II. ME RUT YET N LÂNININ AMER KAN BASININA YANSIMASI. Cemal GÜVEN *

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "II. ME RUT YET N LÂNININ AMER KAN BASININA YANSIMASI. Cemal GÜVEN *"

Transkript

1 TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2009,Say:1 Sayfa:3750 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2009,Number:1 Page:3750 II.MERUTYET NLÂNININAMERKANBASININAYANSIMASI CemalGÜVEN * Özet ElealnanbukonuiçindöneminyüksektirajlTheWashingtonTimes,TheWashingtonHerald, TheNewYorkTimes,NewYorkDailyTribuneveTheSunadlAmerikangazeteleritaranmtr. ncelenendönemleilgiligazetelerde,makedonya daçkanisyanlarvebunlarnsebeplerive gelimeistikameti,gençtürklerinbölgedekietkinliklerivebaarlolmasebepleri,ii.abdülha mit ingelimelerkarsndakitavrvemerutiyetiilanetmekzorundakal,ii.merutiyetten nelerbeklendii,makedonyailestanbul dakicokuatmosferi,amerika dayaayanosmanl vatandalarnnmerutiyetinaslkarladklar,amerikanbakan nntürkhükümeti nitebriki veafmeselesiileilgiliayrntlhaberlerinyeraldgörülmektedir. Amerikanbasnndayeralanbuhaberlerdeerlendirilerek,belirtilensüreçtekigelimelerin, Amerikanbasnndanaslvehangiaçdanelealndortayaçkarlmtr. AnahtarKelimeler Anayasa,Merutiyet,Amerikanbasn,II.Abdülhamit,GençTürkler,Makedonya REFLECTIONOFPROCLAMATIONOF2 ND CONSTITUTIONALMONARCHYINTHE AMERICANPRESS Abstract TheAmericanNewspaperscalledTheWashingtonTimes,TheWashingtonHerald,TheNew YorkTimes,NewYorkDailyTribuneandTheSunwhichhadhighcirculationinthatperiod werescannedforthissubject.inthenewspapersofthestudiedperiod,thefollowingdetailed reportsarenoticed:theriotsinmacedonia,theirreasons,directionoftheirdevelopment,the activitiesofyoungturkishintheregionandthereasonsfortheirsuccess,attitudeofii. AbdulhamittowardthedevelopmentsandhisobligationtoannouncetheConstitutional Monarchy,theexpectationsfrom2ndConstitutionalMonarchy,enthusiasticatmospherein MacedoniaandIstanbul,attitudesofOttomanEmperorcitizenswholiveintheUSAtowardthe ConstitutionalMonarchy,theUSAPresident sgreetingtotheturkishgovernment,andthe * Yrd. Doç. Dr., Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleolu Eitim Fakültesi lköretim Bölümü Sosyal Bilgiler Öretmenlii Anabilim Dal Öretim Üyesi. cguven@selcuk.edu.tr Bu makale, 7-10 Mays 2008 tarihleri arasnda IRCICA tarafndan stanbul da düzenlenen Yüzüncü Ylnda kinci Merutiyet, adl Milletleraras Kongrede tebli olarak sunulmu olup metin üzerinde baz deiiklikler yaplarak yayna hazrlanmtr.

2 38 THE PURSUIT OF HISTORY INTERNATIONAL PERIODICAL FOR HISTORY and SOCIAL RESEARCH 1/1 oblivionissue.thisnewswasassessedandthenitwasrevealedhowandwhythedevelopments inthespecifiedperiodweredealtinamericanpress. KeyWords Constitution,ConstitutionalMonarchy,AmericanPress,II.Abdülhamit,YoungTurkish,Macedonia.

3 1/1 ULUSLARARASI TARH ve SOSYAL ARATIRMALAR DERGS TARHN PENDE 39 GR Osmanl Devleti nde Merutiyet in ikinci kez ilân, Türk siyasî tarihinin ve demokrasigeliimininönemlimerhalelerindenbirinitekileder.asrnartlarve fikrîgelimelerineticesindeortayaçkanbuyönetimseldeiiklik,sadeceosmanl toplumundaheyecanyaratmaklakalmam,dünyannbakabölgelerindedeyan kuyandrmtr. II.Merutiyet inilânnsalayanolaylarbilindiiüzeremakedonya dabala mtr.bubölgeaynzamandabirçokgüçlüdevletindesiyasîemellerininçatt biralanolagelmitir.bumünasebetleosmanldevletikabiliyetiyüksekordubir liklerini genellikle bu corafyada bulundurmaya özen göstermitir. te bu ordu birlikleri,subaylararasndattihatçgörülerinzeminbulmasyla,osmanlsulta nna merutiyeti yeniden kabul ettirecek bir isyan yönlendirecekler ve devleti siyasî bir dönüüme tayacak gelimeleri balatacaklardr. Bütün bu hadiseler, bölgedekigelimelereilgigösterenbirçokdevletindikkatiniçekecekvegelimeleri yakndantakipetmeleriniberaberindegetirecektir.buhadiselerinamerikanbas ntarafndandatakipedildiivekonuylailgilibirçokhaberinbudönemdegaze telereyansdgörülmektedir. Bu inceleme Osmanl Devleti ni merutiyete tayan gelimelerin Amerikan basnnanaslyansdnvekonununamerika danaslalglandnortayakoy maya çalmaktadr. ncelenen dönem içerisinde pek çok Amerikan gazetesinin konuya ilgi duyduu ve youn bir haber yayn gerçekletirdii görülmektedir. Ancaktümhaberlerinelealnmasbirbildirisnrlarnaacandanvegazetelerde yeralanhaberlerinbirçounundabenzerniteliklertamasndandolay,çalma nn yüksek tiraja sahip olan baz Amerikan gazetelerinde yer alan haberlerden yolaçklarakortayakonulmasyeterligörülmütür. IMAKEDONYA DASYAN:HÜRRYETEGDENYOL Merutiyetin ilânna giden olaylar zinciri 3 Temmuz 1908 de Niyazi Bey is mindebirsubaynresne deikiyüzadamylabirliktedaaçkmasilefitillenmi tir 1.Buisyanveakabindeartarakdevamedenisyanlarveolaylar,devletiII.Ab dülhamityönetimininengelolamadbirmecrayatayacaktr. DalgadalgagenileyenisyanlarzincirininTemmuzaynnortalarndanitiba renamerikanbasnnayansmayabaladgörülmektedir.nitekim12temmuz 1908tarihli TheWashingtonHerald gazetesinde TürksyanclarKazand balkl haberde, önceki gün Makedonya nn on bin nüfuslu Kastoria kasabasnda çkan isyanbastrmakiçingönderilenikitürkbirliininarkayplarvererekbozguna urad ve bölgenin tamamen isyanclarn kontrolüne geçtii bildirilmektedir 2. Haberdeisyanlailgilibilgilerverilmemitir. 1 Yusuf Hikmet BAYUR, Türk nklâb Tarihi, C. I, Ksm I, TTK. Yay., Ankara-1991, s July 1908, The Washington Herald, s. 11.

4 40 THE PURSUIT OF HISTORY INTERNATIONAL PERIODICAL FOR HISTORY and SOCIAL RESEARCH 1/1 kigünsonra TheWashingtonTimes gazetesindekastoriaisyanndansonraki en büyük isyan olarak nitelendirilen Manastr olaylarnn okuyuculara duyurul duugörülmektedir. ÖdemeyadasyanTürklerinÜltimatomu balylaverilen haberde, yaanan hadiselerin temelinde askerlerin maalarn alamamalarnn yatt bildirilmektedir. Habere göre, Makedonya nn muhtelif garnizonlarnn alacaklaskerleriisyanetmi,isyanclarklalarnduvarlarnnüstünde Paramz isteriz yazanafilerasmlardr.ii.abdülhamitisebölgedekarklklarnnedeni niörenmeleriiçinbölgeye200gizliserviselemanve70.taburabal11subay göndermi fakat isyanclar bu görevlileri tutuklamlardr. Bölgeye tayin edilen emsipaaiseselanik eulamdurumdadr 3. II. Abdülhamit döneminin genel sorunu, asker maalarnn genellikle zama nndaverilmemesi,askerlerinklkkyafetveyaamartlarnnsondereceyetersiz olmas,tayinlerinzamanndaveyerindeyaplamamasyd.hattaalmanyasefiri BaronMarschalldeaskerinmaalarnndüzenliödenmesikonusundaBabâli ye müteadditiradelerteblietmibabâli yibuhusustauyarmtr 4.Ancaksorunla rn çözülmesi mümkün olmam, bu nedenle merutiyetin yeniden ilan edilme sindenbirkaçseneevveldenberidiraskerlerarasndaküçükveyerelisyanhadise lerizuhuretmitir.görünenokiamerikanbasndayaananlarilkönce,birkaç yldrskskmeydanagelenalacaklaskerlerinçkardhuzursuzluklardanbirisi zannetmitir. Amerikan basn Makedonya bölgesindeki isyanlarn önemini ve bölgedeki hâkimgücüngençtürklerolduunubirkaçgüniçerisindeanlamayabalayacak tr. Nitekim NewYork Daily Tribune gazetesinde verilen bir haberde, Manastr bölgesindeki 2. ve 3. ordu subaylarnn Genç Türk hareketinin propagandas altndagenelbirdevriminçemberindeolduundanbahsedilmektedir.ayrcabaz ktalardaisyanlarndevamettii,asisubaylarngüneymanastr dagreknüfusu nunyardmnsalamakiçinuratklarbelirtilmektedir Temmuz tarihli, The Washington Herald gazetesinde verilen bir haber, Makedonya daki olaylarn anlamn ve seyrini oldukça açk bir ekilde ortaya koymaktadr. Haberde, bölgedeki çeitli garnizonlardan otuz bin askerin stan bul a doru harekete geçtii; birliklerin amacnn, ölümün veya yaralanmann hesabnyapmadannepahasnaolursaolsunkontrolüii.abdülhamit inelinden almakolduubildirilmektedir 6. ButarihtenitibarenAmerikanbasnnda,Makedonya dayaananolaylarlail gilihaberlerinarttgörülmektedir.19temmuztarihli TheSun ve NewYork DailyTribune gazeteleri,osmanhidayetpaasuikastnokuyucularnaduyurur ken; 7 bu haberi, 21 Temmuz da The Washington Times ve 22 Temmuz da The 3 14 July 1908, The Washington Times, Last Edition, s.2. 4 BAYUR, Türk nklâb Tarihi, C.I, Ksm I, s July 1908, New-York Daily Tribune, s July 1908, The Washington Herald, s July 1908, The Sun, s.5 ; 19 July 1908, New-York Daily Tribune, s. 6.

