KARTEZYEN ÇARPIM VE BAĞINTI



Benzer belgeler
T. C. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kırkağaç Meslek Yüksekokulu Öğretim Yılı Güz Yarıyılı MATEMATİK Dersi Final Sınavı Çalışma Soruları

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI

KC00-SS.08YT05. Kolay Temel Matematik. Üniversite Haz rl k 1. 8 ( 3 + 2) 6. 3! 3 ( 3 3)": ( 3) x = 3 ve y = 2 3. ( 5) + ( 7) (+2) + 4

140. 2< a< 1 ise kesrinin değeri aşağıdakilerden hangisi olamaz? (3,7) a 1,9 2,4 2,7 3,2 3,7. a a c b ve c a a b c

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR

8.Sınıf MATEMATİK. Çarpanlar ve Katlar Konu Testi. Test sayısının tek bölenlerinin sayısı aşağıdakilerden

MATEMATİK. Temel Kavramlar I. Test a ve b doğal sayılardır. 5. Ardışık 5 tek sayının toplamı 115 tir. 6. x ve y tamsayılardır.

TEMEL MATEMATİĞE GİRİŞ - Matematik Kültürü - 5

13. 2x y + z = 3 E) 1. (Cevap B) 14. Dikdörtgen biçimindeki bir tarlanın boyu 10 metre, eni 5 metre. Çözüm Yayınları

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler

Genel Yetenek - Matematik KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS. GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK

MATEMATİK 1 - FÖY İZLEME TESTLERİ. ÜNİTE 1: TEMEL KAVRAMLAR Temel Kavramlar. 4. a.b + a b 10 = x ve y farklı birer pozitif tam sayı,

YGS ÖNCESİ. 1) 1! + 3! + 5! ! Toplamının birler basamağındaki rakam kaçtır?

EBOB - EKOK EBOB VE EKOK UN BULUNMASI. 2. Yol: En Büyük Ortak Bölen (Ebob) En Küçük Ortak Kat (Ekok) 1. Yol:

Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI

MODÜLER ARİTMETİK A)1 B)3 C)8 D)11 E)13. TANIM Z tam sayılar kümesinde tanımlı

ASAL SAYILAR - TAM BÖLENLER - FAKTÖRİYEL Test -1

Bölünebilme Kuralları. Birler basamağındaki rakamı : {0, 2, 4, 6, 8} rakamlarından herhangi biri olan her sayı 2 ile tam bölünür.

1. BÖLÜM. Sayılarda Temel Kavramlar. Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK. Kontrol Noktası 1

{ x,y x y + 19 = 0, x, y R} = 3 tir. = sonlu kümesinin 32 tane alt kümesinde

TMÖZ Türkiye Matematik Öğretmenleri Zümresi

12-A. Sayılar - 1 TEST

TAMSAYILAR. 9www.unkapani.com.tr. Z = {.., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, } kümesinin her bir elemanına. a, b, c birer tamsayı olmak üzere, Burada,

1. BÖLÜM Polinomlar BÖLÜM II. Dereceden Denklemler BÖLÜM II. Dereceden Eşitsizlikler BÖLÜM Parabol

Temel Matematik Testi - 3

II. DERECEDEN DENKLEMLER Test -1

SAYILARIN ASAL ÇARPANLARINA AYRILMASI

TEMEL KAVRAMLAR. a Q a ve b b. a b c 4. a b c 40. 7a 4b 3c. a b c olmak üzere a,b ve pozitif. 2x 3y 5z 84

MATEMATİK ASAL ÇARPANLARA AYIRMA. ÖRNEK 120 sayısını asal çarpanlarına ayırınız. ÖRNEK 150 sayısının asal çarpanları toplamını bulunuz.

ÜNİTE 1: TEMEL KAVRAMLAR

Örnek...1 : Yandaki bölme işlemin de bölüm ile kalanın toplamı kaçtır?

