S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ"

Transkript

1 S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

2 UYDU ARACILIĞI ÎLE JEODEZİ Pı-of. D r, T ah sin TOKM ANOĞLU 1 K ı s a Ö z e t Ü lkeler a ra s ın d a İşbirliği kuru lam ad ığ ın d an, dünyay ı k a p sa y a n b ir n iren g i a ğ ı b ugüne k a d a r o lu ştu ru lam am ıştır. île ri ü lk eler kendi a r a zilerini k a p sa y a c a k şekilde n iren g i a ğ la rı k u rm u ş ve d iğ er ülkelerden gizli tu tm u ş tu rla r. B u nedenle, ileri ü lk elerdeki a ra z i n o k taların ın, u lu sa l n iren g i a ğ ı içindeki y e rle ri bilinm ekte fa k a t; d ü n y ad aki y erleri b i linem em ektedir. N irengi ağ ın ı k u ra m a y a n ülkelerdeki a ra z i n o k taların ın ise hem u lu sal n iren g i ağ ın d ak i yerleri, hem de d ü n y adaki y erleri bilinem em ektedir. B ü tü n dünyayı k a p sa y a c a k şekilde b ir n iren g i ağ ın ın k u ru lm ası veya b a şk a yöntem lerden y a ra rla n a ra k, d ü n y a ü zerindeki h e r n o k tanın, dünya ü zerindeki enlem ve b o y lam lara göre y erin in ta m o la ra k sa p ta n m ası, jeodezi u zm an ların ın ötedenberi g erçek leştirm ey e ç a lıştık la rı çok önem li bir am a ç tır. Son y ıllard a k u llan ılm ay a başlan an, «U ydu A racılığ ı ile Jeodezi» yöntem i, hu am acın g erçekleştirilm esini sağ la y a c a k düzeye gelm iş b u lu n m ak tad ır. U ydu a ra c ılığ ı ile yeryüzeyinin ölçülm esi, y en i g eliştirilm iş b ir te k n ik Aeğildir. B u y öntem 1967 yılındanberi sivil a m a ç la rla k u llan ılm ak ta d ır. Y akın zam ana k a d a r bu yöntem le, d ü n y a ü zerindeki n o k ta la rın y erleri en fa z la 1 d m = 1 0 c m.. d u y arlık la saptan ab iliy o rd u. B u nedeıılede g em ilerin ve u ç a k la rın -gidiş yollarının sa p ta n m a sın d a doğal k a y n a k la rın araştırılm asın d a, ülk elerin to p o ğ rafilt y ap ıların ın m ey d an a ç ık a rılm asın d a uygulanıyordu. Son y ıllard a, uydu a ra c ıh ğ ı ile yeryüzeyini ölçm e (jeodezi) y ö n te m i çok gelişti, d ünya ü zerindeki n o k ta la rın y erlerin i 1 cm d u y arü lık la sa p ta m a o lan ağ ı elde edildi. T he G lobal P o sitio n in g S y stem (G PS) ism i v erilen b u yöntem i de geride b ıra k m a k ve n o k ta la rın y erlerin i d ah a d u y arlı b ir şekilde sa p ta m a k am acile çalışm a la r y a p ılm a k ta ve a le tle r g eliştirilm ek ted ir. A şağ ıd a G PS yaııi n o k ta la rın d ü n y a yüzeyindeki y erlerin i sa p ta m a yöntem inin tem el k u ra lla rı ve u y g u lan m a şek li çok k ısa o la ra k a n la tılm a y a çalışılm ıştır Orman Fakültesi, Orman inşaatı Geodezi ve Fotogram etri A nablllm Dalı öğre tim Üyesi. Yayın Komisyonuna Sunulduğu Tarih :

3 2 T A H S İN TOKM A NOĞLU GPS Y ön tem i W ild ve M agnavox firm a la rı a ra la rın d a işbirliği k u ra ra k, u y d u lara y e rle ştirilen ve d ü n y a üzerindeki n o k ta la rın y erlerin i s a p ta m a y a y a ra y a n yeni bir sistem geliştirm işlerd ir. B u sistem in adına WM 101 denilm ektedir. S istem planlanm ış f a k a t u y g u lam asın a ta m o la ra k geçilem em iştir. G PS yöntem inde d ünya çevresine te k b ir uydu y erleştirilm em ek te, Şekil l'd e görü ld ü ğ ü üzere, 18 ta n e uydu y erleştirilm ek ted ir. U y d u lar 3 ta n e lik g ru p la ra a y rılm ıştır. H er g ru p a y rı bir yörünge içinde d o laşm ak tad ır. 1. inci yörüngedeki u yduların no. la rı 11,12, ,22,23 31,32,33 41,42,43 51,52,53 61,62,63 U ydu n u m a ra la rın ın birinci rak k am ı, yörünge n u m arasın ı g ö sterm ek ted ir, 6 ta n e yörünge v ardır. B ir y ö rünge içersinde bulu n an 3 uydu ara sın d a 120 derecelik b ir y a y b u lu n m ak tad ır. Y örünge düzlem leri, e k v a to r düzlem de 55 derecelik açılar y a p m a k ta d ırla r. Y örünge düzlem leri a ra sın d a k i açılar, e k v a to r y ak ın ın d a y akla şık o la ra k 60 derecedir. Şekilde görülen 18 uydudan a y rı o la ra k 3 uydu d ah a y e rle ştirilm esi p lan lan m ıştır. B u n lar ay rı b ir yörünge içersinde dolaşacak ve fa rk lı işler g ö receklerdir. U y d u ların hepsi, dünyadan y ak laşık o la ra k K m. u z a k lık ta dolaşm ak ta ve y ö rünge içersindeki b ir tu rla rın ı 11 s a a t 58 d a k ik a d a ta m a m la m a k ta d ırla r. H er uydu ta m b ir günün sonunda, dünya üzerinde ay n ı n o k ta y a gelm ektedir. U yduların uçuş hızları, dünyanın dönüşü de d ik k a te a lın arak, gün so n u n d a aynı n o k ta y a gelecek şekilde ayarlan m ışlard ır. B u ra y a k a d a r a ç ık la n a n 21 uydudan a y rı o la ra k 7 ta n e d a h a uydu h azırla n a c a k ve h a z ır o la ra k b ekletilecektir. U yduların hepsi 28 ta n e o lacak ve a n c a k 1990 yılında tam am lan ab ilecek lerd ir. Y örüngelere y erleştirilm esi p lan lan an 28 uydudan şim diye k a d a r 7 tan esi a tılm ıştır ve denem e am acile k u llan ılm ak tad ır. Bu uydular, Şekil l deki y ö rü n g elerden, fa rk lı yörüngelerde d o laşm aktadırlar. Ş ekil 2 de bu u y d u ların 20 H a z ira n 1985 gü n ü İsv iç re nin H eerb ru g g şehrinin üzerinden geçiş s a a tle ri g ö sterilm iştir. Gecenin 24 ünde 5 uydunun, s a a t 10 ile 12 a ra sm d a da 6 uydunun şeh ir üzerinden g eçtiği, 17 ile 20 arasm d a da hiç b ir uydunun geçm ediği görü lm ek ted ir. H av a ve d e niz tra fiğ in in k o n tro lü için, günün h e r saatin d e, dünyan ın h er n o k tasın ın, en az 4 u y dudan görülebilm esi gereklidir. G PS u y dularm ın yedincisi E k im 1985 de a tılm ıştır. Şekil 2 de bu uyduya y e r verilm em iştir. Y edinci uydu, 6 uydunun b ıraktığ ı boşluğu b ir hayli k ap a tm ıştır.

4 UYDU A R A C IL IĞ I ÎL E JE O D E Z İ 3 Şekil 1. Dünya çevresine ye rle ştirilm e si planlanan 18 uyduyu ve yörün g e le rini gösteren şekil. Şekilde 6 tane yörünge bulunm aktadır, her yörüngede de 3 tane uydu dolaşm aktadır. Uydu num aralarının ilk rakkam ları, yörünge num arasıdır. Y örüngeler dünya ekvator düzlem ile 55 derecelik açılar yapm aktadırlar. Yörüngeler arasındaki açılar da, ekvator yakınında ya klaşık olarak 60 derecedir yılına kadar bu uyduların ancak 7 tanesi a tıla b İlm iştir. D iğerleri daha sonraki yıllarda atılacaktır. Bu uydular ve yer istasyonları yardım ile, dünyam ızın çok duyarlı şekilde haritası yapılabilecektir. Uyduların dünyamıza uzaklıkları Km. dir. Uyduların Gönderdiği Sinyaller Ö zellikleri y u k a rd a açık lan an u y d u ların y ay ınladığı d a lg a la r iki kısım dır. B i rincisi L.! ile g ö sterilm ek ted ir d alg a boyu 19 cm. fre k a n sı 1575,42 M H Z (M egaherz) İkincisi L 2 ile g ö sterilm ek ted ir, d alg a boyu 24 cm. fre k a n sı 1227,60 M H, (M egaherz) dir. B ir saniyedeki dalg a adedine fre k a n s denilm ektedir. Işığ ın ve d iğ er d alg aların b ir saniyedeki sü ra tle ri ü K m. dir. B u uzunluk d alg a b o ylarına bölününce, b ir saniyede oluşan d alg a adedi y an i fre k a n s bulunur. B ir M H, (b ir m eg ah e rz) b ir m ilyon ta n e d alg a dem ektir. ik in c i fre k a n s k u llanılm akla, sinyallerin ionosferdeki sü ra tle rin e etk i y ap ılm ak ta ve k o n tro l a ltın a alın m ak tadır. K ullanılan iki frek an s, zam anı çok d u y arlı şekilde bildiren zam an sin y alleri ile d eğ iştirilm ek te ve düzene so k u lm ak tad ır (M o düle edilm ek ted ir). Z am an sinyalleri, m a te m a tik k u ra lla rın a göre düzenlenm iş çift ko d lard an o lu şm ak tad ır. Bu kodları kullan m am ış b ir kim se, bunları bir ra s tla n tı sonucu duyulan sesler zannedebilir h a tta n o rm al ses sinyallerini bozan sesler olduğunu düşünebilir. Y üksek frek an slı ve ç ift kod lu sinyaller, «Geniş S p ek tru m M odülasyonu» ism ile b elirtilm ekte ve n o rm al sin y allerin b ir düzene sokulm asında (m odüle edilm esinde) k u llan ılm ak tad ır.

