(sf) F C = [(s,f) sf] x [0,1] = (sf)(x) = sf(x)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "(sf) F C = [(s,f) sf] x [0,1] = (sf)(x) = sf(x)"

Transkript

1 Bölüm 13 MATEMAT KSEL YAPILAR 13.1 YAPI KAVRAMI Ça da³ Matematik kümeleri, kümeler üzerindeki yaplar, yaplar arasndaki dönü³ümleri inceler. Buraya dek ö e, küme, i³lem, fonksiyon kavramlarn kullandk. Bunlar yapmakla, aslnda matematiksel yaplar üzerinde çal³m³ olduk. Bu bölümde yap kavramn formal olarak tanmlayaca z. Aslnda matematiksel yaplar bu dersin konusu de ildir. Bu yaplar zaten ilgili derslerde ayrntlaryla incelenmektedir. O nedenle, burada, temel cebirsel yaplarn tanmlarn vermekle yetinece iz. [18], [21], [19], [23], [29] Matematik soyut dü³ünme sanatdr. Soyut dü³ünme, içinde bulundu umuz çevre ko³ullarndan ve her tür somut nesneden syrlp dü³ünce üretme eylemidir. Be³ elma, be³ kitap, be³ masa,... gibi nesneye ba l 5 kavram yerine soyut 5 kavramn koyabilmektir. Soyutlama insan aklnn eri³ti i en yüce yerdir. Matematik hep o yerdedir. Matematikçi hep orada dü³ünür. Matematik, gündelik ya³amda kar³ kar³ya oldu umuz olay ve nesneleri soyutlar. Nesneleri soyut ö eler olarak görür, onlardan kümeler olu³turur. Nesneler arasndaki ili³kileri fonksiyonlarla ifade eder. Belli özeliklere sahip olanlar snandrr. Snarn özeliklerini ortaya koyar. Herhangi bir küme matematikçi için pek ilginç olmayabilir. Ama küme üzerinde belirgin özeliklere sahip baz ba ntlar ya da i³lemler tanmlanabiliyorsa, bu, matematikçi için incelenmesi gereken bir konu olur. Bunu biraz daha somutla³tralm. R gerçel saylar kümesini dü³ünelim. R bir küme olarak bize hiç ilginç gözükmeyebilir. Ama R kümesi, üzerindeki toplama i³lemi, çkarma i³lemi, çarpma i³lemi, bölme i³lemi, sralama ba nts, uzunluk, açk aralk, kapal aralk, snrl alt küme, snrsz alt küme, sonlu alt küme, sonsuz alt küme vb. gibi günlük hayatmzda bile önemli rolleri olan özelikleriyle birlikte dü³ünülünce, birdenbire matematikçinin ilgisini çeken bir önem kazanr. Matematiksel yaplar, bak³ açmza ya da amacmza ba l olarak farkl snandrabiliriz. Klâsik snandrmaya göre cebirsel, analiz ve geometrik yap deyimlerini hepiniz duydunuz. Kümelerin ö eleri arasndaki ili³kileri, i³lemlerle 145

2 146 BÖLÜM 13. MATEMAT KSEL YAPILAR (fonksiyon) ortaya koyan yaplara cebirsel yaplar diyoruz. Grup, halka, cisim, vektör uzaylar cebirsel yaplarn iyi bilinen örnekleridir. Küme aileleri arasndaki il³kileri konu edinen yaplara analiz yaplar diyoruz. Diferensiyel ve integral hesap, ölçüm kuram, topoloji klâsik analiz yaplardr. Hemen belirtelim ki, ça da³ matematik, bir yandan matematiksel yaplar daha çok ayr³trrken öte yandan da farkl tür yaplar daha üst snarda birle³tirmeye u ra³r. Orada klâsik snandrmann snrlar çok a³lm³tr. Örne in, topoloji cebir, analiz ve geometri içeren büyük bir alan haline gelmi³, çe³itli dallara ayrlm³tr. Elbette bütün bu ayrntlar bu kitabn kapsamn çok a³ar. O nedenle, bu bölümde, matematiksel yap kavramn tanmlayp, temel cebirsel yaplar listelemekle yetinece iz. Tanm Bir X kümesi verilsin. α,β,γ,...,τ bu küme üzerinde birer ba nt olsun. X kümesi bu ba ntlarla birlikte bir matematiksel yap olu³turur. Bu yapy, ksaca ile gösterece iz. (X,α,β,γ,...,τ) (13.1) Matematiksel yaplarn ço u, say kümelerinden esinlenmi³tir. Örne in, saylar üzerinde yaplan dört i³lem grup, halka, cisim gibi cebirsel yaplarn do - masna neden olmu³tur. ki say arasndaki fark, metrik ve topolojik uzaylara giden yolu açar. Saylar arasndaki büyük, küçük kavram kafes (lattice) yapsn yaratr YAPI TÜRLER (13.1) gibi bir ba nt verilmi³ olsun. Bu yapy incelemek demek, α,β,γ,...,τ ba ntlar ya da i³lemlerinin her birisinin X üzerindeki özeliklerini, birbirleri arasndaki ili³kileri ve bunlardan çkarlabilecek bütün sonuçlan incelemek demektir. Her küme, her ba nt ve her i³lem için bu i³i yapmak elbette çok zaman alr ve üstelik gereksiz olabilir. Bu nedenle, bir küme üzerindeki yaplar, sahip olduklar özeliklere göre belirli türlere ayrlr. Sonra her bir türün bütün özelikleri incelenir. Böylece, bir ba³ka küme üzerinde bu türden bir yap varsa, onu ayrca incelemeye gerek kalmaz; o yapnn da birincide bulunan özeliklere sahip oldu u hemen söylenebilir. Matematik yaplar bu kitapta incelemeyi amaçlamad mz söylemi³tik. Zaten bütün yaplar snandrmak da olanakszdr. Ama konunun daha somut olarak anla³labilmesi için temel cebirsel yaplarn tanmlarn yermeyi yararl görüyoruz Cebirsel Yaplar Grup Tanm Bir G kümesi üzerinde i³aretiyle gösterece imiz bir ikili i³lem tanml olsun. E er bu i³lem grup aksiyomlar denilen a³a daki özelik-

3 13.2. YAPI TÜRLER 147 lere sahipse (G, ) yapsna bir grup, denilir. [G1] ³lem birle³me özeli ine sahiptir. [G2] ³leme göre G nin birim ö esi vardr. [G3] G nin her ö esinin bu i³leme göre bir ters ö esi vardr. Ayrca a³a daki özelik de sa lanyorsa (G, ) yapsna de i³meli (komutatif) bir gruptur, denilir. [G4] ³lem yer de i³tirme özeli ine sahiptir. De i³meli gruplar ilk inceleyen Norveçli ünlü matematikçi Niels Henrik Abel ( ) dir. Bu nedenle, bu tür gruplara ço unlukla abel gruplar denilir. Örne in, Z tamsaylar kümesi + (toplama) i³lemine göre bir abel grubudur. Halka Tanm Bir H kümesi üzerinde ve i³aretleriyle gösterece imiz iki tane ikili i³lem tanml olsun. E er bu i³lemler halka aksiyomlar diyece imiz a³a daki üç özeli e sahipse (H,, ) yapsna bir halka denilir. [H1] (H, ) bir abel grubudur. [H2] i³lemi birle³me özeli ine sahiptir. [H3] i³leminin i³lemi üzerine soldan ve sa dan da lma özeli i vardr. Bu üç özelik ile birlikte [H4] i³lemine göre H nn birim ö esi var. aksiyomu da sa lanyorsa, (H,, ) halkasna birim ö eli halka ya da, ksaca, birimli bir halka, denilir. lk üç özelik ile birlikte [H5] i³lemi yer de i³tirme özeli ine sahiptir, aksiyomu da sa lanyorsa, bu halkaya de i³meli bir halkadr, denilir. Yukardaki be³ özeli i sa layan bir halkaya birimli ve de i³meli bir halkadr, denilir. Örne in, Z tamsaylar kümesi + (toplama) ve (çarpma) i³lemlerine göre birim ö eli ve de i³meli bir halkadr.

4 148 BÖLÜM 13. MATEMAT KSEL YAPILAR Cisim Tanm Bir F kümesi üzerinde ve i³aretleriyle gösterece imiz iki tane ikili i³lem tanml olsun. E er bu i³lemler cisim aksiyomlar diyece imiz a³a daki iki özeli e sahipse (F,, ) yapsna bir cisim, denilir. [C1] (F,, ) birimli ve de i³meli bir halkadr. [C2] F kümesinden i³leminin birim ö esi atlnca, geri kalan küme i³lemine göre bir abel grubudur. Örne in, (Q, +, ) rasyonel saylar kümesi bir cisimdir. Vektör Uzaylar Tanm F bir cisim, (V, +) bir abel grubu ve e ö esi, F nin çarpma i³lemine göre birim ö esi olsun. E er F V den V ye a³a daki ko³ullar sa layan ve adna sayl çarpm (sayyla çarpma, skalerle çarpma) denilen bir (s, v) sv (13.2) i³lemi tanmlanm³sa, V ye F cismi üzerinde bir vektör uzay, denilir. Her s,t F ve her u,v V için (i) s(v +u) = sv +su (ii) (s+t)v = sv +tv (iii) s(tv) = (st)v (iv) ev = v Say kümelerinden gelen bir al³kanlkla, F cisminin ö elerine say, V vektör uzaynn ö elerine de vektör diyece iz. ³lemlerde basitli i sa lamak için, bir v vektörünün s saysyla sayl çarpmn sv ile gösteriyoruz. Örnek [0,1] kapal aral üzerinde tanml bütün gerçel de erli ve sürekli fonksiyonlarn olu³turdu u kümeyi C = C[0, 1] ile gösterelim. C[0, 1] kümesi üzerinde fonksiyonlarn toplama i³lemi (f,g) C C = [(f,g) [f +g]] x [0,1] = (f +g)(x) = f(x)+g(x) biçiminde tanmlanr. Benzer olarak, C[0, 1] kümesi üzerinde fonksiyonlarn sayl çarpm i³lemi (sf) F C = [(s,f) sf] x [0,1] = (sf)(x) = sf(x) biçiminde tanmlanr. C[0, 1] kümesi, anlan bu toplama ve sayl çarpm i³lemlerine göre bir vektör uzaydr.