Örnek...1 : Yandaki bölme işlemin de bölüm ile kalanın toplamı kaçtır?

ales dört bin soru tarzına en yakın EŞİT AĞIRLIK ve SAYISAL ADAYLARA ALES SORU BANKASI Kenan Osmanoğlu - Kerem Köker - Savaş Doğan

YGS - LYS SAYILAR KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

TEOG. Sayma Sayıları ve Doğal Sayılar ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK SAYI BASAMAKLARI VE SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESİ 1. DOĞAL SAYILAR.

AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (ALES)

2003 ÖSS Soruları. işleminin sonucu kaçtır? ifadesinin sadeleştirilmiş biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A) 1 B) 7 C) 9 D) 11 E) 21

1. ÜNİTE:SAYILAR VE İŞLEMLER

4 BÖLÜNEBÝLME KURALLARI ve BÖLME ÝÞLEMÝ

TEMEL KAVRAMLAR. SAYI KÜMELERİ 1. Doğal Sayılar

ÖZEL EGE LİSESİ 11. MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI

DGS SAYISAL BÖLÜM 1 DGS DENEME SINAVI Ö1. 4) a ve b birer tamsayı ve 1) a. işleminin sonucu kaçtır?

SAYILAR ( ) MATEMATİK KAF01 RAKAM VE DOĞAL SAYI KAVRAMI TEMEL KAVRAM 01. Sayıları ifade etmeye yarayan

Asal Çarpanlara Ayırma / EBOB-EKOK ORTAK DERSLER MATEMATİK. Prof. Dr. Emin KASAP

ÖZEL EGE LİSESİ 10. MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF TEST SORULARI

Temel Kavramlar 1 Doğal sayılar: N = {0, 1, 2, 3,.,n, n+1,..} kümesinin her bir elamanına doğal sayı denir ve N ile gösterilir.

YGS MATEMAT K DENEME SINAVI

Asal Çarpan, OBEB - OKEK

5. a ve b birer pozitif tam sayıdır. A) 1 B) 2 C) 3 D) 14 E) a ve b birer doğal sayıdır. 7. a ve b birer pozitif tam sayıdır.

TEMEL YETERLİLİK TESTİ MATEMATİK SORU BANKASI ANKARA

MATEMATÝK GEOMETRÝ DENEMELERÝ

Buna göre, eşitliği yazılabilir. sayılara rasyonel sayılar denir ve Q ile gösterilir. , -, 2 2 = 1. sayıdır. 2, 3, 5 birer irrasyonel sayıdır.

2001 ÖSS. A) a-1 B) a 2 +1 C) a 2 +a D) a 2-2a+1 E) a <x<y olduğuna göre, aşağıdakilerden hangileri yanlıştır? y x

Temel Matematik Testi - 8

SINIF TEST. Üslü Sayılar A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 A) - 5 B) - 4 C) 5 D) 7. sayısı aşağıdakilerden hangisine eşittir?

Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI

6. Ali her gün cebinde kalan parasının (2009) a, b ve c farklı pozitif tamsayılar, 9. x, y, z pozitif gerçek sayılar,

ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D)

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 11 Mayıs Matematik Soruları ve Çözümleri E) 2.

2017 YGS MATEMATİK. 4. a sayısı iki farklı asal sayının çarpımıdır. OBEB (a,15) + OBEB(a,22)=2

Tek Doğal Sayılar; Çift Doğal Sayılar

4BÖLÜM. ASAL SAYILAR, BÖLÜNEBİLME ve ÇARPANLARA AYIRMA

6. Rakamları farklı, iki basamaklı farklı beş doğal sayının. 7. A = veriliyor.

XII. Ulusal Matematik Olimpiyatı Birinci Aşama Sınavı

ÖZEL EGE LİSESİ 11. MATEMATİK YARIŞMASI 9. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI 3. (abc) üç basamaklı, (bc) iki basamaklı doğal sayılardır.

