KAMU YÖNETIMINDE INSANGOCO PLANLAMASININ KURAMSAL TEMELLERI OZERiNE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAMU YÖNETIMINDE INSANGOCO PLANLAMASININ KURAMSAL TEMELLERI OZERiNE"

Transkript

1 KAMU YÖNETIMINDE INSANGOCO PLANLAMASININ KURAMSAL TEMELLERI OZERNE M. Kemal ÖKTEM ılı! İnsangücü planlamasına lşkn yaklaşımlar ve görüşlern br bütünlük çersnde ortaya konablmes çn, bu yazıda nsangücü planlamasının yöntemler, nsangücü planlamasında bulunması gereken genel özellkler, nsangücü planlaması sürec, aşamalan, unsurlan konulan ele alınmıştır. İnsangücü planlaması br blmsel dspln olmaktan. çok, dsplerarası br faalyet olarak kabul edlmektedr Bu bakımdan da nsangücü planlamasının yöntemler konusu önem kazanmaktadır. İNSANGÜCÜ PLANLAMASININ YÖNTEMLERİ İlk olarak vurgulanması gereken nokta, öngörülemeyen değşmlere yanıt vermey ve uyarlamayı kolaylaştıracak esneklkte planlama süreçlern kurumsallaştınna gereğdr. Kamu kesmnde nsangücü ve eğtm planlaması, özünde yalnızca nsangücü gereklernn projeksyonu değl, aynı derecede öneml olan, projeksyonu yapılan talep ve arzın uzlaştınlmasıdır. Talep bakımından kamu kesm genel ve alt sektörler le br de breysel htyaçlara lşkn saptamalar, araştırmalar, kısa ve uzun dönem tahmnler yapmak uygun yapılanmayı ve uzmanlığı gerektrmektedr. Arz bakımnıdan se, ülkenn genel eğtm sstem ve özellkle kamu kesmnde personel karyerde yükselmes çn yetştren kuruluşlar ve hzmet ç eğtm veren kurumlann yetştrdğ eğtlmş personele önem verlmeldr. Brçok ülkede, talep ve arz arasındak letşm bağlarında cdd kopukluk, lar vardır. Bu k tarafı uzlaştırmada koordnasyon görev yapacak mekanzmalara gerek duyulmaktadır. Uzun döneml tahmn sürecnde ortaya çıkan sorunlar ve belrszlkler gözönüne alındığında, bazı ülkelerdek çok y uzmanlık gerektren projeksyonları yapacak teknk ve yöntem açısından kapaste eksklğ nedenyle, planlama sürecn br dz unsurlara ve zaman aralıklanna bölmek çoğu kez daha gerçekç olmaktadır. Örneğn, şe alma stratejlern daha çok tahmn edleblr eğlm gösteren emekllk ve dğer kayıp türlerne bağlı olarak planlamak daha uygun olablr. Bunun çn daha bast br teknk gerekecektr. * TODAİE Asstanı.

2 72 AMME İDARESİ DERGİst Merkez uygulama hem gerekl, hem de kurumsal düzeyde mkro planlamayı tamamlayacak olması nedenyle değerldr. Böylece, farklı perspektflern braraya getrlmes avantajı doğacaktır. Dahası, büyük kuruluşlarda nsangücü gereklernn önemlce br bölümü karşılanacaktır. İnsangücü planlaması temelolarak ntelkl personel arz ve talebnn eşlendrlmesn amaçladığından, ülkenn eğtm kuruluşları gelecektek kamu kesm nsangücü gerekler hakkında bütünüyle ve sürekl olarak blglendrlmeldr. Bu blg yalnızca sayısal değl, ntelksel açıdan da çok önemldr. Eğtm programlarının gelştrlmes, eğtm/öğretm programları vekurslarının sürekl güzden geçrlme ve güncelleştrme gereksnm bu şeklde karşılanablr. Bu nedenlerle, eğtm kuruluşlarıyla ulusal.planlama, personeln şe alınması, gelştrlmes, eğtm, poltka ve sstemlernden sorumlu kamu kuruluşlarının sürekl etkleşmn sağlayacak yapının çok büyük önem vardır) Bu noktada, nsangücü planlamasının genel özellklerne değnerek, konu daha somuta ndrgeneblr. İnsangücü Planlamasında Bulunması Gereken Genel Özellker İnsangücü ve personel sözcükler kullanılırken, dkkat edlmes gereken br kavram esneklktr, Değşm, kamu yönetmnde uyarlama ve yaratıcı olma yeteneğ gerektrmekte, hçbr plan uzun dönemde değşen koşullara cevap verememektedr. Dolayısıyla planlamada esnek br yaklaşım benm: senmes zonmlu olmaktadır. Bu esneklk; ı. Eğtm ntelklernde, 2. İş hareketllğnde, 3. Kuruluşun yapısı ve brmigrnde, 4. Kadro sayısı ve şlern düzenlenmesnde, 5. Malye - ücret/maaş - malyet arasında, 6. Personeln davranış ve anlayışında vb. alanlarda görüleblr. l Dğer özellk, nsangücü planlamasının br sistem yaklaşımı çnde düşünülmesdr. 3 Kamu yönetm toplumsal yapının br alt-sstemdr. Etkleşm çersnde bulunan ve daha alt-sstemlere sahp sstemler, çnde yeraldıkları çevreden etklenmekte ve onu etklemektedr. İnsangücü planlaması, kamu yönetm sstemnn br alt-sstem olan personel yönetmnn şlevler arasında yeralır. Kamu yönetmnn olumlu ve/veya olumsuz öğeler dolaylı olarak nsangücü planlaması faalyetn de etkleyecektr. Yne aynı şeklde, nsangücü planlamasının başarı düzey, kamu yönetmn etkleyeblecektr. İnsangücü planlaması, nsangücü poltkalarının ntelğnden de etklenmektedr. Dar anlamda nsangücü poltkaları, belrl br kurumsal ve yünetsel çerkte nsangücü pyasasını etklemek üzere tasarlanırken; daha kapsayıcı br yaklaşım, genel ekonomk poltka, eğtm poltkası, kalkınma programları,,nsan hakları, sağlık sstem, asker personel sstem gb alanlarda değşmn nsangücü pyasasına yapacağı çeştl ayrı etkler sap- Unted Natons. Changes and Trends n Publc Admlnlstratfon and Fnance for Development (2. Survey) , New York: 1982, s Joh:ı Bramham. Practlcal Manpower Plannng, 4. B. Insttute of Personel Management. 1988, s.4. 3 Bran Wlson. «Manpower Plannng of Futurc Requrements». Internatonal Journal of Manpower. C. 8, S. 3, 1987, s.3.

3 KAMU YÖNETİMİNDE İNSANGÜCÜ PLANLAMASI 73 tamaya yönelktr. 4 Burada öncelkle, genel br bakış açısıyla kapsayıcı yaklaşım üzernde durulup, daha sonra dar anlamda kurumsal düzeyde nsangücü planlaması ele alınacaktır. Yöntem bakımından nsangücü planlamasının aşağıdak edlerek hazırlanmasının yararlı olacağı düşüncesndeyz: noktalara dkkat 1) İnsangücü gerekler uzun dönemde tahmn edlrken, brkaç yıl sonra gerçekleşeblecek konularla lşklendrlmes hmal edlmemeldr. 2) Geleceğ doğru tahmn etmek çn, tarhsel koşullara ve şmdk duruma lşkn verler temeloluşturmaktadır. Ancak, eldek verlern yeterl düzeyde olmadığı unutulmamalıdır. 3) Planlama, ülkenn yüksek ntelkte eğtm görmüş nsangücü üzernde yoğunlaşırken, dğer kesmler hmal etmemeldr. 4) İnsangücüne lşkn sorunlar temelde ntelkseldr. Ancak, nsangucu planlamasıyla getrlen önlemler se ncelkselolablr. Konunun bu yönü de gözden uzak tutulmamalıdır. 5) Poltkaların yön değştrmes ve bazı stsna durumlarda, sıkıntı çekleceğ tahmn edlen mesleklerde fazlalıkla karşılaşılması gb durumlarda nsangücü planı başarısızlığa uğrayablr. Bu yüzden, başansızlığın nedenler y analz edlmeldr. 6) Planlama oldukça resm, kayıtlara geçen ve yayınlanan br faalyettr. İzlenen yöntem ne olursa olsun, tahmn yapmaya yetecek blgnn bulunmadığı durumlarda, br kez, genşkapsamlı ve uzun döneml yapılması nedenyle, değerlendrmeye ve eleştrye maruz kalacaktır. Bu yönüyle daha çok ttzlk ve dkkat gerektrmektedr. 5 Ekonomk kalkınma hedefler gereklernn tahmnnde, gerçekç olsun olmasın, nsangücü planlamacıları genellkle uluslararası karşılaştırmalar, şverenn -k burada devlet- yaptığı tahmnler, nsangücü/nüfus oranları vb. hesaplamalara dayanmaktadırlar. Bu hesapların kend çnde br mantığı bulunmasına rağmen, cdd sınırlamaları, hatta kanaatlern etksyle yanılgıları olablr. Uluslararası karşılaştırmalar çoğu kez gelşmş ülkelerde yapılır; y eğtlmş nsangücü fazlası olan ve elnde yeterl sermayes bulunan bu ülkelerle, az gelşmş ülkelern aynı becer ve uzmanlık alanlarına sahp olması her zaman gerekl br koşulolarak görülmemektedr. Öte yandan, personel, br yargıya varmak çn planlamacılar kadar avantajlı br konumda olmadığından, planların öngördüğü davranış kalıplarına rasyonelee uyamayablr. Ayrıca, nsangücü/nüfus oranları, doğrudan breylern yer aldığı eğtm, sağlık personel gb personelde gerekl ntelklern tahmnnde sıkça kullanılmasına rağmen, çoğu kez talep gereklern değl, 4 John T. Dunlop, «An Overall Evaluatorı and Suggestons for the Future», Ed. R.A. Gordon, Toward a Manpower Polcy, USA: John Wley and Sons be., 1967, s.360. S Garth Mangum vd., «Manpower Plannng Jn Deve10png Countres: Status, Crtcsms and Lessons», InternatIonal Journal of Manpower, C. 8, S. 4, 1987, s.7.

4 74 AMME İDARESt DERGtSt arz koşullarını belrlemeye yönelktr. Bunun çn söz konusu yaklaşımlarda sorunlarla '. karşılaşılmaktadır. Gelşmekte olan ülkelerde benmsenen planlama teknkler olarak başlıca, belirlnsangücü/çıktı katsayıları,le meslekler ve becer düzeyler arasında sınırlı kame oranları kullanılmaktadır. İnsan kaynaklarının esneklğ, bu tür teknklerde çoğunlukla gözardı edlr. nsangücü planlamacıları, alternatf sermaye/şgücü ve ntelkl/ntelksz şgücü oranlarına dkkat eder ve kalkınma plancılarına cevap olarak değl, ekonomkkalkınma planlama sürec bütünlüğü çn bu konuları nk adımda ele alacak şeklde eğtlrse, nsangücü planları gerçekç olablr. Planlamanın yernden yönetm lkesne uygunluğu br dğer özellk olarak sayılablr. Planlamanın başarısızlığa uğramasının br neden, gerçekç amaçların bulunmayışıdır. Planlama srec merkezleştkçe planın daha çok poltk etk altında kalacağı öne sürülmektedr. Syasetn se tarafsız1ığı engelleyc roloynadığı kabul edlmektedr. Planlamada yernden yönetm uygulaması, doğrudan blgl ve lgl olanların görüşlernn alınmasına mkan tanır. Böylece hem verlecek desteğn arttırılması, hem de özel çı 1 karların olumsuz etksne 'karşı br etk oluşturulması mümkün olablecektr. Br başka avantaj, yapılması olası hataların merkezleştrlmş modelde daha büyük, yernden yönetm modelnde daha sınırlı olacağı şeklnde belrtlmektedr. «Kestrlemeyen yan etkler kanunw>nun gözününe alınması önerlmektedr. Alan daraldıkça problemn kavramsallaştırılması ve olası sonuçlann kestrmnn daha kolayolacağı fade edlmektedr. Etk alanına yakın yönetclern olasılıkları daha y görüp, potansyel zararlardan kaçınableceğne şaret edlmektedr. Özellkle sthdamı geliştirmede planlama ve karar almanın yernden yönetm lkesyle gerçekleştrlmesnn sthdamı yerelleştrmede, kullanılmayan yerel kaynakların üretken hale getrlmesnde, dış göçün azaltılmasında, yerel nsan kaynaklarının ntelklernn ve güven düzeynn yükseltlmesnde etkl olacağı varsayılmaktadır. Ancak, ülkemz açısından yernden yönetm uygulamasında da nsangücü planlaması sürecnn tarafsızlığını bozacak poltk ve akrabalık - dostluk etksnn rolü olableceğn unutmamakta yarar vardır. cbu bakımdan, merkez br kuruluşun koordnasyonunun yararlı olacağı söyleneblr. Planlamada yernden yönetim lkes le brlkte aşağıdan yukarıya doğru planlama yöntem de tartışılmaktadır. Genş,kapsamlı poltka konularının üst düzeyde merkezde alınableceğkabul edlmekle brlkte, sorunlar, htyaçlar ve elde edlen sonuçlara lşkn blgnn doğrudan lgl alt düzeylerdek görev1lerce üst makamlara verldğ vurgulanarak, merkez planlamada gerekl blg akışının sağlanamadığı gösterlmektedr. Soruna yakın planlarnanın, sorunlara,,kaynaklaralşkn doğrudan blg ve kararların etklerne lşkn gözlemlere dayalı olarak fonksyonelolacağı belrtlmektedr. Ayrıca bu sürecn nsangücü planlamacı1a rı, meslek eğtmcler ve personel alımında yetkller arasında daha yakın br şbrlğ sağlayacağı, böylelkle, planlamacıların varsayımlara dayalı sabt grd/çıktı katsayılarında tahmn hatalarından kaçınmanın en y yolunun bulunableceğ savunulmaktadır. Ek

