0,..0 =.0 =,.0 0

EBOB - EKOK EBOB VE EKOK UN BULUNMASI. 2. Yol: En Büyük Ortak Bölen (Ebob) En Küçük Ortak Kat (Ekok) www.unkapani.com.tr. 1. Yol:

EBOB - EKOK EBOB VE EKOK UN BULUNMASI. 2. Yol: En Büyük Ortak Bölen (Ebob) En Küçük Ortak Kat (Ekok) www.unkapani.com.tr. 1. Yol: EBOB - EKOK En Büyük Ortak Bölen (Ebob) İki veya daha fazla pozitif tamsayıyı aynı anda bölen pozitif tamsayıların en büyüğüne bu sayıların en büyük ortak böleni denir ve kısaca Ebob ile gösterilir. Örneğin,

Detaylı

MATEMATİK Fasikül 1 KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR

MATEMATİK Fasikül 1 KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR ATU MATEMATİK Fasikül 1 KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ZENGİN İÇERİKLİ ÖZGÜN KONU ANLATIMI ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR BİLGİ KONTROLÜ ODAKLI KARMA SORULAR PEKİŞTİREN BÖLÜMLERİ AKILLI

Detaylı

8.Sınıf MATEMATİK. Çarpanlar ve Katlar Konu Testi. Test sayısının tek bölenlerinin sayısı aşağıdakilerden

8.Sınıf MATEMATİK. Çarpanlar ve Katlar Konu Testi. Test sayısının tek bölenlerinin sayısı aşağıdakilerden Çarpanlar ve Katlar Konu Testi MATEMATİK 8.Sınıf Test-01 1. I. 1, her sayının bölenidir. II. 2, asal bir çarpandır. III. Her sayı kendisinin bir çarpanıdır. IV. Bir sayının çarpanları, aynı zamanda o sayının

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D)

ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D) 8. Sınıf MATEMATİK ÇARPANLAR VE KATLAR I. Aşağıdakilerden hangisi 6 nın çarpanlarından biridir? A) 3 B) 6 C) 8 D) TEST. 360 sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden hangisidir? A) 3. 3.

Detaylı

sayısının asal çarpanlarına ayrılmış biçimi aşağıdakilerden. 1. Aşağıdakilerden hangisi 96 sayısının çarpanlarından A) 16 B) 28 C) 32 D) 48

sayısının asal çarpanlarına ayrılmış biçimi aşağıdakilerden. 1. Aşağıdakilerden hangisi 96 sayısının çarpanlarından A) 16 B) 28 C) 32 D) 48 1. Aşağıdakilerden hangisi 96 sayısının çarpanlarından biri değildir? A) 16 B) 28 C) 32 D) 48 4. 216 sayısının asal çarpanlarına ayrılmış biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A) 3 2 2 3 5 B) 2 2 2 3 C) 2

Detaylı

MERKEZİ ORTAK SINAV KAZANDIRAN MATEMATİK FÖYÜ

MERKEZİ ORTAK SINAV KAZANDIRAN MATEMATİK FÖYÜ MERKEZİ ORTAK SINAV KAZANDIRAN MATEMATİK FÖYÜ ÖRNEK: 18 sayısının pozitif çarpanları nelerdir? Çarpımları 18 olan sayılar arayalım. 18 = 1. 18 18 =. 9 18 =. 6 Her doğal sayı iki doğal sayının çarpımı şeklinde

Detaylı

MATEMATİK ÜSLÜ SAYILAR. Tam Sayıların Tam Sayı Kuvveti. Üslü sayı, bir sayının kendisi ile tekrarlı çarpımıdır.

MATEMATİK ÜSLÜ SAYILAR. Tam Sayıların Tam Sayı Kuvveti. Üslü sayı, bir sayının kendisi ile tekrarlı çarpımıdır. Kazanım Tam sayıların tam sayı kuvvetlerini belirler. MATEMATİK KAZANIM FÖYÜ- Tam Sayıların Tam Sayı Kuvveti.Adım..Adım...Adım Yanda verilen örüntünüyü 6.Adıma kadar ilerletiniz. HATIRLA Üslü sayı, bir

Detaylı

Asal Çarpanlara Ayırma / EBOB-EKOK ORTAK DERSLER MATEMATİK. Prof. Dr. Emin KASAP

Asal Çarpanlara Ayırma / EBOB-EKOK ORTAK DERSLER MATEMATİK. Prof. Dr. Emin KASAP 3 Asal Çarpanlara Ayırma / EBOB-EKOK ORTAK DERSLER MATEMATİK Prof Dr Emin KASAP 1 Ünite: 5 ASAL ÇARPANLARA AYIRMA / EBOB - EKOK Prof Dr Emin KASAP İçindekiler 51 ASAL ÇARPANLARA AYIRMa 3 511 Asal Sayılar

Detaylı

Çözüm : * ebob = = * ekok = = * ve 36 sayılarının ebob ve ekok u kaçtır?

Çözüm : * ebob = = * ekok = = * ve 36 sayılarının ebob ve ekok u kaçtır? 1) 24 ve 36 sayılarının ebob ve ekok u kaçtır? 24 36 2 * ebob = 2.2.3 =12 12 18 2 * ekok = 2.2.2.3.3 = 72 6 9 2 3 9 3 * 1 3 3 1 Ebob ( 24, 36 ) = 12 ( * lı olanların çarpımı) Ekok ( 24, 36 ) = 72 ( Hepsinin

Detaylı

ÇALIŞMA KAĞIDI Kazanım: Çarpanlar ve Katlar

ÇALIŞMA KAĞIDI Kazanım: Çarpanlar ve Katlar ÇALIŞMA KAĞIDI Kazanım: Çarpanlar ve Katlar 8 basamaklı en büyük asal sayının kaç tane çarpanı vardır? 30 sayısının çarpanlarını yazınız Asal çarpanlarına ayrılış halı 2 3.5 3 olan sayıyı 96 sayısının

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI 1. 1999 ÖSS a, b, c pozitif gerçel (reel) sayılar olmak üzere a+ b ifadesindeki her sayı 3 ile çarpılırsa aşağıdakilerden hangisi elde c edilir? 3 a+ b A) B) c a+ 3b C)

