OKUL ARKILARININ KONULARI AÇISINDAN DEERLENDRLMES *

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OKUL ARKILARININ KONULARI AÇISINDAN DEERLENDRLMES *"

Transkript

1 OKUL ARKILARININ KONULARI AÇISINDAN DEERLENDRLMES * Yrd. Doç. Dr. Turan SAER 1 * Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi SDÜ, 7-10 Nisan 2004, Isparta GR Okul öncesi eitim kurumlarından yüksek okul sonuna kadar, her derecedeki okulda eitimöretim amacıyla yapılan müzik ders ve etkinlikleri Okul Müzik Eitimi olarak adlandırılır. Toplumların müzik kültürü bakımından gelitirilip biçimlendirilmeleri ve çada düzeyde ulusal müzik zevkinin yaygınlatırılması, okul müzik eitiminin genel amacıdır. (Müzik Ansiklopedisi, 1985 ; 969) Yurdumuzda okul müzik eitimi, müzik derslerinde ilk kez 1870 yılında programlı bir biçimde stanbul Musiki Muallim Mektebi nde balatılmı, bundan kırk dört yıl sonra 1914 yılında da dadilere (lise) Gına adıyla konulmutur yılına kadar oldukça dar bir çevrede sürdürülen müzik eitimi yurt çapında yaygınlatırılamamı, batı müzii kurallarının, çalgılarının ve müziklerinin öretilmesinden ileriye gidilememitir. Bu dönemde M.Zati Arca, Musa Süreyya ve Leyla Saz gibi müzik eitimcisi ve besteciler tarafından bazıları günümüze kadar ulaabilen arkılar ve marlar bestelenmitir. OKUL MÜZK ETMNDE KULANILAN TÜRLER 24) Okul müzik eitiminde sözlü müzik olarak balıca 3 tür kullanılmaktadır. (Sun-Seyrek, 1993; Tekerleme ve saymacalar Türküler Çocuk arkıları (yurt ve dünya arkıları) Tekerleme ve Saymacalar Tekerleme ve saymacalar çocuk folkloru ürünleridir. Bunlar, çocuk yaamının (özellikle oyun yaamının) gereksinmelerine göre çocuklar tarafından yaratılırlar. Tekerleme ve saymacalarda geçen sözcükler anlamlı, anlamsız, yada yarı anlamlı olabilir. Kimi tekerlemeler ezgilidir; kimileri ise belirli bir ezgisi olmayan tartımlı bir yapıya sahiptirler. Tekerlemeler ve saymacalar, çocuun müziksel geliimine yardımcı olmanın yanı sıra, dil geliimine, sosyal-duygusal geliimine, bellek ve anımsama geliimine de büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Ninniler ve Türküler Ninniler ve türküler de tekerleme ve saymacalar gibi halk ürünleridir. Ninniler genellikle anneler tarafından yaratılır; anne, nine, abla, teyze gibi kadınlar tarafından çocuu uyutmak için söylenir. Ninniler her ulusun halk müzii literatüründe önemli bir yeri vardır. Schubert, Schumann, Brahms, Chopin gibi yabancı besteciler ve Çada Türk Müzii bestecilerinden Ahmet Adnan Saygun, Muammer Sun ve Cenan Akın gibi besteciler ninni türünde müzikler yazmılardır. Çocuk arkıları Ülkemizde eitim müzii alanında kullanılan çocuk arkıları balıca dört grupta toplanmaktadır. a) Aktarma arkılar b) Öykünme arkılar c) Anonim arkılar ( Tekerleme-saymaca-ninni-halk türküleri) d) Türk Okul arkıları 1 nönü Ün. Et. Fak. Güz. San. Et. Böl. Öretim Üyesi

2 a) Aktarma arkılar Ezgisi yabancı, sözleri Türkçe olan arkılara Aktarma arkılar denir. Aktarma arkıların ezgileri genellikle bazı Avrupa toplumlarının (Alman, talyan, Fransız, sveç) halk müzii ve okul müziklerinden seçilmektedir. b) Öykünme arkılar Türk okul müzii bestecilerinin yarattıı, kaynaını baka toplumların müziklerinden alan okul arkılarına öykünme arkılar denir. Bunlar, batı müziinin majör-minör dizileri ve ölçüleri içinde, batılı toplumların estetik anlayıına ve beenisine özenilerek Türk besteciler tarafından yapılmı, fakat yapısıyla ve özüyle Türk halkına yabancı olan arkılardır. c) Anonim arkılar (Tekerleme-Saymaca-Ninni-Halk Türküleri) Halk Türküleri deyimi ile halkımızın yüzyıllar boyunca yarattıı, beenisinin ve zamanın süzgecinden geçirerek yaattıı, dizileri-ölçüleri-yapısı-özü-sözü-duyarlıı ve her eyi ile kendisinin olan türkülerdir. Bunlar, bölgelere göre horon türküsü, zeybek türküsü, halay türküsü, bar türküsü, karılama türküsü, çou yerde de çou kez türkü diye anılır. d) Türk Okul arkıları Türk bestecilerin yarattıı, kaynaını halk müziimizden alan okul arkılarına Türk okul arkıları denir. Bunlar, Türk Müzii dizileri ve ölçüleri içinde yapılmı, halkımızın beenisine uygun, onu gelitirici, yapısını ve özünü halk müziimizden alan, fakat özenti ve öykünme olmayan, halka yabancı dümeyen, özgün yaratmalardır. Bu anlamda Türk okul arkısı, özellikle 1966 yılından sonra daha fazla yaratılmaya balanmı, bu alanda çalıan her besteci, Türk okul arkısı tanımına uygun arkısı yaratmaya balamılardır. Bu gün sayıca ve nitelikçe önemli sayılacak bir Türk okul arkısı bestecisi olmutur, denilebilir. 30 lu Yıllar ( ) CUMHURYETTEN GÜNÜMÜZE OKUL ARKILARI Cumhuriyetin kurulduu bu yıllarda okul müziine yönelik olarak yazılmı be müzik kitabı bulunmaktadır Gençlie arkılarım ın dıındaki kitaplar okul müzik eitimi için yazılmı kitaplardır. Bu dönemde yazılan be kitapta toplam yüzellibir eser bulunmaktadır. Bu eserlerin kitaplara göre daılımı aaıdaki tabloda görülmektedir. Tablo Yılları arasında yazılan kitaplar ve arkı sayıları a ve Gençlere Teganni Dersleri (1925) Zeki Üngör 54 Talimi Kıraat-ı Musiki (1926) Zati Arca 33 lkokulda arkılarım (1929) Ferit Hilmi Atrek 48 lk Musiki Kitabı (1935) Mehmet Ali Ferudun 10 Gençlie arkılarım (1939) Ahmet Adnan Saygun 6 Bu dönemdeki, batılılama ve modernleme hareketlerinin etkisi müzik eitiminde de kendini göstermektedir. Örnein M. Ali Ferudun müzikte modernlemenin gerekliliini u ekilde ifade etmektedir. Çocuk arkılarının ve küçük manzumelerin bestelerinde eski mekteplerimizdeki ilahi melodilerini kaldırarak talebeye hakiki bir musiki zevki vermeliyiz (Ferudun, 1929; 3). 30 lı yıllardaki arkıların sözlerini incelediimizde, kurtulu savaından yeni çıkıldıı ve yeni bir cumhuriyet kurulmasından dolayı vatan sevgisini aılayan sözler içeren arkıların ön plana çıktıı görülmektedir. Aaıda arkıların konulara göre daılım yüzdeleri görülmektedir.

3 Yas Köy-yöre Çalıma ve i hayatı Anne Baba Aaç ve Çiçek Taıt ve Trafik Okul ve Öretmen ekil yılları arasında yazılan kitaplardaki arkılarda kullanılan konuların daılımı Yukarıdaki grafikte de görüldüü gibi, vatan sevgisi, hayvanlar, mevsimler ve çocuklar ile ilgili arkılara bu dönemde daha fazla rastlanılmaktadır. 40 lı Yıllar ( ) Bu dönemde dört müzik kitabı yazılmıtır. Bunlardan ikisi okul ders kitabı olarak, ikisi de genel müzik kitabı olarak yazılmıtır. Safa Tangör ün hazırladıı Müzik I (1940), Mehmet Zati Arca nın Musiki Öretici ve Nota Lektürü ve Ferit Hilmi Atrek in hazırladıı Ortaokul Müzik Kitabı (1947) okul ders kitabı olarak hazırlanmıtır. Edvard Zuckmayer in hazırladıı Türk Atasözleri Üzerine Kanon (1949) ve Fuat Koray ın hazırladıı iirli arkılı Oyunlar (1949) adlı kitaplar ise genel müzik kitapları olup, yardımcı ders kitapları olarak da kullanılmıtır. Bu dönemde yazılan be kitapta yüzseksenyedi eser bulunmaktadır. Bu eserlerin kitaplara göre daılımı aaıdaki tabloda görülmektedir. Tablo lı yıllardaki yazılan kitaplar ve arkı sayıları Müzik I (1940) Safa Tangör 7 Musiki Öretici (1943) Zati Arca 56 Ortaokul Müzik Kitabı (1947) Ferit Hilmi Atrek 61 iirli arkılı Oyunlar (1949) Fuat Koray 11 Türk Atasözleri Üzerine Kanon (1949) Edvard Zuckmayer lı yıllardaki eserlerin sözlerini incelediimizde, tabiat ve vatan sevgisi ile ilgili konuların fazlaca olduu görülmektedir.

