YARGITAY 9. HUKUK DA RES

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YARGITAY 9. HUKUK DA RES"

Transkript

1 YARGITAY 9. HUKUK DA RES

2 E: 2004/8501 K: 2004/24275 T: fi HUKUKU ESNAF KAVRAMI K RA GEL R fi KANUNUNA TAB fi YER KAVRAMI (1475 SY m. 5; 507 SY m. 2) Özet: Taksi iflleten davac n n kira geliri de bulundu u dikkate al narak, esnaf say lamayaca ve fl Kanunu kapsam nda oldu u sonucuna var lmal d r. Davac, k dem, ihbar tazminat ile fazla çal flma, y ll k izin ücreti ile bayram tatilinin ödetilmesine karar verilmesini istemifltir. Yerel mahkeme, davay görevsizlik yönünden reddetmifltir. Hüküm süresi içinde davac avukat taraf ndan temyiz edilmifl olmakla dosya incelendi, gere i konuflulup düflünüldü: YARGITAY KARARI Daval vekili taraf ndan mahkemeye verilen tarihli aç klama dilekçesinde daval n n kira gelirinin mevcut oldu u kabul edilmifltir. Bu durumda daval n n geçimini münhas ran taksi iflletmecili inden sa lamad anlafl lmaktad r. Böyle olunca daval n n iflyerinin 1475 Say l Yasan n 5. maddesinde belirtilen 507 say l Esnaf ve Küçük Sanatkarlar Kanunu'nun 2. maddesindeki tarife uygun bir iflyeri olmad anlafl lmaktad r. Bu sebeple iflin esas na girilerek hüküm kurulmas gerekirken yaz l flekilde karar verilmesi hatal olup bozmay gerektirmifltir. SINA, peflin al nan temyiz harc n n istek halinde ilgiliye iadesine, gününde oybirli iyle karar verildi.

3 1578 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 3 Y l 2008 E: 2006/19489 K: 2007/28243 T: fi HUKUKU ESNAF fiyer fi KANUNU KAPSAMI (507 SK m. 2; fi K m. 4) Özet: Bir iflyerinin esnaf iflyeri ve fl Kanunu kapsam d fl nda oldu unun kabul edilebilmesi için; o iflyerinde en fazla üç kifli çal flt r lmas ve iflyeri sahibinin münhas ran o iflten geçimini sa lamas gerekir. Davac, ihbar ve k dem tazminat n n ödetilmesine karar verilmesini istemifltir. Yerel mahkeme, davay reddetmifltir. Hüküm süresi içinde davac avukat taraf ndan temyiz edilmifl olmakla dosya incelendi, gere i konuflulup düflünüldü: Bir iflyerinin 507 Say l Kanun kapsam nda say labilmesi için en fazla üç kifli çal flt r lmas ve iflverenin geçimini münhas ran bu iflten sa lamas gereklidir. Bizzat daval n n ibraz etti i trafik ceza tutanaklar ndan araçlarda baflka floförlerin çal flt da anlafl lmaktad r. Öte yandan 16 plakal minibüsün trafik kayd dahi celbedilmemifl, daval lar n kira geliri de oldu una dair davac n n günlü dilekçesi nedeniyle bir araflt rma yap lmam flt r. Bu hususlar araflt r lmadan davan n reddine karar verilmesi hatal d r. SONUÇ: Temyiz olunan karar n yukar da yaz k sebepten BOZULMA- SINA, gününde oybirli i ile karar verildi.

4 Yarg tay Kararlar 1579 E: 2004/17354 K: 2005/7225 T: fi HUKUKU MA AZA MÜDÜRÜ ÜST DÜZEY YÖNET C FAZLA MESA ÜCRET Özet: Ma aza müdürü s fat yla üst düzey yönetici konumunda bulunan ve çal flma saatlerini ayarlay p ödeme belgelerini de düzenleme yetkisine sahip olarak yüksek ücretle çal flan davac n n fazla mesai ücreti isteminin reddi gerekir. Davac, ihbar ve k dem tazminat fazla çal flma ve y ll k izin ücreti, hafta ve genel tatil gündeliklerinin ödetilmesine karar verilmesini istemifltir. Yerel mahkeme, iste i k smen hüküm altma alm flt r. Hüküm süresi içinde taraflar avukatlar nca temyiz edilmifl ve daval avukat nca da duruflma talep edilmifl ise de; duruflma gününün taraflara tebli i için davetiyeye yap flt r lacak posta pulu bulunmad ndan duruflma iste inin reddine ve incelemenin evrak üzerinde yap lmas na karar verildikten sonra dosya incelendi, gere i konuflulup düflünüldü: YARGITAY KARARI 1. Dosyadaki yaz lara toplanan delillerle karar n dayand kanuni gerektirici sebeplere göre, davac n n tüm daval n n afla daki bendin kapsam d fl nda kalan temyiz itirazlar yerinde de ildir. 2. Davac daval iflverenin K r kkale ma azas nda ma aza müdürü s - fat yla üst düzey yönetici konumunda ve çal flma saatlerini bizzat ayarlay p ödeme belgelerini de buna göre düzenlettirme yetkisine sahip olarak yüksek ücretle çal flm flt r. Bu, konumda çal flan davac n n çal flma saatlerini ayarlay p ödeme belgelerini de buna göre düzenlettirip iflin yürütülmesini sa lad için hizmet aktinin feshinden sonra fazla mesai yapt - n iddia ederek istekte bulunmas çeliflkili davran fl oluflturur. Bu nedenle fazla mesai alaca n n reddi gerekirken istek gibi hüküm alt na al nmas hatal olup, bozmay gerektirmifltir. SINA, peflin al nan temyiz harc n n istek halinde ilgiliye iadesine, gününde oybirli i ile karar verildi.

5 1580 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 3 Y l 2008 E: 2006/32752 K: 2007/19457 T: fi HUKUKU MECBUR H ZMET KOfiULU BEL RL SÜREL SÖZLEfiME FAZLA ÇALIfiMADA KANITLAMA YÖNTEM * Özet: Hizmet sözleflmesinde iflçinin asgari çal flma süresinin belirtilmifl olmas, hizmet sözleflmesinin belirli süreli sözleflme anlam nda oldu u sonucunu getirmez. Fazla çal flma yönünden, dinlenen tan klar n kesin süre bildirmemifl olmalar ve talebe göre Cumartesi günü çal fl ld n söylemeleri karfl s nda; fazla çal flman n kan tlanamad sonucuna var lmal d r. Davac, cezai flart, ihbar tazminat ile ücret alaca n n ödetilmesine karar verilmesini istemifltir. Yerel mahkeme, iste i k smen hüküm altma alm flt r. Hüküm süresi içinde taraflar avukatlar nca temyiz edilmifl olmakla dosya incelendi, gere i konuflulup düflünüldü YARGITAY KARARI 1. Dosyadaki yaz lara toplanan delillerle karar n dayand kanuni gerektirici sebeplere göre, taraflar n afla daki bendin kapsam d fl nda kalan temyiz itirazlar yerinde de ildir. 2. Davac daval ile belirli süreli hizmet akti imzalad klar n, daval - n n süre bitmeden istifa ederek ayr ld n, sözleflmede düzenlenen cezai flart sözleflmeyi önelsiz feshetti i için ihbar tazminat n ve ücreti peflin ödendi inden hak etmedi i ücretin tahsilini talep etmifltir. Daval ihbar önelinde çal flma iste inin kabul edilmedi ini istenilen alacaklardan yapt fazla çal flman n takas edilmesi gerekti ini savunmufltur. Mahkemece davac n n belirli süreli sözleflme ile çal flt kabul edilerek ihbar tazminat n n reddine takas definin ilk itirazlardan oldu u ve zaman nda yap lmad için reddine, ücret ve cezai flart alaca n n tahsiline karar vermifltir. Dosyada bulunan hizmet sözleflmesinin VI. maddesinde personel banka taraf ndan verilecek e itim bitim tarihinden itibaren 2 y l bankada çal flmay kabul eder" hükmü bulunmaktad r. Sözleflmede bahsedilen sü- (*) Gönderen: Av. Levent PELEN

6 Yarg tay Kararlar 1581 renin e itim giderlerinin tahsili amac na yönelik oldu u anlafl lmaktad r. Esasen ifl sözleflmesi asgari süreli hizmet sözleflmesi niteli indedir. An - lan sözleflmelerde iflçinin en az çal flaca süre belirlenmekte olup sözleflmenin belirli süreli oldu unun kabulü mümkün de ildir. Bu nedenle davac n n ihbar tazminat iste inin belirli süreli sözleflme kabul edilerek reddi bozma sebebidir. 3. Daval iflçi cevap dilekçesinde fazla çal flma yapt n tespit edilecek miktar n alacaklardan takas ve mahsup edilmesi gerekti ini savunmufltur. Daval cevap süresi içinde takas defini ileri sürdü ü halde bu talebin dikkate al nmamas da do ru de ildir. Ancak hizmet sözleflmesinde ücretin fazla çal flma ücretlerini de kapsad na iliflkin düzenleme bulunmaktad r. Dosya içinde fazla çal flma ile ilgili tan k ifadelerinden baflka delil bulunmad ndan tan k ifadelerinin incelenmesi sonucunda davac tan klar n n kesin süre belirtmedi i daval tan klar ndan Ruhan talebe göre cumartesi günü çal fl ld n beyan etti i görülmektedir. Bu durumda hizmet sözleflmesindeki düzenleme ve tan k beyanlar birlikte de erlendirildi inde daval n n fazla çal flma yapmad anlafl lmaktad r. Bu nedenle fazla çal flma ücreti iste inin reddi gerekirken yaz l gerekçe ile takas definin reddi hatal d r. 4. Daval peflin al nan ayl k ücretin hakedilmeyen bölümünün ödendi ine dair tarihli banka dekontu sundu u halde an lan alacaklar ilgili araflt rma yap lmadan ödenmedi i gerekçesiyle kabulü de eksik incelemeye dayal oldu undan karar n bu nedenle de bozulmas gerekmifltir. SINA, peflin al nan temyiz harc n n istek halinde ilgiliye iadesine, gününde oybirli iyle karar verildi.

