EYALARIN KARAYOLUNDAN ULUSLAR ARASI NAKLYATI ÇN MUKAVELE SÖZLEMES (CMR)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EYALARIN KARAYOLUNDAN ULUSLAR ARASI NAKLYATI ÇN MUKAVELE SÖZLEMES (CMR)"

Transkript

1 CMR TÜRKÇE METNLER EYALARIN KARAYOLUNDAN ULUSLAR ARASI NAKLYATI ÇN MUKAVELE SÖZLEMES (CMR) Akit taraflar eyalarn karayolundan tanmas koullarn standartlatrmann, özellikle bu tür tamalarda kullanlan belgeler ve taycnn sorumluluu bakmndan yararlarna inanarak: Aadaki konularda anlamlardr. UYGULAMA ALANI MADDE 1. (1) Bu sözleme, sözlemede belirtildii gibi yükleme yeri ve teslim için belirlenen yerin en az biri akit ülke olan iki ayr ülkede olmas halinde, taraflarn ikametgâh ve milliyetine baklmakszn ücret karlnda yüklerin tat ile karadan tanmasna ait her mukaveleye uygulanacaktr. (2) Bu sözlemenin uygulanmas bakmndan tat sözcüü 19 Eylül 1949 tarihli karayolu trafii anlamasnn 4`ncü maddesinde tanmland gibi motorlu tatlar dizi halinde tatlar, römorklar ve yar römorklar anlamna gelir. (3) Bu sözleme tamann devletler veya kamu kurum veya kurulular tarafndan yapld hallerde de uygulanacaktr. (4) Bu sözleme aadaki durumlarda uygulanmayacaktr. a) Uluslar aras posta anlamalar gereince yaplan tamalarda b) Cenaze tamalarnda c) Ev eyas tamalarnda, (5) Akit taraflar, iki ve ya birkaç arasnda yapacaklar özel anlamalarla bu sözleme hükümlerini deitirmemeyi kabul ederler. Ancak sözlemeyi snr trafiine uygulamamak veya tamamen kendi ülkeleri içindeki tama etkinliklerinde yükler üzerinde hak iddia etmeye yarayan sevk mektubunun kullanlmasna izin vermek gibi durumlar bunun dndadr. MADDE 2. (1) Mal yüklü tat, 14 nücü madde hükümlerinin uyguland haller dnda yolun bir ksmnda deniz, demiryolu, nehir, kanal veya havayoluyla yük boaltlmadan tand hallerinde de bu sözleme tümü için uygulanr. Ancak dier tatlarla yaplan tamalarda ortaya çkan kayp, hasar veya gecikmelerin, karayolu tamacsnn bir fiil veya ihmalinden domayp yüklerin dier tatlarda tanmas srasnda ve nedeniyle oluabilecei kantlanr ise, karayolu taycsnn sorumluluu bu sözlemeye göre eer söz konusu dier tatlar ile yükün tanmas için yasal koullara uygun olarak o tat taycs ile gönderen arasnda bir mukavele yaplm saylr ve o mukavele konulmas geleneklemi hükümlere göre tayin edilir. Ancak konulmu bu gibi koullarn bulunmamas hallerinde karayolu taycsnn sorumluluu bu sözlemeye göre tayin eldir. (2) Eer karayolu tamacs dier tatlar ile de tama yapyor ise sorumluluu bu maddenin 1 inci paragrafna göre tayin edilir. Ancak bu durumda karayolu ve dier tatlar ile tama yapan kimse, iki ayr kii gibi ilem görür. II. TAIMACININ SORUMLU OLDUU KLER MADDE 3 Bu sözlemenin uygulanmas bakmndan tamac çaltrd kiilerin ve tamann yaplmas için hizmetlerinden yararland dier kimselerin görevleri srasnda hareket ve ihmallerinden sanki bu hareket ve ihmalleri kendisi yapm gibi sorumlu olacaktr.

2 III. BÖLÜM TAIMA MUKAVELESNN AKDEDLMES VE UYGULANMASI MADDE 4. Tama mukavelesi bir sevk mektubunun düzenlenmesi ile gerçekletirilir. Bu mektubun Yokluu usule aykr oluu veya kaybolmas bu sözleme hükümlerine tabi olacak olan tama mukavelesinin varl ve geçerliliini etkilemez. MADDE 5. (1) Sevk mektubu üç nüsha halinde düzenlenerek gönderici ve tamac tarafndan imzalanr. Sevk mektubunun düzenlendii ülkedeki yasalar izin verdii takdirde, bu imzalar matbaada baslabilir veya onlarn yerine gönderici ve tamacnn mühürleri kullanlabilir. Birinci suret göndericiye verilir. 6kinci yükle beraber gider. Üçüncüsü ise tamac tarafndan saklanr. (2) Tanacak yüklerin baka tatlara yüklenmesi gerektii bunlarn ayr çeit yükler olduu veya ayr partilere bölünmesi durumunda gönderici veya tamac her çeit ve parti yük için ayr bir sevk mektubu isteme hakkna sahiptir. MADDE 6. (1) Sevk mektubu u bilgileri içerecektir. a) Sevk mektubu tarihi ve düzenleme yeri b) Göndericinin ad ve adresi c) Tamacnn isim ve adresi d) Yükün yükleme yeri, tarihi ve teslim için belirlenen yer, e) Yükün gönderildii kiinin isim ve adresi f) Yükün özelliinin tarifi, ambalaj ekli ve tehlikeli yükler söz konusu olduunda bunlarn herkesçe anlalacak ekilde tarifi g) Kaç para olduu ve bunlarn özel marka ve saylar. h) Yükün brüt arl veya baka bir ekilde ifade edilmi ise miktar i) Tama ücretleri (Tama bedeli, ek giderler, gümrük resimleri ve mukavelenin akdinden teslime kadar yaplan ödemeler.) j) Gümrük ve dier formaliteler için gerekli talimatlar k) Aksine olabilecek herhangi bir hükme baklmakszn tamann bu tama sözleme hükümlerine tabi olduunu bildirir not. (2) Gerekli durumlarda sevk mektubu u bilgileri de ayrca içerecektir. a) Aktarmaya izin verilmediini belirten not, b) Göndericinin ödemeyi kabul ettii ödemeler. c) Yükün tesliminde yaplacak ödentilerin miktar d) Yük deerinin beyan ve tesliminde özel faizi temsil eden miktar e) Yükün sigorta edilmesine dair göndericinin alcya verecei direktif. f) Tamann tamamlanmas için anlamaya varlm zaman süresi g) Tamacya verilen belgelerin listesi (3) Taraflar, yarar gördükleri dier hususlar da sevk mektubuna yazabilirler. MADDE 7. (1) Gönderici, aadaki hususlarn hatal veya yetersiz oluundan urayaca zarar, hasar ve yapt ödemelerden sorumludur. a) Madde 6 paragraf 1; b),d),e),f),g),j) de belirtilen hususlar, b) Madde 6 paragraf 2,de belirtilen hususlar, c) Sevk mektubunun düzenlenmesini salamak veya daha baka hususlarn içine yazlmas amacyla göndericinin verecei her türlü dier hususlar ve talimatlar, (2) Göndericinin talebi üzerine tamac bu maddenin 1 nci paragrafndaki hususlar sevk mektubuna yazarsa, aksi kantlanmadkça bunu gönderici adna yapm saylacaktr.

3 (3) Sevk mektubu madde 6 paragraf 1 k da belirtilen beyan içermez ise tamac bu ihmal yüzünden maln kullanma hakkna sahip kiinin bu ihmalden dolay urad zarar hasar ve yapld ödemelerden sorumlu olacaktr. MADDE 8. (1) Yükü teslim ald srada tamac unlar kontrol edecektir. a) Parça says ve bunlarn üzerindeki marka ve numaralar bakmndan sevk mektubundaki beyanlarn doruluu, b) Yükün ve bunlarn ambalajnn görünürdeki durumu, (2) Tamac bu maddenin 1 nci paragrafnda belirtilen beyanlar kontrol etmek için gerekli makul araçlardan yoksun ise sevk mektubuna çekincesini gerekçesi ile birlikte yazacaktr. Ayn ekilde yükün ve ambalajlarn görünürdeki durumu ile ilgili yazaca çekincenin gerekçelerini de belirtecektir. Çekinceler, gönderici sevk mektubunda bu çekincelere bal kalacan açkça kabul etmi olmadkça göndericiyi balayc olmayacaktr. (3) Gönderici, yükün brüt arln veya bunlarn baka türlü ifade edilmi miktarlarn kontrol etmesini tamacdan isteme hakkna sahiptir. Ayrca parçalarn kontrol edilmesini de isteyebilir. Tamac kontrol giderlerini isteme hakkna sahiptir. Kontrollerin sonuçlar sevk mektubuna yazlr. MADDE 9. (1) Sevk mektubu tama mukavelesinin akdine mukavelenin koullarna ve yüklerin tamac tarafndan kabulüne karine tekil eder. (2) Sevk mektubunda tamac tarafndan beyan edilmi çekince yok ise aksi kantlanmadkça tesellümde yükün ve ambalajlarn iyi durumda olduu saylarnn marka ve numaralarnn sevk mektubunda yazl olanlara uyduu varsaylr. MADDE 10. Gönderici kiilere malzemeye ve dier yüklere gelecek zarar ziyan ve hasardan yükün kusurlu olarak ambalajlanmasndan kaynaklanan masraflardan tamacya kar sorumludur. Ancak yükün kabulünde kusur açk seçik ise ve tamac tarafndan biliniyor ise bu hususta bir çekince beyannda bulunmam ise bu hüküm geçersizdir. MADDE 11. (1) Mallarn tesliminden önce tamamlanmas gereken gümrük ve dier formalitelerine yerine getirilmesi için gönderici lüzumlu belgeleri sevk mektubunda ilitirecek yahut ta tamacya verecek ve talep ettii dier bilgileri kendisine salayacaktr. (2) Tamac bu belgelerle verilen bilgilerin doruluunu ve yeterliliini incelemek zorunda deildir. Gönderici bu gibi belgelerin bulunmamas yetersiz olmas veya usule aykr oluundan doacak zarar ziyan ve hasardan tamacya kar sorumludur. Ancak tamacnn hatas veya ihmali görülen durumlar bu hükmün dndadr. (3) Sevk mektubunda belirtilen bu mektuba ekli veya kendilerine verilen belgelerin kaybndan veya hatal kullanlmasndan doacak sonuçlardan tamac, komisyoncu gibi ayn derecede sorumludur. Ancak tamacnn ödeyecei tazminat yükün kaybolmas halinde ödenecek tazminat geçemez. MADDE 12. (1) Gönderici özellikle tamay durdurmasn teslimin yaplaca yeri deitirmesini ve ya sevk mektubunda gösterilen alcdan bakasna teslim etmesini istemek suretiyle yüke tasarruf etmek hakkna sahiptir.

