Normal Alt Gruplar ve Bölüm Grupları...37

Benzer belgeler
KPSS MATEMATÝK. SOYUT CEBÝR ( Genel Tekrar Testi-1) N tam sayılar kümesinde i N için, A = 1 i,i 1

10. DİREKT ÇARPIMLAR

SOYUT CEBİR Tanım 1: Uzunluğu 2 olan dairesel permütasyona transpozisyon denir.

13.Konu Reel sayılar

8. HOMOMORFİZMALAR VE İZOMORFİZMALAR

Modül Teori. Modüller. Prof. Dr. Neşet AYDIN. [01/07] Mart Prof. Dr. Neşet AYDIN (ÇOMÜ - Matematik Bölümü) Modül Teori [01/07] Mart / 50

8. HOMOMORFİZMALAR VE İZOMORFİZMALAR

6. Ders. Mahir Bilen Can. Mayıs 16, 2016

İNJEKTİF MODÜLLERE. Ali Pancar Burcu Nişancı Türkmen

1. GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G (e ye birim eleman denir) vardır.

10.Konu Tam sayıların inşası

Soyut Cebir. Prof. Dr. Dursun TAŞCI

İÇİNDEKİLER. Önsöz...2. Önermeler ve İspat Yöntemleri...3. Küme Teorisi Bağıntı Fonksiyon İşlem...48

TEMEL KAVRAMLAR. SAYI KÜMELERİ 1. Doğal Sayılar

Grup Homomorfizmaları ve

için Örnek 7.1. simetri grubunu göz önüne alalım. Şu halde dür. Şimdi kalan sınıflarını göz önüne alalım. Eğer ve olarak alırsak işlemini kullanarak

CEBİR ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

MAT 302 SOYUT CEBİR II SORULAR. (b) = ise =

TEMEL KAVRAMLAR. a Q a ve b b. a b c 4. a b c 40. 7a 4b 3c. a b c olmak üzere a,b ve pozitif. 2x 3y 5z 84

Normal Altgruplar ve Bölüm Grupları

Cebir Notları. Gökhan DEMĐR, ÖRNEK : A ve A x A nın bir alt kümesinden A ya her fonksiyona

6 Devirli Kodlar. 6.1 Temel Tan mlar

DERS: CEBİRDEN SEÇME KONULAR KONU: ENDOMORFİZMA HALKALARI

MATEMATİK ANABİLİM DALI

1.GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G. vardır. 3) a G için denir) vardır.

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ

Bu kısımda işlem adı verilen özel bir fonksiyon çeşidini ve işlemlerin önemli özelliklerini inceleyeceğiz.

MATM 133 MATEMATİK LOJİK. Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev

MATEMATİK. Doç Dr Murat ODUNCUOĞLU

Mustafa Sezer PEHLİVAN. Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

olsun. Bu halde g g1 g1 g e ve g g2 g2 g e eşitlikleri olur. b G için a b b a değişme özelliği sağlanıyorsa

ÜNİTE 1: TEMEL KAVRAMLAR

kpss Önce biz sorduk 50 Soruda SORU Güncellenmiş Yeni Baskı ÖABT LİSE MATEMATİK SOYUT CEBİR LİNEER CEBİR

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER

Ders 9: Bézout teoremi

Temel Kavramlar. (r) Sıfırdan farklı kompleks sayılar kümesi: C. (i) Rasyonel sayılar kümesi: Q = { a b

Lineer Dönüşümler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN

Soyut Cebir (MATH331) Ders Detayları

SOYUT CEBİR SORULAR. tanımlıadi toplama ve çarpma işlemlerine göre bir halka olup olmadığınıgös-

YÜKSEK LİSANS TEZİ Hande BÜYÜKÇAVUŞOĞLU DANIŞMAN Prof. Dr. Muhittin BAŞER MATEMATİK ANABİLİM DALI

9.Konu Lineer bağımsızlık, taban, boyut Germe. 9.1.Tanım: V vektör uzayının her bir elemanı

için doğrudur. olmak üzere tüm r mertebeli gruplar için lemma nın doğru olduğunu kabul edelim. G grubunun mertebesi n olsun. ve olsun.

Temel Kavramlar 1 Doğal sayılar: N = {0, 1, 2, 3,.,n, n+1,..} kümesinin her bir elamanına doğal sayı denir ve N ile gösterilir.

