nokta arasındaki uzaklık H ise, oranı nedir?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "nokta arasındaki uzaklık H ise, oranı nedir?"

Transkript

1 1 MECEKLE S 4 1. Kııcıık idisi 1,5 o ve şekide gösteidiği gibi şekiediimiş bi cm cismi so ttki eğiik yıçpı, sğ ttki eğiik yıçpı ve iki mekez sıdki uzkık 4 ok veiiyo. So uçt 0,5 uzkıkt buu bi cismi göütüsü, sğ uçt kç uzkıkt buumktdı? (16) A O d h B. Kııcıık idisi = o cmd ypımış simetik bi ykısk meceği çpı h=30 cm ve uçıdki kıık sııdı. Optik ekse üzeide A oktsıd buu bi cismi geçek göütüsü B oktsıd ouşmkt oup OA = OB =0 cm di. Meceği mekezideki kıığı d kç cm di? (10 cm) 3. Işık kyğı ve ek sıd buu ykısk meceği heket ettieek ek üzeide iki duumd et göütü ede ediiyo. Göütüei yüksekikei H 1 =18 cm ve H =8 cm ise ışık kyğıı yüksekiği kç cm di? (1 cm) 4. Bibiide =4 cm uzkıkt buu iki okts ışık kyğıı sı odk uzkığı =9 cm o ykısk bi mecek yeeştiimişti. Bu mecek iki kyğı sıd buu ot oktd kç cm uzkığ koumıdı ki iki kyğı göütüei tek bi oktd üst üste buusu? (6 cm) 30 cm 10 cm cisim * 5. Odk uzkığı 0 cm o bi meceği so tıd, mecekte 30 cm uzkıkt, optik ekse üzeide bi cisim vdı. Meceği diğe tıd düzem yüzeyeide bii optik eksee dik ock şekide ve mecekte 10 cm uzkt kııcıık idisi =1,5 o büyük bi cm bok buumktdı. Cismi bu sistem tıd ouştuu göütüsü meceğe göe eededi? (85 cm sğ tt) h ek 6. Eğiik yıçpı o bi düzem-koveks meceğe, optik eksede h kd yüksekikte (h<), sdece kımızı ve mvi omk üzee iki ekte ouş bi ışık demeti, optik eksee pe ok gemektedi. Mecek cmıı bu iki ek içi kııcıık idisi (kımızı) =1,5, (mvi) = di. Mecekte 3 uzkt, optik eksee dik ok kou ek üzeide ouş mvi ve kımızı göütüe sı uzkık, bu iki ek ışığı optik eksei kestiği iki 3h okt sıdki uzkık H ise, oı edi? H 7. Bi cisim ykısk bi meceği optik ekseie dik ock şekide iki kı koumd buuduğud cismi göütüeii büyütme oı k 1 ve k ok veiiyo. Cisim bu iki koumu tm otsı k1k optik ekseie dik ock şekide kouduğud göütüü büyütme oı e kd ou? k 1+k K g 8. Odk uzkığı =15 cm o bi ykısk mecek ipe ie K oktsı sımıştı. Mecek ie sım oktsı sıdki uzkık =0 cm di. Bu sistem, ipei çı otyı yty koum geiceye kd dege duumud sptıııp, sebest bıkııyo. Mecek dege duumud geçtiğide, K oktsıı göütüsüü hızı meceğe göe kç m/s di? (6 m/s)

2 9. Sütümesiz yty bi düzem üzeide kütesi m 1 ve odk uzkığı o bi ykısk mecek buumktdı. Meceği optik eksei üzeide kütesi m, hızı v o okts bi cisim meceğe doğu ykşmktdı. Tm esek bi çpışmd so cisim gei dömektedi. Heket süesice bu cismi mecek tıd ouştuu göütü e kd süe ie s göütü ou? v d 10. Odk uzkığı =1,5 cm o ykısk bi mecekte =8 cm uzğ öye bi ıksk mecek koumuştu ki, sisteme optik eksee pe ok gie bi ışık demeti sistemde yie optik eksee pe bi ışık demeti ok çıkmktdı. İki meceği sı, he iki mecekte eşit uzkıkt omk üzee, otsıd d=34 mm çpıd diese deik buu bi evh yeeştiimişti. Bu sistemde çık pe ışık demetii çpı kç miimetedi? (18 mm) 11. İce keı bi mecek ie, meceği eksei üzeide buu ışıkı bi cismi ek üzeide üç kt büyük geçek göütüsü ouştuumktdı. Cisim ekse boyuc 4 cm kd heket ettiiiyo. Cismi göütüsüü ouştumk içi ek ik koumd kd uzğ kouuyo. Ouş göütü cisimde beş kt büyük ise uzkığı kç cm di? (60 cm) III II I S 1. He biii odk uzkığı o üç ykısk mecek ve bi çuku yd ouş sistemde e sğdki mecekte uzkıkt buu S oktsıı göütüsü ede edimektedi. Sistemdeki göütüü yie S oktsıd ouşmsı içi ikici mecek ie y sıdki uzkık kç omıdı? (5) 1 S Odk uzkıkı 1 ve o biisi ıksk diğei ykısk iki mecek sıdki uzkık di. Iksk meceğe pe ok düşe ışık demeti ykısk mecekte 4 uzkıkt S 1 oktsıd odkmktdı. İki mecek sıdki uzkık oduğud ıksk meceğe pe ok düşe ışık demeti ykısk mecekte 3 uzkıkt S oktsıd odkmk-tdı. Ykısk meceği S 1 odk uzkığı kç di? Bi bsit skç düşey düzemde A= cm geike titeşim ypmktdı. Skcı dege duumu odk uzkığı =3 cm o bi ykısk mecekte =4 cm uzktdı. Skcı, hızıı sıı oduğu oktd ouş göütüei sıdki uzkık kç cm di? (1 cm) 15. Odk uzkığı o ykısk ice bi meceği sğıd uzkığıd bşk bi ice mecek buumktdı. Bu ikici meceği he iki yüzü de yı işeti ve yı değei eğiik yıçpı shipti. Bu optik sistemi, biici meceği sou uzkığ kou bi cismi, kez büyütümüş geçek bi göütüsüü vemesi istemektedi. Bu duumd sısıy, ve 3 e obii?

3 3 S * Odk uzkıkı o ve bibiide uzkıkt buu iki özdeş ykısk meceği optik ekseei bibiie pe ock şekide kd 5 uzkştıııyo. Biici mecekte uzkıkt S okts ışık kyğı 3 buuuyo. Optik sistemde ouş so göütü ie kyk sıdki 48 uzkık kç di? 15 ek ek 17. ) Odk uzkığı o ıksk bi mecek odk uzkığı o ykısk bi meceği kd sou koumuştu. Iksk mecek kedi çpı eşit çpıd bi ışık demeti ie ydıtımktdı. Ykısk meceği çpı oup, bu meceği sğıd uzkıkt bi ek vdı. b) Odk uzkığı o ıksk bi mecek odk uzkığı o ykısk bi meceği kd sou koumuştu. Iksk mecek kedi çpı eşit çpıd bi ışık demeti ie ydıtımktdı. Ykısk meceği çpı oup, bu meceği sğıd uzkıkt bi ek vdı. İki duumd ekdki ydım desei yı mekezi ydıık ve kık diee şekidedi. ve b şıkkıdki dieei yıçpı sısı ie içte dış omk üzee e kddı? ; 6 d ek 18. Şekide gösteie optik sistem odk uzkıkı sısı ie ve o bi ıksk ve bi ykısk mecek ie bi ekd ouşmktdı. İki mecek sı uzkık, ykısk meceke ek sı uzkık kddı. Iksk meceğe sod çpı d o pe bi ışık demeti gödeimektedi. Ekdki ydımış bögei çpı e çok e kd ou? (d) 19. Odk uzkığı o bi ykısk mecekte uzkıkt bi düzem 3 y, = uzkıkt okts ışık kyğı ve ksıd çok küçük 3 yı küese bi ege buumktdı. Nokts kykt çık ışı optik sistemde geçtikte so pe ışık demeti ouştudukı göe uzkığı kç di? () 1 ek 0. Odk uzkıkı 1 =50 cm ve =1 cm o iki ykısk meceği içee bi uzy teeskopu gök cisimeii göütüsüü sosuzd ouştumktdı. Bu teeskopu kuk Ay ı göütüsüü odk uzkığı 1 cm o meceği =3 cm ksıdki sbit bi ek üzeie düşümek istesek, bu meceği hgi t doğu ve e kd kydımmız geeki?(1 cm sğ) 1. Odk uzkığı =30 cm o bi ykısk mecekte =15 cm uzkıkt bi düzem y, diğe tt ise, =15 cm uzkıkt bi cisim buuuyo. Cismi optik sistemde ouş göütüsüü sı tımsıız? Cisim ie optik sistemde ouş so göütü sıdki uzkık kç cm di? (45 cm)

