Vektör-Kuvvet Denge Moment Basit Makineler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Vektör-Kuvvet Denge Moment Basit Makineler"

Transkript

1 Ödev Tarihi :... Ödev ontrol Tarihi :... ontrol Eden :... YS İZİ Ödev itapçığı 1 () Vektör-uvvet Denge oment Basit akineler Adý Soyadý :... BÝREY DERSHANEERÝ ÝZÝ ÖDEV ÝTAÇIÐI Bu kitapçýðýn her hakký saklýdýr. Tüm haklarý bry Birey Eðitim Yayýncýlýk azarlama td. Þti. e aittir. ýsmen de olsa alýntý yapýlamaz. etin ve sorular, kitapçýðý yayýmlayan þirketin önceden izni olmaksýzýn elektronik, mekanik, fotokopi ya da herhangi bir kayýt sistemiyle çoðaltýlamaz yayýmlanamaz.

2 YS izik Ödev itapçýðý 1 1. Ayný düzlemdeki,, vektörleri þekildeki gibidir. Buna göre, + iþleminin sonucu aþaðýdaki vektörlerden hangisine eþittir? 2. Ayný düzlemdeki,, vektörlerinin bileþkesinin dengeleyeni R dir. 3. A) B) C) D) E), ve R þekilde verildiðine göre R vektörü aþaðýdakilerden hangisine eþittir? A) 2 R B) R C) R D) 2 R E) 3 R, vektörleri ayný düzlemdedir. A) B) C) D) E) YS izik Ödev itapçýðý 1 () ve þekilde verildiðine göre vektörü aþaðýdakilerden hangisidir? 4. Ayný düzlemdeki 1, 1 ve + 3 kuvvetleri þekildeki gibidir Buna göre, 3 kuvveti aþaðýdakilerden hangisidir? A) B) C) D) E) x noktasal cismine ayný düzlemdeki ve kuvvetleri þekildeki gibi etki etmektedir. cisminin x doðrultusunda harekete baþlayabilmesi için cisme 1 ve 2 ile birlikte, ve N kuvvetlerinden hangileri tek baþýna uygulanabilir? A) Yalnýz N B) ya da N C) ya da D) ya da N E) ya da ya da N Þekil 1 noktasal cismine ayný düzlemdeki, kuvvetleri Þekil 1 deki gibi uygulandýðýnda, sabit v hýzýyla hareket etmektedir. Ayný düzlemde hareket eden cismine Þekil 2 deki kuvvetiyle birlikte kesikli oklarla gösterilen kuvvetlerden hangisi uygulanýrsa cisim yine sabit v hýzýyla hareketine devam eder? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) N +x Þekil 2

3 7. Sürtünmesiz düzlemdeki noktasal cismi 2 þekildeki üç kuvvetin etkisinde +x yönünde hare- 1 θ +x ket ediyor. Buna göre, I..Cosθ= 3 3 II..Sinθ= III. > 3 karþýlaþtýrmalarýndan hangileri kesinlikle doðrudur? A) Yalnýz I B) Yalnýz II C) I ve II D) I ve III E) II ve III 8. Ayný düzlemdeki a, b, c vektörlerinin bileþkesi R ile a+ b, 2 a+ c vektörleri þekildeki gibidir. Buna göre, a vektörü aþaðýdakilerden hangisidir? 9. Ayný düzlemdeki,, vektörlerinin bileþkesinin dengeleyeni R dir., ve R vektörleri þekildeki gibi olduðuna göre, vektörü aþaðýdakilerden hangisine eþittir? 2a+c R A) B) C) D) E) R a+b A) B) C) D) E) R 10. Eþit bölmelendirilmiþ þekildeki düzlemde bulunan 1, 2 kuvvetlerinin bileþkesi kaç br dir? A)3 B)3 2 C)4 D)4 2 E)5 11. Büyüklükleri sýrasýyla 4 N, 3 N, 2 N olan ayný düzlemdeki,, 3 kuvvetleri þekildeki gibidir. Buna göre, bu kuvvetlerin bileþkesi kaç N dir? (sin37 =cos53 =0,6; sin53 =cos37 =0,8) A) 1 B) 2 C) 3 D) 5 E) Büyüklükleri 4 2 N ve 1 N olan þekildeki iki kuvvetin bileþkesi kaç N dir? sin45 = cos45 = YS izik Ödev itapçýðý düþey A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 1N br 45 1 br 4 2 N 3 YS izik Ödev itapçýðý 1 ()

4 YS izik Ödev itapçýðý noktasal cismi sürtünmesiz düzlemdeki 1,, 3, 4, 5 kuvvetlerinin etkisinde hareket etmektedir. cismi hareket ederken hangi kuvvet kaldýrýlýrsa nin hareket yönü deðiþmez? A) B) C) 3 D) 4 E) noktasal cismi, sürtünmesi önemsenmeyen düzlemdeki,, 3 kuvvetlerinin etkisiyle hareket ediyor. Bir süre sonra cisminin sabit hýzla hareket etmesi için, I. in büyüklüðünü bir kat artýrma II. nin büyüklüðünü yarýya indirme III. 3 ün büyüklüðünü iki katýna çýkarma iþlemlerinden hangileri yapýlabilir? A) Yalnýz I B) Yalnýz II C) Yalnýz III D) I ve li E) Il ve lii 15. aðýrlýðýndaki cisim, þekildeki gibi dengelenmiþtir. T Buna göre, oraný kaçtýr? 1 3 sin30 =, cos30 = A) B) C) D) E) YS izik Ödev itapçýðý 1 () T Yatay sürtünmesiz bir düzlem üzerinde, hareketi engellenmiþ noktasal bir parçacýðýna ayný düzlemde,, 3 ve 4 kuvvetleri þekildeki gibi etkiyor Engel kaldýrýldýðýnda cismin hareketi için ne söylenebilir? A) yönünde hareket eder. B) yönünde hareket eder. C) 3 yönünde hareket eder. D) 4 yönünde hareket eder. E) Hareketsiz kalýr. 1 2 (1990/ÖSS) Sürtünmesiz bir düzlem üzerinde duran cismi, ayný düzlemde bulunan iki kuvvetin etkisiyle +x yönünde harekete geçiyor. Bu kuvvetlerden biri þekildeki olduðuna göre, ikincisi kesik çizgilerle belirtilenlerden hangisidir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 (1993/ÖSS) 4 y Noktasal parçacýðý, ve sürtünmesiz bir düzlem üzerinde durmaktadýr. Bu parçacýða ayný düzlemde 1, 2, 3, 4 ve 5 kuvvetleri þekildeki gibi etki ederse, parçacýk hangi yönde hareket eder? A) yönünde B) yönünde C) 3 yönünde D) 4 yönünde 5 E) 5 yönünde 4 4 +x 3 (1994/ÖSS)

5 Þekildeki,, 3, 4 ve 5 vektörleri ayný düzlemdedir. Buna göre 5 vektörü, I. + II. 4 III. 3 iþlemlerinden hangilerine eþittir? A) Yalnýz I B) Yalnýz II C) Yalnýz III D) I ve II E) II ve III (1996/ÖSS) 20. noktasal cismi sayfa düzlemindeki,, 3, 4 kuvvetlerinin etkisinde sürtünmesiz zeminde hareket etmektedir. Buna göre; 5 I. 3 ün kaldýrýlmasý cismin hareket yönünü deðiþtirmez. II. in büyüklüðü iki katýna çýkarýlýrsa cisim 4 yönünde hareket eder. III. 4 kaldýrýlýrsa cisim doðrultusunda hareket eder. yargýlarýndan hangileri doðrudur? A) Yalnýz I B) Yalnýz III C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III aðýrlýðýndaki özdeþ cisimler ve aðýrlýðýndaki sürtünmesi önemsenmeyen makara, eþit miktarda gerilmiþ yaylar ve, leriyle þekildeki gibi dengelenmiþtir. Buna göre;, lerindeki gerilme kuvvetlerinin oraný T kaçtýr? T 1 3 sin30 = ; cos30 = A) B) 1 C) D) E) aðýrlýðýndaki cisim, sürtünmesi önemsenmeyen makaralarla kurulan þekildeki düzenekte dengedeyken, noktalarýndaki gerilme kuvvetleri sý- α θ rasýyla T, T dir. Buna göre, I. T =T II. α>θ III. >T karþýlaþtýrmalarýndan hangileri kesinlikle doðrudur? A) Yalnýz I B) Yalnýz II C) Yalnýz III D) I ve III E) II ve III 23. aðýrlýðýndaki cismi, aðýrlýðý ve sürtünmesi önemsenmeyen makaralarla kurulan þekildeki düzenekte cismi ile dengelenmiþtir. Buna göre, tavana baðlý teki gerilme kuvveti T, kaç dir? YS izik Ödev itapçýðý 1 30 düþey A)1 B) 2 C) 3 D) 2 E) T tavan 5 YS izik Ödev itapçýðý 1 ()