YGS - LYS SAYILAR KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

Galois Teorisi. David Pierce. Matematik Bölümü, MSGSÜ mat.msgsu.edu.tr/~dpierce/

İÇİNDEKİLER. Ön Söz Saymanın Temel Kuralları Permütasyon (Sıralama) Kombinasyon (Gruplama) Binom Açılımı...

II. DERECEDEN DENKLEMLER Test -1

MAT 321SOYUT CEBİR I KONU TEKRAR SORULARI. ise < A > nedir?

LİSE MATEMATİK SOYUT CEBİR LİNEER CEBİR

1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol

1.DERECEDEN DENKLEMLER. (Bu belgenin güncellenmiş halini bu adresten indirebilirsiniz)

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Buna göre, eşitliği yazılabilir. sayılara rasyonel sayılar denir ve Q ile gösterilir. , -, 2 2 = 1. sayıdır. 2, 3, 5 birer irrasyonel sayıdır.

Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X üzerine bire-bir fonksiyona permütasyon denir.

ab H bulunur. Şu halde önceki önermenin i) koşulu da sağlanır ve H G bulunur.

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A

TAMSAYILAR. 9www.unkapani.com.tr. Z = {.., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, } kümesinin her bir elemanına. a, b, c birer tamsayı olmak üzere, Burada,

SAYILAR ( ) MATEMATİK KAF01 RAKAM VE DOĞAL SAYI KAVRAMI TEMEL KAVRAM 01. Sayıları ifade etmeye yarayan

1 Vektör Uzayları 2. Lineer Cebir. David Pierce. Matematik Bölümü, MSGSÜ mat.msgsu.edu.tr/~dpierce/

önce biz sorduk KPSS Soruda soru ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK SOYUT CEBİR - LİNEER CEBİR Eğitimde 30.

HOMOLOJİ CEBİRE GİRİŞ ARA SINAV CEVAP ANAHTARI

(m+2) +5<0. 7/m+3 + EŞİTSİZLİKLER A. TANIM

MODÜLER ARİTMETİK A)1 B)3 C)8 D)11 E)13. TANIM Z tam sayılar kümesinde tanımlı

TEOG. Sayma Sayıları ve Doğal Sayılar ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK SAYI BASAMAKLARI VE SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESİ 1. DOĞAL SAYILAR.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

1.4. KISMİ SIRALAMA VE DENKLİK BAĞINTILARI

Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI

İç-Çarpım Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv. Dr. Nevin ORHUN

sayıların kümesi N 1 = { 2i-1: i N } ve tüm çift doğal sayıların kümesi N 2 = { 2i: i N } şeklinde gösterilebilecektir. Hiç elemanı olmayan kümeye

T. C. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kırkağaç Meslek Yüksekokulu Öğretim Yılı Güz Yarıyılı MATEMATİK Dersi Final Sınavı Çalışma Soruları

Atatürk Anadolu. Temel Kavramlar Üzerine Kısa Çalışmalar

ÖABT LİSE MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR

8.Konu Vektör uzayları, Alt Uzaylar

Örnek...3 : Aşağıdaki ifadelerden hangileri bir dizinin genel terim i olabilir?

11. Ders. Mahir Bilen Can. Mayıs 23, 2016

biçimindeki ifadelere iki değişkenli polinomlar denir. Bu polinomda aynı terimdeki değişkenlerin üsleri toplamından en büyük olanına polinomun dereces

1. BÖLÜM. Sayılarda Temel Kavramlar. Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK. Kontrol Noktası 1

10 SINIF MATEMATİK. Polinomlar Çarpanlara Ayırma İkinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler

2017 MÜKEMMEL YGS MATEMATİK

2. Dereceden Denklemler

LYS MATEMATİK DENEME - 1

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler

1. Fonksiyonlar Artan, Azalan ve Sabit Fonksiyon Alıştırmalar Çift ve Tek Fonksiyon

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Doç.Dr.Erdal KARADUMAN İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÖZDEŞLİKLER, DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİKLER

7. Ders. Mahir Bilen Can. Mayıs 17, 2016

Bu bölümde cebirsel yapıların temelini oluşturan Grup ve özelliklerini inceleyeceğiz.

Cebir Notları. Birinci Derecen Denklemler TEST I. Gökhan DEMĐR, x

LYS Matemat k Deneme Sınavı

Cebirsel Fonksiyonlar

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Tam Sayılarda Bölünebilme...3. Kongrüanslar Primitif (İlkel) Kökler ve İndeksler Genel Tarama Sınavı...