5 4 T A H S İN TO K M A NOĞLU İk i ta n e kod lam a yöntem i u y g u lanm aktad ır. B irincisine «Y aklaşık Y öntem» denilm ekte ve C /A h a rfle rd e g ö sterilm ektedir. C /A kod lam a yöntem i, h erk es ta ra fın d a n k o lay lık la k u llanılabilm ekte ve fre k a n sı 1,023 M H, (boyu y ak laşık 300 m ) olan d a lg a la r ta ra fın d a n düzenlenm ektedir. B u frekansd a, b ir saniyede b ir m ilyon d a lg a o lu ştuğundan, b ir d alganın oluşm ası için geçen zam an, san iyen in m ilyonda b iri o lm aktad ır. Ş ekil 3. Y ak laşık y öntem yani C /A yöntem ini u y g u lay an lar, d u y arlı sonuçlar elde e t m ek için çare le r a r a r ve sonunda D uyarlı yöntem e y an i P yöntem ine g eçerler. Bu geçişi sadece, ask eri a m açlarla çalışanlar k ısıtla m a k ta d ırla r. D u y arlı yöntem, fre k a n sı 10,23 M H, (boyu y ak laşık 30 m.) olan d a lg a la r ta ra fın d a n düzenlenm ektedir (M odüle ed ilm ek ted ir). D uyarlı yöntem in periyodu 267 gündür, bu sü re sonunda yenilenm esi gerek ir. 1 0 i g ^ Şekil 2. Şekil 1'de görülen uydular, tam am landığı ve çalışmaya başladıklarında, dünyanın çe şitli n o k talarında, hangi uyduların hangi saatlerde geçeceği araştırılm aktadır: Yukardaki şekil İsviçre ' nin Heerbrugg şehrinden 20 Haziran 1985 günü geçen uydular ve geçiş saatlerini gösterm ekte d ir. Buradaki grafik, bu gün dolaşan uydu sayısına göre ç izilm iştir. Yatay eksen uyduların geçiş saatlerini, düşey eksende sayılarını gösterm ektedir. Şefdl 3. Şekil 1 'deki uyduların, sinyal gönderirken kullandıkları dalgaların frekanslarını gösteren şema. U ydularda üretilen dalgaların tem el frekansları 10,23 m H dir. Sol yükardaki kare bu d algaları gösterm ektedir. Temel frekansların 154 katı L j dalgalarını, 120 katida L9 dalgalarını o lu ştu rm a kta d ır. Temel Frekanslaın 0,1 'i «Yaklapık Yöntem» de kullanılan C /A kod'lu d a l gaları veım ektedir. «Duyarlı Yöntem de kullanılan P kod'lu dalgaların frekansları, Temel Frekansın aynıdır. Temel Frekansla üretilen dalgalardan ayrı olarak, uydular 1/50 saniye aralıklı özel sinyaller ve m esajlar gönderm ektedirler.

6 U Y D U A R A C IL IĞ I ÎL E JE O D E Z İ 5 T em el fre k a n s olan 10,23 MH, u y d u lard aki O scillator yardım ile İstenileli b ir k a ts a y ı ile ç a rp ıla ra k giiçlendirilm ektedir. Ş ekil 3 de k a ts a y ıla r ve çarpım sonunda elde edilen fre k a n sla r görülm ektedir. B u kod la ra ilave o larak, uydunun kendisi de, 1/50 san iy e a ra lık la sinyaller g ö n derm ektedir. Bu sin y aller sayesinde, uydunun d u rum unu sa p ta m a y a y a ra y a n p a ra m e tre le r elde edilm ektedir. Ölçme Yöntem leri U y d u lard an y a ra rla n a ra k ölçü y ap m ak am acile, sadece «D oppler Y öntem i» k u l lan ılm ıştır. A ynı am acı g erçek leştiren b a şk a y ö n tem ler de g eliştirilm iştir. G PS yöntem inde, y an i n o k ta la rın dünyad ak i y erlerin i bulm a yöntem inde k u ra l o la ra k uydu ile algılayıcı a le t a ra sın d a k i u zak lık ölçülm ektedir. G eom etri k u ra lla rın d an y a ra rla n a b ilm e k için, en az üç ta n e uzak lığ ın ölçülm esi gereklidir. U zay d a ki b ir n o k ta d a n (uydudan) eşit u z a k lık ta bulunan n o k ta la rın g eo m etrik y eri bir k ü re yüzeyidir. işekil N o: 4 de, 3 uydunun h e r b iri b ir k ü re m erkezi k ab u l edilerek 3 tan e k ü re çizilm iş olduğu görü lm ek ted ir. 3 k ü re yüzeyinin k e siştiğ i n o k ta yer istasy o n u n u n (algılayıcı aletin ) bulunduğu n o k tad ır. İstasy o n ile u y d u lar arasın d aki uzaklık, C /A veya P kod larım n, bu yolları gidebilm ek için g eçird ik leri zam andan y a ra rla n ıla ra k b u lu n m ak tad ır. Bu işlem a ş a ğıda d ah a b a sit şekilde açık lan m ay a çalışılm ıştır. U yduda bulunan ve k a ta r la r halinde d a lg a la r gönderen a y g ıt, zam anı çok d u y a rlı şekilde bildiren kod la r gönderir. B ir uydunun bulunduğu y e r Şekil N o: 5 de a ile g ö sterilm iştir. U ydudan gönderilen d a lg a la rı alabilen ay g ıt, aynı şekilde b ile g ö sterilen yerdedir. D a lg ala rın a n o k tasın d an çıkış an ı ile b n o k ta sın a v arış anı arasın d a k i fark, yolda geçen zam andır. Bu zam a n d an y a ra rla n ıla ra k y an i zam an ışın sü ra tile ç arp ılarak, a ve b n o k ta la rı a ra sın d a k i uzak lık bulunabilm ektedir. Iş ı nın (dalganın) yolda geçirdiği zam an d an y a ra rla n ıla ra k, uydudaki s a a t ile, istas- Şekil 4. Uzayda, Önden Kestirme (İlerden Kestirme) yöntem inin nasıl uygulandığını göste.ren yekil. GPS yöntem inde, yani noktaların dünyadaki yerlerinin bulunm ası yöntem inde, uydu ile yer istasyonu (algılayıcı alet) arasındaki uzaklık, çok duyarlı şekilde ö lçü lm ekte dir. U zaydaki b ir noktadan (uydudan) eşit uzaklıkta bulunan noktaların geom etrik yeri bir küre yüzeyidir. Şekildeki 3 uydunun yer istasyonundan uzaklıkları ölçülm üş ve her biri için bir küre yüzeyi çizilm iş olduğu görülm ektedir. 3 küre yüzeyinin kesiştiği nokta, yer istasyonunun, uydulara göre bulunduğu noktadır.

