BARTER filemler VE. MUHASEBELEfiT R LMES. mali ÇÖZÜM 117

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BARTER filemler VE. MUHASEBELEfiT R LMES. mali ÇÖZÜM 117"

Transkript

1 mali ÇÖZÜM 117 BARTER filemler VE MUHASEBELEfiT R LMES Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ali KUTLU Kafkas Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi flletme Bölümü Arfl.Gör.Mehmet GÜNER Kafkas Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi flletme Bölümü I- G R fi ktisat biliminin tan m nda da ifade edilen insan ihtiyaçlar n n sonsuz oluflu herhangi bir insan n tüm ihtiyaçlar n karfl layacak mal ve hizmetleri kendi bafl na üretmesini imkâns z k lmaktad r. Bu nedenle insanlar ihtiyaç duyup da kendi imkânlar yla üretemedi i mal veya hizmetleri baflka insanlardan karfl lama yoluna gitmifllerdir. Paran n icad ndan önce bu temin takas yoluyla gerçekleflmiflken, paran n icad ndan sonra ço unlukla para vas tas yla gerçekleflmifltir. Asl nda para yaln zca mübadele arac olmakta ve mübadelenin özü yine takasa dayanmaktad r. Son dönemlerde Barter olarak ifade edilen yeni bir mübadele sistemi geliflmifl ve birçok ülkede kullan lmaya bafllam flt r. Çal flmam z n amac Barter kavram n n genel tan m n yapt kt n sonra, taraflar n barter ifllemlerini nas l muhasebelefltirece ini irdelemektir. II- BARTER NED R? Barter, bir firman n sat n ald mal veya hizmetlerin bedelini kendi üretti i (veya sahip oldu u) mal veya hizmetlerle geri ödemesidir (Arslan, 1999,6). Di er bir ifadeyle Barter; mal veya hizmetlerin baz di er mal ve hizmetlerle de ifltirildi i yerde, ifllemde para gerektirmeyen bir ticaret fleklidir. Barter ticareti, nakit iflleme girmeksizin insanlar aras nda herkese aç kt r(barter).

2 118 mali ÇÖZÜM Barter, ngilizce (takas) kökenli olup, günümüzde internet ve network sistemleri üzerinden yap lan çoklu mal/hizmet takas borsas n ifade etmektedir. Geliflmifl ülkelerde 40 y ld r uygulanmakta olan bu sistemin ülkemizde kullan m oldukça yenidir ( ). Barter; para olmaks z n karfl l kl al flverifl olana sa lamas dolay s yla iflletmeler için ayn zamanda yeni bir finansman tekni idir. Mal veya hizmetin yine mal veya hizmetle de ifltirilmesi, para ve paran n yükü olan faizin ortadan kalkmas yla birlikte girdi maliyetlerini en aza indiren bir finansman tekni i ortaya ç karm flt r (Arzova, 2001). Bu sistemde de para kullan lmaktad r. Ancak di er ticari ifllemlerden farkl olarak Barter sisteminde para bir de er saklama arac de il, bir muhasebe birimi olarak kullan lmaktad r (Ç mat, 2002). III- BARTER-TAKAS FARKI Takas, ayn de ere sahip iki mal veya hizmetin, iki kifli aras nda karfl l kl de- ifl tokufl edilmesine dayal bir sistemdir ve Barter sisteminin çok daha basit ve ilkel bir fleklidir. De ifl tokuflun gerçekleflebilmesi için her iki taraf n da takasa konu olacak ürünlere ihtiyaç duymas ve bu ürünlerin birbirlerine efl de erde olmas gerekmektedir. Barter sisteminde ise birden fazla firma, birbirleriyle eflde erde olmayan çok say da mal ve hizmetin bulundu- u bir ortamda, bire bir karfl l kl iliflkilerden ziyade sistem içinde çok tarafl bir iliflkinin parças olurlar (Arslan, 1999, 6-7). IV- BARTER ÇEfi TLER Barter sistemi için en çok uygulanan üç yöntem vard r. A- Barter Exchange Mal ve hizmet de ifliminin var olan bir iflletme a nda bir broker (simsar) taraf ndan arac l k edilmesi sayesinde yap lmas fleklindeki Barter türüdür. Perakende Barter olarak da tan mlanabilen bu uygulamada büyük ölçekli üreticiler, hizmet iflletmeleri, perakende sat fl yapanlar, bankalar, hatta serbest meslek gruplar bile sisteme dahil olabilmektedirler(arslan, 1999, 8-9). B- Toptan Barter Toptanc, üretici ve ana da t m firmas gibi konumlarda faaliyet gösteren iflletmelerin, kendi mal ve hizmetlerinin ticari iliflki içinde bulunduklar iflletmelerin mal ve hizmetleri ile takas etmeleri fleklinde yap lan ifllemler bu gruba girer. Bas n yay n kurulufllar n n, reklam n ald klar firmalar n ürünleriyle reklam hizmetlerini takas etmeleri bu türe örnek olarak verilebilir. Toptan Barter ile üretici, da t c ve toptanc firmalar stoktaki mallar n

3 mali ÇÖZÜM 119 eriterek nakit ak fl sa lam fl olurlar (Ç mat, 2002). C- Uluslararas Barter Uluslararas Barter uygulamas iki flekilde yap labilmektedir. a- Countertrade Karfl l kl iki ülkenin mal takas d r. Countertrade genel olarak, Barter ve di- er ihracat faaliyetleri gibi karfl l kl ticaret araçlar n n kullan m n ifade eden dengeleyici bir ticaret fleklidir. Genellikle yönetim ve ticari riskleri hafifletmek için finans ve yat r m çözümleri oluflturulmas nda kullan l r ( html/ faqs.htm). Uluslararas ticaret anlaflmalar olarak da adland r labilen countertrade daha çok Barter anlaflmalar fleklinde yap lmaktad r. b- Di er Countertrade Anlaflmalar Bunlar geri al m (buy-back), dengeleyici ticaret (endüstri offsets), üçlü ticaret (switch trading) olarak adland - r lan anlaflmalard r (Arslan, 1999, 10). V- S STEM N GENEL UNSURLARI Barter sisteminde, çok tarafl üyelerin birbirlerinden nakit kullanmaks z n sistemdeki di er üyelere sat lan mal ve hizmetlerden kazan lan kredilerin kullan lmas yla al flverifl yapmas na imkân tan nmaktad r (Tan, 2006). Barter bir enformasyon bilgi bankas olup, üyelerinin harcamalar n ve ihtiyaçlar n kendi mal ve hizmetlerini satarak finanse edebilmesini sa lar (Erkan,fl 2000, 2). A- Sistemin Taraflar Barter sisteminin taraflar, barter firmas ve barter sistemine üye al c ve sat c firmalard r. a- Barter Firmas Barter firmas sistemin sa l kl ve sürekli olarak ifller halde olmas n sa lamakla yükümlü olan bir ticari iflletmedir. Barter firmas, Barter sistemine üye gerçek ve tüzel kiflilerin sistemden yararlanma flekillerini tespit eder, üyelerin sistem ile olan iliflkilerini takip eder, cari hesaplar n tutar, izler ve üyeler aras nda bilgi ak fl sa lar (Tan, 2006). Barter flirketlerinin gelirleri genellikle, yap lan takas iflleminin tutar üzerinden hesaplanan komisyonlardan, üyelerden talep edilen girifl ücreti ve ayl k aidat gibi ödemelerden oluflmaktad r (Arslan, 1999). b- Üye Firmalar Barter sisteminin avantajlar ndan yararlanmak üzere sisteme dahil olmak isteyen ve bu iste ini Barter firmas - na kabul sözleflmesi (ana sözleflme) ile bildiren, sözleflmenin gerektirdi i kurallara uymay taahhüt eden ve sisteme girifl için gereken girifl aidat n ve düzenli ayl k ve y ll k aidat ödemelerini gerçeklefltiren herhangi bir ticari iflletmedir (Arzova, 2001).

