Okul Müdürlerinin Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stilleri ile Okul Kültürü Arasýndaki Ýliþkiler (Ýzmir Ýli Örneði)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Okul Müdürlerinin Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stilleri ile Okul Kültürü Arasýndaki Ýliþkiler (Ýzmir Ýli Örneði)"

Transkript

1 Okul Müdürlerinin Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stilleri ile Okul Kültürü Arasýndaki Ýliþkiler (Ýzmir Ýli Örneði) Semiha ÞAHÝN * Özet Bu araþtýrmayla okul müdürü ve öðretmenlerin algýlarýna göre okul müdürlerinin liderlik stilleri ile okul kültürünün durumu ve aralarýndaki iliþkilerin saptanmasý amaçlanmýþtýr. Araþtýrmada oransýz tabakalama örneklem yöntemi kullanýlmýþtýr. Araþtýrmada, Ýzmir de bulunan 50 ilköðretim okulundan 5 kadýn, 45 erkek müdür (toplam 50) ile 646 kadýn ve 304 erkek öðretmen (toplam 950) Okul Müdürlerinin Liderlik Stilleri ve Okul Kültürü Ölçeðini doldurmuþlardýr. Araþtýrma aritmetik ortalama, standart sapma, r istatistiði ve t testi kullanýlarak çözümlenmiþtir. Bulgular þöyle özetlenebilir: Hem okul müdürleri hem de öðretmenler okul müdürlerinin liderlik stillerini sürdürümcüden çok dönüþümcü olarak algýlamaktadýrlar. Okul müdürleri öðretmenlere göre, okul kültürünü daha olumlu deðerlendirmektedirler. Müdürlere göre dönüþümcü liderlikle iþ birlikli kültür, eðitsel geliþme kültürü ve sosyal-eðitsel kültür boyutlarý ve sürdürümcü liderlikle okul kültürünün eðitsel geliþme boyutu arasýnda pozitif iliþki vardýr. Öðretmenlere göre dönüþümcü liderlikle okul kültürünün geneli ile boyutlarý arasýnda ve sürdürümcü liderlikle okul kültürünün geneli, iþ birlikli kültür, eðitsel geliþme kültürü ve sosyal-eðitsel kültür boyutlarý arasýnda pozitif yönde iliþki vardýr. Anahtar Kelimeler Dönüþümcü Liderlik, Sürdürümcü Liderlik, Okul Kültürü. * Yard. Doç. Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eðitim Fakültesi Eðitim Bilimleri Bölümü Öðretim Üyesi Kuram ve Uygulamada Eðitim Bilimleri / Educational Sciences: Theory & Practice 4 (2) Kasým / November Eðitim Danýþmanlýðý ve Araþtýrmalarý Ýletiþim Hizmetleri Tic. Ltd. Þti. (EDAM)

2 Yard. Doç. Dr. Semiha ÞAHÝN Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eðitim Fakültesi Eðitim Bilimleri Bölümü Buca, 35150, Ýzmir Elektronik Posta: Yayýn ve Diðer Çalýþmalarýndan Seçmeler Þahin, S. (2004). Okul müdürü ve öðretmenler ile okulun bazý özellikleri açýsýndan okul kültürü üzerine bir deðerlendirme. Kuram ve Uygulamada Eðitim Yönetimi, 10 (39), Þahin, S. (2004). Okul merkezli yönetim uygulamalarý. Kuram ve Uygulamada Eðitim Yönetimi, 9 (36), Þahin, S. (2003). Okul müdürlerinin liderlik stilleri ile okul kültürü arasýndaki iliþkiler. Yayýmlanmamýþ Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ýzmir. Þahin, S. (1997). Ýlköðretim okulu öðretmenlerinin okul müdürlerinin güdüleyici davranýþlarý gösterme derecelerine iliþkin algý ve beklentileri. Yayýmlanmamýþ Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ýzmir. Þahin, M. & Þahin, S. (1995). Mustafa Rahmi Balaban hayatý, eserleri, mektuplarý ve düþünceleri. Ýzmir: Berksav. Þahin, S. & Þahin, M. (1993). Çaðdaþ eðitim ve köy enstitüleri, Yayýmlanmamýþ Araþtýrma Raporu, Ýzmir.

3 Okul Müdürlerinin Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stilleri ile Okul Kültürü Arasýndaki Ýliþkiler (Ýzmir Ýli Örneði) Semiha ÞAHÝN Dönüþümcü (transformational) ve sürdürümcü (transactional) liderlik stilleri 1980 li yýllardan itibaren alanyazýna girmiþtir. Sürdürümcü liderlik geçmiþe daha baðýmlýdýr ve rutin iþlemleri yürütür. Dönüþümcü liderlik geleceðe, yeniliðe ve deðiþime açýk olan liderlik stilidir. Sürdürümcü ve dönüþümcü liderlik kavramýný ilk olarak ele alan Burns, liderlik araþtýrmalarýna yeni bir açýlým getirmiþ, daha sonra Bass bu liderlik modelini geliþtirmiþtir. Üzerinde çok durulan ve deðiþik alanlarda sýkça çalýþýlan bu liderlik stilleri Bass ýn belirttiði üzere çok boyutlu olup geleneksel liderlik modellerinden daha geniþ bir perspektife sahiptir (Burns 1978 ve Bass, 1985 den aktaran Parkman, 2001). Bu baðlamda aþaðýda dönüþümcü ve sürdürümcü liderlik kavramý tartýþýlacak ve okullarda dönüþümcü ve sürdürümcü liderliðin önemi üzerinde durulacaktýr. Dönüþümcü Liderlik Bu baþlýk altýnda dönüþümcü liderliðin tanýmý ve boyutlarý açýklanmaya çalýþýlacak, kavram bütünüyle tartýþýlacaktýr. Daha sonra okul örgütlerinde dönüþümcü liderlik üzerinde durulup bu konuda yapýlan araþtýrma sonuçlarýna deðinilecektir. Dönüþümcü liderlik daha yüksek performansa sahip olma, daha fazla i- lerleme gayreti taþýma, çalýþanlarýn farkýndalýklarýný artýrma, çalýþanlarý geliþmeye ikna etme, örgütteki adanma ve inançlarý ortaya çýkarma þeklinde ifade edilebilir (Bass, 1985). Çoðu yazarlar dönüþümcü liderliði kültür þekillendirme, model teþkil etme, öðretici, güvenilir ve cesaretli olma özellikleriyle tanýmlamaktadýrlar (Colvin, 1999). Dönüþümcü liderliðin temel boyutlarý Tablo 1 de görülmektedir.

4 368 KURAM VE UYGULAMADA EÐÝTÝM BÝLÝMLERÝ Tablo 1 Dönüþümcü Liderliðin Boyutlarý Ýlham verici/karizmatik Vizyon ve misyon duygusu kazandýrýr, saygý ve dürüstlüðü vurgular. Hayran olunacak, güvenilecek davranýþlar sergiler, çalýþanlar o- na benzemeye çalýþýrlar. Etrafýndakilere ilham olur, güdüler, geleceðe iyimser bakar, canlýlýk ve anlamlýlýk saðlar. Ýlhamla güdüleme Yüksek beklentileri bildirir, çabalara odaklanmada sembolleri kullanýr, basit yollarla önemli amaçlarý açýklar. Entelektüel benzeþim Anlayýþ ve akýlcýlýðý ilerletir, sorun çözmede dikkatlidir. Soru sormaya, sorunlarý yeniden ele almaya çalýþanlarý cesaretlendirir; eski çözüm yollarýna yeni bir bakýþ getirir, yaratýcýlýk ve yenilikleri cesaretlendirir. Bireyselleþtirilmiþ etki Çalýþanlara kiþisel dikkat kazandýr, çalýþanlarýn her birine rehberlik e- der. Çalýþanlarýn potansiyellerini geliþtirmeleri ve geliþmeleri için yeni fýrsatlar yaratýr, her çalýþanýn istek ve gereksinmelerini dikkate alýr. Bass, 1990 ile Metcalfe & Metcalfe, 2000'dan düzenlenerek oluþturulmuþtur. Farklý yazarlarca Tablo 1 de olduðundan daha farklý isimlerle boyutlandýrýlsa da dönüþümcü liderlik genellikle bu dört boyutu kapsayacak þekilde ele alýnmaktadýr. Dönüþümcü lider, vizyon ve misyonuyla karizmatik ö- zelliklere sahiptir, yüksek beklentileri ile ilham olur; araþtýrýcý, problem çözücü, yaratýcýdýr ve çalýþanlarýna destek olur. Zaman zaman dönüþümcü liderlikle ayný anlamda da kullanýlan karizma, dönüþümcü liderliðin i- çinde kapsamlý bir yer tutar ve onun önemli bir bileþenidir (Bass, 1985; Collet & Furham, 1995). Karizmatik liderler çalýþanlar için baþarý ve hünerin temsilcileridir. Karizma, yöneticiyi liderden ayýran önemli bir ögedir ve karizmatik liderler çekicilikleriyle çalýþanlarýn yoðun sevgi ve saygýsýný kazanýrlar (Bass, 1985). Kaldý ki karizmatik otorite kural veya geleneklerden kaynaklanmaz, liderin kiþisel özelliklerindeki gücüyle yasallaþýr (Humphreys, 2000). Diðer taraftan dönüþümcü liderliðin karizma veya idealleþtirilmiþ etki boyutu yüksek ahlâk ve etik standartlarýyla karakterize edilir. Dönüþümcü lider bütünlük ve dürüstlük gibi deðerleri merkeze alýr. Normlar iyi, doðru ve güzeli belirler ve bu iyi, güzel ile doðru etik liderliðin kalbidir (Bass, 1990). Hitt ve Keats e (1992) göre dönüþümcü liderliðin üç aþamasýndan birincisi yaratýcýlýk ve sezgili olmayý gerektiren vizyon yaratmadýr. Bu durumda örgütün kültürü vizyonla aþýlanýr ve ikinci ile üçüncü aþama için temel oluþturulur. Ýkinci aþamada çalýþanlarýn adanmasý saðlanmaya çalýþýlýr. Ü- çüncü aþama ise deðiþimin kurumsallaþmasýný kapsar. Bu aþama yeni bir kültür þekillendirme ve güçlendirmeyi vurgular ve iletiþim, karar verme ile problem çözme, seçim, deðerlendirme ve ödül sistemi bunlara hizmet eder. Kaldý ki Bass (1990) dönüþümcü liderlerin var olan kültürü korumaktansa deðiþtirmeye çalýþmalarýný vurgular. Bu doðrultuda lider ilk o- larak deðiþime inanýr ve çalýþanlarý inandýrýr. Ýkinci olarak çalýþanlarý viz-

5 SAHÝN / Okul Müdürlerinin Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stilleri ile Okul Kültürü Arasýndaki Ýliþkiler yon geliþtirmeye dâhil eder. Üçüncü olarak vizyona adanma için harekete geçer (Leithwood, 1992). Dönüþümcü liderlik, eðitim alanýnda 1980 lerden sonra geliþmiþ ülkelerde okullarý yeniden yapýlandýrma çabalarýyla birlikte gündeme gelmeye baþlanmýþtýr (Leithwood, Jantzi & Steinbach., 1999). Dönüþümcü liderliðin merkezinde öðretmenler, aileler ve öðrencilerin iþ birliði vardýr ve onlar birlikte iþ birlikli okul kültürünü yapýlandýrýrlar. Leithwood (1992) okullarda dönüþümcü liderlerin üç temel amacýný (i) iþ birlikli ve profesyonel bir kültür geliþtirme, (ii) öðretmen geliþtirme ve (iii) öðretmenlerin daha etkili sorun çözmelerine yardým etme þeklinde belirlemiþtir. Bu doðrultuda okulun bakýþ açýsýný kararlara yansýtan lider, amaçlarý netleþtirir, çalýþanýn izole olmasýný azaltýr, öðretmen adanmasýný canlandýrýr, çalýþanlarýn geliþmesini destekler, kültürel normlar, deðerler ve inançlar hakkýnda sýký iletiþim saðlar, çalýþan ve öðrencilerin baþarýlarýný kutlar. Öte yandan sýnýf uygulamalarýna yardým eden dönüþümcü okul yöneticisinin öðretim yöntem ve teknikleri ile okulun diðer gereksinimleri konusunda yeterli olmasý zorunludur. Bunun yanýnda iyi bir yardýmcý personele sahip olan öðretim yöneticisi önceden sýnýfta neleri, hangi konularý öðreteceðini bilir ve acil ve tehlikeli bir durum olmadýkça bu görevini sürdürür (Leithwood et al., 1999). Dönüþümcü lider, çalýþan adanmasý ve güdülenmesini doðrudan etkiler ve deðiþim için gerekli olan ekstra çabanýn harekete geçirilmesini saðlar (Leithwood et al., 1999). Okullarda yapýlan araþtýrmalarda dönüþümcü liderliðin iþ doyumu, adanma ve etkililik üzerinde etkileri olduðu görülmüþtür. Dönüþümcü liderlik örgütsel öðrenme, geliþme, etkililik, iklim ve kültür, öðretmen morali ve öðrenci baþarýsýný olumlu etkiler (Deal, 1995; Griffith, 2004; Hitt & Keats, 1992; Lawrence, 2000; Leithwood et al., 1999; Leithwood & Jantzi 1997; Ross & Gray, 2004; Shivers, 1999). Cormier in (1997) araþtýrmasýnda ise dönüþümcü liderlik ve karar vermeye öðretmen katýlýmý arasýnda önemli bir iliþki bulunmuþtur. Yine Lesney in (1997) araþtýrmasý okullarda baþarý saðlanmasý için dönüþümcü liderliðin uygulanmasý gerektiði sonucunu ortaya koymuþtur. Buna karþýn Floyd (1999) tarafýndan yapýlan araþtýrmada dönüþümcü liderlik ve paylaþýlan okul misyonu arasýnda önemli bir iliþki bulunurken, dönüþümcü liderlik ve öðrenci baþarýsý arasýnda önemli bir i- liþki bulunamamýþtýr. Görüldüðü üzere dönüþümcü liderlik etkili bir liderlik stilidir ve araþtýrmalara göre iþ doyumu, adanma ve etkililik saðlamada katkýlarý vardýr. Ayrýca dönüþümcü liderliðin merkezinde öðretimsel liderliðin bulunmasý (Leithwood et al., 1999) bu liderliðin okullardaki önemini artýrmaktadýr.

