PTO'larla ilgili genel bilgiler. Genel bilgiler. Scania nın PTO larına ilişkin daha fazla bilgiye ilgili PTO ya yönelik belgelerden ulaşılabilir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PTO'larla ilgili genel bilgiler. Genel bilgiler. Scania nın PTO larına ilişkin daha fazla bilgiye ilgili PTO ya yönelik belgelerden ulaşılabilir."

Transkript

1 Genel bilgiler Bu döküman PTO lara genel bir bakış sağlar ve aşağıdaki şekilde bölünmüştür: Genel bilgiler Şanzıman yağının soğutulması Farklı PTO türleri Üstyapı yapılandırmasından önce planlama Motor tahrikli PTO'lar (ED) Volan tahrikli PTO (EK) Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Şanzıman yağı Scania nın PTO larına ilişkin daha fazla bilgiye ilgili PTO ya yönelik belgelerden ulaşılabilir. Arama terimi örneği: PTO ED160P Filtre örnekleri: İş tipi: PTO ve hidrolik ekipmanın seçimi Ürün tipi: ED PTO PTO'nun seçimine dair daha fazla bilgi, PTO seçimi dökümanında bulunmaktadır. Genel bilgiler Scania CV AB 2017, Sweden 1 (38)

2 Giriş Bazı tip PTO'ların bir hidrolik pompasını, su pompasını, kompresörü veya diğer donanımı tahrik etmesi gerekir. Ekipman, hidrolik pompa veya kardan mili ile PTO ya bağlanır. PTO'yu üstyapı tipine, uygulama alanına ve çalıştırılacak ekipmana göre seçin. Genel bilgiler Kardan milleri hakkında daha fazla bilgiye PTO lar için kardan milleri belgesinden ulaşılabilir. Hidrolik sistem hakkında daha fazla bilgi PTO tahrikli hidrolik sistemler belgesinde mevcuttur. Not: PTO lar üzerinde çalışırken, mesela sökerken ve takarken, şanzımana ve motora toz ve kir girme riski vardır. Bu yüzden çalışmaya başlamadan önce PTO etrafındaki bütün alanın temiz olduğundan emin olun. Scania CV AB 2017, Sweden 2 (38)

3 Euro 6 lı 16 litre motorlar için motor hızı kontrolü Durağan kullanımda yakıt tüketimini 16 litrelik Euro 6 motorları için düşük tutmak için, PTO 800 dev/dak.'dan daha düşük bir motor devrine göre olmalıdır. Genel bilgiler Araç 16 litre motorla ve GRSO şanzımanla donatılmışsa bu şanzıman tahrikli PTO ların (EG PTO) daha düşük bir dönüş devrine sahip olacağı anlamına gelir. Bu nedenle, PTO seçimi motor devri sınırlamasına uygun olmalıdır. Scania CV AB 2017, Sweden 3 (38)

4 Ayarlanabilir parametreler Genel bilgiler PTO'yu takarken araçtaki farklı kontrol ünitelerinde çeşitli parametreler ayarlanmalıdır. Parametreler üstyapı imalatçılarına yönelik SDP3 (Scania Arıza Teşhis ve Programlayıcı 3) ile ayarlanır. Üstyapı imalatçılarına yönelik SDP3 hakkında daha fazla bilgi için Scania bayisiyle iletişime geçin. Not: Araç PTO için hazırlıkla sipariş edilmemişse aracın SOPS dosyasının da güncellenmesi gerekir ve bu yalnızca Scania servisi tarafından yapılabilir. Araç BCI (Üstyapı İletişim Arabirimi) işlevselliğiyle donatılmışsa, Motor devri kontrolü ve Tork sınırlaması gibi işlevlerin bağlılıklarını programlamak mümkündür. PTO'nun yalnızca belirli koşullar yerine getirildiğinde etkinleştirilebilmesi gibi güvenlik fonksiyonlarına sahip olmak yaygındır. Koşul örnekleri El freni çekili. Dönen ışıldak yanıyor. Hız ayarlanan değerden daha düşük veya daha yüksektir. PTO için geçerli olan etkinleştirme koşulları, bağlantılar ve parametreler hakkında daha fazla bilgi Parametreler - Güç Aktarma belgesinde bulunur. Scania CV AB 2017, Sweden 4 (38)

5 PTO ların ertelenen aktivasyonu hakkında bilgiler PTO ertelenmiş etkinleştirmeye sahip olabilir. Bu erteleme etkilenemez ve motor devrini algılayan sisteme bağlıdır ve önceden belirlenen motor devrine kadar PTO yu devreye sokmaz. Erteleme genellikle 1-2,5 saniye kadar sürer ancak 7 saniyeye kadar da çıkabilir. Erteleme aracın programlama şekline göre EG PTO'larda değişiklik gösterir. Genel bilgiler Örneğin: Debriyaj pedallı kamyonlarda, PTO etkinleştirilebilmesi için önce debriyaja yaklaşık 2,5 saniye kadar basılmalıdır. Scania CV AB 2017, Sweden 5 (38)

6 Şanzıman yağının soğutulması Şanzıman yağının soğutulması Yağ soğutma daima aşağıdaki durumlarda kullanılmalıdır: Yüksek şanzıman yağı sıcaklığında. Yağ soğutma, ürün yağlamayı sürdüren sıcaklığı azaltmaktadır. Şanzıman tahrikli PTO lardan (EG) ve volan tahrikli PTO lardan (EK) yüksek güç çıkışı gerekirse. Şanzımanın yağ soğutucuya sahip olup olmadığı hakkındaki bilgiler aracın Münferit Şasi Teknik Özelliklerinde (ICS) bulunur. Bir yağ soğutucu farklı yollar ile monte edilebilir: Yağ soğutucu, belirli motor ve şanzıman kombinasyonları için standarttır Yağ soğutucu fabrikada takılmış halde sipariş edilebilir. Yağ soğutucu donanım iyileştirmesi için Scania satıcısından satın alınabilir. Scania CV AB 2017, Sweden 6 (38)

7 Şanzıman yağının soğutulması Scania nın PTO lar EK730 ve EK740 için geniş kapasiteli hava-yağ soğutucusu da şanzıman yağı soğutma olmadığında şanzıman tahrikli PTO lar (EG) için kullanılabilir. Yağ soğutucular ile ilgili ayrıntılı bilgi PTO ve hidrolik pompa hesaplama aletinde bulunabilir. UYARI! Ön rüzgarlar aracı soğutmuyorsa, şanzıman yağı sıcaklığı yükselerek yağlamayı önleyebilir. Bu şanzımandaki ek bir sıcaklık göstergesi ile saptanabilir. Sıcak egzoz gazlarının hasar görebilecek ya da alev alabilecek herhangi bir yüzeye yönlenmediğinden emin olun. Sıcak egzoz gazlarına ilişkin riskler hakkında detaylı bilgi, Sıcak bileşenlere ilişkin Yangın riski ve hasarı başlıklı belgede mevcuttur. Scania CV AB 2017, Sweden 7 (38)

8 Farklı PTO türleri Farklı PTO türleri PTO debriyajdan bağımsız veya debriyaja bağımlı olabilir. Debriyajdan bağımsız PTO Debriyajdan bağımsız PTO'lar debriyaj açıldığında ve akabinde hem sürüşte hem de araç hareketsizken kullanıldığında sürüşe devam eder. Damperli kamyonlar ve kanca sistemli kamyonlar kullanım alanı örnekleridir. Aşağıdaki PTO türleri debriyajdan bağımsızdır: Motor tahrikli PTO (ED), hidrolik pompaların doğrudan tahriği için kullanılır. Volan tahrikli PTO (EK) genellikle araç hareketliyken veya mikser ünitesi çalışırken olduğu gibi güç gereksinimi fazlayken ekipmanın tahriği için kullanılır. Not: Otomatik şanzıman üzerindeki şanzıman tahrikli PTO (EG) debriyajdan bağımsız PTO olarak işlev görür. Ancak PTO debriyaja bağımlı PTO olarak değerlendirilir. Scania CV AB 2017, Sweden 8 (38)

9 Debriyajdan bağımsız PTO Farklı PTO türleri Debriyajdan bağımsız PTO'lar debriyaj açıldığında ve araç hareketsizken normal şekilde kullanıldığında sürüşü durdurur. Kamyona monteli vinç ve beton pompası kullanım alanı örnekleridir Aşağıdaki PTO türleri debriyajdan bağımsızdır. Şanzıman tahrikli PTO (EG) Bu ayrıca Opticruise ile donatılan araçlar için geçerlidir. Tüm tekerleklerden çekiş (AWD) için Scania nın aktarım şanzımanındaki PTO Mafsallı aks PTO'ları (SPLIT). Not: Otomatik şanzıman üzerindeki şanzıman tahrikli PTO (EG) debriyajdan bağımsız PTO olarak işlev görür. Ancak PTO debriyaja bağımlı PTO olarak değerlendirilir. Scania CV AB 2017, Sweden 9 (38)

