III. 6.ELEKTROMOTOR KUVVET VE DOĞRU AKIM DEVRELERİ.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "III. 6.ELEKTROMOTOR KUVVET VE DOĞRU AKIM DEVRELERİ."

Transkript

1 ELEKTOMOTO KUVVET VE DOĞU AKM DEVELEİ..6.0l. ELEKTOMOTO KUVVET VE ELEKTİK DEVESİ. Bir iletkende devmlı olrk kım tutilmek için, iletkenin iki uçun potnsiyel frkı uygulnmsı gerekir. Bu potnsiyel frkı ile oluşm elektrik lnı yükleri hrekete geçirerek kımı oluşturcktır. Diğer trftn kımın devmı için uygulnn potnsiyel frkı vsıtsıyl hreket ettirilen yüklerle iletkene devmlı olrk enerji verilirse u enerji iletken içinde '' Joulle ısınmsı ile '' ısıy çevrilecektir. Bir iletkende u şekildeki ısı yyılmsı, geri dönüşümsüz ir işlemdir.bu işlemde her nekdr enerji korunursd, yyıln u ısının tmmının elektrik enerjisine çevrilmesi, olnksızdır. Bu tür dönüşümsüz işlemlere tersinmez işlem dı verilir. Tersinir ir işlem ise,rd rd ir çok denge konumlrındn geçen ve tersine dönülmesi mümkün oln oln ir işlemdir. Örnek olrk ir kü hem doldurulilir hem de oşltılilir. Bir dinmo hreket ettirilirse elektrik enerjisi oluşturur vey ir motor gii zıt yönde çlışır. Burdki teryönelir enerji dönüşümleri şğıdki gii, Elektrik Enerjisi Kimysl Enerji Elektrik Enerjisi Meknik Enerji dir. Bir dirençteki şeklindeki elektrik enerjisinin ısı enerjisi şekline dönüşmesi tersinmez işlemdir. Elektrik enerjisi vererek ir iletkeni kolyc ısıtiliriz fkt kplı ir kır hlkd, u hlkyı düzgün olrk ısıtmkl ir elektrik kımı oluşturmyız.

2 104 Bir iletkende sürekli olrk kım tutilmek mcıyl iletkenin iki noktsı rsınd devmlı olrk potnsiyel frkı oluşturn, pil,kü ve dinmo gii elektrik üreteçlerine, elektromotor kuvvet (e.m.k.) kynklrı dı verilir. Bir e.m.k. kynğı, geleneksel kım yönüne göre, rtı yükleri elektrik kuvvetlerine krşı lçk potnsiyelli noktdn ( e.m.k. nın - ucu ), kynk içerisinden, yüksek potnsiyelli ir nokty ( e.m.k. nın + ucu ) hreket ettirme işlemini ypr.bu işlemci snki ir su pompsın enzemektedir ve u enzerlik nedeniyle e.m.k. kynğın zende elektrik yükü pompsı denilmektedir. Bun göre,şk ir enerji şeklini, elektrik yüklerini ir elektrik ln krşı hreket ettirmek suretiyle, elektriksel potnsiyel enerjiye çeviren ir yük ponpsın e.m.k. kynğı denir. Bir üretecin e.m.k. 'ı elektromotor kuvvet kynğı trfındn rtı yük tşıyıcılrı üzerine ypıln dw işinin,devrenin ir kesitinden dt zmnd geçen yükle ornın, yni ε= dw dq (01) ye denir. S irim sisteminde e.m.k. nın irimi Joulle / Coulum = Volt ' tur. Bir üretecin e.m.k ' i üreteç çık olrk devrede iken, yni hiçir kım vermezken,kutuplrı rsındki potnsiyel frkın eşittir. Bu potnsiyel frkı üretecin u hlde iken kutuplrı rsın ğlnn voltmetre dı verilen cihzl ölçülür. Voltmetreler, dim ir devrenin potnsiyel frkı ölçülecek iki noktsın prlel olrk ğlnrk işlevlerini görürler. Sürekli kım elde etmek için piller, küler dinmolr ve lterntörler kullnılır. Devreden geçen kım hep ynı yönlü ise un doğru kım ( D.A ) ve kımın yönü peryodik olrk değişiyors öyle kım lterntif kım ( A.A ) denilmektedir. Akım şiddetleri,devrelere dim seri olrk ğlnn mpermetre dı verilen cihzlrl ölçülür. (01) ğıntısındn, elektrik devresinde hrcnn vey üreteç trfındn oluşturuln enerji dw = ε. dq = ε.. dt (0) ve üretecin gücüde olcktır. dw P = = ε. (03) dt

3 105 e.m.k. kynklrı Şekil 0 l ' deki gii gösterilirler. + işretli uzun düşey çizgi, pilin yüksek potnsiyelli + ucunu ( + kutunu ), - işeretli düşey kıs çizgide lçk potnsiyelli - kutunu gösterir. Her e.m.k kynğının r ile gösterilen ve ihml edilemeyen ir iç direnci vrdır. ε + r ε + Şekil 0 l Dış direnç diye isimlendirilen ir direnci üretecin uçlrı rsın ğlndığınd kplı eletrik devresi elde edilir. Direnç değeri yrlnilen ir dirence reost dı verilmektedir. Kplı ir devrede geleneksel kım yönü ir okl gösterilir.kplı ir devrede e.m.k. ir üreteç gii görev ypıyors on doğru e.m.k. ve e.m.k kynğı zıt yönde çlışıyors ( elektrik motoru gii ) un zıt e.m.k. denilmektedir. Zıt e.m.k nin devredeki gösterimi, devrenin geleneksel kım yönü ile ters yönlüdür KAPAL ELEKTİK DEVESİ VE ONUN AKM ŞİDDETİ Şekil 0 'de dirençli kplı ir devre, yrıc direnç ve reost semolleri gösterilmiştir. Kplı devreden geçen kım dir. Elektrik devresinde ulunn dirençte ısı enerjisi oluşur (Bu direnç ir elektrik mpulü olilir). Enerjinin korunumu ilkesine göre, üreteç trfındn verilen güç, dirençte Joulle etkisi ile oluşn ısı enerjisi toplm güçüne ( + r ) eşit olcktır. Bun göre ve urdn ε. =. + r. ε =. + r= ( + r) = ε + r (04) elde edilir.

4 106 + ε, r Direnç V eost Şekil 0 Kplı ve seri ir elektrik devresinde, ir üreteç, ir direnç ve ir motor ulunsun. Motorun, zıt e.m.k.'i ε' ile gösterelim ( Şekil 03 ) Norml Direnç c ε, r Deðiþken eost ε',r' Direnç Semolleri Şekil 03 Devredeki motor üreteç ile hreket ettirilerek motor dn meknik güç elde edilmektedir. Enerjinin korunumunu u kplı devreye uygulrsk ε. = ε r. + r. ε ε =. + r. + r. = ε ε + r + r (05) olcktır. Tek ir kplı seri devrede ir çok üreteç ve zıt e.m.k. 'li lıcılr vrs (05) ğıntısı genelleştirilerek ε = (06)

5 107 elde edilir. Bu ğıntının kullnılilmesi için ir işretleme kurlı gerekir. En çok kullnıln kurl, kım için ir dönme yönü seçilmesidir. Bun göre kplı devrede kım yönünde dönülürken, ir e.m.k nin (-)kutundn girilip (+)kutundn cıkılıyors u e.m.k. (+) tersi ise e.m.k (-) lınır Bİ DEVENİN İKİ NOKTAS AASNDAKİ POTANSİYEL FAK Seri ir kplı devrenin iki noktsı rsındki potnsiyel frkını ulilmek için ir ğıntı çıkrlım. Şekil 04 deki devrenin A ve B uçlrı rsın ir kım kynğı rcılığı ile, V AB =V A -V B potnsiyel frkı uygulndığınd devreden geçen kım şiddeti olsun. Devrede ir doğru e.m.k kynğı( üreteç ), ir zıt e.m.k. kynğı ( meknik güç veren elektrik motoru) ve Ohmik direnci ulunsun. Bu devre prçsın verilen güç, devreyi esleyen kynğın verdiği V AB. güçü ile geçen kıml ynı yönlü oln üretecin verdiği ε gücünün toplmın eşit olcktır.devrede hrcnn güçte, ε + 1 +r +r olcktır. Enerjinin korunumun göre A V A - + ε,r + ε',r' - VB B Şekil 0 4 V. + ε. = ε. + ( + r+ r ). AB V + ε= ε + ( + r + r ). AB ve V. ε (07) AB = ulunur. Bu ifde kulnılırken işeretleme kurlın uyulmlıdır. A dn B ye giden kım yönü dim rtı lınmlı ve un göre kım e.m.k.nın eksi kutundn girip (+) kutundn çıkıyors, e.m.k. (+), tersi ise e.m.k. eksi lınmlıdır.

6 Bİ E.M.K KAYNAĞNN KUTUPLA AASNDA POTANSİYEL FAK Şekil 0 5 deki gii, ve noktlrı, e.m.k. kynğının uçlrı oldun göre u iki nokt rsındki potnsiyel frkı ( 07 ) ğıntısının özel şekli kullnılrk ulunur. Şekle göre kımın yönü için iki olsı hl vrdır, yni kım e.m.k. ile ynı yönlü vey zıt yönlü olilir. A noktsı dim e.m.k.nin (+) kutunu B noktsı d dim (-) kutunu göstersin. Bun göre Şekil 05. ( ).d, hem ε, hemde negtiftirler ve V = V = AB. ε (08) dir. Şekil 05. ( )'de, ε negtif fkt pozitiftir. O hlde VAB = V = r. ( ε ) = ε + r. (09) olcktır. Şekil 0 6 deki gii ir e.m.k. kynğının uçlrın prlel olrk ğlnn, direnci v oln ir voltmetre ile u uçlr rsındki potnsiyel frkı ölçüleilir. ε, r B A B A ε, r ε, r ( ) ( ) V v Şekil 05, Şekil 06 Şekil 06'dki kplı devreden geçen kım şiddeti değeri = ε + y r ve kutuplr rsındki potnsiyel frkı d V AB ε = ε r y + r r = ε 1 y + r (10)

