Silo Yemlerinde Organik Asit Belirlemede İki Farklı Metodun Karşılaştırması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Silo Yemlerinde Organik Asit Belirlemede İki Farklı Metodun Karşılaştırması"

Transkript

1 Hayvasal Üretim 44(2): 3746 (2003) Silo Yemleride Orgaik Asit Belirlemede İki Farklı Metodu Karşılaştırması Fisu Koç, Levet Coşkutua Trakya Üiversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zooteki Bölümü, Tekirdağ Özet: Araştırmada, silo yemleride orgaik asit (laktik, asetik, bütirik) tesitie yöelik Leer metodu ile sektrofotometrik metodu karşılaştırılmasıa çalışılmıştır. Araştırma materyalii adet farklı muamele uygulamış mısır silajı oluşturmuştur. Araştırma soucuda, sektrofotometrik ve Leer metoduyla yaıla aaliz souçlarıda, Latik asit, Asetik asit, ve Bütirik asit değerleri sırasıyla 2.29, 1.15, 0.26; 1.27, 1.01 ve 0.38 olarak bulumuştur. Aahtar sözcükler: Silaj, Leer metodu, sektrofotometrik metot, TUYA, The Comariso of the Two Differet Methods o The Determiatio of Orgaic Acids i Silage Fodders Abstract: I the reset exerimet, the comariso of the aalytical results of the Leer method ad sectrohotometric methods were studied to determie the orgaic acid (lactic, asitic ad butiryc) cotets i differet silage fodders. This study cosisted of fifty treatmets ad each treatmets icludes differet combiatios of cor ad other fodders. The results of this study idicated that the alytical results of the sectrohotometric ad leer methods were foud to be resectively as 2.29, 1.15, 0.26; 1.27, 1.01 ad Key words: Silage, Leer method, sectrohotomatric method, TVFA. Giriş Yeşil yemleri oksijesiz koşullarda fermatasyoa tabii tutulması olarak taımlaabilecek silaj yaımıda amaç, homofermatatif itelikteki laktik asit fermatasyouu yem kitlesie hakim kılmaktır. Acak iklim, bitki çeşidi ve kimyasal bileşimi silolama tekiği gibi birçok faktör kotrol edilmediği taktirde fermatasyo süreci arzu edilmeye bir şekilde gerçekleşir. Silolama süresice gerçekleşe fermatasyo sürecii bir soucu olarak silajlarda kuru madde, H, orgaik asit bileşimi, amoyağa bağlı itroje gibi özellikler bakımıda gözleecek değerleri, silaja ilişki kuru madde tüketimi ve besleme değerliliği üzeride öemli etkilere sahi olduğu bilimektedir (Kılıç, 1986; Phis, 1986; Mc Doald ve ark., 1988). Pek çok araştırıcı silaj kalitesii satamasıda silo yemii fiziksel iteliklerii yaı sıra silo asitlerii satamasıı da e doğru soucu verdiğii bildirmiştir (Alçiçek ve ark., 1996). İyi kaliteli bir silo yemide laktik, asetik, bütirik asit oraları ile silaj kalitesi arasıda öemli düzeyde bir ilişki mevcuttur. Nitekim kaliteli bir silo yemide süt asidi oraı % 2 i üzeridedir. Bua karşı asetik asit oraı içi % arasıda e ideal düzeydir. İyi kalitede bir silo yemide bütirik asit hiç istemez ve geellikle % arasıda ortalama bir değer söz kousudur (Kılıç, 1986). Silo içeriside cereya ede fermatasyo sürecii istemeye bir yöde seyretmesi durumuda gerek süt asidi gerekse asetik ve bütirik asit değerleride 37

2 38 Koç ve Coşkutua öemli değişmeler gözlemektedir. Bu edele silo asitlerii satamasıda çeşitli yötemler geliştirilmiştir. Bularda e eskisi destilasyo yötemi olu ezim ve gaz kromotografisi ile yürütüle diğer yötemlerde mevcuttur. Bu çalışmada silo asitlerii satamasıda kullaıla destilasyo yötemi ve sektrofotometrik metot karşılaştırılmıştır. Materyal ve Yötem Materyal Araştırmaı materyalii Tekirdağ merkez köyleride tolaa ve farklı muamele uygulaa adet mısır silajı oluşturmaktadır. Bu öreği, birici ürü mısır (3), % / mısır + yaş bira osası (4), % 75/25 mısır + yaş bira osası (3), ikici ürü mısır (13), % 75/25 mısır + soya fasulyesi (15), % 25/75 mısır + yaş bira osası (12) oluşturmuştur.yem örekleri usulüe uygu olarak tolamış ve mümkü olduğuca soğuk hatla taşımasıa öze gösterilmiştir. Yötem Araştırma materyalii oluştura silajlar temi oktalarıda laboratuvar koşullarıa ulaştırılmalarıı takibe umaraladırılı aaliz güüe kadar deri dodurucuda saklamıştır. Tolam uçucu yağ asidi (TUYA), laktik ve asetik asit içi kimyasal aalizleri satamasıda Leer ve sektrofotometrik metot kullaılmıştır. Bütirik asit miktarı ise iki farklı metotta elde edile souçlarda yararlaarak, formüller aracılığı ile hesalamıştır. Söz kousu aalizlere ilişki metotlar ile hesalamada taki edile yötemlere ait bilgiler aşağıda suulmaktadır. Titrimetrik Yötemler Tolam Uçucu Yağ Asidi Tayii Kimyasal Maddeler (N) KOH veya NaOH 10 (N) H 2 SO 4 % 98 lik H 2 SO 4 MgSO 4 7.H 2 O doymuş çözeltisi Aalizi Yürütülmesi Feolfitaley idikatörü 10 ml silaj ekstraktı test tüüe alıır, 3000 rm'de 10 dakika satrüfüjlei soğutulur. Üzerie 23 damla % 98 lik H 2 SO 4 kour. Satrüfuj edile umuede 2 ml alıır ve üzerie 2 ml MgSO 4 7.H 2 O çözeltisi ilave edilir. Bu süzük Markham destilasyo düzeeğie yerleştirilir. Buhar destilasyoda, destilat soğutularak 1 ml erlee tolaır. 23 damla feoftaley idikatörü yardımı ile N/ veya N/100'lük NaOH ile titrasyou embe rek olaa dek sürdürülür (Patlak ve ark.,1996). Leer Aalizi ile Orgaik Asit Tayii Kimyasal Maddeler Kalsiyum oksit (CaO, ulver) Bakır sülfat (CuSO 4.5H 2 O,.a)

3 Silo Yemleride Orgaik Asit Belirlemede İki Farklı Metodu Karşılaştırması 39 Sülfirik asit (H 2 SO 4, d=1.84) Kromik asit (CrO 3 ) Feolfitaley Aalizi Yürütülmesi Silaj Süzüğüü Hazırlaması Sodyum hidroksit (NaOH)) Silaj süzüğüü (ekstrakt) hazırlaması içi, 100 g iyice arçalamış silo yemi öreği 1 litrelik balo jojeye kour ve çizgisie kadar saf su ile doldurulu iyice çalkaladıkta sora e az 12 saat oda sıcaklığıda dilemeye bırakılır. 12 saatlik diledirme süreside sora tekrar iyice çalkalaarak bir filtre kağıdıda süzülür. Bu işlem, aalizi bu safhasıda itibare, e az 2 aralel halide yürütülür. Silo Yemide Şekeri Giderilmesi Silo yemide şekeri giderilmesi amacıyla, her iki aralelde 200 ml süzük alıarak 2 ml lik ölçü baloa kour. Üzerie 20 ml kireç sütü ve 10 ml bakır sülfat çözeltisi ilave edilir. Oda sıcaklığıda l saat diledirmede sora balo joje işaretli çizgiye kadar saf su ile doldurulu çalkalaır ve filtre kağıdıda süzülür. Asetik Asit ve Bütirik Asidii Damıtılması Silo yemide bulua asetik ve bütirik asiti sataması amacıyla, 0 ml lik yuvarlak balolara daha öcede hazırlaa süzüklerde 200 ml alıarak üzerie 5 ml % 48 lik sülfürik asit çözeltisi ilave edilir. Balo jojeye 23 tae cam bilye ilave edilir, çok kısa bir süre çalkalaır ve destilasyo aletie bağlaır. Soğutucusuu alt kısmıa 100 ml'lik balo joje koarak kayamaı başladığı ada itibare tam 20 dakika souda 100 ml destilat elde edilir (D 1 ). Buu taki ede 10 dakika içeriside ml lik balo jojeye tekrar ml destilat elde edilir (D 2 ). Laktik Asidi Sataması Süt asidii sataması amacıyla destilasyo balolarıda kala yaklaşık 55 ml destilat ayı orada (55 ml) kromik asit çözeltisi ile karıştırılır ve zama geçirmede süt asidii oksidasyou amacıyla geriye akıta bir soğutucu takılarak 5 dakika süreyle kayatılır. 5 dakikalık kayama süresi souda soğutucu üzeride 100 ml saf su kour ve geriye akıta soğutucu çıkarılarak bir öceki destilasyo sistemide kayama başladıkta soraki 10 dakika içeriside ml daha destilat (D 3 ) elde edilir. Titrasyo Titrasyo yaılması içi her üç destilat da (Dı, D 2, D 3 ) birer beherglas içerisie dökülerek üzerie 10 damla, feolfitaley çözeltisi damlatılır ve 0.05 N NaOH ile kısa zamada kaybola hafif kırmızı bir rek elde edilee kadar titrasyoa devam edilir. Titrasyo sorası şekeri giderilmesi sırasıdaki suladırmada dolayı titrasyodaki sarfiyat 1.25 ile çarılarak Dı, D 2 ve D 3 olarak kaydedilir.

