TÜRKİYE İÇİN SERMAYE STOK VERİLERİ GÜNCELLENMESİ VE BÜYÜME ORANIYLA İLİŞKİSİ: DÖNEMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE İÇİN SERMAYE STOK VERİLERİ GÜNCELLENMESİ VE BÜYÜME ORANIYLA İLİŞKİSİ: 1972-2008 DÖNEMİ"

Transkript

1 TÜRKİYE İÇİN SERMAYE STOK VERİLERİ GÜNCELLENMESİ VE BÜYÜME ORANIYLA İLİŞKİSİ: DÖNEMİ Updatig Capital Stock Data for Turkey ad Its Relatioship with Growth Rate: The Period of Dr. Ahmet ÜNLÜ Bilecik Üiv., İ.İ.B.F., ÖZET Bir ülkeye, ekoomiye veya sektöre ait sabit sermaye stoku değişkeiyle ilgili verileri elde ediliyor olması güümüzü birçok çalışması içi öem taşımaktadır. Bu edele gelişmiş ülkeleri çoğuda bu değişkele ilgili veriler farklı istatistik kurumları tarafıda devlet eliyle yayılamakta ve araştırmacıları kullaımıa suulmaktadır. Bu ülkelerde sermaye stoku verilerii daha sağlıklı hesaplaabilmesi içi bu kou üzerie detayladırılmış bir literatür alaı oluşmuştur. Acak birçok ülkede ise kurumlar tarafıda yayılaa herhagi bir sermaye stoku verisi bulumamaktadır. Bu ülkelerde araştırmacıları ihtiyacı karşılamak üzere gelişmiş ülkelerdeki sermaye stoku hesaplamasıyla ilgili literatüre bağlı kalarak bu değişkee ait verileri oluşturmaya çalıştığı görülmektedir. Bezer şekilde Türkiye içi daha öce 2003 yılıa kadar hesaplamış ola sermaye stoku verilerii daha gücel hale getirmek ve bu verileri kullaılabileceği çalışmalara veri sağlamak amacıyla sermaye stoku üzerie bu çalışma yapılmıştır. Aahtar Kelimeler: Sabit Sermaye Yatırımı, Sermaye Stoku, Yatırım Ömrü, Aralıksız Evater Yötemi, Üretim Faktörü, Korelasyo. ABSTRACT It is importat for ecoomical papers obtaiig ad updatig fixed capital stock beloged to a coutry, a ecoomy or a idustry. For this reaso i the most developed coutries, the data related this variable is published differet statistical istitutios authorized by govermet ad preseted to researchers usig. I these coutries coutig the capital stock more accurately, the literature area is formed detailed for this object. However i a lot of coutries there is t ay capital stock data published from official istitutios. I these coutries it seems that the researchers try to costitute the data by meas of coutig liked with the literature of the developed coutries. I this similarity, sice to update the data of capital stock couted beforehad util 2003 ad to provide the papers to utilize this data, we created this paper cocerig capital stock. As a result we obtaied the capital stock for Turkey from 1972 to Keywords: Fixed Capital Ivestmet, Capital Stock, Service Lives, Perpetual Ivetory Method, Productio Factor, Correlatio. ( 98 )

2 1. GİRİŞ Sermaye stoku, emek ve eerji yaıda, diğer kayaklar ve materyaller gibi diğer faktör girdileriyle birlikte üretim faktörü olarak kullaıla yeide üretilebile maddi varlıklardır. Sermaye stoku, bia işaatı (fabrikalar ve ofisler gibi), mühedislik yapısı (yollar ve barajlar gibi) ve üretim sürecide kullaıla makie ve doaımlarda oluşmaktadır. Bular, yeide üretilemeye fakat diğer malları üretimide doğruda kullaıla toprak, mieral yatakları ve doğal kayaklar gibi varlıklarda ayrılmaktadır. (Statistics Caada, 2001: 3) Ekoomi bilimide veri elde edilmesi ve oluşturulması yöüde e sorulu değişkelerde birisi sermaye stokudur. Sermaye stokuu veri sağlaya kurumlarda elde edilemediği Türkiye gibi ülkelerde bu soru daha da öemli hale gelmektedir. Ekoomi alaıda Türkiye de sermaye stoku ile ilgili resmi veri yayılamasa bile kısıtlı sayıdaki bir takım çalışmalar yol gösterici olmaktadır (Saygılı, Ciha ve Yurtoğlu, 2005: 14). Bu sıırlı çalışmalar da, bir takım veri kısıtları edeiyle ortaya çıka varsayımlarda dolayı bilimsel yöde eleştirilere maruz kalabilmektedir. Sermaye stoku tahmilerii elde edilmesi, ekoomi bilimide bir takım farklı koularda soruları çözümü içi özel bir öeme sahiptir. Sermaye stoku ölçümlerie; potasiyel çıktı tahmiide, üretim ve yatırım foksiyolarıı temel bir bileşei olarak ve birçok verimlilik değişmelerii aaliz etmek içi e öemli bir şekilde ihtiyaç duyulmaktadır (OECD, 2001a). Üretke sermaye stokuu tahmi edilmesi, yapısal tartışmalar ile ilgili olduğu kadar, ayrıştırılmış bir düzeyde sermaye, verimlilik, yatırım ve istihdam (employmet) diamiklerii çalışmak içi amaca uygu bir değişkedir (Hölzl ad Leisch, 2004). Böylece bu çalışma kapsamıda özellikle üretim foksiyolarıda kullamak üzere farklı sektörleri sermaye stoklarıı döemi içi tahmi etmek amaçlamaktadır. Sermaye stoku verisi kousuda eksikliği bir derece de olsa giderilebilmesi amacıyla, OECD i kulladığı yötem yardımıyla, Türkiye ekoomisi içi sektörler bazıda e so sermaye stoku serisi tahmileri Saygılı vd. (2005) tarafıda yıllarıı kapsayacak şekilde yapılmıştır. Burada, OECD i sermaye stoku hesabıda kulladığı tekik yötem ve temel varsayımlar dikkate alıarak Türkiye ekoomisii aa sektörleri içi sermaye stoku değerleri hesaplamıştır. ( 99 )

3 2. SERMAYE STOKU (BİRİKİMİ) TAHMİN YÖNTEMİ Sermaye stokuu tahmi edilmeside öcelikli olarak, karşılaşıla kavram ve taımlamaları suulması yararlı olacaktır Sabit Sermaye Yatırımları ve Sermaye Birikimi (Stoku) Büyüme eğilimii temelide sermaye birikimi bulumaktadır. Üretim birimlerii sermaye birikimii sağlamaları, yoğulaşmaları ve büyümeleri, ekoomii geel calılık düzeyiyle paralellik taşımaktadır. Üretim birimleri ekoomik gelişme hızıyla birlikte sürekli olarak büyüyerek giderek devleşebilmekte ve kedi faaliyet alalarıda tek başlarıa etki duruma gelebilmektedirler. Tekelci firmalar içi sabit sermaye yoğulaşmasıı bir zorululuk olduğu belirtilmektedir. Büyük ölçekli firmalar büyük ölçekli üretim yaptıkları içi büyük sermayelere ihtiyaç duymaktadırlar. Diğer tarafta gelişmiş kapitalist ülkelerde kuruluş ve sorasıdaki faaliyetler sürecide gerekli ola sermaye çok büyük boyutlara ulaşmıştır. Dev firmalar adaptasyo sürecide liderlik koumuda bulumalarıyla ilişkili olarak ölçek hedefleri kapsamıda e yei tekolojileri kullaabilmek içi büyük sermaye gereksiimi duymaktadırlar. (Özca, 1981: ) Farklı üretim birimlerii sermaye yatırımları birlikte değerledirildiğide sermaye stoku söz kousu olmaktadır. Her bir sektörde gerçekleşe sabit sermaye yatırımlarıı mevcut ve geçmişte gele değerleri toplaarak sermaye stokua ulaşılmaktadır. Bu çalışmada, sermaye stoku hesaplamasıda geellikle kullaıla yötem ve temel varsayımlar açıklaarak buları uygulaması hedeflemiştir. Öcelikle, elde edilecek sermaye stoku serisii bazı özellikleri ortaya koulmalıdır. Sermaye stokuu (sermaye birikimii) temsil etmek içi gayri safi sabit sermaye stoku ölçütü kullaılmaktadır. Ayrıca, sermaye stoku verisi mevsimsel etkilerde kayaklaabilecek hatalarda korumak amacıyla ve buu yaıda daha kısa zama periyodlu veri setie sahip olumaması edeiyle yıllık frekasta tahmi edilmiştir. Üretim sürecii öemli bir faktörü ola sermaye girdisii bir göstergesi olarak kullaıla gayri safi sermaye stoku ölçütü, üretim foksiyolarıı kou edildiği birçok bilimsel çalışmada etki bir rol üstlemektedir. OECD veri tabaıda özel bir öem verile bu ölçüt, yapıla taımlamalara göre, ilgili ülkeleri ve edüstrileri var ola fiziki sermaye varlıklarıı toplam miktarıı temsil etmektedir. Acak birçok ülkede, tüm ekoomi, makro düzey veya sektörel düzeyleri herhagi biride resmi olarak sermaye stoku verisi yayımlaya ülke bulmak zordur. Bu edele OECD, bu kouyla ilgili detaylı ve yoğu çalışmaları edeiyle araştırmacılar içi birçok ülke ile ilgili veri ve bilgi yöüde zegi bir kurumdur. OECD tarafıda yapıla çalışmalarda ortaya koula yötemlerle, birçok OECD ülkesie yöelik sermaye stoku tahmileri yapılmıştır, acak Türkiye bu ülkeler arasıda yer almamıştır. Saygılı vd. ( 100 )

4 (2005) tarafıda hesaplaa sermaye stoku, bu aladaki boşluğu doldurması açısıda öemli bir çalışma olmuş 2003 yılıa kadar sermaye stoku verilerii sağlamıştır. Veri yelpazesii geişletilmesi ve 2008 yılıa kadar geçmişe döük projeksiyolar açısıda verileri gücelleştirmei yararı açısıda Saygılı vd. (2005) çalışmasıda hareketle sermaye stoku verilerii tahmi edilmiştir. Burada öcelikle OECD tarafıda kullaıla yötem ve Türkiye içi daha öce hesaplamış sermaye stoku tahmilerii elde edilişi kousuda detaylı açıklamalara yer verilmektedir. İlgili ülkelere döük sabit sermaye stoku verilerii, OECD Uluslararası Sektörel Veri Tabaıda (ISDB - Iteratioal Sectorial Database) bulumaması veya eksik buluması durumuda, bu veriler Aralıksız Evater Yötemi (PIM - Perpetual Ivetory Model) ile tahmi edilmektedir. Ulusal kurumları geellikle kullamayı tercih ettiği bu yötemi temel aşamaları aşağıda açıklamaktadır. Sermaye stoklarıı tahmiide temel olarak iki yötem vardır (Hölzl ad Leisch, 2004). 1. Sigorta değerleri, defter değerleri veya doğruda veri toplaarak elde edile verilere dayaarak bir ölçüm yılı içi stoku doğruda hesaplaması; 2. Geçmiş yatırımlar üzerie tarihi serileri biriktirilmesi ve kullaımda çıkmış veya defterde silimiş varlıkları hesapta çıkarılması. İkici yötem ayı zamada sürekli evater yötemi (PIM- Perpetual Ivetory Method) olarak bilimektedir. PIM, basit bir model içide varlık kullaım ömürleri ve kullaımda çıkmalarıı üzerie varsayımlarla birlikte, uzu bir döemi dikkate alarak toplam yurtiçi sabit sermaye oluşumuu tahmilerii sağlamaktadır. Bu yötem şu hipotezi üzerie yapıladırılmıştır: Belirli bir ada sermaye stoku, üretim ortaya çıkaracak şekilde geçmişte bu yaa aktif olarak kullaıla birikimli yatırımlara eşittir. Birikimli yötemler doğruda yötemlerle karşılaştırıldığıda uygulaması daha kolay ve isbete ucuzdur. Birçok OECD ülkesi sermaye stoku tahmilerii bu yötem üzerie yapıladırmaktadır (OECD, 2001a). Toplam sermaye stoku aketlerde derleebilirke, et sermaye stoku daima PIM i farklı bir şekli kullaılarak hesaplamaktadır. Bu çalışmada PIM, toplam ve et sermaye stoku tahmileride kullaılmaktadır (PIM ile ilgili ve tahmiler yöüde bir tartışma içi Mayes ad Youg (1994)). Sermaye stoku tahmilerii PIM yötemie göre hesaplaması sermaye stokuu oluştura farklı varlık tipleri içi aşağıdaki bilgilere ulaşmayı gerektirmektedir (Hölzl ad Leisch, 2004): 1. Sabit fiyatlara göre değeri belirlemiş, yeterice uzu yatırım zama serileri, 2. Sermaye mallarıı beklee hizmet ömürleri bilgisi, ( 101 )