4 (2) Sevk mektubunun ikinci nüshas alcya verildii veya alc, madde 13 paragraf 1 de belirlendii gibi hakkn kulland zaman göndericinin tasarruf hakk ortadan kalkar. O andan itibaren tamac alcnn emirlerine uyacaktr. (3) Bununla beraber, gönderici tarafndan sevk mektubuna o yolda bir not yazlm ise, sevk mektubunun düzenlenmesinden sonra tasarruf hakk alcya aittir (4) Tasarruf hakkn kulland srada alc yükün dier bir kiiye teslimini emretmi ise bu dier kii baka alclar gösterme hakkna sahip deildir. (5) Tasarruf hakkn kullanma aadaki koullara baldr. a) Gönderici veya bu maddenin 3 nücü paragrafnda öngörülen durumda bu hakk kullanmak isteyen alc tamacya verilen yeni talimatn bulunduu sevk mektubunu sunmal ve bu talimat yerine getirmenin gerektirdii bütün masraf zarar ve ziyan ödemelidir. b) Bu talimatn yerine getirilmesi onlar yerine getirecek kiinin eline geçtii anda mümkün olmal ve ne tamacnn normal ilerine engel olmal ne de gönderilen dier yüklerin gönderici veya alclarna zarar vermelidir. c) Bu talimat gönderilen yükün bölünmesine yol açmamaldr. (6) Bu maddenin 5 (b) paragrafnda öngörülen hükümlerden dolay tamac ald talimat yerine getirmez ise bu talimat kendine veren kiiye derhal bilgi verecektir. (7) Bu maddede öngörülen koullara göre verilen talimat tamac yerine getirmemi veyahut ta bunlar sevk mektubunun birinci nüshasn istemeden yerine getirmi ise bu olaydan oluacak zarar ve ziyan için istekte bulunma hakkna sahip kiiye kar sorumlu olur. MADDE 13. (1) Yükün teslim için belirtilen yere varndan sonra alc, makbuz karlnda kendisine sevk mektubunun ikinci nüshasn ve yükü teslim etmesini istemek hakkna sahiptir. Yükün kaybolduu saptanr veya 19 uncu maddede öngörülen zamann bitiminden sonra ulamaz ise tama sözlemesinden doan haklar, alc kendi adna tamac ya kar kullanmak hakkna sahiptir. (2) Bu maddenin 1 inci paragrafnda kendisine salanan haklardan yararlanan alc, sevk mektubundan doan ödemeleri ödemekle yükümlüdür. Fakat bu konuda bir anlamazlk çktnda tamac, alc tarafndan teminat gösterilmedikçe yükü teslim etmek zorunda deildir. MADDE 14. (1) Yük teslim yerine varmadan önce mukaveleyi sevk mektubunda öngörülen koullara göre uygulamak herhangi bir nedenle imkansz hale gelirse, tamac 12 nci madde gereince, yüke tasarruf etme hakkna sahip olan kiiden talimat isteyecektir. (2) Bununla beraber koullar yükün sevk mektubunda öngörülenlerden farkl bir ekilde tanmasna olanak salyor ise ve tamac 12 nci madde hükümleri gereince yüke tasarruf etme hakkna sahip kiiden uygun bir zaman içinde talimat alamam ise, yüke tasarruf etme hakkna sahip kiinin yararlarna en uygun görülen önlemleri almakla yükümlüdür. MADDE 15. (1) Yükün teslim yerine varndan sonra koullar bunlarn teslimine engellendii hallerde tamac göndericiden talimat isteyecektir. Eer alc yükü kabul etmezse, gönderici sevk mektubunun birinci nüshasn vermeden yük üzerinde tasarruf etme hakkna sahiptir.

5 (2) Alc yükü kabul etmemi bile olsa tamacya göndericiden aksine talimat gelmedikçe bunlarn teslimini isteyebilir. (3) Alc Madde 12 paragraf 3 gereince haklarn kullanarak yükün baka bir kiiye teslimine dair emir verdikten sonra bunlarn teslimini engelleyici koullar ortaya çktnda, alc gönderici imi ve dier kii alc imi gibi bu maddenin 1 ve 2 nci paragraflar uygulanr. MADDE 16. (1) Tamac talimat istemiyle yapt ödemelerle bu talimat yerine getirmenin gerektirdii masraflar geri alma hakkna sahiptir. Ancak, bu masraflar tamacnn kendi kusur ve ihmali yüzünden yaplmam olmas gerekir. (2) Madde 14 paragraf 1 de ve madde 15 de öngörülen durumlarda tamac yükü onlar tasarruf etme hakkna sahip olan kii hesabna derhal boaltlabilir. Bunun üzerine tama ii sona ermi saylr. Ondan sonra tamac mal bu hakka sahip kii adna koruma altna alr. Bununla beraber bunlar üçüncü bir kiiye verebilir. Bu takdirde üçüncü kiinin seçiminde tedbirli davranmak dnda hiçbir sorumluluu kalmaz. Sevk mektubuyla ilgili ödemelerin tahakkuku devam eder. (3) Mal çabuk bozulan cinsten ise veya durumlar öyle gerektiriyor ise yahut ta depolama ödemeleri maln deeri ile uyumlu deilse tamac yüke tasarruf etme hakkna sahip kiiden talimat beklemeden onlar satabilir. Ayrca makul bir süre bitiminde bu mallar tasarruf etme hakkna sahip kiiden üstesinden gelebilecei aksine talimat almam ise baka durumlarda da maln satna kalkabilir. (4) Eer mallar bu madde gereince satlm ise, sattan elde edilen para yüke ait ödemeler çktktan sonra geriye kalan ksm bunlar tasarruf etme hakkna sahip kiiye verilir. Dayet bu ödemeler sattan elde edilen paradan fazla ise tamac aradaki fark tahsil etme hakkna sahiptir. (5) Sat halinde takip edilecek usul, mallarn satld yerin kanun ve geleneklerine göre saptanr. TAIMACININ SORUMLULUU MADDE 17. (1) Tamac, yükü teslim ald andan, teslim edinceye kadar, bunlarn ksmen veya tamamen kaybndan ve doacak hasardan sorumludur. (2) Eer kayp, hasar veya gecikme istek sahibinin hatas veya ihmalinden, tamacnn hatasndan deil de, istek sahibinin verdii talimattan, yüke has bir kusurdan yahut ta tamacnn önlemesine olanak bulunmayan durumlardan ileri gelmi ise, tamac sorumlu tutulamaz. (3) Tamac tamay yapmak için kulland kusurlu tatlar, bu tat kiralad kiinin veya vekilinin yahut ta çalanlarnn hata ve veya ihmallerinden dolay sorumludur. (4) Madde 18 paragraf 2 ila 5 e uygun olmak üzere kayp veya hasar durumlar aada belirtilen koullardan bir veya birkaçnn doal sonucu olan özel risklerden domu ise, tamac sorumlu tutulamaz. a) Kullanlmasnda anlamaya varlm ve sevk mektubunda açkça belirtilmi olduu üzere, madeni levha ile kullanlm açk tatlar kullanlmas. b) Ambalajlanmadklar veya kötü ambalajlandklar zaman, özellikleri gerei fire veren veya hasara urayan mallarn ambalajlanmamas veya hatal ambalajlanm olmas,

6 c) Yükün gönderici, alc veya bunlar adna hareket eden kiiler tarafndan alnmas, tanmas, yüklenmesi, ylmas veya boaltlmas, d) Özellikle krlma, paslanma, çürüme, kuruma, normal fire yahut ta güve haarattan ksmen veya tamamen zarar görebilecek mallarn özellii, e) Sandk veya paketlerin üzerindeki marka veya numaralarn yetersiz veya hatal oluu, f) Canl hayvan nakli, (5) Kayp, hasar ve gecikmeye neden olan faktörlerden bazlar bakmndan bu maddeye göre sorumlu olduu faktörlerin kayp, hasar ve gecikmeye yaptklar katk orannda sorumlu olacaktr. MADDE 18. (1) Kayp, hasar ve gecikmenin madde 17 paragraf 2 de öngörülen nedenlerden birinden doduunu kantlamak tamacya aittir. (2) Tamac, durumun koullar bakmndan kayp veya madde 17 paragraf 4 de öngörülen özel risklerin bir veya daha fazlasna atfedilebile bildiini belirlediin de, bunlarn bu nedenlerden ileri geldii kabul edilir. Hak iddia eden kimse, kayp veya zararn bu risklere ksmen veya tamamen bal olmadn kantlamak hakkna sahiptir. (3) Anormal bir noksanlk veya sandk yahut ta paketlerde bir kaybolma olduunda, kayp veya hasarn madde 17 paragraf 4 (a) da belirtilen durumlarndan ileri geldii varsaymna dayanan hüküm uygulanmaz. (4) Eer tama maln scaa, soua s derecesindeki deimelere ve rutubete kar koruyacak ekilde donatlm tatlarla, yaplyorsa, tamac madde 17 paragraf 4 (d) deki avantajndan faydalanmay talep edemez. Ancak, bu tür donanm seçilmesi ve kullanlmas ile ilgili olarak kendisine düen önlemleri aldn ve verilen özel talimata uyduunu kantlarsa böyle bir istemde bulunabilir. (5) Tamac, kendisine düen bütün önlemleri aldn ve verilen özel talimata uyduunu kantladkça madde 17 paragraf 4 (f) deki avantajdan yararlanmay isteyemez. MADDE 19. Yük kararlatrlan zaman limiti içinde teslim edilmemi ise veya kararlatrlm zaman limiti olmad hallerde, tamann normal süresi ve özellikle parçal yüklerde tüm yükü bir araya getirmek için gerekli zaman, gayretli bir tamacya gerekli zaman geçiyorsa teslimde gecikme var demektir. MADDE 20. (1) Kararlatrlan zaman limitinin sona ermesi izleyen 30 gün içinde veya kararlatrlan zaman limiti yoksa tamacnn yükü almasndan sonra 60 gün içinde yükün teslim edilmemi olmas, bunlarn kaybolduuna kesin kant oluturup ve bunun üzerine hak sahibi yükü kaybolmu varsayacaktr. (2) Kaybolan eya karlnda tazminatn aldktan sonra hak sahibi yaz ile bavurarak, tazminatn ödenmesini takip eden yl içinde mallar bulunduu takdirde kendisine bilgi verilmesini isteyebilir. Bu bavurunun alnd kendisine yaz ile bildirilir. (3) Hak sahibi, kendisine bilgi verilmesini takiben 30 gün içinde, sevk mektubunda gösterilen ücretleri ödemesi ve ayrca tazminat geri ödemesi karlnda maln kendisine teslim edilmesini isteyebilir. Fakat madde 23 ve uygulanabildii taktirde madde 26 da belirtilen teslimattaki gecikmeler için tazminat isteme hakk sakldr. (4) Paragraf 3 de öngörülen 30 gün içinde 2 inci paragrafta belirtilen istein yaplmamas veya talimatn verilmemesi halinde yahut ta tazminatn ödenmesinden sonra mal bir yldan fazla zaman geçmeden bulunmad takdirde tamac bunlarn bulunduklar ülke yasalarna göre kullanr.

