11. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "11. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali"

Transkript

1 11. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali Hz. Mevlâna n n 807. Do um Y ldönümü Etkinlikleri çerçevesinde, Konya Valili i l Kültür ve Turizm Müdürlü ü taraf ndan, Eylül 2014 tarihleri aras nda Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali nin 11. si düzenlenecek. Dünyan n çeflitli yerlerinden geleneksel müziklerin buluflma noktas hâline gelen Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali, tüm dünyada izlenirli i her geçen gün artan bu müzikleri tan tmay ve onlara popüler unsurlara kar flmadan, otantik yap lar ve özellikleri korunarak sergilenebilecekleri, yani kendileri olarak var olabilecekleri bir kültür ortam sa lamay amaçl yor. Festivalin Düzenleme Kurulunda, Dr. Sefa Çetin (Vali Yard mc s ) Dr. Mustafa Ç pan ( l Kültür ve Turizm Müdürü) Mehmet Yünden ( l Kültür ve Turizm Müdür Yard mc s ) Dr. Timuçin Çeviko lu (Kültür Bakanl Sanatç s, Festival Sanat Yönetmeni) Dr. Sibel Karaman (Selçuk Üniversitesi Dilek Sabanc Devlet Konservatuar Ö retim Üyesi) yer al yor.

2 Festivalin Sanat Yönetmenli ini Dr. Timuçin Çeviko lu, Yönetmen Yard mc l klar n Feridun Gündefl, Burak Kaynarca ve Emre Soylu üstleniyorlar. Gruplarla iletiflim, Festivalin Küratörlü ünü de yürüten Feridun Gündefl taraf ndan gerçeklefltiriliyor. Festivalin web sitesi Muammer Ero lu, logo ve görsel materyalleri Enes Evren ve Bahad r Uysal taraf ndan tasarlanm fl; görsel uygulamalar smet Filizfidano lu taraf ndan yap lm flt r. Tan t m videolar Ferdi fiah taraf ndan haz rlanm flt r. Festivalin yaz l ve görsel eserlerinin (Kitap, Web Sitesi ve DVD) Yay n Yönetmenli ini yürüten Dr. Mustafa Ç pan, Feridun Gündefl ve Gevher E. Çeviko lu taraf ndan derlenerek ngilizceden Türkçeye çevrilen metinleri düzenleyip yay na haz rlam flt r. Sanatç larla iletiflim ve tan t m materyallerinin temini konular nda, Arts Nomades yöneticisi Pierre-Alain Baud, Agha Khan Music Initiative çal flanlar Rebecca Guillaume ve Fairouz Nishanova, Anmaro Asia Arts yöneticileri Robert van den Bos ve Maria Theresa Butarelli büyük katk sa lam fllard r. Festival Program (22-30 Eylül 2014) 22 Eylül, Pazartesi Deba MAYOTTE 28 Eylül, Pazar Sain Zahoor Ahmad PAK STAN 25 Eylül, Perflembe Luzmila Carpio BOL VYA 26 Eylül, Cuma 29 Eylül, Pazartesi Seni Budaya Nusantara ENDONEZYA 23 Eylül, Sal Resonet SPANYA Üstâd Aashish Khan H ND STAN 24 Eylül, Çarflamba 27 Eylül, Cumartesi Kayhan Kalhor Ensemble RAN 30 Eylül, Sal Badakshan Ensemble TAC K STAN Konya Türk Tasavvuf Müzi i Toplulu u TÜRK YE

3 22 Eylül, Pazartesi Deba MAYOTTE DEBA Mayotte, Afrika k tas ve Madagaskar aras nda yer alan Komor Ada Tak m n n bir parças d r. Komor Adalar na slâmiyet i, anakara ile adalar aras nda seyahat eden Arap denizciler getirmifl, yerel Bantu medeniyetiyle Arap medeniyetinin karfl laflmas Svahili kültürünü do urmufltur. Komor Adalar nda slâmiyet in varl, özellikle Kâdiriyye ve R fâiyye olmak üzere sûfî ö retilerinin deste iyle pekiflmifltir. Deba, günümüzde sadece kad nlara özgü, kasîdelere dayal, müzik ve dans birlefltiren bir slâm kültürü unsurudur. Bir tür zikir olan Deba, Mayotte de en yayg n dervîfl e lencelerinden biridir. Müzik ve dans n birleflti i bu tür, halk n ço unlu unun Müslüman oldu u Mayotte de geleneksel e itim sisteminin de önemli bir parças d r. Çocuklar n ve gençlerin bu gelene i ö renirken ald klar e itim, ayn zamanda Mayotte nin kültürünü ve müzikâl miras n özümsemelerini sa lamaktad r. Deba, söyleyifl güzelli i, özgün ritimleri, alt n ve gümüfl tonlar n n a rl kl olarak kullan ld kostümleri ve uyumlu dekoru ile kula n yan s ra göze de hitâb eder. Sahneleyecekleri gelenekle ayn ismi tafl yan Deba Toplulu u, Mayotte li kad n müzisyenlerden olufluyor. Bu grup, gelene in tüm dünyada tan nmas nda büyük önem tafl yor.

4 23 Eylül, Sal Resonet SPANYA SANTIAGO HAC MÜZ KLER spanya s n rlar içinde özerk bir bölge olan Galiçya n n baflkenti Santiago de Compostela, ortaça da Hristiyanlar için Roma ve Kudüs ten sonra en önemli hac merkezlerinden biriydi. XII. yüzy lda Santiago de Compostela Katedrali tek sesli ve çok sesli müziklerin icrâs için çok elveriflli bir mekân olmufl, burada icrâ edilen müzikler, bölge halk n n ve ziyâretçilerin çokça ilgisini çekmifltir. Romanesk tarzdaki bu muhteflem katedral, bölgede bu müzi in do mas na vesîle olmufltur. Santiago de Compostela Katedrali, 1160 y llar nda tamamlanan Codex Calixtunus (Havâri Yâkup un risâleleri) nde anlat lan müzi in do du u yerdir. Hac için gelen tüm ziyâretçiler, müzisyen olsun ya da olmas n, memleketlerine dönerken bu Katedralde duyduklar müzi i ve ritmi beraberlerinde götürmüfllerdir. Böylece Katedralde ve tüm hac ibâdeti esnas nda duyduklar müzik, di er müzik türlerini etkilemifl ve bu sayede Codex Calixtunus ta yer verilen müzik, Do u da ve Bat da birçok kiliseye, saraya ve hatta evlere kadar ulaflm flt r. RESONET smini Codex Calixtinus un bir bölümünden alan Resonet, 1990 y l nda Fernando Reyes ve soprano Mercedes Hernández taraf ndan Santiago de Compostela da kurulmufltur. Toplulu un yay nlanm fl çok say da çal flmas bulunmaktad r. XVII. yüzy lda bestelenen Frans z hac ilâhîsi La Grande Chanson, Rönans dönemi ilâhîsi Santiago, XVII. yüzy l Fransa s nda hac gelene ini anlatan Les Pellerines, 1668 y l nda Toskana III. Dükü nün yapt seyahati anlatan Il Pellegrino, Canto de Nadal ; Rosalía Castro nun Galegos adl eseri, XII. yüzy lda Havâri Yâkup Günleri için bestelenen Canto de Ultreia: Codex Calixtinus-Pilgrims Songs, 1211 y l nda Santiago de Compostela Katedrali kutsama töreni için bestelenen Festa Dies ve Havâri Yâkup Yolu nu anlatan A Peregina bu çal flmalardan baz lar d r. FERNANDO REYES Fernando Reyes müzik e itimine Santiago de Compostela Katedrali nin çocuk koristler okulunda bafllam flt r. Fransa Toulouse Konservatuar ve Almanya Trossingen Devlet Konservatuar nda eski dönem telli sazlar üzerine e itim alm flt r. Avrupa da çok say da konsere kat lan ve kay tlar yapan Reyes, hâlen birçok önemli sanatç ya efllik etmekte, birçok üniversite ve e itim kurumunda konferanslar, seminerler ve dersler vermektedir.