5 13.2. YAPI TÜRLER 149 Örnek U ile V ayn F cismi üzerinde birer vektör uzay olsunlar. Her x,y U ve her s,t F için, bir f : U V fonksiyonu f(sx+ty) = sf(x)+tf(y) (13.3) ko³ulunu sa lyorsa, f ye U dan V ye do rusal (lineer) bir dönü³ümdür, denilir. U dan V ye olan bütün do rusal dönü³ümlerin kümesini L = L(U,V) ile gösterelim. L kümesi üzerinde toplama i³lemini L L den L ye (f,g) L L = [(f,g) [f +g]] x U = (f +g)(x) = f(x)+g(x) biçiminde tanmlyoruz. Benzer olarak, L kümesi üzerinde sayl çarpm i³lemini F L den L ye diye tanmlyoruz. L = L(U,V) bir vektör uzaydr. (s,g) F L = [(s,f) sf x U = (sf)(x) = sf(x) Örnek Örnek deki L(U, V) vektör uzaynn ö eleri arasndan bütün bbö olanlarn kümesini B = B(U, V) ile gösterelim. Ayn i³lemlere göre B kümesi L nin bir alt vektör uzaydr. Örnek Örnek deki B(U, V) vektör uzaynda V = U alnrsa, D = D(U, U) kümesi U dan U ya tanml bütün bbö do rusal dönü³ümlerin olu³turdu u küme olur. Ayn i³lemlere göre D kümesi bir vektör uzaydr. Örnek Örnek deki D = D(U, U) vektör uzaynda, bile³ke i³lemi (g f)(x) = g(f(x)) diye tanmlanyor. (D, +, ) yaps bir halkadr. Cebir Tanm V kümesi F cismi üzerinde bir vektör uzay olsun. E er V V den V ye a³a daki ko³ullar sa layan (toplama (+) ve sayl çarpm i³lemlerine ek) üçüncü bir (u,v) u v (13.4) i³lemi tanmlanm³sa, V ye F cismi üzerinde bir cebir, denilir. (i) Her s F ve her u,v V için s(u v) = (su) v = u (sv) (ii) (V, +, ) bir halkadr.

6 150 BÖLÜM 13. MATEMAT KSEL YAPILAR Sra Yaplar Tanm X herhangi bir küme olsun. E er ba nts X üzerinde bir tikel (ksmî) sralama ba nts ise (X, ) (13.5) bir sralama yapsdr. Sralama ba ntlarnn türlerini önceden incelemi³tik. Örne in, R gerçel saylar kümesi ba ntsna göre bir tam sralama yaps olu³turur. Kafes (K, ) tikel sralanm³ bir sistem olsun. E er her a,b K için iki ö eli {a,b} kümesinin en küçük üst snr (sup) ile en büyük alt snr (inf) var iseler, (K, ) tikel sralanm³ sistemine bir kafes denilir. {a, b} kümesinin en küçük üst snr, varsa, a b simgesiyle, en büyük alt snr ise a b, simgesiyle gösterilir PROBLEMLER 1. A herhangi bir küme olsun. A dan A ya bbö bütün fonksiyonlarn kümesi F olsun. Fonksiyonlarn bile³kesi i³lemine göre F nin bir grup oldu unu gösteriniz. Bu grup bir abel grubu olabilir mi? 2. [0, 1] kapal aral üzerinde tanml bütün gerçel de erli ve sürekli fonksiyonlarn olu³turdu u C[0, 1] kümesinin Örnek ile tanmlanan toplama ve sayl çarpm i³lemlerine göre bir vektör uzay oldu unu gösteriniz. 3. Örnek ile tanmlanan (L, +) bir gruptur. Gösteriniz. 4. (L, +) bir bir vektör uzaydr. Gösteriniz. 5. Örnek de V = U konulursa, U vektör uzayndan kendisine tanml olanl = L(U,U) kümesi çkar. Bunun, ayn i³lemlere göre bir vektör uzay oldu unu gösteriniz. 6. Önceki problemdeki L = L(U, U) uzay içinde bütün bbö do rusal dönü³ümlerden olu³an B = B(U,U) kümesi, ayn i³lemlere göre bir alt vektör uzaydr. Gösteriniz. 7. B = B(U,U) kümesi üzerinde bile³ke i³lemi (g f)(x) = g(f(x)) diye tanmlanyor. (B, +, ) yaps bir halkadr. Gösteriniz. 8. (B, +, ) yaps bir cebirdir. Gösteriniz. 9. Bir X kümesinden gerçel saylar kümesine tanml bütün fonksiyonlarn R X kümesi üzerinde, toplama, noktasal çarpma ve sayl çarpm i³lemleri, srasyla, her f,g R X, her x X ve her s R için

7 13.3. YAPI KORUYAN DÖNÜ ÜMLER 151 (i) (f +g)(x) = f(x)+g(x) (ii) (f.g)(x) = f(x).g(x) (iii) (sg)(x) = sf(x) ³eklinde tanmlanyor. R X in bu i³lemlere göre bir cebir oldu unu gösteriniz YAPI KORUYAN DÖNÜ ÜMLER Uygulamada, bir küme üzerindeki yapy bozmadan ba³ka bir küme üzerindeki yapya dönü³türmek problemiyle sk sk kar³la³rz. Ba³ka bir deyi³le özeliklerini koruyarak yaplar birbirine dönü³türen fonksiyonlar ararz. Tanm X kümesi üzerinde bir α ba nts ile Y kümesi üzerinde bir β ba nts verilmi³ olsun. E er α ile β ba ntlarnn her ikisi de m li (m = 1, 2,...) birer ba nt ve ayn özeliklere sahipse, bunlara türde³ ba ntlar, diyece iz. Tanm X ile Y kümeleri üzerinde, srasyla, α ile β türde³ birer ba nt olsun ve bir f : X Y fonksiyonu verilsin. E er her (x 1,x 2,x 3,...,x m ) X m için α(x 1,x 2,x 3,...,x m ) β(f(x 1 ),f(x 2 ),f(x 3 ),...,f(x m )) (13.6) oluyorsa, f fonksiyonu X üzerindeki α ba ntsn Y üzerindeki β ba ntsna dönü³türüyor, diyece iz. Tanm (X,α,β,γ,...,τ) (13.7) (Y,α,β,γ,...,τ ) (13.8) yaplar verilmi³ olsun. E er α ile α, β ile β,..., τ ile τ türde³ birer ba nt ise (13.7) ile (13.8) yaplarna türde³ iki yapdr, diyece iz. Tanm (13.7) ile (13.8) ayn türden iki yap olsun ve bir f : X Y fonksiyonu verilsin. E er bu fonksiyon α y α ye, β y β ye,..., τ yu τ ye dönü³türüyorsa, f fonksiyonuna bir benzerlik dönü³ümü (homomorphism), ya da benzer yap dönü³ümü, denilir. Tanm Ayn türden iki yap arasnda bir benzer yap dönü³ümü varsa, bu yaplara benzer yaplar (homomorph), diyece iz. Tanm Bire-bir-örten (bbö) benzerlik dönü³ümüne e³yap dönü³ümü (isomorphism, e³yap resmi), diyece iz. Tanm Ayn türden iki yap arasnda bir e³yap dönü³ümü varsa, bu yaplara e³yapl (isomorph), diyece iz.

