S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ"

Transkript

1 S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

2 KAPI VE PENCERE ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN AĞAÇ TÜRLERİ Doç. Dr. A hm et KURTOGLU» K ı s a Ö z e t Ü lkem izde lıızh nüfus artışı ve toplu konut kredisi g i b i teşvik edici önlem lere bağlı olarak inşaat sektöründa hızlı bir gelişm e görülm ektedir. Bu sektörde kullanılm ak am acıyla yeterli m iktar ve kalitede ham madde tem ininde güçlükler ile karşılaşıknası nedeniyle ağaç malzeme ithalatı zorunlu hale gelm iş ve buna bağlı olarak serbest bırakılan ağaç m alzem e ith alatı ise hızla artm aktadır. A ncak ithal edilen m alzem enin kullanım am acına uygun yerlerde tüketilip tüketilm ediğinde şüpheler bulunm aktadır. Bu çalışm ada dış hava koşullarına açık pencere ve kapı gibi yapı elem anlarında kullanılan yerli ve denizaşırı ağaç m alzem ede aranılan özellikler İncelenmektedir. 1. G İR İŞ B ilindiği gibi b ina bölüm lerinin dış çevre ile ışık ve h a v a ilişkisini sağ lay an bina d u v a rla rın a b ıra k ıla n bo şlu k lara y erleştirilen yapı bileşenlerine pencereler, kon u t ve benzeri y a p ıla ra g i r i ş ç ı k ı ş ı düzenlem ek üzere k a n a t ve k a sa d a n oluşan yapı bileşenlerine ise k a p ıla r denilm ektedir. ',... P en cereler genel o larak ağaç, p lastik ve alüm inyum gibi m alzem elerden yapılm ak tad ır..... A ğaç m alzem e değişik re n k ve görünüşe sahip olm ası, ısıyı az iletm esi, dokun u ld u ğ u n d a sıcak ve soğuk hissi verm em esi, ısı kay b ın ın az olm ası, ısıtm a m a s ra f ların ın az olm ası, el ve m a k in a la rd a k o lay ca işlenebilm esi, çivi, v id a ve tu tk a l ile k o lay ca birleştirilebilm esi, çarp m a esn asın d a az g ü rü ltü çıkarm ası, özgül ağ ırlığ ı nın d ü şü k o lm asına rağm en, direncinin y ü k sek olm ası, b in a içindeki ru tu b e t o ra n ın a bağ lı k alm aksızın yüzeyinde ru tu b e t yoğunlaşm am ası, ü re tim ve taşın m asın ın kolay ve ekonom ik olm ası, çeşitli yüzey işlem leri ile dış h a v a k o şu lların a d a y a n ık lılığının artırılab ilm esi gibi özellikleri nedeni ile d iğ er m alzem elere te rc ih edilm ektedir. 1 İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Orman Endüstri jt^ihendişliği Bölümü Öğretim Üyesi. Yayın Komisyonuna Sunulduğu T a rih :

3 76 A H M E T K U R TO Ğ LU K apı ve pencere yapım ı ve k u llan ılan m alzem elerin özellikleri çeşitli s ta n d a rtla rc a sap tan m ış olup, ülkem izde bu konu ile ilgili o la ra k çeşitli s ta n d a rtla r h a z ırlanm ış b u lu n m ak tad ır (TS, 1264). P en cere ve k ap ı y ap ım m a uygun ağaç m alzem enin seçim i, k u llan ım am acına uygun şekilde k u ru tu lm ası ve uygun işlem e y ö n tem lerin e g ö re. ü retild ik ten so n ra çeşitli dış etk en lere k a rşı k o ru n m ası ve özellikle oldukça d ü şü k m aliy etleri nedeni ile k o n u t y ap ım ın d a ağ aç pencere ve k a p ıla r te rc ih edilm ektedirler. K apı ve pencerelerin day an m ası geniş ölçüde bina içi ve dışındaki sıcaklık, ru tubet, rü z g a r ve güneş gibi iklim koşu lları ile k ap ı ve pencerenin bin ad ak i yeri, k o n stru k siy o n u ve k o ru m a önlem leri (yüzey işlem leri - em prenye) gibi fa k tö rle re bağlıdır. K apı ve pencerelerin öm rü y u k arıd a b elirtilen fa k tö rle rin gözöııünde tu tu lm ası su retiy le u zatılabilm ektedir. 2. K A P I V E P E N C E R E Y A PIM IN D A K U L L A N IL A N AĞAÇ M A L Z E M E N İN SE Ç İM İ K apı ve P en cere y ap ım ın d a k u llanılacak a ğ a ç m alzem enin seçim inde genelde özellikle a ğ a ç m alzem enin direnç, çalışm a, d ay anıklılık, yüzey işlem lerine uygunluk ve tu tk a lla n m a y a u y g unluk gibi özellikleri gözönünde tu tu lm a k ta d ır. G özönünde tu tu la c a k bu h u su sları m ad deler halinde şöylece sıralan abilir. 1 A ğaç m alzem enin elastik iy et m odülünün k ap ı ve pencerenin h arek etli k ı sım ların ın dikliğini m u h a fa z a etm ek için d üşü k olm am alıdır, 2 A rta n se rtlik derecesi ile k apı ve pencere elem an ların ın k e n a rla rın ın ç a rp m a y a k a rşı direnci a rtm a k ta d ır, 3 A ğaç m alzem enin çalışm ası (d a ra lm a -g e n iş le m e ) m n fazla olm ası nedeniyle ağ aç m alzem enin birleşm e yerlerin in dayanıklılığı, sızdırm azlığı ve yüzey işlem lerinin sağ lam lığ ı azalm ak tad ır. Bu nedenle çalışm ası az ağ aç tü rlerin d en o l m alıdır, 4 M a n ta r ve böcek ta sa llu tu n a d ay an ık lı olm alıdır,. 5 A ğaç m alzem e böcek ve m a n ta r ta s a llu tu n a k a rş ı doğal o la ra k dirençli değilse, iyi şekilde em prenye edilebilm e k abiliyetinde olm alıdır, 6 işlen m e ve tu tk a lla n m a özelliği İyi, çivi ve vida tu tm a kab iliy eti yüksek olm alıdır. Ö zellikle y a p ra k lı a ğ a ç la rd a y a rılm a la ra engel olm ak için vid alam a ve çivilem eden önce öndelikler açılm alıdır, 7 Y üzey işlem e m addelerini iyi şekilde b ağlam alıdır, ; 8 M acun, m etal ve se n te tik m addelere k a rş ı uyum lu olm alıdır, 9 K apı ve pencere yapım ında k u llan ılan ağ aç m alzem enin ru tu b e t m ik tarı, büyüm e özellikleri, kesiş şekli, işlenm e tü rü, dış k o şu lla ra k a rş ı k o ru n m ası gibi özelliklere de k ap ı ve pencere yapım ına uygun olm alıdır.

4 K A P I V E P E N C E R E E N D Ü S T R İS İ 77 A şağ ıd a öncelikle y u k arıd a belirtilen k rite rle r gözönünde tu tu la ra k pencere y a pım ında k u llan ılacak ağ aç m alzem ede a ra n ıla n özellikler ise şu şekilde m addeler halinde açıklanabilir. 3. D O Ğ RA M A LIK AĞAÇ M A LZEM ED E A R A N IL A N Ö Z E L L İK L E R 3.1. A ğaç M alzeme D ayanıklı Olmalıdır. A ğaç m alzem enin day an ık lı olm ası hem yüzey işlem i, hem de k u llan an için önem lidir. B ilindiği gibi a ğ a ç m alzem e belirli k o şu llar altın d a m a n ta r ve böceklerden z a r a r görm ektedir. A y rıca a ğ a ç m alzem enin sü rek li y ü k sek ru tu b e tli k o şu llard a kullan ılm ası d u ru m u n d a 5-6 yıl gibi k ısa sürede k u llan ılam az d u ru m a gelebilm ektedir. B azı odun tü rle ri ise koru n m ak sızm dış h av a k o şu lların a uzun y ılla r d ayanabilm ektedir. A ğaç m alzem enin değer ölçülerinden en önem lisi d ayan ık lılık olup, dayanıklılık o rg anizm aların gelişm elerine uygun belirli k o şu llar a ltın d a böcek ve m a n ta r zara rlıla rın a k a rş ı direncini ifade etm ektedir. B azı odun tü rle ri y ap ıların d a bulunan bazı doğal m ad d eler nedeni ile odun z a ra rlıla rın ın gelişim ine uygun o rta m sa ğ la m a m a k ta, böylece odunu ta h rip edici e t k ilere k a rş ı d ay an ık lı bulu n m ak tad ır. O dunlar p ra tik te belirli k o şu llar a ltın d a öz odununun d ay an m a süresine göre 5 day an ık lılık sın ıfın a ay rılm ak tad ır. A şağ ıd ak i çizelgelerde odunun day an ık lılık sın ıfla n ile bu day an ık lılık sınıfların a g ire n ağ aç tü rle ri g ö sterilm ekted ir (Ş IK K E N S, 1980). Çizelge 1. Odunun daya n ıklılık sınıfları. D ay an ık lılık S ınıfları A ve B k o şu lları a ltın d a odunun d ay an m a sü releri (Yıl) A B I Çok dayanıklı > 2 5 > 5 0 II D ayanıklı i n O rta dayanıklı IV Az dayanıklı v Çok az dayanıklı A O dun sü rek li ru tu b e tli to p ra k ile te m a sta b u lu n m ak ta, f a k a t to p ra k su a ltın d a olm ayıp ve odun ru tu b e te k a rş ı h içb ir şekilde k o ruyucu işlem e ta b i tu tu l m am ıştır. B O dun D ışhava k o şu lların a (h av a ve rü z g a r) şekilde yüzey işlem i ile işlem g örm em iştir. tab i tu tu lm a k ta ve hiçbir

