ODA KLİMA CİHAZI İLE HAVALANDIRILAN BİR ODADA HAVA DAĞILIMININ SAYISAL OLARAK ARAŞTIRILMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ODA KLİMA CİHAZI İLE HAVALANDIRILAN BİR ODADA HAVA DAĞILIMININ SAYISAL OLARAK ARAŞTIRILMASI"

Transkript

1 ODA KLİMA CİHAZI İLE HAVALANDIRILAN BİR ODADA HAVA DAĞILIMININ SAYISAL OLARAK ARAŞTIRILMASI Erhan PULAT ÖZET Bu çalışmada oda lima cihazı ile havalandırılan bir odada hava dağılımları saısal olara araşırılmışır. Bu amaçla Uludağ Üniversiesi Maina Mühendisliği Bölümü Isı Teniği Laborauvarında ısıl onfor çalışmaları için hazırlanmış olan bir oda ii boulu olara modellenmişir. Aış ürbülanslı, süreli ve sıışırılamaz olara ele alınmış olup sandard -ε ürbülans modeli ullanılmışır. Klima cihazının üç farlı hız ademesi için eşsıcalılı (izoermal) hız ve inei enerji dağılımları elde edilmişir. Sonuçlar lieraürdei sonuçlarla arşılaşırılara arışılmış ve ana aış araerisilerinin elde edildiği görülmüşür. Anahar Kelimeler: Oda içi hava aışı, Türbülans, Hesaplamalı aışanlar dinamiği. ABSTRACT In his sud, air disribuions in a room venilaed wih room air condiioner are invesigaed numericall. For his purpose, a room consruced for hermal comfor sudies in hermal echnolog laboraor of mechanical engineering deparmen in Uludag Universi is modeled in wo dimensions. Flow is considered as urbulen, sead, and incompressible, and sandard -ε urbulence model is used. Isohermal veloci and ineic energ disribuions are obained for hree differen veloci sages of room air condiioner. Resuls are compared and discussed wih values in lieraure, and i is concluded ha main flow characerisics are obained. Ke Words: Indoor air flow, Turbulence, Compuaional Fluid Dnamics 1.GİRİŞ İnsanlar zamanlarının büü bir ısmını bina içinde geçirmeedirler ve oda içinde hava aışı ısıl onfor, ısı ransferi ve iç hava aliesi açısından son derece önemlidir. Aran aşam sandardıla birlie insanların onforlu aşam araışları da armaa ve limalar da insanlara onforlu bir oram sağlaara bu araışlara cevap veren en önemli cihazların başında gelmeedirler. Aslında limaların onfor ve sağlıla ilgili önleri haındai çalışmalar olduça esi olmasına [1] ve oda içi hava aışlarıla ilgili öncü çalışmalar bulunmasına rağmen [2], doğrudan duvar ipi oda lima cihazıla olan çalışmalar nispeen az saılabilece orandadır [3, 4, 5] ve çalışmaların çoğunluğu belirli şeil ve onumlarda giriş ve çıışların olduğu odalarda hava dağılımlarıla ilgilidir [6, 7, 8, 9]. An ve Lee [10] 1/20 ölçeğinde üçülülmüş bir model oda içersindei hız ve sıcalı dağılımlarını PIV (Paricle Image Velocimer) ve LIF (Laser Induced Fluorascence) enilerini ullanara denesel olara araşırmışlardır. Deşarj olduan hemen sonra je alınlığının Re saısının düşü olduğu durumlarda, daha üse olduğu durumlara göre daha büü olduğunu belirmişler anca daha sonra giiçe azaldığını ve Re saısının üse olduğu durumlarda je alınlığının da daha büü olmaa

2 başladığını belirmişlerdir. Türoğlu ve Çamanus [11] apalı meanlarda panel ısıma ve soğumada mahal içindei hava haraei ve sıcalı dağılımının, sıca ve soğu üze pozisonlarından nasıl eilendiğini saısal olara incelemişlerdir. Çaır ve Sağır [12] ise ine apalı mahallerde ısıl onforu ele almışlar ve havalandırma sisemlerinde eni nesil menfezler ve seçim raerleri üzerinde durmuşlardır. Kuas ve Başaa[13] içinde bir insan ve nesnelerin bulunduğu bir ofis odasına verilen soğuma havasının dolaşımını Saısal Aışanlar Dinamiği (SAD) PHOENICS azılımını ullanara incelemişlerdir. Sandard -ε ürbülans modelinin ullanıldığı çalışmada üç boulu analizler apılmış ve çözümlerin ço uzun süreler aldığı belirilere parameri çalışmaların zorluğu vurgulanmışır. Arıca oda içinde bulunması muhemel insan ve nesnelerin hava dolaşımı üzerindei eilerinin de diae alınması gereiği belirilmişir. Başaa ve Een [14] anı azılımı ve ürbülans modelini ullanara bu ez ii boulu bir çalışmaı değişi havalandırma şarları alındai bir ofis odası içindei hava aışını araşırma için apmışlardır. Karaoğlu ve Erso [15] ise mean içi hava haraelerini sonlu farlar önemini ullanara modellemişler ve saısal önemlerin bu ip çalışmalarda avanajları üzerinde durmuşlardır. Ço geniş bir mahalde, oopar havalandırmasında Je Fan ullanımının saısal bir analizi de Başazıcı [16] arafından apılmış ve apalı oopar havalandırma ve duman onrol sisemlerinin asarımında saha eslerile einilmemesi ve saha eslerinde prai olmaan birço rii senaronun Hesaplamalı Aışanlar Dinamiği simülasonları apılara sahada çıabilece problemlerin son aşamada far edilmeip daha önceden esirilebileceği ifade edilmişir. Bu çalışmada duvar ipi bir oda limasıla şarlandırılan ve ısıl onfor çalışmaları için asarlanmış bir es odası ii boulu modellenere içindei hava dağılımları sandard -ε ürbülans modeli ugulanara limanın üç farlı hız değeri için hesaplamalı olara araşırılmışır. Araşırmanın amacı oda içindei aış araerisilerini elde emele birlie ugulanan bazı sınır şarlarının çözüm üzerine eilerini de incelemeir ve bu çalışmada üç farlı sınır şarından sadece bir anesi ugulanmışır ve elde edilen sonuçlar lieraürdei diğer çalışmalarla arşılaşırılmışır. 2.MATERYAL VE YÖNTEM 2.1.Modelleme ve Geomeri Bu çalışmada modellenen ve Şeil 1a da görülen Uludağ Üniversiesi Maina Mühendisliği Bölümü Isı Teniği Laborauvarında bulunan ve ısıl onfor araşırmaları için asarlanmış es odasının üç boulu modeli Şeil 1b de verilmişir. Odanın eni 1900 mm, bou 3700 mm ve üseliği 2400 mm dir. Klimanın al ucu erden 1940 mm üseliedir. Klima Arçeli 4200 model olup Wa apasiededir. Soğuucu aışan olara R22 nin ullanıldığı lima 1.5 m/s, 2.0 m/s ve 3.0 m/s olma üzere üç hız ademesine sahipir. Bu oda boş ve ii boulu olara modellenere üç hız değeri için oda içindei hava dağılımları saısal olara elde edilmişir. (a) (b) (b) Şeil 1 a) Tes odası ve b) Tes odasının üç boulu modeli ( mm)

3 2.2.Korunum Denlemleri ve Türbülans Modeli Kapalı mahallerde hava aışı ve ürbülansın ahmininde ullanılan çeşili ürbülans modellerinin Hesaplamalı Aışanlar Dinamiği açısından genel bir değerlendirmesi Zhai ve ar. [17] arafından apılmışır. Bu çalışmadan ve uarıda özelenen çalışmalardan da görülebileceği gibi sd. -ε ürbülans modeli [18] oda içi hava aışlarında en ço ullanılan ürbülans modelidir. Yaın cidar duvar fonsionlarında ürbülans üreiminin ve aılımının dengede olduğu ve izoropi ürbülans abulu gibi dezavanajlarına rağmen duvar fonsionun ullanımı cidarda ço sı ağ ullanımını gereirmediğinden hesaplama zamanı açısından diğer ürbülans modellerine göre önemli avanaja sahipir ve fazla hassasiein geremediği durumlarda oda içi aışlarına başarıla ugulanmaadır [17]. Bu çalışmada da sandard -ε ürbülans modeli Van Dries duvar fonsionula sonlu elemanlar esasına daalı ANSYS-FLOTRAN azılımı alında ullanılmışır. Bu ürbülans modelinde Edd visoziesi alaşımıla, değişenlerin oralama değerile salınım değerlerinin oplamı olara göz önüne alındığı Renolds oralamalı Navier-Soes (RANS) denlemlerini ullanılmaadır. Bu alaşımda hız bileşenleri aşağıdai gibi oralama değerlerile salınım değerlerinin (çalanı) oplamı şelinde ifade edilirler. u u u', v v v' (1) Tanımlanan hız ifadelerinin Navier-Soes denlemlerine ugulanması sonunda ilave olara oraa Renolds gerilme erimlerini veren eşililer çımaadır. u u u v R v u v v R (2) (3) Bu Renolds gerilmeleri ürbülans visoziesi adı verilen bilinmeen bir asaıla ifade edilebilir (Boussinesq hipoezi, Launder ve Spalding [19]). u u' v' (4) Renolds gerilmeleri daha armaşı formda da ifade edilebilirler. Türbülanslı, ii boulu, sıışırılamaz ve süreli rejimdei aışı ifade eden sürelili, momenum ve enerji denlemleri arezen oordinalarda aşağıdai gibidir. Sürelili denlemi: ( u) ( v) 0 (5) -Momenum: ( uu) ( vu) P u u u v (6)

4 -Momenum: P g vv uv. ) ( ) ( v v v u (7) Enerji: T T v C T u C i p p T i (8) Belirilen denlemlerde ve ; ürbülanslı edd ileenliği ve ürbülanslı edd visoziesidir. Sandar -ε modelinde ürbülans inei enerjisi () ve onun aılma hızı (ε) olma üzere ürbülans visoziesi şu şeilde ifade edilir. 2 C (9) Mühendisli ugulamalarında en agın model olan sandar -ε ürbülans modelinde ii boulu daimi aış için ürbülans inei enerjisi ve onun aılma hızı denlemleri aşağıdai şeilde ifade edilmeedir [18]. v u T g C 4 (10) v u C C T g C C ) 1 ( 3 (11) Burada ürbülans ineic enerji üreimi aşağıdai gibi anımlanmaadır v u v u (12) Diğer ürbülans model sabileri ise C μ =0.09, C 1 =1.44, C 2 =1.92, C 3 =1.0, C 4 =0.0, σ =1.0, σ ε =1.30 ve σ =0.90 şelindedir.

