MATEMATİK MUHAMMET AŞKIN TÜRKOĞLU TOPLAMA PRENSİBİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MATEMATİK MUHAMMET AŞKIN TÜRKOĞLU TOPLAMA PRENSİBİ"

Transkript

1 TOPLAMA PRENSİBİ A üründen birbirinden farklı x tane, B üründen birbirinden farklı y tane varken A üründen ürününün veya B üründen ürünün seçimi x y yolla yapılabilir. ÇARPMA PRENSİBİ A işi x farklı yolla, B işi y farklı yolla, C işi z farklı yolla yapılabildiğine göre, sıralı biçimde A, B, C işi birlikte x.y.z farklı yolla yapılabilir. FAKTÖRİYEL KAVRAMI» 0! =»! =»! =.» 3! = 3..»» n! = n. (n)! veya» n! = n. (n). (n)! Not! 5! ve sonrasının birler basamağı 0 dır. PERMÜTASYON P(n,r) = n! (n - r)! DÖNEL PERMÜTASYON n kişinin dönel permütasyonu (n )! ile hesaplanır.

2 TEKRARLI PERMÜTASYON n elemanlı bir kümenin a tanesi bir türden, b tanesi ikinci türden ise, n tanesin n li permütasyonlarının sayısı a!.b! n! dir. KOMBİNASYON n elemanlı bir A kümesinin r (r n) elemanlı alt kümelerinin her birine A nın r li kombinasyonu denir. n elemanlı bir kümenin r elemanlı kombinasyonlarının sayısı; r)!.r! (n n! C(n,r) dir. n n 0 n 0 0 y n x n ise n = x + y yada x = y r n r n r n n n n... n n 0 n n elemanlı bir kümenin r elemanlı alt kümelerinin sayısı, n nin r li kombinasyonlarının sayısı kadardır.

3 BİNOM nn, x ve y den en az biri sıfırdan farklı ise, ( n n n n n n x y) x x y... y 0 n eşitliğine binom açılımı denir. (x + y) n ifadesinin açılımında n + terim vardır. n (x + y + z) n açılımında ( n )(n ) terim vardır. (x + y) n ifadesinin açılımında her terimdeki x ve y nin üsleri toplamı n dir. (x + y) n ifadesinin açılımında katsayılar toplamı x = y = değeri verilerek bulunur. (x + y) n ifadesinin açılımında tanımlı olduğu durumlarda sabit terim x = y = 0 değeri verilerek bulunur. (x + y) n ifadesinin açılımı x in azalan kuvvetlerine göre n nr r dizildiğinde baştan (r + ). terim; x y r şeklindedir. (x + y) n ifadesinin açılımı x in azalan kuvvetlerine göre n dizildiğinde sondan (r + ). terim x r r r y n dir. (x + y) n ifadesinin açılımında n = p olmak üzere, p ortanca terim; x p. y p p dir. (kx + my + pz) n açılımında x a.y b.z c terimlerinin katsayısı k a.m b.p c. n! a!.b!.c! formülü ile hesaplanır.

4 OLASILIK Olasılık Fonksiyonu : Bir örnek uzayındaki tüm çıktıları E = {e, e,,e n} ise, P(e ) P(e ) P(e n) = P(E) = P(A) P(A ) = dir. Olasılık Hesabı Günlük hayatta şans dediğimiz olayın matematikte irdelenmesi olasılık konusunun kapsamına girer. Bir olayının olma olasılığı; İstenen Durumlar Sayısı şeklinde hesaplanır. Tüm Durumlar Sayısı E, örnek uzay A E ve B E olmak üzere, A veya B ayrık olaylarının olma olasılığı; P(AB) = P(A) + P(B) E, örnek uzay A E ve B E, A veya B ayrık olmayan olaylarının olma olasılığı; P(AB) = P(A) + P(B) P(AB) E, örnek uzay A E ve B E, A veya B bağımsız olaylarının olma olasılığı; P(AB) = P(A) + P(B) P(A).P(B)

5 Bileşik Olayların Olasılıkları Önceki konudan hatırlayacağımız üzere veya da toplama, ve de çapma mantığı ilk akla gelir. Şöyle ki; sizden yapılmasını istenen olayın birinci aşaması yapıldığında işlemin bitmiş olma durumu varsa diğer durumlarla toplanır. sizden yapılmasını istenen olayın birinci aşaması yapıldığında işlemin bitmiş olma durumu yoksa diğer durumlarla çarpılır. KOŞULLU OLASILIK Evrensel kümenin kısıtlanmasıyla oluşan olasılıklara koşullu olasılık denir. E örnek uzayın iki olayı A ile B ve B olsun. P(A/B) = P(A B) P(E) P(B) P(E) dir. FONKSİYONLAR ll FONKSİYONUN TANIMI A kümesindeki her elemanı, B kümesinden yalnız bir eleman ile eşleyen bağıntıya fonksiyon denir. f : A B veya A f B şeklinde gösterilir. Burada A kümesi fonksiyonun tanım kümesi, B kümesi de değer (görüntü) kümesidir. A dan B ye fonksiyon sayısı: s(b) s(a) dır.

6 FONKSİYONLARDA İŞLEMLER f : A R, g: B R olmak üzere, f + g : A B R, (f + g)(x) = f(x) + g(x), f g : A B R, (f g)(x) = f(x) g(x), f. g : A B R, (f.g)(x) = f(x).g(x), f : g f A B R, (x) g f(x) =,(g(x) 0) g(x) FONKSİYON TÜRLERİ Bire Bir Fonksiyon : f : A B fonksiyonu A nın farklı elemanlarını, B nin farklı elemanlarına eşliyorsa bu fonksiyona bire bir fonksiyon denir. İçine Fonksiyon : f : A B fonksiyonunda f(a) B ise f içine fonksiyondur. Örten Fonksiyon : f : A B fonksiyonunda f(a) = B ise f örten fonksiyondur. Tek ve Çift Fonksiyon : f( x) = f(x) ise tek fonksiyon f( x) = f(x) ise çift fonksiyondur. Tek fonksiyonun grafiği orijine göre, çift fonksiyonun grafiği y eksenine göre simetriktir.

7 Parçalı Fonksiyonlar : Tanım kümesinin alt aralıklarında farklı birer kuralla tanımlanan fonksiyonlarına parçalı fonksiyon denir. Yani; f(x); y g(x); h(x); x a a x b b x biçiminde tanımlanan fonksiyona denir. Parçalı Fonksiyonların Grafiği : Her bir parçanın ayrı ayrı grafiği çizilerek, ait olduğu alt aralıktaki parçası alınarak çizilir. Doğrusal Fonksiyon : f(x) = ax + b şeklindeki fonksiyona denir. Artan ve Azalan Fonksiyonlar : f : A B fonksiyonu için; x < x için f(x ) < f(x ) ise f artan fonksiyondur. x < x için f(x ) > f(x ) ise f azalan fonksiyondur. x < x için f(x ) = f(x ) ise f sabit fonksiyondur. x < x için f(x ) f(x ) ise f azalmayan fonksiyondur. x < x için f(x ) f(x ) ise f artmayan fonksiyondur. Grafiği verilen fonksiyonlarda; eğimin pozitif olduğu yerlerde (grafik sağa yatık) artan, eğimin negatif olduğu yerlerde (grafik sola yatık) azalandır. Sabit Fonksiyon : Görüntü kümesi bir elemanlı olan fonksiyona sabit fonksiyon denir. Birim Fonksiyon : Her elemanı kendisi ile eşleyen fonksiyona birim (etkisiz) fonksiyon denir ve genellikle I ile gösterilir. Yani I(x) = x birim fonksiyondur.

8 FONKSİYONUN TERSİ f fonksiyonu bire bir ve örten fonksiyon olmak üzere, f(x) = k ise f (k) = x f(x) = ax + b f (x) = x b a f(x) = ax b cx d f (x) = dx c cx a BİLEŞKE FONKSİYON f : A B ve g : B C ise A daki her elemanı, f ve g fonksiyonları ile C nin elemanlarına dönüştüren fonksiyona f ve g fonksiyonlarının bileşkesi denir. Bileşke Fonksiyonun Özelikleri:. fog gof. fo(goh) = (fog)oh 3. fof = f of = I 4. foi = Iof = f 5. (fog) = g of FONKSİYONUN GRAFİĞİ Bir y = f(x) fonksiyonunun grafiği, bir eğri veya doğrudur. Grafik üzerinde, sonsuz çoklukta nokta vardır. Bunların tümünü bularak, analitik düzlemde işaretleyip birleştirmek olanaksızdır. Bunun yerine, eğrinin karakterini belirten bazı özel noktalarını ve bazı özelliklerini bulursak, bunlara dayanarak eğriyi aslına uygun biçimde çizebiliriz. Herhangi iki A ve noktaları arasındaki f(x ) f(x) Ortalama Hız : m AB x x

9 SAYI DOĞRUSU A(a) ve B(b) olmak üzere A ve B noktaları arasındaki uzaklık IABI ile gösterilir. IABI = Ib ai dır. DİK KOORDİNAT SİSTEMİ x eksenine apsis denir. y eksenine ordinat denir. Apsisle ordinatın birleşimine orijin denir. İKİ NOKTA ARASINDAKİ UZAKLIK AB= ( x x) (y y)

10 ORTA NOKTA KOORDİNATLARI x x x 0 = y y y 0 = BELLİ ORANDA BÖLEN NOKTA KOORDİNATLARI n m x3 x x x y3 y y y ANALİTİK DÜZLEMDE ÜÇGEN x o = y o = x x x 3 3 y y y 3 3

11 DOĞRUNUN EĞİMİ Bir Noktası Bilinen Doğrunun Eğimi : eğim = m = tan = x y İki Noktası Bilinen Doğrunun Eğimi : y m x y x Denklemi Bilinen Doğrusunun Eğimi : y = mx + n doğrusunun eğimi m dır. ax + by + c = 0 doğrusunun eğimi a dır. b NOT : Başlangıç noktasından geçen denklem ax by = 0 şeklindedir. Yani; c = 0 dır. DOĞRUNUN DENKLEMİ Bir Noktası ve Eğimi Bilinen Doğrunun Denklemi : a Bir noktası A(x, y ) ve eğimi m olan doğrunun; b denklemi y y = m(x x ) dir.