1 RASYONEL SAYILARDA İŞLEMLER Sorular Sorular DOĞRUSAL DENKLEMLER Sorular DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ 25

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINIZA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. MATEMATİK SINAVI MATEMATİK TESTİ

POL NOMLAR. Polinomlar

ÇARPANLAR VE KATLAR. Başarı Başaracağım Diye Başlayanındır. 1

ASAL SAYILAR - TAM BÖLENLER - FAKTÖRİYEL Test -1

Matrisler ve matris işlemleri

1994 ÖYS. 6. x, y, z sıfırdan büyük birer tam sayı ve 2x+3y-z=94 olduğuna göre, x in en küçük değeri kaçtır?

ünite12 POLİNOMLAR Polinomlar

Transkript:

İÇİNDEKİLER Ön Söz...2 Gruplar...3 Alt Gruplar...9 Simetrik Gruplar...13 Devirli Alt Gruplar...23 Sol ve Sağ Yan Kümeler (Kosetler)...32 Normal Alt Gruplar ve Bölüm Grupları...37 Grup Homomorfizmaları...41 Direkt Çarpımlar (Toplamlar)...48 Sylow Teoremleri...52 Halkalar...54 Alt Halka ve İdealler...61 Polinom Halkaları...66 Genel Tarama Sınavı...72

Alt Halka ve İdealler Tanım: (H, +, ) bir halka ve K, H nin boş kümeden farklı bir alt kümesi olsun. Eğer H deki işlemlere göre K de bir halka ise K ye H nin bir alt halkası denir. Tanım: (H, +, ) bir halka ve I, H nin bir alt halkası olsun. a I ve r H için ( 0 H, +, ) ve (H, +, ) halkaları, (H, +, ) halkasının aşikâr alt halkalarıdır. Örnek: (Z, +, ) halkası (Q, +, ) halkasının bir alt halkasıdır. r. a I ise I ya H nin sol ideali, a. r I ise I ya H nin sağ ideali denir. Eğer I, hem sol ve hem de sağ ideal ise I ya H nin bir ideali denir. Teorem: (H, +, ) bir halka ve K, H nin boş kümeden farklı bir alt kümesi olsun. K nin H nin bir alt halkası olması için gerek ve yeter şart; a, b K için i) a - b K Eğer H halkası değişmeli ise sol ideal ile sağ ideal aynıdır. Her H halkası için 0 H ve H, H nin aşikâr idealleridir. 0 H idealine H nin sıfır ideali, I H koşulunu sağlayan I idealine de H nin öz ideali denir. ii) a. b K olmasıdır. Teorem: (H, +, ) bir halka ve I, H nin boş kümeden farklı alt kümesi olsun. I nın H nin bir ideali olması için gerek ve yeter şart; Örnek: (Z 6,, ) halkasının bir alt kümesi K = 0,2,4 olsun. a, b I ve r H için i) (a - b) I a, b K için a - b K ve a. b K olduğundan (K,, ) halkası (Z 6,, ) halkasının bir alt halkasıdır. ii) ra I ve ar I olmasıdır. Örnek: (2Z, +, ) halkası (Z, +, ) halkasının bir alt halkasıdır. Örnek: I = 0,2,4,6 kümesi (Z 8,, ) halkasının bir idealidir. 61