5 24 Eylül, Çarflamba Badakshan Ensemble TAC K STAN Sebastian Schutyser/Aga Khan Music Initiative PAM R DA LARI MÜZ Badahflan müzik ve dans, Orta Asya da co rafya, tarih, dil ve dînin etkisi ile flekillenen zengin ve benzersiz bir kültürü yans tmaktad r. Bölgenin dînî müziklerinde yer alan sözler genellikle Klasik Farsça dan ya da Farsça n n bir lehçesi olan Modern Tacikçe den al nmaktad r. Bu bölgede fliirler yaz l ve sözlü olarak aktar l r. Ancak Rûmî (Hz. Mevlânâ), Hâf z ve Hilâlî gibi klâsik flairlerin fliirleri, yaz l kaynaklara ra men, sözlü aktar m gelene inin yayg nl nedeniyle zaman içinde yaz l kaynaklardakinden farkl hâle gelmifltir. Badahflan bölgesinde müzik, ibâdetlerin ve dînî günlerde yap lan törenlerin vazgeçilmez bir parças d r. Bölge halk ndan birinin vefât ndan sonra bütün gece bir arada bulunma gelene i, Perflembe akflam ve Cuma namaz toplanmalar, Nevrûz ve Ramazan ay kutlamalar, bu dînî etkinliklerin en önemlilerindendir. BADAHfiAN TOPLULU U Badahflan Toplulu u, 1970 y l nda dünyaya gelen Soheba Davlatshoeva taraf ndan kurulmufltur. Son derece iyi bir ses sanatç s, saz icrâc s ve dansç olan Davlatshoeva, Badahflan n baflkenti ve yaklafl k lik nüfûsu ile en büyük kenti olan Khoroq dan 80 km. uzakl kta yer alan Ghund nehri k y s ndaki küçük bir köyde büyümüfltür. Badahflan Toplulu u nun repertuar, her biri toplulu un içinde bulundu u bölgedeki eflsiz sosyal geleneklerle özdeflleflen, çok çeflitli müzik türlerinden oluflmaktad r. Dü ünler ve dînî törenlerde icrâ edilen müzik, bu geleneklerin bafl nda gelmektedir. Ayn zamanda bölgenin kimli ini yans tan Falak türünde icrâ edilen eserler ile çok çeflitli sazl ve sözlü eserler de toplulu un repertuar nda bulunmaktad r. Bu konser, bir Aga Khan Kültür Vakfı programı olan Aga Khan Music Initiative destegi ile düzenlenmektedir.

6 25 Eylül, Perflembe Luzmila Carpio BOL VYA AND DA LARI MÜZ Bolivya s n rlar içerisinde yer alan And Da lar nda icrâ edilen müzikler çok çeflitlidir. Bu bölgede yaflayan 30 dan fazla etnik grup, bütün olumsuzluklara ra men müzik, dans ve geleneklerini günümüze kadar tafl yarak bu çeflitlili in oluflmas n sa lam fllard r. Bölgede icrâ edilen müzik ve dans n kökeni, bin y l aflk n süredir süregelen geleneklere dayanmaktad r. Günümüzde Peru s n rlar içerisinde kalan eski Karal kenti gibi tören kültürü aç s ndan zengin kentlerde, en az 5000 y l önce pelikan ve akbaba kemiklerinden elde edilen flüt benzeri nefesli çalg lar n kullan ld na iliflkin kan tlar bulunmaktad r. Varl na inan lan do aüstü güçlerin yan s ra müzik de do umdan ölüme, savafltan hacca, tohumlar n topra a düfltü ü andan ekinlerin biçildi i ana kadar, hayat n her alan nda insanlar bir araya getirmifltir. And Da lar üzerinde kurulan nka Medeniyeti nde müzik ve dans, o topraklar üzerinde daha önce yaflam fl insanlar n ruhlar ile iletiflime geçmek için, hastalar tedâvi etmek amac yla ve ölüleri topra a verirken kullan lm flt r. Eserlerin, deniz salyangozundan yap lan nefesli sazlar, davullar ve çeflitli flütler eflli inde, bir küçük k z edâs yla icrâs, anneannelerden annelere, oradan da evdeki k zlara uzanan bir gelenektir. Bu gelene i sürdüren topluluklar; nkalar n Ana Tanr ças Paflamama, Günefl Tanr s Tata Inti ve elçi kabûl edilen Kuntur Mallku ya olan sayg ve ba l l sürdürerek, müzi in icrâ edildi i her sahneyi birer tap na a dönüfltürmeyi baflarm flt r. LUZM LA CARPIO Luzmila Carpio 1954 y l nda And Da lar yamac nda küçük bir Bolivya köyü olan Kala Kala da dünyaya gelmifltir. Keçuva Aymara kökenli Carpio, henüz küçük yafllarda iken spanyol istilac lar taraf ndan büyük ölçüde yok edilen geleneklerin ve ait oldu u kökenin korunmas gerekti inin fark na varm flt r. Luzmila Carpio, Bolivya n n Potosi bölgesinde icrâ edilen müzi i geleneksel hâliyle yorumlam fl ve bu icrâs yla Monde de la Musique (Müzik Dünyas ) dergisinin Alt n Diyapozon ödülüne lây k görülmüfl ve daha sonra Bolivya Kültür Ateflesi ilân edilmifltir. Ayr ca Bolivya Keçuva crâlar (Ocora-Radio France/Harmonia Mundi plâk flirketlerinin ortak yap m ) ve And Da lar n n Ruhu (LCMgmt Sanat Dan flmanl k Grubu taraf ndan) isimli albümleri yay nlanm flt r. Nisan 2006 tarihinde Bolivya Devlet Baflkan Evo Morales, Luzmila Carpio yu Bolivya n n Fransa Büyükelçisi olarak atam flt r. Luzmila Carpio 5 y l süre ile Paris te görev yapm fl ve 14 Haziran 2011 tarihinde Fransa Cumhuriyeti taraf ndan Devlet Üstün Hizmet Madalyas na lây k görülmüfltür. Çok özel bir sese sahip olan Luzmila Carpio, sesinde en ufac k bir pürüz olmaks z n en tiz seslere ç kabilmektedir. Carpio icrâ etti i dînî içerikli ilâhîler (jayllis) ve duygu yüklü eserler (arawis) ile fliirsel ve unutulmaya yüz tutmufl eserlerin kap lar n dinleyicilere açmaktad r.

7 26 Eylül, Cuma Üstâd Aashish Khan H ND STAN KUZEY H ND STAN KLÂS K MÜZ Hint yar madas n n Klâsik müzi i, insanl n ortak kültür miras n n en geliflmifl ifâde tarzlar ndan biri olup zengin bir geçmifle sahiptir. Kökleri 5000 y l öncesine, kadîm Indus uygarl na kadar uzan r. Hint müzi inin en eski biçimi, Hindu kutsal metinleri olan Vedalar n bir ezgi eflli inde okunmas na dayanmaktad r. XII. yüzy lda Sarangdev taraf ndan yaz lan Sangît Ratnakar, bölgeye Müslümanlar n gelmesinden önceki dönemde icrâ edilen müziklerle ilgili k ymetli bilgiler. Verilen bilgilere göre bu dönemde müzik hâlâ din esasl olup, daha çok tap naklardaki âyinler s ras nda ibâdet amac yla icrâ edilmifltir. Hint müzi i, XI. yüzy l n sonlar nda bölgeye Müslümanlar n egemen olmas ile birçok yeniliklere sahne olmufltur. slâm etkisi, müzikal tarz ve yap ya farkl bir bak fl aç s getirmifl, bu da zaman içerisinde, özellikle de yar madan n kuzeyinde Hindu ve Müslüman geleneklerinin kendine has bir kar fl m na dönüflmüfltür. SAROD Afgan rebâb ile ayn aileden gelen sarod, sitardan sonra Hint Klâsik Müzi i nin en bilinen telli saz d r. Sarod, perdesiz bir saz oldu u için Hint müzi inde meend olarak adland r lan ve müzi in önemli bir parças olarak kabûl edilen ses kayd rmalar (glissando) için çok elverifllidir. Maihar Gharana ekolünde kullan lan sarod, 1930 lu y llar n bafl nda Baba Allauddin Khan ile kardefli surbahar icrâc s Üstâd Âyet Ali Khan taraf ndan gelifltirilmifltir. ÜSTÂD AASHISH KHAN Hint müzi inin en önemli üstâdlar n n bulundu u bir ailede, 1929 y l nda dünyaya gelen Aashish Khan, henüz 5 yafl ndayken Hint müzi inin en önemli isimlerinden biri olan dedesi Baba Allauddin Khan Sahib taraf ndan Kuzey Hindistan Klâsik Müzi ine bafllat lm flt r. Aashish Khan ayr ca babas Üstâd Ali Akbar Khan ve halas Smt. Annapurna Devi ile de çal flm flt r. Aashish Khan henüz 12 yafl ndayken, Yeni Delhi de Hindistan AIR radyosunda haz rlanan bir programa dedesi ile birlikte kat larak ilk kez topluluk önünde bir icrâda bulunmufltur y l ndan beri Hindistan da ve dünyan n hemen her yerinde babas yla ve tek bafl na sahneye ç km flt r. Aashish Khan Hint kültürü ve klâsik müzi i elçisi olarak Hindistan temsil eden ilk müzisyendir. Uzun y llardan beri farkl kurumlarda e itmenlik yapmaktad r y l nda Geleneksel Hindistan Klâsik Müzi i alan nda verilen en önemli ödül olan Sangeet Natak Akademi Ödülü ne lây k görülen Aashish Khan, 2007 y l nda Dünya Müzikleri Kategorisinde Grammy Müzik Ödüllerine aday gösterilmifltir.

