Doç. Dr. Osman HALAÇ İ.Ü. İşletme Fakültesi Kontilatif Analizler ve Programlama Kürsüsü ÖZET

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Doç. Dr. Osman HALAÇ İ.Ü. İşletme Fakültesi Kontilatif Analizler ve Programlama Kürsüsü ÖZET"

Transkript

1 HADDE MAMÜLLERİ OPTİMUM BİLEŞİM MODELİ Dç. Dr. Osman HALAÇ İ.Ü. İşletme Fakültesi Kntilatif Analizler ve Prgramlama Kürsüsü S U M M A R Y İn this article, «Optimum Mis Mdel» has heen re vealed fr the year 1977, ERDEMİR fiat prducts. ÖZET Bu makalede ERDEMİR 1977 yılı için hadde mamulleri ptimum bileşim mdeli açıklanmaktadır. 1 Entegre Demir Çelik Üretim Sistemi Entegre demir-çelik üretim sistemi alternatifleri çk faz- Entegre demir-çelik üretim sistemi alternatifleri çk fazla lan bir sistemdir. Bu örneklerden biri «Entegre Demir-Çelik Üretim Süreçleri» Şekil-1 de blk diyagram larak verilmiştir. Entegre demir-çelik üretim sistemi 1) demir-çelik sektörü, 2) entegre demir-çelik fabrikaları, 3) entegre demir-çelik fabrikası, 4) üretim kademeleri larak üst ve alt sistemlere ayrılabilir. Üretim kademeleri hakkında genel bilgi, entegre demir-çelik üretim kitaplarında bulunabilir. Prblemlerin ayrımı ise aşağıda verilen üretim kademelerine göre yapüabiiir: 1) Taş kömürü kaynakları ve kk fırınları arasında dağıtım sistemi (1). (1) HALAÇ, O., Taş Kömürü Optimum Dağıtım Mdeli İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt. 9, Sayı 1 (Nisan 1980), s ,

2 O. HALAÇ TAS KÖMÜRÜ CEVHER I SICAK HADDE p. SİCAK MAMULLER SOĞUK HADDE SOĞUK MAMULLER Şekil-1 DEMİR-ÇELİK ÜRETİM SÜRECİ BLOK DİYAGRAMI

3 HADDE MAMULLERİ OPTİMUM BİLEŞİMİ MODELİ. 2) Demir cevheri kaynakları ile yüksek fırınlar arasında, demir cevheri dağıtım sistemi. 3) Yüksek fırın harman prblemi (2). 4) Oksijen değiştirgeci (LD), Siemens Martin fırınları, elektrik ark fırınlarının ptimizasynu. 5) Sıcak ve sğuk hadde. ürünleri ptimum bileşim mdeli.. Tanımlanan üst ve alt sistemler arasında «hadde mamulleri ptimum bileşim mdeli,» geliştirmeye çalışılmaktadır. 2 Hadde Mamulleri Optimum Bileşim Prblemi Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları A.Ş.'nin bir alt sistemi hadde mamulleri larak incelendiği zaman hangi mamulden ne kadar miktarda üretim yapalım srusu ile karşılaşırız. Zira çalışmakta lan imalât hatlarının bir kapasitesi vardır (3). Fabrikaya intikal etmiş siparişler ile yurtiçi talebi arasında belirli plitika tesbitine ihtiyaç vardır. Ayrıca imalât hatlarını dengeleme srunu bazı hatların başına ithalât yapmakla giderilmektedir. Bu nedenle de Erdemir'in imai edeceği mamuller ve ithal edilecek lan mamuller arasmda bazı temel ilkeleri rtaya kymak gerekmektedir. Kurulacak lan mdel belirlenen gereksinmeleri karşılama çabasına yönelmektedir. Ayrıca (2) FABIAN, T., Blast Furnace Prduetin Pîanning: A Llnear Prigramminig Examıple, Management Science, Vl, 14, N. 2 (Octber 1967), s. Bİ-B27. Ayrıca özet bir derleme için tk. HALAÇ, O., Çelik Endüstrisi Üretim Prblemlerinde Yöneylem Araştırması Uygulamaları, İ.Ü. İşletme Fakültesi Dengisi, Cilt. 10, Sayı 1 (Nisan 1981} (3) Ereğli Demir Çelik Fabrikaları A.Ş.'de maliyet Üretim hacmi ilişkileri daha önce incelenmiştir. Bkz.: İFLİKÇİ, A., Demir Çelik Sanayiinde Maliyet-Üretim Hacmi İlişkileri Üzerine Bir Deneme, Dktra Terzi, İ.T.Ü. İktisat Kürsüsü.

4 36 Ğ>, HALAÇ işletme yöneticisi prblemleri için farklı prjeleri taramak ister. Bu amaçla da mdel farklı bir yaklaşım snuçlarını verecektir. 3 Zaman Tanınılan Ereğli Demir Çelik Fabrikaları A.Ş.'de (ERDEMİR) takvim zamanı, işletme saati, perfrmans saat ve net çalışma saati tanımları yapılmıştır. Üretim prgramının temel aldığı işletme saatinin diğer zamanlarla ilişkisi aşağıdaki gibidir (4): 1) İşletme saati (A), takvim zamanı (B), prgramlı bakım (C) lmak üzere A = B C dir. 2) 3) Perfrmans zaman (D), malzeme gecikmesi (G) lmak üzere D A G dir. Net çalışma saati (N), gecikmeler (H) lmak "üzere N - D H dır. Verilen tanımlarda gecikmeler a) iç gecikme, b) dış gecikme larak incelenmektedir. Dış gecikme, imalat hattının kendi dışındaki üniteleri beklemesinden dlayı meydana gelen gecikmelerdir. Hesaplarda esas alacağımız perfrmans saat, malzeme gecikmelerini yani dış gecikmeleri kapsamaz (5). 4 Kullanılan Ntsayn (j) indisi belirli bir mamulü (j 1, m) (m ;= 12), (i) indisi belirli bir iş istasynu (imalât hattını) (4) Kaynak: ERDEMİR Endüstri Mühendisliği Baş Müdürlüğü. (5) Gecikme ayrıntılarına İnmeyeceğiz.

5 HADDE MAMULLERİ OPTİMUM BİLEŞİMİ MODELİ 37 (i = 1,2, n) (n = 24) belirterek aşağıdaki değişken ve parametreler tanımlanabilir: max veya Z mm. Tplam Maliyet veya Gelir Fnksiynu (TL) veya katkı payı fksiynu (6) J. mamulün üretim miktarı (TON) a. ıj i] J. mamulün üretiminde birim değişken maliyet (TL/TON) veya birim katkı payı, veya birim maliyet. J. mamulün i. îş istasynunda (veya imalât hattında) üretimi için birim üretim zamanı (SAAT/TON) i. İş istasynunun üretim kapasitesi (SAAT) cij : J. mamulün talebi (TON/YIL) 5 Mdel Kurulması 1) Amaç fnksiynu Z mm m 2 a (1) J Değişken maliyetlerin minimizasynu için verilen amaç fnksiynu geçerlidir. Açıklayıcı lmak üzere mamullerin imalât hatlarından geçişi sırasında gözönüne almacak lan üretim değişken maliyetleridir demek daha dğrudur. (6) Amaç fnksiynu tanımında adı geçen Tplam Maliyet (MİN), Tplam Satış Gelirleri (MAX) ve Tplam Katkı Payı (MAX) için mdelin ayrı ayrı denenmesi nedeni ile «çk amaç fnksiynlu dğrusal prgramlamaya» gidilmemiştir.

6 38 O. HALAÇ Amaç fnksiynu satış gelirlerinin maksimizasynu halinde a, katsayıları fiyat larak düşünülür. Tplam katkı payının maksimizasynu için benzer tanım yapılabilir. 2) Kapasite Kısıtları On iki imalât hattının yıllık çalışma kapasiteleri belirlidir. Her bir hat için mamullere harcanan zaman Xi üretim miktarları ile çarpımların tplamı hattın yıllık çalışma süresine eşit lacaktır. Yani m $ bü Xj < Ci (i = İ, 2, 12) (2) lur. Açık yazılırsa (12 mamul ve^ 12 imalât hattında) bı, ıx* + bj. 1X1 + bı, OCa bı, ıofca d ;! (3) bls, lxl + bj2, 2X2 -f... -f bj2, 12X12 < CjS lacaktır. 3) Üretim-Talep Denge Kısıtı Talep, üretim miktarını aşacağı için (i = n- f 1,... m) arasında değişerek yani i == 13, 14, değerlerini alarak açık bir şekilde, X, < d u X 2<d (4) Xı2 < dat bağıntıları yazılır. Bu.'bağıntı üretimin talebe eşit lmadığı hali bize verecektir. Talep çk fazla lduğu için ithal edilecek miktarı da mdel verebilecektir.