5 2.3.Saısal Yönem Hesaplamalı çalışmaa başlamadan önce Bla ve ar. larının [20] denesel çalışmasındai sol üs öşeden havanın girip sağ al öşeden çıığı oda geomerisi (1.04m 1.04m) ullanılara avandan abana bousuz hızların arşılaşırıldığı bir doğrulama çalışması apılmış ve sonuç Şeil 2 de göserilmişir. Masimum far %20 i geçmemeedir ve özellile merezde ve üs cidar aınlarında denesel verilerle uum daha fazla görünmeedir. Şeil 2. Hesaplamalı sonuçlarla denesel verilerin [20] arşılaşırılması Tes odası Şeil 3 de görüldüğü gibi ii boulu olara modellenere sonlu elemanlara bölünmüşür. Dör nodlu didörgensel elemanlar lima çevresinde ve cidarlarda sı olaca şeilde ullanılmışır. + değerlerinin 11 den büü olmasına dia edilmesine rağmen oda geomerisinin her arafında bunu sağlama mümün olmamışır ve oda içi aışları gibi omples aışlarda bu sı arşılaşılan bir durumdur [21]. Oda duvarlarında ve lima üzelerinde cidar sınır şarı (u=0, v=0), alnızca limanın 45 açıla hava üflediği üzede ise giriş sınır şarları (Ū o =1.5, 2.0 ve 3.0 m/s, T o =20 C, Tu=0.01) ugulanmışır. Çıışa çıış sınır şarı (P=0) verilmiş ve üm üzeler adabai olara değerlendirilmişir. (a) (b) Şeil 3 a)çözüm alanının elemanlara bölünmüş hali (6942 eleman) ve b) Tes odasının ii boulu modeli ( mm) Ağdan bağımsızlı çalışması limanın 1.5 m/s hızla hava üflediği durum için 5840, 6942 ve 9262 eleman saıları için apılmış ve sonuçlar Şeil 4 de göserilmişir. Arıca elde edilen bazı saısal sonuçlar da Tablo 1 de özelenmişir. Şeil 4 den görüleceği üzere 6942 elemandan iibaren sonuçlardai değişim ço azalmış olmasına rağmen bu çalışmada sonrai büün sonuçlar 9262 eleman için elde edilmişir. Masimum hız değerleri çıışa oda sol al öşesinde elde edilmişir. Oda boularına göre çıış esii 1 cm gibi ço üçü bir arı olduğundan esi daralmasından dolaı

6 masimum hızların burada oluşuğu düşünülmeedir. Hız ve basınç için orunum denlemleri eşzamanlı olara SIMPLEF algoriması ullanılara çözülmüşür. Hız alanının çözümünde Tri- Diagonal Maris Algoriması (TDMA), basınç ve sıcalı alanlarının çözümünde basınç salınımlarını önleme için önşarlandırılmış eşleni graden meodu (Precondiioned Conjugae Gradien-PCCG) ullanılmışır. Momenum, enerji ve ürbülans denlemlerinde edvesion için iinci derece hassas Sreamline Upwind Perov Galerin (SUPG), basınç denleminde birinci derece hassas Monoone Sreamline Upwind (MSU) meodu ullanılmışır. (a) 5840 eleman (b) 6942 eleman (c) 9262 eleman Şeil 4. Ağdan bağımsızlı çalışması Tablo 1. Mevcu Hız Kademelerinde ve Üç Arı Eleman Saılarında Elde Edilen Bazı Sonuçlar Elem an Saısı İeras on Saısı Ū o =1.5 m/s Ū o =2.0 m/s Ū o =3.0 m/s Masim Masim İeras Masim Masim İeras Masim Masim um um on um um on um um Bileşe TKE Saısı Bileşe TKE Saısı Bileşe TKE Hız (m 2 /s 2 ) Hız (m 2 /s 2 ) Hız (m 2 /s 2 ) (m/s) (m/s) (m/s) ANALİZ SONUÇLARI VE TARTIŞMA Üç farlı hız değeri için aım çizgileri ve ürbülans inei enerji dağılımları Şeil 5 de verilmişir. Odanın ço büü bir ısmını aplaan ana bir girdap, hemen limanın alında je aışının solunda ise ana girdaba biişi ve ers önde dönen iinci bir girdap il göze çarpan aış apılarıdır. Arıca odanın sağında al ve üs öşelerde üçü girdaplar da oluşmaadır. Yine limanın üsünde üçü bir girdap oluşmaadır ve limanın sağında ii büü girdapla eileşim halinde üçüncü büülüe bir girdap da oluşmaadır. Bu aış apıları limadan üflenen hava hızından bağımsız görünmeedirler. Sadece en düşü hızda soldai ana girdabın bounun (abanda arılma noası) diğer hız değerlerindeinden biraz büü olduğu far edilmeedir. İinci hız ademesinden üçüncü hız ademesine arış (1 m/s), birinci hız ademesinden iinci hız ademesine arışan (0.5 m/s) büü olmasına rağmen abandai aış arılması bundan eilenmemiş görülmeedir. Aış apılarının her üç hız ademesinde benzer olmasına rağmen oda içinde hava dağılım hızlarının üfleme hızının armasıla arığına dia edilmelidir. Oda havalandırmasında aışla ilgili loal ısıl onforsuzluların nedenlerinden biri hava haraeinin sebebie verdiği vücudun herhangi bir erinin loal olara isenmeen soğuması olara anımlanan hava cereanlarıdır (draflar). Hava cereanları ise hava sıcalığı, oralama hava hızı ve ürbülans şiddeine bağlıdır [22]. Bundan dolaı Şeil 4 de arıca oda içinde inei enerji dağılımları görülebilir. Masimum hızlar ve masimum inei enerji değerleri Tablo 1 de verilmişir ve bu değerler

7 insanların bulunmasının daha muhemel olduğu ana girdap apısı içinde değildir. Faa ana [22] de verilen rieri sağlaıp sağlamadığının arıca onrol edilmesi geremeedir. Kabaca ana girdap bölgesinde çalanısız homojen bir aış apısının olduğu ve hava ceraanı risinin az oldu sölenebilir. Arıca Şeil 5b de ürbülans inei enerji dağılımları incelendiğinde lima çıışında umulmaan bir çaallı apı göze çarpmaadır. Bunun muhemel nedeni lima çıışında hız sınır şarının ugulanmasıla ilgili olabilir. Şeil 6 de bu çalışmada elde edilen veörel hız dağılımları An ve Lee [10] nin aldırma uvvei eilerini diae aldıları 1/20 ölçeli bir oda modeli üzerinde PIV eniğini ullanara elde eileri hız dağılımlarıla arşılaşırmalı olara verilmişir. Denesel çalışmada hızlar doğrudan verilmemiş, debiler verilmişir. Ölçeli modeldei limanın deşarj alanından hızlar espi edilmiş ve şeilde verilmişir. Şeil 6a I ve II de sıcalı farı jei pe eilemiş görünmemeedir. Buna arşılı üfleme hızının armasıla birlie je saçılara daha ilerie doğru gimeedir. Şarların anı olmadığı bu çalışmada ise üç hız değerinde de hemen hemen anı aış apısı elde edilmişir. Saçılma ise denesel çalışmadainin ersine en düşü hız değerinde biraz göze çarpmaadır. Kabaca denesel çalışmalara aliaif olara ugun sonuçlar elde edilmesine rağmen saısal çalışmaları daha da gelişirme için aldırma uvvei eilerinin diae alındığı, üç boulu ve diğer ürbülans modellerinin de denendiği çalışmalara ihiaç vardır.

8 I) Ū o =1.5 m/s II)Ū o =2.0 m/s (a) III) Ū o =3.0 m/s (b) Şeil 5. Üç hız ademesinde a) Aım çizgiler b) Türbülans inei enerji (TKE) dağılımları Son olara bu çalışmada Sonlu Elemanlar Meodu (SEM) ullanılara elde edilen 2-Boulu saısal sonuçlar, Bonefacic ve ar. [5] larının Sonlu Hacim Meodu (SHM) ullanara Fluen azılımıla elde eileri 3-Boulu saısal sonuçlarla Şeil 7 de arşılaşırılmışır. Her ii çalışmada da hava limadan 45 açı ile üflenmeedir. Üç boulu çalışmada anı hız değeri için (1.7 m/s) farlı oda üselilerindei (2.5 m ve 3.0 m) aış incelenmişir. Aış hızı ve özellile 2.5 m oda üseliği bu çalışmadai değerlere aın olara değerlendirilebilir. Karşılaşırma bu çalışmadai hem 1.5 m/s hem de 2.0 m/s üfleme hızları için apılmışır. Şeil 7b dei bu çalışmanın sonuçları özellile Şeil 7a I) dei benzer oda üseliğine sahip 3-Boulu çalışmala arşılaşırılırsa daha anlamlı olabilir. Faa Şeil 7b II) dei oda üseliğinin daha büü olduğu durum da ine arşılaşırma amaçlı bize ardımcı olabilir. Şeil 7a I) dei üç boulu çalışmada jein limadan üflendien sonra giiçe aıldığı

9 I) Ū o m/s, ΔT=25 C, Ar=0.324, Ölçe:1/20 Ū o =1.5 m/s, T o =20 C, Ölçe: 1/1 II) Ū o m/s, ΔT=15 C, Ar=0.195, Ölçe:1/20 Ū o =2.0 m/s, T o =20 C, Ölçe: 1/1 III) Ū o m/s, ΔT=15 C, Ar=0.06, Ölçe:1/20 Ū o =3.0 m/s, T o =20 C, Ölçe: 1/1 (a) (b) Şeil 6. Veörel hız dağılımları a) Denesel PIV meodu [10] b) Saısal SEM meodu (Bu çalışma) görülmesine rağmen bu çalışmada Şeil 6b ile uumlu olara ine je aılmadan ilerlemeedir. Arıca üç boulu çalışmada oda orasında düşü de olsa üse hızlı bir bölge oluşmaadır. Hava cereanı (Draf) açısından önemli olabilece bu bulgu ii boulu analizlerde her ii hız değeri için de görülmemeedir. Yani ii boulu analizlerle hava cereanı risi haında güvenilir bilgiler elde edilemeebilir. Beli daha gerçeçi sınır şarları ugulanara ii boulu analizler bu açıdan gelişirilebilir. Yine üç boulu analizlerden (Şeil 7a I ve II) oda üseliği arıça hava cereanı risinin azaldığı görülmeedir. Şeil 7a I ve II dei lima üzerindei aış apısı ise lima emişinin ihmal edilmediği sınır şarına arşılı gelmeedir. Faa lima emişinin odanın diğer araflarındai aışı pe fazla eilemediği de göze çarpmaadır. Anca oda bounun ısa olduğu durumlarda aış apısı az da olsa eilenebilir.

