Özet. Geçerli Tartışmalar ve Çıkarım Kuralları İspat Yöntemleri İspat Stratejileri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Özet. Geçerli Tartışmalar ve Çıkarım Kuralları İspat Yöntemleri İspat Stratejileri"

Transkript

1

2 Özet Geçerli Tartışmalar ve Çıkarım Kuralları İspat Yöntemleri İspat Stratejileri

3 Bölüm 1.6

4 Bölüm Özeti Geçerli Tartışmalar Önermeler Mantığı İçin Çıkarım Kuralları Çıkarım Kurallarını Kullanarak Tartışma Oluşturma Nicelikli İfadeler İçin Çıkarım Kuralları Nicelikli İfadeler İçin Tartışma Oluşturma

5 Socrates Örneği 2 öncülümüz var. Bütün insanlar ölümlüdür. Socrates bir insandır. Ve Sonuç: Socrates ölümlüdür. Öncüllerden bu sonuca nasıl ulaştık?

6 Bir Tartışma Öncülleri bir çizginin üstünde; sonucu da çizginin altında gösteririz.

7 Geçerli Tartışmalar Geçerli tartışma oluşturmayı 2 aşamada göreceğiz: önermeler mantığı ve yüklemler mantığı. Esas olan, çıkarım kurallarını kullanmak. 1. Önermeler Mantığı Çıkarım Kuralları 2. Yüklemler Mantığı Önermeler mantığı için kullanılan çıkarım kuralları ve değişkenler ve yüklemleri ele alabilmek için gerekli olan ek kurallar.

8 Önermeler Mantığındaki Tartışmalar Önermeler mantığındaki bir Tartışma, önermeler dizisidir. Sonuncu önerme hariç hepsine öncül denir. Sonuncuya, sonuç denir. Eğer bütün öncüller sonucu gerektiriyorsa tartışma geçerlidir. Eğer öncülleri p 1,p 2,,p n ise ve sonuç q ise (p 1 p 2 p n ) q bir totolojidir. Çıkarım kuralları, daha karmaşık tartışmalar oluşturmak için kullanılırlar.

9 Önermeler Mantığı İçin Çıkarım Kuralları: Modus Ponens - Doğrulama İlgili Totoloji: (p (p q)) q Örnek: p Kar yağıyor. q Ayrık Matematik çalışacağım. Eğer kar yağıyorsa, Ayrık Matematik çalışacağım. Kar yağıyor. Bundan dolayı, Ayrık Matematik çalışacağım.

10 Modus Tollens - Reddetme İlgili Totoloji: ( p (p q)) q Örnek: p Kar yağıyor. q Ayrık Matematik çalışacağım. Eğer kar yağıyorsa, Ayrık Matematik çalışacağım. Ayrık Matematik çalışmayacağım. Bundan dolayı, kar yağmıyor.

11 Hypothetical Syllogism Kuramsal Kıyas İlgili Totoloji: ((p q) (q r)) (p r) Örnek: p Kar yağıyor. q Ayrık Matematik çalışacağım. r A alacağım. Eğer kar yağıyorsa, Ayrık Matematik çalışacağım. Ayrık Matematik çalışırsam, A alacağım. Bundan dolayı, eğer kar yağarsa, A alacağım.

12 Disjunctive Syllogism Ayırıcı Kıyas İlgili Totoloji: ( p (p q)) q Örnek: p Ayrık Matematik çalışacağım. q İngiliz Edebiyatı çalışacağım. Ayrık Matematik çalışacağım veya İngiliz Edebiyatı çalışacağım. Ayrık Matematik çalışmayacağım. Bundan dolayı, İngiliz Edebiyatı çalışacağım.

13 Addition - Ekleme İlgili Totoloji: p (p q) Örnek: p Ayrık Matematik çalışacağım. q Las Vegas ı ziyaret edeceğim. Ayrık Matematik çalışacağım. Bundan dolayı, Ayrık Matematik çalışacağım veya Las Vegas ı ziyaret edeceğim.

14 Simplification - Basitleştirme İlgili Totoloji: (p q) p Örnek: p Ayrık Matematik çalışacağım. q İngiliz Edebiyatı çalışacağım. Ayrık Matematik ve İngiliz Edebiyatı çalışacağım. Bundan dolayı, İngiliz Edebiyatı çalışacağım.

15 Conjunction - Birleşme İlgili Totoloji: ((p) (q)) (p q) Örnek: p Ayrık Matematik çalışacağım. q İngiliz Edebiyatı çalışacağım. Ayrık Matematik çalışacağım. İngiliz Edebiyatı çalışacağım. Bundan dolayı, Ayrık Matematik ve İngiliz Edebiyatı çalışacağım.

16 Resolution - Kararlılık İlgili Totoloji: (( p r ) (p q)) (q r) Örnek: p Ayrık Matematik çalışacağım. r İngiliz Edebiyatı çalışacağım. q Veritabanı çalışacağım. Ayrık Matematik çalışmayacağım veya İngiliz Edebiyatı çalışacağım. Ayrık Matematik çalışacağım veya Veritabanı çalışacağım. Bundan dolayı, Veritabanı çalışacağım veya İngiliz Edebiyatı çalışacağım.

17 Geçerli Tartışmalar Oluşturmak için Çıkarım Kurallarını Kullanmak Geçerli bir tartışma bir ifadeler dizisidir. Her bir ifade bir öncül ya da kendinden önceki öncüllerden çıkarım kuralları ile çıkarılmış bir ifade olabilir. Son ifade sonuçtur. Geçerli bir Tartışma aşağıdaki biçimdedir: S 1 S 2... S n C

18 Geçerli Tartışmalar Örnek1: Aşağıdaki öncülden q nun sonuç olduğunu gösteriniz. Çözüm:

19 Geçerli Tartışmalar Örnek 2: Bu öğleden sonra hava güneşli değil ve dünden daha soğuk, sadece güneşli olursa yüzmeye gideceğiz, yüzmeye gitmezsek o zaman kano gezintisi yapacağız, kano gezintisi yaparsak o zaman güneş batımına kadar evde olacağız önkoşullarının, güneş batımına kadar evde olacağız sonucuna götürdüğünü önermeler mantığı ve çıkarım kurallarını kullanarak gösteriniz. Çözüm: Bu öğleden sonra hava güneşli önermesi p, Dünden daha soğuk önermesi q, Yüzmeye gideceğiz önermesi r, kano gezintisi yapacağız önermesi s, güneş batımına kadar evde olacağız önermesi t olsun. Önermeler mantığı tercümesi:

20 Geçerli Tartışmalar Türkçe kitapta yanlışlıkla olarak basılmış! Geçerli bir tartışma kur

21 Niceliklendirilmiş İfadelerle Çalışmak Önermeler mantığı için olan çıkarım kuralları geçerli. Ama daha fazlası lazım: Önermeler mantığı için çıkarım kuralları Niceliklendirilmiş ifadeler için çıkarım kuralları

22 Universal Instantiation (UI) Evrensel Örnekleme Örnek: Alanımız bütün köpekler. Fido bir köpek. Bütün köpekler sevimlidir. Bundan dolayı, Fido sevimlidir.

23 Universal Generalization (UG) Evrensel Genelleme Sıklıkla matematiksel ispatlarda kullanılır.

24 Existential Instantiation (EI) Varlık Örnekleme Örnek: Bu dersten A almış en az bir kişi vardır. Bu kişiye x diyelim. x kişisi A almış

25 Existential Generalization (EG) Varlık Genelleme Örnek: Michelle bu dersten A almıştır Bundan dolayı, Bu sınıftaki biri bu dersten A almıştır.

26 Çıkarım Kurallarını Kullanmak Örnek1: Şunu göstermek için geçerli bir tartışma kurun: John Smith in iki bacağı vardır. öncüller: Bütün insanların iki bacağı vardır. John Smith bir insandır. Çözüm: M(x) x bir insandır ve L(x) x in iki bacağı vardır ve John Smith alanın bir üyesi olsun. Geçerli Tartışma:

27 Çıkarım Kurallarını Kullanmak Örnek2: Şunu göstermek için geçerli bir tartışma kurun: Ders kitabını okumadan vizeyi geçmiş bir öğrenci vardır. Öncüller Bu sınıfta ders kitabını okumamış bir öğrenci vardır. Sınıftaki herkes vizeyi geçmiştir. Çözüm: C(x) x bu sınıftadır, B(x) x ders kitabını okumuştur, ve P(x) x vizeyi geçmiştir. olsun İlk olarak öncülleri ve Sonucu önermeler mantığı İle ifade edelim.

28 Çıkarım Kurallarını Kullanmak Geçerli Tartışma:

29 Socrates örneğine dönelim

30 Socrates örneğinin çözümü Geçerli tartışma:

31 Universal Modus Ponens Evrensel Doğrulama Evrensel Doğrulama, Doğrulama ve Evrensel Örnekleme Kurallarını tek kuralda birleştirir. Bu kural, Socrates örneğinde kullanılabilirdi.