7 1582 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 3 Y l 2008 E: 206/33700 K: 2007/18007 T: fi HUKUKU GÜNDE ON K SAAT ÇALIfiMA ARA D NLENMES ÜCRET ARAfiTIRMASI Özet: Günde oniki saatlik çal flmadan, 1,5 saat dinlenme aras düflülerek fazla çal flma ücretleri hesaplanmal d r. flçinin ücretinin miktar konusunda kesin bir sonuç elde edilemiyorsa, meslek örgütünden emsal ücret bilgileri istenmelidir. Davac, cezai flart, ihbar tazminat ile ücret alaca n n ödetilmesine karar verilmesini istemifltir. Yerel mahkeme, iste i k smen hüküm alt na alm flt r. Hüküm süresi içinde taraflar avukatlar nca temyiz edilmifl olmakla dosya incelendi, gere i konuflulup düflünüldü. 1- Dosyadaki yaz lara, toplanan delillerle karar n dayand Kanuni gerektirici sebeplere göre, daval n n afla daki bendin kapsam d fl nda kalan temyiz itirazlar verinde de ildir. 2- Davac n n ayl k ücretinin miktar taraflar aras nda tart flmal d r. Davac iflçi 550 YTL ücret ödendi ini ilen sürmüfl, daval ise imzal ücret bordrolar na dayanarak asgari ücret ödendi ini savunmufltur. Davac n n flikayeti üzerine iflyerinde inceleme yapan fl Müfettifli taraf ndan düzenlenen bilirkifli raporunda da asgari ücret ödendi i tespit olunmufltur. Davac tan klar iddia do rultusunda anlat mda bulunmufllard r. Dosya içerisinde bulunan bordrolarda isimleri geçen iflçilerin tamam için asgari ücret ödendi i gösterilmifltir. Bu durumda ilgili meslek örgütünden davac n n ayl k ne kadar ücret alabilece i sorulmal, al nacak olan cevap tüm dosya kapsam ile birlikte yeniden de erlendirilerek bir karar verilmelidir. Eksik incelemeyle karar verilmesi hatal olup bozmay gerektirmifltir. 3- Davac iflçinin günde 12 saat çal flt kabul edilmifl ve 1 saat ara dinlenmesi düflülerek fazla çal flma ücretleri hesaplanm flt r. Belirtilen çal flma süresine göre günde 1 saat ara dinlenme süresi azd r. Günlük 1,5 saat ara dinlenmesi düflülerek fazla çal flma ücreti hesaplanmal ve hüküm alt na al nmal d r. SINA, peflin al nan temyiz harc n n istek halinde ilgiliye iadesine, gününde oybirli i ile karar verildi.

8 Yarg tay Kararlar 1583 E: 2007/9273 K: 2007/19504 T: fi HUKUKU FAZLA ÇALIfiMA ARA D NLENMES GÜNDE ONB R SAAT ÇALIfiMA Özet: flçinin onbirsaat olan günlük çal flma süresinden 1,5 saat ara dinlenmesi düflülerek fazla çal flmalar hesaplanmal d r. Taraflar aras ndaki, fazla mesai, bayram ve genel tatil ücreti alacaklar n n ödetilmesi davas n n yap lan yarg lamas sonunda; ilamda yaz l nedenlerle gerçekleflen miktar n faiziyle birlikte daval dan al narak davac ya verilmesine iliflkin hüküm süresi içinde duruflmal olarak temyizen incelenmesi daval avukat nca istenilmesi üzerine dosya incelenerek iflin duruflmaya tabi oldu u anlafl lm fl ve duruflma için Sal günü tayin edilerek taraflara ça r ka d gönderilmiflti. Duruflma günü daval ad na Avukat Burcu larlar geldi. Karfl taraf ad na kimse gelmedi. Duruflmaya bafllanarak haz r bulunan avukat n sözlü aç klamas dinlendikten sonra duruflmaya son verilerek dosya incelendi, gere i konuflulup düflünüldü: YARGITAY KARARI 1- Dosyadaki yaz lara, toplanan delillerle karar n dayand kanuni gerektirici sebeplere göre, daval n n afla daki bentleri kapsam d fl nda kalan temyiz itirazlar yerinde de ildir. 2- Davac n n 11 saat olan günlük çal flma süresi içinde 1 saat ara dinlenmesi düflülmüfltür. Belirtilen çal flma flekline göre günde 1 saat 30 dakika ara dinlenme süresi düflülmesi yerinde olur. Bu yönde bilirkifliden ek hesap raporu al narak sonuca gidilmelidir. 3- Islah yoluyla dava konusunun artt r lmas ndan sonra daval vekili usulüne uygun olarak zamanafl m defini ileri sürmüfltür. Mahkemece daval n n bu savunmas üzerinde durulmadan karar verilmesi de hatal olmufltur. SINA, daval yarar na takdir edilen YTL duruflma avukatl k paras n n karfl tarafa yükletilmesine, peflin al nan temyiz harc n n istek halinde ilgiliye iadesine, gününde oybirli i ile karar verildi.

9 1584 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 3 Y l 2008 E: 2007/5860 K: 2007/37847 T: fi HUKUKU FAZLA ÇALIfiMA GÜNLÜK ARA D NLENMES fi MAHKEMES NDE KARfiI TEMY Z Özet: On saatten fazla süren çal flmalarda günde iki saat ara dinlenmesi yap ld kabul edilerek fazla çal flmalar saptanmal - d r. fl Mahkemesinde temyize cevap yoluyla temyiz yap lmas mümkün de ildir. Davac, fazla mesai, hafta tatili ücreti, k dem ödülü, maafl fark ile vekalet ücretinin ödetilmesine karar verilmesini istemifltir. Yerel mahkeme, iste i k smen hüküm altma alm flt r. Hüküm taraflar avukatlar nca temyiz edilmifl ve davac avukat nca da duruflma talep edilmifl ise de; HUMK un 435. maddesi gere ince duruflma iste inin süreden reddine ve incelemenin evrak üzerinde yap lmas na karar verildikten ve temyiz iste inin süresinde oldu u anlafl ld ktan sonra dosya incelendi, gere i konuflulup düflünüldü: YARGITAY KARARI 1- Taraf vekillerinin yüzüne karfl tarihinde tefhim edilen k sa karar HUMK un 381 ve 388. maddelerinde öngörülen kurallara uygundur. Davac vekilinin 5521 say l fl Mahkemeleri Kanunu'nun 8. maddesinde öngörülen 8 günlük temyiz süresini geçirdikten sonra tarihinde daval vekilinin temyizi üzerine temyiz yoluna baflvurmufltur. fl Mahkemeleri yarg lamas nda temyize cevap ya da kat lma yoluyla temyize yer verilmifl de ildir. Böyle oluncu davac vekilinin temyiz isteminin HUMK un 432/4. maddesi uyar nca reddine, karar verildi. 2-Daval n n temyizine gelince; a- Dosyadaki yaz lara toplanan delillerle karar n dayand kanuni gerektirici sebeplere göre, daval n n afla daki bendin kapsam d fl nda kalan temyiz itirazlar yerinde de ildir. b- Davac n n fazla mesai ücreti alaca n n ayl k çizelgelerle belirlendi i anlafl lmaktad r, fazla mesai ücretinin bu flekilde belirlenmesi hatal - d r. Fazla çal flma haftal k çal flmalara göre saptanmal, bu tespit s ras nda günde 10 saatten fazla süren çal flmalarda günde 2 saat ara dinlenmesi yap ld kabul edilerek sonuca gidilmelidir. Yerinde görülmeyen bilirkifli hesaplamas de erlendirilerek fazla mesai alaca n n hüküm alt na al nmas bozmay gerektirmifltir. SINA, peflin al nan temyiz harc n n istek halinde ilgiliye iadesine, gününde oybirli iyle karar verildi.

10 Yarg tay Kararlar 1585 E: 2007/2161 K: 2007/30017 T: fi HUKUKU 24 SAAT ÇALIfiAN fiç ARA D NLENMES SÜRES (4857 SY m. 68) Özet: 24 saatlik nöbetten 1,5 saat ara dinlenmesi süresinin indirilmesi hatal olup, insan do as na da ayk r d r. Ara dinlenme d fl nda kalan fiili çal flma süresi hayat n ola- an ak fl na uygun olarak belirlemelidir. Davac, fazla mesai ücretinin ödetilmesine karar verilmesini istemifltir. Yerel mahkeme, iste i k smen hüküm alt na alm flt r. Hüküm süresi içinde daval avukat taraf ndan temyiz edilmifl olmakla dosya incelendi, gere i konuflulup düflünüldü: 1. Dosyadaki yaz lara toplanan delillerle karar n dayand kanuni gerektirici sebeplere göre, daval n n afla daki bendin kapsam d fl nda kalan temyiz itirazlar yerinde de ildir. 2. Davac n n tarihleri aras nda kilis santral müdürlü ü binas nda 24 saat koruma güvenlik görevlisi olarak nöbet tuttu u anlafl lmakla, mahkemece bu çal flmas ndan 1.5 saat ara dinlenmesi indirilerek, haftada üç gün nöbet tuttu u ay n bir ve dördüncü haftalar nda haftada 22.5 saat fazla mesai yapt kabul edilerek an lan alacak hüküm alt na al nm flt r. Davac n n yapt koruma güvenlik görev iflinin niteli i, nöbet tutulan yerin hizmet binas oldu u gözetildi inde 24 saatlik nöbetten sadece 1.5 saat ara dinlenme süresinin indirilmesi hatal d r. Davac n n nöbet tuttu- u yerin konumu yatacak yer bulunup bulunmad belirlenmeden, yemek, uyku ve di er zorunlu ihtiyaçlar için kullan lmas gereken ara dinlenme süresi gerekirse mahallinde keflif yapt r larak tespit edilmeden, dairemizin ve Hukuk Genel Kurulu'nun benzer nöbetlerde fiili çal flma süresinin belirlenmesine iliflkin de erlendirmeleri de nazara al nmadan insan do as na ayk r olarak 24 saatin sadece 1.5 saatinin ara dinlenme süresi olarak kabulüne karar verilmesi hatal d r. Davac n n fiili çal flma süresi yukar da anlat ld flekilde hayat n ola an ak fl na uygun olarak belirlenerek sonuca gidilmelidir. SINA, peflin al nan temyiz harc n n istek halinde ilgiliye iadesine, gününde oybirli iyle karar verildi.

