AVRUPA TOPLULU(;U'NDAKt MUHASEBE DÜZENLEMELERt

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AVRUPA TOPLULU(;U'NDAKt MUHASEBE DÜZENLEMELERt"

Transkript

1 AVRUPA TOPLULU(;U'NDAKt MUHASEBE DÜZENLEMELERt Yrd. Doç. Dr. Ercan BAYAZıTLI. GİRİŞ ça~ıınızda, uluslararası tcar lşklern gelşmes, teknolojk olanaklarln artması şletmelern uluslararası boyut kazanmasına neden olmuştur.tşletmelern uluslararası ntelktek tcar lşklernn önem kazanması ve buna paralelolarak büyümes de br çok sorunu gündeme getrmştr. Her ülkedek farklı yasal düzenlemeler, farklı muhasebe lke ve uygulamaları nedenyle uluslararası alanda faalyet gösteren şletme gruplan, gerek lgl taraflarablg vermek üzere mal tabloların hazırlanması ve yayınlanması gerekse yönetm kararları açısından br takım güçlüklede karşılaşmaktadır. Uluslararası çeştl ortaklıklar kurulmak yoluyla ya da at oldukları ülkelern dışındak ülkelerde drekt olarak tcar faalyette bulunan şletme veya şletme grupları çersnde farklı ülkelerde bulunan ba~lı kuruluşlara at blgler de kapsayacak mal tabloların hazırlanması çn ülkeler arasında ortak br takım lke, kural ve uygulamalar htyaç duyulmuştur. Bu tür lke, kural ve uygulamaların belrlenmes amacıyla da gelşmş batı ülkelernde çeştl çalışmalar başlaulmış ve devam etmektedr. Bu amaçla başlaulan çalışmaların konumuz açısından öneml olarak de~erlendrleblecekolanlarından br tanes de Avrupa Toplulu~ (A1) bünyesnde uygulamaya konulan çalışmalardır. 25 Mart 1957 tarhl Roma Ant1aşmasıle kurulan ve 1958 yılında faalyete geçen ATda muhasebe uygulamalarının uyumlaştırılması çalışmaları başlatılmış ve bu çalışmaların br ço~u uygulamaya konulmuştur. Bu gelşmeler dolmltusunda, tebl~mzde ATda muhasebenn uyumlaştırılması le lgl.düzenlemeler global br bakışla degerlendrlmesnn yapılmasına çalışılacaktır. A.ü. SBF ışletme Bölümü. Muhasebe.Fnans Anablm Dalı Öğretm üyes.

2 96 ERCAN BAY AZITI..I I. AVRUPA TOP~ULU(;U VE HUKUKİ DÜZENLEMELER 1957 tarhl Roma Antlaşması'nın 2. maddes le Avrupa Toplulu~u'na üye ülkelerde ekonomk yaşamın uyumla~tırılması öngörülmektedr. Uyumlaştırma le, üye ülkelerdek ortaklann çıkarlan korunmakta, ortaklık hukuku koordne edlmektedr.! Bu amaçla AT'da lgl konular~ yönergeler yardımıyla üye ülkelern ekonomk ve hııkuk yapılanndak ulusal farklılıkların uyumlaştırılmasına çalışılmaktadır. Ancak bu uyumlaştırma, üye ülkelern söz konusu AT yünergclern, kend ulusal hııkııklanna dönüştünnes le sa~lanmaktadır.2 Blnd~ gb AT'ın üye devletlerde ~asa çıkarma konusunda br gücü olmayıp, yol gösterc bl' ntel~ bulunmaktadır. Ancak üye ülkeler bu yönergeler kend hııkıık yapılarına ahruık zorunlulu~undadır. Avrupa Toplulu~u bu amaçla günümüze kadar muhasebe hzmetlern etkleyen çeştl yönergeler yayınlamıştır. Bu yönergelern numarası ve konulan aşa~ıda gösterlmştr.4 ' Y(Xıerge Konusu Yayın Tarh 1 Tescl kamu ve ö~l şrketlern ortaya çıkması ve tanıuml 9 Mart Kamu şrketlernn sermayelernn oluşt.urulması, dames 13 Aralık 1976 ve d~ğştrlmes 3 Aynı ülke çersnde kamu şrketlernn brleşme kurallan 9 Ekm Kamu ve özel şrketlern yıllık hesaplaunın [(apsamı ve düzenlenmes, değerlendrme metodlan. yılm:, rapor, yayınlama ve denetleme. 25 TemmuZ Kamu şrketlernn yapısı Vf~ yönetm ve şgörenlern Temmuz 1983 yönetme kaulması 6 Kamu şrketlernı;ı ayrılması (ortaklıkwn çıkma) 17 Aralık Konsolde hesaplar 13 Hazran Yasal denetçlern eğtm, ntelk ve bauımsızlıklan 10 Nsan Ana ve yan şrketler arasında kontrol açısından yasal lşk öner halnde 10 Farklı üye ülkelerdek kamu şrketlernn brleşmes 8 ocak 1985 ls0yoan. Halde), Omt OOCENME; Uluslararası Muhasebe, Esktdır, BILGlNOOLU. Fahr; "Muhasebe Ilke ve Kurallarının Avrupa TopluIulu Yönergeler DoJrulıusunda Dozenlen~~". Muhasebe Ensttüstl Dergs, Yıl: l3, Şubat-Mayıs 1987, Sayı: 4748, s : 3FITZOERALO, Rchard d; "Muhasebe ve Raporlamanın Uluslararası Uyumlqtmlması" (Çevren: TAŞKIN, Erdoık). Muhasebe EnııttlsO Dergs, Yıl: 16, Kasım 1985, Sayı: 42,. 28.! 4SAÖLAM. Necat;" Avru~a Toplululunda Muhasebe Hzmetler", Anadolu Onverstes Iktsad ve ıdar Blmler FakOltes Dergs. C: VIII. s: ; s : ~

3 r~-~-~ - AVRUPA TOPLULUGU'NDAKı MUHASEBE DÜZENLEMELERİ 97 Yukanda açıklanan AT yönergelernde 4, 7 ve 8 No1u yönergeler Arın muhasebe sstem le lgldr. Sözkonusu üç yönergede yeralan esaslar, toplulu~un muhasebe sstemn belrled~nden, bu esasların kısaca" Avrufa Toplulu~u Muhasebe Sstem" olarak fade edlmesnn yernde olaca~ı kanaatndeyz. II. DÖRDÜNCÜ VÖNERGENİN KONUSU VE KAPSAMI Uluslararası muhasebe uygulamalarının. uyumlaşuolması le elde edleblecek en büyük yarar kuşkusuz uluslararası fnansal blglern karşılaşbnlablrl~nn sa~ianması yönünde olacaktır. Yabancı mal tabloların güvenlrl~ ve anlaşılablrl~nn gerçekleşmes sermaye dolaşımından beklenen yararlar sa~lanacaktır. Çok uluslu şrketlern ş dünyasında her yönden önem kazandıkları günümüzde, ana şrket yavru şrket lşksnn Avrupa Toplulu~u ülkelernde de anlaşılırlı~ın sa~lanmasl ve kamu yararının gözetlmes amacıyla mal tablo ve konsolde mal tablo veya raporların standardzasyonuna gdlmş, bagımsız dış denetmle lgl kapsamlı düzenlemeler yapılmışbr. Böylelkle üye ülkelern br kısmındak muhasebeyle lgl düzenlernelern düzey yükseltlrken d~er taraftan, dördüncü yönergenn amacı olan yıllık hesapların kamunun aydınlatılmasıvegenel kabul görmüş muhasebe lkelerne uygunlu~u ~Ianmaktadır. Yönerge bu amaçlara ulaşırken açıklık, anlaşılırlık, genş ve do~ blg verme, gerçeklk, do~luk, devamlılık, kararlılık, özdeşlk lkeler do~ltusunda hareket etmektedr. Avrupa Toplulu~u konuyla lgl düzenlemeler dördüncü ve yednc yönergelerle yapmıştır. Bu yönergeler brbrnden çok farklı üye ülke muhasebe uygulamalarının uyumlaşbrılması amaç ednd~ çn çok genel hatlar çzmş ve ayrınuların düzenlenmesn üye ülkelern kend nsyatflerne bırakmışur. Buradak asıl amacın, ATa dahl olan ülkelerden Kara Avrupası ve Anglo-sakson ülkelerdek uygulamalarda, uyumlaştırmada kolaylık saglanablmes oldugu kanaatndeyz. Şöyle k; Kara Avrupası'ndak bazı ülkelern mal tablolarında hesap tp ve brüt de~er esasını uyguladıkları gözönüne alınırsa önerlen mal tablo tplerne, bu ülkelern daha kolay br bçmde uyum saglamaları kolaylaşmış olacakur. Avrupa Toplulugu Bakanlar Konsey, şrketler hukukunun uyumlaştırılması faalyetler çnde "Bell Tptek Şrketlern Yıllık Hesaplarına ılşkn 4'üncü yönergey 24 Temmuz 978 ve grup şrketlernn mal tabolannın hazırlanması ve açıklanınasına lşkn lkelern uyumlaştırılmasını amaçlayan 7 no'lu yönergey de 13 Hazran 1983 tarhnde kabul etmştr.6 Şrketlern yıllık hesaplarına lşkn 4 no'lu yönerge başlangıç olarak ntelendrleblecek br bölümden sonra esas olarak 12 kısımdan düzenlenmştr. Toplam 61 madde halnde düzenlenen yönergede yıllık hes8plann;7 5y ALKIN. Yüksel Koç; "Dördüncü Yönergenn Ongördüğü Gelr Tablosu ve OIkemzdek Uygulamalarla Karşılaştınlması". Türkye XII. Muhasebe Eğtm Sempozyumu (Ed: Prof. Dr. Latf ÇAKICI). A.O. S.B.F. Yayınları: 574, 1991, s "Fourt Councl D~rectve". 25 July Offcal Journal of the European Communtes, No L 222/ S0LAŞ. Çğdem; Avrupa Ekonomk Topluluğunda Muhasebe Armonzasyonu Çalıpnalan ve Türkye Uygulaması, Istanbul s. 13.

4 98 ERCAN BAY AZI1U - Genel kabul gönrüş muhasebe lkelerne, - Kamunun aydınlaulması prensbne, uygun olarak hazırlanması yoluyla, şrket ortaklannın ve üçüncü kşlern korunmasının amaçlandıgı belrtlınektedr. Başlangıç bölümünde ayrıca, yıllık hesapların, ortaklı~ın varlık yapısı ve mal durumu le karlılıgına lşkn doğu ve dürüst görünüm vennes zorunlulugu belrtlerek, blanço, gelr teblosu ve ek'n amaçları üzernde durulmaktadır. Yönerge, kısım başlıkları tbaryle mal tablolarla lgl genel hükümler ve şemalar le ek ve değerlendnne lkelernden oluşmaktadır. Yönergedek madde hükümlernn bölümlerde konulara göre ~ılımı aşa~dak gbdr: 8 - Grş yazısı ve YÖllergennuygu1anacagl şrketler (Madde 1) - Genel hükümler (1. Bölüm Madde 2). - Blanço ve Gelr Tablosu hakkında genel hükümler (2. Bölüm madde 3-7) - Blançonun bçmsel yapısı ve blanço kalemlernn sınıflandınlması (3. Bölüm madde 8-14) - Blançoda yer alan bazı kalemlere lşkn özel hükümler (4. Bölüm madde 15-21) - Gelr tablosunun bçmsel yapısı ve Gelr tablosu hesaplarının sınıflandırılması (5. bölüm madde,2-227) - Gelr tablosunda yer alan belrgn kalemlere lşkn özel hükümler (6. Bölüm madde 28-30), - Degerleme kuralları (7. Bölüm madde 32-35) - Açıklama notlarının (Dpnotların) çerg (8. Bölüm madde 43-45) - Yıllık faalyet raporunun çerğ (9. Bölüm, madde 46) - Yayınlama (10. Bölüm madde 47-50) - Denetm (l ı. Bölüm madde 51) - Son (nha) Hükümler (l2 Bölüm madde 51-62) Yönerge hükümler'özet olarak bölüm sıralamasına uygun olarak ncelenmeye çalışılacaktır. Yönerge, 'nc madde hükmü uyarınca, anonm, sermayes paylarn bölünmüş komandt ve lmted şrketlere uygulanacakur. Roma Antlaşması'nın 58 (2) nc maddes hükmünde anılan kar amacı gütmeyen topluluklar le banka ve dğer kred kurumları ve sgorta şletmeler yönerge kapsamı dışında bırakılmışur. Yönergenn 2'nc maddesnde de blanço, kar ve zarar hesabı ve ek'den meydana gelen "yıllık hesap" kavramına yer vermştr. Söz konusu madde hükmünün lg çekc tarafı ve yenlg, ek'n aynen blanço ve karlzarar hesabı gb br hesap dökümanı ntel~nde kabul edlmesdr. Çünkü ek, blanço ve kar/zarar hesabı gb hesap kalemlerne dayanan ve onların rakamsal fadesn yansıtan br döküman değldr. Aksne, blanço le kar ve zarar hesabında yer alan kalemler hakkında açıklamaları, uygulanan yöntem, uyulan kuralları, eğer kuraldan veya yönergedek br hükmün emrnden 8AKDOOAN, Naan; "Döröüncü Yönergenn Ongördüğü Blanço Tablosu ve ülkemzdek Uygulamalarla Karşılaştırılması". Türkye XII. Muhasebe Eğtm Sempozyumu (Ed: Prof. Dr. Latf ÇAKlCI) A.ü. Ş.B.F. Yayınları: , s. ~.