6 370 KURAM VE UYGULAMADA EÐÝTÝM BÝLÝMLERÝ Sürdürümcü Liderlik Bu baþlýk altýnda sürdürümcü liderliðin tanýmý ve boyutlarý açýklanmaya çalýþýlacak, kavram bütünüyle tartýþýlacaktýr. Okul örgütlerinde sürdürümcü liderlik üzerinde durulup bu konuda yapýlan araþtýrma sonuçlarýna deðinildikten sonra dönüþümcü ve sürdürümcü liderlik bir arada ele alýnacaktýr. Sürdürümcü liderlik, liderin kontrolünde hizmetle ödülün karþýlýklý deðiþimine dayanýr (Leithwood, 1992; Liontos, 1992; Miner, 1992). Bu liderler çalýþanlarla ekonomik, politik ve psikolojik alýþ veriþ içindedirler. Bu liderler örgütün para, insan becerileri, materyal ve teknoloji gibi fiziksel kaynaklarýný iþletirler ve çalýþanlarýn alt düzey gereksinimlerini karþýlarlar (Koppang, 1996). Yapýlan iþe göre ödül verirler, mevcut uygulamaya yönelerek eksiklikleri izlerler ya da pasif davranarak sorunlara zamanýnda eðilmezler. Çalýþanlarla yalnýzca iþ iliþkileri kurarak onlardan itaat beklerler (Parkman, 2001) ve statükonun devamýný saðlarlar (Lawrence, 2000). Sürdürümcü lider güç kullanýr ve güç, liderin biricik servetidir. Burns, güce göre iliþkilerin oluþumuna baðlý olarak dönüþümcü ve sürdürümcü liderlik türleri arasýnda ayrým yapmaktadýr. Olaðan iþler için reçete sunan sürdürümcü liderler örgütte ödülle cezanýn kontrolünü saðlarlar ve çalýþanlarla yapmýþ olduklarý anlaþmaya baðlý olarak onlarýn baþarýlý olup olamayacaðýna odaklanýrlar (Burns, 1978 den aktaran Bass, 1990). Yine Burns e göre sürdürümcü liderlikte baþarý, liderin ödülü önerme ve sunma yeteneðine dayalýdýr. Bu tip liderlik takasla iþleri sürdürmede kýsa dönemli etkililik saðlar (Burns, 1978 den aktaran Parkman, 2001). Bu açýklamalar doðrultusunda sürdürümcü liderliðin boyutlarý Tablo 2 de verilmektedir. Tablo 2 Sürdürümcü Liderliðin Boyutlarý Koþullu ödül Beklentiye göre yönetim (aktif) Beklentiye göre yönetim (pasif) Çabalarýn karþýlýðýný verir, iyi performansý ödüllendirir, baþarýlarý takdir eder. Ölçüt ve kurallardan sapmalarý araþtýrýp izler ve kusursuz eylemde bulunur. Ölçütlere karýþmaz ve ölçüt geliþtirmez. Sorun ortaya çýktýðý zaman ilgilenir. Bass, 1990 ile Metcalfe & Metcalfe, 2000'den düzenlenerek oluþturulmuþtur. Görüldüðü üzere sürdürümcü liderler ödül ve disiplinle koþullu güçlendirme, olumlu aktif ile olumsuz pasif beklentiye göre yönetim davranýþý gösterirler (Metcalfe & Metcalfe, 2000). Olumlu beklentiye göre çalýþanlarýn performanslarýný izleyip hatalarýný düzeltirler. Olumsuz beklentiye göre çalýþan hatalarýný dikkat çekici pozisyona gelinceye kadar pasif bir þekilde izlerler ve sonunda olumsuz eylemlerle düzeltmeye kalkýþýrlar. Koþullu ödül boyutunda liderler hizmet karþýlýðýnda net ve açýk bir bi-

7 SAHÝN / Okul Müdürlerinin Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stilleri ile Okul Kültürü Arasýndaki Ýliþkiler çimde ödüller sunarlar. Hizmetlerin karþýlýðýnda kaynak ödeneði, görevlendirme ve danýþmanlýk gibi yarar saðlayýcý eylemlerde bulunurlar (Bass & Steidlmeier, 1998). Koþullu ödül iyi yapýlan iþin övülmesi ile para ödülü, ikramiye ya da terfi önermek gibi iki biçimde görülür. Koþullu cezaya ise normlardan sapma durumunda çeþitli biçimlerde yer verilir (Bass, 1985). Alanyazýnda koþullu ödül boyutu, bireysel destek boyutunun bir parçasý olarak da görülmektedir (Leithwood et al., 1999). Sürdürümcü liderlik davranýþý doðasý gereði yüksek düzeyde güdülenme, iþ doyumu ve adanmayý saðlayýcý özelliðe sahip bir liderlik stili deðildir. Bu liderler çalýþanlarýn temel gereksinimleri üzerine yoðunlaþýp bunlarý bilirler ve gerekli çabayý gösterirlerse bu istekleri karþýlarlar (Bass, 1985; Leithwood et al., 1999; Slater, Goldring, Bolman, Thurston & Crow, 1994). Yine belirtildiði üzere Maslow un geliþtirmiþ olduðu gereksinim hiyerarþisinde (Maslow, 1954 den aktaranlar Nguyen, 2002 ve Lucas, 2001) yalnýzca temel gereksinimler üzerine yoðunlaþan sürdürümcü lider, öðretmenlerin belirli düzeyde güdülenmesini saðlayabilir. Kaldý ki a- raþtýrmalar incelendiðinde, sürdürümcü liderlerin çoðu otokratik liderlik özelliði gösterirler (Bass, 1990; Ingram, 1997) ve çalýþanlarýn daha fazla çaba göstermesi, etkililik ve iþ doyumu konularýnda yeterince etkili deðildirler (Ingram, 1997). Sürdürümcü liderliðin pasif beklentiye göre yönetim boyutu ekstra çaba, iþ doyumu ve lider etkililiðiyle negatif, aktif beklentiye göre yönetim boyutu pozitif iliþkiye sahiptir (Leithwood et al., 1999; Nischan, 1997). Baþka bazý araþtýrmalara göre ise koþullu ödül boyutu dýþýnda ekstra çaba, iþ doyumu, lider etkililiði ve örgütsel öðrenme ile adanma üzerinde sürdürümcü liderlik olumlu bir etkiye sahip deðildir (Gustafson, 2002). Kessler in (1993) araþtýrmasýna göre de sürdürümcü liderler çalýþanlarýn iþ doyumunu çok az etkilerler. Yine araþtýrma sonuçlarýna göre dönüþümcü liderler sürdürümcü liderlerden daha çok etkilidirler (Ingram, 1997; Bass, 1990). Anthony nin (1994) araþtýrmasýna göre de sürdürümcü liderlik çalýþan devamsýzlýðý ile görevden ayrýlmayý artýrmaktadýr ve dönüþümcü liderliðin örgütlerde geliþtirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte yurt dýþýnda yapýlan araþtýrmalarda görüldüðü gibi (Floyd, 1999; Ingram, 1997; Mestinsek, 2000; Ronneberg, 2000; Shivers, 1999) okul müdürleri sürdürümcü liderlik stilinden daha çok dönüþümcü liderlik stilini sergilemektedirler. Türkiye de ise Karip (1998) ve Çelik (1998) tarafýndan yapýlan araþtýrmalarda okul müdürlerinin her iki liderlik de stilini yüksek düzeyde gösterdikleri, ancak dönüþümcü liderlik stilinin sürdürümcü liderlik stiline göre daha yaygýn olduðu ileri sürülmektedir. Ancak Karip in (1998) araþtýrmasýnda müdür yardýmcýlarýnýn algýlarýna göre devlet okullarýndaki okul müdürlerinin daha çok sürdürümcü liderlik stilini sergiledikleri ifade edilmektedir.

8 372 KURAM VE UYGULAMADA EÐÝTÝM BÝLÝMLERÝ Öte yandan bazý araþtýrmacýlar da her iki liderliðin birlikte uygulanmasýnýn daha olumlu sonuçlar getireceði konusuna iþaret etmektedirler (Barnett, 2003; Bass & Steidlmeier, 1999; Bogss, 1992; Gustafson, 2002; Hall, 1999; Karip, 1998; Keçecioðlu, 1998; Leithwood, 1992). Bu baðlamda Çelik in (1998) araþtýrmasýnda dönüþümcü liderlik ile sürdürümcü liderlik arasýnda pozitif yönde bir iliþki bulunmuþtur. Nicholls a göre (1994) de ilham verici liderlik özellikleri kullanýlarak sürdürümcü liderlere deðiþim ve dönüþüm için gerekli olan özellikler kazandýrýlabilir. Bu anlamda rutin iþleri yürütme, örgütün ve çalýþanlarýn temel gereksinimlerini karþýlama açýsýndan sürdürümcü liderlik, yüksek düzeyde adanmýþlýk, iþ doyumu ve etkililik saðlama açýsýndan dönüþümcü ve sürdürümcü liderliðin birlikte uygulanmasý daha yararlý olabilir. Bu alt baþlýk altýnda örgütsel kültürünün tanýmý üzerinde durularak kavram açýklanmaya çalýþýlacak ve okul kültürünün okullardaki etkisi araþtýrmalardan söz edilerek tartýþýlacaktýr. Örgütsel kültürün tanýmlanmasý zor ve karmaþýktýr. Rousseau (1990) i- nançlarý, deðerleri ve duygularý kültürel merkez olarak alýr ve onlarýn kültürün doðasýnda olduðunu belirtir. Bu baðlamda örgütsel kültürü; varsayýmlar, deðerler, düþünceler, duygular, normlar ve etkinlik örüntüleriyle toplumsal bir süreç olarak ele alýr. Örgütsel kültürün tanýmlarýna bakýldýðýnda, tanýmlarýn temelinde davranýþ örüntülerini düzenleyen inançlar, paylaþýlan deðerler ve düþüncelerin olduðu görülmektedir. Buna göre örgüt kültürünü örgütteki düþünce ve davranýþ kalýplarýný etkileyerek düzenleyen inançlar, deðerler, politikalar, beklentiler, gelenekler, algý ve duygu birliði þeklinde tanýmlamak olanaklýdýr. Kültürün fiziksel varlýðýnýn olmayýþý taným ve açýklamalara bakarak örgütsel kültürü anlamayý zorlaþtýrsa da (Deal, 1995) kültürün önemli bir bölümü günlük davranýþ ile inançlardan oluþur ve kültürün yaþam akýþýnda görünmeyen derin bir etkisi vardýr (Miller & Dess, 1996). Bu doðrultuda örgütsel kültürün özellik ve iþlevleri arasýnda, örgütü diðerlerinden ayýran farklarý belirleme, örgütsel baðlýlýðý geliþtirme, davranýþlarda tutarlýlýðý artýrma, anlam yaratýcýsý ve denetim mekanizmasý olma, çalýþanlara kimlik duygusu kazandýrma, örgütsel çýkarlarý üstün tutma, doðruyu ve yanlýþý belirleme, neyin nasýl yapýlacaðý ve neyin önemli olduðu konusunda uygun standartlar saðlama, sosyal bir yapýþtýrýcýlýk rolüyle sistemin dengesini güçlendirme gibi ögeler yer almaktadýr (Harris, 1985; Masland, 1985; Newstrom & Davis, 1997; Yýldýrým, 1997). Bu doðrultuda örgütsel kültürün iþlev ve özellikleri örgüt için yaþamsaldýr denebilir. Kültür kavramý diðer örgütlerde olduðu gibi okullarda da etkililik için dikkat çeken bir konu olmuþtur lerde örgütsel kültürün performans

9 SAHÝN / Okul Müdürlerinin Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stilleri ile Okul Kültürü Arasýndaki Ýliþkiler üzerindeki etkisi araþtýrýlmaya baþlanmýþ, örgütsel baþarý ve mükemmellik güçlü bir kültür üzerine dayandýrýlmýþtýr (Lawrence, 2000; Sarwono, 1990). Okullarda kültürel baðlantý oluþturan ögeler; öðrenme için akýþkan bir atmosfer oluþturma, öðretmen ve öðrenciler için yüksek beklentiler oluþturma, okul düzeyinde amaç belirleme, programý ve öðretimi denetleyen öðretim liderliðini saðlama, okul içinde iletiþimi etkili kýlma, aile ve çevrenin desteðini yapýlandýrma gibi konularý kapsamaktadýr (Slater et al., 1994). Ayrýca okullarda öðretim deneyimi, öðrenme ve öðretim iþ birlikli süreçlerdir ve öðrencilere yakýn olma, akademik mükemmellik i- çin uðraþma, yüksek isteklilik, davranýþ ve iletiþimde açýklýk, meslektaþlarla iyi geçinme gibi ögeler okul kültürünün temelinde yer alýr (Hoy & Miskel, 1996). Yine Ingram a (1997) göre okullarda tartýþýlarak uzlaþýya varýlan ve bütün öðrencilerin öðrenebileceði inancýný yansýtan bir felsefe ve vizyon belirlenmelidir. Okul ve diðer örgütlerde yapýlan araþtýrmalar incelendiðinde örgütsel kültürün adanma, güdülenme gibi önemli örgütsel deðiþkenler üzerinde etkisi olduðu görülmektedir. Örgüt kültürü ile çalýþanlarýn adanmasý, güdülenmesi, iþ doyumu, iletiþimi, iþ birliði, etkililiði ve örgütsel baþarý a- rasýnda pozitif yönde önemli bir iliþki vardýr (Doran, 1996; Jones, 1998; Nnadozie, 1993; Nystrom, 1993; Reames, 1997; Sarwono, 1990). Ng (1994) tarafýndan yapýlan araþtýrmada ise örgütsel kültür, doðrudan veya dolaylý olarak istenen ve istenmeyen çalýþan davranýþlarýný etkilediði için güçlü bir okul kültürü oluþturulmalýdýr. Nitekim Nystrom un (1993) a- raþtýrmasýnda zayýf örgütsel kültürün olduðu örgütte çalýþanlar daha az a- danmýþlýk duygusu yaþarlar ve iþ býrakmaya daha çok istekli olurlar. Öte yandan Sarwono nun (1990) araþtýrmasýna göre güçlü örgütsel kültürün olduðu örgütlerde deðiþime uyum daha düþük düzeyde gerçekleþmektedir ve diðer araþtýrmalarýn aksine örgütsel kültürle iþ doyumu arasýnda da negatif bir iliþki vardýr. Örgütsel kültürün oluþturulmasýnda ve geliþtirilmesinde diðer etkenlerle birlikte liderin önemli bir yeri vardýr. Bu baðlamda örgütsel kültür ve liderlik arasýnda önemli bir baðlantý vardýr ve okul baþarýsýna en çok liderlik davranýþlarý, daha sonra da kültür etki etmektedir (Harrison 2000). Liderin temel görevi okul kültürünü biçimlendirmek, geliþtirmek ve devamlý hâle getirmektir (Bush, 1995; Slater et al., 1994; Yean & Lim, 2001). Schein e göre gerçek lider kültürün yaratýcýsý ve yöneticisidir ve bir lideri eþsiz yapan kültür ve iþ yapma yeteneðidir (Lawrence, 2000). Bu doðrultuda yönetimin iþi okul ve sýnýf kültürü oluþturmadýr. Öðretmen ve öðrencileri öðretime hazýr hâle getirmek için okul yöneticisi öðretmen deðerlendirme, personel geliþtirme gibi etkinliklere giriþerek a- danma ve uyumu saðlayýcý okul kültürü oluþturur. Ayný zamanda yöneti-