7 HADDE MAMULLERİ OPTİMUM BİLEŞİMİ MODELİ 39 0 Uygulama Varsayımları Genel larak incelenen prblemlerin kapsamını çizmek ve prblemin çevresi ile ilişkilerini belirlerken syutlama işleminde varsayımlar yapılmaktadır. Hadde mamulleri ptimum bile^ şim mdeli için aşağıdaki varsayımlar verilebilir: 1) Bir tn üretim için imalât hatlarının harcayacağı zaman belirlidir. 2) İmalât hatları girişme yeterli yarı mamul ithali ve hatlar arası ara stk yapılması mümkündür. 3) İmalât hatlarında malzeme beklemeleri yktur. 4) Malzeme gecikmeleri dışında imalât hatları diğer gecikmelerin etkisi altındadır. Bu gecikmeler mekanik, elektrik, işletme v.b. tanımları içerir (7). 5) Malzeme beklemesi «şerit hadde» dışında bütün hatlarda yıllık üretim prgramının ve ithalâtın fnksiynudur. 6) Her hattın hangi yarı mamulü hangi hızla işlediği şerit hadde ve tavlama hattı hariç hat çalışırken tutulan raprlardan alınmıştır (8). 7) LKK (Kenar Kesmesiz Levha) kmbine haddede işlenirken şerit hadde durduğu için şerit haddede geçişi lmamasına rağmen zaman bölüşümü yönünden şerit haddeden geçiyrmuş gibi alınmalıdır. 8) 1977 yılı için imalât hatlarının verilen çalışma saatleri bu yılda prgramlanan yeni gelişmeleri de içerir. Bu dönemde devreye girmesi muhtemel lan imalât hatları DKP, Temper ve Sğuk Makastır. 9) Bir tn yarı mamul için imalât hatlarında alacağı süre (7) Gecikme: İşletmeye tahsis edilmiş prgram zamanı içinde çeşitli sebeplerle hattın durmasına veya geç başlamasına gecikme denir. (8) Endüstri Mühendisliği raprlarıdır.

8 40 O. HALAÇ Tn 1 (Perfrmans Saat) 1 (Gecikme Saati) (Tn/Net Saat) Tn frmülü ile hesaplanmıştır. Bütüri hatlarda dört yıllık rtalama değer alınmıştır. 10) Şerit haddede mamul (veya yarı mamul) geçiş hızlan TN, TSR, RD için yapılmış etüdlerden diğer tüm yarı mamuller (sıcak çekilmiş band) için istihsal planlama departmanının 1977 için kullandığı rtalama değer lan 83,4 tn/saat değeri alınmıştır (9). 11) Şerit hadde'den önce kmbine hadde bulunmaktadır. Sayısal değerlerin hesap güçlüğü nedeni ile ksijen değiştirgeci ve şerit hadde arasında bulunan kmbine hadde inceleme dışında bırakılmıştır. 12) Birim maliyetlerin hesabında işçilik, müteferrik masraflar, vergiler, amrtisman, fabrika umumî masrafları, departman idarî masrafları sabit maliyet kalemleri larak varsayılmıştır. Diğer bütün kalemler değişken maliyetler larak incelenmiştir. 13) Her bir mamulün imalât hatlarında alacağı zaman sn dört yıllık rtalama değerdir ve katsayılar matrisinde verilmektedir., 14) Şerit hadde (HSM) darbğaz lduğu için kapasite sınır şartı eşit larak alınmıştır. 7 Değişkenler Mdelde kullanılan değişkenler şunlardır: Mamul Kdu (Değişkenler) Mamul îsmi 1 TN Teneke ~~ ' ~~ 2 TSR Teneke Saçı Rul (Kenarları Kesilmiş) (9) Kaynak: Erdemir Endüstri Mühendisliği Baş Md., İş-8/227.

9 HADDE MAMULLERİ OPTİMUM (BİLEŞİMİ MODELİ 41 3 CRS _ Sğuk Çekilmiş Saç 4 CR Kenar Kesmeli Sğuk Hadde Rul 5 HRP Sıcak Çekilmiş Dekape Saç 6 HRU Sıcak Çekilmiş Siyah Saç 7 RKK Kenarları Kesilmemiş Sıcak Haddelenmiş Rul 8 R Sıcak Haddelenmiş Rul 9 RD Dilinmiş Sıcak Haddelenmiş Rul 10 LR Levha; ruldan kenarları kesilmiş (kalınlığı 4-6,3 mm), 11 LR2 Levha; ruldan kenarları kesilmiş (kalınlığı 6,3 mm'den fazla) 12 LKK Kenar Kesmesiz Levha. 8 İmalat Hatları veril Mdel kapsamına aldığımız imalât hatları aşağıda miştir: İmalat Hattı Kdu İmalat Hattı İsmi 1 HSM Şerit Hadde 2 DKP 3 TANDEM Dekapaj Hattı Sğuk Hadde> 4 TEMİZLE Temizleme Hattı 5 TAVLAMA 6 TEMPER Tavlama Hattı Temper Hattı 7 TENEKE Teneke Hattı 8 SOMAKAS 9 SIMAKAS 10 DİLME Sğuk Makas Sıcak Makas Dilme Hattı 11 YMAKAS Yeni Makas 12 LMAKAS Levha Makası

10 42 HALAÇ 9 Talep Tahminleri (10) 1977 yılı ERDEMİR yassı mamul talep tahminleri aşağıdaki l gibidir: j 1977 i Piyasa Talebi Gerçekleşen Üretim Mamul (Tn/Yıl) (Tn/yıl) (11) Mdel Satır İsmi \ 1 TN m / > TSR ^ 3 CRS ) 4 CR İ HRP HRU ^ 1 7 RKK r R ' İ J 9 RD * 10 LR , 11 LR ] LKK TN 14 TSR 15 CRS 16 CR (CRKK) ; 17 HRP 18 HRU 19 RKK 20 R 21 RD 22 LR 23 LR2 24 LKK Tplam Katsayılar Matrisi Mdelde imalat hatları ve mamullere göre katsayılara ihtiyaç vardır. Bu değerler Tabl l'de 1 tn mamul istihsali için hatların meşguliyetleri larak verilmektedir. Mdel sağ taraf değerleri de, tablnun sağ tarafına yerleştirilmiştir. Talep kısıtları birim matris larak Tabl l'in altına gelir. (10) Kaynak: Erdemir Satış Gn. Md. Yrdlığı, Aralık (11) ERDEMİR 1980 yılı faaliyet Rapru, s. 14.

11 : n H ( ı» H O a ı n n» i B t - c - M B a t - e ı n ı n p 3 a E t- 3 «M fî S S s û s s S O O <5 O O 8 s s s «. -? & 3 S V» S a D M t M O C> t- t n n m w O t2 - n O 3 S S " k CB CB-KK S c S O O O O Ö" m «H H tfl X > 03 Ot fl» (O flj t-< O r-h 3 S 8 3 S S " * «[A H " ^ * M 8 O) m eö *P a5 ın H n» M n b î 6 B Ö O ct O O O ) ın ö efe M A S S S S S O O O Cs ö w -a «& «S - (12) Kaynak: ERDEMİR Endüstri Mühendisliği Baş Md.lü^Ü.