8 27 Eylül, Cumartesi Kayhan Kalhor Ensemble RAN RAN KLÂS K MÜZ Akdeniz in kuzey bölgesinden Orta Asya ya kadar uzanan co rafyada müzi in t n s, makâm özellikleri ve icrâ usûlleri birbiriyle az ya da çok benzerlikler gösterir. Ancak ran Klâsik Müzi i, ran n özgün târihi ve özgün kültürel ö elerine dayal olarak oldukça farkl bir kimlik kazanm flt r. Bin y l aflk n bir süre boyunca fetihlerin merkezi olan ran, komflu bölgelerin kültürleri ile sürekli etkileflim hâlinde olmufltur. Asl nda ran, antik ça lardan beri varl n sürdüren kendi siyâsî ve sosyal kurumlar ile her zaman önemli bir sanat ve edebiyat merkezi olmufltur. ran Klâsik Müzi i, VII, VIII ve IX. yüzy llarda slâm n ve tasavvufun yay lmas yla de iflim göstermifltir. Güneydo u ran da yer alan Horasan bölgesinin 820 de siyâsî özerklik al fl ve Ba dat n yükseliflini tâkip eden y llarda ran kendi müzik modelini gelifltirmifltir. Bu model, eski Fars müzi i makâm sisteminin de iflmesiyle ortaya ç kan özel bir perde sistemine dayan r. Mûsikî üstâdlar, zaman içinde da n k hâlde bulunan tüm makâmlar dastgâh ad verilen makâm sistemi alt nda toplam fllard r. ran Klâsik Müzi i repertuar nda on iki makâm grubu bulunmaktad r. Bunlar n her biri ismini dastgâh n darâmad ad verilen girizgâh k sm ndan al r ve her birinin aral klar, ritmik dizilimleri ve melodik özellikleri birbirinden farkl d r. Her dastgâh gûfle ad verilen küçük k s mlardan olufltur. Her gûfle (k s m, bölüm), kendine ait bir makâm, süresi, melodisi ve icrâ tarz olan, en fazla dört ya da befl sesten oluflan ba ms z bir parçad r. ran Klâsik Müzi i ço unlukla do açlamalardan oluflur. Dolay s yla makâmlar n yorumlanmas ve bir dastgâhtan di erine geçifl, büyük ölçüde icrâc n n becerisine ba l d r. KAYHAN KALHOR Kayhan Kalhor kemânçenin günümüzdeki en iyi icrâc lar ndand r. ranl icrâc lar ve dünyan n çeflitli yerlerinden sanatç larla yapt çal flmalar ile bütün dünyada tan nmaktad r. ran n Tahran kentinde dünyaya gelen Kalhor, henüz yedi yafl ndayken müzi e bafllam flt r. 13 yafl ndayken ran Radyo ve Televizyonu nun Ulusal Orkestras ile çal flmaya bafllam fl ve befl y l süreyle bu orkestrada yer alm flt r. 17 yafl nda, dönemin en itibarl sanat kuruluflu olan Chavosh Kültür Merkezi nin Shayda Toplulu u na kat lm flt r. New York Filarmoni Orkestras ve Lyon Ulusal Orkestras baflta olmak üzere birçok topluluk ve orkestra ile birlikte dünyan n birçok yerinde sahne alm flt r. Dastan, Ghazal: Persian & Indian Improvisations ve Masters of Persian Music topluluklar n n kurucular ndand r. ran n en çok tan nan ses sanatç lar ndan Mohammad Reza Shajarian ve Shahram Nazeri için besteler yapm fl, ran n en baflar l saz sanatç lar ile konserler düzenlemifl, kay tlar yapm fl, film ve televizyon müzikleri bestelemifltir. Faryad, Without You ve The Rain isimli albümleri Grammy ödülüne aday gösterilmifltir.

9 28 Eylül, Pazar Sain Zahoor Ahmad PAK STAN PENCAP SÛFÎ fi R - SÛFÎYÂNE KELÂM nsan n, ilâhî olan kendi içinde tecrübe etmeyi arzulamas olan tasavvuf, fliirde seçkin bir ifâde tarz bulmufltur. Tasavvufî anlay fl n en önemli eserleri fliir tarz nda ortaya ç km fl ve bu yolla yay lm flt r. Baflta tüm dünyada anlat m güzelli i ile öne ç kan Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî nin Mesnevî si ve di er manzûm eserler; do um ile Yarat c s ndan ayr lan rûhun yaln zca yeniden O na kavuflaca günü bekledi ini ve O na kavuflman n yolunun ölümden geçti ini ifâde etmifltir. Hindistan yar madas nda yaflayan sûfi velîler ve flâirler, baflta Vedanta ve Budizm olmak üzere yerel inan fllarla etkileflim hâlinde olmufllard r. Tasavvufî eserler ço unlukla Farsça d r; ancak bu bölgede, herkesin konuflup anlad Pencâbî, Purbî, Sarâikî ve Sindhî dillerinde de eserler verilmifltir. Bu fliirlerin müzikle icrâ edilece i bu programda, kökeni tasavvufî fliirlere dayanan ve Pakistan ile Hindistan n kuzey bölgelerinde yayg n bir tür olan kâfî ad verilen tek kiflilik bir icrâya yer verilecektir. Kökeni Arap fliirinde yayg n olarak kullan lan kasidelere dayand düflünülen kâfî icrâlar nda, bir zikir hâli yaratmak için genellikle baz dizeler tekrâr edilir; ancak zaman zaman fliirlerin tamam na da yer verildi i görülmektedir. nsan n lâhî Aflk a ulaflma arzusuna de inen dînî kökenli bu icrâ, müzikten ziyâde fliirin tafl d anlama odaklan r. Pierre-Alain Baud SAIN ZAHOOR AHMAD Son dönemde BBC Dünya Müzikleri Ödülü ne lây k görülen ve dünyada tan nan Sain Zahoor, Pakistan s n rlar içerisinde Güney Pencap eyâletinde çiftçi bir ailenin en küçük çocu u olarak dünyaya gelmifl ve erken yaflta flark söylemeye bafllam flt r. On yafl nda iken evden ayr l r. Müzi e olan ilgisi Baba Bullhe fiâh n Kasur daki türbesine yapt ziyâretle bafllam flt r. Ziyâreti esnâs nda, Patiala Gharana ekolünün icrâc s olan Üstâd Sain Raunka Ali ile tan flm fl ve sûfîyâne kelâmlar ö renmeye bafllam flt r. Sûfîyâne kelâm, tasavvufî fliirlerin müzikle okunmas d r. Sain Zahoor, uzun y llar boyunca velîlerin türbelerinde ya da sokaklarda flark söyleyerek dünyay gezmifl ve göçebe bir flekilde geçimini sa lam flt r y l nda ilk kez bir konser salonunda konser vermifltir. Pakistan Müzik Konferans için sahne ald bu konserde sesinin rengi ve performans ile 2000 kiflilik dinleyici kitlesinin büyük be enisini kazanm flt r y l nda BBC Dünya Müzikleri Ödülü nü ald ktan sonra birçok kayd yay nlanm fl, önce Pakistan da ve daha sonra da yurtd fl nda birçok radyo ve televizyon program yapm flt r.