10 374 KURAM VE UYGULAMADA EÐÝTÝM BÝLÝMLERÝ ciler öðretmenlerin enerjilerini, yüksek düzeyli düþünme ve sorun çözme becerilerini geliþtirebilecek etkinliklere yer veren kültürü de yapýlandýrýrlar (Slater et al., 1994). Ayrýca saðlýklý bir okul kültüründe liderler öðretmenlerin moral ve güdülenmesine dikkat ederler ve öðretmenler okulun amaçlarý ve misyonuyla güdülenirler (Holmes, 1993). Dönüþümcü liderlikle örgütsel kültürün ortak noktalarý vizyon, amaçlar ve inançlardýr (Bennis, 1986). Bu baðlamda da dönüþümcü liderler örgütün felsefe, sistem ve kültürüyle ilgilenirler (Gibson vd., 1997). Leithwood ve arkadaþlarýna (1999) göre de örgütsel iklim ve kültür dönüþümcü liderliðin bir parçasýdýr ve okullarda yapýyý kurma ile okul kültürünü yapýlandýrma, dönüþümcü liderliðin önemli ögelerindendir. Dönüþümcü liderler örgütsel etkililik için daha güçlü bir kültüre sahip olma gereði duyarlar (Yean & Lim, 2001). Sürdürümcü liderlik örgütsel kültür içinde otorite, bürokrasi ve yasal güce dayalýdýr (Parkman, 2001). Çalýþanlar ödül beklentisi veya ceza korkusuyla hareket ederler ve lider ödül ile cezanýn kontrolünü saðlar (Bass, 1990). Bu arada tutum, norm ve düþünme becerileriyle uðraþmazlar. Onlar daha düþük düzeydeki güvenlik, güven ve baðlýlýk gibi gereksinimleri karþýlamaya çalýþýrlar (Ingram, 1997). Dönüþümcü liderliðin sürdürümcü liderliðe göre okul kültürü üzerinde daha etkili olduðu görülmektedir. Kaldý ki Lucas ve Wayne (2003), Miles (2002), Lucas (2001), Lock (2001) ve Bonar ýn (2000) araþtýrmalarýna göre dönüþümcü liderlik ile örgüt kültürü arasýnda pozitif bir iliþki vardýr. Bazý araþtýrmalarda sürdürümcü liderlik ile okul kültürü arasýnda iliþki bulunmasýna karþýn bazý araþtýrmalarda da iliþki bulunamamýþ ya da negatif bir iliþki bulunmuþtur. Sueki nin (1998) araþtýrmasýnda dönüþümcü liderlik ile örgütsel kültür arasýnda pozitif bir iliþki varken sürdürümcü liderlik ile bir iliþki bulunamamýþtýr. Marks ýn (2000) araþtýrmasýnda yönetici görüþlerine göre okul kültürü ile dönüþümcü liderlik arasýnda pozitif, sürdürümcü liderlik ile okul kültürünün boyutlarý arasýnda negatif bir iliþki vardýr. Öðretmenlerin görüþlerine göre de okul kültürü ile hem dönüþümcü hem de sürdürümcü liderlik davranýþ stilleri arasýnda pozitif yönlü bir iliþki vardýr. Hall ün (1999) araþtýrmasýna göre de yüksek düzeyde vizyoner ve yönetici merkezli liderlik özelliði gösteren ilköðretim okullarý müdürlerinin okullarý daha güçlü bir kültüre sahiptir. Görüldüðü üzere okul kültürü adanma, iþ doyumu ve etkililik bakýmýndan önemli bir ögedir ve okul liderinin güçlü bir okul kültürü oluþturmada önemli bir rolü vardýr. Bu anlamda güçlü okul kültürü oluþturmada dönüþümcü liderlik daha etkilidir ve sürdürümcü lider dönüþümcü liderin gösterdiði etkiyi her durumda gösterememektedir.

11 SAHÝN / Okul Müdürlerinin Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stilleri ile Okul Kültürü Arasýndaki Ýliþkiler Okul müdürlerinin dönüþümcü ve sürdürümcü liderlik stilleri ile okul kültürü arasýndaki iliþkileri ele alan bu araþtýrmada; ilköðretim okulu müdür ve öðretmenlerinin algýlarýna göre, okul müdürlerinin hangi liderlik stilini daha çok sergiledikleri, okullarýndaki kültüre iliþkin düþüncelerinin nasýl olduðu ve liderlik stilleri ile okul kültürü arasýndaki iliþkilerin neler olduðu saptanmaya çalýþýlarak bu doðrultuda önerilerin geliþtirilmesi amaçlanmýþtýr. Yöntem Evren ve Örneklem Araþtýrmanýn evrenini öðretim yýlýnda Ýzmir Büyükþehir Belediyesi sýnýrlarý içinde bulunan 364 resmî ÝÖO, resmî MLO (Müfredat Lâboratuar Okulu) ve özel ilköðretim okulu oluþturmaktadýr. Araþtýrmanýn örneklemi az bireyli tabakalar ile çok bireyli tabakalardan alýnan örneklerin ana kitleyi temsil yeteneði farklý oranlarda olan (Baloðlu, 2002) oransýz tabakalý örnekleme yöntemiyle belirlenmiþ ve 50 ilköðretim okulu uygulama kapsamýna alýnmýþtýr. Bu okullarda 646 sý kadýn ve 304 ü erkek olmak üzere toplam 950 öðretmen örneklem kapsamýna alýnýrken, sayýlarýnýn az olmasý nedeniyle 5 i kadýn 45 i erkek toplam 50 okul müdürünün tamamý örneklem kapsamýna alýnmýþtýr. Evreni temsil eden MLO dýþýnda 321 resmî ilköðretim okulundan 36 sý, 16 resmî MLO dan 7 si ve 27 özel ilköðretim okulundan 7 si evreni temsil edecek biçimde yansýz olarak belirlenmiþtir. Örneklem grubunun o- kul, müdür ve öðretmen daðýlýmý Tablo 3 te verilmektedir. Tablo 3 Örneklemi Oluþturan Okullarda Müdür ve Öðretmen Daðýlýmý Okul Türü Resmî ÝÖO Resmî MLO Özel ÝÖO Toplam Okul Müdürü n % Öðretmen n % Tablo 3 de görüldüðü gibi örnekleme alýnan 50 ilköðretim okulundaki öðretmenlerin % 72.3 ü MLO dýþýndaki resmî ilköðretim okullarýnda, % 16.2 si resmî MLO da ve % 11.5 i ise özel ilköðretim okullarýnda görev yapmaktadýr. Veri Toplama Araçlarý Bu araþtýrmada veriler, araþtýrmacý tarafýndan geliþtirilen Kiþisel Bilgiler Formu, Okul Müdürlerinin Liderlik Stilleri ve Okul Kültürü Ölçeðinden o-

12 376 KURAM VE UYGULAMADA EÐÝTÝM BÝLÝMLERÝ luþan envanter ile toplanmýþtýr. Kiþisel Bilgi Formunda uygulama kapsamýnda yer alan öðretmen ve okul müdürlerinin bireysel ve meslekî özelikleri ile çalýþtýklarý okulun bazý özelliklerini ele alan kapalý uçlu sorulara yer verilmektedir. Bu bölümde yer alan kiþisel ve meslekî özellikler ile okul özellikleri hakkýndaki sorular araþtýrmanýn problemine uygun bir biçimde alanyazýn taramasý, görüþmeler ve deneyimlerden yararlanýlarak titizlikle seçilmiþtir. Anket formu bütünlüðü içinde bu konuda uzman görüþü alýnmýþtýr. Okul Müdürlerinin Liderlik Stilleri ve Okul Kültürü ölçeklerinin genel çerçevesinin çizilebilmesi amacýyla ilk aþamada alanyazýn taramasý yapýlmýþtýr. Konuyla doðrudan ya da yakýndan ilgili ölçekler incelenmiþtir. Ayrýca ölçek maddelerine temel oluþturmak üzere ilköðretim okullarýnda çalýþmakta olan öðretmen ve yöneticilerle görüþmeler yapýlmýþ, kabul eden öðretmen ve okul müdürlerine okul müdürlerinin tutumlarýna ve okullarýndaki ortama iliþkin olarak kompozisyon yazdýrýlmýþtýr. Bu þekilde uygulayýcýlardan yararlanýlarak ölçek yargý maddelerinin uygulamayý yansýtmasý bakýmýndan tutarlý olmasýna özen gösterilmiþtir. Alanyazýn taramasý doðrultusunda bu görüþme ve kompozisyonlardan ortaya çýkan maddeler yardýmýyla ölçek formlarý hazýrlanmýþtýr. Ölçeklerle ilgili uzman görüþleri alýnmýþ, ölçekler tekrar öðretmenlere inceletilerek maddelere iliþkin görüþlerinden yararlanýlmýþ ve anket formu bir dil bilimciye inceletilmiþtir. Ölçeklerin geçerliðini saðlamak için uzman görüþü dýþýnda, ön deneme sonrasý ölçeklerin yapý geçerliðinin saðlanmasý ve alt ölçeklerin oluþturulmasý için faktör çözümlemesi yapýlmýþtýr. Beþli Likert tipi ölçek olan Okul Müdürlerinin Liderlik Stilleri Ölçeði, hiçbir zaman ile her zaman arasýnda derecelendirilmiþtir. Ölçekte bulunan ve 24 yargý maddesinden oluþan dönüþümcü liderlik ölçeði tek boyutta kendini gösterirken, 12 yargý maddesinden oluþan sürdürümcü liderlik ölçeði statükocu ve otokratik lider olmak üzere iki boyuta ayrýlmýþtýr. Ölçekte boyutlara düþen örnek yargý maddeleri Tablo 4 te verilmektedir. Tablo 4 Dönüþümcü Liderlik ve Sürdürümcü Liderliðin Boyutlarýna Düþen Örnek Yargý Maddeleri Dönüþümcü Liderlik Öðrenci sorunlarýnýn çözümüne farklý yönlerden bakmamýzý saðlar. Her bir öðretmenin okulla ilgili farklý isteklerini karþýlamaya çalýþýr. Sürdürümcü Statükocu Liderlik Ýþleyiþle ilgili aksaklýklarý zamanýnda düzeltmeye çalýþýr. Derslerin alýþýlageldiði gibi iþlenmesinden memnundur. Sürdürümcü Otokratik Liderlik Okulda yapýlacak her türlü eðitsel veya sosyal uygulamalarla ilgili olarak mutlaka onayýnýn alýnmasýný ister. Beklentileri dýþýnda davranan öðretmenlere yasa ve yönetmelikleri hatýrlatýr.

13 SAHÝN / Okul Müdürlerinin Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stilleri ile Okul Kültürü Arasýndaki Ýliþkiler Tablo 4 te dönüþümcü liderlik ve sürdürümcü liderliðin boyutlarýna düþen örnek yargý maddeleri görülmektedir. Ölçeðin güvenirlik katsayýlarý hesaplanmýþ ve dönüþümcü liderlik ölçeðinde Cronbach Alpha=.96, sürdürümcü liderlik ölçeðinde Cronbach Alpha=.79 olarak bulunmuþtur. Alt ölçeklerin iç tutarlýlýðýný belirlemek için de Cronbach Alpha=.60 ve.83 olarak belirlenmiþtir. Yine beþli Likert tipi olan Okul Kültürü Ölçeði hiç katýlmýyorum ile tamamen katýlýyorum arasýnda derecelendirilmiþ ve iþ birlikli okul kültürü, eðitsel geliþme kültürü, sosyal eðitsel kültür ve geleneksel kültür olmak üzere dört boyuta ayrýlmýþtýr. Okul Kültürü Ölçeðinin boyutlarýna iliþkin örnek yargý maddeleri Tablo 5 te verilmektedir. Tablo 5 Okul Kültürü Ölçeðinin Boyutlarýna Ýliþkin Örnek Maddeler Ýþ Birlikli Kültür Okulda iþ birliði içinde çalýþýlýr. Çalýþanlar okul dýþýndan gelebilecek olumsuz etkilere karþý birlikte hareket ederler. Eðitsel Geliþme Kültürü Öðretmenler ders saatleri dýþýnda eðitim-öðretimi geliþtirmeye yönelik çalýþmalar yaparlar. Öðretmenler meslekî olarak kendilerini geliþtirirler. Sosyal Eðitsel Kültür Öðrencilerin katýldýðý bilimsel ekinlikler düzenlenir. Okulda öðrenciler için düzenlenen sosyal etkinlikler yeterli deðildir. Geleneksel Kültür Sýnýfta geleneksel öðretim yöntem ve teknikleri kullanýlýr. Okulda aþýrý kuralcý davranýlýr. Tablo 5 te boyutlara iliþkin örnek yargý maddeleri verilen ve 48 maddeden oluþan Okul Kültürü Ölçeðinin güvenirlik katsayýlarý hesaplanmýþ ve Cronbach Alpha=.94 olarak bulunmuþtur. Alt ölçeklerin iç tutarlýlýklarý.59 ve.94 arasýnda belirlenmiþtir. Ölçekte yer alan olumsuz maddeler ters kodlanarak çözümlenmiþtir. Ýþlemler Anketin yanýtlanmasý aþamasýnda, Ýzmir Millî Eðitim Müdürlüðünden izin alýnarak araþtýrmacý tarafýndan araþtýrma sýnýrlarý kapsamýnda istekli öðretmenlere ölçek býrakýlýp bir süre sonra toplanarak ya da ölçeklerin o- kunmasý sýrasýnda okul müdürleri ve öðretmenlerle birlikte olunarak ölçek uygulamasý yapýlmýþtýr. Bu anlamda uygulama her okulda yüz yüze görüþülerek gerçekleþtirilmiþtir. Okul müdürleri ve öðretmenlere ölçek hakkýnda bilgi verildikten sonra, ölçek verilen öðretmenlerin ilgili ve istekli olmalarýna dikkat edilmiþtir. Evreni temsil edecek biçimde okullarýn statüsü, sosyoekonomik yapýsý gibi ögelere dikkat edilerek toplam 50 o- kula gidilmiþ; genellikle okul müdürü ve öðretmenlerin araþtýrmaya ilgisinin yüksek olduðu görülmüþtür. Okulunda uygulamaya izin veren 50