7 109 olcktır. Eğer v >> r ise prntez içindeki terim ire çok ykındır ve voltmetre'de okunn değer ( V AB ) hemen hemen üretecin e.m.k. ' sine eşittir. Dolyısıyle voltmetrelerin yüksek dirençli letler olmsının nedeni nlşılmış olur. Diğer trftn, kplı ir devredeki üretecin uçlrı rsındki potnsiyel frkı dim üretecin e.m.k.' sinden küçüktür öylece u üretecin e.m.k'sı üretec devrede değilken, uçlrın prlel olrk ğlnn voltmetre ile ölçülür ELEKTİK ŞEBEKELEİ. KİCHHOFF YASALA Birden fzl devrenin oluşturduğu kollrı üzerinde e.m.k. kynklrı ve dirençler ulundurn krışık elektrik devresine elektrik şeekesi ( elektrik ğı ) denilmektedir. Şeekede üç vey dh fzl iletkenin irleştiği nokty d düğüm noktsı denilmektedir. Böyle krışık ir devrenin incelenmesi, çeşitli kollrdn geçen kım şiddetlerinin hesplnmsı sdce Ohm yssının uygulnmsı ile ulunmz. Bu nedenle l845 yılınd Almn fizikçi G.H Kirchhoff trfındn kendi dı ile nıln iki ys geliştirmiştir. Kirchhoff un Birinci yssı: Bir şeekenin herhngi ir noktsın doğru gelen kımlrın ceirsel toplmı sıfırdır. = 0 (11) Kirchhoff un İkinci yssı : Bir şeekenin herhngi ir kplı devresindeki e.m.k.'lerin ceirsel toplmı,ynı kplı devredeki. çrpımlrının ceirsel toplmın eşittir. ε=. (1) Birinci ys, ir düğüm noktsın gelen kım şiddetleri toplmının u noktdn yrıln kım şiddetleri toplmın eşit olduğunu elirtir. İkinci ys ise, ir kplı devrenin her hngi ir noktsındn hreketle u devre çevresinde dolşıldıktn sonr ynı nokty gelinirse, e.m.k.'lerin ceirsel toplmını devrenin dirençleri oyunc oln potnsiyel düşmelerinin ceirsel toplmın eşit olcğını elirtir. Bu tnımlm enerjinin korunumunu içermektedir. Kirchhoff yslrını uygulrken; ilk ypılck iş, şeekedeki ilinmeyen ütün kımlr ve e.m.k.lr cinslerine uygun keyfi ir hrf ve yön vermek ve unlrı şeekenin şemsı üzerinde elirtmektir. Şeekeye it kplı devrelerin her irinde yine keyfi olrk st ireleri yönünde vey tersinde ir dolnm yönü seçilir. Bu gözün çevresinde tm dolnmd seçilen yönle ynı

8 110 oln kıl şiddetleri (+), zıt yönde olnlrd (-) olrk seçilir. Bu dolnmd ir e.m.k. kynğının eksi kutundn girilip (+) kutundn çıkılırs u e.m.k. (+) lınır, (+) kutundn girilip (-) kutundn çıkılırs e.m.k. (-) lınır. Bütün unlrdn sonr Kirchhoff un irinci ve ikinci yslrı uygulnrk çözüme gidilir. Bir şeekede n tne düğüm noktsı vrs mtemetiksel olrk unlrdn ( n - l ) tnesine Kirchhoff un irinci yssı uygulnır. Ypıln hesplmlr sonund irçok yön keyfi seçildiğinden, örnek olrk kım şiddeti eksi olrk çıkilir, un göre keyfi olrk seçtiğimiz kım yönüne göre, gerçek kım yönü zıttır fkt syısl değerimiz doğrudur. Bu ilgilerimize göre ir örnek olmk üzere Şekil 07 deki şeekenin kolrındn geçen kım şiddeti değerlerini hesplıylım. 1 ε 1, r1 ε, r _ ε c 4 4 d 5 6 r ε, r Şekil 0 7 Bunun için ilinmeyen kımlrdn her irine ir yön ve hrf konur.burd kul edilen yönler tmemen keyfidir. Şeekenin sol üst kplı devresi ( gözü ) için st ireleri yönünde ir dönme yönü, sğ gözü için st ireleri yönünde ir dönme yönü ve lt göz içinde st irelerinin tersi yönünde ir dönme yönü seçelim. Şekil 0 7 'de düğüm noktlrı..c ve d ile gösterilmiştir ve d noktsını kurl göre ele lmssk noktsı için, 1+ 3 = 0 noktsı için = 0 c noktsı için = 0 ğıntılrını irinci ysy göre yziliriz.

9 111 İkinci ysyı sırsıyl, sol üst göze, sğ üst göze ve lt göze uygulrsk ε ε = + r r ε + ε = r r ε = + + r yzılır. Bu şekilde ltı ilinmeyene krşılık ltı denklem elde ederiz. Bu denklemlerin çözümünden kım şiddetlerinin ilinmeyen değerleri hesplnilir. Altı ilinmeyenin hepsinin kım şiddeti olmsı gerekmez, dördü kım şiddeti ve ikisi de e.m.k. değerleride olilir WHEATSTONE KÖPÜSÜ Şekil 0 8'de gösterilen Whetstone köprüsü devresi, ilinmeyen dirençlerin ölçülmesinde kullnılır. l, ve 3 dirençlleri dh önceden ilinen ve yrlnmış oln dirençlerdir. x ilinmeyen dirençtir. Köprü kullnılırken K l ve K nhtrlrı kptılırlr ve 3 direnci, ( G ) glvonometresi hiç spm göstermeyinceye kdr yrlnır. Bu nd V = V c ve V d = V cd olcktır. Glvonemetreden hiç kım geçmediğine göre ( geçen kım sıfır ), l den geçen kım şiddeti, 'den geçen kım şiddetiyle ynıdır ( l )ve 3 ' den geçen kım şiddetide x ' den geçenle ynıdır ( ). Şekil K 1 S G c 1 d X V = V c olduğundn = l l 3

10 11 Vd = V cd olduğundn = l x olcktır.bu iki ğıntı ornlnırs = x. (13) 3 l ulunur POTANSİYOMETE Potnsiyometre, kynktn hiç ir kım çekilmeksizin ir kynğım e.m.k.'ni ölçmek için kullnıln ir lettir. Potnsiyometreler elektrik ve elektronik devrelerde çeşitli mçlr için kullnılırlr. Potnsiyometre ilinmeyen ir potnsiyel frkını, ir potnsiyel frkın krşı dengeler ve ölçeilir. Potnsiyometre şemtik olrk Şekil 09'd gösterilmiştir. ε 1 + _ c G ε + _ Şekil 0 9 Dirençli ir teli ε 1 e.m.k. li ir kynğın kutuplrın devmlı şekilde ğlıdır. Bir c yr kontğı, G glvonometresi rsındn, ε e.m.k 'i ölçülecek oln ikinci ir pile ğlıdır. c kontgı, tel üzerinde hreket ettirilerek glvonometrenin spm göstermediği konum elde edilir.bu konum için V > ε veyv = ε olmlıdır. Alt kold ir kım olmdığını düşünerek, V c 'yi üst yol ve lt yol için yzrsk üst yol V c =.c lt yol V c = ε

11 113 elde edilir. Bun göre. c tm olrk ε 'ye eşittir. Devreden geçen kım ve c direnç değeri ilinirse ε e.m.k.' i hesplnır. Yüksek duyrlı ( prezisyon'lu) potnsiyometrelerle l0-6 V.' kdr okunilir C DEVELEİ Şekil 10. dki C devresinde nhtr kptılınc kondnstör ni olrk dolmz, kendi sığsın ve devrede ulunn direncin değerine ğlı ir hızl dolr. Şekil l0.d seri ğlı direnç ve kondnstör lü ( C ) devresinde ve uçlrın V potnsiyel frkı uygulnmıştır. Devredeki S nhtrı kptılınc, elli ir zmn sonund devreden geçen ni kım, kondnstörün yükü de q olcktır. ve noktlrı rsındki potnsiyel frkı ve diğer ilişkiler V = V + V d d = dq dt V = q C V d d = şeklindedir. Burd q ve kondnstör yüklenirken yük ve kımın ni değerleridir. Son ğıntılrdn + q = C V (14) q V + = 0 C dq dt + q C - V =0 şeklinde yzılilir. Bğıntı (14) e göre kımın devredeki şlngıç değerini ve kondnstördeki mksimum yükü uliliriz. Anhtr kpnınc 0 = V (t = 0 d kım) (15) kımın şlnkıç değerini, yni mksimum değerini uluruz. Kondnstör q yüküyle yüklendikten sonr yük kışı durur, yni = 0 olur ve ğıntı (14) u durumd

12 114 olur. q = V C (16) Ayrıc (14) eşitliğinin t ye göre türevi lınırs, V sit olduğundn d V / dt = 0 olur ve öylece d V dt q C = 0 ulunur. 1 dq 0 d = 0 C dt dt dq = olduğundn, yukrdki ifde son olrk şğıdki gii düzenlenir ve dt d dt = 1 C olrk yzılır. son ollrk ( ve C sit değerler.) t = 0 ve = 0 şlngıç şrtlrını kullnırsk 0 d 1 t = 0 C dt t t V e C = = e C 0 (17) şeklinde C devresindeki kım değişimini veren ğıntı ulunur. + ε _ S C d Şekil 10

13 115 kondnstörün üzerindeki yükün zmnın fonksiyonu olrk ulmk için (15) ğıntısınd yerine dq/dt konulurs dq dt V = ve dq = q C dt olur. Burd t = 0 d q = 0 olduğundn Q Q0. dq 1 t = q C dt 0 t t Q= Q ( e C.) Q = V C ( 1 e C.) (18) 0 1 Konsnstörün tm yükü Q olduğund, Q =V C olcktır. Bun göre son ğıntı q -t/c = Q ( l - e ) (18.) olrk yzılilir. ( l 8. ) ğıntısının zmn göre değişimi Şekil 11.'d gösterilmiştir. Burd kondnstör tm dolu Q yükü değerine sonsuz ir zmn sonr yklşilecektir. Bununl irlikte, yükün son değerinin elirli ir kesrini lmsı için geçeçek zmn oldukç elirgindir ve prtikte ve C nin seçilen değerlerine göre yükün son değerine vrılmsı için gerekliş zmn çok kısdır. Son Q yükü ile herhngi ir t nındki q yükü rsındki frk ( 18. ) ğıntısın göre Q - q = Q e -t/c olcktır. Bğıntılrdki.C çrpımının zmn oyutund olmsı gereklidir ( çünkü oyutlu üstel terim olmz ) ve ud nck t = C olmsı ile mümkündür. Son ğıntıd Q - q = Q / e yzrsk t = C olduğunu görürüz, dh çık olrk C çrpımı, kondnstördeki yükün,onun tm dolu son yükü değerinin l / e ( l /,7l = 0,363 ) ktı kdr ir değere çıkmsı için gerekli zmnn eşittir. C'ye zmn siti denilmektedir. C devresinde, direnç değeri üyük olduğund τ= C zmnı uzun, direnç değeri küçük olduğund u zmn kıs olcktır ve ( 18. ) ğıntısın göre küçük olunc q değeri son yük Q

14 116 değerine çuk yükselecek, üyük olunc yvş yükselecektir. Örnek olrk, C = l µ F = l0-6 F ve = l M Ω = l0 6 Ω luk ir C devresinin zmn siti 6-6 C= l0. l0 = ls dir, dh çık olrk kondnstör l sn'de son yük değerinin ( l - 0,369 ) vey yklşık % 63 'ünü kznır. Eğer sığ ynı fkt = l000 Ω ise C = 0, 00l s olcktır (Şekil 11.) ( 17 ) ğıntısın göre, t = 0 nındki şlngıç yük kımı, devrede ylnızc direnç vrkenki ile ynıdır ve kımın zmnl zlm şekli, yükün rtm şekliyle ynı olup zmn sitesine eşit ir zmn sonr ilk değerinin l / e ktın düşer. Yüklü kondnstör devreden çıkrılır ve uçlrı, ir direnci rsındn iririne ğlnırs, it t zmn sonund levhlrdn irind kln yük q, Q ilk yük olduğun göre q = Q e - t / C olur. Kondnstörün levhlrı rsındki ilk potnsiyel frkı V ise, kondnstörün oşlm kımı (17) eşitliğine göre = e 0 t - C = V. e - t / C dır. Bğıntı 18. y göre şekil 11. d kondnstör yükünün zmn göre değişimi gösterilmiştir.burd τ zmn siti kdr süre sonr CV mksimum değerinin %63 ü olur.yük mksimum değerine t sonsuz giderken yklşır. Şek,l 11. de C devresinin (17) ğıntısın göre kımın zmn göre değişimi gösterilmiştir. Akım t=0 d 0 =V / mksimum değerini lır ve t sonsuz yklşırken üstel (exponnsiyel) olrk sıfır düşer. Bir τ zmn siti süre sonr kım ilk değerinin %37 sine düşer.şekil 11.

