MÜSLÜMANLARlN FETHiNDEN MERVANlLERiN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MÜSLÜMANLARlN FETHiNDEN MERVANlLERiN"

Transkript

1 tem Yt/:9 Sayt: ÜSLÜANLARlN FHNDN RVANlLRN YlKlLlŞlNA KADAR YYAFARKN Prof.Dr. Adnan DRCAN Harran Ünverte lahyat Fakülte ÖZ eyyafarkn, 19/640'da yaz b. Ganm tarafından ulhla fethedlmş; ülümanlar tarafından fethnden ervanlern yıkılışma kadar geçen yaklaşık dört buçuk aırlık ürede e-cezre bölgenn öneml şehrlernden br olmaya devam etmştr. Özellkle Abbaler dönemnde bölgeye hfıkm olan Şeyhogulları, Hamdanter ve ervanler zamanında şehrn ya önem artmıştır. Saglam br ura ahp olan şehr, Hamdannerden Seyfuddevle_ le ervanlerden Naruddevle dönemnde büyük br gelşme götermş; bu arada lm adamlarının, şarlern ve edebyatçıların ugrak yerlernden br olmuştur. Şehrn, ervanler dönemnde, çevredek devletlere yayılan şmge ragmen Sünnlgn aglam br kale olarak kalmaı, brçok Sünn almn buraya ıgınmaına vele olmuştur. Anahtar Sözc(k/er: eyyfıfarkn, Slvan, Şeyhogulları, Hamdanler, ervanler, Seyfuddevle, Naruddevle. ABSRAC ayyafarlqln From t Conquet by the ulm to the Fal/ of arwanld ayyafarqn wa conquered by lyad b. Ghanm n 640 (H 19) through a peaceful agreement. In the coure of the nearly four and a half centure from t conquet by the ulm to the fall of the arwand, t remaned a one of the gnfcant cte n the regon of a-jazrah. In the Abbad era, t poltcal gnfcance partcularly booted durng the perod when the regon fell nto the control ofthe Son of Shekh, the Hamdand and the arwand. he cty that wa urrounded by unyeldng wall made great advancement durng the regn of Sayf a-dawlah of the Hamdand, and of Nar a-dawlah of the arwand. In the meantme, the cty turned to be a popular place where many cholar, poet and author frequented. Although the Shte wa expandng n many adjacent tate at the tme, t mantaned t Sunnte fath, and therefore th caued many Sunnte cholar to take helter n t. Key Word: ayyafarqn, Slvan, the Son of Shekh, Hamdand, arwaıd, Sayf a-dawlah, Nar a-dawlah. Bu çalışma, Nan 2008 tarhlernde Dyarbakır'ın Slvan lçende düzenlenen Ululararat Slvan Sempozyumu'nda teblg olarak unulmuştur.

2 10 Prof.Dr. Adnan DRCAN GRŞ VII.-XI. yüzyıllar araında eyyafarkn (Slvan), ya, kültürel ve oyal bakımdan e-cezre bölgenn öneml şehrlernden brdr. Sya merkez olarak uzun yıllar önemn koruduğu gb, kültürel açıdan da öneml br şehrdr. Bayındır br şehr olan eyyafarkn'n etrafında ağlam br ur bulunmaktadır. ülümanların bölgeye hakmyetnden önce şehr, Bzanlılarla Saanler araında mücadele alanındak öneml şehrlerden bryd. eyyatarkn, - ülümanların fethnden br üre önce- 589 yılında Saanlern elne geçmş; ancak 591 yılında br yardıma karşılık Bzanlılara ade edlmş ve ülümanların fethne kadar onların elnde kalmıştır. A. eyyatarlkn'ln ülümanlar aratmdan Feth eyyafarkn, Hz. ömer dönemnde yaz b. Ganm tarafından ulhla fethedlmştr (19/640). ı Kaynaklarımız, ülümanların Amd'de olduğu gb eyyafarkn'de br mukavemetle karşılaştıklarını kaydetmez. 2 yaz'ın komutanlarından şter' Amd ve eyyatarkn'n fethyle görevlendrdğ ne dar rvayetler bulunduğu gb, bu k şehrn fethne bzzat katıldığı da rvayet edlr. 3 yaz b. Ganm, e-cezre'y fethetmek üzere Şaban 18/Ağuto 639'da bölgeye grmş ve kıa br muhaaradan onra Urfa'yı ulhla fethetmştr. Urfalılarla akdedlen anlaşmanın şartları, bundan onra fethedlen yerler çn örneklk teşkl etmş; eyyafarkn de aynı şartlarla 4 fethedlmştr. e-cezre bölgende fethedlen şehrlern ahalyle yapılan anlaşmalarda, czyelern ödedkler ürece canları, malları, kadın ve çocukları, şehrler ve değrmenlernn emnyette olacağı; kleler ve çevrendek arazlern onlara at olduğu, bunlara dokunulmayacağı ve yıkılmayacağı; mevcut olanlardan başka kle nşa edemeyecekler; çan çalmayacakları, pakalya kutlamayacakları ve haçlarını götermeyecekler; evlerne kmenn oturmayacağı; yolunu bulamayanlara yol göterecekler; yolları ve köprüler tamr edecekler; ü!ümanlara y unahat" edecekler; bu şartlara rayet etmedkler takdrde hmaye görmeyecekler5 koşulları yer alıyordu. Vakıd'ye npet edlen FütOhu'ş-Şam ml ktapta eyyafarkn'n feth, bazı mucze hkayeleryle ülenerek anlatılmıştır. Ktapta yaz b'. Ganm'ın Amd' fethnden onra orada dört ay kaldığı, akerlernden el-hakem b. Hşam'ın 6 eyyatarkn üzerne akınlar yapmak üzere kendnden zn tedğ, ı norky, "eyyafarkn", A, VIII, Bk. bnu'i-r {1), 1, Çubukçu, "yaz b. Ganm, DVA, XXIII, Belazur, ı, 208; bnu'i-r {1), ı, 440; Hmyer,. 567; Nüveyr, V, Fayda, Ktapta bu şahın adı el-hakem b. Hşm şeklnde geçyora da yaz le brlkte Surye ve Fltn fethlernde mayetnde bulunan şahı Hşam b. el-hakm b. Hzam e-kureş e-ed olup Hz. Hatce'nn kardeş Hzam'ın torunudur (Sönmez, "Hşam b. Hakm", DVA, XVIII, 155).

3 ülümantann Fethnden ervanler'n Yıkılışma Kadar eyyafcrkn 11 zn verme üzerne yanına nardan ve uhacrlerden 100 Sahab alarak eyyafarkn'e gttğ anlatılır. el-hakem, akerleryle buraya ulaştıktan onra şehrn etrafını nceled ve Koyun Burcu denlen burcun önüne geld. Burada "AI Iah'tan, br çarpışma olmakızın şehr fethetmey dlyorum." dyerek dua ett; özünü tamamlar tamamlamaz, burç duvarından kendlerne br kapı açıldı. ülümanlar bu yoldan şehr merkezndek arya Kle dye blnen büyük kleye gttler. Bu ırada Hırtyanların br bayramı vardı. Hırtyanlar dua çn kleye gdnce Sahablern klenn kapıında durduklarını gördüler. Bağırmaları üzerne nanlar olanlardan haberdar oldu. Şehrn Alagora mndek yönetc gelp km olduklarını ordu; ReGullah'ın Ahabı olduklarını öyledler. Aralarında geçen uzun konuşmadan onra Alagora adamlarıyla brlkte ülüman oldu ve ahalden şehr ülümanlara telm etmelern ted. Düşünmek çn ondan üç gün üre tedler. Kend aralarında yaptıkları müzakereler onunda şehr ülümanlara telm etmemeye karar verdler ve lahlarını kuşanarak ülümanlarla avaştılar. Gece olunca Dabbe b. Ad komutaındak 500 kşlk br üvar brlğnn şehre geldğn gördüler. Bu brlğn gönderlme ebeb yaz b. Ganm'ın Hz. Peygamber' rüyada görme, onun eyyafarkn'de olanları yaz'a anlatmaı ve oraya br aker brlk göndermen emretmeyd. yaz uykuundan uyanınca bu brlğ gönderd. Brlk muczev br şeklde aynı gece şehre ulaştı. Onları şehrn yönetc karşıladı. Geleceklernden naıl haberdar olduğunu orduklarında, onun da Hz. Peygamber' rüyaında gördüğünü, geleceklern haber verdğn anlattı. Ahal, ülümanlara karşı koyamayacaklarını anlayınca telm oldular. ReGullah'ın Ahabı lahlar harç malları huuunda onlara güvence verdler. Bunun üzerne bütün lahlarını telm ettler. ülümanların doğru özlü olduklarını görünce az br kımı harç ülüman oldular. el-hakem b. Hşam ve on arkadaşı onlara dn öğretmek çn orada kaldı. Dabbe, yanındaklerle brlkte Amd'e, yaz'ın yanına döndü. 7 Dğer kaynaklarda bulamadığımız bu hkayenn hang koşullar altında oluştuğunu blemyoruz. B. rnev/er Dönemnde eyyafflrkfn mevler dönemnde eyyatarkn, genellkle Amd'le brlkte yönetlmştr. Bu dönemde şehrn bölge çnde öneml br ya merkez olduğu öylenemez. Buraı Bzan'ın lg alanında olduğu çn yoğun nüfu hareketlernn olmaı kaçınılmazdır. Ancak Raşd Halfeler dönemnden başlayarak lk aırda bölgeye cdd br Arap nüfuun yerleştğ muhakkaktır. Bölgede Bekr ve ağlb kablele 17/2013. rnn bazı kollarının göçebe olarak yaşadıkları, bazılarının e zamanla yerleşk hayata geçtkler anlaşılmaktadır. Abdullah b. ez-zübeyr'n Irak val olan kardeş u'ab b. ez-zübeyr'n uul'a tayn ettğ brahm b. e-şter, uul'da kamet ederek vallern e Cezre'nn şehrlerne gönderd. Bu ırada eyyafarkn'e de Abdullah b. ü- 7 vakıd, ı

4 12 Prof.Dr. Adnan DRCAN lm' tayn ett. 8 Kaynaklarımııda mever dönemnde şehrde vallk yapan bazı kşlern mler zkredlr. eela Ömer b. Abdülazz zamanında Cezre ve uğur bölgenn vallğne eymün b. hran tayn edld; eyyatarkn ve Amd'e e kardeş Sa'd b. hran'ı val olarak atadı. Yezd b. Abdülmelk'n hlafetnde eyatarkn, Amd ve uğurun vallğne hran b. eymün b. hran val olarak görevlendrld ve Hşam b. Abdülmelk dönemnde görevden alınıp onun yerne ervan b. uhammed atanıncaya kadar görevde kaldı. ervan halfe oluncaya kadar bölgede val olarak kaldı. Halfe olunca Amd ve eyyafarkn'e bq Amr b. ban ve mal b. Sad' görevlendrd. Bu kşler, mev devlet yıkılıncaya kadar görev yaptılar. 9 C. Abbaler Dönemnde eyyatarkn Abbaer dönemnde Dyaru Bekr bölge br taraftan Harc yanlarıyla çalkalanırken, dğer taraftan da Bzan'ın aldırılarına maruz kalmıştır. Bu ırada bölgede yaşayan kableler n hakmyet te etme mücadele devam etmektedr. eyyatarkn' etkleyen Harc yanlarından e-fudayl [veya e-fadl] b. b Sad yanıdır. br, 176/792'de ~yaklanan e-fudayl, Dyaru Bekr'n brçok şehrne gderek haraç aldı. eyyafarkn'e de uğrayan e-fudayl, ahalyle drhem karşılığında anlaştı. Daha onra uul'a yönelerek uul orduunu Zap nehr yakınında hezmete uğrattıya da aralarında meydana gelen br başka çatışmada adamlarıyla brlkte öldürüldü. w Bölgede yan çıkarıp eyyatarkn'e uğrayan Harclerden br de el-veld b. arf eş-şeyban'dr. Veld, kavmnden 30 kşyle Fırat taraflarında ayaklandı. Bu arada akerler de çoğalmıştı. eyyatarknller drhem ödemek üzere kendyle anlaşma yaptılar. Uğradığı başka şehrlerden de haraç alan Veld, Harun Reşd'n komutanlarından Yezd b. ezyed tarafından öldürüldü (179/795). ı ı Halfe utan, Al b. Yahyae-rmen'y 249/863 yılında rmenyye bölgene val olarak tayn ett. Bu bölgede karışıklık vardı. Al b. Yahya, eyyatarkn'e gtt. Rumlar bölgeye aldırıda bulundular. Şehrn ahalnden br _grup valyle, onlara karşı koymak üzere Rumları karşılamayı görüştüler. Onların kamutaında Rumara karşı koyan Al, şddetl çarpışmalara grd; ancak çarpışmalarda hayatını kaybett. Rumlar, Al'nn öldürülmen buyük br feth addettler. ı 2 8 Dnever, ı bn Şeddact, ı, 159. ı o Halfe b. Hayyat, ı, 371; Demrcan, "Dyaru Bekr'de Harc yanıarı", ı ı Halfe b. Hayyat, ı, 369. ı 2 Ya'küb, ı, 314; aber, V, 357.

