Manyetik Rezonans Görüntüleme

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Manyetik Rezonans Görüntüleme"

Transkript

1 Mediysten Hstlıklrı ve Cerrhisi Editör: Prof. Dr. Akın Ersln BALCI BÖLÜM 8BÖLÜM 08 Mnyetik Rezonns Görüntüleme 63 Mnyetik Rezonns Görüntüleme Keml Ödev TEKNİK Üstün yumuşk doku kontrst rezolüsyonu özelliği ynınd üç düzlemde (ksiyel, koronl, sgitl) incelemenin ypılilmesi gii özellikleri MRG nin şlıc vntjlı yönlerini elirtmektedir. Ayrıc, konrst mdde verilmeden vsküler ypılrın ve torkst loklize kitlelerin inceleneilmesi mümkündür. MRG mediystende loklize lezyonlrın loklizsyonunu ve çevre orgnlrl ilişkisini dh yrıntılı olrk göstermektedir. MR incelemelerinde çekim prmetrelerine ğlı olrk T1 ğırlıklı (T1A) ve T2 ğırlıklı (T2A) olmk üzere şlıc iki tip görüntü oluşmktdır. Görüntülerin T1A vey T2A oluşun göre dokulrın sinyl intensiteleri (SI) frklılıklr göstermektedir. Yğ dokusu T1A görüntülerde yüksek sinyl intensitesi (hiperintensite) gösterir. Su vey suy enzer sıvı içerikli lezyonlr T1A görüntülerde düşük sinyl intensitesi, T2A görüntülerde yüksek sinyl intensitesi (hiperintens-prlk) göstermektedir. T1A d kontrst ve uzysl rezolüsyonun yüksek olmsı nedeniyle mediystendeki morfolojik değişiklikler yrıntılı olrk gösterilmektedir (1-5). MRG de torks incelemelerindeki en önemli prolem solunum ve klp hreketlerinden kynklnn rtefktlrdır. Bu olumsuzluklrı ortdn kldırmk için tek nefes tutm esnsınd ypılilen T2 ğırlıklı HASTE hlf fourier single shot turo spin echo ve turo spin eko (Turo spin echo) gii teknikler kullnılmktdır. Ayrıc, kontrstlı T1 ğırlıklı grdient echo (GRE, FLASH) teknikleri de solunum ve dolşımdn kynklnn rtefktlrın zltılmsı için kullnılmlıdır (1-4).

2 64 Keml Ödev Torks (mediysten) MRG endiksyonlrı (1-5): 1. Ön ve ort ve mediystende loklize lezyonlrın değerlendirilmesi, 2. Mediystende loklize ort ve pulmoner rter gii rteryl ypılrın ynınd VKS, nonim venler ve zigos veni gii venöz kynklı ptolojilerin eğerlendirilmesi mümkündür. Çocuk yş gruplrınd sedsyondn sonr ypıln MR njiyogrfi BT ye göre dh yrrlı olmktdır. 3. İyotlu kontrst mdde vey X-ışını uygulnmsınd kontrendiksyon ulunn hstlrd kullnılilir (geelik ve korku hissi). Torks (Mediysten) MR Uygulnmsınd Kontrendiksyonlr Klp piline, ferromnyetik özellikte nevrizm ve cerrhi klipsler vey mteryl ulunn hstlrd MRG incelmesi ypılmmlıdır. Strr-Edwrds tipi klp kpklrı tşıyn hstlr hriç ypy klp kpklı hstlr MRG ile inceleneilir (1). MEDİYASTEN KİTLELERİ Mediystende loklize kitle ile çevresindeki dmrlr ve yğlı doku plnlrı rsındki ilişki BT ye göre MRG ile dh iyi gösterilmektedir (1,5,6). Kistik Mediystinl Kitleler Primer kistik lezyonlr mediystinl kitlelerin %15-20 sini oluşturmktdır. Mediystene loklize seröz içerikli gerçek kistik lezyonlr T1A görüntülerde hipointensite (düşük sinyl intensitesi) ve T2A görüntülerde hiperintens (yüksek sinyl intensitesi, prlk) sinyl göstermektedir. Anck u tip lezyonlr se, solid tümörlerdeki vey lenf ezlerindeki kistik vey nekrotik dejenersyondn ve hemtomdn yırt edilmelidir (7,8). Mediystende loklize kut knm (ilk 72 st) T1A ve T2A d düşük sinyl intensitelidir. Zmnl T1A d sinyl intensitesi rtr ve hemtom için tipik ulgu görülür. Mediystende kistik vey kist enzeri lezyonlr (se, sukut vey kronik hemtom, nekrotik lenf ezi, knm içerikli kist, kistik tertom) BT de solid kitle gii ulgu vermektedir. Anck kontrstlı MRG nin yumuşk doku kontrst rezolüsyonunun BT ye göre dh yüksek olmsı ile u lezyonlrın morfolojik ypılrı dh iyi gösterilmektedir (1,7). IV kontrstlı MRG mediystende loklize ronkojenik kist (Resim 1), özefgel dupliksyon kisti, nöroenterik kist (Resim 2), perikrdil kist (Resim 3) gii konjentil kistik lezyonlrı ve tiroid nodülündeki kolloid kistleri, sit kistik vey multiloküler timik kistleri, dermoid kist, kistik higrom, hidtik kist (Resim 4), lenfosel, mediystinl psödokist gii edinsel kistik lezyonlrın morfolojik ypılrını ve çevre orgnlrl ilişkisini dh yrıntılı göstermektedir (1,3,7-9).

3 BÖLÜM 08 Mnyetik Rezonns Görüntüleme 65 c Resim 1. Bronkojenik kist.. T1A d rk mediystende pr-özefgel lnd hipointens sinyl intensiteli kitlenin (ok),. T2A d hiperintens (prlk) sinyl göstermektedir, c. Perkütn trnstorsik spirsyondn sonrki T2A görüntü. Resim 2. İki odkt loklize nöroenterik kist.. T1A d üst mediystende ve torkl verterlr önünde hiperintens sinyl intensiteli veren kitle,. T2A d lt torkl verterlr önünde hiperintens. Resim 3. Perikrdil kist.. T1A d sğ krdiyofrenik lnd hipointens kitle,. T2A d sğ krdiyo frenik çıdki kitle hiperintens sinyl intensitesi (kistik kitle) (ok) gösteriyor.

4 66 Keml Ödev Resim 4. Mediystende loklize primer hidtik kist.. BT de mediystende çok odklı su dnsitesinde lezyonlr,. T2A d lezyonlrın suy ykın içerikli hiperintens sinyl intensiteli verdiği görülmektedir. Yğ Doku İçerikli Kitleler Mediystinl lipom ve liposrkom primer mediystinl tümörlerin %1 ini oluşturmktdır. MRG de T1A ve T2A incelemede yüksek sinyl intensitesi göstermektedir. Diyfrgm hernilerinde omentl yğ dokusu Morggni deliğinden vey Lrrey rlığındn krdiofrenik ln herniye olrk krdiyofrenik lnd kitleye enzer ulgu vereilir (6,7). Solid Mediystinl Kitleler İntrtorsik tiroid kitlesi: Mediystinl kitlelerin %5-10 unu oluşturmktdır. MRG de T1A d tiroid ezindeki nodül norml tiroid dokusun göre hipointens sinyl intensitesi, knmlı ve kistik odklr ise T2A d hiperintens sinyl göstermektedir. Multinodüler guvtr T2A d tipik heterojen sinyl intensitesi göstermektedir (Resim 5) (7). Timus Bezi Kitleleri Timik reound hiperplzi: Çocuklrd ve dolesn döneminde norml timus ezi T1A ve T2A görüntülerde homojen ve ort derecede sinyl intensitesi gösterir. Mediystinl yğ dokusundn dh z nck ks dokusundn dh fzl sinyl gösterir. Gerçek timus ezi hiperplzisinde ezin oyutlrınd rtış vrdır. Reound hiperplzi kemoterpi ve steroid tedvisinden sonrki dönemde orty çıkilir. Timus ezi tedviden önceki oyutundn üyük olilir. MRG de sinyl intensiteleri norml timus ezine enzemektedir (10). Timik kist: Konjenitl vey edinsel olilir. BT ve MRG ulgulrı mediystende loklize diğer konjenitl kistlere enzemektedir. Bsit kistik ypıd vey multiloküler olilir. Ön mediystende loklize ince duvrlı T1A d hipointens, T2A d hiperintens sinyl

5 BÖLÜM 08 Mnyetik Rezonns Görüntüleme 67 Resim 5. İntrtorsik tiroid kitlesi. MRG de koronl T2A d tiroid kynklı kitle mediystene uznım göstermektedir. intensitesi göstermektedir. Kist içinde knm vey infeksiyon vrs T1A ve T2A d yüksek sinyl intensitesi göstermektedir (Resim 6) (7,9,10). Timom Benign timom: Ovl vey yuvrlk kpsüllü, T1A d düşük sinyl intensiteli olup, ks dokusun enzer sinyl vermektedir. T2A d ise kistik lnlr ve firoz septlr ğlı olrk loule konturlu ve göreceli olrk hiperintens sinyl intensitesi göstermektedir (Resim 7). İnvziv timom kpsülün dışın tşm, plevr ve perikrdium yyılım göstermektedir. Miniml invzyonu BT ve MRG ile sptmk mümkün değildir. Mediystendeki yğlı doku plnlrının silinmesi en önemli invzyon ulgusudur (Resim 8) (7,10). Resim 6. Timik kist.. T1 d ön mediystende hipointens kitle (ok),. T2A d timus ezi lojund deris ypılrı içeren kistik kitle.

