ANA HATLARlYLA Xl. YÜZYILDA ENDÜLÜS'TE SOSYAL HAYAT*

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANA HATLARlYLA Xl. YÜZYILDA ENDÜLÜS'TE SOSYAL HAYAT*"

Transkript

1 tem Yıl:7 Sayı: ANA HALARlYLA Xl. YÜZYILDA NDÜLÜS' SOSYAL HAYA* Yrd.Doç.Dr. Şahabettn RGÜVN Htt Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Ortaçağın en zarf ve parlak medenyetne ahp olan ndülü toplumu, farklı etnk ve dn unurlardan oluşmaktaydı. Ortaçağ Avrupa'ında hçbr ülkenn lm, anat ve mmarde kendyle boy ölçüşemedğ ndülü medenyet, oyal ve ekonomk koşullarıyla hem Avrupa hem de çeştl lam beldelernde yaşayanlar çn br cazbe merkez durumundaydı. Sahp oldukları eşz tabat güzellklernden etklenen nce d uygulara ahp ndülü toplumu anat ve edebyata düşkün br toplumdu. Özellkle şrn ndülü toplumunda ayrı br yer vardı. Başta Kurtuba olmak üzere ndülü'ün farklı şehrlernde lm mecller kadar eğlence mecller de yaygındı. Anahtar Kelmeler: ndülü, Kurtuba, toplum, aray, anat, edebyat, lm. ABSRAC A Sketch of Socal Lfe n the leventh Century Andalua Andaluan ocety havng the mot elegent and glamorou cvlaton n the ddle Age wa compoed of varou ethnc and relgou element. Andaluan cvlaton to whch no country n the medeval tme could meaure up wth repect to cence, art and archtecture wa a center of attracton wth t ocal and economc crcumtance for thoe lvng n varou uropean and llamc land. lnfluenced by the peerle natural beaute, Andaluan ocety of hgh ene were great lover of art and lterature. Poetry had a prvledged place n Andaluan ocety. Alo, there were wdepread aemble of entertanment bede the one of cence n varou cte of Andalua, epecally n Cordoba. Key Word: Andalua, Cordoba, Socety, Palace, Art, Lterature, Scence. GRŞ ndülü toplumu Arap, Berberl, mevarı, Sakalbe, müvelledqn ve panyol gb farklı etnk unurlardan oluşmaktaydı.' Bu unurlar çernde en başat unur ülüman Arap unuru d. Bu farklı etnk unurlar alm, edp, fakh, kadı ve Bu makale, Arap Dl ve debyatı Açıından bn Hazm [armara Ünverte Soyal Blmler nttüü (Baılmamış Doktora ez), tanbul 2007] adlı doktora tezmzn "Dönemn Soyal Yapıı" başlıklı kımından makale formatında yenden düzenlenp hazırlanmıştır. (Şahabettn rgüven) 1 bn Hazm, Cemheretü enab'-arab, nşr: Abduelam uhammed Harun, 5.baım, Kahre, Dru'I e'arf, 1962, ; George Coln, e-ndelü, tre: Abdülhamd Yunu; Haan Oman, Beyrut, Dru'I-Ktab'I-Lübnan, 1980,, 92, 93.

2 146 Yrd.Doç.Dr. Şahabettn rgüven katp gb kalfye nanlar yetştrerek ndülü'ün düşünce ve kültür hayatına katkıda bulunuyorlardı. 2 ndülü toplumunu oluşturı::ın etnk unurlar br taraftan evllk yoluyla kend aralarında kan bağı oluştu-rdukları gb 3, dğer taraftan lam'ı kabul etmekle dn bağı oluşturmuşlardır. 4 ndülü'ün bu etnk yapıı güç ve kuwet ahb baretl yönetcler tarafından adaletle yönetldğ dönemlerde ndülü çn br zengnlk oluştururken, ehl olmayan kşlern ktdara gelerek yanlış ya kararlarla devlet zayıflatmaları, halka zulmetmeler, belrl etnk veya dn grubu kayırmaları onucu ndülü'ün parçalanıp tarh ahnenden lnmende büyük rol oynamıştır. mevl Hlafet'nn dağılmaından onra bu unurlardan her br ndülü'ün farklı bölgelernde bağımızlıklarını lan ederek mülk ve yönetmden payarına düşen almışlardı. Serberler ndülü'ün güneyne, müvelledgn ve Sakalbe doğuuna, Araplar e ndülü'ün farklı bölgelerne hakmdler. 5 ndülü'ün farklı bölgelernde bağımızlıklarını lan eden bu unurlar araında çıkan anlaşmazlıklar onucu avaşlar meydana gelmştr. 6 Baretl halfe ve yönetclern gayret ve teşvkleryle anat, edebyat ve farklı lmlerde büyük gelşmelere ahne olan ndülü, oyal ve ekonomk koşullarıyla hem Avrupa hem de çeştl lam beldelernde yaşayanlar çn br cazbe merkez oluşturmaktaydı. Çok ayıda nan lm talep etmek, der vermek veya daha uygun şartlarda geçmn temn etmek çn ndülü'e akın edyordu. ndülü'e çalışmak çn gelenlern br kımı tcaretle uğraşırken dğer br kımı tarım arazlernde ş mkanı buluyordu. mr, yönetc, devlet rcal ve zengn alelern aray ve malkanelernde ş mkanı bulanlar olduğu gb aker olarak orduya katılanlar da oluyordu. 7 ndülü toplumu üt, orta ve alt olmak üzere üç ınıftan oluşmaktaydı. Kurtuba'da üt ınıfa menup alelern oturduğu üç mahalle bulunmaktaydı. Bunlar er-rafe, ez-zahre ve ez-zehra mahalleler d. Kurtuba'nın dğer mahallelernde orta ve alt ınıfa menup nanlar oturmaktaydı. Kurtuba'nın nüfuunun çoğunluğunu emekç ınıfı olarak adlandırableceğmz orta ınıf oluşturmaktaydı. Bu ınıf; öğrenc, şç, zanaatkar, memur ve katperden oluşmaktaydı. Bazı tarhçler Kurtuba'nın nüfuunun Xl. yüzyılda br mlyon kş olduğunu rvayet ederken dğer bazıları bu ayının beş yüz bn olduğunu nakletmektedr. Bu rakamlar aynı dönemdek dğer dünya başkentleryle kıyalandığında Kurtuba'nın çok yoğun br nüfua ahp olduğunu götermektedr. Kaynaklarda Kurtuba'da ıradan halka at ev ayıı ken Kurtuba'nın ler gelenler-?. - Ib n Hazm, Cemheretü enb'f.arab, Hüeyn ü'n, Fecrü'~nde/ü, Daru'I en~hl, Beyrut, 2002,. 458, Ahmed Dayf, Belfıgatü'l-Arab f'l-nde/ü, unu, Daru'I e'arf, 2. bakı, 1998, Yünu urk Sellüm e-becc!r, e/-u'aradt f'ş-ş'r'i-ndelü, Daru'I-Kütüb'l-lmyye, Beyrut, 2008,. 23; Abdulharım Üvey, bn Hazm e-ndelü ve cühüduhü f'l-bah't-tarh ve'j-hadar. Kahre, Daru'l-'tlm, t., Fayz Abdunneb, debü'r-rel f'i-nde/ü fı'l-karn'l-hm'l-hcr, Amman, Daru'I Beşr, 1989, Abdulharım Uvey, lbn Hazm,. 43.

3 Ana Hatlartyla Xl. Yüzytlda ndü/ü'te Soyal Hayat 147 ne at ev ayıının olduğu rvayet edlmektedr. Ayrıca Kurtuba'da eken bn dükkan, bn altı yüz otel ve dört yüz ell k han olduğu rvayet edlmektedr.8 arhçlern rvayet ettğne göre Kurtuba'da yrm br mahalle bulunmaktaydı. Ftne olayarına kadar Kurtuba'nın etrafında ur bulunmazken, ftne olaylarından onra şehrn koruyucu br urla kuşatıldığı, ayrıca şehrn etrafına avunma amaçlı br de hendek kazıldığı rvayet edlmektedr. Kurtuba halkı evlernn dış görünüşüne fazla önem vermezken ç görünüşünün ülü ve göterşl olmaına özen göteryorlardı. ndülü halkı temzlğe büyük önem vermekteyd. Kurtuba halkından brnn adece br drhem ola onunla yıkanmak çn abun alacağı öylenmektedr. Kurtuba'da kanal ve borular ayende u nanların evlerne kadar ulaşmaktaydı. O döneme at kanal ve boruların kalıntırar bu gün dah mevcuttur. Ayrıca Kurtuba'da büyük br kımı mectlern yakınlarında nşa edlen dokuz yüz kadar hamam bulunmaktaydı. Gece aydınlatma temyle donatılan Kurtuba caddeler temzlk, genşlk ve güzellkte emalzd. Kurtubalılar gym ve kuşarnarına on derece özen götermekteyd. Al br Kurtuba'lı evnden çıkarken pamuk, keten veya yünlü br gy gyer evnden öyle çıkardı. Başlarına arık ve benzer şeyler armayan Kurtubalılar açlarını kulaklarının üzerne bırakırlardı. Kurtuba'da çok ayıda mect bulunmaktaydı. Dn, ya ve lm myona ahp mectler Kurtuba'da oyal hayatın merkeznde yer alıyordu. Dükkan ve çarşılar mecdn etrafında çevrelenyordu. lm halkaları ve toplantılar mectte yapılıyor, bldr ve fermanlar mectte okunuyor, büyük olmayan anlaşmazlıklar mectte çözüme bağlanıyor, büyük anlaşmazlıklar e mahkemeye havale edlyordu. 9 Amrllern on zamanlarında Kurtuba'da patlak veren ftne olaylarının akabnde mev Hlafet düşmüş, ülke yrmnn üzernde küçük devletçklere bölünmüş, ndülü tarhnde üokü't-avaf olarak blnen ve yaklaşık eken yıl üren yen br dönem başlamıştı. 10 Bu devletçklero yönetcler günlern Abba halfeler gb zevk ve eğlenceyle geçrdkler gb, şehrlern brer küçük Bağdat'a dönüştürmüşlerd. 11 Alm, edp, rakkae, şarkıcı ve çalgıcı ednmek çn br brleryle yarışan yönetcler, kendlerne tazm çn e-u'tam, e-u'tedd, e u'temd, en-naır, e-enqr, e-kadr ve e-uktedr gb ultan lakapları vererek bununla övünüyorlardı. 12 Kend çıkarlarını ümmetn maahatının üzernde tutan bu emrler kendler çn araylar nşa ettryorlar, çk çerek, danöz eyrederek, şarkılar dnleyerek günlern günah denznde zevk ve eğlenceyle geçryorlardı. Dğer taraftan verg ve hedyeler vererek Leon-Katlya kralı 8 - Abduıhalm Uvey, a.g.e., Abdulhalm Uvey, a.g.e.,. 47, 48, Şakr utafa, e-nde/ü f't-tarh, enşüratu Vzaret'-Sekate, Dımaşk, 1990, Fayz Abdunneb, debü'r-real, e-akkar, Nefhu't-tJb mn ğun'i-ndelü'r-ratb, nşr: han Abba, Beyrut, Daru Sadır, 1968, ı, 213,214.

