Bilimsel Hazırlık Programı COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bilimsel Hazırlık Programı COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ"

Transkript

1 Taşınmaz Değerleme ve Gelştrme Anablm Dalı Blmsel Hazırlık Programı COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ Doç. Dr. Volkan YILDIRIM Karadenz Teknk Ünverstes, GISLab Trabzon «CBS de Ağ Analzler ve Sayısal Yükseklk Modeller»

2 AĞ ANALİZLERİ Vektör tabanlı coğraf verler le gerçekleşeblen konum analzlernden br de Ağ (Network) analzlerdr. Çzg özellğ gösteren coğraf detaylar genelde brbrne bağlı olup sürekllk gösteren yapıya sahptr. Br karayolu ağı, nreng veya polgon ağı, elektrk, su ve kanalzasyon şebekes bunların gerçek dünyadak örnekler olarak verleblr. Ağ analzler, şebeke yapısına sahp, çzg tabanlı coğrafk varlıkların bağlantı şekllernden, karar-vermeye yönelk sonuç çıkarmaya yarayan konum analzlerdr. Bu analzler uygulamada genellkle üç şeklde olur. a. Optmum güzergah belrleme (route optmzaton) b. Adres belrleme (address matchng) c. Kaynak tahss (resource allocaton)

3 AĞ ANALİZLERİ Ağ analzler çn kullanılan coğrafk verler mutlaka çzg tabanlı vektörel yapıda olmalıdır. Ancak düğüm-çzg (arc-node) topolojs oluşturulmuş coğrafk verler ağ analzlernn gerçekleşmesne olanak sağlar. Teork olarak br ağın oluşması çn düğüm noktalarına (node) ve bu noktaları brbrne bağlayan çzglere (arc) htyaç vardır. Bunun yanında nokta ve çzglern özntelk blglernn varlığı da çok önemldr. Çünkü ağ şlemler br anlamda grafk-olmayan blgden grafk blgnn sorgulanması olup, brbrn zleyen çzglern özntelk blglernn karşılaştırılması şeklndedr. Başlangıç noktasında tbaren gelen lk düğüm noktasına bağlı olan çzgler, stenen özellkler bakımından rdelenr ve stenen özellktek çzg seçlerek br sonrak düğüm noktasına ulaşılır. Bu şlem amaçlanan varış noktasına ulaşana kadar devam eder.

4 AĞ ANALİZLERİ - Optmum güzergah belrleme Coğraf blg sstemlernde, k nokta (node) arasında brden çok bağlantı (arc) var se, bu bağlantılardan hangsnn en uygun çözüm olduğuna karar vermek çn yapılan şlemler optmum güzergah belrleme olarak blnr. En uygun çözüm, en kısa mesafe olableceğ gb, aranan özellkler çzg boyunca gösteren br güzergah da olablr. Örneğn, br ambulansın hastayı hasta mahallnden aldıktan sonra en kısa sürede hastaneye ulaştırması çn en uygun güzergah olarak en kısa yol olableceğ gb, bu güzergah, günün muhtelf saatlerne göre trafk yoğunluğu düşük olan güzergah da olablr. Dğer br örnek, A le B kentler arasındak en optmum yol, en kısa olan yoldan zyade, topoğrafyası ve zemn yapısı en uygun olanıdır. Optmum güzergah tayn br çok kentsel fonksyonun yerne getrlmesnde başvurulan öneml br analz şekldr. Kent blg sstem uygulamalarında, acl durumlarda ambulans, tfaye, pols araçlarının stenen noktaya en kısa sürede ulaşması, zamana bağlı çalışan otobüs, okul taşıtları, metro, çöp toplama, posta dağıtımı ve benzer hzmetler dama sorgulama ve zleme htyacı vardır. Coğraf blg sstemlernde bu türden hzmetlern takb ancak ağ analzler le mümkün olur.

5 AĞ ANALİZLERİ - Optmum güzergah belrleme yürüyüş mesafes olarak yaklaşık 124 m. olan hastane ve kaza yer arası mesafe, ambulans le tek yönlü yollar, trafğe kapalı yollar ve yasak dönüşler nedenyle 750 m. ye yükselmektedr. Ambulansın güzergahının doğru olarak belrlenmes ancak yol ağı versnn doğru malyet blgler vers le yüklü olmasına bağlıdır.

6 AĞ ANALİZLERİ - Optmum güzergah belrleme Kaza yerne çevredek üç sağlık brmnden en yakın olanın seçlmes ve ambulansın yön blgleryle olay yerne yönlendrlmes

7 AĞ ANALİZLERİ - Optmum güzergah belrleme Öğrenc seçme sınavı çn seçlen 55 adet okul ve dağıtım merkez olarak da KTÜ, ÖSYM bürosu.. En optmum güzergah (40,5 km)

8 AĞ ANALİZLERİ - Adres belrleme Ağ analzlerne lşkn öneml uygulamalardan br dğer de adres belrlemedr. Klask olarak br harta üzernde yapılan adres bulma şlem, coğraf blg sstemnde br anlamda otomatk olarak gerçekleştrlr. Hartanın sayısallaştırılıp katman halne dönüşümünden sonra, düğüm-çzg topolojs oluşturulmuş katman üzernde her br düğüm noktasının ve bunları brleştren çzglern özntelk blgler blnyor demektr. Buna göre, ağ üzernde tanımlanmış br nokta veya çzg kolayca bulunablr. Ağ üzernde, özntelk blgs blnen br noktayı tespt şlem adres belrleme (address matchng) olarak blnr. Br kentte A noktası le gösterlen br müzenn adres bell ve bu adres özntelk tablosuna yansıtılmış se, müzenn konumu tanımsal blg olarak sorgulanır ve müzeye varılmak çn gerekl yol güzergahı blgsayar ekranında görüntülenr

9 AĞ ANALİZLERİ - Adres belrleme Adres belrleme analzler, taşımacılık sektöründen, posta dağıtım, nüfus, seçmen lstes güncelleme ve benzer br çok uygulamada karşımıza çıkar. Blhassa optmum güzergah belrlemede, üzernde GPS sstem olan ve devamlı hareket halnde olan br araç (örneğn ambulans) üzernde CBS tabanlı br sstem mevcut se, kent çersnde stenen adres anında tespt edlp, aracın bulunduğu konuma bağlı olarak varış noktası arasındak en optmum yol kolayca belrlenr. Böylece hastaya mümkün olan en kısa sürede ulaşılmış olacaktır. CBS ve GPS entegrel bu gb sstemler dnamk ağ analzlernn yapılmasına mkan veren öneml teknolojk araçlar olup, her geçen gün uygulama alanları artmaktadır.

10 AĞ ANALİZLERİ - Adres belrleme Brden fazla sokağa cephe olan bnalarda, bu grşler farklı numaralar aldığından dolayı brden fazla adres tanımlaması yapılması gerekmektedr. Bu adreslern vertabanlarında doğru temsl edlmes ve bütün adres verlernn ssteme dahl edlmes gerekmektedr.

11

12 AĞ ANALİZLERİ - Kaynak tahss Planlama ve yatırıma yönelk faalyetlerdek öneml şlemlerden br de yer tahssnn en y şeklde yapılablmesdr. Bu amaçla nüfus, ulaşım, yerleşm, ana merkezlere olan mesafe, çevre ve benzer faktörlere bağlı olarak fzblte çalışmaları yapılarak en uygun karar verlr. Planlamada, br okul alanı, çöp toplama merkez, tfaye hzmet alanı veya tcar amaçlı br alış-verş merkez, fabrka alanı çn en uygun yer tespt br çok parametrenn rdelenmesn gerektrr. Ağ yapısındak coğrafk varlıkların aynı anda analz edlerek en optmum merkezn noktasal olarak tespt edlmes şlemler coğraf blg sstemlernde kaynak tahss (resource allocaton) analz olarak blnmektedr. Kaynak tahss çn tespt edlecek merkez, kullanıcı tarafından verlecek krterler sağlayacak ntelkte olacağından, ağ üzerndek tüm nokta ve çzgler yeterl özntelk blglerne sahp olmalıdır. Örneğn br bölgede yapılacak seçm çn oy sandıklarının hang noktalara yerleştrlmes gerekr, şeklnde br talebn karşılanması çn, ulaşım ağı yanında, sandık sayıları, numaraları ve bu sandıklarda oy kullanacak seçmen lsteler öncelkle blnmeldr. Daha sonra bu blglere bağlı olarak, olası seçmen sandıkları yerleştrlecek bölgeler tespt edlr.

13 AĞ ANALİZLERİ - Kaynak tahss Şekl de kaynak tahssne örnek olarak tfaye merkezlernn kentn hang noktalarına yerleştrlmes gerektğn göstermektedr. Burada amaç, olası br yangın anında tfaye araçlarının en optmum sürede yangın mahallne ulaşmalarına mkan verecek şeklde kentn muhtelf bölgelerne yerleşmelerdr. Nüfus, yol bağlantıları, trafk yoğunluğu, tfaye ekpler ve araçlarının yapısı gb unsurlar en uygun stasyon yernn seçmnde öneml rol oynamaktadırlar. Br su dağıtım şebekesne at özntelk blgler çeren geometrk br ağ yapısı Br su pompa stasyonunun karmaşık dağıtım şebekesne lşkn geometrk ve mantıksal gösterm. Pompa stasyonu başlangıçta br kutu şeklnde olup stasyon çersnde üç vana, kontrol vanası, pompa, sayaç, T noktası

14 AĞ ANALİZLERİ - Kaynak tahss Örneğn, kaynak olarak br okul objes ele alınmış olursa; okul arz noktası olacaktır. Okul etrafındak bnalarda oturan öğrencler se talep noktalarıdır. Okul ve bnalar arasındak bağlantıyı sağlayan yollar da ağ ı oluşturur. Böylece arz-talep lşksn çeren br ağ yapısı tanımlanmış olur. Ağ analzler çn Arc/Info da kullanılan br dğer komut TRACE dr. Takp (tracng) şlem, ağ üzernde hang brmn hang brme bağlı olduğunu bulmak çn uygulanan br metottur. Örneğn, br bölgedek evlern elektrklernn hang trafodan beslendğ veya br ırmağı besleyen kolların tesptnde trace fonksyonu kullanılır.