6 68 Keml Ödev Resim 7. Benign timom. Koronl MRG de.. T1A d üst mediystende heterojen özellikte loüle konturlu kitle (ok),. T2A d loule konturlu kitle heterojen sinyl özelliğindedir (ok). Resim 8. Invziv timom.. Kontrstlı T1A d üst mediystende diffuz kontrst tutulumu gösteren loüle konturlu kitle (ok),. T2-GRE d kitlenin mediystinl dmrlrı invze ettiği görülüyor. Timik knser: Timus ezi knserleri öncelikle yetişkinlerde görülür. Prognozu kötüdür. T1A d ks göre dh yüksek, T2A d ise yüksek sinyl intensitelidir. Kitlenin heterojen sinyl intensitesi nekroz, kistik vey knmlı lnlrın vrlığını elirtmektedir (7,10).

7 BÖLÜM 08 Mnyetik Rezonns Görüntüleme 69 Timik krsinoid (timik nöroendokrin tümör): Rdyolojik ulgulrı timomdn frklı değildir. Anck timomy göre dh infiltrn olup, çevre orgnlr kıs sürede invzyon ypmktdır (7,10). Timolipom Kitle mtür yğ dokusu ve norml vey involüsyon uğrmış timus dokusundn iret enign tümördür. MRG de tümördeki yğ dokusu yüksek sinyl intensitesi ve diğer doku komponentleri düşük sinyl intensitesi göstermektedir (10). Germ Hücreli Tümörler 1. Tertom (mtür tertom, immtur tertom ve mlign tertom), 2. Seminom, 3. Seminom dışı mlign germ hücreli tümörler şeklinde sınıflndırılmktdır. Benign kistik tertom (dermoid kist, mtür tertom) ektoderml (deri, diş ve sç), endoderml (ronş ve GİS epiteli vey pnkres dokusu) ve mezoderml (kemik, kıkırdk ve ks) doku elemnlrı içermektedir. Kitledeki yğ doku komponenti T1A d yüksek sinyl intensitesi, T2A d ise sinyl intensitesi değişmektedir. En yygın MRG ulgusu heterojen kitle şeklindedir (Resim 9). Yğ skılm MR tekniği ile yğlı doku knmlı lnlrdn yırt edilir (7,9,10). Resim 9. Benign kistik tertom (dermoid kist).. T1 d düşük sinyl intensiteli (sıvı içerik) ve yüksek sinyl intensiteli (yğ doku) lnlr ulunn kitle,. T2A d sıvı içerikli ln septlı ve multilokuler görünümde hiperintens sinyl intensitesi göstermektedir (ok).

8 70 Keml Ödev Seminom Homojen doku ypısı ve düşük sinyl intensitesi göstermektedir. Knmlı ve nekrozlu lnlr ulunilir. Seminom dışı mlign germ hücreli tümörler (emriyonl knser, koryokrsinom, endoderml sinüs tümörü - yolc sc tümör ve krm tipler), MRG de tümorl kitlenin nekrotik vey dejenertif lnlr içermesi nedeniyle T2A d yüksek sinyl intensitesi göstermektedir (7,10). Hiler ve Mediystinl Lenf Bezi Kitleleri Yetiştkinlerde mlign lenfom mediystinl kitlelerin %20 sini, çocuklrd ise %50 sini oluşturmktdır (10). Mlign hstlıklr ğlı lenf ezi tutulumund özgül olmyn T1A d hipointens ve T2A d hiperintens sinyl intensitesi göstermektedir. Kontrstlı MR ulgulrı d enzer ulgulr göstermektedir. Lenfomd T1A d homojen ort derecede sinyl intensitesi ve T2A d yğ dokuy enze r(izointens) sinyl göstermektedir (11). Hodgkin hstlığı (HH) en yygın primer mediystinl tümördür. Hodgkin dışı lenfom (HD) ikinci sıklıkl görülmektedir. Mediystende loklize lenf ezlerinin oyut değerlendirmesi BT de olduğu gii MRG de de önemli prmetredir. Lenfomlı olgulrd lenf ezi kitlesi T1A d ks dokusun enzer homojen düşük sinyl intensitesi göstermektedir. T2A d ise homojen vey homojen görünümde ince-nodüler hiperintens sinyl pterni göstermektedir. Bu ulgu özellikle tedvi edilmemiş sklerozn olmyn HH d görülmektedir. Tedvi edilmemiş nodüler sklerozn HH d mikst (heterojen) sinyl intensitesi görülmektedir. Lenf ezlerindeki düşük sinyl lnlrı sklerotik dokuyu elirtmektedir. Bu pttern tedviye cevp veren olgulrd rezidüel tümörü, firozisle irlikte nekroz vey inflmsyonu göstermektedir. Bşrılı tedviden sonr lenf ezlerindeki inktif firoz doku d T1A d hipointens pternin görülmesi krkteristik olrk tnımlnmktdır (1,3,6,10). Kynklrd HH ve HD lenfomnın evrelemesinde ve hstlığın tkiinde BT ve PET/BT nin seçkin yöntem olduğu elirtilmektedir (1,3). Nörojenik Tümörler Sinir kılıfındn kynklnn schwnnom kistik ypı vey dejenersyon göstermesine rğmen nörofirom solid özelliktedir, nck kistik dejenersyon vey miksoid doku lnlrı göstereilir. Sinir kılıfı tümörleri rk mediystende ve sıklıkl prverterl lnd loklize olmktdır. Sinir kılıfı tümörleri spinl knld ve spinl knldn interverterl formen yoluyl prverterl ln doğru üyümekte ve prverterl kitleye (dum-ell tümör) neden olmktdır (Resim 10). MRG de üç düzlemdeki görüntülerde kitle ile nörl formen rsındki ilişki dh yrıntılı gösterilmektedir (8,12).

9 BÖLÜM 08 Mnyetik Rezonns Görüntüleme 71 Resim 10. Schwnnom.. T1A d sğ lt torkl ölgede nörl formenle ilişkisi ulunn hipointens sinyl intensiteli kitle (ok),. T2A d kitle sıvı içerikli ve hiperintens sinyl intensitesi gösteriyor (ok). Prverterl Ase (Pott Hstlığı) Torsik verterlrd loklize infeksiyon hstlıklrı verter korpusunu (spondilit), interverterl diski (spondilodiskit), ligmentleri ve prverterl yumuşk dokulrı etkileyeilir. Tüerküloz ğlı spondilit (Pott hstlığı) öncelikle verter korpusunu, interverterl disk rlığını etkileyerek verterd kollps ve prverterl se ile irlikte gius şeklinde deformsyon ve kifoz neden olmktdır (Resim 11) (13). Resim 11. Pott s Hstlığı.. Kontrstlı T1A d verter korpus çevresinde hipointens kitle (ok),. T2A d hiperintens sinyl intensiteli ve septlı pse odklrı (ok). sold plevrl efüzyon.

10 72 Keml Ödev Arteriyel Kynklı Vsküler Ptolojiler Torsik ortl ilgili konjenitl nomliler (Resim 12), Tkysu rteriti (Resim 13) ve Behçet hstlığı gii sistemik hstlıklr ğlı olrk torsik ort ve dllrındki nevrizm vey drlık gii ulgulr kontrstlı üç oyutlu MR njiyogrfi ile yrıntılı olrk gösterilmektedir. Ayrıc, yetişkin yşlrd torsik ortt loklize nevrizm ve diseksiyonu göstermede MR njiyogrfinin doğru tnı ornı %100 olrk tnımlnmktdır (Resim 14) (5,14,15). Venöz Kynklı Vsküler Ptolojiler Behçet hstlığınd, mlign hstlıklrd, kemoterpi uygulmlrı esnsınd ve hemodiyliz uygulnn olgulrd nonim venlerdeki uzun süreli klıcı ktetere ğlı olrk mediystendeki nonim venlerde ve VKS de tromüs oluşumu ve/vey VKS sendromu meydn gelmektedir. Bu olgulrd klsik kontrst venogrfiye ve BT venogrfiye göre üç oyutlu kontrstlı sustrksiyon MR venogrfi (Resim 15) dh yrrlı ilgiler vermektedir (16). Klp ve Perikrd Ptolojileri MR nin klp ve perikrdın değerlendirilmesinde ekokrdiyogrfiye ve BT ye göre dh geniş ir lnı inceleyeilmesi ve yüksek yumuşk doku kontrst özelliği nedeniyle vntjlı özellikleri vrdır. Klp ve perikrdl ilgili inflmtur ve tümorl lezyonlr dh yrıntılı olrk incelenmektedir (1). Resim 12. Kesintili rkus ort (tip A). 3-oyutlu kontrstlı MR njiyogrfide rkus ort ile inen ort rsındki devmlılığın kollterl dolşıml sğlndığı görülmektedir (ok). Resim 13. Tkysu rteriti. 3-oyutlu kontrstlı MR njiyogrfide rkus ortdn yrıln dllrd ve dominl ortd skküler nevrizmlr (oklr).

