3 Diğer sayfaya geçiniz.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "3 Diğer sayfaya geçiniz."

Transkript

1 ÖABT / RHBR Bu testte 50 sru vardır. TIKLAYIN: facebk: Kpss Kaynak Arşivi Kpss Dküman Arşivi 1. Uzun süredir Başak adlı bir kızla yalnızca telefn üzerinden iletişim kuran Murathan, gün geçtikçe nu daha fazla sevmekte ve na daha fazla bağlanmaktadır. Geceler byu süren yazışmalar ve shbetlerin birinde Başak, Murathan'a; Ben senin neyinim? diye bir sru srar. Murathan biraz şaşkın biraz da ürkekçe "Sen benim hiçbir şeyimsin, yazdıklarımdan çk daha az." der. Yukarıdaki parçada Nlurathan ın asiında çk sevmesine rağmen Başak a Sen benim hiçbir şeyimsin, yazdıklarımdan çk daha az." demesi hangi savunma mekanizması ile açıklanabilir? Alzaymır hastalığında belirgin bir rl ynayan ve bu hastalık sürecinde bzulma eğilimde lan nörtransmitter aşağıdakilerden hangisidir? A) Asetilklin B) Dpamin C) Seratnin D) Gulutamat E) Nrepinefrin A) Yansıtma B) Karşıt tepki geliştirme C) Yüceltme D) Bastırma E) Ödünleme c 2. Beyinde, beilek ve laylar zinciriyle ilişkili özel bir rl ynar. Bu bölgedeki hasariar kısa süreli hafızayı etkiler. Yukarıdaki tanımda işlevlerinden bahsedilen beyin yapısı aşağıdakilerden hangisidir? (ö > u >> Bireysel farklılıklara rağmen ssyal düzenin nasıl devam ettiğine dair açık göstergelerin rtaya knulduğu ssyal psiklji deneyi ve deney yürütücüsü aşağıdaki seçeneklerin hangisinde dğru larak verilmiştir? A) Talamus B) Beyincik C) Hipkampüs D) Medulla E) Amigdala A) Uyum deneyi - Slmn Asch B) İtaat deneyi - Stanley Milgram C) Stanfrd Hapishane deneyi - Philip Zimbard D) Otkinetik deneyi - Muzafer Sherif E) Seyirci etkisi deneyi - Bibb Latene 3 Diğer sayfaya geçiniz.

2 2015 ~ ÖABT I RHBR TG Aşağıdakiierden hangisi ceza uygulanırken dikkat edilmesi gereken hususlardan değildir? A) Ceza verilmeden cezanın verileceğini belirten uyarıcılar kullanılmalıdır. B) Cezanın bazı durumlarda cezalandırılan davranışı pekiştlrebiieceği unutulmamalıdır. C) Ceza, istenmeyen davranış rtaya her çıktığında tutarlı bir biçimde uygulanmalıdır. D) İstenmeyen davranış cezalandırılırken istenen davranış pekiştirmelidir. 7. Bitişik aksnların ürettiği elektrik sinyallerinin karışmasını engelleyen yapı aşağıdakiierden hangisidir? A) Miyelin kılıf B) Dendrit C) Sma D) Sinaps E) Ranvier düğümü E) İstendik davranışlar gerektiğinde cezanın bir parçası larak kullanılmalıdır. 6. Deneyim geçiren insanların yaşantılarının psikljinin ana knusu lması gerektiğini söyleyen ve zihni anlamanın önemine vurgu yapan psiklji yaklaşımı aşağıdakiierden hangisidir? A) Işlevselcilik B) Geştalt C) Davranışçılık D) Psikanaliz E) Yapısalcılık 8* Özdemir A saf m ldukça uzun lan Mum Aleviyle Oynayan Kedinin Öyküsü adlı şiirini öğrencilerinin ezberlemesini isteyen bir öğretmenin, aşağıdaki çalışma stratejilerinden hangisini önermesi daha uygun lur? A) Tplu çalışma B) Aralıksız çalışma C) Bütün - parça - bütün D) Tümevarım E) Parça - bütün - parça 4 Diğer sayfaya geçiniz.

3 OABT / RHBR TG Psikanalist terapiyi benimseyen bir terapistin bş ekran görevi görmesinin temei nedeni aşağıdaki seçeneklerin hangisinde dğru larak verilmiştir? A) Danışanın yalnızca rüyaiara daklanmasını sağlamak için B) Danışma sürecinde terapistin danışandan daha az önemli lduğunu rtaya kymak için C) Danışanı yönlendirmemek için D) Danışanın daha rahat transferans luşturabilmesi için E) Terapistin karşıt transferans luşturmaması için 11. Geştalt terapide temas ldukça önemli bir kavramdır. Geştalt yaklaşımına göre kişi çevre ile bir bütün larak ele alınmalıdır çünkü kişi çevresiyle temas kurmadığı müddetçe ihtiyaçlarını karşılayamaz dlayısıyla varlığını sürdüremez. Gestait yaklaşımında kişilerin çevre ile temasa geçtikleri bölge neresidir? A) Kutuplar B) Kördüğüm C) An ya da şimdiki zaman D) Temas nktası E) Temas sınırı v1 O c 10. Varluşçu terapide sürekli değişme ve bir şey lma durumunda lan insanın biyljik varlığını sürdürdüğü ve biyljik gereksinimlerini karşıladığı varluş alanı aşağıdakilerden hangisidir? A) Mithwelt B) Otantik lmayan md C) Eigenvvelth D) Umvvelt E) Angst >. ra 12. Danışman: Geçen turumda yeni öğrendiğin davra- ^ nişin denenme sürecine de ldukça katkısı lacak bir ediyrum. S 5 anlaşma yapmıştık. Bu anlaşmaya uyduğunuzu tahmin Danışan: İnanın geçen hafta hiç vaktim lmadı. Dlayı- 5 sıyla anlaşmaya uyamadım. Yukarıdaki parça bir gerçeklik terapisti ile danışanı arasında geçmiştir. Diyalg incelendiğinde gerçeklik terapisi ilkeleri bağlamında danışmanın danışana vereceği muhte- mel ilk tepki aşağıdakilerden hangisidir? A) Danışman danışanın mazeretini kabul eder. B) Danışman danışanın mazeretini kabul etmez. C) Danışman danışanın mazeretini kabul etmez ve ceza verir. D) Danışman danışanın mazeretini kabul etmez ama ceza da vermez. E) Danışman danışma turumunu snlandmr, 5 Diğer sayfaya geçiniz.

4 OABT / RHBR T G- 2 13, İnsanlar ve laylar aslında bizi üzmüyr. Biz aslında nların bizi üzebileceğine inandığımız için üzülüyruz. diyen bir danışman, danışma sürecinde aşağıdaki kuramsa! yaklaşımlardan hangisi üzerinden bir danışma hizmeti vermektedir? A) Çk mdelli terapi B) Öyküsei terapi C) Bilişsel davranışçı terapi D) Gerçeklik terapisi E) Feminist terapi 15. Aşağıdakilerden hangisi psikljik danışmadaki farklılık alanlarından biri değildir? A) Terapi almaya dair yargı farklılıkları B) Kültürel unsurlar C) Etnik farklılıklar D) Felsefe farklılıkları E) Cinsel yönelim farklılıkları O c w >. 14. Terapi sürecinde srunların gerçek anlamda vücut «bulduğu anlar dışında kalan zamanlan bulmaya > daklandığı ' ayrıcalıklı sru" tekniği hangi kuramsal yaklaşımı benimseyen terapistler tarafından kulla- nılmaktadır? A) Gerçeklik terapisi B) Çözüm daklı kısa süreli terapi C) Öyküsei terapi D) Analitik terapi E) Bilişsel terapi ^ 16. Danışma sürecinde sru srma becerisi danışanların srunlarını yğun yaşadığı durumlarda uygun srular srmayı içerir. Sru srma becerisi klay bir beceri gibi gözükse de aslında kmpleks bir süreci içerir. Srular yluyla danışanda var lan prblem rtaya çıkarılmaya ve anlaşılmaya çalışılır. Psikljik danışma ilişkisinde sru srma becerisini yğun şekilde kullanmadan da istenilen cevaplara ulaşmak mümkündür. Aşağıdaki seçeneklerin hangisi sru srma becerisine ihtiyaç duymadan aranılan cevaplara ulaşman,n en etkili yludur? A) Sözel iletişim yluyla elde edilen verileri yrumlamak B) Güven ve saygı temelli terapötik kşulları sağlamak C) Sözel ipuçlarını dikkatli şekilde yrumlamak D) Danışanın özetleme becerisini geliştirmeye çalışmak E) İçerik ve duygu yansıtma becerinizi geliştirmek 6 Diğer sayfaya geçiniz.

5 r OABT / RHBR I ~~... :... ^ T G Her psikljik danışma ilişkisinde rtaya çıkması muhtemel engellerden biri de dirençtir. Çk farklı şekillerde rtaya çıkan direnci psikljik danışmanın dğru anlaması ve uygun bir tarzda yaklaşması önemlidir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi dirençie karşılaşıldığında yapılması gerekenlerden biri değildir? * 19. Günlük yaşam içinde farklı duygulan aynı anda yaşama, danışanların temel srun nedenlerinden labilir. Duyguların değişken ve kırılgan dğaları nları ya da düşünce ya da davranış gibi yönlendirmemizi güçleştirir. Aşağıdakilerden hangisi duygusal müdahaleler kapsamında değerlendirilen bir teknik değildir? A) Kendi isteksizliğini ve direncinizi keşfedin. A) Belirti reçetesi B) Biraz isteksizlik ve direnci nrmal görün. B) Odaklanma tekniği C) Müdahalenizin niteliğini gözden geçirin. C) Rl değişimi D) İsteksizliği kaçınma larak görün. D) Duyguları belirlemek E) Danışanın hayatındaki tek danışman lmanın srumluluğuyla hareket edin. E) Saklı ben alıştırması E C E 18. Danışma turumu sırasında danışana verijen "hş hu" ya da baş sallama becerisinin temel işlevi aşağıda- kilerden hangisidir? +] A) Knuşmaya açık davet ^ B) İçeriğin yansıtılması ^ C) Duygunun yansıtılması D) Asgari düzeyde teşvik E) Yakından ilgüenme > (S 20. Danışan: Hiçbir zaman dğru kişiyi bulamayacağım. Ne zaman yeni kişilerle karşıiaşsam kendimi bir şekilde aptal pzisynunda buluyrum. Beceriksizim sizin anlayacağınız. Danışman: Bu yaptığın çk temel bir bilişsel çarpıtma aslında. Yukarıdaki diyalgda danışmanın ifade ettiği bilişsel çarpıtma aşağıdaki seçeneklerden hangisidir? A) Abartma - küçümseme B) Etiketleme C) Zihinsel fütreleme D) Aşırı genelleme E) Kişiselleştirme Kpss Kaynak Arşivi - Kpss Dküman Arşivi htt ps ://ww w. fa ce b k. c m/ Kpss Kay n a karsiv i 7 Diğer sayfaya geçiniz.

6 ÖABTI RHBR T G Aşağıdakilerden hangisi psikljik danışmada amaç luşturma sürecinin özelliklerinden biri değildir? A) Amaç luşturma danışanın kendi istekleri hakkında duygu ve düşüncelerini netleştirin B) Danışanın önemsediği genel hususlar yerine belirli bir dak üzerinden amaç belirleme daima daha işlevseldir, C) Amaç belirieme danışanı harekete geçirir. D) Danışan endişelerine ilişkin farklı bir perspektif kazanabilir. E) Amaç belirleme danışanın çözüme ilişkin inancını güçlendirir. 23. Çcuklar insanların küçültülmüş hâli değildir. Dlayısıyla çcuklarla çalışırken psikljik danışmanların belli nktalara dikkat etmesi, belli hususları ön planda tutması ldukça önemlidir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu hususlardan biri değildir? A) Çcuğun başa çıkma becerilerinin yetersiz lduğu unutulmamalıdır. B) Oturma düzeni danışma ilişkisinde ldukça önemlidir. C) Beniik algısını çevrenin etkisinden bağımsız ele almak zrunludur. D) Ortam, çcuğun rahat edebileceği şekilde lmalıdır. E) Danışma sürecinin merkezinde çcuk değil aile lmalıdır. E ü n >> ta >> 22. Sistemik müdahaleler kapsamında ele alınan ve aile PS sistemi içinde sistemin belli fnksiynlarını kru- >* mak için luşturulan yapıları rtaya çıkarmaya yö- nelik beceri aşağıdakilerden hangisidir? 5 A) Katılım B) Aile yapısını değiştirme C) Döngüsel srular srma D) Kalisynları tanıma ^ s 24* Aşağıda verilen seçeneklerin hangisinde temel inanç ve tutum yanlış bir şekilde eşleştirilmiştir? A) Şizid - benim bir dünyam lmalı B) Çekingen ~ İncinebilirim C) Bağımlı ~ çaresizim D) Antissyal - arkadaşım lmalı E) Narsisistik - ben Özel biriyim E) Uzlaşma 8 Diğer sayfaya geçiniz.