5 ülümanlarm Fethnden ervanler'n Ytktltşma Kadar eyyatarkn /943'de Rumlar rzen, eyyafarkn ve Nuaybn'e aldırarak brçok kmey öldürüp er aldılar. llerndek erere karşılık Urfa'dak klede bulunan, Hz. a'nın remnn üzernde bulunduğu mendl tedler. endl onlara gönderlnce erler erbet bıraktılar. 13 :ı.. Şeyhogullan Dönemnde eyyatarkn Dyaru Bekr bölgene hakm olan hanedanlardan br Bekr'n br kolu olan Şeyban kablene menup Şeyhoğullarıdır. Hanedanın kurucuu olan a b. eş Şeyh, Dyaru Bekr bölgene hakm olduğunda oğullarından uhammed' Amd'e, Ahmed' e eyyatarkn'e tayn ett. Ahmed, vefatına kadar (Zlhcce 285/Aralık 898) şehre hakm olmaya devam ett. eyyatarkln Camne, - üzerndek ktabeye göre 273/ 'te nşa edldğ anlaşılan- br mnare eklemştr. Ayrıca kıble tarafındak burcu nşa ettrmş olup üzernde m yazılıdır. 14 Vefatından önce Amd'e de hakm olan Ahmed yerne oğlu uhammed' velaht,bıraktı. Ancak Ahmed'n ölümünden onra Halfe u'tazıd Dyaru Bekr üzerne harekete geçt. Amd' avaşla ele geçrdkten onra gönderdğ br brlk, eyyatarkln' ulhla ele geçrd (286/899). u'tazıd, Dyaru Bekr'e hakm olduktan onra e-fadl b. mran'ı bölgeye val olarak görevlendrd. Halfe dönüşte ölünce yerne geçen üktefı de e-fadl'ı görevnde bıraktı. Halfe Raz, 322/934'de eyyatarkln'e Sad b. Aım'ı val tayn ett. Bu ırada Rumların şehr üzerndek bakıı da artmıştı. Br üre onra görevden azedlerek yerne bg Al b. Ca'fer ed-deyleml'y görevlendrd. ı 2. Hamdanler Dönemnde ( / ) eyyatarkn Hamdanller dönemnde eyyatarkn'n ya önem artarak devam ett. Naıruddevle, Halfe uktedr tarafından Dyaru Raba'nın batıı le Nuaybn, Sncar, Habur, eyyafarkln ve rzen'n yönetmyle görevlendrld (318/930). Halfe uktedr'n un tarafından öldürülmenden onra Kahr Bllah'ın halfe olmaı üzerne uul vallğne getrld (320/932). Kıa üre onra da görevnden azedld (321/933). 16 Halfe Raz, önce Naıruddevle'nn amcaı bu'i Ala Sad' uul'a val olarak tayn etmşe de daha onra Naıruddevle'y val olarak atamak zorunda kaldı (323/935). 17 Naıruddevle, 323/935'te eyyatarkn ve Amd'n yönetmn kardeş Seyfuddevle Al'ye (ktdarı: / ) verd. 18 Hamdanler, şehrn ekz kapıından br olan Babu'lferah ve'l-ğamm'ın yakınında kendler çn br aray yaptırdılar. 19 t 13 Hemdan, ; Suyüt, ı, bn Şeddad, ı, 156, bn Şeddad, ı, Güner, "Naıruddevle", IDVA, XXXII, okuş, bn Şeddad, ı, 161; Yınanç, "Dyarbekr'', A, lll, Savran, "eyyafarkn", IDVA, XXIX, 511; norky, "eyyatarkn", A, VIII, 198. Zkredlen kapının kıble yönündek köşende bulunan taşın üzernde evnç ve üzüntüyü teml eden k fıgür bulunuyordu. Sevnc, alkış çalan br adam; üzüntüyü, başının ütünde br kaya taşıyan br adam şeklnde tavr etmşlerd (bn Şeddad, ı, 156}.

6 f 14 Prof.Dr. Adnan DRCAN Bu dönemde bölge, ık ık Bzanrarın bakı ve yağmaına maruz kalıyordu. Düzenlenen aldırılar, ganmet toplama, tacz etme ve korkutma amacına önelk olup kalıcı br hakmyet te etme amacı taşımıyordu. ülümanlar da ~enzer eferlerle bu aldırılara cevap veryorlardı. Sıcak avaş bölge çnde bulunan şehr, lerde anlatacağımız gb ervanler dönemnde npeten ükün bulmuşa da kalıcı br tkrar yakalayamadığı çn ık ık göç vermştr. 330/942'de Bzanlılar, eyyafarkn ve rzen'de brçok tahrbat yaparak erler aldılar. 20 Seyfuddevle, Receb 345/km 956'da Rum memleketler üzerne etere çıktı. Ganmetlerle döndüğü bu eferden onra Bzanlılar eyyatarkn'e aldırarak yağma ve tahrbat yaptıktan onra ger döndüler. 21 Çok geçmeden Seyfuddevle aldırılara karşılık verd (346/ }. Rumlar da tekrar eyyatarkn ve çevrene aldırarak yağma yaptılar /959'da Bzanlılar eyyatarkn'e gelerek şehr br üre kuşattılar; onra buradan ayrılarak Amd' kuşattılar. Ardından Dyaru Bekr'n dğer şehrlerne aldırarak tahrp ettler /965'te Amd ve etrafını talan ettkten onra eyyafarkn üzerne yürüdüler. Seyfuddevle, bu Rum orduunu mağlup ederek ger çeklmek zorunda bıraktı.z 4 Rumlar 355/966'da mparator ll. Nkephoro Phoka komutaırıda tekrar Dyaru Bekr bölgene geld. Amd' alamayan mparator, Dara, Nuaybn ve eyyatarkn çevrende korku alarak bölgeden ayrıldı. 25 uharrem 34 7 /art-nan 958'de Naıruddevle'nn ltzam paraını göndermeme üzerne Büveyh mr uzzuddevle uul üzerne harekete geçt. Buradan ayrılan Naıruddevle Nuaybn'e, adamlarının çoğunun uzzuddevle'den eman almaları üzerne eyyatarkn'e, oradan da kardeş Seyfuddevle'nn yanına Halep'e kaçtı.z 6 Seyfuddevle, kardeş le uzzuddevle araında tekrar barış te etmek çn uzzuddevle'ye haber gönderd ve Naıruddevle'nn yıllık drhem verg ödeme koşuluyla uzzuddevle le anlaşma yaptı.z 7 352/963 yılında Hamdanlern mevalnden Neca adlı br eyyatarkn'de yan çıkarttı; ancak 354/965 yılında öldürüldü. 28 eyyatarkn'de doğan Seyfuddevle e-hamdan Halep'te vefat ett (356/967}. Cenaze eyyafarkn'e götürülerek anneyle kız kardeşnn yanına defnedld Yınanç, "Dyarbekr", A,III, bnu'i-r (1), IV, 27; bn Ker, Xl, bn agrberd, ı, 397; okuş, bn Şeddad, ı, 16:L 24 bn Haldün, IV, 241; Yınanç, "Dyarbekr", A, lll, 609; okuş, okuş, bn agrberd, 1, 381; bn Ker, Xl, ; bn Haldün, IV, 238; okuş, bn Ker, Xl, bnu'i-'adm,l, 27; lbn Şeddact, ı, 161; V. norky, "eyyafarkn", A, VIII, bnu'i-r (1), IV, 44; bn Aakr, ıuıı, 24; bn agrberd, ı, 394; bnu'i-'adm, ı, 28; bn Ker, -- Xl,

7 ülümantann Fethnden ervanlern Yıkı/ışma Kadar eyyatarkn 15 Seyfuddevle, Halep emr olmaına rağmen eyyafarkn'e çok ehemmyet verrd. Onun dönemnde şehr öneml br blm ve kültür merkez halne geld. Bu dönemde şehre uğrayan alm ve şarler araında Abdurrahm b. Nübate, Kadı bo Bekr b. Kara, e-ütenebb ve bu Fra gb kmeler zkredleblr. Şehrn ekz kapıından br olan eydan Kapıının Seyfuddevle tarafından açıldığı nakledlr. O, Al b. Vehb burcunun yanına Karu'l-atk denen arayı nşa ettrmş; yıpranan şehrn urunu onarmıştır. Ayrıca şehrn u kanalları da Seyfuddevle tarafından yaptırılmıştır. Seyfuddevle'nn vefatından br üre onra kız kardeş Cemle, onun yapılmaına karar verdğ şehrn etrafındak u hendeğnn yapımına başlayarak (362/973) kıa ürede btrd. 30 Babaı Seyfuddevle öldüğünde eyyatarkn'de bulunan Sa'duddevle bu'i-ea Şerf e-hamdan, babaını defnettkten onra bey'at almak çn Haleb'e gtt. 31 Ancak 357/968'de br Haçlı brlğ Halep üzerne harekete geçnce oradan ayrılarak eyyatarkn'e döndü. 32 Zlkade 358/ylü-km 969'da Naıruddevle'nn oğlu bu'i-berekat e Hamdan, eyyatarkn' ele geçrmek çn harekete geçt. Seyfuddevle'nn hanımı şehrn kapılarını kapatarak şehre grmen engelled. Sonra da bu'i Berekat'la drhem ve daha önce Seyfuddevle'nn elnde bulunan Nuaybn yakınlarındak köyler vermek uretyle anlaştı Büveyhner Dönemnde eyyafcrkn eyyafarkn, Hamdanerden onra Büveyhoğulları hakmyetne grd. 362/ yılında b O ağlb b. Naıruddevle'nn kardeş Hbetullah, şehr cvarında Bzanılan mağlup ett. 34 bo ağlb, Büveyhoğulları araında meydana gelen ktdar kavgaında br ara Adududdevle'ye karşı Bahtyar'ı detekled;. ancak Şewal 367 /ayı 978'de aralarında meydana gelen av aşta Aaududdevle galp geld ve Bahtyar avaşta öldürüldü. Adududdevle, uul üzerne yürüyerek buraya hakm oldu. bo ağlb, yanında Bahtyar'ın oğlu erzuban, kardeş uzzuddevle'nn çocukları ve hanımı olduğu halde önce Nuaybn'e, oradan da eyyatarkn'e gderek orada kamet ett. Adududdevle, bo ağlb'e karşı bu'i-vefa ahr b. uhammed' gönderd. Bunun üzerne bo ağlb, Btl taraflarına gtt. bu'i-vefa'nın gelme üzerne şehrn kapıları kapatıldı. bu'i-vefa onu takp etmek çn oradan ayrıldı; ancak daha onra gelerek şehr kuşatıp ele geçrd (368/979)? 5 bu'i-vefa, buraya bo Al el-haan b. Al'y val tayn ett ve zarar gören şehrn urlarını tamr ederek üzerne Adudud- _._. 299; bu'i-fda, ı, 222; bn Haldün, IV, 242; Zrkl, IV, 303; bn Şeddad, ı, 162; ufantoz, bn Şeddad, ı, , 161, 162, Zrkl,lll,162; Sobernhem, "Hamdanler", A, V/1, Zrkl, lll, bnu'i-r (1), IV, bnu'i-r (1), IV, 57; bu'i-fda, ı, 226; norky, "eyyafarkn", A, VIII, 198; Yınanç, "Dyarbekr", A, lll, bnu'i-r (1), IV, 78-79; bn Ker, Xl, 330; bn Şeddad, ı, 163; norky, "eyyafarkn", A, yııı, 198; Savran, "eyyafarkn", DvA, XXIX, 511.