4 3 4. Bi tı tümsek ve eğiik yıçpı, diğe tı çuku ve eğiik yıçpı 3 o ice bi meceği çuku tı ice gümüş tbk ie kpıyo. Bu şekide ouş optik sistemi optik kuvveti sıı oduğu göe cmı kııcıık idisi e kddı? (=1,5) * 3. Odk uzkığı =10 cm o ykısk bi mecek, eğiik yıçpı =30 cm o içbükey bi yı =35 cm öüde buumktdı. Meceği diğe tıd =0 cm uzkt buu bi cismi bu sistem tıd ouştuu so göütüsü cisme göe eede buuu? (10 cm uzkt) 4. Odk uzkığı 1 =6 cm o ykısk bi mecek ie odk uzkığı = o ikici bi mecek sıdki uzkık kddı. Biici meceğe 3 cm eide optik eksee pe bi ışık demeti gödeiiyo. Işığı ikici mecekte gee optik eksee pe ve 5 cm eide bi demet hide çıkmsı içi ve kç cm omıdı?( 10 cm; 16 cm) 1 = = - 1 = - 1 = ek ek 5. Odk uzkıkı 1 = ve = - o biisi ykısk diğei ıksk iki mecek sıd < mesesi omk üzee bi optik sistem ouştumktdı. Bu sistem ie güeşi göütüsü iki kı duumd bi ek üzeide gözemektedi. İk duumd sistemde ykısk mecek biici, ıksk mecek ise ikici mecekti. İkici duumd ıksk mecek biici, ykısk mecek ikici mecekti. İki duumd d meceke sıdki uzkık sbitti. İkici mecek ie ek sıdki uzkık ise 1 ve oup ıdki k = - 1 =60 cm ok öçüüyo. Mecekei odk uzkıkı kç cm di? (30 cm) 6. Odk uzkı eşit o iki ykısk mecek td ypıştıımıştı. Bu mecekei kd öüe kou bi cismi göütüsü ek üzeide boyc k kd büyümüş ok ede edimektedi. Bu k duumd tek bi meceği odk uzkığı o 'i ve k ciside idesi edi? k Bi çuku yı 50 cm öüdeki cismi göütüsü cisime yı oktd ouşmktdı. Bu y kııcıık idisi o bi sıvıy 0 cm deiiğe btııdığıd sıvı yüzeyide 0 cm uzktki bi cismi göütüsü gee cisime yı oktd ouşmktdı. Sıvıı kııcıık idisi edi? (1,5) Odk uzkığı 1 o bi ykısk meceği 1 + kd sğıd odk uzkığı o çuku bi y vdı. Meceği soud 1 uzkıkt, dik koumdki bi cismi göütüsü ede ediiyo. Dh so mecek sistemde çıkııyo, cisim ve y yeei sbit kmk ştı ie ve meceki siteme ede edie göütü ie yı özeikee ship bi göütü ede etmek içi y değiştiiiyo. Yei yı odk uzkığı e kd omıdı? ( 1 + ) 9. H boyud kıs bi cisim, odk uzkığı o bi çuku yd, yy ykı ucu uzkığıd omk üzee optik ekse boyuc ytmktdı. H<<< duumu içi göütüü ekse boyuc uzuuğu e kddı? H

5 5 v v 30. Odk uzkığı =30 cm bi ykısk meceği iki tıd 1 =84 cm ve =14 cm uzkt buu iki cismi hızı v=8 cm/s oup ikisi de meceğe dou ykşmktdı. İki cismi göütüei mecekte e kd uzkt yı oktd ou? (60 cm) Odk uzkıkı 1 =1 cm ve =15 cm o iki ykısk mecek sıdki uzkık =36 cm di. Sodki mecekte =48 cm uzkt buu bi cismi optik sistemde ouş göütüsüü sı tımsıız? Cisim ie so göütü sıdki uzkık kç cm di?(144 cm) 1 1 üçücü özdeş cisim içi büyütme oı edi? 3. İki düzem-koveks cmd ypı mecekte eşit uzkığıd buu iki özdeş cisim içi mecekei büyütme oı sısıy k 1 =3 ve k = 5 3 ti. İki mecek y y getiiise uzkığıd buu Bi ıksk mecekte 13 cm uzğ kou cismi göütüsü mecekte 66 cm uzkt ouşmktdı. Iksk mecek yeie düzem y kouus ede ediecek göütü ıksk meceği vediği göütüde kç cm kd uzkt ou?(198 cm) 34. İce bi mecek boyc uzm ktsyısı λ o bi mddede ypımış oup bu mddei kııcıık idisi sıckık değişmemektedi. Meceği sıckığı T kd tııdığı zm odk uzkığı i tm miktıı ye oı edi? (λ t ) H 35. Odk uzkığı o ykısk bi mecekte uzkıkt kıığı ve kııcıık idisi o bi pe yüzü cm evh buumktdı. Levhy yüksekiği H o bi cisim ysmıştı. Bu cismi göütüsüü yüksekiği h oup = ise i değei edi? (=) H + h 1 Düz y 36. Odk uzkığı o bi ice ıksk meceği kd sğı bi düzem y koumuştu. Ayı kd soud bi cisim vdı. Cisimde doğud meceğe gide ışı egeemişti. Bu duumd cismi sistem tıd ouştuu göütüsü cisime yı oktd ouşmktdı. Meceği odk uzkığı edi? 37. Kııcıık idisi =1,5 o mddede ypımış bi yüzü düzem, diğe yüzü küese o ykısk bi mecekte beii uzkt buu bi cismi göütüsü, meceği diğe tıd buu bi ek üzeide ouşmktdı. Mecek 1 cm optik ekse boyuc heket ettiiiyo. Tek et göütü ouşbimesi içi ek =108 cm kd heket ettiiiyo. Biici duumd ouş göütü ikici duumd ouş göütüde iki buçuk kt büyüktü. Bu meceği küese yüzeyi eğiik yıçpı kç cm di? (0 cm)

6 6 düzem y 38. Odk uzkığı o ykısk ice bi mecekte (>) uzkıkt düzem bi y buumktdı. Bu sistem güeşi göütüsüü mecekte e kd uzkt ouştuu? 1+ ( ) d 39. Bi yüzü düzem, diğe yüzü içbükey o kı bi mecek kııcıık idisi o bi otmd buumktdı. Küese yüzeyi eğiik yıçpı, meceği ypıdığı cmı kııcıık idisi di. Meceği küese yüzüü öüe 4 cm boyud bi cisim kouuyo. Cismi göütüsü tm düzem yüzey üzeide, cisme göe tes ve 0,8 cm boyud ouşmktdı. Meceği d kıığı ( ciside) ve ypıdığı cmı kııcıık idisi e kddı? (1,; >1) ek 40. Yıçpı ve odk uzkığı o bi ykısk mecekte uzkıkt okts ışık kyk buuuyo. Bu cismi et göütüsü bi ek üzeide ouşmktdı. Cisim kd mecekte uzkştıııyo. Ek üzeide ouşck ydıık bögei yıçpı edi? - ( )( + ) 1 30 cm = 10 cm 07 cm 41. Bi optik sistem iki ykısk ice mecekte ouşmktdı. Bu sistem odk uzkığı 1 =10 cm o biici meceği 30 cm soudki cismi, cisme göe düz ve 40 kez büyümüş göütüsüü, cisimde 07 cm sğ tt buu ek üzeide vemektedi. İkici meceği odk uzkığı ve meceke sı uzkık, sısı ie kç stimetedi? 160 ; =0 m 60 m 100 m B A v 4. v=50 m/s sbit hız heket ede bi b, odk uzkığı =0 m o ykısk bi meceğe doğu ykşmktdı. Abı heketi sısıd, mecekte öce 100 m (A oktsı) ve so d 60 m (B oktsı) uzkt buuduğu d meceği diğe tıd ouş göütüeii yeei ve ouştuğu iceeise; göütüü m/s biimideki otm hızıı c (ışığı hızı) ciside idesi edi? 5c ,8c 43. İs gözüü eti çpı ykşık cm di. Geişiği 80 cm o ve bu geişik boyuc 104 pikse (göütü oktsı) göstee bi teevizyou izeye kişi ekd 4 mete'de dh z uzkşıc beyz ekdki k bi piksei yıt edememeye bşıyo. Bu veiee göe, is gözüdeki göütü gıy hüceei bibieie uzkığı edi? (4 µm) ok buuu.

7 7 44. Şekideki kpı kpt bi mikt gz dışısıy ısıs dege hidedi. Kptki gz, yı zmd sütümesiz pisto göevi göe odk uzkığı o ykısk bi mecek ie eşit ok böümüştü. Kbı so yısıdki kısmı sıckığı yıy idiiike sğ ttki gz yie dışısı ie yı sıckıkt tutuuyo. Bu süeç soucud kbı so duvıdki bi cismi geçek göütüsü sğ duvd et ok 9 ouşuyo. Kbı topm uzuuğu, odk uzkığıı kç ktıdı? 45. Bi okts cisim, odk uzkığı o bi yı optik ekseide beii bi yüksekikte ve yd beii bi uzkıkt sıı ok dumktdı. Ayı optik eksei yee pedi. İp ide koptuğu d cismi göütüsüü ivmesi g ok öçümüştü. Cismi yy yty yödeki ; uzkığı e/ee obii? göz * 46. Bi cm küei otsıd yıçpı hv küesi buumkt oup, buu çeveeye cmı kıığı d kddı. Cmı iç yüzeyi üzeide buu bi okts cismi, küei mekezide geçe bi ekse üzeide, kşı tt bk gözemci tıd göüe göütüsüü, cisimde uzkığıı 5 omsı içi cmı kııcıık idisi e omıdı? Bu optik sistemi odk uzkığı edi? (- 4) 47. Yıçpı o sydm bi cm küei kııcıık idisi di. D bi ze ışıı demeti küei mekezi O oktsı hedeeeek dışıd gödeimektedi. Bu ışı demeti küei çpıı diğe ucudki oktsıd odkıyos değei e kddı. (Geektiğide çıı küçük kbu ediiz.) (=) 48. Odk uzkığı o N te ykısk ve odk uzkığı - o N te ıksk mecek ıdki uzkık ock şekide td, iki ykısk mecek omk üzee yeeştiimişti. Bu sisteme optik eksee pe ok d çpıd bi ışık demeti gödeiise, optik sistemde çık ışık demetii çpı d edi? N D E G C B A 49. Uzuukı eşit o beş çubukt ikisi bi meceği optik ekseii üzeie yeeştiimişti. Diğe üç çubuk bu iki çubukı uçıd optik eksee dik ock şekide yeeştiimişti. AG çubuğuu göütüsü AG'i 6 ktı, CD çubuğu göütüsü CD'i 3 ktı ok veiiyo. AC ve BE çubukı büyütme oı e kddı? (49 () h 50. Mikodg tei disk şekide bi setetik dieektikte ypımıştı. Diski yıçpı, kıığı h ve odk uzkığı ok veiiyo. Diski mecek oüü üstemesi içi kııcıık idisii optik ekseide o uzkığı bğı ok değişmesi geeki. Bu bğıtıyı buuuz. Mekezdeki kııcıık idisi 0 veiiyo. uzkıktki kııcıık idisi edi? Not: Pksiye optik ykşımıı kubiisiiz. 0 h Yıçpı ve kııcıık idisi o cmd ypımış bi yı siidi meceği düzemse tıd pe ışık demeti gödeidiğide demet yı siidide 1 uzkıkt odkıyo. Pe ışık demeti yı siidii tümsek tıd gödeidiğide, demet yı siidide uzkıkt odkıyo. Yı siidii yıçpıı 1(1 ) 1 ve kııcıık idisii buuuz. ;

