KATILIMCI KARAR VERME İLE ÇALIŞANLARIN İŞE YÖNELİK DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KATILIMCI KARAR VERME İLE ÇALIŞANLARIN İŞE YÖNELİK DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: BİR ALAN ARAŞTIRMASI"

Transkript

1 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces 107 KATILIMCI KARAR VERME İLE ÇALIŞANLARIN İŞE YÖNELİK DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: BİR ALAN ARAŞTIRMASI İsmail BAKAN Burcu ERŞAHAN Tuba BÜYÜKBEŞE ÖZET Katılımcı karar verme kavramı, birçok bilim adamı ve uygulayıcı tarafıda uzu süredir tartışıla bir kavramdır. Katılımcı karar verme, işletme içide alıa ve uygulaa kararlarda e çok etkilee gruplarda biri ola çalışaları, bu kararlarda doğruda veya dolaylı olarak söz sahibi oldukları bir süreci ifade eder. Bu çalışmada öcelikle katılımcı karar verme kousuu daha iyi alaşılabilmesi içi temel kavramlar ola karar verme, katılım ve katılımcı karar verme kavramları açıklamış, daha sora katılımcı karar vermei çalışaları davraışıa etkisi teorik olarak iceleerek, bu kouda yapıla bir ala çalışmasıa yer verilmiştir. Ala çalışmasıda veriler aket yötemiyle elde edilmiş olup, katılımcı karar verme ile çalışaları davraışları (değişime açıklık, iş tatmii, motivasyo ve örgütsel bağlılık) arasıdaki ilişkiler icelemiştir. Aahtar Kelimeler: Katılımcı Karar Verme, Değişime Açıklık, İş Tatmii, Motivasyo, Örgütsel Bağlılık, Çalışa Davraışı. ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN PARTICIPATIVE DECISION MAKING AND EMPLOYEES JOB RELATED ATTITUDES: AN EMPIRICAL STUDY Participative decisio makig is a cocept which has bee discussed for a log time by a umber of scietists ad practitioers. Participative decisio makig is a process i which employees, as Prof. Dr., Kahramamaraş Sütçü İmam Üiversitesi, İşletme Bölümü (ibaka63@hotmail.com) Yrd. Doç. Dr., Kahramamaraş Sütçü İmam Üiversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü (bersaha@hotmail.com) Kahramamaraş Sütçü İmam Üiversitesi, Sosyal Bilimler Estitüsü, İşletme ABD (tbuyuk bese@yahoo.com) YDÜ Sosyal Bilimler Dergisi, C. VI, No. 1, (Nisa 2013)

2 108 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces oe of the most affected groups from the decisios made ad applied i a eterprise, have direct ad/or idirect voice i the decisio makig process. I this study i order to brig clarificatio to the subject matter of this article properly, the mai terms such as decisio makig, participatio, ad participative decisio makig are explaied ad the effects of participative decisio makig o employees behaviors discussed theoretically ad the the fidigs of a empirical study is evaluated. The data for the empirical study were gathered via questioaire method ad the relatioships betwee participative decisio makig ad employees job attitudes (acceptace of chage, job satisfactio, motivatio ad orgaizatioal commitmet) were examied. Keywords: Participative Decisio Makig, Acceptace of Chage, Job Satisfactio, Motivatio, Orgaizatioal Commitmet, Employee Behavior. Giriş Yöetim literatürü icelediğide, katılımcı karar verme alayışıı yei bir kou olmadığı, 1919 da The Federatio of British Idustries i her edüstride işçileri mümkü ola e yüksek düzeyde söz hakkıa sahip olmaları gerektiğii vurguladığı görülmektedir. Acak, katılımcı karar verme kousu özellikle 1950 lerde itibare yoğu bir şekilde tartışılmaya başlaılmıştır (Vroom, 1960; Mitchell, 1973; Parell ve Cradall, 2001). Güümüze gelidiğide, katılımcı karar vermei akademisyeler, yöeticiler ve işçi temsilcileri tarafıda desteklemekte olduğu ve bu bağlamda örgütsel performası artırma doğrultusuda çalışaları kararlara daha fazla katılımlarıı sağlaması gerektiği savuulmaktadır (Levie ve Tyso, 1990). Kararlara katılımı, çalışaları davraışları (iş tatmii, motivasyo, örgütsel bağlılık gibi) ve verimliliklerii olumlu yöde etkileyerek, işletmei verimlilik ve performasıı artıracağı teorik alamda ifade edilmektedir. Erdoğa a (1996: 92) göre de güümüz yöetim uygulamaları düyası karmaşıklaşmaya başlamış, kararı ala veya uygulaya isaı yapısı daha da karmaşık bir hal almış, işletmeler büyümüş, alıacak kararlar so derece öemli olmaya başlamıştır. Böylesie çok yölü karmaşıklığı yaşadığı orgaizasyolarda öemli kouları tek bir yöetici tarafıda karara bağlaması da güçleşmiştir. Bu bağlamda, örgütler eski alışkalıklarıı terk ederek, bütü kararları yöeticiler tarafıda alıması yerie, kararlara çalışaları katılımıı sağlayacak düzelemeler yapmalıdırlar. Dolayısıyla, hızlı değişimi yaşadığı güümüzde işletmeleri sahip olduğu e değerli varlık ola isa faktörüü çağdaş ormlara göre yöetilmeside çalışaları kararlara katılımı öemli bir adım olarak kabul edilmektedir (Gruberg vd., 1996: 221).

3 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces 109 Çalışaları kararlara katılımıı öemi uzu yıllar boyuca tartışılmasıa ve destekleilmesie ve hatta olumlu souçlar doğuracağı belirtilmesie rağme, orgaizasyoları çalışalarıı isteile kapsam ve düzeyde karar verme prosesie dahil edemedikleri gözlemlemektedir. Buu bir çok sebebi vardır ki, bu sebeplerde e öemli iki taesi şulardır: (1) Yöeticiler çalışaları karar verme sürecie dahil etmeleri durumuda otorite kaybıa uğramakta korkmaktadırlar; (2) Orgaizasyolar çalışalarıı etki olarak kararlara asıl katacaklarıı bilememektedirler. Halbuki yöetim literatürüde çalışaları kararlara katılımlarıı, yöeticileri otorite ve güçleride bir azalma meydaa getirmeyeceği ve hatta tam aksie ruti işler ile ilgili kararları daha ast koumudaki çalışalara bırakmak suretiyle zamalarıı öemli yöetsel faaliyetlere ayırabilecekleri ileri sürülmektedir. O halde sayıla sebepleri ortaya çıkmasıda rol oyaya e temel faktör, çalışaları kararlara katılımları kousuu yeterice alaşılamamış olmasıdır. Oysa literatürde, iyi yöetilmiş bir katılımcı karar verme sürecii performas, verimlilik, motivasyo, örgütsel bağlılık ve iş tatmii üzeride öemli bir etkiye sahip olduğu vurgulamaktadır (Sashki, 1984). Buda dolayı, bu çalışmada, çalışaları kararlara katılımıı çalışaları davraışları üzerideki etkisi kousu yerli ve yabacı literatürdeki teorik bilgiler ve bir ala araştırması ışığıda ayrıtılı olarak ele alımaktadır. KATILIMCI KARAR VERME: KAVRAMSAL YAKLAŞIM Katılımcı karar verme kousuu daha iyi alaşılabilmesi içi temel kavramlar ola karar verme, katılım ve katılımcı karar verme i taımlaması faydalı olacaktır. Karar Vermei Taımı ve Alamı İşletmelerde yöetsel faaliyetleri temelii karar verme oluşturmaktadır. Yöetimde karar verme kousuda ilk akla gele yazarlarda biri ola Herbert Simo, 1947 de yayılamış olduğu Admiistrative Behavior adlı kitabıda karar vermeyi yöetimi kalbi olarak iteledirmiş, bezer şekilde Barard (1938), Thompso (1967), Weick (2001) gibi yazarlar da karar vermei lider davraışlarıı özü olduğuu ifade etmişlerdir. Simo karar verme i yöetme ile ayı alama geldiğii, yöeticii ise karar verici olarak iteledirilebileceğii belirtmiştir. Tüm yöeticiler birer karar vericidir. Örgüt içide hagi işler yapılacak? Ne zama yapılacak? Kimler tarafıda yapılacak? Hagi kayaklar kullaılarak yapılacak? Nasıl yapılacak? gibi sorular bir takım kararları verilmesii zorulu kılmaktadır. Yöeticileri başarısı geçmişte verdikleri doğru

4 110 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces kararlara bağlıdır. Kararları doğruluğu, yöeticileri, kedilerie soruları çözümüde yardımcı olacak doğru persoeli seçme ya da mevcut persoeli doğru pozisyolarda çalıştırma gibi becerilerie bağlıdır (Vroom, 1973). Karar verme, belli bir eylem biçimie adapte olmayı gerektirir. Karar verme; başkaları adıa sorumluluk almak, vaatte bulumak, söz vermek, diğer isalarda karara katkı ve destekte bulumalarıı istemektir (Barker, 1999). Karar verme, alteratifler hakkıda bilgi edidikte sora, duruma e uygu souca ulaşabilmek içi alteratifler arasıda seçim yapma sürecidir (Chatoupis, 2007: 195). Karar verme sürecii asıl oluştuğu bilimede örgüt ve yöetimi alamak güçtür. Karar verme (decisio-makig) süreci; bilgi toplama, plalama ve seçim yapma olmak üzere başlıca üş aşamada oluşur (Simo, 1947). İlk aşamada karar verilmesi gereke kouya ilişki ekoomik, tekik, sosyal ve siyasal koşulları gözde geçirilerek bilgi toplaması, ikici aşamada eylem seçeeklerii buluması, geliştirilmesi ve doğuracakları souçlar açısıda değerledirilmesi (plalama) ve so olarak da eylem seçeekleride birii seçimi gelir. Bu süreçte her yöetim seviyeside çözümlemesi zorulu ola bir veya bir dizi problemi cevabı koumuda ola farklı seçeekleri tüm yöleriyle değerledirilerek e uygu souca götürecek olaı tespit edilmesi gerekir (Bağkıra, 1983: 4). Olaylar ve bu olayları boyutlarıı artması durumuda karar verme karmaşık, zama alıcı ve pahalı bir işlem olabilir. Ayrıca karar verilirke örgütü kültürü ve sahip olduğu değerler doğru yasıtılmazsa, bu karar muhtemele örgüt içerisideki tasiyou yükseltecek ve başarısız olacaktır (Briggs ve Little, 2008). Bu edele başarılı bir karar verilirke örgütü değerleri ve amaçları gözde geçirilerek, örgüte uygu ola bir karar verme yötemi seçilmelidir (Teki ve Ehtiyar, 2010). Karar verme sürecide üç boyut bulumaktadır (Rice ve Scheider, 1994): Karar aşaması (kararı asıl verildiği), kararı içeriği (kararı hagi kouyu kapsadığı) ve karara katılım (kimleri karar verme sürecie katıldıkları). Bu boyutları her biri üstüde öemle durulması gereke ve kararları iteliğii etkileye boyutlardır. Katılmaı (Katılımcılığı) Taımı İgilizcede Participatio olarak kullaıla ifade Türkçe de katılma (veya katılım, katılımcılık) olarak kullaılmaktadır. Ere e (1998) göre katılım ekoomik, politik ve yöetsel alamda farklı alamlar ifade etmektedir.

5 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces 111 Ekoomik alamıyla katılma, bir işletmei çalışalarıda bir veya daha fazlasıa işletmei karları üzeride bir pay verilmesii taahhüt edilmesidir. Politik alamda katılma, başlagıçta yalızca kamu işlerii yöetimie bütü vatadaşları doğruda doğruya ve demokrasii gereği olarak katılmasıı ifade ederke, daha sora mikro ekoomik kuruluşlar yai işletmeleri yöetimi içi de kullaılmaya başlamıştır. Yöetsel alamda katılma, kararları birlikte vermek üzere hiyerarşik bakımda ayı yetki seviyeside veya farklı seviyelerde bulua kişileri oluşturduğu bir grup yöetimi türüdür. Dolayısıyla, çalışaları katılımcılığı kapsamı çok geiş ola bir koudur (Tremplay ve Roger, 2004: 999). Acak bazı araştırmacılar çalışaları her türlü aktiviteye katılımlarıı sağlaya uygulamalar ile çalışaları karar verme sürecie etki yapabilmelerii ifade ede katılımcılık uygulamalarıı birbirleride ayrıştırmak gerektiğii savumaktadırlar (Marchigto vd., 1994). Katılımcılık, birlikte karar verme (Locke ve Schweiger, 1979), üst ile ast arasıda karar verme yetkisii paylaşımı (Mitchell, 1973) veya çalışaları karar verme sürecie katılma olasılığı (Adaleeb ve Wolford, 2004: 54) şeklide taımlamaktadır. Bu çalışmada da katılımcılık, çalışaları kararlara katılma olasılığı olarak ele alımaktadır. Katılımcı Karar Vermei Taımı Yöetimde katılımcı karar verme uygulamalarıda ilk bahsedeler arasıda yer ala Follett, katılımcı karar vermeyi İsa İlişkileri Kuramı açısıda ele almıştır. Yöeticileri sadece emir vererek çalışalarıa istediklerii yaptırmalarıı mümkü olmadığıı, çalışalar üzeride güç kullamak yerie, çalışalarla birlikte güç kullamaı yararlarıda bahsetmiştir. Follett ayı zamada çalışalarla yüz yüze iletişimi öemie vurgu yaparak, çalışaları daha etkili ve verimli çalıştırılmaları içi yöeticileri, emride çalışaları davraış ve tutumlarıı örgüt amaçları doğrultusuda yöledirmeleri gerektiğii, buu ise çalışaları yöetime katılması ile mümkü olabileceğii savumuştur (Graham, 1994). Argyris (1964) de yöetimde isa ilişkilerii öemie vurgu yapmıştır. Örgütlerde yöetim ve çalışalar arasıda bir uyumu olması, örgüt hedefleri ile çalışaları hedeflerii uyum sağlayabilmesi içi yatay ve ademi merkeziyetçi örgüt yapılarıı olduğu, çalışaları yetki ve sorumluluk aldığı, kararlara katılabildiği örgütlere ihtiyaç vardır. Argyris, çalışaları kararlara katıldığı