7 6 T A H S İN TOKM A NOGLU yondaki sa a t, Senkronize hale g etirilm ek ted ir. Y ani, İstasy o n d ak i saatin, uydudaki sa a tte n, ışının yolda geçirdiği zam an k a d a r g e ri olm ası sa ğ la n m a k ta d ır. U ydu ile istasy o n a ra sın d a k i uzak lık değişince, sa a tle r a ra sın d a k i u yum b o zulm aktadır. Bu bozukluğun n asıl giderilebildiği, y an i sa a tle rin birbirine yeniden n asıl a y a rla n a b ildiği a şa ğ ıd a açık lan m ıştır. Işın ın (d alg an ın ), a ve b n o k ta la rı a ra sın d a k i yolu ne k a d a r zam anda aldığı C /A v ey a P kod yöntem inden y a ra rla n a ra k b u lu nabilm ektedir. İstasy o n d an uyduya gönderilen d alg alar, uydunun y an sıtıcısın a ç a rp a ra k g eri g elm ek te ve yeni yollanm a k ta olan b ir d a lg a ile k arşıla şm a k ta d ır. H e r ik i d a lg a a ra sın d a k i faz fa rk ın d a n ve oluşan d a lg a adedinden y a ra rla n ıla ra k uydu ile istasy o n a ra sın d a k i u zak lık b u lu n m ak tad ır. L j fre k a n sın d a k i ışın lard an y ara rla n ıld ığ ı ta k tird e, d a lg a boyu 0,19 m. olan ışın la r kullanılm ış, L 3 frek an sın d ak i ışın lard an y a ra rla n ıld ığ ı ta k tird e, dalg a boyu 0,24 'm. olan ışın lar kullanılm ış olm ak tad ır. G iden ve yansıyıp gelen ışın lar a ra sın d a k i faz fa rk ı 1/1000 v eya d ah a k ü çü k olabilm ektedir. B öylelikle d alg a boyunun 1/lOOOı i duyarlığ ın d a h a tta d ah a d u y a rlı şekilde u z a k lık ölçm esi y ap ılab ilm ek ted ir. B ir b a şk a söyleyişle; u z a k lık la r b ir m m. den d a h a d u y arlı şekilde ölçülebilm ektedir. B aşlan g ıçta, uydu ile istasy o n a ra s ın a k aç ta n e ta m dalg an ın g irdiği bilinem ez. F a k a t, ay g ıtın sa p tad ığ ı değerlerin yorum u ve açınım ı y apıldığında, bu sayı bulunabilm ekde, istasy o n u n k o o rd in a tla rı d a h esap lan ab ilm ek ted ir. Doppler Frekansındaki F az Farkından Y ararlanılarak U zaklıkların Ölçülmesi A sıl sistem de olduğu gibi, G PS sistem i de D oppler sistem in i etkileyen b ir a ra ç o la ra k kullan ılab ilm ek ted ir. U ydunun devam lı y e r değ iştirm esin in b ir sonucu o lara k, istasy o n la uydu a ra sın d a k i u zaklığında devam lı o la ra k değ iştiğ i y u k a rd a açık lan m ıştı. U ydunun gönderdiği sinyallerin fre k a n sla rı da, u zak lığ ın değişm esinin etkisile devam lı o la ra k değişir. U zak lık azalıyorsa, y ani uydu ista sy o n a y a k la şıy o r sa, istasy o n a gelen d alg aların boyları k ü çü lü r ve fre k a n sla rı a rta r. U ydu istasyon- Şekil 5. B ir uydu İle yer istasyonu (algılayıcı alet) arasındaki uzaklığın, çok duyarlı olarak nasıl ö l çüldüğünü, açıklayan şekil. Uydu a noktasında, yer istasyonu da b noktasında bulunm aktadır. Uydudan dalgalar gönderen aygıt, zamanı çok duyarlı şekilde b ild irir. Dalgaların a n o k tasından çıkışı ile b noktasına varışı arasındaki zaman, ışık hızı ile çarpılarak, a ve b ınoktaları arasındaki uzaklık, çok duyarlı şekilde bulunabilm ektedir. Kronometrelerle zaman ne kadar duyarlı ölçülürse ölçülsün, ışık hızı çok fazla olduğundan, uzaklık istenilen incelikde bulunamamaktadır. Bunun için, istasyondan uyduya, ayrı bir dalga gönderilm ektedir. Bu dalgalar, uydunun yansıtıcısına çarparak geri dönm ekte ve yeni yollanm akta olan b ir dalga ile karşılaşm aktadır. Her iki dalga arasındaki faz farkından ve oluşan dalga sayısı ile dalga boyundan yararlanılarak, uzaklık çok duyarlı şekilde bulunab ilm e kte d ir. Saptanan faz farkı, bir dalganın 1/1000'i, hatta daha küçüğü kadar olabilm ektedir. ^

8 U YDU A R A C IL IĞ I İL E JE O D E Z İ 7 d an u zaklaşıyorsa, istasy o n a gelen d alg aların b o y la n b ü y ü r ve fre k a n s la n azalır. U ydudan çıkan d a lg a la n n b o y la n aynı olduğu halde, ista sy o n a gelenler ay ın değildir, a ra d a k i u zak lığ ın büyüm esine ve küçülm esine göre, b ü yüm ekte ve k ü çü l m ektedir. Bu olay a «D oppler F re k a n s D eğişim i» denilm ektedir. Doppleı- F re k a n s D eğişim inden y a ra rla n ıla ra k, uydunun u zak lığ ı ve y eri sap tan ab ild iğ i gibi sü ratid e, sap tanabilm ekted ir. U ydunun y eri biliniyor, fa k a t gönderdiği sinyalleri alan y e r istasy o n ların d an b ir kısm ının y erleri bilinm iyorsa, bu istasy o n ların y erleri bulunabilir. D iğer b ir anlatım la, uzayın h erh an g i b ir n o k tasın d a bulu n an uydunun k o o rd in atları, y erleri bilinen ista sy o n la r yardım ile m eydana çıkarılırsa, bu uydu ile ilişkide bulunan ve y erleri bilinm eyen istasy o n ların k o o rd in atları bulunabilm ektedir. Şekil N o: 6 da, b ir uydunun 2 n o k ta d a k i d urum u g ö rü lm ek ted ir. B aşlan g ıçta uydu a noktasın d a, y e r istasy o n u d a b n o k tasın d ad ır, b n o k tasın ın k o o rd in atları biliniyorsa a n o k taşm ın k i hesaplanabileceği gibi tersid e yapılabilir. B iraz so n ra uydu C n o k ta sın a gelm ekte ve istasy o n a u zak lığ ı büyüyerek bc o lm ak tad ır. Bu değerden y a ra rla n a ra k, b bilindiğine göre c n in y eri sap tan ab ilm ek ted ir. U ydu a n o k tasın d an c ye gelirken, b nin de y e r değiştird iğ in i ve d n o k ta sın a geldiğini düşünelim. B u duru m d a c yardım ile b nin yeni yeri, y an i d bulunabilm ek ted ir. b n o k tasın ın b ir ta ş ıt a racı üzerinde bulunduğu düşünülürse, ta ş ıtın g i diş yönü m eydana çıkarılabilecek ve böylelikle nav ig asy o n so ru n ları çözüm lenebilecek d em ektir. Bu düşünce bu gün g erçek leştirilm iştir. A lgılayıcı aletlerd en b irinin k o o rd in a tla rı bilinen bir istasyonda, diğerininde, k o o rd in a tla rı bulu n acak diğer istasy o n d a olm ası gereklidir. Şekil N o: 7. Uydu ve Yer İstasyonunun, Birbirlerine Göre Durum larının Saptanm ası Ş ekil N o: 7 de, 2 y e r istasy o n u ile bir uydu görü lm ek ted ir, b n o k tasın d a b u lu n an y e r istasy o n u n u n koord in atları, arazid e y ap ılan ölçülerle sa p ta n m ıştır, c nokta sın d a k i y e r istasy o n u ise, k o o rd in atları bilinm eyen b ir n o k tad ır, a ve c nin h er ikisinde de algılayıcı a le tle r b u lu n m ak tad ır, b n o k tasın ın k o o rd in atların d an y a r a r la n ıla ra k önce u ydunun bulunduğu a n o k tasın ın k o o rd in a tla rı bulunur, d ah a so n rada a n o k tasın ın k o o rd in atları yardım ile c nin k o o rd in a tla rı bulunur. B u yöntem, Şekil N o: 6 d a açık lan an u zak lık fa rk ın d a n y a ra rla n m a y ö ntem i ne k ıy asla, d ah a d u y arlı sonuç v erm ektedir. U zak lık fa rk ın d a n y a ra rla n m a y ö n tem inde, uydunun yörüngeden b iraz sap m ası halinde, k ü çü k h a ta la r m eydana g elm ektedir. B u rad a ise, yörüngenin b ir n o k tasın d an y a ra rla n ıld ığ ı için, uydunun yörüngeden ay rılm asın ın h erh an g i b ir olum suz e tk isi b u lu n m am ak tadır. B u h a ta k a y n ağ ı tam am ile b e rta ra f edilm ektedir. Bu yöntem de, faz fa rk ın d a n y a ra rla n a ra k u z a k lık la r bulu n acak olursa, Şekil N o: 4 de açık lan an yöntem den d ah a d u y arlı bir sonuç elde edilm ektedir. Ç eşitli y er istasy o n ları, u y d u lard an gönderilen sinyalleri, b irb iri a rd ısıra a lg ıla rla r. Bu sinyallerin an alizlerini y a p m a k için, b ilg isayarlard an y a ra rla n m a zorunluğu vardır. D ünya ü zerindeki n o k taların, dünyayı k a p sa y a n n iren g i ağ ın d ak i y erlerin i bulm a k am acile çeşitli y ö n tem ler geliştirilm iştir. B u y ö ntem lerin hepsinde, u y dulardan y a ra rla n ılm a k ta d ır. G eliştirilen bu yöntem lerin b aşlıcaları şu n lard ır.

9 8 T A H S İN TOKM A N O Ğ LU c Şekil 6. Uydu ile ye r istasyonu arasındaki uzaklığın, d eğ işim in i gösteren şekil. Başlangıçta uydu a noktasında, yer istasyonu b noktasındadır, aralarındaki uzaklık ab dir. Biraz sonra uydu c noktasına gelm ekte ve istasyondan uzaklığı bc olm aktadır, şekle göre büyüm ektedir. Aradaki farktan yararlanılarak, yer istasyonunun, uyduya göre nerede bulunduğu saptanabilm ektedir. Ayrıca, yer istasyonu (Algılayıcı alet)> bir taşit aracının üzerine yerleştirilm işse, taşıtın hareketi de meydana çıkarılabilm ektedir. Böylelikle Navigasyûn sorunlarına açıklık getirilebilm ekte d ir. Şekilde uydu, a noktasından c ye gelirken, yer istasyonu da b den d ye gelm iştir, cd uzaklığı ölçülerek, d noktasının nerede olduğu saptanm aktadır. 1 T ran sit, 2 ISS, 3 U ydu L azeri, 4 SLR, 5 V LBI G PS yöntem i b u n lard an çok d ah a d u y arlı so n u çlar v erm ek te ve ED M (E lectro n ic D istance - M easuring E quipm en E le k tro n ik U zak lık Ölçme A ygıtı) isimli, p iy a sala rd a k o laylıkla bulunabilen a le t yardım ile u y g u lan m ak tad ır. B u nedenle G PS yöntem i, diğerlerinden çok d aha k u llan ışlı ve ileri b ir y öntem o larak kab u l edilm ektedir. SONUÇ G PS yöntem i ileyapılan ölçm e sonunda, u y d u ların u zay k o o rd in atları elde edilm ektedir. D iğer b ir söyleyişle; uydu bazında, je o s a n trik k o o rd in a t..sistem inde, üç boy u tlu K artezy en k o o rd in atların a göre değ erler elde edilm ektedir. Ü lkeler genellikle, kendi u lu sal k o o rd in at sistem inden y a ra rla n m a y ı isterler. Bu isteğ in yerine g etirileb ilm esi için, aşa ğ ıd a açık lan an tran sfo rm asy o n işlem lerinin yapılm ası g e reklidir. 1 ' U ydunun sa p ta d ığ ı bilgilerin, ülkenin re fe ra n s elipsoidine tran sferi. 2 R eferan s elipsoidinin, ulusal n iren g i ağ ın a veya u lu sal g rid sistem ine (u lu sa l k o o rd in a tla ra ) tra n sfe ri. B irinci tra n sfo rm asy o n u n yapılabilm esi için, yerel re fe ra n s elipsoidinin, u lu sla r a ra s ı k o o rd in at sistem indeki y erinin ve d u rum unun bilinm esi g erek ir. B u tra n s fo r m asy o n a a it p a ra m e tre le r bilinm iyorsa, u lu sal g rid sistem ine göre k o o rd in a tla rı hesap lan m ış n o k ta la rd a yeniden ölçm e y a p a ra k bu n o k ta la rın u lu sla ra ra sı sistem deki yan i; G PS sistem indeki yerlerin i b u lm ak g erek ir. Bu ölçüler y ap ıld ık tan sonra, U lu sal K o o rd in at sistem i ile U lu sla ra ra sı k o o rd in at sistem in i b irbirine tra n s fe r edebilm ek için p a ra m e tre le rin h esap lan m ası g erek ir. B u h e sa p la r yapılırken, önce ölçülen n o k ta la rın enlem leri, boylam ları ve re fe ra n s elipsinden olan y ü k seld ik ler h e