4 120 mali ÇÖZÜM Barter sisteminde üyeleri runun al c reddi ve do rultusunda sat - da karar c üyeler olarak ikiye ay rmak verebilir (Do an, mümkündür. Sat c üye sistemde üretti i 2001, 42). veya sahip oldu u mal veya hizmeti satan firmad r ve sistemden alacakl pozisyondad r. Al c üyeler ise sat c lar n mal ve hizmetlerini talep eden ve sisteme borçlu olan üyelerdir (Tan,2006). B- Sistemin Kullan labilece i Sektörler Barter sistemi, yap s itibar ile mal ve hizmet al m-sat mlar nda paran n kullan ld tüm sektörler ve ticarete konu olabilecek tüm iktisadi de erler ve hizmetler için söz konusu olabilmektedir (Do an, 2001, 42). Endüstriyel ve ticari hizmetler, ofis malzemeleri, sinemalar ve kitaplar, sa l k ve güzellik, bilgisayar, yiyecek, içecek vb. sektörlerdeki mal ve hizmet hareketleri Barter ifllemlerine konu olabilmektedir (Hatuno lu, 2003, 71). C- Sisteme Kat l m ve Sistemin flleyifli Barter sistemine pazar ve sektör k s tlamas olmaks z n her ticari iflletmenin üye olma imkân vard r. Sisteme üyelik baflvurular n sistemin iflleyifl yöneticisi konumundaki Barter firmas de erlendirir. Baflvuru de erlendirmesi, baflvuru tarihinde sisteme üyeli in kabul edilmesi fleklinde sonuçlanabildi i gibi ileri bir tarihte üyeli in onaylanmas fleklinde de olabilir. Ayn zamanda Barter flirketi sistemin gereksinimleri do rultusunda baflvu- Baflvuru yapan firman n sisteme kabul edilmesi sonras nda, Barter firmas üyelik talebinde bulunan iflletmeye sözleflme imzalat r. Sözleflmenin imzalanmas yla birlikte üye iflletmenin verileri kaydedilir ve üyelik girifl aidat al narak sistemle ticari iliflkilerini takip etmek üzere iflletme ad na bir cari hesap aç l r (Tan, 2006). Üyelik ifllemlerinin tamamlanmas n n ard ndan sistemden yararlanan tüm iflletmeler mal ve hizmet arz ve taleplerini Barter flirketi arac l ile sisteme duyururlar. Tüm firmalar n arz ve talepleriyle bir havuz oluflturulur ve bundan sonra barter ifllemleri (ticareti) bafllar. Barter sisteminden yararlanan iflletmeler Barter ile al m yapabilmek için Barter firmas na bir teminat göstermekte ve ancak bundan sonra iflletmeye bir sat n alma limiti verilmektedir. flletmeler, mal veya hizmet sat n alarak sisteme borçlanmakta, ya da mal veya hizmet satarak sistemden alacakl olmaktad rla (Arslan, 1999, 13). Mal veya hizmet talep eden üye firma ihtiyac n n tamam n ya da bir k sm n bir baflka üye firmadan para ödemeden karfl layabilir. Karfl l nda ise kendi mal veya hizmetini Barter üyelerine satmak durumundad r (Erkan, 2000, 2).

5 mali ÇÖZÜM 121 Üye bir firman n satmak istedi i mal ve hizmetler Barter firmas arz listesine, sat n almak istedikleri ise talep listesine kaydedilmek suretiyle Barter al flveriflinin yap labilece i bir havuz oluflturulur. Tüm üyeler internet ortam ndan ya da Barter firmas n n kendilerine gönderdikleri belgelerden bu arz-talep listelerini görerek arz veya talep durumlar n flekillendirirler (Arzova,2001). Firmalar listelerden bilgi edindikten sonra mal veya hizmeti sat n almak isterlerse, sisteme al m-sat m bedeli kadar teminat vermek durumundad rlar. Bu teminat genellikle gayrimenkul ipote i veya banka teminat mektubu olarak al nmaktad r. fiayet daha önceden sisteme mal veya hizmet sat lm fl ise sat lan miktar kadar sat n alma kredisine sahip olunur (Barternas lifller, t.y.). Al flverifl iflleminde fiyat, normal piyasa kurallar çerçevesinde al c ile sat c aras nda gerçekleflir. Fiyat ve di er koflullarda anlaflma sa land ktan sonra Barter firmas n n da onay vermesi ile Barter firmas nezdindeki cari hesaplara, mal satan firma hesab na mal n de eri kadar alacak, al c firma hesab na da borç kaydedilmektedir. Mal n teslimi ile Barter ifllemi bu al flverifl için sona erer (Arslan, 1999, 14). Tüm bu kay tlarda Barter firmas n n tercihine göre EURO veya USD para birimi olarak kullan l r ve mal veya hizmetin tutar TL. bedeli kadar EU- RO veya USD ye çevrilerek cari hesaplara kaydedilir. Üye iflletmeler ay sonlar nda Barter firmas n n kendilerine gönderdikleri cari hesap cetvellerinden hesap durumlar n n inceleyebilir ve sistemi de böylelikle kontrol edebilirler (Do an, 2001, 42). Barter üyesi, Barter çeklerini kullanarak gerçeklefltirdi i al flveriflten sonra 9 ay içinde sisteme kendi mal veya hizmetini satarak borcunu karfl lamak zorundad r. Aksi takdirde üye iflletme mal veya hizmet bedelini ilgili tarihteki T.C. Merkez Bankas döviz kuru üzerinden hesaplayarak Barter firmas hesab na nakit olarak ödemek durumunda kal r (Erkan, 2000, 3). D- Sistemin Avantajlar Barter sisteminin üye firmalara sa lad avantajlar flu flekilde özetlenebilir (Do an, 2001; Hatuno lu,2003 ). Barter, üyelerinin sat fllar n ve kârlar n art rmaktad r. Üye iflletmeler hiç planlamad klar sat fllar gerçeklefltirebildiklerinden ve sat fllar n brüt kâr marj ile yapt klar ndan hem sat fllar n hem kârlar n art rabilmektedirler. Üye iflletmeler at l kapasitelerini de- erlendirerek yeni pazar imkânlar n art rabilirler. Firmalar barter sistemi d fl nda da normal ticari faaliyetlerini

6 122 mali ÇÖZÜM sürdürebildiklerinden, Barter ile ek sat fl yaparak hem at l kapasitelerini kullan rlar, hem de yeni pazarlara ulaflabilirler. Üye iflletmelerin pazarlama sorunlar n ortadan kald rarak pazarlama stratejilerini etkinlefltirir. Üye iflletmeler hiç tan mad klar ve normal ticari iliflki kurmad klar müflterilerle tan flarak al flverifl yapma imkân na sahip olurlar. Üye iflletmelere faizsiz mal veya hizmet kredisi sa lamaktad r. Sistemde mal veya hizmet al flveriflleri EURO veya USD üzerinden yap ld ve al flverifl bedelinin ayn anda verilmek zorunlulu u olmad için üyelere faizsiz bir döviz kredisi imkân sa lamaktad r. flletmelerin güvenli ihracat yapmas n sa lar. Sistem yurtd fl ndan da di- er Barter flirketleri ile anlaflarak riski çok az olan bir ihracat sistemi olufltururlar. Ücretsiz ve etkin reklam sa lar. Üye firmalar n arz ve talepleri Barter firmas bilgi bankas na kaydedildi i için tüm firmalar reklam yapmaks z n ürünlerini pazarlayabilirler. VI- S STEM N filey fi NDE KULLANILAN BELGELER VE filemler N MUHASEBELEfiT R LMES A- Belge Düzeni Barter iflletmeleri di er iflletmelerin uygulad defter ve belge düzeni genel kurallar d fl nda baz özel belgeleri de kullanmak zorundad rlar. Barter flirketleri de Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri gere- i bilanço usulüne göre defter tutmak, fatura ve benzeri belgeleri kullanmakla yükümlüdürler. Bunun d - fl nda Barter iflletmeleri taraf ndan kullan lmas gereken bir tak m belgeler vard r (Hatuno lu, 2003, 73). a- Sözleflme ve Ek Sözleflme Barter firmas ile barter üyeleri aras nda, sistem ile ticaret yapma esaslar n tan mlayan sözleflme ana sözleflmedir. Genel anlaflma koflullar d fl ndaki al m-sat m ile ilgili kurallar n üzerinde anlaflma sa land durumlarda imzalanan sözleflmeler ise ek sözleflme olarak adland r l rlar. b- Cari Hesap Barter firmalar n n üyelerine ait alacak ve borç tutarlar n takip ettikleri sözleflmedir (Arslar, 1999, 26). Cari hesap T.T.K. da flöyle tan mlanm flt r; ki kimsenin para, mal, hizmet ve di er hususlardan dolay birbirlerinde olan alacaklar n n ayr ayr istemekten karfl l kl olarak vazgeçip hesab n kesilmesinden kalan bakiyeyi isteyebileceklerine dair bulunan yaz l mukaveleye cari hesap denir.