15 AĞ ANALİZLERİ - Kaynak tahss KARADENİZ d K d d d d d I N D E K S Mevcut İtfaye Brmler Kurulacak İtfaye Brm Mevcut İtfaye Alanları İhtyaç Olan İtfaye Alanları Yollar Kent Sınırı Ulaşım mesafesne göre, kent çnde kurulması gereken tfaye merkezlernn yerlernn bulunması

16 AĞ ANALİZLERİ - Kaynak tahss Okul otomatk kayıt sstem K D B G TRABZON KENTİNDE ÖĞRENCİLERİN OTURDUĞU YERLER Kent Sınırı Yollar Öğrenc L E J A N D Meters

17 AĞ ANALİZLERİ - Kaynak tahss Okul otomatk kayıt sstem ù ADRES: 120 ŞEHİT REFİK CESUR CADDESİ SINIR OKULLAR YOLLAR OKULA GİDİŞ GÜZERGAHI LEJAND Meters K D B G EN YAKIN OKUL SEÇİMİ Sh a p e Id Ad Ad r e s Te l e f on Ma h a l le Po n t 86 AL İ _ A TE Ş O Ğ LU 94 Y A LI 0 ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 13 3 AY D İ N _Ö Z K A N 32 Y A LI ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 19 6 EK R E M _K Ü Ç Ü K 58 K A RŞ I Y A KA 0 KA R Ş I YA K A Po n t 20 9 EM İ N E _K A Y A 42 Y A LI 0 ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 26 4 Yİ L D İ Z 88 Y A LI 0 ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 27 5 OD A B A Ş 94 Y A LI YA L İ Po n t 34 1 Bİ R L İ K_ G İ D A 10 4 Y AL I 0 ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 40 4 KE L E Ş 60 Y A LI ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 43 6 MU H A M ME T _ S AT İ L M İŞ 6 Ş İ R İN 0 1_ N O L U_ B E Ş İR L İ Po n t 44 5 MU R A T _A R S L AN 10 6 Y AL I 0 ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 44 7 MU R A T _K E S K İN 33 Y A LI ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 45 9 MU S T A FA _ A V ŞA R 95 Y A LI 0 ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 56 2 RA H M İ _T A Ş L İ 90 Y A LI ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 56 5 RA S İ M _İ B İ Ş 60 Y A LI ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 58 9 SA L İ H _Y A V U ZA S L A N 76 Y A LI 0 ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 59 2 SA L İ H _O D A B AŞ 92 Y A LI 0 YA L İ Po n t 61 6 SE R H A T_ D E M İR C İ 31 Y A LI 0 ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 66 1 YA Ş A R _Y A Z İ Cİ 15 7 Y AL I 0 Hİ Z İ R BE Y Po n t 67 0 Yİ L D İ R_ R E İ S 92 Y A LI ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 70 5 Zİ H N İ _K U M 71 Y A LI 0 Hİ Z İ R BE Y Po n t 71 8 İB R A H İM _ B İ Yİ K L İ OĞ L U 19 4 Y AV U Z _ SE L İ M Po n t 73 7 İS M A İ L_ Y A Z İC İ 72 Y A LI 0 ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 73 9 İS M A İ L_ B A C İ 68 Y A LI ÇÖ M L E KÇ İ Po n t 78 6 ŞÜ K R Ü _Ç E B İ 15 1 Y AL I YA L İ K D B G Meters OKULLARA TAHSİS EDİLECEK ÖĞRENCİLERİN BELİRLENMESİ SINIR YO LLAR OKUL ALANLARI ÖĞRENCİLER OKULLAR TAHSİS EDİLMİŞ ÖĞ RENCİLER LEJAND * İKİ OKULA KAYIT YAPTIRACAK ÖĞRENCİ LİSTESİ

18 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ Gerçek dünyadak detayların tanımlanmasında x,y koordnatları genelde yatay düzlemde bu detayların zdüşümler le fade edlrler. Blhassa hartacılıkta detayların x,y koordnat çftleryle yatay düzlemde konum tanımlaması yapılır. Ancak gerçek anlamda br detayın konumu üç boyutlu olarak belrleneblr. Br nokta uzayda (x,y,z) koordnatları le gösterlr. Arazlern yatay düzlemdek konumları x,y le gösterlrken, üçüncü boyutu z koordnat değer le fade edlr. Böyle br durumda z değer arazde noktanın yükseklk değern gösterr. Ancak br krllk hartasında se, z değer x,y le verlen noktanın krllk katsayısını göstereblr. Dolayısıyla yalnızca araz yüzeyler değl, aynı zamanda objelern üçüncü boyutu olarak ntelendrlecek herhang br veya brkaç özellğ de yne üç boyutlu olarak üretleblmektedr. Örneğn, hava krllğ, taşınmazların değerler, toprak sınıfları, nüfus dağılımı gb özel amaçlı üç boyutlu hartaları da üretmek mümkündür.

19 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ Klask hartacılıkta kartoğrafk yöntemler le yada en yaygın şeklyle eş yükselt eğrler le arazlern veya objelern üçüncü boyutu kağıda yansıtılarak kullanıcıya sunulur. Gerek yükseklk analzler, gerekse üçüncü boyuta bağlı dğer analz ve şlemlern bu gb klask hartalar üzernde yapılması ve bunlardan verm alınması oldukça güçtür. Çünkü kullanıcı arazye dama üçüncü boyuttan ve değşk görüş açılarından bakarak konum analz yapmak steyecektr. Bu da çok değşk açılardan üretlmş brçok amaçlı hartayı gerektrr. Dolayısıyla klask yaklaşımla üç boyutlu harta üretmek hem ekonomk değldr, hem de profesyonel kartoğrafyacılığı gerektrr. Oysa blg teknolojsndek gelşmelere paralel olarak, araz modeller gerçeğ yansıtacak şeklde üç boyutlu olarak blgsayar ortamında kolayca oluşturulmaktadır. (x,y,z) koordnatlarıyla üç boyutlu olarak tanımlanan coğrafk yüzeylern blgsayar ortamında oluşturulması ve bu yüzeylerde yapılan konum analzler sayısal yükseklk modeller (SYM) ya da sayısal araz modeller (dgtal terran modellng-dtm) olarak blnmektedr.

20 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ SYM analzler lk olarak 1950 l yıllarda ABD de karayollarına yönelk olarak en-boy kestlernn hesap ve çzmlernn yapılması gb dar br uygulama alanı çnde kalmakla brlkte, günümüzde blgsayar teknolojsndek gelşmelere bağlı olarak, başta asker alanlarda olmak üzere hartacılık, tıp, mmarlık, arkeoloj, hdroloj, nşaat, madenclk, zraat, morfoloj, çevre vb meslek alanlarında yoğun br şeklde uygulanmaktadır. SYM ne lşkn başlıca yüzey analzler şunlardır: Üç boyutlu görüntüleme Eğm hesabı Bakı hesabı Kest çıkarma Görünürlük analz Hacm hesabı

21 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ Sayısal araz model kullanılarak yapılan analz şlemlerdr. Eğm Hesabı: Araz yüzey üzernde seçlen k nokta arasındak eğmn derece veya yüzde olarak belrlenmes şlemdr. Bakı Hesabı: Araz yüzeyndek br noktadak bakı (aspect), o noktadan geçen teğet düzlemn baktığı yön olup derece (kuzeyden tbaren saat açısı yönünde tanımlanan açı) olarak fade edlr. Bakı hesabı le stenen yöne bakan araz bölgelern gösteren alan detaylar oluşturulup bu detaylar dğer konuma bağlı analz türler le brlkte kullanılablr. Kest Çıkarma: Araz üzernde ulaşım amaçlı yapılacak mühendslk çalışmalarında (yol, kanal vb) br güzergah boyunca araznn profl hakkında blg ednmek çn kullanılır. Görünürlük Analz: Araz üzerndek bell br noktadan stenen bakı aralığında ve stenen mesafe çersnde kalan bölgede görünen veya görünmeyen kısımların belrlenmes şlemdr (Yangın kulesnden ormanın belrl bölgelernn görünüp görünmedğnn sayısal araz model kullanılarak kontrolü-blgsayarda modellenmes) Hacm Hesabı: Belrl kottak br yüzey le araznn üst yüzey (syah kot) arasındak kapalı alanın hacmnn belrlenmes şlemdr. Maden sahalarının rezerv tespt, hafryat çalışmalarında ortaya çıkacak kazı-dolgu toprak mktarlarının belrlenmes gb mühendslk çalışmalarında kullanılır. Yüzey Oluşturma ve Gölgeleme (3 boyutlu görüntüleme): Oluşturulan sayısal araz modelnden yüzey şeklnde araz yüzey oluşturma şlemdr. Gerekrse farklı renk-doku-malzemeler le kaplama, gölgeleme yapılablr. Eş Yükseklk Eğrler Oluşturma: Oluşturulan sayısal araz modelnden stenen yükseklk aralıklarında eş yükseklk eğrlernn oluşturulması şlemdr Hpsometrk 21 Renk Kademeler Oluşturma: Oluşturulan sayısal araz modelnden stenen eş yükseklk değerler arasını farklı renklerle gösterme şlemdr.

22 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ SYM, yüzey modelleme çn orjnal br bçmde gelştrlmelerne rağmen k boyutlu (2D) br yüzey üzerndek herhang br z özntelğnn sürekl değşmnn modeln oluşturma çn de kullanılır. Yüzey modeller her ne kadar 3D şeklnde üç boyutlu olarak gösterlse de, gerçekte bu gösterm 2.5D şeklndedr. 2.5D yeryüzü parçasının bell kısmını zometrk model bçmnde xy konum noktasının z değerne bağlı olarak yüzey tanımlarken, araz yüzey üzerndek şev, bna gb sun yapılar bu göstermde yer almaz. Ancak 3D göstermde tüm doğal ve yapay objeler dkkate alınarak, yüzeyler kafes ağ veya katı gösterm şeklnde tanımlanır. SYM nn gerçekleşmes çn zlenmes gereken şlem sürec üç adımdan oluşur. Bunlar; a) verlern elde edlmes, b) verlern şlenmes c) uygulama şlemlerdr.