32 Bölüm 1.8

33 Bölüm Özeti Matematiksel İspatlar Teoremlerin Biçimleri Doğrudan İspat Dolaylı İspatlar Zıt pozitif ile ispat Çelişki ile ispat

34 Matematiksel İfadelerin İspatı Bir ispat, bir ifadenin geçerliliğini göstermek için kurulan bir tartışmadır. Matematikte, Bilgisayar Biliminde ve diğer disiplinlerde sıklıkla kullanılır. Informal şekilde: Birden fazla çıkarım kuralı tek adımda gösterilebilir. Bazı adımlar atlanabilir. Çıkarım kuralları açıkça belirtilmeyebilir. Anlaması ve anlatması kolaydır. Fakat basit hatalar barındırabilir. İspatların pratik birçok uygulaması vardır: Bilgisayar programlarının doğruluğunun gösterilmesi İşletim sisteminin güvenliğinin gösterilmesi Yapay zeka alanında programlara çıkarım yapma olanağı Sistem gereksinimlerinin karşılandığının gösterilmesi

35 Tanımlar Bir teorem, doğuluğu aşağıdakilerle gösterilebilen bir ifadedir. Temel tanımlar Diğer teoremler Aksiyomlar/Postülatlar (doğru olarak kabul edilen ifadeler) Çıkarım kuralları Bir lemma yardımcı teoremdir. Bir corollary-sonuç, bir teoremi takip eden sonuç. Daha az önemli yardımcı teoremler, önerme olarak isimlendirilir. Bir conjecture doğruluğu denenebilen bir ifadedir. Eğer ispat edilirse teorem olur.

36 Teoremlerin Biçimleri Birçok teorem bir alandaki bütün elemanlar için genelleme yapar. Bunlar tam sayılar, gerçek sayılar olabilir. Ayrık nesneler de olabilir. Çoğu zaman evrensel niceleyici kullanılır ancak ifade edilirken atlanır. Örneğin: yani Eğer x > y, burada x ve y pozitif gerçek sayılardır; ise x 2 > y 2 Bütün x ve y pozitif gerçek sayıları için, eğer x > y ise x 2 > y 2.

37 Teoremlerin İspatı Çoğu teorem şuna benzer: Bunu ispatlamak için alandan keyfi bir değişken (c) seçip, bunun için şunu gösteririz: Yani sonuç olarak şöyle bir şeyi ispatlamaya çalışıyoruz:

38 Koşullu İfadeleri İspatlamak: p q Trivial Proof (Apaçık İspat): Eğer q nun doğru olduğunu biliyorsak p q da doğrudur. Eğer yağmur yağıyorsa, 1=1. Vacuous Proof (Tembel İspat): Eğer p nin yanlış olduğunu biliyorsak p q da doğrudur. Eğer hem zengin hem fakirsem, = 5. [ Örnekler saçma gibi görünse de, apaçık ispat ve tembel ispat, matematiksel tümevarımda sıklıkla kullanılır. ]

39 Çift ve Tek Tam Sayılar Tanım: Tam sayı n çifttir; eğer n = 2k ifadesini sağlayan k gibi bir tamsayı varsa, ve n tektir; eğer n = 2k + 1 ifadesini sağlayan k gibi bir tam sayı varsa. Bir tam sayı ya tektir ya da çifttir. Aynı anda ikisi birden olamaz.

40 Koşullu İfadeleri İspatlamak: p q Direct Proof (Doğrudan İspat): p nin doğru olduğunu kabul et. Çıkarım kurallarını, aksiyomları ve mantıksal eşdeğerlilikleri kullanarak q nun doğru olması gerektiğini ispat et. Örnek: Şu teoremi Eğer n tek tamsayı ise, n 2 tektir. Çözüm: n in tek olduğunu kabul et. Böylece bir k tam sayısı için n = 2k + 1 olur. İki tarafın karesini alalım. n 2 = (2k + 1) 2 = 4k 2 + 4k +1 = 2(2k 2 + 2k) + 1= 2r + 1, burada r = 2k 2 + 2k, bir tam sayıdır. Böylece n tek tam sayı ise, n 2 nin tek tamsayı olduğunu ispatladık. ( ya da ifadesi ile ispat sonuçlandırılır. Bazen QED (quod erat demonstrandum) kullanılır. )

41 Koşullu İfadeleri İspatlamak: p q Tanım: Reel sayı r rasyoneldir, eğer r = p/q eşitliğini sağlayan p ve q tam sayıları varsa ve q 0 Örnek: İki rasyonel sayının toplamının rasyonel sayı olduğunu ispatlayın. Çözüm: r ve s iki rasyonel sayı olsun. O zaman aşağıdakileri sağlayan p, q ve t, u gibi tam sayılar vardır. Burada v = pu + qt w = qu 0 Sonuçta toplam da rasyoneldir.

42 Koşullu İfadeleri İspatlamak: p q Proof by Contraposition (Zıt pozitif ile İspat): q in doğru olduğunu varsayıp p nin doğru olduğunu göstermektir. Eğer q p için doğrudan ispat bulabilirsek, p q ifadesini ispatlamış oluruz. Örnek: Eğer n bir tam sayı ve 3n + 2 tek ise, n tektir. Çözüm: n in çift olduğunu varsayalım. Böylece, n = 2k yazabiliriz. K burada tam sayıdır. Buradan: 3n + 2 = 3(2k) + 2 =6k +2 = 2(3k + 1) = 2j ; j = 3k +1 için. Böylece 3n + 2 çifttir. q p ifadesini ispatladığımız için, p q da ispatlanmış oldu.

43 Koşullu İfadeleri İspatlamak: p q Örnek: Bir tam sayı n için, eğer n 2 tekse, n tekdir. Çözüm: Zıt pozitif kullanalım. n çift olsun. Böylece, bir k tam sayısı bulabilir ki n = 2k olsun. Buradan, ve n 2 çifttir. n 2 = 4k 2 = 2 (2k 2 ) Eğer n bir çift tamsayı ise, n 2 sayısının çift olması gerektiğini gösterdik. Zıt pozitiften dolayı, bir n tamsayısı için, eğer n 2 tekse, n tekdir.

44 Koşullu İfadeleri İspatlamak: p q Proof by Contradiction (Çelişki ile İspat): (reductio ad absurdum, olmayana ergi, abese irca). p yi ispat etmek için, p in doğru olduğunu kabul edelim ve p p gibi bir çelişkiye ulaşalım. (ispatlamanın dolaylı bir yolu). p F ifadesinin doğru olduğunu göstermiş olacağımız için, zıt pozitiften dolayı T p doğru olmak zorundadır. Örnek: Eğer bir ay içerisinden 22 gün seçerseniz, bunlardan en az 4 tanesinin haftanın aynı gününe denk gelmesi gerektiğini ispat edin. Çözüm: 22 gün seçtiğimizde, 3 ten fazla günün haftanın aynı gününe denk gelmediğini düşünelim. Haftada 7 gün olduğundan dolayı, en fazla 21 gün seçebiliriz. Bu da, 22 gün seçme öncülümüz ile çelişir.

45 Çelişki İle İspat Örnek: 2 sayısının irrasyonel olduğunu ispat etmek için çelişki kullanınız. Çözüm: 2 rasyonel olsun. O zaman a ve b tamsayıları bulmamız lazım ki 2 = a/b, olsun. Burada b 0 ve a veb ortak bölene sahip değiller. Böylece: Böylece a 2 çift olmalı. Eğer a 2 çiftse a çift olmalı (ayrıca ispat ister. Alıştırma olarak yapın.). a çift olduğu için, a = 2c yazabiliriz. Burada c tam sayı. Böylece, Böyleceb 2 çifttir. Bunda dolayı b çift olmalıdır. Fakat 2 sayısı a ve b yi böler. Bu durum da a ve b nin ortak bölene sahip olmama şartımız ile çelişir. Baştaki kabulümüzün yanlış olduğunu göstererek 2 nin irrasyonel olduğunu ispat ettik..

46 İki Koşullu İfadelerin Teoremleri p q şeklindeki bir iki koşullu ifadeyi ispat etmek için p q veq p yi ayrı ayrı ispat etmek gerekir. Örnek: Teoremi ispat edin: n tamsayı ise. Ancak ve ancak n tekse n 2 tekdir. Çözüm: Önceki slaytlarda p q ve q p durumlarını ispatlamıştık. Böylece p q sonucuna ulaşabiliriz.

47 Buradaki yanlış nerede? 1 = 2 olduğunu ispatlayın

48 İleriye Bakış Eğer Doğrudan İspat Çalışmazsa: Zıt pozitif ile ispatı zekice kullanabiliriz. Veya çelişki ile ispatı deneyebiliriz.

49 Bölüm 1.9

50 Bölüm Özeti Durumlarla İspat Varlık İspatları Yapıcı Yapıcı Olmayan Ters örnek ile çürütme Tekillik İspatı İspat Stratejileri Evrensel Niceleyicili İddiaları İspatlamak Açık Problemler

51 Durumlarla İspat Aşağıdaki gibi bir ifadeyi ispatlamak için: Şu totolojiyi kullan: Herbir gerektirmesi bir durumdur.

52 Durumlarla İspat Örnek: b = max{a, b} = a eğer a b, değilse b = max{a, b} = b. Bütün a, b, c reel sayıları için aşağıdakinin geçerli olduğunu c = c) İspat: a, b, ve c keyfi reel sayılar olsun. Oluşabilecek bütün durumlar aşağıda. 1. a b c 2. a c b 3. b a c 4. b c a 5. c a b 6. c b a

53 Durumlarla İspat Durum1: a b c b) = a, c = a, c = b Böylece c = a = c) Böylece ilk durum için eşitlik sağlandı. Bütün bir ispat için 6 durumun tamamının gösterilmesi gereklidir. Diğer durumlar ilk duruma benzediği için atlıyoruz.

