Açık kümeleri belirlemek ve tanımlamak birkaç yolla olabilir. Biz bu yolların birkaçını. + r) açık aralığıdır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Açık kümeleri belirlemek ve tanımlamak birkaç yolla olabilir. Biz bu yolların birkaçını. + r) açık aralığıdır."

Transkript

1 . KÜMELERİN YAPILARI. Açık Kümeler-Kapalı Kümeler vereceğiz. Açık kümeleri belirlemek ve tanımlamak birkaç ylla labilir. Biz bu ylların birkaçını.. Tanım: (X, ) metrik uzay x0 (i) B(x, r) { x X : (x, x) r} 0 0 X ve r > 0 lsun. = < kümesine x merkezli r yarıçaplı açık yuvar (küresel kmşuluk, açık küre) enir. (ii) B[x, r] { x X : (x, x) r} enir. = kümesine merkezli r yarıçaplı kapalı yuvar 0 0 x Örnek: (i) 'e bilinen metriğe göre, B(x 0, r) = (x0 r, x0 + r) açık aralığıır. B e bilinen metriğe göre, (x, y ) 0 0 için; ((x 0, y 0), r ) = {(x, y) (x0 x) + (y0 y) < r } ((x 0, y 0) merkezli r yarıçaplı iskin içiir. ) (ii) B (, ) = (, 3) B [, ] = [, 3] (iii) (, ) metriğini göz önüne alalım. x = ( x, x ), y = (y, y ) için (x, y) = x y + x y hatırlayarak, x 0 = (a, b) ve r 0 için, > B (x 0, r) = {(x, x ) x a + x b r} < ir. luğunu r r B(x 0, r) r (a, b) r

2 (x, y) = (x y ) + (x y ) metriği için, r r (a, b) B (x 0, r) (x, y) max { x y, x y } = metriği için, B (x 0, r) (a, b) (iv) (X, ) ayrık metrik uzay lsun. x X ve r > 0 lsun. B(x, r) = { y X (x, y) < r } = { x} r ise, B[x, r ] = X r > ise, B(x, r) = X ve B[x, r] = X ir. (v) B[0, ( ] ) = { f f:[0, ] sınırlı fnksiyn} kümesini,

3 3 (f, g) = sup { f(x) g(x) : x [0, ] } metriği ile göz önüne alalım. Şimi, f B ([0, ] ) ve r 0 lsun. > B(f, r) { g B[0, ] : (f, g) r} = < açık iski, grafikleri gölgelenirilmiş şerit bölgeye üşen tüm g B ([0, ] ) fnksiynlarınan lur. f + ε f g f ε 0..3 Tanım: (i) (X, ) metrik uzay S X ve x S lsun. Eğer B(x, r) S lacak şekile bir r varsa x nktasına S nin bir iç nktası enir. (ii) S nin tüm iç nktalarının kümesi S veya iç (S) ile gösterilir. (iii) Eğer S nin tüm nktaları iç nktalar ise, yani S= S, S ye açık küme enir...4 Örnekler: (i) (,. ) uzayına (a, b) açık aralığı bir açık kümeir. Gerçekten bir x (a, b) nktası alalım. Bu uruma, a< x <b ir. Eğer, r min { b x, a x } larak alınırsa, B(x, r) (a, b) larak bulunur. (Öev) (,. ) uzayına (a, ), (, a) ve (, ) = küreleri e açıktır. Ancak [a, b), (a, b], [a, ), (, a] küreleri ise açık eğilir. Çünkü sırasıyla a, b, a, a öğeleri iç nkta eğilir. Buraan hareketle, [ a, b] = (a, b), (, 3] = (, 3), =, =, =, = lur. Ancak x için {x} = ir. Yani {x} açık eğilir.

4 4 (ii) a lmak üzere A = {(x, y) : x< a} kümesi alışılmış uzayına açık kümeir. Gerçekten B(x, ( 0 y), 0 r) (x 0, y 0) A A nktası için 0 lur. Bu ise A r x a larak alınırsa, nın açık luğunu gösterir. Buna rağmen, B = {(x, y) x a} kümesi bu uzaya açık y0 A ε eğilir. (Neen?) x 0 a ( Ca, b, int (iii) [ ] ) metrik uzayına A = f [a, b] f(t)t < kümesi açık bir kümeir. 0 Gerçekten g A için g(t)t = k < luğuna, eğer r = k larak alınırsa, 0 B(g, r) A lur. f B (g, r) lsun: ( ) = f(t)t f(t) g(t) t + g(t)t < k + k Oluğunan f A bulunur. O hale istenen ele eilir. Kümelerin açık veya, aha snra göreceğimiz gibi, kapalı luşları bağıl bir kavramır. Bir uzaya göre açık lan küme, başka uzaya göre açık lmak zruna eğilir. Örneğin, üzlemini ve (0, ) açık aralığını üşünelim: (0, ) aralığınaki x merkezli ε yarıçaplı yuvar bu aralığa ait lmayan nktaları a kapsamaktaır. Bu neenle (0, ) aralığı e açık eğilir. Ancak (0, ), e açık bir kümeir. )..5 Terem: (X, metrik uzay, x X lsun. r > 0 için B(x, r) yuvarı bir açık kümeir. Kanıt: y B(x, r) (x, y) < r ir. Eğer r (x, y) = r larak alırsak r > 0 ve B(y, r ) B(x, r) ir. Gerçekten, z B(y, r ) ise (y, z) < r = r (x, y) (x, z) (x, y) + (y, z) < r lup z B(x, r) bulunur. Snuç larak, bir kümenin açık lmaması için gerek ve yeter kşul kümee iç nktaa lmayan en az bir nktanın lmasıır.

5 5..6 Terem: (X, ) metrik uzay lsun. Bu hale; (i) X ve açık kümelerir. (ii) (iii) Snlu sayıa açık kümelerin arakesiti açıktır. Açık kümelerin herhangi bir ailesinin birleşimi açıktır. Kanıt: (i) Eğer x X ve r > 0 ise B( x, r) X luğunan X açıktır. nin hiçbir öğesi lmaığınan r > 0 için, x B(x, r) Y gerektirmeleri ğru luğunan e açıktır. (ii) U, V X açık kümeler lsun. min seçilip, snlu sayıa lması (iii) i I, { b } X açık kümelerin bir ailesi lsun.. i Y..7 Terem: metrik uzay ve lsun. G nin açık lması için gerek ve yeter (X, ) G X kşul Kanıt: G (Gereklilik): nin açık kümelerin birleşimi lmasıır. G açık küme lsun. G = ise i için Ui X açık lmak üzere G = Ui = luğunan istenen ele eilir. Eğer G ise her x G için rx > 0 lmak i üzere B(x, r ) açık kümeler lup G = B(x, r ) larak yazılabileceğinen istenen ele x x G eilir. (Yeterlilik): G, δ açık kümeler ailesinin birleşimi luğunu kabul eelim. Eğer δ kümesi bş ise G = lup istenen ele eilir. Eğer δ ise G lur. Şimi x G lsun. Bu uruma bir x N δ açık kümesi için x N lur. N açık luğunan bir r > 0 için x B(x, r ) N G x luğunan istenen ele eilir...8 Snuç: ( X, ) metrik uzayına A, A nın en büyük alt kümesiir.

6 6..9 Öevler: ) () ( X, metrik uzay ve A, B X lsun. Aşağıakileri gösteriniz. (i) ( A ) A = (ii) ( ) A B A B (iii) ( ) A B = A B (iv) ( ) A B A B lup lmaığını gösteriniz. = (v) A B A B () Bir metrik uzaya keyfi sayıa açık kümelerin arakesitinin açık lamayacağına air bir örnek veriniz. (X, ) ( X, ) (3) Öevler.3 (ii) eki metriğini göz önüne alalım. Bu uruma ile uzaylarının aynı açık kümelere sahip luğunu gösteriniz. (4) (X, ) metrik uzay lsun. x, y X ve x y içeren ayrık açık kümelerin bulunuğunu gösteriniz. iki nkta lmak üzere, x ve y nktalarını (i) A ve B, A.B { x.y x A, y B} (5) alışılmış uzayına açık kümeler ise = açık lması gerekir mi? n (ii) A, B açık kümeler ise A+ B= { x+ y x A, y B} nin açık luğunu gösteriniz. (iii) X = {(x, y) x.y> } kümesinin e açık luğunu gösteriniz.. Kapalı Kümeler Kapalı küme tanımını birbirine eşeğere lan ifaelerle verebiliriz. Bunlaran biri açık küme, iğeri e limit (yığılma) nktaları tanımınan hareket yöntemiir... Tanım: (X, ) metrik uzay ve A X lsun. X\A kümesi açık ise A kümesine kapalıır enir. Örneğin, x X için {x} kümesi kapalıır. Gerçekten, y X\{x} ise y x tir. O hale (x, y) > 0 lur. Eğer r = (x, y) larak alırsak, B(y, r) X \{x} ir. z B(y, r) (y, z) < r ir. Buraan, lup x z ir. O hale, z X\{x} bulunur. 0 < (x, y) (y, z) (x, y) (y, z) (x, z)