5 AVRUPA TOPLULUGU'NDAKİ MUHASEBE DÜZENLEMELER! 99 sapılmışsa, bunun nedenlern, şletmenn dger şletmelerle lglern açıklayan ve bu konularda blg veren br belgedr. Yönergenn başlangıç bölümündeanılan k temel amaçdan brs olan kamunun aydınlatılması, açıklık, anlaşılırlık, genş ve do~ blg verme, do~luk, devamlılık. tutarlılık lkelernden yararlanılarak hazırlanan mal tablolarla saglanacakur. Yönergede blançonun açık ve anlaşılır br şeklde hazırlanmasıyla lgl düzenleme 2 (2). madde hükmünde yer almıştır. Açıklık ve anlaşılırlık lkesnn en belrgn uygulaması se, yönergenn 9-10 ve 23-26'ncı maddelernde görülmektedr. Blanço ve kar/zararhesabının ayrıntılı olarak düzenlenmesyle gerçekleştrlen lke uyarınca; örnegn "Sabt Kıymetler" başlıgı altındak grup; madd olmayan duran varlıklar, madd duran varlıklar ve mal varlıklar olarak ayrılmakla kalmamış, madd olmayan duran varlıklar da araştırma ve gelştrme harcamaları, ruhsatlar, patentler, markalar vb. haklar le bunların vazlı ve vazsız ktsap edlmelerne göre gruplandınlmıştır. 2 (5). madde hükmüne güre, üye ülkeler, yönergeye göre hazırlamak zorunda oldukları yıllık hesaplarını açıklamakla yükümlüdürler. Ayrıca 9-10 ve 23-26'ncı maddelerde belrtlen tablo tplernn (Ek: I, II, III, IV, V, VI) uygulanmasına bazı stsnalar getrlmşse de, bunların da kamuya açıklanması gerekmektedr. Yönergenn 3'ncü maddesnde de, blanço ve kar/zarar hesabı düzenlenrken kuııanılan metodların yıldan yıla degştrlemeyeceg fades yer almaktadır. Aynca yanıltıcı blg ednme htmalnn ortadan kaldınıması, 7'nc madde hükmü uyarınca aktf ve pasf, gelr ve gder kalemler arasında mahsup yapılamayacaktır. Yönergenn 2 (3). maddes hükmüne göre, şrketn malvarlı~, ml durumu, kar ya da zararı hakkında gerçege uygun ve dogru görüntü verlmeldr. Bu lke, ml tabloların, genel kabul görmüş muhasebe lkelerne göre hazırlanması, şrketn ml durumu le kar ve zarar durumu hakkında en y blgy verecek şeklde bölümlendrlnıes, keyf kai'arve tasarruflara yer verlmemes anlamına gelmektedr. Yönergenn 2 (4). maddes hükmü, 2 (3) madde anlamında gçrçege tam uyan ve dürüst görüntünün verlmedg durumlarda, gerekl eklern yapılablecegn fade etmektedr. Yne 2 (5). madde de, gerekl görüldüğü takdrde, yönerge'nn 2 (3). maddesne uyablmek çn, bazı maddelerden sapma yapılableceg hükmü yer almaktadır. Ancak, bu ~drde sapmanın ek açıklamalarla belrtlmes gerekmektedr. "DeğerIeme"ye lşkn hükümlerde de bu lkenn.etkler görülmektedr. Yönergenn 32'nc maddesne göre, blanço kalemler esas olarak elde edlme (tedark) veya malat deger le değerlendrlr. Ancak, gerçege uygun ve doğru görüntüyü bozmaması çn bazı hallerde en düşük değer lkes de kullanılablecektr (Yönergenn 35 ve 39'uncu maddeler).. Yönerge, doğru ve güvenlr blgye verdg önem nedenyle 33'üncü madde hükmünde de, enflasyonun mal tablolar üzerndek olumsuz etksn kabul ederek, muhasebenn "mllyet değer" lkesnden ayrılmış ve "kame değer" lkesnn uygulanableceğn fade etmştr.

6 100 ERCAN BAY AZITLI Yönergenn degerlemeye lşkn hükümlernde rastlanan ve en açık şeklde madde 31 (1) (c) hükmünde fadesb bulan lke; - Sadece blanço g~nü gerçekleştrlen kann gösterlmesn, - Faalyet yılına at bütün tahmn edlen rsk ve kayıplarıngözönünde tutulmasını,.. - Faalyet yılının karlı veya zararlı kapaulmasına bakılmaksızın bütün de~er kayıplarının h~ba kaulmasım fade euneku~.. Yönerge esas tbaryle "malyet deger" esasını kabul etmştr 35(1) (b) maddes, en düşük de~er metodunun bell şartlarda kuııanılablece~n açıklamaktadır. 39'uncu 'madde hükmünde de döner de~erler çn aynnulı degerlerne kuralları getrlmştr.. Yönergenn 31 (1): (f) maddes hükmü gere~gnce br öncek yılın kapanış blançosu, zleyen yılın açılış blançosu le özdeş olmalıdır. Bu lke geçmş yıl~ uygulanan de~e~ıeme, amortsman metodu vb. yöntemlerde de~şklk yapılmamasını ve geçmş yıl mal tablo rakamları le car yıl rakamlarının aynı esaslarla elde edlmş hması gerektğn fade eder. Uygulanan esaslar de~ştrlmş se, açıklayıcı "ek"de bu hbsus belrtlmeldr. Sürekllk ve tutarlılık lkes yönergenn 31 (1) (b) ve (2)'nd maddeıbrnde fadesn bulmuştur.. Mal tablolann yöjergede önerlen şema düzennde hazırlanacak ve devamlı kullanılacak olması da sürekllk ve tutarlıhgı sağlay~ç~ ntelktedr. Mal tablolara yen br kalem eklenmes se, artcak şemadan karşılanamıyorsa mümkür olacakur. Başka br fadeyle, yönergenn 4 (1) rhacıdes hükmü de anılan lkı~nn korunmasına yönelktr. Bell tptek şrketljn yıliık hesaplanna lşkrı 4'üncü yönergenn 9 ve IO'uncu maddelernde sırasıyla "he~p tp" ve "rapor tp" blanço örnekler verlmştr. Anılan maddelerde verlen şekle uygulması yönergenn 3 ve 4'üncü maddeleryle zorunlu kılınmış ve aynı sstematk çnde ~aha aynnuh br şeklde tablo yapılması 4 (1) ve daha az aynnulı şema çıkarılablmes 4 (3). madde hükümler le düzenlenmştr. Üye devletlern hhyannda olan husus se, bu k tür düzenlerneden brn seçeblmelerndedr. Yön~rgenn 8'nc maddesne göre, br üye devlet her k tarz blançoyu da kabul eunşse, bunlar arasında seçm yapmak o üye devletn şrketlerne at. olacakur.. Yönergenn 31 (2)[ maddesnde, bu lkelerden bazı stsna durumlarda olası sapmalann kabul edlebleceğn ancak; sapmanın aynnuh gerekçes le brlkte ek'de gösterlerek ortakhğın ırtalvarlığı le mal durumuna ve kar durumun etksnn belrtleceğn hükme bagıalnmıştır.! Yönergenn değerletne le lgl belrleyc ntelktek hükmü, 32'nc maddede yer almışur. Hüküm uyannca yıllık hesaba lşkn kalemlern değerlemesne, temelnde elde edlme yan, tedark ve ~' alat değer bulunan 34-42'nc madde hükümler uygulanır. Başka br fadeyle, stsna durumlar dışında, yönerge tüm üye ülkeler çn elde etmeye veya malat değern, ygulanması mecbur br ölçü olarak kabul etmştr. Uyum\aştırmayısa~lamal açısından bu hükmün br başka öneml özellg de üye ülkelerdek farklı uygulam~lann tek ömeklğn sağlamaktır. Emredc ntelkte olan bu

7 AVRUPA TOPLULUGUNDAKt MUHASEBE DÜZENLEMELER! 101 hüküm le bazı üye ülkelerdek genş hareket serbests taşıyan hükümler ya da yazılı yazısız kurallar, esaslı br sınırlama le karşılaşacaklardır. Bu nedenle yönergede kısıtlı sayıda da olsa bazı alternatflere yer verlmştr. öme~n kullanım süres sınırlı olan madd sabt varlıkların kayıtlı deler yerne, yenden elde etme deler esas alınarak delerlendrlmesne mkan veren ve enflasyonu gözönüne alan delerlendrme modeller öngörülmüştür (m. 33).. Yönergenn 35 (1) (a) maddes sabt kıymetlern elde edlme veya üretm malyet deler le delerlenmesn öngörmektedr. 35'nc maddenn (1) (b) ve (c) kısımlarında se bu hükmün stsnalarından söz edlmektedr. ömegn kullanımı sınırlı sürelerde olan sabt kıymetlern degerler, bu sürelere uygun olarak belrlenen amortsmanlar düşürüldükten sonra, elde edlme veya üretm mlyet deger le deledenrler. Yönetgenn sstematg çnde, blanço mal ntelkte olan ve sabt kıymetler arasında yer alan degerlern blanço gününde en düşük degerle degerlenmes gerekmektedr [m. 3S (1) (c) (aa)]. Ayrıca deger kaybı devamlı ntelkte olursa, sabt kıymetler kullanım sürelernde sınırlama olup olmadıgına bakılmaksızın en düşük degerle degerleneblrler [m. 35 (I) (c) (bb)]. Tüm bu deger kayıpları sonuç hesaplarına yansıulır. 4 n01u yönergenn 35 (2). maddes hükmü, elde edlme delernm saun alma bedel ve yan.masraflardan, malat degernn se, hammadde, yardımcı madde ve şletme malzemes masrafları le br mamulün elde edlmes çn yapılacak dger dolrudan gderlerden oluşacagı hükmünü getrmştr. Aynca dolaylı gderlerden bu malatla lglendrleblecek olanlar bu degere kaulablecektr [madde 35 (b)]. Sabt kıymetlern fnansmanı çn alınan borçların fazlernn de lgl kıymetn degerne eklenebleceg yönergenn (35 (4) madde hükmünde kabul edlmştr. Ancak. bu fazler aktfteştrldg takdrde ~u durum ek'de belrtlmeldr. Döner delerler de lke olarak elde edlme ya da üretm malyet le delerlendrlr. Ancak, bazı durumlarda en düşük pyasa deger ya da başka br düşük degerle degerleme zorunlu olmaktadır [m. 39 (1) (b)]. Yönergenn 39 (1) (c) maddesnde se olalanüstü ntelkte deler düzeltmelerne zn verlmektedr. Söz konusu maddenn (d) bend hükmünde, deler kaybına yol açan sebepler ortadan kalkulı takdrde, en düşük delerle degerlemede ısrar edlemeyece~ de fade edlmştr. Döner degerler çn getrlen degerlerne ölçütler arasında "ortalama maıyet", "FİFO", "LIFO" yöntemler le benzer uygulamalara yer verleblmes, topluluk üyes ülkelern vereceg zne baglanmıştır. Yönergede yer alan degerlerneye lşkn dler hükümler aşalıdadır. - ılgl ülke mevzuatının da zn le kuruluş ve örgütleme harcamaları en geç beş yılda tfa edlmeldr [mad. 34 (1), (a)]. - zamlar tam olarak karşılanmadıkça kr dalıumı yapılmaz [mad. 34 (1), (b)]. - Kuruluş ve genşleme gderlernn çerl mal tablolar ek'nde belrtlmeldr [mad. 34 (2)].

8 102 ERCAN BAY AZITU -'- Borç kalemlernde'ger ödeme değer ödünç: değernden yüksek se, bu arada kalan fark.ak~fleştrleblecektr; ancak. bu durum blanço eknde de belrtlmel ve en geç borcun ödenmes tarh.ne kadar yok edlmeldr [mad. 41 (2)]. : _ Karşılıklar sadece gerekl olan mktarda ayrılablr [mad. 42 (1)]. Blançoda yer alan' "dğer karşılıklar" kalemnde öneml mictarlar görülüyorsa karşılıkların neler olduğu ek'de açıklanrnalıdır. Yönergenndeğerlemede temel kural olarak ı~lde edlme veya üretm malyet değern esas alıyorsa da, "doğru ve dürüst" blg verme anlayışı çnde değerleme ölçüsü olarak başka alternatfler d~ getrmştr., Yönergenn 33'ünc~ maddesnde üye devletlern bazı şrket grupları çn, genel kuraldan sapablecekler belrtmştr. Anılan maddenn (a), (b) ve (c) bend hükümler uyarınca; a) Kullanılma sürel~r sınırlı olan madd varlıklar ve stoklar "yenden elde edlme değer" esasına göre,,. b) Yıllık hesap kavramına gren tüm hesaplar (a) bendnde belrtlen metodun dışında enflsyonu dkkate ~ başka br metodla; c) Mal varlıklar ;ve mal yaurımların yenden değerlemeye tab tutulması mümkündür. Bu metodlar kullarlıldığı zaman ek'de gösterlmeldr. Yukarda belrtlen alternatflerden yararlanıldığı takdrde genel kural le yapılan değerleme ve seçeneklerdjn yararlanılarak yapılan de~;erleme arasındak fark, blançonırn pasf tarafına "yenden değerleme yedeğ" adı altında br kalem konularak dengelenr. Söz konusu yedeğn ülke kan4nlarına göre verg açısından durumu ve fonda meydana gelen değşklklern ek'de belrt~mes gerekmektedr [mad. 3,5(2) (a)]. Yönergenn 35 (2) (1)) maddes hükmu "yenden değerleme yedeğ"nn sermayeye lavesne de mkan vern,ektedr. Kullanılan metodun uygulanması ve amacın elde edlmes açısından yararlı:olmadığı düşünüldüğü takdrde, söz konusu yedek çözüleblr. Sermayeye dönüştünte ve bell şartların varlığı durumundak çözülme dışında, yenden değerleme yedeğ tıarcananlaz. Yönergenn 43'üncü maddes hükmü, 2 (1). maddede tanımlanan "yıllık hesap" kavramının br unsuru ntelğndek "ek" düzenl,~mştr. Kamunun aydınlatılnası amacıyla getrlen bu, düzenleme, şrket hakkında'do~u ve dürüst" blg ednmey sağlamak yolunda öneml ~r aşama olarak kabul edlnıektedr. Yönergenn 43 (1). maddes hükmüne göre,"ek" en azından aşağıdak blgler sunmalıdır:.. a) YıUık hesaplara hygul;uıan değerleme ve amortsm8!1 metodları,