8 8 5. Yıçpı = ve kııcıık idisi =1,6 o bi cm küei otsıd yıçpı bi boşuk buumktdı. Bu cm küei odk uzkığı kç di? Yıçpı 10 cm o içi boş bi cm küe kıcıık idisi s = 3 4 o su ie doudu. Küei 0 cm öüde buu küçük bi cismi göütüsü eede ouşu ve iteikei edi? (Küei cm duvıdki kıımyı ihm ediiz.) (50 cm; göütü geçek, tes ve kt büyüktü) 54. Yıçpı ve kıığı << o cmd ypımış bi küese kbuğ pe ışık demeti düşmektedi. Cmı kııcıık idisi ise bu optik sistemi odk uzkığıı buuuz. ( 1) 55. Optik ekseei çkış ve odk uzkıkı o iki ykısk mecek sıdki uzkık di. Optik ekse üzeide biici mecekte < uzkıkt buu bi cismi ie bu optik sistemde ouş so göütü sıdki uzkık kç di? (4) 56. Odk uzkığı o ykısk mecekte şekideki gibi yeeştiie topmı z ise I y I I z I 5 oı edi? 3 vektöü ve bu vektöü göütüsüü vektöe topmı y, düzem y kdıııs vektöü ve bu vektöü göütüsüü vektöe S 57. Odk uzkıkı o, ikisi ykısk ve ikisi ıksk mecekei optik ekseei çkışık oup ıdki uzkık di. Biici ykısk mecekte uzkıkt S okts ışık kyk buumktdı. Bu kyk ie optik sistemide ouş so göütü sıdki uzkık kç di? 44 7 düzem y 58. Bi tı yıçpı =10 cm o yım küe diğe tı ise siidide ypı bi cismi ypıdığı mddei kııcıık idisi =1,5 ok veiiyo. Cismi küse yüzeyide =40 cm uzkt bi cisim, =35 cm uzkt ise düzem bi y buumktdı. Cisim ie optik sistemde ouş so göütü sıdki uzkık edi? (50 cm) 59. Odk uzkığı o ykısk bi mecek ıdki mese =4,5 o bi cisim ie ek sıd buumktdı. Mecek cisim ie ek sıd heket ettiieek ek üzeide iki duumd 1 et göütüe ede ediiyo. Bu iki göütüei yüksekikei sıdki o e kddı? 4 ok buuu. 60. Kııcıık idisi =1,5 o mddede ypımış bi yüzü düzem, diğe yüzü küese o ykısk bi mecekte beii uzkt buu bi cismi göütüsü, meceği diğe tıd buu bi ek üzeide ouşmktdı. Mecek 0 cm optik ekse boyuc heket ettiiiyo. Tek et göütü ouşbimesi içi ek =10 cm kd heket ettiiiyo. İkici duumd ouş göütü biici duumd ouş göütüde tı kt büyüktü. Bu mecek kııcıık idisi s =1,5 sıvı içide btıııs sıvıdki odk uzkığı kç cm ou? (30 cm)

9 9 61. Odk uzkığı o ykısk bi mecekte 3 biim uzkt buu bi cismi göütüsü mecekte 6 biim uzkt ouşmktdı. Mecek beii mese kydıııs cismi göütüsü ik göütüü ouştuğu oktd ouşmktdı. Biici duumd cismi göütüsüü yüksekiği H 1, ikici duumd H ise H1 oı edi? (4) H 1 6. Odk uzkıkı 1 = - ve = o, biisi ıksk diğei ykısk mecek sıdki uzkık di. Iksk mecekte ve uzkt buu iki cismi göütüei sıdki uzkık kç di? 63. Optik ekseei çkış ve odk uzkıkı o iki ykısk mecek sıdki uzkık di. Optik ekse üzeide biici mecekte D c < uzkıkt buu bi cismi ie bu optik sistemde ouş so göütüsü sıdki uzkık kç di? (4) 64. Odk uzkığı o bi ykısk mecekte ı S c =700 cm o ke şekide bi cisim mecekte D c =56 cm uzkt buumktdı. Mecekte beii uzkt yeeştiie ek üzeide ı S g =4800 cm et bi göütüsü ede ediiyo. Meceği odk uzkığı kç cm di? (3 cm) Odk uzkıkı 1=10 cm ve = cm o, biisi ykısk diğei ıksk mecek sıdki uzkık =9 cm di. Ykısk mecekte =30 cm uzkt buu bi cismi göütüsü ıksk mecekte kç cm uzkt ouşmktdı? ( 3cm) 66. Yıçpı ve kııcıık idisi = o bi cm küede = uzkt bi cisim buumktdı. Bu cismi göütüsü küede kç uzkıkt ouşu? γ γ 67. Kııcıık idisi, kım çısı küçük ve γ o ikizke bi pizmy pe ışık demeti düşmektedi. Pizmd geçe ışı odk uzkığı o bi ykısk mecek üzeie düşmektedie. Meceği odk oktsıd buu bi ek üzeide ouş ydıık bögei çpı edi? [(-1)γ] ok buuu. 68. Odk uzkığı o bi ykısk mecekte uzkıkt buu bi cismi göütüsü mecekte b uzkıkt buu bi ek üzeide ouşmktdı. Cisim meceği eksei boyuc mecekte 3 cm kd uzkştıııs ouş göütü cisimde iki kt büyüktü. Cisim meceği eksei boyuc meceğe doğu 6 cm ykştıııs ouş göütü yie iki kt büyük ise cismi ik büyütme oı edi? (6) Biisi ıksk, diğei ykısk mecekte eşit uzkıkt buu iki özdeş cismi büyütme oı k 1 ve k di. İki mecek y y getiiise uzkıkt buu üçücü özdeş cismi büyütme oı k1k edi? k k1 + k1k

10 10 = su 4 3 su =5 cm * 30 cm 5 cm 70. Bi su tkı bi yüzeyi düz y diğe yüzeyi ise yıçpı =5 cm cmd ouşmuştu. Tkı içideki suyu kııcıık idisi su = 3 4 ok veiiyo. Tkı 30 cm öüde buu bi cismi so göütüsü küese yüzeyde e kd uzkt buumktdı ve sı ouşu?(b 3 = -15 cm)

alan ne kadardır? ; 3 3

alan ne kadardır? ; 3 3 - -. Doğa saıa kümeside f(k)=(k+) -k foksiou kuaaak k, k, k topamaı buuuz. ( + ) ( + )( + ) ( + ) 6. Topam fomüei kuaaak uzuuğu oa homoje bi çubuğu ucua göe ağıık mekezi buuuz.. Topam fomüei kuaaak uzuuğudaki

Detaylı

- 1 - A) 16 B) 17 C) 18 D) 19 E) 20

- 1 - A) 16 B) 17 C) 18 D) 19 E) 20 - - IX. ULUSAL İZİK OLİMPİYATI BİİCİ AŞAMA SIAVI -Lise II (/s) 6. Bi doğutu boyuc hekete bşy bi cisi hız-z giği koodit sisteii ekezide geçe pbo şekidedi. Hızı ksiu değei 6 /s oup heketi bşsıd s so geçekeşektedi.

Detaylı

( ) ( ) VEKTÖRLER. a.b = ab cosθ a b = ab sinθ. a.b = a b + a b + a b i i = 1

( ) ( ) VEKTÖRLER. a.b = ab cosθ a b = ab sinθ. a.b = a b + a b + a b i i = 1 VEKTÖLE.b b cos b b si i j zk.b b b b i i z z b α β Uzı küese kbuk şekide tımsk, koodit,, φ; siidiik kbuk şekide tımsk d koodit, φ, z ou. Po Koodit Sistemi b b cosα siα bcosα bsiα Ske çpımı değişme özeiği

Detaylı

DİZİLER... 213. Dizilerde İşlemler... 213. Dizilerin Eşitliği... 214. Monoton Diziler... 215. Alt Dizi... 216. Konu Testleri (1 6)...

DİZİLER... 213. Dizilerde İşlemler... 213. Dizilerin Eşitliği... 214. Monoton Diziler... 215. Alt Dizi... 216. Konu Testleri (1 6)... ÜNİTE GERÇEK TOPLAM SAYI ÇARPIM DİZİLERİ ARİTMETİK SEMBOLÜ DİZİ Böüm Dizier GERÇEK SAYI DİZİLERİ ARİTMETİK DİZİ GEOMETRİK DİZİ SERİLER DİZİLER..................................................................

Detaylı

TEST 12-1 KONU. çembersel hareket. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ s ise. 1. H z ve ivme vektörel olduğundan her ikisinin yönü değişkendir. 7.

TEST 12-1 KONU. çembersel hareket. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ s ise. 1. H z ve ivme vektörel olduğundan her ikisinin yönü değişkendir. 7. KOU çebesel heket Çözüle S - ÇÖÜMLR. H z ve ive vektöel olduğundn he ikisinin yönü değişkendi. 6. 30 s ise 3 4 sniye f Hz 4. F, ıçp vektöü ile hız vektöü sındki çı 90 di. k 7. 000 7. 7 h 3600s 0 /s X t

Detaylı

- 1 - ( ) v v ( ) E) 2 2

- 1 - ( ) v v ( ) E) 2 2 II. ULUSAL İZİK OLİMPİYATI BİİNCİ AŞAMA SINAVI 994. Bir cisi sbit iesi ie hrekete bşyıp bir süre sor yı büyükükte zıt yödeki ie ie hreketie de ediyor. Cisi bşgıç oktsı t süre sor dödüğüe göre cisi dığı

Detaylı

1. y(m) Kütle merkezinin x koordinatı x = 3 br olduğundan, Kütle merkezinin x koordinatı, ... x KM = = 5m + 4m K = 10m olur.