11 1586 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 3 Y l 2008 E: 2007/37217 K: 2008/6391 T: fi HUKUKU FAZLA ÇALIfiMANIN KANITLANMASI ÜCRET BORDROLARI FAZLA ÇALIfiMA ÜCRET BULUNMAYAN BORDROYU MZALAYAN fiç N N FAZLA ÇALIfiMA YAPTI ININ KABUL ED LEMEYECE * Özet: Fazla çal flma yap ld n iflçinin, ücretinin ödendi ini ise iflverenin kan tlamas gerekir. Fazla çal flmalar ve tatil çal flmalar ilke olarak tan kla kan tlanabilir. flçinin imzas bulunan bordrolarda bofl b rak lm fl fazla çal flma sütunlar n n bulunmas iflçinin fazla çal flma yapt anlam na gelmez. Ancak, iflçinin imzas bulunan bordrolardaki sütunlarda fazla mesai ve tatil çal flmas tahakkuklar bulunuyorsa, iflçi sonrada fazla çal flma ve tatil ücreti talep edemez. Taraflar aras ndaki, ihbar, k dem tazminat ile ödenmeyen iflçilik alacaklar n n ödetilmesi davas n n yap lan yarg lamas sonunda; ilamda yaz l nedenlerle gerçekleflen miktar n faiziyle birlikte daval dan al narak davac ya verilmesine iliflkin hükmün süresi içinde duruflmal olarak temyizen incelenmesi taraflar avukatlar nca istenilmesi üzerine dosya incelenerek iflin duruflmaya tabi oldu u anlafl lm fl ve duruflma için Sal günü tayin edilerek taraflara ça r ka d gönderilmiflti. Duruflma günü daval ad na avukat ile karfl taraf ad na avukat geldiler. Duruflmaya bafllanarak haz r bulunan avukatlar n sözlü aç klamalar dinlendi. Duruflmaya son verilerek Tetkik Hakimi taraf ndan düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gere i konuflulup düflünüldü: YARGITAY KARARI 1- Dosyadaki yaz lara, toplanan delillerle karar n dayand kanuni gerektirici sebeplere göre daval n n tüm, davac n n afla daki bendin kapsam d fl nda kalan temyiz itirazlar yerinde de ildir. 2- Fazla çal flma yap ld m, genel, resmi ve bayram tatillerinde çal - fl ld n iflçinin, karfl iddiay ve özellikle ücreti ödendi ini ise iflverenin kan tlamas gerekir. lke olarak iflçi fazla çal flma yapt n veya tatillerde (*) Gönderen: Av. Erol BOYLAN

12 Yarg tay Kararlar 1587 çal flt n tan kla kan tlayabilir. Fazla mesainin ve tatil çal flmalar n n ispatlanmas nda, tan k beyanlar, ücret ve fazla mesai bordrolar nda fazla mesai ve tatil sütununun bulunmas, iflçinin fazla mesai ödemesi bulunan bordrolar çekincesiz imzalamas, iflin ve iflçinin niteli i, mevsim gere i gibi unsurlar ve kan tlar önem içerir. Özellikle tan k anlat mlar n n tarafs z olmas, tan k beyanlar aras nda çeliflki var ise giderilmesi gerekir. flyerinde çal flma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tan klar n anlat mlar na de er verilemez. Tan k sözlerinin de erlendirilmesi aç s ndan, gerekti inde fazla çal flt iddia olunan iflin, niteli i yönünden fazla çal flmaya elveriflli bulunup bulunmad konusunda bilirkifli incelemesi yap lmal d r. Bordrolarda fazla çal flma ve tatil sütunu bulundu u halde bu sütunun bofl b rak lm fl olmas, iflçinin fazla çal flma yapmad n n kan t olarak kabul edilemez. Üzerinde fazla çal flma ve tatil sütunu bulunan ve ay n baz günleri fazla çal flma yap ld, tatilde çal fl ld öngörülen bordrolar ihtiraz kay t koymadan imzalayan iflçi, bordroda fazla mesai ve tatil ücreti ödemesi göründü ünden, sonradan fazla çal flma ve tatil ücreti talep edemez. Ancak fazla mesai yap ld na veya tatilde çal fl ld na dair kay t var ve bu kayda göre eksik ödeme sözkonusu ise o zaman iflçi aradaki fark isteyebilecektir. Dosya içeri ine gör, davac n n fazla çal flmalar tarihinden sonra kay tlara dayanmaktad r. Kay tlar n bulundu u durumda ise fazla mesai ücreti ödenen aylar için hesaplama yap lmal, ancak ödenen k s m mahsup edilmelidir. Mahkemece kayda dayanan, ancak fazla mesai ücret ödemesi öngörülen aylar için fazla mesai ücreti hesaplanmamas hatal d r. SINA, davac yarar na takdir edilen 550 YTL duruflma avukatl k paras - n n karfl tarafa yükletilmesine, peflin al nan temyiz harc n n istek halinde ilgiliye iadesine, gününde oybirli i ile karar verildi.

13 1588 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 3 Y l 2008 E: 2008/939 K: 2008/5619 T: fi HUKUKU FAZLA ÇALIfiMA KANIT YÖNTEM BORDROLAR ÜST DÜZEY YÖNET C SÖZLEfiMEDE ÜCRET KOfiULU YILLIK 270 SAAT SINIRI LKES TAKD R ND R M VEKALET ÜCRET DENKLEfiT RME KURALI* Özet: Fazla çal flma yapt n iflçi ispatlamakla yükümlüdür. Bordrolarda fazla çal flma bölümünün bofl olmas ya da bordronun imza tafl mamas halinde iflçi fazla çal flma yapt n her türlü delil ile kan tlayabilir. mzal ücret bordrolar nda fazla çal flma ödendi i anlafl l yorsa ve iflçi ihtirazi kay t ileri sürmemifl ise, daha fazla çal flma yap ld ileri sürülemez. flyerinde üst düzey konumunda bulunan iflçiye görev ve sorumlulu un gerektirdi i ücretin ödenmesi durumunda ayr ca fazla çal flma ücretine hak kazan lmas mümkün de ildir. Ancak, üst düzey yönetici iflçinin bulundu u yerde kendisine talimat veren bir amir veya flirket orta bulunuyorsa, bu durumda fazla çal flma talep hakk do ar. Hizmet sözleflmesinde iflçiye ödenen ayl k maktu ücrete fazla çal flman n da dahil oldu- u öngörülmüfl ise; iflçi y lda 90 gün ve 270 saati aflan çal flmalar için fazla çal flma ücreti isteyebilir. flyerindeki çal flma düzenini bilmeyen tan klar n anlat m yla fazla çal flmalar kan tlanamaz. Fazla çal flma ücretinden yap lacak olan takdiri indirimi ücretten de il, çal flma süresinden indirim olarak alg lamak gerekir. Takdiri indirim sonucu reddedilen k s m için daval yarar na vekalet ücretine hükmedilmelidir. Ancak, fazla çal flma yaz l belgelere ve iflyeri kay tlar na dayan yorsa, bu durumda takdiri indirim yap lamayacakt r. Kural olarak haftal k 45 saati aflan süreler fazla çal flma olarak kabul edilmelidir. (*) Gönderen: Av. Mahir ÖZER (**) Dergimizin 2007/6. say s n n Sayfas nda yay mlanan Yarg tay 9. Hukuk Dairesi Karar na bak n z.

14 Yarg tay Kararlar 1589 Davac, fazla mesai ücretinin ödetilmesine karar verilmesini istemifltir. Yerel mahkeme, iste i k smen hüküm alt na alm flt r. Hüküm süresi içinde daval lar avukat taraf ndan temyiz edilmifl olmakla, dava dosyas için Tetkik Hakimi taraf ndan düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gere i konuflulup düflünüldü: YARGITAY KARARI Davac iflyerindeki haftal k çal flma süresinin ifl sözleflmesine göre 45 saat olmas gerekirken, ayda ortalama 7 defa 24 saat nöbet tuttu unu, çal flt süre boyunca bir veya iki ay aral klarla 1 ay süreyle aras olmak üzere günde 16 saat çal flt n ileri sürerek fazla çal flma ücreti iste inde bulunmufltur. Daval taraf talep koflullar oluflmad ndan davan n reddini istemifltir. Mahkemece istek kabul edilmifltir. Davac iflçinin fazla çat flma yap p yapmad hususu taraflar aras nda uyuflmazl k konusudur. Fazla çal flma yapt n iddia eden iflçi norm kuram uyar nca bu iddias n ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolar na iliflkin kurallar burada da geçerlidir. flçinin imzas n tafl yan bordro sahteli i ispat edilinceye kadar kesin delil niteli indedir. Bir baflka anlat mla bordronun sahteli i ileti sürülüp kan tlanmad kça, imzal bordroda görünen fazla çal flma alaca n n ödendi i varsay l r. Bordroda fazla çal flma bölümünün bofl olmas ya da bordronun imza tafl mamas halinde iflçi fazla çal flma yapt n her türlü delille ispat edebilir. Fazla çal flman n ispat konusunda iflyeri kay tlar, özellikle iflyerine, girifl ç k fl gösteren belgeler, iflyeri iç yaz flmalar, delil niteli indedir. Ancak, fazla çal flman n bu tür yaz l belgelerle kan tlanamamas durumunda taraflar n dinletmifl olduktan tan k beyanlar ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun d fl nda herkesçe bilinen genel baz vak alar da bu noktada gözönüne al nabilir. mzal ücret bordrolar nda fada çal flma ücreti ödendi i anlafl l yorsa, iflçi taraf ndan gerçekte daha fazla çal flma yapt n n ileri sürülmesi mümkün de ildir. Ancak, iflçinin fazla çal flma alaca n n daha fazla oldu u yönündeki ihtirazi kayd n n bulunmas halinde, bordroda görünenden daha fazla çal flman n ispat her türlü delille söz konusu olabilir. Buna karfl n, bordrolar n imzal ve ihtiraz kay ts z olmas durumunda dahi, iflçinin geçerli bir yaz l belge ile bordroda yaz l olandan daha fazla çal flmay yaz l delille kan tlamas gerekir. flçiye bordro imzalat lmad halde, fazla çal flma ücreti tahakkuklar n da içeren her ay de iflik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanal yla yap lmas durumunda da ihti-

15 1590 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 3 Y l 2008 raz kay t ileri sürülmemifl olmas, ödenenin üzerinde fazla çal flma yap ld n n yaz l delille ispatlanmas gerekti i sonucunu do urmaktad r. flyerinde en üst düzey konumda çal flan iflçinin görev ve sorumluluklar n n gerektirdi i ücretinin ödenmesi durumunda ayr ca fazla çal flma ücretine hak kazan lmas olanakl de ildir. Bununla birlikte üst düzey yönetici konumunda olan iflçiye ayn yerde görev ve talimat veren bir yönetici ya da flirket orta bulunmas durumunda, iflçinin çal flma gün ve saatlerini kendisinin belirledi inden söz edilemeyece inden yasal s n rlamalar aflan çal flmalar için fazla çal flma talep hakk do ar. fl sözleflmelerinde fazla çal flma ücretinin ayl k ücrete dahil oldu u yönünde kurallara s n rl olarak de er verilmelidir. Dairemiz, y lda 90 gün ve 270 saatle s n rl olarak söz konusu hükümlerin geçerli oldu unu kabul etmektedir. O halde iflçinin an lan s n rlamalar n ötesinde fazla çal flmay kan tlamas durumunda fark fazla çal flma ücretinin ödenmesi gerekir. Fazla çal flman n yaz l delil ya da tan kla ispat imkan dahilindedir. flyerinde çal flma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tan klar n anlat mlar na de er verilemez. Fazla çal flman n belirlenmesinde 4857 say l fl Kanununun 68. maddesi uyar nca ara dinlenme sürelerinin dikkate al nmas gerekir. Fazla çal flmalar n uzun bir süre için hesaplanmas ve miktar n yüksek ç kmas halinde Yarg tay'ca son y llarda hakkaniyet indirimi yap lmas gerekti i istikrarl uygulama halini alm flt r. (Yarg tay 9. HD gün 2004/ E., 2005/ K. ve Yarg tay 9. HD gün 2004/ E., 2004/27020 K.) Fazla çal flma ücretinden indirimi öngören bir yasal düzenleme olmasa da, Yarg tay' n yap lmas n öngördü ü indirimi çal flma süresinden indirim olarak alg lamak gerekir. Bir baflka anlat mla, örne in günde üç saat fazla çal flma yerine iki saat fazla çal flman n yap ld n n kabulünün hakkaniyete uygun olaca fleklinde anlafl lmal d r. Fazla çal flma ücretinden indirim takdiri indirim yerine, kabul edilen fazla çal flma süresinden indirim olmakla, davac taraf n kendisini avukat ile temsil ettirmesi durumunda reddedilen k s m için daval yarar na avukatl k ücretine hükmedilmesi gerekir, Ancak, fazla çal flman n takdiri delil niteli indeki tan k anlat mlar yerine, yaz l belgelere ve iflveren kay tlar na dayanmas durumunda böyle bir indirime, gidilmemektedir. Somut olayda, iflyeri belgeleri aras nda bulunan personel devam kontrol cetvellerinde, davac n n iflyerine girifl ve ç k fl saatleri net degildir. Hükme esas al nan bilirkifli raporunda, bu cetvellerin dikkate al nd belirtilmifl ise de, tüm süre için fazla mesai yap lm flças na hesaplama yoluna gidilmifltir. Oysa ilgili nöbet çizelgelerinde davac n n nöbet iznine ayr ld günlerin de bulundu u aç kt r ve 4857 Say l Kanunlarda fazla çal flma süresinin haftal k çal flma suresi üzerinden belirlenece i düzenlenmifltir. Haftal k normal 45 saatlik çal flmay aflan süreler fazla