9 AVRUPA TOPLULUGUNDAKI MUHASEBE DÜZENLEMELERI 103. b) Şrketn sennayesnn % 20'snden fazlasına ştrak etta şrketlern unvanı, merkez, sennayes, htyatları ve car yıf faalyet sonuçlan (bu açıklama ancak bu blgnn verlmesnn öneml olmadıa! hallerde hmal edleblr), c) Şrketn brden fazla çeşt hsse sened bulunduau takdrde, hsse aded ve nomnal degerler, d) Şrketıe hsse sened ve tahvl gb menkul kıymetler mevcut se bunlardaıı d. haklar, e) Şrketn vades gelen, beş yıldan uzun vadel ve tahvl borçlannın tamamı, f) Gayrmenkul üzerne potek gb blançoda görülmeyen, fakat şletmenn ml durumunun tahmnnde etkl olablecek taahhütler, g) Yönergenn 28'nc maddesnde tanımlanan net satış hasılatı (faalyetler tbaryle gruplandırılacak ve pazar cogmf bölgelere aynlarak), h) Faalyet yılı çnde şletmede çalışan ortalama şç sayısı (gruplar tbaryle), ) Kat ve zarann hesaplanmasında yönergenn 31, 34 ve 42'nc maddelerndek lkelerden sapılması sonucu dogan degerleme farklan nedenyle verg tasarrufu saaianması durumu (yapılan degerleme gelecek yıl vergler etkleyecek se, bu hususun da aynntıb şeklde belrtlmes gerekr), ) Yönetm ve denetm kurulu üyelerne faalyet yılı çnde yapılan ödemeler, j) Yönetm ve denetm kurulu üyelerne verlen avans ve kredler le şartlan, faz oranı ve ger ödeme koşulları ve karşılıgındagösterlen temnatlar gruplandmlarak açıklanmalıdır. Yukandak hükümlerden de görüleceg üzere, "ek", blançoda görülmes mümkün olmayan blgler de çerecek, yıllık hesaplan tamamlayıcı br ntelk arzetmekledr. Ek'n k temel şlev bulunmaktadır: (1) Yönergenn çeştl maddelernde bldrlen konularda açıklamalan çennektedr. Ömegn yönergenn br hükmünün nçn uygulandıaı, stsnanın neden doaduau konulannda getrlen açıklamalar ek'n lk fonksyonunu belrtr. (2) Yönergede öngörülen blgler verme zorunlulugu se, knc tp görev oluşturmaktadır. Yönetm ve denetmkurulu üyelerne verlen avans ve kredlere lşkn aynntılı blg şlem üzerne yapılan açıklamalar, bu tür şleve örnek olarak verleblr. Yönergenn 46'ncl maddesnde düzenlenen yıllık faalyet raporunun "yıllık hesap" kavramı çnde yer almaması ve "ek" çn zorunlu br çeran belrlenmş olması nedenyle, önem "yıllık hesaplara" göre daha azdır. Yıllık faalyet raporu da yönergenn genel amacı çnde dogru ve dürüst blg sunma görevn yerne getrrken aşagıda sıralanan konulan dkkate almalıdır (m. 46):

10 104 ERCAN BAY AZITLI a) Faalyet yılının sona ermesnden sonra meydana gelen öneml olaylar açıklanınalıdır. b) Şrketn muhtemel gelşm konusundablg vermeldr. c) Araştırma ve gelştrme alanındak çalışmalar anlatılmalıdır. d) Şrketn ktsap ett~ kend hsse senetler hakkında blgler verlmeldr. Yönergenn SI (1) (a) maddes hükmünde, hesapların yıllık denetmn yapanların yıllık faalyet raporu le yıllık hesaplar arasındak uyuma dkkat etmek wrunda oldukian da fade edlmektedr. Yıllık hesaplar ve faalyet raporu söz konusu hesapları nceleyen ve hesapların denetmnden sorumlu kş tarafından verlecek görlş le brlkte üye ülke mevzuatına göre açıklanır [m. 47 (1)]. Üye devletler faabyet raporunu halka açıklama yükümlüiü~ünden muaf tutulablrler. Ancak, bu takdrde anılan rapor, şrket merkeznde, herkesn ncelemesne açık tutulur ve steyenlere bu raporun br öme~ ücretsz olarak verlr (yönergenn 47'nc madde 2'nc fıkra hükmü). Yönergenn 'nc maddesne göre, özet blanço vermelerne zn verlen şrketler m. 47 (1)'de öngörllen açıklama yerne, madde 47 (2) (a) ve (b) de belrlenen şeklde blanço ve eklern yayımlayacakiardır. Bunagöre; a) 9 ve ıo'uncu maddelerde yalnızca harf ve mmen rakamlanyla gösterlen bölümler yayımlanacaktır. Ancak. 9'uncu maddede aktfler başlı~ı altındak D (II) ve pasfler başlı~ı altındak C kalemler le. ıo'uncu maddc~e yer alan D (II) kalemler ek'de açıklanarak. lgl bölümlerde tek br toplam olarak yer almalıdır. b) Kısaltılmış ek'de de yönergenn 43'üncü maddesnn (I). (S) - (l2)'nc bentlernde yer alan. hususlarda aynnulı açıklama yapılmayablecektr. Yönergenn 27'nc maddesnde anılan şrketler se madde 47 (3) (a) ve (b) de belrtien şeklde blanço ve ek'lern kamuya açıklayacaklardır. Denetç rapor vermeıcten kaçınmış ya da şartlı rapor vermşse, bu takdrde nedenler belrtlerek bu husus da yayımlanmalıdır (m. 48). Tam metn yayınlandıgı takdrde, kısaltılmış yıllık hesaplarda şrket merkeznde 47 (1). madde hükmüne göre dosyalanrak, lgllere açıklanmalıdır (m. 49). Yönergenn S ı'nc maddes le, şrketlern yıllık hesaplannın üye ülke mevzuatianna uygun olarak. denetm le görevl br ya da daha fazla yetkl kş tarafından denetlenmes zorunlu tutulmuştur. Yapılacak denetmde faalyet raporunun yıllık hesaplarla uyumu da kontrol edlerek. denetç raporunda bu durum belrtlecektr.

11 AVRUPA TOPLULUGU'NDAKt MUHASEBE DÜZENLEMELER! los Üye ülkeler, yönergenn Iltnc maddesnde tanımlanan ve kısalulmış blanço düzenleme olanağını kullanan şrketler çn, Sl'nc maddede anılan tarzda br denetm öngörmeyeblrler. Bu takdrde üye devletler kend mevzuatlaondak hülcümler uygularr. Yönergenn S2'nc maddesnde komsyon nezdnde br rtbat komtes oluşturulması öngörülmektedr. Komtenn üyeler, üye ülke ve komsyon temslclernden oluşur. Komte başkanı komsyon temslcler arasından seçlr. Komte, başkanı ya da üye ülkelerden brnn ça~ı üzerne toplanır. Yönergenn uygulanmasım sağlamak ve uygulamada ortaya Çıkan sorunlara çözüm aramak rtbat komtesnn temel görevlerdr. III. YEDtNCt YÖNERGENtN KONUSU VE KAPSAMI 13 Hazran 1983 tarhnde Avrupa Konsey tarafından kabul edlen 83/349 AET sayılı yönerge, grup şrketlernn fnansal tablolannın hazırlanması ve açıklanmasına lşkn lkelern uyumlaştırılmasını amaçlamaktadır.9 Avrupa Topluluğu'na üye devletlern şrketlernnyıllık hesaplarının uyumlaştınlmasında 4 no'lu yönerge yeterl görülmedğnden, 1983 yılında 7 n01u yönerge kabul edlmştr. Dğer br fadeyle 7 no'lu yönergey 4'üncü yönergenn br uzantısı olarak düşünmek gerekmektedr. Böyİece;ıo a) Topluluk düzeynde konsolde hesaplarm karşılaştırılması, b) Topluluk çnde, ortakların, çalışanların, üçüncu k'şlern korunmasını sağlamak amacı le konsolde hesaplardan sağlanacak blgler düzenleyecek kurallar çn asgar standartlar belrlenmes, c) Avrupa tp şrket kurulması, d) Avrupa sermaye pyasasını faalyete geçreblmek çn uygun şartlar hazırlanması, e) Yasal farklılıklar ıedenyley~nıltıcı mal rapor ve hesap açklanmasına engel olmak yoluyla, topluluk çndek şrketlern adl şartlarda rekabet etme mklnlarının korunması, mümkün olacaktır. Uyumlaştırma yoluyla, merkez topluluk çnde olan çokuluslu şrketlern faalyetler ve gruptak dğer şrketlerle' olan lşkler hakkında do~ ve güvenlr blg vermeler de sağlanacaktır. 9Arthur Anderson and Co., The Sevenlh Drectve on Consoldated Accounts. An Analyss of Contents and Implcatons. Brüksel, ı 983. s. 12. ıooovemu. Oktay, ~Yednc Yönergenn Ongördüğü Konsolde Mal Tablolar ve ülkemzdek Uygulamalarla Karşılaştırılması~, Türkye XII. Muhasebe Eltm Sempozyumu (Ed: Prof. Dr. Latf ÇAKICI), A.O. S.B.F. Yaymları: 574. Ankara, 1991, s. S.

12 106 ERCAN BAY AZlU 6 temel bölümden oluşan 7'nc yönerge toplamı 51 maddede düzeplenmştr.. Bölüm başlıkları tbaryle yönerg~nn kapsam aşa~dak gbdr: ıı - "Konsolde hesapların düzenlenmesn gerektre::ı şartlar", - "Konsolde hesaplar", - "Konsolde raporlar", - "Konsolde hesaplahn denetm", - "Konsolde hesapıahn yayımlanması", - "Geçc ve son hükümler". Yönergeye göre, "Konserı n kavramına, br ~ınonnm ortaklık, br hssel komandt ortaklık, br lmted ortaklık veya bu yasal şekle uygun üye ülkelerdek. şletmeler dahldr. Br şrketn, başka br şrketn sermayesnn tümüne veya br bölümüne uzun vadel amaçlarla sahp olması sermaye ştrak olarak smlendrlmekıedr. Uzun vadel amaçlar olarak; ştrak edlen şrketn yönetmnde söz sahb olmak, şletmenn faalyetlern çeştlendrerek rsk da~ıtmak, ş lşklern gelştrmek ve yapılan yaunmm getr~nden faydalanmak sayılablr. /'! Br şrketler toplulu~ında, yönetm elnde bulunduran ana şletmennsermaye ştraknde bulundu~u br şletmenn tümüne veya kontrolü elnde bulundurmak çn yeterl olan ço~unluğuna sahp olması.durumunda yatırım konusu şletme, "bağlı şletme" olarak smlendrlmektedr. Br şrketn d~,er br şrket kontrolü. altında bulundurması çn oy hakkı~ın yüzde ellsnden fazlasına sahp olması yeterl olmakla brlkte, hsse sened sahplğnn çok dağılmış olduğu durumlarda yüzde ellden daha az br oy hakkı dah kontrolün sa~lanması çn yeterl olablr. Bu gb durumlarda da söz konusu şrket bağımlı şrket olarak kabul edlmektedr. Hukuk açıdan brbrlernden ayrı durumları olsa da, ana şrket ve bağlı şrketlern oluşturduğu şrketler topluluğu le br bütün olarak lgl olan kş ve grupların blg htyaçlannın karşılanablmes çn, konsolde mal tabloların düzenlenmes gerekmektedr. Söz konusu blg htyacını karşılamak amacına yönelk olarak yapılacak olan konsoldasyon şlem ana şrket le bağlı şrketler kapsamına alıt. Bununla brlkte özel durumlarda bağlı şrket durumundan da bazı şrketler konsoldasyon dışında tutulablr. Bu özel durumlan, ba~lı şrketn faalyet konusunun topluluktak d~er şrketlerden çok farklı olması, ana şrketn bağlı şrketn üstündek kontrolünün geçc bulunması dunımları oluşturmaktadır. Bununla brlkte, bağlı şrket durumunda olmayan bazı şrketler de bağıl' şrket gb şlem görerek konsoldasyona dahl edleblr. Bu gb durumlann örneğn se ana şletmenn, yabnm konusu şletmenn oy hakkının çoğunlukla sahp olmamakla brlkte, sermayesnn çoğunluğuna sahp bulunması, yasalolarak veya anlaşma gereğnce br şrketn faa1yet poltkalanm tayn etme yetksnn bulunması teşkl etmektedr. Konsolde mal tablo~ar toplu!ukhakkında br bül.ünolarak.jcarar alma durumunda olan şletme lgllernn blg htyacını karşılamak amacına yönelk olmakla brlkte, ana şletme veya bağlı şletmelern herbr le ayn olacaklgl bulunan kş ve gruplann llzamant, İnc., Avrupa Ekonomk Topluluğunda Muhasebe ve Denetm Uygulamanın Uyumlaı;ıınlmsı Çalışmaları, Yeterlk Etüdü, Ankara, 1987~ s. 38.