12 44 Û. HALAÇ li Amaç Fnksiynu Katsayı Değerleri Mdelde amaç fnksiynu katsayıları; satış gelirlerinin maksimizasynu, tplam maliyet minimizasynu, tplam değişken maliyetlerin minimizasynu, tplam kâr marjının maksimizasynu için. aşağıda verilmiştir. II III I-III I Ortalama Ortalama Ortalama Bîrim Birim Mamul Birim Maliyet Değişken Ortalama Ktlu Fiyat (13) Maliyet Kâr Marjı 1 TN , , ,22 2 TSR , , ,45 3 CRS , , ,04 4 CR , , ,60 5 HRP 5B , ,02, 2160,98 6 HRU , , ,34 7 RKK , , ,47 8 R , , ,87 9 RD , , ,55 10 LR , , ,02 11 LR , , ,65 12 LKK , , ,65 Ortalama birim değişken maliyet, rtalama birim maliyet değerlerinden rtalama sabit maliyetlerin çıkartılması ile bulunmuştur. _ ^«feftakj Ortalama kâr. marjı, rtalama birim fiyat değerlerinden rtalama birim değişken maliyet değerlerinin çıkartılması ile elde edilmiştir. 12 Kullanılan Bilgi İşlem Sistemi Prgramı Hadde mamulleri ptimum bileşim mdelini çözmek için bir Dğrusal Prgramlama paket prgramına ihtiyaç vardır. Bu gereksinme hazır bir prgramlama ile gide- V (13) Kaynak: ERDEMİR Umumi Muhasebe Departmanı, Maliyet Raprları, Yassı Mamuller ve Diğer Mamuller, Eylül 1977 (Maliyet değerleri dkuz aylık rtalamadır).

13 HADDE MAMULLERİ OPTİMUM BİLEŞİMİ MODELİ 45 rildi (14). Prgram iki fazlı simplx yöntemi kullanmaktadır. Prgram çalıştırılmadan önce FORMAT deyimlerinde verileri kdlamada klaylık lsun diye kapasite smır kşuluna ait eşitsizliklerin her iki tarafı d<a 1000 ile çar~. pil iniştir. Çalıştırılan prgram ÎBM 370/135 sisteminde tplam kâr marjı maksimizasynu için 2 dakika 10 saniye almıştır. 13 Uygulama Snuçları Değişik amaç fnksiynlarına göre mamul bileşimleri Tabl 2. ve 3.'de özetlenmiştir. Dğrusal prgramlama snuçlarına göre tplam kâr marjı maksimizasynu için her bir mamulün amaç katsayılarındaki alt ve üst sınırları aşağıdaki gibidir ve mdelin duyarlılık analizini vermektedir. 1) LR2531 TL'lik kâr marjına sahiptir. Bu değer 2245 TL'- ye kadar indirilse bile aynı ptimumluk kalacaktır, Üst snıırı da ldukça büyük seçilebilir. 2) CR mamulü 2521 TL'lik kâr marjına ahiptir. c Bu değerin alt ve üst sınırları 2481 < 2521 < 2592 larak belirlenmektedir. 3) RKK'nm duyarlılık değerleri 1958 < 2057 < ) LR2'nin duyarlılık değerleri 2224 < 2486 < LR2'nin üst smır değeri ldukça büyük bir değerdir. (14) KUESTER, J. L., MÜZE. 3-, R-, Optlmİzatin tefclmlques with FORTRAN. McGraw HU1 Bk Cmpany, New Yrfc, 1973, s

14 48 O. HALAÇ 5) CRS'nin duyarlılık sınırı: 2661 < 2753 < ) HRU'nun duyarlılık sınırı: 2286 < 2295 < ) Çözüme girmeyen değişkenlerin fırsat değerlerinin yrumu aşağıdaki gibidir; a) Bir tn 1TN imali tplam kâr marjında (katkı payında) 1249,21 TL azalmaya sebep lacaktır. Diğer mamullerden 12LKK 619,14 TL, 8RD 254,35 TL; 5HRP 233,75 TL; 8R 193,03 TL; 2TSR 42,18 TL kâr (marjında azalmaya sebep lacaklardır (15). b) İmalat hatlarında yapılacak bir birimlik artış için kâr marjında sağlayacağı artış aşağıdaki gibidir (16): 5 TAVLAMA (Tavlama) 6119,71 TL 8 SOMAKAS (Sğuk Makas) 1785,61 TL 11 YMAKAS (Yeni Makas) 2795,82 TL 9 SIMAKAS (Sıcak Makas) 130,49 TL Bu değerlere göre yatırımlarda öncelik sırası tavlama hattı, yeni makas, sğuk makas ve sıcak makastır. 22 LR'nin tn lan tahmini talep bir birim daha fazla lursa tplam kâr marjında 286,18 TL kâr sağlayacaktır. 8) 7. maddeye göre üretim öncelik sırası 2TSR, 8R, 5HRP, 8RD, 12LKK, 1TN mamulleri sırasında labilir. Belirlenen sıraya göre yarı mamul ithali yapılarak hatlar yüklenebilir. 9) Diğer amaç fnksiynlarına göre de benzer yrumlar yapılabilir. (15) İndeks satırının katsayılar, matrisinin altında kalan kısımdaki rakamlar, bulundukları sütundaki değişkenler (birer ünite arttırıldığı takdirde kârda meydana gelecek azalmalan gösterir. (16) İndeks satırının (birim matrisinin altında kalan kısımdaki rakamlar, Ibuulndukları sütundaki fiktif değişkenlerin ait lduğu sınırlayıcı şartlarda. meydana gelecek birer ünitelik artışa mukabil kârdaki artışları yani fırsat kârlarını gösterir.

15 HADDE MAMULLERİ OPTİMUM BİLEŞİMİ MODELİ 47 Tabl 2. Değişik Amaç Fnksiy nların a Göre Mamul Bileşimleri (TON/YIL) Amaç Tplam Tplam Tplam Tplam Fnksiynu Satış Maliyet Değişken Kâr (Tl) Gelirleri MIN Maliyet Marjı MAİÜ MIN MAX Mamuller TN 2 TSR CRS CR HRP 6 HRU RKK ( R RD LR LR LKK Tatl 3. Dyurulamayan Talep (TON/YIL) Amaç Tplam Tplam Tplam Tplam Fnksiynu Satış Maliyet Değişken Kâr Gelirleri Maliyet Marjı Mamuller MAX MIN MIN MAX (13) ITN (14) 2TSR (15) 3CRS (16) 4CR (17) &HRP (18) 6HRU (19) 7RKK (20) ÖR (21) 9RD (22) İOLR (23) 11LR (24) 12LKK

16 TOPLAM k&ft MARSI MAKSIMIZASYONU Imdlât hattan bş zdm<sntarı (saat/yıl) OO 600O O CO -1OOO 19 a a c E 13 E 1= a) C H sl aı O -63 TOPLAM DEĞIŞKEN MALIYETLERIM MINIMIHAS/ONU ttafctann bğ zdmânldrı (stu&afû) «s (0 t* T ^3 Û - c ı e e E 5 -s 3 21 s 3!

17 TOPLAM MAL'INETLER'IN MİNİMISASYOMU İmdUt ndhdn bş zamanları (saat/yıl) > a T O O S cn b » d- J 2JOOO <İ0OO 9 -S J -S h9 e S E c3 e TOPUM SATIŞ ĞELİCLERİNIM MAKSIMIZASYONU İmctldt hdildrı bş idmö^idn (sacrt/vi!) "i OD 00 8 O O y3 5 O <3 O «fcc. a»2 4 ^ d) C _Ü 01 3 D 'JF1 si t &_3 0 >I 3t3 E

GZR,GZRS,GFR,GFRS,GZRD,GFRD,GFRK,GZRK,GZRF CCR,CCRK,CCRD,CCRS,CCRSK,CR,CRK,CRS,CRSK,CCRDS,ICCR

GZR,GZRS,GFR,GFRS,GZRD,GFRD,GFRK,GZRK,GZRF CCR,CCRK,CCRD,CCRS,CCRSK,CR,CRK,CRS,CRSK,CCRDS,ICCR ÜRÜN BAZ FİYATLARI ($/ton) ÜRÜN GRUBU ÜRÜNLER BAZ FİYAT 0 1 TENEKE/KROM KAPLI ÜRÜNLER TNRS,TFRS,DTNRS 1240 TNR,TFR,DTNR 1200 2 GALVANİZLİ ÜRÜNLER GZR,GZRS,GFR,GFRS,GZRD,GFRD,GFRK,GZRK,GZRF 870 4 3 5 6