5 KAMU YÖNETIMİNDE İNSANGÜCÜ PLANLAMASI 75 olarak, gürevde daha çok sorumluluk alma, daha y blg akışı, nsangücü pyasasına lşkn daha hızlı ger: bldrm sağlanarak, dğer yöntemlern olumsuzluklarının gderlmes de başka avantajlar olmaktadır. İnsangücü planlamasının taşıması gereken br başka özellk, sürekl br faalyet olmasıdır. Uzun döneml planlarda, zamanla ortaya çıkablecek de; ğşmlern tümünün öngörülmes ve hesaba katılması mkansızdır. Doğum oranları. şgücünün gelşm, breylern çalışma hayatına katılma oranlan, ç ve dış göçler, ölüm oranlan vb. olgular yavaşça değşmektedr. Sürekl planlama kavramıyla, plana lşkn değşmlern sürekl br temelde zlenmes mkanı doğmaktadır. Sürekllk, planlamayı yapan kuruluşun da sürekl ve çok yönlü araştırmalar çersnde olmasını gerektrmektedr. 6 Sürekl planlamaya lşkn br model aşağıdak çzlnde gösterlmektedr. Çzm 1: tnsa.ngücü Planlamasında SüreklDık nsangücü Problemlernn teşhs edlmes Engellern saptanması Izlemeve de"erlendrme En uygun malyetl yaklaşımın seçlmes ve uygıılanması Kaynak: G. Mangum vd., «Manpower Plannng n Developng Countres: Status, Crtcsms and Lessons», Internatonal Journal of Manpower, C. 8, S. 4, 1987, s a.y., s

6 76 AMME İDARESİ DERGtsİ İnsangücüne lşkn sorunun teşhs edlmesyle başlayan bu modelde, stenmeyen durumun gderlmes ve deal durumun kavramsallaştırılması, sonra bu ks arasındak farkın ölçülmes yer almaktadır. Daha sonra, belrleneblr, stenen, özel, elde edleblr, ölçüıeblr br hedef ortaya konur. Planın zaman ve yer bakımından alanı sınırlandırıldıkça, başarı olasılığı artmaktadır. Hedefe ulaşılmasında engellern saptanması ve lstelenmes, planın gerçekleştrlmesnde öneml br adımdır. Çzm I'de nsangücü problemler ve hedefler, engeloluşturan noktalar belrlendkten sonrak adımda, sorunların çözümünde zlenecek yol ve amaçlara ulaşılmasında güdülecek stratej çn en etkn malyetl alternatf seçlmektedr. Böylece benmsı;;nen model veya teknğn br amaç değl, br araç olduğu da hatırlatılmaktadır. Yatırım - şgücü oranları, ntelkl - ntelksz şgücü kombnasyonlarına lşkn alternatflere, sabt katsayı varsayımlarından daha çok dkkat edlmes önerlmektedr. En az malyetl alternatfn uygulanmasına yönelk şlerlğ olan br planın hazırlanmasmdan sonra, proje planlamacılar tarafından uygun olarak sunulup etkn olarak yönetlme açısından sürekl zlenr, program yönetmnn ntelğn ölçmek ve sonuçların alınıp alınmadığını saptamak üzere İzleme araştırmalarını (tracer studes) çeren değerlendrmeler yapılır. Sonuçlar, değşklklerle lgl gelen verlerle brlkte yönetclere bldrlr, karar vermelerne yarayan blgler sağlanır. Programın ve genel çevresel koşulların gerçeklerne göre uyarlamaların yapılmas1 yönetsel esneklğ gerektrmektedr. İnsangücü planlamacıları, kullandıkları teknkler ve araçları, matematksel olarak üstün olsun olmasın gelştrmek ve genşletmek gereğn bu sayede duyarlar. Sayılan özellkleryle gelşen nsangücü planlaması, kalkınma planlarının da daha öneml br parçası halne gelecektr. İnsangücü planlamasının genel özellklerne bu kısa değnmeden sonra, nsangücü planlamasının br süreç olarak ele alınması le aşamaları ve unsurlan başlıklarına geçleblr. İNSANGÜCÜ PLANLAMASI SÜRECİ İnsangücü planlamasının uygulamaya konulması, kamu kuruluşlannın personel brmlernn görevalanları ve fonksyonlarında br genşlemey de brlkte getrmektedr. Bu bakımdan bütçe mkanlarının hem kurulu şun çalışma planı, hem de nsangücü planı üzernde etks vardır. Dolayısıyla, tüm kamu kesmnde, kamu personel çin her yıl bütçeden ayrılan kaynakların yeterllğ, kamu personel planlarının başarısını etklemektedr? Bu öneml noktayı hatırda tutarak, nsangücü planlaması sürecndek etkleşmler, Çzm 2'de gösterlmştr. 7 Wlso:ı, a.g.y., s. 3.

7 KAMU YÖNETİMİNDE İNSANGüCü PLANLAMASI 77 Çlzm 2: İnsangücü Planlaması Sürec Çevre Değşen toplumsal de{jerler Dşen nsangücü pyasası Değşen Teknoloj Uluslararası rekabet mevzuat Hükümet poltkası nsangücü Taleb Dışarıdan nsangücü arzı Demografk yapı Meslek yapı Ntelklern yapısı Seyehat hareketll Personel bulmada rekabet Çalışma barışı, Kuruluşun hedefler ve planları Görevlern artması / azalması Dğer kuruluşlarla şbrl Örgüt yapısının yenden düzenlenmes / yer deşkl Yatırımlar / yen teknoloj V " Analz Uzlaştırma " Eldek personel stoktan ve akımları şealma Terf Kayıplar -Istfalar Salık şten çıkarma Potansyel 'f Bütçeler Yatırım ve Gelrler " nsangücü planlaması " Gelecektek Stoklar ve f---+ personel akımları: Poltka ve planlarda gereken uyarlamalar Kaynak: Bnan Wlson, «Manpower Plannng of Future Requrements», Internatonal Journal of Manpower, C.8, S.3, 1987, s.4. İnsangücü planlaması sürecnde; çevrenn etks, kuruluşun hedef ve planlarını yönlendrmektedr. Burada, tüm değşkenlere değl, bazı genel noktalara yer verleblmektedr. Kuruluşun hedef ve planları se bütçeler ve nsangücü taleplern etklemektedr. Bütçe; nsangücüne olan talep, dışarıdan nsangücü arzı, eldek personel stokları ve akımları analz/uzlaştırma alt-sürecne etkyerek, nsangücü planlarının oluşumuna yön vermektedr. Analz/uzlaştırma sürecne dayandınlan nsangücü planları, eldek personel stokları ve akımlarının durumuna da bağlı olarak gelecektek personel stokları ve akımları üzerne yapılacak müdahaleler, alınacak ön1em

8 78 AMME İDAREsI DERG!S! ler belrler. Sürecn çok yönlülüğü, alt-süreçler ve bunlann etkleşm gözönüne alındığında,,kamu yönetmnde nsangücü planlaması sürecnn etkn br bçmde şlemesnn pek çok çaba harcamasım gerektrdğ açıktır. Etkn Br İnsangücü Planlaması Sürecnn Koşulları İnsangücü planlamasımn, öncelkle yönetclern sorumluluğunda br faalyet olduğunun kabul edlmes gerekmektedr. Kuruluşa uygun personeln sağlanarak, personeln en etkl kullanimıyla kuruluşun amaçlarına uıaşılmasında, personele lşkn faalyetlern br parçasıdır. Dst düzey yönetclern poltka kararları almada ve genel çerçevey çzmede sorumluluğu var, dır. Ancak, nsangücü planlaması, yönetmn her kademesndek yetkllern br görev olmaktadır. Doğalolarak, yönetclern dğer görevlernn yanı sıra bu görev de olduğu gb yerne getrmes beklenemeyeceğnden, personel konusunda genelde olduğu gb, karar alma dışındak tasarım, planlama ve gerçekleştrme şlevlerne yetk devr yapılablr. İnsangücü plan1amacıları, öneml konuları gündeme getrrler, ancak,karar almak onların yetksnde değldr. Bu alandak roller br orkestra şeflğne benzetlmektedr: sürec uygun kararların alınması yönünde şletmek ve önernn genel kabul göreceğ sonucuna ulaşmak. İnsangücü planlamacıları, dğer değşm süreçlernde olduğu gb başarılı olmak çn, sorunun teşhs le şe başlamalıdırlar. Kuruluştak sorunlar nelerdr? Örneğn; şten ayrılma oranları yüksek mdr? Neden? Dcretlern yeterszlğ, yönetm - personel lşkler vb.? Boşalan kadrolann çerden atamalar yoluyla doldurulması mümkün mü? Yönetm gelştrme sürec etkn şlyor mu? Örgütsel yapı kalıplaşmakta mıdır? Vermllk düzey ne durumdadır? Yen teknoloj kullammı gerekyor mu? Bunun yaratacağı olası sorunlar nelerdr? Uygun nsan kaynakları eğtlmekte mdr? İşten çıkarma sorunuyla karşılaşılacak mıdır? Kuruluşun çalışma plam ve gelşme programları doğrultusunda ortaya çıkablecek personel sorunları nelerdr? İnsangücü planlamacısımn sorunu, amrlern hayal kırıklığına uğratmadan, bu çok hassas konuları gündeme getrmek bçmnde tammlanmaktadır. Bu konular gündeme gelmekszn, nsangücü plamnın kuruluşun gelecektek htyaçlarına daha az uygun düşeceğ belrtlmektedr. Sorunların teşhs yapıldıktan sonra, ayrıntılı nsangücü projeksyonları yapılırken alt düzey yönetcler karar alınması ve gelştrlmes gereken konularda yönlendreblecek lkeler belrleneblr. İnsangücü planlarnacılarımn, lgl konuları üst düzey yönetmn gündemne getreblecek yetkye sahp olmaları, gerektğnde personel genel müdürü ya da dare başkanının bu rolü üstlenmes gereğ belrtlrnektedr. 8 ;Brbrne paralel, uzun, orta ve kısa döneml (bütçeyle lşklendrlmş) kuruluşun çalışma plam ve nsangücü pla1m olması gereğ se Çzm 3'de gösterlmektedr. 8 a.y., s. 7 8.