7 r ÖABT / RHBR TG Aşağıdakiierden hangisi majör depresif bzukluğun tanı ölçütlerinden değildir? A) Hemen her gün, yaklaşık gün byu süren, tüm etkinliklerin çğuna karşı ilgide belirgin azalma ya da artık bunlardan eskisi gibi zevk alamıyr lma B) Hemen hemen her gün, insmnia (uykusuzluk) ya da hipersmniamn (aşırı uyku) lması C) Hemen her gün, yrgunluk, bitkinlik ya da enerji kaybının lması D) Hemen her gün, değersizlik, aşırı ya da uygun lmayan suçluluk duygularının lması 27. Le Kanner tarafından 1943 yılında tanımlanan ve ciddi iletişim srunları, knuşmanın gecikmesi ve sığ duygulanım üzerinden açıklanan gelişim bzukluğu aşağıdakiierden hangisidir? A) Disleksi B) Özgül öğrenme güçlüğü C) Asperger sendrmu D) Öğrenme güçlüğü E) Otizm E) Hemen her gün belli knular üzerinde yğun şekilde düşünme >1 ra >1 26. Aşağıdakiierden hangisi Alzaymır hastalığının özeil- likleri arasında gösterilemez? ^ A) Unutkanlık, kelime bulmada zrluk, yeni öğrenilenlerin hatırlanamaması, anlama güçlüğü, B) Kısa sürede nörljik yıkım g j» C) Ssyal çekilme D) Uygunsuz kelime kullanma, ifade zrluğu E) Yemek pişirme ve tmbil kullanma fnksiynlarında kayıp 9 Diğer sayfaya geçiniz.

8 ÖABT / RHBR 28. Aşağıdakilerden hangisi tbiygrafi yazdmhrken dikkat edilmesi gereken nktalardan değildir? 30. TG-2 Aşağıdakilerden hangisi bireyi tanımada yararlanılan test tekniklerinin özelliklerinden değildir? A) Öğrencinin içten ve samimi davranmasını sağlamak amacıyla rehberliğin ilkelerine uygun bir rtam sağlanmalıdır. B) Otbiygrafilerin yazılması sırasında vadedilen yardım neyse mutlaka sağlanmalıdır. Bu yardım öğretmen tarafından öğrencinin sınıfta tercih ettiği knularda çalışmasının sağlanması labileceği gibi, çatışma ve kaygılanma knularına çözüm bulabileceği psikljik danışma da labilir. C) Otbiygrafilerin yazdırılma amaçları öğrencilerle paylaşılmalı ve öğrenciler snuçlar hakkında bilgilendirilmelidir. Hem eğitsel hem de kişisel - ssyal knularda tbiygrafi tekniğine başvurulabilir D) Yazının uzunluğu ya da kısalığına dikkate edilir. E) Yaptığı imla hataları öğrenme düzeyiyle ilişkili lduğundan, değerlendirmede bu durum da göz önünde >- bulundurulur. J S A) Başarı testleri bireyin geçmişteki akademik etkinliklerinden ne düzeyde yararlandığını öğrenmek için kullanılır. B) Bireyin hangi alandaki faaliyetlerlerden hşlandığını öğrenmek için ilgi testlerinden yararlanılabilir. C) Kişilik testleri mesleki yönlendirme yapmak için de kullanılabilir. D) Testleri öğretmenler uygulamalı, psikljik danışmanlar yrumla malıdır. E) Tutum envanterleri duygu, düşünce ve davranışla ilgili bilgi verir. >, (S 29. Bir lisenin müdürü şiddet davranışının artması üzeri- ^ ne psikljik danışmandan teneffüslerde kul bahçe- sinde öğrenci ilişkilerini derecelendirme ölçeğinden yararlanarak gözlemlemesini İstemiştir. Okul psikljik danışmanı müdürün bu talebini hş karşılamamasına rağmen gözlem yapmaya başlamış, gözlemi tamamla- dığında öğrencilerin hepsine rtalama puanlar verdiğini fark etmiştir. Buna göre kul psikljik danışmanının yaptığı gözleme, aşağıdaki hata türlerinden hangisinin karıştığı söylenebilir? A) Genelleme B) Mantık C) Tanıma D) Anlam O c Z s ı S 31. Teknlji ve tasarım öğretmeni Vehbi Bey, tasarım kulübünün düzenleyeceği sergi için çalışmalar yürütebilecek uygun öğrencileri belirlemek istemektedir. Buna göre Vehbî Bey in aşağıdaki gözlem tekniklerinin hangisinden yararlanması en uygundur? A) Sayısal derecelendirme ölçeği B) Vaka kaydı C) Özellik - kayıt çizelgesi D) Gözlem listesi E) Betimsel derecelendirme ölçeği E) Kişisel yanlılık 10 Diğer sayfaya geçiniz.

9 Kpss Kaynak Arşivi - Kpss Dküman Arşivi ö a b t / r h b r Ercan Bey grupla psikljik danışma sürecinde eşiyle yaşadıkları srunlardan bahsederken şöyle bir cümle kurar: "Eşim Gökçe sürekli çcukların bakımı knusunda kendisine yardım etmediğimi söylüyr. Bu beni ldukça sinirlendirmeye başladı." Bunun üzerine grup lideri, Ercan, bir önceki turumda anneden knu açıldığında, annenin çcuk bakımı knusunda seninle birkaç kez tartıştığını söylemiştin. der. Liderin kullandığı psikljik danışma becerisi aşağıdakilerden hangisidir? 34. Grubun üye prfiline bakarak bir gruba dâhil lmak isteyen danışanın, grubun hangi özelliğini dikkate alarak davrandığı söylenebilir? A) Grubun genel nitelikleri B) Kişisel beklentileri C) Grubun kuruluş amacı D) Grubun işlevselliği E) Grubun çekiciliği A) Paylaştırma B) Yansıtma C) Yüzleştirme D) Bağlama E) Metailetim E Jü! O c 33. Aşağıdakilerden hangisi bir grupla psikljik danış- mada bir direnç göstergesi değildir? A) Psikljik danışmalara geç gelmek için Özür bulma ~ B) Davranışsal amaçlar belirlememe ş C) Öğüt isteme D) Grup üyeleri hakkında knuşma E) Oturumları kaçırma + >* 11 Diğer sayfaya geçiniz.

10 Ç ÖABT I RHBR 35. Çeşitli travmatik laylardan kaynaklı yara almış ve çğunlukla depresyn yaşayan ve grubun zr üyeleri arasında tanımlanan danışan kesimi aşağıdakilerden hangisidir? A) Madde bağımlıları B) Yastutaniar 37. Yapılan iş ten dyum alma" larak özetlenebilecek kavram aşağıdakilerden hangisidir? A) Değer B) Yetenek C) İlgi D) Mesleki lgunluk E) Mesleki yetkinlik C) Çökkünier D) Kaygılı lanlar E) Tacize uğrayanlar E 36. Yapılan araştırmalar, yetkinlik beklentisi ve öz güveni = düşük, anne babalan tarafından yeterli kabulü görmediğini ifade eden öğrencilerin tıp", hukuk gibi yüksek puanlar gerektiren alanlara yöneldiklerini göstermekte- «>1 dir. Bu durum Re nun gereksinim kuramına göre aşa- ğıdakilerden hangisiyle en dğru şekilde açıklana- bilir? 5 ^ i A) Anne ve babası tarafından kabul gören öğrencilerin meslek tercihini özgürce yapmalarıyla B) Ailesi tarafından reddedilen ve ihmal edilen öğrencilerin bağımlı bir meslek tercihi yapmalarıyla C) Aile baskısına maruz kalan bireylerin benlik kavramına uygun lmayan meslekleri tercih etmesiyle D) Aileleri tarafından sğuk davranılan bireylerin tplum tarafından kabul edilebilir mesleklere yönelmeleriyle E) Baskıya maruz kaldıklarından kişilik tipine uygun meslek seçememeieriyle 12 Diğer sayfaya geçiniz.

11 i I 2015 OABT / RHBR A T G Arkadaş çevresi tarafından sabırlı ve iyi kalpli bir insan larak tanınan Durmuş Bey, turdukları evin bahçesinde sebze yetiştirmektedir. Bu uğraş nun çk hşuna gitmekte ve vaktinin büyük bir kısmını sebzelerini sulayarak, köklerini açarak geçirmektedir. Ayrıca bahçesinde bulunan kulübede güvercin de beslemekte ve nlarla vakit geçirmekten de keyif almaktadır. HllancTın kişilik tîpljisine göre Durmuş Bey in kişilik tipi aşağıdakiierden hangisidir? 40. "Rehberlik hizmetlerinde öncelikle prblemli öğrencilere yardım edilmelidir. diyen bir psikljik danışman, rehberliğin hangi işlevini dğrudan göz ardı etmektedir? A)Ayarlayıcı B) iyileştirici C) Önleyici D) Tamamlayıcı E) Uyum sağlayıcı A) Ssyal B) Gerçekçi C) Geleneksel D) Sanatçı E) Girişimci >1 ÎB > 39. Freud ve takipçilerine göre meslek seçimini dğru- dan etkileyen savunma mekanizması aşağıdakiler- den hangisidir? ^ jz A) Yansıtma B) Yüceltme C) Ödünleme D) Rasynalize etme E) Bastırma 13 Diğer sayfaya geçiniz.

12 OABTI RHBR TG I. Bir yakınını kaybettiği için ders çalışamayan öğrenciye yapılan yardım - Eğitsel rehberlik II. Sınıfındaki arkadaşlarıyla tartışan öğrenciye iletişim knusunda beceri kazandırma - Kişise! - ssyal III. Üniversite sn sınıfa devam eden ve kariyer planlaması knusunda kararsızlık yaşayan öğrenciyle görüşme - Mesleki IV. Arkadaşlarıyla prblem yaşadığı için kuldan kaçma davranışı gösteren öğrencilerle görüşme -Eğitsel V. Liseden mezun lan öğrencilere bölüm ile ilgili test ve envanter uygulama - Mesleki Yukarıdaki maddelerde, bazı prblem durumları ve bu durumlara yönelik sunulması gereken prblem alanına göre rehberlik türleri verilmiştir. Verilen İfadelerden hangilerinde yer alan eşleştirmeler yanlıştır? 43. Okul psikljik danışmanı Derya'Hanım, yıl snunda rehberlik araştırma merkezine göndermek amacıyla yıl snu değerlendirme rapru hazırlamıştır. Bu değerlendirme raprunu hazırlarken öğrencilerinin yıl içerisinde en çk hangi knuda psikljik danışma hizmetinden yararlandığını merak eden Derya Hanım, yaptığı incelemede öğrencilerin en çök öz güven eksikliğinden kaynaklı srun yaşadıklarını tespit etmiştir. Buna göre Derya Hamm ın yürütmüş lduğu çalışmalar aşağıdaki hizmetlerden hangisinin kapsamına girmektedir? A) İzleme B) Oryantasyn C) Müşavirlik D) Araştırma E) Bilgi verme A) I ve II B) I ve III C) l ve IV ' D) II ve IV E) İli ve V 2 >. 42. Okul psikljik danışmanı Gürkan Bey, 7. sınıf öğren- ta çilerinden Şenda nın dili kullanma, knuşmayı edinme ve iletişim kurmada yaşadığı güçlük nedeniyle dil ve knuşma srunu yaşadığını düşünmüştür, 5 Bu durumda Gürkan Beyin aşağıda davranışlardan hangisini yapması en uygundur? EZ >> f j ş A) Öğrencinin ailesiyle görüşüp durumla ilgili daha detaylı bilgi edinmelidir. B) Öğrencinin sınıf içerisindeki öğrenme faaliyetlerini klaylaştıran bir sınıf rtamı luşturmalıdır. C) Öğrenciyi RAM a (Rehberlik ve Araştırma Merkezi) refere etmelidir. D) Öğrencinin öğretmeniyle na karşı anlayışlı lması knusunda görüşmelidir. E) Öğrenciyi knuşma terapisi alması için özel bir kuruluşa yönlendirmelidir. 14 Diğer sayfaya geçiniz.