7 mali ÇÖZÜM 123 B- Barter fllemlerinin Muhasebelefltirilmesi Barter ifllemleri genel anlamda iflletmenin ticari faaliyetlerinin bir parças olarak düflünülmelidir. Bu nedenle Barter sistemi içerisinde yap lan mal/mamul veya hizmet al m-sat mlar Tekdüzen Hesap Plan nda öngörülen ticari hesaplarda takip edilmelidir. Ancak, sistem dahilinde gerçeklefltirilen al m-sat m ifllemlerinin normal ticari faaliyetlerle kar flt r lmadan ayr ca takibini mümkün k lmak için ya alt hesap seviyesinde, ya da yeni hesaplar aç larak kaydedilmesi uygun olur. Di er taraftan gelir tablosu hesaplar ve maliyet hesaplar n n kullan m s ras nda do ru grubun ve do ru hesaplar n seçimi, mali analiz sonuçlar bak m ndan önemlidir. Ticari faaliyetle ilgili bir gelirin di er faaliyetler grubunda bir hesaba yaz lmas her ne kadar dönem kâr veya zarar n etkilemese de yaz ld grup toplam na etkisi nedeniyle mali analiz sonuçlar n n sapmas na neden olur. Barter ifllemlerinin muhasebelefltirilmesini aç k ve anlafl labilir bir flekilde örnekleyebilmek için sistem dahilinde gerçekleflen ifllemlerin afla daki gibi grupland r lmas uygun olacakt r. 1. Sistemle lgili Giderlerin Muhasebelefltirilmesi Sistemle ilgili giderlerden kas t, üyelik, komisyon, teminat, aidat vb. giderlerdir. Bu tür giderlerin, genel yönetim gideri olarak de erlendirilmesi ve kaydedilmesi uygun olacakt r. Örnek 1; KUTLU Sanayi ve Ticaret A.fi., GÜNER Barter fiirketi ne tarihinde üye olmufl ve üyelik aidat olarak % 15 KDV dahil 230 YTL ödemifltir (7/A Seçene i) GENEL YÖN. G DERLER Barter Üyelik Aidat 191 ND R LECEK KDV 100KASA Al fl fllemlerinin Muhasebelefltirilmesi Al fl ifllemlerinde, bafllang çta nakit ödeme söz konusu olmad ndan sürekli 320 SATICILAR hesab alacakland r l r. Alt hesap seviyesinde veya naz m hesaplarda bunun Barter dan kaynaklanan borç oldu u vurgulanacakt r.

8 124 mali ÇÖZÜM Örnek 2; Barter flirketinden tarihinde USD lik mal sat n al - n yor. O tarihte kur, 1 USD = 1,30 YTL dir ( KDV % 15) T CAR MAL Barter dan Al nan Mallar 191 ND R LECEK KDV 320 SATICILAR Barter a Borçlar fllemle ilgili döviz borcunun Naz m Hesaplarda takip edilmesi gerekir BORÇLU NAZIM HESAPLAR Barter a Efektif Borçlar 950 ALACAKLI NAZIM HESAPLAR Barter dan Efektif Alacaklar Sat fl fllemlerinin Muhasebelefltirilmesi Sat fl ifllemlerinde de nakit hareketi (en az ndan öngörülen süre içerisinde) söz konusu de ildir. Bu durumda Ticari Alacaklar grubundaki 120 ALICILAR hesab borçland r lacakt r. Örnek 3; KUTLU A.fi. Barter sistemi üyelerinden GÜNER A.fi. ye tarihinde USD lik mal sat yor (KDV % 15). Ayn tarihte kur, 1 USD = 1,40 YTL dir ALICILAR Güner A.fi. 600 YURT Ç SATIfiLAR Barter a Sat fl 391 HESAPLANAN KDV Dövizli bir alacak olmas nedeniyle bu iflleminde Naz m Hesaplarda takip edilmesi gerekir.

9 mali ÇÖZÜM ALACAKLI NAZIM HESAPLAR Barter dan Efektif Alacaklar 900 BORÇLU NAZIM HESAPLAR Barter a Efektif Borçlar flletme Sürekli Envanter Yöntemi kullan yorsa sat fl kayd ndan hemen sonra, Aral kl Envanter Yöntemi kullan yorsa dönem sonunda afla daki kayd düflecektir; (sat lan mal n maliyetinin YTL oldu u varsay lm flt r) SATILAN T CAR MAL MAL YET T CAR MAL Söz konusu sat fl ifllemiyle ilgili olarak Barter flirketine 200 YTL (+ % 15 KDV) komisyon ödenmesi durumunda; GENEL YÖNET M G DERLER Barter a Komisyon 191 ND R LECEK KDV 100 KASA Anlaflmaya ba l olarak komisyon, nakit ödeme yap lmadan sisteme borçlan - larak da kaydedilebilir. Bu durumda yap lacak kay t; GENEL YÖNET M G DERLER Barter a Komisyon 191 ND R LECEK KDV 320 SATICILAR Barter a Borçlar

10 126 mali ÇÖZÜM 4. Tahsil, Tediye ve Mahsup fllemlerinin Muhasebelefltirilmesi Yukar daki örneklerde yap lan kay tlar sonucunda Barter ifllemleri ile ilgili olarak hesap toplamlar afla daki gibi görünecektir. (son yap lan örnekteki komisyon bedelinin nakit ödendi i varsay lm flt r) 120 ALICILAR 320 SATICILAR Barter dan Alacaklar Barter a Borçlar Bu noktadan itibaren yeni bir al m veya sat m ifllemi olursa benzer flekilde bu hesaplar çal flt r lacakt r. Dokuz ay süreyle yeni bir ifllem olmad takdirde ise nakit ödeme veya tahsilat söz konusu olabilecektir. Ödeme veya tahsilatla ilgili kur farklar n n baz kaynaklarda 646 KAMB YO KÂRLARI veya 656 KAMB YO ZARARLARI Hesaplar na kaydedildi i görülmektedir. Bu uygulaman n do ru olmayaca kanaatindeyiz. Çünkü, an lan iki hesap di er faaliyetlerle ilgili gelir ve gider gruplar nda yer ald ndan, Brüt Sat fl Kâr veya Zarar ara toplam n n farkl ç kmas na neden olacakt r. Oysa buradaki kur farklar tamamen al fl ve/veya sat fltan kaynaklanmaktad r. Bu nedenle Al c - larla ilgili kur farklar 600 YURT Ç SATIfiLAR ve sat c larla ilgili kur farklar ise 153 T CAR MAL hesab na yaz lmal d r. Benzer flekilde baz kaynaklarda ihracattan do an kur farklar n n 601 YURT- DIfiI SATIfiLAR hesab na yaz lmas öngörülmektedir 1. Örne imizdeki iflletmenin sat fllar yurtd fl na olmad için buradaki kur farklar n n 600 YURT Ç SATIfiLAR hesab na yaz lmas uygun olacakt r. Bu bilgiler fl nda, Barter sisteminden olan alacaklar n tahsil edilmesi ve borçlar n ödenmesi durumunda afla daki kay tlar yap lacakt r; Al c lardan olan dolar n, 1 USD = 1,50 YTL kuru üzerinden tahsil edilmesi x 1,50 = YTL 1 Nalan AKDO AN- Orhan SEV LENGÜL. Tekdüzen Muhasebe. SMMMO yay nlar, Ankara, 1995, s.433.

11 mali ÇÖZÜM KASA 120ALICILAR Barter dan Alacaklar 600YURT Ç SATIfiLAR Barter danolanalaca n kur fark yla birlik tetahsili Tahsilat gerçekleflti i için daha önce naz m hesaplara da al nm fl olan bu alacak naz m hesaplardan düflülmelidir BORÇLU NAZIMHESAPLAR Barter a Efektif Borçlar 950ALACAKLINAZIMHESAPLAR Barter dan Efektif Alacaklar Sat c lara olan borcun da ayn kur üzerinden ödendi ini varsayarsak; SATICILAR Barter aborçlar 153T CAR MAL 100 KASA Barter a olanborcunkur fark yla birliktetediyesi Ödeme gerçekleflti i için daha önce naz m hesaplara da al nm fl olan bu borç naz m hesaplardan düflülmelidir ALACAKLINAZIMHESAPLAR Barter dan Efektif Alacaklar 900BORÇLU NAZIM HESAPLAR Barter aefektifborçlar