6 112 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces örgütlerde; örgüt, başarılı işler ortaya koyduğuda, çalışaları da, başarılı olduklarıı düşüerek, buu mutluluğuu ve kedii gerçekleştirme duygusu yaşayacaklarıı vurgulamıştır (Kreps, 1990: 88). Çalışaları kararlara katılması gerektiğii belirte öemli yazarlarda bir diğeri de Likert tir. Likert i sistem yaklaşımıda yer ala Sistem 4 yaklaşımı, çalışaları örgütte tüm süreçlere katılmalarıı öemide bahsetmiştir. Böyle bir katılım ise acak, çalışalar ve yöetim arasıdaki destekleyici ve samimi iletişimle mümküdür. Katılımı sağlaması ve desteklemesi ise yöeticii görevidir. Yöetici, güve duyula, samimi, takdir ve ödülledirme ile çalışalarıı motive ede, iletişimi koordie ede ve çalışaları örgütsel faaliyetlere katılımıı maksimum seviyede sağlamaya çalışa kişi olmalıdır. Kararlara katılma, alıa ve uygulaa kararlarda e çok etkilee gruplarda biri olarak çalışaları, işletme içide alıa kararlarda doğruda veya dolaylı olarak söz sahibi olmalarıı ifade eder. Siger (1974: 348) katılımcı karar vermeyi iki veya daha fazla tarafı pla ve politika yaparke veya kararlar verirke birbirlerii etkilemeleri süreci olarak taımlamaktadır. Locke ve diğerleri (1986) de bezer şekilde, bir yöeticiyle bir çalışa veya bir yöeticiyle bir grup çalışa tarafıda bir kou hakkıda birlikte karar verme süreci, Lowi (1968: 69) ise kararları uygulayacak ola kişileri katılımı ile alımasıı katılımcı karar verme olarak taımlamıştır. Katılım yoluyla verilecek kararları hagileri olacağı kousuda Frech ve arkadaşları (1960: 3) kararlara katılacak ola kişileri gelecekte etkileyecek kararlar olarak belirtmek suretiyle geel çerçeveyi çizmişlerdir. Mc Gregor da (1960: 130) katılımcı karar vermei sıırlarıı sorumluluk ile ilişkiledirerek şöyle taımlamıştır: ast koumudaki işgörelere sorumluluklarıa bağlı olarak daha fazla kotrol ve seçeekler arasıda tercih yapma özgürlüğü taıya özel bir yetki devridir. KATILIMCI KARAR VERME İLE ÇALIŞANLARIN İŞE YÖNELİK DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ İsa ilişkileri okuluda iş yaşamıı kalitesi (Quality-of-Workig-Life) harekatıa ve hatta güümüze kadar, çalışaları örgütsel karar verme sürecie katılımlarıı iş tatmii, motivasyo, örgütsel bağlılık ve iş performası üzeride öemli etkilere sahip olduğu görüşü savuulmaktadır (Argyris, 1964; Hackma, 1975; Herzberg, 1966; Maslow, 1954; Lawler, 1977; Likert, 1961).

7 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces 113 Katılımcı Karar Verme ve Değişim Çalışalar geellikle değişimi heme kabulleme yerie oa tepki göstermeye gereksiim duyarlar. Değişimi gerçekleştirmek isteye lideri; katılımcı bir yöetim alayışıa sahip olması gerekir (Tuçer, 2011). Katılımcı karar verme çalışaları örgütsel değişimi kabul etmelerii kolaylaştırır (Gill vd., 1993). Katılımcı karar verme alayışıı uygulaya örgütlerde çalışalara daha fazla bilgi trasferi gerçekleştirildiğide, çalışalar yapılacak değişimi edelerii öğreme imkâı elde etmektedirler. Ayrıca, değişim kararı yöetici ve çalışalar tarafıda ortaklaşa alııp, değişimi yararları çalışalara iadırılıp, beimsetilir ve açıklaılırsa, değişim direçle karşılaşılmaksızı örgütte gerçekleştirilebilir (Sabucuoğlu ve Tüz, 1998: 241). Dolayısıyla, çalışalar edelerii öğredikleri değişime karşı çıkmamakta tam aksie ou destekleyici tavırlar sergilemektedirler (Sagie ve Koslowsky, 1994). Bu bağlamda araştırmaı birici hipotezi şöyle oluşturulmuştur: H1: Katılımcı karar verme ve değişime açıklık davraışı arasıda alamlı bir ilişki vardır. Katılımcı Karar Verme ve İş Tatmii Literatürde iş tatmii kavramıa yöelik çok farklı taımlar yapılmıştır. İş tatmii, iş koşullarıı (işi kedisi, yöetimi tutumu) ya da işte elde edile souçları (ücret, terfi, iş güveliği) kişisel bir değerledirmesidir (Çekmecelioğlu, 2005: 28). Bu bağlamda, iş tatmii, işte elde edile maddi çıkarlar ile işgörei beraberce çalışmakta zevk aldığı iş arkadaşları ve eser meydaa getirmei sağladığı mutluluk alamıda kullaılmıştır (Bigöl, 1996: 266). İş tatmii, e geel alamda, bireyi belirli bir işe karşı ola olumlu duygusal tepkileri şeklide ifade edilebilir (Baş ve Ardıç, 2002: 73). Katılımcı karar verme, çalışaları psikolojik ihtiyaçlarıı (kabul görme, ait olma hissi, grup içide yer alma ve oula dayaışma halide buluma, kedide emi olma, gücüde tatmi olma gibi) tatmi edilmesii ve dolayısıyla iş tatmi düzeylerii artmasıı sağlar (Kearey ve Hays, 1994; Woger, 1994; Miller ve Moge, 1986). Smith ve Braick (1990) katılımcılığı bir soucu olarak çalışaları kedilerie değer verildiğii ve yöetim tarafıda güveildiklerii hissetmeleride ve ayı zamada bazı soruları üsteside gelme hususuda yöetimi e ölçüde zorladığıı daha iyi alamalarıda dolayı katılımcılığı iş tatmiii artıracağıı

8 114 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces savumuşlardır. Bu edelerle bir çok araştırmacı (Wager, 1994; Miller ve Moge, 1986; Cotto vd., 1988; Cradall ve Parell, 1994; Parell ve Bell, 1994; Parell vd., 1992; Sagie, 1994; Parell, 2001; Wright ve Kim, 2004; Kudse, vd., 2009; Scott- Ladd vd., 2006; Parell, 2010; Wickramasighe ve Wickramasighe, 2012) kararlara katılımı iş tatmiii olumlu yöde etkileyeceği görüşüü ileri sürmüşlerdir. Bu bağlamda araştırmaı ikici hipotezi şöyle oluşturulmuştur: H2: Katılımcı karar verme ve iş tatmii davraışı arasıda alamlı bir ilişki vardır. Katılımcı Karar Verme ve Motivasyo (Güdüleme) Literatürde iş tatmii ile motivasyo kavramları birbirlerie yakı bir tarzda taımlamışlardır. Acak, her ikisii de birbiride farklı taımları da yie yöetim literatürüde yer almaktadır. Motivasyo, e geel ifadeyle isaı çalışmaya sevk etmek, çalışmak içi bireyi harekete geçirmek ve istekledirmek alamıa gelmektedir. Motivasyo, temel bir psikolojik süreç olup çalışma veya üretme kousuda bir istek belirtir (Özge vd., 2002: 337). Motive etme, örgütü ve bireyleri ihtiyaçlarıı tatmile souçlaacak bir iş ortamı yaratarak bireyi harekete geçmesi içi etkilemesi ve istekledirilmesi sürecidir (Ca, 1992: 164). Motivasyo, örgütsel amaçlara ulaşmak içi çaba sarf etme kousuda isteklilik yaratmaktır (Thompso, 1995: 125). Bir başka taımla motivasyo, yöeticileri örgüt üyelerii örgütü amaçlarıı gerçekleştirmesi yoluda çeşitli güdülerle teşvik etmesi eylemidir (Şimşek, 1998: 193). Motivasyo kavramı, gerçekte, bir kişiyi birtakım etkilere maruz bırakarak, ou bu etkiler olmada öce göstereceği davraışta başka bir biçimde hareket etmesii sağlamayı ifade etmektedir. Böylece, kişii davraışıda gözleebilir bir farklılığı meydaa gelmiş olması, ou güdülemesii ifade eder (Eroğlu, 2006: 347). İsalar birçok ihtiyaç tarafıda motive edilir. Motivasyo kousuda ilk akla gele isimlerde ola Maslow, isa ihtiyaçlarıı temel fizyolojik ihtiyaçlar (yeme, içme, barıma gibi), güvelik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar (arkadaş edime, gibi), saygı-statü (ilgi çekme, başkaları tarafıda taıma, beğeilme ve takdir edilme gibi) ve kedii gerçekleştirme ihtiyacı (bireyi kedi potasiyelii kullaması, yeteeklerii artırması ve daha iyi biri olması, gibi) olmak üzere beş başlık altıda toplamıştır (Maslow, 1954). Örgüt içeriside çalışaları kararlara katılımıı sağlaması ile çalışa öcelikle diğer örgüt üyeleri ve/veya yöeticileri ile iletişim kurarak sosyal ihtiyacıı gidermiş olacak, kabul gördüğüü

9 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces 115 hissedecek, kedii gösterme ihtiyacıı gidermiş olacaktır. Bu da çalışaı motive olarak işlerii daha istekli yapmasıa yol açacaktır. Motivasyo kousudaki öemli teorisyelerde biri de Herzberg dir. Herzberg i çift faktör kuramıa göre isaı motive ede faktörler hijye faktörler ve güdüleyici faktörlerdir. Hijye faktörler isteildiği gibi olmadığıda (veya yokluğuda) çalışaı motivasyouda azalma meydaa getire ücret, çalışma koşulları, iş güveliği, gibi kouları kapsar. Güdüleyici faktörler (özedirici faktörler) ise işi kedisi, sorumluluk, ilerleme imkâları, statü, başarma ve taıma gibi faktörlerdir. Güdüleyici ola bu faktörleri varlığı, kişiye kişisel başarı hissi verdiği içi, kişiyi motive edecektir. Çalışalara kararlara katılma ve işleride iisiyatif kullama hakkıı verilmesi de güdüleyici faktörlerdedir. Katılımcı karar verme çalışaları güdüleme (motive etme) özelliğie sahiptir (Huag, 1997, Al-Yahya, 2009). Ere e (1998: 321) göre eğer yöetsel kararları uygulaya persoel, soruu belirlemesie ve çeşitli çözüm alteratiflerii ortaya çıkarılmasıa ve tartışılmasıa iştirak ederlerse bu durum hem uygulama koşullarıı iyi bile persoeli güdülemesie ve hem de alıacak kararı kalitesii iyileştirilmesie hizmet edecektir. Çükü karara katılım sağlaya persoel meydaa getirile kararı kedi kararı olduğua içtelikle iaacak ve uygulamasıı da titizlikle yapacaktır. Bu bağlamda araştırmaı üçücü hipotezi şöyle oluşturulmuştur: H3:Katılımcı karar verme ve çalışaları güdülemesi arasıda alamlı bir ilişki vardır. Katılımcı Karar Verme ve Örgütsel Bağlılık Çağdaş yöetim kavramları içeriside e yoğu ilgi duyula kavramlarda birisi de örgütsel bağlılık kavramıdır. Özellikle so 50 yılda üzeride fazlaca durula bir kavram olmasıa rağme, heüz örgütsel bağlılığı üzeride uzlaşma sağlamış bir taımı bulumamaktadır (İce ve Gül, 2005; Bayram, 2005: 128). Sosyoloji, psikoloji, sosyal psikoloji ve örgütsel davraış gibi farklı disiplilerde uğraş vere araştırmacılar örgütsel bağlılık kavramıa kedi uzmalık alaları doğrultusuda alam yüklemeye çalışmaktadırlar (Çöl, 2005). Bu bağlamda örgütsel bağlılık kavramıa ilişki literatürde birçok farklı taımlar yapılmış olup bularda bazıları şulardır:

10 116 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces Örgütsel bağlılık; Sadece işveree sadakat demek değil, örgütü iyiliği ve başarısıı sürmesi içi örgüte dâhil olaları düşücelerii açıklayıp, çaba gösterdikleri bir süreçtir (Yüksel, 2000). Çalışaları örgütle ilişkisi ile şekillee ve oları örgütü sürekli bir üyesi olma kararıı almalarıı sağlaya davraıştır (Meyer ve Alle, 1997: 11). Bireyi örgüt çıkarlarıı kedi çıkarlarıda üstü görmesidir (Özsoy vd., 2004). Katılımcı karar verme çalışaları işletmeye bağlılığıı etkiler. Çalışaları kararlara katılımlarıı düşük oluşu veya katılımı olmayışı, örgüte bağlılığı azaltırke, kararlara katılımı yüksek oluşu örgüte bağlılığı arttırır (Patche, 1970; Beck ve Wilso, 2000; Gavi ve Metcalfe, 2001:116; Dura ve Ere, 2005; Elele ve Fields, 2010). Kararlara katıla çalışalarda ait olma duygusu gelişeceğide, buları üyesi buludukları gruba ve işletmeye ola bağlılıkları artacaktır. Appelbaum ve arkadaşları (2000) a göre kararlara katılım güve ve içsel motivasyou artırmak suretiyle örgütsel bağlılık üzeride pozitif etkiler yaratır. Kararlara katıla çalışalar işverelerii kedilerie destek olduklarıı ve her kouda olara yardımcı olmaya hazır olduklarıı öğreme imkaıa sahip olarak örgüte ola bağlılıkları daha sağlam bir yapı kazaır (Eiseberg vd., 1990; Waye vd., 1997). Ayrıca her isa kedi geleceğii belirleme kousuda bağımsız hareket etme arzusua sahiptir. Katılımcı karar verme, bu arzuu yerie getirilmesi kousuda öemli bir araçtır ve kişilerde kedilerie bu imkâı taıya örgüte daha fazla bağlama duyguları oluşacaktır (Ere, 1998: 321). Bu bağlamda araştırmaı dördücü hipotezi şöyle oluşturulmuştur: H4: Katılımcı karar verme ve örgütsel bağlılık davraışı arasıda alamlı bir ilişki vardır. Bu makale içi araştırma değişkeleri olarak belirlee değişim, iş tatmii, motivasyo ve örgütsel bağlılık dışıda katılımcı karar vermei etkisii olduğu diğer değişkeleri bir kısmı ise şulardır: Öğreme (Powell ve Schlacter, 1971: 166; Ere, 1998: 321). Güve (Wag, 2003; Rose ve Jerdee, 1978). Verimlilik (Wag, 2003: 541; Lam vd., 2002; (Ere, 1998: 322; Huag, 1997: 678; Sabucuoğlu ve Tüz, 1998: ; Guzzo vd., 1985). İşe devamsızlıklar (Ere, 1998: 322).