8 16 Prof.Dr. Adnan DRCAN devle'nn adını yazdırdı ervanler ( / ) Dönemnde eyy ffrkn eyyafarkn'n yıldızının parladığı dönem ervanern hakmyet zamanıdır. Bu dönemde, ervanern merkez olan şehr, alm ve şarlern de öneml uğrak yerlernden br halne gelmşt. ervanoğulları dönem, aynı zamanda bölgenn etnk yapıının öneml değşklğe uğradığı br dönem olmuştur. Adududdevle'nn ölümünden onra eyyatarkn Kürt aıllı Baz'ın {ktdarı: / ) elne geçt. Anlatıldığına göre Baz, Halep Hamdanoğulları emr Sa'duddevle b. Seyfuddevle'nn elnde olan eyyatarkn'e, halka y davranacağına dar öz vererek ahp olmuş; ardından da şehrn vallğne kardeş bu'i-fevar Hüeyn' getrr'nştr. 37 Dğer taraftan Adududdevle'nn ölümünden onra Büveyhoğulları araındak taht kavgaını Samamuddevle kazanınca Baz'a karşı gönderdğ k ordu da yenlgye uğradı. Daha onra uul'u ele geçren Baz'ın tehlkel br şeklde güçlenme üzerne Samamuddevle, ona karşı y teçhz edlmş büyük br ordu gönderd. Bu orduyla Baz araında meydana gelen avaşta Baz yenlgye uğrayarak uul'dan kaçtı {Safer 37 4/emmuz-Ağuto 984). 38 Buradan Dyaru Bekr'e gden Baz, kıa ürede toparlanmayı başardı. Br üre devam eden mücadeleden onra taraflar araında yapılan anlaşmayla Dyaru Bekr ve ur Abdn bölgenn batı tarafı Baz'a verld. 39 Baz, eyyafarkn'n Deyleml muhafızarını öld(.rmüş, ahp olduğu bölgey Büveyherden Samamuddevle'ye ve bu arada uul'a dönmüş bulunan Naıruddevle'nn oğullarına karşı avunmayı ve elnde tutmayı başarmıştı. Buna rağmen aralarında vuku bulan avaşta hayatını kaybett. 40 Baz'ın öldürülmenn ardından yeğen bq Al Haan b. ervan {ktdarı: / ) ktdarı ele geçrerek eyyafarkn'e yerleşt {380/990). Bundan onra şehr yaklaşık br aır boyunca ervanern başşehr oldu. 41 bq Al, eyyafarkn'de şehr ahalnn muhalefet altında ktdarını pekştrmeye çalıştı. Daha önce şehre hakm olan Halep Hamdanernden Seyfuddevle, buraya çok önem vermş ve ahalnn evgn kazanmıştı. Hamdanoğullarına duyulan bu muhabbet, ervanoğullarına başta tepk göterlmene neden oluyordu. eyyatarkn ahalnn kendne karşı ahp olduğu menf duyguları blen bq Al br bayram günü şehr dışındak namazgata gdeceğn lan ederek ahalnn şehrn dışına çıkmaını ağladı. Ardından şehrn kapılarını kapattıran bq Al, urlar üzernde oturan şehrn ler gelenlernden bazı kmeler 36 bn Şeddad, ı, bn Şeddad, 1, 163; ufantoz, ufantoz, bnu'i-zrak,. 72; ufantoz, Savran, "eyyafarkn", DVA, XXIX, Savran, "eyyafarkn", DVA, XXIX, 511.

9 ülümanlarm Fethnden ervanler'n Ytktltşma Kadar eyyatarkfn 17 yakalatıp urlardan attırmak uretyle öldürttü. Daha onra ahalden bazı kmeler çer aldırarak özellkle kendne muhalf olanların eşyalarını dışarı taşıttırıp şehr terk etmelern ted. Buradan ayrılan nanların br kımı ;bü Al'rın ölümünden önce şehre dönmüşlere de br kımı gttkler yerlerde kaldı. 42 Hamdanler, şehrn hakmyetn kaybeteler de şehre lglern kemedler. Ntekm bü Al Haan'ın val amma, 384/994 yılında Hamdanlern deeleryle tahrk edlen halkın yanını batırdı. 43 Halep Hamdanlernn mr Sa'duddevle'nn kızıyla evlenmek teyen bü Al, 386/996 yılında şehrn ler gelenlernden br heyet geln almaları çn Halep'e gönderd. Kend de düğün çn Amd'e gtt. Ancak burada uğradığı br ukat onucu hayatını kaybett. bü Al'nn Amd'n ler gelenlernden br olan Abdülber'n öncülüğünde bn Dmne tarafından öldürülme üzerne kardeş bü anur Sad, eyyafarkn'e döndü ve ümehhduddevle (ktdarı: / ) lakabıyla emr lan edld. 44 ktdar dönem kıa ayılablecek olan ümehhduddevle, 401/1011 yılında vezr Şerve tarafından öldürtüldü. ktdarı dönemnde şehrn urlarını tamr ettrerek üzerne adını yazdırdı. 45 ümehhduddevle'nn ölümünden onra Şerve şehre hakm oldu; ancak bu ırada Srt'te ürgünde bulunan ümehhduddevle'nn kardeş Naruddevle bü Nar ( / ) şehrn kontrolünü tekrar ele geçrmek çn harekete geçt. Şerve, Bzan mparatoruna mektup yazarak deteğn ted. Şehrlern Bzanlılara telm edeceğnden korkan eyyatarkn ahal, ayaklandı. Şerve'nn mnyet üdürü bn Felyü'u ele geçren halk onu öldürdü. Bunun üzerne Şerve şehrn ler gelenlern çağırtarak onlardan eman ted. Görüştüğü şahılar, onunla Naruddevle araında arabuluculuk yapacaklarına öz verdler. Sığındığı burçtan nen Şerve, şehrn ler gelenlernden bü ayyb uhammed b. Ubeyd b. e-hver'n evnde görüştüğü şahılara tekrar yemn ettrd. Buna rağmen bü ayyb, halkın Şerve'nn arayını yağmalamaını engelleyemed. Sarayı yıkan halk, Naruddevle'ye mektup yazarak şehre gelmen tedler. Karargahı şehrn br ferah uzağında olan Naruddevle, orduuyla şehrn yakınına gelerek Şerve'y telm etmelern ted. Ancak aralarında Şerve'nn telm edlp edlmeme huuunda htlaf çıktı. Bunun üzerne bü ayyb lderlkten çekld. Yerne bü ahr b. Hammam getrld. Br üre onra o da aynı ebepten dolayı rekten ayrıldı. Onun yerne bu'i-haan Ahmed b. Vaıf e-bezzaz getrld. Naruddevle, Safer 401/km 1010'da yaptığı aldırıdan br onuç alamadı. Kışın batırmaı üzerne akerlernn br kımını eyyafarkn'de bırakarak rzen'e gtt. Receb 401/Şubat 1011 onunda tekrar eyyatarkn'e dönerek kuşatmayı şddetlendrd. bn Vaıf, ona haber gön- 42 bnu'ı-zrak, ; bnu'ı-r {2), IX, 70-71; bn Şeddad, ı, 165; ufantoz, norky, "eyyfarkn", A, VIII, 198; Savran, "eyyafarkn", DvA, XXIX, bnu'i-zrak, ; bu'i-fda, ı, 235; ufantoz, bnu'i-zrak,. 99, , 155; bn Şeddad, 1, 157, 166.

10 18 Prof.Dr. Adnan DRCAN dererek şehr telm etme halnde kmeye dokunulmayacağına dar temnat ted. Naruddevle'nn temnat verme üzerne bn Vaıf ahalyle tşare ett. Dledğn yapmakta erbet olduğunu öylemeler üzerne şehrn kapılarını Naruddevle'ye açtırdı. Zlhcce 401/emmuz 1011'de şehre gren Naruddevle bo Nar aray yıkıldığı çn Şerve'nn evne gtt. rzen val Hoca bu'i Kaım vezr tayn edld. Naruddevle, eyyafarkln'de aayş ağladıktan onra Şerve ve adamlarını öldürdü; şehr ahalnden kendne karşı çıkanları da oradan uzaklaştırdı. 46 Zlhcce 403/Hazran 1013'te Abba! Haffe e-kadr Bllah ve Büveyh1 hükümdan Sultanuddevle bo Nar'ın elçler gelerek kendn Dyaru Bekr hakm olarak tanıdıklarını bldrdler. Abba! Halfe, ona Naruddevle unvanı verd. 47 Büyük Selçuklu Sultanı uğrul Bey'n Dyaru Bekr eter ıraında öncü brlkler eyyatarkln'e geldler. Naruddevle buradan çıkarak Amd'e ığındı. Şehre gren akerler, yağma yaparak ahalnn br kımını öldürdüler. uğrul Bey'e dnar gönderen Naruddevle, zorlukla onu kna ederek barış yapılmaını ağladı. 48 e-bearl'nn Bağdat'ı tla edp Fatımer adına hutbe okuttuğu ırada halfelğn tek var olup daha onra e-ukted1 Bemrllah lakabıyla halfe olan Halfe e-kam'n torunu bu'i-kaım Abdullah, karışıklığın olduğu bölgeden uzaklaştınlmak çn Naruddevle'nn yanına eyyafarkn'e gönderld. Naruddevle, velahdı büyük br memnunyetle kabul ederek Amd'e gönderd. uğrul Bey, brahm Ynal ve e-bearl'y bertaraf ettkten onra velahdın gönderlmen ted; Naruddevle de onu dnar ve çeştl dat'a gönderd. 49 armağanlarla Bağ Uzun ktdar dönemnde etrafındak ŞI hanedanlara rağmen Sünnern ığınağı olan Naruddevle 453/1061'de 77 yaşında vefat ednce araya defnedld; ancak br üre onra naşı 456/1064'te uhdee Cam meydanındak ale mezarlığına taşındı. 50 Naruddevle, daha önce ç mücadeleler ıraında tahrp olan eyyafarkn'n urlarını tamr ettrd. Şehre br brnartan nşa ettrd. Hüeynye köprüü, mualla, uhdee Cam, çarşılar ve hamamlar onun nşa ettrdğ dğer yapılar araındadır. 5 ı Naruddevle dönemnde şehrn u htyacını karşılamak üzere -br hayırever br tacr tarafından yaptırılmış olan- üç kanal nşa edlmştr. 52 Bunlardan başka ktdara geldkten kıa br üre onra 403/1012 yılının başında nşaatına başlayıp yılonunda btrdğ güzel br aray da nşa et- 46 bnu ı-zrak, ; ufantoz, bnu ı-zrak,. 118; ufantoz, ufantoz, bnu ı-zrak, ; ufantoz, bnu ı-zrak,. 166; bn ağrberd, ll, 5; ufantoz, ı bnu ı-zrak,.122, , 138, , 159; bn Şeddad, ı, bnu'ı-zrak,

