Yüksek basamaktan tek adım Sonlu Fark Yöntemleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yüksek basamaktan tek adım Sonlu Fark Yöntemleri"

Transkript

1 Bölüm Yüksek basamaktan tek adım Sonlu Fark Yöntemleri Bu bölümde, birinci basamaktan başlangıç değer problemleri için Tek adım (Yamuk, Düzeltilmiş Euler(Heun), Runge-Kutta yöntemlerinin nasıl elde edildikleri, pratik problemlere nasıl uygulandıkları, hata analizleri ve diğer yöntemlere göre avantaj ve dezavantajlarını kapsamlıolarak inceliyoruz. Mevcut kaynaklardan farklı olarak, verilen probleme ait yön alanları içerisinde sayısal çözümleri değerlendirerek, yöntemlerin performansını komşu çözüm eğrilerinin davranışlarınıdikkate almak suretiyle inceliyoruz.. Yamuk yöntemi y = f(t, y), t (a, b) (.) y(a) = y

2 Yüksek basamaktan tek adım Sonlu Fark Yöntemleri başlangıç değer problemini göz önüne alalım. [a, b] aralığını h = (b a)/n uzunluklu n adet alt aralığa bölelim ve elde edilen aralıkların uç noktalarını t = a, t = a + h,..., t n+ = a + nh = a + n(b a)/n = b ile gösterelim. (.) ile verilen denklemin [t i, t i+ ] aralığında integralini alarak veya t i+ t i y (s)ds = y(t i+ ) = y(t i ) + t i+ t i t i+ f(s, y(s))ds t i f(s, y(s))ds (.) integral denklemini elde ederiz. (.) deki integral için farklı sayısal integrasyon yaklaşımlarıfarklıyöntemleri üretir: b Kural f(x)dx (.) için yaklaşım a Sol dikdörtgen f(a)(b a) y(t i+ ) = y(t i ) + hf(t i, y(t i )) Sağ dikdörtgen f(b)(b a) y(t i+ ) = y(t i ) + hf(t i+, y(t i+ )) (b a) y(t Yamuk (f(a) + f(b)) i+ ) = y(t i ) + h (f(t i, y(t i )) + f(t i+, y(t i+ ))) Tablodaki eşitliği sağlayan yaklaşımlarıy i+ = y(ti+ ) ve Y i = y(ti ) ile gösterelim. Böylece integral için sol dikdörtgen yaklaşımının ileri Euler, sağ dikdörtgen yaklaşımının geri Euler yöntemlerini ürettiğini görürüz. Yamuk yaklaşımıile ise Y i+ = Y i + h/[f(t i, Y i ) + f(t i+, Y i+ )], Y = y(a), i =,,... (.) ile tanımlanan Yamuk iterasyonunu elde ederiz. Geometrik olarak yönteme baktĭgımızda ise ileri Euler yöntemindeki f(t i, Y i ) eğimi ve geri Euler yöntemindeki f(t i+, Y i+ ) eğimi ile hareket etmek yerine, bu iki eğimin ortalamasıolan m = [f(t i, Y i ) + f(t i+, Y i+ )]/ (.4) eğimi esas alınmakta ve bu eğimle h adım uzunluğu kadar ilerleyerek Y i+ yaklaşımının elde edildiğini gözlemleriz.

3 . Yamuk yöntemi ÖRNEK.. y = y + t y() = başlangıç değer problemi için [, ] aralĭgında h = /4 adım uzunluğu ile ilgili yaklaşımlarıyamuk yöntemi ile hesaplayınız. Çözüm. veya (.) fark denklemini f(t, y) = y + t için uygulayarak elde ederiz. h = /4 için ve Y = y() = olmak üzere Y i+ = Y i + h/(t i + Y i + t i+ + Y i+ ) Y i+ = [( + h/)y i + (t i + t i+ )h/]/( h/) t =, t = /4, t = /, t 4 = /4, t 5 = Y = [( + (/4)/) + ( + /4) /8]/( (/4)/) = 8 Y = [( + (/4)/) + (/4 + /) /8]/( (/4)/) 8 = 5 98 elde ederiz. Benzer biçimde diğer yaklaşımlarıy 4 =.756, Y 5 =.76 olarak elde ederiz. Ayrıca gerçek çözümün de olduğuna dikkat ederek y(t) = t + e t E(t i ) = Y i y(t i ) kümülatif hatalarınıhesaplayabiliriz. Yamuk yaklaşımlarıve kümülatif hatalar Tablo. de sunulmaktadır.

4 4 Yüksek basamaktan tek adım Sonlu Fark Yöntemleri i t i Y i E(t i ).5 / Tablo.: Örnek. e ait yaklaşımlar ve kümülatif hata Şekil.: Örnek. e ait çözüm eğrileri ve gerçek çözüm(o) Uyarı. Komşu çözüm eğrilerinin davranışıve sayısal yaklaşımların hassasiyeti arasında bir ilişki söz konusudur. Örnek. e ait y =.5 :.5 : başlangıç değerleri için çözüm eğrileri ( ) ve h =. adım uzunluğu ile [, 4] aralığındaki yaklaşık çözümler( o) Şekil. de verilmiştir. Artan t değerleri için çözüm eğrileri birbirinden uzaklaşmaktadır. Bu durumda artan t değerleri için kümülatif hatanın artmış olması beklenen bir sonuçtur. Çünkü yöntem komşu çözüm eğrilerinin eğimi ile hareket etmektedir. TEOREM.. (Yamuk yönteminin yerel kesme hatası) y C [a, b], t i, t i+ = (t i + h) (a, b) olmak üzere (.) ile verilen Yamuk yöntemin t i noktasındaki kesme hatası, yani gerçek çözümün standart halde yazılan fark denklemini sağlamadĭgımiktar,

5 . Yamuk yöntemi 5 dir. İspat. ve E k (t i, h) = [y(t i+ ) y(t i )]/h /[f(t i, y(t i )) + f(t i+, y(t i+ )] = h /y (c), c (a, b) Taylor açılımıyardımıyla f(t i+, y(t i+ )) = y (t i+ ) = y (t i ) + hy (t i ) + h /y (c), c (t i, t i+ ) açılımlarıyerine yazılarak y(t i+ ) = y(t i ) + hy (t i ) + h /y (t i ) + h /6y (c ) E k (t i, h) = (y(t i+ ) y(t i ))/h /(f(t i, y(t i )) + f(t i+, y(t i+ )) = (y(t i ) + hy (t i ) + h /y (t i ) + h /6y (c ) y(t i ))/h y (t i ) h/y (t i ) h /4y (c )) = h /6y (c ) h /4y (c ) = h (/6y (c ) /4y (c )). = h y (c), c (t i, t i+ ) elde ederiz. O halde yamuk yönteminin kesme hatası O(h ), h dır. Buradan yerel hatanın O(h ) ve kümülatif hatanın ise O(h ), h olduğu hemen görülür. O halde yöntem ikinci basamaktandır... Yöntemin nonlineer problemlere uygulanışı (.) ile verilen kapalıfark denklemi ile ilgili Y i yaklaşımlarınıelde edebilmek için her adımda genelde ilgili nonlineer denklemin çözümü belirlenmelidir. Bunun için değişik pratik yöntemler söz konusudur. Örneğin Y (k+) i+ = Y i + h/[f(t i, Y i ) + f(t i+, Y (k) i+ )], k =,,,..; i =,,... (.5) ile tanımlanan iterasyonun birkaç kez uygulanarak her adımda Y i+ yaklaşımının belirlenmesi mümkündür. Y i+ () başlangıç değeri için uygun bir