10 I) Ū o =1.7 m/s, T o = 300K, h=2.5m, 3-Boulu, SHM Ū o =1.5 m/s, T o =293K, h=2.4m, 2- Boulu, SEM II) Ū o =1.7 m/s, T o = 300K, h=3.0m, 3-Boulu, SHM SEM (a) Ū o =2.0 m/s, T o =293 K, h=2.4 m, 2-Boulu, (b) Şeil 7. Hız dağılımları a) 3-Boulu, Sonlu Hacim Meodu (SHM) [5] b) 2-Boulu, Sonlu Elemanlar Meodu (Bu çalışma) SONUÇLAR VE ÖNERİLER Bu çalışmada duvar ipi bir oda limasıla şarlandırılan ve ısıl onfor çalışmaları için asarlanmış bir es odası ii boulu modellenere içindei hava dağılımları sandard -ε ürbülans modeli ugulanara limanın üç farlı hız değeri için hesaplamalı olara araşırılmışır. Araşırmanın amacı oda içindei aış araerisilerini elde emele birlie ugulanan bazı sınır şarlarının çözüm üzerine eilerini de incelemeir ve bu çalışmada üç farlı sınır şarından sadece bir anesi, lima emişinin ihmal edildiği sınır şarı ugulanmış ve elde edilen sonuçlar lieraürdei diğer çalışmalarla arşılaşırılara aşağıdai sonuçlara varılmışır. Hesaplamalı aışanlar dinamiği oda hava dağılımlarının elde edilmesinde ve özellile bir ço paramerenin diae alınara bu paramerelerin aış apısı üzerindei eilerinin incelenmesinde ço ararlı olabilir. Ugulanan sınır şarları alında ii boulu analizlerle oda içi aışlardai ana aış araerisileri elde edilebilir faa lima emişinin de diae alınması sonuçları daha da gelişirebilir. İi boulu analizlerle ana aış araerisileri elde edilebilmesine rağmen hassas ve daha güvenilir sonuçlar için üç boulu çalışmalara ihiaç vardır.

11 Hava cereanı (Draf) risi gibi ısıl onfor açısından önemli olaların ahmininde ii boulu analizlerle einilmemeli üç boulu analizler apılmalıdır. Sandard -ε ürbülans modelinin erine daha gelişmiş ürbülans modelleri ullanılabilir. Anca bu modellerin üç boulu analizlerde ve özellile de büü ölçülere sahip geomerilerde mevcu bilgisaar apasiesinin üzerinde ço uzun analiz sürelerine ihiaç duabileceği unuulmamalıdır. TEŞEKKÜR Isıl onfor çalışmaları için asarlanmış es odasının modellenmesine izin veren ve modelleme sırasında her ürlü ardımı esirgemeen Prof. Dr. Abdülvahap Yiği, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Amaca ve Arş. Gör. Yü. Müh. Nurullah Arslanoğlu na eşeür ederim. KAYNAKLAR [1] HARRINGTON, E., Air condiioning for comfor and healh, pas-presen-fuure, Journal of he Franlin Insiue, 215, 6, , [2] GOSMAN, A. D., NIELSEN, P. V., RESTIVO, A., WHITELAW, J. H., The flow properies of rooms wih small venilaion openings, ASME Journal of Fluids Engineering, 102, -, , [3] LİM, T. K., ONG, Y. L., HAMDİ, M., An eperimenal and numerical sud of urbulen flow inside sudio aparmens, hp:// [4] YONGSON, O., BADRUDDIN, I. A., ZAINAL, Z. A., NARAYANA, P. A. A., Airflow analsis in an air condiioning room, Building and Environmen, 42, -, , [5] BONEFACIC, I., FRANKOVIC, B., VILICIC, I., GLAZAR, V., Numerical modeling of emperaure and air flow disribuion in enclosed room, Proceedings of he Hea-SET 2007 Conference: Hea ransfer in componens and ssems for susainable energ echnologies, Vol. II / Thonon, Bernard (ed). - Grenoble : Ediions-GRETh, , (ISBN: ). [6] CHOW, W. K., Numerical sudies of airflows induced b mechanical venilaion and air-condiioning (MVAC) ssems, Applied Energ, 68, -, , [7] CHUNG, K.-C., HSU, S.-P., Effec of venilaion paern on room air and conaminan disribuion, Building and Environmen, 36, -, , [8] PITARMA., R. A., RAMOS, J. E., CARVALHO, M. G., Compuaional and eperimenal reducedscale modellıng of air-condiioned rooms, Building Simulaion 2003: Eighh Inernaional IBPSA Conference, Eindhoven, Neherlands, , Augus 11-14, [9] TRIPATHI, B., MOULIC, S. G., Invesigaion of he airflow paerns inside a room hrough he low Re -ε Model, Hea and Technolog, 25, 1, 25-31, [10] ANN, K. H., LEE, I. S., Temperaure field measuremen around he room air condiioner using he LIF echnique, JSME Inernaional Journal Series B, 43, 4, , [11] TÜRKOĞLU, H., ÇAKMANUS, İ., Kapalı meanlarda panel ısıma vea soğumada sıcalı ve hız dağılımı, Tesisa Mühendisliği, -, -, 53-59, Maıs-Haziran [12] ÇAKIR, K., SAĞIR, E., Kapalı mahallerde ermal onfor havalandırma sisemlerinde eni nesil menfezler ve seçim rierleri, SAÜ Fen Bilimleri Ensiüsü Dergisi, 6, 3, 46-54, Elül [13] KUAS, G., BAŞKAYA, Ş., Havalandırılan bir ofis odasında hava haraeinin saısal analizi, Gazi Üniv. Müh. Mim. Fa. Der., 17, 2, 35-52, [14] BAŞKAYA, Ş., EKEN, E., Numerical invesigaion of air flow inside an office room under various venilaion condiions, Pamuale Üniv. Müh. Fa. Mühendisli Bilimleri Dergisi, 12, 1, 87-95, [15] KARAOĞLU, E., ERSOY, H., Mean içi hava haraelerinin sonlu farlar önemi ile modellenmesi, MMO Mühendis ve Maine, 48, 564, 32-38, [16] BAŞYAZICI, İ. U., Je fan ile oopar havalandırması, TTMD Dergisi, 61, -, 47-53, Maıs-Haziran 2009.

12 [17] ZHAI, Z., ZHANG, Z., ZHANG, W., CHEN, Q., Evaluaion of various urbulence models in predicing airflow and urbulence in enclosed environmens b CFD: Par 1 Summar of Prevalen Turbulence Models, ASHRAE HVAC&R Research, 13, 6, , [18] LAUNDER, B.E., SPALDİNG, D.B., The numerical compuaion of urbulen flows, Compuer Mehods In Applied Mechanics and Engineering, 3, -, , [19] LAUNDER, B.E., SPALDİNG, D.B., Lecures in Mahemaical Models of Turbulence, Academic Press, London, [20] BLAY, D., MERGUI, S., NICULAE, C., 1992, Confined Turbulen Mied-Convecion in he Presence of Horizonal Buoan Wall Je, ASME HTD, 213, Fundamenals of Mied Convecion, 65-72, [21] SORENSEN, D. N., NIELSEN, P. V., Quali conrol of Compuaional Fluid Dnamics in indoor environmens, Indoor Air, 13, -, 2-17, [22] TOFTUM, J., MELIKOV, A., TYNEL, A., BRUZDA, M, FANGER, P. O., Human response o air movemen-evaluaion of ASHRAE's draf crieria (RP-843), ASHRAE HVAC&R Research, 9, 2, , ÖZGEÇMİŞ Erhan PULAT 1963 ılında Bursa da doğan Erhan PULAT il ve ora öğrenimini Bursa da amamladıan sonra 1988 ılında Ora Doğu Teni Üniversiesi Maina Mühendisliği Bölümü nden Lisans, Uludağ Üniversiesi Maina Mühendisliği Bölümü nden de Yüse Lisans ve Doora derecelerini sırasıla 1991 ve 1997 ıllarında almışır. Termodinami, enerji, ısı ransferi, eleroni sisemlerin soğuulması ve hesaplamalı ısı ransferi onularında çalışan Erhan PULAT evli ve ii ız babasıdır.

TEK YONGALI ELEKTRONÝK CÝHAZLARIN LAMÝNER VE TÜRBÜLANSLI AKIÞTA SOÐUTULMALARININ ANALÝZÝ

TEK YONGALI ELEKTRONÝK CÝHAZLARIN LAMÝNER VE TÜRBÜLANSLI AKIÞTA SOÐUTULMALARININ ANALÝZÝ maale TEK YONGALI ELEKTRONÝK CÝHAZLARIN LAMÝNER VE TÜRBÜLANSLI AKIÞTA SOÐUTULMALARININ ANALÝZÝ Aýn Bura ETEMOÐLU, Musafa Kemal ÝÞMAN, Erhan PULAT, Muhiddin CAN * Bu çalýþmada eleroni sisemlerin soðuulmasý

Detaylı

27310 Gaziantep 27310 Gaziantep. Tel : 0342 360 1200/2412 Tel : 0342 360 1200/2423 Fax : 0342 360 1107 Fax : 0342 360 1107

27310 Gaziantep 27310 Gaziantep. Tel : 0342 360 1200/2412 Tel : 0342 360 1200/2423 Fax : 0342 360 1107 Fax : 0342 360 1107 BATIK YATAY JETLERİN NÜMERİK İMÜLAYONU Yrd.Doç. Dr. Msafa Günal Arş. Gör. Aaç Güen Gazianep Üniersiesi Gazianep Üniersiesi İnşaa Müh. Bölümü İnşaa Müh. Bölümü 73 Gazianep 73 Gazianep gnal@ganep.ed.r agen@ganep.ed.r

Detaylı

ÇARPAN DİKDÖRTGEN HAVA JETLERİNDE AKIŞ VE ISI TRANSFERİ KARAKTERİSTİKLERİNİN SAYISAL ANALİZİ

ÇARPAN DİKDÖRTGEN HAVA JETLERİNDE AKIŞ VE ISI TRANSFERİ KARAKTERİSTİKLERİNİN SAYISAL ANALİZİ Isı Bilimi e eniği Dergisi, 5,, 7-4, 5 J. of hermal Science and echnolog 5 IBD Prined in re ISSBN 3-365 ÇARPAN DİKDÖRGEN HAVA JELERİNDE AKIŞ VE ISI RANSFERİ KARAKERİSİKLERİNİN SAYISAL ANALİZİ Msafa K.