16 Yarg tay Kararlar 1591 çal flma kabul edilmelidir. Ayr ca 4857 Say l Yasa döneminde yap lan fazla çal flmalar haftal k 45 saati aflmasa da günlük 11 saati aflan süre fazla mesai olarak de erlendirilmelidir. Buna göre, daval iflyerinde hafta içi normal mesai saatlerinin kaçta bafllay p kaçta bitti i, hafta tatilinin ve normal çal flma günlerinin kaç gün oldu u saptanmal, gerekirse tan k anlat mlar na yeniden baflvurularak nöbet tutan personelin ertesi gün izin kullanma duruma flüpheye yer vermeyecek biçimde belirlenmelidir. Bu flekilde nöbet tutulan haftalarda davac n n normal mesai olarak çal flt saatleri, nöbetin sürdü ü saati ve ertesi gün de nöbet izninde oldu u ve 24 saat çal flmad nazara al narak haftal k çal flma süresini belirlemek ve bu çal flma süresinden haftal k 45 saati aflan çal flmalar n fazla mesai olarak kabulüne karar vermek gerekir. Mahkemece bu hususlarda inceleme yap larak, iflin uzman bir bilirkifliden yeniden rapor al n p sonucuna göre bir karar verilmelidir. Yaz l flekilde eksik inceleme ile karar verilmesi hatal olup bozmay gerektirmifltir. SINA, peflin al nan temyiz harc n istek halinde ilgiliye iadesine, gününde oybirli iyle karar verildi.

17 1592 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 3 Y l 2008 E: 2007/9926 K: 2008/1778 T: fi HUKUKU ÇIPLAK ÜCRET YILLIK ÜCRETL Z N ALACA I HESABINA ESAS ÜCRET G YD R LM fi ÜCRET HESABINDA YEMEK ÜCRET * (4857 SK m. 32, 53) Özet: Y ll k ücretli izin alaca n n temel (ç plak) ücret üzerinde hesaplanmas gerekir iken giydirilmifl ücret üzerinden hesaplanmas, dosyaya sunulan yemek flirketi ile yap - lan sözleflmedeki yeme bedeli bir de erlendirmeye tabi tutulmaks z n, giydirilmifl ücret hesab nda 5.00 YTL yemek yard m kabulü bozmay gerektirmifltir. Davac, k dem, ihbar tazminat, y ll k izin, fazla mesai, hafta tatili, bayram genel tatil alacaklar n n ödetilmesine karar verilmesini istemifltir. Yerel mahkeme, iste i k smen hüküm alt na alm flt r. Hüküm süresi içinde daval avukat taraf ndan temyiz edilmifl olmakla, dava dosyas için Tetkik Hakimi taraf ndan düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gere i konuflulup düflünüldü: YARGITAY KARARI 1- Dosyadaki yaz lara toplanan delillerle karar n dayand kanuni gerektirici sebeplere göre, daval n n afla daki bendin kapsam d fl nda kalan temyiz itirazlar yerinde de ildir. 2- Y ll k izin ücreti alaca n n temel (ç plak) ücret üzerinden hesaplanmas gerekir iken, giydirilmifl ücret üzerinden hesaplanmas. 3- Dosyaya sunulan yemek flirketi ile yap lan sözleflmedeki yemek bedeli bir de erlendirmeye tabi tutulmaks z n, giydirilmifl ücret hesab nda 5 ytl yemek yard m kabulü. 4- Davac n n tüm çal flma süresince her hafta sonu ve tüm genel tatillerde çal flmas hayat n ola an ak fl na ayk nd r. Hastal k izin gibi sebeplerle çal fl lamayacak günler oldu u gözetilerek bilirkifli taraf ndan hesaplanan miktarlardan makul bir indirim yap lmas gerekir iken yaz l flekilde karar verilmesi, Ayr ca dönemi hafta tatil ücreti hesaplan rken matematiksel yanl fll k yap lmas. (*) Gönderen: Gön: Av. Sait KARAKAYA, stanbul Barosu Avukatlar ndan

18 Yarg tay Kararlar Davac n n günlük ücretinin denetime elveriflli olmayacak flekilde tespiti hatal olup bozmay gerektirmifltir. SINA, peflin al nan temyiz harc n n istek halinde ilgiliye iadesine, gününde oybirli iyle karar verildi. E: 2007/16150 K: 2007/30227 T: fi HUKUKU fie ADE B RLEfiEN BANKALARDA KADRO KALDIRILMASI FESH N SON ÇARE OLMASI (4857 SY m. 18, 20/2; 5188 SY) Özet: Davac iflçi, feshin geçersizli ine ve ifle iadesine karar verilmesini istemifltir. Yerel mahkeme davay hüküm alt na alm flt r. Yasaya uygun kurulan yeni organizasyon bir nevi yeniden yap lanma olup, iflyeri içi sebeplerden kaynaklanan geçerli bir fesih nedenidir. flverenin ald bu iflletmesel karar, yukar da s raland gibi, öncelikle tutarl l k, keyfilik, daha sonra da feshin kaç n lmaz olup olamad kapsam nda ölçülülük ve gereklilik denetimlerine tabi tutulmal d r. flveren ald bu karar tutarl bir flekilde uygulad n kan tlamal d r. flletmesel karar tutarl bir flekilde uygulan yor ise daha sonra ölçülülük denetimine tabi tutulmal d r. Davac n n e itimi ve görev tan m gibi nitelikleri dikkate al narak, daval bankan n baflka birimlerinde de erlendirme olana n n bulunup bulunmad n n, baflka bir anlat mla feshe son çare olarak baflvurulup vurulmad n n gerekirse iflyerinde keflif icra edilerek; bankac l k ve istihdam alanlar nda uzman bilirkifli arac l ile inceleme yap lmak suretiyle aç kl a kavuflturulmas gerekir. Buna uymayan karar n bozulmas gerekir. Davac, ifl sözleflmesinin geçerli neden olmadan feshedildi ini belirterek feshin geçersizli ine ve ifle iadesine karar verilmesini istemifltir. Yerel mahkeme, iste i k smen hüküm alt na alm flt r.

19 1594 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 3 Y l 2008 Hüküm süresi içinde daval avukat taraf ndan temyiz edilmifl olmakla dosya incelendi, gere i konuflulup düflünüldü YARGITAY KARARI Davac iflçi, ifl sözleflmesinin geçerli neden olmadan iflverence feshedildi ini ileri sürerek feshin geçersizli ine ve ifle iadesine karar verilmesini istemifltir. Daval iflveren vekili, daval bankan n birleflmeden sonra organizasyon de iflikli ine gitti ini, davac n n görev yapt bölümde idari ifllerde de bu de iflikli e gidildi ini, bu kapsamda kadro yap s nda ve görev tan m nda esasl de iflikliklere gidildi ini, davac n n görev yapt nöbetçi kadrosunun kald r ld n, ayr ca nöbetçi görevinin güvenlik özelli i ile 5188 Say l Yasa kapsam nda bir görev oldu unu, bu görev için en az lise mezunu olma flart bulundu unu, de erlendirilebilece i bir görev de kalmad ndan ifl sözleflmesinin iflletme, iflyeri ve iflin gereklerinden kaynaklanan geçerli nedenle feshedildi ini, davan n reddi gerekti ini savunmufltur. Mahkemece, davac n n çal flt güvenlik bölümünün yeni organizasyon flemas nda oldu u, 5188 say l Özel Güvenlik Yasas n n befl y l süre ile davac ya çal flma izni verdi i, iflverenin davac n n hizmetine neden ihtiyaç duyulmad m ispat edemedi i,feshin geçerli nedene dayanmad gerekçesi ile feshin geçersizli ine, davac n n ifle iadesine, ifle bafllat lmama tazminat n n davac n n 8 ayl k ücreti tutar nda belirlenmesine karar verilmifltir say l fl Kanunu'nun 18. maddesinde ifl sözleflmesinin iflveren taraf ndan iflletmenin iflyerinin ve iflin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayan larak feshedilebilece i düzenlenmifltir. flletmeyi veya iflyerini etkileyen objektif nedenlerle ortaya ç kan iflgücü fazlal sonucunda, iflçinin iflyerinde çal flma olana ortadan kalkm fl ise fesih için geçerli bir sebebin varl ndan söz edilir. flveren amaç ve içeri ini belirlemekte serbest oldu u iflletmesel kararlar alabilir. Ancak, iflletmesel karar sonucunda, tedbir olarak düflünülen feshin zorunlu hale gelmifl olmas gerekir. Baflka bir anlat mla iflverenin fesih konusunda keyfi kararlar yarg denetimine tabidir say l fl Kanunu'nun 20/2. maddesine göre feshin geçerli bir nedene dayand n ispat yükümlülü ü iflverene aittir. flveren, iflletmesel karan uygulamak için ald tedbirin feshi zorunlu k ld n kan tlamal - d r. fl akdi feshedilen iflçi, feshin baflka bir sebebe dayand n ileri sürdü ü taktirde, bu iddias n ispatla yükümlüdür. flletmesel karar n amac, yarg denetimi d fl ndad r. Baflka bir anlat mla iflletmesel kararda, amaca uygunluk ve yerindelik denetimi yap lamaz. Ancak iflveren yeniden yap lanma tedbirini ciddi ve kal c biçimde uygulad n, tutarl l k denetimi kapsam nda ispatlamal d r. Bunun d -