7 7 Bunun yanı sıra, bir metrik uzaya ne açık ne e kapalı lan kümeler varır. Bunlaran ) en iyi bilineni (,. metrik uzayına [a, b) ve (a, b] yarı açık-kapalı aralıklarıır. O hale, bir küme açık eğilse tümleyeni kapalıır veya küme kapalı eğilse tümleyeni açıktır iyemeyiz. ).. Terem: (X, metrik uzay lsun. O hale, (i) X ve kapalıır. (ii) (iii) Kapalı kümelerin snlu sayıa birleşimleri kapalıır. Kapalı kümelerin keyfi sayıa arakesiti kapalıır. Kanıt: (i) X\X= açık ve X\ = X açık luğunan X ve kapalıır. (ii) n { } kapalı lsun. O hale, i F = X =,,..., n için X\F i açıktır. i i n = n i ( i) X\ F X\F i= i= açık luğunan n i= F i kapalıır. (iii) Açıktır...3 Terem: Bir metrik uzayaki snlu her alt küme kapalıır. Kanıt: (X, ) metrik uzay ve { } A = x, x,..., x X lsun. A = X\(X\A) luğunan n X\A nın açık luğunu gösterebilirsek ispat tamamlanmış lur. y X\A lsun. Biz p = (y, x ), p = (y, x ),..., pn = (y, x n ) iyelim. Şimi p = min{ p i i =,,..., n} lsun. Buraa ikkat eilirse, B( y, p) X \ A ır. Gerçekten, z B(y, p) (y, z) < p luğunan i,,..., n için z x lur. O hale z X\A bulunur. = i..4 Tanım: (X, ) metrik uzay, A X ve p X lsun. p, A nın limit (yığılma) nktasıır ( r > 0)( B(p, r)\{p} A ) ( )( )( : G X açık p G G\{p} A ) A kümesinin yığılma nktalarınan luşan kümeyi A nın türetilmişi iyeceğiz. A ile göstereceğiz ve bu kümeye

8 8 A =,,, 3 n Örneğin, yuvarı (ki bu yuvar r kümesinin yığılma nktası 0 ır. Çünkü, B( 0, r) uzunluğuna bir aralıktır) A kümesinen en az bir nkta içermekteir. Diğer yanan, [, ) kümesinin bir yığılma nktası lan küreye ait lmasına rağmen iğer yığılma nktası lan kümeye ahil eğilir. Üstelik (, 4) aralığınaki her gerçel sayı bu kümenin yığılma nktasıır. Ancak (,. ) uzayına tamsayılar kümesinin yığılma nktaları yktur, ama her gerçel sayı kümesinin bir yığılma nktasıır...5 Uyarı: Bir kümenin limit (yığılma) nktaları ile ilerie göreceğimiz (ayrıca analizen biliğiniz) bir izinin limiti birbirinen farklıır. Dikkat eilirse, (,. ) uzayına bir elemanlı bir kümenin hiç bir yığılma nktası yktur, ama [0, ] = (0, ) ır. Buna göre sezgisel larak bir kümenin kapalı lması için yığılma nktalarına içine alması gerekir...6 Terem: (X, ) metrik uzay ve A X lsun. A nın kapalı lması için gerek ve yeter kşul A nın tüm yığılma nktalarını kapsamasıır. Kanıt: (Gereklilik) A kapalı lsun. Biz A A luğunu göstermeliyiz. Biz tersini varsayalım ve x X nktası için x A ama x A lsun. X\A açık ve x X\A ır. Ancak (X \ A) \{x} A = luğunan x A ele eilir. Bu ise varsayımımızla çelişir. (Yeterlilik): A A lsun. Biz X\A nın açık luğunu gösterirsek işimiz biter. x X\A lsun. x A ve buraan x A bulunur. O hale, B(x, r) \{x} A = lacak şekile r> 0 varır. Buraan B(x, r) X \ A lup x öğesi X\A nın bir iç nktasıır...7 Örnekler: (i) X = {(x, y) 0< x, 0 y } { } kümesi kapalı eğilir, ancak M = (x, y) x + y kümesi kapalıır.

9 9 (ii) metrik uzayına yığılma nktasıır. Grafikten görülüğü gibi a = (x, y) y= sin, x > 0 kümesi için x p nktasını bulunuran her yuvar A nın p en farklı bir nktasını a bulunurur. p= 0, nktası bir Aslına y [, ] lmak üzere her (0, y) nktası A nın yığılma nktasıır. Buna göre, { } A = (x, y) x = 0, y ir. A ) (X, metrik uzay ve A X lsun. A nın içi A tarafınan kapsanan en geniş açık alt kümeir. Benzer larak, A kümesini kapsayan en küçük kapalı kümeyi üşünebiliriz. )..8 Tanım: (X, metrik uzay ve A X lsun. A yı kapsayan en küçük kapalı kümeye A nın kapanışı enir ve A semblü ile gösterilir. Yani, A = { F X F kapalı ve A F} ir. Bu kavram aha farklı biçimlere e ifae eilebilir. Örneğin, A A A = luğu tanım kullanılarak ele eilebilir. (Öev)..9 Önerme: (X, ) metrik uzay ve A X lsun. (i) A kapalıır. (ii) F, A nın kapalı bir üst kümesi ise A A F ir. (iii) A kapalıır A= A ır. Kanıt: (i) ve(i i) tanıman açıktır. Biz (i ii) yi kanıtlayalım. İlk larak, A kapalı lsun. A tanımınan A A kapsaması açıktır. Ayrıca A kapalı ve A Aluğunan A nın tanımınan A A bulunur. Tersine, A = A lsun. A kapalı luğunan A a kapalı lur. { } kümesinin kapanışı A= { x x } A= x : x < ir. Ayrıca (0, ) = [0, ], (a, b] = [a, b] lukları açıktır. Ayrıca A = [0, ] {} kümesinin kapanışı yine A = [0, ] {} ir.

10 0 Diğer yanan A kümesinin kapanışı ile aşağıaki basit snuçları klayca görebiliriz. (i) A A, (ii) A= A, (iii) (A B) = A B, (iv) = ve (v) X= X; ancak A B= A B lmaığına air bir örnek veriniz...0 Terem: metrik uzay lsun. F nin kapalı lması için gerek ve yeter (X, ) F X kşul x X\F için ( x, F) 0 lmasıır. Kanıt: ( : ) F kapalı lsun. Bu uruma X\F açık lur. Bir x X\F seçelim. Buraan B(x, r) X \ F lacak şekile r varır. Şu hale F B(x, r) = ir. Eğer (x, F) = 0 lsayı, z F (x, z) = 0 ır. Buraa z B(x, r) lup 0= (x, z) r çelişkisi ele eilir. ( : ) x X\F alalım ve (x, F) 0 lsun. r = (x, F) iyelim. Bu uruma B(x, r) X \ F ir. Gerçekten, z B(x, r) ise (x, z) < r lur. Buraa r (x, z) > 0 ır. Eğer z X\F z F ir. O hale (x, F) (x, z) ir. (x, F) > 0 luğunan (x, F) (x, z) 0 çelişkisi ele eilir. Şimi A = { x (x, A) = 0} luğunu gösterelim: (x, A) = 0 lsun. O hale için B( x, r) A lur. Dlayısıyla x A lur. r Tersine, x A lsun. Eğer r = (x, A) larak alırsak r B x, A = lur. O hale x A lup istenen ele eilir. x A ( G X)( x G)( G A ) (Öev).. Örnek: (X, ) ayrık metrik uzay lsun. Her bir x X için { x } kümesinin bu uzaya hem açık hem e kapalı luğunu gösteriniz. Çözüm: { x } in açık luğunu gösterelim. y { x} { x} B(x, r) = luğunu.. en biliyruz. O hale kümesi açıktır. lsun. y = x ir. r lmak üzere (iv) B(x, r) { x} luğunan { x } Herhangi bir metrik uzaya tek nkta kümesinin kapalı luğunu zaten biliyruk... Tanım: (X, ) metrik uzay ve A X lsun. Eğer A X X te yğunur enir. = luyrsa A alt kümesine

11 ..3 Örnekler: (i) rasynel sayılar kümesi alışılmış uzayına yğunur. Gerçekten, bir x için her ε> 0 için (x ε, x +ε) luğunan x lur. Buraan = lur. (ii) (,. ) metrik uzayına A=,,,, alt kümesini göz önüne alalım. 3 4 A= 0,,,, 3 luğunan A, (,. ) uzayına yğun eğilir. (iii) (X, ρ) ayrık metrik uzay ise X in kenisinen başka yğun alt kümesi yktur. Aksini varsayalım ve A= X lacak şekile bir A X alt kümesi alalım. O hale, bir x X için x A ır. Böylece x A lup r> 0 için B(x, r) A ır. Ancak, 0< r için { x} B(x, r) = lup B(x, r) A = ır. (iv) (X, ) metrik uzay ve bir A X için A X = lsun. Bu uruma, G X açık kümesi için G A lur. (ÖDEV)..4 Tanım: (X, ) metrik uzay, A X ve p X lsun. Eğer bir r 0 için ( veya G X açık, p G için G A { p} > B(p, r) { p} = ) ise p ya A nın ayrık(yalıtık) nktası enir...5 Öevler: ) () ( X, metrik uzay, A X ve p X lsun. Aşağıaki önermeyi kanıtlayınız. ( ) p, A nın yığılma nktasıır p, A ({p}) = 0 ır. () Aşağıakileri gösteriniz. (i) X = {(x, y) x.y } kümesi kapalı mıır? (ii) X = {(x, y) x = 0, 0< y< } (iii) M= { x x } kümesi kapalı mıır? kümesi kapalı mıır?