1. y(m) Kütle merkezinin x koordinatı x = 3 br olduğundan, Kütle merkezinin x koordinatı, ... x KM = = 5m + 4m K = 10m olur. 0. BÖLÜM AĞIRLI MEREZİ ALIŞTIRMALAR ÇÖZÜMLER AĞIRLI MEREZİ. y(m) m m m 8m (m) 0 8m ütle mekezinin koodintı, m+ m+ M m + m + m.( ) + m. + 8m. + m.( ) + 8m. m+ m+ 8m+ m+ 8m + 9+ 8+ 6 8 m olu. ütle mekezinin

Detaylı

Adı ve Soyadı : Nisan 2011 No :... Bölümü :... MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI

Adı ve Soyadı : Nisan 2011 No :... Bölümü :... MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI Adı ve Soydı :................ 16 Nisn 011 No :................ Bölümü :................ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI 1) Aşğıdkile hngisi/hngilei doğudu? I. Coulomb yssındki Coulomb sbiti k

Detaylı

Cevap D 6. P ( 1 ) = 2, P ( 2 ) = 1. x = 1 P ( P ( 1 ) ) = a + b. Cevap E. x = 2 P ( P ( 2 ) ) = 2a + b. a + b = 1 2a + b = 2

Cevap D 6. P ( 1 ) = 2, P ( 2 ) = 1. x = 1 P ( P ( 1 ) ) = a + b. Cevap E. x = 2 P ( P ( 2 ) ) = 2a + b. a + b = 1 2a + b = 2 eeme - / YT / MT MTEMTİK ENEMESİ Çözümle. - a a + a - a+ a - - ^- ah. ^+ ah ^a- h. ^a+ h =. ^a-h. ^a-h a + =- ^a+ h =-a-. (! ) (! ) =. (!! ). (! +! ) =.!..!. =. tae tae tae = + + = 0 buluu.. =.. alıısa

Detaylı

h olan bir metal levha simetrik olarak yerleştirilirse yeni sığa

h olan bir metal levha simetrik olarak yerleştirilirse yeni sığa 1 ONDANATÖLE 1. He biinin aanı oan iki ietken paae paka aasındaki uzakık

Detaylı

Bölüm- Parametrik Hesap

Bölüm- Parametrik Hesap MAK 0: İNAMİK r. Ahmet Tşkese Fil hzırlık ölüm- Prmetrik Hesp 1 ölüm-rijit Cisim Sbit merk. Etr. döme * θ = 6 devir dödüğüde 4(6=3θ C θ C = 8 devir 8(5=4.5(θ A θ A = 8.889 devir α A =rd/s ω A = t + 5 rd/s

Detaylı

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ LYS / GOMRİ NM ÇÖZÜMLRİ eneme -. 9 9 de [] hem çı oty hem yükseklik olduğu için ikizken üçgen u duumd 9 cm ve olu. de [ ] ot tbn olduğu için cm. α 0 0 α 0 m ^ h α olsun. 0 - - 90 üçgenini çizip desek ve

Detaylı

UZAY GEOMETRİ HAKKINDA GENEL HATIRLATMALAR

UZAY GEOMETRİ HAKKINDA GENEL HATIRLATMALAR UZY MRİ IN NL IRLMLR UZY SİYMLRI kı iki noktdn i tek doğu geçe oğus omyn fkı noktdn i tek düzem ÜÇ İM RMİ tı isim souını çözmede çok fydı i igidi geçe i doğu ve u doğu üzeinde uunmyn i nokt düzem eiti

Detaylı

yatay Þekil I A) E 1 =E 2 = E 3 B) E 1 <E 2 = E 3 C) E 2 <E 1 < E 3 D) E 3 <E 2 < E 1

yatay Þekil I A) E 1 =E 2 = E 3 B) E 1 <E 2 = E 3 C) E 2 <E 1 < E 3 D) E 3 <E 2 < E 1 S ÜNÝERSÝTE HAZIRI ÖZ-DE-BÝR AINARI ÝZÝ DENEE SINAI A Sou syýsý: 0 nýtlm süesi: 5 dkik Bu testle ilgili ynýtlýnýzý optik fomdki izik bölümüne iþetleyiniz. Doðu ynýtlýnýzýn syýsýndn ynlýþ ynýtlýnýzýn syýsýnýn

Detaylı

C) 2 2 2 2H c. D) v = v + 2uv + 2u ; tanθ= C) v 0 =10 3 m/s; tanθ= 2 3

C) 2 2 2 2H c. D) v = v + 2uv + 2u ; tanθ= C) v 0 =10 3 m/s; tanθ= 2 3 . Bi uça sesten ızı oaa, H yüseiğinde üstüüzden uçaen ta tepeizden geçtiten τ süe sona sesini duyabiiyouz. es ızı c ise uçağın ızını buunuz. H c τ H c τ H c τ H c τ H c τ tenis oeti u o v tenis topu. Kütesi

Detaylı

KATILARDA DAYANIKLILIK

KATILARDA DAYANIKLILIK BÖÜM 3 ATIARDA DAANIII MODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ 4.. Cnlılın dynıklılığı, biim ğılığ düşen kesitlnı olk ifde edili., kkteistik uzunlukolmk üzee, kesitlnı kesitlnı Dynıklılık ğılık cim 3 di. Bu

Detaylı

Sınav Süresi 60 dakikadır, artı 15 dakika giriş yapma süresi bulunmaktadır.

Sınav Süresi 60 dakikadır, artı 15 dakika giriş yapma süresi bulunmaktadır. Sınav Süesi 60 dakikadı, atı dakika giiş yapa süesi buunaktadı. Dikkat!! Cevapaın giiş dakikaaını sou çözek için kuanayın çünkü sınava katıan sayı yüksek oduğundan intenet işeeinde sıkıntı yaşanabii!!

Detaylı

ÜNITE. Uzay Geometri. Katı Cisimler Test Katı Cisimler Test Katı Cisimler Test Katı Cisimler Test

ÜNITE. Uzay Geometri. Katı Cisimler Test Katı Cisimler Test Katı Cisimler Test Katı Cisimler Test ÜNI Uzy Geometi tı isimle est -... tı isimle est -... tı isimle est -... tı isimle est -... tı isimle est -...7 tı isimle est -...9 Uzy oğu ve üzlem est -...0 Uzy oğu ve üzlem est -... Uzy oğu ve üzlem

Detaylı

DÜZ AYNALAR. 3 cm) düzlem ayna

DÜZ AYNALAR. 3 cm) düzlem ayna 45 DÜZ AYNALAR. Bi düzem aynanın noktasına 45 ik açı ie geen ışık ekandaki A noktasına uaşmakta oup BA=0 cm di. Ayna noktası etaında saat yönünün tesine 7,5 döndüüüse ışık ekanda başka bi noktaya uaşmaktadı.

Detaylı

MEKANİK TİTREŞİMLER. (Dynamics of Machinery, Farazdak Haideri, 2007)

MEKANİK TİTREŞİMLER. (Dynamics of Machinery, Farazdak Haideri, 2007) MEKANİK TİTREŞİMLER TİTREŞİM ÖLÇÜMÜ: Titeşim ölçümü oldukça kapsamlı bi koudu ve mekaik, elektik ve elektoik bilgisi içeiklidi. Titeşim ölçümleide titeşim geliği (ye değiştime-displacemet, hız-velocity

Detaylı

Elektromanyetik Teori Bahar Dönemi. KOORDİNAT SİSTEMLERİ ve DÖNÜŞÜMLER

Elektromanyetik Teori Bahar Dönemi. KOORDİNAT SİSTEMLERİ ve DÖNÜŞÜMLER KOORDİNT SİSTEMLERİ ve DÖNÜŞÜMLER i önceki bölümde Kteen koodint sisteminde işlemleimii ptık. Kteen koodint sisteminden bşk biçok koodint sistemlei vdı. u bölümde kteen koodint sistemine ek olk silindiik

Detaylı

BASİT MAKİNELER BÖLÜM 4

BASİT MAKİNELER BÖLÜM 4 BASİ AİNEER BÖÜ 4 ODE SORU DE SORUARIN ÇÖZÜER fi ip fiekil-i fi fiekil-i ip N fiekil-ii fiekil-ii Çuuklın he iinin ğılığın diyelim Şekil-I de: Desteğe göe moment lısk, Şekil-I de: Şekil-II de: 4 ESEN AINARI

Detaylı

- 1 - A) 1250 B) 1650 C) 412 D) 825 E) 600

- 1 - A) 1250 B) 1650 C) 412 D) 825 E) 600 XV. ULUSL İZİK OLİMİYI İRİNCİ ŞM SINVI7 u. kıntı ızı u5 k/ on bi nein kıyısınd buunn e şeiei sındki uzkık 6 k di. u şeieden ynı nd bibiine doğu, suy göe ızı k/ e k/ on iki gei ekete geçiyo. Geie ekete

Detaylı

GENLEŞME BÖLÜM Çubuk İlk boy MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER. Uzama miktarı. Sıcaklık artışı ( C) X L 2T 2a. Y 2L 3T 3a.