9 KAMU YÖNETİMİNDE İNSANGÜCÜ PLANLAMASI 79 Çzm 3: Örgüt Planlaması ve İnsangücü Planlaması Sürec İlşks Örgüt Planlaması Sürec Stratejk Planlama: Uzun Döneml: Kuruluşun felsefes Çevrenn durumu Güçlü ve zayıf yönler Amaçlar ve hedefler Stratejler İnsan Sürec Kaynaklan Planlaması Konulann analz İş gerekler Dış faktörler İç arz analz Yönetsel unsurlar Hareket Planlaması: Orta Gereklern Tahmn Döneml! İş programlan Kadrolama düzeyler Gerekl kaynaklar Kadro sayılan Örgüt stratejler Örgüt ve ş tasanmı Yen faalyetlern planları Eldek/tahmn edlen kaynak Net gerekler Bütçeleme: Yıllık Bütçeler Performans hedefler (brmler ve personel çn) Programlama ve görev verme Sonuçların zleme ve denetm Eylem Plan1an Kadro hdası İşe alma Terf ve nakller Örgütsel değşmler Eğtm ve gelştrme Ücretlendrme Çalışma lşkler Kaynak: a.y., s. 6'da J. W. Walker, Insttute of Management Scence, Uzun, orta ve kısa döneml örgüt planlan doğrultusunda ve bunlarla uyumlu olarak, kuruluşun nsangücü planlarının da hazırlanması, planlama sürecnn, kamu kuruluşlannın an hzmet brmler, danışma ve denetm brmler ve yardımcı brmlern şbrlğ le gerçekleştrlmes gerekmektedr. İnsangücü projeksyonlan gelştrldkten sonra, planda yer alan çeştl sayıların uzlaştınlmasında da nsangücü planlamacılarına öneml br görev düşmektedr. Uzlaştırma sürecnde, lgl yönetclerle sağlanan dyalog, planlama sürecnn öneml br bölümüdür. Plana son şeklnn verlmesnde bu evrenn rolü büyüktür. Hem üst yönetclern, hem de uygulayıcıların nezdnde, planın değer olması, reddedlme olasılığını azaltıp, gerçekleştrlme olasılığını artınr. İnsangücü planına son şekln verme şlemler sürerken, brtaslak olarak sunulmasının bazı düzeltmelere mkan vererek, plana sahp çıkılınasın sağlayacağı önerlmektedr. 9 9 B.y., s.8.

10 80 AM.ı\1:E İDARE si DERGİsı İnsangücü planlamacılarının rolünün, planı hazırlamaktan öte, planın hazırlanmasıın sağlayacak sürec oluşturmak olduğu fade edlmektedr. lo İnsangücü Planlamasının Aşamalan Herhang brkamu kuruluşunda, nsangücü planlaması sürecnn başlıca altı aşamasından stzetmek mümkündür. Çzm 4, planlama sürec çerçeveşnde, nsangücü planlamasının aşamalarını göstermektedr. Bu aşamalar, a,lt başlıklarla aşağıda verlmştr. ll a - İnceleme: İnsangücünün durumuna lşkn fkr ednlmes, özellkle öneml sorunların, fırsat ve mkanların, planlama çalışmasını yürütecek kurmay personeln belrlenmes aşamasıdır. b Tahmn etme: Gelecektek personel konularına lşkn öngörüde bulunma, özellkle de mkan dahlndek alternatf faalyetlern değerlendrlmes aşamasıdır. Bu aşamadak çalışmalar, nceleme aşamasında gereken analz ve tartışmaları daha lerye götüreblr. Bu aşamada, br plan taslağı, çalışmaları belgelendrr. c Planlama: Gelecektek personel poltkalarına lşkn br fkrbrlğ ve bu poltkaların plan hedefler doğrultusunda öncelkler sırasının saptanması planla sağlanır. Br dz farklı alanı çeren poltkalar bütünlük ve karşılıklı lgl olma dereces bakımından denetlenr. d - Uygulama: Plan dönemnde, hedeflere ulaşılması çn kaynakların dağıtımı bu aşamada yapılır. e İzleme: Plan uygulamasının nasıl lerledğnn kayıt edlerek, yönetclere bldrlmes aşamasıdır. f - Değerlendrme: Planın başarısını ölçme aşamasıdır. İnsangücü planlamasıyla, yukarıda değnlen nceleme, tahmn etme, planlama, uygulama, zleme ve değerlendrme aşamaları le bu aşamalarda yürütülen faalyetler, Çzm 4'de verlen çerçevede değerlendrldğnde, nsangücü planlamasının karmaşık br süreç olduğu ortaya çıkmaktadır. İstatstkçler, yönetcler ve dğer uzmanların görevalacağı br takım çalışması gerekmektedr.i2 Bu aşamalarıyla, nsangücü planlaması, personel, çeştl gtrevler ve bunların tahmn edlp denetlenebleceğ yöntemler çermektedr. Çzmde, aşamaların brbrleryle ve değşk faalyet alanlarının karşılıklı etkleşm çnde olduğu dkkat çekmektedr. Planlama sürec, aşamalar paraletnde ayrıntılarıyla ortaya konmaya çalışılnuştır. 10 y. 11 Derek Eldrge, Course Notes, IDPM, Manchester Unversty, Cvl Senrce Departme:ıt, Manpower Plannf.ng n the cıvn Servce, Bartholomew'n önsözü, London: Crown Cop., 1976, s. v.

11 rn 3 loc 3 cı cı ıl ıı:l t ri:i... fii ] t :::ı u :Q 'm....; : Qı Uygulama zlemeve Oeaerlendrme nceleme Tahmn Etme Planlama Vermllk Yönetm sstemler usuller ş tasarımı steklendrcler; yen teknoloj r Temel nsangücü Eatm Akışının Yönetm Gelştrme şe alma"terl hazırlık nakl emekllk hzmetç şten çıkarma yenden eatm yönettc eatm ücretlendrme sosyal haklar çalışma ortamı örgüt klm J ı.r -QO Q\ > 'a :;J... qj... III -,.f a - ı:ı.. Q q) 'C bl) "'o p3 qj ı... qj Q (s (s (s (). - (s..o "'o :g o "'o C 1 lll< '" 'a '0 : ın.a (s '" 8 (s (s - 8 a -'" s:ı.... :3 :6t (s "'O ın ı::: lll<... '"...

12 82 AMMEİDARESİ 'DER.GtS! İnsangücü Envanter İnsangücü envanter, personel meslek, derece, brm, yaş, hlmet süresi, ntelkler, cnsyet vb. özellklere göre sınıflandırmaktadır. Şmdk ve gelecektek nsangücü kaynaklarının kullanımına lşkn temel soruları cevaplandıracak nceleme ve çözümlemelern yapılablmes ıçın nsangucu envanternn çıkarılması gerekudr. İnsangücü envanter değşk kaynaklardan sağlanablrp Örneğn; 1) Personel kayıt formu/dosyası 2) İşe alma ve seçme formu 3) Eğtm kayıtları; görülen eğtm, terfler, nakller kaydı 4) Sdl değerlendrme formları 5) Maaş bordroları Kayıtların blgsayarla tutulması halnde, envanter çıkarma şlem oldukça kolaylaşacaktır. Elle tutulması halnde se çok zaman alıcı ve çaba gerektrcbr faalyettr. 14 Zamanla belrgnleşen eğlmler ve nsangücü değşkenlernn ortalama değerlern saptamak tahmn aşamasında önemldr. Bunun çn yıldan yıla brken tarh verlere sahp olunması y br avantaj olarak sayılmaktadır. Bu verlern karşılaştırılması, bazı sorunların çözüm yollarını aydınlatabllr. Kamu kuruluşunun, ya da genel yaklaşımla, kamu yönetmnn belrl sorunlar karşısında yapılablecekler, mkanlar ve seçenekler konusunda karar vermesne yardımcı olablr. Yne, envanter verlernden personeln zaman çnde değşm; sınıflar, yaş, durumları, kadın/erkek oranları vb. değşkenler tablolara döküm yapılarak, personele lşkn karar verme sürecne katkıda bulunulablr. İnsangücü envanteryle, personel kayıplarının saptanması, önleneblr ve önlenemez nedenlern ortaya konması çok önemldr: önlenebmr Personeln durumunun yleştrlmes maaş ve ücretler görev yer ast-üst lşkler İşten atma önlenemez Emekllk Hastalık Öıüm Hamlelk İnsangücü kayıtlarının böyles blglere yer verp kategorlere ayrılması değerlendrmeler çn hazır br ortam sağlar. Önleneblr personel kayıpları, gereğnden yüksek oranlarda se ve kamu kuruluşlarının şleyşnde büyük öneme sahp hzmet sımflarında söz konusuysa, bu kayıpların önlenmesnn önem artmaktadır. Belrl ntelklerdek yüksek kayıp oranı olan personel, şgücü pyasasında da eksklğ duyulan kategorde olablr. Kayİp oranlarnın saptanması, mümkünse zaman çn 13 Eldr.ge,. a.g.y. 14' B: caroln've A. Evans, <tcomputers as a Strategc Personnel Tooh, Personnel Management, July 1988, s

13 KAMU YÖNETİMİNDE İNSANGÜCÜ PLANLAMASI 83 dek eğlmlern belrlenmes, sorunun nedenler ve çözümlernn ortaya kon masına yardımcı olablr. Örneğn kayıpların fazla olmasının nedenler, personel sayısının fazla oluşu, sıkıcı ş ortamı; az sayıda kadro, yoğw stresl çalışma ortamı, yetersz ş tasanmı, zayıf yönetm, şe ahrken uygun personeln seçlmeyş, yetersz eğtm, uygun olmayan çalışma koşullan vb. olablr. Personel kayıplannın ölçülmesnde, şten aynlma oranlan, stkrar ndeks (br hzmet sınıfındak personeln aynıanlann yarattığı erozyona karşı sayısal yeterllğ) vb. hesaplamalar yapılır. İşgücü Pyasası İnsangücü talep ve arzı arasındak açığı kapatmak üzere şe alma sürecn kapsayan personel stratejler şgücü pyasasını dkkate almak durumundadır. Uygun ntelkl personeln gelecekte, şgücü pyasasından temn edleblrlğ bazı faktörlere bağlıdır. Bunlar: 15 1) İsthdam düzey, 2) Dğer kuruluş veya sektörlerle personel alımında rekabet, 3) Eğtm sstemnden mezun olanlar, temel ntelk ve becerlern bulunablrlğ, 4) Ulaşım mkanlan, 5) Konut mkanlan, 6) Nüfusun gelşm, 7) Yasal düzenlemeler, 8) Hükümetn eğtm poltkası ve benzer faktörler, kamu kuruluşlannın dışında oluşablen ve arz tahmnlern, nsangücü planını etkleyen faktörlerdendr. Kamu kuruluşlannın daha öncek şe alma tecrübelernden ednlen blgler bulunablr. Ayrıca şgücü pyasasından sorumlu kuruluşlardan da ver sağlanablr. Kamu kuruluşlan açısından öneml etkler olablecek şgücü pyasası konularını düzenl zleme sstem kurulması gerekeblr. Öneml ntelklerdek personel yeterl sayıda şe almada çıkablecek sorunlann erken belrlenmes, cdd sorunlar çıkmadan alternatf nsangücü stratejlernn zamanında oluşturulmasını sağlayablr. Bunun da kamu kuruluşlannın şleyşnde ve personel sorunlarına zamanında müdahale etme mkanının bulunmasında öneml etks vardır. İşgücü Armun TabmJn İnsangücü arzının tahmn edlmesnde öneml br nokta, nsangücü talep ve arzı arasındak açığı kapatmada personel poltkalannın etksnn araştınlmasıdır. Personel poltkalannın nasıl gelştrleceğ ve kamu kuru 15 J. J. Connor, ve M.C. Wllam, Manpower Planntng and Development: The Devetopblg World, USA: Internatonal Human Resource Development Co., 1982; Joh:ı Fnngan, The Rlght People n the Rlght Jobs, 2.B., Gower: Aldershot, 1973.