13 AVRuPA TOPLULUGU'NDAKt MUHASEBE DÜZENLEMELER! 107 blg htyaçları da, bu şrketlern brbrl~rnden ayn olarak düzenlemş oldukları mal tablolar aracılıgıyla karşılanır. Br ana şletmenn bagıı şletmes durumunda olmayan ve bu nedenle konsoldasyona dahl edlmeyen sermaye ştrakler se, konsolde fnansal tablolarda "ştrakler"' başlığıaltında yer alacaktır. Konsoldasyona dahl edlmemekle brlkte, ana şrketn uzun vadel yaunm amaçlarıyla sahp olduğu ve toplam oy gücünde ve faalyet poltkalarını belrlemekte öneml br etknlğe sahp olduğu şletmeler "lgl şletme" olarak smlendrlmektedr. Öneml br etknlğn objektf br ölçüsü bulunmamakla brlkte, br şrketn oy gücünün % 20'snden fazlasına sahp olması büyük br etknlğn kamu olarak görülmes gerektğ kabul edlmektedr. Aşagıda anılankoşullardan brsn sağlayan şletmelern yönergenn 1 (l)'nc maddes hükmü uyarınca, konsolde hesap ve raporlar hazırlamaları gereknektedr (madde 1): a) Başka br şletmede (bağlı şletme) organları üyelernn çogunluğunu atama ve/veya azl yetks var se, b) Üye ülke mevzuatının bağlı şletme üzernde yapılacak br anlaşma ya da esas sözleşme hükmü le hakm statü kurulmasına zn verdğ durumlarda, c) Aynca, ana şletme, bağlı şletmenn üyes ve; (aa) Son k mal yıl çnde oylama le seçlen yönetm ve gözetm organları üyelernn çoğunluguna sahp se, (bb) Bağlı şletmenn dğer ortak ve üyeler le yapılan anlaşma sonucu oy haklarının çoğunluguna sahp olarak anılan şletmey tek başına kontrolü altında tutuyorsa (yapılacak bu tür anlaşmaların ayrıntılarını üye ülkeler belrleyeblr) konsolde mal tablo ve raporlar düzenlemek zonınd3dırlar. ' Yukarıda anılan konuların bagımsız olarak, topluluğun 78/600 AET no'lu 4'üncü yönergenn 17'nc maddesnde adı geçen şletmelerde; a) Bağlı şletme üzernde hakm durumda seler veya b) Bağlı şletme le tekdüzen br sstem le yönetlyorlarsa konsolde hesap ve raporlar düzenlemek zorundadırlar [madde 1 (2)]. Yönerge'nn 3'üncü maddesnde de ana şletme le bağlı şletmelern merkezlernn aynı ülkede olmamasının muafyet doğurucu br neden olarak yorumlanamayacağı,. belrtlmştr. Aynca bağlı şletmenn yavru şletmes konumunda olan şletmelern de konsoldasyon kapsamında düşünülmes gerekmektedr (madde 3).. Son blanço rakamına göre 4'üncü yönergenn 27'nc maddesnde belrlenen lmtlere gren şletmeler çn de üye ülkeler tarafından muafyet getrlebleceğ 6'ncı madde hükmünden anlaşılmaktadır. Ancak, hsse senetler borsaya kote olunmuş şletmeler çn bu krter uygulanmayacakur (madde 6).

14 108 ERCAN BAY AZI1U Topluluk üye ülkeler, yapacakları düzenlem :lerle, 4'üncü yönergenn (3). maddesnde tanımlanan fın~sal holdng şrketlernn konsolde mal tablo ve rapor düzenleme yükümlülüğünükaldırablrler. Ancak, bu mufyetn tanınması çn bazı koşullar getrlmştr:. - Doğrudanveya dolaylı olarak' bağlı şrket yönetmne müdahalede bulunulmaması, - Alacakların yalnızca bağlı şrketlerle fnansaı şrket arasında olması ve grup dışı alacakların en geç dönem sonunda kapaolması, vb. şartlarının varlığı gerekmektedr. Yönergenn 7'nc maddes hükmüne göre topluluk çnde faalyet gösteren br ana şletmenn, ana şletme durumundak yavru şletmes, aşağıdak 2 koşulun varlığı durumunda konsolde hesap ve raporlar düzenlemeyecektr [madde 7 (1)]. a) Ana şletmenn, bağlı şletme (ana şletme konu,mundak sermayesnn tamamına sahp olması dururrunda, b) veya % 90'ına sahp olduğu durumda kalan pay sahplernn onayı le. (2)]. Aşağıda yer alan koşıılların mevcudyet halnde de muafyet geçerldr [madde 7 a) Muafyetten yararlanan şletme le yavru şletmeler üye ülke kanunlarına tab ana şletmenn de çnde bulunduğu daha genş br şletmeler grubunda konsolde edlyorsa;, aa) Konsolde mal tablo ve raporlar yukarıda anılan şletme grubu çnde ana şletme konumunda olanşletme tarafından hazırlanır. ' bb) Yönergenn 38'nc maddesnde belrlenen şeklde hazırlanan tablo ve raporlar denetçnn raporu le brlkte yayınlanır. ; b) Muafyetten yararlanan şletmenn yıllık hesapları çnde yer alan açıklayıcı not1arda; aa) Konsolde hesap düzenleyen ana şletmenn unvanı ve merkez, bb) Konsolde hesap ve rapor düzenlemekten mua.f olduğu belrtlmeldr. Ayrıca yönergenn 7 (1). maddesnde sözü edlmeyen durumlar çn; eğer yavru şletme durumunda olan ana şletmenn azınlık ortaklan konsolde tablo hazırlanmasını stemyorlar ve yönergenn yukarıda yer alan 7 (2). maddes koşulları da yerne getrlmş se, (genş şletmel~r grubu çndek ana şletme tarafından konsolde tablolar hazırlanmış se) üye ülke tarafından muafyet getrleblr (m. 8)., \ Yönergenn 12'nc maddes de ştrake bağlı olmaksızın yapılan br anlaşma ya da sözleşme hükmü le "tekdüzen br yönetmle" yönetlen ve yönetm, denetm organlarında ço~unluğun aynı kşlerden oluştuğu şletmelerde üye ülkenn konsolde mal ve raporlar düzenlemesn steyebleceğne hükmedlmştr.

15 AVRUPA TOPLULOGU'NDAKI MUHASEBE DÜZENLEMELERI 109 Konsoldasyona dahl edlecek şleunenn konsoldasyona katlmaması durumunda. konsolde mal tablo ve raporlar varlık ve kaynak yapısı, mal durumu, kr ve zarar hesabına lşkn hususlar yanlış. ya da yanıltıcı olmayacaksa, söz konusu şletme konsoldasyona dahl edlmeyeblr (m.. 13). Aynı gerekçebrden fazla şleune çn de 'geçerldr.. Ayrıca, faalyetler tbaryle brbrlernden çok farklı olan şleuneler veya konsoldasyona tab tutulması halnde ortaya Çıkan tablonun yeternce açık veya net olmayaca~ı düşünülen şleuneler konsoldasyona dahl edlmeyeblr (m. 14). Yönergenn 16'ncı madde hükmünde yönergede "konsolde hesap" kavramının çerd~ tablo ve raporlara yer verlmştr. Buna göre konsolde blanço, konsolde kr ve zarar hesabı ve konsolde açıklayıcı notlar hep brlkte "konsolde hesabı" oluştururlar [m. 16 ()]. Konsolde hesaplar le şleunenn varlık, kaynak ve mal yapısı le kar ve zarar. durumu hakkında do~u ve dürüst blgler verlmeldr. Hesapların yeternce açık olmadı~ı durumlarda se ek açıklayıcı blg notlarda belrtlmeldr [m. 16 (3), (4)]. Konsoldasyon metotları yıldan yıla de~ştrlemez. Bu sürekllk, hem metot seçm çn hem de seçlen metodun uygulanmasında geçerldr (madde 25). Grup çndek şrketler arasındak borç ve alacaklar, hesaplar konsolde edlrken elmne edlmeldr [m. 26 (a)]. Şrketler arasındak borç ve alacaklar toplandıal takdrde, grup hesaplarına lşkn yanılueı sonuçlar alınacaktır.. Grup ç şrketlern aralarında yapmış oldu~u şlemlerden do~ gelr ve gderlerde konsolde hesaplardan elmne edlmeldr [m. 26 (b). '. Gruba dahl şletmelern, yıllık hesapları, grup hesapları le aynı tarhte düzenlenmeldr (m. 27). Böylece gruba at aktf ve pasfler ve faalyet sonuçları le, gruba dahl şrketlern varlık ve kaynakları ve faalyet sonuçları aynı döneme at verler yansıtarak "doğru ve dürüst" blgler elde edlmş olacaktır. Yönerge yıllık hesapların düzenlenş tarhn ana şleunenn blanço tarh olarak almıştır [m. 27 (I)]. Özel durumlarda, yukarda anılan lkelerden stsnalar olabılecektr. Ancak, bu takdrde, ek açıklayıcı notlarda lkeden ayrılındığı ve ayrılış nedenler açıklanmalıdır. ' Ayrıca bu sapmanın grubun varlık, borç ve faalyet sonucu le maı durumuna etkler tahmn olarak belrtlmeldr [m. 26 (2)]. Grup hesaplarının azrulanan "Doğru ve Dürüst" blgy vereblmes çn, bu hesapları meydana getren kalemler brbrne benzer şeklde ya da 'en azından karşılaşunlablr değerleme esasları le değerlendrlmeldr. Yönergede de~erleme brlğnn sağlanması çn düzenlenen lkeler aşa~ıdadır.

16 110 ERCAN BAY AZITLI _ Konsoldasyona tab olan kalemler her durumda 78/660/AET sayılı 4'üocü yönergede anılan değerleme lkelerne göre değerlenrler [m. 29 (1)]. _ Konsoldasyona grbn yıllık hesaplar aynı lkelere göre değerlendrlmeldr. Ancak, özel hallerde bu lkeden sapılablr. Bu takdrde sapma, ek açıklayıcı notlarda belrtlmeldr. Eldek açıklama, sapmanın nedenlern de ~;ermeldr [m. 29 (2)]. Değşk kurallara gö* (anılan sınırlar çnde) değerlendrlen kalemler, ana şleunenn uyguladığı değerleme meıoduna göre düzeltldkten sonra konsolde edlmeldr [madde 29 (8)]. Yönergenn 19-23'üncl maddelernde, ana şletmenn ştrakler tutan le bağlı şletmenn özsermayesnn defter değer arasındak lşkler nedenyle doğablecek potzf ve negatf konsoldasyon farklarının tab tutulacağı şlemlerden bahsedleblr. Konsolde blanço düzenlenrken yapılacak şlerden brs de ana şletmenn bağlı şletmelernn hsse senetlhn ele geçrerek yapmış olduğu yatırım tutannın belrlenmesdr. Başka br deyşle, ana şletme tarafından ele geçrlen hsse senetlernn değerlemesn yapmak gerekmektedr. Konsolde blançcı düzenlenrken yapılan yatınm tutan, bağlı şletmenn özsermayesne karşılık elmne edlr, dğer br deyşle konsolde blançoda bağlı şletmenn öt sermayes yer almayacağı. gb, ana şletmenn ştrakler tutan da yer almaz. Söz konusu elmnasyonun yapılması esnasında ana şletmenn ştrakler tutarı le bağlı şletmenn özsermayesnn defter değer arasındak durumun. dkkate alınması gerekr. Yukıında anılan poztf ve negatf konsoldasyon farklan, ştrak tutarı le öz sermayenn defter değer arasındak farklılık olduğu takdrde ortaya Çıkan br durumdur.. Ana şletmenn aldığı hsseler çn ödedğ fyatın bağlı şletmeye at öz sermayenn. defter değern: aştığı durumlarda poztf konsoldasyon farkı ortaya ç*maktadır. Yönergeye göre bu kalem şerefye ntelğndedr (m. 30).. Ana şletmenn blançoda yer alan' ştrakler kalemnn bağlı şletmenn blançosunda görünen özsermaye tutarından az olması durumunda ortaya çıkan fark se negatf konsoldasyon farkıdır. Yönergenn 19 (1) (c) maddesne göre pasfte uygun br başlık altında sunulan bu farkın kar ve zatar hesabına yansıtılması çn aşağıdak koşullardan brnn sağlanmış olması gerekmektedr [m. ~,l (a), (b)]. a) Zarar beklents le ~üşük fyattan alım yapıldığı takdrde, bekleyş gerçekleştğ zaman, b) Bunun gerçek br kazanç olduğu ınlaşıldığı takdrde negatf konsoldasyon farkı sonuç hesaplanna yansıtılır.! Öncek bölümlerde de belrtldğ gb, ana şletmenn herhang br şletmey ele geçrerek onu kendsne bağlı br şletme halne getreblmes çn, o şletmeye at bütün hsse senetlerne sahp olmasına gerek bulunmamaktadır. Eğer bağlı şletmenn hsselernden yalnızca onu~ yönetmn ele geçrecek kadar satın alınmış se, bağlı şletmeye at br mktar hsse sened dğer ortaklann elnde bulunacak demektr. Dğer ortaklann elnde bulunan bu hsseler azınlık ortaklan payını oluşturur. Böyle br durumda ana şletmenn bağlı şletmenn özsermayesne ştrak, sahp olduğu hsse senetler.