4 Çalımak ve i hayatı 0.76 Taıt ve Trafik 0.76 Yas 0.76 Salık ve Beslenme 0.76 Ayrılık 0.76 Ak 0.76 Okul ve Öretmen Sevgisi 2.29 Müzik Anne Baba 3.05 Aaç ve Çiçek 3.05 Köy ve Yöre Öünler ekil lı yıllarda yazılan kitaplardaki arkılarda kullanılan konuların daılımı Yukarıdaki grafikte de görüldüü gibi bu dönemde en fazla hayvanlar, tabiat ve vatan sevgisi gibi konulara fazlaca yer verilmitir. Yeni yıl ve turizm gibi günümüzde popüler olan konulara 40 lı yıllarda rastlanılmamaktadır. 50 li Yıllar ( ) 1950 li yıllarda yazılan yedi kitapta ikiyüzelliyedi eser bulunmaktadır. Bu eserlerin kitaplara göre daılımı aaıdaki tabloda belirtilmitir. Tablo lı yıllardaki yazılan kitaplar ve arkı sayıları Eser Adı Musiki Dersleri (1951) 41 Ahmet Muhtar Ataman 25 Çocuk arkısı (1953) Halil Bedii Yönetken 25 Ortaokul Müzik I-II (1953) Faik Canselen 79 Müzik Öretimi (1954) sa Cokuner 7 lkokullarda Müzik (1954) M. Hulusi Öktem 30 lkokul Müzik Bilgisi (1955) Halit Ozan li yıllarda hazırlanan müzik kitaplarındaki eserleri sözleri açısından incelediimizde, tabiat, vatan sevgisi ve hayvanlar konularının fek fazlaca olduu göze çarpmaktadır. Konuların arkılara göre daılımları aaıdaki grafikte görülmektedir.

5 Çalıma ve i hayatı Salık Beslenme Yas Yeni Yıl Ayrılık Anne Baba Müzik Öünler Okul-öretmen Taıt Trafik Ak Aaç ve Çiçek Memleket Sevgisi ekil lı yıllarda yazılan kitaplardaki arkılarda kullanılan konuların daılımı Grafikte de görüldüü gibi bu yıllarda yeni yıl kutlamaları yaygınlık kazanmaya baladıından yeni yıl ile ilgili besteler de kitaplara girmeye balamıtır. 60 lı Yıllar ( ) 1960 lı yıllara gelindiinde be müzik kitabı göze çarpmaktadır. Toplam sayısı be olan bu kitaplarda 373 eser bulunmaktadır. Bu eserlerin kitaplara göre daılımı ise aaıdaki gibidir. Tablo lı yıllardaki yazılan kitaplar ve arkı sayıları Köy Enstitülerinde Müzik (1965) Bedri Akalın 137 Okullarda Halk Müzii (1965) Sadi Yaver Ataman 70 arkılı Oyunlar (1966) N. lhan Leblebiciolu 60 Okul Müzik Eitimi (1969) Erdoan Okyay 80 arkı Demeti (1969) Muammer Sun lı yıllarda yazılan kitaplardaki eserlerin sözlerini incelediimizde, ak ve sevgiyi anlatan sözlerin öne çıktıı görülmektedir. Bunun da sebebi türkülere bu yıllardaki ders kitaplarında fazlaca yer verilmi olmasıdır. Üçyüzyetmiüç eserin yüzotuzyedisi türkü, yirmisi mar, ikiyüzonaltı sı ise arkı formunda eserlerdir.

6 Yine bu dönemde oyunlar ve tekerlemeler, vatan sevgisi ve hayvanlar ile ilgili konulara fek fazlaca yer verilmitir. 602lı yılların sonlarına doru köyden ehre göçlerin balaması ile nüfus younluunun artması ve beraberinde getirdii trafik ile ilgili sorunlar bu dönemde bestelenen arkılara da konu da olmutur. Toplumda yılbaı kutlamalarının artması okul arkılarında da kendisini hissettirmektedir. Aaıdaki grafikte eserlerdeki konuların daılım yüzdeleri görülmektedir. Turizm Nee Müzik Çalıma ve i hayatı Yas Anne Baba Yeniyıl Öünler Ayrılık Taıt ve Trafik Aaç ve Çiçek Okul-öretmen Salık ve Beslenme Köy-yöre Ak ekil lı yıllarda yazılan kitaplardaki arkılarda kullanılan konuların daılımı Bu dönemde dikkati çeken bir özellik de, ilk defa turizm ile ilgili bir bestenin okul kitaplarında yer almı olmasıdır. 70 li Yıllar ( ) 70 li yıllarda yedi müzik kitabı yazılmıtır. Bunlar, Necati Uçar ın lkokul Müzik Bilgisi (1970), sa Cokuner in lk Öretmen Okullarında Müzik (1971), Ekrem Zeki Ün ve Tahir Sevenay ın birlikte hazırladıkları Orta Okullarda Müzik (1974), Erdoan Okyay ın Dereden Tepeden (1973), Hasan Toraganlı ın Ezgilerde Müzik I-II (1976), Rıdvan Süer in Milli Marlarımız (1975) ve Rahmiye Atınok un yazdıı Türk Gençliine arkılarım (1973) isimli kitaplardır. Bu kitaplardan sadece Orta Okullarda Müzik adlı kitap müzik ders kitabı olarak hazırlanmı, dierleri ise yardımcı ders kitabı nitelii taımaktadır. Bu dönemde hazırlanan müzik kitaplarında beyüzyirmibe eser bulunmaktadır. Bu eserlerin kitaplara göre daılımı aaıdaki tabloda görülmektedir.

7 Tablo lı yıllardaki yazılan kitaplar ve arkı sayıları lkokul Müzik Bilgisi (1970) Necati Uçar 116 lk Öretmen Okullarında Müzik (1971) sa Cokuner 33 Türk Gençliine arkılarım (1973) Rahmiye Altınok 89 Dereden Tepeden (1973) Erdoan Okyay 48 Orta Okullarda Müzik (1974) E.Z. Ün-Tahir Sevenay 95 Milli Marlarımız (1975) Rıdvan Süer 30 Ezgilerde Müzik I-II (1976) Hasan Toraganlı li yıllarda yazılan kitaplardaki eserleri söz açısından incelediimizde, yöre ve köy, vatan sevgisi hayvanlar ve tabiatın konu olduu eserlerin daha fazla olduu dikkati çekmektedir. Bu dönemdeki eserlerde söz açısından turizm konusu hariç bütün konularla ilgili bestelere rastlamak mümkündür. Yabancı Nee Yeniyıl Yas Ayrılık Öünler Taıt ve Trafik Çalıma ve i hayatı Anne Baba Müzik Okul-öretmen Salık ve Beslenme Aaç ve Çiçek Ak 0,41 0,41 0,41 0,61 0,61 1,42 1,63 1,63 1,63 1,83 1,83 1,83 2,24 2,24 2,85 3,25 3,66 4,07 5,69 Köy-yöre 8,33 8,94 12,20 12,60 19,72 0,00 5,00 10,00 15,00 20,00 25,00 ekil lı yıllarda yazılan kitaplardaki arkılarda kullanılan konuların daılımı

8 80 li Yıllar ( ) 80 li yıllarda toplam on dört kitap hazırlanmıtır. Bu kitaplardan bazıları kurumların açtıı yarıma sonrası kazanan eserlerin yer aldıı kitaplar, bazıları yardımcı ders kitapları, bazıları bestecilerin eserlerinin yer aldıı kitaplar, dierleri ise okul müzik ders kitaplarıdır. Bu dönemde hazırlanmı ondört kitapta altıyüzyedi eser yer almaktadır. Bu eserlerin kitaplara göre daılımı ise aaıda görülmektedir. Tablo lı yıllardaki yazılan kitaplar ve arkı sayıları Ilgıt (1981) Kadir Karkın 23 Temel Müzik Eitimi (1982) Muammer Sun 24 Yaasın Müzik (1982) Salih Aydoan 38 nci nin Koro arkıları (1983) Akbank Yayınları 13 Cıvıl Cıvıl arkılar (1983) Mahir Dinçer 34 Çocuk Tekerlemeleri (1985) inasi Özel 59 Yeni Müzik Eitimi (1986) S. Egüz-Z. Aydıntan 128 Sinan n arkıları (1987) Cenan Akın Nisan arkıları (1987) T.B.M.M. 3 Ezgilerle Üniteler (1988) S. Aydoan-H. Tuncer 53 Müzik Eitimi (1988) 83 Ortaokul Müzik Eitimi (1988) Mehmet Özbek 70 Lise Müzik Kitabı (1988) Fethi Bolayır 49 Çocuk Oyun ve arkıları (1989) Ruhi Sel li yıllarda yazılan kitaplarda bulunan eserlerde en fazla ak ve sevgi, oyun ve tekerlemeler, tabiat gibi konular dikkati çekmektedir. Aaıdaki grafikte bu dönemdeki okul arkılarının konulara göre daılım yüzdeleri belirtilmitir. Yeniyıl Çalıma ve i hayatı Taıt ve Trafik Müzik 0,82 0,82 0,82 0,99 0,99 1,15 1,32 1,48 1,65 1,98 1,98 2,31 2,31 2,97 3,13 3,79 4,28 6,10 8,40 10,21 11,04 12,85 18,62 0,00 5,00 10,00 15,00 20,00 ekil lı yıllarda yazılan kitaplardaki arkılarda kullanılan konuların daılımı