Detaylı

GZR,GZRS,GFR,GFRS,GZRD,GFRD,GFRK,GZRK,GZRF CCR,CCRK,CCRD,CCRS,CCRSK,CR,CRK,CRS,CRSK,CCRDS,ICCR RKK,R,HRU,HRUKK,THRU,TR,TRKK,HCKK,TCKK,BCKK,BRKK 720

GZR,GZRS,GFR,GFRS,GZRD,GFRD,GFRK,GZRK,GZRF CCR,CCRK,CCRD,CCRS,CCRSK,CR,CRK,CRS,CRSK,CCRDS,ICCR RKK,R,HRU,HRUKK,THRU,TR,TRKK,HCKK,TCKK,BCKK,BRKK 720 ÜRÜN BAZ FİYATLARI ($/ton) ÜRÜN GRUBU ÜRÜNLER BAZ FİYAT 0 1 TENEKE/KROM KAPLI ÜRÜNLER TNRS,TFRS,DTNRS 1190 TNR,TFR,DTNR 10 2 GALVANİZLİ ÜRÜNLER GZR,GZRS,GFR,GFRS,GZRD,GFRD,GFRK,GZRK,GZRF 820 4 3 SOĞUK

Detaylı

ERDEMİR Yürürlükteki Sipariş Peşinat ve Finansman Oranları. ERDEMİR Kabul Edilecek Minimum Sipariş Miktarları (Ton)

ERDEMİR Yürürlükteki Sipariş Peşinat ve Finansman Oranları. ERDEMİR Kabul Edilecek Minimum Sipariş Miktarları (Ton) ERDEMİR Yürürlükteki Sipariş Peşinat ve Finansman Oranları Sipariş peşinatı oranı toplam mal bedeli üzerinden % 0 uygulanmaktadır. Sipariş Ödeme Koşulları :.) Peşin satışlarda uygulanacak indirim oranı

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM FİNAL PROJE ÖDEVİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM FİNAL PROJE ÖDEVİ BİLGİSAYA DESTEKLİ TASAIM FİNAL POJE ÖDEVİ Teslim Tarihi 22 Ocak 2014 (Saat 17:00) Ödev rapru elden teslim edilecektir. İlgili MATLAB dsyaları ise sduehmcad@gmail.cm adresine gönderilecektir. Elden teslimler

Detaylı

Algoritma, Akış Şeması ve Örnek Program Kodu Uygulamaları Ünite-9

Algoritma, Akış Şeması ve Örnek Program Kodu Uygulamaları Ünite-9 Örnek 1 Algritma, Akış Şeması ve Örnek Prgram Kdu Uygulamaları Ünite-9 Klavyeden girilen A, B, C sayılarına göre; A 50'den büyük ve 70'den küçük ise; A ile B sayılarını tplayıp C inci kuvvetini alan ve

Detaylı

ERDEMİR Kabul Edilecek Minimum Sipariş Miktarları (Ton)

ERDEMİR Kabul Edilecek Minimum Sipariş Miktarları (Ton) ERDEMİR Kabul Edilecek Minimum Sipariş Miktarları (Ton). Aşağıdaki tablolarda belirtilen en az sipariş miktarları tüm sipariş miktarları için geçerlidir. En az sipariş miktarları ile ilgili kısıtlar uygulanırken

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2016 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 3. HAFTA: PLANLAMA Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması, planlama aşamasıdır. Başarılı bir prje geliştirebilmek için prjenin

Detaylı

ERDEMİR DE KAPASİTE BELİRLEME ÇALIŞMALARI 2.SICAK HADDEHANE VE BOBİN HAZIRLAMA TESİSLERİ KAPASİTE TAHMİN MODELİ

ERDEMİR DE KAPASİTE BELİRLEME ÇALIŞMALARI 2.SICAK HADDEHANE VE BOBİN HAZIRLAMA TESİSLERİ KAPASİTE TAHMİN MODELİ ERDEMİR DE KAPASİTE BELİRLEME ÇALIŞMALARI 2.SICAK HADDEHANE VE BOBİN HAZIRLAMA TESİSLERİ KAPASİTE TAHMİN MODELİ Önder ÖNER Ahmet TAŞKIN Özet: Üretim tesislerinde hatların kapasitelerinin belirlenmesi etkin

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 19. MATEMATİK YARIŞMASI 9. SINIF TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 19. MATEMATİK YARIŞMASI 9. SINIF TEST SORULARI OKULLAR ARASI 9. MATEMATİK YARIŞMASI. f(x) sıfırdan farklı dğrusal fnksiyn lmak üzere, f(x 6) f(x ) f(x) f(x ) f(x) f(x ) işleminin snucu kaçtır?. Rakamları çarpımı ile rakamları tplamının tplamları kendisine

Detaylı

KÜTLESEL ŞEKİLLENDİRME İŞLEMLERİ

KÜTLESEL ŞEKİLLENDİRME İŞLEMLERİ KÜTLESEL ŞEKİLLENDİRME İŞLEMLERİ Başlangıç parçaları silindirik kesitli çubuk ve kütük; dikdörtgen kesitli kütük, levha veya plaka gibi gemetrilere sahip lan parçalar lup önemli miktarda şekil değişimlerinin

Detaylı

Çizelge 1. Yeraltısuyu beslenim sıcaklığı ve yükseltisi tahmininde kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması

Çizelge 1. Yeraltısuyu beslenim sıcaklığı ve yükseltisi tahmininde kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması YERALTISUYU BESLENİM SICAKLIK VE YÜKSELTİSİNİN BELİRLENMESİ Yeraltısuyu sistemlerinde beslenim kşulları, arazi gözlemleri ile tpgrafik, jeljik, hidrjeljik, meterljik bilgilerin birleştirilmesi ile belirlenebilir.

Detaylı

İSTANBUL OFİSİ İSTANBUL OFİS

İSTANBUL OFİSİ İSTANBUL OFİS ÜNİTE KODU ÜNİTE ADI MASO MER KODU MASOMER ADI KİŞİ SAYISI 50000951 Mali Kontrol ve Analiz Müdürlüğü 171033 MALİ İŞLER YÖNET İST 1 50004162 Paz. Müd.(Fabrikalar Sip. Tak. ve Yön) 161001 SATIŞ VE PAZARLAMA

Detaylı

KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ

KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ I. GİRİŞ Bu rehber, iç denetim birimlerince hazırlanacak iç denetim planı ve prgramının temel esaslarını belirlemek üzere, İç Denetçilerin Çalışma Usul

Detaylı

Veresiye Satışlarınız, Sonradan faturaya dönüştürülmek üzere İrsaliye olarak Transfer edilir.

Veresiye Satışlarınız, Sonradan faturaya dönüştürülmek üzere İrsaliye olarak Transfer edilir. 1 BENZİN İSTASYONU OTOMASYONU Orka SQL Prgramının sektöre özel yazılımlarından, Benzin İstasynu Otmasynu çözümü ile pmpa prgramlarındaki kayıtları prgramınıza tmatik transfer edebilirsiniz. Transfer Edilen

Detaylı

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1)

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 30.12.2011 tarih Seri IV, N: 56 Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU Dersin Adı İnsan Kaynakları Yönetimi Kdu Dönemi Zrunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS İST 373 3

Detaylı

2018 Yılı 12 Aylık Yatırımcı Sunumu

2018 Yılı 12 Aylık Yatırımcı Sunumu 2018 Yılı 12 Aylık Yatırımcı Sunumu 07.02.2019 Yasal Uyarı Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde geleceğe yönelik bilgi, beklenti,

Detaylı

2018 Yılı 6 Aylık Yatırımcı Sunumu

2018 Yılı 6 Aylık Yatırımcı Sunumu 2018 Yılı 6 Aylık Yatırımcı Sunumu 17.08.2018 Yasal Uyarı Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde geleceğe yönelik bilgi, beklenti,

Detaylı

ERDEMİR'DE KALİTE VE EBATLARA GÖRE ÜRÜN MALİYETLERİNİN HESAPLANMASI MODELİ

ERDEMİR'DE KALİTE VE EBATLARA GÖRE ÜRÜN MALİYETLERİNİN HESAPLANMASI MODELİ ERDEMİR'DE KALİTE VE EBATLARA GÖRE ÜRÜN MALİYETLERİNİN HESAPLANMASI MODELİ Ahmet TAŞKIN Önder ÖNER Mehmet GÜLTEKİN Özet: Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.(ERDEMİR) yılda yaklaşık 82,000 adet siparişe

Detaylı

Erdemir Grubu 2011 Yılı Konsolide Mali Sonuçlar. 16 Şubat 2012

Erdemir Grubu 2011 Yılı Konsolide Mali Sonuçlar. 16 Şubat 2012 Erdemir Grubu 2011 Yılı Konsolide Mali Sonuçlar 16 Şubat 2012 2 / 27 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde geleceğe

Detaylı

Ygs-Lys. 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır.