11 BÖLÜM 08 Mnyetik Rezonns Görüntüleme 73 Resim 14. Torsik ortd diseksiyon. Kontrstlı MR njiyogrfi ulgulrı (ok). Resim 15. Behçet hstlığın ğlı VKS sendromu. Üç oyutlu kontrstlı sustrksiyon MR venogrfide nonim venlerde, VKS de ve juguler venlerde tromüse ğlı oklüzyon ve torks duvrınd ve klp çevresinde yoğun kolleterl dolşım görülmektedir. Pulmoner Vsküler Ptolojiler Konvnsiyonel time-off flight (TOF) njiyogrfinin yvş kım krşı duyrsızlığı ve dmr çevresindeki dokulrın yetersiz skılnmsı ve solunumdn kynklnn rtefktlr gii dezvntjlrın ulunmsın rğmen, tek nefes tutm süresinde kontrstlı üç oyutlu pulmoner MR njiyogrfi pulmoner vsküler ptolojilerin değerlendirilmesinde seçkin metod olrk kullnılmktdır (17,18). Pulmoner MR njiyogrfi

12 74 Keml Ödev Resim 16. Behçet hstlığın ğlı sol pulmoner rterde nevrizm.. Rdyogrfide sol hiler kitle (ok),. Üç oyutlu kontrstlı MR njiyogrfide sol pulmoner rterde nevrizm (ok). pulmoner dolşıml ilgili konjenitl ve edinsel ptolojilerden (Resim 16) şk, sntrl pulmoner rterde loklize emoli tnısınd d kullnılmktdır. KAYNAKLAR 1. Bittner RC, Felix R. Mgnetic resonnce (MR) imging of the chest: stte of-the-rt. Eur Respir J 1998; 11: Puderch M, Hintze C, Ley S, et l. Imging of the chest: prcticl pproch t 1,5 T. Eur J Rdiol 2007; 64; Lwdwehr P, Schulte o, Lckner K. MR imging of the chest. Medistinum nd chest wll. Eur Rdiol 1999; 9: Fisher MR. Mgnetic resonnce for evlution of the thorx. Chest 1989; 95: Nidich DP,Muller NL, Zerhouni EA,We WR,Krinsky GA, Siegelmn SS. Computed tomogrphy nd mgnetic resonnce of the thorx.3rd ed.phildelphi,, Rven, Bittner RC, Schoenfeld N, Loddenkemper R, Kiser D, Dorow P, Felix R. Improved differentil dignosis with mgnetic resonnce imging (MRI) in mediystinl pthologies. AmT Respir Crit cre med. 1995; 151: A Lurent F, Ltre V, Lecesne R, et l. Mediystinl msses: dignostic pproch. Eur Rdiol 1998; 8: Jeung MJ-Y, Grsser B, Gngi A, et l., Imging of cuptic msses of the medistinum. Rdiogrphics 2002; 22: Ödev K, Arış BK, Nymn A, et l., Imging of cystic nd cyst-like lesions of the medistinum with pthologic correltion. J. Clin Imging Science 2012; 2: 1-13.

13 BÖLÜM 08 Mnyetik Rezonns Görüntüleme Tkhshi K, Al-Jwi NT, Computed tomogrphy out mgnetic resonnce imging of mediystinl tumors. J. Mgn Reson Imging. 2010; 32: Gregson RHS.The medistinum.in:sutton D(ed).Text ook of rdiology nd imging.&rd ed.vol 1.Edinurg,Churchill livingstone,1998: Tnk O, Kıryu T, Hirose Y, et l. Neuorgenic tumors of the medistinum nd chest wll. MR imging ppernce. J Thorc Imging 2005: 20: Bleriwux DL, Neugroschl C. Spinl nd spinl cord infections. Eur Rdiol 2004; 14: E72-E Leung DA, Detin TF. Three dimensionl contrst enhnced mgnetic resonnce ngiogrphy of the thorcic vsculture. Eur Rdil 1997; 7: Gotwy MB, Aroz PA, Mcedo TA, et l. Imging findings in Tkysu s rteritis. AJR Am J. Roentgenov 2005; 184: Shinde TS, Lee VS, Rofsky NM, et l. Three-dimentionl gdolinium-enhnced MR venogrphic evlution of ptency of centrl veins in the thorx: initil experience Rdiology, 1999; 213: Hoffmn U, Schim W, Herold C. Pulmonry mgnetic resonnce ngiogrphy Eur Rdiol 1999; 9: Ley S, Fink C, Zporozhn T, Borst MM, et l. Vlue of high sptil nd high temporl resolution mgnetic resonnce ngiogrphy for differentition etween idiopthic nd thromoemolic pulmonry hypertension: Initil results. Eur Rdil 2005; 15:

14

Over Tümörlerinde Görüntüleme

Over Tümörlerinde Görüntüleme 108 D TÜRK RADYOLOJİ DERNEĞİ TÜRK RADYOLOJİ SEMİNERLERİ Over Tümörlerine Görüntüleme Gökhn Pekinil Tr Sem 2015; 3: 108-126 ÖĞRENME HEDEFLERİ Over Tümörlerine Genel Ryolojik Yklşım Hkkın Bilgi Einmek Over

Detaylı

B - GERĐLĐM TRAFOLARI:

B - GERĐLĐM TRAFOLARI: ve Seg.Korum_Hldun üyükdor onrım süresinin dh uzun olmsı yrıc rnın izole edilmesini gerektirmesi; rızlnmsı hlinde r tdiltını d gerektireilmesi, v. nedenlerle, özel durumlr dışınd tercih edilmezler. - GERĐLĐM

Detaylı

Diffüz Karaciğer Hastalıkları

Diffüz Karaciğer Hastalıkları 349 TÜRK RADYOLOJİ DERNEĞİ Diffüz Krciğer Hstlıklrı TÜRK RADYOLOJİ SEMİNERLERİ Trd Sem 2015; 3: 349-65 Bengi Gürses 1, Mustf Seçil 2 ÖĞRENME HEDEFLERİ Diffüz Krciğer Hstlığı Nedenleri Tnıd Kullnıln Görüntüleme

Detaylı

Akut Göğüs Ağrısında Üçlü Dışlama Bilgisayarlı Tomografi Anjiyografi

Akut Göğüs Ağrısında Üçlü Dışlama Bilgisayarlı Tomografi Anjiyografi 143 D TÜRK RADYOLOJİ DERNEĞİ TÜRK RADYOLOJİ SEMİNERLERİ Akut Göğüs Ağrısınd Üçlü Dışlm Bilgisyrlı Tomogrfi Anjiyogrfi Erhn Akpınr, Mustf Hızl ÖĞRENME HEDEFLERİ Trd Sem 2013; 1: 143-152 Görüntüleme protokolü

Detaylı

Akciğer Kanserinde PET/BT

Akciğer Kanserinde PET/BT 326 D TÜRK RADYOLOJİ DERNEĞİ Akciğer Knserinde PET/BT Recep Svş TÜRK RADYOLOJİ SEMİNERLERİ Trd Sem 2014; 2: 326-339 ÖĞRENME HEDEFLERİ Pozitron Emisyon Tomogrfi/Bilgisyrlı Tomogrfi (PET/BT) Cihzını, Kullnıln

Detaylı

El Bileği ve Elin Patolojik Değişiklikleri

El Bileği ve Elin Patolojik Değişiklikleri 90 D TÜRK RADYOLOJİ DERNEĞİ TÜRK RADYOLOJİ SEMİNERLERİ Trd Sem 2014; 2: 90-102 El Bileği ve Elin Ptolojik Değişiklikleri Ayşin Pourgher ÖĞRENME HEDEFLERİ Tendon Ptolojileri Kemik Ptolojileri Tringüler

Detaylı

Görüntüleme. Dr. Gündüz ÖĞÜT

Görüntüleme. Dr. Gündüz ÖĞÜT 5 Kolorektl KANSERlerde Görüntüleme Dr. Gündüz ÖĞÜT Rdyoloji; kolorektl knserlerin tnısınd, evrelendirmesinde ve tedvi sonrsı dönemde metstzlrın rştırılmsı ile tkiinde önemli ir yer lmktdır. Çift kontrst

Detaylı

SPINAL MR GÖRÜNTÜLEMEDE RESTORE TSE SEKANSININ TANIYA OLAN KATKISI

SPINAL MR GÖRÜNTÜLEMEDE RESTORE TSE SEKANSININ TANIYA OLAN KATKISI Pmukkle Tıp Dergisi Pmukkle Medicl Journl SPINAL MR GÖRÜNTÜLEMEDE RESTORE TSE SEKANSININ TANIYA OLAN KATKISI DIAGNOSTIC CONTRIBUTION OF RESTORE TSE SEQUENCE IN SPINAL MR IMAGING Özkn ÜNAL, Keml KIRMACI,

Detaylı

Pankreasýn Solid Psödopapiller Tümörünün Preoperatif Tanýsý: Bir Olgu Sunumu

Pankreasýn Solid Psödopapiller Tümörünün Preoperatif Tanýsý: Bir Olgu Sunumu ARAÞTIRMALAR OLGU SUNUMU(Cse (Reserch Reports) Reports) Pnkresýn Solid Psödoppiller Tümörünün Preopertif Tnýsý: Bir Olgu Sunumu Preopertive Dignosis of Solid Pseudoppillry Tumor of the Pncres: Cse Report

Detaylı

Cumhuriyet Dental Journal. Conservative approach for condylar fractures of children: a case report

Cumhuriyet Dental Journal. Conservative approach for condylar fractures of children: a case report Cumhuriyet Dentl Journl Volume 17 Issue 3 doi:10.7126/cdj.58140.1008001903 ville t http://dergiprk.ulkim.gov.tr/cumudj/ CASE REPORT Conservtive pproch for condylr frctures of children: cse report Niht