12 (3) (i) S = {(x, y) 0 x veya x = } yerine kümesi yığılma nktalarını kapsar mı? alınırsa yanıtınız ne luru? ise A =? (ii) X = {(x, y) y< x + } = ise Y =? (iii) Y {(m, n) m, n } (4) Aşağıaki kümelerin açık veya kapalı luklarını bulunuz. (i) i=, n (i i) { r r (0, ) } (i ii) {(x, y) x ve y < } (5) (X, ) metrik uzay ve A, B X lsun. (i) A B A B lur mu? (ii) A B A B lur mu?.3 Kümenin Dış ve Sınır Nktaları.3. Tanım: (X, ) metrik uzay ve A X lsun. (i) A nın ış nktaları kümesi ış(a) ile gösterilir ve ış(a) = (X \ A) larak tanımlanır. (ii) A nın sınır(kenar) nktaları kümesi (A) ile gösterilir ve (A) = A (X \ A) larak tanımlanır. Dikkat eilirse, (A) = (X \ A) ır. Ayrıca, (A) kümesi tanıman kapalı bir kümeir..3. Terem: metrik uzay ve A X lsun. x (A lması için gerekli ve yeterli (X, ) ) kşul r için B(x, r) A ve B(x, r) (X \ A) lmasıır. Kanıt: Tanıman açıktır. Dikkat eilirse, birim airenin sınırının birim çember üzerineki nktalar, açık aralığın sınırı uç nktalar luğunu sezgisel larak söyleyebiliriz. Ancak yapısı karmaşık lan kümeler için sınır nktalarını bulmak kaar klay eğilir.

13 3.3.3 Örnekler: ise (A) = [0, ] lur. Gerçekten, x [0, ] için ε > 0 (i) A = { x x [0, ] ve x } lacak şekile B(x, r) = (x r, x + r) aralığı hem rasynel hem e irrasynel nktalar kapsar. (ii) Eğer x (A) ise x A lmak zruna eğilir. Örneğin, A = {0} larak alırsak A = ama (A) = {0} ır. (iii) (a, b], [a, b), (a, b), [a, b] kümelerinin yığılma nktaları kümesi {a, b} ir. (iv) A = {(x, y) : y x} lsun. { } (A) = (x, y) y = x ir. y = x.3.4. ÖDEVLER: () ( X, ) m.u. ve A X lsun. Aşağıakileri gösteriniz. (i) A= A ( A) (ii) A = A/ A (iii) ( A B) ( A) ( B ) () ( X, ) m.u. ve A X lsun. Aşağıakileri gösteriniz. (i) ( A) A Akapalıır. (ii) ( A) A= Aaçıktır. (iii) ( A) = A hem açık hem e kapalıır. (iv) A B = ise ( A B) = ( A) ( B) (v) ( A ) ( A) luğunu gösteriniz. Eşitliğin lmayacağına air örnek veriniz. (3) (i) A = n =,,... ( A) =? n (ii) x A/ A ise x ( A) luğunu gösteriniz. Tersi ğru muur?

14 4.4 ALT METRİK UZAYLARDA AÇIK VE KAPALI KÜMELER ( X, ) m.u. ve Y bunun bir alt metrik uzayı lsun. Y alt m.u a açık(kapalı) bir küme X uzayına açık(kapalı) lması gerekmez. Örneğin ( ab, ) kümesi e açıktır ama e bu küme açık eğilir..4..tanım: ( X, ) m.u ve Y bunun alt m.u. lsun. Bir B Y için B = Y A.ş. bir A X açık kümesi varsa B kümesine alt uzayına açık kümeir enir. Y.4..Uyarı: () Y alt uzayınaki açık kümeler Y nin arakesitinen başka bir şey eğilir. X metrik uzayınaki açık kümeler ile () Bu tanıma göre Y alt metrik uzayınaki açık yuvarlar { B ( y, ε ) = x Y ( x, y) < ε = Y B ( y, ε) y } x y Y.ü. lur. Örneğin lur. Yani [0, ) Benzer şekile, B alışılmış m.uzayın Y = [0,] alt uzayını ikkate alırsak By (0, ) = Y B(0, ) = [0,] (, ) = [0, ) kümesi Y alt uzayınaki açık bir kümeir., (,. ) metriğini göz önüne alalım. (, ) = {} = (, 3) = B (, ).4.3. Önerme: ( X, ) m.u ve Y bunun alt metrik uzayı lsun. F Y * * kapalıır F = Y F.ş. F X kapalı kümesi varır. Kanıt: Açıktır.

15 5.4.3.Örnekler: () Herhangi [ ab, ) aralığı e açık (kapalı) eğilir. Ancak alışılmış uzayının ([ ab, ), ) alt uzayına [ ab, ) kümesi açıktır (kapalıır). [ ab, ) () ( X, ) m.u ve Y alt m.u. lsun. A Y alt kümesi ( X, ) uzayına açık ise, A kümesi alt uzayına a açıktır. ( Kapalı kümeler içine geçerliir.) Y (3) ( X, ) m.u ve Y alt m.u. lsun. A kümesi Y alt uzayına a açık Y kümesi e (, ) açık ise A, ( X, ) m.u. açık lur. ( Kapalı kümeler için e benzer urum varır.) X m.u. (4) B [, ] = {,, 3} = [, 3] = B [, ].5 KOMŞULUKLAR.5.. Tanım: ( X, ) m.u x X ve V X alt kümesi için x G V kşulunu sağlayan bir G X açık kümesi varsa V ye x in bu uzaya bir kmşuluğu enir. Bir x X nktasının kmşuluklar ailesini N ( x) ya a başka metrik ile karıştırma tehlikesi yksa N( x) ile göstereceğiz!.5.. Snuç: () Her açık küme keni nktalarına kmşuluk eer. () ( X, ) m.u. a lmasıır. V N( x ) lması için g.y.k. B( x, r) V.ş. bir r > 0 sayısının var.5.3. Örnek: () uzayına herhangi bir p için[ p ε, p+ ε ] kapalı aralığı p nin bir kmşuluğuur. Çünkü ( p ε, p+ ε ) [ p ε, p+ ε ] ır. () uzayına (,] ve (,] kümeleri 0 ın kmşuluğuur. Ancak (0,) ve [,0) kümeleri 0 ın kmşuluğu eğilir. (3) ( X, ) ayrık metrik uzay ve x X lsun. Bu uruma N( x ) = { A X x A } lur..5.4: Önerme: Bir ( X, ) m.u x X nktasının N( x) kmşuluklar ailesi aşağıaki özellikleri taşır.

16 6 ( K ) Her V N( x) için x V ir. ( K ) Her UV, Nx ( ) için ir. ( K ) Her V N( x) ve her V U için U N( x) lur. 3 ( K ) Eğer V N( x) ise her y U için V N( y).ş. bir U N( x) varır. 4 Kanıt: ( K), ( K), (K 3) tanıman klayca çıkar. Biz ( K 4) ü kanıtlayalım. V N( x) ise x G V.ş. bir G X açık kümesi varır. Snuç.5..() en G N( x) ir. Eğer G= U eyip bir y U alınırsa, U N( x) ve y U V luğu içine ( K ) ten 3 V N( y) lur. geçer. Yukarıa sözü geçen ( )- ( K ) özellikleri kaynaklara kmşuluk aksiymları larak K Önerme: ( X, ) m.u ve A açıktır A X lsun. A, keni nktalarının kmşuluğuur. Kanıt: (Gereklilik): Snuç.5..() e verilmiştir. (Yeterlilik): Her x A için A N( x) lsun. Tanıman, x Gx Abiçimine bir Gx X açık kümesi varır. Buraan; A { x} Gx böylece A açık lur. ya a A Gx = A x A x A = ele eilir ve x A

17 7.6. DENK METRİKLER Bştan farklı bir X kümesi üzerine farklı metriklerin tanımlanabileceğini aha önce belirtmiştik. Bu metrikleren bazıları, açık ifaeleri ikkate alınığına farklı görülmesine rağmen snuçta X üzerine aynı açık küme yapısını belirtebilir.( Yani bir metriğe göre açık lan bir küme başka bir metriğe göre e açık labilir.) Kabaca bu özellikteki metriklere enk metrikler iyeceğiz. Daha snraki bölümlere göreceğiz ki enk metrikleren birine göre yakınsak lan bir izi iğer metriğe göre e yakınsak, birine göre sürekli lan fnksiyn iğerine göre e sürekli lacaktır..6..tanım: ve m bş lmayan X kümesi üzerine farklı iki metrik lsun. Eğer metriğine göre açık lan bir küme m metriğine göre e açık ve m metriğine göre açık lan bir küme metriğine göre e açık ise ve m metriklerine enk metrikler enir..6.. Uyarı: Bir kümenin açık lmasını, tamamen açık iske bağlı larak şu şekile ifae eebiliriz: A,( X, ) m.u. açıktır x A için B( xr, ) A.ş. r varır Önerme: ( X, ) ve ( X, m ) m.u. lsun ve m enktir keyfi bir x X için Bm( x, ε ) B( x, ε) ve B( xr, ) Bm( xr, ).b. r, r, ε, ε sayıları varır. Kanıt: ( :) ve m enk metrikler lsun.herhangi bir x X nktası için B ( x, ε) açık iskini alalım. B ( x, ε ), ( X, m) uzayına açık bir küme luğunan, her y B ( x, ε) nktası için Bm( y, ε ) B( x, ε).b. bir B (, ) m y ε açık iski varır. Özel larak x = ylarak alınırsa Bm( y, ε ) B( x, ε ) luğu görülür. Benzer şekile, B( xr, ) Bm( xr, ) luğu ele eilir. ( :) A kümesi metriğine göre açık bir küme ve x A lsun. A kümesinin m metriğine göre e açık luğunu görelim. A, metriğine göre açık luğunan B ( x, ε) A.b. bir