10 PTO'ların konumu Farklı PTO türleri Şekil farklı tipteki PTO'ların normal konumunu gösterir Farklı PTO ların konumu hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki başlıklar altında bulunur: Motor tahrikli PTO'lar (ED) Volan tahrikli PTO (EK) Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Scania CV AB 2017, Sweden 10 (38)

11 Üstyapı yapılandırmasından önce planlama Üstyapı yapılandırmasından önce planlama Fabrikadan PTO tertibatı Araç farklı derecelerde elektrikli tertibatlar veya tamamen fabrikada takılmış PTO'larla sipariş edilebilir. Araca dahil edilen PTO lar ve PTO lar için hazırlıklar aracın teknik spesifikasyonunda, ICS (Münferit Şasi Bilgisi), açıklanmıştır. ICS Scania Kamyon Üstyapı İmalatçısı web sitesinden indirilebilir. PTO lar için elektrik hazırlıkları hakkında daha fazla bilgi PTO ların kontrol edilmesi için hazırlıklar belgesinde bulunur. PTO nun siparişine dair daha fazla bilgi, PTO seçimi dökümanında bulunmaktadır. Hidrolik pompanın konumu Bütün araçlar farklı tanımlanmıştır; bu, bütün araçlara her çeşit hidrolik pompasının takılmasının her zaman mümkün olmadığı anlamına gelir. Mesele yana monteli EG PTO için büyük hidrolik pompa üzerinde bir boşluk bulmak zor olabilir. Hidrolik pompa bağlantıları için iyi çözümler bulmak da zor olabilir. Aracın şasi çizimini, ICD sini (Münferit Şasi Çizimi), kullanılarak istenilen çözümün uygun olup olmadığını görmek mümkündür. Aracın ICD si Scania Kamyon Üstyapı İmalatçısı web sitesinden indirilebilir. Hidrolik pompalarla ilgili benzer dokümanlar pompa tedarikçisinden alınabilir. Örneğin: Yan monteli EG PTO ile makaslı süspansiyon arasında ekipman için yeterli boşluk olup olmadığını kontrol edin Scania CV AB 2017, Sweden 11 (38)

12 Planlanan çözüm uygulanabilir değilse, gerekli performansı elde etmenin başka yolları vardır. Örneğin EK PTO yerine ED PTO kullanabilirsiniz veya doğrudan tahrikli bir tanesi yerine kardan mili tahrikli hidrolik pompa kullanabilirsiniz. Üstyapı yapılandırmasından önce planlama Şanzımanın üzerinde bazı durumlarda kaldırılması gereken bir bağlantı kulağı vardır. Ataşman kulağını şanzımandan sökme hakkında daha fazla bilgi Şanzıman tahrikli PTO (EG) başlığı altında bulunur. Hidrolik pompanın seçimi Hidrolik pompa tedarikçisine hangi çeşit pompaların bulunduğunu sorun. Aracı satın alırken PTO seçiminizde dikkatli değerlendirme yapın çünkü başka tipte bir PTO ile güçlendirmek karmaşık olabilir. PTO ların ve hidrolik pompaların muhtemel kombinasyonları hakkında daha fazla bilgi PTO ve hidrolik pompa hesaplama aracında bulunur. Hidrolik pompa, kompresör, alternatör, vakum pompası veya diğer bileşenin kardan mili tahrikine hiçbir şey sıkışmamış olduğunu kontrol edin PTO dönüş yönü Dönüş yönü arkadan görünen şekilde saat ya da saatin aksi yönünde olarak belirtilir. Farklı PTO ların dönme yönü hakkında daha fazla bilgi ilgili PTO belgesinde bulunur. Arama terimi örneği: ED160P. Scania CV AB 2017, Sweden 12 (38)

13 Sertifikalı ekipman Üstyapı yapılandırmasından önce planlama Araç üzerindeki hangi ekipmanın sertifikasyonu etkilediğine ilgili daha fazla bilgi için Scania bayinizle temas kurunuz. Not: Aracın ısı ve ses kalkanı sertifikalı ekipmanlardır ve değiştirilmeleri veya sökülmeleri gürültü sertifikasyonunu vs. etkileyeceğinden değiştirilmemeli veya sökülmemelidir. CE işareti CE işaretlemesiyle ilgili gereksinimlerle ilgili olarak, üstyapı tüm açılardan ekler dahil EC Makine Direktifi 89/392/EEC koşullarına her açıdan uygun olmalıdır. CE işareti gerekliliklerini karşılamak için aşağıdaki şekilde ilerleyin: Hesaplamaları ve risk analizlerini gerçekleştirin. AB Uygunluk Beyanatı hazırlayın ve gerekli bileşenleri monteleyin. Gerektiği yerlerde CE işaretli bileşenler kullanın. Uyarı işaretlerini karmaşık olmayan semboller olarak hazırlayın veya kullanıcının yerel dilinde yazın. Yerel dildeki gerekli belgeleri Sürücü Kılavuzu na dahil edin. Scania CV AB 2017, Sweden 13 (38)

14 Motor tahrikli PTO'lar (ED) Motor tahrikli PTO'lar (ED) Scania nın motor tahrikli PTO ları motorun zamanlama dişlisi mahfazası üzerindedir ve debriyaja bağımlıdır. PTO'lar çoğunlukla araç hareket halindeyken donanımı çalıştırmak için kullanılır. ED PTO hidrolik pompanın doğrudan tahriği için tasarlanmıştır anca PTO ayrıca kardan mili işletimi için hazırlanmış olarak da sipariş edilebilir. Mevcut olan seçenekler hakkında daha fazla bilgi için Scania bayisiyle iletişime geçin. Doğrudan tahrikli hidrolik pompayı takma gereklilikleri Hidrolik hortumları ve yağını da içeren desteksiz bir hidrolik pompanın izin verilen en yüksek bükülme torku 30 Nm'dir. ÖNEMLİ! Hidrolik pompa bükülme torku 30 Nm yi aşacak kadar ağırsa hidrolik pompa için destek takılması gerekir. Hidrolik pompaların mil frezeleri gres (parça no ) ile veya pompa tedarikçisinin tavsiye ettiği yağlama gresi ile yağlanmalıdır. Bazı hidrolik pompalarda debriyaj mahfazasında bir yiv bulunması gerekebilir. Yivin yarıçapı 15 mm'den yüksek olmamalı ve volan mahfazasındaki yiv ile hizalanmalıdır. Bükülme torkunun hesaplanmasına dair daha fazla bilgi PTO Seçimi belgesinde bulunabilir Volan mahfazasındaki yiv. Scania CV AB 2017, Sweden 14 (38)

15 Kardan mili tahrikli hidrolik pompayı takma gereklilikleri Kardan mili flanşı, yapı için tahmin edilen radyal ve eksenel zorlamalara karşı koyabilen kendi sürekli yağlı rulmanına sahip olmalıdır. Kullanılan kardan milinin aksiyal olarak ayarlanabilen bağlantısı olmalıdır ki aksiyal zorlamalar PTO'da minimum seviyede olsun. Motor tahrikli PTO'lar (ED) PTO üzerine kardan milinden gelen kuvvetleri azaltmak için kardan milinin kendi ağırlığından kaynaklanan bükülme torkunun da dahil olduğu yapıdan gelen bükülme torkunun 30 Nm yi aşmaması gerekir. Aksi halde doğrudan takılan hidrolik pompadakiyle aynı tork ve güç çıkışı uygulanır. Bükülme torkunun hesaplanmasına dair daha fazla bilgi PTO Seçimi belgesinde bulunabilir. Kardan mili tahrikli hidrolik pompaları takma hakkında daha fazla bilgi PTO lar için kardan milleri belgesinde bulunur. Scania CV AB 2017, Sweden 15 (38)

16 ED PTO için hazırlanmış motor Motor ED PTO için hazırlanmış olarak veya ED PTO lu olarak sipariş edilebilir. Motor tahrikli PTO'lar (ED) Motor ED PTO için hazırlanmış olarak sipariş edilirse zamanlama dişlisine ara vites takılır ve bu da sürüş kitinin sonradan takılmasına olanak sağlar. Motor ED PTO ile sipariş edilirse sürüş kiti zaten motora takılıdır ve bu da hidrolik pompanın takılmasına olanak sağlar. 9 ve 13 litrelik motorlarda PTO ED120P kullanılır. 16 litrelik motorlarda PTO ED160P kullanılır. ED PTO'nun konumu ED PTO 5 farklı delik konumuyla hidrolik pompanın takılması için hazırlanmış bir sürüş kitiyle teslim edilirse: 2, 19, 37, 55 ve 72. Sağdaki çizimde PTO için farklı delik konumlarına sahip bir sürüş kiti gösterilmektedir PTO lar ve hangi saplamaların kullanılacağına ilişkin daha teknik bilgiler ilgili PTO belgesinde bulunur. Arama terimi örneği: ED160P. Farklı açılarda hidrolik pompanın takılması için 5 delik konumu olan sürüş kiti Scania CV AB 2017, Sweden 16 (38)