11 ülümantarın Fethnden ervanter'n Ytklftşma Kadar eyyafcrkn 19 trmştr. 53 Hayırever br yönetc olan Naruddevle, bazı vergler kaldırdığı gb fakrere gıda yardımı yapmayı adet halne getrmşt. 54 Bu dönemde şehr büyük br gelşme göterd. Şehre her taraftan tacrler gelrd. Halk zengnleşmş ve bolluğa kavuşmuştu. 55 Naruddevle'ye kendnden önce Fatım Halfe e Hakm'e vezrlk yapan bu'i-kaım Hüeyn b. Al e-ağrb le daha onra Abba halfe e-kam Bemrllah'a vezrlk yapacak olan Fahruddevle bn Cehr'n vezrlk yapmaı 56 ervanler devletnn bu dönemde ahp olduğu önem götermektedr. Şehrdek öneml yapılardan br olan hatane, Naruddevle tarafından Natur br Hırtyan olan Zahdü'I-Uema bu Sad anur b. a'nın denetmnde yaptırılmıştır. Hatanenn yapılış ebebyle lgl şöyle br olay anlatılır: Naruddevle'nn br kızı ağır br hatalık geçrmş; yleşme halnde ağırlığınca drhem bağışayacağını adamıştı. Zahdü'I-Uema onu yleştrnce özünü hatırlatıp b!j parayla br hatane nşa etmen tavye ett. O da Zahdü'I-Uema'ya gerekl tıbb gereçlerle donatılmış br hatane yapmaını emrett. 57 Ayrıca hatanede hzmetlern düzenl olarak yürütüleblme çn de köyler ve mülkler vakfett.58 Naruddevle'nn ölümünden onra velahdı olan oğlu Nzamuddn bu'i Kaım Nar'a (ktdarı: / ) bey'at edld. Ağabey Sad önce bey'at ettye de daha onra emrlğn kend hakkı olduğunu öylemeye başladı. Detek ternek çn uğrul Bey'n yanına gden Sad, Dyaru Bekr'e br orduyla ger döndü. Sad, eyyafarkn' kuşattı. Vezr bn Cehr, yanına gderek kuşatmayı kaldırmaını ted ve ona brçok mal ve kta vermey teklf ett. Sad'n önerlen şartları kabul etme üzerne k kardeş araında anlaşma ağlandı. Anlaşmaya göre Amd'n yönetm Sad'e (ktdarı: / ) bırakıldı. Ancak daha onra Sad, kardeşne karşı gücünü artırmak çn bazı anlaşmalar yapınca Nzamuddn, Amd üzerne harekete geçt. Şehre gren Nzamuddn, ervanoğulları emrlğndek k başlılığa on verd (455/1063). Ancak Sad br üre onra tekrar taht ddaında bulundu ve deteğn ağlamak çn Selçuklu Sultanı Alparlan'ın yanına gtt. Alparlan, ıır ve Anadolu efer çn Hemedan'dan yola çıkıp bazı yerler fethedp eyyafarkn yoluyla Dyaru Bekr'e grdğnde mr Sad yanındaydı. Alparlan, eyyatarkn yakınlarında konakladı. Yanındak akerlern htyaçları çn dnar ve çeştl armağanlar gönderen Nzamuddn böylece taat ettğn götermş oldu. Ancak Alparlan, gönderlen paranın halktan zorla toplandığını öğrennce parayı ger göndererek ahplerne ade edlmen ted. Nzamülmülk, eyy farkn'e gderek mr 53 bnu ı-zrak, ; bn Şeddad,ı, ufantoz, bnu ı-zrak, bnu'i-zrak,.162, bn b Uayb'a, ı, 236; Ahmed a Bey, bn Şeddd, ı, 157.

12 20 Prof.Dr. Adnan DRCAN Nzamuddn le görüştü ve onu Sultan'ın huzuruna çıkmaı çn kna ett. Bunun üzerne Nzamuddn, kend hazne ve halarından hazırladığı dnar ve çeştl hedyelerle Sultan'ın huzuruna çıktı. Nzamülmülk'ün anlattıkları ayende Alparlan'ın Nzamuddn hakkındak düşünceler değşt. Bundan onra emrlğe getreceğne dar öz verdğ Sad'e yüz vermemeye başladı. Nzamülmülk'ün Sultan'dan zn almaı üzerne Sad, br gün avanırken yakalanarak Nzamuddn'e telm edld. Nzamuddn, Sad' e-hettah kalene gönderp hapettrd. Nzamuddn e Sultan'ın yanında br üre kaldıktan onra eyyatarkn'e gtt. Gözetm altında tutulan Sad, kardeşnden kendne br yern beylk olarak verlmen ted. Nzamuddn, tekrar.amd' kardeşne verd. Ancak daha onra kardeş le aralarında meydana gelen hadeler düşünerek pşmanlık duydu. Br carye le anlaşarak kardeşn Amd'te zehrletmek uretyle öldürttü. Nzamuddn 472/1080'de eyyafarkn'de ölünce yerne büyük oğlu Naıruddevle bu'i-uzaffer anur tahta çıktı. Nzamuddn dönemnde şehrn marına çok önem verlmş; urların brçok yer yükelthp tahkm edlmştr.59 ervaner devletnn yıkılışında etkn rolü olan Vezr Fahruddevle bn Cehr ( / ) Amd'e gderek Naruddevle Ahmed b. arvan'ın ( / ) vezr olmuş; daha onra Bağdat'a gdp Abba halfeler Kam ve ukted dönemlernde vezrlk yapmıştı. 60 Görevden azedldkten onra elkşah onun emrne br ordu vererek Dyaru Bekr' ervanerden almaı kaydıyla bu bölgeye val tayn ett. Fahruddevle, bu harekat ıraında akerlernn br kımını Amd'e gönderrken kend de ewatarkn' kuşattı.. Kuşatma uzun ürünce kışı geçrmek üzere Srt taraflarına gtt. Bahar geldğnde kuşatmada bıraktığı akerlernn yanına dönen Fahruddevle, elkşah'ın gönderdğ Artuk Bey komutaındak takvye kuwetlerle kuşatmayı ağırlaştırdı. Daha onra kuwetlern br kımıyla Amd'e gtt. anur, Ukayloğlu Şerefuddevle ülm b. Kureyş'n deteğn alarak Amd'e geld. Aralarında meydana gelen görüşmeler ıraında Fahruddevle'nn orduundak ürkmenler, barış yapılmaını temedkler çn Arapların çadırlarını ve hayvanlarını yağmaladılar. Fahruddevle le komutan Artuk Bey araında ortaya çıkan htlaf ebebyle Artuk Bey'n oradan ayrılmaı üzerne Fahruddevle'nn gücü zayıfladı. Fahruddevle, Amd önlernden ayrılıp eyyatarkn'e gtt. Br üre eyyafarkn önlernde kaldıktan onra oradan Ahlat'a gtt. Naıruddevle, hazırladığı hedyelerle Sultan alkşah'ın yanına gderek:şartlarını kabul edeceğn öyledye de elkşah, Dyaru Bekr'n fethnden vazgeçmed. Nhayet Fahruddevle, 6 Cemazyelahr 478/29 ylül 1085'te eyyafarkn'n bütün burçlarını ele geçrerek ervaner devletne on verd. elkşah, anur'a Bağdat le ekrtaraındak 59 bnu'i-zrak, 5.169, , , ,186; bn Şeddad, 1,173; ufantoz, , bnu'i zrak, ; Zrkl, VII, 22.

13 ülümanann Fethnden ervanler'n Ytktltştna Kadar eyyafcrkn 21 Harbe'y kta olarak verd. 61 eyyafarkn br üre ( / ) valler elyle yönetldkten onra, elkşah'ın ölümünden onra ortaya çıkan karışıklık ıraında şehre val tayn edlmeme üzerne eyyafarkn halkından bazı kmeler Naıruddevle anur'u başlarına geçmek üzere davet ettler. O da 486/1093'te şehre gelerek yönetme el koydu. Daha onra buraya elkşah'ın kardeş acuddevle utuş hakm oldu (486/1093). Son hükümdarlığı beş ay üren anur e bağışlandı; ancak kıa br üre onra öldü (486/1094). 62 SONUÇ ülümanlar tarafından fethnden ervanlern yıkılışma kadar geçen yaklaşık dört buçuk aırlık ürede eyyafarkn'n bazen artan, bazen de azalan br ya qneme ahp olduğu görülmektedr. Şehrn Bzanllların lgn çeken br merkez olduğu da anlaşılmaktadır. mevler dönemyle Abbalern lk zamanlarında merkez dare tarafından tayn edlen eyalet vallernn elyle yönetlen şehr, mahall yönetclern ortaya çıkmaıyla brlkte ktdar mücadelenn alanlarından br halne gelmştr. Abbaler dönemnde bölgeye hakm olan Şeyhoğullarından onra Hamdanlern elne geçen şehr, daha onra Büveyhlern, ardından da ervanlern hakmyetne geçmştr. Sağlam br ura ahp olan şehr, Hamdanlerden Seyfuddevle le ervanlerden Naruddevle dönemnde büyük br gelşme götermş; bu arada lm adamları, şarler ve edebyatçıların uğrak yerlernden br halne gelmştr. ervanler dönemnde şehrn, çevredek devletlere yayılan şmğe karşı Sünnlğn ağlam br kale olarak kalmaı, brçok Sünn almn buraya ığınmaına vele olmuştur. Alm ve edplern eyyafarkn'e lg göterme, şehrn madd refahını göteren delllerden brdr. Kaynaklar >> Ahmed a Bey, arhu'l-bmartanat f'l-lam, 2. Baım, Daru'r-rad'l-ğarb, 1401/1981. Beyrut >> e-belazur, Fütühu'l-büldan, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09). >> Çubukçu, Ar, "yaz b. Ganm", ürkye Dyanet Vakft lam Ank/oped, XXIII, tanbul >> Demrcan, Adnan, "Dyaru Bekr'de Harc yanları", /. Ululararat Oğuzlardan Omanltya Dyarbaktr Sempozyumu (20-22 ayt 2004 Dyarbaktr), Dyarbakır >> ed-dnever, e-ahbaru't-ttval, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09). >> bu'i-fda, el-uhtaar f ahbar'l-beşer, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09). >> Fayda, utafa, Hz. Ömer Zamanmda Gayr-t ülmler, Genşletlmş 3. Baım, armara lahyat Vakfı Yayınları, tanbul >> Güner, Ahmet, "Naıruddevle", ürkye Dyanet Vakf /am Ank/oped, XXXII, tanbul >> Halfe b. HayyU, arh, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09). 61 bnu'i-zrak, ; bnu'i-r (1), IV, 321; bu'i-fda, ı, 283; ufantoz, eyyafarkn'n ele geçrldg tarh, 6 Cemazyelewel478/30 Ağuto 1085 olarak da verlmştr (bnu'i-cevz, IV, 492). 62 bnu'i-zrak,. 206, , 216; ufantoz, Naıruddevle'nn uharrem 489/ Ocak 1096'da vefat ettğ de nakledlr (bnu'i-r (2), X, 256).

14 22 Prof.Dr. Adnan DİRCAN» e-hemdan, uhammed b. Abdülmelk b. brahm bu'i-fadl, ekmletu arh't-aber, hk.: Albert Yuuf Kenan, atbaatu'i-kaulkyye, Beyrut 1958 (ektebetü't-arh ve'i Hadarat'l-lamyye 3.0).» e-hmyer, uhammed b. Abdulmun'm, er-ravdu'l-m'tar f haber'l-aktar, e-ektebetü'şşamle (el-daru'-an 2.09).» bnu'i-'adm, Zubdetu'/-Haleb f tarh Ha/eb, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09).» bn Aakr, arhu Dımaşk, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09).» bnu'i-cevz, e-untazam, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09).» bn b Uayb'a, 'Uyünu'l-enbf f tabakat'l-etıbbf, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09).» bnu'i-r (1), el-kaml f't-tarh, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09).» bnu'i-r (2), el-kaml f't-tarh, Daru Sad ır, Beyrut 1399/1979.» bnu'i-zrak, enan Kürtler arh, Çev.: ehmet mn Bozarlan, 2. Baım, Koral Yayınları, tanbul1990.» bn Haldün, arh, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09).» bn Ker, e/-bdaye ve'n-nhaye, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09).» Ib n Şeddad, ef-a 'laku'/-hatre f zkr umera'ş-şam ve'/-cezre, e-ektebetü'ş-şamle (eldaru'-an 2.09).» bn ağrberd, en-nücümu'z-zahre f mü/ük/ ır ve'i-kahre, e-ektebetü'ş-şamle (eldaru'-an 2.09).» norky, V., "eyyatarkn", lam Ank/oped, VIII, tanbul1993.» en-nüveyr, Nhayetu'/-ereb f funün'l-edeb, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09).» Savran, Ahmet, "eyyatarkn", ürkye Dyanet Vakfı lam Ankloped, XXIX, Ankara 2004.» Sobernhem,., "Hamdanler", lam Anklopedl, V/1, tanbul1993.» Sönmez,. Al, "Hşam b. Hakm", ürkye Dyanet Vakfı lam Ankloped, XVIII, tanbul 1998.» e-suyüt, arhu'l-huleff, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09).» et-aber, arh: arhu'/-ümem ve'/-mülük, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09).» okuş, Ömer, Hamdan/er (Sya, çtma, İ/m ve Kültürel Hayat (Yayımlanmamış Yükek Uan ez), Harran Ünverte Soyal Blmler nttüü, Şanlıurfa 2006.» ufantoz, Abdurrahm, Ortaçag'da Dyarbekr: enanogul/arv , Aça Yayınları, Ankara 2005.» e-ya'küb, arhu'i-ya'küb, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09).» Yınanç, ükrmn H., "Dyarbekr", lam Ankloped, lll, tanbul1993.» e-vakıd, Fütühu'ş-Şam, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09).» ez-zrkl, ef-a 'lam, e-ektebetü'ş-şamle (el-daru'-an 2.09). 17/201.1