5 3. Sermaye mallarıı yıprama durumuyla ilgili bilgiler ve kullaımda çıkmasıı zamaa dağılımı bilgisi. Acak ayı düzeyde verilerle birleştirme ve toplulaştırma yapılabileceğide, yatırım verilerii kullaılabilirliği yöüde sabit fiyatlar üzeride belirlemiş yatırım zama serilerie gerek duyulmaktadır. Ward (1976) ve Mayes ve Youg (1994) de PIM yötemii bir takım sakıcalarıda söz edilmektedir. PIM i bir tahmi yötemi olmasıı yaıda e büyük sakıcası; yötemii kullaılmasıı hizmet ömürleri, yıprama kalıpları ve bir başlagıç sermaye stokuu davraışı üzerie farklı varsayımları gerektiriyor olmasıdır. Pratik amaçlar içi kullaımda çıkış ve yıprama foksiyolarıı tercih edilmesi, souçlar üzerie öemli bir etkiye sahip olabilecek öcelikli bir sorudur Sürekli Evater Yötemii (SEY) Pratik olarak uygulaması Sürekli Evater Yötemi sermaye birikimi tahmiide kullaıla temel yötemlerdedir. Bu yötem sermaye stokuu tahmiide, yıprama paylarıı da dikkate alarak, geçmiş döemlere ait yatırım harcamaları verilerii kullamaktadır (Saygılı, 2005). Sürekli Evater Yötemi, basit bir şekilde aşağıdaki gibi ifade edilebilir: SS g j j (1) SS - Sabit fiyatlarla gayri safi sermaye stoku, I - Sabit fiyatlarla safi sabit sermaye yatırımları, g - Kullaım ömrü katsayısı (0 g 1), j - j yılıa ait I ve g değerlerii temsil ede zama operatörü. Kullaım ömrü katsayısı (g) belli bir zama dilimi içide yapıla yatırımları, hale sermaye birikimi içide kala kısmıı temsil etmektedir. Kullaım ömrü katsayısı, taım olarak, 0 ile 1 arasıda yer almakta (0 g 1) ve geellikle zamaa göre azala bir foksiyo özelliği taşımaktadır. Bu katsayıı değeri, hayatta kalma ve kullaımda çıkış (mortalite) foksiyoları bazıda taımlamaktadır. Diğer tarafta, pratikteki uygulamalara bakıldığıda, kullaım ömrü katsayısıı ulusal istatistik kurumlarıa göre öemli ölçüde değişebildiği görülmektedir Yıprama ve Hayatta Kalma Foksiyou OECD i sermaye stoku hesaplamasıda gecikmeli bir yıprama yapısı varsayılmaktadır. Buu alamı, yei bir yatırım içi yıpramaı belli bir süre sorasıda başlayacağıdır ve OECD bu gecikme döemii 5 yıl olarak varsaymıştır. Bu tür bir kullaımda çıkış (mortalite) foksiyou eseklik, kullaım kolaylığı ve yatırımları hizmet ömrüü soua yaklaştıkça yıpramaı ivmeleeceği görüşü ile tutarlı olması gibi avatajlar sağlamaktadır (Saygılı vd., 2005: 16). ( 102 )

6 Costa ve Maragoi (1995) belirli bir hayatta kalma foksiyouu tercih edilmesii souç çıktısı üzerie büyük bir etkiye sahip olmadığıı göstermektedir. Hizmet ömürlerii varsayımı ihai souçları belirlemektedir. Oları İtalya içi ayrıştırılmış bir toplam sermaye stoku tahmii ile ilgili çalışmasıda, üç farklı hayatta kalma foksiyou kullamışlardır: Simültae çıkış foksiyou (simultaeous exit fuctio), bir doğrusal hayatta kalma foksiyou ve lojistik DIW hayatta kalma foksiyou. Olar üç tahmi yötemie ait souçlardaki farklılıkları çok az olduğuu belirtmişlerdir. (Hölzl ad Leisch, 2004: 14). Bu çalışmada kullaıldığı şekilde gecikmeli bir yıprama yapısı, yatırımları sermaye stoku üzerie etkisii farklılaştıracaktır. Bu farklılık yatırımları artış oraıa bağlıdır. Yatırımları arttığı bir ortamda, yıpramalar gecikecek ve bu şekilde sermaye stokuu değeri daha yüksek olacaktır. Diğer bir ifadeyle, yıpramadaki gecikme döemi uzadıkça, sermaye stoku daha yüksek bir düzeyde oluşacaktır. Yatırımları azaldığı bir ortamda ise buu tersi bir durum oluşacaktır; yai, yatırımlarda azalış artarsa, sermaye stokuu düzeyi daha düşük olacaktır (Saygılı vd., 2005). Yukarıda yer ala (1) umaralı deklemdeki kullaım ömrü katsayısı (g) sermaye varlıklarıı hizmet süreleri kullaılarak hesaplamaktadır. Bir yatırımı ömrüü belirleye stokastik süreç iki şekilde taımlaabilir. Biricisi yoğuluk (desity) foksiyoudur. OECD i sermaye stoku tahmiide yıprama oraıı her döem içi sabit olduğu varsayımı kullaılmaktadır ve buu soucu olarak doğrusal bir yoğuluk foksiyou tercih edilmektedir. Doğrusal bir foksiyo dışıda, döemlere göre yıprama payıı değiştiği çeşitli alteratif foksiyoları kullaılabileceği belirtilmelidir (BLS, 1989). Stokastik süreci taımlamaı bezer diğer bir yolu ise birikimli (kümülatif) dağılım foksiyoudur (D). Bu foksiyo yatırım varlığı içi zama içideki birikimli yıprama payıı göstermektedir. Grafik 1 de (dx) eğrisi olarak gösterilmekte ola bu birikimli dağılım foksiyouda (x) yatırım malıı yaşıı, (d) ise yıprama oraıı göstermektedir. Bu foksiyou simetriği ola grafik 1 de (1 dx) olarak gösterile foksiyo sermaye varlığıı sermaye stoku içide kalmış bölümüü ifade etmektedir. Taım olarak eşitlik 1 deki kullaım ömrü katsayısıa (g) eşittir, yai (g = 1 dx) olacaktır. Öreği yıprama oraı %5 olduğuda (d = 0.05), 2. Döem souda yıprama souda kala kısım (g = x 2 = 0.90) olarak hesaplaabilecektir. Söz kousu bir yatırımı hayatta kalışıı belirleye stokastik süreç farklı yötemlerle formüle edilebilir. Öreği yoğuluk foksiyou yıl boyuca kullaımda (ıskartaya) çıka bir yatırımı miktarıı göstermektedir. Burada foksiyo her yıl ayı d miktarıda ıskartaya çıktığıda ve doğrusal bir eskime kalıbı varsayıldığıda dolayı doğrusal hatlı olarak ( 103 )

7 taımlaır. Bu doğrusal hat grafikte P5-P6 görülmekte ve ou değeri P6-P3 uzaklığı (1.0) olarak okuabilmektedir. Diğer seçeeklerde bazı durumlarda ça şekilli yıprama kalıbıı kullaılabildiğie rastlamaktadır. Böylece başlagıçtaki yatırımı yalızca küçük bir miktarı yıpraması sağlamaktadır. Daha sora yıpramalar maksimum bir değere ulaşaa kadar sürdürülmektedir. Uygulamada varlığı değeri sıfır değerie eşitleee kadar, varlığı değerideki azalış ve yıprama işlemi sürdürülmektedir (OECD, 1998: 43). Grafik 1. Yatırımları Gecikmeli Yıprama Yapısıı Grafiksel Gösterimi Döemler Kayak: OECD (1998), pp. 44. Bir yatırımı (sermaye malıı) x döemideki yıpramış kısmı D = ax ise ve so yıpramaı. döemde gerçekleştiği biliiyor ise (ömür döem), 5 yıllık gecikme varsayımı ihmal edilerek,. döemdeki yıprama şöyle buluacaktır. a ı değeri şöyle hesaplaabilir: x = 1,2,., 0 D 1 (2) Bu souç, hayatta kalma foksiyou ile de doğrulaabilmektedir, döem souda hayatta kala kısım: (3) 2.4. Yatırımları Hizmet Ömürleri Sermaye stokuu hesaplamasıdaki e kritik usurlarda birisii, yatırımları iktisadi ömürleri üzerie yapıla varsayımlar oluşturmaktadır (Saygılı, 2005). Yatırım ömürleri üzerie detaylı çalışmaları yapıldığı ve istatistikleri tutulduğu ülkelerde, hizmet sürelerii bir takım kayaklara ( 104 )

8 dayaılarak belirlemesi mümkü olmaktadır. Fakat bu tür çalışmaları yapılmadığı ülkelerde yatırım ömürleri üzerie bir takım varsayımlar yapılarak hizmet süreleri belirlemektedir. Hizmet ömürlerii tahmi etmek içi yararlaıla başlıca kayaklar şulardır: Vergi otoriteleri, şirket hesapları, istatistiki sorgulama çalışmaları, yöetsel kayıtlar, uzma öğütleri ve diğer ülkeleri tahmilerie dayaılarak belirlemiş öerile varlık ömürleridir (OECD, 2001: 48-49). Bu kayaklarda soucusu dışıda diğerleri sermaye stoku tahmileri serisi oluşturabilmek içi belirli bir döem kurumsal altyapıı oluşturulmasıı gerektirmektedir. Acak diğer ülkeleri tahmileri seçeeği hizmet ömürlerii kısa sürede elde edilmesi yöüde diğerlerie göre zama kazadırabilmektedir. Kedi tahmilerii sağlamlaştırmak veya belirlemek içi diğer ülkeleri tahmileri yötemide yararlaa ülkeler, bezeye veya komşu diğer ülkeleri doğrultusuda olar tarafıda kullaıla tahmileri periyodik olarak gözde geçirip sermaye stoku hesabıda kullamaktadırlar. Geellikle ülkeler sermaye stoklarıı ilk tahmi ettikleri zama, literatürü araştırmışlar veya başka ülkelerde kullaıla hizmet ömürlerii ortaya çıkarmak içi diğer istatistik ofisleriyle bağlatıya geçmişlerdir. Burada ülkeleri diğer ülkeleri hizmet ömürlerii sistematik olarak kopyaladıkları durumda bir takım sakıcalar oluşabilmektedir. Çükü varlık hizmet ömürleri güçlü bir şekilde ülkeye özgü faktörlerde etkilediğide dolayı, herhagi bir ülke gerçekte kedi ülkelerideki hizmet ömürlerii araştırmış olursa gerçekte çok az durumda gerçek olaıyla bir uyuşma oluşacağı üzerie bir izleim oluşmuştur. Diğer ülkeleri tahmileri kotrol içi geiş bir güveilirlik sağlayabilir fakat ortada soru yoksa uyarlamamalıdır (OECD, 2001a: 48-49). Kaada, ABD, Japoya, Avustralya, Belçika, Filadiya, Frasa, Almaya, İtalya, Norveç, İsveç ve İgiltere gibi OECD ülkeleride her birie yöelik hesaplaa ortalama hizmet süreleri OECD tarafıda yayılamaktadır. Bu ülkelerle ilgili olarak; tarım (avcılık, ormacılık ve balıkçılık), madecilik (ve taş ocakçılığı), imalat ve alt sektörleri, eerji (elektrik, gaz ve su), işaat, topta ve perakede ticaret (ve otelciliklokatacılık), taşımacılık ve haberleşme, bakacılık, sigortacılık ve kooperatifçilik, kişisel ve mesleki hizmetler alt sektörleri içi kullaım ömürleri elde edilebilmektedir. Söz edile ülkeler içi sabit sermaye yatırımları iki ayrı başlık altıda sııfladırıldığıda dolayı, makie ve teçhizat ile bia ve kout olarak iki ayrı sermaye kullaımlarıa ait ortalama hizmet süreleri tahmi edilmektedir. Varsayımlarda yola çıkarak hesaplamış yatırımları ortalama hizmet süreleri bu şekilde ülkeler itibariyle suulmaktadır (OECD, 1998). Bu tablolarda elde edile mevcut OECD ülkeleri ortalama yatırım malı ömürleri ise Tablo 1 de özetlemiştir. Türkiye içi yatırım ömrüe yöelik varsayımları oluşturulmasıda bu tablodaki değerlerde yararlaılmıştır. ( 105 )