23 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ Verlern elde edlmes aşamasında, topoğrafk yüzeyn yeterl hassasyette temsl edleblmes çn yeterl sayıda koordnatları blnen noktalara htyaç vardır. Bu noktalara örnekleme veya dayanak noktası adı verlr. Bu noktaların koordnat blgler herhang br şeklde elde edlerek br kayıt ortamında saklanır. İknc aşamada; toplanan blglere değşk testler uygulanarak verlern kontrolü, gerekrse uygunsuz olanların ayıklanması, stenlen sayıda yükseklğ blnen yen noktaların üretlmes ve uygun br fonksyonla enterpolasyon şlemnn uygulanarak modeln elde edlmes şlem yer alır. Son aşamada; oluşturulan modeln kullanıcı steğne bağlı olarak ürün halnde sunulması gerçekleştrlr. SYM çn verler; nokta, çzg ve polgon tabanlı katmanlardan, eşyükseklk eğrl (contour) hartalardan, stereoplotter verlerden, ASCII formatında nokta çerkl dosyalardan, arazdek keskn ntelğe sahp dere, şev ve benzer çzg boylarınca türetlecek koordnatlardan elde edleblr

24 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ Çzg modeller Araznn en yaygın çzg modeller hpsometrk eğrler tanımlayan eş-yükseklk eğr kümeler tarafından sağlanır. Profller genellkle eğm analzler, ortofoto harta yapımı ya da blok dyagramlar çn kullanılan türemş br üründür. Eş-yükseklk eğrler mevcut hartalarda çzl bulunduğu çn SYM çn ver kaynağıdırlar. Ancak sayısallaştırılan yükseklk eğrler özellkle eğm hesabı ya da gölge kabartma model yapımı çn uygun değllerdr. Bu bakımdan çzgler genellkle kare grd şeklndek nokta modellere dönüştürülürler.

25 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ Nokta modeller Nokta modeller genellkle k şeklde düşünülür. Bunlar; grdleme (raster) ve üçgenleme (Delauney) yöntemlerdr. Grdleme yöntemnde; yüzey kare veya dkdörtgen şeklnde bölünerek, oluşacak her br grd köşe noktasının yüzey değer enterpolasyon vasıtasıyla üretlr. Üçgenlemede se; yüzey, dağınık ya da düzgün olarak dağılmış bulunan dayanak noktalarının brleştrlmes le düzlem üçgenlerden oluşan çok yüzlü (polhedron) br yüzeyle kaplanır. Üçgen sayısının fazlalığına bağlı olarak yüzeyn gerçeğe daha yakın tanımlanması sağlanır.

26 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ

27 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ Delaunay Üçgenleme Yöntem Bu yöntemde, öncelkle, ver kümesnn etrafına yapay çerçeve noktaları yerleştrlr. Bu noktalar keyf olarak tanımlanır ve ver setne dahl edlr. Alanın sol alt köşesndek k sınır noktası, üçgenlemeye başlangıç yerdr. Bu k sınır noktasından, çapı bu k nokta arasındak mesafe olacak şeklde, br dare geçrlr ve saat stkamet yönünde, darenn çne düşen nokta olup olmadığı araştırılır. Eğer bu dare çne düşen nokta saptanamazsa, darenn alanı belrl br oranda arttırılır. Bu darenn çersne, saat yönünde düşen lk nokta, lk üçgenn üçüncü noktası olarak belrlenr. Bu şlem saat yönünde, ta k başlangıca gelene kadar sürdürülür.

28 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ TIN ver model TIN (Trangulated Irregular Network) ver model, sürekllk gösteren yüzeylern raster olarak göstermne alternatf br ver model şekldr. Araz veya üçüncü boyut özellğ taşıyan dğer yüzeylern analz ve göstermn etkn br şeklde sağlar. TIN ver modelnde, yüzey, brbrne komşu dolayısıyla lnk edlmş üçgenler sersyle fade edlr. Üçgenler herhang br konumda düzensz olarak dağılmış üç noktadan üretlr. Bu açıdan raster ver modelnden farklıdır. Çünkü raster modelde her br nokta düzenl br kafes (lattce) sstem şeklnde dağılım gösterr. Sonuçta TIN model topolojk olarak lşklendrlmş üçgenlern oluşturduğu br ağ (network) yapısına sahp olur

29 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ TIN ver model TIN ver modelnn üçgen bloklama temeln düğüm noktaları (nodes) oluşturur. Üç köşel yüzey şeklnde oluşan üçgenlern, komşuluk durumları ve sınırlara göre sol-sağ topolojs tess edlr. Üçgenler yüzeydek dayanak nokta kümelerne ve dere, şev gb belrgn araz sınırlarına göre kurulur. Dolayısıyla yüzeyn temslnde gerçekte vazgeçlmeyecek verler dkkate alınır. TIN modelnde dayanak noktasını temsl eden düğüm noktaları esas alınırken, kullanıcı steğne bağlı olarak yen noktalar lave etmek veya bazılarını şlem dışı bırakması mümkündür. Burada öneml olan, gerçeğe en yakın şeklde yüzey temsl edecek keskn noktaların tanımlanmış olmasıdır. Bu noktalar genelde, tepe noktaları, vad taban noktaları, şevlern alt ve üst kot noktalarıdır. Ayrıca, keskn sınırlar (breaklnes) olarak ntelendrlen su ayırma veya toplama çzgler, kıyı, akarsu gb çzgsel dayanak blglern de dkkate alınması halnde yüzeyn modellenmes daha hassas olacaktır. Bu tür çzgler üçgenlern değşmez sınırları konumundadır.

30 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ TIN ver model TIN ver modelnn üçgen bloklama temeln düğüm noktaları (nodes) oluşturur. Üç köşel yüzey şeklnde oluşan üçgenlern, komşuluk durumları ve sınırlara göre sol-sağ topolojs tess edlr. Üçgenler yüzeydek dayanak nokta kümelerne ve dere, şev gb belrgn araz sınırlarına göre kurulur. Dolayısıyla yüzeyn temslnde gerçekte vazgeçlmeyecek verler dkkate alınır. TIN modelnde dayanak noktasını temsl eden düğüm noktaları esas alınırken, kullanıcı steğne bağlı olarak yen noktalar lave etmek veya bazılarını şlem dışı bırakması mümkündür. Burada öneml olan, gerçeğe en yakın şeklde yüzey temsl edecek keskn noktaların tanımlanmış olmasıdır. Bu noktalar genelde, tepe noktaları, vad taban noktaları, şevlern alt ve üst kot noktalarıdır. Ayrıca, keskn sınırlar (breaklnes) olarak ntelendrlen su ayırma veya toplama çzgler, kıyı, akarsu gb çzgsel dayanak blglern de dkkate alınması halnde yüzeyn modellenmes daha hassas olacaktır. Bu tür çzgler üçgenlern değşmez sınırları konumundadır.

31 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ TIN ver model TIN modelnn kurulmasıyla brlkte gerçekleşeblecek br çok yüzey analz söz konusudur. Bunlardan bazıları; z yükseklk değernn enterpolasyonla kestrm, eşyükselt (contour) eğrlernn üretm ve yükseklk değşm bölgelernn oluşumu, eğm ve bakı hesaplamaları, yüzey alanları ve yüzey uzunluklarının hesabı, hacm, yarma ve dolgu hesapları, k nokta arasında görünürlük analz, br noktadan görüleblen veya görülemeyen yüzey analzler yüzey profllernn üretlmes gölgeleme veya ışık etksne göre değşmlern zlenmesne yönelk analzler

32 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ Üç boyutlu (3D) görüntüleme Üç boyutlu (3D) görüntülern elde edleblmes çn öncelkle yüzey detaylarının x,y ve z değerlernn blnmesne htyaç vardır. Bunun çn ver grş esnasında bu değerlern doğrudan blgsayara grlmes yanında sayısallaştırma sırasında da detayların yükseklk değerler yne blgsayara kayıt edleblr. Detayların sayısallaştırılması nokta-nokta şeklnde se x,y yanında z değer de kayıt edlr. Eğer, eşyükselt eğrler çzg halnde sayısallaştırılır se, bu durumda eğrnn tanımladığı yükseklk değer blgsayar ortamına aktarılır. Bu blgler her zaman yüzey tanımlayacak sıklıkta olmayablrler. Böyle br durumda kullanılacak uygun yazılım ve hesap yöntem le enterpolasyon şlem yapılarak yüzey üzerndek örnekleme noktaları yoğunlaştırılarak, yüzeyn gerçeğ daha fazla yansıtması sağlanablr. Böylece sayısal araz model (SAM) veya dğer br deyşle üç boyutlu (3D) yüzey oluşturulmuş olur.

33 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ Eğm hesabı Araz yüzeylernn yataydan olan sapmaları eğm (slope) olarak blnr. Eğm, durulan noktadan olan düşey mesafenn yatay mesafeye oranının tanjant açısıyla fadesdr. Uygulamada eğm çoğu kez yüzde (%) le gösterlr. Sayısal araz modellernde oluşturulan yüzey üzernde seçlecek k nokta arasındak eğm doğrudan sorgulanabldğ gb, bazı konum analzlerne yardımcı olacak ntelkte de eğm sorgulaması yapılır. Blhassa yol güzergahlarının tesptnde, araz sınıflandırmasında, topoğrafyanın tanınmasında eğm blgsne dama htyaç vardır. Br coğrafk bölgede toprağın özellklerne bağlı olarak, bell eğmde olan arazlerde eğer erozyon söz konusu se, bu durumda toprak özellğn gösteren polgon tabanlı katman le eğm sınıflaması yapılmış polgon tabanlı katman çakıştırıldığında, kesşm bölgelernde erozyon alanları kolayca tespt edlmş olur.