14 84 AMME İDARESİ DERGİSİ luşları ıçın yeterl nsangücü arnnın nasıl sağlanacağı tartışmanın odağını oluşturmaktadır. Kuruluşlarda kısa döneml olmayan nsangücü sorunlarının ncelenmes gerekmektedr. Örneğn: 1) Yüksek kayıp oranları, 2) Boş kadrolann fazla olduğu oranlar, 3) Gderlemeyen ntelkl eleman eksklğ, 4) Fazla mesann yüksek oranda yapıldığı durumlar, 5) Örgütsel genşleme ve amaçlarm değşmesnden kaynaklanan nedenlerle İnsangücü htyaçlannın karşılanamaması, 6) Uygun elemanların şe alınmasında eksklk duyulması, 7) Terf edecek uygun eleman eksklğ vb. Bu tür sorunların gderleblmes, personel poltkalannın) şmd ve gelecektensangücü akışını nasıl etkledğ konusunun analzyle mümkün olablr. İnsangücü planlaması sürecnn br aşaması olarak az tahmn, gelecektek nsangücü talep ve arzının dengelenmesn sağlayacak seçeneklern oluşturulmasını amaçlamaktadır. Yönetcler bu seçeneklern arasından en uygun olanı seçmek ve lgl personel poltka ve stratejlern saptamak durumundadır. Benmsenen seçenek nsangücü planı çn temel teşkl eder. Teorde, yönetclern öneml blglere ve kuruluşa lşkn tecrübeye sahp olduğu kabul edlmektedr. Dolayısıyla, uzmanlarca önerlen nsangücü planı alternatflernn en uygununu seçeceğ, ya da hçbrn seçmeyebleceğ de doğal ve haklı bulunmaktadır. İnsangücü arzı tahmn, geleceğe yönelk öngörülerle, nsangücü taleb ve arzının dengelenmesn ve kuruluşun en y performans düzeyne ulaşmasını sağlayacak yönlenmey öngören personel poltkaları ve planlannı seçerek, gelecektek sürec denetlerney steyen yönetclere öneml puçlan vermektedr. 16 İNSANGÜCÜ PlANLAMASININ VERİMLİLİK ARTIŞINA ETKİSİ İnsancü planlaması sürecnde, gereksz yere yüksek personel malyetıne yol açan nsangücünün vermsz kullanımı başlıca konulardan brdr. İnsangücü planlamasının her aşamasında vurgulanması gereken nsangücünün vermllğ artrnadıkça, ülke kalkınmasına katkıda bulunacak öneml projeler çn yatınm kaynaklan brkm oldukça güçtür)7 16 Bramham, a.g.y. 17 Personeln ş perfonnansı ve vermllğn etkleyen faktörler çn bkz. Robert A. Stumester, People and Productlvlty, 3.B., New York: McGraw Hll, Ayrıca, Amerkan Yönetcler Derneğnn 1275 yönetc üzernde yaptıı, yönetsel perfonnansı gelştnne yollan ko:ıulu şu araştnnaya bakılablr: Hennan S. Jacobs ve Kather:ıe Jllson, Executlve Productv1ty, New York: AMA Survey Report, 1974.

15 KAMU YÖNETİMİNDE İNSANGüCü PLANLAMASI 85 İnsangücü planlannın hazırlanmasında, nsangücü vermllğnn artınlablrlğ de ölçülmeldr. Her br hzmet sınıfında personel kullanımının ve performansın gelştrlmes hedeflenmeldr. Temel kullanıma lşkn kcr nular ve talep tahminleri bazı verler sağlayablr. İnsangücü planlan ve gerekl personel poltkalanyla gerçekleştrlen verm artışı, bazı koşullardaı nsangücü talep ve arzı arasındak açığı kapatablr. Yatınm başına İşyükünün artınıması hedefler, çalışma sstem ve usuller gelştrlmes (örneğn, ş etüdler/organzasyon ve metod çalışmalan sonucunda), ş tasanmının yenlenmes (örneğn, ş tanımlarının daha lgl hale getrlmes çn gözden geçrlmes) veya steklendrd faktörlern (örneğn, yetk devr sonucunda) gelştrlmesyle gerçekleştrleblr. Yen teknoloj kullanımı ya da şlern maknalaştırılması da vermllk artışına yardımcı olablr. Vermllk artışına lşkn değşkenler kolayca ölçülemernekte ve etklenememektedr. Ancak, potansyel kazancın çok fazla olacağına nanılmaktadır. İnsangücü planlamasıyla, vermllk artışının da değnlmektedr: 18 sağlanmasında şu noktalara 1) Kamu sthdam poltkasının vermllk yönünde değşmnn hızlandıniması ve olumsuz etklenen personele tazmnat1annın aynı zamanda ödenmesnn uygulanması, 2) Kamu sthdam poltkalannda vermllk artışını hızlandırmaya elverşl ortamın yaratılmasında önderlk gruplannın rolünün kabul edlmes, 3) Kamu yönetm ve personelne vermllk artışı konusunda teknk yardım hzmetnn hazır olması, semner, panel vb. le danışmanlar grubunun kurumsal1aşması,19 4) Gerektğnde özel emekllk programlan uygulanması; sosyal güvt:nlk sstemnn emeklk öncesnde kramye vermesnn 5ağlanması; gelşmekte olan yörelerde personele ek ödenek verlmes, 5) Kamu kesmnde şe alma ve bölge kalkınmasına yönelk sthdam poltkalannın daha y eşgüdümü, vermllk artışının ters etkler sonucu şne son verlenlern yenden sthdamınınkolaylaştınlması, 6) Düşük vermllktek kuruluşlar çn daha çok kamusal araştırma ve gelştrme yardımı yapılması, ı8 El Gnzberg vd., Prlvate and PubHc Manpower PoIlcles to Stmulate Productlvfty, Bu konuda çıkarılan «Mll Produktv.te Merkez Danışmanlık Hzmetler yönetıne1,. ülkemzdek çalışmalara yönelktr: «Kamu ve özel kesm kuruluşlarının vermllkte lgl sorunlarının çözümünde vermllk artırma teknklernin yaygı:ı ve etken kullanımını satlamak amacıyla MPM tarafından yapılacak danışmanlık çalışmaların lşkn,. bu yönetmehte göre, sektör öncelt; sa::ıay kesm öncelkl olmak üzere ve zaman çersnde tarım kesmnde faalyet gösteren kamu Ye özel kesm kuruluşlarının kapsanması esas alınarak belrlenecektr (md.s) (R.G /20157).

16 86 AMME İDARESİ DERGİSİ 7) İsthdam hzmet vermek üzere Devlet PersonelBaşkanlığı'nın gelştrlp güçlendrlmes. Bu konulara ınsangücü planlamasında yer verlmes -k planlama bu noktalan çermeldr- vermllk artışına katkıda bulunacaktır. Çalışma vermllğ bakımından vurgulanan br dğer nokta, personeln kendn yenlemeye yönelk faalyetlere ayırdığı süre arttıkça ş vermllğnn arttığı, tekdüze şlere ayırdığı süre uzadıkça ş vermnn düştüğü bçmndedr. W İnsangücü vermllğn artırmak üzere, nsangücü planlamasının organzasyon modeller ve teşvk edc yöntemler de çermes gerekeblr. Bu bağlamda, kuruluşlarda etkn ve tutarlı br değerlendrme sstem oluşturulablmes çn şu konular önerlmektedr: 2ı 1) Faalyet planlamasının yıllık olarak yapılması, 2) Ara raporlar (dönemsel)/gözden geçrme sstem oluşturulması, 3) Plana uygun olarak şlern gerçekleştrlmes çn uzman, kaynak ve destek sağlanması, 4) İş değerlendrmesnde genel kabul gören standartların.çerk, sayı ve ntelğnn tartışma ve fkrbrlğyle ortaya konması, 5) Personeln etkn teşvk çn, değerlendrmeye paralel terf, ödül, ceza ve ücret sstem gelştrlmes, 6) Kapsamlı br değerlendrme sstemnn; çerksel değerlendrmeye ek olarak süre, yetenek, etknlkler karmaşıklığını da dkkate alacak bçmde kurulması. Böylece nsangücü planlamasının kapsamlı yaklaşımı ve vermllk artışına olumlu etk ve katkısı sağlanablecektr. İNSANGÜCÜ PLANLARıNıN GELİşTİRİLMESİ İnsangücü planlamasının, arz ve taleb dengeleyen tahmn aşamasında, yönetclere sunulmak üzere oluşturulan seçenekler arasında kuruluşun htyaçlannı karşılama olasılığı en yüksek arz tahmn seçeneğ belrlenr. Bu tahmn etkleyen varsayımlar, tahmn hedeflerne ulaşılması çn gerekl personel poltkaları ve stratejlern de göstermektedr. Yönetclere düşen görev, belrl bütçe mkanlanyla, plan dönemnde hedeflern gerçekleştrlmes çn, personel poltka ve stratejlern tanımlamak ve yapılan tahmnlere uygun lgl nsangücü planını saptamaktır. 22 ıo Ayfer Erbesler, İşgücünün Zaman Kullanımı ve İş VerfmlIlnl Etldleyen Sosyo-Ekonomlk Faktörler, Ankara: MPM, 1977, s.79. ıı Ayfer Erbesler, ınsangücü VcrlmlUlnl Artınnaya YönelJk Organzasyon Modellerl ve Teşvlk Edtcl Yöntemler, Ankara: MPM, 1984, s Mangum, a.g.y., s. 8.

17 KAMU YÖNETİMİNDE İNSANGtlet} PLANLAMASI 87 Kuruluşun her meslek grubundak htyaçlarını karşılamaya yönelk br dz plan bulunablr. Hangsnn uygun olduğu, plan dönemnde meslek gruplarının sthdam koşullarını belrleyen en öneml faktörlere bağlı olacaktır. açığı Personel poltkalanyla plan unsurları nsangücü talep ve. arzı kapatmada öneml roloynamaktadır. arasındak İnsangücü Planlamasının Unsurlan İnsangücü planlamasının unsurlarını, Çzm S'dek kesk çzglerle göstermek mümkündür. Burada vurgulanması gereken k nokta vardır. Brncs, nsangücü planlaması sürec le örgüt planlaması sürecnn çok yakın lşk çnde ve karşılıklı bağlı süreçler olduğudur. İknc nokta, br kuruluşta personele lşkn kararları alan, şe alma. terf ve nakllerde yetkl olanların nsangücü planlamasında da yer aldıklarıdır.23 Daha ayrıntılı olarak sıralamak gerekrse, personel poltkaları ve lgl plan unsurları, aşağıdak gb gruplandınlablr (Çzm 4'de nsangücü planlaması sürecnn aşamalarıyla lşklendrlmştr): 1) Vermllk: Sstemler, usuller, ş tasarımı, motve eden faktörler, yen teknoloj. 2) İnsangücü akışı: İşe alma, terf, nakl, emekllk, şten çıkarma. 3) Eğtm ve gelştrme: Hzmete hazırlıkladaylık eğtm, hzmetç eğtm, yönetclern eğtm. 4) çevresel faktörler: Ücretlendrme, sosyal haklar, çalışma koşulları, yönetm - personel lşkler. 5) Örgüt gelştrme: Daha tatmnkar çalışma lşkler, daha y motvasyon ve grup çalışmasında vermllğn artacağı, grup çalışma davranışında çeştl yaklaşımlarla değşmlern başlatılması. 6) Yerleşm ve donanım: Yerleşm ve donanımla lgl hükümlern nsangücü planlarıyla eşgüdümünü sağlayan planlann yapılması. İnsangücü planlamasının başlıca unsurları, Çzm S'de yer aldığı gb brbrleryle ve dğer unsurlarla etkleşm ve gerbldrm halndedr. Kuruluş dışındak potansyel nsan kaynakları nsangücü planlamasınaetkde bulunmakta, kuruluşun performansı ve hzmet götürdüğü çevreye at blgs se örgüt planlaması sürecne ve kuruluşun yapısal gücüne etkmektedr. İnsan kaynaklarıyla bağıntılı olan kuruluşun yapısal gücü de örgüt planlaması sürecne gerbldrm sağlamaktadır. Örgüt planlaması sürecnn, kuruluşun hedefler ve stratejk planlarına, gerekl kaynaklara, taktkler ve şleyşe etk ve gerbldrm; şe alma, terf ve dğer personel hareketler le performans ve çevreye dar blgye yansımaktadır. Kuruluş dışı nsan kaynakz3 John Lawrence, «Manpower and Personrel Models n Brtan», Persoıur.el Revew, C. 2, S. 3, 1973, s. 19.