11 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces 117 Sosyal ilişkiler (Ere, 1998: 322). İletişim (Sabucuoğlu ve Tüz, 1998: 241). Deetim kolaylığı (Sabucuoğlu ve Tüz, 1998: 242). Kariyer yöetimi (Bardwick, 1986; Driver, 1985; Hall ve Rabiowitz, 1988; Stoer vd., 1980;Gattiker ve Larwood, 1986; Tremblay ve Roger, 2004: 1000). Yabacılaşma (Sabucuoğlu ve Tüz, 1998: ). Dayaışma (Sabucuoğlu ve Tüz, 1998: 244). Kişisel olgulaşma (Sabucuoğlu ve Tüz, 1998: 245). KATILIMCI KARAR VERME İLE ÇALIŞANLARIN İŞE YÖNELİK DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİYE YÖNELİK BİR ALAN ÇALIŞMASI Araştırmaı Amacı, Kapsamı ve Yötemi Bu araştırma, çalışaları kararlara katılımı ile değişime açıklık, iş tatmii, motivasyo ve örgütsel bağlılık değişkeleri arasıdaki ilişkiyi icelemek amacı ile yapılmıştır. İşletmelerde çalışaları kararlara katılımıı değişime direci kırılması ve değişime uyum sağlaması, iş tatmiii artması, çalışaları motive olması ve örgütsel bağlılık duygularıı gelişmeside etkili olduğu düşüülmektedir. Bu düşücede hareketle aşağıdaki hipotezler kurulmuştur; H1: Katılımcı karar verme ve değişime açıklık davraışı arasıda alamlı ilişki vardır. H2: Katılımcı karar verme ve iş tatmii davraışı arasıda alamlı ilişki vardır. H3: Katılımcı karar verme ve çalışaları güdülemesi arasıda alamlı ilişki vardır. H4: Katılımcı karar verme ve örgütsel bağlılık davraışı arasıda alamlı ilişki vardır. Araştırma Kahramamaraş ta tekstil sektörüde faaliyette bulua 20 işletmede yapılmış ve veri toplama yötemi olarak aket kullaılmıştır. İşletmedeki pozisyolar dikkate alıarak dağıtıla 300 akette 265 i geri döerek araştırma kapsamıa alımıştır. Aket demografik özellikler, kararlara katılım, değişime açıklık, iş tatmii, motivasyo ve örgütsel bağlılık değişkelerie ilişki sorularda oluşmaktadır. Elde edile veriler SPSS paket programıda Frekas Aalizi, Pearso Korelasyo Aalizi ve t Testi kullaılarak değerlemeye tabii tutulmuş, souçlar tablolar halide düzelemiştir. Araştırmada kullaıla bütü değişkeler içi birde fazla öermede oluşa ölçekler (multiple item scale) kullaılmıştır. Araştırma hipotezlerii test edilebilmesi

12 118 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces amacıyla hazırlaa aket formuda yer ala öermeleri oluşturulmasıda, kararlara katılım ve çalışaları işe yöelik davraışlarıa ilişki literatürdeki çeşitli makalelerde (Log, 1978; Lodahl ve Kejer, 1965; Hackma ve Lawler, 1971; Loui, 1995; Agle ve Perry, 1991; Jermier ve Berkes, 1979; Decotiis ve Summers, 1987) esileilmiştir. Araştırmada yer ala değişkelerle ilgili soru adetleri ve güveilirlik aalizi souçları Tablo 1 de verilmiştir. Akette yer ala araştırma değişkelerii güveirliliği Jese (2003) i de belirttiği gibi literatürde yaygı olarak kullaıla (Bryma ve Cramer, 1997; Norusis, 1992) Crobach Alfa değerleri ile ölçümlemiştir. Tablo 1: Güveilirlik Katsayıları Değişkeler Soru sayısı Alfa değeri Kararlara katılım 6 0,92 Değişime açıklık 3 0,55 İş tatmii 9 0,84 Motivasyo 3 0,74 Örgütsel bağlılık 2 0,67 Tablo 1 de görüldüğü gibi, Crobach Alfa değerleri 0,55 ile 0,92 arasıdaki değerlerde oluşmuştur. 5 değişkede 3 üü (kararlara katılım, iş tatmii ve motivasyo) değeri Nually i (1978) kabul edilebilir düzey olarak taımladığı 0,7 i üzeride olup, bu değişkeleri hiçbir tartışmaya yol açmaksızı güveilir şekilde ölçümlemiş olduğu söyleebilir. Bua karşı, geri kala iki değişkei (değişime açıklık ve örgütsel bağlılık) Crobach Alfa değeri, Nually i belirlediği değeri altıda çıkmıştır. Nually i (1978) 0,7 kriterii aksie, Peterso (1994) ve Slater (1995) ise 0,6 değerii kullaılabilir ve kabul edilebilir bir değer olduğuu ileri sürmüşlerdir. Ölçekte yer ala bazı öermeleri ölçekte çıkarılması durumuda da Crobach Alfa değeride bir artış olmadığı gözlemlediğide, ayrıca değişime açıklık ve örgütsel bağlılık değişkelerii Crobach Alfa değerleri sırasıyla 0,55 ve 0,67 olarak gerçekleşerek 0,6-0,7 kabul edilebilir aralığı içide veya yakııda değerler olduklarıda hareketle, bu iki değişkei de güveilir şekilde ölçümlediğii kabul edilebileceği soucua ulaşılmıştır. Dolayısıyla, Tablo 1 deki Alfa değerlerie bakıldığıda araştırma değişkelerii güveilir olarak ölçümlediği söyleilebilir. Kararlara katılım ile diğer değişkeler arasıdaki ilişkiler ortaya koulmada öce her bir değişkei ölçe öermeler ile ilgili frekas dağılımları tablolar halide gösterilmiş ve kısaca yorumlamışlardır. Kararlara katılım değişkei ile diğer değişkeler arasıdaki ilişkileri iceleyebilmek içi her bir değişkei ölçe

13 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces 119 öermeler SPSS programıda compute mea opsiyou kullaılarak birleştirilerek t testleride ve korelasyo aalizide kullaılacak değişkeler elde edilmiştir. Elde edile bulgular tablolar halide düzelemiştir. Araştırma Bulguları Demografik Özellikler. Tablo 2 de akete katılaları demografik özelliklerie ilişki bilgiler yer almaktadır. Demografik Özellikler Cisiyet Kadı Erkek Eğitim durumu İlkokul Ortaokul Lise Ölisas Lisas Lis. Üstü Yaş 20 de az Başka işletmede çalışma Evet Hayır Tablo 2: Demografik Özellikler Sayı* Demografik Özellikler Medei durum ,1 Evli 70 26,9 Bekar Diğer ,6 13,3 50,6 12,9 12,2 0,4 3,9 29,1 30,3 22,0 9,4 3,1 2,0 51,7 48,3 İşletmede çalışma süresi 6 ayda az 6 ay-1yılda az 1-2 yılda az 2-5 yılda az 5-10 yılda az 10 yıl ve üstü İş taımı Üst yöetici Orta yöetici Alt yöetici Memur-sekreter T. persoel Diğer Başka işletmede çalışma süresi 6 ayda az 6 ay 1 yılda az 1-2 yılda az 2-5 yılda az 5-10 yılda az 10 yıl ve üstü Sayı ,2 44,2 3,6 5,3 8,0 14,9 30,5 29,8 11,5 6,8 13,6 10,6 24,6 16,7 27,7 9,3 17,9 25,0 1,4 40,0 6,4 *Makalede yer ala bu ve buda soraki tablolarda bazı sorulara deeklerde bazıları cevap vermedikleride, soruyu yaıtlayaları toplamı aketi yaıtlayaları toplam sayısı ola 265 te düşük çıkmaktadır.

14 120 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces Akete katılaları 73,1 ii erkekler, kala 26,9 uu ise kadılar oluşturmaktadır. Aketi yaıtlayaları 52,2 si evlidir. Katılımcıları eğitim durumlarıa bakıldığıda 23,9 u ilkokul ya da ortaokul mezuu, 50,6 sı lise, 12,9 u ö lisas, 12,6 sı lisas ve üstü eğitime sahiptir. İşletmedeki çalışma süreleri sorulduğuda, katılımcıları 71,3 ü 2 yıl ve üzeride çalışma süresie sahip olduklarıı bildirmişlerdir. Katılımcıları 51,7 si daha öce başka bir işletmede çalıştıklarıı, buları 46,4 ü 5 yıl veya daha fazla süre çalıştıklarıı ifade etmişlerdir. Aketi yaıtlayaları 59,4 ü yaş arası, 31,4 ü ise yaş aralığıdadır. Katılımcıları 31,0 ı yöeticilerde ( 6,8 üst düzey, 13,6 orta düzey, 10,6 alt düzey yöetici), 69,0 ı ise memur, sekreter, tekik persoel ve diğerleride oluşmaktadır. Kararlara Katılım. Akete katılalara kararlara katılım değişkeii ölçe 6 öerme suulmuş ve bu öermelere ilişki katılımcıları verdikleri yaıtlar Tablo 3 de suulmuştur. Tablo 3: Çalışaları Kararlara Katılımı Hiç katılmıyorum Yok deilecek kadar az Biraz katılıyorum İyi bir orada katılıyorum Çok iyi bir orada katılıyorum Toplam Kedi işiizle ilgili kararlara Çalıştığıız bölümü ilgiledire sorular hakkıdaki kararlara İşletmei geel politikaları hakkıdaki kararlara İşletmede verile kararları geeli düşüüldüğüde İşletmei ruti işleri hakkıdaki kararlara Geleceğe yöelik stratejiler ile ilgili kararlara 1,6 4 3,1 8 22, , , ,4 59 5,5 14 6, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Aket verilerii aalizi soucuda, katılımcıları kedi işleri ile ilgili kararlara ve çalıştığı bölümü ilgiledire kararlara yüksek orada katıldıkları,

15 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces 121 bua karşı işletmei geel politikaları hakkıdaki kararlara, işletmei ruti işleri hakkıdaki kararlara ve geleceğe yöelik stratejilerle ilgili kararlara ise orta düzeyde bir katılım gösterdikleri alaşılmaktadır. Dolayısıyla, Tablo 3 e bakıldığıda aketi yaıtlayaları kedi işleriyle ilgili ve çalıştıkları bölümü ilgiledire sorular hakkıdaki kararlara diğer karar alalarıa (geel politikalar hakkıdaki kararlar gibi) orala daha çok katıldıkları görülmektedir. Kararlara katılma ile karar verme türü arasıdaki ilişkiyi icelemek amacı ile çalışaları kararlara katılımı ile ilgili öermelere verile yaıtlar SPSS programıda compute mea seçeeği kullaılarak birleştirilmiş ve t testi yapmak amacıyla kararlara katılalarla katılmayalar iki gruba ayrılmıştır. Kararlara katılımı ölçe sorular içi suula yaıt seçeekleride 1 hiç katılmıyorum u, 2 ise yok deecek kadar az katılıyorum u ifade ettiğide 5 soruya verdikleri yaıtları ortalaması 2 veya daha düşük ola katılımcılar içi bir grup (kararlara katılmayalar), aritmetik ortalaması 2 i üstüde olalar ise diğer bir grup (kararlara katılalar) olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Kararlara Katılım ve Değişime Açıklık Davraışı Arasıdaki İlişki. Akete katılalara değişime açıklık değişkeii ölçmek amacıyla 3 öerme verilmiş ve katılımcıları öermelere ilişki yaıtları Tablo 4 de suulmuştur. Tablo 4: Değişime Açıklık Kesilikle katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum Kesilikle katılıyorum Toplam İşvereimiz veya yöeticimiz, değişim içi öerilerimizi ortaya koymamızı isteyerek bu kouda bizi teşvik eder. İşvereimiz veya yöeticimiz, değişim içi ileri sürdüğümüz öerilerimize göre hareket eder. 19, , , , , , , , , , İşvereimiz veya yöeticimiz, değişim yöüde kararlar verirke bizim çıkarlarımızı da göz öüde buludurur. 12, , , , ,