3 SORU 1 SORU 4 SORU 2 SORU. TARİH GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ

3 SORU 1 SORU 4 SORU 2 SORU. TARİH  GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ h r a T p a t K Butk l k r E m h Fe GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ 1 SORU Orta Asya da Türk yurdunun sınırlarının kesn hatlarla çzlememes hang sebebe dayanmaktadır? 3 SORU İlk Türklere dar zlere hang

Detaylı

EMEVT HALiFELERiNiN EVLiLiKLERi

EMEVT HALiFELERiNiN EVLiLiKLERi tem Yt/:9 Sayt:18 2011. 243-261 V HALFLRNN VLLKLR Prof. Dr. Adnan DİRCAN Harran Ünverte lahyat Fakülte ÖZ lam arhnn öneml br dlmnde, Hz. Peygamber'n vefatından 30 yıl onra ktdara gelen ve yaklaşık 90 yıl

Detaylı

CUMHURiYET DÖNEMiNDE ( ) EMEVfLER HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

CUMHURiYET DÖNEMiNDE ( ) EMEVfLER HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR tem Yt/:9 Sayt:17 2011. 49-97 CUHURY DÖNND (1923-2010) VfLR HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞALAR Prof. Dr. Adnan DRCAN Harran Ünverte lahyat Fakülte ÖZ lam edenyetnn şekllenmende öneml br etkye ahp olan mevler dönem

Detaylı

SELÇUKLULARlN HiLAFET'LE ilk TEMASI VE BÜVEYHlLER'LE ilişkiler

SELÇUKLULARlN HiLAFET'LE ilk TEMASI VE BÜVEYHlLER'LE ilişkiler tem Yt/:10 Sayt:19 2012. 237-252 SLÇUKLULARlN HLAF'L LK ASI V BÜVYHlLR'L LŞKLR dpakyol ardn t üftü/ügü ÖZ!üveyhler'n Abbaler bakı altına alarak Halfeler etkz hale getrdkler ve HllfetrFatımlere devretmeye

Detaylı

ABBASi BAŞŞEHRi SAMERRA VE ABBASi TARiHiNDE SAMERRA DÖNEMi

ABBASi BAŞŞEHRi SAMERRA VE ABBASi TARiHiNDE SAMERRA DÖNEMi tem Y11:9 Say/:18 2011. 83-112 ABBAS BAŞŞHR SARRA V ABBAS ARHND SARRA DÖN Hatce Kübra OPUZ N..Ü.Soyal Blmler nttüü /am arh Doktora Ögrenc ÖZ Samerra dönem, Abba tarhnde pek öok öneml gelşmenn meydana geldğ

Detaylı

SALTANAT LOZAN ANT.notebook. March 13, 2014 LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI ( 24 TEMMUZ 1923 ) HANGİ KONULARDAN TAVİZ YOK?

SALTANAT LOZAN ANT.notebook. March 13, 2014 LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI ( 24 TEMMUZ 1923 ) HANGİ KONULARDAN TAVİZ YOK? LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI ( 24 TEMMUZ 1923 ) 1. TBMM saltanatı kaldırarak İtlaf Devletlernn kllk çıkartma oyunları bozuldu. 2. Konferansın İzmr'de toplanması teklf reddedld. Neden İzmr :...... 3. Konferansa

Detaylı

ABBAS/HALiFESiNASIR LiDTNiLLAH'IN

ABBAS/HALiFESiNASIR LiDTNiLLAH'IN tem Yl/:9 Say/:18 2011. 181-196 ABBAS/HALFSNASIR LDNLLAH'IN HARZŞAHLAR L KDAR ÜCADLS Doç. Dr. Oman GÜRBÜZ Atatürk Ünverte lahyat Fakülte ÖZ lad IX. yüzyılın ortalarından tbaren Abba hlafet ek gücünü kaybeder.

Detaylı

ENDÜLÜS ADININ KÖKENi ÜZERiNE

ENDÜLÜS ADININ KÖKENi ÜZERiNE tem Yıl:7 Sayı:14 2009.371-376 NDÜLÜS ADININ KÖKN ÜZRN Arş.Gör. Al DADAN Selçuk Ünverte Soyal Blmler nttüü ÖZ ndülü mnn köken ken olarak tept edlmş değldr. Kelmenn yaygın olarak berk yarımadaının güneyne

Detaylı

HUDEYBiYE ANTLAŞMASI ÖZELiNDE HZ. ÖMER'iN

HUDEYBiYE ANTLAŞMASI ÖZELiNDE HZ. ÖMER'iN tem Yıl:8 Sayı:15 2010. 43-59 HUDYBY ANLAŞASI ÖZLND HZ. ÖR'N KŞLK AHLL DNS Yrd. Doç. Dr. utafa Özkan Ş1mak Onverteltahlyat Fakülte ÖZ Hz. Ömer genelde ert mzaçlı, fevr davranablen, kendnden korkulan ve

Detaylı

ERKEN DÖNEM ŞlA'SI NASIL MEZHEBE DÖNÜŞTÜ?* Marshall G. S. HODGSON Çev.: S1dd1k KORKMAZ NE.Ü. ilahiyat Fakültesi ögretim Üyesi ÖZET

ERKEN DÖNEM ŞlA'SI NASIL MEZHEBE DÖNÜŞTÜ?* Marshall G. S. HODGSON Çev.: S1dd1k KORKMAZ NE.Ü. ilahiyat Fakültesi ögretim Üyesi ÖZET tem Y/:9 Sayt:18 2011. 289-311 RKN DÖN ŞlA'SI NASIL ZHB DÖNÜŞÜ?* arhall G. S. HODGSON Çev.: S1dd1k KORKAZ N.Ü. lahyat Fakülte ögretm Üye ÖZ Başlangıçta Şffk, naaşeryye menuplarının ve hatta Sünnlern andığının

Detaylı

HZ HASAN'IN ZEHiRLENEREK ÖLDÜRÜLDÜGÜ iddialari ÜZERiNE BlR DEGERLENDiRME

HZ HASAN'IN ZEHiRLENEREK ÖLDÜRÜLDÜGÜ iddialari ÜZERiNE BlR DEGERLENDiRME tem Yl/::13 Sap:26 2015. 1-15 HZ HASAN'IN ZHRLNRK ÖLDÜRÜLDÜGÜ DDALARI ÜZRN BlR DGRLNDR Prof. Dr. Ünal KILIÇ Cumhuryet Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Hz. Haan'ın vefat neden hakkında bazı ddalar vardır. Hz.

Detaylı

HZ. PEYGAMBER VE RAŞiD HALiFELER DÖNEMiNDE ÖZEL iz VE işaret OLARAK KULLANILAN PAROLA VE BAYRAKLAR

HZ. PEYGAMBER VE RAŞiD HALiFELER DÖNEMiNDE ÖZEL iz VE işaret OLARAK KULLANILAN PAROLA VE BAYRAKLAR tem Y/:9 SayJ:17 2011. 155-175 HZ. PYGABR V RAŞD HALFLR DÖNND ÖZL z V ŞAR OLARAK KULLANILAN PAROLA V BAYRAKLAR Dr. ehmet ŞŞR D B. Konya erkez Setçuk/u Va z ÖZ Haberleşme, devlet ve toplumlar çn zarur br

Detaylı

i 01 Ekim 2008 tarihinde yurürlüğe.giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık

i 01 Ekim 2008 tarihinde yurürlüğe.giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık . '" ıo:."'. >.. ~. T.C. BAŞBAKANLIK Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Sayı, Konu :B.02.ı.SYD.0.08.300.5990/8237 :tılkemz Vatandaşı Olmayan ve Muhtaç Durumda Bulunan Yabancılara S\'D Vakınarından

Detaylı

ABBASiLER DÖNEMiNDE PARA BASlMI

ABBASiLER DÖNEMiNDE PARA BASlMI tem Yı1:8 Sayı:15 2010. 79-110 ABBASLR DÖNND PARA BASlI Dr. utafa HZL DV /Ilm Kültür Sanat ve Yayın Kurulu Başkan@ ÖZ Br değer ve dönüşüm aracı olan paranın lam devlet geleneğnde gelşme ve olgunlaşma devrn

Detaylı

Dergimiz. Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı'nca Taranmaktadır.

Dergimiz. Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı'nca Taranmaktadır. Dergmz Soyal ve Beşer Blmler Ver abanı'nca aranmaktadır. tem Yıl:10 Sayı:20 2012 tem Yt/:10 Sayt:20 2012. 219-243 V HALFLRNN ÖLÜ SBPLRı uratakkuş Recep ayyp rdogan Ünverte İlahyat Fakülte Özet lam arhnde

Detaylı

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ Sayı Konu...12.30 : B.30.2.KHU.0.00.00.00- : Özürlü Öğrencler hk. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ VEDİ L~.10. 20 0 5 Yükseköğretm Kurulu Başkanlığına Ilg: 14.09.2009 tarh 29515 sayılı yazınız. Yükseköğretm

Detaylı

Direct Decomposition of A Finitely-Generated Module Over a Principal Ideal Domain *

Direct Decomposition of A Finitely-Generated Module Over a Principal Ideal Domain * BİR ESAS İDEAL BÖLGESİ ÜZERİNDEKİ SONLU DOĞURULMUŞ BİR MODÜLÜN DİREK PARÇALANIŞI * Drec Decompoon of A Fnely-Generaed Module Over a Prncpal Ideal Doman * Zeynep YAPTI Fen Blmler Enüü Maemak Anablm Dalı

Detaylı

islam TARiHiNDE BiRARADA YAŞAMA TECRÜBESi

islam TARiHiNDE BiRARADA YAŞAMA TECRÜBESi tem Yı1:7 Sayı:14. 2009.41-59 SLA ARHND BRARADA YAŞAA CRÜBS (ASR-1 SAAD V NDÜLÜS ÖRNGY Pmf.Dr. İmal Hakkt AÇKN Se/çuk Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Dünya üzerndek şddet ve terör olaylarında dnlern rolünün

Detaylı

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA l!l KEÇÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI KEÇöREN BELeDYES SA YI : M.06.6.KEç.O-31/2009KONU: Yetk Devr bo f.!200fd 6.1. BAŞKANLIK MAKAMINA Blndğ üzere O 1.01.2006 tarhnden tbaren tüm yerel yönetmlerde 31.12.2005

Detaylı

ORTAÇAG islam DÜNYASINDA BiLiM VE

ORTAÇAG islam DÜNYASINDA BiLiM VE tem Yıl:7 Sayı:14. 2009.383-396 ORAÇAG SLA DÜNYASINDA BL V GLŞ Chkh BOUARAN Çev.: Yrd.Doç.Dr. Hüeyn ŞŞK Harran Ünverte gtm Fakülte ÖZ Blm nanlığın ortak mraıdır. Bu mraa katkıda bulunanlar blme ve blm

Detaylı

EBU ishak EŞ-ŞATIB7 (V. 790/1388) VE YAŞAD/Gl DÖNEMDE GJRNATA

EBU ishak EŞ-ŞATIB7 (V. 790/1388) VE YAŞAD/Gl DÖNEMDE GJRNATA tem Yıl:7 Sayı:14. 2009.221-237 BU SHAK Ş-ŞAIB7 (V. 790/1388) V YAŞAD/Gl DÖND GJRNAA Dr. Burhan BALACI Çukurova Onvertel lahyat Fakülte ÖZ bü hak İbrahm b. üa b. uhammed e-lahm e-gırnat eş-şatıb (v. 790/1388)

Detaylı

EMEViLER DÖNEMİ İç siyasi GELİşMELERİ (41-132/ )

EMEViLER DÖNEMİ İç siyasi GELİşMELERİ (41-132/ ) EMEVLER DÖNEMİ İç siyas GELİşMELERİ (41-132/661-750) Doç. Dr. İrfan AYCAN* 1- Muavye b. Eb Süfyan ve Emev Devletnn Kuruluşu: Emev devlet 41/661 yılında Muavye b. Eb Süfyan tarafından kuf!llmuştur. Devletn

Detaylı

HZ. ÖMER'iN MAL/ DÜZENLEMELERi:

HZ. ÖMER'iN MAL/ DÜZENLEMELERi: tem Yt/:9 Sayt:17 2011. 195-207 HZ. ÖR'N AL/ DÜZNLLR: ŞA BÖLGSNDK VRGLR' Prof. Dr. Abdülazz oorr Çevren: Hall brahm HANÇABA V'.. armara Ünverte, S.B. nttüü, lam arh Blm Dalı, Doktora Öğrenc. ÖZ ülümanlar,

Detaylı

TARiHTE islam DÜNYASINI HEDEF ALAN ViKiNG SALDIRILARI

TARiHTE islam DÜNYASINI HEDEF ALAN ViKiNG SALDIRILARI Item Yt/:13 SayJ:25 2015. 111-124 ARH SLA DÜNYASINI HDF ALAN VKNG SALDIRILARI Yrd.Doç.Dr. Al DADAN Necmettn rbakan Ünverte Ilahyat Fakülte ÖZ Vkngler Ortaçağ tarhnde büyük br rol oynamışlardır. VIII. yüzyılın

Detaylı

T.C. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI. SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARDıMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKfı HANE BEYAN FORMU.