12 Eksenlere Paralel Olan Doğruların Denklemleri : Eksenleri Kestiği Noktaları Bilinen Doğrunun Denk : x a y b

13 DOĞRULARIN BİRBİRİNE GÖRE DURUMLARI 0 c y b x a : d 0 c y b x a : d doğruları için c c b b a a ise d ile d paralel c c b b a a ise d ile d çakışık b b a a ise d ile d bir noktada kesişirler. Bu kesişim noktasını bulmak için alt alta yazıp çözümleme yapılır. Kesişen bu doğrular arasındaki açı ise; tan = m m m m bağıntısıyla bulunabilir. BİR NOKTANIN BİR DOĞRUYA UZAKLIĞI A(x,y ) noktasının d : ax + by + c = 0 doğrusuna uzaklığı; b a c by ax d dir. PARALEL İKİ DOĞRU ARASINDAKİ UZAKLIK Paralel olan d : ax + by + c = 0 ile d : ax + by + c = 0 doğruları arasındaki uzaklık; d = b a c c dir.

14 DÖRTGENLER Herhangi üçü doğrusal olmayan dört noktayı birleştiren, dört doğru parçasından oluşan kapalı şekle dörtgen denir. Her bir iç açısının ölçüsü 80 o den küçük olan dörtgene dış bükey, herhangi bir iç açısının ölçüsü 80 o den büyük olan dörtgene de iç bükey dörtgen denir. Dörtgen denildiğinde dış bükey dörtgen anlaşılır. Dörtgenlerin iç açılar toplamı 360 o dir. Dörtgenlerin iç açılar toplamı 360 o dir. Dörtgenlerde iki iç açının ölçüleri toplamı kendilerine komşu olmayan iki dış açının ölçüleri toplamına eşittir. m(dˆ ) m(ĉ) m(â) m(ĉ) [AC] [BD] ise, a c b d

15 A(ABCD) lacl lbdl sin [AC] köşegen ise, S.S 3 S.S 4 A(EFKL) A(ABCD) A(DEL) A(FBK) A(AEF) A(CKL) Ç(EFKL) lacl lbdl Ç(KLMN).. A(KLMN)... A(ABCD)

16 YAMUK Sadece iki kenarı paralel olan dörtgenlere yamuk denir. ABCD yamuk, [EF] orta taban ise, [AB] // [EF] // [DC] dir. IEFI a c [AC] ve [BD] köşegen, [DC] // [KM] // [AB] ise, x a c ABCD yamuk, [EF] orta taban ise, A(ABCD) lefl.h

17 [AB] // [DC] ise, A(AEFD) x t A(EBCD) y z ABCD yamuk [AB] // [DC] S S 3... S S 3 S ABCD yamuk [AB] // [DC] [AC] ve [BD] köşegen S S 4 S S 4 S.S 3 S S 3 c a İKİZKENAR YAMUK Paralel olmayan kenar uzunlukları eşit olan yamuğa ikizkenar yamuk denir.

18 ABCD ikizkenar yamuk, [AB] // [DC] ise, A(ABCD) lael.h lbhl.h ldcl labl IEFI A(ABCD) = lefl Kenarlarından biri alt ve üst tabana dik olan yamuğa denir. ABCD dik yamuk ve [AC] [BD] ise, h = a.c

19 PARALELKENAR Karşılıklı kenar uzunlukları eşit ve ardışık açıları toplamı 80 o olan dörtgenlere denir. Paralelkenarın içinde kesişen doğrular benzer üçgenler oluşturur. Köşegenler birbirini ortalar. Köşegenler paralelkenarın alanını 4 eşit alana böler. IACI IBDI (a b ) ABCD paralelkenar ise, x a(a b) ABCD paralelkenar ise, A(ABCD) a.b.sin A(ABCD) a.h a A(ABCD) b.h b ABCD paralelkenar ise, A(DEF)... A(ABCD)

20 ABCD paralelkenar ise, S S 3 S ABCD paralelkenar ise IDHI lbhl lahl lecl ABCD paralelkenar, [AC] köşegen ise, S S S 3 S 4 ABCD paralelkenar, [EG] // [AB], [BC] // [FH] ise, A(BGKF) A(KHDE)

21 EŞKENAR DÖRTGEN Tüm kenar uzunlukları aynı olan paralelkenar gibi düşünülebilir. Paralelkenardan farklılıkları; Köşeleri açıortaydır. Köşegenler birbirine diktir. Çevre = 4a DİKDÖRTGEN Tüm açıları 90 0 olan paralelkenar gibi düşünülebilir. Paralelkenardan farklılıkları; Köşegen uzunlukları eşittir. Köşegenler birbirini ortalar. A(ABCD) = a.b KARE Tüm açıları 90 0 ve tüm kenar uzunlukları eşit olan paralelkenar gibi düşünülebilir. Paralelkenardan farklılıkları; Köşegenleri açıortaydır. Köşegenleri dik kesişir. Alanı a dir.

22 DELTOİD ÇOKGENLER Taban uzunlukları eşit olan iki ikizkenar üçgenin oluşturduğu dörtgenlere denir. [DB] simetri eksenidir. m(adˆ B)... m(abˆ D)... m(dâb)... A(ABCD)... n 3 olmak üzere, n kenarlı şekillere, çokgen denir. Bir çokgenin köşe sayısı kenar sayısına eşittir. Köşegen Özellikleri : n kenarlı bir çokgenin bir köşesinden n 3 tane köşegen çizilebilir. n kenarlı bir çokgenin bir köşesinden çizilen köşegenler çokgeni n tane üçgene ayırır. n kenarlı çokgende köşegen n(n 3) sayısı dir. Açı Özellikleri : Bir konveks çokgenin dış açılarının toplamı 360 o dir. n kenar sayısı olmak üzere, iç açılarının ölçüleri toplamı (n ).80 dir. Herhangi iç açının ölçüsü toplamı bunlara komşu olmayan dış açıların ölçüleri toplamına eşittir.

23 n kenarlı bir çokgenin tek olarak çizilebilmesi için en az n 3 tane elemana ihtiyaç vardır. Verilen bu elemanların en az (n ) tanesi uzunluk n tanesi de açı olmalıdır. Düzgün Çokgenlerin Özellikleri : Bütün kenar unlukları, bütün iç açı ölçüleri ve bütün dış açı ölçüleri eşit olan çokgenlere düzgün çokgen denir. n kenarlı düzgün çokgeni bir dış açısının ölçüsü 360 dir. n Bir iç açısı ile bir dış açısının toplamı 80 o dir. Kenar sayısı çift olan düzgün çokgenin karşılıklı kenarları paraleldir. Kenar sayısı tek olan düzgün çokgenin bir köşesinden çizilen açıortay, karşı kenara dik olur ve bu kenarı ortalar. Bütün düzgün çokgenlerde açıortaylar simetri eksenidir. Düzgün çokgenlerde eşit sayıda kenarın içinde kalan köşegenler eşittir. Düzgün altıgen 6 tane eşkenar üçgenden oluşur.

24 Çevrel çemberinin yarıçapı bilinen n kenarlı düzgün çokgenin alanı n..r.sin dır. İç teğet çemberinin yarıçapı ve çevresi bilinen çokgenin alanı r Çevre dir. I. İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER a, bєr ve a 0 olmak üzere, ax + bx + c = 0 şeklindeki ifadelere II. dereceden denklemler denir. Çözüm Kümesi Bulma a, bєr ve a 0 olmak üzere, ax + bx + c = 0 şeklinde verilen ikinci dereceden denklemler çarpanlarına ayrılarak çözüm kümesi bulunur.

25 Diskriminant İle Çözüm Kümesi Bulma ax + bx + c = 0 denkleminde = b 4ac ifadesine denklemin diskriminantı denir. Burada; > 0 ise denklemin farklı iki kökü vardır. Bu durumda; b b, x dir< a a x = 0 ise denklemin eşit iki kökü vardır. Bu durumda; b x x dir. a < 0 ise denklemin reel kökü yoktur.* * Bu tip sorular II. KARMAŞIK SAYILAR başlığında incelenecektir. Polinom Çarpımı yada Bölümü Şeklindeki Denklemler P(x)Q(x) = 0 şeklinde verilen denklemlerin çözümü için çarpanlar ayrı ayrı 0 a eşitlenir. P(x) 0 şeklinde verilen denklemlerin çözümü için Q(x) ifadenin payı 0 a eşitlenirken, paydanın 0 olamayacağı vurgulanır. Köklü İfade İçeren Denklemler Köklü denklemlerde bulunan köklerin denklemi sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir. Sağlıyorsa çözüm kümesinin elemanı olarak alınır. Sağlamıyorsa alınmaz. Mutlak Değerli Denklemler Mutlak değerli denklemlerin çözümü mutlak değer tanımı göz önüne alınarak yapılır.

26 Değişken Değiştirerek Çözülen Denklemler Verilen denklemdeki aynı türden ifadeler yeniden adlandırılarak denklem basitleştirilebilir. II. KARMAŞIK SAYILAR x,yєr ve i = olmak üzere, Z = x + y.i şeklindeki sayılara denir. Burada x reel birimdir, Re(Z) ile ifade edilir. y ise sanal birimdir, Im(Z) ile ifade edilir. Bu sayının koordinat düzlemindeki gösterimi ise; Sanal Birimin (i nin) Kuvvetleri: nєz olmak üzere, i nin kuvvetleri aşağıdaki gibi hesaplanır. i 0 = i 4n = i = i 4n+ = i i = i 4n+ = i 3 = i i 4n+3 = i

27 Karmaşık Sayıların Eşitliği: Z Z x x i.y i.y için Z = Z x = a ve y = b dir. Karmaşık Sayıların Eşleniği: Z = x + y.i Z = x y.i dir. Eşleniğin Özellikleri: ( Z ) = Z ( Z Z ) = Z Z ( Z Z ) Z Z Z Z n Z Z Z Z n Karmaşık Sayılarda Yapılan İşlemler: Z = x + i.y ve Z = x + i.y ise, Z + Z = (x + x ) + i.(y + y ) Z Z = Z ( Z ) = (x + i.y ) (x i.y ) = (x x ) i.(y y ) Z.Z = (x + i.y ).(x + i.y ) = x.x i.x.y i.x.y + i.y.y Z Z = x.x i.(x.y x.y ) y.y = (x.x y.y ) i.(x.y x.y ) (x + i.y ) (x i.y )(x = (x + i.y ) (x i.y )(x - i.y) - i.y )