Detaylı

Primer Beyin Tümörlerini Evrelendirmesinde Perfüzyon MRG nin Katkısı

Primer Beyin Tümörlerini Evrelendirmesinde Perfüzyon MRG nin Katkısı DAHİLİ BİLİMLER / MEDICAL SCIENCES Arştırm Mklesi / Reserch Article Ankr Üniversitesi Tıp Fkültesi Mecmusı 2009, 62(4) Primer Beyin Tümörlerini Evrelendirmesinde Perfüzyon MRG nin Ktkısı Contribution of

Detaylı

Oksipital Korteks İskemisi Nedeniyle Gelişen Homonim Hemianopsinin Medikal Tedaviye Verdiği Hızlı Cevap

Oksipital Korteks İskemisi Nedeniyle Gelişen Homonim Hemianopsinin Medikal Tedaviye Verdiği Hızlı Cevap Oksipitl Korteks İskemisi Nedeniyle Gelişen Homonim Heminopsinin Medikl Tedviye Verdiği Hızlı Cevp Rpid Medicl Response of Homonymous Heminopsi fter Occipitl Cortex Ischemi Özlem GÜRSES ŞAHİN 1, Bnu ÇAKIR

Detaylı

Gastrointestinal stromal tümörler: Radyolojik - patolojik korelasyon

Gastrointestinal stromal tümörler: Radyolojik - patolojik korelasyon DOI: 10.5152/turkjrdiol.2016.300 Gstrointestinl stroml tümörler: Rdyolojik - ptolojik korelsyon Gstrointestinl stroml tumors: Rdiologicl - pthologicl correltion ÖZGÜN ARAŞTIRMA Ri Ergelen, Nilüfer Deniz

Detaylı

Eklamptik Ensefalopatide Vazojenik Ödem: Kranyal MR Bulguları

Eklamptik Ensefalopatide Vazojenik Ödem: Kranyal MR Bulguları Uludğ Üniversitesi Tıp Fkültesi Dergisi 29 (3) 11-15, 2003 Eklmptik Ensefloptide Vzojenik Ödem: Krnyl MR Bulgulrı Özgür ÇAKIR, Nln YILDIRIM, Şehri PUNAR, Müfit PARLAK Uludğ Üniversitesi Tıp Fkültesi, Rdyoloji

Detaylı

PEDİYATRİK AKCİĞER HASTALIKLARI

PEDİYATRİK AKCİĞER HASTALIKLARI PEDIATRIC LUNG DISEASE Yonc Anık Koceli Üniversitesi Tıp Fkültesi, Rdyoloji Anilim Dlı, Koceli, Türkiye e-mil: yoncnik@yhoo.com doi:10.5152/tc.2013.34 Özet Bu derlemenin mcı pediytrik yş gruund krşılşıln

Detaylı

Kalp Kapaklarının Multi Dedektör Bilgisayarlı Tomografi (MDBT) ile Değerlendirilmesi

Kalp Kapaklarının Multi Dedektör Bilgisayarlı Tomografi (MDBT) ile Değerlendirilmesi 107 D TÜRK RADYOLOJİ DERNEĞİ TÜRK RADYOLOJİ SEMİNERLERİ Klp Kpklrının Multi Dedektör Bilgisyrlı Tomogrfi (MDBT) ile Değerlendirilmesi Gonc Eldem, Tuncy Hzıroln ÖĞRENME HEDEFLERİ Trd Sem 2013; 1: 107-120

Detaylı

FRENLER 25.02.2012 FRENLERİN SINIFLANDIRILMASI

FRENLER 25.02.2012 FRENLERİN SINIFLANDIRILMASI RENLER RENLER renler çlışmlrı itiriyle kvrmlr enzerler. Kvrmlr ir hreketin vey momentin diğer trf iletilmesini sğlrlr ve kıs ir süre içinde iki trftki hızlr iririne eşit olur. renler ise ir trftki hreketi

Detaylı

Adrenal lezyonların görüntüleme bulguları. Dr. Ercan KOCAKOÇ Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul

Adrenal lezyonların görüntüleme bulguları. Dr. Ercan KOCAKOÇ Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul Adrenal lezyonların görüntüleme bulguları Dr. Ercan KOCAKOÇ Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul Öğrenme hedefleri Adrenal bez kitlelerinin BT ile değerlendirilmesinde temel prensip ve bulguları öğrenmek

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2015-2016 Güz Dönemi

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2015-2016 Güz Dönemi Andolu Üniversitesi Mühendislik Fkültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Plnlmsı 2015-2016 Güz Dönemi 2 Tesis (fcility) Tesis : Belli bir iş için kurulmuş ypı Tesis etmek :

Detaylı

RASYONEL SAYILAR KESİR ÇEŞİTLERİ. www.unkapani.com.tr. 1. Basit Kesir. olduğuna göre, a, b tamsayı ve b 0 olmak üzere, a şeklindeki ifadelere

RASYONEL SAYILAR KESİR ÇEŞİTLERİ. www.unkapani.com.tr. 1. Basit Kesir. olduğuna göre, a, b tamsayı ve b 0 olmak üzere, a şeklindeki ifadelere RASYONEL SAYILAR, tmsyı ve 0 olmk üzere, şeklindeki ifdelere kesir denir. y kesrin pyı, ye kesrin pydsı denir. Örneğin,,,, kesirdir. kesrinde, py kesir çizgisi pyd, 0, 0 ise 0 0 dır.,, 0, syılrı irer 0

Detaylı

Edinsel safra yolu hastalıklarında görüntüleme bulguları

Edinsel safra yolu hastalıklarında görüntüleme bulguları DOI: 10.5152/turkjrdiol.2016.170 Edinsel sfr yolu hstlıklrınd görüntüleme ulgulrı Imging findings of cquired iliry trct diseses Ezgi Anmurluoğlu, Nury Hliloğlu DERLEME Öz Sfr yollrı ve sfr kesesinde edinsel

Detaylı

3N MOBİL HABERLEŞME HİZMETLERİNDE HİZMET KALİTESİ ÖLÇÜTLERİNİN ELDE EDİLMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

3N MOBİL HABERLEŞME HİZMETLERİNDE HİZMET KALİTESİ ÖLÇÜTLERİNİN ELDE EDİLMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ 3N MOBİL HABERLEŞME HİZMETLERİNDE HİZMET KALİTESİ ÖLÇÜTLERİNİN ELDE EDİLMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Aç, Kps, Dynk, Tnılr ve Kısltlr Aç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin cı, IMT 2000/UMTS Altypılrının Kurulsı

Detaylı

Yetişkinlerde Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi (ÇKBT) ile İnsidental Saptanan Diyafragmatik Hernilerin Değerlendirilmesi

Yetişkinlerde Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi (ÇKBT) ile İnsidental Saptanan Diyafragmatik Hernilerin Değerlendirilmesi Fırt Tıp Derg/Firt Med J 2014; 19(4): 183-188 Klinik Arştırm Yetişkinlerde Çok Kesitli Bilgisyrlı Tomogrfi (ÇKBT) ile İnsidentl Sptnn Diyfrgmtik Hernilerin Değerlendirilmesi Zell Tş DENİZ 1, Cemil GÖYA

Detaylı

4- SAYISAL İNTEGRAL. c ϵ R olmak üzere F(x) fonksiyonunun türevi f(x) ise ( F (x) = f(x) ); denir. f(x) fonksiyonu [a,b] R için sürekli ise;

4- SAYISAL İNTEGRAL. c ϵ R olmak üzere F(x) fonksiyonunun türevi f(x) ise ( F (x) = f(x) ); denir. f(x) fonksiyonu [a,b] R için sürekli ise; 4- SAYISAL İNTEGRAL c ϵ R olmk üzere F() onksiyonunun türevi () ise ( F () = () ); Z ` A d F ` c eşitliğindeki F()+c idesine, () onksiyonunun elirsiz integrli denir. () onksiyonu [,] R için sürekli ise;

Detaylı

HİPERBOL. Merkezi O noktası olan hiperbole merkezil hiperbol denir. F ve F' noktalarına hiperbolün odakları denir.