T.C. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI. SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARDıMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKfı HANE BEYAN FORMU. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI SOSYAL YARIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARıMLAŞMA VE AYANIŞMA VAKfı Sayı Hane No Referans No : T.C. Kmlk No Adı Soyadı oğum Tarh / Yer Yaşı Cep Telefon No Telefon

Detaylı

ENDÜLÜS SANATLARI. Jerrilynn DODDS çev. Arş. Gör. Ahmet GEDiK Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ÖZET

ENDÜLÜS SANATLARI. Jerrilynn DODDS çev. Arş. Gör. Ahmet GEDiK Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ÖZET tem Yı1:7 Sayı:14. 2009..449-470 NDÜLÜS SANALARI Jerrlynn DODDS çev. Arş. Gör. Ahmet GDK Selçuk Ünverte Güzel Sanatlar Fakülte ÖZ lam dare merkeznden oldukça uzakta ve dama Hırtyan kmlğn muhafaza eden

Detaylı

TÜRK-iSLAM KÜLTÜR MERKEZLERiNDEN BiRi OLARAK BELH ŞEHRi

TÜRK-iSLAM KÜLTÜR MERKEZLERiNDEN BiRi OLARAK BELH ŞEHRi tem Y/:9 Sayd8 2011. 219-241 ÜRK-SLA KÜLÜR RKZLRNDN BR OLARAK BLH ŞHR ohammad Yar AHD Konya N. Ünverte Soya/ Blmler nttüü, İlam arh Blm Dalt ÖZ lam blm ve kültür tarhnn öneml merkezlernden br olan Belh,

Detaylı

(ö.238/852) Dr. Fatih ERKOÇOGLU Cumhuriyet Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi ÖZET

(ö.238/852) Dr. Fatih ERKOÇOGLU Cumhuriyet Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi ÖZET tem Yıl:7 Sayı:14 2009.261-281 NDÜLÜS'ÜN 11 SANA GÜNŞİ" ZİRYAB (ö.238/852) Dr. Fath RKOÇOGLU Cumhuryet Ünverte Ilahyat Fakülte Yrd.Doç.Dr. Faz/ı ARSLAN rclye Ünverte Güzel Sanatlar Fakülte ÖZ Zryab, mük

Detaylı

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü BÖLÜM: Temel Eğtm T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Mll Eğtm Müdürlüğü SAYı : 34203882-821 ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozsyon Yarışması TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERNE SNCAN Ilg :Vallk Makamının 25.10.2013 tarh

Detaylı

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI , EK-A YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI Değerl Arkadaşlar, --e------ Bldğnz üzere, ş dünyası sthdam edeceğ adaylarda, ünverste mezunyet sonrası kendlerne ne ölçüde katma değer ekledklern de cddyetle

Detaylı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Camileri - Eski Cami Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Eski Cami (Cami-i Atik - Ulu Cami).............. 4 0.1.1 Eski Cami ve Hacı Bayram Veli Söylencesi.......

Detaylı

ANE-AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF

ANE-AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF AEGON EMEKLĐLĐK VE HAYAT A.Ş. DENGELĐ EMEKLĐLĐK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALĐYET RAPORU Bu rapor Aegon Emekllk ve Hayat A.Ş Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2009 30.09.2009 dönemne

Detaylı

SULTAN MAHMUD'UN VEFATINA KADAR GAZNELi KARAHANLI ilişkisi

SULTAN MAHMUD'UN VEFATINA KADAR GAZNELi KARAHANLI ilişkisi tem Yt/:9 Sayt:18 2011. 161-180 SULAN AHUD'UN VFAINA KADAR GAZNL KARAHANLI LŞKS ohammad Qam BAD N..Ü.SOS. BL NS. lam arh Blm Da/1 Doktora Öjtrenc ÖZ Horaan ve averaünnehr bölgelernde mütakl hanedan devletlernn

Detaylı

ABDULLAH B. ÜBEYY'iN HA YA Tl VE HZ PEYGAMBER'E KARŞI TA VRI

ABDULLAH B. ÜBEYY'iN HA YA Tl VE HZ PEYGAMBER'E KARŞI TA VRI Item Ylf. 13 Say1:26 2015. 105-134 ABDULLAH B. ÜBYY'N HA YA l V HZ PYGABR' KARŞI A VRI Betül YSOY Necmettn rbakan Ünverte Soyal Bllmler nttü ÖZ Bu çalışma yüzyıllar öncenn edne'nde yaşayan, hcret gerçekleşnce

Detaylı

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ 2011-2012-2013 MALİ yılına İLİşKİN YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ("Şrket") 01012011-31 ı22013

Detaylı

BATI'DA DiN-DEVLET İLİŞKİLERİNDE ORTAYA ÇlKAN DÖNEMLER

BATI'DA DiN-DEVLET İLİŞKİLERİNDE ORTAYA ÇlKAN DÖNEMLER tem Yl/:10 SayJ:19 2012. 195-208 BAI'DA DN-DVL İLİŞKİLRİND ORAYA ÇlKAN DÖNLR Dr. Oman Zahd ÇFÇ ÖgretmenjN.. Ünverte Soyal Blmler nttüü Felefe ve Dn Blmler Ana Blm Dalı ÖZ Bu çalışmada, Batı'da ortaya çıkmış

Detaylı

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ Selçuklu Devleti nin Kuruluşu Sultan Alparslan Dönemi Fetret Dönemi Tuğrul ve Çağrı Bey Dönemi Malazgirt Zaferi Anadolu ya Yapılan Akınlar Sultan Melikşah Dönemi Sultan Sancar Dönemi

Detaylı

iber YARIMADASI'NDA HlRiSTiYAN, YAHUDi VE MÜSLÜMAN MÜZiK KÜLTÜRLERiNiN BULUŞMASI (1492'den Önce)*

iber YARIMADASI'NDA HlRiSTiYAN, YAHUDi VE MÜSLÜMAN MÜZiK KÜLTÜRLERiNiN BULUŞMASI (1492'den Önce)* tem Yıl:7 Sayı:14 2009.397-402 BR YARIADASI'NDA HlRSYAN, YAHUD V ÜSLÜAN ÜZK KÜLÜRLRNN BULUŞASI (1492'den Önce)* Am non SHILOAH /Çev.: Barış KARALA Gaz Ünverte Gaz gtm Fakülte ÖZ Yazar, bu çalışmaında ndülü'te

Detaylı

ANA HATLARlYLA Xl. YÜZYILDA ENDÜLÜS'TE SOSYAL HAYAT*

ANA HATLARlYLA Xl. YÜZYILDA ENDÜLÜS'TE SOSYAL HAYAT* tem Yıl:7 Sayı:14 2009.145-153 ANA HALARlYLA Xl. YÜZYILDA NDÜLÜS' SOSYAL HAYA* Yrd.Doç.Dr. Şahabettn RGÜVN Htt Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Ortaçağın en zarf ve parlak medenyetne ahp olan ndülü toplumu, farklı

Detaylı

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular Basel II Geçş Sürec Sıkça Sorulan Sorular Soru No: 71 Cevaplanma Tarh: 06.03.2012 İlgl Hüküm: --- Konu: Gayrmenkul İpoteğyle Temnatlandırılmış Alacaklar İçn KR510AS Formunun Doldurulmasına İlşkn Örnek

Detaylı

ÖZKENT ŞEHRi, TÜRKLERiN islamiaşmasi VE islam KÜLTÜR VE MEDENiYETiNiN GELiŞMESiNDE ROLÜ

ÖZKENT ŞEHRi, TÜRKLERiN islamiaşmasi VE islam KÜLTÜR VE MEDENiYETiNiN GELiŞMESiNDE ROLÜ tem Yl/:13 Sayt:25 2015. 125-149 ÖZKN ŞHR, ÜRKLRN SLAAŞASI V SLA KÜLÜR V DNYNN GLŞSND ROLÜ Yrd. Doç. Dr. Oman A YDlN LI armara Ünverte hahyat Fakühel ÖZ Kırgıztan'ın güneybatıında yer alan tarh Özkent

Detaylı

TRANSPORT PROBLEMI için GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI

TRANSPORT PROBLEMI için GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI Yönetm, Yl 9, Say 28, Ekm - 1997,5.20-25 TRANSPORT PROBLEMI ÇIN GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI Dr. Erhan ÖZDEMIR I.Ü. Teknk Blmler M.Y.O. L.GIRIs V AM transport problemlerne en düsük malyetl baslangç çözüm

Detaylı

AFGANiSTAN'DA BAŞLIK PARASI UYGULAMALARI VE FIKHfTAHLfLi 1

AFGANiSTAN'DA BAŞLIK PARASI UYGULAMALARI VE FIKHfTAHLfLi 1 tem Yl/:13 Say/:25 2015. 177-189 AFGANSAN'DA BAŞLIK PARASI UYGULAALARI V FIKHfAHLfL 1 ehtarkhan KHWAJAR Necmettn rbakan Ünverte Doktora Oğrenc ÖZ Günümüz Afgantan'ında başlık paraı alma uygulamaı brçok

Detaylı

www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyici sağlık!

www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyici sağlık! www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyc sağlık! Sevgl Kartallılar, Sağlık hzmetler, brey, ale, toplum şbrlğn gerektrr. Bu hzmetlerde başarı, ekp çalışması le olanaklıdır. Türkye'de halk sağlığına yönelk sağlık

Detaylı

TOKAT VE NİKSAR'DA YAĞI-BASAN MEDRESELERİ

TOKAT VE NİKSAR'DA YAĞI-BASAN MEDRESELERİ TOKAT VE NİKSAR'DA YAĞI-BASAN MEDRESELERİ APTULLAH KURAN DANİŞMENDLÎ MEDRESELERİ : Anadolu* nun doğusunda, Anadolu Selçuklularına tâb olarak XII. yüzyılda hüküm süren ve Anadolu Selçuklularmm batıda, Haçlı

Detaylı

-e-: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ. AiLE VE. SOSYAL ~OLiTiKALAR BAKANllGI. 2012 Ankara ~.