9 2.5. Türkiye de Sermaye Stoku ve Yatırım Ömrü Üzerie Çalışmalar OECD'i Uluslararası Sektörel Veri Tabaı (ISDB) içi yukarıda alatıla yötem ile sektörel sermaye stoku tahmii yaptığı ülkeler arasıda Türkiye bulumamaktadır. Ayrıca, Türkiye'de resmi bir sermaye stoku verisi açıklamadığı içi bu alada büyük bir boşluk bulumaktadır (Saygılı, 2005). Türkiye ekoomiside yatırımları ömrüe yöelik resmi bir çalışma bulumamaktadır. Türkiye ekoomisi dahilide sermaye stokuu daha güveilir şekilde hesaplaabilmesie imka vermesi açısıda yatırımları ömrüe ilişki gücel ve kapsamlı bir çalışma gerekli görülmektedir. Buda dolayı sektörler itibarıyla yatırım ömürlerie yöelik varsayımlar belirleirke, bir öceki başlık altıda belirtile edelere dayaılarak kout hariç tüm sektörler içi OECD ülkeleri ortalamaları esas alımıştır (Saygılı, 2005). Yatırım ömürlerii hesaplamasıda OECD ülkeleri ortalamalarıı dikkate alımasıyla, Türkiye'de bu değişke içi bir veri bulumamasıı ortaya çıkardığı sorular geçici de olsa aşılmış olacak ve bu şekilde diğer ülkeler içi OECD tarafıda hesaplaa sermaye stoku verileriyle karşılaştırma yapabilmek mümkü olacaktır. Türkiye içi gayri safi sermaye stoku hesaplamasıa yöelik bilie iki çalışma bulumaktadır. Bularda biricisi Maraşlıoglu ve Tıktık (1991)'a aittir. Bu çalışmada sektörel bazda döemii kapsaya sermaye stoku tahmi edilmiştir. Söz kousu çalışmada suula sektörel sermaye stoku verisii gücelliğii yitirmiş olması ve sermaye stokuu hesaplamasıda kullaıla sermaye mallarıı ömürlerie ve yıllık aşıma oralarıa yöelik varsayımları OECD tarafıda kullaıla yötemde farklılıklar içermesi edeiyle Türkiye içi yei bir sabit sermaye stoku tahmii Saygılı vd. (2005) tarafıda yapılmıştır. Türkiye ekoomiside sermaye stoku düzeyi üzerie yapılmış ola diğer çalışma A. Hesto, R. Summers ve B. Ate (2002)'e aittir. Pe World Table olarak da adladırıla bu çalışmada çok sayıda gelişmiş ve gelişmekte ola ülkeyle birlikte Türkiye ekoomisie yöelik milli gelir, sermaye stoku, üfus vb. değişkelere yöelik tahmiler suulmaktadır. Acak bu veri setide sermaye stokua yöelik tahmiler yalızca ekoomi geelii kapsamakta, sektörel veriler bulumamaktadır. Bu çalışma ile Türkiye ekoomiside sermaye birikimii gelişimi ve sektörel dağılımı alalarıda veri eksikliğii giderilmesi amaçlamıştır. Bu amaçla, OECD'i ISDB'de yer ala OECD ülkelerie yöelik sektörel sermaye stoku tahmiide kulladığı ve yukarıda detaylı olarak açıklaa yötem ile Türkiye içi sektörel sermaye stoku tahmi edilmesi yolua gidilmiştir. Bu şekilde, OECD'i ülkeler içi hesapladığı sermaye stoku verileri ile bu çalışmada Türkiye içi hesaplaa sermaye stokuu (Tablo 1) mümkü olduğuca karşılaştırılabilir olması sağlamaya çalışılmıştır. ( 106 )

10 Tablo 1. Sektörlere Göre Yatırımları İktisadi Ömür Varsayımları (OECD Ülkeleri Ortalaması) Sektörler Kayak: OECD, 1994: 47; OECD, 1998: Yatırım Ömrü (Yıl) Tarım 23 Madecilik 23 İmalat Saayii 26 Eerji 31 Ulaştırma 25 Turizm 29 Kout 62 Eğitim 29 Sağlık 29 Diğer Hizmetler 26 Kout sektörüde yatırım ömrü olarak 47 yıl belirlemiştir. Buu belirlemesideki iki edede biricisi OECD ülkeleri içeriside kout yatırımları ömrüü e düşük olarak varsayıldığı Japoya ı (47 yıl) dikkate alıması, ikicisi ise milli gelir serisii 1923 yılıa kadar gidiyor olması etkili olmuştur. Maraşlıoglu ve Tıktık (1991) Türkiye içi kout yatırımları ömrüü 33 yıl olarak varsaymaktadırlar. Yapıla karşılaştırmalarda, kout sektörü sermaye stokuu 33 yıl ömür üzeride tahmi edilmesi, 47 yıl üzeride hesaplaaa göre ortalama olarak yüzde 13 dolayıda daha düşük olduğu belirlemiştir. Diğer bir durumda, toplam ekoomi sermaye stoku yöüde 33 yıl yerie 47 yıl ömür varsayımıı yapılması toplam stoku yaklaşık yüzde 4 dolayıda artmasıa ede olmaktadır (Saygılı, 2005) Türkiye ye Ait Yatırım Verileri Sektörel veya toplulaştırılmış sermaye stoku tahmiideki temel güçlük, yeterli zama aralığıda ve yeterli detayda yatırım harcamaları verisii bulumamasıdır. OECD tarafıda, mümkü ola tüm zama serisi bilgileri ile sermaye-çıktı oraı, yıprama oraı ve sermayei sektörler arası dağılımıyla ilgili makul sayılabilecek varsayımları kombiasyouu kullaıldığı özel bir yötem geliştirilmiştir. Bu yötem döemideki ilgili yatırım verileri ve sermaye stoku tahmilerii içermektedir. Elde edile geriye döük sektörel yatırım harcamaları serileri döemide gerçekleşe yatırımlarla birleştirilmektedir ve sermaye stokuu yeide hesaplamasıda kullaılmaktadır (Saygılı vd., 2005). Bu çalışmada belirtile yaklaşımda yararlaarak, DPT web siteside 1963 sorasıa ait sektörlere ait mevcut yatırım verileri alıarak, Saygılı vd. (2005) çalışmasıda elde edilmiş ola 1963 öcesi verilerle birleştirilmiştir. ( 107 )

11 Türkiye içi sermaye stokuu hesaplamasıda döemi içi Devlet Plalama Teşkilatı (DPT) tarafıda üretile sektörel sabit sermaye serisi kullaılmıştır (DPT, 2006). Geriye döük veri gerekliliği edeiyle, DPT tarafıda yayılaa 1963 de başlaya yatırım serileride öcesie, Saygılı vd. (2005) tarafıda suula yatırım serisi ekleerek, 1948 yılıa kadar geriye doğru yatırım serisi oluşturulmuştur yılı öcesi yatırım serileri olarak kullaıla Saygılı vd. (2005) çalışmasıda öceki değerleri elde etmek üzere yapılalar şöyle özetleebilir: a) Yatırım ömürlerii uzu olması edeiyle kout ve eerji sektörleri yatırımlarıı biraz daha geriye doğru tahmi edilmesi b) İşaat sektörüü milli gelir içerisideki payı dikkate alıarak 1923 yılıa kadar geri çekilmiş kout yatırımları c) 1948 sorası döemde eerji sektörü yatırımlarıı toplam yatırımlar içideki ortalama payı kullaılarak 1940 yılıa kadar geriye doğru çekilmiş eerji sektörü yatırımları. d) DİE de İşaat ve eerji sektörleri katma değerlerii alıması ve e) Milli gelir serilerii DİE'de alıması yılıda ülkemizde meydaa gele depremleri sermaye stoku üzerie etkisi, ulaşılabile veriler çerçeveside, Saygılı vd. (2005) çalışmasıda hesaplamalara dahil edilmiştir. Adı geçe çalışmaya göre, 1999 daki depremleri sermaye stoku tahmileride (1999 yılı itibarıyla) yüzde 1,2 dolayıda bir kayba yol açtığıı göstermektedir. Burada ise farklı sektörler üzeride depremi farklı etkileri olabileceği düşücesiyle yıprama etkisi ihmal edilmiştir Doğrusal Net Stok Yıpramayla ilgili e bilie model her bir yılda eşit miktarda hesapta düşmeleri yapıldığı doğrusal hatlı yötemdir. Daha öce (3) deklemide verildiği gibi, Doğrusal hatlı yıpramaı oraı (SL): 1 d x, SL ; (x = 1, 2, 3,, ) (Statistics Caada, 2001). Burada varlığı yıpradığı yıl sayısıı ve x varlığı yaşıı göstermektedir. Örek olarak tarım sektörüyle ilgili 23 yıllık bir yıprama dikkate alıdığıda, yıpramaı başladığı ve devam ettiği her bir yıl içi başlagıç yatırımıa göre 1/23 oraıda bir yatırım azalmasıyla karşılaşılacaktır. İlk yıpramada sora, geriye kala kullaılabilir durumdaki yatırım ise (1 1/23) oraıyla hesaplaabilir. Bezer şekilde bir geellemeyle, doğrusal yıprama varsayımı altıda et stok hesaplaması aşağıda formülleştirilmiştir: K t,sl t t 1 (1 1 ) t 2 (1 2 )... ( 108 ) t L (1 Burada K t, SL doğrusal yıpramalı hesaplamış et sermaye stoku ve I t t döemideki yatırımdır. Yai her bir yıl içi sermaye stoku hesaplaırke öcelikle yıpramaı bulumadığı birici yıl içi yatırım ayı miktarıyla alıır, diğer yıllar içi sırasıyla her bir yıla göre yıpramış yatırım değerleri kullaılır. Kullaım ömrü bite yatırımlar ise bu stok ) (4)