17 Uyarlama için sürüş kitleri Parçalar Scania bayilerinden bulunabilir. Motor tahrikli PTO'lar (ED) Parça Parça numarası Resim Tahrik kiti, ED Tahrik kiti, ED Scania CV AB 2017, Sweden 17 (38)

18 Motor tahrikli PTO'lar (ED) Yukarıdaki PTO lara ek olarak isteğe bağlı hidrolik pompa konumlu delinmemiş kurulum sürüş kiti de vardır. PTO ya yönelik delikler delinmemiş sürüş kiti için sondajlanmalıdır ve dişli elemanı veya benzeri bir diş takviyesi ile tedarik edilmelidir. Delinmemiş sürüş kiti Scania bayilerinden satın alınabilir. Parça Parça numarası Resim Delinmemiş sürüş kiti, ED Not: Aracın ED PTO için fabrikadan mekanik ve elektrik hazırlıklarının olmasını sağlayın. Scania CV AB 2017, Sweden 18 (38)

19 ED160P PTO üzerindeki ısı kalkanları hakkında bilgiler Motor tahrikli PTO'lar (ED) ÖNEMLİ! ED160P PTO'ya bir hidrolik pompa takılacağında, bir ısı kalkanı kullanılmalıdır. Bunun nedeni yakında oluşan ısının rulmanlara, O-ringlere ve hortumlara zarar verecek kadar fazla olmasıdır. Scania'nın ısı kalkanını veya Scania onaylı benzer ısı kalkanı kullanın. Isı kalkanı PTO ve hidrolik pompa etrafına takılmış sızdırmaz kumaştan oluşur, resme bakınız. Isı kalkanı takma: 1. Tahliye deliği (1) aşağıya doğru olan yalıtımı yerleştirin ısıya dayanıklı metal kablo bağları (2) olan yalıtımı takın. Parça Parça numarası Yalıtım Kablı bağı Parçalar Scania bayilerinden bulunabilir. Not: Araç fabrikada takılmış ED160P PTO ile sipariş edilirse ısı kalkanı araçla birlikte teslim edilir Tahliye deliği 2. Isı direnci kablosu Scania CV AB 2017, Sweden 19 (38)

20 Volan tahrikli PTO (EK) Scania nın volan tahrikli PTO ları aracın şanzımanında yer alır ve debriyajdan bağımsızdır. Ana kullanım alanı araç hareket halindeyken ve güç gereksinimi büyükken tahrik elemanı içindir. Volan tahrikli PTO (EK) EK PTO GR875/905, GRS895/905 (EK730P) ve GRSO905 (EK740F ve EK750F) şanzımanları olan araçlarda kullanılır. Daha fazla teknik bilgiye ilgili EK PTO ya yönelik belgelerden ulaşılabilir. Arama terimi örneği: EK750F. EK PTO'ların güç çıkışına dair daha fazla bilgi PTO'lar, genel bakış dökümanında bulunabilir. Hidrolik pompayı takma gereklilikleri Desteksiz bir hidrolik pompanın izin verilen en yüksek bükülme torku 20 Nm'dir. Bükülme torkunun hesaplanmasına dair bilgi PTO Seçimi belgesinde bulunabilir. Yüksek bir tork uzun süre kullanılırsa Scania, EK740F ve EK750F için DIN 150'ye göre bir bağlantı tavsiye eder. Bağlantı yedek parça olarak alınabilir (parti numarası ). Scania CV AB 2017, Sweden 20 (38)

21 PTO EK750F in bağlantı gereklilikleri Volan tahrikli PTO (EK) PTO EK750F devreye girme ve devreden çıkma için kendi debriyaj ünitesine sahiptir. Devreye girme gereklilikleri: Araç hızı: 0 km/s Motor devri dev/dak'nın altında Çalışma ünitesi hava basıncı: En az 0,7 MPa (7 bar) ÖNEMLİ! Debriyaj kaymaya başlayabileceğinden ve yanma riskinden dolayı çalışma ünitesindeki hava basıncının 0,7 MPa (7 bar) altına düşmemesi gerekir. Hava basıncı 0,7 MPa (7 bar) altına düşerse, ünite derhal devreden çıkartılmalıdır. Scania CV AB 2017, Sweden 21 (38)

22 Şanzıman yağ soğutucusu Farklı çıkışlar araca takılan şanzıman yağ soğutucusunun tipine bağlı olarak PTO'dan farklı çıkışlar elde edilebilir. Ancak 120 kw sürekli şanzıman yağ soğutması olmadan daima PTO dan alınabilir. Volan tahrikli PTO (EK) 9 litre motorlar için fabrikadan şanzıman yağı soğutması sipariş etmek mümkün değildir. Şanzıman yağ soğutucusu Scania bayilerinden satın alınabilir ve sonradan takılabilir. ÖNEMLİ! Yağın sistemde serbestçe dolaşabilmesi için hidrolik hortumlar ve bağlantılar doğru boyutlara sahip olmalıdır. Yağ soğutucuya giden hortumların ısınıp ısınmadığına bakarak akışın ilk başlatımdan sonra sağlanıp sağlanmadığını kontrol edin. Hortumlar ısınmamışlarsa hidrolik sistemde bir hava cebi olabilir. EK PTO'ların güç çıkışının çeşitli seviyeleri için yağ soğutucularla ilgili ayrıntılı bilgi, PTO'lar, genel bakış dökümanında bulunabilir. Yağ soğutuculu şanzımanlar hakkında daha fazla bilgi aracın şasi spesifikasyonunda, ICS (Münferit Şasi Spesifikasyonu) bulunabilir. Scania CV AB 2017, Sweden 22 (38)

23 PTO'larla ilgili genel bilgiler Hidrolik pompa desteği İzin verilen en yüksek bükülme torkunun aşılması durumunda pompa desteği kullanılmalıdır. 5 te tip tanımlamalı düz şanzımanlarda şanzımanın üst kısmında M10 vida boyutlu 2 ekleme noktası vardır, şekle bakın. EK PTO ya da EK PTO hazırlığı ile donatılmış araçlarda, şanzımandaki travers üzerinde pompa desteği için 2 adet bağlantı kulağı vardır, resme bakın Volan tahrikli PTO (EK) 155 ÖNEMLİ! Pompaların mil frezeleri gres (parça no ) ile veya pompa tedarikçisinin tavsiye ettiği yağlama gresi ile yağlanmalıdır. Traverse veya çerçeve yan elemanlarına kaynak yapmak uygun değildir. 203, Mavi ile işaretlenen alanlar sırasıyla travers üzerindeki ve şanzımanın üst kısmındaki bağlantı noktalarıdır. Scania CV AB 2017, Sweden 23 (38)

24 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Scania nın şanzıman tahrikli PTO ları debriyaja bağımlıdır. Bu ayrıca Opticruise ile donatılan araçlarda da geçerlidir. EG PTO lar şanzımanın yanında veya arkasında yer alır ve hidrolik pompanın doğrudan tahriği (EGxxxP) ya da kardan mili tahriği (EGxxxF) için uyarlanabilir. PTO normalde araç sabit konumdayken kullanılır ancak aracı PTO etkinken hareket ettirmek mümkündür. Manuel şanzımanlı araçlar için: Vites değişikliği sırasında debriyaja basıldığında PTO durur ancak debriyaj serbest bırakıldığında dönmeye başlar. Opticruise lı araçlar için: PTO yu etkinleştirirken şanzıman vitesi değiştirmez, önceden seçilen viteste kalır. O an vitesi değiştirmek mümkün değildir bu nedenle istenen vitesin PTO etkinleştirilmeden önce devreye alınması gerekir. Aracın 2 pedallı Opticruise ı varsa debriyaj pedalı yoktur ve aracın otomatik kontrolü debriyajı yönetir. Aracın 3 pedallı Opticruise ı varsa işlev düz şanzımanlı araçlarınkiyle aynıdır. Debriyaja basıldığında PTO durur. Ancak aynı şey 2 pedallı Opticruise için de geçerlidir. PTO etkinleştirildiğinde vitesi değiştirmek mümkün değildir. PTO'nun uygun olduğu vites kutusu ve izin verilen en yüksek tork gibi Scania'nın vites kutusu tahrikli PTO'ları hakkında daha fazla bilgi PTO'lar genel bakış belgesinde bulunur. Scania CV AB 2017, Sweden 24 (38)