10 29 Eylül, Pazartesi Seni Budaya Nusantara ENDONEZYA AÇE SÛFÎ MÜZ ve Z KR Dünyan n en kalabal k Müslüman nüfûsa sâhip ülkesi olan Endonezya, Hint, Çin ve slâm kökenli etkiler ile oluflmufl eflsiz bir sosyal çeflitlili e sahiptir. Endonezya adalar n n tümüne yay lm fl olan slâmî kültürün merkezi, Sumatra adas ve özellikle bu adan n kuzeyinde yer alan Açe bölgesidir. Yerel geleneklerin yan s ra Hinduizm-Budizm döneminden beri yaflaya gelen kültürel yap lar n etkisiyle, Endonezya da slâmiyet özgün bir farkl l k gösterir. Açe de özel günlerde veya törenlerde sahnelenen birçok dans ve müzikler mevcuttur. Birbirinden farkl bu türlerin tümünün temelinde, slâmiyet te Allah bir çeflit derin düflünme yoluyla beyinde ve kalpte hissetme hâli olan zikir yatar. Tüm müzik ve danslar, tekrarlayan melodiler, ritmin artan h z ve karfl l kl söyleyifller gibi ortak özellikler tafl r. Bu türlerin, Gamelan gibi slâmî temellere dayanmayan geleneklerle de çarp c benzerlikleri vard r. Her iki tür de büyük topluluklarca ve ço unlukla vurmal sazlar kullan larak sahnelenir. Ayr ca iki türde de müzik, birbirinden farkl k s mlar n bir bütün oluflturmas yla ortaya ç kar. SAMAN Geleneksel bir Açe dans olan Tari Saman, Bali dans türlerine benzer. lk kez, XVI. yüzy lda yaflam fl Açe li bir din adam olan fieyh Saman taraf ndan ortaya konan bu dans, Açe de çok sevilir. Pok Pok Ane olarak bilinen yerel dansa benzeyen bu tür, parlak ve rengârenk geleneksel k yafetler içindeki bir grup dansç taraf ndan sahnelenir. Grup dizlerinin üzerine çökmüfl bir flekilde yan yana dizilir. Söyledikeri ilâhîlere, el ç rpmalar, gö üs-bacak bölgesine veya yere vurarak yapt klar çeflitli ritmik hareketlerle efllik ederler. Dans yavafl hareketlerle bafllar, tempo yavafl yavafl h zlanarak zirveye ulafl r ve âniden durur. Büyük bir uyum ve coflku içerisindeki hareketler izleyenleri büyüler. Müzik, Allah a flükür ve duâd r. Saman, çeflitli türleriyle Açe bölgesinde çok yayg nd r. Bu dans, Bin Eller ad ile Endonezya d fl nda da tan nmaya bafllanm flt r. Tari Saman, özellikle Perygamber in do um gününde ve di er önemli günlerde yap l r. RAPAI GELENG Rapai, dans ve flark lara efllik etmekte kullan lan bir çeflit bendirdir. Rapai Geleng ise bu bendirler eflli inde icrâ edilen bir danst r. Saman dans yla çok benzerlikler gösteren Rapai Geleng de dansç lar ellerindeki bendirlerle dans ederler. Bu, Rapai Geleng e de iflik bir nitelik ve etki kazand r r. SENI BUDAYA NUSANTARA Açe geleneksel müzik ve danslar n n korunmas amac yla kurulmufl, Said Rahmat ve Ayu Wiranti taraf ndan idare edilen Seni Budaya Nusantara, hem Endonezya da ve hem de dünyan n her yerinde bu müzik ve danslar tan tmaktad r. Daha önce bir çok ülkede sahne alan grup, ayn zamanda Açe li gençlerin bu zengin kültürü tan mas n sa layan bir e itim kurumudur. Bu gösteri, Anmaro Asia Arts ın katkılarıyla düzenlenmektedir.

11 30 Eylül, Sal Konya Türk Tasavvuf Müzi i Toplulu u TÜRK YE KÜLTÜR ve TUR ZM BAKANLI I KONYA TÜRK TASAVVUF MÜZ TOPLULU U 1990 y l nda kurulan Konya Türk Tasavvuf Müzi i Toplulu u, bu müzi in tek resmî toplulu udur. Topluluk, Konya da her y l düzenlenen Hz. Mevlânâ y Anma Haftas ndaki programlar d fl nda, Mevlâna Kültür Merkezi nde gerçeklefltirdi i periyodik konserlerde Tasavvuf Müzi i örnekleri sunmakta ve Semâ Âyini icrâ etmektedir. Ayr ca yurtiçi ve d fl nda yapt programlarla Türk Tasavvuf Müzi i gelene ini tan tmaktad r. olarak girmifl, Ankara Radyosu nda neyzen ve Müzik Dairesi nde uzman olarak görev yapm flt r. Radyo y llar nda neyzen U ur Onuk la ney çal flmalar n sürdürmüfltür y l nda Kültür ve Turizm Bakanl Konya Türk Tasavvuf Müzi i Toplulu u na neyzen olarak nakleden Kayya, 2004 y l ndan beri topluluk genel yönetmenli i görevini yürütmektedir. YUSUF KAYYA - TOPLULUK SANAT YÖNETMEN Toplulu un yönetmeni Yusuf Kayya Kütahya da do mufl, erken yafllardan itibaren gelene in günümüzdeki son temsilcilerinden neyzen Ahmed Yakubo lu dan ney meflk etmifltir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Co rafya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyat Bölümü nden mezun olduktan sonra TRT ye sanatç Dr. Timuçin Çeviko lu Festival Sanat Yönetmeni Feridun Gündefl Festival Küratörü bilgi@mistikmuzikfest.com

12. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali

12. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali 12. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali Konya Valili i l Kültür ve Turizm Müdürlü ü taraf ndan Konya'da 2004 y l ndan beri her y l düzenlenen Uluslararas Mistik Müzik Festivali'nin 12. si 22-30 tarihlerinde

Detaylı

Uluslararas Eskiflehir Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası Etkinlikleri www.yunusemre.gov.tr www.yunusemrefest.com

Uluslararas Eskiflehir Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası Etkinlikleri www.yunusemre.gov.tr www.yunusemrefest.com Eskiflehir Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası ESK fieh R YUNUS EMRE nsanl k tarihinin ilk ça lar ndan bu güne binlerce kültürü ba r nda yaflatan, büyük mutasavv f velî Yûnus Emre nin flehri Eskiflehir

Detaylı

Temel Kaynak 4. Ülkeler

Temel Kaynak 4. Ülkeler SOSYAL B LG LER Temel Kaynak 4 Uzaktaki Arkadafl m Ülkeler Dünya n n 1/4 i karalarla kapl d r. Karalar, büyük parçalar hâlinde de bulunmaktad r. Buna k ta denir. Dünya da 6 k ta vard r. Bunlar, Asya Amerika

Detaylı

RAN SLÂM CUMHUR YET ANKARA KÜLTÜR MÜSTEfiARLI I WEB S TES H ZMETE AÇILDI www.irankulturevi.com

RAN SLÂM CUMHUR YET ANKARA KÜLTÜR MÜSTEfiARLI I WEB S TES H ZMETE AÇILDI www.irankulturevi.com NTERNET S TES TANITIMI RAN SLÂM CUMHUR YET ANKARA KÜLTÜR MÜSTEfiARLI I WEB S TES H ZMETE AÇILDI www.irankulturevi.com ran slâm nk lâb n n 25. y ldönümü münasebetiyle hizmete aç lan ran slâm Cumhuriyeti

Detaylı

Akademimizde uygulanan e itim program m z dört ana bafll ktan oluflmaktad r.

Akademimizde uygulanan e itim program m z dört ana bafll ktan oluflmaktad r. Sanat, insanl k tarihinin her döneminde var olmufl bir kavramd r. Toplumlar n uzun zaman dilimlerinde geçirdi i aflamalar ; yaflama biçimlerini, yaflama bak fllar n etkilemifl, yaflam biçimlerini de ifltirmifl,

Detaylı

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM ÜN TE V SOSYAL TUR ZM Bu ünitede turizmin çeflitlerinden biri olan sosyal turizmi daha ayr nt l bir flekilde ö renip, ülkemizdeki sosyal turizmin geliflimi hakk nda bilgiler edinece iz. Ç NDEK LER A. S

Detaylı

TÜRK DÜNYASI TRANSPLANTASYON DERNE

TÜRK DÜNYASI TRANSPLANTASYON DERNE Prof. Haberal dan Yeni Bir Uluslararas At l m: TÜRK DÜNYASI TRANSPLANTASYON DERNE Dünyan n dört bir yan ndan yüzlerce biliminsan Prof. Dr. Mehmet Haberal taraf ndan kurulan Türk Dünyas Transplantasyon

Detaylı

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL 2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL NOT: Düzeltmeler bold (koyu renk) olarak yaz lm flt r. YANLIfi DO RU 1. Ünite 1, Sayfa 3 3. DÜNYA HAYVAN POPULASYONU

Detaylı

KONYA ULUSLARARASI M ST K MÜZ K FEST VAL

KONYA ULUSLARARASI M ST K MÜZ K FEST VAL KONYA ULUSLARARASI 8. 22-30 Eylül 2011 M ST K MÜZ K FEST VAL Mistikli in da a tafla sindi i kadîm flehir Konya da, 22-30 Eylül tarihlerinde dünya mistik müzikleri yank lan yor. Rüzgârlar nda ney sesi iflitilen,