4 40 Koç ve Coşkutua Hesalama ve Souçları Gösterilmesi Asetik asit, Dı'de = % 37.95; D 2 'de = % Bütirik asit, Dı'de = % 78.69; D 2 'de = % Laktik asit, D 3 'de = Asetik asit, bütirik asit ve laktik asit miktarları aşağıdaki formüllere göre hesalaır. Asetik asit (A), %= D D 1 Bütirik asit (B) %= D D 2 Laktik Asit (L) %= D 3 ( A B) D 1 = Birici damıtığı titrasyo değerii 1.25 ile çarımıda elde edile değer D 2 = İkici damıtığı titrasyo değerii 1.25 ile çarımıda elde edile değer D 3 = Üçücü damıtığı titrasyo değerii 1.25 ile çarımıda elde edile değer A= Birici formülde bulua asetik asidi % değeri B=Bütirik asidii ikici formülde bulua % değeri (Akyıldız, 1984). Sektrofotometrik Yötem ile Orgaik Asit Tayii Laktik Asit Tayii Kimyasal Maddeler H 2 SO 4 %96 d = 1.84 g/cm 3 % 20'lik CuSO 4 w/v %0.4'lük CuSO 4 w/v Kuru Ca(OH) 2 Aalizi Yürütülmesi β aftol 1.5g+100ml %0.5 NaOH (arafeilfeol) Li. Laktat l Satrifüj tüüe l ml silaj ekstrakt, l ml % 20 CuSO 4 ve 7 ml distile su alıır, diledirilir. Üzerie l g Ca(OH) 2 ekleir ve vorteks mikserde karıştırılır dakika oda sıcaklığıda bekletilir rm'de 10 dakika süre ile satrüfüj edilir. 4 15x0.8 cm cam tüe üst fazda l ml kour, üzerie 0.5 ml % 0.4 CuSO 4 solüsyou ekleir. 5 Karışım üzerie 6 ml H 2 SO 4 kour ve vorteks mikserde iyice karıştırılır. 6 Tüler 2025 C'ye soğutulur. Üzerie 0.1 ml ara feil feol kour ve vorteks'te karıştırılır. Süsasiyo formu oluşur ve 30 dakikada 30 C'de ikübasyoa bırakılır.

5 Silo Yemleride Orgaik Asit Belirlemede İki Farklı Metodu Karşılaştırması C de 90 dakika su bayosuda bekletilerek içideki laktik asiti çözümesi sağlaır. Oda sıcaklığıda soğutulur ve sektrofotometrede 560 m'de okuur, kör çalışılır. Stadart Kurvei Hazırlaışı: gr lityum laktat tartılı, ml'lik balo jojeye kour ve üzerie 40 ml saf su ve 24 damla % 96 lık H 2 SO 4 ekleerek karıştırılır ve ml'ye tamamlaır (l mg/1 ml laktik asit). Hazırlaa çözeltide l ml alıı 100 ml'lik balo jojeye aktarılır ve üzerie 99 ml saf su kour (stadart solüsyo içi laktik asit 10 mg/ l ml) ml arası solüsyo eğrisi ve l ml solüsyo 15x0.8 cm tüe kour ve 5. aşamada so aşamaya kadar sürdürülür. Souçları Hesalaması Laktik Asit (mg / g) = [(C x D ) / 10] C: Kosatre laktik asit (mg) içi l ml dilisyo ekstrakt D: Dilisyo ekstrakt (Aoim, 1986). Sektrofotometik Metot ile Asetik Asit Tayii Kimyasal Maddeler Kloroform 0.5 N Sodyum hidroksit çözeltisi l N Hidroklorik asit çözeltisi l mg/ml stadart asetik asit çözeltisi 100 mg kuru asetik asit tartılır, 100 ml baloa alıır, ml saf su ve 4 ml 0.5 N NaOH ile çözülür, ölçü çizgisie kadar saf su ile tamamlaır ve karıştırılır. Aalizi Yürütülmesi 1Kloroform ile Ekstraksiyo 60 g umue 0.1 mg tartılarak bledere alıır. Üzerie 80 ml CHCl 3 ilave edilir ve 3 dakika yüksek devirde karıştırılır. Cam süzgece 10 cm çalı süzgeç kağıdı yerleştirilir, karışım süzgece satül yardımı ile aktarılır ve emme yardımı ile süzülür. Süzgeç kağıdıda kala asta ve süzgeç kağıdı bledere aktarılır üzerie 80 ml CHCl 3 ilave edilirerek, l dakika çalıştırılır, ikici ekstraksiyo işlemi ile yei süzgeç kağıdı kullaılarak ikici bir süzme işlemi uygulaılır. Üçücü ekstraksiyo ve süzme işlemi ikici işlemde olduğu gibi uygulaır. Süzgeç kağıdıı kearları ve çökelti 25 ml CHC1 3 ile yıkaır. Çökelti bastırılarak CHCl 3 'ü büyük bir kısmı uzaklaştırılır. 2Alkali ile ekstraksiyo Tolaa CHCl 3 ekstraktları 0 ml 'lik ayırıcıya aktarılır, süzgeç ve ekstrakt tolama kabı 2 şer ml'lik CHCl 3 ile yıkaır ve ayırıcıya aktarılır. Ayırıcıya 33 ml 0.5 N NaOH çözeltisi ilave edilerek ekstrakte edilir CHC1 3 fazı 600 ml'lik, sulu faz 300 ml'lik behere

6 42 Koç ve Coşkutua alıır. CHCl 3 fazı ayı ayırıcıya alıır ve 33 ml 0.5 N NaOH çözeltisi ile ikici bir ekstraksiyoa işlemi uygulaır. İkici ekstraksiyoda emülsiyo oluşursa bekletme ile emülsiyo fazı kırılır. Fazlar ait ola beherlere alıır. Soucu ekstraksiyo işlmideki emülsiyo fazı alkali fazı toladığı behere alıır. 3Asitledirme Alkali ekstrakt 70 ml yaklaşık l N HCl çözeltisi ile asidledirilir, çözülmüş CHCl 3 'u uzaklaştırılması içi 510 dakika hızlıca havaladırılır. CHCl 3 tamame uzaklaştığıı koklayarak kotrol edilir. 4Süzme Çözelti, süzgeç kağıdı yerleştirilmiş gözeekli cam süzgeçte süzülür. Süzütü bulaık ise ice süzgeçte veya cam elyaf ile süzülerek berraklaştırılır. Süzütü 0 ml'lik baloa aktarılır ve çizgisie kadar saf su ile tamamlaır. Stadart çözelti karşı absorbasları sektrofotometrede 307 m dalga boyuda okuma yaılır. 5Stadart Çözeltii Hazırlaması 0 ml'lik ayırıcıya 2 ml CHC1 3 alıır, NaOH ile ekstrakte edilir, HCl ile asitledirilir ve havaladırılır. 0 ml'lik ölçü baloua alıır ve ölçüsüe kadar saf su ile tamamlaır. 6Kalibraso Eğrisii Hazırlaması Stadart asetik asit çözeltiside l, 2, 3 ve 5ml ietle alıarak 0 ml'lik ölçü balolarıa aktarılır, her birie 100 ml 0.5 N'lik NaOH çözeltisi ve 70 ml l N HCl çözeltisi ilave edilir ve ölçü çizgisie kadar saf su ile tamamlaır, stadart çözeltiye karşı absorbasları sectrofotometrede 307 m dalga boyuda okuma yaılır. Hesalama ve Souçları Gösterilmesi Asetik Asit (mg / kg) = [(C x 1000) / (M x 0 ml)] C: Kalibrasyo eğriside bulua asetik asit miktarı (mg) M: Deey umuesi, g Bütirik Asidi Hesa Yolu İle Tesiti Bütirik asit miktarıı buluması içi destilasyotitrasyo yötemi ve kromotografik yötemler kullaılmaktadır. Hesalamada kullaıla aa usurlar; Tolam uçucu yağ asit aalizi (TUYA), Leer aalizi (% Laktik asit, % Asetik asit), Sektrofotometrik aalizler (% Laktik asit, % Asetik asit). Bu aaliz souçlarıda yararlaarak % Bütirik asit soucuu istatistiki olarak iceleme olaağı verir. Buu içi aşağıdaki formülasyolar kullaılmıştır. A= % Bütirik asit (sektrofotometrik metot) = TUYA (% Sektrofotometrik Laktik asit +