4 148 Yrd.Doç.Dr. Şahabettn rgüven Alfana'ya yakın olmak çn adeta brbrleryle yarışıyorlardı. 13 üqku't-avaf dönem yönetcler br taraftan kend özel hayatlarının maraflarını karşılamak, dğer taraftan Alfana'nun koyduğu ağır vergler ödemek çn halktan topladıkları ağır vergler onucu ndülü'te oyal hayat çok kötü br durumdaydı. 14 ndülü'tek kötü oyal koşullardan en çok etklenen kem, toplumun çoğunluğunu oluşturan çftç ınıfı d. Zra br taraftan açlık ve kıtlık ıkıntılarıyla uğraşırken, dğer taraftan ç ve dış avaşlar onucu tarala rı, botanları ve mahuller harap oluyordu. 15 üqku't-avaf yönetcler ve ndülülü zengnler şarkıcı caryelere ahp olmak çn büyük meblağlar ödüyorlardı. eela bq uhammed Hüzeyl b. Rezln, bo Abdullah b. Kettan'nn caryen atın almak çn üç bn dnar ödemştr. Güzellğ, hoş e, güzel hattı, lugat, nahv ve tıp lmerndek blgyle bu caryenn br benzer yoktu. 16 e-u'temd b. Abbad'ın (ö.487/1094) yetmşten fazla carye vardı. 17 Bunların en meşhuru ücahd b. Amr'nn u'temd'e hedye ettğ e-abbadye ml şar ve katp olan caryedr. 18 Caryeler eğlence mecllernde efendlern şarkı öyleyp dan ederek eğlendrdkler gb 19, çocukların eğtmn de ütlenyorlardı. 20 On k yaşına kadar lk eğtmn vezr olan babaının arayında caryelerden alan bn Hazm (ö.456), mürebbyelernn kendne hat anatı ve Kur'an'ı öğrettklern, ayrıca çok ayıda şr ezberlettklern öylemektedr. 21 Bazı caryeler, özellkle yaşlı olanları hanımlarının hzmetlerne de bakıyorlardı. 22 ndülü'te eğlence mecller emr ve vezrlern yanı ıra farklı toplumal tabakalardan genş halk ktlelernn de lgne mazhardı. ndülülü şar ve katpler bu eğlence mecllern ve bu mecllerdek çk, şarkı, çeştl oyun ve eğlenceler manzum ve menur olarak vafetmşlerd. 23 Bu aırda ndülü'te şarkı mecller çok yaygındı, her emrn kendne at özel br mecl vardı. mrlern araylarında hemen her gün şarkı mecller düzenlenrd. 24 Şarkının revaçta olmaı onucu muıkl ve bete ler dercedeyd. Çok ayıda müzyen ve betec vardı. n meşhurları arüz konuunda et-mt'td f'i-halfl adlı eern ahb bnu'lıj Fayz Abdunneb, debü'r reat,. 31. ı 4 bn Beam, ez-zahre f mehan ehl'l-cezre, nşr: han Abba, Beyrut, Daru'-Sekafe, 1979, ll, 252, Fyz Abdunneb, debü'r-real, ıbn Beam, ez-zahıre, lll, 11, bnü'i-bbar, e/-hu//etü'-yer', nşr: Hüeyn ü'n, Kahre, Daru'ı-e'rf, 1985, ll, Fayz Abdunneb, debü'r-real, bnü'i-bbar, e/-hu//etü'-yer', ll, eı-akkar, Nefhu't-tb, IV, ı bn Hazm, avku'/-hamme f'l-ülfet ve't-üllf. nşr: Nzr Vech Fellüh, Beyrut, e-ektebetü'l 'Aryye, 2001,. 111, 112; uhammed Sa'd ed-dağl, et-haytü'l-ctmayye f'i-nde/ü ve eeruha f'/-edeb'/-arab ve f'/-edeb'i-ndelü, Daru Üme, 1984, bnü'i-bbar, et-hul/etü'-yer', ll, Fyz Abdunneb, debü'r-rea/, eı-akkar, Nefhu't-tb, lll, 614, 615.

5 Ana Hatlartyla Xl. Yüzyılda ndülü'te Soya/ Hayat 149 Haddad e-kay 25 le Afrka şarkıları öylemeyle meşhur olan bu'-salt Ümeyye b. Abdulazz el-şbi'dr.z 6 ndülülüler eğlence mecllernde ud, kanun, nefel çalgı, org ve kemerıçe gb müzk aletler eşlğnde eğlenmekteydler.z7 lme ve edebyata önem vermeyle tanınan ndülü toplumunda şrn şarn ayrıcalıklı br yer vardı. ndülü'te edp, şar, nahv ve lügat almlerne büyük br aygı duyuluyordu. Dğer taraftan edp ve şarlern, yönetclern nezdnde eçkn br yer vardı. Hatta şr konuunda yeteneğ olan br çok ndülülü bu özellkler ayende vezrlk makamına kadar yükelmştr. e-akkar (ö.1041/1632) dndar br toplum olan ndülülülern alm ve fakhlere karşı büyük br aygı duyduklarını, bu yüzden tüm eçkn edp, katp, nahv ve lügat almlerne fakh lakabını kullandıklarını, zra fakh ıfatının ndülülüler nezdnde kşnn ahp olableceğ en yükek ıfatardan ayıldığını nakletmektedr." 28 ndülü'te güzel yüzlü yakışıklı ve gençler konu alan gazeller toplumal br olgu halne gelmşt. Bazı şarler bu gençler betmlemede aşırıya kaçmışlardır. bn Am mar (ö.4 7 4/1084), bnu'i-bbar (ö.658/1260) ve bu'i-bağ b. Abdulazz bu tür şrler öyleyen meşhur şarlerdr. bn Beam (ö.542/1147) bu tür şrlerle br brleryle yarışan çok ayıda şarden ve şrlernden bahetmektedr.29 ndülü'te yaygın br hale gelen çk, şarkı, mütehcenlk, eğlence ve zevkle dolu bu hayata br tepk olarak toplumun çeştl tabakalarında zühd yaygın oldu. Zühd hayatı yaşamalarıyla meşhur olan bo hak el-lbr (ö.459/1067), e-aal ve Bekkar e-ervan gb bazı edpler edeb ürünleryle toplumun zevk ve eğlence hayatını eleştrerek ya ve toplumal reformların yapılmaına çağrıda bulundular. 30 Kadı ve fakhler ndülü toplumunda hem halk hem de yönetcler nezdnde öneml br konuma ahpt. üoku't-avaf yönetcler Hırtyan tehlkene karşı urabıtlar'dan yardım teme konuunda ndülü'ün ler gelen kadı ve fakhleryle toplanarak onlarla tşare yapmışlardır. 31 ndülü'te katpern konumu, kadı ve fakhlern konumundan aşağı değld. Yönetclern devlet şlernde kendlerne yardımcı olan eçkn br katbe olan htyaçları, şrleryle kendlern metheden y br şare olan htyaçlarından daha fazlaydı. Bu nedenle ndülü katpler çoğu zaman devlet adamı ntelğne de ahpt. 32 e-akkar (ö.1041/1632) ndülü'te katpern k ınıftan oluştukla ıbn Beam, ez-zahre, ı, 691, bn Hallkan, Vefeyatü'l-a'yan ve enbaü ebna'z-zeman, nşr: han Abba, Beyrut, Daru Sad ır, t., ı, 243; e-akkar, Nefhu't-tb, ll, 106, el- akkarı, - Ne fh u't-tıb, - lll, e-akkar, Nefhu't-tb, ı, 221, lbn Beam, ez-zahre, ll, Fayz Abdunneb, debü'r-rea/, eı-akkar, Nefhu't-tb, IV, 359, uhammed Rıdvan ed-daye, arhu'n-nakd'l-edeb f/'1-nde/ü, 2.baım, Beyrut, üeeetü'r-