GENLEŞME BÖLÜM Çubuk İlk boy MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER. Uzama miktarı. Sıcaklık artışı ( C) X L 2T 2a. Y 2L 3T 3a. GENEŞE BÖÜ 17 ODE SORU 1 DE SORURIN ÇÖÜER 4 60 1 Çubuk İlk boy Sıcklık tışı ( C) Uzm miktı 2 2 60 60 50 40 2 3 3 4 2 4 I,, çubuklının ilk boylı eşitti 2 3 2 2 3 2 3 2 4 4 2 2 > di ile ynı olbili, fklıdı

Detaylı

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ Y / Rİ N ÇÖZÜRİ eneme -. de ' çizilise + olcğındn cm, cm ve cm bulunu. ikizken üçgeninde m^\ m ^\ desek iki iç çının toplmı bi dış çı olcğındn m^\ olu. ikizken üçgeninde m^\ m^\ dı. m^\ m^\ dı. (Yöndeş

Detaylı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu Noktasal Cismin Titreşimi: Olimpiyat Deneme Sınavı_III 17 Mart Mart 2014

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu Noktasal Cismin Titreşimi: Olimpiyat Deneme Sınavı_III 17 Mart Mart 2014 Notasa Cismi Titreşimi: Oimpiyat Deeme Sıavı_III 7 Mart 4 Mart 4. er birii ütesi m oa ii üçü üre, yay sabiti oa bir yay ie bağı oup pürüzsüz bir masa üstüde buumatadır (şeidei gibi). Kütesi m oa üçücü

Detaylı

KIRILMA. hava. sıvı. 30 566 m

KIRILMA. hava. sıvı. 30 566 m 1 II 0 45 1. Dik cam pizmaı açıada biisi 0 oup camı kııcıık idisi = di. Pizmaı keaaıda biisie 45 ik açı ie düşe tek eki ışık içi sapma açısıı mümkü oa iki değeii buuuz. (45 ; 75 ) 45 S* sıvı ava. Sıvı

Detaylı

5. ( 8! ) 2 ( 6! ) 2 = ( 8! 6! ). ( 8! + 6! ) Cevap E. 6. Büyük boy kutu = 8 tane. Cevap A dakika = 3 saat 15 dakika olup Göksu, ilk 3 saatte

5. ( 8! ) 2 ( 6! ) 2 = ( 8! 6! ). ( 8! + 6! ) Cevap E. 6. Büyük boy kutu = 8 tane. Cevap A dakika = 3 saat 15 dakika olup Göksu, ilk 3 saatte Deneme - / Mt MTEMTİK DENEMESİ Çözümle. 7 7 7, 0, 7, + + = + + 03, 00,, 3 0 0 7 0 0 7 =. +. +. 3 = + + = 0 ulunu.. P ve pd eklenecek sı olsun. - + =- + + & - + =-- - & + = ^--h + & =- ulunu. + 3. Veilen

Detaylı

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ ÜTE VE AĞIRI MEREZİ BÖÜM 0 Alıştıala ÇÖZÜMER ütle ve Ağılık Mekezi y() () 0 ütle ekezinin koodinatı, + + M + + ( ) + + + ( ) + + + + + + 9+ 8+ 6 8 olu y() A 0 () 5 ütle ekezinin koodinatı b olduğundan,

Detaylı

21. İlk 5 dakikanın sonunda Burak ve Onur un bulundukları. Cevap B. Burak 100. = 45 olup farkları = 22 bulunur. Cevap C

21. İlk 5 dakikanın sonunda Burak ve Onur un bulundukları. Cevap B. Burak 100. = 45 olup farkları = 22 bulunur. Cevap C Deneme - / Mt MEMİK DENEMESİ Çözümle.. c + m. d ı. 4 4 6 4 4 6 ( 6) ( 4) ( ) ( ) y 5 7. y c + m. y d ı. 4 8 6 ( ) ( ) ( ) olduğun göe, 6 6y 8y bulunu.. y - + + y - y - y y - y 6 6. ^009, h. ^0, 07h > c

Detaylı

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2.

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2. AIŞIRMAAR 8 BÖÜM R ÇÖZÜMER R cos N 4N 0 4sin0 N M 5d d N ve 4N luk kuv vet lein çu bu ğa dik bi le şen le i şekil de ki gi bi olu nok ta sı na gö e top lam tok; τ = 6 4sin0 + cos4 = 4 + 4 = Nm Çubuk yönde

Detaylı

5. Yatayla θ=37 açı yapacak şekilde bir cisim v 0 ilk hızı ile şekildeki gibi fırlatılıyor. x mesafesi kaç metredir.

5. Yatayla θ=37 açı yapacak şekilde bir cisim v 0 ilk hızı ile şekildeki gibi fırlatılıyor. x mesafesi kaç metredir. . Beii bi x mesafesini sabit hızı ie duun suda idip emek mi yoksa, u< hızı ie akan bi nehide idip emek mi daha faza zaman aı?. K e L şehieden aasındaki uzakık IKLI=64 km oup, kaşııkı oaak = km/saat e =6

Detaylı

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ YS / GMTİ NM ÇÖZÜMİ eneme -.. 70 70 b desek olu. b Ç ` j cm olduğundn + b b - dı. de 6 @ ot tbnı çizilise benzelik ydımıyl biim bulunu. 6@ ' 6@ olduğundn m^\ h m ^\ h 70c di. ikiz ken üçgen çıktığındn

Detaylı

LYS1 / 4.DENEME MATEMATİK TESTİ ÇÖZÜMLERİ

LYS1 / 4.DENEME MATEMATİK TESTİ ÇÖZÜMLERİ . İki bsmklı toplm sı vdı. ile lınd sl olmsı için ve e tm bölünmemeli e bölünen sıl 8 det e bölünen sıl det LYS /.NM MTMTİK TSTİ ÇÖZÜMLİ 8. - ` j - 8 k - 8 8-8 8 nck ʼin ktı oln sıl ( tne) kee lındı. -

Detaylı

45 h. v 2. g m K L M. m 2. f=0 f=0,2

45 h. v 2. g m K L M. m 2. f=0 f=0,2 . Bi nehin A ianından su ie aynı yönde yüzen bi bot B ianına 3 saatte aıyo. Nehi taafından süükenen bi kütük ise iki ian aasındaki esafeyi saatte aıyo. Buna öe bot B ianından A ianına kaç saatte ide? u.

Detaylı

BÖLÜM 2 GAUSS KANUNU

BÖLÜM 2 GAUSS KANUNU BÖLÜM GAUSS KANUNU.1. ELEKTRİK AKISI Elektik akısı, bi yüzeyden geçen elektik alan çizgileinin sayısının bi ölçüsüdü. Kapalı yüzey içinde net bi yük bulunduğunda, yüzeyden geçen alan çizgileinin net sayısı

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜ ŞĞ RAS DE SRU - DEİ SRUAR ÇÖZÜERİ Sell bağıtısıda, si si olur i i sıvısı 0 0 sıvısıı ışığı kırma idisi, h si h si si si0 yasıya ıflı k r la ıflı c si ic h si ih c si 0 si c olur c 0 r cam olur δ açısı,

Detaylı

ÇÖZÜM SORU. Küpün yan yüzünü açal m. En k sa yol, do rusal uzakl k oldu undan, Bir dikdörtgenler prizmas n n ayr tlar a, b, c dir.

ÇÖZÜM SORU. Küpün yan yüzünü açal m. En k sa yol, do rusal uzakl k oldu undan, Bir dikdörtgenler prizmas n n ayr tlar a, b, c dir. GMTR eginin bu sy s nd Uzy Geometi, isimlein ln ve Hcimlei konusund çözümlü soul ye lmktd. u konud, ÖSS de ç kn soul n çözümü için geekli temel bilgilei ve ptik yoll, soul m z n çözümü içinde t ltmy mçld

Detaylı

a 2 =h 2 +r 2 DERS: MATEMATĐK 8 KONU:KONĐ FORMÜLLERĐ ANLATIMI HAZIRLAYAN: ÖMER ASKERDEN ADI: SOYADI:

a 2 =h 2 +r 2 DERS: MATEMATĐK 8 KONU:KONĐ FORMÜLLERĐ ANLATIMI HAZIRLAYAN: ÖMER ASKERDEN ADI: SOYADI: 1) KONĐ: Bi çembein bütün noktlının çembein dışındki bi nokt ile bileştiilmesinden elde edilen cisme koni deni. Kısc Koni, tbnı die oln pimitti. DĐK KONĐ PĐRAMĐT 1-A)DĐK KONĐ: Bi dik üçgenin, dik kenlındn

Detaylı

Basit Makineler Çözümlü Sorular

Basit Makineler Çözümlü Sorular Basit Makinele Çözümlü Soula Önek 1: x Çubuk sabit makaa üzeinde x kada haeket ettiilise; makaa kaç tu döne? x = n. n = x/ olu. n = sabit makaanın dönme sayısı = sabit makaanın yaıçapı Önek : x Çubuk x

Detaylı

DRC. 1. x 2 + 2xy + y 2 = 25 x + y = ± , 4, 6,..., 48 numaralı bölmeler yakılıyor. ( 24 tane ) 5. f ( x + 3 ) = x.

DRC. 1. x 2 + 2xy + y 2 = 25 x + y = ± , 4, 6,..., 48 numaralı bölmeler yakılıyor. ( 24 tane ) 5. f ( x + 3 ) = x. eneme - 8 / YT / MT MTMTİK NMSİ. + + + ± + 8 9 9. s( + ) s() İ İ + 9 9 7... ( I ) + 9 + 9 7... ( II ) I ve II den [ 7, 7 ] fklı tm sı değei lbili. evp.,,,..., 8 numlı bölmele kılıo. ( tne ), 9,,..., numlı

Detaylı

4. DEVİRLİ ALT GRUPLAR

4. DEVİRLİ ALT GRUPLAR 4. DEVİRLİ ALT GRUPLAR Tım 4.1. M, bi G gubuu bi lt kümei olu. M yi kpy, G i bütü lt guplıı keitie M i üettiği (doğuduğu) lt gup dei ve M ile göteili. M i elemlı d M gubuu üeteçlei (doğuylı) dei. Öeme

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER BASİT MAKİNELER

TEST 1 ÇÖZÜMLER BASİT MAKİNELER ES ÇÖÜER BASİ AİNEER. ( ) Sis tem den ge de ol du ğu na gö e, nok ta sı na gö e tok alı sak; ( ). 4 +.. +. 8 4 + 4 0 4 olu. CEVA A yi de ğiş ti me den eşit li ği sağ la mak için, a kü çül tül meli di.

Detaylı

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri Basit Makinele BASİ MAİNELER est in Çözümlei. Şekil üzeindeki bilgilee göe dinamomete değeini göstei. Cevap D di.. Makaa ve palanga sistemleinde kuvvetten kazanç sayısı kada yoldan kayıp vadı. uvvet kazancı

Detaylı

SORU. m(cdo ) = = 20 olur. OB = OD = OC = r den; m(bco ) = 30, m(dco ) = 20 ve. [AB ile [AD B ve D noktalar nda çembere te ettir.