Detaylı

OBEB OKEK ÇÖZÜMLÜ SORULAR

OBEB OKEK ÇÖZÜMLÜ SORULAR OBEB OKEK ÇÖZÜMLÜ SORULAR 1) 4, 36 ve 48 sayılarının ortak bölenlerinin en büyüğü kaçtır? A) 1 B)16 C) 18 D) 4 E) 7 1) Sayılarınhepsini aynı anda asal çarpanlarına ayıralım; 4 36 48 1 18 4 6 9 1 3 9 6

Detaylı

++ :8. SINIF. ÜNİTE Çarpanlar ve Katlar UYGULAMA BÖLÜMÜ. Anla-Uygula

++ :8. SINIF. ÜNİTE Çarpanlar ve Katlar UYGULAMA BÖLÜMÜ. Anla-Uygula ÜNİTE 1 8.1.1 Çarpanlar ve Katlar Anla-Uygula 1 A B ++ :8. SINIF C D UYGULAMA BÖLÜMÜ 8.1.1.2 İki doğal sayının en büyük ortak bölenini (EBOB) ve en küçük ortak katını (EKOK) hesaplar; ilgili problemleri

Detaylı

90 sayısının asal çarpanlarının toplamı kaçtır?

90 sayısının asal çarpanlarının toplamı kaçtır? 90 sayısının asal çarpanlarının toplamı kaçtır? 2 a.3 b.5 c =750 olduğuna göre a+b-c kaçtır? 25 ve 41 i böldüğünde 1 kalanını veren en büyük doğal sayı kaçtır? 6 ve 8 e bölünebilen iki basamaklı en büyük

Detaylı

EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN EBOB

EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN EBOB EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN 1 ve 18 in bölenlerini bulalım ve ortak olanlarını inceleyelim. 1 nin bölenleri: 1,,,4,6,1 18 in bölenleri: 1,,,6,9,18 Aşağıdaki sayı ikililerinin en büyük ortak bölenini ebob bulunuz.

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR ÖĞRENİYORUM

ÇARPANLAR VE KATLAR ÖĞRENİYORUM ÖĞRENİYORUM Bir pozitif tam sayıyı birden fazla pozitif tam sayının çarpımı şeklinde yazarken kullandığımız her bir sayıya o sayının çarpanı denir. Örnek: nin çarpanları,, 3, 4, 6 ve dir. UYGULUYORUM Verilmeyen

Detaylı

egitim ögretim yili matematik AÇIK UÇLU SORULAR

egitim ögretim yili matematik AÇIK UÇLU SORULAR 2017-2018 egitim ögretim yili matematik AÇIK UÇLU SORULAR 8 ADI SOYADI: 1- NO: Altuğ un aklından tuttuğu sayının asal çarpanlarının en küçüğü 5, en büyüğü 11 dir. Buna göre Altuğ un aklından tuttuğu sayının

Detaylı

M a t e m a t i k. 8. Sınıf & Ders Notları

M a t e m a t i k. 8. Sınıf & Ders Notları ÇARPANLAR VE KATLAR Hatırlatma: Asal Sayı: 1 ve kendisinden başka bir sayıya bölünemeyen, 1 den büyük doğal sayılara asal sayı denir. Buna göre asal sayılar : 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29,.. Örnek

Detaylı

İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 2016 DENEME-2

İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 2016 DENEME-2 A KİTAPÇIK TÜRÜ İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 2016 DENEME-2 Bu deneme de emeği geçen bütün İlkMatZum öğretmenlerine teşekkürü borç biliriz. WWW.OGRETMENFORUMU.COM Adı ve Soyadı Sınıfı Öğrenci Numarası.../.../2016

Detaylı

GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 8. Sınıf Matematik dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır.

GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 8. Sınıf Matematik dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır. 8. Sınıf Matematik 01 Ünite ÇARPANLAR VE KATLAR / ÜSLÜ İFADELER Konular Çarpanlar ve Katlar EBOB ve EKOK Aralarında Asal Sayılar Adım Soyadım :... Sınıfım :... Numaram :... Doğru :... Yanlış:... Boş:...

Detaylı

ÇARPANLAR ve KATLAR ASAL SAYILAR. Örnek-2 : 17 ve 27 sayılarının asal sayı olup olmadığını inceleyelim.

ÇARPANLAR ve KATLAR ASAL SAYILAR. Örnek-2 : 17 ve 27 sayılarının asal sayı olup olmadığını inceleyelim. SINIF ÇARPANLAR ve KATLAR www.tayfunolcum.com 8.1.1.1: Verilen pozitif tam sayıların çarpanlarını bulur; pozitif tam sayıları üslü ifade ya da üslü ifadelerin çarpımı seklinde yazar. Çarpan ( bölen ) Her

Detaylı

12-A. Sayılar - 1 TEST

12-A. Sayılar - 1 TEST -A TEST Sayılar -. Birbirinden farklı beş pozitif tam sayının toplamı 0 dur. Bu sayılardan sadece ikisi den büyüktür. Bu sayılardan üç tanesi çift sayıdır. Buna göre bu sayılardan en büyüğü en çok kaç

Detaylı

1. ÜNİTE:SAYILAR VE İŞLEMLER

1. ÜNİTE:SAYILAR VE İŞLEMLER 1. ÜNİTE:SAYILAR VE İŞLEMLER 2 DERS SAATİ:Verilen iki doğal sayının aralarında asal olup olmadığını belirler. ASAL SAYILAR 1 ve kendisinden başka hiçbir sayma sayısı ile bölünemeyen 1 den büyük doğal sayılara

Detaylı

4BÖLÜM. ASAL SAYILAR, BÖLÜNEBİLME ve ÇARPANLARA AYIRMA

4BÖLÜM. ASAL SAYILAR, BÖLÜNEBİLME ve ÇARPANLARA AYIRMA 4BÖLÜM ASAL SAYILAR, BÖLÜNEBİLME ve ÇARPANLARA AYIRMA ASAL SAYILAR, BÖLÜNEBİLME ve ÇARPANLARA AYIRMA TEST 1 1) Aşağıdaki sayılardan kaç tanesi 80 sayısının çarpanıdır? 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,12,15,18,20,25,30,40,45,80

Detaylı

MATEMATİK. Denemenin çözümlerine "www.zekakupuyayinlari.com.tr / portal" adresinden cevap anahtarlarına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

MATEMATİK. Denemenin çözümlerine www.zekakupuyayinlari.com.tr / portal adresinden cevap anahtarlarına tıklayarak ulaşabilirsiniz. MATEMATİK Denemenin çözümlerine "www.zekakupuyayinlari.com.tr / portal" adresinden cevap anahtarlarına tıklayarak ulaşabilirsiniz. 1. DÖNEM DENEME 1 1. 4. 28 ve 35 sayılarının EKOK ve EBOB u kaçtır? EKOK

Detaylı

MATEMATİK ASAL ÇARPANLARA AYIRMA. ÖRNEK 120 sayısını asal çarpanlarına ayırınız. ÖRNEK 150 sayısının asal çarpanları toplamını bulunuz.