18 8 ε > 0 varır. Varsayıman Bm( x, ε ) B( x, ε) A.b. bir ε > 0 sayısı varır. Buna göre A kümesi m metriğine göre açıktır. Benzer şekile A kümesinin m metriğine göre açık luğu varsayılırsa, metriğine göre e açık luğu görülür. O hale ve m metrikleri enktir Örnek: () xy,.ü. üzerine Örnekler.3.(3) e geçen = + ( x, y) = { ( x y ) + ( x y ) } ( x, y) x y x y, { } ( x, y) = max x y, x y metrikleri birbirine enktir. n (),,..., üzerineki alışılmış metrikler, ayrık metriğe enk eğilir. Çünkü her bir x için { x} tek öğeli kümesi ayrık metriğe göre açıktır. Fakat ğal metriklere göre açık eğilir. (3) C[0,] üzerine tanımlanan sup metriği; sup { } ( f, g ) = sup f ( x ) g ( x ) : x [0,] ile L ' metriği; ( f, g) = f( x) g( x) x 0 enk eğilir. Gerçekten f ( x ) = 3 fnksiynu ve ε = için sup { sup } B ( f,) = g ( f, g) < = { g x [0,] için f( x) g( x) < } = { g x [0,] için < gx ( ) < 4} ır. Yani B ( sup f,) açık yuvarı; grafiği y = ve y = 4 ğruları arasına kalan fnksiynlaran luştuğu görülür. Şimi bu iskin içine kalan f merkezli hiçbir B ( f, δ ) iskinin lmaığını görelim. g fnksiynunu

19 9 4x 5,0 x δ δ gx ( ) = 3, δ x larak alırsak δ ( f, g) = f( x) g( x) x = lur. O hale, g B ( f, δ ) ır. Ancak 0 ( f, g ) = sup luğunan g B (,) f ır. Yani her δ > 0 sayısı için sup B ( f, δ ) B sup ( f,) ir. Bununla birlikte, metriğine göre açık lan her küme metriğine göre e açıktır. sup Bunu görmek için bir f C[0,] alalım ve B ( f, ε ) iskini luşturalım. Eğer δ = ε larak seçilirse B (, ) (, ) f δ B sup f ε lur, gerçektene {sup f( x) g( x) : x [0,] < δ ve layısıyla } g B (, ) sup f δ ise ( f, g) = f( x) g( x) x sup f( x) g( x) : x [0,] x 0 0 { } < δ x = δ = ε ve böylece g B ( f, ε ) lur Tanım: Bş lmayan X kümesi üzerine ve m metrikleri verilsin. Eğer c( x, y) m( x, y) c( x, y) lacak biçime c, c > 0 sayıları bulunabilir ise ve m metriklerine Lipshitz anlamına enk metrikler enir..6.6.önerme: Eğer ve m metrikleri X üzerine Lipshitz anlamına enk metrikler ise ve m metrikleri enktir.

20 0 Kanıt: Bunun için Bm( x, εc ) B( x, ε ) ve gerekiyr. Eğer y B (, ) m x εc ise mxy (, ) < cε ve layısıyla ε B( x, ) Bm( x, ε ) luğunu göstermemiz c mxy (, ) c < ε lur ki bu mxy (, ) ( x, y) < ε yani y B ( x, ε ) emektir. O hale Bm( x, εc ) B( x, ε ) luğu ele c eilir. Diğeri e benzer şekile gösterilir. n.6.7.örnek: xy, için, ve metrikleri Lipshitz anlamına enktir. Biz Örnekler.3.(3) e geçen Nt(iii) e ( x, y) ( x, y) ( x, y) n ( x, y) ve ( x, y) n( x, y) luğunu biliyruz. O hale, ( xy, ) ( xy, ) n( xy, ) ( xy, ) ( xy, ) n( xy, ) lup istenen ele eilir.

BÖLÜM I. Tam sayılarda Bölünebilme

BÖLÜM I. Tam sayılarda Bölünebilme BÖLÜM I Tam sayılara Bölünebilme Teorem 1.1 (Bölme algoritması) b > 0 olmak üzere, verilen a ve b tam sayıları için a = qb + r, 0 r < b (1) olacak şekile bir ve bir tek q, r Z çifti varır. İspat: 1. İlk

Detaylı

Önceki bölümde bir f fonksiyonunun bir a noktasındaki tanım değeri kadar x

Önceki bölümde bir f fonksiyonunun bir a noktasındaki tanım değeri kadar x 3 TÜREV Önceki bölüme bir f fonksiyonunun bir a noktasınaki tanım eğeri kaar x bağımsız eğişkeni a noktasına yaklaşırken f nin avranışınına önemi vurgulanmış ve it kavramı tanıtılmıştı. Daha sonra it kavramınan

Detaylı

1. Metrik Uzaylar ve Topolojisi

1. Metrik Uzaylar ve Topolojisi 1. Metrik Uzaylar ve Topolojisi Euclidean R uzayının tabanının B = {(a, b) : a, b R} olduğunu biliyoruz. Demek ki bu uzayda belirleyiçi unsur açık aralıklar. Her açık aralık (a, b) için, olmak üzere, d

Detaylı

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri 9 ork ve Denge est in Çözümleri M. Sistemlerin engee olması için toplam momentin (torkun) sıfır olması gerekir. Verilen üç şekil için enge koşulunu yazalım. F. br =. br F = Şekil II G =. +. +. =. 6 = 6

Detaylı

YGS 2014 MATEMATIK SORULARI

YGS 2014 MATEMATIK SORULARI YGS 0 MTMTIK SORULRI. 6.(8 6 ) işleminin snucu kaçtır? 8 6 6 6 6 6.(8 6 ) 8 6 6 7. a b a, ve sayıları küçükten büyüğe dğru a sıralanmış ardışık tamsayılardır. una göre, a + b tplamı kaçtır? a a a b a b

Detaylı

A noktasında ki cisim uzaklaşırken de elektriksel kuvvetler iş yapacaktır.

A noktasında ki cisim uzaklaşırken de elektriksel kuvvetler iş yapacaktır. C) ELEKTRİKSEL POTNSİYEL ENERJİ: Şekil 1 eki +Q yükü, + yükünü Q. F k kuvveti ile iter. Bu neenle + yükünü sonsuzan ya a topraktan noktasına getirmek için elektriksel kuvvetlere karşı iş yapılır. Bu iş,

Detaylı

sayıların kümesi N 1 = { 2i-1: i N } ve tüm çift doğal sayıların kümesi N 2 = { 2i: i N } şeklinde gösterilebilecektir. Hiç elemanı olmayan kümeye

sayıların kümesi N 1 = { 2i-1: i N } ve tüm çift doğal sayıların kümesi N 2 = { 2i: i N } şeklinde gösterilebilecektir. Hiç elemanı olmayan kümeye KÜME AİLELERİ GİRİŞ Bu bölümde, bir çoğu daha önceden bilinen incelememiz için gerekli olan bilgileri vereceğiz. İlerde konular işlenirken karşımıza çıkacak kavram ve bilgileri bize yetecek kadarı ile

Detaylı

ÇOKGENLER DÖRTGENLER ve ÇEMBER

ÇOKGENLER DÖRTGENLER ve ÇEMBER MY GOMTRİ RS NOTLRI Türkiye Matematik Öğretmenleri Zümresi TMOZ un katkılarıyla ÇOKGNLR ÖRTGNLR ve ÇMR Mustafa YĞI LTIN NOKT YYINVİ N 01 İÇİNKİLR ölüm Knu Sayfa ölüm Knu Sayfa 1 Çkgenler 007-015 19 Karede

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri  Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.acikders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 19. MATEMATİK YARIŞMASI 9. SINIF TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 19. MATEMATİK YARIŞMASI 9. SINIF TEST SORULARI OKULLAR ARASI 9. MATEMATİK YARIŞMASI. f(x) sıfırdan farklı dğrusal fnksiyn lmak üzere, f(x 6) f(x ) f(x) f(x ) f(x) f(x ) işleminin snucu kaçtır?. Rakamları çarpımı ile rakamları tplamının tplamları kendisine

Detaylı

GENELLEŞTİRİLMİŞ FUZZY KOMŞULUK SİSTEMİ ÜZERİNE

GENELLEŞTİRİLMİŞ FUZZY KOMŞULUK SİSTEMİ ÜZERİNE ÖZEL EGE LİSESİ GENELLEŞTİRİLMİŞ FUZZY KOMŞULUK SİSTEMİ ÜZERİNE HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Berk KORKUT DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Gizem GÜNEL İZMİR 2013 İÇİNDEKİLER 1. PROJENİN AMACI 3.33 2. GİRİŞ... 3 3. YÖNTEM 3 4.