28 III. İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMİN KÖKLERİ İLE KATSAYILARI ARASINDAKİ BAĞINTILAR ax + bx + c = 0 denkleminin x ve x kökleri arasında şu bağıntılar vardır; x + x = x x = a c b a ax + bx + c = 0 denkleminin x ve x katsayıları arasında şu bağıntılar vardır; a + b + c = 0 Ç.K. = {, a c } a b + c = 0 Ç.K. = {, c } a Denklemin simetrik iki kökü varsa; b = 0, a 0, ac < 0 dır. ax dx bx c 0 denklemlerinin çözüm kümeleri ex f 0 aynı ise; a b c dir. d e f Kökleri x ve x olan ikinci dereceden denklem (x x )(x x ) = 0 dir. Bu ifade düzenlenirse x (x x )x x x = 0 olur. ax + bx + c = 0 denklemin kökleri x ve x olsun. m 0 olmak üzere, kökleri mx + n ve mx + n olan ikinci dereceden denklem ax + bx + c = 0 de x yerine yazılarak bulunur. x n m

29 IV. PARABOL a,b,c ЄR ve a 0 olmak üzere, R den R ye, f(x) = ax + bx + c = a(x r) + k şeklinde tanımlanan fonksiyona ikinci dereceden bir bilinmeyenli fonksiyon, grafiğine de parabol denir. Grafiğin Çizimi : Parabolün eksenleri kestiği noktalar; x = 0 için y değeri ve y = 0 için x değeri bulunur. Parabol denkleminde; a>0 ise kolların yukarı doğru olacağı, a<0 ise kolların aşağı doğru olacağı düşünülür. b 4ac b Parabolün tepe noktası T( r, k ) a 4a bulunur. f: R R olduğunda; a > 0 ise, r de minimum noktası f(r) de de minimum değeri, a < 0 ise, r de maksimum noktası f(r) de de maksimum değeri vardır. f: (p,q) R olduğunda; Bu şekilde gelen soruların grafiği zihinde canlandırılmalıdır. a > 0 iken minimum değeri soruluyorsa r minimum noktası ve f(r) de minimum değeridir. Yok eğer a > 0 iken maksimum değeri soruluyor ise, o zaman p veya q maksimum noktaları ve f(p) veya f(q) da maksimum değeridir. a < 0 iken maksimum değeri soruluyorsa r maksimum noktası ve f(r) de maksimum değeridir. Yok eğer a < 0 iken minimum değeri soruluyor ise, o zaman p veya q minimum noktaları ve f(p) veya f(q) da minimum değeridir.

30 f(x) = ax + bx + c fonksiyonu için; < 0 ise, parabol x eksenini kesmez. = 0 ise, parabol x eksenine teğettir.(burada r < 0 ise, parabol x eksenine negatif tarafta, r > 0 ise, parabol x eksenine pozitif tarafta teğettir.) > 0 ise, parabol x eksenini farklı iki noktada keser. b r parabolün simetri eksenidir. a Parabolün Denklemini Yazma Tepe noktası T(r, k) ve bunun dışında bir A(x 0, y 0) noktası belli ise, y = a(x r) + k denkleminde r ve k yerlerine yazılır daha sonra A(x 0, y 0) noktasının koordinatları x ve y yerine yazılarak a bulunur. Parabolün x eksenini kestiği noktalar ve bunların dışında A(x 0, y 0) noktası belli ise, y = a.(x x ).(x x ) denkleminde x ve x yerlerine yazılır daha sonra A(x 0,y 0) noktasının koordinatları x ve y yerine yazılarak a bulunur. Parabolün geçtiği herhangi üç nokta A(x, y ), B(x, y ), C(x 3, y 3) belli ise, y = ax + bx + c denkleminde bu değerler sırayla yerine yazılarak a, b ve c bulunur. Parabolle Doğrunun (Parabolle Parabolün) Durumları Parabol ile Doğrunun (Parabol ile Parabolün) durumlarını belirtmek için ortak çözüm yapılır. Ortak denklemde; > 0 ise parabol ile doğru (parabol ile parabol) farklı iki noktada kesişirler. = 0 ise parabol ile doğru (parabol ile parabol) teğettir. < 0 ise parabol ile doğru (parabol ile parabol) kesişmez.

31 POLİNOMLAR a 0, a, a,..,a nєr ve nєn ise, P(x) = a nx n + a n x n + + a x + a 0 şeklindeki ifadelere x değişkenine bağlı n. dereceden polinom denir. Değişken sayısı birden fazla olan polinomlara çok değişkenli polinom denir. P(x) = c, polinomu sabit polinomdur. P(x) = 0, polinomu sıfır polinomdur. P(x) ya da P(ax b) polinomunda x = alınırsa katsayılar toplamı, x = 0 alınırsa sabit terim bulunur. P(x) polinomunun; çift dereceli terimlerinin katsayıları toplamı P() P( ) tek dereceli terimlerinin katsayıları toplamı P() P( ) dir. P(x) = Q(x) ise aynı dereceli terimlerin katsayıları eşittir. POLİNOMLARDA İŞLEMLER Toplama Çıkarma : Polinomlarda toplama ya da çıkarma aynı dereceli terimlerle ya olur.

32 Çarpma : İki polinomun çarpımında polinomlardan birinin her terimi diğer polinomun her bir terimiyle ayrı ayrı çarpılır. der[p(x)] = m ve der[q(x)] = n olmak üzere, der[p(x). Q(x)] = m n Bölme : P(x) K(x) Q(x) B(x) P(x) = Q(x).B(x) K(x) der[ K(x) ] < der[ B(x) ] ise, Q(x) ile B(x) yer değiştirdiğinde K(x) değişmez. K(x) = 0 ise, P(x) polinomu Q(x) polinomuna tam bölünür. der[p(x)] = m ve der[q(x)] = n olmak üzere, P(x) der = m n Q(x) b P(x) polinomun ax b ile bölümünden kalan P( ) a dır. Eğer P(x) polinomu ax b ile tam olarak b bölünüyorsa P( ) 0 dır. a P(x) polinomunun ax n b ile bölümünden kalanı bulmak için P(x) polinomunda x n yerine b yazılır. a

33 P(x) polinomunun (x a).(x b) ile bölümünden kalanı bulmak için P(x) polinomunda önce x = a sonra da x = b yazılır. Oluşan denklemler çözümlenerek istenen bulunur. P(x) polinomu (x a) n ile tam olarak bölünüyorsa P(x) polinomunun n kez türevi alınır, her bir türev polinomu x = a için 0 a eşitlenir, oluşan denklemler çözümlenerek istenen bulunur. ÇARPANLARA AYIRMA Bir polinom ortak çarpan parantezine alma yoluyla çapanlarına ayrılabilir. x y = (y x) (x y) = (y x) En az dört terimli ifadeler gruplandırılarak ortak çarpan parantezine alınır. ax bx c şeklindeki üç terimli ifadeler c m.n ve b m n ise, (x m).(x n) şekilde çarpanlarına ayrılır. x y (x y).(x y) x y (x y) xy x y (x y) xy

34 ( x y) x xy y (x y) (x y) 4xy ( x y) x xy y (x y) x x 3 3 y y 3 3 (x y) (x y)(x (x y)(x 4xy xy y ) (x y) xy y ) (x y) 3 3 3xy(x y) 3xy(x y) (x y z) x y z (xy xz yz) n n n n n x y (x y)(x x y... y ) n n n n n x y (x y)(x x y... y ) Polinomları çarpanlarına ayırırken çok kullanılan yöntemlerden biri de pascal üçgenidir » n=0 için » n= için » n= için » n=3 için Verilen ifadeye uygun terimler eklenip çıkarılarak, bu ifade bilinen özdeşliklere benzetilip çarpanlarına ayrılır.

35 ÇEMBERDE AÇI Düzlemde sabit bir noktaya eşit uzaklıktaki noktaların kümesine. [CD], kiriştir. [AB], çaptır. [OB], yarıçaptır. O noktası, merkezdir. T noktası, teğet noktasıdır. d doğrusu, teğet doğrusudur. Merkez açının ölçüsü gördüğü yayın ölçüsüne ölçüsüdür. Çevre açının ölçüsü gördüğü yayın ölçüsünün yarısıdr. Çapı göre çevre açı 90 o dir. Çemberin dışındaki herhangi bir noktadan çembere çizilen teğet uzunlukları eşittir.

36 x y x y Kirişler dörtgeninde karşılıklı açılar toplamı 80 o derecedir. Eşit kirişlerin ayırdığı ayların ölçüleri de eşittir.

37 ÇEMBERDE UZUNLUK Çemberin merkezinden kirişe indirilen dikme kirişi ikiye böler. Çemberde merkeze eşit uzaklıktaki kirişler eşit uzunluktadır. Merkeze daha yakın kiriş daha uzundur. Paralel kirişlerin arasında kalan yaylar ve kirişler eşit uzunluktadır. Teğet noktasını merkez ile birleştiren doğru parçası, teğet doğrusuna diktir.

38 a c = b d = u A(ABCD) = u.r Çemberin merkezi iç açıortayların kesim noktasıdır. x.y = z.t IPAI = IPBI.IPCI IPAI.IPBI = IPCI.IPDI

39 Çemberde kuvvet soruları, üçgende benzerlik yardımıyla da çözülebilir. Verilen iki çembere göre kuvveti aynı olan noktaların oluşturduğu doğruya bu çemberlerin kuvvet ekseni denir. Kuvvet ekseni, merkezleri birleştiren doğruya diktir. Dıştan Teğet Çemberlerde IO O I r r İçten Teğet Çemberlerde IO O I r r İki çemberin teğet noktası ile çemberin merkezi doğrusaldır. Çemberler dıştan ayrık ise IO O I >.. Çemberler dıştan ayrık ise IO O I <

40 Çemberler dik kesişiyor ise IO O I r r DAİRE ALAN Yarıçapı r olan bir dairenin; Alanı r Çevresi r Daire diliminin alanı.r 360 o. r Daire diliminin alanı Daire parçasının alanı, daire diliminin alanından AOB üçgeninin alanı çıkarılarak bulunur.