7 MADDE 21. Mal alcya tayc tarafndan tama anlamasna göre teslimdeki ödeme tutar tahsil edilmeksizin teslim edilmi ise, bu durumda tayc, göndericiye kar teslimdeki ödeme tutarn amayacak miktarda ve alcya kar dava açma hakkn kaybetmeksizin tazminat ödemekle yükümlüdür. MADDE 22. (1) Gönderici tamacya yük verdiinde, kendisine tehlikenin gerçek özelliklerini bildirir ve gerekiyorsa alnacak önlemleri belirtir. Eer bu bilgiler sevk mektubuna yazlmam ise, bu yükü tamann oluturduu tehlikenin gerçek içeriini tamacnn bildii baka yollarla kantlamak gönderici veya alcya düer. (2) Bu madenin 1 nci paragrafnda belirtilen durumlarda tamacnn tehlikeli olduunu bilmedii tehlikeli yük, tamac tarafndan herhangi bir yerde veya zamanda boaltabilir veya imha edilebilir veya tazminat talep etmeksizin zararsz hale getirilebilir. Bundan baka gönderici bu çeit yükün tanmak üzere tesliminden veya tanmasndan doacak bütün zarar ve ziyandan sorumludur. MADDE 23. (1) Bu sözlemenin hükümleri gereince bir tayc, yükün ksmen veya Tamamen kaybndan dolay tazminat ödemekle sorumlu tutulduundan, bu tazminat yükün tanmak üzere kabul edildii yer ve zamandaki kymetine göre hesaplanr. (2) Maln kymeti, ticaret borsas fiyatna göre saptanr. Eer böyle bir fiyat Yoksa geçerli piyasa fiyatlarna göre bir tespit yaplr. Eer ne ticaret borsas fiyat ne de geçerli piyasa fiyat mevcutsa tespit, ayn cins ve kalitedeki mallarn normal kymetine göre yaplr. (3) Bununla beraber, tazminat, eksik brüt arln kilogram bana 8.33 Hesap birimini amayacaktr. (4) Yükün tanmas dolaysyla ödenen tama ücreti, gümrük resimleri ve Dier ödemeler de, maln tamamen kaybedilmesi halinde tamamen ödenir. Ksmen kaybolma halinde ise karlalan zarar orannda ödeme yaplr. Bunlar dnda baka tazminat ödenmez. (5) Gecikme halinde, hak sahibi zarar ve ziyann bundan ileri geldiini Kantlarsa, tamac bu zarar ve ziyan için tama ücretini geçmemek üzere tazminat öder. (6) Madde 24 ve 26 gereince maln deeri veya teslimde özel faiz beyan Edilmi ise daha yüksek tazminat istenebilir. (7) Bu sözlemede belirtilen hesap birimi, Uluslar aras Para Fonunca tarif edildii gibi Özel Çekme Hakk (SOR) dr. Bu anlamann 3 sayl fkrada belirtilen mebla olayla ilgilenen mahkemenin bulunduu Devletin Ulusal parasna, karar tarihinde veya taraflar arasnda mutabk kalnan tarihte cari kur deeri üzerinden tahvil edilecektir. Özel Çekme Hakk için uygulanacak, Uluslar aras Para Fonuna üye olan bir Devletin ulusal parasnn deeri, Uluslar aras Para Fonu tarafndan kendi muamele ve ilemleri için anlan tarihte geçerli, deerlendirme yöntemine uygun olarak hesaplanacaktr. (8) Bununla beraber, Uluslar aras Para Fonuna üye olmayan ve kanunlar, bu maddenin 7 sayl fkrasnda belirtilen hükümlerin uygulanmasna, müsait olmayan bir Devlet, CMR nin Protokolünü onaylad veya ona

8 katld tarihte veya bunu müteakip herhangi bir zamanda, ülkesinde uygulanacak, bu maddenin 3 sayl fkrasnda belirtilen yükümlülüe ait snrn, 25 parasal birim olacan beyan edebilir. Bu fkrada sözü edilen parasal birim, 900 ayar altnn 10/31 gramna tekabül eder. Bu fkrada belirtilen meblan ulusal paraya tahvili, ilgili Devletin Kanunlarna uygun ekilde yerine getirilecektir. (9) Bu maddenin 7.paragrafnn son cümlesinde belirtilen hesaplama ile bu maddenin 8 sayl fkrasnda sözü edilen tahvil, bu fkralarda hesap birimi olarak ifade edildii ekliyle bu maddenin 3 sayl fkrasnn mebla için, Devletin ulusal paras üzerinden, mümkün olduu kadar gerçek deeri ifade edecek ekilde yerine getirilecektir. CMR ye eklenen Protokolün 3 sayl maddesinde sözü edilen bir belgenin tevdi edilmesinde ve de bu maddenin 7 veya 8 paragraflarnda herhangi, bir deiikliin yaplmas, halinde, Devletler Birlemi Milletler Genel Sekreterine duruma göre bu maddenin 7.fkras uyarnca yaplan hesaplama eklini veya bu maddenin 8.paragrafna uygun olarak yaplan tahvil sonucunu bildirecektir. MADDE 24. Gönderici anlamaya varlacak belirli bir ücret karlnda sevk mektubunda madde 23, paragraf 3 de belirtilen snr geçen bir deer beyan edebilir. Bu takdirde, beyan edilen deer bu snrn yerine geçer. MADDE 25. (1) Hasar durumunda tamac, yükün madde 23 paragraf, 1,2 ve 4 gereince belirlenen deerine göre hesaplanm kymetten düme karl olan bedeli öder. (2) Ancak tazminat u miktarlar aamaz: a) Eer gönderilen maln tamam hasara uram ise, tamam kaybolduunda ödenmesi gereken miktar, b) Eer gönderilen yükün bir ksm hasara uram ise, eksilen ksm için ödenmesi gereken miktar. MADDE 26. (1) Kaybolma, hasar veya kararlatrlan zaman limitinin almas halinde gönderici, belirlenecek bu ücret ödemesi karlnda, teslim süresi için ödenecek özel faizin miktarn tayin eder ve bunu sevk mektubuna yazar. (2) Teslim süresi için özel bir faiz ödenecei beyan edilmi ise, 23, 24 ve 25 inci maddelerde öngörülen tazminattan ayr olarak, kantlanan fazla zarar ve hasar için beyan edilen miktara kadar tazminat istenebilir. MADDE 27. (1) Hak sahibi ödenecek tazminat için faiz isteyebilir. Ylda %5 üzerinden hesap edilecek bu faiz ödeme isteinin yazl olarak, tamacya gönderildii tarihten balar. Böyle bir istekte bulunulmam ise, tahakkuk dava açld tarihten itibaren yaplr. (2) Tazminatn hesaplanmasnda asl olan unsurlar ödemenin istendii ülke paras ile ifade edilmedii zaman, söz konusu tazminatn o ülke parasna çevrilmesi, ödemenin yaplaca gün ve yerde uygulanan kura göre saptanr. MADDE 28.

9 MADDE 29. (1) 6lgili yasaya göre, bu sözlemeye göre yaplan tamadan oluan zarar, hasar veya gecikme, mukavele d bir isteme yol açt hallerde tamac, sorumluluunu kaldran veya ödeyecei tazminat tespit eden yahu ta snrlayan bu Sözleme hükümlerinden yararlanabilir. (2) Madde 23 de belirtilen koullara, göre tamacnn sorumlu olduu kiilerden birinin zarar, hasar veya gecikmeden dolay, mukavele d sorumluluu söz konusu olduu hallerde, bu kii tamacnn sorumluluunu kaldran veya ödeyecei tazminat tespit yahut ta snrlayan Sözleme hükümlerinden yararlanabilir. (1) Hasar, tamacnn kendi kötü hareketinden veya davaya bakan mahkemenin karar ile isteyerek kötü harekete edeer saylan kusurundan ileri gelmi ise tamac, sorumluluunu kaldran veya snrlayan yahut ta kant yükünü kar tarafa yükleyen bu maddenin hükümlerinden yararlanamaz. (2) Bilerek kötü hareket veya kusur tamacnn vekil veya çalanlar tarafndan görevleri srasnda ilenmi ise, ayn hüküm uygulanr. Bundan baka, böyle bir durumda ad geçen vekiller, çalanlar ve dier kiiler kiisel sorumluluklar yönünden 1 nci paragrafta belirtilen bu bölüm hükümlerinden yararlanamazlar. V.BÖLÜM STEM VE DAVALAR MADDE 30. (1) Alc, tamac ile beraber durumlarn kontrol etmeden, veya ziyan ve hasarn açkça görüldüü hallerde teslim annda veya açkça görülmedii hallerde haller de teslimden yedi gün içinde (Pazar günleri ve resmi tatiller hariç) durumu kendisine bildirmeden mal tesellüm ederse, bu husus onun yükü sevk mektubunda belirtildii ekilde aldna kant oluturur. Açkça gözükmeyen ziyan veya hasarlarda bildirme yazl olarak yaplacaktr. (2) Mal alc ve tamac tarafndan kontrol edildikten sonra, bu kontrolün sonucuna uymayan kantlar ancak açkça görülmeyen ziyan ve hasarlar için kabul olunabilir. Ancak bunun için alcnn kontrolden sonra yedi gün içinde (Pazar ve resmi tatil dnda) durumu yazl olarak tamacya yazl olarak bildirmesi gerekir. (3) Yük alcnn kullanmna verildii tarihten sonraki 21 gün içinde durum yazl olarak tamacya bildirilmemi ise, teslimdeki gecikmeler için tazminat ödenmez. (4) Bu maddedeki zaman limitlerini hesap ederken duruma göre teslim tarihi, kontrol tarihi, veya yükün alcya verildii tarih saylmayacaktr. (5) Gerekli tetkik ve kontrolleri yapmak için tamac ve alc birbirlerine makul her kolayl göstereceklerdir. MADDE 31.

10 MADDE 32. edilmeyecektir. (1) Bu sözlemeye göre yaplan tamalardan ortaya çkan davalarda davac taraflar arasnda anlama ile belirlenmi, Akit taraf mahkemelerinde dava açlabilir. Ayrca u ülke mahkemelerinde de dava açlabilir. a) Davalnn mutadan ikamet ettii veya tama mukavelesinin akdedildii esas i yerinin veya ubesinin veyahut ta acentesinin bulunduu yerlerde, b) Tamacnn yükü ald veya teslim yeri olarak gösterilen yerlerde, (2) Bu maddenin 1 nci paragraf ile ilgili olarak bir dava yine ayn paragrafa göre yetkili olan bir mahkemede görülmekte ise veya böyle bir mahkeme tarafndan bir taleple ilgili olarak karar verilmi ise, ayn nedenlerle ayn taraflar arasnda yeni bir dava açlamaz. Ancak ilk davann açld ülkede yerine getirilemiyor ise, bu hüküm uygulanamaz. (3) Bir akit ülkedeki bir mahkemenin 1 nci paragrafta sözü geçen bir dava ile ilgili olarak verdii karar, o ülkede yerine getirilebiliyor ise ilgili ülkedeki formaliteler tamamlanr tamamlanmaz, dier akit ülkelerin her birinde de yerine getirilebilir olacaktr. Bu formaliteler davann yeniden görülmesine olanak salamaz. (4) Bu maddenin 3 üncü paragrafndaki hükümler mütenaks kararlara gyaben verilen kararlara ve mahkeme emriyle yaplan ödemelere uygulanr. Fakat ara kararlarna veya istemi tamamen veya ksmen reddedilen davacya ödemelere ilaveten yüklenen tazminatlara uygulanmaz. (5) Bu sözleme gereince tamalardan doan davalarda, akit ülkelerde oturan veya iyerleri bu ülkelerde olan akit ülke vatandalarndan giderlere karlk teminat istenemez. (1) Bu sözleme gereince yaplan tamalardan doacak davalarn bir yl içinde açlmas gerekir. Ancak, bilerek kötü hareket veya mahkeme tarafndan bilerek kötü hareket olarak kabul edilen kusurlarda, bu süre üç yldr ve u tarihlerde balar: a) Teslimde ksmi kayp, hasar veya gecikmelerde, teslim tarihinden itibaren, b) Tam kayplarda, kararlatrlan zaman limiti bitiminden 30 gün sonra kararlatrlm zaman limiti yoksa yükün tayc tarafndan teslim alnmasndan sonraki 60 nc günde, c) Bütün dier durumlarda, tama mukavelesinin akdedildii tarihten sonraki üç aylk dönemin sonunda, Limit döneminin ilemeye balad gün bu döneme dahil (2) Yazl bir istem, tamac bunu yazl bildiri ile geri çevirip, ona iliik belgeleri de iade edinceye kadar zaman limitini erteler. Talebin bir ksm kabul edildii takdirde zaman süresi anlamazlk konusu olan istek için tekrar devam etmeye balar. 6stemin alndn, cevap verildiini ve belgelerin gönderildiini kantlamak, bu durumlara güvenen tarafa aittir. Ayn gayeyle yaplan baka istemler için zaman süresi ertelenemez.