6 YS izik Ödev itapçýðý Aðýrlýklarý,, olan,, cisimleriyle kurulan þekildeki düzenekte cisimler serbest býrakýldýðýnda cismi ok yönünde harekete baþlýyor. θ>α olduðuna göre, I. > II. > III. > karþýlaþtýrmalarýndan hangileri doðru olabilir? A) Yalnýz I B) Yalnýz II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III Þekil 1, cisimleri, sürtünmesi önemsenmeyen makarayla kurulan düzenekte Þekil 1 ve Þekil 2 deki gibi dengelenmiþtir. cisminin aðýrlýðý olduðuna göre, kuvvetinin büyüklüðü kaç dir? 1 3 sin30 = ; cos30 = A) B) C) 1 D) 3 E) aðýrlýðýndaki sürtünmesi önemsenmeyen maka- T 1 rayla kurulan þekildeki θ düzenekte aðýrlýðýndaki T 2 cisim kuvvetiyle dengelendiðinde lerdeki gerilme kuvvetlerinin büyüklükleri T 1 ve T 2 oluyor. Buna göre, aþaðýdaki karþýlaþtýrmalardan hangisi kesinlikle yanlýþtýr? A) T 1 > B) >T 2 C) >T 2 YS izik Ödev itapçýðý 1 () α D) T 1 >T 2 E) >T 1 θ Þekil Þekildeki düzenek dengededir., Y, Z cisimlerinin kütleleri sýrasýyla m, m Y, m Z olduðuna göre, I. m Y =m +m Z II. m cosθ 1 =m Z cosθ III. m Y =m sinθ 1 +m Z sinθ 2 baðýntýlarýndan hangileri doðrudur? (akaralar sürtünmesizdir.) A) Yalnýz I B) Yalnýz II C) Yalnýz III D) I ve II E) II ve III (1997/ÖYS) Yatay bir düzlem üzerindeki noktasal cismi, ayný düzlemdeki,, 3 ve 4 kuvvetlerinin etkisinde hareketsiz kalýyor. 1, 2 ve 3 kuvvetleri Þekil 1 deki gibi olduðuna göre, 4 kuvveti Þekil 2 de verilenlerden hangisidir? (Sürtünmeler önemsizdir; bölmeler eþit aralýklýdýr.) A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 (1998/ÖSS) 29. Þekildeki 1, 2, 3, 4, 5 kuvvetlerinin bileþkesi bu kuvvetlerden hangisine eþittir? Þekil 1 3 θ 1 θ 2 Y Z A) B) C) 3 D) 4 E) Þekil 2 (2 ayýs 1999)

7 30. Yatay düzlemi üzerinde duran noktasal bir cisim, þekilde belirtilen,, 3, 4 kuvvetlerinin etkisiyle, belli bir yönde harekete baþlýyor. Bu kuvvetlerden hangi ikisi olmasaydý hareketin yönü yine ayný olurdu? A) ve 3 B) ve 4 C) ve 3 D) ve 4 E) 3 ve Yatay ve sürtünmesiz bir düzlem üzerinde hareketsiz tutulan noktasal cismine, ayný düzlemde,, 3, 4 kuvvetleri þekildeki gibi etki ediyor. Cismin, serbest býrakýldýðýnda da hareketsiz kalmasý için, I. kuvvetini yok etme, II. 4 kuvvetini yok etme, 32. (6 Haziran 1999) III. 4 kuvvetinin büyüklüðünü iki katýna çýkarma, iþlemlerinden hangilerini yapmak gerekir? A) Yalnýz I B) Yalnýz II C) Yalnýz III D) I ve III E) I ve II (2000/ÖSS) 3 Þekil N 4 düzlemi Sürtünmesiz bir düzlem üzerindeki noktasal parçacýðý, ayný düzlemdeki beþ ayrý kuvvetin etkisinde hareketsiz kalýyor. Bu kuvvetlerden üçü ( 1, 2, 3 ) Þekil 1 deki gibi olduðuna göre, öteki iki kuvvet Þekil 2 de verilenlerden hangisidir? A) ve B) ve C) ve N D) ve E) N ve (2002/ÖSS) Þekil Eþit bölmeli düzlem üzerindeki,, 3 kuvvetlerinin noktasýna göre momentlerinin büyüklükleri 1, 2, 3 tür. Buna göre; 1, 2, 3 arasýndaki iliþki nasýldýr? A) 1 = 2 = 3 B) 2 > 3 > 1 C) 1 > 3 > 2 D) 3 > 1 > 2 E) 2 > 1 > noktasý etrafýnda düzlemde dönebilen levha þekildeki kuvvetlerin 35. etkisinde dengededir. Buna göre, hangi kuvvetin kaldýrýlmasý levhanýn dengesini bozmaz? A) B) C) 3 D) 4 E) 5 YS izik Ödev itapçýðý d d noktasý etrafýnda dönebilen aðýrlýðý önemsenmeyen levhaya þekildeki kuvvetler etki ediyor. Buna göre, levhanýn dönme yönü ve kuvvetlerin noktasýna göre toplam momenti nedir? (sin53 =0,8; cos53 =0,6) A) yönde d B) + yönde d C) yönde 2d D) + yönde 2d E) yönde 3d 2 7 YS izik Ödev itapçýðý 1 ()

8 YS izik Ödev itapçýðý r 1, r 2, r 3 yarýçaplý diþlilerle kurulan þekildeki düzenekte cismi kuvvetiyle þekildeki gibi dengelenmiþtir. cisminin aðýrlýðýný hesaplamak için kuvve- tiyle birlikte; r 1, r 2, r 3 yarýçaplarýndan hangilerinin bilinmesi gerekli ve yeterlidir? A) Yalnýz r 1 B) Yalnýz r 3 C) r 1 ve r 2 D) r 2 ve r 3 E) r 1, r 2 ve r Düþey düzlemde þekildeki noktasý etrafýnda dönebilen özdeþ kare levhalarýn yapýþtýrýlmasýyla oluþan türdeþ levha,,, leriyle ayrý ayrý dengelenmek isteniyor. Ýpler yeterince dayanýklý olduðuna göre hangileri tek baþýna levhayý þekil- de gösterildiði gibi dengede tutabilir? 38. A) Yalnýz B) Yalnýz C) ya da D) ya da E) ya da ya da aðýrlýðýndaki eþit bölmeli, türdeþ çubuða 5, 2, 3 aðýrlýðýndaki cisimler þekildeki gibi asýlýyor. Çubuðun dengede kalabilmesi için nereden asýlmasý gerekir? A) noktasýndan B) - arasýndan C) noktasýndan D) - arasýndan E) noktasýndan YS izik Ödev itapçýðý 1 () r 1 r 2 r Þekil 1 Eþit bölmelendirilmiþ türdeþ bir çubuk Þekil 1 ve Þekil 2 deki gibi dengelenmiþtir. Ýplerde oluþan gerilme kuvvetlerinin büyüklükleri T 1, T 2, T 3 olduðuna göre, bunlar arasýndaki iliþki nasýldýr? A) T 1 >T 2 >T 3 B) T 3 >T 2 >T 1 C) T 3 >T 1 >T 2 D) T 2 >T 1 >T 3 E) T 2 >T 3 >T 1 T 1 T 2 T 3 Þekil 2 Eþit bölmeli, türdeþ çubuk ve aðýrlýðý çubuðunkinin yarýsýna eþit olan cismi þekildeki gibi dengededir. Buna göre, indeki gerilme kuvveti in aðýrlýðýnýn kaç katýdýr? A) B) C) D) E) noktasýndan duvara menteþelenmiþ çubuk, T 1 T 2 T 3 her bir le þekildeki gibi tek baþýna dengelenebildiðine göre, ler- deki gerilme kuvvetleri θ θ T 1, T 2, T 3 arasýndaki iliþki aþaðýdakilerden hangisi olabilir? A) T 1 >T 3 >T 2 B) T 3 >T 2 >T 1 C) T 1 =T 2 =T 3 D) T 2 >T 1 >T 3 E) T 2 =T 3 >T 1

9 42. Eþit bölmelendirilmiþ türdeþ bir çubuk, aðýrlýklarý sýrasýyla, Y, Z olan, Y, Z cisimleriyle Þekil 1 ve Þekil 2 deki gibi dengelenmiþtir. Buna göre;, Y, Z arasýndaki iliþki nasýldýr? A) > Y > Z B) Y > Z > C) Z > Y > D) Z > > Y E) Y > > Z 43. noktasýndan duvara menteþelenmiþ 20 N aðýrlýðýndaki eþit bölmeli, türdeþ çubuk, en fazla 40 N gerilmeye dayanýklý le duvara baðlandýðýnda þekildeki gibi dengede kalýyor. N N aðýrlýðýndaki çocuk, çubuk üzerinde e düþey doðru yürümeye baþlarsa, hangi noktayý geçtikten sonra kopar? 1 sin30 = 2 Y Y Z Þekil 1 Þekil 2 A) B) C) D) N E) 44. Aðýrlýðý olan cismi aðýrlýðýndaki eþit bölmelendirilmiþ, T 1 türdeþ çubu- ða þekildeki gibi asýldýðýnda lerdeki gerilme kuvvetleri T 1, T 2 oluyor. T 2 nin yerine aðýrlýðý olan cismi asýldýðýnda T 2 azaldýðýna göre, I. T 1 azalmýþtýr. II. > dir. III. > dir. yargýlarýndan hangileri kesinlikle doðrudur? A) Yalnýz I B) Yalnýz II C) Yalnýz III D) I ve II E) I ve III 45. Özdeþ cisimler, eþit bölmelendirilmiþ türdeþ bir çubuða baðlanarak þekildeki gibi tutuluyor. Buna göre; cisimlerle özdeþ iki cisim,,, N, noktalarýndan hangisine asýlarak çubuk serbest býrakýldýðýnda denge bozulmaz? A) B) C) D) N E) 46. aðýrlýðýndaki eþit bölmelendirilmiþ, türdeþ çubuk þekildeki gibi dengedeyken te T büyüklüðünde gerilme kuvveti oluþuyor. Buna göre T, kaç dir? 1 3 sin30 = ; cos30 = A) B) C) D)1 E) Düþey düzlemde, noktasý etrafýnda dönebilen eþit bölmeli levhaya þekildeki,, 3 kuvvetleri ayrý ayrý uygulandýðýnda levhayý dengede tutabiliyor. Buna göre, kuvvetlerin YS izik Ödev itapçýðý 1 N 30 büyüklükleri,, 3 arasýndaki iliþki nasýldýr? A) > 3 > B) > > 3 C) > > 3 D) 3 > > E) > 3 > YS izik Ödev itapçýðý 1 ()