34 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ Bakı hesabı Araz yüzeyndek br noktadak bakı (aspect), o noktadan geçen teğet düzlemn baktığı yön olup, derece (kuzeyden tbaren saat açısı yönünde tanımlanan açı) olarak fade edlr. Bakı hesabı le stenen yöne bakan araz bölgelern gösteren polgon detaylar oluşturulup bu detaylar gerektğnde dğer analz türler le brlkte kullanılablr. Araz eğmne bağlı olarak belrlenen bakı değerler genel br sınıflandırmaya tab tutularak, kuzey, güney vb bakı aralıkları tespt edlr. Örneğn güneye bakan ağaç topluluklarının büyüklüğü hakkında blg ednmek gerekr se, öncelkle araz yüzeynn stenen bakıdak bölgeler tespt edlr. Bakı, bell br yöne bakan çıplak ya da ağaç topluğuna sahp araz yüzeyler yanında, orman planlamada, erozyon eğlml alanların tesptnde, asker amaçlı yüzey analzlernde, bnaların bakış yönler hakkında blg ednmede kullanılan öneml br sayısal araz analz şekldr.

35 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ Kest çıkarma Araz yüzeylernde yapılacak yol, demryolu, kanal, dere slahı, enerj nakl hattı gb mühendslk projelernde güzergah tespt en öneml husustur. Bu aşamada yüzeyn üç boyutlu göstermnden yararlanılarak, güzergah tayn yapılır. Belrlenecek doğrultular boyunca araznn profl hakkında blg ednmek üzere, detay noktalar arasındak mesafe ve yükseklk değerlerne bağlı olarak kestler çıkarılır. Klask yöntemle oldukça zor olan ve zaman alan bu şlemler, sayısal araz modeller le oldukça kolaydır. Blgsayar ortamında oluşturulan üç-boyutlu yüzey üzernde etkleşml olarak seçlen ve brbrn zleyen güzergah noktalarının, aynı anda kest çzgler de ekranda gösterlr ve steğe bağlı olarak çıktı şeklnde kullanıcıya sunulurlar.

36 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ Görünürlük analz Herhang br araz yüzeynde belrlenen br noktadan stenen yöne bakıldığında görünen alanların tespt şlemler görünürlük analz olarak blnr. Örneğn orman bölgesnde tess edlen br yangın kulesnden bakıldığında bu kuleden stenen açı aralıklarında ve mesafedek görünen ve görünmeyen sahaların büyüklüğü araz yüzeyne bağlı olarak blgsayar ortamında kolayca belrleneblr. Gözlem stasyonu

37 SAYISAL YÜKSEKLİK ANALİZLERİ Hacm hesabı Hacm hesapları, mühendslk hzmetlernde kullanılan öneml şlemlerden olup, maden sahalarının rezerv tesptnde, yol, havaalanı ve benzer sahaların yarma ve dolgu toprak hafryatlarının belrlenmesnde sıkça kullanılır. İstenlen yüzey üzernde seçlecek kapalı br saha (polgon) referans alınarak, bu yüzeye düşey mesafede sınırlandırılacak kapalı şekln büyüklüğünü belrleme şlem hacm hesabı olarak blnr. Üç boyutlu yüzeyn oluşması hacm hesabı çn ön koşuldur. Bu yüzeyn oluşumu blgsayar ortamında kolayca gerçekleştğnden, ekranda yüzey üzerndek polgon tespt yapıldıktan sonra, sadece dernlk veya yükseklk değer verlerek söz konusu bölgenn hacm dnamk olarak hesaplanablr.

38

39

40 Örnek Taşkın Analz Uygulaması COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE TAŞKIN RİSK ALANLARININ BELİRLENMESİ: ARTVİN İLİ ÖRNEĞİ Kahraman Oğuz, Esn Oğuz, Mustafa Coşkun 4. Ulusal Taşkın Sempozyumu

41

42

43

44

45

46

47

48

49

Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler

Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler Sıklık Tabloları ve Tek Değşkenl Grafkler Sıklık Tablosu Ver dzsnde yer alan değerlern tekrarlama sayılarını çeren tabloya sıklık tablosu denr. Sıklık Tabloları tek değşken çn marjnal tablo olarak adlandırılır.

Detaylı

VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER

VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER 1 2.1 Tanımlar Skaler büyüklük: Sadece şddet bulunan büyüklükler (örn: uzunluk, zaman, kütle, hacm, enerj, yoğunluk) Br harf le sembolze edleblr. (örn: kütle: m) Şddet :

Detaylı

Bilgisayarla Görüye Giriş

Bilgisayarla Görüye Giriş Blgsayarla Görüye Grş Ders 8 Görüntü Eşleme Alp Ertürk alp.erturk@kocael.edu.tr Panorama Oluşturma Görüntüler eşlememz / çakıştırmamız gerekmektedr Panorama Oluşturma İk görüntüden özntelkler çıkar Panorama

Detaylı

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili 5.3. Tekne Yüzeylernn atematksel Temsl atematksel yüzey temslnde lk öneml çalışmalar Coons (53) tarafından gerçekleştrlmştr. Ferguson yüzeylernn gelştrlmş hal olan Coons yüzeylernde tüm sınır eğrler çn

Detaylı

3. Parçaları Arasında Aralık Bulunan Çok Parçalı Basınç Çubukları

3. Parçaları Arasında Aralık Bulunan Çok Parçalı Basınç Çubukları 3. Parçaları Arasında Aralık Bulunan Çok Parçalı Basınç Çubukları Basınç çubukları brden fazla profl kullanılarak, bu profller arasında plan düzlemnde bell br mesafe bulunacak şeklde düzenleneblr. Bu teşklde,

Detaylı

JFM316 Elektrik Yöntemler ( Doğru Akım Özdirenç Yöntemi)

JFM316 Elektrik Yöntemler ( Doğru Akım Özdirenç Yöntemi) JFM316 Elektrk Yöntemler ( Doğru Akım Özdrenç Yöntem) yeryüzünde oluşturacağı gerlm değerler hesaplanablr. Daha sonra aşağıdak formül kullanılarak görünür özdrenç hesaplanır. a K I K 2 1 1 1 1 AM BM AN

Detaylı

Deney No: 2. Sıvı Seviye Kontrol Deneyi. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Dijital Kontrol Laboratuvar Deney Föyü Deneyin Amacı

Deney No: 2. Sıvı Seviye Kontrol Deneyi. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Dijital Kontrol Laboratuvar Deney Föyü Deneyin Amacı SRY ÜNİVERSİESİ Djtal ontrol Laboratuvar Deney Föyü Deney No: 2 Sıvı Sevye ontrol Deney 2.. Deneyn macı Bu deneyn amacı, doğrusal olmayan sıvı sevye sstemnn belrlenen br çalışma noktası cvarında doğrusallaştırılmış

Detaylı

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK Sürekl Olasılık Dağılım Brkml- KümülatFonksyonu Yrd. Doç. Dr. Tjen ÖVER ÖZÇELİK tover@sakarya.edu.tr Sürekl olasılık onksyonları X değşken - ;+ aralığında tanımlanmış br sürekl rassal değşken olsun. Aşağıdak

Detaylı

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının 1 DİĞER ÖZEL İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL DİYAGRAMLARI X, R, p, np, c, u ve dğer kontrol dyagramları statstksel kalte kontrol dyagramlarının temel teknkler olup en çok kullanılanlarıdır. Bu teknkler ell

Detaylı

04.10.2012 SU İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ. Suİhtiyacı. Proje Süresi. Birim Su Sarfiyatı. Proje Süresi Sonundaki Nüfus

04.10.2012 SU İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ. Suİhtiyacı. Proje Süresi. Birim Su Sarfiyatı. Proje Süresi Sonundaki Nüfus SU İHTİYAÇLARII BELİRLEMESİ Suİhtyacı Proje Süres Brm Su Sarfyatı Proje Süres Sonundak üfus Su ayrım çzs İsale Hattı Su Tasfye Tess Terf Merkez, Pompa İstasyonu Baraj Gölü (Hazne) Kaptaj Su Alma Yapısı

Detaylı

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU 6.07.0 ÇOKLU REGRESON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-ON KATSAILARININ ORUMU ÇOKLU REGRESON MODELİ Ekonom ve şletmeclk alanlarında herhang br bağımlı değşken tek br bağımsız

Detaylı

MADEN DEĞERLENDİRME. Ders Notları

MADEN DEĞERLENDİRME. Ders Notları MADEN DEĞERLENDİRME Ders Notları Doç.Dr. Kaan ERARSLAN 008 ĐÇĐNDEKĐLER. GĐRĐŞ... 3. REZERV SINIFLARI VE HESAPLAMALARI... 4. Görünür rezervler...4.. Muhtemel Rezervler...6.3 Mümkün Rezervler...7.4 Belrl

Detaylı

İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ

İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ Türkye İnşaat Mühendslğ, XVII. Teknk Kongre, İstanbul, 2004 İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ Nur MERZİ 1, Metn NOHUTCU, Evren YILDIZ 1 Orta Doğu Teknk Ünverstes, İnşaat Mühendslğ Bölümü, 06531 Ankara

Detaylı

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir :

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir : 5 9. BÖLÜM YÜK AKIŞI (GÜÇ AKIŞI) 9.. Grş İletm sstemlernn analzlernde, bara sayısı arttıkça artan karmaşıklıkları yenmek çn sstemn matematksel modellenmesnde kolaylık getrc bazı yöntemler gelştrlmştr.