Temel Matematik Testi - 1

p sayısının pozitif bölenlerinin sayısı 14 olacak şekilde kaç p asal sayısı bulunur?

Diğer sayfaya geçiniz YGS / MAT TEMEL MATEMATİK TESTİ. olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır?

Temel Matematik Testi - 4

ÖZEL EGE LİSESİ 12. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI A) B) X C) 2X D) 3X

A) 18 B) 19 C) 20 D) 21 A) 1226 B) 1225 C) 1224 D) 1223

SAYISAL BÖLÜM. 5. a, b, c pozitif tamsayılar, c asal sayı ve. olduğuna göre, aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğrudur? 6 E) 1

ALES / İLKBAHAR 2008 DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-1 TESTİ

2013 YGS MATEMATİK. a a olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? A) 1 2 C) 1 4 E) 4 9 B) 3 2 D) 1 9 A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7

MATEMATİK DERS PLÂNI. : Doğal Sayılar (Asal Sayılar Bölünebilme O.B.E.B ve O.K.E.K)

5. Üç basamaklı ABC doğal sayısı 2 ile, 5 ile ve 9 ile tam. 6. Dört basamaklı AB24 sayısının 36 ile bölümünden kalan iki

BÖLME ve BÖLÜNEBİLME

Temel Matematik Testi - 5

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 10 Mayıs Matematik Soruları ve Çözümleri

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 19. MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF TEST SORULARI

a.c = 48 3a + 2b c = 37 ise, a nın alacağı en küçük değer kaçtır?

MERKEZİ ORTAK SINAV KAZANDIRAN MATEMATİK FÖYÜ

Bölünebilme Kuralları Video Anlatım Testi

Çarpanlar ve Katlar Föyü KAZANIMLAR

8. 2 x+1 =20 x. 9. x 3 +6x 2-4x-24=0 10.

ALES EŞİT AĞIRLIK VE SAYISAL ADAYLAR İÇİN ALES SORU BANKASI. Kenan Osmanoğlu - Kerem Köker - Savaş Doğan. Eğitimde

Atatürk Anadolu. Temel Kavramlar Üzerine Kısa Çalışmalar

1995 ÖSS. 6. Toplamları 621 olan iki pozitif tamsayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 16, kalan ise 9 dur. Buna göre, büyük sayı kaçtır?

2011 YGS MATEMATİK Soruları

Çözüm : Genel formül : Yol = Hız. Zaman. Açıklama : Çözüm : x = v. t. Buna göre verilenler, x = 200, t = 5 ise V =? V = 200 / 5. Çözüm : x = V.

2(1+ 5 ) b = LYS MATEMATİK DENEMESİ. işleminin sonucu kaçtır? A)2 5 B)3 5 C)2+ 5 D)3+ 5 E) işleminin sonucu kaçtır?

ÇARPANLAR VE KATLAR. 1) 72 sayısının pozitif bölenlerin tamamı hangi seçenekte doğru verilmiştir?

KE00-SS.08YT05 DOĞAL SAYILAR ve TAM SAYILAR I

1) BU TESTTE TEMEL MATEMATİK VE GEOMETRİ OLMAK ÜZERE, TOPLAM 40 ADET SORU VARDIR. 2) BU TESTİN CEVAPLANMASI İÇİN TAVSİYE EDİLEN SÜRE 40 DAKİKADIR.

TEMEL MATEMATİK. 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.

Yarışma Sınavı A ) -5 B ) -3 C ) -1 D ) -8 E ) Ölçüsü olan bir açının esas ölçüsü kaç derecedir?

TEMEL MATEMATİK TESTİ

MATEMATİK Fasikül 1 KONU ANLATIMLI FASİKÜL SET ÖLÇEN SIRA SENDE UYGULAMALARI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK SORULAR

TEMEL KAVRAMLAR TEST x, y, z sıfırdan farklı gerçel sayılar ve x y = a ve b gerçel sayılar olmak üzere, a + 3b = 18. y + z = 0.