17 AVRUPA TOPLULUGU'NDAKt MUHASEBE DÜZENLEMELERI ı ı ı oranında olacaktır. Ana şletmenn bu bçmdek ştrak payı konsolde blançoda k şeklde gösterlr. a) Bağlı şleuneye at varlıklar ve borçlar tutarından yalnızca ana şleunenn ştrak. tutarındak kısmı konsolde blançoda yer alır. b) Bağlı şleuneye at aktf kalemıern ve borçlann tamamı konsolde blançoda yer alır; fakat azınlık ortaklanna at olanpaylar ana şleunenn azınlık ortalclarına (konsem dışı) olan borcu gb düşunülür ve konsolde blançonun pasf tarafında ayrıca gösterlr.... Yönergeye göre "konsoude hesap" kavramının çnde yer alan ek'lerde bulunması gereken asgarunsurlar 34'üocü madde hükmünde düzenlenmştr. Bunagöre; a) Konsolde hesaplarda yer alan çeştl kalemlere uygulanmış olan değerleme metodları le değer düzelunelernde kuııanılan hesaplama metodlan, b) Konsoldasyona grmşolan şrketlern, "unvanları ve merkezler", grup çndek sermaye oranlan ve grupla yasal lşkler", c) Konsoldasyondat muaf tutulmuş, ("doğru ve dürüst" blg akımını engellemes nedenyle), örneğn, faalyet gösterdkler alanlar tbaryle konsoldasyona katılması uygun bulunmayan (m. 13,14) şleunelerde muafyet nedenler, d) Orantılı olarak konsoldasyona dahl edlen lgl şleuneler le faalyette ortaklık esasına göre yönetlen şleuneler le lgl blgler, e) Konsolde ~al tablolarda yer almayan ve grubu br bütun olarak değerlendrmede etkl olacak mal taahhütlerle lgl blgler, f) Grubun net satış hasılatı (ürün, faalyet çeşt ve coğraf bölge pazarlarına aynlmış olarak), g) Yıl çnde şleunede çalışan ortalama personel sayısı, h) Konsolde hesaplara dahl edlmş vergler, ı) Yıl çnde verg kanunları uygulaması sonucu grubun faalyet sonucunda meydana gelen değşmeler, ek'de bulunması zorunlu olan hususlardır.

18 112 ERCAN BAY AZITLI LV. SEKİzİNCİ YÖNERGENİN KONUSU VE KAPSAMI Üye ülkelern ba~ımsız denetm mevzuatının brbrne yakınlaştınlııası amacıyla düzenlenen 84/253/AET sayılı 8 nc yönerge ıo Nsan 1984 tarhnde Avrupa Toplulu~ Konsey tarafından kabul edlerek yayınlanmıştır. Yönergede; 12 _ AT üyes ülkelerde muhasebe belgelernn yasal denetmn gerçekleştrecek kşlern ntelklernn uyumlaştırılması ve faalyetlerndeba~ımsız olmalarının sa~lanması, _ Ba~lmslZ denetm faalyet çn gereken yüksek düzeyde teork blg ve J>u blgler uygulama kapastesnn ölçülmesne yönelk genel br meslek yeterllk sınavının oluşturulması,, _ Üye devletlern ba~ımsız denetm çn gerçek kşler ve denetm şrketlern yetkl kılablmes, ' _ Üye devletlern bağımsız denetm çn gerçek kşler ve denetmşrketlern yetkl kılablmes,,, ~ Üye devletlern tağımsız denetçlk karyern başka devletlerde kazanmış kşler de dış denetme yetklendreblmes, amaçlarıyla ı;eşltl düzenlemeler yapılmıştır. Yönerge 5 bölüm hal,nde düzenlenmştr: - Uygulama sınırları, - Yetklendnneye lşkn hususlar, - Meslek ahlakı ve bağımsızlık, - Kamuyaaçıklama, - Son hükümler, ;, şeklnde ayrılablnen bölümler, toplam 31 maddede düzenlenmştr. Yönergenn l'nc m~ddes hükmü, hem amaç, hem de,uygulama sınırlarını çzer ntelktedr. Yönerge, üye ülkelern kanunlarına göre düzenlenmes stenen yıllık hesap ve raporların denetlenmes, yllık hesapların yıllık faalyet raporu le karşılaştırılması, sorumlu denetçlern ntelklernn belrlenmes komılarında üye ülkelern mevzuatı arasında gerekl uyurnun sağlanması amacıyla hazırlanmıştır. Yönerge, konsolde hesapları da kapsamaktadır. Söz konusu denetmle sorumlu olanlar, üye ülkı~ mevzuatının yaptığı düzenleme sınırları çnde, gerçek ya da tüzel kş olablecekler gb, herhang br şletme veya şrket türünde de örgütlenmş olııbleceklerdr. Yönergenn 3-19'uncu maddelerndek koşulları yerne getren gerçek kşler denetm ş çn yetklendrlecekl'erdr. lzotrıca1 Journal of the dropean Commnıes, L. 126, Vol. 27 (12 May 1984), P

19 AVRUPA TOPLULUGU'NDAKI MUHASEBE DÜZENLEMELERI 113 Üye ülkelern söz konusu denetçler atamaya yetkl otortes. yönergenn 1'nc maddes anlamında düzenlenen hesap ve raporları denetleyecek kşy seçerken bunların tbarlı ve denetm şyle uyuşmayacak faalyetler bulunmayan kşler olmasına dkkat edecektr (m. 3). Yönergenn 4'üncü maddes hükmünde. gerçek kş denetçlern e~tm le lgl konular düzenlenmştr. Buna göre. ünverstede halen ö~enmn sürdüren ya da tamamlamış olan kşler teork blg veren br kursu tamamlayarak. prat~e yönelk br e~tm gördükten sonra, yeterllk sınavına greceklerdr. Son sınav üye ülkenn kabul ett~ ya da organze ett~ şeklde yapılacaktır. Meslek yeterllk sınavı le 4'Uncü maddede. anılan teork blgnn. yönergenn 1 (1). maddesnde anılan hesapların denetmn sa~layacak düzeyde olmasıöngörülmektedr. Sınavın en azından br bölümü yazılı olmak zorundadır. Sınavda teork blgye lşkn olarak yer alacak konular. 6'ncı madde hükmünde düzenlenmştr. (1) - Muhasebe denetm. - Yıllık hesapların analz ve eleştrs. - Genel Muhasebe. - Konsolde yıllık hesaplar. - Yönetm ve malyet muhasebes - Iç kontrol. - Yıllık hesaplar ve konsolde hesaplar le blanço kalemlerne lşkn de~erleme hükümler ve kar/zarann hesaplanmasına lşkn standartlar.. - Yasal ve meslek standartlar. (2) Denetmle lgl olarak; - Şrketler Hukuku. - İflas Hukuku. - Verg Hukuku. - Meden Hukuk ve Tcaret Hukuk. - Sosyal güvenlk mevzuatı. - Blgsayar sstemler.. - İş ekonoms. genel ve. mal ekonom. - Matematk ve statstk. - İşletmelern fnansal yönetmnde temel lkeler. Yukarıda anılan konuların bazılarını ünverste düzeynde almış olan kşler. bu konularda sınırlı olarak teork tesuen muaf tutulablrler PEKER. Alpaslan.. "Sekznc Yönergenn Öngördüğü Denetm Standartları ve ülkemzdek Uygulamalarla Karşılaştırılması". Türkye XII. Muhasebe Eğtm Sempozyumu (Ed: Prof. Dr. Latf ÇAKICl, A.ü. S.B.F. Yayınları: 574, Ankara, 1991, s. 168.

20 114 ERCAN BAY AZITLI Aynca adaylar, söz' onusu konularda pratk eğtm ve sınava tab tutuldıklarını kanıtlayan ve ünverste (yada denkl~ kabul edlmş br kurultotarafından onaylanan br belge alırlarsa, pratk sınavdan da muaf tululablrler (m. 7). Adayların teork bl~lern uygulamaya aklanp akwamadıklarını ortaya koyacak sınavdan önce, yıllık hesapların denetmnde en azından 3 yıl flen çalışmış olmalan ve bu üç yıllık çalışmanın er azından 2 yılının üye ülke kanunlarınca uygun görülmüş kşlern refakatnde yapılması öngörülmuşlür. Üye ülkeler başka ülkelerce uygun görülen kşlernrefakatnde çallşm~ş olmayı da kabul edeblecektr (m. 8). Yönergenn 9'uncu maddesnde, bagımsız denetç olablmek çn gerekl koşulların tümünü taşımayan (4'üncll madde hükmünde yer ahm hususlar) kşlern de meslek faalyette bulunablmelerne mkan tanınmışur. Bunun çn sözkonusu kşlern; a) Fnans, hukuk ve Imuhasebe alanlarında yeterl ölçüde deneym sahb olmaları çn meslek faalyetlernn en az 15 yıl sürmüş olması ve meslek yeterllk sınavını başarmaları,. b) Veya, aynı alanjıa 7 yıllık br meslek faalyet sahb olmaları, uygulamalı eğtm dönemn ve yeterllll sınavını başarmış olmaları, gı~rekmektedr.... Uye ülkeler teork öğrenm süresn (a) ve (b) bcmtlerndeanılan meslek deneym süresnden ndreblrler. Ancak, hçbr zaman teork öj~renm süres 1 yıldan, meslek deneym süres se 4 yıldanlaz olamaz. ' Yönergenn 1ı'nc Imaddesnde se AT üyes ülkeler arasında ba~ımsız denetm hzmetne serbest dolaşım ~ıcanı sağlanmasına yönellc:br düzenleme getrlmştr. Buna göre, üye devletler meslek~ ntelklernn br bölümünü veya tamamını dğer br devlette kazanmış kşler, belrq koşuııarı taşımaları halnde, kend ülkelernde yetkl kılableceklerdr. Atarnaya ~eıkl otortenn, ülke kanunlınnda aranan ntelklernn d~er. ülke kanunları le sağlandı~ını düşündüğü durumlarda., yetk verleblecektr. Ancak üye ülke talep ettg takdrd~, denetç, yönergenn ı (I). maddesnde anılan hesapları denetleyeblece~n spatl~ak zorundadır. Yönergenn 2 (1) Q»' maddes hükmünde se, üye ülkelerde bağımsız denetme yetkl kıl~nacak denetm şırketler belrtlmştr. Bunagöre; ı _ Yönergenn dehetçlk ntelklerne dar hükümlerne uygunluk gösteren kşlern çalıştığı şrketler! de, bağımsız denetm faalyetnde bulunableceklerdr. Bu çerçevede üye devletler! bu şrketlern bünyesııdı~ çalışan kşlern de ayrıca yetklendrlmş olmalarını rgörebıeceklerdr... Oy hakkı çoğunluğunun gerçek kş denetçler veya tüzel kş denetm şrketlernde olduğu frmalar da bağıirtsız denetme yetkl kılınableceklerdr. Üye devletlern bu gerçek veya tüzel kşle*n asıl denetm şrket dışında ayrıca yetklendrlmesn öngörmeler de mümkündür. Ancak, yönergenn üye devletçe kabulü anında, denetm şrketlernn yetkl kılınması çn oy hakkı çoğunluğunu esas alan bu ölçütü göz önünde bulundurulmamışsa, gerçek veya tüzel kş denetç olan hssedarların ayrıca

21 AVRUPA TOptULUGU'NDAKt MUHASEBE DÜZENLEMELER! 115 yetklendrlmş olması gerekmeyecektr. Bunu mümkün kılan koşullar se, asıl denetm şrketnn hsselernn nama yazılı olması ve bu şrketn nzası ve/veya üye devletn ' yetkl makamının onayı dışında hsselern devredlememesdr. zra açık olduauüzere bu düzenleme le her durumda denetm 'şrketlernn hsselernn el delştrmes sonucu faalyetlernn meslek amaçlarından ayrılmaması amaçlanmışur. Yönetm kurulu üyelernn çoaunluaunugerçek kş denetçler. veya tüzel kş denetm şrketlernn oluşturdugu şrketler baaımsızdenetme yetklendrlebleceklerdr. Bu çerçevede üye devletler bu gerçek veya tüzel kşlern ayrıca yeticl kılınması konusunda düzenleme yapableceklerdr:. Her durumda söz konusu kşlern yonergede aranan ntelklere uyması gerekmektedr; Bu tarz şrketlerde yönetm kurulu en fazla 2 kşden oluşuyorsa en az 1 üyenn yönergenn belrleda denetçlk ntelklern taşıması gerekl bulunmaktadır. Yönerge üye ülkelern mevzuatının uyumlaştırılarak, çerda hükümler dogrultusunda 1 Ocak 1990 tarhnde uygulamaya başlanacak olan ya da bu tarhle bagımlı olan bazı geçc hükümler de öngörülmüştür. Yönergenn 12'nc maddesnn l'nc bent hükmüne göre 1 Ocak 1990 tarhne kadar özel kanunlarla denetç olarak atanmış kşler de kanun denetç sıfatını kazanırlar. Aynı gerekçelerle meslek kurumlara başvurmuş kşlere de (üye, ülke kanunları le düzenleme yapılan durumlarda yönergenn 1 (1). maddesnde anıln hesapları denetleme yetks verleblr [m. 12 (2)]~ 1 Ocak 1990 tarhnekadar yetkl otorte tarafından özel br yasa le atanmamış olan ancak, buna karşın anılan ülkedek dger denetçlerle aynı ntelklere sahp olan meslekten kşlern de hesapları denetlemes üye ülkeler tarafından uygun görüleblr. Yne yukarıda anılan tarhten önce, denetç olarak atanmış denetm frmalarının, bu tarhten sonra da görevlerne devam etmeler, üye ülkeler tarafından saglanablecektr [m. 14 (1)].. Üye ülkeler 1 Ocak 1991 tarhne kadar düzenleyecekler geçc tedbrlerle, bu tarhten sonra özel kanunlan olmaksızın d~netm yapamayacak meslekten kşlern, yen br düzenlemeye kadar görevlerne devam etmelern saglayablecektr (m. 16). 1 Ocak 1996 tarhne kadar henüz meslek ve pratk egtmlerne devam edenler le egtmn tamamlamakla brlkte yönergede stenen hususları tamamlayamadlaı çn denetm yapamayanlar hakkında da üye ülkeler geçc tedbrler getrebleceklerdr (m. 18). Yönergenn UI'üncü bölümü, bagımsız denetçlern meslek ahıaıcı ve bagımsızlık açısından taşımaları gereken ntelkler konusunda topluluk üyes devletlern yükümlülüklern düzenlemektedr. Buna göre; - Üye devletlern bagımsız denetm 'faalyetlernın meslek ahlak kurallarına uygun olarak yürütülecegn topluluga karşı taahhüt etmeler gerekmektedr (m. 23); - Bagımsız denetçlern bagımsızlıklan. saglanmadıkça meslek faalyette bulunmamaları esasur. Söz konusu yasagm kapsamının belrlenmes se üye devletlern kend ulusal mevzuatlanna göre olacaktır (m. 24).