20 Yarg tay Kararlar 1595 fl nda iflletmesel karar; ispat yükü iflçide olmak üzere, iflverenin ekonomik ve iflletmesel nedenler d fl nda bir saikle fesihte bulundu u, bu hakk n kötüye kullan ld iddia edildi inde keyfilik denetimine ve ayr ca feshin son çare olmas ilkesi ve iflyeri gere inin kaç n lmaz olup olmad n n denetimi kapsam nda ölçülülük ve gereklilik denetimine tabi tutulabilir. Yarg denetimi s ras nda iflveren iflletmesel karar n amac n aç klayarak feshin neden gerekli oldu unu ispatlamak zorunda olaca için isçi taraf ndan kötüniyet olarak ileri sürülen olgular ço u kez tutarl l k denetiminin konusu olacakt r. Ölçülülük denetimi de iflletmesel karar n amac ve bu amac n gerçekten gerekli olup olmad yarg denetimi d fl nda kald için, feshin kaç - n lmazl ekonomik ac dan de il, teknik denetim kapsam nda, bu karar n hukuka uygun olup olmad ve iflçinin çal flma olana n ortadan kald r p kald rmad yönünde, k saca feshin son çare olmas ilkesi çerçevesinde yap lmal d r. flletmesel kararla var lmak istenen hedefe fesihten baflka bir yolla ulaflmak mümkün ise fesih için geçerli bir nedenden söz edilemez. Fazla çal flmalar kald r larak iflçinin r zas ile esnek çal flma biçimleri getirilerek iflçiyi baflka iflte çal flt rarak ya da meslek içi e itime tabi tutarak amaca ulaflma olana var iken feshe baflvurulmamas gerekir. K saca fesih, son çare olmal d r. Gereklilik denetimi de iflveren taraf ndan gerçeklefltirilen yeniden yap lanma önlemlerinin yasa ve sözleflmelere uygun olup olmad na indirgenmelidir. Daval iflveren, birleflme sonras yeniden yap land n ve bu flekilde birimlerde kadrolar belirledi ini, fazlal k teflkil eden personeli ç karma karan ald n savunmaktad r. Bu iflletmesel karar, ba l bir iflveren karar olarak doktrin ve Alman Hukukunda adland r lmaktad r. Ba l iflveren karar nda ifay engelleyen durum ispatlanmahd r. Bir baflka anlat mla daval iflveren somut olayda birleflmeyi, birleflme sonras yeniden yap - lanmay, bu yap lanma sonras istihdam fazlal meydana geldi ini kan tlamal d r. Dosya içeri ine göre, Koçbank ve YK Bankalar n n 2006 y l bafllar nda birleflti i, birleflme sonras iflvereni temsil eden Yönetim Kurulu'nun Banka Genel Müdürlük yap s n, organlar n, görevleri, görev tan mlar n gösteren yönetmelik yay mlad, yeni organizasyon flemas düzenledi i, baz kadrolar n iptal edildi i, davac n n nöbetçi olarak görev yapt Loj/Bina Yön. Güvenlik Arfliv ve Depo Bölümünde eskiden çal flan 148 iken, yeni yap lanmada Lojistik ve Gider Yönetimi ad alt nda, çal - flan iflçi say s n n 130 olarak belirlendi i, bu bölümde nöbetçi ve depo bekçisi kadrolar na yer verilmedi i, bu aç dan ba l iflveren karar ile kan tlar n sunuldu u anlafl lmaktad r. Somut uyuflmazl kta, iflverenin fesih nedeni olarak gösterdi i, birleflmeden sonra yeniden yap lanma do rultusunda kadro yap s nda ve görev tan m nda esasl de iflikliklere gidilerek, davac n n görev yapt nöbetçi

21 1596 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 3 Y l 2008 kadrosunun kald r lmas karar, ba l bir iflveren karar olup, buna iliflkin kan tlar sunulmufl bulundu undan, bu karar n amaca uygunluk ve yerindelik denetimine tabi tutularak, "davac n n çal flt güvenlik bölümünün yeni organizasyon flemas nda oldu u, 5188 say l Özel Güvenlik Yasas n n befl y l süre ile davac ya çal flma izni verdi i, iflverenin davac - n n hizmetine neden ihtiyaç duyulmad n ispat edemedi i, feshin geçerli nedene dayanmad " belirtilerek ve iflçi çal flt rmaya zorlanacak flekilde ifle iade karar verilmesi do ru de ildir. Daval iflveren birleflme sonras yeniden yap lanm fl, norm kadro çal flmas yap lm fl ve davac n n çal flt bölümde görev yapt nöbetçi kadrosu iptal edilmifl ve istihdam fazlal meydana gelmifltir. Dolay s ile bu kadroda çal flan iflçilerinde çal flma olana ortadan kalkm flt r. Yasaya uygun kurulan yeni organizasyon bir nevi yeniden yap lanma olup, iflyeri içi sebeplerden kaynaklanan geçerli bir fesih nedendir. flverenin ald bu iflletmesel karar, yukarda s - raland gibi, öncelikle tutarl l k; keyfilik; daha sonrada feshin kaç n lmaz olup olmad kapsam nda ölçülülük ve gereklilik denetimlerine tabi tutulmal d r. flveren ald bu karar tutarl bir flekilde uygulad n kan tlamal d r. flletmesel karar tutarl bir flekilde uygulan yor ise daha sonra ölçülülük denetimine tabi tutulmal d r. Ölçülülük denetimi kapsam nda, davac n n e itim durumuna ve görev tan m na göre çal flt r l p çal flt r lamayaca, ya da iflyerinin banka oldu u da göz önünde bulundurularak baflka bir birimde veya baflka görevde de erlendirilip de erlendirilemeyece i araflt r lm fl de ildir. Bu nedenle, davac n n e itimi ve görev tan m gibi nitelikleri dikkate al narak, daval bankan n baflka birimlerinde de erlendirme olana n n bulunup bulunmad n n, baflka bir anlat mla, feshe son çare olarak baflvurulup vurulmad n n gerekirse iflyerinde keflif icra edilerek; bankac l k ve istihdam alanlar nda uzman bilirkifli arac l ile inceleme yap lmak suretiyle aç kl a kavuflturulmas gerekir. Eksik inceleme ile yaz l flekilde karar verilmifl olmas hatal olup, bozmay gerektirmifltir. SINA, peflin al nan temyiz harc n n istek halinde ilgiliye iadesine, gününde oybirli iyle karar verildi.

YARGITAY 15. HUKUK DA RES

YARGITAY 15. HUKUK DA RES YARGITAY 15. HUKUK DA RES YARGITAY 15. HUKUK DA RES E: 2005/6631 K: 2007/710 T: 08.02.2007 MARA AYKIRI NfiAAT ECR M S L UYGULAMASI Ö z e t : mara ayk r olarak yap lan ve y k lmas gereken tafl nmaz n ekonomik

Detaylı

YARGITAY 6. HUKUK DA RES

YARGITAY 6. HUKUK DA RES YARGITAY 6. HUKUK DA RES 354 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 6. HUKUK DA RES E: 2007/7994 K: 2007/9777 T: 24.09.2007 CRA TAK B NE VEK L TARAFINDAN YAPILAN T RAZ SONUCU C- RA MAHKEMES

Detaylı

YARGITAY 19. HUKUK DA RES

YARGITAY 19. HUKUK DA RES YARGITAY 19. HUKUK DA RES 432 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 19. HUKUK DA RES E: 2007/2009 K: 2007/5577 T: 31.05.2007 HUKUK YARAR KOfiULU SIRA CETVEL SIRA CETVEL NE T RAZ TEDB

Detaylı

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren yarg tay kararlar Derleyen: Av. Ertan ren Yarg tay Kararlar ESAS NO: 2003/15449 KARAR NO: 2004/5354 KARAR TAR H : 18.03.2004 KARAR ÖZET : BEL RL SÜREL fi SÖZLEfiMES YLE ÇALIfiAN fiç N N FARK KIDEM TAZM

Detaylı

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren YARGITAY KARARI: T.C. YARGITAY 9.Hukuk Dairesi

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren YARGITAY KARARI: T.C. YARGITAY 9.Hukuk Dairesi yarg tay kararlar Derleyen: Av. Ertan ren Yarg tay Kararlar ESAS NO: 2005/1049 KARAR NO: 2005/31960 KARAR TAR H : 03.10.2005 KARAR ÖZET : BAK YE ÜCRET ALACA INDAN MAHSUP YAPILMASI Davac, dava konusu dönemde

Detaylı

YARGITAY 7. HUKUK DA RES

YARGITAY 7. HUKUK DA RES YARGITAY 7. HUKUK DA RES 2260 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 7. HUKUK DA RES E: 2006/1028 K: 2006/1293 T: 24.04.2006 T CARET HUKUKU T CAR DAVA KAVRAMI HAKSIZ EYLEMDEN DO AN DAVA

Detaylı

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren T.C. YARGITAY 9. HUKUK DA RES

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren T.C. YARGITAY 9. HUKUK DA RES yarg tay kararlar Derleyen: Av. Ertan ren Yarg tay Kararlar ESAS NO: 2004/12959 KARAR NO: 2004/22023 KARAR TAR H : 05.10.2004 KARAR ÖZET : Gününde Ödenmeyen Ücretlere Faiz Uygulamas 4857 say l fl Kanununun

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41. T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2008/923 Karar No. 2008/5603 Tarihi: 21.03.2008

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41. T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2008/923 Karar No. 2008/5603 Tarihi: 21.03.2008 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2008/923 Karar No. 2008/5603 Tarihi: 21.03.2008 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41 FAZLA ÇALIŞMANIN KANITLANMASI ÜCRET BORDROLARI FAZLA ÇALIŞMANIN HAFTALIK ÇALIŞMA

Detaylı

- 429 - 04.05.2011 gün, Esas:2011/9-193 Karar:2011/269

- 429 - 04.05.2011 gün, Esas:2011/9-193 Karar:2011/269 - 429-04.05.2011 gün, Esas:2011/9-193 Karar:2011/269 Fazla çalışmanın ispatı Temyiz talebinde hukuki yarar Özet: Fazla çalışmayı ispat yükü, fazla çalışma yaptığını iddia eden işçiye ait olup, fazla çalışma

Detaylı

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren yarg tay kararlar Derleyen: Av. Ertan ren Yarg tay Kararlar ESAS NO: 2006/24828 KARAR NO: 2006/6666 KARAR TAR H : 15.03.2006 KARAR ÖZET : T S'DE YER ALAN TOPLU fiç ÇIKARMA PROSEDÜRÜNÜN UYGULANMASI Toplu