5 1/1 ULUSLARARASI TARH ve SOSYAL ARATIRMALAR DERGS TARHN PENDE 41 Washington Herald gazetelerinde verilen Mutasarrf Hüsnü Paa nn Serez de öldürüldüühaberleritakipetmitir 8.24Temmuztarihli NewYorkDailyTribune gazetesindeverilenhaberdeiseemsipaa nnbirsuikastakurbangittiibildiril mektedir. 9 ArdardnaII.Abdülhamit ebalsubaylarayaplansuikasthaberleri ninyaynlanyaananasayisizvekarmakortamaçkçagözlerönünesermek tedir.özelliklehüsnüpaacinayetiyleilgiliolarak TheWashingtonTimes gazete sindeverilenbirhaberde,paann32kurunlavurulduuyazlmaktaveuçarpc ifadeye yer verilmektedir: Liderleri Vahice Öldürülürken Garnizon Katillere Katl d 10. Bu alt balk Makedonya da ordunun artk ttihat ve Terakki Cemiyeti nin hâkimiyetinegirdiininveyaananlarkarsndaosmanlyönetimininne kadar çaresizdurumadütüününbirifadesiolsagerektir. Görüldüü üzere, Amerikan basn Makedonya bölgesindeki hadiseleri ya kndan takip ederek, kamuoyunu gelimelerden haberdar etmitir. Gazetelerde isyancbirliklerindurumlarhakkndadapekçokbilgilerverilmitir 11.Bugazete lerden NewYorkDailyTribune,21Temmuz daisyanngeldiisonnoktayoku yucularna ManastrdasyanTürkAskeriBirliklerininÇouDevrimciHareketeKatl dlar bal altnda duyurmaktadr. Genç Türklerin 3. ordunun tamamn ve 2. ordunun bir ksmn ele geçirdiinin bildirildii haberde, bütün halkn harekete dâhil olduu ve yetkililerin çaresiz kald vurgulanmaktadr. Sultan II. Abdül hamit inisemakedonya dayaananlardankendibakanlarnsorumlututtuuve bu yüzden onlara öfkeli olduu yazlmaktadr. Habere göre, bakanlar Sultan a askerimahkemedeyarglanmaybekleyenaskerleriaffetmesiniönermilerfakatii. Abdülhamit,bunukesinliklereddetmitir.Padiahnbutavrsergilerken,3.ordu nun bütün subaylarn görevden alabileceine ve bunu yaparken de kendisine bal olarak gördüü Arnavutlarn gücünü kullanabileceine inanmakta olduu belirtilmektedir Temmuztarihli NewYorkDailyTribune gazetesindeyeralan Türkiye de Kriz balkluzunbirhaberde,hadiseleringenibirçerçevedeizahedildiigö rülmektedir.haberinaltbalnda SertÖnlemlerAlnyorSultansyanclarnPlan larnkabul Edebilir ifadesine yerverilmektedir.yaznniçeriindeise,manastr bölgesindeki askerlerin, geciken maalardan,kötü yemeklerden ve kyafetlerden rahatsz olduklarndan ve bu nedenle de Genç Türk propagandasnn etkisine rahatlklagirerekisyanettiklerindenbahsedilmektedir.hareketinçabucakbüyü Osman Hidayet Paa, suikasttan yaral olarak kurtulmutur. Bk. BAYUR, Türk nklâb Tarihi, C.I, Ksm I, s. 473; Mustafa RAGIB, Merutiyetten Önce Manastr da Patlayan Tabanca, (Yay. Haz. Rahan Akta), Bengi Yay., stanbul-2007, s.644; Kâzm KARABEKR, ttihat ve Terakki Cemiyeti , Emre Yay., stanbul-1995, s July 1908, The Washington Times, Last Edition, s.1 ; 22 July 1908, The Washington Herald, s July 1908, New-York Daily Tribune, s. 3. emsi Paa 7 Temmuz da Manastr da öldürülmütür. Bkz. BAYUR, Türk nklâb Tarihi, C. I, Ksm I, s. 442, ; Ernest E. RAMSAUR, Jön Türkler ve 1908 htilâli, (Çeviren: Nuran Yavuz), Pozitif Yay., stanbul-2007, s July 1908, The Washington Times, Last Edition, s July 1908, New-York Daily Tribune, s.6 ; 23 July 1908, The Sun, s.5 ; 24 July 1908, The Washington Times, Last Edition, s. 9 ; 24 July 1908, The Sun, s.3 ; 24 July 1908, New-York Daily Tribune, s July 1908, New-York Daily Tribune, s. 3.

6 42 THE PURSUIT OF HISTORY INTERNATIONAL PERIODICAL FOR HISTORY and SOCIAL RESEARCH 1/1 mesininnedenibuekildeverilirken,ayrca Hareketinkarakterininöndeolanözellii anayasalbirhükümettalebidirvemakedonya yaherhangibiravrupadevletininkarma snakarkoymadr denilerektemeldeyatansebeportayakonulmaktadr.belliki isyan baladktan sonra bölgeyi inceleyen muhabirler olaylara bir ölçüye kadar vakfolmulard.haberindevamnda,gençtürkhareketiningüçlübirlideriol mamasnaramenhareketinböylesinebüyümesinededikkatçekilmektedir.geli en hareketi etkisiz hale getirmek için Sultan tarafndan benimsenen plann; re formfikirleriningarnizonlarabulamasnönlemekvebütünüyleisyanbastrmak için Anadolu dan askerî birlikleri harekete geçirmek, ayrca isyan bölgesindeki askerlerin birikmi maalarn ödemek için Osmanl bankasyla borç almak için anlamayapmayagayretetmekolduundanbahsedilmektedir 13. NewYorkDailyTribune gazetesininaynnüshasndaisyannbalangçnok tasna k tutan bir dier yazya da yer verilmitir. Hürriyet çin syan balkl haberin alt balnda, Bu Devrim Paris teki Kongrenin Sonucudur denilmekte, haberinsonundahareketisultannyeeniprenssabahaddinveahmedrza nn yönettiininanlaldndanbahsedilmektedir 14.AnlaldkadarylagazeteMa kedonya dakigelimeleri;ttihatveterakkikongresinevecemiyetinikiöncüismi AhmedRzailePrensSabahattin inliderliklerinebalamaktadr.oysabuahsla rnhemkendiaralarndabirfikirayrlolduuhemdeordudakittihatççizgi ninfarklbirmecradagelitiiburadaifadeedilmelidir. Manastr nisyanclarnkontrolündeolduundanbahsedildii 15 veartkma kedonya dakiisyanbastrmannmümkünolmadnnanlaldgünlerde,genç Türklerin talepleri de Amerikan basnnda yer almaya balamtr. Bu haberlere göre GençTürkPartisiKomitesi Sultan aistekleriniiçerenbirmuhtravermiler dir.eeristekleri11güniçerisindekabuledilmezsesultan,manastrbölgesinde yerelyönetimmerkezlerineelkoyuporadabirmecliskurmakla(merutiyetiilân etmekle)tehditetmektedirler 16.BusondereceönemlibirtehdittirvebölgeyiOs manlyönetimindenayrmakanlamtamaktadr.gazetelerdehergünyeralan bölgedekiisyanvebaarhaberlerinden,cemiyetinbunuyapacakgüçtençokda uzakolmadanlalmaktadr. YaanangelimelerkarsndazordurumdakalanII.AbdülhamitartkAna yasayyürürlüekoymakgerekliliiduyacaktr.nitekim23temmuztarihli The Washington Herald gazetesindeki Türkler Anayasay Elde Etti balkl haberde, Sultannisyanclarnilerigitmesiniengellemekiçinadmatmayakararverdiin denbahsedilmektedir July 1908, New-York Daily Tribune, s July 1908, New-York Daily Tribune, s July 1908, The Sun, s July 1908, New-York Daily Tribune, s.3 ; 24 July 1908, New-York Daily Tribune, s July 1908, The Washington Herald, s. 3.

7 1/1 ULUSLARARASI TARH ve SOSYAL ARATIRMALAR DERGS TARHN PENDE 43 IIANAYASANINYENDENYÜRÜRLÜEKONMASIVETEPKLER OsmanlDevleti nde23temmuz1908 desultanii.abdülhamit iniradesiyle Merutiyet ikinci kez ilân edilmitir. 18 II. Abdülhamit in bu kararnn Amerikan basnnda geni yank bulduu, gazetelerin Merutiyetin ilânn ayrntl bir bi çimdeokurlarnaduyurduklargörülmektedir. TheWashingtonHerald gazetesimerutiyetinilânn, TürklerçinÖzgürlük BakentteSansasyon balklhaberleduyurmutur.altbalndaisesultannva tandalarnaanayasateklifettiibelirtilmitir.haberde,monaribeklenmedikbir ekilde teslim oldu denilmekte ve Merutiyetin ilânnn sebebi olarak da Genç Türklerin Makedonya y ele geçirmesi ve Arnavutlarn desteklerini Sultandan çekmelerigösterilmektedir 19. TheNewYorkTimes ngelimeleriokurlarnaduyuruudabenzernitelikte dir.sultannanayasaypanikiçindekabulettiininvurgulandhaberinaltba lnda, Sultann Avrupa daki hâkimiyeti altnda bulunan topraklarn en büyük ksmnndevrimcilerinellerindeolduuvearnavutlarnsultanyüzüstübrakt vurgulanmtr.oldukçateferruatlolarakverilenhaberde,24temmuzsabahii. Abdülhamit in Meclisi Mebusan n toplanmasn gerektiren iradesinin resmen yaynlanmasnn, stanbul da büyük aknlk yarattndan bahsedilmektedir. Aynhaberin syanclarnbelenmedikkontrolü altbalndaverilenbilgilerdeise, Balkanlarda belirli noktalardan emir alan Genç Türklerin, Selanik ve Manastr vilayetlerine tamamen hâkim olduundan ve Arnavutlarn da onlara katldn dan bahsedilmektedir. Ayrca mparatorluk tarihinde eine rastlanmadkbire kilde Türk ordusunda bir isyan olduu ve Sultann sivil memurlarnn bölgede direnmeksizinboyunediklerivurgulanmaktadr 20. Yine TheNewYorkTimes gazetesininyukardaverilenhaberin Arnavutlar dansultanaok altbalndasunulanhaberinde,22temmuz dasadrazamferit Paa nnazlivesaidpaa nn sadareteatanmakiçinayngünsarayaçarlmas hakkndabilgilerverilmitir.haberegöre,anayasannyenidenyürürlüekonul masiçinyeminedenüsküparnavutlarndangelenbirtelgrafvastasyla,türki ye ninmeselelerindekrizenbaayerlemiti.bumesajyldzsaray na Biryld rm gibi dütüünde, bu duruma çok içerleyen ve bunu bir ihanet olarak gören SultanderhalArnavutkökenliSadrazamFeritPaa ysarayaçararakazletmitir. ZiraSultanMakedonya daarnavutlaraçokgüvenmekteveözelliklebuhadiseler karsndaordudakiisyanbastrmakiçinbelbalayabileceiyegâneunsurolarak onlargörmektedir Cezmi ERASLAN, Kenan OLGUN, Osmanl Devleti nde Merutiyet ve Parlamento, 3F Yaynevi, stanbul-2006, s July 1908, The Washington Herald, s July 1908, The New York Times, s. 1. Ayrca u bilgiler de yer almaktadr: Manastr tamamen genç Türklerin elindedir. Selefine yaplan suikasttan sonra Manastr Vilayetine karargâh komutan olarak gönderilen Mareal Osman Fevzi Paa gece süresince zorla alkonuldu ve Ochrida ya zorla kaçrld. Orada Genç Türk Partisi lideri Niyazi Beyin ellerindedir July 1908, The New York Times, s.1. Ferit Paa nn azli ve Said Paa nn Sadrazamla atanarak kabinede yeni yaplanmaya gidilmesi hakkndaki haberler için ayrca bk. 23 July 1908, New-York Daily Tribune, s. 3.