MATEMATİK ASAL ÇARPANLARA AYIRMA. ÖRNEK 120 sayısını asal çarpanlarına ayırınız. ÖRNEK 150 sayısının asal çarpanları toplamını bulunuz. MATEMATİK ASAL ÇARPANLARA AYIRMA A S A L Ç A R P A N L A R A A Y I R M A T a n ı m : Bir tam sayıyı, asal sayıların çarpımı olarak yazmaya, asal çarpanlarına ayırma denir. 0 sayısını asal çarpanlarına

Detaylı

TEOG. Matematik ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI

TEOG. Matematik ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI TEOG ÇÖZÜM KİTAPÇIĞI Deneme. (Çarpanlar ve Katlar) EKOK (0,60) 0 Bu araçlar ilk defa 0 saniye dakika sonra yan yana gelirler.. (Üslü İfadeler) ^0, h c m c m 0 0. 6 6 0 olduğundan geriye 0 0 00 km yol.

Detaylı

Çarpan Kavramı ve Asal Çarpanlara Ayırma 5. A B C A) 25 B) 60 C) 75 D) A) 78 B) 138 C) 246 D) 576 MATEMATİK 8

Çarpan Kavramı ve Asal Çarpanlara Ayırma 5. A B C A) 25 B) 60 C) 75 D) A) 78 B) 138 C) 246 D) 576 MATEMATİK 8 8 MTEMTİK Çarpan Kavramı ve sal Çarpanlara yırma Test. 8 sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden hangisidir? ). ) 8.7 C). D)..7. C D Yanda verilen bölen listesi yöntemine göre, ) ) 6

Detaylı

KC00-SS.08YT05. Kolay Temel Matematik. Üniversite Haz rl k 1. 8 ( 3 + 2) 6. 3! 3 ( 3 3)": ( 3) x = 3 ve y = 2 3. ( 5) + ( 7) (+2) + 4

KC00-SS.08YT05. Kolay Temel Matematik. Üniversite Haz rl k 1. 8 ( 3 + 2) 6. 3! 3 ( 3 3): ( 3) x = 3 ve y = 2 3. ( 5) + ( 7) (+2) + 4 Üniversite Haz rl k Sözcükte Do al ve Say lar Söz Öbeklerinde ve Tam Say lar Anlam - I - I Kolay Temel Matematik. 8 ( + ) A) 7 B) 8 C) 9 D) 0 E) 6.! ( )": ( ) A) B) 0 C) D) E). 7. + 5 A) 6 B) 7 C) 8 D)

Detaylı

SINIF TEST. Üslü Sayılar A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 A) - 5 B) - 4 C) 5 D) 7. sayısı aşağıdakilerden hangisine eşittir?

SINIF TEST. Üslü Sayılar A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 A) - 5 B) - 4 C) 5 D) 7. sayısı aşağıdakilerden hangisine eşittir? 8. SINIF. Üslü Sayılar - = T olduğuna göre T kaçtır? A) - B) - C) D) 7 TEST.. 0 - işleminin sonucu kaç basamaklı bir sayıdır? A) B) C) 6 D) 7. n =- 7 için n ifadesinin değeri kaçtır? A) - 8 B) - C) 8 D)

Detaylı

TAM SAYILARLA TOPLAMA İŞLEMİ

TAM SAYILARLA TOPLAMA İŞLEMİ . Sınıf Matematik AD SOYAD C E V A P L A R I M NUMARAM A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D TAM SAYILARLA TOPLAMA İŞLEMİ.

Detaylı

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Matematik

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Matematik 9. Çarpanlar ve Katlar b Dikdörtgenin alanı 4 cm olduğuna göre, kısa ve uzun kenarının çarpımı 4 cm 'dir. a. b = 4 a 6. Asal Çarpanlar A B C D E Yukarıda verilen asal çarpanlara ayırma işleminin son satırında

Detaylı

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler ORGANİZASYON ŞEMASI 1. BÖLÜM Mantık... 7. BÖLÜM Sayılar... 13 3. BÖLÜM Rasyonel Sayılar... 93 4. BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler... 103 5. BÖLÜM Mutlak Değer... 113 6. BÖLÜM Çarpanlara Ayırma...

Detaylı

Çarpanlar ve Katlar Üslü İfadeler

Çarpanlar ve Katlar Üslü İfadeler Çarpanlar ve Katlar Üslü İfadeler Pozitif Tam Sayıların Çarpanları EBOB - EKOK Aralarında Asal Sayılar Tam Sayıların Kuvvetleri Üslü İfadelerle İşlemler Çözümleme Çok Büyük ve Çok Küçük Sayılar Bilimsel

Detaylı

Çarpanlar ve Katlar Föyü KAZANIMLAR

Çarpanlar ve Katlar Föyü KAZANIMLAR 1 Çarpanlar ve Katlar Föyü KAZANIMLAR Verilen pozitif sayıların pozitif tam sayı çarpanlarını bulur, pozitif tam sayıların pozitif tam sayı çarpanlarını üslü ifadelerin çarpımı şeklinde yazar. İki doğal

Detaylı

MATEMATİK DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS NOTLARI 3. HAFTA

MATEMATİK DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS NOTLARI 3. HAFTA MATEMATİK DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS NOTLARI 3. HAFTA 3. Ondalık Sayılarda İşlemler: Toplama - Çıkarma: Ondalık kesirler toplanırken, virgüller alt alta gelecek şekilde yazılır ve doğal sayılarda toplama-çıkarma

Detaylı

BİRLİKTE ÇÖZELİM. 1. Aşağıdaki kesirleri ondalık gösterimle ifade ediniz.