Ygs-Lys. 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır. Ygs-Lys 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır. 1.Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı () 2.Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) larak adlandırılmıştır.

Detaylı

Erdemir Grubu 2012 Yılı İlk Çeyrek Konsolide Mali Sonuçlar. 8 Mayıs 2012

Erdemir Grubu 2012 Yılı İlk Çeyrek Konsolide Mali Sonuçlar. 8 Mayıs 2012 Erdemir Grubu 2012 Yılı İlk Çeyrek Konsolide Mali Sonuçlar 8 Mayıs 2012 2 / 27 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde

Detaylı

2018 Yılı 9 Aylık Yatırımcı Sunumu

2018 Yılı 9 Aylık Yatırımcı Sunumu 2018 Yılı 9 Aylık Yatırımcı Sunumu 25.10.2018 Yasal Uyarı Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde geleceğe yönelik bilgi, beklenti,

Detaylı

Erdemir Grubu 2012 Yılı Altı Aylık Konsolide Mali Sonuçlar. 8 Ağustos 2012

Erdemir Grubu 2012 Yılı Altı Aylık Konsolide Mali Sonuçlar. 8 Ağustos 2012 Erdemir Grubu 2012 Yılı Altı Aylık Konsolide Mali Sonuçlar 8 Ağustos 2012 2 / 27 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir

Detaylı

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ:

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İş yeri düzenlemenin ana amacı işletme içinde üretime yönelik faaliyetlerde yer alan canlı ve cansız varlıkların tümünün hareket miktarlarının minimize edilmesidir.

Detaylı

İndirilecek KDV Listesi Uygulaması

İndirilecek KDV Listesi Uygulaması İndirilecek KDV Listesi Uygulaması Ürün Grubu [X] Redcde Enterprise [X] Redcde Standart [X] Entegre.NET Kategri [X] Yeni Fnksiyn Versiyn Önkşulu Uygulama Katma değer vergisi iade talepleri ile ilgili larak

Detaylı

HADDELEME YOLU İLE İMALAT

HADDELEME YOLU İLE İMALAT HADDELEME YOLU İLE İMALAT TANIM : İki tane döner merdanenin basma kuvvetinin etkisiyle araya giren malzemeye soğuk yada sıcak olarak plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme yoluyla ; kare,

Detaylı

2010 Haziran ayı üretim siparişlerinizi belirlemek amacıyla hazırlanan SİPARİŞ VERME FORMU yazımız ekinde yer almaktadır.

2010 Haziran ayı üretim siparişlerinizi belirlemek amacıyla hazırlanan SİPARİŞ VERME FORMU yazımız ekinde yer almaktadır. 10.05.2010 Sayın Müşterimiz, Referansımız Konu : SP.13.1/217 : 2010 Haziran ayına ait yassı çelik siparişleriniz hk. 2010 Haziran ayı üretim siparişlerinizi belirlemek amacıyla hazırlanan SİPARİŞ VERME

Detaylı

DENEY-3. Devre Çözüm Teknikleri

DENEY-3. Devre Çözüm Teknikleri DENEY-3 Devre Çözüm Teknikleri A) Hazırlık Sruları Deneye gelmeden önce aşağıda belirtilen aşamaları eksiksiz yapınız. İstenilen tüm verileri rapr halinde deneye gelirken ilgili araştırma görevlisine teslim

Detaylı

BIM. Şeker Yatırım Araştırma. Beklentilerin üzerinde, güçlü büyüme Mehmet Mumcu Analist TUT Hedef Fiyat: 69.

BIM. Şeker Yatırım Araştırma. Beklentilerin üzerinde, güçlü büyüme Mehmet Mumcu Analist TUT Hedef Fiyat: 69. 2Ç17 Snuçları Perakende Sektörü 15 Ağusts 2017 BIM Beklentilerin üzerinde, güçlü büyüme Mehmet Mumcu Analist mmumcu@sekeryatirim.cm Bim, yılın ilk çeyreğinde bizim beklentimiz (207mn TL) ve piyasanın beklentisinin

Detaylı

Erdemir Grubu 2012 Yılı Konsolide Mali Sonuçlar. 20 Şubat 2013

Erdemir Grubu 2012 Yılı Konsolide Mali Sonuçlar. 20 Şubat 2013 Erdemir Grubu 2012 Yılı Konsolide Mali Sonuçlar 20 Şubat 2013 2 / 29 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde geleceğe

Detaylı

Erdemir Grubu 2014 Yılı 6 Aylık Konsolide Mali Sonuçlar

Erdemir Grubu 2014 Yılı 6 Aylık Konsolide Mali Sonuçlar 1 / 35 Erdemir Grubu 2014 Yılı 6 Aylık Konsolide Mali Sonuçlar 12 Ağustos 2014 2 / 35 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü

Detaylı

Erdemir Grubu 2010 Yılı Üç Aylık. 06 Mayıs 2010

Erdemir Grubu 2010 Yılı Üç Aylık. 06 Mayıs 2010 Erdemir Grubu 2010 Yılı Üç Aylık Konsolide Mali Sonuçlar 06 Mayıs 2010 SORUMLULUK BEYANI Ereğliğ Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. Ş (Erdemir) gerekli görüldüğü ğ durumlardayazılı veya sözlü bir şekilde

Detaylı

Lojistik & Tedarik Zinciri Projesi. 16.02.2015 / B.Arda Dedekoca

Lojistik & Tedarik Zinciri Projesi. 16.02.2015 / B.Arda Dedekoca Ljistik & Tedarik Zinciri Prjesi 16.02.2015 / B.Arda Dedekca Ljistik Genel bakış Ljistik şirketleri cir büyüklüklerine göre 3 grupta tplanabilir A-Yılllık cirsu 0 50 mtl (Pazarın %75 i) yerli sermaye B-Yıllık

Detaylı

HAZİNE GARANTİLERİ VERİLMESİ, İZLENMESİ, BÜTÇELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASINA İLİŞKİN ESAS VE USULLERE DAİR YÖNETMELİK

HAZİNE GARANTİLERİ VERİLMESİ, İZLENMESİ, BÜTÇELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASINA İLİŞKİN ESAS VE USULLERE DAİR YÖNETMELİK HAZİNE GARANTİLERİ VERİLMESİ, İZLENMESİ, BÜTÇELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASINA İLİŞKİN ESAS VE USULLERE DAİR YÖNETMELİK (12 Nisan 2002 tarih ve 24724 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır) Madde 1- Amaç Bu

Detaylı

SBS MATEMATİK DENEME SINAVI

SBS MATEMATİK DENEME SINAVI SS MTEMTİK DENEME SINVI 8. SINIF SS MTEMTİK DENEME SINVI. 4.. Güneş ile yut gezegeni arasındaki uzaklık 80000000 km dir. una göre bu uzaklığın bilimsel gösterimi aşağıdakilerden hangisidir? ),8.0 9 km

Detaylı

DC/DC gerilim çeviriciler güç kaynakları başta olmak üzere çok yoğun bir şekilde kullanılan devrelerdir.