Alt Halka ve İdealler NOT: m, n Z ve mz, nz tam sayılar halkasının iki ideali olmak üzere, i) mz. nz = m. nz dir. ii) mz + nz = (m, n). Z iii) mz nz = [m, n]. Z Tanım: H bir halka ve I, H nin boş kümeden farklı bir alt kümesi olsun. H nin I yı kapsayan tüm ideallerin kesişimine I tarafından üretilen ideal denir ve < I > ile gösterilir. I = a 1, a 2,., a n ise < a 1, a 2,., a n > = < a 1, a 2,., a n > Örnek: 4Z ve 6Z, Z nin iki ideali olmak üzere 4Z. 6Z = 24Z 4Z + 6Z = (4, 6)Z = 2Z ifadesine a 1, a 2,., a n tarafından üretilen ideal, < a 1 > idealine, a 1 tarafından üretilen esas (temel) ideal ve her ideali esas ideal olan bir tamlık bölgesine de esas ideal bölgesi (E.İ.B.) denir. 4Z 6Z = [4, 6]Z = 12Z dir. Teorem: I 1 ve I 2, H halkasının iki ideali olsun. Bu durumda, i) I 1 + I 2 de H nin bir idealidir. Örnek: Z nin her ideali devirli grup olduğundan Z, bir E.İ.B. dir. Teorem: (F, +, ) bir cisim olsun. Bu durumda F nin 0 F ve F den başka ideali yoktur. Örnek: (Q, +, ) bir cisim olduğundan Q nun 0 ve Q dan başka ideali yoktur. ii) I 1 I 2 de H nin bir idealidir Tanım: I, bir H halkasının ideali olsun. UYARI: Her ideal bir alt halkadır. Fakat her alt halka bir ideal değildir. (a + I) + (b + I) = (a + b) + I (a + I). (b + I) = a. b + I Örnek: (Z, +, ) halkası (Q, +, ) halkasının bir alt halkası olmasına rağmen bir ideali değildir. Çünkü 2 2 2 Z ve Q için 2 Z dir. 3 3 Teorem: Birimli bir halkanın ideali halkanın birimini kapsarsa bu ideal halkaya eşittir. ile tanımlanan toplama ve çarpma işlemlerine göre, (H/I, +, ) cebirsel yapısı bir halkadır. Bu halkaya H nin I idealine göre bölüm halkası denir. Örnek: 3Z, Z nin bir ideali olmak üzere, Z / 3Z = 0 + 3Z, 1 + 3Z, 2 + 3Z dir. 62

Örnek: I = 0,3 kümesi (Z 6,, ) halkasının bir ideali olup Z 6 nın I daki farklı sol ya da sağ yan kümeleri 0 + I, 1+ I ve 2 + I olduğundan Z / I = 0 + I, 1+ I, 2 + I Alt Halka ve İdealler Tanım: H değişmeli bir halka ve I, H nin bir öz ideali olsun. Eğer a, b H için a. b I iken a I veya b I oluyorsa I ya H nin bir asal ideali denir. Örnek: 5Z nin Z nin bir asal ideali olduğunu gösterelim. dır. Teorem: I bir H halkasının ideali olsun. i) H/I da bir halkadır. ii) H değişmeli ise H/I da değişmelidir. iii) H birimli ve I H ise H/I da birimli ve birimi 1 H + I dır. Tanım: H bir halka ve K, H nin bir öz ideali olsun. H nin K yi içeren bir I ideali için K = I ya da I = H oluyorsa diğer bir ifadeyle H nin K yi kapsayan başka ideali yoksa K ye H nin bir maksimal ideali denir. a, b Z için a.b 5Z ise a 5Z veya b 5Z dir. Dolayısıyla 5Z, Z nin bir asal idealidir. Örnek: 4Z, 2Z nin asal ideali değildir. Gerçekten, 6 2Z ve 2 2Z için 6. 2 4Z iken 6 4Z ve 2 4Z dir. Teorem: I, birimli ve değişmeli H halkasının bir ideali olsun. i) I, H nin bir asal idealidir H/I bir tamlık bölgesidir. ii) I, H nin bir maksimal idealidir H/I bir cisimdir. Örnek: (Z, +, ) halkasında (3Z, +, ) idealinin bir maksimal ideal olduğunu gösterelim. iii) I, H nin bir maksimal ideali ise aynı zamanda asal idealidir. 3Z I Z olduğundan I = 3Z ya da I = Z dir. O halde 3Z, Z nin bir maksimal idealidir. 63

KONU TESTİ Alt Halka ve İdealler 1. Aşağıdakilerden hangisi Z nin bir ideali değildir? A) 3Z B) 2Z. 3Z C) 2Z + 3Z D) 2Z 3Z E) 2Z 3Z 4. I. Her ideal bir alt halkadır. II. Bir cismin aşikâr ideallerinden başka ideali yoktur. III. Birimli bir halkanın ideali, halkanın birimini kapsarsa bu ideal halkaya eşittir. A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III 2. (Z, +, ) halkasında n Z için nz, Z nin bir ideali olmak üzere, I. 3Z + 4Z = 7Z II. 3Z - 4Z = Z III. 3Z 4Z = 12Z IV. 3Z 4Z = Z 5. Aşağıdakilerden hangisi 3Z nin bir asal idealidir? A) 9Z B) 15Z C) 24Z D) 42Z E) 60Z eşitliklerinden hangileri doğrudur? A) I ve III B) II ve III C) III ve IV D) I, II ve III E) II, III ve IV 6. H bir halka ve I 1, I 2 H nin iki ideali olsun. Bu durumda, I. I 1 + I 2 de H nin bir idealidir. II. I 1 I 2 de H nin bir idealidir. III. I 1 I 2 de H nin bir idealidir. 3. Aşağıdakilerden hangisi Reel sayılar halkasının bir idealidir? A) Z B) Q C) -1 D) -1, 1 E) 0 Yargılarından hangileri daima doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III CEVAP ANAHTARI 1. E 2. B 3. E 4. E 5. B 6. C 64