BİRLİKTE ÇÖZELİM. 1. Aşağıdaki kesirleri ondalık gösterimle ifade ediniz. 6. SINIF MATEMATİK.ÜNİTE 1. Aşağıdaki kesirleri ondalık gösterimle ifade ediniz. a. 5 2 = 0,4 4 c. = 1,72 25 b. 40 1 = 0,025 1 d. = 0,026 500 2. Aşağıdaki kesirleri bölme işlemi yaparak ondalık gösterim

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR ÖRNEK. 8 Sayılar ve İşlemler. 2 x x 2 x 6. 2 x 2 x 2 x 9

ÇARPANLAR VE KATLAR ÖRNEK. 8 Sayılar ve İşlemler. 2 x x 2 x 6. 2 x 2 x 2 x 9 ÇARPANLAR VE KATLAR POZİTİF TAM SAYILARIN ÇARPANLARI Her pozitif tam sayı, iki doğal sayının çarpımı olarak yazılabilir. Bu iki doğal sayıdan her birine o sayının çarpanı denir. Bir sayının çarpanı aynı

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR MATEMAT K. 6. a ve b birer do al say r. a 2 b 2 = 19 oldu una göre, a + 2b toplam kaçt r? (YANIT: 28)

TEMEL KAVRAMLAR MATEMAT K. 6. a ve b birer do al say r. a 2 b 2 = 19 oldu una göre, a + 2b toplam kaçt r? (YANIT: 28) TEMEL KAVRAMLAR 6. a ve b birer do al say r. a b = 19 oldu una göre, a + b toplam (YANIT: 8) 1. ( 4) ( 1) 6 1 i leminin sonucu (YANIT: ). ( 6) ( 3) ( 4) ( 17) ( 5) :( 11) leminin sonucu (YANIT: 38) 7.

Detaylı

ARALARINDA ASAL SAYILAR

ARALARINDA ASAL SAYILAR ARALARINDA ASAL SAYILAR Bir ( 1 ) sayısı her sayının bölenidir. İki tamsayının birden başka ortak böleni yoksa böyle iki tamsayıya aralarında asal tam sayılar denir. İki tamsayı asal sayı olmak zorunda

Detaylı

Tam Kare Sayıların Karekökleri - Çalışma Kağıdı Ortaokul Matematik Kafası Kerim Hoca ile 64 arasında kaç tane tam sayı vardır?

Tam Kare Sayıların Karekökleri - Çalışma Kağıdı Ortaokul Matematik Kafası Kerim Hoca ile 64 arasında kaç tane tam sayı vardır? 8.Sınıf Matematik Yayın No : 8- / Kazanım : 8.1.3.. KAREKÖKLÜ İFADELER Tam Kare Sayıların Karekökleri - Çalışma Kağıdı + 3 1 Alıştırmalar 3. Aşağıdaki eşitliklerde x in alabileceği değerleri bulunuz. 1.

Detaylı

sayısının binler bölüğündeki 5 rakamının basamak değeri kaçtır? Yukarıdaki toplama işlemine göre verilmeyen toplanan kaçtır?

sayısının binler bölüğündeki 5 rakamının basamak değeri kaçtır? Yukarıdaki toplama işlemine göre verilmeyen toplanan kaçtır? 5.SNF MTEMTİK UYG. 1.DÖNEM 1.YZ SOU 1. 398 531 793 sayısının binler bölüğündeki 5 rakamının basamak değeri kaçtır? ) 500 ) 5000 C) 50000 D) 500000 6. 3 6 4 8 2 1 0 9 9 5 7 1 Yukarıdaki toplama işlemine

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR. Başarı Başaracağım Diye Başlayanındır. 1

ÇARPANLAR VE KATLAR. Başarı Başaracağım Diye Başlayanındır. 1 ÇARPANLAR VE KATLAR Başarı Başaracağım Diye Başlayanındır. 1 ÖRNEK 1 48 sayısının çarpanlarını bulalım. 1.Gökkuşağı yöntemi 48 sayısının çarpanlarını küçükten büyüğe sıralayarak eşleştiriniz. 48 çarpanlarını

Detaylı

8.Sınıf MATEMATİK KONU ANLATIMI. Testler. Konu Anlatımı. Uygulama

8.Sınıf MATEMATİK KONU ANLATIMI. Testler. Konu Anlatımı. Uygulama 8.Sınıf MATEMATİK Konu Anlatımı Alt başlıklara ayrılmış, detaylandırılmış konu anlatımı ve bunlarla ilgili çözümlü örnek sorular konuyu kavramınızı sağlayacaktır. Uygulama Testler Konu anlatımın sonlarında

Detaylı

MATEMATİK KÖKLÜ SAYILAR

MATEMATİK KÖKLÜ SAYILAR MATEMATİK Kazanım= Tam kare pozitif tam sayılarla bu sayıların karekökleri arasındaki ilişkiyi belirler. KAZANIM FÖYÜ-1 ÖRNEK= Aşağıda verilen tablodaki boşluklara uygun doğal sayılar gelecek şekilde doldurunuz.

Detaylı

İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 2016 DENEME-1

İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 2016 DENEME-1 A KİTAPÇIK TÜRÜ İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 206 DENEME- Bu deneme de emeği geçen bütün İlkMatZum öğretmenlerine teşekkürü borç biliriz. WWW.OGRETMENFORUMU.COM Adı ve Soyadı Sınıfı Öğrenci Numarası.../.../206

Detaylı

Bir bütünün eş parçalarının bütüne olan oranı kesir olarak adlandırılır. b Payda

Bir bütünün eş parçalarının bütüne olan oranı kesir olarak adlandırılır. b Payda Matematik6 Bir Bakışta Matematik Kazanım Defteri Özet bilgi alanları... Kesirlerle İşlemler KESİR ve KESİRLERDE SIRALAMA Bir bütünün eş parçalarının bütüne olan oranı kesir olarak adlandırılır. Bir kesirde

Detaylı

Tek Doğal Sayılar; Çift Doğal Sayılar

Tek Doğal Sayılar; Çift Doğal Sayılar Bölüm BÖLÜNEBİLME VE ÇARPANLARA AYIRMA. Bölünebilme Kuralları Bir a doğal sayısı bir b sayma sayısına bölündüğünde bölüm bir doğal sayı ve kalan sıfır ise, a doğal sayısı b sayma sayısına bölünebilir.

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ 12. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI A) B) X C) 2X D) 3X

ÖZEL EGE LİSESİ 12. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI A) B) X C) 2X D) 3X . < a < b < < c 2 sıralamasında birbirini izleyen sayılar arasındaki farklar eşittir. Buna göre, a+c toplamı kaçtır? 3. X=.+3.3+5.5+ +5.5 Y=.3+3.9+5.5+ +5.53 ise Y X farkının X cinsinden değeri kaçtır?