18 ... ğ..y 6 ls Performans ve Kuruluşun güt. planlaması 1, hedefter Taktkler ve çevreye lşkn Gerekl kaynaklar r--ı sureeı [ blg fo""""' ve stratejk şleyş planlan u' ğ Kuruluş dışı Gerekl nsan. kaynakları "" nsan kaynakları - r>!= l L J r N:::S "'c : (J)O L - - -L-_-_-:_... sı y.,cl> ı; Kuruluşun yapısal gücü ! L _ nsangocü şe alma terfj - 00 IT' , t 00 - tf p. '"d N cl> t S O t O [ a: L-- r- _..! - -., r-l_-, Kuruluşun...--f nsan kaynakları planlaması sürec - J vd ak Şıar ---., Er L.J L J L J b:s ı... ::1. rı;ı Er.'f; L

19 KAMU YÖNETİMİNDE İNSANGüCü PLANLAMASI 89 lan, kuruluşun nsan kaynaklan ve gerek duyulan nsan kaynaklan nsangücü planlaması sürecne etkmekte ve gerbldrm sağlamaktadır. İnsangücü planlaması sürec se personel hareketlerne etkde buıunmakta, bu da kuruluşun nsan kaynaklarına gerbldrm vermektedr. Böylece, nsangücü planlamasının unsurları brbrleryle karşılıklı etkleşm ve gerbldrm sürec çndedr. Dolayısıyla bu unsurlardan br ya da brkaçının durumunda ortaya çıkan değşklklern dğer unsurlara da yansıyacağı gözönüne alınmalıdır. Çzm 5'de değnlmeyen bazı noktalara da tamamlayıcı olması bakımından değneblrz. İnsangücü planlamasının yukanda sayılan genel başlıklarla unsurlarına lşkn olarak yeterl ver (data) bulunması da gerekmektedr. Bu amaçla, nsan kaynaklan ncelemesnn cnsyet, kuruluşlar, bölgeler gb krterler ayn ele alması uygun olacaktır. 24 1) Temel etm verler: Hzmetç eğtme katılanlar, başanlı olanlar, tekrar edenler, tamamlayamayanlar, eğtm sonunda başansız olanlar, eğtmn ntelğ; nsangücünü eğten kurumlar ve brmlere lşkn blg; eğtm programları, etm kadrosu, kursyer sayısı, yeterl etc bulunup bulunmadığı konularına lşkn blgye de sahp olunması gerekldr. 2) Gelecektek eğtlmş personel arzına lşkn tahmnler, 3) Gelecektek eğtlmş nsangücüne olan talebn ncelenmes; tüm ekonomk kalkınma açısından, kamu kesmnn sunduğu mal ve hzmetlern ntelğ, kamusal ka:ynakları tamamlayıcı ve rekabet eden kaynakların kullanımının (ör. özelleştrme) fonksyonu, 4) Gelşme ve değşmelern neler getreceğ konusunda belrszlk; üretm tarzı, nsangücü arzı, sermaye malyet, teknolojk lerleme, etlmş ve eğtlmemş nsangücü ve yatınm oranlan, 5) Kamu yönetmnn tarhsel gelşm, yapısı, genel ekonomnn durumu, kültürel, toplumsal, pskolojk vb. kamu görevllernn toplum çnde kendler ve geleceklerne lşkn engel seçenekler değerlendrmelern etkleyen etmenlern dkkate alınması, gb çalışma ve ncelemelere önem verlmeldr. Karmaşık ve çok sayıda unsurun br bütünlük çersnde ele alınablmes çn, «Ulusal İnsangücü Danışma Komtes» fonksyonunu yerne getreblecek br düzenlemeye gdlmes önerleblr. DİE, Malye ve Gümrük Bakanlığı, TODAİE, DPB, DPT, Mll Eğtm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlk Bakanlığı gb lgl kuruluşlar bu komtede görev olablr. ls ünversteler, TOBB, TüSİAD, Sendkalar vb. kuruluşlarla şbrl yapablr. Temel verlern brleştrlp değerlendrldğ (DİE) ve temel ekonomk programların başlatılıp uygulandığı (DPT) k öneml merkeze daha büyük görevler düşmektedr. 24 J.A. Cannon, «Introducng Manpmver Plans: Problems and Some Possble Strateges», Personnel Revew, C.2, S. 3, 1973, s DPT, tnsangücü Özel thtsas Komsyonu Raporu, Ankara: 1983.

20 AMME İDARESİ DERGİSİ İnsalgücü planlamasının unsurlarına lşkn olarak yapılan tahmnler konusunda genel br nokta, tahmn dönem kısa se hata oranı az, ayrıca, tahmn genel ntelkl se hata çerme olasıhğının da az olacağı bçmndedr. SONUÇ Burada, genel özellkleryle kısaca değnlen nsangücü planlamasının kuramsal düzeyden uygulamaya geçmesnn, Türk kamu yönetm çn de yararlı olacağıkabul edlmektedr. Kamu yvnetmnn üstlendğ görevler başa:ıyla yerne getreblmesnn koşulları arasında, yeterl ntelk ve sayıda pe;rsonelle donatılmış bulunması öncelk göstermektedr. Bu açıdan, kamu personelne yönelk' (243 sayılı KHK gb) yasal düzenlemelerde de öngörülen personel planlamasının gerçekleştrleblmes, personel kaynaklarının verm Lİ;: ve yernde' kullanımına büyük katkılar sağlayablr. Kamu personel poltkalarının ve personel reformu konularının odak noktasını oluşturan unsurların,.genş boyutlarıyla, ayrıntılı ve br bütünlük çersnde ele alınıp ncelenmes,. kamu personel sorunlarına çözümler getrleblmes, kamu personelnn teşvk edlmes ve moral (gönülgücü) bakımından desteklenmes de, elde edleblecek yararlar arasında sayılablr.

İKİNCİ ÖĞRETİM KAMU TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

İKİNCİ ÖĞRETİM KAMU TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İKİNCİ ÖĞRETİM KAMU TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Anablm Dalı: Kamu PROGRAMIN TANIMI: Kamu Tezsz Yüksek Lsans Programı, kamu ve özel sektör sstem çersndek problemler ve htyaçları analz edeblecek, yorumlayacak,

Detaylı

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU 6.07.0 ÇOKLU REGRESON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-ON KATSAILARININ ORUMU ÇOKLU REGRESON MODELİ Ekonom ve şletmeclk alanlarında herhang br bağımlı değşken tek br bağımsız

Detaylı

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ 2011-2012-2013 MALİ yılına İLİşKİN YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ("Şrket") 01012011-31 ı22013

Detaylı

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ Sayı Konu...12.30 : B.30.2.KHU.0.00.00.00- : Özürlü Öğrencler hk. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ VEDİ L~.10. 20 0 5 Yükseköğretm Kurulu Başkanlığına Ilg: 14.09.2009 tarh 29515 sayılı yazınız. Yükseköğretm

Detaylı

İl Özel İdareleri ve Belediyelerde Uygulanan Program Bütçe Sistemi ve Getirdiği Yenilikler

İl Özel İdareleri ve Belediyelerde Uygulanan Program Bütçe Sistemi ve Getirdiği Yenilikler İl Özel İdareler ve Beledyelerde Uygulanan Program Bütçe Sstem ve Getrdğ Yenlkler Hayrettn Güngör Mehmet Deınrtaş İlk 2 Mayıs 1990 gün ve 20506 sayılı, kncs 19 Şubat 1994 gün ve 2 ı 854 sayılı Resm Gazete'de

Detaylı

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2. Öğretim planındaki AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2. Öğretim planındaki AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5 BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2 Ders Kodu Teork Uygulama Lab. YAPI ARAŞTIRMASI VE DOKÜMANTASYON Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS 581058202101319 2 1 0 3 5 Ön Koşullar : Önerlen Dersler

Detaylı

TÜRK KAMU YÖNETiMiNDE PLANLAMA BiRiMLERi VE SORUNLARI

TÜRK KAMU YÖNETiMiNDE PLANLAMA BiRiMLERi VE SORUNLARI TÜRK KAMU YÖNETMNDE PLANLAMA BRMLER VE SORUNLARI Gencay ŞAYLAN TODA1E Asstanı GİRİş Hemen hemen on yıllık br süreden ber planlama term Türkye'de karzmatk br anlam fade etmektedr. 1950-1960 syasal mücadele

Detaylı

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA l!l KEÇÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI KEÇöREN BELeDYES SA YI : M.06.6.KEç.O-31/2009KONU: Yetk Devr bo f.!200fd 6.1. BAŞKANLIK MAKAMINA Blndğ üzere O 1.01.2006 tarhnden tbaren tüm yerel yönetmlerde 31.12.2005

Detaylı

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşler Dares Başkanlığı SA YI : B.08.0.SDB.0.ll.00.00/ KONU: Beslenme Dostu Okullar Projes 10. 03.2010 00747... VALİLİGİNE (İl Mll Eğtm Müdürlüğü) İlg: a)bakanlığımız

Detaylı

Dersin Yürütülmesi Hakkında. (Örgün / Yüz Yüze Eğitim için) (Harmanlanmış Eğitim için) (Uzaktan Eğitim için)

Dersin Yürütülmesi Hakkında. (Örgün / Yüz Yüze Eğitim için) (Harmanlanmış Eğitim için) (Uzaktan Eğitim için) Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Uluslararası Muhasebe ve Fnansal Raporlama Standartları Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS 344000000000510 3 0 0 3 6 Ön Koşullar : Bu dersn ön koşulu ya da yan koşulu bulunmamaktadır.

Detaylı

ANE - AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF

ANE - AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALİYET RAPORU Bu rapor AEGON Emekllk ve Hayat A.Ş Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2011 30.09.2011 dönemne

Detaylı

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t :

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t : HAFTA 13 GÖLGE EĞİŞKENLERLE REGRESYON (UMMY VARIABLES) Gölge veya kukla (dummy) değşkenler denen ntel değşkenler, cnsyet, dn, ten reng gb hemen sayısallaştırılamayan ama açıklanan değşkenn davranışını

Detaylı

ÇİFTÇİLERİN TARIMSAL DESTEKLEME POLİTİKALARINDAN FAYDALANMA İSTEKLİLİĞİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN ANALİZİ: ERZURUM İLİ ÖRNEĞİ

ÇİFTÇİLERİN TARIMSAL DESTEKLEME POLİTİKALARINDAN FAYDALANMA İSTEKLİLİĞİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN ANALİZİ: ERZURUM İLİ ÖRNEĞİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2008, 21(2), 205 212 ÇİFTÇİLERİN TARIMSAL DESTEKLEME POLİTİKALARINDAN FAYDALANMA İSTEKLİLİĞİNDE ETKİLİ FAKTÖRLERİN ANALİZİ: ERZURUM İLİ ÖRNEĞİ Yavuz TOPCU

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK Organizasyon Yapısı. Üretim/Hizmet Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

GİRİŞİMCİLİK Organizasyon Yapısı. Üretim/Hizmet Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu GİRİŞİMCİLİK Bölüm 6. Üretm Sstemnn Tasarımı http://sceb.ktu.edu.tr Üretm/Hzmet Sstemlernn Tasarımı ve Kuruluşu 1. Organzasyon yapısı 2. Tess yer seçm 3. Kapaste planlaması 4. Malzeme gereksnm planlaması

Detaylı

KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM TALEP SİSTEMİ YAKLAŞIMIYLA ANALİZİ

KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM TALEP SİSTEMİ YAKLAŞIMIYLA ANALİZİ Süleyman Demrel Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs Yıl: 2007/2, Sayı: 6 Journal of Suleyman Demrel Unversty Insttue of Socal Scences Year: 2007/2, Number: 6 KIRMIZI, TAVUK VE BEYAZ ET TALEBİNİN TAM

Detaylı

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM MESLEK EGTMDE HzMET C EGTM Prof. Dr. Suna BAYKA (*) Yıldız GÜGE (**) Sevnç ÜAL (U) Br yükseköğretm programını btrmş ve meslek hayatına atılmış öğretmenlern çağımızdak blm ve teknolojk gelşmeler zlemeler

Detaylı

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER JAPONYA RADYO TELEVİZYON KURUMUNUN EGİTİM YAYıNLARıVE YAYGIN ÖGRETİME KATKILARI* ve çevren: Derleyerı İng. Ük. Ersarı SÖZER Kısa adı NHK olan Japonya Ulusal Radyo Televzyon Kurumu, anaokullarından yükseköğretm

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ Özden BAY AZIT* Ulusal ve uluslaraqısı pazarlarda rekabetn olabldğnce yoğunlaştığı günümüzde,. hızlı değşm her alanda etksn

Detaylı

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon Doğrusal Korelasyon ve Regresyon En az k değşken arasındak lşknn ncelenmesne korelasyon denr. Kşlern boyları le ağırlıkları, gelr le gder, öğrenclern çalıştıkları süre le aldıkları not, tarlaya atılan

Detaylı

T.C BARTIN il ÖZEL idaresi YAZı işleri MÜDÜRLÜGÜ. TEKliF SAHiBiNiN

T.C BARTIN il ÖZEL idaresi YAZı işleri MÜDÜRLÜGÜ. TEKliF SAHiBiNiN TARH:...05/205 SAYı Adı SoyadılTcaret Ünvanı Teblgat Adres Bağlı Olduğu Verg Dares Verg Numarası T.C.Kmlk Numarası Telefon No Faks No E-Mal T.C BARTIN L ÖZEL DARES YAZı ŞLER MÜDÜRLÜGÜ TEKlF MEKTUBU TEKlF