10 YS izik Ödev itapçýðý Aðýrlýðý önemsenmeyen d 2 uzunluðundaki özdeþ çubuklarýn yapýþtýrýlmasýyla + oluþan þekildeki cisim düþey düzlemde noktasý etrafýnda dönebiliyor. 2 Cisme þekildeki kuvvetler uygulandýðýnda cismin dönme yönü ve kuvvetlerin noktasýna göre toplam momenti ne olur? 49. A) + yönde 8d B) yönde 8d C) + yönde 6d D) yönde 6d E) + yönde 4d 30 Yarýçaplarý r, 3r olan kasnaklar merkezlerinden perçinlenerek noktasýndan geçen bir mile takýlýyor. ve noktalarýna þekildeki gibi baðlanan, Y cisimleri kasnaklarý dengede tutabiliyor. Sürtünmeler önemsenmediðine göre, in aðýrlýðý Y ninkinin kaç katýdýr? 1 3 sin30 = ; cos30 = A) B) C) D) E) Eþit bölmelendirilmiþ düzleme yerleþtirilen þekildeki levha noktasý etrafýnda dönebilmektedir. evhaya uygulanan þekildeki dört kuvvetten 2 kuvvetinin büyük- lüðü olduðuna göre, levhanýn dönme yönü ve kuvvetlerin noktasýna göre toplam momenti nedir? A) + yönde d B) yönde d C) + yönde 2d D) yönde 2d E) + yönde 4d YS izik Ödev itapçýðý 1 () 2r r Y d Eþit bölmelendirilmiþ türdeþ çubuk þekildeki gibi dengelendiðinde desteðin çubuða uyguladýðý tepki kuvveti N, teki gerilme kuvveti T oluyor. N Buna göre, oraný kaçtýr? T A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 alýnlýðý her yerinde ayný olmayan þekildeki çubuk iki destek üzerinde dengelenmiþtir. Buna göre, çubuk destekler üzerinden alýnarak hangi noktasýndan bir le asýldýðýnda dengede kalabilir? A) Yalnýz B) Yalnýz C) ya da D) ya da E) ya da ya da cismi, aðýrlýðý önemsenmeyen eþit bölmeli çubuk üzerinde kuvvetiyle þekildeki gibi dengelenmiþtir. Buna göre, nin alabileceði en büyük deðer, en küçük deðerin kaç katýdýr? A) B) C) D) 2 E)

11 Aðýrlýðý ve sürtünmesi önemsenmeyen makaralarla kurulan þekildeki düzenekte eþit bölmelendirilmiþ türdeþ çubuk dengelenmek isteniyor. Çubuðun aðýrlýðý olduðuna göre, aðýrlýðý olan bir 2 cismin çubuða nereden asýlmasý gerekir? A) noktasýndan B) - arasýndan C) noktasýndan D) - arasýndan E) -N arasýndan N noktasýndan duvara menteþelenmiþ 20 N aðýrlýðýndaki eþit bölmeli türdeþ çubuk, 10 N aðýrlýðýndaki cisimle þekildeki gibi dengelendiðinde te T büyüklüðünde kuvvet oluþuyor. Buna göre, T kaç N dir? (akara sürtünmesi önemsenmiyor.) A) 50 B) 45 C) 30 D) 25 E) noktasýndan yere menteþelenmiþ eþit bölmeli, türdeþ bir çubuk yere baðlanan le þekildeki gibi dengelenmiþtir. Ýpteki gerilme kuvvetinin büyüklüðü, çubuðun aðýrlýðýnýn kaç katýdýr? 1 3 sin30 = cos60 = ; sin60 = cos 30 = A) B) C) D) 2 E) yer YS izik Ödev itapçýðý 1, Y, Z cisimleri aðýrlýðý önemsenmeyen eþit bölmeli çubuða asýlarak þekildeki gibi dengelenmiþtir. cismi noktasýndan ye kaydýrýldýðýnda dengenin bozulmamasý için, I. Y yi noktasýna baðlama II. Z nin aðýrlýðýný artýrma III. Y nin aðýrlýðýný artýrma iþlemlerinden hangileri yapýlabilir? A) Yalnýz I B) Yalnýz III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III Her biri aðýrlýðýndaki özdeþ ve türdeþ bölmelerden oluþan çubuklar þekildeki gibi asýlýyor. Çubuklar dengedeyken noktasýndan tavana baðlanmýþ olan teki gerilme kuvveti kaç olur? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) Eþit bölmeli türdeþ bir çubuk þekildeki gibi dengelendiðinde teki gerilme kuvveti T, destekteki tepki kuvveti N oluyor. Buna göre, sol sað I. Ayný büyüklükte daha hafif çubuk kullanma II. Desteði bir bölme saða kaydýrma III. Ýpi, çubuða dik olacak biçimde bir bölme soldan baðlama iþlemlerinden hangileri tek baþýna yapýldýðýnda oraný azalýr? Y tavan A) Yalnýz I B) Yalnýz II C) Yalnýz III D) I ya da III E) II ya da III Z T N 11 YS izik Ödev itapçýðý 1 ()

12 YS izik Ödev itapçýðý Aðýrlýklarý sýrasýyla, Y, Z olan, Y, Z cisimleri eþit bölmelendirilmiþ türdeþ çubuða asýlarak þekildeki gibi dengeleniyor. Buna göre, aþaðýdaki karþýlaþtýrmalardan hangisi kesinlikle doðrudur? A) Y > B) >2 Y C) > Z D) Z >2 E) Y = Z 61. Bir çubuðu, noktasýnda kendine dik bir eksen çevresinde dönebilmektedir.,, 2 bü- d yüklüðünde üç kuvvet, bu çubuða d þekildeki gibi uygulanmýþtýr. Bu kuvvetlerin çubuða uyguladýklarý toplam momentin büyüklüðü d ve çubuðun dönme yönü nedir? A) d, ( ) yönde B) 2d, ( ) yönde C) 2d, (+) yönde D) 4d, ( ) yönde E) 4d, (+) yönde (1990/ÖYS) 62. alýnlýðý önemsenmeyen d d d þekildeki türdeþ levha d deliðinden bir mile takýlmýþtýr. evhadaki karelerin her biri aðýrlýðýndadýr. düþey d evha, þekildeki gibi dengede olduðuna göre, kuvvetinin büyüklüðü nedir? A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8 (1991/ÖYS) YS izik Ödev itapçýðý 1 () Y Z (+) ( ) ucundan menteþeli katý cisme, düþey düzlemde,, 3 kuvvetleri ayrý ayrý uygulanýyor ve bu kuvvetlerin her biri, tek baþýna, cismi þekildeki gibi dengede tutabiliyor A) < < 3 B) 3 < < C) < = 3 D) = 3 < E) = = 3 (1992/ÖYS) Þekildeki eþit bölmeli çubuðun kütlesi önemsiz, üzerine asýlan cisimler özdeþtir. Çubuðun þekildeki gibi dengede durabilmesi için,,, N noktalarýndan hangi ikisine, bu özdeþ cisimlerden birer tane daha asýlmalýdýr? A) ve B) ve C) ve N D) ve E) ve N (1993/ÖYS) N Düþey N Yatay Y Aðýrlýðý önemsenmeyen, eþit bölmeli bir çubuk, Y cisimleriyle þekildeki gibi dengededir. cismi, noktasýna kaydýrýldýðýnda, dengenin bozulmamasý için; I. Y cismini N noktasýna kaydýrma II. Y cisminin kütlesini yarýya indirme III. Aský noktasýný noktasýna kaydýrma IV. Aský noktasýný N noktasýna kaydýrma iþlemlerinden hangileri yapýlmalýdýr? A) I ya da II B) I ya da III C) I ya da IV D) II ya da III E) II ya da IV (1994/ÖSS) a 45 3 Bu kuvvetlerin büyüklükleri arasýndaki iliþki nedir? 2 Sin45 = Cos45 = 2 a

13 66. Türdeþ ve özdeþ iki tuðla, iki destek üzerinde þekildeki konumda dengededir. Desteklerin tuðlalara uyguladýklarý tepki kuvvetlerinin büyüklükleri ve dir. 1 Buna göre, oraný kaçtýr? (1994/ÖYS) 67. Þekildeki cismi, kuvveti ile dengede tutulabiliyor. Ayný cisim, aþaðýdaki düzeneklerden hangisinde, büyüklüðü yine ye eþit bir kuvvetle dengede tutulabilir? (akara aðýrlýklarý ve sürtünmeler önemsizdir.) A) D) 68. Þekildeki makara düzeneðinde yükü kuvvetiyle dengelenmiþtir. akara aðýrlýklarý ve sürtünme önemsenmediðine göre, kuvveti kaç dir? 2 Yatay B) A) B) C) D) E) (1983/ÖSS) A) B) C) D) E) E) C) Ýp (1988/ÖSS) 69. Þekildeki gibi hareketsiz tutulan düzenekte in kütlesi 2m, Y ninki m dir. Ýp serbest býrakýldýðýnda, Y nin hareketi için ne söylenebilir? (akaralarýn aðýrlýklarý önemsizdir.) A) Yukarý doðru gider, aldýðý yol inkine eþittir. B) Yukarý doðru gider, aldýðý yol inkinden küçüktür. C) Aþaðý doðru gider, aldýðý yol inkinden büyüktür. D) Aþaðý doðru gider, aldýðý yol inkine eþittir. E) Hareketsiz kalýr. (1990/ÖSS) 70. Adýmý a olan bir vida, þekilde gösterilen b uzunluðundaki kolun ucundan, kola dik olarak uygulanan kuvvetiyle döndürülebiliyor. ol N kez döndürüldüðünde, vidanýn ucu h kadar ilerlediðine göre, h nin uzunluðu, a, vida adýmý N, dönme sayýsý b, kolun uzunluðu, uygulanan kuvvetin büyüklüðü niceliklerinden hangilerine baðlýdýr? 71. YS izik Ödev itapçýðý 1 A) a ve b B) a ve C) a ve N D) b ve E) b ve N (1992/ÖSS) Þekil 1 2m Þekil 2 Þekildeki makara düzeneklerinde sürtünmeler önemsiz cisim ve makaralarýn her birinin aðýrlýðý dir. Cisim, Þekil 1 deki düzenekte, Þekil 2 deki düzenekte de kuvvetleriyle dengede kaldýðýna göre, 1 2 oraný kaçtýr? 1 3 A) B)1 C) 2 2 D) 2 E) 4 (1993/ÖSS) a m Y b h 13 YS izik Ödev itapçýðý 1 ()