6 150 Yrd.Doç.Dr. Şahabettn rgüven rını öylemektedr. Brnc ınıf derece bakımından daha ütün olan "real" katpler, knc ınıf e rem yazışmalar gb devlet şlernde thdam edlen katplerdr.33 Aynı zamanda eçkn brer şar olan bn ZeydOn (ö.463/1071), bn Arnmar (ö.474/1084) ve bn Abdün (ö.529/1134) gb çok ayıda katp vezrlk makamına kadar yükeleblmşlerdr. Bu katpern vezrlk makamına yükelmende şarlk vaıfları belrleyc olmaktaydı. Zra tek başına katplk bu makama gelmek çn yeterl ayılmıyordu. 34 ndülü katplernn büyük çoğunluğu bn Hazm örneğnde olduğu gb hem ner hem de şr kablyetne ahp kşlerd. ndülü toplumunda ayrıcalıklı br yer olan kadınlar genş özgürlüklere ahpt. oplumal hayata aktf br şeklde katılıyorlar, erkeklerle karışıp onlarla aynı mecller paylaşıyorlardı. ndülü toplumunda eğtmden kaf mktarda faydalanan çok ayıda kadın lm, edebyat ve anatlarda kendlern patlamışlardı.35 ndülü'te lm, edebyat ve çeştl anatlarda çok ayıda kadın ön plandaydı. e-semmar lakabında br gence aşık olan ve onun çn uvaşşahalar öyleyen e-u'taım b. Sumadh'n kızı şare Ümmü'l- Kram 36, kadınlara edebyat derler veren, dndarlığı ve ffetyle tanınan eryem bnt b Ya'küb, 37 bazı şrleryle meşhur şarler gerde bıraktığı öylenen ühce bnt'heyyan, 38 çok ayıda şr ve emal ezberlemenn yanı ıra güzellğyle de meşhur olan NezhOn e-gırnatıyye, 39 şrlernde kable ve ülkeyle öğünen Ümmü'I-'Aa e Hıcaryye,40 e-u'temd b. Abbad'ın nezdnde eçkn br yer olan edbe, şare, katbe ve lugat blgn 'tmad er-rümeykyye 41 ndülü'ün tanınmış kadın şar ve edplerndendr. ndülü'ün en meşhur kadın şarlernden br de Kurtuba'dak meclnde şar ve edplern ekk olmadığı rvayet edlen Velade bn tü '1-ütekfı'dr. 42 ndülü toplumunda gayrmulm unurlar büyük br hoşgörü atmofernde mülümanlarla brlkte yaşıyorlardı. ndülü'te yaşayan hırtyan ve yahudlern, ktdarın zayıfladığı, ya karışıklıkların yaşandığı dönemlerde ftne ve kargaşa olaylarında etkn roller olmuştur. Örneğn Kurtuba'da patlak veren ftne olaylarında Kurtuba'yı harap eden Berberer'n yahudlerden büyük detek Rale, 1981,. 32, 33; Fayz Abdunneb, debü'r-rel, e-akkar, Nefhu't-tb,l, Fayz Abdunneb, debü'r-rel, Abdulharım Uvey, lbn Hazm,. 45, e-akkar, Nefhu't-tb, IV, e-humeyd, Cezvetü'l-muktebe l zkr vült'~nde/ü, nşr: uhammed b. avt et-anc, Kah re, ektebetu Neşr'-Sekafet'l-lamyye, 1953,. 412; e-akkar, Nefhu't-tb, IV, bn Sa'd e-ağrb, e/-ugrb l hulel'l-agrb, nşr: Şevk Dayf, 3. baım, Kahre, Daru'I-e'arf, ı, e-akkar, Nefhu't-tb, IV, e-akkar, Nefhu't-tıô, IV, bnü'i-bbar, e/-hulletü'-yer', ll, 62; e-akkar, Nefhu't-tıô, IV, bn Beam, ez-zahre, ı, 429; e-akkar, Nefhu't-tb, IV, 205.

7 Ana Hattanyta Xl. Yüzylda ndütü'te Soya/ Hayat 151 gördüğü rvayet edlmektedr. 43 Hırtyan ve yahudler ndülü'te üt düzey devlet kademelerne kadar yükeleblmekteydler. Bazı üoku't-avaf dönem yönetcler Hırtyan ve yahudler üt düzey devlet kademelerne getryor, ülümanların şlern onlara tevd edyordu. Bu ayede Hırtyan ve Yahudler devlet şlernde öz ahb oluyorlardı. eela Gırnata şehr yahudlern nüfu yoğunluğuna ahp olmaının yanı ıra çok ayıda yahudnn yönetm kademelernde bulunmaı nedenyle yahudlern Gırnata'ı olarak anılmaktaydı. 44 Hatta bazı gayrmülmlern vezrlk makamına kadar yükeldkler rvayet edlmektedr. eela yahud olan bn Nağrle Gırnata'da Badl b. HabbO'un vezr olmuş, brçok yahudy yönetm kademelerne getrmş, mülümanların şlern onlara tevd etmştr. 45 Bu durum doğal olarak mülümanları rahatız edyordu. Yönetrnde öz ahb olan yahudler boş durmuyor, üqku't-avaf dönem yönetclern brbrlerne karşı kışkırtmaları onucu ç karışıklkara ebebyet veryor, halk araına ftne ve feat tohumlan ekyor, hırtyan krallarla gzl şbrlkler yapıyor, üoku't-avaf dönem yönetclerne hırtyan krallarla ttfak kurmaları ve onlara verg vermeler çn bakı yapıyorlardı. 46 ndülü'te oyal hayat ya ve ekonomk şartlardan büyük ölçüde etklenmştr. Sya tkrar ve güven ortamının ağlandığı Amrller dönem boyunca farklı oyal ınıfara menup ndülü halkının ekonomk durumu oldukça y br düzeydeyd. 47 Amrller zamanında lm metot ve yöntemlern zlenme onucu ler br düzeyde olan tarımcılık ndülü ekonomnn bel kemğn oluşturmaktaydı. Bunda da tarım alanlarının genşlğ, toprakların vermllğ, u ve nehrlern çokluğu etkl olmuştur. Ayrıca ndülü'ün verml arazlernn yem yeşl bağ ve bahçelere dönüştürülmende ndülülülern bağ, bahçe ve ççek yetştrclğne olan lg ve evglernn büyük etk olmuştur. ndülü'te tarımdan büyük payı Kurtuba almaktaydı. Zra Kurtuba k vad araında onlarca klometre uzunluğundak verml br ovada nşa edlmşt. ndülü'te tarım arazlernn kraya verlme tem yaygındı. arım araznn ekm ve bakım şlern ütlenen kracı araz ahbyle ürünü yarı yarıya paylaşıyordu. arımcılığın yanı ıra ndülü'te tcaret ve zanaat da oldukça revaçtaydı. ndülülüler demr, bakır, cam ve dokumacılık gb öneml zanaatlarla ştgal edyorlardı. ndülü'te tcaret özel olarak tah edlmş mekanlarda yapılmaktaydı. Her malın "Ok" adı verlen özel br çarşıı vardı. Bu çarşılar ek Kahre ve Şam'da olduğu gb ç çe geçmş caddelerden oluşmaktaydı. Çarşılar; dokumacılar çarşıı, haırcılar çarşıı ve alçıcılar çarşıı gb melek ve tcaret türüne göre tanf edlmşt. Sanat erbabı ve tacrler mallarını bu çarşılarda atışa unmaktaydı. ndülü'te tcare Abduıhalm Uvey, /bn Hazm, Fayz Abdunneb, debü'r-real, bn 'zar eı-errakuş, et-beyanu't-mugrb f ahb!r'f.nde/ü ve't-magrb, nşr: George Coın;. Lev-Provençaı, 3. baım, Beyrut, Daru'-ekafe, 1983, lll, 264, 265; bn Beam, ez-zahre, ı, uhammed Abdullah Annan, Düvelü't tevaf, 2.baım, Kahre, ektebetü'ı-hanc, 1969, Abduıhalm Uvey, lbn Hazm,. 27, 28.

8 152 Yrd.Doç.Dr. Şahabettn rgüven tn gelşp revaç bulmaına ermaye ahpler araında güven ve tkrar ortamında yapılan rekabetn büyük katkıı olmuştur. 48 SONUÇ ndülü toplumu Arap, Berber, meval, Sakalbe, müvelledon ve panyol gb farklı etnk unurlardan oluşmaktaydı. ndülü'ün bu etnk yapıı güç ve kuwet ahb baretl yönetcler tarafından adaletle yönetldğ dönemlerde ndülü çn br zengnlk oluştururken, ehl olmayan kşlern ktdara gelerek yanlış ya kararlarla devlet zayıflatmaları onucu ndülü'ün parçalanıp tarh ahnenden lnmende büyük rol oynamıştır. ndülü'te oyal hayat ya ve ekonomk şartlardan büyük ölçüde etklenmştr. Sya tkrar ve güven ortamının ağlandığı dönemlerde farklı oyal ınıfara menup ndülü halkının oyal ve ekonomk durumu oldukça y br düzeydeyd. Dğer taraftan ktdarın zayıfladığı, ya karışıklıkların yaşandığı dönemlerde ndülü'te oyal hayat her geçen gün daha kötüye gtmekteyd. ndülü'tek kötü oyal ve ekonomk koşullardan en çok etklenen kem, toplumun çoğunluğunu oluşturan çftç ınıfı d. Zra br taraftan açlık ve kıtlık ıkıntılarıyla uğraşı rken, dğer taraftan ç ve dış avaşlar onucu tarala rı, botanları ve mahuller harap oluyordu. lme ve edebyata önem vermeyle tanınan ndülü toplumunda şrn ve şarn ayrıcalıklı br yer vardı. ndülü'te edp, şar, nahv ve lügat almlerne büyük br aygı duyuluyordu. ndülü toplumunda ayrıcalıklı br yer olan kadınlar genş özgürlüklere ahpt. oplumal hayata aktf br şeklde katı lıyorlar, erkeklerle karışıp onlarla aynı mecller paylaşıyorlardı. ndülü toplumunda eğtmden kaf mktarda faydalanan çok ayıda kadın lm, edebyat ve anatlarda kendlern patlamışlardı. ndülü toplumunda gayrmülm unurlar büyük br hoşgörü atmofernde mülümanlarla brlkte yaşıyorlardı. lm ve anatlarda yükek br düzeye ulaşmış olan ndülü, oyal ve ekonomk koşullarıyla hem Avrupa hem de çeştl lam beldelernde yaşayanlar çn br cazbe merkez oluşturmaktaydı. Çok ayıda nan lm talep etmek, der vermek veya daha uygun şartlarda geçmn temn etmek çn ndülü'e göç edyordu. Kaynaklar.» Annan, uhammed Abdullah, Düvelü't-tevaf, 2.baım, Kahre, ektebetü'l-hanc, 1969.» e-beccar, Yunu urk Sellüm, el u'aradat f'ş-ş'r't-nde/ü, Daru'I-Kütüb'l-lmyye, Beyrut, 2008.» Coln, George, e-ndelü, tre: Abdülhamd Yunu; Haan Oman, Beyrut, Daru'I-Ktab'I Lübnan, 1980.» ed-dağl, uhammed Sa'd, el Hayatü'l-ctmayye f'l ndelü ve eeruh f'l-edeb'l-arab ve f'l-edeb't-nde/ü, Daru Üame, 1984.» ed Daye, uhammed Rıdvan, arhu'n-nakd'l-edeb f'l-ndelü, 2.baım, Beyrut, üeeetü'r-rale, Abdulhalm Uvey, lbn Hazm,