6 6 Yüksek basamaktan tek adım Sonlu Fark Yöntemleri seçim bir önceki noktada elde edilen yaklaşım, yani Y i dir. Sonuçlandırma kriteri olarak uygun bir ɛ > sabiti için Y (k+) i+ Y (k) i+ < ɛ eşitsizliği kontrol edilebilir. (.5) iterasyonunun yakınsamasıiçin h adım uzunluğunun uygun biçimde seçilmesi gerekir. ÖRNEK.. y = y cos(t), y() = 7/8, 7/8 başlangıç değer probleminin belirtilen başlangıç değerleri ile çözüm eğrilerini yamuk yöntemi ile elde ediniz. Denklemin [, ] aralĭgında yön alanlarınıve aynı başlangıç değerleri için gerçek çözüm eğrilerini elde ediniz. Çözüm. Verilen problemin analitik çözümü y = sin t /y() olarak ifade edilebilir. [, ] [ 8, 8] bölgesindeki yön alanları içerisinde belirtilen başlangıç değerleri ve Yamuk yöntemi ile elde edilen çözüm eğrileri(-.) ve analitik çözüm eğrileri(-) Şekil. de sunulmaktadır. Sayısal çözümler Program. ile elde edilmiştir. Analitik ve sayısal çözümlerin uyumlu olduğu görülmektedir. ÖRNEK.. (Yamuk yöntemi pratik olarak II. basamaktandır) y = y + cos(t) sin(t), y() = başlangıç değer problemi verilsin. [, ] aralĭgında h =. ve h =. adım uzunluklarıiçin yaklaşık çözümleri Yamuk yöntemi yardımıyla elde ediniz. Kümülatif hatanın O(h ) olduğunu gözlemleyiniz. Artan t değerleri için kümülatif hatanın değişimini grafiksel olarak gözlemleyiniz. Çözüm. (.) yöntemine göre Y i+ = Y i + h/(y i + Y i+ + cos(t i ) sin(t i ) + cos(t i+ ) sin(t i+ )) iterasyonu elde ederiz. Bu denklem Y i+ e göre çözerek Y i+ = (Y i +h/(y i +cos(t i ) sin(t i )+cos(t i+ ) sin(t i+ ))/( h/) (.6)

7 . Yamuk yöntemi Şekil.: Örnek. için yön alanlarıile sayısal(-.) ve gerçek çözüm(-) eğrileri. elde ederiz. (.6) ile h =. ve h =. adım uzunlukları ile elde edilen yaklaşımlar Tablo. de verilmektedir. h =. adım uzunluğu ile elde edilen kümülatif hataların h =. adım uzunluğu ile elde edilen hataların yaklaşık dörtte biri kadar olduğuna dikkat edelim:.46/4 =.7 =.6,./4 =.5,.65/4 =.6. Bu sonuç yukarıda ifade edildiği üzere kümülatif hatanın O(h ) olduğunu doğrulamaktadır. Yani adım uzunluğu ikiye bölünmek suretiyle kümülatif hata yaklaşık olarak dört kat azalmaktadır. Öte yandan h =. için elde edilen gerçek çözüm(o) ve yaklaşık çözüm(*) ise Şekil. de verilmektedir. Şekil. den artan t değerleri için istenilen gerçek çözümden(y = sin(t)) uzaklaşan komşu çözüm eğrilerinin, yöntem ile elde edilen yaklaşımları da olumsuz olarak etkilediği görülmektedir.

8 8 Yüksek basamaktan tek adım Sonlu Fark Yöntemleri % % Örnek. verileri ile Sabit nokta % iterasyonlu Yamuk Yontemi % sonuc=yamuksabit(h,tmax) % function yamuksabit(h,tmax) y=7/8; n=ceil(tmax/h); eps=.; t=;y=y;t=t; y=y; for j=:n fark=*eps; while fark>eps y=y+h/*(f(t,y)+f(t+h,y)); fark=abs(y-y); y=y; end y=y; t=t+h; T=[T;t];Y=[Y;y]; end plot(t,y); function yp=f(t,y) yp=y*y*cos(t); % % Program.: Sabit Nokta iterasyonlu Yamuk Yontemi. Düzeltilmiş Euler( Heun veya Runge- Kutta-II) yöntemi Geri Euler yönteminde olduğu gibi Yamuk yönteminin de nonlineer problemlere uygulanışıher adımda bir sabit nokta iterasyonu gerektirir. (.) te yer alan Y i+ bilinmeyeni için İleri Euler yöntemine göre elde edilen yaklaşım kullanılarak m = [f(t i, Y i ) + f(t i+, Y i + hf(t i, Y i ))]/

9 . Düzeltilmiş Euler( Heun veya Runge-Kutta-II) yöntemi 9 t Y (h =.) Y (h =.) y(gerçek) Hata(h =.) Hata(h =.) Tablo.: Yamuk Yöntemi ile Örnek. e ait yaklaşımlar ve Kümülatif Hata Şekil.: Örnek. için yamuk yaklaşımları(o) ve gerçek çözüm(-),h =. eğimi ile Düzeltilmiş Euler veya Heun yöntemi olarak ta adlandırılan Y i+ = Y i + hm (.7) = Y i + h/[f(t i, Y i ) + f(t i+, Y i + hf(t i, Y i ))], i =,, yöntemi elde edilir. İşlem kolaylĭgıaçısından (.7) yöntemini p = Y i + hf(t i, Y i ) (.8) Y i+ = Y i + h/[f(t i, Y i ) + f(t i+, p)], i =,, olarak ifade etmek daha uygundur. Alternatif olarak (.8) yöntemi m = f(t i, Y i ) (.9) m = f(t i+, Y i + hm ) Y i+ = Y i + hm, i =,,... olarak ifade edilebilir. Burada m = (m + m )/ ile tanımlanan eğimler ortalamasıdır.(.9) biçiminde yazılan şekliyle yöntem Runge-Kutta-II(RKII)

10 Yüksek basamaktan tek adım Sonlu Fark Yöntemleri egim=m=(m +m )/ egim=m Y egim=m Y t t Şekil.4: Düzeltilmiş Euler(Heun veya Runge-Kutta) yöntemi ile Y yaklaşımı olarak bilinir ve gerçektende ikinci basamaktandır(bknz Alıştırma ). Y = y(t ) başlangıç değerinden hareketle Y yaklaşımının nasıl elde edildiği geometrik olarak Şekil.4 te sunulmaktadır. II. basamaktan Runge Kutta yöntemi ile (t i, Y i ) noktasında hesaplanan m eğimi ve ileri Euler yöntemi ile h adım uzunluğu kadar ilerlemek suretiyle ulaşılan noktada m eğimi hesaplanır ve elde edilen eğimlerin ortalamasıile h adım uzunluğu kadar ilerleyerek Y i+ noktasıelde edilir. ÖRNEK.4. problemi verilsin. y = y + sin(t) + cos(t) y() = h = /4 adım uzunluğu ile [, ] aralĭgındaki yaklaşım tablosunu RKII yöntemi yardımıyla hesaplayınız. h =. adım uzunluğu ile y = : : başlangıç değerlerine karşılık gelen çözüm eğrilerini RKII yöntemi ile [, 7] aralĭgında elde ediniz.

11 . Düzeltilmiş Euler( Heun veya Runge-Kutta-II) yöntemi Çözüm. h = /4 için t =, t = /4, t = /, t 4 = /4, t 5 = ; Y = y() = olmak üzere m = f(t, Y ) = f(, ) = m = f(t, Y + hm ) = f(/4, /4) = /4 + sin(/4) + cos(/4) =.966 m = (m + m )/ =.966/ =.98 Y = Y + hm =.458 elde ederiz. Diğer değerler Tablo. de verilmektedir i t i Y i y(t i ) = sin(t i ) E(t i ) = Y i y(t i ) / / / Tablo.: Örnek.4 için Runge-Kutta yaklaşımlarıve kümülatif hata. Örnek.4 ün çözüm eğrilerinin birlikte hareket eden veya daha teknik bir ifadeyle eş şürekli bir aile oluşturduğu görülmektedir. Bu durumda komşu çözüm eğrilerinin eğimlerini referans alan yöntemlerin iyi sonuç vermesi beklenmektedir. Şekil.5 de y = : : başlangıç değerleri için gerçek çözümleri; RKII yöntemi ile elde edilen çözüm eğrileri(o) h =. adım uzunluğu için [, 7] aralığında verilmektedir. Elde edilen sayısal sonuçların gerçek çözüm eğrileri ile uyumlu olduğu görülmektedir. ÖRNEK.5. Örnek. e ait yaklaşımlarırk-ii yöntemiyle ve h =.,.5,.5,.5 adım uzunluğu ile hesaplayınız.