SORU. m(cdo ) = = 20 olur. OB = OD = OC = r den; m(bco ) = 30, m(dco ) = 20 ve. [AB ile [AD B ve D noktalar nda çembere te ettir. GMR eginin bu sy s nd Çembede ç l, Kiiflle ötgeni, e et Kiifl Özelliklei konusund çözümlü soul ye lmktd. u konud, ÖSS de ç kn soul n çözümü için geekli temel bilgilei ptik yoll, soul m z n çözümü içinde

Detaylı

Cebir Notları. Geometrik Dizi ( ) ( ) Mustafa YAĞCI,

Cebir Notları. Geometrik Dizi ( ) ( ) Mustafa YAĞCI, www.mustfygci.com, 006 Cebi Notlı Mustf YAĞCI, ygcimustf@yhoo.com Geometik Dizi Aitmetik diziyi bi htılylım bklım. Tüm dışık teimlei sıdki fkl sbitti. Yi stgele bi ilk teim vdı, o ilk teime bi d eel syısı

Detaylı

ATOM MODELLER THOMSON ATOM MODEL. -parçacığının sapma açısı, ( ) ; tan θ = k. q α.q ç 1. 2 2.E k b

ATOM MODELLER THOMSON ATOM MODEL. -parçacığının sapma açısı, ( ) ; tan θ = k. q α.q ç 1. 2 2.E k b ATOM MODLLR THOMSON ATOM MODL TOR ; Bu modele göe atom yaklaşık 10 10 mete çaplı bi küe şeklidedi. Pozitif yükle bu küe içie düzgü olaak Dağıtılmıştı. Negatif yüklü elektola ise küe içide atomu leyecek

Detaylı

v 2 hızı ile kat eder. Bu durumda arabanın ortalama hızı u 2 dir. oranı nedir?

v 2 hızı ile kat eder. Bu durumda arabanın ortalama hızı u 2 dir. oranı nedir? . Youn yaısını bi aaba v hızı ie, diğe youn yaısını v hızı ie ka ede. Bu duuda aabanın oaaa hızı u di. Aynı you haeke süesin yaısını aynı bi aaba v hızı ie, diğe süenin yaısını u v hızı ie ka ede. Bu duuda

Detaylı

- 1 - IX. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI ÜÇÜNCÜ AŞAMA SINAVI 2002

- 1 - IX. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI ÜÇÜNCÜ AŞAMA SINAVI 2002 - - IX. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI ÜÇÜNCÜ AŞAMA SINAVI. Bi top, yatayla açısı yapa bi eğik düzlemi ile tepeside hızı ile yatay olaak atılmaktadı. Topu eğik düzleme sadece bi kez çapaak zıplaması e soada da

Detaylı

Kutu Poblemlei (Tekalı Kombiasyo) c) faklı dağıtılabili! Özdeş üç kutuya pay, pay, pay dağıtımı yapılısa; pay ala kutuu diğeleiyle ola özdeşliği bozul

Kutu Poblemlei (Tekalı Kombiasyo) c) faklı dağıtılabili! Özdeş üç kutuya pay, pay, pay dağıtımı yapılısa; pay ala kutuu diğeleiyle ola özdeşliği bozul Kutu Poblemlei (Tekalı Kombiasyo) KUTU PROBLEMLERİ Bu kouyu öekle üzeide iceleyeek geellemele elde edelim Öek a) faklı ese, kutuya pay, kutuya pay ve kutuya pay olacak şekilde kaç faklı dağıtılabili? b)

Detaylı

- 1 - 3 4v A) 450 B) 500 C) 550 D) 600 E) 650

- 1 - 3 4v A) 450 B) 500 C) 550 D) 600 E) 650 - -. Bi cisi uzunutai younu sabit hızı ie at eteye başıyo. Cisi youn yaısını at ettiğinde hızını yaıya düşüüp aan youn yaısını at ettiğinde yine hızını yaıya düşüetedi. Cisi aan youn yaısını gittiğinde

Detaylı

ELEKTROSTATİK. 3. K kü re si ön ce L ye do kun - du rul du ğun da top lam yü kü ya rı çap la rıy la doğ ru oran tı lı ola rak pay la şır lar.

ELEKTROSTATİK. 3. K kü re si ön ce L ye do kun - du rul du ğun da top lam yü kü ya rı çap la rıy la doğ ru oran tı lı ola rak pay la şır lar. . BÖÜ EETROSTATİ AIŞTIRAAR ÇÖÜER EETROSTATİ. 3 olu. 3. kü e si ön ce ye o kun - u ul u ğun a top lam yü kü ya çap la y la oğ u oan t l ola ak pay la ş la. top 3 olu. Bu u um a, 3 6 ve olu. Da ha son a

Detaylı

Dairesel Hareket. Düzgün Dairesel Hareket

Dairesel Hareket. Düzgün Dairesel Hareket Daiesel Haeket Daiesel haeket, sabit bi mekez etafında olan ve yaıçapın değişmediği haekete deni. Daiesel haekette hız vektöünün büyüklüğü değişmese de haeketin doğası geeği, yönü haeket boyunca süekli

Detaylı

8. f( x) 9. Almanca ve İngilizce dillerinden en az birini bilenlerin

8. f( x) 9. Almanca ve İngilizce dillerinden en az birini bilenlerin . MAEMAİK çapıldığıda, çapım olu? 6 ifadesi aşağıdakilede hagisi ile ) 6 + ifadesie eşit ) D) 6 + 8. f( ) ile taımlı f foksiouu e geiş taım kümesi aşağıdaki sg( ) lede hagisidi? 6,@ ) 6,@ ) ^, h, ^, +

Detaylı

Katı cisimlerin hareketlerinin tanımlanması ve analizi iki yönden önem taşır.

Katı cisimlerin hareketlerinin tanımlanması ve analizi iki yönden önem taşır. RİJİT (KTI) CİSMİN KİNEMTİĞİ Ktı cisimlein heketleinin tnımlnmsı e nlizi iki yönden önem tşı. iincisi sıkç kşılşıln bi duum olup mç, değişik tipte km, dişli, çubuk e bu gibi mkin elemnlını kullnk belili

Detaylı

Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışları. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER

Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışları. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER Bölüm 5 Olasılık ve Olasılık Dağılışlaı Doç.D. Suat ŞAHİNLE Olasılık ve Olasılık Dağılışlaı Olasılık: Eşit saşla meydaa gele tae olayda A taesi A olayı olsu. Bu duumda A olayıı meydaa gelme olasılığı;

Detaylı

r r r r

r r r r 997 ÖYS. + 0,00 0,00 = k 0,00 olduğuna göe, k kaçtı? B) C). [(0 ) + ( 0) ] [(9 0) (0 ) ] işleminin sonucu kaçtı? B) C) 9 6. Bi a doğal sayısının ile bölündüğünde bölüm b, kalan ; b sayısı ile bölündüğünde

Detaylı

2 Diğer sayfaya geçiniz

2 Diğer sayfaya geçiniz TYT / MTEMTİK Deneme - 5. + c m $ ^+ & & + & Cevp : 5. ^ ise 'dn son gelen tm ke oln syı ^ + di. Yni ^ + + + ulunu. Cevp : E 6. 5! + 6! + 7! 5! + 6$ 5! + 7$ 6$ 5! 8! 7! 8$ 7! 7!. ise ^ + ^ + > H ^ + +

Detaylı

IŞIĞIN KIRILMASI BÖLÜM 27

IŞIĞIN KIRILMASI BÖLÜM 27 ŞĞ RAS BÖÜ 7 ODE SORU DE SORUAR ÇÖZÜER 4 9 = = & = 9 5 = = & = 5 = = = 9 5 3 5 olur,, ortamlarıı kırılma idisleri arasıda > > ilişkisi vardır 5 V ESE YAYAR V V,, ortamlarıı kırılma idisleri arasıda > >

Detaylı

5. ( 8! ) 2 ( 6! ) 2 = ( 8! 6! ). ( 8! + 6! ) Cevap E. 6. Büyük boy kutu = 8 tane. Cevap A dakika = 3 saat 15 dakika olup Göksu, ilk 3 saatte

5. ( 8! ) 2 ( 6! ) 2 = ( 8! 6! ). ( 8! + 6! ) Cevap E. 6. Büyük boy kutu = 8 tane. Cevap A dakika = 3 saat 15 dakika olup Göksu, ilk 3 saatte Deneme - / Mat MTEMTİK DENEMESİ Çözümle. 7 7 7, 0, 7, + + = + + 03, 00,, 3 0 0 7 0 0 7 =. +. +. 3 = + + = 0 bulunu.. Pa ve padaa eklenecek saı olsun. a- b+ b =- a+ b+ a & a - ab+ a =-ab-b -b & a + b =

Detaylı

BASİT MAKİNELER. Kuvvet Kazancı. Basit Makinelerin Genel Özellikleri. Basit Makinelerde Verim

BASİT MAKİNELER. Kuvvet Kazancı. Basit Makinelerin Genel Özellikleri. Basit Makinelerde Verim BASİT MAİNELER Makine; dendiğinde, dişieden, mieden ve daa biçok aeketi paçadan ouşmuş büyük cisimei kadımaya, kımaya yaayan kamaşık bi yapı akımıza gei. Oysa bi işi yapaken daa az kas gücü kuanmak veya

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI VİZE PROGRAMI

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI VİZE PROGRAMI GÜ C C C3 C4 C5 C6 C7 C8 C C C3 EK EK ) HYV YEE K4) EYVE VE Ğ Z. ) HYV YE. EKĞ ) HYV YE. EKĞ 5 PZ E 6 - : 3:- 4:3 4:3-6: - : 3:- 4:3 4:3-6: 4) K EYVEE -... YUEVE. Y. C. C K3) ÖCEK EKOOJ 3) K GE. KY. VE

Detaylı

ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ MATEMATİK

ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ MATEMATİK ÖABT ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ MATEMATİK DENEME SINAVI ÇÖZÜMLERİ ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ DENEME SINAVI / çözümlei. DENEME. Veile öemelede yalız III kesi olaak doğudu. Bu edele doğu cevap seçeeği B di..