Transkript:

KRTEZYEN ÇRPIM VE BĞINTI 3. Bölüm TEST -2 1. β={(x,y):2x+y=8,x,y N} şeklinde tanımlı β bağıntısı kaç elemanlıdır? ) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8 6. R'de bağıntısı yansıyan ise a.b kaçtır? ) 18 B) 9 C) 2 D) 18 E) 20 2. ={1,2,3} kümesinde tanımlı β={(1,1),(2,2),(1,3),(3,2)} bağıntısına aşağıdakilerden hangisi ilave edilirse geçişken olur? ) (2,1) B) (3,1) C) (1,2) D) (3,3) E) (2,1) ve (3,1) 7. Gerçel sayılar kümesinde β={(x,y) x+ky=4} bağıntısı tanımlanıyor. β β -1 ={( 2,3)} ise k kaçtır? ) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 3. 4 elemanlı bir kümede tanımlı β bağıntısının yansıyan fakat simetrik ve ters simetrik olmaması için β en az kaç elemanlı olmalıdır? ) 8 B) 7 C) 6 D) 5 E) 4 8. Doğal sayılar kümesinde β={(x,y) 2x 3y=1} bağıntısı tanımlanıyor. β β -1 kümesinin elemanları aşağıdakilerden hangisidir? ) {(1,1)} B) {(1, 1)} C) {( 1,1)} D) {( 1,2)} E) {( 1, 1)} 4. β={(x,y)i(a 2)x+3y=5,x R, y R} bağıntısı veriliyor. β simetrik bir bağıntı olduğuna göre, a kaçtır? ) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1 9. Tam sayılarda tanımlı β 1 ={(x,y) 3y ax=12} β 2 ={(x,y) 2by ax=3} bağıntıları için β 1 β 2 ={(5, 1)} ise a+b kaçtır? ) 6 B) 3 C) 3 D) 6 E) 9 5. Reel sayılar kümesinde tanımlı β bağıntısı β={(x,y)i (3a+1)x 3y=4} biçiminde veriliyor. (1,1) β -1 olduğuna göre, a kaçtır? ) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 10. Gerçel sayılar da bir β bağıntısı β={(x,y) 4x ay=8} şeklinde tanımlanıyor. ( 2,1) β - 1 olduğuna göre, a kaçtır? ) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6 11

DOĞL SYI VE TM SYI 6. Bölüm TEST -1 1. 1 den 70 e kadar olan tek sayıların toplamı, 1 den 71 e kadar olan çift sayıların toplamı B ise, B farkı kaçtır? ) 50 B) 45 C) 40 D) 35 E) 30 6. a,b,c ardışık üç çift tam sayı olmak üzere, a<b<c dir. ifadesinin eşiti kaçtır? ) 2 B) 1 C) 0 D) 1 E) 2 2. ( 24)+( 20)+( 16)+ +32 toplamının sonucu kaçtır? ) 52 B) 54 C) 56 D) 58 E) 60 7. 2n 1 ile n+4 sayıları ardışık iki tam sayı olduğunagöre, n tam sayısının alabileceği değerler toplamı kaçtır? ) 10 B) 7 C) 5 D) 4 E) 2 3. 18 ile 152 arasında 5 ile tam bölünebilen doğal sayıların toplamı kaçtır? ) 914 B) 915 C) 916 D) 917 E) 918 8. rdışık üç tek tam sayının toplamı dır. Bu sayılardan büyük olanının cinsinden değeri aşağıdakilerden hangisidir? 4. n' den n+16 ya kadar ardışık doğal sayıların toplamı 187 ise n kaçtır? ) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7 9. ab iki basamaklı bir sayıdır. olduğuna göre, a+b toplamı kaçtır? ) 4 B) 6 C) 8 D) 9 E) 10 5. x bir tek sayıdır. (2x 3) den sonra gelen ardışık iki sayının toplamı 49 ise x kaçtır? ) 9 B) 10 C) 11 D) 12 E) 13 10. x ve y doğal sayılar olmak üzere, aşağıdakilerden hangileri daima bir doğal sayıdır? I. x y II. 3x+y III. x.y IV. x:y V. 2x y ) I ve II B) II, III, IV C) II ve III D) I,II,III,IV E) II,III,IV 21