25 Hidrolik pompayı takma gereklilikleri 5 te tip tanımlamalı düz şanzımanlar için aşağıdaki gereklilikler geçerlidir. Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Hidrolik pompa bağlantısı için izin verilen en yüksek bükülme torku 50 Nm dir. Hidrolik pompa için izin verilen en yüksek ağırlık 30 kg dir. Diğer şanzımanlar için aşağıdakiler geçerlidir: Pompa bağlantısı için izin verilen en yüksek bükülme torku 30 Nm dir. İzin verilen en yüksek pompa ağırlığı 18 kg dir. ÖNEMLİ! Yukarıdaki değerlerin aşılması durumunda hidrolik pompa için destek takılması gerekir. Şanzıman tahrikli PTO'lar devreye girerken motor devrine bağlı olarak gecikme yaşanabilir. Bükülme torkunun hesaplanmasına dair daha fazla bilgi PTO Seçimi belgesinde bulunabilir. Scania CV AB 2017, Sweden 25 (38)

26 Kompresör takma gereklilikleri Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) ÖNEMLİ! PTO'nun titreşime bağlı olarak zarar görme riskinden dolayı aşağıdaki PTOlara kompresörler takılmamalıdır. EG650P EG651P EG652P EG653P Scania CV AB 2017, Sweden 26 (38)

27 Şanzıman eğimi Tüm tekerleklerden çekişli olmayan araçlar: Vites kutusu 5 eğimlidir. Tüm tekerleklerden çekişli araçlar: Vites kutusu 0,5 eğimlidir. Transfer kutulu özel amaçlı araçlar: Transfer kutusu 0,5 eğimlidir. Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) 5 0, Scania CV AB 2017, Sweden 27 (38)

28 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) EG PTO'ların konumu Yana monteli PTO'lar 5'te biten tip tasarımlı düz şanzımanlar: EG500P/F a EG501P/F a,b EG502P/F EG503P/F c Arkaya monteli PTO'lar 5'te biten tip tasarımlı düz şanzımanlar: EG640P/F b,c EG652P d EG641P/F b,c EG653P EG642P/F b,c,d EG660F d EG643P/F b,c,d EG661F EG650P d EG662F d EG651P EG663F EG670PF EG670PP EG670F EG671PF EG671PP EG671F EG672PF EG672PP EG672F EG673PP a. Arkaya monteli bir PTO ile birleşmesi için hazırlanmıştır. b. Dahili büyütmeli PTO. c. Çift bağlantılar için hazırlanmıştır. İkinci bağlantı için kullanılacak parçalar Scania bayilerinden satın alınabilir. d. Yana monteli PTO yla birleştirilebilir. Scania CV AB 2017, Sweden 28 (38)

29 Yüksek devirli EG PTO Bu tip PTO için özel bir rulman mahfazası gerekir. Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) PTO normalde aşağıyı gösterecek şekilde takılır (saat 6 yönünde), ancak saat yönünde veya saatin aksi yönünde maksimum 45 döndürülebilir. Dört tekerden çekişli araçlar için, yüksek hızlı EG PTO'lu alternatif seçilemez. Not: Takarken, rulman yuvasındaki matkapla açılmış 2 yağ kanalının PTO yuvasındaki (B) 2 yağ kanalıyla hizalanmasını sağlayın. Yardımcı olmak için, rulman yuvasındaki pim deliğine giren bir kılavuz pim (C) vardır. Yağ kanalları ve pimler farklı rulman yuvalarında yer almaktadır bu nedenle PTO nun doğru yöne bakacak şekilde takıldığından emin olun. A Rulman yuvası (solda) ve EG-PTO yuvası (sağda) örneği. A. Rulman yuvasındaki yağ kanalları B. PTO yuvasındaki yağ kanalları C. Kılavuz pim B C Scania CV AB 2017, Sweden 29 (38)

30 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Yüksek devirli EG PTO nun daha etkili yağlanması ÖNEMLİ! Aşağıdaki yüksek devirli PTO'lar standart arkaya monteli PTO'lara göre daha verimli bir yağlama gerektirir: EG640P/F EG641P/F EG642P/F EG643P/F PTO'nun yağlanması aracın eğimine bağlıdır. Araç düz bir seviyede veya yokuş yukarı bir tepede: Şanzıman yağı soğutması olmadan PTO kullanılabilir: 70 kw güç çıkışıyla sürekli 15 dakikalığına 100 kw güç çıkışıyla periyodik olarak (30 dakika için %50 çalışma döngüsü) Şanzıman soğutmalı: 100 kw güç çıkışıyla sürekli Scania CV AB 2017, Sweden 30 (38)

31 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Araç 5 lik (%9) yokuş aşağı bir tepede: Şanzıman yağı soğutması olmadan PTO kullanılabilir: 50 kw güç çıkışıyla sürekli 15 dakikalığına 70 kw güç çıkışıyla periyodik olarak (30 dakika için %50 çalışma döngüsü) Şanzıman yağı soğutmalı: 70 kw güç çıkışıyla sürekli Araç 9 lik (%16) yokuş aşağı bir tepede: Şanzıman yağı soğutması varken veya olmadan PTO kullanılabilir: 30 kw güç çıkışıyla sürekli 7,5 dakikalığına 70 kw güç çıkışıyla periyodik olarak (30 dakika için %25 çalışma döngüsü) Araç 9 den daha fazla (%16) yokuş aşağı bir tepededir. PTO yu yüklemekten kaçının Scania CV AB 2017, Sweden 31 (38)

32 Yana monteli ve arkaya monteli EG PTO ları aynı anda tahriklerken sınırlı tork. Kenara ve arkaya monteli PTO'ları eş zamanlı olarak tahrik ederken ne kadar tork kullanılacağına ilişkin kısıtlamalar vardır. Kısıtlamalar hangi vites kutusunun yöneteceğine bağlı olarak geliştirilir ve yalnızca EG PTO'lar birleştirildiğinde geçerlidir. Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Tablo aşağıdakini göstermektedir: 2 PTO arasındaki tork dağıtımının izin verilen en olası kullanımda nasıl olabileceğini. Çeşitli arkaya monteli PTO larla birlikte yana monteli EG500P/F ve EG501P/F PTO'ları için izin verilen en yüksek değerleri. Nm Nm Nm Nm Dikey eksen: Yan monteli PTO lar EG500P/F ve EG501P/F. Yatay eksen: EG650P, EG660F, EG652P ve EG662F. Dikey eksen: Yan monteli PTO lar EG500P/F ve EG501P/F. Yatay eksen: EG642P/F ve EG643P/F. Scania CV AB 2017, Sweden 32 (38)

33 Arkaya monteli PTO için daha fazla alan gerektiğinde yapılacak. Üstyapıcının daha fazla alana ihtiyaç duyuyorsa, PTO yu 45 çevirmek mümkündür. Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) 1. 8 tespit vidasını gevşetin. 2. PTO'yu çekmeksizin döndürün. 3. Vidaları 42 Nm'ye sıkın. Kablo tesisatı ve basınçlı hava hatları modifikasyon için uyarlanmıştır Arkaya monteli PTO. Scania CV AB 2017, Sweden 33 (38)

34 Hidrolik pompanın takılması Hidrolik pompa PTO EGxxxP'ye takılabilir. Hidrolik pompa sürücünün ilk olarak ilk olarak sürücünün çıkarılması şartıyla PTO EGxxxF'ye de takılabilir. 1 2 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) ÖNEMLİ! Hidrolik pompaların mil frezeleri gres (parça no ) ile veya pompa tedarikçisinin tavsiye ettiği yağlama gresi ile yağlanmalıdır Not: PTO nun kontrol yuvasındaki 4 vidayı 50 Nm sıkın. Vida bağlantısı şunlardan oluşur: Rondela (parça numarası ) Somun (parça numarası ) Vida bağlantısının bir soket (parça numarası ) kullanılarak sıkılması gerekir. Soket Scania bayilerinden satın alınabilir. 1. PTO EG65xP üzerindeki koruma kapağı. 2. PTO EG65xF üzerindeki sürücü. Scania CV AB 2017, Sweden 34 (38)

35 EG PTO'ların eklenmesi PTO kiti vites kutusu parçalarını içerir ve Scania bayilerinden satın alınabilir. 2 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Not: Yana monteli bir PTO ya bağlanacak hidrolik pompaya yer yapmak için, şanzıman üzerindeki bir kulağın çıkartılması gerekir. Talimatlar Kulağın vites kutusundan sökülmesi başlığı altında bulunur. A2 1. Şanzımanı şanzıman yağı ısınacak şekilde aşırı çalıştırın. 2. Şanzımandaki yağı seviye tapasını (A) ve tahliye tapasını çıkararak uygun bir kaba boşaltın. (B) Not: Yağ tekrar kullanılacaksa boşaltılan kap temiz olmalıdır ve yağ kullanım sırasında yabancı maddelerden arındırılmalıdır. B İki kapağı sökün Scania CV AB 2017, Sweden 35 (38)