12 Yüksek basamaktan tek adım Sonlu Fark Yöntemleri Şekil.5: Örnek.4 için yön alanlarıve y = : : başlangıç değerleri ile çözüm eğrileri, (-); y = a karşılık gelen y = sin(t) çözüm eğrisi ve RK yaklaşımı(o). Çözüm. Örnek. için sırasıyla h =., h =.5, h =.5 ve h =.5 adım uzunluklarıile elde edilen Runge-Kutta yaklaşımlarışekil.6 (a),(b),(c) ve (d) de sırasıyla sunulmaktadır. Örnek. e ait komşu çözüm eğrileri Şekil.7 de sunulmaktadır. h adım uzunluğunun küçültülmesi ile daha iyi yaklaşımlar elde edildiği görülmektedir, ancak komşu çözüm eğrilerinin farklıkalitatif davranışlarıartan zaman değerleri için kabul edilebilir yaklaşımlar elde edilmesini engellemektedir. Uyarı. Şekil.7 den y() = noktası komşuluğundaki başlangıç değerlerle başlayan çözümlerin bu başlangıç şartınısağlayan y = sin(t) çözüm eğrisinden artan t değerleri için hızla uzaklaştıkları görülmektedir. y() için problemin gerçek çözümü y = sin(t) + y()e t

13 . Düzeltilmiş Euler( Heun veya Runge-Kutta-II) yöntemi 5 5 (a) 5 5 (b) 5 5 (c) 5 5 (d) Şekil.6: Örnek.5 için farklıadım uzunluklarıile RKII yaklaşımları(o) ve gerçek çözüm(-) Şekil.7: Örnek.5 için komşu çözüm eğrileri, y() = için RKII yaklaşımı(kırmızı-o) ve gerçek çözüm(mavi çizgi)

14 4 Yüksek basamaktan tek adım Sonlu Fark Yöntemleri olarak elde edilir. Sıfır noktasının çok küçük komşuluğunda bile olsa y() > şartını sağlayan çözümlerin t için a ve y() < şartını sağlayan çözümlerin ise t için a yaklaşacağıgerçek çözümden görülmektedir. Daha yüksek basamaktan yöntemlerin performansları da. türündeki hassas problemler için merak edilebilir. Pratik olarak güncelliğini koruyan bir diğer yöntem IV. basamaktan Runge-Kutta yöntemidir. RKIV:IV. Basamaktan Runge-Kutta yöntemi Bu yöntem, t i noktasında ve ileri Euler yöntemi ile ulaşılan t i + h/,t i+ = t i + h noktalarında hesaplanan dört eğimin ağırlıklı ortalaması ile h adım uzunluğu kadar ileri Euler yöntemiyle ilerlemek suretiyle Y i+ noktasınıbelirler: m = f(t i, Y i ) m = f(t i + h/, Y i + h m ) m = f(t i + h/, Y i + h m ) m 4 = f(t i + h, Y i + hm ) m = (m + m + m + m 4 )/6 Y i+ = Y i + hm Yukarıda tanımlanan m, m, m ve m 4 eğimlerinin {w, w,..., w k } ağırlıklarıyla oluşturulan ve m = k w i m i i= k i= w i

15 . RKIV:IV. Basamaktan Runge-Kutta yöntemi 5 egim=m (t i+,y i+ ) egim=m (t i,y i ) egim=m 4 egim=m egim=m t i t i +h/ t i+ =t i +h Şekil.8: Runge-Kutta IV yöntemi ile Y i+ yaklaşımı ile tanımlanan ağırlıklıortalaması(eğimi) ile elde edilen Y i+ ileri Euler yöntemi yaklaşımışematik olarak Şekil.8 de gösterilmektedir: IV. basamaktan Runge-Kutta yöntemi ile (t i, Y i ) noktasında hesaplanan m eğimi, m eğimi ile (t i, Y i ) noktasından h/ kadar ilerleyerek elde edilen noktada m eğimi, m eğimi ile (t i, Y i ) noktasından h/ kadar ilerlemek suretiyle elde edilen noktada hesaplanan m eğimi, m eğimi ile (t i, Y i ) noktasından h kadar ilerlemek suretiyle ulaşılan noktada hesaplanan m 4 eğimlerinin m = (m + m + m + m 4 )/6 ağırlıklı ortalamasını hesaplar. Elde edilen bu ağırlıklı ortalama ile (t i, Y i ) noktasından ileri Euler yöntemiyle h kadar ilerlemek suretiyle Y i+ = Y i + hm

16 6 Yüksek basamaktan tek adım Sonlu Fark Yöntemleri h=. h= h=.5 h= Şekil.9: Farklıadım uzunluklarıile RKIV yaklaşımları yaklaşımıhesaplanır. İleri Euler yönemiyle ulaşılan eğim hesaplama noktaları, aranan çözüm eğrisi yerine yaklaşım hatalarınedeniyle genelde komşu çözüm eğrilerine ait eğriler üzerinde yer alırlar. O halde yöntem, komşu çözüm eğrileri üzerinden elde edilen eğimlerinin aranan çözüm eğrisi için uygun olmasıdurumunda iyi sonuçlar verir. Şekil.9 de Örnek. e ait yaklaşımlar ve gerçek çözüm eğrileri farklı adım uzunluklarıiçin verilmektedir. Şekil.6 ve Şekil.9 karşılaştırıldĭgında adım uzunluğunun küçük seçilmesi gereken problemlerde RK-IV ün RKII ye göre daha iyi sonuç verdiği, ancak elde edilen sonuçların başlangıç noktasının belirli bir komşuluğunun ötesinde tekrar yuvarlama hatalarınedeniyle komşu çözüm eğrilerinin davranışından etkilendiği görülmektedir. Bu durumda komşu çözüm eğrilerinin eğimini referans alan ileri Euler, Düzeltilmiş Euler(Heun, RKII) veya RKIV yöntemlerinin Örnek. için iyi sonuçlar vermesi beklenmemelidir.

17 . RKIV:IV. Basamaktan Runge-Kutta yöntemi 7 Runge-Kutta IV, dördüncü basamaktan bir yöntemdir(alıştırma 4). Alıştırmalar... y = t + y, y() = başlangıç değer problemi verilmiş olsun. h = /4 alarak [, ] aralĭgındaki (a) Y = y() = için, Y ve Y Yamuk yaklaşımlarınıh > sabit adım uzunluğu cinsinden hesaplayınız. (b) h = /4 alarak [, ] aralĭgındaki Yamuk yaklaşımlarınıhesaplayarak aşağıdaki tabloda boş bırakılan değerleri doldurunuz. Sonuçlarınızı virgülden sonra beş basamak alacak biçimde yuvarlayınız. t i Y i (c) Problemin gerçek çözümünü belirleyiniz. (d) t = noktasındaki kümülatif hata nedir?. Soru de verilen başlangıç değer problemi ve h adım uzunluğu için yine aynıaralıkta (a) Runge-Kutta(II) yaklaşımlarınıhesaplayarak aşağıdaki tabloda boş bırakılan değerleri doldurunuz. t i Y i

18 8 Yüksek basamaktan tek adım Sonlu Fark Yöntemleri (b) t = noktasındaki kümülatif hata nedir?. >> f = inline( t + y, t, y ) ile fonksiyonunuzu MATLAB/OCTAVE ortamında tanıtarak >> [T, Y ] = ode(f, [, ], )(MAT LAB) veya >>T = :. : ; için Y = lsode(f,, T )(OCT AV E) komutu ile yaklaşık çözümleri elde ediniz. Elde ettiğiniz yaklaşımlarıyamuk, Runge-Kutta yaklaşımlarıve gerçek değerlerle karşılaştırınız. 4. Soru de elde ettiğiniz yaklaşımların grafiğini çizdiriniz. Ayrıca gerçek çözümün ode(veya lsode) ile belirlenen T noktalarındaki değerini hesaplayınız. Gerçek çözümün grafiğini de aynıeksende çiziniz. 5. Soru 4 de ode ile elde edilen yaklaşımları inceleyerek, T noktaları arasındaki uzaklĭgın nasıl değiştiğini gözlemleyiniz. Gerçek çözüm değerlerinin değişimi ile T noktalarıarasındaki uzaklık değişimi arasında bir ilişki görüyor musunuz? 6. Bu bölümde verilen Yamuk yöntemine ait Program. i Soru de verilen başlangıç değer problemi için [, ] aralĭgında h =. ve h =.5 adım uzunluklarıiçin çalıştırınız. Her iki h değeri için elde edilen kümülatif yaklaşım değerlerini hesaplayarak aralarındaki yaklaşık ilişkiyi gözlemleyiniz. h =.5 adım uzunluğu için de aynıişlemi tekrarlayınız. Elde ettiğiniz sonuçlar Yamuk yönteminin ikinci basamaktan bir yöntem olduğunu doğruluyor mu? 7. Yamuk yöntemi için verilen Program. i düzenleyerek >> [T, Y] = rk(f, tanim, y, h) komutu ile Runge-Kutta(II) yaklaşımlarını hesaplayacak biçimde düzenleyiniz. Burada tanim verilen problemin tanim aralĭgıdır, örneğin [, ] gibi. 8. Soru 7 de geliştirdiğiniz programısoru de verilen başlangıç değer problemi için çalıştırınız. Programla elde ettiğiniz değerler hesap makinesi yardımıyla bulduğunuz sonuçlarıdoğruluyor mu? 9. Soru 6 yırunge-kutta(ii) yöntemi için tekrarlayınız. Elde ettiğiniz sonuçlar yöntemin ikinci basamaktan bir yöntem olduğunu doğruluyor mu?