15 117 Q = CV q ( Q - q ) Q / e o o = V q o e -1 =%37 t τ = C τ = C ( ) ( ) Şekil 11.. t ÖNEK POBLEMLE l) Prtik kımdn ütün elektrik dvrelerinde,gerek enerji dğıtım şeekelerinde gerekse rdyo,televizyon gii küçük ünitelerde, devrenin ir vey irkç noktsı, yere ( toprk ) ' ğlnır. Potnsiyel tnımındki referns noktsının sonsuzd lınmsın krşılık, devreler incelendiğinde toprğ ğlnmış noktlrın potnsiyelleri sıfır kul edilir ve devrenin ir şk noktsının potnsiyelide un göre elirlenir. Şekil 1'deki noktsı toprğ ğlndığın göre ve c noktlrının potnsiyelleri hesplyınız. + _ c ε = 10 V r = 1Ω 3Ω c 1Ω Şekil l Çözüm : Devreden geçen kım st ireleri ile ters yönlüdür. Bun göre kım şiddeti = l0 3 +l +1 = Amp. dir. V ve V c potnsiyel frklrı

16 118 V =V -V =.=3.=6 V. c c V = V -V =. =1.= V c c olcktır. noktsı toprğ ğlı olduğundn, V c = 0 olcğındn V = + 6 V. V = - V. dır. Bun göre noktsının potnsiyeli toprğ göre 6 V. yukrd ve c noktsı toprğın V. ltınddır. V potnsiyel frkınıd V = V - V = 6 - (-) = +8 V. olcktır. Bir kontrol olmk üzere, e.m.k. kynğı içinden geçerek ve işret kurllrın uyrk dn c ye gideiliriz: Vc = - e = ( - 10) =+ 8 V. ) Şekil l3 'de ir prlel ( Şönt ) motorun şemsı verilmiştir. Alt kol ln oinlerinin (indüktör) srgılrını üst kol motorun hreketli dönen kısmı rmtür (indüi)' dir. Motor döndüğünde zıt ir e.m.k. oluşturmtdır. = 5,5 Amp. ve V = l00 V ise, - motorun zıt e.m.k. değerini, - motorun verdiği meknik ğücü, c - motorun verimini hesplyınız. ε, = Ω = 00Ω f 100V ( DC ) Şekil l3 Çözüm : - Alt koldn geçen kım şiddeti = 100 = 0,5 Amp 00 dir. Kırchhoff'un düğüm yssın göre

17 119 = + 5,5 = + 0,5 ve = 5. Amp ve zıt e.m.k. V = ε +. r =.00 ve ε = 90 V - ütün motor verilen toplm güç P = V = 5,5.100 = 550 Wtt. Aln srgılrınd ısı hline dönen güç P =. f = 0,5.00 = 50 Wtt. Armtürde ısıy dönüşen güç P = = 5. = 50 Wtt. Elektrik enerjisinin mekenik enerjiye çevrilmesine it ( motorun verdiği meknik güç ) güç P ç = ε. = 90.5 = 450 Wtt. c- Motorun ytklrınd sürtünmeler yoks ve srgılrd kçk yoks, 450 Wtt'lık mekenik güç motor trfındn dışrıy verilir. 450 Wtt'ın ir kısmı ısıy dönüşerek ziyn olur un göre motorun verimi η = motorc verilen / motorc lınn = 450 / 550 = % 8 3) Şekil 14'deki elektrik şeekesinin dirençlerinden geçen kım şiddetlerini hesplyınız.

18 10 A + _ 10V 3 Ω + _ B 15V 1 Ω C _ + 5V 4 Ω Ω 9Ω F E 1 3 Şekil 14 D Çözüm : Kollrdki kım şiddetlerini keyfi olrk l,, 3 ve yönlerinide şekildeki gii yine keyfi olrk secelim. l.ci düğüm noktsı yssını E noktsın uygulrsk - + = (1).c. ysyı EBAFE, EBCDE ve ACDF gözlerine keyfi dönme yönlerinide hrf sırlmsın uygun olrk seçer uygulrsk EBAFE gözü için l5 - lo = = + () 1 EBCDE gözü için l5+5= = 5 + (3) 3 ACDF gözü için = = 4-5 (4) 3 1 üç ilinmeyen ve dört denklem elde ederiz. Bu denklemler irlikte çözülürse = -3 Amp. = Amp. = 5 Amp. 1 3 ulunur.

19 POBLEMLE l ) Şekil l5'teki devrede S nhtrı çık iken kuru pilin uçlrı rsın ğlnn ir voltmetreden l,5 V. okunuyor. Anhtr kpnınc voltmetreden okununn değer l,37 V.' düşüyor ve devredeki mpermetreden l,5 Amp. okunuyor.pilin e.m.k.'ni, dış direnci hesplyınız. Cevp : l,5 V. 0,l Ω ) İç direnci 0,0 Ω oln 6 V.'luk ir kü 50 Amp.lik kım veriyor. -) Akünün uçlrı rsındki potnsiyel frkını, -) kimysl enerjinin elektriksel enerjiye dönüşme hızını, c-) Akü içinde ısıy dönüşen gücü, d-) lınn gücü hesplyınız. Cevep: -) 5. V. - )300 Wtt. c-) 50 Wtt. d-) 50 Wtt. 3 ) Prlel ğlı 0, 4,ve 5 Ω 'luk üç direnç sistemine, l,8 Ω 'luk ir direnç, e.m..k.'i l' V. ve iç direnci 0, Ω oln ir kü seri ğlıdır. - Devreden geçen toplm kım şiddetini, - prlel dirençlşerden geçen kım şiddetlerini, c- künün uçlrı rsındki potnsiyel frkını hesplyınız. Cevp -)3 Amp. -) 0,3.; l,5.; l,. Amp. c-) l l,4 V. V _ + ε + _ c 4V Ω Ω + _ 6V 1Ω d S A 1Ω e 3Ω Şekil l 5 Şekil l 6 4 ) Şekil l 6'dki, -) Devredeki kımı, -),, c ve d noktlrındki potnsiyelleri, c-) üreteçlerin uçlrı rsındki V ve V dc potnsiyel frklrını ulunuz. Cevp: -) 3,3 Amp. -) V =3.3 V.;V = - l4 V.; V c =-7,3 V.; V d =- l0 V. c-) V c =l7,3 V. V dc =- -, 7 V.

20 1 5 ) Şekil l7'deki, -) dış devreye eşdeğer direnci ulunuz, -) A mpermetresi ve B voltmetresi ne gösterir?. Cevp -),7 Ω -) l Amp., 4 V. 5 ) Bir üretecin dış direnci 3Ω ve üzerinden geçen kım şiddeti 5 Amp.dir.Dış devreye 5 Ω'luk direnç eklenince kım şiddeti,5 Amp:'e düşüyor, -) Üretecin e.m.k.'ni, -) iç direncini ulunuz. Cevp -) 5 V. -) Ω 6 ) Heririnin direnci l0ω oln eş direnç ir H hrfi şeklinde ğlnmıştır. İç direnci l,86 Ω oln V.'luk ir pil yukrı uçlr rsın ve direnci 5 Ω oln ir mpermetrede lt uçlr rsın ğlnmıştır. Ampermetreden geçen kımı ulunuz. Cevp = 0, 0 l97 Amp. 7 ) Şekil l8 'deki devrede ε 1 ve ε e.m.k. lerini ve A ile B noktlrı rsındki potnsiyel frkını ulunuz. Cevp : ε 1 = l 8 V. ε = 7 V. V AB = l 3 V. + _ 1,Ω 1V 0,3Ω 4Ω 5Ω 5Ω A 1 = 1Amp + _ 0V 1Ω 4Ω + _ B ε1 1Ω = Amp 1 3Ω 6Ω A 4Ω V + _ ε 1Ω Ω Şekil l 7 Şekil l8

21 13 8 ) Bir üretecin eksi ucundn rtı ucun doğru geçen kım şiddeti 3 Amp. uçlrı rsındki potnsiyel frkı 8,5 V.'tur. Zıt yöndeki kım şiddeti Amp. olunc potnsiyel frkı l l V. olmktdır. Üretecin iç direncini ve e.m.k'sini ulunuz. Cevp : 0,5 Ω, l0 V. 9 ) Şekil l9'dki devrede her dirençten geçen kım şiddetini ve potnsiyel frkını ulunuz. Cevp 8 = l Amp, V 8 = 8 V; = Amp., V = 4 V; 3 = 4/3 Amp, V 3 = 4 v; 6 = /3 Amp, V 6 =4 V; 5 = 3 Amp., V 5 = l5 V. 10 ) Şekil 0'deki devrede µ F''lık kondnstörün elektrik yükünü ulunuz. Cevp: 3 8,4 µ C. 36V 1/3Ω 6Ω + _ 0V 0Ω 48V 1Ω 5Ω Ω 5Ω 4Ω 3Ω 8Ω µ F Şekil l9 Şekil 0 11) E.m.k.'i ε ve iç direnci r oln ir üretecin ir dış direncine mksimum güç vereilmesi için dış direncin üretecin iç direncine eşit olmsı gerektiğini gösteriniz ve mksimum gücü ulunuz. Cevp P mx = ε / 4 r. 1) e.m.k.'leri ε ve iç dirençleri r oln iki ürteteç ir dış direncinin uçlrın prlel olrk ğlnmıştır. - 'nin hngi değeri için u dirence verilen güç mksimum olur?, - Bu mksimum gücü ve 'den geçen kım şiddetini ulunuz., c - Bu iki üretecin dış direncinin uçlrı rsın seri ğlnmsı hlinde 'den geçen kım şiddetini hesplyınız. Cevp: = l/..; P = ε / r.; prlel = / + r.; seri = / + r.