54 Genelliği Kaybetmemek Örnek: x ve y tamsayılar olsun. x y ve x+y çiftse, x ve y çifttir. İspat: Zıt pozitif ile ispat edelim. x ve y nin aynı anda çift olmadığını varsayalım. Böylece, biri veya ikisi tektir demiş oluruz. Genelliği Kaybetmeden, x tektir kabul edelim. Böylece x = 2m + 1 yazabiliriz. Burada m bir tamsayı. Durum1: y çift olsun. Böylece y = 2n, n bir tamsayı x + y = (2m + 1) + 2n = 2(m + n) + 1 tektir. Durum2: y tek olsun. Böylece y = 2n + 1, n bir tamsayı x y = (2m + 1) (2n + 1) = 2(2m n +m + n) + 1 tektir. Yalnızca x in tek olduğu durumlara baktık. Aslında y nin tek olduğu durumları da incelememiz gerekirdi. Ancak y nin tek olduğu durumlar x in tek olduğu durumlarla aynı olduğu için «Genelliği Kaybetmeden» diyerek bu adımları atladık.

55 Varlık İspatları biçimindeki teoremlerin ispatıdır. Yapıcı varlık ispatı: P(c) ifadesini doğru yapan açık bir c değeri bul Böylece ispatlanır. Örnek: iki tamsayının küplerinin toplamı olarak iki farklı şekilde (farklı tam sayı çiftleri kullanarak) yazılabilen bir pozitif tamsayı olduğunu gösterin. İspat: 1729 böyle bir sayıdır 1729 = = Godfrey Harold Hardy ( ) Srinivasa Ramanujan ( )

56 Yapıcı Olmayan Varlık İspatları Yapıcı olmayan varlık ispatında, P(c) ifadesini doğru yapan herhangi bir c değeri olmadığını varsayıp bir çelişkiye ulaşmaya çalışırız. Örnek: x y şeklinde yazıldıklarında sonucun rasyonel olduğu x ve y irrasyonel sayıları vardır. İspat: 2 nin irrasyonel olduğunu biliyoruz. 2 2 sayısını ele alalım. Eğer bu sayı rasyonelde, x y ifadesini rasyonel yapan iki tane irrasyonel sayı bulduk. Bunlar x = 2 and y = 2. Eğer 2 2 irrasyonelde, o zaman x = 2 2 ve y = 2 alırız. Bu durumda x y = ( 2 2 ) 2 = 2 ( 2 2) = 2 2 = 2.

57 Ters Örnek İle Çürütme olduğunu hatırlayalım. ifadesinin doğru olduğunu göstermek için, yani ifadesinin yanlışlığını göstermek için P(c) ifadesini doğru yapan, yani P(c) ifadesini yanlış yapan bir keyfi c bulmak yeterli. Bu durumda, c ye ifadesinin ters örneği denir. Örnek: Bütün pozitif tamsayılar, 3 pozitif tamsayının kareleri toplamı şeklinde yazılabilir. 7 sayısı bu durumun ters örneğidir. Yani, varsayım yanlıştır.

58 Tekillik İspatları Bazı teoremler yalnızca bir elemanın bir durumu sağlayabildiğini iddia ederler.!x P(x). Tekillik ispatının iki aşaması vardır. Varlık İspatı: Durumu sağlayan bir x değerinin varlığını göstermek. Tekillik İspatı: Eğer y x kabul ediyorsak, y nin olmadığını göstermek. Örnek: a ve b gerçek sayılar olsun. a 0 ise, ar + b = 0 eşitliğini sağlayan sadece bir tane r değeri vardır. Çözüm: Varlık: r = b/a şeklindeki bir gerçek sayı, ar + b = 0 için bir çözümdür. Çünkü a( b/a) + b = b + b =0 olur. Tekillik: s gerçek sayısının da as + b = 0 eşitliğini sağladığını varsayalım. O zaman ar + b = as + b, Burada r = b/a. İki taraftan b yi çıkarıp a ya bölerseniz r = s elde edilir. Yani, bu eşitliği sağlayan r den başka sayı yok.

59 p q İfadelerini İspat Etmek İçin Stratejiler Bir yöntem seçin. 1. İlk olarak doğrudan ispatı deneyin. 2. Eğer işe yaramazsa dolaylı metotları (zıt pozitif ile ispat gibi) deneyin. Hangi yöntemi seçerseniz seçin bir stratejiniz olsun. 1. İlk olarak ileriye doğru nedenlendirme yapın. Aksiyomlar ve bilinen teoremlerle başlayıp sonuca ulaşmak için gerekli olan adımları oluşturun. p ile başla q yu ispatla, yada q ile başla p yi ispatla gibi. 2. Eğer bu işe yaramazsa geriye doğru nedenlendirme yapın. q yu ispat etmeye çalışırken, p q ifadesini doğrulayacak bir p önermesi bulmaya çalışın.

60 Geriye Doğru Nedenlendirme Örnek: İki oyuncunun, her bir hamlede, 15 taştan oluşan bir kuleden 1,2 ya da 3 taş aldığını düşünelim. Kuledeki son taşı alan oyunu kazanır. Böyle bir oyunda, ilk oyuncunun (oyuna başlayan kişinin), ikinci oyuncu ne yaparsa yapsın oyunu kazanabilecek hamleler yapabileceğini gösterin. İspat: n oyunun son hamlesi olsun. Adım n: Eğer kulede 1,2 ya da 3 taş varsa Oyuncu 1 kazanır. Adım n-1: Eğer Oyuncu 2 4 taşla karşılaşırsa, mecburen 1,2 ya da 3 taş bırakacaktır. Adım n-2: Eğer Oyuncu 1 kendi sırasında 5,6 ya da 7 taşla karşılaşırsa, 4 taş bırakma şansına sahiptir. Adım n-3: Eğer Oyuncu 2 8 taşla karşılaşırsa, mecburen 5,6 ya da 7 taş bırakacaktır. Adım n-4: Eğer Oyuncu 1 kendi sırasında 9,10 ya da 11 taşla karşılaşırsa, 8 taş bırakma şansına sahiptir. Adım n-5: Eğer Oyuncu 2 12 taşla karşılaşırsa, mecburen 9,10 ya da 11 taş bırakacaktır. Adım n-6: Oyuncu 1 3 taş alırsa, 12 taş bırakmış olur. İlk oyuncu ilk hamlesinde 3 taş alırsa ve devamındaki hamleleri takip ederse diğer oyuncunun kazanma şansı yoktur.

61 Evrensel Niceleyicili İddialar şeklinde bir şeyi ispatlamaya çalışıyorsan, alandan keyfi bir c değişkeni seç ve ispatla. Örnek: Ancak ve ancak x çiftse x 2 de çifttir. Çözüm: Niceliklendirilmiş iddia: x [x çifttir x 2 çifttir] x in keyfi olduğunu varsayalım. ile aynı şey demekti. Böylece, ispatlamamız gereken 2 durum ortaya çıktı.

62 Evrensel Niceleyicili İddialar Durum1. Eğer x çiftse x 2 nin de çift olması gerektiğini doğrudan ispatlayabiliriz. Eğer x çiftse x = 2k olur. k bir tamsayı. Böylece x 2 = 4k 2 = 2(2k 2 ) yazabiliriz. 2 ye bölünebildiği için çift olduğunu gösterdik. Bu, 1. durumu ispat eder.

63 Evrensel Niceleyicili İddialar Durum 2. Eğer x 2 çiftse x de çift olmalıdır durumunu gösterelim. Doğrudan ispat biraz zor. Zıt pozitif ile ispatı deneyelim. x in çift olmadığını kabul edelim ve x 2 nin de çift olmaması gerektiğini gösterelim. Eğer x çift değilse, tek olmalıdır. Yani, x = 2k + 1 olur. k bir tamsayı. Böylece x 2 = (2k + 1) 2 = 4k 2 + 4k + 1 = 2(2k 2 + 2k) + 1 elde ederiz. Sonuç tektir. Bu, 2. durumu ispat eder. x keyfi bir değer olduğu için Ancak ve ancak x çiftse x 2 de çifttir iddiasını ispatlamış olduk.

64 İspat ve Çürütme: Karo Örneği Örnek 1: Standart bir satranç tahtasını domino taşları kullanarak kaplayabilir miyiz? Çözüm: Evet! Yapıcı varlık ispatı ile gösterebiliriz. Domino taşları Standart satranç tahtası Mümkün olan çözümlerden biri

65 Karo Örneği Örnek 2: Yalnızca köşe karelerinden 1 tanesi çıkarılmış standart bir satranç tahtasını domino taşları ile kaplayabilir miyiz? Çözüm: Satranç tahtası 64 1 = 63 kareye sahiptir. Her bir domino taşı 2 kareye sahip olduğu için, kaplamak istediğimiz tahta çift sayıda kareye sahip olmalıdır. Tahtadaki kare sayısı 63, yani tektir. Sonuç: çelişkiye düştük, kaplanamaz.