19 . RKIV:IV. Basamaktan Runge-Kutta yöntemi 9. Yamuk yöntemi için ifade edilen şartlar ile Runge-Kutta(II) yönteminin kesme hatasının da O(h ), h > olduğunu gösteriniz.. Soru 7 de geliştirdiğiniz rk programınıdüzenleyerek >> [T, Y ] = rk4(f, tanim, y, h) komutu ile Runge-Kutta(IV) yaklaşımlarını hesaplayacak biçimde düzenleyiniz.. Yöntemleri Karşılaştıralım: Yamuk yöntemi ile rk ve rk4 programlarını Soru de verilen problem için [, ] aralĭgında yaklaşık çözümlerini bulmak için kullanalım: (a) Öncelikle h =. adım uzunluğu ile yamuk yöntemi için elde ettiğiniz yaklaşımların grafiğini çiziniz. (b) Aynı adım uzunluğu için Runge-Kutta(II) yaklaşımlarının farklı bir grafik çizim işaretçisi, örneğin >> plot(t, Y, o ) komutu ile grafiğini çizdiriniz. (c) b) deki işlemleri Runge-Kutta(IV) için tekrarlayarak farklı bir grafik çizim işaretçisi, örneğin >> plot(t, Y, ) komutu ile grafiğini çizdiriniz. (d) T vektörü ile belirtilen noktalarda gerçek çözüm değerlerini elde ederek, aynı eksende ve farklı renkte (>> plot(t, Y, k ) ) grafiğini çizelim. Neler gözlemliyorsunuz? Runge-Kutta(IV) ile gerçekleştirilen ekstra işlemler diğer yöntemlere göre daha iyi bir yaklaşım elde etmenizi sağladımı?. y = y + cos(t) sin(t), y() = başlangıç değer problemini tekrar gözönüne alalım. (a) h =. adım uzunluğu ile [, ] aralĭgındaki rk4 yaklaşımlarını hesaplayalım. t = için kümülatif hata nedir? (b) h =. adım uzunluğu ile [, ] aralĭgındaki rk4 yaklaşımlarını hesaplayalım. t = için kümülatif hata nedir? (c) a) da elde ettiğiniz kümülatif hatanın b) de elde ettiğiniz hataya oranı hesaplayınız. Dördüncü basamaktan yöntem için bulmanız gereken 6 oranınıyaklaşık olarak bulabildiniz mi?

20 Yüksek basamaktan tek adım Sonlu Fark Yöntemleri 4. Proje: Yeterince düzgün çözüme sahip bir başlangıç değer problemi için Runge-Kutta(IV) yönteminin yerel kesme hatasının O(h 4 ), h > olduğunu gösteriniz.

Euler Yöntemleri ve Hata Analizi

Euler Yöntemleri ve Hata Analizi Bölüm 2 Euler Yöntemleri ve Hata Analizi Bu bölümde başlangıç değer problemleri için İleri ve geri Euler yöntemlerini inceleyerek, Hata analizi için gerekli olan yerel kesme hatası, yerel hata, kümülatif

Detaylı

Euler Yöntemleri ve Hata Analizi

Euler Yöntemleri ve Hata Analizi Bölüm 2 Euler Yöntemleri ve Hata Analizi Bu bölümde başlangıç değer problemleri için İleri ve geri Euler yöntemlerini inceleyerek, Hata analizi için gerekli olan yerel kesme hatası, yerel hata, kümülatif

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Elemanter fonksiyonlarla yaklaşım ve hata

Elemanter fonksiyonlarla yaklaşım ve hata Elemanter fonksiyonlarla yaklaşım ve hata Prof. Dr. Erhan Coşkun Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi Matematik Bölümü Kasım, 2018 e 5 Kasım, 2018 1 / 48 Elemanter fonksiyonlarla yaklaşım ve hata

Detaylı

Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. BÖLÜM 7. Adi Diferansiyel Denklemlerin Sayısal Çözümü

Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. BÖLÜM 7. Adi Diferansiyel Denklemlerin Sayısal Çözümü Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. BÖLÜM 7 Adi Diferansiyel Denklemlerin Sayısal Çözümü Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required

Detaylı

Sayısal Analiz. Prof. Dr. Erhan Coşkun. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Ekim, 2018

Sayısal Analiz. Prof. Dr. Erhan Coşkun. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Ekim, 2018 Sayısal Analiz Prof. Dr. Erhan Coşkun Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Matematik Bölümü E-posta:erhan@ktu.edu.tr Ekim, 2018 E. Coşkun (KTÜ) Bölüm 1 Ekim, 2018 1 / 40 Matematiksel Analiz Analitik

Detaylı

ÇEV 2006 Mühendislik Matematiği (Sayısal Analiz) DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Doç.Dr. Alper ELÇĐ

ÇEV 2006 Mühendislik Matematiği (Sayısal Analiz) DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Doç.Dr. Alper ELÇĐ Giriş ÇEV 2006 Mühendislik Matematiği (Sayısal Analiz) DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Doç.Dr. Alper ELÇĐ Sayısal Analiz Nedir? Mühendislikte ve bilimde, herhangi bir süreci tanımlayan karmaşık denklemlerin

Detaylı

Runge-Kutta Metodu. Runge-Kutta metodu

Runge-Kutta Metodu. Runge-Kutta metodu Runge-Kutta metodu Runge-Kutta Metodu dy dx = f(x, y), y(0) = y 0 (1) bicimindeki birinci dereceden adi diferansiyel denklemleri numerik olarak cozmekte kullanilan bir metottur. Runge-Kutta metodunu kullanabilmek

Detaylı

Parametrik doğru denklemleri 1

Parametrik doğru denklemleri 1 Parametrik doğru denklemleri 1 A noktasından geçen, doğrultman (doğrultu) vektörü w olan d doğrusunun, k parametresine göre parametrik denklemi: AP k w P A k w P A k w P A k W (P değişken nokta) A w P

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 10 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 9-DİFERANSİYEL DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜMÜ 1 GİRİŞ Diferansiyel denklemler, mühendislikte fiziksel olayların modellenmesinde sık karşılaşılan denklemlerdendir. Dolayısıyla bu

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 8- SAYISAL İNTEGRASYON 1 GİRİŞ Mühendislikte sık karşılaşılan matematiksel işlemlerden biri integral işlemidir. Bilindiği gibi integral bir büyüklüğün toplam değerinin bulunması

Detaylı

Sayısal Analiz(Prof. Dr. Erhan Coşkun, KTU,

Sayısal Analiz(Prof. Dr. Erhan Coşkun, KTU, Bölüm 1 Sayısal Analiz(Prof. Dr. Erhan Coşkun, KTU, erhan@ktu.edu.tr) Bu bölümde matematiksel analiz türleri olarak bilinen analitik, sayısal, kalitatif ve sembolik analiz yöntemlerini kısaca tanıtarak,

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

2 1 fonksiyonu veriliyor. olacak şekilde ortalama değer teoremini sağlayacak bir c sayısının var olup olmadığını araştırınız. Eğer var ise bulunuz.

2 1 fonksiyonu veriliyor. olacak şekilde ortalama değer teoremini sağlayacak bir c sayısının var olup olmadığını araştırınız. Eğer var ise bulunuz. ANALİZ 1.) a) sgn. sgn( 1) = 1 denkleminin çözüm kümesini b) f ( ) 3 1 fonksiyonu veriliyor. olacak şekilde ortalama değer teoremini sağlayacak bir c sayısının var olup olmadığını araştırınız. Eğer var

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 7- SAYISAL TÜREV Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 GİRİŞ İntegral işlemi gibi türev işlemi de mühendislikte çok fazla kullanılan bir işlemdir. Basit olarak bir fonksiyonun bir noktadaki

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME Yrd. Doç. Dr. Adnan SONDAŞ Sayısal Çözümleme

SAYISAL ÇÖZÜMLEME Yrd. Doç. Dr. Adnan SONDAŞ Sayısal Çözümleme SAYISAL ÇÖZÜMLEME Yrd. Doç. Dr. Adnan SONDAŞ asondas@kocaeli.edu.tr 0262-303 22 58 1 SAYISAL ÇÖZÜMLEME 1. Hafta SAYISAL ANALİZE GİRİŞ 2 AMAÇ Mühendislik problemlerinin çözüm aşamasında kullanılan sayısal

Detaylı

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler

18.034 İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 5- SONLU FARKLAR VE İNTERPOLASYON TEKNİKLERİ Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 210 - Sayısal Analiz 1 İNTERPOLASYON Tablo halinde verilen hassas sayısal değerler veya ayrık noktalardan

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Final sınavı konularına aşağıdaki sorular dahil değildir: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 19, 20, 21, 25, 27, 28, 29, 30, 33-b.