7 Silo Yemleride Orgaik Asit Belirlemede İki Farklı Metodu Karşılaştırması 43 % Sektrofotometrik Asetik asit) B =% Bütirik asit (Leer) = TUYA (% Leer Laktik asit + % Leer Asetik asit) Bu formülasyolarda TUYA'da sektrofotometrik metot ile elde edile laktik ve asetik asitler çıkarıldığıda "A" soucua eşit kabul edersek, Leer yötemide bulua % bütirik asit ile direkt olarak karşılaştırıldığıda % bütirik asit souçlarıı %10'uda ozitif, %90'ı da ise egatif souç elde edilmiştir. Araştırma Bulguları Titrimetrik Aaliz Souçları Tolam Uçucu Yağ Asitleri Yaıla aalizler soucuda uçucu yağ asitlerii tolam %'si bulumuştur. Bua göre elde edile tolam % içeriside laktik asit, asetik asit, bütirik asit, valorik asit, karolik asit, roiyoik asit gibi souçlar da bulumaktadır. Tolam uçucu yağ asitlerii içeriside, e fazla laktik asit ve asetik asit bulumaktadır. Burada e büyük % ile laktik asit ve asetik asit vardır daha sora bütirik asit gelir, diğerleri eser düzeydedir. Çizelge 1. Tolam uçucu yağ asidi değerleri (%) Sektrofotometrik Metot Leer Metotu Laktik Asit 2.29 ± * 1.27 ± Asetik Asit 1.15 ± * 1.01 ± Bütirik Asit 0.26 ± * 0.38 ± * Ayı satırdaki ortalamalar arasıdaki fark istatistiki olarak öemlidir (<0.05) Çizelge 1 de de görüldüğü gibi sektrofotometre ve Leer metotlarıyla yaıla orgaik asit aaliz souçları arasıda istatistiki alamda öemli bir farklılık olduğu belirlemiştir (<0.01) Çizelge 2. Sektrofotometrik metot ile tesit edile laktik, asetik, bütirik asit değerlerii korelasyou Laktik Asit Asetik Asit Bütirik Asit Laktik Asit Asetik Asit Bütirik Asit Sektrofotometre metodu ile yaıla orgaik asit aalizi soucuda laktik asit ile asetik arasıda ozitif bir korelasyo söz kousu ike, laktik asitbütirik asit arasıda ve asetik

8 44 Koç ve Coşkutua asitbütirik asit arasıda ise egatif bir korelasyo olduğu satamıştır. Fakat tüm bu ortalamalar arasıdaki farklılıklar istatistiki açıda öemli bulumamıştır (>0.05). Çizelge 2. Leer metodu ile tesit edile orgaik asit değerlerii korelasyou Laktik Asit Asetik Asit Bütirik Asit Laktik Asit Asetik Asit Bütirik Asit * Ayı satırdaki ortalamalar arasıdaki fark istatistiki olarak öemlidir (<0.05) * Leer metodu ile ile yaıla orgaik asit aalizi soucuda laktik asit ile asetik arasıda azitif bir korelasyo söz kousu ike, laktik asitbütirik asit arasıda egatif bir korelasyo olduğu satamıştr. Asetik asit ile bütirik asit arasıda ise egatif bir korelasyou varlığı söz kousudur. Asetik asitbütirik asit arasıdaki egatif korelasyo istatistiki alamda öemli buluurke (<0.05) diğer özellikler arasıdaki farklılıklar öemli bulumamıştır (>0.05) Sektrofometre Leer 2.5 Laktik Asit (%) Örek Numue Şekil 1. İcelee öreklerde iki metotla belirlee laktik asit değerleri Şekil 1 de de görüldüğü gibi iki metot souçları arasıda artış ve azalmalar kousuda bezerlik göstermesie karşılık Leer metodu ile elde edile değerler daha düşük olarak bulumuştur.

9 Silo Yemleride Orgaik Asit Belirlemede İki Farklı Metodu Karşılaştırması Sektofotometre Leer Asetik Asit (%) Örek Numue Şekil 2. İcelee öreklerde iki metotla belirlee asetik asit değerleri Şekil 2 de de görüldüğü gibi her iki metotla elde edile asetik asit souçları arasıda artış ve azalmalar kousuda bezerlik göstermektedir. Acak, Leer yötemi ile elde edile değerler daha düşük olarak bulumuştur. Bütirik asit aaliz souçları Leer metodu ile yaıla bütirik asit aalizide elde edile souçlarıda % bütirik asit souçlarıı tamamıa yakııda egatif souç alımıştır. Aalizde elde edile bu olumsuz durumu gidermek içi TUYA aalizi yaılmıştır. TUYA aalizide laktik, asetik, bütirik, roiyoik, valorik ve karolik asitlerii tolamıı % desi bulumuştur. TUYA aalizide elde edile souçlarda sektrofotometrede elde edile % laktik asit ve asetik asit souçlarıı farkıı aldığımızda % bütirik asit soucuu elde edilir, Leer metodu ile bulua % bütirik asit ile karşılaştırıldığıdaki durum Şekil 3 te verilmiştir. Şekil 3 te de görüldüğü gibi iki metot souçları arasıda artış ve azalmalar kousuda bezerlik göstermesie karşılık Leer yötemi ile elde edile değerleri tamamıa yakıı egatif olarak bulumuştur. Souçlar ve Tartışma Silajlarda yaıla aalizlere ilişki elde edile souçlarda yola çıkarak Leer metoduyla tesit edile % laktik, asetik, bütirik asit souçlarıda laktik asit ve asetik asit souçları (+), bütirik asit aalizi ise () souç vermiştir. Çalışmalarda örekte elde edile laktik asit ve asetik asit souçları daha öce Leer metodu ile yaılmış çalışmalarla uyumluluk göstermektedir. Bütirik asit souçlarıda uyumlu acak teorik ve ratik alamda uyumsuzluk göstermektedir. Bütirik asit souçlarıı egatif vere birçok araştırmacı bütirik asit souçlarıı yorumlarke yok veya eser düzeyde kabul

10 46 Koç ve Coşkutua etmiştir. Bu oktada hareketle sektrofotometrik metotla orgaik asit aalizleri yaılmıştır. Araştırma souçlarıda hareketle hem zama açısıda hem de uygulama kolaylığı bakımıda ve aaliz değerleri açısıda sekrofotometrik metot daha güveilir souç elde edileceği kaısıdayız. 0.5 Sektofotometre Leer Bütrik Asit (%) Örek Numue Şekil 3. İcelee öreklerde iki metotla belirlee bütirik asit değerleri Kayaklar Akyıldız, R., Yemler Bilgisi Laboratuvar Klavuzu, Yayı No: 358, Uygulama Klavuzu No:22, A.Ü. Basımevi, Akara, 214s. Alçiçek, A., Özka, K., Silo Yemleride Destilasyo Yötemi ile Süt Asidi, Asetik Asit ve Bütirik Asit Tayii. Ege Üiversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt:33 (23): Aoim, Aalysis of Agricultural Materials, Referece Book: 427, Lodo. P: 248. Kılıç, A Silo yemi (Öğretim, Öğreim ve Uygulama Öerileri). Bilgeha Basımevi, İzmir. Mc Doald, P., Edwards, R.A., Grehalg, J.F.D., Aimal Nutritio, Logma Sigaore Publishers Pte. Ltd., Aberystwyth, P: 340. Patlak, N.N., Kamra, D.N.,Agarval, N., Jackmola, R.C., Aaltical Teciques i Aimal Nutritio Research. Aimal Nutritio Diviso, Idia Veteriary Research Istute, Hatagar. 243,122,U.P. Idia Phis, R.H., The Role of Coserved Forage I Milk Productio System With Particular Referece to Self ad Easy Fed Silage Systems, Priciles ad Practise of Feedig Dairy Cows, Ed. W:H. Broster, R.H.Phis, C.L. JohsoNird, UK, P: 322.

OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİLERDE MÜZİK EĞİTİMİ İLE ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE TERAPÖTİK BİR ÇALIŞMA

OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİLERDE MÜZİK EĞİTİMİ İLE ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE TERAPÖTİK BİR ÇALIŞMA Joural of Research i Educatio ad Teachig OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİLERDE MÜZİK EĞİTİMİ İLE ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE TERAPÖTİK BİR ÇALIŞMA Yard.Doç.Dr. Tüli Malkoç Marmara Üiversitesi

Detaylı

Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Analizleri ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü Sayfa 1

Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Analizleri ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü Sayfa 1 1. Genel Bilgiler 100 g örnekte bulunan serbest asitleri nötrleştirmek için harcanan ayarlı baz (sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit) çözeltisinin hacminin bulunmasıdır. 2. Asitlik Cinsi Örneklerin

Detaylı

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER

BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ. Doç.Dr. Suat ŞAHİNLER BÖLÜM 3 YER ÖLÇÜLERİ İkici bölümde verileri frekas tablolarıı hazırlaması ve grafikleri çizilmesideki esas amaç; gözlemleri doğal olarak ait oldukları populasyo dağılışıı belirlemek ve dağılışı geel özelliklerii

Detaylı

UYGULAMA NOTU. HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L018 HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi HAZIRLAYAN Uzm. Kim. Ozan Halisçelik ve Kim. Ömer H. Turmuş Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU:

Detaylı

CaCO3 + CO2 + H2O. ISI MgCO3 + CO2 + H2O

CaCO3 + CO2 + H2O. ISI MgCO3 + CO2 + H2O 9. SULARDA SERTLİK TAYİNİ 9.1. Sularda Sertlik Çeşitleri Geçici Sertlik (Karbonat Sertliği): Geçici sertlik, kalsiyum ve magnezyum iyonlarının suda çözünmüş olan bikarbonatlarından ileri gelir. Suyun belirli

Detaylı

HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi

HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L019 HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi HAZIRLAYANLAR Kim. Akın Osanmaz ve Uzm. Kim. Ozan Halisçelik Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Elma suyu numunelerinde,

Detaylı

Ki- kare Bağımsızlık Testi

Ki- kare Bağımsızlık Testi PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER Prof. Dr. Ali ŞEN Ki- kare Bağımsızlık Testi Daha öceki bölümlerde ölçümler arasıdaki ilişkileri asıl iceleeceğii gördük. Acak sıklıkla ilgileile veriler ölçüm

Detaylı

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Doğal sular ve atıksulardaki çözünmüş oksijen (ÇO) seviyeleri su ortamındaki fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal aktivitelere bağımlıdır.

Detaylı

Şarap Üretiminde Fermantasyon Süreci Doç. Dr. Elman BAHAR Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK

Şarap Üretiminde Fermantasyon Süreci Doç. Dr. Elman BAHAR Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK WINE CLUSTER IN TEKIRDAG: WCT TR0135.03-02/015 Şarap Üretiminde Fermantasyon Süreci Doç. Dr. Elman BAHAR Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK Sunum İçeriği Fermantasyon tanımlar Spontan & Saf Kültür Fermantasyonu

Detaylı

TUTGA ve C Dereceli Nokta Koordinatlarının Gri Sistem ile Tahmin Edilmesi

TUTGA ve C Dereceli Nokta Koordinatlarının Gri Sistem ile Tahmin Edilmesi TMMOB Harita ve Kadastro Mühedisleri Odası, 5. Türkiye Harita Bilimsel ve Tekik Kurultayı, 5 8 Mart 5, Akara. TUTGA ve C Dereceli Nokta Koordiatlarıı Gri istem ile Tahmi Edilmesi Kürşat Kaya *, Levet Taşcı,

Detaylı

HİPOTEZ TESTLERİ. İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adlandırılır. Ortaya atılan doğru veya yanlış iddialara hipotez denir.

HİPOTEZ TESTLERİ. İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adlandırılır. Ortaya atılan doğru veya yanlış iddialara hipotez denir. HİPOTEZ TETLERİ İstatistikte hipotez testleri, karar teorisi olarak adladırılır. Ortaya atıla doğru veya yalış iddialara hipotez deir. Öreği para hilesizdir deildiğide bu bir hipotezdir. Ortaya atıla iddiaya

Detaylı

Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteın Yöntemi

Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteın Yöntemi 3 Cebirsel Olarak Çözüme Gitmede Wegsteı Yötemi Bu yötem bir izdüşüm tekiğie dayaır ve yalış pozisyo olarak isimledirile matematiksel tekiğe yakıdır. Buradaki düşüce f() çizgisi üzerideki bilie iki oktada

Detaylı

Yatırım Projelerinde Kaynak Dağıtımı Analizi. Analysis of Resource Distribution in Investment Projects

Yatırım Projelerinde Kaynak Dağıtımı Analizi. Analysis of Resource Distribution in Investment Projects Uşak Üiversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (2012) 5/2, 89-101 Yatırım Projeleride Kayak Dağıtımı Aalizi Bahma Alp RENÇBER * Özet Bu çalışmaı amacı, yatırım projeleride kayak dağıtımıı icelemesidir. Yatırım

Detaylı

The Determination of Food Preparation and Consumption of the Working and Non-Working Women in Samsun

The Determination of Food Preparation and Consumption of the Working and Non-Working Women in Samsun Research Turkish Joural of Family Medicie & Primary Care www.tjfmpc.com The Determiatio of Food Preparatio ad Cosumptio of the Workig ad No-Workig Wome i Samsu Samsu İlide, ve Kadıları, Evde Besi Hazırlama

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testlerine Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testlerine Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahmileme ve Hipotez Testlerie Giriş Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üiversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 26.11.2011 00-1 / 8 KYS.19 TA 10 1-AMAÇ Eker Süt Ürünleri kalite laboratuvarlarında kullanılan kimyasal çözeltilerin standartlara uygun hazırlanmasını ve muhafazasını sağlamak. 2-KAPSAM VE GEÇERLİLİK Bu

Detaylı

Meyve ve Sebze Teknolojisi Uygulama Notları. 1.Hafta Şeker Tayini

Meyve ve Sebze Teknolojisi Uygulama Notları. 1.Hafta Şeker Tayini Meyve ve Sebze Teknolojisi Uygulama Notları 1.Hafta Şeker Tayini Genel Bilgiler Karbonhidratlar, bitkiler tarafından sentezlenen temel besin ögelerinden biridir. Meyveler, sebzeler ve ürünleri az veya

Detaylı

İstanbul Göztepe Bölgesinin Makine Öğrenmesi Yöntemi ile Rüzgâr Hızının Tahmin Edilmesi

İstanbul Göztepe Bölgesinin Makine Öğrenmesi Yöntemi ile Rüzgâr Hızının Tahmin Edilmesi Makie Tekolojileri Elektroik Dergisi Cilt: 8, No: 4, 011 (75-80) Electroic Joural of Machie Techologies Vol: 8, No: 4, 011 (75-80) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.tekolojikarastirmalar.com e-issn:1304-4141

Detaylı

Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan semboller basit faizdeki ile aynıdır. Temel formüller ise şöyledir:

Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan semboller basit faizdeki ile aynıdır. Temel formüller ise şöyledir: 1 BİLEŞİK FAİZ: Basit faiz hesabı kısa vadeli(1 yılda az) kredi işlemleride uygulaa bir metot idi. Ayrıca basit faiz metoduda her döem içi aapara sabit kalmakta olup o döem elde edile faiz tutarı bir soraki

Detaylı

ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ

ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ 8. HAFTA ISF404 SERMAYE PİYASALARI VE MENKUL KIYMETYÖNETİMİ PORTFÖY YÖNETİMİ II Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Geleeksel Portföy Yaklaşımı, Bu yaklaşıma göre portföy bir bilim değil,

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. KM 482 Kimya Mühendisliği Laboratuarı III

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. KM 482 Kimya Mühendisliği Laboratuarı III GAZİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENİSLİK - MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENİSLİĞİ BÖLÜMÜ KM 482 Kimya Mühedisliği Laboratuarı III eey No : 2-a eeyi adı : Kesikli istilasyo eeyi amacı : a) Kolodaki basıç kaybıı belirlemek,

Detaylı

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2 LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ SABİT NOKTA İTERASYONU YÖNTEMİ Bu yötemde çözüme gitmek içi f( olarak verile deklem =g( şeklie getirilir. Bir başlagıç değeri seçilir ve g ( ardışık

Detaylı

MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ

MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ MEKANİK TESİSATTA EKONOMİK ANALİZ Mustafa ÖZDEMİR İ. Cem PARMAKSIZOĞLU ÖZET Düya çapıda rekabeti ö plaa çıktığı bu gükü şartlarda, e gelişmiş ürüü, e kısa sürede, e ucuza üretmek veya ilk yatırım ve işletme

Detaylı

Öğrenci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı

Öğrenci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı Öğreci Numarası İmzası: Not Adı ve Soyadı SORU 1. a) Ekoomii taımıı yapıız, amaçlarıı yazıız. Tam istihdam ile ekoomik büyüme arasıdaki ilişkiyi açıklayıız. b) Arz-talep kauu edir? Arz ve talep asıl artar

Detaylı

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler.