5 78 A H M E T K U R TO Ğ LU Çizelge 2. Odun tü rle rin in dayanıklılık sınıfları: I Çok d ay an ık lı II D ayanıklı III O rta d ay an ık lı IV A z dayanıklı V Ç ok az day an ık lı A frorm osia, A lerce Am. Çamıl. A bachi, B alsa, A fzelia, A rdıg (Zeder) K eruingy A bura, H uş, Azobe, M eşe (A vr.) K haya, G öknar, K ayın, B asralocus, M eşe Sapelli, M eşe (K ırm ızı) (A m e. Bey) Ame. Iroko, M aun, Hond, Melez, D işbudak, Ih lam u r, M akore, Slpo, A çık kırm ızı Çam, O koum e, M erbau, K oyu kırm ızı M eranti, K araağ aç, K avak, P erobe de M eranti, Ceviz, H em lock, R am in, Cam pos, Redvvood, O regon çam ı, Lim ba, Söğüt, T eak, T ola brança, Y ang, P a ra n a çam ı, W enge, W ane, S itk a ladini, W estern R ed Ladin, Cedar, 8.2. A ğ aç M alzem enin R u tu b et M ik ta rı K ullanım K o şu lların a U ygun O lm alıdır A ğaç M alzem enin higro sk o p ik olm ası, y an i h a v a d a n ru tu b e t alıp verm esi n e deni ile daralıp, genişlem ekte (ç alışm ak ta) dır. Ülkem izde- h a v a k u ru su odunun ru tu b e t m ik ta rı ağ aç m alzem enin tü rü ve odunun ölçülerine bağ lı o larak % 8 ile % 20 a ra sın d a değişm ektedir. P en cere ü retim in d e k u llanılacak ağ aç m alzem enin ru tu b e ti % 12 T % 3 ara sın d a olm alıdır. B ağ ıl nem e bağ lı o larak çeşitli odun tü rlerin in k u ru m a sın ıfları a şağ ıd ak i çizelgede gö sterilm ek ted ir. Çizelge 3. Bağılneme bağlı olarak odunun Rutubet Sınıflan. R u tu b e t S ınıfları B ağılnem (% ) O dun R u tu b eti (% ) A çık lam a I < 4 5 < 8 O da k u ru su II S 13 A ra sıra h av a k u ru su III H ava k u ru su IV R ü z g a r k u ru su V > < Is la k 1. Rutubet S ın ıfı: Mobilya parçaları, parke ve oda kapıları gibi sobalı ve kaloriferli yerlerdeki ağaç malzemenin ru tu b et m iktarını, 2. Rutubet Sınıfı : Bina İçindeki ısıtılmayan kısmen açık - kısmen kapalı yerlerdeki pencere çerçeveleri, kapıları gibi ağaç malzemenin rutubet m iktarını, 3. Rutubet Sınıfı : Pencere çerçeveleri, sokak kapıları gibi çatı altında dış koşullardaki ağaç malzeme rutubet m iktarını, 4. Rutubet Sınıfı : Odunun korunmaksızın rüzgar ve dış hava koşullarında çatı altındaki rutubet m iktarını, 5. Rutubet Sınıfı : Taze kesilm iş, hiç kurutulm am ış ağaç malzemenin rutubet miktarını, göstermektedir.

6 K A P I V E P E N C E R E E N D Ü S T R İS İ 7 9 H ava k o şu lların a bağlı o larak ağ aç m alzem enin ru tu b e t m ik ta rı değişm ekte ve buna bağlı o la ra k d aralıp genişlem ektedir. B una ö rn ek o la ra k ru tu b e tli m evsim lerde k a p ı ve pencere k a n a tla rın ın genişleyerek kap an m am ası, k u ru m evsim lerde ise d a ra la ra k k ap ı ve pencere k a n a tla rı ile k a s a ara sın d a a çık lık ların o rta y a çık m ası gösterilebilir. B ununla ilgili o la ra k ru tu b e t alışverişine engel olabilm ek için doğru seçilm iş m alzem e üzerine yüzey işlem i u ygulanm asıdır. B u işlem den önce m a n ta rla ra k arşı em prenye edilm iş ve y eterli m ik ta rd a k ullanım y eri iklim k o şu lların a uygun o larak k u ru tu lm u ş ağ aç m alzem e oldukça önem lidir. TS 1264 e g ö re D o ğ ram alık k erested e 1. sın ıfta o lu k lan m a ve b u ru lm a b u lu n m am a k ta, eğilm e p a rç a boyunun 1/100 ûnü, kılıcına eğilm e ise 1/200 ün ü geçem e m ek ted ir. 2. sın ıfta b u ru lm a 1 m m yi, o lu k lan m a p a rç a gen işliğ in in 1/lüO ünü, eğilm e p a rç a boyunun 1 /5 0 sini, kılıcına eğilm e ise 1/100 ünü geçem em ektedir. 3. sın ıfta ise b u ru lm a p a rç a boyunun h er m etresi için 2 m m y i oluklanm a p a rç a gen işliğinin 1 /5 0 sini, eğilm e p a rç a boyunun 1/25 ini, kılıcına eğilm e ise p a rç a boyunun 1 /50 sini geçem em ektedir. B asınç ve çekm e odunu içeren ağ aç m alzem e şekil değişm elerine ve yüzey işlem lerinde güçlüğe neden olduğu için kullanılm am alıdır A ğaç M alzem enin Y ıllık H alk a D urum u Y ap rak lı o d u n lard a ilk p lan d a d a r ve o rta gen işlik te y ıllık h alk alı odunlar ak la gelm ektedir. D a r yıllık h a lk a lıla r d ah a tercih edilm ektedir. TS 1264 e göre yıllık h a lk a k alınlığı 1. sın ıfta 3 m m yi, 2. sın ıfta 5 m m yi geçm em ektedir. 3. sın ıfta ise sınırsızdır. M eşe odununda ise ibrelilerin ak sin e genellikle geniş yıllık h alk alı düzensiz büyüm üş o lan lar te rc ih edilm ektedir. D ar yıllık h a lk a lıla r dirençlerinin düşü k olm ası nedeniyle k ullanılm am alıdır. Öz kısm ını içerm eyen ta h ta la r kullanılm alıdır. B üyük enine k esit b o y u tları yıllık h a lk a la ra dik olm alı te ğ e t olm am alıdır. R ady al yüz öyle düzenlenm eliki m uhtem elen o lu şacak ç a tla k la r y a ğ m u r suyunun g irm esi için yüzeye çıkm am alıdır. S arıçam, M eleş, M eşe gibi koyu özodunlu a ğ a ç la r da, az d ay an ık lı diri odun pencere yapım ı için uygun değildir. D iğer odun tü rlerin d e diriodun m a n ta r z a ra r la rın a k a rş ı korunm alıdır. K esilen ağ aç m alzem ede ağacın s trü k tü rü desen o la ra k o rta y a çık m ak tad ır. Bu ise ta h ta v eya k alasın ağacın neresinden çık arıld ığ ın a bağlıdır., G örünüş b akım ından te ğ e t kesilm iş ta h ta la r d ah a g ö sterişlidir. D o ğ ram alık iğne y a p ra k lı ağaç k erestesin in görü n ü ş özellikleri aşağıd ak i çizelgede g ö sterilm ek ted ir (T S.1264).

7 00 o Çizelge 4. D oğram alık İğne yapraklı, kerestenin görünüş özellikleri. K U SU R L A R Ö Z E L L İ K L E R 1 ) B u d ak lar (E n çok olduğu y erde 1 m uzunlu k içerisinde) 2 ) Ç a tla k la r a) Y an ve yüz ç atlağ ı I. Sm ıf (M avi) Ç apı 2 cm y i geçm eyen sa ğ lam b u d ak bulunabilir. A ncak b u d ak çap ları toplam ı, p a rç a genişliğinin 1 /5 iııi geçem ez. Ç ürük, özürlü İtişm en k a y n a m ış ve düşen b u d ak lar b ulunm az. P a rç a boyunun 1 /2 0 sini geçm eyen ç a tla k la r bulunabilir. II. Sınıf (K ırm ızı) N o k ta b u d ak lar bulunabilir. Ç apı 4 cm yi geçm eyen s a ğ lam budak bulunabilir. A ncak b u d ak çap ları toplam ı p arça genişliğinin 1 /3 ünü geçem ez. Ç ürük, özürlü kısm en k a y n a m ış ve düşen b u d ak lar b ulunm az. S ığ ç a tla k la r bulunabilir. b) H a lk a ç a tla ğ ı B ulunm az. Ç apı veya y ay kirişi, p a rç a genişliğinin 1 /4 ünü geçem ez. III. S m ıf (Y eşil) Ç apı 5 cm yi geçm eyen 3 t a ne sa ğ la m budak, çapı 3 cm yi geçm eyen 1 ta n e özürlü ve düşen b u d ak bulunabilir. A n cak çap ları toplam ı p a rç a g e nişliğinin 2 /3 ünü geçem ez. P a rç a boyunun 1 /5 ini geçm e- P a rç a boyunun 1 /2 sini geçyen ç a tla k la r bulunabilir. m eyen ç a tla k la r bulunabilir. Ç apı veya y ay kirişi, p a rç a genişliğinin 1 /3 'ü n ü geçem ez. AHMET K U R TO Ğ LU 3) L if k ıv rık lığ ı % 3 ü geçem ez. % 5 i geçem ez. % 10 u geçem ez. 4) R eçine kesesi (H er m etrede) B ulunm az. U zunluğu 5 cm yi geçm eyen b ir ta n e bulunabilir. U zunluğu 10 cm yi geçm eyen 1 tan e veya 5 cm yi geçm eyen 3 tan e bulunabilir. 5) İç k abuk B ulunm az. B ulunm az. E n i 1 cm yi, boyu 10 cm yi geçm eyen b ir ta n e bulunabilir.

8 6 ) R enklenm e B ulunm az. B ulunduğu yüz alan ın ın 1 /5 ini geçem ez. B ulunduğu yüz alan ın ın 1 /3 ünü geçem ez. 7) Ç ürük, kovuk B ulunm az. B ulunm az. B ulunm az. 8 ) B öcek deliği (H er m etrede) B ulunm az. B ü y ü k delik bulunm az. 2 tan e k ü çü k delile bulunabilir. 2 ta n e büyük delik 20 tan e k ü çü k delik bulunabilir. 9) S ulam a B ulunm az. Y alnız b ir k e n a rd a genişliği p a rç a genişliğinin \% 20 sini geçem ez. 10) İm a la t k u su ru B ulunm az. B ulunm az.. B ulunabilir. 11) Y ıllık h alk a k alm lığı 3 m m yi geçem ez. 5 m m yi geçem ez. S ınırsızdır. 12) Ç arp ılm alar a ) O luklam a B ulunm az. P a rç a genişliğinin 1/100 ünü geçem ez. b) E ğilm e P a rç a boyunun 1/100 ü n ü g e çemez. P a rç a boyunun 1 /5 0 sini g e çem ez. İk i k e n a rd a olabilir. Toplam genişliği p a rç a genişliğinin 1/1 0 unu geçem ez. P a rç a genişliğinin 1 /5 0 ini g e çemez. P a rç a boyunun 1 /2 5 ini g eçemez. KAPI VE PENCERE E N D Ü S T R İS İ c) B u ru lm a (P a rç a boyunun h e r m e t resi için) d) K ılıcına eğilm e " 1 m m yi geçem ez. 2 m m yi geçem ez. P a rç a boyunun 1/200 ünü ge- P a rç a boyunun l/1 0 û ünü ge- P a rç a boyunun 1 /50 ini geçeçem ez. çemez. m ez. : : ; co