Detaylı

Dönerek Öteleme Hareketi ve Açısal Momentum

Dönerek Öteleme Hareketi ve Açısal Momentum 6 Döneek Ötelee Haeketi e Açısal Moentu Test 'in Çözülei.. R L P N yatay M Çebe üzeindeki bi noktanın yee göe hızı, o noktanın ekeze göe çizgisel hızı ile çebein ötelee hızının ektöel toplaına eşitti.

Detaylı

TOPLAM FARK FORMÜLLERİ İKİ KAT AÇI FORMÜLLERİ TRİGONOMETRİK DENKLEMLER ANALİZ TESTLERİ

TOPLAM FARK FORMÜLLERİ İKİ KAT AÇI FORMÜLLERİ TRİGONOMETRİK DENKLEMLER ANALİZ TESTLERİ ÖÜ OP OÜİ inüs oplm - k omülü... osinüs oplm - k omülü...9 njnt ve otnjnt oplm - k omüllei... oplm - k omülleinin Geometik Şekillee ygulnmsı... G İ...9 ÖÜ İİ Ç OÜİ inüs İki t çı omülü... osinüs İki t çı

Detaylı

TEST 29-1 KONU ATOM MODELLERİ. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ

TEST 29-1 KONU ATOM MODELLERİ. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ KOU 9 TOM MOLLR Çözüme TST 9- ÇÖÜMLR. 3 e çıka eekto 3 te ye iese Bame Ha, 3 te e ieke Lyma b ya da de e ieke Lyma a şıması yapa. 6. Hidojei. uyaıma eejisi 0, ev oduğuda L idojei uyaıyo ise eekto osaydı

Detaylı

o f S C I n t e r n a t i o n a l P o d d e Eski Büyükdere Asfaltı No: 17/A Güney Plaza Kat: 5 Maslak-İstanbul / TÜRKİYE

o f S C I n t e r n a t i o n a l P o d d e Eski Büyükdere Asfaltı No: 17/A Güney Plaza Kat: 5 Maslak-İstanbul / TÜRKİYE T ULULRR DENETİM Mb f K Th: 25.11.2011 y: 2011/51 Ku: İ R K Ü L E R M b R O R Dv Muhb 22 (DM 22) G ö İşk M Bg çk R G y Ö: Dv Muhb 22 (DM 22) G ö İşk M Bg çk 2011/51 u kü y vş. İg kü şğ y vş. f Ek Büyük

Detaylı

Eğrisel harekette çok sık kullanılan tanımlardan biri de yörünge değişkenlerini içerir. Bunlar, hareketin her bir anı için ele alınan biri yörüngeye

Eğrisel harekette çok sık kullanılan tanımlardan biri de yörünge değişkenlerini içerir. Bunlar, hareketin her bir anı için ele alınan biri yörüngeye Eğisel haekee çok sık kullanılan anımladan bii de yöünge değişkenleini içei. Bunla, haekein he bi anı için ele alınan bii yöüngeye eğe, diğei ona dik iki koodina eksenidi. Eğisel haekein doğal bi anımıdıla

Detaylı

KKKKKKK. Adı Soyadı : Numarası : Bölümü : İmzası : VERİLER

KKKKKKK. Adı Soyadı : Numarası : Bölümü : İmzası : VERİLER Adı Soydı : Numsı : Bölümü : İmzsı : EİLE e - =e + =p=1,6x10-19 C Metik Ön Tkıl g=10 m/s 2 k=(1/4πε0)=9x10 9 N.m 2 /C 2 10 9 gig G εo=9,0x10-12 C 2 /N.m 2 10 6 meg M π=3 10 3 kilo k mp =1,7x10-27 kg 10-2

Detaylı

5. Ç kr kta denge koflulu, F. R = P. r dir.

5. Ç kr kta denge koflulu, F. R = P. r dir. Sistem dengede oldu una göe, noktas na göe moment al sak; ( ) + + 8 + 0 olu CEVA A 50cm x 5 geilme kuvvetinin oldu u ipe göe moment al sak, x 50 5 x 50 x 0 cm olu Bu duumda, (50 0) 60 cm olu CEVA A Sistem

Detaylı

Bölüm 5: Hareket Kanunları

Bölüm 5: Hareket Kanunları Bölüm 5: Hareket Kauları Kavrama Soruları 1- Bir cismi kütlesi ile ağırlığı ayımıdır? 2- Ne zama bir cismi kütlesi sayısal değerce ağırlığıa eşit olur? 3- Eşit kollu terazi kütleyi mi yoksa ağırlığı mı

Detaylı

1. BÖLÜM 1. BÖLÜM BASİ BAS T İ MAKİ T MAK N İ ELER NELER

1. BÖLÜM 1. BÖLÜM BASİ BAS T İ MAKİ T MAK N İ ELER NELER BÖÜ BASİ AİNEER AIŞIRAAR ÇÖZÜER BASİ AİNEER yatay düzlem 0N 0N 0N 0N fiekil-i fiekil-ii yatay düzlem 06 5 06 7 08 He iki şe kil de de des te ğe gö e tok alı nı sa a) kuvvetinin büyüklüğü 04 + 08 80 + 60

Detaylı

FZM450 Elektro-Optik. 8.Hafta

FZM450 Elektro-Optik. 8.Hafta FZM450 Elektro-Optik 8.Hafta Elektro-Optik 008 HSarı 1 8. Hafta Ders İçeriği Elektro-Optik Elektro-optik Etki Pockel Etkisi Kerr Etkisi Diğer Optik Etkiler Akusto-Optik Etki Mağeto-Optik Etki 008 HSarı

Detaylı

11. Sınıf ileri düzey matematik

11. Sınıf ileri düzey matematik . Sııf ilei düze tetik ÖZET Sevgili Öğecile, Bu özet kitp, okul üfedtı ugu olk hzılıştı. Kitptki koul, des kitbıızl uulu olk sılış ve çıklıştı. Özet kitbıızı hzılış cı, sizlei oğu ve boğucu ıtıll dolu

Detaylı

Skaler dalgaların silindirik horndan ışımasının incelenmesi

Skaler dalgaların silindirik horndan ışımasının incelenmesi üs üs C: yı: 75-87 Aı ı s o ışısıı s B TÜRETE * Au BÜÜAO E TOPU İTÜ E-Eo üs Eo v ş Müsğ Böüü 34469 Ayğ İsu Ö Bu çış s o yyıı us ı ıııı ş. o yyııı uvı j ouğu vsyıışı. şı u s -op Tğ uı çöüüş v souç up ş.

Detaylı

FİZ102 FİZİK-II. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Ankara. A.

FİZ102 FİZİK-II. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Ankara. A. FİZ12 FİZİK-II Ankaa Ünivesitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Gubu 214-215 Baha Yaıyılı Bölüm-III Ankaa A. Ozansoy Bölüm-III: Gauss Kanunu 1. lektik Akısı 2. Gauss Kanunu 3. Gauss Kanununun Uygulamalaı

Detaylı

Bölüm 11: Doğrusal Olmayan Optik Alıştırmalar

Bölüm 11: Doğrusal Olmayan Optik Alıştırmalar Bölüm : Dğusal Olmayan Optik Alıştımala. (a Şiddeti I (W/m laak veilen ışığın, dğusal kıılma indisi n lan madde tamı içinde elektik alanının (E laak veilebileceğini gösteiniz. 7, 4 I E = (b I=,5 W/cm laze

Detaylı

DUYURU. o f. I n t. r n. o n. ı z. P o. 19 Mayıs Mah. 19 Mayıs Cd. Nova Baran Plaza No:4 Kat:21 Şişli-İstanbul / TÜRKİYE

DUYURU. o f. I n t. r n. o n. ı z. P o. 19 Mayıs Mah. 19 Mayıs Cd. Nova Baran Plaza No:4 Kat:21 Şişli-İstanbul / TÜRKİYE T ULULRR DENETİ VE....Ş. K Th: 12.12.2014 y: 2014/20 Ku: DUURU 19 y h. 19 y. Nv B N:4 K:21 Şş-İu / TÜRKİE Kv İ L Çk / İp E Tp Dkç İ O V İşk Duyuu Ö: KDV İ K Rp uş h g cy (KDV gş kyk) ük İ Vg D gök y p

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI VİZE PROGRAMI

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI VİZE PROGRAMI GÜ C C C3 C4 C5 C6 C7 C8 C C C3 EK EK ) HYV YEE K4) EYVE VE Ğ Z. ) HYV YE. EKĞ ) HYV YE. EKĞ 5 PZ E 6 7 - : 3:3-5: 5:- 6:3 - : 3:3-5: 5:- 6:3 - : 3:3-5: 5:- 6:3 4) K EYVEE -... YUEVE. Y. C. C K3) ÖCEK

Detaylı

ÜNITE. Analitik Geometri. Düzlemde Vektörler Test Düzlemde Vektörler Test Düzlemde Vektörler Test

ÜNITE. Analitik Geometri. Düzlemde Vektörler Test Düzlemde Vektörler Test Düzlemde Vektörler Test ÜNITE nlitik Geometi üzleme Vektöle Test -... üzleme Vektöle Test -... üzleme Vektöle Test -... üzleme Vektöle Test -... önüşüm Geometisi Test -... önüşüm Geometisi Test -... önüşüm Geometisi Test -...7

Detaylı

Mekanik olayları ölçmekte ya da değerlendirmekte kullanılan matematiksel büyüklükler:

Mekanik olayları ölçmekte ya da değerlendirmekte kullanılan matematiksel büyüklükler: VEKTÖRLER KT 1 Mekanik olaylaı ölçmekte ya da değelendimekte kullanılan matematiksel büyüklükle: Skale büyüklük: sadece bi sayısal değei tanımlamakta kullanılı, pozitif veya negatif olabili. Kütle, hacim

Detaylı

Boyutları 80x150 m olan sürtünmesiz eğik düzlemin en üst A noktasından eğik düzlem 80 m

Boyutları 80x150 m olan sürtünmesiz eğik düzlemin en üst A noktasından eğik düzlem 80 m 1 1. Hızı v=300 /s oan bi uçaktan dübün ie yeyüzü üzeinde haeketsiz oan bi cisi özenektedi. Beii bi anda dübünün ekseni dikey ie =53, 14 saniye sona β=37 açı yapaktadı. Uçağın uçtuğu sabit yüksekik H kaç

Detaylı

Katı Cismin Uç Boyutlu Hareketi

Katı Cismin Uç Boyutlu Hareketi Katı Cismin Uç outlu Haeketi KĐNEMĐK 7/2 Öteleme : a a a ɺ ɺ ɺ ɺ ɺ / / /, 7/3 Sabit Eksen Etafında Dönme : Hız : wx bwe bwe wx be he x we wx bwe e d b be d be he b h O n n n ɺ ɺ θ θ θ θ θ ( 0 Đme : d d

Detaylı

YGS Fizik 3D Soru Bankası Kitabı Düzeltmeleri

YGS Fizik 3D Soru Bankası Kitabı Düzeltmeleri GS Fizik D Sou Bankası itabı Düzeltmelei D GS Fizik Sou Bankası özelinde bazı sou ve çözümlede atala olduğu tespit edilmişti. Uzun tasi ve çapaz süecine ağmen meydana gelen bu ataladan dolayı siz değeli

Detaylı

DRC. 5. ab b = 3 b ( a 1 ) = Deponun hacmi 24x olsun, 3. y = 6 için = 3. 7 MATEMATİK DENEMESİ. a 9 b. a 2 b b = 12 b ( a 2 1 ) = 12.

