Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi. Geçim Kaynakları Restorasyon Çerçevesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi. Geçim Kaynakları Restorasyon Çerçevesi"

Transkript

1 Çevresel ve Ssyal Yönetim Sistemi

2 CONTENTS PAGE GİRİŞ DOKÜMAN NUMARASI AMAÇ UYGULAMA BAŞLANGIÇ YETKİ VE YÖNETİM KAPSAM İŞBU ÇERÇEVENİN KAPSAMI DİĞER YÖNETİM PLANLARI İLE ÖRTÜŞMELER ROLLER VE SORUMLULUKLAR YÖNETİM PLANI UYGULAMASI İÇİN ÖNEMLİ ROLLER VE SORUMLULUKLAR PROJE STANDARTLARI UYGULANABİLİR TÜRK ULUSAL STANDARTLARI; UYGULANABİLİR ULUSLARARASI STANDARTLAR VE KILAVUZLAR; UYGULANABİLİR CENTERRA VE ÖMAŞ STANDARTLARI, POLİTİKALARI VE PROSEDÜRLERİ ÖMAŞ 'IN UYMAYI TAAHHÜT ETTİĞİ DİĞER ENDÜSTRİ KILAVUZLARI UYGULANABİLİR PROJE STANDARTLARININ ÖZETİ ÖMAŞ ARAZİ ERİŞİMİ VE GEÇİM KAYNAĞI RESTORASYONU YAKLAŞIMI ÖMAŞ TARAFINDAN KULLANILAN TEMEL PRENSİPLER ARAZİ ERİŞİMİ VE EDİNİM KOŞULLARI ÖMAŞ GEÇİM KAYNAĞI RESTORASYONU YAKLAŞIMINDA TEMEL ADIMLAR UYGULAMA TAKVİMİ BUGÜNE KADARKİ PAYDAŞ KATILIMI GEÇİM KAYNAKLARI RESTORASYON PLANININ TAMAMLANMASI İÇİN ANA GÖREVLER İZLEME İLERLEME DENETİMİ ETKİNLİĞİN DENETLENMESİ DENETİM VE RAPORLAMA DIŞ DENETİM KAYIT TUTMA DOKÜMAN KONTROLÜ Sayfa 2 / 23 BASIM TARİHİ:

3 Tabl : Önemli görevler ve Srumluluklar...6 Tabl 2: Prjenin Arazi Gereksinimleri...2 Tabl 3: Hak Sahipliği Çerçevesi...6 Tabl 4: Ana Perfrmans Göstergeleri...22 Şekil : Geçim Kaynağı Restrasyn Süreci...3 Bu Çevre ve Ssyal Yönetim Sistemi ÇSYS -dökümantasynu - (Plan, Çerçeve, vb) ve ekleri İngilizce dilinde hazırlanmış lup Türkçeye çevrilmiştir. İngilizce ve Türkçe dilindeki dökümantasynda sunulan bilgiler arasında bir uyumsuzluk ve/veya farklılık beklenmese da böyle bir durumda İngilizce ÇSYS dökümantasynu kapsamında sunulan bilgiler geçerli kabul edilmelidir. i Sayfa 3 / 23 BASIM TARİHİ:

4 GİRİŞ. Dküman Numarası Bu dküman, Öksüt Altın Madeni Prjesi için hazırlanan dir. Bu çerçeve için dküman referans numarası:..2 Amaç Bu çerçeve dökümanın amacı: Çerçevenin kapsamını tanımlamak ve uygulanabilir yönetim arayüzlerini rtaya kymak; Rlleri ve srumlulukları tanımlamak; Bu Çerçeve ile ilgili larak uygulanabilir Prje Standartlarının ana hatlarını belirlemek; Ayrıntılı bir Geçim Kaynakları Restrasyn Planının (GKRP) geliştirilmesine yönelik sürecin ve zaman çerçevesinitanımlamak; Geçim kaynakları restrasynu için başlangıç hedeflerini belirlemektir. Ek bilgiler tplandıktan ve detaylı yönetim faaliyetleri tanımlandıktan snra, daha detaylı bir Yönetim Planında ve uygulanabilir Prsedürlerle daha fazla geliştirilecek lan esas hedefleri, gereklilikleri ve taahhütleri belirlemek üzere işbu Restrasyn Çerçevesi hazırlanmıştır. Yönetim Planı, bu Çerçevenin yerini alacaktır. Amaçlar Bu Çerçevenin (ve müteakip Planın) amaçları şunlardır: Alternatif prje tasarımları araştırılarak gönülsüz yeniden yerleşimden kaçınılması veya kaçınılmaz lduğu durumlarda en aza indirgenmesi Aşağıdakiler vasıtasıyla, arazi edinimi veya etkilenen şahısların varlıklarına ve arazilerine kullanım ve erişim knusundaki kısıtlamalardan kaynaklanan lumsuz ssyal ve eknmik etkilerin azaltılması: (i) mal varlığı kayıplarının yerine kyma maliyetine göre tazminatın temin edilmesi ve (ii) yeniden yerleşim faaliyetlerinin etkilenenlere yönelik uygun bilgi ifşası, istişare ve bilgilendirilmiş katılımla birlikte uygulanmasının sağlanması Prjeden etkilenen şahıslarının geçim kaynaklarının ve yaşam standartlarının prje öncesi düzeylere getirilmesi veya mümkün lduğu durumlarda iyileştirilmesi..3 Uygulama Bu nde rtaya knulan gereksinimler, yükleniciler tarafından gerçekleştirilen faaliyetler dâhil lmak üzere ÇED İzin Alanı dahilinde, enerji iletim hattı güzergahı byunca ve erişim ylu ile su temin bru hattı güzergahı byunca prje unsurlarının inşaatı ve işletmesiyle ilgili larak Öksüt Altın Madeni Prjesinin ömrü byunca gerçekleştirilen bütün ÖMAŞ faaliyetleri için geçerlidir. Bu Çerçeve ÖMAŞ Genel Müdürü ne ait lan ÖMAŞ Çevre ve Ssyal Yönetim Sistemi Çerçevesine (OMAS- ESMS-00) dayanmaktadır. ÖMAŞ Çevre ve Ssyal Yönetim Sistemi (ÇSYS) Çerçevesinde yapılacak değişiklikler bu Çerçevede de değişikliklere neden labilir. Sayfa 4 / 23 BASIM TARİHİ:

5 Bu Çerçeve, inşaat faaliyetlerinin başlangıcı öncesinde güncellenecek ve ayrıntılı bir Geçim Kaynakları Restrasyn Planıyla değiştirilecektir..4 Başlangıç Bu Çerçeve Nisan 206 tarihinden itibaren geçerlidir..5 Yetki ve Yönetim ÖMAŞ Genel Müdürü bu Çerçeveyi 3 Mart 206 tarihinde naylamıştır. Bu Çerçeve, ÖMAŞ Dış İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Yöneticisinin srumluluğundadır. Çerçevede, değişiklikler yapılmasına yönelik bir talep lduğunda Çerçevenin sahibine yöneltilmelidir. Değişiklikler, ÇSYS Çerçevesinde belirlenen Değişim Yönetimi (DY) Prsedüründe anahatlarıyla belirtildiği üzere uygun gözden geçirme ve nay prsedürlerine tabi lacaktır. 2 KAPSAM 2. İşbu Çerçevenin Kapsamı Bu Çerçeve, kamu mera alanlarından veya Öksüt Altın Madeni Prjesi tarafından kullanılan diğer alanlardan uzaklaştırılan kişiler için geçim kaynakları restrasynu işlemini kapsamaktadır. Tüm arazi edinimi çalışmaları ya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki arazileri kapsamış ya da alanın da satanın da memnun lduğu pazarlıklara tabi lmuştur. 2.2 Diğer Yönetim Planları ile Örtüşmeler Bu Çerçeve, ÇSYS Çerçeve Dkümanında açıklandığı şekilde, ÖMAŞ Prjesi için geliştirilen Yönetim Planlarının genel paketinin bir parçasıdır. Bu Çerçeve, aşağıdakiler de dâhil lmak üzere, tplum sağlığı, emniyeti ve güvenliği uygulamalarına sahip lan bir dizi diğer Yönetim Planları ile örtüşmelere ve çapraz bağlantılara sahiptir: Su Kaynakları Yönetim Planı (OMAS-ESMS-WR-PLN-00), özellikle içme suyu kaynaklarının krunması ile ilgili larak Tplum Sağlığı, Emniyeti ve Güvenliği Yönetim Planı (OMAS-ESMS-CHSS-PLN-000), yöre halkının özellikle maddi hasarlı tehlikelerden krunmasına yönelik larak Tplumsal Kalkınma Çerçevesi (OMAS-ESMS-CD-PLN-00), prjeden kaynaklanacak yerel düzeydeki ssyal ve eknmik yerdeğiştirmeleri en aza indirmekle ilişkili larak, Paydaş Katılım Planı (OMAS-ESMS-SEP-PLN-00), paydaşlarla iletişim ve irtibat kurulmasıyla bağlantılı larak, Hava Emisynları Yönetim Planı (OMAS-ESMS-AE-PLN-00), özellikle inşaat aşamasındaki tz luşumu sebebiyle ürünlere verilebilecek ptansiyel hasarlarla ilgili larak. 3 ROLLER VE SORUMLULUKLAR 3. Yönetim Planı Uygulaması için Önemli Rller ve Srumluluklar Sayfa 5 / 23 BASIM TARİHİ:

6 Bu Çerçeve uygulanmasındaki başlıca rller ve srumluluklar aşağıda belirtilmiştir. Tabl : Önemli görevler ve Srumluluklar Rl Srumlular ÖMAŞ Genel Müdürü Bu Çerçevenin ve uygulama için gerekli kaynakların nayı ÖMAŞ Dış İlişkiler & Sürdürülebilirlik Direktörü ÖMAŞ Arazi Edinimi/İzinleri Müdürü Prje Standartları ve bu Çerçevede belirtilen diğer gerekliliklerin uyumunu sağlamak. Çerçeve kapsamı ve uygulanması için genel srumluluğu almak Çerçevenin geliştirilmesi, izlenmesi ve revizynunu sağlamak ÖMAŞ gereksinimlerinin yerine getirildiğinden emin lunması için inşaat yüklenicileriyle krdinasyn. Arazi edinimiyle ilgili bütün mevzuat gereksinimlerinin yerine getirilmesinin sağlanması. Enerji iletim hattı ve erişim yluna yönelik kalıcı ve geçici arazi ediniminin bu Çerçeveye ve EBRD PG5 in ilkelerine uygun larak gerçekleştirildiğinden emin lunması için TEİAŞ ve Mühendislik, Tedarik, İnşaat (MTİ) Yüklenicisiyle krdinasyn. ÖMAŞ Halkla İlişkiler Müdürü Uygulamada bulunan rganizasynlar ve diğer paydaşlarla krdinasyn da dâhil lmak üzere bu Çerçevenin zamanında uygulanması. 4 PROJE STANDARTLARI Uygulanabilir Standartlara tüm Prje faaliyetleri ("Prje Standartları") için uyulmalıdır. Prje Standartları aşağıdakileri içermektedir: Uygulanabilir Türk Standartları; Türk ÇED gereklilikleri; Türk Resmi Kurumlarının taahhütleri ve gereklilikleri; Uygulanabilir uluslararası standartlar ve kılavuzlar; Uygulanabilir Centerra ve ÖMAŞ standartları, plitikaları ve prsedürleri; ÖMAŞ 'ın uymayı taahhüt ettiği diğer endüstriyel kuruluş esasları, 4. Uygulanabilir Türk Ulusal Standartları; 8 Mayıs 202 tarihinde yürürlüğe giren 6302 sayılı Kanun tarafından düzeltilen 2644 Sayılı Tapu Kanunu, Türkiye deki ana arazi mülkiyeti düzenlemesidir. Türkiye de tapu tescili, 3402 Sayılı Kadastr Yasasını temel almaktadır. Kadastr Yasası ayrıca, tescilli tapusu lmayan arazi sahiplerinin tespitine veya arazi mülkiyeti knusunda karışıklığın mevcut lduğu durumlara yönelik süreci de tanımlamaktadır Sayılı Kamulaştırma Yasası, özel mülkiyete ait malların kamulaştırılmasıyla ilgili gereksinimleri rtaya kymaktadır. Sayfa 6 / 23 BASIM TARİHİ:

7 Bu Yasa, arazi edinimi sırasında takip edilecek prsedürleri belirlemektedir; Özel yasaya tabi gerçek kişilerin veya tüzel kişilerin mülkiyetindeki taşınmazların kamulaştırılması (kamu menfaati açısından gerekli lması halinde ve gerekli lduğu zaman), Kamulaştırma bedelinin hesaplanması, Taşınmaz varlığın ve müştemilatının kamulaştırma idaresinin adına tescili, Kullanılmayan taşınmaz varlıkların geri alınması, Karşılıklı hak ve yükümlülükler ve ayrıca bunlarla ilgili ihtilafların halline yönelik prsedürler ve yöntemler. Bunlarla ilgili anlaşmazlıklar. Devlet mülkiyetindeki arazilerin (meralar, rmanlık alanlar, hazineye ait araziler) vatadaşlar tarafından kullanımı kurallara bağlıdır. Vatandaşlar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nın bir alt birimi lan ilgili Mera Kmisynu ndan gerekli izinleri aldıktan snra, meraları kiralayabilirler. Vatadandaşlar, hazineye ait arazileri de tarımsal, ticari, spr ve ssyal aktiviteler için kiralayabilirler. Ormanlık ve mera arazilerinin kullanımı, 683 Sayılı Orman Yasası ve 4342 Sayılı Mera Yasasıyla düzenlenmektedir. Mülkiyet veya irtifak haklarının tescili 3402 Sayılı Kadastr Yasası ve Tapu Tescil Kanunnamesine (28738 Sayılı Resmi Gazete) uygun larak gerçekleştirilecektir. Fiziksel ve eknmik yer değişimine yönelik geçim kaynakları restrasynu, Türk Kanunları nın bir gerekliliği değildir. 4.2 Uygulanabilir Uluslararası Standartlar ve Kılavuzlar; ÖMAŞ, yaklaşımının yalnızca Türk Kanunları na uymakla kalmadığını ve aynı zamanda iyi uluslararası uygulamaya da uygun lduğunu taahhüt etmekte ve geçim kaynakları restrasynunun, AİKB ye ait Perfrmans Gereklilikleri 5: Arazi Edinimi, Gönülsüz Yeniden Yerleşim ve Eknmik Yer Değiştirme ye uygun larak yapılacağına dair teminat verecektir. Esas Hedefler Eknmik yer değiştirme ilişkin AİKB PG5 in esas hedeflerinin amaçları şu şekildedir: Etkilenen kişiler tarafından varlıkların ve arazilerin kullanımına ve erişimine ilişkin kısıtlamaları veya arazi ediniminden meydana gelen ssyal ve eknmik lumsuz etkileri aşağıdaki yöntemlerle azaltmak: Kaybedilen varlıkların, yerine knulabilmesi için gerekli maliyette tazminat temin edilmesi ve Yeniden yerleştirme faaliyetlerinin, bilgilerin ve danışmanlıkların uygun şekilde açıklanması ve etkilenen kişilerin bilgilendirilmiş şekilde katılımı ile yapılmasını temin etmek. Prjeden etkilenen şahıslarının geçim kaynaklarının ve yaşam standartlarının prje öncesi düzeylere getirilmesi veya mümkün lduğu durumlarda iyileştirilmesi Bir Geçim Kaynağı Restrasyn Planının Hazırlanması Çevresel ve Ssyal Gereklilikler: AİKB Standartları ve Türk Mevzuat Çerçevesi, Dr. Ebru Yıldız (Kasım 204) Sayfa 7 / 23 BASIM TARİHİ:

8 PG5 (paragraf 22), bir Geçim Kaynağı Restrasyn Çerçevesinin (ve müteakip Planın) geliştirilmesiyle ilgili larak aşağıdaki kılavuz bilgileri sunmaktadır: Fiziksel ve/veya eknmik yer değiştirme durumuna yl açma ptansiyeli lan bir prjeyle ilgili arazi ediniminin veya arazi kullanımı kısıtlamalarının tam dğasının veya büyüklüğünün prje geliştirme aşaması nedeniyle bilinmediği durumlarda, bir Yeniden Yerleşim ve/veya Geçim Kaynağı Restrasyn Çerçevesi geliştirilecektir. Bu çerçeve, bu PG ile uyumlu genel ilkeleri, prsedürleri ve yetkilendirme çerçevesinin ana hatlarını rtaya kyacaktır. Bireysel prje bileşenleri tanımlandığı ve gerekli bilgiler mevcut hale geldiği zaman, çerçeve [PG5] uyarınca ayrıntılı bir Yeniden Yerleşim Eylem Planının (YYEP) veya Geçim Kaynağı Restrasyn Planının (GKRP) geliştirilmesinde temel larak işlev gösterecektir. Öksüt Prjesiyle ilgili larak, meraların kaldırılmasından veya meralara erişimle ilgili kısıtlamalardan etkilenebilecek gayriresmi arazi kullanıcılarının tespitinin nihayetlendirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Arazi kullanıcılarının kesin tespiti ÖMAŞ tarafından tamamlanınca, ayrıntılı bir Geçim Kaynağı Restrasyn Planı bu Çerçeveyi temel alan hazırlanacaktır. PG5, etkilenen kişilerin ve tplumların haklarının ana hatlarıyla belirlenmesi ve bunların şeffaf, uyumlu ve adil bir tarzda temin edilmesinin sağlanması için bir Geçim Kaynağı Restrasyn Planının (GKRP) luşturulmasını gerektirmektedir. PG5, eknmik yer değiştirme durumu meydana geldiği zaman Prjenin aşağıdakileri gerçekleştirmesi gerektiğini belirtmektedir: Eknmik larak yerinden edilen kişilerin varlık kayıplarının veya varlıklara erişim kaybının derhal tazmin edilmesi. Bu süreç, yer değiştirme durumu öncesinde başlatılmalıdır. Arazi ediniminin ticari yapıları etkilediği durumlarda, etkilenen iş yeri sahiplerine aşağıdakilerle ilgili larak tazminat sağlanması: Ticari faaliyetlerin başka bir yerde yeniden kurulmasının maliyeti; Geçiş dönemi sırasında kaybedilen net gelir ve Duruma göre tesis, makine veya diğer ekipmanın nakli ve yeniden tesisine yönelik maliyetler. Arazi üzerinde ulusal yasalar uyarınca kabul edilen veya kabul edilmesi mümkün lan yasal hakları veya hak talepleri bulunan kişilere duruma göre öncekinin yerini alacak eşit veya daha yüksek değerdeki mülkün (örneğin, tarımsal veya ticari mahaller) ya da yerine kyma maliyetinin tamamının nakit tazminatının sağlanması. Bir tplumun rtak larak sahip lduğu kaynaklardaki herhangi bir kaybı telafi edecek yardımın sağlanması. Bu, tplumun erişim lanağına sahip lduğu geri kalan kaynakların üretkenliğini artıracak inisiyatifler, yitirilen kaynakla ilgili erişim kaybının ayni veya nakdi larak tazminatı ya da alternatif kaynaklara erişimin sağlanması şeklinde labilir. Arazi dışındaki mal varlıklarının (mahsul, sulama alt yapısı ve arazide yapılan diğer iyileştirmeler gibi) kaybıyla ilgili larak yasal açıdan kabul edilecek hak talebi bulunmayan, eknmik larak yerinden edilen kişilere yerine kyma maliyetinin tamamı kadar tazminat sağlanması. Bu kişilerin gelir elde etme kapasitelerinin, üretim düzeylerinin ve yaşam standartlarının geri kazandırılması ve mümkün hallerde iyileştirilmesi amacıyla, ek hedeflenmiş yardım (örneğin kredi lanakları, eğitim veya iş fırsatları) ve fırsatların temin edilmesi. Eknmik larak yerinden lan kişilere gelir elde etme kapasitelerinin, üretim düzeylerinin ve yaşam standartlarının geri kazandırılması için gerekli sürenin makul bir tahmini temel alınarak gereken şekilde geçici destek sağlanması. Sayfa 8 / 23 BASIM TARİHİ:

9 Ulusal Kşullar ile AİKB Kşulları Arasındaki Temel Farkların Özeti Türk Yasaları ile AİKB Plitikaları arasındaki ana farklar aşağıda özetlenmiştir: Türkiye Yasalarında, yeniden yerleşim/eknmik yer değiştirme lma durumunun en aza indirgenmesiyle ilgili herhangi bir hüküm mevcut değildir. Türkiye Yasalarında, ssyal etki değerlendirme ve/veya yeniden yerleşim eylem veya geçim kaynağı restrasyn planının ve Paydaş Katılım Planının hazırlanmasıyla ilgili herhangi bir yasal dayanak mevcut değildir. Arazi edinimi öncesinde herhangi bir ssyal çalışma, etüt ve istişare gerekli değildir. Kamulaştırma Yasasının 0. Maddesi uyarınca, sadece taşınmaz varlıkların pazarlıkla satın alınmasıyla ilgili istişareler gereklidir. Prjeyle ilişkili tesislerin ssyal ve araziyle ilgili etkilerinin değerlendirilmesi knusunda açık herhangi bir hüküm yktur. Prjelerin kümülatif ve sınır aşan etkilerinin değerlendirilmesi knusunda açık herhangi bir hüküm yktur. Parasal tazminatı yalnızca yasal mülk sahipleri alabilmektedir (arazinin ve diğer fiziksel varlıkların kamulaştırılması yluyla). Türkiye Yasalarında yakın zamanlarda yapılan değişiklikler neticesinde, kamu mülkleri ve özel mülkler üzerindeki kullanıcı hakları kabul edilmektedir. Geleneksel haklar kabul edilmektedir (kullanıcı haklarını tanımayan rman arazileri hariç lmak üzere). Orman arazisiyle ilgili tazminat dğrudan ilgili devlet kurumuna ödenmektedir. Türkiye mevzuatında mera kullanıcılarına yönelik tazminatla ilgili herhangi bir yasal dayanak bulunmamaktadır. Türkiye Yasalarında geçim kaynağının restrasynuyla ilgili herhangi bir dayanak bulunmamaktadır. Sn kapanış tarihinin beyan edilmesi yönünde herhangi bir hüküm mevcut değildir. Zarar görebilir gurpların tespit edilmesi knusunda herhangi bir yasal gereksinim mevcut değildir. Bir YYEP veya GKRP nin uygulanmasının izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik herhangi bir yasal dayanak mevcut değildir. Bir şikayet mekanizmasının luşturulması yönünde herhangi bir yasal gereksinim mevcut değildir. 4.3 Uygulanabilir Centerra ve ÖMAŞ Standartları, Plitikaları ve Prsedürleri Geçim kaynağı restrasynuna ilişkin ilave uygulanabilir hiçbir Centerra veya ÖMAŞ standardı, plitikası veya prsedürü bulunmamaktadır. 4.4 ÖMAŞ 'ın uymayı taahhüt ettiği diğer endüstri kılavuzları Uygulanabilir değildir. Sayfa 9 / 23 BASIM TARİHİ:

10 Uygulanabilir Prje Standartlarının Özeti ÖMAŞ Prje Standartlarını temsil eden daha sıkı standartlar ile ulusal standartlar ve uygulanabilir kreditör standartlarının en sıkı lanına uyacaktır. Uygulanabilir Prje Standartları aşağıdaki şekilde özetlenmiştir. Standart Kapsam AİKB PG 5: Arazi Edinimi, Gönülsüz Yeniden Yerleşim ve Eknmik Yer Değiştirme Etkilerin ölçülmesi, etkilenmiş hanelere danışılması, geçim kaynağı restrasyn çerçevesi ve müteakip planın geliştirilmesi ve uygulanması. 5 ÖMAŞ ARAZİ ERİŞİMİ VE GEÇİM KAYNAĞI RESTORASYONU YAKLAŞIMI ÖMAŞ, Prje kullanım alanı üzerinde arazi erişimi ve geçim kaynağı knusunda etkiye yl açabileceğini kabul etmektedir. ÖMAŞ azaltma hiyerarşisini uygularken, tasarım aşaması sırasında yerinden etme durumlarından mümkün lduğunca kaçınmayı ve bu durumları mümkün lduğunca en aza indirgemeyi amaçlamıştır. Buna, ÇED İzin Alanında işçi ve kamu sağlığının muhafaza edilmesi için mümkün lan en kısa süreyle ve mümkün lan en küçük arazi alanının çitle çevrilmesi dahil lmuştur. Yer değiştirme durumunun inşaat aşamasında başlaması, işletme süresince devam etmesi ve kapamada kilit Prje alt yapı alanlarına indirgenmesi beklenmektedir (tplam süre 2 yıl). ÇED İzin Alanı dahilindeki alan fiziki yerleşimleri içermemektedir; bu alanın dışındaki yer değiştirme durumu ise geçici ve eknmik özelliktedir. Aşağıdaki bölümler, etkilenen grupla birlikte arazi erişimi ve geçim kaynağı restrasyn tedbirlerinin geliştirilmesinde ÖMAŞ tarafından kullanılan temel ilkelerin ana hatlarını rtaya kymakta ve şu ana kadar yapılan çalışmanın ayrıntılarını vermektedir. 5. ÖMAŞ tarafından kullanılan Temel Prensipler Öksüt Prjesi için arazi erişimi ve geçim kaynağı restrasynuna rehberlik eden temel prensipler aşağıdaki gibidir: ÖMAŞ, fiziki yeniden yerleşimlerden kaçınacaktır (Prje tasarımı kapsamında herhangi bir fiziki yerleşim planlanmamaktadır); ÖMAŞ, kalıcı unsurlar için gerekli arazi alanını en aza indirgemeye çalışacak ve inşaat faaliyetlerinin arazi kullanıcılarının kamu arazisine erişimini aksattığı veya engel lduğu süreyi en aza indirgeyecektir; ÖMAŞ, inşaat amaçlarına yönelik arazi edinimi ve geçici arazi erişimi knularında Türkiye deki yasal süreçleri kullanacaktır; ÖMAŞ, arazi edinimiyle ilgili Türkiye yasal gereksinimlerine ek larak, AİKB PG 5 uyarınca Prje snucunda yerinden lan ve arazilere ve dğal kaynaklara erişim lanağı elinden alınan aileler için geçim kaynağı restrasynu ihtiyacının varlığını kabul etmektedir. ÖMAŞ, hem maden sahası hem de resmi arazi Sayfa 0 / 23 BASIM TARİHİ:

11 edinimi devlete ait TEİAŞ kurumunun srumluluğunda lmasına karşın enerji iletim hattı dahil lmak üzere prjeyle ilgili tüm tesislerdeki kamu arazilerinin gayriresmi kullanıcılarına tazminat sağlayacaktır; Mümkün lan her durumda, özel arazilerin edinimi piyasa tabanlı alan razı-satan razı yaklaşımını temel alacak ve kamulaştırma diğer bütün seçenekler denendikten snra başvurulan sn çare lacaktır; Hane sayımı/envanteri/nitel verileri gibi deliller temel alınarak geçim kaynakları aynı veya daha iyi bir düzeye getirilecek ve restrasyn, aynı geçim kaynağının, alternatif bir geçim kaynağının veya bunların bir kmbinasynunun sürdürülmesine yönelik desteği içerebilecektir. Arazi erişimi knusundaki kısıtlamaların grup veya tplum düzeyinde etkilere yl açtığı durumlarda, geçim kaynağı desteği bireysel bazda lmaktan çk grup düzeyinde temin edilecektir. Arazi erişimi knusundaki kısıtlamaların tek tek hane düzeyinde saptanabilen ve miktarı belirlenebilen etkilere yl açtığı durumlarda, etkilenen hanelerin, hangi geçim kaynağı restrasynu yaklaşımının kendi durumları için en uygun lduğuna dair seçim yapma lanağı mevcut lacaktır. ÖMAŞ, dezavantajlı veya zarar görmesi mümkün herhangi bir bireyi veya grubu dikkate alacaktır. Özellikle ÖMAŞ, zarar görebilir grupların arazi edinimi sürecinde dezavantajlı hale gelmemelerinin, hakları knusunda tam larak bilgilendirilmelerinin ve bunlardan haberdar lmalarının ve yeniden yerleşim fırsatları ve kazançlarından eşit larak yararlanabilmelerinin temin edilmesi için gerekli önlemleri alacaktır. Öksüt, Zile ve Yukarı Develi deki hayvan yetiştiriciler ve etkilenen diğer arazi kullanıcıları arasındaki eşitlik anahtardır. Ortak mera ve su kaynaklarına erişimin geçici kaybı söz knusu lmakta ve hayvan yetiştiriciler tarafından kullanılan alan kısa süreli, müşterek ve mevsimsel lduğu için, geçim kaynağı restrasyn önlemleri yerinden edilen bütün kullanıcılar arasında rtak lmalıdır. Geçim kaynağının restrasynu sadece, dğal kaynaklara erişimin kaybedilmesi ile aynı veya daha iyi bir geçim kaynağının aynı veya farklı vasıtalarla üzerinde anlaşılan bir düzeyde sağlanabilmesi arasındaki açığın kapatılmasına yönelik geçici bir faaliyettir. Uzun vadeli geçim kaynakları restrasynuörneğin Tplumsal Kalkınma Çerçevesi/Planı dahil lmak üzere diğer araçlar vasıtasıyla elde edilmektedir. Geçim kaynağı restrasynu nakdi bir tazminat değildir ve nakdi ödemenin yapıldığı durumlarda, hane halkları hanelerinin sürdürülebilir geleceğini temin açısından tazminatlarını yatırımda kullanma knusunda mali yönetim desteğine gereksinim duyabilir. 5.2 Arazi Erişimi ve Edinim Kşulları Bütün arazi edinimleri Türkiye mülkiyet yasalarına uygun larak gerçekleştirilecek aşağıdakiler gerçekleşinceye kadar hiçbir arazi kullanılmayacaktır: Arazinin alan razı-satan razı işlemi temel alınarak mevcut sahibinden satın alınmış lması veya Arazinin Kamulaştırma Yasası uyarınca kamulaştırılmış ve tazminatın ödenmiş lması veya Devlet hüküm ve tasarrufu altındaki araziye erişim izninin Devlet tarafından yürürlükteki mevzuat çerçevesinde verilmiş lması. Türkiye Kamulaştırma Yasası ile AİKB PG 5 arasında farklılıkların söz knusu lduğu durumlarda (yani Türkiye Kamulaştırma Yasasına göre tazminat hakkı bulunmayan mera arazisi, rman arazisi veya diğer devlet arazilerinin kullanıcıları), ÖMAŞ bir Geçim Kaynağı Restrasyn Planını AİKB PG 5 gereksinimlerine uygun larak geliştirecek ve uygulayacaktır. Başka bir deyişle, bir arazi veya diğer varlıklar üzerinde yasal mülkiyetin mevcut lmaması kendi başına, kaybedilen varlıklara yönelik tazminatın veya diğer yeniden yerleşim yardımlarının önünde bir engel değildir. Sayfa / 23 BASIM TARİHİ:

12 Tabl 2: Prjenin Arazi Gereksinimleri Prje Unsuru Kullanılan Arazi (ha) Yrumlar ÇED İzin Alanı.243,67 Madencilik faaliyetlerine izin verilen tüm alan Çitle çevrili Maden Sahası alanı 990,20 Güvenlik çitinin içinde kalacak lan ve kamu tarafından erişilmesi mümkün lmayacak lan gerçek alan Erişim Ylu 40 Nihai yl 0 m genişliğinde lacaktır Enerji İletim Hattı 0,75 Her biri 0 m 2 alanda kurulı 75 direk/kule yeralacaktır 5.3 ÖMAŞ Geçim kaynağı Restrasynu Yaklaşımında Temel Adımlar ÖMAŞ geçim kaynağı restrasyn sürecinin 6 temel aşaması vardır. Pratikte bu aşamalar tekrarlanarak ve ara sıra paralel larak gerçekleşmekle birlikte, aşağıdaki akım şeması daha ayrıntılı açıklanacak lan her bir aşamanın özetini sunmaktadır. Uygulama knusundaki srumluluk, ÖMAŞ Halkla İlişkiler Birimine aittir. Sayfa 2 / 23 BASIM TARİHİ:

13 Şekil : Geçim Kaynağı Restrasyn Süreci Aşama : Etkilenen Arazi Sahipleri ve Arazi Kullanıcılarının Belirlenmesi Satınalma Yluyla Arazi Edinimi Mülkiyet Haklarına Sahip Olmayan Arazi Kullanıcıları Kamulaştırma Yluyla Arazi Edinimi Aşama 2: Kayıp Miktar Ölçümü Aşama 3: İstişare Aşama 4: Mutabık Kalma Çerçevesi Aşama 5: Uygulama Aşama 6: İzleme Aşama : Etkilenmiş Arazi Sahipleri ve Arazi Kullanıcılarının Tespiti ÖMAŞ, tapu senetleri ve sahadaki etütler vasıtasıyla, bütün özel arazi sahiplerini ve ptansiyel devlet arazisi kullanıcılarını saptamaktadır. Prjenin sebep lduğu yer değiştirme etkisinin byutu eşit kalitede alternatif meranın erişilebilirliğine ve hayvan yetiştiricilerin meralara erişimlerini engelleyerek sebep lunan rahatsızlığa bağlıdır. Eşit kaliteye sahip arazinin benzer tarımsal ptansiyeli lmalı, yllar ve arazi ylları, su kaynakları ve yaylada kalmak için kullanılan mevcut yapılar da dâhil lmak üzere hayvan yetiştiriciler tarafından kullanılan altyapı ve hizmetlere benzer erişime sahip lmalıdır. ÖMAŞ aşağıdaki knularda bilgi tplayarak alternatif meraları değerlendirecektir: Alanın genel mera kısmı (000ha); Çit alanı içerisinin yüz ölçümü (000 ha); Prje faaliyetlerinden (geçici ve kalıcı) etkilenen meraların yüzdesi; Çit alanı içerisinde yer alan meranın seznluk kullanımını belirlemek için arazi araştırmaları; Su kaynakları (yer, byut ve özellikler); Kyun ağılları (yer, byut ve özellikler). Sayfa 3 / 23 BASIM TARİHİ:

14 Maden sahası ve su temin bru hattına yönelik özel arazi edinimi süreci aşağıdaki adımlardan luşacaktır: Maliklerin adreslerinin saptanması; ÖMAŞ ın saptanan araziyi satın alma knusundaki niyetinin maliklere tebliğ edilmesi; Satış fiyatı ve herhangi bir erişimle ilgili şart veya diğer şartlar üzerinde anlaşılması amacıyla ilgili arazi sahipleriyle pazarlıklar; Arazilerini satmaya/kiralamaya razı lan arazi sahipleriyle sözleşme prtkllerinin imzalanması; Pazarlıkların başarılı lmadığı durumlarda kamulaştırmaya yönelik mahkeme işlemlerinin uygulanması; Tapu İdaresi Bürlarında tescil gereksinimlerinin tamamlanması; Araziye/varlığa ait mülkiyetlerin ÖMAŞ adına tescil edilmesi; Rıza gösteren maliklerin banka hesalarına tam nakit ödemelerin yapılması ve Araziyi kullanma knusunda yasal hakkın elde edilmesi TEİAŞ, Enerji İletim Hattına yönelik süreci ÖMAŞ ile yakın işbirliği içerisinde yönetecektir. Maden sahası erişim ylu ve su temini bru hattına yönelik kamu arazisi edinim süreci aşağıdaki adımlardan luşacaktır: Orman arazisinin edinimi, Orman Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık tarafından üzerinde anlaşılan uzun vadeli kiralamayı (madenin ömrüne ve gerektiğinde işletmeden çıkarma aşamasına da yayılan bir süre) ve daha snra münhasır ve sınırsız kullanım haklarının ÖMAŞ a devrini içermektedir. Hazine Arazisinin edinimi, söz knusu araziye yönelik ödemeyi ve ardından Başbakanın nayı snrasında arazi haklarının ÖMAŞ a devrini içermektedir. Mera Arazisinin edinimi, önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından nay alınmasını ve ardından Başbakanın nayını içermektedir. Köy Ortak Arazinin edinimi, köy idaresine yapılacak tazminat ödemelerini ve ardından, arazi haklarının ÖMAŞ a veya enerji iletim hattının söz knusu lduğu durumda TEİAŞ a devrini içermektedir. Diğer Devlet İdaresi Arazilerinin edinimi, ilgili devlet idaresine yapılacak ödemeyi ve ardından, arazi haklarının ÖMAŞ a ve enerji hattının söz knusu lduğu durumda TEİAŞ a devrini içermektedir. Aşama 2: Kayıp/Etki Miktarının Belirlenmesi Özel maliklere tazminat, yürürlükteki Türk mevzuatı uyarınca piyasa fiyatı temel alınarak ödenecektir. Bu araziler üzerinde mevcut herhangi bir özel yapı, taşınmaz varlık veya mevcut mahsulün tazminatı, arazi kullanıcısı (belgelenmemiş kullanıcılar) veya lehdar (izinsiz üreticiler veya ekiciler ve hayvan tlatıcılar) lması durumunda maliklere yapılacaktır. Ağaçlara, bağlara vs. yönelik ödemeler ömürlerinin geri kalan kısmında bunlardan beklenen gelire ilişkin larak hesaplama bazında yapılacak lup Türk yasalarında sn zamanlarda yapılan değişiklikler neticesinde, rmanlık araziler hariç lmak üzere ödemelerin hem maliklere hem de kullanıcılara yapılmasına lanak tanımaktadır. Uluslararası plitikalar ve Türkiye deki yeni özel ssektör pratiği uyarınca, kamu arazisine ve/veya özel araziyi gasp eden ve ağaç ve mahsul eken (veya taşınmaz varlık inşa eden) kişilere bu varlıklar için (ancak arazi için değil) tazminat sağlanacaktır. Sayfa 4 / 23 BASIM TARİHİ:

15 Mera arazisi kullanıcılarıyla ilgili larak, etkilenen hayvan yetiştiricilere adil bir geçim kaynağı restrasyn yardımının sağlanmasını temin etmek amacıyla ÖMAŞ, Prje süresince çitle çevrilecek lan alanı (yani ÇED İzin Alanı dahilindeki alanı, yöredeki tplam mera alanını ve rantılı arazi işgalini) belirleyecek, bir yandan da Prje çit çizgisi dahilinde yer alan mera arazisi tipi için tipik ve kabul edilebilir stk yğunluğu düzeylerini belirlemek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla birlikte çalışma yapacaktır. Bu bilgiler mera arazisi kullanılabilirliği ve kullanılabilir mera arazisinin taşıma kapasitesi üzerindeki tplam etkinin değerlendirilmesi ve arazi kullanıcılarına araziye erişim kaybıyla ilgili larak temin edilecek tazminatın akla yatkın bir tahmininin bildirilmesi amacıyla kullanılacaktır. Bu nktada, aşağıdaki bilgiler mevcuttur ve söz knusu ön bulguların dğrulanması için ek araştırma yapılmasını gerektirecektir: ÇED İzin Alanı Alanda tespit edilen ve alanı mevsimsel bazda kullanan yaklaşık 55 hane (kayıtlı ve kayıtsız arazi kullanıcıları ve geçiş amaçlı kullananlar dahil lmak üzere); Orman arazilerinin mantar ve diğer bitkilerin tplanması ve kişisel tüketime yönelik rman dununun tplanması amacıyla kullanımı (ticari amaçla değil); Enerji İletim Hattı Kullanım alanı üzerindeki aktif tarımsal faaliyetlere rahatsızlık verecek lan üç direk; Özel veya kamu mera arazisinde yer alan yaklaşık 0 direk; ancak bunlar uzun vadeli tarım faaliyetlerini etkilemeyecektir; Erişim Ylu; Geçim kaynakları üzerinde tespit edilmiş herhangi bir etki yk; Hayvanların erişim ylu üzerinde hareketiyle ilişkili etkilerin ve risklerin azaltılması için ek istişareye ihtiyaç duyulmaktadır. Aşama 3: İstişare ÖMAŞ, ilgili yörelerde (özellikle Öksüt, Zile ve Yukarı Develi de) saptanan bütün hayvan yetiştiricilere yönelik bir varlık araştırması/sayımı gerçekleştirerek Prjeden etkilenen hayvan yetiştiricileri tespit edecektir. Bu süreç sırasında bütün hayvan yetiştiricilerle istişarede bulunulmasının temini için aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilecetir: Mahallenin muhtarı tarafından imzalanarak, ftğraflanacak bir duyuruyu mahallede ilan edilmesi. Aşağıdaki knuları tartışmak üzere hayvan yetiştiricilerle bir tplantı düzenlenmesi: süreç ÇED nayı ve diğer saha kullanma izinleri elde edildikten snra ne lacağı da dahil lmak üzere; maden sahası çitle çevrildiği andan itibaren üretilecek alternatif planlar ; hayvan yetiştiricilerin gelecek planları. Hayvan yetiştiricilerle ilgili mahallenin muhtarları aracılığı ile iletişime geçilmesi (Öksüt, Zile and Yukarı Develi). Muhtarlara etkilenmiş tüm hayvan yetiştiriciler ile birlikte rtak bir karara varıldığında sürecin snlanma tarihi bildirilmesi. Sayfa 5 / 23 BASIM TARİHİ:

16 Araştırma sırasında Geçim kaynağı restrasyn haklarına yönelik seçenekler aşağıdaki meselelerle birlikte tartışılacaktır: su kaynaklarının çit içerisinden çit dışarısına taşınması; hayvan ağıllarının çit içerisinden çit dışarısına taşınması; kurumların yürüttüğü hayvan yetiştiriciliği kursları veya bunların alternatiflerine katılım (tercih edildiği üzere); grup eğitimi geçim kaynağı desteği (thum, alet ve ekipman gibi tarım malzemelerinin satın alınması); Sığır Besicileri Birliği, Küçükbaş Hayvan Yetiştiricileri Birliği, Zirai Kalkınma Kperatifleri, vs. gibi Tplum Temelli Örgütler (TTÖ) için kapasite geliştirme faaliyetlerine yönelik teknik ve mali destek. hayvan yetiştiriciler tarafından tespit edilen ve ÖMAŞ tarafından makul kabul edilen (yani, dahili larak tanımlanmış makul bir bütçe limiti içerisinde) önlemler. Geçim kaynağı restrasyn tedbirleri, Aşama 2 snrasında revize edilecektir. Herhangi bir kaybın mevcut lmaması veya sınırlı kaybın söz knusu lması durumunda, teklif edilen hak sahipliği istişare süreci öncesinde revize edilecektir. Aşama 4: Mutabık Kalma Çerçevesi Etkilenmiş hayvan yetiştiriciler ve kilit paydaşlara (muhtarlar ve Declet idareleri) danışarak ÖMAŞ hak sahibi tüm hayvan yetiştiriciler için geçerli lacak Geçim kaynağı restrasyn yardımını kabul edecektir. Geçim kaynağı restrasyn yardımı anlaşma ylu ile aşağıdakileri sunan maddeleri içerecektir: araziye ve dğal kaynaklara geçici larak erişememeye yönelik tazminat; yapı, varlık, maaş, kira veya satış kazanç kayıplarına yönelik tazminat; diğer destekler (teknik destek ve mesleki ve vasıf eğitimi, mevcut bağışçı/devlet fnlarına erişim, gelir üretim prgramlarının tasarımı ve uygulanması, çiftçiler ve bunları temsil eden örgütler için kapasite geliştirme gibi). Hak Sahipliği çerçevesi, farklı arazi kullanıcılarının ÖMAŞ tarafından temin edilecek ve klaylaştırılacak gelir kaynağı restrasyn yardımı yelpazesine erişme knusundaki uygunluğunu belirleyecektir. Uygun şartlara sahip arazi kullanıcıları hak sahipliği çerçevesinde belirlenmektedir ve tplum düzeyindeki etkilerle ilgili larak, haklar ve faaliyetler yine karşılık gelen tplum düzeyinde lacaktır. Şu ana kadar gerçekleştirilen istişarelere göre, aşağıdaki hak sahipliği çerçevesi kullanılacaktır. Bu çerçeve, Türk yasal gereksinimleri uyarınca gerçekleştirilen bütün mülk ediniminı ve mevsimsel yayla mera arazilerine erişimin tplum düzeyinde kaybedilmesi/aksatılmasıyla ilgili larak tplum düzeyinde destek üzerine daklanan hakları temel almaktadır. Ön bulguları temel alan bir ön Hak Sahipliği Çerçevesi hazırlanmıştır (aşağı bakınız). Arazi kullanımı ve geçim kaynaklarına dair bütün ilgili bilgiler tplanınca ayrıntılı bir Hak Sahipliği Çizelgesi hazırlanacaktır. Nihai Hak Sahipliği Matrisi, ÖMAŞ tarafından ifşa edilecek lan nihai Geçim Kaynakları Restrasyn Planına dahil edilecektir. Tabl 3: Hak Sahipliği Çerçevesi Prje Bileşeni Kullanım Tipi Etkinin Dğası Eylem/Hak Sahipliği Yaklaşımı ÇED İzin Alanı Devletin hüküm Alışagelmiş Tplum düzeyinde eylemler: ve tasarrufu şekilde kullanılan Sayfa 6 / 23 BASIM TARİHİ:

17 Prje Bileşeni Kullanım Tipi Etkinin Dğası Eylem/Hak Sahipliği Yaklaşımı altındaki mera arazilerinin tlatma için kullanılması mera arazisinin kalıcı kaybı Etkilenen köylerdeki hayvan yetiştirici hane halklarına yönelik devlet tarımsal gelişme prgramlarına destek sağlanması Su Temini Bru Hattı Erişim Ylu Özel arazi mülkiyeti Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki mera arazilerinin tlatma için kullanılması Özel arazi mülkiyeti Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki mera arazilerinin tlatma için kullanılması Erişim ylundan geçen mera arazisi kullanıcıları Diğer kmşu mera arazilerinde artan stk yğunlukları Mera arazilerinin kıtlığından ötürü köyler arası ihtilaflar Özel arazi alımı İnşaat sırasında bru hattı güzergah alanında tlatma arazisi ve erişimin geçici kaybı Özel arazi alımı Yl güzergahı dahilinde alışılagelmiş şekilde kullanılan mera arazisinin kaybı Aksayan mera arazisi erişimi Ylun ürettiği tzdan ötürü azalan mahsul verimi veya diğer eknmik kayıplar Belirlenmiş geçiş nktalarının kullanılması veya ylda seyretmekte lan trafiğin beklenilmesi nedeniyle yldan Eğitim, yem bitkisi üretimi, pazarlama desteği, vs. vasıtasıyla hayvan yetiştiriciliği ve diğer tarımsal ürünlerden elde edilen gelirin artırılması Etkilenen köylerdeki hane halkları için Ulusal İş ve İşçi Bulma Kurumunun mesleki eğitimine erişim lanağının sağlanması Alternatif gelir kaynaklarına erişimin artırılması (vasıf geliştirme, mesleki eğitim), arıcılığın, sera üretiminin ve diğer ikincil gelir kaynaklarının iyileştirilmesi. ÇED İzin Alanı dahilinde kullanımı geçici veya kalıcı larak mümkün lmayan su kaynaklarının yerine, ÇED İzin Alanı dışındaki uygun kaynaklar knulması Türk mevzuatındaki şartlar uyarınca arazi edinimi ve tazminat sağlanması Erişim Ylu kapsamında ele alınmaktadır Gerekli özel arazi piyasa bazında satın alınmıştır. Tplum düzeyinde eylemler: Etkilenen köylerdeki hayvan yetiştirici hane halklarına yönelik devlet tarımsal gelişme prgramlarına destek sağlanması Eğitim vasıtasıyla hayvan yetiştiriciliği ve diğer tarımsal ürünlerden elde edilen gelirin artırılması Etkilenen köylerdeki hane halkları için Ulusal İş ve İşçi Bulma Kurumunun eğitimine erişim lanağının sağlanması Alternatif gelir kaynaklarına erişimin artırılması (vasıf geliştirme, mesleki eğitim) Ekili arazisi bulunan kullanıcılar, ÖMAŞ Şikayet Prsedürü uyarınca ve Geçim Kaynakları Restrasyn Çerçevesi/Planında ana hatlarıyla belirtilen şekilde gösterilmesi mümkün ve miktarı belirlenmiş zararlara yönelik larak tazminat arayışına gidebilecektir Geçiş nktalarının mera kullanıcıları ile istişare edilerek knumlandırılması Yakın yerleşimlerdeki halka yl güvenliği bilinçlendirme eğitiminin sağlanması Su depları ve kaynaklar üzerindeki etkinin izlenmesi Sayfa 7 / 23 BASIM TARİHİ:

18 Prje Bileşeni Kullanım Tipi Etkinin Dğası Eylem/Hak Sahipliği Yaklaşımı geçme lanağı aksayabilir Herhangi bir srunun saptanması için hayvan yetiştiriciler ve muhtarlarla sürekli gerçekleştirilen irtibat Enerji Hattı Prje Alanı Özel arazi mülkiyeti Enerji iletim hattı güzergahı kapsamındaki kamu arazilerinin gayriresmi kullanıcıları Ekili arazi (özel ve kamuya ait) kullanıcıları Ekili arazi (özel ve kamuya ait) kullanıcıları İletim kuleleri için özel arazi alımı Tespit edilmiş kullanıcı yk İnşaat sırasında erişim patikaları ve mahsul hasarı nedeniyle geçici rahatsızlık Madenin ürettiği tzdan ötürü azalan mahsul verimi veya diğer eknmik kayıplar Türkiye mevzuatındaki şartlar uyarınca arazi edinimi (kamulaştırma yluyla) ve tazminat sağlanması ÖMAŞ inşaat sırasında da tespitlerine devam edecektir. Gayriresmi arazi kullanıcılarının saptanması halinde, bunlar GKRÇ uyarınca değerlendirilecektir Türk mevzuatındaki şartlar uyarınca, ekili arazisi lan kullanıcılar tazminat almaya uygun lacaktır Ekili arazisi bulunan kullanıcılar, ÖMAŞ Şikayet Prsedürü uyarınca ve Geçim Kaynakları Restrasyn Çerçevesi/Planında ana hatlarıyla belirtilen şekilde gösterilmesi mümkün ve miktarı belirlenmiş zararlara yönelik larak tazminat arayışına gidebilecektir 6 UYGULAMA TAKVİMİ Uygulama, yukarıda yer alan Şekil de belirtilmiş 5 Aşamadan luşmaktadır. Geçim kaynağı restrasyn sürecinde bu aşamaların tamamlanması üzerine, ÖMAŞ bu nde belirtilen şartlara bağlı larak ve PG 5 in kşulları ile uygunluk içerisinde detaylı bir uygulama prgramı geliştirecektir. Amaç, Şekil de belirtilen süreçleri tamamlamak ve etkilenmiş hayvan yetiştiricileri ile yapım faaliyetlerine başlanmadan önce detaylı bir uygulama prgramı geliştirmektir.bu Çerçeve detaylı uygulama planı rtaya çıkana dek faaliyetlere rehberlik edecektir. 6. Bugüne Kadarki Paydaş Katılımı Paydaş katılımı, 203 yılından başlanarak geçim kaynaklarının restrasynu knusunda etkilenme ptansiyeli lan bireysel haneler, devlet kurumları (Kayseri Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve İlçe Tarım Dairesi dahil lmak üzere) ve ilgili muhtarlarla yapılan görüşmeleri içermiştir. Bugüne kadarki katılıma dair bir özet 32 tane resmi ve kayıt altına alınmış katılım tplantısını içermekte (Mayıs 204 Eylül 205 döneminde) lup bunların dağılımı şu şekildedir: Hayvan yetiştiricilerle yapılan ve ÇED İzin Alanı ile ilgisi bulunan bu paydaşların saptanmasını ve yerinin belirlenmesini içeren 5 tplantı; Devlet kurumları ve eğitim rtakları dahil lmak üzere diğer paydaşlar ve ptansiyel rtaklarla yapılan tplantı; Sayfa 8 / 23 BASIM TARİHİ:

19 Zile ile ilgili su prjeleri knusunda 4 tplantı. Ayrıca, ÖMAŞ Ocak 206 da, enerji iletim hattı ve erişim ylu kridrları byunca ve ÇED İzin Alanının içerisindeki ve çevresindeki mevcut bütün arazi kullanıcılarının saptanmasını ve bunlarla yapılan istişareleri içeren ayrıntılı bir arazi kullanım etüdünü gerçekleştirmesi için Ankara Üniversitesi Gayri Menkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümünü yetkilendirmiştir. 6.2 Geçim Kaynakları Restrasyn Planının Tamamlanması İçin Ana Görevler Geçim Kaynakları Restrasyn Planının tamamlanması için gerekli ana görevler aşağıdakileri içermektedir: Mevcut Durum Verileri ÖMAŞ verilerinin ve Ankara Üniversitesi tarafından tplanan verilerin entegrasynu ve dğrulanması yluyla, mevcut durumun teyit edilmesi; Bütün Prje unsurları (maden sahası, erişim ylu, su temini bru hattı ve enerji iletim hattı) üzerinde etkilenecek lan bütün hanelerin saptanması; Etkilerin Değerlendirilmesi Güncelleştirilmiş temel durum ve diğer nitel araştırmalar temel alınarak etkilerin teyit edilmesi; Etki Azaltma Planlaması Revize edilen etkiler temel alınarak azaltmaların/hakların teyit edilmesi Geçim Kaynakları Restrasyn Planı, yönetim planlarına ilişkin standart ÖMAŞ belge yapısını (Geçim Kaynakları Restrasyn Çerçevesi gibi) temel alacak ve aşağıdaki temel elemanları içerecektir: Mevzuatın incelenmesi; Arazi kullanımı sayım ve hane etüdü bilgileri (gizli lan ve ifşa edilmeyen haneye özel bilgiler); Uygunluk kriterleri ve hak sahipliği çizelgesi; Mülk kıymet biçme prsedürleri (gerekirse); İstişare planı; Uygulama planı; İzleme, değerlendirmeve raprlama 7 İZLEME Prje Standartları ile uygunluğu değerlendirmek için işletme aşaması sırasında uygulanacak lan İzleme önlemleri (bakınız ÇSYS Çerçevesi) bu bölümde açıklanmaktadır. İzleme ÖMAŞ arazi/izin uzmanlarının desteği ile Halkla İlişkiler Müdürü nün srumluluğundadır. İzlemenin Prje Standartları ile uygunsuzluk belirlemesi durumunda, bunlar araştırılacaktır ve uygun düzeltici eylemler belirlenecektir 7. İlerleme Denetimi Sayfa 9 / 23 BASIM TARİHİ:

20 Bugüne kadarki ilerleme paydaş katılımını, veri tplama ve analizini, sn kapanış tarihinin belirlenmesini ve sayım verilerinin tplanmasını içermiştir. Su Zile deki etkilenme ptansiyeline sahip hayvan yetiştiricisi hane halklarıyla gerçekleştirilen istişareler, ÇED İzin Alanının çitle çevrilmesi snrasındaki temel su mevcudiyeti kaygısının saptanmasına yl açmıştır. ÇED İzin Alanınındaki temel su kaynakları saptanmış ve hayvan yetiştiricilerlar için bunların yerine gelecek su kaynaklarına dair uygun ve kabul edilen seçenekleri saptamak ve uygulamak üzere ÖMAŞ Zile hayvan yetiştiricileriyle birlikte çalışma yapmıştır. İki yeni su kaynağı belirlenmiştir 2. Nüfus Sayım Verileri ÇED İzin Alanı dahilinde ve Erişim Ylu güzergahı ve enerji hattı kridru byunca ÖMAŞ tarafından kullanılacak lan mera arazisinden yararlanan etkilenme ptansiyeline sahip hanelerle katılım tplantıları yapılmış ve nüfus verisi tplanmıştır. Bunlar Zile için ÖMAŞ tarafından Ağusts 205 te gerçekleştirilmiş ve Ankara Üniversitesinin Şubat 206 da gerçekleştirdiği ek ayrıntılı etütlerle takviye edilmiştir. Mera arazisine erişim lanağının kaybı yluyla etkilendiği tespit edilen bütün haneler için uygun ssyeknmik sayım verilerinin mevcut lmasının temin edilmesi amacıyla, Geçim Kaynakları Restrasyn Planının tamamlanmasını desteklemeye yönelik ek veri tplanacaktır. ÇED İzin Alanındaki Yerlerinden Olan Mera Arazisi Kullanıcıları ÇED İzin Alan içerisindeki ve çevresindeki mera arazisini kullandığı saptanan mera kullanıcıları aşağıdakilerin belirlenmesi ve izlenmesi amacıyla periydik istişareye tabi tutulacaktır: Kullanılmakta lan alternatif mera alanları; Aşırı tlatmaya veya alternatif mera arazisi üzerinde diğer hayvan yetiştiricilerle söz knusu ihtilafa dair herhangi bir srun; Prjeden etkilenen su kaynaklarının yerine başka kaynakların knulması nedeniyle mera arazisi kullanımında değişiklik lup lmadığı. Mera arazisi kullanıcılarıyla en azından yıllık bazda ve yaz tlatma mevsimi sırasında istişare gerçekleştirilecektir. Erişim Ylu Mera arazisine Erişim Ylundan karşıya geçerek erişen mera arazi kullanıcıları saptanmıştır ve aşağıdakilerin teyit edilmesi amacıyla periydik istişareye tabi tutulacaklardır: Erişim Ylu neticesinde mera arazisi kullanımında değişiklik lup lmadığı; ÇED İzin Alanınındaki diğer mera arazisi kullanıcılarının yerlerinden lması neticesinde mera arazisi kullanımında değişiklik lup lmadığı; Prjeden etkilenen su kaynaklarının yerine başka kaynakların knulması nedeniyle mera arazisi kullanımında değişiklik lup lmadığı. Mera arazisi kullanıcılarıyla en azından yıllık bazda ve yaz tlatma mevsimi sırasında istişare gerçekleştirilecektir. 2 Ağusts 205 Sayfa 20 / 23 BASIM TARİHİ:

21 Enerji İletim Hattı Arazinin inşaat amacıyla kullanılması öncesinde Türkiye deki kamulaştırma sürecinin bütün şartlarının yerine getirildiğinden ve uygun tazminatın arazi sahiplerine ödendiğinden emin lunması için, enerji hattı byunca arazi sahipleri enerji hattının inşaatı sırasında ÖMAŞ ın gerçekleştireceği izlemeye tabi lacaktır. İnşaat tamamlandıktan snra, ÖMAŞ enerji hattı güzergahında saha tespiti gerçekleştirecek, arazi sahipleriyle ve muhtarlarla istişarede bulunacak ve bu ylla, enerji iletim hattının işletimiyle ilgili herhangi bir ptansiyel arazi kullanımı ve geçim kaynağı srununu saptayacaktır. İzleme ilk yıl inşaat snrasında ve yaz büyüme mevsimi sırasında yapılacaktır. Herhangi bir srunun saptanmaması halinde, arazi kullanımı ve geçim kaynaklarına yönelik izleme sna erecektir. Yakındaki Mahsuller Üzerindeki Tz Etkileri ÖMAŞPrjeyi çevreleyen uygun knumlara tz ölçme aletleri kuracak ve Prjeden kaynaklanan tza bağlı gerçek/algılanan mahsul hasarı riskinin mevcut lduğu düşünülen yerlerde büyüme mevsimi sırasında düzenli ftğraflar çekecektir. Yerel arazi kullanıcılarının mahsul hasarından ötürü hak talebinde bulunması durumunda, bu talep Şikayet Prsedürü vasıtasıyla işlemden geçirilecek ve etkilenen mahsullerin alanı, randıman üzerindeki tahmini etki ve mahsullerin piyasa fiyatı temel alınarak tazminat knusunda uzlaşmaya varılacaktır. ÖMAŞ ayrıca, tespit edilmiş mahsul etkilerine yl açmış lması mümkün tz emisynu kaynaklarını da araştıracak ve etkilerin gelecekte meydana gelmesinin önlenmesine yönelik ptansiyel azaltma tedbirlerini değerlendirmeye alacaktır. 7.2 Etkinliğin Denetlenmesi ÖMAŞ tarafından Geçim kaynağının restrasynu için alınan önlemlerin etkinliğinin düzenli bir şekilde değerlendirilebilmesi amacıyla bir denetleme prgramı yürütülecektir. Planlanmış ve bütçelenmiş girdi ve çıktıların dahili izlemesi; inşaat sürecinde rtaya çıkan arazi edinim gereksinimlerine dair girdi ve çıktıların izlenmesi ve mahsuller ve diğer taşınmaz varlıklara yönelik inşaatla ilişkili tazminatların izlenmesi ve şikayetlerin izlenmesi ÖMAŞ tarafından TEİAŞ ekibinin (enerji iletim hattı için) ve MTİ yüklenicisinin desteği de alınarak gerçekleştirilecektir. Dahili izleme, YYEP de tanımlanan eylem prgramına karşı ilerlemenin ölçülmesine daklanacak ve şunları içerecektir: GKRP ye karşı ilerleme gözden geçirilerek ve raprlanarak, arazi edinim faaliyetlerinin planlanan şekilde ilerlemesinin ve faaliyet prgramının uygulanmasının temin edilmesi; Arazi edinim ve tazminat haklarının temin edildiğinin dğrulanması ve temin sistemlerinin başarısız lması durumunda alternatif yaklaşımların frmüle edilmesi; Yaşam standartlarının yükseltilmesine yönelik tedbirler gözden geçirilerek bunların özellikle hayvan yetiştiricilere daklanılarak uygulamaya knulmasının sağlanması; Etkilenen tplumlara adilane muamele edildiğinden ve etkilenen zarar görebilir gruplara GKRP menfaatleri knusunda öncelik verildiğinden emin lunması; Bütün maliklere ve ayrıca kullanıcılara yönelik tazminat sağlama tedbirlerinin uygulamaya knulduğunun dğrulanması; Etkilenen kişilerden geri bildirim alınması; Türkiye deki arazi edinimi knularına derin aşinalığı bulunan ve prjeden etkilenen insanlar ve etkilenen tplumlarla dğrudan çalışabilen deneyimli bir arazi/izin uzmanının işe alınmasının temin edilmesi. Sayfa 2 / 23 BASIM TARİHİ:

22 Altı aylık bir denetleme uygulanacak ve iki yıl snra etkilenmiş hayvan yetiştiricilerin Geçim kaynağının en azından Prje faaliyetleri başlamadan önceki kadar iyi durumda lduğunu denetlemek ve teyit etmek için bir Tamamlama Denetimi yürütülecektir. Ana Perfrmans Göstergeleri Aşağıdaki tabl temel perfrmans göstergelerini ve önerilen hafifletme stratejilerinin ilerlemesini ve etkinliğini değerlendirmek için kullanılabilecek ilişkili temel izleme eylemleri özetlemektedir. Ana Perfrmans Göstergeleri (APG), nihai Hak Sahipliği Çizelgesi ve nihali Geçim Kaynakları Restrasyn Planının gereksinimleri temel alınarak gözden geçirilecek ve güncellenecektir. Tabl 4: Ana Perfrmans Göstergeleri KİMLİK TPG Hedef İzleme G-APG 0 Zile ve Yukarı Develi hayvan yetiştiricileri ve tespit edilen ve etkilenen diğer mera arazisi kullanıcılarıyla anlaşmaların rtaya knması ve uygulanması G-APG 02 Hane halkı gelirlerinin prje öncesi standartlara eşit veya daha yüksek düzeye geri döndürülmesi. G-APG 03 Etkilenen tplumlarda hayvan yetiştiricilerin sayısı. G-APG 04 Geçim kaynakları restrasyn faaliyetlerine iştirak eden hanelerin tplam sayısı G-APG 05 Bir ay içerisinde çözülen, geçim kaynağı restrasynuyla ilişkili şikayetler Operasynların başlangıcı öncesinde her iki yöredeki hayvan yetiştiriciler ve tespit edilen ve etkilenen diğer mera arazisi kullanıcılarıyla anlaşmaların rtaya knması Restrasyn eylemlerinin üzerinde anlaşılan şekilde uygulamaya knulması Hane halkı gelirlerinin en azından, önceki yılın tüketici fiyat enflasynu (TFE) ranında artmış lması Yerinden lan bütün hane halklarının Geçim Kaynakları Restrasyn Planına dahil edilmesi Uygun şartlara sahip bütün hanelerin Hak Sahipliği Çizelgesinde tanımlandığı şekilde geçim kaynakları restrasyn faaliyetlerine iştirak etmesi. %90 lık randa bir ay içerisinde çözülmesi Altı ayda bir izleme yapılması ve yerinden lan hane halklarına ve bunların mahallindeki muhtarlara yönelik raprlama yapılması Eknmik açıdan yerinden lan hane halklarının yıllık incelemesi; Operasynların başlangıcından iki yıl snra tamamlanma denetimi Altı ayda bir izleme yapılması ve yerinden lan hane halklarına ve bunların mahallindeki muhtarlara yönelik raprlama yapılması Altı ayda bir izleme yapılması ve yerinden lan hane halklarına ve bunların mahallindeki muhtarlara yönelik raprlama yapılması Şikayet kaydının ve paydaş katılımı kayıtlarının aylık larak gözden geçirilmesi Tamamlama Denetimi Sayfa 22 / 23 BASIM TARİHİ:

GEÇİM KAYNAKLARI RESTORASYON ÇERÇEVESİ - LAPSEKİ PROJESİ

GEÇİM KAYNAKLARI RESTORASYON ÇERÇEVESİ - LAPSEKİ PROJESİ GEÇİM KAYNAKLARI RESTORASYON ÇERÇEVESİ - LAPSEKİ PROJESİ TÜMAD MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Address: Buğday Skak N:9 Kavaklıdere Ankara - Türkiye Phne: +90.312.455.1600 Fax: +90.312.455.1601 inf@tumad.cm.tr

Detaylı

GEÇİM KAYNAKLARI RESTORASYON ÇERÇEVESİ - İVRİNDİ PROJESİ TÜMAD MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Phone: Fax:

GEÇİM KAYNAKLARI RESTORASYON ÇERÇEVESİ - İVRİNDİ PROJESİ TÜMAD MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Phone: Fax: GEÇİM KAYNAKLARI RESTORASYON PROJESİ TÜMAD MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Address: Buğday Sokak No:9 Kavaklıdere Ankara - Türkiye Phone: +90.312.455.1600 Fax: +90.312.455.1601 info@tumad.com.tr BU DÖKÜMAN

Detaylı

Jeotermal Projelerinde Sosyal Risk ve Etkiler Türkiye Jeotermal Geliştirme Projesi

Jeotermal Projelerinde Sosyal Risk ve Etkiler Türkiye Jeotermal Geliştirme Projesi BURCU ERGIN SOSYAL KORUMA POLITIKALARI UZMANI DÜNYA BANKASI RSM TANITIM ÇALIŞTAYI IZMIR, 5 TEMMUZ 2018 Jeotermal Projelerinde Sosyal Risk ve Etkiler Türkiye Jeotermal Geliştirme Projesi Çevresel ve sosyal

Detaylı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Kültürel Miras Yönetim Planı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Kültürel Miras Yönetim Planı Çevre ve Ssyal Yönetim Sistemi 0.04.206 Dküman Numarası: İÇİNDEKİLER SAYFASI GİRİŞ... 4. DOKÜMAN NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 4.5 YETKI VE YÖNETIM... 4 2 KAPSAM... 5 2. BU YÖNETIM

Detaylı

FİNAL (11 TEMMUZ 2016)

FİNAL (11 TEMMUZ 2016) ÇEVRESEL VE SOSYAL EYLEM PLANI OKSUT ALTIN MADENİ, TURKİYE (PROJE) FİNAL (11 TEMMUZ 2016) PG1 Çevresel ve in ve Etkilerin Değerlendirilmesi ve Yönetimi 1.1 Projenin çevresel ve sosyal 1 performansı ve

Detaylı

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı (ÇSEP) Öksüt Altın Madeni, Türkiye ('Proje') 1

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı (ÇSEP) Öksüt Altın Madeni, Türkiye ('Proje') 1 Sosyal Planı (ÇSEP) Öksüt Altın Madeni, Türkiye ('Proje') 1 DUYURULMA AMAÇLI TASLAK ÇSEP. NİHAİ ÇSEP DUYURU SONRASI VE FİNANSMAN KARARI ÖNCESİ KARARLAŞTIRILACAK PG1 in ve Etkilerin Değerlendirilmesi ve

Detaylı

RESMİ KULLANIM RESMİ KULLANIM

RESMİ KULLANIM RESMİ KULLANIM ÇEVRESEL VE SOSYAL EYLEM PLANI OKSUT ALTIN MADENİ, TURKİYE (PROJE) (Eylül 2017) PG1 Çevresel ve in ve Etkilerin Değerlendirilmesi ve Yönetimi 1.1 Projenin çevresel ve sosyal 1 performansı ve bu ÇSEP nın

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Finansman Yapısının Güçlendirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması için Altyapı Geliştirme Prjesi II. Faz Genel Sağlık Sigrtası Sağlık Bakım Hizmetleri Ödemeleri için

Detaylı

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1)

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 30.12.2011 tarih Seri IV, N: 56 Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına

Detaylı

KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ

KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ I. GİRİŞ Bu rehber, iç denetim birimlerince hazırlanacak iç denetim planı ve prgramının temel esaslarını belirlemek üzere, İç Denetçilerin Çalışma Usul

Detaylı

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm Kentsel Planlama ve Kentsel ltyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm.Faruk GÖKSU Kentsel Strateji td.şti. nahtar Kelimeler: Kentsel Planlama, Kentsel ltyapı, kıllı Büyüme (smart grwth), Kentsel

Detaylı

EK 10 YENİDEN YERLEŞİM EYLEM PLANI FORMATI

EK 10 YENİDEN YERLEŞİM EYLEM PLANI FORMATI YENİDEN YERLEŞİM EYLEM PLANI FORMATI 1 İçindekiler: 1. AMAÇ... 2 2. KAPSAM... 2 3. MEVZUAT... 2 4. UYGULAMA PLANI... 2 4.1 Proje Alanını Tanıtıcı Bilgiler... 2 4.2 Envanteri yapılması zorunlu taşınmazların

Detaylı

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı Çevresel ve Sosyal Planı leri, PR1 Çevresel ve Sosyal Etkilerin ve Mevzuların Değerlendirilmesi ve Yönetimi 1.1 Çevre, Sağlık & Güvenlik ve Sosyal (ÇSGS) Yönetim Sistemi nin EBRD standartlarına göre hazırlanması

Detaylı

KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ

KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ Bu sözleşme, ILO'nun temel haklara ilişkin 8 sözleşmesinden biridir. Uluslararası Bürsu

Detaylı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Tehlikeli Madde Yönetim Planı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Tehlikeli Madde Yönetim Planı Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi 0.04.206 İÇİNDEKİLER SAYFASI GİRİŞ... 4. DOKÜMAN NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 4.5 YETKİ VE YÖNETİM... 4 2 KAPSAM... 5 2. BU YÖNETİM PLANININ

Detaylı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Yüklenici Yönetim Çerçevesi

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Yüklenici Yönetim Çerçevesi Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi 0.04.206 İÇİNDEKİLER SAYFASI OMAS-ESMS-CM-PLN-00 GİRİŞ... 3. Doküman Numarası... 4.2 Amaç... 4.3 Uygulama... 4.4 Başlangıç... 4.5 Yetki ve Yönetim... 5 2 KAPSAM... 5 2.

Detaylı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Ulaşım Yönetim Planı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Ulaşım Yönetim Planı Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi 0.04.206 İÇİNDEKİLER SAYFASI GİRİŞ... 4. DOKÜMAN NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 4.5 YETKİ VE YÖNETİM... 4 2 KAPSAM... 5 2. BU YÖNETİM PLANININ

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2016 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 3. HAFTA: PLANLAMA Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması, planlama aşamasıdır. Başarılı bir prje geliştirebilmek için prjenin

Detaylı

YAVUZ HES PROJESI AREM ENERJI URETIM A.S.

YAVUZ HES PROJESI AREM ENERJI URETIM A.S. Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized YAVUZ HES PROJESI AREM ENERJI URETIM A.S. ARAZI TEMIN RAPORU ARAZİ TEMİN RAPORU AREM

Detaylı

1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri

1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri AB eşleştirme Prjesi Türkiye Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Perfrmans Yönetimi KURS PROGRAMI 1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri TARİH : Kursun 1. kısmı: 30.5 17.6.2011 2. kısmı 04.07

Detaylı

OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ 1.1 ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ

OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ 1.1 ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ Okyanus Kalite Eğitimleri ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetimi (Entegre Sistem) İç Tetkikçi Süreç Yönetimi,

Detaylı

OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ

OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ YÖNETİM SİSTEMLERİ EĞİTİMLERİ OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ Okyanus Kalite Eğitimleri ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetimi (Entegre

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvuru Aşaması Özdeğerlendirme Rapru Teslimi

Detaylı

İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı

İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı Giriş Hatırlanacağı gibi 1980 ler tmasyn dönemiydi. Üretimde rbt kullanımı özellikle Batı ülkelerinde çk yaygındı. 1990 larda ise Tplam Kalite Yönetimi

Detaylı

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMI İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI VE KAPASİTELER ÖZEL PROGRAMI PROJE TEKLİFİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. İçindekiler:

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMI İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI VE KAPASİTELER ÖZEL PROGRAMI PROJE TEKLİFİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. İçindekiler: İçindekiler: ÇP lerde Hakemlik Prje tekliflerinin değerlendirilmesi Değerlendirme Süreci Evaluatin criteria applicable t Cllabrative prject prpsals Işbirliği Prjeleri Değerlendirme Kriterleri Evaluatin

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvuru Aşaması Özdeğerlendirme Rapru Teslimi

Detaylı

TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ

TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ Ülkü Füsun ERTÜRK Maden atıkları ve Tehlikesiz Atıkların Yönetimi Şube Müdürlüğü Kimya Müh. Antalya, 24-26.04.2012 Maden Atıklarının Yönetimi Projesi

Detaylı

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI:

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: 2018-01 1 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Birliği (ACFE) tarafından en sn 2016 da yayımlanan Glbal Hile ve

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ VE İLETİŞİM PROSEDÜRÜ

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ VE İLETİŞİM PROSEDÜRÜ Sayfa N 1/5 1. AMAÇ Bu prsedürün amacı müşteri tarafından memnuniyetinin sağlanması için kuruluşumuz tarafından verilen hizmetlerin tümü ile ilgili müşteri görüşlerinin tplanması, bu knuda veri tplama

Detaylı

Yeniden Yerleşim Eylem Planı

Yeniden Yerleşim Eylem Planı 2018 ARALIK Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Yeniden Yerleşim Eylem Planı Dördüncü Dış İzleme ve Değerlendirme Rapor Özeti YÖNETİCİ ÖZETİ 1. Bu rapor, Yeniden Yerleşim Dış İzleme Paneli

Detaylı

AYANCIK HES PROJESI VE GUZELCAY I-II HES PROJESI ILK ELEKTRIK URETIM A.S.

AYANCIK HES PROJESI VE GUZELCAY I-II HES PROJESI ILK ELEKTRIK URETIM A.S. AYANCIK HES PROJESI VE GUZELCAY I-II HES PROJESI ILK ELEKTRIK URETIM A.S. ARAZI TEMIN RAPORU 1. Proje Hakkında Bilgi Alt Proje Adı ve Yeri Proje Sponsoru ARAZİ DEVRALMA İÇİN RAPORLAMA FORMU ILK ENERJİ

Detaylı

Çevre ve İmar Hukuku. Murat Taşdemir Çevre Mühendisi Yabataş Mühendislik Çevre Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı

Çevre ve İmar Hukuku. Murat Taşdemir Çevre Mühendisi Yabataş Mühendislik Çevre Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı Çevre ve İmar Hukuku Murat Taşdemir Çevre Mühendisi Yabataş Mühendislik Çevre Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı 02.11.2016 Yabataş Mühendislik Ltd. Şti. Refik Belendir Skak 53/5 Yukarı Ayrancı/Çankaya/Ankara

Detaylı

İLGİLİ DİĞER KAR ARLAR

İLGİLİ DİĞER KAR ARLAR 6.1. Ar-Ge, Yenilik ve Girişimcilik Destek Mekanizmalarında Bütünsellik, Uyum ve Hedef Odaklılığın Sağlanması için Krdinasyn Kurulu Oluşturulması [2011/102] KARAR NO Y Ar-Ge, yenilik ve girişimcilik destek

Detaylı

Uygulama Sonrası Sosyal İnceleme

Uygulama Sonrası Sosyal İnceleme Uygulama Snrası Ssyal İnceleme Alt-prjenin İsmi ve Knumu Kızıldere 3 Jetermal Enerji Üretim Santrali Prjesi (Ünite I), Aydın İli Buharkent İlçesi. Prje Spnsru: Zrlu Dğal Elektrik Üretimi A.Ş. Prje maliyeti:

Detaylı

MANİSA İLİ, SALİHLİ İLÇESİ, DURASILLI MAHALLESİ, 4834, 4938, 4939 VE 4940 PARSELLERE YÖNELİK 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ

MANİSA İLİ, SALİHLİ İLÇESİ, DURASILLI MAHALLESİ, 4834, 4938, 4939 VE 4940 PARSELLERE YÖNELİK 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ UYGULAMA İMAR PLANI MANİSA İLİ, SALİHLİ İLÇESİ, DURASILLI MAHALLESİ, 4834, 4938, 4939 VE 4940 PARSELLERE YÖNELİK 1/1000 ÖLÇEKLİ -------------------- PLAN AÇIKLAMA RAPORU Aslıhan BALDAN Dğuş BALDAN ŞEHİR

Detaylı

İŞBİRLİĞİ ORTAKLIKLARI

İŞBİRLİĞİ ORTAKLIKLARI Bölüm B-Spr-İşbirliği Ortaklıkları İŞBİRLİĞİ ORTAKLIKLARI İŞBİRLİĞİ ORTAKLIKLARININ AMAÇLARI NELERDİR? İşbirliği Ortaklıkları, özellikle yerel, bölgesel, ulusal seviyede ve Avrupa seviyesindeki kamu triteleri,

Detaylı

ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ

ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ IBF, PIRI Grup ve Jacbs & Assciates Knsrsiyumu ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ GÖREV: 1. Örnek Olay İncelemesi Çalışma Tablsunun tamamını kuyarak knuya

Detaylı

Uygulama Sonrası Sosyal İnceleme

Uygulama Sonrası Sosyal İnceleme Uygulama Snrası Ssyal İnceleme Alt-prjenin İsmi ve Knumu Kızıldere 3 Jetermal Enerji Üretim Santrali Prjesi (Ünite II), Aydın İli Buharkent İlçesi. Prje Spnsru: Zrlu Dğal Elektrik Üretimi A.Ş. Prje maliyeti:

Detaylı

TURKİYE DE MERKEZİ HÜKÜMET BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI VE TBMM NDE ONAYLANMASI

TURKİYE DE MERKEZİ HÜKÜMET BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI VE TBMM NDE ONAYLANMASI X. ÜNİTE TURKİYE DE MERKEZİ HÜKÜMET BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI VE TBMM NDE ONAYLANMASI BÜTÇE DÖNEMİ ( MALİ YIL ) Bütçenin uygulanma dönemine mali yıl denir. Bu süre genellikle bir yıldır ve takvim yılıyla

Detaylı

Değerlendirme erlendirme Süreci: S

Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirici erlendirici Bilgileri MÜDEK Prgram Değerlendiricileri erlendiricileri Eğitim E Sunum İçeriği Değerlendiricilerin Yükümlülükleri Değerlendirme Süreci Evreleri

Detaylı

5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101]

5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101] 5.1. Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması [2012/101] 2012/101 Eğitimin Niteliğini Artırmak Amacıyla Durum Tespitine Yönelik Çalışmalar Yapılması İLGİLİ DİĞER

Detaylı

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Uluslararası Rekabetçi Olmak Uluslararası rekabetçi endüstriler, rekabetçi üstünlük yaratmak ve sürdürülebilir kılmak için firmalarının yeterli

Detaylı

Bu Bölüm, Projenin hem Faz 1 hem de Faz 2 aşaması için geçerlidir.

Bu Bölüm, Projenin hem Faz 1 hem de Faz 2 aşaması için geçerlidir. 17 PROJENİN ÇEVRESEL VE SOSYAL YÖNETİM SİSTEMİ 17.1 GİRİŞ Bu bölüm, Türkiye nin yürürlükteki kanunları ve yönetmeliklerine ve ayrıca Kredi Kuruluşları nın Bölüm 1.3.2 de belirtilen gerekliliklerine uygun

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı Ekim 2017, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı Ekim 2017, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Prgram Değerlendirici Eğitim Çalıştayı 28-29 Ekim 2017, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvurabilen Kurum ve

Detaylı

Çevresel & Sosyal Yönetim Sistemi. Toplum Sağlığı, Emniyeti ve Güvenliği Yönetim Planı

Çevresel & Sosyal Yönetim Sistemi. Toplum Sağlığı, Emniyeti ve Güvenliği Yönetim Planı Çevresel & Sosyal Yönetim Sistemi Toplum Sağlığı, Emniyeti ve Güvenliği Yönetim Planı İÇERİK SAYFASI GİRİŞ... 4. DOKÜMAN NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 4.5 YETKİ VE YÖNETİM...

Detaylı

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN A. AMACIMIZ: TANITIMI Öğrenci yaşamında bilgi ve başarının yanı sıra düşünce ve davranış hazırlığının da önemli bir etken lduğumdan hareketle yla çıkan

Detaylı

EK C GENEL VE TEKNİK TERİMLER SÖZLÜĞÜ YUSUFELİ BARAJI VE HES PROJESİ ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ RAPORU

EK C GENEL VE TEKNİK TERİMLER SÖZLÜĞÜ YUSUFELİ BARAJI VE HES PROJESİ ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ RAPORU EK C GENEL VE TEKNİK TERİMLER SÖZLÜĞÜ YUSUFELİ BARAJI VE HES PROJESİ ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ RAPORU GENEL VE TEKNİK TERİMLER SÖZLÜĞÜ Açıklığı ve tutarlılığı sağlamak adına bu bölümde; ÇED raporlarında

Detaylı

ISO 9001:2015 & ISO 14001:2015 GEÇİŞ REHBERİ

ISO 9001:2015 & ISO 14001:2015 GEÇİŞ REHBERİ SAYFA NO 1/5 YAYIN TARİHİ 15.08.2016 ONAYLAYAN EA Bu rehber; ISO 9001:2008 ve/veya ISO 14001:2004 belgeli müşterilerimizin ISO 9001:2015 ve/veya ISO 14001:2015 geçişleri ve ilk kez belgelendirme başvurusu

Detaylı

HES PROJELERİNDE ÇEVRE, EKONOMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MART, 2010 ANKARA

HES PROJELERİNDE ÇEVRE, EKONOMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MART, 2010 ANKARA HES PROJELERİNDE ÇEVRE, EKONOMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MART, 2010 ANKARA SUNU KAPSAMI TÜRKİYE DE HES PROJELERİNİN GEÇMİŞİ FİNANSMAN İHTİYACI FİNANSMAN İLE İLGİLİ AKTÖRLER KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER ILISU ÖRNEĞİ

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ EĞİTİM ADI İnsan Kaynakları Yönetimi Uzmanlık Sertifika Prgramı Eğitimi EĞİTİMİN AMACI İşletmelerin sahip ldukları en önemli kaynaklardan birisi,

Detaylı

MURATLI HES ARMAHES ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. ARAZİ DEVRALMA İÇİN RAPORLAMA FORMU. E2065 v69. Public Disclosure Authorized. Public Disclosure Authorized

MURATLI HES ARMAHES ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. ARAZİ DEVRALMA İÇİN RAPORLAMA FORMU. E2065 v69. Public Disclosure Authorized. Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized MURATLI HES ARMAHES ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. E2065 v69 ARAZİ DEVRALMA İÇİN RAPORLAMA FORMU

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim Uzaktan Eğitim Uzaktan eğitim alternatif bir eğitim tarzıdır. Iletişim terisinde ki süreci incelediğimizde kaynak ve alıcı arasındaki süreç farklı fiziksel rtamlarda gerçekleşiyrsa buna uzaktan eğitim

Detaylı

2019 Çevresel ve Sosyal Politika İncelemesi Özet Sunumu OFFICIAL USE

2019 Çevresel ve Sosyal Politika İncelemesi Özet Sunumu OFFICIAL USE 2019 Çevresel ve Sosyal Politika İncelemesi Özet Sunumu OFFICIAL USE İçindekiler 1.Politika Yapısı 2.Bağlam 3. Ana Değişikliklerin Özeti 4.Sonraki Adımlar 1 Şubat 2019 OFFICIAL USE 2 1. Politika Yapısı

Detaylı

ODEABANK SERMAYE PİYASASI HİZMETLERİ VE FAALİYETLERİ. I. Portföy Aracılığı Kapsamında Sunulacak İşlemler

ODEABANK SERMAYE PİYASASI HİZMETLERİ VE FAALİYETLERİ. I. Portföy Aracılığı Kapsamında Sunulacak İşlemler ODEABANK SERMAYE PİYASASI HİZMETLERİ VE FAALİYETLERİ Sermaye Piyasası Lisans Grubu 1. Prtföy Aracılığı 2. İşlem Aracılığı 3. Emir İletimine Aracılık 4. Sınırlı Saklama İlgili Sermaye Piyasası İşlemleri

Detaylı

İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR. Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik profilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama

İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR. Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik profilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama DESTEKLİ İŞ İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik prfilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama BİRLEŞTİRİLMİŞ ANKET BULGULARI RAPORU ÖZET GİRİŞ Destekli iş istihdamı;

Detaylı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Gürültü ve Titreşim Yönetim Planı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Gürültü ve Titreşim Yönetim Planı Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi 0.04.206 İÇİNDEKİLER SAYFASI GİRİŞ... 4. BELGE NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 4.5 YETKİ VE YÖNETİM... 4 2 KAPSAM... 5 2. BU YÖNETİM PLANI NIN KAPSAMI...

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU Dersin Adı İnsan Kaynakları Yönetimi Kdu Dönemi Zrunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS İST 373 3

Detaylı

2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI

2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI 2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI 2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI 2013 PERFORMANS PROGRAMI 1 BAKAN SUNUŞU Medeniyetin simgesi lan su, günümüze kadar sadece miktar larak değerlendirilmiş lup, kalite açısından

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJE BAŞVURU FORMU

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJE BAŞVURU FORMU MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJE BAŞVURU FORMU Millî Eğitim Bakanlığı, Atatürk Bulvarı No: 98 Çankaya/ANKARA PROJE ÖZETİ * Başvuru Sahibinin Adı Projenin Adı Projenin Genel Hedefi Projenin Özel Amacı Projenin

Detaylı

GÖK HES. GÖK ENERJİ ELEKTRİK SAN. ve TİC. A.Ş. ARAZİ DEVRALMA İÇİN RAPORLAMA FORMU. E2065 v70. Public Disclosure Authorized

GÖK HES. GÖK ENERJİ ELEKTRİK SAN. ve TİC. A.Ş. ARAZİ DEVRALMA İÇİN RAPORLAMA FORMU. E2065 v70. Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized Public Disclosure Authorized GÖK HES GÖK ENERJİ ELEKTRİK SAN. ve TİC. A.Ş. ARAZİ DEVRALMA İÇİN RAPORLAMA FORMU E2065

Detaylı

Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi

Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi www.pwc.cm.tr Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi Ocak 2016 Basel Standartlarına Uyum Kapsamında Yayımlanan Risk Yönetimi Düzenlemeleri İçerik Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından

Detaylı

HAZİNE GARANTİLERİ VERİLMESİ, İZLENMESİ, BÜTÇELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASINA İLİŞKİN ESAS VE USULLERE DAİR YÖNETMELİK

HAZİNE GARANTİLERİ VERİLMESİ, İZLENMESİ, BÜTÇELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASINA İLİŞKİN ESAS VE USULLERE DAİR YÖNETMELİK HAZİNE GARANTİLERİ VERİLMESİ, İZLENMESİ, BÜTÇELEŞTİRİLMESİ VE RAPORLANMASINA İLİŞKİN ESAS VE USULLERE DAİR YÖNETMELİK (12 Nisan 2002 tarih ve 24724 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır) Madde 1- Amaç Bu

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü SAYI: B.07.0.BMK / /02/2009 KONU: Kamu İç Kontrol Standartları

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü SAYI: B.07.0.BMK / /02/2009 KONU: Kamu İç Kontrol Standartları T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü SAYI: B.07.0.BMK.0.24-150/4005-1205 04/02/2009 KONU: Kamu İç Kontrol Standartları BAŞBAKANLIĞA... BAKANLIĞINA... MÜSTEŞARLIĞINA... BAŞKANLIĞINA...

Detaylı

DALAMAN HAVALİMANI YENİ TERMİNAL PROJESİ

DALAMAN HAVALİMANI YENİ TERMİNAL PROJESİ YDA HAVALİMANI YATIRIM MUĞLA İLİ, DALAMAN İLÇESİ PAYDAŞ KATILIM PLANI 15 ŞUBAT 2018 YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ PROJESİ İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 1 1.1. Genel Bakış... 1 1.2. Paydaş Katılım Planının Amacı...

Detaylı

İlişkili taraf tanımı ile bu standardın kapsamının ayrıntıları için UMS 24 standardına bakınız.