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ 2011-2012-2013 MALİ yılına İLİşKİN YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ("Şrket") 01012011-31 ı22013

Detaylı

Dersin Yürütülmesi Hakkında. (Örgün / Yüz Yüze Eğitim için) (Harmanlanmış Eğitim için) (Uzaktan Eğitim için)

Dersin Yürütülmesi Hakkında. (Örgün / Yüz Yüze Eğitim için) (Harmanlanmış Eğitim için) (Uzaktan Eğitim için) Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Uluslararası Muhasebe ve Fnansal Raporlama Standartları Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS 344000000000510 3 0 0 3 6 Ön Koşullar : Bu dersn ön koşulu ya da yan koşulu bulunmamaktadır.

Detaylı

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA

T.C. KEÇiÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI Mali Hizmetler Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA l!l KEÇÖREN BELEDİYE BAŞKANLIGI KEÇöREN BELeDYES SA YI : M.06.6.KEç.O-31/2009KONU: Yetk Devr bo f.!200fd 6.1. BAŞKANLIK MAKAMINA Blndğ üzere O 1.01.2006 tarhnden tbaren tüm yerel yönetmlerde 31.12.2005

Detaylı

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular Basel II Geçş Sürec Sıkça Sorulan Sorular Soru No: 71 Cevaplanma Tarh: 06.03.2012 İlgl Hüküm: --- Konu: Gayrmenkul İpoteğyle Temnatlandırılmış Alacaklar İçn KR510AS Formunun Doldurulmasına İlşkn Örnek

Detaylı

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI , EK-A YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI Değerl Arkadaşlar, --e------ Bldğnz üzere, ş dünyası sthdam edeceğ adaylarda, ünverste mezunyet sonrası kendlerne ne ölçüde katma değer ekledklern de cddyetle

Detaylı

DOGRU HUKUK 27.09.2010 HUKUKİ İNCELEME RAPORU. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanlığı'na

DOGRU HUKUK 27.09.2010 HUKUKİ İNCELEME RAPORU. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanlığı'na DOGRU HUKUK 27.09.2010 HUKUKİ İNCELEME RAPORU İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanlığı'na Konu: İsraulıul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Kotasyon Yönetmelğ'nn 13'üncü maddesnn (h) ve (k) bentler ve

Detaylı

ANE-AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF

ANE-AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF AEGON EMEKLĐLĐK VE HAYAT A.Ş. DENGELĐ EMEKLĐLĐK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALĐYET RAPORU Bu rapor Aegon Emekllk ve Hayat A.Ş Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2009 30.09.2009 dönemne

Detaylı

ANE - AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF

ANE - AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.DENGELİ EYF AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALİYET RAPORU Bu rapor AEGON Emekllk ve Hayat A.Ş Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2011 30.09.2011 dönemne

Detaylı

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ Sayı Konu...12.30 : B.30.2.KHU.0.00.00.00- : Özürlü Öğrencler hk. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ VEDİ L~.10. 20 0 5 Yükseköğretm Kurulu Başkanlığına Ilg: 14.09.2009 tarh 29515 sayılı yazınız. Yükseköğretm

Detaylı

T.c. MALİYE BAKANLIGI. KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü)

T.c. MALİYE BAKANLIGI. KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü) Sayı : 7291 1396-903.99-E.1 16043 Konu : Seyahat Kartları T.c. MALİYE BAKANLIGI Gelr İdares Başkanlığı İnsan Kaynakları Dare Başkanlığı SÜREl 04/12/2015 KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü)

Detaylı

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK FAALİYET RAPORU Bu rapor AEGON Emekllk ve Hayat A.Ş. Dengel Emekllk Yatırım Fonu nun 01.07.2012-30.09.2012 dönemne

Detaylı

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU 6.07.0 ÇOKLU REGRESON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-ON KATSAILARININ ORUMU ÇOKLU REGRESON MODELİ Ekonom ve şletmeclk alanlarında herhang br bağımlı değşken tek br bağımsız

Detaylı

i 01 Ekim 2008 tarihinde yurürlüğe.giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık

i 01 Ekim 2008 tarihinde yurürlüğe.giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık . '" ıo:."'. >.. ~. T.C. BAŞBAKANLIK Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Sayı, Konu :B.02.ı.SYD.0.08.300.5990/8237 :tılkemz Vatandaşı Olmayan ve Muhtaç Durumda Bulunan Yabancılara S\'D Vakınarından

Detaylı

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 10. 03.2010 00747. ... VALİLİGİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) T.C. MİLLİ EGİTİM BAKANLIGI Sağlık İşler Dares Başkanlığı SA YI : B.08.0.SDB.0.ll.00.00/ KONU: Beslenme Dostu Okullar Projes 10. 03.2010 00747... VALİLİGİNE (İl Mll Eğtm Müdürlüğü) İlg: a)bakanlığımız

Detaylı

T.C. BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU GENELGE 2016/1

T.C. BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU GENELGE 2016/1 T.C. BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU Sayı : 24049440-730.02-E. 28/03/206 Konu : Kred rsk standart yaklaşıma lşkn açıklamalar GENELGE 206/ Blndğ üzere, Basel-II düzenlemelernn uygulamasına lşkn

Detaylı

BİRİNCİ KISIM Tanımlar ve Kapsam

BİRİNCİ KISIM Tanımlar ve Kapsam MERKEZİ KARŞI TARAFLARDAN KAYNAKLANAN RİSKLER İÇİN SERMAYE YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN HESAPLANMASI Tanımlar BİRİNCİ KISIM Tanımlar ve Kapsam 1. Müşter veya üye kuruluşun temnatlarının flastan fraz edlmes; Merkez karşı

Detaylı

KIRIKKALE ILINDE SıNAI YATıRıMLARA SAGLANAN DEVLET YARDıMLARı

KIRIKKALE ILINDE SıNAI YATıRıMLARA SAGLANAN DEVLET YARDıMLARı KIRIKKALE ILINDE SıNAI YATıRıMLARA SAGLANAN DEVLET YARDıMLARı Doç.Dr. Ahmet Burçln YEREL! PEGEM - Hacettepe Ünverstes Pyasa Ekonomsn Grşmclğ Gelştrme Merkez Müdürü ve ÖZET Kırıkkale l, kalkınmada öncelkl

Detaylı

Muhasebe ve Finansman Dergisi

Muhasebe ve Finansman Dergisi Muhasebe ve Fnansman Dergs Ocak/2012 Farklı Muhasebe Düzenlemelerne Göre Hazırlanan Mal Tablolardan Elde Edlen Fnansal Oranlar İle Şrketlern Hsse Sened Getrler Ve Pyasa Değerler Arasındak İlşk Ahmet BÜYÜKŞALVARCI

Detaylı

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 25, Sayı: 1, 2011 225

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 25, Sayı: 1, 2011 225 Atatürk Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Dergs, Clt: 25, Sayı:, 20 225 FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN ORANLAR VE HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: EKONOMİK KRİZ DÖNEMLERİ İÇİN İMKB İMALAT SANAYİ

Detaylı

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri İşletme BölümüB Yönetm ve Organzasyon Anablm Dalı İşletmeye Grş Ders Notu - 4 Öğr. Grv.. Dr. M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara marmara.edu..edu.tr www.volkanturker volkanturker.com..com.tr İşletmelern

Detaylı

'-:~_!Gl PEKŞEN. Arabaeıalam Mah., Alaniçi sak. No.: 8. KOZA Evleri A Blok D. 8 54050 SerdivanlSAKARYA. Arabaeıalanı Mah., Alaniçi sak. No.

'-:~_!Gl PEKŞEN. Arabaeıalam Mah., Alaniçi sak. No.: 8. KOZA Evleri A Blok D. 8 54050 SerdivanlSAKARYA. Arabaeıalanı Mah., Alaniçi sak. No. t, t- /' ','I 1-, #,( Mll! Er,:,,' ;' -: - '-:_!Gl SEN --;;rıl'4y ;ı!ı! at], Te!:: ' ' ; j, ; S',,(-: fa Gn' ı,,,: vc _'::::0 1:\30 :',ld L,;çı-;' N0 ENDÜSTRYEL SIZDIRMAZLlK SANAV VE TCARET /:, ELEMANLARı

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI FİRMA ÇEŞİTLENDİRMESİNİN FİRMA DEĞERİ, RİSKİ VE PERFORMANSINA ETKİLERİ: TÜRKİYE UYGULAMASI Emel YÜCEL DOKTORA TEZİ

Detaylı

LADİK MALMÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

LADİK MALMÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI LADİK MALMÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI Sıra No 1 Hzmetn Adı Her Türlü Gelrn Tahsl Edlmes Başvuruda İstenlen Belgeler 2. Konusuna göre a) İlgl İdarenn Yazısı b) Mahkeme Kararı c) İdar Para Cezası Karar

Detaylı

Öğr. Elemanı: Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT

Öğr. Elemanı: Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT Ünte 11: İndeksler Öğr. Elemanı: Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT İndeks 2 Üntede Ele Alınan Konular 11. İndeksler 11.1. Bast İndeksler 11.1.1. Fyat İndeks 11.1.2. Mktar İndeks 11.1.3. Mekan İndeks 11.2. Bleşk

Detaylı

Standart No.1..S Tarih III. J. - Revizvon No KUPA UYGULAMASI

Standart No.1..S Tarih III. J. - Revizvon No KUPA UYGULAMASI > SACLIK ALANI SERTFİKALI ECİTİM STANDARTLARI Standart No.1..S Tarh III. J. - Revzvon No KUPA UYGULAMASI SACLIK BAKANLICI SACLIK HİzMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜCÜ Eğtm ve Sertfkasyon Hzmetler Dare Başkanlığı

Detaylı

DENTAŞKAGITSANAViANONiM ŞiRKETi'NiN 06.01.2015 TARiHiNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI

DENTAŞKAGITSANAViANONiM ŞiRKETi'NiN 06.01.2015 TARiHiNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI ~ AShna Uygunaur DENTAŞKAGITSANAVANONM ŞRKET'NN 06.01.2015 TARHNDE VAPILANOLAGANÜSTÜGENELKURUL TOPLANTı TUTANAGI N20050 9 O 8 Ocak 2015 Dentaş Kağıt Sanay Anonm Şrket'nn Olağanüstü Genel Kurul toplantısı

Detaylı

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon Doğrusal Korelasyon ve Regresyon En az k değşken arasındak lşknn ncelenmesne korelasyon denr. Kşlern boyları le ağırlıkları, gelr le gder, öğrenclern çalıştıkları süre le aldıkları not, tarlaya atılan

Detaylı

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM

MESLEKi EGiTiMDE HizMET ici EGiTiM MESLEK EGTMDE HzMET C EGTM Prof. Dr. Suna BAYKA (*) Yıldız GÜGE (**) Sevnç ÜAL (U) Br yükseköğretm programını btrmş ve meslek hayatına atılmış öğretmenlern çağımızdak blm ve teknolojk gelşmeler zlemeler

Detaylı

Dip - Zirve Relatif Performans Piyasa Çarpanları Değerlemeler TTKOM IPEKE SAHOL BIMAS TTRAK DOHOL. Düşüşü Sürenler ASELS

Dip - Zirve Relatif Performans Piyasa Çarpanları Değerlemeler TTKOM IPEKE SAHOL BIMAS TTRAK DOHOL. Düşüşü Sürenler ASELS BİST 30 Son Fyat Bu Hafta Geçen Hafta AKBNK 8,92-10,35% -2,93% ARCLK 13,55-4,24% 4,04% ASELS 10,30-7,52% -4,24% ASYAB 2,01-5,19% -0,93% BIMAS 87,75-3,31% -1,39% DOHOL 1,07-4,46% -2,61% EKGYO 3,09-4,92%

Detaylı

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI V. Ulusal Üretm Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Tcaret Ünverstes, 5-7 Kasım 5 ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı GENELGE 2009/70

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı GENELGE 2009/70 Bür okr as n n Azal t ı l masıveidar Bas t l eşt r me(2009/70) T ar h :18. 11. 2009 Sayı :11558 Sı r ano:2009/ 70 Ekl er : Yönet mel ğ nuygul anmasıt ak pt abl osu ( YUTT) ' nada raçı kl amal ar T.C. SAĞLIK

Detaylı

Özet: Franchising, mal ve hizmetlerin tüketicilere etkin bir şekilde

Özet: Franchising, mal ve hizmetlerin tüketicilere etkin bir şekilde TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI - 8 VE TEKDÜZEN HESAP PLANI ÇERÇEVESİNDE,FRANCHISING İŞLEMLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Abtter ÖZULUCW') Özet: Franchsng, mal ve hzmetlern tüketclere etkn br şeklde aktanlmasını

Detaylı

KİRALIK OTOMOBİL YATIRIMLARINA UYGULANAN DEVLET YARDıMLARı

KİRALIK OTOMOBİL YATIRIMLARINA UYGULANAN DEVLET YARDıMLARı KİRALIK OTOMOBİL YATIRIMLARINA UYGULANAN DEVLET YARDıMLARı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Burçr YERELW> 1- GİRİş: B,ı- ~aca~lz s.a~ayi.olara~ kab~ ~dlen turzm ~es.m ülkemzn dövz f"'" gelırlerı uzerınde onemlı bır

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ 1 Populasyonun nceledğmz br özellğnn dağılışı blenen dağılışlardan brsne, Normal Dağılış, t Dağılışı, F Dağılışı, gb br dağılışa uygun olduğu durumlarda

Detaylı

TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi. İletim Sistemi Sistem Kullanım ve Sistem İşletim Tarifelerini Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bildirimi

TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi. İletim Sistemi Sistem Kullanım ve Sistem İşletim Tarifelerini Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bildirimi İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bldrm EK-1 TEİAŞ Türkye Elektrk İletm Anonm Şrket İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama

Detaylı

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır.