HİPERBOL. Merkezi O noktası olan hiperbole merkezil hiperbol denir. F ve F' noktalarına hiperbolün odakları denir. Merkezi Hiperoll HİPERBL Merkezi noktsı oln hiperole merkezil hiperol denir. F ve F' noktlrın hiperolün odklrı denir. dklr rsı uzklık FF' dir. odklr rsı uzklık e sl eksen uzunluğu değerine hiperolün dış

Detaylı

Genitoüriner Sistem Tümörlerinde Radyoloji Dr.Oğuz Dicle

Genitoüriner Sistem Tümörlerinde Radyoloji Dr.Oğuz Dicle Genitoüriner Sistem Tümörlerinde Radyoloji Dr.Oğuz Dicle III.Tıbbi Onkoloji Kongresi Onkolojik Görüntüleme Kursu 24 Mart 2010,Antalya Böbrek Mesane Prostat Böbrek Mesane Testis Radyolojiye Sorular Tümör

Detaylı

Mediyastende lokalize organlardan kalp ve damarlar, hava yolları ve özefagus

Mediyastende lokalize organlardan kalp ve damarlar, hava yolları ve özefagus Mediyasten Hastalıkları ve Cerrahisi Editör: Prof. Dr. Akın Eraslan BALCI BÖLÜM 7 BÖLÜM 07 Bilgisayarlı Tomografi 45 Bilgisayarlı Tomografi Kemal Ödev Mediyastende lokalize organlardan kalp ve damarlar,

Detaylı

Progresif Supranükleer Palsi: İki Olgu Sunumu

Progresif Supranükleer Palsi: İki Olgu Sunumu 10 ISSN:2149-455X Olgu Sunumu / Cse Report Progresif Suprnükleer Plsi: İki Olgu Sunumu Progressive Suprnucler Plsy: Two Cse Reports Mustf Ceyln 1, Bekir Enes Demiryürek 2, Bilgehn Atılgn Acr 3, Ayl Neslihn

Detaylı

n vivo tümör anjiyogenezi görüntülemesi

n vivo tümör anjiyogenezi görüntülemesi DERLEME Hcettepe T p Dergisi 2008; 39:144-152 n vivo tümör njiyogenezi görüntülemesi Br fl Türkey 1,2, Mufltury Krclt nc 3, Peter L. Choyke 2 1 Dr., Hcettepe Üniversitesi Tıp Fkültesi Rdyoloji Anilim Dlı,

Detaylı

Superior Mezenterik Arter Sendromunda Radyolojik Bulgular

Superior Mezenterik Arter Sendromunda Radyolojik Bulgular ORİJİNAL ARAŞTIRMA Superior Mezenterik Arter Sendromund Rdyolojik Bulgulr Ftm Esr BAHADIR ÜLGER, Aykut ÜLGER, Mustf ÇOLAK c Rdyoloji Kliniği, Khrmnmrş Necip Fzıl Şehir Hstnesi, Rdyoloji Kliniği, c Genel

Detaylı

RASYONEL SAYILAR. ÖRNEK: a<0<b<c koşulunu sağlayan a, b, c reel sayıları. tan ımsız. belirsiz. basit kesir

RASYONEL SAYILAR. ÖRNEK: a<0<b<c koşulunu sağlayan a, b, c reel sayıları. tan ımsız. belirsiz. basit kesir RASYONEL SAYILAR 0 ve, Z olmk üzere şeklindeki syılr rsyonel syı denir. 0 0 tn ımsız 0 0 elirsiz 0 sit kesir ileşik kesir Genişletilerek vey sdeleştirilerek elde edilen kesirlere denk kesirler denir. Sıfır

Detaylı

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım. Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım. Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi okült (gizli, saklı, bilinmeyen, anlaşılmaz) okült + kanser primeri bilinmeyen

Detaylı

INSA 473 Çelik Tasarım Esasları. Kirişler

INSA 473 Çelik Tasarım Esasları. Kirişler INSA 473 Çelik Tsrım Esslrı Kirişler Eğilmeye Çlışn Elemnlr Ylnızc eğilme momenti etkisinde oln elemnlr, eğilmeye çlışn elemnlr, kiriş dı verilmektedir. Çelik ypılrd kullnıln kirişler; 1) Dolu gövdeli

Detaylı

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi Andolu Trım Bilimleri Dergisi Andolu Journl of Agriculturl Sciences http://dergiprk.ulkim.gov.tr/omunjs Arştırm/Reserch Andolu Trım Bilim. Derg./Andolu J Agr Sci, 3 (215) 6-67 ISSN: 138-875 (Print) 138-8769

Detaylı

Semptomatik perikardiyal efüzyonların cerrahi tedavisinde VATS, subksifoid ve minitorakotomi perikardiyal pencerenin etkinliği

Semptomatik perikardiyal efüzyonların cerrahi tedavisinde VATS, subksifoid ve minitorakotomi perikardiyal pencerenin etkinliği Dicle Tıp Dergisi / 2014; 41 (1): 99-107 Dicle Medicl Journl doi: 10.5798/diclemedj.0921.2014.01.0381 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL ARTICLE Semptomtik perikrdiyl efüzyonlrın cerrhi tedvisinde VATS, suksifoid

Detaylı

DRC üst taban, 6 alt taban olmak üzere 12 mavi kare vardır. 4. Sekiz basamaklı herhangi bir özel sayı x = abcdefgh olsun. Deneme - 2 / Mat.

DRC üst taban, 6 alt taban olmak üzere 12 mavi kare vardır. 4. Sekiz basamaklı herhangi bir özel sayı x = abcdefgh olsun. Deneme - 2 / Mat. Deneme - / Mt MATEMATİK DENEMESİ. 6 üst tn, 6 lt tn olmk üzere mvi kre vrdır. Ypının tüm yüzeyi kreden oluştuğun göre, 6 7. 0,.., f -, 0, p. 0,. c- m.,,. ^- h.. 7. ^- h 7 - ulunur. +. c m olur. ( ) 9 c

Detaylı

Miyokardiyal Revaskülarizasyon Kılavuzu

Miyokardiyal Revaskülarizasyon Kılavuzu ESC KLAVUZU Miyokrdiyl Revskülrizsyon Kılvuzu Avrup Krdiyoloji Derneği (ESC) ve Avrup Krdiyotorsik Cerrhisi Derneği (EACTS) Miyokrdiyl Revskülrizsyon Görev Gruu Avrup Perkütn Krdiyovsküler Girişim Derneği

Detaylı

VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU. Dr.Serdar Onat

VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU. Dr.Serdar Onat VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU Dr.Serdar Onat VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU Vena Cava Superiorda kan akımının tıkanıklığa uğraması sonucu gelişen klinik tablodur. Acil olarak tanısal değerlendirme ve tedaviyi

Detaylı

Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi * HRÜ Ziraat Fakültesi * Bahçe Bitkileri Bölümü * 04-08 Ekim 2011 * Şanlıurfa

Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi * HRÜ Ziraat Fakültesi * Bahçe Bitkileri Bölümü * 04-08 Ekim 2011 * Şanlıurfa Türkiye VI. Ulusl Bhçe Bitkileri Kongresi * HRÜ Zirt Fkültesi * Bhçe Bitkileri Bölümü * 04-08 Ekim 2011 * Şnlıurf Seçilmiş Bzı Zerdli Genotiplerinin Polen Performnslrının Belirlenmesi Melike ÇETİNBAŞ 1,

Detaylı

İntravezikal Bacillus Calmette-Guerin Uygulaması ile Mesanede Oluşan Ultrastrüktürel Değişiklikler

İntravezikal Bacillus Calmette-Guerin Uygulaması ile Mesanede Oluşan Ultrastrüktürel Değişiklikler Derleme 84 İntrvezikl Bcillus Clmette-Guerin Uygulmsı ile Mesnede Oluşn Ultrstrüktürel Değişiklikler Gökhn Sönmez, Adullh Demirtş Erciyes Üniversitesi Tıp Fkültesi, Üroloji Anilim Dlı, Kyseri, Türkiye

Detaylı

İntradural Spinal Tümörler. Dr. Fuldem Yıldırım Dönmez Başkent Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı, Ankara

İntradural Spinal Tümörler. Dr. Fuldem Yıldırım Dönmez Başkent Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı, Ankara İntradural Spinal Tümörler Dr. Fuldem Yıldırım Dönmez Başkent Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı, Ankara Intraspinal tümörler spinal kord, filum terminale, sinir kökleri, meninksler, intraspinal damarlar,

Detaylı

PET-CT nin Toraks Malignitelerinin Tanı ve Tedavi Yönetimindeki Yeri

PET-CT nin Toraks Malignitelerinin Tanı ve Tedavi Yönetimindeki Yeri PET-CT nin Toraks Malignitelerinin Tanı ve Tedavi Yönetimindeki Yeri DR. TEVFİK FİKRET ÇERMİK SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, NÜKLEER TIP ANABİLİM DALI, İSTANBUL SUAM, NÜKLEER TIP KLİNİĞİ

Detaylı

Pulmoner hipertansiyon tanı ve tedavi kılavuzu

Pulmoner hipertansiyon tanı ve tedavi kılavuzu Europen Hert Journl (2009) 30, 2493 2537 doi:10.1093/eurhertj/ehp297 ESC KILAVUZLARI Pulmoner hipertnsiyon tnı ve tedvi kılvuzu Avrup Krdiyoloji Derneği (ESC) ve Avrup Solunum Derneği (ERS) Pulmoner Hipertnsiyon

Detaylı

Tolosa-Hunt Sendromu: İki Olgu Sunumu Tolosa-Hunt Syndrome: A Report of Two Cases

Tolosa-Hunt Sendromu: İki Olgu Sunumu Tolosa-Hunt Syndrome: A Report of Two Cases Olgu Sunumu / Cse Report DOI: 10.4274/hseki.2332 Med Bull Hseki 2015;53:308-12 Tolos-Hunt Sendromu: İki Olgu Sunumu Tolos-Hunt Syndrome: A Report of Two Cses Sefer Günydın, Birgül Bştn, Hürtn Acr, Niht

Detaylı

Poli(3,8-diaminobenzo[c]sinolin-5-oksit)/Au Polimer Kompozitinin Elektrokimyasal Üretimi ve Elektrokromik Özelliklerinin İncelenmesi

Poli(3,8-diaminobenzo[c]sinolin-5-oksit)/Au Polimer Kompozitinin Elektrokimyasal Üretimi ve Elektrokromik Özelliklerinin İncelenmesi Poli(3,8-diminoenzo[c]sinolin-5-oksit)/Au Polimer Kompozitinin Elektrokimysl Üretimi ve Elektrokromik Özelliklerinin İncelenmesi ÖZET Bircn Hspult 1*, Ahmet Fert Üzdürmez 2, Fhriye Srı 1,Hndn Gülce 1,