Detaylı

Hiçbir zaman Ara s ra Her zaman

Hiçbir zaman Ara s ra Her zaman Ö RETMEN ÖZ DE ERLEND RME FORMU K fi L K ÖZELL KLER flimi seviyorum. Sab rl y m. Uyumluyum. fl birli ine aç m. Güler yüzlüyüm. yi bir gözlemciyim. yi bir planlamac y m. Çocuklara, ailelere, meslektafllar

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

ÇOCUKLARLA BAfiBAfiA. M. Esad Coflan

ÇOCUKLARLA BAfiBAfiA. M. Esad Coflan ÇOCUKLARLA BAfiBAfiA M. Esad Coflan çindekiler Sunufl... 7 Dünyan n En Güçlü nsanlar... 11 En Büyük Amaç... 15 Cennetin Anahtarları... 19 Süslü Köflkler ve Bahçeler... 23 Vefalı Bir Kızın Hikâyesi... 25

Detaylı

Umman Tarihinin Dönüm Noktalar

Umman Tarihinin Dönüm Noktalar Umman Ülke ad : Umman Sultanl Eski ad : Maskat ve Umman Yüzölçümü: 212.460 km. Sahil fleridi: 2.092 km. Resmî Dili: Arapça ( ngilizce, Baluchi, Urdu) Din: Müslümanl k, Hinduizm Nüfus: 2.622.198 (Temmuz

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Kuruluş : 27 Ekim 1989 Adres : Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Kampüsü Dikimevi - Ankara Tel : 363 03 26-363 03 27 ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

modern dokunufllar aras nda 18. yüzy l Paris rüyas

modern dokunufllar aras nda 18. yüzy l Paris rüyas AntikDekor056-064.qxp 8/22/11 1:37 PM Page 56 Girifl holünün duvar ndaki bordür ünlü sanatç Joan Miro taraf ndan 1940 l y llarda yap lm fl ve evin en önemli detaylar ndan birini oluflturuyor. 1770 li y

Detaylı

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir 2002 May s ay nda yap lan Birleflmifl Milletler Çocuk Özel Oturumu öncesinde tüm dünyada gerçeklefltirilen Çocuklar çin Evet Deyin kampanyas na Türkiye

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme S GORTA KOM SYON G DER BELGES mali ÇÖZÜM 171 Memifl KÜRK* I-G R fi: F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme göstermifltir. Geliflmifl ekonomilerde lokomotif rol üstlenen

Detaylı

ALBARAKA TÜRK. Faizsiz Kazanç

ALBARAKA TÜRK. Faizsiz Kazanç Faizsiz Kazanç OSMAN ÖZÇAY 1963 y l nda Trabzon un Çaykara ilçesinde do du. lk ve orta tahsilini a abeyi ile beraber Gerede de tamamlad. 1980 y l nda girdi i Erzurum Yüksek slam Enstitüsü nde iki y l kadar

Detaylı

YAZARLAR HAKKINDA Alfabetik S rayla Yüksel Baykara ACAR Minhaç ÇEL K Bülent Ç ÇEKL Muharrem EKfi

YAZARLAR HAKKINDA Alfabetik S rayla Yüksel Baykara ACAR Minhaç ÇEL K Bülent Ç ÇEKL Muharrem EKfi Yüksel Baykara ACAR YAZARLAR HAKKINDA Alfabetik S rayla Yrd. Doç. Dr. Yüksel Baykara Acar Hacettepe Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü nde Ö retim Üyesi olarak görev

Detaylı

10. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali

10. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali 10. Konya Uluslararas Mistik Müzik Festivali Hz. Mevlâna n n 806. Do um Y ldönümü Etkinlikleri çerçevesinde, Konya Valili i l Kültür ve Turizm Müdürlü ü taraf ndan, 22-30 Eylül 2013 tarihleri aras nda

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS GÜNÜMÜZ MÜSLÜMAN TOPLUMLAR İLH 340 6 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

GÖRÜfiLER. Uzm. Dr. Özlem Erman

GÖRÜfiLER. Uzm. Dr. Özlem Erman GÖRÜfiLER Uzm. Dr. Özlem Erman Son y llarda dünyadaki h zl teknolojik geliflmeye paralel olarak t p alan nda da h zl bir de iflim yaflanmakta, neredeyse her gün yeni tan, tedavi yöntemleri, yeni ilaçlar

Detaylı

STRATEJ K V ZYON BELGES

STRATEJ K V ZYON BELGES STRATEJ K V ZYON BELGES BEYAZ K TAP S UNUfi Sivil toplum; demokrasi, insan haklar ve hukuk devleti kavramlar n n yerleflmesiyle ilgili taleplerden ekonomiyle ilgili endiflelere kadar sosyal yaflama dair

Detaylı

Çanakkale. Hava Savafllar 1915-1918. Belgeselcinin Gözüyle Çetin mir

Çanakkale. Hava Savafllar 1915-1918. Belgeselcinin Gözüyle Çetin mir Belgeselcinin Gözüyle Çetin mir 1915-1918 Çanakkale Hava Savafllar Bilindi i gibi Osmanl savafla girdi inde birkaç cephesi vard r. Ancak en önemlisi buradaki Çanakkale Cephesidir. Adeta savafl n can damar

Detaylı

Marmara Üniversitesi..B.F. Ticaret Hukuku Ana Bilim Dal Baflkan

Marmara Üniversitesi..B.F. Ticaret Hukuku Ana Bilim Dal Baflkan Prof. Dr. Ayfle Nur BERZEK Marmara Üniversitesi..B.F. Ticaret Hukuku Ana Bilim Dal Baflkan F KR VE SINAÎ HUKUK MEVZUAT I - Kanunlar - Kanun Hükmünde Kararnameler - Yönetmelikler - Tüzükler - Uluslararas

Detaylı

M MAR S NAN ESERLER NDEN ÖRNEKLER OSMANLI VE CUMHUR YET DÖNEM PULLARINDA ANADOLU TÜRK M MARLI I VE M MAR S NAN M MARLIK HAFTASI 2004 SERG LER

M MAR S NAN ESERLER NDEN ÖRNEKLER OSMANLI VE CUMHUR YET DÖNEM PULLARINDA ANADOLU TÜRK M MARLI I VE M MAR S NAN M MARLIK HAFTASI 2004 SERG LER 4 SERG M MAR S NAN ESERLER NDEN ÖRNEKLER 09/22.04.2004 - Sergi Mimar Sinan n camileri, külliyeleri, köprüleri vb. yap lar n n Y. Mimar Ali Saim Ülgen taraf ndan haz rlanm fl rölövelerinden oluflan sergi,

Detaylı

.. 95. Çeviren: Dr. Almagül sina

.. 95. Çeviren: Dr. Almagül sina .. 95 Türkiye ile Kazakistan: Karfl l kl Kazan mlara Dayal Bir flbirli i Bektas Mukhamejanov * Çeviren: Dr. Almagül sina Kazakistan ba ms zl n kazand ndan itibaren, d fl politika stratejisinde çok yönlü

Detaylı

kültür - sanat - güncel yaflam

kültür - sanat - güncel yaflam 4-sinema.qxd 3/22/07 10:03 PM Page I ISSN 0378-8628 kültür - sanat - güncel yaflam Monet Kültür ve Sanat Küçük nsanlar n Büyük Filmi: DO N D U R M A M GA Y M A K Yerel bir masal Y l 1995, Ege nin küçük

Detaylı

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari 4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari Mustafa CER T* I. G R fi Bu yaz da 1479 say l yasaya göre yafll l l k, malullük ve ölüm

Detaylı

SOSYAL GÜVENL K REHBER. SSK BAfiKANLI I

SOSYAL GÜVENL K REHBER. SSK BAfiKANLI I SOSYAL GÜVENL K REHBER Resul KURT SSK BAfiKANLI I Sigorta Müfettifli Hüseyin FIRAT SMMM SMMMO Baflkan Yard mc s MAYIS 2005 1 Yönetim Merkezi ve Yaz flma Adresi: SMMMO Kurtulufl Caddesi No: 152 Kurtulufl

Detaylı

Okul Öncesinde Yeni Dönem Bafllad!