14 378 KURAM VE UYGULAMADA EÐÝTÝM BÝLÝMLERÝ müdüre uygulanan anketlerin tamamý, geçerli olacak þekilde geri dönmüþ ve deðerlendirmeye alýnmýþtýr. Tablo 6 Anket Uygulanan Öðretmenlerin Daðýlýmý Okul Statüsü Resmî ÝÖO MLO Özel ÝÖO Toplam Okul Sayýsý Toplam Öðretmen Anket Verilen Öðretmen % Geri Dönen Anket % Geçersiz Anket % Geçerli Anket % Tablo 6 da görüldüðü gibi örneklem grubu olarak seçilen okullar için 1235 öðretmene anket daðýtýlmýþtýr. Daðýtýlan anketlerden 1005 i % 81.4 gibi yüksek bir oranla geri dönmüþtür. Geri dönen bu anketlerin 55 i deðiþik gerekçelerle iptal edilmiþ, deðerlendirmeye alýnmamýþ ve sonuçta 950 anket iþleme tâbi tutulmuþtur. Anketten elde edilen veriler SPSS paket programýna yüklenmiþ, alt problemlerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma, Pearson Momentler Çarpýmý Korelasyon (r) ve t testi kullanýlmýþtýr. Bulgular Ýlköðretim okulu müdürleri ile öðretmenlerinin, okul müdürlerinin dönüþümcü ve sürdürümcü liderlik stillerine iliþkin algýlarýnýn daðýlýmý ve t testi sonuçlarý Tablo 7 de verilmektedir. Tablo 7 Ýlköðretim Okulu Müdürleri ile Öðretmenlerinin, Okul Müdürlerinin Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stillerine Ýliþkin Algýlarýnýn Daðýlýmý ve t Testi Sonuçlar Kaynak Dönüþümcü Liderlik Sürdürümcü Liderlik Sürdürümcü Statükocu Liderlik Sürdürümcü Otokratik Liderlik Görev Türü Öðretmen Okul Müdürü Öðretmen Okul Müdürü Öðretmen Okul Müdürü Öðretmen Okul Müdürü Tablo 7 ye göre okul müdürlerinin dönüþümcü liderliðe daha çok olmak üzere her iki liderliðe iliþkin algýlarý öðretmenlere göre daha yüksek bir ortalamaya sahiptir. Sürdürümcü liderliðin statükocu lider boyutunda o- kul müdürlerinin, otokratik lider boyutunda öðretmenlerin algý ortalamasý daha yüksektir. Dönüþümcü liderlik stilinde öðretmen algýlarýnýn.93 standart sapmayla daha homojen olduðu görülmektedir. N X SS SD t * * * p<0.05 Gruplar homojen olmadýðý için ayrý varyans (separete/variance) t testi deðerine bakýlmýþtýr (Ergün, 1995)..47

15 SAHÝN / Okul Müdürlerinin Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stilleri ile Okul Kültürü Arasýndaki Ýliþkiler Aralarýndaki farký belirlemek için yapýlan t testi sonucunda okul müdürü ve öðretmen algýlarý arasýndaki fark hem dönüþümcü ve hem de sürdürümcü liderlik stilinde önemlidir [dönüþümcü liderlik, SD=998, t(38.18)= 3.30, p<0.05; sürdürümcü liderlik, SD=998, t(2.40)=1.96, p<0.05]. Sürdürümcü liderliðin statükocu lider boyutunda okul müdürü ve öðretmen algýlarý arasýndaki fark önemliyken [SD=998, t(16.27)= 3.30, p<0.05], otokratik lider boyutunda okul müdürü ve öðretmen algýlarý arasýndaki fark önemsizdir (sürdürümcü statükocu lider; sürdürümcü otokratik lider [SD=998, t(.47)=1.96]). Ýlköðretim okulu müdürleri ve öðretmenlerinin okul kültürüne iliþkin algýlarýnýn daðýlýmý ve t testi sonuçlarý Tablo 8 de verilmektedir. Tablo 8 Ýlköðretim Okulu Müdürleri ve Öðretmenlerinin Okul Kültürüne Ýliþkin Algýlarýnýn Daðýlýmý ve t Testi Sonuçlarý Kaynak Ýþ Birlikli Okul Kültürü Eðitsel Geliþme Kültürü Sosyal Eðitsel Kültür Geleneksel Kültür Kültür Genel Görev Türü Öðretmen Okul Müdürü Öðretmen Okul Müdürü Öðretmen Okul Müdürü Öðretmen Okul Müdürü Öðretmen Okul Müdürü Tablo 8 incelendiðinde boyutlarýn tamamýnda ve kültürün genelinde okul müdürlerinin öðretmenlere göre daha fazla ortalamayla daha yüksek bir algýya sahip olduklarý görülmektedir. Aradaki farký ortaya koymak için yapýlan t testi sonucunda kültürün geneli ve alt boyutlarýnda öðretmen ile okul müdürlerinin algýlarý ortalamasý arasýndaki fark önemlidir [(kültür genel, SD=998, t(7.54)= 3.30, P<0.05; iþ birlikli okul kültürü, SD=998, t(11.21)= 3.30, P<0.05; eðitsel geliþme kültürü, SD=998, t(2.76)=2.58, P<0.05; sosyal eðitsel kültür, SD=998, t(3.36)=3.30, P<0.05; geleneksel kültür, SD=998, t(2.93)=2.58, P<0.05]. Bu anlamda okul müdürleri gerek kültürün genelinde gerekse boyutlara iliþkin okul kültüründe daha olumlu bir algýya sahiptir. N X SS SD t * * * p<0.05 Gruplar homojen olmadýðý için ayrý varyans (separete/variance) t testi deðerine bakýlmýþtýr (Ergün, 1995).

16 380 KURAM VE UYGULAMADA EÐÝTÝM BÝLÝMLERÝ Ýlköðretim okulu müdürlerinin kendi dönüþümcü ve sürdürümcü liderlik stillerine iliþkin algýlarýyla okul kültürüne iliþkin algýlarý arasýnda r (korelasyon) istatistiði sonuçlarý Tablo 9 da verilmektedir. Tablo 9 Ýlköðretim Okulu Müdürlerinin Kendi Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stillerine Ýliþkin Algýlarýyla Okul Kültürüne Ýliþkin Algýlarý Arasýnda r (Korelasyon) Ýstatistiði Sonuçlarý Liderlik Stilleri Dönüþümcü Liderlik Sürdürümcü Liderlik Sürdürümcü Statükocu Liderlik Sürdürümcü Otokratik Liderlik * p<0.05 ** p<0.01 Okul Kültürü Ýþ Birlikli Okul Kültürü.48 ** Okul Kültürünün Boyutlarý Eðitsel Sosyal Geliþme Eðitsel Kültürü Kültür.41 **.37 **.30 * **.33 * Geleneksel Kültür * Tablo 9 da okul müdürlerinin dönüþümcü ve sürdürümcü liderlik stillerine iliþkin algýlarýyla okul kültürüne iliþkin algýlarý arasýndaki iliþki incelendiðinde, dönüþümcü liderlik ile okul kültürünün iþ birlikli okul kültürü, eðitsel geliþme kültürü, sosyal eðitsel kültür boyutlarý; sürdürümcü liderlik ile okul kültürünün eðitsel geliþme kültürü boyutu arasýnda anlamlý ve pozitif yönlü bir iliþki bulunmuþtur. Sürdürümcü liderliðin statükocu lider boyutu ile okul kültürünün eðitsel geliþme kültürü ve sosyal eðitsel kültür boyutu arasýnda anlamlý, pozitif yönlü bir iliþki bulunmuþtur. Sürdürümcü liderliðin otokratik lider boyutuyla okul kültürünün geleneksel kültür boyutu arasýnda ise negatif bir iliþki bulunmuþtur. Ýlköðretim okulu öðretmenlerinin okul müdürlerinin dönüþümcü ve sürdürümcü liderlik stillerine iliþkin algýlarýyla okul kültürüne iliþkin algýlarý arasýndaki r (korelasyon) istatistiði sonuçlarý Tablo 10 da verilmektedir. Tablo 10 Ýlköðretim Okulu Öðretmenlerinin Okul Müdürlerinin Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stillerine Ýliþkin Algýlarýyla Okul Kültürüne Ýliþkin Algýlarý Arasýnda r (Korelasyon) Ýstatistiði Sonuçlarý Liderlik Stilleri Dönüþümcü Liderlik Sürdürümcü Liderlik Sürdürümcü Statükocu Liderlik Sürdürümcü Otokratik Liderlik * p<0.05 ** p<0.01 Okul Kültürü.16 **.19 **.16 **.14 ** Ýþ Birlikli Okul Kültürü.67 **.30 **.31 **.16 ** Okul Kültürünün Boyutlarý Eðitsel Sosyal Geliþme Eðitsel Kültürü Kültür.43 *.46 **.32 **.33 **.28 **.29 **.23 **.24 ** Geleneksel Kültür.26 ** Tablo 10 da öðretmenlerin algýlarýna göre dönüþümcü liderlik ile okul kültürünün geneli ile kültürün boyutlarý arasýnda anlamlý ve pozitif yön-

17 SAHÝN / Okul Müdürlerinin Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stilleri ile Okul Kültürü Arasýndaki Ýliþkiler lü bir iliþki bulunmuþtur. Sürdürümcü liderlik ve boyutlarý ile okul kültürünün geleneksel kültür boyutu dýþýnda tüm boyutlarý arasýnda anlamlý ve pozitif yönlü bir iliþki bulunmuþtur. Sürdürümcü liderliðin otokratik lider boyutu ile okul kültürünün geleneksel kültür boyutu arasýnda ise negatif bir iliþki bulunmuþtur. Tartýþma Okul müdürleri öðretmenlere göre kendilerini hem dönüþümcü hem de sürdürümcü liderlikte daha olumlu deðerlendirirlerken, kendilerini daha çok dönüþümcü bulmaktadýrlar. Açýkalýn (2000), Altun (2003), Bayrak (2001), Çelik (1998), Erturgut (2000), Floyd (1999), Hall (1999), Ingram (1997), Karip (1998), McIntyre (2003) ve Shivers ýn (2000) araþtýrmalarý da bu bulgularý destekler niteliktedir. Fakat Hall ýn (1999) araþtýrmasýnda bu araþtýrmanýn bulgularýndan farklý olarak sürdürümcü liderlik stiline iliþkin öðretmenler ile yöneticiler arasýnda çok az görüþ farký vardýr. Okul müdürlerinin statükocu lider stiline göre otokratik lider stilini daha az gösterdiklerini belirtmeleri Erçetin in (1995) araþtýrmasýyla tutarlýlýk göstermektedir. Bu araþtýrmada okul müdürleri makam ve ceza güçlerini orta düzeyde kullandýklarýný belirtmektedirler. Örgütsel adanma, örgütsel edim ve örgütsel uyum gibi süreçlere olan etkileri de göz önüne alýnarak (Pillai & Williams, 2004), okullarda baþarý saðlanmasý için dönüþümcü liderliðe uygun bir liderlik stili sergilenmesi gerekmektedir (Anthony, 1994; Lesney, 1997). Bu anlamda bu araþtýrmada okul müdürlerinin bu liderlik stilini yüksek düzeyde sergilediklerini düþünmeleri pratikte sevindirici bir durum olarak görülse bile, okul müdürlerinin algýlarý öðretmen algýlarýyla karþýlaþtýrýldýðýnda onlarýn kendilerini, idealize ettikleri gibi gösterdikleri sonucu çýkarýlabilir. Nitekim Altun un (2003) araþtýrmasýnda okul müdürleri dönüþümcü liderliðe yüksek düzeyde önem vermekte, fakat uygulamada verdikleri önem kadar baþarýlý olamamaktadýrlar. Bu durum okul müdürlerinin kendilerini daha nesnel deðerlendirmeleri gerekliliðini ortaya çýkarabilir. Okul müdürleri kendilerinin sürekli olumlu yanlarýný görüp aksi durumlarý göz ardý ederlerse kendilerini geliþtirme konusunda geride kalabilirler. Öte yandan bu araþtýrmanýn sonuçlarýyla benzerlik gösteren Marks ýn (2002) araþtýrmasýnda olduðu gibi öðretmenler ve okul müdürlerinin görüþleri arasýnda farkýn olmasý iki grubun görev farkýndan da kaynaklanýyor olabilir. Bugün öðretmen olan biri yarýn okul yöneticisi olduðunda çok geçmeden tutum ve davranýþlarýnda deðiþiklikler gözlenmektedir. Ö- te yandan uzun bir sosyalleþme sürecinde her iki grup arasýndaki algý farkýnýn artmasý da olasýdýr.

18 382 KURAM VE UYGULAMADA EÐÝTÝM BÝLÝMLERÝ Okul müdürü ve öðretmenlerin okul müdürlerini daha çok dönüþümcü lider özelliðine uygun görmelerinden de anlaþýlacaðý üzere sürdürümcü liderlik stilinin daha çok uygulanmasýna iliþkin anlayýþýn son yýllarda giderek deðiþmeye baþladýðý, okullarýn bilgisayar dolayýsýyla internetten yararlanma örneðinde olduðu gibi teknolojik deðiþimlerin gerisinde kalmamasý, Müfredat Lâboratuar Okullarýnýn örnek olmasý, bazý okullarda toplam kalite yönetiminin uygulanmak istenmesi, Millî Eðitim sisteminin üst düzey yöneticilerinin Avrupa Birliði ne geçiþ sürecinde okullarda yenilikler istemesiyle (zilsiz eðitim, tekli eðitim, program deðiþiklikleri vb.) okul müdürlerinin bu konularda harekete geçmeleri, þimdilerde kaldýrýlsa bile eðitim ve okul yöneticilerinin sýnavla alýnmalarý, eðitim yönetimi ve denetiminden mezun olmanýn avantaj olmasý, eðitim yönetimi ve denetimi mezunlarýnýn okul müdürü olarak atanmalarý, hatta okul müdürlerinin tamamýna yakýnýnýn eðitim yöneticiliði kursuna alýnmalarý gibi durumlarýn okul müdürlerine bir devinim getirdiði söylenebilir. Okul müdürleri sürdürümcü liderliðin statükocu lider boyutunda kendilerini daha yüksek, otokratik lider boyutunda ise daha düþük ortalamayla deðerlendirmiþlerdir. Bu anlamda boyutlar karþýlaþtýrýldýðýnda, Türkiye de okul müdürlerinin mevcut yapýyý korumaya daha çok yönelimli olduklarýný söylemek olanaklýdýr. Okul müdürlerinin kendilerini daha düþük ortalamayla sürdürümcü liderliðin otokratik lider boyutuna uygun o- larak deðerlendirmelerinin nedeni gerek yukarýda bahsedilen deðiþimlerden gerekse Ýzmir de çalýþan öðretmenlerin koþullarýndan kaynaklanabilir. Ýlköðretim müfettiþleriyle söyleþilerde de ifade edildiði gibi, Ýzmir iline çoðunlukla deneyimli öðretmenlerin gelebilmeleri, Ýzmir in sosyal yapýsý gereði öðretmenlerin çoðunun sendikalý olmasý gibi nedenlerle otoriteye çok fazla boyun eðme eðilimine girmek istememeleri, okul müdürlerinin otoriter tutum takýnmalarýný sýnýrlayýcý bir durum olabilir. Bununla birlikte öðretmenler okul müdürlerini sürdürümcü liderliðin boyutlarýna göre daha çok otokratik ve sonra statükocu lider olarak deðerlendirmiþlerdir. Okul müdürleri gerek kültürün boyutlarýnda, gerekse genelinde öðretmenlere göre okul kültürüne iliþkin daha yüksek bir algýya sahiptirler. Pehlivanoðlu nun (1999) araþtýrmasýyla tutarlý olarak okul müdürleri o- kullarýnda iþ birlikli okul kültürü boyutuna en yüksek, ardýndan da eðitsel geliþme kültürü boyutuna yönelik olumlu görüþ bildirmiþlerdir. Bununla birlikte öðretmenlerle birlikte en az sosyal eðitsel kültür boyutuna iliþkin algýya sahiptirler. Okul müdürlerinin iþ birlikli okul kültürünü o- lumlu deðerlendirmeleri yönündeki bulguyu Sullivan (1994) ve Montes in (1996) araþtýrmalarý destekler niteliktedir. Eðitsel geliþme kültürüne iliþkin öðretmen algýlarýna iliþkin bulguyla da Þiþman ýn (1994) araþtýrmasý tutarlýlýk göstermektedir. Buna karþýn Çelik in (2000) araþtýr-