12 formülüe dahil edilmemektedir. Bezer şekilde öceki yılı et stoku şöyle verilebilir: K t 1,SL t 1 t 2 (1 1 ) t 3 (1 2 )... ( 109 ) t 1 L (1 t-1 yılıda t yılıa kadar ola et stok değişmesi ise yukarıdaki iki eşitliği farkı alıarak: K t,sl K t 1,SL t 1 1 (I t 1 t 2 t 3... t ( 1) Daha sora 1990 yılı sabit fiyatlarıa göre sabit sermaye yatırımlarıı her bir yıl içi değerleri, yıpramalar dikkate alıarak izleye yıllara kala kullaabilir değerler sürekli evater yötemi uygulaarak hesaplamıştır. Bu şekilde elde edile her bir yıla ait sermaye stoku hesabı, öceki yıllarda yapılmış sabit sermaye yatırımlarıı hale kullaılmakta ola yıpramamış bölümlerii kapsamaktadır. Burada yapıla hesaplamalar yapılırke OECD veri tabaıda bulua sermaye stoku tahmi yötemleride yararlaılmıştır. Yapıla yatırımı değer kaybetme hesapları içide birçok farklı yötem olmakla birlikte burada ilk beş yılı yıpramasız daha soraki kullaım döemleri içide doğrusal yıpramalı yötem tercih edilerek sermaye stoku tahmileri elde edilmiştir. ) 3. SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİNİN (SEY) PRATİK OLARAK UYGULANMASI Şekil 2, örek olarak SEY i pratikte asıl uygulaacağı ile ilgili sistematik bir şemayı göstermektedir. Burada birici adım, mümkü ola e detaylı varlık fiyat edekslerii kullaarak Toplam Sabit Sermaye Oluşumuu (GFCF: Gross Fixed Capital Formatio) cari fiyatlarda sabit fiyatlara döüştürülmesidir. Bütüüyle SEY (Sürekli Evater Yötemi = PIM), sabit sermayei tüketilmesi ile sabit fiyatlarda toplam ve et stokları elde edilmesi içi sabit fiyat verilerii kullaımıı uygulamasıdır. Fial aşaması yalızca tahmileri cari fiyatlara döüştürülmeside fiyat edekslerii uygulamasıdır (OECD 2001a: 59). OECD'i sermaye stoku tahmi yötemimde kulladığı gecikmeli aşıma yapısı varsayımı, sabit yıl değerlerie döüştürülmüş yatırım serilerii 5. yılda soraki her bir yıl aşımaları içi kullaılmıştır. Yai, OECD veri tabaıda bulua sermaye stoku verileri, yatırımları ilk beş yıl aşımaya tabi olmadığı, geri kala yıllarda ise doğrusal şekilde aşımaya uğradığı varsayımıyla hesapladığıda, bu varsayım Türkiye içi sermaye stoku hesaplaırke de korumuştur. Türkiye ekoomisi geeli içi sermaye stoku oluşturulurke, Tablo 1'de yer ala iktisadi ömür varsayımları kullaılarak öceki yıllarda bugüe t ) (5) (6)

13 yapıla yatırımları aşımaları ve eldeki mevcut miktarları hesaplamış ve bu şekilde her bir sektöre ait sermaye stokları tahmi edilmiş, sektörel sermaye stokları toplaarak ülke düzeyide sermaye stokua ulaşılmıştır. Elde edile sermaye stoku serisi döemii kapsamaktadır. Her bir yıla ait sermaye stoku hesaplamaları yapılırke daha öceki döem sabit sermaye yatırımlarıı yıpramış değerlerii dikkate alıması gereklidir. Bu amaçla öcelikle sektörler bazıda sabit sermaye yatırımlarıı cari yıl değerleri, sabit sermaye yatırımı deflatörleri ( tarafıda bölüerek 1990 yılı sabit fiyatlarıa idirgemektedir. Şekil 2: Pratik olarak PIM i Uygulaması Cari Fiyatlarda Toplam Sabit Sermaye (TSS) Oluşumu Sabit Fiyatlarda TSS Oluşumu Varlık Fiyat Edeksleri Hizmet Ömürleri ve Ölüm Foksiyou Sürekli Evater Yötemi Yıprama Foksiyou Kullaımda Çıkışlar Sabit Fiyatlarda Sabit Sermayei Tüketimi Sabit Fiyatlarda TSS Sabit Fiyatlarda Net Sermaye Stoku Cari Fiyatlarda Sabit Sermayei Tüketimi Varlık Fiyat Edeksleri Cari Fiyatlarda Net Sermaye Cari Fiyatlarda TSS k Kayak: Measurig Capital, OECD Maual (Measuremet Of Capital Stocks, Cosumptio of Fixed Capital Ad Capital Services), OECD, 2001: YÖNTEM VE BULGULAR Sermaye stoku verilerii oluşturulabilmesi içi, bu verileri temelii oluştura sabit sermaye yatırımı serisii elde edilmesi gerekmektedir. Sermaye yatırımı verilerii, mevcut saal DPT veritabaıda bulumaya 1963 öcesi yıllara ait bölümü ve bularla ilgili deflatörler Saygılı vd. (2005) çalışmasıda elde edilmiştir sorasıdaki sabit sermaye yatırımı serisi ve buları reel hale getirilmesi ( 110 )

14 içi gerekli deflatörler DPT saal veritabaıda alımıştır. Yatırım deflatörü olarak elde edile 2008 bazlı (2008=100) yatırım deflatörleri, 1990 bazlı deflatörlere döüştürülmüştür. Daha sora 2007 yılıa kadar oluşturula sektörlere göre cari sabit sermaye yatırımı serisi, her bir sektöre ait deflatörler kullaılarak reel hale getirilmiştir. Herhagi bir sektöre ait sermaye stokuu oluşturulmasıda başlagıç sermaye stokuu elde edilmesi öem taşımaktadır. Bu çalışmada başlagıç sermaye stoku değeri K 1972 dir. Bu değeri hesaplaabilmesi amacıyla her bir sektör içi yatırımı ömür değeri kadar geriye yai (t ) yılı yatırımıı elde etmek gerekmektedir. Öreği tarım sektörüde 1972 yılı sermaye stokuu hesaplaabilmesi içi e eski ( = 1949) sabit sermaye yatırım değeri ve soraki yılları değerleri toplaarak, (4) o lu formül kullaılarak hesaplaır. Bu hesaplamalar MS Office Excel programı kullaılarak alt sektörler, aa sektörler ve sektörler geeli içi dokuz başlıkta elde edilmiştir. Grafik 2. Saygılı vd. (2005) ile Tarafımızda Hesaplaa Stok Karşılaştırması (x Bi TL, 1990 Sabit Fiyatlarıyla). ( 111 )

15 Grafik 3. Aa Sektörler Bazıda Toplam Sabit Sermaye Stoku Değerleri (x Bi TL, 1990 Sabit Fiyatlarıyla). Sermaye stoku değerleri arasıdaki ilişkiler dikkate alıdığıda Türkiye geeli ile hizmetler sektörüü değerleri arasıda yüksek korelasyou (%99) olduğu dikkat çekmektedir. Tarım ve Saayi sektörü ile Türkiye geeli değerleri ise daha düşük bir korelasyoa (%94.5 ve %93.5) sahip olmakla birlikte mutlak olarak yüksek korelasyo değerlerie sahiptirler. Tablo 2. Aa Sektörler ve Türkiye Geeli Sermaye Stoku Arasıdaki Korelasyo Katsayıları. K1 (Tarım) K2 (Saayi) K6 (Hizmetler) K (0.0000) K (0.0000) (0.0000) K (0.0000) (0.0000) (0.0000) Not: Kutucuk İçideki Değerler: Solda Korelasyo Katsayısı, Sağda p-olasılığı. 5. SONUÇLAR Birçok gelişmiş ülkede sermaye stoku (birikimi) üzerie istatistiki ve ulusal veri kurumları tarafıda yayılamış veriler araştırmacıları kullaımıa suulmaktadır. Bu çalışmalar OECD tarafıda ilgili ülkeler kapsamıda yapıldığı kadar bazı gelişmiş ülkeleri kedi kurumları tarafıda da yapılabilmektedir. Acak gelişmekte ola veya azgelişmiş ülkeleri geelide resmi düzeyde sermaye stoku verilerii bulmak mümkü olmamaktadır. Verimlilik artışı ve üretim foksiyoları üzerie çalışmaları yoğuluk kazadığı özellikle so yıllık döemde üretimle ilgili verileri elde edilmesie döük çalışmalar da öem kazamaktadır. Üretim ( 112 )

16 foksiyouda temel düzeyde dahil edile biricil girdiler sermaye stoku ve işgücüyle ilgili verilerdir. İçsel büyüme modelleri çalışılmak ve uygulamak istediğide veri kalitesiyle ilgili talepler de oluşmaktadır. Bu edele sermaye stoku ve işgücüe ait daha ayrıtılı ve kalite ölçümüe döük hesaplamalar öemi artmaktadır. Diğer tarafta Türkiye içi sermaye stoku üzerie çalışmalar sıırlı düzeyde kalmış, sermaye stokuu hesaplaması çalışılır hale gelmiş acak sermaye kalitesie döük verileri toplama güçlüğü edeiyle istatistik kurumlarıı bu kouda veri üretmelerie ihtiyaç bulumaktadır. Mevcut çalışmada e gücel olarak 2003 yılıa kadar stok verilerii buluduğu (Saygılı vd., 2005) çalışmasıdaki 1963 öcesi sabit sermaye yatırımı verileride yararlaılarak, OECD tarafıda uygulaa yötemler kullaılarak sermaye stoku tahmileri elde edilmiştir. Bu yöteme göre sürekli evater yötemi kullaılmış, sabit sermaye yatırımlarıı yıpraması dikkate alıarak her bir yıl içi kullaımdaki sermaye yatırımlarıı toplamıda sermaye stoku değerleri tahmi edilmiştir. Hesaplar kapsamıda yatırım ömrü ve kullaım ömrü üzerie yıprama foksiyou varsayımlarıda diğer yapıla çalışmalar dikkate alımıştır. Elde edile souçlar Saygılı vd. (2005) çalışmasıyla karşılaştırılarak, elde edile verileri bezerlik taşıdığı görülmüş ve buda soraki sermaye birikimi gerektire çalışmalar içi kullaılabilecek şekilde sektörler bazıda yayılamıştır. KAYNAKÇA BLS - Bureau of Labor Statistics (1989), "The Impact of Research ad Developmet o Productivity Growth", Bulleti 2331, Washigto. Costa, Paolo ve Giademetrio Maragoi (1995), Productive Capital i Italy: A Disaggregated Estimate by Sectors of Origi ad Destiatio: , Review of Icome ad Wealth, 41(4), DPT - Devlet Plalama Teşkilatı (2006), DPT Makro Model Veritabaı, Akara. Maraşlıoğlu, Hayri ve Ahmet Tıktık (1991), Türkiye Ekoomiside Sektorel Gelişmeler : Üretim, Sermaye Birikimi ve İstihdam , DPT, İktisadi Plalama Başkalığı, DPT: 2271-İPB: 428. Mayes, David ad Garry Youg (1994), "Improvig the Estimates of UK Capital Stock, Natioal Istitute Ecoomic Review, (147), p OECD (1998), Iteratioal Statistical Data Base, User s Guide, Paris. OECD (2001a), Measurig Capital, OECD Maual (Measuremet Of Capital Stocks, Cosumptio Of Fixed Capital Ad Capital Services), OECD, Paris. ( 113 )

17 (2001b), Measurig Productivity: OECD Maual, Paris. Saygılı, Şeref, Cegiz Ciha ve Hasa Yurtoğlu (2005), Türkiye Ekoomiside Sermaye Birikimi, Verimlilik Ve Büyüme: , Ekoomik Modeller Ve Stratejik Araştırmalar Geel Müdürlüğü, DPT Yayı No: 2686, Akara. ( pdf) Statistics Caada (2001), Ivestmet Flows ad Capital Stock Methodology, Fixed Capital Flows ad Stocks Methodology, Caada. Ward, Michael (1976), The Measuremet of Capital The Methodology of Capital Stock Estimates i OECD Coutries, OECD, Paris. Holzl, Werer ad Robert Leisch (2004), Estimates Of Capital Stocks Ad Capital Productiıvity I Austria Maufacturig Idustries, , Viea Uiv. Of Eco. Ad Bus. Adm., Workig Papers Series: Growth ad Employmet i Europe; No:41, Hesto, Ala, Robert Summers ve Bettia Ate (2002), Pe World Table (6.1 olu versiyo: ( 114 )