8 44 THE PURSUIT OF HISTORY INTERNATIONAL PERIODICAL FOR HISTORY and SOCIAL RESEARCH 1/1 Yinegazetelerdebahsedildiinegöre24TemmuzsabahSelanik teuçsuzbu cakszbirdüzlükteaskerîvesivilyetkililerinyansrapekçoksaydainsantop lanm, Anayasay ilân eden imparatorluk ferman burada halka okunmutur. Ferman, toplanan kalabalkta çlgnca bir sevince neden olmutur. Selanik halk sokaklarda Çokyaahürriyet sloganlarylayürüyüleryapm,ikibinkadarasker defranszmillîmarnsöyleyerekhalkaitiraketmitir 22. TheSun gazetesindeisemerutiyet inilân TürkiyeçinAnayasa balile verilmi,haberiçeriinde,1876anayasasnn,batavrupaülkelerinimodelald belirtilmitir 23. TheWashingtonTimes gazetesindedebenzerbilgilerverildikten sonragelimeler,despotizminölüüve özgürtürkiye nindouuolarakdeer lendirilmitir. Haberde sultan için Ellerini kaldrd ve yeniden anayasal rejime raz oldu benzetmesidikkatçekicidir 24. NewYorkDailyTribune gazetesinde Türkiye çinreformanayasarestoreediliyorsultangençtürklerintaleplerineboyuneiyor balylaverilenhaberdeise,sultannanibirkalemdarbesiyledizginleriellerine aldve1876anayasasngeriverdiibelirtilmektedir 25. YukardaverilenhaberlerdegörüldüügibiAmerikanbasnnnortakdeer lendirmesine göre, Sultan II. Abdülhamit bir mecburiyet neticesinde Anayasay yenidenyürürlüekoymuyanimerutiyetiilânetmitir.sultannmecburkalma s hususunda da, Makedonya bölgesinin Genç Türklerin kontrolüne geçmesi ve ArnavutlarndaSultanasrtçevirmeleri,nedenolarakgösterilmitir. TheNewYorkTimes gazetesiyenidenyürürlüekonan23aralk1876tarihli Anayasann;imparatorluunbölünmezlii,Sultannüstünlüü,bireyselhürriyet, bütün inançlara, basna ve eitime özgürlük, eit ve kanuni vergilendirme, iki yasamameclisi,herdörtyldabiryaplacakoylamaylagenelseçimlerveazlolu namazhakimler 26 gibiesaslargetirdiinisralamaktadr.ayngazetenin26tem muztarihlinüshasndaverilenhaberde,gençtürklerinaçkçasöylenenamaçlar nnanayasadamevcutolanilkelerinyerinegetirilmesiolduu,bunlarsamimibir ekilde uygulanabilirse sadece barsever bir devrim olaca ve neticede Türki ye deetkilibirgelimeyesebepolabileceidilegetirilmitir.ancakhepsiniyerine getirmeyolundazorluklarbulunduu,hürriyetingenilemesindekigecikmelerin ciddibirendiekonusutekilettiivebununsonucununilerideçatmavekan dökmeyeyolaçabileceidevurgulanmtr.gelecekteuygulamadahereyinor dununtutumunabalolaca,hürriyetlebirlikteyenidüzentesisedilebilirseba ar ihtimali olaca, ancak düzen salanamazsa anari yaanaca ve Avrupal devletleriniekarabileceibelirtilmitir July 1908, New-York Daily Tribune, s. 3 ; 25 July 1908, The New York Times, s July 1908, The Sun, s July 1908, The Washington Times, s July 1908, New-York Daily Tribune, s July 1908, The New York Times, s July 1908, The New York Times, s. 6.

9 1/1 ULUSLARARASI TARH ve SOSYAL ARATIRMALAR DERGS TARHN PENDE 45 MerutiyetinilânylailgiliAmerikanbasnnayansyanilgiçekicibirhaberde, olayn Amerika da yaayan Osmanl vatanda Suriyeliler tarafndan da büyük sevinçlekarlanddr.suriyelilernewyork tabirakamyemeindetoplanm lar, ki Türk ve iki Ermeni nin de bulunduu yüz kadar davetlinin katld bu yemekte,davetlilerngilizce,franszcavearapçaolarakyaptklarkonumalarla II. Abdülhamit e övgüler yadrmlardr. New York Türk Konsolosu Mundji Bey in de bu yemee katlmas ve burada Fransz millî mar ve dier devrimci marlarnsöylenmesi,buhaberinverildii NewYorkDailyTribune gazetesinde Türkhükümetindekibüyükbirpolitikdeiimingöstergesi olarakdeerlendirilmitir. SuriyelilerSadrazamSaidPaa yabirdetebriktelgrafçekerek,yllardrbekledik leri ve kalplerinde yaattklar Anayasann ilânndan dolay ve balatlan büyük reformiçinsultanateekkürleriniarzettiklerinibildirmilerdir 28. Amerika Birleik Devletleri Bakan Roosevelt, stanbul daki Büyükelçileri Leishman araclyla, Merutiyetin ilânndan dolay Türk Hükümeti ne gönder dii mesajnda, Türk Sultannn Anayasay ilân etmesinden dolay duyduu memnuniyetinidilegetirmitir.türkhükümetinitebrikedenrooseveltbugeli melerin Osmanl milletinin refahnn artmasna ve kalc barn salanmasna yardmcolacanifadeetmitir 29. Merutiyetincokusununyaandgünlerde31Temmuz da NewYorkDaily Tribune gazetesi çok dikkat çekici bir bilgiyi okurlaryla paylamtr. Habere göre,aslndagençtürkler,budevrimi1eylül desultanndoumgünündeyap may planlamaktaydlar. Fakat ngiltere Kral ile Rus mparatoru nun yaptklar Reval görümelerinde, Makedonya reformlar konusunda Osmanl Devleti ne baskkurulmaskararabalannca,genç Türklerdevrimikararlatrlangünden önceyapmakdurumundakalmlardr 30. Amerikan basnnda, Merutiyetin ilânyla beraber Osmanl Devleti nde ka dnlarn yüzlerindeki peçeyi açtklar haberleri de yer almtr. The Washington Times gazetesi sütunlarnda bu haberlerle ilgili Washington da Türk elçiliinde yaplanbirmülâkatayerverilmitir.mülâkatnkonusu,sultanii.abdülhamit in kadnlarnpeçeleriniçkarmalarhususundaverdiiiddiaedilenizinleilgilihaber leringerçekliliininolupolmaddr.büyükelçimehmetalibey inmülâkatsra snda ehrin dnda olmas nedeniyle mülâkat elçilik yetkilileri ile yaplmtr. smi verilmeyen bir elçilik yetkilisi bu iddialara üpheyle yaklamakta hatta mümkün olmadn belirtmektedir. Yetkili, Osmanl Devleti genelinde peçesiz, Amerikalbirkadngibigiyinmeninuygunsuzolacandasözlerineeklemekte dir 31.Yinebukonuylailgiliolarak NewYorkDailyTribune gazetesindeverilen 28 3 August 1908, New-York Daily Tribune, s August 1908, The New York Times, s. 4 ; 4 August 1908 New-York Daily Tribune, s July 1908, New-York Daily Tribune, s July 1908, The Washington Times, s. 3. The Washington Times gazetesinin Berlin kaynakl olarak verilen haberde peçenin Türk kadnlarnn geleneksel güzelliklerini gizledii ve yal rejimin zararlarndan bugün dönüldüü yorumu yaplmaktadr. Haberin devamnda ise Bugün