9 Ana Hatlany/a Xl. Yüzylda ndü/ü'te Soya/ Hayat 153» Dayf, Ahmed, Be/agatü'I-Arab f'i-nde/ü, unu, Daru'I-e'arf, 2. bakı, 1998.» e-humeyd, bü Abdullah uhammed b. Fütüh b. Abdullah e-zd, Cezvetü'/-muktebe f zkr vülat'i-ndelü, nşr: uhammed b. avt et-anc, Kahre, ektebetu Neşr' Sekafet'l-lamyye, 1953.» bn 'lzfır e-errakuş, bü Abdullah uhammed, e-beyanu'/-muğrb f ahbar'i-ndelü ve'/-mağrb, nşr: George Co ln;. Lev-Provençal, 3. baım, Beyrut, Daru'-ekafe, 1983.» bn Beam eş-şentern, bü'i-haan Al, ez-zahre f mehtn ehl'l-cezfre, nşr: han Abba, Beyrut, Daru'-Sekafe, 1979.» bn Hallkan, bü'i-abba Şemeddn Ahmed b. uhammed, Vefeyatü'l-a'yan ve enbaü ebna'z-zaman, nşr: han Abba, Beyrut, Daru adır, t.» bn Hazm, bü uhammed Al b. Ahmed b. Sad, Cemheretü enab'/-arab, nşr: Abduelam tvıuhammed Harun, 5.baım, Kahre, Daru'I-e'arf, 1962.» ---. avku'/-hamame f'l-ülfet ve'l-ülltf, nşr: Nzar Vech Fellüh, Beyrut, e-ektebetü'i 'Aryye, 2001.» bn Sa'd e-ağrb, bü'i-haan Nureddn Al b. üa, e/-uğrb f hulel'/-ağrb, nşr: Şevk Dayf, 3. baım, Kahre, Daru'I-e'arf, t.» bnü'i-bbar, bü Abdlah uhammed b. Abdullah b. b Bekr, e/-hulletü'-yera', nşr: Hüeyn ü'n, Kahre, Daru'I-e'arf, 1985.» e-kay, Fayz Abdunneb, debü'r-real f'i-ndelü f'l-karn'l-htm'l-hcr, Amman, Daru'I-Beşr, 1989.» e-akkar, bü'i-abba Şhabuddn Ahmed b. uhammed b. Ahmed, Nefhu't-tb mn ğun'i-ndelü'r-ratb, nşr: han Abba, Beyrut, Daru Sadır, 1968.» utafa, Şakr, e-nde/ü f't-tarh, enşüratu Vzaret'-Sekafe, Dımaşk, 1990.» ü'n, Hüeyn, Fecrü'/-ndelü, Daru'I-enahl, Beyrut, 2002.» Üvey, Abdulhalm, bn Hazm e-nde/ü ve cühqduhü f'l-bah't-tarh ve'/-hadar, Kahre, Daru'l-'tam, t.

iber YARIMADASI'NDA HlRiSTiYAN, YAHUDi VE MÜSLÜMAN MÜZiK KÜLTÜRLERiNiN BULUŞMASI (1492'den Önce)*

iber YARIMADASI'NDA HlRiSTiYAN, YAHUDi VE MÜSLÜMAN MÜZiK KÜLTÜRLERiNiN BULUŞMASI (1492'den Önce)* tem Yıl:7 Sayı:14 2009.397-402 BR YARIADASI'NDA HlRSYAN, YAHUD V ÜSLÜAN ÜZK KÜLÜRLRNN BULUŞASI (1492'den Önce)* Am non SHILOAH /Çev.: Barış KARALA Gaz Ünverte Gaz gtm Fakülte ÖZ Yazar, bu çalışmaında ndülü'te

Detaylı

ADLI MANZUM TARiHITiYATROSU ÜZERİNE BİR DEGERLENDiRME

ADLI MANZUM TARiHITiYATROSU ÜZERİNE BİR DEGERLENDiRME tem Yıl:7 Sayı:14. 2009..471-477 HARUN ÖGÜŞ'ÜN ~~DV, DOUZ U?n ı ADLI ANZU ARHIYAROSU ÜZRİN BİR DGRLNDR ehdn ÇFÇ Şrmak Ünverte lahyat Fakülte ÖZ debyatımııda ndülü çerkl eerlern on halkaını teşkl eden Deve

Detaylı

ENDÜLÜS ADININ KÖKENi ÜZERiNE

ENDÜLÜS ADININ KÖKENi ÜZERiNE tem Yıl:7 Sayı:14 2009.371-376 NDÜLÜS ADININ KÖKN ÜZRN Arş.Gör. Al DADAN Selçuk Ünverte Soyal Blmler nttüü ÖZ ndülü mnn köken ken olarak tept edlmş değldr. Kelmenn yaygın olarak berk yarımadaının güneyne

Detaylı

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI , EK-A YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI Değerl Arkadaşlar, --e------ Bldğnz üzere, ş dünyası sthdam edeceğ adaylarda, ünverste mezunyet sonrası kendlerne ne ölçüde katma değer ekledklern de cddyetle

Detaylı

FETiHTEN MURABITLAR DÖNEMiNE KADAR ( ) ENDÜLÜS SOSYAL HAYATINDA YAHUDiLER 1

FETiHTEN MURABITLAR DÖNEMiNE KADAR ( ) ENDÜLÜS SOSYAL HAYATINDA YAHUDiLER 1 tem Yıl:7 Sayı:14 2009.239-259 FHN URABILAR DÖNN KADAR (711-1091) NDÜLÜS SOSYAL HAYAINDA YAHUDLR 1 Dr. Snan LHAN (arhç) ÖZ Yahudlern ndülü oyal hayatındak yer, şlev ve faalyetlerne bakıldığında, kend fadeleryle

Detaylı

3 SORU 1 SORU 4 SORU 2 SORU. TARİH GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ

3 SORU 1 SORU 4 SORU 2 SORU. TARİH  GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ h r a T p a t K Butk l k r E m h Fe GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ 1 SORU Orta Asya da Türk yurdunun sınırlarının kesn hatlarla çzlememes hang sebebe dayanmaktadır? 3 SORU İlk Türklere dar zlere hang

Detaylı

ENDÜLÜS'TE TARiH VE KEHHALE'YE GÖRE ENDÜLÜSLÜ TARiHÇiLER

ENDÜLÜS'TE TARiH VE KEHHALE'YE GÖRE ENDÜLÜSLÜ TARiHÇiLER tem Yıl:7 Sayı:14 2009. 79-100 NDÜLÜS' ARH V KHHAL'Y GÖR NDÜLÜSLÜ ARHÇLR Yrd.Doç.Dr. Şaban ÖZ Kahramanmaraş Sütçü mam Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Bu makalede ndülülü tarhçler kıa byografler ve eerler le

Detaylı

ENDÜLÜS'TE MÜZiK HAYATI ÜZERİNE BİR

ENDÜLÜS'TE MÜZiK HAYATI ÜZERİNE BİR tem Yıl:8 Sayı:15 2010. 29 42 NDÜLÜS' ÜZK HAYAI ÜZRİN BİR İNCL Yrd.Doç.Dr. Barış KARALA Gaz Ünverte Gaz gtm Fakülte ÖZ Orta Çağ'da ekz aır panya'da hakmyet ağlayan ülümanlar günümüze blm, kültür ve anat

Detaylı

EBU ishak EŞ-ŞATIB7 (V. 790/1388) VE YAŞAD/Gl DÖNEMDE GJRNATA

EBU ishak EŞ-ŞATIB7 (V. 790/1388) VE YAŞAD/Gl DÖNEMDE GJRNATA tem Yıl:7 Sayı:14. 2009.221-237 BU SHAK Ş-ŞAIB7 (V. 790/1388) V YAŞAD/Gl DÖND GJRNAA Dr. Burhan BALACI Çukurova Onvertel lahyat Fakülte ÖZ bü hak İbrahm b. üa b. uhammed e-lahm e-gırnat eş-şatıb (v. 790/1388)

Detaylı

ENDÜLÜS SANATLARI. Jerrilynn DODDS çev. Arş. Gör. Ahmet GEDiK Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ÖZET

ENDÜLÜS SANATLARI. Jerrilynn DODDS çev. Arş. Gör. Ahmet GEDiK Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ÖZET tem Yı1:7 Sayı:14. 2009..449-470 NDÜLÜS SANALARI Jerrlynn DODDS çev. Arş. Gör. Ahmet GDK Selçuk Ünverte Güzel Sanatlar Fakülte ÖZ lam dare merkeznden oldukça uzakta ve dama Hırtyan kmlğn muhafaza eden

Detaylı

EMEVT HALiFELERiNiN EVLiLiKLERi

EMEVT HALiFELERiNiN EVLiLiKLERi tem Yt/:9 Sayt:18 2011. 243-261 V HALFLRNN VLLKLR Prof. Dr. Adnan DİRCAN Harran Ünverte lahyat Fakülte ÖZ lam arhnn öneml br dlmnde, Hz. Peygamber'n vefatından 30 yıl onra ktdara gelen ve yaklaşık 90 yıl

Detaylı

T.C. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI. SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARDıMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKfı HANE BEYAN FORMU.

T.C. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI. SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARDıMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKfı HANE BEYAN FORMU. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI SOSYAL YARIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARıMLAŞMA VE AYANIŞMA VAKfı Sayı Hane No Referans No : T.C. Kmlk No Adı Soyadı oğum Tarh / Yer Yaşı Cep Telefon No Telefon

Detaylı

ispanya'da YAHUDi VARLIGININ MENŞEi"'

ispanya'da YAHUDi VARLIGININ MENŞEi' tem Yıl:8. Sayı:15. 2010. 9-17 SPANYA'DA YAHUD VARLIGININ NŞ"' Dr. Snan İLHAN arhç ÖZ panya'da Yahud varlığının köken çok ekye dayanır. Bu konuda muhtelf görüşler mevcuttur. Yahud varlığını kadm zamanlara

Detaylı

ENDÜLÜS'TE COGRAFYA VE COGRAFYACILAR

ENDÜLÜS'TE COGRAFYA VE COGRAFYACILAR tem Yıl:7 Sayı:14 2009.61-77 NDÜLÜS' COGRAFYA V COGRAFYACILAR Doç.Dr..Bahaüddn VAROL Selçuk Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Coğrafya, lam Dünyaı'na lk olarak Yunan ve Hnt kültüründen yapılan tercümelerle grmştr.