Detaylı

. KENDİNE BENZERLİK VE FRAKTAL BOYUT

. KENDİNE BENZERLİK VE FRAKTAL BOYUT . KEİE BEZERLİK VE FRAKAL BOYU Bu bölüme fraktal geometrinin temel ve birbiriyle ilişkili iki temel kavramı olan Kenine Benzerlik ve Fraktal Boyut incelenecektir. 3. Kenine Benzerlik (Self similarity)

Detaylı

Çoğul-Değerli Fonksiyonların Almost D-Süreklilikleri Üzerine

Çoğul-Değerli Fonksiyonların Almost D-Süreklilikleri Üzerine C.Ü. en-edebiat akültesi en Bilimleri Dergisi (23)Cilt 24 Saı Çğul-Değerli nksinların Almst D-Süreklilikleri Üzerine Metin AKDAĞ ve Savaş TEMİZİŞLER Cumhuriet Üniversitesi en Edebiat akültesi Matematik

Detaylı

MATM 133 MATEMATİK LOJİK. Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev

MATM 133 MATEMATİK LOJİK. Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev MATM 133 MATEMATİK LOJİK Dr. Doç. Çarıyar Aşıralıyev 3.KONU Kümeler Teorisi; Küme işlemleri, İkili işlemler 1. Altküme 2. Evrensel Küme 3. Kümelerin Birleşimi 4. Kümelerin Kesişimi 5. Bir Kümenin Tümleyeni

Detaylı

2 şeklindeki bütün sayılar. 2 irrasyonel sayısı. 2 irrasyonel sayısından elde etmekteyiz. Benzer şekilde 3 irrasyonel sayısı

2 şeklindeki bütün sayılar. 2 irrasyonel sayısı. 2 irrasyonel sayısından elde etmekteyiz. Benzer şekilde 3 irrasyonel sayısı 1.8.Reel Sayılar Kümesinin Tamlık Özelliği Rasyonel sayılar kümesi ile rasyonel olmayan sayıların kümesi olan irrasyonel sayılar kümesinin birleşimine reel sayılar kümesi denir ve IR ile gösterilir. Buna

Detaylı

ab H bulunur. Şu halde önceki önermenin i) koşulu da sağlanır ve H G bulunur.

ab H bulunur. Şu halde önceki önermenin i) koşulu da sağlanır ve H G bulunur. 3.ALT GRUPLAR HG, Tanım 3.. (G, ) bir grup ve nin boş olmayan bir alt kümesi olsun. Eğer (H, ) bir grup ise H ye G nin bir alt grubu denir ve H G ile gösterilir. Not 3.. a)(h, ), (G, ) grubunun alt grubu

Detaylı

1.4. KISMİ SIRALAMA VE DENKLİK BAĞINTILARI

1.4. KISMİ SIRALAMA VE DENKLİK BAĞINTILARI Reel sayılar kümesinin "küçük ya da eşit", bağıntısı ile sıralanmış olduğunu biliyoruz. Bu bağıntı herhangi bir X kümesine aşağıdaki şekilde genelleştirilebilir. Bir X kümesi üzerinde aşağıdaki yansıma,

Detaylı

Ders 8: Konikler - Doğrularla kesişim

Ders 8: Konikler - Doğrularla kesişim Ders 8: Konikler - Doğrularla kesişim Geçen ders RP 2 de tekil olmayan her koniğin bir dönüşümün ardından tek bir koniğe dönüştüğü sonucuna vardık; o da {[x : y : z x 2 + y 2 z 2 = 0]} idi. Bu derste bu

Detaylı

Türev Kuralları. Kural 1. Sabitle Çarpım Kuralı c bir sabit ve f türevlenebilir bir fonksiyonsa, d dx [cf(x)] = c d. dx f(x) dir. Kural 2.

Türev Kuralları. Kural 1. Sabitle Çarpım Kuralı c bir sabit ve f türevlenebilir bir fonksiyonsa, d dx [cf(x)] = c d. dx f(x) dir. Kural 2. Bölüm 3 Türev Kuralları Kural 1. Sabitle Çarpım Kuralı c bir sabit ve f türevlenebilir bir fonksiyonsa, ir. x [cf(x)] = c x f(x) Kural 2. Toplam-Fark Kuralı f ve g türevlenebilir ise, ir. [f(x) ± g(x)]

Detaylı

1.4 Tam Metrik Uzay ve Tamlaması

1.4 Tam Metrik Uzay ve Tamlaması 1.4. Tam Metrik Uzay ve Tamlaması 15 1.4 Tam Metrik Uzay ve Tamlaması Öncelikle şunu not edelim: (X, d) bir metrik uzay, (x n ), X de bir dizi ve x X ise lim n d(x n, x) = 0 = lim n,m d(x n, x m ) = 0

Detaylı

DERS 10. Kapalı Türev, Değişim Oranları

DERS 10. Kapalı Türev, Değişim Oranları DERS 0 Kapalı Türev, Değişim Oranları 0.. Kapalı Türev. Fonksiyon kavramının ele alınığı ikinci erste kapalı enklemlerin e fonksiyon tanımlayabileceğini görmüştük. F (, enklemi ile tanımlanan f fonksiyonu

Detaylı

18.701 Cebir 1. MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu

18.701 Cebir 1. MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 18.701 Cebir 1 2007 Güz Bu malzemeden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms ve http://tuba.acikders.org.tr

Detaylı

Ders 2: RP 1 ve RP 2 - Reel izdüşümsel doğru ve

Ders 2: RP 1 ve RP 2 - Reel izdüşümsel doğru ve Ders 2: RP 1 ve RP 2 - Reel izdüşümsel doğru ve düzlem Geçen ders doğrusal cebir aracılığıyla izdüşümsel geometri için bir model kurduk. Şimdi bu modeli daha somut bir şekle sokalım, F = R durumunda kurduğumuz

Detaylı

1. GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G (e ye birim eleman denir) vardır.

1. GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G (e ye birim eleman denir) vardır. 1. GRUPLAR Tanım 1.1. G boş olmayan bir küme ve, G de bir ikili işlem olsun. (G yapısına aşağıdaki aksiyomları sağlıyorsa bir grup denir., ) cebirsel 1) a b cg,, için a( bc) ( ab) c (Birleşme özelliği)

Detaylı

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ 1.GİRİŞ Bu bölüm lineer cebirin temelindeki cebirsel yapıya, sonlu boyutlu vektör uzayına giriş yapmaktadır. Bir vektör uzayının tanımı, elemanları skalar olarak adlandırılan herhangi bir cisim içerir.

Detaylı

MKM 308 Makina Dinamiği

MKM 308 Makina Dinamiği MKM 308 Lagrange Denklemleri Mühenislik Fakültesi Makine Mühenisliği Bölümü E k E k = Q k n: Serbestlik Derecesi Lagrange Denklemleri Mühenislik Fakültesi Makine Mühenisliği Bölümü k = 1,, 3,.., n E k

Detaylı

1.GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G. vardır. 3) a G için denir) vardır.

1.GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G. vardır. 3) a G için denir) vardır. 1.GRUPLAR Tanım 1.1. G boş olmayan bir küme ve, G de bir ikili işlem olsun. (G, ) cebirsel yapısına aşağıdaki aksiyomları sağlıyorsa bir grup denir. 1) a, b, c G için a ( b c) ( a b) c (Birleşme özelliği)

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ SINI KONU NLTIMLI ÜNİTE: ELEKTRİK VE MNYETİZM Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK LNI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ Elektriksel Kuvvet ve Elektrik lanı Ünite Konu nın Çözümleri kuvvetinin yatay ve üşey bileşenleri

Detaylı

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr 1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk Eposta: temirturk@pau.eu.tr 1 ELEKTROSTATİK: Durgun yüklerin etkilerini ve aralarınaki etkileşmeleri inceler. Doğaa iki çeşit elektrik yükü bulunur: ()

Detaylı

Lineer Dönüşümler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN

Lineer Dönüşümler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN Lineer Dönüşümler Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN ÜNİTE 7 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Vektör uzayları arasında tanımlanan belli fonksiyonları tanıyacak, özelliklerini öğrenecek, Bir dönüşümün,

Detaylı

Cebir Notları. Karmaşık sayılar TEST I. Gökhan DEMĐR, 2006

Cebir Notları. Karmaşık sayılar TEST I. Gökhan DEMĐR,  2006 MC Karmaşık saılar www.matematikclub.cm, 006 Cebir Ntları Gökhan DEMĐR, gdemir@ah.cm.tr TEST I. i 897 + i 975 + i 997 i 995 tplamının snucu i B) i C) i D) i E) 5i 8. Z = i nin kutupsal biçimi (cs0 + isin0)

Detaylı

Şekil 1: Direnç-bobin seri devresi. gerilim düşümü ile akımdan 90 o ileri fazlı olan bobin uçlarındaki U L gerilim düşümüdür.

Şekil 1: Direnç-bobin seri devresi. gerilim düşümü ile akımdan 90 o ileri fazlı olan bobin uçlarındaki U L gerilim düşümüdür. 1 TEME DEVEEİN KAMAŞIK SAYIAA ÇÖÜMÜ 1. Direnç Bbin Seri Devresi: (- Seri Devresi Direnç ve bbinin seri bağlı lduğu Şekil 1 deki devreyi alalım. Burada devre gerilimi birbirine dik lan iki bileşene ayrılabilir.

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri  Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.acikders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

14.Konu Reel sayılarının topolojisi. 1.Tanım:, verilsin. açık aralığına noktasının -komşuluğu denir. { } kümesine nın delinmiş -komşuluğu denir.