Final sınavı konularına aşağıdaki sorular dahil değildir: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 19, 20, 21, 25, 27, 28, 29, 30, 33-b. Final sınavı konularına aşağıdaki sorular dahil değildir:,,,, 5, 6, 7, 9,,, 5, 7, 8, 9,, -b. MAT -MATEMATİK (- GÜZ DÖNEMİ) FİNAL ÇALIŞMA SORULARI. Tabanı a büyük eksenli, b küçük eksenli elips ile sınırlanan

Detaylı

1. Hafta SAYISAL ANALİZE GİRİŞ

1. Hafta SAYISAL ANALİZE GİRİŞ SAYISAL ANALİZ 1. Hafta SAYISAL ANALİZE GİRİŞ 1 AMAÇ Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanılan sayısal analiz yöntemlerinin algoritmik olarak çözümü ve bu çözümlemelerin MATLAB ile bilgisayar ortamında

Detaylı

SAYISAL ANALİZ. Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ. Sayısal Analiz. Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

SAYISAL ANALİZ. Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ. Sayısal Analiz. Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ SAYISAL ANALİZ Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ 1 SAYISAL ANALİZ 1. Hafta SAYISAL ANALİZE GİRİŞ 2 AMAÇ Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanılan sayısal analiz yöntemlerinin algoritmik olarak çözümü ve bu

Detaylı

4. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI.

4. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI. 4. HAFTA BLM33 SAYISAL ANALİZ Okt. Yasin ORTAKCI yasinortakci@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi BLM33 DOĞRUSAL OLMAYAN (NONLINEAR) DENKLEM SİSTEMLERİ Mühendisliğin

Detaylı

TÜREV VE UYGULAMALARI

TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI A R, a A ve f de A da tanımlı bir fonksiyon olsun. Eğer f(x) f(a) lim x a x a limiti veya x=a+h koymakla elde edilen f(a+h) f(a) lim h 0 h Bu türev f (a), df dx limiti varsa f fonksiyonu

Detaylı

Sınav süresi 75 dakika. Student ID # / Öğrenci Numarası

Sınav süresi 75 dakika. Student ID # / Öğrenci Numarası March 16, 2017 [16:00-17:15]MATH216 First Midterm Exam / MAT216 Birinci Ara Sınav Page 1 of 6 Your Name / İsim Soyisim Your Signature / İmza Student ID # / Öğrenci Numarası Professor s Name / Öğretim Üyesi

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOYMA BASINCI DENEY FÖYÜ 3

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOYMA BASINCI DENEY FÖYÜ 3 BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOYMA BASINCI DENEY FÖYÜ 3 Hazırlayan: Arş. Gör. Gülcan ÖZEL 1. Deney Adı: Doyma çizgisi kavramı 2. Deney Amacı:

Detaylı

Chapter 1 İçindekiler

Chapter 1 İçindekiler Chapter 1 İçindekiler Kendinizi Test Edin iii 10 Birinci Mertebeden Diferansiel Denklemler 565 10.1 Arılabilir Denklemler 566 10. Lineer Denklemler 571 10.3 Matematiksel Modeller 576 10.4 Çözümü Olmaan

Detaylı

Şekil 23.1: Düzlemsel bölgenin alanı

Şekil 23.1: Düzlemsel bölgenin alanı Bölüm Belirli İntegral Şekil.: Düzlemsel bölgenin alanı Düzlemde kare, dikdörtgen, üçgen, çember gibi iyi bilinen geometrik şekillerin alanlarını bulmak için uygun formüller kullanıyoruz. Ama, uygulamada

Detaylı

Şekilde görülen integralin hesaplanmasında, fonksiyonun her verilen bir noktası için kümülatif alan hesabı yapılır.

Şekilde görülen integralin hesaplanmasında, fonksiyonun her verilen bir noktası için kümülatif alan hesabı yapılır. NÜMERİK İNTEGRASYON Şekilde görülen integralin hesaplanmasında, onksiyonun her verilen bir noktası için kümülati alan hesabı yapılır. Nümerik integrasyonda, integralin analitik değerine, çeşitli yöntemlerle

Detaylı

DENEYİN AMACI Akım uygulanan dairesel iletken bir telin manyetik alanı ölçülerek Biot-Savart kanunu

DENEYİN AMACI Akım uygulanan dairesel iletken bir telin manyetik alanı ölçülerek Biot-Savart kanunu DENEY 9 DENEYİN ADI BIOT-SAVART YASASI DENEYİN AMACI Akım uygulanan dairesel iletken bir telin manyetik alanı ölçülerek Biot-Savart kanunu deneysel olarak incelemek ve bobinde meydana gelen manyetik alan

Detaylı

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM 4.1. Giriş Bir önceki bölümde, hareket denklemi F = ma nın, maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini

Detaylı

fonksiyonunun [-1,1] arasındaki grafiği hesaba katılırsa bulunan sonucun

fonksiyonunun [-1,1] arasındaki grafiği hesaba katılırsa bulunan sonucun . UŞAK FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ANALİZ II FİNAL SORULARI ÇÖZÜMLERİ d belirli integralinin aşağıdaki çözümünün doğru olup olmadığını belirtiniz. Eğer çözüm yanlış ise sebebini açıklayınız.

Detaylı

Lys x 2 + y 2 = (6k) 2. (x 2k) 2 + y 2 = (2k 5) 2 olduğuna göre x 2 y 2 =? Cevap: 14k 2

Lys x 2 + y 2 = (6k) 2. (x 2k) 2 + y 2 = (2k 5) 2 olduğuna göre x 2 y 2 =? Cevap: 14k 2 1. 1 =? Lys 1 7. x + y = (6k) (x k) + y = (k 5) olduğuna göre x y =?. 6 a.b = ise a + 1 b. b 1 a =? 1k 8. x ve y birbirinden farklı pozitif gerçel sayılar olmak üzere, x y y x. x.y = (x y) ise x y =?.

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 6- İSTATİSTİK VE REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 İSTATİSTİK VE REGRESYON ANALİZİ Bütün noktalardan geçen bir denklem bulmak yerine noktaları temsil eden, yani

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 9 Ağırlık Merkezi ve Geometrik Merkez Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 9. Ağırlık

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 7 İç Kuvvetler Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 7. İç Kuvvetler Bu bölümde, bir

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ ARASINAV SORULARI. 1. Sayısal çözümleme ve fonksiyonu tanımlayarak kullanıldığı alanları kısaca açıklayınız?