Detaylı

TEST. Çarpanlar ve Katlar. 1. Asal çarpanların çarpımı olan sayı kaçtır? sayısının kaç tane birbirinden farklı asal çarpanı vardır?

TEST. Çarpanlar ve Katlar. 1. Asal çarpanların çarpımı olan sayı kaçtır? sayısının kaç tane birbirinden farklı asal çarpanı vardır? Çarpanlar ve Katlar 8. Sınıf Matematik Soru Bankası TEST. Asal çarpanların çarpımı..5 olan sayı kaçtır? A) 40 B) 480 C) 60 D) 70 4. 60 sayısının kaç tane birbirinden farklı asal çarpanı vardır? A) B) C)

Detaylı

SERİMYA II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI

SERİMYA II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI SERİMYA - 4 II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI. 4? 4 4. A B denkleminde A ve B birbirinden farklı pozitif tam sayılar olduğuna göre, A + B toplamı kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? A) 6 B) 8 C) D)

Detaylı

TEOG HAZIRLIK. Musa BOR

TEOG HAZIRLIK. Musa BOR TEOG HAZIRLIK sınıf. Musa BOR AFG Matbaa Yayıncılık Kağ. İnş. Ltd. Şti. Buca OSB, BEGOS 2. Bölge 3/20 Sk. No: 17 Buca-İZMİR Tel: 0.232.442 01 01-442 03 03 Faks: 442 06 60 Bu kitabın tüm hakları AFG Matbaa

Detaylı

İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 2016 DENEME-1

İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 2016 DENEME-1 KİTAPÇIK TÜRÜ İLKMATZUM 8. SINIF MATEMATİK 206 DENEME- u deneme de emeği geçen bütün İlkMatZum öğretmenlerine teşekkürü borç biliriz. WWW.OGRETMENFORUMU.COM Adı ve Soyadı Sınıfı Öğrenci Numarası.../.../206

Detaylı

ASAL SAYILAR - TAM BÖLENLER - FAKTÖRİYEL Test -1

ASAL SAYILAR - TAM BÖLENLER - FAKTÖRİYEL Test -1 ASAL SAYILAR - TAM BÖLENLER - FAKTÖRİYEL Test -1 1. ve y aralarında asal iki doğal sayıdır. 7 y 11 olduğuna göre, y farkı 5. 364 sayısının en büyük asal böleni A) 3 B) 7 C) 11 D) 13 E) 17 A) B) 3 C) 4

Detaylı

30 m 2 30 m m 2. Koridor. 42 m 2 42 m m 2

30 m 2 30 m m 2. Koridor. 42 m 2 42 m m 2 . 30 m 30 m... 30 m Koridor 4 m 4 m... 4 m Bir alışveriş merkezinin. katının planı yukarıdaki gibidir. Koridorun sol tarafında 30 m 'lik, sağ tarafında 4 m 'lik mağazalar vardır. Mağazalar dikdörtgen biçimindedir.

Detaylı

6. SINIF GENEL AÇIKLAMA

6. SINIF GENEL AÇIKLAMA 6. SINIF GENEL AÇIKLAMA Bu kitapçık 3 bölümden oluşmaktadır. 1. bölümde yer alan 5 sorunun her biri 1, puan değerindedir.. bölümde yer alan 15 sorunun her biri,4 puan değerindedir. 3. bölümde yer alan

Detaylı

9SINIF MATEMATİK. Temel İşlem Becerisi < 9. Sınıf

9SINIF MATEMATİK. Temel İşlem Becerisi < 9. Sınıf 9SINIF MATEMATİK Temel İşlem Becerisi < 9. Sınıf YAYIN KOORDİNATÖRÜ Oğuz GÜMÜŞ EDİTÖR Hazal ÖZNAR - Uğurcan AYDIN DİZGİ Muhammed KARATAŞ SAYFA TASARIM - KAPAK F. Özgür OFLAZ Eğer bir gün sözlerim bilim

Detaylı

KONU: ÇARPANLAR VE KATLAR

KONU: ÇARPANLAR VE KATLAR 8. SINIF KONU DEĞERLENDİRE SINAVI- KONU: ÇARPANLAR VE KATLAR. Ahmet 80 metre uzunluğundaki bir ipi eşit şekilde kesmek istiyor. Buna göre Ahmet ipi aşağıda verilen aralıklardan hangisi ile keserse, eşit

Detaylı

sunu Değerli Zümrelerimiz ve Sevgili Öğrenciler,

sunu Değerli Zümrelerimiz ve Sevgili Öğrenciler, sunu 978-605-2018-38-5 Değerli Zümrelerimiz ve Sevgili Öğrenciler, Yazar Ahmet SAĞDIÇ Sinan SARITAŞ Redaksiyon Mehmet SÜSLÜ Dizgi - Tasarım Çanta Yayıncılık Tasarım Atölyesi Grafik - Kapak Çanta Yayıncılık

Detaylı

ORAN-ORANTI TEST 1. 1) Asağıdaki şekillerde mavi bölgelerin kırmızı bölgelere oranını bulunuz. a) b) c)

ORAN-ORANTI TEST 1. 1) Asağıdaki şekillerde mavi bölgelerin kırmızı bölgelere oranını bulunuz. a) b) c) 7BÖLÜM ORAN - ORANTI ORAN-ORANTI TEST 1 1) Asağıdaki şekillerde mavi bölgelerin kırmızı bölgelere oranını bulunuz. a) b) c) ) Aşağıda okunuşları verilen oranları yazınız. a) 16 nın 14 e oranı b) 6 nın

Detaylı

Kazanım :Tamsayıların kendileri ile tekrarlı çarpımını üslü nicelik olarak ifade eder.

Kazanım :Tamsayıların kendileri ile tekrarlı çarpımını üslü nicelik olarak ifade eder. . Bir sayının kendisi ile tekrarlı çarpımına o sayının kuvveti denir. Yapılan bu tekrarlı çarpma işleminin sonucunu bulmaya ise kuvvet alma işlemi denir. -3 ile (-3) üslü niceliklerinin değerlerini bulalım;

Detaylı

140. 2< a< 1 ise kesrinin değeri aşağıdakilerden hangisi olamaz? (3,7) a 1,9 2,4 2,7 3,2 3,7. a a c b ve c a a b c

140. 2< a< 1 ise kesrinin değeri aşağıdakilerden hangisi olamaz? (3,7) a 1,9 2,4 2,7 3,2 3,7. a a c b ve c a a b c 138. a ve b gerçel sayılardır. a < a, 6a b 5= 0 b ne olabilir? (11) 4 5 8 11 1 139. < 0 olmak üzere, 4 3. =? ( 3 ) a 1 140. < a< 1 ise kesrinin değeri aşağıdakilerden hangisi olamaz? (3,7) a 1,9,4,7 3,

Detaylı

EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN (EBOB) NOT: 12 ve 6 sayılarının En Büyük Ortak Böleni EBOB (12,18)=6 veya (12,18) EBOB =6 şeklinde ifade edilir.

EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN (EBOB) NOT: 12 ve 6 sayılarının En Büyük Ortak Böleni EBOB (12,18)=6 veya (12,18) EBOB =6 şeklinde ifade edilir. 8.1.8 EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN (EBOB) İki veya daha fazla sayma sayısının ortak bölenlerinden en büyük olanına, bu sayıların En Büyük Ortak Böleni EBOB u denir. NOT: 12 ve 6 sayılarının En Büyük Ortak Böleni

Detaylı

Ortak Bölenlerin En Büyüğü & Ortak Katların En Küçüğü

Ortak Bölenlerin En Büyüğü & Ortak Katların En Küçüğü Sayfa : 1 60 ve 72 nin OBEB VE toplamları kaçtır? A) 30 B) 360 C) 372 D) 420 E) 448 24, 36, 60 sayılarının i OBEB inin kaç katıdır? A) 12 B) 20 C) 30 D) 45 E) 54 Cevaplar: C C Sayfa : 2 54 ve 78 sayılarını

Detaylı

Örnek...1 : Yandaki bölme işlemin de bölüm ile kalanın toplamı kaçtır?

Örnek...1 : Yandaki bölme işlemin de bölüm ile kalanın toplamı kaçtır? BÖLME İŞLEMİ VE ÖZELLİKLERİ A, B, C, K doğal sayılar ve B 0 olmak üzere, BÖLÜNEN A B C BÖLEN BÖLÜM Örnek...4 : x sayısının y ile bölümündeki bölüm 2 ve kalan 5 tir. y sayısının z ile bölümündeki bölüm

Detaylı

EBOB- EKOK. 4) 30,40 ve 50 sayılarının EBOB u kaçtır? 1) 24 ve 32 sayılarının EBOB u kaçtır? A)10 B)5 C)2 D)1 A)4 B)8 C)12 D)16

EBOB- EKOK. 4) 30,40 ve 50 sayılarının EBOB u kaçtır? 1) 24 ve 32 sayılarının EBOB u kaçtır? A)10 B)5 C)2 D)1 A)4 B)8 C)12 D)16 1) 24 ve 32 sayılarının EBOB u kaçtır? A)4 B)8 C)12 D)16 4) 30,40 ve 50 sayılarının EBOB u kaçtır? A)10 B)5 C)2 D)1 2) 18 ve 24 sayılarının EKOK u kaçtır? A)6 B)48 C)72 D)96 5) Ebob(8,12)+Ekok(8,12)=?

Detaylı

Örnek...1 : Yandaki bölme işlemin de bölüm ile kalanın toplamı kaçtır?

Örnek...1 : Yandaki bölme işlemin de bölüm ile kalanın toplamı kaçtır? BÖLME İŞLEMİ VE ÖZELLİKLERİ A, B, C, K doğal sayılar ve B 0 olmak üzere, BÖLÜNEN A B C BÖLEN BÖLÜM Örnek...4 : x sayısının y ile bölümündeki bölüm 2 ve kalan 5 tir. y sayısının z ile bölümündeki bölüm

Detaylı

MATEMATİK SINIF. Pozitif Tam Sayıların Çarpanlarını Bulma KAZANIM FÖYÜ-1. Çarpımları 18 olan pozitif tam sayılar bulalım.

MATEMATİK SINIF. Pozitif Tam Sayıların Çarpanlarını Bulma KAZANIM FÖYÜ-1. Çarpımları 18 olan pozitif tam sayılar bulalım. 8. MATEMATİK ÇARPANLAR KATLAR Kazanım = Verilen pozitif tam sayıların çarpanlarını bulur; pozitif tam sayıları üslü ifade yada üslü ifadelerin çarpımı seklinde yazar. SINIF KAZANIM FÖYÜ- Pozitif Tam Sayıların

Detaylı

5. Üç basamaklı ABC doğal sayısı 2 ile, 5 ile ve 9 ile tam. 6. Dört basamaklı AB24 sayısının 36 ile bölümünden kalan iki

5. Üç basamaklı ABC doğal sayısı 2 ile, 5 ile ve 9 ile tam. 6. Dört basamaklı AB24 sayısının 36 ile bölümünden kalan iki Bölme ve Bölünebilme BÖLÜM 03 Test 01 1 Üç basamaklı 5AB sayısı iki basamaklı AB sayısına bölündüğünde, bölüm 13 ve kalan 8 olmaktadır Buna göre, A + B toplamı A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) 9 5AB = 13 AB + 8

Detaylı

TAM SAYILARLA TOPLAMA ÇIKARMA

TAM SAYILARLA TOPLAMA ÇIKARMA 7. Kazanım Tam sayılarla toplama çıkarma işlemlerini yapar. SINIF MATEMATİK tam SAYILAR TAM SAYILARLA TOPLAMA ÇIKARMA ( + 6) + ( + ) ( + 8) ( ) + ( ) ( 9) 8 Aynı işaretli sayılarda toplama yapılırken,

Detaylı

++ :8. C SINIF ÜNİTE 1 BÖLÜM TESTİ A B C D Üslü İfadeler. Mesut YAŞA 1) 2-4

++ :8. C SINIF ÜNİTE 1 BÖLÜM TESTİ A B C D Üslü İfadeler.  Mesut YAŞA 1) 2-4 ÜNİTE.. Üslü İfadeler A B ++ :. C SINIF D BÖLÜM TESTİ A B C D ) - ifadesinin eşiti aşağıdakilerden hangisinde yanlış verilmiştir? A) B) C) D) 5). A) B) C) D) ) 5 - ifadesinin sonucu kaçtır? A) B) C) D)