36 Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) 4. 2 kılavuz pim, bir conta ve PTO mahfazasını takın. 5. Mili takın. 6. Contayı ve kapağı takın. Sıkma torku 42 Nm dir. 7. Kontrol mahfazasını hidrolik pompasını takın. Not: PTO nun kontrol yuvasındaki 4 vidayı 50 Nm sıkın. Vida bağlantısı şunlardan oluşur: Rondela (parça numarası ) Somun (parça numarası ) Vida bağlantısının bir soket (parça numarası ) kullanılarak sıkılması gerekir. Soket Scania bayilerinden satın alınabilir. 4 5 Sonradan takma tamamlandığında: 8. Tahliye tapasını yerine takın ve 100 Nm torkla sıkın. 9. Yağ seviye çubuğu deliğinden yağ doldurun. Daha fazla bilgi Yağ hacimleri başlığı altında bulunur. 10. Seviye tapasını yerine takın ve 100 Nm torkla sıkın Nm Scania CV AB 2017, Sweden 36 (38)

37 Vites kutusundan bir kulağı çıkarma Yana monteli bir PTO'ları sonradan takarken daha büyük bir hidrolik pompayla birlikte ekleniyorsa, pompa vites kutusu kulağıyla çakışabilir. Bu kulak vites kutusu fabrikadan çıktıktan sonra gerekli değildir. Vites kutusu tahrikli PTO'lar (EG) Scania, üstyapı imalatçılarının PTO için hidrolik pompaya yer açmak için kulaktan malzeme kesmesini önermektedir. 10 mm Kalın dişli kılıç testere kullanın veya kendiniz kesin. Gerektiğinden daha fazla malzeme, en fazla 10 mm, kesmeyin, şekle bakın. ÖNEMLİ! Conta çok fazla ısıya maruz kalırsa zarar görebilir. Bu yüzden kesme hamlacı, açısal taşlama makinesi, kaynak makinesi veya çok fazla ısı üreten başka bir araç kullanmayın Scania CV AB 2017, Sweden 37 (38)

38 Şanzıman yağı Şanzıman yağı Yağ hacimleri Tüm miktarlar yaklaşık değerlerdir. Bu bilgiler 20 C sıcaklıkta geçerlidir. Seviyeleri kontrol edin ve gerektikçe doldurun. İlgili şanzıman için doğru tür yağ için bir Scania bayisine başvurun. Düz şanzıman Hacim (litre) Yağ soğutucu için ek hacim (litre) DC16 DC13 Hava Su Hava Su GRS905/R 16,5 2,0 1,0 2,0 1,0 GRSO905/R GRSO925/R GRS895/R 15, ,0 1,0 Not: EG640P/F, EG641P/F, EG642P/F ve EG643P/F için ilave 0,4 litre vardır. EG500P/F, EG501P/F, EG502P/F, EG503P/F, EG670PP, EG672PP, EG670PF, EG671PF ve EG672PF için ek bir 0,7 litre vardır. EG671PP, EG673PP, EG670F, EG671F ve EG672F için ek bir 1,1 litre vardır. EK730P, EK740F ve EK750F için ilave 2,9 litre vardır. Scania CV AB 2017, Sweden 38 (38)

Yavru şanzıman, genel görünüm. Genel bilgiler. Tanımlama EK 730 P

Yavru şanzıman, genel görünüm. Genel bilgiler. Tanımlama EK 730 P Genel bilgiler Bu belge Scania yavru şanzıman hakkındaki en önemli teknik ayrıntıların bir derlemesini içerir. Tanımlama Yavru şanzımanların tanımlanması, aşağıdaki örnekte olduğu gibi bir karakter kombinasyonundan

Detaylı

PTO ED160. Genel bilgiler Genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2017, Sweden 1 (8)

PTO ED160. Genel bilgiler Genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2017, Sweden 1 (8) Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED160 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED160P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir.

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir. Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED120 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED120P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu. Genel bilgiler

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu. Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, PTO nun 250 kw ye kadar sürekli bir güç çıkışıyla çalıştığı EK730 veya EK740 türü bir PTO ya sahip araçlardaki şanzıman yağının soğutulmasını açıklar. PTO EK750, şanzıman yağının

Detaylı

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, PTO nun 250 kw ye kadar sürekli bir güç çıkışıyla çalıştığı EK30 veya EK40 türü bir PTO ya sahip araçlardaki şanzıman yağının soğutulmasını açıklar. PTO EK50, şanzıman

Detaylı

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler Genel bilgiler Genel bilgiler Aracın BCI (Üstyapı İletişim Sistemi) kontrol ünitesi aracılığıyla PTO'nun kontrolü İşlev yalnızca araçta PTO varsa kullanılabilir. Araç PTO ile donatılmışsa, BCI için bir

Detaylı

PTO'larla ilgili genel bilgiler. Giriş. Motor devri kontrolü. Euro 6'lı 16 litre motorlar için motor hızı kontrolü

PTO'larla ilgili genel bilgiler. Giriş. Motor devri kontrolü. Euro 6'lı 16 litre motorlar için motor hızı kontrolü Giriş Giriş Bazı tip PTO'ların bir hidrolik pompasını, su pompasını, kompresörü veya diğer donanımı tahrik etmesi gerekir. PTO'yu üstyapı tipine, uygulama alanına ve çalıştırılacak ekipmana göre seçin.

Detaylı

PTO'larla ilgili genel bilgiler. Giriş. Motor devri kontrolü. Euro 6'lı 16 litre motorlar için motor hızı kontrolü

PTO'larla ilgili genel bilgiler. Giriş. Motor devri kontrolü. Euro 6'lı 16 litre motorlar için motor hızı kontrolü Giriş Giriş Bazı tip PTO'ların bir hidrolik pompasını, su pompasını, kompresörü veya diğer donanımı tahrik etmesi gerekir. PTO'yu üstyapı tipine, uygulama alanına ve çalıştırılacak ekipmana göre seçin.

Detaylı

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir.

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir. İşlev Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir (Bodywork Communication Interface). PTO'nun ne zaman

Detaylı

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler. Farklı tür PTO ların kontrolü hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur:

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler. Farklı tür PTO ların kontrolü hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur: Genel bilgiler Araçları fabrikada PTO takılı şekilde sipariş etmek mümkündür. Araçları fabrikada takılı PTO için elektrik tesisatı ile sipariş etmek de mümkündür. PTO lar mesela üstyapı imalatçısı tarafından

Detaylı

PTO seçimi. Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım

PTO seçimi. Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler Not: PTO'ları ve PTO'lar için elektrikli tertibatı doğrudan fabrikadan sipariş edin. Parça ekleme oldukça maliyetli olacaktır. Parça ekleme,

Detaylı

Tork aralığı dahilinde maksimum yük (Nm)

Tork aralığı dahilinde maksimum yük (Nm) Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler PTO'ları ve PTO'lar için elektrikli tertibatı doğrudan fabrikadan sipariş edin. Parça ekleme oldukça maliyetli olacaktır. Tavsiye edilen

Detaylı

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Aletler. GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Scania'dan uygun alet örnekleri:

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Aletler. GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Scania'dan uygun alet örnekleri: Genel Genel GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Aletler Scania'dan uygun alet örnekleri: Parça numarası Tanımlama 99 309 Döndürme aleti 99 318 Motor desteği 99 502 Debriyaj bilyası aleti

Detaylı

BWS üzerinden bir EK PTO'sunun etkinleştirilmesi. Genel bilgiler. Güvenlik koşulları. Değişmez güvenlik koşulları. Seçilebilir güvenlik koşullar:

BWS üzerinden bir EK PTO'sunun etkinleştirilmesi. Genel bilgiler. Güvenlik koşulları. Değişmez güvenlik koşulları. Seçilebilir güvenlik koşullar: Genel bilgiler Genel bilgiler EK PTO Etkinleştirme işlevinin amacı; volan tahrikli PTO'yu sürücü alanından ve/ veya kabinin dışından, tercihen motorun uzaktan çalıştırılması ve kapatılması işlevleriyle

Detaylı

Otomatik boş vites. Genel PGRT

Otomatik boş vites. Genel PGRT Genel Genel Bu fonksiyon aşağıdaki fonksiyonlara sahip araçlarda bulunur: Otomatik şanzıman Tam otomatik Opticruise (debriyaj pedalsız araçlar) Sürücü konforunu arttırmak amacıyla, el freni uygulandıktan

Detaylı

Beton pompalama kamyonları

Beton pompalama kamyonları Genel bilgiler Genel bilgiler Beton pompalama kamyonları hidrolik olarak kontrol edilen bir kol ile genellikle araçtan belirli bir mesafede olan yerlere beton pompalamak için kullanılır. Üstyapı torsiyonel

Detaylı

COO üzerinden EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Etkinleştirme koşulları

COO üzerinden EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Etkinleştirme koşulları İşlevle ilgili genel bilgiler İşlevle ilgili genel bilgiler nı içeren bu işlev açıklaması, koordinatörün şanzıman tahrikli PTO'nun etkinleştirilmesini kontrol ettiği araçlar için geçerlidir. EG PTO nun

Detaylı

Otomatik bir şanzımandaki PTO'nun etkinleştirilmesi

Otomatik bir şanzımandaki PTO'nun etkinleştirilmesi İşlevle ilgili genel bilgiler İşlevle ilgili genel bilgiler Otomatik vites kutusundaki (Allison) PTO etkinleştirmesi işlevi sürücü alanı ve kabinin dışından PTO etkinleştirmesi için tasarlanmıştır. Bu

Detaylı

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur.