66 Karo Örneği Örnek 3: Sol üst ve sağ alt köşelerinden birer kare çıkarılmış bir satranç tahtasını domino taşları ile kaplayabilir miyiz? Anlatılan durumdaki satranç tahtası Domino taşları

67 Karo Örneği Çözüm: Bu tahtada 62 kare vardır. Kaplama için 31 domino taşına ihtiyacımız var. Anahtar Nokta: Her bir domino taşı 1 siyah ve 1 beyaz kare kaplayabilir. (Yani bitişik iki kareyi kaplayabilir) Böylece 31 domino taşı ile 31 siyah ve 31 beyaz kare kaplanabilir. Bizim satranç tahtamız 30 siyah ve 32 beyaz ya da 32 siyah ve 30 beyaz kareye sahip. Sonuç: çelişkiye düştük. Kaplanamaz

68 Açık Problemlerin Rolü Çözülmemiş problemler, matematikte daha fazla çalışma için bir motivasyon kaynağıdır. Fermat ın son teoremi 300 yıl kadar önce conjecture olarak ortaya atılmıştı. Ancak yakın zamanda bir çözüm bulunabildi. Fermat ın Son Teoremi: x n + y n = z n denkleminin şu durumlar için bir çözümü yoktur. x, y, and z tam sayılar, xyz 0, n > 2 ve n bir tamsayı.

69 Açık Bir Problem 3x + 1 Conjecture: T kendisine verilen x tamsayısı eğer çiftse x/2 sonucunu veren; eğer tekse 3x+1 sonucunu veren bir işlem olsun. Bütün pozitif tamsayılar için, eğer T işlemini, kendi ürettiği sonucu tekrar alacak şekilde çalıştırırsak her zaman 1 e ulaşırız. Örneğin x = 13 ile başlayalım: T(13) = = 40, T(40) = 40/2 = 20, T(20) = 20/2 = 10, T(10) = 10/2 = 5, T(5) = = 16,T(16) = 16/2 = 8, T(8) = 8/2 = 4, T(4) = 4/2 = 2, T(2) = 2/2 = 1 Conjecture bilgisayarlar kullanılarak değerine kadar doğrulanmıştır.

70 Ek İspat Yöntemleri Matematiksel Tümevarım Yapısal Tümevarım Kombinasyonal İspatlar

Örnek...6 : Örnek...1 : Örnek...7 : Örnek...2 : Örnek...3 : Örnek...4 : Örnek...8 : Örnek...5 : MANTIK 2 MATEMATİKSEL ARAÇLAR AÇIK ÖNERMELER

Örnek...6 : Örnek...1 : Örnek...7 : Örnek...2 : Örnek...3 : Örnek...4 : Örnek...8 : Örnek...5 : MANTIK 2 MATEMATİKSEL ARAÇLAR AÇIK ÖNERMELER MANTIK MATEMATİKSEL ARAÇLAR AÇIK ÖNERMELER İçerisinde değişken olan ve değişkenin değerlerine göre doğru ya da yanlış olabilen önermelere açık önerme denir. Açık önermeler değişkenine göre P( x), Q( a)

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz...2. Önermeler ve İspat Yöntemleri...3. Küme Teorisi Bağıntı Fonksiyon İşlem...48

İÇİNDEKİLER. Önsöz...2. Önermeler ve İspat Yöntemleri...3. Küme Teorisi Bağıntı Fonksiyon İşlem...48 İÇİNDEKİLER Önsöz...2 Önermeler ve İspat Yöntemleri...3 Küme Teorisi...16 Bağıntı...26 Fonksiyon...38 İşlem...48 Sayılabilir - Sonlu ve Sonsuz Kümeler...56 Genel Tarama Sınavı...58 Önermeler ve İspat Yöntemleri

Detaylı

Matematik Ders Föyü. Uygulayalım. Terim. Önerme. Doğruluk Değeri. Ortaöğretim Alanı MF - 01 NOT NOT. 1. Aşağıdaki tabloyu tanımlı veya tanımsız

Matematik Ders Föyü. Uygulayalım. Terim. Önerme. Doğruluk Değeri. Ortaöğretim Alanı MF - 01 NOT NOT. 1. Aşağıdaki tabloyu tanımlı veya tanımsız Ortaöğretim Alanı MF - 01 Matematik Ders Föyü Terim Bir sözcüğün bilim, spor, sanat, meslek vb. içerisinde kazandığı özel anlama terim denir. NOT Küp Matematik Ova Coğrafya Asit Kimya Mercek Fizik Sol

Detaylı

KÜMELER VE MANTIK KESİLİ MATEMATİKSEL YAPILAR

KÜMELER VE MANTIK KESİLİ MATEMATİKSEL YAPILAR KÜMELER VE MANTIK KESİLİ MATEMATİKSEL YAPILAR Kümeler Koşullu ve Mantıksal Denklik Kümeler Kümeler Ayrık Kümeler De-Morgan Kuralı Z (Zahlen; alm.) tamsayılar kümesi Z negatif tamsayılar kümesi, Z nonneg

Detaylı

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ AYRIK YAPILAR P r o f. D r. Ö m e r A k ı n v e Y r d. D o ç. D r. M u r a t Ö z b a y o ğ l u n u n Ç e v i r i E d i t ö r l ü ğ ü n ü ü s t l e n d i ğ i «A y r ı k M a t e m a t i k v e U y g u l a

Detaylı

YZM 3217 YAPAY ZEKA DERS#6: MANTIK

YZM 3217 YAPAY ZEKA DERS#6: MANTIK YZM 3217 YAPAY ZEKA DERS#6: MANTIK Önermeler Doğru veya yanlış değer alabilen ifadelerdir Bir önerme hem doğru hem de yanlış olamaz Bir önerme kısmen doğru yada kısmen yanlış olamaz Örnekler: Dünya yuvarlaktır.

Detaylı

MANTIK. 3. p 0, q 1 ve r 1 iken aşağıdaki önermelerin doğruluk değerlerini bulunuz. p q q. q b. ( ) ' c. ( p q) r

MANTIK. 3. p 0, q 1 ve r 1 iken aşağıdaki önermelerin doğruluk değerlerini bulunuz. p q q. q b. ( ) ' c. ( p q) r MANTIK 1. p : Ali esmerdir., q : Ali bir avukattır. Önermeleri verildiğine göre, sembolik olarak gösterilen aşağıdaki ifadeleri yazıya çeviriniz. a. p b. p q c. p q d. p q e. p q. p 1 ve q iken aşağıdaki

Detaylı

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ AYRIK YAPILAR P r o f. D r. Ö m e r A k ı n v e Y r d. D o ç. D r. M u r a t Ö z b a y o ğ l u n u n Ç e v i r i E d i t ö r l ü ğ ü n ü ü s t l e n d i ğ i «A y r ı k M a t e m a t i k v e U y g u l a

Detaylı

Önermeler. Önermeler

Önermeler. Önermeler Önermeler ers 1 1-1 Önermeler 1-2 1 Önerme Mantığı ve İspatlar Mantık önermelerin doğruluğunu kanıtlamak için kullanılır. Önermenin ne olduğu ile ilgilenmek yerine bazı kurallar koyar ve böylece önermenin

Detaylı

için doğrudur. olmak üzere tüm r mertebeli gruplar için lemma nın doğru olduğunu kabul edelim. G grubunun mertebesi n olsun. ve olsun.

için doğrudur. olmak üzere tüm r mertebeli gruplar için lemma nın doğru olduğunu kabul edelim. G grubunun mertebesi n olsun. ve olsun. 11. Cauchy Teoremi ve p-gruplar Bu bölümde Lagrange teoreminin tersinin doğru olduğu bir özel durumu inceleyeceğiz. Bu teorem Cauchy tarafından ispatlanmıştır. İlk olarak bu teoremi sonlu değişmeli gruplar

Detaylı

BMT 206 Ayrık Matematik. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 206 Ayrık Matematik. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 206 Ayrık Matematik Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 Kümeler Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Kümeler Kümeler Ayrık Matematiğin en temel konularından biridir Sayma problemleri için önemli Programlama dillerinin

Detaylı

11.Konu Tam sayılarda bölünebilme, modüler aritmetik, Diofant denklemler

11.Konu Tam sayılarda bölünebilme, modüler aritmetik, Diofant denklemler 11.Konu Tam sayılarda bölünebilme, modüler aritmetik, Diofant denklemler 1. Asal sayılar 2. Bir tam sayının bölenleri 3. Modüler aritmetik 4. Bölünebilme kuralları 5. Lineer modüler aritmetik 6. Euler

Detaylı

Matematik Ders Föyü. Uygulayalım. Terim. Önerme. Doğruluk Değeri. Ortaöğretim Alanı MF - 01 NOT NOT. 1. Aşağıdaki tabloyu tanımlı veya tanımsız