9 82 A H M E T K U R TO Ğ LU 3.4. O dırnda B itk isel ve H ay v an sal Z a ra rla r ve K u su rla r A ğaç M alzem ede bulunabilen k u su rla r ve b itkisel ve h a y v a n sa l z a ra rla rı genel o la ra k beyaz çü rüklük, esm er çürüklük, m avi renklenm e, sp ira l liflilik, budaklılık, dallılık, öz, rü zg ar, don ç a tla k la rı ile böcek yenikleri o la ra k gözönünde bulundurabiliriz. P en cere k a sa sı ve k an ad ı yapım ında k u llanılan D o ğ ram alık İğ n e y a p ra k lı ağaç m alzem enin (k eresten in ) özellikleri TS 2860 a göre, T S 1264 de belirtilen özelliklere uygun olm ası g erekm ektedir. Bu sta n d a rd ın yeni h azırlan an ta sla ğ ın a göre k ap ı ve pencere endüstrisinde k u llan ılacak d o ğ ram alık ibreli ağaç k erestesin in boylarının 0,10 m basam ak la, N o r m al: m, K ısa: m, Ç ok k ısa: m olm ası g erekm ektedir. % K erestelerin k a lın lık ların ın 40, 50, 60, 80, 100 ve 120 m m, genişliklerin in ise 100, 120, 140, 160, 180, 200, 220, 240, 260, 280 ve 300 m m olm ası isten m ek ted ir. K alın lık ve g en işlik te 105 m m ye k a d a r + 2 m, 105 m m den - so n ra + 3 mm, u z u n lu k ta ise m m ile 10 m m to leran s öngörülm ektedir. S ay d am ö rtü c ü le r ile k o ru n acak pencereler için yalnız I. sınıf d o ğ ram alık iğne y a p ra k lı v ey a y a p ra k lı kereste, say d am olm ayan ö rtü c ü yüzey işlem leri ile koru n a c a k pencerelerde ise isteğ e göre il ve XI. S ınıf iğne y a p ra k lı veya y ap rak lı d o ğ ram alık k e re ste kullanılabilir. K ör k a sa lı pencerelerde k ö r k a sa k a n a tla rı' ile aynı cinsten olm ak kay d ı ile III. sın ıf d o ğ ram alık k eresteden yapılabilm ektedir. B u d ak lılık pencere üretim inde ağ aç m alzem enin g e re k işlenm esi ve gerekse yüzey işlem leri için ham m addenin u ygunluğunu bozan h a ta d ır. B u nedenle stan - d a rtd a b elirtilen b o y u tlara uyulm alıdır. P r a tik o la ra k birleşm e yerlerin e y ak ın k ısım lard an ve pencere bölm e ç ıta la rın d a düşen b u d ak lar olm am alıdır. K a n a tla r m ü m k ü n olduğu k a d a r budak sız y ap ılm alıdır. D üşm üş büyük, ç ü rü k ve k ay n am ış siy ah b u d ak lar ile a y rıc a 2 den fa z la zincir şeklinde yam an m ış b u d ak lar görünen pencere kısım larında, kullan ılm asın a izin, verilm em esi gerek en h a ta la r o la ra k g ö rülm ektedir. K ay n am am ış b u d ak lar ç ık arılarak, y eri ağ aç m alzem e ise a ğ a ç m alzem enin lifleri yönünde doldurulm alıdır. Y am anan (doldurulan) bu p a rç a la r 1 m etred e 2 a d e t te n fazla olm am ası g erekm ektedir. B u d a k la r yüzey işlem leri yönündende önem lidir. Ç ünkü gövde odunu ile k a y n a şm a y a n k ü ç ü k d al p a rç a la rı k u ru m ad a enine yönde d a ra la ra k d ü şm ek te v'e yüzey işlem lerinde k o layca ta n ın m aktadır. B udaklılığm d iğ er b ir d ezav an tajı ise el aletleri ile işlem ede.zo rlu k y a ra tm a sıdır. M akineler ile işlem ede b u d ak lar (d al p a rç a la n ) k o layca k o p m a k ta ve değişen lif yönleri ile bu k ısım lard a p ürüzlü y ü zeyler o lu şm ak tad ır.

10 K A P I V E P E N C E R E E N D Ü S T R İS İ 83 D oğal o la ra k h erh an g i b ir şekilde çatlam ış a ğ a ç m alzem e hiçbir şekilde k a litenin ön plan d a tu tu ld u ğ u pencere gibi y apı k ısım ların d a kullan ılm asın a izin verilm em elidir. T S 1264'e g ö re 1. sm ıf iğne y a p ra k lı pencere k erestesinde y an ve yüz ç a tlağ ı p a rç a boyunun 1 /2 0 sini, 2. sınıf kerested e ise 1 /5 ini, 3. sın ıfta ise 1 /2 sini geçm e m elidir. Sığ ç a tla k la r ise bulunabilm ektedir. H a lk a ç a tla ğ ı ise, 1. sınıf k erested e b u lu n m am ak ta, 2. sın ıfta ise b u d ak çapının k e re ste genişliğinin 1 /4 ünü, 3. sın ıfta ise 1 /3 ünü geçm em esi önerilm ektedir. Ç a tla k la ra sahip bir yüzeyde yüzey işlem leri de h a v a k o şu lların a k a rş ı k o ru m a ve b oyut değişm elerini sa b it tu tm a k görevini ta m y erin e g etirem em ek ted ir. L if k ıv rık lığ ı ve dallılık direnç ve ağ aç m alzem enin şekil değişm esi üzerine elverişsiz etk i y a p m aktadır. K u ra l o la ra k dal odunu gövde odununa göre d ah a yoğun, ağ ır, s e r t ve k ırılgandır. Bu nedenle b u d ak ların teknolojik özellikleri d ah a az hom ojen bu lu n m ak tad ır. D al odununda liflerin sey ri gövde odununu k ü çü k v eya büyük açı ile çap raz o la ra k geçm ektedir. Böylece odun özelliklerinin anisotropisi, boyuna ve liflere dik yönde d a ra lm a ve genişlem e m ik ta rla rın d a dengesizlik v eya liflere dik veya p a ra lel yönde fa rk lı direnç yüklem eleri, d al odununda çevresindeki gövde odununa göre fa rk lı e tk i y ap m ak tad ır. Gövde odunundaki liflerin sey ri de düzensiz olup ve daim dış ta ra fın a doğru bükülm ektedir. S tr ü k tü r fa rk lılığ ı nedeniyle ağ aç m alzem enin direnci d a lla r nedeniyle düşm ektedir. Bu düşüş çekm e direncinde en fazla basınç direncinde d ah a azdır. Bu nedenle D İN d a dallı odunun kullanım o lan ak ları sın ırlan d ırılm ak ta d ır. A ğaç m alzem enin k ıv rık lifli olm ası k u llan ım değerini oldukça fa z la m ik ta rd a a z a ltm a k ta d ır. Ç ünkü liflerin açısının 1 /1 5 den b ü y ü k olm ası halinde direnç düşm ektedir. D İN 4075 e göre doğram alık y apı k erestesi için izin verilen lif açısı özellikle y ü k sek ta şım a kab iliy etin d ek i I. sınıf k erested e boyuna k e n a ra o ran ı 1/15, alışılm ış ta şım a kab iliy etin d ek i ikinci sm ıf kerested e 1/8, düşü k ta şım a k ab iliy etli 3. sınıf kerested e ise 1/5 ile sın ırlan d ırılm ak ta d ır. T S 1264 e göre ise lif k ıv rık lığ ı 1. sm ıf k erested e % 3 ü, 2. sın ıfta % 5'i. 3. sın ıfta ise % 10 u geçm em esi önerilm ektedir. D o ğ ram alık ibreli ağ aç kerestesin d e 1. sın ıfta reçine kesesi bulunm am alı, 2. sın ıfta ise h er m etred e 5 cm yi geçm eyen 1 adet, 3. sın ıfta ise 10 cm yi geçm eyen 1 a d e t veya 5 cm y i geçm eyen 3 ad et reçine kesesi bulunabilir. B u b o y u tlard an b ü y ü k o lan lar kesilerek uzaklaştırılm alıd ır. Bu k eselerin özellikle yüzey işlem i g ö recek m alzem ede tem izlenerek y am an m ası uygun o laca k tır. D o ğ ram a y ap ım ın d a k u llan ılan ibreli k erestelerin 1. ve 2. sın ıfların d a içkabuk b u lu n m am ak ta, 3. sın ıfta ise eni 1 cm yi, boyu 10 cm yi geçm eyen 1 a d e t içk ab u k bulunabilm ektedir.

11 84 A H M E T K U R TO Ğ LU M avi renklenm e 1. sın ıfta bu lu n m am ak ta, 2. ve 3. sın ıfta olabilm ektedir. A n cak sınırlandırılm alıdır. M avi renklenm e yalnız say d am ö rtü sü yüzey işlem e m ad deleri ile pencere k o ru n acak ise görü n ü ş k u su ru o la ra k k ab u l edilm ektedir. S ay dam o lm ayan yüzey işlem leri ile (y ağ lı boya) işlem görecekse k u su r sayılm ayabilm ektedir. A n cak m avi renklenm iş k ısım la r d ah a fazla ru tu b e t aldığından yüzey işlem lerinde re n k değişm elerine ve tu tk a llı birleşm e yerlerinde açılm alara neden oldu ğ u gözönünde bulundurulm alıdır. TS 1264 e g ö re d o ğ ram alık 1. sınıf k erested e renklenm eye izin verilm em ekte, 2. sın ıfta bulunduğu yüzey alan ın ın 1 /5 ini, 3. sın ıfta ise 1 /3 ünü geçm em esi g e re k m ektedir. 1. sım f d o ğ ram alık kerestede böcek deliğine izin verilm em ekte, 2. sın ıfta ise büyük böcek deliğine o lm am ak ta, h er m etred e 2 ta n e k ü çü k delik bulunabilm ektedir. 3. sın ıfta ise m etrede 2 tan e büyük, 20 ta n e k ü çü k böcek deliğine izin verilm ek ted ir. K ap ı ve p encere yapım ında k u llan ılan kerested e ç ü rü k lü k ve kovuk bulunm a m alıdır. V arsa bu k ısım lar u zak la ştırılm alı veya k ullanılm am alıdır. 1. sm ıf iğne y a p ra k lı doğram a kerestesin d e su lam a bulu n m am asın a rağm en, 2. sın ıfta yalnız 1 k e n a rd a genişliği p a rç a genişliğinin % 2û sini, 3. sın ıfta ise h e r iki k e n a rd a ve to p lam genişliği p a rç a genişliğinin % 10 unu geçm eyen su lam ay a izin verilm ektedir. işlem e k u su rla rı (k alk ık liflilik, p ü rü zlü liflilik gibi) 1. ve 2. sın ıfta bulu n m a m asın a rağm en, 3. sın ıfta bulunabilm ektedir. 4. K A P I V E P E N C E R E Y A PIM IN D A K U L L A N IL A N AĞAÇ T Ü R L E R İ Ü lkem izde k a p ı ve pencere yapım ında genellikle y erli iğne y a p ra k lı ağ aç tü r lerinden K a ra ç a m (P inus n ig ra ), S arıçam (P in u s silv estris) ve K ızılçam (P inus b ru tia ) gibi çam tü rle ri ile Sedir (C edrus libani) ve D oğu L adini (P icea orientalis) te rc ih edilm ektedir. Y erli ibreli ağaç tü rlerim iz dışında A v ru p a ibreli ağ aç tü rle rinden S arıçam (P in u s silv estris), K ara ç a m (P in u s n ig ra ), A v ru p a M elezi (L arix decidua), A v ru p a L adini (P icea abies), A v ru p a G öknarı (A bies alba) ile D enizaşırı ağ aç tü rlerin d en A di D u g las/o reg o n P in e (P seu d o tsu g a m enziessi), H em lock (T su g a can ad en sis), W estern R ed C edar (T h u ja p lic a ta ), S itk a L ad in i/s p ru ce (P icea sitchen sis), S ekoya/r edw ood (Sequoia sem p erv iren s), U zu n iğ n e y a p ra k lı ç a m / P itc h (P in u s p a lu stris) ve A lerce (F itz ro y a cuprosoides) uygun bulu n m ak tad ır. G eleneksel o la ra k pencere yapım ında ibreli ağ aç tü rlerin d en S arıçam (P in u s silv estris) ve K araçam (P in u s n ig ra ) k u llan ılm ak tad ır. S arıçam ve K araçam odunu reçine ih tiv a etm ek ted ir. Y üksek ru tu b e t derecelerinde oldukça fazla m avi renklenm e görü lm ek ted ir. Ö zodunu m a n ta r z a ra rla rın a oldukça day an ık lıd ır. D iri odun ise m a n ta r z a ra rla rın a day an ık sız olup buna k a rş ı lık kolay em prenye edilebilir. Çok reçineli v ary etelerin tu tk a lla n m a sı g ü çtü r, işle n me, çivi ve vida tu tm a k ab iliyeti iyidir. D iri ve özodun ara sm d a k i keskin sınır, reçine ve m avi renklenm e gibi özellikleri nedeni ile yüzey işlem leri oldukça ris k lidir. D em ir ve aynı zam an d a ru tu b e t etk isi ile tem as, odunda siy ah lekelere n e den o lm ak tad ır.