9 90 lı Yıllar ( ) XX. yüzyılın sonlarına yaklaıldıı bu dönemde Türk eitim sisteminde köklü bir deiiklie gidilerek ve Eitim-Öretim yılının balaması ile birlikte sekiz yıllık zorunlu eitim uygulanmasına geçilmitir. Bu uygulama aynı zamanda bütün ders kitaplarında da bir deiiklik yapılması zorunluluu dourmutur. Daha önceleri sadece ortaokul I-II-III ve Lise I-II-III eklinde hazırlanan ders kitapları bu yıldan sonra lköretim I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII eklinde her sınıf için ayrı ayrı hazırlanmaya balanmıtır. Bu yüzden bu dönemde ders kitaplarının sayısında bir artı görülmektedir. Bu dönemde yazılan otuzbir kitapta toplam binyüzaltmısekiz eser yer almaktadır. Bu eserlerin bir kısmı yeni beste, çounluu ise daha önceki yıllarda yazılmı kitaplarda yer alan eserlerdir. Bu eserlerin yediyüzellisekizi arkı, ikiyüzellibiri türkü, yüzellidokuzu ise mar formundadır. Tablo lı yıllardaki yazılan kitaplar ve arkı sayıları Türk Müzii Çocuk arkıları (1990) Devlet Bakanlıı Nisan arkıları (1990) Aydın lik 49 Ezgi Yumaı (1990) Sefai Acay 23 Hayat Kaynaımız Müzik (1992) Salih Aydoan 187 lköretim Örencilerine Ses Eitimi ve arkı Daarcıı (1992) Bülent Birol 47 Kır Çiçekleri (1992) Muammer Sun 102 Liseler çin Müzik (1992) B.Kemal Özata 46 Elli Yılın En Güzel Okul arkıları (1994) Muammer Sun-lteri Sun 49 Minik Serçe (1992) Fatma Ayparlar 12 lköretim Müzik VI-VII-VIII (1999) Meltem Çam-Hüsnü Yıldız 104 lköretim Müzik I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII (1999) Salih Akka 226 Sözleri ve Notaları le Marlarımız (1999) Suat Batur-Yasemin Ul 79 lköretim Müzik I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII (1995) inasi Aydın-Sevim Aydın 203 lköretim Müzik VII-VIII (1996) Ömer Faruk Yurtolu 94 lköretim Müzik VI-VII-VIII (1995) 109 Bu dönemdeki kitaplarda yer alan eserlerin konularını incelediimizde vatan sevgisi ile ilgili konuların dier konulara göre daha fazla olduu görülmektedir. Yine kitaplarda türkü formundaki eserlerin çokluundan dolayı ak ve sevgi ile ilgili sözleri içeren eserlerinde youn olduu ortaya çıkmaktadır.aaıdaki grafikte eserlere göre konuların daılım yüzdeleri belirtilmitir.

10 Ayrılık Turizm Öünler Yeniyıl Taıt ve Trafik Yas Nee Çalıma ve i hayatı Yabancı Anne Baba Aaç ve Çiçek Salık ve Beslenme Müzik Okull-öretmen Sevgisi Köy-yöre Ak ekil lı yıllarda yazılan kitaplardaki arkılarda kullanılan konuların daılımı 2000 li Yıllar ( ) Yeni bir yüzyılın baı olan bu yıllarda on yedi kitap hazırlanmıtır. Bu dönemde hazırlanan kitapları incelediimiz zaman kitapların birisi dıındakiler okul ders kitapları olduu anlaılmaktadır. O da Yakup Kıvrak ın Çocuk arkıları kitabıdır. Bazı kitaplar da kullanılma süresi bitip tekrardan yenilenen kitaplardır. Toplam on sekiz kitapta sekizyüzseksenyedi eser bulunmaktadır. Bu eserlerin kitaplara göre daılımı aaıdaki tabloda belirtilmitir. Tablo li yıllardaki yazılan kitaplar ve arkı sayıları Lise Müzik Hazırlık-I-II-III (2000) Salih Akka 206 Çocuk arkıları (2000) Yakup Kıvrak 10 lköretim Müzik I-II-III-IV-V-VI-VII-VIII (2001) Salih Akka 349 lköretim Müzik VI-VIII (2001) Bülent Aksan-Olcayto Ayarman 101 lköretim Müzik (2001) Makbule Dönmez 69 lköretim Müzik VI-VII-VIII (2001) Kadir Karkın 152

11 Eserleri sözleri açısından incelediimizde youn bir ekilde ak ve sevgi konularını içeren sözler ile ve vatan sevgisini ileyen sözlerle ilgili bestelere yer verildii ortaya çıkmaktadır. Aaıdaki grafikte eserlerin konulara göre daılım oranları belirtilmitir. Turizm Ayrılık Öünler Yeniyıl Yas Taıt ve Trafik Çalıma ve i hayatı Anne Baba Salık ve Beslenme Okul-öretmen Sevgisi Nee Aaç ve Çiçek Yabancı Müzik Köy-yöre Ak ekil li yıllarda yazılan kitaplardaki arkılarda kullanılan konuların daılımı SONUÇ Müzik dersinin okullara konulduu 1870 yılından günümüze kadar ders kitabı olarak kullanılmak üzere çok sayıda kitap yazılmıtır. Cumhuriyetin kurulmasından sonra 1929 yılında Zati Arca, 1929 yılında Hulusi Öktem gibi besteciler tarafından ilk müzik kitapları yazılmıtır. (Ergan 1993;) Daha sonraki yıllarda A. Muhtar Ataman, Ferit Hilmi Atrek, Bedri Akalın, B. Sadi Egemen, Veysel Arseven, Halil Bedii Yönetken gibi besteciler tarafından okul arkıları bestelenmitir yılından sonra okul müzik eitimine yeni görüler getirilerek, halk müziinin okul müziine temel olarak alınması konusunda giriimler balatılmıtır yılından sonra hızlandırılan bu çalımalar sonucunda yeni okul müzik eitimi anlayıı birçok müzik eitimcisi tarafından benimsenmitir. Özellikle Muammer Sun tarafından bilimsel olarak ele alınmı ve ulusal müzik sorunlarımızla birlikte incelenmitir.

12 Son yılda okul müzik eitimine yarattıkları arkılar, çocuk müzikleri ve müzik kitaplarıyla katkıda bulunan Muammer Sun, Yalçın Tura, Cenan Akın, Saip Egüz, Erdoan Okyay, Salih Aydoan, Hikmet Ekin ve Mahir Dinçer çok sayıda yapıt kazandırmıtılar. Cumhuriyet in kurulmasından 2001 yılına kadar doksanbir müzik kitabı bulunmaktadır. Bunların bir kısmı okullar için hazırlanmı ders kitapları, bir kısmı ise yardımcı ders kitabı nitelii taımaktadır. Bu doksanbir kitapta toplam 4493 okul arkısı bulunmaktadır. Tekrar eden arkıları çıkardıımızda arkı sayısı 2551 dir. 281 bestecinin okul arkısı bulunmaktadır. Okul arkıları repertuarında en fazla Türk Halk Müzii kaynaklı okul arkısı bulunmaktadır ve sayısı 403 dür. simleri bilinmeyen yabancı besteci sayısı ise 270 dir. Türk bestecilerden en fazla Salih Aydoan, Hasan Toraganlı okul arkıları repertuarında besteleri bulunmaktadır. Okul arkıları repertuarındaki söz yazarlarının sayısı ise 405 dir. Repertuarda en fazla anonim söz bulunmaktadır. Sayısı 460 dır. Bunun sebebi ise Türk Halk Müzii kaynaklı okul arkılarının sözlerinin anonim olmasıdır. Söz yazarı bilinmeyen arkıların sayısı ise 270 dir. En fazla repertuarda sözü bulunan söz yazarları Hasan Toraganlı, Fuat Koray, Erdoan Okyay, Hamdi Tuncer ve Rahmiye Altınok tur. Bunlar aynı zamanda bestecidir ve kendi besteledikleri arkıların çounun sözlerini kendileri yazmaktadırlar. Aaıdaki tabloda yıllara göre okul müziinde kullanılan arkılarının konuları görülmektedir. Tablo 9. Yıllara göre okul arkılarında ilenen konular ve kullanılma yüzdeleri Konular 1930 lu Aaç-Çiçek Anne-Baba Ak Ayrılık Çalımak Köy-Yöre Müzik Nee Okul-Öretmenler Oyunlar Öünler Salık-Beslenme Taıt-Trafik Turizm Yabancı Yas Yeni Yıl Yukarıdaki tabloda da görüldüü gibi vatan sevgisi konulu arkılar her yılda ön plana çıkmaktadır. Bu da insanlarımızın devletine ve milletine verdii deerin her zaman ön planda olduunun göstergesidir. Ak konulu arkıların son yıllarda fazla olmasının sebebi 1970 li yıllardan sonra Türk Halk Müzii nden okul arkıları repertuarına oldukça fazla eser girmitir ve bunlarında

13 konusu genelde ak ve hasrettir. Yine yeni yıl ile ilgili arkılar 1950 li yıllardan sonra görülmektedir. Tabloda yine en fazla göze çarpan konu hayvanlarla ilgili arkıların çokluudur. Bu canlılara verilen deerden kaynaklanmaktadır. KAYNAKÇA Atrek, Ferit Hilmi; Orta Okul Müzik Kitabı, Ahenk Basımevi, zmir, Ben, Mustafa ve dierleri; Talim ve Terbiye Kurulu Bakanlıı , Milli Eitim Basımevi, stanbul, Ergan, Salih; Türkiye nin Müzik Biblografyası, Konya, Saer, T., Cumhuriyetten Günümüze Okul arkıları Üzerine Bir nceleme, Gazi Ün., Basılmamı Doktora Tezi, Ankara, Say, Ahmet; Müzik Ansiklopedisi, Muzik Ansiklopedisi Yayınları, Cilt 4, s , Ankara 1985 Say, Ahmet; Müzik Öretimi, Müzik Ansiklopedisi Yayınları, Ankara, Sun Muammer ve dierleri; Okul Öncesi Eitimde Müzik, Mey Yayınları, zmir, 1993, Sun, Muammer; Temel Müzik Eitimi I, Evrensel Müzikevi, Ankara. T.R.T., Çocuk arkıları Repertuar Kitabı I, T.R.T Yayınları, Ankara, 1992.