10 U Y D U A R A C IL IĞ I İL E JE O D E Z İ 9 sap lan ır. -Gerçi, elipsoide a it yüksekliklerden, p ra tik te çok az y a ra rla n ılm a k ta d ır. D enizden o rta la m a y ü k sek lik yerine, o rto m e trik y ü k seklik ler k u llan ılm ak tadır. Bu değ eri elde etm ek için, elipsoide a it y ü kseklikler, elipsoid ile geoid arasın d ak i fa r k la r k a d a r d eğ iştirilm ek ted ir. Bu işlem e «Geoid D üzeltm esi» denilm ektedir. Şekil 7. Koordinatları bilinen bir yer istasyonundan ve uydudan yararlanarak, yeni b ir istasyonun koordinatlarının nasıl bulunduğunu gösteren şekil, b istasyonunun koordinatları b ilinm e kte d ir, a noktasında bulunan uydunun ve b, c noktalarındaki istasyonların gönderdiği sinyallerden yararlanılarak, önce a noktasının, daha sonra da c noktasının koordinatları bulunabilm ektedir. Bu yöntem, uydu yörüngede giderken, meydana gelen küçük sapmalardan etkilenm ez ve c noktasının koordinatlarının daha duyarlı şekilde bulunm asına olanak sağlar. İk in ci tı-ansferm asyon işlem i, u lu sal n iren g i a ğ m a a it k o o rd in a tla r bilindiğine göre, g erekli denklem ler k u ru la ra k, k la sik yöntem lerle yapılır. GPS Uydusu A lıcısı Geodezide k u llan ılan alıcılar, iki tip tir. B irinciler bir kod ile, İkinciler de kodsuz çalışırlar. Y alnız N avigasyon am acile k u llan ılan alıcılar, b u n lard an ayrıdır. Kodsuz A lıcılar : ' B u n lar C /A veya P k o dlarını k u llan m azlar fa k a t, d alg a ların fa z fa rk la rın ın ölçülm esini sa ğ la rla r. Bu alıcılar, sa a tle v ey a uydunun durum unu sa p ta m a y a y a ra y a n p a ra m e tre le ri bildiren uydu m esajların ı alam azlar. U yduların durum unu, bu alıcılar yardım ile arazid e s a p ta m a y a o lan ak bulunm adığı gibi, d ah a so n ra b ü roda çalışa ra k da sa p ta m a y a o lanak y o k tu r. Y alnız, d ah a önce sap tan m ış alan d a ta la rm analizi y a p ıla ra k ve arazid e to p lan an d iğer bilgilerle bir a ra y a g e tirilerek, uydunun duru m u n a a it k ab a b ir bilgi elde edilebilir. Bu uydular, n av i gasyon am acile ku llan ılam azlar. Kodlu A lıcılar : K odlu alıcılar, hem nav ig asy o n işlerinde hem de geodezik am açlı işlerde k u llan ılırlar. B u n lar hem sin y alleri a lm a k ta hem de bu sin y alleri k o d lara d ö n ü ştü rerek s a p ta m a k ta d ırla r. B öylelikle uydunun gönderdiği m esaj, yazılı o larak elde edilm ektedir. Alıcı, uydudan gelen m esajın b ir kopyasını da ç ık a rtm a k ta d ır. Gelen sinyaller, sese dönüştürülebildiği gibi b ir k aç k a tm a y ükseltilerek, çok d a h a güçlü hale g etirilebilm ektedir. K odlardan y a ra rla n ıla ra k, çeşitli ölçüler y ap ılabilm ektedir. U ydudan gelen kodsuz m esajard a, uydunun d u rum unu sa p ta m a y a y a ra y a n p a ra m e tre le r bulu n m ak tad ır.

11 1 0 T A H S İN TOKM A NOĞLU S istem in son m odelinde C /A kodu h erh an g i b ir a m açla kullanılabilm ektedir. F a k a t P kodunun kullan ılm a alanı bu k a d a r geniş değildir. B ir faz fa rk ın ı ölçebilm ek için, P kodundan y a ra rla n a ra k ş a r t değildir, faz fa rk ı d alg a ta şıy a n a y g ıt üzerinde ölçülebilm ektedir. Y er is ta sy o n u Y er istasy o n u görevini y ap m ak üzere k ü çük bir a y g ıt g eliştirilm iştir. W ild firm asın ın g eliştird iğ i bu aygıtın ağırlığ ı 16,8 Kg. b o y u tları d a 0,51X 0,39X 0,17 m. dir, ism i de W M 101 dir. Bu a y g ıt çok sayıda ü re tilm iştir ve b ü tü n dünya p a z a r ların d a sa tılm a k ta d ır. Su geçirm eyecek şekilde y apılan bu a y g ıt 25 ile dereceler a ra sın d a k i sıcak lık lard a çalışabilm ektedir. A y g ıtın an ten i h erh an g i b ir W ild T eodolitinin seh p ası üzerine y erleştirilebilm ektedir. A küsü, uzun öm ürlüdür, isten ildiği k a d a r doldurulup boşaltılabilm ektedir. T am o la ra k doldurulan akü, devam lı k ullanıldığı ta k tird e, 4 s a a tte boşalm ak tad ır. A y g ıt h erh an g i bir ta ş ıt aracın ın a k ü süne b a ğ la n a ra k d a kullanılabilir. W M 101 ay g ıtı, 4 k an al üzerinden L, d alg aların ı alab ilm ek te ay rıca ayııı z a m anda, 6 uydudan gönderilen sin y alleri de, alab ilm ek ted ir. A y g ıtı k u llan an k im senin, u y d u lard an gönderilen d alg aların algılanıp alg ılan m ay acağ ı konusunda h e r han g i bir endişeye k ap ılm asın a g erek y o k tu r. A ygıtın, d u y arlığ ı fazlad ır, C /A kod sistem inden y a ra rla n a ra k uzak lık ölçm eleri y a p m a k ta d ır. U y d u lard an gönderilen k o d ların y o ru m ların ı da y a p m a k ta d ır. G iden ve y an sıd ık ta n so n ra g eri gelen d a l g a la r a ra sın d a k i fa z fa rk la rın ı da ölçm ektedir. B u a y g ıt açık arazid e kullan ılab ildiği gibi, h erh angi b ir ta ş ıt a ra c ın a y erleştirilerek de k u llanılabilir. A y rıca jeodezik am a ç la rla da kullanılabilir. U y d u lard an gelen sinyaller, önce an ten aracılığ ı ile kuvvetlendirilir, so n ra d a h a k ü ç ü k frek an slı d a lg a la ra d ö n ü ştü rü lü r d ah a so n ra d a asıl alıcıya g irerler. A lıcıda d a ta la r, önce bir kontrolden geçirilir, d ah a so n ra m an y etik ban d a işlenir. Y o rum, m a n y e tik bant, özel b ilg isay ara verilerek yapılır. A y g ıtın kullan ılm ası ve k o n tro lü b a sittir, özel a n a h ta rla rı yard ım ile kullanılır. A razide k a rşıla şıla n güçlü k lerin nasıl giderileceğini açık lay an özel bir bant, a y g ıtın k u tu su n d a b u lu n m ak tad ır. Bu b a n tta n da y a ra rla n ıla ra k b ü tü n so ru n lar kolaylıkla çözüm lenebilir. A y g ıtı k u llan m ak için özel b ir eğitim e ve uzm an olm aya g erek y o k tu r, o rta eğitim görm üş h erkes kullanabilir.