12 K A P I V E P E N C E R E E N D Ü S T R İS İ 85 A ğaç m alzem eye gereksinim in a rtm a sı nedeni ile L adinde kullan ılabilm ektedir. L adinde reçineli olup, yalnız reçine ifrazı çam a n a z a ra n d a h a azdır. O dunu m avi renklenm eye o rta derecede m eyletm ektedir. Y üksek ru tu b e tte oldukça fa z la reçine ak ışı olm adıkça tu tk a lla n m a sı iyidir. İşlenm e, çivi ve vida tu tm a kab iliy eti iyi b u lu n m ak tad ır. Y üzey işlem lerine k a ra ç a m ve sarıç a m a göre d a h a elverişlidir. D em ir ve aynı zam a n d a ru tu b e t e tk isi ile odunda m avim si - g ri lek eler olu şm ak tad ır. G öknar odunu ise reçine k a n a lı içerm em ektedir. D iğer özellikleri L adin odun u n a benzem ektedir. E m p ren y e edilebilm esi d a h a iyidir. T u tk a lla n m a ve yüzey işlem lerine u y g u nluğu ladine göre d ah a elverişlidir. Y alnız g ö k n a r odununda sık sık görülen ıslaköz nedeniyle pencere yapım ında isten ilerek k u llanılm am ak tadır. Islaköz odununun k u ru m ası zor olup, ay rıc a d ayan ık lıd a değildir. R eçine içerm em esi d a yanıklılığı olum suz yönde etkilem ektedir. A di D uglas (P seu d o tsu g a m enziesii) ise ladine g ö re d ah a a ğ ır olup, dış h av a k o şu lların a oldukça d ayanıklıdır. İy i b ir pencere odunu olup, yalnız fia tı b iraz y ü k sek tir. R eçine m ik ta rı fazla olup, zam anla sızın tı y ap m ası sak ın ca y a ra tm a k ta d ır. R eçinenin işlem eden önce u zakla ştırılm ası ş a r ttır. O dunun 100 C m ü stü n d ek i sıcak lık la rd a k u ru tu lm a sı g erekm ektedir. U zun iğne y a p ra k lı çam P itc h P ine (P in u s p a lu stris) güney çam ların d an olup a ra s ıra pencere y ap ım ın d a k u llanılm aktad ır. Çok reçineli, s e r t ve dış h av a k o şu l la rın a dayanıklıdır. H em lock (T su g a canadensis) budaksız ve reçinesiz oluşu yüzünden pencere y a pım ında oldukça sevilerek k u llan ılm ak tad ır. A n cak dış h av a k o şu lların a d ay an ık lılığı d ü şü k tü r. A v ru p a m elezi (L arix decidua) reçineli olup, m avi renklenm eye m eyli k a ra çam ve sarıçam a göre d ah a azdır. D iri odunu ru tu b e tli h allerd e k ısa sürede m a n ta r z a ra rla rın d a n ta h rip olm ak tad ır. E m p ren y e edilebilm esi düzensiz ve çam ın diri odununa g öre oldukça k ö tü d ü r, işlenm e, çivi ve vida tu tm a kab iliy eti oldukça iyidir. R eçine ak ışı nedeniyle yüzey işlem i risklidir. D em ir ve ay n ı zam a n d a y ü k sek ru tu b e tte odunda çok kuvvetli m avi - siyah lekelenm eler olu şm ak tad ır. Ü lkem izde ışili çam ı o la ra k tan ın an ra d ia ta çam ı ise genelde k ağıt, lif ve yongalevha, am b alaj en d ü strisi ile y ap ılard a k ö r odun o la ra k k u llan ılm ağ a uygun b u lu n m ak tad ır. H ızlı büyüm esi, buna bağlı o la ra k y u m u şak ve day an ık sız olm ası, çalışm asının fazlalığı, ilk b ah ar odunu kısm ının çivi ve v id a tu tm a k abiliyetinin dü şü k b ulunm ası istenm eyen özelliklerindendir. L if k ıv rık lığ ı olm ayan R a d ia ta çam ı tek n iğ in e uygun k u ru tu ld u ğ u n d a şekil değişikliği gösterm em ek ted ir. O dunu kolay ve çab u k k u ru m a k ta d ır. D ış k u llanım da (k a p ı - pencere) etk ili şekilde em prenye edilm esinde y a ra r v ardır. Ü lkem izde ve A v ru p a da y a p ra k lı ağ aç tü rlerin d en genellikle M eşe (Quencus spp.), K a ra a ğ a ç (U lm us spp.) ve K estane (C astan ea sa tiv a ) pencere üretim inde k u llan ılm ak tad ır. Ü lkem izde ve A v ru p a da geniş b ir yayılış sahası bulunan S aplı m eşe (Q. ped u n cu lata) ve S apsız m eşe (Q. sessiliflora) nin odununun özellikleri geniş ölçüde b irb irin e benzem ektedir. O dunlarında reçine b u lu n m am asın a rağ m en su d a çözünen

13 86 A H M E T ' K U R TO Ğ LU re n k ve ta n e n gibi m addeler b u lu n m ak tad ır. Ö zodunu m a n ta r ve böceklere kargı b ü y ü k b ir d ay an ık lılığ a sah ip tir. D iri odun m a n ta r ve böceklerden k o lay ca ta h rip olm ak tad ır. T u tk a lla n m a sı G öknar ve L adine g ö re d ah a az güvenilirdir. Y üzey işlem leri, özellikle dış h av a ko şu lları a ltın d a lekelenm e ve re n k değişm elerine m a ru z k a lm a k ta d ır. D em ir ve aynı zam anda ru tu b e t ile te m a s ta özodunda m avi - siyah lekelenm eler olu şm ak tad ır. K estane (C a sta n e a sativ e) odununda reçin e b u lu n m am asın a rağ m en, özodunu ta n e n ih tiv a e ttiğ i için çdk dayanıklıdır. K u ru m ası y ek n esak olup işlenm esi k o lay dır. M a n ta r ve böceklere k arg ı d ayanıklıdır. Y üzey işlem leri özellikle dış h a v a koşu lları a ltın d a lekelenm elere ve re a k değişm elerine m aru z k a lm a k ta d ır. K a ra a ğ a ç T ü rleri (U lm us sp p.) nin odunlarının çok k ıy m etli olm ası nedeniyle d a h a çok kesm e k a p la m a o la ra k m obilya en d ü strisin d e k u llan ım bulm ak tad ır. Y ap rak lı y ab an cı ağ aç tü rlerin d en p encere y ap ım ın d a d a h a -ç o k k ırm ızı ve k a h verengi oduna sah ip o lan lar te rc ih edilm ektedir. U zun zam andan b eri M eranti (S h o rea tü rle ri), pencere yapım ında d iğ er ülkelerde a ğ ırlık lı o la ra k k u llan ılm ak tad ır. M eranti odununun % 15 odun ru tu b etin d e özgül ağ ırlığ ı 630 k g /m 3 den fa z la o lanlar te rc ih edilm ektedir. B u bak ım d an D a rk R ed M eran ti (S h o rea p au ciflo ra) pencere y apım ı için en u y g u n olanıdır. A n cak h er geçen gün, h a fif kırm ızı ve d iğ er açık ren k li m e ra n ti tü rle rin in o ranı d ah a ucuz olm aları nedeniyle p iy asay a g irm ektedir. Ö zellikle özgül ağ ırlığ ı 500 k g /m 3 den az o lan M eran ti tü rle rin in düşük direnç özellikleri nedeni ile p encere y apım ında k u llanılm asın a izin verilm em elidir. M alezya ve E n donezya d an tem in eidlen 30 d an fa z la tü r ü bulunan bu G üneydoğu a sy a odun g ru b u h a lih a z ırd a y eterli m ik ta rd a n isb eten uygun fia tla te m in edilebilir. U zun m e safeden taşın m asın d a güçlüklerle karşılaşılab ilm ek ted ir. E n tan ın m ış tro p ik ağ aç tü rlerin d en olan M a u n. T ü rle ri ise genellikle m obilya en d ü strisin d e k u llan ılm asın a rağ m en p encere endüstrisin d e de kullanım b u lm a k ta dır. A n cak m e ra ti odunu m au n odununa g öre d a h a ucuz tem in edildiği gibi, mera n tid e n yap ılan pencerelerin m au n o larak p iy asay a sürülm em esine d ik k a t edilm e lidir. B ilindiği gibi H. A m erik an M aunu (S w ietenia m acro p h y lia) d ışın d a Sapelli (E n ta n d ro p h ra g m a cylindiricum ), Sipo (E n ta n d ro p h ra g m a u tile), K osipo (E n ta n d ro p h ra g m a condolloei), T iem a (E n ta n d ro p h ra g m a a.ngolense) ve K h ay a (K h ay a ivorensis) gibi a frik a m aunu tü rle ri bulu n m ak tad ır. M aun g ru b u ağ aç tü rlerin d en pencere y apım ı için genellikle ençok S ipo/u tile te rc ih edilm ektedir. B u nedenle B atı A frik a d ak i sipo v arlığ ı azalm an tad ır. B u da fiatla,rın yükselm esine neden o lm ak tad ır. Sipo F ild işi sahili, K am eru n ve L iberya d an ith a l edilebilm ektedir. D aha öncede belirtildiği gibi bugün pencere en d ü strisin d e k ırm ızı tro p ik ağaç tü rle rin e gerek sin im a rtm a k ta d ır. Sipo yerine pencere endüstrisinde ikam e, a ğ a ç tü rle ri o la ra k : B osse (G u area cedreta) ve K o tib e /D a n ta (N esogordonia p ap av erifera) gibi diğ e r ağ aç tü rle ri te rc ih edilm ektedir.