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.enolojiarasirmalar.com ISSN:34-44 Maine Tenolojileri Eleroni Dergisi 7 5-3 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Maale Elipi Je Aışlarının Saısal Analii Msafa Amaca Marmara Üniersiesi, TEF, Maina Eğ.Böl. Göepe Kampüsü,

Detaylı

YARI-KÜRESEL ENGEL KONULAN BİR KANAL İÇERİSİNDE ISI GEÇİŞİ VE AKIŞIN SAYISAL İNCELENMESİ

YARI-KÜRESEL ENGEL KONULAN BİR KANAL İÇERİSİNDE ISI GEÇİŞİ VE AKIŞIN SAYISAL İNCELENMESİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi Cilt:XXII, Saı:3, 2009 Journal of Engineering and Architecture Facult of Eskişehir Osmangazi Universit, Vol: XXII, No:3, 2009 Makalenin

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 2 Sayı: 1 sh Ocak 2000

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 2 Sayı: 1 sh Ocak 2000 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cil: 2 Sayı: 1 sh. 175-182 Ocak 2 YÜZEYLE AYNI HİZADA MONTE EDİLMİŞ AYRIK ISI KAYNAKLARI ÜZERİNDEN OLAN AKIŞTA EŞLENİK ISI TRANSFERİNİN HESAPLAMALI

Detaylı

ÇARPAN DĐKDÖRTGEN BĐR HAVA JETĐNDE TÜRBÜLANS MODELLERĐNĐN KARŞILAŞTIRILMASI VE ĐLGĐLĐ PARAMETRELERĐN ISI TRANSFERĐNE ETKĐLERĐ

ÇARPAN DĐKDÖRTGEN BĐR HAVA JETĐNDE TÜRBÜLANS MODELLERĐNĐN KARŞILAŞTIRILMASI VE ĐLGĐLĐ PARAMETRELERĐN ISI TRANSFERĐNE ETKĐLERĐ Uludağ Üniversiesi Mühendislik-Mimarlık Fakülesi Dergisi, Cil 13, Sayı 2, 2008 ÇARPAN DĐKDÖRTGEN BĐR HAVA JETĐNDE TÜRBÜLANS MODELLERĐNĐN KARŞILAŞTIRILMASI VE ĐLGĐLĐ PARAMETRELERĐN ISI TRANSFERĐNE ETKĐLERĐ

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMB 405 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI - 3

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMB 405 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI - 3 ONOKUZ MAYIS ÜNİVERSİESİ MÜHENİSLİK FAKÜLESİ KİMYA MÜHENİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMB 405 KİMYA MÜHENİSLİĞİ LABORAUVARI - 3 ENEY 5: KABUK ÜP ISI EĞİŞİRİCİ ENEYİ (SHALL AN UBE HEA EXCHANGER) EORİ ISI RANSFERİ Isı,

Detaylı

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Journal o Engineering and Natural Sciences Mühendisli ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma Vol./ilt 26 Issue/Saı 3 Araştırma Maalesi / Research Article DETERMINATION OF OPTIMUM INSULATION THIKNESS BY USING HEATING

Detaylı

ON COMPOSITE LAMINATED PLATES WITH PLANE LOADED ELASTIC STRESS ANALAYSIS

ON COMPOSITE LAMINATED PLATES WITH PLANE LOADED ELASTIC STRESS ANALAYSIS Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları; 7 DÜZLEMSEL YÜLÜ TABAALI OMPOZİT PLAALARDA ELASTİ GERİLME ANALİZİ *Hamit ADİN, **Bahattin İŞCAN *Dicle Üniversitesi Şırna Mesle Yüseoulu ŞIRNA **Batman Üniversitesi

Detaylı

BİR OFİS ODASINDAKİ TERMAL AKIŞIN KIŞ ŞARTLARINDA SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ

BİR OFİS ODASINDAKİ TERMAL AKIŞIN KIŞ ŞARTLARINDA SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ BİR OFİS ODASINDAKİ TERMAL AKIŞIN KIŞ ŞARTLARINDA SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ Bahadır Erman YÜCE Erhan PULAT ÖZET Bu çalışmada bir ofis hacmi içerisindeki hava akışı, sıcaklık ve türbülans kinetik enerjisi

Detaylı

KLİMA CİHAZI ÜFLEME ÇIKIŞ AÇISININ ISIL KONFOR ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN NÜMERİK OLARAK İNCELENMESİ

KLİMA CİHAZI ÜFLEME ÇIKIŞ AÇISININ ISIL KONFOR ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN NÜMERİK OLARAK İNCELENMESİ TESKON 2017 / ISIL KONFOR SEMPOZYUMU Bu bir MMO yayınıdır MMO bu yayındaki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan, teknik bilgi ve basım hatalarından sorumlu değildir. KLİMA CİHAZI ÜFLEME

Detaylı

KLİMA SANTRALLERİNDEKİ BOŞ HÜCRELER İÇİN TASARLANAN BİR ANEMOSTAT TİP DİFÜZÖRÜN AKIŞ ANALİZİ

KLİMA SANTRALLERİNDEKİ BOŞ HÜCRELER İÇİN TASARLANAN BİR ANEMOSTAT TİP DİFÜZÖRÜN AKIŞ ANALİZİ KLİMA SANTRALLERİNDEKİ BOŞ HÜCRELER İÇİN TASARLANAN BİR ANEMOSTAT TİP DİFÜZÖRÜN AKIŞ ANALİZİ Ahmet KAYA Muhammed Safa KAMER Kerim SÖNMEZ Ahmet Vakkas VAKKASOĞLU Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

h h P h h Şekil 2.1. Bir kapta bulunan sıvının yüksekliği ile tabana yaptığı basınç arasındaki ilişki

h h P h h Şekil 2.1. Bir kapta bulunan sıvının yüksekliği ile tabana yaptığı basınç arasındaki ilişki 11. DENKLEMLER Değişenlerin arşılılı ilişilerini ifade eden matematisel denlemler ii gruba arılabilir: Cebirsel denlemler ve diferensiel denlemler. Cebirsel bir denlem türev olara ifade edilen bir değişen

Detaylı

MENFEZ ÇIKIŞ HIZININ MAHAL İÇİNDEKİ ISIL KONFOR ŞARTLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

MENFEZ ÇIKIŞ HIZININ MAHAL İÇİNDEKİ ISIL KONFOR ŞARTLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ TESKON 2017 / ISIL KONFOR SEMPOZYUMU Bu bir MMO yayınıdır MMO bu yayındaki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan, teknik bilgi ve basım hatalarından sorumlu değildir. MENFEZ ÇIKIŞ HIZININ

Detaylı

YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 ÖSS-YGS

YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 ÖSS-YGS MTEMTĐK ĐM YILLR 00 003 00 005 006 007 008 009 00 0 ÖSS-YGS - - - HREKET PROLEMLERĐ Hız msaa verildiğinden süre de saa olmalıdır lınan yol : x Hız: Zaman : ir araç x yolunu hızıyla sürede alır Yol Hız

Detaylı

Almon Gecikme Modeli ile Domates Üretiminde Üretim-Fiyat İlişkisinin Analizi: Türkiye Örneği

Almon Gecikme Modeli ile Domates Üretiminde Üretim-Fiyat İlişkisinin Analizi: Türkiye Örneği TÜRK TARIM ve DOĞA BİLİMLERİ DERGİSİ TURKISH JOURNAL of AGRICULTURAL and NATURAL SCIENCES www.urjans.com Almon Gecime Modeli ile Domaes Üreiminde Üreim-Fiya İlişisinin Analizi: Türiye Örneği a Şenol ÇELİK*,

Detaylı

, t anındaki birey sayısı (popülâsyon büyüklüğü) olmak üzere,

, t anındaki birey sayısı (popülâsyon büyüklüğü) olmak üzere, Kaosu Kaosan Kuraralım ve Rasgeleliğin Haını Verelim Kaos sözcüğü ile ilgili Tür Dil Kurumu web sayfasındai Güncel Türçe Sözlü e yazılı olanlar: aos (isim, a os, Fransızca). Evrenin düzene girmeden öncei

Detaylı

KONYA İLİ SICAKLIK VERİLERİNİN ÇİFTDOĞRUSAL ZAMAN SERİSİ MODELİ İLE MODELLENMESİ

KONYA İLİ SICAKLIK VERİLERİNİN ÇİFTDOĞRUSAL ZAMAN SERİSİ MODELİ İLE MODELLENMESİ KONYA İLİ SICAKLIK VERİLERİNİN ÇİFTDOĞRUSAL ZAMAN SERİSİ MODELİ İLE MODELLENMESİ İsmail KINACI 1, Aşır GENÇ 1, Galip OTURANÇ, Aydın KURNAZ, Şefik BİLİR 3 1 Selçuk Üniversiesi, Fen-Edebiya Fakülesi İsaisik

Detaylı

Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD)

Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü HAD Hesaplama Adımları HAD Hesaplama Adımları T soğuk H/2 T sıcak g H y x H HAD Hesaplama Adımları Sıcak metal

Detaylı

Yavaş Değişen Kritik-Altı Açık Kanal Akımının k-ε Türbülans Kapatma Modelleri ile Sayısal Hesabı

Yavaş Değişen Kritik-Altı Açık Kanal Akımının k-ε Türbülans Kapatma Modelleri ile Sayısal Hesabı Çuurova Üniversitesi Mühendisli Mimarlı Faültesi Dergisi, 9(1), ss. 145-155, Haziran 014 Çuurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 9(1), pp. 145-155, June 014 Yavaş Değişen

Detaylı

LYS Matemat k Deneme Sınavı

LYS Matemat k Deneme Sınavı LYS Matemat Deneme Sınavı. ii basamalı doğal saıdır. 6 en büü saısı ile en üçü saısının toplamı açtır? 8 89 8 6. için, 9 ( ) ifadesinin sonucu aşağıdailerden hangisidir? 6. ile saıları arasındai çift saıların

Detaylı

BARAJ GÖLLERİNDE DEPREM SIRASINDA OLUŞAN HİDRODİNAMİK BASINÇLARIN SAYISAL BENZETİMİ

BARAJ GÖLLERİNDE DEPREM SIRASINDA OLUŞAN HİDRODİNAMİK BASINÇLARIN SAYISAL BENZETİMİ Eskişehir Osmangazi Üniversiesi Mühendislik Mimarlık Fakülesi Dergisi Cil:XXII, Sayı:3, 29 Journal of Engineering and Archiecure Faculy of Eskişehir Osmangazi Universiy, Vol: XXII, No:3, 29 Makalenin Geliş

Detaylı

A Study on Egg Yields of Partridge with Non-Linear Models

A Study on Egg Yields of Partridge with Non-Linear Models YYÜ TAR BİL DERG (YYU J AGR SCI) 2016, 26(1): 33-39 Geliş Tarihi (Received): 23.06.2015 Kabul Tarihi (Acceped): 22.12.2015 Araşırma Makalesi/Research Aricle (Original Paper) Kınalı Kekliklerde Yumura Veriminin

Detaylı

NÜMERİK ANALİZ. Sayısal Yöntemlerin Konusu. Sayısal Yöntemler Neden Kullanılır?!! Denklem Çözümleri

NÜMERİK ANALİZ. Sayısal Yöntemlerin Konusu. Sayısal Yöntemler Neden Kullanılır?!! Denklem Çözümleri Saısal Yöntemler Neden Kullanılır?!! NÜMERİK ANALİZ Saısal Yöntemlere Giriş Yrd. Doç. Dr. Hatice ÇITAKOĞLU 2016 Günümüzde ortaa konan problemlerin bazılarının analitik çözümleri apılamamaktadır. Analitik

Detaylı

YAPAY SİNİR AĞLARI VE ARIMA MODELLERİNİN MELEZ YAKLAŞIMI İLE ZAMAN SERİLERİNDE ÖNGÖRÜ

YAPAY SİNİR AĞLARI VE ARIMA MODELLERİNİN MELEZ YAKLAŞIMI İLE ZAMAN SERİLERİNDE ÖNGÖRÜ YAPAY SİNİR AĞLARI VE ARIMA MODELLERİNİN MELEZ YAKLAŞIMI İLE ZAMAN SERİLERİNDE ÖNGÖRÜ Erol EĞRİOĞLU Haceepe Üniversiesi, Fen Fakülesi, İsaisik Bölümü, 06532, Beyepe, Ankara, TÜRKİYE, erole@haceepe.edu.r