14.Konu Reel sayılarının topolojisi. 1.Tanım:, verilsin. açık aralığına noktasının -komşuluğu denir. { } kümesine nın delinmiş -komşuluğu denir. 14.Konu Reel sayılarının topolojisi 1.Teorem: cismi tamdır. 1.Tanım:, verilsin. açık aralığına noktasının -komşuluğu denir. { } kümesine nın delinmiş -komşuluğu denir. 2.Tanım: ve verilsin. nın her komşuluğunda

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri   Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.acikders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

TRİGONMETRİK FONKSİYONLAR: DİK ÜÇGEN YAKLAŞIMI

TRİGONMETRİK FONKSİYONLAR: DİK ÜÇGEN YAKLAŞIMI TRİGONMETRİK FONKSİYONLAR: DİK ÜÇGEN YAKLAŞIMI Diyelim ki yeryüzünden güneşe lan mesafeyi bulmak istiyruz. Şerit metre kullanmak açıkçası pratik değildir. Bu nedenle bu srunun üstesinden gelmek için basit

Detaylı

ZİNCİRLİ KALDIRMA SİSİTEMİ

ZİNCİRLİ KALDIRMA SİSİTEMİ 009 Kasım ZİNCİRLİ KALDIRMA SİSİTEMİ 40-1-a M. Güven KUTAY 40-1-a-zincirli-kalirma-sistemi.c İ Ç İ N D E K İ L E R 1 Kalırma Sistemi... 1.3 1. Zincirli kalırma sistemi... 1.3 1..1 Yuvarlak çelik zincire

Detaylı

Elektriksel Alan ve Potansiyel. Test 1 in Çözümleri. Şekle göre E bileşke elektriksel alan açıortay doğrultusunda hareket ettiğine göre E 1. dir.

Elektriksel Alan ve Potansiyel. Test 1 in Çözümleri. Şekle göre E bileşke elektriksel alan açıortay doğrultusunda hareket ettiğine göre E 1. dir. 3 lektriksel lan ve Potansiyel 1 Test 1 in Çözümleri 1. 3. 1 30 30 1 3 Şekil inceleniğine noktasınaki elektriksel alanı oluşturan yük tek başına 3 ür. 1 ve yüklerinin noktasına oluşturukları elektriksel

Detaylı

olsun. Bu halde g g1 g1 g e ve g g2 g2 g e eşitlikleri olur. b G için a b b a değişme özelliği sağlanıyorsa

olsun. Bu halde g g1 g1 g e ve g g2 g2 g e eşitlikleri olur. b G için a b b a değişme özelliği sağlanıyorsa 1.GRUPLAR Tanım 1.1. G boş olmayan bir küme ve, G de bir ikili işlem olsun. (G, ) cebirsel yapısına aşağıdaki aksiyomları sağlıyorsa bir grup denir. 1), G de bir ikili işlemdir. 2) a, b, c G için a( bc)

Detaylı

TÜREV VE UYGULAMALARI

TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI 1-TÜREVİN TANIMI VE GÖSTERİLİŞİ a,b R olmak üzere, f:[a,b] R fonksiyonu verilmiş olsun. x 0 (a,b) için lim x X0 f(x)-f( x 0 ) limiti bir gerçel sayı ise bu limit değerine f fonksiyonunun

Detaylı

Kapasitans (Sığa) Paralel-Plaka Kondansatör, Örnek. Paralel-Plaka Kondansatör. Kondansatör uygulamaları Kamera flaşı BÖLÜM 26 SIĞA VE DİELEKTRİKLER

Kapasitans (Sığa) Paralel-Plaka Kondansatör, Örnek. Paralel-Plaka Kondansatör. Kondansatör uygulamaları Kamera flaşı BÖLÜM 26 SIĞA VE DİELEKTRİKLER BÖLÜM 6 SIĞ VE DİELEKTRİKLER Sığa nın tanımı Sığa nın hesaplanması Konansatörlerin bağlanması Yüklü konansatörlere epolanan enerji Dielektrikli konansatörler Problemler Kapasitans (Sığa) Konansatör çitli

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN TEST ÇÖZÜMLERİ . SINI SORU BANKASI. ÜNİT: LKTRİK V MANYTİZMA. Konu LKTRİKSL KUVVT V LKTRİK ALAN TST ÇÖZÜMLRİ Test in Çözümleri. lektriksel Kuvvet ve lektrik Alan I k. A K() k. ve yüklerinin K noktasınaki yükü üzerine

Detaylı

Ygs-Lys. 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır.

Ygs-Lys. 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır. Ygs-Lys 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır. 1.Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı () 2.Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) larak adlandırılmıştır.

Detaylı

f fonksiyonuna bir üç değişkenli fonksiyon adı verilir. Daha çok değişkenli fonksiyonlar benzer şekilde tanımlanır.

f fonksiyonuna bir üç değişkenli fonksiyon adı verilir. Daha çok değişkenli fonksiyonlar benzer şekilde tanımlanır. Çok Değişkenli Fonksiyonlar Tanım 1. D düzlemin bir bölgesi, f de D nin her bir (x, y) noktasına bir f(x, y) reel sayısı karşılık getiren bir fonksiyon ise f fonksiyonuna bir iki değişkenli fonksiyon adı

Detaylı

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A Contents 1 Denklik Bağıntıları 5 Bibliography 13 1 Denklik Bağıntıları 1 1denklik 1.1 Eşitlik Günlük

Detaylı

9.Konu Lineer bağımsızlık, taban, boyut Germe. 9.1.Tanım: V vektör uzayının her bir elemanı

9.Konu Lineer bağımsızlık, taban, boyut Germe. 9.1.Tanım: V vektör uzayının her bir elemanı 9.Konu Lineer bağımsızlık, taban, boyut 9.1. Germe 9.1.Tanım: V vektör uzayının her bir elemanı vektörlerin lineer birleşimi olarak ifade ediliyorsa vektörleri V yi geriyor ya da V yi gerer denir. Üstelik,

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU

SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU DENEY ADI DENEYSEL GERİLME ANALİZİ - EĞME DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ.DR.

Detaylı

Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Açık Ders Malzemeleri. Ders izlence Formu

Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Açık Ders Malzemeleri. Ders izlence Formu Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Açık Ders Malzemeleri Ders izlence Formu Dersin Kodu ve İsmi Dersin Sorumlusu Dersin Düzeyi MAT407 REEL ANALİZ Prof. Dr. Ertan İBİKLİ ve

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Nuray GÜL İKİ TOPOLOJİLİ UZAYLARDA BAZI AYIRMA AKSİYOMLARI MATEMATİK ANABİLİM DALI ADANA, 2011 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ DERS: CEBİRDEN SEÇME KONULAR KONU: KARDİNAL SAYILAR ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ: PROF.DR. NEŞET AYDIN AR.GÖR. DİDEM YEŞİL HAZIRLAYANLAR: DİRENCAN DAĞDEVİREN ELFİYE ESEN

Detaylı

Bu bölümde cebirsel yapıların temelini oluşturan Grup ve özelliklerini inceleyeceğiz.

Bu bölümde cebirsel yapıların temelini oluşturan Grup ve özelliklerini inceleyeceğiz. 1 BİR İŞLEMLİ SİSTEMLER Bu bölümde cebirsel yapıların temelini oluşturan Grup ve özelliklerini inceleyeceğiz. 1.1 İŞLEMLER Bir kümeden kendisine tanımlı olan her fonksiyona birli işlem denir. Örneğin Z

Detaylı

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 5 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; üstel ve logaritmik fonksiyonları tanıyacak, üstel ve logaritmik fonksiyonların grafiklerini

Detaylı

Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos

Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği İstanbul Teknik Üniversitesi 25 Nisan 2013 Outline 1 2 3 Sabit noktaları: x 1 = 0 ve x 2 = 1 1 r x 0 (, 0) (0, ) = x n x(k + 1) = f (x(k)) f r (x) = rx(1 x) r = 4.2

Detaylı

8.Konu Vektör uzayları, Alt Uzaylar

8.Konu Vektör uzayları, Alt Uzaylar 8.Konu Vektör uzayları, Alt Uzaylar 8.1. Düzlemde vektörler Düzlemdeki her noktası ile reel sayılardan oluşan ikilisini eşleştirebiliriz. Buna P noktanın koordinatları denir. y-ekseni P x y O dan P ye

Detaylı

FUZZY İDEAL TOPOLOJİK UZAYLAR. Fadhil ABBAS YÜKSEK LİSANS TEZİ MATEMATİK ANABİLİM DALI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OCAK 2011 ANKARA

FUZZY İDEAL TOPOLOJİK UZAYLAR. Fadhil ABBAS YÜKSEK LİSANS TEZİ MATEMATİK ANABİLİM DALI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OCAK 2011 ANKARA FUZZY İDEAL TOPOLOJİK UZAYLAR Fadhil ABBAS YÜKSEK LİSANS TEZİ MATEMATİK ANABİLİM DALI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OCAK 2011 ANKARA Fadhil ABBAS tarafından hazırlanan "FUZZY İDEAL TOPOLOJİK

Detaylı

A; e A; A kümelerini tan mlay n z. (x) = fb 2 B : x 2 Bg

A; e A; A kümelerini tan mlay n z. (x) = fb 2 B : x 2 Bg Genel Topolojiye Giriş I Ara S nav Sorular 30 Kas m 2010 1 (X; T ) bir topolojik uzay ve A X olsun. 2 (a) Ikinci say labilir topolojik uzay ne demektir? Tan mlay n z. A; e A; A ve @A kümelerini tan mlay

Detaylı

Üçüncü Kitapta Neler Var?