13 Ç ÖABTI RHBR 44. Aşağıdakilerden hangisi RAM ın görevlerinden değildir? A) Özel eğitime gereksinim duyan öğrencilerin saptanmasını sağlar. B) özel eğitime gereksinim duyan öğrencilere gerektiğinde grupla ya da bireyse! psikljik danışma hizmeti verir. C) Kaynaştırma hizmeti veren kuiların çalışmaların! ve prgramlarını kul rehberlik ve psikljik danışma servisleri aracılığıyla izler, değerlendirir. D) Eğitim, sağlık kuruluşları ve diğer kurumlardan gönderilen Özel eğitime ihtiyacı lan danışanlara gerekli hizmeti verir. TG Çeşitli nedenlerden dlayı risk grubu içinde yer alan öğrenci veya ailelere yönelik bireysel ve grupla psikljik danışma çalışmaları yapmak, kapsamlı PDR prgramlarının hangi öğesi içerisinde sınıflandırılır? A) Rehberlik müfredatı B) Bireysel planlama C) Müdahale hizmetleri D) Knsültasyn desteği E) Görev bölgesindeki özel eğitim kurumlannı hizmet şartlarına uygunluğu knusunda denetler. O jb: >. CÖ 45. Bir lisede görev yapan psikljik damşmanlanjn, >» kul rehberlik ve psikljik danışma prgramını ha- ra zırlarken aşağıdakilerden hangisini dikkate alması zrunlu değildir? A) Ülkenin eğitim felsefesi ve ihtiyaçlarını B) Okulun bulunduğu bölgenin özelliklerini C) Sınıf öğretmenleri ve Öğrenci velilerinin görüşlerini D) Öğrenci ihtiyaçlarını E) Öğrencilerin yükseköğrenimdeki bölüm tercihleri 47. Aşağıdakilerden hangisi özel eğitim hizmetleri sunulurken dikkat edilmesi gereken ilkelerden değildir? A) Üniversitelerin ilgili bölümleriyle ve gerektiğinde sivil tplum kuruluşlarıyla iş birliği yapılmalıdır. B) Hizmetler tplumla etkileşim ve karşılıklı uyum sürecini kapsamalıdır. C} Özel eğitime ihtiyacı lan bireylerin eğitimleri mümkün lduğunca bireysel larak verilmelidir. D) Ailelerin, özel eğitim sürecinin her byutuna aktif larak katılımları ve eğitimleri sağlanmalıdır. E) Eğitimlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kpss Kaynak Arşivi - Kpss Dküman Arşivi 15 Diğer sayfaya geçiniz.

14 sınıfa devam eden bir öğrencinin derste uyumsuz davranışlar sergilemesi ve derse bir türlü mtive lamaması nedeniyle dersin veriminin düştüğünü fark eden fizik öğretmeni Sinan Bey, kulunun psikljik danışmanından yardım istemiştir. Sinan Bey in kul psikljik danışmanı Ayfer Hanım dan aldığı yardımı öğrencisine yansıtmasıyla söz knusu öğrencinin davranışlarında lumlu anlamda değişmeler meydana geimiştir. Bunun yanı sıra sınıfta dersler daha verimli şekiide işlenmeye başlamıştır. Buna göre Ayfer Hanım ın, Sinan Bey e yardımcı lması aşağıdaki rehberlik işlevlerinden hangisinin kapsamında değerlendirilebilir? A) Önleyici B) Ayarlayıcı C) Tamamlayıcı D) Uyum sağiayıcı E) Yöneltici 50. Babası uyuşturucu madde ticaretinden dlayı cezaevinde lan, annesinin de evi terk etmesiyle birlikte 7 yaşındaki erkek kardeşiyle birlikte babaannesinin yanında kalan 9. Sınıf öğrencisi Türkân, babaannesi tarafından da şiddete maruz kalmaktadır. Bu durumu bilen ve sn dönemde de uyuşturucu madde temin etmeye çalıştığını duyduğu öğrencisi Türkân knusunda, psikljik danışman Feride Hanım ın hangi tutumu sergilemesi mesleki ve insani etik açısından dğru lur? A) Türkân ın durumunu plise bildirmelidir. B) Babaanneyle knuşmalı, gerekirse babayı cezaevinde ziyaret ederek ev kşullarını düzeltmeye çalışmalıdır. C) Okulundaki diğer öğretmenlerle temasa geçerek maddi kaynak yaratmaya çalışmalıdır. D) Çcuk izleme merkeziyle temasa geçmelidir. E) Türkân ın annesine ulaşmaya çalışmalı ve babayı durumdan haberdar etmelidir. 49. Aşağıdakiierden hangisi mesleki etik açısından uy- gun bir tutum d e ğ M l? 1 (S A) Danışanın cinsel yöneliminin farklı lduğunu öğren- - mesi üzerine danışmanın, danışanını başka bir uz- 5 mana yönlendirilmesi B) Danışmanın, danışan tarafından duygusal anlamda yakınlık kurmaya çalıştığını anlaması üzerine nu başka bir danışmana yönlendirmesi C) Danışanın üç seans snunda ücret veremeyeceğini beyan etmesi üzerine danışmanın turumları snlandırması D) Danışanın iki yıl önce alkllüyken bir kadına tecavüz ettiğini itiraf etmesi üzerine danışmanın plise haber vermesi E) Danışanın küçükken kmşusu tarafından cinsel tacize uğradığını itiraf etmesi üzerine danışmanın yetkili kişilere bilgi vermemesi 16 Test Bitti. Cevaplarınızı Kntrl Ediniz.

15 OABT / RHBR REHBER ÖĞRETMEN TG Ü n lü ş a ir A ttila İlh a n ın d iz e le rin in y e r a l dığı bu s ru d a ; tıp k ı g e rç e k h ikâ ye d e l d u ğ u g ib i re sm e d ilm iştir. İlh a n d a uzunca b ir süre te le f n d a g ö rü ştü ğ ü ve g e rçe kte n s e v d iğ i b ir ka d ın ın B en se n in n e y in im? s ru s u n a nu ç k s e v d iğ i v e ö n e m s e d iğ i hâlde Sen benim hiçbir şeyim sin, yazdıkla rım d a n ç k d a h a a z. d e m iş tir v e b ü yü k şiire bu d iz e le rle b a şla m ıştır. M u ra th a n ın s e v d iğ i kadın lan B a ş a k a bu s ö z le ri s ö y le m e si y a n i h isse ttiğ i d u y g u n u n ta m te rs in i ifade etm esi karşıt tepki geliştirm e m ekanizm ası ile tanım lanabilir. Sruda verilen seçeneklerin tam am ı ssyal psiklji açısından ldukça önem li ssyal deneylerdir. Fakat sru öncülünde aranan krite rle re uyan deney M u z a fe r S h e rif in ya p tığ ı O t k in e tik d e n e yid ir. Bu d e n e y d e S h e rif; 3 fa rklı d e n e k te n te k te k a lınd ıkla rı bir d a d a v a r lan ışığın y ö n ü n e ve hangi aralıklarla hareket ettiğine daklanm alarını ister. D e n e y s n u c u n d a b ire yle rin kend i sta n d a rtla rın ı te rk e d ip g ru p s ta n d a rtla rın ı te k d ğ ru la ra k kabu l e tm e le ri, s s y a l düzenin devam ında grubun birey üzerind e ki b e lirle y ic iliğ in i g ö s te rm e s i a ç ısın d an önem li veriler sunm uştur. 1 # M iyelin kılıf, m erkezî ve çevresel sinir siste m le rin d e k i s in ir h ü c re le rin d e u y a rtıla rın hızını a rtıra n, uyartı e ş iğ in i d ü ş ü re n ve a k s n la rın ü re ttiğ i e le k trik s in y a lle rin in k a rış m asın ı e n g e lle y e n, b u n la rı s in ir h ü cresin in çapıyla dğru rantıyla yapan, lipit ve prteinden luşan bir Kpss Kaynak Arşivi - Kpss Dküman Arşivi 2. Beyin yapıları özelleşm iş km pleks yapılardır. S ru d a b e lirtile n ve b e lle kte ö z e l likle e p iz tla rd a ( la y la r z in c iri) ö z e l bir rl ynay a n, b e y in d e k i u y a n ık lık d u ru m u n d a b e lirle yici la n ve h a s a r a lm a sı duru m u n d a kısa s ü re li b e lle k te belirg in bzu lm a la rın yaşandığı yapı hipkam püstür. 5. C e z a v e rm e ld u k ç a ta rtış m a lı bir knudur. Böylesine tartışm alı bir enstrüm anın kullan ım ın d a belli h a s s a s iy e tle rin g ö z e tilm e s i gerekir. V e rile n s e ç e n e k le r d ik k a tlic e in celendiğinde çğu kez cezanın ulaşm ası gere ke n n ihai h e d e f lan is te n d ik d a vra n ışın bir ce za u n su ru la ra k kulla n ılm a s ı d ğ ru değildir. E seçeneği yanlıştır. 8. Ö z d e m ir A s a f ın M u m A le v iy le O yn a ya n Kedinin Ö yküsü gibi uzun fakat alt parça la rd a n lu ş a n ö ğ re n m e m a lze m e le rin in öğrenilm esinde önce bütün larak m alzem e h a k k ın d a fik ir sa h ib i ld u kta n s n ra p a rç a la ra ç a lış ılıp ö ğ re n ilm e s i, s n ra s ın d a ise te k ra r bütü n la ra k ç a lış ılıp p a rçaların daha anlam lı hâle gelm esi en uygun yldur. 3. Sinaptik aralık byunca dağılan ve bir snraki n ö r n u h a re ke te g e çire n n ö r tra n s m itte rd e n lan v e A lz a y m ır h a s ta lığ ın a sa h ip v a k a la rd a b zu lm a e ğ ilim d e ld u ğ u te s p it edilen nörtansm 6. W u n d t ve T itc h e n e r in k u ru c u lu ğ u n u y a p tığı y a p ıs a lc ı e k l b ilim d e ö z e llik le de kim ya alanında yaşanan gelişm eleri yakından takip etm iştir. S u yun a t m la rın a a y rılm a s ın ın y a n ın d a suyu içen kişinin suyun se rtliğ in e y a d a ta d ın a ilişkin te s p itin in de ö n e m li ld u ğ u n a vu rg u y a p m ış la rd ır. Y a p ıs a lc ıla r için d e n e y im ld u k ç a ö n e m lid ir. B ire yse l farklılıklara daklanm ak yerine, zihni anla m a y a ç a lış m a n ın ö n e m li ld u ğ u v u rg u s u ya p ıs a lc ı e k lü n a yırıcı öze lliğ id ir.» 9. G e le n e k s e l p s ik a n a litik te ra p id e te ra p ö - tik ilişkid e te ra p is t ç ğ u n lu k la b ş e k ra n işlevi görür. Danışm anın bu işlevinin tem el n e d e n i d a n ış a n ın h e rh a n g i b ir e tki ve y ö n le n d irm e lm a d a n ra h a tlık la bilin çaltı m ateryali bilinç düzeyine getirm esini sağlam adır. 3 Diğer sayfaya geçiniz.