DRC. 5. ab b = 3 b ( a 1 ) = Deponun hacmi 24x olsun, 3. y = 6 için = 3. 7 MATEMATİK DENEMESİ. a 9 b. a 2 b b = 12 b ( a 2 1 ) = 12. MTEMTİK DENEMESİ Çözümle.. ab b = b ( a ) = a 9 b a b b = b ( a ) =. c d 7,,,,,, 7,, 9 + +... + 9 = : = a + + = a = b =, c = + 7 + d = d = = 7 < < & > > 7 & > > 7 =,,,, olup in alabileceği faklı değelein

Detaylı

MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. Yalnız K anahtarı kapatılırsa;

MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. Yalnız K anahtarı kapatılırsa; 1. BÖÜ EESTROSTATİ ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ ODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ 1.. 1. Z. yatay üzlem 8 yatay üzlem ve küeleinin ve küeciğinin yükleinin işaeti I., II. ve III. satılaaki gibi olabili.

Detaylı

2.2. İzostatik Sistemlerin Hareketli Yüklere Göre Hesabı Hareketli Yük Tipleri

2.2. İzostatik Sistemlerin Hareketli Yüklere Göre Hesabı Hareketli Yük Tipleri 2.2. İzosttik Sisteerin Hreketi Yükere Göre Hesı 2.2.1. Hreketi Yük Tiperi Sistee etkiyen hreketi yük ork şğıd gösterien dört tip yük ktrı göz önüne ınktdır. 1. Tip hreketi yük: Sistein ir kısını vey tını

Detaylı

İ İ ö ç Ö ç ç ç ç İ ç ç ç İç ö ç ç İ ö ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ç ç ö ö İ ö ç ç İ İ ö ö ö ö ö İ ö ö ö ç İ çi ö ç İ Ş ö ö ö ö ö İ ç ç ö ö ö ö ç ç İ ö ö ö ç ç ç çi ö ç ç ç ö ö İ İ ö İ ö ö Ş ö çö ö İ ç ç ç ç ö

Detaylı

Açıldı göklerin bâbı

Açıldı göklerin bâbı Dük Açıdı gök bbı Rast-Ih Âm Atş 8 A çı dı gök b bı O ha t m hac o du 5 A ı cü d v t Mv Muham M ço du 9 A ı çü gök gç t O hu u a ço du 13 (So) A ı cü d v t Mv Muham M ço du Sof 4 B vşm Hc-Ih Âm Atş 8 6

Detaylı

KATI BASINCI. 3. Cis min ağır lı ğı G ise, olur. Kap ters çev ril di ğin de ze mi ne ya pı lan ba sınç, Şekil-I de: = P = A = 3P.A

KATI BASINCI. 3. Cis min ağır lı ğı G ise, olur. Kap ters çev ril di ğin de ze mi ne ya pı lan ba sınç, Şekil-I de: = P = A = 3P.A BÖÜ TI BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER TI BSINCI Cis min ğır lı ğı ise, r( r) 40 & 60rr 4rr zemin r r Şekil-I de: I p ters çev ril di ğin de ze mi ne y pı ln b sınç, ı rr 60rr rr 60 N/ m r zemin r + sis + + 4 4 tı

Detaylı

vor vsu n Sini 2 = n 12 = sabit ; Sinr n1 Sini n = Sinr Sinr = Sini

vor vsu n Sini 2 = n 12 = sabit ; Sinr n1 Sini n = Sinr Sinr = Sini KIRILMALAR Gülük hayatta çok sık rastladığımız ve gözlemlediğimiz bir olaydır kırılma. Bir su kuyusua baktığımız zama kuyuu dibii daha yakıda görürüz. Çay bardağıdaki kaşığı bardak içideyke kırık gibi

Detaylı

VEKTÖRLER 1. BÖLÜM. Vektörel Büyüklüğün Matematiksel Tanımı : u = AB yada u ile gösterilir.

VEKTÖRLER 1. BÖLÜM. Vektörel Büyüklüğün Matematiksel Tanımı : u = AB yada u ile gösterilir. . BÖLÜM VEKTÖRLER Tanım:Matematik, istatistik, mekanik, gibi çeşitli bilim dallaında znlk, alan, hacim, yoğnlk, kütle, elektiksel yük, gibi büyüklükle, cebisel kallaa göe ifade edilile. B tü çoklklaa Skale

Detaylı

1. Şekildeki düzlem aynaya bakan göz K, L, M noktalarından hangilerini görebilir? A-)K ve L B-)Yalnız L C-)Yalnız K D-)L ve M E-)K, L ve M

1. Şekildeki düzlem aynaya bakan göz K, L, M noktalarından hangilerini görebilir? A-)K ve L B-)Yalnız L C-)Yalnız K D-)L ve M E-)K, L ve M FİZİK DÖNEM ÖDEVİ OPTİK SORULARI 1. Şekildeki düzlem aynaya bakan göz K, L, M noktalarından hangilerini görebilir? A-)K ve L B-)Yalnız L C-)Yalnız K D-)L ve M E-)K, L ve M 2. Üstten görünüşü şekildeki

Detaylı

ÇEMBERİN ANALİTİK İNCELENMESİ

ÇEMBERİN ANALİTİK İNCELENMESİ ÇEMBERİN ANALİTİK İNCELENMESİ Öncelikle çembein tanımını hatılayalım. Neydi çembe? Çembe, düzlemde bi noktaya eşit uzaklıkta bulunan noktala kümesiydi. O halde çembein analitik incelenmesinde en önemli

Detaylı

MESLEK LİSESİ ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

MESLEK LİSESİ ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI MSK İSSİ KTİK- KTONİK TKNOOJİSİ NI (BOBİNJ, BÜO MKİNİ TKNİK SVİSİ, KTİK TSİST V PNO MONTÖÜĞÜ, KTİKİ V Tİ TKNİK SVİSİ, KTOMKNİK TŞIYICI BKIM ONIM, NÜSTİY BKIM ONIM, GÖÜNTÜ V SS SİSTMİ, GÜVNİK SİSTMİ, HBŞM

Detaylı

Örnek 1. Çözüm: Örnek 2. Çözüm: 60 30000 300 60 = = = 540

Örnek 1. Çözüm: Örnek 2. Çözüm: 60 30000 300 60 = = = 540 Önek 1 1.8 kn yük altında 175 dev/dak dönen bi mil yatağında çalışacak bilyeli ulman için, 5 saat ömü ve %9 güvenililik istemekteyiz. Öneğin SKF kataloğundan seçmemiz geeken inamik yük sayısı (C 1 ) nedi?

Detaylı

MESLEK LİSESİ ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

MESLEK LİSESİ ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI MSK İSSİ KTİK- KTONİK TKNOOJİSİ NI (BOBİNJ, BÜO MKİNİ TKNİK SVİSİ, KTİK TSİST V PNO MONTÖÜĞÜ, KTİKİ V Tİ TKNİK SVİSİ, KTOMKNİK TŞIYICI BKIM ONIM, NÜSTİY BKIM ONIM, GÖÜNTÜ V SS SİSTMİ, GÜVNİK SİSTMİ, HBŞM

Detaylı

3. EŞPOTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ AMAÇ. Bir çift elektrot tarafından oluşturulan elektrik alan ve eş potansiyel çizgilerini görmek.

3. EŞPOTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ AMAÇ. Bir çift elektrot tarafından oluşturulan elektrik alan ve eş potansiyel çizgilerini görmek. 3. EŞPOTNSİYEL VE ELEKTRİK LN ÇİZGİLERİ MÇ i çift elektot taafından oluştuulan elektik alan ve eş potansiyel çizgileini gömek. RÇLR Güç kaynağı Galvanomete Elektot (iki adet) Pob (iki adet) İletken sıvı

Detaylı

LYS1 / 3.DENEME MATEMATİK TESTİ ÇÖZÜMLERİ

LYS1 / 3.DENEME MATEMATİK TESTİ ÇÖZÜMLERİ . `n 5j- `n- j - n - n vey n- n n 8. 8 8 LYS /.NM MTMTİK TSTİ ÇÖZÜMLRİ evp: evp:. - f p$ f - p f p 9 - - 5! 5 -! 5 5 5. 8... 5 5. 5.. y 8 8 5 5... z < y < z _. ` j. $ ` j ` ise y. ` j y $ ` j ` j yk. `

Detaylı

Fizik 101: Ders 8 Ajanda

Fizik 101: Ders 8 Ajanda Fizik 0: Ders 8 Ajnd Sürtüne Engelleyici kuvvetler Son(uç) hız Çok prçcıklı sistelerin diniği Atwood kinesi Eğik düzlede iki kütleli genel durulr İlginç probleler Sürtüne (özetle): Sürtüne iki yüzey rsınd

Detaylı