Üçüncü Kitapta Neler Var? Üçüncü Kitapta Neler Var?. Kümeler 7 0. Kartezyen çarpım - Bağıntı 4. Fnksiynlar 4 74 4. İşlem 7 84. Mdüler Aritmetik 8 00 6. Plinmlar 0 0 7. İkinci Dereceden Denklemler 6 8. Eşitsizlikler 7 6 9. Parabl

Detaylı

MAT355 Kompleks Fonksiyonlar Teorisi I Hafta 3

MAT355 Kompleks Fonksiyonlar Teorisi I Hafta 3 1.3. Kompleks Düzlemin Topolojisi Tanım 1. D ε (z 0 ) = {z C : z z 0 < ε} kümesine z 0 ın bir ε komşuluğu denir. Tanım 2. Bir A C kümesi verilsin. z 0 ın sadece A nın elemanlarından oluşan bir komşuluğu

Detaylı

Hyperbolik Fonksiyonlar

Hyperbolik Fonksiyonlar 2 38 Bölüm 8 Hyperbolik Fonksiyonlar Hiperbolik fonksiyonlar iferensiyel enklemlerin çözümüme önemli rol oynar. Trigonometrik fonksiyonları anıran aları varır. Trigonometrik fonksiyonların alarını sonunu

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri  Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.acikders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

TÜREV VE UYGULAMALARI

TÜREV VE UYGULAMALARI TÜREV VE UYGULAMALARI A R, a A ve f de A da tanımlı bir fonksiyon olsun. Eğer f(x) f(a) lim x a x a limiti veya x=a+h koymakla elde edilen f(a+h) f(a) lim h 0 h Bu türev f (a), df dx limiti varsa f fonksiyonu

Detaylı

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A Contents 1 Kümeler Cebiri 5 1 Kümeler Cebiri 1 Doğa olaylarının ya da sosyal olayların açıklanması için,

Detaylı

VARANT AKADEMİ. Eğitimin Konusu: Eğitimin Amacı: Kimler İçin Uygundur: Varantın İpuçları

VARANT AKADEMİ. Eğitimin Konusu: Eğitimin Amacı: Kimler İçin Uygundur: Varantın İpuçları Varantın İpuçları VARANT AKADEMİ Eğitimin Knusu: Varantın İpuçları Eğitimin Amacı: Varant fiyatına etki eden parametreleri açıklamak ve en çk merak edilen srulara cevap vermek Kimler İçin Uygundur: Yeni

Detaylı

X normlu bir uzay olsun.x üzerindeki tüm gerçel veya karmaşık değerli sürekli (sınırlı) fonksiyoneller,x deki x ve α sayıları için

X normlu bir uzay olsun.x üzerindeki tüm gerçel veya karmaşık değerli sürekli (sınırlı) fonksiyoneller,x deki x ve α sayıları için HAHN-BANACH TEOREMİ VE SONUÇLARI G.F.Simmons 1963 tarihli Introduction to Topology and Modern Analysis adlı mükemmel kitabında soyut bir matematisel yapıyı anlamanın en iyi yollarından biri olarak o matematiksel

Detaylı

x 2i + A)( 1 yj 2 + B) u (v + B), y 1

x 2i + A)( 1 yj 2 + B) u (v + B), y 1 Ders 11: Örnekler 11.1 Kulplarla inşalar Bu bölümde kulpları birbirine yapıştırıp tanıdık manifoldlar elde edeceğiz. Artık bu son ders. Özellikle dersin ikinci bölümünde son meyveleri toplamak adına koşarak

Detaylı

3. işleminin birim elemanı vardır, yani her x A için x e = e x = x olacak şekilde e A vardır.

3. işleminin birim elemanı vardır, yani her x A için x e = e x = x olacak şekilde e A vardır. 0.1 GRUPLAR Tanım 1 A kümesi boştan farklıolmak üzere işlemine göre aşağıdaki koşulları gerçekliyorsa (A, ) ikilisine bir Grup denir. 1. kapalılık özelliğine sahiptir, yani her x, y A için x y A olur.

Detaylı

Sığa ve Dielektrik. Bölüm 25

Sığa ve Dielektrik. Bölüm 25 Bölüm 25 Sığa ve Dielektrik Sığa nın Tanımı Sığa nın Hesaplanması Kndansatörlerin Bağlanması Yüklü Kndansatörlerde Deplanan Enerji Dielektrikli Kndansatörler Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/

Detaylı

(a,b) şeklindeki ifadelere sıralı ikili denir. Burada a'ya 1. bileşen b'ye 2. bileşen denir.

(a,b) şeklindeki ifadelere sıralı ikili denir. Burada a'ya 1. bileşen b'ye 2. bileşen denir. BĞANTI - FONKSİYON 1. Sıralı İkili : (a,b) şeklindeki ifadelere sıralı ikili denir. Burada a'ya 1. bileşen b'ye 2. bileşen denir.! (x 1,x 2, x 3,x 4,...x n ) : sıralı n li denir. Örnek, (a,b,c) : sıralı

Detaylı

f 1 (H ) T f 1 (H ) = T

f 1 (H ) T f 1 (H ) = T Bölüm 15 TIKIZLIK 15.1 TIKIZ UZAYLAR 15.1.1 Problemler 1. Her sonlu topolojik uzay tkzdr. 2. Ayrk bir topolojik uzayn tkz olmas için gerekli ve yeterli ko³ul sonlu olmasdr. 3. Ayn bir küme üzerinde S T

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Kombinatoryal Olasılık 5. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Olaylar ve Olasılıklar Kombinatoryal Olasılık Olaylar

Detaylı

Ders 9: Bézout teoremi

Ders 9: Bézout teoremi Ders 9: Bézout teoremi Konikler doğrularla en fazla iki noktada kesişir. Şimdi iki koniğin kaç noktada kesiştiğini saptayalım. Bunu, çok kolay gözlemlerle başlayıp temel ve ünlü Bézout teoremini kanıtlayarak

Detaylı

HOMOGEN OLMAYAN DENKLEMLER

HOMOGEN OLMAYAN DENKLEMLER n. mertebeden homogen olmayan lineer bir diferansiyel denklemin y (n) + p 1 (x)y (n 1) + + p n 1 (x)y + p n (x)y = f(x) (1) şeklinde olduğunu ve bununla ilgili olan n. mertebeden lineer homogen denlemin

Detaylı

Güz Yar y l D IFERANS IYEL DENKLEMLER I ARA SINAV 9 Kas m 2010 Süre: 90 dakika CEVAP ANAHTARI

Güz Yar y l D IFERANS IYEL DENKLEMLER I ARA SINAV 9 Kas m 2010 Süre: 90 dakika CEVAP ANAHTARI DÜCE ÜN IVERS ITES I FEN-EDEB IYAT FAKÜLTES I MATEMAT IK BÖLÜMÜ 00-0 Güz Yar y l D IFERANS IYEL DENKLEMLER I ARA SINAV 9 Kas m 00 Süre: 90 akika CEVAP ANAHTARI. (0p) y e x (x + 9) fonksiyonunun y 0 y e

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM FİNAL PROJE ÖDEVİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM FİNAL PROJE ÖDEVİ BİLGİSAYA DESTEKLİ TASAIM FİNAL POJE ÖDEVİ Teslim Tarihi 22 Ocak 2014 (Saat 17:00) Ödev rapru elden teslim edilecektir. İlgili MATLAB dsyaları ise sduehmcad@gmail.cm adresine gönderilecektir. Elden teslimler

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI ÇUKUROV ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSNS TEZİ BZI SÜREKLİLİK ÇEŞİTLERİ MTEMTİK NBİLİM DLI DN,2010 ÇUKUROV ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BZI SÜREKLİLİK ÇEŞİTLERİ YÜKSEK LİSNS TEZİ

Detaylı

2(1+ 5 ) b = LYS MATEMATİK DENEMESİ. işleminin sonucu kaçtır? A)2 5 B)3 5 C)2+ 5 D)3+ 5 E) işleminin sonucu kaçtır?

2(1+ 5 ) b = LYS MATEMATİK DENEMESİ. işleminin sonucu kaçtır? A)2 5 B)3 5 C)2+ 5 D)3+ 5 E) işleminin sonucu kaçtır? 017 LYS MATEMATİK DENEMESİ Soru Sayısı: 50 Sınav Süresi: 75 ı 1. 4. (1+ 5 ) 1+ 5 işleminin sonucu kaçtır? A) 5 B)3 5 C)+ 5 işleminin sonucu kaçtır? D)3+ 5 E)1+ 5 A) B) 1 C) 1 D) E) 3. 4 0,5.16 0,5 işleminin

Detaylı

STOK KONTROL YÖNETİMİ

STOK KONTROL YÖNETİMİ STOK KONTRO YÖNETİMİ 1) Stok Yönetiminin Unsurları (Stok yönetiminin önemi, talep ve stok maliyetleri) ) Stok Kontrol Sistemleri (Sürekli ve Periyoik Sistemler) 3) Ekonomik Sipariş Miktarı (EO) Moelleri

Detaylı

FEN VE MÜHENDİSLİKTE MATEMATİK METOTLAR 2. KİTAP KOMPLEKS DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLAR

FEN VE MÜHENDİSLİKTE MATEMATİK METOTLAR 2. KİTAP KOMPLEKS DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLAR 41 FEN VE MÜHENDİSLİKTE MATEMATİK METOTLAR. KİTAP KOMPLEKS DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLAR w 4 İÇİNDEKİLER I. KOMPLEKS SAYILAR A) Kmpleks Aritmetik B) Kmpleks Değişken II. KOMPLEKS FONKSİYONLAR A) Genel B) Kuvvet

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri  Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.acikders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

0 = ρ(x,x) ρ(x,y)+ρ(y,x) = 2ρ(x,y) 0, x = y δ(x,y) = κ(z 1,z 2 ) = z 1 z 2, (z 1,z 2 C) (17.27)