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ön Koşullar : Grafk İletşm I ve II, Tasarım Stüdyosu I, II, III derslern almış ve başarmış

Detaylı

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON HAFTA 4 PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYO Gölge değşkenn br başka kullanımını açıklamak çn varsayımsal br şrketn satış temslclerne nasıl ödeme yaptığı ele alınsın. Satış prmleryle satış hacm Arasındak varsayımsal

Detaylı

GM-220 MÜH. ÇALIŞ. İSTATİSTİKSEL. Frekans Dağılımı Oluşturma Adımları VERİLERİN SUNUMU. Verilerin Özetlenmesi ve Grafikle Gösterilmesi

GM-220 MÜH. ÇALIŞ. İSTATİSTİKSEL. Frekans Dağılımı Oluşturma Adımları VERİLERİN SUNUMU. Verilerin Özetlenmesi ve Grafikle Gösterilmesi VERİLERİN SUNUMU GM-0 MÜH. ÇALIŞ. İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLER Br çalışadan elde edlen verler ha ver ntelğndedr. Ha verlerden blg ednek zor ve zaan alıcıdır. Ha verler çok karaşık durudadır. Verlern düzenlenes

Detaylı

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA l!l KEÇÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI KEÇöREN BELeDYES SA YI : M.06.6.KEç.O-31/2009KONU: Yetk Devr bo f.!200fd 6.1. BAŞKANLIK MAKAMINA Blndğ üzere O 1.01.2006 tarhnden tbaren tüm yerel yönetmlerde 31.12.2005

Detaylı

BÖLÜM 5 İKİ VEYA DAHA YÜKSEK BOYUTLU RASGELE DEĞİŞKENLER İki Boyutlu Rasgele Değişkenler

BÖLÜM 5 İKİ VEYA DAHA YÜKSEK BOYUTLU RASGELE DEĞİŞKENLER İki Boyutlu Rasgele Değişkenler BÖLÜM 5 İKİ VEYA DAHA YÜKSEK BOYUTLU RASGELE DEĞİŞKENLER 5.. İk Boyutlu Rasgele Değşkenler Br deney yapıldığında, aynı deneyle lgl brçok rasgele değşkenn aynı andak durumunu düşünmek gerekeblr. Böyle durumlarda

Detaylı

01.01.2015 tarih ve 29223 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi

01.01.2015 tarih ve 29223 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi 01.01.2015 tarh ve 29223 sayılı Resm Gazetede yayımlanmıştır. Bu Doküman Hakkında TEİAŞ Türkye Elektrk İletm Anonm Şrket İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama Yöntem

Detaylı

Okullarda Coğrafi Bilgi Sistem Destekli Öğrenci Kayıt Otomasyon Sistemi Uygulaması: Trabzon Kenti Örneği

Okullarda Coğrafi Bilgi Sistem Destekli Öğrenci Kayıt Otomasyon Sistemi Uygulaması: Trabzon Kenti Örneği Okullarda Coğraf Blg Sstem Destekl Öğrenc Kayıt Otomasyon Sstem Uygulaması: Trabzon Kent Örneğ Volkan YILDIRIM 1, Recep NİŞANCI 2, Selçuk REİS 3 Özet Ülkemzde öğrenc veller le okul darecler, öğrenc kayıt

Detaylı

kadar ( i. kaynağın gölge fiyatı kadar) olmalıdır.

kadar ( i. kaynağın gölge fiyatı kadar) olmalıdır. KONU : DUAL MODELİN EKONOMİK YORUMU Br prmal-dual model lşks P : max Z cx D: mn Z bv AX b AV c X 0 V 0 bçmnde tanımlı olsun. Prmal modeln en y temel B ve buna lşkn fyat vektörü c B olsun. Z B B BB c X

Detaylı

uzayında vektörler olarak iç çarpımlarına eşittir. Bu iç çarpım simetrik ve hem w I T s formuna karşılık gelir. Buna p u v u v v v

uzayında vektörler olarak iç çarpımlarına eşittir. Bu iç çarpım simetrik ve hem w I T s formuna karşılık gelir. Buna p u v u v v v 1. Temel Form: Brnc temel form geometrk olarak yüzeyn çnde blndğ zayına gtmeden yüzey üzernde ölçme yamamızı sağlar. (Eğrlern znlğ, teğet ektörlern açıları, bölgelern alanları gb) S üzerndek ç çarım, br

Detaylı

BÖLÜM II D. YENİ YIĞMA BİNALARIN TASARIM, DEĞERLENDİRME VE GÜÇLENDİRME ÖRNEKLERİ ÖRNEK 20 İKİ KATLI YIĞMA KONUT BİNASININ TASARIMI

BÖLÜM II D. YENİ YIĞMA BİNALARIN TASARIM, DEĞERLENDİRME VE GÜÇLENDİRME ÖRNEKLERİ ÖRNEK 20 İKİ KATLI YIĞMA KONUT BİNASININ TASARIMI BÖLÜM II D ÖRNEK 0 BÖLÜM II D. YENİ YIĞMA BİNALARIN TASARIM, DEĞERLENDİRME VE GÜÇLENDİRME ÖRNEKLERİ ÖRNEK 0 İKİ KATLI YIĞMA KONUT BİNASININ TASARIMI 0.1. BİNANIN GENEL ÖZELLİKLERİ...II.0/ 0.. TAŞIYICI

Detaylı

Asimetri ve Basıklık Ölçüleri Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartillere dayanan (Bowley) Momentlere dayanan asimetri ve basıklık ölçüleri

Asimetri ve Basıklık Ölçüleri Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartillere dayanan (Bowley) Momentlere dayanan asimetri ve basıklık ölçüleri Asmetr ve Basıklık Ölçüler Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartllere dayanan (Bowley) omentlere dayanan asmetr ve basıklık ölçüler Yrd. Doç. Dr. Tjen ÖVER ÖZÇELİK tover@sakarya.edu.tr III. Asmetr ve Basıklık

Detaylı

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır.

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır. UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ Posson: H o: Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmektedr. H a : Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmemektedr. Böyle br hpotez test edeblmek çn, önce Posson dağılım parametres

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojkarastrmalar.com ISSN:305-63X Yapı Teknolojler Elektronk Dergs 008 () - TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Makale Başlığın Boru Hattı Etrafındak Akıma Etks Ahmet Alper ÖNER Aksaray Ünverstes, Mühendslk

Detaylı

Ercan Kahya. Hidrolik. B.M. Sümer, İ.Ünsal, M. Bayazıt, Birsen Yayınevi, 2007, İstanbul

Ercan Kahya. Hidrolik. B.M. Sümer, İ.Ünsal, M. Bayazıt, Birsen Yayınevi, 2007, İstanbul Ercan Kahya 1 Hdrolk. B.M. Sümer, İ.Ünsal, M. Bayazıt, Brsen Yayınev, 007, İstanbul se se da Brm kanal küçük gen kestl br kanalda, 1.14. KANAL EGIMI TANIMLARI Brm kanal genşlğnden geçen deb q se, bu q

Detaylı

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI V. Ulusal Üretm Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Tcaret Ünverstes, 5-7 Kasım 5 ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN

Detaylı

Merkezi Eğilim (Yer) Ölçüleri

Merkezi Eğilim (Yer) Ölçüleri Merkez Eğlm (Yer) Ölçüler Ver setn tanımlamak üzere kullanılan ve genellkle tüm elemanları dkkate alarak ver setn özetlemek çn kullanılan ölçülerdr. Ver setndek tüm elemanları temsl edeblecek merkez noktasına

Detaylı

Calculating the Index of Refraction of Air

Calculating the Index of Refraction of Air Ankara Unversty Faculty o Engneerng Optcs Lab IV Sprng 2009 Calculatng the Index o Reracton o Ar Lab Group: 1 Teoman Soygül Snan Tarakçı Seval Cbcel Muhammed Karakaya March 3, 2009 Havanın Kırılma Đndsnn

Detaylı

Toplam Eşdeğer Deprem Yükünün Hesabı Bakımından 1975 Deprem Yönetmeliği İle 2006 Deprem Yönetmeliğinin Karşılaştırılması

Toplam Eşdeğer Deprem Yükünün Hesabı Bakımından 1975 Deprem Yönetmeliği İle 2006 Deprem Yönetmeliğinin Karşılaştırılması Fırat Ünv. Fen ve Müh. Bl. ergs Scence and Eng. J of Fırat Unv. 19 (2, 133-138, 2007 19 (2, 133-138, 2007 Toplam Eşdeğer eprem Yükünün Hesabı Bakımından 1975 eprem Yönetmelğ İle 2006 eprem Yönetmelğnn

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri   Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeler http://ocm.mt.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında blg almak çn http://ocm.mt.edu/terms veya http://tuba.açık ders.org.tr adresn zyaret ednz. 18.102

Detaylı

Resmi Gazetenin 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı ile yayınlanmıştır. TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi

Resmi Gazetenin 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı ile yayınlanmıştır. TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bldrm Resm Gazetenn 29.12.2012 tarh ve 28512 sayılı le yayınlanmıştır. TEİAŞ Türkye Elektrk İletm Anonm Şrket Bu Doküman

Detaylı

EK-1 01 OCAK 2014 TARİHLİ VE 28869 SATILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞTIR.