19 SAHÝN / Okul Müdürlerinin Dönüþümcü ve Sürdürümcü Liderlik Stilleri ile Okul Kültürü Arasýndaki Ýliþkiler masý bu araþtýrmayla tutarlýlýk göstermemektedir. Yine öðretmenlerin okullarýndaki iþ birlikli okul kültürüne iliþkin algýlarýnýn yüksek olduðuna yönelik bulgu, Þiþman (1994) ve Çelik in (2000) araþtýrmalarýyla desteklenmektedir. Baltaþ ýn (2001) araþtýrmasýnda da Türk kültüründe karþýlýklý baðýmlýlýk duygusu ve imece geleneðinin izlerinin görüldüðü birliktelik duygusu oldukça yüksektir. Okul müdürlerinin okul kültürüne iliþkin algýlarýnýn yüksek olmasý, o- kuldaki her þeyden sorumlu kiþiler olarak okullarýnýn olumlu yanlarýný ön plânda tutacak deðerlendirmeler yapmalarýndan kaynaklanabilir. Genellikle müdürlerin eleþtiriye açýk olmadýklarý göz önüne alýndýðýnda, okullarýnýn olumsuz yanlarýný göremedikleri de düþünülebilir. Okul müdürleri genellikle kendi anlayýþ ve yetiþme düzeylerine göre okullarý için ellerinden geleni yaptýklarýna yönelik bir inanýþ geliþtirmiþ olabilirler. Bu inanýþla bundan fazlasýnýn kendilerini aþtýðýný düþünebilirler ve olanaklar çerçevesinde okullarýnda mevcut kültürün olumluluðuna yönelik algýya da sahip olabilirler. Hem okul müdürleri hem de öðretmenler okullarýný diðer boyutlara göre iþ birlikli kültür ve eðitsel kültür boyutlarý açýsýndan olumlu deðerlendirmektedirler. Her iki grubun okullarýndaki iþ birlikli kültüre iliþkin görüþlerinin olumlu olmasý önemli bir bulgu olarak deðerlendirilebilir. O- kullardaki iþ birlikli kültürün olumlu algýlanmasýnýn Türkiye nin toplumsal kültürüyle iliþkili olduðu da söylenebilir. Türkiye de Batý toplumlarýna göre ortaklaþa davranýþçý kültürün etkisi daha çok görülmektedir. Ortaklaþa davranýþçý kültürde örgütsel deðer ve normlarýn daha kolay paylaþýlabilir hâle gelmesi nedeniyle okul yöneticisinin sonuçtan çok sürece odaklaþarak daha güçlü bir okul kültürü oluþturmasý ve yaþadýðý toplumsal kültürün dokusunda yer alan ortaklaþma ruhunu okul kültürüne taþýmasý gerekmektedir (Çelik, 1999). Okullarda iþ birlikli ve eðitsel geliþme kültürünün olumlu deðerlendirilmesi, örgütsel kültürün olumlu olmasýnýn örgütlerdeki sonuçlarý dikkate alýndýðýnda da önemli bir bulgudur. Çünkü örgütsel kültürün örgütsel adanma, iletiþim, güdülenme, iþ doyumu, ve öðretmen etkililiði üzerindeki etkileri pek çok araþtýrmada da saptanmýþtýr (Jones, 1998; Nystrom, 1993; Reames, 1997; Sarwono,1990). Ayný zamanda okul kültürü ile öðrenci baþarýsý arasýnda da pozitif bir iliþki olduðu Cunningham ýn (2004) araþtýrmasýnda saptanmýþtýr. Ancak bu durumun Türkiye de sonuçlara nasýl etki ettiði araþtýrýlmasý geren bir durum olarak görülmektedir. Bulgulara göre okullarda en çok ihmal edilen konulardan biri sosyal etkinliklerdir. Bu, birçok öðretmenin resim, müzik, beden eðitimi derslerinde matematik dersi yapmasýyla da açýklanabilecek bir durum olarak görülmektedir. Býrakalým ders dýþý sosyal ve eðitsel etkinlikleri, öðrenci-

20 384 KURAM VE UYGULAMADA EÐÝTÝM BÝLÝMLERÝ lerin gizil güçlerini ortaya koyabilecekleri; yaratýcýlýk, duygu geliþimi ve beden geliþimine yönelik derslerin ihmal edilmesi Türkiye deki okullarda önemli bir sorun olarak görülmektedir. Öðrencilerin sosyalleþmeleri, kaynaþmalarý, birçok deðer ve inançlarý yerli yerince kavrayýp uygulayabilmeleri, duygusal zekâlarýný geliþtirebilmeleri bu etkinlikler yardýmýyla gerçekleþebilir. Bu etkinliklerle öðrenciler coþku, sevinç ve heyecanlarýný yaþayabilirler. Aksi hâlde enerjilerini boþaltamayarak okullarda sözü edilen ve çözümünde de bazen çaresiz kalýnan disiplin sorunlarý giderek artabilir. Yine öðrenciler bu duygularý yaþamaktan yoksun kalarak içe kapanma durumu yaþayabilirler ya da bu duygularý farklý mekânlarda belki de istenmeyen biçimlerde gerçekleþtirmeye yönelebilirler. Ya da beklentilere göre davranarak bir üst öðrenim kurumunun sýnav hazýrlýklarýný yoðun bir þekilde sürdürüp kendilerini geleceðin sýkýntýlý gençleri arasýnda bulabilirler. Oysa okullar eðitim öðretim süreci ve sosyal, sanatsal, sportif etkinlikleri ile karýnca yuvasý gibi düzen içinde iþleyen birer kurum olmalýdýrlar. Coþkulu, üreten, sergileyen bir öðrenci ve onu örgütleyen bir o- kul müdürü ve öðretmen topluluðu, arzulanan bir durumdur. Okullarda öðretmenler için düzenlenen sosyal etkinliklerin de gereken düzeyde olmadýðýný söylemek olanaklýdýr. Sosyal etkinlikler düzenlemek yakýn iliþkiler geliþtirerek kaynaþma, karþýlýklý olarak birbirini tanýma ve dinlenerek dinamik olarak görev yapmanýn temel kaynaklarýndan biridir. Okul müdürlerinin dönüþümcü liderlik stillerine iliþkin algýlarý ile okul kültürünün iþ birlikli okul kültürü, eðitsel geliþme kültürü ve sosyal eðitsel kültür boyutlarýna iliþkin algýlarý arasýnda anlamlý ve pozitif yönlü bir iliþki olduðu görülmektedir. Layton ýn (2003) araþtýrmasýnda da yönetici algýlarýna göre okul kültürünün ödüllendirme boyutuyla dönüþümcü liderlik arasýnda okul müdürlerine göre pozitif bir iliþki varken personel disiplini ve öðretmenlerin stresten tükenmiþlik yaþamalarý boyutlarýyla dönüþümcü liderlik arasýnda bir iliþki bulunamamýþtýr. Okul müdürlerinin algýlarýna göre sürdürümcü liderlik ile okul kültürünün yalnýz eðitsel geliþme kültürü boyutu arasýnda pozitif yönde bir iliþki vardýr. Bu bulgularý Marks ýn (2002) araþtýrmasý belli açýlardan destekler niteliktedir. Marks ýn araþtýrmasýnda da okul müdürlerinin algýlarýna göre dönüþücü liderlik ile okul kültürü arasýnda anlamlý ve pozitif yönlü bir iliþki varken, sürdürümcü liderlik ile okul kültürü arasýnda ters yönlü negatif bir iliþki vardýr. Ýki araþtýrmanýn örtüþmeyen yaný ise bu araþtýrmada sürdürümcü liderlik stili ile okul kültürü arasýnda bir iliþki bulunamazken Marks ýn a- raþtýrmasýnda ters yönlü, negatif bir iliþki olmasýdýr. Bu sonuçlardan okul müdürlerinin görüþlerine göre sürdürümcü liderlik ile okul kültürü arasýndaki iliþkinin zayýf olduðu sonucu çýkarýlabilir.

Örgütsel Davranýþýn Tanýmý, Tarihsel Geliþimi ve Kapsamý

Örgütsel Davranýþýn Tanýmý, Tarihsel Geliþimi ve Kapsamý NOT : Bu bölüm önümüzdeki günlerde Prof.Dr. Hüner Þencan ýn incelemesinden sonra daha da geliþtirilerek son halini alacaktýr. Zaman kaybý olmamasý için büyük ölçüde- tamamlanmýþ olan bu bölüm web e konmuþtur.

Detaylı

Araþtýrma Hazýrlayan: Ebru Kocamanlar Araþtýrma Uzman Yardýmcýsý Gýda Ürünlerinde Ambalajýn Satýn Alma Davranýþýna Etkisi Dünya Ambalaj Örgütü nün açýklamalarýna göre dünyada ambalaj kullanýmýnýn %30 unu

Detaylı

ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU.

ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU. ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU. Sendikamýz Yönetim Kurulu Üyesi Erhan KAMIÞLI, 28 Mart 2001 tarihi itibariyle H.Ö. Sabancý Holding Çimento Grubu Baþkanlýðý'na atanmýþtýr.

Detaylı

KÝPAÞ 2016 KATALOG HAVALANDIRMA.

KÝPAÞ 2016 KATALOG HAVALANDIRMA. KÝPAÞ HAVALANDIRMA 2016 KATALOG www.kipashavalandirma.com Hamidiye Mah.Said Nursi Cad. Gündem Sok. No:11 ÇEKMEKÖY-ISTANBUL T : +90 216 641 01 79 M : info@kipashavalandirma.com.tr W : www.kipashavalandirma.com.tr

Detaylı

ÖÐRETMENLERÝN YENÝ ÝLKÖÐRETÝM MATEMATÝK PROGRAMINA ÝLÝÞKÝN GÖRÜÞLERÝ

ÖÐRETMENLERÝN YENÝ ÝLKÖÐRETÝM MATEMATÝK PROGRAMINA ÝLÝÞKÝN GÖRÜÞLERÝ Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Eðitim Fakültesi Dergisi Cilt: 8, Sayý: 1, Yýl: 8, Haziran 2008 ÖÐRETMENLERÝN YENÝ ÝLKÖÐRETÝM MATEMATÝK PROGRAMINA ÝLÝÞKÝN GÖRÜÞLERÝ Hasan Hüseyin AKSU * ÖZET Bu araþtýrma,

Detaylı

ÝLKÖÐRETÝM OKULU ÖÐRETMENLERÝNÝN ÖRGÜTSEL DEÐERLERE ÝLÝÞKÝN GÖRÜÞLERÝ

ÝLKÖÐRETÝM OKULU ÖÐRETMENLERÝNÝN ÖRGÜTSEL DEÐERLERE ÝLÝÞKÝN GÖRÜÞLERÝ Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Eðitim Fakültesi Dergisi Cilt: 8, Sayý: 1, Yýl: 8, Haziran 2008 ÝLKÖÐRETÝM OKULU ÖÐRETMENLERÝNÝN ÖRGÜTSEL DEÐERLERE ÝLÝÞKÝN GÖRÜÞLERÝ Raþit ÖZEN * ÖZET Bu çalýþmanýn amacý

Detaylı

Ýzmir Ýlinde Çeþitli Kurumlarda Görev Yapan Öðretmenler ile Öðretmen Adaylarýnýn Demokratik Tutumlarý Üzerine Karþýlaþtýrmalý Bir Araþtýrma

Ýzmir Ýlinde Çeþitli Kurumlarda Görev Yapan Öðretmenler ile Öðretmen Adaylarýnýn Demokratik Tutumlarý Üzerine Karþýlaþtýrmalý Bir Araþtýrma Ýzmir Ýlinde Çeþitli Kurumlarda Görev Yapan Öðretmenler ile Öðretmen Adaylarýnýn Demokratik Tutumlarý Üzerine Karþýlaþtýrmalý Bir Araþtýrma A. Seda SARACALOÐLU *, Ýlke EVÝN **, S. Rana VAROL *** Özet Bu

Detaylı

Týp Fakültesi öðrencilerinin Anatomi dersi sýnavlarýndaki sistemlere göre baþarý düzeylerinin deðerlendirilmesi

Týp Fakültesi öðrencilerinin Anatomi dersi sýnavlarýndaki sistemlere göre baþarý düzeylerinin deðerlendirilmesi 1 Özet Týp Fakültesi öðrencilerinin Anatomi dersi sýnavlarýndaki sistemlere göre baþarý düzeylerinin deðerlendirilmesi Mehmet Ali MALAS, Osman SULAK, Bahadýr ÜNGÖR, Esra ÇETÝN, Soner ALBAY Süleyman Demirel

Detaylı

T.C. MÝLLÎ EÐÝTÝM BAKANLIÐI EÐÝTÝMÝ ARAÞTIRMA VE GELÝÞTÝRME DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI KENDÝNÝ TANIYOR MUSUN? ANKARA, 2011 MESLEK SEÇÝMÝNÝN NE KADAR ÖNEMLÝ BÝR KARAR OLDUÐUNUN FARKINDA MISINIZ? Meslek seçerken

Detaylı

Dövize Endeksli Kredilerde KKDF

Dövize Endeksli Kredilerde KKDF 2009-10 Dövize Endeksli Kredilerde KKDF Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/10 Dövize Endeksli Kredilerde KKDF 1. Genel Açýklamalar: 88/12944 sayýlý Kararnameye iliþkin olarak