8 152 BÖLÜM 13. MATEMAT KSEL YAPILAR Sra Koruyan Dönü³ümler (A, ) ile (B, ) tikel (ksmî) sralanm³ iki sistem olsun ve f : A B fonksiyonu verilsin. Her x,y A için x y f(x) f(y) (13.9) oluyorsa f : A B fonksiyonuna sra korur bir dönü³üm, diyece iz. Bu tür dönü³ümler, tanm uyarnca benzerlik dönü³ümleridir. Bunlara azalmayan fonksiyonlar da denilmektedir. Yukardaki ko³ul yerine, her x, y A için x y f(x) < f(y) (13.10) özeli i sa lanyorsa f : A B dönü³ümüne artan bir fonksiyondur denilir. A dan B ye sra korur bir dönü³üm varsa, A ile B nin sra yaplar birbirine benzer ya da, ksaca, A ile B benzer sraldr, diyece iz E³srallk f : A B fonksiyonu bbö ve sra korur bir dönü³üm ise f ye A dan B ye e³sra dönü³ümü (order isomorphism), diyece iz. A dan B ye böyle bir dönü³üm varsa A ile B ye e³sral, denilir. A ile B e³sral iseler, bunu A = B simgesiyle belirtece iz. E er A dan B ye e³sra dönü³ümü f ise ve ayrca bunu da belirtmek gerekiyorsa A f = B ya da f : A = B (13.11) yazaca z. Önerme (A, ) ile (B, ) tikel (ksmi) sralanm³ iki sistem oldu unda A ile B nin e³sral olmas için gerekli ve yeterli ko³ul her x,y A için x y f(x) f(y) (13.12) özeli ini sa layan bir f : A B bbö fonksiyonunun varolmasdr. spat: Gerekli i: A ile B e³sral iseler, tanm gere ince, (13.9) özeli ine sahip bir f : A B bbö fonksiyonu vardr; yani (13.12) ifadesinde sa a do ru gerektirme vardr. Sola do ru gerektirmenin de varl n görmek için f(x) f(y) ko³ulunu sa layan x,y A ö elerini dü³ünelim. E er x y olsayd, y x y x x y f(y) f(x) f(x) f(y) f(y) < f(x)

9 13.3. YAPI KORUYAN DÖNÜ ÜMLER 153 den bir çeli³ki do ard. Bu çeli³ki olamayaca na göre y x kabulümüz yanl³tr; yani f(x) f(y) x y dir. Yeterli i: (13.12) ko³ulunu sa layan bir f : A B bbö fonksiyonu varsa, bu fonksiyon e³srallk tanm gere ince, A dan B ye bir e³sra dönü³ümüdür. Uyar (A, ) ile (B, ) tikel (ksmî) sralanm³ iki sistem olsun. A ile B nin e³sral olmas için gerekli ve yeterli ko³ul her x,y A için x y f(x) < f(y) (13.13) özeli ini sa layan bir f : A B bbö fonksiyonunun varolmasdr. spat : Gerekli i: A ile B e³sral iseler (13.12) özeli ine sahip bir f : A B bbö fonksiyonu vardr. Buradan x y (x y) (x y) (f(x) f(y)) (f(x) f(y)) f(x) < f(y) çkar. Yeterli i: A dan B ye (13.13) özeli ine sahip ve bbö bir f fonksiyonu verilsin. Öyleyse x y (x y) (x = y) (f(x) < f(y)) (f(x) = f(y)) f(x) f(y) olur, ki bu, Önerme gere ince, f nin A dan B ye bir e³sra dönü³ümü olmas demektir. Önerme (A, ) ile (B, ) tikel (ksmî) sralanm³ iki sistem olsun. A ile B nin e³sral olmas için gerekli ve yeterli ko³ul kendisi ve tersi artan birer dönü³üm olan bir f : A B fonksiyonunun var olmasdr. spat: Gerekli i: A ile B e³yapl iseler, (13.13) özeli ine sahip bir f : A B bbö fonksiyonu vardr. f fonksiyonu bbö oldu undan, f 1 : B A ters fonksiyonu vardr ve bu da bbö dir. Ayrca, her x A için dir. Buradan ve (13.13) den f 1 (f(x)) = x f(x) < f(y) x y f 1 (f(x)) f 1 (f(y))

10 154 BÖLÜM 13. MATEMAT KSEL YAPILAR çkar. f örten oldu undan, bu sonuncu, f 1 tersinin artan bir dönü³üm olmas demektir. Yeterli i: f : A B ile bunun tersi f 1 : B A artan birer fonksiyon olsunlar, f 1 tersi var oldu undan f : A B bbö dir. Öyleyse bu fonksiyon e³srallk tanmnn ko³ullarn sa lar Problemler 1. Ayn cisim üzerinde tanml iki vektör uzaynn türde³ iki yap oldu unu görünüz. 2. Örnek ile tanmlanan L(U, V) uzayna ait her do rusal dönü³ümün U dan V ye bir benzerlik dönü³ümü oldu unu gösteriniz. 3. B(U,V) ye ait her do rusal dönü³ümün U dan V ye bir e³yap dönü³ümü oldu unu gösteriniz. 4. Z 6 = Z/6 kümesinde tanml i³leminin i³lemi üzerine da lma özeli i oldu unu gösteriniz. 5. Z 6 kümesinde tanml i³lemine göre birim ö enin 0 oldu unu gösteriniz. 6. Z 6 kümesinde tanml i³lemine göre birim ö enin 1 oldu unu gösteriniz. 7. Z 6 kümesinde tanml i³lemine göre bütün ö elerin terslerini bulunuz. 8. Z 6 kümesinde tanml i³lemine göre, 1 ve 5 den farkl ö elerin terslerinin olmad n gösteriniz. 9. (Z 6, ) sisteminin birer de i³meli grup oldu unu gösteriniz. 10. (Z 6, ) sisteminin bir grup olmad n gösteriniz. 11. (Z 5, ) sisteminin bir grup olmad n gösteriniz. 12. ((Z 5 )\0), ) sisteminin bir grup oldu unu gösteriniz. 13. ((Z 6 )\0), ) sisteminin bir grup olmad n gösteriniz. 14. m bir sayma says ise, (Z m, ) sisteminin de i³meli bir grup oldu unu gösteriniz. 15. p asal bir say ise, ((Z/p)\0), ) sisteminin de i³meli bir grup oldu unu gösteriniz. 16. A kümesinde tanml bir i³lemi verilsin. a,b A,a 0,b 0 için, a b = 0 oluyorsa a ile b ye i³leminin "sfr bölenleri" denilir. Z 4,Z 6,Z 9 kümelerinde i³leminin sfr bölenlerini bulunuz. 17. Say kümeleri üzerinde 0 (sfr) n çarpmaya göre tersi yoktur. Niçin?

S = {T Y, X S T T, S S} (9.1)

S = {T Y, X S T T, S S} (9.1) Bölüm 9 ÇARPIM UZAYLARI 9.1 ÇARPIM TOPOLOJ S Bo³ olmayan kümelerden olu³an bo³ olmayan bir ailenin kartezyen çarpmnn da bo³ olmad n, Seçme Aksiyomu [13],[20], [8] ile kabul ediyoruz. imdi verilen aileye

Detaylı

f( F) f(f) K = K F f 1 f( F) f 1 (K) = F F f 1 (S ) = [f 1 (S)] f(x) S V

f( F) f(f) K = K F f 1 f( F) f 1 (K) = F F f 1 (S ) = [f 1 (S)] f(x) S V Bölüm 6 SÜREKL FONKS YONLAR 6.1 YEREL SÜREKL L K Tanm 6.1.1. (X, T ) ve (Y, S) topolojik uzaylar ile f : X Y fonksiyonu verilsin. E er f(x 0 ) ö esinin her V kom³ulu una kar³lk f(u) V olacak ³ekilde x

Detaylı

f 1 (H ) T f 1 (H ) = T

f 1 (H ) T f 1 (H ) = T Bölüm 15 TIKIZLIK 15.1 TIKIZ UZAYLAR 15.1.1 Problemler 1. Her sonlu topolojik uzay tkzdr. 2. Ayrk bir topolojik uzayn tkz olmas için gerekli ve yeterli ko³ul sonlu olmasdr. 3. Ayn bir küme üzerinde S T

Detaylı

Soyut Matematik Test A

Soyut Matematik Test A 1 Soyut Matematik Test A 1. A³a dakilerden hangisi do rudur? (a) * A B C(C B) A C) (b) A B C(C B) A C) (c) A B C(B C) A C) (d) A B C(B C) A C) (e) A B C(B C) (A C) 2. Her hangi bir A kümeler ailesi üzerinde

Detaylı

0 = ρ(x,x) ρ(x,y)+ρ(y,x) = 2ρ(x,y) 0, x = y δ(x,y) = κ(z 1,z 2 ) = z 1 z 2, (z 1,z 2 C) (17.27)

0 = ρ(x,x) ρ(x,y)+ρ(y,x) = 2ρ(x,y) 0, x = y δ(x,y) = κ(z 1,z 2 ) = z 1 z 2, (z 1,z 2 C) (17.27) 230 BÖLÜM 17. METR K UZAYLAR 17.2 METR K METR K UZAY KAVRAMI Normlanm³ bir uzay, her³eyden önce bir vektör uzaydr, yani (X, ) normlanm³ bir uzay ise, X kümesi üzerinde bir vektör uzay yaps vardr. Oysa,

Detaylı

Soyut Matematik Test B

Soyut Matematik Test B 1 Soyut Matematik Test B 1. Hangisi tümel (tam, linear) sralama ba ntsdr? (a) Yansmal, antisimetrik, geçi³ken ve örgün olan ba ntdr. (b) Yansmal, simetrik, geçi³ken ve örgün olan ba ntdr. (c) Yansmaz,

Detaylı

Çarpm ve Bölüm Uzaylar

Çarpm ve Bölüm Uzaylar 1 Ksm I Çarpm ve Bölüm Uzaylar ÇARPIM UZAYLARI 1 ÇARPIM TOPOLOJ S 2 KARMA P R O B E M L E R 1. A ile B, srasyla, (X, T )X ile (Y, S ) topolojik uzaylarnn birer alt-kümesi olsunlar. (a) (A B) = A B (b)