Detaylı

İŞ ETKİ ÇİZGİSİ TEOREMİ. Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Müh. Bölümü Balıkesir, TÜRKİYE THEOREM OF WORK INFLUENCE LINE

İŞ ETKİ ÇİZGİSİ TEOREMİ. Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Müh. Bölümü Balıkesir, TÜRKİYE THEOREM OF WORK INFLUENCE LINE BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi (006).8. İŞ ETKİ ÇİZGİSİ TEOREMİ Scit OĞUZ, Perihn (Krkulk) EFE Blıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimrlık Fkültesi İnşt Müh. Bölümü Blıkesir, TÜRKİYE ÖZET Bu çlışmd İş Etki Çizgisi

Detaylı

Kalp dışı cerrahide preoperatif kardiyak riskin değerlendirilmesi ve perioperatif kardiyak tedaviye ilişkin kılavuzlar

Kalp dışı cerrahide preoperatif kardiyak riskin değerlendirilmesi ve perioperatif kardiyak tedaviye ilişkin kılavuzlar Europen Hert Journl doi:10.1093/eurhertj/ehp337 ESC KILAVUZLARI Klp dışı cerrhide preopertif krdiyk riskin değerlendirilmesi ve periopertif krdiyk tedviye ilişkin kılvuzlr Avrup Krdiyoloji Derneği (ESC)

Detaylı

OM466 Orman Koruma (2015-2016 Bahar Yarıyılı) dersi kapsamında düzenlenen 15 Mart 2016 tarihli teknik arazi gezisi hakkında rapor

OM466 Orman Koruma (2015-2016 Bahar Yarıyılı) dersi kapsamında düzenlenen 15 Mart 2016 tarihli teknik arazi gezisi hakkında rapor OM466 Ormn Korum (2015-2016 Bhr Yrıyılı) dersi kpsmınd düzenlenen 15 Mrt 2016 trihli teknik rzi gezisi hkkınd rpor Teknik rzi gezisi, Düzce Ormn İşletme Müdürlüğü, Konurlp Ormn İşletme Şefliği sınırlrı

Detaylı

Q 2013 ESC Kararlı Koroner Arter Hastalığı Yönetimi Kılavuzu

Q 2013 ESC Kararlı Koroner Arter Hastalığı Yönetimi Kılavuzu Q 2013 ES Krrlı Koroner Arter Hstlığı Yönetimi Kılvuzu Avrup Krdiyoloji Derneği (ES) Krrlı Koroner Arter Hstlığı Yönetimi Görev Gruu Görev Gruu Üyeleri: Gilles Montlescot* (şkn) (Frns), Udo Sechtem* (şkn)

Detaylı

Pulmoner Nodüllü Hastaya Yaklaşım

Pulmoner Nodüllü Hastaya Yaklaşım Pulmoner Nodüllü Hastaya Yaklaşım Pınar Çelik TTD Kış Okulu 14-17 Ocak 2016, Antalya Soliter pulmoner nodül (SPN) - tanım Çapı 3 cm, tek, sınırları belirli, yuvarlak lezyon Tamamen AC parankimi ile çevrili

Detaylı

Borlanmış AISI 8640 Çeliğinin Abrasif Aşınma Davranışı

Borlanmış AISI 8640 Çeliğinin Abrasif Aşınma Davranışı 6 th Interntionl Advned Tehnologies Symposium (IATS 11), 16-18 My 2011, Elzığ, Turkey Borlnmış AISI 8640 Çeliğinin Arsif Aşınm Dvrnışı Ç. Demirel 1, M. Çetin 2 Krük Üniversitesi, Teknik Eğitim Fkültesi,

Detaylı

η= 1 kn c noktasında iken A mesnedinin mesnet tepkisi (VA)

η= 1 kn c noktasında iken A mesnedinin mesnet tepkisi (VA) ölüm Đzosttik-Hipersttik-Elstik Şekil Değiştirme TESİR ÇİZGİSİ ÖRNEKLERİ Ypı sistemlerinin mruz kldığı temel yükler sit ve hreketli yüklerdir. Sit yükler için çözümler önceki konulrd ypılmıştır. Hreketli

Detaylı

TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 5. Sorular

TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 5. Sorular TRD KIŞ OKULU KURS 1, Gün 5 Sorular Soru 1 T1 ve T2 ağırlıklı spin eko sekanslarda hiperintens görülen hematom kavitesinin evresini belirtiniz? a) Akut dönem b) Hiperakut dönem c) Subakut erken dönem d)

Detaylı

Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabolün Tepe Noktası

Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabolün Tepe Noktası Mustf YĞCI www.mustfgci.com.tr, 11 Ceir Notlrı Mustf YĞCI, gcimustf@hoo.com Prolün Tepe Noktsı Ö nce ir prolün tepe noktsı neresidir, onu htırltlım. Kc, prolün rtmktn zlm ve zlmktn rtm geçtiği nokt dieiliriz.

Detaylı

Prof. Dr. Yaşar BEDÜK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Prof. Dr. Yaşar BEDÜK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Yaşar BEDÜK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Seminom GHTT in %60 ı Seminom dur Ayrıca %10 kadar da mix tümörler içinde yer alırlar Tanı anında %75-80 i Evre I Diğer türlere göre daha iyi prognozlu

Detaylı

Yerel Topluluklar ve Yönetimler Arasında Sınır-Ötesi Đşbirliği Avrupa Çerçeve Sözleşmesine Ek Protokol

Yerel Topluluklar ve Yönetimler Arasında Sınır-Ötesi Đşbirliği Avrupa Çerçeve Sözleşmesine Ek Protokol Yerel Topluluklr ve Yönetimler Arsınd Sınır-Ötesi Đşirliği Avrup Çerçeve Sözleşmesine Ek Protokol Strsourg 9 Xl 1995 Avrup Antlşmlrı Serisi/159 Yerel Topluluklr vey Yönetimler rsınd Sınır-ötesi Đşirliği

Detaylı

Nakil Öncesi Verici Değerlendirmeleri için Otomatik Karaciğer Bölütleme Yordamı

Nakil Öncesi Verici Değerlendirmeleri için Otomatik Karaciğer Bölütleme Yordamı Nkil Öncesi Verici Değerlendirmeleri için Otomtik Krciğer Bölütleme Yordmı M. Alper SELVER, Aykut KOCAOĞLU, Htice DOĞAN, Güleser K. DEMİR, Oğuz DİCLE b, Cüneyt GÜZELİŞ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

Detaylı

İntegral Uygulamaları

İntegral Uygulamaları İntegrl Uygulmlrı Yzr Prof.Dr. Vkıf CAFEROV ÜNİTE Amçlr Bu üniteyi çlıştıktn sonr; düzlemsel ln ve dönel cisimlerin cimlerinin elirli integrl yrdımı ile esplnileceğini, küre, koni ve kesik koninin cim

Detaylı

LOJİK DEVRELERDE SORUNLAR ve GİDERİLMESİ

LOJİK DEVRELERDE SORUNLAR ve GİDERİLMESİ Krdeniz Teknik Üniversitesi Bilgisyr Mühendisliği Bölümü Syısl Tsrım Lorturı LOJİK DEVRELERDE SORUNLAR ve GİDERİLMESİ 1. Giriş Şimdiye kdr ypıln teorik kominsyonel devre tsrımlrınd girişe uygulnn tüm işretlerin

Detaylı

DRC. 4. Sekiz basamaklı herhangi bir özel sayı x = abcdefgh olsun. Deneme - 2 / Mat. c m. m m. y Cevap A. Cevap D 21, 25, = = =. 21.

DRC. 4. Sekiz basamaklı herhangi bir özel sayı x = abcdefgh olsun. Deneme - 2 / Mat. c m. m m. y Cevap A. Cevap D 21, 25, = = =. 21. Deneme - / Mt MATMATİK DNMSİ. - + -. 0,.., f -, 0, p. 0,. c- m.,,. ^- h.. 7. ^- h 7 - ulunur. +. c m olur.. + + ulunur. ( ) c m + c m. cc m m. c m.. ulunur. evp evp. Sekiz smklı herhngi ir özel syı cdefgh

Detaylı

Multipl Myeloma da PET/BT. Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD

Multipl Myeloma da PET/BT. Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD Multipl Myeloma da PET/BT Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD İskelet sisteminin en sık görülen primer neoplazmı Radyolojik olarak iskelette çok sayıda destrüktif lezyon ve yaygın

Detaylı

Meningotelyal Benzeri Girdapsı Patern Gösteren Dediferansiye Liposarkom: Olgu Sunumu

Meningotelyal Benzeri Girdapsı Patern Gösteren Dediferansiye Liposarkom: Olgu Sunumu Olgu Sunumu doi: 10.5146/jcpth.2017.08 Meningotelyl enzeri Girdpsı Ptern Gösteren edifernsiye Liposrkom: Olgu Sunumu edifferentited Liposrcom with Meningothelil-Like Whorls Ptern: se Report Ali Koyuncuer

Detaylı

TEST 17-1 KONU KÜRESEL AYNALAR. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ 6. K Çukur aynada cisim merkezin dışında ise görüntü

TEST 17-1 KONU KÜRESEL AYNALAR. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ 6. K Çukur aynada cisim merkezin dışında ise görüntü OU 17 ÜRS R - - - - Çözümler S 17-1 ÇÖÜR 5. α 1. - - - - ve ynlış çizilmiş olup doğru çizimleri yukrıd verilmiştir.. sü ise doğru çizilmiştir. Cevp: Odk nin sğınddır. den çizilen doğru normldir. Bundn

Detaylı

Bazı Sert Çekirdekli Meyve Türlerinde Çiçek Tozu Çimlenmesi ve Çim Borusu Uzunluğunun Çoklu Regresyon Yöntemi ile Modellenmesi

Bazı Sert Çekirdekli Meyve Türlerinde Çiçek Tozu Çimlenmesi ve Çim Borusu Uzunluğunun Çoklu Regresyon Yöntemi ile Modellenmesi Süleymn Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt 19, Syı 3, 92-97, 2015 Süleymn Demirel University Journl of Nturl nd Applied Sciences Volume 19, Issue 3, 92-97, 2015 DOI: 10.19113/sdufed.04496

Detaylı

2005 ÖSS BASIN KOPYASI SAYISAL BÖLÜM BU BÖLÜMDE CEVAPLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 90 DIR. Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü,

2005 ÖSS BASIN KOPYASI SAYISAL BÖLÜM BU BÖLÜMDE CEVAPLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 90 DIR. Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü, 005 ÖSS SIN KPYSI SYISL ÖLÜM İKKT! U ÖLÜME EVPLYĞINIZ TPLM SRU SYISI 90 IR. İlk 45 Soru Son 45 Soru Mtemtiksel İlişkilerden Yrrlnm Gücü, Fen ilimlerindeki Temel Kvrm ve İlkelerle üşünme Gücü ile ilgilidir.