22 14 13) Şekil l'deki, -) Üretecin verdiği kım şiddetini, -) A C kolundn geçen kım şiddetini ve yönünü ulunuz. Cevp : -) 0,l5 Amp. -) 0.05 Amp ve A dn C'ye doğru. 14 ) Şekil 'deki dengelenmiş Whetstone köprüsünde = 0 vey 30 Ω olduğun göre 50 Ω dirençli glvonometreden geçen kım şiddetini ulunuz. Üretecin e.m.k.'i l V. ve iç direnci ihml edilmektedir. Cevp : 0,0l0l Amp., yukrı yönlü. 10Ω 10Ω 0Ω 10Ω 5Ω 6V 0Ω G 50Ω 5Ω 0Ω 5Ω Şekil l Şekil

RASYONEL SAYILAR KESİR ÇEŞİTLERİ. www.unkapani.com.tr. 1. Basit Kesir. olduğuna göre, a, b tamsayı ve b 0 olmak üzere, a şeklindeki ifadelere

RASYONEL SAYILAR KESİR ÇEŞİTLERİ. www.unkapani.com.tr. 1. Basit Kesir. olduğuna göre, a, b tamsayı ve b 0 olmak üzere, a şeklindeki ifadelere RASYONEL SAYILAR, tmsyı ve 0 olmk üzere, şeklindeki ifdelere kesir denir. y kesrin pyı, ye kesrin pydsı denir. Örneğin,,,, kesirdir. kesrinde, py kesir çizgisi pyd, 0, 0 ise 0 0 dır.,, 0, syılrı irer 0

Detaylı

VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT

VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT VKTÖRLR ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT VKTÖRLR 1. Kznım : Vektör kvrmını çıklr.. Kznım : İki vektörün toplmını ve vektörün ir gerçek syıyl çrpımını ceirsel ve geometrik olrk gösterir. VKTÖRLR 1.

Detaylı

Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabolün Tepe Noktası

Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabolün Tepe Noktası Mustf YĞCI www.mustfgci.com.tr, 11 Ceir Notlrı Mustf YĞCI, gcimustf@hoo.com Prolün Tepe Noktsı Ö nce ir prolün tepe noktsı neresidir, onu htırltlım. Kc, prolün rtmktn zlm ve zlmktn rtm geçtiği nokt dieiliriz.

Detaylı

DENEY 2 Wheatstone Köprüsü

DENEY 2 Wheatstone Köprüsü 0-05 Güz ULUDĞ ÜNİESİTESİ MÜHENDİSLİK FKÜLTESİ ELEKTİK-ELEKTONİK MÜHENDİSLİĞİ ÖLÜMÜ EEM0 Elektrik Devreleri Lorturı I 0-05 DENEY Whetstone Köprüsü Deneyi Ypnın Değerlendirme dı Soydı : Deney Sonuçlrı (0/00)

Detaylı

DENEY 3: EŞDEĞER DİRENÇ, VOLTAJ VE AKIM ÖLÇÜMÜ

DENEY 3: EŞDEĞER DİRENÇ, VOLTAJ VE AKIM ÖLÇÜMÜ A. DENEYĠN AMACI : Direnç devrelerinde eşdeğer direnç ölçümü ypmk. Multimetre ile voltj ve kım ölçümü ypmk. Ohm knununu sit ve prtik devrelerde nlmy çlışmk. B. KULLANILACAK AAÇ VE MALZEMELE : 1. DC güç

Detaylı

DENEY 2 OHM YASASI UYGULAMASI

DENEY 2 OHM YASASI UYGULAMASI T.C. Mltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğ Bilimleri Fkültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELK 201 DEVRE TEORİSİ DERSİ LABORATUVARI DENEY 2 OHM YASASI UYGULAMASI Hzırlynlr: B. Demir Öner Sime

Detaylı

TEOG. Tam Sayılar ve Mutlak Değer ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK TAMSAYILAR MUTLAK DEĞER

TEOG. Tam Sayılar ve Mutlak Değer ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK TAMSAYILAR MUTLAK DEĞER TEOG Tm Syılr ve Mutlk Değer TAMSAYILAR Eksi sonsuzdn gelip, rtı sonsuz giden syılr tm syılr denir ve tm syılr kümesi Z ile gösterilir. Z = {...,,, 1,0,1,,,... } Tmsyılr kümesi ikiye yrılır: ) Negtif Tmsyılr:

Detaylı

1.6 ELEKTROMOTOR KUVVET VE POTANSİYEL FARK

1.6 ELEKTROMOTOR KUVVET VE POTANSİYEL FARK .6 ELEKTROMOTOR KUVVET VE POTANSİYEL FARK İki uundn potnsiyel frk uygulnmış metl iletkenlerde, serest elektronlr iletkenin yüksek potnsiyeline doğru çekilirler. Elektrik kımını oluşturn, elektronlrın u

Detaylı

DENEY 6 THEVENIN, NORTON, DOĞRUSALLIK VE TOPLAMSALLIK KURAMLARININ UYGULAMALARI

DENEY 6 THEVENIN, NORTON, DOĞRUSALLIK VE TOPLAMSALLIK KURAMLARININ UYGULAMALARI T.C. Mltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğ Bilimleri Fkültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELK 201 DEVRE TEORİSİ DERSİ LABORATUVARI DENEY 6 THEVENIN, NORTON, DOĞRUSALLIK VE TOPLAMSALLIK KURAMLARININ

Detaylı

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü FZM207. Temel Elektronik-I. Doç. Dr. Hüseyin Sarı

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü FZM207. Temel Elektronik-I. Doç. Dr. Hüseyin Sarı Ankr Üniversitesi Mühendislik Fkültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü FZM207 Temel ElektronikI Doç. Dr. Hüseyin Srı 2. Bölüm: Dirençli Devreler İçerik Temel Yslrın Doğrudn Uygulnışı Kynk Gösterimi ve Dönüşümü

Detaylı

B - GERĐLĐM TRAFOLARI:

B - GERĐLĐM TRAFOLARI: ve Seg.Korum_Hldun üyükdor onrım süresinin dh uzun olmsı yrıc rnın izole edilmesini gerektirmesi; rızlnmsı hlinde r tdiltını d gerektireilmesi, v. nedenlerle, özel durumlr dışınd tercih edilmezler. - GERĐLĐM

Detaylı

FRENLER 25.02.2012 FRENLERİN SINIFLANDIRILMASI

FRENLER 25.02.2012 FRENLERİN SINIFLANDIRILMASI RENLER RENLER renler çlışmlrı itiriyle kvrmlr enzerler. Kvrmlr ir hreketin vey momentin diğer trf iletilmesini sğlrlr ve kıs ir süre içinde iki trftki hızlr iririne eşit olur. renler ise ir trftki hreketi

Detaylı

SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESĐ ve BASAMAK KAVRAMI

SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESĐ ve BASAMAK KAVRAMI YILLAR 00 00 004 00 006 007 008 009 010 011 ÖSS-YGS - 1 - - 1-1 1 SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESĐ ve BASAMAK KAVRAMI,b,c,d birer rkm olmk üzere ( 0) b = 10 + b bc = 100+10+b bc = 100+10b+c bcd =1000+100b+10c+d

Detaylı

İntegral Uygulamaları

İntegral Uygulamaları İntegrl Uygulmlrı Yzr Prof.Dr. Vkıf CAFEROV ÜNİTE Amçlr Bu üniteyi çlıştıktn sonr; düzlemsel ln ve dönel cisimlerin cimlerinin elirli integrl yrdımı ile esplnileceğini, küre, koni ve kesik koninin cim

Detaylı

YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 ÖSS-YGS

YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 ÖSS-YGS Rsonel Sılr YILLAR 00 00 00 00 00 00 00 00 00 0 ÖSS-YGS RASYONEL SAYILAR KESĐR: Z ve 0 olmk üzere şeklindeki ifdelere kesir denir p pd kesirçizgisi KESĐR ÇEŞĐTLERĐ: kesri için i) < ise kesir sit kesirdir

Detaylı

4- SAYISAL İNTEGRAL. c ϵ R olmak üzere F(x) fonksiyonunun türevi f(x) ise ( F (x) = f(x) ); denir. f(x) fonksiyonu [a,b] R için sürekli ise;

4- SAYISAL İNTEGRAL. c ϵ R olmak üzere F(x) fonksiyonunun türevi f(x) ise ( F (x) = f(x) ); denir. f(x) fonksiyonu [a,b] R için sürekli ise; 4- SAYISAL İNTEGRAL c ϵ R olmk üzere F() onksiyonunun türevi () ise ( F () = () ); Z ` A d F ` c eşitliğindeki F()+c idesine, () onksiyonunun elirsiz integrli denir. () onksiyonu [,] R için sürekli ise;

Detaylı

η= 1 kn c noktasında iken A mesnedinin mesnet tepkisi (VA)

η= 1 kn c noktasında iken A mesnedinin mesnet tepkisi (VA) ölüm Đzosttik-Hipersttik-Elstik Şekil Değiştirme TESİR ÇİZGİSİ ÖRNEKLERİ Ypı sistemlerinin mruz kldığı temel yükler sit ve hreketli yüklerdir. Sit yükler için çözümler önceki konulrd ypılmıştır. Hreketli

Detaylı

İÇİNDEKİLER ORAN VE ORANTI... 267-278... 01-06 KESİR PROBLEMLERİ... 279-288... 01-05 HAVUZ VE İŞ PROBLEMLERİ... 289-298... 01-06

İÇİNDEKİLER ORAN VE ORANTI... 267-278... 01-06 KESİR PROBLEMLERİ... 279-288... 01-05 HAVUZ VE İŞ PROBLEMLERİ... 289-298... 01-06 PROBLEMLER İÇİNDEKİLER Syf No Test No ORAN VE ORANTI... 267-278... 01-06 KESİR PROBLEMLERİ... 279-288... 01-05 HAVUZ VE İŞ PROBLEMLERİ... 289-298... 01-06 SAYI PROBLEMLERİ... 299-314... 01-08 YAŞ PROBLEMLERİ...

Detaylı

THÉVENİN, NORTON, MAKSİMUM GÜÇ TEOREMİ ve DEVRE PARAMETRELERİ

THÉVENİN, NORTON, MAKSİMUM GÜÇ TEOREMİ ve DEVRE PARAMETRELERİ DENEY NO: 4 THÉENİN, NORTON, MAKSİMUM GÜÇ TEOREMİ ve DERE PARAMETRELERİ Mlzeme ve Cihz Litei:. 330 direnç det. k direnç 3 det 3.. k direnç det 4. 3.3 k direnç det 5. 5.6 k direnç det 6. 0 k direnç det

Detaylı

LYS LİMİT VE SÜREKLİLİK KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

LYS LİMİT VE SÜREKLİLİK KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI LYS LİMİT VE SÜREKLİLİK KONU ÖETLİ ÇÖÜMLÜ SORU BANKASI ANKARA İÇİNDEKİLER Limit Kvrmı ve Grfik Sorulrı... Limitle İlgili Bzı Özellikler...7 Genişletilmiş Reel Sılrd Limit... Bileşke Fonksionun Limiti...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Matris Cebiri...3. Elementer İşlemler Determinantlar Lineer Denklem Sistemleri Vektör Uzayları...

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Matris Cebiri...3. Elementer İşlemler Determinantlar Lineer Denklem Sistemleri Vektör Uzayları... İÇİNDEKİLER Ön Söz... Mtris Cebiri... Elementer İşlemler... Determinntlr...7 Lineer Denklem Sistemleri...8 Vektör Uzylrı...6 Lineer Dönüşümler...48 Özdeğerler - Özvektörler ve Köşegenleştirme...55 Genel

Detaylı

1. Değişkenler ve Eğriler: Matematiksel Hatırlatma

1. Değişkenler ve Eğriler: Matematiksel Hatırlatma DERS NOTU 01 Son Hli Değildir, tslktır: Ekleme ve Düzenlemeler Ypılck BİR SOSYAL BİLİM OLARAK İKTİSAT VE TEMEL KAVRAMLAR 1 Bugünki dersin işleniş plnı: 1. Değişkenler ve Eğriler: Mtemtiksel Htırltm...