41 Halkanın Alanı (r r ) Bütün çemberler ve daireler benzerdir. Merkez açısı eşit olan daire dilimleri benzerdir. Merkez açısı eşit olan daire parçaları benzerdir. Benzer şekillerin alanları oranı, benzerlik oranının karesine eşittir. KATI CİSİMLER A. PRİZMA Şekildeki gibi paralel ve eş iki yüzeyin birleşmesiyle elde edilen cisme prizma denir. Burada prizma yüzeylerinin kesim çizgilerine ayrıt denir. Yanal ayrıtları tabana dik olan prizmalara dik prizma denir. Dik Prizmanın Alanı ve Hacmi Yanal Alan = Taban Çevresi x h Alan = Yanal Alan x Taban Alanı Hacim = Taban Alan x Yükseklik

42 Dikdörtgenler Prizması Yüzeyi altı tane dikdörtgenden oluşan cisme dikdörtgenler prizması denir. Burada prizma yüzeylerinin kesim çizgilerine ayrıt denir. Dikdörgenler Prizmanın Alanı ve Hacmi Alan = (a.b a.c b.c) Hacim = a.b.c Cisim Köşegeni = e = a b c Küp Yüzeyi altı tane kareden oluşan cisme küp denir. Dik Prizmanın Alanı ve Hacmi Alan = 6a Hacim = a 3 Cisim Köşegeni = e = a 3 Yüzey Köşegeni = a

43 Dik Silindir Tabanı daire olan dik prizmaya dik silindir denir. Dik Silindirin Alanı ve Hacmi Yanal Alan = rh Alan = r rh Hacim = h r 3 B. PİRAMİT Bir yüzey (taban) ile bu yüzeyin dışındaki bir noktanın bitleştirilmesiyle elde edilen cisme piramit denir. Piramitler taban şekillerine göre isimlendirilirler. Tepe noktasının iz düşümü bu tabanı yüzeyinin ağırlık merkezi ise, bu piramide dik piramit denir. Tabanı düzgün çokgen ve yükseklik ayağı tabanın ağırlık merkezinde olan piramide düzgün piramit denir. Piramidin Hacmi = Taban Alan. 3 h

44 Koni Tabanı daire olan piramide koni denir. Koninin özellikleri; Yanal Alanı =.r.l Toplam Alanı =.r.r.l Hacmi =..r.h 3 r o 360 Düzgün Dörtyüzlü Tabanı ve yan yüzeyleri eşkenar üçgen olan piramide düzgün dörtyüzlü denir. Düzgün Dörtyüzlünün; a 6 Yükseklik = h = 3 Alan = a 3 4 a 4 a 3 a 6 Hacim =

45 Düzgün Sekizyüzlü Tabanları ortak yan yüzeyleri eşkenar üçgen olan iki düzgün kare piramidin taban tabana yapışmasıyla elde edilen cisme düzgün sekizyüzlü denir. Düzgün Sekizyüzlünün; Cisim Yüksekliği: IEFI = a Alan = a Hacim = a a 3 (m(eaf)=90 0 dir.) 3a a 3 3

46 C. KÜRE Uzayda sabit bir noktadan eşit uzaklıktaki noktaların geometrik yerine küre yüzeyi, bu yüzeyin sınırladığı bölgeye küre cismi denir. Kürenin; Alanı = 4..r Hacmi = 4 3 r 3 Küre kapağı(kuşağı) Alanı = rh α Küre Dilimi Alanı = 4 r. r o Küre Dilimi Hacmi = r 3 3 α o 360 MUHAMMET AŞKIN TÜRKOĞLU MATEMATİK ÖĞRETMENİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 10. SINIF MATEMATİK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 10. SINIF MATEMATİK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 07-08 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 0. SINIF MATEMATİK DERSİ 0... Olayların gerçekleşme sayısını toplama ve çarpma prensiplerini kullanarak hesaplar. 0... Sınırsız sayıda tekrarlayan nesnelerin dizilişlerini

Detaylı

10. SINIF. No Konular Kazanım Sayısı VERİ, SAYMA VE OLASILIK SAYMA VE OLASILIK Sıralama ve Seçme

10. SINIF. No Konular Kazanım Sayısı VERİ, SAYMA VE OLASILIK SAYMA VE OLASILIK Sıralama ve Seçme 10. SINIF No Konular Kazanım Sayısı VERİ, SAYMA VE OLASILIK Ders Saati Ağırlık (%) 10.1. SAYMA VE OLASILIK 8 38 18 10.1.1. Sıralama ve Seçme 6 26 12 10.1.2. Basit Olayların Olasılıkları 2 12 6 SAYILAR

Detaylı

Dik koordinat sisteminde yatay eksen x ekseni (apsis ekseni), düşey eksen ise y ekseni (ordinat ekseni) dir.

Dik koordinat sisteminde yatay eksen x ekseni (apsis ekseni), düşey eksen ise y ekseni (ordinat ekseni) dir. ANALĐTĐK GEOMETRĐ 1. Analitik Düzlem Bir düzlemde dik kesişen iki sayı doğrusunun oluşturduğu sisteme analitik düzlem denir. Analitik düzlem, dik koordinat sistemi veya dik koordinat düzlemi olarak da

Detaylı

TEKİRDAĞ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ 10. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI

TEKİRDAĞ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ 10. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI 9 Eylül- Eylül 0-07 TEKİRDAĞ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ 0. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI Veri, Sayma ve Sayma. Olayların gerçekleşme sayısını toplama ve çarpma prensiplerini kullanarak hesaplar. Sıralama

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. FEN LİSESİ 10.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 10.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. FEN LİSESİ 10.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 10.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU 08 09 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. FEN LİSESİ 0.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 0.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU No Konular Kazanım sayısı Ders Saati Ağırlık (%) VERİ, SAYMA VE OLASILIK 0. SAYMA

Detaylı

1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol

1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol ORGANİZASYON ŞEMASI . BÖLÜM Polinomlar... 7. BÖLÜM II. Dereceden Denklemler.... BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler... 9. BÖLÜM Parabol... 5 5. BÖLÜM Trigonometri... 69 6. BÖLÜM Karmaşık Sayılar... 09 7.

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ANADOLU LİSESİ 10.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 10.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ANADOLU LİSESİ 10.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 10.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU 08 09 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ANADOLU LİSESİ 0.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 0.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU No Konular Kazanım sayısı Ders Saati Ağırlık (%) VERİ, SAYMA VE OLASILIK

Detaylı

UZAY KAVRAMI VE UZAYDA DOĞRULAR

UZAY KAVRAMI VE UZAYDA DOĞRULAR UZAY KAVRAMI VE UZAYDA DOĞRULAR Cisimlerin kapladığı yer ve içinde bulundukları mekan uzaydır. Doğruda sadece uzunluk, düzlemde uzunluk ve genişlik söz konusudur. Uzayda ise uzunluk ve genişliğin yanında

Detaylı

9. SINIF Geometri TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR

9. SINIF Geometri TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR 9. SINIF Geometri Amaç-1: Nokta, Doğru, Düzlem, Işın ve Uzayı Kavrayabilme. 1. Nokta, doğru, düzlem ve uzay kavramlarım açıklama. 2. Farklı iki noktadan geçen doğru sayışım söyleme

Detaylı

1. Analitik düzlemde P(-4,3) noktasının eksenlerden ve O başlangıç noktasından uzaklığı kaç birimdir?

1. Analitik düzlemde P(-4,3) noktasının eksenlerden ve O başlangıç noktasından uzaklığı kaç birimdir? HAZİNE- HAZİNE-2 O başlangıç noktasında dik kesişen iki sayı ekseninin oluşturduğu sisteme koordinat sistemi denir. Bir noktanın x-eksenindeki dik izdüşümüne karşılık gelen x sayısına noktanın apsis i

Detaylı

10. SINIF MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

10. SINIF MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 10. SINIF MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI Programın öğrencilerde geliştirmeyi hedeflediği becerilerle 10. sınıf matematik öğretim programı ilişkisi; Modelleme/Problem çözme Matematiksel Süreç Becerileri

Detaylı

TEST: 6. Verilenlere göre EF =? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 A) 7 B) 8 C) 10 D) 11 E) 12. x eksenini 5 te, y eksenini 7 de kesen doğrunun denklemi

TEST: 6. Verilenlere göre EF =? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 A) 7 B) 8 C) 10 D) 11 E) 12. x eksenini 5 te, y eksenini 7 de kesen doğrunun denklemi TEST: 6 5. 1. Verilenlere göre EF =? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 A) 7 B) 8 C) 10 D) 11 E) 12 2. 6. x eksenini 5 te, y eksenini 7 de kesen doğrunun denklemi aşağıdakilerden hangisidir? A) 7x+5y=35 B) 7x-5y=35

Detaylı

biçimindeki ifadelere iki değişkenli polinomlar denir. Bu polinomda aynı terimdeki değişkenlerin üsleri toplamından en büyük olanına polinomun dereces

biçimindeki ifadelere iki değişkenli polinomlar denir. Bu polinomda aynı terimdeki değişkenlerin üsleri toplamından en büyük olanına polinomun dereces TANIM n bir doğal sayı ve a 0, a 1, a 2,..., a n 1, a n birer gerçel sayı olmak üzere, P(x) = a 0 + a 1 x + a 2 x 2 +... + a n 1 x n 1 +a n x n biçimindeki ifadelere x değişkenine bağlı, gerçel (reel)

Detaylı

XII. Ulusal Matematik Olimpiyatı Birinci Aşama Sınavı

XII. Ulusal Matematik Olimpiyatı Birinci Aşama Sınavı XII. Ulusal Matematik Olimpiyatı Birinci Aşama Sınavı A 1. Köşeleri, yarıçapı 1 olan çemberin üstünde yer alan düzgün bir n-genin çevre uzunluğunun alanına oranı 4 3 ise, n kaçtır? 3 a) 3 b) 4 c) 5 d)

Detaylı

(m+2) +5<0. 7/m+3 + EŞİTSİZLİKLER A. TANIM

(m+2) +5<0. 7/m+3 + EŞİTSİZLİKLER A. TANIM EŞİTSİZLİKLER A. TANIM f(x)>0, f(x) - eşitsizliğinin

Detaylı

13. 2x y + z = 3 E) 1. (Cevap B) 14. Dikdörtgen biçimindeki bir tarlanın boyu 10 metre, eni 5 metre. Çözüm Yayınları

13. 2x y + z = 3 E) 1. (Cevap B) 14. Dikdörtgen biçimindeki bir tarlanın boyu 10 metre, eni 5 metre. Çözüm Yayınları Doğrusal Denklem Sistemlerinin Çözümleri BÖLÜM 04 Test 0. y = y = 6 denklem sisteminin çözüm kümesi aşağıdakilerden A) {(, 4)} B) {(, )} C) {(, 4)} D) {( 4, )} E) {(, )}./ y = / y = 6 5 = 5 = = için y