16 122 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces Değişime açıklık değişkeii ölçmek içi suula üç öerme ola İşvereimiz veya yöeticimiz; (1) değişim içi öerilerimizi ortaya koymamızı isteyerek bu kouda bizi teşvik eder, (2) değişim içi ileri sürdüğümüz öerilerimize göre hareket eder ve (3) değişim yöüde kararlar verirke bizim çıkarlarımızı da göz öüde buludurur öermelerie katılımcıları yaklaşık yarısı (ikici öerme hariç, bu öerme içi ora 38.8 dir) katıldıklarıı, diğer yarısı ise kararsız oldukları veya katılmadıklarıı bildirmişlerdir. Dolayısıyla, geel olarak Tablo 4 e bakıldığıda, katılımcıları değişime açıklık değişkei ile ilgili kararlara katılım kousuda tam bir görüş birliği içeriside olmadıkları, acak değişime açıklık değişkeie ilişki sorulara olumlu yaıt vereleri oraıı olumsuz yaıt verelerde biraz daha fazla olduğu söyleebilir. Araştırmaı birici hipotezii test etmek ve çalışaları kararlara katılması ile değişime açıklık değişkeleri arasıdaki ilişkiyi icelemek amacıyla, öcelikle söz kousu iki değişke arasıda istatistiksel alamda bir ilişkii buluup bulumadığıı ortaya koyabilmek içi korelasyo aalizi yapılmıştır. Tablo 5: Korelasyo Tablosu Kararlara katılım Değişime açıklık 0,232*** İş tatmii 0,257*** Motivasyo 0,144* Örgütsel bağlılık 0,240*** Not: * p 0,05 ** p 0,01 *** p 0,001 Tablo 5 te görülebileceği gibi birici hipotezde yer ala iki değişke ola kararlara katılım ile değişime açıklık arasıda p 0,001 düzeyide alamlı bir ilişki bulumuştur. Yapıla t testi aalizide değişime açıklık değişkeie ilişki kararlara katıla grup- Grup I ile kararlara katılmaya grubu Grup II görüşleri arasıda p 0,001 düzeyide alamlı bir farklılık olduğu görülmüştür (Tablo 6). Değişime açıklık Tablo 6. Katılımcı karar verme-değişime açıklık ilişkisi Kararlara katılalar Kararlara katılmayalar T değeri Ortalama Std. sapma Ortalama Std. sapma 3,35 1,28 2,72 1,10-3,50*** Not: * p 0,05 ** p 0,01 *** p 0,001

17 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces 123 Kararlara katılalar (ortalama 3,35) değişime açıklıkla ilgili öermelere, kararlara katılmayalara (ortalama 2,72) göre daha olumlu yaıtlar vermişlerdir. Ayı ilişki yapıla korelasyo aalizi soucuda da doğrulamıştır. Gerek korelasyo gerekse t testi aalizi soucuda kararlara katılım ile değişime açıklık arasıda alamlı bir ilişkii olduğu saptamış olup, araştırmaı birici hipotezi ola Katılımcı karar verme ve değişime açıklık davraışı arasıda alamlı ilişki vardır hipotezii doğruluğu kabul edilmiştir. Katılımcı Karar Verme ve İş Tatmii Davraışı Arasıdaki İlişki. Akete katılalara iş tatmilerii ölçe ve Tablo 7 de yer ala 9 öerme suulmuş ve aşağıdaki yaıtlar alımıştır. Tablo 7: İş Tatmii Kesilikle katılmıyorum Katılmıyoru m Kararsızım Katılıyorum Kesilikle katılıyorum Toplam İşim beim içi yalız para kazadığım yer değil, para kazamaı öteside daha bir çok şey ifade etmektedir. Ek bir ücret almayacağımı bilsem dahi, işimi tamamlamak içi fazla mesai yapabilirim. İşime gerçekte öem veririm. Paraya ihtiyacım olmasa dahi işimde çalışmaya devam ederim. Hayatımdaki gerçek doyum ve mutluluğu işimde alırım. İşimle ilgilemek beim içi e öemli şeydir. Beim içi işyerideki birkaç saat çabucak geçer. İşimdeki gülük aktiviteleri yerie getirmekte mutluluk duyarım. Her gü işe gelmek içi sabırsızlaırım. 3,2 7 8,4 18 2,8 6 13, ,0 28 6,1 13 5,1 11 3,7 8 11, ,4 23 9,8 21 7, , ,6 25 8,9 19 9,8 21 6, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

18 124 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces İş tatmii değişkeii ölçümlemek içi suula öermelerde ek bir ücret almayacağımı bilsem dahi, işimi tamamlamak içi fazla mesai yapabilirim, işime gerçekte öem veririm ve işimdeki gülük aktiviteleri yerie getirmekte mutluluk duyarım öermelerie katılımcıları çoğuluğu ( 60 da fazlası) katıldıklarıı, işim beim içi yalız para kazadığım yer değil, para kazamaı öteside daha birçok şey ifade etmektedir, işimle ilgilemek beim içi e öemli şeydir ve beim içi işyerideki birkaç saat çabucak geçer öermelerie ise yarıda biraz fazlası ( arası) katıldıklarıı bildirmişlerdir. Paraya ihtiyacım olmasa dahi işimde çalışmaya devam ederim ve hayatımdaki gerçek doyum ve mutluluğu işimde alırım öermelerie katılımcılarıı yarıya yakıı katıldıklarıı rapor ederke, her gü işe gelmek içi sabırsızlaırım öermesie ise katılımcıları 39,9 u katıldıklarıı ifade etmişlerdir (Tablo 7). Araştırmaı ikici hipotezi ola Katılımcı karar verme ve iş tatmii davraışı arasıda alamlı ilişki vardır hipotezii test edebilmek amacıyla yapıla korelasyo (Tablo 5) ve t testi (Tablo 8) aalizleri soucuda hipotezde yer ala katılımcı karar verme ile iş tatmii arasıda p 0,05 düzeyide alamlı ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Tablo 8 de kararlara katılaları (ortalama=3,74) iş tatmii ile ilgili öermelere, kararlara katılmayalara (ortalama=3,27) göre daha olumlu yaıtlar verdikleri görülmektedir. Yapıla korelasyo aalizi soucuda da katılımcı karar verme ile iş tatmii arasıda alamlı ilişki bulumuştur. Bu verilerde yola çıkarak araştırmaı ikici hipotezi kabul edilmiştir. Tablo 8: Katılımcı Karar Verme-İş Tatmii İlişkisi Kararlara katılalar Kararlara katılmayalar T değeri Ortalama Std. sapma Ortalama Std. sapma İş tatmii 3,74 0,77 3,27 0,92-3,68* Not: * p 0,05 ** p 0,01 *** p 0,001 Katılımcı Karar Verme ve Çalışaları Güdülemesi Arasıdaki İlişki. Aket katılımcılarıı çoğuluğu ( 65,3-77,2) motivasyola ilgili kedilerie suula ve Tablo 9 da yer ala işimde bir hata yaptığımda kedimi çok kötü hissederim, geellikle işimde yoğu bir şekilde çalışmayı arzularım ve geellikle işimi iyi yapmayı arzularım öermelere katıldıklarıı rapor etmişlerdir. Dolayısıyla, motivasyola ilgili öermelere katılımcıları geelde olumlu yaıtlar verdikleri görülmektedir.

19 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces 125 Araştırmaı üçücü hipotezi ola katılımcı karar verme ve çalışaları güdülemesi arasıda alamlı ilişki vardır ı test edebilmek içi yapıla korelasyo (Tablo 5) ve t testi (Tablo 10) aalizleride katılımcı karar verme ile motivasyo arasıda p 0,001 düzeyide alamlı ilişki bulumuş ve araştırmaı üçücü hipotezi kabul edilmiştir. Kararlara katılalar ve katılmayalar yai her iki grup da motivasyola ilgili öermelere olumlu yaıt verse de kararlara katılaları daha olumlu yaıtlar verdikleri görülmektedir (Tablo10). Tablo 9: Motivasyo Kesilikle katılmıyorum Katılmıyoru m Kararsızım Katılıyorum Kesilikle katılıyorum Toplam İşimde bir hata yaptığımda kedimi çok kötü hissederim. Geellikle işimde yoğu bir şekilde çalışmayı arzularım. Geellikle işimi iyi yapmayı arzularım. N 4,1 9 5,2 11 3,3 7 6,3 14 7,0 15 2,3 5 12, , , , , , , , , Tablo 10: Katılımcı Karar Verme-Motivasyo İlişkisi Kararlara katılalar Kararlara katılmayalar T değeri Ortalama Std. sapma Ortalama Std. sapma Motivasyo 4,08 0,83 3,81 0,97-2,13*** Not: * p 0,05 ** p 0,01 *** p 0,001 Katılımcı Karar Verme ve Örgütsel Bağlılık Davraışı Arasıdaki İlişki. Örgütsel bağlılık değişkeiyle ilgili katılımcılara Tablo 11 de yer ala iki öerme suulmuştur.

20 126 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces Tablo 11: Örgütsel Bağlılık Kesilikle katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum Kesilikle katılıyorum Toplam Çalıştığım işletmei ekoomik durumu ile beim kişisel ekoomik durumum arasıda sıkı bir ilişki mevcuttur. Çalıştığım işletmei amaçlarıa başarıyla ulaşması, beim kişisel amaçlarımı gerçekleştirmeme yardımcı olur. 9,0 20 5, , , , , , , , , Katılımcıları 50,7 si çalıştığım işletmei ekoomik durumu ile beim kişisel ekoomik durumum arasıda sıkı bir ilişki mevcuttur öermesie katıldıklarıı, 12,7 si kararsız olduklarıı, 20,3 ü ise katılmadıklarıı ifade etmişlerdir. Örgütsel bağlılıkla ilgili çalıştığım işletmei amaçlarıa başarıyla ulaşması, beim kişisel amaçlarımı gerçekleştirmeme yardımcı olur öermesie ise katılımcıları 64,2 si katıldıklarıı, 20,2 si kararsız olduklarıı, 15,6 sı ise katılmadıklarıı belirtmişlerdir. Katılımcı karar verme ile örgütsel bağlılık arasıda yapıla t testi (Tablo 12) ve korelasyo aalizi (Tablo 5) soucuda p 0,001 seviyeside alamlı ilişki bulumuştur. Bu edele araştırmaı dördücü hipotezi Katılımcı karar verme ve örgütsel bağlılık davraışları arasıda alamlı ilişki vardır kabul edilmiştir. Araştırma verilerii aalizi soucuda, kararlara katılaları (ortalama=3,77) kararlara katılmayalara (ortalama=3,23) orala örgütsel bağlılıklarıı daha güçlü olduğu söyleebilir (Tablo 12). Örgütsel bağlılık Tablo 12: Katılımcı Karar Verme-Örgütsel Bağlılık İlişkisi Kararlara katılalar Kararlara katılmayalar T değeri Ortalama Std. sapma Ortalama Std. sapma 3,77 0,90 3,23 1,20-3,29*** Not: * p 0,05 ** p 0,01 *** p 0,001

21 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces 127 Souç 1950 li yıllarda güümüze dek tartışıla ve hale de tartışılmakta ola katılımcı karar verme alayışıı uygulaması durumuda, çalışaları işe yöelik davraışları üzeride olumlu etkiler yarattığı teorik bağlamda ifade edilmektedir. Çalışaları işletmede alıa kararlarda söz sahibi olmalarıı (ya da kararlara katıldıklarıı hissetmelerii) oları işe yöelik davraışları üzeride (işe ola motivasyoları, iş tatmileri, örgütsel bağlılıkları, değişime uyum sağlamaları, devamsızları azalması, gibi) olumlu etki yaratarak işletmei verimliliğii ve performasıı arttıracağı savuulmaktadır. Bu çalışmada katılımcı karar vermei çalışaları işe yöelik davraışlarıı olumlu yöde etkilediğii savua teorik verilerde yola çıkılarak dört tae araştırma hipotezi (katılımcı karar verme ile; değişime açıklık - H1; iş tatmii - H2; motivasyo - H3; örgütsel bağlılık - H4) geliştirilmiş ve bu hipotezleri testie yöelik veriler elde edebilmek amacıyla bir ala araştırması yapılmıştır. Aket yötemiyle elde edile verileri aalizide frekas dağılımı, Pearso korelasyo ve t-testi aaliz yötemleri kullaılmıştır. Aalizler soucuda araştırmaı dört temel hipotezi de kabul edilmiş olup, katılımcı karar verme ile değişime açıklık (H1), iş tatmii (H2), motivasyo (H3) ve örgütsel bağlılık (H4) arasıda istatistiksel olarak alamlı ilişkiler olduğu bulgusua ulaşılmıştır. Kararlara katıla çalışalar katılmayalara orala işletmeleride gerçekleştirile veya gerçekleştirilmeye çalışıla değişim faaliyetleride daha aktif olduklarıı, değişime ilişki öeriler suabildikleri ve bu öerilerii değişim politikalarıı belirlemeside esas alıdığıı, ayrıca değişim kararları alıırke işletme tarafıda çalışaları çıkarlarıı da göz öüde buludurulduğuu ifade etmektedirler. Araştırmaı bu bulgusu yöetsel alamda öemli bir gerçeği açığa çıkarmaktadır. Yöetim literatürüde, işletmelerde gerçekleştirile değişimlere karşı çalışaları bir direç gösterdikleri ve bu direci de değişimi başarısıı gölgelediği ileri sürülmektedir. Küreselleşe iş düyasıda, değişimi yaşamadığı bir aı hayal bile edilemeyeceği gerçeğide yola çıkılarak, değişimi öüdeki e öemli egellerde birisi ola çalışaları değişime karşı direçlerii ortada kaldırmaı veya e azıda miimize etmei yollarıda birisii çalışaları kararlara katma gerçeği olduğu araştırma bulgularıda alaşılabilmektedir. İşletme içeriside alıa kararlara, başta işgörei bizzat kedi işiyle ilgili ola veya çalıştığı bölümü ilgiledire kararlar olmak üzere, çalışaları katılımlarıı sağlaması, kararları çalışalar