10 46 THE PURSUIT OF HISTORY INTERNATIONAL PERIODICAL FOR HISTORY and SOCIAL RESEARCH 1/1 birhaberde,türkkadnlarnnhemenpeçeleriniaçtklaryazlmaktadr.hattabu haberde yaplan bir yorumda, kadnlarn yaknda Yldz Saray nn pencereleri altndaoykullanmahakknsavunangösterileryapabileceklerininmuhtemelol duudabelirtilmektedir 32. MerutiyetinilânndansonraAmerikanbasnndaII.Abdülhamit ingenelaff kabulettiihaberlerininyerbulmayabaladngörmekteyiz.31temmuztarihli, NewYork Daily Tribune gazetesinde, genel affn Amerika daki Türk vatanda siyasîfirarilerdebüyüksevinçyarattyazlmaktadr.newyork ta,washington Caddesi nin etrafndaki Türk ve Ermeni mahallelerindeki pek çok pencereye af bildirisinin bir kopyas aslmtr. Haberde, New York Türk Konsolosu Mundji Bey inresmîbildirisiyeralmaktadr.bunagöre,rkvemilliyetlerinebaklmaks zn,newyorkehrindevebütünamerika dayaayansiyasîfirarîtürkvatanda lar, gerekli pasaportu aldktan sonra Türkiye ye geri dönebileceklerdi. Ayrca, MundjiBey ingazeteyeverdiimülâkatagöre,amerika dadörtyüzbincivarnda Türkvatandayaamaktadr.Bunlarnenazdörttebiriisesiyasîfirariolupilân edilenaffnkapsamiçerisindedirler.mundjibeybumülâkatnda;gelecekikiayda Amerika dan Türkiye ye büyük bir göç olacan tahmin ettiini, bundan sonra Türkiye dedüüncevekonumahürriyetiolacanvesononyldapolitikneden lerdendolayülkesiniterketmekzorundakalanbinlercetüccarndageridönecek lerikanaatinitadnsöylemitir Temmuz tarihli The Sun gazetesinde, ngiliz diplomat Lord Cromer le gerçekletirilen bir mülâkata yer verilmitir. Lord Cromer in Merutiyet sonras tespitleri ve uyarlar dikkat çekicidir. Gazetenin ifadesiyle Cromer, ngiltere de ortaya çatlak bir ses atmtr. Cromer, Avrupa savann yaklat hususunda uyarlardabulunmaktavetürkiye deyaanankrizindünyayalarmageçireceini iddiaetmektedir.sondönemdeoluanngilizrusittifaknnalmanlarfazlasyla kzdrdn ifade eden Cromer, Almanlarn bu öfkesinin onlar çok tehlikeli bir noktaya sürükleyeceini düünmektedir. II. Abdülhamit in ise içinde yaad günlerinkorkusuylaalmanlardanaskerîyardmtalepetmesindenendielenmek tedir.buihtimalinbüyükgüçlerarasndatehlikelibirdurumoluturacakonu sunda uyarlar yapmaktadr 34. Cromer özetle, ngilizrus ittifak karsnda bir AlmanOsmanlittifakolumasndanendieetmektevebusonucunbirAvrupa savadouracakonusundauyarlardabulunmaktadr. KonuylailgiliAmerikangazetelerindeyeralanhaberlerdenbirisideSultan n halkn arasnda sokakta dolamasdr. II. Abdülhamit in halkn içerisine çkmas Türkiye den gelen haberlere binaen binlerce peçesiz kadn yeni bulunan özgürlüün sevinciyle gösteri yapt. Bk. 25 July 1908, The Washington Times, Last Edition, s July 1908, New-York Daily Tribune, s July 1908, New-York Daily Tribune, s. 3. Genel Af haberleri için ayrca bk. 31 July 1908, The Washington Herald, s.4 ; 31 July 1908, The Washington Times, Last Edition, s.6 (Bu gazetenin verdii habere göre, Amerika da, Türk vatanda iki yüz bin politik mülteci bulunmaktadr) July 1908, The Sun, s.1.

11 1/1 ULUSLARARASI TARH ve SOSYAL ARATIRMALAR DERGS TARHN PENDE 47 Amerikanbasntarafndanolaandveartcolarakdeerlendirilmitir. The Washington Times gazetesinde verilen haberlerde Sultan II. Abdülhamit in Ana yasaytekraryürürlüekoyduuiçingüvenlecaddelerdegörünebildii,halknise bu duruma büyük aknlk duyduu belirtilmektedir. Sultann otuz bir yllk saltanatndasaraydagerçekbirmahkûmgibiyaadamabugünkendiniözgür letirdiiyorumlaryaplmaktadr.31temmuz dagerçekleencumaselamln dacamietrafnayediyüzbinkiinintoplandbilgisiverilmekte,osmanltari hindekiendikkatçekicigösteriolaraknitelenenbugelimeesnasndahalknsul tana tezahüratlar yapt ve dualar ettii bildirilmektedir 35. Verilen haberlerden anlaldkadarylagazete,merutiyetinilânn,ii.abdülhamit ihalklabulutu ranvehalknnazarndasultannitibarnartranbirgelimeolarakdeerlendir mektedir. SONUÇ Makedonya daosmanldevleti nimerutiyetinilânnagötürecekilkhareket lenmelerkendinigösterdiinde,amerikanbasnbunuöncedevletingenelaskerî sorunlarnn bir tezahürü eklinde alglamtr. Ancak birkaç gün içerisinde, ko nunun asker maalar ya da yaam standartlar gibi basit ve lokal bir düzeyde olmadanlalm;yaananlarn,gençtürkhareketinindevletisiyasalbirdönü ümesürükleyebilecekölçekteordukanalylayürüttüübirdevrimhamlesiolabi leceindensözedilmeyebalanmtr. Siyasalbelirtilerarttkça,Amerikanbasnnnkonuyaolanilgisideyounla mvegazetesütunlarnaoldukçateferruatlsaylabilecekbilgilertanmayaba lanmtr. Gazetehaberlerinde,MerutiyetinilânnagidensüreçteMakedonya dayaa nanaskerîgelimelervegençtürklerinbugelimeleriçerisindekietkileri;osman l Sultannn gelimeler karsnda taknd tutum ve yöneliler; Merutiyetin ilânnngerekosmanlcorafyasnda,gerekseamerika dabulunanosmanlva tandalarnezdindeoluturduucokuatmosferi;amerikabirleikdevletleri nin Merutiyetinilânkarsndaduyduumemnuniyetgibikonularnönplanaçkt görülmektedir. Haberlerde, Makedonya da tekilatlanan ve devrimci olarak nitelenengençtürklerinbaarskarsndaboyuneensultann,anayasayye nidenyürürlüekoymastakdirlekarlanmancakuygulamaevresininönemin denvezorluklarndandaözelliklebahsedilmitir. Merutiyetin ilân srasnda Amerika da yaklak dört yüz bin civarnda Os manlvatandannyaamasvebunlarndörttebirindenfazlasnnsiyasîmülteci durumundaolmas,üphesizgazetelerinkonuyaolanilgileriniarttranvehaber lerinidahagenitutmalarnasebepolanfaktörlerdendir July 1908, The Washington Times, Last Edition, s. 1 ; 31 July 1908, The Washington Times, Last Edition, s. 13 ; 2 August 1908, The Washington Times, Five Sections, s. 1.

12 48 THE PURSUIT OF HISTORY INTERNATIONAL PERIODICAL FOR HISTORY and SOCIAL RESEARCH 1/1 ElealnankonuylailgiliAmerikanbasnndayeralanhaberlergenellikleyaln bir ekilde verilmi, baz haberler ise etkili yorumlarla desteklenmitir. Osmanl corafyasndayaanan bir siyasal dönüümhamlesinin Amerikan basnna yan smasvegenibirperspektiftedeerlendirilmesiilgiuyandrcdüzeydedir. 26July1908,TheWashingtonTimes,s.3. 27July1908,TheWashingtonHerald,s.3.

13 1/1 ULUSLARARASI TARH ve SOSYAL ARATIRMALAR DERGS TARHN PENDE 49 KAYNAKÇA IGazeteler(UnitedStatesOfAmerica) TheWashingtonTimes:14July1908,LastEdition,s.2;21July1908,LastEdition,s.1;24July1908, LastEdition,s.9;25July1908,LastEdition,s.3;26July1908,s.3;28July1908,LastEdition, s.1;31july1908,lastedition,s.6,13;2august1908,fivesections,s.1. TheWashingtonHerald:12July1908,s.11;19July1908,s.8;22July1908,s.4;23July1908,s.3;25 July1908,s.4;27July1908,s.3;31July1908,s.4. TheNewYorkTimes:25July1908,s.1;26July1908,s.6;4August1908,s.4. NewYorkDailyTribune:18July1908,s.3;19July1908,s.6;21July1908,s.3;22July1908,s.6;23 July1908,s.3;24July1908,s.3,6;25July1908,s.3;29July1908,s.6;31July1908,s.3;3 August1908,s.10;4August1908,s.3. TheSun:19July1908,s.5;23July1908,s.5;24July1908,s.3,4;25July1908,s.2;26July1908,s.1. IITelifveTetkikEserler Bayur,YusufHikmet;TürknklâbTarihi,C.I,KsmI,TTK.Yay.,Ankara1991. Eraslan, Cezmi; OLGUN, Kenan; Osmanl Devleti nde Merutiyet ve Parlamento, 3F Yaynevi, stanbul2006. Karabekir,Kâzm;ttihatveTerakkiCemiyeti ,EmreYay.,stanbul1995. Ragb, Mustafa; Merutiyetten Önce Manastr da Patlayan Tabanca, (Yay. Haz. Rahan Akta), BengiYay.,stanbul2007. Ramsaur,ErnestE.;JönTürklerve1908htilâli,(Çeviren:NuranYavuz),PozitifYay.,stanbul 2007.

14 50 THE PURSUIT OF HISTORY INTERNATIONAL PERIODICAL FOR HISTORY and SOCIAL RESEARCH 1/1

K TAP TANITIMI. Döndü DÜ ÜNMEZ *

K TAP TANITIMI. Döndü DÜ ÜNMEZ * TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2010,Say:3 Sayfa:313317 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2010,Issue:3 Page:313317 KTAPTANITIMI OyaDALAR,War,EpidemicsandMedicineintheLateOttomanEmpire(19121918),

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

DAN MEND NÂME YE GÖRE EM R GAZ N N FAAL YETLER * Sefer SOLMAZ **

DAN MEND NÂME YE GÖRE EM R GAZ N N FAAL YETLER * Sefer SOLMAZ ** TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2009,Say:2 Sayfa:199209 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2009,Issue:2 Page:199209 DANMENDNÂME YEGÖREEMRGAZ

Detaylı

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum:

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum: T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU Ekonomik Durum: 1. Avrupa daki gelişmelerin hiçbiri yaşanmamıştır. Avrupa da Rönesans ve Reform

Detaylı

Endüstri Meslek Lisesi Örencilerinin Yetenek lgi ve Deerleri le Okuduklar Bölümler Arasndaki li"ki

Endüstri Meslek Lisesi Örencilerinin Yetenek lgi ve Deerleri le Okuduklar Bölümler Arasndaki liki Eitim Fakültesi Dergisi http://kutuphane.uludag.edu.tr/univder/uufader.htm Endüstri Meslek Lisesi Örencilerinin Yetenek lgi ve Deerleri le Okuduklar Bölümler Arasndaki li"ki Salih Baatr *, Reat Peker**

Detaylı

Hollanda Turistik Mekanlar? ve Hollanda Vizesi Nas?l Al?n?r?