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün www.urlsolar.com S L D-S K -6 0 W ile 1 5 0 W St an d art S o kak L a m ba sı F iya t K arşılaşt ırm a sı kw h Ü c reti Yıllık Tü ke tim Ü cre ti Y ıllık T ü ketim Fa rkı kw Sa at G ü n A y Stan d art

Detaylı

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i )

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i ) M O D E M N E D İR : M o d u la to r -D e m o d u la to r k e lim e le r in in k ıs a ltm a s ı M O D E M. Y a n i v e r ile r i s e s s in y a lle r in e s e s s in y a lle r in i v e r ile r e d ö n

Detaylı

GENÇLER ÜRETİYOR SANAYİ GELİŞİYOR

GENÇLER ÜRETİYOR SANAYİ GELİŞİYOR GENÇLER ÜRETİYOR SANAYİ GELİŞİYOR Bu proje, T.C. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilmektedir. Bu araştırmada kullanılan veri toplama araçları ve raporu Sn. Dr. Özgür Dirim Özkan ve Sn. Oğuzhan

Detaylı

S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ ORMAN ÜRÜNLERİNİN TAŞINMASINDA KULLANILAN KABLO HATLAR Prof. Dr. Turgay AYKUT 1 K ı s a Ö z e t Bu yazıda oruıan ürünlerinin

Detaylı

SERÎ d c i l t 3 5 SA Y I İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

SERÎ d c i l t 3 5 SA Y I İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ SERÎ d c i l t 3 5 SA Y I 2 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ UZAKTAN ALGILAMA VE ORMANCILIK P ıo f. D r. T ah sin TOKM A NOĞLU 1 K ı s a Ö z e t F o to g ra m e tri, yerden, h avad an

Detaylı

SER Î [ cîlt 35 SAYI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

SER Î [ cîlt 35 SAYI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ SER Î [ cîlt 35 SAYI 3 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ GEODEZİDE OTOMASYON P ro f. D r. T ah sin TOKM A NOĞLU ı K ı s a Ö z e t B ü tü n bilim d alların a giren ve büyüle değişm elere

Detaylı

MACARİSTAN DA LİSANS DÜZEYİNDE VE MEZUNİYET SONRASI ORMANCILIK EĞİTİMİ1

MACARİSTAN DA LİSANS DÜZEYİNDE VE MEZUNİYET SONRASI ORMANCILIK EĞİTİMİ1 MACARİSTAN DA LİSANS DÜZEYİNDE VE MEZUNİYET SONRASI ORMANCILIK EĞİTİMİ1 B erene B E L D İ2 G İR İŞ B ü tü n d ü n y ad a son y ıllard a genel an lam d a b ir eğitim refo rm u n u n g erçek leştirilm esi

Detaylı

Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği)

Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği) Türkiye V. T arım Eko nom isi Kongresi 18-20 E y lü l 2002 Erzurum Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği) A. Ahmet Yl'CER1 Nurettin

Detaylı

S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ UYDU YARDIMİLE, SULU TAKIM ALANLARININ SAPTANMASI YE ALANLARININ BULUNMASI Prof. Dr. Tahsin TOKM ANOĞLU1 K ı s a Ö z e t

Detaylı

S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ ARAZİ YÜZEYİNDEKİ ISI FARKLARINDAN YARARLANILARAK, TARAN SULARI BULUNABİLİYOR Prof. Dr. Tahsin TOKMANOĞLU 1 K ı s a Ö z

Detaylı

Dünya da ve Türkiye'de Kırsal Turizm

Dünya da ve Türkiye'de Kırsal Turizm T ü r k iy e V. T a rım E k o n o m is i K o n g re s i 18-20 E y lü l 2 0 0 2 E rz u ru m Dünya da ve Türkiye'de Kırsal Turizm I. Uiilcnt C;URBtZ A.Orkuıı EROL Orhan VAVLZ Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

YÖNETMELİK TEHLİKELİ M ADDELER VE M ÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK TEHLİKELİ M ADDELER VE M ÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 26 A ralık 2008 C U M A Resm î G azete S ayı : 27092 (M ü kerrer) YÖNETMELİK Çevre ve Orm an Bakanlığından: TEHLİKELİ M ADDELER VE M ÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI

Detaylı

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ R E V IE W O F T H E F A C U L T Y O F FO R E ST R Y,

Detaylı

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H ip o k r a t (M.Ö. 4 6 0-3 7 0 ) Ö n c e lik le z a r a r v e r m e 2 F lo r e

Detaylı

AB ve Türkiye de Tarım Kesiminde Çalışanların Sosyal Güvenlik Açısından Değerlendirilmesi

AB ve Türkiye de Tarım Kesiminde Çalışanların Sosyal Güvenlik Açısından Değerlendirilmesi T ü r k iy e V. T a r ım E k on om isi Kongresi 18-20 Eylül 2002 Eminim AB ve Türkiye de Tarım Kesiminde Çalışanların Sosyal Güvenlik Açısından Değerlendirilmesi i. Bülent GÜRBÜZ Orhan YAVUZ Uludağ Üniversitesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII. ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII. ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ...

İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII. ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII. ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ... r İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ...1 Birinci Böliim KARAYOLU TAŞIMACILIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KURALLAR 1.

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü Antalya Büyükşehir Belediyesi Planlama Şube Müdürlüğü Sayı: 90852262-301.03-E.15 Tarih: 02.01.2017 22:26 Dosya Numarası: 2017-263 T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi

Detaylı

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006.

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006. Faz lur Rah man: 21 Ey lül 1919 da Pa kis tan n Ha za ra şeh rin de doğ du. İlk öğ re ni mi ni Pa kis tan da Ders-i Niza mî ola rak bi li nen ge le nek sel med re se eği ti mi şek lin de biz zat ken di

Detaylı

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ- R E V IE W O F T H E FA C U L TY O F FO R E ST R Y, Ü N IV E R SIT Y O F İS T A N B U L

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ- R E V IE W O F T H E FA C U L TY O F FO R E ST R Y, Ü N IV E R SIT Y O F İS T A N B U L S E R Î S E R IE S S E R IE SE R IE.CÎLT V OLÜM E B A M ) TOM E SA Y I N U M B E R H E F T P A SC IC U L E 1988 ÎSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ- R E V IE W O F T H E FA C U L TY O F FO R

Detaylı

T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A N L IĞ I İm ar ve Ş ehircilik D airesi Başl<aniığı B A Ş K A N L IK M A K A M IN A

T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A N L IĞ I İm ar ve Ş ehircilik D airesi Başl<aniığı B A Ş K A N L IK M A K A M IN A Antalya BûyOkşetur BeİeKliyesi Planlama Ş ul» Müöurloğu Sayr 90852262-301 03-E 273^ Tarih. 04.10.2017 Dosya Numargsi' 20i7-îT930l T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A N L IĞ I

Detaylı

Türkiye Antepfıstığı Sektörünün Ekonometrik Analizi

Türkiye Antepfıstığı Sektörünün Ekonometrik Analizi I ürkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi 18-20 Eylül 2002 Erzurum Türkiye Antepfıstığı Sektörünün Ekonometrik Analizi Adcnı AKSOY Tecer ATSAN Fahri YAVUZ Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi larıın Ekonomisi

Detaylı

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ R E V IE W O F T H E F A C U L T Y O F FO R E ST R Y,

Detaylı

SERÎ B CİLT 34 SAYI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

SERÎ B CİLT 34 SAYI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ SERÎ B CİLT 34 SAYI 2 1984 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ TÜRKİYE DE EN YAŞLI SEDİR AĞACI AMBAR KATRAN Doç. Dr. M. D oğan KANTARCI3 K ı s a Ö z e t Sedir orm anlarım ızdaki araştırm alarım

Detaylı

PROJE BİRİM FİYAT POZ TARİFLERİ İşin Adı : MEMURSEN TOKİ İMAM HATİP ORTAOKULU SONDAJ YAPIM İŞİ

PROJE BİRİM FİYAT POZ TARİFLERİ İşin Adı : MEMURSEN TOKİ İMAM HATİP ORTAOKULU SONDAJ YAPIM İŞİ Poz No 1 1.7/002 S ıra No: 1 T an ım ı T E K A S K I T E R T İB A T I : 2 6 6 8 0 0 B irim i: T K T ü rkiye E le ktrik D a ğıtım A.Ş. (1.Bölge) (TE1) a) M a lz e m e : Ş a rtn a m e s in e, s ta n d a

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA.

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA. / T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü «f' # ^ ^ s EXP02016 ANTALYA Sayı ; 90852262-301.03- Konu: Muratpaşa, Güzeloba 6927 ada 15 parsel

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26 ÜRESE AYNAAR BÖÜ 6 ODE SORU DE SORUARN ÇÖZÜER d d noktası çukur aynanın merkezidir ve ışınlarının izlediği yoldan, yargı doğrudur d noktası çukur aynanın odak noktasıdır d olur yargı doğrudur d + d + dir

Detaylı

G lik o l,k arb o m er,t rietan o lam in,izo p ro p an o l,d estile Su

G lik o l,k arb o m er,t rietan o lam in,izo p ro p an o l,d estile Su D O L İN E J e l D e ri ü z e rin e u y g u la n ır. Etkin madde: H e r b ir 1 g je l 50 m g eto fenam at içerir. Yardımcı maddeler :Ç am E san sı,o k alip tü s E sansı, E m u lg in M -8,P o lietilen G

Detaylı

HALKLARIN YASASI VE. 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI

HALKLARIN YASASI VE. 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI Jo h n R a v v l s HALKLARIN YASASI VE Ka m u s a l A kil D ü ş ü n c e s İn İn Y e n İde n Ele A l in m a s i 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI J O H N R A W L S John Rawls 1921 yılında

Detaylı

M Ü FE TT Ġġ Y A R D IM C ILIĞ I S IN A V I B A ġ V U R U FO R M U

M Ü FE TT Ġġ Y A R D IM C ILIĞ I S IN A V I B A ġ V U R U FO R M U M Ü FE TT Ġġ Y A R D IM C ILIĞ I S IN A V I B A ġ V U R U FO R M U S ınava girm ek istediğiniz ili seçiniz İstanbul Ankara 4,5*6 eb ad ın dakifoto ğrafın ızı yap ıştırın ız İzm ir B ilim sınavına girm

Detaylı

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2 B T - 111 A n a l o g T r a n s m i t t e r T e k n i k K ı l a v u z u R e v 1. 2 1. Ö N G Ö R Ü N Ü M, Ü S T Ü N L Ü K L E R İ VE Ö Z E L L İ K L E R İ M i k r o k o n t r o l ö r t a b a n l ı BT- 111

Detaylı

U MK E K A MP Ç IL IK E Ğ T İ M İ İ 2008

U MK E K A MP Ç IL IK E Ğ T İ M İ İ 2008 U MK E K A MP Ç I L I K E ĞİT İMİ 2008 K A MP Y E R İ S E Ç İMİ V E Ö ZE L L İK L E R İ (Y A Z OP E R A S Y ON L A R I ) U L A Ş I M İÇ İN A R A Ç V E Y A Y A Y A Y OL U N A Y A K I N OL MA L I D I R.