EK-1 01 OCAK 2014 TARİHLİ VE 28869 SATILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞTIR. EK-1 01 OCAK 2014 TARİHLİ VE 28869 SATL RESMİ GAETEDE YAYNLANMŞTR. Bu Doküman Hakkında TEİAŞ Türkye Elektrk İletm Anonm Şrket İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama

Detaylı

TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi. İletim Sistemi Sistem Kullanım ve Sistem İşletim Tarifelerini Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bildirimi

TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi. İletim Sistemi Sistem Kullanım ve Sistem İşletim Tarifelerini Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bildirimi İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bldrm EK-1 TEİAŞ Türkye Elektrk İletm Anonm Şrket İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama

Detaylı

Rasgele Değişken Üretme Teknikleri

Rasgele Değişken Üretme Teknikleri Rasgele Değşken Üretme Teknkler Amaç Smülasyon modelnn grdlern oluşturacak örneklern üretlmes Yaygın olarak kullanılan ayrık veya sürekl dağılımların örneklenmes sürecn anlamak Yaygın olarak kullanılan

Detaylı

Fumonic 3 radio net kablosuz duman dedektörü. Kiracılar ve mülk sahipleri için bilgi

Fumonic 3 radio net kablosuz duman dedektörü. Kiracılar ve mülk sahipleri için bilgi Fumonc 3 rado net kablosuz duman dedektörü Kracılar ve mülk sahpler çn blg Tebrk ederz! Darenze akıllı fumonc 3 rado net duman dedektörler monte edlmştr. Bu şeklde ev sahbnz yasal donanım yükümlülüğünü

Detaylı

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular Basel II Geçş Sürec Sıkça Sorulan Sorular Soru No: 71 Cevaplanma Tarh: 06.03.2012 İlgl Hüküm: --- Konu: Gayrmenkul İpoteğyle Temnatlandırılmış Alacaklar İçn KR510AS Formunun Doldurulmasına İlşkn Örnek

Detaylı

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Clt:3 Sayı: Celal Bayar Ünverstes İ.İ.B.F. MANİSA Bulanık Araç Rotalama Problemlerne Br Model Öners ve Br Uygulama Doç. Dr. İbrahm GÜNGÖR Süleyman Demrel Ünverstes, İ.İ.B.F.,

Detaylı

Bağımsız Model Blok Dengeleme için Model Oluşturma ve Ön Sayısal Bilgi İşlemleri

Bağımsız Model Blok Dengeleme için Model Oluşturma ve Ön Sayısal Bilgi İşlemleri Bağımsız Model Blok Dengeleme çn Model Oluşturma ve Ön Sayısal Blg İşlemler Emnnur AYHAN* 1. Grş Fotogrametrk nreng çeştl ölçütlere göre sınıflandırılablr. Bu ölçütler dengelemede kullanılan brm, ver toplamada

Detaylı

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır.

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır. BÖLÜM 3 OLASILIK HESABI 3.. Br Olayın Olasılığı Tanım 3... Br olayın brbrnden ayrık ve ortaya çıkma şansı eşt n mümkün sonucundan m tanes br A olayına uygun se, A olayının P(A) le gösterlen olasılığı P(A)

Detaylı

ALTERNATİF AKIM DEVRE YÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ

ALTERNATİF AKIM DEVRE YÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ BÖLÜM 6 ALTERNATİF AKIM DEVRE ÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ 6. ÇEVRE AKIMLAR ÖNTEMİ 6. SÜPERPOZİSON TEOREMİ 6. DÜĞÜM GERİLİMLER ÖNTEMİ 6.4 THEVENİN TEOREMİ 6.5 NORTON TEOREMİ Tpak GİRİŞ Alternatf akımın

Detaylı

bir yol oluşturmaktadır. Yine i 2 , de bir yol oluşturmaktadır. Şekil.DT.1. Temel terimlerin incelenmesi için örnek devre

bir yol oluşturmaktadır. Yine i 2 , de bir yol oluşturmaktadır. Şekil.DT.1. Temel terimlerin incelenmesi için örnek devre Devre Analz Teknkler DEE AAĐZ TEKĐKEĐ Bu zamana kadar kullandığımız Krchoffun kanunları ve Ohm kanunu devre problemlern çözmek çn gerekl ve yeterl olan eştlkler sağladılar. Fakat bu kanunları kullanarak

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8 FARKLI YÜZEY ÖZELLİKLERİNE SAHİP PLAKALARIN ISIL IŞINIM YAYMA ORANLARININ HESAPLANMASI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

( ) 3.1 Özet ve Motivasyon. v = G v v Operasyonel Amplifikatör (Op-Amp) Deneyin Amacı. deney 3

( ) 3.1 Özet ve Motivasyon. v = G v v Operasyonel Amplifikatör (Op-Amp) Deneyin Amacı. deney 3 Yıldız Teknk Ünverstes Elektrk Mühendslğ Bölümü Deneyn Amacı İşlemsel kuvvetlendrcnn çalışma prensbnn anlaşılması le çeştl OP AMP devrelernn uygulanması ve ncelenmes. Özet ve Motvasyon.. Operasyonel Amplfkatör

Detaylı

QKUIAN. SAĞLIK BAKANLIĞI_ KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi

QKUIAN. SAĞLIK BAKANLIĞI_ KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi V tsttşfaktör T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Il Kamu Hastaneler Brlğ Genel Sekreterlğ Kanun Eğtm ve Araştırma Hastanes Sayı ı 23618724/?ı C.. Y** 08/10/2015 Konu : Yaklaşık Malyet

Detaylı

TEKLİF MEKTUBU SAĞLIK BAKANLIĞI_. '.. m

TEKLİF MEKTUBU SAĞLIK BAKANLIĞI_. '.. m SAĞLIK BAKANLIĞI TC Kayıt No: 133709 TURKIYE KAMU HASTANELERI KURUMU ı TRABZON ILI KAMU HASTANELERI BIRLIGI GENEL SEKRETERLIGI Kanun Eğtm Araştırma Hastanes TEKLİF MEKTUBU Sayı : 23618724 12.10.2015 Konu

Detaylı

JFM316 Elektrik Yöntemler ( Doğru Akım Özdirenç Yöntemi) düğüm noktalarındaki gerilim değeleridir ve v dizeyinin elemanı ve

JFM316 Elektrik Yöntemler ( Doğru Akım Özdirenç Yöntemi) düğüm noktalarındaki gerilim değeleridir ve v dizeyinin elemanı ve JFM1 Elektrk Yöntemler ( Doğru Akım Özdrenç Yöntem) L j1 k ˆ j j s, 1,..., L, (.1) Burada sırasıyla k j düğüm noktalarının koordnatlarına bağlı katsayılardır ve K dzeynn (matrx) elemanı, ˆ j düğüm noktalarındak

Detaylı

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon Doğrusal Korelasyon ve Regresyon En az k değşken arasındak lşknn ncelenmesne korelasyon denr. Kşlern boyları le ağırlıkları, gelr le gder, öğrenclern çalıştıkları süre le aldıkları not, tarlaya atılan

Detaylı

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t :

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t : HAFTA 13 GÖLGE EĞİŞKENLERLE REGRESYON (UMMY VARIABLES) Gölge veya kukla (dummy) değşkenler denen ntel değşkenler, cnsyet, dn, ten reng gb hemen sayısallaştırılamayan ama açıklanan değşkenn davranışını

Detaylı

2.7 Bezier eğrileri, B-spline eğrileri

2.7 Bezier eğrileri, B-spline eğrileri .7 Bezer eğrler, B-splne eğrler Bezer eğrler ve B-splne eğrler blgsaar grafklernde ve Blgsaar Destekl Tasarım (CAD) ugulamalarında çok kullanılmaktadır.. B-splne eğrler sadece br grup ver noktası çn tanımlanan

Detaylı

YAYILI YÜK İLE YÜKLENMİŞ YAPI KİRİŞLERİNDE GÖÇME YÜKÜ HESABI. Perihan (Karakulak) EFE

YAYILI YÜK İLE YÜKLENMİŞ YAPI KİRİŞLERİNDE GÖÇME YÜKÜ HESABI. Perihan (Karakulak) EFE BAÜ Fen Bl. Enst. Dergs (6).8. YAYII YÜK İE YÜKENİŞ YAPI KİRİŞERİNDE GÖÇE YÜKÜ HESABI Perhan (Karakulak) EFE Balıkesr Ünverstes ühendslk marlık Fakültes İnşaat üh. Bölümü Balıkesr, TÜRKİYE ÖZET Yapılar

Detaylı

BOYUT ÖLÇÜMÜ VE ANALİZİ

BOYUT ÖLÇÜMÜ VE ANALİZİ BOYUT ÖLÇÜMÜ VE ANALİZİ.AMAÇ Br csmn uzunluğu, sıcaklığı, ağırlığı veya reng gb çeştl fzksel özellklernn belrlenme şlemler ancak ölçme teknğ le mümkündür. Br ürünün stenlen özellklere sahp olup olmadığı

Detaylı

ÇOK BĐLEŞENLĐ DAMITMA KOLONU TASARIMI PROF. DR. SÜLEYMAN KARACAN

ÇOK BĐLEŞENLĐ DAMITMA KOLONU TASARIMI PROF. DR. SÜLEYMAN KARACAN ÇOK BĐLEŞENLĐ DAMITMA KOLONU TASARIMI PROF. DR. SÜLEYMAN KARACAN 1 DAMITMA KOLONU Kmya ve buna bağlı endüstrlerde en çok kullanılan ayırma proses dstlasyondur. Uygulama alanı antk çağda yapılan alkol rektfkasyonundan

Detaylı

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI A. DNYİN AMACI : Bast ser ve bast paralel drenç devrelern analz edp kavramak. Voltaj ve akım bölücü kurallarını kavramak. Krchoff kanunlarını deneysel olarak uygulamak. B. KULLANILACAK AAÇ V MALZML : 1.

Detaylı

FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ

FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ 1 Nasır Çoruh, Tarık Erfdan, 3 Satılmış Ürgün, 4 Semra Öztürk 1,,4 Kocael Ünverstes Elektrk Mühendslğ Bölümü 3 Kocael Ünverstes Svl Havacılık Yüksekokulu ncoruh@kocael.edu.tr,

Detaylı

Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)

Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) VARYANS ANALİZİ İ örne ortalaması arasında farın önem ontrolü, örne büyülüğüne göre z veya testlernden bryle yapılır. Bu testlerle, den fazla örne ortalamasını brlte test etme ve aralarında farın önem

Detaylı

Denklem Çözümünde Açık Yöntemler

Denklem Çözümünde Açık Yöntemler Denklem Çözümünde Bu yöntem, n yalnızca başlangıç değer kullanılan ya da kökü kapsayan br aralık kullanılması gerekmez. Açık yöntemler hızlı sonuç vermesne karşın, başlangıç değer uygun seçlmedğnde ıraksayablr.