Matematik Ders Föyü. Uygulayalım. Terim. Önerme. Doğruluk Değeri. Ortaöğretim Alanı MF - 01 NOT NOT. 1. Aşağıdaki tabloyu tanımlı veya tanımsız Ortaöğretim Alanı MF - 01 Matematik Ders Föyü Terim Bir sözcüğün bilim, spor, sanat, meslek vb. içerisinde kazandığı özel anlama terim denir. NOT Küp Matematik Ova Coğrafya Asit Kimya Mercek Fizik Sol

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

BM202 AYRIK İŞLEMSEL YAPILAR. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ŞİMŞEK

BM202 AYRIK İŞLEMSEL YAPILAR. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ŞİMŞEK BM202 AYRIK İŞLEMSEL YAPILAR Yrd. Doç. Dr. Mehmet ŞİMŞEK Önermelerin Eşdeğerlikleri Section 1.3 Totoloji, Çelişkiler, ve Tesadüf Bir totoloji her zaman doğru olan bir önermedir. Örnek: p p Bir çelişki

Detaylı

1. GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G (e ye birim eleman denir) vardır.

1. GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G (e ye birim eleman denir) vardır. 1. GRUPLAR Tanım 1.1. G boş olmayan bir küme ve, G de bir ikili işlem olsun. (G yapısına aşağıdaki aksiyomları sağlıyorsa bir grup denir., ) cebirsel 1) a b cg,, için a( bc) ( ab) c (Birleşme özelliği)

Detaylı

1.GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G. vardır. 3) a G için denir) vardır.

1.GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G. vardır. 3) a G için denir) vardır. 1.GRUPLAR Tanım 1.1. G boş olmayan bir küme ve, G de bir ikili işlem olsun. (G, ) cebirsel yapısına aşağıdaki aksiyomları sağlıyorsa bir grup denir. 1) a, b, c G için a ( b c) ( a b) c (Birleşme özelliği)

Detaylı

Örnek...2 : Örnek...3 : Örnek...1 : MANTIK 1. p: Bir yıl 265 gün 6 saattir. w w w. m a t b a z. c o m ÖNERMELER- BİLEŞİK ÖNERMELER

Örnek...2 : Örnek...3 : Örnek...1 : MANTIK 1. p: Bir yıl 265 gün 6 saattir. w w w. m a t b a z. c o m ÖNERMELER- BİLEŞİK ÖNERMELER Terim: Bir bilim dalı içerisinde konuşma dilinden farklı anlamı olan sözcüklerden her birine o bilim dalının bir terimi denir. Önermeler belirtilirler. p,q,r,s gibi harflerle Örneğin açı bir geometri terimi,

Detaylı

MATM 133 MATEMATİK LOJİK. Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev

MATM 133 MATEMATİK LOJİK. Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev MATM 133 MATEMATİK LOJİK Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev 1.KONU Sembolik Mantık; Önermeler, Niceyiciler, Olumsuzluk, İspat yöntemleri KAYNAKLAR 1. Akkaş, S., Hacısalihoğlu, H.H., Özel, Z., Sabuncuoğlu, A.,

Detaylı

harfi almanca kökenli (Zahlen) Z X bir sonlu küme ise, X = X deki öğelerin sayısını gösterir

harfi almanca kökenli (Zahlen) Z X bir sonlu küme ise, X = X deki öğelerin sayısını gösterir BÖLÜM 1 Kümeler harfi almanca kökenli (Zahlen) Z X bir sonlu küme ise, X = X deki öğelerin sayısını gösterir Tanım 1.1.1: X ve Y herhangi iki küme olsunlar. Eğer X Y= ise, X ve Y kümelerine ayrıktırlar

Detaylı

YZM 3217 YAPAY ZEKA DERS#6: MANTIK

YZM 3217 YAPAY ZEKA DERS#6: MANTIK YZM 3217 YAPAY ZEKA DERS#6: MANTIK Önermeler Doğru veya yanlış değer alabilen ifadelerdir Bir önerme hem doğru hem de yanlış olamaz Bir önerme kısmen doğru yada kısmen yanlış olamaz Örnekler: Dünya yuvarlaktır.

Detaylı

10. DİREKT ÇARPIMLAR

10. DİREKT ÇARPIMLAR 10. DİREKT ÇARPIMLAR Teorem 10.1. H 1,H 2,, H n bir G grubunun alt gruplarının bir ailesi ve H = H 1 H 2 H n olsun. Aşağıdaki ifadeler denktir. a ) dönüşümü altında dır. b) ve olmak üzere her yi tek türlü

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. a Q a ve b b. a b c 4. a b c 40. 7a 4b 3c. a b c olmak üzere a,b ve pozitif. 2x 3y 5z 84

TEMEL KAVRAMLAR. a Q a ve b b. a b c 4. a b c 40. 7a 4b 3c. a b c olmak üzere a,b ve pozitif. 2x 3y 5z 84 N 0,1,,... Sayı kümesine doğal sayı kümesi denir...., 3,, 1,0,1,,3,... sayı kümesine tamsayılar kümesi denir. 1,,3,... saı kümesine sayma sayıları denir.pozitif tamsayılar kümesidir. 15 y z x 3 5 Eşitliğinde

Detaylı

olsun. Bu halde g g1 g1 g e ve g g2 g2 g e eşitlikleri olur. b G için a b b a değişme özelliği sağlanıyorsa

olsun. Bu halde g g1 g1 g e ve g g2 g2 g e eşitlikleri olur. b G için a b b a değişme özelliği sağlanıyorsa 1.GRUPLAR Tanım 1.1. G boş olmayan bir küme ve, G de bir ikili işlem olsun. (G, ) cebirsel yapısına aşağıdaki aksiyomları sağlıyorsa bir grup denir. 1), G de bir ikili işlemdir. 2) a, b, c G için a( bc)

Detaylı

1. ÜNİTE: MANTIK. Bölüm 1.1. Önermeler ve Bileşik Önermeler

1. ÜNİTE: MANTIK. Bölüm 1.1. Önermeler ve Bileşik Önermeler . ÜNİTE: MANTIK . ÜNİTE: MANTIK... Önerme Tanım (Önerme) BÖLÜM.. - Doğru ya da yanlış kesin bir hüküm bildiren ifadelere önerme adı veriler. Örneğin Bir hafta 7 gündür. (Doğru) Eskişehir Türkiye'nin başkentidir.

Detaylı

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ AYRIK YAPILAR P r o f. D r. Ö m e r A k ı n v e Y r d. D o ç. D r. M u r a t Ö z b a y o ğ l u n u n Ç e v i r i E d i t ö r l ü ğ ü n ü ü s t l e n d i ğ i «A y r ı k M a t e m a t i k v e U y g u l a

Detaylı

Sevdiğim Birkaç Soru

Sevdiğim Birkaç Soru Sevdiğim Birkaç Soru Matematikte öyle sorular vardır ki, yanıtı bulmak önce çok zor gibi gelebilir, sonradan saatler, günler, aylar, hatta kimi zaman yıllar sonra yanıtın çok basit olduğu anlaşılır. Bir

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Önermeler mantığındaki biçimsel kanıtlar

Önermeler mantığındaki biçimsel kanıtlar Önermeler mantığındaki biçimsel kanıtlar David Pierce 26 Aralık 2011, saat 11:48 Bu yazının ana kaynakları, Burris in [1] ve Nesin in [4] kitapları ve Foundations of Mathematical Practice (Eylül 2010)

Detaylı

1. KÜMELER 2. ELEMAN

1. KÜMELER 2. ELEMAN 1. KÜMELER Kümenin matematiksel tanımı oldukça karmaşık olduğu için bu aşamada verilmeyecektir. Şimdilik bir küme, ne oldukları tam olarak belirlenmiş nesnelerin oluşturduğu [1] [2] [3] bir topluluk olarak

Detaylı

BM202 AYRIK İŞLEMSEL YAPILAR. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ŞİMŞEK

BM202 AYRIK İŞLEMSEL YAPILAR. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ŞİMŞEK BM202 AYRIK İŞLEMSEL YAPILAR Yrd. Doç. Dr. Mehmet ŞİMŞEK Derse Genel Bakış Dersin Web Sayfası http://www.mehmetsimsek.net/bm202.htm Ders kaynakları Ödevler, duyurular, notlandırma İletişim bilgileri Akademik

Detaylı

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler ORGANİZASYON ŞEMASI 1. BÖLÜM Mantık... 7. BÖLÜM Sayılar... 13 3. BÖLÜM Rasyonel Sayılar... 93 4. BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler... 103 5. BÖLÜM Mutlak Değer... 113 6. BÖLÜM Çarpanlara Ayırma...