Detaylı

DENEY 6. İki Kapılı Devreler

DENEY 6. İki Kapılı Devreler 004 hr ULUDĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FKÜLTESİ ELEKTRİKELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ÖLÜMÜ ELN04 Elektrik Devreleri Lorturı II 004 hr DENEY 6 İki Kpılı Devreler Deneyi Ypnın Değerlendirme dı Soydı : Ön Hzırlık

Detaylı

EKLEMELİ DC KOMPOUND JENERATÖR DENEY 325-05

EKLEMELİ DC KOMPOUND JENERATÖR DENEY 325-05 İNÖNÜ ÜNİVSİTSİ MÜHNDİSLİK FAKÜLTSİ LKTİKLKTONİK MÜH. BÖL. 35 LKTİK MAKİNALAI LABOATUVAI I KLMLİ DC KOMPOUND JNATÖ DNY 3505. AMAÇ: Kompound bğlnmış DC jenertörün çlışmsını incelemek.. UYGULAMALA:. Yük

Detaylı

DRC üst taban, 6 alt taban olmak üzere 12 mavi kare vardır. 4. Sekiz basamaklı herhangi bir özel sayı x = abcdefgh olsun. Deneme - 2 / Mat.

DRC üst taban, 6 alt taban olmak üzere 12 mavi kare vardır. 4. Sekiz basamaklı herhangi bir özel sayı x = abcdefgh olsun. Deneme - 2 / Mat. Deneme - / Mt MATEMATİK DENEMESİ. 6 üst tn, 6 lt tn olmk üzere mvi kre vrdır. Ypının tüm yüzeyi kreden oluştuğun göre, 6 7. 0,.., f -, 0, p. 0,. c- m.,,. ^- h.. 7. ^- h 7 - ulunur. +. c m olur. ( ) 9 c

Detaylı

İstatistik I Bazı Matematik Kavramlarının Gözden

İstatistik I Bazı Matematik Kavramlarının Gözden İsttistik I Bzı Mtemtik Kvrmlrının Gözden Geçirilmesi Hüseyin Tştn Ağustos 13, 2006 İçindekiler 1 Toplm İşlemcisi 2 2 Çrpım İşlemcisi 6 3 Türev 7 3.1 Türev Kurllrı.......................... 8 3.1.1 Sbit

Detaylı

ÜNİTE - 7 POLİNOMLAR

ÜNİTE - 7 POLİNOMLAR ÜNİTE - 7 BÖLÜM Polinomlr (Temel Kvrmlr) -. p() = 3 + n 6 ifdesi bir polinom belirttiğine göre n en z 5. p( + ) = + 4 + Test - olduğun göre, p() polinomunun ktsyılr toplmı p() polinomund terimlerin kuvvetleri

Detaylı

Ö.Y.S. 1998. MATEMATĐK SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ

Ö.Y.S. 1998. MATEMATĐK SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ Ö.Y.S. 998 MATEMATĐK SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ. Üç bsmklı bir doğl syısının ktı, iki bsmklı bir y doğl syısın eşittir. 7 Bun göre, y doğl syısı en z kç olbilir? A) B) C) 8 D) E) Çözüm y 7 7y (, en küçük bsmklı,

Detaylı

1) Asgari sayıda çevre akımları ve bilinmeyen tanımlayarak değerlerini bulunuz ve güç dengesini sağladığını gösteriniz.

1) Asgari sayıda çevre akımları ve bilinmeyen tanımlayarak değerlerini bulunuz ve güç dengesini sağladığını gösteriniz. ELEKTRİK-ELEKTRONİK DERSİ VİZE SORU ÖRNEKLERİ Şekiller üzerindeki renkli işretlemeler soruy değil çözüme ittir: Mviler ilk şmd sgri bğımsız denklem çözmek için ypıln tnımlrı, Kırmızılr sonrki şmd güç dengesi

Detaylı

çizilen doğru boyunca birim vektörü göstermektedir. q kaynak yükünün konum vektörü r ve Q deneme E( r) = 1 q

çizilen doğru boyunca birim vektörü göstermektedir. q kaynak yükünün konum vektörü r ve Q deneme E( r) = 1 q Elektrosttik(Özet) Coulomb Yssı Noktsl bir q yükünün kendisinden r kdr uzktki bir Q yüküne uyguldığı kuvvet, şğıdki Coulomb yssı ile ifde edilir: F = 1 qq ˆr (1) r2 burd boşluğun elektriksel geçirgenlik

Detaylı

FONKSĐYONLAR MATEMATĐK ĐM. Fonksiyonlar YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

FONKSĐYONLAR MATEMATĐK ĐM. Fonksiyonlar YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 YILLAR 00 00 00 005 006 007 008 009 00 0 ÖSS-YGS - - - - - - LYS - - - - - - - - FONKSĐYONLAR A ve B oşn frklı iki küme olsun A dn B ye tnımlı f fonksiyonu f : A B ile gösterilir A y tnım kümesi, B ye

Detaylı

1988 ÖYS. 1. Toplamları 242 olan gerçel iki sayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 4, kalan 22 dir. Küçük sayı kaçtır?

1988 ÖYS. 1. Toplamları 242 olan gerçel iki sayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 4, kalan 22 dir. Küçük sayı kaçtır? 988 ÖYS. Toplmlrı 4 oln gerçel iki syıdn üyüğü küçüğüne ölündüğünde ölüm 4, kln dir. Küçük syı kçtır? A) 56 B) 5 C) 48 D) 44 E) 40. 0,5 6 devirli (peryodik) ondlık syısı şğıdkilerden hngisine eşittir?

Detaylı

11. SINIF GEOMETRİ. A, B ve C noktaları O merkezli çember üzerinde. Buna göre, BE uzunluğu kaç cm dir? B) 7 3 C) 8 3 A) 5 2 E) 9 5 D) 7 5 (2008 - ÖSS)

11. SINIF GEOMETRİ. A, B ve C noktaları O merkezli çember üzerinde. Buna göre, BE uzunluğu kaç cm dir? B) 7 3 C) 8 3 A) 5 2 E) 9 5 D) 7 5 (2008 - ÖSS) ÇMR ÖSS SRULRI 1., ve noktlrı merkezli çember üzerinde m( ) = m( ) =. ir dik üçgeni için, = cm ve = 4 cm olrk veriliyor. Merkezi, yrıçpı [] oln bir çember, üçgenin kenrını ve noktlrınd kesiyor. un göre,

Detaylı

1990 ÖYS 1. 7 A) 91 B) 84 C) 72 D) 60 E) 52 A) 52 B) 54 C) 55 D) 56 E) 57

1990 ÖYS 1. 7 A) 91 B) 84 C) 72 D) 60 E) 52 A) 52 B) 54 C) 55 D) 56 E) 57 99 ÖYS. si oln si kçtır? A) 9 B) 8 C) D) 6 E) 5 6. Bir nın yşı, iki çocuğunun yşlrı toplmındn üyüktür. yıl sonr nın yşı, çocuklrının yşlrı toplmının ktı olcğın göre ugün kç yşınddır? A) 5 B) 5 C) 55 D)

Detaylı

HİPERBOL. Merkezi O noktası olan hiperbole merkezil hiperbol denir. F ve F' noktalarına hiperbolün odakları denir.

HİPERBOL. Merkezi O noktası olan hiperbole merkezil hiperbol denir. F ve F' noktalarına hiperbolün odakları denir. Merkezi Hiperoll HİPERBL Merkezi noktsı oln hiperole merkezil hiperol denir. F ve F' noktlrın hiperolün odklrı denir. dklr rsı uzklık FF' dir. odklr rsı uzklık e sl eksen uzunluğu değerine hiperolün dış

Detaylı

KIVIRMA İŞLEMİNİN ŞEKİL ve BOYUTLARI

KIVIRMA İŞLEMİNİN ŞEKİL ve BOYUTLARI 2011 Şut KIVIRMA İŞEMİNİN ŞEKİ ve BOYUTARI Hzırlyn: Adnn YIMAZ AÇINIM DEĞERERİ 50-21 DİKKAT: İyi niyet, ütün dikkt ve çm krşın ynlışlr olilir. Bu nedenle onucu orumluluk verecek ynlışlıklr için, hiçir

Detaylı

BAĞIMSIZ UYARILMIŞ DC MOTOR DENEY 325-06

BAĞIMSIZ UYARILMIŞ DC MOTOR DENEY 325-06 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİKELEKTRONİK MÜH. BÖL. 35 ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI I BAĞIMSIZ UYARILMIŞ DC MOTOR DENEY 3506. AMAÇ: Bğımsız uyrılmış DC motorun moment/hız ve verim

Detaylı

ELEKTRĐK MOTORLARI ve SÜRÜCÜLERĐ DERS 03

ELEKTRĐK MOTORLARI ve SÜRÜCÜLERĐ DERS 03 ELEĐ MOOLA ve SÜÜCÜLEĐ DES 03 Özer ŞENYU Mrt 0 ELEĐ MOOLA ve SÜÜCÜLEĐ DA MOOLANN ELEĐ DEE MODELLEĐ E AAEĐSĐLEĐ ENDÜĐ DEESĐ MODELĐ Endüviye uygulnn gerilim (), zıt emk (E), endüvi srgı direni () ile temsil

Detaylı

1 a) TEVENİN (THEVENIN) TEOREMİNİN DENEYSEL OLARAK DOĞRULANMASI. Amaç: Tevenin teoremini doğrulamak ve yük direnci üzerinden akan akımı bulmak.

1 a) TEVENİN (THEVENIN) TEOREMİNİN DENEYSEL OLARAK DOĞRULANMASI. Amaç: Tevenin teoremini doğrulamak ve yük direnci üzerinden akan akımı bulmak. 1 ) TEVENİN (THEVENIN) TEOREMİNİN DENEYSEL OLARAK DOĞRULANMASI Amç: Tevenin teoremini doğrulmk ve yük direnci üzerinden kn kımı ulmk. Gerekli Ekipmnlr: DA Güç Kynğı, Ampermetre, Voltmetre, Dirençler, Dizilim

Detaylı

( ) ( ) ( ) Üslü Sayılar (32) 2. ( ) ( 2 (2) 3. ( ) ( ) 3 4. ( 4 9 ) eşitliğini sağlayan a değeri kaçtır? (0) 0,6 0,4 : 4,9 =?