Detaylı

DEĞİŞİK HAVA HIZI DEĞERLERİ KULLANILARAK YERDEN ISITMA YAPILAN VE TAZE HAVA VERİLEN BİR OFİS İÇERİSİNDEKİ KONFOR KOŞULLARININ SAYISAL ANALİZİ

DEĞİŞİK HAVA HIZI DEĞERLERİ KULLANILARAK YERDEN ISITMA YAPILAN VE TAZE HAVA VERİLEN BİR OFİS İÇERİSİNDEKİ KONFOR KOŞULLARININ SAYISAL ANALİZİ _ 1997 DEĞİŞİK HAVA HIZI DEĞERLERİ KULLANILARAK YERDEN ISITMA YAPILAN VE TAZE HAVA VERİLEN BİR OFİS İÇERİSİNDEKİ KONFOR KOŞULLARININ SAYISAL ANALİZİ M. Özgün KORUKÇU Mustafa Kemal İŞMAN Bilsay PASTAKKAYA

Detaylı

Faiz Oranı, Getiri Farkı ve Ekonomik Büyüme: Türkiye Örneği (1990-2006)

Faiz Oranı, Getiri Farkı ve Ekonomik Büyüme: Türkiye Örneği (1990-2006) Doz Eylül Üniversiesi İisadi ve İdari Bilimler Faülesi Dergisi, Cil:4, Sayı:1, Yıl:009, ss.43-58. Faiz Oranı, Geiri Farı ve Eonomi Büyüme: Türiye Örneği (1990-006) Rahmi YAMAK 1 Ban TANRIÖVER Alınma Tarihi:

Detaylı

ODA HAVALANDIRMASINDA ISIL KONFORUN SAYISAL SİMÜLASYONU

ODA HAVALANDIRMASINDA ISIL KONFORUN SAYISAL SİMÜLASYONU TESKON 2015 / ISIL KONFOR SEMPOZYUMU Bu bir MMO yayınıdır MMO bu yayındaki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan, teknik bilgi ve basım hatalarından sorumlu değildir. ODA HAVALANDIRMASINDA

Detaylı

BİRİM KÖK TESTLERİNDE YAPISAL KIRILMA ZAMANININ İÇSEL OLARAK BELİRLENMESİ PROBLEMİ: ALTERNATİF YAKLAŞIMLARIN PERFORMANSLARI

BİRİM KÖK TESTLERİNDE YAPISAL KIRILMA ZAMANININ İÇSEL OLARAK BELİRLENMESİ PROBLEMİ: ALTERNATİF YAKLAŞIMLARIN PERFORMANSLARI BİRİM KÖK TESTLERİNDE YAPISAL KIRILMA ZAMANININ İÇSEL OLARAK BELİRLENMESİ PROBLEMİ: ALTERNATİF YAKLAŞIMLARIN PERFORMANSLARI Arş. Gör. Furkan EMİRMAHMUTOĞLU Yrd. Doç. Dr. Nezir KÖSE Arş. Gör. Yeliz YALÇIN

Detaylı

Mevsimsel Kointegrasyon Analizi: Güney Afrika Örneği. Seasonal Cointegration Analysis: Example of South Africa

Mevsimsel Kointegrasyon Analizi: Güney Afrika Örneği. Seasonal Cointegration Analysis: Example of South Africa Gazi Üniversiesi Sosyal Bilimler Dergisi Vol/Cil 3, No/Sayı 6, 216 Mevsimsel Koinegrasyon Analizi Güney Afrika Örneği Jeanine NDIHOKUBWAYO Yılmaz AKDİ Öze Bu çalışmada 1991-2134 dönemi Güney Afrika ekonomik

Detaylı

Akarsu Akımlarında Volatilitenin Non-Lineer Varyans Modelleri ile İncelenmesi: Köprüçay Nehri Örneği *

Akarsu Akımlarında Volatilitenin Non-Lineer Varyans Modelleri ile İncelenmesi: Köprüçay Nehri Örneği * İMO Teni Dergi, 547-5485, Yazı 353 Aarsu Aımlarında Volailienin Non-Lineer Varyans Modelleri ile İncelenmesi: Köprüçay Nehri Örneği * Veysel GÜLDAL* Haan TONGAL** ÖZ Aarsu aım serilerinin, varyansın sabi

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KESİRLİ MERTEBEDEN POPÜLASYON MODELLERİNİN ÇÖZÜMÜ Hülya ALTUNTAŞ YÜKSEK LİSANS TEZİ Maemai Anabilim Dalını Haziran-5 KONYA Her Haı Salıdır TEZ BİLDİRİMİ

Detaylı

ile plakalarda biriken yük Q arasındaki ilişkiyi bulmak, bu ilişkiyi kullanarak boşluğun elektrik geçirgenlik sabiti ε

ile plakalarda biriken yük Q arasındaki ilişkiyi bulmak, bu ilişkiyi kullanarak boşluğun elektrik geçirgenlik sabiti ε Farlı Malzemelerin Dieletri Sabiti maç Bu deneyde, ondansatörün plaalarına uygulanan gerilim U ile plaalarda birien yü Q arasındai ilişiyi bulma, bu ilişiyi ullanara luğun eletri geçirgenli sabiti ı belirleme,

Detaylı

İdeal Sınıf Mekanının Yapay Sinir Ağı Modeli İle Belirlenmesi

İdeal Sınıf Mekanının Yapay Sinir Ağı Modeli İle Belirlenmesi 6 h Inernaional Advanced Technologies Symposium (IATS ), 6-8 May 20, Elazığ, Turey İdeal Sınıf Meanının Yapay Sinir Ağı Modeli İle Belirlenmesi H. D. Arslan, M. Ceylan 2, K. Çınar, P. Dinç 3 Selçu Üniversiesi,

Detaylı

CİDAR ISITMASININ DÜZ BİR LEVHA ÜZERİNDEKİ SINIR TABAKA GEÇİŞİ ÜZERİNE ETKİLERİ EFFECTS OF WALL HEATING ON BOUNDARY LAYER TRANSITION OVER A FLAT PLATE

CİDAR ISITMASININ DÜZ BİR LEVHA ÜZERİNDEKİ SINIR TABAKA GEÇİŞİ ÜZERİNE ETKİLERİ EFFECTS OF WALL HEATING ON BOUNDARY LAYER TRANSITION OVER A FLAT PLATE Isı Bilimi ve Teniği Dergisi, 35, 1, 59-68, 215 J. of Thermal Science and Technology 215 TIBTD Printed in Turey ISSN 13-3615 CİDAR ISITMASININ DÜZ BİR LEVHA ÜZERİNDEKİ SINIR TABAKA GEÇİŞİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Detaylı

Malzeme Bağıyla Konstrüksiyon

Malzeme Bağıyla Konstrüksiyon Shigley s Mechanical Engineering Design Richard G. Budynas and J. Keith Nisbett Malzeme Bağıyla Konstrüsiyon Hazırlayan Prof. Dr. Mehmet Fırat Maine Mühendisliği Bölümü Saarya Üniversitesi Çözülemeyen

Detaylı

SİLİNDİR YÜZEY ÜZERİNDEN AKIŞTA REYNOLDS VE PRANDTL SAYILARININ NUSSELT SAYISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

SİLİNDİR YÜZEY ÜZERİNDEN AKIŞTA REYNOLDS VE PRANDTL SAYILARININ NUSSELT SAYISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ SİLİNİR YÜZEY ÜZERİNEN AKIŞTA REYNOLS VE PRANTL SAYILARININ NUSSELT SAYISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Ömer Faru CAN a, İhsan AĞTEKİN, Nevin ÇELİK c a icle Üniversitesi Mühendisli Faültesi Maine Mühendisliği

Detaylı

DİKDÖRTGEN KESİTLİ BİR KANALDA LAMİNER KARIŞIK KONVEKSİYON ŞARTLARINDAKİ AKIŞIN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ

DİKDÖRTGEN KESİTLİ BİR KANALDA LAMİNER KARIŞIK KONVEKSİYON ŞARTLARINDAKİ AKIŞIN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ Gai Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gai Univ. Cilt 15, No, 71-86, Vol 15, No, 71-86, DİKDÖRTGEN KESİTLİ BİR KANALDA LAMİNER KARIŞIK KONVEKSİYON ŞARTLARINDAKİ AKIŞIN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ

Detaylı

SERVOVALF VE HİDROLİK SİSTEMDEN OLUŞAN ELEKTROHİDROLİK BİR DÜMEN SİSTEMİNİN KONUM KONTROLÜ

SERVOVALF VE HİDROLİK SİSTEMDEN OLUŞAN ELEKTROHİDROLİK BİR DÜMEN SİSTEMİNİN KONUM KONTROLÜ GEMİ İNŞAATI VE DENİZ TEKNOLOJİSİ TEKNİK KONGRESİ 08 BİLDİRİLER KİTABI SERVOVALF VE HİDROLİK SİSTEMDEN OLUŞAN ELEKTROHİDROLİK BİR DÜMEN SİSTEMİNİN KONUM KONTROLÜ Fevzi ŞENLİTÜRK, Fuat ALARÇİN ÖZET Bu çalışmada

Detaylı

EZ ONAYI Göhan Soysal arafından hazırlanan Mulisai Hedef aibi Başarım Analizinde Gözlenen Bilgi Marisi Kullanımı adlı ez çalışması 08/06/01 arihinde a

EZ ONAYI Göhan Soysal arafından hazırlanan Mulisai Hedef aibi Başarım Analizinde Gözlenen Bilgi Marisi Kullanımı adlı ez çalışması 08/06/01 arihinde a ANKARA ÜNİVERSİESİ FEN BİLİMLERİ ENSİÜSÜ DOKORA EZİ MULİSAİK HEDEF AKİBİ BAŞARIM ANALİZİNDE GÖZLENEN BİLGİ MARİSİ KULLANIMI Göhan SOYSAL ELEKRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI ANKARA 01 Her haı salıdır EZ

Detaylı

TUNÇBİLEK TERMİK SANTRALİ 5.ÜNİTE KAZANININ SAYISAL MODELLEMESİ

TUNÇBİLEK TERMİK SANTRALİ 5.ÜNİTE KAZANININ SAYISAL MODELLEMESİ TUNÇBİLEK TERMİK SANTRALİ 5.ÜNİTE KAZANININ SAYISAL MODELLEMESİ Faru ÖZDEMİR*, Yaup Erhan BÖKE İstanbul Teni Üniversitesi, Maina Faültesi, İnönü Caddesi No: 65 Gümüşsuyu 34437 İSTANBUL *Sorumlu yazar:

Detaylı

Numerical analysis of turbulent flow in 90 degree square sectioned bend

Numerical analysis of turbulent flow in 90 degree square sectioned bend 15 Özçeli ve Ünalan, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 28(1): 15-22 90 Dereceli are esitli dirsete türbülanslı aışın sayısal analizi *Ela Aytel ÖZÇELİK BOSTANCI 1, Sebahattin ÜNALAN

Detaylı

TİCARİ NÜKLEER SANTRAL MODELLERİNİN YAKIT MASRAFLARINA GÖRE ELEKTRİK ÜRETİM MALİYETLERİNİN DEĞERLENDİLİRMESİ

TİCARİ NÜKLEER SANTRAL MODELLERİNİN YAKIT MASRAFLARINA GÖRE ELEKTRİK ÜRETİM MALİYETLERİNİN DEĞERLENDİLİRMESİ Osmangazi Üniversiesi Müh.Mim.Fak.Dergisi C.XVII, S.2, 2004 Eng.&Arch.Fac.Osmangazi Universi, Vol.XVII, No: 2, 2004 İCARİ NÜKLEER SANRAL MODELLERİNİN YAKI MASRAFLARINA GÖRE ELEKRİK ÜREİM MALİYELERİNİN

Detaylı

TÜRKİYE NÜFUSU İÇİN STOKASTİK ÖLÜMLÜLÜK MODELLERİ

TÜRKİYE NÜFUSU İÇİN STOKASTİK ÖLÜMLÜLÜK MODELLERİ Nüfusbilim Dergisi\Turkish Journal of Populaion Sudies, 2012, 34, 31-50 31 TÜRKİYE NÜFUSU İÇİN STOKASTİK ÖLÜMLÜLÜK MODELLERİ Ölümlülük ahminleri, demografi ve aküerya bilimlerinde önemli bir rol oynamakadır.