22 128 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces tarafıda beimsemesi, içselleştirilmesi ve souçta başarıyla uygulaılmasıı kolaylaştıracağı söyleilebilir. İsalar özellikle bir değişimi kedileri açısıda asıl souçlar yaratacağı ve değişime gidilmei edelerii bilmedikleri zama söz kousu değişime karşı gösterecekleri direci şiddeti artış gösterir. Bu olumsuzluğu üsteside gelebilmek içi, çalışaları bir şekilde kararlara katılımları sağlaabilir. Böylelikle, çalışaları değişimi edei ve kedileri içi e gibi souçlar doğuracağı koularıda farkıdalıkları artırılmış oluur. Dolayısıyla, özellikle doğruda direçle karşılaa değişim kararlarıda çalışaları katılımıı sağlamasıı, değişim politikalarıı başarı şasıı yükselteceği ifade edilebilir. Araştırma verilerii aalizi soucuda kararlara katılım ile iş tatmi arasıda alamlı bir ilişki olduğu bulgusuda hareketle, kararlara katıldığıı ifade ede çalışaları kararlara katılmadıklarıı belirtelere göre işlerii daha çok sevdikleri, ou para kazaıla bir yer olmaı öteside değerledirdikleri, işlerie gerçekte öem verdikleri ve hayattaki gerçek doyum ve mutluluğu işleride aldıkları alaşılmaktadır. Yie kararlara katılım ve motivasyo arasıdaki istatistiksel olarak doğrulaa alamlı ilişkii varlığıda yola çıkılarak, kararlara katıla çalışaları işleride yoğu bir şekilde çalışmakta zevk aldıkları ve işlerii olaakları elverdiği ölçüde iyi yapmayı arzuladıkları söyleilebilir. Ayrıca, kararlara katıla çalışa grubuu işletmei ekoomik durumu ile kedi kişisel ekoomik durumu arasıda daha sıkı ve olumlu bir ilişki kurabildiği ve işletmei amaçlarıa ulaşmasıı kedi kişisel amaçlarıı gerçekleştirmesii kolaylaştıracağı yöüde olumlu bir yargıya sahip olduğu, araştırmaı örgütsel bağlılık verilerii aalizide alaşılmaktadır. Müşteri bekletilerie uygu kalitedeki ürü/hizmeti, uygu zama, miktar ve yerde ve e hızlı bir şekilde sumaı öem kazadığı güümüz rekabet alayışıda, rakiplere orala üstülüğü sağlayacak e temel faktörlerde birisi olarak kabul edile isa faktörüde etki souçlar alıabilmesi açısıda oları iş tatmii, motivasyo ve örgütsel bağlılıklarıı yüksek düzeyde tutulması bir zorululuk halie gelmiştir. İş tatmii, motivasyo ve örgütsel bağlılık gibi koularda geelde maddi ödülledirmeler (ücret, ayi yardım vb) ö plaa çıkartılmaya çalışılırke, bu araştırmadaki bulguları da işaret ettiği gibi kararlara katılım olaağıı sağlaması gibi maddi olmaya usurları da göz öüde buludurulmasıı, işgöre davraışlarıı örgütsel amaçlar doğrultusuda yöeltmede faydalı olacağı söyleilebiliir.

23 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces 129 Özetle; geel olarak araştırma souçlarıa bakıldığıda iş yaşamıda kararlara katılaları değişime açık oldukları, iş tatmileri, motivasyoları ve örgütsel bağlılıklarıı daha yüksek olduğu söyleebilir. Acak, araştırma hipotezlerii testi içi veriler yalızca bir ilde faaliyette bulua bir sektör işletmeleride elde edildiğide, bulguları geelleştirilmeside dikkatli olmak gerekmektedir. Bulguları geelleştirilebilmesi içi farklı coğrafik bölgelerde ve farklı sektörlerdeki firmalarda gelecekte yei araştırmaları yapılması faydalı olacaktır. Ayrıca, aket yötemiyle toplaa verileri yaı sıra bulguları geçerliliğii artırabilmek adıa farklı data toplama yötemlerie (görüşme, gözlem gibi) diğer araştırmalarda yer verilmesi öerilmektedir.

24 130 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces KAYNAKÇA AL-YAHYA, K. (2009), Ifluece i Decisio Makig, Competece Utilizatio, ad Orgaizatioal Culture i Public Orgaizatios: The Arab World i Comparative Perspective, Joural of Public Admiistratio Research Theory, 19 (2), ANDALEEB, S. S. ad WOLFORD, G. V. (2004), Participatio i the Workplace: Geder Perspectives from Bagladesh, Wome i Maagemet Review, 19 (1), ANGLE, H. ad PERRY, J. (1981), A Empirical Assessmet of Orgaizatioal Commitmet ad Orgaizatioal Effectiveess, Admiistrative Sciece Quarterly, 26, APPELBAUM, E., BAILEY, T., BERG, P. E. ad KALLEBERG, A. L. (2000), Maufacturig Advatage: Why High Performace Work Systems Pay Off Ithaca, NY: Ecoomic Policy Istitute, ILR Press. ARGYRİS, C. (1964), Itegratig the Idividual ad the Orgaizatio, New York: Wiley. BAĞKIRAN, S. (1983), Karar Verme, Der Yayıları, İstabul. BARDWİCK, J. M. (1986), The Plateauig Trap, New York: Amacom. BARKER, A. (1999), Karar Verme, çev. A. Çime. İstabul: Timaş Yayıları. BARNARD, C. I. (1938), The Fuctios of the Executive, Cambridge, MA: Harvard Uiversity Press, secod ed., BAŞ, T., ARDIÇ, K. (2002), Yüksek Öğretimde İş Tatmii ve Tatmisizliği, İktisat İşletme ve Fias, 17, BAYRAM, L. (2005), Yöetimde Yei Bir Paradigma: Örgütsel Bağlılık, Sayıştay Dergisi, 59,

25 Cilt/Volume VI Sayı/Number 1 Nisa/April 2013 Sosyal Bilimler Dergisi/Joural of Social Scieces 131 BECK, K. ad WILSON, C. (2000), Developmet of Affective Orgaizatioal Commitmet: A Cross-Sequetial Examiatio of Chage with Teure, Joural of Vocatioal Behavior, 56 (1): BİNGÖL, D. (1996), Persoel Yöetimi, Beta Basım Yayım, İstabul. BRYMAN, A. ad CRAMER, D. (1997), Quatitative Data Aalysis with SPSS for Widows: A Guide for Social Scietists, Lodo: Routledge. CAN, H. (1992), Orgaizasyo ve Yöetimi. Adım Yayıcılık, Akara. CHATOUPIS, C. (2007), Decisio Makig i Physical Educatio: Theoretical Perspectives, Studies i Physical Culture ad Tourism, 14 (2), CİHANGİROĞLU N, NAKTİYOK A, ŞAHİN B, DEMİR C. (2010), Askeri Doktorları Kararlara Katılım Tutumları Üzerie Bir Araştırma TAF Prevetive Medicie Bulleti, 9 (2), ÇEKMECELİOĞLU, H. G. (2005), Örgüt İklimii İş Tatmii Ve İşte Ayrılma Niyeti Üzerideki Etkisi: Bir Araştırma, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 6 (2), ÇÖL, G. (2005), Örgütsel Bağlılık Kavramı ve Bezer Kavramlarla İlişkisi, İş, Güç Edüstri İlişkileri ve İsa Kayakları Dergisi, 6 (2). COTTON, J. L., VOLLRATH, D. A., FROGGATT, K. L., LENGNICK-HALL, M.L. ad JENNINGS, K. R. (1988), Employee Participatio: Diverse Forms ad Differet Outcomes, Academy of Maagemet Review, 13 (1), CRANDALL, W. R. ad PARNELL, J. A. (1994), O the Relatioship betwee Propesity for Participative Maagemet ad Itesios to Leave: Re-opeig the Case for Participatio Mid-Atlatic Joural of Busiess, Stillma School of Busiess. DeCOTIIS, T. ad SUMMERS, T. (1987), A Path Aalysis of a Model of the Atecedets ad Cosequeces of Orgaizatioal Commitmet, Huma Relatios, 40,

KATILIMCI KARAR VERME: KARARLARA KATILIM KONUSUNDA ÇALIŞANLARIN DÜŞÜNCELERİNE YÖNELİK BİR ALAN ÇALIŞMASI PARTICIPATIVE DECISION MAKING

KATILIMCI KARAR VERME: KARARLARA KATILIM KONUSUNDA ÇALIŞANLARIN DÜŞÜNCELERİNE YÖNELİK BİR ALAN ÇALIŞMASI PARTICIPATIVE DECISION MAKING Süleyma Demirel Üiversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Y.2008, C.13, S.1 s.29-56. KATILIMCI KARAR VERME: KARARLARA KATILIM KONUSUNDA ÇALIŞANLARIN DÜŞÜNCELERİNE YÖNELİK BİR ALAN ÇALIŞMASI PARTICIPATIVE

Detaylı

Öğrenci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı

Öğrenci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı Öğreci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı SORU 1. a) Ekoomii taımıı yapıız, amaçlarıı yazıız. Tam istihdam ile ekoomik büyüme arasıdaki ilişkiyi açıklayıız. b) Arz-talep kauu edir? Arz ve talep asıl artar

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Makine Mühendisliği Bölümü

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Makine Mühendisliği Bölümü BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Makie Mühedisliği Bölümü 1 STAJLAR: Makie Mühedisliği Bölümü öğrecileri, öğreim süreleri boyuca 3 ayrı staj yapmakla yükümlüdürler. Bularda ilki üiversite içide e fazla 10 iş güü süreli

Detaylı

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN OKUL KANTİNLERİNDE SATIN ALMA DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN OKUL KANTİNLERİNDE SATIN ALMA DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Süleyma Demirel Üiversitesi Sosyal Bilimler Estitüsü Dergisi Joural of Süleyma Demirel Uiversity Istitute of Social Scieces Yıl: 2011/1, Sayı:13 Year: 2011/1, Number:13 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN OKUL KANTİNLERİNDE

Detaylı

TOPLUMDA ERKEK HEMŞİRE ALGISI

TOPLUMDA ERKEK HEMŞİRE ALGISI TOPLUMDA ERKEK HEMŞİRE ALGISI Meryem Saatçı * Özet Amaç: Toplumu erkek hemşirelerle ilgili düşüce ve görüşlerii belirlemesi. Yötem: Kesitsel türde yapıla çalışma 100 kişi üzeride, yüz yüze görüşülerek

Detaylı

The Determination of Food Preparation and Consumption of the Working and Non-Working Women in Samsun

The Determination of Food Preparation and Consumption of the Working and Non-Working Women in Samsun Research Turkish Joural of Family Medicie & Primary Care www.tjfmpc.com The Determiatio of Food Preparatio ad Cosumptio of the Workig ad No-Workig Wome i Samsu Samsu İlide, ve Kadıları, Evde Besi Hazırlama

Detaylı

OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİLERDE MÜZİK EĞİTİMİ İLE ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE TERAPÖTİK BİR ÇALIŞMA

OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİLERDE MÜZİK EĞİTİMİ İLE ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE TERAPÖTİK BİR ÇALIŞMA Joural of Research i Educatio ad Teachig OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİLERDE MÜZİK EĞİTİMİ İLE ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE TERAPÖTİK BİR ÇALIŞMA Yard.Doç.Dr. Tüli Malkoç Marmara Üiversitesi

Detaylı

Kırsal Kalkınma için IPARD Programı ndan Sektöre BÜYÜK DESTEK

Kırsal Kalkınma için IPARD Programı ndan Sektöre BÜYÜK DESTEK KAPAK KONUSU Kırsal Kalkıma içi IPARD Programı da Sektöre BÜYÜK DESTEK Kırsal Kalkıma (IPARD) Programı Kırmızı Et Üretimi ve Et Ürülerii İşlemesi ve Pazarlaması alalarıda gerçekleştirilecek yatırımları

Detaylı

Ki- kare Bağımsızlık Testi

Ki- kare Bağımsızlık Testi PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER Prof. Dr. Ali ŞEN Ki- kare Bağımsızlık Testi Daha öceki bölümlerde ölçümler arasıdaki ilişkileri asıl iceleeceğii gördük. Acak sıklıkla ilgileile veriler ölçüm

Detaylı

Yatırım Projelerinde Kaynak Dağıtımı Analizi. Analysis of Resource Distribution in Investment Projects

Yatırım Projelerinde Kaynak Dağıtımı Analizi. Analysis of Resource Distribution in Investment Projects Uşak Üiversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (2012) 5/2, 89-101 Yatırım Projeleride Kayak Dağıtımı Aalizi Bahma Alp RENÇBER * Özet Bu çalışmaı amacı, yatırım projeleride kayak dağıtımıı icelemesidir. Yatırım

Detaylı

OKUL ÖNCESİ DÖNEMİ İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA MÜZİK EĞİTİMİ 3

OKUL ÖNCESİ DÖNEMİ İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA MÜZİK EĞİTİMİ 3 The Joural of Academic Social Sciece OKUL ÖNCESİ DÖNEMİ İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA MÜİK EĞİTİMİ 3 ÖET Ece KARŞAL 1 Tüli MALKOÇ 2 Bu çalışmada, Okul öcesi döem işitme egelli çocuklara müzik eğitimi verilmiş

Detaylı

Sevdiğiniz her şey güvence altında

Sevdiğiniz her şey güvence altında HAKKINDA Sevdiğiiz her şey güvece altıda Baksaş Sigorta 1994 yılıda Türkiye i öemli saayi şirketleri arasıda yer ala Bakioğlu Holdig büyeside kurulmuştur. Bakioğlu Holdig; Ambalaj Grup Şirketleri yaıda;