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı GENELGE 2009/70

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı GENELGE 2009/70 Bür okr as n n Azal t ı l masıveidar Bas t l eşt r me(2009/70) T ar h :18. 11. 2009 Sayı :11558 Sı r ano:2009/ 70 Ekl er : Yönet mel ğ nuygul anmasıt ak pt abl osu ( YUTT) ' nada raçı kl amal ar T.C. SAĞLIK

Detaylı

Metin Madenciliği ile Soru Cevaplama Sistemi

Metin Madenciliği ile Soru Cevaplama Sistemi Metn Madenclğ le Soru Cevaplama Sstem Sevnç İlhan 1, Nevchan Duru 2, Şenol Karagöz 3, Merve Sağır 4 1 Mühendslk Fakültes Blgsayar Mühendslğ Bölümü Kocael Ünverstes slhan@kocael.edu.tr, nduru@kocael.edu.tr,

Detaylı

2 MANYETİZMA. 7. Etki ile mıknatıslanmada mıknatısın 5. K L M F F S N S N S N

2 MANYETİZMA. 7. Etki ile mıknatıslanmada mıknatısın 5. K L M F F S N S N S N 3 Manyetzma Test Çözümler 1 Test 1'n Çözümler 3. 1 2 3 4 5 6 1. X Şekl I M 1 2 Y 3 4 Mıknatıs kutupları Şekl I dek gb se 4 ve 5 numaralı kutuplar zıt şaretl olur. Manyetk alan çzgler kutup şddet le doğru

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojkarastrmalar.com ISSN:135-31X Yapı Teknolojler Elektronk Dergs (1) 13-1 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Makale Araz Yüzey Tanımlamada Nokta Dağılımının Önem Đk Deneysel Çalışma H.Murat YILMAZ *, Murat

Detaylı

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ Sayı Konu...12.30 : B.30.2.KHU.0.00.00.00- : Özürlü Öğrencler hk. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ VEDİ L~.10. 20 0 5 Yükseköğretm Kurulu Başkanlığına Ilg: 14.09.2009 tarh 29515 sayılı yazınız. Yükseköğretm

Detaylı

2.a: (Zorunlu Değil):

2.a: (Zorunlu Değil): Uygulaa 5-7:.7 6 7 Baar Yarıyılı Jeodezk Ağlar e Uygulaaları UYGULAMA FÖYÜ,..7.a: (Zorunlu Değl: Yanına arılaayan br kule yükeklğnn trgonoetrk yükeklk belrlee yönteyle eaplanaı UYGULAMA.b : (Zorunlu C3

Detaylı

ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ

ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ Emel KOCADAYI EGE ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK., KİMYA MÜH. BÖLÜMÜ, 35100-BORNOVA-İZMİR ÖZET Bu projede, Afyon Alkalot Fabrkasından

Detaylı

Dersin Yürütülmesi Hakkında. (Örgün / Yüz Yüze Eğitim için) (Harmanlanmış Eğitim için) (Uzaktan Eğitim için)

Dersin Yürütülmesi Hakkında. (Örgün / Yüz Yüze Eğitim için) (Harmanlanmış Eğitim için) (Uzaktan Eğitim için) Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Uluslararası Muhasebe ve Fnansal Raporlama Standartları Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS 344000000000510 3 0 0 3 6 Ön Koşullar : Bu dersn ön koşulu ya da yan koşulu bulunmamaktadır.

Detaylı

AĞIR BİR NAKLİYE UÇAĞINA AİT BİR YAPISAL BİLEŞENİN TASARIMI VE ANALİZİ

AĞIR BİR NAKLİYE UÇAĞINA AİT BİR YAPISAL BİLEŞENİN TASARIMI VE ANALİZİ III. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 16-18 Eylül 2010, ANADOLU ÜNİVERSİTESİ, Eskşehr AĞIR BİR NAKLİYE UÇAĞINA AİT BİR YAPISAL BİLEŞENİN TASARIMI VE ANALİZİ Davut ÇIKRIKCI * Yavuz YAMAN Murat SORGUÇ

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon 1 Korelasyon Analz İk değşken arasında lşk olup olmadığını belrlemek çn yapılan analze korelasyon analz denr. Korelasyon; doğrusal yada doğrusal olmayan dye kye ayrılır. Korelasyon

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ 380 kv LUK 14 BARALI GÜÇ SİSTEMİNDE EKONOMİK YÜKLENME ANALİZİ

TÜRKİYE DEKİ 380 kv LUK 14 BARALI GÜÇ SİSTEMİNDE EKONOMİK YÜKLENME ANALİZİ TÜRİYE DEİ 38 kv LU 4 BARALI GÜÇ SİSTEMİDE EOOMİ YÜLEME AALİZİ Mehmet URBA Ümmühan BAŞARA 2,2 Elektrk-Elektronk Mühendslğ Bölümü Mühendslk-Mmarlık Fakültes Anadolu Ünverstes İk Eylül ampüsü, 2647, ESİŞEHİR

Detaylı

6. KOROZYON HIZININ ÖLÇÜLMESİ

6. KOROZYON HIZININ ÖLÇÜLMESİ 6. KOOZYON HIZININ ÖLÇÜLMESİ Metallern ozyona eğlm elektromotor kuvvet sersndek yerlerne göre belldr. Negatf elektrot otansyelne sah elementler reaktftrler. Yan hdrojen yonu le eşleştrldklernde kolay yonze

Detaylı

BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER

BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER BÖLÜM 1 1.GİRİŞ: İSTATİSTİKSEL DOĞRUSAL MODELLER Blmn amaçlarından br yaşanılan doğa olaylarını tanımlamak ve olayları önceden tahmnlemektr. Bu amacı başarmanın yollarından br olaylar üzernde etkl olduğu

Detaylı

Deprem Tepkisinin Sayısal Metotlar ile Değerlendirilmesi (Newmark-Beta Metodu) Deprem Mühendisliğine Giriş Dersi Doç. Dr.

Deprem Tepkisinin Sayısal Metotlar ile Değerlendirilmesi (Newmark-Beta Metodu) Deprem Mühendisliğine Giriş Dersi Doç. Dr. Deprem Tepksnn Sayısal Metotlar le Değerlendrlmes (Newmark-Beta Metodu) Sunum Anahat Grş Sayısal Metotlar Motvasyon Tahrk Fonksyonunun Parçalı Lneer Interpolasyonu (Pecewse Lnear Interpolaton of Exctaton

Detaylı

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI OLASILIĞA GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Ünal ERKORKMAZ Sakarya Ünverstes Tıp Fakültes Byostatstk Anablm Dalı uerkorkmaz@sakarya.edu.tr OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI Br olayındoğal koşullar altında toplumda

Detaylı

ENERJİ. Isı Enerjisi. Genel Enerji Denklemi. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyon Kocatepe Üniversitesi 2007

ENERJİ. Isı Enerjisi. Genel Enerji Denklemi. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyon Kocatepe Üniversitesi 2007 Yrd. Doç. Dr. Atlla EVİN Afyon Kocatepe Ünverstes 007 ENERJİ Maddenn fzksel ve kmyasal hal değşm m le brlkte dama enerj değşm m de söz s z konusudur. Enerj değşmler mler lke olarak Termodnamğn Brnc Yasasına

Detaylı

4.5. SOĞUTMA KULELERİNİN BOYUTLANDIRILMASI İÇİN BİR ANALIZ

4.5. SOĞUTMA KULELERİNİN BOYUTLANDIRILMASI İÇİN BİR ANALIZ Ünsal M.; Varol, A.: Soğutma Kulelernn Boyutlandırılması İçn Br Kuramsal 8 Mayıs 990, S: 8-85, Adana 4.5. SOĞUTMA KULELERİNİN BOYUTLANDIRILMASI İÇİN BİR ANALIZ Asaf Varol Fırat Ünverstes, Teknk Eğtm Fakültes,

Detaylı

YAPILARIN ENERJİ ESASLI TASARIMI İÇİN BİR HESAP YÖNTEMİ

YAPILARIN ENERJİ ESASLI TASARIMI İÇİN BİR HESAP YÖNTEMİ YAPILARI EERJİ ESASLI TASARIMI İÇİ BİR HESAP YÖTEMİ Araş. Gör. Onur MERTER Araş. Gör. Özgür BOZDAĞ Prof. Dr. Mustafa DÜZGÜ Dokuz Eylül Ünverstes Dokuz Eylül Ünverstes Dokuz Eylül Ünverstes Fen Blmler Ensttüsü

Detaylı

MİNİMAL SİSTEMLERDE DURUM GERİBESLEMESİ İLE KUTUP ATAMA PROBLEMİNİN NÜMERİK ANALİZİ

MİNİMAL SİSTEMLERDE DURUM GERİBESLEMESİ İLE KUTUP ATAMA PROBLEMİNİN NÜMERİK ANALİZİ MİNİMAL SİSTEMLERDE DURUM GERİBESLEMESİ İLE KUTUP ATAMA PROBLEMİNİN NÜMERİK ANALİZİ Erkam Murat BOZKURT Mehmet Turan SÖYLEMEZ Kontrol ve Otomasyon Mühendslğ Bölümü, Elektrk-Elektronk Fakültes, İstanbul

Detaylı

Bulanık Mantık ile Hesaplanan Geoid Yüksekliğine Nokta Yüksekliklerinin Etkisi

Bulanık Mantık ile Hesaplanan Geoid Yüksekliğine Nokta Yüksekliklerinin Etkisi Harta Teknolojler Elektronk Dergs Clt: 5, No: 1, 2013 (61-67) Electronc Journal of Map Technologes Vol: 5, No: 1, 2013 (61-67) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojkarastrmalar.com e-issn: 1309-3983 Makale

Detaylı

T.C BARTIN il ÖZEL idaresi YAZı işleri MÜDÜRLÜGÜ. TEKliF SAHiBiNiN

T.C BARTIN il ÖZEL idaresi YAZı işleri MÜDÜRLÜGÜ. TEKliF SAHiBiNiN TARH:...05/205 SAYı Adı SoyadılTcaret Ünvanı Teblgat Adres Bağlı Olduğu Verg Dares Verg Numarası T.C.Kmlk Numarası Telefon No Faks No E-Mal T.C BARTIN L ÖZEL DARES YAZı ŞLER MÜDÜRLÜGÜ TEKlF MEKTUBU TEKlF