Detaylı

BİR OFİS İÇİN TERMAL KONFOR ANALİZİNİN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ YÖNTEMİ İLE MODELLENMESİ VE SAYISAL ÇÖZÜMÜ

BİR OFİS İÇİN TERMAL KONFOR ANALİZİNİN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ YÖNTEMİ İLE MODELLENMESİ VE SAYISAL ÇÖZÜMÜ BİR OFİS İÇİN TERMAL KONFOR ANALİZİNİN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ YÖNTEMİ İLE MODELLENMESİ VE SAYISAL ÇÖZÜMÜ Hazırlayan : Kadir ÖZDEMİR No : 4510910013 Tarih : 25.11.2014 KONULAR 1. ÖZET...2 2. GİRİŞ.........3

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet CANDEMİR Gediz üniversitesi MYO Öğretim Üyesi. Yrd. Doç. Dr. Fatih Mümtaz DURAN Gediz Üniversitesi MYO Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Mehmet CANDEMİR Gediz üniversitesi MYO Öğretim Üyesi. Yrd. Doç. Dr. Fatih Mümtaz DURAN Gediz Üniversitesi MYO Öğretim Üyesi İZMİR 6. BÖLGE BİRLİĞİ TARIM KREİ KOOPERATİFLERİNE TEKNİK ETKİNLİK ÖLÇEK ETKİNLİĞİ TEKNİK İLERLEME ETKİNLİKTEKİ EĞİŞME VE VERİMLİLİK ANALİZİ: 2-28 Prof. r. Mehme CANEMİR Gediz üniversiesi MYO Öğreim Üesi

Detaylı

Kollektif Risk Modellemesinde Panjér Yöntemi

Kollektif Risk Modellemesinde Panjér Yöntemi Douz Eylül Üniversitesi İtisadi ve İdari Bilimler Faültesi Dergisi, Cilt:6, Sayı:, Yıl:, ss.39-49. olletif Ris Modellemesinde anér Yöntemi ervin BAYAN İRVEN Güçan YAAR Özet Hayat dışı sigortalarda, olletif

Detaylı

Basınçlı İnfiltrasyon Yöntemi İle Üretilmiş SiC/Al2014 Kompozitin Isıl İletkenliği Üzerine İnfiltrasyon Sıcaklığının Etkisi

Basınçlı İnfiltrasyon Yöntemi İle Üretilmiş SiC/Al2014 Kompozitin Isıl İletkenliği Üzerine İnfiltrasyon Sıcaklığının Etkisi 6 h Inernaional Advanced Technologies Symposium (IATS 11), 16-18 May 2011, Elazığ, Turkey Basınçlı İnfilrasyon Yönemi İle Üreilmiş SiC/Al2014 Kompoziin Isıl İlekenliği Üzerine İnfilrasyon Sıcaklığının

Detaylı

EGZOS EMİŞ AĞZI ETRAFINDAKİ AKIŞIN SAYISAL HESABI

EGZOS EMİŞ AĞZI ETRAFINDAKİ AKIŞIN SAYISAL HESABI Yapım Matbaacılı Ltd., İstanbl, 1999 Editörler :A. İ. ALDOĞAN Y. ÜNSAN E BAYRAKTARKATAL GEMİ İNŞAATI VE DENİZ TEKNOLOJİSİ TEKNİK KONGRESİ 99 BİLDİRİ KİTABI EGZOS EMİŞ AĞZI ETRAFINDAKİ AKIŞIN SAYISAL HESABI

Detaylı

BANKA KREDİLERİNDE TERS SEÇİM VE AHLAKİ TEHLİKE ETKİSİ

BANKA KREDİLERİNDE TERS SEÇİM VE AHLAKİ TEHLİKE ETKİSİ Doğuş Üniversiesi Dergisi, 6 () 25, 5-23 BANKA KREDİLERİNDE TERS SEÇİM VE AHLAKİ TEHLİKE ETKİSİ THE EFFECT OF ADVERSE SELECTION AND MORAL HAZARD ON BANK LENDING Şehnaz Baır YİĞİTBAŞ Çanaale Onseiz Mar

Detaylı

SINIR ŞARTLARININ KAPALI ORTAMLARDAKİ DOĞAL TAŞINIMLA ISI TRANSFERİ VE SICAKLIK DAĞILIMINA ETKİSİNİN SAYISAL ANALİZİ

SINIR ŞARTLARININ KAPALI ORTAMLARDAKİ DOĞAL TAŞINIMLA ISI TRANSFERİ VE SICAKLIK DAĞILIMINA ETKİSİNİN SAYISAL ANALİZİ _ 355 SINIR ŞARTARININ KAPAI ORTAMARDAKİ DOĞA TAŞINIMA ISI TRANSFERİ VE SICAKIK DAĞIIMINA ETKİSİNİN SAYISA ANAİZİ Birol ŞAİN ÖZET Kapalı kare ortamlardaki doğal taşınım, ortamın düşe duvarlarından birine

Detaylı

F. ŞEN. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Müh. Bölümü İZMİR

F. ŞEN. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Müh. Bölümü İZMİR Süleman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 0-,(006)-49-54 [ / ] S ve [ / ] Orantasna Sahip Delili ve Tabaalı Termplasti Kmpzit Plalarda Unifrm Sıcalı Altında Medana Gelen Isıl Gerilmelerin

Detaylı

k = sabit için, Nikuradse diyagramını şematik olarak çiziniz. Farklı akım türlerinin

k = sabit için, Nikuradse diyagramını şematik olarak çiziniz. Farklı akım türlerinin İ. T. Ü İ N Ş A A T F A K Ü L T E S İ - H İ R O L İ K E R S İ BORU İÇERİSİNEKİ BASINÇLI AKIMLAR - 1 Ci sabit için, Niuradse diyagramını şemati olara çiziniz. Farlı aım türlerinin i bölgelerini gösteriniz

Detaylı

) ile algoritma başlatılır.

) ile algoritma başlatılır. GRADYANT YÖNTEMLER Bütün ısıtsız optimizasyon problemlerinde olduğu gibi, bir başlangıç notasından başlayara ardışı bir şeilde en iyi çözüme ulaşılır. Kısıtsız problemlerin çözümü aşağıdai algoritma izlenere

Detaylı

BÖLÜM 3 LAMİNER AKIMIN DİFERANSİYEL DENKLEMLERİ

BÖLÜM 3 LAMİNER AKIMIN DİFERANSİYEL DENKLEMLERİ BÖLÜM 3 LAMİNER AKIMIN DİFERANSİYEL DENKLEMLERİ 3.1- Giriş 3.. Külenin kornm: Süreklilik denklemi 3.3. Momenmn kornm: Momenm denklemi 3.3.1 Laminer kama gerilmesinin modellenmesi 3.3. Momenm denkleminin

Detaylı

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ( 1. ve 2. Öğretim ) Bölümleri MÜH 110 Statik Dersi - 1. Çalışma Soruları 03 Mart 2017

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ( 1. ve 2. Öğretim ) Bölümleri MÜH 110 Statik Dersi - 1. Çalışma Soruları 03 Mart 2017 KÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ( 1. ve 2. Öğretim ) ölümleri SRU-1) Mühendislik apılarında kullanılan elemanlar için KSN (Tarafsız eksen) kavramını tanımlaınız ve bir kroki şekil çizerek

Detaylı

Tel Testere ile Taş Kesiminin Titreşim Analizi

Tel Testere ile Taş Kesiminin Titreşim Analizi Uluslararası Kaılımlı 17. Makina Teorisi Sempozyumu, İzmir, 14-17 Haziran 15 Tel Tesere ile Taş Kesiminin Tireşim Analizi M.Gül* İ. Uzmay Erciyes Üniversiesi Erciyes Üniversiesi Kayseri Kayseri Öze Günümüzde

Detaylı

Eğimli Açık Kanal Akımının Farklı Türbülans Modelleri ile Sayısal Modellemesi

Eğimli Açık Kanal Akımının Farklı Türbülans Modelleri ile Sayısal Modellemesi Çuurova Üniversitesi Mühendisli Mimarlı Faültesi Dergisi 30() 4-53 ss. Aralı 05 Çuurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture 30() pp. 4-53 December 05 Eğimli Açı Kanal Aımının

Detaylı

MOTORLAR-1.HAFTA. Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ. Yıldız Teknik Üniversitesi. Makina Müh. Bölümü

MOTORLAR-1.HAFTA. Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ. Yıldız Teknik Üniversitesi. Makina Müh. Bölümü Yıldız eni Üniersiesi Maina Müh Bölümü MOORLAR-HAFA YrdDoçDr Alp ein ERGENÇ Yıldız eni Üniersiesi Maina Müh Bölümü DERS HAKKINDA YrdDoçDr Burhanein ÇEĠN Kaynalar : Inernal Combusion Enine Fundamenals MGraw-Hill,

Detaylı

RADYATÖR ARKALARINA YERLEŞTİRİLEN YANSITICI YÜZEYLERİN RADYATÖR ETKİNLİĞİNE ETKİSİ

RADYATÖR ARKALARINA YERLEŞTİRİLEN YANSITICI YÜZEYLERİN RADYATÖR ETKİNLİĞİNE ETKİSİ RADYAÖR ARKALARINA YERLEŞİRİLEN YANSIICI YÜZEYLERİN RADYAÖR EKİNLİĞİNE EKİSİ Mert ÜKEL Müslüm ARICI Mehmet Fatih BİNGÖLLÜ Hasan KARABAY ÖZE Bu çalışmada yapılardaki radyatörlerin arkalarına yerleştirilen