Detaylı

TÜRKĐYE DE EKONOMĐK BÜYÜMENĐN KAYNAKLARININ ANALĐZĐ

TÜRKĐYE DE EKONOMĐK BÜYÜMENĐN KAYNAKLARININ ANALĐZĐ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNĐVERSĐTESĐ SOSYAL BĐLĐMLER ENSTĐTÜSÜ ĐKTĐSAT ANABĐLĐM DALI DOKTORA TEZĐ TÜRKĐYE DE EKONOMĐK BÜYÜMENĐN KAYNAKLARININ ANALĐZĐ Başak KARŞIYAKALI Danışman Doç. Dr. Đlkn BARAY 2008 YEMĐN

Detaylı

PROJE PLANLAMASINDA BULANIK HEDEF PROGRAMLAMA YAKLAŞIMI. Müh. Ramadan VATANSEVER

PROJE PLANLAMASINDA BULANIK HEDEF PROGRAMLAMA YAKLAŞIMI. Müh. Ramadan VATANSEVER İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PROJE PLANLAMASINDA BULANIK HEDEF PROGRAMLAMA YAKLAŞIMI YÜKSEK LİSANS TEZİ Müh. Ramadan VATANSEVER Anablm Dalı: İşletme Mühendslğ Programı: İşletme

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı GENELGE 2009/70

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı GENELGE 2009/70 Bür okr as n n Azal t ı l masıveidar Bas t l eşt r me(2009/70) T ar h :18. 11. 2009 Sayı :11558 Sı r ano:2009/ 70 Ekl er : Yönet mel ğ nuygul anmasıt ak pt abl osu ( YUTT) ' nada raçı kl amal ar T.C. SAĞLIK

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon 1 Korelasyon Analz İk değşken arasında lşk olup olmadığını belrlemek çn yapılan analze korelasyon analz denr. Korelasyon; doğrusal yada doğrusal olmayan dye kye ayrılır. Korelasyon

Detaylı

ÜLKEMiziN ÜST DÜZEY TEKNiSYEN ihtiyacı VE EGiTiMi

ÜLKEMiziN ÜST DÜZEY TEKNiSYEN ihtiyacı VE EGiTiMi ÜLKEMzN ÜST DÜZEY TEKNSYEN HTYACı VE EGTM Prof Dr Ethem ÖZGÜVEN() Br çok ülkede olduğu gb ülkemzde de meslek ve teknk eğtm 19 yüzyıla kadar «çıroklı'k» sstem şeklnde yürütülmüştür Cumhuryet dönem öncesnde

Detaylı

TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ

TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ TÜRKİYE DE YOKSULLUK PROFİLİ VE GELİR GRUPLARINA GÖRE GIDA TALEBİ Yrd. Doç. Dr. Seda ŞENGÜL Çukurova Ünverstes İktsad Ve İdar Blmler Fakültes Ekonometr Bölümü Mart 2004 ANKARA YAYIN NO: 119 ISBN: 975-407-151-9

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Izhan Çetinkaya. Uludağ Üniversitesı iktisadi ve idari Bilimler Faküıtesi

Yrd. Doç. Dr. Izhan Çetinkaya. Uludağ Üniversitesı iktisadi ve idari Bilimler Faküıtesi TÜRKIYE'DEK BELEDIYElERN NÜFUS BÜYÜKlÜGÜNE GÖRE HARCAMA VE GELIR YAPıLARıNıN INCELENMESI VE BU YAPıNıN ETKIN KAYNAK KULLANIMI AÇısıNDAN DEGERlENDIRllMESI Yrd. Doç. Dr. Izhan Çetnkaya Uludağ Ünverstesı

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojkarastrmalar.com ISSN:134-4141 Makne Teknolojler Elektronk Dergs 28 (1) 61-68 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Kısa Makale Tabakalı Br Dskn Termal Gerlme Analz Hasan ÇALLIOĞLU 1, Şükrü KARAKAYA 2 1

Detaylı

TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH

TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH TEKNOLOJİ, PİYASA REKABETİ VE REFAH Dr Türkmen Göksel Ankara Ünverstes Syasal Blgler Fakültes Özet Bu makalede teknoloj sevyesnn pyasa rekabet ve refah sevyes üzerndek etkler matematksel br model le ncelenecektr

Detaylı

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON HAFTA 4 PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYO Gölge değşkenn br başka kullanımını açıklamak çn varsayımsal br şrketn satış temslclerne nasıl ödeme yaptığı ele alınsın. Satış prmleryle satış hacm Arasındak varsayımsal

Detaylı

GIDA SEKTÖRÜNDE İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL GRAFİKLERİNİN BİR UYGULAMASI

GIDA SEKTÖRÜNDE İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL GRAFİKLERİNİN BİR UYGULAMASI GIDA SEKTÖRÜNDE İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL GRAFİKLERİNİN BİR UYGULAMASI Aytaç PEKMEZCİ * Özet Kalte kontrol grafkler üreç kontrolü ve yleştrlmende öneml br yere ahptr. İşletmelerdek ürünlern kalte düzeylernn

Detaylı

T.c. MALİYE BAKANLIGI. KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü)

T.c. MALİYE BAKANLIGI. KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü) Sayı : 7291 1396-903.99-E.1 16043 Konu : Seyahat Kartları T.c. MALİYE BAKANLIGI Gelr İdares Başkanlığı İnsan Kaynakları Dare Başkanlığı SÜREl 04/12/2015 KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü)

Detaylı

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve LETMELER GEL T RME VE DESTEKLEME DARES BA KANLI I (KOSGEB) GENEL DESTEK PROGRAMI B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve Amaç MADDE 1 - (1) Bu p kar bçmde gerçekle dares Ba uygulanacak Genel Kapsam MADDE 2 - (1)

Detaylı

kadar ( i. kaynağın gölge fiyatı kadar) olmalıdır.

kadar ( i. kaynağın gölge fiyatı kadar) olmalıdır. KONU : DUAL MODELİN EKONOMİK YORUMU Br prmal-dual model lşks P : max Z cx D: mn Z bv AX b AV c X 0 V 0 bçmnde tanımlı olsun. Prmal modeln en y temel B ve buna lşkn fyat vektörü c B olsun. Z B B BB c X

Detaylı

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri İşletme BölümüB Yönetm ve Organzasyon Anablm Dalı İşletmeye Grş Ders Notu - 4 Öğr. Grv.. Dr. M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara marmara.edu..edu.tr www.volkanturker volkanturker.com..com.tr İşletmelern

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 07 KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ, LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİ FAİZ ESNEKLİĞİ Bugünk dersn çerğ: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 1.1 İŞLEMLER (MUAMELELER) TALEBİ... 2 1.2 ÖNLEM (İHTİYAT) TALEBİ...

Detaylı

QKUIAN. SAĞLIK BAKANLIĞI_ KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi

QKUIAN. SAĞLIK BAKANLIĞI_ KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi V tsttşfaktör T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Il Kamu Hastaneler Brlğ Genel Sekreterlğ Kanun Eğtm ve Araştırma Hastanes Sayı ı 23618724/?ı C.. Y** 08/10/2015 Konu : Yaklaşık Malyet

Detaylı

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI V. Ulusal Üretm Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Tcaret Ünverstes, 5-7 Kasım 5 ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN

Detaylı

VERİ ZARFLAMA ANALİZİ (VZA) VE MALMQUİST ENDEKSİ İLE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİK ÖLÇÜMÜ: BİST TE İŞLEM GÖREN MEVDUAT BANKALARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA

VERİ ZARFLAMA ANALİZİ (VZA) VE MALMQUİST ENDEKSİ İLE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİK ÖLÇÜMÜ: BİST TE İŞLEM GÖREN MEVDUAT BANKALARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA Atatürk Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Dergs, Clt: 27,Sayı:4,2013 110 VERİ ZARFLAMA ANALİZİ (VZA) VE MALMQUİST ENDEKSİ İLE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİK ÖLÇÜMÜ: BİST TE İŞLEM GÖREN MEVDUAT BANKALARI ÜZERİNE

Detaylı

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının 1 DİĞER ÖZEL İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL DİYAGRAMLARI X, R, p, np, c, u ve dğer kontrol dyagramları statstksel kalte kontrol dyagramlarının temel teknkler olup en çok kullanılanlarıdır. Bu teknkler ell

Detaylı

İTÜ LİSANSÜSTÜ DERS KATALOG FORMU (GRADUATE COURSE CATALOGUE FORM)

İTÜ LİSANSÜSTÜ DERS KATALOG FORMU (GRADUATE COURSE CATALOGUE FORM) İTÜ LİSANSÜSTÜ DERS KATALOG FORMU (GRADUATE COURSE CATALOGUE FORM) Dersn Adı Yapı Makneler Yönetm Course Name Constructon Equpments Management Kodu (Code) Yarıyılı (Semester) Kreds (Local Credts) AKTS

Detaylı

-e-: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ. AiLE VE. SOSYAL ~OLiTiKALAR BAKANllGI. 2012 Ankara ~.

-e-: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ. AiLE VE. SOSYAL ~OLiTiKALAR BAKANllGI. 2012 Ankara ~. ~, -e-: ALE VE ~. I H. SOSYAL ~OLTKALAR BAKANllGI AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIGI ÇOCUK HİzMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜGÜ İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ 2012 Ankara KAPSAM MADDE

Detaylı

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI , EK-A YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI Değerl Arkadaşlar, --e------ Bldğnz üzere, ş dünyası sthdam edeceğ adaylarda, ünverste mezunyet sonrası kendlerne ne ölçüde katma değer ekledklern de cddyetle

Detaylı

T.C. SİNCAN KA YMAKAMLIGI Milli Eğitim Müdürlüğü TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SİNCAN

T.C. SİNCAN KA YMAKAMLIGI Milli Eğitim Müdürlüğü TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SİNCAN T.C. SİNCAN KA YMAKAMLIGI Mll Eğtm Müdürlüğü Bölüm: Özel Eğt. Reh. ve Danış. Hz. Sayı : 850144831160/"6~ r Konu : Rehberlk ve Pskolojk Danışma Hzmetler Yıl Sonu Raporu ve Okullarda Şddetn Önlenmes Dönem

Detaylı

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ T SAKAYA ÜNİESİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTİK-ELEKTONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM201 ELEKTONİK- DESİ LAOATUA FÖYÜ DENEYİ YAPTAN: DENEYİN AD: DENEY NO: DENEYİ YAPANN AD ve SOYAD: SNF: OKUL NO: DENEY GUP NO: DENEY

Detaylı

Standart No.1..S Tarih III. J. - Revizvon No KUPA UYGULAMASI

Standart No.1..S Tarih III. J. - Revizvon No KUPA UYGULAMASI > SACLIK ALANI SERTFİKALI ECİTİM STANDARTLARI Standart No.1..S Tarh III. J. - Revzvon No KUPA UYGULAMASI SACLIK BAKANLICI SACLIK HİzMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜCÜ Eğtm ve Sertfkasyon Hzmetler Dare Başkanlığı

Detaylı

PROJE SEÇİMİ VE KAYNAK PLANLAMASI İÇİN BİR ALGORİTMA AN ALGORITHM FOR PROJECT SELECTION AND RESOURCE PLANNING

PROJE SEÇİMİ VE KAYNAK PLANLAMASI İÇİN BİR ALGORİTMA AN ALGORITHM FOR PROJECT SELECTION AND RESOURCE PLANNING Dokuz Eylül Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs Clt 3, Sayı:2, 2001 PROJE SEÇİMİ VE KAYAK PLALAMASI İÇİ BİR ALGORİTMA lgün MORALI 1 C. Cengz ÇELİKOĞLU 2 ÖZ Kaynak tahss problemler koşullara bağlı olarak

Detaylı

NİTEL TERCİH MODELLERİ

NİTEL TERCİH MODELLERİ NİTEL TERCİH MODELLERİ 2300 gözlem sayısı le verlen değşkenler aşağıdak gbdr: calsma: çocuk çalışıyorsa 1, çalışmıyorsa 0 (bağımlı değşken) Anne_egts: Anne eğtm sevyes Baba_egts: Baba eğtm sevyes Kent:

Detaylı

04.10.2012 SU İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ. Suİhtiyacı. Proje Süresi. Birim Su Sarfiyatı. Proje Süresi Sonundaki Nüfus

04.10.2012 SU İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ. Suİhtiyacı. Proje Süresi. Birim Su Sarfiyatı. Proje Süresi Sonundaki Nüfus SU İHTİYAÇLARII BELİRLEMESİ Suİhtyacı Proje Süres Brm Su Sarfyatı Proje Süres Sonundak üfus Su ayrım çzs İsale Hattı Su Tasfye Tess Terf Merkez, Pompa İstasyonu Baraj Gölü (Hazne) Kaptaj Su Alma Yapısı

Detaylı

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Dr. Ali Rıza AKTAŞ 1 Dr. Selim Adem HATIRLI 2

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ. Dr. Ali Rıza AKTAŞ 1 Dr. Selim Adem HATIRLI 2 Journal of Yasar Unversty 2010 3294-3319 KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ Dr. Al Rıza AKTAŞ 1 Dr. Selm Adem HATIRLI 2 ÖZET Bu çalışmada, Batı Akdenz Bölges kent merkezlernde

Detaylı

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI A. DNYİN AMACI : Bast ser ve bast paralel drenç devrelern analz edp kavramak. Voltaj ve akım bölücü kurallarını kavramak. Krchoff kanunlarını deneysel olarak uygulamak. B. KULLANILACAK AAÇ V MALZML : 1.