18 Açıklama: Kısaltmalar: SSS (1): Tarım, Ormacılık, Avcılık ve Balıkçılık; SSS (2): Toplam Saayi; SSS (3): Madecilik ve Taşocaklığı; SSS (4): İmalat Saayi; SSS (5): Elektrik, Gaz ve Su; SSS (6): Toplam Hizmetler; SSS (7): Ulaştırma, Haberleşme ve Depolama; SSS (8): İşaat ve Bayıdırlık İşleri; SSS (9): Sağlık, Eğitim ve Turizm Sektörleri Toplamları; SSS (10): Diğer Hizmetler [Topta ve Perakede Ticaret, Lokata ve Oteller; Mali Kurumlar, Sigorta, Taşımaz Mallara Ait İşler ve Kurumlara Yrd. İş Hizmetleri; Toplum Hizmetleri, Sosyal ve Kişisel Hizmetler]; SSS (11): Toplam Sektörler. ( 115 )

19 Açıklama: Kısaltmalar: SSS (1): Tarım, Ormacılık, Avcılık ve Balıkçılık; SSS (2): Toplam Saayi; SSS (3): Madecilik ve Taşocaklığı; SSS (4): İmalat Saayi; SSS (5): Elektrik, Gaz ve Su; SSS (6): Toplam Hizmetler; SSS (7): Ulaştırma, Haberleşme ve Depolama; SSS (8): Ulaştırma Dışı Diğer Hizmetler; SSS (9): Toplam Sektörler.z ( 116 )

Öğrenci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı

Öğrenci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı Öğreci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı SORU 1. a) Ekoomii taımıı yapıız, amaçlarıı yazıız. Tam istihdam ile ekoomik büyüme arasıdaki ilişkiyi açıklayıız. b) Arz-talep kauu edir? Arz ve talep asıl artar

Detaylı

TUTGA ve C Dereceli Nokta Koordinatlarının Gri Sistem ile Tahmin Edilmesi

TUTGA ve C Dereceli Nokta Koordinatlarının Gri Sistem ile Tahmin Edilmesi TMMOB Harita ve Kadastro Mühedisleri Odası, 5. Türkiye Harita Bilimsel ve Tekik Kurultayı, 5 8 Mart 5, Akara. TUTGA ve C Dereceli Nokta Koordiatlarıı Gri istem ile Tahmi Edilmesi Kürşat Kaya *, Levet Taşcı,

Detaylı

Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteın Yöntemi

Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteın Yöntemi 3 Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteı Yötemi Bu yötem bir izdüşüm tekiğie dayaır ve yalış pozisyo olarak isimledirile matematiksel tekiğe yakıdır. Buradaki düşüce f() çizgisi üzerideki bilie iki oktada

Detaylı

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ İkici bölümde verileri frekas tablolarıı hazırlaması ve grafikleri çizilmesideki esas amaç; gözlemleri doğal olarak ait oldukları populasyo dağılışıı belirlemek ve dağılışı geel özelliklerii

Detaylı

ISF404 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ

ISF404 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ 4. HAFTA ISF44 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ PARANIN ZAMAN DEĞERİ VE GETİRİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Paraı Zama Değeri Paraı Zama Değeri Yatırım

Detaylı

Yatırım Projelerinde Kaynak Dağıtımı Analizi. Analysis of Resource Distribution in Investment Projects

Yatırım Projelerinde Kaynak Dağıtımı Analizi. Analysis of Resource Distribution in Investment Projects Uşak Üiversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (2012) 5/2, 89-101 Yatırım Projeleride Kayak Dağıtımı Aalizi Bahma Alp RENÇBER * Özet Bu çalışmaı amacı, yatırım projeleride kayak dağıtımıı icelemesidir. Yatırım

Detaylı

MADENCİLİK YATIRIM PROJELERİNİN SOSYAL KARLILIK ANALİZİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ

MADENCİLİK YATIRIM PROJELERİNİN SOSYAL KARLILIK ANALİZİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ MADENCİLİK, Cilt 42, Sayı 3, Sayfa 25-30, Eylül 2003 Vol. 42, No. 3, pp 25-30, September 2003 MADENCİLİK YATIRIM PROJELERİNİN SOSYAL KARLILIK ANALİZİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ Appraisal of Miig Ivestmet Projects

Detaylı

(3) Eğer f karmaşık değerli bir fonksiyon ise gerçel kısmı Ref Lebesgue. Ref f. (4) Genel karmaşık değerli bir fonksiyon için. (6.

(3) Eğer f karmaşık değerli bir fonksiyon ise gerçel kısmı Ref Lebesgue. Ref f. (4) Genel karmaşık değerli bir fonksiyon için. (6. Problemler 3 i Çözümleri Problemler 3 i Çözümleri Aşağıdaki özellikleri kaıtlamaızı ve buu yaıda daha fazla soyut kaıt vermeizi isteyeceğiz. h.h. eşitliğii ölçümü sıfır ola bir kümei tümleyei üzeride eşit

Detaylı

İstanbul Göztepe Bölgesinin Makine Öğrenmesi Yöntemi ile Rüzgâr Hızının Tahmin Edilmesi

İstanbul Göztepe Bölgesinin Makine Öğrenmesi Yöntemi ile Rüzgâr Hızının Tahmin Edilmesi Makie Tekolojileri Elektroik Dergisi Cilt: 8, No: 4, 011 (75-80) Electroic Joural of Machie Techologies Vol: 8, No: 4, 011 (75-80) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.tekolojikarastirmalar.com e-issn:1304-4141

Detaylı

İNTERNET SERVİS SAĞLAYICILIĞI HİZMETİ SUNAN İŞLETMECİLERE İLİŞKİN HİZMET KALİTESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

İNTERNET SERVİS SAĞLAYICILIĞI HİZMETİ SUNAN İŞLETMECİLERE İLİŞKİN HİZMET KALİTESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 17 Şubat 01 CUMA Resmî Gazete Sayı : 807 TEBLİĞ Bilgi Tekolojileri ve İletişim Kurumuda: İNTERNET SERVİS SAĞLAYICILIĞI HİZMETİ SUNAN İŞLETMECİLERE İLİŞKİN HİZMET KALİTESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ

MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ Mustafa ÖZDEMİR İ. Cem PARMAKSIZOĞLU ÖZET Düya çapıda rekabeti ö plaa çıktığı bu gükü şartlarda, e gelişmiş ürüü, e kısa sürede, e ucuza üretmek veya ilk yatırım ve işletme

Detaylı

Gayrimenkul Değerleme Esasları Dönem Deneme Sınavı I

Gayrimenkul Değerleme Esasları Dönem Deneme Sınavı I 1) I. Bia türü II. Bia yaşı III. Bia sııfı IV. İşaat evi V. Yıprama oraı Türkiye de bia metrekare ormal işaat maliyet bedelleri yukarıdakilerde hagilerie göre belirleir? A) Yalız II B) Yalız III C) II

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Makine Mühendisliği Bölümü

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Makine Mühendisliği Bölümü BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Makie Mühedisliği Bölümü 1 STAJLAR: Makie Mühedisliği Bölümü öğrecileri, öğreim süreleri boyuca 3 ayrı staj yapmakla yükümlüdürler. Bularda ilki üiversite içide e fazla 10 iş güü süreli

Detaylı

NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ

NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. KULLANILAN ŞEKİLLERİN VE NOTLARIN TELİF HAKKI KİTABIN YAZARI VE BASIM EVİNE AİTTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ Ekoometri: Sözcük

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları Alteratif üretim

Detaylı

Ki- kare Bağımsızlık Testi

Ki- kare Bağımsızlık Testi PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER Prof. Dr. Ali ŞEN Ki- kare Bağımsızlık Testi Daha öceki bölümlerde ölçümler arasıdaki ilişkileri asıl iceleeceğii gördük. Acak sıklıkla ilgileile veriler ölçüm

Detaylı

Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan semboller basit faizdeki ile aynıdır. Temel formüller ise şöyledir:

Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan semboller basit faizdeki ile aynıdır. Temel formüller ise şöyledir: 1 BİLEŞİK FAİZ: Basit faiz hesabı kısa vadeli(1 yılda az) kredi işlemleride uygulaa bir metot idi. Ayrıca basit faiz metoduda her döem içi aapara sabit kalmakta olup o döem elde edile faiz tutarı bir soraki

Detaylı

TÜRKİYE DE KAYITDIŞI EKONOMİ VE BÜYÜME İLİŞKİSİ

TÜRKİYE DE KAYITDIŞI EKONOMİ VE BÜYÜME İLİŞKİSİ ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 3, Sayı 5, 2007, ss. 7-87. TÜRKİYE DE KAYITDIŞI EKONOMİ VE BÜYÜME İLİŞKİSİ Doç.Dr. Gülsüm AKALIN Marmara Üiversitesi İİBF İktisat Bölümü gulsum@marmara.edu.tr Öğr.Gör.

Detaylı

NİĞDE İLİ RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ WIND ENERGY POTENTIAL OF NIGDE PROVINCE

NİĞDE İLİ RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ WIND ENERGY POTENTIAL OF NIGDE PROVINCE Niğde Üiersitesi Mühedislik Bilimleri Dergisi, Cilt 1, Sayı, (1), 37-47 NİĞDE İLİ RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ Uğur YILDIRIM 1,* Yauz GAZİBEY, Afşi GÜNGÖR 1 1 Makie Mühedisliği Bölümü, Mühedislik Fakültesi,

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI µ µ içi Güve Aralığı ALTERNATİF İTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMAI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testlerine Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testlerine Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahmileme ve Hipotez Testlerie Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üiversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

Doç. Dr. M. Mete DOĞANAY Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ

Doç. Dr. M. Mete DOĞANAY Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ TAHVİL DEĞERLEMESİ Doç. Dr. M. Mee DOĞANAY Prof. Dr. Ramaza AKTAŞ 1 İçerik Tahvil ve Özellikleri Faiz Oraı ve Tahvil Değeri Arasıdaki İlişki Tahvili Geiri Oraı ve Vadeye Kadar Geirisi Faiz Oraı Riski Verim

Detaylı

Enflasyon nedir? Eşdeğer hesaplamalarında enflasyon etkisini nasıl hesaba katarız? Mühendislik Ekonomisi. (Chapter 11) Enflasyon Nedir?

Enflasyon nedir? Eşdeğer hesaplamalarında enflasyon etkisini nasıl hesaba katarız? Mühendislik Ekonomisi. (Chapter 11) Enflasyon Nedir? Elasyo ve Nakit Akışlarıa Etkisi (Chapter 11) TOBB ETÜ Örek 2015 Yılıda Çocuğuuzu Üiversiteye Gödermei Maliyeti Ne Kadar Olacak? 2005 yılıda 1 yıllık üiversite masraı $17,800. Elasyo edeiyle üiversite

Detaylı

ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ

ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ 8. HAFTA ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ PORTFÖY YÖNETİMİ II Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Geleeksel Portföy Yaklaşımı, Bu yaklaşıma göre portföy bir bilim değil,

Detaylı

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2 LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ SABİT NOKTA İTERASYONU YÖNTEMİ Bu yötemde çözüme gitmek içi f( olarak verile deklem =g( şeklie getirilir. Bir başlagıç değeri seçilir ve g ( ardışık

Detaylı

ÖĞRENME ETKİLİ HAZIRLIK VE TAŞIMA ZAMANLI PARALEL MAKİNELİ ÇİZELGELEME PROBLEMİ

ÖĞRENME ETKİLİ HAZIRLIK VE TAŞIMA ZAMANLI PARALEL MAKİNELİ ÇİZELGELEME PROBLEMİ Öğreme Etkili Hazırlık ve Taşıma Zamalı Paralel Makieli Çizelgeleme Problemi HAVACILIK VE UZAY TEKNOLOJİLERİ DERGİSİ TEMMUZ 2006 CİLT 2 SAYI 4 (67-72) ÖĞRENME ETKİLİ HAZIRLIK VE TAŞIMA ZAMANLI PARALEL

Detaylı

SU KAYNAKLARI EKONOMİSİ TEMEL KAVRAMLARI Su kaynakları geliştirmesinin planlanmasında çeşitli alternatif projelerin ekonomik yönden birbirleriyle