Okul Öncesinde Yeni Dönem Bafllad! Okul Öncesinde Yeni Dönem Bafllad! Yay nc l kta ilklere imza atmay bir gelenek hâline getirmifl olan Morpa flimdi de okul öncesi yay nc l nda gelmifl oldu u son noktay büyük bir gurur ve heyecanla sizlerle

Detaylı

4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI

4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI 4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI Resul KURT* I. G R fi Ülkemizde 4447 say l Kanunla, emeklilikte köklü reformlar yap lm fl, ancak 4447 say l yasan n emeklilikte kademeli

Detaylı

AKADEM K MAKALELER. M. Esad Coflan

AKADEM K MAKALELER. M. Esad Coflan M. Esad Coflan ...M. ESAD COfiAN çindekiler K saltmalar... 9 Sunufl... 11 Elyazmas Kitaplar 1... 13 Elyazmas Nedir?... 13 Türkiye deki Yazmalar... 14 Elyazmas Kitaplar 2... 17 Elyazmas Kitap Nedir?...

Detaylı

OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir.

OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir. OYUNCA IN ADI Akl nda Tut YAfi GRUBU 4-6 yafl OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir. GENEL KURALLAR Çocuklar n görsel belle inin

Detaylı

fiekil 2 Menapoz sonras dönemde kistik, unilateral adneksiyel kitleye yaklafl m algoritmas (6)

fiekil 2 Menapoz sonras dönemde kistik, unilateral adneksiyel kitleye yaklafl m algoritmas (6) over kanseri taramas ndaki yetersizli ini göstermektedir. (1) Transvaginal ultrasonografinin sensitivitesinin iyi olmas na ra men spesifitesinin yeterli olmamas kullan m n k s tlamaktad r. Son yay nlarda

Detaylı

e-bülten STANBUL B LG ÜN VERS TES LET fi M FAKÜLTES REKLAMCILIK BÖLÜMÜ ADWORKERS YEN AJANS VE MÜfiTER LER YLE DD ALI!

e-bülten STANBUL B LG ÜN VERS TES LET fi M FAKÜLTES REKLAMCILIK BÖLÜMÜ ADWORKERS YEN AJANS VE MÜfiTER LER YLE DD ALI! 2007 3 ADWORKERS YEN AJANS VE MÜfiTER LER YLE DD ALI! stanbul Bilgi Üniversitesi Reklamc l k Bölümü 4. s n f ö rencilerinden oluflan AdWorkers reklam ajans, Türkiye nin önde gelen reklam ajanslar yla birlikte

Detaylı

HASAR TÜRLER NE GÖRE BAfiVURU ADETLER OCAK-ARALIK 2009/2010

HASAR TÜRLER NE GÖRE BAfiVURU ADETLER OCAK-ARALIK 2009/2010 2010 Y l nda Güvence Hesab na Yap lan lar Rekor Düzeyde Artt A. Kadir KÜÇÜK Güvence Hesab Müdürü üvence Hesab nda 2010 y l nda yap - G lan baflvurularda yüzde 111 gibi rekor bir art fl yaflan rken, toplam

Detaylı

Karagöz. www.yusufkaragoz.com

Karagöz. www.yusufkaragoz.com Karagöz www.yusufkaragoz.com Tasavvuf Müzi inin yeni sesinden muhteflem albüm Tasavvuf Müzi i Sanatç s Yusuf Karagöz "fiemail" isimli albümüyle müzik severlerle bulufltu Albümde, Prof. Dr. Hayreddin Karaman,

Detaylı

BYazan: SEMA ERDO AN. ABD ve Avrupa Standartlar nda Fact-Jacie Akreditasyon Belgesi. Baflkent Üniversitesi nden Bir lk Daha

BYazan: SEMA ERDO AN. ABD ve Avrupa Standartlar nda Fact-Jacie Akreditasyon Belgesi. Baflkent Üniversitesi nden Bir lk Daha Baflkent Üniversitesi nden Bir lk Daha ABD ve Avrupa Standartlar nda Fact-Jacie Akreditasyon Belgesi Baflkent Üniversitesi T p Fakültesi Adana Eriflkin Kemik li i Nakil ve Hücresel Tedavi Merkezi, Türkiye

Detaylı

Sunum Akışı. EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar Sayılarla EBA Soru Cevap Kapanış

Sunum Akışı. EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar Sayılarla EBA Soru Cevap Kapanış Sunum Akışı EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar Sayılarla EBA Soru Cevap Kapanış EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri

Detaylı

kitap Bireysel fl Hukuku fl Hukuku (Genel Esaslar-Bireysel fl Hukuku)

kitap Bireysel fl Hukuku fl Hukuku (Genel Esaslar-Bireysel fl Hukuku) kitap Bireysel fl Hukuku Prof. Dr. Öner Eyrenci, Porf. Dr. Savafl Taflkent ve Prof. Dr. Devrim Ulucan n birlikte haz rlad klar Bireysel fl Hukuku isimli kitab n ikinci bas s fiubat ay nda Legal Yay nevi

Detaylı

Uzak Ülkeleri Düfllemek

Uzak Ülkeleri Düfllemek nsanlar Yaflad kça Mehmet Ünver Uzak Ülkeleri Düfllemek Ü lkemizde yay mlanan ilk renki ansiklopediyle ilk ciltli ve çok ayr nt l dünya atlas na sahip olan flansl çocuklardan biriydim. Rahmetli annem,

Detaylı

GÖRÜfiLER ÇOCUK ATATÜRK

GÖRÜfiLER ÇOCUK ATATÜRK GÖRÜfiLER ÇOCUK ATATÜRK Atatürk çocuktu: Yenili in, dönüflümün y lmadan ard nda koflabilen, düfl dünyas genifl, merakl, araflt ran. Atatürk çocuktu ve cumhuriyetin çocuk kalmas n istedi hep: Her dem taze,

Detaylı

stanbul Kültür Üniversitesi, Türkiye

stanbul Kültür Üniversitesi, Türkiye 215 ROMANYA LE BULGAR STAN IN AB YE EKONOM K ENTEGRASYONU Yrd. Doç. Dr. Mesut EREN stanbul Kültür Üniversitesi, Türkiye 1. Girifl Avrupa Birli i nin 5. ve son genifllemesi 2004 y l nda 10 Orta ve Do u

Detaylı

Duhanc Hac Mehmet Sok. No: 35 Küçükçaml ca Üsküdar - stanbul

Duhanc Hac Mehmet Sok. No: 35 Küçükçaml ca Üsküdar - stanbul Yay n no: 07 Sohbet : 01 stanbul 2008, 1. Bask ISBN 978-975-8757-08-4 Editör: Necdet Y lmaz Hadis Tahriçleri Süleyman Sar Kitap konsept ve tasar m : GNG TANITIM Kitap iç uygulama: TN LET fi M Bask : Acar

Detaylı

JOHN DEWEY DEN ATATÜRK E Ö RENC ANDI VE YURTTAfiLIK

JOHN DEWEY DEN ATATÜRK E Ö RENC ANDI VE YURTTAfiLIK Otopsi Cengiz Özak nc JOHN DEWEY DEN ATATÜRK E Ö RENC ANDI VE YURTTAfiLIK Amerikan And : Herkes için adalet ve özgürlükle bölünmez tek ulusa dayanan Cumhuriyet e ve bayra ma ba l olaca ma and içerim. Yer

Detaylı

6. Tabloya bakt m za canl lardan K s 1 CEVAP B. 7. Titreflim hareketi yapan herfley bir ses kayna d r ve. II. ve III. yarg lar do rudur.

6. Tabloya bakt m za canl lardan K s 1 CEVAP B. 7. Titreflim hareketi yapan herfley bir ses kayna d r ve. II. ve III. yarg lar do rudur. SES DALGALARI 1. Kesik koni biçiminde k vr lm fl bir mukavvan n dar k sm kula a tutuldu unda sesin daha iyi duyulmas sesin mukavvan n yüzeyinde çarp p yans mas n n bir sonucudur. Di erleri sesin iletimi

Detaylı

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 24 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29663 YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

2. STANBUL ULUSLARARASI. R VA DÜfi KÖYÜ 28 TEMMUZ -1 A USTOS TFF R VA TES SLER

2. STANBUL ULUSLARARASI. R VA DÜfi KÖYÜ 28 TEMMUZ -1 A USTOS TFF R VA TES SLER 2. STANBUL 28 TEMMUZ -1 A USTOS TFF R VA TES SLER Sporda baflar l olmak için bütün milletçe sporun niteli ini ve de erini anlam fl olmak, spora kalpten, sevgiyle ba lanmak ve onu vatan görevi saymak gerekir.