( ) ( ) ( ) Üslü Sayılar (32) 2. ( ) ( 2 (2) 3. ( ) ( ) 3 4. ( 4 9 ) eşitliğini sağlayan a değeri kaçtır? (0) 0,6 0,4 : 4,9 =? Üslü Sılr. +.4 8 (8) 4. ( ) (. ). ( ) 4 6 ( ) :( ) () + + 5..4. ( ) ( ) () 4. 5 5 ( 4 9 ) 5. 9 + + 9 = + eşitliğini sğln değeri kçtır (0) 6. ( ) ( ) ( ) 0,6 0,4 : 4,9 (-6) 4 8.. c 7. 4.. c ( c ) 8. 6 8

Detaylı

3. BOOLE CEBRĐ A Z. Şekil 3-3 DEĞĐL işleminin anahtar devrelerindeki karşılığı

3. BOOLE CEBRĐ A Z. Şekil 3-3 DEĞĐL işleminin anahtar devrelerindeki karşılığı 3. BOOLE CEBRĐ B Z 1854 yılınd mtemtikçi ve filozof George Boole, mntığın sistemtik olrk inelenmesi için şimdi Boole eri dediğimiz ir eir sistemi geliştirdi. Sonr 1938 yılınd C. E. Shnnon, nhtrlm eri denilen

Detaylı

Harita Dik Koordinat Sistemi

Harita Dik Koordinat Sistemi Hrit Dik Koordint Sistemi Noktlrın ir düzlem içinde irirlerine göre konumlrını elirlemek için, iririni dik çı ltınd kesen iki doğru kullnılır. Bun dik koordint sistemi denir. + X (sis) Açı üyütme Yönü

Detaylı

UZAYDA VEKTÖRLER / TEST-1

UZAYDA VEKTÖRLER / TEST-1 UZAYDA VEKTÖRLER / TEST-. A(,, ) ve B(,, ) noktlrı rsındki uklık kç birimdir? 6. A e e e B e e e AB vektörü ile nı doğrultud ıt öndeki birim vektör şğıdkilerden ( e e e ). A(, b, ) B(,, ) noktlrı ve U

Detaylı

DENKLEM ÇÖZME DENKLEM ÇÖZME. Birinci dereceden İki bilinmeyenli. 2x 2 + 5x + 2 = 0. 3x x 2 + 1 = 0. 5x + 3 = 0. x + 17 = 24.

DENKLEM ÇÖZME DENKLEM ÇÖZME. Birinci dereceden İki bilinmeyenli. 2x 2 + 5x + 2 = 0. 3x x 2 + 1 = 0. 5x + 3 = 0. x + 17 = 24. DENKLEM ÇÖZME + + = 0 + = 0 + = 0 + y = 0 İkinci dereceden ir ilinmeyenli denklemdir. İkinci dereceden ir ilinmeyenli denklemdir. Birinci dereceden ir ilinmeyenli denklemdir. Birinci dereceden İki ilinmeyenli

Detaylı

ASAL SAYILAR. Asal Sayılar YILLAR MATEMATĐK ĐM

ASAL SAYILAR. Asal Sayılar YILLAR MATEMATĐK ĐM YILLAR 00 003 004 00 006 007 008 009 00 0 ÖSS-YGS - - - - - - - ASAL SAYILAR ve kendisinden bşk pozitif böleni olmyn den büyük tmsyılr sl syı denir Negtif ve ondlıklı syılr sl olmz Asl syılrı veren bir

Detaylı

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER İKİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER TANIMLAR :, b, R ve 0 olmk üzere denklem denir. b = 0 denklemine, ikini dereeden bir bilinmeyenli Bu denklemde, b, gerçel syılrın

Detaylı

DENKLEM ve EŞİTSİZLİKLER ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİT

DENKLEM ve EŞİTSİZLİKLER ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİTE 2. ÜNİT DENKLEM ve EŞİTSİZLİKLER ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİTE. ÜNİT BİRİNCİ DERECEDEN DENKLEM ve EŞİTSİZLİKLER. Kznım : Gerçek syılr kümesinde birinci dereceden eşitsizliğin özelliklerini belirtir.. Kznım : Gerçek

Detaylı

İŞ ETKİ ÇİZGİSİ TEOREMİ. Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Müh. Bölümü Balıkesir, TÜRKİYE THEOREM OF WORK INFLUENCE LINE

İŞ ETKİ ÇİZGİSİ TEOREMİ. Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Müh. Bölümü Balıkesir, TÜRKİYE THEOREM OF WORK INFLUENCE LINE BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi (006).8. İŞ ETKİ ÇİZGİSİ TEOREMİ Scit OĞUZ, Perihn (Krkulk) EFE Blıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimrlık Fkültesi İnşt Müh. Bölümü Blıkesir, TÜRKİYE ÖZET Bu çlışmd İş Etki Çizgisi

Detaylı

İç direnç ve emk. Seri bağlı dirençler. BÖLÜM 28 Doğru Akım Devreleri. İç direnç ve emk. ve emk. Elektromotor kuvvet (emk) kaynakları.

İç direnç ve emk. Seri bağlı dirençler. BÖLÜM 28 Doğru Akım Devreleri. İç direnç ve emk. ve emk. Elektromotor kuvvet (emk) kaynakları. BÖLÜM 8 Doğru Akım Devreleri Elektromotor Kuvveti emk iç direnç Seri ve Paralel Bağlı Dirençler Eşdeğer direnç Kirchhoff Kuralları Düğüm kuralı İlmek kuralı Devreleri Kondansatörün yüklenmesi Kondansatörün

Detaylı

2009 Soruları. c

2009 Soruları. c Hırvt ıstn Ulusl Mtemt ık Ol ımp ıytı Tkım Seçme Sınvı Geometr ı 2009 Sorulrı c www.sbelin.wordpress.com sbelinwordpress@gmil.com Hırvtistn d ypıln 2009 yılı TST yni Tkım Seçme Sınvın it geometri sorulrı

Detaylı

DENKLEM ve EŞİTSİZLİKLER

DENKLEM ve EŞİTSİZLİKLER DENKLEM ve EŞİTSİZLİKLER Sf No..................................................... - 7 Denklem ve Eşitsizlikler Konu Özeti............................................. Konu Testleri ( 0)..........................................................

Detaylı

DRC. 4. Sekiz basamaklı herhangi bir özel sayı x = abcdefgh olsun. Deneme - 2 / Mat. c m. m m. y Cevap A. Cevap D 21, 25, = = =. 21.

DRC. 4. Sekiz basamaklı herhangi bir özel sayı x = abcdefgh olsun. Deneme - 2 / Mat. c m. m m. y Cevap A. Cevap D 21, 25, = = =. 21. Deneme - / Mt MATMATİK DNMSİ. - + -. 0,.., f -, 0, p. 0,. c- m.,,. ^- h.. 7. ^- h 7 - ulunur. +. c m olur.. + + ulunur. ( ) c m + c m. cc m m. c m.. ulunur. evp evp. Sekiz smklı herhngi ir özel syı cdefgh

Detaylı

A, A, A ) vektör bileşenleri

A, A, A ) vektör bileşenleri Elektromnetik Teori hr 006-007 Dönemi VEKTÖR VE SKLER KVRMI Mühendislik, fiik ve geometri ugulmlrınd iki türlü büüklük kullnılır: skler ve vektör. Skler, sdece büüklüğü oln niceliklerdir. elli bir ölçeği

Detaylı

BAĞIMSIZ UYARILMIŞ DC JENERATÖR DENEY

BAĞIMSIZ UYARILMIŞ DC JENERATÖR DENEY İNÖNÜ ÜNİVRSİTSİ MÜHNDİSLİK FAKÜLTSİ LKTRİKLKTRONİK MÜH. BÖL. 35 LKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI I BAĞIMSIZ UYARILMIŞ DC JNRATÖR DNY 3503. AMAÇ: Bğımsız uyrılmış DC jenertörün çlışmsını incelemek.. UYGULAMALAR:.

Detaylı

ORTĐK ÜÇGEN ve EŞ ÖZELLĐKLĐ NOKTALAR

ORTĐK ÜÇGEN ve EŞ ÖZELLĐKLĐ NOKTALAR ORTÖĞRETĐM ÖĞRENĐLERĐ RSI RŞTIRM ROJELERĐ YRIŞMSI (2008 2009) ORTĐK ÜÇGEN ve EŞ ÖZELLĐKLĐ NOKTLR rojeyi Hzırlyn Öğrencilerin dı Soydı : Sinem ÇKIR Sınıf ve Şuesi : 11- dı Soydı : Fund ERDĐ Sınıf ve Şuesi

Detaylı

ÖRNEK SET 2 - MBM 211 Malzeme Termodinamiği - I. dır. Hacim, sıcaklık ve basınca bağlı olarak [ V V( T, ) ve basıncındaki ( P O

ÖRNEK SET 2 - MBM 211 Malzeme Termodinamiği - I. dır. Hacim, sıcaklık ve basınca bağlı olarak [ V V( T, ) ve basıncındaki ( P O ÖRNEK SE - MBM Mlzeme ermodinmiği - I Bir ktının, şlngıç sıklığı ( e sınındki ( hmi dır. Him, sıklık e sın ğlı olrk [ (, ] değiştiğine göre, herhngi ir e ye getirilen ktının hminin şğıdkine eşit olduğunu

Detaylı

Cebir Notları Mustafa YAĞCI, Eşitsizlikler

Cebir Notları Mustafa YAĞCI, Eşitsizlikler www.mustfygci.com.tr, 4 Cebir Notlrı Mustf YAĞCI, ygcimustf@yhoo.com Eşitsizlikler S yılr dersinin sonund bu dersin bşını görmüştük. O zmnlr dın sdece birinci dereceden denklemleri içeren mnsınd Bsit Eşitsizlikler

Detaylı

KÜRESEL TRİGONOMETRİ. q z

KÜRESEL TRİGONOMETRİ. q z KÜRESEL TRİGONOMETRİ Düzlemden küreye geçtiğimize göre küre üzerindeki ir noktnın yerini elirten geometrik kon düzeneklerini tnımlmk gerekir. Genelde iki tür kon düzeneği kullnılır : - Dik kon düzeneği

Detaylı

RASYONEL SAYILAR. ÖRNEK: a<0<b<c koşulunu sağlayan a, b, c reel sayıları. tan ımsız. belirsiz. basit kesir

RASYONEL SAYILAR. ÖRNEK: a<0<b<c koşulunu sağlayan a, b, c reel sayıları. tan ımsız. belirsiz. basit kesir RASYONEL SAYILAR 0 ve, Z olmk üzere şeklindeki syılr rsyonel syı denir. 0 0 tn ımsız 0 0 elirsiz 0 sit kesir ileşik kesir Genişletilerek vey sdeleştirilerek elde edilen kesirlere denk kesirler denir. Sıfır

Detaylı

TYT / MATEMATİK Deneme - 6

TYT / MATEMATİK Deneme - 6 . Herbir hücrenin sol üst köşesinde kreler içine yzıln syılrın işlemin sonucunu verdiğine dikkt ederek syılrı yerleştirmeliyiz. 7 6 T N M 5 6 T X. ^ h ^ h bulur. M N. 0 6 6 6 0 5 5 5 6 6 5 5 ^5h ^5h ^h

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2015-2016 Güz Dönemi

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2015-2016 Güz Dönemi Andolu Üniversitesi Mühendislik Fkültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Plnlmsı 2015-2016 Güz Dönemi 2 Tesis (fcility) Tesis : Belli bir iş için kurulmuş ypı Tesis etmek :

Detaylı

sayısından en az kaç çıkarmalıyız ki kalan sayı 6,9,12 ve 15 ile kalansız bölünebilsin? ()

sayısından en az kaç çıkarmalıyız ki kalan sayı 6,9,12 ve 15 ile kalansız bölünebilsin? () 1. x,y,z,t rdışık çift syılrdır. Bun göre (xy)-(zt)=. İki smklı () syısının değeri, rkmlrı toplmının 7 ktıdır. Üç smklı () syısının ile ölümünden elde edilen ölüm kçtır. En z dört smklı ir doğl syının

Detaylı

11. BÖLÜM. Paralelkenar ve Eşkenar Dörtgen A. PARALELKENAR B. PARALELKENARIN ÖZEL LİKLERİ ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK

11. BÖLÜM. Paralelkenar ve Eşkenar Dörtgen A. PARALELKENAR B. PARALELKENARIN ÖZEL LİKLERİ ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK G O M T R İ www.kdemivizyon.com.tr. ÖÜM Prlelkenr ve şkenr örtgen. PRNR rşılıklı kenrlrı prlel oln dörtgenlere prlelkenr denir. [] // [] [] // [] = =. PRNRIN ÖZ İRİ. rşılıklı çılr eş ve rdışık çılr ütünlerdir.