14 K A P I V E P E N C E R E -E N D Ü S T R İS İ 87 A frik a m au n u tü rlerin d en bugün a rtık çok zo r tem in edilebilen K h ay a ivorensis ve d iğ er K h aya tü rle ri de m au n adı a ltın d a pencere y ap ım ın d a k u llanılm aktad ır. K osipo ise d iğ e r a frik a m au n u tü rle rin e göre d ah a a ğ ır ve odunundak i çeşitli depo m addeleri nedeniyle işlenm esinin güç olm ası yüzünden p encere y ap ım ın d a pek te rc ih edilm em ektedir. A ncak K osipo d an yapılm ış b ir pencerenin özellikleri Sipo'- dan y ap ılan a göre hiçde k ö tü değildir. D iğer A frik a m au n u Ş apeli ve T iam a ile H ak ik i A m erik an M aunu n ad iren pencere yapım ında k u llan ılm ak tad ır. A y rıca b u n ların dışında pencerenin k alitesin e bağlı o la ra k D enizaşırı ülkelere a it ağ aç tü rle rin d e n N ian g o n /A n g i (T a rrie tia u tilis),..makore (T ieghem ella heclcelli), K an d a (B eilschm iedia d iv ersifio ra), C oula (C oula edulis),.b in tan g o r ( C olophyllum spp.), M oabi (B aillonella to x ip erm a), N y ato h (P alag u im spp.), A fzelia/d oussie (A fzelia a fric a n a ), M erbau (In tsia p alem b an ica), Iro k o /K a n ıb a la (C hlorophora excelsa), A fro rm o sia (A fro rm o sia e la ta ), L au an (S h o rea n eg ro sen sis), C ed rela/ced ro (C edrela o d o ra ta ), A ndiroba (C arap a guienensis), S u ren (T oona su re n i), T ik (T ekto n o g ran d is) de pencere y ap ım ın a uygun bulu n m ak tad ır. B ü tü n bu odun g ru p ların ın işlenm esinde bazı problem ler olm asına rağm en, uygu n işlem e yöntem leri ile çok k aliteli p encereler yapılabilm ektedir. Bu ağaç tü rlerin d en N ia n g o n /A n g i n in odunu özellikle dış h a v a k o şu lların a d a yanıklı olup, içerdiği y a ğ nedeni ile kendine h as kokusu b u lu n m ak tad ır. A n cak bu odun ü reticiler ta ra fın d a n kendi adıyla k u lla n ılm a m a k ta d a h a çok M aun pencere o la ra k p iy asay a sü rülm ektedir. A ynı problem y u k a rıd a belirtilen A frik a odun tü r lerinden M akore, M oabi, K otibe ile G üneydoğu A sya odun tü rlerin d en B in tag o r ve N y ato h içinde geçerlidir. Ç alışm ay a d ay an ık lı p encere y apım ında A fzelia/d o u ssie ile M erbau te rc ih edilm ektedir. A fzelia ile M erbau a k ra b a olup d ik k atlice b ak ılm ad ık ça a y ırt edilm esi g ü çtü r. A fzelia K am erun, N ijerya, F ildişi sahilleri, L ib ery a ve G anadan, M erbau ise G üneydoğu a sy ad an tem in edilm ektedir. P en cere y ap ım ın d a k u llan ılan T ik odununun d iğ er a m a ç la r için de kullan ılm ası nedeni ile, m ik ta r ve fia t o la ra k sık ın tıla r b u lu n m ak tad ır. A n cak tik odununun tro p ik ülkelerde p la n ta jla r halinde yetiştirilm esi yüzünden tek n o lo jik özelliklerinde fa rk lılık la r olacağı gözönünde tu tu lm alı ve ta n ın m ış adın a ra ğ m e n tik odunu çok d ik k atlice k o n tro l edilm elidir. Y u k arıd a b elirtilen ağaç tü rlerin e ek o la ra k dış h av a k o şu lların a doğru d an açık o lm ayan k a p ıla rd a A b a c h i/s a m b a (T riplochiton scleroxylon), D ibetou (L ovoa trich i- lioides) görünm eyen kısım lard a, F ra m ire (T erm in alia iv o ren sis), K oto (P te ry g o ta m carocaı-pa), L im ba (T erm in alia su p erb a), O koum e (O coum e k la in e a n a ), A gba (G ossvveilerodendron balsam il'erum ), J a r ra h (E u caly p tu s m a rg in a ta ), M uninga ( P te ro carp u s angolensis) ise hem m asif hem de k a p la m a o la ra k k u llanılabilir. E yong (E rib ro m a oblongs) ise ateşe d ayanıklı k a p ı y ap ım ın d a k u llan ılm ak tad ır,

15 88 A H M E T K U R TO Ğ LU K A Y N A K L A R D İN 68360, H ols fü r Tischlerarbeiten. D eutsches In s titu t fü r N o rm u n g e.v.; B erlin. D İN 1^075, B auholz fü r H olzbauteile. D eutsches In s titu t fü r N o rm u n g e.v.; B erlin. F R O E L IC H, S., H o lsfen ster, In s titu t fü r F en stertech n ik. R oseııheim. S IK K E N S, 1980, F e n ste r behandlung vo n A - Z S ik k e n s G m bh G arbsen/h annover. T S 1261ı, 1971ı. İğ n e Y a p ra klı D o ğram alık K ereste (K a p ı ve P encereler için) (R e v izyo n ) T ü rk S ta n d a rtla r E n stitü sü, A n ka ra. T S 1905, H a zır A h şa p K apılar. T ü rk S ta n d a rtla r E n stitü sü, A n ka ra. T S 2868, A h şa p P encereler Y a p ım K u ra lla rı (H a reketli K a n a tla r içe A çıla n ). T ü rk S ta n d a rtla r E n stitü sü, A n ka ra.

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün www.urlsolar.com S L D-S K -6 0 W ile 1 5 0 W St an d art S o kak L a m ba sı F iya t K arşılaşt ırm a sı kw h Ü c reti Yıllık Tü ke tim Ü cre ti Y ıllık T ü ketim Fa rkı kw Sa at G ü n A y Stan d art

Detaylı

SERÎ B CİLT 34 SAYI 2 1984 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

SERÎ B CİLT 34 SAYI 2 1984 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ SERÎ B CİLT 34 SAYI 2 1984 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ MOBİLYA YAPIMINDA KULLANILAN AĞAÇ MALZEMELER Doç. D r. A h m et K U R TO G LU ' 1. GİRİŞ M obilya L atincede «Mobillus» sözcüğünden

Detaylı

Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği)

Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği) Türkiye V. T arım Eko nom isi Kongresi 18-20 E y lü l 2002 Erzurum Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği) A. Ahmet Yl'CER1 Nurettin

Detaylı

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ R E V IE W O F T H E F A C U L T Y O F FO R E ST R Y,

Detaylı

Türkiye Antepfıstığı Sektörünün Ekonometrik Analizi

Türkiye Antepfıstığı Sektörünün Ekonometrik Analizi I ürkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi 18-20 Eylül 2002 Erzurum Türkiye Antepfıstığı Sektörünün Ekonometrik Analizi Adcnı AKSOY Tecer ATSAN Fahri YAVUZ Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi larıın Ekonomisi

Detaylı

GENÇLER ÜRETİYOR SANAYİ GELİŞİYOR

GENÇLER ÜRETİYOR SANAYİ GELİŞİYOR GENÇLER ÜRETİYOR SANAYİ GELİŞİYOR Bu proje, T.C. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilmektedir. Bu araştırmada kullanılan veri toplama araçları ve raporu Sn. Dr. Özgür Dirim Özkan ve Sn. Oğuzhan

Detaylı

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H ip o k r a t (M.Ö. 4 6 0-3 7 0 ) Ö n c e lik le z a r a r v e r m e 2 F lo r e

Detaylı

AB ve Türkiye de Tarım Kesiminde Çalışanların Sosyal Güvenlik Açısından Değerlendirilmesi

AB ve Türkiye de Tarım Kesiminde Çalışanların Sosyal Güvenlik Açısından Değerlendirilmesi T ü r k iy e V. T a r ım E k on om isi Kongresi 18-20 Eylül 2002 Eminim AB ve Türkiye de Tarım Kesiminde Çalışanların Sosyal Güvenlik Açısından Değerlendirilmesi i. Bülent GÜRBÜZ Orhan YAVUZ Uludağ Üniversitesi

Detaylı

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i )

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i ) M O D E M N E D İR : M o d u la to r -D e m o d u la to r k e lim e le r in in k ıs a ltm a s ı M O D E M. Y a n i v e r ile r i s e s s in y a lle r in e s e s s in y a lle r in i v e r ile r e d ö n

Detaylı

S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ ORMAN ÜRÜNLERİNİN TAŞINMASINDA KULLANILAN KABLO HATLAR Prof. Dr. Turgay AYKUT 1 K ı s a Ö z e t Bu yazıda oruıan ürünlerinin

Detaylı

YÖNETMELİK TEHLİKELİ M ADDELER VE M ÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK TEHLİKELİ M ADDELER VE M ÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 26 A ralık 2008 C U M A Resm î G azete S ayı : 27092 (M ü kerrer) YÖNETMELİK Çevre ve Orm an Bakanlığından: TEHLİKELİ M ADDELER VE M ÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI

Detaylı

3 SA Y! 2 w m. s e r i m ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

3 SA Y! 2 w m. s e r i m ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ s e r i m 3 SA Y! 2 w m İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ AĞAÇ MALZEMENİN RUTUBETİ VE ÖLÇÜLMESİ Doç. Dr. R am azan KAN TA Y 1 K ı s a Ö z e t Bu yazıda önce ağaç m alzem ede pratik bakım dan

Detaylı

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR SIR A NO U -N ET NO FİRM A Ü N VANI BELGE TÜ RÜ BELG E G E Ç ER LİLİK TA R İH İ 1 47894 E R H A LLA R D.Ç SA N. T İC.A.Ş K İ 2

Detaylı

Dünya da ve Türkiye'de Kırsal Turizm

Dünya da ve Türkiye'de Kırsal Turizm T ü r k iy e V. T a rım E k o n o m is i K o n g re s i 18-20 E y lü l 2 0 0 2 E rz u ru m Dünya da ve Türkiye'de Kırsal Turizm I. Uiilcnt C;URBtZ A.Orkuıı EROL Orhan VAVLZ Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