Detaylı

KALİTE VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME İÇİN MÜŞTERİ GERİ BİLDİRİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

KALİTE VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME İÇİN MÜŞTERİ GERİ BİLDİRİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Altı Sigma Yalı Koferasları (9- Mayıs 8) KALİTE VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME İÇİN MÜŞTERİ GERİ BİLDİRİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Serka ATAK Evre DİREN Çiğdem CİHANGİR Murat Caer TESTİK ÖZET Ürü ve hizmet kalitesii

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testlerine Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testlerine Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahmileme ve Hipotez Testlerie Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üiversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

THOMAS MODELİ KAPSAMINDA YÖNETİCİLERİN ÇATIŞMA YÖNETİMİ STİLLERİ VE TEKSTİL İŞLETMELERİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

THOMAS MODELİ KAPSAMINDA YÖNETİCİLERİN ÇATIŞMA YÖNETİMİ STİLLERİ VE TEKSTİL İŞLETMELERİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI THOMAS MODELİ KAPSAMINDA YÖNETİCİLERİN ÇATIŞMA YÖNETİMİ STİLLERİ VE TEKSTİL İŞLETMELERİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI Alpteki SÖKMEN İrfa YAZICIOĞLU ÖZET İşletmeler arası büyük rekabetleri yaşadığı, adeta ekoomik

Detaylı

Eczacılık Fakültesi Öğrencilerinin Mesleğe Yaklaşımları Pharmacy Students' Approach to Their Profession

Eczacılık Fakültesi Öğrencilerinin Mesleğe Yaklaşımları Pharmacy Students' Approach to Their Profession Eczacılık Fakültesi Öğrecilerii Mesleğe Yaklaşımları Pharmacy Studets' Approach to Their Professio Işıl ŞİMŞEK* Yıldır ATAKURT** Bihter YAZICIOĞLU*** ÖZET Bu çalışmada, Eczacılık Fakültesi öğrecilerii

Detaylı

İnsan Kaynakları Web Sitelerinde Yer Alan Hemşire İş İlanlarının İncelenmesi *

İnsan Kaynakları Web Sitelerinde Yer Alan Hemşire İş İlanlarının İncelenmesi * Web siteleride hemşire iş ilaları ARAŞTIRMA İsa Kayakları Web Siteleride Yer Ala Hemşire İş İlalarıı İcelemesi * A Evaluatio of Job Advertisemets for Nurses o Websites of Huma Resources Feride Eşki Bacaksız1,

Detaylı

CUSTOMER RELATIONSHIP MANAGEMENT (CRM): A STUDY ON BUS FIRMS

CUSTOMER RELATIONSHIP MANAGEMENT (CRM): A STUDY ON BUS FIRMS ÖZET MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ: OTOBÜS FİRMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 241 Leyla GÖDEKMERDAN * Arzu DENİZ ** Güümüz rekabetçi pazar koşullarıda firmalar içi yei müşteriler elde etmek mevcut müşterileri

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI µ µ içi Güve Aralığı ALTERNATİF İTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMAI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları

Detaylı

İŞLETİM KARAKTERİSTİĞİ EĞRİSİ VE BİR ÇALIŞMA THE OPERATING CHARACTERISTIC CURVE AND A CASE STUDY

İŞLETİM KARAKTERİSTİĞİ EĞRİSİ VE BİR ÇALIŞMA THE OPERATING CHARACTERISTIC CURVE AND A CASE STUDY Süleyma Demirel Üiversitesi Vizyoer Dergisi Suleyma Demirel Uiversity The Joural of Visioary İŞLETİM KARAKTERİSTİĞİ EĞRİSİ VE BİR ÇALIŞMA ÖZET Yrd. Doç. Dr. Halil ÖZDAMAR 1 İstatistiksel kalite kotrol

Detaylı

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ İkici bölümde verileri frekas tablolarıı hazırlaması ve grafikleri çizilmesideki esas amaç; gözlemleri doğal olarak ait oldukları populasyo dağılışıı belirlemek ve dağılışı geel özelliklerii

Detaylı

BİLGİNİN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNDEN YARARLANARAK EĞİTİMDE PAYLAŞIMI

BİLGİNİN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNDEN YARARLANARAK EĞİTİMDE PAYLAŞIMI The Turkish Olie Joural of Educatioal Techology TOJET July 2005 ISSN: 106521 volume Issue Article 16 BİLGİNİN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNDEN YARARLANARAK EĞİTİMDE PAYLAŞIMI Yard. Doç. Dr. Bahadti RÜZGAR Marmara

Detaylı

TÜRKİYE DE MOBİNGLE MÜCADELE NE DURUMDA?

TÜRKİYE DE MOBİNGLE MÜCADELE NE DURUMDA? TÜRKİYE DE MOBİNGLE MÜCADELE NE DURUMDA? TÜRKİYE DE YÖNETİCİLER VE İNSAN KAYNAKLARI PROFESYONELLERİ ARASINDA YAPILAN ARAŞTIRMA SONUÇLARI 17 KASIM 216 HAZIRLAYANLAR Çağlar ÇABUK - Ceyda AFACAN ARAŞTIRMA

Detaylı

İstanbul Göztepe Bölgesinin Makine Öğrenmesi Yöntemi ile Rüzgâr Hızının Tahmin Edilmesi

İstanbul Göztepe Bölgesinin Makine Öğrenmesi Yöntemi ile Rüzgâr Hızının Tahmin Edilmesi Makie Tekolojileri Elektroik Dergisi Cilt: 8, No: 4, 011 (75-80) Electroic Joural of Machie Techologies Vol: 8, No: 4, 011 (75-80) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.tekolojikarastirmalar.com e-issn:1304-4141

Detaylı

NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ

NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. KULLANILAN ŞEKİLLERİN VE NOTLARIN TELİF HAKKI KİTABIN YAZARI VE BASIM EVİNE AİTTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ Ekoometri: Sözcük

Detaylı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dergisi Cilt:10 Sayı:1 Yıl:10 Haziran-2010. Yüksel GÜNDÜZ 11

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dergisi Cilt:10 Sayı:1 Yıl:10 Haziran-2010. Yüksel GÜNDÜZ 11 Abat İzzet Baysal Üiversitesi Derisi Cilt:10 Sayı:1 Yıl:10 Hazira-2010 ÖĞRETMEN ALGILARINA GÖRE KADIN ÖĞRETMENLERİN KARİYER ENGELLERİNİN İNCELENMESİ 11 ÖZET Bu araştırmaı amacı, öğretme alılarıa öre, ilköğretim

Detaylı

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ DUYGUSAL ZEKÂ İLE AKADEMİK VE ÇALGI BAŞARI DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ DUYGUSAL ZEKÂ İLE AKADEMİK VE ÇALGI BAŞARI DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Fırat Üiversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Fırat Uiversity Joural of Social Sciece Cilt: 19, Sayı: 1, Sayfa: 85-96, ELAZIĞ-2009 MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ DUYGUSAL ZEKÂ İLE AKADEMİK VE ÇALGI BAŞARI DÜZEYLERİ

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları Alteratif üretim

Detaylı

OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA MÜZİK EĞİTİMİNİN SÖZEL AÇIKLAMA BECERİLERİNE ETKİSİ

OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA MÜZİK EĞİTİMİNİN SÖZEL AÇIKLAMA BECERİLERİNE ETKİSİ OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA MÜZİK EĞİTİMİNİN SÖZEL AÇIKLAMA BECERİLERİNE ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Tüli Malkoç Marmara Üiversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Göztepe, tmalkoc@marmara.edu.tr Fuda

Detaylı

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin 4/16/013 Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyası içi Tahmi Kitle ve Öreklem Öreklem Dağılımı Nokta Tahmii Tahmi Edicileri Özellikleri Kitle ortalaması içi Aralık Tahmii Kitle Stadart Sapması içi Aralık Tahmii

Detaylı

TUTGA ve C Dereceli Nokta Koordinatlarının Gri Sistem ile Tahmin Edilmesi

TUTGA ve C Dereceli Nokta Koordinatlarının Gri Sistem ile Tahmin Edilmesi TMMOB Harita ve Kadastro Mühedisleri Odası, 5. Türkiye Harita Bilimsel ve Tekik Kurultayı, 5 8 Mart 5, Akara. TUTGA ve C Dereceli Nokta Koordiatlarıı Gri istem ile Tahmi Edilmesi Kürşat Kaya *, Levet Taşcı,

Detaylı

Veteriner İlaçları Satış Yetkisinin Veteriner Hekimliği Açısından Değerlendirilmesi: II. İlaç Satış Yetkisinin Vizyon ve Bilanço Üzerine Etkileri [1]

Veteriner İlaçları Satış Yetkisinin Veteriner Hekimliği Açısından Değerlendirilmesi: II. İlaç Satış Yetkisinin Vizyon ve Bilanço Üzerine Etkileri [1] Kafkas Uiv Vet Fak Derg 6 ():, 00 DOI:0./kvfd.00.6 RESEARCH ARTICLE Veterier İlaçları Satış Yetkisii Veterier Hekimliği Açısıda Değerledirilmesi: II. İlaç Satış Yetkisii Vizyo ve Bilaço Üzerie Etkileri

Detaylı

ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ

ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ 8. HAFTA ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ PORTFÖY YÖNETİMİ II Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Geleeksel Portföy Yaklaşımı, Bu yaklaşıma göre portföy bir bilim değil,

Detaylı

TÜRKİYE DE KAYITDIŞI EKONOMİ VE BÜYÜME İLİŞKİSİ

TÜRKİYE DE KAYITDIŞI EKONOMİ VE BÜYÜME İLİŞKİSİ ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 3, Sayı 5, 2007, ss. 7-87. TÜRKİYE DE KAYITDIŞI EKONOMİ VE BÜYÜME İLİŞKİSİ Doç.Dr. Gülsüm AKALIN Marmara Üiversitesi İİBF İktisat Bölümü gulsum@marmara.edu.tr Öğr.Gör.

Detaylı

MADENCİLİK YATIRIM PROJELERİNİN SOSYAL KARLILIK ANALİZİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ

MADENCİLİK YATIRIM PROJELERİNİN SOSYAL KARLILIK ANALİZİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ MADENCİLİK, Cilt 42, Sayı 3, Sayfa 25-30, Eylül 2003 Vol. 42, No. 3, pp 25-30, September 2003 MADENCİLİK YATIRIM PROJELERİNİN SOSYAL KARLILIK ANALİZİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ Appraisal of Miig Ivestmet Projects

Detaylı

HARMONİK DİSTORSİYONUNUN ÖLÇÜM NOKTASI VE GÜÇ KOMPANZASYONU BAKIMINDAN İNCELENMESİ

HARMONİK DİSTORSİYONUNUN ÖLÇÜM NOKTASI VE GÜÇ KOMPANZASYONU BAKIMINDAN İNCELENMESİ HARMONİK DİSORSİYONUNUN ÖLÇÜM NOKASI VE GÜÇ KOMPANZASYONU BAKIMINDAN İNCELENMESİ Celal KOCAEPE Oktay ARIKAN Ömer Çağlar ONAR Mehmet UZUNOĞLU Yıldız ekik Üiversitesi Elektrik-Elektroik Fakültesi Elektrik

Detaylı

Amasya sağlık yüksekokulu öğrencilerinin iletişim becerileri

Amasya sağlık yüksekokulu öğrencilerinin iletişim becerileri Göztepe Tıp Dergisi 26(4):152-159, 2011 doi:10.5222/j.goztepetrh.2011.152 KLİNİK ARAŞTIRMA ISSN 1300-526 Hemşirelik Amasya sağlık yüksekokulu öğrecilerii iletişim becerileri Gülay Bİgöl (**), Ayşe Demİr

Detaylı

T.C. ATILIM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ ANABİLİM DALI HEMŞİRELİK HİZMETLERİNDE YÖNETSEL VE

T.C. ATILIM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ ANABİLİM DALI HEMŞİRELİK HİZMETLERİNDE YÖNETSEL VE T.C. ATILIM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ ANABİLİM DALI HEMŞİRELİK HİZMETLERİNDE YÖNETSEL VE ORGANİZASYONEL SORUNLARIN İNCELENMESİ: GATA HEMŞİRELİK HİZMETLERİNDE

Detaylı

Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 4. Hafta. Dr. Mevlüt CAMGÖZ

Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 4. Hafta. Dr. Mevlüt CAMGÖZ Yatırım Aalizi ve Portföy Yöetimi 4. Hafta Dr. Mevlüt CAMGÖZ İçerik Çeşitledirme Riski Kayakları ve Risk Türleri Portföyü Risk ve Getirisi Riskli Varlık Portföyüü Belirlemesi Markowitz Portföy Teorisi

Detaylı

VİDEO MODEL DESTEKLİ ÖĞRETİMİN GİTAR PERFORMANSINA ETKİSİ* THE EFFECT OF MODEL AIDED TEACHING ON GUITAR PERFORMANCE

VİDEO MODEL DESTEKLİ ÖĞRETİMİN GİTAR PERFORMANSINA ETKİSİ* THE EFFECT OF MODEL AIDED TEACHING ON GUITAR PERFORMANCE VİDEO MODEL DESTEKLİ ÖĞRETİMİN GİTAR PERFORMANSINA ETKİSİ* THE EFFECT OF MODEL AIDED TEACHING ON GUITAR PERFORMANCE Ali ERİM **, Sadık YÖNDEM*** ** Abat İzzet Baysal Üiversitesi, Eğitim Fakültesi Güzel

Detaylı

TĐCARĐ MATEMATĐK - 5.2 Bileşik Faiz

TĐCARĐ MATEMATĐK - 5.2 Bileşik Faiz TĐCARĐ MATEMATĐK - 5 Bileşik 57ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER: Örek 57: 0000 YTL yıllık %40 faiz oraıyla yıl bileşik faiz ile bakaya yatırılmıştır Bu paraı yılı souda ulaşacağı değer edir? IYol: PV = 0000 YTL = PV (

Detaylı

AMAÇ ve ARAŞTIRMA SORULARI

AMAÇ ve ARAŞTIRMA SORULARI AMAÇ ve ARAŞTIRMA SORULARI Bu projei temel amacı, Türkiye deki ilköğretim okullarıda atisosyal davraıģları ölemeye yöelik kültürümüze uygu ve özgü bir erke eğitim programı (BaĢarıya Ġlk Adım-BĠA) kazadırmaktır.