Detaylı

Klima Cihazı Üfleme Ağzı Geometrisinin Hava Dağılımları Üzerine Etkisinin Sayısal Olarak Araştırılması

Klima Cihazı Üfleme Ağzı Geometrisinin Hava Dağılımları Üzerine Etkisinin Sayısal Olarak Araştırılması Klima Cihazı Üfleme Ağzı Geometrisinin Hava Dağılımları Üzerine Etkisinin Sayısal Olarak Araştırılması Hande BEZCİ ZEREN Deniz YILMAZ İbrahim Timuçin İNCE Ahmet CAN ÖZET Klima cihazları günümüzde yaşam

Detaylı

Electronic Letters on Science & Engineering 6(1) (2010) Available online at www.e-lse.org

Electronic Letters on Science & Engineering 6(1) (2010) Available online at www.e-lse.org Electronic Letters on Science & Engineering 6(1) (2010) Available online at www.e-lse.org FUZZY Control Strategy Adapting to ISPM-15 Standarts Aydın Mühürcü 1, Gülçin Mühürcü 2 1 Saarya University, Electrical-Electronical

Detaylı

The Nonlinear Models with Measurement Error and Least Squares Estimation

The Nonlinear Models with Measurement Error and Least Squares Estimation D.Ü.Ziya Gökalp Eğiim Fakülesi Dergisi 5,17-113 5 ÖLÇÜM HATALI LiNEER OLMAAN MODELLER ve EN KÜÇÜK KARELER KESTİRİMİ The Nonlinear Models wih Measuremen Error and Leas Squares Esimaion Öze : u çalışmada,

Detaylı

İŞSİZLİK VE İNTİHAR İLİŞKİSİ: 1975 2005 VAR ANALİZİ Ferhat TOPBAŞ *

İŞSİZLİK VE İNTİHAR İLİŞKİSİ: 1975 2005 VAR ANALİZİ Ferhat TOPBAŞ * İşsizlik ve İnihar İlişkisi: 1975 2005 Var Analizi 161 İŞSİZLİK VE İNTİHAR İLİŞKİSİ: 1975 2005 VAR ANALİZİ Ferha TOPBAŞ * ÖZET İşsizlik, birey üzerinde olumsuz birçok soruna neden olan karmaşık bir olgudur.

Detaylı

MAKSİMUM YANMA SICAKLIĞININ PÜSKÜRTME AVANSI NA ETKİSİ ÜZERİNE BİR TEORİK KARMA ÇEVRİM ANALİZİ. Adnan PARLAK *, Halit YAŞAR **

MAKSİMUM YANMA SICAKLIĞININ PÜSKÜRTME AVANSI NA ETKİSİ ÜZERİNE BİR TEORİK KARMA ÇEVRİM ANALİZİ. Adnan PARLAK *, Halit YAŞAR ** ENOLOJİ, 00, Sayı -, 59-64 ENOLOJİ MASİMUM YANMA SICALIĞININ PÜSÜRME AANSI NA EİSİ ÜZERİNE BİR EORİ ARMA ÇERİM ANALİZİ Adnan PARLA *, Halit YAŞAR ** *Maine Eğitimi Bölümü eni Eğitim Faültesi SAU, Ozanlar/Adapazarı

Detaylı

EÜFBED - Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt-Sayı: 3-2 Yıl: 2010 199-206

EÜFBED - Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt-Sayı: 3-2 Yıl: 2010 199-206 99 EÜFBED - Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt-Sayı: 3- Yıl: 99-6 İKİNCİ MERTEBEDEN BİR DİFERENSİYEL DENKLEM SINIFI İÇİN BAŞLANGIÇ DEĞER PROBLEMİNİN DİFERENSİYEL DÖNÜŞÜM YÖNTEMİ İLE TAM ÇÖZÜMLERİ THE

Detaylı

KAPALI OTOPARKLARDA DUMAN EGZOST JET FAN SİSTEMLERİ JET FANLI SİSTEMLER Kapalı otoparklar için tasarlanan havalandırma sistemleri iki temel ihtiyaçtan yola çıkılarak planlanır. -Birincisi günlük işletmede

Detaylı

2. TRANSFORMATÖRLER. 2.1 Temel Bilgiler

2. TRANSFORMATÖRLER. 2.1 Temel Bilgiler . TRANSFORMATÖRLER. Temel Bilgiler Transformatörlerde hareet olmadığından dolayı sürtünme ve rüzgar ayıpları mevcut değildir. Dolayısıyla transformatörler, verimi en yüse (%99 - %99.5) olan eletri maineleridir.

Detaylı

Abs tract: Key Words: Ersin ALPTEKİN Mustafa VARLIKLAR Mehmet Akif EZAN Hakan YALDIRAK Nuri KAYANSAYAN

Abs tract: Key Words: Ersin ALPTEKİN Mustafa VARLIKLAR Mehmet Akif EZAN Hakan YALDIRAK Nuri KAYANSAYAN Ersin Alptekin:Sablon 15.05.2013 15:53 Page 40 Ersin ALPTEKİN Mustafa VARLIKLAR Mehmet Akif EZAN Hakan YALDIRAK Nuri KAYANSAYAN Frigorifik Konteyner İçi Akış Dağılımının İncelenmesi Abs tract: In this

Detaylı

HVAC SİSTEMLERİNDE KULLANILABİLECEK YENİ TİP BİR DİFÜZÖR İÇİN PERFORMANS İNCELEMESİ

HVAC SİSTEMLERİNDE KULLANILABİLECEK YENİ TİP BİR DİFÜZÖR İÇİN PERFORMANS İNCELEMESİ 19 HVAC SİSTEMLERİNDE KULLANILABİLECEK YENİ TİP BİR DİFÜZÖR İÇİN PERFORMANS İNCELEMESİ Şahin YİĞİT Cengizhan SUNGURLU Burhan ÇUHADAROĞLU ÖZET Bu çalışmada; piyasada mevcut standart difüzörlerden (yayıcı)

Detaylı

FRİGORİFİK KONTEYNER İÇİ AKIŞ DAĞILIMININ İNCELEMESİ

FRİGORİFİK KONTEYNER İÇİ AKIŞ DAĞILIMININ İNCELEMESİ 737 FRİGORİFİK KONTEYNER İÇİ AKIŞ DAĞILIMININ İNCELEMESİ Ersin ALPTEKİN Mustafa VARLIKLAR Mehmet Akif EZAN Hakan YALDIRAK Nuri KAYANSAYAN ÖZET Bu çalışmada, farklı uzunluklara sahip frigorifik konteynerlerin

Detaylı

ISSN : Samsun-Turkey DİFERANSİYEL DÖNÜŞÜM/SONLU FARK YÖNTEMİ İLE DENKLEM SİSTEMLERİNİN ÇÖZÜMLERİ

ISSN : Samsun-Turkey DİFERANSİYEL DÖNÜŞÜM/SONLU FARK YÖNTEMİ İLE DENKLEM SİSTEMLERİNİN ÇÖZÜMLERİ 73 ISSN:1306-3111 e-jornal of New World Sciences Academy 2012, Volme: 7, Nmber: 2, Aricle Nmber: 3A0052 NWSA-PHYSICAL SCIENCES İnci Çilingir Süngü Receied: Janary 2012 Hüseyin Demir Acceped: April 2012

Detaylı

Eş Zamanlı Yazılımlarda Güvenilirlik Analizi : Literatür Taraması

Eş Zamanlı Yazılımlarda Güvenilirlik Analizi : Literatür Taraması Eş Zamanlı Yazılımlarda Güvenilirlik Analizi : Lieraür Taraması Erku Tekeli Çukurova Üniversiesi, Kozan Meslek Yüksekokulu, Adana eekeli@cu.edu.r Öze: Son yıllarda yüksek başarımlı hesaplamalara olan ihiyaçlar

Detaylı

7. SINIF MATEMATİK A. 2. Aşağıdakilerden hangisi 2

7. SINIF MATEMATİK A. 2. Aşağıdakilerden hangisi 2 . Mee, şeilei gibi puanlanmış heef ahasına 2 aış yapıyor. Poziif am sayıların oluğu her bölgeye iişer o, negaif am sayıların oluğu her bölgeye üçer o isabe eiriyor. Mee isabe eiriği her o için o bölgeei

Detaylı

EXPORT-FOREIGN DIRECT INVESTMENT RELATIONSHIP IN TURKISH ECONOMY:A TIME SERIES ANALYSIS. Abstract. Özet

EXPORT-FOREIGN DIRECT INVESTMENT RELATIONSHIP IN TURKISH ECONOMY:A TIME SERIES ANALYSIS. Abstract. Özet Eonomi ve Sosyal Araşırmalar Dergisi, Bahar 6, Cil:3, Yıl:, Sayı:1, 3:117-16 TÜRK EKONOMİSİNDE İHRACAT VE DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM İLİŞKİSİ: BİR ZAMAN SERİSİ ANALİZİ Mura KARAGÖZ İnönü Üniversiesi, İİBF,

Detaylı

İki Bölgeli Güç Sistemininin Optikten Esinlenen Optimizasyon Algoritması ile Optimal Yük Frekans Kontrolü

İki Bölgeli Güç Sistemininin Optikten Esinlenen Optimizasyon Algoritması ile Optimal Yük Frekans Kontrolü Fıra Üniv. Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fıra Univ. 8 (), 5766, 06 8 (), 5766, 06 İi Bölgeli Güç Sisemininin Open Esinlenen Opimizasyon Algoriması ile Opimal Yü Freans Konrolü Öze Mahmu Temel

Detaylı

Dinamik Sistemlerin Yapay Sinir Ağları ile Düz ve Ters Modellenmesi

Dinamik Sistemlerin Yapay Sinir Ağları ile Düz ve Ters Modellenmesi KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 6(1) 2003 26 KSU J. Science and Engineering 6(1) 2003 Dinamik Sistemlerin Yaa Sinir Ağları ile Düz ve Ters Modellenmesi Hasan Rıza ÖZÇALIK Ahmet KÜÇÜKTÜFEKÇİ KSÜ. Müh.-Mim.