Detaylı

MAKSİMUM-MİNİMUM PROBLEMLERİ

MAKSİMUM-MİNİMUM PROBLEMLERİ 1 MAKSİMUM-MİNİMUM PROBLEMLERİ En büyük veya en küçük olması istenen değer (uzunluk, alan, hacim, vb.) tek değişkene bağlı bir fonksiyon olacak şekilde düzenlenir. Bu fonksiyonun türevinden ekstremum noktasının

Detaylı

Viyana İmam Hatip Lisesi Öğrenci Seçme Sınavı - Matematik

Viyana İmam Hatip Lisesi Öğrenci Seçme Sınavı - Matematik Viyana İmam Hatip Lisesi Öğrenci Seçme Sınavı - Matematik 1. Ünite: Geometriden Olasılığa 1. Bölüm: Yansıyan ve Dönen Şekiller, Fraktallar Yansıma, Öteleme, Dönme Fraktallar 2. Bölüm: Üslü Sayılar Tam

Detaylı

EKSTREMUM PROBLEMLERİ. Örnek: Çözüm: Örnek: Çözüm:

EKSTREMUM PROBLEMLERİ. Örnek: Çözüm: Örnek: Çözüm: EKSTREMUM PROBLEMLERİ Ekstremum Problemleri Bu tür problemlerde bir büyüklüğün (çokluğun alabileceği en büyük (maksimum değer ya da en küçük (minimum değer bulunmak istenir. İstenen çokluk bir değişkenin

Detaylı

Denklemler İkinci Dereceden Denklemler. İkinci dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler. a,b,c IR ve a 0 olmak üzere,

Denklemler İkinci Dereceden Denklemler. İkinci dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler. a,b,c IR ve a 0 olmak üzere, Bölüm 33 Denklemler 33.1 İkinci Dereceden Denklemler İkinci dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler a,b,c IR ve a 0 olmak üzere, ax 2 + bx + c = 0 biçimindeki her açık önermeye ikinci dereceden bir bilinmeyenli

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 11 HAZİRAN 2017 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

Eğer piramidin tabanı düzgün çokgense bu tip piramitlere düzgün piramit denir.

Eğer piramidin tabanı düzgün çokgense bu tip piramitlere düzgün piramit denir. PİRAMİTLER Bir düzlemde kapalı bir bölge ile bu düzlemin dışında bir T noktası alalım. Kapalı bölgenin tüm noktalarının T noktası ile birleştirilmesi sonucunda oluşan cisme piramit denir. T noktası piramidin

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 11 HAZİRAN 2017 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

12.SINIF A VE B GRUBU MATEMATİK-GEOMETRİ DERSİ KURS KONULARI VE TESTLERİ

12.SINIF A VE B GRUBU MATEMATİK-GEOMETRİ DERSİ KURS KONULARI VE TESTLERİ .SINIF A VE B GRUBU MATEMATİK-GEOMETRİ DERSİ KURS KONULARI VE TESTLERİ A-TEST SAYILAR- TEMEL KAVRAMLAR A-TEST SAYILAR- POLİNOMLAR B-TEST POLİNOMLAR- PARALEL DOĞRULARDA VE ÜÇGENDE AÇILAR A- B TEST PARALEL

Detaylı

MATEMATİK BİLİM GRUBU II KURS PROGRAMI

MATEMATİK BİLİM GRUBU II KURS PROGRAMI MATEMATİK BİLİM GRUBU II KURS PROGRAMI 1.Kurumun Adı 2.Kurumun adresi 3.Kurucunun Adı 4.Programın Adı : OĞUZHAN ÖZKAYA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU : Onur Mahallesi Leylak Sok.No:9 Balçova-İzmir : Oğuzhan Özkaya

Detaylı

CEVAP ANAHTARI 1-B 2-C 3-C 4-C 5-B 6-E 7-D 8-E 9-C 10-E 11-E 12-A 13-A 1-A 2-D 3-C 4-D 5-D 6-B 7-D 8-B 9-D 10-E 11-D 12-C

CEVAP ANAHTARI 1-B 2-C 3-C 4-C 5-B 6-E 7-D 8-E 9-C 10-E 11-E 12-A 13-A 1-A 2-D 3-C 4-D 5-D 6-B 7-D 8-B 9-D 10-E 11-D 12-C 1. BÖLÜM: AÇISAL KAVRAMLAR VE DOĞRUDA AÇILAR 1-B 2-C 3-C 4-C 5-B 6-E 7-D 8-E 9-C 10-E 11-E 12-A 13-A 1-E 2-A 3-E 4-C 5-C 6-C 7-D 8-D 9-D 10-E 11-B 12-C 2. BÖLÜM: ÜÇGENDE AÇILAR 1-A 2-D 3-C 4-D 5-D 6-B

Detaylı

NİSAN 2010 DENEMESİ A)75 B)80 C)85 D)90 E)95 A)0 B)1 C)2 D)3 E)4

NİSAN 2010 DENEMESİ A)75 B)80 C)85 D)90 E)95 A)0 B)1 C)2 D)3 E)4 NİSAN 21 DENEMESİ 1) ABCD dikdörtgeninin AB kenarı üzerindeki M noktasından geçen ve CM doğrusuna dik olan doğru AD kenarını E noktasında kesiyor. M noktasından CE doğrusuna indirilen dikmenin ayağı P

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK-II ÇERÇEVE PROGRAMI. :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No 79 Fethiye /MUĞLA

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK-II ÇERÇEVE PROGRAMI. :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No 79 Fethiye /MUĞLA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK-II ÇERÇEVE PROGRAMI 1.KURUMUN ADI 2.KURUMUN ADRESİ 3.KURUCUNUN ADI :Tercih Özel Öğretim Kursu :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No 79 Fethiye /MUĞLA : ARTI ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETİM Danışmanlık

Detaylı

LYS Y OĞRU MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a ve b asal

Detaylı

11. SINIF. No Konular Kazanım Sayısı GEOMETRİ TRİGONOMETRİ Yönlü Açılar Trigonometrik Fonksiyonlar

11. SINIF. No Konular Kazanım Sayısı GEOMETRİ TRİGONOMETRİ Yönlü Açılar Trigonometrik Fonksiyonlar 11. SINIF No Konular Kazanım Sayısı GEOMETRİ Ders Saati Ağırlık (%) 11.1. TRİGONOMETRİ 7 56 26 11.1.1. Yönlü Açılar 2 10 5 11.1.2. Trigonometrik Fonksiyonlar 5 46 21 11.2. ANALİTİK GEOMETRİ 4 24 11 11.2.1.

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ANADOLU LİSESİ 11.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI 11.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ANADOLU LİSESİ 11.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI 11.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU 08-09 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ANADOLU LİSESİ.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU No Konular Kazanım sayısı Ders Saati Ağırlık (%).. TRİGONOMETRİ 7 6 6.. Yönlü

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. FEN LİSESİ 11.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI 11.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. FEN LİSESİ 11.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI 11.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU 08-09 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. FEN LİSESİ.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU No Konular Kazanım sayısı Ders Saati Ağırlık (%).. TRİGONOMETRİ 8 6 6.. Yönlü Açılar

Detaylı

(a,b) şeklindeki ifadelere sıralı ikili denir. Burada a'ya 1. bileşen b'ye 2. bileşen denir.

(a,b) şeklindeki ifadelere sıralı ikili denir. Burada a'ya 1. bileşen b'ye 2. bileşen denir. BĞANTI - FONKSİYON 1. Sıralı İkili : (a,b) şeklindeki ifadelere sıralı ikili denir. Burada a'ya 1. bileşen b'ye 2. bileşen denir.! (x 1,x 2, x 3,x 4,...x n ) : sıralı n li denir. Örnek, (a,b,c) : sıralı

Detaylı

PERGEL YAYINLARI LYS 1 DENEME-6 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR

PERGEL YAYINLARI LYS 1 DENEME-6 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR 2013-2014 PERGEL YAYINLARI LYS 1 DENEME-6 KONU ANALİZİ SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ A B KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 1 / 31 12 32173 Üslü İfadeler 2 13 42016 Rasyonel ifade kavramını örneklerle açıklar ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Noktanın Analitik İncelenmesi...3. Doğrunun Analitiği Analitik Düzlemde Simetri...25

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Noktanın Analitik İncelenmesi...3. Doğrunun Analitiği Analitik Düzlemde Simetri...25 İÇİNDEKİLER Ön Söz...2 Noktanın Analitik İncelenmesi...3 Doğrunun Analitiği...11 Analitik Düzlemde Simetri...25 Analitik Sistemde Eşitsizlikler...34 Çemberin Analitik İncelenmesi...40 Elips...58 Hiperbol...70

Detaylı

[ AN ] doğrusu açıortay olduğundan;

[ AN ] doğrusu açıortay olduğundan; . Bir havuzu bir musluk 6 saatte, başka bir musluk 8 saatte dolduruyor. Bu iki musluk kapalı iken, havuzun altında bulunan üçüncü bir musluk, dolu havuzu saatte boşaltabiliyor. Üç musluk birden açılırsa,boş

Detaylı

5. SINIF MATEMATİK YILLIK PLANI

5. SINIF MATEMATİK YILLIK PLANI 5. SINIF MATEMATİK YILLIK PLANI 2018-2019 DOĞAL SAYILAR VE İŞLEMLER 1.hafta 17-23 Eylül Milyonlar 5.1.1.1 5.1.1.2 6 01 1-2 2.hafta 24-30 Eylül Örüntüler 5.1.1.3 11 02 3-4 3.hafta 01-07 Ekim Doğal Sayılarda

Detaylı

1. O(0,0) merkezli, 3 birim yarıçaplı. 2. x 2 +y 2 =16 denklemi ile verilen. 3. O(0,0) merkezli ve A(3,4)

1. O(0,0) merkezli, 3 birim yarıçaplı. 2. x 2 +y 2 =16 denklemi ile verilen. 3. O(0,0) merkezli ve A(3,4) HAZİNE-1 Düzlemde sabit M(a,b) noktasından eşit uzaklıkta bulunan noktaların geometrik yeri, M merkezli R yarıçaplı çemberdir. HAZİNE-2 O(0,0) merkezli, R yarıçaplı çemberin denklemi; x 2 +y 2 =R 2 dir.

Detaylı

MATEMATİK TESTİ LYS YE DOĞRU. 1. Bu testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır.