Detaylı

Direct Decomposition of A Finitely-Generated Module Over a Principal Ideal Domain *

Direct Decomposition of A Finitely-Generated Module Over a Principal Ideal Domain * BİR ESAS İDEAL BÖLGESİ ÜZERİNDEKİ SONLU DOĞURULMUŞ BİR MODÜLÜN DİREK PARÇALANIŞI * Drec Decompoon of A Fnely-Generaed Module Over a Prncpal Ideal Doman * Zeynep YAPTI Fen Blmler Enüü Maemak Anablm Dalı

Detaylı

ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ

ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ Emel KOCADAYI EGE ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK., KİMYA MÜH. BÖLÜMÜ, 35100-BORNOVA-İZMİR ÖZET Bu projede, Afyon Alkalot Fabrkasından

Detaylı

HUDEYBiYE ANTLAŞMASI ÖZELiNDE HZ. ÖMER'iN

HUDEYBiYE ANTLAŞMASI ÖZELiNDE HZ. ÖMER'iN tem Yıl:8 Sayı:15 2010. 43-59 HUDYBY ANLAŞASI ÖZLND HZ. ÖR'N KŞLK AHLL DNS Yrd. Doç. Dr. utafa Özkan Ş1mak Onverteltahlyat Fakülte ÖZ Hz. Ömer genelde ert mzaçlı, fevr davranablen, kendnden korkulan ve

Detaylı

Tek Yönlü Varyans Analizi

Tek Yönlü Varyans Analizi Tek Yönlü Varyan Analz Nedr ve hang durumlarda kullanılır? den fazla grupların karşılaştırılmaı öz konuu e, çok ayıda t-tet nn kullanılmaı, Tp I hatanın artmaına yol açar; Örneğn, eğer 5 grubu kşerl olarak

Detaylı

CUMHURiYET DÖNEMiNDE ( ) EMEVfLER HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

CUMHURiYET DÖNEMiNDE ( ) EMEVfLER HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR tem Yt/:9 Sayt:17 2011. 49-97 CUHURY DÖNND (1923-2010) VfLR HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞALAR Prof. Dr. Adnan DRCAN Harran Ünverte lahyat Fakülte ÖZ lam edenyetnn şekllenmende öneml br etkye ahp olan mevler dönem

Detaylı

islam TARiHiNDE BiRARADA YAŞAMA TECRÜBESi

islam TARiHiNDE BiRARADA YAŞAMA TECRÜBESi tem Yı1:7 Sayı:14. 2009.41-59 SLA ARHND BRARADA YAŞAA CRÜBS (ASR-1 SAAD V NDÜLÜS ÖRNGY Pmf.Dr. İmal Hakkt AÇKN Se/çuk Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Dünya üzerndek şddet ve terör olaylarında dnlern rolünün

Detaylı

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER JAPONYA RADYO TELEVİZYON KURUMUNUN EGİTİM YAYıNLARıVE YAYGIN ÖGRETİME KATKILARI* ve çevren: Derleyerı İng. Ük. Ersarı SÖZER Kısa adı NHK olan Japonya Ulusal Radyo Televzyon Kurumu, anaokullarından yükseköğretm

Detaylı

MÜSLÜMANLARlN FETHiNDEN MERVANlLERiN

MÜSLÜMANLARlN FETHiNDEN MERVANlLERiN tem Yt/:9 Sayt:17 2011. 9-22 ÜSLÜANLARlN FHNDN RVANlLRN YlKlLlŞlNA KADAR YYAFARKN Prof.Dr. Adnan DRCAN Harran Ünverte lahyat Fakülte ÖZ eyyafarkn, 19/640'da yaz b. Ganm tarafından ulhla fethedlmş; ülümanlar

Detaylı

HZ HASAN'IN ZEHiRLENEREK ÖLDÜRÜLDÜGÜ iddialari ÜZERiNE BlR DEGERLENDiRME

HZ HASAN'IN ZEHiRLENEREK ÖLDÜRÜLDÜGÜ iddialari ÜZERiNE BlR DEGERLENDiRME tem Yl/::13 Sap:26 2015. 1-15 HZ HASAN'IN ZHRLNRK ÖLDÜRÜLDÜGÜ DDALARI ÜZRN BlR DGRLNDR Prof. Dr. Ünal KILIÇ Cumhuryet Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Hz. Haan'ın vefat neden hakkında bazı ddalar vardır. Hz.

Detaylı

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM MESLEK EGTMDE HzMET C EGTM Prof. Dr. Suna BAYKA (*) Yıldız GÜGE (**) Sevnç ÜAL (U) Br yükseköğretm programını btrmş ve meslek hayatına atılmış öğretmenlern çağımızdak blm ve teknolojk gelşmeler zlemeler

Detaylı

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA l!l KEÇÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI KEÇöREN BELeDYES SA YI : M.06.6.KEç.O-31/2009KONU: Yetk Devr bo f.!200fd 6.1. BAŞKANLIK MAKAMINA Blndğ üzere O 1.01.2006 tarhnden tbaren tüm yerel yönetmlerde 31.12.2005

Detaylı

ABBASi BAŞŞEHRi SAMERRA VE ABBASi TARiHiNDE SAMERRA DÖNEMi

ABBASi BAŞŞEHRi SAMERRA VE ABBASi TARiHiNDE SAMERRA DÖNEMi tem Y11:9 Say/:18 2011. 83-112 ABBAS BAŞŞHR SARRA V ABBAS ARHND SARRA DÖN Hatce Kübra OPUZ N..Ü.Soyal Blmler nttüü /am arh Doktora Ögrenc ÖZ Samerra dönem, Abba tarhnde pek öok öneml gelşmenn meydana geldğ

Detaylı

ERKEN DÖNEM ŞlA'SI NASIL MEZHEBE DÖNÜŞTÜ?* Marshall G. S. HODGSON Çev.: S1dd1k KORKMAZ NE.Ü. ilahiyat Fakültesi ögretim Üyesi ÖZET

ERKEN DÖNEM ŞlA'SI NASIL MEZHEBE DÖNÜŞTÜ?* Marshall G. S. HODGSON Çev.: S1dd1k KORKMAZ NE.Ü. ilahiyat Fakültesi ögretim Üyesi ÖZET tem Y/:9 Sayt:18 2011. 289-311 RKN DÖN ŞlA'SI NASIL ZHB DÖNÜŞÜ?* arhall G. S. HODGSON Çev.: S1dd1k KORKAZ N.Ü. lahyat Fakülte ögretm Üye ÖZ Başlangıçta Şffk, naaşeryye menuplarının ve hatta Sünnlern andığının

Detaylı

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti.

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti. B.E.A. Mal Hzmet Pyasaları le Fnans Pyasalarının Ortak Denges Mal Pyasası Denges: (IS-LM) Model Mal Pyasasının denges Toplam Talep tüketm, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eştt. = C(-V)+I+G atırımlar

Detaylı

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Clt:3 Sayı: Celal Bayar Ünverstes İ.İ.B.F. MANİSA Bulanık Araç Rotalama Problemlerne Br Model Öners ve Br Uygulama Doç. Dr. İbrahm GÜNGÖR Süleyman Demrel Ünverstes, İ.İ.B.F.,

Detaylı

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşler Dares Başkanlığı SA YI : B.08.0.SDB.0.ll.00.00/ KONU: Beslenme Dostu Okullar Projes 10. 03.2010 00747... VALİLİGİNE (İl Mll Eğtm Müdürlüğü) İlg: a)bakanlığımız

Detaylı

ANE-AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF

ANE-AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF AEGON EMEKLĐLĐK VE HAYAT A.Ş. DENGELĐ EMEKLĐLĐK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALĐYET RAPORU Bu rapor Aegon Emekllk ve Hayat A.Ş Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2009 30.09.2009 dönemne

Detaylı

HZ. ÖMER'iN MAL/ DÜZENLEMELERi:

HZ. ÖMER'iN MAL/ DÜZENLEMELERi: tem Yt/:9 Sayt:17 2011. 195-207 HZ. ÖR'N AL/ DÜZNLLR: ŞA BÖLGSNDK VRGLR' Prof. Dr. Abdülazz oorr Çevren: Hall brahm HANÇABA V'.. armara Ünverte, S.B. nttüü, lam arh Blm Dalı, Doktora Öğrenc. ÖZ ülümanlar,

Detaylı

KABiLEDEN ÜMMETE MÜSLÜMAN ARAP ULUSUNUN DOGUŞUNDA ALT YAPI HAZIRLIKLARI

KABiLEDEN ÜMMETE MÜSLÜMAN ARAP ULUSUNUN DOGUŞUNDA ALT YAPI HAZIRLIKLARI tem o Yı/:10 Sayı:19 2012 o. 33-55 KABLDN Ü ÜSLÜAN ARAP ULUSUNUN DOGUŞUNDA AL YAPI HAZIRLIKLARI Doç.Dr. Şaban ÖZ K. Sütçü mam Ünverte lahyat Fakülte ÖZ lam önce Arapların, ulual dnamklernn ve yeterlklernn

Detaylı

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU 6.07.0 ÇOKLU REGRESON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-ON KATSAILARININ ORUMU ÇOKLU REGRESON MODELİ Ekonom ve şletmeclk alanlarında herhang br bağımlı değşken tek br bağımsız

Detaylı

SiCiLYA TARiHiNiN KAYNAKLARI -Bir Bibliyografya Denemesi-

SiCiLYA TARiHiNiN KAYNAKLARI -Bir Bibliyografya Denemesi- tem o Yt/:9 o Sayt:17 o 2011 o. 99-122 SCLYA ARHNN KAYNAKLARI -Br Bblyografya Deneme- Yrd.Doç.Dr. utafa HİZrL Barttn Ünverte debyat Fakülte arh Bölümü ÖZ Bu makalenn amacı Ortaçağ Sclya tarhnn Arapça kaynaklarını