11 (3) Yukardaki 2 nci paragraf hükümlerine bal olarak, zaman limitinin uzatlmas, davaya bakan mahkemenin kararlarna göre düzenlenir. Bu karar ayn zamanda yeniden dava açma haklarn da düzenler. (4) Zaman am ile düen dava açma hakk, kart istek veya vereceini alacana sayma yoluyla kullanlmaz. MADDE 33. Tama mukavelesi, bir mahkeme heyetine yetki veren bir madde içerebilir. Ancak bu karar hâkimler heyetinin bu sözlemeyi uygulamasn içermelidir. VI. BÖLÜM TAIMACILAR TARAFINDAN ORTAKLAA YAPILAN TAIMALARLA LGL HÜKÜMLER. MADDE 34. Tek bir mukaveleyle düzenlenen tama, karayolu tamaclar tarafndan ortaklaa yapldnda, tüm tamann yaplmasndan her biri sorumludur. 6kinci tamac ile onu takip eden tamaclar, mallar ve sevk mektubunu kabul etmi olmalar dolaysyla ve sevk mektubundaki koullar altnda anlamaya katl olurlar. MADDE 35. (1) Yükü bir önceki tamacdan kabul eden tamac, kendisine imzal ve tarihli bir makbuz verir. 6smini ve adresini sevk mektubunun ikinci nüshasna yazar. Gerekirse sevk mektubu ve makbuzu madde 8 paragraf 2 de anlan çekinceyi de yazar. (2) Ortaklaa tamaclar arasndaki ilikilere madde 9 hükümleri uygulanr. MADDE 36. Ayn tama mukavelesine dayal istekle ilgili olarak açlan bir davada ileri sürülen kart bir istek veya vereceini alacana sayma halleri dnda kayp, hasar veya gecikme sorumluluu ile ilgili davalar ancak birinci tamacnn, sonuncu tamacnn veya kayp, hasar veya gecikmenin olutuu srada tama iini yapmakta olan tamacnn aleyhine açlabilir. Bu tamaclardan birkaç aleyhine ayn zamanda dava açlmas mümkündür. MADDE 37. Bu sözleme hükümleri gereince tazminat ödemi tamac, bu tazminat üzerinden ödedii faiz ve yapt sarflarla birlikte tazminat, tamaya katlm olanlardan u koullara göre geri almak hakkna sahiptir. a) Ziyan ve hasardan sorumlu olan tamac ister kendisi ister baka bir tamac tarafndan ödensin, tazminat tek bana yüklenmek zorundadr. b) Ziyan veya hasar iki veya daha çok tamacnn fiilinden ileri geldii zaman bunlardan her biri sorumluluktaki hissesi orannda bir mebla ödeyecek, mesuliyeti paylatrmak mümkün olmad takdirde, tama ücreti orannda sorumlu olacaktr. c) Ziyan ve hasar için sorumluluun hangi tamacya yüklenecei belirlenemez ise, tazminat tutar b) fkrasnda öngörüldüü üzere bütün tamaclar arasnda paylatrlacaktr. MADDE 38. Tamaclardan biri borçlarn ödemeyecek durumda ise, ödenmesi gereken tazminat pay tama karlnda alacaklar ücretler orannda dier tamaclar arasnda bölütürülecektir. MADDE 39.

12 (1) Dava ile ilgili tebligat yapldktan ve kendisine savunma hakk verildikten sonra, tazminatn miktar mahkeme karar ile saptanm ise 37 ve 38 nci maddeler gereince bir istem karsnda kalan tamac, bu istemi yapan tamacnn yapt ödemenin yerinde olup olmadn tartma konusu yapamaz. (2) Parasn geri alma hakkn mahkeme yoluyla elde etmek isteyen tamac, ilgili tamaclarn birinin ikamet ettii esas iyerinin veya ubesinin veyahut ta acentesinin bulunduu ülkenin yetkili mahkemesine bavurabilir. 6lgili bütün tamaclar ayn davada daval olarak gösterilebilir. (3) 37 ve 38. maddelerde öngörülen davalarla ilgili olarak verilecek kararlarda madde 31 paragraf 3 ve 4 hükümleri uygulanr. (4) Tamaclar arasndaki davalarda madde 32 hükümleri uygulanr. Bununla beraber, zaman am ya bu anlama gereince ödenmesi gereken tazminatn miktarn tayin eden son mahkeme karar tarihinden yahut ta böyle bir karar yoksa ödeme tarihinden itibaren balar. MADDE 40. Tamaclar 37 ve 38.maddelerde yazlanlar dnda kendi aralarnda balayc hükümler üzerinde anlamada serbesttirler.

(3) Bu sözleşme taşımanın devletler veya kamu kurum veya kuruluşları tarafından yapıldığı hallerde de uygulanacaktır.

(3) Bu sözleşme taşımanın devletler veya kamu kurum veya kuruluşları tarafından yapıldığı hallerde de uygulanacaktır. Akit taraflar eşyaların karayolundan taşınması koşullarını standartlaştırmanın, özellikle bu tür taşımalarda kullanılan belgeler ve taşıyıcının sorumluluğu bakımından yararlarına inanarak: Aşağıdaki konularda

Detaylı

EŞYALARIN KARAYOLUNDAN ULUSLAR ARASI NAKLĐYATI ĐÇĐN MUKAVELE SÖZLEŞMESĐ (CMR) DĐBACE AKIT TARAFLAR

EŞYALARIN KARAYOLUNDAN ULUSLAR ARASI NAKLĐYATI ĐÇĐN MUKAVELE SÖZLEŞMESĐ (CMR) DĐBACE AKIT TARAFLAR EŞYALARIN KARAYOLUNDAN ULUSLAR ARASI NAKLĐYATI ĐÇĐN MUKAVELE SÖZLEŞMESĐ (CMR) DĐBACE AKIT TARAFLAR Eşyaların Karayolundan Taşınması koşullarını standartlaştırmanın, özellikle bu tür taşımalarda kullanılan

Detaylı

Sigortac tazminatn ödedii sigortal maln sahibi olur. Sigortacnn bu ekilde sahip olduu mallarn satndan elde ettii gelire ne ad verilir?

Sigortac tazminatn ödedii sigortal maln sahibi olur. Sigortacnn bu ekilde sahip olduu mallarn satndan elde ettii gelire ne ad verilir? SORU 1: Aadaki sigorta türlerinden hangisi sigorta snflandrmas bakmndan dierlerine göre farkllk arz etmektedir? A) Kasko Sigortas B) Yangn Sigortas C) Nakliyat Sigortas D) Makine Montaj Sigortas E) Trafik

Detaylı

2 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir:

2 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir: SORU 1: 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir: (i) Ayla dönütürülebilir yllk nominal %7,8 faiz oran ile her ay eit taksitler halinde

Detaylı

AR-GE ve İstatistik Departmanı

AR-GE ve İstatistik Departmanı ULUSLARARASI NAKLİYECİLER DERNEĞİ AR-GE ve İstatistik Departmanı CMR KONVANSİYONU ULUSLARARASI NAKLİYECİLER DERNEĞİ AR-GE ve İSTATİSTİK DEPARTMANI - 1 - EŞYALARIN KARAYOLUNDAN ULUSLAR ARASI NAKLİYATI İÇİN

Detaylı

KAMULA,TIRMA KANUNU. 2942-4650 sayl Kamulatrma Kanunu /Kamu Ölçmeleri Dersi Eki / Ör.Gör.Dr. S.Denizhan Yaln/[ 1 ]

KAMULA,TIRMA KANUNU. 2942-4650 sayl Kamulatrma Kanunu /Kamu Ölçmeleri Dersi Eki / Ör.Gör.Dr. S.Denizhan Yaln/[ 1 ] KAMULA,TIRMA KANUNU Kanun Numaras : 2942 Kabul Tarihi : 4/11/1983 Yaymland Resmi Gazete : Tarih: 8/11/1983 Say: 18215 2942 Sayl Kamulatrma Kanunu nda çeitli deiiklikler yapan 4650 Sayl Kanun 5 Mays 2001

Detaylı

Mali Yönetim ve Denetim Dergisinin May s-haziran 2008 tarihli 50. say nda yay nlanm r.

Mali Yönetim ve Denetim Dergisinin May s-haziran 2008 tarihli 50. say nda yay nlanm r. HURDAYA AYRILAN VARLIKLARIN MUHASEBELELMELER VE YAPILAN YANLILIKLAR Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman info@omerdag.net 1.G Kamu idarelerinin kaytlarnda bulunan tarlar ile maddi duran varlklar doalar gerei

Detaylı

www.malieksen.com GENEL SA LIK S GORTASI UYGULAMASINA L K N SORU VE CEVAPLAR

www.malieksen.com GENEL SA LIK S GORTASI UYGULAMASINA L K N SORU VE CEVAPLAR GENEL SALIK SGORTASI UYGULAMASINA LKN SORU VE CEVAPLAR 1-1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel salk sigortas uygulamasndaki deiiklikler nelerdir? Genel salk sigortasndan yararlanlmasnda temel artlardan

Detaylı

Uluslararas anla+malar ile sava+ hali, skyönetim, olaanüstü hal ve doal afet durumlarnda uygulanacak hükümler sakldr.