ETM MÜZNDE PROZOD * Yrd.Doç.Dr. Selçuk BLGN

ETM MÜZNDE PROZOD * Yrd.Doç.Dr. Selçuk BLGN ETM MÜZNDE PROZOD * Yrd.Doç.Dr. Selçuk BLGN *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi SDÜ, 7-10 Nisan 2004, Isparta Okul öncesi eitim kurumlarından yüksek

Detaylı

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER *

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * Ara.Gör.Ilgım KILIÇ *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu

Detaylı

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE

Detaylı

MÜZK ÖRETMEN YETTREN KURUMLARDA ÇADA TÜRK PYANO ESERLERNN YER VE ÖNEM *

MÜZK ÖRETMEN YETTREN KURUMLARDA ÇADA TÜRK PYANO ESERLERNN YER VE ÖNEM * MÜZK ÖRETMEN YETTREN KURUMLARDA ÇADA TÜRK PYANO ESERLERNN YER VE ÖNEM * Ar. Gör. Feyza SÖNMEZÖZ *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi SDÜ, 7-10 Nisan

Detaylı

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM Dr. Ayhan HELVACI *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik

Detaylı

Kompozisyon ve Müzik Teorisi: 7 Kompozisyon ve Müzik Teorisi: 1 (%100 Burslu) Kompozisyon ve Müzik Teorisi 2 (%25 Burslu)

Kompozisyon ve Müzik Teorisi: 7 Kompozisyon ve Müzik Teorisi: 1 (%100 Burslu) Kompozisyon ve Müzik Teorisi 2 (%25 Burslu) 2011-2012 E!itim-Ö!retim Yılında Ba"kent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı na Önkayıt ve Özel Yetenek Sınavları ile ö!renci alınacaktır. Ön Kayıt Ko"ulları : 2011 YGS puanlarının herhangi birinden en

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : EĞİTİM MÜZİĞİ DAĞARI Ders No : 0310330208 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB

Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB 2005-2006 Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB 2005-2006 ETM-ÖRETM YILINDA SDÜ BURDUR ETM FAKÜLTES GSE BÖLÜMÜ MÜZK ETM ABD DA OKUMAKTA OLAN 2, 3 VE 4. SINIFLARIN DEVAMLILIK ZLEYEN DERSLERDE

Detaylı

MÜZK ÖRETMEN YETTREN KURUMLARDAK YARDIMCI ÇALGI PYANO DERSLER ÜZERNE BR ARATIRMA *

MÜZK ÖRETMEN YETTREN KURUMLARDAK YARDIMCI ÇALGI PYANO DERSLER ÜZERNE BR ARATIRMA * MÜZK ÖRETMEN YETTREN KURUMLARDAK YARDIMCI ÇALGI PYANO DERSLER ÜZERNE BR ARATIRMA * Dr. Belir Tecimer Kasap GR *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi

Detaylı

TOPLUMSAL DEĞERLER VE ÇOCUK ŞARKILARININ KONULARI

TOPLUMSAL DEĞERLER VE ÇOCUK ŞARKILARININ KONULARI 315 TOPLUMSAL DEĞERLER VE ÇOCUK ŞARKILARININ KONULARI GÖHER, Feyzan M. TÜRKİYE/ТУРЦИЯ ÖZET Çocuk şarkıları, genel müzik eğitiminin önemli bir unsurdur. Bireye müzik sevgisini aşılayan, toplumsal kuralları

Detaylı

MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER *

MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER * MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER * Prof. Dr. lknur OKATAN *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi SDÜ, 7-10 Nisan 2004, Isparta Sunu Sayın Bakan

Detaylı

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES 1. GR Yrd.Doç.Dr.Cansevil TEB *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden

Detaylı

LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR

LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR LKS* THE ASSOCIATION BETWEEN GENERAL TARGETS AND GOALS/ACQUISITIONS IN TURKISH LANGUAGE PROGRAM Erhan DURUKAN**

Detaylı

1. GİRİŞ Müziğin temel amacı insanın içinde var olan güzelliği keşfetmesini sağlamaktır. Birey yaşadığı duyguları, müzik aracılığı ile

1. GİRİŞ Müziğin temel amacı insanın içinde var olan güzelliği keşfetmesini sağlamaktır. Birey yaşadığı duyguları, müzik aracılığı ile Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt-Sayı: 14-2 Yıl:2012 İlköğretim 6-7-8. Sınıf Müzik Ders Kitaplarında Yer Alan Şarkıların Müziksel Amaçlar Bakımından İncelenmesi The Analysis Of The Songs

Detaylı

2012 2013 E T M ve Ö RET M YILI ÖRGÜN ve YAYGIN E T M KURUMLARI ÇALI MA TAKV M

2012 2013 E T M ve Ö RET M YILI ÖRGÜN ve YAYGIN E T M KURUMLARI ÇALI MA TAKV M 2012 2013 ETM ve ÖRETM YILI ÖRGÜN ve YAYGIN ETM KURUMLARI ÇALIMA TAKVM SIRA NO ÇALIMA KONULARI TARH 1. Okul Öncesi Ve lköretim Okullar 1. Snf Örencilerinin Eitim- Öretime Hazrlanmalar ( Bamsz Anaokullar

Detaylı

TÜRKYE DE MÜZK ÖRETMENLNE YÖNELME NEDENLER. Cansevil TEB * ÖZET

TÜRKYE DE MÜZK ÖRETMENLNE YÖNELME NEDENLER. Cansevil TEB * ÖZET TÜRKYE DE MÜZK ÖRETMENLNE YÖNELME NEDENLER Cansevil TEB * ÖZET Günümüzde daha popüler bir yer edinen müzik öretmenlii giderek bireylerin kendilerini daha iyi ifade edebildikleri bir alan olmaktadır. Müzik

Detaylı

KIREHR REHBERLK VE ARATIRMA MERKEZ ÖZEL ETM BÖLÜMÜNDE NCELENEN ÖRENCLERN ÇETL DEKENLERE GÖRE NTELKLER

KIREHR REHBERLK VE ARATIRMA MERKEZ ÖZEL ETM BÖLÜMÜNDE NCELENEN ÖRENCLERN ÇETL DEKENLERE GÖRE NTELKLER GAZ ÜNVERSTES KIREHR ETM FAKÜLTES Cilt 7, Sayı 1, (2006), 175-189 175 KIREHR REHBERLK VE ARATIRMA MERKEZ ÖZEL ETM BÖLÜMÜNDE NCELENEN ÖRENCLERN ÇETL DEKENLERE GÖRE NTELKLER Cengiz AHN Ahi Evran Üniversitesi

Detaylı

GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ ÖRENCLERNN OKUL DENEYM I DERSNE YÖNELK LGLER VE BEKLENTLER **

GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ ÖRENCLERNN OKUL DENEYM I DERSNE YÖNELK LGLER VE BEKLENTLER ** GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ ÖRENCLERNN OKUL DENEYM I DERSNE YÖNELK LGLER VE BEKLENTLER ** Yrd.Doç.Dr. Gürsan SARAÇ * **1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi

Detaylı

1946 BELEDYE SEÇMLER VE BU SEÇMLERDE KADIN SEÇMENLERN DURUMU. Kadir EKER ÖZET

1946 BELEDYE SEÇMLER VE BU SEÇMLERDE KADIN SEÇMENLERN DURUMU. Kadir EKER ÖZET 1946 Belediye Seçimleri ve Bu Seçimlerde Kadın Seçmenlerin Kadir EKER 1946 BELEDYE SEÇMLER VE BU SEÇMLERDE KADIN SEÇMENLERN DURUMU Kadir EKER ÖZET Ülkemizde demokratik gelimeler Merutiyetle balamı, Cumhuriyetle

Detaylı

CUMHURYETN KURULUUNDAN GÜNÜMÜZE TÜRKYE DE HAYAT BLGS DERS PROGRAMLARININ GELM EVOLUTION OF THE SOCIAL STUDIES CURRICULUM FROM REPUBLIC TO PRESENT

CUMHURYETN KURULUUNDAN GÜNÜMÜZE TÜRKYE DE HAYAT BLGS DERS PROGRAMLARININ GELM EVOLUTION OF THE SOCIAL STUDIES CURRICULUM FROM REPUBLIC TO PRESENT CUMHURYETN KURULUUNDAN GÜNÜMÜZE TÜRKYE DE HAYAT BLGS DERS PROGRAMLARININ GELM EVOLUTION OF THE SOCIAL STUDIES CURRICULUM FROM REPUBLIC TO PRESENT Mustafa AHN Özet Bu çalımada cumhuriyet dönemi boyunca

Detaylı

MÜZK ÖRETMEN ADAYLARININ MESLEK KAYGILARI. H. Seval KÖSE ÖZET

MÜZK ÖRETMEN ADAYLARININ MESLEK KAYGILARI. H. Seval KÖSE ÖZET H. Seval KÖSE Müzik öretmeni Adaylarının Mesleki Kaygıları MÜZK ÖRETMEN ADAYLARININ MESLEK KAYGILARI H. Seval KÖSE ÖZET Bu aratırmada, müzik öretmeni adaylarının mesleki kaygı alanlarına ilikin kaygı düzeyleri