MACARİSTAN DA LİSANS DÜZEYİNDE VE MEZUNİYET SONRASI ORMANCILIK EĞİTİMİ1

MACARİSTAN DA LİSANS DÜZEYİNDE VE MEZUNİYET SONRASI ORMANCILIK EĞİTİMİ1 MACARİSTAN DA LİSANS DÜZEYİNDE VE MEZUNİYET SONRASI ORMANCILIK EĞİTİMİ1 B erene B E L D İ2 G İR İŞ B ü tü n d ü n y ad a son y ıllard a genel an lam d a b ir eğitim refo rm u n u n g erçek leştirilm esi

Detaylı

PROJE BİRİM FİYAT POZ TARİFLERİ İşin Adı : MEMURSEN TOKİ İMAM HATİP ORTAOKULU SONDAJ YAPIM İŞİ

PROJE BİRİM FİYAT POZ TARİFLERİ İşin Adı : MEMURSEN TOKİ İMAM HATİP ORTAOKULU SONDAJ YAPIM İŞİ Poz No 1 1.7/002 S ıra No: 1 T an ım ı T E K A S K I T E R T İB A T I : 2 6 6 8 0 0 B irim i: T K T ü rkiye E le ktrik D a ğıtım A.Ş. (1.Bölge) (TE1) a) M a lz e m e : Ş a rtn a m e s in e, s ta n d a

Detaylı

HALKLARIN YASASI VE. 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI

HALKLARIN YASASI VE. 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI Jo h n R a v v l s HALKLARIN YASASI VE Ka m u s a l A kil D ü ş ü n c e s İn İn Y e n İde n Ele A l in m a s i 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI J O H N R A W L S John Rawls 1921 yılında

Detaylı

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2 B T - 111 A n a l o g T r a n s m i t t e r T e k n i k K ı l a v u z u R e v 1. 2 1. Ö N G Ö R Ü N Ü M, Ü S T Ü N L Ü K L E R İ VE Ö Z E L L İ K L E R İ M i k r o k o n t r o l ö r t a b a n l ı BT- 111

Detaylı

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006.

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006. Faz lur Rah man: 21 Ey lül 1919 da Pa kis tan n Ha za ra şeh rin de doğ du. İlk öğ re ni mi ni Pa kis tan da Ders-i Niza mî ola rak bi li nen ge le nek sel med re se eği ti mi şek lin de biz zat ken di

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü Antalya Büyükşehir Belediyesi Planlama Şube Müdürlüğü Sayı: 90852262-301.03-E.15 Tarih: 02.01.2017 22:26 Dosya Numarası: 2017-263 T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi

Detaylı

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ- R E V IE W O F T H E FA C U L TY O F FO R E ST R Y, Ü N IV E R SIT Y O F İS T A N B U L

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ- R E V IE W O F T H E FA C U L TY O F FO R E ST R Y, Ü N IV E R SIT Y O F İS T A N B U L S E R Î S E R IE S S E R IE SE R IE.CÎLT V OLÜM E B A M ) TOM E SA Y I N U M B E R H E F T P A SC IC U L E 1988 ÎSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ- R E V IE W O F T H E FA C U L TY O F FO R

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

SERÎ B CİLT 34 SAYI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

SERÎ B CİLT 34 SAYI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ SERÎ B CİLT 34 SAYI 2 1984 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ TÜRKİYE DE EN YAŞLI SEDİR AĞACI AMBAR KATRAN Doç. Dr. M. D oğan KANTARCI3 K ı s a Ö z e t Sedir orm anlarım ızdaki araştırm alarım

Detaylı

T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A N L IĞ I İm ar ve Ş ehircilik D airesi Başl<aniığı B A Ş K A N L IK M A K A M IN A

T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A N L IĞ I İm ar ve Ş ehircilik D airesi Başl<aniığı B A Ş K A N L IK M A K A M IN A Antalya BûyOkşetur BeİeKliyesi Planlama Ş ul» Müöurloğu Sayr 90852262-301 03-E 273^ Tarih. 04.10.2017 Dosya Numargsi' 20i7-îT930l T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A N L IĞ I

Detaylı

S E R İ H C İLT 3 7 SA Y I İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R İ H C İLT 3 7 SA Y I İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R İ H C İLT 3 7 SA Y I 3 1987 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ MAUN YEKİNE KULLANILABİLEN AFRİKA AĞAÇ TÜRLERİ P ıo f. Dr. Y ener GÖKER ı Doç. Dr. A hm et KURTOĞLU ı Kısa Özet A ğaç İşleri

Detaylı

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di -gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di ne: Sen gü neş li so kak lar da do laşı yor sun, is

Detaylı

U MK E K A MP Ç IL IK E Ğ T İ M İ İ 2008

U MK E K A MP Ç IL IK E Ğ T İ M İ İ 2008 U MK E K A MP Ç I L I K E ĞİT İMİ 2008 K A MP Y E R İ S E Ç İMİ V E Ö ZE L L İK L E R İ (Y A Z OP E R A S Y ON L A R I ) U L A Ş I M İÇ İN A R A Ç V E Y A Y A Y A Y OL U N A Y A K I N OL MA L I D I R.

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar la da gi di le mez. Çün kü uçak lar çok ya kın dan geçi

Detaylı

G lik o l,k arb o m er,t rietan o lam in,izo p ro p an o l,d estile Su

G lik o l,k arb o m er,t rietan o lam in,izo p ro p an o l,d estile Su D O L İN E J e l D e ri ü z e rin e u y g u la n ır. Etkin madde: H e r b ir 1 g je l 50 m g eto fenam at içerir. Yardımcı maddeler :Ç am E san sı,o k alip tü s E sansı, E m u lg in M -8,P o lietilen G

Detaylı

: 908rD E.2681

: 908rD E.2681 Antalya Büyükşetıir Belediyesi Planlama Şube K/uourlüğO Sayı- 90S53?6?-301 03-F?6fi1 Tarih 03.10.2017 Dosya Numafasr 20I7-178183 T.C. A N T A LY A B Ü Y Ü K ŞEH İR B ELED İY E B A ŞK A N LIĞ I İm ar ve

Detaylı

107 laboratuvarürünleri. T I P A L A R - k a u ç u k "

107 laboratuvarürünleri. T I P A L A R - k a u ç u k 2016 TIPALAR 107 laboratuvarürünleri T I P A L A R - k a u ç u k " > DİN 12871 standardına uygun olarak 40A sertlik derecesinde en iyi kalite saf, esnek ve doğal kauçuktan > -25 C ile +70 C arasındaki

Detaylı

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi al mak için ka fası nı sok tu. Ama içer de ki za rif

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ BELGELENDİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI YENİ DÜNYANIN YENİ YÖNETİM SİSTEMLERİ TSE İZMİR BELGELENDİRME MÜDÜRLÜĞÜ 1 TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ 13.03.2014 TSE İZMİR BELGELENDİRME MÜDÜRLÜĞÜ

Detaylı

P İO N D İA 45 m g ta b le t A ğız yolu ile a lın ır

P İO N D İA 45 m g ta b le t A ğız yolu ile a lın ır P İO N D İA 45 m g ta b le t A ğız yolu ile a lın ır Etkin madde: H er tablet 45 m g pioglitazon (hidroklorür olarak) içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz m onohidrat, hidroksipropil selüloz, kalsiyum karboksim

Detaylı

S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ AĞAÇ BİÇMEDE ŞERİT TESTERELER Prof. Dr. Y ılm az BOZKURT K ı s a Ö z e t A ğaç m alzem enin biçilm csinde genellikle katraklar,

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. IIF KOU ALATIMLI 2. ÜİTE: ELEKTRİK VE MAYETİZMA 4. Konu MAYETİZMA ETKİLİK ve TET ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 2 Elektrik ve Manyetizma 2. Ünite 4. Konu (Manyetizma) A nın Çözümleri 3. 1. Man ye tik kuv vet ler,

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı Evrak Tarih ve Sayısı: 17/06/2015-26320 T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı *BEACS1FR* Sayı :83768245/300/ Konu :Felsefe Yaz Okulu FELSEFE BÖLÜM BAŞKANLIĞINA Fakültemiz

Detaylı

T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı REKTÖRLÜK MAKAMINA

T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı REKTÖRLÜK MAKAMINA Evrak Tarih ve Sayısı: 28/10/2015-6400 A t ERZURUM Tf K-NİK UN İVERSI I ISI T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı B E K A Sayı :78096178-100/ Konu :Eğitim REKTÖRLÜK

Detaylı

PARK. VE BAHÇE DÜZENLEMEDE YOLLAR VE KAPLAMA TİPLERİ

PARK. VE BAHÇE DÜZENLEMEDE YOLLAR VE KAPLAMA TİPLERİ PARK. VE BAHÇE DÜZENLEMEDE YOLLAR VE KAPLAMA TİPLERİ Doç. Dr. Ö. Bülend S E Ç K İN 1 K ı s a Ö z e t Yollar ve dolayısıyla merdivenler, park ve bahçe düzenlemede, m e kânın bitkisel etkinliğine güç katarak

Detaylı

İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII. ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII. ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ...

İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII. ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII. ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ... r İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ...1 Birinci Böliim KARAYOLU TAŞIMACILIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KURALLAR 1.

Detaylı

2016 TARTIM ÜRÜNLERİ

2016 TARTIM ÜRÜNLERİ 206 TARTIM ÜRÜNLERİ laboratuvarürünleri S A A T C A M L A R I - c a m > DİN 234 standartlarına uygun borosilikat 3.3 camdan üretilir. Değişik malzemelerin ve kim yasalların tartım ı için idealdirler. no

Detaylı

103 laboratuvarürünleri. H O R T U M L A R - k a u ç u k

103 laboratuvarürünleri. H O R T U M L A R - k a u ç u k 2016 HORTUMLAR 103 laboratuvarürünleri H O R T U M L A R - k a u ç u k > Uluslararası standartlara uygun olarak 45A sertlik derecesinde en iyi kalite saf, esnek ve doğal kauçuktan üretilirler. > -25 C

Detaylı

36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA

36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA 36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA 1983 MİL Lİ TA IM SEÇ ME LE Rİ Al man ya, Wi es ba den 1983 Av ru pa Şam pi yo na sı için mil li ta kım seç me le ri, yi ne ba zı yö ne ti ci le rin is te

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 13 298 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE

Detaylı

S E R İ g cllt 37 SA Y I İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R İ g cllt 37 SA Y I İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R İ g cllt 37 SA Y I 2 1087 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ BAZI ÖNEMLİ KOYU RENKLİ AFRİKA AĞAÇ TÜRLERİ P ro f. D r. Y eııer GÖIÜER1 Doç. D r. A h m et KTJRTOĞ\LU 1 K ı s a Ö z e t T

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA.