Detaylı

YARGITAY 18. HUKUK DA RES

YARGITAY 18. HUKUK DA RES YARGITAY 18. HUKUK DA RES 2792 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 YARGITAY 18. HUKUK DA RES E: 2007/6261 K: 2007/6898 T: 12.07.2007 KAT MÜLK YET HUKUKU ORTAK YERLER KAT MAL KLER N N VE YÖNET

Detaylı

YARGITAY 9. HUKUK DA RES

YARGITAY 9. HUKUK DA RES YARGITAY 9. HUKUK DA RES 2272 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 E: 2003/5607 K: 2003/18351 T: 30.10.2003 fi HUKUKU HUSUMET BAK YE SÖZLEfiME SÜRES DAVACININ BAfiKA B R fite ÇALIfiMASI (BK

Detaylı

YARGITAY 14. HUKUK DA RES

YARGITAY 14. HUKUK DA RES YARGITAY 14. HUKUK DA RES 408 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 14. HUKUK DA RES E: 2007/9988 K: 2007/10710 T: 25.09.2007 TAPU TAHS S BELGES N N N TEL MÜLK YET HUKUKU Özet: Bir mülkiyet

Detaylı

YARGITAY 14. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 14. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 14. HUKUK DA RES E: 2004/5475 K: 2004/9296 T: 30.12.2004 SATIfi VAAD SÖZLEfiMES N N GERÇEKLEfiME OLANA I MAR PLANLARI (3194 SK. m. 18/son) YARGITAY 14. HUKUK DA RES KARARLARI Özet: Bir tafl nmazda

Detaylı

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren yarg tay kararlar Derleyen: Av. Ertan ren Yarg tay Kararlar ESAS NO: 2004/14496 KARAR NO: 2004/13993 KARAR TAR H : 07.06.2004 KARAR ÖZET : flletmenin, iflyerinin veya iflin gereklerinden kaynaklanan sebeplerle

Detaylı

GAZ OSMANPAfiA CRA HUKUK MAHKEMES

GAZ OSMANPAfiA CRA HUKUK MAHKEMES BOZMADAN ÖNCEK KARAR GAZ OSMANPAfiA CRA HUKUK MAHKEMES E: 2004/798 K: 2004/819 T: 05.10.2004 fiikayet eden vekili: Silivri Asliye Hukuk Mahkemesi nin 2003/560 esas say l 20.02.2004 günlü ara karar gere

Detaylı

YARGITAY 17. HUKUK DA RES

YARGITAY 17. HUKUK DA RES YARGITAY 17. HUKUK DA RES E: 2006/4384 K: 2006/7879 T: 16.10.2006 HAKSIZ F LDEN DO AN SORUMLULU UN KAPSAMI HASARIN TESP T N N ÖZEL KURUM VE B L RK fi YE YAPTIRILMASI DURUMUNDA YARGILAMA G DERLER Özet:

Detaylı

YARGITAY 2. HUKUK DA RES

YARGITAY 2. HUKUK DA RES YARGITAY 2. HUKUK DA RES 2674 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 YARGITAY 2. HUKUK DA RES E: 2005/20742 K: 2006/5715 T: 18.04.2006 M RASÇILIK SIFATI M RASIN NT KAL ZAMAN YÖNÜNDEN UYGULANACAK

Detaylı

YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI

YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI KARAR ELEfiT R S YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI KARAR ELEfiT R S Av. MEHMET BAYRAKTAR* I- G R fi 2003, 2004 ve 2005 Mali Y l Bütçe Kanunlar ile; 3095 say l Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/ S.İşK/14

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/ S.İşK/14 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/1038 Karar No. 2010/25821 Tarihi: 30.09.2010 İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41 1475 S.İşK/14 KIDEM TAZMİNATINA ESAS ÜCRET ÜÇ VARDİYALI ÇALIŞMA FAZLA ÇALIŞMANIN

Detaylı

YARGITAY 19. HUKUK DA RES

YARGITAY 19. HUKUK DA RES YARGITAY 19. HUKUK DA RES 2380 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 19. HUKUK DA RES E: 2005/10187 K: 2005/12550 T: 15.12.2005 CRA HUKUKU FLASIN ERTELENMES FLASIN ERTELENMES NDE TEMY

Detaylı

YARGITAY 13. HUKUK DA RES

YARGITAY 13. HUKUK DA RES YARGITAY 13. HUKUK DA RES E: 2006/4967 K: 2006/7878 T: 15.05.2006 HAKSIZ AZ L AZ L TAR H NDE GEÇERL OLAN ÜCRET TAR FES ÜZER NDEN HESAPLAMA YAPILACA I (Avukatl k K. m. 164/4) Özet: Haks z olarak azledildi

Detaylı

YARGITAY 3. HUKUK DA RES

YARGITAY 3. HUKUK DA RES YARGITAY 3. HUKUK DA RES E: 2005/2650 K: 2005/5986 T: 31.05.2005 NEDENS Z ZENG NLEfiME BORÇLUNUN TEMERRÜDÜ FA Z N BAfiLANGIÇ TAR H Özet: Nedensiz zenginleflmede, zenginleflen ister iyiniyetli ister kötüniyetli

Detaylı

YARGITAY 9. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 9. HUKUK DA RES KARARLARI E: 2005/2443 K: 2005/33321 T: 13.10.2005 BANKA HESABINA YAPILAN ÜCRET ÖDEMES FAZLA ÇALIfiMANIN KANITLANMASI (4857 SK m. 32, 41) KARARLARI Özet: Davac ya ait ücret bordrolar nda imza bulunmad ndan bu bordrolar

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/1092 Karar No. 2012/11846 Tarihi: 09.04.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/1 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 RADYOLOJİ SERVİSİNDE GÜNLÜK BEŞ

Detaylı

YARGITAY 15. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 15. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 15. HUKUK DA RES E: 2005/1273 K: 2005/6735 T: 20.12.2004 TASARRUFUN PTAL BA IfiLAMA N TEL NDE filem ( K m. 278/2, 283/2) Özet: K nun 278/2. maddesi uyar nca, akdin yap ld s rada, kendi verdi i

Detaylı

YARGITAY 9. HUKUK DA RES

YARGITAY 9. HUKUK DA RES E: 2004/22912 K: 2005/13742 T: 18.04.2005 fiç N N ÜCRETS Z ZNE ÇIKARILMASI H ZMET AKD N N FESHED LM fi SAYILMASI DURUMU Özet: Yarg tay n kararl l k kazanm fl olan uygulamas na göre, ücretsiz izin hizmet

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41,46

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41,46 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2008/37043 Karar No. 2010/29213 Tarihi: 15.10.2010 İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41,46 HAFTA TATİLİNİN KESİNTİSZ 24 SAAT OLARAK KULLANDRILMASININ ZORUNLU OLMASI

Detaylı

YARGITAY 1. HUKUK DA RES

YARGITAY 1. HUKUK DA RES YARGITAY 1. HUKUK DA RES YARGITAY 1. HUKUK DA RES E: 2007/9740 K: 2007/11187 T: 21.11.2007 DAVADAN FERAGAT KES N HÜKÜM DAVANIN HER AfiAMASINDA FERAGAT ED LEB LECE KURALI* Özet: Feragat kesin hükmün sonucunu

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41 FAZLA ÇALIŞMA

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41 FAZLA ÇALIŞMA T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/9576 Karar No. 2011/7568 Tarihi: 21.03.2011 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41 FAZLA ÇALIŞMA ÖZETİ: Somut olayda davacının bölge müdürü olduğundan

Detaylı

Yargıtay Kararları YARGITAY HUKUK GENEL KURULU. Derleyen: Av. Dr. Ertan İREN ESAS NO: 2009/9-232 KARAR NO: 2009/278 KARAR TARİHİ: 17.06.

Yargıtay Kararları YARGITAY HUKUK GENEL KURULU. Derleyen: Av. Dr. Ertan İREN ESAS NO: 2009/9-232 KARAR NO: 2009/278 KARAR TARİHİ: 17.06. Yargıtay Kararları Derleyen: Av. Dr. Ertan İREN - Av. Arzu GÖKALP Derleyen: Av. Dr. Ertan İREN YARGITAY HUKUK GENEL KURULU ESAS NO: 2009/9-232 KARAR NO: 2009/278 KARAR TARİHİ: 17.06.2009 İLGİLİ MEVZUAT:

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/46 HAFTA TATİLİ

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/46 HAFTA TATİLİ T.C YARGITAY 22.HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/7983 Karar No. 2012/27098 Tarihi: 03.12.2012 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/46 HAFTA TATİLİ ÖZETİ 4857 sayılı İş Kanunu'nun 46. maddesinde, işçinin tatil gününden

Detaylı

SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R?

SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R? HAKEMS Z YAZILAR MAL PART T ME ÇALIfiMALARDA DENEME SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R? I. Girifl: Erol GÜNER * Sürekli bir ifl sözleflmesi ile ifle giren iflçi, ifli, iflvereni ve iflyerindeki iflçileri tan

Detaylı

YARGITAY 11. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 11. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 11. HUKUK DA RES E: 2003/13571 K: 2004/8341 T: 16.09.2004 KAMU ALACA ININ TAHS L NDE ZLENECEK YÖNTEM (6183 SK m. 1, 54) Özet: Kamu alaca n n tahsili konusunda özel takip olana bulunuyor ise, genel

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17809 Karar No. 2011/19812 Tarihi: 30.06.2011 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41 FAZLA ÇALIŞMA İMZALI ÜCRET BORDROLARINDA YER ALAN FAZLA ÇALIŞMANIN

Detaylı

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI İlgili Kanun / Madde 818 S.BK/158-161 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17762 Karar No. 2011/19801 Tarihi: 30.06.2011 CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI ÖZETİ Cezai şart öğretide,

Detaylı

YARGITAY 12. HUKUK DA RES

YARGITAY 12. HUKUK DA RES YARGITAY 12. HUKUK DA RES YARGITAY 12. HUKUK DA RES E: 2008/2115 K: 2008/4731 T: 11.03.2008 FA Z HUKUKU YASAL FA Z REESKONT FA Z KAVRAMININ KALDIRILMIfi OLDU U (3095 SK m. 1) Özet: 3095 Say l Yasan n 1.