Detaylı

1990 ÖYS 1. 7 A) 91 B) 84 C) 72 D) 60 E) 52 A) 52 B) 54 C) 55 D) 56 E) 57

1990 ÖYS 1. 7 A) 91 B) 84 C) 72 D) 60 E) 52 A) 52 B) 54 C) 55 D) 56 E) 57 99 ÖYS. si oln si kçtır? A) 9 B) 8 C) D) 6 E) 5 6. Bir nın yşı, iki çocuğunun yşlrı toplmındn üyüktür. yıl sonr nın yşı, çocuklrının yşlrı toplmının ktı olcğın göre ugün kç yşınddır? A) 5 B) 5 C) 55 D)

Detaylı

Profil Raporu. Ella Explorer. 2 Aralık 2008 GİZLİ

Profil Raporu. Ella Explorer. 2 Aralık 2008 GİZLİ Profil Rporu Ell Explorer Arlık GİZLİ Profil Rporu Ell Explorer Giriş Arlık Giriş Bu rpor profesyonel yrgı ile kullnılmlıdır. İçerdiği ifdeler; mülktlr, iyogrfik veriler ve diğer değerlendirme sonuçlrı

Detaylı

Sabit Protezlere Giriş

Sabit Protezlere Giriş Sit Protezlere Giriş Sit Protezlere Giriş rotez terimi, genel olrk kyedilmiş orgn vey dokulrın ypy ir mterylle, şekil ve fonksiyon olrk yerine konulmsını tnımlr. Diş hekimliğinde de, kyedilen diş ve/ vey

Detaylı

KISA MESAFE ERİŞİMLİ TELSİZ (KET) YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Kısaltmalar ve Tanımlar

KISA MESAFE ERİŞİMLİ TELSİZ (KET) YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Kısaltmalar ve Tanımlar 16 Mrt 2007 trihli 26464 syılı Resmi Gzete Telekomüniksyon Kurumundn: KISA MESAFE ERİŞİMLİ TELSİZ (KET) YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amç, Kpsm, Dynk, Kısltmlr ve Tnımlr Amç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin mcı;

Detaylı

1.6 ELEKTROMOTOR KUVVET VE POTANSİYEL FARK

1.6 ELEKTROMOTOR KUVVET VE POTANSİYEL FARK .6 ELEKTROMOTOR KUVVET VE POTANSİYEL FARK İki uundn potnsiyel frk uygulnmış metl iletkenlerde, serest elektronlr iletkenin yüksek potnsiyeline doğru çekilirler. Elektrik kımını oluşturn, elektronlrın u

Detaylı

Pulmoner hipertansiyon tanı ve tedavi kılavuzu

Pulmoner hipertansiyon tanı ve tedavi kılavuzu Europen Hert Journl (2009) 30, 2493 2537 doi:10.1093/eurhertj/ehp297 ESC KILAVUZLARI Pulmoner hipertnsiyon tnı ve tedvi kılvuzu Avrup Krdiyoloji Derneği (ESC) ve Avrup Solunum Derneği (ERS) Pulmoner Hipertnsiyon

Detaylı

KIVIRMA İŞLEMİNİN ŞEKİL ve BOYUTLARI

KIVIRMA İŞLEMİNİN ŞEKİL ve BOYUTLARI 2011 Şut KIVIRMA İŞEMİNİN ŞEKİ ve BOYUTARI Hzırlyn: Adnn YIMAZ AÇINIM DEĞERERİ 50-21 DİKKAT: İyi niyet, ütün dikkt ve çm krşın ynlışlr olilir. Bu nedenle onucu orumluluk verecek ynlışlıklr için, hiçir

Detaylı

TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün G n 2. Sorular

TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün G n 2. Sorular TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün G n 2 Sorular Astma tanısıyla izlenen hastanın BT kesitlerinde her iki akciğerde periferal yerleşimli buzlu cam-konsolidasyon alanları saptanıyor. En olası tanınız hangisidir?

Detaylı

( ) ( ) ( ) Üslü Sayılar (32) 2. ( ) ( 2 (2) 3. ( ) ( ) 3 4. ( 4 9 ) eşitliğini sağlayan a değeri kaçtır? (0) 0,6 0,4 : 4,9 =?

( ) ( ) ( ) Üslü Sayılar (32) 2. ( ) ( 2 (2) 3. ( ) ( ) 3 4. ( 4 9 ) eşitliğini sağlayan a değeri kaçtır? (0) 0,6 0,4 : 4,9 =? Üslü Sılr. +.4 8 (8) 4. ( ) (. ). ( ) 4 6 ( ) :( ) () + + 5..4. ( ) ( ) () 4. 5 5 ( 4 9 ) 5. 9 + + 9 = + eşitliğini sğln değeri kçtır (0) 6. ( ) ( ) ( ) 0,6 0,4 : 4,9 (-6) 4 8.. c 7. 4.. c ( c ) 8. 6 8

Detaylı

Long Term Follow Up, Treatment and Prognosis of Acute Transverse Myelitis Patients In Childhood

Long Term Follow Up, Treatment and Prognosis of Acute Transverse Myelitis Patients In Childhood e r l Ar þ t ý r m Long Term Follow Up, Tretment nd Prognosis of Acute Trnsverse Myelitis Ptients In Childhood n i j ri O O i g in Çocukluk Çğı Akut Trnsvers Myelit Olgulrınd Uzun Süreli İzlem, Tedvi ve

Detaylı

VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT

VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT VKTÖRLR ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT VKTÖRLR 1. Kznım : Vektör kvrmını çıklr.. Kznım : İki vektörün toplmını ve vektörün ir gerçek syıyl çrpımını ceirsel ve geometrik olrk gösterir. VKTÖRLR 1.

Detaylı

PEDİATRİK KARACİĞER KİTLELERİ

PEDİATRİK KARACİĞER KİTLELERİ PEDİATRİK KARACİĞER KİTLELERİ Dr. Berna Oğuz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Pediatrik KC kitleleri İntraabdominal kitlelerin %5-6 Primer hepatik

Detaylı

Yarım Toplayıcı (Half Adder): İki adet birer bitlik sayıyı toplayan bir devredir. a: Birinci Sayı a b c s. a b. s c.

Yarım Toplayıcı (Half Adder): İki adet birer bitlik sayıyı toplayan bir devredir. a: Birinci Sayı a b c s. a b. s c. Syıl Devreler (Lojik Devreleri) Tümleştirilmiş Kominezonl Devre Elemnlrı Syıl itemlerin gerçekleştirilmeinde çokç kullnıln lojik devreler, klik ğlçlrın ir ry getirilmeiyle tümleştirilmiş devre olrk üretilirler

Detaylı

ADRENAL KİTLELERK TLELERİNDE DR. FATİH H TUNCA İSTANBUL TIP FAKÜLTES LTESİ GENEL CERRAHİ

ADRENAL KİTLELERK TLELERİNDE DR. FATİH H TUNCA İSTANBUL TIP FAKÜLTES LTESİ GENEL CERRAHİ ADRENAL KİTLELERK TLELERİNDE CERRAHİ YAKLAŞIM DR. FATİH H TUNCA İSTANBUL TIP FAKÜLTES LTESİ GENEL CERRAHİ ANABİLİM M DALI İnsidans Otopsi serilerinde: asemptomatik selim adrenal neoplazi %2-20 20 İnsidental

Detaylı

ÜST ÜRİNER SİSTEM KANSERLERİNDE GÖRÜNTÜLEMENİN ÖNEMİ

ÜST ÜRİNER SİSTEM KANSERLERİNDE GÖRÜNTÜLEMENİN ÖNEMİ Disiplinler arası üroonkoloji toplantısı-2014 ÜST ÜRİNER SİSTEM KANSERLERİNDE GÖRÜNTÜLEMENİN ÖNEMİ Dr. Mustafa HARMAN EÜTF Radyoloji 1 SUNUM AKIŞI Görüntüleme yöntemleri Görüntülemeden beklentiler - Tespit