Detaylı

için Örnek 7.1. simetri grubunu göz önüne alalım. Şu halde dür. Şimdi kalan sınıflarını göz önüne alalım. Eğer ve olarak alırsak işlemini kullanarak

için Örnek 7.1. simetri grubunu göz önüne alalım. Şu halde dür. Şimdi kalan sınıflarını göz önüne alalım. Eğer ve olarak alırsak işlemini kullanarak 7. Bölüm Grupları olmak üzere grubunu nasıl inşa ettiğimizi hatırlayalım. grubunun alt grubu grubu tüm olacak şekilde tüm sınıflardan oluşmuştur. Sınıfların toplamını ile, yani ile tanımlamıştık. Şimdi

Detaylı

LİSE 1 MANTIK KONU ANLATIM FASİKÜLÜ

LİSE 1 MANTIK KONU ANLATIM FASİKÜLÜ LİSE 1 MANTIK KONU ANLATIM FASİKÜLÜ 1 ÖNERMELER Kesin olarak doğru ya da yanlış hüküm bildiren ifadelere önerme denir. Önermeler p ve q gibi harflerle ifade edilirler.bir önerme doğru ise, doğruluk değeri

Detaylı

Buna göre, eşitliği yazılabilir. sayılara rasyonel sayılar denir ve Q ile gösterilir. , -, 2 2 = 1. sayıdır. 2, 3, 5 birer irrasyonel sayıdır.

Buna göre, eşitliği yazılabilir. sayılara rasyonel sayılar denir ve Q ile gösterilir. , -, 2 2 = 1. sayıdır. 2, 3, 5 birer irrasyonel sayıdır. TEMEL KAVRAMLAR RAKAM Bir çokluk belirtmek için kullanılan sembollere rakam denir. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sembolleri birer rakamdır. 2. TAMSAYILAR KÜMESİ Z = {..., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4,... }

Detaylı

13.Konu Reel sayılar

13.Konu Reel sayılar 13.Konu Reel sayılar 1. Temel dizi 2. Temel dizilerde toplama ve çarpma 3. Reel sayılar kümesi 4. Reel sayılar kümesinde toplama ve çarpma 5. Reel sayılar kümesinde sıralama 6. Reel sayılar kümesinin tamlık

Detaylı

1 MATEMATİKSEL MANTIK

1 MATEMATİKSEL MANTIK 1 MATEMATİKSEL MANTIK Bu bölümde ilk olarak önerne tanımıverilip ispatlarda kullanılan düşünce biçimi incelenecektir. Tanım 1 Bir hüküm bildiren ve hakkında doğru veya yanlış denilmesi anlamlı olan ifadelere

Detaylı

Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X üzerine bire-bir fonksiyona permütasyon denir.

Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X üzerine bire-bir fonksiyona permütasyon denir. 2. SİMETRİK GRUPLAR Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X üzerine bire-bir fonksiyona permütasyon denir. Tanım 2.2. boş olmayan bir küme olsun. ile den üzerine bire-bir fonksiyonlar kümesini

Detaylı

1.4. KISMİ SIRALAMA VE DENKLİK BAĞINTILARI

1.4. KISMİ SIRALAMA VE DENKLİK BAĞINTILARI Reel sayılar kümesinin "küçük ya da eşit", bağıntısı ile sıralanmış olduğunu biliyoruz. Bu bağıntı herhangi bir X kümesine aşağıdaki şekilde genelleştirilebilir. Bir X kümesi üzerinde aşağıdaki yansıma,

Detaylı

2 şeklindeki bütün sayılar. 2 irrasyonel sayısı. 2 irrasyonel sayısından elde etmekteyiz. Benzer şekilde 3 irrasyonel sayısı

2 şeklindeki bütün sayılar. 2 irrasyonel sayısı. 2 irrasyonel sayısından elde etmekteyiz. Benzer şekilde 3 irrasyonel sayısı 1.8.Reel Sayılar Kümesinin Tamlık Özelliği Rasyonel sayılar kümesi ile rasyonel olmayan sayıların kümesi olan irrasyonel sayılar kümesinin birleşimine reel sayılar kümesi denir ve IR ile gösterilir. Buna

Detaylı

Otomata Teorisi (BİL 2114)

Otomata Teorisi (BİL 2114) Otomata Teorisi (BİL 2114) Fırat İsmailoğlu Hafta 6: Pumping Lemma İçerikten Bağımsız Diller (1. Bölüm) 1 Hafta 6 Plan 1. Olmayana Ergi Yöntemi 2. Güvercin Yuvası Prensibi 3. Pumping Lemma 4. İçerikten

Detaylı

BMT 206 Ayrık Matematik. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 206 Ayrık Matematik. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 206 Ayrık Matematik Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 Ayrık Matematik Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Önermeler Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 3 Önermeler Önermeler Mantığı, basit ifadelerden mantıksal bağlaçları

Detaylı

1.DERECEDEN DENKLEMLER. (Bu belgenin güncellenmiş halini bu adresten indirebilirsiniz)

1.DERECEDEN DENKLEMLER.  (Bu belgenin güncellenmiş halini bu adresten indirebilirsiniz) .DERECEDEN DENKLEMLER Rüstem YILMAZ 546 550 86 48 destek@sinavdestek.com www.sinavdestek.com (Bu belgenin güncellenmiş halini bu adresten indirebilirsiniz) JET Yayınları 8 Ağustos 07 0. Bir Bilinmeyenli

Detaylı

Saygın KIRILMAZ, Tolga TANIŞ, Simay AYDIN

Saygın KIRILMAZ, Tolga TANIŞ, Simay AYDIN YAYIN KURULU Hazırlayanlar Saygın KIRILMAZ, Tolga TANIŞ, Simay AYDIN YAYINA HAZIRLAYANLAR KURULU Kurumsal Yayınlar Yönetmeni Saime YILDIRIM Kurumsal Yayınlar Birimi Dizgi & Grafik Mustafa Burak SANK &

Detaylı

Cahit Arf Matematik Günleri 10

Cahit Arf Matematik Günleri 10 Cahit Arf Matematik Günleri 0. Aşama Sınavı 9 Mart 0 Süre: 3 saat. Eğer n, den büyük bir tamsayı ise n 4 + 4 n sayısının asal olamayacağını gösteriniz.. Çözüm: Eğer n çiftse n 4 +4 n ifadesi de çift ve

Detaylı

Bu kısımda işlem adı verilen özel bir fonksiyon çeşidini ve işlemlerin önemli özelliklerini inceleyeceğiz.

Bu kısımda işlem adı verilen özel bir fonksiyon çeşidini ve işlemlerin önemli özelliklerini inceleyeceğiz. Bölüm 3 Gruplar Bu bölümde ilk olarak bir küme üzerinde tanımlı işlem kavramını ele alıp işlemlerin bazı özelliklerini inceleyeceğiz. Daha sonra kümeler ve üzerinde tanımlı işlemlerden oluşan cebirsel

Detaylı

sayıların kümesi N 1 = { 2i-1: i N } ve tüm çift doğal sayıların kümesi N 2 = { 2i: i N } şeklinde gösterilebilecektir. Hiç elemanı olmayan kümeye

sayıların kümesi N 1 = { 2i-1: i N } ve tüm çift doğal sayıların kümesi N 2 = { 2i: i N } şeklinde gösterilebilecektir. Hiç elemanı olmayan kümeye KÜME AİLELERİ GİRİŞ Bu bölümde, bir çoğu daha önceden bilinen incelememiz için gerekli olan bilgileri vereceğiz. İlerde konular işlenirken karşımıza çıkacak kavram ve bilgileri bize yetecek kadarı ile

Detaylı

BÖLÜM IV. olsa r s(mod p) bulunur ki, bu mümkün değildir. Ayrıca bu sayı takımındaki hiçbir sayı p tarafından bölünmez.

BÖLÜM IV. olsa r s(mod p) bulunur ki, bu mümkün değildir. Ayrıca bu sayı takımındaki hiçbir sayı p tarafından bölünmez. BÖLÜM IV (KÜÇÜK FERMAT VE WİLSON TEOREMLERİ Teorem 4. (Fermat Teoremi F a olan bir asal sayı olsun. Bu durumda a (mod İsat: a sayısının a a a K ( a gibi ilk ( katından oluşan sayı takımını gözönüne alalım.

Detaylı

8. HOMOMORFİZMALAR VE İZOMORFİZMALAR

8. HOMOMORFİZMALAR VE İZOMORFİZMALAR 8. HOMOMORFİZMALAR VE İZOMORFİZMALAR Şimdiye kadar bir gruptan diğer bir gruba tanımlı olan fonksiyonlarla ilgilenmedik. Bu bölüme aşağıdaki tanımla başlayalım. Tanım 8.1: ve iki grup ve f : G H bir fonksiyon

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

ab H bulunur. Şu halde önceki önermenin i) koşulu da sağlanır ve H G bulunur.

ab H bulunur. Şu halde önceki önermenin i) koşulu da sağlanır ve H G bulunur. 3.ALT GRUPLAR HG, Tanım 3.. (G, ) bir grup ve nin boş olmayan bir alt kümesi olsun. Eğer (H, ) bir grup ise H ye G nin bir alt grubu denir ve H G ile gösterilir. Not 3.. a)(h, ), (G, ) grubunun alt grubu

Detaylı

p sayısının pozitif bölenlerinin sayısı 14 olacak şekilde kaç p asal sayısı bulunur?

p sayısının pozitif bölenlerinin sayısı 14 olacak şekilde kaç p asal sayısı bulunur? 07.10.2006 1. Kaç p asal sayısı için, x 3 x + 2 (x r) 2 (x s) (mod p) denkliğinin tüm x tam sayıları tarafından gerçeklenmesini sağlayan r, s tamsayıları bulunabilir? 2. Aşağıdaki ifadelerin hangisinin

Detaylı

23. ULUSAL ANTALYA MATEMATİK OLİMPİYATI SORULARI B B B B B B B

23. ULUSAL ANTALYA MATEMATİK OLİMPİYATI SORULARI B B B B B B B AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ 23. ULUSAL ANTALYA MATEMATİK OLİMPİYATI SORULARI ADI SOYADI :... OKUL... ŞEHİR :...SINIF :... İMZA :... SINAV TARİHİ VESAATİ:29 Nisan 2018 - Pazar 10.00-12.30 u sınav 25 sorudan oluşmaktadır

Detaylı

TAMSAYILAR. 9www.unkapani.com.tr. Z = {.., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, } kümesinin her bir elemanına. a, b, c birer tamsayı olmak üzere, Burada,

TAMSAYILAR. 9www.unkapani.com.tr. Z = {.., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, } kümesinin her bir elemanına. a, b, c birer tamsayı olmak üzere, Burada, TAMSAYILAR Z = {.., -, -, -, 0,,,, } kümesinin her bir elemanına tamsayı denir. Burada, + Z = {,,,...} kümesine, pozitif tamsayılar kümesi denir. Z = {...,,,,} kümesine, negatif tamsayılar kümesi denir.