GÜZ DÖNEMİ ARASINAV SORULARI. 1. Sayısal çözümleme ve fonksiyonu tanımlayarak kullanıldığı alanları kısaca açıklayınız? MAK 05 SAYISAL ÇÖZÜMLEME S Ü L E Y M A N D E M Ġ R E L Ü N Ġ V E R S Ġ T E S Ġ M Ü H E N D Ġ S L Ġ K F A K Ü L T E S Ġ M A K Ġ N A M Ü H E N D Ġ S L Ġ Ğ Ġ B Ö L Ü M Ü I. öğretim II. öğretim A şubesi B

Detaylı

Hatalar ve Bilgisayar Aritmetiği

Hatalar ve Bilgisayar Aritmetiği Hatalar ve Bilgisayar Aritmetiği Analitik yollardan çözemediğimiz birçok matematiksel problemi sayısal yöntemlerle bilgisayarlar aracılığı ile çözmeye çalışırız. Bu şekilde Sayısal yöntemler kullanarak

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 4- LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN ÇÖZÜMÜ Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 210 - Sayısal Analiz 1 LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN ÇÖZÜMÜ Matematikte veya hidrolik, dinamik, mekanik, elektrik

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş. 1.Hafta

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş. 1.Hafta SAYISAL ÇÖZÜMLEME Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş 1.Hafta Sayısal çözümleme nümerik analiz nümerik çözümleme, approximate computation mühendislikte sayısal yöntemler Computational mathematics Numerical analysis

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

13. Olasılık Dağılımlar

13. Olasılık Dağılımlar 13. Olasılık Dağılımlar Mühendislik alanında karşılaşılan fiziksel yada fiziksel olmayan rasgele değişken büyüklüklerin olasılık dağılımları için model alınabilecek çok sayıda sürekli ve kesikli fonksiyon

Detaylı

İM 205-İnşaat Mühendisleri için MATLAB. Irfan Turk Fatih Üniversitesi,

İM 205-İnşaat Mühendisleri için MATLAB. Irfan Turk Fatih Üniversitesi, İM 205-İnşaat Mühendisleri için MATLAB Irfan Turk Fatih Üniversitesi, 2013-14 Konular 1) İnterpolasyon 2) Polinom Fonksiyonu 3) Sayısal İntegral Fonksiyonları 4) Sayısal İntegral Alma 5) Diferansiyel Denklemleri

Detaylı

TÜREVİN UYGULAMALARI. Maksimum ve Minimum Değerler. Tanım : f bir fonksiyon ve D, f nin tanım kümesi olsun.

TÜREVİN UYGULAMALARI. Maksimum ve Minimum Değerler. Tanım : f bir fonksiyon ve D, f nin tanım kümesi olsun. Maksimum ve Minimum Değerler Tanım : f bir fonksiyon ve D, f nin tanım kümesi olsun. TÜREVİN UYGULAMALARI D içindeki her x elemanı için f(c) f(x) ise f fonksiyonunun c noktasında mutlak maksimumumu vardır.

Detaylı

MAT 101, MATEMATİK I, FİNAL SINAVI 08 ARALIK (10+10 p.) 2. (15 p.) 3. (7+8 p.) 4. (15+10 p.) 5. (15+10 p.) TOPLAM

MAT 101, MATEMATİK I, FİNAL SINAVI 08 ARALIK (10+10 p.) 2. (15 p.) 3. (7+8 p.) 4. (15+10 p.) 5. (15+10 p.) TOPLAM TOBB-ETÜ, MATEMATİK BÖLÜMÜ, GÜZ DÖNEMİ 2014-2015 MAT 101, MATEMATİK I, FİNAL SINAVI 08 ARALIK 2014 Adı Soyadı: No: İMZA: 1. 10+10 p.) 2. 15 p.) 3. 7+8 p.) 4. 15+10 p.) 5. 15+10 p.) TOPLAM 1. a) NOT: Tam

Detaylı

MAT355 Kompleks Fonksiyonlar Teorisi I Hafta 2. yapılırsa bu durumda θ ya z nin esas argümenti denir ve Argz ile gösterilir. argz = Argz + 2nπ, n Z

MAT355 Kompleks Fonksiyonlar Teorisi I Hafta 2. yapılırsa bu durumda θ ya z nin esas argümenti denir ve Argz ile gösterilir. argz = Argz + 2nπ, n Z MAT355 Kompleks Fonksiyonlar Teorisi I Hafta 1.. Kutupsal Formda Gösterim z x + iy vektörünün pozitif reel eksenle yaptığı açıya θ diyelim. cos θ x, sin θ y ve buradan tan θ y θ arctan y olup θ ya z z

Detaylı

Ders #2. Otomatik Kontrol. Laplas Dönüşümü. Prof.Dr.Galip Cansever

Ders #2. Otomatik Kontrol. Laplas Dönüşümü. Prof.Dr.Galip Cansever Ders #2 Otomatik Kontrol Laplas Dönüşümü Prof.Dr.Galip Cansever Pierre-Simon Laplace, 1749-1827 Matematiçi ve Astronomdur. http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/biographies/laplace.html LAPLAS DÖNÜŞÜMÜ

Detaylı

1. Hafta Uygulama Soruları

1. Hafta Uygulama Soruları . Hafta Uygulama Soruları ) x ekseni, x = doğrusu, y = x ve y = x + eğrileri arasında kalan alan nedir? ) y = x 3 ve y = 4 x 3 parabolleri arasında kalan alan nedir? 3) y = x, x y = 4 eğrileri arasında

Detaylı

2. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI.

2. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI. 2. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ Okt. Yasin ORTAKCI yasinortakci@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 HATA Sayısal yöntemler analitik çözümlerden farklı olarak

Detaylı

Sistem Dinamiği ve Kontrolü Bütünleme 26 Ocak 2017 Süre: 1.45 Saat. Adı ve Soyadı : İmzası : Öğrenci Numarası :

Sistem Dinamiği ve Kontrolü Bütünleme 26 Ocak 2017 Süre: 1.45 Saat. Adı ve Soyadı : İmzası : Öğrenci Numarası : Adı ve Soyadı : İmzası : Öğrenci Numarası : SORU 1 Fiziki bir sistem yandaki işaret akış grafiği ile temsil edilmektedir.. a. Bu sistemin transfer fonksiyonunu Mason genel kazanç bağıntısını kullanarak

Detaylı

Elemanter Fonksiyonlarla Yaklaşım ve Hata

Elemanter Fonksiyonlarla Yaklaşım ve Hata Bölüm 5 Elemanter Fonksiyonlarla Yaklaşım ve Hata Bu bölümde önelikle verilen bir ayrık veri kümesi için standart ve ağırlıklıen küçük kareler yöntemi ile en uygun yaklaşım polinomunun nasıl belirleneeğini

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

7. f(x) = 2sinx cos2x fonksiyonunun. π x 3 2 A) y = 9. f(x) = 1 2 x2 3x + 4 eğrisinin hangi noktadaki teğetinin D) ( 10 3, 4 9 ) E) ( 2 3, 56

7. f(x) = 2sinx cos2x fonksiyonunun. π x 3 2 A) y = 9. f(x) = 1 2 x2 3x + 4 eğrisinin hangi noktadaki teğetinin D) ( 10 3, 4 9 ) E) ( 2 3, 56 , 006 MC Cebir Notları Gökhan DEMĐR, gdemir@ahoo.com.tr Türev TEST I 7. f() = sin cos fonksionunun. f()= sin( + )cos( ) için f'() nin eşiti nedir? A) B) C) 0 D) E) için erel minimum değeri nedir? A) B)

Detaylı

MAT355 Kompleks Fonksiyonlar Teorisi I Hafta 13

MAT355 Kompleks Fonksiyonlar Teorisi I Hafta 13 4. İNTEGRALLER 4.1. Kompleks İntegrasyon Tanım 1. f : [a, b] R fonksiyonu f(t) u(t) + iv(t) biçiminde olsun. Eğer u ve v, [a, b] aralığı üzerinde integrallenebilirse, olarak tanımlanır. b f(t)dt b u(t)dt

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr DOĞRUSAL OLMAYAN (NONLINEAR) DENKLEM SİSTEMLERİ Mühendisliğin

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

1. GİRİŞ Örnek: Bir doğru boyunca hareket eden bir cismin başlangıç noktasına göre konumu s (metre), zamanın t (saniye) bir fonksiyonu olarak

1. GİRİŞ Örnek: Bir doğru boyunca hareket eden bir cismin başlangıç noktasına göre konumu s (metre), zamanın t (saniye) bir fonksiyonu olarak DERS: MATEMATİK I MAT0(09) ÜNİTE: TÜREV ve UYGULAMALARI KONU: A. TÜREV. GİRİŞ Bir doğru boyunca hareket eden bir cismin başlangıç noktasına göre konumu s (metre) zamanın t (saniye) bir fonksiyonu olarak

Detaylı

BÖLÜM 9 ÇÖZÜLMESİ ÖNERİLEN ÖRNEK VE PROBLEMLER

BÖLÜM 9 ÇÖZÜLMESİ ÖNERİLEN ÖRNEK VE PROBLEMLER BÖLÜM 9 ÇÖZÜLMESİ ÖNERİLEN ÖRNEK VE PROBLEMLER b) İkinci süreç eğik atış hareketine karşılık geliyor. Orada örendiğin problem çözüm adımlarını kullanarak topun sopadan ayrıldığı andaki hızını bağıntı olarak

Detaylı

Düzlemde Dönüşümler: Öteleme, Dönme ve Simetri. Not 1: Buradaki A noktasına dönme merkezi denir.