Detaylı

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ Sayı Konu...12.30 : B.30.2.KHU.0.00.00.00- : Özürlü Öğrencler hk. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ VEDİ L~.10. 20 0 5 Yükseköğretm Kurulu Başkanlığına Ilg: 14.09.2009 tarh 29515 sayılı yazınız. Yükseköğretm

Detaylı

ENDÜLÜS islam HUKUK TARiHi: GENEL BiR BAKJş

ENDÜLÜS islam HUKUK TARiHi: GENEL BiR BAKJş tem Yıl:7 Sayı:14. 2009.403-433 NDÜLÜS SLA HUKUK ARH: GNL BR BAKJş Prof. Dr. uhammed Hald SUD"" Çev: Dr. uhammed ayyb KILIÇ Dcle Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Bu makalede ndülü lam edenyetndek fıkıh çalışmaları

Detaylı

(ö.238/852) Dr. Fatih ERKOÇOGLU Cumhuriyet Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi ÖZET

(ö.238/852) Dr. Fatih ERKOÇOGLU Cumhuriyet Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi ÖZET tem Yıl:7 Sayı:14 2009.261-281 NDÜLÜS'ÜN 11 SANA GÜNŞİ" ZİRYAB (ö.238/852) Dr. Fath RKOÇOGLU Cumhuryet Ünverte Ilahyat Fakülte Yrd.Doç.Dr. Faz/ı ARSLAN rclye Ünverte Güzel Sanatlar Fakülte ÖZ Zryab, mük

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 7. BÖÜ TRAFORATÖRER ODE ORU - DEİ ORUARI ÇÖZÜERİ 4.. prmer. I I Transformatör deal olduğundan, I dr. I > olduğundan, transformatör gerlm alçaltıcı olarak kullanılır. > ve I < I dr. Buna göre I ve II yargıları

Detaylı

ANE - AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF

ANE - AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALİYET RAPORU Bu rapor AEGON Emekllk ve Hayat A.Ş Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2011 30.09.2011 dönemne

Detaylı

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir :

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir : 5 9. BÖLÜM YÜK AKIŞI (GÜÇ AKIŞI) 9.. Grş İletm sstemlernn analzlernde, bara sayısı arttıkça artan karmaşıklıkları yenmek çn sstemn matematksel modellenmesnde kolaylık getrc bazı yöntemler gelştrlmştr.

Detaylı

3. Telin kesit alanı, 4. lsıtılan telin diren ci, R = R o. 5. Devreden geçen proton sayısı, q = (N e. 6. X ve Y ilet ken le ri nin di renç le ri,

3. Telin kesit alanı, 4. lsıtılan telin diren ci, R = R o. 5. Devreden geçen proton sayısı, q = (N e. 6. X ve Y ilet ken le ri nin di renç le ri, . ÖÜ EETİ ODE SOU - DEİ SOUN ÇÖZÜEİ. Teln kest alanı, 400 mm 4.0 4 m. a a a a n boyu,, a n kest alanı, a.a a a a Teln drenc se, ρ., 500 4.0 6. 4 5 Ω dur. 40. Telden geçen akım, ohm kanunundan, 40 48 amper

Detaylı

ORTAÇAG islam DÜNYASINDA BiLiM VE

ORTAÇAG islam DÜNYASINDA BiLiM VE tem Yıl:7 Sayı:14. 2009.383-396 ORAÇAG SLA DÜNYASINDA BL V GLŞ Chkh BOUARAN Çev.: Yrd.Doç.Dr. Hüeyn ŞŞK Harran Ünverte gtm Fakülte ÖZ Blm nanlığın ortak mraıdır. Bu mraa katkıda bulunanlar blme ve blm

Detaylı

i 01 Ekim 2008 tarihinde yurürlüğe.giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık

i 01 Ekim 2008 tarihinde yurürlüğe.giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık . '" ıo:."'. >.. ~. T.C. BAŞBAKANLIK Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Sayı, Konu :B.02.ı.SYD.0.08.300.5990/8237 :tılkemz Vatandaşı Olmayan ve Muhtaç Durumda Bulunan Yabancılara S\'D Vakınarından

Detaylı

TARiHTE islam DÜNYASINI HEDEF ALAN ViKiNG SALDIRILARI

TARiHTE islam DÜNYASINI HEDEF ALAN ViKiNG SALDIRILARI Item Yt/:13 SayJ:25 2015. 111-124 ARH SLA DÜNYASINI HDF ALAN VKNG SALDIRILARI Yrd.Doç.Dr. Al DADAN Necmettn rbakan Ünverte Ilahyat Fakülte ÖZ Vkngler Ortaçağ tarhnde büyük br rol oynamışlardır. VIII. yüzyılın

Detaylı

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRKİYESİNDE MALİYE BİLİMİNDE YAŞANAN GELİşMELER. Ahmet Burçin YERELi*

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRKİYESİNDE MALİYE BİLİMİNDE YAŞANAN GELİşMELER. Ahmet Burçin YERELi* CUMHURİYT DÖNMİ TÜRKİYİND MALİY BİLİMİND YAŞANAN GLİşMLR Ahmet Burçn YRL* İçnde bulunduğumuz yüzyılın şu son günlernde, gerye dönüp baktığımızda yaşanan sosyal ve teknk gelşmeler tbaryle yrmnc yüzyılın

Detaylı

KUR'AN SANATI VE ESTETİGİ ÜZERİNE

KUR'AN SANATI VE ESTETİGİ ÜZERİNE tem Yıl:8 Sayı:16 2010. 161-179 KUR'AN SANAI V SİGİ ÜZRİN Yrd.Doç.Dr. utafa YILDIRI Selçuk Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Bu çalışmada, Kur'an-ı Kerm'n anat ve etetk yönü ele alınmıştır. Çalışma dört bölümden

Detaylı

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri İşletme BölümüB Yönetm ve Organzasyon Anablm Dalı İşletmeye Grş Ders Notu - 4 Öğr. Grv.. Dr. M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara marmara.edu..edu.tr www.volkanturker volkanturker.com..com.tr İşletmelern

Detaylı

MEDiNE VESiKASI: OLUŞUM SÜRECi VE ZiMMET

MEDiNE VESiKASI: OLUŞUM SÜRECi VE ZiMMET tem Yı/:10 SayJ:19 2012. 253-271 DN VSKASI: OLUŞU SÜRC V Z ANLAŞALARINA KS Abdurrahman DİRCİ Ankara Ünverte Soya/ Blmler nttüü Doktora Ögrenc ÖZ edne Vekaı, lam tarhnde farklılıkların br arada yaşayablmelerne

Detaylı

X. ve XI. YÜZYILLARDA ENDÜLÜS ÜN İLMÎ VE EDEBÎ PANORAMASINA GENEL BİR BAKIŞ

X. ve XI. YÜZYILLARDA ENDÜLÜS ÜN İLMÎ VE EDEBÎ PANORAMASINA GENEL BİR BAKIŞ stem Yıl:8 ayı:15 2010 s. 19-27 X. ve XI. YÜZYILLARDA NDÜLÜ ÜN LÎ V DBÎ PANORAAINA GNL BR BAKIŞ Yrd.Doç.Dr. Şahabettin RGÜVN Hitit Üniversitesi lahiyat Fakültesi ÖZ ndülüs medeniyeti ilim ve sanatlarda

Detaylı

HZ. PEYGAMBER VE RAŞiD HALiFELER DÖNEMiNDE ÖZEL iz VE işaret OLARAK KULLANILAN PAROLA VE BAYRAKLAR

HZ. PEYGAMBER VE RAŞiD HALiFELER DÖNEMiNDE ÖZEL iz VE işaret OLARAK KULLANILAN PAROLA VE BAYRAKLAR tem Y/:9 SayJ:17 2011. 155-175 HZ. PYGABR V RAŞD HALFLR DÖNND ÖZL z V ŞAR OLARAK KULLANILAN PAROLA V BAYRAKLAR Dr. ehmet ŞŞR D B. Konya erkez Setçuk/u Va z ÖZ Haberleşme, devlet ve toplumlar çn zarur br

Detaylı

HiSBE RiSALELERiNE GÖRE ENDÜLÜS'TE ÇEVRE BiLiNCi

HiSBE RiSALELERiNE GÖRE ENDÜLÜS'TE ÇEVRE BiLiNCi tem Yıl:7 Sayı:14 2009.207-219 HSB RSALLRN GÖR NDÜLÜS' ÇVR BLNC Dr. utafa HZL D..B. Ya}'lmlar Dare ÖZ lam medenyetnn çevre orununa bakışının ndülü örneğnde ortaya konulduğu çalışmada önce çevre le lgl

Detaylı

LAMBALAR BÖLÜM X 6. X MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER. K anahtarı açık iken: Z ve T lambaları yanar. X ve Y lambaları = 2 dir.