Detaylı

2016 TARTIM ÜRÜNLERİ

2016 TARTIM ÜRÜNLERİ 206 TARTIM ÜRÜNLERİ laboratuvarürünleri S A A T C A M L A R I - c a m > DİN 234 standartlarına uygun borosilikat 3.3 camdan üretilir. Değişik malzemelerin ve kim yasalların tartım ı için idealdirler. no

Detaylı

103 laboratuvarürünleri. H O R T U M L A R - k a u ç u k

103 laboratuvarürünleri. H O R T U M L A R - k a u ç u k 2016 HORTUMLAR 103 laboratuvarürünleri H O R T U M L A R - k a u ç u k > Uluslararası standartlara uygun olarak 45A sertlik derecesinde en iyi kalite saf, esnek ve doğal kauçuktan üretilirler. > -25 C

Detaylı

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X.

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X. BÖÜ SIVI BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER SIVI BSINCI 4a a a a a a a a a a 4a ka bı nın ta ba nın a ki sı vı ba sın cı, 4ag ka bı nın ta bı nın a ki sı vı ba sın cı, ag ve ba sınç la rı ta raf ta ra fa oran la nır

Detaylı

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar la da gi di le mez. Çün kü uçak lar çok ya kın dan geçi

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. BÖÜM A DAGAARI MDE SRU - 1 DEİ SRUARIN ÇÖZÜMERİ 5. T 1. uvvet vektörünün dengeden uzaklaşan ucu ile hız vektörünün ları çakışık olmalıdır. Buna göre şeklinde CEVA C 2. Dal ga la rın gen li ği den ge

Detaylı

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR SIR A NO U -N ET NO FİRM A Ü N VANI BELGE TÜ RÜ BELG E G E Ç ER LİLİK TA R İH İ 1 47894 E R H A LLA R D.Ç SA N. T İC.A.Ş K İ 2

Detaylı

: 908rD E.2681

: 908rD E.2681 Antalya Büyükşetıir Belediyesi Planlama Şube K/uourlüğO Sayı- 90S53?6?-301 03-F?6fi1 Tarih 03.10.2017 Dosya Numafasr 20I7-178183 T.C. A N T A LY A B Ü Y Ü K ŞEH İR B ELED İY E B A ŞK A N LIĞ I İm ar ve

Detaylı

T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı REKTÖRLÜK MAKAMINA

T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı REKTÖRLÜK MAKAMINA Evrak Tarih ve Sayısı: 28/10/2015-6400 A t ERZURUM Tf K-NİK UN İVERSI I ISI T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı B E K A Sayı :78096178-100/ Konu :Eğitim REKTÖRLÜK

Detaylı

B ilg i G Э ven liпi N asщl Гg Э d Э Haline Getirilir?

B ilg i G Э ven liпi N asщl Гg Э d Э Haline Getirilir? B ilg i G Э ven liпi N asщl Гg Э d Э Haline Getirilir? Murat Lostar 1 B ilgi G Э ven liпi ve A n a ж Пeleri Teknoloji Anti-virЭs, gэvenlik duvarщ, biyom etrik sistem ler, akщllщ kartlar, elektron ik im

Detaylı

YAY DALGALARI. 1. m. 4. y(cm) Şe kil de 25 cm lik kıs mı 2,5 dal ga ya kar şı lık ge lir.

YAY DALGALARI. 1. m. 4. y(cm) Şe kil de 25 cm lik kıs mı 2,5 dal ga ya kar şı lık ge lir. 1. BÖÜM A DAGAARI AIŞTIRMAAR ÇÖZÜMER A DAGAARI 1.. (c) T λ 5c Şe kil de 5 c lik kıs ı,5 dal ga a kar şı lık ge lir. 0 5 (c) Bu du ru da, 5 λ = 5 λ = 10 c Dal ga nın aıla hı zı, 60 V = = = 15 t c/ s Dal

Detaylı

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi al mak için ka fası nı sok tu. Ama içer de ki za rif

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 5 BÖÜ RENER 1 2 ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖÜERİ T aralığı yalnız, T aralığı ise yalnız kaynaktan ışık alabilir aralığı her iki kaynaktan ışık alabileceğinden, + ( + yeşil) = renkte görünür I II O IV III

Detaylı

S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ MEŞCERE HACIM ARTIMININ TAYİNİNDE KULLANILAN TEK ÖLÇÜ YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Ar. Gör. A hm et Y EŞİL ı K ı s a Ö

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. IIF KOU ALATIMLI 2. ÜİTE: ELEKTRİK VE MAYETİZMA 4. Konu MAYETİZMA ETKİLİK ve TET ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 2 Elektrik ve Manyetizma 2. Ünite 4. Konu (Manyetizma) A nın Çözümleri 3. 1. Man ye tik kuv vet ler,

Detaylı

KATI BASINCI BÖLÜM 1. Alıştırmalar. Katı Basıncı ÇÖZÜMLER. 3. Cis min ağır lı ğı G ise, olur. Kap ters çev ril di ğinde ze mi ne ya pı lan ba sınç,

KATI BASINCI BÖLÜM 1. Alıştırmalar. Katı Basıncı ÇÖZÜMLER. 3. Cis min ağır lı ğı G ise, olur. Kap ters çev ril di ğinde ze mi ne ya pı lan ba sınç, TI BSINCI BÖÜM lıştırmalar ÇÖZÜMER atı Basıncı Cis min ağır lı ğı ise, r de: I r( r) 40 & 60rr 4rr ap ters çev ril di ğinde ze mi ne ya pı lan ba sınç, ı rr 60rr rr 60 Nm / r zemin r r zemin I de: sis

Detaylı

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di -gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di ne: Sen gü neş li so kak lar da do laşı yor sun, is

Detaylı

ÖĞ R ENME HEDEFLER İ

ÖĞ R ENME HEDEFLER İ ÖĞ R ENME HEDEFLER İ S u n u m s o n u n d a k a t ı l ı m c ı la r ı n ; n fe k s iy o n k o n tr o l h e m ş ir e le r in in s o r u m lu lu k a la n la r ı h a k k ı n d a b ilg ile n m e s i, E n fe

Detaylı

PARK. VE BAHÇE DÜZENLEMEDE YOLLAR VE KAPLAMA TİPLERİ

PARK. VE BAHÇE DÜZENLEMEDE YOLLAR VE KAPLAMA TİPLERİ PARK. VE BAHÇE DÜZENLEMEDE YOLLAR VE KAPLAMA TİPLERİ Doç. Dr. Ö. Bülend S E Ç K İN 1 K ı s a Ö z e t Yollar ve dolayısıyla merdivenler, park ve bahçe düzenlemede, m e kânın bitkisel etkinliğine güç katarak

Detaylı

3 SA Y! 2 w m. s e r i m ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

3 SA Y! 2 w m. s e r i m ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ s e r i m 3 SA Y! 2 w m İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ AĞAÇ MALZEMENİN RUTUBETİ VE ÖLÇÜLMESİ Doç. Dr. R am azan KAN TA Y 1 K ı s a Ö z e t Bu yazıda önce ağaç m alzem ede pratik bakım dan

Detaylı

T.C. VAN VALİLİĞİ Van Halk Sağlığı Müdürlüğü

T.C. VAN VALİLİĞİ Van Halk Sağlığı Müdürlüğü T.C. VAN VALİLİĞİ Sayı : 37.811.563-934/ 19/01/2015 Konu : Teklife Davet Sayın :... T e l: F ak s: Kurumumuzun ihtiyacı olan (4) kalem AFİŞ, BROŞÜR VE PLASTİK M ÜHÜR ALIMI işi satın alınacaktır. İlgilendiğiniz

Detaylı

1 3 P G^ ANTALYA B 0 5Y 0 5K 0 5EH 0 2R BELED 0 2YES 0 2 PLAN VE b t 0 4 e k o m 0 2s y o n u r a p o r u

1 3 P G^ ANTALYA B 0 5Y 0 5K 0 5EH 0 2R BELED 0 2YES 0 2 PLAN VE b t 0 4 e k o m 0 2s y o n u r a p o r u 3 P G^ ANTALYA B 0 5Y 0 5K 0 5EH 0 2R BELED 0 2YES 0 2 PLAN VE b t 0 4 e k o m 0 2s y o n u r a p o r u B 0 2R 0 2M MECL 0 2S TOPLANTISININ TAR 0 2H 0 2 VE G 0 5NDEM MADDES 0 2 KONU M ali Hizmetler Dairesi

Detaylı

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva . BÖÜ GZ BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER GZ BSINCI 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, P +.d cıva.g Düzenek yeterince yüksek bir yere göre götürülünce azalacağından, 4. Y P zalır zalır ve nok ta

Detaylı

KARTOGRAFYADA OTOMASYON

KARTOGRAFYADA OTOMASYON KARTOGRAFYADA OTOMASYON P ro f. D r. T alisin TO K M A NOĞLU ı K ı s a Ö z e t B ilg isay ar T ekniği, b ü tü n geodezi h esaplarını, evvelce lıay al dahi edilm iyecek k a d a r k o la y la ştırm a k la