Detaylı

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Giri Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Taner Kavasolu Devlet Planlama Tekilatı Kalkınma Planlarımızda, ülke corafyasında ve kesimler arasında dengeli bir gelime salanması hedefi, ülke ekonomisi için

Detaylı

Aratırma Koordinatörü: Prof. Dr. Faruk en. Hazırlayanlar: Gülay Kızılocak Cem entürk Dr. Martina Sauer

Aratırma Koordinatörü: Prof. Dr. Faruk en. Hazırlayanlar: Gülay Kızılocak Cem entürk Dr. Martina Sauer Download von www.bteu.de / Avrupali Türk Isadamlari Birligi Hannover / TAM Vakfi Yayinlari!" #"# Aratırma Koordinatörü: Prof. Dr. Faruk en Hazırlayanlar: Gülay Kızılocak Cem entürk Dr. Martina Sauer Bu

Detaylı

YÜRÜRLÜKTEK MÜZK ÖRETMENL LSANS PROGRAMI TASARISINA LKN GÖRÜLER ÖNERLER * ÖZET

YÜRÜRLÜKTEK MÜZK ÖRETMENL LSANS PROGRAMI TASARISINA LKN GÖRÜLER ÖNERLER * ÖZET YÜRÜRLÜKTEK MÜZK ÖRETMENL LSANS PROGRAMI TASARISINA LKN GÖRÜLER ÖNERLER * ÖZET Prof. Suna ÇEVK *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi SDÜ, 7-10 Nisan

Detaylı

MUSK MUALLM MEKTEB NDEN GÜNÜMÜZE ÖRETMEN YETTREN KURUMLARDA PYANO ETM * Giri

MUSK MUALLM MEKTEB NDEN GÜNÜMÜZE ÖRETMEN YETTREN KURUMLARDA PYANO ETM * Giri MUSK MUALLM MEKTEB NDEN GÜNÜMÜZE ÖRETMEN YETTREN KURUMLARDA PYANO ETM * Prof. Gül Çimen *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi SDÜ, 7-10 Nisan 2004,

Detaylı

Cumhuriyetin lanından Günümüze Türkiye de Okul Öncesi Eitim ve lköretimde Niceliksel ve Niteliksel Gelimeler

Cumhuriyetin lanından Günümüze Türkiye de Okul Öncesi Eitim ve lköretimde Niceliksel ve Niteliksel Gelimeler Cumhuriyetin lanından Günümüze Türkiye de Okul Öncesi Eitim ve lköretimde Niceliksel ve Niteliksel Gelimeler Qualitative and Quantitative Developments and Evaluations in Preschol between the Foundation

Detaylı

ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL

ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL Amaç Madde 1: Bu Yönetmeliin amacı; meslekteki bilimsel, teknolojik gelimelerle ve uygulama alanları ile ilgili olarak Üye Mühendislere verilecek

Detaylı

MÜZK ÖRETMEN ADAYLARININ PC ORTAMI ÇN YAZILMI OLAN MÜZK PROGRAMLARI VE YAZILIMLARINI KULLANMALARININ GEREKLL

MÜZK ÖRETMEN ADAYLARININ PC ORTAMI ÇN YAZILMI OLAN MÜZK PROGRAMLARI VE YAZILIMLARINI KULLANMALARININ GEREKLL MÜZK ÖRETMEN ADAYLARININ PC ORTAMI ÇN YAZILMI OLAN MÜZK PROGRAMLARI VE YAZILIMLARINI KULLANMALARININ GEREKLL 1. GR Ör. Gör. Adil Levent YÜKSEL *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni

Detaylı

TÜRKYE DE GENEL MÜZK KÜLTÜRÜNE ETKLER BAKIMINDAN CUMHURYET DÖNEMNDE MÜZK ETM VE MÜZK ÖRETMENLER *

TÜRKYE DE GENEL MÜZK KÜLTÜRÜNE ETKLER BAKIMINDAN CUMHURYET DÖNEMNDE MÜZK ETM VE MÜZK ÖRETMENLER * TÜRKYE DE GENEL MÜZK KÜLTÜRÜNE ETKLER BAKIMINDAN CUMHURYET DÖNEMNDE MÜZK ETM VE MÜZK ÖRETMENLER * GR Yrd. Doç. Yılmaz KÜÇÜKÖNCÜ *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu

Detaylı

OTSTK ÇOCUKLARDA TEACCH PROGRAMININ GELMSEL DÜZEYE ETKS: OLGU SUNUMU

OTSTK ÇOCUKLARDA TEACCH PROGRAMININ GELMSEL DÜZEYE ETKS: OLGU SUNUMU Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK ÇOCUKLARDA TEACCH PROGRAMININ GELMSEL DÜZEYE ETKS: OLGU SUNUMU Psk. Deniz VARIR

Detaylı

Tablo 1: Çalıma grubunun alan eitimine (branlara) göre daılımı

Tablo 1: Çalıma grubunun alan eitimine (branlara) göre daılımı MLL ETM BAKANLII MÜFETTLERNN OKUL REHBERLK HZMETLER VE DENETMYLE LGL GÖRÜLER THE OPINIONS OF THE MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION INSPECTORS ABOUT SCHOOL GUIDANCE SERVICES AND SUPERVISION OF THESE SERVICES

Detaylı

YAZARA GÖRE ALFABETIK DZN

YAZARA GÖRE ALFABETIK DZN YAZARA GÖRE ALFABETIK DZN Yazar Adı Yazı Adı Sayfa Sayı Ahmet Duman Ali Gültekin Arzu Kunt Kurucaova Kasabasında(Konya) Yaylacılık Faaliyetleri Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Eletiri Kültürüne Örnek

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 3. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 3. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 10-14 EKİM 3-7 EKİM 26-30 EYLÜL 19-23 EYLÜL - 3. SINIF DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 1 1 Hayvanları Koruma Günü İSTİKLAL MARŞI MIZ A.5. İstiklal Marşını anlamına uygun dinler İstiklâl Marşı CD si

Detaylı

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES Bu aratırma 005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN

Detaylı

ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI, UYGULANAN ETM SSTEM VE 2003 YILI GR YETENEK SINAVININ DEERLENDRLMES

ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI, UYGULANAN ETM SSTEM VE 2003 YILI GR YETENEK SINAVININ DEERLENDRLMES ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI, UYGULANAN ETM SSTEM VE 2003 YILI GR YETENEK SINAVININ DEERLENDRLMES Yrd.Doç.Dr.R.Erol DEMRBATIR 1.GR *1924-2004 Musiki Muallim

Detaylı

FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI

FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 115-122 115 FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI Hayati ÇAVU Yüzüncü

Detaylı

BÜLTEN. KONU: Menkul Kıymetlerin Vergilendirilmesi Hk 277 Nolu GVK G.T. Yayınlanmıtır

BÜLTEN. KONU: Menkul Kıymetlerin Vergilendirilmesi Hk 277 Nolu GVK G.T. Yayınlanmıtır Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN SAYI :2010-054 Tarih: 27.12.2010

Detaylı

Research and Trends in Mathematics Education: 2000 to 2006

Research and Trends in Mathematics Education: 2000 to 2006 Elementary Education Online, 7(3), 614-626, 2008. lköretim Online, 7(3), 614-626, 2008. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr Research and Trends in Mathematics Education: 2000 to 2006 Fulya ULUTA,

Detaylı

LKÖRETM ÖRENCLERNE YÖNELK MÜZKSEL TME TESTNN GELTRLMES *

LKÖRETM ÖRENCLERNE YÖNELK MÜZKSEL TME TESTNN GELTRLMES * LKÖRETM ÖRENCLERNE YÖNELK MÜZKSEL TME TESTNN GELTRLMES * DEVELOPMENT OF A MUSICAL AUDITION TEST TOWARD ELEMENTARY STUDENTS Dr. Elif TEKN GÜRGEN** Özet Bu aratırmanın amacı ilköretim 3. ve 4. sınıf örencilerinin

Detaylı

ÖRETM ELEMANLARININ ETM VE LETM SORUNLARI EDUCATIONAL AND COMMUNICATIONAL PROBLEMS OF FACULTIES

ÖRETM ELEMANLARININ ETM VE LETM SORUNLARI EDUCATIONAL AND COMMUNICATIONAL PROBLEMS OF FACULTIES ÖRETM ELEMANLARININ ETM VE LETM SORUNLARI EDUCATIONAL AND COMMUNICATIONAL PROBLEMS OF FACULTIES Yrd. Doç. Dr. Vedat SALAM* Yrd. Doç. Dr. Yüksel TERZ** Ör.Gör. Nurettin SAVA*** Naci MURAT**** Özet Üniversitelerde

Detaylı

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA

Detaylı

TMMOB HARTA VE KADASTRO MÜHENDSLER ODASI BURSA UBES

TMMOB HARTA VE KADASTRO MÜHENDSLER ODASI BURSA UBES TMMOB HARTA VE KADASTRO MÜHENDSLER ODASI BURSA UBES BURSA RAPORU (1) HAZRAN 2006 TÜRK MÜHENDS VE MMAR ODALARI BRL HARTA VE KADASTRO MÜHENDSLER ODASI BURSA UBES Haim can Cad. Tuta 1 Hanı K:2 N:203 Fomara

Detaylı

Ben bunun iyi ve kötü niyetine bakmadan düüncelerimi açıkça dile getirmek istiyorum ki bu gruba

Ben bunun iyi ve kötü niyetine bakmadan düüncelerimi açıkça dile getirmek istiyorum ki bu gruba Deerli Dostlar, Aaıdaki ileti tarzına ciddi eletirilerim vardır. lk bakıta kötü niyetli bir ileti demek bile mümkün. Ben bunun iyi ve kötü niyetine bakmadan düüncelerimi açıkça dile getirmek istiyorum

Detaylı

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır.