OBEB-OKEK 13. Bölüm TEST -1 1. 48 ile 120 sayılarının OBEB'i a, OKEK'i b olduğuna göre, a+b toplamı kaçtır? ) 264 B) 244 C) 224 D) 180 E) 120 6. Çarpımları 720 olan iki sayının OBEB i 8 olduğuna göre, OKEK kaçtır? ) 30 B) 60 C) 90 D) 120 E) 240 2. 2 7.5.3 3 sayısı ile 2 3.5 2.3 sayısının OKEK i aşağıdakilerden hangisidir? ) 2 11.5 3.3 4 B) 2 4.5.3 2 C) 2 7.5.3 3 D) 2 7.5 2.3 3 E) 2 6.5 3.3 5 7. rdışık iki doğal sayının OBEB ile OKEK'lerinin toplamı 183 olduğuna göre, bu doğal sayıların toplamı kaçtır? ) 27 B) 26 C) 25 D) 24 E) 23 3. a ile b sayılarının OBEB i 8 ve a+b=72 olduğuna göre, a.b çarpımı en çok kaç olabilir? ) 1290 B) 1285 C) 1280 D) 1080 E) 960 8. En küçük ortak katı 60 ve en büyük ortak böleni 4 olan iki sayının geometrik ortalaması kaçtır? ) 2ò15 B) 4ò15 C) 6ò15 D) 12ñ6 E) 15ñ6 4. x ile y sayılarının OBEB i 18 dir. olduğuna göre, x+y toplamı kaçtır? ) 96 B) 108 C) 124 D) 128 E) 144 9. x,y,z birbirinden farklı iki basamaklı üç doğal sayıdır. OBEB (x,y,z)=12 olduğuna göre, x+y+z toplamı en çok kaçtır? ) 72 B) 96 C) 180 D) 226 E) 252 5. Birbirinden farklı iki doğal sayının ortak bölenlerinin en büyüğü 15 olduğuna göre, bu iki sayının toplamı aşağıdakilerden hangisi olabilir? ) 20 B) 40 C) 110 D) 120 E) 130 10. OBEB (x,y)=12 OKEK (x,y)=180 olduğuna göre, x+y toplamının en büyük değeri ile en küçük değerinin toplamı kaçtır? ) 276 B) 288 C) 300 D) 320 E) 360 49

9. SINIF MTEMTİK YPRK TEST 11. OBEB (24,36,x)=12 OKEK (24,36,x)=360 olduğuna göre, x en az kaçtır? 16. 1781 sayısına en az kaç eklenirse oluşan sayı 4,5,9 sayılarına tam bölünür? ) 19 B) 21 C) 23 D) 25 E) 27 ) 12 B) 48 C) 60 D) 72 E) 90 12. x ve y aralarında asal sayılardır. OKEK (x,y)=240 olduğuna göre, x+y toplamı kaçtır? 17. 10,15,18 ile bölündüğünde sırasıyla 8,13,16 kalanlarını veren üç basamaklı en büyük pozitif tam sayının rakamları toplamı kaçtır? ) 18 B) 20 C) 22 D) 23 E) 25 ) 21 B) 26 C) 30 D) 31 E) 34 13. x ve y pozitif tam sayılar OKEK (x,y)=120 olduğuna göre, OBEB (x,y) kaçtır? ) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 8 18. a pozitif bir tam sayı olmak üzere toplamının en küçük tam sayı değeri kaçtır? ) 10 B) 11 C) 12 D) 13 e) 14 14. x,y,z pozitif tam sayılar =4x+3=5y+3=7z+3 ve 500 olduğuna göre, nın en küçük değeri kaçtır? ) 572 B) 563 C) 558 D) 553 E) 543 19. 128, 371 ve 733 sayıları bir x pozitif tam sayısına bölündüğünde kalanlar sırası ile 8,11 ve 13 olmaktadır. Buna göre, x in en büyük değeri kaçtır? ) 30 B) 60 C) 90 D) 100 E) 120 15. 253 ve 184 sayıları a doğal sayısı ile bölündüğünde sırası ile 3 ve 4 kalanlarını vermektedir. Elde edilen bölümler aralarında asal ise bu bölümlerin toplamı kaçtır? ) 43 B) 44 C) 45 D) 46 E) 47 20. Bir çocuk bilyelerini altışar altışar ve sekizer sekizer ayırdığında daima iki bilyesi eksik kalıyor. şağıdakilerden hangisi bu çocuğun bilye sayısı olamaz? ) 70 B) 96 C) 118 D) 142 E) 166 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 50 D C E D C B E B C D D B E C E B