12 128 mali ÇÖZÜM 5. Barter fiirketinin Yapaca Muhasebe Kay tlar Barter flirketinin yapaca muhasebe kay tlar yla ilgili olarak sisteme üye olan firmalardan al nan aidatlar n birçok kaynakta di er faaliyetlerden ola an gelir ve kârlar grubunda izlenmesi gerekti i yönünde görüfller vard r. Üyelik aidatlar n n da sistemin iflleyifli ile do rudan ilgili ve temel bir unsur oldu u göz önüne al nd nda, 600 YURT Ç SATIfiLAR hesab na yaz lmas n n daha uygun olaca kanaatindeyiz. Çünkü bir Barter fiirketinin temel geliri komisyon ve aidatlardan oluflmaktad r. Bu cümleden olarak, gerek komisyonlar gerekse aidatlar n 600 YURT Ç SATIfiLAR hesab nda takip edilmesi gerekir. Örnek 4; GÜNER Barter fiirketi, 1 Ocak 2006 tarihinde sisteme üye olan firmadan bir y ll k üyelik aidat olarak % 15 KDV dahil YTL tahsil ediyor KASA 600YURT Ç SATIfiLAR ÜyelikAidat 391HESAPLANAN KDV Üyelik Aidat Tahsili Örnek 5; GÜNER Barter fiirketi, sisteme üye olan firmalardan, al fl ve sat fl ifllemlerinin karfl l olarak, 30 Ocak 2006 tarihinde % 15 KDV dahil YTL tahsil ediyor KASA 600YURT Ç SATIfiLAR ÜyelikAidat 391HESAPLANAN KDV Barter fllemlerindenkomisyon Barter kuruluflu, üye iflletmelerin al m-sat m ifllemlerinde arac oldu u için, herhangi bir al m ve sat m iflleminde hem borçlu hem de alacakl konumundad r. Bu nedenle do rudan cari hesaplar kullanarak ifllemi takip etmelidir. Bu ifade çerçevesinde, Örnek 3 teki üyeler aras nda yap lan mal al m sat m ifllemi Barter iflletmesi taraf ndan afla daki gibi kaydedilebilir.

13 mali ÇÖZÜM ALICILAR GünerA.fi. 320SATICILAR KutluA.fi Dövize endeksli bir ifllem oldu undan naz m hesaplarda takibi ise afla daki gibi yap labilir. (Örnekte verilen kur 1 $ = 1,40 YTL Üzerinden hesaplanm flt r.) / 1,40 = USD BORÇLU NAZIMHESAPLAR ÜyelereEfektifBorçlar Güner A.fi. 950ALACAKLINAZIMHESAPLAR ÜyelerdenEfektif Alacaklar Kutlu A.fi SONUÇ VE ÖNER LER Barter Türkiye de fazla tan nmayan, dolay s yla fazla talep görmeyen bir sistemdir. Oysa ki ça m zda yaflanan, özellikle uluslar aras ticaretteki geliflmeler Barter ve benzeri sistemlerin önemini art rmaktad r. Sistemin daha iyi tan nmas ve sisteme olan talebin art r lmas için sistemin tan t m n n daha iyi yap lmas gerekmektedir. Sistemin ayakta kalabilmesi ve daha etkin çal flabilmesi, sisteme dahil olacak üye iflletme say s n n artmas na ba l d r. Di er taraftan sistem dahilinde yap lacak ifllemlerin muhasebelefltirilmesi konusunda literatürde tam bir görüfl birli i olmamas na ra men genel anlamda öngörülen fikirler birbirine oldukça yak nd r. Sisteme yap lan sat fltan do an alacaklar ve sistemden al nan mallardan kaynaklanan borçlar dövize endekslendi inden zamanla kur farklar n n ortaya ç kmas do ald r. Baz kaynaklarda bu kur farklar n n kambiyo kâr veya zarar olarak kaydedildi i görülmektedir. Kanaatimizce bu tip kur farklar ndan, sat fllar dolay s yla ortaya ç kan alacaklarla ilgili olanlar n sat fllar hesab na ilave edilmesi, mal al mlar ndan dolay ortaya ç kan borçlarla ilgili kur farklar n n ise mal n maliyetine ilave edilmesi daha uygun olacakt r. Böylelikle mal sat fl kâr veya zarar daha sa l kl hesaplanm fl olacakt r. Bu sonuç iflletmenin Barter

14 130 mali ÇÖZÜM sisteminde kalmaya devam edip etmeme karar almas nda da önemli rol oynayacakt r. Barter kuruluflunun sistemle ilgili ana gelirleri komisyon ve üyelik aidatlar oldu undan, bu iki gelirin de sat fllar hesab na al nmas uygun olacakt r. Komisyon gelirinin veya üyelik aidat - n n di er faaliyet fleklinde de erlendirilmesi do ru bir yaklafl m olmayacakt r. Çünkü, her ikisi de tüm Barter kurulufllar n n ana faaliyet geliridir. Sonuç itibar ile Barter sistemi ile ilgili faaliyetlerin muhasebelefltirilmesi konusunda tam bir görüfl birli inin olmad ortadad r. Bu konuda yeknesakl sa layacak bir hesap plan ve uygulama aç klamalar n n bir an önce gerçeklefltirilmesi gerekmektedir. KAYNAKÇA Akdo an, Nalan ve Sevilengül, Orhan (1995). Tekdüzen Muhasebe. stanbul: SMMMO Yay nlar. Arslan, C.Murat ve Aykutlu, Fercan (1999). Barter Uygulamas. Ankara: TÜRMOB Arzova, S.Burak (2001) Barter fllemleri ve Muhasebelefltirilmesi. Mali Çözüm Dergisi.. (Ocak-fiubat-Mart 2001) Say : 54 Barter [t.y.] Barternasilifller [t.y.] Ç mat,ali ve Avc, Mehmet (2002) Türkiye de Barter Sisteminin Hukuki Dayana- ve Muhasebelefltirilmesi. Mali Çözüm Dergisi. (Temmuz-A ustos-eylül 2002) Do an,zeki (2001) Yeni Bir Finansman Tekni i Olarak Barter ve Muhasebelefltirilmesi. Muhasebe ve Denetime Bak fl Dergisi. (Ocak 2001) Say :3. Erkan, Mehmet (2000) Yeni Bir Finansman Tekni i Olarak Barter n Di er Finansman Teknikleri le Karfl laflt r lmas. Active Bankac l k ve Finans Degisi. (Nisan-May s 2000) Hatuno lu, Zeynep ve Bilginer, Mesut (2003) Vergi ve Muhasebe Uygulamalar Aç s ndan Barter. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt 12. Say Müge TAN. (2006) Barter Sistemi ve Sistemin Vergi Kanunlar Karfl s ndaki Durumu. Ernst&Young

YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES

YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES brahim ERCAN* 1- G R fi Bilindi i üzere, yabanc paralar n de erlemesi, 213 Say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK)

Detaylı

K atma de er vergisi, harcamalar üzerinden al nan vergilerin en geliflmifl ve

K atma de er vergisi, harcamalar üzerinden al nan vergilerin en geliflmifl ve ÖZEL MATRAH fiekl NE TAB ALKOLLÜ ÇK SATIfiLARINDA SON DURUM H.Hakan KIVANÇ Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I. G R fi K atma de er vergisi, harcamalar üzerinden al nan vergilerin en geliflmifl ve modern

Detaylı

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl 220 ÇEfi TL ADLARLA ÖDENEN C RO PR MLER N N VERG SEL BOYUTLARI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl Primi,Has lat Primi, Y l Sonu skontosu)

Detaylı

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mali ÇÖZÜM 133 ALACA IN TEML K HAL NDE VE AYNI ÖDEMELERDE TEVS K ZORUNLULU U Memifl KÜRK* I-G R fi: T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mücadele amac yla getirilen uygulamalardan

Detaylı

Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda. BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012

Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda. BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012 Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012 Türev ürünlerin vergilendirilmelerine iliflkin aç klamalar n yap ld Maliye Bakanl Genel

Detaylı

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U Cengiz SAZAK* 1.G R fi Bilindi i üzere Katma De er Vergisi harcamalar üzerinden al n r ve nihai yüklenicisi, (di er bir

Detaylı

PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU

PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU Aytaç ACARDA * I G R fi flletmeler belli dönemlerde sat fllar n artt rmak ve iflletmelerini

Detaylı

5 520 say l Kurumlar Vergisi Kanununun 13. maddesine iliflkin olarak

5 520 say l Kurumlar Vergisi Kanununun 13. maddesine iliflkin olarak m a l i Ç Ö Z Ü M 295! fienol ÇET N* A- GENEL B LG LER 5 520 say l Kurumlar Vergisi Kanununun 13. maddesine iliflkin olarak 18.11.2007 tarihinde yay mlanan 1 Seri No.lu Transfer Fiyatland rmas Yoluyla

Detaylı

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY brahim ERCAN * 1- GENEL B LG : Motorlu tafl t sürücüleri kurslar, 5580 say l Özel Ö retim Kurumlar Kanunu kapsam nda motorlu tafl

Detaylı

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme S GORTA KOM SYON G DER BELGES mali ÇÖZÜM 171 Memifl KÜRK* I-G R fi: F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme göstermifltir. Geliflmifl ekonomilerde lokomotif rol üstlenen

Detaylı

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM VERG NCELEMELER NDE YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi Son y llarda ekonomide meydana gelen olumlu geliflmelerle gayrimenkul piyasas

Detaylı

SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R?

SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R? HAKEMS Z YAZILAR MAL PART T ME ÇALIfiMALARDA DENEME SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R? I. Girifl: Erol GÜNER * Sürekli bir ifl sözleflmesi ile ifle giren iflçi, ifli, iflvereni ve iflyerindeki iflçileri tan

Detaylı

TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR. Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi

TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR. Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 1 2. B Ö L Ü M TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 199 12. Bölüm, TMS-19 Çal flanlara Sa lanan Faydalar

Detaylı

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER:

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER: YASAL TEMERRÜT FA Z ORHAN YILMAZ (*) A- G R fi: Bilindi i üzere, gerek yasal kapital faizi ve gerekse yasal temerrüt faizi yönünden uygulanmas gereken hükümler, 19.12.1984 gün ve 18610 say l Resmi Gazete

Detaylı

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri 2 DENET M TÜRLER 2.DENET M TÜRLER Denetim türleri de iflik ölçütler alt nda s n fland r labilmektedir. En yayg n s n fland rma, denetimi kimin yapt na ve denetim sonunda elde edilmek istenen faydaya (denetim

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i. 3. Ödemeler Dengesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i. 3. Ödemeler Dengesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i 3. Ödemeler Dengesi 2003 y l nda 8.037 milyon dolar olan cari ifllemler aç, 2004 y l nda % 91,7 artarak 15.410 milyon dolara yükselmifltir. Cari ifllemler aç ndaki bu

Detaylı

2 13 say l Vergi Usul Kanununun 215. maddesinde; bu kanuna göre tutulan

2 13 say l Vergi Usul Kanununun 215. maddesinde; bu kanuna göre tutulan mali ÇÖZÜM 205 HRACAT filemler N N VERG KANUNLARI VE KAMB YO MEVZUATI YÖNÜNDEN DE ERLEMES : Zübeyir BAKMAZ * A- G R fi: 2 13 say l Vergi Usul Kanununun 215. maddesinde; bu kanuna göre tutulan defter ve

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme

Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme 1.0. Girifl 1.1. Bu K lavuz Notunun amac ; Uluslararas De erleme Standartlar Komitesine (UDSK) üye tüm ülkelerde,

Detaylı

MESLEK MENSUBU KURUMLAfiMA PROJES YOL HAR TASI

MESLEK MENSUBU KURUMLAfiMA PROJES YOL HAR TASI MESLEK MENSUBU KURUMLAfiMA PROJES YOL HAR TASI 33 34 1 Projenin Tan t m ve Proje Kat l mc Baflvurusu SMMMO Yönetim Kurulu nca onaylanan SMMMO Meslek Mensubu Kurumsallaflma Projesi Fizibilitesi Ve Yol Haritas

Detaylı

TMS 18 HASILAT. Yrd. Doç. Dr. Kerem SARIO LU stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dal Ö retim Üyesi

TMS 18 HASILAT. Yrd. Doç. Dr. Kerem SARIO LU stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dal Ö retim Üyesi 7. B Ö L Ü M TMS 18 HASILAT Yrd. Doç. Dr. Kerem SARIO LU stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dal Ö retim Üyesi 111 7. Bölüm, TMS-18 Has lat 7.1 STANDARDIN AMACI Bu standard n amac

Detaylı

MERKEZ YÖNET M KAPSAMINDAK KAMU DARELER NDE DÖNEM SONU LEMLER. Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman. www.omerdag.net

MERKEZ YÖNET M KAPSAMINDAK KAMU DARELER NDE DÖNEM SONU LEMLER. Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman. www.omerdag.net MERKEZ YÖNET M KAPSAMINDAK KAMU DARELER NDE DÖNEM SONU LEMLER Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman I. Geçici Mizandan Önce Yap lacak lemler a) Faiz Tahakkuklar Dönen ve duran varl klar ana hesap grubu içindeki

Detaylı

ISL107 GENEL MUHASEBE I

ISL107 GENEL MUHASEBE I ISL107 GENEL MUHASEBE I Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 8. HAFTA Menkulkıymetleraşağıdaki amaçlardoğrultusunda edinilebilir. Güvenlik Amacı: işletmeler sahip oldukları nakit mevcutlarının

Detaylı

BANKA MUHASEBESİ 0 DÖNEN DEĞERLER HESAP GRUBU

BANKA MUHASEBESİ 0 DÖNEN DEĞERLER HESAP GRUBU BANKA MUHASEBESİ 0 DÖNEN DEĞERLER HESAP GRUBU 0 DÖNEN DEĞERLER Dönen değerler bilançonun aktifinde yer alan, likiditesi en yüksek varlık grubu olup bu hesap grubunda yer alan hesapların ortak özelliği

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

Özetlemek gerekirse, mali tablolar n enflasyona göre düzeltilmesinde uygulanmas gerekli temel usul ve esaslar afla daki flekilde özetlenebilir:-

Özetlemek gerekirse, mali tablolar n enflasyona göre düzeltilmesinde uygulanmas gerekli temel usul ve esaslar afla daki flekilde özetlenebilir:- e-nflasyon e-nflasyon Türkiye ekonomisinin 1976 y l ndan beri yaflad kronik yüksek enflasyon hepimizin yak ndan bildi i ekonomik ve sosyal etkileri yan nda yöneticiler ve ticari iflletme sahipleri aç s

Detaylı

TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ 2011 FAAL YET RAPORU 45 TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ F NANSAL TABLOLAR VE DENET M RAPORLARI

TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ 2011 FAAL YET RAPORU 45 TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ F NANSAL TABLOLAR VE DENET M RAPORLARI TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ 2011 FAAL YET RAPORU 45 TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ F NANSAL TABLOLAR VE DENET M RAPORLARI 46 TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ 2011 FAAL YET RAPORU BA IMSIZ DENET M RAPORU Türkiye

Detaylı

K atma De er Vergisi Kanunu nun (KDVK) 11/1. maddesi (c) bendinde

K atma De er Vergisi Kanunu nun (KDVK) 11/1. maddesi (c) bendinde HRAÇ KAYITLI TESL MLER N 24 SAYILI KDV S RKÜLER VE 95 SER NO.LU KDV GENEL TEBL SONRASINDA KDV BEYANNAMES NDEK filey fi Naz m ANIL Yeminli Mali Müflavir Mehmet ÇEL K Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I G

Detaylı

2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler

2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler 2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar Konsolide Olmayan Veriler Rakamlarla Halkbank 70 y l Kooperatif ve KOB kredilerinde 70 y ll k tecrübe ve genifl müflteri taban Halkbank n rekabette kuvvetli yönleridir.

Detaylı

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle bu ifllemlerin üzerinden al nan dolayl vergiler farkl l k arz etmektedir. 13.07.1956 tarih 6802 say l Gider Vergileri Kanunu

Detaylı

ÖZEL (YAP-SAT) NfiAAT

ÖZEL (YAP-SAT) NfiAAT mali ÇÖZÜM 215 ÖZEL (YAP-SAT) NfiAAT F RMALARINDA MAL YET S STEM N N OLUfiTURULMASI Ö r. Gör. Ender BOYAR Fatih Üniversitesi stanbul Meslek Yüksek Okulu Ö r. Gör. Ali Haydar GÜNGÖRMÜfi Fatih Üniversitesi

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ 120 kinci Bölüm - Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi 1. ARAfiTIRMANIN AMACI ve YÖNTEM Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi, tüketici enflasyonu, iflsizlik

Detaylı

F inansal piyasalar n küreselleflmesi, çokuluslu flirketlerin say lar nda yaflanan

F inansal piyasalar n küreselleflmesi, çokuluslu flirketlerin say lar nda yaflanan PERAKENDE SATIfi YÖNTEM NE GÖRE fiüphel T CAR ALACAKLAR VE B R ÖNER Yrd.Doç.Dr. Bar fl S PAH Marmara Üniversitesi,..B.F., flletme Bölümü, Ö retim Üyesi 1.G R fi F inansal piyasalar n küreselleflmesi, çokuluslu

Detaylı

2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR

2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR 2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR SORU 1: Mali Tablolardan Bilanço yu tanımlayınız. SORU 2: Mali Tablolardan Gelir Tablosu

Detaylı

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari 4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari Mustafa CER T* I. G R fi Bu yaz da 1479 say l yasaya göre yafll l l k, malullük ve ölüm