SU KAYNAKLARI EKONOMİSİ TEMEL KAVRAMLARI Su kaynakları geliştirmesinin planlanmasında çeşitli alternatif projelerin ekonomik yönden birbirleriyle SU KYNKLRI EKONOMİSİ TEMEL KVRMLRI Su kayakları geliştirmesii plalamasıda çeşitli alteratif projeleri ekoomik yöde birbirleriyle karşılaştırılmaları esastır. Mühedis öerdiği projei tekik yöde tutarlı olduğu

Detaylı

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin 4/16/013 Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyası içi Tahmi Kitle ve Öreklem Öreklem Dağılımı Nokta Tahmii Tahmi Edicileri Özellikleri Kitle ortalaması içi Aralık Tahmii Kitle Stadart Sapması içi Aralık Tahmii

Detaylı

İKİ ÖLÇÜTLÜ PARALEL MAKİNELİ ÇİZELGELEME PROBLEMİ: MAKSİMUM TAMAMLANMA ZAMANI VE MAKSİMUM ERKEN BİTİRME

İKİ ÖLÇÜTLÜ PARALEL MAKİNELİ ÇİZELGELEME PROBLEMİ: MAKSİMUM TAMAMLANMA ZAMANI VE MAKSİMUM ERKEN BİTİRME V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, İstabul Ticaret Üversitesi, 25-27 Kasım 2005 İKİ ÖLÇÜTLÜ PARALEL MAKİNELİ ÇİZELGELEME PROBLEMİ: MAKSİMUM TAMAMLANMA ZAMANI VE MAKSİMUM ERKEN BİTİRME Tamer EREN

Detaylı

İŞLETİM KARAKTERİSTİĞİ EĞRİSİ VE BİR ÇALIŞMA THE OPERATING CHARACTERISTIC CURVE AND A CASE STUDY

İŞLETİM KARAKTERİSTİĞİ EĞRİSİ VE BİR ÇALIŞMA THE OPERATING CHARACTERISTIC CURVE AND A CASE STUDY Süleyma Demirel Üiversitesi Vizyoer Dergisi Suleyma Demirel Uiversity The Joural of Visioary İŞLETİM KARAKTERİSTİĞİ EĞRİSİ VE BİR ÇALIŞMA ÖZET Yrd. Doç. Dr. Halil ÖZDAMAR 1 İstatistiksel kalite kotrol

Detaylı

ISL 418 Finansal Vakalar Analizi

ISL 418 Finansal Vakalar Analizi 23.3.218 2. HAFTA ISL 18 Fiasal Vakalar Aalizi Paraı Zama Değeri Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Paraı Zama Değeri Paraı Zama Değeri Yatırım ve fiasma kararlarıda rasyoelliği yakalamak

Detaylı

AÇIK ĐŞLETME BASAMAKLARI TENÖR KONTROLÜNDE JEOĐSTATĐSTĐKSEL TAHMĐN MODELĐ SEÇĐMĐ

AÇIK ĐŞLETME BASAMAKLARI TENÖR KONTROLÜNDE JEOĐSTATĐSTĐKSEL TAHMĐN MODELĐ SEÇĐMĐ Eskişehir Osmagazi Üiversitesi Müh.Mim.Fak.Dergisi C.XXI, S., 2008 Eg&Arch.Fac. Eskişehir Osmagazi Uiversity, Vol..XXI, No:, 2008 Makalei Geliş Tarihi : 2.02.2007 Makalei Kabul Tarihi : 23.03.2007 AÇIK

Detaylı

İSTATİSTİK 2. Tahmin Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr

İSTATİSTİK 2. Tahmin Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr İSTATİSTİK 2 Tahmi Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI aysecagli@beyket.edu.tr İstatistik yötemler İstatistik yötemler Betimsel istatistik Çıkarımsal istatistik Tahmi Hipotez testleri Nokta tahmii Aralık

Detaylı

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler.

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler. OLASILIK VE İSTATİSTİK DERSLERİ ÖZET NOTLARI İstatistik: verileri toplaması, aalizi, suulması ve yorumlaması ile ilgili ilkeleri ve yötemleri içere ve bu işlemleri souçlarıı probabilite ilkelerie göre

Detaylı

3. Bölüm Paranın Zaman Değeri. Prof. Dr. Ramazan AktaĢ

3. Bölüm Paranın Zaman Değeri. Prof. Dr. Ramazan AktaĢ 3. Bölüm Paraı Zama Değeri Prof. Dr. Ramaza AktaĢ Amaçlarımız Bu bölümü tamamladıkta sora aşağıdaki bilgi ve becerilere sahip olabileceksiiz: Paraı zama değeri kavramıı alaşılması Faiz türlerii öğremek

Detaylı

Sevdiğiniz her şey güvence altında

Sevdiğiniz her şey güvence altında HAKKINDA Sevdiğiiz her şey güvece altıda Baksaş Sigorta 1994 yılıda Türkiye i öemli saayi şirketleri arasıda yer ala Bakioğlu Holdig büyeside kurulmuştur. Bakioğlu Holdig; Ambalaj Grup Şirketleri yaıda;

Detaylı

AFYONKARAHİSAR İLİ YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ. Ziya DEMİRKOL 1 Mehmet ÇUNKAŞ 2

AFYONKARAHİSAR İLİ YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ. Ziya DEMİRKOL 1 Mehmet ÇUNKAŞ 2 S.Ü. Müh. Bilim ve Tek. Derg., c.2, s.1, 2014 Selcuk Uiv. J. Eg. Sci. Tech., v.2,.1, 2014 ISSN: 2147-9364 (Elektroik) AFYONKARAHİSAR İLİ YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ Ziya DEMİRKOL 1 Mehmet ÇUNKAŞ 2

Detaylı

The Determination of Food Preparation and Consumption of the Working and Non-Working Women in Samsun

The Determination of Food Preparation and Consumption of the Working and Non-Working Women in Samsun Research Turkish Joural of Family Medicie & Primary Care www.tjfmpc.com The Determiatio of Food Preparatio ad Cosumptio of the Workig ad No-Workig Wome i Samsu Samsu İlide, ve Kadıları, Evde Besi Hazırlama

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.tekolojikarastirmalar.com e-issn:134-4141 Makie Tekolojileri Elektroik Dergisi 28 (3) 41-48 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Makale Düşük Sıcak Kayaklı Isı Pompaları Eerji Maliyet Aalizi Özet Murat KAYA Hitit

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI Projesii Kousu: Bir çekirgei metre, metre veya 3 metre zıplayarak uzuluğu verile bir yolu kaç farklı şekilde gidebileceği ya da bir kişii veya (veya 3) basamak atlayarak basamak sayısı verile bir merdivei

Detaylı

Veteriner İlaçları Satış Yetkisinin Veteriner Hekimliği Açısından Değerlendirilmesi: II. İlaç Satış Yetkisinin Vizyon ve Bilanço Üzerine Etkileri [1]

Veteriner İlaçları Satış Yetkisinin Veteriner Hekimliği Açısından Değerlendirilmesi: II. İlaç Satış Yetkisinin Vizyon ve Bilanço Üzerine Etkileri [1] Kafkas Uiv Vet Fak Derg 6 ():, 00 DOI:0./kvfd.00.6 RESEARCH ARTICLE Veterier İlaçları Satış Yetkisii Veterier Hekimliği Açısıda Değerledirilmesi: II. İlaç Satış Yetkisii Vizyo ve Bilaço Üzerie Etkileri

Detaylı

Kırsal Kalkınma için IPARD Programı ndan Sektöre BÜYÜK DESTEK

Kırsal Kalkınma için IPARD Programı ndan Sektöre BÜYÜK DESTEK KAPAK KONUSU Kırsal Kalkıma içi IPARD Programı da Sektöre BÜYÜK DESTEK Kırsal Kalkıma (IPARD) Programı Kırmızı Et Üretimi ve Et Ürülerii İşlemesi ve Pazarlaması alalarıda gerçekleştirilecek yatırımları

Detaylı

YAPIM YÖNETİMİ - EKONOMİSİ 04

YAPIM YÖNETİMİ - EKONOMİSİ 04 İşaat projelerii içi fiasal ve ekoomik aaliz yötemleri İşaat projeleri içi temel maliyet kavramları Yaşam boyu maliyet: Projei kafamızda şekillemeye başladığı ada itibare başlayıp kullaım ömrüü tamamlayaa

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

ISF404 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ

ISF404 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ .4.26 5. HAFTA ISF44 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ Mekul Kıymet Yatırımlarıı Değerlemesi Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Temel Değerleme Modeli Mekul Kıymet Değerlemesi

Detaylı

HİPOTEZ TESTLERİ. İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adlandırılır. Ortaya atılan doğru veya yanlış iddialara hipotez denir.

HİPOTEZ TESTLERİ. İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adlandırılır. Ortaya atılan doğru veya yanlış iddialara hipotez denir. HİPOTEZ TETLERİ İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adladırılır. Ortaya atıla doğru veya yalış iddialara hipotez deir. Öreği para hilesizdir deildiğide bu bir hipotezdir. Ortaya atıla iddiaya

Detaylı

Tek Bir Sistem için Çıktı Analizi

Tek Bir Sistem için Çıktı Analizi Tek Bir Sistem içi Çıktı Aalizi Bezetim ile üretile verile icelemesie Çıktı Aalizi deir. Çıktı Aalizi, bir sistemi performasıı tahmi etmek veya iki veya daha fazla alteratif sistem tasarımıı karşılaştırmaktır.

Detaylı

SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ

SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN SAPTANMASI ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Prof. Dr. Ergu Karaağaoğlu H.Ü. Tıp Fakültesi Biyoistatistik ABD ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN SAPTANMASI

Detaylı

ANA NİRENGİ AĞLARINDA NİRENGİ SAYISINA GÖRE GPS ÖLÇÜ SÜRELERİNİN KURAMSAL OLARAK BULUNMASI

ANA NİRENGİ AĞLARINDA NİRENGİ SAYISINA GÖRE GPS ÖLÇÜ SÜRELERİNİN KURAMSAL OLARAK BULUNMASI TMMOB Harita ve Kadastro Mühedisleri Odası 13. Türkiye Harita Bilimsel ve Tekik Kurultayı 18 22 Nisa 2011, Akara ANA NİRENGİ AĞLARINDA NİRENGİ SAYISINA GÖRE GPS ÖLÇÜ SÜRELERİNİN KURAMSAL OLARAK BULUNMASI

Detaylı

ÜNİTE. İSTATİSTİĞE GİRİŞ Prof.Dr.Erkan OKTAY İÇİNDEKİLER HEDEFLER İNDEKSLER

ÜNİTE. İSTATİSTİĞE GİRİŞ Prof.Dr.Erkan OKTAY İÇİNDEKİLER HEDEFLER İNDEKSLER HEDEFLER İÇİNDEKİLER İNDEKSLER Basit İdeksler Bileşik İdeksler Tartısız İdeksler Tartılı İdeksler Mekâ İdeksleri İSTATİSTİĞE GİRİŞ Prof.Dr.Erka OKTAY İktisadi göstergeleri daha iyi yorumlayıp karşılaştırılabilecek

Detaylı

MACH SAYISININ YAPAY SİNİR AĞLARI İLE HESAPLANMASI

MACH SAYISININ YAPAY SİNİR AĞLARI İLE HESAPLANMASI V. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI UHUK-014-065 8-10 Eylül 014, Erciyes Üiversitesi, Kayseri MACH SAYISININ YAPAY SİNİR AĞLARI İLE HESAPLANMASI İlke TÜRKMEN 1 Erciyes Üiversitesi, Kayseri Seda ARIK

Detaylı

5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ

5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ 5 İKİNCİ MERTEBEDEN LİNEER DİF. DENKLEMLERİN SERİ ÇÖZÜMLERİ Bir lieer deklemi geel çözümüü bulmak homoje kısmı temel çözümlerii belirlemesie bağlıdır. Sabit katsayılı diferasiyel deklemleri temel çözümlerii

Detaylı

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE İSTATİSTİKSEL YORUMLAMA TAHMİNLEME SÜRECİ VE YORUMLAMA SÜRECİ ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ ÖRNEKLEME VE ÖRNEKLEME ÖRNEKLEME DAĞILIMLARI VE ÖRNEKLEME DAĞILIMLARI Yorumlama

Detaylı

ˆp x p p(1 p)/n. Ancak anakütle oranı p bilinmediğinden bu ilişki doğrudan kullanılamaz.