ÜSLÜ İFDELER 19. Bölüm TEST -1 1. 5 x+1 5 x 5 x-1 =475 verilenlere göre, x kaçtır? ) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7 6. ( a 2 ) 3 ( a) -2.( a) -3 işleminin eşiti nedir? ) a B) a C) a 2 D) a 2 E) a -2 2. ifadesinin sonucu kaçtır? ) 20 B) 15 C) 10 D) 5 E) 4 7. işleminin sonucu kaçtır? ) 2 11 B) 4 5 C) 2 5 D) 2 5 E) 4 5 3. işleminin sonucu kaçtır? 8. olduğuna göre, a b farkı kaçtır? ) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4 4. x -1.( x) 2.x -3.( x) 4...x -77.( x) 78 işleminin sonucunu nedir? ) x B) 1 C) x -38 D) x 39 E) x 9. olduğuna göre, x değeri kaçtır? ) 2 B) 4 C) 6 D) 8 E) 10 10. 5. işleminin sonucu kaçtır? ) 2 40 B) 2 22 C) 2 12 D) 2 22 E) 4 12 olduğuna göre, 45 12 sayısının x ve y cinsinden eşiti nedir? ) a 6 b 7 B) a 8 b 5 C) a 5 b 8 D) a 4 b 9 E) a 6 b 4 73

HVUZ VE YÜZDE PROBLEMLERİ 23. Bölüm TEST -2 1. %40 ı 68 olan sayının %70'i kaçtır? ) 100 B) 119 C) 125 D) 130 E) 140 6. Bir öğrenci testeki soruların %35'ini cevaplamıştır. 24 soru daha cevaplarsa sorularının %50'sini cevaplayacağına göre, testteki soru sayısı kaçtır? ) 160 B) 120 C) 100 D) 90 E) 80 2. Hangi sayının %30 unun 20 fazlası %80 inin 80 eksiğine eşittir? ) 100 B) 120 C) 150 D) 180 E) 200 7. Bir sınıftaki kızlar sınıfın %70'idir. Erkekler kızlardan 16 eksik olduğuna göre, sınfın mevcudu kaçtır? ) 30 B) 32 C) 35 D) 40 E) 50 3. 160 sayısının %75'inin 40 eksiği hangi sayının %80'idir? ) 80 B) 100 C) 120 D) 140 E) 160 8. Bir karenin kenarı %20 artarsa alanı yüzde kaç artar? ) 30 B) 32 C) 36 D) 40 E) 44 4. li'nin parası Batu'nun parasının sidir. Batu parasının % kaçını li'ye verirse paraları eşit olur? ) 70 B) 60 C) 50 D) 40 E) 30 9. Bir dairenin yarıçapı %40 azaltıldığında alanı % kaç azalır? ) 60 B) 62 C) 64 D) 70 E) 72 5. a tane malın %b'si bozuk çıkmıştır. Sağlam malların tüm mallara oranı aşağıdakilerden hangisidir? 10. Bir dikdörtgenin kısa kenarı %20 artırılır, uzun kenarı %15 azaltılırsa dikdörtgenin alanındaki değişim için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? ) %2 artar B) %2 azalır C) %4 artar D) %4 azalır E) Değişmez 91