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır. UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ Posson: H o: Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmektedr. H a : Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmemektedr. Böyle br hpotez test edeblmek çn, önce Posson dağılım parametres

Detaylı

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Clt:3 Sayı: Celal Bayar Ünverstes İ.İ.B.F. MANİSA Bulanık Araç Rotalama Problemlerne Br Model Öners ve Br Uygulama Doç. Dr. İbrahm GÜNGÖR Süleyman Demrel Ünverstes, İ.İ.B.F.,

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9

Öğretim planındaki AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ders Kodu Teork Uygulama Lab. Ulusal Kred Öğretm planındak AKTS TASARIM STÜDYOSU IV 214058100001312 2 4 0 4 9 Ön Koşullar : Grafk İletşm I ve II, Tasarım Stüdyosu I, II, III derslern almış ve başarmış

Detaylı

= P 1.Q 1 + P 2.Q P n.q n (Ürün Değeri Yaklaşımı)

= P 1.Q 1 + P 2.Q P n.q n (Ürün Değeri Yaklaşımı) A.1. Mll Gelr Hesaplamaları ve Bazı Temel Kavramlar 1 Gayr Saf Yurtç Hâsıla (GSYİH GDP): Br ekonomde belrl br dönemde yerleşklern o ülkede ekonomk faalyetler sonucunda elde ettkler gelrlern toplamıdır.

Detaylı

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve LETMELER GEL T RME VE DESTEKLEME DARES BA KANLI I (KOSGEB) GENEL DESTEK PROGRAMI B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve Amaç MADDE 1 - (1) Bu p kar bçmde gerçekle dares Ba uygulanacak Genel Kapsam MADDE 2 - (1)

Detaylı

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ T SAKAYA ÜNİESİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTİK-ELEKTONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM201 ELEKTONİK- DESİ LAOATUA FÖYÜ DENEYİ YAPTAN: DENEYİN AD: DENEY NO: DENEYİ YAPANN AD ve SOYAD: SNF: OKUL NO: DENEY GUP NO: DENEY

Detaylı

Kısa Vadeli Sermaye Girişi Modellemesi: Türkiye Örneği

Kısa Vadeli Sermaye Girişi Modellemesi: Türkiye Örneği Dokuz Eylül Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Fakültes Dergs, Clt:24, Sayı:1, Yıl:2009, ss.105-122. Kısa Vadel Sermaye Grş Modellemes: Türkye Örneğ Mehmet AKSARAYLI 1 Özhan TUNCAY 2 Alınma Tarh: 04-2008,

Detaylı

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir :

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir : 5 9. BÖLÜM YÜK AKIŞI (GÜÇ AKIŞI) 9.. Grş İletm sstemlernn analzlernde, bara sayısı arttıkça artan karmaşıklıkları yenmek çn sstemn matematksel modellenmesnde kolaylık getrc bazı yöntemler gelştrlmştr.

Detaylı

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON HAFTA 4 PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYO Gölge değşkenn br başka kullanımını açıklamak çn varsayımsal br şrketn satış temslclerne nasıl ödeme yaptığı ele alınsın. Satış prmleryle satış hacm Arasındak varsayımsal

Detaylı

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının 1 DİĞER ÖZEL İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL DİYAGRAMLARI X, R, p, np, c, u ve dğer kontrol dyagramları statstksel kalte kontrol dyagramlarının temel teknkler olup en çok kullanılanlarıdır. Bu teknkler ell

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 07 KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ, LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİ FAİZ ESNEKLİĞİ Bugünk dersn çerğ: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 1.1 İŞLEMLER (MUAMELELER) TALEBİ... 2 1.2 ÖNLEM (İHTİYAT) TALEBİ...

Detaylı

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti.

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti. B.E.A. Mal Hzmet Pyasaları le Fnans Pyasalarının Ortak Denges Mal Pyasası Denges: (IS-LM) Model Mal Pyasasının denges Toplam Talep tüketm, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eştt. = C(-V)+I+G atırımlar

Detaylı

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI OLASILIĞA GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Ünal ERKORKMAZ Sakarya Ünverstes Tıp Fakültes Byostatstk Anablm Dalı uerkorkmaz@sakarya.edu.tr OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI Br olayındoğal koşullar altında toplumda

Detaylı

Resmi Gazetenin 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı ile yayınlanmıştır. TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi

Resmi Gazetenin 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı ile yayınlanmıştır. TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama Yöntem Bldrm Resm Gazetenn 29.12.2012 tarh ve 28512 sayılı le yayınlanmıştır. TEİAŞ Türkye Elektrk İletm Anonm Şrket Bu Doküman

Detaylı

YÜKSEK PLANLAMA KURULU

YÜKSEK PLANLAMA KURULU YÜKSEK PLANLAMA KURULU Tarh : 4/02/2008 Karar No : 2008/T-5 Konu : Enerj KİT lernn Uygulayacağı Malye Bazlı Fyalandırma Mekanzmasının Usul ve Esasları Yüksek Planlama Kurulu nca; Enerj ve Tab Kaynaklar

Detaylı

01.01.2015 tarih ve 29223 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi

01.01.2015 tarih ve 29223 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. TEİAŞ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi 01.01.2015 tarh ve 29223 sayılı Resm Gazetede yayımlanmıştır. Bu Doküman Hakkında TEİAŞ Türkye Elektrk İletm Anonm Şrket İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama Yöntem

Detaylı

DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME. Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cinemre

DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME. Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cinemre 1 DOĞRUSAL HEDEF PROGRAMLAMA İLE BÜTÇELEME Hazırlayan: Ozan Kocadağlı Danışman: Prof. Dr. Nalan Cnemre 2 BİRİNCİ BÖLÜM HEDEF PROGRAMLAMA 1.1 Grş Karar problemler amaç sayısına göre tek amaçlı ve çok amaçlı

Detaylı

EK-1 01 OCAK 2014 TARİHLİ VE 28869 SATILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞTIR.

EK-1 01 OCAK 2014 TARİHLİ VE 28869 SATILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞTIR. EK-1 01 OCAK 2014 TARİHLİ VE 28869 SATL RESMİ GAETEDE YAYNLANMŞTR. Bu Doküman Hakkında TEİAŞ Türkye Elektrk İletm Anonm Şrket İletm Sstem Sstem Kullanım ve Sstem İşletm Tarfelern Hesaplama ve Uygulama

Detaylı

2015-2016 METALURJİK KOK KÖMÜRÜ SATINALMA ŞARTNAME VE SÖZLEŞMESİ

2015-2016 METALURJİK KOK KÖMÜRÜ SATINALMA ŞARTNAME VE SÖZLEŞMESİ -.!'!uyseri ŞEKER FABRİKAsı A.Ş. ~ BOGAZLIY AN ŞEKER ve MAMÜLLERİ ENTEGRE TESİsİ 1. İşİN KONUSU: 2015-2016 METALURJİK KOK KÖMÜRÜ SATINALMA ŞARTNAME VE SÖZLEŞMESİ Şrketmz Fabrkalarında kullanılacak Metalurjk

Detaylı

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri*

İşletmeye Giriş. Ekonomik Fonksiyonlarına na göre; g. Mal Üreten. İşletmeler Hizmet Üreten Pazarlama İşletmeleri* İşletme Fakültes İşletme BölümüB Ders Notu - 4 İşletmelern SınıflandS İşletmeye Grş Yrd. Doç.. D M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara.edu.tr www.volkanturkecom.tr Ekonomk Fonksyonlarına na göre; g Mal Üreten

Detaylı

Satışa Konu Şirketin Ünvanı. Sermaye Piyasası Kurulu nun Seri I, No:26 sayılı Tebliği nin Ek:2 maddesi gereğince; hisse senetleri

Satışa Konu Şirketin Ünvanı. Sermaye Piyasası Kurulu nun Seri I, No:26 sayılı Tebliği nin Ek:2 maddesi gereğince; hisse senetleri TARĐH: 02/01/2009 Sermaye Pyasası Krl nn Ser I, :26 sayılı Teblğ nn k:2 maddes gereğnce; hsse senetler Borsada satışa kon edleblmes amacıyla 02.01.2009 tarhnde Merkez Kayıt Krlşna başvrlan 1 a Kon Şrketn

Detaylı

PROJE SEÇİMİ VE KAYNAK PLANLAMASI İÇİN BİR ALGORİTMA AN ALGORITHM FOR PROJECT SELECTION AND RESOURCE PLANNING

PROJE SEÇİMİ VE KAYNAK PLANLAMASI İÇİN BİR ALGORİTMA AN ALGORITHM FOR PROJECT SELECTION AND RESOURCE PLANNING Dokuz Eylül Ünverstes Sosyal Blmler Ensttüsü Dergs Clt 3, Sayı:2, 2001 PROJE SEÇİMİ VE KAYAK PLALAMASI İÇİ BİR ALGORİTMA lgün MORALI 1 C. Cengz ÇELİKOĞLU 2 ÖZ Kaynak tahss problemler koşullara bağlı olarak

Detaylı

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır.

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır. BÖLÜM 3 OLASILIK HESABI 3.. Br Olayın Olasılığı Tanım 3... Br olayın brbrnden ayrık ve ortaya çıkma şansı eşt n mümkün sonucundan m tanes br A olayına uygun se, A olayının P(A) le gösterlen olasılığı P(A)

Detaylı

QKUIAN. SAĞLIK BAKANLIĞI_ KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi

QKUIAN. SAĞLIK BAKANLIĞI_ KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi V tsttşfaktör T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KAMU HASTANELERİ KURUMU Trabzon Il Kamu Hastaneler Brlğ Genel Sekreterlğ Kanun Eğtm ve Araştırma Hastanes Sayı ı 23618724/?ı C.. Y** 08/10/2015 Konu : Yaklaşık Malyet

Detaylı

TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SiNCAN

TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SiNCAN T.C SİNCAN KAYMAKAMLIGI lçe Mll Eğtm Müdürlüğü Sayı : 34203882/30-36676 / ~I\)'~...L Ql/03/203 Konu : Resm Yarışması TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERİNE SNCAN İlg: 26.0.20 ı 3 tarhl ve 36676 sayılı yazısı İl Mll Eğİtm

Detaylı

04.10.2012 SU İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ. Suİhtiyacı. Proje Süresi. Birim Su Sarfiyatı. Proje Süresi Sonundaki Nüfus

04.10.2012 SU İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ. Suİhtiyacı. Proje Süresi. Birim Su Sarfiyatı. Proje Süresi Sonundaki Nüfus SU İHTİYAÇLARII BELİRLEMESİ Suİhtyacı Proje Süres Brm Su Sarfyatı Proje Süres Sonundak üfus Su ayrım çzs İsale Hattı Su Tasfye Tess Terf Merkez, Pompa İstasyonu Baraj Gölü (Hazne) Kaptaj Su Alma Yapısı

Detaylı

ÜLKEMiziN ÜST DÜZEY TEKNiSYEN ihtiyacı VE EGiTiMi

ÜLKEMiziN ÜST DÜZEY TEKNiSYEN ihtiyacı VE EGiTiMi ÜLKEMzN ÜST DÜZEY TEKNSYEN HTYACı VE EGTM Prof Dr Ethem ÖZGÜVEN() Br çok ülkede olduğu gb ülkemzde de meslek ve teknk eğtm 19 yüzyıla kadar «çıroklı'k» sstem şeklnde yürütülmüştür Cumhuryet dönem öncesnde

Detaylı

Calculating the Index of Refraction of Air

Calculating the Index of Refraction of Air Ankara Unversty Faculty o Engneerng Optcs Lab IV Sprng 2009 Calculatng the Index o Reracton o Ar Lab Group: 1 Teoman Soygül Snan Tarakçı Seval Cbcel Muhammed Karakaya March 3, 2009 Havanın Kırılma Đndsnn

Detaylı

İKİNCİ ÖĞRETİM KAMU TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

İKİNCİ ÖĞRETİM KAMU TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İKİNCİ ÖĞRETİM KAMU TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Anablm Dalı: Kamu PROGRAMIN TANIMI: Kamu Tezsz Yüksek Lsans Programı, kamu ve özel sektör sstem çersndek problemler ve htyaçları analz edeblecek, yorumlayacak,

Detaylı

MAKİNA TAKIM ENDÜSTRİSİ A.Ş. 31 ARALIK 2015 TARİHLİ TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI

MAKİNA TAKIM ENDÜSTRİSİ A.Ş. 31 ARALIK 2015 TARİHLİ TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI 31 ARALIK 2015 TARİHLİ TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI VARLIKLAR 31 Aralık 2015 Dönen Varlıklar 91.109.610 Nakit ve Nakit Benzerleri 453.493 Ticari Alacaklar 40.930.687 Diğer Alacaklar 31.037.106 Stoklar

Detaylı

İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü

İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü İstanbul Karaköy Rotaract (Kulübü) Derneğ8n8n Ana Tüzüğü DİZİN BÖLÜM I. DERNEĞ8N K8ML8Ğ8 VE AMACI 3 Madde 1. Derneğ&n Adı ve Merkez& Madde 2. Derneğ&n Amacı ve Faal&yet Alanı BÖLÜM II. ÜYELiK 5 Madde 3.