Detaylı

İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ

İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ Türkye İnşaat Mühendslğ, XVII. Teknk Kongre, İstanbul, 2004 İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ Nur MERZİ 1, Metn NOHUTCU, Evren YILDIZ 1 Orta Doğu Teknk Ünverstes, İnşaat Mühendslğ Bölümü, 06531 Ankara

Detaylı

ANKARA UNION OF TRADESMEN AND CRAFTSMEN CHAMBERS

ANKARA UNION OF TRADESMEN AND CRAFTSMEN CHAMBERS ANKARAESNAFveSANATKARLARODALARBRLö ANKARA UNION OF TRADESMEN AND CRAFTSMEN CHAMBERS onu: : 242/ 801 YETERLLGEDAYAl STHDAM PROJES BIRLIGIMIZ PROJESAHIBIDIR Ankara: 9 Nsan 2009 ((ÖnernC ODALARIMlZA(33) ve

Detaylı

Biyomedikal Amaçlı Basınç Ölçüm Cihazı Tasarımı

Biyomedikal Amaçlı Basınç Ölçüm Cihazı Tasarımı Byomedkal Amaçlı Basınç Ölçüm Chazı Tasarımı Barış Çoruh 1 Onur Koçak 2 Arf Koçoğlu 3 İ. Cengz Koçum 4 1 Ayra Medkal Yatırımlar Ltd. Şt, Ankara 2,4 Byomedkal Mühendslğ Bölümü, Başkent Ünverstes, Ankara,

Detaylı

(bienaller, trienaller, dökümante sergileri gibi) görünce biz eğitimciler olarak öğrencilerle nereden başlamamız

(bienaller, trienaller, dökümante sergileri gibi) görünce biz eğitimciler olarak öğrencilerle nereden başlamamız ÇAGDAŞ SANAT EGİTİMİ YAPRANDIRMA ö~erileri -. Beuys 'her nsan varlığı yaratıcı br sanatçıdır' derken HegeJ'den ber de sanatın sonunun geldğ tal1lşılır. Insanın kendn sorgulamasıyla ben kmm? Evrendek yerm

Detaylı

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır.

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır. UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ Posson: H o: Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmektedr. H a : Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmemektedr. Böyle br hpotez test edeblmek çn, önce Posson dağılım parametres

Detaylı

Başkanı Ümit Boyner, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet

Başkanı Ümit Boyner, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet DOSYA >> Türkye nn 4 yıllık sanay stratejs açıklandı. Sanay ve Tcaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkye Sanay Stratejs Belges, 2011-2014 yıllarını kapsıyor ve 72 eylemden oluşuyor. Stratej Belges,

Detaylı

YAŞAM ÇÖZÜMLEMESİNDE AYKIRI DEĞERLER OUTLIERS IN SURVIVAL ANALYSIS

YAŞAM ÇÖZÜMLEMESİNDE AYKIRI DEĞERLER OUTLIERS IN SURVIVAL ANALYSIS YAŞAM ÇÖZÜMLEMESİNDE AYKIRI DEĞERLER OUTLIERS IN SURVIVAL ANALYSIS NURAY TUNCER PROF. DR. DURDU KARASOY Tez Danışmanı Hacettepe Ünverstes Lsansüstü Eğtm-Öğretm Yönetmelğnn İstatstk Anablm Dalı İçn Öngördüğü

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ BARTIN UNIVERSITY JOURNAL OF FACULTY OF EDUCATION

BARTIN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ BARTIN UNIVERSITY JOURNAL OF FACULTY OF EDUCATION -AYRIBASI M( ebas kı )/SPECI ALEDI TI ONYr d. Doç. Dr. Ay ş eder y ai ŞI K Sunul a rya r dı mı y l aöğr enc l er nya r a t ı c ı Düş ünmebec er l er n Gel ş t r me Dev el opmentst udent s Cr ea t v eth

Detaylı

Deney No: 2. Sıvı Seviye Kontrol Deneyi. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Dijital Kontrol Laboratuvar Deney Föyü Deneyin Amacı

Deney No: 2. Sıvı Seviye Kontrol Deneyi. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Dijital Kontrol Laboratuvar Deney Föyü Deneyin Amacı SRY ÜNİVERSİESİ Djtal ontrol Laboratuvar Deney Föyü Deney No: 2 Sıvı Sevye ontrol Deney 2.. Deneyn macı Bu deneyn amacı, doğrusal olmayan sıvı sevye sstemnn belrlenen br çalışma noktası cvarında doğrusallaştırılmış

Detaylı

Kısa Vadeli Sermaye Girişi Modellemesi: Türkiye Örneği

Kısa Vadeli Sermaye Girişi Modellemesi: Türkiye Örneği Dokuz Eylül Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Fakültes Dergs, Clt:24, Sayı:1, Yıl:2009, ss.105-122. Kısa Vadel Sermaye Grş Modellemes: Türkye Örneğ Mehmet AKSARAYLI 1 Özhan TUNCAY 2 Alınma Tarh: 04-2008,

Detaylı

Avrupa Birliği Ülkeleri ve Türkiye de Yükseköğretimde Etkinliği Belirleyen Faktörler

Avrupa Birliği Ülkeleri ve Türkiye de Yükseköğretimde Etkinliği Belirleyen Faktörler blg 45-70 Avrupa Brlğ Ülkeler ve Türkye de Yükseköğretmde Etknlğ Belrleyen Faktörler Sbel Aybarç Bursalıoğlu Sbel Selm Öz Günümüz blg toplumunu şekllendren yükseköğretm kurumları, ülkeler açısından ekonomk

Detaylı

QUALITY MANAGEMENT PERCEPTION ON INSTITUTION PERFORMANCE: EXAMPLE OF A UNIVERSITY

QUALITY MANAGEMENT PERCEPTION ON INSTITUTION PERFORMANCE: EXAMPLE OF A UNIVERSITY QUALITY MANAGEMENT PERCEPTION ON INSTITUTION PERFORMANCE: EXAMPLE OF A UNIVERSITY sarogluesra@hotmalcom Ghader ZEMESTANI zemestanghader@gmalcom turhanmthat@mynetcom t n yla yla mu Toplam Kalte Anahtar

Detaylı

Bulanık Mantık ile Hesaplanan Geoid Yüksekliğine Nokta Yüksekliklerinin Etkisi

Bulanık Mantık ile Hesaplanan Geoid Yüksekliğine Nokta Yüksekliklerinin Etkisi Harta Teknolojler Elektronk Dergs Clt: 5, No: 1, 2013 (61-67) Electronc Journal of Map Technologes Vol: 5, No: 1, 2013 (61-67) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojkarastrmalar.com e-issn: 1309-3983 Makale

Detaylı

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİLENDİRİCİ METİNLERDE DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARINI KULLANMA DURUMLARI

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİLENDİRİCİ METİNLERDE DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARINI KULLANMA DURUMLARI Sayı 31 Ünverste Öğrenclernn Blglendrc Metnlerde Düşüncey Gelştrme Yollarını Kullanma Durumları ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİLENDİRİCİ METİNLERDE DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARINI KULLANMA DURUMLARI Mehmet

Detaylı

İyi Tarım Uygulamaları Ve Tüketici Davranışları (Logit Regresyon Analizi)(*)

İyi Tarım Uygulamaları Ve Tüketici Davranışları (Logit Regresyon Analizi)(*) Gazosmanpaşa Ünverstes Zraat Fakültes Dergs Journal of Agrcultural Faculty of Gazosmanpasa Unversty http://zraatderg.gop.edu.tr/ Araştırma Makales/Research Artcle JAFAG ISSN: 1300-2910 E-ISSN: 2147-8848

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ön Koşullar : Grafk İletşm I ve II, Tasarım Stüdyosu I, II, III derslern almış ve başarmış

Detaylı

( ) 3.1 Özet ve Motivasyon. v = G v v Operasyonel Amplifikatör (Op-Amp) Deneyin Amacı. deney 3

( ) 3.1 Özet ve Motivasyon. v = G v v Operasyonel Amplifikatör (Op-Amp) Deneyin Amacı. deney 3 Yıldız Teknk Ünverstes Elektrk Mühendslğ Bölümü Deneyn Amacı İşlemsel kuvvetlendrcnn çalışma prensbnn anlaşılması le çeştl OP AMP devrelernn uygulanması ve ncelenmes. Özet ve Motvasyon.. Operasyonel Amplfkatör

Detaylı

Erzurum Đlinde Buğday, Arpa ve Çavdarda Girdi Talebi Araştırması

Erzurum Đlinde Buğday, Arpa ve Çavdarda Girdi Talebi Araştırması Tarım Blmler Dergs Tar. Bl. Der. Derg web sayfası: www.agr.ankara.edu.tr/derg Journal of Agrcultural Scences Journal homepage: www.agr.ankara.edu.tr/ournal TARIM BİLİMLERİ DERGİSİ JOURNAL OF AGRICULTURAL

Detaylı

Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler

Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler Sıklık Tabloları ve Tek Değşkenl Grafkler Sıklık Tablosu Ver dzsnde yer alan değerlern tekrarlama sayılarını çeren tabloya sıklık tablosu denr. Sıklık Tabloları tek değşken çn marjnal tablo olarak adlandırılır.

Detaylı

TE;ŞHİS MODELLERf ;; KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI. Dilaver TENGİLİl\10GLU*

TE;ŞHİS MODELLERf ;; KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI. Dilaver TENGİLİl\10GLU* KİSİLERARASI CATISMA VE CATISMAYI TE;ŞHİS MODELLERf ;; Dlaver TENGİLİl\10GLU* Örgütlern vermllğn ve etknlğn etkleyen ayrıca yönetclern zaman ve enerjlern öneml ölçüde alan konulardan brs de örgütsel çatışmadır.

Detaylı

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Güz Dönemi) 2. SINIF (Güz Dönemi) İŞL.103 Genel Muhasebe I 3 5 SRV.211 Statistics I 3 5 İKT.

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Güz Dönemi) 2. SINIF (Güz Dönemi) İŞL.103 Genel Muhasebe I 3 5 SRV.211 Statistics I 3 5 İKT. İŞLETME ve İŞLETME İknc Öğretm BÖLÜMLERİ n n İŞL.101 Davranış Blmler I İŞL.201 Genel İşletme İŞL.203 Introducton to Busness İŞL.103 Genel Muhasebe I SRV.211 Statstcs I İktsada Grş I İŞL.207 İŞL.209 Pazarlama

Detaylı

BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ

BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Murat ATAN - Araş. Gör. Gaye KARPAT ÇATALBAŞ 2 ÖZET Bu çalışma, Türk bankacılık sstem çnde faalyet gösteren tcar bankaların

Detaylı

ISBN 978-975 19 4482-5 (basılı nüsha)

ISBN 978-975 19 4482-5 (basılı nüsha) ISBN 978-975 19 4482-5 (basılı nüsha) Bu Çalışma Devlet Planlama Teşklatının görüşlern yansıtmaz. Sorumluluğu yazarına attr. Yayın ve referans olarak kullanılması Devlet Planlama Teşklatının znn gerektrmez;

Detaylı

İTÜ LİSANSÜSTÜ DERS KATALOG FORMU (GRADUATE COURSE CATALOGUE FORM)

İTÜ LİSANSÜSTÜ DERS KATALOG FORMU (GRADUATE COURSE CATALOGUE FORM) Dersn Adı İTÜ LİSANSÜSTÜ DERS KATALOG FORMU (GRADUATE COURSE CATALOGUE FORM) Course Name İnşaat Projeler Yönetmnde Enformasyon Teknolojler Informaton Technologes n Constructon Project Management Kodu (Code)

Detaylı

COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The Natural Disasters in the Geography Teaching Curriculum)

COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The Natural Disasters in the Geography Teaching Curriculum) MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 28, TEMMUZ - 2013, S. 276-303 İSTANBUL ISSN:1303-2429 E-ISSN 2147-7825 copyrght 2013 http://www.marmaracografya.com COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The

Detaylı

EDİTÖR: Savaş Doğan KPSS ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ- ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI DERS NOTLARI ISBN

EDİTÖR: Savaş Doğan KPSS ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ- ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI DERS NOTLARI ISBN KPSS Eğtm Blmler ezberbozan sers Öğretm Teknolojler ve Materyal Tasarımı özetlenmş çerk pratk blgler krtk notlar lg çekc görseller EDİTÖR: Savaş Doğan KPSS ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ- ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ

Detaylı

Denklem Çözümünde Açık Yöntemler

Denklem Çözümünde Açık Yöntemler Denklem Çözümünde Bu yöntem, n yalnızca başlangıç değer kullanılan ya da kökü kapsayan br aralık kullanılması gerekmez. Açık yöntemler hızlı sonuç vermesne karşın, başlangıç değer uygun seçlmedğnde ıraksayablr.