Detaylı

ELECO '2012 Elektrik - Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Sempozyumu, 29 Kasım - 01 Aralık 2012, Bursa

ELECO '2012 Elektrik - Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Sempozyumu, 29 Kasım - 01 Aralık 2012, Bursa ELECO '2012 Eletri - Eletroni ve Bilgisayar Mühendisliği Sempozyumu, 29 Kasım - 01 ralı 2012, Bursa Lineer Olmayan Dinami Sistemlerin Yapay Sinir ğları ile Modellenmesinde MLP ve RBF Yapılarının Karşılaştırılması

Detaylı

MAK354 Isı Mühendisliği Genel Sınav Soru ve Cevapları Mustafa Eyriboyun

MAK354 Isı Mühendisliği Genel Sınav Soru ve Cevapları Mustafa Eyriboyun 1) Br yoğuşturucunun 25,4 çapında nce cdarlı boruları çnden 1.2 /s hızla su aatadır. Boru yüzey sıcalığı 350 K de sabt tutulatadır. Su grş sıcalığı 17 C ve borular 5 uzunlutadır. Buna göre suyun çıış sıcalığı

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ NOKTASAL SÜREÇLERDE EN YÜKSEK OLABİLİRLİKLİ KESTİRİM İŞLEMİNİN EVRE İZGESİ

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ NOKTASAL SÜREÇLERDE EN YÜKSEK OLABİLİRLİKLİ KESTİRİM İŞLEMİNİN EVRE İZGESİ DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cil: 15 No:2 Sayı: 44 sh. 53-76 Mayıs 2013 NOKTASAL SÜREÇLERDE EN YÜKSEK OLABİLİRLİKLİ KESTİRİM İŞLEMİNİN EVRE İZGESİ (PHASE SPECTRUM OF POINT PROCESS

Detaylı

Çift Üstel Düzeltme (Holt Metodu ile)

Çift Üstel Düzeltme (Holt Metodu ile) Tahmin Yönemleri Çif Üsel Düzelme (Hol Meodu ile) Hol meodu, zaman serilerinin, doğrusal rend ile izlenmesi için asarlanmış bir yönemdir. Yönem (seri için) ve (rend için) olmak üzere iki düzelme kasayısının

Detaylı

KİNETİK MODELLERDE OPTİMUM PARAMETRE BELİRLEME İÇİN BİR YAZILIM: PARES

KİNETİK MODELLERDE OPTİMUM PARAMETRE BELİRLEME İÇİN BİR YAZILIM: PARES KİNETİK MODELLERDE OPTİMUM PARAMETRE BELİRLEME İÇİN BİR YAZILIM: PARES Mehmet YÜCEER, İlnur ATASOY, Rıdvan BERBER Anara Üniversitesi Mühendisli Faültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Tandoğan- 0600 Anara (berber@eng.anara.edu.tr)

Detaylı

T.C. NĠĞDE ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ. ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI

T.C. NĠĞDE ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ. ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI YÜKSEK LĠSAS TEZĠ E DÜZEL, 00 ĠĞDE ÜĠVERSĠTESĠ FE BĠLĠMLERĠ ESTĠTÜSÜ T.C. ĠĞDE ÜĠVERSĠTESĠ FE BĠLĠMLERĠ ESTĠTÜSÜ ĠġAAT MÜHEDĠSLĠĞĠ AABĠLĠM DALI DÜġEYDE RĠJĠTLĠK DÜZESĠZLĠĞĠ BULUA ÇERÇEVELERĠ SÖÜM ELEMALARI

Detaylı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu Ei Aralı Seviyesinde Denee Sınavı. Uzunluğu R/ olan bir zincirin ucu yarıçapı R olan pürüzsüz bir ürenin tepe notasına bağlıdır (şeildei ibi). Bilinen bir anda bu uç serbest bıraılıyor. )Uç serbest bıraıldığı

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STNDRDI TURKISH STNDRD TS EN 552 Mar 20 ICS.150. LÜMİNYUM VE LÜMİNYUM LŞIMLRI EKSTRÜZYONL İML EDİLMİŞ TELLİK ÇUBUK/ÇUBUK, BORU VE PROFİLLER BÖLÜM 2: MEKNİK ÖZELLİKLER luminium and aluminium alloys

Detaylı

Düzlemsel, silindirik ve küresel yüzeyler için taşınım direnci

Düzlemsel, silindirik ve küresel yüzeyler için taşınım direnci FORMÜ KĞIDI Fourier ısı iletim yasası T Newton soğuma yasası T Yüzeyin ışınım yayma gücü 4 T Düzlemsel yüzeyler için iletim irenci R i Düzlemsel, siliniri ve üresel yüzeyler için taşınım irenci R i Düzlemsel

Detaylı

[ ]{} []{} []{} [ ]{} g

[ ]{} []{} []{} [ ]{} g ZAMAN TANIM ALANINDA ÇÖZÜM Yapı özellilerii ortogoalli şartlarıı sağlaaası duruuda, diferasiel hareet delei doğruda üeri ötelerle çözülebilir Depre etisi altıdai ço atlı apılara ugulaa üzere ii arı üeri

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRELERİN MODELLENMESİNDE YÜKSEK BAŞARIMLI BİLGİ TABANLI YAPAY SİNİR AĞLARININ KULLANIMI

ELEKTRONİK DEVRELERİN MODELLENMESİNDE YÜKSEK BAŞARIMLI BİLGİ TABANLI YAPAY SİNİR AĞLARININ KULLANIMI ELEKTRONİK DEVRELERİN MODELLENMESİNDE YÜKSEK BAŞARIMLI BİLGİ TABANLI YAPAY SİNİR AĞLARININ KULLANIMI Murat ŞİMŞEK 1 İpek TÜRKER 2 N Serap ŞENGÖR 3 1,3 İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tolga DEMİRCAN. Akışkanlar dinamiğinde deneysel yöntemler

Yrd. Doç. Dr. Tolga DEMİRCAN. Akışkanlar dinamiğinde deneysel yöntemler Yrd. Doç. Dr. Tolga DEMİRCAN e-posta 2: tolgademircan@gmail.com Uzmanlık Alanları: Akışkanlar Mekaniği Sayısal Akışkanlar Dinamiği Akışkanlar dinamiğinde deneysel yöntemler Isı ve Kütle Transferi Termodinamik

Detaylı

YAPAY SİNİR AĞLARI İLE KARAKTER TABANLI PLAKA TANIMA

YAPAY SİNİR AĞLARI İLE KARAKTER TABANLI PLAKA TANIMA YAPAY SİNİR AĞLARI İLE KARAKTER TABANLI PLAKA TANIMA Cemil ÖZ 1, Raşi KÖKER 2, Serap ÇAKAR 1 1 Sakara Üiversiesi Mühedislik Fakülesi Bilgisaar Mühedisliği Bölümü, Eseepe, Sakara 2 Sakara Üiversiesi Tekik

Detaylı

BANKA KREDİLERİNDE TERS SEÇİM VE AHLAKİ TEHLİKE ETKİSİ

BANKA KREDİLERİNDE TERS SEÇİM VE AHLAKİ TEHLİKE ETKİSİ BANKA KREDİLERİNDE TERS SEÇİM VE AHLAKİ TEHLİKE ETKİSİ THE EFFECT OF ADVERSE SELECTION AND MORAL HAZARD ON BANK LENDING ÖZET: Sigliz-Weiss modelinde redi piyasalarında ers seçim ve ahlai ehlie problemlerinin

Detaylı

KARŞIT AKIŞLI RANQUE-HiLSCH VORTEKS TÜPÜNÜN PERFORMANSINA TAPA AÇISI ETKİSİNİN YAPAY SİNİR AĞLARI YÖNTEMİ İLE MODELLENMESİ

KARŞIT AKIŞLI RANQUE-HiLSCH VORTEKS TÜPÜNÜN PERFORMANSINA TAPA AÇISI ETKİSİNİN YAPAY SİNİR AĞLARI YÖNTEMİ İLE MODELLENMESİ Isı Bilimi ve Teniği Dergisi, 28, 2, 1-7, 2008 J. of Thermal Science and Technology 2008 TIBTD Printed in Turey ISSN 1300-3615 KARŞIT AKIŞLI RANQUE-HiLSCH VORTEKS TÜPÜNÜN PERFORMANSINA TAPA AÇISI ETKİSİNİN

Detaylı

İşaret ve Sistemler. Ders 9: Sistemlere Giriş

İşaret ve Sistemler. Ders 9: Sistemlere Giriş İşare ve Sisemler Ders 9: Sisemlere Giriş Sisem Kavramı Belirli bir işi görmek için bir araa geirilmiş alelerin ve devrelerin ümüne birden SİSEM adı verilir. Başka bir deişle sisem, fiziksel bir sürecin

Detaylı

Su Yapıları II Aktif Hacim

Su Yapıları II Aktif Hacim 215-216 Bahar Su Yapıları II Akif Hacim Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversiesi Mühendislik Mimarlık Fakülesi İnşaa Mühendisliği Bölümü Yozga Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversiesi n aa Mühendisli

Detaylı

GERİ ÖDEMELERİN VE KİRA ÖDEMELERİNİN PARÇALI GEOMETRİK DEĞİŞİMLİ OLDUĞU ORTAKLIĞA DAYALI KONUT FİNANSMANI MODELİ

GERİ ÖDEMELERİN VE KİRA ÖDEMELERİNİN PARÇALI GEOMETRİK DEĞİŞİMLİ OLDUĞU ORTAKLIĞA DAYALI KONUT FİNANSMANI MODELİ Süleyan Deirel Üniversiesi İisadi ve İdari Bililer Faülesi Dergisi Y C7 S3 s475-484 Suleyan Deirel Universiy The Journal of Faculy of conoics and Adinisraive Sciences Y Vol7 No3 pp475-484 GRİ ÖDRİN V KİRA

Detaylı

Box-Jenkıns Modelleri ile Aylık Döviz Kuru Tahmini Üzerine Bir Uygulama

Box-Jenkıns Modelleri ile Aylık Döviz Kuru Tahmini Üzerine Bir Uygulama Kocaeli Üniversiesi Sosyal Bilimler Ensiüsü Dergisi (6) 2003 / 2 : 49-62 Box-Jenkıns Modelleri ile Aylık Döviz Kuru Tahmini Üzerine Bir Uygulama Hüdaverdi Bircan * Yalçın Karagöz ** Öze: Bu çalışmada geleceği

Detaylı

Sisteme gire aışaı eerjisi; ieti, potasiyel, aış eerjileri ile i eerjii toplamıda oluşmata olup, Q m& g m& Z g Z z0 ref. E g E + E p + u+ E A + gz +u+

Sisteme gire aışaı eerjisi; ieti, potasiyel, aış eerjileri ile i eerjii toplamıda oluşmata olup, Q m& g m& Z g Z z0 ref. E g E + E p + u+ E A + gz +u+ 4. BÖLÜM AÇIK SİSEMLERDE ERMODİNAMİĞİN I. KANUNU Aı aışlı sistemleri sııfladırılması Aı Sistem Aışlı Kararlı aışlı Kararsız aışlı dm dm 0 m& g m& 0 m& g m& dt dt Not: Aı sistemlerde eerji depolaması sözousu

Detaylı

Çukurova Koşullarında Selüloz Esaslı Evaporatif Serinletme Pedinin Üç Farklı Su Akış Debisinde Bazı Performans Özellikleri

Çukurova Koşullarında Selüloz Esaslı Evaporatif Serinletme Pedinin Üç Farklı Su Akış Debisinde Bazı Performans Özellikleri 340 Çukurova Koşullarında Selüloz Esaslı Evaporaif Serinleme Pedinin Üç Farklı Su Akış Debisinde Bazı Performans Özellikleri Nuray KOÇ, Yılmaz YILDIZ Çukurova Üniversiesi, Ziraa Fakülesi,Tarım Makinaları

Detaylı