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. TÜLN OTBÇER Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. Ankara Hacettepe Üniversitesi Mayıs, 2004 ! - " $ - "%%&%$ - "%' $ - "(%' $ - "( ) (* $+,( $ - ") (',( $ - "- %./$ 0 1*&/1(2, %("%. 3/1(4""3%(/1-( /32 $$

Detaylı

T.C. ÇUKUROVA ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER ENSTTÜSÜ SAHNE SANATLARI ANASANAT DALI

T.C. ÇUKUROVA ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER ENSTTÜSÜ SAHNE SANATLARI ANASANAT DALI T.C. ÇUKUROVA ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER ENSTTÜSÜ SAHNE SANATLARI ANASANAT DALI NEVT KODALLI NIN TÜRK OPERASININ GELMNE VE ULUSUMUZ EVRENSEL AN REPERTUARINA KATKILARI Semin Süeda SREL YÜKSEK LSANS TEZ ADANA

Detaylı

LKÖRETM SOSYAL BLGLER DERS KTAPLARININ ÖRETMEN GÖRÜLERNE GÖRE DEERLENDRLMES (KIRIKKALE ÖRNE)

LKÖRETM SOSYAL BLGLER DERS KTAPLARININ ÖRETMEN GÖRÜLERNE GÖRE DEERLENDRLMES (KIRIKKALE ÖRNE) Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 51-61 51 LKÖRETM SOSYAL BLGLER DERS KTAPLARININ ÖRETMEN GÖRÜLERNE GÖRE DEERLENDRLMES (KIRIKKALE ÖRNE) Adem ÖCAL G.Ü.G.E.F.

Detaylı

www.bakka.gov.tr bilgi@bakka.gov.tr

www.bakka.gov.tr bilgi@bakka.gov.tr Bu raporun yayın hakları, elektronik ortamlar dahil tüm görsel malzemenin kullanım hakkı Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı na aittir. www.bakka.gov.tr bilgi@bakka.gov.tr Güney Mahallesi Zonguldak Yolu Caddesi

Detaylı

GAZ ÜNVERSTES GAZ ETM FAKÜLTES MÜZK ÖRETMENL ANABLM DALI SON SINIF ÖRENCLERNN ÖRETMENLK UYGULAMASINDA SINIF ORTAMINDA SESLERN KULLANMA BECERLER *

GAZ ÜNVERSTES GAZ ETM FAKÜLTES MÜZK ÖRETMENL ANABLM DALI SON SINIF ÖRENCLERNN ÖRETMENLK UYGULAMASINDA SINIF ORTAMINDA SESLERN KULLANMA BECERLER * GAZ ÜNVERSTES GAZ ETM FAKÜLTES MÜZK ÖRETMENL ANABLM DALI SON SINIF ÖRENCLERNN ÖRETMENLK UYGULAMASINDA SINIF ORTAMINDA SESLERN KULLANMA BECERLER * Yrd. Doç. Dr. Serap YÜKRÜK *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden

Detaylı

Bu model ile çalımayı öngören kuruluların (servis ve içerik salayıcılar),.nic.tr sistemi ile uyumlu, XML tabanlı yazılım gelitirmeleri gerekmektedir.

Bu model ile çalımayı öngören kuruluların (servis ve içerik salayıcılar),.nic.tr sistemi ile uyumlu, XML tabanlı yazılım gelitirmeleri gerekmektedir. .tr alan adlarını tescili, 1991 yılından itibaren, Türkiye'yi ilk olarak nternet'e balayan Üniversitemiz bünyesinde devam etmektedir. Bu kapsamda, bugün itibarı ile, toplam yaklaık 70,000 adet.tr uzantılı

Detaylı

Y. Lisans Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1989. Sanatta Yeterlilik Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1994

Y. Lisans Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1989. Sanatta Yeterlilik Türk Müziği İst. Teknik Üniv. 1994 Adı Soyadı: Güldeniz EKMEN AGİŞ Doğum Tarihi: 01.08.1958 Unvanı: Yardımcı Doçent Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı İst. Teknik Üniv. 1979 Y. Lisans Türk Müziği İst.

Detaylı

ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 1 Sayı: 2 Aralık 2010

ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 1 Sayı: 2 Aralık 2010 ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Aratırmaları Dergisi Issn: 1309-9302 http://sobiad.odu.edu.tr Cilt: 1 Sayı: 2 Aralık 2010 KAVRAM HARTALARI LE NOT TUTMANIN LKÖRETM ÖRENCLERNN DNLEDN ANLAMA

Detaylı

Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Akademik Yılı Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez/staj Danışmanlığı Listesi

Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Akademik Yılı Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez/staj Danışmanlığı Listesi Ardahan Üniversitesi 2015-2016 Akademik Yılı Bölümü Tez/staj Danışmanlığı Listesi Prof. Dr. Hakkı BÜYÜKBAŞ 120901002 DENİZ KILINÇ 120901009 KEMAL KURŞUN 120901010 ÜMMÜ GÜLSÜM SARİ 120901018 HASAN NAZLI

Detaylı

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 1 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 2 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi

Detaylı

FRANSA DA OKULA GTME

FRANSA DA OKULA GTME Turc FRANSA DA OKULA GTME Fransa ya yeni gelen örencileri ve aileleri aırlama belgesi BU BELGE SORULARINIZI CEVAPLIYOR Çocuumu ilkokula, ortaokula veya liseye nasıl yazdırırım? Çocuum henüz fransızca konumuyor.

Detaylı

Son vergi düzenlemeleri ile ortaya çıkan fiyat indirimleri tüketiciye yansıtıldı mı?

Son vergi düzenlemeleri ile ortaya çıkan fiyat indirimleri tüketiciye yansıtıldı mı? Son vergi düzenlemeleri ile ortaya çıkan fiyat indirimleri tüketiciye yansıtıldı mı? Ercan Türkan (ercan.turkan@tcmb.gov.tr) Mayıs 2009 Özet ç talebin canlandırılabilmesi amacıyla Mart ayında bir dizi

Detaylı

OKUL ÖNCES E M KURUMLARINDA ÇALI AN ANASINIFI ÖZET

OKUL ÖNCES E M KURUMLARINDA ÇALI AN ANASINIFI ÖZET OKUL ÖNCES EM KURUMLARINDA ÇALIAN ANASINIFI RETMENLERLE MÜZK ÖRETMENLERN MÜZK ÇALIMALARINA N TUTUM VE YETERLKLERN KARILATIRILMASI ÖZET r. Gör. Dr. lknur ÖZAL GÖNCÜ GÜMEF. ÇGEB.Okul Öncesi EABD. Okul öncesi

Detaylı

Türkiye de Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Bakanlıklar Tarafından Uygulanması

Türkiye de Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Bakanlıklar Tarafından Uygulanması Türkiye de Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Bakanlıklar Tarafından Uygulanması Dr. Yaman AKDENIZ * akdeniz@bilgiedinmehakki.org Bilgiedinmehakki.org / BilgilenmeHakki.Org 28 Eylül 2004 Sürüm 1.1 Güncelleme

Detaylı

BREYSEL ÇALGI ETM I (KEMAN) DERS HEDEFLERNN GERÇEKLEME DÜZEYLERNN BELRLENMES * (A..B.Ü ÖRNE)

BREYSEL ÇALGI ETM I (KEMAN) DERS HEDEFLERNN GERÇEKLEME DÜZEYLERNN BELRLENMES * (A..B.Ü ÖRNE) BREYSEL ÇALGI ETM I (KEMAN) DERS HEDEFLERNN GERÇEKLEME DÜZEYLERNN BELRLENMES * (A..B.Ü ÖRNE) Yrd.Doç.Dr. Öznur Öztosun Yrd.Doç.Dr. Dolunay Akgül Barı *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik

Detaylı

II. Ara tırmanın Amacı III. Ara tırmanın Önemi

II. Ara tırmanın Amacı III. Ara tırmanın Önemi Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 7 Sayı: 34 Volume: 7 Issue: 34 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 ETKL OKUL-ÇEVRE LKSNDE ALENN KATKISINA

Detaylı

03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) 03.01. EMS Yönteminde Dilüsyon Kavramı

03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) 03.01. EMS Yönteminde Dilüsyon Kavramı 03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) En muhtemel sayı yöntemi, tüp dilüsyon yönteminin gelitirilmi eklidir. Bu yöntemde, materyalden FTS ile standart 1 : 9 oranında dilüsyon yapılır. Dilüsyonlardan

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. Çiğdem YİĞİT

Öğr. Gör. Dr. Çiğdem YİĞİT Öğr. Gör. Dr. Çiğdem YİĞİT Tel: +90 (224) 2940962 e-mail: cigdemyigit07@gmail.com Ankara da doğdu. Müzik eğitimine Ankara Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosunda şarkı söyleyerek başladı. 1992 yılında Gazi

Detaylı

TÜRKYE OTOMOBL SPORLARI FEDERASYONU

TÜRKYE OTOMOBL SPORLARI FEDERASYONU TÜRKYE OTOMOBL SPORLARI FEDERASYONU 01 Ocak 2006 31 Temmuz 2006 FAALYET PROGRAMI Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu, 2006 Faaliyet Programı, 01 Ocak 2006 31 Temmuz 2006 tarihleri arasında 5 ana balık

Detaylı

MÜZK ÖRETMEN ADAYLARININ PYANO ETMNE LKN DÜZEYE UYGUN TEKNK ALITIRMA METODU SORUNU * Piyano Eitiminde Teknik Becerilerin

MÜZK ÖRETMEN ADAYLARININ PYANO ETMNE LKN DÜZEYE UYGUN TEKNK ALITIRMA METODU SORUNU * Piyano Eitiminde Teknik Becerilerin MÜZK ÖRETMEN ADAYLARININ PYANO ETMNE LKN DÜZEYE UYGUN TEKNK ALITIRMA METODU SORUNU * Ör.Gör.Dr. Hatice Ekinci GR Piyano Eitiminde Teknik Becerilerin Gelitirilme Sürecinde Alıtırmaların Önemi *1924-2004

Detaylı

AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s.

AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s. AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s. Bahadır GÜNE * Aynı kökten geldii üst sistem durumundaki bir standart

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Türkiye de Bölgesel Kalkınmanın Aracı Olarak Kalkınma Ajansları: zmir Kalkınma Ajansı Örnei Ergüder Can zmir Kalkınma Ajansı Giri: Türkiye de dier ülkeler gibi bölgelerarası hatta bölgeler içinde kalkınma

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. The Journal of International Social Research. Cilt: 7 Sayı: 31 Volume: 7 Issue: 31

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. The Journal of International Social Research. Cilt: 7 Sayı: 31 Volume: 7 Issue: 31 LKÖRETM DERGS NDE YAYIMLANAN ETMLE LGL ÇEVR MAKALELER (1939-1966)* THE TRANSLATED ARTICLES RELATED TO EDUCATION PUBLISHED IN THE JOURNAL OF PRIMARY EDUCATION (1939-1966) Mustafa GÜÇLÜ** Öz lköretim Dergisi,

Detaylı

GÜNÜMÜZDE BLGSAYAR DESTEKL MÜZK YAZILIMLARININ MÜZK ETMNE KATKILARI

GÜNÜMÜZDE BLGSAYAR DESTEKL MÜZK YAZILIMLARININ MÜZK ETMNE KATKILARI GÜNÜMÜZDE BLGSAYAR DESTEKL MÜZK YAZILIMLARININ MÜZK ETMNE KATKILARI Doç. Adnan Koç *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi SDÜ, 7-10 Nisan 2004, Isparta

Detaylı

ÇETL ÜLKELERN ORTA ÖRETM KMYA DERSLERNN MÜFREDATLARININ KARILATIRILMALI OLARAK NCELENMES VE TÜRKYE ÇN YEN BR KMYA MÜFREDAT ÇERÇEVES ÖNERS

ÇETL ÜLKELERN ORTA ÖRETM KMYA DERSLERNN MÜFREDATLARININ KARILATIRILMALI OLARAK NCELENMES VE TÜRKYE ÇN YEN BR KMYA MÜFREDAT ÇERÇEVES ÖNERS Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006), 199-205 199 ÇETL ÜLKELERN ORTA ÖRETM KMYA DERSLERNN MÜFREDATLARININ KARILATIRILMALI OLARAK NCELENMES VE TÜRKYE ÇN

Detaylı

92 2 nd International Conference on New Trends in Education and Their Implications 27-29 April, 2011 Antalya-Turkey www.iconte.org

92 2 nd International Conference on New Trends in Education and Their Implications 27-29 April, 2011 Antalya-Turkey www.iconte.org 92 GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSELERİNDE ÖĞRENİM GÖREN MÜZİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN PİYANO DERSLERİNDE TÜRK BESTECİLERİNİN ESERLERİNİN KULLANILMA DURUMLARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİ (BALIKESİR ÖRNEĞİ) Deniz Beste

Detaylı

LKÖRETM KNC KADEME TÜRKÇE DERS KTAPLARININ TÜRLER AÇISINDAN NCELENMES 1 A TEXTBOOK ANALYSIS OF SENIOR PRIMARY EDUCATION TURKISH COURSE BOOKS

LKÖRETM KNC KADEME TÜRKÇE DERS KTAPLARININ TÜRLER AÇISINDAN NCELENMES 1 A TEXTBOOK ANALYSIS OF SENIOR PRIMARY EDUCATION TURKISH COURSE BOOKS LKÖRETM KNC KADEME TÜRKÇE DERS KTAPLARININ TÜRLER AÇISINDAN NCELENMES 1 A TEXTBOOK ANALYSIS OF SENIOR PRIMARY EDUCATION TURKISH COURSE BOOKS Murat SOLAK 2 Derya YAYLI 3 Özet Türkçe ders kitaplarında yer

Detaylı

MKRODALGA, UV VE HOT PLATE LE BOZUNDURULMU SRKE ÖRNEKLERNDE KADMYUM, KURUN VE BAKIR ÇERNN POTANSYOMETRK SIYIRMA ANALZ LE NCELENMES

MKRODALGA, UV VE HOT PLATE LE BOZUNDURULMU SRKE ÖRNEKLERNDE KADMYUM, KURUN VE BAKIR ÇERNN POTANSYOMETRK SIYIRMA ANALZ LE NCELENMES T.C. EGE ÜNVERSTES FEN FAKÜLTES KMYA BÖLÜMÜ MKRODALGA, UV VE HOT PLATE LE BOZUNDURULMU SRKE ÖRNEKLERNDE KADMYUM, KURUN VE BAKIR ÇERNN POTANSYOMETRK SIYIRMA ANALZ LE NCELENMES Danıman: Doç. Dr. H. smet

Detaylı

TRABZON-ÇAYKARA-TAŞÖREN KÖYÜ KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİDİR

TRABZON-ÇAYKARA-TAŞÖREN KÖYÜ KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİDİR TRABZON-ÇAYKARA-TAŞÖREN KÖYÜ KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİDİR NO ADI SOYADI BABA ADI İKAMET YERİ TELEFON NUMARASI EMAİL ADRESİ İMZA 1 Ahmet ÇİFTÇİ Abdülaziz Güngören-İSTANBUL 0212

Detaylı

* Saime Özçürümez lköretim Okulunda Sınıf Öretmeni. ** Yrd. Doç. Dr., Nide Üniversitesi Eitim Fakültesi lköretim Bölümü.

* Saime Özçürümez lköretim Okulunda Sınıf Öretmeni. ** Yrd. Doç. Dr., Nide Üniversitesi Eitim Fakültesi lköretim Bölümü. SAMET BEHREG KTAPLARIYLA KURGULAA YARATICI DRAMA ETKLKLER ÖRECLER YAZMA BECERS VE TUTUMLARIA ETKS THE EFFECTS OF CREATIVE DRAMA ACTIVITIES COSTRUCTED WITH SAMED BEHREGI BOOKS O THE WRITIG SKILLS AD ATTITUDES

Detaylı

OKUL ÖNCES ÖRETMENLERNN ETM PROGRAMLARINI PLANLANMA VE UYGULAMADA KARILATIKLARI GÜÇLÜKLERN NCELENMES

OKUL ÖNCES ÖRETMENLERNN ETM PROGRAMLARINI PLANLANMA VE UYGULAMADA KARILATIKLARI GÜÇLÜKLERN NCELENMES OKUL ÖNCES ÖRETMENLERNN ETM PROGRAMLARINI PLANLANMA VE UYGULAMADA KARILATIKLARI GÜÇLÜKLERN NCELENMES A STUDY ON THE DIFFICULTIES FACED BY PRESCHOOL TEACHERS IN THE PLANNING AND IMPLEMENTATION Doç. Dr.

Detaylı

ÜNVERSTE ÖRENCLERNN ÇEVRE DUYARLILIKLARININ NCELENMES

ÜNVERSTE ÖRENCLERNN ÇEVRE DUYARLILIKLARININ NCELENMES ! "#$#%$#%&$#' #$$ ÜNVERSTE ÖRENCLERNN ÇEVRE DUYARLILIKLARININ NCELENMES Ar. Gör. Burcu ÇABUK Ankara Üniversitesi Eitim Bilimleri Fakültesi lköretim Bölümü Okulöncesi Eitim Anabilim Dalı Öretim Elemanı

Detaylı

MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS

MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS THE EFFECT OF PUZZLE EXPERINCE TO THE STUDENTS SUCCESS IN MATHS TEACHING Yrd.Doç.Dr. EMN AKKAN ÖZET Bu çalımanın amacı; bulmaca etkinliinin, ilköretim

Detaylı

SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES

SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 209-222 209 SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES Erturul USTA Ahi Evran Üniversitesi,

Detaylı

Bünyamin ÇALAYAN* Hasan Hüseyin DEMR** Hazret-i Peygamber in (S.A.V.) doumu bata olmak üzere

Bünyamin ÇALAYAN* Hasan Hüseyin DEMR** Hazret-i Peygamber in (S.A.V.) doumu bata olmak üzere LUL, Faik; DZDAR, slam (2002). Arnavutça Mevlitler (Mevludet Në Gjuhën Shqipe), kodra-arnavutluk (Shkodër): Camaj-Pipa Yayınevi, 712 s. ISBN 99927-41-75-9 Bünyamin ÇALAYAN* Hasan Hüseyin DEMR** Hazret-i

Detaylı

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler Zeki NACAKCI - Alaattin CANBAY Yazarlar Doç. Dr. Ahmet Serkan Ece - Doç. Dr. Alaattin Canbay Doç. Dr. Ebru Temiz - Doç. Dr. Esra Dalkıran Doç. Dr. M. Kayhan Kurtuldu - Doç. Dr.