LAMBALAR BÖLÜM X 6. X MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER. K anahtarı açık iken: Z ve T lambaları yanar. X ve Y lambaları = 2 dir. ÖÜ 0 ODE SOU 1 DE SOUN ÇÖÜE anahtarı açık ken: ve lambaları yanar. ve lambaları yanmaz. N 1 = dr. 1. 3 1 4 5 6 al nız lam ba sı nın yan ma sı çn 4 ve 6 no lu anah tar lar ka pa tıl ma lı dır. CE VP. U

Detaylı

OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI 2

OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI 2 OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI. OLİGOPOL OYUN KURALLARI. OLİGOPOL OYUN STRATEJİLERİ 3. OLİGOPOL OYUNUNDA SKORLAR 3 4. MAHKUMLAR ÇIKMAZI 3 5. BİR DUOPOL OYUNU 6 5.. MALİYET VE TALEP KOŞULLARI 6 5.. KAR MAKSİMİZASYONU

Detaylı

FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ

FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ 1 Nasır Çoruh, Tarık Erfdan, 3 Satılmış Ürgün, 4 Semra Öztürk 1,,4 Kocael Ünverstes Elektrk Mühendslğ Bölümü 3 Kocael Ünverstes Svl Havacılık Yüksekokulu ncoruh@kocael.edu.tr,

Detaylı

BÖLÜM 7 TRANSFORMATÖRLER

BÖLÜM 7 TRANSFORMATÖRLER BÖÜ 7 TAFOATÖE ODE OU - DEİ OUAI ÇÖZÜEİ 4.. prmer. Transformatör deal olduğundan, dr. > olduğundan, transformatör gerlm alçaltıcı olarak kullanılır. > ve < dr. Buna göre I ve II yargıları doğru, III. yargı

Detaylı

AFGANiSTAN'DA BAŞLIK PARASI UYGULAMALARI VE FIKHfTAHLfLi 1

AFGANiSTAN'DA BAŞLIK PARASI UYGULAMALARI VE FIKHfTAHLfLi 1 tem Yl/:13 Say/:25 2015. 177-189 AFGANSAN'DA BAŞLIK PARASI UYGULAALARI V FIKHfAHLfL 1 ehtarkhan KHWAJAR Necmettn rbakan Ünverte Doktora Oğrenc ÖZ Günümüz Afgantan'ında başlık paraı alma uygulamaı brçok

Detaylı

( ) 3.1 Özet ve Motivasyon. v = G v v Operasyonel Amplifikatör (Op-Amp) Deneyin Amacı. deney 3

( ) 3.1 Özet ve Motivasyon. v = G v v Operasyonel Amplifikatör (Op-Amp) Deneyin Amacı. deney 3 Yıldız Teknk Ünverstes Elektrk Mühendslğ Bölümü Deneyn Amacı İşlemsel kuvvetlendrcnn çalışma prensbnn anlaşılması le çeştl OP AMP devrelernn uygulanması ve ncelenmes. Özet ve Motvasyon.. Operasyonel Amplfkatör

Detaylı

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI V. Ulusal Üretm Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Tcaret Ünverstes, 5-7 Kasım 5 ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN

Detaylı

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır.

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır. BÖLÜM 3 OLASILIK HESABI 3.. Br Olayın Olasılığı Tanım 3... Br olayın brbrnden ayrık ve ortaya çıkma şansı eşt n mümkün sonucundan m tanes br A olayına uygun se, A olayının P(A) le gösterlen olasılığı P(A)

Detaylı

Dergimiz. Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı'nca Taranmaktadır.

Dergimiz. Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı'nca Taranmaktadır. Dergmz Soyal ve Beşer Blmler Ver abanı'nca aranmaktadır. tem Yıl:10 Sayı:20 2012 tem Yl/:10 Sayt:20 2012. 197-218 KONYA CA V SCLRNDK AHFLLR* Or. utafa ÇNASLAN Selçuk Ünverte debyat Fakülte Sanat arh Bölümü

Detaylı

TÜRK-iSLAM KÜLTÜR MERKEZLERiNDEN BiRi OLARAK BELH ŞEHRi

TÜRK-iSLAM KÜLTÜR MERKEZLERiNDEN BiRi OLARAK BELH ŞEHRi tem Y/:9 Sayd8 2011. 219-241 ÜRK-SLA KÜLÜR RKZLRNDN BR OLARAK BLH ŞHR ohammad Yar AHD Konya N. Ünverte Soya/ Blmler nttüü, İlam arh Blm Dalt ÖZ lam blm ve kültür tarhnn öneml merkezlernden br olan Belh,

Detaylı

Sayı: 2010/122 Konu: Türkiye Yüzer Sergisi 29 Nisan 2010

Sayı: 2010/122 Konu: Türkiye Yüzer Sergisi 29 Nisan 2010 Sayı: 2010/122 Konu: Türkye Yüzer Sergs 29 Nsan 2010 Değerl Üyemz, Türkye Otelcler Federasyonu (TÜROFED) tarafından Derneğmze gönderlen Başbakanlık AB Genel Sekreterlğ Svl Toplum, İletşm ve Kültür Başkanlığı

Detaylı

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALİYET RAPORU Bu rapor AEGON Emekllk ve Hayat A.Ş. Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2012-30.09.2012 dönemne

Detaylı

T.C. SİNCAN KA YMAKAMLIGI Milli Eğitim Müdürlüğü TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SİNCAN

T.C. SİNCAN KA YMAKAMLIGI Milli Eğitim Müdürlüğü TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SİNCAN T.C. SİNCAN KA YMAKAMLIGI Mll Eğtm Müdürlüğü Bölüm: Özel Eğt. Reh. ve Danış. Hz. Sayı : 850144831160/"6~ r Konu : Rehberlk ve Pskolojk Danışma Hzmetler Yıl Sonu Raporu ve Okullarda Şddetn Önlenmes Dönem

Detaylı

* Yrd.Doç.Dr. Nurettin KOÇHAN, Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Böltimü ERZURUM-Cumhur SUR, Öğretmen, MUŞ

* Yrd.Doç.Dr. Nurettin KOÇHAN, Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Böltimü ERZURUM-Cumhur SUR, Öğretmen, MUŞ MUŞ-KEPENEK URARTU KALESİ Nurettn KOÇHAN* CumhurSUR 2002 Ağustos'unda nceledğmz yerleşme, Muş I merkeznn 3.5 km. güneydoğusunda, Kepenek le Soğucak köyler arasında, ovaya br dl şeklnde uzanan br tepe üzernde

Detaylı

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK Sürekl Olasılık Dağılım Brkml- KümülatFonksyonu Yrd. Doç. Dr. Tjen ÖVER ÖZÇELİK tover@sakarya.edu.tr Sürekl olasılık onksyonları X değşken - ;+ aralığında tanımlanmış br sürekl rassal değşken olsun. Aşağıdak

Detaylı

TÜRK KASiDESiNiN MENŞEi OLARAK MUALLAKALAR ÖZELiNDE ARAP CAHiLiYE DÖNEMi KASiDE ÖZELLiKLERi

TÜRK KASiDESiNiN MENŞEi OLARAK MUALLAKALAR ÖZELiNDE ARAP CAHiLiYE DÖNEMi KASiDE ÖZELLiKLERi tem Yt/:9 Sayt:17 2011. 209-240 ÜRK KASDSNN NŞ OLARAK UALLAKALAR ÖZLND ARAP CAHLY DÖN KASD ÖZLLKLR Dr. Ayhan RDOGAN Selçuk Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Br nazım bçm olan kade ürk debyatından çok önce Arap

Detaylı

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2 B T - 111 A n a l o g T r a n s m i t t e r T e k n i k K ı l a v u z u R e v 1. 2 1. Ö N G Ö R Ü N Ü M, Ü S T Ü N L Ü K L E R İ VE Ö Z E L L İ K L E R İ M i k r o k o n t r o l ö r t a b a n l ı BT- 111

Detaylı

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve LETMELER GEL T RME VE DESTEKLEME DARES BA KANLI I (KOSGEB) GENEL DESTEK PROGRAMI B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve Amaç MADDE 1 - (1) Bu p kar bçmde gerçekle dares Ba uygulanacak Genel Kapsam MADDE 2 - (1)

Detaylı

Asansörle yükseldi yürüyen merdivenle koşuyor Mete Tamer Omur

Asansörle yükseldi yürüyen merdivenle koşuyor Mete Tamer Omur 1 / 5 16.11.2015 09:30 14.11.2015 Cumartes Asansörle yükseld yürüyen merdvenle koşuyor AİLE bütçesne katkı çn daha lkokul çağında yapmadığı ş kalmaz. Çekrdek, nohut, dondurma satar... At arabasına yükledğ

Detaylı

ABBAS/HALiFESiNASIR LiDTNiLLAH'IN

ABBAS/HALiFESiNASIR LiDTNiLLAH'IN tem Yl/:9 Say/:18 2011. 181-196 ABBAS/HALFSNASIR LDNLLAH'IN HARZŞAHLAR L KDAR ÜCADLS Doç. Dr. Oman GÜRBÜZ Atatürk Ünverte lahyat Fakülte ÖZ lad IX. yüzyılın ortalarından tbaren Abba hlafet ek gücünü kaybeder.

Detaylı

T.c. MALİYE BAKANLIGI. KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü)

T.c. MALİYE BAKANLIGI. KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü) Sayı : 7291 1396-903.99-E.1 16043 Konu : Seyahat Kartları T.c. MALİYE BAKANLIGI Gelr İdares Başkanlığı İnsan Kaynakları Dare Başkanlığı SÜREl 04/12/2015 KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü)

Detaylı

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular Basel II Geçş Sürec Sıkça Sorulan Sorular Soru No: 71 Cevaplanma Tarh: 06.03.2012 İlgl Hüküm: --- Konu: Gayrmenkul İpoteğyle Temnatlandırılmış Alacaklar İçn KR510AS Formunun Doldurulmasına İlşkn Örnek

Detaylı

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ 2011-2012-2013 MALİ yılına İLİşKİN YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ("Şrket") 01012011-31 ı22013

Detaylı

TRANSPORT PROBLEMI için GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI

TRANSPORT PROBLEMI için GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI Yönetm, Yl 9, Say 28, Ekm - 1997,5.20-25 TRANSPORT PROBLEMI ÇIN GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI Dr. Erhan ÖZDEMIR I.Ü. Teknk Blmler M.Y.O. L.GIRIs V AM transport problemlerne en düsük malyetl baslangç çözüm

Detaylı

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI OLASILIĞA GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Ünal ERKORKMAZ Sakarya Ünverstes Tıp Fakültes Byostatstk Anablm Dalı uerkorkmaz@sakarya.edu.tr OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI Br olayındoğal koşullar altında toplumda

Detaylı

TEKLİF MEKTUBU SAĞLIK BAKANLIĞI_. '.. m

TEKLİF MEKTUBU SAĞLIK BAKANLIĞI_. '.. m SAĞLIK BAKANLIĞI TC Kayıt No: 133709 TURKIYE KAMU HASTANELERI KURUMU ı TRABZON ILI KAMU HASTANELERI BIRLIGI GENEL SEKRETERLIGI Kanun Eğtm Araştırma Hastanes TEKLİF MEKTUBU Sayı : 23618724 12.10.2015 Konu

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

TRANSFORMATÖRLER BÖLÜM 7. Alıştırmalar. Transformatörler. Sınıf Çalışması

TRANSFORMATÖRLER BÖLÜM 7. Alıştırmalar. Transformatörler. Sınıf Çalışması TRAFORATÖRER BÖÜ 7 Alıştırmalar. İdeal transformatörler çn, eştlğn kullanırsak, 0 500 & 0 50. 50 A 800 400 Transformatör deal olduğundan, 400 8 800 4 A ınıf Çalışması A ampermetresnn gösterdğ değer 4A

Detaylı

SALTANAT LOZAN ANT.notebook. March 13, 2014 LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI ( 24 TEMMUZ 1923 ) HANGİ KONULARDAN TAVİZ YOK?