Detaylı

MEME PATOLOJİSİ SLAYT SEMİNERİ

MEME PATOLOJİSİ SLAYT SEMİNERİ MEME PATOLOJİSİ SLAYT SEMİNERİ Prof. Dr. Şahsine Tolunay Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı 17.10.2015 OLGU 43 yaşında kadın 2 çocuğu var Sol memede ağrı ve kitle yakınması mevcut

Detaylı

İnsidental Adrenal Kitlelerinde ve Adrenal Metastazlarda Güncel Değerlendirme ve Cerrahi Girişim Kararı

İnsidental Adrenal Kitlelerinde ve Adrenal Metastazlarda Güncel Değerlendirme ve Cerrahi Girişim Kararı İnsidental Adrenal Kitlelerinde ve Adrenal Metastazlarda Güncel Değerlendirme ve Cerrahi Girişim Kararı Doç. Dr. Semih Görgülü GATA Genel Cerrahi AD Meme ve Endokrin Cerrahi Ünitesi Ankara Sunum Planı

Detaylı

Liderlik ve Yönetim Tarzı Raporu

Liderlik ve Yönetim Tarzı Raporu Liderlik ve Yönetim Trzı Rporu Myıs 15 GİZLİ Liderlik ve Yönetim Trzı Rporu Giriş Myıs 15 Giriş LYTR, yönetii seçimi ve yönetim eerileri geliştirme ile ilgili kişilik konulrın odklnır. Bu rpor, profesyonel

Detaylı

Yorumsal Rapor. Ella Explorer. 2 Aralık 2008 GİZLİ

Yorumsal Rapor. Ella Explorer. 2 Aralık 2008 GİZLİ Yorumsl Rpor Ell Explorer 2 Arlık 28 GİZLİ Yorumsl Rpor Ell Explorer Giriş 2 Arlık 28 Giriş Rporun kullnımı Uyrı: 16PF'den elde edilmiş ilgiyi kullnrk krr verme, sdee, ir ireyin sonuçlrını kendi profesyonel

Detaylı

DENEY 3: EŞDEĞER DİRENÇ, VOLTAJ VE AKIM ÖLÇÜMÜ

DENEY 3: EŞDEĞER DİRENÇ, VOLTAJ VE AKIM ÖLÇÜMÜ A. DENEYĠN AMACI : Direnç devrelerinde eşdeğer direnç ölçümü ypmk. Multimetre ile voltj ve kım ölçümü ypmk. Ohm knununu sit ve prtik devrelerde nlmy çlışmk. B. KULLANILACAK AAÇ VE MALZEMELE : 1. DC güç

Detaylı

Pediatrik karaciğer kitlelerinde ayırıcı tanı

Pediatrik karaciğer kitlelerinde ayırıcı tanı Pediatrik karaciğer kitlelerinde ayırıcı tanı Dr. Zeynep Yazıcı Uludağ Üniversitesi, Tıp Fak., Çocuk Radyolojisi Bilim Dalı, Bursa Primer karaciğer kitleleri Tüm pediatrik solid tm lerin %1-4 ü ~%65 i

Detaylı

Hibrid tedavi ve görüntüleme sistemleri (PET/MR)

Hibrid tedavi ve görüntüleme sistemleri (PET/MR) 15. Medikal Fizik Kongresi, 16-19 Mayıs 2015, Trabzon Hibrid tedavi ve görüntüleme sistemleri (PET/MR) Radyoloji görüşü Dr. Gülgün ENGİN İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Sunu planı 30 dak süre

Detaylı

ELEKTRĐK MOTORLARI ve SÜRÜCÜLERĐ DERS 03

ELEKTRĐK MOTORLARI ve SÜRÜCÜLERĐ DERS 03 ELEĐ MOOLA ve SÜÜCÜLEĐ DES 03 Özer ŞENYU Mrt 0 ELEĐ MOOLA ve SÜÜCÜLEĐ DA MOOLANN ELEĐ DEE MODELLEĐ E AAEĐSĐLEĐ ENDÜĐ DEESĐ MODELĐ Endüviye uygulnn gerilim (), zıt emk (E), endüvi srgı direni () ile temsil

Detaylı

Evaluation of Fetal Lung Ultrasound Images by Digital Texture Analysis Methods l

Evaluation of Fetal Lung Ultrasound Images by Digital Texture Analysis Methods l e r Ar þ t ý r m Evlution of Fetl Lung Ultrsound Imges by Digitl Texture Anlysis Methods l n i j ri O O i g in Fetl Akciğer Ultrsonogrfik Görüntülerinin Dijitl Doku Çözümlemesi ile Değerlendirilmesi h

Detaylı

11. BÖLÜM. Paralelkenar ve Eşkenar Dörtgen A. PARALELKENAR B. PARALELKENARIN ÖZEL LİKLERİ ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK

11. BÖLÜM. Paralelkenar ve Eşkenar Dörtgen A. PARALELKENAR B. PARALELKENARIN ÖZEL LİKLERİ ÇÖZÜM ÖRNEK ÇÖZÜM ÖRNEK G O M T R İ www.kdemivizyon.com.tr. ÖÜM Prlelkenr ve şkenr örtgen. PRNR rşılıklı kenrlrı prlel oln dörtgenlere prlelkenr denir. [] // [] [] // [] = =. PRNRIN ÖZ İRİ. rşılıklı çılr eş ve rdışık çılr ütünlerdir.

Detaylı

İyi diferansiye tiroid kanserleri Radyonüklid tedavi. Dr. Murat Tuncel Hacettepe Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı

İyi diferansiye tiroid kanserleri Radyonüklid tedavi. Dr. Murat Tuncel Hacettepe Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı İyi diferansiye tiroid kanserleri Radyonüklid tedavi Dr. Murat Tuncel Hacettepe Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Sunum planı Cerrahi sonrası değerlendirme RAİ ablasyon Yan etkiler RAİ negatif hastalar

Detaylı

1. Değişkenler ve Eğriler: Matematiksel Hatırlatma

1. Değişkenler ve Eğriler: Matematiksel Hatırlatma DERS NOTU 01 Son Hli Değildir, tslktır: Ekleme ve Düzenlemeler Ypılck BİR SOSYAL BİLİM OLARAK İKTİSAT VE TEMEL KAVRAMLAR 1 Bugünki dersin işleniş plnı: 1. Değişkenler ve Eğriler: Mtemtiksel Htırltm...

Detaylı

Konus Medullaris Matür Teratomuna Bağlı Seksüel Disfonksiyon

Konus Medullaris Matür Teratomuna Bağlı Seksüel Disfonksiyon Geliş Trihi: 02.02.2013 / Kul Trihi: 18.03.2013 Konus Medullris Mtür Tertomun Bğlı Seksüel Disfonksiyon Sexul Dysfunction Due to Conus Medullris Mtur Tertom Olgu Sunumu Osmn Ersegun Btçık 1, Tmer Tunçkle

Detaylı

Koryoid Nevüsüne Eşlik Eden Seröz Dekolman

Koryoid Nevüsüne Eşlik Eden Seröz Dekolman OLGU SUNUMU/CASE REPORT Koryoi Nevüsüne Eşlik Een Seröz Dekolmn Choroil Nevus Assoite with Serous Dethment Melih PARLAK 1, Özlem SELVER BARUT 2, Aylin YAMAN 3, Hyym KIRATLI 4, Kn GÜNDÜZ 5, Ali Osmn SAATCİ

Detaylı

1988 ÖYS. 1. Toplamları 242 olan gerçel iki sayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 4, kalan 22 dir. Küçük sayı kaçtır?

1988 ÖYS. 1. Toplamları 242 olan gerçel iki sayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 4, kalan 22 dir. Küçük sayı kaçtır? 988 ÖYS. Toplmlrı 4 oln gerçel iki syıdn üyüğü küçüğüne ölündüğünde ölüm 4, kln dir. Küçük syı kçtır? A) 56 B) 5 C) 48 D) 44 E) 40. 0,5 6 devirli (peryodik) ondlık syısı şğıdkilerden hngisine eşittir?

Detaylı

Adneksiyel Kitlelerde Maligniteyi Predikte Eden Faktörler

Adneksiyel Kitlelerde Maligniteyi Predikte Eden Faktörler Adneksiyel Kitlelerde Maligniteyi Predikte Eden Faktörler Dr. M. Murat Naki Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi BD Epidemiyoloji ABD de 300

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ İKLİM VE MİMARİ DURUM RENK TASARIMI 582YIM446

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ İKLİM VE MİMARİ DURUM RENK TASARIMI 582YIM446 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ İKLİM VE MİMARİ DURUM RENK TASARIMI 582YIM446 Ankr, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlrınd uygulnn Çerçeve Öğretim Progrmlrınd yer ln yeterlikleri

Detaylı

Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu

Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu 7. Ulusal Endokrin Cerrahi Kongresi Prof. Dr. Serdar Özbaş Nisan 2015 / Antalya Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu Serdar

Detaylı

ÜÇGENDE AÇI-KENAR BAĞINTILARI

ÜÇGENDE AÇI-KENAR BAĞINTILARI ÜÇGN ÇI-NR ĞINTILRI ir üçgende üük çı krşısınd üük kenr, küçük çı krşısınd küçük kenr ulunur. 3 Şekildeki verilere göre, en uzun kenr şğıdkilerden hngisidir? 3 3 üçgeninde, kenrlr rsınd > > ğıntısı vrs,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumlrı Dire Bşknlığı KİTPÇIK TÜRÜ T.C. SĞLIK BKNLIĞI PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ SINVI 43. GRUP: ELEKTRİK

Detaylı