Detaylı

(i) (0,2], (ii) (0,1], (iii) [1,2), (iv) (1,2]

(i) (0,2], (ii) (0,1], (iii) [1,2), (iv) (1,2] Bölüm 5 KOM ULUKLAR 5.1 KOM ULUKLAR Tanm 5.1.1. (X, T ) bir topolojik uzay ve A ile N kümeleri X uzaynn iki alt-kümesi olsun. E er A T N olacak ³ekilde her hangi bir T T varsa, N kümesine A nn bir kom³ulu

Detaylı

A = i IA i = i I A = A = i IA i = {x α((α I) (x A α ))} (7.7) A = (α,β I) (α β) A α A β = (7.8) A A

A = i IA i = i I A = A = i IA i = {x α((α I) (x A α ))} (7.7) A = (α,β I) (α β) A α A β = (7.8) A A Bölüm 7 KÜME A LELER 7.1 DAMGALANMI KÜMELER E er inceledi imiz kümelerin says, alfabenin harerinden daha çok de ilse, onlara,b,...,w gibi harerle temsil edebiliriz. E er elimizde albenin harerinden daha

Detaylı

A = i I{B i : B i S} A = x A{B x A : B x S}

A = i I{B i : B i S} A = x A{B x A : B x S} Bölüm 4 TOPOLOJ TABANI 4.1 TOPOLOJ TABANI Tanm 4.1.1. Bir S P(X) ailesi verilsin. S ye ait kümelerin her hangi bir bile³imine e³it olan bütün kümelerin olu³turdu u aileye S nin üretti i (do urdu u) aile

Detaylı

B A. A = B [(A B) (B A)] (2)

B A. A = B [(A B) (B A)] (2) Bölüm 5 KÜMELER CEB R Do a olaylarnn ya da sosyal olaylarn açklanmas için, bazan, matematiksel modelleme yaplr. Bunu yapmak demek, incelenecek olaya etki eden etmenleri içine alan matematiksel formülleri

Detaylı

19.8. PROBLEMLER 0.1 PROBLEMLER 0.1. PROBLEMLER a herhangi bir nicelik says ise

19.8. PROBLEMLER 0.1 PROBLEMLER 0.1. PROBLEMLER a herhangi bir nicelik says ise 0.1. PROBLEMLER 1 19.8. PROBLEMLER // 0.1 PROBLEMLER // 1. a herhangi bir nicelik says ise (i) a + 0 = a, a0 = 0, a 0 = 1 oldu unu gösteriniz. A³a daki kümelerin e³güçlülü ünden nicelik saylar için istenen

Detaylı

TOPOLOJ TEST B. (d) Dizinin limiti yoktur; y lma noktas yoktur. 4. Dizisel süreklilik hangi uzaylarda süreklili e denktir?

TOPOLOJ TEST B. (d) Dizinin limiti yoktur; y lma noktas yoktur. 4. Dizisel süreklilik hangi uzaylarda süreklili e denktir? 1 TOPOLOJ TEST B 1. {( 1) n 1 n : n > 0} dizisi için a³a dakilerden hangisi do rudur? (a) Dizinin limiti 1 ve +1 dir; y lma noktas 1 ve +1 dir. (b) Dizinin limiti 1 ve +1 dir; y lma noktas yoktur. (c)

Detaylı

TOPOLOJ TEST A. 1. A³a dakilerden hangisi topoloji tanmlama yöntemi de ildir?

TOPOLOJ TEST A. 1. A³a dakilerden hangisi topoloji tanmlama yöntemi de ildir? 1 TOPOLOJ TEST A 1. A³a dakilerden hangisi topoloji tanmlama yöntemi de ildir? (a) Açk kümeleri belirleme (b) Kapal kümeleri belirleme (c) Alt-kümeleri belirleme (d) Kaplamlar belirleme (e) çlemleri belirleme

Detaylı

18.702 Cebir II 2008 Bahar

18.702 Cebir II 2008 Bahar MIT Açk Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 18.702 Cebir II 2008 Bahar Bu materyallerden alnt yapmak veya Kullanm artlar hakknda bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms ve http://tuba.acikders.org.tr

Detaylı

Soyut Matematik Test 01

Soyut Matematik Test 01 1 Soyut Matematik Test 01 1. A³a dakilerden hangisi do rudur? (a) * A B C(C B) A C) (b) A B C(C B) A C) (c) A B C(B C) A C) (d) A B C(B C) A C) (e) A B C(B C) (A C) 2. A³a dakilerden hangisi do rudur?

Detaylı

x = [x] = [x] β = {y (x,y) β} (8.5) X = {x x X}. x,y X [(x = y) (x y = )]. b(b [x]) b [y] [x] [y] (8.8)

x = [x] = [x] β = {y (x,y) β} (8.5) X = {x x X}. x,y X [(x = y) (x y = )]. b(b [x]) b [y] [x] [y] (8.8) Bölüm 8 DENKL K BA INTILARI 8.1 DENKL K BA INTISI 8.1.1 E³itlik Kavramnn Genelle³mesi Matematikte ve ba³ka bilim dallarnda, birbirlerine e³it olmayan, ama e³itli e benzer niteliklere sahip nesnelerle sk

Detaylı

TOPOLOGY TEST A³a dakilerden hangisi bir süzgeç de ildir? 3. A³a dakilerden hangisi a³kn bir süzgeç de ildir?

TOPOLOGY TEST A³a dakilerden hangisi bir süzgeç de ildir? 3. A³a dakilerden hangisi a³kn bir süzgeç de ildir? 1 TOPOLOGY TEST 02 1. S ailesi X kümesi üzerinde bir süzgeç ise, a³a dakilerden hangisi sa lanmaz? (a) / S (b) * S (c) X S (d) A, B S A B S (e) (V S ) (V W ) W S 2. A³a dakilerden hangisi bir süzgeç de

Detaylı

P = {x A (y A y x) f(y) x} (22.6) M p = {m A m p f(p) m} (22.8)

P = {x A (y A y x) f(y) x} (22.6) M p = {m A m p f(p) m} (22.8) Bölüm 22 SEÇME AKS YOMU SEÇME AKS YOMU VE E DE ERLER 22.1 G R Bir X kümesi dü³ünelim. Bu küme ya bo³tur ya de ildir. De ilse, X kümesine ait bir ö e seçilebilir. imdi ba³ka bir Y kümesi daha dü³ünelim.

Detaylı

Soru Toplam Puanlama Alnan Puan

Soru Toplam Puanlama Alnan Puan ..04 No: Ad-Soyad: mza: Soru.. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Toplam Puanlama 0 0 0 5 0 0 0 0 00 Alnan Puan 04043006. CEB RSEL TOPOLOJ ARASINAVI CEVAP ANAHTARI ( K NC Ö RET M) Not: Süre 90 Dakika. stedi iniz 7 soruyu

Detaylı

TOPOLOJ SORULARI. Ksm I. 1 Topological Notions. 1. Her açk aralk salt topolojiye göre R uzaynda açktr. Gösteriniz.

TOPOLOJ SORULARI. Ksm I. 1 Topological Notions. 1. Her açk aralk salt topolojiye göre R uzaynda açktr. Gösteriniz. 1 Ksm I TOPOLOJ SORULARI 1 Topological Notions 1. Her açk aralk salt topolojiye göre R uzaynda açktr. Gösteriniz. 2. n Z olmak üzere (n, n + 1) aralklarnn bile³imi açktr. Gösteriniz. 3. {0} = ( 1 n, 1

Detaylı

iv ÇINDEKILER 4 Açk Önermeler ÖNERME FONKS YONLARI Evrensel Belirteç Varlk Belirtec

iv ÇINDEKILER 4 Açk Önermeler ÖNERME FONKS YONLARI Evrensel Belirteç Varlk Belirtec çindekiler Önsöz................................. ix 1 MANTIK ve MATEMAT K 1 1.1 ÇA LARI A AN MATEMAT K.................. 1 1.1.1 Mantk tarihine ksa bir bak³................ 1 1.1.2 Matematiksel Mantk....................

Detaylı

BÖLÜM 1. Matematiksel ndüksiyon Prensibi

BÖLÜM 1. Matematiksel ndüksiyon Prensibi BÖLÜM 1 Matematiksel ndüksiyon Prensibi Matematiksel indüksiyon prensibini kullanarak a³a daki e³it(siz)liklerin her n N için gerçeklendi ini ispatlaynz. 1. 1 2 + 2 2 + 3 2 + + n 2 = n(n+1)(2n+1) 6 2.