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/15363 Karar No. 2017/17435 Tarihi: 06.11.2017 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2018/2 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41 FAZLA ÇALIŞMA İŞÇİNİN BİR GÜNDE

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 488 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/4805 Karar No. 2012/12361 Tarihi: 11.04.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/1 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 FAZLA ÇALIŞMA ÜST DÜZEY YÖNETİCİNİN

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 FAZLA ÇALIŞMA

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 FAZLA ÇALIŞMA T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/28115 Karar No. 2012/36990 Tarihi: 08.11.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/2 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 FAZLA ÇALIŞMA ÖZETİ Fazla çalışma

Detaylı

YARGITAY 8. HUKUK DA RES

YARGITAY 8. HUKUK DA RES YARGITAY 8. HUKUK DA RES YARGITAY 8. HUKUK DA RES E: 2004/8393 K: 2005/1976 T: 15.3.2005 KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜ ÜNE VE VAKFA A T TAfiINMAZ KAZANDIRICI ZAMANAfiIMI VAKIFTA TAV Z BEDEL MUTASARRIFINA

Detaylı

HUKUK T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ

HUKUK T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ ESAS NO : 2001/3922 KARAR NO : 2001/7383 KARAR TARÝHÝ : 30.04.2001 HUKUK KARAR ÖZETÝ : TEÞMÝL Davalýya ait Basýn iþkoluna giren iþyeri için teþmil kararý, 21.12.1995 tarihli Resmi Gazete'de yayýnlanmýþ

Detaylı

YARGITAY 13. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 13. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 13. HUKUK DA RES E: 2002/12143 K: 2003/1022 T: 03.02.2003 TELLALLIK SÖZLEfiMES NDEN CAYAN ALICININ YÜKÜMLÜLÜ Ü (BK m. 161/son) Özet: Tellall k sözleflmesinden cay lmas halinde vazgeçen al c n

Detaylı

fi SÖZLEfiMES NE KONULAN HÜKÜMLE fi YASASI VE YÖNETMEL K HÜKÜMLER NE RA MEN GECE SÜRES NDE FAZLA ÇALIfiMA SINIRI AfiILAB L R M?

fi SÖZLEfiMES NE KONULAN HÜKÜMLE fi YASASI VE YÖNETMEL K HÜKÜMLER NE RA MEN GECE SÜRES NDE FAZLA ÇALIfiMA SINIRI AfiILAB L R M? mali ÇÖZÜM 275 fi SÖZLEfiMES NE KONULAN HÜKÜMLE fi YASASI VE YÖNETMEL K HÜKÜMLER NE RA MEN GECE SÜRES NDE FAZLA ÇALIfiMA SINIRI AfiILAB L R M? (KARAR NCELEMES ) Ekrem TAfiBAfiI* (Yarg tay Dokuzuncu Hukuk

Detaylı

YARGITAY 12. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 12. HUKUK DA RES KARARLARI E: 2005/9889 K: 2005/12847 T: 14.06.2005 KAMB YO TAK B NDE UYGULANACAK FA Z ORANLARI Özet: Takipten önce, alacakl n n yapt faiz hesab na borçlu itiraz etmemiflse; o faiz oran geçerlidir. Takipten sonras

Detaylı

KIDEM TAZM NATI TAKS TLE VE SENETLE ÖDENEB L R M?

KIDEM TAZM NATI TAKS TLE VE SENETLE ÖDENEB L R M? KIDEM TAZM NATI TAKS TLE VE SENETLE ÖDENEB L R M? Resul KURT* I. GENEL B LG LER flçi ve iflveren aras nda önemli sorunlara yol açt görülen k dem tazminat, iflçinin iflyerine ve iflverene sadakatle hizmeti

Detaylı

Yargıtay Kararları. İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/41

Yargıtay Kararları. İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/41 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/14955 Karar No. 2011/18340 Tarihi: 16.06.2011 İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/41 FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİNİN AYLIK ÜCRET İÇERİSİNDE OLDUĞUNUN KARARLAŞTIRIL- MASI

Detaylı

ÜCRET GERÇEK ÜCRETİN TESPİTİ FAZLA ÇALIŞMA

ÜCRET GERÇEK ÜCRETİN TESPİTİ FAZLA ÇALIŞMA İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/32, 41 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/3519 Karar No. 2013/3974 Tarihi: 04.02.2013 ÜCRET GERÇEK ÜCRETİN TESPİTİ FAZLA ÇALIŞMA ÖZETİ 4857 sayılı İş Kanununda

Detaylı

Yargıtay Kararları. İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41

Yargıtay Kararları. İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/12297 Karar No. 2011/12872 Tarihi: 02.05.2011 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41 412 FAZLA ÇALIŞMANIN İMZALI ÜCRET BORDROLARINDA GÖSTERİLEN

Detaylı

YARGITAY 20. HUKUK DA RES

YARGITAY 20. HUKUK DA RES YARGITAY 20. HUKUK DA RES 2386 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 20. HUKUK DA RES E: 2006/7421 K: 2006/10706 T: 17.07.2006 TÜKET C HUKUKU TÜKET C HAKLARINA L fik N DAVALAR HER K

Detaylı

Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2012/4. İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41

Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2012/4. İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/6619 Karar No. 2012/15624 Tarihi: 07.05.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2012/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 ŞUA İZNİ FAZLA ÇALIŞMA İŞÇİNİN

Detaylı

YARGITAY 13. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 13. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 13. HUKUK DA RES E: 2002/13932 K: 2003/2014 T: 27.2.2003 KATMA DE ER VERG S NE TAB K RA filemler VERG YÜKÜMLÜSÜ (3065 SK m l, 3/f, 8, 9) Özet: Katma De er Vergisine tabi kiralama ifllemlerinde

Detaylı

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren

Yarg tay Kararlar. yarg tay kararlar. Derleyen: Av. Ertan ren yarg tay kararlar Derleyen: Av. Ertan ren Yarg tay Kararlar T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU ESAS NO: 2005/9-753 KARAR NO: 2005/12 KARAR TAR H : 02.02.2005 KARAR ÖZET : Türk Tabipler Birli i taraf ndan

Detaylı

YARGITAY 13. HUKUK DA RES

YARGITAY 13. HUKUK DA RES YARGITAY 13. HUKUK DA RES YARGITAY 13. HUKUK DA RES E: 2002/2584 K: 2002/4338 T: 18.4.2002 ELEKTR K ABONEL ESK ABONEN N BORÇLARI YEN ABONEN N HAKLARI ELEKTR K DARES N N SÖZLEfiME YAPMA ZORUNLU U (*)(**)(***)

Detaylı

4 904 say l Türkiye fl Kurumu Kanunu (4904, 2003) ile istihdam n korunmas na,

4 904 say l Türkiye fl Kurumu Kanunu (4904, 2003) ile istihdam n korunmas na, mali ÇÖZÜM 145 fi-kur A VER LMES GEREKL BELGELER VE UYGULANACAK DAR PARA CEZALARI Resul KURT* I- G R fi 4 904 say l Türkiye fl Kurumu Kanunu (4904, 2003) ile istihdam n korunmas na, gelifltirilmesine,

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/17

İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/17 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2011/10510 Karar No. 2011/1206 Tarihi: 24.05.2011 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/17 FESİH BİLDİRİMİNİN NİTELİĞİ FESİH BİLDİRİMİNDEN TEK TARAFLI

Detaylı

YARGITAY 3. HUKUK DA RES

YARGITAY 3. HUKUK DA RES YARGITAY 3. HUKUK DA RES 2226 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 3. HUKUK DA RES E: 2005/1913 K: 2005/2338 T: 08.03.2005 KAT MÜLK YET HUKUKU B RDEN ÇOK PARSEL ÜZER NDE KURULU S TELER

Detaylı

YARGITAY 8. HUKUK DA RES

YARGITAY 8. HUKUK DA RES YARGITAY 8. HUKUK DA RES 2708 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 YARGITAY 8. HUKUK DA RES E: 2007/3466 K: 2007/3916 T: 21.06.2007 MAR HUKUKU TAfiINMAZ PAYININ SATILMASI MAR UYGULAMASI KOfiULU

Detaylı

YARGITAY 14. HUKUK DA RES

YARGITAY 14. HUKUK DA RES YARGITAY 14. HUKUK DA RES E: 2006/7776 K: 2006/10511 T: 05.10.2006 fiarta BA LI SÖZLEfiME HÂSILAT K RASI SÖZLEfiMEN N FASINDA MKÂNSIZLIK OBJEKT F VE SÜBJEKT F MKANSIZLIK TARAF KUSURU HAKSIZ FES H K RACININ

Detaylı

Yargıtay Kararları. İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41

Yargıtay Kararları. İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/14673 Karar No. 2011/15021 Tarihi: 23.05.2011 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41 FAZLA ÇALIŞMANIN PUANTAJ KAYITLARINA DAYANMASI FAZLA ÇALIŞMADAN

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41,63

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41,63 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/2900 Karar No. 2013/7458 Tarihi: 24.04.2013 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/3 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41,63 FAZLA ÇALIŞMAYI İŞÇİNİN KANITLAMAK

Detaylı

YARGITAY 11. HUKUK DA RES

YARGITAY 11. HUKUK DA RES YARGITAY 11. HUKUK DA RES 2752 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 YARGITAY 11. HUKUK DA RES E: 2005/11496 K: 2006/11948 T: 20.11.2006 T CARET HUKUKU KASKO S GORTA S GORTA fi RKET N N RÜCU

Detaylı

Yargıtay Kararları. İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/17, S.İşK/14

Yargıtay Kararları. İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/17, S.İşK/14 536 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2008/29003 Karar No. 2010/22646 Tarihi: 09.07.2010 İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/17,41 1475 S.İşK/14 İŞVERENLE TARTIŞMA OLAYLARIN GELİŞİMİNDEN İŞVEREN FESHİ

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41, 54,59

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41, 54,59 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/27282 Karar No. 2016/8861 Tarihi: 11.04.2016 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2017/2 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41, 54,59 İMZASIZ BORDROLARDA FAZLA

Detaylı

HAFTALIK ÇALIfiMA SÜRES SAAT ARASINDAK fiç LER HAFTA TAT L ÜCRET NE HAK KAZANIR MI?

HAFTALIK ÇALIfiMA SÜRES SAAT ARASINDAK fiç LER HAFTA TAT L ÜCRET NE HAK KAZANIR MI? HAFTALIK ÇALIfiMA SÜRES 31 45 SAAT ARASINDAK fiç LER HAFTA TAT L ÜCRET NE HAK KAZANIR MI? Erol GÜNER* I. G R fi: Hafta tatili Türkiye de 1924 y l nda ç kar lan Hafta Tatili Kanunu ile düzenlenmifltir.

Detaylı

YARGITAY 6. CEZA DA RES KARARLARI

YARGITAY 6. CEZA DA RES KARARLARI YARGITAY 6. CEZA DA RES KARARI E: 2003/19318 K: 2004/5509 T: 5.5.2004 SAHTE BELGELERLE TRAF E TESC L SAHTE RUHSAT VE PLAKA ALINMASI EYLEM NDE TRAF K MÜfiAV RL N N SORUMLULU U Z NC RLEME SAHTEC L K SUÇLARI

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32,46

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32,46 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/34893 Karar No. 2017/14190 Tarihi: 15.06.2017 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32,46 DERS SAATİ KARŞILIĞI ÇALIŞMA BİR AYDA ÇALIŞTIĞI TOPLAM DERS SAATİNİN

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2, 3, 6 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/6638 Karar No. 2014/11489 Tarihi: 07.04.