14 YS izik Ödev itapçýðý Þekildeki düzenekte, cisimleri kuvvetiyle dengelenmiþtir., Y makaralarý aðýrlýklý sürtünmeler önemsizdir., cisimleri özdeþ olduðuna göre, I. kuvvetinin büyüklüðü cisminin aðýrlýðýna eþittir. II. Y makarasýnýn aðýrlýðý, cismininkine eþittir. III. ve Y makaralarýnýn aðýrlýklarý birbirine eþittir. yargýlarýndan hangileri kesinlikle doðrudur? A) Yalnýz II B) I ve II C) II ve III D) I ve III E) I, II ve III (1994/ÖSS) 73. Yarýçaplarý r, 2r olan sýrasýyla ve diþlileri þekildeki konumda duruyor. 3 diþlisi ok yönünde 4 devir yaptýðýnda, diþlilerin görünümü aþaðýdakilerden hangisi olur? A) B) C) D) E) 74. Þekilde düþey kesiti verilen düzenekte, 6r yarýçaplý diþlisine r yarýçaplý silindiri, 3r yarýçaplý Y diþlisine de 2r yarýçaplý T silindiri ayný merkezli olarak çakýlmýþtýr. Silindirlerin (1995/ÖSS) çevresine sarýlmýþ gergin lere baðlý 1 ve 2 cisimleri ayný düzlemde durmaktadýr. diþlisi þekildeki ok yönünde döndürülerek 1 cismi h kadar yükselttiðinde, 2 cismi kaç h kadar yükselir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 (1996/ÖSS) YS izik Ödev itapçýðý 1 () 6r r 1 2 Y 2r 3r Y Yarýçaplarý sýrasýyla r, 2r olan, diþlileri þekildeki konumda duruyor. 3 diþlisi ok yönünde 2 dönüþ yaptýðýnda, diþlilerin görünümü aþaðýdakilerden hangisi gibi olur? A) C) E) 76. Bir yükü, þekildeki çýkrýkla h kadar yükseltiliyor. Çýkrýk silindirinin r yarýçapý küçültüldüðünde, aþaðýdaki iþlemlerden hangisi yapýlmazsa, bu yükü h yüksekliðine çýkarýlamaz? (1997/ÖSS) h A) l çýkrýk kolunu uzatma yer B) l çýkrýk kolunu kýsaltma C) Çýkrýk koluna uygulanan kuvvetinin büyüklüðünü artýrma D) Çýkrýk silindirini daha çok sayýda döndürme E) Çýkrýk silindirini daha az sayýda döndürme (1997/ÖSS) 77. Özdeþ, diþlilerine sýrasýyla r, 2r yarýçaplý makaralar merkezleri çakýþacak biçimde þekildeki gibi perçinlenmiþtir. akaralara sarýlmýþ zincire asýlý olan diþlisine baðlý cismi þekildeki konumda tutulmaktadýr. serbest býrakýlýnca,, diþlilerinden hangileri oku yönünde dönmeye baþlar? A) Yalnýz B) Yalnýz C) ve B) D) D) ve E) ve (1998/ÖSS) r r r 2r 2r l

15 78. Adýmý a olan bir aðaç vidasý, b uzunluðundaki kolun ucuna þekildeki gibi sayfa düzlemine dik olarak uygulanan kuvvetiyle ancak döndürülebiliyor. b =10 olduðuna göre, vidanýntahta blokta ilerlemesine karþý a koyan kuvvetlerin bileþkesinin R büyüklüðü kaç dir? (π=3 alýnacaktýr.) A) 20 B) 30 C) 40 D) 50 E) 60 (2 ayýs 1999) Þekil 1 Þekil 2 Sürtünmesiz bir düzlemde hareketsiz tutulan noktasal cismi serbest býrakýldýðýnda, üzerine uygulanan dört kuvvetin etkisiyle, Þekil 1 deki yönünde hareket ediyor. Bu kuvvetlerden üçü Þekil 1 deki,, 3 tür. Buna göre, cismine etki eden dördüncü kuvvet Þekil 2 de verilenlerden hangisi olabilir? ( cismi ve tüm kuvvetler ayný düzlemdedir.) A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 (2003/ÖSS) Þekildeki,, 3, 4, 5 kuvvetlerinin her birinin büyüklüðü dir. uvvetler ayný düzlemde olduðuna göre, bu kuvvetlerden hangisi çýkarýlýrsa geri kalan kuvvetlerin bileþkesinin büyüklüðü 2 olur? A) B) C) 3 D) 4 E) 5 a b R tahta blok (2008/ÖSS) ütlesi önemsenmeyen eþit bölmeli bir çubuk, Y, Z cisimleriyle þekildeki gibi dengededir. Buna göre, I. in kütlesi Y ninkinden büyüktür. II. in kütlesi Z ninkinden büyüktür. III. Y nin kütlesi Z ninkinden büyüktür. yargýlarýndan hangileri kesinlikle doðrudur? A) Yalnýz I B) Yalnýz II C) Yalnýz III D) II ve III E) I ve III (2001/ÖSS) Y ütlesi önemsenmeyen eþit bölmeli bir çubuða, m, m Y, m Z kütleli, Y, Z cisimleri þekildeki gibi asýldýðýnda denge saðlanýyor. m Buna göre, oraný aþaðýdakilerden hangisi olabibilir? mz 3 5 A) 1 B) C) 2 D) E) YS izik Ödev itapçýðý 1 Y Z 3m N R (2002/ÖSS) noktasýndan asýlý, aðýrlýðý önemsenmeyen eþit bölmeli çubuða 3m kütleli cismi ve kütlesi bilinmeyen Y cismi þekildeki gibi asýldýðýnda denge saðlanýyor. Çubuðun asýlma noktasý ye kaydýrýldýðýnda dengenin bozulmamasý için, 2m kütleli Z cismi çubuðun neresine asýlmalýdýr? A) N noktasýna B) N ile nin arasýna C) noktasýna D) ile R nin arasýna E) R noktasýna (2003/ÖSS) Y Z 15 YS izik Ödev itapçýðý 1 ()

16 DERSHANEERÝ YS ÝZÝ ÖDEV ÝTAÇIÐI - 1 CEVA ANAHTARI 1 - A 21 - D 41 - D 61 - B 81 - B 2 - C 22 - A 42 - E 62 - D 82 - A 3 - D 23 - C 43 - D 63 - C 83 - D 4 - D 24 - C 44 - D 64 - A 5 - D 25 - C 45 - C 65 - A 6 - B 26 - E 46 - B 66 - E 7 - A 27 - E 47 - C 67 - D 8 - D 28 - C 48 - C 68 - E 9 - D 29 - C 49 - C 69 - E 10 - E 30 - C 50 - A 70 - C 11 - C 31 - D 51 - E 71 - B 12 - E 32 - D 52 - D 72 - B 13 - D 33 - A 53 - B 73 - B 14 - B 34 - C 54 - A 74 - D 15 - B 35 - A 55 - E 75 - A 16 - A 36 - C 56 - B 76 - D 17 - D 37 - C 57 - D 77 - D 18 - C 38 - B 58 - B 78 - E 19 - E 39 - C 59 - C 79 - A 20 - A 40 - D 60 - C 80 - C 16

Vektörler - Kuvvetler

Vektörler - Kuvvetler Vektörler - uvvetler 1. esiþen üç kuvvet dengede ise, herhangi iki kuvvetin bileþkesi ters yöndeki T T üçüncü kuvvete büyüklükçe eþittir. G Ýplerde oluþan gerilme kuvvetleri arasýndaki açý büyüdükçe bileþkesi

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS UYGULAMA FÖYÜ (MF) LYS FÝZÝK - 13 KALDIRMA KUVVETÝ - I

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS UYGULAMA FÖYÜ (MF) LYS FÝZÝK - 13 KALDIRMA KUVVETÝ - I BÝRE DERSHANEERÝ SINIF ÝÇÝ DERS UUAMA FÖÜ (MF) DERSHANEERÝ S FÝÝ - 13 ADIRMA UVVETÝ - I Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr. ADIRMA UVVETÝ - I Adý Soyadý :... Bu

Detaylı

tarafından hazırlanmıştır. FİZİK SORU BANKASI Sertifika No: 11748 Q serisi Üniversiteye Hazırlık Okula Yardımcı

tarafından hazırlanmıştır. FİZİK SORU BANKASI Sertifika No: 11748 Q serisi Üniversiteye Hazırlık Okula Yardımcı Bu kitap tarafından azırlanmıştır. İİ SOU BANASI ISBN-978-605-5631-08-6 Sertifika No: 11748 Q serisi Üniversiteye Hazırlık Okula ardımcı Bu kitabın tüm basım ve yayın akları na ait olup, tüm akları saklıdır.