Detaylı

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*)

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönetmelik, Türkiye Bilimsel

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme

Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme 1.0. Girifl 1.1. Bu K lavuz Notunun amac ; Uluslararas De erleme Standartlar Komitesine (UDSK) üye tüm ülkelerde,

Detaylı

Planetaryum: üç boyutlu bir dünya

Planetaryum: üç boyutlu bir dünya Planetaryum: üç boyutlu bir dünya Türkçe de Gezegenevi ya da Uzay Tiyatrosu fleklinde adland r lan Planetaryum, özel bir projektör arac l yla gökyüzü simulasyonlar n n bir kubbeye yans t ld üç boyutlu

Detaylı

3 9 12 13 14 29 2 5 Tablo-2: Kat l m Öncesi Mali Yard m Kapsam nda Uygulanan Hibe Programlar (devam ) Tablo-2: Kat l m Öncesi Mali Yard m Kapsam nda Uygulanan Hibe Programlar (devam ) Tablo-4:

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN. İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları

Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN. İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları I Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları II Yay n No : 2056 Hukuk Dizisi : 289 1. Bas Kas m 2008 - STANBUL ISBN 978-975 - 295-953 - 8

Detaylı

DR. NA L YILMAZ. Kastamonulular Örne i

DR. NA L YILMAZ. Kastamonulular Örne i I DR. NA L YILMAZ HEMfiEHR K ML Kastamonulular Örne i II Yay n No : 2039 Sosyoloji : 1 1. Bas - Ekim 2008 - STANBUL ISBN 978-975 - 295-936 - 1 Copyright Bu kitab n Türkiye deki yay n haklar BETA Bas m

Detaylı

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY brahim ERCAN * 1- GENEL B LG : Motorlu tafl t sürücüleri kurslar, 5580 say l Özel Ö retim Kurumlar Kanunu kapsam nda motorlu tafl

Detaylı

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 24 Aralık 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27795 YÖNETMELİK Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından: YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

ÇINAR KOLEJ Ö RENC LER Ç N RENKL B R DÜNYA

ÇINAR KOLEJ Ö RENC LER Ç N RENKL B R DÜNYA ÇINAR KOLEJ Ö RENC LER Ç N RENKL B R DÜNYA B üyükçekmece deki yeni kampüsünü e itim ve ö retime açan, anas n f, ilkö retim, anadolu ve fen liselerini içeren Ç nar Koleji 32 bin metrekarelik alana kurulu

Detaylı

Tablo 45 - Turizm İşletme Belgeli Tesislerde Konaklama ve Belediye Sayıları

Tablo 45 - Turizm İşletme Belgeli Tesislerde Konaklama ve Belediye Sayıları TURİZM Kütahya ya gelen yabancı turistler Merkez ve Tavşanlı ilçelerinde; yerli turistler ise Merkez, Emet, Simav ve Tavşanlı ilçelerinde yoğun olarak konaklamaktadırlar. 2012 yılı içerisinde ildeki işletme

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

DE fi M. Do ada her fley de iflime u rar. A açlar de iflir. Hayvanlar de iflir. Eflyalar de iflir.

DE fi M. Do ada her fley de iflime u rar. A açlar de iflir. Hayvanlar de iflir. Eflyalar de iflir. Dün, Bugün, Yar n ZAMAN GEÇ YOR Zaman Dilimleri nsanlar yaflad klar zaman üçe ay rm fllar. 1. Geçmifl zaman dün 2. fiimdiki zaman bugün 3. Gelecek zaman yar n Zaman dilimlerinden geçmifli hat rlar z. fiimdiki

Detaylı

Lima Bildirgesi AKADEM K ÖZGÜRLÜK VE YÜKSEK Ö RET M KURUMLARININ ÖZERKL

Lima Bildirgesi AKADEM K ÖZGÜRLÜK VE YÜKSEK Ö RET M KURUMLARININ ÖZERKL D ü n y a Ü n i v e r s i t e l e r S e r v i s i Lima Bildirgesi AKADEM K ÖZGÜRLÜK VE YÜKSEK Ö RET M KURUMLARININ ÖZERKL BAfiLANGIÇ nsan Haklar Evrensel Beyannamesinin 40. y ldönümünde 6-10 Eylül tarihleri

Detaylı

Tema Sonu De erlendirme. erlendirme. A.3.1, B.3.13, B.3.31, C.3.5 kazan mlar. Temiz yaz lmam fl yaz l belgeler, 11 ders saati EL ELE, HEP B RL KTE

Tema Sonu De erlendirme. erlendirme. A.3.1, B.3.13, B.3.31, C.3.5 kazan mlar. Temiz yaz lmam fl yaz l belgeler, 11 ders saati EL ELE, HEP B RL KTE Ü N T E L E N D R L M fi Y I L L I K P L A N ARAÇ GEREÇLER, YÖNTEM VE Temiz yaz lmam fl yaz l belgeler, proje ve performans formlar, resim kâ - d, boya, sözlük, yaz m k lavuzu Gözlem ve inceleme, tart

Detaylı

YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ?

YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ? YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ? Yahya ARIKAN* Günümüzde; finansal anlamda ülkeleraras s n r n ortadan kalkmas, teknolojinin geliflimi ve bilgi toplumunun s n rs z imkânlar ile zaman ve mekân

Detaylı

Osmancık İsmail Karataş Sağlık Meslek Lisesi

Osmancık İsmail Karataş Sağlık Meslek Lisesi Ünite Planı Öğretmenin Adı, Soyadı Okulunun Adı Okulunun Bulunduğu Mahalle Okulun Bulunduğu İl Emine ÇELİKCİ Osmancık İsmail Karataş Sağlık Meslek Lisesi Koyunbaba mahallesi ÇORUM Ünit Bilgisi Ünite Başlığı

Detaylı

TOFAfi 2007 FAAL YET RAPORU. Otomobil Sektörü ve Tofafl n Sektör çindeki Yeri

TOFAfi 2007 FAAL YET RAPORU. Otomobil Sektörü ve Tofafl n Sektör çindeki Yeri 14 Sektörü ve Tofafl n Sektör çindeki Yeri 15 pazar payımız bir önceki yılın pazar payı olan %9 a göre önemli ölçüde artarak %1,4 olarak gerçekleşmiştir. Bu artış sonucu, pazardaki düşüşe rağmen otomobil

Detaylı

Mehmet TOMBAKO LU* * Hacettepe Üniversitesi, Nükleer Enerji Mühendisli i Bölümü

Mehmet TOMBAKO LU* * Hacettepe Üniversitesi, Nükleer Enerji Mühendisli i Bölümü Nükleer Santrallerde Enerji Üretimi ve Personel E itimi Mehmet TOMBAKO LU* Girifl Sürdürülebilir kalk nman n temel bileflenlerinden en önemlisinin enerji oldu unu söylemek abart l olmaz kan s nday m. Küreselleflen

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- (1)Bu

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1 Bu yönergenin amacı Gazi Üniversitesi öğretim elemanlarının yurt içi ve

Detaylı

MATEMAT K. Hacmi Ölçme

MATEMAT K. Hacmi Ölçme Hacmi Ölçme MATEMAT K HACM ÖLÇME Yandaki yap n n hacmini birim küp cinsinden bulal m. Yap 5 s radan oluflmufltur. Her s ras nda 3 x 2 = 6 birim küp vard r. 5 s rada; 5 x 6 = 30 birim küp olur. Bu yap n

Detaylı

SORUMLULUK PROJELERİ

SORUMLULUK PROJELERİ YAŞAR ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ Sosyal Sorumluluk Projesi, Yaşar Üniversitesi nin kurumsal bilim iddiasının unsurlarından biridir; bu iddianın, akademik ve idari

Detaylı

MURAT YÜKSEL. FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER

MURAT YÜKSEL. FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER I MURAT YÜKSEL FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER III DR. MURAT YÜKSEL Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ö retim Görevlisi FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER IV Yay

Detaylı

Doç. Dr. Cemal Niyazi SÖKMEN*

Doç. Dr. Cemal Niyazi SÖKMEN* Yeni Nükleer Reaktörler: Tasar m Kriterleri Doç. Dr. Cemal Niyazi SÖKMEN* Girifl: Nükleer reaktörler halen dünyadaki elektrik üretiminin %16-17 sini sa lamaktad rlar. 50 y l aflk n bir geçmifle sahip nükleer

Detaylı

29 Ekim coflkusu. 25-29 Ekim 2008. Maritim Pine Beach Resort Antalya - Belek

29 Ekim coflkusu. 25-29 Ekim 2008. Maritim Pine Beach Resort Antalya - Belek 25-29 Ekim 2008 Maritim Pine Beach Resort Antalya - Belek PDF 28 Ekim 2008 Sal Kongrenin perde arkas Çukurova Patoloji Derne i'nin Patoloji Dernekleri Federasyonu ile ortaklafla düzenledi i kongrenin perde