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9. Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9. Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi K lavuz Notlar Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9 Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi 1.0 Girifl 1.1 ndirgenmifl nakit ak fl ( NA)

Detaylı

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de KURUMLARDAN ELDE ED LEN KAR PAYLARININ VERG LEND R LMES VE BEYANI Necati PERÇ N Gelirler Baflkontrolörü I.- G R fi T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de flirketlerce

Detaylı

TAHAKKUK VE DÖNEMSELL K LKELER

TAHAKKUK VE DÖNEMSELL K LKELER TAHAKKUK VE DÖNEMSELL K LKELER Altar Ömer ARPACI* I - G R fi 213 say l Vergi Usul Kanununun 19 uncu maddesinde, vergi alaca n n do umunu vergiyi do uran olay n vukuu veya hukuki durumun tekemmülüne ba

Detaylı

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 )

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) Kadir ÖZDEM R* 1-G R fi 3628 say l Mal Bildiriminde Bulunulmas, Rüflvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun, Mal Bildiriminde Bulunacaklar bafll

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

MAHALL DARELERDE DÖNEM SONU LEMLER. Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman. info@omerdag.net

MAHALL DARELERDE DÖNEM SONU LEMLER. Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman. info@omerdag.net Slide 1 MAHALL DARELERDE DÖNEM SONU LEMLER (Belediyeler, il özel idareleri, ba l idareler ve mahalli idare birlikleri) Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman info@omerdag.net Slide 2 I. Geçici Mizandan Önce Yap

Detaylı

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1:

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1: Soru ve Cevap SORU 1: Hisse devir sözleflmesinin noterde onaylanmas aflamas nda al nacak noter harc n n flirket sermayesinin tamam üzerinden mi yoksa sat n al - nan toplam hisse bedeli üzerinden mi tahsil

Detaylı

MÜKELLEFLER N YASAL DEFTERLER NDE BANKALAR HESABINI KULLANMAMALARI DURUMUNDA VUK UN 353/6 NCI MADDES UYARINCA ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI KES LEB L RM?

MÜKELLEFLER N YASAL DEFTERLER NDE BANKALAR HESABINI KULLANMAMALARI DURUMUNDA VUK UN 353/6 NCI MADDES UYARINCA ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI KES LEB L RM? mali ÇÖZÜM 167 KRED KARTLARI LE SATIfi YAPAN MÜKELLEFLER N YASAL DEFTERLER NDE BANKALAR HESABINI KULLANMAMALARI DURUMUNDA VUK UN 353/6 NCI MADDES UYARINCA ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI KES LEB L RM? Türksal HANEDAN*

Detaylı

YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ?

YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ? YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ? Yahya ARIKAN* Günümüzde; finansal anlamda ülkeleraras s n r n ortadan kalkmas, teknolojinin geliflimi ve bilgi toplumunun s n rs z imkânlar ile zaman ve mekân

Detaylı

S at fl ve kâr art rmak, dünya pazarlar ndan pay almak, sat flta iç pazara

S at fl ve kâr art rmak, dünya pazarlar ndan pay almak, sat flta iç pazara mali ÇÖZÜM 159 KONS NYE HRACAT filemler VE KDV KARfiISINDAK DURUMU Nilüfer Altundal B YAN* I. G R fi S at fl ve kâr art rmak, dünya pazarlar ndan pay almak, sat flta iç pazara olan ba ml l azaltmak, pazar

Detaylı

MKB'de fllem Gören Anonim fiirketlerin Kendi Paylar n Sat n Almalar Hakk nda Sermaye Piyasas Kurulu Düzenlemesi Hakk nda

MKB'de fllem Gören Anonim fiirketlerin Kendi Paylar n Sat n Almalar Hakk nda Sermaye Piyasas Kurulu Düzenlemesi Hakk nda MKB'de fllem Gören Anonim fiirketlerin Kendi Paylar n Sat n Almalar Hakk nda Sermaye Piyasas Kurulu Düzenlemesi Hakk nda BFS - 2011/08 stanbul, 25.08.2011 Sermaye Piyasas Kurulunun afla da yer alan 10.08.2011

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi K lavuz Notlar Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi 1.0 Girifl 1.1 Bir de erlemenin gözden geçirilmesi, tarafs z bir hüküm ile bir De erleme Uzman n n çal flmas n

Detaylı

Muhasebe Süreci. Amaçlar m z

Muhasebe Süreci. Amaçlar m z Muhasebe Süreci 5 97 Bir iflletmenin nas l yönetildi i gerçek olarak ancak o iflletmenin yaflam n n sonunda saptanabilir. Ancak iyi bir iflletme yönetimi için iflletme faaliyetlerinin planlanmas, gerçekleflenin

Detaylı

3. SALON - PARALEL OTURUM VI

3. SALON - PARALEL OTURUM VI 3. SALON - PARALEL OTURUM VI Türk Denetim Uygulamalar n n Özel Konular Oturum Baflkan Musa P fik N / TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi Osman D NÇBAfi / Güney Ba ms z Denetim ve SMMM A.fi. Denetimde Haks z Rekabet

Detaylı

VOB-DOLAR/ONS ALTIN. VOB-DOLAR/ONS ALTIN VADEL filem SÖZLEfiMES

VOB-DOLAR/ONS ALTIN. VOB-DOLAR/ONS ALTIN VADEL filem SÖZLEfiMES VOB-DOLAR/ONS ALTIN VOB-DOLAR/ONS ALTIN VADEL filem SÖZLEfiMES Copyright Vadeli fllem ve Opsiyon Borsas A.fi. Aral k 2010 VOB-DOLAR/ONS ALTIN VADEL filem SÖZLEfiMES V A D E L fi L E M V E O P S Y O

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi. 4. Bas

Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi. 4. Bas 1 Prof. Dr. Yunus Kishal Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi Tekdüzen Hesap Sistemi ve Çözümlü Muhasebe Problemleri 4. Bas Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulama Tebli leri

Detaylı

1. Konu. 2. Basitle tirilmi Tedbirler. 2.1. Basitle tirilmi Tedbirlerin Mahiyeti ve S n rlar

1. Konu. 2. Basitle tirilmi Tedbirler. 2.1. Basitle tirilmi Tedbirlerin Mahiyeti ve S n rlar Maliye Bakanl ndan: Mali Suçlar Ara t rma Kurulu Genel Tebli i (S ra No: 5) (Resmi Gazete nin 9 Nisan 2008 tarih ve 26842 say l nüshas nda yay mlanm t r) 1. Konu 9/1/2008 tarihli ve 26751 say l Resmî Gazete

Detaylı

K urumun mali kaynaklar n n ve kullan m yerlerinin belirlenmesinde fonlar

K urumun mali kaynaklar n n ve kullan m yerlerinin belirlenmesinde fonlar TÜRK YE MUHASEBE STANDARDI - 3 NAK T AKIfi TABLOLARI Gülflen YANAR Serbest Muhasebeci 1. GENEL OLARAK NAK T AKIfi TABLOSU 1.1. Fon Kavram K urumun mali kaynaklar n n ve kullan m yerlerinin belirlenmesinde

Detaylı

S STEM VE SÜREÇ DENET M NDE KARfiILAfiILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNER LER

S STEM VE SÜREÇ DENET M NDE KARfiILAfiILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNER LER S STEM VE SÜREÇ DENET M NDE KARfiILAfiILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNER LER Erol LENGERL / Akis Ba ms z Denetim ve SMMM A.fi. 473 474 2. Salon - Paralel Oturum VIII - Sistem ve Süreç Denetiminde Karfl lafl lan

Detaylı

4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI

4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI 4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI Resul KURT* I. G R fi Ülkemizde 4447 say l Kanunla, emeklilikte köklü reformlar yap lm fl, ancak 4447 say l yasan n emeklilikte kademeli

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

Do al Say lar Do al Say larla Toplama fllemi Do al Say larla Ç karma fllemi Do al Say larla Çarpma fllemi Do al Say larla Bölme fllemi Kesirler

Do al Say lar Do al Say larla Toplama fllemi Do al Say larla Ç karma fllemi Do al Say larla Çarpma fllemi Do al Say larla Bölme fllemi Kesirler Do al Say lar Do al Say larla Toplama fllemi Do al Say larla Ç karma fllemi Do al Say larla Çarpma fllemi Do al Say larla Bölme fllemi Kesirler Kesirlerle Toplama, Ç karma ve Çarpma fllemi Oran ve Orant

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015 Öğr.Gör.Mehmet KÖRPİ İŞLETMENİN TANIMI Sonsuz olarak ifade edilen insan ihtiyaçlarını karşılayacak malları ve hizmetleri üretmek üzere faaliyette bulunan iktisadi birimler işletme olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI

İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARININ İSTENMESİ Madde 1 Borsa da işlem gören

Detaylı

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir.