Detaylı

Doðruda Açýlar Üçgende Açýlar Açý - Kenar Baðýntýlarý Dik Üçgen ve Öklit Baðýntýlarý Ýkizkenar ve Eþkenar Üçgen Üçgende Alan

Doðruda Açýlar Üçgende Açýlar Açý - Kenar Baðýntýlarý Dik Üçgen ve Öklit Baðýntýlarý Ýkizkenar ve Eþkenar Üçgen Üçgende Alan Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol den :... LYS GOMTRİ Ödev Kitapçığı 1 (M-TM) oðruda çýlar Üçgende çýlar çý - Kenar aðýntýlarý ik Üçgen ve Öklit aðýntýlarý Ýkizkenar ve þkenar Üçgen Üçgende

Detaylı

TEST. 8 Ünite Sonu Testi m/s kaç km/h'tir? A) 72 B) 144 C) 216 D) 288 K 25 6 L 30 5 M 20 7

TEST. 8 Ünite Sonu Testi m/s kaç km/h'tir? A) 72 B) 144 C) 216 D) 288 K 25 6 L 30 5 M 20 7 TEST 8 Ünite Sonu Testi 1. 40 m/s kaç km/h'tir? A) 72 B) 144 C) 216 D) 288 2. A noktasýndan harekete baþlayan üç atletten Sema I yolunu, Esra II yolunu, Duygu ise III yolunu kullanarak eþit sürede B noktasýna

Detaylı

FÝZÝK. Sürtünmeler ihmal edildiğine göre, L sandığının ivmesi a L = 5 m/s 2 ise K sandığının ivmesi kaç. m/s 2 dir?

FÝZÝK. Sürtünmeler ihmal edildiğine göre, L sandığının ivmesi a L = 5 m/s 2 ise K sandığının ivmesi kaç. m/s 2 dir? 1. Özdeş K ve L sandıkları, yer çekimi ivmesinin 10 m/s 2 olarak kabul edildiği ortamda yatay düzleme paralel, esnemeyen iplerle şekillerdeki gibi sabit, özdeş ve ağırlıksız makaralar yardımıyla çekilmektedir.

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK - II II. DERECEDEN DENKLEMLER - II MF TM LYS 06 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK TS YGSH YGS 04 DERSHANELERÝ Konu TEMEL KAVRAMLAR - III Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK - II EÞÝTSÝZLÝKLER - III MF TM LYS1 15 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar

Detaylı

Polinomlar II. Dereceden Denklemler

Polinomlar II. Dereceden Denklemler Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol Eden :... LYS MATEMATİK - II Ödev Kitapçığı 1 (MF-TM) Polinomlar II. Dereceden Denklemler Adý Soyadý :... BÝREY DERSHANELERÝ MATEMATÝK-II ÖDEV KÝTAPÇIÐI

Detaylı

Örnek: 7. Örnek: 11. Örnek: 8. Örnek: 12. Örnek: 9. Örnek: 13. Örnek: 10 BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ.

Örnek: 7. Örnek: 11. Örnek: 8. Örnek: 12. Örnek: 9. Örnek: 13. Örnek: 10 BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ. BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK TS YGSH YGS 11 DERSHANELERÝ Konu BÖLME VE BÖLÜNEBÝLME - II Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu ÝÞLEM YETENEÐÝ Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK TS YGSH YGS 01 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr.

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK - II II. DERECEDEN DENKLEMLER - IV MF TM LYS1 08 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten

Detaylı

1. I. Bir cismin sýcaklýðý artýrýlýrsa direnci azalýr.

1. I. Bir cismin sýcaklýðý artýrýlýrsa direnci azalýr. 1. Fizik ile ilgili, I. Atomlar maddenin en küçük parçacýklarýdýr. Cisimler hýzlandýrýldýðýnda hýzlarý ses hýzýný geçemez. I Newton, yaþadýðý dönemin en ünlü bilim insanýydý. yargýlarýndan hangileri bilimsel

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK - II EÞÝTSÝZLÝKLER - I MF TM LYS1 13 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - I

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - I BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK - I SAYI BASAMAKLARI - II MF TM YGS LYS1 05 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK SAYI BASAMAKLARI - I TS YGSH YGS 06 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II ÝREY DERSHNELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS NLTIM FÖYÜ DERSHNELERÝ Konu Ders dý ölüm Sýnav DF No. MTEMTÝK - II TRÝGONOMETRÝ - IV MF TM LYS Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr.

Detaylı

LYS GEOMETRÝ. Doðruda Açýlar Üçgende Açýlar Açý - Kenar Baðýntýlarý Dik Üçgen ve Öklit Baðýntýlarý

LYS GEOMETRÝ. Doðruda Açýlar Üçgende Açýlar Açý - Kenar Baðýntýlarý Dik Üçgen ve Öklit Baðýntýlarý LYS GEOMETRÝ Soru Çözüm ersi Kitapçığı 1 (MF - TM) oðruda çýlar Üçgende çýlar çý - Kenar aðýntýlarý ik Üçgen ve Öklit aðýntýlarý Ýkizkenar ve Eþkenar Üçgen Üçgende lan u yayýnýn her hakký saklýdýr. Tüm

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK - II KARMAÞIK SAYILAR - II MF TM LYS 3 Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar

Detaylı

DERSHANELERÝ MATEMATÝK - I

DERSHANELERÝ MATEMATÝK - I B Ý R E Y D E R S H A N E L E R Ý S I N I F Ý Ç Ý D E R S A N L A T I M F Ö Y Ü DERSHANELERÝ Konu Bölüm DAF No. FONKSÝYONLAR - I MF-TM 53 MATEMATÝK - I 53 Bu yayýnýn her hakký saklýdýr. Tüm haklarý bry

Detaylı

LYS MATEMATÝK II. Polinomlar. II. Dereceden Denklemler

LYS MATEMATÝK II. Polinomlar. II. Dereceden Denklemler LYS MATEMATÝK II Soru Çözüm Dersi Kitapçığı 1 (MF - TM) Polinomlar II. Dereceden Denklemler Bu yayýnýn her hakký saklýdýr. Tüm haklarý bry Birey Eðitim Yayýncýlýk Pazarlama Ltd. Þti. e aittir. Kýsmen de

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II ÝREY DERSHNELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS NLTIM FÖYÜ DERSHNELERÝ Konu Ders dý ölüm Sýnav DF No. MTEMTÝK - II TRÝGNMETRÝ - I MF TM LYS 8 Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr.

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II BÝREY DERSHNELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS NLTIM FÖYÜ DERSHNELERÝ Konu Ders dý Bölüm Sýnav DF No. MTEMTÝK - II TRÝGONOMETRÝ - IX MF TM LYS 6 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr.

Detaylı

DERSHANELERÝ MATEMATÝK

DERSHANELERÝ MATEMATÝK BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ KÜMELER - I Konu Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK 53 TS YGSH YGS 53 Bu yayýnýn her hakký saklýdýr. Tüm haklarý bry Birey Eðitim Yayýncýlýk Pazarlama

Detaylı

ünite SAYILAR ve İŞLEMLER Matematik Yandaki işlemde, her harf farklı bir doğal sayıyı göstermektedir. 4. A C C D E F TEST 1 Buna göre A + B kaçtır?

ünite SAYILAR ve İŞLEMLER Matematik Yandaki işlemde, her harf farklı bir doğal sayıyı göstermektedir. 4. A C C D E F TEST 1 Buna göre A + B kaçtır? ünite SYILR ve İŞLEMLER ES 4. B D E 5 5 Matematik Yandaki işlemde, her harf farklı bir doğal sayıyı göstermektedir. Buna göre + B kaçtır?. 8 ) 40 B) 50 ) 75 D) 90 B 8 sayısı şekildeki gibi asal çarpanlarına

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No MATEMATÝK - II POLÝNOMLAR - IV MF TM LYS1 04 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr

Detaylı

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi Fizik-1 UYGULAMA-7 Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi 1) Bir tekerlek üzerinde bir noktanın açısal konumu olarak verilmektedir. a) t=0 ve t=3s için bu noktanın açısal konumunu, açısal hızını

Detaylı

DENEME Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir.

DENEME Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir. 1. Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir. 1. a, b, c birbirinden farklý rakamlardýr. 2a + 3b - 4c ifadesinin alabileceði

Detaylı

Kuvvet, Tork ve Denge

Kuvvet, Tork ve Denge 2 Kuvvet, ork ve Denge Doğadaki temel kuvvetler Beyzbol topu ve sopası arasındaki etki ve tepki kuvvetlerini gösterelim. Kütle çekim kuvveti Elektromanyetik kuvvet Zayıf nükleer kuvvet üçlü (yeğin) nükleer

Detaylı

KUVVET SORULAR. Şekil-II 1.) 3.)

KUVVET SORULAR. Şekil-II 1.) 3.) UET SRULAR 1.) 3.) X Y Z X, Y ve Z noktasal cisimlerine ata düzlemde etki eden kuvvetler şekildeki gibidir. Bu cisimlere etkien net kuvvetlerin büüklükleri F X, F ve F z dir. Noktasal parçacığı sürtünmesiz

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A S 2 FİZİ TESTİ. Bu testte 0 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fizik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. Aşağıdakilerden hangisi momentum birimidir? joule joule A) B) newton saniye weber

Detaylı

LYS MATEMATÝK II - 10

LYS MATEMATÝK II - 10 ÝREY DERSHNELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS UYGULM FÖYÜ (MF-TM) DERSHNELERÝ LYS MTEMTÝK II - 0 PRL - I Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr. dý Soadý :... u kitapçýðýn her hakký

Detaylı

ÖDEV SETİ 4. 1) Aşağıda verilen şekillerde her bir blok 5 kg olduğuna göre yaylı ölçekte ölçülen değerler kaç N dir.