Detaylı

HİSSE SENETLERİNİN BEKLENEN GETİRİ VE RİSKLERİNİN TAHMİNİNDE ALTERNATİF MODELLER

HİSSE SENETLERİNİN BEKLENEN GETİRİ VE RİSKLERİNİN TAHMİNİNDE ALTERNATİF MODELLER İstanbul Ünverstes İktsat Fakültes Malye Araştırma Merkez Konferansları 47. Ser / Yıl 005 Prof. Dr. Türkan Öncel e Armağan HİSSE SENETLERİNİN BEKLENEN GETİRİ VE RİSKLERİNİN TAHMİNİNDE ALTERNATİF MODELLER

Detaylı

i Transferler '

i Transferler ' [Kurum Kodu: 39.6 Adı: ANKARA SOSYAL BILIMLER ONlvERSITESI TABLO 1.1 BOTÇE UYGULAMA SONUÇLARI TABLOSU Yılı 2015 Ay: Lo ] BOTÇE GIDERININ TORO Car yıı (N) Ekonomık BOTÇE GELIRININ TORO Car Yıl (N) 830 GIDERLER

Detaylı

bir yol oluşturmaktadır. Yine i 2 , de bir yol oluşturmaktadır. Şekil.DT.1. Temel terimlerin incelenmesi için örnek devre

bir yol oluşturmaktadır. Yine i 2 , de bir yol oluşturmaktadır. Şekil.DT.1. Temel terimlerin incelenmesi için örnek devre Devre Analz Teknkler DEE AAĐZ TEKĐKEĐ Bu zamana kadar kullandığımız Krchoffun kanunları ve Ohm kanunu devre problemlern çözmek çn gerekl ve yeterl olan eştlkler sağladılar. Fakat bu kanunları kullanarak

Detaylı

COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The Natural Disasters in the Geography Teaching Curriculum)

COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The Natural Disasters in the Geography Teaching Curriculum) MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 28, TEMMUZ - 2013, S. 276-303 İSTANBUL ISSN:1303-2429 E-ISSN 2147-7825 copyrght 2013 http://www.marmaracografya.com COĞRAFYA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA DOĞAL AFETLER 1 (The

Detaylı

ÖZBAL ÇELİK BORU SANAYİ TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇO VE DİPNOTLARI

ÖZBAL ÇELİK BORU SANAYİ TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇO VE DİPNOTLARI 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇO VE DİPNOTLARI 1 ÖZBAL ÇELİK BORU SANAYİ TİCARET VE TAAHHÜT ANONİM ŞİRKETİ 30 EYLÜL 2018 TARİHİ İTİBARIYLA TTK 376 BİLANÇOSU Bağımsız İncelemeden Geçmemiş

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU HİZMET ENVANTERİ TABLOSU

ORDU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU HİZMET ENVANTERİ TABLOSU KURUM KODU (B.30.2.MEÜ.0) STANDART DOSYA PLANI KODU HİZMETİN ADI HİZMETİN TANIMI HİZMETİN DAYANAĞI MEVZUATIN ADI VE MADDE NUMARASI HİZMETTEN YARARLANANLAR HİZMETİ SUNMAKLA GÖREVLİ / YETKİLİ KURUMLARIN

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ'NİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ: KALİTE ÇEMBERLERİ Özden BAY AZIT* Ulusal ve uluslaraqısı pazarlarda rekabetn olabldğnce yoğunlaştığı günümüzde,. hızlı değşm her alanda etksn

Detaylı

II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği Değişiklik Taslağı

II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği Değişiklik Taslağı II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği Değişiklik Taslağı Mevcut Hali Değişiklik Önerisi Kapsam MADDE 2 (1) Bu Tebliğ, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının Kapsam

Detaylı

KEREVİTAŞ GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 31 ARALIK 2013 TARİHLİ KONSOLİDE TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI

KEREVİTAŞ GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 31 ARALIK 2013 TARİHLİ KONSOLİDE TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI 31 ARALIK 2013 TARİHLİ KONSOLİDE TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI KONSOLİDE TTK 376 BİLANÇOSU VARLIKLAR Bağımsız Denetimden Geçmiş 31 Aralık 2013 Dönen Varlıklar 181.629.436 Nakit ve Nakit Benzerleri 11.921.100

Detaylı

AİLEM VE ŞİRKETİM. Piyasalardan Haberler (Sayfa 9) Aile Şirketlerinde Kavganın Faturası 300 Milyar Dolar. Türkiye'ye En Çok Yatırım Yapan Ülkeler

AİLEM VE ŞİRKETİM. Piyasalardan Haberler (Sayfa 9) Aile Şirketlerinde Kavganın Faturası 300 Milyar Dolar. Türkiye'ye En Çok Yatırım Yapan Ülkeler Sayı 72 Eylül Ekm 2015 AİLEM VE ŞİRKETİM Türkye de İnovasyon (Sayfa 2-3) Teknoloj Üreten Türkye Çalıştayı (4-5) - H. Erkan Uncu - CGS Center Fnansal Yönetm Hzmetler Kıdeml Uzman Dünya da İnovasyon (6-7-8)

Detaylı

Toplam Eşdeğer Deprem Yükünün Hesabı Bakımından 1975 Deprem Yönetmeliği İle 2006 Deprem Yönetmeliğinin Karşılaştırılması

Toplam Eşdeğer Deprem Yükünün Hesabı Bakımından 1975 Deprem Yönetmeliği İle 2006 Deprem Yönetmeliğinin Karşılaştırılması Fırat Ünv. Fen ve Müh. Bl. ergs Scence and Eng. J of Fırat Unv. 19 (2, 133-138, 2007 19 (2, 133-138, 2007 Toplam Eşdeğer eprem Yükünün Hesabı Bakımından 1975 eprem Yönetmelğ İle 2006 eprem Yönetmelğnn

Detaylı

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI A. DNYİN AMACI : Bast ser ve bast paralel drenç devrelern analz edp kavramak. Voltaj ve akım bölücü kurallarını kavramak. Krchoff kanunlarını deneysel olarak uygulamak. B. KULLANILACAK AAÇ V MALZML : 1.

Detaylı

KOBİ LERİN YENİ PİYASALARA AÇILAMAMA NEDENLERİ VE BUNLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

KOBİ LERİN YENİ PİYASALARA AÇILAMAMA NEDENLERİ VE BUNLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KOBİ LERİN YENİ PİYASALARA AÇILAMAMA NEDENLERİ VE BUNLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER Hazırlayan İsmal ŞENTÜRK İktsat Ana Blm Dalı Yüksek Lsans Tez Danışman

Detaylı

ALTERNATİF AKIM DEVRE YÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ

ALTERNATİF AKIM DEVRE YÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ BÖLÜM 6 ALTERNATİF AKIM DEVRE ÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ 6. ÇEVRE AKIMLAR ÖNTEMİ 6. SÜPERPOZİSON TEOREMİ 6. DÜĞÜM GERİLİMLER ÖNTEMİ 6.4 THEVENİN TEOREMİ 6.5 NORTON TEOREMİ Tpak GİRİŞ Alternatf akımın

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI İMKB DE YÜKSELEN PİYASA VE DÜŞEN PİYASA DÖNEMLERİNDE DURUMSAL İLİŞKİ ANALİZİ YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ TEMMUZ

Detaylı

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL TABLO VE DİPNOTLARI

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL TABLO VE DİPNOTLARI CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL TABLO VE DİPNOTLARI 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL DURUM TABLOSU Bağımsız Denetimden Geçmemiş 30

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon 1 Korelasyon Analz İk değşken arasında lşk olup olmadığını belrlemek çn yapılan analze korelasyon analz denr. Korelasyon; doğrusal yada doğrusal olmayan dye kye ayrılır. Korelasyon

Detaylı

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü BÖLÜM: Temel Eğtm T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Mll Eğtm Müdürlüğü SAYı : 34203882-821 ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozsyon Yarışması TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERNE SNCAN Ilg :Vallk Makamının 25.10.2013 tarh

Detaylı

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER

ve çeviren: OKULLAR İçİN HAzıRLANAN İZLENCELER JAPONYA RADYO TELEVİZYON KURUMUNUN EGİTİM YAYıNLARıVE YAYGIN ÖGRETİME KATKILARI* ve çevren: Derleyerı İng. Ük. Ersarı SÖZER Kısa adı NHK olan Japonya Ulusal Radyo Televzyon Kurumu, anaokullarından yükseköğretm

Detaylı

. ÖZEL DAR ARTNAME. Bu bölüm, elektrik özel artnamesinde bulunan tüm alt bölümlere uygulanacak temel prensipleri belirler.

. ÖZEL DAR ARTNAME. Bu bölüm, elektrik özel artnamesinde bulunan tüm alt bölümlere uygulanacak temel prensipleri belirler. ! " # $ % % & & ' . ÖZEL DAR ARTNAME A. N TANIMI,...projelernde gösterlen elektrk lernn özel teknk artnamesnde anlatıldıı eklde, verlen standartlara uygun olarak, kusursuz, eksksz, fen ve sanat kurallarına

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Kİ-KAR TSTLRİ A) Kİ-KAR DAĞILIMI V ÖZLLİKLRİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk gösterp

Detaylı

BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ

BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ BANKACILIKTA ETKİNLİK VE SERMAYE YAPISININ BANKALARIN ETKİNLİĞİNE ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Murat ATAN - Araş. Gör. Gaye KARPAT ÇATALBAŞ 2 ÖZET Bu çalışma, Türk bankacılık sstem çnde faalyet gösteren tcar bankaların

Detaylı

DARDANEL ÖNENTAŞ GIDA SAN.A.Ş TARİHLİ SOLO BİLANÇOLAR VE DİPNOTLARI

DARDANEL ÖNENTAŞ GIDA SAN.A.Ş TARİHLİ SOLO BİLANÇOLAR VE DİPNOTLARI DARDANEL ÖNENTAŞ GIDA SAN.A.Ş 31.12.2015 TARİHLİ SOLO BİLANÇOLAR VE DİPNOTLARI Bağımsız Denetimden Geçmiş 31 Aralık 2015 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 45.428.521 Nakit ve Nakit Benzerleri 2.309.629 Ticari

Detaylı

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları Cari dönem 31.May.16 Varlıklar Dönen varlıklar Nakit ve

Detaylı

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Cari dönem 28 Şubat 2017 Varlıklar Dönen varlıklar Nakit ve nakit benzerleri

Detaylı

İyi Tarım Uygulamaları Ve Tüketici Davranışları (Logit Regresyon Analizi)(*)

İyi Tarım Uygulamaları Ve Tüketici Davranışları (Logit Regresyon Analizi)(*) Gazosmanpaşa Ünverstes Zraat Fakültes Dergs Journal of Agrcultural Faculty of Gazosmanpasa Unversty http://zraatderg.gop.edu.tr/ Araştırma Makales/Research Artcle JAFAG ISSN: 1300-2910 E-ISSN: 2147-8848

Detaylı

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları ve Aynı Tarihte Sona Eren Dokuz Aylık Ara Hesap Dönemine Ait Konsolide TTK 376 Bilançosu ve Dipnotları Cari Dönem VARLIKLAR

Detaylı

İl Özel İdareleri ve Belediyelerde Uygulanan Program Bütçe Sistemi ve Getirdiği Yenilikler

İl Özel İdareleri ve Belediyelerde Uygulanan Program Bütçe Sistemi ve Getirdiği Yenilikler İl Özel İdareler ve Beledyelerde Uygulanan Program Bütçe Sstem ve Getrdğ Yenlkler Hayrettn Güngör Mehmet Deınrtaş İlk 2 Mayıs 1990 gün ve 20506 sayılı, kncs 19 Şubat 1994 gün ve 2 ı 854 sayılı Resm Gazete'de

Detaylı

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları

Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Sona Eren Altı Aylık Özel Ara Hesap Dönemine Ait Konsolide TTK 376 Bilançosu ve Dipnotları Cari Dönem VARLIKLAR 30 Kasım

Detaylı

Kayseri deki Özel Hastanelerde Maliyet Etkinliğinin Veri Zarflama Metoduyla Ölçülmesi

Kayseri deki Özel Hastanelerde Maliyet Etkinliğinin Veri Zarflama Metoduyla Ölçülmesi Uluslararası Alanya İşletme Fakültes Dergs Internatonal Journal of Alanya Faulty of Busness Yıl:2014, C:6, S:2, s. 45-54 Year:2014, Vol:6, No:2, s. 45-54 Kayser dek Özel Hastanelerde Malyet Etknlğnn Ver

Detaylı

Kar Payı Politikası ve Yaşam Döngüsü Teorisi: İMKB İmalat Sektöründe Ampirik Bir Uygulama

Kar Payı Politikası ve Yaşam Döngüsü Teorisi: İMKB İmalat Sektöründe Ampirik Bir Uygulama Anadolu Ünverses Sosyal Blmler Dergs Anadolu Unversy Journal of Socal Scences Kar Payı Polkası ve Yaşam Döngüsü Teors: İMKB İmalat Sektöründe Amprk Br Uygulama Dvdend Payout Polcy and Lfe Cycle Theory:

Detaylı

ENERJİ. Isı Enerjisi. Genel Enerji Denklemi. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyon Kocatepe Üniversitesi 2007

ENERJİ. Isı Enerjisi. Genel Enerji Denklemi. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyon Kocatepe Üniversitesi 2007 Yrd. Doç. Dr. Atlla EVİN Afyon Kocatepe Ünverstes 007 ENERJİ Maddenn fzksel ve kmyasal hal değşm m le brlkte dama enerj değşm m de söz s z konusudur. Enerj değşmler mler lke olarak Termodnamğn Brnc Yasasına

Detaylı

MUHASEBE, DENETİM VE ETİK KURALLAR

MUHASEBE, DENETİM VE ETİK KURALLAR Aysel Gündoğdu, PhD C. Turgay Münyas, PhD C. asset MUHASEBE, DENETİM VE ETİK KURALLAR Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı Eğitimi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V MUHASEBE, DENETİM VE ETİK KURALLAR...1

Detaylı