Detaylı

Soru Toplam Puanlama Alnan Puan

Soru Toplam Puanlama Alnan Puan 26.11.2013 No: Ad-Soyad: mza: Soru 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Toplam Puanlama 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 105 Alnan Puan 405024142006.1 CEB RSEL TOPOLOJ ARASINAVI CEVAP ANAHTARI SORULARI (ÖRGÜN Ö

Detaylı

A = {x Φ(x) p(x)} = {x (x E φ ) p(x)}

A = {x Φ(x) p(x)} = {x (x E φ ) p(x)} Bölüm 3 KÜME KAVRAMI Okuma Parças Bu derste, Kümeler Kuramn belitsel (aksiyomatik) incelemeyi amaçlamyoruz. Burada, küme kavramn, sezgiye dayal olarak belirli nesnelerin bir toplulu u diye tanmlayacak

Detaylı

MC 311/ANAL Z III ARA SINAV I ÇÖZÜMLER

MC 311/ANAL Z III ARA SINAV I ÇÖZÜMLER MC 311/ANAL Z III ARA SINAV I ÇÖZÜMLER (1) A³a daki her bir önermenin do ru mu yanl³ m oldu unu belirleyiniz. Do ruysa, gerekçe gösteriniz; yanl³sa, bir kar³-örnek veriniz. (a) (a n ) n N dizisi yaknsak

Detaylı

CHAPTER 1. Vektörler

CHAPTER 1. Vektörler iv CHAPTER 1 Vektörler Vektör kavram, ziksel kavram olarak ortaya çkm³ olsa da matematiksel sistemlerin temel kavram olmu³tur. Gerçekten vektör kavramn geli³imi matematikçilerden çok zikçiler ve kimyaclar

Detaylı

SOYUT MATEMAT K DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin B LG Ç

SOYUT MATEMAT K DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin B LG Ç SOYUT MATEMAT K DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Hüseyin B LG Ç Kahramanmara³ Sütçü mam Üniversitesi FenEdebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Eylül 2010 çindekiler 1 Önermeler ve spat Yöntemleri 1 2 Kümeler 13

Detaylı

ARA SINAV II. (1) (x k ) k N, R n içinde yaknsak ve limiti x olan bir dizi olsun. {x} = oldu unu gösteriniz.

ARA SINAV II. (1) (x k ) k N, R n içinde yaknsak ve limiti x olan bir dizi olsun. {x} = oldu unu gösteriniz. MC 411/ANAL Z IV ARA SINAV II ÇÖZÜMLER 1 x k k N, R n içinde yaknsak iti x olan bir dizi olsun. {x} = {x m m k} k=1 Çözüm. Her k N için A k := {x m m k} olsun. x k k N dizisinin iti x oldu undan, A k =

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR MATEMAT K. 6. a ve b birer do al say r. a 2 b 2 = 19 oldu una göre, a + 2b toplam kaçt r? (YANIT: 28)

TEMEL KAVRAMLAR MATEMAT K. 6. a ve b birer do al say r. a 2 b 2 = 19 oldu una göre, a + 2b toplam kaçt r? (YANIT: 28) TEMEL KAVRAMLAR 6. a ve b birer do al say r. a b = 19 oldu una göre, a + b toplam (YANIT: 8) 1. ( 4) ( 1) 6 1 i leminin sonucu (YANIT: ). ( 6) ( 3) ( 4) ( 17) ( 5) :( 11) leminin sonucu (YANIT: 38) 7.

Detaylı

6 Devirli Kodlar. 6.1 Temel Tan mlar

6 Devirli Kodlar. 6.1 Temel Tan mlar 6 Devirli Kodlar 6.1 Temel Tan mlar Tan m S F n q için e¼ger (a 0 ; a 1 ; : : : ; a n 1 ) 2 S iken (a n 1 ; a 1 ; : : : ; a n 2 ) 2 S oluyorsa S kümesine devirli denir. E¼ger bir C do¼grusal kodu devirli

Detaylı

XIV. Ulusal Antalya Matematk Olmpyat Brnc A³ama Snav Sorular -2009

XIV. Ulusal Antalya Matematk Olmpyat Brnc A³ama Snav Sorular -2009 XIV. Ulusal ntalya Matematk Olmpyat rnc ³ama Snav Sorular -009 c www.sbelian.wordpress.com sbelianwordpress@gmail.com Soru 1. dar açl üçgeninde m() = 45 'dir. 'dan 'ye indirilmi³ dikmenin aya E ve 'den

Detaylı

BÖLÜM 1. stanbul Kültür Üniversitesi. Fonksiyonlar - Özellikleri ve Limit Kavram. ³eklinde tanmlanan fonksiyona Dirichlet fonksiyonu ad verilir.

BÖLÜM 1. stanbul Kültür Üniversitesi. Fonksiyonlar - Özellikleri ve Limit Kavram. ³eklinde tanmlanan fonksiyona Dirichlet fonksiyonu ad verilir. BÖLÜM 1 0, Q 1. f() = 1, R/Q, Fonksiyonlar - Özellikleri ve Limit Kavram ³eklinde tanmlanan fonksiyona Dirichlet fonksiyonu ad verilir. Buna göre a³a da verilen tanm bölgeleri altnda görüntü cümlelerini

Detaylı

Ksm I. Simgeler ve Terimler

Ksm I. Simgeler ve Terimler Ksm I Simgeler ve Terimler 1 Bölüm 1 S MGELER ve TER MLER 1.1 KÜMELER CEB R 1.2 FONKS YON 1.3 DENKL K BA INTISI 1.4 SIRALAMA BA INTILARI 1.5 SEÇME AKS YOMU SEÇME AKS YOMU ve E DE ERLER 3 4 BÖLÜM 1. S

Detaylı

x(x a x b) = a = b (21.4)

x(x a x b) = a = b (21.4) Bölüm 21 AKS YOMLAR VE PARADOKSLAR KÜMELER KURAMININ AKS YOMLARI VE PARADOKSLAR 21.1 KÜMELER N AKS YOMAT K YAPISI Hatrlanaca üzere, bu dersin ba³langcnda, kümeler kuramn aksiyomatik olarak incelemeyece

Detaylı

L SANS YERLE T RME SINAVI 1

L SANS YERLE T RME SINAVI 1 LSANS YERLETRME SINAVI MATEMATK TEST SORU KTAPÇII 9 HAZRAN 00. ( )( + ) + ( )( ) = 0 eitliini salayan gerçel saylarnn toplam kaçtr?. ( )( ) < 0 eitsizliinin gerçel saylardaki çözüm kümesi aadaki açk aralklarn

Detaylı

ÜZER NDE TANIMLI HER NORM-SINIRLI OPERATÖRÜN REGÜLER OLDU U BANACH ÖRGÜLER YÜKSEK L SANS TEZ. Nazl DO AN

ÜZER NDE TANIMLI HER NORM-SINIRLI OPERATÖRÜN REGÜLER OLDU U BANACH ÖRGÜLER YÜKSEK L SANS TEZ. Nazl DO AN STANBUL KÜLTÜR ÜN VERS TES FEN B L MLER ENST TÜSÜ ÜZER NDE TANIMLI HER NORM-SINIRLI OPERATÖRÜN REGÜLER OLDU U BANACH ÖRGÜLER YÜKSEK L SANS TEZ Nazl DO AN 1109041005 Anabilim Dal: Matematik-Bilgisayar Program:

Detaylı

MATEMAT K. Doç. Dr. Ergün ERO LU stanbul Üniversitesi letme Fakültesi

MATEMAT K. Doç. Dr. Ergün ERO LU stanbul Üniversitesi letme Fakültesi LETME, KT SAT ve SOSYAL B L MLER Ç N MATEMAT K Doç. Dr. Ergün ERO LU stanbul Üniversitesi letme Fakültesi DORA STANBUL 2013 DORA Bas m Yay n Da t m Ltd. ti. letme, ktisat ve Sosyal Bilimler çin Matematik

Detaylı

olsun. Bu halde g g1 g1 g e ve g g2 g2 g e eşitlikleri olur. b G için a b b a değişme özelliği sağlanıyorsa

olsun. Bu halde g g1 g1 g e ve g g2 g2 g e eşitlikleri olur. b G için a b b a değişme özelliği sağlanıyorsa 1.GRUPLAR Tanım 1.1. G boş olmayan bir küme ve, G de bir ikili işlem olsun. (G, ) cebirsel yapısına aşağıdaki aksiyomları sağlıyorsa bir grup denir. 1), G de bir ikili işlemdir. 2) a, b, c G için a( bc)

Detaylı

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ 1.GİRİŞ Bu bölüm lineer cebirin temelindeki cebirsel yapıya, sonlu boyutlu vektör uzayına giriş yapmaktadır. Bir vektör uzayının tanımı, elemanları skalar olarak adlandırılan herhangi bir cisim içerir.

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Çizgeler 7. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Çift ve Tek Dereceler Çizgeler Çift ve Tek Dereceler Soru 51 kişinin

Detaylı

SOYUT CEB R DERS NOTLARI

SOYUT CEB R DERS NOTLARI SOYUT CEB R DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Hüseyin B LG Ç Kahramanmara³ Sütçü mam Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Mart 2013 e-posta: h_bilgic@yahoo.com çindekiler 1 Grup Tanm ve Temel

Detaylı

kili ve Çoklu Kar³la³trmalar

kili ve Çoklu Kar³la³trmalar kili ve Çoklu Kar³la³trmalar Birdal eno lu ükrü Acta³ çindekiler 1 Giri³ 2 3 4 5 6 7 Bu bölümde, (2.1) modelinde, H 0 : µ 1 = µ 2 = = µ a = µ (1) ³eklinde ifade edilen sfr hipotezinin reddedilmesi durumunda,

Detaylı

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır.