-e-: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ. AiLE VE. SOSYAL ~OLiTiKALAR BAKANllGI. 2012 Ankara ~. ~, -e-: ALE VE ~. I H. SOSYAL ~OLTKALAR BAKANllGI AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIGI ÇOCUK HİzMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜGÜ İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ 2012 Ankara KAPSAM MADDE

Detaylı

MEDiNE VESiKASI: OLUŞUM SÜRECi VE ZiMMET

MEDiNE VESiKASI: OLUŞUM SÜRECi VE ZiMMET tem Yı/:10 SayJ:19 2012. 253-271 DN VSKASI: OLUŞU SÜRC V Z ANLAŞALARINA KS Abdurrahman DİRCİ Ankara Ünverte Soya/ Blmler nttüü Doktora Ögrenc ÖZ edne Vekaı, lam tarhnde farklılıkların br arada yaşayablmelerne

Detaylı

SiCiLYA TARiHiNiN KAYNAKLARI -Bir Bibliyografya Denemesi-

SiCiLYA TARiHiNiN KAYNAKLARI -Bir Bibliyografya Denemesi- tem o Yt/:9 o Sayt:17 o 2011 o. 99-122 SCLYA ARHNN KAYNAKLARI -Br Bblyografya Deneme- Yrd.Doç.Dr. utafa HİZrL Barttn Ünverte debyat Fakülte arh Bölümü ÖZ Bu makalenn amacı Ortaçağ Sclya tarhnn Arapça kaynaklarını

Detaylı

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ TALAS SAVAŞI (751) Diğer adı Atlık Savaşıdır. Çin ile Abbasiler arasındaki bu savaşı Karlukların yardımıyla Abbasiler kazanmıştır. Bu savaş sonunda Abbasilerin hoşgörüsünden etkilenen

Detaylı

T.c. MALİYE BAKANLIGI. KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü)

T.c. MALİYE BAKANLIGI. KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü) Sayı : 7291 1396-903.99-E.1 16043 Konu : Seyahat Kartları T.c. MALİYE BAKANLIGI Gelr İdares Başkanlığı İnsan Kaynakları Dare Başkanlığı SÜREl 04/12/2015 KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü)

Detaylı

ARAŞTIRMA. Marka yüzlerini

ARAŞTIRMA. Marka yüzlerini Marka yüzlern? z n d r l b l ı s a n Markaların mesajlarını hedef ktlelerne letmede ve tbarlarını artırma yolunda ş brlğne gttğ marka yüzler km zaman olumlu ve başarılı sonuçlar doğururken, km zaman tüketcler

Detaylı

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti.

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti. B.E.A. Mal Hzmet Pyasaları le Fnans Pyasalarının Ortak Denges Mal Pyasası Denges: (IS-LM) Model Mal Pyasasının denges Toplam Talep tüketm, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eştt. = C(-V)+I+G atırımlar

Detaylı

Asansörle yükseldi yürüyen merdivenle koşuyor Mete Tamer Omur

Asansörle yükseldi yürüyen merdivenle koşuyor Mete Tamer Omur 1 / 5 16.11.2015 09:30 14.11.2015 Cumartes Asansörle yükseld yürüyen merdvenle koşuyor AİLE bütçesne katkı çn daha lkokul çağında yapmadığı ş kalmaz. Çekrdek, nohut, dondurma satar... At arabasına yükledğ

Detaylı

OSMANLI DEVLETi'NDE ERMENi CEMiYETLERi

OSMANLI DEVLETi'NDE ERMENi CEMiYETLERi tem Yıl:8 Sayı:15 2010. 143-157 ARŞV VSIKALARI NA GÖR OSANLI DVL'ND RN CYLR (1875-1925 YILLARI ARASI) Dr. Caht KÜLKÇ Dcle Ünverte lahyat Fakülte ÖZ ürklern Anadolu'ya göçlernden onra yoğunlaşan ürk-rmen

Detaylı

Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla HİCRİ-2 YAHUDİLERLE İLİŞKİLER KAYNUKAOĞULLARININ MEDİNEDEN ÇIKARTILMASI

Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla HİCRİ-2 YAHUDİLERLE İLİŞKİLER KAYNUKAOĞULLARININ MEDİNEDEN ÇIKARTILMASI 15.03.2010 Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla HİCRİ-2 YAHUDİLERLE İLİŞKİLER KAYNUKAOĞULLARININ MEDİNEDEN ÇIKARTILMASI Müslümanlarla yaptıkları antlaşmaya ilk ihanet eden Yahudi kabilesi Kaynukâ'oğullarıdır.

Detaylı

FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ

FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ 1 Nasır Çoruh, Tarık Erfdan, 3 Satılmış Ürgün, 4 Semra Öztürk 1,,4 Kocael Ünverstes Elektrk Mühendslğ Bölümü 3 Kocael Ünverstes Svl Havacılık Yüksekokulu ncoruh@kocael.edu.tr,

Detaylı

LADİK MALMÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

LADİK MALMÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI LADİK MALMÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI Sıra No 1 Hzmetn Adı Her Türlü Gelrn Tahsl Edlmes Başvuruda İstenlen Belgeler 2. Konusuna göre a) İlgl İdarenn Yazısı b) Mahkeme Kararı c) İdar Para Cezası Karar

Detaylı

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Clt:3 Sayı: Celal Bayar Ünverstes İ.İ.B.F. MANİSA Bulanık Araç Rotalama Problemlerne Br Model Öners ve Br Uygulama Doç. Dr. İbrahm GÜNGÖR Süleyman Demrel Ünverstes, İ.İ.B.F.,

Detaylı

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI V. Ulusal Üretm Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Tcaret Ünverstes, 5-7 Kasım 5 ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN

Detaylı

LAMBALAR BÖLÜM X 6. X MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER. K anahtarı açık iken: Z ve T lambaları yanar. X ve Y lambaları = 2 dir.

LAMBALAR BÖLÜM X 6. X MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER. K anahtarı açık iken: Z ve T lambaları yanar. X ve Y lambaları = 2 dir. ÖÜ 0 ODE SOU 1 DE SOUN ÇÖÜE anahtarı açık ken: ve lambaları yanar. ve lambaları yanmaz. N 1 = dr. 1. 3 1 4 5 6 al nız lam ba sı nın yan ma sı çn 4 ve 6 no lu anah tar lar ka pa tıl ma lı dır. CE VP. U

Detaylı

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALİYET RAPORU Bu rapor AEGON Emekllk ve Hayat A.Ş. Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2012-30.09.2012 dönemne

Detaylı

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının 1 DİĞER ÖZEL İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL DİYAGRAMLARI X, R, p, np, c, u ve dğer kontrol dyagramları statstksel kalte kontrol dyagramlarının temel teknkler olup en çok kullanılanlarıdır. Bu teknkler ell

Detaylı

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRKİYESİNDE MALİYE BİLİMİNDE YAŞANAN GELİşMELER. Ahmet Burçin YERELi*

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRKİYESİNDE MALİYE BİLİMİNDE YAŞANAN GELİşMELER. Ahmet Burçin YERELi* CUMHURİYT DÖNMİ TÜRKİYİND MALİY BİLİMİND YAŞANAN GLİşMLR Ahmet Burçn YRL* İçnde bulunduğumuz yüzyılın şu son günlernde, gerye dönüp baktığımızda yaşanan sosyal ve teknk gelşmeler tbaryle yrmnc yüzyılın

Detaylı

II. Dünya Savaşında Türkiye' de Askeri Mülteciler ve Gözaltı Kampları (1941-1942 )

II. Dünya Savaşında Türkiye' de Askeri Mülteciler ve Gözaltı Kampları (1941-1942 ) II. Dünya Savaşında Türkye' de Asker Mültecler ve Gözaltı Kampları (1941-1942 ) ÖZET Ahmet Emİn Yaman * I. Dünya Savaşı 'ndan sonra uluslar arası örgütlern ve devletlern dkkatn çeken mültecler çn antlaşmalar

Detaylı

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili 5.3. Tekne Yüzeylernn atematksel Temsl atematksel yüzey temslnde lk öneml çalışmalar Coons (53) tarafından gerçekleştrlmştr. Ferguson yüzeylernn gelştrlmş hal olan Coons yüzeylernde tüm sınır eğrler çn

Detaylı

Deney No: 2. Sıvı Seviye Kontrol Deneyi. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Dijital Kontrol Laboratuvar Deney Föyü Deneyin Amacı

Deney No: 2. Sıvı Seviye Kontrol Deneyi. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Dijital Kontrol Laboratuvar Deney Föyü Deneyin Amacı SRY ÜNİVERSİESİ Djtal ontrol Laboratuvar Deney Föyü Deney No: 2 Sıvı Sevye ontrol Deney 2.. Deneyn macı Bu deneyn amacı, doğrusal olmayan sıvı sevye sstemnn belrlenen br çalışma noktası cvarında doğrusallaştırılmış

Detaylı

T.C BARTIN iı ÖZEL idaresi PLAN PROJE YATIRIM VE inşaat MÜDÜRlÜGÜ ...,... ... ...

T.C BARTIN iı ÖZEL idaresi PLAN PROJE YATIRIM VE inşaat MÜDÜRlÜGÜ ...,... ... ... T.C BARTIN ı ÖZEL DARES PLAN PROJE YATIRIM VE NŞAAT MÜDÜRlÜGÜ TARH: 25/11/2014 SAYı: Adı SoyadılTcaret Teblgat Adres Ünvanı Bağlı Olduğu Verg Dares Verg Numarası TC.Kmlk Numarası Telefon No Faks No E-Mal

Detaylı

İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü

İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü DİZİN BÖLÜM I. DERNEĞ8N K8ML8Ğ8 VE AMACI 3 Madde 1. Derneğ&n Adı ve Merkez& Madde 2. Derneğ&n Amacı ve Faal&yet Alanı BÖLÜM II. ÜYELiK 5 Madde 3.

Detaylı

BİR BOYUTLU HAREKET FİZİK I. Bir Boyutlu Hareket? 12.10.2011. Hız ve Sürat. 1 boyut (doğru) 2 boyut (düzlem) 3 boyut (hacim) 0 boyut (nokta)

BİR BOYUTLU HAREKET FİZİK I. Bir Boyutlu Hareket? 12.10.2011. Hız ve Sürat. 1 boyut (doğru) 2 boyut (düzlem) 3 boyut (hacim) 0 boyut (nokta) .0.0 r oulu Hareke? İR OYUTLU HREKET FİZİK I bou (doğru bou (düzlem 3 bou (hacm 0 bou (noka u bölümde adece br doğru bounca harekee bakacağız (br boulu. Hareke ler olablr (pozf erdeğşrme ea ger olablr

Detaylı

GIDA SEKTÖRÜNDE İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL GRAFİKLERİNİN BİR UYGULAMASI

GIDA SEKTÖRÜNDE İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL GRAFİKLERİNİN BİR UYGULAMASI GIDA SEKTÖRÜNDE İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL GRAFİKLERİNİN BİR UYGULAMASI Aytaç PEKMEZCİ * Özet Kalte kontrol grafkler üreç kontrolü ve yleştrlmende öneml br yere ahptr. İşletmelerdek ürünlern kalte düzeylernn

Detaylı

TEKNOLOJiK GELişMELERVE islam AHLAKI

TEKNOLOJiK GELişMELERVE islam AHLAKI TEKNOLOJK GELşMELERVE SLAM AHLAKI Prof. Dr. Hüseyn PEKER"" İslam Dn'nİn hedef nsanı olgunlaştırmak, güzel ahlak sahb yapmaktır. Peygambermz, peygamberlğn ahlaka hasretmş ve "Ben ancak y ahlakı tamamlamak

Detaylı

"KUMANDAN" OLARAK PEYGAMBER [Hz.] MUHAMMED: Birinci Dünya Savaşı Öncesinde Osmanlt/ar'da Siyer Yazıctltgt 1

KUMANDAN OLARAK PEYGAMBER [Hz.] MUHAMMED: Birinci Dünya Savaşı Öncesinde Osmanlt/ar'da Siyer Yazıctltgt 1 tem Yıl:8 Sayı:15 2010. 321-343 "KUANDAN" OLARAK PYGABR [Hz.] UHAD: Brnc Dünya Savaşı Öncende Omanlt/ar'da Syer Yazıctltgt 1 Gottfred HAGrf Çev.:-Df, Gülgün UYA~ armara Ünverte/tahyat Fakülte ÖZ Brnc Dünya

Detaylı

ispanya'da YAHUDi VARLIGININ MENŞEi"'

ispanya'da YAHUDi VARLIGININ MENŞEi' tem Yıl:8. Sayı:15. 2010. 9-17 SPANYA'DA YAHUD VARLIGININ NŞ"' Dr. Snan İLHAN arhç ÖZ panya'da Yahud varlığının köken çok ekye dayanır. Bu konuda muhtelf görüşler mevcuttur. Yahud varlığını kadm zamanlara

Detaylı

FETiHTEN MURABITLAR DÖNEMiNE KADAR ( ) ENDÜLÜS SOSYAL HAYATINDA YAHUDiLER 1

FETiHTEN MURABITLAR DÖNEMiNE KADAR ( ) ENDÜLÜS SOSYAL HAYATINDA YAHUDiLER 1 tem Yıl:7 Sayı:14 2009.239-259 FHN URABILAR DÖNN KADAR (711-1091) NDÜLÜS SOSYAL HAYAINDA YAHUDLR 1 Dr. Snan LHAN (arhç) ÖZ Yahudlern ndülü oyal hayatındak yer, şlev ve faalyetlerne bakıldığında, kend fadeleryle