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARISTO 88 ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE 1. KONU 213 say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK) 142, 143,

Detaylı

TMS 38 MADD OLMAYAN DURAN VARLIKLAR. Doç. Dr. Bar fl S PAH Marmara Üniversitesi BF flletme Fakültesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi

TMS 38 MADD OLMAYAN DURAN VARLIKLAR. Doç. Dr. Bar fl S PAH Marmara Üniversitesi BF flletme Fakültesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 1 0. B Ö L Ü M TMS 38 MADD OLMAYAN DURAN VARLIKLAR Doç. Dr. Bar fl S PAH Marmara Üniversitesi BF flletme Fakültesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 171 10. Bölüm, TMS-38 Maddi Olmayan Duran

Detaylı

300 yılı aşkın uzmanlığımızla bugün olduğu gibi yarın da yanınızdayız. PLAN 113 YATIRIM FONLARI TANITIM KILAVUZU

300 yılı aşkın uzmanlığımızla bugün olduğu gibi yarın da yanınızdayız. PLAN 113 YATIRIM FONLARI TANITIM KILAVUZU 300 yılı aşkın uzmanlığımızla bugün olduğu gibi yarın da yanınızdayız. PLAN 113 YATIRIM LARI TANITIM KILAVUZU AVIVASA EMEKL L K VE HAYAT A.fi. GEL R AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKL L K YATIRIM U Genifl

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.8 Finansal Raporlama çin Maliyet Yaklafl m

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.8 Finansal Raporlama çin Maliyet Yaklafl m Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.8 Finansal Raporlama çin Maliyet Yaklafl m 1.0 Girifl 1.1 Bu K lavuz Notu nun (KN) amac finansal raporlama için De erleme Raporu nu kullananlar ve haz rlayanlar Uluslararas

Detaylı

Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif

Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif Dr. Yeflim Toduk Akifl Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif flirket birleflmeleri ve sat nalmalar, türkiye deki küçük iflletmelerden, dev flirketlere kadar her birinin gündeminde olmaya devam

Detaylı

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER Bülent SEZG N* 1-G R fi Katma de er vergisinde vergilendirme dönemi, 3065 Say l Katma De- er Vergisi Kanununun 39 uncu maddesinin 1

Detaylı

AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U

AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U 173 174 Hususi Ödeme fiekilleri: Madde 41- Maliye vekaletinin tayin edece i yerlerde, nev'ileri mezkur

Detaylı

Baflkanl n, Merkez : Türkiye Bilimsel ve Teknik Araflt rma Kurumu Baflkanl na ba l Marmara Araflt rma Merkezi ni (MAM),

Baflkanl n, Merkez : Türkiye Bilimsel ve Teknik Araflt rma Kurumu Baflkanl na ba l Marmara Araflt rma Merkezi ni (MAM), TÜRK YE B L MSEL VE TEKN K ARAfiTIRMA KURUMU YAYIN YÖNETMEL (*) B R NC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Amaç ve Kapsam Madde 1. Bu Yönetmelik ile; Baflkanl k, Merkez ve Enstitülere ait tüm yay nlar

Detaylı

DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN

DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN Slide 1 DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN GENEL YÖNET M MUHASEBE YÖNETMEL GENEL TEBL (Say :1) (10.01.2008 tarihli ve 26752 say R.G.) Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman Slide 2 AMAÇ VE KAPSAM 5018 say Kanunun

Detaylı

TMS 17 K RALAMA filemler. Doç. Dr. Fatih YILMAZ stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dal Ö retim Üyesi

TMS 17 K RALAMA filemler. Doç. Dr. Fatih YILMAZ stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dal Ö retim Üyesi 1 1. B Ö L Ü M TMS 17 K RALAMA filemler Doç. Dr. Fatih YILMAZ stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dal Ö retim Üyesi 183 11. Bölüm, TMS-17 Kiralama fllemleri 11.1 STANDARDIN AMACI Bu

Detaylı

Yat r m Ortakl klar nda Vergi Rejimi. BFS - 2008/13 stanbul, 10.06.2008

Yat r m Ortakl klar nda Vergi Rejimi. BFS - 2008/13 stanbul, 10.06.2008 Yat r m Ortakl klar nda Vergi Rejimi BFS - 2008/13 stanbul, 10.06.2008 Menkul K ymet Yat r m Ortakl klar, Sermaye Piyasas Mevzuat gere ince sadece portföy iflletmecili i faaliyetlerinde bulunmakta ve buradan

Detaylı

YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI

YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI KARAR ELEfiT R S YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI KARAR ELEfiT R S Av. MEHMET BAYRAKTAR* I- G R fi 2003, 2004 ve 2005 Mali Y l Bütçe Kanunlar ile; 3095 say l Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine

Detaylı

Y eni 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunumuz ile yeni bir kavram Kontrol

Y eni 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunumuz ile yeni bir kavram Kontrol mali ÇÖZÜM 115 5520 SAYILI YEN KURUMLAR VERG S KANUNU LE GET R LEN KONTROL ED LEN YABANCI KURUM KAZANCI NE DEMEKT R? Mesut KOYUNCU Maliye Bakanl Eski Hesap Uzman A-Genel Bilgi: Y eni 5520 say l Kurumlar

Detaylı

VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VADEL filem SÖZLEfiMES

VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VADEL filem SÖZLEfiMES VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VADEL filem SÖZLEfiMES VOB- MKB 30-100 ENDEKS FARKI VADEL filem SÖZLEfiMES Copyright Vadeli fllem ve Opsiyon Borsas A.fi. Aral k 2010 çindekiler

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

4 904 say l Türkiye fl Kurumu Kanunu (4904, 2003) ile istihdam n korunmas na,

4 904 say l Türkiye fl Kurumu Kanunu (4904, 2003) ile istihdam n korunmas na, mali ÇÖZÜM 145 fi-kur A VER LMES GEREKL BELGELER VE UYGULANACAK DAR PARA CEZALARI Resul KURT* I- G R fi 4 904 say l Türkiye fl Kurumu Kanunu (4904, 2003) ile istihdam n korunmas na, gelifltirilmesine,

Detaylı

TMS 12 GEL R VERG LER (KURUM KAZANCI ÜZER NDEN HESAPLANAN VERG LER)

TMS 12 GEL R VERG LER (KURUM KAZANCI ÜZER NDEN HESAPLANAN VERG LER) 1 4. B Ö L Ü M TMS 12 GEL R VERG LER (KURUM KAZANCI ÜZER NDEN HESAPLANAN VERG LER) Prof. Dr. Cemal B fi Marmara Üniversitesi BF Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 233 14. Bölüm, TMS-12 Gelir

Detaylı

YARGITAY 7. HUKUK DA RES

YARGITAY 7. HUKUK DA RES YARGITAY 7. HUKUK DA RES 2260 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 7. HUKUK DA RES E: 2006/1028 K: 2006/1293 T: 24.04.2006 T CARET HUKUKU T CAR DAVA KAVRAMI HAKSIZ EYLEMDEN DO AN DAVA

Detaylı

KOOPERAT F GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILMA VE OY HAKKI BULUNAN K MSELER

KOOPERAT F GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILMA VE OY HAKKI BULUNAN K MSELER KOOPERAT F GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILMA VE OY HAKKI BULUNAN K MSELER Merdan ÇALIfiKAN* I. G R fi 1163 say l Kooperatifler Kanunu na göre kooperatiflerin zaruri 3 organ bulunmaktad r. Bunlardan en yetkili

Detaylı

F NANSAL K RALAMANIN VERG KARfiISINDAK DURUMU

F NANSAL K RALAMANIN VERG KARfiISINDAK DURUMU F NANSAL K RALAMANIN VERG KARfiISINDAK DURUMU Mehmet ALTINDA Bafl Hesap Uzman I- G R fi flletmelerin finansman yöntemlerinden birisi olan finansal kiralama, 1985 y - l nda 3226 say l Finansal Kiralama

Detaylı

YARGITAY 19. HUKUK DA RES

YARGITAY 19. HUKUK DA RES YARGITAY 19. HUKUK DA RES 432 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 19. HUKUK DA RES E: 2007/2009 K: 2007/5577 T: 31.05.2007 HUKUK YARAR KOfiULU SIRA CETVEL SIRA CETVEL NE T RAZ TEDB

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

2010 / 1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI ( 14 Mart 2010-Pazar 09:00-12:00)