İşlenmemiş veri: Sayılabilen yada ölçülebilen niceliklerin gözlemler sonucu elde edildiği hali ile derlendiği bilgiler. OLASILIK VE İSTATİSTİK DERSLERİ ÖZET NOTLARI İstatistik: verileri toplaması, aalizi, suulması ve yorumlaması ile ilgili ilkeleri ve yötemleri içere ve bu işlemleri souçlarıı probabilite ilkelerie göre

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ

BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ NaOH-Na2CO3 Tayini Alkali ve toprak alkali metallerin hidroksitleri kuvvetli nem çekici özelliğe sahiptirler. Bu nedenle katı haldeki bu hidroksitlerin dış yüzeyleri

Detaylı

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİPLERİ Metot uygulanırken, örnekte bulunan tüm fosforlar, perklorik asitle parçalama işleminden geçirilerek

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ ve ÖRNEKLEM GENİŞLİĞİ

ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ ve ÖRNEKLEM GENİŞLİĞİ 03.05.013 ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ ve ÖRNEKLEM GENİŞLİĞİ 1 Nede Örekleme? Öreklemde çalışmak ktlede çalışmakta daha kolaydır. Ktle üzerde çalışmak çok daha masraflı olablr. Çoğu durumda tüm ktleye ulaşmak

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Makine Mühendisliği Bölümü

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Makine Mühendisliği Bölümü BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Makie Mühedisliği Bölümü 1 STAJLAR: Makie Mühedisliği Bölümü öğrecileri, öğreim süreleri boyuca 3 ayrı staj yapmakla yükümlüdürler. Bularda ilki üiversite içide e fazla 10 iş güü süreli

Detaylı

HARMONİK DİSTORSİYONUNUN ÖLÇÜM NOKTASI VE GÜÇ KOMPANZASYONU BAKIMINDAN İNCELENMESİ

HARMONİK DİSTORSİYONUNUN ÖLÇÜM NOKTASI VE GÜÇ KOMPANZASYONU BAKIMINDAN İNCELENMESİ HARMONİK DİSORSİYONUNUN ÖLÇÜM NOKASI VE GÜÇ KOMPANZASYONU BAKIMINDAN İNCELENMESİ Celal KOCAEPE Oktay ARIKAN Ömer Çağlar ONAR Mehmet UZUNOĞLU Yıldız ekik Üiversitesi Elektrik-Elektroik Fakültesi Elektrik

Detaylı

EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ

EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ EK 1 TABLO 1 ZEHİRLİLİK SEYRELME FAKTÖRÜ (ZSF) TAYİNİ Atıksu muhtevası, balığın yüzgeçlerine yapışarak solunum epitellerinin şişmesine ve parçalanmasına neden olur ve bu şekilde balıklara zarar verir.

Detaylı

LABORATUVARIN İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZ HİZMETLERİ KAPSAMINDA AKREDİTASYON BELGESİ ALMASI ZORUNLULUĞU OLAN PARAMETRE LİSTESİ

LABORATUVARIN İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZ HİZMETLERİ KAPSAMINDA AKREDİTASYON BELGESİ ALMASI ZORUNLULUĞU OLAN PARAMETRE LİSTESİ LABORATUVARIN İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZ HİZMETLERİ KAPSAMINDA AKREDİTASYON BELGESİ ALMASI ZORUNLULUĞU OLAN PARAMETRE LİSTESİ Sıra No Parametre 1 Kişisel Soluabilir Tozları Kosatrasyou 2 İşyeri Ortamı

Detaylı

SEROLOJİK ÖRNEKLEME EL KİTABI. AVIAGEN ANADOLU AŞ KANATLI TEŞHİS ve ANALİZ LABORATUVARI SEROLOJİ ÖRNEKLEME EL KİTABI

SEROLOJİK ÖRNEKLEME EL KİTABI. AVIAGEN ANADOLU AŞ KANATLI TEŞHİS ve ANALİZ LABORATUVARI SEROLOJİ ÖRNEKLEME EL KİTABI AVIAGEN ANADOLU AŞ KANATLI TEŞHİS ve ANALİZ LABORATUVARI SEROLOJİ ÖRNEKLEME EL KİTABI 1/9 Hazırlaya Oaylaya Yürürlük Tarihi Revizyo Tarihi Mehmet ÜVEY Mehmet ÜVEY 06.04.2011 05.06.2014 Gözde Geçire Gözde

Detaylı

FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ

FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ GİRİŞ Lipitleri içeren droglardan, farmakognozi yönünden en önemli olanları sabit yağlardır.

Detaylı

Kırsal Kalkınma için IPARD Programı ndan Sektöre BÜYÜK DESTEK

Kırsal Kalkınma için IPARD Programı ndan Sektöre BÜYÜK DESTEK KAPAK KONUSU Kırsal Kalkıma içi IPARD Programı da Sektöre BÜYÜK DESTEK Kırsal Kalkıma (IPARD) Programı Kırmızı Et Üretimi ve Et Ürülerii İşlemesi ve Pazarlaması alalarıda gerçekleştirilecek yatırımları

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 3: MERKEZİ EĞİLİM VE DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Prof. Dr. İrfa KAYMAZ Taım Araştırma souçlarıı açıklamasıda frekas tablosu ve poligou isteile bilgiyi her zama sağlamayabilir. Verileri

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI µ µ içi Güve Aralığı ALTERNATİF İTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMAI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları

Detaylı

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Bezetimi e öemli faydalarıda birisi, uygulamaya koymada öce alteratifleri karşılaştırmaı mümkü olmasıdır. Alteratifler; Fabrika yerleşim tasarımları Alteratif üretim

Detaylı

ALKALİNİTE. 1 ) Hidroksitler 2 ) Karbonatlar 3 ) Bikarbonatlar

ALKALİNİTE. 1 ) Hidroksitler 2 ) Karbonatlar 3 ) Bikarbonatlar ALKALİNİTE Bir suyun alkalinitesi, o suyun asitleri nötralize edebilme kapasitesi olarak tanımlanır. Doğal suların alkalinitesi, zayıf asitlerin tuzlarından ileri gelir. Bunların başında yer alan bikarbonatlar,

Detaylı

BİR ÇUBUĞUN MODAL ANALİZİ. A.Saide Sarıgül

BİR ÇUBUĞUN MODAL ANALİZİ. A.Saide Sarıgül BİR ÇUBUĞUN MODAL ANALİZİ A.Saide Sarıgül DENEYİN AMACI: Akastre bir çubuğu modal parametrelerii (doğal frekas, titreşim biçimi, iç söümü) elde edilmesi. TANIMLAMALAR: Modal aaliz: Titreşe bir sistemi

Detaylı

ON THE TRANSFORMATION OF THE GPS RESULTS

ON THE TRANSFORMATION OF THE GPS RESULTS Niğde Üiversitesi Mühedislik Bilimleri Dergisi, Cilt 6 Sayı -, (00), 7- GPS SONUÇLARININ DÖNÜŞÜMÜ ÜZERİNE BİR İNCELEME Meti SOYCAN* Yıldız Tekik Üiversitesi, İşaat Fakültesi, Jeodezi Ve Fotogrametri Mühedisliği

Detaylı

BÖLÜM 8 ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖRLER (JFET) Konular:

BÖLÜM 8 ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖRLER (JFET) Konular: ALAN ETKİLİ TRANİTÖRLER (JFET) BÖLÜM 8 8 Koular: 8.1 Ala Etkili Joksiyo Trasistör (JFET) 8. JFET Karakteristikleri ve Parametreleri 8.3 JFET i Polarmaladırılması 8.4 MOFET 8.5 MOFET i Karakteristikleri

Detaylı

Veteriner İlaçları Satış Yetkisinin Veteriner Hekimliği Açısından Değerlendirilmesi: II. İlaç Satış Yetkisinin Vizyon ve Bilanço Üzerine Etkileri [1]

Veteriner İlaçları Satış Yetkisinin Veteriner Hekimliği Açısından Değerlendirilmesi: II. İlaç Satış Yetkisinin Vizyon ve Bilanço Üzerine Etkileri [1] Kafkas Uiv Vet Fak Derg 6 ():, 00 DOI:0./kvfd.00.6 RESEARCH ARTICLE Veterier İlaçları Satış Yetkisii Veterier Hekimliği Açısıda Değerledirilmesi: II. İlaç Satış Yetkisii Vizyo ve Bilaço Üzerie Etkileri

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI ÇALIŞTAY 2009-1 TÜSSİDE-GEBZE 15-22 HAZİRAN 2009 GRUP KATALİZÖR ERDOĞAN DURDU