Detaylı

Türkiye de Hanehalkı

Türkiye de Hanehalkı gücü, gelir, harcama ve yoksulluk açısından Türkiye de Hanehalkı Zaf er Yükseler Er can Tür kan TÜSAD Küresel Ekonomiye Ent egrasyon Sürecinde Büyüme Semineri 21 Mart 2008, Ankara Sunum çerii* I - gücü

Detaylı

PIZZA DONALDO TÜRKYE. Mevcut Durum

PIZZA DONALDO TÜRKYE. Mevcut Durum PIZZA DONALDO TÜRKYE Pizza Donaldo talya Ltd. (P.D.I) 1 1960 yılında talya da Senyör Donaldo tarafından küçük bir talyan restoranı olarak kurulmutur. 10 çocua sahip olan Senyör Donaldo yıllar içerisinde

Detaylı

LKÖRETM 3. SINIF TÜRKÇE DERS ÖRETMEN KILAVUZ KTABI VE ÖRENC ÇALIMA KTABININ YAPILANDIRMACI YAKLAIMA UYGUNLUU. Tolga ERDOAN * ÖZET

LKÖRETM 3. SINIF TÜRKÇE DERS ÖRETMEN KILAVUZ KTABI VE ÖRENC ÇALIMA KTABININ YAPILANDIRMACI YAKLAIMA UYGUNLUU. Tolga ERDOAN * ÖZET lköretim 3. Sınıf Türkçe Dersi Öretmen Kılavuz Tolga ERDOAN LKÖRETM 3. SINIF TÜRKÇE DERS ÖRETMEN KILAVUZ KTABI VE ÖRENC ÇALIMA KTABININ YAPILANDIRMACI YAKLAIMA UYGUNLUU Tolga ERDOAN * ÖZET Bu aratırmada,

Detaylı

TÜRK DİLİ VE AVRASYA DA TARİHİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU ULUSLARARASI 15-17 MAYIS 2013 PROGRAM

TÜRK DİLİ VE AVRASYA DA TARİHİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU ULUSLARARASI 15-17 MAYIS 2013 PROGRAM 1984 MARMAR A 1883 ÜNİVERSİTESİ AVRASYA DA 15-17 MAYIS 2013 PROGRAM marmara ün vers tes atatürk eğ t m fakültes ve türk ocağı stanbul şubes şb rl ğ le T.C. BAȘBAKANLIK TÜRK İȘBİRLİĞİ VE KOORDİNASYON AJANSI

Detaylı

BOLU ANADOLU GÜZEL SANATLAR LSES ÖRENCLERNN ÖSS VE ÖZEL YETENEK SINAVLARINA YÖNELK KAYGILARI ***

BOLU ANADOLU GÜZEL SANATLAR LSES ÖRENCLERNN ÖSS VE ÖZEL YETENEK SINAVLARINA YÖNELK KAYGILARI *** BOLU ANADOLU GÜZEL SANATLAR LSES ÖRENCLERNN ÖSS VE ÖZEL YETENEK SINAVLARINA YÖNELK KAYGILARI *** Yrd. Doç. Dr. Nilgün SAZAK* Yrd. Doç. Dr. A. Serkan ECE** ***1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 4 Sayı: 16 Volume: 4 Issue: 16

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 4 Sayı: 16 Volume: 4 Issue: 16 Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 4 Sayı: 16 Volume: 4 Issue: 16 Kı 2011 Winter 2011 SBS TÜRKÇE SORULARIYLA TÜRKÇE DERS KTAPLARINDAK SORULARIN ÖRTÜME

Detaylı

stanbul, 11 Ekim 2004 2004/1021

stanbul, 11 Ekim 2004 2004/1021 TÜRKYE SERMAYE PYASASI ARACI KURULULARI BRL Büyükdere Cad.No:173 I. Levent Plaza A-Blok Kat:4 34394 I. Levent-stanbul Tel : (212) 280 85 67 Faks : (212) 280 85 89 www.tspakb.org.tr stanbul, 11 Ekim 2004

Detaylı

Açıkgöz Ün, K. (1992a). İşbirlikli Öğrenme Kuram Araştırma Uygulama. Malatya: Uğurel Matbaası.

Açıkgöz Ün, K. (1992a). İşbirlikli Öğrenme Kuram Araştırma Uygulama. Malatya: Uğurel Matbaası. KAYNAKÇA* Açıkgöz Ün, K. (1992a). İşbirlikli Öğrenme Kuram Araştırma Uygulama. Malatya: Uğurel Matbaası. Açıkgöz Ün, K. (1992b) Çağdaş Öğretim. Malatya. (İnönü Üniversitesinde hazırlandığı tahmin edilen

Detaylı

EK-4 ÖZGEÇM!" Derece Alan Üniversite Yıl. Görev Unvanı Görev Yeri Yıl

EK-4 ÖZGEÇM! Derece Alan Üniversite Yıl. Görev Unvanı Görev Yeri Yıl 1. Adı Soyadı :Gülümser SERTBA" 2. Do#um Tarihi: 21/11/1950 3. Unvanı: Yrd. Doc. 4. Ö#renim Durumu: Doktora EK-4 ÖZGEÇM!" Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Klinik Hem$ireli#i Ege Ün.Yük.Hem. Okulu 1974

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. Güz 2012 Fall 2012

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. Güz 2012 Fall 2012 Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 23 Volume: 5 Issue: 23 Güz 2012 Fall 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 MARDN LNDEN VERLEN

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. The Journal of International Social Research. Cilt: 7 Sayı: 31 Volume: 7 Issue: 31

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. The Journal of International Social Research. Cilt: 7 Sayı: 31 Volume: 7 Issue: 31 GR LK ANALZ LE ÖRENCLERN TEKNOLOJ VE TASARIM DERS TUTUMLARI ATTITUDE OF TECHNOLOGY AND DESIGN COURSE OF STUDENTS WITH GREY RELATION ANALYSIS Necla TEKTA * Mihriban AYDIN ** Öz Bu aratırmada; 2006-2007

Detaylı

Predictive Validity of the Science and Technology Pre-service Teachers Civil Servant Selection Examination

Predictive Validity of the Science and Technology Pre-service Teachers Civil Servant Selection Examination Elementary Education Online, 7(2), 323-332, 2008. lköretim Online, 7(2), 323-332, 2008. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr Predictive Validity of the Science and Technology Pre-service Teachers

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI MÜZİK ÖĞRETMENLERİNİN ÇOCUK ŞARKILARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İLKÖĞRETİM 6.SINIF MÜZİK ÖĞRETİM PROGRAMI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Detaylı

*** Prof. Dr., Mersin Üniversitesi, Eitim Programları ve Öretimi Bölümü, tyanpar@gmail.com - 673 -

*** Prof. Dr., Mersin Üniversitesi, Eitim Programları ve Öretimi Bölümü, tyanpar@gmail.com - 673 - Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 8 Sayı: 38 Volume: 8 Issue: 38 Haziran 2015 June 2015 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 INTEL ÖRETMEN

Detaylı

Snf Öretmenlerinin Kendi Mesleki Yeterliklerine likin Görüleri: Genel Bir Deerlendirme. Dr. Halil Yurdugül Ali Çakrolu Mesude Ayan

Snf Öretmenlerinin Kendi Mesleki Yeterliklerine likin Görüleri: Genel Bir Deerlendirme. Dr. Halil Yurdugül Ali Çakrolu Mesude Ayan Snf Öretmenlerinin Kendi Mesleki Yeterliklerine likin Görüleri: Genel Bir Deerlendirme Dr. Halil Yurdugül Ali Çakrolu Mesude Ayan Öretmen Yeterlikleri Toplumsal geliim için, Eitimin kalitesini artrmak

Detaylı

MİHALIÇÇIK İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ 2015 NİSAN-MAYIS-HAZİRAN DÖNEMİ SÜT DESTEK İCMALİ

MİHALIÇÇIK İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ 2015 NİSAN-MAYIS-HAZİRAN DÖNEMİ SÜT DESTEK İCMALİ İL İLÇE S.No. ESKİŞEHİR MİHALIÇÇIK Müstahsil Bilgileri. Tarih :21.08.2015 T.C./Vergi No. Adı Soyadı. Baba Adı. D.Tarih. MİHALIÇÇIK İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ 2015 NİSAN-MAYIS-HAZİRAN DÖNEMİ

Detaylı

GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM

GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM KTAP NCELEMES GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM Editörler: Arif Altun ve Sinan Olkun Orhan KARAMUSTAFAOLU Yrd.Doç.Dr., Amasya Üniversitesi, Eitim Fakültesi, Dekan Yrd., AMASYA

Detaylı

*** Prof. Dr., Mersin Üniversitesi, Eitim Programları ve Öretimi Bölümü, tyanpar@gmail.com - 654 -

*** Prof. Dr., Mersin Üniversitesi, Eitim Programları ve Öretimi Bölümü, tyanpar@gmail.com - 654 - Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 8 Sayı: 38 Volume: 8 Issue: 38 Haziran 2015 June 2015 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 INTEL ÖRETMEN

Detaylı

YOZGAT SORGUN CAFERLİ KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİ

YOZGAT SORGUN CAFERLİ KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİ YOZGAT SORGUN CAFERLİ KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİ S.No Adı Soyadı Kan Baba Adı T.C. No GSM No Tel No 1 Osman AK 05368917287 2 Seyit Ahmet AK 05363272736 3 Aytekin AK 05052032022

Detaylı

Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli

Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli MÜZİK ÖĞRETMENLERİNİN LİSANS DÖNEMLERİNDE ALDIKLARI TOPLU SES EĞİTİMİ İLE KORO EĞİTİMİ

Detaylı