Detaylı

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri 2 DENET M TÜRLER 2.DENET M TÜRLER Denetim türleri de iflik ölçütler alt nda s n fland r labilmektedir. En yayg n s n fland rma, denetimi kimin yapt na ve denetim sonunda elde edilmek istenen faydaya (denetim

Detaylı

30 > 35. nsan Kaynaklar. > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu

30 > 35. nsan Kaynaklar. > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu 30 > 35 nsan Kaynaklar > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu > nsan Kaynaklar Personele Göre fl De il, fle Göre Personel. stanbul Büyükflehir Belediyesi, Personele Göre

Detaylı

İçindekiler Şekiller Listesi

İçindekiler Şekiller Listesi 1 İçindekiler 1.GĠRĠġ 3 2. Mekânsal Sentez ve Analiz ÇalıĢmaları... 4 3. Konsept....5 4. Stratejiler.....6 5.1/1000 Koruma Amaçlı Ġmar Planı.....7 6.1/500 Vaziyet Planı Sokak Tasarımı....7 7.1/200 Özel

Detaylı

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını,

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını, NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı, Niğde Üniversitesine bağlı olarak kurulan

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

Afrodisyas Ek Müzesi. Yap Tan t m. Mimari Tasar m. : Cengiz BEKTAfi, Yük. Müh. Mimar Bektafl Mimarl k flli i Yard mc Mimarlar

Afrodisyas Ek Müzesi. Yap Tan t m. Mimari Tasar m. : Cengiz BEKTAfi, Yük. Müh. Mimar Bektafl Mimarl k flli i Yard mc Mimarlar EGEM MARLIK 2008/2-65 Yap Tan t m Afrodisyas Ek Müzesi Mimari Tasar m : Cengiz BEKTAfi, Yük. Müh. Mimar Bektafl Mimarl k flli i Yard mc Mimarlar : Eda ERKAN ALTUNBAfi Gülnaz GÜZELO LU Emrah DEM R Statik

Detaylı

TÜRK YE DE A LE Ç fi DDET Ülke Çap nda Kriminolojik-Viktimolojik Alan Araflt rmas ve De erlendirmeler

TÜRK YE DE A LE Ç fi DDET Ülke Çap nda Kriminolojik-Viktimolojik Alan Araflt rmas ve De erlendirmeler 1 TÜRK YE DE A LE Ç fi DDET Ülke Çap nda Kriminolojik-Viktimolojik Alan Araflt rmas ve De erlendirmeler stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araflt rma ve Uygulama Merkezi 2003

Detaylı

Sermaye Piyasas nda Uluslararas De erleme Standartlar Hakk nda Tebli (Seri :VIII, No:45)

Sermaye Piyasas nda Uluslararas De erleme Standartlar Hakk nda Tebli (Seri :VIII, No:45) SMMMO MEVZUAT SER S 5 Sermaye Piyasas nda Uluslararas De erleme Standartlar Hakk nda Tebli (Seri :VIII, No:45) Dr. A. Bumin DO RUSÖZ Marmara Üniversitesi Mali Hukuk Ö retim Üyesi stanbul, Nisan 2006 1

Detaylı

YÖNETMELİK. Hacettepe Üniversitesinden: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KANSERDE İLERİ TEKNOLOJİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Hacettepe Üniversitesinden: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KANSERDE İLERİ TEKNOLOJİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 16 Mayıs 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29002 Hacettepe Üniversitesinden: YÖNETMELİK HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KANSERDE İLERİ TEKNOLOJİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

CO RAFYA SICAKLIK. Kavram Dersaneleri 6. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir.

CO RAFYA SICAKLIK. Kavram Dersaneleri 6. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir. CO RAFYA SICAKLIK ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir. 2500 saat 2250 saat 1750 saat 2000 saat 2500 saat 2750 saat 3000 saat 3250 saat Bu haritadaki

Detaylı

M MARLIK VE E T M FARKLILIK VE KATILIMCILIK KÖYDE M MARLIK, URLA ÇOCUK VE M MARLIK SERHAT AKBAY H KMET GÖKMEN Atölye

M MARLIK VE E T M FARKLILIK VE KATILIMCILIK KÖYDE M MARLIK, URLA ÇOCUK VE M MARLIK SERHAT AKBAY H KMET GÖKMEN Atölye 5 ATÖLYE M MARLIK VE E T M FARKLILIK VE KATILIMCILIK 15.03.2003 - Atölye 15 Mart Cumartesi günü Dokuz Eylül Üniversitesi ve zmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Mimarl k Fakültelerinin yan s ra Süleyman

Detaylı

T.C EGE ÜNİVERSİTESİ YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ KABULÜ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

T.C EGE ÜNİVERSİTESİ YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ KABULÜ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak T.C EGE ÜNİVERSİTESİ YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ KABULÜ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1-(1) Bu yönergenin amacı, Ege Üniversitesine bağlı Fakülte/Yüksekokul/Meslek

Detaylı

Müzik ard. Hep V. Kültür ve Sanat Dünyas ndan

Müzik ard. Hep V. Kültür ve Sanat Dünyas ndan Kültür ve Sanat Dünyas ndan Tekin Özertem Müzik ard Hep V Güzel sanatlar içinde en kendili inden olan kuflkusuz müzik. Çünkü ses, insandan önce de vard. Belki de Tolkien in* kurgulad gibi tüm evren müzikle

Detaylı

fen eğitim kurumları www.fenkoleji.com

fen eğitim kurumları www.fenkoleji.com fen eğitim kurumları www.fenkoleji.com K 8 Fen Koleji'nde, anas n f ndan 8. S n fa kadar bütünlük ve devaml l k arz eden bir e itim program uygulan r. Bu programla tüm s n f düzeylerinde ö rencilere temel

Detaylı

Editöre not: Radyo Televizyon Üst Kurulu Önemli Olaylar Listesinin Futbol Yönünden Değerlendirilmesi

Editöre not: Radyo Televizyon Üst Kurulu Önemli Olaylar Listesinin Futbol Yönünden Değerlendirilmesi Makale Adı Editöre not: Radyo Televizyon Üst Kurulu Önemli Olaylar Listesinin Futbol Yönünden Değerlendirilmesi Faruk Baştürk* Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi,

Detaylı

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler Metin TUNÇ Seçici Olun ISI' n editoryal çal flanlar her y l yaklafl k olarak 2,000 dergiyi de erlendirmeye tabi tutmaktad r. Fakat de erlendirilen

Detaylı

dan flman teslim ald evraklar inceledikten sonra nsan Kaynaklar Müdürlü ü/birimine gönderir.

dan flman teslim ald evraklar inceledikten sonra nsan Kaynaklar Müdürlü ü/birimine gönderir. TÜB TAK BAfiKANLIK, MERKEZ VE ENST TÜLERDE ÇALIfiIRKEN YÜKSEK L SANS VE DOKTORA Ö REN M YAPANLARA UYGULANACAK ESASLAR (*) Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Esaslar n amac ; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araflt

Detaylı

Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif

Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif Dr. Yeflim Toduk Akifl Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif flirket birleflmeleri ve sat nalmalar, türkiye deki küçük iflletmelerden, dev flirketlere kadar her birinin gündeminde olmaya devam

Detaylı

Ulusal Uzman Havuzu. Kimyasal Madde Tasarrufu Enerji Tasarrufu. Kapasite Gelifltirme

Ulusal Uzman Havuzu. Kimyasal Madde Tasarrufu Enerji Tasarrufu. Kapasite Gelifltirme Ulusal Uzman Havuzu 750.000 m 3 Su Tasarrufu BURSA Rekabet Gücü Kimyasal Madde Tasarrufu Enerji Tasarrufu Kapasite Gelifltirme KAYSER ANKARA N DE ADANA 6 F RMA Kurumsal maj 68 Uzmana E itim kat l mc l

Detaylı

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 Attila Hancıoğlu ve İlknur Yüksel Alyanak Sağlık programlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve ileriye yönelik politikaların belirlenmesi açısından neonatal, post-neonatal

Detaylı

Seramik nedir? alfabesi 6

Seramik nedir? alfabesi 6 Seramik in alfabesi 6 Seramik nedir? Seramik, en basit tarifiyle, çok yüksek s cakl kta piflirilmifl toprak demektir. Serami in tarihi, uygarl k tarihi kadar eskidir. lk serami in Milattan Önce 6000 y

Detaylı

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2012) 287-291 287 KİTAP İNCELEMESİ Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri Editörler Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 07/07/2014 Toplantı Sayısı : 392 Karar Sayısı : 3304 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3304- Yönetmelik Komisyonu tarafından incelenen, Ankara Üniversitesi Burs Yönergesi taslağının

Detaylı