DC/DC gerilim çeviriciler güç kaynakları başta olmak üzere çok yoğun bir şekilde kullanılan devrelerdir. DC/DC gerilim çeviriciler güç kaynakları başta lmak üzere çk yğun bir şekilde kullanılan devrelerdir. 1. Düşüren DC/DC Gerilim Çevirici (Buck (Step Dwn) DC/DC Cnverter). Yükselten DC/DC Gerilim Çevirici

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 5 Rekürsif Algoritmalar. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 5 Rekürsif Algoritmalar. Mustafa Kemal Üniversitesi Algritma Geliştirme ve Veri Yapıları 5 Rekürsif Algritmalar Bir kd parçasının işlevini yerine getirmesi için kendi kendisini kullanmasına rekürsiflik denir. Özellikle bölünerek daha küçük parçalara ayrılan

Detaylı

Erdemir Grubu 2010 Yılı Altı Aylık. 03 Ağustos 2010

Erdemir Grubu 2010 Yılı Altı Aylık. 03 Ağustos 2010 Erdemir Grubu 21 Yılı Altı Aylık Konsolide Mali Sonuçlar 3 Ağustos 21 SORUMLULUK BEYANI Ereğliğ Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. Ş (Erdemir) gerekli görüldüğü ğ durumlardayazılı veya sözlü bir şekilde

Detaylı

Erdemir Grubu 2014 Yılı 12 Aylık Konsolide Mali Sonuçlar

Erdemir Grubu 2014 Yılı 12 Aylık Konsolide Mali Sonuçlar Erdemir Grubu 2014 Yılı 12 Aylık Konsolide Mali Sonuçlar 11 Şubat 2015 1 / 33 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde

Detaylı

Yazılım Mühendisliği Proje Ödevi

Yazılım Mühendisliği Proje Ödevi Yazılım Mühendisliği Prje Ödevi Prjenin temel amacı, verilen sistemin nesneye dayalı yönteme göre analiz edilmesi ve mdellenmesi, tasarımının da nesneye dayalı larak yapılmasıdır. Tasarımda nesneye dayalı

Detaylı

2017 Yılı 9 Aylık Konsolide Sonuçlar. 26 Ekim 2017

2017 Yılı 9 Aylık Konsolide Sonuçlar. 26 Ekim 2017 1 2017 Yılı 9 Aylık Konsolide Sonuçlar 26 Ekim 2017 2 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde geleceğe yönelik bilgi,

Detaylı

2018 Yılı 3 Aylık Konsolide Sonuçlar. 26 Nisan 2018

2018 Yılı 3 Aylık Konsolide Sonuçlar. 26 Nisan 2018 1 2018 Yılı 3 Aylık Konsolide Sonuçlar 26 Nisan 2018 2 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde geleceğe yönelik bilgi,

Detaylı

2016 FİNANSAL SONUÇLARI KARDEMİR A.Ş. MART 2017

2016 FİNANSAL SONUÇLARI KARDEMİR A.Ş. MART 2017 2016 FİNANSAL SONUÇLARI A.Ş. MART 2017 Sorumluluk Beyanı Bu sunumda yer alan bilgiler Karabük Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş. tarafından hazırlanmıştır ve burada sunulan bilgiler yazım esnasında bir araya

Detaylı

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Dönemi TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI Seçmeli Lisans Dersi (2 0 2) Yrd. Doç. Dr. İlhan ÖZEN Erciyes

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amaçları

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amaçları Rehberlik ve Psikljik Danışma Hizmetlerinin Amaçları Psikljik danışma ve rehberlik uygulamalarının amacını rtaya kyabilmek için öncelikle, "kendini gerçekleştirme" (self-actualizing) kavramından hareket

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvuru Aşaması Özdeğerlendirme Rapru Teslimi

Detaylı

HADDELEME. ÖNDER ALİOĞLU

HADDELEME. ÖNDER ALİOĞLU HADDELEME ÖNDER ALİOĞLU www.onderalioglu.com HADDELEMENİN METALURJİK ESASLARI (KRİSTAL KAFES SİSTEMLERİ) ÖNDER ALİOĞLU www.onderalioglu.com HADDELEMENİN MALZEME ÜZERİNE ETKİLERİ SICAK HADDELEME SOĞUK HADDELEME

Detaylı

Erdemir Grubu 2013 Yılı Altı Aylık Konsolide Mali Sonuçlar. 16 Ağustos 2013

Erdemir Grubu 2013 Yılı Altı Aylık Konsolide Mali Sonuçlar. 16 Ağustos 2013 Erdemir Grubu 2013 Yılı Altı Aylık Konsolide Mali Sonuçlar 16 Ağustos 2013 2 / 32 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir

Detaylı

Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015

Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015 Çelikhane Gazı Kazanım ve Kullanımının Artırılması Projesi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015 Sunum Akışı Erdemir de Enerji, Proses

Detaylı

Erdemir Grubu 2013 Yılı Konsolide Mali Sonuçlar

Erdemir Grubu 2013 Yılı Konsolide Mali Sonuçlar 1 / 32 Erdemir Grubu 2013 Yılı Konsolide Mali Sonuçlar 13 Şubat 2014 2 / 32 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde

Detaylı

ENVISTA ARM API Bilgileri

ENVISTA ARM API Bilgileri ENVISTA ARM API Bilgileri Bu dökümanın amacı, EnvistaARM nin izleme istasynlarından veri alabilmesini sağlayabilmek için gerekli APIbilgilerini sunmaktır. Bu dküman, Argate Yazılım ve Bilişim Ltd. Şti.

Detaylı

Erdemir Grubu 2013 Yılı Dokuz Aylık Konsolide Mali Sonuçlar. 11 Kasım 2013

Erdemir Grubu 2013 Yılı Dokuz Aylık Konsolide Mali Sonuçlar. 11 Kasım 2013 Erdemir Grubu 2013 Yılı Dokuz Aylık Konsolide Mali Sonuçlar 11 Kasım 2013 2 / 32 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir

Detaylı

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Gazi Üniversitesi Teknlji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Sunum İçeriği 1. Bölümün Amacı 2. Tarihçesi ve Genel Yeri 3. Eğitim Durumu a. Akademik Kadr b. Fiziki İmkanlar c. Ders

Detaylı

2015 Yılı 12 Aylık Konsolide Sonuçlar. 09 Mart 2016

2015 Yılı 12 Aylık Konsolide Sonuçlar. 09 Mart 2016 1 09.03.2016 2015 Yılı 12 Aylık Konsolide Sonuçlar 09 Mart 2016 2 09.03.2016 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde

Detaylı

DİCLE NEHRİNDE TAŞINAN AYLIK SÜSPANSE-SEDİMENT MİKTARININ YAPAY SİNİR AĞLARI İLE BELİRLENMESİ

DİCLE NEHRİNDE TAŞINAN AYLIK SÜSPANSE-SEDİMENT MİKTARININ YAPAY SİNİR AĞLARI İLE BELİRLENMESİ DİCLE NEHRİNDE TAŞINAN AYLIK SÜSPANSE-SEDİMENT MİKTARININ YAPAY SİNİR AĞLARI İLE BELİRLENMESİ Necati KAYAALP Dicle Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrlik Anabilim

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2017 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 12. HAFTA: YAZILIM BAKIMI Bilgisayar tabanlı sistemlerin tasarlanıp geliştirilmesinden ve kullanıcıya tesliminden snra bakım (maintenance)

Detaylı

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI:

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: 2018-01 1 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Birliği (ACFE) tarafından en sn 2016 da yayımlanan Glbal Hile ve

Detaylı

TEMEL TANIMLAR. Bir gemiyi tanımlamak için aşağıdaki bilgiler gereklidir: a) Geminin büyüklüğü b) Ana boyutlar c) Tekne form katsayıları

TEMEL TANIMLAR. Bir gemiyi tanımlamak için aşağıdaki bilgiler gereklidir: a) Geminin büyüklüğü b) Ana boyutlar c) Tekne form katsayıları EME ANIMAR ir gemiyi tanımlamak için aşağıdaki bilgiler gereklidir: a) Geminin büyüklüğü b) Ana byutlar c) ekne frm katsayıları Geminin üyüklüğü: Geminin ağırlığı (Deplasman,Dead Weight naj) Geminin hacimsel

Detaylı

2016 Yılı 12 Aylık Konsolide Sonuçlar. 7 Şubat 2017

2016 Yılı 12 Aylık Konsolide Sonuçlar. 7 Şubat 2017 1 2016 Yılı 12 Aylık Konsolide Sonuçlar 7 Şubat 2017 2 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde geleceğe yönelik bilgi,

Detaylı

Merkez (Bayrampaşa) :

Merkez (Bayrampaşa) : 1963 DEN BERİ SİZLERLEYİZ... Merkez (Bayrampaşa) : 0212 576 73 30 0212 576 56 55 Şube (İkitelli) : 0212 549 11 02 0212 549 11 03 E-Posta : erdemir@erdemirmetal.com.tr Web : www.erdemirmetal.com.tr MERKEZ