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: ÖNERMELER

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: ÖNERMELER Sunum ve Sistematik. ÜNİTE: MANTIK KONU ÖZETİ Bu başlık altında, ünitenin en can alıcı bilgileri, kazanım sırasına göre en alt başlıklara ayrılarak hap bilgi niteliğinde konu özeti olarak sunulmuştur..

Detaylı

Mustafa Sezer PEHLİVAN. Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Mustafa Sezer PEHLİVAN. Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü * Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü SAYILAR Doğal Sayılar, Tam Sayılar, Rasyonel Sayılar, N={0,1,2,3,,n, } Z={,-3,-2,-1,0,1,2,3, } Q={p/q: p,q Z ve q 0} İrrasyonel Sayılar, I= {p/q

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Temel Kavramlar. (r) Sıfırdan farklı kompleks sayılar kümesi: C. (i) Rasyonel sayılar kümesi: Q = { a b

Temel Kavramlar. (r) Sıfırdan farklı kompleks sayılar kümesi: C. (i) Rasyonel sayılar kümesi: Q = { a b Bölüm 1 Temel Kavramlar Bu bölümde bağıntı ve fonksiyon gibi bazı temel kavramlar üzerinde durulacak, tamsayıların bazı özellikleri ele alınacaktır. Bu çalışma boyunca kullanılacak bazı kümelerin gösterimleri

Detaylı

Nesbitt Eşitsizliğine Farklı Bir Bakış

Nesbitt Eşitsizliğine Farklı Bir Bakış ÖZEL DARÜŞŞAFAKA LİSESİ SALİH ZEKİ V. MATEMATİK ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI Nesbitt Eşitsizliğine Farklı Bir Bakış Muhammed Osman Çorbalı Danışman Öğretmen: Yüksel Demir PROJE RAPORU 2014 PROJENİN AMACI:

Detaylı

(m+2) +5<0. 7/m+3 + EŞİTSİZLİKLER A. TANIM

(m+2) +5<0. 7/m+3 + EŞİTSİZLİKLER A. TANIM EŞİTSİZLİKLER A. TANIM f(x)>0, f(x) - eşitsizliğinin

Detaylı

{ x,y x y + 19 = 0, x, y R} = 3 tir. = sonlu kümesinin 32 tane alt kümesinde

{ x,y x y + 19 = 0, x, y R} = 3 tir. = sonlu kümesinin 32 tane alt kümesinde 1. Aşağıdaki kümelerden hangisi sonsuz küme belirtir? A) A = { x 4 < x < 36,x N} B) B = { x 19 < x,x asal sayı} C) C = { x x = 5k,0 < x < 100,k Z} D) D = { x x = 5, x Z} E) E = { x x < 19,x N}. A, B ve

Detaylı

12.Konu Rasyonel sayılar

12.Konu Rasyonel sayılar 12.Konu Rasyonel sayılar 1. Rasyonel sayılar 2. Rasyonel sayılar kümesinde toplama ve çarpma 3. Rasyonel sayılar kümesinde çıkarma ve bölme 4. Tam rayonel sayılar 5. Rasyonel sayılar kümesinde sıralama

Detaylı

A) 1 B) 10 C) 100 D) 1000 E) Sonsuz. öğrencinin sinemaya tam bir kez birlikte gidecek şekilde ayarlanabilmesi aşağıdaki n

A) 1 B) 10 C) 100 D) 1000 E) Sonsuz. öğrencinin sinemaya tam bir kez birlikte gidecek şekilde ayarlanabilmesi aşağıdaki n İLMO 008. Aşama Sınavı Soru Kitapçığı - A. 009 009 009 + +... + n toplamı hiçbir n doğal sayısı için aşağıdakilerden hangisiyle bölünemez? A) B) n C) n+ D) n+ E). ( x!)( y!) = z! eşitliğini sağlayan (x,

Detaylı

10.Konu Tam sayıların inşası

10.Konu Tam sayıların inşası 10.Konu Tam sayıların inşası 1. Tam sayılar kümesi 2. Tam sayılar kümesinde toplama ve çarpma 3. Pozitif ve negatif tam sayılar 4. Tam sayılar kümesinde çıkarma 5. Tam sayılar kümesinde sıralama 6. Bir

Detaylı

23. ULUSAL ANTALYA MATEMATİK OLİMPİYATI SORULARI A A A A A A A

23. ULUSAL ANTALYA MATEMATİK OLİMPİYATI SORULARI A A A A A A A KDENİZ ÜNİVERSİTESİ 23. ULUSL NTLY MTEMTİK OLİMPİYTI SORULRI DI SOYDI :... OKUL... ŞEHİR :...SINIF :... İMZ :... SINV TRİHİ VESTİ:29 Nisan 2018 - Pazar 10.00-12.30 Bu sınav 25 sorudan oluşmaktadır vesınav

Detaylı

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A Contents 1 Kümeler Cebiri 5 1 Kümeler Cebiri 1 Doğa olaylarının ya da sosyal olayların açıklanması için,

Detaylı

Köklü Sayılar ,1+ 0,1+ 1, 6= m 10 ise m kaçtır? ( 8 5 ) 2x 3. + a =? (4)

Köklü Sayılar ,1+ 0,1+ 1, 6= m 10 ise m kaçtır? ( 8 5 ) 2x 3. + a =? (4) Köklü Sayılar.,+ 0,+, 6= m 0 ise m kaçtır ( 8 5 ). a= ise a + a (). : :... = 8 0 0... eşitliğini sağlayan değeri nedir (). 99.0+.6+ (75) 5. + : + 8 7 8 () 6. > 0 ve = olduğuna göre ( ) + a+ b 7. a, b R

Detaylı

Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi)

Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi) Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi) Şimdi bu beş mantıksal operatörün nasıl yorumlanması gerektiğine (semantiğine) ilişkin kesin ve net kuralları belirleyeceğiz. Bir deyimin semantiği (anlambilimi),

Detaylı

0.1 Küme Cebri. Teorem 1 A ve B iki küme olmak üzere i) (A B) c = A c B c ii) (A B) c = A c B c

0.1 Küme Cebri. Teorem 1 A ve B iki küme olmak üzere i) (A B) c = A c B c ii) (A B) c = A c B c 0. Küme Cebri Bu bölümde verilen keyfikümeler üzerinde birleşim, kesişim, fark, tümleyen,...gibi özellikleri sağlayan eşitliklerle ilgilenceğiz. İlk olarak De Morgan kurallarıdiye bilinen bir Teoremi ifade

Detaylı

B Ö L Ü M. ve kitaplar yayınlamış olan bir bilim adamıdır. 2 JULIUS WILHELM RICHARD DEDEKIND ( ), Gauss un öğrencilerinden biridir.