Detaylı

LGS MATEMATİK DENEME SINAVI 1 İÇERDİĞİ KONULAR DENEME 1

LGS MATEMATİK DENEME SINAVI 1 İÇERDİĞİ KONULAR DENEME 1 LGS MATEMATİK DENEME SINAVI 1 İÇERDİĞİ KONULAR 1. ÇARPANLAR VE KATLAR 2. ÜSLÜ İFADELER 3. KAREKÖKLÜ İFADELER 4. BASİT OLAYLARIN OLMA OLASILIĞI ADI SOYADI ALDIĞI NOT DENEME 1 C1CELL 8. SINIF LGS MATEMATİK

Detaylı

Ortak Bölenlerin En Büyüğü & Ortak Katların En Küçüğü

Ortak Bölenlerin En Büyüğü & Ortak Katların En Küçüğü Sayfa : 1 60 ve 72 nin OBEB VE toplamları kaçtır? A) 30 B) 360 C) 372 D) 420 E) 448 24, 36, 60 sayılarının i OBEB inin kaç katıdır? A) 12 B) 20 C) 30 D) 45 E) 54 Cevaplar: C C Sayfa : 2 54 ve 78 sayılarını

Detaylı

TEMEL MATEMATİĞE GİRİŞ - Matematik Kültürü - 5

TEMEL MATEMATİĞE GİRİŞ - Matematik Kültürü - 5 1 14 ve 1 sayılarına tam bölünebilen üç basamaklı kaç farklı doğal sayı vardır? x = 14.a = 1b x= ekok(14, 1 ).k, (k pozitif tamsayı) x = 4.k x in üç basamaklı değerleri istendiğinden k =, 4, 5, 6, 7,,

Detaylı

5. İki sayının toplamı 60 tır. Büyük sayı küçük sayının. 6. Bir çiftlikte toplam 20 tavuk ve koyun bulunmaktadır.

5. İki sayının toplamı 60 tır. Büyük sayı küçük sayının. 6. Bir çiftlikte toplam 20 tavuk ve koyun bulunmaktadır. Denklemler 7. Sınıf Matematik Soru Bankası TEST 0. kg. Denge durumunda verilen eşit kollu teraziye göre, kütlesinin kaç kg olduğunu veren denklem aşağıdakilerden hangisidir? A) + = + B) + = + C) + = +

Detaylı

8. SINIF MATEMATİK ÜSLÜ İFADELER

8. SINIF MATEMATİK ÜSLÜ İFADELER . SINIF MATEMATİK ÜSLÜ İFADELER... Tam sayıların, tam sayı kuvvetlerini hesaplar, üslü ifade şeklinde yazar....... a.a.a.a...a a n HATIRLATMA KÖŞESİ- n HATIRLATMA KÖŞESİ- Her sayının sıfırıncı kuvveti

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 10 Mayıs Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 10 Mayıs Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 10 Mayıs 2009 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. ( 2 1). 2+ 1 1 2 1 işleminin sonucu kaçtır? A) 1 B) 2 C) 4 D) 2 2 E)

Detaylı

SAYILARIN ASAL ÇARPANLARINA AYRILMASI

SAYILARIN ASAL ÇARPANLARINA AYRILMASI ASAL SAYILAR Asal sayılar, 1 ve kendisinden başka pozitif tam böleni olmayan 1' den büyük tamsayılardır. En küçük asal sayı, 2' dir. 2 asal sayısı dışında çift asal sayı yoktur. Yani, 2 sayısı dışındaki

Detaylı

1-)BİLİNMESİ GEREKEN ÜSLÜ İFADELER VE DEĞERLERİ

1-)BİLİNMESİ GEREKEN ÜSLÜ İFADELER VE DEĞERLERİ 1-)BİLİNMESİ GEREKEN ÜSLÜ İFADELER VE DEĞERLERİ * 2 0 = * 3 0 = * 4 0 = * 5 0 = * 2 1 = * 3 1 = * 4 1 = * 5 1 = * 2 2 = * 3 2 = * 4 2 = * 5 2 = * 2 3 = * 3 3 = * 4 3 = * 5 3 = * 2 4 = * 3 4 = * 4 4 = *

Detaylı

Matematik Yarıyıl Tatili Etkinliği

Matematik Yarıyıl Tatili Etkinliği Matematik Yarıyıl Tatili Etkinliği 1) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanlarına D, yanlış olanlarına Y harfi yazınız. (.) İşlem önceliğinde çarpma her zaman bölmeden önce yapılır. (.) Asal sayıların tamamı

Detaylı

Ýþlem Yeteneði Temel Kavramlar Sayý Basamaklarý Taban Aritmetiði Bölme ve Bölünebilme Ebob-Ekok

Ýþlem Yeteneði Temel Kavramlar Sayý Basamaklarý Taban Aritmetiði Bölme ve Bölünebilme Ebob-Ekok Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol Eden :... LYS MATEMATİK - I Ödev Kitapçığı (MF-TM) Ýþlem Yeteneði Temel Kavramlar Sayý Basamaklarý Taban Aritmetiði Bölme ve Bölünebilme Ebob-Ekok Adý

Detaylı

Asal Çarpan, OBEB - OKEK

Asal Çarpan, OBEB - OKEK Isınma Hareketleri 1 Uygun eşleştirmeleri yapınız. I. 15 in doğal sayı çarpanları II. 1 nin tam sayı bölenleri a) 1,, 3, 4, 6, 1 1,, 3, 4, 6, 1 b) 1, 3, 5, 15 III. 140 ın asal çarpanlara ayrılışı c) 140

Detaylı

1. BÖLÜM. Sayılarda Temel Kavramlar. Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK. Kontrol Noktası 1

1. BÖLÜM. Sayılarda Temel Kavramlar. Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK. Kontrol Noktası 1 1. BÖLÜM Sayılarda Temel Kavramlar Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK Kontrol Noktası 1 Isınma Hareketleri 1 Uygun eşleştirmeleri yapınız. I. {0, 1, 2,..., 9} II. {1, 2, 3,...} III. {0, 1, 2,

Detaylı

EN KÜÇÜK ORTAK KAT (EKOK) EKOK UYGULAMA SORULARI : 1) Aşağıda verilen sayıların EKOK'unu bulunuz.