Uluslararas anla+malar ile sava+ hali, skyönetim, olaanüstü hal ve doal afet durumlarnda uygulanacak hükümler sakldr. KARAYOLU TAIMA KANUNU Kanun Numaras 4925 Kabul Tarihi 10/07/2003 Yaymland R. Gazete Tarih: 19/07/2003 Say: 25173 Yaymland Düstur Tertip: Cilt: Sayfa: BRNC KISIM Ba+langç Hükümleri BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam

Detaylı

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugün sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugün sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı Eczac?lar ve Eczaneler Hakk?nda Yönetmelikte De?i?iklik Yap?lmas?na Dair Yönetmelik bugün 29667 say?l? Resmi Gazete'de yay?mland? Say? : 29667 28 Mart 2016 PAZARTES? Resmî Gazete YÖNETMEL?K Türkiye?laç

Detaylı

CMR Konvensiyonu ÖN BİLGİ "Karayoluyla Uluslararası Eşya Taşıma Sözleşmesine İlişkin Anlaşma" (Convention Relative au Contral de Transport

CMR Konvensiyonu ÖN BİLGİ Karayoluyla Uluslararası Eşya Taşıma Sözleşmesine İlişkin Anlaşma (Convention Relative au Contral de Transport CMR Konvensiyonu ÖN BİLGİ "Karayoluyla Uluslararası Eşya Taşıma Sözleşmesine İlişkin Anlaşma" (Convention Relative au Contral de Transport International de Marchandises par Route) kısa adıyla "C M R" olarak

Detaylı

BÜLTEN Tarih: 02.05.2008

BÜLTEN Tarih: 02.05.2008 Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN Tarih: 02.05.2008 SAYI :2008-036

Detaylı

CMR Konvansiyonu - Karayoluyla Uluslararası Eşya Taşımacılığı Konvansiyonu İle İlgili Anlaşma (CMR)

CMR Konvansiyonu - Karayoluyla Uluslararası Eşya Taşımacılığı Konvansiyonu İle İlgili Anlaşma (CMR) CMR Konvansiyonu - Karayoluyla Uluslararası Eşya Taşımacılığı Konvansiyonu İle İlgili Anlaşma (CMR) Gerekçe Malların karayolu ile taşınmasına ilişkin koşulları standardize etmenin, (özellikle bu çeşit

Detaylı

Belirli Gerilim Snrlar Dahilinde Kullanlmak Üzere Tasarlanm Elektrikli Teçhizat ile lgili Yönetmelik (73/23/AT)

Belirli Gerilim Snrlar Dahilinde Kullanlmak Üzere Tasarlanm Elektrikli Teçhizat ile lgili Yönetmelik (73/23/AT) Belirli Gerilim Snrlar Dahilinde Kullanlmak Üzere Tasarlanm Elektrikli Teçhizat ile lgili Yönetmelik (73/23/AT) BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanmlar Amaç : Madde 1 Bu Yönetmeliin amac; Yönetmelik

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TUR ZM BAKANLI I * NE A T SÖZLE*ME TASARISI

T.C. KÜLTÜR VE TUR ZM BAKANLI I * NE A T SÖZLE*ME TASARISI T.C. KÜLTÜR VE TURZM BAKANLII Strateji Gelitirme Bakanl!"! Emek Ek Hizmet Binas! Data ve Enerji Kablolamas! *NE AT SÖZLE*ME TASARISI Götürü Bedel Hizmet Al!m! Sözlemesi KN (hale Kayt Numaras): 2010/45966

Detaylı

Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmelii (89/336/AT)

Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmelii (89/336/AT) Sanayi ve Ticaret Bakanlndan: Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmelii (89/336/AT) BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tan+mlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliin amac; radyokomünikasyon ile telekomünikasyon ve elektrikli

Detaylı

! "#$%& " !"# "# $ % &' ()%%*+,#-.,# % /# #0/.0&/ 1 %. '%% & &%%'% /!2!0 #

! #$%&  !# # $ % &' ()%%*+,#-.,# % /# #0/.0&/ 1 %. '%% & &%%'% /!2!0 # ! "#$%& " '(! "#$%& "!"#!"# "# $ % &' ()%%*+,#-.,# % /# #0/.0&/ 1 %. '%% & &%%'% /!2!0 # )*+ $, "- (.,/ 0..1)2#$,# &%& 0! #. # #. &&/& %# -$ 1. $.1 3 - ' # % # 1/% & & 2%% &#&&% '% /!2% &%&& #,# '%' #

Detaylı

AKTÜERLK SINAVLARI FNANSAL MATEMATK SINAVI ÖRNEK SORULARI

AKTÜERLK SINAVLARI FNANSAL MATEMATK SINAVI ÖRNEK SORULARI AKTÜERLK SINAVLARI FNANSAL MATEMATK SINAVI ÖRNEK SORULARI SORU 1: 6 yl vade ile yllk %14 basit faiz oran üzerinden bir borç alnmtr. 3. yldaki faiz oranna e$de%er olan efektif iskonto oran a$a%dakilerden

Detaylı

RKÜLER (2009 56) Konu: Sigortal lar n Eksik Gün ile ten Ç Nedenlerinin Bildirilmesiyle lgili Sosyal Güvenlik Kurumunda Yay mlanan Tebli Hakk nda.

RKÜLER (2009 56) Konu: Sigortal lar n Eksik Gün ile ten Ç Nedenlerinin Bildirilmesiyle lgili Sosyal Güvenlik Kurumunda Yay mlanan Tebli Hakk nda. 29.09.2009 RKÜLER (2009 56) Konu: Sigortallarn Eksik Gün ile ten Ç Nedenlerinin Bildirilmesiyle lgili Sosyal Güvenlik Kurumunda Yaymlanan Tebli Hakknda. 28.09.2008 tarihli 27011 say resmi Gazete de Sosyal

Detaylı

SIEMENS Siemens Sanayi ve Ticaret A..

SIEMENS Siemens Sanayi ve Ticaret A.. SIEMENS Siemens Sanayi ve Ticaret A.. Deerli Tedarikçilerimiz, Türk Vergi Usul Kanunu ve ana ortamz olan Siemens AG nin kurallar gerei, firmamza gelen faturalarn muhasebeletirilmesi, takibi ve vadesinde

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire. Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire. Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2013/7569 Karar No : 2016/853 Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi Özeti: Abonelik sözleşmeleri uyarınca

Detaylı

Uluslararası Kara Yolu Taşımacılığı

Uluslararası Kara Yolu Taşımacılığı Uluslararası Kara Yolu Taşımacılığı Ziya ve Hasar Sorumluluğu 1 Güncellenme Tarihi: 01.07.2014 CMR NEDİR? Uluslararası eşya taşı a ılığı faaliyetleri taşıyı ı ile gönderen arası da akdedilen sözleş elere

Detaylı

ISTAC TAHKİMİNDE UYUŞMAZLIĞIN ÇÖZÜMLENMESİ. Dr. Candan YASAN TEPETAŞ ISTAC Genel Sekreteri

ISTAC TAHKİMİNDE UYUŞMAZLIĞIN ÇÖZÜMLENMESİ. Dr. Candan YASAN TEPETAŞ ISTAC Genel Sekreteri ISTAC TAHKİMİNDE UYUŞMAZLIĞIN ÇÖZÜMLENMESİ Dr. Candan YASAN TEPETAŞ ISTAC Genel Sekreteri ISTAC Örnek Tahkim Şartı Bu sözleşmeden kaynaklanan veyabu sözleşmeyle ilişkiliolan tüm uyuşmazlıklar, İstanbul

Detaylı

T. C. Resmi Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 4 Ocak 1995 ÇARŞAMBA. Milletlerarası Sözleşme

T. C. Resmi Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 4 Ocak 1995 ÇARŞAMBA. Milletlerarası Sözleşme T. C. Resmi Gazete Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Kuruluşu : 7 Ekim 1920 4 Ocak 1995 ÇARŞAMBA Sayı : 22161 YÜRÜTME VE İDARE BOLÜMÜ Karar Sayısı Milletlerarası Sözleşme

Detaylı

DOAL GAZ PYASASI KANUNU (ELEKTRK PYASASI KANUNUNDA DEKLK YAPILMASI VE DOAL GAZ PYASASI HAKKINDA KANUN)

DOAL GAZ PYASASI KANUNU (ELEKTRK PYASASI KANUNUNDA DEKLK YAPILMASI VE DOAL GAZ PYASASI HAKKINDA KANUN) DOAL GAZ PYASASI KANUNU (ELEKTRK PYASASI KANUNUNDA DEKLK YAPILMASI VE DOAL GAZ PYASASI HAKKINDA KANUN) Kanun No. : 4646 Kabul Tarihi : 18/4/2001 Yay&m Tarihi : 2/5/2001 tarih ve 24390 Sayl Resmi Gazete

Detaylı

! "#$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) "! %2.* ) 3."%$&(' "01 "0 4 *) / )/ ( +) ) ( )

! #$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) ! %2.* ) 3.%$&(' 01 0 4 *) / )/ ( +) ) ( ) ! "#$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) "! %2.* ) 3."%$&(' "01 "0 4 *) / )/ ( +) ) ( )! )! ) 1 87 Seri No'lu Gider Vergileri Genel Teblii Resmi Gazete Sayısı 27737 Resmi

Detaylı

S R K Ü L E R : 2007 / 4 9

S R K Ü L E R : 2007 / 4 9 18.06.2007 S R K Ü L E R : 2007 / 4 9! "#$# %#& ' # $ ' # ( & $ )# * $ +,-!./ + * ( ' *. ' $./ + 0& " 1 '! 2.. # 3$ *# %# */& / $') $ ' $') # ' ' ( / '. $.' 4 ( # $ ' %#' 5$#$ $&$# # $ ' * # 0 * (. './

Detaylı

KAMU KURUM VE KURULULARI DANIMA, DENETM VE YARDIMCI HZMET BRMLER TESPT VE DEERLENDME FORMU. Saklama Süresi Birim Ar+ivinde.

KAMU KURUM VE KURULULARI DANIMA, DENETM VE YARDIMCI HZMET BRMLER TESPT VE DEERLENDME FORMU. Saklama Süresi Birim Ar+ivinde. KAMU KURUM VE KURULULARI DANIMA, DENETM VE YARDIMCI HZMET BRMLER TESPT VE DEERLENDME FORMU BRM : PERSONEL DARE BAKANLII S$ra No 1 Malzemenin Ad$ ve Konusu Bakanlklardan veya dier kurumlardan gelen genelge,

Detaylı

ISTAC TAHKİM KURALLARI ve UYGULAMASI

ISTAC TAHKİM KURALLARI ve UYGULAMASI ISTAC TAHKİM KURALLARI ve UYGULAMASI Yrd. Doç. Dr. Candan YASAN ISTAC Genel Sekreteri İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ISTAC İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında 1 Ocak 2014 kuruluş Bağımsız,

Detaylı

ğ ğ Ö ğ ç ğ ç ğ ç ğ Ö ğ ç ç ç ç Ö Ö Ö ğ ç ğ ç ç ç ç ç ç ç Ö ç Ç ğ Ö ç Ö ç Ö ç ğ

ğ ğ Ö ğ ç ğ ç ğ ç ğ Ö ğ ç ç ç ç Ö Ö Ö ğ ç ğ ç ç ç ç ç ç ç Ö ç Ç ğ Ö ç Ö ç Ö ç ğ Ğ Ğ «Ğ Ğ Ü ç Ö ğ ç ç Ü ç ğ ğ ğ Ç ğ ğ Ç ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ç ğ ç ğ ç ğ Ö ğ ç ç ç ç Ö Ö Ö ğ ç ğ ç ç ç ç ç ç ç Ö ç Ç ğ Ö ç Ö ç Ö ç ğ Ğ ç Ö ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ Ç ç ğ ç ç ç ç ç ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ» ç ç ç ç ğ ç

Detaylı

GÜMRÜK KANUNU. BRNC KISIM Genel Hükümler. BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Temel Tan mlar

GÜMRÜK KANUNU. BRNC KISIM Genel Hükümler. BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Temel Tan mlar Kanun Numaras : 4458 Kabul Tarihi : 27/10/1999 Yaymland Resmi Gazete : 4/11/1999 tarihli ve 23866 sayl GÜMRÜK KANUNU BRNC KISIM Genel Hükümler BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Temel Tan mlar MADDE 1- Bu Kanunun

Detaylı

MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI)

MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI) MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI) I- SORUN Toprak ve su kaynaklarnn canllarn yaamalar yönünden tad önem bilinmektedir. Bu önemlerine karlk hem toprak hem de su kaynaklar

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/35 Ref: 4/35

SĐRKÜLER Đstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/35 Ref: 4/35 SĐRKÜLER Đstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/35 Ref: 4/35 Konu: SGK TARAFINDAN GENEL SAĞLIK SĐGORTASI VE GELĐR TESTĐ HAKKINDA GENELGE ĐLE SORU CEVAP ÇALIŞMASI YAYINLANMIŞTIR 01.01.2012 den itibaren yürürlüğe

Detaylı

T.C KÜLTÜR VE TURZM BAKANLII Strateji Gelitirme Bakanl!"! (1. sayfa) ZEYLNAME

T.C KÜLTÜR VE TURZM BAKANLII Strateji Gelitirme Bakanl!! (1. sayfa) ZEYLNAME (1. sayfa) ZEYLNAME Türkiye Kültür Portal! Altyap!s!n!n Oluturulmas! ve Portal Uygulama Yaz!l!mlar!n!n Temin Edilmesi ihalesi 03/07/2009 Cuma gününe ertelenmitir. Teknik :artnamenin 6.(2). Maddesi Portal

Detaylı

Aada adlar, soyadlar, ikametgahlar ve uyruklar yazl kurucular arasnda Türk Ticaret Kanunu nun ilgili hükümlerine göre bir anonim irket kurulmutur.