Detaylı

Yerel Topluluklar ve Yönetimler Arasında Sınır-Ötesi Đşbirliği Avrupa Çerçeve Sözleşmesine Ek Protokol

Yerel Topluluklar ve Yönetimler Arasında Sınır-Ötesi Đşbirliği Avrupa Çerçeve Sözleşmesine Ek Protokol Yerel Topluluklr ve Yönetimler Arsınd Sınır-Ötesi Đşirliği Avrup Çerçeve Sözleşmesine Ek Protokol Strsourg 9 Xl 1995 Avrup Antlşmlrı Serisi/159 Yerel Topluluklr vey Yönetimler rsınd Sınır-ötesi Đşirliği

Detaylı

Tek ve Çift Fonksiyonlar. Özel Tanýmlý Fonksiyonlar. Bir Fonksiyonun En Geniþ Taným Kümesi. 1. Parçalý Fonksiyonlar. 2. Mutlak Deðer Fonksiyonu

Tek ve Çift Fonksiyonlar. Özel Tanýmlý Fonksiyonlar. Bir Fonksiyonun En Geniþ Taným Kümesi. 1. Parçalý Fonksiyonlar. 2. Mutlak Deðer Fonksiyonu Fonksionlr Konu Özeti. Köklü fonksionlrın en geniş tnım kümesi: f( f( n f( g( fonksionun en geniş tnım kümesi, g( koşulunu sğln noktlr kümesidir. f( f( n f( g( tüm reel sılrd tnımlıdır. fonksionu g( in

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL ELEKTRİK DEVRE LABORATUVARI TEMEL DEVRE TEOREMLERİNİN UYGULANMASI

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL ELEKTRİK DEVRE LABORATUVARI TEMEL DEVRE TEOREMLERİNİN UYGULANMASI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEMEL ELEKTRİK DEVRE LABORATUVARI TEMEL DEVRE TEOREMLERİNİN UYGULANMASI DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Şaban ULUS Şubat 2014 KAYSERİ

Detaylı

ÜÇGENDE AÇI-KENAR BAĞINTILARI

ÜÇGENDE AÇI-KENAR BAĞINTILARI ÜÇGN ÇI-NR ĞINTILRI ir üçgende üük çı krşısınd üük kenr, küçük çı krşısınd küçük kenr ulunur. 3 Şekildeki verilere göre, en uzun kenr şğıdkilerden hngisidir? 3 3 üçgeninde, kenrlr rsınd > > ğıntısı vrs,

Detaylı

5. 6 x = 3 x + 3 x x = f(x) = 2 x + 1

5. 6 x = 3 x + 3 x x = f(x) = 2 x + 1 Üstlü Sılrd İşlemler, Üstel Fonksion BÖLÜM 0 Test 0. 7 7 denkleminin çözüm kümesi şğıdkilerden hngisidir?. 6 olduğun göre, ifdesinin değeri kçtır? A) B) C) D) E) 6 9 6 A) {, } B) {, } C) {, } D) {, } E)

Detaylı

Cebirsel ifadeler ve Özdeslik Föyü

Cebirsel ifadeler ve Özdeslik Föyü 6 Ceirsel ifdeler ve Özdeslik Föyü KAZANIMLAR Bsit ceirsel ifdeleri nlr ve frklı içimlerde yzr. Ceirsel ifdelerin çrpımını ypr. Özdeslikleri modellerle çıklr. 06 8. SINIF CEBiRSEL ifadeler VE ÖZDESLiK

Detaylı

AKM 205-BÖLÜM 4-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205-BÖLÜM 4-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 5-BÖÜM -UYGUAMA SORU VE ÇÖZÜMERİ 1. Aşğıd erilen dimi, iki otl ız lnını dikkte lınız: V (, ) (.66.1) i (.7.1) j B kış lnınd ir drm noktsı r mıdır? Vrs nerededir? Kller: 1. Akış dimidir.. Akış -otldr.

Detaylı

2005 ÖSS BASIN KOPYASI SAYISAL BÖLÜM BU BÖLÜMDE CEVAPLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 90 DIR. Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü,

2005 ÖSS BASIN KOPYASI SAYISAL BÖLÜM BU BÖLÜMDE CEVAPLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 90 DIR. Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü, 005 ÖSS SIN KPYSI SYISL ÖLÜM İKKT! U ÖLÜME EVPLYĞINIZ TPLM SRU SYISI 90 IR. İlk 45 Soru Son 45 Soru Mtemtiksel İlişkilerden Yrrlnm Gücü, Fen ilimlerindeki Temel Kvrm ve İlkelerle üşünme Gücü ile ilgilidir.

Detaylı

VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT

VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT VEKTÖRLER. Kznım : Vektör kvrmını çıklr.. Kznım : İki vektörün toplmını ve vektörün ir gerçek syıyl çrpımını ceirsel ve geometrik olrk gösterir. YÖNLÜ

Detaylı

2. KİRCHHOFF YASALARI AMAÇLAR

2. KİRCHHOFF YASALARI AMAÇLAR 2. KİRCHHOFF YSLRI MÇLR 1. Kirchhoff yasalarının doğruluğunu deneysel sonuçlarla karşılaştırmak 2. Dirençler ile paralel ve seri bağlı devreler oluşturarak karmaşık devre sistemlerini kurmak. RÇLR DC güç

Detaylı

a 4 b a Cevap : A Cevap : E Cevap : C

a 4 b a Cevap : A Cevap : E Cevap : C TYT / TETİK Deneme - 8., 8 - - - - 8-8 - & - - $ c- m + 5 5 0 0 -. 5 5 $ 75. 5 75 89 5 75 5-9 ^5-9h$ ^5 + 9h 5 ^5-9h$ ^5+ 9h $ 7 evp : 5.. 00 + 0 + 00 + 0 + + 00 + 0 + ( + + ) 55 - - 0 & - 0 & olmlıdır.

Detaylı

DC ŞÖNT JENERATÖR DENEY

DC ŞÖNT JENERATÖR DENEY İNÖNÜ ÜNİVRSİTSİ MÜHNDİSLİK FKÜLTSİ LKTRİKLKTRONİK MÜH. BÖL. 35 LKTRİK MKİNLR LBORTUVR DC ŞÖNT JNRTÖR DNY 3504. MÇ: Şönt bğlnmış DC jenertörün çlışmsını incelemek.. UYGULMLR:. ln kımının şönt bğlı DC jenertörün

Detaylı

Cevap D. 6. x = 3, y = 7, z = 9 olduğundan x + y < y ve. Cevap C. 7. x ile y aralarında asal olduğundan x 2 ile y sayıları da. Cevap A.

Cevap D. 6. x = 3, y = 7, z = 9 olduğundan x + y < y ve. Cevap C. 7. x ile y aralarında asal olduğundan x 2 ile y sayıları da. Cevap A. eneme - / Mt MTEMTİK ENEMESİ. c - m. c - m -.., bulunur. y. 7, + 7 y + + 00 y + + + y + +, y lınr ı.. ^ - h. ^ + h. ^ + h ^ - h. ^ + h - & & bulunur.. ΩΩΩΩΔφφφ ΩΩφφ ΩΩΔφ 0 evp. ise ^ h ^h 7 ise ^ 7h b

Detaylı

c) Bire bir fonksiyon: eğer fonksiyonun görüntü kümesindeki her elemanının tanım kümesinde yalnız bir karşılığı varsa bu fonksiyonlara denir.

c) Bire bir fonksiyon: eğer fonksiyonun görüntü kümesindeki her elemanının tanım kümesinde yalnız bir karşılığı varsa bu fonksiyonlara denir. FONKSİYONLAR Boş kümeden frklı oln A ve B kümeleri verildiğinde, A kümesindeki her elemnı B kümesindeki ir elemn krşı getiren ğıntıy A dn B ye fonksiyon denir. y=f(x) ile gösterilir. Bir diğer ifdeyle

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUARI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUARI DENEYİ YAPTIRAN: DENEYİN ADI: DENEY NO: DENEYİ YAPANIN ADI ve SOYADI: SINIFI: OKUL NO: DENEY GRUP NO:

Detaylı

1987 ÖSS A) 0 B) 2. A) a -2 B) (-a) 3 C) a -3 D) a -1 E) (-a) 2 A) 1 B) 10 C) 10 D) 5 10 E) a+b+c=6 olduğuna göre a 2 +b 2 +c 2 toplamı kaçtır?

1987 ÖSS A) 0 B) 2. A) a -2 B) (-a) 3 C) a -3 D) a -1 E) (-a) 2 A) 1 B) 10 C) 10 D) 5 10 E) a+b+c=6 olduğuna göre a 2 +b 2 +c 2 toplamı kaçtır? 987 ÖSS. Yukrıdki çıkrm işlemine göre, K+L+M toplmı şğıdkilerden hngisine dim eşittir? A) M B) L C) K M K 5. 4 işleminin sonucu kçtır? A) 0 B) C) 5 4 5. Aşğıdki toplm işleminde her hrf sıfırın dışınd fklı

Detaylı

2.3 Ötelemeli Mekanik Sistemlerin Transfer Fonksiyonları

2.3 Ötelemeli Mekanik Sistemlerin Transfer Fonksiyonları Bölü : Frekn-doeninde Modellee yf 4. Öteleeli Meknik Sitelerin rnfer Fonkiyonlrı Meknik itelerin dvrnışlrı kütle, yy ve vikoz ürtüne ile odelleneilir. ütle ve yy, elektrik devrelerindeki kondntör ve endüktör

Detaylı

Vektörler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Yrd.Doç.Dr.Nevin MAHİR

Vektörler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Yrd.Doç.Dr.Nevin MAHİR Vektörler zr rd.doç.dr.nevin MAHİR ÜNİTE 3 Amçlr Bu üniteyi çlıştıktn sonr; Düzlemde vektör kvrmını öğrenecek, İki vektörün eşitliği, toplmı, doğrusl bğımlılığı ile bir vektörün bir gerçel syı ile çrpımı,

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM REEL SAYI DİZİLERİ

İKİNCİ BÖLÜM REEL SAYI DİZİLERİ Prof.Dr.Hüseyi ÇAKALLI İKİNCİ BÖLÜM REEL SAYI DİZİLERİ Bu ölümde dizileri, yi tım kümesi doğl syılr kümesi, değer kümesi, reel syılr kümesii ir lt kümesi ol foksiyolrı iceleyeceğiz... Ykısk Diziler. Öce

Detaylı

6 ise. = b = c = d. olsun. x 3 = 0. x = 3 için Q(3 + 2) = 6. ve sayılarının sayısına uzaklığı sayısı kadar ise c a = d. Q(5) = 6 dır.