SALTANAT LOZAN ANT.notebook. March 13, 2014 LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI ( 24 TEMMUZ 1923 ) HANGİ KONULARDAN TAVİZ YOK? LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI ( 24 TEMMUZ 1923 ) 1. TBMM saltanatı kaldırarak İtlaf Devletlernn kllk çıkartma oyunları bozuldu. 2. Konferansın İzmr'de toplanması teklf reddedld. Neden İzmr :...... 3. Konferansa

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER MIKNATISLAR VE MANYETİK ALAN

TEST 1 ÇÖZÜMLER MIKNATISLAR VE MANYETİK ALAN E ÇÖÜER AAR VE AEİ AA 1. üzlem üzlem Br mık na tıs br cs m t yor sa bu c sm ke sn lk le mık na tıs tır; çe k yor sa mık na tıs ola b lr e, ol ma yab lr e. Bu na gö re; ve mık na tıs ta ra fın an tl ğ çn

Detaylı

04.10.2012 SU İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ. Suİhtiyacı. Proje Süresi. Birim Su Sarfiyatı. Proje Süresi Sonundaki Nüfus

04.10.2012 SU İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ. Suİhtiyacı. Proje Süresi. Birim Su Sarfiyatı. Proje Süresi Sonundaki Nüfus SU İHTİYAÇLARII BELİRLEMESİ Suİhtyacı Proje Süres Brm Su Sarfyatı Proje Süres Sonundak üfus Su ayrım çzs İsale Hattı Su Tasfye Tess Terf Merkez, Pompa İstasyonu Baraj Gölü (Hazne) Kaptaj Su Alma Yapısı

Detaylı

3 Anadolu Gymnasio~an ve Stratonikeia Gymnasionu

3 Anadolu Gymnasio~an ve Stratonikeia Gymnasionu ------ ----- -- - ---- ------------- - --- Yıl: 23 Sayı: 0-02 PREHSTORYA O ARKEOlOJ O ESKçAG TARH - Sahb ve Genel Yayın Yönetmen Nezh BAŞGELEN Sorumlu Yazı İşler Müdürü Erdem YÜCEL \ Dış İlşkler Koordnatörü

Detaylı

2 MANYETİZMA. 7. Etki ile mıknatıslanmada mıknatısın 5. K L M F F S N S N S N

2 MANYETİZMA. 7. Etki ile mıknatıslanmada mıknatısın 5. K L M F F S N S N S N 3 Manyetzma Test Çözümler 1 Test 1'n Çözümler 3. 1 2 3 4 5 6 1. X Şekl I M 1 2 Y 3 4 Mıknatıs kutupları Şekl I dek gb se 4 ve 5 numaralı kutuplar zıt şaretl olur. Manyetk alan çzgler kutup şddet le doğru

Detaylı

www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyici sağlık!

www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyici sağlık! www.kartal.bel.tr ÖNCE SAĞLIK önleyc sağlık! Sevgl Kartallılar, Sağlık hzmetler, brey, ale, toplum şbrlğn gerektrr. Bu hzmetlerde başarı, ekp çalışması le olanaklıdır. Türkye'de halk sağlığına yönelk sağlık

Detaylı

ENDÜLÜS'LÜ MÜFESSiR KURTUBi, DÖNEMi VE

ENDÜLÜS'LÜ MÜFESSiR KURTUBi, DÖNEMi VE tem Yıl:7 Sayı:14. 2009.335-352 NDÜLÜS'LÜ ÜFSSR KURUB, DÖN V ŞÖHR BULA SÜRC Dr. Arf GZR Yüzüncü Y1l Ünverte lahyat Fakülte ÖZ üfer Kurtub Kurtuba'da dogdu. Hayatının lk dönem (çocuklugu ve tahl hayatı)

Detaylı

Sistem-atik Membran Kapak Sipariş Takip ve Üretim Takip Sistemi;

Sistem-atik Membran Kapak Sipariş Takip ve Üretim Takip Sistemi; S i s t e m - a t i k M e m b r a n K a p a k S i p a r i T a k i p v e Ü r e t i m T a k i p S i s t e m i ; T ü r k i y e l d e b i r i l k o l a r a k, t a m a m e n m e m b r a n k a p a k ü r e t

Detaylı

T.C BARTIN il ÖZEL idaresi YAZı işleri MÜDÜRLÜGÜ. TEKliF SAHiBiNiN

T.C BARTIN il ÖZEL idaresi YAZı işleri MÜDÜRLÜGÜ. TEKliF SAHiBiNiN TARH:...05/205 SAYı Adı SoyadılTcaret Ünvanı Teblgat Adres Bağlı Olduğu Verg Dares Verg Numarası T.C.Kmlk Numarası Telefon No Faks No E-Mal T.C BARTIN L ÖZEL DARES YAZı ŞLER MÜDÜRLÜGÜ TEKlF MEKTUBU TEKlF

Detaylı

2011 L 2 4 5 6 7 8 10 12 14 16 20 24 47 48 49 50 Y L Y Y L L I 51 54 55 57 58 60 61 61 62 62 63 63 64 75 L L L Y L L L 76 77 80 81 81 82 83 87 193 300 2 Y Y L 3 4 21 03 2012 L L L L 5 LI Y I I Y L Y L

Detaylı

DENTAŞKAGITSANAViANONiM ŞiRKETi'NiN 06.01.2015 TARiHiNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI

DENTAŞKAGITSANAViANONiM ŞiRKETi'NiN 06.01.2015 TARiHiNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI ~ AShna Uygunaur DENTAŞKAGITSANAVANONM ŞRKET'NN 06.01.2015 TARHNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI N20050 9 O 8 Ocak 2015 Dentaş Kağıt Sanay Anonm Şrket'nn Olağanüstü Genel Kurul toplantısı

Detaylı

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü BÖLÜM: Temel Eğtm T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Mll Eğtm Müdürlüğü SAYı : 34203882-821 ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozsyon Yarışması TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERNE SNCAN Ilg :Vallk Makamının 25.10.2013 tarh

Detaylı

2.a: (Zorunlu Değil):

2.a: (Zorunlu Değil): Uygulaa 5-7:.7 6 7 Baar Yarıyılı Jeodezk Ağlar e Uygulaaları UYGULAMA FÖYÜ,..7.a: (Zorunlu Değl: Yanına arılaayan br kule yükeklğnn trgonoetrk yükeklk belrlee yönteyle eaplanaı UYGULAMA.b : (Zorunlu C3

Detaylı

T.C BARTIN iı ÖZEL idaresi PLAN PROJE YATIRIM VE inşaat MÜDÜRlÜGÜ ...,... ... ...

T.C BARTIN iı ÖZEL idaresi PLAN PROJE YATIRIM VE inşaat MÜDÜRlÜGÜ ...,... ... ... T.C BARTIN ı ÖZEL DARES PLAN PROJE YATIRIM VE NŞAAT MÜDÜRlÜGÜ TARH: 25/11/2014 SAYı: Adı SoyadılTcaret Teblgat Adres Ünvanı Bağlı Olduğu Verg Dares Verg Numarası TC.Kmlk Numarası Telefon No Faks No E-Mal

Detaylı

Manyetizma Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümü

Manyetizma Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümü 4 Manyetzma Testlernn Çözümler 1 Test 1 n Çözümü 5. Mıknatısların brbrne uyguladığı kuvvet uzaklığın kares le ters orantılıdır. Buna göre, her br mıknatısa uygulanan kuvvet şekl üzernde gösterelm. 1. G

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... ÖZET Ekim ayında tüketici fiyatları yüzde 3,7 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 7, ya yükselmiştir. Bu artışın 1,3 puanı yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarından kaynaklanmıştır. Döviz kuru

Detaylı

Dr.M.Talat MD GÖREV ALDII PROJELER ZMR BÜYÜKEHR BELEDYES GENÇLK PARKI (NCRALTI GENÇLK PARKI) 1994 YILINDAK HAL SVRSNEK ÜRETM MERKEZ

Dr.M.Talat MD GÖREV ALDII PROJELER ZMR BÜYÜKEHR BELEDYES GENÇLK PARKI (NCRALTI GENÇLK PARKI) 1994 YILINDAK HAL SVRSNEK ÜRETM MERKEZ ZMR BÜYÜKEHR BELEDYES GENÇLK PARKI (NCRALTI GENÇLK PARKI) 1994 YILINDAK HAL SVRSNEK ÜRETM MERKEZ ZMR BÜYÜKEHR BELEDYES GENÇLK PARKI (NCRALTI GENÇLK PARKI) 1994 YILINDAK HAL SVRSNEK ÜRETM MERKEZ RESMDE

Detaylı

BATI'DA DiN-DEVLET İLİŞKİLERİNDE ORTAYA ÇlKAN DÖNEMLER

BATI'DA DiN-DEVLET İLİŞKİLERİNDE ORTAYA ÇlKAN DÖNEMLER tem Yl/:10 SayJ:19 2012. 195-208 BAI'DA DN-DVL İLİŞKİLRİND ORAYA ÇlKAN DÖNLR Dr. Oman Zahd ÇFÇ ÖgretmenjN.. Ünverte Soyal Blmler nttüü Felefe ve Dn Blmler Ana Blm Dalı ÖZ Bu çalışmada, Batı'da ortaya çıkmış

Detaylı

EvcİLLEŞTİRME T ARİHİNE KISA BİR BAKıŞ

EvcİLLEŞTİRME T ARİHİNE KISA BİR BAKıŞ EvcİLLEŞTİRME T ARİHİNE KISA BİR BAKıŞ M. Murat BASKıcı. Bu yazıda hem tanrnın ortaya çıkışı le lgl olarak yakın zamana kadar yaygın olan görüşler hem de bunlann br dereceye kadar daha 4a d0wulanmasını

Detaylı