Hollanda Turistik Mekanlar? ve Hollanda Vizesi Nas?l Al?n?r? Hollanda Turistik Mekanlar? ve Hollanda Vizesi Nas?l Al?n?r? Hollanda' n?n ba?kenti Amsterdam' dan keskin fakat güzel, kücük Ekran... Hollanda, Orta Avrupa'da konumlanm??(ve burada yer alan), Sanayi, Ticaret

Detaylı

ABDÜLEZEL PA A NIN HAYATI VE EHÂDET

ABDÜLEZEL PA A NIN HAYATI VE EHÂDET TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2010,Say:3 Sayfa:7182 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2010,Issue:3 Page:7182 ABDÜLEZELPAA NINHAYATIVEEHÂDET

Detaylı

TÜRK YE DE TARIMSAL MAK NELE ME (1923 1933)

TÜRK YE DE TARIMSAL MAK NELE ME (1923 1933) TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2010,Say:3 Sayfa:119136 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2010,Issue:3 Page:119136 TÜRKYE DETARIMSALMAKNELEME(19231933)

Detaylı

1) Ekonominin Genel Durumu ve Piyasalar:

1) Ekonominin Genel Durumu ve Piyasalar: 01/01/2005-30/06/2005 DÖNEMNE LKN YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU FAALYET RAPORU 1) Ekonominin Genel Durumu ve Piyasalar: 2005 yl gelimekte olan ülke

Detaylı

BASIN YAYIN VE HALKLA L K LER UBE MÜDÜRLÜ Ü

BASIN YAYIN VE HALKLA L K LER UBE MÜDÜRLÜ Ü BASINYAYINVEHALKLALKLERUBEMÜDÜRLÜÜ ÝLÝÞKÝLER ÞUBE MÜDÜRLÜÐÜ Yetki,GörevveSorumluluklar YasalDayanak Büyükehirbelediyesininçalmalarnnbasn,yaynaraçlaryardmyla kamuoyunaetkilibirekildeduyuruluptantlmasnsalamakvehalkla

Detaylı

2 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir:

2 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir: SORU 1: 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir: (i) Ayla dönütürülebilir yllk nominal %7,8 faiz oran ile her ay eit taksitler halinde

Detaylı

MÜZ K Ö RETMENL PROGRAMLARININ KPSS SONUÇLARI

MÜZ K Ö RETMENL PROGRAMLARININ KPSS SONUÇLARI Bildiriler. Ulusal Müzik Eitimi Sempozyumu, Eylül 00, OMÜ MÜZK ÖRETMENL PROGRAMLARININ KPSS SONUÇLARI DORULTUSUNDA BRBRLERYLE VE EM FAKÜLTELERN DER RETMENLK PROGRAMLARI LE KARILATIRILMASI Doç. Enver TUFAN

Detaylı

ARSAN TEKST L T CARET VE SANAY ANON M RKET SER :XI NO:29 SAYILI TEBL E ST NADEN HAZIRLANMI YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU

ARSAN TEKST L T CARET VE SANAY ANON M RKET SER :XI NO:29 SAYILI TEBL E ST NADEN HAZIRLANMI YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU 1. Raporun Dönemi : 01.01.2008 31.03.2008 2. Faaliyet Konusu Arsan Tekstil Ticaret Ve Sanayi A.. (irket) 1984 ylnda Türkiye de kurulmu# olup faaliyet konusu; her türlü pamuk ipli)i üretimi, sentetik iplik

Detaylı

ÖZEL E T M VE REHAB L TASYON MERKEZLER NDE ÇALI AN E T MC LER N MESLEK YETERL L K ALGISI LE DOYUMLARININ NCELENMES. S.Barbaros YALÇIN Haf z BEK

ÖZEL E T M VE REHAB L TASYON MERKEZLER NDE ÇALI AN E T MC LER N MESLEK YETERL L K ALGISI LE DOYUMLARININ NCELENMES. S.Barbaros YALÇIN Haf z BEK TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2010,Say:3 Sayfa:5570 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2010,Issue:3 Page:5570 ÖZELETMVEREHABLTASYONMERKEZLERNDEÇALIAN

Detaylı

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 1 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 2 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi

Detaylı

9-10 Еким/Касым 2012. turkelyeni@yahoo.com www.туркелpress.com 3 те.

9-10 Еким/Касым 2012. turkelyeni@yahoo.com www.туркелpress.com 3 те. 24 èþëÿ 1923 áûë ïîäïèñàí Ëîçàííñêèé äîãîâîð, ïî êîòîðîìó ïðèçíàâàëàñü ïîëíàÿ íåçàâèñèìîñòü Òóðöèè. Áûëè óïðàçäíåíû Óïðàâëåíèå îñìàíñêîãî ãîñóäàðñòâåííîãî äîëãà è êàïèòóëÿöèè, îòìåíèëè èíîñòðàííûé êîíòðîëü

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KESİN HESAP ŞUBESİ 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESABI

T.C. MALİYE BAKANLIĞI MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KESİN HESAP ŞUBESİ 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESABI T.C. MALİYE BAKANLIĞI MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KESİN HESAP ŞUBESİ 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESABI i ii 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESABI İÇİNDEKİLER SAYFA I. 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI HAFTALAR KONULAR 1. Hafta TÜRK DEVRİMİNE KAVRAMSAL YAKLAŞIM A-) Devlet (Toprak, İnsan Egemenlik) B-) Monarşi C-) Oligarşi D-) Cumhuriyet E-) Demokrasi F-) İhtilal G-) Devrim H-) Islahat 2. Hafta DEĞİŞEN

Detaylı

SOYKIRIM TANIMA ÇALI?MA GURUBU

SOYKIRIM TANIMA ÇALI?MA GURUBU Suçluya saygi: Talat Paşa (Mehmet Talat) (17 A?ustos 1874, Edirne 15 Mart 1921, Berlin) Mehmet Talat Pa?a,?ttihat ve Terakki Cemiyetinin belirleyici isimlerindendir. Osmanl? tebal? Ermenilere uygulanan

Detaylı

Mustafa ALTUNDAL DS 2. Bölge Müdürü. 22-24 Mart 2010-AFYON DÜNYA SU GÜNÜ 1 / 17

Mustafa ALTUNDAL DS 2. Bölge Müdürü. 22-24 Mart 2010-AFYON DÜNYA SU GÜNÜ 1 / 17 Mustafa ALTUNDAL DS 2. Bölge Müdürü 22-24 Mart 2010-AFYON DÜNYA SU GÜNÜ 1 / 17 Bilindii gibi, taknlar doal bir olay olmakla beraber ekonomi ve toplum yaam üzerinde olumsuz etkileri fazla olan doal bir

Detaylı

ARTVN L GELME PLANI. Artvin l Geneli-2000. Bilinmeyen 80+ 75-79 70-74 65-69 60-64 55-59 50-54 45-49 40-44 35-39 30-34 25-29 20-24 15-19 10-14 5-9 0-4

ARTVN L GELME PLANI. Artvin l Geneli-2000. Bilinmeyen 80+ 75-79 70-74 65-69 60-64 55-59 50-54 45-49 40-44 35-39 30-34 25-29 20-24 15-19 10-14 5-9 0-4 ARTVN L GELME PLANI Artvin l Geneli-2000 Bilinmeyen Erkek 80+ 75-79 70-74 65-69 60-64 Kad n Y a Gruplar 55-59 50-54 45-49 40-44 35-39 30-34. 25-29 20-24 15-19 10-14 5-9 0-4 12 9 6 3 0 3 6 9 12 % NÜFUS

Detaylı

İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİ. Neslihan Erkan

İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİ. Neslihan Erkan İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİ Neslihan Erkan İlan-ı Hürriyet II. Meşrutiyet, 1878 de askıya alınan Kanun-i Esasi nin yeniden yürürlüğe girmesiyle 23 Temmuz 1908 de başladı. Osmanlı coğrafyasında yeniden meşruti

Detaylı

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SOSYAL BiLiMLER LiSESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 ic;indekiler I ÜNiTE: BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 1. BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 A. COGRAFYA KESiFLERi

Detaylı

GENEL DURUM. GERÇEKLE T R LEN FAAL YETLER ve PROJELER 1. SOSYAL YARDIMLAR

GENEL DURUM. GERÇEKLE T R LEN FAAL YETLER ve PROJELER 1. SOSYAL YARDIMLAR GENELDURUM Türk Kzlay Sosyal Hizmetler Müdürlüü; olaan ve olaanüstü durumlarda, yerel, ulusal ve uluslararas düzeyde insan onurunu korumak amac ile toplumdaki savunmasz ve incinebilir nüfus gruplarnn sorunlarn

Detaylı

En İyisi İçin. Cevap 1: "II. Meşrutiyet Dönemi"

En İyisi İçin. Cevap 1: II. Meşrutiyet Dönemi Ne x t Le v e l Ka r i y e r 300ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Tar i h Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI II. Mahmut ve Tanzimat dönemlerinde devlet yöneticileri, parçalanmayı önlemek için ortak haklara sahip Osmanlı toplumu oluşturmak için Osmanlıcılık fikrini

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

KIBRIS TA KURULMASI DÜ ÜNÜLEN FEDERASYONUN YAPISAL ÖZELL KLER. Soyalp TAMÇEL K

KIBRIS TA KURULMASI DÜ ÜNÜLEN FEDERASYONUN YAPISAL ÖZELL KLER. Soyalp TAMÇEL K TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2009,Say:2 Sayfa:211223 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2009,Issue:2 Page:211223 KIBRIS TAKURULMASIDÜÜNÜLENFEDERASYONUN

Detaylı

n as Öngörülen Afyon Antalya Yüksek H zl Tren Hatt Güzergâh n n Hidrolojik Aç dan K smi De erlendirmesi

n as Öngörülen Afyon Antalya Yüksek H zl Tren Hatt Güzergâh n n Hidrolojik Aç dan K smi De erlendirmesi Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 631 - nas Öngörülen Afyon Antalya Yüksek Hzl Tren Hatt Güzergâhnn Hidrolojik Açdan Ksmi Deerlendirmesi Yrd. Doç. Dr. N. Özgür BEZGN 1, Doç. Dr. Cevza

Detaylı

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI AMERKA BRLEK DEVLETLER SAYITAYI Yazan: Dawid M. WALKER Çeviren: Müslüm PARLAK Amerika Birleik Devletleri Sayıtayı, Birleik Devlet yönetiminin yasama bölümü içerisinde yer alan baımsız bir kurumdur. Genellikle

Detaylı

2000 L YILLARDA TÜRKYE DE UYGULANAN MALYE POLTKALARININ DEERLENDRLMES

2000 L YILLARDA TÜRKYE DE UYGULANAN MALYE POLTKALARININ DEERLENDRLMES 2000 L YILLARDA TÜRKYE DE UYGULANAN MALYE POLTKALARININ DEERLENDRLMES Yrd. Doç. Dr. Habib YILDIZ * ÖZET Bu çalmada, 2000 2006 döneminde Türkiye de uygulanan maliye politikalarnn ana çizgileri ortaya konulmu

Detaylı

AKTÜERLK SINAVLARI FNANSAL MATEMATK SINAVI ÖRNEK SORULARI

AKTÜERLK SINAVLARI FNANSAL MATEMATK SINAVI ÖRNEK SORULARI AKTÜERLK SINAVLARI FNANSAL MATEMATK SINAVI ÖRNEK SORULARI SORU 1: 6 yl vade ile yllk %14 basit faiz oran üzerinden bir borç alnmtr. 3. yldaki faiz oranna e$de%er olan efektif iskonto oran a$a%dakilerden

Detaylı

Gaziantep-Nizip Ekip Ba kanl kurulumu devam etmekte olup, 03.10.2012 tarihi itibariyle misafir kabulüne ve malzeme da t m na ba lanm t r.