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur. Genel bilgiler Çekme birimleri, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın çekme gücünü treylera aktarmaktır. Çekme

Detaylı

Otomatik boş vites. Dahili araç sinyalleri ve analog sinyaller kullanarak etkinleştirme

Otomatik boş vites. Dahili araç sinyalleri ve analog sinyaller kullanarak etkinleştirme Arka Plan Arka Plan Otomatik boş vites fonksiyonu BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Otomatik boş vites dahili araç sinyalleri, analog sinyaller ve Harici CAN (Controller

Detaylı

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ!

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ! Genel Genel GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. Emniyet ÖNEMLİ! Sadece bir krikoyla desteklenen bir aracın altında asla çalışmayın. Destekler kullanın. Varsa, körükteki

Detaylı

Kanca sistemli kamyonlar

Kanca sistemli kamyonlar Genel bilgiler Genel bilgiler Kanca sistemli kamyonlar gevşek yük taşıyıcıları taşımak için kullanılır. Yüklerin taşınması yük taşıyıcıyı mesela kanca kolu veya kablosu kullanılarak kamyonun arka ucuna

Detaylı

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev İşlev EG PTO'ların etkinleştirilmesi Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir (Bodywork Communication

Detaylı

Yükseltilmiş rölanti devri

Yükseltilmiş rölanti devri Arka Plan Arka Plan Yükseltilmiş rölanti devri fonksiyonu BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Bu fonksiyon hem analog sinyallerle hem de Harici CAN (Controller Area

Detaylı

Sürekli motor devri sınırlayıcısı

Sürekli motor devri sınırlayıcısı Arka Plan Arka Plan Sürekli motor devri sınırlayıcısı fonksiyonunun nasıl etkinleştirileceğine yönelik üç seçenek vardır. Aracın BCI işlevselliğiyle donatılması (Üstyapı İletişim Arabirimi): Analog sinyaller

Detaylı

ED PTO etkinleştirmesi. Genel bilgiler. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir.

ED PTO etkinleştirmesi. Genel bilgiler. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir. Genel bilgiler ED PTO motor tarafından mekanik olarak çalıştırılır ve motor çalışırken daima çalışır. PTO devreden çıkarıldığında bağlantısı çalıştırması niyetlenen fonksiyondan kesilir. PTO'ların nasıl

Detaylı

Hidrolik donanım bileşenleri

Hidrolik donanım bileşenleri Genel bilgiler Genel bilgiler Eksiksiz hidrolik sistem fabrikadan sipariş edilebilir. Hidrolik ekipman için ayrı bileşenler sipariş etmek de mümkündür, örneğin yarı römorklu traktörler için veya üstyapılı

Detaylı

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan Arkaplan Arkaplan Kanca kaldıraç dişlisi veya damper gövdesi kullanıldığında, araç sabit iken gövdenin çalışmasını kolaylaştırmak için motor devrinin geçici olarak arttırılması önerilebilir. Sürüş modu

Detaylı

Yükseltilmiş rölanti devri. İşlev. Davranış

Yükseltilmiş rölanti devri. İşlev. Davranış İşlev İşlev Motor rölanti hızının artırılması motorun ısıtılması veya örneğin aracın pnömatik sisteminin doldurulması için uygundur. Bu fonksiyon motorun normal rölanti devrinde gücün ya da motor devrinin

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti üniteleri

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti üniteleri Genel 493 2 190 281 2 204 973 Genel BWE sistemi (ÜStyapı Elektrik Sistemi) BI (Üstyapı İletişim Arabirimi) kontrol ünitesinin ilk olarak sunduklarından daha fazla giriş ve çıkışa ihtiyaç duyulması durumunda

Detaylı

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler Genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Genel bilgiler Bu döküman, opsiyonel donanımların ve üstyapının

Detaylı

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir.

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Genel Genel Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Teknik özellikler Belirtilen ağırlıklar içinde sıvı olmayan şanzımanı gösterir. Şanzımanın ağırlık merkezi sıvı filtre kapağının aşağı

Detaylı

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır.

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonu üstyapıları yükün büyüklüğüne bağlı

Detaylı

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur.

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur. Öne monteli ekipmanın takılması Öne monteli ekipmanın takılması Bu belgede öne monteli ekipmanın takılması için bir çok çözüm yolu açıklar. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar

Detaylı

Tork sınırlayıcı. Analog sinyaller kullanarak etkinleştirme. Harici CAN kullanarak etkinleştirme

Tork sınırlayıcı. Analog sinyaller kullanarak etkinleştirme. Harici CAN kullanarak etkinleştirme Arka Plan Arka Plan Tork sınırlayıcı fonksiyonu BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Bu fonksiyon hem analog sinyallerle hem de Harici CAN (Controller Area Network)

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları Genel bilgiler Genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği arttıran ve araç için durma zamanını azaltan yük taşıyıcıyı hızlıca değiştirmek için kullanılır. Yük değiş tokuşunun en genel türü,

Detaylı

BWS yoluyla ayrık mil PTO sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Araç hareket halinde ve sabitken çalışma

BWS yoluyla ayrık mil PTO sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Araç hareket halinde ve sabitken çalışma İşlevle ilgili genel bilgiler İşlevle ilgili genel bilgiler Ayrık mil PTO'su çoğunlukla çok büyük güç çıkışları gerektiğinde kullanılır. Avantajı yarı millerin devreden çıkarılması ve tüm gücün PTO'yu

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Genel Genel Şasi ve üstyapı arasındaki iletişim, C259 konnektöründeki yapılandırılabilir giriş ve çıkışlar aracılığıyla yürütülür.

Detaylı

BWS üzerinden bir EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevler, genel

BWS üzerinden bir EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevler, genel İşlevler, genel İşlevler, genel nı içeren bu işlev açıklaması Üstyapı Çalışma Sisteminin (BWS) bir veya iki şanzıman tahrikli PTO'nun etkinleştirilmesini kontrol ettiği araçlar için geçerlidir. EG PTO'nun

Detaylı

Otomatik şanzıman PTO etkinleştirmesi. Fonksiyon

Otomatik şanzıman PTO etkinleştirmesi. Fonksiyon Fonksiyon Fonksiyon Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. PTO'ların nasıl

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminde yapılan tüm değişiklikler sertifikayı etkiler. Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aracın egzoz

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava deposu basınçlı hava içeren basınçlı bir depodur. Basınçlı hava

Detaylı

Yakıt soğutucusunun bağlanması ve soğutma havası girişinin geliştirilmesi

Yakıt soğutucusunun bağlanması ve soğutma havası girişinin geliştirilmesi Yakıt soğutucusu ihtiyacına dair genel bilgiler Yakıt soğutucusu ihtiyacına dair genel bilgiler Güç çıkışı nispeten yüksek olduğunda HPI ve PDE sistemli araçlar hareketsiz olarak kullanıldığında geri dönüş

Detaylı

PTO ve motor devri kontrolü. Genel bilgiler

PTO ve motor devri kontrolü. Genel bilgiler Genel bilgiler Genel bilgiler PTO'lar ve motor devri araç kontrol ünitesi (COO) (koordinatör) ve BWS (Body Work System) ile kontrol edilmelidir. Kontrol üniteleri farklı motor devri kontrol türleri seçeneğini

Detaylı

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın.

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. Not: Büyük miktarda soğutma suyunun sızmaması için, motor soğutma sistemi ve otobüs ısıtma sistemi arasındaki muslukları kapatın.