16 i ÖABT / RHBR \ TG S ru ö n c ü lü n d e b a h se d ile n alan u m w e lttir. İnsa n ın b iy l jik v a rlığ ın ı s ü rd ü rm e ve biyljik gereksinim lerini karşılam a dünyasıdır. D ğ a ya s a la rın ın d ğ a l d ön g ü le rin, uyku v e u ya n ıklığ ın, d ğ m u ş lm a n ın ve ölüm ün, dyum aram anın ve gerilim bş a ltm a n ın d ü n yasıdır. U m w e lt te y a ş a y a n insan, d a v ra n ış la rın ı b iy l jik ih tiy a ç la rın a g ö re düze n le r. K e n d is iy le v e d ış la y la rla ilişkisin in d e te k a m a cı, b iy l jik va rlığ ın ı sürdürebilm ek ve dyum sağlam aktadır. s # 13. S ru ö n c ü lü n d e v e rile n c ü m le d e k i a n a v u rg u la yla rın a lg ıla n m a ş e k lin e ilişkindir. D la y ıs ıy la k a rş ıla ş tığ ım ız d u ru m la ra d a ir y a n lış in a n ç v u rg u s u A lb e rt E llis in ku ru cu su ld u ğu bilişse l d a v ra n ış ç ı te ra p in in tem el vurgusudur. A -B -C kuram ını anım sa rs a n ız ö n e m li la n d a n ış a n ın y a şa d ığ ı la ya ilişkin y a n lış in a ncın ı te s p it e tm e k ve bunu değiştirm ekti. 16. S ru s rm a b e ce risi d a n ış m a ilişkisin d e önem li bir beceri alanıdır. Bu beceriye ilişkin en b ü y ü k riskle rd e n biri, siz in d a n ışa n ın y e rin e s ru n u te s p it e tm e n izd ir. Ç ü n k ü bu durum da danışan kendisinin bulm ası gereken ce va b ı sizin b u lm a n ız a ü zü le ce ktir. Sru srm a becerisini tam larak kullanm a d a n iste n ile n s n u c a u la şm a n ın en etkili ylu güven ve saygı tem elli terapötik kşulları luşturm aktır. Danışan bu sayede kend in i d a h a ra h a t ifa d e e d e b ile c e ğ in d e n s ruların fnksiynu dğal larak azalacaktır. Kpss Kaynak Arşivi - Kpss Dküman Arşivi G e s ta lt te ra p id e te m a s ın lu ş tu ğ u ye re tem as sınırı denir. Bu sınırda kişi ile çevresi a ra s ın d a a lış v e riş y aşan ır. B ireyin ç e v re d e n e tk ile n e re k ç e v re y e y ö n e lik bir d a v ra n ış ta b ulu n d u ğ u v e tü m d e n e y im in yaşandığı yer işte 14. Terapi sürecinde bütün kuram sal yaklaşım la r belli te k n ik le r k u lla n ırla r. Bu te kn ikle rin n ite liğ i s a ğ lık lı b ir te ra p ö tik ilişkiyi s ü rd ü r m ek lduğu kadar danışanın terapi sürecinin s n u n d a a m a ç la n a n h e d e fe u la şm a sını sağlam aya çalışm aktır. Bu süreçte danışana yönelik srular da ldukça önem li bir işlev y ü k le n m e k te d ir. S ru ö n c ü lü n d e ve rile n ve terapistin srunun lm adığı anları bulm a ya d a k la n d ığ ı v e d a n ış a n ın a n la ra daklanm asını sağlam ak niyetiyle ayrıcalıklı sru te k n iğ in i ku lla n a n te ra p i y a k la ş ım ı çözüm daklı kısa süreli terapidir. # 17. D ire n ç p s ik l jik y a rd ım sü re c in in ö nü n e çıkan her türlü engeli tarif etm ek için kullanılır. Bu süreçte A, B, C ve D seçeneklerind e ve rile n a ç ık la m a la r d ire n ç d u ru m u n d a ö n c e lik le y a p ılm a s ı g ere ke n le rd ir. F akat E s e ç e n e ğ in d e ya p ıla n a ç ık la m a y a n lış bir a çıkla m a d ır. Ç ü n kü d a n ış a n ın h a ya tın d a sizin gibi tek bir prfesynel yardım görevlisi la b ilir fa k a t her d a n ış a n ın h e r in sanın h a y a tın d a k n u ştu ğ u s ru n la rın ı a n la ttığı ve y a rd ım g ö rd ü ğ ü b ir ya kın ı, a rka d a şı m utlaka vardır. Bu yüzden danışanın hay a tın d a k i te k d a n ış a n ın k e n d in iz ld u ğ u n u d ü ş ü n m e n iz d ire n c i d ğ ru a n a liz e tm e n izi eng # 12. G erçeklik terapisinde plan yapm a basam ağında yapılm ış lan planın uygulanab ilm e si, d a n ış a n ın is te k liliğ in e bağlıdır. T e ra p is tle r için p lanın d a n ışa n ta ra fın d a n u y g u la n a c a ğ ı k n u s u n d a ya z ılı b ir s ö z le şm e n in y a p ılm a s ı g e re k m e k te d ir. Bu s ö z le ş m e n in lu ş tu ru lm a s ı, d a n ış a n la r üzerinde bağlayıcı lm akta ve planın uygulanm asında kendilerini daha srum lu hisse tm e le rin e y l a çm a kta d ır. A n la ş m a ye n i d a v ra n ış ın d e n e n m e s ü re c in i hızlandırır. Eğer danışan bu anlaşm aya uym azsa m a z e re ti kabu l e d ilm e z ve c e z a y a d a g e re k görülm ez. 15. G enel anlam da psikljik danışm a hizm etinde beş tem el farklılık alanında bahse d ile b ilir. B u n la r; kültür, ırksal fa rklılıkla r, s s y a l s ın ıf fa rk lılık la rı, b iy l jik cin siye t ve y ö n e lim fa rk lılık la rı, din ve fe ls e fe fa rk lılıkla rıdır. Terapi a lm a y a d a ir d a n ış a n la rın yarg ı y a da tu tu m la rı te m e l b ir fa rk lılık alanı d eğ ild ir. Bu tip d a n ış a n la r k e n d in d e n fa rklı la n la ra d a ir b ir b a kış a çısın ı değil y a ln ız c a te ra p iy e ilişkin tu tu m u n a d a ir v e ri su n m u ş 18. Ö z e llik le C a rl R g e rs ın u y g u la m a la rın d a y ğ u n la ra k ku lla n d ığ ı v e d a n ış a n ı sü rekli k n u ş m a y a d a v e t e d e n hı hıı ya da baş s a lla m a d a vra n ışı a s g a ri d ü z e y d e te ş v ik becerisi kapsam ında ele alınır. # 4 Diğer sayfaya geçiniz.

17 r OABT / RHBR TG D uygularla çalışılırken pek çk farklı tekn ik kullanılır. B u n la r ara sın d a ; d a k la n m a te k n iğ i, rl d e ğ iş im i, d u y g u la rı b e lirle m e k, saklı ben alıştırm ası, bş sandalye teknikleri sayıla b ilir. F a ka t A s e ç e n e ğ in d e v e rile n belirti reçetesi bilişsel m üdahale stratejilerinden biridir. Bu te k n ik te d a n ış a n ın y a ş a dığı srunu kelim enin tam anlam ıyla abartm ası 22. Sistem ik ya da etkileşim sel beceriler, siste m te ra p is tle rin in a ile ya p ıs ın ı tanım a, m ü d a h a le e tm e ve d e ğ iş tirm e n k ta s ın d a sa h ip lm a la rı g e re k e n b e ce rile ri içerir. Bu beceriler içinde yer alan kalisynları tanım a b e ce risi, a ile sis te m i iç e ris in d e siste m in belli fnksiynlarını krum ak için luşturulan ittifakları gözlem lem ektir. 1 # 25. M ajör depresif bzukluğunun ayırıcı özelliklerinden biri de hem en her gün, düşünm e ya da d ü ş ü n c e le rin i b e lirli b ir knu ü ze rin d e y ğ u n la ş tırm a y e tis in d e a z a lm a ya da ka # 2 0. Ö z e llik le bilişse l m ü d a h a le le r k a p s a m ın d a d e ğ e rle n d irile n ç a rp ıtm a la r d a n ış a n la rın s ık lık la b a ş v u rd u k la rı b ir y ö n te m h â lini a la b ilm e kte d ir. S ru d a d a n ış a n ın rta ya kyduğu çarpıtm a yani, bir laydan yla çık a ra k kişin in bu la yın s n u c u n u g e rç e k ç i b ir te m e l lm a k s ız ın b irç k d u ru m a ya da kişiye y ru m la m a s ı lan a şırı g e n e lle m e çarpıtm asıdır. d # 23. Ç e v re le ri ü ze rin d e ld u k ç a az k n tr lle ri lan ç c u k la rla ya p ıla n ç a lış m a la r ayrı bir ö z e llik a rz e tm e kte d ir. S ru n y a ş a y a n bir çcuğa yapılan herhangi bir m üdahale ç c u ğ u n k a rd e şle ri, a n n e v e bab a sı, ö ğ re tm e n le ri v e a rk a d a ş la rıy la ilişkile rin i ele alm a yı z ru n lu kılar. Ç ü n kü ç c u k la rın s ru n la rı g e n e llik le ç e v re ile ilişkile rin d e n kaynaklıdır. D layısıyla çcukların kendilerine d a ir b e n lik a lg ısın ı çe v re d e n b a ğ ım sız değerlendirm ek m üm kün değildir. 26. A lz a y m ır h a s ta lığ ı, h e s a p la m a z rlu k la rı, e şya la rı ka yb e tm e, y e rin i ka rış tırm a, sru ve cüm lelerin tekrarlanm asını istem ek, hafif ry a n ta s y n bzu k lu ğ u g ib i ilk rta ve sn e vre b a ğ la m ın d a d e ğ e rle n d irile n işlev ka yıp la rın ın se rg ile n d iğ i b ir hasta lıktır. Bu h a sta lıkta kısa sü re d e d e ğ il, a ş a m a a ş a m a bir yıkım gerçekleşir. # 2 1. H e r p s ik l jik d a n ış m a tu ru m u n u n bir am acı lm alıdır. A m aç belirlenirken danış an a ç ıs ın d a n d a k y a ln ız c a ke nd isi gibi g ö rü n s e de a s lın d a a m a ç, p ek ç k dak dikkate alınarak belirlenir. Am aç luşturm a nın danışana, danışm a sürecine ve danışm a n a p ek ç k lu m lu ka tkısı vard ır. F aka t B s e ç e n e ğ in d e a m a ç lu ş tu rm a y a ilişkin yapılan değerlendirm e yanlış bir değerlendirm edir. A m aç luştururken dikkate alınm ası g e re k e n te k bir d a k lm a d ığ ı gibi, d a n ış a n ın ö n e m s e d iğ i te k b ir n k ta ya da d a k üzerin d e n y a p ıla c a k b e lirle m e e ksik ve y e te rs iz lur. D a n ış a n ın te k b ir ih tiya cın ı d eğ il, g e n e l a n la m d a ö n e m li g ö rd ü ğ ü pek ç k unsu ru d ik k a te a la ra k a m a ç b e lirle m e k a m a cın iş le v s e lliğ in in d a h a fa z la lm asın ı s a ğ la ya ca ktır. Tek d a k y e te rs iz v e işlevi az bir am acın luşm asına neden lur. # 24. Şizid kişi kendine ait bir dünya ister. Ç e kin g en bire yin te m e l k rk u la rın d a n biri incin e b ilm e la sılığ ıd ır. B a ğım lı kişile rin tem e l tu tu m la rın d a n biri ça re sizliktir. S m u t bir te h d it lm a s a b ile in c in m e d e n ka çın m a k için s s y a lle ş m e k te n d e im tin a ederler. N a rs is tik kişinin k e n d in e d a ir te m e l algısı ke n d in in ö ze l ve m u h te ş e m ld u ğ u dur. F aka t a n tis s y a l kişin in a rk a d a ş a ihtiyacı yktur. # 27. O tizm, Le Kanner tarafından 1943 yılında b e b e k lik tiz m i la ra k ta n ım la n m ış tır. O tiz m i d ğ u m s a l la ra k ta n ım la y a n K a n n e r; cid d i d e re c e d e ile tişim s ru n la rı, k n u şm a n ın g e c ik m e s i, sığ d u y g u la n ım d u ru m u, z a y ıf g ö z te m a s ı, te k ra rla y ıc ı ve basm akalıp davranışları kapsayan bir klinik g ö rü n ü m ü rta ya kym u ştu r. K a n n e r a y rıc a lgu sa y ıs ı az lm a s ın a ra ğm en g ö rü lm e sık lığ ın ın d a h a fa z la ld u ğ u n u belirtm iştir. (AB # 5 Diğer sayfaya geçiniz.