Gaziantep-Nizip Ekip Ba kanl kurulumu devam etmekte olup, 03.10.2012 tarihi itibariyle misafir kabulüne ve malzeme da t m na ba lanm t r. GENELDURUM Suriye de yaanan iç karklk neticesinde, 29 Nisan 2011 tarihinden itibaren, Hatay dan snr geçerek ülkemize giri yapan Suriye vatandalarnn acil ihtiyaçlarnn karlanmas amacyla Türk Kzlay tarafndan

Detaylı

Kare tabanl bir kutunun yükseklii 10 cm dir.taban uzunluunu gösteren X ise (2, 8) arasnda uniform (tekdüze) dalmaktadr.

Kare tabanl bir kutunun yükseklii 10 cm dir.taban uzunluunu gösteren X ise (2, 8) arasnda uniform (tekdüze) dalmaktadr. SORU : Kare tabanl bir kutunun yükseklii 0 cm dir.taban uzunluunu gösteren X ise (, 8) arasnda uniform (tekdüze) dalmaktadr. Kutunun hacminin olaslk younluk fonksiyonu g(v) a%adakilerden hangisidir? v

Detaylı

An#t#n ad#: Topkap# Saray# #ehir: Sultanahmet, #stanbul, Türkiye. Dönem / Hanedan: Osmanl# Dönemi

An#t#n ad#: Topkap# Saray# #ehir: Sultanahmet, #stanbul, Türkiye. Dönem / Hanedan: Osmanl# Dönemi An#t#n ad#: Topkap# Saray# Di#er ad(lar)#: Saray-# Hümayun; Saray-# Cedide-i Amire; Yeni Saray #ehir: Sultanahmet, #stanbul, Türkiye #n#a tarihi: II. Mehmed döneminde in#a edilmeye ba#lanm##t#r, eklenen

Detaylı

Prof. Dr. İlhan F. AKIN SİYASÎ TARİH Beta

Prof. Dr. İlhan F. AKIN SİYASÎ TARİH Beta Prof. Dr. İlhan F. AKIN SİYASÎ TARİH 1870-1914 Beta Yayın No : 3472 Politika Dizisi : 08 1. Bası - Ocak 2017 - İstanbul (Beta A.Ş.) ISBN 978-605 - 333-801 - 7 Copyright Bu kitabın bu basısının Türkiye

Detaylı

Bir torbada 6 beyaz 5 krmz ve 4 siyah bilye vardr. Torbadan rastgele çekilen 3 bilyenin a) Üçünün de beyaz olma olasl" b) Üçünün de ayn renkte olma

Bir torbada 6 beyaz 5 krmz ve 4 siyah bilye vardr. Torbadan rastgele çekilen 3 bilyenin a) Üçünün de beyaz olma olasl b) Üçünün de ayn renkte olma 1 Bir torbada 6 beyaz 5 krmz ve 4 siyah bilye vardr. Torbadan rastgele çekilen 3 bilyenin a) Üçünün de beyaz olma olasl" b) Üçünün de ayn renkte olma olasl" c) Üçünün de farkl renkte olma olasl" d) 1.

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-1-69 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 16-02/30-9 Karar Tarihi : 14.01.2016 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 BÖLÜM 1: SEÇİLMİŞ KAVRAMLAR BÖLÜM 2: BÜYÜK DÖNÜŞÜM VE OSMANLILAR BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜN İZLERİ...11 DEVRİMLER ÇAĞI VE OSMANLILAR...14 a) Sanayi Devrimi... 14 b) Fransız Devrimi... 17 c)

Detaylı

PRENS SABAHADD N BEY N S YAS F K RLER : B REY DEVLET GÖRÜ Ü. O uz KAAN *

PRENS SABAHADD N BEY N S YAS F K RLER : B REY DEVLET GÖRÜ Ü. O uz KAAN * TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2009,Say:2 Sayfa:183197 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2009,Issue:2 Page:183197 PRENSSABAHADDNBEY NSYASFKRLER:

Detaylı

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr.

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Metin ARSLAN, Doç. Dr. Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-1-132 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 15-12/159-72 Karar Tarihi : 18.03.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME TÜRK İDARE TARİHİ SORULAR

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME TÜRK İDARE TARİHİ SORULAR SORULAR 1- Devletin maddi gücünün anlaşılması için insan ve hayvan sayımının yapıldığı son toy ne zaman toplanırdı? A) İlkbahar B) Yaz C) Sonbahar D) Kış E) Mayıs ayı ortası 2- Devşirme sistemi ve I. Murad

Detaylı

TDV SAM Kütüphanesi lâhiyat Makaleler Veri Taban Projesi

TDV SAM Kütüphanesi lâhiyat Makaleler Veri Taban Projesi Kütüphane Tantm TDV SAM Kütüphanesi lâhiyat Makaleler Veri Taban Projesi Mustafa Birol ÜLKER * Türkiye Diyanet Vakf slâm Aratrmalar Merkezi (SAM), slâmî ilimler alannda aratrmaclarn yetimesine katkda bulunmak,

Detaylı

KAP TÜLASYONLAR KALDIRILDIKTAN SONRA OSMANLI DEVLE T NDEK ECAN B N DURUMU (R.1333 / M.1917 SENES ECAN B STAT ST KLER )

KAP TÜLASYONLAR KALDIRILDIKTAN SONRA OSMANLI DEVLE T NDEK ECAN B N DURUMU (R.1333 / M.1917 SENES ECAN B STAT ST KLER ) TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2010,Say:3 Sayfa:151171 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2010,Issue:3 Page:151171 KAPTÜLASYONLARKALDIRILDIKTANSONRAOSMANLIDEVLE

Detaylı

Ö RENME FAAL YET -1 1. DOSYALAMA LEMLER AMAÇ ARA TIRMA. 1.1. Genel Bilgiler

Ö RENME FAAL YET -1 1. DOSYALAMA LEMLER AMAÇ ARA TIRMA. 1.1. Genel Bilgiler ÖRENME FAALYET-1 AMAÇ ÖRENME FAALYET-1 Bu faaliyette verilen bilgiler dorultusunda, sunu hazrlama programlarnda kullanlan temel dosya ilemlerini (sunu açma-kapatma-kaydetme-düzenleme) yapabileceksiniz.

Detaylı

RKÜLER (2009 56) Konu: Sigortal lar n Eksik Gün ile ten Ç Nedenlerinin Bildirilmesiyle lgili Sosyal Güvenlik Kurumunda Yay mlanan Tebli Hakk nda.

RKÜLER (2009 56) Konu: Sigortal lar n Eksik Gün ile ten Ç Nedenlerinin Bildirilmesiyle lgili Sosyal Güvenlik Kurumunda Yay mlanan Tebli Hakk nda. 29.09.2009 RKÜLER (2009 56) Konu: Sigortallarn Eksik Gün ile ten Ç Nedenlerinin Bildirilmesiyle lgili Sosyal Güvenlik Kurumunda Yaymlanan Tebli Hakknda. 28.09.2008 tarihli 27011 say resmi Gazete de Sosyal

Detaylı

TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI

TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI 01.07.2008/105 TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI ÖZET : TMSF ye geçen bazı kıyı (offshore) bankalarında mevduat hesabı bulunan

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-2-8 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 15-28/324-101 Karar Tarihi : 07.07.2015 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

HACETTEPE ÜNVERSTES. l e t i i m. : H. Ü. Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü Beytepe/Ankara. Telefon :

HACETTEPE ÜNVERSTES. l e t i i m. : H. Ü. Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü Beytepe/Ankara. Telefon : l e t i i m Adres : H. Ü. Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü 06800 Beytepe/Ankara Telefon : +90 312 297 6234 Faks : +90 312 297 7998 HACETTEPE ÜNVERSTES e-posta Web : aktuerya@hacettepe.edu.tr : www.aktuerya.hacettepe.edu.tr

Detaylı

Reuters haberine göre G7 ülkelerinden bakan ve merkez bankası yetkililerinin bugün içinde telefonla acil görüşmelerde bulunacakları açıklandı.

Reuters haberine göre G7 ülkelerinden bakan ve merkez bankası yetkililerinin bugün içinde telefonla acil görüşmelerde bulunacakları açıklandı. Günlük Yorum Piyasalar yaşadıkları sert düşüşler ardından tepki denemelerinde bulunarak yataya yakın kapandı. İMKB ise son birkaç günkü daha olumlu performansını devam ettirebildi. Nitekim bu sabah Asya

Detaylı

Mali Yönetim ve Denetim Dergisinin May s-haziran 2008 tarihli 50. say nda yay nlanm r.

Mali Yönetim ve Denetim Dergisinin May s-haziran 2008 tarihli 50. say nda yay nlanm r. HURDAYA AYRILAN VARLIKLARIN MUHASEBELELMELER VE YAPILAN YANLILIKLAR Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman info@omerdag.net 1.G Kamu idarelerinin kaytlarnda bulunan tarlar ile maddi duran varlklar doalar gerei

Detaylı

ÜNİTE:1. Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2. Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3. Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası

ÜNİTE:1. Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2. Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3. Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası ÜNİTE:1 Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri ÜNİTE:2 Anayasaların Yapılması ve 1982 Anayasası ÜNİTE:3 Anayasaların Değiştirilmesi ve 1982 Anayasası ÜNİTE:4 1982 Anayasası na Göre Devletin Temel Nitelikleri

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Seri No:30) 02.05.2008 tarih ve 26864 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 30 Seri No.lu Motorlu

Detaylı

ETÜ VE PROJELER DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI YAPIM HALELER UBE MÜDÜRLÜ ÜI. Etüt ve Projeler Dairesi Ba kanl

ETÜ VE PROJELER DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI YAPIM HALELER UBE MÜDÜRLÜ ÜI. Etüt ve Projeler Dairesi Ba kanl EtütveProjelerDairesiBakanl ETÜ VE PROJELER DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI YAPIMHALELERUBEMÜDÜRLÜÜI Yetki,GörevveSorumluluk Bakanlk Makam nn onaylar dorultusunda müdürlüümüz tarafndan ihale edilmesi istenilen projeli

Detaylı

İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR. 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz.

İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR. 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz. İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR NotCopy Yayınlarının izni dahilinde paylaşılmıştır Başarılar dileriz 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz. 2- Dil,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1995-2008 2008-2014 Profesör Tarih/Yakınçağ Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fak. 2014

ÖZGEÇMİŞ. 1995-2008 2008-2014 Profesör Tarih/Yakınçağ Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fak. 2014 ÖZGEÇMİŞ 1.Adı Soyadı : MUZAFFER TEPEKAYA 2.Doğum Tarihi : 20.10.1962 3.Unvanı : Prof. Dr. / Tarih Bölümü 4. e-mail : muzaffer.tepekaya@cbu.edu.tr Öğrenim Hayatı: Derece Alan Üniversite Lisans Tarih Selçuk

Detaylı

ç ç ç Ç ç İ ç Ç ç ç ç Ğ ç ç İ ç İ

ç ç ç Ç ç İ ç Ç ç ç ç Ğ ç ç İ ç İ Ç Ç Ü ç ç Ç ç Ç Ü ç Ç ç Ç İ Ü Ç ç Ç Ç İ ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç İ ç Ç ç ç ç Ğ ç ç İ ç İ Ğ İ Ğİİ Ğİİ İ İ ç ç İ İ İ ç İ Ü Ü İ ç İ ç İ ç İç ç Ç ç Ü ç İ Ç Ç Ç Ç ç Ç ç Ç ç Ç Ç ç Ç İ ç Ç ç Ç ç ç Ç Ü Ç ç Ç Ç ç DELILLER

Detaylı

TARMAKB R TANITIM DÖKÜMANI

TARMAKB R TANITIM DÖKÜMANI TARMAKBR TANITIM DÖKÜMANI TARMAKBR Türk Tarm Alet ve Makinalar malatçlar Birlii, 1978 ynda kurulmu olup, ülkemizde traktör ve tarm makinalar ana itigal konusu olan imalatç, ihracatç ve ithalatçlarn üye

Detaylı

An#t#n ad#: Diyarbak#r Kalesi. #ehir: Diyarbak#r, Türkiye

An#t#n ad#: Diyarbak#r Kalesi. #ehir: Diyarbak#r, Türkiye An#t#n ad#: Diyarbak#r Kalesi #ehir: Diyarbak#r, Türkiye #n#a tarihi: Harput Kap#: 297/910; Mardin Kap#: 297/910; Melik#ah Burcu: 464-485 / 1072-1092; Urfa Kap#: 579/1183; Ulu Beden: 605/1209; Yedi Karde#

Detaylı

ÜN VERS TEN N EHR N SOSYO-EKONOM K KALKINMASINA ETK S (ATATÜRK ÜN VERS TES ÖRNE

ÜN VERS TEN N EHR N SOSYO-EKONOM K KALKINMASINA ETK S (ATATÜRK ÜN VERS TES ÖRNE 1 ÜNVERSTENN EHRN SOSYO-EKONOMK KALKINMASINA ETKS (ATATÜRK ÜNVERSTES ÖRNE) ükrü ADA Ali Sinan BLGL ÖZET Bu çalmada nitel aratrma yöntemi kullanlm, ayn zamanda nicel verilerle de aratrmann sonuçlar desteklenmitir.

Detaylı

T.C. BABAKANLIK Hazine Müstearl. T.C. Babakanlk Hazine Müstearl

T.C. BABAKANLIK Hazine Müstearl. T.C. Babakanlk Hazine Müstearl T.C. BABAKANLIK Hazine Müstearl BLGLENDRME TOPLANTISI 10.03.2010 Sunum Plan Tarihçe Görev ve Sorumluluklar Tekilat Yaps Dier Kurumlarla likiler Kariyer Olanaklar Soru Cevap Tarihçe Osmanl Devletinde; Hazine,

Detaylı

KIRSAL ÇEVRE ve ORMANCILIK SORUNLARI ARATIRMA DERNE The Research Association of Rural Environment and Forestry

KIRSAL ÇEVRE ve ORMANCILIK SORUNLARI ARATIRMA DERNE The Research Association of Rural Environment and Forestry KIRSAL ÇEVRE ve ORMANCILIK SORUNLARI ARATIRMA DERNE The Research Association of Rural Environment and Forestry 9 Mart 1998 Say* : F-1998/ Konu : Krsal Kalknmada Ekolojik Boyut Konulu Eitim TKV K*rsal Kalk*nma

Detaylı

OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK

OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK 2009 8.SINIF SBS SINAV SORUSU 6. Yukarıdaki tablo 1906 yılında Osman Hamdi Bey tarafından yapılmıştır. Tablonun adı Kaplumbağa Terbiyecisi dir. Bu tabloyla ilgili aşağıdaki

Detaylı

f) Genel Kurulda muameleden kaldrlan veya reddedilen dosyalar k) -stiklal Mahkemeleri, Yüce Divan (Yassada) ile Divan- Ali dosyalar

f) Genel Kurulda muameleden kaldrlan veya reddedilen dosyalar k) -stiklal Mahkemeleri, Yüce Divan (Yassada) ile Divan- Ali dosyalar CUMHURBAKANLII ARV Çankaya Kö kü Ar ivi olarak da bilinen Cumhurba kanl Ar ivi, Cumhurba kanl nn Çankaya daki yerle kesi içinde hizmet vermektedir. Cumhurba kanlnn görev ve fonksiyonlar neticesinde te

Detaylı

3 1 x 2 ( ) 2 = E) f( x) ... Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln göstermek üzere, sigortal saysnn

3 1 x 2 ( ) 2 = E) f( x) ... Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln göstermek üzere, sigortal saysnn SORU : Aada tanm verilen f fonksiyonlarndan hangisi denklemini her R için salar? f + = f t dt integral e A) f = e B) f = e C) f D) f = E) f = e ( ) = e ( ) SORU : Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln

Detaylı

T.C. $1$<$6$ 0$+.(0(6ø %ø5(<6(/ %$ù9858 )2508 $QD\DVD 0DKNHPHVL øow ] Q Q PDGGHVLQH J UH KD]ÕUODQPÕúWÕU 1

T.C. $1$<$6$ 0$+.(0(6ø %ø5(<6(/ %$ù9858 )2508 $QD\DVD 0DKNHPHVL øow ] Q Q PDGGHVLQH J UH KD]ÕUODQPÕúWÕU 1 T.C. 1 ........... KEMAL GÖZLER TC Öretim Üyesi Yeniçiftlik...........Nilüfer - BURSA 02244... 0224... 05... kgozler@hotmail.com Avukat yoktur. 2 Bavuru gerçek kii bavurusudur. 3 1. 2013 ylnn Kasm aynda

Detaylı

ÜLKER BİSKÜVİ SANAYİ A.Ş. / ULKER [] 08.11.2013 11:48:38

ÜLKER BİSKÜVİ SANAYİ A.Ş. / ULKER [] 08.11.2013 11:48:38 / ULKER [] 08..203 :48:38 Özel Durum Açıklaması (Genel) 08..203 :47:25 Ortaklığın Adresi Kısıklı Mah. Ferah Cad. No: Büyük : Çamlıca Üsküdar İstanbul Telefon ve Faks No. : (022) 567 68 00 / (022) 30 28

Detaylı

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 BAKİ SARISAKAL SELANİK Selanik 26 Mayıs: Selanik Limanında Padişahın Gelişini Bekleyen Selanik Valisi İbrahim Bey ve Hükümet Erkânı Selanik Limanında Padişahı Bekleyen

Detaylı

THOMAS ALVA EDISON UN BETONARME EV PATENT VE TOPLU KONUT YAPIMINI BALATMA GRM. Özet

THOMAS ALVA EDISON UN BETONARME EV PATENT VE TOPLU KONUT YAPIMINI BALATMA GRM. Özet THOMAS ALVA EDISON UN BETONARME EV PATENT VE TOPLU KONUT YAPIMINI BALATMA GRM Sinan T. ERDOAN naat Müh. Bölümü Teksas-Austin Üniversitesi, ABD Turhan Y. ERDOAN naat Müh. Bölümü ODTÜ, Ankara Özet T.A. Edison,

Detaylı

03.12.2012 HACILAR BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTISI TUTANAĞI

03.12.2012 HACILAR BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTISI TUTANAĞI 03.12.2012 HACILAR BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTISI TUTANAĞI Meclis toplantısı Belediye Başkanı Ahmet HERDEM in Başkanlığında ve hoş geldiniz sözleri ile başlatıldı. Açılış ve yoklama yapıldı; Hazirun listesi

Detaylı

SAYMANLIK YETK VE SORUMLULUKLARININ DEVR Hamdi Mete TU RUL Sayı tay Ba denetçisi

SAYMANLIK YETK VE SORUMLULUKLARININ DEVR Hamdi Mete TU RUL Sayı tay Ba denetçisi SAYMANLIK YETK VE SORUMLULUKLARININ DEVR Hamdi Mete TU RUL Sayı tay Ba denetçisi G R 1050 sayılı Kanunun 9 uncu maddesine göre, en genel anlamıyla gelirleri toplama, giderleri hak sahiplerine ödeme ve

Detaylı

MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI)

MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI) MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI) I- SORUN Toprak ve su kaynaklarnn canllarn yaamalar yönünden tad önem bilinmektedir. Bu önemlerine karlk hem toprak hem de su kaynaklar

Detaylı

&' ($ *!+ *,+ $*-!+ *./( " "!/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ "$ $ / + "/ 2 %/

&' ($ *!+ *,+ $*-!+ *./(  !/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ $ $ / + / 2 %/ !"!" #$ %!" &' ($ $) *!+ *,+ $*-!+ *./( " "!/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ "$ $ / + "/ 2 %/ $* "3'4" 50! 1 Vergi Usul Kanunu Genel Teblii (Sıra No: 408) 1. Giri 213 sayılı Vergi Usul Kanununun (VUK) 5 inci maddesinin

Detaylı

Balkan Araştırma Enstitüsü Dergisi, Cilt/Volume 3, Sayı/Number 2, Aralık/December 2014, ss

Balkan Araştırma Enstitüsü Dergisi, Cilt/Volume 3, Sayı/Number 2, Aralık/December 2014, ss Balkan Araştırma Enstitüsü Dergisi, Cilt/Volume 3, Sayı/Number 2, Aralık/December 2014, ss. 157-161. Bülent YILDIRIM, Bulgaristan daki Ermeni Komitelerinin Osmanlı Devleti Aleyhine Faaliyetleri (1890-1918),

Detaylı

Ulusal ve Küresel Perspektifte KAMU YÖNETİMİ. Teori ve Pratik. Prof. Dr. Bekir PARLAK Uludağ Üniversitesi, İ.İ.B.F., Kamu Yönetimi Bölümü