Aada adlar, soyadlar, ikametgahlar ve uyruklar yazl kurucular arasnda Türk Ticaret Kanunu nun ilgili hükümlerine göre bir anonim irket kurulmutur. ALLANZ YAAM VE EMEKLLK A.. ESAS SÖZLEMES MADDE 1:KURULU Aada adlar, soyadlar, ikametgahlar ve uyruklar yazl kurucular arasnda Türk Ticaret Kanunu nun ilgili hükümlerine göre bir anonim irket kurulmutur.

Detaylı

2013 YILI II. SEVYE AKTÜERLK SINAVLARI MUHASEBE VE FNANSAL RAPORLAMA ÖRNEK SINAV SORULARI

2013 YILI II. SEVYE AKTÜERLK SINAVLARI MUHASEBE VE FNANSAL RAPORLAMA ÖRNEK SINAV SORULARI 2013 YILI II. SEVYE AKTÜERLK SINAVLARI MUHASEBE VE FNANSAL RAPORLAMA ÖRNEK SINAV SORULARI 1-Türkiye Finansal Raporlama Standartlar na (TFRS) göre deer dü"üklüü aada verilen hangi hesap kalemi için ayr(lmaz?

Detaylı

! " #$$% & ' ( ) ) ' *+ + & &, ( (-,, ) &!!. ' )' - " ) & Özel Tüketim Vergisi Genel Teblii. (SeriNo: 22)

!  #$$% & ' ( ) ) ' *+ + & &, ( (-,, ) &!!. ' )' -  ) & Özel Tüketim Vergisi Genel Teblii. (SeriNo: 22) ! " #$$% & ' ( ) ) ' *+ + & &, ( (-,, ) &!!. ' )' - " ) & /!,!, Özel Tüketim Vergisi Genel Teblii (SeriNo: 22) 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile

Detaylı

Hazine Müsteşarlığından (Sigortacılık Genel Müdürlüğü): 02.07.2013

Hazine Müsteşarlığından (Sigortacılık Genel Müdürlüğü): 02.07.2013 Hazine Müsteşarlığından (Sigortacılık Genel Müdürlüğü): 02.07.2013 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI İŞLEMLERİ HAKKINDA GENELGE (2013/10) Bu Genelge, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM TAŞIMA ÜCRETİ, HUKUKİ NİTELİĞİ, KAYNAĞI VE KAPSAMI 1. TAŞIMA ÜCRETİ KAVRAMI... 5 A. İktisadi Anlamda Ücret... 5 B.

Detaylı

SOSYAL GÜVENLK KURMUNUN YAPISI VE LEY. Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanl Strateji Gelitirme Bakan Ahmet AÇIKGÖZ

SOSYAL GÜVENLK KURMUNUN YAPISI VE LEY. Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanl Strateji Gelitirme Bakan Ahmet AÇIKGÖZ SOSYAL GÜVENLK KURMUNUN YAPISI VE LEY Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanl Strateji Gelitirme Bakan Ahmet AÇIKGÖZ KURUMUN AMACI ve GÖREVLER' Sosyal sigortalar ile genel salk sigortas bakmndan kiileri güvence

Detaylı

EKER SÜT ÜRÜNLER GIDA SANAY VE TCARET A.. BAYLK PROTOKOLU

EKER SÜT ÜRÜNLER GIDA SANAY VE TCARET A.. BAYLK PROTOKOLU EKER SÜT ÜRÜNLER GIDA SANAY VE TCARET A.. BAYLK PROTOKOLU 1- TARAFLAR VE ANLAMA SÜRES: Bir taraftan EKER SÜT ÜRÜNLER GIDA SAN.TC.A.. (EKER) ile dier taraftan.... adresinde Mukim... aralarnda EKER in pazarlad

Detaylı

Asansör Yönetmelii ( 95/16/AT ) BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanmlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeli"in amac; mar Kanunu ve buna ba"l imar

Asansör Yönetmelii ( 95/16/AT ) BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanmlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliin amac; mar Kanunu ve buna bal imar Asansör Yönetmelii ( 95/16/AT ) BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanmlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeli"in amac; mar Kanunu ve buna ba"l imar yönetmeliklerine göre in'a edilen binalarda, insan ve yük ta'masnda

Detaylı

Borsa : Vadeli lem ve Opsiyon Borsası A.. ni,

Borsa : Vadeli lem ve Opsiyon Borsası A.. ni, TÜREV ARAÇLAR RSK BLDRM FORMU (Vadeli lem ve Opsiyon Borsası A.. nezdindeki ilemlere ilikindir) Önemli Açıklama: Vadeli lem ve Opsiyon Borsası nezdinde yapacaınız alım-satım ilemleri sonucunda kar elde

Detaylı

! "!! # $ % &'( )#!* )%" +!! $ %! + ')!

! !! # $ % &'( )#!* )% +!! $ %! + ')! ! "!! # $ % &'( )#!* )%" +!! $ %! + ')! &( '!#,-.! /,! 0 + # ' #! * #! 0 #! 0! ) '! '1# + $ # )' * #! 0!! #! 0! "! '!% # #! 0 " 2 3) # ' $ 4!# ) '.*,5 '# 0! )'* $ $! 6 )' '+ " 7 ) 2#!3)# ' $ 4!# '#"'1

Detaylı

ş ş ş ş ü ü üü ü ü ü ş ş ş ü ş ş ç ş ş ş ş ş ç ş ş ü ü ş ü ç ş ü ş ş ş ü ş ü ü ş ü ü ü ü ç ü ş ü Ö Ö Ç ç ş ü ü ü ü ü ü ş ş ü ş Ç

ş ş ş ş ü ü üü ü ü ü ş ş ş ü ş ş ç ş ş ş ş ş ç ş ş ü ü ş ü ç ş ü ş ş ş ü ş ü ü ş ü ü ü ü ç ü ş ü Ö Ö Ç ç ş ü ü ü ü ü ü ş ş ü ş Ç Ğ ü İ İ ş Ö Ö ü ç ş ü ü ç ç ü ü ü ç ç ş ç ş ü ü ç ş ü ü ç ç ü ü Ö ç Ğ ç ü ş ş ş ş ü ü ş ü ü ü ç Ö Ç ş ş ç ş ş ş ş ş ş ş ş ü ü üü ü ü ü ş ş ş ü ş ş ç ş ş ş ş ş ç ş ş ü ü ş ü ç ş ü ş ş ş ü ş ü ü ş ü ü ü

Detaylı

Hazine Müsteşarlığından (Sigortacılık Genel Müdürlüğü): 25/05/2016 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI İŞLEMLERİ HAKKINDA GENELGE (2016/20)

Hazine Müsteşarlığından (Sigortacılık Genel Müdürlüğü): 25/05/2016 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI İŞLEMLERİ HAKKINDA GENELGE (2016/20) Hazine Müsteşarlığından (Sigortacılık Genel Müdürlüğü): 25/05/2016 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI İŞLEMLERİ HAKKINDA GENELGE (2016/20) Bu Genelge, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf

Detaylı

Deutsche Bank A. Sermaye Piyasas Hizmetlerine ili kin aç klamalar

Deutsche Bank A. Sermaye Piyasas Hizmetlerine ili kin aç klamalar DeutscheBankA.SermayePiyasas Hizmetlerineilikinaçklamalar dayeralanbilgilersermayepiyasaskurulu nun,iii-39.1say YatKurulular Kurulu ve Faaliyet Esaslar Hakkknda Tebli"inin 28.'inci maddesi çerçevesinde

Detaylı

GÖKHAN TURHAN ULUSLARARASI HAVA YOLU TAŞIMALARINDA TAŞIYICININ YÜKE İLİŞKİN SORUMLULUĞU

GÖKHAN TURHAN ULUSLARARASI HAVA YOLU TAŞIMALARINDA TAŞIYICININ YÜKE İLİŞKİN SORUMLULUĞU GÖKHAN TURHAN ULUSLARARASI HAVA YOLU TAŞIMALARINDA TAŞIYICININ YÜKE İLİŞKİN SORUMLULUĞU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 Birinci Bölüm Hava Yoluyla Taşıma Sözleşmesi

Detaylı

PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER. Prof. Dr. Ali EN ÖLÇEKLER

PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER. Prof. Dr. Ali EN ÖLÇEKLER PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER Prof. Dr. Ali EN 1 Normal dalm artlarn salamayan ve parametrik istatistik tekniklerinin kullanlmasn elverisiz klan durumlarn bulunmas halinde, eldeki verilere bal

Detaylı

Đstanbul Bilgi Üniversitesi Kredili Sistem Lisans ve Önlisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ne Tâbi Öğrenciler Đçin Mali Usul ve Esaslar

Đstanbul Bilgi Üniversitesi Kredili Sistem Lisans ve Önlisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ne Tâbi Öğrenciler Đçin Mali Usul ve Esaslar Đstanbul Bilgi Üniversitesi Kredili Sistem Lisans ve Önlisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ne Tâbi Öğrenciler Đçin Mali Usul ve Esaslar Kabul eden makam, tarih ve sayı : Mütevelli Heyet, 16.07.2004 (246)

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 07.10.2011/ 114-1 MİRASÇILIK BELGESİ VERİLMESİ VE TERK EDEN EŞİN ORTAK KONUTA DAVET EDİLMESİ İŞLEMLERİNİN NOTERLER TARAFINDAN YAPILMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Detaylı

! "##$%&' (( (' ' )* (

! ##$%&' (( (' ' )* ( !"! "##$%&' (( (' ' )* ( # $ +(*, -./ 01 ( ( 2+ & 1 T.C. SOSYAL GÜVENLK KURUMU BAKANLII Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüü Prim Tahsilat Daire Bakanlıı Sayı : B.13.2.SSK.5.01.08.00/VIII-031-744137 13.11.2008