EN KÜÇÜK ORTAK KAT (EKOK) EKOK UYGULAMA SORULARI : 1) Aşağıda verilen sayıların EKOK'unu bulunuz. 8.1.7 EN KÜÇÜK ORTAK KAT (EKOK) İki veya daha fazla sayma sayısının ortak katlarından en küçük olanına, bu sayıların En Küçük Ortak Katı olan EKOK u denir. 8.1.7 EKOK UYGULAMA SORULARI : 1) Aşağıda verilen

Detaylı

SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN... YAYINLARI HAZIRLAYANLAR

SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN... YAYINLARI HAZIRLAYANLAR 06 07 6.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN... YAYINLARI HAZIRLAYANLAR Adı Soyadı İmza Adı Soyadı 8 9 0 6 7 Ömer Askerden İmza 06-07 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI FATİH SULTAN MEHMET ORTAOKULU

Detaylı

6. SINIF ÖF RETH M PROGRAMI

6. SINIF ÖF RETH M PROGRAMI 6. SINIF ÖF RETH M PROGRAMI Öğrenme Alanları ve Alt Öğrenme Alanları 6.1. Sayılar ve İşlemler 6.1.1. Doğal Sayılarla İşlemler 6.1.2. Çarpanlar ve Katlar 6.1.3. Tam Sayılar 6.1.4. Kesirlerle İşlemler 6.1.5.

Detaylı

{ x,y x y + 19 = 0, x, y R} = 3 tir. = sonlu kümesinin 32 tane alt kümesinde

{ x,y x y + 19 = 0, x, y R} = 3 tir. = sonlu kümesinin 32 tane alt kümesinde 1. Aşağıdaki kümelerden hangisi sonsuz küme belirtir? A) A = { x 4 < x < 36,x N} B) B = { x 19 < x,x asal sayı} C) C = { x x = 5k,0 < x < 100,k Z} D) D = { x x = 5, x Z} E) E = { x x < 19,x N}. A, B ve

Detaylı

Buna göre, eşitliği yazılabilir. sayılara rasyonel sayılar denir ve Q ile gösterilir. , -, 2 2 = 1. sayıdır. 2, 3, 5 birer irrasyonel sayıdır.

Buna göre, eşitliği yazılabilir. sayılara rasyonel sayılar denir ve Q ile gösterilir. , -, 2 2 = 1. sayıdır. 2, 3, 5 birer irrasyonel sayıdır. TEMEL KAVRAMLAR RAKAM Bir çokluk belirtmek için kullanılan sembollere rakam denir. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sembolleri birer rakamdır. 2. TAMSAYILAR KÜMESİ Z = {..., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4,... }

Detaylı

YGS ÖNCESİ. 1) 1! + 3! + 5! ! Toplamının birler basamağındaki rakam kaçtır?

YGS ÖNCESİ.   1) 1! + 3! + 5! ! Toplamının birler basamağındaki rakam kaçtır? 1) 1! + 3! + 5! +. + 1453! Toplamının birler basamağındaki rakam kaçtır? 6) Rakamları sıfırdan farklı iki basamaklı bir AB doğal sayının rakamları yer değiştiğinde sayının değeri 63 artıyor. Buna göre,

Detaylı

ASAL SAYILAR ASAL SAYILAR

ASAL SAYILAR ASAL SAYILAR Kazanım : Asal sayıları özellikleriyle belirler. Doğal sayıların asal çarpanlarını belirler. ASAL SAYILAR 1 ve kendisinden başka hiçbir sayma sayısına tam bölünemeyen 1 den büyük doğal sayılara asal sayılar

Detaylı

3 7 üs(kuvvet) 5 2 ( 4 3 ( 7 5 (

3 7 üs(kuvvet) 5 2 ( 4 3 ( 7 5 ( Bu konuda üslü sayılarla ilgili kazanımları maddeler halide işleyeceğiz Normalde 8 sınıf matematik kazanımları üslü sayılar konusunda negatif üs kavramı ile başlamasına rağmen bu çalışma kağıdında 6sınıf

Detaylı

16. ULUSAL ANTALYA MATEMATİK SORULARI A A A A A A A

16. ULUSAL ANTALYA MATEMATİK SORULARI A A A A A A A AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ 16. ULUSAL ANTALYA MATEMATİK OLİMPİYATLARI BİRİNCİ AŞAMA SORULARI A A A A A A A SINAV TARİHİ VESAATİ:16 NİSAN 2011 - Cumartesi 10.00-12.30 Bu sınav 25 sorudan oluşmaktadır vesınav

Detaylı

KPSS soruda SORU GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR MATEMATİK GEOMETRİ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

KPSS soruda SORU GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR MATEMATİK GEOMETRİ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI KPSS 019 10 soruda 86 SORU GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR MATEMATİK GEOMETRİ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI Komisyon KPSS LİSANS MATEMATİK - GEOMETRİ SORU BANKASI ISBN 978-605-41-77-0 Kitapta yer alan bölümlerin

Detaylı

Rasyonel Sayılarla İşlemler. takip edilir.

Rasyonel Sayılarla İşlemler. takip edilir. Matematik Bir Bakışta Matematik Kazanım Defteri Rasyonel Sayılarla İşlemler Özet bilgi alanları... RASYONEL SAYILARLA ÇOK ADIMLI İŞLEMLER Çok adımlı işlemlerde şu sıra takip edilir : Parantez içindeki

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. Bir sayının 0,02 ile çarpılmasıyla elde edilen sonuç, aynı sayının aşağıdakilerden

Detaylı

2012 YGS MATEMATİK Soruları

2012 YGS MATEMATİK Soruları 01 YGS MATEMATİK Soruları 1. 10, 1, 0, 0, işleminin sonucu kaçtır? A) B), C) 6 D) 6, E) 7. + ABC 4 x 864 Yukarıda verilenlere göre, çarpma işleminin sonucu kaçtır? A) 8974 B) 907 C) 9164 D) 94 E) 98. 6

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007. Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007. Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. Bir sayının 0,02 ile çarpılmasıyla elde edilen sonuç, aynı sayının aşağıdakilerden

Detaylı

8. Sınıf DENEME - 1. x x y y

8. Sınıf DENEME - 1. x x y y - 1 8. Sınıf 1. Öğretmen öğrencilerden 3 ile 18 arasındaki tam sayıların karekök değerleri ile ilgili aşağıdaki işlemleri yapmasını istiyor. 2. Sayı tam kare ise; sayının karekökü bulunur. Sayı tam kare

Detaylı

2004 II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI

2004 II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI 4 II MATEMATİK YARIŞMASI I AŞAMA SORULARI 4? 4 4 A B denkleminde A ve B birbirinden farklı pozitif tam sayılar olduğuna göre, A + B toplamı kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? 5 A) B) C) - D) E) - 8 4 x x

Detaylı