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır. Yazıyı PDF Yapan : Seyhan Tekelioğlu seyhan@hotmail.com http://www.seyhan.biz Topolojiler Her bilgisayar ağı verinin sistemler arasında gelip gitmesini sağlayacak bir yola ihtiyaç duyar. Aradaki bu yol

Detaylı

SOYUT CEB R DERS NOTLARI

SOYUT CEB R DERS NOTLARI SOYUT CEB R DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Hüseyin B LG Ç Kahramanmara³ Sütçü mam Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü A ustos 2012 e-posta: h_bilgic@yahoo.com çindekiler 1 Grup Tanm ve Temel

Detaylı

T. C. NÖNÜ ÜN VERS TES FEN B L MLER ENST TÜSÜ

T. C. NÖNÜ ÜN VERS TES FEN B L MLER ENST TÜSÜ T. C. NÖNÜ ÜN VERS TES FEN B L MLER ENST TÜSÜ Ç FT D Z LER N I-YAKINSAKLI I ÜZER NE Erdinç DÜNDAR DOKTORA TEZ MATEMAT K ANAB L M DALI MALATYA 2010 Tezin Ba³l : Çift Dizilerin I-Yaknsakl Üzerine Tezi Hazrlayan

Detaylı

3 1 x 2 ( ) 2 = E) f( x) ... Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln göstermek üzere, sigortal saysnn

3 1 x 2 ( ) 2 = E) f( x) ... Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln göstermek üzere, sigortal saysnn SORU : Aada tanm verilen f fonksiyonlarndan hangisi denklemini her R için salar? f + = f t dt integral e A) f = e B) f = e C) f D) f = E) f = e ( ) = e ( ) SORU : Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln

Detaylı

KPSS MATEMATÝK. SOYUT CEBÝR ( Genel Tekrar Testi-1) N tam sayılar kümesinde i N için, A = 1 i,i 1

KPSS MATEMATÝK. SOYUT CEBÝR ( Genel Tekrar Testi-1) N tam sayılar kümesinde i N için, A = 1 i,i 1 SOYUT CEBÝR ( Genel Tekrar Testi-1) 1. A = { k k Z, < k 4 } 4. N tam sayılar kümesinde i N için, k 1 B = { k Z, 1 k < 1 } k 1 A = 1 i,i 1 i ( ] kümeleri verildiğine göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Detaylı

2. Topolojik Uzaylarda Ba¼glant l l k Ba¼glant l Topolojik Uzaylar. Tan m (X; ) topolojik uzay n n her biri boş kümeden farkl olan ayr k

2. Topolojik Uzaylarda Ba¼glant l l k Ba¼glant l Topolojik Uzaylar. Tan m (X; ) topolojik uzay n n her biri boş kümeden farkl olan ayr k 2. Topolojik Uzaylarda Ba¼glant l l k 2.1. Ba¼glant l Topolojik Uzaylar Tan m 2.1.1. (X; ) topolojik uzay n n her biri boş kümeden farkl olan ayr k iki aç ktan oluşan bir örtüsü yok ise, (X; ) topolojik

Detaylı

1.GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G. vardır. 3) a G için denir) vardır.

1.GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G. vardır. 3) a G için denir) vardır. 1.GRUPLAR Tanım 1.1. G boş olmayan bir küme ve, G de bir ikili işlem olsun. (G, ) cebirsel yapısına aşağıdaki aksiyomları sağlıyorsa bir grup denir. 1) a, b, c G için a ( b c) ( a b) c (Birleşme özelliği)

Detaylı

SOYUT CEBİR Tanım 1: Uzunluğu 2 olan dairesel permütasyona transpozisyon denir.

SOYUT CEBİR Tanım 1: Uzunluğu 2 olan dairesel permütasyona transpozisyon denir. SOYUT CEBİR Tanım 1: Uzunluğu 2 olan dairesel permütasyona transpozisyon Tanım 2: Bir grubun kendi üzerine izomorfizmine otomorfizm, grubun kendi üzerine homomorfizmine endomorfizm Sadece birebir olan

Detaylı

4 ab sayısı 26 ile tam bölünebildiğine göre, kalanı 0 dır.

4 ab sayısı 26 ile tam bölünebildiğine göre, kalanı 0 dır. BÖLME, BÖLÜNEBİLME A. Bölme İşlemi A, B, C, K doğal sayılar ve B 0 olmak üzere, Bölünen A 75, bölen B 9, bölüm C 8 ve kalan K tür. Yukarıdaki bölme işlemine göre, 1. 9 yani, K B dir. işlemine bölme denir.

Detaylı

MATM 133 MATEMATİK LOJİK. Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev

MATM 133 MATEMATİK LOJİK. Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev MATM 133 MATEMATİK LOJİK Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev 5.KONU Cebiresel yapılar; Grup, Halka 1. Matematik yapı 2. Denk yapılar ve eş yapılar 3. Grup 4. Grubun basit özellikleri 5. Bir elemanın kuvvetleri

Detaylı

1 Vektör Uzayları 2. Lineer Cebir. David Pierce. Matematik Bölümü, MSGSÜ mat.msgsu.edu.tr/~dpierce/

1 Vektör Uzayları 2. Lineer Cebir. David Pierce. Matematik Bölümü, MSGSÜ mat.msgsu.edu.tr/~dpierce/ Vektör Uzayları Lineer Cebir David Pierce 5 Mayıs 2017 Matematik Bölümü, MSGSÜ dpierce@msgsu.edu.tr mat.msgsu.edu.tr/~dpierce/ Bu notlarda, alıştırma olarak her teorem, sonuç, ve örnek kanıtlanabilir;

Detaylı

MATEMATİK 2 TESTİ (Mat 2)

MATEMATİK 2 TESTİ (Mat 2) MTEMTİ TESTİ (Mat ). u testte srasyla, Matematik ( ) Geometri ( 0) ile ilgili 0 soru vardr.. evaplarnz, cevap kâğdnn Matematik Testi için ayrlan ksmna işaretleyiniz.. armaşk saylar kümesi üzerinde işlemi,

Detaylı

Normal Alt Gruplar ve Bölüm Grupları...37

Normal Alt Gruplar ve Bölüm Grupları...37 İÇİNDEKİLER Ön Söz...2 Gruplar...3 Alt Gruplar...9 Simetrik Gruplar...13 Devirli Alt Gruplar...23 Sol ve Sağ Yan Kümeler (Kosetler)...32 Normal Alt Gruplar ve Bölüm Grupları...37 Grup Homomorfizmaları...41

Detaylı

Türevlenebilir Manifoldlara Giri³

Türevlenebilir Manifoldlara Giri³ Türevlenebilir Manifoldlara Giri³ Yldray Ozan Orta Do u Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü 2 Temmuz 2015 Sevgili anne ve babamn hatrasna Duydu umu unuturum. Gördü ümü hatrlarm. Yapt m anlarm. -Konfüçyüs

Detaylı

Lineer Dönüşümler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN

Lineer Dönüşümler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN Lineer Dönüşümler Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN ÜNİTE 7 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Vektör uzayları arasında tanımlanan belli fonksiyonları tanıyacak, özelliklerini öğrenecek, Bir dönüşümün,

Detaylı

(14) (19.43) de v yi sağlayan fonksiyona karşılık gelen u = F v fonksiyonunun ikinci türevi sürekli, R de 2π periodik ve

(14) (19.43) de v yi sağlayan fonksiyona karşılık gelen u = F v fonksiyonunun ikinci türevi sürekli, R de 2π periodik ve nin her g L 2 (S için tek çözümünüm olması için gerekli ve yeterli koşulun her j için λ λ j olacak biçimde λ j ifadesini sağlayan R \ {} de bir λ j dizisinin olduğunu gösteriniz. (13) Her λ j için (19.43)

Detaylı

Polinomlar. Polinom Kavram

Polinomlar. Polinom Kavram 1 2 Bölüm 1 Polinomlar Polinom Kavram Polinomlar, yalnz Matematikte de il, ba³ka bilim dallarnda da kar- ³la³lan bir çok problemin çözümünde etkili bir araçtr. Polinom kavram, farkl soyut biçimleriyle

Detaylı

ÖRNEK KİTAP. x ax 12. x.sinx dx. 1 cos x. x x mx 1. 4 (a b ) ise a çifttir. 4. x+y=14 ise x 2.y 5 çarpımının değeri en fazla kaça eşittir?