Detaylı

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ

ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME VE İSTATİSTİKSEL YORUMLAMA TAHMİNLEME SÜRECİ VE YORUMLAMA SÜRECİ ÖRNEKLEME TEORİSİ VE TAHMİN TEORİSİ ÖRNEKLEME VE ÖRNEKLEME ÖRNEKLEME DAĞILIMLARI VE ÖRNEKLEME DAĞILIMLARI Yorumlama

Detaylı

HARDY-CROSS METODU VE UYGULANMASI

HARDY-CROSS METODU VE UYGULANMASI HRY-ROSS MTOU V UYGUNMSI ğ şebekelerde debi bir oktaya çeşitli yollarda gelebildiği içi, şebekei er agi bir borusua suyu agi yolda geldiğii ilk bakışta söyleyebilmek geellikle mümkü değildir. Çözümleme

Detaylı

Doç. Dr. M. Mete DOĞANAY Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ

Doç. Dr. M. Mete DOĞANAY Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ TAHVİL DEĞERLEMESİ Doç. Dr. M. Mee DOĞANAY Prof. Dr. Ramaza AKTAŞ 1 İçerik Tahvil ve Özellikleri Faiz Oraı ve Tahvil Değeri Arasıdaki İlişki Tahvili Geiri Oraı ve Vadeye Kadar Geirisi Faiz Oraı Riski Verim

Detaylı

SU KAYNAKLARI EKONOMİSİ TEMEL KAVRAMLARI Su kaynakları geliştirmesinin planlanmasında çeşitli alternatif projelerin ekonomik yönden birbirleriyle

SU KAYNAKLARI EKONOMİSİ TEMEL KAVRAMLARI Su kaynakları geliştirmesinin planlanmasında çeşitli alternatif projelerin ekonomik yönden birbirleriyle SU KYNKLRI EKONOMİSİ TEMEL KVRMLRI Su kayakları geliştirmesii plalamasıda çeşitli alteratif projeleri ekoomik yöde birbirleriyle karşılaştırılmaları esastır. Mühedis öerdiği projei tekik yöde tutarlı olduğu

Detaylı

Gıda Katkı Maddelerinin Saflık Kriterleri Analiz Yöntemleri Metodları Tebliği Yetki Kanunu Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.

Gıda Katkı Maddelerinin Saflık Kriterleri Analiz Yöntemleri Metodları Tebliği Yetki Kanunu Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R. Gıda Katkı Maddelerinin Saflık Kriterleri Analiz Yöntemleri Metodları Tebliği Yetki Kanunu Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete 17.01.2002 24643 Tebliğ No 2001/ 46 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin

Detaylı

İŞLETİM KARAKTERİSTİĞİ EĞRİSİ VE BİR ÇALIŞMA THE OPERATING CHARACTERISTIC CURVE AND A CASE STUDY

İŞLETİM KARAKTERİSTİĞİ EĞRİSİ VE BİR ÇALIŞMA THE OPERATING CHARACTERISTIC CURVE AND A CASE STUDY Süleyma Demirel Üiversitesi Vizyoer Dergisi Suleyma Demirel Uiversity The Joural of Visioary İŞLETİM KARAKTERİSTİĞİ EĞRİSİ VE BİR ÇALIŞMA ÖZET Yrd. Doç. Dr. Halil ÖZDAMAR 1 İstatistiksel kalite kotrol

Detaylı

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

4/16/2013. Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin 4/16/013 Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyası içi Tahmi Kitle ve Öreklem Öreklem Dağılımı Nokta Tahmii Tahmi Edicileri Özellikleri Kitle ortalaması içi Aralık Tahmii Kitle Stadart Sapması içi Aralık Tahmii

Detaylı

SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ

SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ SBE 601 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN SAPTANMASI ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Prof. Dr. Ergu Karaağaoğlu H.Ü. Tıp Fakültesi Biyoistatistik ABD ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN SAPTANMASI

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.tekolojikarastirmalar.com e-issn:134-4141 Makie Tekolojileri Elektroik Dergisi 28 (3) 41-48 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Makale Düşük Sıcak Kayaklı Isı Pompaları Eerji Maliyet Aalizi Özet Murat KAYA Hitit

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI Çevre Mühendisliği Laboratuarlarında yaptığımız mikrobiyolojik deneylerde en çok buyyon ve jeloz besiyerlerini

Detaylı

Bu tepkimelerde, iki ya da daha fazla element birleşmesi ile yeni bir bileşik oluşur. A + B AB CO2 + H2O H2CO3

Bu tepkimelerde, iki ya da daha fazla element birleşmesi ile yeni bir bileşik oluşur. A + B AB CO2 + H2O H2CO3 DENEY 2 BİLEŞİKLERİN TEPKİMELERİ İLE TANINMASI 2.1. AMAÇ Bileşiklerin verdiği tepkimelerin incelenmesi ve bileşiklerin tanınmasında kullanılması 2.2. TEORİ Kimyasal tepkime bir ya da daha fazla saf maddenin

Detaylı

Sınav Süresi 90 dakikadır. Başarılar

Sınav Süresi 90 dakikadır. Başarılar FİZİSEL İMYA II FİNAL SINAI 6.06.006 N : AD SYAD :. 00 o C ve 0 atm. basıçtaki bir mol NH 3 gazı, a. İzotermal olarak basıcı 0 atm. olucaya kadar geleştiriliyor. b. Daha sora gaz sıcaklığı 00 o C ye düşüceye

Detaylı

Aspirinin sentezinde kullanılan asetanhidrit maddeleri uyuşturucu yapımında kullanılan

Aspirinin sentezinde kullanılan asetanhidrit maddeleri uyuşturucu yapımında kullanılan PROJENİN AMACI: Aspirinin sentezinde kullanılan asetanhidrit maddeleri uyuşturucu yapımında kullanılan maddelerden bir tanesi olması ve ancak özel izinlerle temin edilebilir olması nedeniyle bu maddeyle

Detaylı

ISL 418 Finansal Vakalar Analizi

ISL 418 Finansal Vakalar Analizi 23.3.218 2. HAFTA ISL 18 Fiasal Vakalar Aalizi Paraı Zama Değeri Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Paraı Zama Değeri Paraı Zama Değeri Yatırım ve fiasma kararlarıda rasyoelliği yakalamak

Detaylı

KALİTE VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME İÇİN MÜŞTERİ GERİ BİLDİRİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

KALİTE VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME İÇİN MÜŞTERİ GERİ BİLDİRİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Altı Sigma Yalı Koferasları (9- Mayıs 8) KALİTE VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME İÇİN MÜŞTERİ GERİ BİLDİRİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Serka ATAK Evre DİREN Çiğdem CİHANGİR Murat Caer TESTİK ÖZET Ürü ve hizmet kalitesii

Detaylı

5.2 Zemin s k t rma deneyleri

5.2 Zemin s k t rma deneyleri 5. Zemi s k t rma deeyleri 5..1 Deey 7: Zemide kuru birim hacim a rl k - su muhtevas ba t s,5 kilograml k tokmakla elde edilmesi (stadart eerji) 5..1.1 Geel Bu deey, belirli bir metotla s k t r lm bir

Detaylı

Madde 3- Bu Tebliğ 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne göre hazırlanmıştır.

Madde 3- Bu Tebliğ 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne göre hazırlanmıştır. TGK- TURUNÇGĐL MEYVELERĐNDE YÜZEYDE KULLANILAN KORUYUCU MADDELER VE BU KORUYUCULARIN KALĐTATĐF VE KANTĐTATĐF ANALĐZ METODLARI TEBLĐĞĐ (Tebliğ no 2002/19) Yayımlandığı R.Gazete 05.03.2002-24686 Amaç Madde

Detaylı

OKUL ÖNCESİ DÖNEMİ İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA MÜZİK EĞİTİMİ 3

OKUL ÖNCESİ DÖNEMİ İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA MÜZİK EĞİTİMİ 3 The Joural of Academic Social Sciece OKUL ÖNCESİ DÖNEMİ İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA MÜİK EĞİTİMİ 3 ÖET Ece KARŞAL 1 Tüli MALKOÇ 2 Bu çalışmada, Okul öcesi döem işitme egelli çocuklara müzik eğitimi verilmiş

Detaylı

A dan Z ye FOREX. Invest-AZ 2014

A dan Z ye FOREX. Invest-AZ 2014 A da Z ye FOREX Ivest-AZ 2014 Adres Telefo E-mail Url : Büyükdere Caddesi, Özseze ş Merkezi, C Blok No:126 Esetepe, Şişli, stabul : 0212 238 88 88 (Pbx) : bilgi@ivestaz.com.tr : www.ivestaz.com.tr Yap