18 r OABT / RHBR TG O t b iy g ra fi, ö ğ re n c in in ş im d ik i ve g e çm iş y a ş a m ı h a k k ın d a bilgi t p la m a n ın en etkili y lla rın d a n biridir. F aka t bu te k n ik u y g u la n ırke n belli n kta la ra d ik k a t e tm e k gerekir. Y u k a rıd a v e rile n s e ç e n e k le rd e n y a ln ız c a E se ç e n e ğ i t b iy g ra fi y a z d ırılm a s ın d a d ik k a t e d ilm e s i g e re ke n b ir n kta ya işaret etm # 31. Ö ğ re n c ile rin belli b ir ö z e lliğ in e ilişkin bilgi edinm ek am acıyla kullanılan gözlem e daya lı te k n ik ö z e llik - kayıt çize lg e sid ir. B u n dan dlayı Vehbi Bey in özellik - kayıt çizelgesinden yararlanm ası uygundur. 34. G ru b u n ü ye p r filin e b a k a ra k h a re ke t e den bir d a n ış a n için te m e l n kta n ın g rubun çekiciliği lduğu söylenebilir. G rupta çekic ilik h e r z a m a n istenen b ir d u ru m d u r. Bu, g ru b u n ü y e le r üzerin d e k i d e ğ iş im g ü cü n ü arttıran önem li bir unsurdur. Kpss Kaynak Arşivi - Kpss Dküman Arşivi D e re c e le n d irm e ö lçeği, g ö z le m e d a ya lı la ra k ya p ıla n b ir p u a n la m a d ır. Bu ned e n le g ö z le m e fa rk lı n e d e n le rd e n d la yı h a ta la r karışa b ilir. Bu h a ta la rd a n b iri d e m e rke ze y ığ m a hata sıd ır. K işise l y a n lılık h a ta sın ın türlerinden lan m erkeze yığm a, gözlem cinin g ö z le d iğ i ö ğ re n c ile re rta la m a p u a n la r v e rm e e ğ ilim in i ifa d e ede r. B u n d a n dla yı sruda verilen durum un kişisel yanlılık hatasıyla ilişkili lduğu söylenebilir. g g# 32. S ü re c i iyi ta k ip e den lid e rlerin ku lla n d ığ ı bu b ece ri, b a ğ la m a bece risid ir. S ru d a d ikkat edilirse üyenin bu turum da söylediği duyguyla, g e çe n tu ru m d a a n n e sin in üyeye karşı y a p tığ ı bir s e rz e n iş a ra s ın d a bağla n tı k u rm a sı ve ü yeyi bu knu ü z e rin e fa rk ın - d a lık ka z a n m a y a s e v k e tm e b e ce risin in adı bağlam a becerisidir. # 35. K a yıp, a yrılık, b ş a n m a ya da te rk e d ilm e g ib i tra v m a tik d u ru m la rd a n dla yı y a ş a m dan b e k le n tile ri a s g a riy e in m iş d a n ış a n tipi ç ö k k ü n (d e p re s y n d a ) la n d a n ışa n la ra k ta n ım la n ır. H a yatta n b e k le n tile ri k a lm a m ış bu d a n ış a n la rın a m a ç la rın ın alt h e d e fle re bölünm esi ve duygusal anlam da desteklenm esi önem lidir. g# 30. A seçeneğinde verilenler başarı, B seçeneğinde verilenler ilgi, C seçeneğinde verilenler kişilik, E s e ç e n e ğ in d e v e rile n le r tu tu m testlerine ilişkin dğru bilgilerdir. D seçeneğ in d e y s e u y g u la m a v e y ru m la m a y la ilgili v e rile n b ilg ile r tü m te s t te k n ik le rin e g e n e l lenem ez. 1 # 33. A, B, C ve E seçeneklerinde verilen cüm le le r g ru p la p s ik l jik d a n ış m a sü re c in d e gösterilen dirençler ya da direnç işaretleridir. F a ka t D s e ç e n e ğ in d e ve rile n cü m le bir d ire n ç g ö s te rg e s i d eğildir. A k s in e g ru p ta iste n e n e tk ile ş im in lu ş m a s ı n kta sın d a, grup kuralları ve etik ihlali içerm ediği sürece başka ü yelere d a ir y ru m la r ya p m a sı istenen bir durum dur. 36. R e nun g e re k s in im k u ra m ın a g ö re a n n e b aba ta ra fın d a n s ğ u k d a v ra n ılm a t p lu m ta ra fın d a n ka bul edile b ilir, m e slekle re, y ö n e lin m e s in in te m e l n edenle rin d e n d ir. B u n d a n d la yı sru ö n c ü lü n d e b a h sedile n ö ğ re n c ile rin d u ru m en d ğ ru ş e k ild e D s e çeneğinde verilenlerle açıklanabilir. # 6 Diğer sayfaya geçiniz.

19 OABT / RHBR TG İlgi ve d e ğ e r k a v ra m la rın ın b aze n karıştırıla b ile c e ğ in i belirtip ikisi a ra s ın d a te m e l bir a yrım n kta sı ld u ğ u n u d a h a ö n c e s ö y le m iştik. Bu fa rk lılığ ın te m e l n e d e n i ise ilginin ya p ıla n işten a lın a n d yu m u, d e ğ e rin ise işin yapıldığı rtam dan ve işin getirdiği tplu m sa l ö d ü lle rd e n s a ğ la n a n d y u m u ifade e tm e s iy d i. S n u ç la ra k ilg ilerin kişisel, d e ğ e rle rin ise t p lu m s a l kayna klı ld u ğ u söyle n e b ilir. D la y ıs ıy la ilgi y a p ıla n işten alınan dyum dur aynı zam anda. g 40. R ehber öğretm enin bu yaklaşım ı, rehberlikte sa d e c e p r b le m lu ş tu ra n ö ğ re n c ile re yardım edilm esi anlayışına dayanır. G e lişim se l re h b e rlikte, re h b e rlik h izm e tle rin i bütünlük içinde sunarak prblem lerin luşm asın ı b e k le m e d e n ö n le m e a n la y ış ı y e r a lm a kta d ır. R e h b e r ö ğ re tm e n in ise henüz d isip lin su çu iş le m e m iş ö ğ re n c ile ri su çtan k ru m a k g ib i bir a n la y ış ı, y a n i re h b e rliğ in ö n le y ic i işle vin i ih m a l e ttiğ i, s a d e c e d isip lin suçu işlem iş öğrencilere yöneldiği görülm ekte dir.! 43. H e r s e n e s n u n d a R A M ta ra fın d a n sene snu d e ğ e rle n d irm e ra pru k u lla rd a n ta le p edilir. R e h b e rlik ç a lış m a la rın ın belli bir plan ve p r g ra m d â h ilin d e yü rü tü lm e s i, s ru n lu yö n le rin in d ü z e ltilm e s i v e ö z e llik le psiklji alanındaki gelişm elerden yararlanılm ası için sürekli bir araştırm a ve değerle n d irm e h iz m e tin e ih tiya ç d u yu lm a kta d ır. A ra ş tırm a h iz m e tle ri h e m re h b e rlik fa a liy e ti sunan birim lerin çalışm alarının değerlendirilm esi hem de eksik kısım ların tam am la nm a sı için y a p ıla n b ir h izm ettir. S ru d a ö ğ re n c ile rin in y ıl iç e ris in d e en ç k hangi k n u d a p s ik l jik d a n ış m a h izm e tin d e n y a ra rla n d ığ ın ı m e ra k e d e n D e rya H a n ım ın yaptığı çalışm a, araştırm a hizm eti kapsam ındadır. # î) 38. H lland a göre de gerçekçi tipe sahip ins a n la r; n e sn e le ri, a ra ç g e re ç le ri, bitki ve h a yva n ları g e re k tiğ i ye rd e fa y d a la n m a k için kullanm aya önem verirler. Bu tarz ins a n la r s s y a l iliş k ile rd e n ve z ih in s e l fa a liyetlerden keyif almazlar. G üç, para ve statü n la r için ö n e m taşır. Bu tip te k i in sa n la r utangaç, dğal ve içten kişilerdir. Bu grupta k i k iş ile r g e n e llik le te k n is y e n lik, te k n ik e r- lik, t ta m irc iliğ i v e m a k in e m ü h e n d is liğ i gibi m eslekleri seçerler. # g 41. Bir yakınını kaybettiğinden ders çalışam a ya n ö ğ re n c in in, y a s s ü re c in d e b u lunduğu için eğitsel yardım dan önce duygusal düzeyde yardım a ihtiyacı bulunm aktadır; dla y ıs ıy la s u n u la c a k y a rd ım kişisel re h b e rlik lm alıdır. Arkadaşlarıyla ilgili prblem lerinden dlayı kuldan kaçm a davranışı gösteren öğrencilerin prblem leri kişisel rehberliğin kapsam ında değerlendirilm ektedir. # 44. R A M ın görevleri yönetm elikle belirlenm iştir v e ld u k ç a s ın ırlıd ır. Bu g ö re v tanım ı içerisinde, denetlem e görevi bulunm am aktadır. R A M lara, ö ze l e ğ itim k u ru m la rın a y ö n e lik h e rh a n g i bir ş ik â y e t u la ş tığ ın d a bu bilg iyi bağlı b u lu n d u k la rı ilçe m ü d ü rlü k le rine iletirler. Kntrl ve M EB m aarif m üfettişleri tarafından 39. Psikanalistlere göre savunm a m ekanizm a larından biri lan yüceltm e ; tem el iç dürtü le r lan c in s e llik v e s a ld ırg a n lık t p lu m ta ra fın d a n n a y la n a b ile c e k ş e k ild e ifade e d ilm e s in e la n a k sağlar. Bu m e k a n iz m a a ynı z a m a n d a m e s le k s e ç im in i d e etkiler. Ö rneğin ral dönem de srun yaşayan birinin ısırm a ve s a ld ırm a e d im le rin i s n ra d a n çekiç, çiv i ş e k lin d e u y a rla y a ra k in ş a a tla rd a çalışm ası bu m ekanizm anın etkisidir Ö ğ re n c is in in k n u ş m a g ü ç lü ğ ü ya ş a d ığ ın ı d ü şü n e n G ü rk a n Bey, ö ğ re n c is in i R A M a re fe re e tm e lid ir. * g 45. O kul psikljik danışm anları prgram haz ırla rk e n belirli d in a m ik le ri g ö z önünde b u lu n d u rm a k z ru n d a d ırla r. B u n la r ülkenin g e n e l e ğ itim p litika sı, kulu n b ulu n d u ğ u b ö lgenin g e n e l ö z e llik le ri, ku lu n d iğ e r bileşenlerinin düşünce ve önerileri ve öğrencile rin ih tiyaçla rıd ır. F a ka t p r g ra m ö ğ re n cile rin b ire yse l m e sle ki te rc ih le rin i d ikka te alarak hazırlanm # 7 Diğer sayfaya geçiniz.