Detaylı

ANA NİRENGİ AĞLARINDA NİRENGİ SAYISINA GÖRE GPS ÖLÇÜ SÜRELERİNİN KURAMSAL OLARAK BULUNMASI

ANA NİRENGİ AĞLARINDA NİRENGİ SAYISINA GÖRE GPS ÖLÇÜ SÜRELERİNİN KURAMSAL OLARAK BULUNMASI TMMOB Harita ve Kadastro Mühedisleri Odası 13. Türkiye Harita Bilimsel ve Tekik Kurultayı 18 22 Nisa 2011, Akara ANA NİRENGİ AĞLARINDA NİRENGİ SAYISINA GÖRE GPS ÖLÇÜ SÜRELERİNİN KURAMSAL OLARAK BULUNMASI

Detaylı

ÖĞRENME ETKİLİ HAZIRLIK VE TAŞIMA ZAMANLI PARALEL MAKİNELİ ÇİZELGELEME PROBLEMİ

ÖĞRENME ETKİLİ HAZIRLIK VE TAŞIMA ZAMANLI PARALEL MAKİNELİ ÇİZELGELEME PROBLEMİ Öğreme Etkili Hazırlık ve Taşıma Zamalı Paralel Makieli Çizelgeleme Problemi HAVACILIK VE UZAY TEKNOLOJİLERİ DERGİSİ TEMMUZ 2006 CİLT 2 SAYI 4 (67-72) ÖĞRENME ETKİLİ HAZIRLIK VE TAŞIMA ZAMANLI PARALEL

Detaylı

Nezahat GÜÇLÜ 1, Eshabil Erdem PAKSOY 2, Sezgin TETİK 3. Özet. Abstract

Nezahat GÜÇLÜ 1, Eshabil Erdem PAKSOY 2, Sezgin TETİK 3. Özet. Abstract Liderlik Kapasitesi: Okul Yöeticilerii Sosyal Sorumluluk Davraışlarıı Belirlemesie Yöelik Nitel Bir Araştırma * Leadership Capacity: A Qualitative Research For Determiig Social Resposibility Behaviors

Detaylı

HEMŞİRELERDE ATALET DAVRANIŞLARI VE HASTA GÜVENLİĞİ

HEMŞİRELERDE ATALET DAVRANIŞLARI VE HASTA GÜVENLİĞİ HEMŞİRELERDE ATALET DAVRANIŞLARI VE HASTA GÜVENLİĞİ Ş. Didem Kaya, Ayda Yüceler, Melek Yağcı Öze 2 Necmetti Erbaka Üiversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yöetimi Bölümü, Koya 2 Selçuk Üiversitesi,

Detaylı

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI

BASAMAK ATLAYARAK VEYA FARKLI ZIPLAYARAK İLERLEME DURUMLARININ SAYISI Projesii Kousu: Bir çekirgei metre, metre veya 3 metre zıplayarak uzuluğu verile bir yolu kaç farklı şekilde gidebileceği ya da bir kişii veya (veya 3) basamak atlayarak basamak sayısı verile bir merdivei

Detaylı

HİPOTEZ TESTLERİ. İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adlandırılır. Ortaya atılan doğru veya yanlış iddialara hipotez denir.

HİPOTEZ TESTLERİ. İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adlandırılır. Ortaya atılan doğru veya yanlış iddialara hipotez denir. HİPOTEZ TETLERİ İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adladırılır. Ortaya atıla doğru veya yalış iddialara hipotez deir. Öreği para hilesizdir deildiğide bu bir hipotezdir. Ortaya atıla iddiaya

Detaylı

Akademisyenlerde İş Doyumunu Etkileyen Faktörler

Akademisyenlerde İş Doyumunu Etkileyen Faktörler Balka Med J DOI: 10.5174/tutfd.2010.04370.1 Trakya Uiversity Faculty of Medicie Origial Article 69 Akademisyelerde İş Doyumuu Etkileye Faktörler Factors Effectig Job Satisfactio Amog Academic Staff Nezih

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.tekolojikarastirmalar.com e-issn:134-4141 Makie Tekolojileri Elektroik Dergisi 28 (3) 41-48 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Makale Düşük Sıcak Kayaklı Isı Pompaları Eerji Maliyet Aalizi Özet Murat KAYA Hitit

Detaylı

Giresun İlindeki Ailelerin Sünnet Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışları

Giresun İlindeki Ailelerin Sünnet Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışları Çocuk Dergisi 8(3):166-171, 2008 Giresu İlideki Aileleri Süet Kousudaki Bilgi, Tutum ve Davraışları Fadime ÜSTÜNER TOP *, Yeliz ESÜNTİMUR **, Leyla UYKAN **, Emie AYDIN PEKDEMİR * Giresu İlideki Aileleri

Detaylı

Veri nedir? p Veri nedir? p Veri kalitesi p Veri önişleme. n Geometrik bir bakış açısı. n Olasılıksal bir bakış açısı

Veri nedir? p Veri nedir? p Veri kalitesi p Veri önişleme. n Geometrik bir bakış açısı. n Olasılıksal bir bakış açısı Veri edir? p Veri edir? Geometrik bir bakış açısı p Bezerlik Olasılıksal bir bakış açısı p Yoğuluk p Veri kalitesi p Veri öişleme Birleştirme Öreklem Veri küçültme p Temel bileşe aalizi (Pricipal Compoet

Detaylı

Tek Bir Sistem için Çıktı Analizi

Tek Bir Sistem için Çıktı Analizi Tek Bir Sistem içi Çıktı Aalizi Bezetim ile üretile verile icelemesie Çıktı Aalizi deir. Çıktı Aalizi, bir sistemi performasıı tahmi etmek veya iki veya daha fazla alteratif sistem tasarımıı karşılaştırmaktır.

Detaylı

35 Yay Dalgaları. Test 1'in Çözümleri. Yanıt B dir.

35 Yay Dalgaları. Test 1'in Çözümleri. Yanıt B dir. 35 Yay Dalgaları 1 Test 1'i Çözümleri 1. dalga üreteci 3. m 1 2m 2 Türdeş bir yayı her tarafıı kalılığı ayıdır. tma türdeş yay üzeride ilerlerke dalga boyu ve hızı değişmez. İlk üretile ı geişliği büyük,

Detaylı

DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkanı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ

DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkanı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ DÖNEM I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU Ders Kurulu Başkaı : Yrd.Doç.Dr. İsmail YILDIZ ARAŞTIRMADA PLANLAMA VE ÇÖZÜMLEME (03-09 Ocak 014 Y.ÇELİK) Araştırma Süreci (The research

Detaylı

MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ

MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ Mustafa ÖZDEMİR İ. Cem PARMAKSIZOĞLU ÖZET Düya çapıda rekabeti ö plaa çıktığı bu gükü şartlarda, e gelişmiş ürüü, e kısa sürede, e ucuza üretmek veya ilk yatırım ve işletme

Detaylı

MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI MEZUNLARININ YETENEK SINAVI PUANLARI İLE MEZUNİYET NOTLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI MEZUNLARININ YETENEK SINAVI PUANLARI İLE MEZUNİYET NOTLARININ KARŞILAŞTIRILMASI MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI MEZUNLARININ YETENEK SINAVI PUANLARI İLE MEZUNİYET NOTLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Yrd. Doç. Dr. Özgür Eroğlu Balıkesir Üiversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Saatlar Eğitimi

Detaylı

ISL 418 Finansal Vakalar Analizi

ISL 418 Finansal Vakalar Analizi 23.3.218 2. HAFTA ISL 18 Fiasal Vakalar Aalizi Paraı Zama Değeri Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Paraı Zama Değeri Paraı Zama Değeri Yatırım ve fiasma kararlarıda rasyoelliği yakalamak

Detaylı

İNTERNET SERVİS SAĞLAYICILIĞI HİZMETİ SUNAN İŞLETMECİLERE İLİŞKİN HİZMET KALİTESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

İNTERNET SERVİS SAĞLAYICILIĞI HİZMETİ SUNAN İŞLETMECİLERE İLİŞKİN HİZMET KALİTESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 17 Şubat 01 CUMA Resmî Gazete Sayı : 807 TEBLİĞ Bilgi Tekolojileri ve İletişim Kurumuda: İNTERNET SERVİS SAĞLAYICILIĞI HİZMETİ SUNAN İŞLETMECİLERE İLİŞKİN HİZMET KALİTESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

ANALİTİK HİYERARŞİ YÖNTEMİ İLE İLKOKUL SEÇİMİ

ANALİTİK HİYERARŞİ YÖNTEMİ İLE İLKOKUL SEÇİMİ Marmara Üiversitesi İ.İ.B.F. Dergisi YIL 2008, CİLT XXIV, SAYI 1 ANALİTİK HİYERARŞİ YÖNTEMİ İLE İLKOKUL SEÇİMİ Yrd.Doç.Dr. Üal H. ÖZDEN * ÖZET Aalitik hiyerarşi yötemi (AHY) karar almada, bir kişii veya

Detaylı

Ekim 2003 Cilt:11 No:2 ISSN 1300-8811 October 2003 Vol:11 No:2 İÇİNDEKİLER (CONTENTS)

Ekim 2003 Cilt:11 No:2 ISSN 1300-8811 October 2003 Vol:11 No:2 İÇİNDEKİLER (CONTENTS) Gazi Üiversitesi Kastamou Eğitim Dergisi Gazi Uiversity Kastamou Educatio Joural Ekim 2003 Cilt:11 No:2 ISSN 1300-8811 October 2003 Vol:11 No:2 İÇİNDEKİLER (CONTENTS) Eğitim Bilimleri Eğitimde Stratejik

Detaylı

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE HİPOTEZ TESTİ

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE HİPOTEZ TESTİ İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE HİPOTEZ TESTİ Bu bölümdeki yötemler, bilimeye POPULASYON PARAMETRE değeri hakkıda; TAHMİN yapmaya yöelik ve, KARAR vermekle ilgili, olmak üzere iki grupta icelemektedir. Parametre

Detaylı

International Journal of Languages Education and Teaching

International Journal of Languages Education and Teaching , p. 276-300 Received Reviewed Published Doi Number 15.07.2017 11.08.2017 27.09.2017 10.18298/ijlet.1830 The Effect of Reflective Teachig Activities o Academic Writig Skills i Turkish Laguage ad Literature

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İŞGÖREN EĞİTİMİ EĞİTİM YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Erman TÜRKMEN

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İŞGÖREN EĞİTİMİ EĞİTİM YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Erman TÜRKMEN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ EĞİTİM YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Erma TÜRKMEN İŞGÖREN EĞİTİMİ İşgörelere işle ilgili bilgi, beceri, tutum ve yetkilikler kazadırmaya yöelik öğreme/öğretme faaliyetleri... İşgöreleri

Detaylı

ISF404 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ

ISF404 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ 4. HAFTA ISF44 SERMAYE PİYASALAR VE MENKUL KIYMETLER YÖNETİMİ PARANIN ZAMAN DEĞERİ VE GETİRİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Paraı Zama Değeri Paraı Zama Değeri Yatırım

Detaylı

Piyasa Yorumu. Global Piyasalar:

Piyasa Yorumu. Global Piyasalar: 25 Ocak 2013 Cuma Gülük Bülte İMKB verileri İMKB 100 86,437.9 Piyasa Değeri-TÜM ($m) 341,167.9 Halka Açık Piyasa Değeri-TÜM ($m) 98,376.5 Gülük İşlem Hacmi-TÜM ($m) 2,354.65 Yurtdışı piyasalar Borsalar

Detaylı

Ersin Kaya Sandal Accepted: October 2011

Ersin Kaya Sandal Accepted: October 2011 a ISSN:1306-3111 e-joural of New World Scieces Academy 2011, Volume: 6, Number: 4, Article Number: 4A0045 NATURE SCIENCES Received: April 2011 Ersi Kaya Sadal Accepted: October 2011 Nadire Karademir Series

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

20 (1), 109-115, 2008 20(1), 109-115, 2008. kakilli@marmara.edu.tr

20 (1), 109-115, 2008 20(1), 109-115, 2008. kakilli@marmara.edu.tr Fırat Üiv. Fe ve Müh. il. Dergisi Sciece ad Eg. J of Fırat Uiv. 0 (), 09-5, 008 0(), 09-5, 008 Harmoikleri Reaktif Güç Kompazasyo Sistemlerie Etkilerii İcelemesi ve Simülasyou da KKİİ, Koray TUNÇP ve Mehmet

Detaylı

İSTATİSTİK 2. Tahmin Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr

İSTATİSTİK 2. Tahmin Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI. aysecagli@beykent.edu.tr İSTATİSTİK 2 Tahmi Teorisi 07/03/2012 AYŞE S. ÇAĞLI aysecagli@beyket.edu.tr İstatistik yötemler İstatistik yötemler Betimsel istatistik Çıkarımsal istatistik Tahmi Hipotez testleri Nokta tahmii Aralık

Detaylı

İstatistik Ders Notları 2018 Cenap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI. 5.1 Giriş