Detaylı

ÖĞRENME ETKİLİ HAZIRLIK VE TAŞIMA ZAMANLI PARALEL MAKİNELİ ÇİZELGELEME PROBLEMİ

ÖĞRENME ETKİLİ HAZIRLIK VE TAŞIMA ZAMANLI PARALEL MAKİNELİ ÇİZELGELEME PROBLEMİ Öğreme Etkili Hazırlık ve Taşıma Zamalı Paralel Makieli Çizelgeleme Problemi HAVACILIK VE UZAY TEKNOLOJİLERİ DERGİSİ TEMMUZ 2006 CİLT 2 SAYI 4 (67-72) ÖĞRENME ETKİLİ HAZIRLIK VE TAŞIMA ZAMANLI PARALEL

Detaylı

Vektör bileşenleri için dikey eksende denge denklemi yazılırak, aşağıdaki eşitlik elde edilir. olarak elde edilir. 2

Vektör bileşenleri için dikey eksende denge denklemi yazılırak, aşağıdaki eşitlik elde edilir. olarak elde edilir. 2 Açıklama Sorusu : V kayışlar, ayı mekaizma büyüklükleride düz kayışlara göre daha yüksek dödürme mometlerii taşıyabildikleri bilimektedir. V kayışları düz kayışlara göre gözlee bu üstülüğü sebebi "kama

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme SAYISAL ÇÖZÜMLEME Saısal Çözümleme SAYISAL ÇÖZÜMLEME 8. Hafta İNTERPOLASYON Saısal Çözümleme 2 İÇİNDEKİLER Ara Değer Hesabı İterpolaso Doğrusal Ara Değer Hesabı MATLAB ta İterpolaso Komutuu Kullaımı Lagrace

Detaylı

TGK-ĐNSAN TÜKETĐMĐNE SUNULAN ŞEKERLERĐN ANALĐZ YÖNTEMLERĐ TEBLĐĞĐ(Tebliğ No: 2002/ 26) (Resmi Gazete: )

TGK-ĐNSAN TÜKETĐMĐNE SUNULAN ŞEKERLERĐN ANALĐZ YÖNTEMLERĐ TEBLĐĞĐ(Tebliğ No: 2002/ 26) (Resmi Gazete: ) TGK-ĐNSAN TÜKETĐMĐNE SUNULAN ŞEKERLERĐN ANALĐZ YÖNTEMLERĐ TEBLĐĞĐ(Tebliğ No: 2002/ 26) (Resmi Gazete: 10.4.2002 24722) Amaç Madde 1- Bu Tebliğ i amacı; isa tüketimie suula şekerleri aaliz yötemlerii belirlemektir.

Detaylı

OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA MÜZİK EĞİTİMİNİN SÖZEL AÇIKLAMA BECERİLERİNE ETKİSİ

OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA MÜZİK EĞİTİMİNİN SÖZEL AÇIKLAMA BECERİLERİNE ETKİSİ OKUL ÖNCESİ DÖNEM İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARDA MÜZİK EĞİTİMİNİN SÖZEL AÇIKLAMA BECERİLERİNE ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Tüli Malkoç Marmara Üiversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Göztepe, tmalkoc@marmara.edu.tr Fuda

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR 1 Yüzyıllardır doğayı ve doğadan elde edilebilecek maddeleri keşfetme arzusu içinde olan insanoğlu 1400'lü yıllarda o güne kadar bilinmeyen bir asidi, yani HCl (hidrojen klorür,

Detaylı

Ders 2: Küme Teorisi, Örnek Uzay, Permütasyonlar ve Kombinasyonlar

Ders 2: Küme Teorisi, Örnek Uzay, Permütasyonlar ve Kombinasyonlar Ders 2: üme Teorisi, Örek Uzay, Permütasyolar ve ombiasyolar üme avramı üme İşlemleri Deey, Örek Uzay, Örek Nokta ve Olay avramları Örek Noktaları Sayma Permütasyolar ombiasyolar Parçalamalar (Partitio)

Detaylı

Gıdalarda Tuz Analizi

Gıdalarda Tuz Analizi Gıdalarda Tuz Analizi 01. Peynir ve Tereyaında Tuz Analizi 01.01. Yöntemin Prensibi 01.02. Kullanılan Kimyasallar 01.03. Deneyin Yapılıı 01.04. Hesaplamalar 01.05. Kullanılan Malzemeler 02. Et ve Et Ürünlerinde

Detaylı

KJELDAHL AZOTU TAYİNİ ANALİZ TALİMATI

KJELDAHL AZOTU TAYİNİ ANALİZ TALİMATI Doküman No: T.LAB.5.4.08 Rev.No/Tarih : 00/- Yayım Tarihi: 01.07.2011 Sayfa: 1 / 1 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu belge, KASKİ Çevre Analizleri Laboratuarı nda kullanılmak üzere su ve atıksu numunelerinde Kjeldahl

Detaylı

MAK312 ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME OTOMATİK KONTROL LABORATUARI 1. Elektriksel Ölçümler ve İşlemsel Kuvvetlendiriciler

MAK312 ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME OTOMATİK KONTROL LABORATUARI 1. Elektriksel Ölçümler ve İşlemsel Kuvvetlendiriciler MAK32 ÖLÇME ve DEĞELENDİME OTOMATİK KONTOL LABOATUAI Elektriksel Ölçümler ve İşlemsel Kuvvetlediriciler AMAÇLA:. Multimetre ile direç, gerilim ve akım ölçümleri, 2. Direç ölçümüde belirsizlik aalizii yapılması

Detaylı

Uçucu Organik Bileşiklerin YapıMalzemelerindeki Difüzyon ve AdsorpsiyonununDinamik Metotla İncelenmesi

Uçucu Organik Bileşiklerin YapıMalzemelerindeki Difüzyon ve AdsorpsiyonununDinamik Metotla İncelenmesi Uçucu Orgaik Bileşikleri YaıMalzemelerideki Difüzyo ve AdsorsiyouuDiamik Metotla İcelemesi *1 Mehmet Kaleder, 2 Şakir Yılmaz ve 2 Cevdet Akosma 1 Fırat Üiversitesi Mühedislik Fakültesi, Biyomühedislik

Detaylı

DENEY 7: GAZLARIN ISI SIĞASI. Amaç: Havanın molar ısı sığasının sabit basınçta (Cp)ve sabit hacimde (Cv)belirlenmesi.

DENEY 7: GAZLARIN ISI SIĞASI. Amaç: Havanın molar ısı sığasının sabit basınçta (Cp)ve sabit hacimde (Cv)belirlenmesi. DENEY 7: GAZLARIN ISI SIĞASI Amaç: Havaı mlar ısı sığasıı sabit basıçta (C)ve sabit hacimde (Cv)belirlemesi. ermal eerji bir cam bru içeriside direci la bir telde kısa bir akım dalgasıyla gaza aktarılır.

Detaylı

Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 795. ÇEKĠÇLĠ DEĞĠRMENLERDE ELEK YÜZEY ETKĠNLĠĞĠNĠN BELĠRLENMESĠ ÜZERĠNDE BĠR ARAġTIRMA

Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 795. ÇEKĠÇLĠ DEĞĠRMENLERDE ELEK YÜZEY ETKĠNLĠĞĠNĠN BELĠRLENMESĠ ÜZERĠNDE BĠR ARAġTIRMA Tarımsal Mekaizasyo 18. Ulusal Kogresi Tekirdağ 795 ÇEKĠÇLĠ DEĞĠRMENLERDE ELEK YÜZEY ETKĠNLĠĞĠNĠN BELĠRLENMESĠ ÜZERĠNDE BĠR ARAġTIRMA A Ivestigatio o Determiatio of Scree Surface Efficiecy i Hammer Mills

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.tekolojikarastirmalar.com ISSN:34-44 Makie Tekolojileri Elektroik Dergisi 7 () 35-4 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Makale Polivili Klorür (Pvc) Malzemeleri Sıcaklığa Bağlı Titreşim Özelliklerii Đcelemesi

Detaylı

1 Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Tuğba DURSUN ÇAPAR Gıda Analiz ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü

1 Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Tuğba DURSUN ÇAPAR Gıda Analiz ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü 2. GIDALARDA TOPLAM VE İNDİRGEN ŞEKER TAYİNİ (LANE-EYNON METODU) Meyvelerin katı maddesinin büyük bir kımını şeker oluşturur ve meyvelerdeki şekerin genel olarak tümü heksozlardan ( glikoz ve fruktoz )

Detaylı

- Bioanalytic; Biyokimya otoanalizörleri için test kitleri üretimi,

- Bioanalytic; Biyokimya otoanalizörleri için test kitleri üretimi, Testonic kitleri Colin Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Tarafından üretilmektedir. Colin Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Colin; Tekstil yardımcı kimyasalları üretimi http://www.colin.com.tr - Vilso; Endüstriyel