Detaylı

Uzaktan el gazı kontrolü. Açıklama. Genel. Koşullar. Etkinleştirme

Uzaktan el gazı kontrolü. Açıklama. Genel. Koşullar. Etkinleştirme Açıklama Açıklama Genel Uzaktan el gazı fonksiyonu; el gazı, sınırlı el gazı ve artırılmış rölanti fonksiyonlarının uzaktan kumandası için kullanılmaktadır. Koşullar Fonksiyon, sadece el freni uygulanırken

Detaylı

Uzaktan motor marşı. Fonksiyon

Uzaktan motor marşı. Fonksiyon Fonksiyon Uzaktan motor çalıştırma mesela kabin dışında bir anahtar kullanarak marş anahtarını çalıştırma konumuna çevirmeden motoru çalıştırmak için kullanılır. Fonksiyon Uzaktan etkinleştirme ile motorun

Detaylı

Yönlendirme aksı takılması

Yönlendirme aksı takılması Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Ek ilave dingiller takılırken orijinal Scania yedek parçaları kullanın. Bunun avantajları şu şekildedir:

Detaylı

ED PTO etkinleştirmesi. İşlev

ED PTO etkinleştirmesi. İşlev İşlev ED PTO etkinleştirmesi Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir. Bir ED PTO'su diğer PTO'lar

Detaylı

Görünürlük ve aydınlatma için fonksiyonların uzaktan etkinleştirilmesi

Görünürlük ve aydınlatma için fonksiyonların uzaktan etkinleştirilmesi Arka Plan Arka Plan Görünürlüğün ve aydınlatmanın uzaktan etkinleştirilme fonksiyonları BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Fonksiyonlar ya analog sinyallerle ya

Detaylı

Kullanım ve sorumluluk. Uygulama. Hedef grup. Kriterler. Belgelenen kontroller için gereklilikler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Kullanım ve sorumluluk. Uygulama. Hedef grup. Kriterler. Belgelenen kontroller için gereklilikler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Hedef grup Scania üstyapı bilgileri öncelikle üstyapı üreticilerini hedeflemekte ve Scania kamyon şasisi ve komple kamyonlar üzerindeki tüm üstyapı imalatı ve dönüştürmeler için geçerlidir. Kriterler Scania

Detaylı

Topraklama ve güç kaynağı. Şasi çerçevesindeki topraklama ÖNEMLİ!

Topraklama ve güç kaynağı. Şasi çerçevesindeki topraklama ÖNEMLİ! Şasi çerçevesi üzerindeki tüm üstyapı topraklamasını sol şasi elemanında gerçekleştirin. Sağ şasi elemanını topraklanması, akünün eksi kutbu sol şasi elemanına bağlı olduğundan voltaj kaybına yol açacaktır.

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan alınır ve

Detaylı

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan Arkaplan Arkaplan Kana kaldıraçlı kamyonu veya damperli gövdeyi kullanırken aracın manevra yapmasını kolaylaştırmak için, motor devrini geçici olarak arttırmak olumlu olabilir. Sürüş modu boş vites haricindeki

Detaylı

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT hakkında genel bilgiler hakkında genel bilgiler, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken bir veya birden fazla parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın

Detaylı

PTO için kardan milleri

PTO için kardan milleri Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge kardan milini PTO ya bağlama gerekliliklerini açıklamaktadır. Kardan milleri mesela hidrolik pompayı doğrudan PTO ya bağlamak için alan olmadığında kullanılır. Titreşimlerin

Detaylı

Sesli uyarının uzaktan etkinleştirilmesi. Açıklama

Sesli uyarının uzaktan etkinleştirilmesi. Açıklama Açıklama Açıklama Sesli uyarının uzaktan etkinleştirmesi fonksiyonu, üstyapı donanımı tarafından kombinasyon aygıtındaki sesli uyarıyı etkinleştirmek için kullanılır. Fonksiyonu etkinleştirmek için aşağıdaki

Detaylı

Şasinin alçaltılması. Genel

Şasinin alçaltılması. Genel Genel Genel Örneğin bir vinci çalıştırırken veya boşaltırken, aracın daha stabil olabilmesi için, hava körükleri hava süspansiyonlu durdurma lastiğine boşaltılmalıdır. Körükleri Boşalt işlevini etkinleştirme

Detaylı

Otomatik şanzıman PTO etkinleştirmesi. İşlev

Otomatik şanzıman PTO etkinleştirmesi. İşlev İşlev İşlev Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir. PTO'nun doğru bir şekilde çalışmasının kontrolü

Detaylı

Spot lambalar. Genel bilgiler. Etkinleştirme

Spot lambalar. Genel bilgiler. Etkinleştirme Genel bilgiler Bu belge spot lambalar için sipariş etme seçeneklerini belirtir ve tavandaki ya da tampondaki ilave spot lambaların bağlantısını da açıklar Aşağıdaki sipariş seçenekleri mevcuttur: A Genel

Detaylı

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler Genel bilgiler Genel bilgiler Aracın BCI (Üstyapı İletişim Sistemi) kontrol ünitesi aracılığıyla PTO'nun kontrolü İşlev yalnızca araçta PTO varsa kullanılabilir. Araç PTO ile donatılmışsa, BCI için bir

Detaylı

Ön cam sileceklerinin uzaktan etkinleştirilmesi. Açıklama

Ön cam sileceklerinin uzaktan etkinleştirilmesi. Açıklama Açıklama Açıklama Ön cam sileceklerinin uzaktan etkinleştirilmesi ön cam sileceklerini kabinin dışından çalıştırmak için kullanılır. Ön cam sileceği hızı Scania Diagnoz Programlayıcısındaki (SDP3) ayarlanabilir

Detaylı

Zamanlama zinciri - çıkartma/takma

Zamanlama zinciri - çıkartma/takma Sayfa 1/21 Uyarılar ve öneriler Üretici tarafından aksi önerilmedikçe, aşağıdaki işlemler tavsiye edilir: Üretici tarafından aksi önerilmedikçe, aşağıdaki işlemler tavsiye edilir: Zamanlama zincirini her

Detaylı

Hidrolik donanım bileşenleri. Genel. Yeni hidrolik sistemi çalıştırmadan önceki eylemler

Hidrolik donanım bileşenleri. Genel. Yeni hidrolik sistemi çalıştırmadan önceki eylemler Genel Genel Hidrolik donanımı çalıştırmak için fabrikadan bileşenlerin sipariş edilmesi mümkündür. Aşağıdaki bileşenler mevcuttur: Kumanda Basınç sınırlama valflı hidrolik yağ deposu Hidrolik pompa Hortumlar

Detaylı

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci Özet Özet Bu belgede, bir aracın yakıt tüketimini etkileyen faktörler özetlenip açıklanmaktadır. PTO, aracı ileriye doğru hareket ettirmek için ne kadar enerji kullanılacağını etkileyen en önemli etkenlerden

Detaylı

Dış görüntüleme araçlarının bağlanması

Dış görüntüleme araçlarının bağlanması Arkaplan Arkaplan Harici ekran göstergeleri BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Harici ekran göstergelerinin hangi araç verilerini görüntüleyeceği koşullar BICT (Bodywork

Detaylı

Alarm sensörlerini bağlama. Genel

Alarm sensörlerini bağlama. Genel Genel ALM kontrol ünitesi (Alarm sistemi) harici alarm sensörlerinin bağlantısı için fabrika hazırlığıyla sipariş edilebilir. Hazırlık konnektör C8112'den oluşmaktadır. Konnektör sarı renkli olup gösterge

Detaylı

Sabit yükseltilmiş rölanti hızı (UF 221) Sabit yükseltilmiş rölanti devri ile ilgili genel. Etkinleştirme. Etkisizleştirme

Sabit yükseltilmiş rölanti hızı (UF 221) Sabit yükseltilmiş rölanti devri ile ilgili genel. Etkinleştirme. Etkisizleştirme Sabit yükseltilmiş rölanti devri ile ilgili genel bilgiler Sabit yükseltilmiş rölanti devri ile ilgili genel bilgiler Sabit yükseltilmiş rölanti devri işlevi, bazı durumlarda motor rölanti devrini kontrol

Detaylı

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üstyapı konsolu, kaporta işlevleri için kullanılan konnektörler için braket görevi gören bir panel bölmesidir. Konnektörler iki kablo tesisatına

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Genel Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan

Detaylı

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üstyapı konsolu, kaporta işlevleri için kullanılan konnektörler için braket görevi gören bir panel bölmesidir. Pimlerin, sinyallerin ve

Detaylı

Motorun kapatılmasının izlenen uzaktan devreye sokulması

Motorun kapatılmasının izlenen uzaktan devreye sokulması Açıklama Açıklama Motorun kapatılmasının izlemeli uzaktan etkinleştirmesi işlevi (motor durdurma 2) motoru kabinin dışından kapatmak için kullanılır. Bu motorun uzaktan etkinleştirilmesinden daha güvenli

Detaylı

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal Seçime bağlı çıkış sinyalleri Seçime bağlı çıkış sinyalleri Bu belge C493 konektörü pim 8-12 için opsiyonel çıkış sinyallerini açıklamaktadır (uzatılmış fonksiyonelliğe sahip konektör). Bu sinyaller SDP3

Detaylı

Kuvvetler ve hareketler. Tanımlamalar. Bükülmeyle ilgili olarak esnek üstyapı

Kuvvetler ve hareketler. Tanımlamalar. Bükülmeyle ilgili olarak esnek üstyapı Kuvvetler ve hareketler ile ilgili genel bilgiler Kuvvetler ve hareketler ile ilgili genel bilgiler Şasi çerçevesi sürüş yöntemine ve yol yüzeyinin doğasına bağlı olarak farklı yönlerde güçlere maruz kalır.