Ulusal ve Küresel Perspektifte KAMU YÖNETİMİ. Teori ve Pratik. Prof. Dr. Bekir PARLAK Uludağ Üniversitesi, İ.İ.B.F., Kamu Yönetimi Bölümü Ulusal ve Küresel Perspektifte KAMU YÖNETİMİ Teori ve Pratik Prof. Dr. Bekir PARLAK Uludağ Üniversitesi, İ.İ.B.F., Kamu Yönetimi Bölümü Yrd. Doç. Dr. Zahid SOBACI Uludağ Üniversitesi, İ.İ.B.F., Kamu Yönetimi

Detaylı

41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebli i Yay mland

41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebli i Yay mland stanbul, 28.02.2012 41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebli i Yay mland DUYURU NO:2012/19 28.02.2012 tarih ve 28218 Say l Resmi Gazete de yay mlanan 41 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu

Detaylı

MISIR BASININDA M LLÎ MÜCADELE DÖNEM TÜRK YE S ÜZER NE B R ARA TIRMA ( ) Mehmet Serhat YILMAZ *

MISIR BASININDA M LLÎ MÜCADELE DÖNEM TÜRK YE S ÜZER NE B R ARA TIRMA ( ) Mehmet Serhat YILMAZ * TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2009,Say:2 Sayfa:99122 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2009,Issue:2 Page:99122 MISIRBASININDAMLLÎMÜCADELEDÖNEMTÜRKYE

Detaylı

www.malieksen.com GENEL SA LIK S GORTASI UYGULAMASINA L K N SORU VE CEVAPLAR

www.malieksen.com GENEL SA LIK S GORTASI UYGULAMASINA L K N SORU VE CEVAPLAR GENEL SALIK SGORTASI UYGULAMASINA LKN SORU VE CEVAPLAR 1-1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel salk sigortas uygulamasndaki deiiklikler nelerdir? Genel salk sigortasndan yararlanlmasnda temel artlardan

Detaylı

YA ADIKLARI VE YAZDIKLARIYLA KONYA DA B R GAZETEC : SELÇUK ES. Necmi UYANIK *

YA ADIKLARI VE YAZDIKLARIYLA KONYA DA B R GAZETEC : SELÇUK ES. Necmi UYANIK * TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2009,Say:1 Sayfa:171194 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2009,Number:1 Page:171194 YAADIKLARIVEYAZDIKLARIYLAKONYA

Detaylı

OSMANLI MPARATORLU U DÖNEM NDE B R DERS ARAÇ ve GEREÇLER LOJ ST K MERKEZ : MAAR F KÜTÜPHANES (1872 1895) Bahri ATA *

OSMANLI MPARATORLU U DÖNEM NDE B R DERS ARAÇ ve GEREÇLER LOJ ST K MERKEZ : MAAR F KÜTÜPHANES (1872 1895) Bahri ATA * TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2009,Say:1 Sayfa:2736 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2009,Number:1 Page:2736 OSMANLIMPARATORLUUDÖNEMNDEBRDERSARAÇve

Detaylı

2014/6400 m Karar ile, Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilebilecek en az tam -Ge perso- otuz (30) olarak belir-. 18.06.2014 tarihinde Gelir

2014/6400 m Karar ile, Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilebilecek en az tam -Ge perso- otuz (30) olarak belir-. 18.06.2014 tarihinde Gelir Mevzuat De i iklikleri 23.05.2014 tarihinde Gelir s- t- m- Bina, arsa ve araziler tespiti ile ilgili asga -arazi takdir komis-. 10.06.2014 tarihinde Gelir 66 ya Bu erde lara yer ve 11.06.2014 tarih ve

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar

BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar Sürüm 1.0 21 Ekim 2004 Dr. Yaman AKDENIZ * akdeniz@bilgiedinmehakki.org Bilgiedinmehakki.org

Detaylı

Almanya Bilgileri,Turistik Mekanlar ve Vize??lemleri

Almanya Bilgileri,Turistik Mekanlar ve Vize??lemleri Almanya Bilgileri,Turistik Mekanlar ve Vize??lemleri Yeni Ülkeler isimli kategoride Bircok ülke hakk?nda (?uana kadar 30 kadar üke icin yaz?lar haz?rlad?k) bilgiler veriyoruz ve beraberinde o ülke hakk?nda

Detaylı

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi. Web Sitesi Yıllık Raporu. Yönetici Özeti. C. Toplam Oturum ve Ziyaretçi Sayılarının Ülkelere Göre Dağılımı

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi. Web Sitesi Yıllık Raporu. Yönetici Özeti. C. Toplam Oturum ve Ziyaretçi Sayılarının Ülkelere Göre Dağılımı Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Web Sitesi Yıllık Raporu Yönetici Özeti İçindekiler I. Yönetici Özeti A. Toplam Sayfa Görüntülenme Sayıları B. Toplam Oturum ve Ziyaretçi Sayıları C. Toplam Oturum

Detaylı

Fevzi Karamw;o TARIH 10 SHTEPIA BOTUESE

Fevzi Karamw;o TARIH 10 SHTEPIA BOTUESE Fevzi Karamw;o TARIH 10 FEN LisESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 i

Detaylı

YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU 2003 YILINA LKN YILLIK RAPOR

YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU 2003 YILINA LKN YILLIK RAPOR YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU 2003 YILINA LKN YILLIK RAPOR BU RAPOR EMEKLLK YATIRIM FONLARININ KAMUYU AYDINLATMA AMACIYLA DÜZENLENEN YÜKÜMLÜLÜKLER

Detaylı

ç Ç Ğ Ç Ğ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç Ğ ç Ğ Ğ ç Ç ç ç ç ç» ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Y DiT P "Frsat Yaratt'' 1_) GENEL ni,ci,nn so5e6 0

Detaylı

2012 2013 E T M ve Ö RET M YILI ÖRGÜN ve YAYGIN E T M KURUMLARI ÇALI MA TAKV M

2012 2013 E T M ve Ö RET M YILI ÖRGÜN ve YAYGIN E T M KURUMLARI ÇALI MA TAKV M 2012 2013 ETM ve ÖRETM YILI ÖRGÜN ve YAYGIN ETM KURUMLARI ÇALIMA TAKVM SIRA NO ÇALIMA KONULARI TARH 1. Okul Öncesi Ve lköretim Okullar 1. Snf Örencilerinin Eitim- Öretime Hazrlanmalar ( Bamsz Anaokullar

Detaylı

TED ANKARA KOLEJ VAKFI ÖZEL ANAOKULU 2011-2012 E M Ö RET M YILI 1. DÖNEM SU KONULU EKO OKULLAR RAPORU

TED ANKARA KOLEJ VAKFI ÖZEL ANAOKULU 2011-2012 E M Ö RET M YILI 1. DÖNEM SU KONULU EKO OKULLAR RAPORU TED ANKARA KOLEJ VAKFI ÖZEL ANAOKULU 2011-2012 EM ÖRETM YILI 1. DÖNEM SU KONULU EKO OKULLAR RAPORU EKM Ekim aynda düzenlenen ilk toplantda, okulumuz öretmenlerine program hakknda bilgilendirme yapld. Okulumuzda,

Detaylı

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 19.yy.sonlarına doğru Osmanlı parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

BÖLÜM 5. Gerilim Azaltan Dönü türücünün Kal Durum Devre Analizi

BÖLÜM 5. Gerilim Azaltan Dönü türücünün Kal Durum Devre Analizi BÖÜM 5 DC-DC DÖNÜTÜRÜCÜER A. Deneyin Amac DC-DC erilim azaltan dönütürücü (buck converter) ve DC-DC erilim artran dönütürücü (boost converter) devrelerinin davranlar incelemek. Bu deneyde erilim azaltan

Detaylı

TEKSTL FNANSAL KRALAMA ANONM RKET ANA SÖZLEME TADL METNLER

TEKSTL FNANSAL KRALAMA ANONM RKET ANA SÖZLEME TADL METNLER TEKSTL FNANSAL KRALAMA ANONM RKET ANA SÖZLEME TADL METNLER AMAÇ VE KONU Madde 3/5 Kira alacaklarını iskonto ettirebilir. Bu alacakları teminata verebilir, temlik edebilir, Finansal Kiralama Kanunu ve bununla

Detaylı

An#t#n ad#: Divri#i Ulu Cami. #ehir: Divri#i, Sivas, Türkiye. #n#a tarihi: H. 626 / M Bani(ler): Ahmet #ah bin Süleyman #ah.

An#t#n ad#: Divri#i Ulu Cami. #ehir: Divri#i, Sivas, Türkiye. #n#a tarihi: H. 626 / M Bani(ler): Ahmet #ah bin Süleyman #ah. An#t#n ad#: Divri#i Ulu Cami #ehir: Divri#i, Sivas, Türkiye #n#a tarihi: H. 626 / M. 1228-29 Photograph: Mehmet Ko#tumo#lu Mimar(lar) / usta(lar): Ahmet Nakka# H#latî (mimar), Hürrem #ah bin Mu#is El-H#latî

Detaylı

XV. YÜZYILIN K NC YARISINDA AK EH R DEK KT SADÎ FAAL YETLER. Do an YÖRÜK *

XV. YÜZYILIN K NC YARISINDA AK EH R DEK KT SADÎ FAAL YETLER. Do an YÖRÜK * TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2009,Say:1 Sayfa:7182 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2009,Number:1 Page:7182 XV.YÜZYILINKNCYARISINDA

Detaylı

PC Bu Should Windows 8 Run Ve miyim?can Your PC Run Windows 8, And Should It?

PC Bu Should Windows 8 Run Ve miyim?can Your PC Run Windows 8, And Should It? ReviverSoft Blog Tips and Tricks to Make You Love Your Computer Again http://www.reviversoft.com/tr/blog PC Bu Should Windows 8 Run Ve miyim?can Your PC Run Windows 8, And Should It? Windows 8 bir duyuru

Detaylı

S R K Ü L E R : 2 0 0 8 / 3 2

S R K Ü L E R : 2 0 0 8 / 3 2 S R K Ü L E R : 2 0 0 8 / 3 2! " # $%&'( )*!! " #$!" ## $ %& &'()& & * + (,( %! # -.&%( & $/(%&& % 0 1 / # %(# 2 1 / (' 3'!! # % ##%.&% - ## (( '( 4% / (%&& % & 5'(67 8 / ('#3 ( 3'! (-.&% ## (( &&&! /

Detaylı

Toktamış Ateş'i kaybettik

Toktamış Ateş'i kaybettik Toktamış Ateş'i kaybettik Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesi ve Atatürk üzerine çalışmaları olan Prof. Dr. Toktamış Ateş yaşamını yitirdi. Ateş, İstanbul Üniversitesi ve değişik kurumlarda ders

Detaylı