Düzlemde Dönüşümler: Öteleme, Dönme ve Simetri. Not 1: Buradaki A noktasına dönme merkezi denir. Düzlemde Dönüşümler: Öteleme, Dönme ve Simetri Düzlemin noktalarını, düzlemin noktalarına eşleyen bire bir ve örten bir fonksiyona düzlemin bir dönüşümü denir. Öteleme: a =(a 1,a ) ve u =(u 1,u ) olmak

Detaylı

Mühendislikte Sayısal Çözüm Yöntemleri NÜMERİK ANALİZ. Prof. Dr. İbrahim UZUN

Mühendislikte Sayısal Çözüm Yöntemleri NÜMERİK ANALİZ. Prof. Dr. İbrahim UZUN Mühendislikte Sayısal Çözüm Yöntemleri NÜMERİK ANALİZ Prof. Dr. İbrahim UZUN Yayın No : 2415 İşletme-Ekonomi Dizisi : 147 5. Baskı Eylül 2012 - İSTANBUL ISBN 978-605 - 377-438 - 9 Copyright Bu kitabın

Detaylı

Sayısal Analiz Süreci

Sayısal Analiz Süreci Bölüm 1 Sayısal Analiz Süreci Bu bölümde matematiksel analiz yöntemleri olarak bilinen analitik, sayısal, kalitatif ve sembolik analiz yöntemlerini kısaca tanıtarak, sayısal analiz yönteminin bütün aşamalarınıüç

Detaylı

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER LAGRANGE YÖNTEMİ Bu metodu incelemek için Amaç fonksiyonu Min.z= f(x) Kısıtı g(x)=0 olan problemde değişkenler ve kısıtlar genel olarak şeklinde gösterilir. fonksiyonlarının

Detaylı

2 SABİT HIZLI DOĞRUSAL HAREKET

2 SABİT HIZLI DOĞRUSAL HAREKET 2 SABİT HIZLI DOĞRUSAL HAREKET Bu deneyin amacı, hava masası deney düzeneği kullanarak, hiç bir net kuvvetin etkisi altında olmaksızın hareket eden bir cismin düz bir çizgi üzerinde ve sabit hızla hareket

Detaylı

( ) ( ) { } ( ] f(x) = sinx fonksiyonunun x=0 için türevi aşağıdakilerden hangisidir. 3 ün (mod 7) ye göre denk olduğu sayı aşağıdakilerden

( ) ( ) { } ( ] f(x) = sinx fonksiyonunun x=0 için türevi aşağıdakilerden hangisidir. 3 ün (mod 7) ye göre denk olduğu sayı aşağıdakilerden . 4 ün (mod 7) ye göre denk olduğu sayı aşağıdakilerden hangisidir? B) 4 E ) (mod 7) (mod 7) 6 (mod 7) 6 4 (mod 7) 4 (mod 7). R R olduğuna göre f : f() = - fonksiyonunun tanım kümesi nedir? { :-< < } B)

Detaylı

Toplam İkinci harmonik. Temel Üçüncü harmonik. Şekil 1. Temel, ikinci ve üçüncü harmoniğin toplamı

Toplam İkinci harmonik. Temel Üçüncü harmonik. Şekil 1. Temel, ikinci ve üçüncü harmoniğin toplamı FOURIER SERİLERİ Bu bölümde Fourier serilerinden bahsedeceğim. Önce harmoniklerle (katsıklıklarla) ilişkili sinüsoidin tanımından başlıyacağım ve serilerin trigonometrik açılımlarını kullanarak katsayıları

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

DENEY 2 SABİT İVME İLE DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET VE DÜZLEMDE HAREKET

DENEY 2 SABİT İVME İLE DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET VE DÜZLEMDE HAREKET DENEY 2 SABİT İVME İLE DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET VE DÜZLEMDE HAREKET AMAÇ: Sabit ivme ile düzgün doğrusal hareket çalışılıp analiz edilecek ve eğik durumda bulunan hava masasındaki diskin hareketi incelenecek

Detaylı

3/16/2017 UYGULAMALAR YAĞIŞ

3/16/2017 UYGULAMALAR YAĞIŞ UYGULAMALAR YAĞIŞ 1 PLÜVYOGRAF KAYITLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Plüvyograflı bir yağış istasyonunda 12 Mart 1993 günü kaydedilen, 6 saat süreli yağışın plüvyograf kaydı (toplam yağış eğrisi) şekilde gösterilmiştir.

Detaylı

MAT101 MATEMATİK I BÖLÜM 3 FONKSİYONLAR

MAT101 MATEMATİK I BÖLÜM 3 FONKSİYONLAR MAT101 MATEMATİK I BÖLÜM 3 FONKSİYONLAR Yrd. Doç. Dr. Furkan BAŞER Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi GİRİŞ Fonksiyon kavramı, matematikte en önemli kavramlardan biridir. Temel düzeyin ötesinde

Detaylı

MAT355 Kompleks Fonksiyonlar Teorisi I Hafta Kompleks Sayıların Cebirsel ve Geometrik Özellikleri

MAT355 Kompleks Fonksiyonlar Teorisi I Hafta Kompleks Sayıların Cebirsel ve Geometrik Özellikleri 1. KOMPLEKS SAYILAR 1.1. Kompleks Sayıların Cebirsel ve Geometrik Özellikleri Tanım 1. x, y R olmak üzere (x, y) sıralı ikililerine kompleks sayı denir. Burada x, z nin reel kısmı, ve y, z nin imajiner

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 8 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 8 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 8 Çözümler 24 Nisan 2002 Problem 8.1 RLC devresi. (a) Derste (ve Giancoli Kesim 31-6,s. 780 de) tartışıldığı gibi, bir akımın bir maksimuma (rezonans)

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 SAYILAR 11 1.1. Sayı Kümeleri 12 1.1.1.Doğal Sayılar Kümesi 12 1.1.2.Tam Sayılar Kümesi 13 1.1.3.Rasyonel Sayılar Kümesi 14 1.1.4. İrrasyonel Sayılar Kümesi 16 1.1.5. Gerçel

Detaylı

KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ ORTAÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ TG 15 ÖABT ORTAÖĞRETİM MATEMATİK Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının

Detaylı

EĞİK ATIŞ Ankara 2008

EĞİK ATIŞ Ankara 2008 EĞİK ATIŞ Ankara 8 EĞİK ATIŞ: AMAÇ: 1. Topun ilk hızını belirlemek. Ölçülen menzille hesaplanan menzili karşılaştırmak 3. Bir düzlem üzerinde uygulanan eğik atışda açıyla menzil ve tepenoktası arasındaki

Detaylı

MB5002 NÜMERİK ANALİZ

MB5002 NÜMERİK ANALİZ MB500 NÜMERİK ANALİZ Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Emel YAVUZ DUMAN İstanbul Kültür Üniversitesi Matematik-Bilgisayar Bölümü c 01, Emel Yavuz Duman Tüm hakkı saklıdır. Bu notlar Örgün Öğretimde Uzaktan Öğretim

Detaylı

= 2 6 Türevsel denkleminin 1) denge değerlerinin bulunuz. 2) Bulmuş olduğunuz dengenin istikrarlı olup olmadığını tespit ediniz.

= 2 6 Türevsel denkleminin 1) denge değerlerinin bulunuz. 2) Bulmuş olduğunuz dengenin istikrarlı olup olmadığını tespit ediniz. Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü Matematiksel İktisat Ders Notu Prof. Dr. Hasan Şahin Faz Diyagramı Çizimi Açıklamarı = 2 6 Türevsel denkleminin 1) denge değerlerinin bulunuz. 2) Bulmuş olduğunuz

Detaylı

B ol um 5 ANALOG IS ARETLER IN SPEKTRUM ANAL IZ I

B ol um 5 ANALOG IS ARETLER IN SPEKTRUM ANAL IZ I Bölüm 5 ANALOG İŞARETLERİN SPEKTRUM ANALİZİ 10 Bölüm 5. Analog İşaretlerin Spektrum Analizi 5.1 Fourier Serisi Sınırlı (t 1, t 2 ) aralığında tanımlanan f(t) fonksiyonunun sonlu Fourier serisi açılımı

Detaylı

ÖĞRENME ALANI TEMEL MATEMATİK BÖLÜM TÜREV. ALT ÖĞRENME ALANLARI 1) Türev 2) Türev Uygulamaları TÜREV