0 = ρ(x,x) ρ(x,y)+ρ(y,x) = 2ρ(x,y) 0, x = y δ(x,y) = κ(z 1,z 2 ) = z 1 z 2, (z 1,z 2 C) (17.27) 230 BÖLÜM 17. METR K UZAYLAR 17.2 METR K METR K UZAY KAVRAMI Normlanm³ bir uzay, her³eyden önce bir vektör uzaydr, yani (X, ) normlanm³ bir uzay ise, X kümesi üzerinde bir vektör uzay yaps vardr. Oysa,

Detaylı

(14) (19.43) de v yi sağlayan fonksiyona karşılık gelen u = F v fonksiyonunun ikinci türevi sürekli, R de 2π periodik ve

(14) (19.43) de v yi sağlayan fonksiyona karşılık gelen u = F v fonksiyonunun ikinci türevi sürekli, R de 2π periodik ve nin her g L 2 (S için tek çözümünüm olması için gerekli ve yeterli koşulun her j için λ λ j olacak biçimde λ j ifadesini sağlayan R \ {} de bir λ j dizisinin olduğunu gösteriniz. (13) Her λ j için (19.43)

Detaylı

KÜMELER ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE 1. ÜNİT

KÜMELER ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE 1. ÜNİT KÜMELER ÜNİTE 1. ÜNİTE 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE 1. ÜNİT Kümelerde Temel Kavramlar 1. Kazanım : Küme kavramını açıklar; liste, Venn şeması ve ortak özellik yöntemleri ile gösterir. 2. Kazanım : Evrensel küme,

Detaylı

Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI

Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI Ortak Akıl YGS MATEMATİK DENEME SINAVI 6 20502- Ortak Akıl Aem ÇİL Ali Can GÜLLÜ Ayhan YANAĞLIBAŞ Barbaros GÜR Barış DEMİR Celal İŞBİLİR Deniz KARADAĞ Engin POLAT Erhan ERDOĞAN Ersin KESEN Fatih TÜRKMEN

Detaylı

Panik Atak ve Panik Bozukluk

Panik Atak ve Panik Bozukluk Panik Atak ve Panik Bzukluk Panik ve kaygı her türlü insanı yaşamının herhangi bir döneminde etkileyebilir. Araştırmalara göre her 30 kişiden biri hayatının bir döneminde ciddi panik atak srunu yaşayabilir.

Detaylı

Soru Toplam Puanlama Alınan Puan

Soru Toplam Puanlama Alınan Puan 18.11.2013 No: Ad-Soyad: İmza: Soru 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Toplam Puanlama 20 20 20 20 20 20 20 20 100 Alınan Puan 405024142006.1 CEBİRSEL TOPOLOJİ ARASINAVI CEVAP ANAHTARI (ÖRGÜN ÖĞRETİM) Not: Süre 90

Detaylı

KPSS MATEMATÝK. SOYUT CEBÝR ( Genel Tekrar Testi-1) N tam sayılar kümesinde i N için, A = 1 i,i 1

KPSS MATEMATÝK. SOYUT CEBÝR ( Genel Tekrar Testi-1) N tam sayılar kümesinde i N için, A = 1 i,i 1 SOYUT CEBÝR ( Genel Tekrar Testi-1) 1. A = { k k Z, < k 4 } 4. N tam sayılar kümesinde i N için, k 1 B = { k Z, 1 k < 1 } k 1 A = 1 i,i 1 i ( ] kümeleri verildiğine göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Detaylı

1.3. Normal Uzaylar. Bu bölümde; regülerlikten daha kuvvetli bir ay rma aksiyomu tan mlanarak. baz temel özellikleri incelenecektir.

1.3. Normal Uzaylar. Bu bölümde; regülerlikten daha kuvvetli bir ay rma aksiyomu tan mlanarak. baz temel özellikleri incelenecektir. 1.3. Normal Uzaylar Bu bölümde; regülerlikten daha kuvvetli bir ay rma aksiyomu tan mlanarak baz temel özellikleri incelenecektir. Tan m 1.3.1. (X; ) bir Hausdor uzay olsun. E¼ger, 8F; K 2 F; F \ K = ;

Detaylı

2010 oldu¼gundan x 2 = 2010 ve

2010 oldu¼gundan x 2 = 2010 ve ) 444400 say s ndaki rakamlar n yerleri de¼giştirilerek 7 basamakl kaç farkl say yaz labilir? Çözüm : Bu rakamlar n bütün farkl 7 li dizilişlerinin say s 7! olacakt r. Bu dizilişlerin 4!! soldan ilk rakam

Detaylı

Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X üzerine bire-bir fonksiyona permütasyon denir.

Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X üzerine bire-bir fonksiyona permütasyon denir. 2. SİMETRİK GRUPLAR Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X üzerine bire-bir fonksiyona permütasyon denir. Tanım 2.2. boş olmayan bir küme olsun. ile den üzerine bire-bir fonksiyonlar kümesini

Detaylı

Cebir Notları. Kümeler. Gökhan DEMĐR, KÜME KAVRAMI

Cebir Notları. Kümeler. Gökhan DEMĐR, KÜME KAVRAMI , 2006 MC Cebir Notları Gökhan DEMĐR, gdemir23@yahoo.com.tr Kümeler KÜME KVRMI Kümenin tanım yoktur. undan dolayı kümeyi tanıtmaya çalışalım. Küme kavramında bir topluluk, bir kolleksiyon ifadesi vardır.

Detaylı

Adnan GÖRÜR Duran dalga 1 / 21 DURAN DALGA

Adnan GÖRÜR Duran dalga 1 / 21 DURAN DALGA Anan GÖRÜR Duran alga 1 / 21 DURAN DAGA Uygulamalara, iletim hattı boyunca fazör voltaj veya akımının genliğini çizmek çok kolayır. Bunlara kısaca uran alga (DD) enir ve Kayıpsız Hat Kayıplı Hat V ( )

Detaylı

0.1 Küme Cebri. Teorem 1 A ve B iki küme olmak üzere i) (A B) c = A c B c ii) (A B) c = A c B c

0.1 Küme Cebri. Teorem 1 A ve B iki küme olmak üzere i) (A B) c = A c B c ii) (A B) c = A c B c 0. Küme Cebri Bu bölümde verilen keyfikümeler üzerinde birleşim, kesişim, fark, tümleyen,...gibi özellikleri sağlayan eşitliklerle ilgilenceğiz. İlk olarak De Morgan kurallarıdiye bilinen bir Teoremi ifade

Detaylı

ANAL IZ III Aras nav Sorular

ANAL IZ III Aras nav Sorular Ad ve Soyad : Numaras : ANAL IZ III Aras nav Sorular 26.11.27 1. x 1 = p 3 ve x n+1 = p 3 + x n ; n = 1; 2; ::: biçiminde tan mlanan (x n ) dizisinin yak nsak oldu¼gunu gösteriniz ve limitini bulunuz.(2)

Detaylı

SORU 1: X bir sonsuz küme ve A da X kümesinin tüm sonlu alt kümelerinin. A := {B P (X) : B sonlu} SORU 2: X sayılamayan bir küme

SORU 1: X bir sonsuz küme ve A da X kümesinin tüm sonlu alt kümelerinin. A := {B P (X) : B sonlu} SORU 2: X sayılamayan bir küme 2. ÖLÇÜLER 2.1 BazıKüme Sınıfları SORU 1: X bir sonsuz küme ve A da X kümesinin tüm sonlu alt kümelerinin bir sınıfıolsun. A sınıfıx üzerinde bir σ cebir midir? ÇÖZÜM 1: A := {B P (X) : B sonlu} X / A

Detaylı

Cebir Notları Mustafa YAĞCI, Sayılar

Cebir Notları Mustafa YAĞCI, Sayılar www.mustafayagci.com.tr, 2014 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Sayılar Bir çokluğu ifae etmek veya bir çokluğun bir iğerinen küçük mü büyük mü, eksik mi fazla mı, kısa mı uzun mu oluğunu

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri  Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms veya http://www.acikders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

MATEMATİK ADF. Önermeler - I ÜNİTE 1: MANTIK. Önerme. örnek 2. Bir önermenin değili (olumsuzu) örnek 3. Doğruluk Tablosu. örnek 1.

MATEMATİK ADF. Önermeler - I ÜNİTE 1: MANTIK. Önerme. örnek 2. Bir önermenin değili (olumsuzu) örnek 3. Doğruluk Tablosu. örnek 1. MATEMATİK ÜNİTE 1: MANTIK Önermeler - I ADF 01 Önerme Doğru ya da yanlış kesin bir hüküm bildiren ifadelere... denir. R Doğru hüküm bildiren önermeye..., Yanlış hüküm bildiren önermeye... denir. R Önermelerin

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri  Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocm.mit.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için http://ocm.mit.edu/terms veya http://tuba.açık ders.org.tr adresini ziyaret

Detaylı

FONKSİYONLAR. Örnek: (2x-2,y-3)=(10,-3) olduğuna göre x ve y sayılarını bulunuz.

FONKSİYONLAR. Örnek: (2x-2,y-3)=(10,-3) olduğuna göre x ve y sayılarını bulunuz. 1 FONKSİYONLAR Sıralı İkili: A ve B boş olmayan iki küme olmak üzere, aa ve bb iken (a, b) ifadesine bir sıralı ikili denir. Burada a ya, sıralı ikilinin birinci bileşeni, b ye de ikinci bileşeni denir.

Detaylı