Detaylı

HARİTA DAİRESİ BAŞKANLIĞI. İSTANBUL TKBM HİZMET İÇİ EĞİTİM Temel Jeodezi ve GNSS

HARİTA DAİRESİ BAŞKANLIĞI. İSTANBUL TKBM HİZMET İÇİ EĞİTİM Temel Jeodezi ve GNSS HİZMET İÇİ EĞİTİM MART 2015 İSTANBUL TAPU VE KADASTRO II.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SUNUM PLANI 1- Jeodezi 2- Koordinat sistemleri 3- GNSS 3 JEODEZİ Jeodezi; Yeryuvarının şekil, boyut, ve gravite alanı ile zamana

Detaylı

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ R E V IE W O F T H E F A C U L T Y O F FO R E ST R Y,

Detaylı

ATIŞLAR BÖLÜM 5. Alıştırmalar. Atışlar ÇÖZÜMLER. 3. a) I. Yol Ci sim t sa ni ye de ye re düş sün. 1. a) Cismin serbest bırakıldığı yükseklik,

ATIŞLAR BÖLÜM 5. Alıştırmalar. Atışlar ÇÖZÜMLER. 3. a) I. Yol Ci sim t sa ni ye de ye re düş sün. 1. a) Cismin serbest bırakıldığı yükseklik, ATIŞAR BÖÜM 5 Alışırmalar ÇÖZÜMER Aışlar a) Cismin serbes bırakıldığı yükseklik, 0 6 80 m olur b) Cis min 5 sa ni ye de al dı ğı yol, 0 ( 5 ) 5 m olur Cis min son sa ni ye de al dı ğı yol, 5 80 5 55 m

Detaylı

KE00-SS.08YT05 DOĞAL SAYILAR ve TAM SAYILAR I

KE00-SS.08YT05 DOĞAL SAYILAR ve TAM SAYILAR I Üniversite Hazırlık / YGS Kolay Temel Matematik 0 KE00-SS.08YT05 DOĞAL SAYILAR ve TAM SAYILAR I. 8 ( 3 + ) A) 7 B) 8 C) 9 D) 0 E) 6. 3! 3 ( 3 3)": ( 3) A) B) 0 C) D) E) 3. 7 3. + 5 A) 6 B) 7 C) 8 D) 0

Detaylı

YANSIMA VE DÜZLEM AYNALAR

YANSIMA VE DÜZLEM AYNALAR Tİ 45 75 75 4 5 5 80 80 6 5 7 8 0 0 70 70 80 0 0 80 9 0 50 0 40 40 50 0 BÖÜ ASA VE DÜZE AAAR ansıma ve Düzlem Aynalar ÇÖZÜER Alıştırmalar 5 9 6 0 7 4 8 46 Tİ 5 9 6 0 7 4 8 Tİ 47 4 6 7 8 4 9 5 0 48 Tİ a)

Detaylı

TÜRKİYE EĞİTİM DERGİSİ

TÜRKİYE EĞİTİM DERGİSİ TÜRKİYE EĞİTİM DERGİSİ Uluslararası Hakemli E- Dergi ISSN: 2587-1390 Yayın Sıklığı Yayın Türü Yayın Dili Yılda İki Kez Yaygın Süreli Editör (Editor) Ali Fuat ARICI Yardımcı Editör (Associate Editor) Suat

Detaylı

S TR E S Y Ö N E T M İ İ

S TR E S Y Ö N E T M İ İ STR E S Y ÖN E TİMİ K ON U B A ŞL IK L A R I Stres N edir? Stresin B elirtileri Stres Ka yn a kla rı Stresin O lum lu E tkileri O lum suz Stres Ö rgütsel Stres K a yn a kla rı K işisel Stres Yön etim i

Detaylı

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X.

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X. TEST 1 ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 40m a =3m/s 4m/s 3 1m/s 6m/s 4m/s ere göre yüzücünün hızı: = 5 m/s olur I yargı doğrudur a =3m/s y =4m/s + Hareketlilerin yere göre hızları; = 1 m/s = 6 m/s = 4 m/s olarak veriliyor

Detaylı

2011 YGS MATEMATİK Soruları

2011 YGS MATEMATİK Soruları 0 YGS MTEMTİK Soruları. + + ) 8 ) 0 ) 6 ) E). a = 6 b = ( a)b olduğuna göre, ifadesinin değeri kaçtır? ) ) 6 ) 9 ) 8 E). (.0 ) ) 0, ) 0, ) 0, ) E) 6. x = y = 8 z = 6 olduğuna göre, aşağıdaki sıralamalardan

Detaylı

Türkçe Dil Bilgisi B R N C BÖ LÜM SES B L G S. a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER. Gazi Üniversitesi 17

Türkçe Dil Bilgisi B R N C BÖ LÜM SES B L G S. a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER. Gazi Üniversitesi 17 B R N C BÖ LÜM SES B L G S a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER Gazi Üniversitesi 17 1-ALFABE Tür ki ye Türk çe sinin alfabesinde 29 harf var d r. A a (a) ayakkab B b (be) bebek C

Detaylı

Elipsoid Yüzünde Jeodezik Dik Koordinatlar (Soldner Koordinatları) ve Temel Ödev Hesapları

Elipsoid Yüzünde Jeodezik Dik Koordinatlar (Soldner Koordinatları) ve Temel Ödev Hesapları JEODEZİ8 1 Elipsoid Yüzünde Jeodezik Dik Koordinatlar (Soldner Koordinatları) ve Temel Ödev Hesapları Jeodezik dik koordinatları tanımlamak için önce bir meridyen x ekseni olarak alınır. Bunun üzerinde

Detaylı

SERÎ B CİLT 34 SAYI 2 1984 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

SERÎ B CİLT 34 SAYI 2 1984 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ SERÎ B CİLT 34 SAYI 2 1984 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ MOBİLYA YAPIMINDA KULLANILAN AĞAÇ MALZEMELER Doç. D r. A h m et K U R TO G LU ' 1. GİRİŞ M obilya L atincede «Mobillus» sözcüğünden

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ ÖLÜ ÜRESEL YNLR OEL SORU - Eİ SORULRN ÇÖZÜLERİ 4 a a a d Şe kil de ö rül dü ğü i bi, ve ışık ışın la rı yansı ma lar so nu u ken di üze rin den e ri dö ner CEVP Şekilde örüldüğü ibi, aynalar arasındaki

Detaylı

RAMAZAN MEYDAN OKUYOR 28 AÇIKOTURUM. R a m a z a n Ö r n e k B i r M o d e l S u n u y o r. K a t ıla n la r : M e h m e t A k i f A k,

RAMAZAN MEYDAN OKUYOR 28 AÇIKOTURUM. R a m a z a n Ö r n e k B i r M o d e l S u n u y o r. K a t ıla n la r : M e h m e t A k i f A k, ümran j g g düşünce kültür sivasei Sahibi Üm ran Yayıncılık Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti. Adına Abdullah Yıldız Yayın Danışmanı Yusuf Kaplan Yazı İşleri M üdürü Veli Kahraman Yayın K urulu Uğur Altım,

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı Evrak Tarih ve Sayısı: 17/06/2015-26320 T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı *BEACS1FR* Sayı :83768245/300/ Konu :Felsefe Yaz Okulu FELSEFE BÖLÜM BAŞKANLIĞINA Fakültemiz

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Özler ÇAKIR Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Yrd. Doç. Dr. Özler ÇAKIR Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi METİNLERİN SÖZBİLİM YAPISININ TEMEL EĞİTİM DÜZEYİNDE METİN İŞLEMLEME SÜREÇLERİNE ETKİSİ THE EFFECTS OF RHETORICAL STRUCTURE ON PRIMARY SCHOOL PUPILS' TEXT PROCESSING Yrd. Doç. Dr. Özler ÇAKIR Mersin Üniversitesi

Detaylı

T E K L İF M EK TU BU

T E K L İF M EK TU BU T O Î.V A I D E S T fk P R O G R A M I ' ^ ı r. VAN \ALİI V A N H A L K S A Ğ L IĞ I M Ü D Ü R L Ü Ğ Ü (B ÎZ D E V A R IZ ) S A Y I ; 2 0 1 4 K O N U : P iy a sa A ra ştırm a sı T E K L İF M EK TU BU S

Detaylı

Gıda Maddeleri Üretimi ve Tüketiminde Denetim Hizmetleri Etkinliğinin Değerlendirilmesi (Tokat İli Örneği)

Gıda Maddeleri Üretimi ve Tüketiminde Denetim Hizmetleri Etkinliğinin Değerlendirilmesi (Tokat İli Örneği) Türkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi 18-20 Eylül 2002 Erzurum Gıda Maddeleri Üretimi ve Tüketiminde Denetim Hizmetleri Etkinliğinin Değerlendirilmesi (Tokat İli Örneği) A. Ahmet YÜCER Tokat Tarım tl Müdürlüğü.Tokat,

Detaylı

DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ

DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ DENKLEM KURM İ SYI KESİR İ Örnek... : H a n g i s a yın ın d ö r t t e b i r i n i n 4 e k s i ğ i n i n 2 k a t ı 5 6 d ır? i r p r o b l e m i ç ö ze r k e n, s o r u d a ye r a l a n v e r i l e r i,

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ . BÖÜ ONDNSTÖRR OD SORU - Dİ SORURIN ÇÖÜRİ 4. enerji(j). Bir kondansatörün sığası yapısına bağlıdır. üküne ve uçları arasındaki elektriksel potansiyel farkına bağlı değildir. 4 sabit 4 P 4.0 4.0 4 0 5

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖÜM 1 MADDE VE ÖZEİERİ MODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ MODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ 1. atıların belirli bir şekilleri vardır. Tanecikler birbirlerini çeker. Sıvı moleküllerinin birbirleri üzerinden

Detaylı

30 MALİ BORÇLAR *** En çok bir yıl içinde ödenmesi gereken ve ödenmeleri dönen varlıklarla gerçekleştirilecek

30 MALİ BORÇLAR *** En çok bir yıl içinde ödenmesi gereken ve ödenmeleri dönen varlıklarla gerçekleştirilecek 30 MALİ BORÇLAR *** 3.. KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR En çok bir yıl içinde ödenmesi gereken ve ödenmeleri dönen varlıklarla gerçekleştirilecek olan borçlardır. 30 Mali Borçlar 14 32 Ticari Borçlar 33

Detaylı

Dünya nın şekli. Küre?