MATEMATİK TESTİ LYS YE DOĞRU. 1. Bu testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır. MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili 0 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a, b, c birer reel sayı

Detaylı

OLİMPİK GEOMETRİ ALTIN NOKTA YAYINEVİ MATEMATİK OLİMPİYATLARINA HAZIRLIK ÖMER GÜRLÜ KONU ANLATIMLI - ÖRNEK ÇÖZÜMLÜ

OLİMPİK GEOMETRİ ALTIN NOKTA YAYINEVİ MATEMATİK OLİMPİYATLARINA HAZIRLIK ÖMER GÜRLÜ KONU ANLATIMLI - ÖRNEK ÇÖZÜMLÜ OLİMPİK GEOMETRİ MATEMATİK OLİMPİYATLARINA HAZIRLIK KONU ANLATIMLI - ÖRNEK ÇÖZÜMLÜ ÖMER GÜRLÜ ALTIN NOKTA YAYINEVİ İZMİR - 2014 İÇİNDEKİLER 1. TEMEL ÇİZİMLER... 7 2. ÜÇGENLER... 21 (Üçgende Açılar, Üçgende

Detaylı

4. y=-2 doğrusundan 5 birim uzaklıkta. 5. O(0,0) başlangıç noktasından 3 birim. 6. A(1,2) ve B(5,8) noktalarından eşit. 7. x=-2 doğrusundan ve A(2,0)

4. y=-2 doğrusundan 5 birim uzaklıkta. 5. O(0,0) başlangıç noktasından 3 birim. 6. A(1,2) ve B(5,8) noktalarından eşit. 7. x=-2 doğrusundan ve A(2,0) GEOMETRİK YER HAZİNE-1 Analitik düzlemde, verilen bir ortak özelliği sağlayan P(x,y) noktalarının apsis ve ordinatı arasındaki bağıntıya Geometrik yer denklemi denir. Geometrik yer üzerindeki noktalar

Detaylı

28/04/2014 tarihli LYS-1 Matematik-Geometri Testi konu analizi SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 / 31

28/04/2014 tarihli LYS-1 Matematik-Geometri Testi konu analizi SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 / 31 SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ A B KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 1 / 31 11 32159 Rasyonel sayı kavramını açıklar. 2 12 32151 İki ya da daha çok doğal sayının en büyük ortak bölenini ve en küçük ortak katını bulur.

Detaylı

1984 ÖYS A) 875 B) 750 C) 625 D) 600 E) 500

1984 ÖYS A) 875 B) 750 C) 625 D) 600 E) 500 984 ÖYS. + + a a + a + a işleminin sonucu nedir? a A) +a B) a C) +a D) a E) +a a b ab. ifadesinin kısaltılmış biçimi a b + a b + ab a + b A) a b a b D) a b B) a b a + b E) ab(a-b) C) a b a + b A) 87 B)

Detaylı

Matematikte karşılaştığınız güçlükler için endişe etmeyin. Emin olun benim karşılaştıklarım sizinkilerden daha büyüktür.

Matematikte karşılaştığınız güçlükler için endişe etmeyin. Emin olun benim karşılaştıklarım sizinkilerden daha büyüktür. - 1 - ÖĞRENME ALANI CEBİR BÖLÜM KARMAŞIK SAYILAR ALT ÖĞRENME ALANLARI 1) Karmaşık Sayılar Karmaşık Sayıların Kutupsal Biçimi KARMAŞIK SAYILAR Kazanım 1 : Gerçek sayılar kümesini genişletme gereğini örneklerle

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 18 Haziran Matematik II Soruları ve Çözümleri. = 1 olur.

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 18 Haziran Matematik II Soruları ve Çözümleri. = 1 olur. Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 8 Haziran 6 Matematik II Soruları ve Çözümleri x, x. f(x) x ise fonksiyonu için,, x olduğuna göre, a b kaçtır? lim + x f ( x) a ve lim x f ( x) b A) B) C) D) E) Çözüm x x için

Detaylı

LYS YE DOĞRU MATEMATİK TESTİ

LYS YE DOĞRU MATEMATİK TESTİ MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 75 dakikadır.. a, b ve c birer rakam

Detaylı

DOĞRUNUN ANALİTİK İNCELEMESİ

DOĞRUNUN ANALİTİK İNCELEMESİ Koordinatlar DOĞRUNUN ANALİTİK İNCELEMESİ Bilindiği gibi, düzlemdeki her bir noktaya bir (a,b) sıralı ikilisi, her bir (a,b) sıralı ikilisine bir nokta karşılık gelir. Eğer bir A noktasına karşılık gelen

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 16. MATEMATİK YARIŞMASI 10. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 16. MATEMATİK YARIŞMASI 10. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI. MATEMATİK YARIŞMASI 0. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI 5. sayısının virgülden sonra 9 99 999 5. basamağındaki rakam kaçtır? A) 0 B) C) 3 D) E) 8!.!.3!...4! 4. A= aşağıdaki hangi

Detaylı

( ) 1. Alt kenarı bir konveks çokgenin iç açılarının toplamı aşağıdakilerden hangisine eşittir? 3. x in hangi aralıktaki değeri ( ) 2

( ) 1. Alt kenarı bir konveks çokgenin iç açılarının toplamı aşağıdakilerden hangisine eşittir? 3. x in hangi aralıktaki değeri ( ) 2 . lt kenarı bir konveks çokgenin iç açılarının toplamı aşağıdakilerden hangisine eşittir? ) 6 dik açı B) 4 dik açı C) 8 dik açı D) dik açı E ) dik açı Bir konveks çokgenin iç açıları toplamını veren bağıntı

Detaylı

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER İkinci Dereceden Denklemler a, b ve c reel sayı, a ¹ 0 olmak üzere ax + bx + c = 0 şeklinde yazılan denklemlere ikinci dereceden bir bilinmeyenli denklem denir. Aşağıdaki denklemlerden

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 KÜMELER Bölüm 2 SAYILAR

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 KÜMELER Bölüm 2 SAYILAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 KÜMELER 11 1.1. Küme 12 1.2. Kümelerin Gösterimi 13 1.3. Boş Küme 13 1.4. Denk Küme 13 1.5. Eşit Kümeler 13 1.6. Alt Küme 13 1.7. Alt Küme Sayısı 14 1.8. Öz Alt Küme 16 1.9.

Detaylı

1. BÖLÜM: PERMÜTASYON (SIRALAMA) BÖLÜM: KOMBİNASYON (SEÇME) A. SEÇME (KOMBİNASYON) B. KOMBİNASYON GEOMETRİ İLİŞKİSİ

1. BÖLÜM: PERMÜTASYON (SIRALAMA) BÖLÜM: KOMBİNASYON (SEÇME) A. SEÇME (KOMBİNASYON) B. KOMBİNASYON GEOMETRİ İLİŞKİSİ İçindekiler 1. BÖLÜM: PERMÜTASYON (SIRALAMA)... 10 A. SAYMA KURALLARI... 10 B. FAKTÖRİYEL... 14 C. n ELEMANLI BİR KÜMENİN r Lİ PERMÜTASYONLARI (Dizilişleri)... 17 Ölçme ve Değerlendirme...20 Kazanım Değerlendirme

Detaylı

2014 LYS GEOMETRİ 3. A. parabolü ile. x 1 y a 9 çemberinin üç noktada kesişmesi için a kaç olmalıdır?

2014 LYS GEOMETRİ 3. A. parabolü ile. x 1 y a 9 çemberinin üç noktada kesişmesi için a kaç olmalıdır? 014 LYS GOMTRİ 1. y 1 1 y a 9 çemberinin üç noktada kesişmesi için a kaç olmalıdır? parabolü ile. O merkezli çeyrek çemberde O deltoid olduğuna göre, taralı alan kaç birim karedir? O. d:y a b doğrusu -ekseni

Detaylı

12-B. Polinomlar - 1 TEST. olduğuna göre P(x - 2, y + 4) polinomunun katsayılar toplamı kaçtır? olduğuna göre A B kaçtır? A) 78 B) 73 C) 62 D 58 E) 33

12-B. Polinomlar - 1 TEST. olduğuna göre P(x - 2, y + 4) polinomunun katsayılar toplamı kaçtır? olduğuna göre A B kaçtır? A) 78 B) 73 C) 62 D 58 E) 33 -B TEST Polinomlar -. Py _, i= y- y + 5y- olduğuna göre P( -, y + ) polinomunun katsayılar toplamı. - 6 = A - 5 + - + B - olduğuna göre A B 78 B) 7 6 D 58 E) B) D) - E) -. -a- b = _ + -5i_ -ci eşitliğine

Detaylı

Matematik A A ile B nin Kartezyen Çarpımı: A Kümesinden B nin Farkı: A Kümesinden B ye Fonksiyon: Açı: Açık Önerme: Açıortay: Açısal Bölge: Aksiyom:

Matematik A A ile B nin Kartezyen Çarpımı: A Kümesinden B nin Farkı: A Kümesinden B ye Fonksiyon: Açı: Açık Önerme: Açıortay: Açısal Bölge: Aksiyom: Matematik A A ile B nin Kartezyen Çarpımı: Birinci bileşeni A dan, ikinci bileşeni B den alınarak elde edilen ikililerin kümesidir. A Kümesinden B nin Farkı: A kümesinin B kümesi ile ortak olmayan elemanlarından

Detaylı

PARABOL. çözüm. kavrama sorusu. çözüm. kavrama sorusu

PARABOL. çözüm. kavrama sorusu. çözüm. kavrama sorusu PARABL Bu bölümde birinci dereceden fonksion =f()=a+b ve ikinci dereceden fonksion =f()=a +b+c grafiklerini üzesel olarak inceleeceğiz. f()=a +b+c ikinci dereceden bir bilinmeenli polinom fonksionun grafiği

Detaylı

MATEMATİK FORMÜLLERİ

MATEMATİK FORMÜLLERİ MATEMATİK FORMÜLLERİ ÜSLÜ SAYILAR x. a n + y. a n z. a n = (x + y z). a n a m. a n = a m + n a m. b m = (a. b) m a m : a n = a m - n KARE'NİN ALANI: A=a.a (a karenin bir kenarı) DİKDÖRTGEN'İN ALANI: A

Detaylı

Yeşilköy Anadolu Lisesi

Yeşilköy Anadolu Lisesi Yeşilköy Anadolu Lisesi TANIM (KONUYA GİRİŞ) a, b, c gerçel sayı ve a ¹ 0 olmak üzere, ax 2 + bx + c = 0 biçimindeki her açık önermeye ikinci dereceden bir bilinmeyenli denklem denir. Bu açık önermeyi

Detaylı

10. ÜNİTE HACİM VE SIVI ÖLÇÜLERİ, KATI CİSİMLERİN ALAN VE HACİMLERİ MESLEKİ UYGULAMALARI

10. ÜNİTE HACİM VE SIVI ÖLÇÜLERİ, KATI CİSİMLERİN ALAN VE HACİMLERİ MESLEKİ UYGULAMALARI 10. ÜNİTE HACİM VE SIVI ÖLÇÜLERİ, KATI CİSİMLERİN ALAN VE HACİMLERİ MESLEKİ UYGULAMALARI KONULAR HACİM VE HACİM ÖLÇÜLERİ KAVRAMI HACİM ÖLÇÜLERİ BİRİMLERİ 1. Metreküpün Katları As Katları 2. Birimlerin

Detaylı

9. ÜNİTE ÜÇGENLER, ÇOKGENLER VE MESLEKÎ UYGULAMALARI

9. ÜNİTE ÜÇGENLER, ÇOKGENLER VE MESLEKÎ UYGULAMALARI 9. ÜNİTE ÜÇGENLER, ÇOKGENLER VE MESLEKÎ UYGULAMALARI KONULAR DİK ÜÇGENLERDE METRİK BAĞINTILAR 1. Pythagoras (Pisagor) Bağıntısı. Euclides (öklit) Bağıntısı 3. Pisagor ve öklit Bağıntıları ile İlgili Problemler

Detaylı

4. Çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade eder.

4. Çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade eder. LENDİRME ŞEMASI ÜNİTE Üslü 1. Bir tam sayının negatif kuvvetini belirler ve rasyonel sayı olarak ifade eder.. Ondalık kesirlerin veya rasyonel sayıların kendileriyle tekrarlı çarpımını üslü sayı olarak

Detaylı

Sivas Fen Lisesi Ortaokul 2. Matematik Olimpiyatı Sınavı A A) 55 B) 50 C) 45 D) 40 E) 35

Sivas Fen Lisesi Ortaokul 2. Matematik Olimpiyatı Sınavı A A) 55 B) 50 C) 45 D) 40 E) 35 Sivas Fen Lisesi Ortaokul 2. Matematik Olimpiyatı Sınavı A 1. ABC üçgeninde BF BD, EC CD olacak şekilde AC kenarı üzerinde E noktası, o BC m(ba C) 70 ise m(fd E) kaç derecedir? AB kenarı üzerinde F noktası,

Detaylı

SİDRE 2000 ORTAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIFLAR MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN

SİDRE 2000 ORTAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIFLAR MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN E Y L Ü L ÜNİTE SİDRE 000 ORTAOKULU 06-07 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIFLAR MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN 9.09.06/.09.06 6.09.06/0.09.06 Çarpanlar ve Katlar Çarpanlar ve Katlar 8... Verilen

Detaylı

1995 ÖSS. 6. Toplamları 621 olan iki pozitif tamsayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 16, kalan ise 9 dur. Buna göre, büyük sayı kaçtır?

1995 ÖSS. 6. Toplamları 621 olan iki pozitif tamsayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 16, kalan ise 9 dur. Buna göre, büyük sayı kaçtır? 99 ÖSS.. 0, 0, 0,44. işleminin sonucu A) 0, B) 0,4 C) D) 4 E) 0 6. Toplamları 6 olan iki pozitif tamsayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 6, kalan ise 9 dur. Buna göre, büyük sayı A) 70 B) 7 C) 80

Detaylı

CK MTP21 AYRINTILAR. 5. Sınıf Matematik. Konu Tarama No

CK MTP21 AYRINTILAR. 5. Sınıf Matematik. Konu Tarama No 5. Sınıf 01 Milyonlar 02 Örüntüler Adı 03 Doğal Sayılarla Toplama ve Çıkarma İşlemleri 04 Doğal Sayılarla Çarpma ve Bölme İşlemleri 05 Zihinden İşlemler, Bölme İşleminde Kalanı Yorumlama, Çarpma ve Bölme

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ SÜRE

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ SÜRE Ay 2016 2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ SÜRE Hafta ÖĞRENME ALANI ALT ÖĞRENME ALANI KAZANIMLAR EYLÜL 3 4 Sayılar ve İşlemler Çarpanlar

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS 1 GOMTRİ TSTİ 1. u testte sırasıyla Geometri (1 ) nalitik Geometri (3 30) ile ilgili 30 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Geometri Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. [ [ [ [] []

Detaylı

T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L

T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L 1 Denklemler 1.1 Doğru deklemleri İki noktası bilinen ya da bir noktası ile eğimi bilinen doğruların denklemlerini yazabiliriz.

Detaylı

ULUSAL MATEMATİK OLİMPİYATLARI DENEMESİ ( ŞUBAT 2010 )

ULUSAL MATEMATİK OLİMPİYATLARI DENEMESİ ( ŞUBAT 2010 ) ULUSAL MATEMATİK OLİMPİYATLARI DENEMESİ ( ŞUBAT 010 ) 1) Dar açılı ABC üçgeninde BB 1 ve CC 1 yükseklikleri H noktasında kesişiyor. CH = C H, BH = B H ise BAC açısını bulunuz. 1 1 A)0 0 B)45 0 C) arccos

Detaylı

MATEMATİK MATEMATİK-GEOMETRİ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 08

MATEMATİK MATEMATİK-GEOMETRİ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 TESTİ SORU KİTAPÇIĞI 08 LİSNS YRLŞTİRM SINVI- MTMTİK-GMTRİ SINVI MTMTİK TSTİ SRU KİTPÇIĞI 08 U SRU KİTPÇIĞI LYS- MTMTİK TSTİ SRULRINI İÇRMKTİR. . u testte 0 soru vardýr. MTMTİK TSTİ. evaplarýnýzý, cevap kâðýdýnın Matematik Testi

Detaylı

Mustafa Sezer PEHLİVAN. Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Mustafa Sezer PEHLİVAN. Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü * Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü SAYILAR Doğal Sayılar, Tam Sayılar, Rasyonel Sayılar, N={0,1,2,3,,n, } Z={,-3,-2,-1,0,1,2,3, } Q={p/q: p,q Z ve q 0} İrrasyonel Sayılar, I= {p/q

Detaylı

İç bükey Dış bükey çokgen

İç bükey Dış bükey çokgen Çokgen Çokgensel bölge İç bükey Dış bükey çokgen Köşeleri: Kenarları: İç açıları: Dış açıları: Köşegenleri: Çokgenin temel elemanları Kenar Köşegen ilişkisi Bir köşe belirleyiniz ve belirlediğiniz köşeden

Detaylı

π a) = cosa Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 17 Haziran 2007 Matematik II Soruları ve Çözümleri

π a) = cosa Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 17 Haziran 2007 Matematik II Soruları ve Çözümleri Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) 7 Haziran 7 Matematik II Soruları ve Çözümleri. Karmaşık sayılar kümesi üzerinde * işlemi, Z * Z Z + Z + Z Z biçiminde tanımlanıyor. Buna göre, ( i) * ( + i) işleminin sonucu

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 9 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri = 10

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 9 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri = 10 Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 9 Nisan 99 Matematik Soruları ve Çözümleri.. 0, 0, 0,44. işleminin sonucu kaçtır? A) 0, B) 0,4 C) D) 4 E) 0 Çözüm. 0, 0, 0,44. 00 0, 0 0,44 00.( )..( )..( ) 0, 00 0 00 00 44..

Detaylı

1989 ÖYS. olduğuna göre a-b kaçtır? A) 2 B) 2 C) 2 2 D) 2 2 E) 4

1989 ÖYS. olduğuna göre a-b kaçtır? A) 2 B) 2 C) 2 2 D) 2 2 E) 4 989 ÖYS. a a a b 8 olduğuna göre a-b kaçtır? C). a ile b nin aritmetik ortalaması 5 tir. a ile geometrik ortalaması 0, b ile geometrik ortalaması 0 olan sayı nedir? 0 C) 8 ise a+b+d toplamı ne-. a+b+c=d

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 GEOMETRİ TESTİ 19 HAZİRAN 2016 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 23. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 23. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 23. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI BİREYSEL YARIŞMA SORULARI CEVAPLARI CEVAP KAĞIDI ÜZERİNE YAZINIZ. SORU KİTAPÇIĞINI KARALAMA MAKSATLI KULLANABİLİRSİNİZ 1

Detaylı

ÖSYM. 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz AYT/Matematik

ÖSYM. 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz AYT/Matematik MATEMATİK TESTİ 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. 2. a bir gerçel sayı olmak üzere, karmaşık sayılarda eşitliği veriliyor.

Detaylı

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ ALT ÖĞRENME. Örüntü ve Süslemeler

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ ALT ÖĞRENME. Örüntü ve Süslemeler 2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ SÜRE ÖĞRENME Ay Hafta D.Saati ALANI EYLÜL 2 Geometri 2 3 Geometri 2 Geometri 2 Olasılıkve ALT

Detaylı

LYS 2016 GEOMETRİ ÇÖZÜMLERİ

LYS 2016 GEOMETRİ ÇÖZÜMLERİ LYS 016 GEOMETRİ ÇÖZÜMLERİ Dikdörtgenin içinde köşegeni çizerek alanı iki eşit parçaya ayırabiliriz. 7 / 36 BED üçgeni ile DEC üçgeninin alanlarının oranı, tabanları arasındaki orana eşittir. Buna göre;

Detaylı

1998 ÖSS A) 30 B) 27 C) 18 D) 9 E) 5 A) 8000 B) 7800 C) 7500 D) 7200 E) 7000

1998 ÖSS A) 30 B) 27 C) 18 D) 9 E) 5 A) 8000 B) 7800 C) 7500 D) 7200 E) 7000 998 ÖSS. Rakamları sıfırdan farklı, beş basamaklı bir sayının yüzler ve binler basamağındaki rakamlar yer değiştirildiğinde elde edilen yeni sayı ile eski sayı arasındaki fark en çok kaç olabilir? 6. ve

Detaylı

PİRAMİTLER ENFORMATİK BİLGİSAYAR DERSİ

PİRAMİTLER ENFORMATİK BİLGİSAYAR DERSİ 2011 PİRAMİTLER ENFORMATİK BİLGİSAYAR DERSİ 15.12.2011 ĠÇĠNDEKĠLER ÜNİTE HAKKINDA GENEL BİLGİ... 3 KONULAR... 4 PİRAMİTLER... 4 KARE PİRAMİT... 5 EŞKENAR ÜÇGEN PİRAMİT... 6 DÜZGÜN DÖRTYÜZLÜ... 6 DÜZGÜN

Detaylı

V =, (V = hacim, m = kütle, d = özkütle) Bu bağıntı V = olarak da yazılabilir G: ağırlık (yerçekimi kuvveti) G = mg p = özgül ağırlık p = dg dir.