ÖDEV SETİ 4. 1) Aşağıda verilen şekillerde her bir blok 5 kg olduğuna göre yaylı ölçekte ölçülen değerler kaç N dir. ÖDEV SETİ 4 1) Aşağıda verilen şekillerde her bir blok 5 kg olduğuna göre yaylı ölçekte ölçülen değerler kaç N dir. 2) a) 3 kg lık b) 7 kg lık blok iki ip ile şekildeki gibi bağlanıyor, iplerdeki gerilme

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II ÝREY DERSHNELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS NLTIM FÖYÜ DERSHNELERÝ Konu Ders dý ölüm Sýnav DF No. MTEMTÝK - II PRL - I MF TM LYS 09 Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr. dý Soadý

Detaylı

Soru 1. Cisim dengede ise F¹ ve F² nedir? F¹ = 50.cos 53 = 30N F² = 50.sin 53 = 40N. Soru 2. P² = 8+16 = 24N P³ = 12-6 = 6N

Soru 1. Cisim dengede ise F¹ ve F² nedir? F¹ = 50.cos 53 = 30N F² = 50.sin 53 = 40N. Soru 2. P² = 8+16 = 24N P³ = 12-6 = 6N DENGE VE DENGE ŞARTLARI Bir cisim duruyorsa veya düzgün hızla bir doğru boyunca hareket ediyorsa ya da sabir hızla bir eksen etrafında dönüyorsa ``cisim dengededir`` denir. Cisim olduğu yerde duruyorsa,

Detaylı

1. BÖLÜM. 4. Bilgi: Bir üçgende, iki kenarýn uzunluklarý toplamý üçüncü kenardan büyük, farký ise üçüncü kenardan küçüktür.

1. BÖLÜM. 4. Bilgi: Bir üçgende, iki kenarýn uzunluklarý toplamý üçüncü kenardan büyük, farký ise üçüncü kenardan küçüktür. 8. SINIF COÞMY SORULRI 1. ÖLÜM DÝKKT! u bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 3. 1. 1 1 1 1 1 1 D E F 1 1 1 C 1 ir kenarý 1 birim olan 24 küçük kareden oluþan þekilde alaný 1 birimkareden

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ 4.BÖLÜM: STATİK MOMENT - MOMENT (TORK) Moment (Tork): Kuvvetin döndürücü etkisidir. F 3 M ile gösterilir. Vektörel büyüklüktür. F 4 F 3. O. O F 4

Detaylı

1. BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI - VEKTÖRLER DENGE - MOMENT - AĞIRLIK MERKEZİ

1. BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI - VEKTÖRLER DENGE - MOMENT - AĞIRLIK MERKEZİ 1. BÖLÜM FİZİĞİN DĞASI - VEKÖRLER DENGE - MMEN - AĞIRLIK MERKEZİ FİZİĞİN DĞASI - VEKÖRLER - DENGE - MMEN - AĞIRLIK MERKEZİ SRULAR 1. I. ork (x) II. Güç (P) III. Açısal momentum (L) Yukarıdakilerden hangisi

Detaylı

3. FASÝKÜL 1. FASÝKÜL 4. FASÝKÜL 2. FASÝKÜL 5. FASÝKÜL. 3. ÜNÝTE: ÇIKARMA ÝÞLEMÝ, AÇILAR VE ÞEKÝLLER Çýkarma Ýþlemi Zihinden Çýkarma

3. FASÝKÜL 1. FASÝKÜL 4. FASÝKÜL 2. FASÝKÜL 5. FASÝKÜL. 3. ÜNÝTE: ÇIKARMA ÝÞLEMÝ, AÇILAR VE ÞEKÝLLER Çýkarma Ýþlemi Zihinden Çýkarma Ýçindekiler 1. FASÝKÜL 1. ÜNÝTE: ÞEKÝLLER VE SAYILAR Nokta Düzlem ve Düzlemsel Þekiller Geometrik Cisimlerin Yüzleri ve Yüzeyleri Tablo ve Þekil Grafiði Üç Basamaklý Doðal Sayýlar Sayýlarý Karþýlaþtýrma

Detaylı

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Newton un II. yasası Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Bir cisme F A, F B ve F C gibi çok sayıda kuvvet etkiyorsa, net kuvvet bunların

Detaylı

Kuvvet Tork Denge ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 11. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI FİZİK

Kuvvet Tork Denge ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 11. SINIF OKULA YARDIMCI KONU ANLATIMLI SORU BANKASI FİZİK ÜNİVERSİTEYE HAZIRI. SINI UA YARDICI NU ANATII SRU BANASI İZİ uvvet Tork Denge Vektör uvvet esişen uvvetlerin Dengesi Tork Denge Ağırlık erkezi Basit akineler ÜNİVERSİTEYE HAZIRI. SINI UA YARDICI SUNU

Detaylı

TEST Levhan n a rl G olsun. G a rl n n O F 1 TORK (KUVVET MOMENT ) - DENGE

TEST Levhan n a rl G olsun. G a rl n n O F 1 TORK (KUVVET MOMENT ) - DENGE R (UVVE MME ) - DEE ES -... evhalar dengede oldu una göre, desteklerin oldu u noktalara göre moment al n rsa,...... oldu u görülür. CEVA B d d d d. ucuna göre moment cambaz den ye giderken momenti azald

Detaylı

YAPI STATİĞİ MESNETLER

YAPI STATİĞİ MESNETLER YAPI STATİĞİ MESNETLER Öğr.Gör. Gültekin BÜYÜKŞENGÜR STATİK Kirişler Yük Ve Mesnet Çeşitleri Mesnetler Ve Mesnet Reaksiyonları 1. Kayıcı Mesnetler 2. Sabit Mesnetler 3. Ankastre (Konsol) Mesnetler 4. Üç

Detaylı

Yaþamýmýzdaki Elektrik

Yaþamýmýzdaki Elektrik ÇALÞMA KÂÐD 1 6. sýnýfta öðrendiklerinizin ne kadarýný hatýrlýyorsunuz? Aþaðýdaki sorularý cevaplayarak bunu kontrol edin. 1. Aþaðýda verilen devrelerden ýþýk verenlerin yanýndaki kutucuklarý iþaretleyiniz.

Detaylı

Þimdi beraber sarmal bir yay yapacaðýz. Bakýr tel, çubuða eþit aralýklarla sarýlýr. Daha sonra çubuk yayýn içinden çýkarýlýr.

Þimdi beraber sarmal bir yay yapacaðýz. Bakýr tel, çubuða eþit aralýklarla sarýlýr. Daha sonra çubuk yayýn içinden çýkarýlýr. SARMAL YAYLAR Malzemeler Bu bölümde benimle beraber deneyler yapacaksýnýz. Çubuk Bakýr tel Þimdi beraber sarmal bir yay yapacaðýz. Bakýr tel, çubuða eþit aralýklarla sarýlýr. Daha sonra çubuk yayýn içinden

Detaylı

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü Kuvvetin döndürme etkisine tork ya da moment denir. Bir kuvvetin bir noktaya göre torku; kuvvet ile dönme noktasının kuvvete dik uzaklığının çarpımına eşittir. Moment

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II ÝREY DERSHNELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS NLTIM FÖYÜ DERSHNELERÝ Konu Ders dý ölüm Sýnav DF No. MTEMTÝK - II PRL - IV MF TM LYS1 12 Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr. dý

Detaylı

Basit Makineler Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri

Basit Makineler Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri Basit akineler Test Çözümleri 1 Test 1'in Çözümleri 1. Basit makinelerin içbirisi işten kazanç sağlayamaz. Hatta sürtünmelerden dolayı işten kayıp söz konusudur. I. öncül yanlıştır. Basit makineleri terci

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK - II KARMAÞIK SAYILAR - I MF TM LYS 30 Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr. Adý Soadý :... Bu kitapçýðýn

Detaylı

S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır?

S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır? BSNÇ S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır? - Özdeş küplerden üzerine "bir" tane küp koymak

Detaylı

tarafından hazırlanmıştır. 11.SINIF FİZİK SORU BANKASI Sertifika No: 11748 Konu Kavrama s e r i s i Üniversiteye Hazırlık & Okula Yardımcı

tarafından hazırlanmıştır. 11.SINIF FİZİK SORU BANKASI Sertifika No: 11748 Konu Kavrama s e r i s i Üniversiteye Hazırlık & Okula Yardımcı Bu kitap tarafından hazırlanmıştır. 11.SINIF FİZİ SORU BANASI ISBN-978-605-5631-18-5 Sertifika No: 11748 onu avrama s e r i s i Üniversiteye Hazırlık & Okula ardımcı Bu kitabın tüm basım ve yayın hakları

Detaylı

... / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 10/01/2014. Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar

... / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 10/01/2014. Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar ... / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 10/01/2014 Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar Sınıfı:. Numara: 1) Şekilde verilen düzeneklerden hangisi ya da hangilerinde

Detaylı

ÜNİTE: KUVVET ve HAREKETİN BULUŞMASI - ENERJİ KONU: İş Yap, Enerji Aktar

ÜNİTE: KUVVET ve HAREKETİN BULUŞMASI - ENERJİ KONU: İş Yap, Enerji Aktar ÜNTE: UVVET ve HAREETN BUUŞMASI - ENERJ ONU: ş ap, Enerji Aktar ÖRNE SORUAR VE ÇÖZÜMER. = 0 N Sürtünmesi önemsiz yatay düzlemde durmakta olan cismi 0 N luk kuvvetin etkisinde 4 metre yer değiştirmiştir.