20 r OABT / RHBR TG R e h b e rlik m ü fre d a tı, re h b e rlik içe riğ in in g ru p re h b e rliğ i y lu y la tü m ö ğ re n c ile re u la ş tırılm a s ı ile ilgilidir. B ire y s e l pla n la m a, ö ğ re n c ile rin ke n d in i ta n ım a s ı, g e le c e ğ e dair hedef luşturabilm eleri için bilgilendirilm e si, y ö n le n d irilm e s i v e ta kip e d ilm e s i ile ilgilidir. M ü d a h a le h izm e tle ri; ö ğ re n c ile rin e n d işe, kaygı v e y a p s ik l jik s ru n la rın a ilişkin yapılacak psikljik danışm a m ü d a h a le le ri ile ilgilidir. S is te m d e s te ğ i ise ö ğ re n c ile r için u ygun la n p r g ra m h a z ırlama, ilgililerle iş birliği, m üşavirlik çalışm a ları, a ra ş tırm a v e d e ğ e rle n d irm e fa a liy e tle ri ile ilgilidir D a n ışa n ın cin s e l ta c iz e u ğ ra d ığ ın ı s ö y lem esi danışm a turum ları sırasında yaş a n a b ile c e k d u ru m la rd a n biridir. Tacizde bu lu n a n a ilişkin adli bir s ü re ç b a şla tm a a yn ı z a m a n d a b ir y e tiş k in lan d a n ışa n ın kararıdır. D a n ış a n ın s u ç d u y u ru s u n d a b u lu n m a k n u s u n d a c e s a re tle n d irilm e y e ihtiyacı varsa bu yapılır am a bunun dış ın da, d a n ış a n ın bilg isi lm a d a n ya p ıla n h e rh a n g i b ir g iriş im g izliliğ i ih lal a n la m ın a gelir. S e ç e n e k le ri te k te k in c e le rs e k d a n ı ş a n ın te c a v ü z d e b u lu n m a s ı b ir suçtur. İki y ıld ır g iz le d iğ i bu su çu n a d li m a ka m la ra b ild irilm e s i z ru n lu d u r. Ü cre t a la m a d ığ ı bir danışm a hizm etini snlandırm a danışm a nın d ğ a l hakkıdır. D u y g u s a l ya k ın la ş m a y ı ö n le m e k için d a n ış a n ı b a ş k a b ir uzm a n a y ö n le n d irm e k e tik a ç ıd a n d ğ ru d u r. C in se l y ö n e lim in d e n dla yı d a n ış m a tu ru m u n u s n la n d ırm a k a y rım c ılık tır v e e tik a ç ıd an d ğ ru d 47. Özel eğitim çalışm aları sunulurken A, B, D ve E seçeneklerinde verilenlere dikkat edilm elidir. Fakat özel eğitim hizm etleri m üm kün lduğunca bireysel larak verilm ez. Ö z e l e ğ itim ka y n a ş tırm a y lu y la, özel e ğ itim s ın ıfla rın d a y a d a ö ze l e ğ itim k u l la rın d a s ü rd ü rü le b ilir. B ire y le rin ö ze l e ğ itim h iz m e tle rin i b u lu n d u k la rı s s y a l v e fiz ik s e l çevreden kpm adan ssyalleşerek alm aları istendik bir durum dur F izik ö ğ re tm e n i S in a n Bey, d e rs in d e bir öğrencisinin uyum suz davranışlar sergilem esi, d e rs e bir tü rlü m tiv e la m a m a s ı ve dersin huzurunu bzm ası karşısında çare siz k a lm ış v e ku l p s ik l jik d a n ışm a n ı A yfer H anım dan yardım istemiştir. B u n u n s n ra s ın d a A y fe r H a n ım ın S in a n Bey e sunduğu yardım lar rehberlik hizm e tle rin in e ğ itim i ta m a m la m a s ıy la ilgili ld u ğ u n d a n ta m a m la y ıc ı re h b e rlik işlevin i rtaya çıkarm ıştır. 50. Bu çeşit bir insani kriz durum uyla da karşılaşm a lasılığınız var. G enel larak parç a la n m ış a ile le re m e n su p ç c u k la rın tek bir s ru n ala nı lm u y r. Ç ık ış n kta la rı tek lm a k la beraber, b irb iriyle ilişkili s ru n la r kü m e si için d e kalan ç c u k d a n ış m a n d a da bir ç a re s iz lik hissin in lu ş m a s ın a b a ze n yl açabiliyr. D seçeneği dışında kalan seçeneklerin ta m a m ı p a ly a tif ç ö z ü m le ri içe rdiği için işle vse l s e ç e n e k le r değild ir. K şulla rı değiştirm eden üretilecek çözüm ler hep geçici bir nitelikte lacaktır. Fakat risk altındaki ç c u k la r için ku rula n Ç İM le r bu ç c u k ların y u rtla ra y e rle ş tirilm e s in d e n, p sikljik destek alm asına, uyuşturucu tem in yerlerinin plis ta ra fın d a n te s p itin e k a d a r p ek çk y ö n d e n m ü d a h a le e tm e k a b iliy e tin e sa h ip m erkezlerdir. # TIKLAYIN: facebk: Kpss Kaynak Arşivi Kpss Dküman Arşivi 8

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün www.urlsolar.com S L D-S K -6 0 W ile 1 5 0 W St an d art S o kak L a m ba sı F iya t K arşılaşt ırm a sı kw h Ü c reti Yıllık Tü ke tim Ü cre ti Y ıllık T ü ketim Fa rkı kw Sa at G ü n A y Stan d art

Detaylı

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H ip o k r a t (M.Ö. 4 6 0-3 7 0 ) Ö n c e lik le z a r a r v e r m e 2 F lo r e

Detaylı

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i )

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i ) M O D E M N E D İR : M o d u la to r -D e m o d u la to r k e lim e le r in in k ıs a ltm a s ı M O D E M. Y a n i v e r ile r i s e s s in y a lle r in e s e s s in y a lle r in i v e r ile r e d ö n

Detaylı

Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği)

Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği) Türkiye V. T arım Eko nom isi Kongresi 18-20 E y lü l 2002 Erzurum Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği) A. Ahmet Yl'CER1 Nurettin

Detaylı

AB ve Türkiye de Tarım Kesiminde Çalışanların Sosyal Güvenlik Açısından Değerlendirilmesi

AB ve Türkiye de Tarım Kesiminde Çalışanların Sosyal Güvenlik Açısından Değerlendirilmesi T ü r k iy e V. T a r ım E k on om isi Kongresi 18-20 Eylül 2002 Eminim AB ve Türkiye de Tarım Kesiminde Çalışanların Sosyal Güvenlik Açısından Değerlendirilmesi i. Bülent GÜRBÜZ Orhan YAVUZ Uludağ Üniversitesi

Detaylı

HALKLARIN YASASI VE. 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI

HALKLARIN YASASI VE. 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI Jo h n R a v v l s HALKLARIN YASASI VE Ka m u s a l A kil D ü ş ü n c e s İn İn Y e n İde n Ele A l in m a s i 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI J O H N R A W L S John Rawls 1921 yılında

Detaylı

GENÇLER ÜRETİYOR SANAYİ GELİŞİYOR

GENÇLER ÜRETİYOR SANAYİ GELİŞİYOR GENÇLER ÜRETİYOR SANAYİ GELİŞİYOR Bu proje, T.C. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilmektedir. Bu araştırmada kullanılan veri toplama araçları ve raporu Sn. Dr. Özgür Dirim Özkan ve Sn. Oğuzhan

Detaylı

PROJE BİRİM FİYAT POZ TARİFLERİ İşin Adı : MEMURSEN TOKİ İMAM HATİP ORTAOKULU SONDAJ YAPIM İŞİ

PROJE BİRİM FİYAT POZ TARİFLERİ İşin Adı : MEMURSEN TOKİ İMAM HATİP ORTAOKULU SONDAJ YAPIM İŞİ Poz No 1 1.7/002 S ıra No: 1 T an ım ı T E K A S K I T E R T İB A T I : 2 6 6 8 0 0 B irim i: T K T ü rkiye E le ktrik D a ğıtım A.Ş. (1.Bölge) (TE1) a) M a lz e m e : Ş a rtn a m e s in e, s ta n d a

Detaylı

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR SIR A NO U -N ET NO FİRM A Ü N VANI BELGE TÜ RÜ BELG E G E Ç ER LİLİK TA R İH İ 1 47894 E R H A LLA R D.Ç SA N. T İC.A.Ş K İ 2

Detaylı

YÖNETMELİK TEHLİKELİ M ADDELER VE M ÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK TEHLİKELİ M ADDELER VE M ÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 26 A ralık 2008 C U M A Resm î G azete S ayı : 27092 (M ü kerrer) YÖNETMELİK Çevre ve Orm an Bakanlığından: TEHLİKELİ M ADDELER VE M ÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI

Detaylı

İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII. ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII. ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ...

İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII. ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII. ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ... r İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ...1 Birinci Böliim KARAYOLU TAŞIMACILIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KURALLAR 1.

Detaylı

S TR E S Y Ö N E T M İ İ

S TR E S Y Ö N E T M İ İ STR E S Y ÖN E TİMİ K ON U B A ŞL IK L A R I Stres N edir? Stresin B elirtileri Stres Ka yn a kla rı Stresin O lum lu E tkileri O lum suz Stres Ö rgütsel Stres K a yn a kla rı K işisel Stres Yön etim i

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amaçları

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amaçları Rehberlik ve Psikljik Danışma Hizmetlerinin Amaçları Psikljik danışma ve rehberlik uygulamalarının amacını rtaya kyabilmek için öncelikle, "kendini gerçekleştirme" (self-actualizing) kavramından hareket

Detaylı

Dünya da ve Türkiye'de Kırsal Turizm

Dünya da ve Türkiye'de Kırsal Turizm T ü r k iy e V. T a rım E k o n o m is i K o n g re s i 18-20 E y lü l 2 0 0 2 E rz u ru m Dünya da ve Türkiye'de Kırsal Turizm I. Uiilcnt C;URBtZ A.Orkuıı EROL Orhan VAVLZ Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

U MK E K A MP Ç IL IK E Ğ T İ M İ İ 2008

U MK E K A MP Ç IL IK E Ğ T İ M İ İ 2008 U MK E K A MP Ç I L I K E ĞİT İMİ 2008 K A MP Y E R İ S E Ç İMİ V E Ö ZE L L İK L E R İ (Y A Z OP E R A S Y ON L A R I ) U L A Ş I M İÇ İN A R A Ç V E Y A Y A Y A Y OL U N A Y A K I N OL MA L I D I R.

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. IIF KOU ALATIMLI 2. ÜİTE: ELEKTRİK VE MAYETİZMA 4. Konu MAYETİZMA ETKİLİK ve TET ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 2 Elektrik ve Manyetizma 2. Ünite 4. Konu (Manyetizma) A nın Çözümleri 3. 1. Man ye tik kuv vet ler,

Detaylı

Türkiye Antepfıstığı Sektörünün Ekonometrik Analizi

Türkiye Antepfıstığı Sektörünün Ekonometrik Analizi I ürkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi 18-20 Eylül 2002 Erzurum Türkiye Antepfıstığı Sektörünün Ekonometrik Analizi Adcnı AKSOY Tecer ATSAN Fahri YAVUZ Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi larıın Ekonomisi

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI EK-2 1. ETKİNLİĞİN ADI Rehberlik Kursu 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı ile tamamlayan

Detaylı

MACARİSTAN DA LİSANS DÜZEYİNDE VE MEZUNİYET SONRASI ORMANCILIK EĞİTİMİ1

MACARİSTAN DA LİSANS DÜZEYİNDE VE MEZUNİYET SONRASI ORMANCILIK EĞİTİMİ1 MACARİSTAN DA LİSANS DÜZEYİNDE VE MEZUNİYET SONRASI ORMANCILIK EĞİTİMİ1 B erene B E L D İ2 G İR İŞ B ü tü n d ü n y ad a son y ıllard a genel an lam d a b ir eğitim refo rm u n u n g erçek leştirilm esi

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ Magna, aktif ancak adil bir rekabet içindedir ve serbest ve adil rekabeti desteklemektedir. Tarafımızca,

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı

amaçlı olarakta sürekli! olarak ğüncellenmektedir. Bu amaçla Facebook Kurumsal Sayfamıza ana sitemizden daha hızlı ulaşabilir.

amaçlı olarakta sürekli! olarak ğüncellenmektedir. Bu amaçla Facebook Kurumsal Sayfamıza ana sitemizden daha hızlı ulaşabilir. WEB SİTELERİ www.kabala.info.tr Bnei Baruch Kabala Eğitim Merkezinin 2004 yılından beri Türkçe olarak yayında olan ana sitesidir. Kabala hakkında temel makalelerin ve bir çok çalışma metinlerinin bulunduğu

Detaylı

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi al mak için ka fası nı sok tu. Ama içer de ki za rif

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU Dersin Adı İnsan Kaynakları Yönetimi Kdu Dönemi Zrunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS İST 373 3

Detaylı

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN A. AMACIMIZ: TANITIMI Öğrenci yaşamında bilgi ve başarının yanı sıra düşünce ve davranış hazırlığının da önemli bir etken lduğumdan hareketle yla çıkan

Detaylı

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di -gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di ne: Sen gü neş li so kak lar da do laşı yor sun, is

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 13 298 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE

Detaylı

ÇAY İŞLETM ELERİ GENEL W MUDURLUGU. 01.Ocak Aralık.2017 Dönemi Bağımsız Denetim Raporu BDRPR:29/06/

ÇAY İŞLETM ELERİ GENEL W MUDURLUGU. 01.Ocak Aralık.2017 Dönemi Bağımsız Denetim Raporu BDRPR:29/06/ ÇAY İŞLETM ELERİ GENEL W MUDURLUGU 01.Ocak.2017-31.Aralık.2017 Dönemi Bağımsız Denetim Raporu BDRPR:29/06/2018-2018003 Ç A Y K U R 2 0 1 7 D E N E TİM RAPORU i ç i n d e k i l e r D E N E T İM G Ö R Ü

Detaylı

HEMOVİGİLANS. Dr. Hüsnü ALTUNAY

HEMOVİGİLANS. Dr. Hüsnü ALTUNAY HEMOVİGİLANS Dr. Hüsnü ALTUNAY TANIM Hemovijilans, kan bağışçısı veya alıcılarda ortaya çıkan istenmeyen ciddi etki ve olaylar ile kan bağışçılarının epidemiyolojik takibinin sağlandığı işlemlerin bütününü

Detaylı

Değerlendirme erlendirme Sürecinde S Davranış. ışsal Boyut MÜDEK

Değerlendirme erlendirme Sürecinde S Davranış. ışsal Boyut MÜDEK Değerlendirme erlendirme Sürecinde S Davranış ışsal Byut MÜDEK Çalışma Tarzları Etik Davranış Sunum İçeriği Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Knular 2/20 Çalışma Tarzları ve Tercihler BAŞARILI DEĞERLENDİRME

Detaylı

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2 B T - 111 A n a l o g T r a n s m i t t e r T e k n i k K ı l a v u z u R e v 1. 2 1. Ö N G Ö R Ü N Ü M, Ü S T Ü N L Ü K L E R İ VE Ö Z E L L İ K L E R İ M i k r o k o n t r o l ö r t a b a n l ı BT- 111

Detaylı

Ygs-Lys. 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır.