Detaylı

NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ

NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ NOT: BU DERS NOTLARI TEMEL EKONOMETRİ-GUJARATİ KİTABINDAN DERLENMİŞTİR. KULLANILAN ŞEKİLLERİN VE NOTLARIN TELİF HAKKI KİTABIN YAZARI VE BASIM EVİNE AİTTİR. HAFTA 1 İST 418 EKONOMETRİ Ekoometri: Sözcük

Detaylı

M Ü H E N D İ S L E R İ Ç İ N S AY I S A L YÖ N T E M L E R

M Ü H E N D İ S L E R İ Ç İ N S AY I S A L YÖ N T E M L E R İ H S A N T İ M U Ç İ N D O L A P C İ, Y İ Ğ İ T A K S O Y M Ü H E N D İ S L E R İ Ç İ N S AY I S A L YÖ N T E M L E R P U B L I S H E R O F T H I S B O O K Copyright 13 İHSAN TİMUÇİN DOLAPCİ, YİĞİT AKSOY

Detaylı

GIDALARDA YAĞ TAYİNİ

GIDALARDA YAĞ TAYİNİ GIDALARDA YAĞ TAYİNİ 1. GERBER YÖNTEMİYLE YAĞ TAYİNİ 1.1. Genel Bilgi Yağ tayininin amacı; > Gıdanın kalitesini belirlemek, > Üretimi yapılacak gıdanın yağ oranını belirli bir düzeye ayarlamaktır. > Ayrıca

Detaylı

GÜMRÜK TARİFE UYGULAMALARI. İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

GÜMRÜK TARİFE UYGULAMALARI. İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü GÜMRÜK TARİFE UYGULAMALARI İstabul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü SINIFLANDIRMA Sııfladırma Türk Gümrük Tarife Cetvelide eşyaı yer aldığı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyouu tespit edilme işlemi olarak

Detaylı

ARAZİ KOŞULLARINDA FARKLI ÇİMENTO ÇEŞİTLERİ İLE ÜRETİLEN BETONLARIN BASINÇ DAYANIMLARININ VE ELASTİSİTE MODÜLLERİNİN BELİRLENMESİ

ARAZİ KOŞULLARINDA FARKLI ÇİMENTO ÇEŞİTLERİ İLE ÜRETİLEN BETONLARIN BASINÇ DAYANIMLARININ VE ELASTİSİTE MODÜLLERİNİN BELİRLENMESİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 25, 18(3), 365-376 ARAZİ KOŞULLARINDA FARKLI ÇİMENTO ÇEŞİTLERİ İLE ÜRETİLEN BETONLARIN BASINÇ DAYANIMLARININ VE ELASTİSİTE MODÜLLERİNİN BELİRLENMESİ Kea BÜYÜKTAŞ

Detaylı

İSTATİSTİKSEL TAHMİN. Prof. Dr. Levent ŞENYAY VIII - 1 İSTATİSTİK II

İSTATİSTİKSEL TAHMİN. Prof. Dr. Levent ŞENYAY VIII - 1 İSTATİSTİK II 8 İSTATİSTİKSEL TAHMİN 8.. İstatistiksel tahmileyiciler 8.. Tahmileyicileri Öellikleri 8... Sapmasılık 8... Miimum Varyaslılık 8..3. Etkilik 8.3. Aralık Tahmii 8.4. Tchebysheff teoremi Prof. Dr. Levet

Detaylı

Hipotez Testleri. Parametrik Testler

Hipotez Testleri. Parametrik Testler Hipotez Testleri Parametrik Testler Hipotez Testide Adımlar Bir araştırma sorusuu belirlemesi Araştırma sorusua dayaa istatistiki hipotezleri oluşturulması (H 0 ve H A ) Hedef populasyoda öreklemi elde

Detaylı

TOPLUMDA ERKEK HEMŞİRE ALGISI

TOPLUMDA ERKEK HEMŞİRE ALGISI TOPLUMDA ERKEK HEMŞİRE ALGISI Meryem Saatçı * Özet Amaç: Toplumu erkek hemşirelerle ilgili düşüce ve görüşlerii belirlemesi. Yötem: Kesitsel türde yapıla çalışma 100 kişi üzeride, yüz yüze görüşülerek

Detaylı

Sevdiğiniz her şey güvence altında

Sevdiğiniz her şey güvence altında HAKKINDA Sevdiğiiz her şey güvece altıda Baksaş Sigorta 1994 yılıda Türkiye i öemli saayi şirketleri arasıda yer ala Bakioğlu Holdig büyeside kurulmuştur. Bakioğlu Holdig; Ambalaj Grup Şirketleri yaıda;

Detaylı

ÖzelKredi. İsteklerinize daha kolay ulaşmanız için

ÖzelKredi. İsteklerinize daha kolay ulaşmanız için ÖzelKredi İstekleriize daha kolay ulaşmaız içi Yei özgürlükler keşfedi. Sizi içi öemli olaları gerçekleştiri. Hayalleriizi süsleye yei bir arabaya yei mobilyalara kavuşmak mı istiyorsuuz? Veya özel güler

Detaylı

Gayrimenkul Değerleme Esasları Dönem Deneme Sınavı I

Gayrimenkul Değerleme Esasları Dönem Deneme Sınavı I 1) I. Bia türü II. Bia yaşı III. Bia sııfı IV. İşaat evi V. Yıprama oraı Türkiye de bia metrekare ormal işaat maliyet bedelleri yukarıdakilerde hagilerie göre belirleir? A) Yalız II B) Yalız III C) II

Detaylı

Standart Formun Yapısı. Kanonik Form. DP nin Formları SİMPLEX YÖNTEMİ DP nin Düzenleniş Şekilleri. 1) Optimizasyonun anlamını değiştirme

Standart Formun Yapısı. Kanonik Form. DP nin Formları SİMPLEX YÖNTEMİ DP nin Düzenleniş Şekilleri. 1) Optimizasyonun anlamını değiştirme 5.0.06 DP i Düzeleiş Şekilleri DP i Formları SİMPLEX YÖNTEMİ ) Primal (özgü) form ) Kaoik form 3) Stadart form 4) Dual (ikiz) form Ayrı bir kou olarak işleecek Stadart formlar Simplex Yötemi içi daha elverişli

Detaylı

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ Kantitatif analiz yöntemleri, maddenin miktar tayinlerine dayalı analiz yöntemleridir. Günümüzde miktar tayinine yönelik birçok yöntem bilinmektedir. Pratik çalışmalarda

Detaylı

Veri nedir? p Veri nedir? p Veri kalitesi p Veri önişleme. n Geometrik bir bakış açısı. n Olasılıksal bir bakış açısı

Veri nedir? p Veri nedir? p Veri kalitesi p Veri önişleme. n Geometrik bir bakış açısı. n Olasılıksal bir bakış açısı Veri edir? p Veri edir? Geometrik bir bakış açısı p Bezerlik Olasılıksal bir bakış açısı p Yoğuluk p Veri kalitesi p Veri öişleme Birleştirme Öreklem Veri küçültme p Temel bileşe aalizi (Pricipal Compoet

Detaylı

Normal derişimler için: PE- HD, PTFE Nitrik asit (ρ 1,42 g/ml) ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir. Düşük derişimler için: PFA, FEP

Normal derişimler için: PE- HD, PTFE Nitrik asit (ρ 1,42 g/ml) ile ph 1-2 olacak şekilde asitlendirilmelidir. Düşük derişimler için: PFA, FEP Ek-1 Nnumunelerin Muhafazası İçin Uygun Olan Teknikler Yapılacak Tayin Kabın Tipi Muhafaza Tekniği En uzun Muhafaza Süresi Yüksek derişimde çözünmüş gaz içeren numuneler için, alındıkları yerde analiz

Detaylı

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Klor, ph 8 de veya daha düşük bir ph da potasyum iyodür çözeltisinden iyotu serbest bırakacaktır. Serbest iyot, indikatör olarak nişasta

Detaylı

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir.

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. 3. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI Çözelti: Homojen karışımlardır. Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. Çözelti derişimi

Detaylı

3. Bölüm Paranın Zaman Değeri. Prof. Dr. Ramazan AktaĢ

3. Bölüm Paranın Zaman Değeri. Prof. Dr. Ramazan AktaĢ 3. Bölüm Paraı Zama Değeri Prof. Dr. Ramaza AktaĢ Amaçlarımız Bu bölümü tamamladıkta sora aşağıdaki bilgi ve becerilere sahip olabileceksiiz: Paraı zama değeri kavramıı alaşılması Faiz türlerii öğremek

Detaylı

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları

Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları Çevre Kimyası 1, Örnek Çalışma Soruları 1. Çözelti Hazırlama ve ph S.1.1. Bir atıksu arıtma tesisinde ph ayarlamak için çözeltinin her bir litresine 1 ml 0.05N lik H 2 SO ilavesi yapılması gerekmektedir.

Detaylı