ÖĞRENME ALANI TEMEL MATEMATİK BÖLÜM TÜREV. ALT ÖĞRENME ALANLARI 1) Türev 2) Türev Uygulamaları TÜREV - 1 - ÖĞRENME ALANI TEMEL MATEMATİK BÖLÜM TÜREV ALT ÖĞRENME ALANLARI 1) Türev 2) Türev Uygulamaları TÜREV Kazanım 1 : Türev Kavramını fiziksel ve geometrik uygulamalar yardımıyla açıklar, türevin tanımını

Detaylı

Mat Matematik II / Calculus II

Mat Matematik II / Calculus II Mat - Matematik II / Calculus II Çalışma Soruları Çok Değişkenli Fonksiyonlar: Seviye eğri ve yüzeyler, Limit ve süreklilik wolframalpha.com uygulamasında bir fonksiyonun tanım kümesini bulmak için: x

Detaylı

DERSİN ADI: MATEMATİK II MAT II (12) KUTUPSAL KOORDİNATLAR VE UYGULAMALARI 1. KUTUPSAL KOORDİNATLAR 2. EĞRİ ÇİZİMLERİ

DERSİN ADI: MATEMATİK II MAT II (12) KUTUPSAL KOORDİNATLAR VE UYGULAMALARI 1. KUTUPSAL KOORDİNATLAR 2. EĞRİ ÇİZİMLERİ DERSİN ADI: MATEMATİK II MAT II (1) ÜNİTE: KUTUPSAL KOORDİNATLAR VE UYGULAMALARI 1. KUTUPSAL KOORDİNATLAR. EĞRİ ÇİZİMLERİ GEREKLİ ÖN BİLGİLER 1. Trigonometrik fonksiyonlar. İntegral formülleri KONU ANLATIMI

Detaylı

Cebirsel Fonksiyonlar

Cebirsel Fonksiyonlar Cebirsel Fonksiyonlar Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 4 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; polinom, rasyonel ve cebirsel fonksiyonları tanıyacak ve bu türden bazı fonksiyonların grafiklerini öğrenmiş

Detaylı

Ayrık-Zaman Sistemler

Ayrık-Zaman Sistemler Ayrık-Zaman Sistemler Bir ayrık-zaman sistemi, bir giriş dizisi x[n] yi işleyerek daha iyi özelliklere sahip bir çıkış dizisi y[n] oluşturur. Çoğu uygulamalarda ayrık-zaman sistemi bir giriş ve bir çıkıştan

Detaylı

9. SINIF Geometri TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR

9. SINIF Geometri TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR 9. SINIF Geometri Amaç-1: Nokta, Doğru, Düzlem, Işın ve Uzayı Kavrayabilme. 1. Nokta, doğru, düzlem ve uzay kavramlarım açıklama. 2. Farklı iki noktadan geçen doğru sayışım söyleme

Detaylı

Şekil 7.1 Bir tankta sıvı birikimi

Şekil 7.1 Bir tankta sıvı birikimi 6 7. DİFERENSİYEL DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜMLERİ Diferensiyel denklemlerin sayısal integrasyonunda kullanılabilecek bir çok yöntem vardır. Tecrübeler dördüncü mertebe (Runge-Kutta) yönteminin hemen hemen

Detaylı

LYS Y OĞRU MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a ve b asal

Detaylı

Türev Uygulamaları. 4.1 Bağımlı Hız

Türev Uygulamaları. 4.1 Bağımlı Hız Bölüm 4 Türev Uygulamaları 4.1 Bağımlı Hız Eğer bir balonun içine hava pompalarsak, balonun hem yarıçapı hem de hacmi artar ve artış hızları birbirine bağımlıdır. Fakat, hacmin artış hızını doğrudan ölçmek

Detaylı

1.58 arasındaki her bir değeri alabileceği için sürekli bir

1.58 arasındaki her bir değeri alabileceği için sürekli bir 7.SUNUM Hatırlanacağı gibi, kesikli rassal değişkenler sonlu (örneğin; 0, 1, 2,...,10) veya sayılabilir sonsuzlukta (örneğin; 0, 1, 2,...) değerler alabilmektedir. Fakat birçok uygulamada, rassal değişkenin

Detaylı

Diferansiyel denklemler uygulama soruları

Diferansiyel denklemler uygulama soruları . Aşağıdaki diferansiyel denklemleri sınıflandırınız. a) d y d d + y = 0 b) 5 d dt + 4d + 9 = cos 3t dt Diferansiyel denklemler uygulama soruları 0.0.3 c) u + u [ ) ] d) y + = c d. y + 3 = 0 denkleminin,

Detaylı

DENEY 5 RC DEVRELERİ KONDANSATÖRÜN YÜKLENMESİ VE BOŞALMASI

DENEY 5 RC DEVRELERİ KONDANSATÖRÜN YÜKLENMESİ VE BOŞALMASI DENEY 5 R DEVRELERİ KONDANSATÖRÜN YÜKLENMESİ VE BOŞALMAS Amaç: Deneyin amacı yüklenmekte/boşalmakta olan bir kondansatörün ne kadar hızlı (veya ne kadar yavaş) dolmasının/boşalmasının hangi fiziksel büyüklüklere

Detaylı

MAT MATEMATİK I DERSİ

MAT MATEMATİK I DERSİ MATEMATİK BÖLÜMÜ MAT 0 - MATEMATİK I DERSİ ÇALIŞMA SORULARI Bölüm : Fonksiyonlar. Tanım Kümesi ) f() = ln fonksiyonu verilsin. Tanım kümesini bulunuz. ((0, )\{}) Bölüm : Limit ve Süreklilik.. Limit L Hospital

Detaylı

Şeklinde çok sayıda diferansiyel denklemden oluşan denklem sistemleridir. Denklem sayısı = bağımlı değişken eşitliği sağlanmasıdır.

Şeklinde çok sayıda diferansiyel denklemden oluşan denklem sistemleridir. Denklem sayısı = bağımlı değişken eşitliği sağlanmasıdır. 5. Diferansiyel Denklem Sistemleri ve Çözüm Yöntemleri X=bağımsız, Y, Z, W = bağımlı değişkenler olmak üzere; Y= (X, Y, Y, Y,, Z, Z, Z,, W, W, W, ) Z= (X, Y, Y, Y,, Z, Z, Z,, W, W, W, ) W= (X, Y, Y, Y,,

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme SAYISAL ÇÖZÜMLEME 1 SAYISAL ÇÖZÜMLEME 4. Hafta DENKLEM ÇÖZÜMLERİ 2 İÇİNDEKİLER Denklem Çözümleri Doğrusal Olmayan Denklem Çözümleri Grafik Yöntemleri Kapalı Yöntemler İkiye Bölme (Bisection) Yöntemi Adım

Detaylı

eğim Örnek: Koordinat sisteminde bulunan AB doğru parçasının

eğim Örnek: Koordinat sisteminde bulunan AB doğru parçasının eğim Doğrunun eğimi Eğim konusunu koordinat sistemine ve doğrunun eğimine taşımadan önce kareli zemindeki doğru parçalarının eğimini bulmaya çalışalım. Koordinat sisteminde bulunan AB doğru parçasının

Detaylı

Üç Boyutlu Uzayda Koordinat sistemi

Üç Boyutlu Uzayda Koordinat sistemi Üç Boyutlu Uzayda Koordinat sistemi Uzayda bir noktayı ifade edebilmek için ilk önce O noktasını (başlangıç noktası) ve bu noktadan geçen ve birbirine dik olan üç yönlü doğruyu seçerek sabitlememiz gerekir.

Detaylı

T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L

T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L 1 Denklemler 1.1 Doğru deklemleri İki noktası bilinen ya da bir noktası ile eğimi bilinen doğruların denklemlerini yazabiliriz.

Detaylı

5. SAYISAL İNTEGRASYON

5. SAYISAL İNTEGRASYON 5. SAYISAL İNTEGRASYON Bu kısımda sayısal integral alma yöntemlerinden bazıları anlatılacaktır. İntegral kısaca bir eğrinin veya fonksiyonun altında kalan alan olarak tanımlanabilir (Şekil 5.1 deki C œ

Detaylı

MAT MATEMATİK I DERSİ

MAT MATEMATİK I DERSİ MATEMATİK BÖLÜMÜ MAT 0 - MATEMATİK I DERSİ ÇALIŞMA SORULARI Bölüm : Fonksiyonlar. Tanım Kümesi ) f() = ln fonksiyonu verilsin. Tanım kümesini bulunuz. ((0, )\{}) Bölüm : Limit ve Süreklilik.. Limit L Hospital

Detaylı