Detaylı

OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM KURUMLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA D YÖNETMELÝK Çarþamba, 10 Eylül 2008

OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM KURUMLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA D YÖNETMELÝK Çarþamba, 10 Eylül 2008 OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM KURUMLARI YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA D YÖNETMELÝK Çarþamba, 10 Eylül 2008 6 Eylül 2008 CUMARTESÝ Resmî Gazete Sayý : 26989 YÖNETMELÝK Millî Eðitim Bakanlýðýndan: OKUL ÖNCESÝ

Detaylı

Konular 5. Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23. Örnek Çalýþtay Gündemi 29. Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10

Konular 5. Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23. Örnek Çalýþtay Gündemi 29. Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10 Proje Yönetimi ÝÇÝNDEKÝLER Konular 5 Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10 Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23 Araç 1: Araþtýrma sorularý Araç 2: Belirsiz talimatlar Araç 3: Robotlar 28 Örnek

Detaylı

SINIF ÖÐRETMENLÝÐÝ ÖÐRETMEN ADAYLARININ BÝLGÝ OKUR-YAZARLIÐI BECERÝLERÝ ÜZERÝNE BÝR DURUM ÇALIÞMASI

SINIF ÖÐRETMENLÝÐÝ ÖÐRETMEN ADAYLARININ BÝLGÝ OKUR-YAZARLIÐI BECERÝLERÝ ÜZERÝNE BÝR DURUM ÇALIÞMASI Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Eðitim Fakültesi Dergisi Cilt: 8, Sayý: 2, Yýl: 8, Aralýk 2008 SINIF ÖÐRETMENLÝÐÝ ÖÐRETMEN ADAYLARININ BÝLGÝ OKUR-YAZARLIÐI BECERÝLERÝ ÜZERÝNE BÝR DURUM ÇALIÞMASI Türkan

Detaylı

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði, üyeler arasýndaki haberleþme aðýný daha etkin hale getirmek için, akademik çalýþmalar yürüten bilim insaný, antrenör, öðretmen, öðrenci ve ilgili

Detaylı

Sosyal Bilgiler Alaný Öðretmen Adaylarýnýn Okul Uygulamalarýna Yönelik Görüþleri Üzerine Nitel Bir Araþtýrma

Sosyal Bilgiler Alaný Öðretmen Adaylarýnýn Okul Uygulamalarýna Yönelik Görüþleri Üzerine Nitel Bir Araþtýrma Sosyal Bilgiler Alaný Öðretmen Adaylarýnýn Okul Uygulamalarýna Yönelik Görüþleri Üzerine Nitel Bir Araþtýrma Ýsmail GÜVEN * Özet Bu niteliksel çalýþmanýn amacý sosyal bilgiler alaný öðretmen adaylarýnýn

Detaylı

T.C. MÝLLÎ EÐÝTÝM BAKANLIÐI EÐÝTÝMÝ ARAÞTIRMA VE GELÝÞTÝRME DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI HANGÝ OKULDA OKUMAK ÝSTEDÝÐÝNE KARAR VERDÝN MÝ? Genel Liseler Fen Liseleri Sosyal Bilimler Anadolu Spor Güzel Sanatlar Askeri

Detaylı

ünite 3. Ýlkokullarla ilgili aþaðýdakilerden hangisi yapýlýr? Vatan ve ulus sevgisinin yerdir. 1. Okulun açýlýþ töreninde aþaðýdakilerden

ünite 3. Ýlkokullarla ilgili aþaðýdakilerden hangisi yapýlýr? Vatan ve ulus sevgisinin yerdir. 1. Okulun açýlýþ töreninde aþaðýdakilerden ünite 1 OKUL HEYECANIM TEST 1 3. Ýlkokullarla ilgili aþaðýdakilerden hangisi yanlýþtýr? Hayat Bilgisi Vatan ve ulus sevgisinin öðrenildiði yerdir. 1. Okulun açýlýþ töreninde aþaðýdakilerden hangisi yapýlýr?

Detaylı

Sýnýf Öðretmenliði Öðrencilerinin Geliþim Dosyasý, Baþarý Testi Ve Tutum Puanlarý Arasýndaki Ýliþki

Sýnýf Öðretmenliði Öðrencilerinin Geliþim Dosyasý, Baþarý Testi Ve Tutum Puanlarý Arasýndaki Ýliþki Sýnýf Öðretmenliði Öðrencilerinin Geliþim Dosyasý, Baþarý Testi Ve Tutum Puanlarý Arasýndaki Ýliþki * Aytunga OÐUZ Özet: Araþtýrmanýn amacý; sýnýf öðretmenliði öðrencilerinin Eðitimde ölçme ve deðerlendirme

Detaylı

BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ

BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ IPA Cross-Border Programme CCI No: 2007CB16IPO008 BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ SINIR ÖTESÝ BÖLGEDE KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLÝ ÝÞLETMELERÝN ORTAK EKO-GÜÇLERÝ PROJESÝ Ref. ¹ 2007CB16IPO008-2011-2-063, Geçerli sözleþme

Detaylı

Sunuþ. Türk Tabipleri Birliði Merkez Konseyi

Sunuþ. Türk Tabipleri Birliði Merkez Konseyi Sunuþ Bu kitap Uluslararasý Çalýþma Örgütü nün Barefoot Research adlý yayýnýnýn Türkçe çevirisidir. Çýplak ayak kavramý Türkçe de sýk kullanýlmadýðý için okuyucuya yabancý gelebilir. Çýplak Ayaklý Araþtýrma

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyon Baþkanlýðý Týbbi Laboratuvarlar

Laboratuvar Akreditasyon Baþkanlýðý Týbbi Laboratuvarlar Laboratuvar Akreditasyon Baþkanlýðý Týbbi Laboratuvarlar Týbbi Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon, Akreditasyon; Laboratuvarların, Muayene, Belgelendirme kuruluşlarının ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar Öðrencinin Adý ve Soyadý Doðum Yeri ve Yýlý Fakülte Numarasý Bölümü Yaptýðý Staj Dalý Fotoðraf STAJ BÝLGÝLERÝ Ýþyeri Adý Adresi Telefon Numarasý Staj Baþlama Tarihi Staj Bitiþ Tarihi Staj Süresi (gün)

Detaylı

ÝLKÖÐRETÝM OKULLARI BÝRÝNCÝ SINIF ÖÐRENCÝLERÝNÝN ÝLKOKUMA VE YAZMA ÖÐRETÝMÝNE HAZIRLIK DÜZEYLERÝ

ÝLKÖÐRETÝM OKULLARI BÝRÝNCÝ SINIF ÖÐRENCÝLERÝNÝN ÝLKOKUMA VE YAZMA ÖÐRETÝMÝNE HAZIRLIK DÜZEYLERÝ Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Eðitim Fakültesi Dergisi Cilt: 8, Sayý: 1, Yýl: 8, Haziran 2008 ÝLKÖÐRETÝM OKULLARI BÝRÝNCÝ SINIF ÖÐRENCÝLERÝNÝN ÝLKOKUMA VE YAZMA ÖÐRETÝMÝNE HAZIRLIK DÜZEYLERÝ Süleyman

Detaylı

Ballorex Venturi. Çift Regülatörlü Vana

Ballorex Venturi. Çift Regülatörlü Vana Ballorex Venturi Çift Regülatörlü Vana Isýtma ve soðutma sistemlerinin balanslanmasý Precision made easy Ballorex Venturi ýsýtma ve soðutma sistemlerini balanslamasýný saðlayan olan yeni jenerasyon çift

Detaylı

ünite1 Sosyal Bilgiler

ünite1 Sosyal Bilgiler ünite1 Sosyal Bilgiler Ýletiþim ve Ýnsan Ýliþkileri TEST 1 3. Ünlü bir sanatçýnýn gazetede yayýnlanan fotoðrafýnda evinin içi görüntülenmiþ haberi olmadan eþinin ve çocuklarýnýn resimleri çekilmiþtir.

Detaylı

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi,

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi, ... /... / 2008 Sayýn Makina Üreticisi, Firmamýz Bursa'da 1986 yýlýnda kurulmuþtur. 2003 yýlýndan beri PVC makineleri sektörüne yönelik çözümler üretmektedir. Geniþ bir ürün yelpazesine sahip olan firmamýz,

Detaylı

ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI

ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI Kýzýlcaþar Geleceðe Hazýrlanýyor Gelin Birlikte Çalýþalým ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI Mart 2014 ALPER YILMAZ Halkla Bütünleþen MUHTARLIK Ankara Gölbaþý Kýzýlcaþar Köyünde 4 Mart 1979

Detaylı

Özay Çelen (*), Turgut Karaalp (*), Sýdýka Kaya (**), Cesim Demir (*), Abdulkadir Teke (*), Ali Akdeniz (*)

Özay Çelen (*), Turgut Karaalp (*), Sýdýka Kaya (**), Cesim Demir (*), Abdulkadir Teke (*), Ali Akdeniz (*) Gülhane Týp Dergisi 2007; 49: 25-31 Gülhane Askeri Týp Akademisi 2007 ARAÞTIRMA Gülhane Askeri Týp Fakültesi Eðitim Hastanesi Yoðun Bakým Ünitelerinde görev yapan hemþirelerin uygulanan hizmet içi eðitim

Detaylı

7. ÝTHÝB KUMAÞ TASARIM YARIÞMASI 2012

7. ÝTHÝB KUMAÞ TASARIM YARIÞMASI 2012 7. ÝTHÝB KUMAÞ TASARIM YARIÞMASI 2012 KÝMLER KATILABÝLÝR? Yarýþma, Türkiye Cumhuriyeti sýnýrlarý dahilinde veya yurtdýþýnda okuyan T.C. vatandaþlarý veya K.K.T.C vatandaþý, 35 yaþýný aþmamýþ, en az lise

Detaylı

Zihin Özürlü Çocuklarýn Okuma Yazma Öðrenmeleri ve Özel Eðitim Öðretmenleri: Yarý Yapýlandýrýlmýþ Görüþme Araþtýrmasý

Zihin Özürlü Çocuklarýn Okuma Yazma Öðrenmeleri ve Özel Eðitim Öðretmenleri: Yarý Yapýlandýrýlmýþ Görüþme Araþtýrmasý Zihin Özürlü Çocuklarýn Okuma Yazma Öðrenmeleri ve Özel Eðitim Öðretmenleri: Yarý Yapýlandýrýlmýþ Görüþme Araþtýrmasý Aysun ÇOLAK *, Yýldýz UZUNER ** Özet Bu araþtýrmanýn amacý, Eskiþehir ilindeki eðitilebilir

Detaylı

ünite1 Sosyal Bilgiler Verilenlerden kaçý sosyal bilimler arasýnda yer alýr? A. 6 B. 5 C. 4 D. 3

ünite1 Sosyal Bilgiler Verilenlerden kaçý sosyal bilimler arasýnda yer alýr? A. 6 B. 5 C. 4 D. 3 ünite1 Sosyal Bilgiler Sosyal Bilgiler Öðreniyorum TEST 1 3. coðrafya tarih biyoloji fizik arkeoloji filoloji 1. Ali Bey yaþadýðý yerin sosyal yetersizlikleri nedeniyle, geliþmiþ bir kent olan Ýzmir e

Detaylı

ÖÐRETMEN ADAYLARI ÝÇÝN ÖLÇME VE DEÐERLENDÝRME GENEL YETERLÝK ALGISI ÖLÇEÐÝ: GEÇERLÝK VE GÜVENÝRLÝK ÇALIÞMASI

ÖÐRETMEN ADAYLARI ÝÇÝN ÖLÇME VE DEÐERLENDÝRME GENEL YETERLÝK ALGISI ÖLÇEÐÝ: GEÇERLÝK VE GÜVENÝRLÝK ÇALIÞMASI Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Eðitim Fakültesi Dergisi Cilt: 8, Sayý: 2, Yýl: 8, Aralýk 2008 ÖÐRETMEN ADAYLARI ÝÇÝN ÖLÇME VE DEÐERLENDÝRME GENEL YETERLÝK ALGISI ÖLÇEÐÝ: GEÇERLÝK VE GÜVENÝRLÝK ÇALIÞMASI

Detaylı

ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI

ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI MEMUR PERSONEL ÞUBE MÜDÜRLÜÐÜ GÖREV TANIMI Memur Personel Þube Müdürlüðü, belediyemiz bünyesinde görev yapan memur personelin özlük iþlemlerinin saðlýklý bir

Detaylı

Motor kademeleri ile otomasyon seviyeleri arasýnda akýllý baðlantý Akýllý Baðlantý Siemens tarafýndan geliþtirilen SIMOCODE-DP iþlemcilerin prozeslerinin hatasýz çalýþmasýný saðlamak için gerekli tüm temel

Detaylı

BASIN DUYURUSU (25.08.2002) 2002 Öðrenci Seçme Sýnavý (ÖSS) Yerleþtirme Sonuçlarý

BASIN DUYURUSU (25.08.2002) 2002 Öðrenci Seçme Sýnavý (ÖSS) Yerleþtirme Sonuçlarý BASIN DUYURUSU (25.08.2002) 2002 Öðrenci Seçme Sýnavý (ÖSS) Yerleþtirme Sonuçlarý 16 Haziran ve 23 Haziran 2002 tarihlerinde yapýlan Öðrenci Seçme Sýnavý (ÖSS) ve Yabancý Dil Sýnavý (YDS) sonuçlarýna aðýrlýklý

Detaylı

Hemþirelerin Genel Ruhsal Durumlarýnýn Ýncelenmesi

Hemþirelerin Genel Ruhsal Durumlarýnýn Ýncelenmesi Hemþirelerin Genel Ruhsal Durumlarýnýn Ýncelenmesi The Analysis of the General Psychological Conditions of Nurses Dr. Serpil Yýlmaz*, Rabia Hacýhasanoðlu**, Zeynep Çiçek** Öz Hemþirelik, insanlarla iliþkiye

Detaylı

Halkla Ýliþkiler ve Cinsiyet

Halkla Ýliþkiler ve Cinsiyet Halkla Ýliþkiler ve Cinsiyet Damla YILDIRIM, Selin METÝN Ýzmir Ekonomi Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi Özet Literatürde öðrenciler üzerinde yapýlan çalýþmalar cinsiyete göre ileriye dönük mesleki algýlarý

Detaylı

GÝRÝÞ. Bu anlamda, özellikle az geliþmiþ toplumlarda sanayi çaðýndan bilgi

GÝRÝÞ. Bu anlamda, özellikle az geliþmiþ toplumlarda sanayi çaðýndan bilgi GÝRÝÞ Ýnsanoðlu günümüzde dünya tarihinde belki de bilginin en kýymetli olduðu dönemi yaþamaktadýr. Çaðýmýzda bilgiye sahip olmanýn ya da bilgi kaynaðýna kolaylýkla ulaþabilmenin önemi her geçen gün artmaktadýr.