2010 / 1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI ( 14 Mart 2010-Pazar 09:00-12:00) 2010 / 1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI ( 14 Mart 2010-Pazar 09:00-12:00) Soru 1: Aşağıdaki soruları kısaca cevaplandırınız. (10 puan) a. Bilanço esasına göre defter

Detaylı

N SAN 2013 VE ÖNCES TAR H BASKILI GENEL MUHASEBE-II DERS K TABINA L fik N DÜZELTME CETVEL

N SAN 2013 VE ÖNCES TAR H BASKILI GENEL MUHASEBE-II DERS K TABINA L fik N DÜZELTME CETVEL N SAN 2013 VE ÖNCES TAR H BASKILI GENEL MUHASEBE-II DERS K TABINA L fik N DÜZELTME CETVEL 1. Ünite 1, Sayfa 11, kinci Yevmiye Kayd afla daki flekilde düzeltilmifltir. 240.BAĞLI MENKUL KIYMETLER HS. 150.000

Detaylı

Bireysel Emeklilik Sisteminde Girifl Aidatlar n n Vergilendirilmesi. BFS - 2009/22 stanbul, 25.12.2009

Bireysel Emeklilik Sisteminde Girifl Aidatlar n n Vergilendirilmesi. BFS - 2009/22 stanbul, 25.12.2009 Bireysel Emeklilik Sisteminde Girifl Aidatlar n n Vergilendirilmesi BFS - 2009/22 stanbul, 25.12.2009 Bireysel Emeklilik Sistemi Hakk nda Yönetmeli in 24. maddesi uyar nca emeklilik flirketleri, sisteme

Detaylı

TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU 01.01.2012 31.08.2012 TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU

TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU 01.01.2012 31.08.2012 TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU 01.01.2012 31.08.2012 TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU Türkiye Buz Pateni Federasyonu Denetim Kurulu 01.01.2012-31.08.2012 dönemine ait raporunu hazırlamak üzere 26

Detaylı

YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM

YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM Altar Ömer ARPACI* I - G R fi Katma De er Vergisi Kanununun 9. maddesinin 1 numaral f kras ndan ald yetkiye istinaden Maliye Bakanl vergi alaca

Detaylı

MUHASEBE 2 BORÇLAR GELİR-GİDER HESAPLARINI KAPATILMASI. ERKAN TOKATLI www.erkantokatli.com tokatli.erkan@gmail.com

MUHASEBE 2 BORÇLAR GELİR-GİDER HESAPLARINI KAPATILMASI. ERKAN TOKATLI www.erkantokatli.com tokatli.erkan@gmail.com MUHASEBE 2 BORÇLAR GELİR-GİDER HESAPLARINI KAPATILMASI ERKAN TOKATLI www.erkantokatli.com tokatli.erkan@gmail.com > Kredinin Çekilmesi 100-KASA 100.000 300-BNK KRD. 100.000 > Krediye faiz işlenmesi 780-FİNANSMAN

Detaylı

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : SORU 1

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : SORU 1 Soru ve Cevap SORU 1 flyeri Kira sözleflmesini iki örnek olarak düzenledik, birini kirac di erini kiralayan ald.kirac olarak kira kontrat n n damga vergisini tahakkuk ettirmek için vergi dairesine gitti

Detaylı

MUHASEBE SÜRECİ. Dönem Başındaki İşlemler. Dönem İçinde Yapılan İşlemler. Dönem Sonunda Yapılan İşlemler

MUHASEBE SÜRECİ. Dönem Başındaki İşlemler. Dönem İçinde Yapılan İşlemler. Dönem Sonunda Yapılan İşlemler ENVANTER VE BİLANÇO MUHASEBE SÜRECİ Dönem Başındaki İşlemler Dönem İçinde Yapılan İşlemler Dönem Sonunda Yapılan İşlemler Genel Geçici Mizanın Düzenlenmesi Dönem Sonu Envanterinin Çıkarılması Dönem Sonu

Detaylı

Birim: Üniversiteye bağlı Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Merkezler ve Laboratuvarları,

Birim: Üniversiteye bağlı Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Merkezler ve Laboratuvarları, ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- Bir Yönergenin amacı, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 58.

Detaylı

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 30 HAZİRAN 2006 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 30 HAZİRAN 2006 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU MALİ TABLOLAR 1 OCAK 2006 30 HAZİRAN 2006 DÖNEMİNE AİT BAĞIMSIZ SINIRLI DENETİM RAPORU 1. Oyak Emeklilik A.Ş. Gruplara Yönelik Esnek Emeklilik Yatırım Fonu'nun

Detaylı

G ünümüzün artan rekabet koflullar alt nda iflletmeler, faaliyetlerine devam

G ünümüzün artan rekabet koflullar alt nda iflletmeler, faaliyetlerine devam fit RAKLER N MUHASEBELEfiT R LMES VE RAPORLANMASINDA ÖRNEKLERLE ÖZ KAYNAK YÖNTEM Arfl. Gör. Asl TÜREL stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi Arfl. Gör. Yi it Bora fieny T stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi

Detaylı

3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay mlanan 2007/13033

3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay mlanan 2007/13033 mali ÇÖZÜM 151 B NEK OTOMOB L K RALAMA fi RKETLER NDE (RENT A CAR) KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER NDE KDV ORANI %18 OLDU I-G R fi: Memifl KÜRK* 3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay

Detaylı

dan flman teslim ald evraklar inceledikten sonra nsan Kaynaklar Müdürlü ü/birimine gönderir.

dan flman teslim ald evraklar inceledikten sonra nsan Kaynaklar Müdürlü ü/birimine gönderir. TÜB TAK BAfiKANLIK, MERKEZ VE ENST TÜLERDE ÇALIfiIRKEN YÜKSEK L SANS VE DOKTORA Ö REN M YAPANLARA UYGULANACAK ESASLAR (*) Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Esaslar n amac ; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araflt

Detaylı

S igortan n tan m Türk Ticaret Kanununda yap lm flt r. Türk Ticaret Kanununda

S igortan n tan m Türk Ticaret Kanununda yap lm flt r. Türk Ticaret Kanununda mali ÇÖZÜM 189 S GORTA ACENTELER VE KATMA DE ER VERG S KARfiISINDAK DURUMLARI Memifl KÜRK* I-G R fi: S igortan n tan m Türk Ticaret Kanununda yap lm flt r. Türk Ticaret Kanununda Sigorta " Bir akittir

Detaylı

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 İÇİNDEKİLER 1. EK ÜCRETLERDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER... 2 a. Tarife ve Kademe Ayarları (F4) Ekranında Yapılan

Detaylı

TMS 7 NAK T AKIfi TABLOLARI. Yrd. Doç. Dr. Kerem SARIO LU stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dal Ö retim Üyesi

TMS 7 NAK T AKIfi TABLOLARI. Yrd. Doç. Dr. Kerem SARIO LU stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dal Ö retim Üyesi 3. B Ö L Ü M TMS 7 NAK T AKIfi TABLOLARI Yrd. Doç. Dr. Kerem SARIO LU stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dal Ö retim Üyesi 49 3. Bölüm, TMS-7 Nakit Ak fl Tablolar 3.1. STANDARDIN

Detaylı

TMS 23 BORÇLANMA MAL YETLER. Doç. Dr. Bar fl S PAH Marmara Üniversitesi BF flletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi

TMS 23 BORÇLANMA MAL YETLER. Doç. Dr. Bar fl S PAH Marmara Üniversitesi BF flletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 5. B Ö L Ü M TMS 23 BORÇLANMA MAL YETLER Doç. Dr. Bar fl S PAH Marmara Üniversitesi BF flletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 81 5. Bölüm, TMS-23 Borçlanma Maliyetleri 5.1 STANDARDIN

Detaylı

H ediye çekleri da t m son zamanlarda özellikle büyük ma azalarda sat fl

H ediye çekleri da t m son zamanlarda özellikle büyük ma azalarda sat fl HED YE ÇEKLER VE MUHASEBELEfiT R LMES Yrd. Doç. Dr. E. Handan SÜMER GÖ Üfi M.Ü...B.F. Almanca flletme Bölümü 1. Girifl H ediye çekleri da t m son zamanlarda özellikle büyük ma azalarda sat fl artt rmak

Detaylı

D amga vergisi hukuki ve ticari ifllemler için düzenlenen ka tlara dayand r lm fl

D amga vergisi hukuki ve ticari ifllemler için düzenlenen ka tlara dayand r lm fl mali ÇÖZÜM 171 DAMGA VERG S NDE ZAMANAfiIMI Ayça DE ER Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I. G R fi D amga vergisi hukuki ve ticari ifllemler için düzenlenen ka tlara dayand r lm fl mükellefiyetten do ar.

Detaylı