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI!

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma suyu doldurma koşulları Soğutma suyu doldurma koşulları Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışırken koruyucu ekipman kullanın. Soğutma suyu ciltte

Detaylı

Uzaktan motor devri kontrolü. Motor devrinin uzaktan kumandası ile ilgili genel bilgiler. Araç hızı

Uzaktan motor devri kontrolü. Motor devrinin uzaktan kumandası ile ilgili genel bilgiler. Araç hızı Motor devrinin uzaktan kumandası ile ilgili genel bilgiler Motor devrinin uzaktan kumandası ile ilgili genel bilgiler Motor devrinin uzaktan kontrol edilmesi işlevi 2 değişik şekilde mevcuttur: Motor Hızı

Detaylı

Gövde adaptasyon braketleri ve delik düzenleri

Gövde adaptasyon braketleri ve delik düzenleri Üstyapı adaptasyon braketi ve delik düzenleri Şasi çerçevesinin arka bölümü ve arka uç delikli veya deliksiz şekilde ya da üstyapı adaptasyon braketleri takılı bir şekilde sipariş edilebilir. Şasi çerçevesinin

Detaylı

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Mekanik ve hidrolik kaldırma cihazları yanlış manevra alınması veya teknik hatalardan dolayı devrilebilir

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması

Soğutma suyu doldurulması Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma sisteminde değişiklikler yapılırken soğutma sisteminin boşaltılması, yeniden doldurulması ve basınç testinin

Detaylı

Şasinin alçaltılması. Genel

Şasinin alçaltılması. Genel Genel Genel Örneğin bir vinç kullanırken veya devirme işlemi yaparken, aracın daha stabil olabilmesi için, hava körükleri hava süspansiyonlu durdurma lastiğine boşaltılıdır. Körükleri Boşalt işlevini etkinleştirme

Detaylı

Üstyapılar için anahtarlar. Genel

Üstyapılar için anahtarlar. Genel Genel Genel Bu belge, üstyapıcılar tarafından kullanılabilen anahtarların bir özetini içerir. Anahtarlar ve kontak muhafazaları Scania bayilerinden sipariş edilebilir. Ayrıca özel sembollere sahip düğmeler

Detaylı

Merkezi elektrik üniteleri. Genel. Araçta dört merkezi elektrik ünitesi vardır:

Merkezi elektrik üniteleri. Genel. Araçta dört merkezi elektrik ünitesi vardır: Genel Araçta dört merkezi elektrik ünitesi vardır: Genel Açıklama Tanımlama Konum Merkezi elektrik ünitesi P2 Kabinde, yolcu koltuğunun Üstyapı merkezi elektrik P9 önünde, koruyucu mahfazanın ünitesi arkasındaki

Detaylı

Takviye. Arka kısım. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır.

Takviye. Arka kısım. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır. Üst yapı imalatçısının, Scania dışında bir üreticiden alınmış bir uç bağlantı demirini

Detaylı

Aracın hızını sınırlama fonksiyonları. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler. Hız sınırlayıcılar arasında öncelik sırası.

Aracın hızını sınırlama fonksiyonları. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler. Hız sınırlayıcılar arasında öncelik sırası. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler Scania hız sınırlama için üç fonksiyon sunar. Bu fonksiyonlar, örneğin çöp kamyonları, itfaiye araçları ve ağır mallar taşıyan

Detaylı

Müşteriye teslimattan önce kalite ve güvenlik kontrolü 2: Kontrol listesi

Müşteriye teslimattan önce kalite ve güvenlik kontrolü 2: Kontrol listesi Açıklama Açıklama Bu belgenin amacı üstyapı montajının araç ömrü süresince yüksek kalite ve minimum bedensel yaralanma ile maddi hasar sağlayacak şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini kontrol

Detaylı

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler Açıklama Açıklama Çalışma sırasında oluşabilecek her tip gerilmeyi karşılayabilmek için şasi çerçevesi, alt şasi ve takviye birlikte etkileşim gösterir. Alt şasi boyutlandırma ve tasarımı, ek ve takviyesi,

Detaylı

Şasi çerçevesine kaynak yapma. Kaynak bölgeleri ÖNEMLİ! Tüm kaynak işleminin eğitimli personel tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi

Şasi çerçevesine kaynak yapma. Kaynak bölgeleri ÖNEMLİ! Tüm kaynak işleminin eğitimli personel tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi Genel Genel Tüm kaynak işleminin eğitimli personel tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Kaynak işlemleri kaynak bölgesi etrafındaki yapıda çatlak oluşma ihtimalini artırdığından

Detaylı

Arka alt koruma. Genel

Arka alt koruma. Genel Genel Genel UN ECE R58 standardı ile uyum için kamyonlara arka alt korumanın takılması gerekmektedir. Alt koruma fabrikadan temin edilebilir ya da üstyapı imalatçısı tarafından takılabilir. Bu belgede,

Detaylı

Mafsallı aks PTO sunun etkinleştirilmesi. İşlev

Mafsallı aks PTO sunun etkinleştirilmesi. İşlev İşlev İşlev Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir. PTO'nun doğru bir şekilde çalışmasının kontrolü

Detaylı

Ek lambalar, montaj kiti

Ek lambalar, montaj kiti Installation instructions, accessories Talimat No 8641051 Sürüm 1.0 Parça No. 9487111 Ek lambalar, montaj kiti IMG-235751 Volvo Car Corporation Ek lambalar, montaj kiti- 8641051 - V1.0 Sayfa 1 / 24 Donanım

Detaylı

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Bu döküman,

Detaylı

Şartlı çıkış sinyalleri. İşlev. Davranış

Şartlı çıkış sinyalleri. İşlev. Davranış İşlev İşlev Üstyapıcının farklı üstyapı fonksiyonlarını ve cihazlarını kontrol etmek için kullanabildiği 3 şartlı çıkış sinyali bulunmaktadır. Davranış Bu 3 şartlı çıkış sinyalleri birbirlerinin birebir

Detaylı

İlave arka lambalar. İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel. Arka lambalar

İlave arka lambalar. İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel. Arka lambalar 341 722 340 905 341 740 İlave arka lambalar İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel bilgiler İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel bilgiler Arka lambalar 3 tip arka lamba vardır: Kompakt

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi)

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi) Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava içeren basınçlı depo. Basınçlı hava gerektiren diğer sistemlerde

Detaylı

Merkezi elektrik ünitesi ile çalışma

Merkezi elektrik ünitesi ile çalışma Merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler Merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler Not: Üstyapıcılar birincil olarak üstyapı işlevlerini aracın elektrik sistemine bağlamak için üstyapı merkezi

Detaylı

Parametreler Üstyapı uyarlaması. Giriş

Parametreler Üstyapı uyarlaması. Giriş Giriş Giriş Bu belgedeki parametreler listesini sınırlamak için sadece üstyapı imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araca yönelik mevcut parametrelerin tüm detayları için,

Detaylı

Parametreler Şasi. Giriş

Parametreler Şasi. Giriş Giriş Bu belgedeki parametreler listesini sınırlamak için sadece üstyapı imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araca yönelik mevcut parametrelerin tüm detayları için, lütfen

Detaylı

Sıcak bileşenlerle bağlantı sırasında yanma ve zarar görme riski

Sıcak bileşenlerle bağlantı sırasında yanma ve zarar görme riski Sıcak bileşenler Sıcak bileşenler UYARI! Kamyondaki egzoz sistemi ağır çalışma yükünde iken 500 C'yi aşan sıcaklıklara ulaşabilir. Üstyapı ekipmanı egzoz sistemine çok yakın yerleştirildiğinde veya yanıcı

Detaylı

Çekiciler ÖNEMLİ! Kapalı römorklu traktör örneği. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Çekiciler ÖNEMLİ! Kapalı römorklu traktör örneği. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Genel bilgiler Traktörler yarı römorku çekmek için tasarlanmıştır. Yaygın yarı römork örnekleri: Kapalı römork Makine römork Damperli treyler Bu belgedeki talimatlar aşağıdaki etmenlerle

Detaylı

Üstyapı bağlantısı. Genel bilgiler. Şasi çerçevesi braketleri. Alt şasi braketleri. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Üstyapı bağlantısı. Genel bilgiler. Şasi çerçevesi braketleri. Alt şasi braketleri. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Üstyapı uyarlama braketleri üstyapının ataşmanı için bir sistem olarak kullanılır. Kombinasyona bağlı olarak sert ataşmandan

Detaylı