Ygs-Lys. 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır. Ygs-Lys 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır. 1.Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı () 2.Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) larak adlandırılmıştır.

Detaylı

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X.

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X. TEST 1 ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 40m a =3m/s 4m/s 3 1m/s 6m/s 4m/s ere göre yüzücünün hızı: = 5 m/s olur I yargı doğrudur a =3m/s y =4m/s + Hareketlilerin yere göre hızları; = 1 m/s = 6 m/s = 4 m/s olarak veriliyor

Detaylı

IESEC. Özel Eğitim ve Yenilikçi Güçlendirme Yoluyla İstihdam ve Standartların Artırılması

IESEC. Özel Eğitim ve Yenilikçi Güçlendirme Yoluyla İstihdam ve Standartların Artırılması IESEC Özel Eğitim ve Yenilikçi Güçlendirme Yluyla İstihdam ve Standartların Artırılması (Increasing Emplyability and Standards f Elderly Caregivers thrugh Specialized Training and Innvative Empwerment)

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı Evrak Tarih ve Sayısı: 17/06/2015-26320 T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı *BEACS1FR* Sayı :83768245/300/ Konu :Felsefe Yaz Okulu FELSEFE BÖLÜM BAŞKANLIĞINA Fakültemiz

Detaylı

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006.

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006. Faz lur Rah man: 21 Ey lül 1919 da Pa kis tan n Ha za ra şeh rin de doğ du. İlk öğ re ni mi ni Pa kis tan da Ders-i Niza mî ola rak bi li nen ge le nek sel med re se eği ti mi şek lin de biz zat ken di

Detaylı

36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA

36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA 36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA 1983 MİL Lİ TA IM SEÇ ME LE Rİ Al man ya, Wi es ba den 1983 Av ru pa Şam pi yo na sı için mil li ta kım seç me le ri, yi ne ba zı yö ne ti ci le rin is te

Detaylı

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir.

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir. Rehberlik Servisinin Ve Rehberliğin Tanıtılması Rehberlik Nedir? Rehberlik; eğitimde bir hizmet alanı olarak demokratik ortam içinde öğrencinin bedensel, zihinsel ve sosyal bütün kapasitelerini en ileri

Detaylı

RAMAZAN MEYDAN OKUYOR 28 AÇIKOTURUM. R a m a z a n Ö r n e k B i r M o d e l S u n u y o r. K a t ıla n la r : M e h m e t A k i f A k,

RAMAZAN MEYDAN OKUYOR 28 AÇIKOTURUM. R a m a z a n Ö r n e k B i r M o d e l S u n u y o r. K a t ıla n la r : M e h m e t A k i f A k, ümran j g g düşünce kültür sivasei Sahibi Üm ran Yayıncılık Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti. Adına Abdullah Yıldız Yayın Danışmanı Yusuf Kaplan Yazı İşleri M üdürü Veli Kahraman Yayın K urulu Uğur Altım,

Detaylı

T.C. Ü M R A N İY E K A Y M A K A M L IĞ I İlçe Y azı İşleri M üdürlüğü. U 'n r t n f f l ^ E g f k r )

T.C. Ü M R A N İY E K A Y M A K A M L IĞ I İlçe Y azı İşleri M üdürlüğü. U 'n r t n f f l ^ E g f k r ) T.C. Ü M R A N İY E K A Y M A K A M L IĞ I İlçe Y azı İşleri M üdürlüğü Savı :B.0 5.4.V L K.0.3 4.76.0 1-870-714 K onu : G önül E lçileri Projesi (K oruyucu A ile) A C E LE 19/02/2013 U 'n r t n f f l

Detaylı

Değerlendirme erlendirme Süreci: S

Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirici erlendirici Bilgileri MÜDEK Prgram Değerlendiricileri erlendiricileri Eğitim E Sunum İçeriği Değerlendiricilerin Yükümlülükleri Değerlendirme Süreci Evreleri

Detaylı

İçindekiler 3. 5510 SAYILI KANUNLA YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN KANUNLAR... 27 9. AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİ... 68

İçindekiler 3. 5510 SAYILI KANUNLA YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN KANUNLAR... 27 9. AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİ... 68 İçindekiler Önsöz...7 2. Baskıya Önsöz... 9 Özgeçmiş... 11 Kısaltmalar... 19 1. 4/1-a KAPSAMINDA SAYILAN SANATÇI LİSTESİ...21 2. 506 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR KANUNU NUN GEÇİCİ 20'İNCİ MADDESİNE TABİ ÖZEL

Detaylı

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1)Yönergenin Amacı, Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar la da gi di le mez. Çün kü uçak lar çok ya kın dan geçi

Detaylı

TG 13 ÖABT REHBERLİK KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ REHBER ÖĞRETMEN

TG 13 ÖABT REHBERLİK KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ REHBER ÖĞRETMEN KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ REHBER ÖĞRETMEN TG 13 ÖABT REHBERLİK Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının İhtiyaç

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26 ÜRESE AYNAAR BÖÜ 6 ODE SORU DE SORUARN ÇÖZÜER d d noktası çukur aynanın merkezidir ve ışınlarının izlediği yoldan, yargı doğrudur d noktası çukur aynanın odak noktasıdır d olur yargı doğrudur d + d + dir

Detaylı

EYÜP BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2017 YILI MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU

EYÜP BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2017 YILI MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU EYÜP BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2017 YILI MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU T.C. EYÜP BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2017YILI MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU I.OCAK-HAZİRAN 2017 DÖNEMİ UYGULAMA SONUÇLARI....4 A. Bütçe

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I Doç. Dr. Günseli GİRGİN ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMLERİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK... 1 Giriş... 2 Çağdaş Eğitimde Öğrenci Kişilik Hizmetlerinin Yeri... 2 Psikolojik Danışma

Detaylı

DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ

DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ DENKLEM KURM İ SYI KESİR İ Örnek... : H a n g i s a yın ın d ö r t t e b i r i n i n 4 e k s i ğ i n i n 2 k a t ı 5 6 d ır? i r p r o b l e m i ç ö ze r k e n, s o r u d a ye r a l a n v e r i l e r i,

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. BÖÜM A DAGAARI MDE SRU - 1 DEİ SRUARIN ÇÖZÜMERİ 5. T 1. uvvet vektörünün dengeden uzaklaşan ucu ile hız vektörünün ları çakışık olmalıdır. Buna göre şeklinde CEVA C 2. Dal ga la rın gen li ği den ge

Detaylı

ATTENTIONER UZMANLAR İÇİN 15 SEANSLIK YAPILANDIRILMIŞ DİKKAT EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU

ATTENTIONER UZMANLAR İÇİN 15 SEANSLIK YAPILANDIRILMIŞ DİKKAT EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU APAMER Aktüel Psiklji & TeraAkademi 1 ATTENTIONER UZMANLAR İÇİN 15 SEANSLIK YAPILANDIRILMIŞ DİKKAT EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU APAMER Aktüel Psikljik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi ve TerapiAkademi

Detaylı

MÜŞTERİYE DAHA YAKIN OLMAK

MÜŞTERİYE DAHA YAKIN OLMAK MÜŞTERİYE DAHA YAKIN OLMAK Mantık basit; Eğer şemsiye satıyrsanız, bahar aylarında satışlarınızın artacağını ve hatta yağmurlu günlerde zirveye ulaşacağını bilirsiniz. Pazarlama stratejinizin iskeletini

Detaylı

DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ BİLGİ İŞLEM BİRİMİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ BİLGİ İŞLEM BİRİMİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ BİLGİ İŞLEM BİRİMİ 1 Kablolu İnternet Bağlantısı Resmi Yazıyla 10 Gün 2 Kablosuz İnternet Bağlantısı Sözlü Başvuru 5 Dakika 3 Web Sayfası Güncelleme/İlan /Duyuru Resmi Yazı

Detaylı

SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA

SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA YÖNETMELİK 23 424 SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ

Detaylı

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ SGK PRİM BORÇ SORGULAMASI KLAVUZU

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ SGK PRİM BORÇ SORGULAMASI KLAVUZU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ SGK PRİM BORÇ SORGULAMASI KLAVUZU İlçenizde bulunan Özel Motorlu Taşıt ve Sürücü Kurslarının sigorta prim borç sorgulamalarının yapılabilmesi için gereken işlemler ve izlenecek

Detaylı

YURTTAŞLIK VE EĞİTİM

YURTTAŞLIK VE EĞİTİM r L YURTTAŞLIK VE EĞİTİM r TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ YAYINLARI YURTTAŞLIK ve EĞİTİM T Ü R K E Ğ İT İM D E R N E Ğ İ X X. E Ğ İT İM T O P L A N T I S I 21-2 2 K A S IM 1 9 S 6 ISBN 975-7583-15-4 f 3Ü ZELİŞ O

Detaylı

Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır.

Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın farklı ylları vardır. Gelenekler Otriteler Bireysel deneyimler Dğa üstü güçler Tüm bu kaynaklar güvenilir ve geçerli bilgi vermekten çk uzaktır. Güvenilir ve geçerli bilgi üretmenin ylu

Detaylı

DE NÝZ leri Anmak, YA DEV RÝM YA Ö LÜM Þiarýný Haykýrmaktýr!

DE NÝZ leri Anmak, YA DEV RÝM YA Ö LÜM Þiarýný Haykýrmaktýr! DE NÝZ leri Anmak, YA DEV RÝM YA Ö LÜM Þiarýný Haykýrmaktýr! 6 Ma yýs 1972, üç ko mü nist ön de rin, dev ri me bað lý lý ðýn, halk la rýn kur tu luþ mü ca de le si ne i nan cýn, mark sizm-le ni nizm bay

Detaylı

DC/DC gerilim çeviriciler güç kaynakları başta olmak üzere çok yoğun bir şekilde kullanılan devrelerdir.

DC/DC gerilim çeviriciler güç kaynakları başta olmak üzere çok yoğun bir şekilde kullanılan devrelerdir. DC/DC gerilim çeviriciler güç kaynakları başta lmak üzere çk yğun bir şekilde kullanılan devrelerdir. 1. Düşüren DC/DC Gerilim Çevirici (Buck (Step Dwn) DC/DC Cnverter). Yükselten DC/DC Gerilim Çevirici

Detaylı

1 3 P G^ ANTALYA B 0 5Y 0 5K 0 5EH 0 2R BELED 0 2YES 0 2 PLAN VE b t 0 4 e k o m 0 2s y o n u r a p o r u

1 3 P G^ ANTALYA B 0 5Y 0 5K 0 5EH 0 2R BELED 0 2YES 0 2 PLAN VE b t 0 4 e k o m 0 2s y o n u r a p o r u 3 P G^ ANTALYA B 0 5Y 0 5K 0 5EH 0 2R BELED 0 2YES 0 2 PLAN VE b t 0 4 e k o m 0 2s y o n u r a p o r u B 0 2R 0 2M MECL 0 2S TOPLANTISININ TAR 0 2H 0 2 VE G 0 5NDEM MADDES 0 2 KONU M ali Hizmetler Dairesi

Detaylı

5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101]

5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101] 5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101] 2012/101 Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması İLGİLİ DİĞER

Detaylı

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜ 1 VETÖE ODE SOU - 1 DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ ODE SOU - DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ 1. Bir vektörün tersi doğrultu ve büyüklüğü aynı yalnızca yönü ters olan vektördür:. = olacağından, I. eşitlik yanlıştır. II. eşitlik

Detaylı

İZ OLAS Y ON. Doç. Dr. Turan A slan 11.12.2009

İZ OLAS Y ON. Doç. Dr. Turan A slan 11.12.2009 İZ OLAS Y ON Y ÖN TE M LE R İ Doç. Dr. Turan A slan 11.12.2009 İZ O L A S Y O N Y Ö N T E M L E R İ S ta n d a r t Ö n le m le r S o lu n u m İz o la s y o n u D a m la c ı k İz o la s y o n u T e m a

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Sayın Paydaşımız; T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Bu anketin amacı, Mezunlarımızın Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünden

Detaylı

T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı REKTÖRLÜK MAKAMINA

T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı REKTÖRLÜK MAKAMINA Evrak Tarih ve Sayısı: 28/10/2015-6400 A t ERZURUM Tf K-NİK UN İVERSI I ISI T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı B E K A Sayı :78096178-100/ Konu :Eğitim REKTÖRLÜK

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim Uzaktan Eğitim Uzaktan eğitim alternatif bir eğitim tarzıdır. Iletişim terisinde ki süreci incelediğimizde kaynak ve alıcı arasındaki süreç farklı fiziksel rtamlarda gerçekleşiyrsa buna uzaktan eğitim

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR ÇÖZÜMLER . 60 N N 45. N 75 N N I 20 . 30

DÜZLEM AYNALAR ÇÖZÜMLER . 60 N N 45. N 75 N N I 20 . 30 Tİ Tİ 49 3 75 75 4 5 5 80 80 6 35 7 8 0 0 70 70 80 0 0 80 9 0 50 0 50 0 DÜZE AAAR DÜZE AAAR BÖÜ BÖÜ AŞTRAAR AŞTRAAR DÜZE AAAR ÇÖZÜER 5 9 3 3 3 6 0 3 3 3 3 7 3 3 3 4 8 3 3 3 50 Tİ 3 5 9 6 0 3 7 4 8 Tİ 5

Detaylı

TORK VE DENGE BÖLÜM 8 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. 4. Kuvvetlerin O noktasına

TORK VE DENGE BÖLÜM 8 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. 4. Kuvvetlerin O noktasına BÖÜM 8 R VE DEE MDE SRU - 1 DEİ SRUARI ÇÖZÜMERİ 1 1 yönü (+), yönü ( ) alınırsa kuvvetlerin noktasına torkları, x = d d = d olur evha 1 yönünde, d lik torkla döner d d 1 d 4 uvvetlerin noktasına göre torkların

Detaylı

M a l z e m e l e r ( h e r g r u p i ç i n ) : s ıc a k su, k ü ç ü k h u n i, m ü re k k e p

M a l z e m e l e r ( h e r g r u p i ç i n ) : s ıc a k su, k ü ç ü k h u n i, m ü re k k e p 9-n yaş prbsci-net înquire conneoi İ ç e r i k : K a z a n ı m l a r : Fizik Ö ğ ren cile r katırların ve sıvıların farklı y o - ğunlu kta olduğunu fark edebilm e. H e d e f k a v r a m l a r : Ö ğ r e

Detaylı

VE R M L ÇA LIŞ MA NIN L KE LE R

VE R M L ÇA LIŞ MA NIN L KE LE R Ve rim li ça lış ma nın il ke le ri ni açık la ya bi lir mi si niz? VE R M L ÇA LIŞ MA NIN L KE LE R Bil di ği niz gi bi, Ba şa rı lı Ol mak için dü zen li, prog ram lı, is tek li, is tik râr lı bir şe

Detaylı

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1)

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 30.12.2011 tarih Seri IV, N: 56 Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına

Detaylı

Oyun Nintendo tarafından yapıldı ve ilk olarak Nintendo DS için piyasaya sürüldü.

Oyun Nintendo tarafından yapıldı ve ilk olarak Nintendo DS için piyasaya sürüldü. Bölüm 1 Oyuna Giriş Bu bölümü lütfen seçtiğniz yuna giriş için kullanınız 1.1 Oyunun Adı Big Brain Academy (Wii ler için) 1.2 Oyunun yapımcıları ve yaratıcıları Başka hangi yunları yaptılar Diğer önemli

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 07/07/2014 Toplantı Sayısı : 392 Karar Sayısı : 3304 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3304- Yönetmelik Komisyonu tarafından incelenen, Ankara Üniversitesi Burs Yönergesi taslağının

Detaylı

Çeşitli tv ve radyo programlarına konuk olarak katılarak bilgilerine başvurulmaktadır.

Çeşitli tv ve radyo programlarına konuk olarak katılarak bilgilerine başvurulmaktadır. Uzman Psiklg ve Aile Danışmanı Demet Plat İletişim Mail: iletişim@demetplat.cm Web: www.demetplat.cm Demet Plat 1980 Ankara dğumludur. Okul hayatını Ankara da tamamlamıştır. Ankara Üniversitesi Psiklji

Detaylı

DOĞRU MÜŞTERİYİ SEÇMEK

DOĞRU MÜŞTERİYİ SEÇMEK DOĞRU MÜŞTERİYİ SEÇMEK BAŞARILI BİR STRATEJİNİN İLK ADIMI Rbert Simns- HBS İşletme Prfesörü Bütün şirketler stratejilerini müşteri daklı lduğunu iddia eder ama müşter kelimesi yönetim terisinin en esnek

Detaylı

KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ

KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ Bu sözleşme, ILO'nun temel haklara ilişkin 8 sözleşmesinden biridir. Uluslararası Bürsu

Detaylı

AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ BİTİRME TEZİ YÖNERGESİ

AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ BİTİRME TEZİ YÖNERGESİ Amaç AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ BİTİRME TEZİ YÖNERGESİ I. BÖLÜM GENEL Madde 1- Bu yönergenin amacı, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinden mezun olacak öğrencilerin

Detaylı

Gıda Maddeleri Üretimi ve Tüketiminde Denetim Hizmetleri Etkinliğinin Değerlendirilmesi (Tokat İli Örneği)

Gıda Maddeleri Üretimi ve Tüketiminde Denetim Hizmetleri Etkinliğinin Değerlendirilmesi (Tokat İli Örneği) Türkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi 18-20 Eylül 2002 Erzurum Gıda Maddeleri Üretimi ve Tüketiminde Denetim Hizmetleri Etkinliğinin Değerlendirilmesi (Tokat İli Örneği) A. Ahmet YÜCER Tokat Tarım tl Müdürlüğü.Tokat,

Detaylı

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI:

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: 2018-01 1 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Birliği (ACFE) tarafından en sn 2016 da yayımlanan Glbal Hile ve

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25 DÜZE AAAR BÖÜ 5 DE SRU 1 DE SRUAR ÇÖZÜER 4 1 A B C D E F ışık ışını B noktasından geçer ışık ışını E noktasından geçer 5 ESE AAR ışını ve düzlem aynalarında yansıdığında, n = 3 ve n = 1 olur Bu durumda

Detaylı

Günlük GüneşlIk. Şarkılar. Ali Çolak

Günlük GüneşlIk. Şarkılar. Ali Çolak Günlük GüneşlIk Şarkılar Ali Çolak Alý Ço lak; 1965 yýlýnda Na zil li de doð du. Ga zi Üni ver si te si Teknik Eði tim Fakülte si nde baþ ladýðý yüksek öðre ni mi ni, Do kuz Eylül Üni ver si te si Bu ca

Detaylı

İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR. Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik profilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama

İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR. Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik profilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama DESTEKLİ İŞ İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik prfilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama BİRLEŞTİRİLMİŞ ANKET BULGULARI RAPORU ÖZET GİRİŞ Destekli iş istihdamı;

Detaylı

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm Kentsel Planlama ve Kentsel ltyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm.Faruk GÖKSU Kentsel Strateji td.şti. nahtar Kelimeler: Kentsel Planlama, Kentsel ltyapı, kıllı Büyüme (smart grwth), Kentsel

Detaylı

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ R E V IE W O F T H E F A C U L T Y O F FO R E ST R Y,

Detaylı

Aile içinde şiddet nedir?

Aile içinde şiddet nedir? Aile içinde şiddet nedir? Aile içinde şiddet aşağıdakileri içerir: fiziksel zarar cinsel saldırı duygusal ve psikljik taciz sözlü taciz size veya başkalarına karşı şiddet tehdidi gizlice takip etmek paranızı

Detaylı

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir.

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Sıkça Sorulan Sorular Başvuru Başvuru ne zaman bitiyor? 25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Bursluluğun

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri MAGNA INTERNATIONAL INC. Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri Magna, aktif ancak adil bir rekabet içindedir ve serbest ve adil rekabeti

Detaylı

DENEME 8 SAYISAL BÖLÜM ÇÖZÜMLERİ

DENEME 8 SAYISAL BÖLÜM ÇÖZÜMLERİ DENEME 8 SAYISAL BÖLÜM ÇÖZÜMLERİ. 99 98 9 ( ).( ).( ) ( ).( ).( ) = = = 00 00 ( ).. + bulunur. 5. a b+ = 0 ise b a b + = 0 ve b 0 ol ma lı b dir. a. + 0 ol ma lı a 0 a. A). = ise ( ) = B). = ise ( ) =

Detaylı

MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 17-18 Ocak 2015, Ankara

MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 17-18 Ocak 2015, Ankara Değerlendirme Sürecinde Davranışsal Byut MÜDEK Prgram Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 17-18 Ocak 2015, Ankara Sunum İçeriği Çalışma Tarzları Etik Davranış Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Knular Prgram

Detaylı

TÜRKİYE EĞİTİM DERGİSİ

TÜRKİYE EĞİTİM DERGİSİ TÜRKİYE EĞİTİM DERGİSİ Uluslararası Hakemli E- Dergi ISSN: 2587-1390 Yayın Sıklığı Yayın Türü Yayın Dili Yılda İki Kez Yaygın Süreli Editör (Editor) Ali Fuat ARICI Yardımcı Editör (Associate Editor) Suat

Detaylı

EŞ ZAMANLI İPUCU İLE ÖĞRETİM DERS PLANI

EŞ ZAMANLI İPUCU İLE ÖĞRETİM DERS PLANI Yrd. Dç. Dr. Emre ÜNLÜ Bülent Ecevit Üniversitesi EŞ ZAMANLI İPUCU İLE ÖĞRETİM DERS PLANI Öğretilecek Beceri: Ev eşyalarının öğretimi Öğrenciler: Çalışmaya üç öğrenci katılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin

Detaylı

T.C. M İLLÎ EĞİTİM BA KANLIĞI Öğretm en Yetiştirme ve Geliştirme Genel M üdürlüğü DAĞITIM YERLERİN E

T.C. M İLLÎ EĞİTİM BA KANLIĞI Öğretm en Yetiştirme ve Geliştirme Genel M üdürlüğü DAĞITIM YERLERİN E T.C. M İLLÎ EĞİTİM BA KANLIĞI Öğretm en Yetiştirme ve Geliştirme Genel M üdürlüğü Sayı : 3501582-77-E.6309056 Konu : Mesleki Çalışm alar 08.06.2016 DAĞITIM YERLERİN E İlgi : a) M illi Bakanlığı Okul Öncesi

Detaylı

TG 12 ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK

TG 12 ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ TG ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının

Detaylı

ULA ŞTIRM A H İZM ETLER İ A Ş. KURUMSAL KİMLİK KILAVUZU I

ULA ŞTIRM A H İZM ETLER İ A Ş. KURUMSAL KİMLİK KILAVUZU I y T ) ULA ŞTIRM A H İZM ETLER İ A Ş. KURUMSAL KİMLİK KILAVUZU I Amblem & Logo Kullanımları UlasímP^rk 0 Logonun Grid Çizimi Bu sayfada verilen UlaşımPark logosu grid çiziminin ölçüleri standarttır. Kullanılacak

Detaylı

BU KALEM UN(UFAK)* SEL YAYINCILIK. Enis Batur un yayınevimizdeki kitapları:

BU KALEM UN(UFAK)* SEL YAYINCILIK. Enis Batur un yayınevimizdeki kitapları: BU KALEM UN(UFAK)* Enis Batur un yayınevimizdeki kitapları: 60 mm Dizüstü Meşkler ve İçcep Meşkleri Elma / Örgü Teknikleri Üzerine Bir Roman Denemesi Bu Kalem - Bukalemun Bu Kalem - Melûn Bu Kalem - Un(Ufak)

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ BELGELENDİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI YENİ DÜNYANIN YENİ YÖNETİM SİSTEMLERİ TSE İZMİR BELGELENDİRME MÜDÜRLÜĞÜ 1 TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ 13.03.2014 TSE İZMİR BELGELENDİRME MÜDÜRLÜĞÜ

Detaylı

Alternatif Kamu Açıı Tanımları: levsel Kamu Açıı

Alternatif Kamu Açıı Tanımları: levsel Kamu Açıı Alternatif Kamu Açıı Tanımları: levsel Kamu Açıı Ercan Türkan DPT -YPKD Genel Müdürlüü Finansman Dairesi Bakanlıı Planlama Uzmanı ODTÜ ktisat Bölümü 12 Kasım 1997 Alternatif Kamu Açıı Tanımları Kamu Kesimi

Detaylı