B Ö L Ü M. ve kitaplar yayınlamış olan bir bilim adamıdır. 2 JULIUS WILHELM RICHARD DEDEKIND ( ), Gauss un öğrencilerinden biridir. B Ö L Ü M 2 DOĞAL SAYILAR En basit ve temel sayılar doğal sayılardır, sayı kelimesine anlam veren saymak eylemi bu sayılarla başlamıştır. Fakat insanoğlunun var oluşundan beri kullanılan bu sayıların açık

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Mantık Kurallarının Elektrik Devrelerine Uygulanması... 14

İÇİNDEKİLER. Mantık Kurallarının Elektrik Devrelerine Uygulanması... 14 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM MANTIK Giriş... 1 Genel Olarak Mantık... 1 Mantığın Tarihçesi ve Modern Mantığın Doğuşu... 1 Mantık Öğretimin Önemi ve Amacı... 2 Önerme... 3 VE İşlemi (Birlikte Evetleme, Mantıksal

Detaylı

1 Primitif Kökler. [Fermat ] p asal, p a a p 1 1 (mod p) a Z, a p a (mod p) [Euler] ebob(a, m) = 1, a φ(m) 1 (mod m) φ(1) := 1

1 Primitif Kökler. [Fermat ] p asal, p a a p 1 1 (mod p) a Z, a p a (mod p) [Euler] ebob(a, m) = 1, a φ(m) 1 (mod m) φ(1) := 1 Primitif Kökler [Fermat ] p asal, p a a p (mod p) a Z, a p a (mod p) [Euler] ebob(a, m) =, a φ(m) (mod m) φ : Z + Z + φ() := φ(m) := {x Z x < m, ebob(x, m) = } φ fonksiyonunun özellikleri: ) m >, φ(m)

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ AYRIK YAPILAR P r o f. D r. Ö m e r A k ı n v e Y r d. D o ç. D r. M u r a t Ö z b a y o ğ l u n u n Ç e v i r i E d i t ö r l ü ğ ü n ü ü s t l e n d i ğ i «A y r ı k M a t e m a t i k v e U y g u l a

Detaylı

6. Ders. Mahir Bilen Can. Mayıs 16, 2016

6. Ders. Mahir Bilen Can. Mayıs 16, 2016 6. Ders Mahir Bilen Can Mayıs 16, 2016 Bu derste lineer cebirdeki bazı fikirleri gözden geçirip Lie teorisine uygulamalarını inceleyeceğiz. Bütün Lie cebirlerinin cebirsel olarak kapalı ve karakteristiği

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Gezgin Satıcı Problemi 9. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Gezgin Satıcı Problemi Soru n tane şehri olan bir

Detaylı

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 5 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; üstel ve logaritmik fonksiyonları tanıyacak, üstel ve logaritmik fonksiyonların grafiklerini

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Gezgin Satıcı Problemi 9. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Gezgin Satıcı Problemi Soru n tane şehri olan bir

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Ayrık matematikte İleri Konular Ders içeriği

Ayrık matematikte İleri Konular Ders içeriği Ayrık matematikte İleri Konular Ders içeriği 1. Küme teorisi, mantık, fonksiyonlar ve temel kavramlar a. Mantıksal önermeler b. İspat yöntemleri c. Küme teorisi d. Bağıntılar ve Fonksiyonlar e. Boole cebri

Detaylı

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ AYRIK YAPILAR P r o f. D r. Ö m e r A k ı n v e Y r d. D o ç. D r. M u r a t Ö z b a y o ğ l u n u n Ç e v i r i E d i t ö r l ü ğ ü n ü ü s t l e n d i ğ i «A y r ı k M a t e m a t i k v e U y g u l a

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

2. Matematiksel kavramları organize bir şekilde sunarak, bu kavramları içselleştirmenizi sağlayacak pedagojik bir alt yapı ile yazılmıştır.

2. Matematiksel kavramları organize bir şekilde sunarak, bu kavramları içselleştirmenizi sağlayacak pedagojik bir alt yapı ile yazılmıştır. Sevgili Öğrenciler, Matematik ilköğretimden üniversiteye kadar çoğu öğrencinin korkulu rüyası olmuştur. Buna karşılık, istediğiniz üniversitede okuyabilmeniz büyük ölçüde YGS ve LYS'de matematik testinde

Detaylı

MIT OpenCourseWare Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009

MIT OpenCourseWare Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 Bu materyale atıfta bulunmak ve kullanım koşulları için http://ocw.mit.edu/terms sayfasını ziyaret ediniz.

Detaylı

3. işleminin birim elemanı vardır, yani her x A için x e = e x = x olacak şekilde e A vardır.

3. işleminin birim elemanı vardır, yani her x A için x e = e x = x olacak şekilde e A vardır. 0.1 GRUPLAR Tanım 1 A kümesi boştan farklıolmak üzere işlemine göre aşağıdaki koşulları gerçekliyorsa (A, ) ikilisine bir Grup denir. 1. kapalılık özelliğine sahiptir, yani her x, y A için x y A olur.

Detaylı

MODÜLER ARİTMETİK A)1 B)3 C)8 D)11 E)13. TANIM Z tam sayılar kümesinde tanımlı

MODÜLER ARİTMETİK A)1 B)3 C)8 D)11 E)13. TANIM Z tam sayılar kümesinde tanımlı MODÜLER ARİTMETİK A)1 B)3 C)8 D)11 E)13 TANIM Z tam sayılar kümesinde tanımlı ={(x,y): x ile y nin farkı n ile tam bölünür} = {(x,y): n x-y, n N + } bağıntısı bir denklik bağıntısıdır. (x,y) ise x y (mod

Detaylı

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A Contents 1 İyi Sıralama 5 Bibliography 13 1 İyi Sıralama Well Ordering İyi sıralama kavramı, doğal sayıların

Detaylı

HOMOGEN OLMAYAN DENKLEMLER

HOMOGEN OLMAYAN DENKLEMLER n. mertebeden homogen olmayan lineer bir diferansiyel denklemin y (n) + p 1 (x)y (n 1) + + p n 1 (x)y + p n (x)y = f(x) (1) şeklinde olduğunu ve bununla ilgili olan n. mertebeden lineer homogen denlemin

Detaylı

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR 1 SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR RAKAM: Sayıları ifade etmek için kullandığımız 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sembollerinden her birine rakam denir. Soru: a ve b farklı rakamlar olmak üzere a + b nin alabileceği

Detaylı

sayısının tamkare olmasını sağlayan kaç p asal sayısı vardır?(88.32) = n 2 ise, (2 p 1

sayısının tamkare olmasını sağlayan kaç p asal sayısı vardır?(88.32) = n 2 ise, (2 p 1 TAM KARELER 1. Bir 1000 basamaklı sayıda bir tanesi dışında tüm basamaklar 5 tir. Bu sayının hiçbir tam sayının karesi olamayacağını kanıtlayınız. (2L44) Çözüm: Son rakam 5 ise, bir önceki 2 olmak zorunda.

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. SAYI KÜMELERİ 1. Doğal Sayılar

TEMEL KAVRAMLAR. SAYI KÜMELERİ 1. Doğal Sayılar TEMEL KAVRAMLAR Rakam: Sayıları ifade etmeye yarayan sembollere rakam denir. Bu semboller {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} kümesinin elemanlarıdır., b ve c birer rakamdır. 15 b = c olduğuna göre, + b + c

Detaylı

c

c L ıneer Denklemler ın Tamsayı Çözümler ı Ol ımp ıyat Çalışma Kağıdı c www.sbelian.wordpress.com sbelianwordpress@gmail.com Özellikle Bilgisayar Olimpiyatları sınavlarına hazırlanan öğrenci arkadaşların

Detaylı

EBOB - EKOK EBOB VE EKOK UN BULUNMASI. 2. Yol: En Büyük Ortak Bölen (Ebob) En Küçük Ortak Kat (Ekok) www.unkapani.com.tr. 1. Yol:

EBOB - EKOK EBOB VE EKOK UN BULUNMASI. 2. Yol: En Büyük Ortak Bölen (Ebob) En Küçük Ortak Kat (Ekok) www.unkapani.com.tr. 1. Yol: EBOB - EKOK En Büyük Ortak Bölen (Ebob) İki veya daha fazla pozitif tamsayıyı aynı anda bölen pozitif tamsayıların en büyüğüne bu sayıların en büyük ortak böleni denir ve kısaca Ebob ile gösterilir. Örneğin,

Detaylı

Rakam : Sayıları yazmaya yarayan sembollere rakam denir.

Rakam : Sayıları yazmaya yarayan sembollere rakam denir. A. SAYILAR Rakam : Sayıları yazmaya yarayan sembollere rakam denir. Sayı : Rakamların çokluk belirten ifadesine sayı denir.abc sayısı a, b, c rakamlarından oluşmuştur.! Her rakam bir sayıdır. Fakat bazı

Detaylı

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER İkinci Dereceden Denklemler a, b ve c reel sayı, a ¹ 0 olmak üzere ax + bx + c = 0 şeklinde yazılan denklemlere ikinci dereceden bir bilinmeyenli denklem denir. Aşağıdaki denklemlerden

Detaylı

MATM 133 MATEMATİK LOJİK. Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev

MATM 133 MATEMATİK LOJİK. Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev MATM 133 MATEMATİK LOJİK Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev 5.KONU Cebiresel yapılar; Grup, Halka 1. Matematik yapı 2. Denk yapılar ve eş yapılar 3. Grup 4. Grubun basit özellikleri 5. Bir elemanın kuvvetleri

Detaylı

LYS MATEMATİK DENEME - 1

LYS MATEMATİK DENEME - 1 LYS MATEMATİK DENEME - BU SORULAR FİNAL EĞİTİM KURUMLARI TARAFINDAN SAĞLANMIŞTIR. İZİNSİZ KOPYALANMASI VE ÇOĞALTILMASI YASAKTIR, YAPILDIĞI TAKDİRDE CEZAİ İŞLEM UYGULANACAKTIR. LYS MATEMATİK TESTİ. Bu testte

Detaylı

7. BAZI MATEMATİKSEL TEMELLER:

7. BAZI MATEMATİKSEL TEMELLER: 7. BAZI MATEMATİKSEL TEMELLER: Bilindiği üzere, matematikte ortaya konan her yeni kavram, kendinden önceki tanımlanmış kavramlar cinsinden, herhangi bir tereddüt veya muğlâklığa mahal bırakmayacak resmî

Detaylı