ÖRNEK KİTAP. x ax 12. x.sinx dx. 1 cos x. x x mx 1. 4 (a b ) ise a çifttir. 4. x+y=14 ise x 2.y 5 çarpımının değeri en fazla kaça eşittir? 1. lim a 1 üzere a+b toplam kaçtr? A)-8 B)-5 C)- C)1 E)4 b, a,b R olmak 4. +y=14 ise.y 5 çarpmnn değeri en fazla kaça eşittir? A)4 6.10 B)10.4 5 C)10 5. D) 5.10 7 E)16.10 5. bir cisim için hareket denklemi

Detaylı

ASAL YAKIN HALKALAR ÜZER NE ON PRIME NEAR-RINGS

ASAL YAKIN HALKALAR ÜZER NE ON PRIME NEAR-RINGS Asal Yak n Halkalar Üzerine C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi ISSN 135-1385 C.B.U. Journal of Siene 2.2 (26) 135 139 2.2 (26) 135 139 ASAL YAKIN HALKALAR ÜZER NE Ak n Osman ATAGÜN* Eriyes Üniversitesi, Yozgat

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 14 Haziran 2009. Matematik I Soruları ve Çözümleri E) 6 ). 6 5 = 25 6 =

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 14 Haziran 2009. Matematik I Soruları ve Çözümleri E) 6 ). 6 5 = 25 6 = Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 4 Haziran 009 Matematik I Soruları ve Çözümleri. ( ).( + ) işleminin sonucu kaçtır? A) 6 B) 6 C) D) 6 E) 6 Çözüm ( ).( + ) 0 ( ).( ) + ( 4 9 ). 6 36 6 36. 6 6. 0, 0,0 0,0 işleminin

Detaylı

13.Konu Reel sayılar

13.Konu Reel sayılar 13.Konu Reel sayılar 1. Temel dizi 2. Temel dizilerde toplama ve çarpma 3. Reel sayılar kümesi 4. Reel sayılar kümesinde toplama ve çarpma 5. Reel sayılar kümesinde sıralama 6. Reel sayılar kümesinin tamlık

Detaylı

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler 1.Temel Kavramlar Abaküs Nedir... 7 Abaküsün Tarihçesi... 9 Abaküsün Faydaları... 12 Abaküsü Tanıyalım... 13 Abaküste Rakamların Gösterili i... 18 Abaküste Parmak Hareketlerinin Gösterili i... 19 2. lemler

Detaylı

Fen ve Anadolu Liselerine Öğretmen Seçme Sınav Denemesi

Fen ve Anadolu Liselerine Öğretmen Seçme Sınav Denemesi EN LİSELERİ, SOSYL İLİMLER LİSELERİ,SPOR LİSELERİ,NDOLU LİSELERİ ÖĞRETMENLERİNİN SEÇME SINVIN HZIRLIK DENEME SINVI. 2 HZIRLYN : İ:K(2008) idensu@gmail.com kuscuogluibrahim@gmail.com http://idensu.googlepages.com

Detaylı

1. GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G (e ye birim eleman denir) vardır.

1. GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G (e ye birim eleman denir) vardır. 1. GRUPLAR Tanım 1.1. G boş olmayan bir küme ve, G de bir ikili işlem olsun. (G yapısına aşağıdaki aksiyomları sağlıyorsa bir grup denir., ) cebirsel 1) a b cg,, için a( bc) ( ab) c (Birleşme özelliği)

Detaylı

Ard fl k Say lar n Toplam

Ard fl k Say lar n Toplam Ard fl k Say lar n Toplam B u yaz da say sözcü ünü, 1, 2, 3, 4, 5 gibi, pozitif tamsay lar için kullanaca z. Konumuz ard fl k say lar n toplam. 7 ve 8 gibi, ya da 7, 8 ve 9 gibi ardarda gelen say lara

Detaylı

Temel Kavramlar. (r) Sıfırdan farklı kompleks sayılar kümesi: C. (i) Rasyonel sayılar kümesi: Q = { a b

Temel Kavramlar. (r) Sıfırdan farklı kompleks sayılar kümesi: C. (i) Rasyonel sayılar kümesi: Q = { a b Bölüm 1 Temel Kavramlar Bu bölümde bağıntı ve fonksiyon gibi bazı temel kavramlar üzerinde durulacak, tamsayıların bazı özellikleri ele alınacaktır. Bu çalışma boyunca kullanılacak bazı kümelerin gösterimleri

Detaylı

10.Konu Tam sayıların inşası

10.Konu Tam sayıların inşası 10.Konu Tam sayıların inşası 1. Tam sayılar kümesi 2. Tam sayılar kümesinde toplama ve çarpma 3. Pozitif ve negatif tam sayılar 4. Tam sayılar kümesinde çıkarma 5. Tam sayılar kümesinde sıralama 6. Bir

Detaylı

Bir odada sonsuz say da insan n bulundu unu varsayal m. Bu

Bir odada sonsuz say da insan n bulundu unu varsayal m. Bu Ramsey Teoremi Bir odada sonsuz say da insan n bulundu unu varsayal m. Bu odada bulunan herhangi iki kifli birbirlerini ya tan rlar ya da tan mazlar. Buras belli. Yan t belli olmayan soru flu: Bu odadan,

Detaylı

MATEMATİK (haftalık ders sayısı 5, yıllık toplam 90 ders saati)

MATEMATİK (haftalık ders sayısı 5, yıllık toplam 90 ders saati) MATEMATİK (haftalık ders sayısı 5, yıllık toplam 90 ders saati) GİRİŞ XXI. yüzyılda matematik eğitimi yalnız doğa olaylarının araştırmasında ve teknikte değil insan oğlunun mantıklı, eleştirel ve estetik

Detaylı

TG 12 ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK

TG 12 ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ TG ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının

Detaylı

G D S 4 2013 MART. Sınıf Ders Ünite Kazanım. 9. sınıf Dil ve Anlatım Türkçenin Ses Özellikleri 1. Türkçedeki seslerin özelliklerini açıklar.

G D S 4 2013 MART. Sınıf Ders Ünite Kazanım. 9. sınıf Dil ve Anlatım Türkçenin Ses Özellikleri 1. Türkçedeki seslerin özelliklerini açıklar. G D S 4 2013 MART Sınıf Ders Ünite Kazanım 9. sınıf Dil ve Anlatım Türkçenin Ses Özellikleri 1. Türkçedeki seslerin ni açıklar. 9. sınıf Dil ve Anlatım Türkçenin Ses Özellikleri 2. Türkçedeki ses uyumlarının

Detaylı

Bu bölümde, bugüne dek ancak rüyalar n zda görece inizi

Bu bölümde, bugüne dek ancak rüyalar n zda görece inizi Ek 3. Sonsuz Küçük Eleman Bu bölümde, bugüne dek ancak rüyalar n zda görece inizi tahmin edece iniz bir numara gerçeklefltirece iz: 3/5, 7/9, 4/5 ve 3 gibi kesirli say lara bir eleman ekleyece iz. Miniminnac

Detaylı

Afla da yedi matematiksel olgu bulacaks n z. Bu olgular n

Afla da yedi matematiksel olgu bulacaks n z. Bu olgular n Seçim Beliti Afla da yedi matematiksel olgu bulacaks n z. Bu olgular n herbiri bir teoremdir, kan tlanm fllard r. Ancak bu olgular, matematikte çok özel bir yeri olan Seçme Beliti kullan larak kan tlanm

Detaylı

Bu dedi im yaln zca 0,9 say s için de il, 0 la 1 aras ndaki herhangi bir say için geçerlidir:

Bu dedi im yaln zca 0,9 say s için de il, 0 la 1 aras ndaki herhangi bir say için geçerlidir: Yak nsamak B u yaz da, ilerde s k s k kullanaca m z bir olguyu tan mlayaca z ve matemati in en önemli kavramlar ndan birine (limit kavram na) de inece iz. Asl nda okur anlataca m kavram sezgisel olarak

Detaylı

Bir tan mla bafllayal m. E er n bir do al say ysa, n! diye yaz -

Bir tan mla bafllayal m. E er n bir do al say ysa, n! diye yaz - Saymadan Saymak Bir tan mla bafllayal m. E er n bir do al say ysa, n! diye yaz - lan say 1 2... n say s na eflittir. Yani, tan m gere i, n! = 1 2... (n-1) n dir. n!, n fortoriyel diye okunur. Örne in,

Detaylı

1.3. Normal Uzaylar. Bu bölümde; regülerlikten daha kuvvetli bir ay rma aksiyomu tan mlanarak. baz temel özellikleri incelenecektir.

1.3. Normal Uzaylar. Bu bölümde; regülerlikten daha kuvvetli bir ay rma aksiyomu tan mlanarak. baz temel özellikleri incelenecektir. 1.3. Normal Uzaylar Bu bölümde; regülerlikten daha kuvvetli bir ay rma aksiyomu tan mlanarak baz temel özellikleri incelenecektir. Tan m 1.3.1. (X; ) bir Hausdor uzay olsun. E¼ger, 8F; K 2 F; F \ K = ;

Detaylı

Örnek...6 : Yandaki bölme işleminde A ve n birer doğal sayıdır. A nın alabileceği en küçük ve en bü yük değerleri bulunu z.