Detaylı

Kariyer Danýþmanlýðý. COUNCIL of INTERNATIONAL SCHOOLS

Kariyer Danýþmanlýðý. COUNCIL of INTERNATIONAL SCHOOLS Kariyer Danýþmanlýðý 24 COUNCIL of INTERNATIONAL SCHOOLS 1 ÜSKÜDAR AMERÝKAN LÝSESÝ KARÝYER DANIÞMANLIÐI, Üsküdar Amerikan Lisesi kariyer danýþmanlýðýný, Öðrencilerimizin; kendi yeteneklerini keþfederek

Detaylı

3AH Vakum Devre-Kesicileri: Uygun Çözümler

3AH Vakum Devre-Kesicileri: Uygun Çözümler 3AH Vakum Devre-Kesicileri: Uygun Çözümler Beþ tipin saðladýðý üç büyük avantaj: Uyumlu, güçlü, ekonomik Devre-kesicileri günümüzde, trafolarýn, enerji nakil hatlarýnýn, kablolarýn, kondansatörlerin, reaktör

Detaylı

Fiskomar. Baþarý Hikayesi

Fiskomar. Baþarý Hikayesi Fiskomar Baþarý Hikayesi Fiskomar Gýda Temizlik Ve Marketcilik Ticaret Anonim Þirketi Cumhuriyetin ilanýndan sonra büyük önder Atatürk'ün Fýndýk baþta olmak üzere diðer belli baþlý ürünlerimizi ilgilendiren

Detaylı

Örgüt geliþtirme, örgütü iyileþtirme stratejilerinin hepsini kapsayacak kadar geniþ bir

Örgüt geliþtirme, örgütü iyileþtirme stratejilerinin hepsini kapsayacak kadar geniþ bir NOT : Bu bölüm önümüzdeki günlerde Prof.Dr. Hüner Þencan ýn incelemesinden sonra daha da geliþtirilerek son halini alacaktýr. Zaman kaybý olmamasý için büyük ölçüde- tamamlanmýþ olan bu bölüm web e konmuþtur.

Detaylı

KOBÝ'lere AB kapýsý. Export2Europe KOBÝ'lere yönelik eðitim, danýþmanlýk ve uluslararasý iþ geliþtirme projesi

KOBÝ'lere AB kapýsý. Export2Europe KOBÝ'lere yönelik eðitim, danýþmanlýk ve uluslararasý iþ geliþtirme projesi 12 1 KOBÝ'lere AB kapýsý Export2Europe KOBÝ'lere yönelik eðitim, danýþmanlýk ve uluslararasý iþ geliþtirme projesi 2 3 Projenin amacý nedir Yurt dýþýna açýlmak isteyen yerli KOBÝ'lerin, Lüksemburg firmalarý

Detaylı

Dr. Emel Ege**, Msc. Sermin Timur***, Msc. Handan Zincir**** yeterince hizmet götürülemeyen kesimdir

Dr. Emel Ege**, Msc. Sermin Timur***, Msc. Handan Zincir**** yeterince hizmet götürülemeyen kesimdir Ebelik Son Sýnýf Öðrencilerinin Aile Planlamasý Eðitimi Etkinliðinin Deðerlendirilmesi* The Evaluation of the Educational Activitres of Pregraduate Midwifery Students on Family Planning Methods Dr. Emel

Detaylı

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta Mikro Dozaj Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta ve aðýr hizmet tipi modellerimizle Türk

Detaylı

2006 cilt 15 sayý 10 179

2006 cilt 15 sayý 10 179 Ankara'da Bir Lisenin 9 ve 10. Sýnýf Öðrencilerinin Kiþisel Hijyen Konusunda Davranýþlarýnýn Belirlenmesi Determination of the Behaviours of Ninth and Tenth Grade High School Students About Personal Hygiene

Detaylı

.:: TÇÝD - Tüm Çeviri Ýþletmeleri Derneði ::.

.:: TÇÝD - Tüm Çeviri Ýþletmeleri Derneði ::. Membership TÜM ÇEVÝRÝ ÝÞLETMELERÝ DERNEÐÝ YÖNETÝM KURULU BAÞKANLIÐINA ANTALYA Derneðinizin Tüzüðünü okudum; Derneðin kuruluþ felsefesi ve amacýna sadýk kalacaðýmý, Tüzükte belirtilen ilke ve kurallara

Detaylı

Barodan Haberler. Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Anayasa Mahkemesine Bireysel Baþvuru Semineri. Türk Borçlar Kanunu Semineri

Barodan Haberler. Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Anayasa Mahkemesine Bireysel Baþvuru Semineri. Türk Borçlar Kanunu Semineri Barodan Haberler Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Baromuzca Akþehir Ýlçesinde Türk Medeni Kanunu'nda Edinilmiþ Mallar ve Tasfiyesi ile Aile Konutu konulu konferans gerçekleþtirildi. Meslektaþlarýmýzýn

Detaylı

1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn

1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn 4. SINIF COÞMAYA SORULARI 1. BÖLÜM 3. DÝKKAT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn toplamý kaçtýr? A) 83 B) 78 C) 91 D) 87

Detaylı

Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz!

Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz! Asýlsýz iddia neden ortaya atýldý? Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz! 19 Haziran 2004 tarihinde, Ovacýk Altýn Madeni ile hiçbir ilgisi olmayan Arsenik iddialarý ortaya atýlarak madenimiz

Detaylı

Gelir Vergisi Kesintisi

Gelir Vergisi Kesintisi 2009-16 Gelir Vergisi Kesintisi Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/16 Gelir Vergisi Kesintisi 1. Gelir Vergisi Kanunu Uyarýnca Kesinti Yapmak Zorunda Olanlar: Gelir Vergisi

Detaylı

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler *1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler *1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve MD Mülteci Danýþma M TOHAV e-bülten n S AYI: 2 TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Ýletiþim Bilgileri Adres: Yýldýrým Mah. Ziyademirdelen Sok. N0: D: 1 Suruç/ÞANLIURFA Tel: 0 (414) 611 98 02 TOHAV Suruç

Detaylı

T.C. MÝLLÎ EÐÝTÝM BAKANLIÐI Eðitimi Araþtýrma ve Geliþtirme Dairesi Baþkanlýðý ÖÐRENCÝ MERKEZLÝ EÐÝTÝM UYGULAMA MODELÝ

T.C. MÝLLÎ EÐÝTÝM BAKANLIÐI Eðitimi Araþtýrma ve Geliþtirme Dairesi Baþkanlýðý ÖÐRENCÝ MERKEZLÝ EÐÝTÝM UYGULAMA MODELÝ T.C. MÝLLÎ EÐÝTÝM BAKANLIÐI Eðitimi Araþtýrma ve Geliþtirme Dairesi Baþkanlýðý ÖÐRENCÝ MERKEZLÝ EÐÝTÝM UYGULAMA MODELÝ MÝLLÎ EÐÝTÝM BASIMEVÝ-ANKARA, 2007 MÝLLÎ EÐÝTÝM BAKANLIÐI YAYINLARI...: 0000 KAYNAK

Detaylı

Eðitimde Kalite Arayýþlarý Ve Eðitim Fakültelerinin Yeniden Yapýlandýrýlmasý. Erol KARACA

Eðitimde Kalite Arayýþlarý Ve Eðitim Fakültelerinin Yeniden Yapýlandýrýlmasý. Erol KARACA Eðitimde Kalite Arayýþlarý Ve Eðitim Fakültelerinin Yeniden Yapýlandýrýlmasý * Erol KARACA Özet: Küreselleþme, yaþam boyu eðitime artan gereksinim, iletiþim teknolojilerindeki hýzlý ve yoðun geliþmeler,

Detaylı

insan kaynaklarý ve yönetim dergisi Mart - Mayýs 2006 06 YETKÝNLÝKLERE DAYALI STRATEJÝK ve ENTEGRE ÝKY UZMANLIK PROGRAMI Eðitim& Danýþmanlýk Yetkinliklere Dayalý Stratejik ve Entegre Ýnsan Kaynaklarý Yönetimi

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: LİDERLİK Doç. Dr. Cevat ELMA

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: LİDERLİK Doç. Dr. Cevat ELMA Ünite 9 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: LİDERLİK Doç. Dr. Cevat ELMA LİDERLİK Liderlik, geçmişten günümüze üzerinde çalışılan ve birçok araştırmacının da ilgisini çeken bir alan olmuştur. Gösterilen bunca

Detaylı

Iletisim ve Lisan Enstitusu

Iletisim ve Lisan Enstitusu . Iletisim ve Lisan Enstitusu..... Biz Kimiz? Institute of Communication and Languages (ICL), önceki adýyla Ýki Toplumlu Mesleki Ýngilizce Destek Programý, nitelikli Ýngilizce, kültürlerarasý iletiþim

Detaylı

EÞÝTSÝZLÝKLER. I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik. Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik

EÞÝTSÝZLÝKLER. I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik. Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik l l l EÞÝTSÝZLÝKLER I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik Çift ve Tek Katlý Kök, Üslü ve Mutlak Deðerlik Eþitsizlik l Alýþtýrma 1 l Eþitsizlik

Detaylı

ADAY ÖÐRETMENLERÝN ELEÞTÝREL DÜÞÜNME EÐÝLÝMLERÝ ÝLE DUYGUSAL ZEKA DÜZEYLERÝ ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝ *

ADAY ÖÐRETMENLERÝN ELEÞTÝREL DÜÞÜNME EÐÝLÝMLERÝ ÝLE DUYGUSAL ZEKA DÜZEYLERÝ ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝ * Abant Ýzzet Baysal Üniversitesi Eðitim Fakültesi Dergisi Cilt: 8, Sayý: 1, Yýl: 8, Haziran 2008 ADAY ÖÐRETMENLERÝN ELEÞTÝREL DÜÞÜNME EÐÝLÝMLERÝ ÝLE DUYGUSAL ZEKA DÜZEYLERÝ ARASINDAKÝ ÝLÝÞKÝ * Gülseren

Detaylı

Yeni zirvelere doðru, mükemmellikle... ÝNÞAAT, TAAHHÜT VE MÜHENDÝSLÝK GÜÇLÜ BAÞLADI GÜCÜNE GÜÇ KATARAK DEVAM EDÝYOR! Deðerlerimiz Vizyonumuz Mevcut kültür, iþ ahlaký ve deðerlerini muhafaza ederken, tüm

Detaylı

25 Mart 2007 Kol Toplantýsý

25 Mart 2007 Kol Toplantýsý 25 Mart 2007 Kol Toplantýsý 25 Mart 2007 tarihinde Türk Tabipleri Birliði GMK Bulvarý Þehit Daniþ Tunalýgil sok. No: 2 / 17-23 Maltepe-Ankara adresinde Kol Toplantýmýzý gerçekleþtiriyoruz. Türkiye saðlýk

Detaylı

ݺletmelerin Rekabet Gücünün Artýrýlmasý. Dýºa Açýlmalarýna Mali Destek Programý

ݺletmelerin Rekabet Gücünün Artýrýlmasý. Dýºa Açýlmalarýna Mali Destek Programý ݺletmelerin Rekabet Gücünün Artýrýlmasý ve Dýºa Açýlmalarýna Mali Destek Programý 2010 içindekiler Orta Karadeniz Kalkýnma Ajansý Kalkýnma Ajanslarýnýn Kuruluþ Amaçlarý Vizyonumuz Misyonumuz Orta Karadeniz

Detaylı

Simge Özer Pýnarbaþý

Simge Özer Pýnarbaþý Simge Özer Pýnarbaþý 1963 yýlýnda Ýstanbul da doðdu. Ortaöðrenimini Kadýköy Kýz Lisesi nde tamamladý. 1984 yýlýnda Ýstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü nü bitirdi.

Detaylı

ÝLKÖÐRETÝM 1. KADEMEDE ÇOKLU ZEKÂ KURAMI UYGULAMALARINA ÝLÝÞKÝN SINIF ÖÐRETMENLERÝNÝN GÖRÜÞ VE ÖNERÝLERÝ (ÇANAKKALE ÝLÝ ÖRNEÐÝ)

ÝLKÖÐRETÝM 1. KADEMEDE ÇOKLU ZEKÂ KURAMI UYGULAMALARINA ÝLÝÞKÝN SINIF ÖÐRETMENLERÝNÝN GÖRÜÞ VE ÖNERÝLERÝ (ÇANAKKALE ÝLÝ ÖRNEÐÝ) ÝLKÖÐRETÝM 1. KADEMEDE ÇOKLU ZEKÂ KURAMI UYGULAMALARINA ÝLÝÞKÝN SINIF ÖÐRETMENLERÝNÝN GÖRÜÞ VE ÖNERÝLERÝ (ÇANAKKALE ÝLÝ ÖRNEÐÝ) ÖZ The Opinions and Suggestions of Primary Teachers on the Applications of

Detaylı

MALÝYE DERGÝSÝ ULAKBÝM ISSN 1300-3623

MALÝYE DERGÝSÝ ULAKBÝM ISSN 1300-3623 MALÝYE DERGÝSÝ ISSN 1300-3623 Temmuz - Aralýk 2007, Sayý 153 YAZI DANIÞMA KURULU Prof. Dr. Güneri AKALIN Prof. Dr. Abdurrahman AKDOÐAN Prof. Dr. Figen ALTUÐ Prof. Dr. Engin ATAÇ Prof. Dr. Ömer Faruk BATIREL

Detaylı

0.2-200m3/saat AISI 304-316

0.2-200m3/saat AISI 304-316 RD Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip hava kilidleri her türlü proseste çalýþacak rotor ve gövde seçeneklerine sahiptir.aisi304-aisi316baþtaolmaküzerekimya,maden,gýda...gibi

Detaylı

KOBÝ lerin iþ süreçlerini daha iyi yönetebilmeleri için

KOBÝ lerin iþ süreçlerini daha iyi yönetebilmeleri için NEDEN KOBÝ lerin iþ süreçlerini daha iyi yönetebilmeleri için SAP Business One çözümünü seçmelerinin nedeni 011 SAP AG. Tüm haklarý saklýdýr. SAP Business One müþterileri SAP'ye olan güvenlerini gösteriyor.000+

Detaylı

MEB ÖZEL EÐÝTÝM REHBERLÝK ve DANIÞMA HÝZMETLERÝ GENEL MÜDÜRLÜÐÜ

MEB ÖZEL EÐÝTÝM REHBERLÝK ve DANIÞMA HÝZMETLERÝ GENEL MÜDÜRLÜÐÜ MEB ÖZEL EÐÝTÝM REHBERLÝK ve DANIÞMA HÝZMETLERÝ GENEL MÜDÜRLÜÐÜ KILAVUZ U Þubat 2008 MEB ÖZEL EÐÝTÝM REHBERLÝK ve DANIÞMA HÝZMETLERÝ GENEL MÜDÜRLÜÐÜ ÖZEL EÐÝTÝM VE REHBERLÝK HÝZMETLERÝ KILAVUZU Ankara

Detaylı

Ruh Saðlýðý Çalýþanlarýnda Tükenmiþlik

Ruh Saðlýðý Çalýþanlarýnda Tükenmiþlik ARAÞTIRMA Ruh Saðlýðý Çalýþanlarýnda Tükenmiþlik Müge Oðuzberk 1, Arzu Aydýn 2 1 Psk., Lodos Özel Eðitim Okulu, 2 Yrd.Doç.Dr., Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü, Mersin ÖZET Amaç:

Detaylı

Eðitim Baþvurularý Hakkýnda; -Eðitim katýlýmcý sayýsý ve eðitim tarih deðiþiklikleri Odamýz tarafýndan belirlenmektedir. -Eðitimlerimizle ilgili tüm güncel bilgiler www.corlutso.org.tr internet adresindeki

Detaylı

Tehlikeli Atýk Çözümünde EKOVAR...