Detaylı

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Fiz 1011 - Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Açısal Yerdeğiştirme, Hız ve İvme Dönme Kinematiği: Sabit Açısal İvmeli Dönme Hareketi Açısal ve Doğrusal Nicelikler Dönme Enerjisi Eylemsizlik

Detaylı

VEKTÖRLER SORULAR 1.) 3.) 4.) 2.)

VEKTÖRLER SORULAR 1.) 3.) 4.) 2.) VETÖRER SORUR 1.) 3.) ynı düzlemde bulunan, ve vektörleri için verilen; I. = II. II = II III. = 2 Şekildeki aynı düzlemli vektörlerle tanımlanmış + + = D işleminin sonucunda elde edilen D vektörünün büyüklüğü

Detaylı

Basit Makineler Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri

Basit Makineler Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4 Basit Makineler Test Çözümleri 1 Test 1'in Çözümleri 1. Basit makinelerin içbirisi işten kazanç sağlayamaz. Hatta sürtünmelerden dolayı işten kayıp söz konusudur. I. öncül yanlıştır. Basit makineleri

Detaylı

... 201.. - 201.. EĞİTİM ÖĞRETİM YILI / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ

... 201.. - 201.. EĞİTİM ÖĞRETİM YILI / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ... 201.. - 201.. EĞİTİM ÖĞRETİM YILI / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 /01/201.. Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar Sınıfı:. Numara: 1) Şekilde verilen

Detaylı

YGS Denemesi 01. III. Termodinamik enerjinin madde içinde nasıl yayıldığını ve nasıl iletildiğini inceler.

YGS Denemesi 01. III. Termodinamik enerjinin madde içinde nasıl yayıldığını ve nasıl iletildiğini inceler. Soru 1) YGS Denemesi 01 I. Mekanik cisimlerin hareketlerini ve nasıl etkileştiğini inceler. II. Elektrik maddenin yapısındaki elektron ve protonların sahip olduğu elektrik yükünü ve bu yüklerin neden olduğu

Detaylı

MOMENT. Momentin büyüklüğü, uygulanan kuvvet ile, kuvvetin sabit nokta ya da eksene olan dik uzaklığının çarpımına eşittir.

MOMENT. Momentin büyüklüğü, uygulanan kuvvet ile, kuvvetin sabit nokta ya da eksene olan dik uzaklığının çarpımına eşittir. MOMENT İki noktası ya da en az bir noktası sabit olan cisimlere uygulanan kuvvet cisme sabit bir nokta veya eksen etrafında dönme hareketi yaptırır. Kapı ve pencereleri açıp kapanması, musluğu açıp kapatmak,

Detaylı

DOÐAL SAYILAR ve SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESÝ TEST / 1

DOÐAL SAYILAR ve SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESÝ TEST / 1 DOÐAL SAYILAR ve SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESÝ TEST / 1 1. x ve y farklý rakamlar olduðuna göre, x+y toplamý en çok 5. a bir doðal sayý olmak üzere aþaðýdakilerden hangisi a 2 +1 ifadesinin deðeri olamaz? A)

Detaylı

BÖLÜM 03. Doğrusal Hareket Alt yüzeyi yere paralel olarak yerleştirilmiş, camdan yapılmış

BÖLÜM 03. Doğrusal Hareket Alt yüzeyi yere paralel olarak yerleştirilmiş, camdan yapılmış Doğrusal Hareket - 3 BÖÜ 03 Test 03 1. Alt yüzeyi yere paralel olarak yerleştirilmiş, camdan yapılmış küp yere dik paralel ışık ile aydınlatılmaktadır. üpün noktasında bulunan karınca şekildeki - - - N

Detaylı

Kütlesi 10 kg olan bir taş yerden 5 m yüksekte duruyor. Bu taşın sahip olduğu potansiyel enerji kaç Joule dür? (g=10n/s2)

Kütlesi 10 kg olan bir taş yerden 5 m yüksekte duruyor. Bu taşın sahip olduğu potansiyel enerji kaç Joule dür? (g=10n/s2) Soru 1 Kütlesi 10 kg olan bir taş yerden 5 m yüksekte duruyor. Bu taşın sahip olduğu potansiyel enerji kaç Joule dür? (g=10n/s2) Soru 2 Kütlesi 20 kg olan bir cisim 10 m/s hızla hareket ederken kinetik

Detaylı

4. f(x) = x 3 3ax 2 + 2x 1 fonksiyonunda f ý (x) in < x < için f(x) azalan bir fonksiyon olduðuna

4. f(x) = x 3 3ax 2 + 2x 1 fonksiyonunda f ý (x) in < x < için f(x) azalan bir fonksiyon olduðuna Artan - Azalan Fonksionlar Ma. Min. ve Dönüm Noktalarý ÖSYM SORULARI. Aþaðýdaki fonksionlardan hangisi daima artandýr? A) + = B) = C) = ( ) + D) = E) = + (97). f() = a + fonksionunda f ý () in erel (baðýl)

Detaylı

Örnek olarak kapı kolunun döndürülmesi, direksiyonun çevrilmesi, tornavidanın döndürülmesi verilebilir.

Örnek olarak kapı kolunun döndürülmesi, direksiyonun çevrilmesi, tornavidanın döndürülmesi verilebilir. MMEN Bir kuvvetin döndürücü etkisine o kuvvetin momenti denir. Bir kuvvetin momenti, kuvvetin büyüklüğü ile kuvvetin dönme noktasına olan dik uzaklığının çarpımına eşittir. Moment vektörel bir büyüklüktür.

Detaylı

KUVVET, MOMENT ve DENGE

KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet 2.1.1. Kuvvet ve cisimlere etkileri Kuvvetler vektörel büyüklüklerdir. Kuvvet vektörünün; uygulama noktası, kuvvetin cisme etkidiği nokta; doğrultu ve yönü, kuvvetin doğrultu ve yönü; modülüyse

Detaylı

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý CEBÝRSEL ÝFADELER ve DENKLEM ÇÖZME Test -. x 4 için x 7 ifadesinin deðeri kaçtýr? A) B) C) 9 D). x 4x ifadesinde kaç terim vardýr? A) B) C) D) 4. 4y y 8 ifadesinin terimlerin katsayýlarý toplamý kaçtýr?.

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI SRU BANASI 1. ÜNİE: UVVE VE HAREE 8. onu R VE DENE ES ÇÖZÜMERİ 8 ork ve Denge est 1 in Çözümleri. 1 k x 1 k x 1 x 1 x 1. (+) ( ) x 1 k r k x x k x r x k k x noktasına göre tork alalım. oplam tork;

Detaylı

Ön Hazýrlýk Geometrik Þekiller

Ön Hazýrlýk Geometrik Þekiller Ön Hazýrlýk Geometrik Þekiller 1 4 7 10 5 2 3 11 6 8 9 Noktalý kâðýtta bazý geometrik þekiller verilmiþtir. Bu þekillere göre aþaðýdaki ifadelerden doðru olanlarýn yanýna D yanlýþ olanlarýn yanýna Y harfini

Detaylı

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır.

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır. Fİİ TTİ. Bu testte 0 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi dakikadır... sal eksenleri çakışık, odak uzaklıkları sırasıyla f ve f olan tümsek ve çukur aynadan oluşan sistemde tümsek aynaya

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI SRU BANASI 1. ÜNİE: UVVE VE HAREE 8. onu R VE DENGE ES ÇÖZÜMERİ 8 ork ve Denge est 1'in Çözümleri. 1 k x 1 k x 1 x 1 x 1. (+) ( ) x 1 k r k x x k x r x k k x noktasına göre tork alalım. oplam

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR TEST / 1

TEMEL KAVRAMLAR TEST / 1 TEMEL KAVRAMLAR TEST / 1 1. Aþaðýdakilerden kaç tanesi rakam deðildir? I. 0 II. 4 III. 9 IV. 11 V. 17 5. Aþaðýdakilerden hangisi birbirinden farklý iki rakamýn toplamý olarak ifade edilemez? A) 1 B) 4

Detaylı

DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler

DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamik, kuvvet ile hareket arasındaki ilişkiyi inceler. Kuvvet Hareketsiz bir cismi harekete ettiren ve ya hareketini değiştiren etkiye kuvvet denir. Dinamiğin, Newton

Detaylı

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7 VERİLER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s Metrik Ön Takılar sin = cos = 0, Numara Ön Takı Simge sin = cos = 0,6 sin = cos = 0,8 10 9 giga G tan = 0, 10 6 mega M sin 0 = cos 60 = -cos 10 = 0, 10 kilo k sin 60

Detaylı

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi Kuvvet izik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi 2 Kuvvet Kuvvet ivmelenme kazandırır. Kuvvet vektörel bir niceliktir. Kuvvetler çift halinde bulunur. Kuvvet

Detaylı

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder.

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder. DİNAMİK Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Dinamiğin üç temel prensibi vardır. 1. Eylemsizlik

Detaylı

EÞÝTSÝZLÝKLER. I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik. Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik

EÞÝTSÝZLÝKLER. I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik. Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik l l l EÞÝTSÝZLÝKLER I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik Çift ve Tek Katlý Kök, Üslü ve Mutlak Deðerlik Eþitsizlik l Alýþtýrma 1 l Eþitsizlik

Detaylı

VEKTÖR SORULARI SORU 1 : ÇÖZÜM : A şıkkında bileşke kuvvet 3N - 2N = 1N dir. B şıkkında 3N - 1N = 2N dir. C şıkkında 3N + 2N = 5N dir.