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2, 3, 6 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/6638 Karar No. 2014/11489 Tarihi: 07.04. 452 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2015/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /2, 3, 6 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/6638 Karar No. 2014/11489 Tarihi: 07.04.2014 ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /41

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /41 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/14179 Karar No. 2015/10791 Tarihi: 17.03.2015 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2016/1 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /41 FAZLA ÇALIŞMA FAZLA ÇALIŞMANIN

Detaylı

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER:

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER: YASAL TEMERRÜT FA Z ORHAN YILMAZ (*) A- G R fi: Bilindi i üzere, gerek yasal kapital faizi ve gerekse yasal temerrüt faizi yönünden uygulanmas gereken hükümler, 19.12.1984 gün ve 18610 say l Resmi Gazete

Detaylı

YARGITAY 21. HUKUK DA RES

YARGITAY 21. HUKUK DA RES YARGITAY 21. HUKUK DA RES YARGITAY 21. HUKUK DA RES E: 2007/20172 K: 2007/19331 T: 30.10.2007 fi HUKUKU H ZMET TESP T DAVASI HAK DÜfiÜRÜCÜ SÜRE SÜREDEN SONRA VER LEN fie G R fi B LD RGES MADD HATAYA DAYALI

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/53,54,57

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/53,54,57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2008/27000 Karar No. 2010/19572 Tarihi: 21.06.2010 İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/53,54,57 YILLIK İZİN HAKKI İŞ SÖZLEŞMESİNİN YILLIK İZİN ÜCRETLERİ ÖDENEREK SONA

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61

İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61 T.C YARGITAY 10.HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/1737 Karar No. 2013/7836 Tarihi: 15.04.2013 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/1 İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61 YURT DIŞI HİZMET BORÇLANMASINDA YAŞLILIK

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06.

İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06. İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06.2011 KIDEM TAZMİNATI HESABINA ESAS ÜCRET YILLIK İZİN ÜCRETİ HESABINDA

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/17, S. İşK/14

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/17, S. İşK/14 TC. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/5102 Karar No. 2017/10030 Tarihi: 08.06.2017 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2018/1 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/17,24 1475 S. İşK/14 İSTİFA İŞÇİNİN

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 482 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/4678 Karar No. 2012/12413 Tarihi: 11.04.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/1 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 SATIŞ TEMSİLCİLERİNİN FAZLA

Detaylı

YARGITAY 11. HUKUK DA RES

YARGITAY 11. HUKUK DA RES YARGITAY 11. HUKUK DA RES YARGITAY 11. HUKUK DA RES E: 2005/12919 K: 2006/13384 T: 18.12.2006 S GORTA HUKUKU S GORTA fi RKET N N TEMERRÜDÜ KUSUR RAPORLARI ARASINDA ÇEL fik GARANT FONU VE S GORTACININ SORUMLULU

Detaylı

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir.

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARISTO 88 ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE 1. KONU 213 say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK) 142, 143,

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/12698 Karar No. 2011/12282 Tarihi: 25.04.2011 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/41 FAZLA ÇALIŞMA ALACAĞI HAKKANİYET İNDİRİMİ NEDENİYLE RED VEKALET

Detaylı

SOSYAL GÜVENL K REHBER. SSK BAfiKANLI I

SOSYAL GÜVENL K REHBER. SSK BAfiKANLI I SOSYAL GÜVENL K REHBER Resul KURT SSK BAfiKANLI I Sigorta Müfettifli Hüseyin FIRAT SMMM SMMMO Baflkan Yard mc s MAYIS 2005 1 Yönetim Merkezi ve Yaz flma Adresi: SMMMO Kurtulufl Caddesi No: 152 Kurtulufl

Detaylı

Mahkemece, davalı işçinin eylemli çalışması bulunmadığı gerekçe gösterilerek istek hüküm altına alınmıştır.

Mahkemece, davalı işçinin eylemli çalışması bulunmadığı gerekçe gösterilerek istek hüküm altına alınmıştır. Mahkemece, davalı işçinin eylemli çalışması bulunmadığı gerekçe gösterilerek istek hüküm altına alınmıştır. Karar davalı vekilince temyiz edilmiştir. Dosya içeriğindeki maddi bulgulara göre; taraflar arasında

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/841 Karar No. 2014/834 Tarihi: 24.01.2014 İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 PROFOSYONEL SENDİKA YÖNETİCİSİNİN HİZMET ÖDENEĞİ HUKUKA AYKIRI BULUNARAK İPTAL

Detaylı

FAZLA ÇALIŞMANIN KANITLANMASI YEMİN KESİN YEMİN TAMAMLAYICI YEMİN TÜZEL KİŞİYE YEMİN TEKLİFİ

FAZLA ÇALIŞMANIN KANITLANMASI YEMİN KESİN YEMİN TAMAMLAYICI YEMİN TÜZEL KİŞİYE YEMİN TEKLİFİ T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2007/9975 Karar No. 2008/6368 Tarihi: 25.03.2008 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/34,41 1475 S.İşK/14 1086 S.HUMK/344,356 FAZLA ÇALIŞMANIN KANITLANMASI YEMİN KESİN

Detaylı

YARGITAY 19. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 19. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 19. HUKUK DA RES E: 2004/2804 K: 2004/12066 T: 06.12.2004 MENF TESP T DAVASI ALACAKLI YARARINA TAZM NATIN KOfiULU ( K m. 72/4) Özet: Menfi tespit davas nda alacakl yarar na tazminata hükmolunmas

Detaylı

YARGITAY 8. CEZA DA RES KARARI

YARGITAY 8. CEZA DA RES KARARI YARGITAY 8. CEZA DA RES KARARI YARGITAY 8. CEZA DA RES E: 2007/4584 K: 2007/4112 T: 24.05.2007 SEÇENEKL ADL PARA CEZASI CEZALARIN NFAZ REJ M CEZANIN N TEL K DE fit RMES (TCK m 50/1-a, 52 CGT K m 106/3)

Detaylı

DAVA: Davacı, fazla mesai ücreti alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

DAVA: Davacı, fazla mesai ücreti alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/8428 Karar No. 2017/4715 Tarihi: 23.03.2017 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41 FAZLA ÇALIŞMANIN ESASLARI FAZLA ÇALIŞMA HESABINA ESAS ALINA- CAK ÜCRET ÖZETİ:

Detaylı

TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR. Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi

TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR. Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 1 2. B Ö L Ü M TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 199 12. Bölüm, TMS-19 Çal flanlara Sa lanan Faydalar

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /112

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /112 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2016/15460 Karar No. 2016/19015 Tarihi: 23.06.2016 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /112 ALT İŞVERENLER DEĞİŞMESİNE KARŞIN İŞÇİNİN ÇALIŞMASINI SÜRDÜRMESİ KAMU İŞVERENLERİ

Detaylı

Yargıtay Kararları. İlgili Kanun / Madde 4857 İşK/41

Yargıtay Kararları. İlgili Kanun / Madde 4857 İşK/41 566 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2008/9372 Karar No. 2009/23312 Tarihi: 17.09.2009 İlgili Kanun / Madde 4857 İşK/41 FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETLERİNİN ÖDENDİĞİNİ KANITLAMAKLA İŞVERENİN YÜKÜMLÜ OLMASI

Detaylı

U ygulama ve ö retide, 1475 say l kanunda gösterilen fesih hallerinden birinin

U ygulama ve ö retide, 1475 say l kanunda gösterilen fesih hallerinden birinin KIDEM TAZM NATINA DAH L OLAN ÖDEMELER VE KIDEM TAZM NATI TAVAN TUTARI Resul KURT Sigorta Müfettifli I. GENEL B LG LER U ygulama ve ö retide, 1475 say l kanunda gösterilen fesih hallerinden birinin bulunmas

Detaylı

İlgili Kanun/Madde 854 S. DİşK/26,28 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2012/25671 Karar No. 2014/3980 Tarihi:

İlgili Kanun/Madde 854 S. DİşK/26,28 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2012/25671 Karar No. 2014/3980 Tarihi: İlgili Kanun/Madde 854 S. DİşK/26,28 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/25671 Karar No. 2014/3980 Tarihi: 11.02.2014 DENİZ İŞ KANUNU AÇISINDAN FAZLA ÇALIŞMANIN ESASLARI ÖZETİ. Bu hükümler birlikte

Detaylı

YARGITAY 7. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 7. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 7. HUKUK DA RES E: 2003/2233 K: 2003/2670 T: 29.9.2003 ORTAKLI IN G DER LMES DAVASI TAfiINMAZ ÜZER NDE B NA BULUNMASI A D YET N TESP T DAVASI (3561 SK. m. 13/j) YARGITAY 7. HUKUK DA RES KARARLARI

Detaylı

Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler. BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009

Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler. BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009 Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009 Bireysel Emeklilik Sistemi nden ç k flta uygulanan vergi kesintisi ile ilgili

Detaylı

YARGITAY 21. HUKUK DA RES

YARGITAY 21. HUKUK DA RES YARGITAY 21. HUKUK DA RES YARGITAY 21. HUKUK DA RES E: 2006/11107 K: 2007/6531 T: 17.04.2007 CRA HUKUKU ST HKAK DD ASI DAVA AÇMA SÜRES HAK DÜfiÜRÜCÜ SÜRE* ( K m. 99, 7201 SK) Özet: Alacakl ya 7201 Say

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2011/43648 Karar No. 2013/31451 Tarihi: 02.12.2013 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/1 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41 FAZLA ÇALIŞMA 24 SAAT ESASINA

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/25 1475 S. İşK/14

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/25 1475 S. İşK/14 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2011/9842 Karar No. 2013/13792 Tarihi: 08.05.2013 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/25 1475 S. İşK/14 DEVAMSIZLIK NEDENİYLE

Detaylı

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl 220 ÇEfi TL ADLARLA ÖDENEN C RO PR MLER N N VERG SEL BOYUTLARI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl Primi,Has lat Primi, Y l Sonu skontosu)

Detaylı

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle bu ifllemlerin üzerinden al nan dolayl vergiler farkl l k arz etmektedir. 13.07.1956 tarih 6802 say l Gider Vergileri Kanunu

Detaylı

Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas. BFS /03 stanbul,

Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas. BFS /03 stanbul, Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas BFS - 2010/03 stanbul, 26.04.2010 Anayasa Mahkemesi, 15.10.2009 tarih ve 2006/95 Esas, 2009/144

Detaylı

YARGITAY 6. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 6. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 6. HUKUK DA RES E: 2006/2112 K: 2006/3863 T: 19.04.2005 PAYLI TAfiINMAZ F L TAKS M ÖNALIM HAKKI DÜRÜSTLÜK KURALI EYLEML PAYLAfiMA (TMK. m. 2) Özet: Önal m davas na konu olan pay n iliflkin bulundu

Detaylı