Dünya nın şekli. Küre? Dünya nın şekli Küre? Dünya nın şekli Elipsoid? Aslında dünyanın şekli tam olarak bunlardan hiçbiri değildir. Biz ilkokulda ve lisede ilk önce yuvarlak olduğunu sonra ortadan basık olduğunu sonrada elipsoid

Detaylı

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14)

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14) 7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ TEST 1 1. I. (15) (1) II. (1) (6) III. (+8) (1) IV. (10) (1) Yukarıda verilen işlemlerden kaç tanesinin sonucu pozitiftir? A) 4 B) 3 C) 2 D) 1

Detaylı

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜ 1 VETÖE ODE SOU - 1 DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ ODE SOU - DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ 1. Bir vektörün tersi doğrultu ve büyüklüğü aynı yalnızca yönü ters olan vektördür:. = olacağından, I. eşitlik yanlıştır. II. eşitlik

Detaylı

B u gü n, T ü rk iy e de yaşayan bütün insanları ço k yakından ilgilendiren bir kon u yu, eğ itim k on u su n u, yerel

B u gü n, T ü rk iy e de yaşayan bütün insanları ço k yakından ilgilendiren bir kon u yu, eğ itim k on u su n u, yerel Recep Tayyip ERDOĞAN S ayg ıd eğer h ocalarım, Kıym etli m isafirler, Yazılı ve g örsel B asın ın D eğerli tem silcileri; B u gü n, T ü rk iy e de yaşayan bütün insanları ço k yakından ilgilendiren bir

Detaylı

Jeodezi

Jeodezi 1 Jeodezi 5 2 Jeodezik Eğri Elipsoid Üstünde Düşey Kesitler Elipsoid yüzünde P 1 noktasındaki normalle P 2 noktasından geçen düşey düzlem, P 2 deki yüzey normalini içermez ve aynı şekilde P 2 de yüzey

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25 DÜZE AAAR BÖÜ 5 DE SRU 1 DE SRUAR ÇÖZÜER 4 1 A B C D E F ışık ışını B noktasından geçer ışık ışını E noktasından geçer 5 ESE AAR ışını ve düzlem aynalarında yansıdığında, n = 3 ve n = 1 olur Bu durumda

Detaylı

DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ BİLGİ İŞLEM BİRİMİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ BİLGİ İŞLEM BİRİMİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ BİLGİ İŞLEM BİRİMİ 1 Kablolu İnternet Bağlantısı Resmi Yazıyla 10 Gün 2 Kablosuz İnternet Bağlantısı Sözlü Başvuru 5 Dakika 3 Web Sayfası Güncelleme/İlan /Duyuru Resmi Yazı

Detaylı

T.C. A N TA LY A B Ü Y Ü K ŞE H İR BELED İY E B A ŞK A N LIĞ I İm ar ve Şelıircilik D airesi Başkanlığı

T.C. A N TA LY A B Ü Y Ü K ŞE H İR BELED İY E B A ŞK A N LIĞ I İm ar ve Şelıircilik D airesi Başkanlığı A n la lya Bü^/Ckşehir Belediyesi Planlam a Ş u b e M uourttığu S a y ı 9085?2 6 2-3 0 1 0 3 -E 18^1 Ta rih 03.0 7.20 1 7 20.3 7 D o sya N um arası' 2 017-1 21063 T.C. A N TA LY A B Ü Y Ü K ŞE H İR BELED

Detaylı

TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ YAYINLARI

TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ YAYINLARI TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ YAYINLARI BUGÜNDEN YARINA ORTAÖĞRETİMİM İZ TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ VIII. EĞİTİM TOPLANTISI 15-16 K asım 1985 .şiijcjk matbaası. TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ BİLİM DİZİSİ N O : 8 Y aym a H azırlayanlar

Detaylı

S E R İ H C İLT 3 7 SA Y I İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R İ H C İLT 3 7 SA Y I İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R İ H C İLT 3 7 SA Y I 3 1987 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ ORMAN İŞIERlNBE ZAMAN ETÜDÜ DEĞERLENDİRMESİ Doç. Dr. M elıkşah YILDIRIM ı Kısa Özet Ormaıı işlerinde yapılan zam an etütleri

Detaylı

KÜMELER KÜMELER Kümeler Konu Özeti Konu Testleri (1 6) Kartezyen Çarpım Konu Özeti Konu Testleri (1 6)...

KÜMELER KÜMELER Kümeler Konu Özeti Konu Testleri (1 6) Kartezyen Çarpım Konu Özeti Konu Testleri (1 6)... Sayfa No....................................................................9 - Kümeler Konu Özeti.......................................................... 9 Konu estleri ( 6)...........................................................

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 13 298 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 6 BÖÜM MERCEER ME SRU - Eİ SRUARN ÇÖZÜMERİ 4 x Z Şekile örülüğü ibi, ışık ışını ine kenarlı mereğe noktasınan eliğinen kırılıktan sonra i Z arasına keser a lın ke nar lı mer e ğin ek se ni ne pa ra lel

Detaylı

ÖDEV ve ÖLÇME AKILLI. Berna DEMİREL

ÖDEV ve ÖLÇME AKILLI. Berna DEMİREL AKILLI ÖDEV ve ÖLÇME.sınıf Berna DEMİREL AFG Matbaa Yayıncılık Kağıt İnş. Ltd. Şti. Buca OSB, BEGOS 2. Bölge 3/20 Sk. No: 17 Buca-İZMİR Tel: 0.232.442 01 01-442 03 03 Faks: 442 06 60 Bu kitabın tüm hakları

Detaylı

Kadının Kırsal Kalkınmadaki Yeri: GAP Örneği

Kadının Kırsal Kalkınmadaki Yeri: GAP Örneği Tü rkiye V. Tarım ko nom isi Kongresi 18-20 y lü l 2002 rzurum Kadının Kırsal Kalkınmadaki Yeri: GAP Örneği Aygül FA/LIOĞLÜ C ıa T Gölge K a lkın m a İdaresi Başkanlığı, W illy Grandi Sok N o.5 Çankaya/

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme

Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme 8. SINIF Sevgili Ö renciler, SBS nin kald r lmas ile bunun yerine yaz l s navlar n merkezî bir uygulamayla yap lmas n esas alan bir sistem getirilmifltir.

Detaylı

ÇAY İŞLETM ELERİ GENEL W MUDURLUGU. 01.Ocak Aralık.2017 Dönemi Bağımsız Denetim Raporu BDRPR:29/06/

ÇAY İŞLETM ELERİ GENEL W MUDURLUGU. 01.Ocak Aralık.2017 Dönemi Bağımsız Denetim Raporu BDRPR:29/06/ ÇAY İŞLETM ELERİ GENEL W MUDURLUGU 01.Ocak.2017-31.Aralık.2017 Dönemi Bağımsız Denetim Raporu BDRPR:29/06/2018-2018003 Ç A Y K U R 2 0 1 7 D E N E TİM RAPORU i ç i n d e k i l e r D E N E T İM G Ö R Ü

Detaylı

YURTTAŞLIK VE EĞİTİM

YURTTAŞLIK VE EĞİTİM r L YURTTAŞLIK VE EĞİTİM r TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ YAYINLARI YURTTAŞLIK ve EĞİTİM T Ü R K E Ğ İT İM D E R N E Ğ İ X X. E Ğ İT İM T O P L A N T I S I 21-2 2 K A S IM 1 9 S 6 ISBN 975-7583-15-4 f 3Ü ZELİŞ O

Detaylı

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür.

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür. AIŞTIRAAR BÖÜ BAĞI HAREET ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 4 N N =v =0 Şekilde görüldüğü gibi, aracındaki gözlemci yi doğuya, yi e, N yi batıya doğru gidiyormuş gibi görür = = = 0 olur ( aracı duruyor) =v = aracı

Detaylı

İŞ, GÜÇ, ENERJİ BÖLÜM 8

İŞ, GÜÇ, ENERJİ BÖLÜM 8 İŞ, GÜÇ, EERJİ BÖÜ 8 ODE SORU DE SORUARI ÇÖZÜER 5 Cise eti eden sür- tüne uvveti, IFI0 ür F α F T W (F ür ) (Fcosα (g Fsinα)) düzle Ya pı lan net iş de ğe ri α, ve ütleye bağ lı dır G düzle 00,5 G0 0 I

Detaylı

Tarımsal Yayımda Yeni Yaklaşımlar ve Tarımsal Danışmanlık

Tarımsal Yayımda Yeni Yaklaşımlar ve Tarımsal Danışmanlık Tü rkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi 18-20 Eylül 2002 Erzurum Tarımsal Yayımda Yeni Yaklaşımlar ve Tarımsal Danışmanlık İ.Bülent GÜRBÜZ A. Orkun EROL Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi. Iarım Ekonomisi

Detaylı