Detaylı

AİLEM VE ŞİRKETİM. Piyasalardan Haberler (Sayfa 9) Aile Şirketlerinde Kavganın Faturası 300 Milyar Dolar. Türkiye'ye En Çok Yatırım Yapan Ülkeler

AİLEM VE ŞİRKETİM. Piyasalardan Haberler (Sayfa 9) Aile Şirketlerinde Kavganın Faturası 300 Milyar Dolar. Türkiye'ye En Çok Yatırım Yapan Ülkeler Sayı 72 Eylül Ekm 2015 AİLEM VE ŞİRKETİM Türkye de İnovasyon (Sayfa 2-3) Teknoloj Üreten Türkye Çalıştayı (4-5) - H. Erkan Uncu - CGS Center Fnansal Yönetm Hzmetler Kıdeml Uzman Dünya da İnovasyon (6-7-8)

Detaylı

= P 1.Q 1 + P 2.Q P n.q n (Ürün Değeri Yaklaşımı)

= P 1.Q 1 + P 2.Q P n.q n (Ürün Değeri Yaklaşımı) A.1. Mll Gelr Hesaplamaları ve Bazı Temel Kavramlar 1 Gayr Saf Yurtç Hâsıla (GSYİH GDP): Br ekonomde belrl br dönemde yerleşklern o ülkede ekonomk faalyetler sonucunda elde ettkler gelrlern toplamıdır.

Detaylı

Deprem Tepkisinin Sayısal Metotlar ile Değerlendirilmesi (Newmark-Beta Metodu) Deprem Mühendisliğine Giriş Dersi Doç. Dr.

Deprem Tepkisinin Sayısal Metotlar ile Değerlendirilmesi (Newmark-Beta Metodu) Deprem Mühendisliğine Giriş Dersi Doç. Dr. Deprem Tepksnn Sayısal Metotlar le Değerlendrlmes (Newmark-Beta Metodu) Sunum Anahat Grş Sayısal Metotlar Motvasyon Tahrk Fonksyonunun Parçalı Lneer Interpolasyonu (Pecewse Lnear Interpolaton of Exctaton

Detaylı

4.5. SOĞUTMA KULELERİNİN BOYUTLANDIRILMASI İÇİN BİR ANALIZ

4.5. SOĞUTMA KULELERİNİN BOYUTLANDIRILMASI İÇİN BİR ANALIZ Ünsal M.; Varol, A.: Soğutma Kulelernn Boyutlandırılması İçn Br Kuramsal 8 Mayıs 990, S: 8-85, Adana 4.5. SOĞUTMA KULELERİNİN BOYUTLANDIRILMASI İÇİN BİR ANALIZ Asaf Varol Fırat Ünverstes, Teknk Eğtm Fakültes,

Detaylı

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ

KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI KENTSEL ALANDA ET TALEP ANALİZİ: BATI AKDENİZ BÖLGESİ ÖRNEĞİ DOKTORA TEZİ ALİ RIZA AKTAŞ TEZ DANIŞMANI DOÇ. DR. SELİM

Detaylı

ALTERNATİF AKIM DEVRE YÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ

ALTERNATİF AKIM DEVRE YÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ BÖLÜM 6 ALTERNATİF AKIM DEVRE ÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ 6. ÇEVRE AKIMLAR ÖNTEMİ 6. SÜPERPOZİSON TEOREMİ 6. DÜĞÜM GERİLİMLER ÖNTEMİ 6.4 THEVENİN TEOREMİ 6.5 NORTON TEOREMİ Tpak GİRİŞ Alternatf akımın

Detaylı

İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü

İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü DİZİN BÖLÜM I. DERNEĞ8N K8ML8Ğ8 VE AMACI 3 Madde 1. Derneğ&n Adı ve Merkez& Madde 2. Derneğ&n Amacı ve Faal&yet Alanı BÖLÜM II. ÜYELiK 5 Madde 3.

Detaylı

BETONARME YAPI TASARIMI

BETONARME YAPI TASARIMI BETONARME YAPI TASARIMI DEPREM HESABI Doç. Dr. Mustafa ZORBOZAN Mart 008 GENEL BİLGİ 18 Mart 007 ve 18 Mart 008 tarhler arasında ülkemzde kaydedlen deprem etknlkler Kaynak: http://www.koer.boun.edu.tr/ssmo/map/tr/oneyear.html

Detaylı

YAYILI YÜK İLE YÜKLENMİŞ YAPI KİRİŞLERİNDE GÖÇME YÜKÜ HESABI. Perihan (Karakulak) EFE

YAYILI YÜK İLE YÜKLENMİŞ YAPI KİRİŞLERİNDE GÖÇME YÜKÜ HESABI. Perihan (Karakulak) EFE BAÜ Fen Bl. Enst. Dergs (6).8. YAYII YÜK İE YÜKENİŞ YAPI KİRİŞERİNDE GÖÇE YÜKÜ HESABI Perhan (Karakulak) EFE Balıkesr Ünverstes ühendslk marlık Fakültes İnşaat üh. Bölümü Balıkesr, TÜRKİYE ÖZET Yapılar

Detaylı

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Stratejik Planı. Sürüm no 1.2

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Stratejik Planı. Sürüm no 1.2 Namık Kemal Ünverstes Çorlu Mühendslk Fakültes Makne Mühendslğ Bölümü Stratejk Planı Sürüm no 1.2 Tekrdağ, Ocak İçndekler lsteler 2 3. Sunuş... 5 4. Grş... 6 5. Yönetc Özet... 9 6. Kurumsal Değerlendrme

Detaylı

ANTALYA DA OBEZİTE YAYGINLIĞI VE DÜZEYİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLER

ANTALYA DA OBEZİTE YAYGINLIĞI VE DÜZEYİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLER Akdenz İ.İ.B.F. Dergs (21) 2011, 17-45 ANTALYA DA OBEZİTE YAYGINLIĞI VE DÜZEYİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLER PREVALENCE AND SOCIOECONOMICS DETERMINANTS OF ADULTS OBESITY IN ANTALYA Arş. Gör. F.

Detaylı

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Clt:3 Sayı: Celal Bayar Ünverstes İ.İ.B.F. MANİSA Bulanık Araç Rotalama Problemlerne Br Model Öners ve Br Uygulama Doç. Dr. İbrahm GÜNGÖR Süleyman Demrel Ünverstes, İ.İ.B.F.,

Detaylı

. ÖZEL DAR ARTNAME. Bu bölüm, elektrik özel artnamesinde bulunan tüm alt bölümlere uygulanacak temel prensipleri belirler.

. ÖZEL DAR ARTNAME. Bu bölüm, elektrik özel artnamesinde bulunan tüm alt bölümlere uygulanacak temel prensipleri belirler. ! " # $ % % & & ' . ÖZEL DAR ARTNAME A. N TANIMI,...projelernde gösterlen elektrk lernn özel teknk artnamesnde anlatıldıı eklde, verlen standartlara uygun olarak, kusursuz, eksksz, fen ve sanat kurallarına

Detaylı

Fumonic 3 radio net kablosuz duman dedektörü. Kiracılar ve mülk sahipleri için bilgi

Fumonic 3 radio net kablosuz duman dedektörü. Kiracılar ve mülk sahipleri için bilgi Fumonc 3 rado net kablosuz duman dedektörü Kracılar ve mülk sahpler çn blg Tebrk ederz! Darenze akıllı fumonc 3 rado net duman dedektörler monte edlmştr. Bu şeklde ev sahbnz yasal donanım yükümlülüğünü

Detaylı

MESLEK SEÇİMİ PROBLEMİNDE ÇOK ÖZELLİKLİ KARAR VERME VE ÇÖZÜME YÖNELİK GELİŞTİRİLEN BİREYSEL KARİYER PLANLAMA PROGRAMI

MESLEK SEÇİMİ PROBLEMİNDE ÇOK ÖZELLİKLİ KARAR VERME VE ÇÖZÜME YÖNELİK GELİŞTİRİLEN BİREYSEL KARİYER PLANLAMA PROGRAMI MESLEK SEÇİMİ PROBLEMİNDE ÇOK ÖZELLİKLİ KARAR VERME VE ÇÖZÜME YÖNELİK GELİŞTİRİLEN BİREYSEL KARİYER PLANLAMA PROGRAMI Fath ÇİL GAZİ ÜNİVERSİTESİ Mühendslk Mmarlık Fakültes Endüstr Mühendslğ Bölümü 4. Sınıf

Detaylı

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir :

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir : 5 9. BÖLÜM YÜK AKIŞI (GÜÇ AKIŞI) 9.. Grş İletm sstemlernn analzlernde, bara sayısı arttıkça artan karmaşıklıkları yenmek çn sstemn matematksel modellenmesnde kolaylık getrc bazı yöntemler gelştrlmştr.

Detaylı

BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER

BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER Blmn amaçlarından br yaşanılan doğa olaylarını tanımlamak ve olayları önceden tahmnlemektr. Bu amacı başarmanın yollarından br olaylar üzernde etkl olduğu

Detaylı

Asimetri ve Basıklık Ölçüleri Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartillere dayanan (Bowley) Momentlere dayanan asimetri ve basıklık ölçüleri

Asimetri ve Basıklık Ölçüleri Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartillere dayanan (Bowley) Momentlere dayanan asimetri ve basıklık ölçüleri Asmetr ve Basıklık Ölçüler Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartllere dayanan (Bowley) omentlere dayanan asmetr ve basıklık ölçüler Yrd. Doç. Dr. Tjen ÖVER ÖZÇELİK tover@sakarya.edu.tr III. Asmetr ve Basıklık

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI FİRMA ÇEŞİTLENDİRMESİNİN FİRMA DEĞERİ, RİSKİ VE PERFORMANSINA ETKİLERİ: TÜRKİYE UYGULAMASI Emel YÜCEL DOKTORA TEZİ

Detaylı

---- >0.01. b0.05 >0.1 >0.1 >0.25 >0.25 70 Î 5 0.1 0.5 1 5 10 0.1

---- >0.01. b0.05 >0.1 >0.1 >0.25 >0.25 70 Î 5 0.1 0.5 1 5 10 0.1 Bna Kabuğunda Isı Ger Kazanımı Heat Recovery n Buldng Envelopes Max Howard SHERMAN, lan S. WALKER, Çevren: Devrm GÜRSEL ---- 1 >.1 25 >.1 b.5 Tpk Ev Pe Sayısı 9 f=.5 >.1 >.1 >.25 8 2 \ >.25 7 Tp» Ev Pesayısı

Detaylı

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü BÖLÜM: Temel Eğtm T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Mll Eğtm Müdürlüğü SAYı : 34203882-821 ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozsyon Yarışması TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERNE SNCAN Ilg :Vallk Makamının 25.10.2013 tarh

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ T.C. SÜLEYMAN EMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM ALI YÜKSEK LİSANS TEZİ PARANIN ZAMAN EĞERİ VE ÖĞRENME ETKİSİ ALTINAKİ KESİKLİ ZAMAN-EĞİŞKEN TALEPLİ PARTİ BÜYÜKLÜĞÜ MOELLERİ

Detaylı