6 ise. = b = c = d. olsun. x 3 = 0. x = 3 için Q(3 + 2) = 6. ve sayılarının sayısına uzaklığı sayısı kadar ise c a = d. Q(5) = 6 dır. TYT / MTEMTİ eneme - 9. 7 + + + = + 9 = + = + = = bulunur. 0 evp : ^ + h. ^+ h = ^+ h $ ^+ h & ^+ h = & ^+ h = $ ^+ h = ^ h $ ^+ h & ^+ h = 6 ^+ h@ = ^ + h urdn = bulunur. evp :. 0,, ^ h + 0, $ ^0, h,,

Detaylı

Doğru Akım Devreleri

Doğru Akım Devreleri Doğru Akım Devreleri ELEKTROMOTOR KUVVETİ Kapalı bir devrede sabit bir akımın oluşturulabilmesi için elektromotor kuvvet (emk) adı verilen bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır. Şekilde devreye elektromotor

Detaylı

a 2 (m) Bir direğin sağında ve solundaki menzillerin büyüğü maksimum menzildir.

a 2 (m) Bir direğin sağında ve solundaki menzillerin büyüğü maksimum menzildir. MENZĐL_(AÇIKLIK). Menzil () (metre) Birbirini izleyen iki direk rsındki mesfedir.. Mksimum Menzil ( mx ) (m) (m) Bir direğin sğınd ve solundki menzillerin büyüğü mksimum menzildir. > ise mx = > ise mx

Detaylı

LYS 1 / MATEMATİK DENEME ÇÖZÜMLERİ

LYS 1 / MATEMATİK DENEME ÇÖZÜMLERİ LYS / MATEMATİK DENEME ÇÖZÜMLERİ Deneme -. A) - - + B) - 7 - + C) 5-5 - 5 +. + m ; + me + > H + D) - 5 - + E) 7- - + Sılrın plrı eşit olduğun göre, pdsı en üük oln sı en küçüktür. Bun göre A seçeneğindeki

Detaylı

Kesir Örnek Çözüm. 1. Yandaki şekilde bir TEST - 1. 1. Taralı alanı gösteren. bütün 8 eş parçaya bölünmüş ve bu parçalardan 3 tanesi

Kesir Örnek Çözüm. 1. Yandaki şekilde bir TEST - 1. 1. Taralı alanı gösteren. bütün 8 eş parçaya bölünmüş ve bu parçalardan 3 tanesi Kesir.. Trlı lnı gösteren kesri bulunuz. kesrini ile genişlettiğimizde elde edilecek kesri bulunuz.. Yndki şekilde bir bütün 8 eş prçy bölünmüş ve bu prçlrdn tnesi trnmıştır. Trlı lnı gösteren kesir syısı

Detaylı

YÜZDE VE FAĐZ PROBLEMLERĐ

YÜZDE VE FAĐZ PROBLEMLERĐ YILLAR 00 003 00 00 006 007 008 009 010 011 ÖSS-YGS 3 1 1 1 3 YÜZDE VE FAĐZ PROBLEMLERĐ YÜZDE: Bir syının yüzde sı= dır ÖRNEK(1) % i 0 oln syıyı bullım syımız olsun 1 = 0 = 0 ÖRNEK() 800 ün % ini bullım

Detaylı

LİNEER CEBİR MATRİSLER: şeklindeki tablosuna mxn tipinde bir matris denir. [a ij ] mxn şeklinde gösterilir. m satır, n sütun sayısıdır.

LİNEER CEBİR MATRİSLER: şeklindeki tablosuna mxn tipinde bir matris denir. [a ij ] mxn şeklinde gösterilir. m satır, n sütun sayısıdır. LİNEER CEBİR MTRİSLER: i,,,...,m ve j,,,..., n için ij sılrının. m m...... n n mn şeklindeki tblosun mn tipinde bir mtris denir. [ ij ] mn şeklinde gösterilir. m stır, n sütun sısıdır. 5 mtrisi için ;

Detaylı

Üslü Sayılar MATEMATİK. 5.Hafta. Hedefler. Öğr.Gör. Esrin PALAS BOZKURT Öğr.Gör. Muhsin ÇELİK. Bu üniteyi çalıştıktan sonra;

Üslü Sayılar MATEMATİK. 5.Hafta. Hedefler. Öğr.Gör. Esrin PALAS BOZKURT Öğr.Gör. Muhsin ÇELİK. Bu üniteyi çalıştıktan sonra; MATEMATİK Üslü Syılr Öğr.Gör. Esrin PALAS BOZKURT Öğr.Gör. Muhsin ÇELİK 5.Hft Hedefler Bu üniteyi çlıştıktn sonr; Gerçel syılrd üslü işlemler ypbilecek, Üslü denklem ve üslü eşitsizlikleri çözebileceksiniz.

Detaylı

TEST 16-1 KONU DÜZLEM AYNA. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ

TEST 16-1 KONU DÜZLEM AYNA. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ OU 6 Ü Çözümler. TST 6-,7 ÇÖÜR,6 5. Bir cismin görüntüsünün nerede görüneceğini bkn kişinin bulunduğu yer belirlemez. nin görüntüsü nolu noktd olduğu için her iki gözlemci ynı yerde görür. V 3,5 6. 7 kez

Detaylı

Örnek...1 : a, b ve c birbirlerinden farklı birer rakamdır. a.b+9.b c en çok kaçtır?

Örnek...1 : a, b ve c birbirlerinden farklı birer rakamdır. a.b+9.b c en çok kaçtır? RAKAM Syılrı ifde etmek için kullndığımız 0,,2,3,4,5,6,7,8,9 sembollerine rkm denir. Örnek... :, b ve c birbirlerinden frklı birer rkmdır..b+9.b c en çok kçtır? DOĞAL SAYILAR N={0,,2,3...,n,...} kümesine

Detaylı

YILLAR ÖSS-YGS /LYS /1 0/1 ÇÖZÜM: 1) xοy A ise ο işlemi A da kapalıdır.

YILLAR ÖSS-YGS /LYS /1 0/1 ÇÖZÜM: 1) xοy A ise ο işlemi A da kapalıdır. YILLAR 00 00 00 005 006 007 008 009 00 0 ÖSS-YGS /LYS - - - 0/ 0/ ĐŞLEM ( ) ( ) (+ ) ( ) 7 6 76+ bulunur ve e bğlı bütün tnımlı fonksionlr bir işlem belirtir i göstermek için +,,*, gibi işretler kullnılır

Detaylı

(, ) ( ) [ ] [ ] ve [ ] [ ] ( ) ( ) ÜÇGENLERDE TRİGONOMETRİK ÖZELLİKLER. A. Kosinüs Teoremi: Herhangi bir ABC

(, ) ( ) [ ] [ ] ve [ ] [ ] ( ) ( ) ÜÇGENLERDE TRİGONOMETRİK ÖZELLİKLER. A. Kosinüs Teoremi: Herhangi bir ABC ÜÇGNLR TRİGONOMTRİK ÖZLLİKLR. Kosinüs Teoremi: Herhngi ir üçgeninin, kenr uzunluklrı,, ise; = +... os = +... os = +... os İspt: Şekilde görüldüğü üçgeni, köşesi ile orijin, kenrı ile ekseni ile çkışk şekilde

Detaylı

ORAN ve ORANTI-1 ORAN-ORANTI KAVRAMI. 1. = olduğuna göre, aşağıdaki ifadelerin. + c c sisteminin çözümüne. 3. olduğuna göre, nin değeri

ORAN ve ORANTI-1 ORAN-ORANTI KAVRAMI. 1. = olduğuna göre, aşağıdaki ifadelerin. + c c sisteminin çözümüne. 3. olduğuna göre, nin değeri ORAN ve ORANTI- ORAN-ORANTI KAVRAMI A) B) 9 C) 7 D) 5 E). olduğun göre, şğıdki ifdelerin hngisi d doğrudur? + d A) d + 4 + d C) 4 d E) 5 + 5 5 5 + d d + d B) n + m n + md D) d x y z. 4 5 sisteminin çözümüne

Detaylı

BOYUT ANALİZİ- (DIMENSIONAL ANALYSIS)

BOYUT ANALİZİ- (DIMENSIONAL ANALYSIS) BOYU ANAİZİ- (IMENSIONA ANAYSIS Boyut nlizi deneysel ölçümlerde ğımlı ve ğımsız deney değişkenleri rsındki krmşık ifdeleri elirlemekte kullnıln ir yöntemdir. eneylerde ölçülen tüm fiziksel üyüklükler temel

Detaylı

İntegralin Uygulamaları

İntegralin Uygulamaları Bölüm İntegrlin Uygulmlrı. Aln f ve g, [, b] rlığındki her x için f(x) g(x) eşitsizliğini sğlyn sürekli fonksiyonlr olmk üzere y = f(x), y = g(x) eğrileri, x = ve x = b düşey doğrulrı rsındki S bölgesini

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYISAL YETENEK SÖZEL YETENEK

İÇİNDEKİLER SAYISAL YETENEK SÖZEL YETENEK İÇİNDEKİLER SAYISAL YETENEK Mtemtiğe Giriş... 1 Temel Kvrmlr... 9 Doğl Syılrd Bölme İşlemi... 65 EBOB - EKOK... 93 Rsyonel Syılr... 111 Bsit Eşitsizlikler... 131 Mutlk Değer... 151 Çrpnlr Ayırm... 169

Detaylı

Yarım Toplayıcı (Half Adder): İki adet birer bitlik sayıyı toplayan bir devredir. a: Birinci Sayı a b c s. a b. s c.

Yarım Toplayıcı (Half Adder): İki adet birer bitlik sayıyı toplayan bir devredir. a: Birinci Sayı a b c s. a b. s c. Syıl Devreler (Lojik Devreleri) Tümleştirilmiş Kominezonl Devre Elemnlrı Syıl itemlerin gerçekleştirilmeinde çokç kullnıln lojik devreler, klik ğlçlrın ir ry getirilmeiyle tümleştirilmiş devre olrk üretilirler

Detaylı

a üstel fonksiyonunun temel özellikleri şunlardır:

a üstel fonksiyonunun temel özellikleri şunlardır: 1 Üstel Fonksiyon: >o, 1 ve herhngi bir reel syı olmk üzere f: fonksiyon denir. R fonksiyonun üstel R, f()= 1 2, f()= ve f()= f()= gibi tbnı sbit syı (pozitif ve 1 den frklı) ve üssü 4 değişken oln bu

Detaylı