Tehlikeli Atýk Çözümünde EKOVAR... ARA DEPOLAMA www. ekovar.com info@ ekovar.com Hilal Mah. 50. Sokak, 4. Cad. No: 8/8 Yýldýz - Çankaya / ANKARA Tel : +(90) 312 442 13 05 +(90) 312 442 11 43 Faks : +(90) 312 442 13 06 Tehlikeli Atýk Çözümünde

Detaylı

15 Tandem Takým Tezgahlarý ndan Ýhtiyaca Göre Uyarlanabilen Kitagawa Divizörler Kitagawa firmasýnýn, müþterilerini memnun etmek adýna, standartý deðiþtirmesi yeni bir þey deðil. Bu seferki uygulamada,

Detaylı

MedYa KÝt / 26 Ýnsan Kaynaklarý ve Yönetimi konusunda Türkiye nin ilk dergisi HR DergÝ Human Resources Ýnsan Kaynaklarý ve Yönetim Dergisi olarak amacýmýz, kurulduðumuz günden bu yana deðiþmedi: Türkiye'de

Detaylı

30 SORULUK DENEME TESTÝ Gönderen : abana - 10/11/ :26

30 SORULUK DENEME TESTÝ Gönderen : abana - 10/11/ :26 30 SORULUK DENEME TESTÝ Gönderen : abana - 10/11/2008 12:26 Konu: 30 Soruluk Test Gönderim Zamaný: 21-Mart-2007 Saat 10:32 MALÝYET MUHASEBESÝ DENEME SINAVI 1- Aþaðýdakilerden hangisi maliyet muhasebesinin

Detaylı

Yeni Teknolojiler ve Halkla Ýliþkiler: Halkla Ýliþkiler Alanýnda Internet Kullanýmý Üzerine Bir Araþtýrma

Yeni Teknolojiler ve Halkla Ýliþkiler: Halkla Ýliþkiler Alanýnda Internet Kullanýmý Üzerine Bir Araþtýrma Yeni Teknolojiler ve Halkla Ýliþkiler: Halkla Ýliþkiler Alanýnda Internet Kullanýmý Üzerine Bir Araþtýrma Doç. Dr. Beril AKINCI VURAL, Arþ. Gör. Gül COÞKUN Ege Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi Özet Halkla

Detaylı

Yasemin Taþ**, Dr. Dilek Aslan***, Dr. Ýskender Sayek****

Yasemin Taþ**, Dr. Dilek Aslan***, Dr. Ýskender Sayek**** Doktorluk Mesleðini Çocuklar Resimlerine Nasýl Yansýtýyorlar? 7-12 Yaþ Grubu Çocuklar Arasýnda Yapýlmýþ Bir Örnek* How Do Children Reflect the "Physician" Profession to Their Drawings? An Example Conducted

Detaylı

OKÖSYS Baþarýsý ve Fen Lisesi

OKÖSYS Baþarýsý ve Fen Lisesi OKÖSYS Baþarýsý ve Fen Lisesi 1. Sýnýftaki Akademik Baþarýya Ýliþkin Bir Yordama Geçerliliði Çalýþmasý Emine ÖNEN *, Nükhet ÇIKRIKÇI DEMÝRTAÞLI ** Özet Bu araþtýrmada, 2002 Ortaöðretim Kurumlarý Öðrenci

Detaylı

ÖÐRETÝM YÖNTEM VE TEKNÝKLERÝ

ÖÐRETÝM YÖNTEM VE TEKNÝKLERÝ (EÐÝTÝM BÝLÝMLERÝ) Sevgili KPSS Adaylarý, FEM Akademi de eðitim görmenin en büyük avantajlarýndan biri de dokümandýr. Türkiye ye yayýlmýþ þubelerimizde, her branþtan yüzlerce öðretmenin, özgün bakýþ açýlarýyla

Detaylı

2014-2015 Eðitim Öðretim Yýlý ÝSTANBUL ÝLÝ ORTAOKULLAR ARASI "4. AKIL OYUNLARI TURNUVASI" Ýstanbul Ýli Ortaokullar Arasý 4. Akýl Oyunlarý Turnuvasý, 21 Þubat 2015 tarihinde Özel Sancaktepe Okyanus Koleji

Detaylı

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar 2017 Öðrencinin Adý ve Soyadý Doðum Yeri ve Yýlý Fakülte Numarasý Bölümü Yaptýðý Staj Dalý Fotoðraf STAJ BÝLGÝLERÝ Ýþyeri Adý Adresi Telefon Numarasý Staj Baþlama Tarihi Staj Bitiþ Tarihi Staj Süresi (gün)

Detaylı

Madde Kullanma Eðilimi Ölçeðinin Geçerlik ve Güvenilirliði

Madde Kullanma Eðilimi Ölçeðinin Geçerlik ve Güvenilirliði Madde Kullanma Eðilimi Ölçeðinin Geçerlik ve Güvenilirliði Birsen CEYHUN*, Ömer OÐUZTÜRK**, Ayþe Gülsen CEYHUN*** ÖZET Alkol ve diðer maddelerin kötü kullanýmý ülkemizde yaygýn bir sosyal sorun haline

Detaylı

Dr. Sarp Üner*, Dr. Þevkat Bahar Özvarýþ**, Sevgi Turan***, Umut Arýöz***, Dr. Orhan Odabaþý****, Dr. Melih Elçin****, Dr. Ýskender Sayek***** Giriþ

Dr. Sarp Üner*, Dr. Þevkat Bahar Özvarýþ**, Sevgi Turan***, Umut Arýöz***, Dr. Orhan Odabaþý****, Dr. Melih Elçin****, Dr. Ýskender Sayek***** Giriþ Ankara'da Birinci Basamak Saðlýk Kurumlarýnda Çalýþan Hekimlerin Sunulan Hizmetlere Ýliþkin Öz Deðerlendirmeleri The Self -Evaluation of Health Services by Physicians Working in Primary Health Care Units

Detaylı

Doçentlik Sýnavý, Çok Biçimlilik ve Java

Doçentlik Sýnavý, Çok Biçimlilik ve Java Doçentlik Sýnavý, Çok Biçimlilik ve Java Kemal TURHAN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi, Týp Fakültesi, Týp Eðitimi ve Biliþimi Anabilim Dalý, Trabzon. An Examination, Polymorphism and Java Abstract 1.

Detaylı

DENÝZ LÝSESÝ KOMUTANLIÐI Denizcilik tarihin en eski ve en köklü mesleðidir. Bu köklü ve þerefli mesleðin insanlarýnýn eðitimi için ilk adým atacaklarý Deniz Lisesi, bu güne kadar Türk ve dünya denizcilik

Detaylı

ünite1 Kendimi Tanıyorum Sosyal Bilgiler 1. Resmî kimlik belgesi Verilen kavram ile aþaðýdakilerden hangisi iliþkilendirilemez?

ünite1 Kendimi Tanıyorum Sosyal Bilgiler 1. Resmî kimlik belgesi Verilen kavram ile aþaðýdakilerden hangisi iliþkilendirilemez? ünite1 Sosyal Bilgiler Kendimi Tanıyorum TEST 1 3. 1. Resmî kimlik belgesi Verilen kavram ile aþaðýdakilerden hangisi iliþkilendirilemez? A) Nüfus cüzdaný B) Ehliyet C) Kulüp kartý D) Pasaport Verilen

Detaylı

Genel Bakýþ 7 Proje nin ABC si 9 Proje Önerisi Nasýl Hazýrlanýr?

Genel Bakýþ 7 Proje nin ABC si 9 Proje Önerisi Nasýl Hazýrlanýr? REC Hakkýnda ÝÇÝNDEKÝLER Konular 5 Genel Bakýþ 7 Proje nin ABC si 9 Proje Önerisi Nasýl Hazýrlanýr? Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 21 Araç 1: Kaynaþma Tanýþma Etkinliði 23 Araç 2: Uzun Sözcükler 25 Araç

Detaylı

Eðitim ve Kültür Genel Müdürlüðü. Avrupa Okullarýnda Fen Bilgisi Öðretimi. Politikalar ve Araþtýrmalar. Avrupa Komisyonu

Eðitim ve Kültür Genel Müdürlüðü. Avrupa Okullarýnda Fen Bilgisi Öðretimi. Politikalar ve Araþtýrmalar. Avrupa Komisyonu Eðitim ve Kültür Genel Müdürlüðü Avrupa Okullarýnda Fen Bilgisi Öðretimi Politikalar ve Araþtýrmalar Avrupa Komisyonu Avrupa Okullarýnda Fen Bilgisi Öðretimi Politikalar ve Araştırmalar Eurydice Avrupa'daki

Detaylı

014-015 Eðitim Öðretim Yýlý ÝSTANBUL ÝLÝ ORTAOKULLAR ARASI "7. AKIL OYUNLARI ÞAMPÝYONASI" Ýstanbul Ýli Ortaokullar Arasý 7. Akýl Oyunlarý Þampiyonasý, 18 Nisan 015 tarihinde Özel Sancaktepe Bilfen Ortaokulu

Detaylı

maybesan makina sanayi ltd. þti. BETON SANTRALÝ EKÝPMANLARI hakkýmýzda Amacýmýz: Tam müþteri memnuniyeti Uygun ve yüksek teknoloji Kaliteli ürün yelpazesi Vizyonumuz: Geleceði bugün birlikte yaþamak için,

Detaylı

Baþbakanlýkta Avrupa Birliði Ortak Deðerlendirme Çerçevesinin Uygulanmasý

Baþbakanlýkta Avrupa Birliði Ortak Deðerlendirme Çerçevesinin Uygulanmasý KAMU YÖNETÝMÝNDE BÜROKRASÝNÝN VE KIRTASÝYECÝLÝÐÝN AZALTILMASI 8 Baþbakanlýkta Avrupa Birliði Ortak Deðerlendirme Çerçevesinin Uygulanmasý T.C. Baþbakanlýk Ýdareyi Geliþtirme Baþkanlýðý Ankara, Aralýk 2006

Detaylı

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum ÇEVRE VE TOPLUM 11. Bölüm DOÐAL AFETLER VE TOPLUM Konular DOÐAL AFETLER Dünya mýzda Neler Oluyor? Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum Volkanlar

Detaylı

Hemþirelerin atýlganlýk düzeyleri

Hemþirelerin atýlganlýk düzeyleri ARAÞTIRMALAR (Research Reports) Hemþirelerin atýlganlýk düzeyleri Assertiveness levels of nurses Birgül Özkan, Msc, Department of Nursing, Kayseri Atatürk Health Vocational School, Erciyes University,

Detaylı

Yapýlan araþtýrmalar ve incelemeler hem özellikler yaklaþýmýnýn ve hem de durumsal faktörlerin liderlerin

Yapýlan araþtýrmalar ve incelemeler hem özellikler yaklaþýmýnýn ve hem de durumsal faktörlerin liderlerin Prof. Dr. Huner Sencan E-mail: huner_s@yahoo.com www.orgutseldavranis.8m.com Çaðdaþ Liderlik Kuramlarý Prof. Dr. Hüner Þencan Liderlik kuramlarýyla ilgili olarak birinci sýnýfta özellikler kuramý ve davranýþsal

Detaylı

TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor

TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor Türkiye'nin insanlarý, mevcut saðlýk düzeyini hak etmiyor. Saðlýk hizmetleri için ayrýlan kaynaklarýn yetersizliði, kamunun önemli oranda saðlýk

Detaylı

2008 Yönlendirme Sýnavý Sonuçlarý Raporu. Report of 2008 Placement Test Results. Salih SARPTEN

2008 Yönlendirme Sýnavý Sonuçlarý Raporu. Report of 2008 Placement Test Results. Salih SARPTEN TEKNÝK NOT KKTC - Milli Eðitim Dergisi 2008 Yönlendirme Sýnavý Sonuçlarý Raporu Report of 2008 Placement Test Results Salih SARPTEN M.A.; Talim Terbiye Kurulu Üyesi, Program Geliþtirme Uzmaný, Lefkoþa,

Detaylı

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi 10 Faaliyet Raporu Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi Ýçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikasý Risk Yönetim Politikalarý Genel Kurul Tarihine Kadar Meydana

Detaylı

Anahtar sözcükler: Koruyucu Fizyoterapi, Ergonomik Risk Faktörleri, Çalýþma Postürü, Kas Ýskelet Sistem Problemleri, Kümülatif Travma Bozukluklarý.

Anahtar sözcükler: Koruyucu Fizyoterapi, Ergonomik Risk Faktörleri, Çalýþma Postürü, Kas Ýskelet Sistem Problemleri, Kümülatif Travma Bozukluklarý. Fzt. Murat DALKILINÇ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Uzmaný ÝÞYERÝNDE KORUYUCU FÝZYOTERAPÝ VE ERGONOMÝK MÜDAHALE PROGRAMLARI ETKÝNLÝÐÝ* Özet Bilgisayar kullanýcýlarýnda mesleki kökenli kas iskelet

Detaylı

Kamu Hastanelerinde Çalýþan Saðlýk PersonelindeÝþ Doyumu ve Stres Ýliþkisi

Kamu Hastanelerinde Çalýþan Saðlýk PersonelindeÝþ Doyumu ve Stres Ýliþkisi ARAÞTIRMA Kamu Hastanelerinde Çalýþan Saðlýk PersonelindeÝþ Doyumu ve Stres Ýliþkisi Relationship Between Job Satisfaction and Stress The Employee of Health Personnel in Public Hospitals Derya Nur 1 1

Detaylı

Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora

Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora 2009-40 Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora Ýstanbul, 25 Aðustos 2009 Sirküler Numarasý : Elit - 2009/40 Sirküler Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler

Detaylı