Örnek...6 : Yandaki bölme işleminde A ve n birer doğal sayıdır. A nın alabileceği en küçük ve en bü yük değerleri bulunu z. MODÜLER ARİTMETİK ( BÖLME BÖLÜNEBİLME KURALLARI ÖKLİT ALGORİTMASI DEĞERLENDİRME ) BÖLME İŞLEMİ VE ÖZELLİKLERİ A, B, C, K doğal sayılar ve B olmak üzere, BÖLÜNEN A B C BÖLEN BÖLÜM Örnek...5 : A, B, C birbirinden

Detaylı

A; e A; A kümelerini tan mlay n z. (x) = fb 2 B : x 2 Bg

A; e A; A kümelerini tan mlay n z. (x) = fb 2 B : x 2 Bg Genel Topolojiye Giriş I Ara S nav Sorular 30 Kas m 2010 1 (X; T ) bir topolojik uzay ve A X olsun. 2 (a) Ikinci say labilir topolojik uzay ne demektir? Tan mlay n z. A; e A; A ve @A kümelerini tan mlay

Detaylı

6. Ders. Mahir Bilen Can. Mayıs 16, 2016

6. Ders. Mahir Bilen Can. Mayıs 16, 2016 6. Ders Mahir Bilen Can Mayıs 16, 2016 Bu derste lineer cebirdeki bazı fikirleri gözden geçirip Lie teorisine uygulamalarını inceleyeceğiz. Bütün Lie cebirlerinin cebirsel olarak kapalı ve karakteristiği

Detaylı

1. Metrik Uzaylar ve Topolojisi

1. Metrik Uzaylar ve Topolojisi 1. Metrik Uzaylar ve Topolojisi Euclidean R uzayının tabanının B = {(a, b) : a, b R} olduğunu biliyoruz. Demek ki bu uzayda belirleyiçi unsur açık aralıklar. Her açık aralık (a, b) için, olmak üzere, d

Detaylı

Cebir Notları. Gökhan DEMĐR, ÖRNEK : A ve A x A nın bir alt kümesinden A ya her fonksiyona

Cebir Notları. Gökhan DEMĐR, ÖRNEK : A ve A x A nın bir alt kümesinden A ya her fonksiyona , 2006 MC Cebir Notları Gökhan DEMĐR, gdemir23@yahoo.com.tr Đşlem ĐŞLEM A ve A x A nın bir alt kümesinden A ya her fonksiyona ikili işlem denir. Örneğin toplama, çıkarma, çarpma birer işlemdir. Đşlemler

Detaylı

Rastgele Bir Say Seçme ya da Olas l k Nedir

Rastgele Bir Say Seçme ya da Olas l k Nedir Rastgele Bir Say Seçme ya da Olas l k Nedir B irçok yaz mda olas l k sorusu sordum. Bu yaz mda soru sormayaca m, sadece olas l n matematiksel tan m n verece im. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 say lar aras

Detaylı

ç- çe Tasarmlar Birdal eno lu ükrü Acta³ eno lu & Acta³ statistiksel Deney Tasarm Giri³ ki A³amal ç- çe Üç A³amal ç- çe l A³amal ç- çe

ç- çe Tasarmlar Birdal eno lu ükrü Acta³ eno lu & Acta³ statistiksel Deney Tasarm Giri³ ki A³amal ç- çe Üç A³amal ç- çe l A³amal ç- çe lar Birdal eno lu ükrü çindekiler 1 2 3 4 5 A³amal tasarmlar (hierarchical designs) olarak da bilinen iç-içe tasarmlarda (nested designs), ³u ana kadar gördü ümüz tasarmlardan farkl olarak iki veya ikiden

Detaylı

CEBİR DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Yıldıray ÇELİK

CEBİR DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Yıldıray ÇELİK CEBİR DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Yıldıray ÇELİK Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü çindekiler 1 Gruplar Teorisi 1 2 Altgruplar, Kosetler ve Lagrange Teoremi 15 3 Normal Altgruplar

Detaylı

ıfırdan büyük olan rasyonel sayılara pozitif rasyonel sayılar, sıfırdan küçük rasyonel sayılar da negatif rasyonel sayılar denir.

ıfırdan büyük olan rasyonel sayılara pozitif rasyonel sayılar, sıfırdan küçük rasyonel sayılar da negatif rasyonel sayılar denir. 1-RASYONEL SAYILAR VE ÖZELLĐKLERĐ A)Rasyonel Sayılar:Birbirine denk olan kesirlerin meydana getirdiği her kümeye rasyonel sayı denir.rasyonel sayıların meydana getirdiği kümelere rasyonel sayılar kümesi

Detaylı

Yan t Bilinmeyen Bir Soru

Yan t Bilinmeyen Bir Soru Yan t Bilinmeyen Bir Soru Ö nce yan t n dünyada kimsenin bilmedi i bir soru soraca- m, sonra yan t n dünyada kimsenin bilmedi i bu soru üzerine birkaç kolay soru yan tlayaca m. Herhangi bir pozitif do

Detaylı

BİR SAYININ ÖZÜ VE DÖRT İŞLEM

BİR SAYININ ÖZÜ VE DÖRT İŞLEM ÖZEL EGE LİSESİ BİR SAYININ ÖZÜ VE DÖRT İŞLEM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Sıla Avar DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Gizem Günel İZMİR 2012 İÇİNDEKİLER 1. PROJENİN AMACI.. 3 2. GİRİŞ... 3 3. YÖNTEM. 3 4. ÖN BİLGİLER... 3 5.

Detaylı

OPERATÖRLER BÖLÜM 4. 4.1 Giriş. 4.2. Aritmetik Operatörler

OPERATÖRLER BÖLÜM 4. 4.1 Giriş. 4.2. Aritmetik Operatörler BÖLÜM 4. OPERATÖRLER 4.1 Giriş Turbo Pascal programlama dilinde de diğer programlama dillerinde olduğu gibi operatörler, yapılan işlem türüne göre aritmetik, mantıksal ve karşılaştırma operatörleri olmak

Detaylı

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A Contents Bibliography 11 CONTENTS 5 0.1 Kartezyen Çarpım 0.2 Sıralı İkililer Şimdiye kadar sıra ya da

Detaylı

Matematikte sonsuz bir s fatt r, bir ad de ildir. Nas l sonlu bir s fatsa, matematikte kullan lan sonsuz da bir s fatt r. Sonsuz, sonlunun karfl t d

Matematikte sonsuz bir s fatt r, bir ad de ildir. Nas l sonlu bir s fatsa, matematikte kullan lan sonsuz da bir s fatt r. Sonsuz, sonlunun karfl t d Matematik ve Sonsuz G erek konuflma vermeye gitti im okullarda, gerek bana gelen okur mektuplar nda, ö renci ve ö retmenlerin matematikteki sonsuzluk kavram n pek iyi bilmediklerini gözlemledim. Örne in,

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 SAYILAR 11 1.1. Sayı Kümeleri 12 1.1.1.Doğal Sayılar Kümesi 12 1.1.2.Tam Sayılar Kümesi 13 1.1.3.Rasyonel Sayılar Kümesi 14 1.1.4. İrrasyonel Sayılar Kümesi 16 1.1.5. Gerçel

Detaylı

Sonlu bir kümenin eleman say s n n ne demek oldu unu

Sonlu bir kümenin eleman say s n n ne demek oldu unu 30. Cennete Hoflgeldiniz! Sonlu bir kümenin eleman say s n n ne demek oldu unu herkes bilir. Örne in, {0, 2, 6, 7, 13} kümesinin 5 eleman vard r. Bu say m z n kapak konusunda, sonsuz bir kümenin eleman

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAYINLARI NO:89 MATEMATİK I (12. BASKI) Prof. Dr. A. Nihat BADEM Yrd. Doç. Dr.

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAYINLARI NO:89 MATEMATİK I (12. BASKI) Prof. Dr. A. Nihat BADEM Yrd. Doç. Dr. MATEMATİK I (12. BASKI) Prof. Dr. A. Nihat BADEM Yrd. Doç. Dr. Ali Tekin TİN MATEMATİK I DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ YAYINLARI NO:89 Prof. Dr. A. Nihat BADEM Yrd. Doç. Dr. Ali Tekin

Detaylı

Do al say lar kümesi, yani {0, 1, 2, 3, 4,... } kümesi, toplama

Do al say lar kümesi, yani {0, 1, 2, 3, 4,... } kümesi, toplama Ç karma ve Kare Alma Alt nda Kapal Kümeler Do al say lar kümesi, yani {0, 1, 2, 3, 4,... } kümesi, toplama ve çarpma ifllemleri alt nda kapal d r; bir baflka deyiflle, iki do al say y toplarsak ya da çarparsak

Detaylı

28/04/2014 tarihli LYS-1 Matematik-Geometri Testi konu analizi SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 / 31

28/04/2014 tarihli LYS-1 Matematik-Geometri Testi konu analizi SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 / 31 SORU NO LYS 1 MATEMATİK TESTİ A B KAZANIM NO KAZANIMLAR 1 1 / 31 11 32159 Rasyonel sayı kavramını açıklar. 2 12 32151 İki ya da daha çok doğal sayının en büyük ortak bölenini ve en küçük ortak katını bulur.

Detaylı

İNJEKTİF MODÜLLERE. Ali Pancar Burcu Nişancı Türkmen

İNJEKTİF MODÜLLERE. Ali Pancar Burcu Nişancı Türkmen İNJEKTİF MODÜLLERE GİRİŞ Ali Pancar Burcu Nişancı Türkmen Ali PANCAR Burcu NİŞANCI TÜRKMEN İNJEKTİF MODÜLLERE GİRİŞ ISBN 978-605-364-896-3 Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2014, Pegem

Detaylı

Türevlenebilir Manifoldlara Giri³

Türevlenebilir Manifoldlara Giri³ Türevlenebilir Manifoldlara Giri³ Yldray Ozan Orta Do u Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü 7 Temmuz 2016 Sevgili anne ve babamn hatrasna Duydu umu unuturum. Gördü ümü hatrlarm. Yapt m anlarm. -Konfüçyüs

Detaylı