Detaylı

Türk Dilinin Biçimbilim Yapısından Yararlanarak Türkçe Metinlerin Farklı İmgelere Ayrılarak Kodlanması ve Sıkıştırılması

Türk Dilinin Biçimbilim Yapısından Yararlanarak Türkçe Metinlerin Farklı İmgelere Ayrılarak Kodlanması ve Sıkıştırılması Türk Dlnn Bçmblm Yapısından Yararlanarak Türkçe Metnlern Farklı İmgelere Ayrılarak Kodlanması ve Sıkıştırılması Banu DİRİ, M.Yahya KARSLIGİL Yıldız Teknk Ünverstes Elektrk Elektronk Fakültes - Blgsayar

Detaylı

Çok Parçalı Basınç Çubukları

Çok Parçalı Basınç Çubukları Çok Parçalı Basınç Çubukları Çok parçalı basınç çubukları genel olarak k gruba arılır. Bunlar; a) Sürekl brleşk parçalardan oluşan çok parçalı basınç çubukları b) Parçaları arasında aralık bulunan çok

Detaylı

KAFES SİSTEMLERİN UYGULAMAYA YÖNELİK OPTİMUM TASARIMI

KAFES SİSTEMLERİN UYGULAMAYA YÖNELİK OPTİMUM TASARIMI PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K BİLİMLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 1999 : 5 : 1 : 951-957

Detaylı

DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME. Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cinemre

DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME. Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cinemre 1 DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cnemre 2 BİRİNCİ BÖLÜM HEDEF PROGRAMLAMA 1.1 Grş Karar problemler amaç sayısına göre tek amaçlı ve çok amaçlı

Detaylı

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve LETMELER GEL T RME VE DESTEKLEME DARES BA KANLI I (KOSGEB) GENEL DESTEK PROGRAMI B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve Amaç MADDE 1 - (1) Bu p kar bçmde gerçekle dares Ba uygulanacak Genel Kapsam MADDE 2 - (1)

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ 1 Populasyonun nceledğmz br özellğnn dağılışı blenen dağılışlardan brsne, Normal Dağılış, t Dağılışı, F Dağılışı, gb br dağılışa uygun olduğu durumlarda

Detaylı

Şiddet-Süre-Frekans Bağıntısının Genetik Algoritma ile Belirlenmesi: GAP Örneği *

Şiddet-Süre-Frekans Bağıntısının Genetik Algoritma ile Belirlenmesi: GAP Örneği * İMO Teknk Derg, 28 4393-447, Yazı 29 Şddet-Süre-Frekans Bağıntısının Genetk Algortma le Belrlenmes: GAP Örneğ * Hall KARAHAN* M. Tamer AYVAZ** Gürhan GÜRARSLAN*** ÖZ Bu çalışmada, Genetk Algortma (GA)

Detaylı

T.C BART/N il ÖZEL IDARESI Plan Proje Inşaat ve Yatırım Müdürlüğü TEKLIF MEKTUBU. TEKLI F-SAHTBI Nlf'J

T.C BART/N il ÖZEL IDARESI Plan Proje Inşaat ve Yatırım Müdürlüğü TEKLIF MEKTUBU. TEKLI F-SAHTBI Nlf'J TARIH 28.01.2016 SAYı [Adı soyadlticaret Unvanı Teblgat Adres Bağlı Olduğu Verg Dares Verg Numarası T.C.Kmlk Numarası Telefon Faks T.C BART/N L ÖZEL IDARESI Plan Proje Inşaat ve Yatırım Müdürlüğü TEKLIF

Detaylı

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ T SAKAYA ÜNİESİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTİK-ELEKTONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM201 ELEKTONİK- DESİ LAOATUA FÖYÜ DENEYİ YAPTAN: DENEYİN AD: DENEY NO: DENEYİ YAPANN AD ve SOYAD: SNF: OKUL NO: DENEY GUP NO: DENEY

Detaylı

PÜRÜZLÜ AÇIK KANAL AKIMLARINDA DEBİ HESABI İÇİN ENTROPY YÖNTEMİNİN KULLANILMASI

PÜRÜZLÜ AÇIK KANAL AKIMLARINDA DEBİ HESABI İÇİN ENTROPY YÖNTEMİNİN KULLANILMASI PÜRÜZLÜ AÇIK KANAL AKIMLARINDA DEBİ HESABI İÇİN ENTROPY YÖNTEMİNİN KULLANILMASI Mehmet ARDIÇLIOĞLU *, Galp Seçkn ** ve Özgür Öztürk * * Ercyes Ünverstes, Mühendslk Fakültes, İnşaat Mühendslğ Bölümü Kayser

Detaylı

Makine Öğrenmesi 10. hafta

Makine Öğrenmesi 10. hafta Makne Öğrenmes 0. hafta Lagrange Optmzasonu Destek Vektör Maknes (SVM) Karesel (Quadratc) Programlama Optmzason Blmsel term olarak dlmze geçmş olsa da bazen en leme termle karşılık bulur. Matematktek en

Detaylı

PROJE SEÇİMİ VE KAYNAK PLANLAMASI İÇİN BİR ALGORİTMA AN ALGORITHM FOR PROJECT SELECTION AND RESOURCE PLANNING

PROJE SEÇİMİ VE KAYNAK PLANLAMASI İÇİN BİR ALGORİTMA AN ALGORITHM FOR PROJECT SELECTION AND RESOURCE PLANNING Dokuz Eylül Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs Clt 3, Sayı:2, 2001 PROJE SEÇİMİ VE KAYAK PLALAMASI İÇİ BİR ALGORİTMA lgün MORALI 1 C. Cengz ÇELİKOĞLU 2 ÖZ Kaynak tahss problemler koşullara bağlı olarak

Detaylı

UYGULAMALI ÖLÇME PROJESİ

UYGULAMALI ÖLÇME PROJESİ 1 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ JEODEZİ VE FOTOGRAMETRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ UYGULAMALI ÖLÇME PROJESİ GRUP YÖNETİCİSİ ÜNVANI ADI SOYADI HAZIRLAYANLAR NUMARASI ADI SOYADI İSTANBUL, YIL/Y.YIL

Detaylı

01.01.2015 tarih ve 29223 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. KURUL KARARI. Karar No: 5398-1 Karar Tarihi: 30/12/2014

01.01.2015 tarih ve 29223 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. KURUL KARARI. Karar No: 5398-1 Karar Tarihi: 30/12/2014 01.01.2015 tarh ve 29223 sayılı Resm Gazetede yayımlanmıştır. Enerj Pyasası Düzenleme Kurumundan : KURUL KARARI Karar No: 5398-1 Karar Tarh: 30/12/2014 Enerj Pyasası Düzenleme Kurulunun 30/12/2014 tarhl

Detaylı

EK-1 01 OCAK 2014 TARİHLİ VE 28869 SATILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞTIR.

EK-1 01 OCAK 2014 TARİHLİ VE 28869 SATILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞTIR. EK-1 01 OCAK 2014 TARİHLİ VE 28869 SATILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞTIR. Bu Doküman Hakkında TEİAŞ Türkye Elektrk İletm Anonm Şrket İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama

Detaylı

TRAFİK İŞARETLERİNİN HOUGH DÖNÜŞÜMÜ VE DVM KULLANILARAK SINIFLANDIRILMASI TRAFFIC SIGN CLASSIFICATION USING HOUGH TRANSFORM AND SVM

TRAFİK İŞARETLERİNİN HOUGH DÖNÜŞÜMÜ VE DVM KULLANILARAK SINIFLANDIRILMASI TRAFFIC SIGN CLASSIFICATION USING HOUGH TRANSFORM AND SVM TRAFİK İŞARETLERİNİN HOUGH DÖNÜŞÜMÜ VE DVM KULLANILARAK SINIFLANDIRILMASI TRAFFIC SIGN CLASSIFICATION USING HOUGH TRANSFORM AND SVM Emrah ONAT SDT - Space & Defence Technologes A.Ş. emrahonat@yahoo.com

Detaylı

SAYISAL YÜKSEKLİK MODELLERİNDE KLASİK VE ESNEK HESAPLAMA YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

SAYISAL YÜKSEKLİK MODELLERİNDE KLASİK VE ESNEK HESAPLAMA YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI TMMOB Harta ve Kadastro Mühendsler Odası, 15. Türye Harta Blmsel ve Ten Kurultayı, 5 8 Mart 015, Anara. SAYISAL YÜKSEKLİK MODELLERİNDE KLASİK VE ESNEK HESAPLAMA YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Leyla ÇAKIR*

Detaylı

. ÖZEL DAR ARTNAME. Bu bölüm, elektrik özel artnamesinde bulunan tüm alt bölümlere uygulanacak temel prensipleri belirler.

. ÖZEL DAR ARTNAME. Bu bölüm, elektrik özel artnamesinde bulunan tüm alt bölümlere uygulanacak temel prensipleri belirler. ! " # $ % % & & ' . ÖZEL DAR ARTNAME A. N TANIMI,...projelernde gösterlen elektrk lernn özel teknk artnamesnde anlatıldıı eklde, verlen standartlara uygun olarak, kusursuz, eksksz, fen ve sanat kurallarına

Detaylı

porsche design mobile navigation ß9611

porsche design mobile navigation ß9611 porsche desgn moble navgaton ß9611 [ TR ] Içndekler 1 Grş ----------------------------------------------------------------------------------------------------- 07 1.1 Bu el ktabı hakkında ----------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

PRODUCTION PLANNING BASED ON GOAL PROGRAMMING FOR MASS CUSTOMIZATION IN A COMPANY

PRODUCTION PLANNING BASED ON GOAL PROGRAMMING FOR MASS CUSTOMIZATION IN A COMPANY BİR İŞLETMEDE KİTLESEL ÖZEL ÜRETİME YÖNELİK HEDEF PROGRAMLAMA TABANLI ÜRETİM PLANLAMA PRODUCTION PLANNING BASED ON GOAL PROGRAMMING FOR MASS CUSTOMIZATION IN A COMPANY ESRA AKBAL Başkent Ünverstes Lsansüstü

Detaylı