Detaylı

1. Konu. 2. Basitle tirilmi Tedbirler. 2.1. Basitle tirilmi Tedbirlerin Mahiyeti ve S n rlar

1. Konu. 2. Basitle tirilmi Tedbirler. 2.1. Basitle tirilmi Tedbirlerin Mahiyeti ve S n rlar Maliye Bakanl ndan: Mali Suçlar Ara t rma Kurulu Genel Tebli i (S ra No: 5) (Resmi Gazete nin 9 Nisan 2008 tarih ve 26842 say l nüshas nda yay mlanm t r) 1. Konu 9/1/2008 tarihli ve 26751 say l Resmî Gazete

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ ARASINDAKİ SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİNİN UYGULAMASINA AİT TATBİKAT ANLAŞMASI (İDARİ ANLAŞMA)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ ARASINDAKİ SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİNİN UYGULAMASINA AİT TATBİKAT ANLAŞMASI (İDARİ ANLAŞMA) TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ ARASINDAKİ SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİNİN UYGULAMASINA AİT TATBİKAT ANLAŞMASI (İDARİ ANLAŞMA) Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasındaki

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /81

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /81 T.C YARGITAY 21. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/4295 Karar No. 2017/6697 Tarihi: 21.09.2017 İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /81 SGK PRİMLERİNDEN İŞVEREN HİSSESİNİN HAZİNECE KARŞILANMASININ KOŞULLARI ÖZETİ:

Detaylı

YAPI KRED EMEKLLK A.. BÜYÜME AMAÇLI HSSE SENED EMEKLLK YATIRIM FONU ÇTÜZÜÜ

YAPI KRED EMEKLLK A.. BÜYÜME AMAÇLI HSSE SENED EMEKLLK YATIRIM FONU ÇTÜZÜÜ YAPI KRED EMEKLLK A.. BÜYÜME AMAÇLI HSSE SENED EMEKLLK YATIRIM FONU ÇTÜZÜÜ FONUN KURULU AMACI MADDE 1 - Yap Kredi Emeklilik A.. tarafndan 4632 sayl Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatrm Sistemi Kanununun

Detaylı

T.C. BABAKANLIK HAZNE MÜSTEARLII 2009 YILI AKTÜERLK SINAVLARI BAVURU VE UYGULAMA KILAVUZU

T.C. BABAKANLIK HAZNE MÜSTEARLII 2009 YILI AKTÜERLK SINAVLARI BAVURU VE UYGULAMA KILAVUZU T.C. BABAKANLIK HAZNE MÜSTEARLII 2009 YILI AKTÜERLK SINAVLARI BAVURU VE UYGULAMA KILAVUZU 1. GENEL BLGLER, TEMEL LKE VE KURALLAR 1.1. 2009 yl aktüerlik snavlar (2009-AS) aadaki tarihlerde yaplacaktr: Birinci

Detaylı

ASMOLEN UYGULAMALARI

ASMOLEN UYGULAMALARI TURGUTLU TULA VE KREMT SANAYCLER DERNE ASMOLEN UYGULAMALARI Asmolen Ölçü ve Standartlar Mart 2008 Yayn No.2 1 ASMOLEN UYGULAMALARINDA DKKAT EDLMES GEREKL HUSUSLAR Döeme dolgu tulas, kil veya killi topran

Detaylı

Eşyaların Karayolundan Uluslararası Nakliyatı İçin Mukavele Sözleşmesi (CMR) ile Bu Sözleşmeye Ek Protokola Katılınmasınm Uygun Bulunduğuna Dair Kanun

Eşyaların Karayolundan Uluslararası Nakliyatı İçin Mukavele Sözleşmesi (CMR) ile Bu Sözleşmeye Ek Protokola Katılınmasınm Uygun Bulunduğuna Dair Kanun -171- Eşyaların Karayolundan Uluslararası Nakliyatı İçin Mukavele Sözleşmesi (CMR) ile Bu Sözleşmeye Ek Protokola Katılınmasınm Uygun Bulunduğuna Dair Kanun (Resmî Gazete ile yayımı: 14.12.1993 Sayı: 21788)

Detaylı

PLAYSTATION KİRALAMA SÖZLEŞMESİ

PLAYSTATION KİRALAMA SÖZLEŞMESİ PLAYSTATION KİRALAMA SÖZLEŞMESİ BU SÖZLEŞME MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ VE GÜVENLİĞİ ESAS ALINARAK 4822 SAYILI KANUNLA DEĞİŞİK 4077 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN KAPSAMINDA TÜKETİCİNİN MENFAATİ GÖZETİLEREK

Detaylı

NO: 2013/41 TAR H:

NO: 2013/41 TAR H: VERG S RKÜLER NO: 2013/41 TAR H: 10.05.2013 KONU Vadeli Çeklerde Reeskont Uygulamas na Dair 64 nolu Vergi Usul Kanunu Sirküleri Yay nlanm r. Gelir daresi Ba kanl taraf ndan yay nlanan 30.04.2013 tarih

Detaylı

İDARİ PARA CEZALARINDA UYGULAMA

İDARİ PARA CEZALARINDA UYGULAMA İDARİ PARA CEZALARINDA UYGULAMA Dr. Ahmet OZANSOY 1. Giriş İdari para cezaları, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu na 1 göre uygulanmaktadır. Belediyelerde uygulayıcılar arasında genellikle encümen para cezası

Detaylı

KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ

KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ SANKO KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ TARAFLAR Bir tarafta, SANKO MENKUL DEÐERLER A.Þ. (Bundan sonra ARACI KURUM olarak anýlacaktýr.) ile diðer tarafta.... bundan sonra kýsaca MÜÞTERÝ/LER

Detaylı

HİZMETE ÖZEL. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HİZMETE ÖZEL. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Başkanlıkta sürekli işçi kadrolarında görev yapan işçi personelin Başkanlık taşıtlarını kullanmaları sırasında kaza

Detaylı

Tarm Ürünleri Dolu Sigortas nda aa1da verilen seçeneklerden hangisi yanltr?

Tarm Ürünleri Dolu Sigortas nda aa1da verilen seçeneklerden hangisi yanltr? SORU 1: Sedan irketçe kabul edilen sigortalar için üst snr önceden belirtilmi olan saklama paynn (sigorta bedeli veya hasar tazminat tutarnn) almas halinde uygulanan ve reasürörün anlamaya katlma payna

Detaylı

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü)

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü) IV- KREDİ KARTI ÜYELİK ÜCRETİ İLE İLGİLİ GENELGELER 1. GENELGE NO: 2007/02 Tüketicinin ve Rekabetin Korunması lüğü GENELGE NO: 2007/02...VALİLİĞİNE Tüketiciler tarafından Bakanlığımıza ve Tüketici Sorunları

Detaylı

T.C. İZMİR VALİLİĞİ ALİAĞA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. Sıra Hizmet Standardı Olan Birimler Sayı

T.C. İZMİR VALİLİĞİ ALİAĞA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. Sıra Hizmet Standardı Olan Birimler Sayı T.C. İZMİR VALİLİĞİ ALİAĞA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI Sıra Hizmet Standardı Olan Birimler Sayı 1 Özel Öğretim Kurumları Bölümü 92 2 Atama Bölümü 1 3 Basın Yayın Bölümü 4 4 Eğitim Öğretim

Detaylı

İHTİYAÇ KREDİSİ SÖZLEŞME BİLGİLENDİRME FORMU

İHTİYAÇ KREDİSİ SÖZLEŞME BİLGİLENDİRME FORMU İHTİYAÇ KREDİSİ SÖZLEŞME BİLGİLENDİRME FORMU 1. Taraflar ve Sözleşme Bilgileri Sağlayıcı : Burgan Bank A.Ş İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü, Mersis: 0140003231000116, Maslak Mah. Eski Büyükdere Cad. No:13

Detaylı

MAL SATIŞ SÖZLEŞMESİ. SÖZLEŞMENİN TARAFLARI ve TARAFLARIN BİLGİLERİ

MAL SATIŞ SÖZLEŞMESİ. SÖZLEŞMENİN TARAFLARI ve TARAFLARIN BİLGİLERİ MAL SATIŞ SÖZLEŞMESİ Madde 1 SÖZLEŞMENİN TARAFLARI ve TARAFLARIN BİLGİLERİ İşbu sözleşme, bir tarafta GÜRGENLER İNŞAAT VE TESİSAT MALZ.SAN VE TİC A.Ş (bundan sonra GÜRGENLER olarak yazılacaktır) ile diğer

Detaylı

AVRUPA KONSEYĐ BAKANLAR KONSEYĐ

AVRUPA KONSEYĐ BAKANLAR KONSEYĐ AVRUPA KONSEYĐ BAKANLAR KONSEYĐ Adli Yardım Taleplerinin Đletilmesine Đlişkin Avrupa Sözleşmesi (092 No lu Cets) ve Bu Sözleşmeye Ek Protokol (179 No lu Cets) Uyarınca Yapılacak Başvuruda Kullanılmak Üzere

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/841 Karar No. 2014/834 Tarihi: 24.01.2014 İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 PROFOSYONEL SENDİKA YÖNETİCİSİNİN HİZMET ÖDENEĞİ HUKUKA AYKIRI BULUNARAK İPTAL

Detaylı

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI İlgili Kanun / Madde 818 S.BK/158-161 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17762 Karar No. 2011/19801 Tarihi: 30.06.2011 CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI ÖZETİ Cezai şart öğretide,

Detaylı

VI-8 MERKEZİ YÖNETİM MUHASEBE YÖNETMELİĞİ GENEL TEBLİĞİ (SAYI: 2)

VI-8 MERKEZİ YÖNETİM MUHASEBE YÖNETMELİĞİ GENEL TEBLİĞİ (SAYI: 2) VI-8 MERKEZİ YÖNETİM MUHASEBE YÖNETMELİĞİ GENEL TEBLİĞİ (SAYI: 2) MERKEZİ YÖNETİM MUHASEBE YÖNETMELİĞİ GENEL TEBLİĞİ (SAYI: 2) R.G. Tarihi : 07/03/2009 R.G. Sayısı : 27162 I- Giriş (1) Merkezi Yönetim

Detaylı

MUHTELİF ASFALT KAPLAMA VE PARK SAHASI İŞLERİ SÖZLEŞMESİ (TASLAK)

MUHTELİF ASFALT KAPLAMA VE PARK SAHASI İŞLERİ SÖZLEŞMESİ (TASLAK) TUSAŞ - TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ A.Ş Kazan ANKARA MUHTELİF ASFALT KAPLAMA VE PARK SAHASI İŞLERİ SÖZLEŞMESİ (TASLAK) İDARE :TUSAŞ - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. YÜKLENİCİ : TUSAŞ-Türk Havacılık

Detaylı

KAMU KURUM VE KURULULARI DANIMA, DENETM VE YARDIMCI HZMET BRMLER TESPT VE DEERLENDME FORMU. Saklama Süresi Birim Ar+ivinde.

KAMU KURUM VE KURULULARI DANIMA, DENETM VE YARDIMCI HZMET BRMLER TESPT VE DEERLENDME FORMU. Saklama Süresi Birim Ar+ivinde. KAMU KURUM VE KURULULARI DANIMA, DENETM VE YARDIMCI HZMET BRMLER TESPT VE DEERLENDME FORMU BRM : DARÎ VE MALÎ LER DARE BAKANLII S$ra No 1 2 3 4 5 Malzemenin Ad$ ve Konusu Kamu konutlaryla (lojmanlar) ilgili.