9. SINIF MTEMTİK YPRK TEST 11. İki araçtan biri kentinden 80 km/saat, diğeri B kentinden 60 km/saat lik hızlarla aynı anda ve aynı yöne doğru yola çıkıyorlar. 'dan hareket eden araç 5 saat sonra diğer aracı 25 km geçtiğine göre, iki kent arası kaç km dir? ) 90 B) 85 C) 80 D) 75 E) 70 16. ralarında 420 km bulunan ve birbirine doğru hareket eden araçların hızları saatte 70 km ve 90 km dir. 8 saat sonra aralarındaki uzaklık kaç km dir? ) 800 B) 840 C) 860 D) 900 E) 930 12. 75 km/saat 55 km/saat 160 km ralarında 160 km bulunan iki araç aynı anda aynı yönde hareket ediyor. raçlardan 'dakinin hızı 75 km/saat, B dekinin hızı 55 km/saat olduğuna göre, 'daki araç B'deki araca kaç saat sonra yetişir? ) 6,5 B) 7 C) 7,5 D) 8 E) 8,5 B 17. ralarında 280 km olan iki şehirden saatteki hızları 60 km ve 52 km olan iki araç aynı anda birbirine doğru hareket ediyor. raçlar kaç saat sonra karşılaşır? ) 2,5 B) 3 C) 3,5 D) 4 E) 4,5 13. 180 km B C 85 km/saat 70 km/saat ralarında 180 km uzaklık bulunan ve B kentlerinden şekilde görüldüğü gibi sırasıyla hızları 85 km/saat ve 70 km/saat olan iki araç yola çıkıyor. C noktasında kentinden hareket eden B kentinden hareket edene yetiştiğine göre, B ve C noktaları arası kaç km'dir? ) 700 B) 730 C) 750 D) 800 E) 840 18. 450 km 80 km/saat 100 km/saat Şekildeki iki hareketli aynı anda birbirlerine doğru hareket ediyor. B'den kaç km uzakta karşılaşırlar? ) 200 B) 250 C) 300 D) 350 E) 360 B 14. B 100 km/saat 80 km/saat ve B nin hızları sırasıyla 100 km/saat ve 80 km/sa'tir. B'den hareket eden 360 km yol aldıktan sonra 'dan hareket edene yetiştiğine göre, ile B arasındaki uzaklık kaç km'dir? ) 70 B) 80 C) 90 D) 100 E) 110 19. Hızı 75 km/saat olan bir otobüs 'dan, hızı 60km/s olan bir otomobil B den birbirlerine doğru aynı anda hareket ediyor ve C de karşılaşıyorlar. Otomobil C den ya 5 saatte vardığına göre, ile B arası kaç km'dir? ) 520 B) 530 C) 540 D) 550 E) 560 15. ralarında 350 km bulunan ve birbirine doğru hareket eden araçlardan birinin hızı saatte 60 km diğerinin hızı 70 km'dir. 2 saat sonra aralarındaki uzaklık kaç km'dir? ) 85 B) 90 C) 100 D) 110 E) 115 20. Dairesel bir pistte aynı noktadan aynı anda ve zıt yönde hızları saatte 40 km ve 30 km olan iki hareketli 2 saat sonra karşılaşmaktadır. Bu iki hareketli aynı noktadan aynı anda ve aynı yönde hareket etseydi hızı fazla olan kaç saatte diğerine ilk kez yetişir? ) 11 B) 12 C) 13 D) 14 E) 15 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 100 B E B C D D E D E E C B C B C D