İlişkili taraf tanımı ile bu standardın kapsamının ayrıntıları için UMS 24 standardına bakınız. UMS 24 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) İlişkili Taraflar İle İlgili Açıklamalar Kontrol listesinin bu kısmı ilişkili taraflar ve söz konusu taraflarla olan işlemlerin

Detaylı

TROL BALIKÇILIG INDA RIṠK ÖNLEME VE TEKNOLOJIṠI TEMELLI EG IṪIṀ ARACI (DVD: GÜVENLI BALIKÇILIK) ES01-KA

TROL BALIKÇILIG INDA RIṠK ÖNLEME VE TEKNOLOJIṠI TEMELLI EG IṪIṀ ARACI (DVD: GÜVENLI BALIKÇILIK) ES01-KA GÜVENLİ BALIKÇILIK HABER BÜLTENİ Sayı 3, Mayıs 2016 TROL BALIKÇILIG INDA RIṠK ÖNLEME VE GÜVENLI K I ÇIṄ BI LIṠ IṀ VE I LETIṠ IṀ TEKNOLOJIṠI TEMELLI EG IṪIṀ ARACI (DVD: GÜVENLI BALIKÇILIK) 2014-1-ES01-KA202-004404

Detaylı

TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI

TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI TEB İnsan Kaynakları Grubu 2013 1/11 İçindekiler A/ Giriş... 3 B/ Amaç... 3 C/ Kapsam... 3 D/ Ücretlendirme Plitikası nın Düzenlenmesi... 3 E/ Sürecin Yönetim ve İdaresi...

Detaylı

Eylem Planları Niçin Hazırlanır ve Hazırlanan Eylem Planlarından Nasıl İstifade Edilir?

Eylem Planları Niçin Hazırlanır ve Hazırlanan Eylem Planlarından Nasıl İstifade Edilir? Eylem Planlarının Hazırlanması İşlemleri Eylem Planı Nedir? Eylem planları, gerektiğinde gürültü seviyesinin düşürülmesi de dahil olmak üzere gürültü ile ilgili sorunlar ve etkileriyle baş etmek için tasarlanan

Detaylı

İSG Hizmet Yönetim Rehberi

İSG Hizmet Yönetim Rehberi İSG Hizmet Yönetim Rehberi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 0. TEMEL YAKLAŞIM 2 0.1. GENEL 2 0.2. PROSES YAKLAŞIMI 2 0.3. RİSK TEMELLİ (BAZLI) YAKLAŞIM 2 0.4.

Detaylı

GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ

GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ Temel haklar, ssyal diyalg ve sürdürülebilir kalkınma knulu 16 kasım 2010 tarihli GDF SUEZ küresel anlaşmasını imzalayan tarafların hedeflerinden biri,

Detaylı

Her bir kişi hayat kurtarmak için potansiyele sahip. İlk Yardım eğitimleri ve uygulamaları bu hedeflere ulaşmak için kullanılan zaruri kaynaklardır.

Her bir kişi hayat kurtarmak için potansiyele sahip. İlk Yardım eğitimleri ve uygulamaları bu hedeflere ulaşmak için kullanılan zaruri kaynaklardır. İLK YARDIM POLİTİKASI Giriş Bugün Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri dünyada en çk ilk yardım sağlayan derneklerdir. Bu hasta ve yaralılara ayrım yapmaksızın yaralı askerlere ilk yardım yapıldığı Slferin Savaşından

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - ÇEVRE KURUL ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - ÇEVRE KURUL ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ VE KAPSAM: Özyeğin Üniversitesinde iş sağlığı ve güvenliği/çevre başlığı kapsamında tüm süreçlerin irdelenmesini, süreç ve çalışanların kaza ve tehlikelerden uzak tutulup güvenli bir şekilde kesintiye

Detaylı

ARAZİ TEMİN RAPORU MELTEM ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. EGE RES İzmir ili, Kemalpaşa ilçesindedir. MELTEM ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş

ARAZİ TEMİN RAPORU MELTEM ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. EGE RES İzmir ili, Kemalpaşa ilçesindedir. MELTEM ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş 1. Proje Hakkında Bilgi ARAZİ TEMİN RAPORU MELTEM ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. Adı ve Konumu Proje Sponsoru Proje Maliyeti Kurulu Güç Temel Uygulama Tarihleri EGE RES İzmir ili, Kemalpaşa ilçesindedir.

Detaylı

Güvenli çalışma uygulamalarını sağlamak Şikâyet mekanizmasını oluşturmak,

Güvenli çalışma uygulamalarını sağlamak Şikâyet mekanizmasını oluşturmak, ÖZEL TEKNİK Çevresel ve sosyal yönetim eylemlerine ÇEVRE VE SOSYAL Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi Planı kapsamında yer alan tüm format, ŞARTNAME VE rehberlik ve yapım aşamasında YÖNETİM plan ve dokümanların

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği Hakkında

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği Hakkında Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği Hakkında Bilindiği üzere, 17 Haziran 2016 Tarihli, 29745 Sayılı Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe giren 6719 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu İle Bazı

Detaylı

1 Proje tanımı. Şekil 1: Tokat Güneş Enerjisi Santrali sahası (yeşil) ve enerji nakil hattının (mor) uydu görüntüsü. Prepared by Arup Page 1

1 Proje tanımı. Şekil 1: Tokat Güneş Enerjisi Santrali sahası (yeşil) ve enerji nakil hattının (mor) uydu görüntüsü. Prepared by Arup Page 1 1 Proje tanımı Akfen Yenilenebilir (Şirket) Türkiye de Konya, Amasya,, Van ve Malatya illerinde bir fotovoltaik güneş enerjisi portföyü geliştirmektedir. Bu portföyün bütünü Akfen Güneş Enerjisi Projesi

Detaylı

Sosyal Yatırım Programı

Sosyal Yatırım Programı Sosyal Yatırım Programı İGA SOSYAL YATIRIM PROGRAMI İstanbul Yeni Havalimanı Projesi (İGA), Havalimanı inşaat alanına komşu olan yerel halk ve ilgili paydaşlar ile şeffaf ve zamanında bilgi temini ve açık

Detaylı

2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L

2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L 2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L 10 TEMEL BILGI ALANı (PMI YAKLAŞıMı) Proje Entegrasyon Yönetimi Proje Kapsam Yönetimi Proje Zaman Yönetimi Proje Maliyet Yönetimi

Detaylı

TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI

TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI TEB İnsan Kaynakları Grubu Aralık 2012 İçindekiler A/ Giriş... 3 B/ Amaç... 3 C/ Kapsam... 3 D/ Ücretlendirme Plitikası nın Düzenlenmesi... 3 E/ Sürecin Yönetim ve İdaresi...

Detaylı

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER:

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER: Rev. N : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 6 NOT: Üst Bilgide Başlığa Anabilim Dalı veya Bilim Dalı İsmini, Dküman kdunda XXX Bölüne Anabilim Dalı/ Bilim Dalı kdunuzu giriniz 1. HİZMET KAPSAMI: Göz Anabilim

Detaylı

ACWA GÜÇ ELEKTRİK İŞLETME VE YÖNETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

ACWA GÜÇ ELEKTRİK İŞLETME VE YÖNETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ACWA GÜÇ ELEKTRİK İŞLETME VE YÖNETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ACWA GÜÇ KIRIKKALE ENERJİ İLETİM HATTI PROJESİ ÇEVRESEL VE SOSYAL YÖNETİM VE İZLEME PLANI MGS PROJJE MÜŞAVİİRLİİK MÜHENDİİSLİİK TİİCARET LTD..ŞTİİ..

Detaylı

A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME

A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME Y. Mimar Kerem ERCOŞKUN un Dktra Tez Çalışmasına İlişkin Rapr 29 Eylül 2006 A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME 1. Çalışmanın Bölümleri Aday tarafından hazırlanarak değerlendirmeye sunulan dktra

Detaylı

Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi

Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi www.pwc.cm.tr Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi Kasım 2015 Basel Standartlarına Uyum Kapsamında Yayımlanan Risk Yönetimi Düzenlemeleri İçerik Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı

T.C. Kalkınma Bakanlığı T.C. Kalkınma Bakanlığı 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği- Turkey s Agricultural Policies at a Crossroads with respect to 2023 Vision 2023 Vision, Economic Growth and Agricultural

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

YUSUFELİ BARAJI VE HES

YUSUFELİ BARAJI VE HES TÜRKİYE CUMHURİYETİ ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EMLAK VE KAMULAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI YUSUFELİ BARAJI VE HES YENİDEN YERLEŞİM EYLEM PLANI EK M YENİDEN YERLEŞİM

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Prgram Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvurabilen Kurum

Detaylı

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Türkiye Cumhuriyeti nin Ulusal Sera Gazı Envanteri Sisteminin Güçlendirilmesi ve İyileştirilmesi: Türkiye

Detaylı

ÇEVRE VE SOSYAL EYLEM PLANI 1

ÇEVRE VE SOSYAL EYLEM PLANI 1 ÇEVRE VE SOSYAL EYLEM PLANI 1 0 Kurumsal Gereklilikler 0.1 Zorlu Enerji için, GRi4'e uygun olarak Kurumsal Çevresel ve Sağlık ve Güvenlik yönetim sistemi ve CSR raporlamasını sürdürmek. En iyi uygulamayı

Detaylı

MÜŞTERİ İSTEK-ÖNERİ-MEMNUNİYET- ŞİKAYET YÖNETİM SÜRECİ PROSEDÜRÜ

MÜŞTERİ İSTEK-ÖNERİ-MEMNUNİYET- ŞİKAYET YÖNETİM SÜRECİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ ENEKO A.Ş. de, müşteri istek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinin değerlendirilmesini, snuçlandırılmasını ve süreçte uygulanacak prsesleri belirlemektir, ayrıca bu prsesin etkinliğini sürekli iyileştirmek

Detaylı

MERKEZİ KAYIT KURULUŞU A.Ş. MERKEZİ KAYDİ SİSTEM İŞ VE BİLİŞİM UYGULAMA İLKE VE KURALLARI YÖNERGESİ A. GENEL İLKELER

MERKEZİ KAYIT KURULUŞU A.Ş. MERKEZİ KAYDİ SİSTEM İŞ VE BİLİŞİM UYGULAMA İLKE VE KURALLARI YÖNERGESİ A. GENEL İLKELER 23.06.2015 MERKEZİ KAYIT KURULUŞU A.Ş. MERKEZİ KAYDİ SİSTEM İŞ VE BİLİŞİM UYGULAMA İLKE VE KURALLARI YÖNERGESİ A. GENEL İLKELER 15. Yatırımcıların internet ve mbil iletişim tabanlı interaktif bağlantılar

Detaylı

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara Proje Yönetiminde Y Temel Kavramlar Proje DöngD ngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı Deniz Gümüşel REC Türkiye 2007,Ankara TEMEL KAVRAMLAR Proje nedir? Proje Yönetimi nedir???? Proje Döngüsü

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler

ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler Amaç MADDE 1 Bu yönerge Üniversitenin Stratejik Planı kapsamında; misyon, vizyon ve temel değerlerinin

Detaylı

Hayatboyu Öğrenme Programı Erasmus Ders Verme Hareketliliği Sözleşme Modeli (Personel ile Üniversite arasında) [Asgari şartlar]

Hayatboyu Öğrenme Programı Erasmus Ders Verme Hareketliliği Sözleşme Modeli (Personel ile Üniversite arasında) [Asgari şartlar] Ek.9 Hayatbyu Öğrenme Prgramı Hayatbyu Öğrenme Prgramı Erasmus Ders Verme Hareketliliği Sözleşme Mdeli (Persnel ile Üniversite arasında) [Asgari şartlar] Bundan böyle kurum larak adlandırılacak taraf:

Detaylı

YÖNETİCİ ÖZETİ. Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Dayanak Sözleşmesi. 02 Aralık 2013 tarih ve 8408-10 kayıt no lu Raporlama Süresi

YÖNETİCİ ÖZETİ. Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Dayanak Sözleşmesi. 02 Aralık 2013 tarih ve 8408-10 kayıt no lu Raporlama Süresi YÖNETİCİ ÖZETİ Değerlemeyi Talep Eden Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Dayanak Sözleşmesi 02 Aralık 2013 tarih ve 8408-10 kayıt n lu Raprlama Süresi 4 iş günü Değerlenen Mülkiyet Hakları Tam /

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ Magna, aktif ancak adil bir rekabet içindedir ve serbest ve adil rekabeti desteklemektedir. Tarafımızca,

Detaylı

TÜRK TİCARET KANUNU NDA SANAYİ ve TİCARET BAKANLIĞI NIN GÖREV ve SORUMLULUKLARI

TÜRK TİCARET KANUNU NDA SANAYİ ve TİCARET BAKANLIĞI NIN GÖREV ve SORUMLULUKLARI TÜRK TİCARET KANUNU NDA SANAYİ ve TİCARET BAKANLIĞI NIN GÖREV ve SORUMLULUKLARI İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdürü 07 Mart 2011 1 Yeni Türk Ticaret Kanunu, 13/01/2011 tarihinde TBMM Genel Kurulunda mutabakatla

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde 1-

Detaylı

IBF, PIRI Group ve Jacobs & Associates Konsorsiyumu DEA REHBERİ

IBF, PIRI Group ve Jacobs & Associates Konsorsiyumu DEA REHBERİ IBF, PIRI Grup ve Jacbs & Assciates Knsrsiyumu DEA REHBERİ 1. GİRİŞ Bu Rehber, Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin kapsamına giren ve milli güvenlikle ilgili hususlar ile kesin hesap

Detaylı