Detaylı

Sirküler No: 2017 / 38 Tarih:

Sirküler No: 2017 / 38 Tarih: Sirküler No: 2017 / 38 Tarih: 02.06.2017 Konu: Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ve Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Yayımlandı. 2 27 Mayıs 2017 tarihli ve 30078 sayılı

Detaylı

İÇİNDEKİLER. içindekiler. Yararlanılan Eserler Kısaltmalar.

İÇİNDEKİLER. içindekiler. Yararlanılan Eserler Kısaltmalar. Önsöz içindekiler. Yararlanılan Eserler Kısaltmalar. III V XIII XVII GİRİŞ '. 1 I. GENEL OLARAK TAŞIMA 1 1. Taşıma Fiili (İşlemi) 1 2. Taşımanın Konusu 2 3. Taşıma Türleri (Kategorileri) 6 4. Taşımada

Detaylı

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun[1] 25 inci maddesi

Detaylı

VERGİ AFFI TAKVİMİ sayılı Askerlik Kanunu, - Mülga 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve

VERGİ AFFI TAKVİMİ sayılı Askerlik Kanunu, - Mülga 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve VERGİ AFFI TAKVİMİ Konu Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdareleri Ve Belediyelere Olan Kesinleşmiş Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması (Md.2) Bildirim /Beyan Tarih Ödeme Tarihi

Detaylı

girmektedir.

girmektedir. 30.05.2017 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2017/49 KONU: Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ve Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Yayımlandı.

Detaylı

SRKÜLER NO: POZ - 2005 / 62 ST, 20. 07. 2005 SSK EK GENELGES(16/347) YAYIMLANDI

SRKÜLER NO: POZ - 2005 / 62 ST, 20. 07. 2005 SSK EK GENELGES(16/347) YAYIMLANDI SRKÜLER NO: POZ - 2005 / 62 ST, 20. 07. 2005 ÖZET: * SSK ek genelgesi yayımlandı. SSK EK GENELGES(16/347) YAYIMLANDI S.S.K.Bakanlıı Sigorta leri Genel Müdürlüü Sigorta Primleri Daire Bakanlıı nın 04.07.2005

Detaylı

TİCARİ EŞYA İŞARETLERİ YASASI

TİCARİ EŞYA İŞARETLERİ YASASI TİCARİ EŞYA TÜZÜĞÜ (MM Cilt I S.45 Sayılı Tüzük) TİCARİ EŞYA İŞARETLERİ YASASI (Fasıl 265) 24. Madde Uyarınca Yapılan Tüzük 1. Bu Tüzük, Ticari Eşya Tüzüğü olarak isimlendirilir. 2. Bu Tüzükte- Şube Amiri

Detaylı

İŞ GÜVENCESİ TAZMİNATI ÖDENMESİ HALİNDE KAZANÇ TESPİTİ NASIL YAPILIR?

İŞ GÜVENCESİ TAZMİNATI ÖDENMESİ HALİNDE KAZANÇ TESPİTİ NASIL YAPILIR? İŞ GÜVENCESİ TAZMİNATI ÖDENMESİ HALİNDE KAZANÇ TESPİTİ NASIL YAPILIR? Mustafa ŞEN* 45 * ÖZ Hakkında işe iade kararı verilen işçilere önemli bir güvence sağlayan iş güvencesi tazminatı, işe başlatmama tazminatı

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, taksitle satış sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenlemektir.

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, taksitle satış sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenlemektir. 14 Ocak 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29236 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: YÖNETMELİK TAKSİTLE SATIŞ SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Seri No:30) 02.05.2008 tarih ve 26864 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 30 Seri No.lu Motorlu

Detaylı

BAYINDIRLIK LER BRM FYAT ANALZLERNDEK GÜCÜ VERMLLKLERNN RDELENMES. M.Emin ÖCAL, Ali TAT ve Ercan ERD Ç.Ü., naat Mühendislii Bölümü, Adana / Türkiye

BAYINDIRLIK LER BRM FYAT ANALZLERNDEK GÜCÜ VERMLLKLERNN RDELENMES. M.Emin ÖCAL, Ali TAT ve Ercan ERD Ç.Ü., naat Mühendislii Bölümü, Adana / Türkiye ISSN 1019-1011 Ç.Ü.MÜH.MM.FAK.DERGS CLT.19 SAYI.2 Aral,k December 2004 Ç.Ü.J.FAC.ENG.ARCH. VOL.19 NO.2 BAYINDIRLIK LER BRM FYAT ANALZLERNDEK GÜCÜ VERMLLKLERNN RDELENMES M.Emin ÖCAL, Ali TAT ve Ercan ERD

Detaylı

2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları

2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları 2016 Yılı Mali Takvim Uygulamaları Duyuru No: 2016/52 İstanbul, 01.07.2016 1. Mali tatilin uygulanacağı tarihler 5604 sayılı Kanunun 1. maddesinin (1) numaralı fıkrasında, Her yıl temmuz ayının birinden

Detaylı

BÜLTEN. KONU: Menkul Kıymetlerin Vergilendirilmesi Hk 277 Nolu GVK G.T. Yayınlanmıtır

BÜLTEN. KONU: Menkul Kıymetlerin Vergilendirilmesi Hk 277 Nolu GVK G.T. Yayınlanmıtır Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN SAYI :2010-054 Tarih: 27.12.2010

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNVERSTES MÜHENDSLK FAKÜLTES METALURJ VE MALZEME MÜHENDSL BÖLÜMÜ BTRME PROJES YÜRÜTME YÖNERGES

DOKUZ EYLÜL ÜNVERSTES MÜHENDSLK FAKÜLTES METALURJ VE MALZEME MÜHENDSL BÖLÜMÜ BTRME PROJES YÜRÜTME YÖNERGES BTRME PROJES YÜRÜTME YÖNERGES 1. AMAÇ ve KAPSAM Madde 1: Bitirme projesi dersinde örencilerin önceki derslerde edindikleri bilgi ve becerileri kullanarak karmak bir sistemi, sistem bileenini veya süreci

Detaylı

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006. Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı.

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006. Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı. SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006 çindekiler: Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı. YILLIK ALI VE SATILARIN FORMLAR LE BLDRLMES HAKKINDA TEBL YAYIMLANDI

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KESİN HESAP ŞUBESİ 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESABI

T.C. MALİYE BAKANLIĞI MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KESİN HESAP ŞUBESİ 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESABI T.C. MALİYE BAKANLIĞI MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KESİN HESAP ŞUBESİ 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESABI i ii 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN HESABI İÇİNDEKİLER SAYFA I. 2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM KESİN

Detaylı

31 Ocak 2006 tarihli. Berlin Eyaleti Halk Kütüphaneleri nden Yararlanma Yönetmeli²i (BÖBB) 1. Madde 1 Genel Hükümler

31 Ocak 2006 tarihli. Berlin Eyaleti Halk Kütüphaneleri nden Yararlanma Yönetmeli²i (BÖBB) 1. Madde 1 Genel Hükümler 31 Ocak 2006 tarihli 1 Berlin Eyaleti Halk Kütüphaneleri nden Yararlanma Yönetmeli²i (BÖBB) 1 Madde 1 Genel Hükümler (1) *#bu Yararlanma Yönetmeli²i, Berlin Eyaleti nin tüm halk kütüphaneleri i

Detaylı

FİNANSAL DESTEK KREDİSİ SÖZLEŞMESİ

FİNANSAL DESTEK KREDİSİ SÖZLEŞMESİ 1. Taraflar ve Sözleşme Bilgileri Sağlayıcı Müşteri Adı-Soyadı FİNANSAL DESTEK KREDİSİ SÖZLEŞMESİ Burgan Bank A.Ş İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü, Mersis: 0140003231000116, Maslak Mah. Eski Büyükdere

Detaylı

KAMU GÖREVLLER SENDKALARI KANUNU. BRNC KISIM Amaç, Kapsam ve Tan%mlar

KAMU GÖREVLLER SENDKALARI KANUNU. BRNC KISIM Amaç, Kapsam ve Tan%mlar Kanun No: 4688 Kabul Tarihi : 25.6.2001 KAMU GÖREVLLER SENDKALARI KANUNU BRNC KISIM Amaç, Kapsam ve Tan%mlar Amaç MADDE 1. Bu Kanunun amac, kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve meslekî hak ve

Detaylı

FRANSIZ CEZA USÛL KANUNUNDA YER ALAN ÜST MAHKEMELER İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

FRANSIZ CEZA USÛL KANUNUNDA YER ALAN ÜST MAHKEMELER İLE İLGİLİ HÜKÜMLER FRANSIZ CEZA USÛL KANUNUNDA YER ALAN ÜST MAHKEMELER İLE İLGİLİ HÜKÜMLER Tercüme Eden: Prof. Dr. Durmuş TEZCAN (D.E.Ü. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi) 1. Kitap: Kamu Davası ve İlk Soruşturma; 2. Kitap: Yargı

Detaylı

yurdugul@hacettepe.edu.tr VB de Veri Türleri 1

yurdugul@hacettepe.edu.tr VB de Veri Türleri 1 yurdugul@hacettepe.edu.tr 1 VB de Veri Türleri 1 Byte 1 aretsiz tamsay Integer 2 aretli Tamsay Long 4 aretli Tamsay Single 4 Gerçel say Double 8 Gerçel say Currency 8 Gerçel say Decimal 14 Gerçel say Boolean

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURZM BAKANLII Strateji Gelitirme Bakanl!"!

T.C. KÜLTÜR VE TURZM BAKANLII Strateji Gelitirme Bakanl!! T.C. KÜLTÜR VE TURZM BAKANLII Strateji Gelitirme Bakanl!"! Türkiye Kültür Portal! Altyap!s!n!n Oluturulmas! ve Portal Uygulama Yaz!l!mlar!n!n Temin Edilmesi 0NE AT SÖZLE0ME TASARISI Götürü Bedel Hizmet

Detaylı

İZMİR. 5.2.2010. Muhasebe Müdürlüğüne,

İZMİR. 5.2.2010. Muhasebe Müdürlüğüne, Sayı: YMM.03.2010-18 Konu: 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Form Ba ile Form Bs Bildirimlerinin 2010 Yılı ve Müteakip Yıllarda Verilmesine İlişkin İZMİR. 5.2.2010 Muhasebe Müdürlüğüne, 04.02.2010

Detaylı

SERBEST MUHASEBECİ, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ÜCRETLERİNİN ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

SERBEST MUHASEBECİ, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ÜCRETLERİNİN ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK R.G. Tarihi : 02.01.1990 R.G. Sayısı : 20390 SERBEST MUHASEBECİ, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ÜCRETLERİNİN ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE

Detaylı

Yönetmelik hükümleri, katılım bankaları yönünden kar payı dikkate alınarak uygulanacaktır.

Yönetmelik hükümleri, katılım bankaları yönünden kar payı dikkate alınarak uygulanacaktır. 16.01.2015 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/16 KONU: Taksitle Satış Sözleşmeleri Hakkında Yönetmelik Taksitle satış sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esaslarını

Detaylı