Detaylı

* Yrd.Doç.Dr. Nurettin KOÇHAN, Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Böltimü ERZURUM-Cumhur SUR, Öğretmen, MUŞ

* Yrd.Doç.Dr. Nurettin KOÇHAN, Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Böltimü ERZURUM-Cumhur SUR, Öğretmen, MUŞ MUŞ-KEPENEK URARTU KALESİ Nurettn KOÇHAN* CumhurSUR 2002 Ağustos'unda nceledğmz yerleşme, Muş I merkeznn 3.5 km. güneydoğusunda, Kepenek le Soğucak köyler arasında, ovaya br dl şeklnde uzanan br tepe üzernde

Detaylı

Dr.M.Talat MD GÖREV ALDII PROJELER ZMR BÜYÜKEHR BELEDYES GENÇLK PARKI (NCRALTI GENÇLK PARKI) 1994 YILINDAK HAL SVRSNEK ÜRETM MERKEZ

Dr.M.Talat MD GÖREV ALDII PROJELER ZMR BÜYÜKEHR BELEDYES GENÇLK PARKI (NCRALTI GENÇLK PARKI) 1994 YILINDAK HAL SVRSNEK ÜRETM MERKEZ ZMR BÜYÜKEHR BELEDYES GENÇLK PARKI (NCRALTI GENÇLK PARKI) 1994 YILINDAK HAL SVRSNEK ÜRETM MERKEZ ZMR BÜYÜKEHR BELEDYES GENÇLK PARKI (NCRALTI GENÇLK PARKI) 1994 YILINDAK HAL SVRSNEK ÜRETM MERKEZ RESMDE

Detaylı

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM MESLEK EGTMDE HzMET C EGTM Prof. Dr. Suna BAYKA (*) Yıldız GÜGE (**) Sevnç ÜAL (U) Br yükseköğretm programını btrmş ve meslek hayatına atılmış öğretmenlern çağımızdak blm ve teknolojk gelşmeler zlemeler

Detaylı

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi.

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi. Orta Asya Türk tarihinde devlet, kağan adı verilen hükümdar tarafından yönetiliyordu. Hükümdarlar kağan unvanının yanı sıra han, hakan, şanyü, idikut gibi unvanları da kullanmışlardır. Kağan kut a göre

Detaylı

İLK ELEKTRON SİKKELER. KLA 206 Yunan Numismatiği

İLK ELEKTRON SİKKELER. KLA 206 Yunan Numismatiği İLK ELEKTRON SİKKELER Skkenn ortaya çıktığı dönemde Anadolu da Lyda Hakmyet, Mermnades Sülalesnn son k kralı söz konusu d. Mermnades Sülales : Gyges (c. 680-c.645) Ardys (c. 610-c.560), Sadyattes (c.

Detaylı

Dergimiz. Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı'nca Taranmaktadır.

Dergimiz. Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı'nca Taranmaktadır. Dergmz Soyal ve Beşer Blmler Ver abanı'nca aranmaktadır. tem Yıl:10 Sayı:20 2012 tem Yı/:10 Sayı:20 2012. 11-39 HZ. ÖR'N DN'Y HCRYL LGL RVAYLRN DGRLNDRLS Yrd. Doç. Dr. Ömer ÖZPINAR N.rbakan Ünverte lahyat

Detaylı

, PROF. DR. A:LİSEvİM'.İN ÖZGEÇMİşİ

, PROF. DR. A:LİSEvİM'.İN ÖZGEÇMİşİ , PROF. DR. A:LİSEvİM'.İN ÖZGEÇMİşİ, Süleyman ÖZBEK* 8 Ağustos 1928'de Adana' da dünyaya gelen Al Sevm, lk ve orta öğrenmn yne aym şehrde yaptıktan sonra 1947 yılında, Dl ve Tarh Coğrafya Fakültes'nde

Detaylı

ENDÜLÜS'TE TARiH VE KEHHALE'YE GÖRE ENDÜLÜSLÜ TARiHÇiLER

ENDÜLÜS'TE TARiH VE KEHHALE'YE GÖRE ENDÜLÜSLÜ TARiHÇiLER tem Yıl:7 Sayı:14 2009. 79-100 NDÜLÜS' ARH V KHHAL'Y GÖR NDÜLÜSLÜ ARHÇLR Yrd.Doç.Dr. Şaban ÖZ Kahramanmaraş Sütçü mam Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Bu makalede ndülülü tarhçler kıa byografler ve eerler le

Detaylı

T.C BARTIN u ÖZELiDARESi PLANPROJEYATIRIMVE inşaatmüdürlügü. TEKLiF MEKTUBU. TEKliF SAHiBiNiN ...

T.C BARTIN u ÖZELiDARESi PLANPROJEYATIRIMVE inşaatmüdürlügü. TEKLiF MEKTUBU. TEKliF SAHiBiNiN ... T.C BARTIN u ÖZELDARES PLANPROJEYATIRIMVE NŞAATMÜDÜRLÜGÜ TARH:....111/2015 SAYı Adı SoyadılTcaret Ünvanı Teblgat Adres Bağlı Olduğu Verg Dares Verg Numarası T.C.Kmlk Numarası Telefon No Faks No E-Mal TEKLF

Detaylı

Sınıf YILLIK PLAN. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi. osmankarakaya.net ÜNİT E İRİL İŞ 2016 / Sınıf Din Kült. ve Ah. Bilgisi OSMANLI.

Sınıf YILLIK PLAN. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi. osmankarakaya.net ÜNİT E İRİL İŞ 2016 / Sınıf Din Kült. ve Ah. Bilgisi OSMANLI. OSMANLI 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ÜNİT E İRİL İŞ YILLIK PLAN 2016 / 2017 1. Hafta 19-23 Eylül 1. Ün te 1. Hafta 19-23 Eylül Öğrenc lerle tanışma ve ders müfredatı. Vatan sevg s mandandır. Had

Detaylı

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları KURTALAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 163 3.5. KURTALAN İLÇESİ 3.5.1. ERZEN ŞEHRİ VE KALESİ Son yapılan araştırmalara kadar tam olarak yeri tespit edilemeyen Erzen şehri, Siirt İli Kurtalan İlçesi

Detaylı

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK Sürekl Olasılık Dağılım Brkml- KümülatFonksyonu Yrd. Doç. Dr. Tjen ÖVER ÖZÇELİK tover@sakarya.edu.tr Sürekl olasılık onksyonları X değşken - ;+ aralığında tanımlanmış br sürekl rassal değşken olsun. Aşağıdak

Detaylı

3. Telin kesit alanı, 4. lsıtılan telin diren ci, R = R o. 5. Devreden geçen proton sayısı, q = (N e. 6. X ve Y ilet ken le ri nin di renç le ri,

3. Telin kesit alanı, 4. lsıtılan telin diren ci, R = R o. 5. Devreden geçen proton sayısı, q = (N e. 6. X ve Y ilet ken le ri nin di renç le ri, . ÖÜ EETİ ODE SOU - DEİ SOUN ÇÖZÜEİ. Teln kest alanı, 400 mm 4.0 4 m. a a a a n boyu,, a n kest alanı, a.a a a a Teln drenc se, ρ., 500 4.0 6. 4 5 Ω dur. 40. Telden geçen akım, ohm kanunundan, 40 48 amper

Detaylı

YAHUDA iskaryot 1. Doç. Dr. Fethi Ahmet POLA T Selçuk Üniversitesi liahiyat Fakültesi

YAHUDA iskaryot 1. Doç. Dr. Fethi Ahmet POLA T Selçuk Üniversitesi liahiyat Fakültesi tem Yıl:8 Sayı:16 2010. 61-97 İNCLLRD ve İSLA FSİR GLNGND YAHUDA SKARYO 1 Doç. Dr. Feth Ahmet POLA Selçuk Ünverte lahyat Fakülte "'n byük cezaya çarptırılan, Şu yukarıdak nıh' ded, utam, 'İkaryot Yahuda';

Detaylı

EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ

EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ DERS NOTLARI VE ŞİFRE TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ EMEVİLER Muaviye tarafından Şam da kurulan ve yaklaşık

Detaylı

ALTERNATİF AKIM DEVRE YÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ

ALTERNATİF AKIM DEVRE YÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ BÖLÜM 6 ALTERNATİF AKIM DEVRE ÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ 6. ÇEVRE AKIMLAR ÖNTEMİ 6. SÜPERPOZİSON TEOREMİ 6. DÜĞÜM GERİLİMLER ÖNTEMİ 6.4 THEVENİN TEOREMİ 6.5 NORTON TEOREMİ Tpak GİRİŞ Alternatf akımın

Detaylı

ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ

ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ Emel KOCADAYI EGE ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK., KİMYA MÜH. BÖLÜMÜ, 35100-BORNOVA-İZMİR ÖZET Bu projede, Afyon Alkalot Fabrkasından

Detaylı

DENTAŞKAGITSANAViANONiM ŞiRKETi'NiN 06.01.2015 TARiHiNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI

DENTAŞKAGITSANAViANONiM ŞiRKETi'NiN 06.01.2015 TARiHiNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI ~ AShna Uygunaur DENTAŞKAGITSANAVANONM ŞRKET'NN 06.01.2015 TARHNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI N20050 9 O 8 Ocak 2015 Dentaş Kağıt Sanay Anonm Şrket'nn Olağanüstü Genel Kurul toplantısı

Detaylı

AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI. Ocak 2016 Sayı: 4

AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI. Ocak 2016 Sayı: 4 0 T.C. AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI Ocak 2016 Sayı: 4 Sosyal Medya üzerinde oluşturulan Din Kültürü Öğretmenleri grubu tarafından başlatılan "81 ile 81 Akülü Sandalye"

Detaylı

Akadem k Kadro İlanları

Akadem k Kadro İlanları 31.12.2016 Akadem k Kadro İlanları Akadem k Kadro İlanları Yazdır Anasayfa Yönetmel kler Üyel k Duyurular İlet ş m Arama Seçenekleri Tümünde ara Seç n z Ara İlan No : 1015554 İlanın Çıkılacağı yer SAĞLIK

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

İRAN GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ

İRAN GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ 1.GÜN 24 Mayıs 2015 Pazar Ankara Tahran 2. GÜN 25 Mayıs 2015 Pazartesi Tahran Tebriz Saat 18.00 de Ankara Esenboğa Havalimanı Dış hatlar servisinde

Detaylı

2 MANYETİZMA. 7. Etki ile mıknatıslanmada mıknatısın 5. K L M F F S N S N S N

2 MANYETİZMA. 7. Etki ile mıknatıslanmada mıknatısın 5. K L M F F S N S N S N 3 Manyetzma Test Çözümler 1 Test 1'n Çözümler 3. 1 2 3 4 5 6 1. X Şekl I M 1 2 Y 3 4 Mıknatıs kutupları Şekl I dek gb se 4 ve 5 numaralı kutuplar zıt şaretl olur. Manyetk alan çzgler kutup şddet le doğru

Detaylı

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler OLAY ÇEVRESINDE GELIŞEN EDEBI METINLER Oğuz Türkçesinin Anadolu daki ilk ürünleri Anadolu Selçuklu Devleti

Detaylı

T.C BARTIN il ÖZEL idaresi YAZı işleri MÜDÜRLÜGÜ. TEKliF SAHiBiNiN

T.C BARTIN il ÖZEL idaresi YAZı işleri MÜDÜRLÜGÜ. TEKliF SAHiBiNiN TARH:...05/205 SAYı Adı SoyadılTcaret Ünvanı Teblgat Adres Bağlı Olduğu Verg Dares Verg Numarası T.C.Kmlk Numarası Telefon No Faks No E-Mal T.C BARTIN L ÖZEL DARES YAZı ŞLER MÜDÜRLÜGÜ TEKlF MEKTUBU TEKlF

Detaylı

Akadem k Kadro İlanları

Akadem k Kadro İlanları Akadem k Kadro İlanları Yazdır Anasayfa Yönetmel kler Üyel k Duyurular İlet ş m Arama Seçenekleri Tümünde ara Seç n z Ara İlan No : 1021635 İlanın Çıkılacağı yer BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ--->İKTİSADİ VE İDARİ

Detaylı