Detaylı

2015 Yılı 9 Aylık Konsolide Sonuçlar. 04 Kasım 2015

2015 Yılı 9 Aylık Konsolide Sonuçlar. 04 Kasım 2015 1 04.11.2015 2015 Yılı 9 Aylık Konsolide Sonuçlar 04 Kasım 2015 2 04.11.2015 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde

Detaylı

THE PRODUCTION OF AA5049 ALLOY SHEETS BY TWIN ROLL CASTING

THE PRODUCTION OF AA5049 ALLOY SHEETS BY TWIN ROLL CASTING AA5049 ALÜMİNYUM ALAŞIMI LEVHALARIN İKİZ MERDANELİ SÜREKLİ DÖKÜM TEKNİĞİ İLE ÜRETİMİ Koray TURBALIOĞLU Teknik Alüminyum San. A.Ş., İstanbul koray.turbalioglu@teknikaluminyum.com.tr ÖZET AA5049 alaşımı

Detaylı

2010 Şubat ayı üretim siparişlerinizi belirlemek amacıyla hazırlanan SİPARİŞ VERME FORMU yazımız ekinde yer almaktadır.

2010 Şubat ayı üretim siparişlerinizi belirlemek amacıyla hazırlanan SİPARİŞ VERME FORMU yazımız ekinde yer almaktadır. 06.01.2010 Sayın Müşterimiz, Referansımız Konu : SP.13.1/1197 : 2010 Şubat ayına ait yassı çelik siparişleriniz hk. 2010 Şubat ayı üretim siparişlerinizi belirlemek amacıyla hazırlanan SİPARİŞ VERME FORMU

Detaylı

Murat Değirmenci: Çelik servis merkezlerine fason üretim yapacağız

Murat Değirmenci: Çelik servis merkezlerine fason üretim yapacağız Murat Değirmenci: Çelik servis merkezlerine fason üretim yapacağız Murat Değirmenci Değirmenci Metal Firma Sahibi Değirmenci Metal i Adana daki merkezlerinde ziyaret ettik. Niş hizmet vermeyi hedefleyen

Detaylı

İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı

İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı Giriş Hatırlanacağı gibi 1980 ler tmasyn dönemiydi. Üretimde rbt kullanımı özellikle Batı ülkelerinde çk yaygındı. 1990 larda ise Tplam Kalite Yönetimi

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ ERDEMİR 4 NOLU SLAB ISITMA FIRINI: SEVİYE 2 ISI OPTİMİZASYON SİSTEMLİ YÜRÜYEN TABANLI DİJİTAL FIRIN Vedat BEKTAŞ 1, Ercan ARI 2, 1 Ereğli

Detaylı

Simpleks Yönteminde Kullanılan İlave Değişkenler (Eşitliğin yönüne göre):

Simpleks Yönteminde Kullanılan İlave Değişkenler (Eşitliğin yönüne göre): DP SİMPLEKS ÇÖZÜM Simpleks Yöntemi, amaç fonksiyonunu en büyük (maksimum) veya en küçük (minimum) yapacak en iyi çözüme adım adım yaklaşan bir algoritma (hesaplama yöntemi) dir. Bu nedenle, probleme bir

Detaylı

2016 Yılı 9 Aylık Konsolide Sonuçlar. 20 Ekim 2016

2016 Yılı 9 Aylık Konsolide Sonuçlar. 20 Ekim 2016 1 20.10.2016 2016 Yılı 9 Aylık Konsolide Sonuçlar 20 Ekim 2016 2 20.10.2016 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde

Detaylı

2016 Yılı 3 Aylık Konsolide Sonuçlar. 25 Nisan 2016

2016 Yılı 3 Aylık Konsolide Sonuçlar. 25 Nisan 2016 1 25.04.2016 2016 Yılı 3 Aylık Konsolide Sonuçlar 25 Nisan 2016 2 25.04.2016 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde

Detaylı

İŞLETME STAJI RAPORU

İŞLETME STAJI RAPORU T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ İŞLETME STAJI RAPORU ONUR DEMİR 1112.00008 ABB TÜRKİYE 2014-2015 İŞLETME STAJI RAPORU HAKKINDA Bu rapr; işletme

Detaylı

2016 Yılı 9 Aylık Konsolide Sonuçlar. 20 Ekim 2016

2016 Yılı 9 Aylık Konsolide Sonuçlar. 20 Ekim 2016 1 20.10.2016 2016 Yılı 9 Aylık Konsolide Sonuçlar 20 Ekim 2016 2 20.10.2016 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde

Detaylı

IBF, PIRI Group ve Jacobs & Associates Konsorsiyumu DEA REHBERİ

IBF, PIRI Group ve Jacobs & Associates Konsorsiyumu DEA REHBERİ IBF, PIRI Grup ve Jacbs & Assciates Knsrsiyumu DEA REHBERİ 1. GİRİŞ Bu Rehber, Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin kapsamına giren ve milli güvenlikle ilgili hususlar ile kesin hesap

Detaylı

ÇEYREK FİNANSAL SONUÇLARI KARDEMİR A.Ş. EKİM 2017

ÇEYREK FİNANSAL SONUÇLARI KARDEMİR A.Ş. EKİM 2017 2017 3. ÇEYREK FİNANSAL SONUÇLARI A.Ş. EKİM 2017 Sorumluluk Beyanı Bu sunumda yer alan bilgiler Karabük Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş. tarafından hazırlanmıştır ve burada sunulan bilgiler yazım esnasında

Detaylı

ÇEYREK FİNANSAL SONUÇLARI KARDEMİR A.Ş. MAYIS 2017

ÇEYREK FİNANSAL SONUÇLARI KARDEMİR A.Ş. MAYIS 2017 2017 1. ÇEYREK FİNANSAL SONUÇLARI A.Ş. MAYIS 2017 Sorumluluk Beyanı Bu sunumda yer alan bilgiler Karabük Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş. tarafından hazırlanmıştır ve burada sunulan bilgiler yazım esnasında

Detaylı

SÜREÇ İYİLEŞTİRME-II

SÜREÇ İYİLEŞTİRME-II İçindekiler SÜREÇ İYİLEŞTİRME-II... 1 1. SÜREÇ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ... 1 1.1. Sadeleştirme... 1 1.2. Katma Değer Analizi... 2 1.3. Bşluk ve Kpuklukları Giderme... 2 2. SÜREÇ İYİLEŞTİRME İÇİN BİR METODOLOJİ...

Detaylı

2015 Makroekonomik Beklentiler

2015 Makroekonomik Beklentiler AKBANK 2015 Makreknmik Beklentiler Aralık 2014 Şahin Zuluğ Melek Sibel Yapıcı Dğukan Ulusy 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014T 2015T BÜYÜME: 2015 BEKLENTİMİZ %3,5 1. Özel Tüketim Harcamaları:

Detaylı

INDEX - İÇİNDEKİLER 1 - HAKKIMIZDA REFERANSLAR A - ISITMA SOĞUTMA... B - ELEKTRİK ELEKTRONİK... C - BEYAZ EŞYA... D - OTOMOTİV...

INDEX - İÇİNDEKİLER 1 - HAKKIMIZDA REFERANSLAR A - ISITMA SOĞUTMA... B - ELEKTRİK ELEKTRONİK... C - BEYAZ EŞYA... D - OTOMOTİV... INDEX - İÇİNDEKİLER 1 - HAKKIMIZDA... 1 2 - REFERANSLAR A - ISITMA SOĞUTMA... B - ELEKTRİK ELEKTRONİK... C - BEYAZ EŞYA... D - OTOMOTİV... 2 3 4 5 3 - İZMİR KALIP FABRİKA A - KALIP İŞLETMESİ... B - PRES

Detaylı

A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME

A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME Y. Mimar Kerem ERCOŞKUN un Dktra Tez Çalışmasına İlişkin Rapr 29 Eylül 2006 A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME 1. Çalışmanın Bölümleri Aday tarafından hazırlanarak değerlendirmeye sunulan dktra

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvuru Aşaması Özdeğerlendirme Rapru Teslimi

Detaylı

Üçüncü Kitapta Neler Var?