ˆp x p p(1 p)/n. Ancak anakütle oranı p bilinmediğinden bu ilişki doğrudan kullanılamaz. YTÜ-İktisat İstatistik II Aralık Tahmii II 1 ANAKÜTLE ORANININ (p GÜVEN ARALIKLARI (BÜYÜK ÖRNEKLEMLERDE Her birii başarı olasılığı p ola birbiride bağımsız Beroulli deemeside öreklemdeki başarı oraıı ˆp

Detaylı

2016 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI RİSK ANALİZİ VE AKTÜERYAL MODELLEME. aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir? n exp 1.

2016 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI RİSK ANALİZİ VE AKTÜERYAL MODELLEME. aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir? n exp 1. 06 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI Soru Toplam hasar miktarı S i olasılık ürete foksiyou X x i PS ( t) = E( t ) = exp λi( t ) ise P S(0) aşağıdaki seçeeklerde hagiside verilmiştir? A) 0 B) C) exp λ i

Detaylı

BİLGİNİN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNDEN YARARLANARAK EĞİTİMDE PAYLAŞIMI

BİLGİNİN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNDEN YARARLANARAK EĞİTİMDE PAYLAŞIMI The Turkish Olie Joural of Educatioal Techology TOJET July 2005 ISSN: 106521 volume Issue Article 16 BİLGİNİN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNDEN YARARLANARAK EĞİTİMDE PAYLAŞIMI Yard. Doç. Dr. Bahadti RÜZGAR Marmara

Detaylı

EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Girdi Analizi Prosedürü. Dağılıma Uyum Testleri. Dağılıma Uyumun Kontrol Edilmesi. Girdi Analizi-II Ders 9

EME 3117 SİSTEM SIMÜLASYONU. Girdi Analizi Prosedürü. Dağılıma Uyum Testleri. Dağılıma Uyumun Kontrol Edilmesi. Girdi Analizi-II Ders 9 ..7 EME 37 Girdi Aalizi Prosedürü SİSTEM SIMÜLASYONU Modelleecek sistemi (prosesi) dokümate et Veri toplamak içi bir pla geliştir Veri topla Verileri grafiksel ve istatistiksel aalizii yap Girdi Aalizi-II

Detaylı

DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkanı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ

DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkanı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkaı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ ARAŞTIRMADA PLANLAMA VE ÇÖZÜMLEME (03-09 Ocak 014 Y.ÇELİK) Araştırma Süreci (The research

Detaylı

TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ Sapmasızlık 3.2. Tutarlılık 3.3. Etkinlik minimum varyans 3.4. Aralık tahmini (güven aralığı)

TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ Sapmasızlık 3.2. Tutarlılık 3.3. Etkinlik minimum varyans 3.4. Aralık tahmini (güven aralığı) 3 TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ 3.1. Sapmasızlık 3.. Tutarlılık 3.3. Etkilik miimum varyas 3.4. Aralık tahmii (güve aralığı) İyi bir tahmi edici dağılımı tahmi edilecek populasyo parametresie yakı civarda

Detaylı

GÜMRÜK TARİFE UYGULAMALARI. İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

GÜMRÜK TARİFE UYGULAMALARI. İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü GÜMRÜK TARİFE UYGULAMALARI İstabul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü SINIFLANDIRMA Sııfladırma Türk Gümrük Tarife Cetvelide eşyaı yer aldığı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyouu tespit edilme işlemi olarak

Detaylı

KİMYASAL DENGE (GİBBS SERBEST ENERJİSİ MİNİMİZASYONU) MODELLEMESİ

KİMYASAL DENGE (GİBBS SERBEST ENERJİSİ MİNİMİZASYONU) MODELLEMESİ KİMYASAL DENGE (GİBBS SERBEST ENERJİSİ MİNİMİZASYONU) MODELLEMESİ M. Turha ÇOBAN Ege Üiversitesi, Mühedislik Fakultesi, Makie Mühedisliği Bölümü, Borova, İZMİR Turha.coba@ege.edu.tr Özet: Kimyasal degei

Detaylı

2.2. Fonksiyon Serileri

2.2. Fonksiyon Serileri 2.2. Foksiyo Serileri Taım.. Herhagi bir ( u (x reel (gerçel değerli foksiyo dizisi verilsi. Bu m foksiyo dizisii tüm terimlerii toplamıa, yai u m (x + u m+ (x + u m+2 (x + u m+3 (x + + u m+ (x + = k=m

Detaylı

İSTATİSTİK DERS NOTLARI

İSTATİSTİK DERS NOTLARI Balıkesir Üiversitesi İşaat Mühedisliği Bölümü umutokka@balikesir.edu.tr İSTATİSTİK DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Umut OKKAN idrolik Aabilim Dalı Balıkesir Üiversitesi İşaat Mühedisliği Bölümü Bölüm 5 Örekleme

Detaylı

Bindokuzyüzseksekdörtten beri devam eden ayrılıkçı PKK terörünün Türkiye ye TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ ÖZEL RAPOR 21. YÜZYIL

Bindokuzyüzseksekdörtten beri devam eden ayrılıkçı PKK terörünün Türkiye ye TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ ÖZEL RAPOR 21. YÜZYIL Özel Rapor 12 Mart 2013 21. YÜZYIL TÜRKİYE ENSTİTÜSÜ AYRILIKÇI PKK TERÖRÜNÜN EKONOMİK MALİYETİ Yazar Hakkıda Servet Mutlu 1995-1997 yılları arasıda Ege Üiversitesi de deka yardımcısı ve İktisat bölümü

Detaylı

DİKDÖRTGEN SPİRAL ANTENLER ÜZERİNE BİR İNCELEME

DİKDÖRTGEN SPİRAL ANTENLER ÜZERİNE BİR İNCELEME DİKDÖRTGEN SPİRAL ANTENLER ÜZERİNE BİR İNCELEME Uğur SAYNAK ve Alp KUŞTEPELİ Elektrik-Elektroik Mühedisliği Bölümü İzmir Yüksek Tekoloji Estitüsü, 35430, Urla, İZMİR e-posta: ugursayak@iyte.edu.tr e-posta:

Detaylı

A dan Z ye FOREX. Invest-AZ 2014

A dan Z ye FOREX. Invest-AZ 2014 A da Z ye FOREX Ivest-AZ 2014 Adres Telefo E-mail Url : Büyükdere Caddesi, Özseze ş Merkezi, C Blok No:126 Esetepe, Şişli, stabul : 0212 238 88 88 (Pbx) : bilgi@ivestaz.com.tr : www.ivestaz.com.tr Yap

Detaylı

FİBER BRAGG IZGARA TABANLI OPTİK SENSÖRÜN ANALİZİ

FİBER BRAGG IZGARA TABANLI OPTİK SENSÖRÜN ANALİZİ FİER RAGG IZGARA TAANLI OPTİK SENSÖRÜN ANALİZİ Lale KARAMAN 1 N. Özlem ÜNVERDİ Elektroik ve Haberleşme Mühedisliği ölümü Elektrik-Elektroik Fakültesi Yıldız Tekik Üiversitesi, 34349, eşiktaş, İstabul 1

Detaylı

Eczacılık Fakültesi Öğrencilerinin Mesleğe Yaklaşımları Pharmacy Students' Approach to Their Profession

Eczacılık Fakültesi Öğrencilerinin Mesleğe Yaklaşımları Pharmacy Students' Approach to Their Profession Eczacılık Fakültesi Öğrecilerii Mesleğe Yaklaşımları Pharmacy Studets' Approach to Their Professio Işıl ŞİMŞEK* Yıldır ATAKURT** Bihter YAZICIOĞLU*** ÖZET Bu çalışmada, Eczacılık Fakültesi öğrecilerii

Detaylı

Günlük Bülten. 06 Şubat 2013. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Ocak ayında 120.16'ya yükseldi

Günlük Bülten. 06 Şubat 2013. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Ocak ayında 120.16'ya yükseldi 06 Şubat 2013 Çarşamba Gülük Bülte İMKB verileri İMKB 100 80,309.9 Piyasa Değeri-TÜM ($m) 321,722.1 Halka Açık Piyasa Değeri-TÜM ($m) 92,241.7 Gülük İşlem Hacmi-TÜM ($m) 1,673.26 Yurtdışı piyasalar Borsalar

Detaylı

YAPISAL ELEMANLARIN TİTREŞİM FREKANSLARININ ANALİZİ İÇİN ÜÇ BOYUTLU TIMOSHENKO KİRİŞ ELEMANI

YAPISAL ELEMANLARIN TİTREŞİM FREKANSLARININ ANALİZİ İÇİN ÜÇ BOYUTLU TIMOSHENKO KİRİŞ ELEMANI 2. Türkiye Deprem Mühedisliği ve Sismoloji Koferası YAPISAL ELEMANLARIN TİTREŞİM FREKANSLARININ ANALİZİ İÇİN ÜÇ BOYUTLU TIMOSHENKO KİRİŞ ELEMANI ÖZET: O. Soydaş 1 ve A. Sarıtaş 2 1 Doktora Öğrecisi, İşaat

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferasiyel Deklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulumak veya kullaım koşulları hakkıda bilgi içi http://ocw.mit.edu/terms web sitesii ziyaret ediiz.

Detaylı

DENEY 4 Birinci Dereceden Sistem

DENEY 4 Birinci Dereceden Sistem DENEY 4 Birici Derecede Sistem DENEYİN AMACI. Birici derecede sistemi geçici tepkesii icelemek.. Birici derecede sistemi karakteristiklerii icelemek. 3. Birici derecede sistemi zama sabitii ve kararlı-durum

Detaylı

Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri. n c = nc i= 1 n ca i. k 1. i= r n. Σ sembolü ile bilinmesi gerekli bazı formüller : 1) k =1+ 2 + 3+...

Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri. n c = nc i= 1 n ca i. k 1. i= r n. Σ sembolü ile bilinmesi gerekli bazı formüller : 1) k =1+ 2 + 3+... MC formülüü doğruluğuu tümevarım ilkesi ile gösterelim. www.matematikclub.com, 00 Cebir Notları Gökha DEMĐR, gdemir@yahoo.com.tr Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri Tümevarım Metodu : Matematikte kulladığımız

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme SAYISAL ÇÖZÜMLEME Saısal Çözümleme SAYISAL ÇÖZÜMLEME 8. Hafta İNTERPOLASYON Saısal Çözümleme 2 İÇİNDEKİLER Ara Değer Hesabı İterpolaso Doğrusal Ara Değer Hesabı MATLAB ta İterpolaso Komutuu Kullaımı Lagrace

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.tekolojikarastirmalar.com ISSN:34-44 Makie Tekolojileri Elektroik Dergisi 7 () 35-4 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Makale Polivili Klorür (Pvc) Malzemeleri Sıcaklığa Bağlı Titreşim Özelliklerii Đcelemesi

Detaylı

Veri nedir? p Veri nedir? p Veri kalitesi p Veri önişleme. n Geometrik bir bakış açısı. n Olasılıksal bir bakış açısı

Veri nedir? p Veri nedir? p Veri kalitesi p Veri önişleme. n Geometrik bir bakış açısı. n Olasılıksal bir bakış açısı Veri edir? p Veri edir? Geometrik bir bakış açısı p Bezerlik Olasılıksal bir bakış açısı p Yoğuluk p Veri kalitesi p Veri öişleme Birleştirme Öreklem Veri küçültme p Temel bileşe aalizi (Pricipal Compoet

Detaylı

ANALİTİK HİYERARŞİ YÖNTEMİ İLE İLKOKUL SEÇİMİ

ANALİTİK HİYERARŞİ YÖNTEMİ İLE İLKOKUL SEÇİMİ Marmara Üiversitesi İ.İ.B.F. Dergisi YIL 2008, CİLT XXIV, SAYI 1 ANALİTİK HİYERARŞİ YÖNTEMİ İLE İLKOKUL SEÇİMİ Yrd.Doç.Dr. Üal H. ÖZDEN * ÖZET Aalitik hiyerarşi yötemi (AHY) karar almada, bir kişii veya

Detaylı

Türkiye de Sivil Havacılık Eğitimleri

Türkiye de Sivil Havacılık Eğitimleri ANALİZ Türkiye de Sivil Havacılık Eğitimleri Bu makalede, ekoomi ile arasıda etkilee-etkileye ilişkisi edei ile kamuoyuu sürekli güdemide yer ala, küresel ve ulusal gelişim oraı edei ile so yıllarda daha

Detaylı

TAYVAN ÇİN HALK CUMHURİYETİ İLİŞKİLERİNDE SOSYOLOJİK DÖNÜŞÜM

TAYVAN ÇİN HALK CUMHURİYETİ İLİŞKİLERİNDE SOSYOLOJİK DÖNÜŞÜM Türkmeeli İşbirliği ve Kültür Vakfı AVRASYA İNCELEMELERİ MERKEZİ CENTER FOR EURASIAN STUDIES TAYVAN ÇİN HALK CUMHURİYETİ İLİŞKİLERİNDE SOSYOLOJİK DÖNÜŞÜM ÇİN TAYVAN 30 Aralık 2014, Akara TAYVAN ÇİN HALK

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNA ELEMANLARI LABORATUARI DENEY FÖYÜ

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNA ELEMANLARI LABORATUARI DENEY FÖYÜ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK AKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNA ELEMANLARI LABORATUARI DENEY ÖYÜ DENEY I VİDALARDA OTOBLOKAJ DENEY II SÜRTÜNME KATSAYISININ BELİRLENMESİ DERSİN

Detaylı

Bir Rasgele Değişkenin Fonksiyonunun Olasılık Dağılımı

Bir Rasgele Değişkenin Fonksiyonunun Olasılık Dağılımı 5.Ders Döüşümler Bir Rasgele Değişkei Foksiyouu Olasılık Dağılımı Bu kısımda olasılık dağılımı bilie bir rasgele değişkei foksiyoları ola rasgele değişkeleri olasılık dağılımlarıı buluması ile ilgileeceğiz.

Detaylı

KALİTE VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME İÇİN MÜŞTERİ GERİ BİLDİRİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

KALİTE VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME İÇİN MÜŞTERİ GERİ BİLDİRİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Altı Sigma Yalı Koferasları (9- Mayıs 8) KALİTE VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME İÇİN MÜŞTERİ GERİ BİLDİRİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Serka ATAK Evre DİREN Çiğdem CİHANGİR Murat Caer TESTİK ÖZET Ürü ve hizmet kalitesii

Detaylı

PROJE RAPORU. PROJENİN ADI: Karmaşık Sayıların n. Dereceden Kökler Toplamı ve Trigonometrik Yansımaları

PROJE RAPORU. PROJENİN ADI: Karmaşık Sayıların n. Dereceden Kökler Toplamı ve Trigonometrik Yansımaları PROJE RAPORU PROJENİN ADI: Karmaşık Sayıları. Derecede Kökler Toplamı ve Trigoometrik Yasımaları PROJENİN AMACI: Karmaşık sayıı karekökleri toplamı sıfırdır. Peki. derecede kök toplamı içi de geçerli miydi?

Detaylı

AKIŞKAN BORUSU ve VANTİLATÖR DENEYİ

AKIŞKAN BORUSU ve VANTİLATÖR DENEYİ AKIŞKA BORUSU ve ATİLATÖR DEEYİ. DEEYİ AMACI a) Lüle ile debi ölçmek, b) Dairesel kesitli bir borudaki türbülaslı akış şartlarıda hız profili ve eerji kayıplarıı deeysel olarak belirlemek ve literatürde

Detaylı

YENĐ BĐR ADAPTĐF FĐLTRELEME YÖNTEMĐ: HĐBRĐD GS-NLMS ALGORĐTMASI

YENĐ BĐR ADAPTĐF FĐLTRELEME YÖNTEMĐ: HĐBRĐD GS-NLMS ALGORĐTMASI Uludağ Üiversitesi ühedislik-imarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 3, Sayı, 008 YENĐ BĐR ADAPĐF FĐLRELEE YÖNEĐ: HĐBRĐD GS-NLS ALGORĐASI Sedat ĐRYAKĐ * eti HAUN ** Osma Hilmi KOÇAL ** Özet: Bu makalede, adaptif

Detaylı

BİR ÇUBUĞUN MODAL ANALİZİ. A.Saide Sarıgül

BİR ÇUBUĞUN MODAL ANALİZİ. A.Saide Sarıgül BİR ÇUBUĞUN MODAL ANALİZİ A.Saide Sarıgül DENEYİN AMACI: Akastre bir çubuğu modal parametrelerii (doğal frekas, titreşim biçimi, iç söümü) elde edilmesi. TANIMLAMALAR: Modal aaliz: Titreşe bir sistemi

Detaylı

AKTİF ELEKTRİK ENERJİSİ TEDARİK FİYAT ENDEKSİ HESAPLAMA METODOLOJİSİ

AKTİF ELEKTRİK ENERJİSİ TEDARİK FİYAT ENDEKSİ HESAPLAMA METODOLOJİSİ AKTİF ELEKTRİK ENERJİSİ TEDARİK FİYAT ENDEKSİ HESAPLAMA METODOLOJİSİ 1. AMAÇ 1.1. Bu Metodoloji ile, İletim ve dağıtım sistemi kullaıcısı, serbest tüketici ve ulusal tarife tüketicilerie ait, uzlaştırma

Detaylı

BÜYÜME VE İHRACAT ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

BÜYÜME VE İHRACAT ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ BÜYÜME VE İHRACAT ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Yrd. Doç. Dr. Erdal Demirha Afyo Kocatepe Üiversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Özet Bu çalışma Türkiye de 1990 yılıı ilk çeyreğide

Detaylı

ORMAN ENVANTERİ VE MEŞCERE ÖLÇÜMÜ

ORMAN ENVANTERİ VE MEŞCERE ÖLÇÜMÜ ORMAN ENVANTERİ VE MEŞCERE ÖLÇÜMÜ Ormaı e öemli bölümüü, kapitali büyük kısmıı oluştura, ağaç serveti oluşturmaktadır. Ormada ağaç serveti deilice, var ola hacim ve buu faizi durumuda ola hacim artımı

Detaylı

MONTE CARLO BENZETİMİ

MONTE CARLO BENZETİMİ MONTE CARLO BENZETİMİ U(0,) rassal değişkeler kullaılarak (zamaı öemli bir rolü olmadığı) stokastik ya da determiistik problemleri çözümüde kullaıla bir tekiktir. Mote Carlo simülasyou, geellikle statik

Detaylı

3. TEKNE FORM PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ

3. TEKNE FORM PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ . TEKNE FOR ARAETREERİNİN EİRENESİ Kovasiyoel gemi formlarıı performası büyük ölçüde ekesit alaları ve dizay su hattı eğrilerii formua bağlıdır. u edele bu eğrileri taımlaya blok katsayısı (), orta kesit

Detaylı

ON THE TRANSFORMATION OF THE GPS RESULTS

ON THE TRANSFORMATION OF THE GPS RESULTS Niğde Üiversitesi Mühedislik Bilimleri Dergisi, Cilt 6 Sayı -, (00), 7- GPS SONUÇLARININ DÖNÜŞÜMÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME Meti SOYCAN* Yıldız Tekik Üiversitesi, İşaat Fakültesi, Jeodezi Ve Fotogrametri Mühedisliği

Detaylı

Standart Formun Yapısı. Kanonik Form. DP nin Formları SİMPLEX YÖNTEMİ DP nin Düzenleniş Şekilleri. 1) Optimizasyonun anlamını değiştirme

Standart Formun Yapısı. Kanonik Form. DP nin Formları SİMPLEX YÖNTEMİ DP nin Düzenleniş Şekilleri. 1) Optimizasyonun anlamını değiştirme 5.0.06 DP i Düzeleiş Şekilleri DP i Formları SİMPLEX YÖNTEMİ ) Primal (özgü) form ) Kaoik form 3) Stadart form 4) Dual (ikiz) form Ayrı bir kou olarak işleecek Stadart formlar Simplex Yötemi içi daha elverişli

Detaylı

TĐCARĐ MATEMATĐK - 5.2 Bileşik Faiz

TĐCARĐ MATEMATĐK - 5.2 Bileşik Faiz TĐCARĐ MATEMATĐK - 5 Bileşik 57ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER: Örek 57: 0000 YTL yıllık %40 faiz oraıyla yıl bileşik faiz ile bakaya yatırılmıştır Bu paraı yılı souda ulaşacağı değer edir? IYol: PV = 0000 YTL = PV (

Detaylı

TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR

TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR TOPOLOJİK TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Kümeler ve Foksiyolar A ı bir elemaıa B i yalız bir elemaıı eşleye bağıtıya bir foksiyo deir. f : A B, Domf = U A ve ragef B dir. Taım 1.1.1. f : A B foksiyou içi V A olsu.

Detaylı

OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİLERDE MÜZİK EĞİTİMİ İLE ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE TERAPÖTİK BİR ÇALIŞMA

OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİLERDE MÜZİK EĞİTİMİ İLE ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE TERAPÖTİK BİR ÇALIŞMA Joural of Research i Educatio ad Teachig OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİLERDE MÜZİK EĞİTİMİ İLE ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE TERAPÖTİK BİR ÇALIŞMA Yard.Doç.Dr. Tüli Malkoç Marmara Üiversitesi

Detaylı

Günlük Bülten. 31 Ocak 2013. Turizm gelirleri 2012 yılında %1.8 arttı. HSBC Takipteki Şirketler 4Ç 2012 Finansal Tahminleri

Günlük Bülten. 31 Ocak 2013. Turizm gelirleri 2012 yılında %1.8 arttı. HSBC Takipteki Şirketler 4Ç 2012 Finansal Tahminleri 31 Ocak 2013 Perşembe Gülük Bülte İMKB verileri İMKB 100 78,982.9 Piyasa Değeri-TÜM ($m) 315,056.7 Halka Açık Piyasa Değeri-TÜM ($m) 90,359.1 Gülük İşlem Hacmi-TÜM ($m) 2,603.21 Turizm gelirleri 2012 yılıda

Detaylı

İSTATİSTİKSEL TAHMİN. Prof. Dr. Levent ŞENYAY VIII - 1 İSTATİSTİK II

İSTATİSTİKSEL TAHMİN. Prof. Dr. Levent ŞENYAY VIII - 1 İSTATİSTİK II 8 İSTATİSTİKSEL TAHMİN 8.. İstatistiksel tahmileyiciler 8.. Tahmileyicileri Öellikleri 8... Sapmasılık 8... Miimum Varyaslılık 8..3. Etkilik 8.3. Aralık Tahmii 8.4. Tchebysheff teoremi Prof. Dr. Levet

Detaylı

Değişkenler: Bir problemin modeli kurulduktan sonra değeri hesaplanacak olan bilinmeyen simgelerdir.

Değişkenler: Bir problemin modeli kurulduktan sonra değeri hesaplanacak olan bilinmeyen simgelerdir. 2. DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (DP) 2.1. DP i Taımı ve Bazı Temel Kavramlar Model: Bir sistemi değişe koşullar altıdaki davraışlarıı icelemek, kotrol etmek ve geleceği hakkıda varsayımlarda bulumak amacı ile

Detaylı