İstatistik Ders Notları 2018 Cenap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI. 5.1 Giriş İstatistik Ders Notları 08 Ceap Erdemir BÖLÜM 5 ÖRNEKLME DAĞILIMLARI 5. Giriş Öreklem istatistikleri kullaılarak kitle parametreleri hakkıda çıkarsamalar yapmak istatistik yötemleri öemli bir bölümüü oluşturur.gülük

Detaylı

International Journal of Language Academy ISSN: 2342-0251

International Journal of Language Academy ISSN: 2342-0251 ISSN: 2342-0251 THE ANALYSIS OF THE RELATION BETWEEN THE READING HABITS OF THE PRESERVICE TEACHERS OF THE TURKISH LANGUAGE AND THEIR EMPATHIC SKILLS 1 Türkçe Öğretmei Adaylarıı Okuma Durumları ile Eşduyumsal

Detaylı

YAPIM YÖNETİMİ - EKONOMİSİ 04

YAPIM YÖNETİMİ - EKONOMİSİ 04 İşaat projelerii içi fiasal ve ekoomik aaliz yötemleri İşaat projeleri içi temel maliyet kavramları Yaşam boyu maliyet: Projei kafamızda şekillemeye başladığı ada itibare başlayıp kullaım ömrüü tamamlayaa

Detaylı

A dan Z ye FOREX. Invest-AZ 2014

A dan Z ye FOREX. Invest-AZ 2014 A da Z ye FOREX Ivest-AZ 2014 Adres Telefo E-mail Url : Büyükdere Caddesi, Özseze ş Merkezi, C Blok No:126 Esetepe, Şişli, stabul : 0212 238 88 88 (Pbx) : bilgi@ivestaz.com.tr : www.ivestaz.com.tr Yap

Detaylı

Standart Formun Yapısı. Kanonik Form. DP nin Formları SİMPLEX YÖNTEMİ DP nin Düzenleniş Şekilleri. 1) Optimizasyonun anlamını değiştirme

Standart Formun Yapısı. Kanonik Form. DP nin Formları SİMPLEX YÖNTEMİ DP nin Düzenleniş Şekilleri. 1) Optimizasyonun anlamını değiştirme 5.0.06 DP i Düzeleiş Şekilleri DP i Formları SİMPLEX YÖNTEMİ ) Primal (özgü) form ) Kaoik form 3) Stadart form 4) Dual (ikiz) form Ayrı bir kou olarak işleecek Stadart formlar Simplex Yötemi içi daha elverişli

Detaylı

ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 8, Sayı 15, 2012 ZKU Journal of Social Sciences, Volume 8, Number 15, 2012

ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 8, Sayı 15, 2012 ZKU Journal of Social Sciences, Volume 8, Number 15, 2012 ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 8, Sayı 15, 2012 ZKU Joural of Social Scieces, Volume 8, Number 15, 2012 GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI

Detaylı

PSİKİYATRİ POLİKLİNİĞİNDE KONTROL SÜREKLİLİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI

PSİKİYATRİ POLİKLİNİĞİNDE KONTROL SÜREKLİLİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI Kriz Dergisi 3 (1-2): 133-137 PSİKİYATRİ POLİKLİNİĞİNDE KONTROL SÜREKLİLİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI Ayça GÜRDAL*, Hasa MIRSAL" GİRİŞ VE AMAÇ Ayakta tedavi sürekliliği, diğer tıp dallarıda

Detaylı

Türkiye de Sivil Havacılık Eğitimleri

Türkiye de Sivil Havacılık Eğitimleri ANALİZ Türkiye de Sivil Havacılık Eğitimleri Bu makalede, ekoomi ile arasıda etkilee-etkileye ilişkisi edei ile kamuoyuu sürekli güdemide yer ala, küresel ve ulusal gelişim oraı edei ile so yıllarda daha

Detaylı

KALİTE KONTROLDE ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN DEĞİŞKEN OLMASI DURUMUNDA p KONTROL ŞEMALARININ OLUŞTURULMASI

KALİTE KONTROLDE ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN DEĞİŞKEN OLMASI DURUMUNDA p KONTROL ŞEMALARININ OLUŞTURULMASI İstabul Ticaret Üiversitesi Fe Bilimleri Dergisi Yıl: 5 Sayı:10 Güz 2006/2 s 65-80 KALİTE KONTROLDE ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN DEĞİŞKEN OLMASI DURUMUNDA p KONTROL ŞEMALARININ OLUŞTURULMASI İrfa ERTUĞRUL *,

Detaylı

Günlük Bülten. 31 Ocak 2013. Turizm gelirleri 2012 yılında %1.8 arttı. HSBC Takipteki Şirketler 4Ç 2012 Finansal Tahminleri

Günlük Bülten. 31 Ocak 2013. Turizm gelirleri 2012 yılında %1.8 arttı. HSBC Takipteki Şirketler 4Ç 2012 Finansal Tahminleri 31 Ocak 2013 Perşembe Gülük Bülte İMKB verileri İMKB 100 78,982.9 Piyasa Değeri-TÜM ($m) 315,056.7 Halka Açık Piyasa Değeri-TÜM ($m) 90,359.1 Gülük İşlem Hacmi-TÜM ($m) 2,603.21 Turizm gelirleri 2012 yılıda

Detaylı

A. Esra İșmen GAZİOĞLU **

A. Esra İșmen GAZİOĞLU ** M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl: 2006, Sayı 23, Sayfa: 107-123 GENÇ YETİȘKİNLERİN EVLİLİK VE AİLE HAYATINA İLİȘKİN GÖRÜȘLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ * A. Esra İșme GAZİOĞLU ** ÖZET

Detaylı

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler.

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler. OLASILIK VE İSTATİSTİK DERSLERİ ÖZET NOTLARI İstatistik: verileri toplaması, aalizi, suulması ve yorumlaması ile ilgili ilkeleri ve yötemleri içere ve bu işlemleri souçlarıı probabilite ilkelerie göre

Detaylı

BARCILIK (WHISTLEBLOWING) VE ALGILANAN

BARCILIK (WHISTLEBLOWING) VE ALGILANAN İHBARCILIK (WHISTLEBLOWING) VE ALGILANAN ÖRGÜTSEL DESTEK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR KAMU KURUMUNDA ARAŞTIRMA Haka CANDAN * Tuba Periha KAYA ** ÖZET Maliye çalışaları üzeride yapıla

Detaylı

Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan semboller basit faizdeki ile aynıdır. Temel formüller ise şöyledir:

Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan semboller basit faizdeki ile aynıdır. Temel formüller ise şöyledir: 1 BİLEŞİK FAİZ: Basit faiz hesabı kısa vadeli(1 yılda az) kredi işlemleride uygulaa bir metot idi. Ayrıca basit faiz metoduda her döem içi aapara sabit kalmakta olup o döem elde edile faiz tutarı bir soraki

Detaylı

Klinik Araştırma. Şenol Emre, Haluk Emir, Sinan Celayir. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul

Klinik Araştırma. Şenol Emre, Haluk Emir, Sinan Celayir. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul Çocuk Cerrahisi Dergisi (-):-, 0 doi:0./jtaps.0.0 Kliik Araştırma Tıp fakültesi beşici sııf öğrecilerii çocuk cerrahisi stajı içi düşüceleri: Geribildirim aketlerii ve sıav başarı oralarıı değerledirilmesi

Detaylı

Okul Öncesi Eğitim Alan Çocukların ve Ailelerinin Bilgisayar Oyunu Oynama Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi

Okul Öncesi Eğitim Alan Çocukların ve Ailelerinin Bilgisayar Oyunu Oynama Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi Çocuk Dergisi 12(2):66-71, 212 doi:1.22/j.child.212.66 Araştırma Okul Öcesi Eğitim Ala Çocukları ve Ailelerii Bilgisayar Oyuu Oyama Alışkalıklarıı Değerledirilmesi Duygu AKÇAY *, Hilal ÖZCEBE ** Okul Öcesi

Detaylı

SESSION 6E: Kalkınma I 871

SESSION 6E: Kalkınma I 871 SESSION 6E: Kalkıma I 871 Kuzet Eğrisi Bağlamıda Türkiye de Fiasal Gelişme ve Gelir Eşitsizliği İlişkisii Aalizi Aalysig the Relatioships betwee Fiacial Developmet ad Icome Iequality i Turkey as a Parallel

Detaylı

Uluslararası nsan Bilimleri Dergisi ISSN:

Uluslararası nsan Bilimleri Dergisi ISSN: Uluslararası sa Bilimleri Dergisi ISSN: 1303-5134 www.isabilimleri.com 18.10.2004 MU LA SA LIK YÜKSEKOKULU Ö RENC LER N N SOSYO-DEMOGRAF K ÖZELL KLER N N ÖZ-BAKIM GÜÇLER NE ETK S N N BEL RLENMES Hüseyi

Detaylı

LABORATUVARIN İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZ HİZMETLERİ KAPSAMINDA AKREDİTASYON BELGESİ ALMASI ZORUNLULUĞU OLAN PARAMETRE LİSTESİ

LABORATUVARIN İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZ HİZMETLERİ KAPSAMINDA AKREDİTASYON BELGESİ ALMASI ZORUNLULUĞU OLAN PARAMETRE LİSTESİ LABORATUVARIN İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZ HİZMETLERİ KAPSAMINDA AKREDİTASYON BELGESİ ALMASI ZORUNLULUĞU OLAN PARAMETRE LİSTESİ Sıra No Parametre 1 Kişisel Soluabilir Tozları Kosatrasyou 2 İşyeri Ortamı

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

İSTATİSTİK DERS NOTLARI

İSTATİSTİK DERS NOTLARI Balıkesir Üiversitesi İşaat Mühedisliği Bölümü umutokka@balikesir.edu.tr İSTATİSTİK DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Umut OKKAN idrolik Aabilim Dalı Balıkesir Üiversitesi İşaat Mühedisliği Bölümü Bölüm 5 Örekleme

Detaylı

SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ

SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN SAPTANMASI ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Prof. Dr. Ergu Karaağaoğlu H.Ü. Tıp Fakültesi Biyoistatistik ABD ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN SAPTANMASI

Detaylı

NİÇİN ÖRNEKLEME YAPILIR?

NİÇİN ÖRNEKLEME YAPILIR? İÇİ ÖREKEME YAPIIR? Zama Kısıdı Maliyeti Azaltma Hata Oraıı Azaltma Souca Ulaşma Hızı Doç.Dr. Ali Kemal ŞEHİRİOĞU Araş.Gör. Efe SARIBAY Örekleme Teorisi kousuu içide, Örekleme Tipleri populasyoda örek

Detaylı

Günlük Bülten. 06 Şubat 2013. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Ocak ayında 120.16'ya yükseldi

Günlük Bülten. 06 Şubat 2013. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Ocak ayında 120.16'ya yükseldi 06 Şubat 2013 Çarşamba Gülük Bülte İMKB verileri İMKB 100 80,309.9 Piyasa Değeri-TÜM ($m) 321,722.1 Halka Açık Piyasa Değeri-TÜM ($m) 92,241.7 Gülük İşlem Hacmi-TÜM ($m) 1,673.26 Yurtdışı piyasalar Borsalar

Detaylı

SPEARMAN SIRA KORELASYONU KATSAYISINDA TEKRARLANAN DEGERLER VE BİR UYGULAMA

SPEARMAN SIRA KORELASYONU KATSAYISINDA TEKRARLANAN DEGERLER VE BİR UYGULAMA SPEARMAN SIRA KORELASYONU KATSAYISINDA TEKRARLANAN DEGERLER VE BİR UYGULAMA Doç. Dr. SelAhattl GÜRİŞ ( ) Değişkeler arasıdaki ilişkii derecesii ölçülmeside farklı istatiksel yötemlerde yararlaılabilir.

Detaylı

ÖzelKredi. İsteklerinize daha kolay ulaşmanız için

ÖzelKredi. İsteklerinize daha kolay ulaşmanız için ÖzelKredi İstekleriize daha kolay ulaşmaız içi Yei özgürlükler keşfedi. Sizi içi öemli olaları gerçekleştiri. Hayalleriizi süsleye yei bir arabaya yei mobilyalara kavuşmak mı istiyorsuuz? Veya özel güler

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 5 Sayı: 1 sh. 55-71 Ocak 2003

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 5 Sayı: 1 sh. 55-71 Ocak 2003 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 5 Sayı: sh. 55-7 Ocak 2003 PROJELERİN SEÇİMİNDE METODOLOJİK BİR YAKLAŞIMIN DPT PROJELERİNE UYGULANMASI (AN APPLICATION OF METHODOLOGICAL APPROACH

Detaylı

İstatistik Nedir? Sistem-Model Kavramı

İstatistik Nedir? Sistem-Model Kavramı İstatistik Nedir? İstatistik rasgelelik içere olaylar, süreçler, sistemler hakkıda modeller kurmada, gözlemlere dayaarak bu modelleri geçerliğii sıamada ve bu modellerde souç çıkarmada gerekli bazı bilgi

Detaylı

International Journal of New Trends in Arts, Sports &Science Education- 2017, volume 6, issue 4

International Journal of New Trends in Arts, Sports &Science Education- 2017, volume 6, issue 4 İSTİSMAR VE İHMAL EDİLEN ÖĞRENCİLERİN İLKOKUL LERİ VE LERİNİN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ: KARŞILAŞTIRMALI DURUM ÇALIŞMASI 1 EVALUATION OF THE SCHOOL HEADMASTERS AND TEACHERS VIEWS ON CHILDREN S

Detaylı

Proje Oluşturma ve Yönetme

Proje Oluşturma ve Yönetme T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ PROJE OLUŞTURMA ve YÖNETME Prof. Dr. Göksel ARMAĞAN 1 Proje Oluşturma ve Yöetme Proje bir yeilik getirmek üzere ve belli bir amacı

Detaylı