Üçüncü Kitapta Neler Var? Üçüncü Kitapta Neler Var?. Kümeler 7 0. Kartezyen çarpım - Bağıntı 4. Fnksiynlar 4 74 4. İşlem 7 84. Mdüler Aritmetik 8 00 6. Plinmlar 0 0 7. İkinci Dereceden Denklemler 6 8. Eşitsizlikler 7 6 9. Parabl

Detaylı

2017 Yılı 12 Aylık Konsolide Sonuçlar. 2 Şubat 2018

2017 Yılı 12 Aylık Konsolide Sonuçlar. 2 Şubat 2018 1 2017 Yılı 12 Aylık Konsolide Sonuçlar 2 Şubat 2018 2 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde geleceğe yönelik bilgi,

Detaylı

Fabrika: Kütahya Org. San. Böl. 6.cad. No:15 / KÜTAHYA /TÜRKİYE Tel: +90 274 266 25 72 / 79 Fax: +90 274 266 25 76 info@viggroup.com.

Fabrika: Kütahya Org. San. Böl. 6.cad. No:15 / KÜTAHYA /TÜRKİYE Tel: +90 274 266 25 72 / 79 Fax: +90 274 266 25 76 info@viggroup.com. w w w. s k - c w. c o m Fabrika: Kütahya Org. San. Böl. 6.cad. No:15 / KÜTAHYA /TÜRKİYE Tel: +90 274 266 25 72 / 79 Fax: +90 274 266 25 76 info@viggroup.com.tr VIG Metal, alüminyum ve magnezyum gibi haf

Detaylı

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ULAŞTIRMA MODELİNİN TANIMI Ulaştırma modeli, doğrusal programlama probleminin özel bir şeklidir.

Detaylı

"Erdemir'de kapasite belirleme çalışmaları 2. Sıcak haddehane ve bobin hazırlama tesisleri kapasite tahmin modeli"

Erdemir'de kapasite belirleme çalışmaları 2. Sıcak haddehane ve bobin hazırlama tesisleri kapasite tahmin modeli I. DEMİR-ÇELİK SEMPOZYUM BİLDİRİLERİ / 29 tmmob makina mühendisleri odası tmmob metalürji mühendisleri odası "Erdemir'de kapasite belirleme çalışmaları 2. Sıcak haddehane ve bobin hazırlama tesisleri kapasite

Detaylı

3Ç16 FİNANSAL SONUÇLARI. KARDEMİR A.Ş. Kasım 2016

3Ç16 FİNANSAL SONUÇLARI. KARDEMİR A.Ş. Kasım 2016 3Ç16 FİNANSAL SONUÇLARI A.Ş. Kasım 2016 Sorumluluk Beyanı Bu sunumda yer alan bilgiler Karabük Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş. tarafından hazırlanmıştır ve burada sunulan bilgiler yazım esnasında bir araya

Detaylı

Sektör Haberleri 14 ARALIK 2018

Sektör Haberleri 14 ARALIK 2018 Sektör Haberleri 14 ARALIK 2018 İçindekiler ABD Yerel Sıcak Sac Piyasasında Fiyatlar Daha Da Düştü 3 ABD de Yerli Ve İthal Hat Borusu Fiyatları Gevşemeye Meyilli 3 Türkiye de İthal Yassı Çelik Fiyatları

Detaylı

2015 Yılı 3 Aylık Konsolide Sonuçlar. 28 Nisan 2015

2015 Yılı 3 Aylık Konsolide Sonuçlar. 28 Nisan 2015 1 28.04.2015 2015 Yılı 3 Aylık Konsolide Sonuçlar 28 Nisan 2015 2 28.04.2015 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaran banka hesap numarası yerine IBAN numarası kullanılacaktır.

DESTEK DOKÜMANI. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaran banka hesap numarası yerine IBAN numarası kullanılacaktır. Ürün : GO Brdr-Tiger2Brdr-IK Bölüm : Brdr * Dkümanda GBrdr, Tiger2Brdr ve Đk kısaca Lg Đk ürünleri larak ifade edilmektedir. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaran banka hesap numarası yerine IBAN numarası kullanılacaktır.

Detaylı

ÇEYREK FİNANSAL SONUÇLARI KARDEMİR A.Ş. AĞUSTOS 2017

ÇEYREK FİNANSAL SONUÇLARI KARDEMİR A.Ş. AĞUSTOS 2017 2017 2. ÇEYREK FİNANSAL SONUÇLARI A.Ş. AĞUSTOS 2017 Sorumluluk Beyanı Bu sunumda yer alan bilgiler Karabük Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş. tarafından hazırlanmıştır ve burada sunulan bilgiler yazım esnasında

Detaylı

ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ

ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ IBF, PIRI Grup ve Jacbs & Assciates Knsrsiyumu ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ GÖREV: 1. Örnek Olay İncelemesi Çalışma Tablsunun tamamını kuyarak knuya

Detaylı

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN Harici Yanma Tesisi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Özgür AKGÜN 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Alanı 4.2 km² 3 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Ülkemizin en büyük ve tek entegre yassı çelik üreticisi 9 milyon

Detaylı

ERDEMİR. Temiz Çelik Kalite Çemberi

ERDEMİR. Temiz Çelik Kalite Çemberi ERDEMİR Temiz Çelik Kalite Çemberi İçerik Hata Kaynaklarının Belirlenmesi İyileştirme Konusunun Belirlenmesi Problemin Analizi Çözüm İçin Yapılan Çalışmalar Çalışmaların Değerlendirilmesi Sonuç Yaygınlaştırma

Detaylı

Hakkımızda VIG Metal VIG Metal Magnezyum bölümü, VIG Metal Alüminyum bölümü,

Hakkımızda VIG Metal VIG Metal Magnezyum bölümü, VIG Metal Alüminyum bölümü, Hakkımızda VIG Metal, alüminyum ve magnezyum gibi hafif metallerden levha ve rulo üretmek amacıyla 2006 yılında Kütahya Organize Sanayi Bölgesi nde kurulmuştur. VIG Metal faaliyetlerine dünya da ilk kez

Detaylı

Erdemir Grubu 2009 Yılı Konsolide Mali Sonuçlar

Erdemir Grubu 2009 Yılı Konsolide Mali Sonuçlar Erdemir Grubu 2009 Yılı Konsolide Mali Sonuçlar 22 Şubat 2010 1 /28 SORUMLULUK BEYANI Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) gerekli görüldüğü durumlarda yazılı veya sözlü bir şekilde geleceğe

Detaylı

SAÜ.MÜH.FAK. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. BÖLÜMÜ GÜÇ ELEKTRONİĞİ DEVRELERİ VİZE SINAV SORULARI ve çözümleri

SAÜ.MÜH.FAK. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. BÖLÜMÜ GÜÇ ELEKTRONİĞİ DEVRELERİ VİZE SINAV SORULARI ve çözümleri SAÜ.MÜH.FAK. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. BÖLÜMÜ GÜÇ ELEKTRONİĞİ DERELERİ İZE SINA SORULARI ve çözümleri Sru ) Şekil de verilen TCR (tristör kntrllü reaktör) devresinde L= mh; L= mh;

Detaylı

SR EK-1 STANDART İLAN FORMU VE BAŞVURU EVRAKLARI

SR EK-1 STANDART İLAN FORMU VE BAŞVURU EVRAKLARI SR EK-1 STANDART İLAN FORMU VE BAŞVURU EVRAKLARI Bu prgram T.C. Lefkşa Büyükelçiliği tarafından finanse edilmektedir. T.C. Çukurva Kalkınma Ajansı bu prgram kapsamında teknik destek vermektedir. Kalyncu

Detaylı

TÜRKİYE YASSI ÇELİK TALEP TAHMİN MODELİ VE PROJEKSİYONLAR

TÜRKİYE YASSI ÇELİK TALEP TAHMİN MODELİ VE PROJEKSİYONLAR TÜRKİYE YASSI ÇELİK TALEP TAHMİN MODELİ VE PROJEKSİYONLAR İbrahim BAYRAKTAROĞLU Berk ONAY Özet: Türkiye yassı çelik tüketiminin tahmin edilmesi amacıyla kullanılabilecek bir modelin oluşturulması ve bu

Detaylı