V =, (V = hacim, m = kütle, d = özkütle) Bu bağıntı V = olarak da yazılabilir G: ağırlık (yerçekimi kuvveti) G = mg p = özgül ağırlık p = dg dir. Geometrik Cisimlerin Hacimleri Uzayda yer kaplayan (üç boyutlu) nesnelere cisim denir. Düzgün geometrik cisimlerin hacimleri bağıntılar yardımıyla bulunur. Eğer cisim düzgün değilse cismin hacmi cismin

Detaylı

MATEMATÝK TEMEL SEVÝYE DEVLET OLGUNLUK SINAVI. Testin Çözme Süresi: 180 dakika ADAY ÝÇÝN AÇIKLAMALAR - YÖNERGE DEVLET SINAV MERKEZÝ ADAYIN ÞÝFRESÝ

MATEMATÝK TEMEL SEVÝYE DEVLET OLGUNLUK SINAVI. Testin Çözme Süresi: 180 dakika ADAY ÝÇÝN AÇIKLAMALAR - YÖNERGE DEVLET SINAV MERKEZÝ ADAYIN ÞÝFRESÝ ADAYIN ÞÝFRESÝ BURAYA YAPIÞTIR DEVLET OLGUNLUK SINAVI DEVLET SINAV MERKEZÝ MATEMATÝK - TEMEL SEVÝYE MATEMATÝK TEMEL SEVÝYE Testin Çözme Süresi: 180 dakika Haziran, 2009 yýlý BÝRÝNCÝ deðerlendiricinin þifresi

Detaylı

ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK 2 BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI

ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK 2 BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK 2 BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI 1. KURUMUN ADI: Özel Çorum Ada Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUN ADRESİ: Yavruturna Mah. Kavukçu Sok. No:46/A ÇORUM/MERKEZ 3. KURUCUNUN

Detaylı

2. Matematiksel kavramları organize bir şekilde sunarak, bu kavramları içselleştirmenizi sağlayacak pedagojik bir alt yapı ile yazılmıştır.

2. Matematiksel kavramları organize bir şekilde sunarak, bu kavramları içselleştirmenizi sağlayacak pedagojik bir alt yapı ile yazılmıştır. Sevgili Öğrenciler, Matematik ilköğretimden üniversiteye kadar çoğu öğrencinin korkulu rüyası olmuştur. Buna karşılık, istediğiniz üniversitede okuyabilmeniz büyük ölçüde YGS ve LYS'de matematik testinde

Detaylı

I 5. SINIF ÖĞRENME ALANI ALT ÖĞRENME ALANI KAZANIM I- 01 I- 02 II- 01 II- 02 II- 03

I 5. SINIF ÖĞRENME ALANI ALT ÖĞRENME ALANI KAZANIM I- 01 I- 02 II- 01 II- 02 II- 03 I 5. SINIF MATEMATİK VE İŞLEMLER 1.1. En çok dokuz basamaklı doğal sayıları okur ve yazar. 1.2. En çok dokuz basamaklı doğal sayıların bölüklerini, basamaklarını ve rakamların basamak değerlerini belirtir.

Detaylı

1990 ÖYS. 1. si 13 olan si kaçtır? A) 91 B) 84 C) 72 D) 60 E) 52 A) 65 B) 63 C) 56 D) 54 E) 45

1990 ÖYS. 1. si 13 olan si kaçtır? A) 91 B) 84 C) 72 D) 60 E) 52 A) 65 B) 63 C) 56 D) 54 E) 45 990 ÖYS. si olan si kaçtır? A) 9 B) 8 C) D) 60 E) 5. Ağırlıkça %0 si şeker olan 0 kg lık un-şeker karışımına 8 kg daha un eklendiğine göre, yeni şeker (kg) karışımın oranı kaçtır? un (kg) A) B) C) D) E)

Detaylı

7. ÜNİTE DOĞRUDA VE ÜÇGENDE AÇILAR

7. ÜNİTE DOĞRUDA VE ÜÇGENDE AÇILAR 7. ÜNİTE DOĞRUDA VE ÜÇGENDE AÇILAR KONULAR 1. DOĞRUDA AÇILAR 2. Açı 3. Açının Düzlemde Ayırdığı Bölgeler 4. Açı Ölçü Birimleri 5. Ölçülerine Göre Açılar 6. Açıortay 7. Tümler Açı 8. Bütünler Açı 9. Ters

Detaylı

TEST 1. ABCD bir dörtgen AF = FB DE = EC AD = BC D E C. ABC bir üçgen. m(abc) = 20. m(bcd) = 10. m(acd) = 50. m(afe) = 80.

TEST 1. ABCD bir dörtgen AF = FB DE = EC AD = BC D E C. ABC bir üçgen. m(abc) = 20. m(bcd) = 10. m(acd) = 50. m(afe) = 80. 11 ÖLÜM SİZİN İÇİN SÇTİLR LRİMİZ 1 80 0 bir dörtgen = = = m() = 80 m() = 0 Verilenlere göre, açısının ölçüsü kaç derecedir? 0 10 0 bir üçgen m() = 0 m() = 10 m() = 0 Yukarıda verilenlere göre, oranı kaçtır?

Detaylı

x13. ULUSAL MATEMATİK OLİMPİYATI - 2005

x13. ULUSAL MATEMATİK OLİMPİYATI - 2005 TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI x13. ULUSAL MATEMATİK OLİMPİYATI - 005 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI Soru kitapçığı türü A 1. AB = olmak üzere, A

Detaylı

POL NOMLAR. Polinomlar

POL NOMLAR. Polinomlar POL NOMLAR ÜN TE 1. ÜN TE 1. ÜN TE 1. ÜN TE 1. ÜN T POL NOMLAR Polinomlar 1. Kazan m: Gerçek kat say l ve tek de i kenli polinom kavram n örneklerle aç klar, polinomun derecesini, ba kat say s n, sabit

Detaylı

1998 ÖYS. orantılı olacaktır. Bu iki kardeşten büyük olanın bugünkü yaşı kaçtır? 1. Üç basamaklı bir x doğal sayısının 7

1998 ÖYS. orantılı olacaktır. Bu iki kardeşten büyük olanın bugünkü yaşı kaçtır? 1. Üç basamaklı bir x doğal sayısının 7 998 ÖYS. Üç basamaklı bir doğal sayısının 7 katı, iki basamaklı bir y doğal sayısına eşittir. Buna göre, y doğal sayısı en az kaç olabilir? orantılı olacaktır. Bu iki kardeşten büyük olanın bugünkü yaşı

Detaylı

ÖRNEK: Öteleme ile oluşturulmuş bir süsleme. ÖRNEK: 2)GEOMETRİK HAREKETLER

ÖRNEK: Öteleme ile oluşturulmuş bir süsleme. ÖRNEK: 2)GEOMETRİK HAREKETLER ÖTELEME: Bir şeklin duruşunun, biçiminin, boyutlarının bozulmadan yer değiştirmesine o şekli öteleme denir. Ötelemede biçim, boyut, yön değişmez. Yer değişir. Bir şekil ötelendiği zaman şekil üzerindeki

Detaylı

= e DIŞ MERKEZLİK HAZİNE-1 HAZİNE-2

= e DIŞ MERKEZLİK HAZİNE-1 HAZİNE-2 HAZİNE-1 HAZİNE-2 Bir eksen üzerinde verilen noktadan geçen ve eksen ile belirli açı yaparak dönen doğrunun oluşturduğu yüzeye konik yüzey denir. Konik yüzeyin değişik düzlemler ile arakesit kümeleri çember,

Detaylı

BASIN KİTAPÇIĞI ÖSYM

BASIN KİTAPÇIĞI ÖSYM BASIN KİTAPÇIĞI 00000000 AÇIKLAMA 1. Bu kitapç kta Lisans Yerle tirme S nav -1 Geometri Testi bulunmaktad r. 2. Bu test için verilen toplam cevaplama süresi 45 dakikadır. 3. Bu kitapç ktaki testlerde yer

Detaylı

POLİNOMLAR I MATEMATİK LYS / 2012 A1. 1. Aşağıdakilerden kaç tanesi polinomdur? 6. ( ) ( ) 3 ( ) 2. 2. ( ) n 7 8. ( ) 3 2 3. ( ) 2 4.

POLİNOMLAR I MATEMATİK LYS / 2012 A1. 1. Aşağıdakilerden kaç tanesi polinomdur? 6. ( ) ( ) 3 ( ) 2. 2. ( ) n 7 8. ( ) 3 2 3. ( ) 2 4. POLİNOMLAR I MATEMATİK. Aşağıdakilerden kaç tanesi polinomdur? I. ( ) P = + II. ( ) P = + III. ( ) + + P = + 6. ( ) ( ) ( ) P = a b a + b sabit polinom olduğuna göre ( ) ( ) ( ) P a +P b +P 0 toplamı kaçtır?

Detaylı

Halit Tansel Satan, Tolga TANIŞ, Simay AYDIN

Halit Tansel Satan, Tolga TANIŞ, Simay AYDIN YAYIN KURULU Hazırlayanlar Halit Tansel Satan, Tolga TANIŞ, Simay AYDIN YAYINA HAZIRLAYANLAR KURULU Kurumsal Yayınlar Yönetmeni Saime YILDIRIM Kurumsal Yayınlar Birimi Dizgi & Grafik Mustafa Burak SANK

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ 10. OKULLARARASI MATEMATİK YARIŞMASI 10. SINIFLAR SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ 10. OKULLARARASI MATEMATİK YARIŞMASI 10. SINIFLAR SORULARI 0 KULLARARASI MATEMATİK YARIŞMASI 0 SINIFLAR SRULARI (5xy) dört basamaklı sayıdır 5 x y 6 - a 3 Yukarıdaki bölme işlemine göre y nin alabileceği değerler toplamı kaçtır? 4 m pozitif bir tamsayı olmak üzere;

Detaylı

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KAZANIMLAR

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KAZANIMLAR KASIM EKİM EYLÜL Ay Hafta D.Saat i 0 04 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE SÜRE ÖĞRENME ALANI ALT ÖĞRENME ALANI Örüntü Süslemeler si KAZANIMLAR.Doğru, çokgen

Detaylı