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA. / T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü «f' # ^ ^ s EXP02016 ANTALYA Sayı ; 90852262-301.03- Konu: Muratpaşa, Güzeloba 6927 ada 15 parsel

Detaylı

Sitrik asit, sodyum bikarbonat, m altodekstrin, sorbitol (E 420), aspartam (E 951), asesülfam potasyum ve b öğürtlen arom ası içerir

Sitrik asit, sodyum bikarbonat, m altodekstrin, sorbitol (E 420), aspartam (E 951), asesülfam potasyum ve b öğürtlen arom ası içerir D E S N O R M 2,5 m g efervesan ta b le t A ğız yolu ile alın ır. Etkin madde: H er bir efervesan tablet, 2,5 m g D esloratadin içerir. Yardımcı maddeler: Sitrik asit, sodyum bikarbonat, m altodekstrin,

Detaylı

S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ BAZI DENİZAŞIRI AĞAÇ TÜRLERİNİN KULLANIM YERLERİ Prof. Dr. Yeııer GÖKEK 1 Doç. Dr. A hm et KURTOĞLTJ > K ı s a Ö z e t D enizaşırı

Detaylı

Gıda Maddeleri Üretimi ve Tüketiminde Denetim Hizmetleri Etkinliğinin Değerlendirilmesi (Tokat İli Örneği)

Gıda Maddeleri Üretimi ve Tüketiminde Denetim Hizmetleri Etkinliğinin Değerlendirilmesi (Tokat İli Örneği) Türkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi 18-20 Eylül 2002 Erzurum Gıda Maddeleri Üretimi ve Tüketiminde Denetim Hizmetleri Etkinliğinin Değerlendirilmesi (Tokat İli Örneği) A. Ahmet YÜCER Tokat Tarım tl Müdürlüğü.Tokat,

Detaylı

T.C. A N TA LY A B Ü Y Ü K ŞE H İR BELED İY E B A ŞK A N LIĞ I İm ar ve Şelıircilik D airesi Başkanlığı

T.C. A N TA LY A B Ü Y Ü K ŞE H İR BELED İY E B A ŞK A N LIĞ I İm ar ve Şelıircilik D airesi Başkanlığı A n la lya Bü^/Ckşehir Belediyesi Planlam a Ş u b e M uourttığu S a y ı 9085?2 6 2-3 0 1 0 3 -E 18^1 Ta rih 03.0 7.20 1 7 20.3 7 D o sya N um arası' 2 017-1 21063 T.C. A N TA LY A B Ü Y Ü K ŞE H İR BELED

Detaylı

ya kın ol ma yı is ter dim. Gü neş le ısı nan top rak üze rinde ki çat lak la rı da ha net gö rür düm o za man. Bel ki de ka rın ca la rı hat ta yağ

ya kın ol ma yı is ter dim. Gü neş le ısı nan top rak üze rinde ki çat lak la rı da ha net gö rür düm o za man. Bel ki de ka rın ca la rı hat ta yağ SAKARKÖY Uzun boy lu bir can lı ol ma yı ben is te me dim. Ben, doğ du ğum da da böy ley dim. Za man la da ha da uzadım üs te lik. Bü yü düm. Ben bü yü dük çe di ğer can lılar kı sal dı lar, kü çül dü

Detaylı

s#»? ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU Tarih: BİRİM İTİRAZ SAHİBİ

s#»? ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU Tarih: BİRİM İTİRAZ SAHİBİ ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU BİRİM İM A R V E Ş E H İR C İL İK D A İR E S İ B A Ş K A N L IĞ I Tarih:10.10.2018 İTİRAZ SAHİBİ Ö Z E L Ş A H IS L A R MECLİS TOPLANTISININ

Detaylı

ÖĞ R ENME HEDEFLER İ

ÖĞ R ENME HEDEFLER İ ÖĞ R ENME HEDEFLER İ S u n u m s o n u n d a k a t ı l ı m c ı la r ı n ; n fe k s iy o n k o n tr o l h e m ş ir e le r in in s o r u m lu lu k a la n la r ı h a k k ı n d a b ilg ile n m e s i, E n fe

Detaylı

S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R İ ü C İL T 3 ^ SA Y I i 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ ARAZİ YÜZEYİNDEKİ ISI FARKLARINDAN YARARLANILARAK, TARAN SULARI BULUNABİLİYOR Prof. Dr. Tahsin TOKMANOĞLU 1 K ı s a Ö z

Detaylı

Türkiye Yaş Meyve ve Sebze Pazarlamasında Toptancı Hal Sisteminin Değerlendirilmesi: Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali Örneği

Türkiye Yaş Meyve ve Sebze Pazarlamasında Toptancı Hal Sisteminin Değerlendirilmesi: Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali Örneği Türkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi 18-20 Eylül 2002 Erzurum Türkiye Yaş Meyve ve Sebze Pazarlamasında Toptancı Hal Sisteminin Değerlendirilmesi: Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali Örneği Serpil

Detaylı

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva . BÖÜ GZ BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER GZ BSINCI 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, P +.d cıva.g Düzenek yeterince yüksek bir yere göre götürülünce azalacağından, 4. Y P zalır zalır ve nok ta

Detaylı

E k S ın ıfla n d ırm a. A cidity. Asitlik derecesi EN

E k S ın ıfla n d ırm a. A cidity. Asitlik derecesi EN wp R Y S M İ A N Tavsiye Edilen CPR Sınıfları C PR S ın ıfı (A n a K rite r) s S moke EN 6034- E k S ın ıfla n d ırm a d D roplet Yanarak Düşen Parçacıklar a A cidity Asitlik derecesi EN 60754- T e s t

Detaylı

S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ YANGIN TEHLİKESİNİ AZALTMADA SİLVİKÜLTÜRE!, TEDBİRLER l. P ro f. D r. İb ra h im A T A Y 2 K ı s a Ö z e t Y angın tehlikesini

Detaylı

S TR E S Y Ö N E T M İ İ

S TR E S Y Ö N E T M İ İ STR E S Y ÖN E TİMİ K ON U B A ŞL IK L A R I Stres N edir? Stresin B elirtileri Stres Ka yn a kla rı Stresin O lum lu E tkileri O lum suz Stres Ö rgütsel Stres K a yn a kla rı K işisel Stres Yön etim i

Detaylı

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ R E V IE W O F T H E F A C U L T Y O F FO R E ST R Y,

Detaylı

E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z

E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z K U R A SIR A A D I S O Y A D I i p y 51 5 9 9 E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z 52 1038 G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z 53 179 A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z 54 1316 H A T İÇ

Detaylı

mîhaber trafo altına kurulu yaşamlar Bizans ın son dermen Marmara üniversitesi İletişim Fakültesi r^oer - ansı Yavın Organı > YıkJa Oırnez yayımlanır.

mîhaber trafo altına kurulu yaşamlar Bizans ın son dermen Marmara üniversitesi İletişim Fakültesi r^oer - ansı Yavın Organı > YıkJa Oırnez yayımlanır. mîhaber M armara Üniversitesi İletişim Fakültesi Haber Ajansı A ğustos 2001 www.iletisim.marun.eclu.tr/mihaber trafo altına kurulu yaşamlar Bizans ın son dermen Marmara üniversitesi İletişim Fakültesi

Detaylı

T E K L İF M EK TU BU

T E K L İF M EK TU BU T O Î.V A I D E S T fk P R O G R A M I ' ^ ı r. VAN \ALİI V A N H A L K S A Ğ L IĞ I M Ü D Ü R L Ü Ğ Ü (B ÎZ D E V A R IZ ) S A Y I ; 2 0 1 4 K O N U : P iy a sa A ra ştırm a sı T E K L İF M EK TU BU S

Detaylı

DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ BİLGİ İŞLEM BİRİMİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ BİLGİ İŞLEM BİRİMİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ BİLGİ İŞLEM BİRİMİ 1 Kablolu İnternet Bağlantısı Resmi Yazıyla 10 Gün 2 Kablosuz İnternet Bağlantısı Sözlü Başvuru 5 Dakika 3 Web Sayfası Güncelleme/İlan /Duyuru Resmi Yazı

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25 DÜZE AAAR BÖÜ 5 DE SRU 1 DE SRUAR ÇÖZÜER 4 1 A B C D E F ışık ışını B noktasından geçer ışık ışını E noktasından geçer 5 ESE AAR ışını ve düzlem aynalarında yansıdığında, n = 3 ve n = 1 olur Bu durumda

Detaylı

TÜRKİYE EĞİTİM DERGİSİ

TÜRKİYE EĞİTİM DERGİSİ TÜRKİYE EĞİTİM DERGİSİ Uluslararası Hakemli E- Dergi ISSN: 2587-1390 Yayın Sıklığı Yayın Türü Yayın Dili Yılda İki Kez Yaygın Süreli Editör (Editor) Ali Fuat ARICI Yardımcı Editör (Associate Editor) Suat

Detaylı

SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA

SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA YÖNETMELİK 23 424 SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme

Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme 8. SINIF Sevgili Ö renciler, SBS nin kald r lmas ile bunun yerine yaz l s navlar n merkezî bir uygulamayla yap lmas n esas alan bir sistem getirilmifltir.

Detaylı

İZ OLAS Y ON. Doç. Dr. Turan A slan 11.12.2009

İZ OLAS Y ON. Doç. Dr. Turan A slan 11.12.2009 İZ OLAS Y ON Y ÖN TE M LE R İ Doç. Dr. Turan A slan 11.12.2009 İZ O L A S Y O N Y Ö N T E M L E R İ S ta n d a r t Ö n le m le r S o lu n u m İz o la s y o n u D a m la c ı k İz o la s y o n u T e m a

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 5 BÖÜ RENER 1 2 ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖÜERİ T aralığı yalnız, T aralığı ise yalnız kaynaktan ışık alabilir aralığı her iki kaynaktan ışık alabileceğinden, + ( + yeşil) = renkte görünür I II O IV III

Detaylı

ÇAY İŞLETM ELERİ GENEL W MUDURLUGU. 01.Ocak Aralık.2017 Dönemi Bağımsız Denetim Raporu BDRPR:29/06/

ÇAY İŞLETM ELERİ GENEL W MUDURLUGU. 01.Ocak Aralık.2017 Dönemi Bağımsız Denetim Raporu BDRPR:29/06/ ÇAY İŞLETM ELERİ GENEL W MUDURLUGU 01.Ocak.2017-31.Aralık.2017 Dönemi Bağımsız Denetim Raporu BDRPR:29/06/2018-2018003 Ç A Y K U R 2 0 1 7 D E N E TİM RAPORU i ç i n d e k i l e r D E N E T İM G Ö R Ü

Detaylı

ÜN VERS TEYE G R SINAV SORULARI

ÜN VERS TEYE G R SINAV SORULARI ÜN VRS TY G R SINV SORULRI. 000 - ÖSS. 00 - ÖSS m( ) = 90 = cm = cm = cm > H G Yukar daki verilere göre ) ) ) ( ) ( ) ) 9 ) 9 kare, = =, G = G, H, G do rusal;, H, do rusal ise H H ) ) ) ) ). 000 - ÖSS.