VEKTÖR SORULARI SORU 1 : ÇÖZÜM : A şıkkında bileşke kuvvet 3N - 2N = 1N dir. B şıkkında 3N - 1N = 2N dir. C şıkkında 3N + 2N = 5N dir. VEKTÖR SORULARI SORU 1 : ÇÖZÜM : A şıkkında bileşke kuvvet 3N - 2N = 1N dir. B şıkkında 3N - 1N = 2N dir. C şıkkında 3N + 2N = 5N dir. D şıkkında 3N - 1N = 2N dir. E şıkkında kök 10 dur. 3 ün karesi artı

Detaylı

TORK VE DENGE. İçindekiler TORK VE DENGE 01 TORK VE DENGE 02 TORK VE DENGE 03 TORK VE DENGE 04. Torkun Tanımı ve Yönü

TORK VE DENGE. İçindekiler TORK VE DENGE 01 TORK VE DENGE 02 TORK VE DENGE 03 TORK VE DENGE 04. Torkun Tanımı ve Yönü İçindekiler TORK VE DENGE TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü Torka Sebep Olan ve Olmayan Kuvvetler Tork Bulurken İzlenen Yöntemler Çubuğa Uygulanan Kuvvet Dik Değilse 1) Kuvveti bileşenlerine ayırma

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ. TEOG-2 DE % 100 isabet

FEN BÝLÝMLERÝ. TEOG-2 DE % 100 isabet TEOG-2 DE % 1 isabet 1. Geyik Aslan Ot Fare ýlan Atmaca Doðal bir ekosistemde enerji aktarýmý þekildeki gibi gösterilmiþtir. Buna göre, aþaðýdaki açýklamalardan hangisi yanlýþtýr? Aslan ile yýlan 2. dereceden

Detaylı

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar 1. Kütlesi m 1 = 0.5 kg olan bir blok Şekil 1 de görüldüğü gibi, eğri yüzeyli m 2 = 3 kg kütleli bir cismin tepesinden sürtünmesiz olarak kayıyor ve sürtünmesiz yatay zemine

Detaylı

LYS - 1 GEOMETRÝ TESTÝ

LYS - 1 GEOMETRÝ TESTÝ LYS - 1 GMTRÝ TSTÝ ÝKKT : 1. u testte toplam 3 soru vardýr. 2. evaplamaa istediðiniz sorudan baþlaabilirsiniz. 3. evaplarýnýzý, cevap kaðýdýnýn Geometri Testi için arýlan kýsmýna iþaretleiniz.. Safalar

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. þaðýdaki þekilde kenar uzunluklarý 4 ve 6 olan iki eþkenar üçgen ve iç teðet çemberleri görülmektedir. ir uðurböceði üçgenlerin kenarlarý ve çemberlerin üzerinde yürüyebilmektedir.

Detaylı

KAVRAMA TESTÝ. Vektörler (SAY) Aynı düzlemde bulunan ve sırasıyla 3 br, 4 br, 5 br şiddetinde olan ÂK, ÁL ve ÂM vektörleri şekildeki gibidir.

KAVRAMA TESTÝ. Vektörler (SAY) Aynı düzlemde bulunan ve sırasıyla 3 br, 4 br, 5 br şiddetinde olan ÂK, ÁL ve ÂM vektörleri şekildeki gibidir. 1 11. SINIF AVRAA TESTÝ Vektörler FİZİ 1.  _ Á 3. = 3br = 4br  = 5br  + Á +  Aynı düzlemde bulunan e sırasıyla 3 br, 4 br, 5 br şiddetinde olan Â, Á e  ektörleri şekildeki gibidir. Eşit bölmeli düzlemde

Detaylı

FİZİK MOMENT - DENGE MO MEN T. M o m e n t = K u v v e t x D i k U z a k l ı k

FİZİK MOMENT - DENGE MO MEN T. M o m e n t = K u v v e t x D i k U z a k l ı k İZİ E - DEGE Günlük hayatta karşılaştığımız anahtarla kapının açılması bir vianın sıkıştırılması pencerenin açılıp kapanması gibi olaylar kuvtin önürme etkisiyle oluşan olaylarır. E uvtin önürücü etkisine

Detaylı

KÖKLÜ SAYILAR TEST / 1

KÖKLÜ SAYILAR TEST / 1 KÖKLÜ SAYILAR TEST / 1 1. Aþaðýdakilerden hangisi reel sayý deðildir? A) B) C) 0 D) 8 E). 6 2 9 A) 16 B) 18 C) 20 D) 2 E) 0 2. Aþaðýdakilerden hangisi irrasyonel sayýdýr? 6. Aþaðýdakilerden hangisi yanlýþtýr?

Detaylı

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜ 1 VETÖE ODE SOU - 1 DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ ODE SOU - DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ 1. Bir vektörün tersi doğrultu ve büyüklüğü aynı yalnızca yönü ters olan vektördür:. = olacağından, I. eşitlik yanlıştır. II. eşitlik

Detaylı

14. ÜNİTE BASİT MAKİNALAR

14. ÜNİTE BASİT MAKİNALAR 14. ÜNİTE BASİT MAKİNALAR KONULAR 1. BASİT MAKİNALAR VE ÇEŞİTLERİ 2. Kaldıraçlar 3. Makaralar 4. Sabit Makara 5. Hareketli Makaralar 6. Palangalar 7. Kasnaklar 8. Dişliler 9. Dönme Eksenleri Farklı Olan

Detaylı

3. Tabloya göre aþaðýdaki grafiklerden hangi- si çizilemez?

3. Tabloya göre aþaðýdaki grafiklerden hangi- si çizilemez? 5. SINIF COÞMY SORULRI 1. 1. BÖLÜM DÝKKT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. Kazan Bardak Tam dolu kazandan 5 bardak su alýndýðýnda kazanýn 'si boþalmaktadýr. 1 12 Kazanýn

Detaylı

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Bölüm 1. Fizik ve Ölçme 1. Aşağıdaki ölçme sonuçlarını 3 anlamlı rakamla gösteriniz. (a) 145,61 (b) 23457 (c) 2,4558 (d) 0,023001 (e) 0,12453 2. Farklı hasaslıkta aletler kullanılarak

Detaylı

Geometri Çalýþma Kitabý

Geometri Çalýþma Kitabý YGS GMTRÝ ÇLIÞM ÝTI YGS Geometri Çalýþma itabý opyright Sürat asým Reklamcýlýk ve ðitim raçlarý San. Tic. Þ u kitabýn tamamýnýn ya da bir kýsmýnýn, kitabý yayýmlayan þirketin önceden izni olmaksýzýn elektronik,

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. Küçük bir salyangoz, 10m yüksekliðinde bir telefon direðine týrmanmaktadýr. Gündüzleri 3m týrmanabilmekte ama geceleri 1m geri kaymaktadýr. Salyangozun direðin tepesine týrmanmasý

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 1. Konu VEKTÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 1. Konu VEKTÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI SOU BNSI 1. ÜNİTE: UVVET VE HEET 1. onu VETÖLE TEST ÇÖZÜMLEİ 1 Vektörler Test 1 in Çözümleri 1. 1,2 = 2 2 bulunur. Şimdi de ile (2) numaralı denklemi toplaalım. : 0 +2 + : 1 1 + : 1 +1 O hâlde

Detaylı

PARALEL KUVVETLERİN DENGESİ

PARALEL KUVVETLERİN DENGESİ ARALEL KUVVETLERİN DENGESİ aralel kuvvetler eğer aynı yönlü ise bileşke kuvvet iki kuvvetin arasında ve büyük kuvvete daha yakın olur. Bileşke kuvvetin bulunduğu noktadan cisim asılacak olursak cisim dengede

Detaylı

FIZ Uygulama Vektörler

FIZ Uygulama Vektörler Vektörler Problem 1 - Serway 61/75 Bir dikdörtgenler prizmasının boyutları şekildeki gibi a=10,0 cm, b=20,0 cm ve c=15,0 cm dir. a) Yüz köşegen vektörü R 1 nedir? b) Cisim köşegen vektörü R 2 nedir? c)

Detaylı

ÖABT FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ

ÖABT FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ ÖABT FİZİ ÖĞRETMENİĞİ 000000000 omisyon ÖABT FİZİ ÖĞRETMENİĞİ PİYASA 9 DENEME ISBN 978-605-8-97-2 itapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 27.10.2016 DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamiğin Prensipleri (Newton Kanunları) 1) Eylemsizlik Prensibi (Dengelenmiş Kuvvetler) 2) Temel Prensip (Dengelenmemiş Kuvvetler) 3) Etki-Tepki

Detaylı

ünite doðal sayýsýndaki 1 rakamlarýnýn basamak deðerleri toplamý kaçtýr?

ünite doðal sayýsýndaki 1 rakamlarýnýn basamak deðerleri toplamý kaçtýr? ünite1 TEST 1 Doðal Sayýlar Matematik 4. 10 491 375 doðal sayýsýndaki 1 rakamlarýnýn basamak deðerleri toplamý kaçtýr? 1. Ýki milyon yüz üç bin beþ yüz bir biçiminde okunan doðal sayý aþaðýdakilerden A.

Detaylı

3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? AA 2 1 1 2 1. BÖLÜM

3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? AA 2 1 1 2 1. BÖLÜM 7. SINIF COÞMAYA SORULARI 1. BÖLÜM DÝKKAT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? 2 1 1 2 A) B) C) D) 3 2 3

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 3 puanlýk sorular 20 17 1. =? 2 + 0 + 1 + 7 A) 3,4 B) 17 C) 34 D) 201,7 E) 340 2. Berk tren yolu modeliyle oynamayý çok sever. Yaptýðý tren yolu modelinde, bazý nesneleri 1:87 oranýnda küçülterek oluþturmuþtur.

Detaylı