KONU TARAMA SINAVI - 10 Alt Halka ve İdealler 1. Aşağıdakilerden hangisi Z nin bir ideali değildir? A) 3Z B) 2Z + 4Z C) 3Z 4Z D) 2Z 3Z E) 3Z. 4Z 3. I. Rasyonel sayılar halkası, reel sayılar halkasının bir idealidir. II. Tam sayılar halkası esas ideal bölgesidir. III. 2Z, Z nin bir maksimal idealidir. A) Yalnız II B) Yalnız III C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III 2. I. Her alt halka bir idealdir. II. Bir cismin sıfır ve kendisinden başka ideali yoktur. 4. Aşağıdakilerden hangisi 2Z nin bir asal idealidir? A) 4Z B) 10Z C) 12Z D) 18Z E) 24Z III. Her tamlık bölgesi bir cisimdir. A) Yalnız II B) Yalnız III C) I ve II D) I ve III E) II ve III CEVAP ANAHTARI 1. C 2. A 3. D 4. B 65

GENEL TARAMA SINAVI 1. Aşağıdakilerden hangisi bir gruptur? A) (Z 6, ) B) (Q *, ) C) (Z, ) D) (Z 7, ) E) (N, +) 4. I. (R, +) bir devirli gruptur. II. Z de 2 nin ürettiği alt grup 2Z dir. III. G = < a >, mn mertebeden bir devirli grup ise o(a m ) = n dir. A) Yalnız II B) Yalnız III C) II ve III D) I ve III E) I, II ve III 2. Aşağıdakilerden hangisi bir abelyan gruptur? A) (M 2(R), +) B) (Q 8, ) C) (Z 7, ) D) (Z, ) E) (Z 6, ) 5. (Z 18, ) grubunun mertebesi 6 olan kaç elemanı vardır? A) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4 3. G bir grup ve G nin birim elemanı e olsun. a, b G için I. a 2 = a ise a = e dir. II. a 2 = e ise G değişmelidir. III. (a. b) 2 = a 2. b 2 ise G değişmelidir. 6. S 5 simetrik grubunda I birim permütasyon olmak üzere, 5 = I koşulunu sağlayan kaç tane permütasyonu vardır? A) 24 B) 25 C) 96 D) 120 E) 121 A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III 72

GENEL TARAMA SINAVI 39. (Z, +, ) halkasında n Z için nz, Z nin bir ideali olmak üzere, I. 4Z + 5Z = 9Z II. 4Z - 5Z = Z III. 4Z 5Z = 20 Z IV. 4Z 5Z = Z eşitliklerinden hangileri doğrudur? 41. Aşağıdaki polinomlardan hangisi Q[x] te indirgenmez değildir? A) x 6 + x 5 + x 4 + x 3 + x 2 + x + 1 B) x 4 + 5x 2 + 9 C) 3x 5 + 2x 4-6x 2 + 4x + 10 D) 2x 3-6x 2 + 3x - 15 E) 4x 4 + 5x 3 + 10x 2-10 A) I ve III B) II ve III C) III ve IV D) I, II ve III E) II, III ve IV 40. H bir halka ve I 1 ile I 2, H nin iki ideali olmak üzere, I. I 1 + I 2 de H nin bir idealidir. II. I 1 I 2 de H nin bir idealidir. III. I 1 I 2 de H nin bir idealidir. 42. Aşağıdakilerden hangisi Z 7[x] te f(x) = x 2 + 2x + 4 polinomunun bir çarpanıdır? A) x + 1 B) x + 2 C) x + 4 D) x + 5 E) x + 6 Yargılarından hangileri daima doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III CEVAP ANAHTARI 1. B 2. E 3. E 4. C 5. C 6. B 7. B 8. B 9. C 10. C 11. B 12. E 13. B 14. E 15. C 16. B 17. B 18. D 19. C 20. E 21. C 22. B 23. A 24. B 25. C 26. E 27. E 28. E 29. E 30. C 31. E 32. A 33. E 34. B 35. A 36. E 37. E 38. E 39. B 40. C 41. B 42. E 80