Detaylı

1 3 P G^ ANTALYA B 0 5Y 0 5K 0 5EH 0 2R BELED 0 2YES 0 2 PLAN VE b t 0 4 e k o m 0 2s y o n u r a p o r u

1 3 P G^ ANTALYA B 0 5Y 0 5K 0 5EH 0 2R BELED 0 2YES 0 2 PLAN VE b t 0 4 e k o m 0 2s y o n u r a p o r u 3 P G^ ANTALYA B 0 5Y 0 5K 0 5EH 0 2R BELED 0 2YES 0 2 PLAN VE b t 0 4 e k o m 0 2s y o n u r a p o r u B 0 2R 0 2M MECL 0 2S TOPLANTISININ TAR 0 2H 0 2 VE G 0 5NDEM MADDES 0 2 KONU M ali Hizmetler Dairesi

Detaylı

Eynu Bat Çin: Sar Uygurca ve Salarca Kuzeydoğu Güney Sibirya Şorca Sayan Türkçesi Bat Moğolistan Duha...

Eynu Bat Çin: Sar Uygurca ve Salarca Kuzeydoğu Güney Sibirya Şorca Sayan Türkçesi Bat Moğolistan Duha... İÇİNDEKİLER Türkçe Çeviri Hakk nda.............................................................. 7 kinci Bask Hakk nda................................................................ 8 Sahada Dil Dokümantasyonu....................................................

Detaylı

YURTTAŞLIK VE EĞİTİM

YURTTAŞLIK VE EĞİTİM r L YURTTAŞLIK VE EĞİTİM r TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ YAYINLARI YURTTAŞLIK ve EĞİTİM T Ü R K E Ğ İT İM D E R N E Ğ İ X X. E Ğ İT İM T O P L A N T I S I 21-2 2 K A S IM 1 9 S 6 ISBN 975-7583-15-4 f 3Ü ZELİŞ O

Detaylı

DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ

DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ DENKLEM KURM İ SYI KESİR İ Örnek... : H a n g i s a yın ın d ö r t t e b i r i n i n 4 e k s i ğ i n i n 2 k a t ı 5 6 d ır? i r p r o b l e m i ç ö ze r k e n, s o r u d a ye r a l a n v e r i l e r i,

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26 ÜRESE AYNAAR BÖÜ 6 ODE SORU DE SORUARN ÇÖZÜER d d noktası çukur aynanın merkezidir ve ışınlarının izlediği yoldan, yargı doğrudur d noktası çukur aynanın odak noktasıdır d olur yargı doğrudur d + d + dir

Detaylı

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X.

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X. TEST 1 ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 40m a =3m/s 4m/s 3 1m/s 6m/s 4m/s ere göre yüzücünün hızı: = 5 m/s olur I yargı doğrudur a =3m/s y =4m/s + Hareketlilerin yere göre hızları; = 1 m/s = 6 m/s = 4 m/s olarak veriliyor

Detaylı

Türkçe Dil Bilgisi B R N C BÖ LÜM SES B L G S. a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER. Gazi Üniversitesi 17

Türkçe Dil Bilgisi B R N C BÖ LÜM SES B L G S. a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER. Gazi Üniversitesi 17 B R N C BÖ LÜM SES B L G S a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER Gazi Üniversitesi 17 1-ALFABE Tür ki ye Türk çe sinin alfabesinde 29 harf var d r. A a (a) ayakkab B b (be) bebek C

Detaylı

T.C. VAN VALİLİĞİ Van Halk Sağlığı Müdürlüğü

T.C. VAN VALİLİĞİ Van Halk Sağlığı Müdürlüğü T.C. VAN VALİLİĞİ Sayı : 37.811.563-934/ 19/01/2015 Konu : Teklife Davet Sayın :... T e l: F ak s: Kurumumuzun ihtiyacı olan (4) kalem AFİŞ, BROŞÜR VE PLASTİK M ÜHÜR ALIMI işi satın alınacaktır. İlgilendiğiniz

Detaylı

SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEKLERİNE İLİŞKİN HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ

SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEKLERİNE İLİŞKİN HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ SERBEST MUHASEBECİLİK, 24 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEKLERİNE İLİŞKİN HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ 478 SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ

Detaylı

Ahşap. İnsanlığın ilk yapı malzemelerinden. olan ahşap, canlı bir organizma olan. ağaçtan elde edilen lifli, heterojen

Ahşap. İnsanlığın ilk yapı malzemelerinden. olan ahşap, canlı bir organizma olan. ağaçtan elde edilen lifli, heterojen BÖLÜM 11 AHŞAP Ahşap İnsanlığın ilk yapı malzemelerinden olan ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli, heterojen ve anizotrop bir yapı malzemesidir. Ahşap 2 Ahşabın Yapıda Kullanım Alanları

Detaylı

Afetler ve İlişkilerimiz

Afetler ve İlişkilerimiz Afetler ve İlişkilerimiz DEPREM KAYIPLARIMIZ VE YAS Sayfa 2 DEPREM, KAYIPLAR VE EŞLER ARASI İLİŞKİLER Sayfa 10 DEPREM, KAYIPLAR VE DOSTLUKLAR Sayfa 14 DEPREM KAYIPLARIMIZ VE YAS Aşa ğı da ki bil gi ve

Detaylı

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14)

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14) 7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ TEST 1 1. I. (15) (1) II. (1) (6) III. (+8) (1) IV. (10) (1) Yukarıda verilen işlemlerden kaç tanesinin sonucu pozitiftir? A) 4 B) 3 C) 2 D) 1

Detaylı

S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ MEŞCERE HACIM ARTIMININ TAYİNİNDE KULLANILAN TEK ÖLÇÜ YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Ar. Gör. A hm et Y EŞİL ı K ı s a Ö

Detaylı

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI. Kaliteli Üret! Elde Et!

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI. Kaliteli Üret! Elde Et! T.C GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kaliteli Üret! Elde Et! ANKARA - 2015 YÜKSEK VERİM VE KALİTE İÇİN GÜBRELEME > / Yüksek verim ve kalite için buğdayın

Detaylı

SERÎ d c i l t 3 5 SA Y I İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

SERÎ d c i l t 3 5 SA Y I İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ SERÎ d c i l t 3 5 SA Y I 2 1985 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ UZAKTAN ALGILAMA VE ORMANCILIK P ıo f. D r. T ah sin TOKM A NOĞLU 1 K ı s a Ö z e t F o to g ra m e tri, yerden, h avad an

Detaylı

S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ

S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ S E R Î [ C İL T 30 SA Y I 4 İ M İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ UYDU ARACILIĞI ÎLE JEODEZİ Pı-of. D r, T ah sin TOKM ANOĞLU 1 K ı s a Ö z e t Ü lkeler a ra s ın d a İşbirliği kuru lam ad

Detaylı

TORK VE DENGE BÖLÜM 8 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. 4. Kuvvetlerin O noktasına

TORK VE DENGE BÖLÜM 8 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. 4. Kuvvetlerin O noktasına BÖÜM 8 R VE DEE MDE SRU - 1 DEİ SRUARI ÇÖZÜMERİ 1 1 yönü (+), yönü ( ) alınırsa kuvvetlerin noktasına torkları, x = d d = d olur evha 1 yönünde, d lik torkla döner d d 1 d 4 uvvetlerin noktasına göre torkların

Detaylı

Ç ayır M era E kolojisi

Ç ayır M era E kolojisi Ç ayır M era E kolojisi M ekanik F aktörler M ekanik faktörler, (a) rüzgâr ve (b) ateş (yangın) başta olm ak üzere, çığ, kum ul v.b etm enlerdir. İklim den kaynaklanır. R üzgâr ve ateş vejetasyon karakterinin

Detaylı

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE

ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ. SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE SE R Î CÎLT SAYI SER IES p VOLÜME NUMBE.R ~ M I H SER IE O BAND t ö H EFT ^ İV/O SER IE TOME FASCICULE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ DERGİSİ R E V IE W O F T H E F A C U L T Y O F FO R E ST R Y,

Detaylı

DENEME 8 SAYISAL BÖLÜM ÇÖZÜMLERİ

DENEME 8 SAYISAL BÖLÜM ÇÖZÜMLERİ DENEME 8 SAYISAL BÖLÜM ÇÖZÜMLERİ. 99 98 9 ( ).( ).( ) ( ).( ).( ) = = = 00 00 ( ).. + bulunur. 5. a b+ = 0 ise b a b + = 0 ve b 0 ol ma lı b dir. a. + 0 ol ma lı a 0 a. A). = ise ( ) = B). = ise ( ) =

Detaylı

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama 1 A370094 58*******92 MU*** KA*** SAĞLIK YÖNETİMİ, LİSANS TAMAMLAMA 94.50 94,5 PROGRAMI, 2 A372539 71*******12 NU***

Detaylı

2 0 A ğ u s t o s 2 0 1 3 S A L I R e s m î G a z e t e S a y ı : 2 8 7 4 1 Y Ö N E T M E L İ K

2 0 A ğ u s t o s 2 0 1 3 S A L I R e s m î G a z e t e S a y ı : 2 8 7 4 1 Y Ö N E T M E L İ K 2 0 A ğ u s t o s 2 0 1 3 S A L I R e s m î G a z e t e S a y ı : 2 8 7 4 1 Y Ö N E T M E L İ K Ç alışm a v e S o s y a l G ü v e n l i k B a k a n l ı ğ ı n d a n : B A L I K Ç I G E M İ LERİ N D E Y

Detaylı

Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN

Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN AHŞAP Ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli, heterojen, ve anizotrop bir dokuya sahip organik esaslı bir yapı malzemesidir. Ahşap, en eski yapı malzemelerinden

Detaylı

MESLEK HUKUKU. Yahya ARIKAN Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

MESLEK HUKUKU. Yahya ARIKAN Serbest Muhasebeci Mali Müşavir MESLEK HUKUKU Yahya ARIKAN Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İSMMMO Mevzuat Yayınları 1 Grafik ve Uygulama: Evren Günay Bask ve Cilt TOR OFSET SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ Hadımköy Yolu Akçaburgaz Mah.

Detaylı

Kadının Kırsal Kalkınmadaki Yeri: GAP Örneği

Kadının Kırsal Kalkınmadaki Yeri: GAP Örneği Tü rkiye V. Tarım ko nom isi Kongresi 18-20 y lü l 2002 rzurum Kadının Kırsal Kalkınmadaki Yeri: GAP Örneği Aygül FA/LIOĞLÜ C ıa T Gölge K a lkın m a İdaresi Başkanlığı, W illy Grandi Sok N o.5 Çankaya/

Detaylı

ÖĞRETİM) PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) (ÖRGÜN ÖĞRETİM) 9 A Na*** Va*** PAZARLAMA ,000 88,0350 Kazandı

ÖĞRETİM) PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) (ÖRGÜN ÖĞRETİM) 9 A Na*** Va*** PAZARLAMA ,000 88,0350 Kazandı İŞLETME YÖNETİCİLİĞİ, TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ 1-19 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YERLEŞTİRME RAPORU 1 A71 *******9 İKTİSAT, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN EC*** EK*** 9.9 1, 95,5 Kazandı A139

Detaylı